Een podcast voor en door Brabantse ondernemers. In iedere aflevering geven we het woord aan een bijzonder en innovatief bedrijf uit het netwerk van de 40-jarige BOM. Welke kansen zien zij, tegen welke uitdagingen lopen ze aan, wat hebben zij nodig om sneller te kunnen groeien en hoe leveren zij een bijdrage aan de economie van vandaag en morgen?
Podcast Venture Capital - Op bezoek bij BOM in Tilburg
Ondernemerschap is de aanjager voor innovatie. Van duurzame voeding, een gezonde toekomst, klimaatneutrale energie tot de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zorgt dat start-ups die daaraan bijdragen met de juiste ondersteuning en financiering een vliegende start maken. Ook zorgen zij dat bedrijven met internationaliseringsambities deze kunnen waarmaken. Jaarlijks realiseert de BOM impact samen met tientallen ondernemingen. Michelle Groetelaers en Stijn Geurts nemen je mee in hun rol als impact investor. Ze praten over diverse projecten en deals, samenwerking, vacatures, fun stuff en nog heel veel meer. Kijk hier hoe je BOM kunt leren kennen. Schroom vooral niet om zelf contact op te nemen of eens langs te komen voor een kop koffie! www.werkenbijbom.nl
7/19/2023 • 31 minutes, 51 seconds
Synaffix: schaalsprong van een veelbelovende therapie tegen kanker
Synaffix is een Nederlands biotechnologie gevestigd op Pivot Park in Oss. Het bedrijf ontwikkelde een platformtechnologie voor de ontwikkeling van antilichaam medicijn conjugaten (ADC’s), een veelbelovende therapie tegen kanker. In het voorjaar van 2023 bereikten de aandeelhouders van het bedrijf overeenstemming met het Zwitserse Lonza over de overname van Synaffix voor een recordbedrag van 100 miljoen euro. In deze podcast praten we daarover met Peter van de Sande, de CEO van Synaffix, en met investmentmanager Floris Hamel van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, een van de investeerders van het eerste uur. Waarom besloot Synaffix tot een overname. En hoe verloopt zo’n overnameproces eigenlijk?
7/12/2023 • 23 minutes, 8 seconds
Dan Jing Wu: Lessen voor jonge ondernemers in life sciences en medtech
Medische startups zorgen ervoor dat we gezonder oud kunnen worden. En omdat medische startups zo belangrijk zijn voor onze toekomst, ondersteunt BOM tientallen jonge ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Een van die ondernemers is Dan Jing Wu: initiatiefnemer van VivArt-X, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. De startup van Dan Jing werkt aan regeneratie van borstweefsel voor patiënten met borstkanker. In deze podcast praat investment manager Mercedes Tuin met haar over de valkuilen, uitdagingen en lessen voor jonge ondernemers die het willen maken in de wereld van life science en medtech.
6/14/2023 • 15 minutes, 50 seconds
Carbyon: doorbraak in CO₂ opvangtechnologie
Hans de Neve, CEO van Carbyon, kreeg tijdens een treinrit een revolutionair idee om CO₂ uit de atmosfeer te halen en dit te hergebruiken als synthetische brandstof. Inmiddels heeft het bedrijf de prestigieuze Mile Stone Award van 1 miljoen dollar toegekend gekregen van Elon Musk’s X Prize for Carbon Removal en staan er meerdere investeerders in de rij om te participeren in dit veelbelovende Brabantse bedrijf. Tijdens zijn werk voor TNO als solar panel onderzoeker ontdekte zijn team een materiaal genaamd atomic layer desposition. Dit leverde niet alleen efficiëntere zonnepanelen op, maar ook een doorbraak in de manier waarop CO₂ wordt gebonden, via de lucht die door de grote ‘stofzuigers’ van Carbyon wordt gezogen. Roelof Hemmen sprak met De Neve, over zijn grote sprong van werknemer naar pionierende ondernemer en zijn drijfveren die hem al als kind kenmerkten. ‘Ons prototype haalt jaarlijks één ton CO₂ uit de lucht. Dat lijkt helemaal niets, maar elektronicachips bestonden in de jaren vijftig ook maar uit één transistor, bewezen technologie heeft de neiging om exponentieel te groeien.’ Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel.
1/2/2023 • 32 minutes, 37 seconds
Protix: insectenkweker met reuzenambitie
De grootste insectenkwekerij ter wereld staat in Brabant. Protix, gevestigd in Bergen op Zoom, beschikt over technologie om de volledige voedselketen op zijn kop te zetten. Hun geheime wapen: hermetia illucens oftewel de zwarte soldaatvlieg. Niet de vlieg zelf maar de zeer eiwitrijke larven van deze veelvoorkomende vliegensoort zorgen voor een revolutie in de voedselketen. De zwarte soldaatvlieg gedijt uitstekend op voedselreststromen en de larvenoogst dient als zeer voedzame basis voor vee. Als de technologie van Protix de juiste schaalgrootte bereikt, heeft het onder andere de potentie om de wereldvisvangst met een derde terug te brengen. Roelof Hemmen ging in gesprek met Kees Aarts, de CEO van het explosief groeiende Protix, op zoek naar de oorsprong van zijn idee, zijn uitdagingen als pionierende high tech insectenverwerker en een handgeschreven brief van sir David Attenborough. ‘Mijn belangrijkste resultaat is dat onze technologie en onze producten de volledige industrie hebben gevormd.’ Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel.
1/2/2023 • 30 minutes, 39 seconds
Salvia BioElectronics: “pacemaker” tegen chronische migraine
Voor mensen met chronische migraine gloort hoop aan de horizon. Salvia BioElectronics werkt vanuit de High Tech Campus in Eindhoven aan een implantaat dat chronische migraine klachten met vijftig- tot zeventig procent kan verminderen. ‘Voor patiënten bepaalt dit het verschil tussen gewoon kunnen leven en de wereld moeten buitensluiten.’ Productontwikkeling voor medische implantaten is zeer tijdrovend door de uitzonderlijk strenge eisen die hier wereldwijd voor gelden. Het Eindhovens bedrijf haalde na veelbelovende laboratoriumtests 26 miljoen euro op via een investeringsronde, waarmee de volgende fase van de productontwikkeling is veiliggesteld. Voor de marktintroductie en commercialisatie zal nog eens een veelvoud aan investeringskapitaal nodig zijn. Roelof Hemmen sprak met oprichter en CEO Hubert Martens, zoon van een psychiater die een carrière als fysicus verkoos boven een medische loopbaan, maar nu toch concludeert dat beide paden bij elkaar zijn gekomen. “Veel mensen onderschatten de impact van chronische migraine op iemands leven. Het bepaalt alles: van je carrière tot en met de vraag of je aan kinderen wil beginnen.” Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel.
1/2/2023 • 33 minutes, 3 seconds
SMART Photonics: chippionier met lichtsnelheid
Komt de nieuwe ASML van deze wereld ook uit Brabant? Het Eindhovense SMART Photonics zit in de absolute voorhoede van waarschijnlijk de “belangrijkste technologische doorbraak van de afgelopen 10 jaar”: fotonische chips. Deze chips hebben als unieke eigenschap dat zij fotonen (licht) in plaats van elektronen (stroom) gebruiken voor informatieoverdracht. Dit maakt de chips sneller, kleiner en veel energiezuiniger dan de huidige chips. Maar wat is er nodig om de wereld klaar te maken voor deze technologie? En wie worden de grote spelers? Roelof Hemmen ging in gesprek met Johan Feenstra, de CEO van deze mogelijke nieuwe unicorn uit Brabant. ‘De halfgeleiderindustrie is ultra competitief en staat maar een paar spelers toe. SMART Photonics is goed gepositioneerd om één van de misschien drie leidende bedrijven in de wereld te worden.’ Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel.
1/2/2023 • 38 minutes, 34 seconds
Het uur van Willem van der Leegte
VDL Groep. Een iconisch rood, wit, blauw logo dat symbool staat voor een doeltreffende operatie van ruim honderd maakbedrijven. Van metaal, bussen tot halfgeleiders. Onder leiding van Willem van der Leegte neemt de onderneming met bijna 16.000 medewerkers een stevige positie in als een van de grootste industriële werkgevers in Nederland. Wat kunnen we leren van dit Eindhovense conglomeraat? Hoe belangrijk zijn innovatie en digitalisering voor VDL? Wat is de visie van het bedrijf op ketenlogistiek, geopolitiek, duurzaamheid en niet onbelangrijk talent? Een uur lang ging Roelof Hemmen op initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in gesprek met topman Willem van der Leegte. Boeiend en onderhoudend tot de laatste minuut.
12/5/2022 • 48 minutes, 57 seconds
Baanbrekende innovaties met nanotechnologie
Een batterij die veel langer meegaat. Een machine die CO2 uit de lucht vangt. En in rondom Eindhoven werken bedrijven aan deze nieuwe innovaties, die mogelijk zijn geworden dankzij nanotechnologie. Het is de technologie van de ultra-kleine deeltjes, die producenten in staat stelt om de eigenschappen van materialen aan te passen. Daarmee worden allerlei nieuwe toepassingen denkbaar. Een transparant zonnepaneel of een gezondheidspleister die net zo flexibel is als je huid en weken blijft plakken bijvoorbeeld. Innovaties met impact dus. Marc de Haas is business developer van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en legt uit hoe dat zit. In deze podcast praat John van Schagen verder nog met Huib Heezen van SALDtech. Dat bedrijf heeft een machine ontwikkeld die massaproductie kan draaien voor toepassingen met nanotechnologie. Ton van Mol is van TNO Holst Centre, Hans de Neeve de co-founder van Carbyon. Deze start-up bouwt aan een machine die CO2 uit de lucht kan vangen. Lees ook het artikel dat we over dit onderwerp hebben geschreven: Eindhoven als hotspot voor nieuwe toepassingen met nanotechnologie.
12/3/2021 • 23 minutes, 43 seconds
Brabantse innovaties krijgen Nederland van het gas af
Miljoenen woningen moeten de komende jaren van het gas af. In Noord-Brabant pionieren bedrijven met nieuwe technologie die moet helpen om dat voor elkaar te krijgen. Van een ondergrondse thermosfles tot een warmtebatterij. De warmtetransitie is één van de grootste uitdagingen in de geschiedenis van ons land. Het doel is om de komende dertig jaar bijna zeven miljoen huizen en een miljoen andere gebouwen aardgasvrij te maken, vertelt Jos Feijen. Hij is Investment Manager Renewable Enery bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. In deze podcast praat John van Schagen verder nog met Gerda Geerts van HoCosto. Dat bedrijf heeft een ondergrondse waterbuffer ontwikkeld die in de zomer warmte opslaat dat we in de winter kunnen gebruiken. Verder gaat hij langs bij Olaf Adan van Cellcius. Deze startup werkt aan een warmtebatterij dat gebruik maakt van zout en water. Tot slot bezoekt hij de Brainport Industries Campus in Eindhoven, een 70.000 vierkante meter tellend pand dat duurzaam verwarmd wordt, zonder gebruik van aardgas.
10/18/2021 • 32 minutes, 44 seconds
Hoe komen we af van onze verslaving aan fossiele brandstof?
Fossiele brandstoffen. Dode dieren en planten uit het Carboon die onder hoge druk zijn veranderd in olie en gas. We zijn eraan verslaafd… En dus moeten we ervan afkicken voordat we eraan ten ondergaan. Het doel is helder: 55% minder broeikasgassen in 2030. Klimaatneutraal in 2050. Maar gaat het ons lukken om definitief afscheid te nemen van onze verslaving. En wat komt er eigenlijk voor in de plaats? Een gesprek met Professor Richard van de Sanden, wetenschappelijk directeur van Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) & Groepsleider Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER).
10/12/2021 • 25 minutes, 57 seconds
Het uur van Wennink
ASML geldt als een van de vaandeldragers van de Nederlandse economie. Onder leiding van CEO Peter Wennink groeide de Philips-spin off het afgelopen decennium uit tot de unicorn van de Kempen. Met 35.000 mensen wereldwijd in dienst en een jaaromzet van meer dan 18 miljard euro in 2021, is het bedrijf de absolute aanvoerder van de Nederlandse hightech sector. Niet voor niets geldt deze Veldhovense onderneming met een waardering van meer dan 180 miljard euro als het kostbaarste Europese technologiebedrijf. Op initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) ging Wennink een uur lang in gesprek met Roelof Hemmen. Een boeiend en inspirerend kijkje achter de schermen bij deze innovatieve techreus.
9/28/2021 • 57 minutes, 15 seconds
#1 Wendbaar in onzekere tijden: Gastronomixs
Ook koks hebben inspiratie nodig en die vinden ze op Gastronomixs. Het online receptenplatform werd opgericht in 2012 door Inge Meijs en Jeroen van Oijen en telt inmiddels ruim 27.000 gebruikers. 2020 was een bewogen jaar. Maar ook in woelige tijden tonen bedrijven veerkracht. Met de ontwikkeling van innovatieve producten, het ontdekken van andere markten en het vinden van nieuwe klanten. Jezelf opnieuw uitvinden dus. In deze 3-delige serie hoor je hoe andere bedrijven dat doen. Gastronomixs koos 8 jaar geleden meteen voor een abonnement als verdienmodel. Voordeel? Een stabiele inkomstenstroom, ook als het economisch even minder gaat zoals nu. Toch is het niet vanzelfsprekend dat klanten hun abonnement altijd maar verlengen, benadrukt Inge. Ze wijst er daarom op dat je continu om feedback moet blijven vragen. Door de coronacrisis richt het bedrijf zich nu ook op hobbykoks thuis, een nieuw klantsegment dus. Gastronomixs deed afgelopen jaar mee aan het Investor Readiness Program van de BOM. Hiermee hebben ze hun waardepropositie kunnen aanscherpen, met name die voor de Britse markt. Want dat is waar het bedrijf z'n pijlen op heeft gericht.
12/14/2020 • 11 minutes, 50 seconds
#2 Wendbaar in onzekere tijden: Amber
Auto nodig? Amber zet er binnen een uur eentje voor je deur. Het bedrijf richtte zich tot begin dit jaar op de zakelijke markt, maar zag door de coronacrisis ineens een groot deel van de omzet wegvallen. 2020 was een bewogen jaar. Maar ook in woelige tijden tonen bedrijven veerkracht. Met de ontwikkeling van innovatieve producten, het ontdekken van andere markten en het vinden van nieuwe klanten. Jezelf opnieuw uitvinden dus. In deze 3-delige serie hoor je hoe andere bedrijven dat doen. Jarenlang ging het Amber voor de wind, totdat de vraag in maart van dit jaar grotendeels kwam stil te vallen. Veel medewerkers gingen verplicht thuiswerken en bedrijven hadden daarom even geen behoefte meer aan mobiliteit. Amber maakte snel de shift naar een ander klantsegment en richt zich nu ook op de consument. Mede-oprichter Hans de Penning legt uit wat daarvoor nodig was en welke hobbels zijn bedrijf is tegengekomen. Het uitspreken van een duidelijke visie is volgens hem één van de belangrijkste factoren geweest voor het succes van deze snelle aanpassing. De BOM investeerde eerder al in Amber én is bovendien al een poosje tevreden klant. Het bedrijf telt nu zo'n 10.000 gebruikers.
12/14/2020 • 12 minutes, 34 seconds
#3 Wendbaar in onzekere tijden: Fujifilm
Van drukplaten voor de grafische industrie naar röntgenapparatuur en een fabriek voor celkweekmedia. Fujifilm in Tilburg heeft zich de afgelopen 30 jaar al vaker opnieuw uitgevonden. 2020 was een bewogen jaar. Maar ook in woelige tijden tonen bedrijven veerkracht. Met de ontwikkeling van innovatieve producten, het ontdekken van andere markten en het vinden van nieuwe klanten. Jezelf opnieuw uitvinden dus. In deze 3-delige serie hoor je hoe andere bedrijven dat doen. De vraag naar fotopapier en producten in de grafische industrie nemen al jaren gestaag af. Voor Fujifilm in Tilburg is dat reden om de bedrijfsactiviteiten verder te verbreden. Dat doet het bedrijf met name op het domein van medtech. Op het terrein in Tilburg wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe fabriek voor celkweekmedia, de voedingsbodem voor de productie van vaccins en medicijnen. Voor Fujifilm is dat een nieuwe markt. Vice President Albert van Maren legt uit hoe belangrijk het is dat je daarvoor in zee gaat met de juiste partners. Fujifilm in Tilburg biedt werk aan 700 mensen. Regelmatig worden op dit terrein door de BOM buitenlandse delegaties rondgeleid.
12/14/2020 • 11 minutes, 46 seconds
Brabantse pioniers voor duurzamer voedsel
Plantaardige eiwitten als vervanger voor gehakt. Zelfsturende landbouwkarretjes als groen alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Brabantse bedrijven pionieren met innovaties voor een duurzamere voedselketen. Smart processing, wordt het ook wel genoemd. Dat gaat over het tegengaan van voedselverspilling, duurzame productiemethodes en het gebruik van andere voedingsmiddelen. Weinig Nederlanders beseffen het, maar de manier waarop voedsel wordt geproduceerd én geconsumeerd gaat de komende 10 tot 15 jaar behoorlijk veranderen. En dat is nodig ook, vertelt Linda van Mierlo van de BOM. John van Schagen praat in deze podcast verder nog met Paulus Kosters van Cosun. Daar experimenteren ze met het gebruik van plantaardige eiwitten als vervanger voor het lapje vlees dat nu nog veel borden ligt. Ook gaat hij langs bij PixelPharming Robotics. Dat bedrijf ontwikkelt een robot waarmee akkers op een duurzame manier worden ontdaan van onkruid. Ook Jos de Boer komt aan het woord, de directeur van Foodtech Brainport. Hij legt uit hoe dit innovatiecentrum in Helmond bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe methodes van duurzame voedselverwerking.
7/9/2020 • 34 minutes, 33 seconds
Brabant: Broedplaats voor medische innovaties
Langer gezond leven, dat willen we allemaal. In Noord-Brabant werken overheid, bedrijven en wetenschappers nauw samen om die ambitie vorm te geven, met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en andere businessmodellen. Life Sciences & Health is één van de 10 topsectoren in Nederland, met een productiewaarde van ongeveer 10 miljard euro. Maar liefst de helft daarvan komt uit Noord-Brabant, vertelt Marc Jansen van de BOM. Op het Pivot Park in Oss werken bedrijven aan nieuwe medicijnen en innovatie behandeltherapieën. In en rondom Eindhoven wordt veel medische apparatuur ontwikkeld, onder meer door Philips. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een heel ecosysteem met andere ondernemingen, de overheid en wetenschappers van universiteiten. John van Schagen vraagt aan Carmen van Vilsteren, boegbeeld van de topsector Life Sciences & Health, hoe een ecosysteem eruit ziet en waarom de functie daarvan zo belangrijk is. Verder praat hij met Brigitte Drees van het Pivot Park, over de baanbrekende innovaties daar, en met Joep Rijnierse, medisch directeur van Amgen. Dat bedrijf pioniert met nieuwe businessmodellen voor medicijnen.
7/9/2020 • 24 minutes, 6 seconds
Oprichters Deity over het belang samenwerking, cultuur en leiderschap
Toen de Eindhovense softwareontwikkelaar DEITY een paar jaar geleden begon, werden de oprichters weggezet als naïeve dromers. Wat dachten ze wel niet? Webshops waren verknocht aan de allesomvattende softwarepakketten van de gevestigde namen; het was ondenkbaar dat ze ook met andere ontwikkelaars zouden werken. Inmiddels bewijst DEITY het tegendeel, en is het bedrijf hard op weg om een nieuwe standaard voor e-commerce software neer te zetten. In deze podcast gaan ze in op de menselijke kant van hun onderneming.
7/3/2020 • 27 minutes, 40 seconds
Brigit van Dijk (BOM) over ondernemen tijdens de coronacrisis
De provincie Brabant is ongekend hard getroffen door het coronavirus. Hoe krijgen we Brabant er weer bovenop, en wat kunnen we leren van de provincie die als eerste met het virus te maken kreeg? Brigit van Dijk, directeur van de BOM laat zien wat een groeiversneller op dit moment kan betekenen voor de Brabantse economie? Nieuwe markten lijken ver weg. Duurzame ontwikkeling en innovatie staan even op een zijspoor. Hoe investeer je juist in tijden van corona in bedrijven die het verschil kunnen maken? Dit is een uitzending van BNR's Big Five.
5/28/2020 • 46 minutes, 16 seconds
Voedselverspilling tegengaan als kans voor ondernemers
Een derde van het voedsel dat we jaarlijks wereldwijd produceren, wordt niet geconsumeerd. Dat is niet alleen zonde, maar zorgt ook voor grote druk op het milieu. De BOM ondersteunt ondernemers bij de ontwikkeling van innovatieve businesscases rond het tegengaan van verspilling. Linda van Mierlo, Program Manager Agrofood, licht toe: “De optimale inzet van grondstoffen biedt enorme kansen.”
5/25/2020 • 9 minutes, 28 seconds
Ondernemen in Noord-Brabant: Veerkracht in crisistijd
Van tech-startups tot toeleveranciers van de maakindustrie. Ook in Noord-Brabant worden veel bedrijven geraakt door de corona-crisis. Zo tonen zij veerkracht. Voor ondernemers is het dan ook aanpoten. Want wat doe je als een flink deel van je omzet wegvalt? Hoe ga je als ondernemer om met zoveel onzekerheid? En hoe spelen andere bedrijven in op deze nieuwe realiteit? John van Schagen gaat in gesprek met Gert-Jan Vaessen van de BOM, over de moeilijkheden én mogelijkheden waar het Brabantse bedrijfsleven nu mee moet zien te dealen. Verder praat hij met de CEO's van Knowingo, Ventinova Medical en AAE. Het zijn bedrijven die ieder op hun eigen manier te maken hebben met de gevolgen van corona en zich razendsnel hebben aangepast.
4/14/2020 • 38 minutes, 20 seconds
Leon Giessen van Sioux over internationalisering als voorwaarde voor groei
Brabant is te klein voor Sioux. Het technologiebedrijf ging de grens over naar onder andere China, Rusland en Roemenië. Weg uit de veilige tech-bubbel in Eindhoven. Moeten Brabantse bedrijven net als Sioux inzetten op expansie over de grens om echt te kunnen groeien? Is dat wat de Brabantse Economie leidend kan maken in Nederland? Dit is een uitzending van BNR's Big Five. Mede mogelijk gemaakt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
2/19/2020 • 40 minutes, 33 seconds
Cassandra Vugts over Spark Campus als innovatie aanjager van de Brabantse maakindustrie
Bij haar vinden bedrijven en studenten een grote technische speeltuin waar ze naar hartelust mogen experimenteren om tot nieuwe ideeën te komen. Hoe krijgt Cassandra Vugts de klassieke Brabantse maakindustrie in een innovatieve mindset? En hoe doe je dat als de technische vakmensen er niet zijn? Dit is een uitzending van BNR's Big Five. Mede mogelijk gemaakt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
1/28/2020 • 40 minutes, 47 seconds
Dirk Lips van Libema over leisure als incentive voor tech talenten
De toeristische industrie zit in de lift in Nederland. Profiteert Brabant genoeg mee? Dirk Lips is met zijn Libéma een van de grootste spelers in de leisure-branche. Hoe zet hij Brabant op de kaart bij het toenemende aantal internationale toeristen? En hoe helpt hij de tech-industrie de broodnodige talenten aan te trekken door middel van attractieve vrijetijdsbestedingen in een fijn leefklimaat? Dit is een uitzending van BNR's Big Five. Mede mogelijk gemaakt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
1/15/2020 • 39 minutes, 24 seconds
Hans de Jong over het Brabantse DNA van Philips
Brabant is al lang te klein voor Philips. Maar het bedrijf zit in het Brabantse DNA en andersom. Staat Philips nog voldoende in contact met de thuisbasis om de groeiende Brabantse economie op wereldniveau te krijgen? Neemt een cluster als Brainport die rol definitief over en is dat een succesvolle strategie voor de Brabantse Economie? Dit is een uitzending van BNR's Big Five. Mede mogelijk gemaakt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
1/8/2020 • 40 minutes, 13 seconds
Toon Gerbrands over de economische waarde van PSV
Of je van het spelletje houdt of niet: voetbal doet ertoe. In Brabant brengt voetbalclub PSV de captains of industry samen in de skyboxes. Samen voetbal kijken en tegelijk zien of meer samenwerking mogelijk is. Algemeen directeur Toon Gerbrands geeft een kijkje achter de schermen bij het merk PSV en wat PSV voor de Brabantse economie betekent. Dit is een uitzending van BNR's Big Five. Mede mogelijk gemaakt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
12/17/2019 • 40 minutes, 40 seconds
Made in Noord-Brabant; zo blijft de maakindustrie toekomstbestendig
Noord-Brabant geldt al jarenlang als de motor van de Nederlandse maakindustrie. Met name in en rondom Eindhoven zijn heel wat hightech bedrijven gevestigd die spelen in de Champions League van hun eigen branche. Toch is die leidende rol niet vanzelfsprekend. Welke uitdagingen er zijn en hoe de provincie deze leidende rol kan vasthouden, daarover gaat het in deze podcast. John van Schagen spreekt op de TU Eindhoven met collegevoorzitter Robert-Jan Smits, onder meer over de rol van human capital. Vervolgens reist hij door naar NTS Group, waar CEO Marc Hendrikse hem vertelt over de kansen en uitdagingen die het bedrijf op zich af ziet komen. In 's Hertogenbosch gaat Arjan van den Born in op de kansen van big data voor de sector. Hij is werkzaam voor de Jheronimus Academy of Data Science (JADS).
9/17/2019 • 32 minutes, 41 seconds
Is venture building het ei van Columbus voor startups?
Veel startups dromen ervan de nieuwe ASML, Booking.com of Adyen te worden. Maar een innovatief product maakt nog geen succesvol bedrijf. Het is precies om deze reden waarom de BOM tegenwoordig sterk inzet op venture building. Bijna elke dag wordt ergens in Nederland een nieuwe startup opgericht. Jonge bedrijven met een nieuw, innovatief product dat bovendien makkelijk schaalbaar is. Aan ambities vaak geen gebrek. De ondernemer wil groeien, een markt ontwrichten en de wereld veroveren. Maar de realiteit blijkt vaak weerbarstig. Na ongeveer vijf jaar bestaat nog maar de helft van de startups en veel van hen hebben de omzetgrens van één miljoen nog niet bereikt. Slechts een enkeling wordt op den duur écht succesvol. Dat wil zeggen: een top 5-speler in de markt met een omzet van tientallen miljoenen euro's.
8/21/2019 • 34 minutes, 44 seconds
PeelPioneers: De wording van de schillenboer van de 21e eeuw
PeelPioneers CEO Sytze van Stempvoort blikt terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de prille geschiedenis van de schillenboer van de 21ste eeuw. “Als je net na de opening van je fabriek één ding niet wilt horen, is het een gigantische knal.” PeelPioneers haalde in 2018 ruim € 1 miljoen op bij onder andere BOM Brabant Ventures en opende zijn eerste fabriek in Son. Inmiddels verwerkt het bedrijf tienduizenden kilo’s sinaasappelschillen per dag tot oliën als ingrediënt voor onder andere schoonmaakmiddelen en pulp als bijvoeding voor vee. Meer weten? Lees het uitgebreide verhaal in het BOM jaarverslag 2018. Interviewer: Marcel van de Hoef. Over deze podcast Impactvol ondernemen in Brabant is een podcast voor en door Brabantse ondernemers. In iedere aflevering geven we het woord aan een veelbelovend en innovatief bedrijf uit de portfolio van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Welke kansen zien zij, tegen welke uitdagingen lopen ze aan, wat hebben zij nodig om sneller te kunnen groeien en hoe leveren zij een bijdrage aan de economie van vandaag en morgen?