De allerbeste kenners van de digitale wereld delen elke donderdag hun scherpste inzichten in BNR Nexus. Aanvoerder Ben van der Burg zorgt met Joe van Burik en Daniel Mol dat het beste van tech hier samenkomt.
De laatste Nexus: Het jaar van AI, games als innovatiemachine en ASML
OPROEP: we zoeken de partij die Nexus wil steunen als sponsor! Ben of weet jij die? Laat het ons vooral weten - luister onze podcast en mail Joe.
2023 was het jaar van kunstmatige intelligentie, maar waar vond de echte revolutie nou plaats? En is de interface van ChatGPT wel toekomstbestendig? De gamesindustrie is gigantisch, maar hoe dragen games verder bij aan de samenleving? En ASML is het belangrijkste techbedrijf van Europa, maar zien we dat in Nederland genoeg? Daarover praten Ben van der Burg en co-hosts Joe van Burik en Daniël Mol in deze (voorlopig laatste) aflevering van Nexus.
Zelfrijdende auto's en meerIn de laatste Nexus van 2023 wil Ben nog één keer praten over AI. De technologie domineerde dit jaar het nieuws, maar helemaal perfect zijn de toepassingen nog niet. Neem ChatGPT, dat inmiddels 100 miljoen actieve gebruiker heeft, maar toch ook een onhandige gebruikservaring. Hoe kan dat beter? En wat gaat de 'vormfactor' van de toekomst worden voor AI?
Het is ook maar de vraag wie er nu het meest profiteert van deze AI-revolutie? Is dat een bedrijf als OpenAI, dat op weg is naar een waardering van 100 miljard? Moeten we juist naar big tech kijken? Of is dat chipmaker Nvidia, die van zo'n beetje elk succes in de AI-wereld zijn graantje meepikt?
Een mogelijke fusie tussen Warner Bros Discovery en Paramount De gamesindustrie zet al jaren vele miljarden om, maar daarmee sta je onvoldoende stil bij de positieve impact op de samenleving. Joe ziet tal van voordelen in het spelen van games. Samen (of tegen elkaar) spelen heeft waarde, mensen kunnen in de digitale wereld zichzelf zijn en gamen is ook nog leerzaam.
Bovendien zijn games een belangrijke drijfveer van innovatie elders in de techwereld. Neem gebieden als AI, de smartphone, cloud en VR. Allemaal technologieën die in meer of mindere mate een handje geholpen worden door de brede gamesindustrie.
De 'everything app' ís er al: die heet niet X, maar wel bunqDe techredactie van BNR ging onlangs op bezoek bij ASML, het grootste techbedrijf van Europa. Daniël blikt terug op dat bezoek, want de campus in Veldhoven is een bijzondere plek. Wat maakt ASML nu zo bijzonder? En gaan we ook in 2024 weer (bijna) wekelijks praten over industrie voor microchips?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik en Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/28/2023 • 46 minutes, 5 seconds
Wil je écht een zelfrijdende smartphone, Warner Bros en Paramount willen fuseren en Bunq doet wat X wil
OPROEP: we zoeken de partij die Nexus wil steunen als sponsor! Ben of weet jij die? Laat het ons vooral weten - luister onze podcast en mail Joe.
De toekomst van tech in auto's, ook die zonder stuur; de vraag of Warner Bros Discovery en Paramount écht gaan fuseren; en het idee dat de 'everything app' die X wil zijn er al is in de vorm van digitale bank Bunq. Daarover praten Ben van der Burg, co-host Joe van Burik en hun gast Sanne Kanis in deze aflevering van Nexus.
Zelfrijdende auto's en meerWaymo, de divisie van Google-moeder Alphabet met zelfrijdende voertuigen, heeft cijfers gedeeld om te illustreren hoe goed het gaat: er is ongeveer 11 miljoen kilometer met autonome ‘robotaxi's gereden in San Francisco, LA en Phoenix, waarbij de kans 6,7 keer kleinere was op een ongeluk met letsel dan een mens achter het stuur. En ook nog 2,3 keer minder kans dan een ongeluk waarbij de politiek betrokken is.
Toch is Waymo zowat de enige partij die nog uberhaupt in het openbaar test met autonome voertuigen, want concurrent Cruise mag dat nergens meer doen na een ongeluk in San Francisco in oktober. Al rijdt Waymo alleen in aangegeven (‘geofenced’) gebieden, en niet snelwegen. Overigens zijn de automerken zelf, los van Tesla, hier minder meer mee bezig: al laat Mercedes je in de meest luxe modellen onder bepaalde omstandigheden al wel de handen van het stuur halen.
Een mogelijke fusie tussen Warner Bros Discovery en Paramount Warner Bros. Discovery voert een gesprek met Paramount over een mogelijke fusie. Terwijl de fusie tussen WarnerMedia en Discovery pas vorig jaar werd afgerond. Sindsdien doet CEO David Zaslav vooral aan kostensparen door films die klaar zijn nog voor release af te schrijven om minder winstbelasting te betalen. Toch is dat bedrijf zo'n 29 miljard waard, vooral dankzij platform (HBO) Max.
Paramount is ‘maar’ 10 miljard waard, heeft weliswaar een streamingsplatform dat bijna niemand in Nederland gebruikt maar vooral een open tv-netwerk dat verlies lijdt. Maar óók allerlei content voor kinderen waar Warner Bros meer mee wil om juist families aan te spreken. Dat zou wel eens interessante combinatie vormen tegenover rivalen Netflix en Disney+. Anderzijds: we weten ook allemaal dat streamingplatforms in een race to the bottom zitten, en nu al advertenties en hogere gebruikerstarieven nodig hebben om winstgevend te zijn – net als kabel-tv ooit eerder.
De 'everything app' ís er al: die heet niet X, maar wel bunqBen deed een interessant inzicht op na het interview dat Joe en hij deden met Ali Niknam, de oprichter en CEO van Bunq, over onder meer hun AI-assistent Finn in BNR Digitaal. Die toepassing beantwoordt al je vragen gerelateerd aan je bankzaken: maar niet alleen wanneer en hoeveel jij aan koffie uitgaf, maar ook waar je vrienden (als ze opt-in kiezen) het liefste eten en waar ze cadeautjes kopen. Wat zorgt ervoor dat die functionaliteit (onder meer) Bunq dezelfde functionaliteit bezorgt die Elon Musk met X voor ogen heeft?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-onderneemster Sanne Kanis.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/2023 • 52 minutes, 20 seconds
Slaagt Threads in Europa? Google vs Epic en OpenAI gaat betalen voor data
Threads van Meta is gelanceerd in Europa. De Twitter-kloon liep vertraging omdat Meta nog niet kon voldoen aan de DMA. Nu zijn alle bezwaren uit de weg. Heeft Threads kans van slagen? Wat zegt de jury-uitspraak in de zaak tussen Epic en Google en OpenAI gaat met uitgever Axel Springer in zee. Niet schrikken: ze gaan betalen voor de journalistiek die ze toch al gebruikten.
Threads in Europa Hoera! Threads van Meta is dan eindelijk gelanceerd in Europa. Een klein halfjaar geleden bleek dat de implementatie van de DMA ervoor zorgde dat bewoners van de Europese Unie nog niet aan de slag konden op het X-alternatief. Na een aantal maatregelen, waaronder het niet-verplichten van een Instagram-account om op Threads te kunnen kijken, is de app nu ook live op ons continent. Maar heeft een Twitter-achtig platform überhaupt nog kans van slagen? En past het Instagrampubliek wel op Threads?
Epic wint van GoogleGoogle en Epic hebben in de rechtszaal het conflict over de Google Playstore uitgevochten. De jury-uitspraak is duidelijk: Google heeft een monopolie en maakt daar misbruik van. Een belangrijke overwinning voor Epic, die in een vergelijkbare zaak tegen Apple nog bakzeil haalde. Wat zegt dit over de verdeling tussen platform en contentmaker?
OpenAI gaat betalen voor journalistiekOpenAI gaat in zee met uitgeverij Axel Springer, bekend van Bild, Die Welt, Politico en Business Insider. OpenAI mag het materiaal van de uitgever gebruiken voor het trainen van hun modellen. Andersom worden er in ChatGPT journalistieke samenvattingen aangeboden, mét bronvermelding. Is dit een toekomstig verdienmodel voor de journalistiek? Of kan de uitgever geen kant op?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-juriste Lisette Meij.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/2023 • 52 minutes, 23 seconds
Google's Gemini moet GPT verslaan, de AI Act sleept voort en de macht van GTA 6
Google's Gemini, het nieuwe AI-taalmodel, wordt dat beter dan GPT van OpenAI? Over de AI Act wordt nog volop onderhandeld, maar wat voor pakket regelgeving krijgen we nou straks in Europa? En we praten over de macht van GTA 6, oftewel (voluit) Grand Theft Auto VI.
Google's GeminiGemini is afkomstig van diverse AI-teams binnen Google, waaronder DeepMind. Dit taalmodel werkt is multimodaal en kan dus afbeeldingen, video, audio, tekst en programmeertaal combineren. Bovendien is Gemini flexibel in drie varianten: Ultra voor complexe taken, Pro voor meeste zoals AI-chatbot Bard (en in 2024 komt daar ook Ultra), en Nano om lokaal te draaien op apparaten zoals de Google Pixel 8 Pro smartphone. Gaat Google hiermee een slag maken richting OpenAI en Microsoft? Gemini is voorlopig echter nog niet beschikbaar in Europa, al gold dat eerder ook voor Bard.
AI ActDe AI Act lijkt soort slepend dossier te zijn geworden binnen de autoriteiten van de EU. Dit pakket wetgeving, met diverse risiconiveaus, werd twee jaar terug al vastgelegd door de Europese Commissie. Maar daar zijn chatbots zoals ChatGPT tussen gekomen, met al hun impact, hype en nieuwe mogelijkheden. Dus wil Brussel nu ook meer transparantie over hoe AI-taalmodellen getraind worden en hoeveel energie ze verbruiken. Er is komt echter veel tegendruk van Frankrijk en Duitsland (en Italie), waar eigen, kleine AI-bedrijven zitten. Wat kunnen we nog verwachten?
GTA 6GTA 6 heet voluit Grand Theft Auto 6, al zegt en zoekt iedereen op GTA 6, daarom gebruiken media die term. Dat is nu al dé meeste geanticipeerde game aller tijden: de trailer daarvan kwam dinsdag héél vroeg uit en is in pakweg drie dagen tijd 120 miljoen keer bekeken op YouTube. Niet heel gek, want deel vijf verkocht bijna 200 miljoen stuks en leverde zo'n 8,5 miljard dollar op voor maker Rockstar en moederbedrijf Take Two. We verklaren de hype en bespreken veelgemaakte, clichématige opmerkingen over deze gamereeks.
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-investeerder Eva de Mol .
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/2023 • 53 minutes, 58 seconds
Had ChatGPT meest succesvolle lancering aller-tijden? En Musk draait door
ChatGPT is één jaar oud en dat is reden voor een feestje. Uiteraard vieren we dat bij Nexus op onze eigen manier, door terug te kijken op de meest succesvolle productlanceringen in tech aller-tijden. Hoort ChatGPT daarbij? En Musk verklaart nu echt de oorlog aan zijn adverteerders. In nogal sterke taal meldde hij in een interview dat hij zich niet laat chanteren.Eén jaar ChatGPTIs de lancering van ChatGPT de meest succesvolle productintroductie aller-tijden? Met die vraag trappen we het gesprek af over één jaar ChatGPT. Is de app van OpenAI te vergelijken met de lancering van Netscape, Facebook, de iPhone of een ander product? En blijft de revolutionaire technologie die ChatGPT mogelijk maakt in hetzelfde tempo doorgroeien?Musk draait door, of niet?Musk ligt definitief in de clinch met zijn investeerders. Het conflict met MediaMatters bleek de aanleiding voor nog iets veel groters. In een interview op de Dealbook Summit was hij duidelijk: adverteerders maken X kapot door massaal te vertrekken en iedereen die Musk chanteert met geld kan de klere krijgen. Is dit slimme strategie van een onafhankelijke tech-leider, of zien we hier een man die de grip op de realiteit verliest?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/2023 • 54 minutes, 39 seconds
Problemen bij OpenAI, de waarde van Bitcoin en de 'thermonucleaire' rechtszaak van X
Het meest chaotische en turbulente techweekend in maanden: de chaos bij OpenAI. CEO Sam Altman werd ontslagen en keerde een paar dagen later weer terug. Wat is de oorzaak van dit alles? Ondertussen rommelt het ook bij de grootste crypto-exchange ter wereld en ligt Elon Musk weer in de clinch met een mediapartij.
Chaos bij OpenAIWaar ging het mis bij OpenAI? In een halve week werd Sam Altman ontslagen als CEO, werd hij 'aangenomen' bij Microsoft en keerde hij vervolgens terug op het oude nest. Ondertussen werd er volop gespeculeerd over de oorzaak van zijn plotselinge ontslag. Had het iets te maken met de commerciële tak van het bedrijf, die teveel de overhand had gekregen? Of heeft het iets te maken met de ontwikkeling van 'Artificial General Intelligence' zoals enkele anonieme OpenAI-ontwikkelaars nu beweren tegenover Reuters. Wie het weet mag het zeggen.
Binance als pariaOok gedoe bij een ander groot bedrijf binnen een andere markt. We hebben het natuurlijk over Binance. De van oorsprong Chinese exchange lag al jaren onder de loep in de VS. Toen een onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie bijna was afgerond, kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse staat en Binance een overeenkomst hadden bereikt over een schikking van zo'n vier miljard. Ook topman Changpeng Zhao was betrokken bij de zaak. Wat zegt de conclusie van deze megazaak over de hele cryptomarkt?
Een nieuwe rechtszaak van Elon MuskEn natuurlijk was er weer nieuws over het X van Elon Musk. Ditmaal over de antisemitische en extreemrechtse content op zijn platform. Die is er nog altijd en afgelopen week bleek dat deze content regelmatig gekoppeld wordt aan advertenties van grote bedrijven. Een onderzoek van Media Matters over dit onderwerp schoot Elon Musk in het verkeerde keelgaat en een nieuw conflict was geboren.
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Jasper Bakker, bedrijfs ICT-journalist bij AG Connect.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/2023 • 47 minutes, 39 seconds
Waarom Apple en Google elkaar helpen, platforms aan banden in de EU en wat is cultuur ons waard?
De miljardendeal die het duopolie van Google en Apple in stand houdt, maakte deze week weer een hoop los. Verder: hoe gaat Europa met de Digital Markets Act de grote platforms nou onder de duim houden? En: wélke entertaiment is ons geld waard, en hoeveel?
De miljardendeal tussen Google en AppleWe hebben eindelijk een (soort van) officieel getal, bij de vraag hoeveel geld Google per jaar betaalt aan Apple om Google's zoekmachine als standaard te houden in webbrowser Safar. Dat is 36 procent van de omzet uit advertentie daaruit, en dat betekent 18 miljard dollar, volgens nauwkeurige schattingen. Al wilde Google topman Sundar Pichai alleen bevestigen dat gaat om ‘het gros’ van 26,3 miljard, in 2021 - dát weten we dan weer dankzij de rechtszaak aangespannen door Fornite-maker Epic Games, want in een zitting daarvan moest Pichai deze week getuigen. In navolging van de rond de al wekenlange reeks zittingen in de zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat op diens beurt de macht vaak Google op de markt voor online zoeken en advertenties aan de kaak stelt.
Grote platforms en de Digital Markets ActDe dag dat wij in deze studio staan, 16 november, is de deadline om in beroep te gaan tegen de Digital Markets Act. Die kort genomen de macht van grote bedrijven over online platform, vooral economisch, moet inperken. Google en Microsoft hebben zich daarbij neergelegd: ze gaan akkoord met de kwalificatie ‘VLOP’: Very Large Online Platforms én Search Engines. Meta gaat wel akkoord met die status voor Facebook, Instagram en WhatsApp, maar níet voor Messenger (en Marketplace, maar dat kennen we hier niet echt). TikTok gaat ook in beroep en stelt effectief dat de DMA kleinere, jongere spelers moest beschermen tegen de gevestgide orde, en vooral dat TikTok zo'n klein, jong platform is. Dan is er nog Apple, waarvan we al weten dat de App Store, Safari en iOS onder de DMA gaan vallen, maar daaar heeft die techreus zeker moeite mee.
De waarde van entertainmentNetflix, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube en andere grote streamingplatforms - de afgelopen tijd hebben ze bijna allemaal prijzen aangepast, vaak verhoogd. Of ze hebben advertenties toegevoegd, zodat je minder (of: hetzelfde als eerst) betaalt. En zo zijn streamingplatforms eigenlijk geworden wat ‘conventionele’ kabel tv ooit was. Zeker nu live sport ook steeds meer onderdeel ervan uit maakt, zoals bij Apple en ook Netflix heeft het net voor het eerst gedaan, met een golfwedstrijd voor F1-coureurs. Dat allemaal in het licht van de Hollywood stakingen die net voorbij zijn. Dat ging niet alleen om inzet van AI maar ook algemene betaling van acteurs en schrijvers. Maar gaat al het extra geld dat wij betalen nu ook echt naar hen toe?
Diezelfde vraag kun je stelle in de game-industrie: dit jaar komt de ene na de andere topgame uit, mede omdat ontwikkeling tegenwoordig duur is en extra lang duurt, mede door vertraging in coronatijd. Maar over de hele linie ook ontslagen bij ontwikkelstudio's en zelfs prominente media die dat coveren, omdat uitgevers op de centen letten. Dus: hoe zorgen we nog dat ons geld terecht komt bij de makers die wij het waard vinden?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Sanne Kanis, tech-onderneemster en voormalig medewerker van Google en Spotify, en Ilyaz Nasrullah, digitaal adviseur en tech-columnist voor Trouw.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/2023 • 47 minutes, 26 seconds
Handige 'GPT'tjes', een techsavvy overheid en slechts één moderator op X
Sam Altman's OpenAI had een hoop nieuws te melden op hun eerste grote concurrentie. Zo krijgen we onder meer persoonlijke 'GPT'tjes' om specifieke taken beter te kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we het over ICT bij de overheid, want wat gaat daar nu fout, met de verkiezingen in aantocht? Tot slot spreken we over de eerste transparantierapporten in het kader van de DSA. Het X van Elon Musk heeft één hele moderator die de Nederlandse taal beheerst.
Iedereen zijn eigen AI-assistentWelke impact gaan de specifieke 'GPT's' hebben op de toekomst van hoe wij taalmodellen gebruiken. Nieuwe toevoegingen aan het ecosysteem van OpenAI laten gebruikers in natural language hun eigen modellen trainen. Vervolgens kunnen ze die ook aanbieden in een appstore. Is dit de toekomst van het particulier gebruik van taalmodellen. Ondertussen heeft Musk ook de beta van zijn eigen taalmodel Grok gelanceerd.
Laat de digitale overheid fouten makenICT bij de overheid lijkt wel een eeuwenoud vraagstuk. Nederlandse tech-experts blijven ontevreden met de IT-kennis en de uitvoering van projecten bij de overheid. Maar waar begint de probleem precies? Zit dat hem in de Tweede Kamer, of juist bij de omgang van de overheid met ICT'ers. En hoe moeten in de toekomst omspringen met grote ICT-projecten? De overheid moet weer fouten maken!
Transparantie onder de DSASmullen voor technerds: de eerste rapporten van de 'very large online platforms' onder de DSA kwamen de afgelopen weken binnen. Naast interessante getallen over actieve gebruikers per lidstaat, leren we vooral veel over de staat van het modereren. Zo heeft X slechts één Nederlandse moderator actief, terwijl TikTok er 167 in dienst heeft. Opvallend, maar wat zijn nu de gevolgen daarvan?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Lisette Meij, tech-jurist en oprichter van Lime Legal, en Jasper Bakker bedrijfs ICT-journalist voor AG Connect.
(De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/2023 • 50 minutes, 6 seconds
De (inter)nationale AI-debatten en de autoriteiten vs. Meta
De AI Safety Summit in Engeland én (ons) Nationaal AI Debat vonden deze week plaats, wat hebben die hoogstaande gesprekken over AI opgeleverd? En wat moeten we (wederom) aan met Meta, nu zowel de Nederlandse overheid als ook de Autoriteit Persoonsgegevens die techreus verwijten zich niet aan onze privacyregels te houden?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Ilyaz Nasrullah, digitaal adviseur en columnist voor Trouw én maker van de podcast: Welkom in de AI-fabriek.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/2023 • 45 minutes, 15 seconds
Welke (digibewuste) partij krijgt je stem, wat moeten we met Meta en de techno-optimisme-lobby
De verkiezingen zijn binnen een maand en digitalisering staat opvallend goed in sommige partijprogramma's. Op wie moeten we stemmen? Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta ligt nu onder vuur, mede wegens impact op mentaal welzijn, wat moeten we daarmee? En we bespreken een pleidooi vóór of tégen techno-optimisme.
Verkiezingen en digitaliseringHet verkiezingsprogramma van Pieter Omtzigts Nieuw Social Contract trok deze week de meeste aandacht, mede omdat er een héél hoofdstuk (van bijna vier pagina's) gewijd is aan digitalisering. Ook onder meer Volt en de Partij voor de Dieren doen goed mee, evenals diverse andere partijen. Is er nu echt voldoende aandacht voor digitalisering in de programma's? Of draait het nog steeds vooral om koopkracht, migratie en wonen? (Nog los van verduurzaming.) En volgens wie krijgen we nu eens wél een ministerie en minister van Digitalisering?
Meta Platforms, wat moeten we daarmee?Dit is ook – weer – de week van Meta Platforms. In meerdere opzichten, en bepaald niet allemaal positief. Deze techreus wordt aangeklaagd door in totaal 42 Verenigde Staten in Amerika (van de pakweg 50), met als aanklacht het moedwillig verslavend maken van Facebook en Instagram voor jongeren, met schade aan hun mentale welzijn als gevolg. Ondertussen is er weer een claimzaak vanuit Nederland: Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) wil 10,5 miljard euro claimen, wegens een datalek waarbij gegevens van een half miljard FB gebruikers op straat belandden. En Meta kwam verplicht met eigen nieuws, namelijk de kwartaalcijfers: die zijn, voor beleggers, bemoedigend, want weer wat meer omzet dan verwacht. Waarom houden ‘we’ het fenomeen social media als samenleving in stand?
Techno-optimistenTot slot moeten we het nog even hebben over techno-optimisten, in dit geval met (veel) geld. Dit gaat om een essay van Marc Andreessen (ooit oprichter van wijlen webbrowsers Mosaic en Netscape), van venture capitalist-firma Andreessen Horowitz, dat 35 miljard dollar aan assets beheert. Die stelt dat technologie zorgt voor welvaart en geluk, en dat het niet zorgt voor negatieve zaken als minder banen, ongelijkheid en lager welzijn. Maar naast wat toejuichers kwam er juist ook veel kritiek, onder meer in publicaties op WIRED en Financial Times. Want Andreessen heeft en had veel belangen, zat 15 jaar in de board van Facebook bijvoorbeeld, maar roept nu wel dat als we de ontwikkeling van AI vertragen, dat levens zal kosten.
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Sanne Kanis, voormalig strategist bij grote techbedrijven, nu tech-onderneemster en founder van ABEL, en Kees Verhoeven, voormalig D66-Kamerlid, nu tech-ondernemer bij zijn Bureau Digitale Zaken.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/2023 • 48 minutes, 8 seconds
Luistertip van de redactie - Trailer Welkom in de AI Fabriek
Sinds de komst van ChatGPT lijkt de hele wereld in de ban van kunstmatige intelligentie. Het is om gek van te worden. Big Tech-bedrijven waarschuwen dat de mensheid uitgeroeid kan worden door AI, terwijl zij zelf rond AI een heftige concurrentiestrijd met elkaar uitvechten. Dezelfde bedrijven zeggen namelijk ook dat AI de mensheid een glorieuze toekomst kan brengen.
Beide visies slaan nergens op. Kunstmatige intelligentie is indrukwekkend, maar ook een heel stuk dommer dan jij denkt.
Mijn naam is Ilyaz Nasrullah. Ik ben een informaticus met een achtergrond in data science. Ik adviseer bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden over digitale technologie in het algemeen, en kunstmatige intelligentie in het bijzonder.
In deze podcast neem ik je mee in de wereld achter het chatvenster. In zes gesprekken met zes andere experts hoor je alles wat Big Tech niet vertelt, maar jij wél moet weten over kunstmatige intelligentie.
Van de werking van ChatGPT tot het wereldbeeld van de makers van AI. Hoe ziet de toekomst van ons werk eruit, waarom worden mensen verliefd op chatbots, en wat zijn écht de kansen en bedreigingen van deze technologie? Laat je niet langer misleiden door domme software die zich slim voordoet. Welkom, in de AI-fabriek.
Welkom in de AI-Fabriek is een podcast van BNR Nieuwsradio en Trouw. Gemaakt door Ilyaz Nasrullah, met de onmisbare hulp van Connor Clerx.
De muziek en audiovormgeving is gemaakt door Gijs Friesen. Het grafisch ontwerp is van Danusia Schenke. Eindredactie: Wendy Beenakker bij BNR en Wendelmoet Boersema bij Trouw.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/2023 • 1 minute, 54 seconds
VR-'glassholes', shadowbans en is Google te machtig?
De 'Glasshole' is terug en dat kan nog weleens een nieuw beeld kan worden in openbare ruimtes. Kom je ermee weg om een VR-bril in de kroeg of bibliotheek te dragen? De grote rechtszaak rond Google is volop aan de gang in de VS. Maakt de techreus misbruik van zijn marktpositie? En hoe zit het met 'shadowbannen' op social media? Het thema is door twee recente gebeurtenissen weer hartstikke actueel.
The return of the 'glasshole'Tien jaar geleden liep een klein groepje tech-evangelisten met de 'slimme' bril van Google op. Mensen die de Google Glass in het openbaar droegen kregen de weinig flatteuze bijnaam 'glasshole'. Nu is de glasshole terug. Met de komst van de Meta Quest 3 is de VR-bril op een niveau waarmee je hem, in theorie, in de koffiezaak om de hoek zou kunnen dragen. Is dat nou een goed idee?
Is Google te machtig?De grote Google rechtszaak gaat fundamenteel over de monopolie-positie van het bedrijf. Mag de techreus die positie verdedigen door bedrijven als Apple veel geld te betalen? En hoe zit het dan met die veiligmarkt voor advertenties? Want ook daar heeft Google veel macht, die ze wellicht iets teveel inzetten. En stel: Google is te machtig geworden, moeten we het bedrijf dan opknippen?
Freedom of speech?De grote kranten leken het woord 'shadowbanning' weer even helemaal ontdekt te hebben deze week. Door het conflict in het Midden-Oosten en een controversiële Europese wet werden verschillende prominente gebruikers op voornamelijk Twitter en Instagram teruggeschroeft in hun bereik. Is dat onversneden censuur of een elegante manier om de regels van het platform af te dwingen? En wat zijn verder de opties bij het modereren van controversiële content?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met TNW-oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten en digitaal adviseur Kees Verhoeven.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/2023 • 55 minutes, 20 seconds
X vs. EU tijdens Israël vs. Hamas, Google Pixel 8 vs. Apple iPhone 15 en wat moet Disney nou?
X staat vol desinformatie over het conflict in Israël op X en de EU wil verbetering, maar wat kan (en moet) het platform na daarop te hebben gereageerd echt doen? We vergelijken de nieuwe Google Pixel 8 (Pro) met de iPhone 15 Pro Max (en meer). En wat moet Disney nu het entertainment-techbedrijf al een tijd niet zo lekker gaat?
Desinformatie over Israël en Gaza op XWat hebben we nog aan X nu de desinformatie over het conflict tussen Israël en Gaza harder rondgaat dan ooit tevoren? Dat is een enorm verschil met hoe het op Twitter ging, anderhalf jaar geleden, want dat was tijdens de Russische invasie in Oekraïne een aardige bron van informatie. Nu lijkt er vele nadrukkelijker desinformatie te circuleren, zoals video's van totaal andere situaties dan beschreven en bewerkte foto's. Mede dankzij de aanpassingen aan het platform onder Elon Musk, zoals ‘betaalde blauwe vinkjes’ wiens posts het meest getoond wordt.
Logisch wel dat de EU, via Eurocomissaris Thierry Breton, het platform waarschuwt, dat het met zulke lakse moderatie niet voldoet aan de Digital Services Act. X reageerde daarop, per brief van CEO Linda Yaccarino, dat het echt wel z'n best doet: er zouden al honderden accounts gelieerd aan Hamas zijn verwijderd en tienduizenden posts. Toch kun je je afvragen: kunnen we nog wel van sociale media platforms op aan in tijden van conflict?
Google Pixel 8 vs. iPhone 15 (vs. Samsung Galaxy S23)We gaan het hebben over smartphones! In de eerste plaats de twee nieuwste Pixels van Google: de 8 en 8 Pro, vanaf respectievelijk 800 euro en 1100 euro. Ter vergelijk: de iPhone 15 en 15 Pro zijn ieder 'nog maar' zo'n 150 euro duurder. De Samsung Galaxy S23 (en Plus en Ultra) zijn dan weer gemiddeld 100 euro goedkoper ten opzichte van hun tegenhangers. Bij elkaar zijn dat ‘de grote drie’ van de smartphonemarkt. Hoe vinden we die nu?
Disney down the drain?Het gaat al een tijd lang niet zo goed met Disney. Zelfs niet sinds gelauwerde oud-CEO Bob Iger vorig jaar teurgkeerde. Eigen tv-zenders zijn stervende en hangen bij Disney als een molensteen om de nek. Eigen films en producties zijn geen hits meer, want Disney speelt het creatief de laatste jaren vaak op safe. Daardoor hebben ze bijna geen bioscoophits meer en op Disney+ lopen de abonnees weg. En hoewel Hollywood-schrijvers inmiddels min of meer tevreden zijn gesteld, staken de acteurs nog steeds. Zelfs naar de parken komen minder mensen toe! Wat nu?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-juriste Lisette Meij en bedrijfs-ICT-journalist Jasper Bakker van AG Connect.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/2023 • 50 minutes, 24 seconds
Willen we praten met AI, vertrouwen op overheids-domeinen en betalen voor Facebook en Instagram?
Een AI-assistent die we overal met ons mee kunnen nemen om mee te praten, is dat een goed idee? Een nieuwe domeinnaam voor overheidswebsites moet het vertrouwen terugbrengen in de digitale samenleving. En de geruchten lijken waar: als Europeanen kunnen we wellicht gaan betalen voor Facebook of Instagram.
Praten met AI
Praten met AI op mobiele apparaten (met of zonder scherm, of zelfs op een slimme bril van Ray-Ban) kan dé komende tech-hype worden, gezien hoe bedrijven als Humane en OpenAI, maar ook Meta en Google daar nadrukkelijk op inzetten. Maar welke risico's kleven daar allemaal aan?
Cyberveiligheid
Cyberexperts waarschuwden eerder deze week in het AD dat elke site met .nl veel te gemakkelijk kwetsbaar is voor scam-websites van cybercriminelen. Daarop volgde een reactie van de ministerie van Binnenlandse Zaken dat hieraan gewerkt wordt, dus dit najaar komt Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering nog met een nieuwe extensie, zoals .overheid. Gaat dat ons beter beschermen? Of moeten we (ook) kijken naar andere oplossingen?
Betalen voor Meta
Wil je liever dat Meta je data gebruikt om je voor meer inkomsten betere advertenties te tonen? Of betaal je zelf zo'n minimaal een tientje om dat af te kopen? Of dertien euro op mobiel, gezien de commissies die Apple en Google pakken. Of, nog heftiger: 160 euro per jaar voor alle diensten van Meta! Dat zou de techreus volgens The Wall Street Journal van plan zijn, en reeds besproken hebben met autoriteiten in Ierland en Brussel, onder de noemer SNA; ‘subscription no ads’. Ergens klinkt het aanlokkelijk, bij sommige sites betaal je immers om helemaal geen advertenties te hoeven zien. Maar moeten we dit ook willen met Facebook en Instagram?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met hoogleraar computerwetenschappen Felienne Hermans en The Next Web-oprichter Boris Veldhuizen van Zanten.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/2023 • 46 minutes, 56 seconds
Meta gokt op XR en AI, privacy anno 2023 en X is koning desinformatie
Meta Connect 2023 bracht een hoop nieuws, waaronder een verse Quest-headset, slimme Rayban-brillen en AI-toepassingen. Maar wat is precies het doel van Meta, met dit alles? Onze offline en online privacy geven we steeds vaker en makkelijker weg. Welke gevolgen heeft dat? En X is het platform met de meeste desinformatie, blijkt uit een nieuw rapport namens de EU.
Meta Connect 2023
Snoop Dogg als dungeon master, podcasten in het metaverse en hippe smart glasses. Dat is de beknopte samenvatting van Meta Connect 2023. De presentatie laat zien dat Mark Zuckerberg duidelijk op twee sporen inzet: XR en AI. Hoe brengt hij die samen? En wat is het uiteindelijke plan van Meta?
Online en offline privacy
Nexus-panellid Bert Hubert schreef een vlammend stuk op zijn eigen website. Zijn betoog: we geven steeds meer data weg en zijn daar steeds minder boos om. Hoe zijn we hier gekomen? En is er nog wel een uitweg?
X is koning desinformatie
X van Elon Musk is het platform met de meeste desinformatie. Dat blijkt uit een EU-rapport dat voortkomt uit de Code of Practice on Disinformation, waar alle grote techbedrijven zich vrijwillig bij hebben aangesloten. Elon Musk trok zich eerder dit jaar terug. Welke impact heeft deze desinformatie, onder meer op verkiezingen? En wat als de EU straks de DSA gaat handhaven?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-ondernemer Sanne Kanis en cybersecurity-ondernemer Bert Hubert.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/2023 • 51 minutes, 53 seconds
Een AI red team, tech in de miljoenennota en nog langer wachten op 5G
De miljoennota heeft ook aandacht voor cybersecurity én de Autoriteit Persoonsgegevens. Wat gaat er het komend jaar veranderen? Een 'red team' moet bestaande en nieuwe modellen van OpenAI gaan testen. En de veilig voor een kritieke 5G-frequentie is weer uitgesteld.
Het red team van OpenAI
OpenAI recruteert een 'red team' om zijn eigen producten grondig te testen. Mensen uit allerlei disciplines zijn welkom. Onze eigen Sanne Maasakkers heeft zich ook aangemeld. Maar; hoeveel zin heeft zo'n eigen controle-eenheid nu? En hoeveel is er nog te veranderen aan de taalmodellen die nu al live zijn? Er zijn immers al grote bugs gevonden.
Miljoenennota
Cybersecurity en de Autoriteit Persoonsgegevens kregen dit jaar ook aandacht in de miljoenenota. In totaal worden er tientallen miljoenen extra vrijgemaakt. Is dat genoeg? En wat moet er vervolgens met dat geld gebeuren?
Nog even wachten op 5G
5G is volgens telecomproviders een must in Nederland. Een veiling voor de kritieke 3,5 ghz-frequentie is opnieuw uitgesteld. Wat zijn hiervan de gevolgen? En is het echt zo'n ramp dat we nog langer op de uitrol van snelle 5G moeten wachten in Nederland?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik (zoals ditmaal) of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met ethisch hacker Sanne Maasakkers en tech-columnist Ilyaz Nasrullah.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/2023 • 46 minutes, 2 seconds
Wat moeten we met Musk, nieuwe iPhones en AI-regels uit Washington
Wat denken we van Elon Musk, nu er een nieuwe biografie (van 700 pagina's!) is verschenen over hem? Wat probeerde Apple te communiceren met hun 'Wonderlust'-presentatie? En betrek je de industrie bij het maken van regelgeving die henzelf aangaat?
Elon Musk
Een nieuwe biografie, geschreven door Walter Isaacson, beschrijft het leven van Elon Musk in zo'n 700 pagina's. Van zijn moeilijke jeugd in Zuid-Afrika, tot het overnemen van Tesla en het uitbouwen van X. Wat denken we van de controversiële tech-ondernemer? Is hij inderdaad een gekweld genie, of ligt het anders?
Wonderlust
Apple presenteerde dinsdagavond zijn nieuwste iPhones en smartwatches. Het thema was duidelijk: duurzaamheid. Dat kwam terug in een sketch met moeder natuur, maar ook in allerlei maatregelen die het bedrijf neemt om hun voetafdruk te verkleinen. En de grootste verandering: Apple stapt eindelijk over naar USB-C, gedwongen door Europese regelgeving.
AI-regels uit Washington
De democratische tak van het Amerikaanse senaat nodigde de belangrijkste tech-ceo's uit om te praten over AI-regelgeving. Dat roept de vraag op: moet je de industrie wel betrekken bij regels die hen aangaan? En hoe pakt Europa dit aan, waar de AI-wet natuurlijk in een veel verder stadium is gevorderd.
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik (zoals ditmaal) of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-ondernemer Sanne Kanis en adviseur digitale zaken Kees Verhoeven.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/2023 • 50 minutes, 32 seconds
Mogen auto's ons seksleven weten, AI-lusten zonder lasten en de échte impact van de DMA
Wáárom worden we bespioneerd via onze auto's? Wat is de daadwerkelijke impact de Digital Markets Act? En hoe willen Nederlandse nieuwssites niet de lasten, maar wel de lusten van generatieve AI?
Digital Markets Act
De Digital Markts Act bereikte deze week weer een mijlpaal. Als één van de techwetten uit Brussel waar we al jaren over spreken moet de DMA de ‘digitale marktmacht’ van de 6 grootste ‘gatekeepers’ opbreken: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, allemaal uit de VS; en ByteDance, uit China. Det nieuws is dat die lijst nu officieel is - hoewel, nog niet alles is in kannen en kruiken, want er lopen nog onderzoeken naar Apple's iMessage en Microsofts Bing, Edge en advertentietak. En er zijn nog wat platforms uit gelobbyet, zoals Gmail, Outlook.com en ook Samsungs eigen webbrowser, waardoor Samsung helemaal geen gatekeeper is. Wat betekenen deze nieuwe Europese regels voor de techbedrijven in kwestie? En gaan ze zich er ook echt aan houden?
Auto's zonder privacy
Volgens Mozilla's project Privacy Not Included zijn veel moderne auto's datastofzuigers. Mozilla heeft in kaart gebracht hoe sommige van de populairste merken omgaan met de data van gebruikers, en ze doen het - in elk geval in Amerika - bijna allemaal slecht. Ze vergaren niet alleen info over waar en hoe je rijdt, maar ook je lijf en zelfs je seksuele activiteit. Auto's zitten tegenwoordig immers ook vol met sensoren, inclusief microfoons, camera's en gewichtsmeters - en je koppelt er zo je telefoon aan, helemaal een schat aan data, die ook nog eens worden verkocht. Nissan komt er bekaaid van af, volgens het privacybeleid althans Nieuwe Mercedessen hebben tegenwoordig TikTok geinstalleerd, dat moet je wellicht ook niet willen. Maar Tesla doet het ook echt bar slecht, ben, want dat gebruikt ook alles nog eens voor het trainen van AI-modellen. Mag dit allemaal zomaar?
Nieuwsites willen geen AI helpen maar wel gebruiken
Twee van de grootste uitgevers, DPG Media en het Mediahuis, willen niet meer dan techbedrijven zoals OpenAI en Google diens taalmodellen kunnen trainen op artikelen zoals die van AD en NRC. Daarmee volgen ze het voorbeeld van Amerikaanse en Britse nieuwsmedia zoals The new York Times, CNN, Reuters en The Guardian.
Maar hoewel Mediahuis niet wil dat AI-taalmodellen worden getraind met diens content, maar heeft wél een sport-nieuwssite, Resport.nl, die nota bene gebruikmaakt van GPT-4. En NU.nl gebruikt AI nu openlijk voor het samenvatten van nieuwsartikelen. Wat moeten we daarvan denken?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik (zoals ditmaal) of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-juriste Lisette Meij en cybersecurity-ondernemer Bert Hubert.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/2023 • 46 minutes, 4 seconds
Twitter werd X, een grote slag voor cybercriminelen en ChatGPT (veilig) op de werkvloer
Nexus is terug! Deze week bespreken we allereerst het meest opvallende technieuws van deze zomer: de rebranding van Twitter naar X. Deed Elon Musk er goed aan om de naam Twitter definitief de prullenbak in te gooien? En hoe zit het met zijn plannen voor een superapp? Ook bespreken we de internationale politieactie rond Qakbot en hebben we het over ChatGPT Enterprise. Speelt AI inmiddels een relevante rol op de werkvloer?
Twitter werd XAfgelopen zomer werd Twitter definitief X. Topman Elon Musk zet zijn plannen voor een superapp door en dat was niet mogelijk met de naam Twitter. Hoe serieus moeten we deze plannen nu nemen? Waarom werkt een superapp wel in China, maar (nog) niet in het westen? En krijgt Musk het straks voor elkaar om ook betalingen te mogen verwerken?
Justitie slaat internationale slagEen grote politieactie heeft in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Litouwen, Roemenië, de VS en het Verenigd Koninkrijk servers opgerold die malware verstuurden en onderhielden via Qakbot. Een flinke slag in de wereld van cybersecurity. Maar: heeft dit nu écht zin? En waarom is Nederland vrijwel altijd een belangrijke speler in dit soort zaken?
ChatGPT voor bedrijvenMet het recent verschenen ChatGPT Enterprise kunnen bedrijven een stuk zorgelozer gebruikmaken van het taalmodel van OpenAI. ChatGPT Enterprise belooft oneindige toegang tot GPT-4 en snellere resultaten. Maar dat is niet het belangrijkst. Input-data wordt namelijk niet meer gebruikt en opgeslagen door OpenAI. Is dat een belangrijke stap? En hoe zit het met alle data waar het GPT-taalmodel op is getraind?
n BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met ethisch-hacker Sanne Maasakkers en ICT-journalist Jasper Bakker.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/2023 • 45 minutes, 29 seconds
Google Bard en Musks xAI, Trans-Atlantische techkloof en hoe (social) media democratie kapotmaken
Hoe denken we over Google's chatbot Bard nu die eindelijk voor ons beschikbaar is, de AI-plannen van Meta en vooral wat Elon Musk met xAI wil doen? Zorgen de Europese wetten in het kader van digitale technologie voor een groeiende ‘Trans-Atlantische tech-kloof’? En: maken Amerikaanse online platforms onze democratie kapot?
BNR Nexus gaat met zomerstop! Daarom nu deze extra lange aflevering, na een enorm drukke week in tech-actualiteiten. De komende weken én dagen kun je wel blijven luisteren naar De Technoloog en de Tech Update. Eind augustus gaan we weer verder met onze gesprekken over tech, ook in onder meer BNR Digitaal.
AI-nieuws van Google, Meta en Elon Musk
Een scheepslading AI-nieuws deze week – vandaag zelfs! Want: Google's chatbot Bard is er eindelijk ook voor ons in de EU, nadat dat bedrijf de nodige maatregelen heeft genomen op het gebied van privacy. Meta komt óók met belangrijk AI-nieuws, want die techreus wil een commerciële versie van het AI-taalmodel uitbrengen, waarmee bedrijven kunnen werken. En we weten wat meer over Elon Musks nieuwe AI-bedrijf: dat gaat xAI heten en moet volgens Musk gaan zorgen dat we 'de ware aard van het universum gaan begrijpen' - door een tegenhanger te maken voor ChatGPT van OpenAI, het bedrijf dat hij ooit mede oprichtte. Dat nieuwe bedrijf wordt geleid door Dan Hendrycks, director of the Center for AI Safety, een groep die waarschuwt voor de existentiële dreiging die AI zou vormen.
Trans-Atlantische techkloof
Wat moeten we nu maken van de huidige staat van Europese regelgeving en verdragen op het gebied van tech? Want daar speelt van alles met bedrijven als Meta (Digital Markets Act), Amazon (Digital Services Act) en zelfs afspraken tussen de Amerikaanse en Europese overheid in het kader van net aagenomen EU-U.S. Data Privacy Framework. Met die laatste moet, kort samengevat, ‘onze data’ beschermd moet zijn tegen surveillance door de Amerikaanse inlichtingendiensten, maar volgens privacy-voorvechter Max Schrems is dat nog steeds niet het geval is.
(Social) media maken democratie kapot
Ondertussen is ons kabinet gevallen en vertrekken straks de belangrijkste politiek leiders uit de coalitie. Waarbij D66-kopstuk Sigrid Kaag nadrukkelijk wijst naar de aanhoudende beledigingen en bedreigingen, als gevolg van de polarisatie op social media, als haar beweegredenen om de Nederlandse politiek te verlaten. Hoe is die situatie nou ontstaan en hoe gaan we dat écht zien veranderen?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met oud-D66-kamerlid en digitaliseringsadviseur Kees Verhoeven en techjuriste Lisette Meij.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/2023 • 1 hour, 1 minute, 21 seconds
Is Threads dé Twitter-killer, smartphones in de klas en oorlog in streamingland
Wat moeten we denken van Twitter-alternatief Threads, uit de koker van Meta? Lost het verbieden van smartphones concentratieproblemen op in de klas? En wat is er aan de hand in streamingland, nu de hegemonie van Twitch.tv in het geding komt?
OpenAI en Microsoft
Threads van Meta moet dé Twitter-killer worden, nu het bedrijf van Elon Musk opnieuw lijkt te wankelen. De app is vooralsnog niet beschikbaar in de EU, mogelijk vanwege de DMA die in 2024 van kracht wordt. Gaat Threads echt verandering brengen en het 'digitale dorpsplein' opnieuw uitvinden? En wat denken we nu over social media in het algemeen? Is dat tijdperk ten einde?
Geen smartphones in de klas
Het kabinet geeft een dringend advies aan scholen om smartphones, smartwatches en tablets te verbieden in de klas. Kinderen kunnen zich niet goed concentreren met een smartphone onder hun neus, is de gedachte. Lost dit het concentratieprobleem van jongeren op?
De slag om de streamer
Oorlog in livestreamingland! Het nieuwe en brutale Kick.com wil marktaandeel afsnoepen van Twitch.tv. Dat doen ze door grote livestreamers tientallen miljoenen te bieden om definitief of tijdelijk de overstap te maken. Gaat dat werken? En waar komen de diepe zakken van Kick.com eigenlijk vandaan?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-investeerder Eva de Mol en Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/2023 • 43 minutes, 52 seconds
OpenAI's eigen AI-appwinkel, een fijner internet en het mooie van megaovernames
Waar gaan Microsoft en OpenAI nou echt naartoe met hun AI-plannen? Op welke door AI-gegenereerde content op het internet zitten we écht te wachten? En: de allesbeslissende rechtszaak rond de overname van Activision Blizzard.
OpenAI en Microsoft
Hoe moeten we nou kijken naar het ‘huwelijk’ tussen OpenAI en Microsoft. Samen lopen ze absoluut op kop in de AI-race. Microsoft heeft naar verluidt meer dan 10 miljard dollar in OpenAI geïnvesteerd. En natuurlijk weten we hoe die techreus dit jaar de GPT-taalmodellen van OpenAI zelf producten hijst, zoals Bing en de Copilot voor allerlei toepassingen. Maar hoe lang nog? Want volgens tech-platform The Information zou OpenAI zélf een co-pilot willen gaan ontwikkelen en zouden ze daar zelfs een soort app store voor AI-toepassingen willen ontwikkelen Maar: dan moet je dus ook goede interfaces en portalen gaan maken, in plaats van alleen een taalmodel.
Meer AI op het internet
Ooit was het webpagina's met oprecht leuke verhalen, internetfora, handige tips en dingen waar je geld aan WILT uitgeven. Maar dat is veranderd door een opeenhoping van SEO-clickbait, algoritmes, platforms en apps, allemaal erop gericht om onze steeds korter worden attentiespanne vast te houden en meer gled te verdienen. Gaat dat nu nog eens extra erg gaat worden door AI-generated content? Of gaat dat er juist voor zorgen dat we het internet een fijnere plek gaan vinden?
Activision-Blizzard
Dé overnamerechtszaak van het jaar gaat tussen de Amerikaanse marktwaakhond FTC en Microsoft, om te bepalen of de overname van Activision-Blizzard voor bijna 69 miljard dollar door mag gaan of niet. Maar de case van de FTC is op z'n zachts gezegd zwakjes, terwijl Microsoft koeltjes vertelt dat ze Call of Duty en al die andere populaire games gewoon op andere platforms dan hun eigen Xbox willen (blijven) uitbrengen. Sterker nog: heel Windows moet in de cloud gaan draaien. De angst is nog steeds dat Microsoft teveel macht over populaire games krijgt. Maar is dat terecht?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met ethisch hacker Sanne Maasakkers en Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/2023 • 46 minutes, 7 seconds
Wat als AI leert van eigen output, EU versus VS en digitale slachthuizen
Wat gaat er mis als taalmodellen voornamelijk op hun eigen output worden getraind? Tot voor kort leek dit nog toekomstmuziek, maar inmiddels is dit een gevaar waar we serieus rekening mee moeten houden. En kunnen we regels in het leven roepen die dit moeten voorkomen?
EU vs Amerika
Europa en Amerika hadden ooit een economie van vergelijkbare omvang. Maar sinds de kredietcrisis van 2008 groeide de Verenigde Staten veel sneller. De hoofdzakelijke oorzaak? Tech!
Leren van social media
Met de komst van AI is een nieuwe tech-revolutie begonnen. Daarmee laten we het tijdperk van social media ook achter ons. In BNR Digitaal spraken Ben en Joe met Frances Haugen. Welke lessen trekt zij uit die vorige revolutie? En kunnen we deze bedrijven inderdaad dwingen tot transparantie?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Bert Hubert, geeky entrepreneur.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/22/2023 • 47 minutes, 2 seconds
Tech-optimisme (op TNW!), de AI-petitie en de Reddit Revolt
Met een optimistische blik naar tech kijken is lang niet meer zo makkelijk. Waar men vroeger stond te juichen voor Facebook, is 'kritisch' of 'cynisch' nu de standaardhouding. The Next Web-conferentie van dit jaar wil dat anders doen en pleit voor nieuw optimisme in de techwereld.
De AI-petitie
Ook Nederland heeft sinds deze week zijn eigen AI-petitie. Verschillende prominenten, waaronder Nexus-panellid Kees Verhoeven, roepen op tot meer aandacht voor AI in de Nederlandse politiek. Ook moeten er de komende tijd 300 onderzoekers komen, die werk maken van AI-veiligheid. Waarom teken je dit wel, of niet?
Oorlog op Reddit
Het gaat mis op Reddit. Door een beleidswijziging die third party-apps laat betalen voor toegang tot Reddit komen moderators van een groot aantal subreddits in opstand. Hun idee: Reddit gaat op zwart tot het bedrijf de nieuwe regels laat vallen. Wat zegt dit?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met TNW-oprichter en oud-CEO Boris Veldhuijzen van Zanten en tech-ondernemer Sanne Kanis, live vanaf TNW!
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/15/2023 • 48 minutes, 4 seconds
Een toekomst met VR, datalekken en AI-debat in de tweede kamer
De Vision Pro domineerde deze week het technieuws. En terecht, want het nieuwe product van Apple gooit hoge ogen. Lukt het de techreus om XR echt op de kaart te zetten? Hoe gaan we met dat futuristische (of dystopische) beeld om? En wat te denken van alle neurotechnologie, die ook onderdeel gaat zijn van de Vision-lijn?
Datalekken
Wat kan de Autoriteit Persoonsgegevens nog meer doen tegen de datalekken waar we nu vrijwel iedere week last van hebben? De strekking van de jaarlijkse rapportage Datalekken is niet mals: je bent nu al slachtoffer, of gaat dat in de nabije toekomst zijn. Wie moet dit aanpakken? De AP, de burger of de overheid?
Publiek debat over AI
De Autoriteit Persoonsgegevens schreef deze week ook een brief naar OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Staan de gevaren van AI genoeg op de kaart in Nederland? En is het niet tijd voor een publiek debat, om te beginnen in de tweede kamer, over deze technologie?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-juriste Lisette Meij en Kees Verhoeven, oprichter van Bureau Digitale Zaken.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/2023 • 51 minutes, 22 seconds
De gouden bergen van Nvidia verklaard en hoofdpijn van AI-noodkreten
Nvidia is nu (min of meer) 1 biljoen dollar waard en staat daarmee qua beurswaarde nu boven techbedrijven zoals TSMC, Meta en Tesla. Wat moet je verder allemaal weten over Nvidia, en is deze extreem hoge beurkoers nou een bubbel of niet?
AI-noodkreet
De meest vooraanstaande bedrijven en onderzoekers op het gebied van AI willen dat overheden nu ECHT de risico's van AI serieus nemen.
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik én Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met bedrijfs-ICT-journalist Jasper Bakker van AG Connect.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/2023 • 41 minutes, 31 seconds
Windows krijgt AI-copilot, Meta in clinch met EU en startupklimaat in Nederland
Windows krijgt als eerste besturingssysteem een AI-copilot die toelaat om je computer in natuurlijke taal aan te sturen. Dat was één van de aankondiging op Microsoft Build 2023. Daarnaast komen er nieuwe plugins voor Bing Chat en ChatGPT en nieuwe platforms voor AI-ontwikkeling en data. Welke impact gaan deze ontwikkelingen hebben op het werken van de toekomst?
Meta en de EUMeta ontving deze week een recordboete vanuit Europa: 1,2 miljard euro. Het bedrijf achter o.a. Facebook en Instagram slaat Europese gebruikersdata op in de VS en dat mag niet. Wat zijn de gevolgen als Meta vertrekt? En zijn er ook andere manieren om de diensten van Meta in Amerika te blijven gebruiken?
Techleap gekortwiektTechleap krijgt de komende jaren minder geld van het ministerie van EZK. De non-profit met Prins Constantijn als boegbeeld stimuleert het ondernemingsklimaat in Nederland en focust zich daarbij op tech. Hoe staan we er in Nederland op? En kunnen we zonder een partij die zich inzet voor tech-ondernemers?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-investeerder Eva de Mol en tech-columnist Ilyaz Nasrullah.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/2023 • 47 minutes, 45 seconds
Meer Tesla en minder Twitter voor Musk, Microsofts gigaovername en AI-licenties voor bedrijven
Linda Yaccarino komt over als advertentiebaas van CNBC om CEO van Twitter te worden. Iedereen is benieuwd wat dat voor Twitter gaat betekenen, maar aandeelhouders van Tesla willen juist ook weten of Twitter-eigenaar Elon Musk nu meer tijd heeft om dat bedrijf in energie en mobiliteit te leiden. En hoe zit het eigenlijk met zijn opvolging bij Tesla?
Waarom vind de EU het wél goed als Microsoft Activision-Blizzard overneemt?
De EU heeft goedkeuring gegeven voor de overname van gamegigant Activision-Blizzard door Microsoft, waarbij bijna zeventig miljard dollar is gemoeid. Dat is opvallend, want de Britse marktwaakhond CMA keurde 'm amper drie weken geleden juist af, met als argument dat Microsoft zo een monopolie op de cloud gaming-markt zou krijgen. Terwijl de EU juist stelt dat de overname zou zorgen 'voor een forse verbetering van cloud gaming ten opzichte van de huidige situatie'. Ondertussen heeft de Amerikaanse waakhond FTC in december al een rechtszaak gelanceerd, die gaat vooral in de zomer spelen en dit najaar komt een uitspraak. Hoe kijken wij van dit dossier?
Wat voor AI-regelgeving wil het bedrijf achter ChatGPT zelf?
Sam Altman van OpenAI, bekend van ChatGPT vooral, moest getuigen voor het Amerikaanse Congres. In dat gesprek kwam onder meer aan de orde hoe de ontwikkeling van AI gereguleerd zou moeten worden. Altman stelt voor dat overheden licenties uit gaan geven, om zo te bepalen welke bedrijven wel en welke niet met AI mogen werken. Is dat een werkbaar idee?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit, en Jasper Bakker, bedrijfs-ICT-journalist bij AG Connect.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/2023 • 46 minutes, 3 seconds
De AI-strategie achter Google I/O en moeten we kinderen behoeden voor social media?
Google hield woensdagavond de jaarlijkse presentatie tijdens Google I/O. Die draaide volledige om nieuwe AI-toepassingen én nieuw hardware, met twee smartphones (de Pixel 7a en de Pixel Fold) en een tablet (de Pixel Tablet). Wat zegt dat over de strategie van Google, vooral in de strijd met andere techreuzen die al 'harder vuren' met AI in producten?
Is social media schadelijk voor de gezondheid van onze kinderen?
Deze week onderbelicht in nieuws, maar volgens ons zeker het bespreken waard: een onderzoek van de American Psychological Association, die stelt dat social media “niet inhererend goed danwel schadelijk voor jonge mensen”, maar dat we er toch bedachtzamer mee om zouden moeten springen. Ouderlijk toezicht moeten we volgens de APA veel belangrijker vinden. Ook zou algoritmische content kinderen erg kunnen schaden. Bovenal is social media volgens het rapport bepalend voor de vorming van context van adolescente levens. Weegt dat allemaal nog wel op tegen kunnen ‘connecten met de wereld’, volgen wat je leuk vindt en andere positieve waarden van social media?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-juriste Lisette Meij en The Next Web-oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/2023 • 42 minutes, 57 seconds
Is Bluesky hét Twitter-alternatief en steeds meer zorgen over AI
Twitter-alternatief Bluesky van Jack Dorsey begint langzaam tractie te krijgen. Het platform draait op het AT-protocol en maakt direct al een aantal interessante keuzes. Zo komt moderatie voor een groot deel in handen van het publiek te liggen en komt er een 'marktplaats' waar plek is voor verschillende algoritmes. Hoe pakt dat uit?
'AI belangrijkste ontwikkeling van de laatste 100 jaar'AI-pionier Geoffrey Hinton nam ontslag bij Google en ging in gesprek met de New York Times over de gevaren van AI. Hij is daarmee de zoveelste, maar zeker niet de minste, die aan de bel trekt. Wat moeten we met deze AI-angst? En wat zijn mogelijke oplossingen?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met ethisch hacker Sanne Maasakkers en geeky entrepreneur Bert Hubert.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/2023 • 44 minutes, 44 seconds
Apple wordt bank, ASML investeert in kennis en AI in de journalistiek
Apple zet een nieuwe stap in de financiële wereld en komt met een spaarrekening voor Amerikaanse klanten. Het techbedrijf slaat daarmee de handen ineen met zakenbank Goldman Sachs. Waarom wil Apple dit? Moeten toezichthouders niet ingrijpen? En hoe zit het dan nu met de toekomst van traditionele banken.
ASML investeert in de TU EindhovenASML investeert de jaren honderden miljoenen in een speciale tak van de Technische Universiteit Eindhoven. Daar moet fundamenteel onderzoek worden gedaan naar o.a. plasmafysica, kunstmatige intelligentie en natuurlijk halfgeleiderlithografie. Hoe belangrijk zijn investeringen zoals deze? En hoe staat het kennisniveau van Nederland er eigenlijk voor?
AI in de journalistiekSteeds meer media, ook in Nederland, buigen zich over de kwestie AI. Generatieve AI kan, in theorie, een groot deel van het journalistieke werk overnemen. De vraag is of dat ook wenselijk is.
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-investeerder Eva de Mol en ICT-journalist Jasper Bakker
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/27/2023 • 45 minutes, 56 seconds
Wat doet een AI-vriend (van Snap) met kinderen en AI-muziek (van 'Drake') met ons?
Is een AI-chatbot voor jongeren wel zo'n goed idee, zoals die Snap-moederbedrijf Snapchat - die juist deze week heel wat stof deed opwaaien in Nederland? En kan AI ook kunst maken, zoals het op muziek van Drake lijkende nummer van 'Ghostwriter' - en hoe moeten we daarmee omgaan?
Een AI-chatbot voor kinderen in Snapchat
Sinds deze week in de AI-chatbot in de app Snapchat ook in Nederland beschikbaar. Die heeft echter de neiging te hallucineren, wat leidde tot een opgeblazen mediastorm in Nederland. De vraag die wij belangrijker vinden: waarom doet Snap dit en is deze 'AI-vriend' wel zo'n goed idee, als het gaat om het 'oplossen' van eenzaamheidsproblemen?
Het eerste AI-muzieknummer dat viral ging
In het nummer 'Heart on My Sleeve' zijn artiesten Drake en The Weeknd te horen, maar in werkelijkheid is dit muziekstuk gemaakt met AI door iemand onder de naam Ghostwriter. Wat zou hier werkelijk achter kunnen zitten, en hoe moet zowel de muziekindustrie als onze maatschappij hiermee omgaan?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-ondernemer Sanne Kanis en tech-columnist Ilyaz Nasrullah.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/2023 • 42 minutes, 49 seconds
Vormt ChatGPT een privacyrisico en Twitter is een 'clowncar'
ChatGPT is, in ieder geval tijdelijk, verboden in Italië op last van de privacytoezichthouder. In hoeverre maken generatieve diensten als ChatGPT, maar ook bijvoorbeeld Midjourney, inbreuk op de privacy van hun gebruikers? En mogen dit soort modellen eigenlijk wel getraind worden met data die vrij op het internet beschikbaar is?
Twitter is een 'clowncar'Het Twitter van Elon Musk maakt opnieuw rare sprongen. Het begon afgelopen week met een ongeneerde ruzie met nieuwsbrieven-platform Substack. Het bedrijf zou werken aan een Twitter-alternatief en dat nam Musk hen niet in dank af. Inmiddels lijkt de strijdbijl begraven. En wat moeten we denken van het sterke gerucht dat Musk 10.000 GPU's heeft gekocht, vermoedelijk voor een eigen taalmodel?
'HBO MAX' verliest 'HBO'Warner Bros. Discovery fuseert streamingdiensten HBO Max en Discovery+. Het resultaat is MAX, een dienst die de komende jaren moet doorgroeien tot zo'n 130 miljoen abonnees. Gaat dat lukken in het behoorlijk verzadigde streaminglandschap?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met hoogleraar computerwetenschappen Felienne Hermans en ethisch hacker Sanne Maasakkers.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/2023 • 46 minutes, 46 seconds
Zo tech-savy zijn onze politici, het mega-datalek via Nebu en Spotify stopt live audio
Hoe goed zijn Nederlandse politici nou echt met digitale technologie? Daarover praten we naar aanleiding van de verkiezing 'IT-politicus van het jaar 2022' van AG Connect. Die werd deze week gewonnen door Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP), die zo'n tachtig procent van de bijna 15.000 stemmen kreeg. Onder de genomineerden bevonden zich ook onder meer Hind Dekker-Abdulaziz, Bart Groothuis, Alexandra van Huffelen en Kim van Sparrentak. Maar hoe 'tech-savy' zijn ze in Den Haag in de breedte tegenwoordig, en waarom?
Luister hier ook het interview met Tetris-baas Henk Rogers in 'All in the Game'
Het datalek van Nebu via Blauw De afgelopen weken geven steeds meer grote bedrijven, waaronder de NS en VodafoneZIggo, aan dat via marktonderzoeken in hun opdracht persoonlijke gegevens van steeds meer Nederlanders zijn gelekt. Het zou gaat om zo'n twee miljoen mensen en mogelijk nog meer, aldus de advocaat van het betrokken onderzoeksbureau Blauw. Het echte lek zit echter bij softwareleverancier Nebu, waar een cyberaanval plaatsvond in maart. Nu wordt er met vingers gewezen voor de rechter, die vandaag oordeelde dat Nebu marktonderzoeker Blauw meer informatie moet geven over dit enorme datalek.
De toekomst van live audioSpotify Live stopt, en daarmee komt een einde van de concurrent van Clubhouse, de audiohype uit de eerste helft van 2021. Spotify kocht in 2021 de appmaker Betty Labs voor 57 miljoen euro en doopte die om tot een toepassing waarmee je ook een soort live podcasts kon maken en gasten kon laten meepraten. Heeft deze vorm van digitale audio nog toekomst, wetende dat Twitter-eigenaar Elon Musk nog wel eens gebruik maakt van hetzelfde principe via Twitter Spaces?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met techjuriste Lisette Meij en techondernemer Kees Verhoeven.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/6/2023 • 42 minutes, 51 seconds
Hoe terecht is de AI-angst en de visie van Apple
Een open brief met handtekeningen van o.a. Elon Musk en Apple-oprichter Steve Wozniak deed deze week veel stof opwaaien. De ontwikkeling van nieuwe AI moet per direct voor zes maanden op pauze worden gezet. De techprominenten vrezen dat de techniek al snel het niveau van 'superintelligentie' bereikt. Nieuwe regels, die in deze pauze van zes maanden worden opgesteld, moeten de impact van AI beperken. Hoe realistisch is deze pauze? Is de angst voor superintelligentie gegrond? En hoe gaan we om met de disruptie die AI ons gaat brengen?
De bril van AppleHet is inmiddels bijna folkore: de mixedrealitybril die Apple al jaren in ontwikkeling heeft. Al jaren geven analisten aan dat hij er dan nu toch echt bijna aankomt en dat is in de aanloop naar de Worldwide Developers Conference op 5 juni 2023 niet anders. Het Nexus-panel vraagt zich af: wat voegt een mixedrealitybril eigenlijk toe aan de producten van Apple? En is er wel een grote consumentenmarkt voor?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Ilyaz Nasrullah, adviseur en tech-columnist bij Trouw, en Jasper Bakker, bedrijfs-IT-journalist van AG Connect.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/2023 • 47 minutes, 42 seconds
Geopolitieke frames rond TikTok, AI bedreigt Apple en graag nóg meer app stores
TikTok wordt steeds verder in het nauw gedreven door Westerse overheden. Terwijl wij deze aflevering van BNR's Nexus opnemen, moet TikTok-topman Shou Zi Chew zich verantwoorden voor het Congres van de Verenigde Staten. Terwijl daar allerlei wetsvoorstellen rondgaan die TikTok moeten kunnen verbieden. Wat zit daar allemaal achter? Moeten we nou echt bang zijn voor TikTok of niet?
AI-oorlogMicrosoft zegt het offensief op het gebied van AI-toepassingen door, nu met integratie van DALL-E in zoekmachine Bing en een vernieuwde AI Copilot in GitHub, aangedreven door het vorige week pas onthulde nieuwe taalmodel GPT-4 van OpenAI. Ondertussen komt ook Nvidia met tal van AI-gerelateerde aankondingen. Maar waar blijft bijvoorbeeld Apple?
Microsoft en Metaverse vs. Apple en GoogleMet diens Xbox-divisie voorop wil Microsoft volgend jaar een eigen app store lanceren voor games op Android en iOS. Dat is op zich al tegen het zere been (en de macht) van Google en Apple, maar Microsoft rekent daarbij op de Europese Digital Markets Act die in maart 2024 écht in werking treedt.
Maar hebben we daar echt wat aan, of is dat een charmeoffensief om de overname van Activision-Blizzard (waarbij ook CandyCrush-maker King hoort) goedgekeurd te krijgen? En wat hebben Epic Games' topman Tim Sweeney's nieuwe uitspraken over het metaverse daarmee te maken?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Jasper Bakker, bedrijfs-IT-journalist van AG Connect.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/2023 • 41 minutes, 8 seconds
Is onze samenleving klaar voor AI en hoe nu verder voor Meta?
Hoera! GPT-4 is hier en dat is meer dan genoeg aanleiding om het opnieuw over kunstmatige intelligentie te hebben. Want het nieuwe taalmodel van OpenAI is indrukwekkend, maar tegelijkertijd het bewijs dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Zijn we als samenleving klaar voor enorme hoeveelheden AI in ons dagelijks leven?
Zwabberend MetaOpnieuw negatief nieuws rond Meta. Het bedrijf ontslaat 10.000 werknemers en schrapt ook nog eens 5.000 vacatures. De koers die Meta vaart is zo mogelijk nog onduidelijker. Met fikse kortingen op de Quest Pro en Quest 2 probeert het VR aantrekkelijker te maken, maar de vraag is of dat lukt. En wat te denken van het decentrale Twitter-alternatief, waar Meta aan zou werken?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-ondernemer Sanne Kanis en geeky entrepreneur Bert Hubert.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/2023 • 42 minutes, 57 seconds
Is Netflix écht een rolmodel, ook hier Twitter Blue(s) en zo belangrijk is South by Southwest
Netflix opende begin deze week officieel het nieuwe hoofdkantoor voor EMEA in Amsterdam. Daar vertelden diverse serie- en filmmakers, evenals topmannen Reed Hastings (chairman) en Greg Peters (co-CEO), over hoe het bedrijf zich inzet voor het ondersteunen van contentmakers uit verschillende culturen. Maar staat Netflix echt zó voor diversiteit, in elk geval vergeleken met andere techbedrijven?
Twitter Blue(s)
Het rommelt weer eens bij Twitter. Ben heeft een abonnement op Twitter Blue genomen, de betaalde dienst die nu ook beschikbaar is in onder meer Nederland. Maar wat heb je daar nou werkelijk aan? En waarom is Europese privacywaakhond daar boos over, en wil de Amerikaanse Federal Trade Commission documenten over interne communicatie bij Twitter inzien sinds de overname door Elon Musk?
South by South West
SXSW, oftewel South by South West, vindt van 10 t/m 19 maart weer plaats in Austin, Texas. Waar moeten we dit tech-event eigenlijk van kennen, en wat gebeurt daar zoal wat we in Nederland (wellicht nog?) missen?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-investeerder Eva de Mol en tech-columnist in Trouw Ilyaz Nasrullah.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/2023 • 43 minutes, 13 seconds
De 'anti-woke' AI van Musk, een Europese digitale identiteit en grijs hackgebied
Elon Musk werkt aan een 'niet-woke' AI, die moet gaan concurreren met ChatGPT van OpenAI. Dat is niet alleen opvallend omdat Musk kort bij de oprichting van OpenAI betrokken was, maar ook omdat hij grote problemen ziet bij taalmodellen die in zijn ogen 'woke' zijn getraind. Zit er een gevaar aan 'woke'-AI? En wat kunnen we dan verwachten van een taalmodel dat zich niet aan die regels wil houden?
Een Europese digitale identiteit
De Tweede Kamer wilde het niet, maar het kabinet heeft ingestemd met de huidige plannen voor een Europese Digitale Identiteit. Een portemonnee, bijvoorbeeld als app op je smartphone, moet jouw persoonsgegevens verzamelen en beveiligen. Wat zijn de alternatieven op zo'n Europees ID? En staan wij te springen?
Ethisch hacken
Een pikant verhaal in de hackwereld: een ethisch 'whitehat' hacker is opgepakt en wordt verdacht van meerdere hacks van grote bedrijven. Hoe kan dat zomaar? En hoe ziet het grijze gebied eruit tussen 'whitehat' en 'blackhat' hackers?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Sanne Maasakkers, ethisch hacker en Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van TNW.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/2023 • 46 minutes, 49 seconds
Geheime diensten zien 9/11-moment, Zuckerberg doet Musk na en Europese cloudalternatieven
Geheime diensten MIVD en AIVD vragen om meer bevoegdheden. Met de komst van het rapport '24/2', een verwijzing naar 9/11, benadrukken de diensten nogmaals het belang van hun werk, en de cyberoorlog die nu gaande is. Maar wat zijn die nieuwe tijdelijke wet, die nu voor een groot deel bij de Tweede Kamer ligt? En wat kunnen onze geheime diensten nu al?
Zuckerberg gaat Musk achterna
Meta presenteerde afgelopen week een nieuw verdienmodel. Met 'Meta Verified' kunnen gebruikers betalen voor verificatie, betere klantenservice en meer bereik. Vooral die laatste deed al eerder wat stof opwaaien, want hoe eerlijk is dat; betalen voor meer bereik, zonder dat je reclame maakt? Gaat dit het aandeel van Meta definitief uit het slop helpen?
Europese cloudalternatieven
De Tweede Kamer heeft het kabinet teruggefloten rond zijn cloudbeleid. Staatssecrataris Van Huffelen wilde graag in zee gaan met commerciële partijen (Lees: AWS, Microsoft Azure en Google) en daarbij veel kosten besparen. De Tweede Kamer roept nu op tot heroverweging van dit beleid, en benadrukt het belang van Europese cloudpartijen. Maar zijn die er wel?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Lisette Meij, tech-juriste en eigenaar van Lime Legal, en Kees Verhoeven, auteur van 'De Democratie Crasht' en oprichter van Bureau Digitale Zaken.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/2023 • 42 minutes, 55 seconds
Verbied TikTok (niet), Musk blijft toch Twitter-baas en Bing met AI kan niet meer stuk
Elon Musk zegt sowieso tot het eind van dit jaar CEO van Twitter te blijven, maar wat betekent dat voor de ontwikkeling van het platform? Ook bespreken we waarom een Kamermeerderheid toch een TikTok-verbod op telefoons van ambtenaren wil. En de AI-chatbot in zoekmachine Bing ontwikkelt zich op opmerkelijke wijze.
Moeten we TikTok nou aan banden leggen of niet?
Een kamermeerderheid wil TikTok in elk geval verbieden op telefoons van ambtenaren, want dat is de wens coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. In BNR Digitaal sprak D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz zich daarover al uit twee weken terug. Is dit de juiste oplossing?
Twitter blijft sowieso tot eind dit jaar geleid worden door eigenaar Elon Musk
Elon Musk wil Twitter eerst verder stabiliseren en een 'roadmap' voor de toekomst bepalen, voordat hij een nieuwe CEO aanstelt - eind dit jaar, volgens de woorden van de Twitter-eigenaar zelf. Wat vinden we nu van Twitter en wat Musk er nog mee zou kunnen doen?
De wonderlijke ontwikkeling van AI in Bing
We raken niet uitgesproken over de AI-chatfunctionaliteit in zoekmachine Bing. Die heeft sinds de besloten lancering vorige week tal van vreemde dingen gezegd, maar lijkt juist op basis daarvan nu bijgestuurd door Microsoft. Wat merken we daar nu al van?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Sanne Maasakkers, ethisch hacker én security-specialist en Jasper Bakker, ICT-journalist bij AG Connect.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/2023 • 43 minutes, 12 seconds
Risico's van de AI-oorlog en een stukje metaverse voor kinderen
We hebben een hoop te zeggen over de ontkende 'AI-oorlog' tussen Microsoft - dat de technologie achter ChatGPT omarmt - en Google, dat een flater sloeg bij de presentatie waarin Bard centraal stond. En hoe wil Facebook-moederbedrijf Meta een stukje metaverse nu juist ook op kinderen richten?
Wie won de eerste slag in de AI-oorlog?
Microsoft presenteerde dinsdag toepassingen met AI-model GPT in in zoekmachine Bing en webbrowser Edge. Google haastte zich maandagavond met een blogpost over AI-toepassing Bard en een presentatie, die echter weinig indruk wist te maken en zorgde voor een beurkoersverlies van 100 miljard dollar. Hoe moeten we hier nou werkelijk naar kijken?
Een stukje metaverse voor kinderen
De virtuele wereld voor ontmoetingen van Facebook-moederbedrijf Meta, Horizon Worlds, is nog niet zo'n groot succes. Volgens een artikel van de The Wall Street Journal wil Meta dat 'stukje metaverse' daarom juist ook op kinderen gaan richten. Maar hoe verwacht dat bedrijf daarmee naar één miljoen actieve gebruikers per maand te gaan?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Ilyaz Nasrullah, digitaal strateeg en tech-columnist bij Trouw.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/2023 • 43 minutes, 42 seconds
AI in zoekmachines, dé anti-trustzaak tegen Google en ASML als speelbal
De implementatie van kunstmatige intelligentie in zoekmachines is een hot topic. Gaan taalmodellen als GPT-3 deze wereld voorgoed veranderen? En komt de hegemonie van Google dan in gevaar?
Google verder onder vuur
De kunstmatige intelligentie van OpenAI is niet het enige punt van zorg voor Google. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft het advertentiebedrijf sleept het bedrijf namelijk voor de rechter in een grote mededingingszaak. Kunnen Google en de andere techreuzen hun marktmacht behouden?
ASML als geopolitiek wapen
Nederland en de VS hebben een deal bereikt over het beperken van de export van ASML's chipmachines naar China. Is het bedrijf uit Veldhoven een speelbal geworden van geopolitieke krachten? Of praten we hier over een belangrijk wapen in de handelsoorlog met China?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met geeky entrepreneur Bert Hubert en tech-ondernemer Sanne Kanis. Eenmalig vanuit de Amsterdam Arena, vanaf volgende week vanuit de studio's van BNR.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Digitaal de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/2023 • 39 minutes, 49 seconds
Trailer | Nexus
De allerbeste kenners van de digitale wereld delen elke donderdag hun scherpste inzichten in BNR Nexus. Aanvoerder Ben van der Burg zorgt met Joe van Burik en Daniel Mol dat het beste van tech hier samenkomt.
Luister naar BNR Nexus via bnr.nl/nexus of in je favoriete podcastapp.See omnystudio.com/listener for privacy information.