Setena temporada del "Solidaris" a la ràdio pública del país, i cada dia tenim més motius i energía perquè entre tots fem del món un lloc millor per viure.
DIa europeu de la mediació social
En ocasió del dia europeu de la mediació social, la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet ha acollit una prova pilot en la que aquelles persones que tenien vistes davant del jutge, han pogut conèixer un mediador social, amb el que poder resoldre els problemes sense finalment arribar a la justícia ordinària.
1/23/2015 • 3 minutes, 43 seconds
Gustavo Duch: "Em preocupa que només es culpabilitzi del malbaratament a la societat civil"
Només amb la meitat del menjar que malbaratem avui dia, podríem alimentar tota la població que passa gana al món. Cada any, Europa llença 89 milions de tones d'aliments, gairebé 8 de les quals a l'estat espanyol. 101 quilos de menjar per cada català perduts a casa. I aquí no hi hem comptat les tones que es perden en la indústria i la distribució a l'engròs. El Solidaris s'ha sumat a la campanya contra el malbaratament i la reflexió ens la deixa l'editor de la revista "Volver a la Tierra" i activista, Gustavo Duch.
11/21/2014 • 2 minutes, 26 seconds
La Interpol argentina reclama l'extradició de 20 espanyols investigats per crims del Franquisme
La Interpol argentina reclama l'extradició de 20 espanyols investigats per crims del Franquisme, entre ells els ex ministres Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina. La justícia espanyola encara no s'ha posicionat, però el govern de Madrid s'ha avançat i ha dit que no detindran ningú, emparant-se en la llei d'Amnistia i esquivant el principi de justícia universal. Suposa això algun rescabalament simbòlic per a les famílies de les víctimes de la dictadura, com per exemple la família Puig Antich?
11/14/2014 • 3 minutes, 34 seconds
A Corea del Sud, gairebé 300 casos de malalties greus treballant a la indústria electrònica
L'ong SETEM publica un informe titulat "Vents de canvi: El poder de la compra pública per millorar les condicions laborals de la indústria electrònica mundial", en el que denuncia greus violacions dels drets laborals de la indústria electrònica a la Xina i a Corea del Sud.
10/31/2014 • 2 minutes, 41 seconds
Femení Plural: les dones a l'economia cooperativa
'Femení Plural: les dones a l'economia cooperativa', així es titula l'estudi social que ha rebut enguany el Premi Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona i que fa especial èmfasi en el poder de les economies cooperativistes, com a motors generadors de feina i com les dones hi tenen un paper clau.
10/24/2014 • 3 minutes, 14 seconds
Samia Yusuf Omar va córrer sense por
El món sencer la va veure córrer. Samia Yusuf Omar va representar Somàlia als Jocs Olímpics de Pequin del 2008. S'estava preparant per anar a Londres, però no ho va aconseguir. L'estiu del 2012 va morir ofegada davant les costes de Lampedusa, intentant fugir cap a Europa. Tenia 21 anys. I avui coneixem la seva història gràcies a l'escriptor italià Giuseppe Catozzella que n'ha escrit un llibre colpidor -"Córrer sense por"- traduït a més de 22 llengües, en català editat per Sembra Llibres.
10/17/2014 • 2 minutes, 47 seconds
Voluntariat i activisme social
L'històric activista social Arcadi Oliveres analitza com ha evolucionat el moviment associatiu català des dels col·lectius estudiantils de finals de la dictadura franquista, fins als tant de moda moviments ciutadans.
10/10/2014 • 2 minutes, 59 seconds
6 reconeguts constructors de pau visiten Catalunya
Són 6 reconeguts defensors de la pau que vénen amb l'encàrrec de difondre la importància de no defallir, de sostenir la pau i els drets humans. Convidats per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Boi, són aquest any els cap de cartell del cicle "Ciutats Constructores de Pau" que es podrà seguir fins l'11 d'octubre a 13 municipis catalans.
10/3/2014 • 3 minutes, 22 seconds
Rendes mínimes garantides a Europa
La Xarxa Europea per una Renda Mínima analitza en un informe com es garanteixen aquestes rendes a l'estat espanyol i ho compara amb el conjunt d'Europa. Ha augmentat la demanda, però la resposta està estancada. Són rendes insuficients, no arriben a tothom que les necessita i aquells que la mereixen, o bé no ho saben, o bé no tenen clar com tramitar-la.
9/26/2014 • 3 minutes, 23 seconds
Garantir la seguretat dels cooperants en països de risc
La setmana passada vam conèixer la mort ¿l'execució més ben dit- del cooperant anglès David Haines, que feia més d'un any que estava segrestat a Sïria per l'Estat Islàmic. Quina seguretat tenen els cooperants internacionals, sobretot els que treballen en països i contextos realment inestables i perillosos? En quina mesura es valora la seva integritat personal i la continuïtat dels projectes humanitaris en els que treballen? Ho hem plantejat per una banda a l'Ignasi Calvó, expert en Seguretat i Acció Humanitària de l'Agència Catalana de Cooperació; i la Pepa Martínez, directora de laFede.cat.
9/19/2014 • 3 minutes, 41 seconds
La cooperació internacional i l'ebola
De l'Ebola n'hem sentit a parlar molt, aquest estiu, però una vegada més l'alarma l'hem fet saltar quan semblava que entrava a casa. Fa mesos que l'epidèmia mata milers d'africans i avui ens hem plantejat el què, el perquè i les conseqüències allà on està fent mal de veritat. Li hem demanat a l'antropòleg de Metges Sense Fronteres Segimon Garcia-Prades que ens respongui diverses qüestions.
9/5/2014 • 2 minutes, 37 seconds
Protegir la infància al món: Noruega i Gal·les
La Convenció Mundial dels drets de la infància es va signar ara fa 25 anys. L'han ratificat 193 estats d'arreu del món i és de llarg el tractat internacional amb més recolzaments de tota la història. Avui hem reunit dos exemples de països que es prenen els drets dels infants al peu de la lletra: Noruega i Gal·les.
7/4/2014 • 3 minutes, 52 seconds
"25 grams"
25 grams és la quantitat diària de sucre que els metges recomanen. Però a l'estat espanyol en consumim més de 100. Això sense comptar el sucre natural que podem arribar a prendre a través de la fruita i la verdura. L'ong Veterinaris Sense Fronteres - Justícia Alimentària Global denuncia els excessos del consum de sucre als països rics i alhora els abusos que pateixen els treballadors de la potent indústria sucrera mundial.
6/27/2014 • 3 minutes, 45 seconds
"Tenim l'oportunitat de deixar de consumir animals, que els nostres avantpassats no van tenir"
Peter Singer és fil·lòsof i una de les veus més autoritzades del Moviment d'Alliberament Animal arreu del món. El desenvolupament humà podrà deslligar-nos de l'instint i la necessitat d'utilitzar els animals per segons la nostra conveniència?
6/20/2014 • 3 minutes, 14 seconds
'Com més blanc, més bonic': cosmètica sense controls a Uganda
A Uganda, l'ideal de bellesa de les dones s'emmiralla en Occident. I d'això se n'aprofita un mercat de productes miraculosos per emblanquir la pell o allisar els cabells; que no passen per cap control sanitari i que en alguns casos ha causat malalties greus i algunes morts. El cineasta valencià Samuel Sebastian n'està rodant un documental.
6/6/2014 • 3 minutes, 13 seconds
El 91% dels impostos que es paguen a l'estat espanyol provenen de la classe mitjana
"Tant tens, tant pagues?" Així de contundent ho qüestiona Oxfam Intermón en un informe recent que analitza l'impacte de l'actual política fiscal sobre l'increment de la desigualtat a l'estat espanyol, i proposa una bateria de mesures urgents que hauria de contenir la reforma fiscal, perquè Espanya deixi de ser el segon país més desigual d'Europa. Francesc Mateu és director d'Oxfam Intermon a Catalunya.
5/30/2014 • 1 minute, 52 seconds
Una feina... Com qualsevol altra persona
Un 6,5% dels catalans tenen algun tipus de discapacitat. A Barcelona, aquesta xifra és del 8%. L'Ajuntament, a través de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat -l'IMD- té un equip d'assessorament laboral, en actiu des de 1985.
5/23/2014 • 3 minutes, 43 seconds
El Movimiento de Pobladores de Veneçuela
Aquest reportatge el dediquem als moviments ciutadans per un habitatge digne i accessible a tothom. Les Plataformes d'Afectats per les Hipoteques són l'exemple més conegut i extès a casa nostra. Són una desafortunada novetat els darrers anys, per culpa d'una crisi que ha destruït l'estat del benestar al que estàvem tan acostumats. Però a altres llocs del món ¿en particular a l'Amèrica Llatina- fa anys que existeixen aquests moviments. Un exemple és el Movimiento de Pobladores, de Veneçuela.
5/16/2014 • 3 minutes, 42 seconds
Boko Haram i el nord de Nigèria
El món sencer ha sentit a parlar darrerament de Boko Haram: la guerrilla islamista que ha atemorit el nord de Nigèria, assassinant centenars de civils a sang freda i segrestant 250 nenes d'una escola, per les qui la comunitat internacional, encapçalada per ni més ni menys que la primera dama dels Estats Units, Michel Obama, ha demanat llibertat immediata. Quí són Boko Haram i quina situació política i social viu Nigèria, perquè això hagi pogut passar? Li ho hem demanat a Ferran Iniesta, professor d'Història de l'Àfrica i creador del Centre d'Estudis Africans.
5/9/2014 • 3 minutes, 22 seconds
Tobin, a mitges
Els ministres d'economia de 10 països europeus, entre ells l'estat espanyol, han aprobat implantar una taxa a les transaccions financeres internacionals. D'entrada i només de sentir-ho, es van aixecar les orelles de tots els moviments socials que fa anys que reclamen l'anomenada Taxa Tobin. Però de seguida que han revisat la lletra petita han arufat el nas. El 'Solidaris' ha escoltat aquesta setmana les opinions dels professors Josep Maria Busqueta, economista del col·lectiu Taifa. I Vicenç Navarro, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona.