P3 Om är podden som hjälper dig att fatta alla de där fenomenen och begreppen som snurrar runt i nyhetsrapporteringen. Du blir helt enkelt lite smartare av att lyssna, och får med dig lite bonuskunskaper att skryta med på köpet.
P3 Om: Året som gick
Förra årets nyårspodd ägnade vi åt att blicka framåt på det nya året, år 2016. Den här gången lägger vi återigen 2016 under lupp, fast den här gången tittar vi bakåt och summerar hur det blev. Det här är tyvärr inte bara årets sista podd utan också den allra sista någonsin. Tusen tack till alla er som har lyssnat på oss de här två åren. Vi ses och hörs någon annanstans. Puss!/Isabelle och Jonatan(PS: Avsnittet är förinspelat onsdagen den 21 december och det är därför vi missar att snacka om tex George Michael och Carrie Fisher när vi pratar avlidna kändisar. Så ni vet!)
12/30/2016 • 20 minutes, 11 seconds
P3 Om: En polis i kris och en jättedålig idé
I detta avsnitt pratar vi om Anna Kinberg Batras jultal där hon krävde rikspolischefens avgång. Juligt värre! Men varför gjorde hon det? Också: Fyrverkerikatastrof, smog och självkörande bilar. Många menar att Sveriges polis är i kris. Men vad är det egentligen folk menar när dom säger så? Isabelle reder ut. Jonatan ger också sin syn på varför fyrverkerier kanske inte borde säljas på nischade marknader samt reder ut varför folk just nu flyr Kina. Isabelle avslutar med att berätta om ett försök med självkörande bilar i San Fransisco som har fått myndigheterna att se rött.Avsnittet spelades in onsdagen 21/12.
12/23/2016 • 27 minutes, 5 seconds
P3 Om: Taiwan, matchfixning och medborgarlön
I avsnittet reder vi ut hur arga Kina egentligen är efter Trumps senaste uttalande om Taiwansamtalet. Även: Matchfixning, finsk basinkomst och förvirring kring migrationsverkets nya Afghanistanpraxis
12/16/2016 • 23 minutes, 49 seconds
P3 Om: Pipelineprotester, penismätningar och PISA
I början av veckan kom ett glädjande besked för de som engagerat sig i protesterna i Standing Rock. Vi reder ut vad protesterna handlat om samt slänger ett getöga på blekingska penismätningar & PISA. I blekinge har man nämligen tagit ett annorlunda grepp (no pun) om penisbryderier och börjat erbjuda ett måttband som ska locka unga med penis till ungdomsmottagningen. Men hur? Vi snackar också lite kort om PISA samt passar på att mäta hur väl Jonatans utbildning rustat honom för livet genom att låta honom göra ett prov.
12/9/2016 • 22 minutes, 57 seconds
P3 Om: Folkrättsbrott och saudifeminism
I veckan pratar vi om Lundin Petroleum och brottsmisstankarna, ett lightfeministiskt twitterutspel från en saudisk prins, tre bortglömda val och flygskatten man tänker ska hindra Arktis undergång. PS: I podden pratar vi om republikanska partiets primärval i Frankrike. Vid ett tillfälle säger vi att Francois Hollande ännu inte sagt om han kommer att ställa upp för omval. Det var sant, när vi spelade in podden torsdag 1/12 klockan 13.00. Under kvällen hann han dock meddela att han inte kommer att ställa upp för omval, så det vet vi nu när vi publicerar podden.Medverkar gör också Johan Brosché, konfliktforskare vid Uppsala Universitet. Trevlig lyssning! /Isabelle och Jonatan
12/2/2016 • 27 minutes, 23 seconds
P3 Om: Cypern, homeopati och Löfvens hemliga brev
I veckans podd förklarar Isabelle konflikten som sedan 40 år delar Cypern mitt itu medan Jonatan hänger upp sig på ett hemligt och mystiskt brev Löfven har skickat till Trump. För vad står det egentligen i brevet? Utöver det så pratar vi också om USAs nya inställning till homeopatiska läkemedel och den granskning om läckta lösenord SVTs grävprogram Dold släppte i början av veckan.
11/25/2016 • 27 minutes, 11 seconds
P3 Om: Gravöppningar och e-kronor
I veckans podd pratar vi om Polen där man nu har börjat gräva upp kvarlevorna av personerna som dog när presidentplanet kraschade 2010. Varför gör man fry och vad tror man att man kommer att hitta? Vi pratar också om hur det går för Trump att tillsätta viktiga nyckelposter i kabinettet samt om riksbankens senaste provtänk e-kronan.
11/18/2016 • 21 minutes, 26 seconds
P3 Om: Post presidentval
I veckan skrällde Donald Trump big time och gick och vann presidentvalet i USA. Därför ägnar vi hela veckans podd åt att prata om varför nästan ingen såg detta komma och vad som händer nu. Jonatan har i flera månaders tid varit övertygad om att Hillary Clinton kommer att vinna och ber därför i veckans avsnitt om ursäkt, förklarar hur allt kunde gå så fel samt lovar ekonomisk ersättning till alla som tippat pengar baserat på hans tips. Vi reder också ut vad som rent praktiskt kommer att ske nu innan Trump tar över makten. Vad händer tex med @potus-kontot och varför pratar så många om högsta domstolen?
11/11/2016 • 24 minutes, 28 seconds
P3 Om: Presidentval och fuskfällor
Om mindre än en vecka vet vi vem som blir USA:s 45:e president. Just nu har vi ingen aning. Däremot vet vi hur valet kommer att gå till och Jonatan guidar oss i veckans podd genom detta. I avsnittet pratar vi också om fuskfällan som gillrades på höstens högskoleprov samt de ID-kontroller som regeringen beslutat att förlänga.
11/4/2016 • 24 minutes, 55 seconds
P3 Om: Polio, dödsstraff och tidsfejd
I veckans avsnitt pratar vi om detta: Att polio snart kan vara helt utrotat Varför Oklahoma ska rösta om dödsstraff Tidsomställningen och det ovanligt höga antalet motioner om att göra sig av med den Sedan 1988 har ett folkhälsoinitiativ vaccinerat barn världen över för att bli kvitt polio och snart kan målet vara uppnått, nu finns det nämligen färre än 30 poliosmittade personer kvar i hela världen. Snart kan polio alltså vara ett minne blott.Den 8 november är det val i USA, men i Oklahoma går de inte bara till valurnorna för att rösta fram en president utan också för att rösta om dödsstraff. Men på vilket sätt?Natten mellan lördag och söndag sista helgen i oktober är det också dags att ställa tillbaka klockan en timme. "Skandal" tycker vissa som menar att det borde råda sommartid året om.Trevlig lyssning!
10/28/2016 • 23 minutes, 56 seconds
P3 Om: Flyktingöar och samestrider
I veckans avsnitt snackar vi om Australiens kritiserade förvar mitt ute i stilla havet, diskussionen om vem som kan anses vara same eller inte, slaget om Mosul och snackisen från presidentvalsdebatten På en pytteliten ö i stilla havet som heter Nauru sitter hundratals personer som har sökt asyl i Australien men aldrig någonsin kommer att få komma dit. I nuläget verkar de inte få komma just någonstans. Men varför då och varför är Amnesty så kritiska?
Jonatan reder ut vem som räknas som same idag och varför det är omtvistat. Vi tar också en titt på händelserna som stått för veckans kanske största rubriker: Offensiven för att ta tillbaka den irakiska staden Mosul från IS och Donald Trumps kontroversiella ställningstagande.
10/21/2016 • 26 minutes, 46 seconds
P3 Om: Clownpanik och krislådor
I veckans avsnitt pratar vi om den världsomspännande clownhysterin, Göteborgs stads preppingkampanj, metoden som kanske kan lösa mordgåtan i Making a murderer och mobilförbud i skolan. Över hela världen syns allt fler läskiga clower till och folk har panik. Men vad är det som händer och är det egentligen brottsligt att skrämmas? Juristen Nina Klose reder ut.Vi pratar också om Göteborgs stad som vill förvandla alla sina invånare till preppers genom att uppmana alla förbereda sig för ANNALKANDE KRISER! Hu.På Karolinska institutet finns en forskare som kan avgöra hur gammalt blod är och därför kopplats in på fallet Theresa Halbach i tv-serien Making a murderer och utöver det får man nu förbjuda mobiler på lektionerna. Fast fick man inte det innan? Eller? Jonatan reder ut. Inspelat 13 oktober 2016.
10/14/2016 • 27 minutes, 30 seconds
P3 Om: Abortprotester och embargobrott
I veckans avsnitt snackar vi om de polska abortprotesterna, exilkubanerna i Floridas ilska mot Trump, den nya sexualbrottslagstiftningen och pyttepyttesmå maskiner. Vi tar också en titt på vad som egentligen hände med freden i Colombia och hur det kom sig att Sveriges mediehus pumpade ut pushnotiser som meddelade att Jan Björklund skulle avgå som partiledare för Liberalerna, när han inte alls skulle det. I avsnittet hörs också Anna Dahlqvist, chefredaktör för tidningen Ottar och författare till boken "I det tysta - Resor på Europas abortmarknad", om varför abortmotståndet i Polen ser ut som det gör.
10/7/2016 • 22 minutes, 19 seconds
P3 Om: Fredsavtal och värnplikt
I veckans P3 Om kikar vi på hur fredsavtalet som kan få slut på det långa kriget i Colombia ser ut. Vi pratar också om återinförseln av värnplikt, bebisen med DNA från tre personer och rymdcharter. I Colombia har kriget mellan farcgerillan och regeringen rasat i över femtio år. Söndag 2/10 ska folket där få rösta om ett fredsavtal som kan sätta stopp för kriget. Men hur ser avtalet ut och vad har folket för incitament att rösta nej?Vidare verkar det som att värnplikten är på väg tillbaka, i alla fall om man lyssnar på resultatet av den utredning regeringen presenterade i veckan. Redan nästa år verkar det som att unga tjejer och killar kan behöva mönstra. Jonatan förklarar.I veckan blev det också världskänt att världens första bebis med DNA från tre personer har fötts. Men VARFÖR vill man skohorna in extra DNA från en tredje person i ett barn och hur gör man det? Till sist vill multientreprenören Elon Musk få med sig människor på rymdcharter till Mars för att skydda från ett stort hot.
9/30/2016 • 25 minutes, 19 seconds
P3 Om: Komvuxpanik, politikermys och råttkaos
I veckans avsnitt pratar vi om att det snart kan bli svårt för vissa att plugga upp sina betyg på komvux, Jimmy Fallons gosegos med Donald Trump samt den råttinvasion vissa menar råder i vårt land. Nu vid årsskiftet säger vi helt och hållet hejdå till alla rester av det gamla betygssystemet för gymnasieskolan. Det här skiftet kan ställa till det för vissa som vill plugga upp sina betyg, men hur? Vi reder ut och pratar också med Ella Höglind, studie och yrkesvägledare vid kunskapsförbundet/vuxenutbildningen Vänersborg (och inte i Trollhättan, som Isabelle felaktigt påstår i avsnittet)Jimmy Fallon har anklagats för att vara för kärvänlig med Donald Trump när han i sitt program rufsade till hans kalufs. Vad tycker Jonatan om det? Den senaste tiden har mängden nyheter om råttor ökat lavinartat och vi reder ut varför. Vet man egentligen hur många de är och är det ens ett problem? Hör också Tanja Strand som forskar om råttburna bakterier och sjukdomar vid Uppsala Universitet.
9/23/2016 • 21 minutes, 47 seconds
P3 Om: Hillary, heroin och himlakroppar
I veckans P3 Om snackar vi om Hilary Clintons lunginflammation, Kanadas satsning på heroin som medicin, supersatelliten Gaias äventyr och bra att ha-kunskap om Paralympics. Äntligen har podden ordinarie personaluppställning. Den här veckan funderar vi över hur det egentligen går för Hillary Clinton som i veckan sågs nästan ramla in i en bil och senare avslöjades ha lunginflammation. Vad tycker det amerikanska folket om att hon tros skarva med sanningen och vad är egentligen värst som presidentkandidat, att ljuga eller att vara sjuk? Hör Ginna Lindberg, ekots utrikeschef förklara. Jonatan berättar också om Kanadas progressiva inställning till heroin och om den nye premiärministerns försök att förändra problemformuleringen kring knark. Satelliten Gaia har snurrat omkring i rymden i drygt två år och nu har de första resultaten kommit. Men varför är Gaia en stor grej i rymdvärlden och vad är det hon ska göra? Hör Maria Sundin, aka Rymd-Maria, berätta. Till sist berättar Jonatan om Paralympics och den läskiga dopningsmetoden Boosting.
9/16/2016 • 24 minutes, 39 seconds
P3 Om: Assange, presidentförolämpningar och körkortslån
I detta avsnitt av P3 Om ger vi en snabb uppdatering kring Julian Assange. Vi pratar också om Filippinernas president och hans fäbless för ordet "Horunge" samt regeringens nya körkortsförslag. Julian Assange är mannen som har cirkulerat omkring i nyhetsrapporteringen sedan, ja vadå, för alltid? Den senaste veckan har det snackats en del om honom och den segdragna brottsutredning han är del av i som misstänkt och därför försöker vi reda ut vad det är som är nytt och varför Assange återigen är namnet på allas (någras) läppar. Vi reder också ut varför Filippinernas president kallar kändisar och världsledare för horunge hit och dit samt regeringens nya förslag om att låta ungdomar ta csn-lån för att kunna köra bil. Som vanligt har vi den här veckan återigen snurrat på programledartombolahjulet och fått fram en duo bestående av mig, Isabelle, som den här veckan är tillbaka från min föräldraledighet samt producent Emelie Hagbard som den här veckan återigen är stand in för den semesterfirande Jonatan Unge.
9/9/2016 • 15 minutes, 56 seconds
P3 Om: Fakeastronauter och upptinade sjukdomar
I detta avsnitt av P3 Om pratar vi om de sex personer som låtsades vara på Mars i ett år, om sjukdomar orsakade av klimatförändringar, USA-valet och en tyst, men kraftfull protest. Så var dagen kommen. Mitt allra sista P3 Om. Och vet ni vad? Jonatan kom tillbaka! Så himla roligt. Men vad var egentligen syftet med att låta sex personer sitta instängda i en kupol i ett år? Har pesten kommit tillbaka? Vad är det som talar för att Trump blir USA:s nästa president? Och hur ska det för quarterbacken Colin Kaepernick och hans tysta demonstration? Allt de här får du svar på här! Och hörrni, tack för den här tiden. Verkligen. Det har varit underbart. Puss. /Alice
9/2/2016 • 27 minutes, 45 seconds
P3 Om: Kvantfysik och burkiniförbud
Som rubriken avslöjar pratar vi i det här avsnitten om den omsusade boken "Livet med kvantfysiska glasögon"och burkiniförbud. Men också lite om Italien och det nya förslaget för svenska häkten. ... och med "vi" menas, jag, Alice Lööf och ingen mindre än Emelie Hagbard! Emelie är P3 Om:s tredje redaktionsmedlem och det är himla trevligt att få in henne nu när Jonatan är på semester. I det här avsnittet försöker vi reda lite i vad kvantfysik egentligen är, för i debatten kring den här omtalade och kritiserade boken "Livet med kvantfysiska glasögon" så pratas det mycket om vad kvantfysik inte är, men ingenstans får vi reda på vad det innebär. Också det senaste i Frankrikes burkinidebatt, nya häktningsförslaget och lite lite om jordbävningen i Italien. Nu under fredagsmorgonen skedde ännu ett rejält efterskalv som förstörde ännu mer i området och den senaste dödssiffran som nu rapporterats är 267. Ha en bra helg. PUSS!/Alice
8/26/2016 • 24 minutes, 53 seconds
P3 Om: Robotadvokater och bu-rop
I detta avsnitt av P3 Om pratar vi om artificiell intelligens dvs robotar, Gülenrörelsen, IS och OS. Vi är så luriga vi två! Förra veckan sa vi ju att det var det sista avsnittet NÅGONSIN med mig (Alice) och Jonatan, men lyckligtvis hade Jonatan tittat fel i sin kalender och därför får ni ännu ett till HURRA! Sista avsnittet till ära är det också lite längre, mysigt va? Vi pratar om hur robotar börjar användas mer i juridiken, och varför Fetullah Gülen är så hårt dömd i Turkiet, vad det betyder att IS förlorar mark och varför brasilianarna buar så mycket i OS. PUSS /Alice
8/19/2016 • 34 minutes, 25 seconds
P3 Om: Augustikuppen
Ännu ett specialprogram! Ett lite kortare sådant. Om statskuppen som blev början på Sovjetunionens fall.
8/12/2016 • 14 minutes, 18 seconds
P3 Om: De olympiska farorna
Semesteravsnitt nummer två kommer här! Lite sent efter lite teknikstrul men nu är det här! Om säkerheten på OS!
8/5/2016 • 18 minutes, 15 seconds
P3 Om: Invasiva främmande arter
Vi är på semester! Så det här avsnittet handlar om något som vi blev lite nyfikna på, något så spännande som: invansiva främmande arter.
7/29/2016 • 16 minutes, 29 seconds
P3 Om: Terrorattentat och cheesy presidenter
Fem år har gått sedan terrorattentatet på Utöya, vi reder ut vad en vice president i USA egentligen gör och lite annat smått och gott! Det har redan gått fem år sedan terrorattentatet på Utöya, och i det här avsnittet pratar vi om säkerhetsarbetet efteråt, vad har egentligen hänt på den fronten?Och vad har egentligen USA:s presidenter för musiksmak, och vad gör en vice president och vad är det egentligen som händer i Turkiet?Det snackar vi om här!
7/22/2016 • 26 minutes, 47 seconds
P3 Om: Sydsudan och spelhysteri
I den här veckans P3 Om pratar vi om konflikterna och stridigheterna i Sydsudan, om Polishögskolans sänkta krav, att vi blir fler människor i världen och det nya stora spelet. Vi spelar ju in P3 Om på torsdagar, och det är anledningen till att det här avsnittet inte tar upp den dödliga attacken i Nice igårkväll. Vill man hålla sig uppdaterad på det så föreslår jag att du håller koll på vad våra kollegor på P3 Nyheter gör, dom heter @p3nyheter på sociala medier. Själva pratar vi om stridigheterna i Sydsudan, världens yngsta stat, och Jonatan berättar om det nya stora mobilspelet: Pokémon Go.
7/15/2016 • 26 minutes, 25 seconds
P3 Om: Antibiotikaresistens och klavertramp
Det är Almedalsveckan! Eller kanske Palmedalsveckan? Lyssna och hör. Den här veckan försöker vi oss även på att förklara antibiotikaresistens för er. Och så har Ugandas president gjort bort sig. HEJ HALLÅ! Har ni hört att Ugandas president Yoweri Museveni gjort bort sig framför Israel? När Benjamin Netanyahu rest hela vägen dit för att hålla minnescermoni, som den första israeliska premiärministern som rört sig söder om Sahara på tre _DECENNIER_. Det har väl inte heller kunnat undgå någon att det är Almedalsveckan? Och ni vet säkert allt om antibiotikaresistens också. Jaja, det är i alla fall de ämnena vi pratar om i det här avsnittet av P3 Om. Vet ni ingenting om det så är det HÄR ni hittar infon! YÄ. PUSS!
7/8/2016 • 25 minutes, 32 seconds
P3 Om: Spända spanjorer och poppis-påve
Det här avsnittet handlar om det hemska terrorattentatet i Turkiet, Brexits efterskalv, det spanska nyvalet (som förmodligen inte är det sista) och att påven bett väldigt många om ursäkt. HEJJJJJJJJJJJJ. Det känns mörkt efter det senaste terrorattentatet i Istanbul nu i tisdags som tog minst 41 människoliv och skadade ännu fler. Vi pratar lite om det i det här avsnittet, men man vet ju så lite än. Annars uppdaterar Jonatan oss på allt som hänt efter Brexit och Alice förklarar kaoset efter nyvalet i det spanska parlamentet. Och så har påven bett om ursäkt! Till väldigt många faktiskt. Men främst till homosexuella. PUSS!
7/1/2016 • 27 minutes, 31 seconds
P3 Om: Brexitfeber & Trumpkampanj
I veckans avsnitt pratar vi om Brexit, om hur Donald Trump kan ha så lite pengar till sin kampanj och om de nya asyllagarna. Oj vad det pratas om Brexit! I det här avsnittet reder vi ut vad de ekonomiska konsekvenserna egentligen skulle bli ifall det skulle bli av. Jonatan berättar om hur Donald Trump inte samlar inte tillnärmelsevis så mycket pengar från donatorer som presidentkandidaten Hillary Clinton. Och så uppdaterar vi er på de nya asyllagarna. Go midsommar på er alla! PUSS Alice och Jonatan
6/24/2016 • 24 minutes, 44 seconds
P3 Om: Massakern i Orlando & EM-bråk
Om massakern i Orlando, Stanley Sjöbergs avstängning från Facebook och den ryska supporterkulturen. Förra helgen hände något som gav oss alla en rejäl reality check, massakern i Orlando tog 49 liv och skadade ännu fler. I det här avsnittet pratar vi lite om det och även om den moderna amerikanska hbtq-aktivismens vagga, Stonewall Inn. Jonatan berättar om varför Stanley Sjöberg blivit portad från Facebook, och så tar vi ett rejält tag om den ryska supporterkulturen som visat sig väldigt mycket nu under EM.
6/17/2016 • 26 minutes, 30 seconds
P3 Om: Skönhetsideal och trotsländer
Vi är tillbaka denna vecka också! Den här gången handlar avsnittet om mrs Clinton, skönhetsideal och Nordkorea som av allt att döma börjat tillverka plutonium igen. Hej vänner!Ni kanske har läst om att danskarna i allt högre grad vill ge sina söner tillväxthormon? Såklart inte alla, men siffran har stigit fyrfaldigt de senaste 15 åren. Av den anledningen pratar vi om skönhetsideal.Hillary Clinton verkar vinna över Bernie Sanders och Nordkorea har av allt att döma återupptagit sin tillverkning av plutonium, alltså det som kärnvapen görs av. Allt detta hör ni om i denna veckans P3 Om! Puss!
6/10/2016 • 21 minutes, 38 seconds
P3 Om: LIVE PÅ P3 ÄLSKAR
En RIKTIG specialare blir det denna gång, vi kör nämligen en liveinspelning PÅ SCEN på P3 Älskar i Malmö. MAXAT! Vi pratar om Kapten Ynkrygg, knasiga grekiska lagar, lagar under krig och Kambodja. Så himla roligt att få spela in den här podden på P3 Älskar alltså, men det är också det som gör att det här avsnittet inte riktigt låter som vanligt. Hoppas ni gillar ändå, det var hur som helst en underbar inspelningssituation! Puss på er! /Alice och Jonatan
6/3/2016 • 26 minutes, 37 seconds
P3 Om: Plast, syfilis och att jobba ihjäl sig
HEJ! I det här avsnittet av P3 Om reder vi ut det här med NATO och värdlandsavtal. Och så pratar vi om plast och maskar, syfilis som ökar och människor som jobbar ihjäl sig.
5/27/2016 • 31 minutes, 9 seconds
P3 Om: Hypen kring Hyperloop
Ett lite kortare avsnitt den här veckan! Om Hyperloop, skottstatistik och vårens ljuva tid. Hej alla underbaringar!Vi pratar om det femte transportmedlet i det här avsnittet: inte buss, inte båt, inte tåg och inte flyg- utan om HYPERLOOP, framtidens sätt att resa. Är väl allas förhoppning i alla fall. Hyperloop är en typ av kapsel som färdas genom nästan lufttomma rör, mer får ni höra när ni lyssnar. Jonatan pratar vår genom uttrycket "mellan hägg och syren" och Alice pratar om en något missvisande skottstatistik. PUSS!
5/20/2016 • 19 minutes, 20 seconds
P3 Om: Olydiga aktivister och ärliga skurkar
Mycket politik i dagens avsnitt! Regeringsombildning, den galne presidenten på Filippinerna, Break Free-aktionen och hur mycket ex-ministrar har i lön. Hallå! I veckans avsnitt av P3 Om pratar vi om regeringsombilningen som Stefan Löfven utlovat, och om varför bara Åsa Romson var tvungen att avgå. Jonatan berättare om galningen som har blivit president på Filippinerna och om svenska ex-ministrars löner och så pratar vi om civil olydnad i och med Break free-aktionen som pågår nu i maj, och i helgen är det Vattenfalls gruvor i Tyskland som ska ockuperas. Puss!
5/13/2016 • 28 minutes, 48 seconds
P3 Om: Den ryska maffian och sagan som blev sann
Hej! I veckans P3 Om pratar vi om den ryska maffian, Kristi himmelfärd, Mona Sahlins avgång och Leicester-sagan! Kristi himmelfärd ställde till det lite för Jonatan under torsdagen, så därför lär han oss så att vi aldrig mer ska glömma. En spansk domare har utfärdat arresteringorder på flera högt uppsatta ryssar med koppling till den ryska maffian- eller mer korrekt: den organiserade brottsligheten i Ryssland. I övrigt pratar vi om Mona Sahlins avgång och om Leicester-vinsten i måndags.
5/6/2016 • 22 minutes, 40 seconds
P3 Om: Att vara eller att inte vara: en Gryningspyroman
... det är frågan. För i det här avsnittet pratar vi om Gryningspyromanen som nu är utsläppt från fängelset, och om han är en pyroman eller ej. Och så litegrann om filuren på bilden: myrkotten. Den ökände Gryningspyromanen är utsläppt ur fängelset och fem parkvakter, varav en svensk, har blivit skjutna av tjuvjägare i Kongo Kinshasa. Ett oväntat farligt yrke. Och Venezuela verkar inte hämta sig ur elkrisen som varat det senaste året, snarare tvärtom. Det, med mera, i det här avsnittet av P3 Om!
4/29/2016 • 24 minutes, 51 seconds
P3 Om: Mediedrev och andra konflikter
Den här veckan handlar P3 Om om vad ett mediedrev egentligen är, hur man ska komma undan ett handslag, scientologerna och Tjernobyl-katastrofen. Hej allihopa!Vi var så pepp och glada vid inspelningen av den här veckans avsnitt så vi tappade bort tiden litegrann, därför blev det lite längre än vanligt. Vår bostadsminister Mehmet Kaplan har ju avgått och med anledning av det så pratar vi om mediedrev. Och en annan MP-politiker som varit i ropet den här veckan är Yasri Khan som inte ville ta en kvinnlig reporter i hand, och därför pratar vi om alternativa hälsningsfraser. Tydligen har också scientologerna utbildningar för företag och snart är det 30 år sedan Tjernobyl-katastrofen. Fullsmockat med andra ord!
4/22/2016 • 30 minutes, 26 seconds
P3 Om: Parlamentslagsmål och galna amatörer
Vad är det som händer i Ukrainas parlament? Vad var det för tal som hölls på Sergels torg i veckan? Vad är narkolepsi med kataplexi och vad är det som hittats i Bosninen? I veckans P3 Om. I veckans P3 Om pratar vi om varför den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk frivilligt avgår och hur läget i Ukraina är just nu. Också om vad som hände på Sergels torg i veckan under en manifestation med Armeniska riksförbundet och Turkiska föreningen. Och vad är narkolepsi med kataplexi? Och vem är den galne amatören som upptäckt ett järnklot i Bosnien?Allt i detta avsnitt!
4/15/2016 • 29 minutes, 11 seconds
P3 Om: Panamahärvan och små cineaster
HEJ OCH HÅ vilken nyhetsvecka det har varit- som resulterat i att en stor del av den här veckans P3 Om går ut på att reda ut komponenter i den här Panamahärvan. Jonatan berättar även om det senaste i debatten om åldersgränser på bio och så pratar vi alldeles speciellt om Panama-dokumentens effekt på Island.
4/8/2016 • 25 minutes, 58 seconds
P3 Om: Hjältar och snåljåpar
APRIL APRIL kära ni! Har dock inget bra lur utan ville bara hurra för att den officiella vårmånaden äro kommen. I det här avsnittet av P3 Om bjuder vi på en historielektion i flygplanskapningar. Och en historielektion om Raoul Wallenberg. Och en historielektion om Ingvar Kamprad. Ni förstår ju att höjdpunkten är att Jonatan uppdaterar oss på det senaste inom amerikansk politik!
4/1/2016 • 25 minutes, 9 seconds
P3 Om: Pesach och avtalssnack
Påsken är här! Det märks även i detta avsnitt av P3 Om, där vi också nämner det hemska terrorattentatet i Bryssel, pratar om författaren Salman Rushdie och tar oss an avtalsrörelsen. KUL med påsk och ledighet, mindre kul med avtalsrörelsen. På något magiskt sätt lyckas vi ändå rymma de båda i det här avsnittet. I tisdags var det ett fruktansvärt terrorattentat i Bryssel och vi nämner det här lite kort, det finns inte så mycket mer att säga i dagsläget än att det är hemskt. Jonatan recapar även Salman Rushdie/Svenska akademiengate. Ha bästa påsken! PUSS
3/25/2016 • 24 minutes, 25 seconds
P3 Om: Bakterier, socker & en gnällig massmördare
Breivik-rättegången, St. Patricks day, bakterieprojektet i tunnelbanan & Storbritanniens nyinförda sockerskatt- i detta avsnitt av P3 Om. Varför stämmer Anders Behring-Breivik norska staten? Har han det så illa i fängelset? Är frågor som människor världen över ställt sig i veckan, när rättegången mot den norska massmördaren tog plats i Skienfängelsets gymnastiksal, och så även vi. Dessutom berättar Jonatan historien bakom St Patricks day, vi pratar om det här nya bakterieprojketet i tunnelbanor världen över och vem som egentligen ligger bakom Storbritanniens nyinförda sockerskatt.
3/18/2016 • 25 minutes, 16 seconds
P3 Om: Stora erkännanden och arga ambassadörer
Vad är det Henrik Schyffert gjort för att reta upp Polens ambassadör? Vilken George Martin var det egentligen som dog? Och vad är det egentligen som diskuteras mellan EU och Turkiet? I veckan har det nästan inte pratats om något annat än mötet mellan EU och Turkiet. Eller jo, lite andra saker. Men ändå till den grad att man börjar undra, vad är det egentligen som händer? Det får du reda på i veckans P3 Om.Henrik Schyffert har i en intervju lyckats reta upp diverse polacker, bland dem Polens ambassadör. En av världens alla George Martins har dött, men det råder stor förvirrning om vilken, och dessutom pratar vi om doping efter tennisproffset Maria Sjarapovas erkännande.
3/11/2016 • 26 minutes, 13 seconds
P3 Om: Fukushimaolyckan och vilsna republikaner
Nästa vecka är det 5 år sedan den otäcka kärnkraftverkskatastrofen på Fukushima Daiichi i Japan, och nu i veckan åtalades tre chefer för detta. Men hur mycket ska ett kärnkraftverk egentligen klara av att stå emot?
Det får du svar på i det här avsnittet av P3 Om.
Dessutom pratar vi om att SÄPO sänkt terrorhotsnivån i Sverige, att det är kris i det republikanska partiet i USA och om hindunationalismen i Indien. Nästa vecka är det 5 år sedan den otäcka kärnkraftverkskatastrofen på Fukushima Daiichi i Japan, och nu i veckan åtalades tre chefer för detta. Men hur mycket ska ett kärnkraftverk egentligen klara av att stå emot? Det får du svar på i det här avsnittet av P3 Om. Dessutom pratar vi om att SÄPO sänkt terrorhotsnivån i Sverige, att det är kris i det republikanska partiet i USA och om hindunationalismen i Indien. KRAM OCH PUSS! /Alice
3/4/2016 • 22 minutes, 4 seconds
P3 Om: Barnvapen och stora stormar
Vem kan bli FIFAs nya ordförande? Varför tillverkas vapen för barn i USA? Och vad är egentligen El Niño? Det får du svar på här. Vad är det som gör att det finns en sådan vapenromantik i USA? I veckan rapporterades det om att det tillverkas och marknadsför vapen för barn så små som dagisåldern. Idag, fredag, är det val av ny ordförande i FIFA. Jonatan presenterar oss för kandidaterna. Och så försöker vi reda ut hur det här krångliga väderfenomenet El Niño egentligen funkar. Och vad handlar egentligen den här debatten som surrogatmödraskap om?Lyssna så får du höra!
2/26/2016 • 26 minutes, 14 seconds
P3 Om: Gubbrock och kattchock
Vilka är egentligen de olika intressenterna i Syrienkriget? Varför älskar Sverige Bruce Springsteen? Och varför dör katter som flugor i London? Det får du svar på i veckans avsnitt av P3 Om. Syrienkriget är ett av de mest komplexa och krångliga ämnen man kan prata om just nu, i den här veckans avsnitt reder vi ut vilka det är som är med och vad som egentligen händer med fredsförhandlingarna. En kattmördare går lös i Croydon utanför London, Bruce Springsteen kommer till Sverige och så pratar vi om om Storbritannien verkligen kommer gå ur EU, och om Sverige kommer gå med i NATO.
2/19/2016 • 24 minutes, 30 seconds
P3 Om: Den stora kärleksdagen
Ett lite kortare avsnitt denna vecka! Alice får sällskap av Rasmus Persson och pratar om kärlek, ångest och Alla hjärtans dag. Jag hatar när tekniken strular! Tyvärr gjorde den det vid inspelningen av det här avsnittet. Det är därför lite kortare och lite annorlunda än vad det brukar vara. Inte minst för att Jonatan bestämde sig för att lämna mig för Gran Canaria den här veckan och därför gör bästa Rasmus Persson från Vardag i P3 mig sällskap i studion. Vi pratar om kärlek. Och Alla hjärtans dag-ångest. Vad som händer i hjärnan när vi blir sådär pang-förälskade tillexempel. Och hur man ska överleva Alla hjärtans dag som singel. KÄRLEKSKRAMAR till er!/Alice
2/11/2016 • 17 minutes, 18 seconds
P3 Om: Mjölkskandal & valkval
Den här gången avhandlar vi en hel radda ämnen: förklarar vad kulturell appropriering är, den norska oljekrisen, primärvalen i USA, granskningen av ett stort mjölkföretag och den nya Beck-filmen. I veckan har det pratats en del om musikvideon till Coldplays låt Hymn for the Weekend, som gästas av Beyoncé. Videon har anklagats för kulturell appropriering. Men vad betyder egentligen det? Det får du reda på i det här avsnittet. Jonathan är skadeglad över Norges oljekris och imponerad över hur medieträningen på diverse stora företag går till, angående Uppdrag Gransknings senaste program. Vi dyker också oss ner i valträsket och tar reda på hur stor chans det egentligen är att Donald Trump står som president när det hela avgörs den 8 november.
2/5/2016 • 24 minutes, 47 seconds
P3 Om: FRA, drönare och milisgubbar
I veckans avsnitt P3 Om snackar vi om FRA, regler för drönare, ockupanterna i Oregon och så tar vi reda på hur det är att vara medicinsk testperson. I veckan släpptes FRA:s årsrapport, som bland annat varnar för ett ökat terrorhot och angrepp både militärt och cybert. Vi pratar om vad FRA egentligen är och vad de gör i sitt högkvarter, där borta på Lovön utanför Stockholm. Jonathan lär mig allt om drönare, vi pratar om milisgruppen i Oregon som i veckan blev gripna av amerikanska polisen, men innan dess fick minst sagt oönskade föremål skickade till sig. Det har också skett ett trendbrott, fler ansöker om att premiärtesta medicin på människor, alltså efter de testats på djur. Men hur är det egentligen att vara medicinsk testperson? Jag träffade Christoffer Meijer som testat medicin mot Poolio. Trevlig lyssning!/Alice
1/29/2016 • 20 minutes, 43 seconds
P3 Om: Gala, glam och ministerskam
I P3 Om den här veckan lär vi oss skriva tacktal, tar reda på om man kan lura ett personlighetstest och lär oss om konstitutionsutskottet. Galasäsongen är igång och i måndags var det Guldbaggegalan. Galor är även synonymt med tacktal, något som var av blandad kvalitet. Vi tar därför reda på hur man skriver det bästa tacktalet. I veckorna två har vi även hört om Margot Wallström-gate, som nu blivit KU-anmäld för att ha hyrt en lägenhet av fackförbundet Kommunal. Men vad händer egentligen i konstitutionsutskottet? Dessutom pratar vi om hur man lurar ett personlighetstest!
1/22/2016 • 28 minutes, 21 seconds
P3 Om: Kondition och utlämning av brottsling
I premiäravsnittet av P3 Om med Alice Lööf och Jonathan Unge pratas det om vad kondition egentligen är, hur en utlämning av en brottsling går till och så bjuder Jonathan på sina bästa livsråd. I början av veckan stod det klart att mountainbikerskan Jenny Rissved petat ner Charlotte Kalla från förstaplatsen i att ha bäst kondition av svenska damidrottare. Hon mäter alltså 75 ml/kg/min. Men vad innebär det egentligen? Alice har gjort ett eget konditionstest för att se om hon kan mäta sig med henne! Det har även varit rubriker om den mexikanska knarkkungen El Chapo och att han, efter gripandet förra veckan, ska utlämnas till USA. Vi tar reda på hur en utlämning går till. Och Jonathans fantastiska tips för att klara av det här som vi kallar livet finns också med i podden!
1/15/2016 • 22 minutes, 15 seconds
P3 Om 2016
I P3 Om har Isabelle och Jonatan under året som gått försökt förklara och begripliggöra olika saker som har hänt. I årets sista podd vänder de på steken och gör istället en spaning in i framtiden. I podden bjuder Isabelle och Jonatan på spaningar om saker de vet, saker de tror sig veta och saker de hoppas på när det kommer till det nya året. Gott nytt år!
12/31/2015 • 20 minutes, 22 seconds
P3 Om Julen
Jul, jul, strålande jul! Ja, julen är en högtid som präglas av traditioner och bestämda uppfattningar om hur saker och ting ska vara. Men var kommer julen ifrån och hur hotade är våra traditioner? I podden tar Isabelle och Jonatan och kikar närmare på en av våra allra viktigaste juletraditioner, nämligen den årliga rädslan för att julen skall bli förstörd av olik förändringar. I avsnittet hörs också Mats Nilsson, docent i etnologi vid Göteborgs Universitet. God jul!
12/24/2015 • 20 minutes, 56 seconds
P3 Om Vintersmittor
Den här tiden på året drabbas många av olika virusinfektioner så som säsongsinfluensa, förkylningar, RS-virus och vinterkräksjuka. Men varför blir vi sjukare på vintern och hur kan vi undvika smitta? I podden P3 Om gräver programledaren Isabelle Forsberg varje vecka ned sig i ett ämne, fenomen eller begrepp som hon sedan försöker förklara för sidekicken Jonatan Unge. Den här veckan handlar podden om olika virus, hur man kan undvika att smittas eller bli smittad samt hur det egentligen ligger till med några av de vanligaste huskurerna. Kan verkligen c-vitamin förebygga förkylningar och kan man undvika vinterkräksjuka genom att äta hela vitpepparkorn? I podden hörs också Tomas Bergström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs Universitet och Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
12/17/2015 • 25 minutes, 33 seconds
P3 Om Nobelpriset
Den 10 december varje år firas Nobeldagen med Nobelprisutdelningar och Nobelfest. Men vem var egentligen Alfred Nobel, hur funkar det här priset och vem får komma på festen? I podden P3 Om gräver programledaren Isabelle Forsberg varje vecka ned sig i ett ämne, fenomen eller begrepp som hon sedan försöker förklara för sin sidekick Jonatan Unge. Den här veckan handlar podden om Nobelpriset och i avsnittet hörs, förutom Isabelle och Jonatan, också Gustav Källstrand som är intendent vid nobelmuseet i Stockholm och något av en nobelnörd.
12/10/2015 • 22 minutes, 48 seconds
P3 Om Kriget i Bosnien Hercegovina
Nu i december är det 20 år sedan Daytonavtalet undertecknades, alltså avtalet som satte punkt för det blodiga kriget i Bosnien Hercegovina. Men vad var det här för krig egentligen? I podden P3 Om gräver programledaren Isabelle Forsberg varje vecka ned sig i ett ämne, fenomen eller begrepp som hon sedan försöker förklara för sin sidekick Jonatan Unge. Den här veckan handlar podden om det krig som utspelade sig i forna Jugoslavien under början av 90-talet. Kriget i Bosnien Hercegovina har kallats för ett av Europas blodigaste krig och kring 100 000 personer beräknas ha dött under det. Men varför blev det krig och vilka var det egentligen som stred mot varandra?
12/3/2015 • 23 minutes, 48 seconds
P3 Om Klimatmötet
Den 30 november går startskottet för klimatkonferensen COP21 i Paris, där människor från hela världen i två veckor ska diskutera planetens framtid. Men vad är det man vill uppnå med mötet och hur? I veckans podd vädrar Isabelle och Jonatan sin klimatångest och försöker reda ut vad det egentligen är som ska göras i paris. Vad är det för avtal man vill sluta, vad är det länderna har sagt i sina klimatlöften och hur långt räcker det för att nå det beryktade tvågradersmålet egentligen? Hör också Jonatan förklara varför barn är ett hot mot klimatet och Isabelles oerhört dåliga ursäkt till att inte källsortera. I avsnittet hörs också Naghmeh Nasiritousi, doktorand i miljövetenskap vid Linköpings Universitet.
11/26/2015 • 22 minutes, 27 seconds
P3 Om IS
Efter terrorattackerna i Paris tog terrorgruppen som kallar sig Islamiska Staten på sig ansvaret för dådet och efter det har nyhetsflödet dominerats av nyheter om organisationen. Men vilka är IS? I veckans podd försöker Isabelle förklara några grundläggande saker med organisationen som kallar sig för Islamiska Staten för Jonatan. Vilka är IS, vad betyder kalifat och vad vill gruppen? Vad heter extremistorganisationen egentligen och varför råder det oenigheter kring vad man egentligen ska kalla den för? I avsnittet hörs också Michael Krona, universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Högskola. Avsnittet är inspelat 18/11-2015.
11/19/2015 • 24 minutes, 2 seconds
P3 Om Cancer
Oktober och november är månader då olika cancerformer runt om i världen uppmärksammas med olika initiativ. Men vad är egentligen cancer? Vad är det som händer i cellerna och vad beror det på? Vad är en tumör egentligen och vad är skillnaden mellan en godartad och en elakartad? Vad innebär det att ett ämne är cancerframkallande? Vad kan man göra för att minska riskerna och hur farligt är det egentligen att äta en korv jämfört med att röka en cigarett? I podden hörs Marianne Farnebo, docent i experimentell onkologi vid Karolinska Institutet och Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
11/12/2015 • 23 minutes, 16 seconds
P3 Om Medicinska åldersbedömningar
Den senaste tiden har medicinska åldersbedömningar av ensamkommande asylsökande barn debatterats friskt. Men vad handlar alltsammans om och varför är dessa medicinska bedömningar så kritiserade? När ensamkommande barn kommer till Sverige och söker asyl så görs det i fall av osäkerhet en bedömning av personens ålder för att denne ska få rätt mottagande och för att korrekta beslut skall kunna fattas i asylprocessen. Tidigare har migrationsverket använt sig av medicinska åldersbedömningar utförda av läkare och tandläkare för att göra detta, men sedan september 2015 så beställer de inte längre den här typen av undersökningar. Metoderna har från många håll kritiserats för att vara ovetenskapliga och otillförlitliga men nu hörs politiska röster om att användningen av dessa borde återupptas. Varför? Hur går undersökningarna till och vad handlar kritiken om? I avsnittet hörs Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
11/5/2015 • 22 minutes, 41 seconds
P3 Om Terrorism
Den 22 oktober skakades Sverige av nyheterna om en brutal attack mot en skola i Trollhättan och i diskussionerna efteråt har många lyft frågan om huruvida dådet bör klassas som terrorism eller inte. Men vad är egentligen terrorism? Hur lyder definitionen och vad krävs för att en gärning enligt svensk lagstiftning skall klassas som ett terrorbrott? I podden hör vi Hans Brun, terrorforskare och Caroline Mellgren som forskar om hatbrott och utsatthet vid Malmö Högskola.
10/29/2015 • 20 minutes, 8 seconds
P3 Om FN
Den 24 oktober uppmärksammas varje år FN-dagen runt om i världen för att fira årsdagen av bildandet av organisationen. Men vad är Förenta Nationerna, hur är organisationen uppbyggd och vad gör den? I avsnittet tittar Isabelle och Jonatan närmare på vilka olika FN-organ det finns, vilka arbetsområden FN har och hur det egentligen kommer sig att FN inte kliver in och styr upp saker och ting i Syrien. I avsnittet hörs förutom programledaren Isabelle Forsberg och sidekicken Jonatan Unge Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
10/22/2015 • 24 minutes, 28 seconds
P3 Om Det parlamentariska läget
Från valet 2014 till den upplösta decemberöverenskommelsen - vad är det egentligen som har hänt? Varför är det parlamentariska läget så svajigt och vad skulle kunna hända här näst? I veckans podd har Isabelle synat den svenska inrikespolitiken under lupp och försökt göra en förenklad sammanställning av vad det egentligen är som har hänt under det senaste året. För vad var det som utlöste en regeringskris efter valet 2014, varför blev det inget nyval, vad innebar decemberöverenskommelsen och vad kan egentligen tänkas hända nu när den inte längre finns?
10/15/2015 • 20 minutes, 23 seconds
P3 Om USAs vapenlagar
Den 1 oktober inträffade en skolskjutning i Oregon, USA, och i den efterföljande debatten har röster både för och emot en skärpt vapenlagstiftning hörts. Men vad handlar det hela om egentligen? Efter den uppmärksammade skolskjutningen gick president Obama ut och gjorde ett uppmärksammat uttalande där han menade att de federala vapenlagarna behöver ändras och att den här typen av skjutningar är helt unika för USA. Men hur ser lagstiftningen egentligen ut? Hur är amerikanernas syn på vapen, hur skiljer den sig från vår här i Sverige och vad är det som gör att debatten gång på gång blossar upp men aldrig tycks leda till någon förändring? I avsnittet hörs förutom Isabelle Forsberg och Jonatan Unge också Erik Lakomaa som forskar vid handelshögskolan i Stockholm och Frida Stranne som är USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet
10/8/2015 • 23 minutes, 39 seconds
P3 Om De nya pengarna
Idag, torsdag den 1 oktober, börjar en del av det största pengautbytet i modern svensk historia där alla sedlar och mynt utom 10-kronan skall bytas ut mot nya varianter. Men varför och hur funkar det? Med start 1 oktober 2015 börjar de nya pengarna rullas ut i systemen och först ut är nya sedlar av valörerna 20, 50, 200 och 1000 kronor. Men varför byter vi ut pengarna i första taget, hur går det här bytet till och när måste man egentligen senast ha använt kontanterna som ligger undanstoppade i syltburkar och madrasser? Vilka är personerna på de nya sedlarna, varför är det just dessa som ska pryda våra kontanter och hur har detta tagits emot? Varför får vi en tvåkrona och en sedel med 200 kronor? Hör allt detta och mer i P3 Om De nya pengarna.
10/1/2015 • 22 minutes, 57 seconds
BOKMÄSSAN SPECIAL: P3 Om Skandallitteratur
Den 25 september livepoddade vi på Live Podcast-scenen på bokmässan i Göteborg. Här kommer därför ett extrainsatt, extra långt och oredigerat avsnitt om skandallitteratur och "farliga" böcker. Sedan tryckkonstens födelse har det skrivits böcker som har lett till debatter, protester och skandaler. Böcker som har stuvats undan från bibliotekshyllor, hamnat på bokbål, förbjudits eller synats under lupp i kulturdebatter. Vilka är dessa böcker, vad är historien bakom dem och vad är det med dem som har gjort människor så arga och upprörda? Vad var det som fick Jonatan att göra hundöron i Jackie Collins böcker, vad är en nyckelroman, hur kommer det sig att föräldrar i USA rasar över Harry Potter och vad var det som fick ett skoldistrikt i Alaska att bannlysa ett helt band av ett lexikon?
9/26/2015 • 35 minutes, 2 seconds
P3 Om Flyktingmottagande
Enligt migrationsverket söker nu fler än någonsin tidigare asyl i Sverige. Men hur och varför skiljer mottagandet sig åt mellan de som söker asyl och de som inte gör det? I podden P3 Om Asyl gick Isabelle och Jonatan igenom asylreglerna och hur asyl fungerar på ett grundläggande plan. I veckans podd undersöker de hur asylprocessen ser ut, vilka rättigheter den som söker asyl i Sverige har under processens gång och vad som egentligen gäller för en person på flykt som befinner sig här men som inte söker asyl. I avsnittet hörs också Hayan Ismail, chef för mottagningsenheten vid Migrationsverket i Stockholm samt Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen i Sverige.
9/24/2015 • 20 minutes, 8 seconds
P3 Om Insamlingar
Nu när stora mängder av människor på flykt från våldsamma konflikter och kriser är det många som vill försöka hjälpa till genom att skänka pengar till olika typer av insamlingar. Genom media, sociala medier-flöden och djungeltrummor sprids uppmaningar om att skänka pengar, saker eller tid till olika initiativ. Men vilka mekanismer är det som får människan att vilja hjälpa till och hur kan man tänka för att ta reda på om en organisation är seriös? Vad är det egentligen som reglerar biståndsorganisationers verksamhet, vad är ett 90-konto och behöver hög administrationskostnad för en hjälporganisation per definition vara någonting dåligt? I avsnittet hörs istället för Jonatan Unge P3 Nyheters Niklas Mannheimer Ruberg samt Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman och docent i nationalekonomi Katarina Nordblom, som har forskat på det här med gåvobeteende och altruism.
9/17/2015 • 22 minutes, 36 seconds
P3 Om Självmord
Varje år tar 1600 svenskar sitt liv och många fler än så berörs. Den 10 september uppmärksammas den suicidpreventiva dagen runt om i världen och därför handlar P3 Om den här veckan om just självmord. Självmord kan kännas jobbigt och svårt att prata om, men varför är det så? Hur ser statistiken egentligen ut? Väcker man verkligen den björn som sover genom att fråga någon rakt ut om denne har tankar på att ta sitt liv och varför är media så försiktiga med att skriva om självmordsfall? I avsnittet hörs Lovisa Bengtsson, kommunikationsansvarig på Suicidprevention i Väst och Michael Westerlund, medieforskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.
9/10/2015 • 24 minutes, 44 seconds
P3 Om Ojnareskogen
Konflikten om området kring Ojnareskogen på norra Gotland har pågått i närmare ett decennium och delat Gotland i två läger. Men vad handlar det egentligen om och ungefär hur har debatten låtit? På norra Gotland finns det naturområden som det länge har rådit oenigheter kring, då vissa velat utvinna kalk i områden som andra menar skulle ta skada av dessa aktiviteter. Måndag 31/8 gick regeringen ut och meddelade att området nu kommer att Natura 2000-skyddas och att Gotland samtidigt får ta del av ett näringslivspaket om 100 miljoner kronor, men vad betyder egentligen det? Hur har argumenten för och emot kalkbrytningen egentligen låtit och vad händer nu?
9/3/2015 • 22 minutes, 27 seconds
P3 Om EU
EU eller Europeiska unionen är namnet på det enorma politiska och ekonomiska partnerskap som Sverige är en del av. Men vad är det, hur är det uppbyggt och vad gör egentligen EU? I avsnittet förklarar Isabelle och Jonatan utvalda delar av vad EU-samarbetet egentligen innebär, som vilka institutioner som ingår, hur en EU-lag stiftas och huruvida gurkor egentligen måste vara böjda eller inte. Med som expert i avsnittet är Arvid Palmkvist som bor och arbetar i Bryssel och som har stor erfarenhet av och kunskap kring frågor om EU.
8/27/2015 • 21 minutes, 49 seconds
P3 Om Asyl
Ordet asyl kommer från det latinska ordet för fristad eller tillflyktsort, men vad är egentligen asyl, vilka lagar är det som styr hur det fungerar och hur fungerar det? I podden går Isabelle och Jonatan igenom vad asyl är och hur det fungerar på ett grundläggande plan. Medverkar i avsnittet gör också Louise Dane som är doktorand i offentlig rätt vid Stockholms Universitet och Peter Mokvist från Migrationsverket.
8/20/2015 • 19 minutes, 53 seconds
P3 Om Yttrandefrihet
Yttrandefrihetens vara och icke vara är ett ständigt aktuellt diskussionsämne, men vad betyder egentligen begreppet och vad innebär det? I avsnittet diskuteras yttrandefrihet på ett grundläggande sätt. Vad betyder begreppet, vad är tryckfrihetsförordningen för lag och vilka yttranden är egentligen brottsliga? Har man blivit censurerad om man inte får kommentera på en blogg och vem är ansvarig för det som publiceras i en tidning?
8/13/2015 • 23 minutes, 26 seconds
P3 Om Torkan i Kalifornien
Den senaste veckan har medierna rapporterat om att det brinner i Kalifornien, bränder som blir fler och extra svårsläckta till följd av den extrema torka som råder i staten. Men varför är det torka? I avsnittet tittar Isabelle och Jonatan närmare på den över fyra år långa torkan i Kalifornien, USA. Varför är det så torrt? Vad har det fått för konsekvenser och vad behövs för att göra någonting åt det?
8/6/2015 • 22 minutes, 9 seconds
P3 Om Allemansrätten
Allemansrätten är rätten att få vara ute i naturen utan att störa och förstöra. Men vad ÄR den rent konkret och hur funkar den? Vad får man göra och inte göra? Duon reder i podden ut saker som vad man bör göra om man behöver bajsa i skogen, huruvida allemansrätten verkligen är någonting unikt svenskt och var man kan vända sig om man vill veta om det råder eldningsförbud.
7/30/2015 • 21 minutes, 5 seconds
P3 Om Fästingar
Med sommar kommer diverse småkryp på köpet och därför snackar duon den här veckan om fästingar. Men vad är egentligen fästingen för ett kryp och vad kan hända om man blir biten? Duon reder den här veckan ut saker som vad skillnaden mellan TBE och Borrelia är, hur gammal en fästing egentligen blir och hur det går till när den biter en.
7/23/2015 • 22 minutes, 31 seconds
P3 Om Solning
Äntligen är sommaren här och för många är den tätt förknippad med att pressa i solen. Men vad har solens strålning egentligen för effekt på oss människor? I avsnittet reder duon ut hur det här med solning egentligen funkar. Vad är det som händer i huden? Vad ska man tänka på när man använder solskydd och vilken solskyddsfaktor har ett par jeans?
7/16/2015 • 20 minutes, 11 seconds
P3 Om Sommarjobb
Många möter arbetslivet för första gången just på sommaren. Men vad är viktigt att tänka på när man ska ut och sommarjobba? Vad är ett kollektivavtal och får man tjäna hur lite som helst?
7/9/2015 • 22 minutes, 33 seconds
P3 Om Krisen i Grekland
Den senaste tiden har nyhetsflödet fullkomligen dominerats av situationen i Grekland. Men vad är det egentligen som händer där? Varför är det kris med ekonomin? I podden försöker Jonatan och Isabelle reda ut vad det egentligen är som händer i Grekland, varför det är på det sättet och vad det egentligen är grekerna ska få folkomrösta om nu på söndag (5/6). Inspelad onsdag 1/7 2015.
7/2/2015 • 22 minutes, 42 seconds
P3 Om Vädret
Sommaren är här och med den kommer också den obligatoriska och ack så svenska väderpaniken. Men hur funkar det här med väder och väderprognoser egentligen? I veckans avsnitt försöker P3 Om reda ut vad en meteorolog gör, hur en väderprognos görs, vad lufttryck är och huruvida en extremt varm sommar eller en extremt kall vinter är farligare för svensken. Isabelle har ångest över att till sist ha stött på ett ämne som faktiskt verkar vara för svårt att förklara och Jonatan hittar flera skäl till varför det är skönt att de två inte ska semestra ihop.
6/25/2015 • 21 minutes, 41 seconds
P3 Om Brottsutredningar
Brottsfall med tillhörande utredningar blir ibland till stora mediehändelser. Men hur går en brottsutredning till? Vad betyder begreppen och varför är det så viktigt att information inte läcker ut? Med oss i avsnittet har vi kammaråklagare Helene Gestrin som svarar på vad skillnaden mellan gripen, anhållen och häktad är. Isabelle förklarar hur en brottsutredning går till och Jonatan undrar vad den som är häktad egentligen har för sig om dagarna.
6/18/2015 • 21 minutes, 57 seconds
P3 Om Monarki
På lördag gifter sig Sveriges prins Carl Philip med fröken Sofia Hellqvist som då blir prinsessa och hertiginna av Värmland. Men hur funkar monarkin egentligen? Vad GÖR egentligen kungen, på vilket sätt skiljer han sig juridiskt från mannen på gatan och hur ser tronföljden ut? Isabelle berättar om en barndomsdröm och Jonatan fantiserar fritt om vem han hade velat se som regent.
6/11/2015 • 21 minutes, 2 seconds
P3 Om FIFA
FIFA, fotbollens världsorganisation, har de senaste veckorna haft världens ögon på sig efter att män ur organisationens toppskick blivit gripna och anklagade för en lång radda brott. Men vad är och vad gör FIFA? Vem är Sepp Blatter och varför har han avgått? Vad är det för skandaler folk snackar om och vad var det egentligen som hände när Ryssland och Qatar mycket oväntat fick varsitt VM-slutspel? Richard Henriksson som är radiosportens fotbollsexpert bidrar med kunskap och Isabelle vädrar sin totala ångest över att behöva prata sport.
6/4/2015 • 21 minutes, 26 seconds
P3 Om Nato
Natofrågan debatteras till och från och i och med ACE, en stor flygövning som sträcker sig över en tredjedel av Sveriges yta, blossar debatten upp till liv. Men vad är Nato? Hur brukar delar av debatten kring ett svenskt medlemskap låta och vad innebär det värdlandsavtal som vi förra hösten undertecknade tillsammans med försvarsalliansen?
5/28/2015 • 21 minutes, 15 seconds
P3 Om Eurovision
I helgen är det dags för Eurovision Song Contest och därför tar P3 Om detta avsnitt i akt för att reda ut och annat om detta årliga musikjippo. Hur ser regelverket ut? Varför får bidrag inte vara politiska och på vilka sätt har bidrag brutit mot detta? Och hur kommer det sig att Israel får vara med trots att det inte ligger i Europa och VAD I HELA FRIDENS NAMN ska Australien in i tävlingen och göra i år? I avsnittet hör ni förutom Isabelle och Jonatan schlagernörden Marcus Björkander och de två australiensiska eurovisionfansen Matt Kelly och Fraser McEachern.
5/21/2015 • 22 minutes, 25 seconds
P3 Om Livsmedelskontroll
För några veckor sedan utbröt en stor magsjukeepidemi på ett antal äldreboenden i Ljungby. Boven bakom det hela visade sig vara norovirus från frysta importhallon som inte kokats innan servering, trots att livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon en minut innan förtäring. Den här veckan reder P3 Om därför ut hur livsmedelskontrollen i Sverige ser ut. Vem omfattas av livsmedelslagen? Hur går en kontroll av en butik eller restaurang till, vem är det som kontrollerar och vilka konsekvenser kan en kontroll få? Jonatan berättar ett ovärdigt minne om en matförgiftning och Isabelle reder ut hur det egentligen ligger till med hallonen.
5/14/2015 • 22 minutes, 20 seconds
P3 Om Antisemitism
I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut i Europa och med anledning av detta pratar Isabelle och Jonatan den här veckan om antisemitism, ett ämne som är relevant att prata om även idag då antisemitismen fortfarande finns och lever mitt ibland oss. Vad betyder antisemitism och var kommer begreppet ifrån? Hur har den yttrat sig genom historien och varför har judar fått ta skulden för alla möjliga olika katastrofer och händelser? Podden är en del av den temadag om antisemitism som P3 gör 7/5-2015.
5/7/2015 • 23 minutes
P3 Om Räkor
I tisdags gick ArtDatabanken ut med sin rapport Rödlista 2015, där nordhavsräkan nu alltså står med som "Nära Hotad". Men vänta, kanske ni tänker. Blev inte räkan rödlistad redan förra året? Nej, det blev den inte, då gavs den nämligen "rött ljus" av WWF. Förvirringen är stor och därför gräver P3 Om-duon därför ned sig i räkfrågan i den här veckans avsnitt. Vad är skillnaden mellan rött ljus och rödlistning och vad är det som gör att räkan anses vara hotad? Isabelle förklarar hur man räknar ut hur många räkor det finns i havet och Jonatan hyser agg mot pandan.
4/30/2015 • 22 minutes, 25 seconds
P3 Om Försvaret
10,2 miljarder extra till försvaret 2016-2020 blev resultatet av den senaste i raden av politiska överenskommelser försvarsuppgörelsen. Men vad tusan gör egentligen det svenska försvaret? Hette det inte krigsmakten en gång? Vad gör en överbefälhavare, vad har hen gemensamt med kungen och vad hände med värnplikten? Jonatan Unge har tappat bort sig i norrland och den här gången vikarierar därför Rasmus Östanås Persson (som några kanske känner igen från P3-programmet Christer och Morgan rapporterar) som sidekick.
4/23/2015 • 21 minutes, 37 seconds
P3 Om Tågkaos
I regeringens vårbudget avslöjades det att det nu blir mer pengar till underhåll av den svenska järnvägen. Den här veckan pratar Isabelle och Jonatan därför om just tåg och järnvägar. Hur sena är egentligen tågen, vad beror det här på och hur har det kunnat bli såhär? Duon reder ut begrepp som "signalfel" och hur det kommer sig att det känns som att det alltid blir kaos när det snöar. Jonatan älskar tåg mer än livet och passar på att drömma sig bort till en värld där höghastighetståg går genom vakuumtunnlar.
4/16/2015 • 22 minutes, 17 seconds
P3 Om Rättsväsendet
Diskussionen om nämndemän har den senaste tiden tagit fart efter att det visat sig att nämndemän betett sig oanständigt och kränkande på internet. Den här veckan reder P3 Om därför ett och annat kring det svenska rättsväsendet. Vad GÖR egentligen en nämndeman? Hur går det till på en huvudförhandling i tingsrätten och vilka är det som är på plats? Vad betyder alla krångliga ord i rapporteringen från rätteg ångar och på vilket sätt har Isabelle och Jonatan brutit mot lagen?
4/9/2015 • 23 minutes, 2 seconds
P3 Om Jemenkrisen
I veckans podd pratar Isabelle och Jonatan om den pågående krisen i Jemen. Vilka är de olika aktörerna i krisen, varför är det så oroligt och vad är det som händer just nu? Jonatan får lära sig vad ett proxykrig är och Isabelle förklarar varför den här krisen är så sjukt invecklad.
4/2/2015 • 18 minutes, 49 seconds
P3 Om Högskoleprovet
Lördag 28 mars bänkar sig 84000 personer i provsalar runt om i Sverige för att skriva högskoleprovet. Men hur funkar högskoleprovet? Hur kan ett visst antal rätt ge olika poäng från år till år, varför förändrade man provets utformning 2011 och vad säger egentligen ett högskoleprovsresultat om en persons intelligens? Jonatan berättar om ångesten över sitt resultat och Isabelle luskar i hur sekretessen kring provet ser ut.
3/26/2015 • 20 minutes, 30 seconds
P3 Om Vaccin
Den senaste tiden har det rapporterats om mässlingsutbrott på flera olika platser i världen, bland annat på ett nöjesfält i USA. Idag pratar vi därför om vaccin. Hur funkar ett vaccin, hur ser det allmänna vaccinationsprogrammet ut i Sverige, vad hände egentligen med sjukdomen smittkoppor och varför vill vissa inte vaccinera sig?
3/19/2015 • 21 minutes, 40 seconds
SPECIAL: P3 Om Syrienkriget
Med anledning av att det är fyra år sedan kriget i Syrien bröt ut gör P3 Om idag en liten specialpodd om just detta. Isabelle går på sju minuter igenom vad det var som utlöste det hela, vilka det är som krigar mot varandra och hur det ser ut i Syrien idag.
3/16/2015 • 6 minutes, 40 seconds
P3 Om Endometrios
Nu i mars är det endometriosmånad världen över och den här veckan snackar vi därför om den kroniska sjukdomen endometrios. Men vad är endometrios egentligen? Vad är det som händer i kroppen och vilka symtom ger sjukdomen? Hur behandlar man den och varför har folk så dålig koll på att den ens existerar? Musiken i podden är Dustmotes - Gather (CC BY-NC 2.5)
3/12/2015 • 20 minutes, 55 seconds
P3 Om Vasaloppet
På söndag går startskottet för världens längsta och äldsta långlopp på längdskidor. Den här gången snackas det därför Vasalopp. Hur funkar det gigantiska maskineriet kring Vasaloppet, hur tusan förbereder man kroppen på att åka nio mil och vad är egentligen dealen med blåbärssoppan? Isabelle ringer upp den trefaldiga vinnaren Jörgen Brink för att fråga hur skoj det egentligen är att åka och Jonatan reder ut vem som kan bli kranskulla.
3/5/2015 • 21 minutes, 27 seconds
P3 Om Ukraina
Det senaste året har det snackats mycket om krisen i Ukraina i nyheterna. Den här veckan gör därför Isabelle ett försök att förklara vad det är som händer i Ukraina. Vad är det som har hänt och vad var det som utlöste det hela? Jonatan redovisar sin hemläxa som den här gången är en krisparlör med krångliga ord och termer som ofta förekommer i rapporteringen från konfliktområden.
2/26/2015 • 20 minutes, 49 seconds
P3 Om Oscarsgalan
Nu på söndag den 22 februari är det dags för den 87:e upplagan av Oscarsgalan, och därför snackar Isabelle och Jonatan om detta prestigefyllda filmpris i veckans avsnitt. Hur går nomineringen av filmer till? Vem är det egentligen som röstar och kan vilken film som helst vinna? Vilka kategorier man kan vinna pris i och varför är det just filmproducenten som tar emot priset i kategorin "bästa film"? Regissören Jakob Arevärn förklarar vad skillnaden mellan en regissör och producent är, Jonatan berättar om oscarshistoriens största losers och Isabelle konstaterar att hon absolut inte vill föda en Oscar.
2/19/2015 • 20 minutes, 32 seconds
P3 Om Swiss Leaks
I veckans avsnitt ger sig Isabelle på att förklara Swiss Leaks för Jonatan. Vad i hela friden är det som har hänt och hur läckte uppgifterna ut? Hur funkar det svenska skattesystemet, vem behöver betala skatt och vad får man inte göra? Skatterevisorn Göran Haglund bidrar med expertis kring internationella transaktioner och Jonatan räknar på vad 46 miljarder kronor hade räckt till.
2/12/2015 • 19 minutes, 24 seconds
P3 Om Kärnkraft
I veckans avsnitt kikar vi närmare på Kärnkraften. Hur fungerar kärnkraft som energikälla, varför har det debatterats i över 40 år och hur tusan förvarar man radioaktivt avfall egentligen? Jonatan förklarar hur världen såg ut för 100 000 år sedan och kemiprofessorn Christian Ekberg förklarar hur det går till när man återvinner kärnbränsle.
2/5/2015 • 21 minutes, 38 seconds
P3 Om Eurokrisen
I veckans avsnitt tar vi ett kliv några år bakåt i tiden för att försöka förstå vad eurokrisen beror på. Vad var det egentligen som hände, vem kan tänkas ha vunnit på krisen och finns det en ultimat lösning på den? Isabelle övervinner sin rädsla för ekonomiska termer och förklarar vad ett budgetunderskott är för något medan Jonatan redovisar sin ekonomiska glosläxa och blandar ihop koppleri och häleri.
1/29/2015 • 20 minutes, 17 seconds
P3 Om Internet
Äntligen är det världspremiär för P3 Om! I det första avsnittet ger sig Isabelle på ett djärvt försök att förklara det oerhört komplicerade internet för Jonatan. Internet har på några decennium kommit att bli ett självklart inslag svenskens liv, men hur fungerar det egentligen? Hur började det hela, vad är ett IP-nummer och vad gör folk egentligen på internet? Jonatan vittnar om hur det var på internet förr i tiden, berättar om sin korta och lite misslyckade flashbackkarriär och bjuder på en analys av svenskarnas googlevanor 2014. Inte bara P3 Om har försökt sig på förklara internet så lättbegripligt som möjligt utan även Utbildningsradion har gjort det i filmen "Internet för skräckslagna" från 1996. Var någonting i podden otydligt, eller nivån för hög kan du alltså få höra det förklarat här, snäppet mer pedagogiskt. För en något nyare fördjupning kan du också lyssna på Vetandets Värld om internet.