Winamp Logo
עושים פסיכולוגיה Cover
עושים פסיכולוגיה Profile

עושים פסיכולוגיה

Hebrew, Sciences, 1 season, 61 episodes, 1 day, 19 hours
About
ד"ר מעיין בוימן משיטה במסע מרתק לנבכי נפש האדם והמוח האנושי: תיאוריות פסיכולוגיות, מחלות ותסמונות, סמים פסיכדליים ועוד.
Episode Artwork

משמעות מחפשת אדם [עושים פסיכולוגיה]

על פניו, הכל בסדר. אתם גרים בדירה יפה, עובדים בהייטק, חברים שאתם אוהבים, אתם אפילו מוצאים זמן לתחביבים שלכם. אבל כל יום דומה לקודמו ולאט לאט הופכת נוכחת יותר שאלת הלמה. למה אני פה? למה לקום בבוקר? זוהי שאלת המשמעות. איך חיים בעידן שבו אין אמת אחת, זהות אחת ולכל אחד יש את הזכות לבחור את דרכו וערכיו? היכן נמצאת אותה משמעות ומה התפקיד שלה בזמני משבר? אורחת בפרק: ד"ר פנינית רוסוב נצר, מרצה וחוקרת, ראש החוג לחינוך במכללת אווחה מנהלת תוכנית הלוגורתפיה באונ' ת"א, מחברת ועורכת שותפה בספרים בנושאים של משמעות, פסיכולוגיה חיובית וחוסן במעגל החיים.
1/21/20241 hour, 58 seconds
Episode Artwork

מציאת קצב הלב הנכון [עושים פסיכולוגיה]

מחקר שפורסם בינואר 2023 מנסה לבאר סוגיה חשובה- מה בדיוק הקשר בין קצב הלב לרגשות שלנו? במילים אחרות, האם ייתכן שהאטה מלאכותית של קצב הלב יכולה להשפיע על תחושת הלחץ והחרדה שלנו? עד כמה שינויים אלו מאפשרים הקלה רגשית? שאולי הרציק פז, מנכ״ל עמותת אמפא המנהלת את בית החולים השיקומי-אינטגרטיבי מדיקל קר, מנסה לענות על השאלות הללו ולתת כלים פרקטיים להקלה בתחושת הלחץ והחרדה.
1/7/202441 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

השינוי מתחיל היום? [עושים פסיכולוגיה]

שוב הכל תקוע. אתם מרגישים במקום למרות שבכל יום מחדש אתם אומרים לעצמכם שהיום זה יקרה. היום תתפטרי מהעבודה, היום תפסיק לעשן, היום תצא לדייט שיהפוך למערכת יחסים רצינית. לפני השינה, ברגע של שקט, אתם מבינים שגם היום זה לא קרה. דולי חוטם, פסיכולוגית ויועצת ארגונית, מגיעה להסביר מה גורם לנו להיתקע איפה שרע לנו ואיך עושים שינוי?
12/24/202350 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

מה הזהות הדיגיטלית שלנו אומרת עלינו? [עושים פסיכולוגיה]

הרשתות החברתיות שינו את הדרך בה אנו תופסים את המציאות, על כך אין ספק. מהרגע בו החלטנו שאנחנו יוצרים פרופיל חדש אנו יוצרים זהות נוספת- זהות דיגיטלית. לעתים נדמה שהזהות הזו שונה לגמרי ממי שאנחנו ולפעמים הזהות הזו היא בדיוק מי שאנחנו רוצים להיות, אך עד כמה היא נאמנה לזהות שלנו בחיים האמיתיים? זו כבר שאלה אחרת. הפעם מתארח, ליעד ראובן, החוקר משתנים פסיכולוגים על התנהגות מידע ברשתות החברתיות, שיסביר על הדרכים השונות בהם המידע שאנו משתפים מאפיין אותנו, על ניהול רושם, על דימוי עצמי והערכה עצמית ועל אפקט הצופה מהצד.
12/11/202339 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

אני לא אתנהג כמו ההורים שלי- על העברה בין דורית [עושים פסיכולוגיה]

הבטחנו לעצמנו שלא נהיה כמו ההורים שלנו ואפילו הבטחנו שנהיה ההפך הגמור מהם. רק שבפועל זה לא כל כך עובד לנו ואנחנו מוצאים את עצמנו משחזרים בדיוק את אותם הדפוסים של הורינו. הנטייה הזו נקראת העברה בין דורית ועלייה נדבר בפרק עם ד"ר אורטל בוחניק אציל שתסביר לנו עד כמה מוטמעים בנו הדפוסים הללו? האם נגזר עלינו להיות בדיוק כמו ההורים שלנו? אם לא, עד כמה זה ניתן לשינוי, איך אפשר לשנות את דפוסים אלו ואיך כל זה קשור למצב הבטחוני?
11/19/202345 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

תנועה לעבר החלמה [עושים פסיכולוגיה]

קל לנו לדבר על כך שרע. קל יותר לראות שעצוב, שמורכב, שכואב. בפרק הזה ובאמצעות שירים שמספרים סיפור, ד״ר גלעד הורוביץ, פסיכולוג קליני, מטפל פרטני זוגי וקבוצתי, מרצה, סופר וחבר מחתונה ממבט ראשון, מגיע להזכיר לנו להתעקש גם על הטוב, לזכור להיות כאן עבור האהובים שלנו ועבור עצמנו ולהתחיל תנועה של החלמה מהכאוס אליו כולנו צללנו באותה שבת השחורה.
11/7/202345 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

לחץ וחרדה בזמן מלחמה [עושים פסיכולוגיה]

בוקר יום שבת, ה7.10.2023, לא פסח על אף בית בישראל וייזכר לדורות קדימה. נחשפנו לסיפורי זוועות קשים ואיתם ללחץ וחרדה איומים שמשפיעים על כולנו כמעט בכל רגע ביום. הפעם מתארחת ד״ר יעל דורון, פסיכולוגית המתמחה בליווי קבוצות, לשיחה על ההבדל בין לחץ וחרדה, על תחושת האשמה, על צריכת תוכן אובססיבית, על התפקיד שלנו כמתווכי מציאות לילדים, על הומור ועל חוסן, גבורה ותקומה.
10/17/20231 hour, 21 seconds
Episode Artwork

הודעה עקב המצב הביטחוני [עושים פסיכולוגיה]

10/10/20233 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

במי אנחנו מקנאים ולמה? [עושים פסיכולוגיה]

כולנו מקנאים, בין אם אנחנו רוצים להודות בזה ובין אם לא. אך קנאה היא רגש מבייש שקשה להודות בו ויותר מכך, הקנאה גם כואבת. מהי קנאה? למה היא כל כך כואבת? ובמי אנחנו מקנאים ולמה? בפרק הזה נעמה קמינר-מבורך, יועצת ומרצה לפסיכולוגיה חיובית, מסבירה למה קנאה היא דבר נורמלי, מה ההבדל בין קנאה לצרות עין ואיך ניתן להתמודד עם הרגש הזה?
10/2/202356 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

להגיב טוב יותר- ויסות רגשי [עושים פסיכולוגיה]

רגש הוא עניין חמקמק. לעתים אנחנו לא שולטים עליו במידה שהיינו רוצים. לפעמים אנחנו כועסים מידי, עצובים מידי ואפילו שמחים בצורה שאינה מותאמת לסביבה ונדמה שאנו יוצאים מכלל שליטה. בפרק הזה תתארח ד"ר מורן אינפלוס אדלר, פסיכולוגית קלינית, חוקרת ומרצה, שתעזור לנו להבין מהו ויסות רגשי, למה אנחנו שונים זה מזה ביכולת הויסות שלנו וכיצד אנחנו יכולים לשפר את ההתמודדותנו עם הרגעים שבהם אנחנו לא מצליחים לווסת את עצמנו.
9/18/202348 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

הטוב המוחלט, הרע המוחלט [עושים פסיכולוגיה]

מלאני קליין הייתה יהודייה ומהגרת פורצת דרך שצללה לעומקי הפסיכואנליזה ועיצבה אותה מחדש. היא הטילה ספק בבסיס גישתו של פרויד לטיפול בילדים, הגתה תאוריות חדשות שמסבירות כיצד אנו מסווגים את האובייקטים בחיינו לטוב ורע, ועסקה בלהסביר רעיונות כגון קנאה, צרות עין והכרת תודה. מיהי אותה פורצת דרך? באילו תחנות היא עברה? ומדוע היא נחשבה לאחת הנשים החשובות בתולדות הפסיכואנליזה?אורחת בפרק: ד"ר עדי מידן פסיכולוגית קלינית
8/27/202352 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

הילדה שחלמה על חיים אחרים- אלימות במשפחה [עושים פסיכולוגיה]

אירנה-מעיין נולדה בבית עם הרבה מתח וחוקים נוקשים, ולמדה מהר מאוד שלכל טעות יש מחיר. היא לא ידעה שמותר לה לחלום, שמגיע לה להרגיש בטוחה ומוגנת ולרגעים גם לא הבינה מה הטעם לחיות. בפרק זה היא מספרת בקולה על האלימות הרגשית שחוותה ועל תחושת חוסר האונים כילדה חשופה לאלימות. מתי הבינה לראשונה שהיא חיה בבית אלים? כיצד התמודדה עם הבושה והאשמה שהרגישה במשך ילדותה ,וכיצד השפיע האלימות בבית וחוויות אלו על חייה ועל מערכות היחסים שלה?.הפרק בחסות סופר פארםתודה לאירנה-מעיין ששיתפה בסיפורה ולשלי נוי על הכתיבה, העריכה והקריינות.
8/20/202333 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

איך להגן על הילדים שלנו? ילדים חשופים לאלימות [עושים פסיכולוגיה]

אלימות מכל סוג שהיא בבית ובין ההורים משפיעה באופן משמעותי על התפתחותם הפיזית והרגשית של ילדים החשופים לאלימות, גם אם אינה מופנית ישירות כלפיהם. בפרק זה נעלה את הקשיים והאתגרים המורכבים העומדים בפני ילדים אלו ונדון לעומק בהשפעות מרחיקות הלכת על חייהם בגילאים השונים. אורחת: ד״ר שירלי בן שלמה, ראש המגמה הטיפולית בביה״ס לעבודה סוציאלית בבר אילן ומומחית לטיפול בילדים ונוער בתחום האלימות במשפחה.הפרק בחסות סופר פארם
8/20/202334 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

איך לתקן לב שבור?- רוני שינקמן [עושים פסיכולוגיה]

"ברגע שהוא הלך הרגשתי שאין לי יותר מה לאבד בחיים" מספרת רוני שינקמן על הבחור שאהבה ונפרד ממנה. "הבנתי שאני לא יכולה להיות תלויה באחרים, אני חייבת להיות תלויה רק בעצמי ולאהוב את עצמי". הפעם בפרק מיוחד לט"ו באב, מעיין מארחת את רוני לשיחה מלב אל לב שתנסה להסביר מהו שברון לב? למה כל כך כואב לנו אחרי פרידה? מה ההבדל בהתמודדות עם פרידה בין גברים לנשים והאם ריבאונד הוא פתרון יעיל ללב שבור? והכי חשוב, מה כדאי ולא כדאי לעשות אחרי פרידה.
8/2/202347 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

איך אנחנו מגינים על עצמנו?- מנגנוני הגנה חלק ב' [עושים פסיכולוגיה]

"מה הייתי עושה בלי רציונזליזציה? ראית פעם מישהו שעובר שבוע בלי רציונליזציה? " אמר השחקן ג'ו גולדבלום. כולנו משתמשים במנגנוני הגנה כל הזמן. הם עוזרים לנו לתפקד ולהפחית חרדה, ומשפיעים על הדימוי העצמי שלנו ועל מערכות היחסים שלנו. בפרק הזה נסביר על מנגנוני ההגנה השונים וננסה להבין מתי הם פוגעים בנו יותר מאשר תורמים לנו.אורח בפרק: ד"ר שי איתמר, פסיכולוג קליני בכיר ומטפל בקליניקה פרטית.
7/23/202340 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

אל תוך הלא מודע- מנגנוני הגנה חלק א' [עושים פסיכולוגיה]

אומרים שאנחנו מכירים את עצמנו הכי טוב, הרי רק אנחנו יודעים מה באמת מתחולל בתוך הנפש שלנו, או שלא? פסיכולוגים רבים ניסו לחקור את הלא מודע וגילו שרב הנסתר על הגלוי. אם אנחנו מכירים את עצמנו כל כך טוב, איך ייתכן שאנו שוכחים אירועים כל כך דרמטיים בחיינו? וגם, עד כמה אנחנו משקרים לעצמנו כדי לעצב לעצמנו מציאות שיותר נוח להתמודד איתה ומה המחירים על סידור המציאות בהתאם לצרכינו? בפרק הראשון מתוך שני פרקים על מנגנוני הגנה, מתארח ד"ר שי איתמר, פסיכולוג קליני בכיר ומטפל בקליניקה פרטית. יחד איתו נצלול למודלים קלאסיים של פרויד ונתחיל להבין כיצד מתגוננת נפש האדם מפני הסכנות האורבות לנו בחיינו.
7/9/202349 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

האם כולנו מכורים? [עושים פסיכולוגיה]

חושבים שאתם יודעים מהי התמכרות? תחשבו שוב, כי מתברר שהגדרת ההתמכרות סבוכה יותר משחשבנו. הפעם מתארח אושר קרני, "מכור נקי", פסיכותרפיסט ומומחה בהתמכרויות, ששיתף בסיפורו האישי והסביר מהי התמכרות, מה ההבדל בינה לבין הרגל ואיך ניתן לטפל בה.
6/21/202337 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

למה קשה לנו לבחור? [עושים פסיכולוגיה]

העידן המודרני הביא עימו שפע שמציע חופש בחירה בלתי מוגבל כמעט.הרבה יופי יש בבחירה- אנו יכולים לעצב את עצמנו בהתאם לרצונות ולכשרונות שלנו, לבחור את מה לאכול או עם מי לצאת.אך חופש הבחירה הבלתי מביא איתו גם בלבול, קושי להחליט, חרטה וחרדה, שהמחקר מנסה להסביר באמצעות מונחים כמו FOMO, FOBO, JOMO ו- ROCD. בפרק נבין למה כל כך קשה לנו לבחור, כיצד משפיע השפע על הנפש שלנו, ומתי קושי בבחירה המפחידה ביותר- של בן/בת זוג יכול להפוך להיות פתולוגי. אורח בפרק: גדעון פיין, מנהל ומייסד מכון OCD Clinic ברמת גן.
6/4/202359 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

האם הפרעות קשב וריכוז הן באמת הפרעות? [עושים פסיכולוגיה]

אתם היפראקטיבים? אימפולסיבים? מתקשים לעמוד בזמנים? או אולי חולמים בהקיץ? אולי אתם נמצאים על הסקאלה של הפרעות הקשב.אבל רגע, יש בכלל דבר כזה?מצידו האחד של המתרס ישנם חוקרים הטוענים שמדובר בהפרעה שניתן לראות בסריקות מוחיות וניתן לטפל בהבאמצעות תרופות מתאימות. מצידו השני, מיעוט הטוען בתוקף שאין המדובר בהפרעה כלל ואין מספיק עדויות לטעון שיש בסיס פזיולוגי להפרעה או ליעילות התרופות ושהבעיה היא בכלל לא בעיה, אלא בעיה במערכת החינוך. אורחת: ד"ר שרון ליפשיץ אשוויגה, פסיכולוגית חינוכית ומומחית בהפרעות קשב ולקויות למידה.תודה מיוחדת: שירלי הרשקו, כותבת הספר "אנשי הקשב" שתרם להכנת הפרק.
5/22/202349 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

קודם כל תרגעו- איך מתמודדים עם לחץ? [עושים פסיכולוגיה]

כמעט לכל האנשים בחברה המערבית יש יותר מידי דברים לעשות בפחות מידי זמן. אנחנו מוצאים את עצמנו רודפים אחרי הזנב שלנו, והתוצאה היא- לחץ. רובנו כל הזמן בלחץ. גורמי הלחץ משתנים מאדם לאדם, אבל נדמה שכולנו סובלים באופן כזה או אחר. בפרק זה יתארחו שתי אורחות: ד"ר ליאת יקיר, ביולוגית מתמחה בגנטיקה וחוקרת את הביולוגיה של הרגשות, וטליה טיטיון, פסיכולוגית קלינית המעבירה קורסים בנושא לחץ. יחד נבין מה זה לחץ, מה הביטוי שלו בחיינו, ובאילו דרכים אפשר להקל על ההתמודדות עמו.
5/8/202342 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

זהירות מתחזה לפנייך! [עושים פסיכולוגיה]

עוד רגע זה קורה. עוד רגע כולם מגלים שאני לא מספיק טובה במקצוע שלי, שאני לא מספיק חכם בשביל ההצטיינות הזו, שאני פשוט לא האדם שכולם חושבים שאני. אם יצא לכם להיתקל בתחושה הזו, הפרק הזה הוא בשבילכם. "תופעת המתחזה" או כפי שאנו מכירים אותה, "תסמונת המתחזה", היא מצב בו אדם בעל הישגים גבוהים מפקפק בתרומתו האישית להישגים הללו, ובטוח שתכף יגלו שהוא לא ראוי. הפעם, ד"ר שני וידרגורן, פסיכולוגית קלינית בעלת דוקטורט ופוסט דוקטורט, וחוקרת חווית משתמש, תסביר לנו על הגורמים והמאפיינים של תופעת המתחזה ותציג כלים להתמודדות איתה.
4/23/202346 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

הסוד לגירושים בריאים [עושים פסיכולוגיה]

אף אחד לא רוצה להתגרש. למען האמת, האופטימיות והאמונה העיוורת באהבה שברגעים הקסומים של החתונה, גורמת לנו לשכוח את הסטטיסטיקה. אחד מתוך שלושה זוגות מתגרש, ובמציאות כזו חשוב לדעת איך עושים את זה בצורה הבריאה ביותר. הפעם מתארחת בפרק ד"ר נגה נברו, מנהלת "מכון שינוי" , פסיכולוגית ומטפלת משפחתית בכירה שתדבר על מה צריך ומה כדאי שלא לעשות בהליך הגירושים ואיך כל זה משפיע על הילדים בגילאים השונים לאורך חייהם.
4/9/202345 minutes
Episode Artwork

איך אפשר להציל חיים? [עושים פסיכולוגיה]

בנקודה כלשהיא בחיים, כמעט לכולנו חלפה בראש המחשבה - "בא לי למות". אצל רובנו, המחשבה חולפת כשם שהיא באה, אך אצל חלק קטן המחשבה מבשילה לידי תוכנית ממשית שמטרתה – לסיים את חייהם. לחמישית מתלמידי בתי הספר יש מחשבות לסיים את חייהם, ויותר אנשים מתים מהתאבדות מאשר ממלחמות, מתאונות דרכים או מהתמכרויות. אבל הפרק הזה- הוא לא פרק על מוות - הוא פרק על הצלת חיים. בפרק הזה, פרופ' יוסי לוי בלז, פסיכולוג קליני, ראש המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי במרכז האקדמי רופין, שופך אור על תופעת האובדנות והפגיעה העצמית, מסביר מה גורם לאנשים לאבד את התקווה, ואיך כל אחד מאיתנו יכול לזהות ולעזור לאנשים הנמצאים במצוקה שכזו?
3/26/20231 hour, 15 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

המחיר האמיתי של השימוש בסמאטרפון [עושים פסיכולוגיה]

אצל רבים מאיתנו הסמארטפון הוא ממש כמו עוד איבר בגוף -אנחנו נושאים אותו עלינו כמעט בכל זמן הערות, ומפתחים איתו מערכת יחסים של ממש. כיצד משפיעה מערכת היחסים הצפופה עם הסמארטפון על הנפש שלנו? אילו פונקציות פסיכולוגיות הסמארטפון ממלא? האם הוא באמת אשם בכל צרות הדור? ומה קורה לבני נוער שמנתקים אותם מהטלפון למשך שבוע שלם? ד"ר חננאל רוזנברג, חוקר תקשורת, הגיע לענות על כל השאלות ולספר על הקשר בין סגנון התקשרות, כאבי פנטום, חפץ מעבר, והטלפון הסלולרי שלנו.
3/12/202349 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

להסתגל למציאות חדשה- איך לאבד ולהישאר בחיים [עושים פסיכולוגיה]

החברה לימדה אותנו איך לקטוף הישגים, אבל לא לימדה איתנו להתמודד עם הכאב כאשר הם מתנפצים, היא לימדה אותנו מה המילים הנכונות לאחל בשמחות, אבל לא כשמאבדים משהו או מישהו קרוב, היא לימדה אותנו איך להתקרב אבל לא איך להיפרד. בפרק הזה, עדי ליליאור, מנחת קבוצות להתמודדות עם אובדן ומחברת הספר ״עד שהמוות", הגיע לשוחח איתנו על התמודדות עם אובדן- מה אומרים למי שאיבד משהו או מישהו? איך נכון להתמודד? ומה מגדיל סיכוי לצמיחה אחרי אובדן?
3/1/202347 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

לקבל, להתחייב, לעשות שינוי - טיפול ב ACT [עושים פסיכולוגיה]

Act היא שיטת טיפול מבוססת מחקר, ששואבת רעיונות מעולמות הבודהיזם. השיטה יעילה לטיפול במגוון בעיות, וכוללת עקרונות שכל אחד יכול לאמץ לחייו. הגישה הזו נוגדת כמעט את כל מה שאנחנו עושים באופן אינטואיטיבי, ומציעה דרך אחרת להתנהל בעולם. איך כולנו יכולים לשפר את חיינו באמצעות כלים מהגישה? מה ההבדל בינה לבין שיטות אחרות? ומה הקשר של דובים לבנים לכל זה?הפעם, מתארח ד"ר רן אלמוג, פסיכולוג קליני ומלמד בתחום הACT מגיע להסביר לנו איך ניתן להכיל כאב ומורכבות בצורה שונה מאיך שהכרנו עד היום.האזנה נעימה!
2/12/202349 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

אינטליגנציה בריאותית- על גוף נפש ובריאות פיזית [עושים פסיכולוגיה]

השיח סביב בעיות רפואיות בדרך כלל מתנהל באופן טכני - איזה הרגל חיים לשנות, איזו תרופה ליטול או איזה ניתוח או פרוצדורה רפואית יש לבצע. ד"ר מירה אציל, פסיכולוגית קלינית ורפואית בכירה, שמתמחה בהיפנוזה ומטפלת זוגית חיברה את הספר "אינטליגנציה בריאותית", בו היא מספרת על הקשר האדוק בין השפעות הנפש על בריאותנו והחלמה מסיטואציה רפואית. היא הגיעה לאולפן ובעזרת דוגמאות מהספר שחיברה על אנשים שונים שבהם טיפלה, תוך סיפורים מרתקים ומוסרי השכל, היא תווה לנו את הדרך המרתקת בין חשיבות מצבו הנפשי של המטופל, הן במתן טיפול והן בקבלתו.
1/31/202343 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

ללא סימנים כחולים- אלימות רגשית [עושים פסיכולוגיה]

בפרק הקודם של "לי זה לא יקרה" סיפרנו את סיפורה של מיקה, שחוותה אלימות רגשית מתמשכת. היא הסתירה את מערכת היחסים ההרסנית שחוותה בביתה אך מישהי אחת, זיהתה את המצוקה וגרמה לה לעזוב שלושה ימים לפני החתונה. בפרק הזה נארח בשנית את אורלי רביח, עו"ס ומנהלת מרכז למניעה ולאלימות במשפחה במשרד הרווחה ופסיכותרפיסטית. נדון על הדפוסים החוזרים על עצמם במעגל האלימות, סימנים לזיהוי ההתנהגות הפוגענית לפני שהיא עשויה להסלים לאלימות פיזית ומה אפשר וצריך לעשות.
1/22/202324 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

לשחרר את הנוקשות- גמישות נפשית [עושים פסיכולוגיה]

ילדה יתומה ועיוורת כמעט לחלוטין חיפשה את דרכה בעולם, כשהייתה בת 14 וללא ידע בקריאה וכתיבה, הלכה ללמוד, סיימה בהצטיינות ולבסוף הועסקה כמורה לתלמידה בשם הלן. לימים היא תקבל פרס מאוניברסיטת הרווארד. מה היה כל כך מיוחד באישה הזו ואיך זה קשור לגמישות? הפעם, הפסיכולוגית והסופרת שירלי יובל יאיר, מסבירה מהי גמישות? האם ניתן לפתח אותה? וכיצד היא יכולה לעזור ליציבות הנפשית שלנו?
1/15/202342 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

האישה שברחה 3 ימים לפני החתונה- אלימות רגשית [עושים פסיכולוגיה]

כולם העידו על מיקה שהיא כזו שקוראת אנשים. אשת עסקים מצליחה שמסוגלת להתמודד עם כל אתגר. לכן, אף אחד לא האמין שדווקא היא תמצא עצמה שבויה בתוך מעגל האלימות, עוברת הקטנות והשפלות על בסיס יומי. היא ידעה להסתיר את רגשותיה, אבל מישהי אחת זיהתה את מצוקתה והפצירה בה לעזוב שלושה ימים לפני חתונתם. מי הצילה את מיקה מחיים אכזריים וצפויים מראש שכאלו וכיצד היא זיהתה את הנורות האדומות?כתיבה עריכת סאונד וקריינות: שלי נויקריינות: דור שפיר, הדס דרוקר, אפי בריק ומיכל לברטובסקימתוך הפודקאסט "לי זה לא יקרה" בשיתוף סופר פארם
1/9/202332 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

המגיפה השקטה- בעיות שינה [עושים פסיכולוגיה]

אתם נכנסים למיטה אחרי יום ארוך ולא מצליחים להירדם. הפעם, ד״ר יונתן קושניר, פסיכולוג קליני ומומחה בבעיות חרדה ושינה, מנסה לענות על השאלות: למה אנחנו בכלל צריכים לישון? ממה נגרמות בעיות שינה וכיצד ניתן לטפל בהן? ומה עלה בגורלו של האיש שלא הצליח להירדם בכלל?
1/1/202347 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

סימנים מקדימים לאלימות פיזית ורגשית [עושים פסיכולוגיה]

בפרק הקודם סיפרנו את סיפורה של דפנה בר ציון, שחוותה אלימות פיזית ורגשית מתמשכת. הפעם, נארח את אורלי רביח, מנהלת מרכז למניעה וטיפול באלימות במשפחה של מרכז הרווחה, עו"ס ופסיכותרפיסטית. נדון בשאלות איך מבחינים בין התאהבות סוערת לבין אהבה אובססיביות ומסוכנת? האם יש פרופיל מסוים לתוקפים או לקורבנות? וכיצד ניתן לנהוג כאשר אנחנו מבחינים במערכת יחסים רעילה שכזו?מתוך הפודקאסט "לי זה לא יקרה" בחסות סופר פארם.
12/27/202218 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

יש ברירה אחרת- אלימות פיזית ורגשית [עושים פסיכולוגיה]

כשדפנה, אשת עסקים, זמרת רוק ויוצרת מוכשרת, פגשה את אילן, גאון אוריינטלי וחבר בלהקת "הברירה הטבעית", ליבה החסיר פעימה. הם חיו בלב הסצנה התל אביבית ולא הפסיקו לספר כמה טוב להם יחד. כל כך טוב, שככל שהתקרבו האחד לשנייה, התרחקו משאר העולם והפכו בלתי ניתנים להפרדה. לאחר זמן קצר הם התחתנו. אלא שאז, מתגלה הפרצוף האמיתי של אילן. כיצד הגיבה דפנה לאלימות? מה קרה בחדרי חדרים? ומה עלה בגורלה של דפנה?מתוך הפודקאסט "לי זה לא יקרה" בחסות סופר פארם.כותבת ומגישה: נני פקלשטיין.קריינות: שלי נוי, דור שפיר, הדס דרוקר, הילה שמש, רן לוי, מיכל לברטובסקי ורז מרדר
12/26/202227 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

מזל טוב?- דיכאון אחרי לידה [עושים פסיכולוגיה]

חיכיתם כל כך הרבה והגיע רגע הלידה! זה אמור להיות רגע משמח אז למה אתם עצובים? בפרק הזה נדבר על דיכאון אחרי לידה, שמופיע אצל כ10% מהנשים והגברים אחרי לידה. בפרק מתארחת ירדן בלס ברקת ומספרת על ההתמודדות האישית שלה עם דיכאון אחרי לידה. למי זה יכול לקרות? איך ניתן לזהות את המצוקה? וכיצד ניתן לסייע למתמודדות עם דיכאון אחרי לידה?https://www.ads.ranlevi.com/2022/12/20/panda-psych-postpartum/
12/20/202243 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

זיהוי האלימות השקופה- אלימות רגשית וכלכלית [עושים פסיכולוגיה]

בפרק זה ינותח סיפורה של נועה מנקודת מבט מקצועית תוך התעכבות על פרטי המקרה. בפרק תתארח תמר שוורץ, עובדת סוציאלית ומנכ"לית עמותת רוח נשית, שתספר על האתגרים בזיהוי נורות האזהרה בתחום האלימות הרגשית והכלכלית ועל הדרכים לסייע במקרה שאתם או סביבתכם חווים אלימות כזו.מתוך הפודקאסט "לי זה לא יקרה" בחסות סופר פארם
12/12/202227 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

אין מחיר לחופש- אלימות רגשית וכלכלית [עושים פסיכולוגיה]

כשנועה נישאה למי שעד לא מזמן הגדירה כאהבת חייה, היא לא דמיינה כי בחירה זו תתברר כטעות עלייה תשלם מחיר כבד. "אין מחיר לחופש" היא מספרת לאחר שעברה עשר שנים של התעללות רגשית וכלכלית בדרכים אכזריות. כיצד ייתכן ששחקנית מוכשרת, בעלת בטחון עצמי ותמיכה משפחתית, נסחפת למערכת יחסים שכזו, וכיצד יכלה הסביבה הקרובה לזהות את האלימות השקופה הזו?כתיבה, עריכה וקריינות: שלי נוימתוך הפודקאסט "לי זה לא יקרה" בחסות סופר פארם
12/11/202239 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

סביבה או תורשה - מה מעצב אותנו יותר? [עושים פסיכולוגיה]

פילוסופים מאז ומעולם התעסקו בשאלה מה משפיע יותר על התפתחות האדם, מה הופך אותנו למי שאנחנו – סביבה, או תורשה. ד"ר טל סיינס, בוגר מכון וויצמן למדע מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית ומנהל הפיתוח העסקי בחברת ביונד ביולוג'יקס, מנסה להסביר מה המדע יודע לומר היום על הקשר בין גנטיקה לבין פסיכולוגיה. מה זה בכלל גנים? כיצד הם קשורים לתכונות אופי ומחלות נפשיות? ואיך הגיוני שגנטיקה של תאומים זהים יכולה להשתנות לאורך השנים?האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/11/27/doors-psych-genetics/
11/27/202250 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

אנשים רגישים מאוד [עושים פסיכולוגיה]

אמרו לכם פעם שאתם רגישים מדי?אם אתם פורצים בבכי בקלות, רגישים לצפירת מכוניות, אנשים, רהיטים, מצבי רוח ושלל מפגשים אחרים עם הסביבה, הפרק הזה בדיוק בשבילכם. כעשרים אחוזים מהאוכלוסייה הם אנשים רגישים מאוד והפעם מתארחת לינה לוטן, פסיכולוגית קלינית ומנחת קבוצות אנשים רגישים מאוד, כדי להסביר לנו האם רגישות גבוהה היא תכונה מולדת? האם אפשר לווסת אותה? וכיצד הסביבה יכולה להתנהג בסביבת אנשים רגישים מאוד?https://www.ads.ranlevi.com/2022/11/13/panda-psych-sensitive/
11/13/202243 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

מחשבה יוצרת מציאות? [עושים פסיכולוגיה]

מה אם נוכיח לכם שהקלישאה אמונה יוצרת מציאות היא יותר מסתם קלישאה?בפרק הזה מתארחת לילך סיגן, סופרת ועיתונאית, כותבת רב המכר כפיות. הן מדברות על מערכות יחסים, על הורים, על פחדים ועל המחקרים הכי מפתיעים שהוכיחו כי מחשבה ואמונה אכן יוצרות מציאות, אבל בתנאים מסוימים. אז מה המחקר מלמד אותנו על איך ומתי אמונות ומחשבות מעצבות את המציאות שלנו?לרכישת הספר "כפיות":https://www.e-vrit.co.il/Product/6496/כפיות?gclid=Cj0KCQjwteOaBhDuARIsADBqRejDPwUGAkzpJH_EZNEQnE3aZD78rTorIccUGxflbRR5GiTajRWW65YaAhJuEALw_wcB https://www.ads.ranlevi.com/2022/11/02/doors-psych-pygmalion/
11/2/202246 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

לאהוב את עצמי… קצת יותר מדי [עושים פסיכולוגיה]

שני צרכים מרכזיים מעצבים את הערך העצמי בנפש האדם- אהבה וביטחון, כך טוען קוהוט בפסיכולוגיית העצמי. כולנו צריכים שיראו אותנו, שיכירו במאמצים שאנחנו עושים כדי להיות טובים יותר בקיומנו בעולם. זאת בנוסף לתחושת ביטחון מהדמויות המתוות עבורנו אידיאלים ונורמות התנהגות, הדמויות ששומרות עלינו לאורך החיים. אבל היכן עובר הגבול בין החופש להיות מוערכים ונאהבים לבין האובססיה להיות במרכז? באיזה שלב אנו עלולים לחצות את קו הנורמה ולהפוך לנרקסיסטים? ד"ר קלאודיה קוגן, פסיכולוגית קלינית, מרצה לפסיכולוגיית העצמי ובעלת דוקטורט בתחום הסולידריות האנושית, מסבירה איך ניתן לזהות הפרעת אישיות נרקסיסטית וכיצד ניתן לטפל בה.האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/10/18/doors-psych-narcssism/
10/19/202246 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

איך מטפלים בפוסט טראומה? [עושים פסיכולוגיה]

על שיחה בין מטפל למטופל כבר שמענו, אבל אילו עוד שיטות יכולות לעזור בתהליך השיקום מפוסט טראומה? מסתבר שהמוח שם לנו מכשולים רבים לאורך הדרך. מהן הדרכים לעקוף את המכשולים האלה? איך זה קשור לתנועות עיניים והאם טיפול ב MDMA באמת יעיל? אורחת בפרק: רוית רובינשטיין, מדריכה ופסיכולוגית קלינית.האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/10/02/panda-psych-ptad-treatment/
10/2/202238 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

שבויה באהבה- פוסט טראומה מורכבת [עושים פסיכולוגיה]

זוהר שכטמן הייתה רק בכיתה יא כשהתאהבה בגבר הלא נכון. בשונה מסיפור רומנטי על אהבה ראשונה, זוהר מצאה עצמה בסרט קצת אחר, סרט אימה. לאחר שעברה התעללות רגשית ומינית, באומץ לב היא משתפת את הסיפור שלה משלב הכחשה ועד תהליך שיקום הפוסט טראומה המורכבת.אזהרת טריגר: הפרק עוסק בהתעללות רגשית ומינית. הוא עלול להוות טריגר ואינו מתאים לילדים.https://www.ads.ranlevi.com/2022/09/07/panda-psych-cptsd/
9/11/202243 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

המילואימניק שחזר שונה- פוסט טראומה [עושים פסיכולוגיה]

צבי סער חסן, היום דוקטורנט לפילוסופיה ומשורר, ובמבצע צוק איתן לוחם חי"ר בשירות מילואים, לא נפצע אנושות מירי מחבלים או ראה את חבריו נופלים בקרב. למרות זאת, הוא שוחרר משירות מילואים בגלל הופעת תסמינים פוסט טראומטיים. מהי טראומה? מי יפתח פוסט טראומה בעקבות אירוע טראומטי? מהם הסימפטומים של פוסט טראומה? ומדוע יתכן שגם אתם סובלים מסימפטומים פוסט טראומתיים וכלל לא מודעים לזה?האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/08/28/pauza-psych-army-ptsd/
8/28/202243 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

אהבה ממבט ראשון [עושים פסיכולוגיה]

פרק מיוחד לקראת ט"ו באב- הפעם מצטרף למעיין הפסיכולוג הקליני דני פרידלנדר! מהי באמת האהבה הראשונה שלנו? איך ההורים שלנו משפיעים על מערכות היחסים בחיינו? ואיזה סוג של התנהגות אופיינית לכם בתוך מערכת זוגית?https://www.ads.ranlevi.com/2022/08/10/metro-psych-love/
8/10/202243 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

האם אתם שפויים? [עושים פסיכולוגיה]

כולנו מפחדים משיגעון. ד״ר יואל שפרן מצטרף כדי להסביר את אחת הסוגיות המורכבות בפסיכולוגיה ובמשפט-שפיות והעדרה. מהי אי שפיות, כיצד ניתן לזהות ולטפל בה והאם כל אחד מאיתנו יכול להשתגע?ניתן ליצור קשר עם ד״ר יואל שפרן במייל: ניתן ליצור קשר עם ד״ר יואל שפרן yoelshafran7@gmail.com :במיילhttps://www.ads.ranlevi.com/2022/08/01/geely-psych-sanity/
8/1/202245 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

רק על הקווים- OCD [עושים פסיכולוגיה]

מה אכפת לי לבדוק עוד פעם שנעלתי את הדלת? שכיביתי את הגז? שניתקתי את המגהץ? ליתר ביטחון. והפעם, הפרעה טורדנית כפייתית או כפי שרובנו מכירים אותה- OCD. זו כמעט מחמאה להיחשב לבעל OCD בחברה התחרותית שלנו. רק – שזה לא כזו הפרעה נחמדה כפי שנהוג לחשוב. למעשה, זוהי הפרעה נוראית. רובנו עורכים טקסים באופן קבוע, אך מתי טקס הופך להפרעה? מהם המאפיינים של OCD ואיך מטפלים בו?אורחת בפרק: לד"ר עדי דיין ריבה, פסיכולוגית קלינית מומחית, מטפלת ומדריכת סדנאות ובעלת דוקטורט שעוסק בOCDhttps://www.ads.ranlevi.com/2022/07/17/refael-psych-ocd/
7/17/202241 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

עד כמה אתם ניתנים להיפנוט? [עושים פסיכולוגיה]

יפה סוויסה, נערה צעירה, עלתה לבמה כחלק ממופע היפנוזת במה לא מפוקח ונשארה מורדמת גם לאחריו- מה עלה בגורלה?וגם, מה אם הייתי מספרת לכם שניתן לבדוק עד כמה אתם היפנוטבילים ויותר מכך, ייתכן וניתן לשחזר זיכרונות אבודים באמצעות היפנוזה? טליה לוי טיטיון, פסיכולוגית קלינית ומהפטנת, מסיברה על מבחני רמת ההיפנוטביליות ועונה על השאלות- האם גם הסקפטיים שבנינו יכולים להתהפנט, מה בדיוק קורה לנו בגוף בזמן היפנוזה וכציד התהליך יכול להשפיע על הזיכרון.https://www.ads.ranlevi.com/2022/07/04/refael-psych-hypnosis2/
7/4/202229 minutes, 1 second
Episode Artwork

היפנוזה- אומנות המיקוד [עושים פסיכולוגיה]

כשטליה לוי טיטיון נכנסה לניתוח קיסרי באחד הימים המרגשים בחייה, היא לא ציפתה שהלב שלה יחווה כשל ויעבור לתפקוד של 20% מלב רגיל בעקבות פגיעה קשה בשריר הלב. היא מצאה עצמה מחוברת למכונת חמצן בטיפול נמרץ עד שמצאה פתרון מפתיע לשיקום- היפנוזה. בחלק הראשון על היפנוזה, טליה, אז פסיכולוגית צעירה וכיום פסיכולוגית קלינית ומורשה להיפנוזה, מגיעה להסביר לנו כיצד היא השתמשה בהיפנוזה לריפוי, לאילו בעיות היפנוזה יכולה לעזור, במה היא שונה ממדיטציה ודמיון מודרך ולמי היא מסוכנת?האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/06/19/wesure-psych-hypnosis-part1/
6/19/202239 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

חלומות- הדרך ללא מודע [עושים פסיכולוגיה]

ברוכים הבאים ליקום המקביל, למציאות האלטרנטיבית חסרת החוקים והגבולות שבה אתם מבלים כשש שנים מחייכם – החלום. ד"ר קרן אור חן, מרצה על שינה ומקימת המרכז לפסיכולוגיה חיובית בצפון, מתארחת ומסבירה מדוע אנחנו לא זוכרים חלומות, איך מפרשים אותם והאם יש דרך לשלוט עליהם?https://www.ads.ranlevi.com/2022/05/29/panda-psych-dreams/
5/29/202231 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

האם אנחנו יכולים לסמוך על הזיכרון שלנו? [עושים פסיכולוגיה]

זוכרים איפה הייתם כשרבין נרצח? תחשבו שוב.בפרק הזה נטיל ספק בזיכרון שלנו-ד"ר גבי זוהר יסביר כמה פשוט להשתיל לכל אחת ואחד מאיתנו זכרונות, יספר על מקרים בהם זכרונות כוזבים שינו את החיים של מטופליו, ידון בשאלה איך מבדילים בין זכרון שווא לזכרון מודחק ויפרט כיצד ניתן להשתחרר מזכרונות אלו.האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/05/15/doors-psych-memories/
5/15/202243 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

האכזריות של הנאצים [עושים פסיכולוגיה]

הם היו אנשי תרבות, מצליחנים ואנשי משפחה, אך בעבודתם רצחו אנשים בדם קר. ד"ר יגאל ורדי טוען שקיים אופי גרמני ומנסה להסביר את ההתנהגות הניגודית והקיצונית של הנאצים.פרק זה הוקלט לזכר מילוני הנרצחים והשורדים בתקופת השואה.https://www.ads.ranlevi.com/2022/04/28/nicoletti-psych-nazi/
4/28/202228 minutes
Episode Artwork

החיים לצד הפרעת האכילה [עושים פסיכולוגיה]

"היא הציעה לי את הדבר שהכי הייתי צריכה, שליטה" מספרת נופר, שחושפת את ההתמודדות שלה עם הפרעות אכילה והחלמה מהן. מהם הגורמים המובילים להתפתחות הפרעת אכילה, כיצד באים לידי ביטוי הסימפטומים והאם ניתן להיפרד מהפרעות אלו?https://www.ads.ranlevi.com/2022/04/18/gett-psych-eating/
4/18/202245 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

50 גוונים של שליטה [עושים פסיכולוגיה]

מה אתם מעדיפים- לשלוט או להיות נשלטים? ביקור במועדון הדאנג'ן ושיחות על משמעת וסאדומזוכיזם, מנסים להסביר כיצד הוסר הטאבו על השיח סביב פרקטיקת הבי-די-אס-אם, ומדוע שליטה ויחסי מין בכפייה הן בין הפטנזיות המיניות הנפוצות ביותר?אורחת בפרק: טל פלג-שגיא, פסיכולוגית קלינית ומטפלת מינית.https://www.ads.ranlevi.com/2022/04/05/schakim-psych-bdsm/
4/5/202244 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

האם כולנו ביסקסואלים? [עושים פסיכולוגיה]

בשנת 1869 עיתונאי אוסטרי טבע מונח חדש בשם "הומוסקסואליות". יצירת המונח שינתה את ההסתכלות על נטייה מינית- אם בעבר קיום יחסים עם בני אותו המין נתפסו כהעדפה או תשוקה, הפסיכולוגיים החלו להתייחס ליחסים אלו כרכיב קבוע בזהות וחלקם אף הגדירו אותם כהתנהגות פתולוגית. כיצד פרויד התייחס למונח בפסיכואנליזה, איך זה קשור לחייו האישיים והאם המחקר הצליח לאבחן מהו הבסיס להעדפות ונטיות מיניות?האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/03/20/ferring-psych-bisexual/
3/20/202242 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

מוח מסודר מידי- סמים פסיכדליים, חלק ב' [עושים פסיכולוגיה]

המוח שלנו מסודר, מה שמאפשר לו לעבוד ביעילות ובחסכנות. אך לעיתים הוא מסודר מידי, ומתקשה להתאים עצמו לשינויים, כך שנוצרת חזרתיות על מחשבות או פעולות שליליות. טכניקות הדמיה אפשרו לחוקרים לגלות מהם התהליכים המוחיים המתרחשים בזמן החוויה הפסיכדלית, וכיצד הכאוס הנוצר בזמן החוויה יכול לשפר דימוי עצמי, ערך עצמי, מנגנוני הגנה, והפרעות נפשיות שונות. ד"ר עודד ארבל, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, מסביר מהם התהליכים שהתגלו, ובאילו הפרעות ניתן לטפל בזכות הגילויים החדשניים.האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/03/03/doors-psych-drugs-b/
3/6/202228 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

מולקולות להרחבת תודעה- סמים פסיכדליים, חלק א' [עושים פסיכולוגיה]

כשעולם המחקר גילה מולקולות משנות תודעה, הוא חשב שעמד בפריצתו של עידן חדש בו יוכלו מטפלים לעזור לנפגעי טראומה להתמודד ולהתגבר על המחלה. אך בריחת חומרים אלו אל מחוץ למעבדה, קישרו בינה לבין תנועת הפרחים שהרבתה להשתמש בחומרים כסם במסיבות. האם הצליחו החוקרים להתמודד עם האנטיגוניזם והפחד מהסמים הפסיכדליים ולהטמיעם כאמצעי לטיפול בעולם המערבי? ד"ר עודד ארבל, פסיכיאטר ופסיכוטרפיסט, מסביר לנו על היסטוריית הסמים הפסיכדליים והשימוש בהם במחקר כיום.האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/02/22/ferring-psyc-drugs-a/
2/22/202240 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

[עושים פסיכולוגיה] תסמונת קדם וסתית - יש דבר כזה?

בשנות השבעים עמדה ניקי למשפט באשמת ניסיון רצח: הנערה הבריטית, שכילדה קטנה הייתה רקדנית מוכשרת וזוכת פרסים - הפכה בגיל ההתבגרות למפלצת, שאף ניסתה לשרוף את בית משפחתה על יושביו. אבל לרופאה נועזת ופורצת דרך - ד"ר קתרינה דלטון - היה הסבר בלתי שגרתי להתנהגותה של ניקי: תסמונת קדם-וסתית חריגה בעוצמתה, ששיבשה את המאזן ההורמונלי של הנערה. מהי תסמונת קדם-וסתית, האם יש בכלל דבר כזה? וכיצד שינויים הורמונליים משפיעים על היבטים פסיכולוגיים בקרב נשים? אורחת בפרק: ד"ר זהירה כהן, פסיכולוגית קלינית ופוסט-דוקטורנטית באוני' קיימבריג'.https://www.ads.ranlevi.com/2022/02/06/panada-pychology-pms/
2/6/202240 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

הפסיכולוגיה של כתות, חלק ב' [עושים פסיכולוגיה]

האם מנהיג כת באמת מסוגל להשפיע על מחשבותיהם ורצונותיהם של מאמיניו? אלה גולן, אחת מנשותיו של גואל רצון, משוכנעת שכן - אבל תומר פרסיקו, חוקר בתחום הדתות, טוען ההפך. בפרק זה נשמע את המשך סיפורה של אלה, וכיצד הצליחה לבסוף להחלץ מהכת של רצון.https://www.ads.ranlevi.com/2022/01/16/hairegen-osimpsychologia-cults-p2/
1/16/202249 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

[עושים פסיכולוגיה] הפסיכולוגיה של כתות, חלק א'

אלה גולן הייתה אחת מעשרים ואחת נשותיו של גואל רצון, מנהיג כת שכיום מרצה מאסר ממושך על עבירות אונס, בין השאר של בנותיו. קל להניח שאלה נפלה קורבן לכת מכיוון שבאה מבית הרוס או סבלה מבעיות נפשיות ואחרות - אבל ההפך הוא הנכון: מדובר באישה אינטליגנטית ומרשימה, שגדלה בבית חם בקיבוץ. מדוע, אם כן, אנשים מצטרפים לכתות - והאם ייתכן שגם אתם הייתם מסוגלים ליפול באותה הרשת, אם התנאים היו מתאימים?האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2022/01/02/panda-osimpsychologia-cults/
1/2/202232 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

[עושים פסיכולוגיה] עד כמה אנחנו מרשים לעצמנו להיות...עצמנו?

עד כמה אנחנו מרשים לעצמנו...להיות עצמנו? הפסיכואנליטיקאי דונלד וויניקוט טבע שני מונחים מכוננים: "עצמי אמיתי" ו"עצמי כוזב." ד"ר מעיין בוימן משיטה מארחת את עדי מידן, פסיכולוגית קלינית ודוקטורנטית במעבדה לביו אמפתיה באוני' בן-גורין, לשיחה על הפער שבין מה שאנחנו מציגים כלפי חוץ - לבין מה שקורה בפנים, המחיר שגובה מאיתנו הפער הזה, ועל וויניקוט האדם. האזנה נעימה :-)מעיין.https://www.ads.ranlevi.com/2021/12/15/panda-osimpsychology-ourselves/
12/15/202133 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

האישה ששכחה הכל [עושים פסיכולוגיה]

בגיל 42, אילנה ממן הייתה תקציבאית מנוסה ואם מסורה לשלושה ילדים. ואז, תוך כדי אימון כושר שגרתי - היא נפלה ונחבטה בראשה בעוצמה. כשהתעוררה בבית החולים, גילתה שהזיכרון שלה נמחק לחלוטין... היא לא ידעה מי היא ולא זיהתה את בעלה וילדיה. ד"ר מעיין משיטה בוימן בפודקאסט חדש על נבכי הנפש האנושית, טיפולים חדשניים ותופעות נוירולוגיות משונות. האזנה נעימה!https://www.ads.ranlevi.com/2021/12/01/panda-osimpsychologia-forgot/
11/28/202148 minutes, 33 seconds