I podden psykologsnack lyfts olika teman inom psykologi och hälsa med målet att på ett lättillgängligt vis öka kunskapen och intresset för psykisk hälsa. Det bjuds också på en del psykologiska träningstips, egna historier och emellanåt gästas vi av någon intressant gäst.
70. Frågelådan: “Kan jag förändra min personlighet?” Med psykolog Björn Hedensjö
Psykolog Björn Hedensjö svarar på frågan om om vi kan ändra på personlighetsdrag som vi inte gillar hos oss själva? Björn Hedensjö, legitimerad psykolog och och författare till bland annat boken Omtyckta människor: forskningen, knepen och övningarna som gör dig likeable. Ni hör honom också i den populära podden Dumma Människor som han har tillsammans med Lina Thomsgård. Vill ni veta mer kan ni följa Björn på instagram @bjornhedensjo eller kika in på hans hemsida https://bjornhedensjo.seHar du också en fråga? Skicka DM till oss på Instagram eller mejla på hejpsykologsnack@gmail.com så ska vi göra vårt bästa för att svara.Ljud: @straydogstudios Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/2024 • 4 minutes, 28 seconds
69. Bli mer omtyckt - knepen som gör dig likeable. Med psykolog Björn Hedensjö
Inte nog med att människor som är omtyckta lever ett längre, lyckligare och friskare liv; de har dessutom oftare framgångsrika karriärer, varaktiga kärleksrelationer och nära vänner. Låter det orättvist? Som tur är kan vi alla bli mer omtyckta. Men hur gör man då? Många vill nog ha svar på den frågan och så även vi. I det här avsnittet har vi med oss drömgästen Björn Hedensjö för att svara på just det. Vi kan redan här bjussa på ett av Björns favorittips: Bete dig som att andra redan tycker om dig. För att höra om varför det ändå är svårt, grottisar och oversharing så får ni helt enkelt lyssna på det här fantastiska avsnittet.Björn Hedensjö är legitimerad psykolog och författare till bland annat boken Omtyckta människor: forskningen, knepen och övningarna som gör dig likeable. Ni hör honom också i den populära podden Dumma Människor som han har tillsammans med Lina Thomsgård. Vill ni veta mer kan ni följa Björn på instagram @bjornhedensjo eller kika in på hans hemsida https://bjornhedensjo.seLjud: @straydogstudios Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/2024 • 39 minutes, 57 seconds
68. Bonusavsnitt ur arkiven: Självkänsla
Upplever du att du har problem med din självkänsla? Att den hindrar dig i ditt liv? Då är det här avsnittet för dig! Här dyker vi in vad självkänsla är, vad som kännetecknar en svag respektive stark självkänsla. Och vad vi kan göra för att påverka den?Följa oss gärna på instagram där vi heter @psykologsnack Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/2024 • 54 minutes, 27 seconds
67. Frågelådan: "Kan jag tänka mig lycklig?" Med psykolog Katarina Blom
I veckans frågelåda gästas vi av psykologen och författaren Katarina Blom. Katarina svarar på frågor på temat tankar, lycka och positivt tänkande. Kan vi tänka oss lyckliga? Hur är det, funkar egentligen det här med affirmationer? Och borde vi inte klara oss utan negativa tankar?För dig som vill läsa mer om lycka och psykologin bakom så har Katarina skrivit två fantastiska böcker: ”Lycka på fullt allvar - en introduktion till positiv psykologi” och ”Tillsammanseffekten - hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft”Katarina finns också på Instagram @katarinablom Följa henne där! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/9/2024 • 13 minutes, 2 seconds
66. Den svenska konsten att döstäda sprider sig över världen - med psykolog Katarina Blom
Kan man bli mer levande, lycklig och fri genom att rensa upp efter sig? Svensk döstädning har blivit ett begrepp som sprider sig över världen och t.o.m. har blivit en amerikansk TV-serie. Psykolog och författare Katarina Blom, som också är en av specialisterna i TV-serien "the gentle art of Swedish death cleaning", reder ut missförstånd och lär oss allt vi behöver veta om döstädning - och i själva verket hur vi kan komma nörmare livet och det som verkligen betyder någonting. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/2024 • 48 minutes, 49 seconds
65. Förälskelse, kärlek & sex - med sexolog Kalle Norwald
Har ni hört talas om gåvosex? Det hade inte vi. Här får ni svar på vad det är då vi pratar om det pirriga och kanske lite förbjudna, FÖRÄLSKELSE, KÄRLEK och SEX. Vi är väldigt tacksamma att vi fick göra det tillsammansmed bästa sexologen Kalle Norwald.
Kalle har skrivit boken "Tack, förlåt och skyll dig själv - om att leva tillsammans och kanske lyckligt". Han är också känd från TV-programmet Gift vid första Ögonkastet där han är relationsexpert.
Vi dyker ner i vad som händer med oss när vi blir förälskade och varför förälskelsen tar slut. Vi diskuterar sagoprinsessor och om den rätte finns eller??? Spoiler alert, forskning visar att så inte är fallet. Det här är ett avsnitt som alla behöver höra, så in och lyssna nu!
Vill ni höra mer från Kalle, gå in och följ honom på Instagram @sexologkallenorwald
Ljud: Rickard Darlington
1/26/2024 • 45 minutes, 12 seconds
64. Frågelådan: "Jag har kollat min killes telefon" - Sexolog Kalle Norwald svarar på frågor om svartsjuka
Då var det dags för frågelådan. Den här gången svarar sexologen, psykoterapeuten och författaren Kalle Norwald på era frågor om svartsjuka. Vill du se och höra mer av Kalle, följ honom gärna på Instagram @sexologkallenorwald
Har du också en fråga? Skicka DM till oss på Instagram eller mejla på hejpsykologsnack@gmail.com så ska vi göra vårt bästa för att svara.
Ljud: Rickard Darlington
1/19/2024 • 9 minutes, 30 seconds
63. Jämställdhet - winwin för kärleken! Med psykolog Maria Farm
Veckans gäst är Maria Farm, psykolog och författare till boken ”Han är så bra på att ta egentid - jämställdhet i praktiken”. Maria är också känd från SVT’s Gift vid första ögonkastet.
Ulrike och Åsa gläntar på Pandoras ask när det snackas känslomässigt arbete, ansvar i vardagen, kontroll och vem som får styra över tiden. Vi tar också reda på hur vi kan göra för att få mer jämställda relationer. Visste ni att jämställda par är lyckligare i längden, kommer varandra närmare och har ett bättre sexliv. Det här avsnittet vill ni inte missa!
Vill ni se och höra mer av Maria Farm följ henne på Instagram @feministpsykologen
Ljud: Rickard Darlington
1/12/2024 • 49 minutes, 44 seconds
62. Frågelådan: ”Jag gör mer i hemmet än min partner” - Psykolog Maria Farm från GVFÖ svarar på en fråga om jämställdhet
Psykolog och författare Maria Farm (från bl.a. Gift vid första ögonkastet) svarar på en fråga från er lyssnare. Maria gästar oss även nästa vecka i ett längre avsnitt om hur vi kan göra för att få mer jämställda relationer (och i förlängningen bättre hälsa och sexliv). Avsnittet tar avstamp i hennes enligt oss suveräna bok "Han är så bra på att ta egentid: Jämställdhet i praktiken". Gillar du vad det här avsnittet handlar om? Följ henne då gärna på @feministpsykologen på Instagram.
Har du också en fråga? Skicka DM till oss på Instagram eller mejla på hejpsykologsnack@gmail.com så ska vi göra vårt bästa för att svara.
Ljud: Rickard Darlington
1/5/2024 • 9 minutes, 59 seconds
61. Bonusavsnitt ur arkiven: Nyårslöften - hur funkar det egentligen?
Den 31 december avger en stor del av svenska folket nyårslöften. Vissa lyckas bra med sina mål och andra mindre bra (ja, vi tillhör de där som lyckas mindre bra). Vad kan man egentligen göra för att optimera sannolikheten att lyckas? Det svarar Martin Oscarsson på. Han är psykolog och medförfattare till boken "Tio i tolv: En bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar".
12/29/2023 • 39 minutes, 21 seconds
60. Frågelådan: “Jag bara far och flänger under julen, vad kan jag göra?” - En fråga om egna behov och gränser
Har du också en fråga. Skicka DM till oss på instagram eller mejla på hejpsykologsnack(@)gmail.com så ska vi göra vårt bästa för att svara.
Ljud: Rickard Darlington
12/22/2023 • 3 minutes, 7 seconds
59. Ensam i jul
Är du en av många människor som är rädd för ensamheten i jul? För samtidigt som julen för många är fylld av glädje och värme, känner sig andra ensammare än någonsin.
Missa inte vår Julångestkalender på instagram @psykologsnack https://instagram.com/psykologsnack?igshid=YTQwZjQ0NmI0OA%3D%3D&utm_source=qr
Ljud: Rickard Darlington
12/15/2023 • 21 minutes, 48 seconds
58. Frågelådan: ”Vi har slutat ligga med varandra”
Har du också en fråga. Skicka DM till oss på instagram eller mejla på hejpsykologsnack(@)gmail.com så ska vi göra vårt bästa för att svara.
MISSA INTE VÅR JULÅNGESTKALENDER PÅ INSTAGRAM @PSYKOLOGSNACK
Ljud: Rickard Darlington
12/8/2023 • 6 minutes, 51 seconds
57. Den stora JULÅNGESTEN
Det här avsnittet kanske blir en vattendelare, mellan de som fullkomligt älskar allt som har med julen att göra och de som får kämpa både med sig själva och sin omgivning varje år. Så för er som älskar julen: stort grattis till er! Men för er som inte är lika förtjusta i julen så är det här avsnittet till er.
Ljud: Rickard Darlington
12/1/2023 • 27 minutes, 34 seconds
56. Bonusavsnitt ur arkiven: PMS! Få hjälp med KBT
I dag är det internationella PMS-dagen och därför bjuder vi på ett bonusavsnitt ur arkiven.
Var tredje kvinna i fertil ålder mår riktigt dåligt dagarna/veckorna före mens. En del vill skälla ut kollegan, säga sanningen till kompisen eller skiljas från sin partner. Och en del gör alla dessa tre saker för att sedan ångra sig bittert när mensen väl kommer. Ny forskning visar att kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod för behandling av pms. Psykologsnack gästas av psykologen Ulrike Braun som guidar oss genom vad pms är och hur pms kan behandlas med KBT. Ulrike är också en av författarna till boken PMS! Få hjälp med KBT.
11/28/2023 • 56 minutes, 3 seconds
55. Frågelådan: Hur kan jag säga nej till min lillebror utan att drabbas av en massa skuldkänslor?
Har du också en fråga? Skicka DM till oss på instagram eller mejla på hejpsykologsnack(@)gmail.com så ska vi göra vårt bästa för att svara.
Ljud: Rickard Darlington
11/24/2023 • 5 minutes, 34 seconds
54. När hånglade ni senast? - om att behålla kärleken under småbarnsåren
I dagens avsnitt är vi lite mer lösningsfokuserade! Vi kikar närmare på vilka knep vi kan använda oss av för att hålla kärleken vid liv när livet kan vara tufft med små barn hemma. Psykologen och författaren Susanna Tagesdotter Hagstrand gästar! Susanna har skrivit boken ”Växa tillsammans, att ta hand om parrelationen under småbarnsåren”.
Dessa tips kan man naturligtvis ha nytta om man har stora barn eller inga barn.
Ljud: Rickard Darlington
11/17/2023 • 25 minutes
53. Frågelådan!
Det har kommit in en ny fråga till Frågelådan. Temat är bråk, tjafs och irritation på en partner som inte tycks “lära sig”...
Har du också en fråga? Skicka DM till oss på instagram så ska vi göra vårt bästa för att svara.
11/10/2023 • 6 minutes, 43 seconds
52. Ostbågar & frysta räkor - om att behålla kärleken under småbarnsåren
Nu när det är som absolut gråast och tråkigast kan det kännas extra motigt i vardagen och kanske framförallt i våra relationer. Om vi dessutom har småbarn som är snoriga, sjuka och gnälliga så är ju inte det direkt ett afrodisiakum. Därför har vi nu bjudit in författaren och psykologen Susanna Tagesdotter Hagstrand f ör att prata om hur vi kan ta hand om relationen under småbarnsåren. Susanna har skrivit boken "Växa tillsammans - att ta hand om parrelationen under småbarnsåren." Även du utan barn (men som kanske har en gullig hund) kan ha nytta av Susannas tips
Ljud: Rickard Darlington
11/3/2023 • 39 minutes, 6 seconds
51. När kärleken stormar - del 2
Så var det då dags för del två i När kärleken stormar. I det här avsnittet kommer vi med handfasta råd och försöker svara på hur man egentligen gör för att hantera alla dessa känslor?!
* Med stormiga relationer menar vi inte relationer där det förekommer psykiskt eller fysiskt våld. Om du lever i en sådan relation och önskar stöd kan du vända till Nationella Kvinnofridslinjen 020 - 50 50 50, Manscentrum 08 - 643 11 83 eller Stödlinjen för transpersoner 020 - 55 00 00
10/27/2023 • 47 minutes, 35 seconds
50. Frågelådan!
Debut för Frågelådan! Det har kommit in en rad frågor till oss, så från och med nu kan du som lyssnar skicka dina frågor gällande psykologi till oss. Vi kommer välja ut en fråga och göra vårt allra bästa för att svara på den. Har du också en fråga? Skicka den till oss på instagram!
Dagens fråga kom efter avsnittet När kärleken stormar - del 1.
10/20/2023 • 5 minutes, 26 seconds
49. När kärleken stormar - del 1
Äntligen! Efter ett lite längre uppehåll är vi nu tillbaka både med ett nytt avsnitt och en ny medlem! Från och med nu är psykolog Ulrike Braun en del av Psykologsnack.
Hösten är här, kanske med känslan av nystart men kanske också vardagsbekymmer och tjafs. I vissa relationer stormar det periodvis mer än i andra. Kanske kommer vi på oss själva att det som börjar som en diskussion om småsaker spårar ur och blir till ett praktgräl som får oss att säga och göra saker som vi sedan ångrar när känslorna svalnat. I avsnitt 49 får ni veta om vad som händer i oss och i relationen när känslorna stormar som mest.
* Med stormiga relationer menar vi inte relationer där det förekommer psykiskt eller fysiskt våld. Om du lever i en sådan relation och önskar stöd kan du vända till Nationella Kvinnofridslinjen 020 - 50 50 50, Manscentrum 08 - 643 11 83 eller Stödlinjen för transpersoner 020 - 55 00 00
10/13/2023 • 1 hour, 9 minutes, 46 seconds
48. Parterapi - med psykolog Lina Pleijel
Avsnitt 48 är äntligen här! Vi gästas av psykolog Lina Pleijel som till vardags arbetar med terapi både individuellt och för par. I avsnittet pratar vi om vanliga relationsproblem, fördomar kring parterapi, otrohet med mera. Lina berättar också mer om den terapiform hon utgår från i sina behandlingar, Integrerad beteendeterapi för par (IBCT). Ett spännande och lärorikt avsnitt. In och lyssna bums!
6/26/2023 • 1 hour, 2 minutes, 16 seconds
47. Att känna skam
Det här avsnittet handlar om skam. Vi utforskar vad skam är, hur det påverkar oss och vad vi kan göra för att hantera skam.
4/21/2023 • 1 hour, 1 minute, 43 seconds
46. När relationer tar slut
Det här avsnittet handlar om relationer och när relationer tar slut. Vi fokuserar framförallt på kärleksrelationer men vissa av tipsen/råden går så klart även att använda för till exempel vänskaps- eller familjerelationer.
2/5/2023 • 1 hour, 16 minutes, 49 seconds
45. Självkänsla
Podden är tillbaka och temat är ett som många av er lyssnare önskat. Vi pratar om självkänsla och försöker bena ut vad det är, vad som kännetecknar en stark respektive svag självkänsla och vad vi kan göra för att stärka vår självkänsla.
10/23/2022 • 54 minutes, 27 seconds
44. Kort & Gott - om oro
Här kommer ett avsnitt av Kort & Gott med fokus på oro och lite mer specifikt oro för kris och krig. Vi pratar om vad vi kan göra för att hantera egen oro och hur vi kan prata med andra, barn och vuxna, som uttrycker mycket oro.
3/22/2022 • 35 minutes, 53 seconds
43. Förlossningsdepression
2022 här kommer vi! Nu är vi äntligen igång med nya avsnitt. I årets första podd pratar vi om baby blues, baby pink och förlossningsdepression. Vad är egentligen skillnaden, vart och vilken typ av hjälp kan man få. In och lyssna!
2/23/2022 • 1 hour, 21 seconds
42. Kort & Gott - Andningsövning
Här kommer en liten julklapp till dig att lyssna på för en stunds återhämtning i julstöket, eller kanske när du behöver en paus från familjen eller jobbet. Psykologsnacks Sandra guidar dig genom en andningsövning.
12/21/2021 • 6 minutes, 17 seconds
41. Återhämtning del 2
Avsnitt 41 är vårt andra avsnitt om återhämtning och är inspirerat av stressforskarens Niclas Alméns bok "Återhämtningsguiden - må bra trots stress och press". Lyssna gärna!
11/16/2021 • 1 hour, 12 minutes, 34 seconds
40. Emotionellt instabilt personlighetssyndrom
Temat för avsnitt 40 är ett ämne som vi länge haft med oss som ett avsnitt som vi vill göra och som flera lyssnare har önskat. Vi ska prata om det som idag heter emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) men som många kanske känner igen som Borderline.
Emotionellt instabilt personlighetssyndrom är en diagnos som är relativt vanlig och som ofta innebär ett stort lidande för den drabbade och hens anhöriga om en inte får adekvat hjälp. I avsnittet pratar vi om vad EIPS är, hur det kan komma till uttryck på olika sätt och vilken typ av behandling som är hjälpsam.
10/12/2021 • 1 hour, 9 minutes, 16 seconds
39. Palliativ vård - med överläkare och professor Bertil Axelsson
Vi gästas av Bertil Axelsson, överläkare på palliativa enheten på Östersunds sjukhus och professor vid Umeå Universitet. Det blev ett lärorikt och intressant samtal om livet, om döden som en del av livet och palliativ vård.
Så här låter en recension av avsnittet: “Jag känner mig lite lugnare nu när jag tänker på döden och vad som skulle kunna hända. Tror att avsnittet tog bort en del dödsångest faktiskt. Fantastiskt. Tack.“
6/28/2021 • 1 hour, 7 minutes, 50 seconds
38. Kort & Gott - Hantera tankar
I Kort & Gott delar vi med oss av enkla och konkreta träningstips som du kan använda i din vardag. I det här avsnittet tipsar vi om hur vi kan förhålla oss våra tankar.
5/27/2021 • 6 minutes, 39 seconds
37. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
Temat för avsnitt 37 är Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). PTSD kan uppstå hos en person som själv har utsatts för – eller bevittnat – mycket svåra, livshotande och traumatiska händelser. I avsnittet går vi igenom vad PTSD är, varför vi kan drabbas och hur en behandling kan gå till.
5/10/2021 • 58 minutes, 25 seconds
36. Kort & Gott - Power hour
I Kort & Gott delar vi med oss av enkla och konkreta träningstips som du kan använda i din vardag. I det här avsnittet tipsar vi om hur du kan arbeta effektivt och fokuserat.
3/25/2021 • 3 minutes, 31 seconds
35. Vi måste prata om självmord
Temat för avsnitt 35 är ett ämne som det är viktigt att vi pratar och lär oss mer om för att kunna stötta, hjälpa och förebygga. Temat är självmord - alltså hur kan vi förhindra självmord. Vi pratar bland annat om varför vi människor kan drabbas av självmordstankar och vilken hjälp som finns att få om en mår dåligt och har tankar på att inte vilja leva. Vi pratar också om vad en kan göra om en är orolig för att någon i ens närhet mår dåligt. Lyssna gärna på det här viktiga avsnittet!
3/1/2021 • 48 minutes, 18 seconds
34. Kort & Gott - Surfa på känslan
Jobbiga känslor är livsviktiga och en oundviklig del av livet. Ibland kan känslor få oss att reagera på ett sätt som vi i efterhand kan ångra. I det här avsnittet av Kort & Gott vill vi dela med oss av en otroligt bra övning i att surfa på känslan för att sen aktivt kunna välja hur du vill agera.
2/18/2021 • 3 minutes, 28 seconds
33. Adhd på jobbet - med psykolog Martina Nelson
Med det här avsnittet vill vi öka kunskapen och förståelsen om adhd i arbetslivet. Vilket stöd finns att få, har en rätt till anpassningar och hur kan de i så fall se ut? Martina Nelson som är psykologiskt ledningsansvarig på SMART Psykiatri och expert på just adhd i arbetslivet gästar avsnittet och besvarar våra frågor.
1/26/2021 • 47 minutes, 9 seconds
32. Kort & Gott - Problemlösning
Nu kommer Psykologsnack ut med ett helt nytt koncept. Kort & Gott! Korta klipp med konkreta tips och övningar.
PROBLEMLÖSNING: Det är ofrånkomligt att då och då i livet stöta på problem. Ibland kan det kännas svårt att hitta lösningar eller kanske enas om vilken som är den bästa lösningen. Strukturerad problemlösning kan hjälpa oss att sortera i problem och hitta lösningar att testa.
1/22/2021 • 5 minutes, 37 seconds
31. Frågepodden om bipolär sjukdom - med Elsa Janni
Frågepodden om bipolär sjukdom är här. Elsa Janni, legitimerad psykolog, svarar på era frågor om bland annat irritation, sexlust, ekonomi, tidiga tecken, ensamhet och massa annat. Ett viktigt och lärorikt avsnitt!
12/15/2020 • 54 minutes, 23 seconds
30. Ensamhet - med Anna Bennich
Avsnitt 30 är här och vi gästas av bästa Anna Bennich. Anna är bland annat psykolog, författare och känd från Nyhetsmorgon. Temat är ensamhet. In och lyssna omedelbart bums!
11/29/2020 • 59 minutes, 47 seconds
29. Känslor
Alla kan vi ibland känna oss ledsna, trötta, arga, oroliga, irriterade men också glada, förväntansfulla, intresserade osv. Alla känslor vi har är reaktioner som ofta går över av sig själv. De trevliga känslorna kanske vi gärna känner längre stunder men det kan ju vara skönt att veta att även jobbiga/obehagliga känslor går över. När en är arg, ledsen eller rädd så kan det vara svårt att se att dessa känslotillstånd för något gott med sig. Men både positiva och negativa känslor spelar en viktig roll i våra liv och vägleder oss i vårt agerande.
11/11/2020 • 1 hour, 2 minutes, 53 seconds
28. Personlighet - Vem är du? Vem är jag?
När vi var tonåringar lusläste vi och våra vänner horoskopen. Vem passade ihop med vem och vilka var vi egentligen? Favoritboken var “Stjärntecken berättar - sådan är du & sådan är du i kärlek”. Innehållet diskuterades flitigt kan vi lova! Men om en nu inte vill utgå från astrologi vad säger då forskningen om det här med personlighet? Kan vi förändra vår personlighet? Är vi så enkla att det räcker med fem faktorer för att beskriva en personlighet eller varför inte bara fyra olika färger. Detta och mycket mer avhandlas i det här spännande avsnittet där Psykologsnacks alldeles egna Sandra står för expertkunskaperna!
9/28/2020 • 1 hour, 15 minutes, 31 seconds
27. Värsta bästa nätet - med kriminolog Maria Dufva
Första avsnittet sedan sommaruppehållet är här! Vi drar igång podden tillsammans med vår gäst Maria Dufva som är kriminolog och författare. Maria berättar om vilka faror som kan lura på nätet och vad en kan göra för att minska risken för att bli utsatt för brott. Idag spenderar många barn och ungdomar en stor del av sin vakna tid på nätet. Vart tredje barn mellan 10 och 16 år har mött hat på nätet. Vi har diskussioner kring var gränsen går för att det ska anses som brott och vad en kan göra som vuxen för att stötta och hjälpa barn och ungdomar i denna komplexa verklighet.
9/1/2020 • 1 hour, 19 minutes, 31 seconds
26. Intelligens - eller vad det nu kallas
Människans intelligens är unik. I över 100 år har vi försökt förstå och mäta den och det har funnits en rad kontroverser runt denna förmåga. Trots det finns det fortfarande inte enighet kring en definition av intelligens. Däremot är de flesta av oss eniga om att det kan kännas lite läskigt när intelligens- eller begåvningstest kommer på tal. Missa inte säsongens sista avsnitt av psykologsnack där vi diskuterar vad intelligens egentligen är? Vad det säger och inte säger om oss som individer samt en massa annat!
6/22/2020 • 56 minutes, 52 seconds
25. ADHD hos flickor och kvinnor - med Lotta Borg Skoglund
Temat för avsnitt 25 är ADHD hos flickor och kvinnor. Vi har bjudit in läkaren Lotta Borg Skoglund, specialist i allmänmedicin och psykiatri, som är aktuell med boken “Från duktig flicka till utbränd kvinna”. Vi pratar bland annat om det finns biologiska skillnader mellan könen, hur ADHD tar sig uttryck hos flickor och kvinnor, hormoners påverkan och vad vi kan göra för att inte missa fler flickor och kvinnor med ADHD. Ett så lärorikt och intressant avsnitt! Vi har också fått äran att spela Cronicle och låten “Self sabotage” i avsnittet. “Self sabotage” är soundtracket till boken “ Från duktig flicka till utbränd kvinna”.
5/27/2020 • 1 hour, 6 minutes, 6 seconds
24. Våld i ungas partnerrelationer - med psykolog Josefine Karlsson
De flesta är i dag överens om att mäns våld mot kvinnor måste upphöra. För att nå dit behöver samhället få upp ögonen för att killars våld mot tjejer är minst lika allvarligt som mäns våld mot kvinnor – och även vanligare. För många av oss är det ännu inte en självklar kunskap att det faktiskt är minst lika vanligt att en 16-årig tjej kan bli utsatt för våld av sin pojkvän som att en vuxen kvinna blir utsatt av sin man. I avsnitt 24 gästas vi av Josefine Karlsson, psykolog på Stiftelsen 1000 Möjligheter och ungarelationer.se, som berättar om våld i ungas partnerrelationer, vilken hjälp som finns att få och hur vi kan arbeta för att förebygga våld i relationer.
5/11/2020 • 1 hour, 10 minutes, 54 seconds
23. OCD - Tvångssyndrom
Vad i badhuset är det som får Åsa och Sandra att rysa bara av att tänka på det? Och hur många gånger kollar egentligen Sandra låset innan hon går hemifrån? I avsnitt 23 snackar vi om OCD, vad det är för nåt, hur det kan behandlas och var går egentligen gränsen mellan att “bara kolla en extra gång” och diagnos?
4/27/2020 • 47 minutes, 55 seconds
22. Skärmar och digitala medier
I avsnitt 22 fördjupar vi oss i skärmar och digitala medier. Vi undersöker fördelar och nackdelar, snackar beroendeskapande design, sociala medier, skärmanvändande hos unga och mycket mer.
4/2/2020 • 1 hour, 8 minutes, 30 seconds
21. GAD
I stort sätt alla människor har någon gång i livet upplevt ångest och oro. Ångest är en naturlig del av den mänskliga existensen. Oro kan vara funktionellt vid problemlösning eller göra så att vi står mer förberedda inför olika uppgifter och utmaningar i livet. Men om man under en längre tid har upplevt överdriven oro för flera vardagliga saker och samtidigt har en upplevelse av att oron inte går eller är mycket svår att kontrollera kan det hända att det handlar GAD (generaliserat ångestsyndrom).
3/2/2020 • 56 minutes, 35 seconds
19.Att lyckas med nyårslöften
Nu kickar vi äntligen igång 2020 med ett nytt avsnitt. Den 31 december är det en stor andel av svenska folket som avger nyårslöften. Vissa lyckas bra med sina mål och andra mindre bra. Vad kan man egentligen göra för att optimera sannolikheten att lyckas? Det svarar Martin Oscarsson på. Han är psykolog och medförfattare till boken Tio i tolv: En bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar. I avsnittet snackar vi bakslag, om det är ens är lönt att avge ett löfte och hur man kan gå från att vara ambivalent till beslutsam. Vill du lyckas med ditt nyårslöfte, då ska du definitivt lyssna!
1/3/2020 • 39 minutes, 21 seconds
18. Lust, sex & närhet
Årets sista avsnitt är här! Det handlar om lust, sex, närhet och hur man som par kan hantera olikheter och utmaningar i sexlivet. Med oss i podden har vi Ida Flink, legitimerad psykolog och forskare. Ida har tillsammans med Steven Linton skrivit boken “Du, jag & sex - om lust och närhet i parrelationer”. Vi snackar bland annat om vad man kan göra när den ena vill ha mer sex och den andra mindre eller hur man kan ta upp om man inte är nöjd med sexlivet. Så spännande avsnitt!
12/17/2019 • 41 minutes, 33 seconds
17. VR-behandling
Matilda Sandström är legitimerad psykolog och grundare till Nordic Psychology som arbetar med VR inom privat och offentlig vård. Vi har haft förmånen att få träffa Matilda och i avsnitt 17 får vi lära oss mer om VR-behandling. VR (Virtual Reality) kan användas inom flera olika områden men det största användningsområdet är egentligen alla typer av problem där du vill ändra ditt beteende på ett eller annat sätt. En av fördelarna med VR är att du har möjlighet att träna oändligt många gånger. Det här är verkligen ett så spännande och intressant område!
11/25/2019 • 32 minutes, 18 seconds
16. Depression
Depression är ett tillstånd som kännetecknas av att ett antal viktiga delar i en persons sätt att fungera är påverkade. Depression är också en av de vanligaste orsakerna till ohälsa och är så vanligt att det betraktas som ett folkhälsoproblem. I avsnitt 16 får du veta mer om vad depression är och hur det kan behandlas.
11/11/2019 • 55 minutes, 26 seconds
15. Hälsoformeln
Kropp och hjärna är inte två skilda ting så låt oss inte heller skilja på hur vi ska ta hand om kroppen från hur vi ska ta hand om knoppen. Rörelse är grunden för att vi ska må bra men genom att kombinera fysisk och psykologisk träning så tror vi att vi kan optimera vår hälsa. I det här avsnittet pratar vi om psykologisk träning och beteendeförändring. På samma sätt som att de flesta har tillgång till ett gym för att träna kroppen vill vi att alla ska ha tillgång till ett psykologiskt gym!
10/15/2019 • 46 minutes, 33 seconds
14. Social ångest
Social fobi innebär en stark rädsla för situationer där man känner sig värderad och granskad av andra. Många är vi som kan känna rädsla eller obehag för att stå i centrum för uppmärksamheten men social fobi är mer än så, det handlar om när rädslan blir så stark och överdriven att livet begränsas. Vill du veta mer ska du lyssna på det här avsnittet då vi fördjupar oss i vad social fobi är och hur det kan behandlas.
9/23/2019 • 50 minutes, 54 seconds
13. ADHD
Vad är ADHD och var går egentligen gränsen mellan att t ex ibland skjuta upp saker, ha svårt att koncentrera sig eller känna sig rastlös och att faktiskt uppnå kriterierna för en diagnos? Det och mycket annat berättar Karolina Noaksson om i avsnitt nummer 13. Karolina är legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi på Cereb.
9/10/2019 • 43 minutes, 14 seconds
12. Compassion
Compassion handlar om att kunna närma sig det som är det svårt och jobbigt i livet. Compassion är ett förhållningssätt till sig själv och andra som utgår från omtanke, vänlighet och vilja att hjälpa sig själv och andra att minska lidande. Det är en attityd till livet som är nödvändig för vår hälsa och välmående.
8/27/2019 • 47 minutes, 11 seconds
11. Återhämtning
I avsnitt 11 Återhämtning i semestertider pratar vi återhämtning och ger tips på vad en kan göra inför semestern för att varva ner, under semestern och efter semestern för att förlänga effekten av semestern. Glad sommar!
7/22/2019 • 1 hour, 2 minutes, 20 seconds
10. Värderad riktning - vad är det som är viktigt i ditt liv?
Vad är det du vill minnas på din 90-årsdag när du ser tillbaka på livet? Det är en bra fråga att ställa sig när en börjar arbeta med att identifiera sina värderingar och riktning i livet. Värderingar handlar om att ta reda på vad som är riktigt viktigt för en i livet och sedan ta steg i den riktningen. Katten i Alice i Underlandet sa det bra ”Om du inte vet vart du ska spelar det inte heller någon roll vilken väg du tar”.
6/10/2019 • 43 minutes, 55 seconds
9. Bipolär sjukdom
Bipolär sjukdom kännetecknas av svängningar i sinnesstämning. Livet kan vända på ett ögonblick, ena stunden berusande toppar och i nästa avgrundsmörka dalar. I det här avsnittet träffar vi Elsa Janni, legitimerad psykolog och debuterande författare med självbiografin “Igår var jag lycklig idag vill jag dö”. Elsa guidar oss genom vad bipolär sjukdom är, vägen till rätt diagnos och vilken hjälp som finns att få. Elsa delar också med sig av sina egna upplevelser av sjukdomen.
5/27/2019 • 48 minutes, 4 seconds
8. Sund självhävdelse - att sätta gränser
Att inte kunna sätta gränser kan leda till ökad stress, sämre relationer och sämre självkänsla. För att vi ska må bra och behålla hälsan behöver vi prioritera, sätta gränser och kommunicera. Att kunna säga ifrån, be om hjälp, ångra sig eller uttrycka sina behov är exempel på färdigheter som ingår i det som kallas sund självhävdelse. Men hur gör man då? Det är just det vi snackar om i det här avsnittet!
5/13/2019 • 48 minutes, 36 seconds
7. PMS
Var tredje kvinna i fertil ålder mår riktigt dåligt dagarna/veckorna före mens. En del vill skälla ut kollegan, säga sanningen till kompisen eller skiljas från sin partner. Och en del gör alla dessa tre saker för att sedan ångra sig bittert när mensen väl kommer. Ny forskning visar att kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod för behandling av pms. Psykologsnack gästas av psykologen Ulrike Braun som guidar oss genom vad pms är och hur pms kan behandlas med KBT. Ulrike är också en av författarna till boken PMS! Få hjälp med KBT.
4/25/2019 • 56 minutes, 3 seconds
6. Panikångest
Omkring var tredje person i Sverige har haft en panikattack under det senaste året. I det här avsnittet av Psykologsnack pratar vi ångest och vad som händer när ångesten eskalerar till en panikattack. Vi avhandlar också badande ormar och annat smått och gott!
4/11/2019 • 49 minutes, 50 seconds
4. Perfektionism
Är du en sån som bara måste puffa kuddarna innan gästerna kommer, och som bara ska kolla mejlet för femtioelfte gången eller som alltid tänker att själv är bäste dräng? Då är det här avsnittet för dig! Vi fördjupar oss i perfektionism och perfektionistiska tankar och beteenden.
3/21/2019 • 56 minutes, 54 seconds
3. Stress
Vad stressar oss och vad får stress för konsekvenser på vårt beteende? Och hur kommer det sig att Sandra blir hal när hon blir stressad? Det och mycket annat snackar vi om i det här avsnittet om stress.
3/7/2019 • 49 minutes, 57 seconds
2. Sömn
Sömn är en av de viktigaste grundstenarna i all form av välmående och under sömnen händer det saker med både kroppen och knoppen! Så i det här avsnittet snackar vi sömn och ger våra (och forskningens) bästa tips för en god sömn.
2/21/2019 • 53 minutes, 47 seconds
1. Hälsoångest
I vårt allra först poddavsnitt snackar vi hälsoångest. Vad är det för nåt och var går egentligen gränsen mellan normal oro och hälsoångest. Psykologiska träningstips blandas med våra egna erfarenheter.