Det här är operapodden som ger dig berättelserna kring musikhistoriens mest kända operor. Ansvarig utgivare: Hanna Toll
Hans och Greta – otäck saga med sött slut
Syskonparet Engelbert Humperdinck och Adelheid Wette har gjort en mildare variant av bröderna Grimms välkända saga om syskonparet som förvirrar sig i skogen och möter häxan i pepparkakshuset. "Knusperi, knusperi knus, vem knaprar på mitt hus?" En aning skrämmande men mest sockersöt är Engelbert Humperdincks mycket populära opera Hans och Greta, som ofta återkommer till scenerna runt om i världen, speciellt runt jul. Om detta fenomen, om den Wagner-doftande musiken och om olika tolkningar av operan pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette med operasångaren och P2-artisten Johanna Wallroth, side-kick i podden. Johanna Wallroth berättar också om hur barn brukar reagera när går och ser Hans och Greta och hur det är att sjunga i operan.
12/20/2022 • 30 minutes, 12 seconds
The wreckers – en vrakplundraropera
Ethel Smyths stora opera The Wreckers innehåller inte bara en gripande historia utan också livliga körer, triangeldrama, lögner, svek, religion och dessutom storslagen musik som fångar havets själ. The Wreckers handlar om ett litet fiskarsamhälle som medvetet sätter skepp på grund för att kunna plundra och mörda för egen vinning. Men allt vänds på ända när en person i byn plötsligt väljer att gå emot majoriteten och hjälpa skeppen. Central i operan är också en kärlekshistoria som utvecklas till ett triangeldrama.Brittiska Ethel Smyth tog många strider i sitt liv. Bland annat gick hon tvärs emot sin pappas vilja och krävde att få utbilda sig till tonsättare i ung ålder. Om detta och mycket annat pratar dirigenten Cathrine Winnes och producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette i poddavsnittet som också handlar om den onda kören, likheterna mellan Bizets Carmen och The Wreckers och varför inte operan har satts upp så mycket tidigare.
12/15/2022 • 35 minutes, 42 seconds
Friskytten – djävulslek i kärlekens namn
Muntra jägare, ett kärlekspar med bekymmer, farlig lek med djävulen och dramatisk musik med hit-potential Carl Maria von Webers opera Friskytten har allt. Den tyska, romantiska operan föddes 1821 när Carl Maria von Webers opera Friskytten fick sin premiär och operan blev en omedelbar succé. Tillsammans med side-kicken tillika välkända P2-medarbetaren Evabritt Selén pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette om hur Friskytten blev den mest spelade tyska operan under första halvan av 1800-talet, om operans olika musikaliska nummer och så kliver de ner i den beryktade Vargklyftan.
12/9/2022 • 27 minutes, 16 seconds
Tolvskillingsoperan – en rövarhistoria full av hits
Småtjyvar, storgangsters, streetsmarta kvinnor, prostituerade och samhällets lägst stående individer, alla kämpar de för överlevnad i musikteaterdramat Tolvskillingsoperan av Brecht och Weill. 1920-talets slagdängor, cabaretmusik, jazz, opera och skillingtryck – allt samsas sida vid sida i den omåttligt populära Tolvskillingsoperan som började sitt segertåg i Berlin 1928. Producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette och regissören Mellika Melouani Melani samtalar om den kaotiska premiären, om Bertold Brechts och Kurt Weills önskan om att bryta mot operakonventionerna och om alla melodier som har etsats sig fast i många sinnen, inklusive Ingmar Bergmans.
11/24/2022 • 30 minutes, 20 seconds
Lady Macbeth från Mtsensk – ”kaos istället för musik”
Rått våld och råttgift, övertydliga sexscener och en stor dos fantasifull musik sådan är Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mtsensk-distriktet. Men den kostade honom nästan hans karriär. Trots att hon har ett högst tvivelaktigt omdöme och är kallt beräknande väcker huvudpersonen Katerina Izmajlova både operapublikens och tonsättaren Dmitrij Sjostakovitjs varma sympatier. Stalin var dock inte lika imponerad och straffade Sjostakovitj med den ökända Pravda-artikeln "Kaos istället för musik". Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och P2-mångsysslaren Johan Korssell pratar om operans intressanta bakgrund, om föreställningarna som har rört upp känslor och om musik som skildrar en orgasm.
11/17/2022 • 31 minutes, 46 seconds
Faust – jakten på evig ungdom
Charles Gounods opera Faust handlar om att göra allt för att få tillbaka sin ungdom och de glada dagarna. Och att göra allt betyder i Fausts fall att göra ett avtal med djävulen själv, Mefistofeles. Historien om Faust är gammal och mest känd i Johann Wolfgang Goethes version. Gounods opera utgår från den historien och i Operaguiden diskuterar Britta Svanholm Maniette, programledare och producent, och P2-medarbetaren Sam Jakobsson vilka delar av Goethes text som har hittat sig in i operan, hur Gounod skrev en riktigt hit som snabbt tog sig ut i världen och hur uttrycken ”pudelns kärna” och ordet faustiansk hänger ihop med Faust.
6/16/2022 • 29 minutes, 39 seconds
Riddar Blåskäggs borg – blodig psykoanalys från sekelskiftet
Sju dörrar leder den unga Judith djupare in i den mystiske Riddar Blåskäggs borg och till slut har hon öppnat en dörr för mycket. I Béla Bartóks symboltyngda opera gläntar vi på dörren in till vårt psyke. Hur djupt vill man se in i den man älskar? Och hur ska man hantera det man hittar där? Det är såna frågor som Britta Svanholm Maniette, programledare och producent och Ella Petersson, kanalansvarig på SR P2 ställer sig i podden om ungraren Béla Bartóks enaktare, den dryga timmen långa Riddar Blåskäggs borg. Det handlar om det mänskliga psyket och vad man kan hitta i det, varför kvinnor dras till farliga män, Freud vs KBT och så talmagi i form av siffran 7.
6/9/2022 • 29 minutes, 57 seconds
L'amour de loin – kärlek på avstånd
Långdistansförhållande, triangeldrama och en skimrande orkesterdräkt allt detta bjuder finska tonsättaren Kaija Saariaho på i den nyskrivna operan L'amour de loin. När L'amour de loin hade premiär i Salzburg år 2000 tog den operavärlden med storm – succén var ett faktum och det är ovanligt för moderna operor. Allt detta och mer pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och P2-kända rösten Sara Norling om i podden, vars namn också skvallrar om innehållet: Kärlek på avstånd. Dessutom avhandlas trubadurtraditionen, olika tolkningar och relationer som når över stora hav.
6/2/2022 • 28 minutes, 45 seconds
Macbeth – mord, maktspel och mörka profetior
Shakespeares Macbeth, som teaterfolk vidskepligt kallar "den skotska pjäsen", blev en succé när Verdi klädde den i operadräkt. Häxors spådomar, maktbegär, vålnader och tvivel - allt finns i detta drama. Makthungern och striderna mellan männen är ramberättelsen i Macbeth med det är kvinnorna, häxorna och Lady Macbeth, som är de verkligt intressant karaktärerna och som också Giuseppe Verdi la ner mest tid på. Om detta pratar programledare Britta Svanholm Maniette och side-kicken Emelie Sigelius, välkänd P2-röst och operaregissör. Från första sekund hörs dramat i den ödesmättade musiken som ackompanjerar tragedin men trots succén så lät kritiken inte vänta på sig.
5/26/2022 • 29 minutes, 18 seconds
Aniara – svensk rymdopera på väg mot undergång
Rymdoperan Aniara av Karl-Birger Blomdahl från 1959 är kusligt aktuell: miljöförstöring, kärnvapenhot och en söndersprängd jord står sida vid sida med auktoritärt styre och sekterism. Operan Aniara, efter Harry Martinssons versepos, var banbrytande inom operakonsten – både i ämnesvalet och användandet av elektronisk musik. Tillsammans med operanestorn Stefan Johansson diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette bland annat artificiell intelligens, "enhetlig brokighet" i musiken och hur det egentligen var den där majdagen 1959 när Aniara hade premiär och Stefan var på plats.
5/19/2022 • 29 minutes, 59 seconds
Operaguiden special: One-hit wonders
Duetten ur Pärlfiskarna, Fångarnas kör, Lascia ch'io pianga alla är de operahits som är större än själva operan de figurerar i. Med andra ord: operavärldens One-hit wonders! Varför blir vissa operalåtar mer kända än operan? Och kan det till och med bli för mycket av det goda när man spelar hitsen efter varandra? Det försöker producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette reda ut med side-kicken Sam Jakobsson, P2-medarbetare med operaansvar i kanalen. Med på plats med live-genomgångar av operahandlingarna är också Per Feltzin.Följande operahits diskuteras i podden:Duetten ur Pärlfiskarna av Georges BizetFångarnas kör ur Nebukadnessar/Nabucco av Giuseppe VerdiBlomsterduetten ur Lakmé av Leo DelibesLascia ch'io pianga ur Rinaldo av Georg Friedrich HändelOmbra mai fu ur Xerxes av Georg Friedrich Händel
12/9/2021 • 31 minutes, 12 seconds
Julius Caesar – egyptisk makthunger och romersk trånad
Det slår gnistor mellan historiens värsta superförförare Kleopatra och historiens största härförare Julius Caesar i Händels opera som utan vidare är en av barockens pärlor. Operaguiden har finbesök i form av internationellt kända mezzosopranen Ann Hallenberg som tillsammans med producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette pratar om hur känd Händel egentligen var där i London på 1700-talet, hur det låter i musiken när man är glad respektive ledsen och hur många olika sidor av Kleopatra som vi möter i operan Giulio Cesare in Egitto.
12/2/2021 • 29 minutes, 55 seconds
Wozzeck – den fattiga människans olycka
Musikteater om den tragiska figuren Wozzeck och allt han utsätts och låter sig utsättas för. Alban Bergs opera är ett mästerligt skildrat mörker utan en enda överflödig ton. Tillsammans med Johan Korssell, välkänd P2-programledare diskuterar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette österrikiske Bergs tunga och mörka opera med modern musik som lika gärna skulle kunna vara skriven idag. Expressionism blandas med svart komik, skön musik med dissonanta toner och talsång med arior.
11/25/2021 • 29 minutes, 48 seconds
Billy Budd – ungdomens oskuld och ålderdomens ånger
Den undersköne Billy Budd får känslorna att svalla på HMS Indomitable i Benjamin Brittens opera från 1951. Godheten möter ondskan i operan som utspelar sig på havet och enbart sjungs av män. Britta Svanholm Maniette, programledare och producent och Emelie Sigelius, P2-medarbetere, operaregissör och -sångare, pratar om kampen mellan det goda och det onda, att stå upp för sina ideal eller följa regler, eftertänksamhetens kranka blekhet, homoeroticism och dessutom: om hur tv-serien The Sopranos hänger ihop med operan.
11/18/2021 • 29 minutes, 46 seconds
Porgy and Bess – oväntad kärlek vs drogernas fördärv
I George Gershwins opera Porgy and Bess kastas huvudpersonerna mellan hopp och förtvivlan. Men i en osäker och svår tillvaro består ändå gemenskapen på Catfish row. Summertime and the livin' is easy... Operaguidens programledare och producent Britta Svanholm Maniette och P2-medarbetaren och operaregissören Anélia Kadieva Jonsson pratar om varför den funktionshindrade tiggaren Porgy älskar missbrukaren Bess oavsett vad hon gör. Hur operans småmelodier för historien framåt, vem som äger rätten att berätta en historia, vilka regler som omgärdar Porgy and Bess och hur operan påverkade medborgarrättsrörelsen i USA.Dessutom blir det en genomgång av några av operans många showstoppers – bland annat megahiten Summertime.
11/11/2021 • 29 minutes, 32 seconds
Rucklarens väg – djävulens makt och lättjans offer
"Den oetiska, slappa och drömmande människans tragedi" kallade Ingmar Bergman Stravinskys huvudperson Tom Rakewell i Rucklarens väg. Man kan inte ta hur många genvägar som helst lär oss operan. Lite av en 1700-talspastisch rent musikalisk och baserad på en serie kopparstick – producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette och välkända P2-rösten Bodil Asketorp diskuterar Igor Stravinskys Rucklarens väg från 1951. Det är en sedelärande historia om hur långt man kan gå för att få rikedom och inflytande och om vad man behöver offra på vägen. Dessutom har operan ett oväntat och ganska uppsluppet slut!
11/4/2021 • 28 minutes, 26 seconds
Lucia di Lammermoor – belcantons blodigaste brud
Fullkomlig kärlek, svek, ränksmideri, galenskap och djup sorg Gaetano Donizettis opera Lucia di Lammermoor innehåller alla ingredienser för att hålla publiken i ett fast grepp. Sam Jakobsson, välkänd P2-medarbetare och Britta Svanholm Maniette, producent och programledare för Operaguiden, pratar om ödesdigra missförstånd, vad brist på kommunikation kan få för konsekvenser, galenskap kontra stor sorg och fäller en tår över den stackars Lucia. Dessutom hörs operans absoluta musikaliska höjdpunkter: sextetten och vansinnesscenen.
10/28/2021 • 29 minutes, 25 seconds
Rusalka – sjöjungfrukärlek under månens sken
Vattenanden Rusalka längtar efter mänsklig värme men för att nå sina drömmars mål och få prinsen och hela kungariket så måste hon ge bort sin röst. Känns historien igen? Sagooperan Rusalka baseras bland annat på H C Andersens "Den lilla sjöjungfrun" och tillsammans med side-kicken Martin Gribbe pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette om symbolik och själens natur, varför unga män inte ska bada i östeuropeiska länder i början av juni och dessutom så hör vi vilken tonsättare som Antonin Dvorak nästan har snott musik ifrån.
10/21/2021 • 29 minutes, 47 seconds
Hoffmanns äventyr – fylleskrönor om fyra kärlekar
Jacques Offenbachs gode berättare Hoffmann söker efter kärleken vart han än kommer men det som återstår när operan är slut är endast orden. Och hans mycket nöjda musa. Programledaren Britta Svanholm Maniette och side-kicken Sara Norling försöker ta reda på hur man ska se på Offenbachs metaberättelse där man får fyra berättelser i en, lyssnar efter urskurken i operan och njuter av den underskönt gungande Barkarollen, operans musikaliska höjdpunkt. Men vad har egentligen Bob Dylan att göra med Hoffmanns äventyr?
10/14/2021 • 29 minutes, 48 seconds
Karmelitsystrarna – underskön dödsångest i klostret
En inte helt lättsmält historia om dödsdömda nunnor baserad på verkliga händelser blir till ljuvaste musik i Francis Poulencs händer. Tillsammans med operatenoren och kulturmångsysslaren Rickard Söderberg diskuterar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette den sanna berättelsen om när sexton nunnor steg upp på schavotten och mötte sin skapare under franska revolutionen.
Men vad är det för musik som Poulenc väljer att sätta till denna makabra historia? Är det någon skillnad på vad de kände för 200 år sedan och vad vi känner idag när vi hör operan? Och vad luktar egentligen karmelitsystrarnas egen parfym?
10/8/2021 • 29 minutes, 23 seconds
Trubaduren – krånglig historia och klatschiga melodier
Rasism, rivalitet, barnamord, livslång hämnd Il Trovatore, eller Trubaduren, innehåller allt. Dessutom kärlek, en riktig twist i slutet och fantastisk musik av en Verdi mitt i ett kreativt flow. Det finns mycket att avhandla för programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och P2-medarbetaren Hans Häggström i Trubaduren: den starka, intressanta och motsägelsefulla huvudrollen Azucena, Verdis manifest mot rasism och varför denna bloddrypande melodram har blivit en av de mest populära operorna.
5/22/2020 • 29 minutes, 15 seconds
Den flygande holländaren – kärv sjöfararkärlek med förhinder
Den flygande Holländaren är dömd att för evigt segla på världshaven. Men när legenden går iland blir inget längre sig likt. Richard Wagners operamilstolpe sänder rysningar längs med ryggraden. Programledaren och producenten Britta Svanolm Maniette pratar med Sara Norling, programledare på Klassiska konserten i P2, om Wagner i själva verket ville vara Holländaren, den otroligt effektiva ouvertyren och att operan borde ha hetat Senta. Och hur mycket vindmaskin är det i operan egentligen?
5/20/2020 • 29 minutes, 47 seconds
Salome – dekadens, expressionism och religiös mystik
Sex, dekadens, incest, våld, girighet, besatthet, förödande åtrå, nekrofili, extrem musik - omoralen flödar i Richard Strauss tidiga 1900-talsopera i en akt. Tillsammans med Jonas Lundblad, P2-medarbetare och forskare i musikvetenskap vid Uppsala universitet, diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette operans modernistiska musik, den komplicerade och bortskämda karaktären Salome och den svåra slöjdansen. Podden spelades in på Bokmässan i Göteborg 2019.
5/18/2020 • 28 minutes, 5 seconds
Cavalleria rusticana och Pajazzo – äkta människor och äkta känslor
I världens mest berömda operadubblett får alla de stora känslorna plats på 2 x 80 minuter. I det italienska startskottet för verklighetstrogen opera möter vi vanliga människors drabbande öden. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette gästas av Göran Gademan, Göteborgsoperan dramaturg, och de pratar om svartsjukedramer, snyftande tenorer, intelligent opera och smäktande musik.
5/15/2020 • 37 minutes, 2 seconds
Peter Grimes – utanförskap och eget ansvar i brittisk fiskeby
Huvudpersonen och fiskaren i Brittens opera är dömd på förhand av samhället. Han kan aldrig vinna och när han dör är det ingen som saknar honom. Men vilket ansvar har han själv? Johan Korssell, Musikrevyns ansikte utåt, och programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette avhandlar Benjamin Brittens stora genombrott internationellt, psykologisk terror mot avvikande och Johans kusliga upplevelse vid Brittens grav.
5/13/2020 • 26 minutes, 31 seconds
Orfeus och Eurydike – underjordisk räddning med musikens hjälp
En hängiven kärlek och en oförmåga att släppa taget driver Orfeus ner i underjorden för att hämta tillbaka sin älskade Eurydike till livet. Död och förlust vänds till glädje och sång i Glucks opera. Operasångerskan Anne Sofie von Otter och Operaguidens programledare och producent Britta Svanholm Maniette pratar om dramatiska vändpunkter, sorglig musik som låter glad och gudarnas lek med människorna. Dessutom så berättar Anne Sofie om den gången hon fick flyga högt över scenen.
5/11/2020 • 28 minutes, 55 seconds
L'Orfeo – banbrytande drama från operans barndom
Claudio Monteverdi rockar! Han var en nyskapare som gick längre och var bättre än alla andra samtida kompositörer när han skrev L'Orfeo världens äldsta opera som fortfarande spelas regelbundet. Tillsammans med Sara Norling, programledare på P2 Live, pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette om operans födelse, Monteverdis genialitet, mytens Orfeus och olika klangvärldar i den tidiga operans första, stapplande steg.
1/4/2019 • 29 minutes, 45 seconds
Tristan och Isolde – ändlös älskog och kärlek på ackord
Utan Richard Wagners operamilstolpe om det tragiska kärleksparet Tristan och Isolde så hade inte resten av musikhistorien låtit likadant. Men det hela började med ett vänsterprassel. Britta Svanholm Maniette och musikforskaren Bodil Asketorp diskuterar operan ur olika perspektiv. Tristanackord, segdragna samlag, nattmystik och inre och yttre handling är punkter på programmet.
12/21/2018 • 29 minutes, 21 seconds
Fidelio – höga ideal vs människor av kött och blod
I Ludwig van Beethovens enda opera riskerar rollkaraktärerna att bli symboler snarare än riktiga människor med äkta känslor. Men den drivande och vackra musiken räddar handlingens lilla oflyt. Britta Svanholm Maniette analyserar Fidelio tillsammans med Jonas Lundblad, P2-medarbetare och forskare i musikvetenskap vid Uppsala universitet.
Vad är en räddningsopera? Varför kommer den döende Florestan in på ett högt G det första han gör i operan? Och hur mycket etik och höga ideal tål en opera innan den blir tråkig?
12/7/2018 • 29 minutes, 44 seconds
Maskeradbalen – verkligt kungamord i flera versioner
"God afton vackre mask" ett kungamord var inget man skojade om på scen. Det erfor Giuseppe Verdi när han försökte göra en kärlekshistoria av mordet på Gustaf III. Men ut kom till slut Maskeradbalen. Tillsammans med musikresearchern Evabritt Selén pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette om censuren, olika versioner av operan, gustaviansk prakt och hur operan drog in Verdi i politiken.
Här hittar du Maskeradbalens Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
11/23/2018 • 29 minutes, 41 seconds
Läderlappen – sprudlande operett med realistisk underton
Precis som bubblorna stiger i champagneglaset så stiger humöret när man hör operetten Läderlappen av Johann Strauss d y. Men underskatta inte denna bagatell för den har mer igenkänning än man kan tro! Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Sam Jakobsson, medarbetare på SR P2, bl a operaansvarig, pratar om friheten i gestaltningen, Straussfamiljens släktförhållanden, operettens låtexplosion och Wienpublikens förkärlek för invecklade historier.
Här hittar du Läderlappens Spotifylista. Listan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
11/9/2018 • 23 minutes, 32 seconds
Eugen Onegin – kärleksrelation i ofas
Obesvarad kärlek och missförstånd mellan huvudrollerna präglar Tjajkovskijs älskade operadrama. Dandyn Eugen och kärlekstörstande Tatjana går ständigt förbi varandra, allt till smeksamma, ryska tongångar. I podden om Eugen Onegin pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette tillsammans med P2-medarbetaren Hans Häggström om storryska tongångar, en överflödig människa, symmetrisk opera, hur verkligheten ibland överträffar dikten och en kärleksrelation utan lyckligt slut.
Här hittar du Eugen Onegins Spotifylista. Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
10/26/2018 • 29 minutes, 42 seconds
Cosi fan tutte – förföriska toner och kvinnoförakt
"Så gör alla kvinnor" är otrogna alltså! Mozarts opera har ofta framförts som en liten komisk pärla om kvinnors ombytliga natur. Men är det egentligen så kul och på vems bekostnad dras skämtet? I podden, som spelades in på Bokmässan i Göteborg 2018, pratar producenten och programledaren Britta Svanholm Maniette med Ebba Witt-Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap, om pornografisk filosofi, kvinnoförakt, svårigheten att sätta upp den här operan och den undersköna musiken.
Cosi fan tuttes Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
10/12/2018 • 28 minutes, 48 seconds
Don Giovanni – flörtig och farlig mästerfrestare
Don Juan, den störste förföraren av de alla, är omättlig och gränslös och tar vad och vilka han vill. Men till slut hinner ödet i kapp honom. Mozart har skapat en opera med odödliga melodier. Tillsammans med Anna-Karin Larsson, chef för SR Musik på Sveriges Radio, diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette dubbelheten hos Don Giovanni, hur det går att höra i inledningen att det ska gå åt helvete och varför man förförs av denne kvinnokarl.
Don Giovannis Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
12/8/2017 • 29 minutes, 50 seconds
Norma – stora känslor i klassiskt dilemma
Översteprästinna och mor, övergiven älskarinna och hämndgirig rival. Den komplexa Norma slits mellan kärleken och plikten i Bellinis hyllade opera och hon tar också konsekvensen av sitt handlande. Operaguiden om Norma, med programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och side-kicken Sam Jakobsson från SR P2, tar avstamp i alla känslor som styr karaktärerna i Norma. Dessutom blir det ett snack om "La Divina" – operasångerskan Maria Callas och så får vi reda på i vilken etyd Frederic Chopin har gömt en liten snutt ur Norma.
Normas Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguiden
11/30/2017 • 28 minutes, 7 seconds
Askungen – godheten triumferar i underbar saga
Ingen pumpa, ingen glassko, inga förvandlade möss. Men ändå en sprudlande operapärla full av skratt och även sedelärande moral. Rossinis Askungen är god men har också skinn på näsan. Girl power! Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette har bjudit in side-kicken Sara Norling, vanligtvis programledare på P2 Live, för att vända och vrida på handling, bakgrund och komiska poänger i detta drama med skämt. Sångkaskader, bjäbbiga styvsystrar och förvecklingar avhandlas och så undrar vi förstås: vad är en bal på slottet?
Askungens Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
11/23/2017 • 28 minutes, 22 seconds
Nibelungens ring – kampen om världsherravälde
Richard Wagners allkonstverk Nibelungens ring bjuder på en drabbning mellan gudar, jättar, nibelungar och människor. Vem går segrande ur striden och varför? Är det rent av kärleken? Operaguiden om Nibelungens ring – de fyra operorna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök – är en timslång specialpodd. Vad drev kompositören att jobba med allkonstverket i över ett kvarts sekel? Vilka är de viktigaste personerna att hålla reda på och varför tycker inte Birgit Nilsson att alla operasångerskor kan sjunga Ringen?
Det är frågor som diskuteras, dissekeras och grävs djupare i av en panel, bestående av programledaren Thomas Nordegren, tidigare P2-medarbetaren Bodil Asketorp och musikresearchern Evabritt Selén, och programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette.
Dessutom: hur hänger Wagners Ringcykel ihop med Tolkiens Sagan om ringen? Och varför har verket överlevt Hitler och nazisternas vurm för operorna?
Ringens Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
5/11/2017 • 1 hour, 52 seconds
Jenufa – förlåtelsen bortom förståndet
Att döda ett barn för att skydda familjehedern. Ramhandlingen i Leo Janáeks opera Jenufa är lika enkel som den är svår att ta in. Finns det möjlighet att förstå det brottet? Till och med förlåta? Operaguiden goes existentialism! I podden om Jenufa pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette tillsammans med P2-medarbetaren Hans Häggström om vad Janacek egentligen ville med sin opera, vem är motorn i Jenufa och varför operan är så eländig.
Jenufas Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
3/30/2017 • 28 minutes, 24 seconds
La Traviata – kärlekens virrvarr och samhällets krav
Lämna eller stanna kvar? Kärlek och chans till ett lyckligt liv eller plikt och hänsyn framför allt? Det är Violettas dilemma i Verdis älskade opera La Traviata. Moraliska dilemman står på agendan när vi reder ut La Traviata. Men det blir också prat om dansnummer, Pretty woman, realismen inom operan och mens.
I studion: Programledare Britta Svanholm Maniette och P2-medarbetaren Birgitta Forsberg.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
3/9/2017 • 27 minutes, 47 seconds
Barberaren i Sevilla – listig frisör kärleksmäklar i operakomedi
I grunden en enkel historia med tydliga roller i Rossinis händer ett komiskt mästerverk med musikalisk elegans. Barberaren i Sevilla lockar både till skratt och bjuder på ett fyrverkeri av toner. Tillsammans med side-kicken Sara Norling, vanligtvis programledare på P2 Live, reder programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette ut vad som gör musiken i operan så komisk, vad allt-i-allon och barberaren Figaro är för en figur och varför operakomediernas operakomedi inleddes med ett präktigt fiasko.
Barberarens Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
2/2/2017 • 28 minutes, 19 seconds
Glada änkan – operetternas operett
I grunden är det väntan på tre små ord "jag älskar dig" som fyller hela Franz Lehárs operett Glada änkan. Kommer den glada änkan Hanna Glawari rädda sitt land genom sin förmögenhet? Vill hon? Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Sam Jakobsson, medarbetare på SR P2, bl a operaansvarig, pratar om männens oförstånd inför kvinnorna, varför Hitler var så förtjust i Glada änkan och om vad det är för skillnad på opera och operett egentligen.
GLADA ÄNKANS LÅTLISTA
Glada änkans Spotifylista
Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
Hör vad Kulturnytts recensent Per Feltzin tyckte om Kungliga operans version av Glada änkan här.
1/19/2017 • 27 minutes, 35 seconds
Kärleksdrycken – ett glädjepiller med emotionellt djup
Flytande kärlek i en liten flaska får oväntade konsekvenser i Donizettis komiska opera. Men är det kärleksdrycken i sig som gör Nemorino attraktiv eller är det hans nya självkänsla? I podden diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och hennes gäst Bodil Asketorp, programledare och musikforskare, troll- och förvandlingsdrycker, varför den medeltida tragedin om Tristan och Isolde har hamnat i en komisk 1800-talsopera, hur Donizettis musik har letat sig in i populärkulturen och varför en manlig nörd väcker moderskänslor. Dessutom: recept på en kärleksdryck!
KÄRLEKSDRYCKENS LÅTLISTA:
Kärleksdryckens Spotifylista
Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
12/22/2016 • 24 minutes, 59 seconds
Carmen – frihetslängtan och sjuklig besatthet
Vem är egentligen Carmen en frestande förförerska och intrigmakerska eller en stark, självständig kvinna som inte bryr sig om konventioner? Georges Bizet skrev världens just nu mest spelade opera. I podden diskuterar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och SR P2:s Sam Jakobsson, musikläggare och operaansvarig, hur lika delar svartsjuka och åtrå kan få ödesdigra konsekvenser och varför inte den numer världsberömda operan fick en flygande start.
CARMENS LÅTLISTA:
Carmens Spotifylista
Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
11/24/2016 • 29 minutes, 59 seconds
Figaros bröllop – ensemblespel med kärlek och revolution
Faror och fars Mozarts Figaros bröllop är en spring-i-dörrarna-komedi med känslomässigt djup som skrämde överklassen på 1700-talet. Megakända arior lyfter den snåriga historien om tjänarnas list. Olika aspekter av operan diskuteras av Britta Svanholm Maniette, producent och programledare, och Birgitta Forsberg, mångårig medarbetare på SR P2, just nu producent för CD-revyn bland annat. Vem är vem i denna invecklade historia och vem är kär i vem? Måste greven och grevinnan gå i terapi för att få äktenskapet att fungera? Vad är en byxroll? Och hur togs Figaros bröllop emot av överklassen?
Figaros Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
11/10/2016 • 26 minutes, 29 seconds
Aida – både ett överdåd av lyx och ett intimt kammarspel
Å ena sidan guld, pyramider och mycket kajal. Å andra sidan en naken relation mellan den etiopiska flyktingen Aida och den mjuka, egyptiska härföraren Radamés. I Aida bjuder Verdi på toppdramatik. I ett samtal med SR P2:s Hans Häggström pratar programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette om Aidas triangeldrama, exotism och vilda djur på scen. Dessutom berättar trumpetaren och instrumentmakaren Oscar Sundqvist om den så kallade Aidatrumpeten som är avgörande för Aidas smash hit.AIDAS LÅTLISTA:Aidas SpotifylistaLåtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
11/3/2016 • 28 minutes, 44 seconds
Trollflöjten – magiskt sångspel för liten och stor
En enkel sagoberättelse och ett djupt filosofiskt familjedrama - Mozarts Trollflöjten talar till alla generationer och grupper. Kärlek, glädje, sorg och hämnd samsas i den omåttligt populära operan. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Birgitta Forsberg, producent och programledare på SR P2, reder ut vem som har ihop det med vem i Trollflöjten, har Nattens drottning och Sarastro till exempel haft en flört?! Var kommer frimurarna in i berättelsen? Och var Mozart feminist?Dessutom avhandlas om Papageno är ett bevingat väsen eller en människa och hur musiken låter hos olika roller.TROLLFLÖJTENS LÅTLISTA:Trollflöjtens SpotifylistaLåtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
5/26/2016 • 27 minutes, 7 seconds
Otello – svartsjuka, smärta och sorg
Saker är inte vad de ser ut att vara, en till synes godhjärtad man är i själva verket en djävul. Giuseppe Verdis come-backopera Otello gräver i de mörkaste skrymslena av mänskligheten. Med Otello gjorde Verdi storstilad återkomst i operavärlden, men varför blev det så bra? Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Katarina Aronsson, dramaturg på Kungliga operan i Stockholm, dissekerar Otello och den mycket medvetet skrivna musiken. Dessutom: vad har brädspelet Othello med operan och Shakespeares pjäs att göra?
Otellos Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Musikbibliotikerierna Evabritt Selén och Fredrik Råström tipsar om inspelningar av Otello:
- Karajan; Mirella Freni, Jon Vickers Berlinfilharmonikerna från 1973- Serafin: Jon Vickers, Rysanek, Tito Gobbi med Romoperan- Aleksandrs Antonenko (Otello), Krassimira Stoyanova (Desdemona), Carlo Guelfi (Iago), Chicago Symphony Orchestra & Chorus, Riccardo Muti- Carlos Cossutta (Otello), Margaret Price (Desdemona), Wiener Philharmoniker, Wiener Staatsoper, Sir Georg Solti
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
4/22/2016 • 26 minutes, 6 seconds
Tosca – kärlek, våldtäkt och mord under ett dramatiskt dygn
Kärleksparet Tosca och Cavaradossi har skrivit in sig operahistorien genom sina arior. Men vilar det en förbannelse över Puccinis omtyckta opera? Programledaren Britta Svanholm Maniette och operasångaren Rickard Söderberg diskuterar om en opera med tortyr och hot om våldtäkt är något att ha. Och så går de igenom några av de mest kända anekdoterna kring detta älskade verk.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
4/14/2016 • 30 minutes, 9 seconds
Pelléas och Mélisande – triangeldrama med många bottnar
Två bröder och en mystisk kvinna utan historia - Claude Debussys klassiska triangeldrama Pelléas och Mélisande slutar i ond, bråd död. Men vad berättar Debussy egentligen i den symbolfyllda operan? Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette har bjudit in Johan Korssell, programledare för CD-revyn på SR P2, för att prata om operadroger, symbolik och hår! Och vilka var egentligen de så kallade pelléastrarna?
Pelleas och Melisandes Spotifylista
Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
3/17/2016 • 23 minutes, 50 seconds
Parsifal – en religiös berättelse med erotiska undertoner
I Parsifal möter vi "den rene dåren" som ska frälsa världen genom en inre och en yttre resa. Wagners mastodontopera handlar om medlidande och väjer inte för flera sexuella anspelningar. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och hennes gäst, Bodil Asketorp, programledare och musikforskare, diskuterar Parsifal ur olika perspektiv. Vad ville Wagner egentligen med operan? Vem är vem i persongalleriet? Och hur förbereder man sig för att uppleva en över fyra timmar lång opera?Parsifals Spotifylista innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
3/3/2016 • 25 minutes, 54 seconds
Madame Butterfly – hjärtknipande tragik med fantastisk musik
I den tragiska historien om geishan Cio-Cio-San samlar Giacomo Puccini sina vackraste toner. Den förfärliga historien om kärlek, svek och självmord är odödlig också genom musikalen Miss Saigon. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Sam Jakobsson, musikläggare på SR P2 och mannen som väljer ut operaföreställningarna som sänds i kanalen, diskuterar vad som är värst: att lämna sin älskade eller att lämna sitt barn? Dessutom blir det snack om musikens betydelse i operan och om det finns någon sann historia bakom operan. Och en bonus: varför hette löjtnanten Pinkerton Linkerton i Sverige i 50 år?MADAME BUTTERFLYS LÅTLISTA:Madame Butterflys Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
2/11/2016 • 26 minutes, 58 seconds
Turandot – massmördarprinsessa möter hjältetenor
Varför vill hjältetenoren Calaf äkta mordmaskinen Turandot? Är det kärlek eller makthunger? Operaguiden diskuterar också brottarhiten Nessun dorma som tre tenorer och Paul Potts har gjort till sin. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette pratar knepiga operarelationer med Camilla Lundberg, musikkritiker, debattör och tidigare musikchef på SVT. Dessutom hör vi historien om mobiltelefonförsäljaren från Wales som med hjälp av Turandot blev en världskändis och om när Pavarotti och Co fick gult kort.
Turandots Spotifylista
Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
1/28/2016 • 26 minutes, 2 seconds
La Bohème – en kärlekshistoria under dödshot
Ett av operahistoriens mest älskade kärlekspar gör entre i Giacomo Puccinis "La Bohème" Mimis och Rodolphes öde har rört en hel värld och fortsätter att beröra. Och 100 år efter premiären kom efterföljarmusikalen Rent. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette har bjudit in Birgitta Forsberg, producent för CD-revyn och musikläggare för Klassisk morgon, för att prata om ett alldagligt men oemotståndligt kärlekspar, om La Bohèmes betydelse och om vad man kan hitta i en skivback.La Bohemes SpotiylistaLåtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguiden operaguiden@sverigesradio.se
9/10/2015 • 21 minutes, 16 seconds
Elektra – en krävande röstmördarroll
Operasångerskan Birgit Nilsson väjde inte för varningar - Elektra blev hennes roll trots att det är något av det svåraste en sopran kan göra. Operaguiden diskuterar hämnddramat av Richard Strauss. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette har bjudit in Johan Korssell, programledare för CD-revyn, för att prata om mani, sjuklig besatthet och starka kvinnor i Richard Strauss Elektra. Dessutom hör vi sångerskan Birgit Nilsson själv berätta om hur det är att sjunga rollen.
Elektras Spotifylista Spotifylistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.
Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
9/10/2015 • 23 minutes, 52 seconds
Rosenkavaljeren – tragisk komedi i tre akter
Rosenkavaljeren startar med en utlösning och slutar med ett bitterljuvt farväl - i operans värld kan allt hända! Richard Strauss ger sig i kast med wiensk grace och lätthet men väjer varken för ungdomliga kärleksbekymmer eller åldrandets våndor. Programledaren och producenten Britta Svanholm Maniette och Sam Jakobsson, musikläggare på SR P2 och mannen som väljer ut operaföreställningarna som sänds i kanalen, pratar om rollerna, musikens betydelse i operan och hur upphovsmännen egentligen tänkte när de skrev operan. Dessutom berättar hovsångerskorna Elisabeth Söderström och Anne Sofie von Otter om sina rolltolkningar.ROSENKAVALJERENS LÅTLISTA: Rosenkavaljerens Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se
9/10/2015 • 23 minutes, 31 seconds
Rigoletto – mörk förbannelse och vackra sångstunder
En kombination av en grotesk och omoralisk historia och fantastisk, älskad musik det består Giuseppe Verdis Rigoletto av. Operaguiden går på djupet i karaktären Rigoletto och kikar närmare på varför Verdi var så intresserad av far-dotter-relationen. Programledare och producenten Britta Svanholm Maniette samtalar med Göran Gademan, dramaturg på Göteborgsoperan, om vad det är som gör operan Rigoletto så intressant. Dessutom berättar regissören Mira Bartov om sin tolkning av Rigoletto på Folkoperan 2006.RIGOLETTOS LÅTLISTA: Rigolettos Spotifylista Låtlistan innehåller dels musik som spelas i podden, dels fler betydelsefulla avsnitt ur operan.Operaguidenoperaguiden@sverigesradio.se