Na anderhalf jaar is Mama'en - De Podcast terug! Met ruim 450.000 listens kón een nieuw seizoen niet uitblijven. In deze nieuwe serie afleveringen, zoekt host Nina Pierson antwoord op de vraag: ‘Is de norm wel normaal?’. Over onderwerpen die véél meer aandacht mogen krijgen als het gaat om de eerste duizend dagen moederschap (van de conceptie tot de tweede verjaardag). Zoals een 21e eeuws zwangerschapsverlof, attachement-based babyslaap, langer borstvoeden, focus op positieve bevalervaringen in het ziekenhuis, én het belang van 'the village to raise a child'. Gebaseerd op haar nieuwsgierige, kritische kijk op alles rondom het moederschap, zoekt Nina opheldering over taboes bij experts die zich verdiept hebben in het belang van een nieuw normaal binnen hun vakgebied. Mama’en is here to be your village.
Vrouw'en - Victoria Koblenko over dankbaarheid, hechting & inner work
Als ik naar haar kijk, zie ik een zelfverzekerde, idealistische en sexy vrouw, die niet bang is om haar ongezouten mening te geven. Wat ik altijd een mooie eigenschap vind: ze is altijd geïnteresseerd als ik met haar spreek. Victoria Koblenko is Oekraïens-Nederlandse actrice. Ze studeerde Politieke Wetenschappen en het afgelopen jaar hebben we haar veel gezien om de oorlog in Oekraïne te duiden, maar de meeste mensen kennen haar door haar rol in GTST. Ze speelde in tientallen films en series en staat nu in het theater met de voorstelling Wat mijn man niet weet. Samen met haar liefde Lev heeft ze zoon Kiy. - Kijk hier voor tickets voor Viktoria’s theatervoorstelling Wat mijn man niet weet- Check hier Viktoria’s instagramZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/11/2024 • 1 hour, 4 minutes, 47 seconds
Vrouw'en - Nazmiye Oral over soulmates, haar innerlijke kind & leven met lef
Nazmiye Oral is een Turks-Nederlandse schrijfster, actrice en theatermaker, onder andere bekend van de ‘Netflix Undercover en Bonnie & Clyde. Ze won een Gouden Kalf voor beste actrice in televisiedrama In Vrijheid, schreef de roman Zehra en is mede-oprichter van theatercollectief Female Economy. Ze durft haar eigen koers te varen en dat vind ik énorm inspirerend. Ik kan niet wachten om haar brain te picken want we kunnen veel van haar leren. * Netflix-documentaire Escaping Twin Flames* Nummer Ho’oponopono van The Emmitt Sisters* Netflix-serie Undercover * Videoland-serie Bonnie and Clyde* Film Shutter Island* Niet meer zonder jou, de film* Videoland Sleepers* Meer info over Den of thieves 2* Volg Nazmiye op InstagramZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/4/2024 • 1 hour, 2 minutes, 3 seconds
Vrouw'en - Wende Snijders over emo-activisme, rituelen & tegen de stroom ingaan
Ze is misschien wel de gast die ik het allerliefste in mijn podcast wilde hebben. Want als iemand mij inspireert dan is zij het wel. Maar écht.. haar liedjes weten me elke keer tot op het bot te raken, maar ook hoe zij op het podium staat, zo vrij, zo radicaal zichzelf. Met haar liedjes brengt ze mij (en mijn vriendinnen) tot tranen en ik ga altijd met een enorm empowered gevoel weg bij haar voorstellingen. Wende Snijders is zangeres, actrice en theatermaker. Ze was te zien in haar voorstellingen Mens, De Wildernis en The Promise, speelde Connie Palmen in de televisieserie I.M. en afgelopen september verscheen haar nieuwste album Sterrenlopen. Ze is negen jaar samen met haar liefde Wouter van Ransbeek en woont in Amsterdam. - Kijk hier voor tickets voor The Promise of de concerttour van Sterrenlopen: - Luister hier Wende’s muziek- Netflix-serie Live to 100. Life in the blue zones- Check Wende’s InstagramZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/27/2023 • 1 hour, 4 minutes, 21 seconds
Vrouw'en - Tabitha over psychedelics, burn-out & in het NU leven
Met haar stem en boodschap raakt ze miljoenen mensen en toen ik research naar haar deed ontplofte ik van de hoeveelheid vragen die ik aan haar wilde stellen. Ze was in 2019 de meest gestreamde vrouwelijke Nederlandse artiest, bracht vorig jaar haar tweede album Wilde Rozen uit en geeft deze maand haar grootste show ooit in AFAS live. Haar eigen ervaringen als moeder van twee dochters hebben ertoe geleid dat ze dit jaar het Mayaya-huis wil openen, een plek waar vrouwen terecht kunnen voor heling, behandelingen en groepssessies. Ze moest afgelopen maanden even op de pauzeknop drukken maar bracht net haar nieuwste single uit Trots op haar en nu is ze hier in de studio. -Luister hier Tabitha’s muziek-Meer over het Mayaya-huis: https://mayaya.nl/-Podcast The Naked Truth met Jan Geurtz-Boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz-Instagram Tabitha Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/21/2023 • 55 minutes, 36 seconds
Vrouw'en - Sanne Langelaar over slow love, seksuele energie & kindertaal
Ze is vrolijk, optimistisch, grappig en eerlijk. Ik heb van haar acteerkunsten genoten in de serie Dagboek van een callgirl en recenter in de film Candy & Bonita, waarin twee vriendinnen besluiten een vrouwriendelijke pornofilm te maken. En je kunt haar nu in de bios zien in de film Alles is nog steeds zoals het zou moeten zijn. Samen met haar liefde David heeft ze twee zoontjes, Sam (5) en Isaak (2). Check hier Sanne’s instagramSerie Dagboek van een callgirl Film Candy & Bonita Podcast Adem in, Adem uit met SannePodcast Adem in, adem uit met NinaBoek How2talk2kids van Adele FaberZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/14/2023 • 58 minutes, 36 seconds
Vrouw'en - Caroline van der Leeuw over moedig leven, muziek als therapie & eindeloos bewustzijn
Rode lippenstift, bloem in het haar, avondjurk: dat is hoe de meeste mensen Caroline van der Leeuw leerde kennen. Als haar alter ego Caro Emerald, waarmee ze internationaal succes behaalde. Toch stopte ze in 2022 met Caro Emerald en ging ze verder met een nieuwe band: The Jordan. Begin 2023 kwam haar album uit en dat kreeg lovende recensies. Ik vind haar intrigerend en interessant: hoe vet als je iets wat zo succesvol is, durft los te laten. Ik ben enorm benieuwd naar wat zij mij vandaag gaat vertellen. Luister hier de muziek van The JordanInstagram Yung PuebloBoek Eindeloos bewustzijn van Pim van LommelBoek Na dit leven van Eben AlexanderZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/7/2023 • 59 minutes, 49 seconds
Vrouw'en - Zarayda Groenhart over donkerste kanten, eigenwaarde & single mom life
Deze krachtige vrouw heeft een uitstraling van hier tot Tokio. Het woord ‘zakenvrouw’ is haar op het lijf geschreven en ze is ontwapenend open. Zarayda Groenhart kun je kennen als presentatrice van programma’s als Spuiten en Slikken en Try before you die, maar inmiddels werkt ze alweer jaren als succesvol online ondernemer. Ze is oprichter van Zarayda.nl, bedenker en host van theWhyGirl talkshow en De Zarayda Podcast én ze runt de online media academie VideoBussinesSchool. Zarayda is alleenstaande moeder van dochter Eleia en woont in Amsterdam.Meer over Zarayda’s business: Zarayda.nlVolg Zarayda op InstagramZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/30/2023 • 56 minutes
Vrouw'en - Do over kwetsbaarheid, je hart volgen & 22 jaar liefde
Ze straalt warmte uit en is benaderbaar. Als ik haar in een woord zou moeten beschrijven zou dat ‘kwetsbaarkracht’ zijn. Dit multitalent brak in 2002 internationaal door met het nummer Heaven en sindsdien heeft ze zeven albums en tientallen singles uitgebracht, in Engels en Nederlands. Ook is ze regelmatig te zien als presentator, deelnemer of jurylid in verschillende televisieprogramma’s, zoals Dancing with the Stars en Expeditie Robinson. Zangeres en presentatrice Do is al meer dan twintig jaar samen met haar man Marc en samen hebben ze twee kinderen.- Volg Do op Instagram- Charlotte Cardin - Next to you - John Mayer - Slow Dancing in a Burning Room - Bekijk hier de boeken van Jan Geurtz - Serie Sex/Life op Netflix - Boek Liefhebben. Een kunst, een kunde van Erich Fromm Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/23/2023 • 1 hour, 6 minutes, 57 seconds
Vrouw'en - Shelly Sterk over zorgeloos leven, gepest worden & geboren moeder zijn
Ze is bubbly, vol energie en stoer. Een echte aanpakker: je ziet het vuur in haar ogen. Niet voor niets werd ze vierde bij Expeditie Robinson. Deze televisiepresentatrice kun je verder nog kennen van programma’s als Galileo, Shownieuws of Zeikwijven. Ze is een geboren, dedicated moeder, zwanger van de tweede en loopt tegelijk over van ambitie. O ja, ze werd een paar jaar geleden ook nog eens door FHM verkozen tot knapste vrouw van NL en heeft net haar eerste kinderboek Het grote broer en zussen babyboek uitgebracht. Welkom, Shelly Sterk! - Bestel hier Het grote broers en zussen babyboek van Shelly - Netflix-serie Live to 100: Secrets of the Blue Zones - Boek Ikigai: het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven van Francesc Miralles - Lees hier meer over Kundalini Activation Process (KAP) - Boek De tweede van Lynn Berger Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/16/2023 • 55 minutes, 9 seconds
Vrouw'en - Lauren Verster over ouder worden, piekeren & jezelf blijven in de liefde
Ze was voor mij de inspiratie om op mijn 23e een master journalistiek te volgen aan de UvA. Ik vond het zo cool dat zij programma's presenteerde en óók nog eens zelf had bedacht. Het maakt het extra leuk dat zij vandaag in de studio is. Ergens in mij zit nog altijd dat verlangen om te presenteren, dus ik kan niet anders zeggen dan dat ik naar haar opkijk. Ze is, net als ik, moeder van drie. Heeft twee dochters en een zoon. Ze is programmamaker en podcastmaker. Ik praat met niemand minder dan Lauren Verster!Kijk hier het NPO-programma Lauren!Volg Lauren op Instagram: @laurenversterWe hebben volgens Eckhart Tolle zo’n zestigduizend gedachten per dag. Lees er meer over in zijn boek De kracht van het nuBoeddhistisch zenpsycholoog René Slikker&C x Bedrock-serie Mini My LifePodcast Over geld praat je nietZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/9/2023 • 55 minutes, 36 seconds
Vrouw'en - Marith Iedema over haar vrije liefdesrelatie, erotische avonturen & ernstig ziek zijn
Ik vind haar de definitie van een wilde, vrije vrouw, en een voorbeeld omdat het me heerlijk lijkt om, net als zij, mijn leven precies vorm te geven zoals ik dat wil. Los van conventies en culturele normen en los van wat andere mensen vinden. Journalist en auteur Marith Iedema kun je kennen van haar columns in Vrouw, de boeken Sexperimenteren en Mijn lust en mijn leven, en de erotische podcast Charlie’s avonturen. Ze overwon een agressieve vorm van borstkanker en heeft een open relatie met de vader van haar zoon. In haar laatste boek vertelt ze openhartig hoe ze tijdens haar zwangerschap en het krijgen van een kind op zoek ging naar haar verloren libido. Ik kan niet wachten haar het hemd van het lijf te vragen. Bestel hier Marith’s boekenLuister hier Marith’s erotische podcast Charlie’s avonturenBoek Erotische Intelligentie (Engelse titel: Mating in captivity) van Esther PerelBoek Sorry schatje van Anne de JongVolg Marith op Instagram: https://www.instagram.com/marithiedema/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/2/2023 • 45 minutes, 57 seconds
Vrouw'en - Nina beantwoordt vragen over je sh*t voelen, insta vs reality & lessen aan haar kinderen
Na bijna twintig afleveringen waarin ik allemaal leuke vrouwen persoonlijke vragen stel, is het tijd om zelf met de billen bloot te gaan. We gaan het in deze speciale aflevering van Vrouw’en dus even anders doen. Jullie zijn de interviewer en ik de geïnterviewde. Op Insta vroeg ik wat jullie van míj zouden willen weten en in deze aflevering ga ik een aantal van jullie vragen beantwoorden.Podcast Michael SingerBoek The Untethered Soul van Michael SingerBoek De kracht van het Nu van Eckhart TolleBoek Wat is je overkomen van Oprah Winfrey & Bruce Perry: Boek Oomen stroomt over van Francine OomenVolg Nina op instagram: @ninapiersonZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/26/2023 • 36 minutes, 11 seconds
Vrouw'en - Kim Kötter over onzekerheid, optimisme & liefde op het eerste gezicht
Ze is vrolijk, haar gezicht staat altijd op standje blij en elke keer als ik haar zie tovert ze een lach op mijn gezicht. De definitie van een optimist en een echte go getter. Schouders eronder en gaan. Ze is presentatrice op radio en tv, heeft haar eigen kanalen op social media en runt samen met een vriendin haar webshop Poespas.nl. Ze is al ruim tien jaar samen met Jaap Reesema, met wie ze drie zoons heeft: Muck (7), Youp (5) en Ted (2,5). Bekijk hier Kim’s webshop Poespas Jaap Reesema - Alles komt goed Boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy Boek Sorry schatje van Anne de Jong Post Arie Boomsma Boek Montesorri voor thuis van Simone Davies Film Coco (Disney) Volg Kim op Instagram en YouTube Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/19/2023 • 54 minutes, 55 seconds
Vrouw'en - Rianne Meijer over geloven, introvert zijn & schaamteloos leven
Ze is een van mijn favoriete mensen om te volgen, omdat ze zulke grappige en originele content maakt. Ze is prachtig, maar helemaal niet bang om lelijk te zijn of zichzelf op de hak te nemen. Daar is lef voor nodig. Powerbabe en content creator Rianne Meijer (30) heeft 1,5 miljoen volgers op Instagram en is een van de meest succesvolle influencers van Nederland. Ze is getrouwd met Roy, van wie we ook mogen meegenieten op Insta, én hoogzwanger van haar eerste kind: een jongetje. - Boek Geluk zonder voorwaarden van Michael Singer- Podcast The Michael Singer Podcast- Pianoleraar Stefan Schrik- Video ‘The Story of the Chinese Farmer’ van Alan Watts- Check hier Rianne’s InstagramZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/12/2023 • 51 minutes, 42 seconds
Vrouw'en - Coco Sabajo over het geheim van de liefde, gentle parenting & haar carriereswitch
Ze staat als een huis, weet volgens mij heel goed wat ze wil en is een echte aanpakker. Een oermama met maar liefst 4 kids en ik kan niet anders dan bewonderen hoe zij na 14 jaar nog steeds verliefd is op haar man. Coco Sabajo-Lanen wordt op 23 oktober 33 en is geboren en getogen in Amsterdam. Ze deed een opleiding aan Parsons School of Design in New York, maar werkt nu als personal trainer bij Vondelgym in Amsterdam, met pre- en post-partumtraining als expertise. Samen met partner Pepijn heeft ze Blake (7), Mei (4), Liu (2) en George (0) . - Michael Singer Podcast- Boek De vijf talen van de liefde van Gary Chapman- Website liefdespsycholoog John Gottman: https://www.gottman.com/- Pre- en postnatale training Sterkher van Romana Serno: https://sterkher.nl/- Boek De Geboortebundel, verhalen van vrouw tot vrouw- Album De Jeugd van Tegenwoordig- Volg Coco op Instagram: @cocosabajoZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/5/2023 • 1 hour, 2 minutes, 15 seconds
Vrouw'en - Mandy Woelkens over taboes doorbreken, monogamie & anders dan de heteroseksuele norm zijn
Ze is warm, vrolijk en authentiek. Altijd als ik haar zie, voel ik me welkom. Ze is ook sexy en knap: als zij een ruimte binnenkomt, kan je niet om haar heen. Door wie ze is en wat ze doet, baant ze de weg voor anderen vrij en normaliseert ze taboes. Ze laat zien wat het betekent om altijd jezelf te zijn, en inspireert mij om ergens voor te staan en je rug recht te houden, net zo lang tot je doel bereikt is. Ze presenteerde op radio en tv, maakte met partner Thorn het boek FAQ Gender en de podcast Couple Goals, is hoofdredacteur van LINDA.meiden en moeder van Baby Z. Vandaag is ze hier: Mandy Woelkens. - Boek FAQ Gender - Boek Geweldloze communicatie van XeMarshall Rosenberg- Volg Mandy op Instagram: @mandywoelkensZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/14/2023 • 54 minutes, 56 seconds
Vrouw'en - Isabella Machine over sexual selfcare, ongeremd leven & co-ouderschap
Ze is zacht en lief en tegelijkertijd sensueel, sexy en krachtig. In alles wat ze doet, richt ze zich op positive change. Zo liet ze eerder mensen kennismaken met de veelzijdigheid van plantaardige voeding door het platform Go with the Glow en runt ze nu samen met zus Loulou Glo, een coachingspraktijk voor female health, pleasure & empowerment. Als coach, én via haar eigen kanaal, wil ze vrouwen inspireren om hun seksualiteit en vrouwelijkheid te omarmen en zo een ‘overvloedig, betekenisvol en juicy’ leven te creëren. Ze is moeder van Luca (5 of 6?) met wiens vader ze een co-ouderschap heeft. Welkom Isabella Machine!- Meer over Isabella’s coachingspraktijk Glo: https://glo.nl/- Boek Start with why van Simon Simek- Podcast Orgasmic Enlightenment with Kim Anami: - Instagram Yung Pueblo: @yung_pueblo- Volg Isabella op Instagram: @isabellamachineZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/7/2023 • 1 hour, 57 seconds
Vrouw'en - Ellen Hoog over leven na de dood, haar topsportcarrière & opvoedperikelen
Ze is grappig, bruisend en ontwapenend. Eerlijk, stoer en ontzettend sportief. Zo’n vriendin waarmee het, ook al hebben we elkaar maanden niet gesproken, meteen weer voelt alsof we elkaar gisteren nog hebben gezien. Ze is een van de meest succesvolle hockeysters die Nederland heeft gehad en ik kijk met bewondering naar haar topsportprestaties. Zo won ze tweemaal Olympisch goud, twee wereldtitels en drie Europese titels. En dan schreef ze ook nog vier boeken met als overkoepelend thema een gezond en gelukkig leven, heeft ze samen met vriendin en oud-hockeyster Naomi van As kledingmerk EN Sportswear én is ze hockey-analist voor Viaplay. Samen met partner Kelvin heeft ze twee dochters: Bowie (2019) en Sev (2022). Ik ben heel blij dat ze hier is: Ellen Hoog! - Volg Ellen op Instagram: @ellen_hoog- Boek Jagen, Verzamelen, Opvoeden van Michaeleen DoucleffZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/30/2023 • 52 minutes, 39 seconds
Vrouw'en – Chanel Matil Lodik over mental health, staan voor wie je bent & inclusief opvoeden
Ze is voor mij dé personificatie van eerlijkheid. Ze is niet bang zich uit te spreken over belangrijke onderwerpen zoals ongelijkheid, racisme en mental health. Dat deed ze onder andere met haar superleerzame Antiracisme Handboek, haar mooie Tedx Talk over autisme, én dagelijks via haar Instagram-account Marketingvrouw – waar ze haar volgers een inkijkje geeft in haar ondernemerschap en moederschap. Puur, kwetsbaar en inzichtgevend, want elke keer weer weet ze mijn kijk op dingen te verbreden of te veranderen. Over onrecht, over grenzen (van jezelf én van anderen) bewaken en respecteren, én onlangs – na haar tweede bevalling – over de waarde van ‘the village to raise a child’. Als iemand mij kan leren hoe je opkomt voor jezelf en kunt blijven staan waar je voor staat, is het Chanel Matil Lodik wel.- Bestel Hier! Het Antiracismehandboek: - Boek Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg- Volg Chanel op Instagram: @marketingvrouwZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/24/2023 • 45 minutes, 54 seconds
Vrouw'en - Marianne Thieme over female power, carrière naast moederschap & idealen
Ze is idealistisch, innovatief en spreekt zich vastberaden uit over nieuw leiderschap, duurzaamheid en dierenrechten. Bevlogen en vól zelfvertrouwen schuwt ze geen discussie. Mede-oprichter en voormalig leider van de Partij voor de Dieren – Marianne Thieme, is bovendien moeder van dochters Annika en Amélie, van 21 en 11 jaar oud, en heeft drie bonusdochters. Een enorm voorbeeld. Voor mij is ze hét toonbeeld van een vrouw die na het moederschap dicht bij zichzelf blijft. - Meer over Marianne’s werk als duurzaamheidsstrateeg: https://elementalstrategy.com/- Meer over Jan Geurtz: jangeurtz.nl- Volg Marianne op Instagram: @mariannethiema_insta- Volg Marianne op Twitter: @mariannethiemeZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/17/2023 • 45 minutes, 8 seconds
Vrouw'en – Widya Soraya over spirituele groei, (jeugd)trauma & het belang van je eigen tribe
Ze is ontwapenend en open. Open over haar spirituele pad, open over trauma en open over de opvoeding van haar dochtertje Mia. Ze is altijd in ontwikkeling en deelt de belangrijkste inzichten van haar levenspad via Instagram. Samen met haar beste vriendin en vrouwelijke soulmate maakt ze ‘De Online Sisterhood’ – een podcast waarin onderwerpen als divine timing, manifesteren en generationeel trauma aan bod komen. Vandaag heb ik content creator Widya Soraya in de studio. Als iemand mij kan leren wat het is om niet bang te zijn voor kwetsbaarheid, en om altijd ruimte te blijven maken voor self-care binnen het moederschap, is zij het wel.- Luister hier naar de podcast De Online Sisterhood: https://open.spotify.com/show/2lMPk39jAOYYi9vDezOeXq- Volg De Online Sisterhood op Instagram: @deonlinesisterhood- Volg Widya op Instagram: @widyassoraya- Boek De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené BrownZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/10/2023 • 50 minutes, 51 seconds
Vrouw'en - Elise Boers over intuïtie, haar zoektocht in de liefde & seksuele aantrekkingskracht
Ze straalt zelfvertrouwen uit en komt over als iemand die zich niet van de wijs laat brengen door meningen van anderen. Ik bewonder haar vermogen om altijd en overal ZICHZELF te zijn: heerlijk vrij en zonder schaamte. Haar leven met tweeling Wolf & Luca, baby Coco en verloofde Wouter wordt op Insta en YouTube door honderdduizenden mensen gevolgd, en sommige van haar vlogs hebben zelfs meer dan een miljoen views. Ze is het oprichter en Diep’r en heeft samen met zus Vita de wekelijkse podcast Zus & Zo. Genoeg om te bespreken met deze bruisende vrouw: Elise Boers! - Bestel hier de kaartensets van Diep’r- Netflix-serie Sexlife - Boek Erotische Intelligentie (Engelse titel: Mating in captivity) van Ester Perel- Volg Elise op Instagram: @eliseboersZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/3/2023 • 58 minutes, 45 seconds
Vrouw'en - Nicole Huisman over zelfontplooiing, verlies & haar fertiliteitstraject
Ze is lief, knap en ademt stijl. Haar dijkhuis in Amsterdam-Noord is een droom en haar kledingstijl ook. Niet voor niets vroeg ik haar mij te stylen voor de covershoot die ik pas had. Ik ken haar als een vrouw die altijd geïnteresseerd is in anderen en in haar buurt zijn voelt als een warme deken. Ze is allround creative en stylist voor titels als Vogue Living en LINDA.meiden en werkte samen met merken als Gucci, Marc Jacobs en Farfetch. En ik kijk met bewondering naar hoe open en kwetsbaar je deelt over jullie fertiliteitstraject, en ik ben heel blij dat je vandaag te gast wilde zijn in mijn podcast: Nicole Huisman! - Volg Nicole op Instagram voor meer informatie over haar podcast: @nicole_huisman- Training Persoonlijk Leiderschap via Amethist: https://amethist.nl- Boek Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg: https://www.boekwinkeltjes.nl/su/?qs=&qt=geweldloze+communicatie&qo=&zip=&dist=0&lang=&tl=&img=0&shfee=0&oud=0&t=1&n=1&prijsvan=0.00&prijstot=- Instagram Yung Pueblo: @yung_pueblo- Bedrock - het boek van Nina Pierson & Josephine Kay: bol.com/nl/nl/f/het-bedrock-boek/9200000075700095/- Productie Vogue Living: https://www.vogue.nl/living/interieur/good-vibes-only-funky-dijkhuis-stylist-nicole-huismanZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/27/2023 • 1 hour, 13 minutes, 52 seconds
Vrouw'en - Nienke Plas over op je bek durven gaan, humor als therapie & vrij zijn
Ze is leuk, grappig en energiek. Extreem eerlijk en blakend van zelfvertrouwen. Ze werd bekend via haar eigen YouTube-kanaal, werkte voor RUMAG, zat in Expeditie Robinson en schitterde in de vaderlandse hitlijsten. In de tussentijd is ze ook moeder van twee zoons (Frenky-Dean en Novi-Jaxx), én beviel ze vorig jaar – thuis – van haar dochtertje Harley. Nu staat ze in de Nederlandse theaters met de cabaretvoorstelling Postnatale Expressie. En expressief is ze! Nienke Plas is zó heerlijk vrij. Iets wat ik enorm bewonder en zelf heel graag meer zou willen zijn. Not giving a fuck wat mensen denken. Gewoon doen, en zijn, wie jij bent. - Bestel hier tickets voor theatershow ‘Postnatale Expressie’: https://nienkeplas.com/theater-voorstellingenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/20/2023 • 1 hour, 42 seconds
Vrouw'en - Yara Michels over body shaming, ondernemerschap & omgaan met tegenslag
Als er iemand oprecht en geïnteresseerd is, is zij het wel. Écht luisteren is voor velen een van de moeilijkste dingen, maar altijd als ik met haar praat voel ik me gehoord. Ze is een warme, sexy vrouw. Bescheiden over haar successen, terwijl ze een van de meest succesvolle Nederlandse merken runt. De telefoonhoesjes van Ateljé waren al te zien in de hitserie Emily in Paris én worden onder andere verkocht in het Engelse warenhuis Harrods. Ik heb veel respect voor Yara Michels. Voor hoe ze het moederschap met haar business combineert, hoe ze haar sexy curves omarmt én hoe ze zich inzet voor female empowerment. Positive change zit in alles wat ze doet.- Bestel hier de producten van Yara: shopatelje.nl- Instagram trauma-expert Gabor Maté: @gabormatemd- Volg Yara op Instagram: @yara_michels Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/13/2023 • 48 minutes, 27 seconds
Vrouw'en – Shinta Lempers over microdosing, spiritualiteit in het ouderschap & heling
Ze ademt kalmte. Ze is lief, zacht en krachtig tegelijk. Haar open minded-vibe laat me zien hoe ik meer ruimte kan maken voor mezelf en mijn behoeftes. In mijn leven én in mijn hoofd. Doormiddel van self-care die we uit de natuur kunnen halen. Shinta Lempers is verhalenverteller pur sang, en vertelt met haar mooie teksten en producten onder andere het verhaal van cannabis – dat al eeuwen als helende plant gebruikt wordt voor fysieke, mentale en emotionele gezondheid. In deze aflevering praten we over verzachten én verruimen, over CBD, microdosing & moederschap. - Bestel hier de producten van Shinta: Healmary.nl - Boek: Toña Wong Chung - Hoe word ik de beste minnaar van de wereld? Bol.com/nl/nl/p/hoe-word-ik-de-beste-minnaar-van-de-wereld/9200000057203177/ - Fonkelend-ouderschap.nl- Instagram.com/torieofmylife- Serie: How to change your mind Netflix.com/title/80229847- Shinta.substack.comZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/5/2023 • 55 minutes, 41 seconds
Vrouw'en – Lois Kruidenier over alle fucks geven, heel veel seks & haar 'verboden' boek
Ze is woordkunstenaar en kan als geen ander haar gevoel op papier zetten. Ze weet mij telkens te ontroeren met haar woorden, waarvan sommigen écht een plekje in de Dikke van Dale mogen krijgen. Ik citeer: ‘Ik ben hard en zacht en kwetsbaarkracht’. Deze prachtige, wilde vrouw is niet bang om zich uit te spreken, haar kwetsbaarheid te laten zien en de rauwe randjes van het leven te benoemen. Schrijver en dichter Lois Kruidenier leert mij radicaal mezelf te zijn en álle fucks te geven.- Bestel hier de boeken van Lois: Loiskruidenier.nl - Aflevering The Good Enough Mother: https://open.spotify.com/episode/38KtgkefWDRZcwCq59mhYL?si=4cba720c68284054- Aflevering Schaamteloze seks als norm: https://open.spotify.com/episode/0GVn3ozW4bpt67tzQZTfcE?si=42b1d06da2c24e34- Nourished.nl- Boek: Esther Perel - Erotische Intelligentie https://www.bol.com/nl/nl/p/erotische-intelligentie/9200000121647249/ Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/29/2023 • 1 hour, 10 seconds
Vrouw'en – Lucy Woesthoff over new beginnings, haar innerlijke nerd & sisterhood
Ze liet haar geboorteland Engeland achter voor de liefde. Ze verhuisde van Nederland naar Ibiza met haar gezin, én ze verruilde Instagram voor de prachtige ‘Letters From Lucy’. Ze is auteur, en samen met haar man eigenaar van kindercontenthuis Dromenjager. Boven alles is ze moeder van 4 kinderen. Ik denk dat Lucy Woesthoff mij álles kan leren over hoe het is om je hart te volgen, en hoe je dat nou doet: loslaten… Want, zoals ik heb ervaren, is dat misschien wel een van de belangrijkste skills als het aankomt op het moederschap.- Schrijf je hier in voor Letters From Lucy: https://lucywoesthoff.com/letters-from-lucy/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/22/2023 • 51 minutes, 15 seconds
#49 De Eerste 1000 Dagen (voor papa’s to be) met auteur David Borman en Maarten Fischer van de Gezonde Generatie
Er wordt nog té weinig informatie vanuit het mannelijk perspectief gedeeld over het belang van De Eerste 1000 Dagen – ook met Mama’en richten we ons meestal tot de vrouw. Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je baby – is dé Mama'en-boodschap. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor haar. Het geldt ook… voor jou. Papa to be. De rol van de vader is onmiskenbaar. Die essentiële Eerste 1000 Dagen (waarin álle organen van het kind worden aangelegd, en de basis voor de rest van het leven wordt gevormd) starten namelijk al zo'n 90 dagen vóór de conceptie. En in die periode speelt onder andere de zaadkwaliteit van een man een hele grote rol. Good to know: 50% van de genetische lading komt van de man, zo ook 50% van de kans om zwanger te worden. Het is kraakheldere, onomstoten bewezen wetenschap. En dat is niet het enige, want ook de betrokkenheid van de partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna, kan een wereld van verschil betekenen voor de toekomst van een kind. In deze aflevering duik ik – in samenwerking met De Gezonde Generatie – in de materie, en dat doe ik met verloskundig opleider en auteur van Je eerste 1000 vaderdagen David Borman en Maarten Fischer van de Noaber Foundation. Een aflevering voor vaders in spe, maar zeker ook interessant voor elke partner van de zwangere. We delen inzichten uit de wetenschap, ervaringen uit de maatschappij én heel veel praktische adviezen.www.gezondegeneratie.nlMeer info David Borman:Cursus – Aanpakken voor aanstaande vaders: www.vadercursus.nlBoek – Je eerste 1000 vaderdagen is verkrijgbaar via Bol.comFoto David: Wilco van DijenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/30/2023 • 47 minutes, 51 seconds
#48 Moderne ouders als norm, met Lynn Berger, Tim Gouw en Ragna Heidweiller
Dé boodschap van Mama’en? It takes a village to raise a child. Maar, die village begint thuis. Met gelijkwaardigheid, met aanwezige partners en met waardering voor onbetaald werk. De realiteit laat echter zien dat moeders van jonge kinderen in Nederland gemiddeld 36 uur per week aan zorg voor kids, mantelzorg en huishouden besteden – voor vaders is dat 21 uur. Nogal een verschil. Ondanks dat de meeste stellen zeggen het graag 50/50 te wíllen doen, ligt het leeuwendeel van het werk op de schouders van vrouwen. Dat moet én kan anders. In deze aflevering zoek ik samen met boekenschrijvers en experts op dit gebied Ragna Heidweiller, Tim Gouw en Lynn Berger een nieuwe definitie voor Modern Ouderschap. Een pragmatisch gesprek, waarin we denken in oplossingen. Voor werkgevers, voor vaders die meer aanwezig willen zijn én voor een écht gelijkwaardige taakverdeling.Ragna Heidweiller is auteur van ‘In voor en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)’ én het ‘Werkboek voor de ideale roverdeling’. Meer info op Ragnaindra.com, waar je ook Het Grote Herverdelingsschema kunt downloaden.Tim Gouw maakt de podcast 'Papa Moet Het Doen' en schreef ‘De thuisblijfvader. Waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen’ Dethuisblijfvader.nlLynn Berger schrijft voor De Correspondent. Haar nieuwste boek ‘_Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’ is verkrijgbaar via kiosk.decorrespondent.nlZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/20/2023 • 55 minutes, 54 seconds
#47 In verbinding met jezelf en de wereld om je heen als norm, met Jetteke van Lexmond
Wij vrouwen zijn gemaakt voor verbinding. Met elkaar, met de wereld, met het niet-tastbare en op de eerste plaats met onszelf. Toch lijken we zo vaak die verbinding kwijt te zijn in een patriarchaal gedomineerde samenleving. Het tastbare domineert en we zijn per definitie sceptisch over alles wat niet wetenschappelijk bewezen is. Zonde eigenlijk. Neem een heel simpel voorbeeld als onze menstruatiecyclus. Het koste mij 37 jaar om me hiermee te verbinden en ik had geen idee wat de voordelen ervan waren. En hoé veel kracht zit er in het verbinden met en volgen van je intuïtie, bijvoorbeeld? Bovendien kun je, als je in verbinding staat met jezelf, ook beter verbinding maken met je omgeving. Sterker nog: je kunt je omgeving weer gebruiken om meer verbinding met jezelf te maken. In deze aflevering heb ik een heerlijk gesprek over het 'niet-tastbare' met Jetteke van Lexmond, die het platform Moonsisters runt en al jaren een prachtige maankalender maakt, om mensen te ondersteunen het beste uit zichzelf te halen in verbinding met de maan. We praten over de vrouwelijke cyclus, over de logica van leven met de maan en over hoe wij het niet-tastbare voor onszelf integreren in de mode- en mediawereld waarin we beiden werken.De Moon Calender koop je via: https://www.moonsisters.com/ Jetteke's boekentip – The Seat of the SoulZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/13/2023 • 54 minutes, 18 seconds
#46 Schaamteloze seks als norm, met Joy Delima, Marleen Janssen en Nynke Nijman
Halleluja, een hele aflevering over... seks! Wanneer praten we nou vrijuit over seksueel genot? Over zelfbeminning, over onze verlangens in alle soorten en maten, en over de enorme levenskracht die huist in vrouwelijke seksualiteit? Met maar liefst 3 geweldige gasten doe ik deze aflevering een poging een nieuwe norm te vinden als het gaat om openheid over seks. Misschien – als je zwanger bent of net moeder – staat je eigen seksualiteit niet bepaald bovenaan je lijstje, maar juist in deze fase waarin je je lichaam zoveel beter leert kennen en waarderen is er zó veel te ontdekken. Samen met Joy Delima, Marleen Janssen en Nynke Nijman duiken we in vrouwelijke seksualiteit in haar volste potentieel. Iets waar deze vrouwen, ieder op hun eigen manier, al hard aan werken. Een meer dan openhartig gesprek over autonomie tussen de lakens, het vallei-orgasme, seksfeesten én hoe je ontdekt waar jouw vuurtje van gaat branden (of juist niet).Joy Delima is actrice, columnist voor de Volkskrant over seks en schreef onlangs het boek Goed komen: https://www.bol.com/nl/nl/f/goed-komen/9300000130411404/Marleen Janssen schrijft al ruim 30 jaar over vrouwelijke seksualiteit in vrouwenbladen, schreef o.a. het boek Fantastische orgasmes en geeft trainingen in het vallei-orgasme: https://femalesecret.amsterdam/nl/ Nynke Nijman is psycholoog en consulent seksuele gezondheid, maakt de podcast Seks, Relaties en Liefdes! en schreef o.a. het boek Schaamteloze seks: https://nynkenijman.nl/Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/6/2023 • 1 hour, 12 minutes, 31 seconds
#45 Investeren in de eerste 1000 dagen als norm, met hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom (part II)
Oh, die eerste 1000 dagen! We kunnen er niet vaak genoeg méér over horen. Gezien het effect van deze periode – van conceptie tot de tweede verjaardag – op het latere mentale, fysieke en emotionele welzijn van een mens, is dit eigenlijk een veel te weinig breed gedragen en begrepen onderwerp. Gelukkig begint bewustwording te komen, zowel bij ouders (to be) als in de politiek. Maar er zijn ook, logischerwijs, nog steeds veel vragen. Daarom is het nu – ongeveer 1000 dagen na de allereerste aflevering van Mama'en - De Podcast – opnieuw tijd om prof. dr. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid en dé expert op dit gebied, het hemd van 't lijf te vragen. Want: hoe zit het precies met die pre-conceptiefase? Wat nou als je toch een stressvolle of ongezonde zwangerschap hebt gehad? Kun je het dan nog 'goedmaken'? En wát moet er gebeuren om een optimale start mogelijk te maken voor álle ouders en kinderen? We bespreken de nieuwste onderzoeksresultaten, praktijkvoorbeelden én ik stel haar de belangrijkste, meest voorkomende luisteraarsvragen die er sinds die eerste aflevering zijn binnengekomen. Bovendien is dit onderwerp niet alleen relevant als je zwanger bent of wil worden, of al kinderen hebt, maar óók als je niet zwanger bent of geen kinderwens hebt. Deze kennis zegt namelijk ook heel veel over jezelf. Inzicht in jouw eigen eerste 1000 dagen als foetus en baby, kan je ook helpen om jezelf te ontwikkelen, om jezelf te helen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/30/2023 • 52 minutes, 36 seconds
#44 Zwangerschap = gezond als norm, met verloskundige en onderzoeker Bahareh Goodarzi
‘Stop met het behandelen van zwangeren alsof ze ziek zijn.’ Na het lezen van alleen al de kop van dit interview met verloskundige en onderzoeker Bahar Goodarzi, wist ik dat ik haar móest spreken. Want, ben je ziek als je zwanger bent? Het antwoord is natuurlijk – mits je medisch bent, en vaak ook dan niet: nee! En toch zijn we gezonde zwangere vrouwen gaan behandelen alsof ze ziek zijn. We passen meer en meer interventies toe rondom de geboorte, en inmiddels leidt dat niet meer tot verbeterde geboorte-uitkomsten. Het geboorteproces is steeds meer gemedicaliseerd, terwijl het in de basis zo natuurlijk is als het voortbestaan als de mensheid. Uiteraard zijn medische interventies essentieel als ze levensreddend zijn of gecompliceerde geboortes versoepelen, maar veel zorg die we nu toepassen is gebaseerd op risicomijding en maakt dat er vrijwel geen ruimte meer is voor het feit dat een bevalling een bekrachtigende en bijzondere ervaring kan betekenen in het leven van de vrouw. Bovendien komen al die interventies ook niet zonder risico. Tijd om hier écht anders (en van álle kanten) naar te kijken. We praten over risicoselectie (hét onderwerp van het promotieonderzoek van Bahar), de invloed van onze sociaal-maatschappelijke omgeving op de zorg die we krijgen én we denken in oplossingen, die volgens Bahar ook écht vanuit onszelf moeten komen.Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/23/2023 • 50 minutes, 42 seconds
#43 The lost art of raising happy, helpful kids, with author Michaeleen Doucleff (in English)
Although parenting is perhaps the most natural thing a human being can do, at the same time it’s hard being a parent in modern Western society. Compared to parenting cultures around the world, we're actually pretty weird. Children are almost excluded from our grown-up world. We have come to believe that our kids have to be entertained all the time, that an authoritarian approach is the way to teach new things, and that tantrums and disobedience are just a part of normal. And all this causes a lot of struggle. Luckily, there is an easier way. For ourselves (less guilt!), but also to raise autonomous, helpful, happy kids. Out of the thousands of parenting books written, the New York Times bestseller: Hunt, Gather Parent is perhaps the most profound to read. Why? Because it's not about some new thought-up parenting strategy. It’s about how humanity raises children for thousands and thousands of years. Author Michaeleen Doucleff took her daughter to travel to three of the oldest cultures in the world – the Maya (Mexico), the Inuit (Northern Canada) and the Hadzabe (Tanzania) – to find answers to her parenting struggles and her mind was blown. In this episode, Michaeleen shares what she learned and I can tell you: it’s groundbreaking.The book Hunt, Gather, Parent is available on Bol.com: https://www.bol.com/nl/nl/p/hunt-gather-parent/9300000043889390/?bltgh=lk9RsVwhyQZNezvA4YFKLw.4_14.18.ProductTitleAs well is the Dutch version Jagen, Verzamelen, Opvoeden: https://www.bol.com/nl/nl/p/jagen-verzamelen-opvoeden/9300000016554822/?bltgh=h3hUWJR-qV8crPPSX1pJUA.2_29.31.ProductTitleZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/16/2023 • 1 hour, 1 minute, 53 seconds
#42 Mom-brainpower als norm, met brain balance expert Charlotte Labee
Hoe vaak schuif jij dingen af op je ‘mom brain’? Als je je sleutels weer eens kwijt bent of niet uit je woorden kunt komen (ugh, hoe heet zo'n vaatwasser voor je kleding...)? Als je als ware tigermom hyperalert naast je bed staat bij elk geluidje van je baby, of geen nieuwsbericht meer kunt zien zonder doos tissues? Veelal wordt de mom brain afgedaan als iets dat ons belemmert, dat het lastiger maakt weer op volle kracht mee te draaien of serieus genomen te worden. Maar eigenlijk is deze nieuwe skill set dé perfecte uitwerking van Moeder Natuur om de overlevingskansen van onze baby's te vergroten. Want hoewel het soms lijkt alsof we minder scherp of zelfs ‘dommer’ worden, worden er juist efficiëntere verbindingen gemaakt in het brein – met name in sociale vaardigheden, zoals empatisch vermogen. Baanbrekend Nederlands onderzoek laat grote veranderingen zien in de structuur van de hersenen van de vrouw tijdens de zwangerschap. Veranderingen die tot twee jaar na de bevalling zichtbaar blijven. De struggles die we ervaren met onze mom brain, hebben vooral te maken met het feit dat onze prestatiemaatschappij gewoonweg niet is ingericht op het prille moederschap. Want hoewel de verandering van ons brein dus deels een prachtig neurobiologisch fenomeen is, is de grootste oorzaak van blijvende vergeetachtigheid en overprikkeldheid stress gerelateerd. In deze aflevering praat ik met Brain Balance Expert en bestseller auteur Charlotte Labee over hoe we voor onszelf, maar vooral ook als samenleving, de verantwoordelijkheid kunnen nemen om beter voor ons overprikkelde moederbrein te leren zorgen.Free shipping op alle orders met code 'mamaen' 3 weken geldig na publicatie van de episodeZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/9/2023 • 55 minutes, 12 seconds
#41 Bewustzijn-ontwikkeling in het ouderschap als norm, met arts, medium & auteur Chetanya de Wit
Of we het nu willen of niet, we krijgen allemaal te maken met pijnpunten die we meekrijgen van onze ouders én die we automatisch – dan wel in een andere vorm – weer doorgeven aan onze eigen kinderen. Tenzij we ermee aan de slag gaan, om die vaak diepgewortelde traumalijnen te helen. Dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, ondervind ik zelf al minstens 7 jaar in het moederschap. Mijn persoonlijke coach Chetanya de Wit ondersteunt me bij mijn processen. Na elke sessie met haar voel ik me zó empowered. Alsof mijn innerlijk weten direct is aangesproken, en ik dingen opeens heel helder zie en ernaar kan handelen. In deze aflevering wil ik je daarom meenemen in zo'n coachingsessie. Chetanya is arts en medium, en ze ontwikkelde de fantastische, helende driebaanswegmethode (mét bijbehorende app) om emoties om te leren zetten naar handelingen die de pijn erachter helpen helen. We duiken in mijn persoonlijke struggle met grenzen stellen, het ontstaan van copingmechanismen én het doorbreken daarvan. Voor jezelf, maar dus ook voor je kind(eren). Door emoties te zien voor wat ze zijn, onszelf toe te staan ze te voelen en te dragen zónder schuldgevoel of zelfmedelijden en vervolgens op de meest échte manier te handelen vanuit ons pure bewustzijn. Een aflevering om misschien wel keer op keer te luisteren voor wie wil groeien als mens in de uitdagingen van het ouderschap.Download de 7th Sense – Daily Affirmations app hier.Voor Apple:https://apps.apple.com/nl/app/7th-sense-daily-affirmations/id1606904424Voor Android:https://play.google.com/store/apps/details?id=com.consciousmind.theseventhsense&hl=en&gl=US&pli=1 Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/2/2023 • 48 minutes, 48 seconds
#40 Motherhood as a tool for self-growth, with Dr. Shefali Tsabary (in English)
If you could choose just one Mama’en – De Podcast episode to listen to, pick this one! Motherhood, or parenthood, has everything in it to grow as a woman, as a person, and simultaneously empower your kids. It all starts with making a true inner connection with yourself, knowing yourself, being yourself 100% and making space for your children to do the same. An incredibly challenging path but the amazing Dr. Shefali is here to guide us through this. With a doctorate in clinical psychology from Columbia University, she specializes in the integration of Western psychology and Eastern philosophy. She’s New York Times Bestselling author of The Conscious Parent and A Radical Awakening, THE book that had the most profound impact on my life so far. She’s the number #1 expert in family dynamics and personal development. We talk about how we (us, mothers) have learned to play the ‘good girl role’ in life and expect our daughters to do the same, how to deal with tantrums over socks, carrots and toothbrushes and most important: how to heal as a woman, becoming your true self and using your parenting journey as the perfect tool to do so. Because along the way this is the best recipe to empower your children. Dr. Shefali shares the most beautiful insights from her brand new book The Parenting Map – which is available now on Amazon.Order The Parenting Map: Step-by-Step Solutions to Consciously Create the Ultimate Parent-Child Relationship now: https://www.amazon.nl/Parenting-Map-Step-Step-Parent-Child/dp/0063267950 And check out Dr. Shefali's summit which is on her website: https://www.drshefali.com/ The Parenting Map komt in augustus ’23 uit in het Nederlands als Het Opvoedkompas: https://www.bol.com/nl/nl/p/het-opvoedkompas/9300000143162952/?bltgh=hSACcfbXbUi-TwV6p1xG-Q.2_6.7.ProductTitleOok Radicaal Ontwaken is in het Nederlands verkrijgbaar: https://www.awbruna.nl/boek/non-fictie/shefali-tsabary/radicaal-ontwaken/. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/24/2023 • 43 minutes
#39 Holistische geboortezorg als norm, met gynaecoloog Marjolein Kok
Hoe kunnen we continuïteit van zorg bieden in de eerste 1000 dagen? Hoe kunnen we natuurlijke en medische zorg verenigen? Hoe kunnen we een vorm van geboortezorg verwezenlijken, die op álle vlakken het welzijn van de vrouw (en haar baby) centraal heeft staan? In de vorige afleveringen schetsten prof. dr. Ank de Jonge en verloskundige en PhD-kandidaat Rodante van der Waal heel duidelijk wat er beter kan (en moet!) in het huidige geboortezorgsysteem. In deze aflevering duiken we in de 'wat & hoe'. Gynaecoloog dr. Marjolein Kok droomt van deze nieuwe vorm van geboortezorg en zegde zelfs haar baan in het Amsterdam UMC op om haar plan te uit te werken: een Holistisch Geboortezorg Centrum. Holistisch in de breedste zin van het woord. Waar ouders en kinderen begeleid worden van (pre-)conceptie tot de eerste jaren. Inclusief de bevalling én voorbereiding op het ouderschap. Waar balans tussen natuurlijke ondersteuning en medische ingrepen de norm is. Waar thuis en ziekenhuis samenkomen. Om zo de meest optimale basis te creëren voor een nieuwe generatie. In deze aflevering deelt Marjolein haar persoonlijke verhaal; de reden dat zij als gynaecoloog besloot het anders te willen doen en de stappen in haar proces om deze droom te kunnen realiseren. Ook filosoferen we over het ripple effect dat zo'n centrum voor Holistische Geboortezorg kan veroorzaken.Marjolein is begonnen met een groep van 21 vrouwen, maar ook jouw ideeën zijn superwelkom om in kaart te brengen waar precies behoefte aan is. Input geven? Vul deze vragenlijst in om mee te denken:https://forms.gle/N6RevEm4kspv3dZi8Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/9/2023 • 28 minutes, 8 seconds
#38 Autonomie van de barende vrouw als norm, met verloskundige & PhD-kandidaat Rodante van der Waal
De grootste bepalende factor voor een positieve bevalervaring is de mate waarin jouw autonomie gewaarborgd, gesteund en serieus genomen wordt. En daarin kan de geboortezorg nog grote stappen maken. Vaak zijn we bang om ons kritisch uit te spreken over de geboortezorg, omdat we ook zo dankbaar zijn voor de mensen die er voor ons zijn. Maar het probleem zit 'm niet in een individuele zorgverlener die iets 'verkeerd' doet. Eerder gaat het over de geboortezorgcultuur waarin het eigenlijk 'normaal' geworden is om het zwangere lichaam toe te eigenen. Het barende lichaam wordt geobjectiveerd door een paternalistisch systeem, dat een vrouw wil vertellen wat zij moet doen en beslissen wat goed voor haar is. Dat uit zich meestal in kleine dingen: een goed uitgedacht geboorteplan niet serieus nemen, geen gehoor geven als een vrouw iets anders wil proberen, of manipulatie door uitzonderlijke risico's uit te vergroten. Verloskundige en PhD-kandidaat Rodante van der Waal doet onderzoek naar dit onderwerp, ook wel obstetrisch geweld genoemd, en kan precies uitleggen waar dat fijne lijntje zit – het lijntje tussen het wel of niet respecteren van de autonomie van de barende vrouw. Met Rodante duik ik in de definities van autonomie, respectvolle zorg en veiligheid rondom de zwangerschap en bevalling, we kijken naar wat kunnen leren van de intieme setting van een thuisbevalling én we filosoferen over hoe we kunnen toewerken naar een cultuurverandering met zelfbeschikking van de zwangere of barende vrouw als norm.Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/2/2023 • 44 minutes, 18 seconds
#37 Watchful attendance als norm, met hoogleraar Verloskundige Wetenschap Ank de Jonge
De geboortezorg is vooral ingericht op dingen ‘doen’ om barende vrouwen te 'helpen'. Denk aan: inleiden, ontsluiting meten, coachen bij het persen... We weten dat de zorgverlener een cruciale rol heeft tijdens een bevalling, maar onderzoek laat zien dat júíst datgene wat een zorgverlener niét doet een heel positieve uitwerking op de ervaring van de vrouw kan hebben. In de meeste gevallen is de vrouw vooral geholpen als haar verloskundige tijdens de baring veelal ‘niks’ doet en er gewoon 'is'. Observeert. Haar bubbel bewaakt. Inspeelt op de intuïtie van de vrouw. Misschien soms een suggestie doet. Deze vorm van zorg is essentieel bij de meeste bevallingen en heeft een naam: watchful attendance. In deze aflevering spreek ik de eerste hoogleraar Verloskundige Wetenschap van Nederland, prof. dr. Ank de Jonge, die deze term in het leven riep en het belang ervan onderstreept. Naast haar werk als eerstelijns verloskundige doet zij al sinds 2000 onderzoek naar haar vakgebied. Met als doel de geboortezorg te optimaliseren én (nog) betere geboorteuitkomsten te behalen. Met name voor de vrouw zelf. Want, al doen we het in Nederland heel goed en wordt er wereldwijd een voorbeeld genomen aan ons geboortezorgsysteem, er is altijd ruimte voor verbetering. We duiken in het belang van continuïteit, wetenschappelijk onderzoek met de vrouw centraal én watchful attendance-zorg als uitgangspunt.- Artikel U.S. vergeleken met Engeland & Nederland: The natural pattern of birth timing and gestational age in the U.S. compared to England, and the Netherlands. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36652413/- Onderzoek Academie Verloskunde Maastricht: Offerhaus, P., Jans, S., Hukkelhoven, C., Vries, R. de & Nieuwenhuijze, M. (2020). Women’s characteristics and care outcomes of caseload midwifery care in the Netherlands: a retrospective cohort study. BMC Pregnan- cy and Childbirth. 10.1186/s12884-020-03204-3- Australisch onderzoek n.a.v. overstroming: Continuity of midwifery carer moderates the effects of prenatal maternal stress on postnatal maternal wellbeing: the Queensland flood study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28956168/ - Onderzoek Watchfull attendance: 'Watchful attendance' during labour and birth. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33774268/ - Onderzoek Continuiteit van zorg: Continuous support for women during childbirth. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28681500/ - Onderzoek Voluit Zwanger (Academie Verloskunde Amsterdam Groningen), naar veerkracht en psychisch welbevinden bij zwangere vrouwen. https://www.childbirthnetwork.nl/onderzoek/voluit-zwanger/ - Onderzoek de VOICE studie (Amsterdam UMC), naar integrale geboortezorg. https://www.childbirthnetwork.nl/onderzoek/voice-studie/- Bevalbeter.nl – dr. Claire Stramrood- Onderzoek Baring Ervaring (Amsterdam UMC) van PhD-kandidaat Marit van der Pijl MSc. Zij schreef voor Mama'en dit artikel: https://mamaen.nl/elke-bevallingservaring-doet-ertoe/Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/26/2023 • 44 minutes, 50 seconds
#36 Epiloog. Birth wild and free. De wilde barende vrouw als norm, met doula Kassandra Schreuder
Waaah! It's a wrap. Het seizoen zit erop, en als toetje brengen we een ode aan vrouwelijkheid in haar meest wilde vorm. Aan wensen uitspreken, grenzen bewaken en de realisatie dat je helemaal oké bent als dingen niét binnen de lijntjes van de geijkte 'good girl' lopen. Een ode aan stoppen met pleasen, aan schijt hebben, aan fuck it! Want als we iets kunnen gebruiken tijdens het baren van een kind is dat het wel. Het begint met je uitspreken, je vrij voelen om je uit te spreken, de norm te bevragen als die je niet zint, voor jezelf opkomen, weten waar je voor staat, wat jij belangrijk vindt én weten waar jij wild van wordt. Daarom ga ik in de epiloog van dit podcast-seizoen – waarin we van zoveel mooie onderwerpen een ‘nieuw normaal’ onderzochten – los, met founder van Doulatribe.nl Kassandra Schreuder. We splurgen over oergevoel, seks, zweten en kotsen en échte verbinding (in de eerste plaats met onszelf). Over hoe we die wilde vrouw in onszelf naar boven halen en welke positieve uitwerking dit kan hebben op de bevalling, maar zéker ook lang daarna… En onthoud: wij vrouwen moeten van ver komen. Het kost tijd en waarschijnlijk een flinke dosis pijnlijke lessen voordat we allemaal het streven naar dat fucking perfecte plaatje kunnen loslaten. Maar we're in this together. En we verdienen allemaal álle ruimte en vrijheid om ons eigen vlammetje te vinden, wat dit ook voor je moge zijn. Het is tijd om te zijn wie jij ten volste wil zijn. Het is tijd voor ons wilde vrouwen.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/17/2022 • 37 minutes, 2 seconds
#35 In charge over je keizersnede. Moeder geassisteerde keizersnedes als norm, met gynaecoloog Koen Deurloo
De keizersnede, of liever: de buikgeboorte (want: gelijkwaardig naast vaginale geboorte) – eindelijk een volledige aflevering over dit belangrijke onderwerp. Volgens de laatste cijfers bevalt zo'n 17% van de vrouwen in Nederland met een buikgeboorte. Een ingreep om niet te onderschatten. Hoewel de kans op ernstige complicaties klein is (0.8%), is de keizersnede wel een buikoperatie waarvan je behoorlijk moet herstellen. Tot een keizersnede kan worden besloten als het minder veilig is om de baby op een natuurlijke manier geboren te laten worden. In sommige situaties vooraf gepland, soms als spoedkeizersnede tijdens de bevalling. Helaas komt er bij een keizersnede vaak een gevoel van falen kijken bij de moeder, terwijl ze zó hard gewerkt heeft. Onthoud dat je lichaam altijd een topprestatie geleverd heeft, die niét onderdoet aan een vaginale geboorte. Het is belangrijk dat we de buikgeboorte op waarde schatten en ook op de OK de vrouw en haar wensen centraal stellen. Dat dat kán, laat gynaecoloog dr. Koen Deurloo zien. Na het verzoek van een zwangere vrouw, voerde hij in 2017 de eerste moeder geassisteerde keizersnede (MAC) in Nederland uit. Hierbij kan de moeder zélf haar baby uit de buik te tillen. In deze aflevering vertelt hij alles over dat magische moment, het belang de ervaring van de moeder én hoe je óók bij de gynaecoloog je wensen bespreekbaar kunt maken en regie kunt blijven voelen over jouw bevalling.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Met de code MAMAEN ontvang je bij Snuggs.nl 15% korting op je bestelling via https://bit.ly/snuggs-MamaenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/10/2022 • 37 minutes, 54 seconds
#34 Positief bevallen in het ziekenhuis. Woman centered care in het ziekenhuis als norm, met arts Rianne Reijneveld
Elke bevalling is anders. Elke bevalervaring is anders. En lang niet elke bevalervaring is positief. Uit recent onderzoek van de afdeling Verloskundige Wetenschap aan het Amsterdam UMC blijkt dat 1 op de 5 vrouwen haar bevalling als negatief ervaart. Vervelende ervaringen blijken vooral te gaan over: een gebrek aan keuze, een gebrek aan communicatie, of een gebrek aan steun. Er worden nu te vaak, te snel medische interventies gedaan, onderstreept o.a. de WHO, in een proces dat juist gebaat is bij intimiteit, rust en kalmte. En te vaak, gebeurt dit zónder goed overleg met de barende vrouw. Met name voor haar ervaring, heeft dat grote gevolgen. Anno 2022 is het daarom de hoogste tijd dat we op zoek gaan naar een geboortezorgmodel waarin de vrouw centraal staat. Waarin zij de baas is in de bevalkamer. Of dat nu thuis, of in het ziekenhuis is. Het is tijd om bruggen te slaan tussen – wat vaak nog gezien wordt als – ‘twee kampen’. Betere voorbereiding voor en door vrouwen zelf is daarin belangrijk, maar er is óók meer informatie voor geboortezorgverleners nodig én aanpassingen in het ziekenhuis. Iedereen is gebaat bij verbinding, meer begrip en betere bevalervaringen. Voormalig verloskamer-arts en oprichter van de cursus @medisch.bevallen voor zorgverleners Rianne Reijneveld, zet zich daarvoor in. In deze aflevering zoeken we naar oplossingen om de wereld van medisch en natuurlijk bevallen samen te brengen. Met fijne inzichten om het gesprek met je zorgverleners aan te gaan én tips om een duidelijk geboorteplan te schrijven.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/3/2022 • 36 minutes, 35 seconds
#33 Educatie over borstvoeding. Langer voeden als norm, met lactatiekundige Laura Huberts
In Nederland geven we kort borstvoeding in vergelijking met andere Europese landen. In Nederland hebben we óók maar relatief kort verlof... Zou 't iets met elkaar te maken hebben? In deze aflevering duiken we in hét onderwerp dat mij op het Mama’en-gebied het meest intrigeert en waarin ik persoonlijk de grootste stappen gemaakt heb, met de nodige ups en downs. Borstvoeding is een gevoelig onderwerp, omdat er veel struggle voor moeders bij komt kijken – op verschillende fronten. En er is maar weinig support. De rode draad door deze podcast is die village die we zo ontzettend missen. Oók als het gaat om borstvoeding geven. Want, van wie leren we het nog? Daarbij komt dat het oordeel van vrouwen onderling groot is. Of je nu na de eerste weken wil stoppen, of juist door wil gaan tot je kind 2 jaar is. Openbaar voeden wordt bovendien enorm geseksualiseerd door de maatschappij, en überhaupt niet meer als 'normaal' gezien. Kortom: we worden als moeders niet goed genoeg voorgelicht en ondersteund om optimaal borstvoeding te kúnnen geven. Terwijl het zo'n belangrijke investering is. Het zwaartepunt van het gesprek rondom borstvoeding ligt nu té vaak op wat een 'goede' of 'slechte' keuze zou zijn, maar: die zijn er niet. Het gesprek zou veel meer moeten gaan over educatie en hoe we vrouwen beter kunnen supporten. Ik praat erover met lactatiekundige Laura Huberts. Die ons meteen een paar fijne kneepjes van het vak meegeeft.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/27/2022 • 45 minutes, 51 seconds
#32 De betrokken partner. Een educated partner als norm, met creative director Pascal Rotteveel
Tijd om je partner erbij te halen, want deze aflevering is helemaal voor aanstaande vaders en non-birthing parents. Wat kun je doen om je zwangere vrouw optimaal te ondersteunen? Niet alleen als ze kotsmisselijk boven de pot hangt, maar ook om haar bubbel te bewaken tijdens de bevalling en haar te supporten in borstvoeding en rust nemen tijdens de kraamtijd. Je rol als partner is essentieel. Om maar wat te noemen: tijdens de geboorte kun je haar roesbewaker zijn, de woordvoerder van jullie wensen en grenzen. Je kunt kalmeren, masseren, letten op haar energielevel en je bent oxytocine-booster nr. #1. Er bestaat een schat aan kennis om beslagen ten ijs te komen, maar het lijkt bijna vanzelfsprekend dat de zwangere het merendeel van de voorbereiding op de geboorte en de komst van de baby doet. Partners, en dan met name vaders in heteroseksuele relaties, vinden het vaak lastig om echt full-on betrokken te zijn. Niet zo gek ook, aangezien informatie vaak vooral gericht is op de zwangere (guilty as charged) en de boeken voor vaders nogal patriarchisch, stereotypisch en gimmicky zijn. Dat vond creative director Pascal Rotteveel ook, toen hij zich wilde voorbereiden op de geboorte van zijn zoon. Daarom maakte hij Birth Like a Man. Een veldgids voor vaders en non-birthing partners die vinden dat ze een meer supportive en actieve rol kunnen spelen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamweken. Hear, hear! Want dit écht samen doen, kan een wereld van verschil maken. Voor jou, de zwangere én jullie kind.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/20/2022 • 34 minutes, 16 seconds
#31 Romantiek is ver te zoeken. Relatiecoaching als norm, met relatiecoach Veronne van der Meijs
Samen kinderen krijgen, wát een mijlpaal voor je relatie. Een ervaring die jullie voor altijd met elkaar delen, een bezegeling van de liefde, voor het leven verbonden. Maar – peh, peh, peeeeh – je krijgt er ook een hoop bij: een gezamenlijk huishouden, struggles over gelijkwaardige taakverdeling, korte nachten en de enorme gedeelde verantwoordelijkheid van een kind. Die meeslepende romantische liefdesrelatie krijgt een nieuwe functionele, praktische dimensie. Gesprekken gaan over verschonen, slaapjes en schoolafspraken, en we delen meer schattige kinderfoto’s dan onze eigen verlangens en wensen. Het gaat steeds minder over ‘wat willen we’, en vaker over ‘wat moeten we’. Logisch wel, want deze ‘tropenjaren’ vragen nu eenmaal veel van ons. Maar hierdoor kan het wel voelen alsof er geen ‘jij en ik’ meer is. Hoé blijf je elkaar steeds opnieuw vinden, verbinding maken en elkaar aantrekkelijk vinden, als je doodmoe bent door de korte nachten met je baby, of van de honderden vragen van je kleuter, als er gewassen en gekookt moet worden, uitjes geregeld, je je ergert aan de troep van je lief en het énige moment dat je even bijkomt is als je op je werk zit? Oftewel: hoé kun je investeren in elkaar; in de liefde, in de seks, en in de relatie? Ik praat erover met relatiecoach Veronne van der Meijs van Bureau Liefhebbers. Over het nut van de welbekende datenight, geplande seks én relatiecoaching als onderhoud in plaats van oplossing.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/13/2022 • 35 minutes, 35 seconds
#30 Sh*t just got real. Rust tijdens de kraamtijd als norm, met fysiotherapeut Jody Kienhuis
De kraamtijd is rauw. Denk: lekkende borsten, kromme rug, pijn bij het plassen, netonderbroeken, kraamverbanden... En tegelijkertijd kan het óók de meest magische periode zijn. Omdat de focus meestal op de climax van de bevalling ligt, hebben we het bijna niet over de kraamtijd. Terwijl dat minstens zo belangrijk is, en je dit ook goed kunt voorbereiden. De heilige graal voor een optimaal herstel? Rust. Rust. Rust. Het belang van rust wordt onderstreept door verschillende culturen, de wetenschap en de psychologie. En toch, is rust nemen tijdens de kraamtijd nog steeds niet de norm in Nederland. We geven elkaar eerder schouderklopjes als we op dag twee na de bevalling alweer beneden staan en op dag vijf wasjes aan het draaien zijn. Maar, dat zou andersom moeten zijn. Dat we elkaar supporten zo min mogelijk te doen in die eerste weken. Want we onderschatten hoé belangrijk rust is. Niet alleen voor je herstel nu, maar je hebt er de rest van je leven profijt van. Ik praat hierover met fysiotherapeut Jody Kienhuis. We duiken in het belang van (lichamelijk én mentale) rust in de kraamtijd, het inschakelen van hulp (wie kookt wanneer? Jij in elk geval niet!) en ze deelt heel veel praktische tips voor een optimaal herstel.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/6/2022 • 38 minutes, 40 seconds
#29 Feministische moeders. Gelijkwaardig ouderschap als norm, met journalist Daan Borrel
Feit: vrouwen doen in Nederland het meeste in huis en in de zorg voor de kinderen. Vaak naast een betaalde baan. En om het bij te kunnen benen doen we concessies op vlakken als me-time en sociale contacten. Herkenbaar? Volgens cijfers van Women Inc. besteden vrouwen 1,5 keer meer tijd aan onbetaald werk dan mannen. Dat gaat niet alleen over wie de vaatwasser uitruimt, maar nóg meer over mental labour: het bedenken en plannen van de boodschappen, regelen van de opvang, tandarts, partijtjes, cadeautjes, zwemles, tasjes inpakken, op tijd nieuwe winterjassen aanschaffen... 60% van de stellen wil het werk en de zorg wel gelijk verdelen, maar dat lukt nu maar bij 1 op de 6. Bovendien zou 60% van de vaders meer tijd willen doorbrengen met hun kind. Als het nou zó ongelijk verdeeld is en we daar met zulke grote getale zó ontevreden over zijn: waaaaaarom lukt het dan niet om ouderschap gelijkwaardiger te maken? In deze aflevering praat ik met schrijver en journalist Daan Borrel over waar deze ongelijkheid vandaan komt én wat er nodig is om een verandering te maken. We hebben het over solo-care, inclusief ouderschap en ingewikkelde gesprekken aan de keukentafel.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/29/2022 • 35 minutes, 36 seconds
#28 Doodmoe (maar niét mislukt). Attachment-based baby- en peuterslaap als norm, met pedagoog Hanne Wils Kidd
En? Slaapt ‘ie al door?! Misschien wel de meest gestelde vraag aan nieuwe ouders. En eerlijk... die vraag beantwoorden (en de verwachting naleven), is misschien nog wel slopender dan de gebroken nachten zelf. Het idee dat er iets mis is, als je baby niet doorslaapt. Het allerbelangrijkste inzicht van deze aflevering: dat je baby niet doorslaapt bij 6 maanden, bij 1 jaar en ook bij 2 jaar is NORMAAL. Baby’s en peuters hebben geen slaapproblemen. Wij hebben een probleem. Als maatschappij. Er ligt een hoge druk op het ouderschap, en daarom zijn we gaan verwachten dat een kind zo snel mogelijk alleen in slaap leert vallen en leert doorslapen, terwijl dat biologisch gezien helemaal niet logisch is. Er is geen dier dat z'n jong alleen laat als het gaat slapen. Kinderen hebben hun ouders nodig om in slaap te vallen en als ze ’s nachts wakker worden. Dus: het is eerder uitzondering (en geluk!) dan regel als een baby vanaf 6 maanden (of eerder) al doorslaapt. In deze aflevering duik ik met pedagoog Hanne Wils Kidd in attachement-based baby-en peuterslaap. Ik deel mijn eigen struggles van de afgelopen jaren, we praten over normale slaap, over de wildgroei aan slaapcoaches én natuurlijk delen we ook praktische tips om je kind in slaap te helpen. Kleine spoiler: deze aflevering bevat géén magische trucs om je baby of peuter beter te laten slapen. Wél inzichten die het voor jou als ouder misschien draaglijker maken.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/22/2022 • 42 minutes, 40 seconds
#27 Bevallingsbullsh*t. Goed voorbereid baren als norm, met verloskundige Djanifa da Conceicao
‘Voorbereiden op de bevalling heeft geen zin’, omdat ‘het toch altijd anders loopt’, je daarmee ‘verwachtingen schept’ en ‘de kans op teleurstelling vergroot’. Hoé betuttelend zijn deze uitspraken... Op een sollicitatie waarvan je de uitkomst niet weet, bereid je je toch ook goed voor? Alsof het niet realistisch is om je voor te bereiden op de allergrootste prestatie van je leven: de geboorte van je kind. Bovendien mogen we er toch zeker wel alles aan doen om daar iets bijzonders van te maken? Hoe het geboorteproces ook loopt, je voorbereiding kan het verschil maken. Onderzoeken laten keer op keer zien dat hiermee ook de kans vergroot dat je goed terugkijkt op je bevalling. Educatie voedt je autonomie, en dat heb je nodig om er jouw proces van te maken. Als je weet wat je kunt verwachten, wat je opties zijn en wat jij daarin belangrijk vindt, kun je in elk moment van het geboorteproces weloverwogen eigen keuzes maken. ‘Je kunt je bevalling misschien niet controleren, maar wel degelijk beïnvloeden’, is het motto van bestsellerauteur Milli Hill, die Mijn lichaam, Mijn Baby, Mijn Keuzes schreef. En zo is het. In deze aflevering bespreek ik daarom samen met verloskundige Djanifa da Conceicao (zij startte het educatie-platform: VerlosMoeder) een aantal misvattingen over de geboorte die je met goede voorbereiding kunt tackelen. We praten over liggen op je rug (niet logisch), de veiligheid van thuisbevallen (net zo veilig als het ziekenhuis), overtijd zijn (pas na 42 weken), ontsluiting meten (hoeft niet als je niet wil) en de aanwezigheid van je oudere kindje(s) (kan gewoon!).Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/15/2022 • 34 minutes, 23 seconds
#26 Méér ruimte voor zwanger zijn. Een 21e-eeuws zwangerschapsverlof (o.a. vrije dagen voor zwangerschapsmisselijkheid) als norm, met voorzitter Stichting Zelfbewustzwanger Eline Leijten
Werken alsof we niet zwanger zijn, en zwanger zijn alsof we niet werken. We doen de zwangerschap 'er wel even bij'. Terwijl, in mijn geval, die ellendige zwangerschapsmisselijkheid en extreme vermoeidheid (met name in het eerste trimester) soms echt ondraaglijk waren. Hoé fijn zou het zijn als je in die eerste fase met een gerust hart verlof kunt opnemen als dat nodig is? Bovendien zijn er talloze voordelen te noemen om meer ruimte te creëren voor de zwangerschap en het ouderschap. Niet alleen voor onszelf en onze ontwikkeling als mens, voor gendergelijkheid, maar ook voor de gezondheid van toekomstige generaties. De beste investering die je kunt doen, stelt onder andere Hoogleraar Vroege Ontwikkeling Tessa Roseboom, is in de eerste duizend dagen. Van conceptie, tot de tweede verjaardag. Echter zijn de verlofregelingen rondom ouderschap in Nederland karig, veel te kort en ze houden de traditionele rolverdeling waarbij moeders zorgen en hun partners meer werken in stand. Heel ouderwets, al helemaal ten opzichte van andere Europese landen waar ouders wel langer én gelijk verdeeld verlof krijgen. In deze aflevering praat ik daarom met Eline Leijten, voorzitter van Stichting Zelfbewust Zwanger (binnenkort: Het Buikencollectief). Zij pleit voor een 21e-eeuws verlofsysteem. Voor méér recht op rust nemen, langer verlof voor de zwangere en gelijk geboorteverlof voor partners. We delen onze eigen ervaringen met het eerste trimester, en we denken in oplossingen die we zo snel mogelijk tot uitvoer kunnen brengen.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/8/2022 • 40 minutes, 25 seconds
#25 The Good Enough Mother. Goed genoeg als norm, met GZ-psycholoog Anja van Onna
Ben ik pas goed genoeg als ik álles heb gegeven? Natuurlijk weet onze ratio dat het antwoord daarop ‘nee’ is, maar in de praktijk valt het niet mee om genoegen te nemen met ‘goed genoeg’. Terwijl de wetenschap laat zien dat er ook in het moederschap ruimte is voor falen. Onze snelle prestatiemaatschappij legt een immense druk op ons als moeders (en we gooien daar vaak zelf nog een schepje bovenop). Geen moeder is perfect, en perfectie is ook niet iets om na te streven. Sterker nog: het is zelfs gezond als je kinderen zien hoe jij dealt met fouten. Waar het om gaat, is hoe je je vervolgens herstelt. En ook (of juist!) als je voor jezelf kiest ben je goed genoeg, je bent naast moeder ook vrouw. Tijd voor jezelf maken is belangrijk, het is oké ook als je even géén zin hebt in je kinderen. Daarom staat de officiële eerste aflevering van dit seizoen in het teken van: the good enough mother. Samen met Anja van Onna – GZ-psycholoog en mede-oprichter van De Hele Mama, een platform voor holistische vrouwenzorg – duik ik in dit onderwerp. We praten over álles geven, over pleasen en het knagende schuldgevoel van alle kanten, over fouten maken en veilige hechting. Verhelderend, to the point en vól met praktische tips om meteen toe te passen. Kortom: een flinke dosis liefde en motivatie.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/1/2022 • 35 minutes, 39 seconds
#24 Proloog: Here to be your village. De community om je heen als norm, met antropoloog Roanne van Voorst
It takes a village to raise a child, maar waarom leunen we in de Westerse, individualistische maatschappij dan zo ontzettend op de zelfredzaamheid van nieuwe ouders? Het is niet normaal om alles alleen of binnen een kerngezin te doen. Van verschillende culturen over de hele wereld, waar de community de kern vormt, is bekend dat ouders en kinderen véél minder stress ervaren. De band tussen ouder en kind is gebaseerd op samenwerking in plaats van controle, en op vertrouwen in plaats van angst. Verzorgd en opgevoed worden door meerdere vertrouwde personen heeft, zo blijkt ook uit onderzoek, positieve effecten op zowel de ouders als het kind. Toekomst-antropoloog Roanne van Voorst kan hier als geen ander over vertellen. Ze schreef de geweldige boeken Ooit aten we dieren, en Met z'n zessen in bed, en leefde over de hele wereld bij verschillende culturen. De Proloog van dit seizoen legt het fundament voor alle afleveringen én de motivatie achter Mama’en. We praten over de support die de mensheid altijd gevonden heeft in communities, maar die we in het Westen lijken te zijn kwijtgeraakt, én we geven heel concrete ideeën om in Nederland je eigen ‘village’ te bouwen.Vitakruid is founding partner van Mama'en - ga naar www.vitakruid.nl/mamaen voor meer info.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/25/2022 • 35 minutes, 26 seconds
#23 De fantastische werking van ons lichaam tijdens de geboorte (en waarom het belangrijk is dit de ruimte te geven) met geboorteconsulente Anna Verwaal
De season finale! En wat voor één: een ode aan het vrouwelijk lichaam en waar het allemaal toe in staat is. Het natuurlijke bevalproces van ons lichaam zit namelijk werkelijk wonderbaarlijk ingenieus in elkaar. Bij elke fase van de geboorte horen specifieke hormonen die in het zoogdierengedeelte van onze hersenen worden aangemaakt, en elk hormoon dat vrijkomt heeft weer effect op het volgende om zo bijvoorbeeld weeën aan te sturen, pijn op te vangen en kracht te geven om te persen. En dat doet ons lichaam helemaal zelf. Een rustige sfeer, gedimde verlichting, privacy, ruimte om geluiden te maken en posities te kiezen, zijn essentieel om deze hormooncocktail optimaal haar werk te laten doen. Maar (te) vaak verstoren we deze hormoonhuishouding tijdens bevallingen in Nederland. Door in te grijpen als het niet snel genoeg lijkt te gaan (bijstimulatie met synthetische oxytocine), verplaatsing van locatie (in de auto naar het ziekenhuis), of zelfs te vragen om op bed op je rug te gaan liggen (in plaats van vrij te laten bewegen). In deze (voorlopig laatste want ik mag straks weer zelf gaan bevallen) aflevering pleit de fantastisch inspirerende Anna Verwaal ervoor dat we dit hyperintelligente proces van het lichaam meer aandacht en ruimte geven en met deze kennis op zak beter nadenken over de begeleiding van een geboorte en niet noodzakelijke (!) medische ingrepen. Anna deelt haar kennis en ervaring die ze opdeed tijdens het begeleiden van honderden bevallingen zowel in verloskamers als thuis, én het bestuderen van wetenschappelijke onderzoeken van o.a. dr. Sarah Buckley en andere experts. Een super leerzame, inzichtgevende aflevering voor elke vrouw die gaat bevallen, maar óók juist interessant voor wie werkzaam is in de geboortezorg. Ben dankbaar dat ik dit nog met 37 weken zwanger kon maken want deze kennis moet gedeeld worden! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/7/2021 • 1 hour, 9 minutes, 48 seconds
#22 Contact maken met je baby (in je buik) met babyfluisteraar Layla Cremer
De meeste moeders maken, bewust of onbewust, al contact met hun kindje als het nog in de buik zit. Door schopjes en porretjes uiteraard, maar je kunt ook tegen je baby praten, een connectie voelen of zelfs een ontmoeting hebben in een droom of tijdens een meditatie. Toch blijft het voor velen van ons nog best abstract en lastig om dit contact op te zoeken en te herkennen. Zeker in ons drukke bestaan is er weinig ruimte voor deze minder tastbare kanten van de zwangerschap. Hoog tijd om hier meer aandacht aan te besteden, omdat het zowel voor jou als aanstaande moeder als voor je kind heel waardevol kan zijn. Onder andere vanwege het inzicht dat kinderen al in de baarmoeder bewuste wezens zijn (zoals blijkt uit veel recent wetenschappelijk onderzoek) en meevoelen op zowel fysiek als emotioneel niveau. Het oefenen met contact maken kan ook een mooie, simpele manier zijn om je zwangerschap bewust te doorleven, het kindje in je buik meer aandacht te geven of het alvast te leren kennen. En, niet op de laatste plaats, het kan je helpen je moederlijke intuïtie te leren voelen en vertrouwen. In deze aflevering bespreek ik samen met Layla Cremer - die al jaren als babyfluisteraar haar succesvolle praktijk runt - de waarde van dit vroege contact en onderzoek ik welke praktische tools & tricks tot je mogelijkheden behoren om er zelf mee aan de slag te gaan. Van een schrijfoefening tot een symbool uitkiezen, maar ook bijvoorbeeld het tijdstip waarop contact maken vaak het makkelijkst gaat. Of je nu heel spiritueel bent of broodnuchter: iedereen kan dit, en het kan ook helemaal op je eigen manier. Hopelijk inspireert dit gesprek je het wellicht eens te proberen, en wie weet welke mooie, kleine of grote ervaringen eruit voortvloeien. Met de adviezen van Layla heb ik in ieder geval al heel wat bijzondere momenten mogen ervaren, die me tot op de dag van vandaag nog kippenvel bezorgen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/30/2021 • 1 hour, 2 minutes, 5 seconds
#21 Een hele aflevering in het teken van en voor je partner! met artsen en oprichters van Drs Mama, Bregje Feuth & Mirte Wibaut
De betrokkenheid van jou als partner bij de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd, is van groot belang. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat continue steun aan je vrouw een geweldige invloed kan hebben op het verloop van de bevalling. Hoog tijd om de partner als volwaardig persoon te betrekken in het proces naar het ouderschap. Want eerlijk, dat gebeurt nu veel te weinig. Artsen Bregje Feuth en Mirte Wibaut van Drs Mama pleiten in deze aflevering voor een meer actieve, betrokken rol van de partner (en ook meer ruimte en respect daarvoor vanuit de zorg, de maatschappij én vanuit de zwangere vrouw). Deze aflevering is daarom helemaal voor jullie. Welke rol wil jij pakken tijdens de geboorte van je kind? Ben je toeschouwer, supporter, of ga je voor de rol als coach? Door samen te praten over jullie geboortewensen (ja, óók die van jou dus) ontdekken jullie wat jullie beiden belangrijk vinden, wat bij jullie past en bereiden jullie je samen voor. Niet alleen is dat tijdens de bevalling heel erg fijn voor de vrouw, maar het teamwork kan ook veel betekenen voor jullie relatie en jullie start als gezin. We praten in deze aflevering onder andere over concrete vragen die je elkaar kunt stellen ter voorbereiding, de rol die jij als partner kunt pakken in het contact met zorgverleners en de voordelen die het optimaal benutten van je partnerverlof met zich meebrengt. We bespreken hoe het verruimde partnerverlof niet alleen fijn is voor de hechting met je kind en de rust in de thuissituatie, maar ook een grote rol kan spelen in meer inclusiviteit en balans op maatschappelijk niveau. Deze aflevering kun je zien als mini-cursus én als uitnodiging om je nog meer te verdiepen in het geboorteproces en de verschillende scenario’s.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/24/2021 • 1 hour, 24 minutes, 55 seconds
#20 Persoonlijke ontwikkeling in de aanloop naar, tijdens en na de geboorte - met auteur, mindfulness-trainer en cultureel antropoloog Anna Myrte Korteweg
De ervaring van een zwangerschap en bevalling kan een stoomcursus persoonlijke ontwikkeling betekenen. Misschien wel juist dankzij die gierende hormonen door ons lijf reizen allerlei vragen en emoties naar de oppervlakte. Als we daar nu iets mee doen kunnen we daar de rest van ons leven baat bij hebben. Naast het fantastische fysieke proces van de zwangerschap en bevalling, kan de weg naar moeder worden ook heel veel betekenen op mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Alleen geven we daar vaak een stuk minder aandacht aan. Ik ga hierover in gesprek met Anna Myrte Korteweg, schrijver van het boek Vrije Geboorte (over een bevalling waar jij 100% achter staat) en het onlangs verschenen Mijn Reis Naar Binnen, dat nog specifieker gaat over het belang van goede voorbereiding op de geboorte en vooral de persoonlijke groei die dit ons kan opleveren. Van het effect van innerlijke (mindset en intentie) en uiterlijke (sfeer en omgeving) omstandigheden op onze beleving van het geboorteproces, tot het maatschappelijk belang van persoonlijke ontwikkeling (in de vermannelijkte cultuur waarin we leven). Want als er één ding uit dit filosofische gesprek duidelijk is geworden voor me dan is het dat de reis naar binnen niet gaat over het behalen van doelen, over dingen moeten of over perfecter worden maar eerder gaat over zelfliefde, mildheid en overgave. De weg naar het moederschap is een kans op nieuwe inzichten, op verzachting en tegelijk het vinden van een ongekende kracht die in vrouwen schuilt. Een ontdekking en ontwikkeling waar je de rest van je leven profijt van kunt hebben. Ik hoop dat deze aflevering je handvatten biedt om die ‘reis naar binnen’ voor jezelf te kunnen maken, op jouw manier.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/16/2021 • 1 hour, 6 minutes, 36 seconds
#19 Een gesprek over miskramen en ruimte voor herstel (met persoonlijke verhalen van Nina, Kim en andere vrouwen) met ayurveda-coach en yogadocente Kim van der Veer
Misschien goed om te beginnen met een trigger warning voor vrouwen voor wie dit een erg gevoelig onderwerp is. We praten deze aflevering namelijk over miskramen. Het lijkt vaak alsof iedereen heel makkelijk zwanger wordt, maar tegenslagen worden gewoonweg minder gedeeld. Er zijn enorm veel vrouwen die te maken krijgen met een miskraam, of zelfs meerdere. De cijfers variëren, maar volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap eindigt 10-15% van de zwangerschappen in een herkenbare miskraam. Echter als we een miskraam meemaken, verwerken we het verdriet of de onzekerheid vaak alleen, is er weinig nazorg en wordt er vanuit onze omgeving nauwelijks naar het herstel gevraagd. Gelukkig ontstaat er langzaam meer openheid over dit belangrijke onderwerp. De WHO roept op tot meer aandacht en respectvolle zorg rondom miskramen, en ook bijvoorbeeld via Instagram worden vaker verhalen gedeeld. In dit gesprek praten Kim en ik over onze persoonlijke ervaringen, en ik lees verhalen voor die vrouwen hebben ingestuurd naar aanleiding van mijn oproep op Instagram (mijn DM explodeerde, wat al aangeeft hoe vaak het voorkomt). We bespreken het mogelijke verloop van een miskraam, de verschillende belevingen die vrouwen ervan kunnen hebben, het omgaan met rouw, schuldgevoelens en het herstel van je lichaam (waar eigenlijk nog maar zo weinig over bekend is). De belangrijkste boodschap: je bent niet alleen! Je mag er (als je dat wil) open over zijn en alle ruimte nemen om een manier te vinden om ermee om te gaan. Volgens de ayurveda ben je, net als na een bevalling van een gezond kind, een kraamvrouw na een miskraam, dus je herstel heeft aandacht nodig. Ayurveda-expert Kim van der Veer deelt praktische handvatten vanuit haar eigen ervaring en haar kennis van de ayurveda (denk aan rust, warmte, kruiden, oliën en goede voeding) om jezelf (of met hulp van anderen) de liefdevolle nazorg te geven die je verdient. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/10/2021 • 1 hour, 37 minutes, 45 seconds
#18 Het belang van een sterk zwanger lichaam met pre- en postnataal fitnessexpert Romana Serno
Sporten, of beter: bewegen tijdens je zwangerschap is essentieel om je energiek, fit en sterk te voelen. Maar het is daarin van groot belang om te weten wat wel en niet past bij je zwangere lichaam. ‘Blijven doen wat je doet, zolang het goed voelt’, gaat (in tegenstelling tot wat we vaak denken) helaas niet op. Romana Serno is dé pre- en postnataal fitnessexpert die ons hier alles over kan vertellen. In deze aflevering deelt ze haar kennis over de vrouwelijke anatomie en legt ze uit hoe we écht leren luisteren naar ons lichaam. Ze geeft antwoord op vragen als ‘wat is nou een sterk vrouwenlichaam?’ (spoiler: dit heeft weinig met gewicht of zichtbare spieren te maken), legt uit welke sporten een no-go zijn (o.a. hardlopen) én deelt héél veel praktische tips en oefeningen om een goede balans te vinden tussen veilig sporten en ontspanning in aanloop naar je bevalling. Wist je dat een krachtig lichaam enorm veel zwangerschapskwalen kan voorkomen en zelfs genezen? We bespreken ook het belang van goede ademhaling en de benefits daarvan voor je bekkenbodem, je stresslevel en je stabiliteit. En we besteden uitgebreid aandacht aan de belangrijke herstelperiode in het vierde trimester, waarbij rust en geduld het mantra zijn in het opnieuw opbouwen van je normale sportroutine (en waarom je daar minimaal zes maanden de tijd voor moet nemen). Een superpraktisch, leerzaam gesprek voor elke zwangere vrouw. Of je nu topfit bent, veel sport en dit veilig wilt voortzetten tijdens je zwangerschap, maar ook als je rustig wilt beginnen met je conditie opbouwen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/4/2021 • 1 hour, 5 minutes, 26 seconds
#17 Een ode aan hypnobirthing (en meer waardevolle inzichten over de geboorte) met verloskundige & geboortecoach Aline Kiers
Er hangt nog steeds een zweem van geitenwollensok rondom hypnobirthing. Zonde, want als je er dieper induikt leer en zie je dat de boodschap en de technieken juist heel praktisch, waardevol én bewezen effectief zijn. In deze aflevering duik ik daarom met de bevlogen Aline Kiers, verloskundige en oprichter van de populaire geboortecursus Mom & Co, in de wereld van hypnobirthing en bespreken we een aantal fantastische tools om ons voor te bereiden op de geboorte. De kern van hypnobirthing is erop gericht je te helpen ontspannen (wat het geboorteproces positief beïnvloedt) en je te helpen omgaan met het verloop van het proces en de pijn (om dit te ervaren als iets krachtigs en niet iets om bang voor te zijn). Daarbij gaat het niet om streven naar een ‘ideale bevalling’. Het gaat erom dat je doet wat jij voelt, de regie pakt en bij jezelf kunt blijven. We bespreken de oorsprong van hypnobirthing, de werking van ons autonome zenuwstelsel en de aanmaak van hormonen tijdens de bevalling, de invloed van een positieve mindset, en de kracht van goed voorbereiden en het lezen, zien en horen van geboorteverhalen. Aline is een baken van kennis en weet heel helder uit te leggen hoe de geboorte werkt en wat je kunt doen om er zo relaxed mogelijk in te gaan (en deelt daarin ook haar persoonlijke verhaal van een geplande keizersnede en hoe ze daar een hele mooie ervaring van maakte). Al met al, een gesprek waardoor ik gewoon weer zin kreeg in mijn bevalling.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/28/2020 • 1 hour, 16 minutes, 6 seconds
#16 Bevallen als een feminist (en jouw keuzes in het geboorteproces) - met bestseller auteur Milli Hill, in English
In elke bevalling zijn een gezonde baby en moeder belangrijk. Dat is een feit. Maar dit is niet het enige dat telt. Er mag (moet!) veel meer aandacht komen voor de ervaring en de stem van de barende vrouw. ‘Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn keuzes. Bevallen als een feminist’, luidt de Nederlandse titel van het meest recente boek van Engelse bestseller auteur Milli Hill. En dat zegt eigenlijk alles over deze aflevering. Het is tijd dat feminisme de geboortezorg betreedt. Want hoewel we een bevalling niet kunnen controleren, is er heel veel dat we wél kunnen beïnvloeden. Door te begrijpen hoe je lichaam werkt, welke invloed je omgeving heeft, wat je rechten zijn en te weten wat jij voor jouw bevalling belangrijk vindt, vergroot je de kans op een positieve ervaring. Uiteraard in samenwerking met zorgverleners die er zijn om jou en het proces te ondersteunen.
‘Bevallen als een feminist’ betekent niet één manier van bevallen. Er is geen goed of fout. Het gaat om jouw ervaring. Jouw gevoel van autonomie, kracht en eigenwaarde in een van de belangrijkste gebeurtenissen van je leven. Met Milli bespreek ik de grootste misvattingen rondom de geboorte, de geschiedenis van bevallen in vogelvlucht én wat we kunnen doen om het geboortesysteem zo in te richten dat dit vrouwen (en daarmee het geboorteproces) optimaal ondersteunt. Wat mij betreft onmisbare informatie voor elke vrouw die gaat bevallen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/19/2020 • 1 hour, 27 minutes, 9 seconds
#15 De waarde van spiritualiteit tijdens de zwangerschap - met schrijfster Susan Smit
Een zwangerschap is oeraards en hoogst spiritueel, schrijft Susan Smit in haar boek 'Zwanger met lichaam en ziel', en het kan - mits bewust doorleeft - een periode van persoonlijke groei zijn. Tijdens de zwangerschap en de bevalling focussen we in de Westerse cultuur vaak op lichamelijke, tastbare veranderingen. Terwijl je intuïtie, innerlijk weten en andere minder tastbare aspecten juist in deze periode van nature meer opkomen, en de behoefte hier aandacht aan te geven toeneemt. Net zo belangrijk als rust nemen en gezond eten tijdens de zwangerschap, is het om je bewustzijn open te stellen voor het kindje dat bij je komt. In deze aflevering benaderen we daarom de zwangerschap, bevalling en het moederschap vanuit een spirituele invalshoek. We praten over onderwerpen als: de levensopdracht van je kind, het (re-)incarnatieproces, en waarom een ziel voor zijn of haar ouders kiest. Ook komt de waarde van spiritualiteit in het dagelijks leven aan bod. Hoe kunnen we met uitdagingen omgaan, waar elke moeder vroeg of laat mee te maken krijgt, en deze inzetten voor persoonlijke groei? En hoe kunnen we het verlangen naar perfectie loslaten vanuit een groter vertrouwen in het leven? Susan kan als geen ander deze mystieke kanten van de zwangerschap helder, direct en begrijpelijk vertellen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/12/2020 • 1 hour, 15 minutes, 52 seconds
#14 Een pleidooi: meer respect en ruimte voor het moederschap (en het belang van onze vrouwelijke kracht) - met feminist Kaouthar Darmoni
Wow! Ik ben zo blij dat ik deze season finale met jullie kan delen. De fantastische Kaouthar Darmoni - feminist en directeur van vrouweninstituut Atria - pleit in deze aflevering voor meer ‘womb power’ in de wereld. Het is tijd dat we als (aanstaande) mama’s onze ruimte innemen! Want het patriarchale systeem waarin we leven en werken (en waarin we dus ook zwanger zijn, bevallen, moeder zijn en carrière maken) mist vrouwelijke kwaliteiten. We leven vooral vanuit ons hoofd, ons brein, en lijken vaak het contact met de rest van ons lichaam kwijt te zijn. En dat zie je terug in de manier waarop we in Nederland omgaan met zwangerschap, de bevalling en het kersverse moederschap. Namelijk: als een medische aangelegenheid, om daarna ‘zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan met lekkende borsten’, om met de woorden van mijn geweldige gast te spreken. Is dat dan women empowerment? Volgens Kaouthar is het tijd dat we onze vrouwelijke krachten weer leren omarmen en uiten, en daarmee onszelf empoweren en beseffen dat het moederschap alle ruimte verdient. Het is tijd voor een systeem dat inclusief is. Inclusief voor vrouwen die carrière willen maken ´n moeder willen zijn (zoals ze dat in Scandinavische landen al zo goed doen), inclusief voor elke keuze die je als moeder wilt maken. Kaouthar geeft lezingen, trainingen en danslessen over de hele wereld, om vrouwen (óók inspirerend als je geen moeder bent) te stimuleren hun sensuele, authentieke powers te activeren en in te zetten. Om leiding te geven in het bedrijfsleven, om je leven te leiden op jouw manier, én om zwanger te zijn en te bevallen zoals jij dat wilt. De wereld heeft deze womb power hard nodig en het zit in ons allemaal om die uit te kunnen dragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/22/2020 • 1 hour, 8 minutes, 50 seconds
#13 Een ode aan de magische placenta - met placenta specialist Mirjam Heemskerk
In deze aflevering bespreek ik een onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn (maar wat vaak ook nog zo onderbelicht blijft): de placenta. Want wat weten we eigenlijk over het orgaan dat ons verbindt met ons kind tijdens de zwangerschap? Als je je erin verdiept, is het werkelijk magisch te noemen. Het orgaan wordt tijdens de zwangerschap aangemaakt uit DNA van de moeder en de vader, en verlaat het lichaam weer als het haar functie heeft volbracht. Het levert zuurstof aan de baby, reguleert hormonen en verwerkt afvalstoffen. Ze vormt een prachtige levensbrug tussen moeder en baby. In sommige culturen is de placenta zó heilig dat ze ook wel de tweelingziel van de baby wordt genoemd en na de geboorte wordt begraven als plek voor het kind om altijd naar terug te kunnen keren. Hier in Nederland echter, vinden we het vooral een vies bloederig ding waarmee we snel de verbinding verbreken door de navelstreng door te knippen. Zelf dacht ik precies zo na de geboorte van mijn eerste. Maar mijn kijk erop veranderde naar mate ik meer over de placenta te weten kwam. Naast het spirituele, emotionele aspect zitten er ook tal van mentale en lichamelijke voordelen aan om de verbinding tussen je baby en de placenta na de geboorte nog even intact te laten (zoals extra zuurstofrijk bloed wat nog naar je baby gepompt wordt). Na mijn tweede zwangerschap en heel wat leeswerk, heb ik er zelfs voor gekozen om mijn placenta te laten capsuleren (note: doe dit altijd in goed overleg bij een betrouwbare specialist en weet ook in welke gevallen je het beter níet moet doen). In deze aflevering deel ik hierover mijn ervaring. Een ding is zeker: de placenta verdient meer respect dan we het nu gemiddeld geven. Samen met placenta-specialist Mirjam Heemskerk bespreek ik alle opties die je hebt als het aankomt op de placenta (van een (halve) lotusgeboorte tot het laten capsuleren ervan), zodat je ook daarin de keuzes kunt maken die het beste bij jou passen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/17/2020 • 59 minutes, 37 seconds
#12 De wondere wereld van borstvoeding - met lactatiekundige Nike Mencke
Zoals ontspanning en vertrouwen een positief effect hebben op je zwangerschap en bevalling, geldt dat nét zo voor borstvoeding geven. Het vrouwenlichaam is ervoor gemaakt, en je mag ervan uitgaan dat jij en je kindje het kunnen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar lactatiekundige Nike Mencke heeft in haar jaren ervaring ongelofelijk veel vertrouwen in baby’s en borsten gekregen. Maar toegewijd borstvoeding geven kan een behoorlijke struggle zijn en flink wat stress en emoties met zich meebrengen (ruim 90% van de probleemgevallen die zij ziet is niet lichaam maar stress gerelateerd). De standaard geboortezorg wordt helaas nog te weinig opgeleid in lactatiekunde om ons optimaal te kunnen ondersteunen, terwijl we als kersverse moeders zoveel baat hebben bij goede informatie en support. In deze aflevering pleit Nike voor een verschuiving van inzicht: borstvoeding geven is niet het doel, maar vooral een fantastisch middel om een liefdevolle band op te bouwen met ons kindje (en dat haalt meteen de druk van de ketel als het toch niet lukt, want er zijn ook nog heel veel andere manieren om die band op te bouwen). We praten verder over houdingen, kolven, schema’s (of eigenlijk: het loslaten van schema's) en je opties als het voeden toch niet lijkt te lukken.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/8/2020 • 1 hour, 4 minutes, 16 seconds
#11 De rol van voeding tijdens je zwangerschap (wat je wél mag eten en hoe het je optimaal kan ondersteunen in je herstelproces na de geboorte) met voedingsdeskundige Sharon Asscher
Pak maar alvast pen en papier, want dit is zo'n aflevering waarbij je aantekeningen wilt maken en na de tweede of derde keer beluisteren waarschijnlijk weer nieuwe dingen hoort. Logisch ook, er is geen thema wat vaker besproken wordt tijdens de zwangerschap dan voeding. Maar geen zorgen, in deze aflevering hebben we het niet over wat je allemaal niét meer mag eten. We focussen ons juist op wat wél goed, voedend, voldoenend en krachtgevend is. Voor het bouwen van een baby natuurlijk, maar vooral: voor jezelf. Want voeding is een geweldige self-care tool, waarmee je zelfs zwangerschapskwaaltjes kunt tackelen. Het kan écht voor je werken. Voedingsdeskundige Sharon Asscher (a.k.a. wandelende food-encyclopedie) deelt in deze aflevering haar onuitputtelijke kennis en eindeloze tips en tricks. Ze legt bovendien uit hoe je gekke cravings leert interpreteren én hoe je je lichaam met de juiste voeding kunt helpen voorbereiden op de geboorte. Bovendien gaan we dieper in op de ideale ondersteuning voor een goed herstel tijdens de kraamtijd. Want wist je dat bepaalde voeding je lichaam ondersteunt bij het herstelproces? We kijken hierbij ook naar wat we kunnen leren van andere culturen, waar postpartumzorg veel breder bekend is. Kortom, een aflevering bomvol kennis waar elke zwangere vrouw iets aan heeft (ook nog lang daarna).Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/2/2020 • 1 hour, 4 minutes, 30 seconds
#10 Wat elke zwangere vrouw wil weten over haar bekkengebied (incl. bekkentest om thuis te doen) - met bekkenfysio Anna Keijsers
Het is misschien een wat droger onderwerp, maar wel essentieel om meer over te weten: het bekken van de vrouw. Want er gebeurt in een vrouwenleven veel rondom het bekkengebied. Ontwikkeling van seksualiteit, menstruatie, laat staan de zwangerschap, bevalling(en) en later de overgang. Rondom de 30e week van haar zwangerschap ervaart zo’n 67-89% van de vrouwen bekkenpijn, maar deze klachten uiten zich bij elke vrouw anders. Fysiologische disbalans en te weinig aandacht en rust kunnen onder andere leiden tot rugklachten, urineverlies of problemen met seks. Waar je zelfs nog jaren later last van kunt hebben. Er zijn landen waar elke zwangere vrouw standaard naar een bekkentherapeut gaat. Investeren in een gezond bekken, juist in deze periode, is een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen. Hoog tijd dus om meer te leren over dit ‘schip van ons lichaam’, waarop onze wervelkolom als mast in balans wordt gehouden. Bekkenfysiotherapeut Anna Keijsers is de ideale persoon om ons hier álles over te vertellen. Een gesprek waarvan ik achteraf dacht: dat had ik eerder willen (en moeten) weten.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/23/2020 • 44 minutes, 33 seconds
#09 Ayurveda & het belang van rust (incl. heel veel praktische tips en wijsheden) - met ayurveda expert Victoria Hyndman
Volgens de ayurveda mogen we zwangere vrouwen behandelen als een ‘bowl of oil’, zo voorzichtig moeten we met ze omgaan. Deze eeuwenoude holistische levensstijl ligt aan de basis van wereldwijde tradities rondom zwangerschap, de geboorte en de kraamtijd, maar veel daarvan lijken we in Westerse culturen te zijn verleerd. Zwangere vrouwen dragen nieuw leven in zich, ze staan daardoor volgens de ayurveda met één been in de spirituele wereld en dat verdient veel aandacht, liefde en respect. Met simpele keuzes in voeding, omgeving en rustmomenten, kunnen we onszelf deze liefdevolle zorg teruggeven en daar vervolgens de vruchten van plukken. Yogadocente en nummer #1 ayurveda expert Victoria Hyndman is een baken van spirituele inzichten en praktische kennis, en geeft in deze aflevering de allerfijnste tips om tijdens de zwangerschap en herstelperiode meer rust te ervaren én kracht op te bouwen. Een aflevering die mij persoonlijk echt aan het denken zette over hoe ik mijn vaak gehaaste leven leid en motiveerde om daarin andere keuzes te maken. Omdat het Victoria’s moedertaal is, switchen we tijdens deze aflevering naar het Engels.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/16/2020 • 1 hour, 13 minutes, 37 seconds
#08 Seks & de invloed van de zwangerschap (én het verse ouderschap) op je libido met specialist seksuele opvoeding Belle Barbé
Sommige vrouwen voelen zich een ware seksgodin als ze zwanger zijn, anderen - op z’n zachtst gezegd - het tegenovergestelde. Wat gebeurt er nou precies met je libido als je zwanger bent? Kan seks schadelijk zijn voor de baby? Hoe ontstaat die harde buik als je klaarkomt? En kan een sekspartij de bevalling echt opwekken? We praten niet vaak openlijk over seks, dus tijd om dat eens uitgebreid te doen! Belle Barbé is expert in seksuele opvoeding en beantwoordt in deze aflevering álle seksvragen rondom de zwangerschap, en de rollercoaster-periode daarna. Want we gaan ook dieper in op de o zo belangrijke openheid en communicatie tussen jou en je partner, die essentieel is voor een gezond en fijn seksleven als jullie net ouders zijn geworden en voor de tijd die nog lang daarna zal volgen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/11/2020 • 52 minutes, 8 seconds
#07 Het bewuste kind in je buik (en de vormende reis van baarmoeder tot wereld) met geboorteconsulent Anna Verwaal
De boodschap waarmee Anna Verwaal (bekend van haar TedTalk: From womb to world - the journey that shapes our life) de hele wereld over reist, is duidelijk: de foetus is een bewust wezen. Een kind maakt de zwangerschap en de geboorte bewust mee, en dat betekent dat alles wat je als moeder doet, voelt en ervaart invloed heeft. Dat is nogal wat, maar volgens Anna is het van essentieel belang dat we ons hiervan bewust zijn zodat we ernaar kunnen handelen. Haar missie: babies een zachtere landing geven op de wereld. En dat begint eigenlijk al vóór de zwangerschap. Hoewel er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar hoe we als mens gevormd worden in deze eerste fase van ons leven, is er nog relatief weinig aandacht voor pre- en perinatale psychologie. Terwijl verschillende fysieke, mentale, emotionele en sociale patronen worden bepaald in de periode van vlak voor conceptie tot kort na de geboorte. Met deze kennis op zak is een kind creëren misschien wel het allerbelangrijkste wat je als vrouw (en partner) te doen krijgt. In deze (soms ontroerende) eerste aflevering van Seizoen 2 ga ik met Anna Verwaal in gesprek over de invloed van onze gemoedstoestand, onvoorziene gebeurtenissen en het verloop van de bevalling op het bewuste kind. Ze deelt verhelderende voorbeelden uit ruim dertig jaar praktijkonderzoek, legt uit hoe we ons kunnen voorbereiden op een bewuste zwangerschap, en geeft motiverende handvatten hoe te kunnen omgaan met een negatieve of soms zelfs traumatische ervaring. Een gesprek wat grote indruk op mij maakte.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/3/2020 • 1 hour, 8 minutes, 2 seconds
#06 Zwangerschapsdiscriminatie en de essentiële verlenging van het partnerverlof met journalist Neeltje Bollen & bedrijfsdoula Ina Heijnen
Van flauwe grapjes over ‘uitgerangeerd zijn’, geen rekening houden met kolf-tijden, tot contracten die zonder aanwijsbare reden niet worden verlengd. Ruim 40% van de vrouwen krijgt ermee te maken: een vorm van zwangerschapsdiscriminatie op het werk. Ja, zélfs anno 2020 gebeurt dit vaker dan je denkt. Journalist Neeltje Bollen dook in het onderwerp voor het onderzoeksjournalistieke platform De Monitor. Samen met haar en met bedrijfsdoula Ina Heijnen, die (zwangere) vrouwen helpt bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk, beantwoorden we in deze aflevering de vraag: waarom komt zwangerschapsdiscriminatie nog zoveel voor, en wát kunnen we hieraan doen? We filosoferen onder andere over de verlenging van het partnerverlof en het verschil dat dit voor vrouwen in emancipatie op de arbeidsmarkt kan maken. Én we geven praktische tips voor wat je kunt doen om zwangerschapsdiscriminatie te voorkomen of aan te pakken.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/5/2020 • 54 minutes, 27 seconds
#05 Het belang van moederzorg in de kraamtijd met postpartumbehandelaar Layla Cremer
In onze westerse maatschappij wordt van vrouwen verwacht dat we - na een paar dagen roze wolk - al snel weer de oude zijn. De zorg gaat in deze fase, heel logisch, vaak volledig naar de baby. Maar na negen maanden zwangerschap, een marathon van een bevalling, een stortvloed van hormonen én gebroken nachten moet jij ook verzorging krijgen voor je herstel. Sterker nog, de eerste 40 dagen van je herstel zijn bepalend voor de volgende 40 jaar van je leven, weten we vanuit de Ayurveda. Van traditionele culturen, ondersteund door de moderne wetenschap, kunnen we heel veel leren over de mogelijkheden en behandelingen voor een beter herstel. Samen met Layla Cremer, postpartumbehandelaar, laat ik in deze aflevering de noodzaak van moederzorg zien, delen we praktische tips én bespreken we hoe je de kraamtijd anders kunt benaderen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/29/2020 • 50 minutes, 25 seconds
#04 De mentale transformatie van vrouw naar moeder (inclusief de minder leuke kanten) met psycholoog Merith Cohen de Lara
Moeder worden is misschien wel de allergrootste transformatie in je leven. Voor veel vrouwen betekent het groei, zingeving en onvoorwaardelijke liefde. Maar het is ook een transformatie van zelfstandige vrouw naar een moeder van wie een mensje compleet afhankelijk is, met de grootste verantwoordelijkheid. Tel daar een veranderd lijf, gebroken nachten, onzekerheden, angsten en schuldgevoelens die je nog niet kende bij op, en die 'roze bril' geldt zéker niet voor iedereen. Sterker nog, het ervaren van alle soorten emoties in deze nieuwe fase is eerder regel dan uitzondering. Moederschap is een package deal en in deze aflevering pleit gz-psycholoog Merith Cohen de Lara voor het omarmen en acceptatie van álle kanten van het moederschap. Ze werkt al twintig jaar met zwangere en pas-bevallen vrouwen en heeft een hele duidelijke boodschap: je bent niet alleen! Ik praat met haar over moeder zijn in moderne tijden, het durven loslaten van controle en het ‘perfecte’ plaatje, de veranderende relatie met je partner, én het vinden van de nieuwe jij.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/22/2020 • 48 minutes, 51 seconds
#03 Voorbereiding, geduld en de rol van interventies tijdens je bevalling met verloskundige Maria Meijssen
Een bevalling wordt tegenwoordig vaak gezien als iets medisch. Iets waar vrouwen per definitie hulp bij nodig hebben. Maar waarom? Uitgaande van de kracht van de vrouw is bevallen een gebeurtenis waar je misschien mentaal gezien wel enorm veel geduld (een uitdaging an sich) én uithoudingsvermogen voor nodig hebt, maar die juist gebaat kan zijn bij zo min mogelijk niet noodzakelijke ingrepen van buitenaf. Gelukkig bestaan er interventies voor de momenten dat het écht nodig is, maar zelfs de WHO waarschuwt voor het extreem hoge aantal interventies dat vandaag de dag gedaan wordt, en dat deze een ongecompliceerde bevalling juist gecompliceerder kunnen maken. Verloskundige Maria Meijssen heeft mij met haar kritische blik enorm geholpen met mijn boek. Haar benadering van het geboorteproces - waarbij je als verloskundige juist een stap achteruit durft te zetten, de oerkrachten van de barende vrouw hun werk laat doen, en waar de behoeftes van de vrouw leidend zijn - is naar mijn idee dé manier om een bevalling te benaderen. Ze heeft mijn ogen geopend voor wat er allemaal al een interventie in dit proces kan zijn (van het doorprikken van de vliezen, het meten van ontsluiting, tot het vragen of een vrouw niet wil persen als ze wel persdrang heeft). Ik praat met Maria over het verloop van een ongecompliceerd geboorteproces, de kracht van het barende lichaam, de voordelen van een thuisbevalling en het nut van medische interventies (of juist niet!).Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/15/2020 • 54 minutes, 7 seconds
#02 Empowerment in jouw geboorteproces met doula Kassandra Schreuder
Als je er even bij stilstaat is het werkelijk magisch: geboorte geven aan een ander mensje. Met doula Kassandra Schreuder kan ik eindeloos praten over hoe geweldig het geboorteproces eigenlijk is. Iets dat we soms lijken te zijn vergeten in deze nuchtere, snelle, patriarchale maatschappij. Hoewel we feminisme zo belangrijk vinden, leggen wij vrouwen in de bevalkamer ons lot nog vaak in handen van anderen. Geboorte geven is een kans voor elke vrouw om in je kracht te gaan staan en je zelfvertrouwen zó te boosten, dat je er de rest van je leven profijt van hebt. Jouw ervaring doet ertoe. We praten over hoe we JA kunnen zeggen tegen een fijne geboorte-ervaring. En dat dit niet zozeer te maken heeft met de vorm (of je nou thuis of in het ziekenhuis bevalt, natuurlijk of met een keizersnede), maar met zélf de regie in handen te durven nemen, je wensen uit te spreken, de voorbereiding serieus te nemen (word de ‘bevalzilla’ van je eigen bevalling) en in contact te komen met je vrouwelijke intuïtie.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/9/2020 • 46 minutes, 55 seconds
#01 Het belang van een goede start meegeven aan je kindje met hoogleraar Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid - Tessa Roseboom, weet álles over de ontwikkeling van ons kindje in het allervroegste stadium. In deze aflevering duik ik met haar in het biologische wonder dat plaatsvindt in ‘de eerste 1000 dagen’ én de invloed die we daar nu al op hebben. Van één bevruchte eicel tot de tweede verjaardag; in geen enkele fase in ons leven bereiken we zoveel biologische mijlpalen en heeft de omgeving daarop zo'n grote invloed. Juist daarom is het in deze periode essentieel om ook goed voor jezelf te zorgen. Tessa's onderzoek was dé motivatie voor het schrijven van mijn boek. Want door goed voor jezelf te zorgen, ondersteun je óók direct je kindje in de groei, ontwikkeling en gezondheid, om het zo de best mogelijke start mee te geven. Volgens Tessa is investeren in een goed begin, wat een gedeelde verantwoordelijkheid is van onze hele maatschappij, de slimste investering die we kunnen doen vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.