Winamp Logo
Historier Som Endret Verden Cover
Historier Som Endret Verden Profile

Historier Som Endret Verden

Norwegian, History, 1 season, 192 episodes, 4 days, 15 hours, 19 minutes
About
I Historier Som Endret Verden skal vi lære hvordan verden til ble slik den er i dag. Hver uke inviterer programleder Johannes Grindheim Ølfernes en ny ekspert som forteller om en mer eller mindre kjent historisk hendelse, som har fått store konsekvenser. Her kan alle fra historieentusiaster til de som skulket timene lære noe! Historier Som Endret Verden er en podcast fra Radio Metro.  Musikk: Epidemic Sounds.  For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.
Episode Artwork

Den romerske republikken

Ca. 1000 år f.v.t begynte folk å bosette seg i det som skulle bli byen Roma. På sine syv høyder skulle lille Roma etterhvert bli "den evige stad". Men hvordan gikk lille Roma fra å være en liten landsby av tjuvradder til å bli en republikk? Med oss for å snakke om republikken Roma og dens reise har vi Jon Iddeng, førsteamanuensis II i historie ved Universitetet i Sør-Øst Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/202445 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Republikanisme: De lange linjene - fra renessansen til i dag

Jon Iddeng og Kai Peter Østberg, begge fra Universitetet i Sørøst-Norge, kom innom for å fortelle om over demokrati, republikanisme, og hvordan disse har blitt forvaltet gjennom århundrene. I del 2 fortsetter vi tråden fra italiensk renessanse frem til i dag.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/25/202425 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Republikanisme: De lange linjene - fra Athen til Machiavelli

Jon Iddeng og Kai Østberg, begge fra Universitetet i Sørøst-Norge, forteller om demokrati og republikanisme og om hvordan disse politiske tradisjonene har blitt forvaltet gjennom århundrene. I del 1 går vi gjennom perioden fra antikkens greske bystater over den romerske republikk fram til de italienske bystatene i renessansen. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/25/202432 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Cuba-saken - Skipet som nesten veltet en regjering, del 2

Lille julaften 1958 seiler et skip fra Drammen, lastet med tonnevis av norsk ammunisjon. Når skipet ankommer Cuba havner lasten i feil hender. Denne hendelsen fikk stor betydning for det norske regelverket for våpeneksport, og bidro til å ende Arbeiderpartiets lange, stabile styring av Norge. Hva skjedde egentlig, og kan det skje igjen? Innlesing, produksjon, musikk og lyd: Brage J. Pedersen, komponist og podkastprodusent.Idé, research og manus: Lillian Setran, statsviter med fordypning i norsk utenrikspolitikk og våpeneksport.Publisert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/202417 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Cuba-saken - Skipet som nesten veltet en regjering, del 1

Lille julaften 1958 seiler et skip fra Drammen, lastet med tonnevis av norsk ammunisjon. Når skipet ankommer Cuba havner lasten i feil hender. Denne hendelsen fikk stor betydning for det norske regelverket for våpeneksport, og bidro til å ende Arbeiderpartiets lange, stabile styring av Norge. Hva skjedde egentlig, og kan det skje igjen? Innlesing, produksjon, musikk og lyd: Brage J. Pedersen, komponist og podkastprodusent. Idé, research og manus: Lillian Setran, statsviter med fordypning i norsk utenrikspolitikk og våpeneksport. Publisert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/11/202423 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Da Norge solgte våpen til en diktator - Spesialepisode kommer i morgen!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/10/20241 minute, 37 seconds
Episode Artwork

Reprise: Keiser Augustus del 2 - Intriger, makt, og et guddommelig ettermæle

Octavian slår Marcus Antonius' og Kleopatras ved slaget ved Actium, og står nå alene på toppen - men hva skal han gjøre nå? Gjør han som Julius Caesar og blir diktator? Den 33 år gamle fremtidige Keiser Augustus legger en lur plan... og med det starter en storhetstid for det romerske riket. I del 2 starter vi med Marcus Antonius' og Kleopatras nederlag. Ukens gjest er Jon W. Iddeng, fagansvarlig for romersk historie i SNL og førsteamanuensis 2 i Antikkens historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/202435 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Reprise: Keiser Augustus del 1 - Caesar er død, en ny Caesar blir til

Etter Julius Caesar død blir testamentet hans lest opp. Et testamente han nylig endret... Der står det at den som skulle arve hans verdslige gods var hans unge slektning Gaius Octavius - som han også posthumt adopterte til å bli sin sønn. 19 år gammel måtte den fremtidige Keiser Augustus finne sin vei i et rottereir av intriger, mord og krig. I del 1 går vi inn i livet til Gaius Octavius frem til han slaget ved Actium og Marcus Antonius' og Kleopatras nederlag. Ukens gjest er Jon W. Iddeng, fagansvarlig for romersk historie i SNL og førsteamanuensis 2 i Antikkens historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/202441 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Anna av Danmark - Pocahontas og Shakespeare

Anna sitt hoff blir unikt i Europa, for hun bestiller ikke bare teaterstykker fra Shakespeare og co - hun spiller i dem selv. Og så hun inviterer Pocahontas over på besøk.. Dagens gjest er historiker Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk fra EpidemicSounds og kontentum fra Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/202343 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Anna av Danmark - Mørke makter på horisonten

En katolsk konspirasjon som involverte hekser blir rullet opp, og mange blir torturert til døde. Religionskonflikten når nye høyder, men hvilken tro har Anna og James? Og hva vil skje når dronning Elizabeth I dør? Dagens gjest er historiker Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk fra EpidemicSounds og kontentum fra Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/202327 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Anna av Danmark - Storm i Nordsjøen

Alle tror at prinsessen, sammen med alliansen, har forlist. Hele Europa følger med, men hun dukker plutselig opp på et litt snodig sted.. Men hvorfor kom denne stormen? Hvorfor sprang flåtens stolthet lekk? Det går rykter om at det var hekser og demoner som stod bak.. Dagens gjest er historiker Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk fra EpidemicSounds og kontentum fra Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/202323 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Anna av Danmark - En protestantisk allianse i nord

Reformasjonen hadde satte Europa mot hverandre, og man satt nesten og ventet på en ny storkrig. Katolikkene og protestantene plotter mot hverandre hele tiden. Så da bestemmer Skotland og Danmark-Norge seg for å inngå en protestantisk allianse - en mulig supermakt i nord. Hvordan? Ved å få 23 år gamle kong James til å gifte seg med 14-år gamle Anna. Litt uheldig at han foretrekker sitt eget kjønn, men allianse må til! Dagens gjest er historiker Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk fra EpidemicSounds og kontentum fra Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/26/202329 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Reprise: Here comes Santa Clause

Julenissen, Santa Claus, Sankt Nikolaus, Sinter Klaas - Kjært barn har mange navn, men var dette en faktisk person? Og hvordan endte en helgen opp med å fly rundt med reinsdyr og klatre ned piper? Ukens gjest er journalist og forfatter Ane Ohrvik. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre andre episoder hos vår søsterpodkast Historier som endret Norge:"Jul i bondesamfunnet" eller "Den norske nissenMusikk: Epidemic Sounds, Soundly og Christian Konglund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/202328 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Gullrushet som forandret USA

Året er 1848 og California er en limbo-stat. Den har nylig brutt fra Mexico, men er foreløpig ikke egentlig en del av USA. Det var et tynt befolket område langt utenfor allfarvei, og de som bodde der var for det meste urinnvånere, mexicanere, såkalte californios, og noen tilflyttere fra Europa. Så finner John Marshall gull ved en tilfeldighet.. Det førte til en eksplosjon av innflyttere som kom for å finne gull og bli rik, samtidig som urinnvånerne fikk lide. Hundretusener av lykkesøkere tok den farefulle og lange turen vest, blant dem flere Nordmenn. Og i tiåret etter 1849 hadde det kommet mer nytt gull i omløp enn det hadde vært til sammen i hele verden før det.. Ukens gjest er Steinar Sæther, professor i historie ved Universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund. Lyd fra EpidemicSounds. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/202345 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Kriser som kommer (og kriser som går)

Omtrent hvert 1500 år skjer det en global megakrise. Vulkanutbrudd, pest, krig og uår. Og nå er det ca. 1500 år siden forrige gang (hvis vi ikke regner med den lille istiden)... Vi tok en samtale med historiker Sturla Ellingvåg om dette, som han sammen med Wolfgang Wee har skrevet om i boken "12 000 år med norsk historie".Dagens gjest er historiker Sturla Ellingvåg.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk og kontentum fra EpidemicSound. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/14/202331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Leger uten grenser

Dette er en spesialepisode med Leger Uten Grenser rett og slett fordi vi mener at den livreddende jobben de gjør på Gaza nå, fortjener mer oppmerksomhet. Leger Uten Grenser er 100% politisk uavhengig og bidrar i verden hvor det er behov. Alle reklameinntekter fra denne episoden går til dem, og har du lyst og mulighet til å hjelpe kan du Vippse et valgfritt beløp til 2177.Med oss for å snakke om historien til Leger Uten Grenser har vi Morten Rostrup.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk fra Epidemic Sounds, lydbilde fra Soundly, lydklipp fra NRK.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202333 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Den lille istiden

Fra 1300-tallet og helt til midten av 1800-tallet opplevde verden tydelig kaldere enn i periodene før og etter, med en historisk sett ekstremt kald periode mellom 1570–1710. Dette førte til uår, opprør, krig, religiøs fanatisme og hekseforfølgelser. Men det er i slike krisesituasjoner at mennesket finner nye løsninger på problemer..Dagens gjester er klimadirektør Helga Flesche Kleiven og historiker Eivind Heldaas Seland, forfattere av boken "En kort introduksjon til klimahistorie".Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk fra EpidemicSounds. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/7/202334 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Samurai!

Samuraien - den legendariske japanske krigeren. Vi har sett på TV at de med sitt sylskarpe sverd og æreskodeks var den japanske supersoldaten i flere århundrer. Men var de det? Og hvor kom de fra? Vi tar et dypdykk ned i samuraienes historie, denne gang på engelsk. Med oss for å snakke om samuraienes utrolige historie har vi Professor Stephen Turnbull. Produsent og programleder er Christian Konglund. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Musikk av Christian Konglund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/202348 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Lyndon B. Johnson - "Djevelen"

Av sine politiske motstandere ble han beskrevet som “The Devil”, “Evil Incarnate”, og en som gjorde alt for å få makt. Men var han ren ondskap? Eller var han kanskje en langt mer nyansert person og politiker som jobbet for de fattige? Med oss for å snakke om den tidligere amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson har vi Arne Kvalheim.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Musikk og kontentum fra EpidemicSound. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/202331 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Middelalderens tro på mirakler, del 2

I forrige episode snakket vi om hvor tilstedeværende troen var i middelalderen, og hvordan man kunne vite om et bilde var religiøst. I denne avsluttende delen snakker vi om kors, krusifikser, og gråtende statuer.. Med oss for å snakke om middelalderens tro på mirakler har vi middelalderhistoriker Kaja Merete Hagen.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/202341 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Middelalderens tro på mirakler, del 1

Livet til et middelaldermenneske var hardt. Du vokste opp blant kriger, uår, pest og sykdom - alt mulig kunne skje, og det var dårlig med sikkerhetsnett for den som falt. Men de hadde én ting som samlet dem: Troen, og troen på mirakler.. Med oss for å snakke om middelalderens tro på mirakler har vi middelalderhistoriker Kaja Merete Hagen. Produsent og programleder er Christian Konglund. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/202339 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Cuba - Etter Sovjets fall

Cuba var helt avhengig av Sovjetunionen. Hele 85% av handelen var med dem og østblokklandene. Hva skjer da all den handelen plutselig sier stopp? Dette ble til Spesialperioden på Cuba.  Selv om “spesialperiode” kanskje høres flott ut, er det altså navnet på en helt forferdelig krisetid. Og hvorfor ble ikke Fidel Castro neste som falt? Dette er siste episode av miniserien om Cuba, og gjesten vår er historiker Even Sandvik Underlid. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/202350 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Internett

"Internett - en flopp!" kunne man lese i Dagens Næringsliv i 1996. Det vet vi i dag at ikke var en spot-on spådom. Men hvordan fikk vi internett? Hvordan ble verden koblet sammen som den er? Og hvordan ser fremtiden ut? For å forstå det må vi tilbake i tid til USA's evige kamp mot Sovjetunionen...Med oss for å snakke om internetts historie har vi Harald Øverby, prorektor ved Handelshøyskolen BI.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/2/202339 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Margaret Thatcher

1980-tallet var en tid for store omveltninger, og særlig i Storbritannia som hadde forfalt og var i politisk krise. Inn kom den første kvinnelige lederen i et vestlig demokrati som skulle styre gjennom hele tiåret. Med jernhånd løftet hun Storbritannia opp fra en økonomisk hengemyr, men med store sosiale konsekvenser.. Hvem var egentlig "The Iron Lady"?Med oss for å snakke om Margaret Thatcher og Storbritannia på 1980-tallet har vi Knut Øystein Høvik, førstelektor i engelsk ved Høgskolen i Innlandet.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Jingle fra EpidemicSounds. »Ding dong the Witch is Dead» spilt inn av Glenn Miller and his Orch. og Marion Hutton, og skrevet av E. Y. Harburg og Harold Arlen, 1939. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/26/202349 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Cuba - Frem til Sovjetunionens fall, del 2

Mens Sovjetunionen under Gorbachev sakte åpner opp, gjør Cuba det motsatte og lukker seg mer igjen. På slutten av 80-tallet var hele 95% av alle cubanske arbeidere ansatt av staten, og de er fullstendig avhengig av de mange milliardene av dollar som sendes fra Sovjetunionen. Men da Fidel Castro allerede så for seg at Sovjet kunne komme til å falle sammen - hvorfor gjorde de ikke noe for å sikre sitt eget land..? Dette er del 2 av episoden hvor vi går fra 1970-tallets Cuba til 1989. I denne miniserien tar vi en prat med historier Even Sandvik Underlid for å kartlegge trekantforholdet mellom Cuba, USA og Sovjetunionen. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/19/202325 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Cuba - Frem til Sovjetunionens fall, del 1

Etter at Fidel Castro og Che Guevaras "friske" økonomiske reformer hadde ødelagt landet på 60-tallet stod Sovjetunionen med åpne armer. USAs blokade gjorde Cuba fullstendig avhengig av at Sovjet pumpet penger inn i landet, og kjøpte alt sukkeret. Allikevel ville ikke Cuba danse helt etter Sovjets fløyte. Dette var virkelig motsetningenes land. I denne miniserien tar vi en prat med historier Even Sandvik Underlid for å kartlegge trekantforholdet mellom Cuba, USA og Sovjetunionen. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/19/202329 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Cuba - På randen av tredje verdenskrig

Etter den cubanske revolusjonen i 1959 kommer et turbulent tiår for øyas beboere. Cuba blir fryst ut av USA, og lokket inn i varmen av Sovjetunionen. Eksilcubanere forsøker seg på kupp med hjelp av CIA, Sovjet setter opp atomraketter på øya, og verden er veldig nærme en tredje verdenskrig. Samtidig har Fidel Castro og Che Guevara noen "friske" økonomiske reformer planlagt for landet.. I denne miniserien tar vi en prat med historier Even Sandvik Underlid for å kartlegge trekantforholdet mellom Cuba, USA og Sovjetunionen. Programleder og produsent: Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/12/202341 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Cuba - Fra spansk kolonistyre til nordamerikansk dominans

På 1940- og 50-tallet så var Cuba i teorien et selvstendig land. Men USA sin ambassadør hadde like mye makt som den cubanske presidenten, og hadde siste ord. Så sterk var USAs hånd over Cuba. Men hvorfor? Og hvordan? I denne miniserien tar vi en prat med historier Even Sandvik Underlid for å kartlegge trekantforholdet mellom Cuba, USA og Sovjetunionen. Programleder og produsent: Christian Konglund. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/5/202333 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Burkina Faso

I Sahel-beltet i Afrika er det en kontinuerlig og blodig konflikt mellom jihadister ulike regjeringsstyrker. Og det er en konflikt jihadistene leder, for det skjer kupp over en lav sko i de ulike landene. Samtidig som FN-styrker blir kastet ut, blir den russiske Wagner-gruppen invitert inn. I et av disse landene, Burkina Faso, skjedde det to kupp bare i 2022. Og Thomas Sankara som ga landet sitt navn, og som ble kalt "Afrikas Che Guevara", har igjen blitt aktuell.. Med oss for å snakke om konflikten i Burkina Faso og Thomas Sankara har vi seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Morten Bøås. Produsent og programleder er Christian Konglund. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/202351 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

20. januar 1945: Østfrontens krigsforbrytelser

Den 20. januar, 1945, startet den Sovjetiske innmarsjen i Tyskland for alvor. Dette førte til en av de største humanitære krisene under krigen, med til sammen 15 millioner mennesker på flukt. Sivilbefolkningen blir skvist mellom nazistisk dumskap og sovjetisk hevnlyst. Alle krigens såkalte regler blir brutt: Her korsfestes det, det tortureres og voldtas, og det drepes hinsides det fattbare.. For å fortelle oss om da den Røde Armé i 1945 marsjerte inn i Nazi-Tyskland har vi forfatter Hans Olav Tyvold. Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/21/202338 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rosekrigene - En Tudor i ermet

Utrolig nok har den småsprø Henrik 6. kommet seg tilbake på tronen, med solid hjelp av hans konge og Warwick "the Kingmaker". Den avsatte kongen Edward er fremdeles i live og i eksil på kontinentet. Hans bror igjen, som er en York men plutselig samarbeider med Lancaster, ser at Henrik 6. stiger tilbake på tronen - men! Han hadde selv blitt lovet tronen av Warwick.. Hvordan skal dette gå? I dag skal vi snakke om Richard den snille som blir Richard den onde, de to barna i Tower of London, drukning i en tønne med vin, opprør og opprør mot opprør, og en Tudor som dukker opp fra “ingenting”. Pluss en sønn av en flamsk tollinspektør bosatt i Irland som later som han er en tronarving..?  Med oss for å forklare den kompliserte historien til Rosekrigene har vi førsteamanuensis Peter Lunga.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: EpidemicSoundsPodkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/14/202333 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Rosekrigene - Svik, galskap, og en "kongemaker"

Når den unge Henrik den 6. gifter seg med den franske Margaret av Anjou har ting har gått nedover en stund, og det er dårlig stemning: Hundreårskrigen går dårlig, England mister jevnlig allierte, og økonomien går trått. Og da hjelper det lite at Henrik 6. ikke er særlig interessert i kriging, ei heller utstråler et særlig kongelig vesen. Også er han litt gal. Og når han bytter ut Richard av York som øverstkommanderende for krigen med den temmelig inkompetente (men kompis av dronningen) Edmund Beaufort, hertugen av Somerset, da blir det veldig dårlig stemning..I dag skal vi innom en katatonisk smågal konge, en hevngjerrig dronning, kongemakeren Warwick, og York versus Lancaster. Med oss for å forklare den kompliserte historien til Rosekrigene har vi førsteamanuensis Peter Lunga.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: EpidemicSoundsPodkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/7/202334 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Rosekrigene - Mord i kulissene

Visste du at den brutale bok- og TV-serien Game of Thrones var en "mild" versjon av Rosekrigene (+ drager)? Det er for eksempel klare likheter mellom Lannister og Stark, og Lancaster og York. Forfatteren George R. R. Martin ble tydelig inspirert av denne striden. For maken til et lappeteppe av svik og bedrag blant slektninger, kjærlighet og hat, krig og opprør, samt konger og liksom-konger skal man lete lenge etter. Og alt kaoset starter med at kong Edward III gjør noe så galt som å dø.. Siden det er så mye som skjer endte vi med å lage en miniserie i tre deler om Rosekrigene. I del 1 skal vi helt tilbake til William Erobreren, koblingen mellom Frankrike og England, Middelaldersk guttastemning, og en oppskrift på en katastrofe. Med oss for å forklare den kompliserte historien til Rosekrigene har vi førsteamanuensis Peter Lunga. Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: EpidemicSounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/31/202342 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Dette kan du vente deg de neste ukene!

Vi får besøk av førsteamanuensis Peter Lunga som skal lose oss gjennom en av de viktigste periodene i engelsk historie: Rosekrigene. Siden det er et så komplisert tema, med ulike personer og hendelser, så har vi delt den opp i tre fulle episoder hvor første blir sluppet 31. august. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/30/202356 seconds
Episode Artwork

Merovingerne

Under folkevandringstiden og ved Vestromerrikets kollaps skulle en liten frankisk klan fra Belgia ende med å underlegge seg gigantiske områder, inkludert hele Frankrike. Dette var Merovingerne. Dette dynastiet skulle regjere helt til de ble avsatt innenfra av de som skulle bli kalt Karolingerne. I denne episoden kan vi skilte med et sjømonster, lange røde lokker og "the rise and fall" av et av Europas mest innflytelsesrike dynastier. For å fortelle oss om Merovingerne har vi Sjur Atle Furali fra Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/24/202333 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Folkevandringstiden

På 300-tallet er det mye som skjer i Europa. Man får en liten istid, den justinianske pesten dukker opp, politisk ustabilitet, uro og konflikt, og selvsagt: Folkevandringstiden. Dette er egentlig et altfor stort og komplisert tema å bare ha én episode om, så vi skal ved en senere anledning gå nærmere inn på de ulike folkegruppene. Denne gangen holder vi oss til noen av de sentrale grupperingene, den store rollen geistligheten fikk i alt dette, og hvorfor termen "The Dark Ages" ikke passer for å beskrive denne tiden. For å gi oss et innblikk i folkevandringstiden og Vest-Romerrikets kollaps har vi besøk av Sjur Atle Furali fra Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202324 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Cuba - Fidel Castro og Che Guevara

To av de mest kjente revolusjonære personene i nyere historie er Fidel Castro og Che Guevara, og jeg regner med at vi alle har sett en t-skjorte eller plakat av Che en eller annen gang. Men hvem var de? Hva skapte dem? Vi snakker om Fidel, Che og hvordan Cuba ble som det ble. Med oss for å snakke om Cuba har vi Aage Sivertsen, forfatter av boken “Duften av Cuba”.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsDenne podkasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/10/202328 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Cuba - Opptakten til revolusjonen

Vi kjenner til Cuba under Fidel Castro. Et kommunistdiktatur som har hatt sine plusser og solide minuser. Men hvordan er Cuba? Hvordan var Cuba? Og hvorfor endte det som det gjorde? Vi går inn på Cuba før revolusjonen. Med oss for å snakke om Cuba har vi Aage Sivertsen, forfatter av boken “Duften av Cuba”.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsDenne podkasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/3/202321 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: I Norge

Norge var offisielt nøytrale under første verdenskrig – men det hindret selvsagt ikke utenlandske operatører i å finne på muffens her. Med oss i denne miniserien for å snakke om hendelser i Norge under første verdenskrig har vi Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic Sounds Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/27/202312 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: Fotball

Etter at krigen brøt ut reagerte mange på at fotballkampene fortsatte. Altså - her var det topptrente unge menn som ikke var ved fronten? Men som heller lekte med en fotball? Skandale! Så de vervet seg.. Ikke bare det, men tenk at du som fan kunne melde deg på for å reise til fronten med dine idoler? Altså supporterne sammen med favorittlaget. Bare tenk hvor mange unge som ville hoppet på for å henge med Haaland og Ødegaard? Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds og Christian Konglund Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/25/20236 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: Klorgass

22 April, 1915, stod tyske og franske tropper i hver sin skyttergrav ved Ypres. Så dukket det plutselig opp noe på horisonten. De franske troppene trodde det var et røykteppe tyskerne hadde laget for å hindre sikt, men da den lave "skyen" kom over dem skjønte de at dette var noe annet - for tyskerne hadde sluppet ut 168 tonn med svært giftig klorgass.. Med oss i denne miniserien for å snakke om stridsgass under første verdenskrig har vi Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic Sounds Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/20/202312 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: Krig og narkotika

Ved Haguekonvensjonen i 1912 ble de fleste landene enige om at “opium, morfin og kokain kun burde brukes på legitimt medisinsk grunnlag”. To år senere, i 1914, hadde de fleste glemt denne konvensjonen.. For da var det andre ting på horisonten som umiddelbart krevde oppmerksomhet - En verdenskrig. Med oss i denne miniserien for å snakke om narkotikabruk under første verdenskrig har vi Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic Sounds Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/18/202310 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: Øst- og Vestfronten

Vi tenker fort først på skyttergravene i Vest-fronten når vi hører "Første verdenskrig". Det er her de fleste filmatiseringene er satt. Men hva skjedde i øst? Og hadde hvorfor hadde tyskerne fancy møbler der? Dagens tema handler Østfronten og Vestfronten - hva skjedde de forskjellige stedene?  Med oss i denne miniserien for å snakke om første verdenskrig har vi Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic Sounds Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/13/202313 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: Kompisbataljonene

I England samlet naboer, venner, arbeidsplasser og nabolag seg sammen i egne bataljoner. Selv fotball-lag reiste til fronten, og du kunne søke om å kjempe sammen med din favorittfotballspiller. Alt orkestrert av den britiske krigsministeren Lord Kitchener. Men etter at kuleregnet hadde lagt seg over ingenmannsland på Vestfronten - var det egentlig en så god idé? Denne sommerseriens gjest er Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/11/20238 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hva kommer i Historier som endret Norge i sommer?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/20232 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Sommerserie - Første verdenskrig: Hvem hadde skylden?

Vi lærte alle på skolen at startskuddet var attentatet i Sarajevo på Franz Ferdinand, arvingen til den Østerisk-Ungarske tronen. Men hvorfor? Dagens tema er “Hvem hadde hadde skylden for utbruddet av krigen?” Som det meste i historien er det flere lag med grunner. Med oss i denne miniserien for å snakke om første verdenskrig har vi Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds  Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/202325 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Dette kan du vente deg i sommer!

Historiker og førsteamanuensis ved universitetet i Sørøst-Norge, Eirik Brazier, kommer inn for å fortelle oss om ulike vinklinger av første verdenskrig. Vi skal igjennom skyttergraver, spionasje i Norge, narkotikabruk, stridsgass, kompisbataljoner og selvsagt: Hvem hadde egentlig skylden for første verdenskrig? God sommer fra oss i Gjenklang! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/5/20232 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Bondekrigen i 1525

Da Martin Luther presenterte sine teser skapte det store ringvirkninger. Men spesielt én setning han skrev skulle være med på å sende Tyskland ned i fullstendig kaos. Hundretusenvis av sinte bønder grep fatt i høygaflene sine og snudde seg mot adelen og kirken. Det skulle ta 250 år før Europa så noe lignende, og dét var den franske revolusjonen.. Hvorfor? Hva skjedde? Og hvilken effekt hadde dette på Tyskland i århundrene etter?Med oss for å snakke om bondekrigen i 1525 har vi Sjur Atle Furali fra Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic Sounds og SoundlyProdusert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/29/202331 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Plyndringen av Lindisfarne i 793

I år 739 dukket det skip opp på horisonten ved øya Lindisfarne, nordøst i England. De som hoppet av skipene, var ikke der for å handle med klosteret som lå her. De var her for å plyndre. Vi lærte alle på skolen at plyndringen av Lindisfarne markerte begynnelsen på vikingtiden, men hvorfor? Hvilken teknologi gjorde det mulig? Og hvordan ble de sett på i sin samtid? Med oss for å snakke om betydningen av vikingenes angrep på Lindisfarne har vi Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet I Sør-Øst Norge.Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsProdusert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/202328 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Bronsealderkollapsen

Øst i Middelhavet, i området kalt Levanten, hadde flere store sivilisasjoner slått seg opp. De handlet med hverandre, kranglet med hverandre, hadde sine språk, sine kulturer, sine guder, og var kulturelt sett på en høydare. Men for 3200 år siden - Et sted mellom 1182 og 1177 før vår tidsregning ble nesten alle borte. Man kaller gjerne Vestromerrikets kollaps for The Dark Ages, men dette var den opprinnelige - og mye "mørkere". Det er et av de største tilbakeslagene i menneskets historie og det marker den definitive slutten på bronsealderen. Den siviliserte verden ble lagt i grus på en måte vi ikke har sett siden, og nesten det eneste vi har igjen er noen hieroglyfer og steintavler hvor det stod: "Menneskene fra havet gjorde dette.." Hva skjedde? Med oss for å snakke om Bronsealderkollapsen har vi historiker Kristoffer Momrak. Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Denne podkasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/15/202335 minutes
Episode Artwork

Odd Nansen - Den humanitære kjempen

De aller fleste vet hvem fredsprisvinner og polfarer Fridtjof Nansen var. Færre kjenner til sønnen hans, Odd Nansen.. Men i skyggen av sin far gjorde han en like stor innsats.Historien om ham handler om en uredd mann som i svært vanskelige tider reddet mange jøder fra Holocaust før andre verdenskrig, som selv satt tre og et halvt år i tyske konsentrasjonsleire, og som resten av livet var en humanitær kjempe som fikk stor internasjonal betydning.Vi fikk besøk av Anne Ellingsen - forfatter, frilansjournalist og foredragsholder. Hun har doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo. I 2015 utga hun biografien "Odd Nansen, Arvtageren", og i 2023 kom "Odds store krig".Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk og lyd: Epidemic Sounds, Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang Studio  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/8/202330 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

En krigens mann

Alle har vel som barn en gang sagt at "faren min er tøffere enn faren din". Og det er en helt naturlig ting barn sier, men det finnes jo grenser for hvor tøffe og modige folk kan være. Som regel.. Ikke for vedkommende vi skal snakke om her - denne karens barn kunne si det vel vitende om at det var sant. Denne episoden handler om en helt få i dag vet om. Han var en av de mest dekorerte og beinharde soldatene jeg tror noen gang har eksistert, og jeg er ganske sikker på at han kunne ha stirret ned en grizzlybjørn, Voldemort og Chuck Norris. Samtidig.  Denne episoden er fra podkasten Historietimen. Produsert og lest inn av Christian Konglund. Musikk og lyd av Christian Konglund og Soundly. Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Videre lesing: Adrian Carton de Wiart - "Happy Odyssey" Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/1/202320 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

The Great Binge

Bli med til Victoria-tiden: Kjent for klasseskiller, moralisme, korsett og gudfryktighet. Og narkotika. Store mengder med narkotika. Her var det dog ikke like "sex, drugs and rock'n roll" som det var "innestengt seksuell frustrasjon, absurde mengder drugs og kanskje en rolig vals". Denne episoden er fra podkasten Historietimen. Kilder og tips til videre lesning:- Steven B. Karsch - A Brief History of Cocaine - Clayton J. Mosher, Scott M. Atkins - Drugs and Drug Policy: The Control of Consciousness Alteration- Tim Bryars og Tom Harper - A History of the Twentieth Century in 100 Maps Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/25/202314 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Englands parlamentariske historie

Gjennom Charles IIIs kroning har vi blitt minnet på at England er et av verdens eldste og mest tradisjonsrike monarkier. England er også det landet i verden som har den lengste tradisjon for konstitusjonelt monarki. Den overlegent viktigste representative institusjon her har vært parlamentet. Men hvordan og hvorfor ble det som det ble i England, mens det hos arvefienden Frankrike tidlig gikk mot et kongelig enevelde? Og hva har det med den franske revolusjonen å gjøre? Og den amerikanske uavhengighetskrigen? Og når ble egentlig England et demokrati? Vi fikk besøk av to eksperter denne gangen: Rolf Hobson, professor ved Forsvarsinstituttet, og Kai Østberg, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/18/202354 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

1600-tallet - det verste århundret

Tenk å bli født inn i et århundre hvor det var kun 3 år uten krig? På en tid hvor en mengde vulkanutbrudd sendte opp støv som dekket for solen, samtidig som verden var i "den lille istiden". Klimakrisen førte til ekstrem hungersnød, sykdom og pest, og millioner av mennesker døde. Samtidig skjedde en av verdens verste inflasjoner, og det var en evinnelig runddans av krig, borgerkrig og opptøyer. Allikevel, midt oppi all elendigheten, får vitenskapen en ny vår. Hva i alle dager skjedde? Og hvorfor?Vi fikk besøk av førstelektor Sjur Atle Furali fra Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo for å fortelle oss hvorfor 1600-tallet var et så hinsides kjipt århundre å leve i.Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/11/202333 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Pilegrimsvandring

Gjennom hele middelalderen gikk horder av mennesker på pilegrimsvandring. Fra A til B, hvor B da var et sted av en stor religiøs betydning. Enten så dro for å bøte på sine synder, eller kanskje i håp om å bli helbredet. Men hvem gikk, og til hvor? Hva tok de med seg? Og hvilken påvirkning hadde dette på Europa? Dagens gjest er doktor i Middelalderhistorie Kaja Hagen Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/4/202347 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Potetens utrolige reise

Den var forbudt i Frankrike, ble koblet til spedalskhet i hele Europa, førte til inflasjon verden rundt, og fikk delvis skylden for død og fordervelse. Men den var også grunnlaget for hele sivilisasjoner, reddet land fra hungersnød igjen og igjen, og er proppfull av næring. Og er den fremtidens mat? Dette er historien om poteten. Dagens gjest er forfatter Marianne Berg Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/27/202331 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Vinterkrigen

I løpet av vinteren 1939-40, stod lille Finland opp mot den store og mektige Sovjetunionen. Dette var David mot Goliat. Og finnene skulle stå imot - alene, mens resten av verdens øyne var rettet mot Tyskland og Adolf Hitler. Dagens gjest er journalist og forfatter Morten Jentoft, som har skrevet flere bøker om Finland, Russland, og sikkerhetspolitikken i Norden mellom øst og vest. Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/20/202332 minutes
Episode Artwork

Hvordan ble vi så friske? - Legevitenskapen del 2

Vi har vært igjennom tuberkolose, pest, miasma og humorene. Vi starter del 2 i 1918 da den sannsynligvis dødeligste pandemien spredte seg utover verden..Med oss for å snakke om legevitenskapen de siste 200 årene har vi Ole Georg Moseng, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsProdusert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/13/202320 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hvordan ble vi så friske? - Legevitenskapen del 1

På begynnelsen av 1800-tallet mente man at sykdom kom på grunn av en ubalanse i kroppen eller i naturen. Det hadde man ment i århundrer. For i kroppen var det ulike humorer, altså kroppsvæsker, som måtte holdes i sjakk, og hvis man hadde for mye sangevinsk humor for eksempel, så måtte man tappes for blod. 200 år senere har vi vaksiner, og kan svelge en pille hvis man føler seg litt uggen. Hvordan kom vi hit?Med oss for å snakke om legevitenskapen de siste 200 årene har vi Ole Georg Moseng, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsProdusert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/13/202331 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Påskespesial: Verdens første detektiv

Vi kjenner alle til Sherlock Holmes og Poirot. Mesterdetektivene med sine snodige vaner, umiskjennelige intelligens, samt unike måte å løse kriminelle gåter på. Tenk om en sånn person faktisk hadde fantes! Hadde ikke det vært gøy? Vel.. det gjorde det - originalen. En kriminell som syntes politiet var så dårlige at han måtte gjøre deres jobb, bare bedre: Eugéne Francois Vidocq. Disclaimer: Det er verdt å nevne at det er mange ulike historiske skriverier om Vidocq, og at ikke alt er sant. Man har både det han selv har skrevet i sine memoarer og i ulike intervjuer, og så har man det andre har skrevet om han i hans samtid. Vidocq ønsket å glorifisere seg selv, mens en del i hans samtid ønsket å svartmale det, dog langt fra alle. Flere forfattere, som Victor Hugo, Honoré de Balzac, og Alexandre Dumas, skrev om han og ble godt kjent med han. Så sannheten er nok et sted midt i mellom, en linje jeg har prøvd å følge i denne historien. Jeg har også prøvd å uttale franske navn her, beklager, for det er nok tydelig at jeg aldri hadde fransk på skolen. Men jeg har konsultert en fransk venn og han sa at han ikke ble alt for fornærmet, som kanskje er det fineste han har sagt til meg. Kilder: Memoirs of Vidocq - Eugène François Vidocq https://www.geriwalton.com/french-sherlock-holmes-eugene-francois-vidocq/ https://owlcation.com/social-sciences/Eugne-Franois-Vidocq-The-Convict-Who-Became-the-Father-of-Modern-Criminal-Investigation https://strandmag.com/the-magazine/articles/the-great-detectives-vidocq/ http://www.executedtoday.com/2018/01/06/1806-cesar-herbaux-eugene-francois-vidocq/https://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%BBret%C3%A9https://www.hackwriters.com/Vidocq.htm Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/6/202334 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Aprilsnarr!

Hvorfor vi skal vi absolutt lure andre på en gitt dato hvert år? Som regel er det helt harmløst, men hva skjer når en despot får det for seg å lure en hel befolkning på første april? Originalt publisert i podkasten Historietimen Programleder og produsent: Christian Konglund Musikk: Christian Konglund  Bilde: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/1/20238 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Slaget ved Talas

Midt i Asia renner det en elv ved navn Talas. Her møttes Abbasinske kalifatet Tang-dynastiet til stort slag i år 751. Noen tenker kanskje at «hvorfor burde jeg vite om dette? Har det noe med oss i Europa å gjøre?» - så er svaret til det ja. Så absolutt. Det snudde på verdensmaktens balanse, var sentral i at vikingtiden i det hele tatt skjedde, og introduserte oss til papir. Med oss for å snakke om slaget ved Talas har vi Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet I Sør-Øst Norge. Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/202329 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Colditz - Nazi-Tysklands superfengsel

Vi fikk internasjonalt og storfint besøk fra England, og denne episoden kommer da til å foregå på engelsk. Og temaet er Colditz - det fryktede superfengselet i Tyskland under andre verdenskrig, som først og fremst huset fangede offiserer. Det gamle slottet er først og fremst kjent for de mange utrolige fluktforsøkene derfra, men vi tar et dypdykk i livet til de utrolige karakterene som var her, og hvordan samfunnet her nesten ble en parodi på Europa utenfor: Rasisme, overklasse og arbeiderklasse, og ikke minst nasjonalisme.Dagens gjest er forfatteren Ben Macintyre, som blir beskrevet som non-fiction versjonen av John le Carré. Flere av hans bøker har blitt filmatisert og ligger ute på Netflix og BBC - som 'Operation Mincemeat', 'A Spy Among Friends', og 'SAS: Rouge Heroes'.Programleder og produsent er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/23/202328 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kong Leopolds Kongo

Mellom 1885 og 1908 regjerte den belgiske kong Leopold II personlig over det som i dag heter den demokratiske republikken Kongo. Dette gigantiske området ble Leopolds lekegrind, og for å si det mildt gikk det ikke bra for de som allerede bodde der.. Dette er historien om jakten etter rågummi, avkuttede hender, umenneskelig lidelser som fikk hele verden til å måpe, og Marlon Brandos karakter fra filmen "Apocalypse Now". Dagens gjest er historieprofessor Veronique Pouillard. Programleder og produsent er Christian Konglund. Tips til videre lesing: David Van Reybrouck, Kongo. Historien om Afrikas hjerte, Oslo, Font Forlag, 2010. Georges Nzongola-Ntalaja, The Congo from Leopold to Kabila. A People's History, London-New York, Zed Books, 2002. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/16/202331 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Da Brasil lå ved siden av Irland

Når man hører ordet "Brasil" går tankene fort i retning regnskog og fotball. Og det er jo ikke så rart. Det man sannsynligvis IKKE tenker på er øya ved samme navn rett utenfor Irlands kyst... Det ble dessverre både sykdom på gjester og programleder, så dette er en episode fra podkasten Historietimen.Skrevet, innlest og produsert av Christian Konglund.Lyd og musikk av Christian Konglund.Bilder finner du under Historietimen_podcast på Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/9/202313 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Altamont-festivalen - Da flower power døde

1969 var et begivenhetsrikt år - Månelanding, opprør, Woodstock og flowerpower - men noen måneder etter peace and love i Woodstock arrangeres en ny, gigantisk gratiskonsert i California ved Altamont racerbane. Her samlet Rolling Stones, The Grateful Dead, Crosby, Stills and Nash, og Jefferson Airplane seg for å sørge for en kjempeavslutning på 1969. Det ble i stedet året uskylden døde.. Dagens gjest er Hans-Olav Thyvold. Programleder og produsent er Christian Konglund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Invasjonen av Ukraina del 2

For litt over ett år siden stod over 100 000 russiske soldater stod på grensen, mens Putin gjentok at "vi kommer ikke til å invadere Ukraina".. Den 24 februar gjorde de allikevel det. I del 2 fokuserer vi på invasjonen i 2022, maktstrukturen i den russiske hæren, leiesoldater og krigsforbrytelser i det den russiske befolkningen kaller "kjøttkverna". Dagens gjest er Arve Hansen fra Den norske Helsingforskomitéen. Programleder og produsent er Christian Konglund. Hansens bok heter "Ukraina - Historiene. Menneskene. Krigen." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/202339 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Invasjonen av Ukraina del 1

Den 24.02 2023, er det ett år siden den russiske invasjonen av Ukraina. Men krigen startet strengt tatt lenge før. Men hvorfor? Hvordan var Ukraina før krigen? Og hvordan kunne dette skje? I del 1 fokuserer vi på Ukraina før annekteringen av Krim, separatistgruppene i Donbas, og opptakten til invasjonen. Dagens gjest er Arve Hansen fra Den norske Helsingforskomitéen. Programleder og produsent er Christian Konglund. Hansens bok heter "Ukraina - Historiene. Menneskene. Krigen." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/202333 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Tysk militarisme del 2 - Jern og blod

Napoleon taper ved Waterloo, og det åpner for et samlet Tyskland. Og ut av skyggene trer Bismarck frem. En genial og knallhard politiker som former Tysklands politikk. Inntil Wilhelm II blir keiser... Dagens gjest er Kai Østberg, professor ved Universitetet i sør-øst Norge. Programleder og produsent er Christian Konglund. Østberg og Ornings bok heter "Maktens Nervetråder". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202329 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Tysk militarisme del 1 - Ytre fiender og knallharde prioriteringer

Ved begge verdenskrigene så man Tyskland som en sterk militærmakt med ekstremfokus på disiplin og militarisme. Men hvordan ble det sånn? Og hva har svenskene med det å gjøre? Dagens gjest er Kai Østberg, professor i historie ved Universitetet i sør-øst Norge. Programleder og produsent er Christian Konglund. Østberg og Ornings bok heter "Maktens Nervetråder" Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202329 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Da raseforskning var en "vitenskap"

I sine taler, og i sitt manifest Mein Kampf, skrev Adolf Hitler varmt om "mester-rasen", altså den ariske. Og et rase-hierarki, med den ariske rasen på topp. Men tanken om et slikt hierarki var ikke ny - frøene hadde blitt sådd flere hundre år tidligere...Ukens gjest er Jon Røyne Kyllingstad, forfatter av boken "Rase - en vitenskapshistorie"Programleder og produsent er Christian Konglund Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/9/202342 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Konstantinopels fall

I århundrer hadde Konstantinopel stått som et symbol på det ubeseirlige. Med sine legendariske murer hadde byen holdt unna nesten alt og alle. Inntil 1453.. Hvilke ringvirkninger fikk osmanernes overtagelse av byen? Ukens gjest er Sidsel WoldProgramleder og produsent er Christian Konglund Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/202327 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kampen om Nagorno-Karabakh

I over hundre år har det vært krangling og kamper om dette området - Nagorno-Karabakh. Det ligger i Aserbajdsjan i nedre Kaukasus, men har for det meste vært befolket av armenere. Etter kriger i 1988, 1991, 2014 og senest i 2020 er ikke situasjonen så mye ulmende glør som en åpen flamme, og det er en pågående konflikt den dag i dag. Dette er en historie om imperiers surrete grenseinndelinger, etniske spenninger, religion, geopolitikk, og folkemord.Dagens gjest er Helge BlakkisrudProgramleder og produsent er Christian Konglund Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/26/202353 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Mordet på Sergej Kirov - Startskuddet på Terroren

Det har blitt kalt "Århundrets mord" - hvordan en liten, arbeidsledig fyr kunne gå inn til lederen av selveste Politburo, Leningrads kommunistparti og en av Sovjetunionens mektigste menn, og skyte han i hodet. Denne hendelsen har forvirret historikere i årtier, og har vært innrullet av myter, hemmeligheter og spekulasjoner - det ble også begynnelsen på det som skulle bli kalt "Den store terroren" i Sovjetunionen, eller "The Great Purge". Dagens gjest er Åsmund Egge, professor emeritus hos UiO, og forfatter av boken Kirov-gåten.Programleder er Christian Konglund Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/202343 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Reprise: Den franske revolusjonen - del 2

Tredjestanden har gjort opprør og Bastillen har blitt stormet. Kvinner (og noen menn utkledd som kvinner) har marsjert mot Versailles. Folk på landsbygda brenner ned adelens gods, og Frankrike er i krig mot Østerrike og deres regent Leopold II - Marie Antoinettes bror. Så kaotisk som dette høres ut som er det bare begynnelsen for perioden vi nå skal inn i - Terroren.  Ukens gjest er Kai Peter Østberg, professor I HistorievedUniversitetet I Sør-Øst Norge og fagansvarlig for den franske revolusjon i SNL.  Programleder og produsent er Christian Konglund.  Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:  Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Spanskesyken.  Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden  Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/202335 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Reprise: Den franske revolusjonen - del 1

Hva har et vulkanutbrudd på Island, fattigdom og hungersnød i Europa, en tapt krig mot England og USA's uavhengighet til felles? De var alle sentrale brikker i det som skulle kulminere i den franske revolusjon. I denne episoden skal vi se nærmere på opptakten til revolusjonen, og hvorfor det ble en krutt-tønne.  Ukens gjest er Kai Peter Østberg, professor i Historie ved Universitetet I Sør-Øst Norge og fagansvarlig for den franske revolusjon i SNL.  Programleder og produsent er Christian Konglund.  Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:  Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Spanskesyken.  Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden  Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/202349 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kartet som lurte verden

Se for deg at noen plutselig finner ut at en elv som Amazonas ikke finnes? Eller fjellet Kilimanjaro? Eller kanskje landet Turkmenistan? En ganske absurd tanke, er det ikke? Og du tenker sikkert at det ikke er mulig - men har du vært der og sett selv? Kanskje ikke, men du har jo sett på kart at de finnes! Kart, ja.. Hvordan påvirker kart tankegangen vår? For her kommer historien om Kong-fjellene og den kanskje største kart-tabben noensinne.. Dette er en episode fra podkasten Historietimen.Skrevet, innlest og produsert av Christian Konglund.Lyd og musikk av Christian Konglund.Jeg får dessverre ikke lagt ved et kart over Kong-fjellene her, men det ligger under Historietimen_podcast på Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/202317 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Nazi-desertørenes kamp etter krigen

Under andre verdenskrig ble minst 20 000 soldater dømt til døden i Tyskland for desertering. Og langt flere ble dømt til straffearbeid eller ble sendt til fronten som slags menneskelige skjold. Hitlers sinne mot sine egne som ikke ville krige var stor.. enten du var pasifist, troende, ikke støttet nazi-regimet, eller rett og slett bare ikke ville dø. Det utrolige var likevel at de etter krigen fortsatt ble stemplet som desertører - lenge etter Nazi-Tyskland hadde sluttet å eksistere... Ukens gjest er historiker og professor Maria Fritsche. Programleder og produsent er Christian Konglund. Musikk: EpidemicSounds og Soundly.Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/202224 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Julebonus: Den store tyske latrinekatastrofen og russisk vodka

Her får dere en kort liten julebonus, og vi skal høre om et katastrofalt møte i tysk middelalder og da Russland tvang sin egen befolkning til å drikke vodka.. Denne episoden er hentet fra podkasten Historietimen. Skrevet, innlest og produsert av Christian Konglund.Lyd og musikk av Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/20229 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Santa Claus - Fra helgen til Cola-nisse

Julnissen, Santa Claus, Sankt Nikolaus, Sinter Klaas - Kjært barn har mange navn, men var dette en faktisk person? Og hvordan endte en helgen opp med å fly rundt med reinsdyr og klatre ned piper? Ukens gjest er journalist og forfatter Ane Ohrvik. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre andre episoder hos vår søsterpodkast Historier som endret Norge:"Jul i bondesamfunnet" eller "Den norske nissenMusikk: Epidemic Sounds, Soundly og Christian Konglund.Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/22/202228 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Syria - Oppskriften på et ustabilt land

Etter første verdenskrig delte Storbritannia og England Midtøsten mellom seg, og Syria kom under fransk kontroll. Et område med ulike folkeslag og religioner, og store indre stridigheter. Ta det og legg til fransk vanstyre, og senere en kald krig, og du har oppskriften på et ustabilt land... Vi tar en nærmere titt på Syria opp til Hafez al-Assad tok makten i 1970. Ukens gjest er professor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Sargon av Akkad" eller "Imperiene - Det osmanske riket" Musikk: Epidemic Sounds og Soundly.Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/202235 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Quislings ukrainske koloni

I mai 1942 reiser Vidkun Quisling til Ukraina. Anledningen er å besøke norske soldater på østfronten, men Ukraina er viktig for han annen grunn også - hans plan om å lage en norsk koloni her... Ukens gjest er journalist og forfatter Trude Lorentzen. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Annekteringen av Krim" eller "Tungtvannsaksjonen" Lydklipp fra Nasjonalbiblioteket. Musikk: Epidemic Sounds og Soundly. Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/202233 minutes
Episode Artwork

Afghanistan del 2 - Krigen mot terror og Talibans vei tilbake

World Trade Center faller, verden er i sjokk, og USA erklærer en krig mot terror. De invaderer Afghanistan og kjemper mot styrkene de selv hjalp bare ti år tidligere. Men hvem var de ulike spillerne? Og hvorfor fortsatte krigen i 20 år? Dette er del 2 av krigene i Afghanistan, hvor vi går inn i tiden etter terrorangrepet 9 september, og følger utviklingen helt frem til år 2021.  Ukens gjest er Anders Enger Mikkelsen. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Krigen i Kosovo" eller "NATO" Musikk: Epidemic Sounds og SoundlyFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcast For tips om temaer eller gjester - kontakt christian.konglund@metrosounds.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/202251 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Afghanistan del 1 - Kommunisme og Mujahideen

På 1960-tallet var Afghanistan et liberalt land. Damer gikk i miniskjørt i Kabul, og landet gjennomgikk en sterk modernisering. Men bland ingrediensene USA, Sovjetunionen, utenlandsk etteretning, muslimske ekstremister og en frustrert befolkning i en gryte og rør rundt.. Dette er del 1 av krigene i Afghanistan, hvor vi fokuserer på landet fra 50-tallet, Sovjetunionens invasjon, og helt frem til år 2001. I del to tar vi for oss 9/11 frem til i dag.  Ukens gjest er Anders Enger Mikkelsen. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Donald Trump og de nye republikanerne" eller "Nyfascismen i Italia" Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/24/202241 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Fotballkampen som utløste en krig

Nå nærmer VM i Qatar seg, og det har satt følelser i sving hos mange. Men i kvalifiseringen til fotball-VM i 1969 var det også mange følelser - såpass at en fotballkamp utløste en krig... Dette er en episode fra Christians andre podkast Historietimen, valgt pga sykdom hos gjest og/eller Christian selv. Forteller og produsent: Christian Konglund.Lyd: Christian Konglund. Musikk: Christian KonglundBilder og funfacts til denne episoden finnes på instagram og facebook under Historietimen_podcast. Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/20229 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Oligarkene i Russland

Oligark, eller oligarki, altså et fåmannsvelde, er et ord som stammer fra den greske antikken. I dag brukes benevnelsen om noen svært mektige og superrike bedriftseiere i Russland, Ukraina og Moldova som er med på å styre landenes politikk. Hvem er de? Hvor kom de fra? Og i hvilken grad er politikere som Vladimir Putin avhengig av dem? Ukens gjest er Jørn Holm-Hansen, statsviter og seniorforsker ved Oslo Met. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Donald Trump og de nye republikanerne" eller "Nyfascismen i Italia" Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/202246 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Donald Trump og de nye republikanerne

I 2016 ble Donald Trump valgt til president, og USA så mer splittet ut enn noensinne. Men startet polariseringen der? Eller startet den mye før? I denne episoden graver vi i USAs mørke fortid, ser fremover mot mellomvalget og spør: Er demokratiet tapt? Ukens gjest er Hilde Restad, førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole og forfatter av boken "Det Amerikanske paradokset". Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Imperiene" eller "Nyfascismen i Italia" Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/202235 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Overvektige og fulle munker? En titt inn i klostrenes underlige verden

I Robin Hood-filmene vi vokste opp med var Brother Tuck overvektig og glad i drikke. Generelt i populærkulturen har munker ofte blitt portrettert slik. Hvorfor det? Det er jo det motsatte av hvordan en munk skal oppføre seg. Har det noe rot i virkeligheten? Bli med ned i et dypdykk til klostrenes ubeskrivelige makt, St. Benedicts regler, og menneskets ufravikelige natur. Dette er en episode fra podkasten Historietimen. Forteller og produsent: Christian Konglund.Lyd: Christian Konglund. Musikk: Christian KonglundHovedkilder: C. H. Lawrence - Medieval Monasticism: Forms of religious life in western Europe in the middle ages, og Terry Jones - Medieval Lives. Bilder og funfacts til denne episoden finnes på instagram og facebook under Historietimen_podcast. Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/27/202212 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Den industrielle revolusjon

"Den industrielle revolusjon startet i 1760 da vevemaskinen Spinning Jenny ble oppfunnet", er noe mange av oss vokste opp med å lære. Og at dampmaskinen tok over på 1700-tallet, og at det var mange store fabrikker rundt om i Storbritannia. Men er det egentlig riktig? Eller er det ganske så mye mer komplisert enn som så? Ukens gjest er Kristine Bruland, professor emeritus og forfatter av boken "Den Industrielle Revolusjon - Kapitalisme, industri og teknologi". Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Imperiene" eller "Historien om gin" Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@metrosounds.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/20/202253 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Historien om gin

"The gin and tonic has saved more Englishmen's lives, and minds, than all the doctors in the Empire", skrev Winston Churchill. Om dét er sant, kan diskuteres. Men det som ikke kan diskuteres er hvor mye gin forandret verden. Den startet som en helbredende drikke, men det tok ikke lang tid før man så medaljens bakside. Bare i 1751 ble det drukket over 32 millioner liter gin årlig i England. London så ikke ut - fattigdom, sult, død og ødelagte liv var normalen her - men gin måtte de ha. Denne lidenskapen for alkohol smaksatt med einebær, og noen ganger terpentin, førte til enorme sosiale, teknologiske, og ikke minst kulturelle endringer.. Ukens gjest er Espen Smith, en av landets mest kjente øl-eksperter som har skrevet bøker om øl, akevitt og honning. Også har han god peiling på ginens historie. Programleder og produsent er Christian Konglund. Musikk: Epidemic Sounds og SoundlyFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@metrosounds.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/202241 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Krigen i Kosovo

24 mars 1999 starter NATO for første gang i sin historie et militært angrep. Målet var serbiske styrker, på grunn av deres årelange undertrykking og fordriving av etniske albanere i Kosovo. Mange blir drept, langt flere fordrevet. Vi tar en prat med Christian Borch som har stor innsikt i temaet, og hører også historier fra hans tid på Balkan. Ukens gjest er Christian Borch, journalist-nestor, tidligere programleder og forfatter. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Annekteringen av Krim" eller "NATO" Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@metrosounds.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/6/202245 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Snart kommer Historier som endret Norge!

På mandag kommer en ny sesong av Historier som endret Norge. Nå i høst kan du få høre om alt fra Vinmonopolets historie, Anne Cath Vestly, og Samfunnsbyggerne i Sachsenhaugen. Det er bare noen av mange historier du kan lytte til i Historier som endret Norge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/20221 minute, 35 seconds
Episode Artwork

The Troubles - Religion, terror og IRA

Den 30 januar 1972, ble 26 sivile skutt i Belfast. De som ble skutt var katolikker som protesterte mot det de mente var ulovlige arrestasjoner, og de som skjøt var det britiske militæret. Denne hendelsen var én av flere hendelser i tiden som i Storbritannia og Irland omtales som The Troubles. Men problemene startet helt tilbake i år 1167.. Ukens gjest er Kristian Steinnes - professor i moderne europeisk historie ved Institutt for moderne samfunnshistorie ved NTNU. Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@metrosounds.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/202228 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Fascismens nye klær - Nyfascismens fremvekst i Europa

Ved andre verdenskrigs slutt hadde fascismen og nazismen tapt, men de forsvant ikke helt. For de hadde kanskje tapt militært, men ikke ideologisk. Spesielt i Italia tok det ikke lange tiden før de gamle fascistene var inne i varmen igjen, spesielt igjennom partiet MSI - «Movimento Sociale Italiano», «Den italienske sosiale bevegelse». Men hvordan ble de stuerene så fort etter en krig deres ideologi hadde både tapt og blitt kriminalisert? Hvorfor ble de ikke tatt med av rettsoppgjøret som foregikk i de fleste andre land som hadde vært under fascistisk styre, sånn som i Norge? Partier med direkte bånd til MSI var med i valget 25. september 2022.Ukens gjest er Elisabetta Cassina Wollf, førsteamanuensis i historie ved Universitetet I Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@metrosounds.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/22/202235 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Farao Ahmose del 2 - Blodtørstig farao og bibelsk tyrann

Farao Ahmose har grunnlagt det 18. Dynasti og vi er nå i «Det nye riket». Han har knust erkefienden Hyksos, gjenopprettet herredømmet over «De to land» og opphøyd seg selv og sin familie til guder. Men var denne krigen mot Hyksos inspirasjonen til Exodus-myten i Det gamle testamentet? Hvor Moses førte sitt folk ut av Egypt og til Kanaan? Ukens gjest er Anders Bettum – religionshistoriker, egyptolog og forfatter av "Nytt blikk på Det gamle Egypt". Programleder og produsent er Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/202228 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Farao Ahmose del 1 - Nasjonalhelt og feminist

Ca. 1560 år før vår tidsregning ble en liten gutt ved navn Ahmose født i Egypt. Med god hjelp fra sin mor skulle han ende opp som en av de mest innflytelsesrike faraoene i Det gamle Egypts mange tusen år lange historie. Han regjerte ca. 1550–1525 fvt., og ble grunnleggeren av det 18. Dynasti, «Det nye riket» og imperietiden i Egypts historie. Ikke bare bekjempet han erkefienden Hyksos og gjenopprettet herredømmet over «De to land», en krig som er en mulig inspirasjon til Exodus-myten i Det gamle testamentet, han institusjonaliserte også kvinnens rolle som militær, administrativ og religiøs leder - som gjorde det mulig for fremtidige kvinnelige monarker som Hatshepsut og Nefertiti å lede riket.  Ukens gjest er Anders Bettum – religionshistoriker, egyptolog og forfatter av "Nytt blikk på Det gamle Egypt". Programleder og produsent er Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/202237 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Den store utvandringen fra Norge

Fra 1825 til begynnelsen av 1900-tallet tok mellom 800 000 og 900 000 nordmenn den lange, farefulle ferden over Atlanterhavet til USA. Bare fra Irland reiste det flere i forhold til prosentandel av befolkningen. Hvordan påvirket de USA? Hvordan påvirket den massive utvandringen Norge? Og hvordan var det for de homogene, hvite nordmennene i møtet med det multikulturelle USA? Dagens gjest er Terje Hasle Joranger, historiker, fag- og forskningsdirektør ved Anno Norsk utvandrermuseum, og prosjektleder for den nasjonale 2025-markeringen.  Programleder og produsent er Christian Konglund. ANNO norsk utvandrermuseumMusikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/8/202233 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Den siste istid - da Norge solgte hele verden is

I dag skal vi snakke om noe vi kanskje tenker på som en selvfølge I dag, men som på 1800-tallet var en svær eksportvare fra Norge, nemlig is. Da mener vi ikke iskrem, men blokker av is – brukt til blant annet å kjøle ned matvarer. I dag har vi fryser og kjøleskap, men det er jo en relativt ny oppfinnelse. I 1890 var det bare fisk og trelast Norge eksporterte mer av enn is.. Dagens gjest er Per Norseng, professor emeritus ved Universitetet I Sørøst Norge. Sammen med Norsk Maritimt Museum har han de siste årene  jobbet med prosjektet “The Last Ice Age”, som tar for seg den internasjonale handelen med natur-is, og Norges sentrale rolle I den. Programleder og produsent er Christian Konglund. Besøk https://marmuseum.no/den-siste-istid for mer informasjon. Eventuelt kan man søke opp The Last Ice Age på facebook. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/202248 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Antikkens Athen - et demokrati?

Når vi hører “demokratiets vugge”, så flyr tankene fort i retning antikkens Athen. Men var det et demokrati? Dagens gjest er Kristoffer Momrak, som blant annet skrev om dette i sin doktorgradsavhandling. Programleder og produsent er Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/25/202247 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Mayaene

I 2012 var mange redde for at verden skulle gå under.. Det var fordi det var slutten på en spesiell kalender laget av Mayaene.. Det skjedde jo åpenbart ikke, men mystikken rundt Mayakulturen, deres pyramider, templer, astrologi og kalendere vekker stadig oppsikt. For dypt i jungelen i Mesoamerika vokste det for 3000 år siden frem en unik kultur - en kultur vi i dag kan takke for at vi har popcorn. Men hvem var de? Ukens gjest er Stener Ekern, professor i antropologi. Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/202250 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Den åttende landeplage

I det Gamle Testamentet står det at "etter haggel så skulle gresshoppene komme og spise alt de kom over. Og etter dem ville mørket senke seg over Egypt". Men det var ikke bare egyptere som skulle ende med å miste alt de hadde til gresshoppesvermer, for i 1874 var det USA mørket skulle senke seg over.. Dette er en episode fra podkasten Historietimen. Forteller og produsent: Christian Konglund.Musikk og lyd: Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Har du spørsmål, feedback, eller bare vil si hei - ta kontakt via instagram eller christian.konglund@metrosounds.noFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/11/202215 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Egypts mumier

I tusenvis av år har mennesket tørket, balsamert, pyntet og forberedt sine døde for etterlivet. Hvorfor? Og hvorfor tenker vi på Egypt når ordet mumie blir nevnt? Det endret ikke akkurat verden, men i denne episoden tar vi et dypdykk i egyptisk religion og hvorfor mumifiseringen av de døde var så viktig i det gamle Egypt. Ukens gjest er Anders Bettum - egyptolog og forfatter av "Nytt syn på det gamle Egypt". Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/4/202254 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

SOMMERSERIE: USA - et imperium?

I denne miniserien på fire deler skal vi ta for oss fire ulike imperier verden har sett, og gå i dybden på hvor forskjellige de var og hvilket avtrykk de har satt på verden. Ved hjelp av Terje Tvedt skal vi se på det osmanske imperiet, det britiske, det kinesiske, og til slutt USA. Fire veldig ulike imperier fra hvert sitt område. I dag skal vi snakke om USA. Etter å ha revet seg løs fra det britiske imperiet var de verdens overlegent største økonomi under hundre år senere, i 1870, en posisjon de fortsatt har. De er størst militært, økonomisk og kulturelt. Hvordan fikk de det til? Og kan vi kalle det et imperium? Ukens gjest er Terje Tvedt - professor, dokumentarskaper og forfatter av blant annet "Verdenshistorie - med fortiden som speil".Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/202235 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

SOMMERSERIE: Det kinesiske imperiet

I denne miniserien på fire deler skal vi ta for oss fire ulike imperier verden har sett, og gå i dybden på hvor forskjellige de var og hvilket avtrykk de har satt på verden. Ved hjelp av Terje Tvedt skal vi se på det osmanske imperiet, det britiske, det kinesiske, og til slutt USA. Fire veldig ulike imperier fra hvert sitt område. Denne gang snakker vi om det kinesiske riket, med hovedvekt på Ming-dynastiet. Her, i midtens rike, bygde de gigantiske byggverk og var teknologisk milevis foran Europa. Men kan vi kalle Kina et imperie i dag?Ukens gjest er Terje Tvedt - professor, dokumentarskaper og forfatter av blant annet "Verdenshistorie - med fortiden som speil".Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/21/202237 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

SOMMERSERIE: Det britiske imperiet

I denne miniserien på fire deler skal vi ta for oss fire ulike imperier verden har sett, og gå i dybden på hvor forskjellige de var og hvilket avtrykk de har satt på verden. Ved hjelp av Terje Tvedt skal vi se på det osmanske imperiet, det britiske, det kinesiske, og til slutt USA. Fire veldig ulike imperier fra hvert sitt område. Denne gang ser vi på det britiske imperiet - "the sun never sets on the british empire" ble det sagt, men hvordan greide en regntung liten øy å bli sin tids største imperie? Ukens gjest er Terje Tvedt - professor, dokumentarskaper og forfatter av blant annet "Verdenshistorie - med fortiden som speil".Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/14/202223 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

SOMMERSERIE: Det osmanske imperiet

I denne miniserien på fire deler skal vi ta for oss fire ulike imperier verden har sett, og gå i dybden på hvor forskjellige de var og hvilket avtrykk de har satt på verden. Ved hjelp av Terje Tvedt skal vi se på det osmanske imperiet, det britiske, det kinesiske, og til slutt USA. Fire veldig ulike imperier fra hvert sitt område. Først ut er det osmanske riket - et gigantisk multietnisk, mektig og rikt imperie som etter mange hundre år endte med å bli kalt "Europas syke mann". Ukens gjest er Terje Tvedt - professor, dokumentarskaper og forfatter av blant annet "Verdenshistorie - med fortiden som speil".Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/202227 minutes, 1 second
Episode Artwork

NATO

NATO har bevart freden på det europeiske kontinentet siden 1949, men den 24 februar 2022 invaderte Russland Ukraina. Sverige og Finland søker medlemsskap, og NATO-land rustes betydelig opp. Hva gjør NATO? Hvilken rolle har de? Og hvilken retning tar organisasjonen videre? Ukens gjest er Christian Borch, journalist-nestor, tidligere programleder og forfatter. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Annekteringen av Krim" eller "Lech Walesa" Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/30/202241 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Radioaktivitet

Oppdagelsen av atomet, og så nøytroner og protoner var banebrytende. Ekteparet Curie, Nils Bohr, Enrico Fermi.. Mange enestående vitenskapsfolk bidro til å pløye denne nye marken som var kjernefysikk. Og med dette greide mennesket å temme og skape en voldsom kraft. Men med alt det positive, som røntgen, kreftbehandling og atomkraftverk, kommer også det negative - atombomber og atomkraftulykker.. Ukens gjest er selveste Brit Salbu, professor emerita ved NMBU, og assistenten til assistenten til Madame Curie. Det er ikke mange i Norden med slik kunnskap som hun besitter. Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/202247 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Tungtvannsaksjonen

Under andre verdenskrig blir det et våpenkappløp om å være den første til å bygge en fungerende atombombe. Og sentralt i dette kappløpet stod en gjeng norske motstandsfolk, en hydrogenfabrikk på Rjukan, og noe mange kaller tidenes best gjennomførte sabotasjeaksjon.. Ukens gjest er Gunhild Lurås, utstillingsansvarlig ved Norsk industriarbeidermuseum.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/16/202240 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Sargon av Akkad og verdens første rike

I det gamle Mesopotamia dannet sumererne verdens første sivilisasjon. Men så kom Akkaderne fra nord.. De tok over de sumerske bystatene og gjorde som sin forgjenger noe ingen andre hadde tenkt på før: De skapte verdens første rike. Og sentralt i dette var Sargon av Akkad - herskeren over de fire verdenshjørner. I tusenvis av år ble han ansett som selve malen på den perfekte hersker, og skulle du herske over et rike måtte du emulere han. Alle ville bli den nye Sargon. Ukens gjest er Kristoffer Momrak, doktor i historie og musiker. Programleder og produsent er Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/202235 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Sumer - den første sivilisasjonen

I det gamle Mesopotamia, landet mellom de to elvene, vokste det for 5000 år siden frem byer. Store byer med opptil 50 000 innbyggere. De som bodde her kalte seg sumerere. De hadde greid å temme elvene Eufrat og Tigris, og bygde diker og kanaler og forvandlet slik et lite gjestmildt land til et svært fruktbart jordbruksområde. Her fant de opp hjulet, tallsystemet vi fortsatt bruker i dag, og det første skriftspråket. Ukens gjest er Terje Tvedt - professor, dokumentarskaper og forfatter av blant annet "Verdenshistorie - med fortiden som speil".Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/202238 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kartago del 2 - Hannibals kamp mot Romerriket

Da han var ni år gammel ber Hannibals far ham om å avlegge en ed - om å alltid hate Roma. Og det skulle romerne få kjenne på, for Hannibal skulle påføre dem gigantiske militære tap på sitt eget territorium. Han er omtalt som en av de - om ikke den - beste generalen som verden har sett. I del 2 møter vi Hannibal, og ser på hans legendariske reise over alpene med elefanter. Ukens gjest er Jon W. Iddeng, fagansvarlig for romersk historie i SNL og førsteamanuensis 2 i Antikkens historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/202238 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Kartago del 1 - En av antikkens stormakter blir til

I følge myten reiste Dido fra dagens Libanon i Midtøsten til dagens Tunis i Nord-Afrika for å grunnlegge en liten by. En by som fort skulle bli en av den antikke verdens absolutt mektigste og rikeste. Vi kjenner dem ved mange navn; Kartagere, fønikere, punere og caananitter. De var kjent for sin rikdom, sin sjømakt og.. barneofringer. Men utenom å være romernes store erkefiende, hvem var egentlig kartagerne? I del 1 går vi inn i dannelsen av Kartago, byens vekst og avslutter med den første punerkrigen. Ukens gjest er Jon W. Iddeng, fagansvarlig for romersk historie i SNL og førsteamanuensis 2 i Antikkens historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/202230 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Adolf Henrik Lindstrøm - Polfarernes lykkemaskot

Kokk, fisker, polfarer, altmuligmann, ridder av St. Olavs Orden, den første som seilte rundt hele det amerikanske kontinentet, den nordmannen med lengst fartstid i polare områder, og en gjennomgående fin fyr. Som Roald Amundsen beskrev ham: "Han har ydet de norske polarexpeditioner større og verdifullere tjenester enn noen annen mann" Ukens gjest er en venn av podkasten, nemlig Hans-Olav Thyvold. Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/202235 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Brexit - Storbritannia og kontinentets kompliserte forhold

Den 23 juni 2016 rystes Europa. Befolkningen I Storbritannia stemte for å melde seg ut av EU. Dette ble kalt, og kalles, Brexit – kort for Britain’s Exit. Men hvorfor? Vi skal ta en nærmere titt på Storbritannias og EUs svært innviklede historie. Ukens gjest er Kristian Steinnes - professor i moderne europeisk historie ved Institutt for moderne samfunnshistorie ved NTNU. Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/5/202231 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

"The Voyage of the Damned" og slaget ved Tsushima

Året er 1904 og det har brutt ut krig mellom Japan og Russland. Japanerne hadde greid å stenge Russlands stillehavsflåte inne i Port Arthur i Mandsjuria. Derfor ble 42 krigsskip fra landets østersjøflåte rasket sammen og sendt til unnsetning – en reise på 29.000 km. En reise senere kalt “The Voyage of the Damned”...  Dette er historien om en svært uheldig russisk admiral og tidenes kjipeste båttur. Dette er en episode fra podkasten Historietimen. Forteller og produsent: Christian Konglund.Lyd: Christian Konglund. Musikk: Christian KonglundHovedkilder: Marinehistoriker Drachinifel (Youtube) og www.Hullwebs.co.ukFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Har du spørsmål, feedback, eller bare vil si hei - ta kontakt via instagram eller christian.konglund@metrosounds.noFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/202233 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Gary Gilmore - Startskuddet på USAs våpen- og henrettelsesbølge

17 januar 1977 ble en mann henrettet i Utah, USA. Dette høres kanskje ikke ut som stor nyhet, men dette var den første henrettelsen på nesten et tiår, og borgerrettighetsforkjempere stod på barrikadene. Men Gary ville det annerledes - han krevde faktisk å bli henrettet. Med det sørget han for at henrettelses- og våpenbølgen i USA føk i været, og videre til våpensituasjonen som er i USA i dag.  Ukens gjest er en venn av podkasten, nemlig Hans-Olav Thyvold. Han har mye kunnskap om USA, og jobbet i VG da Gilmore-saken gikk verden rundt. Han har også oversatt "Bøddelens sang", en bok om Gary Gilmore, til norsk. Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/202239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

PÅSKEBONUS: Skjelettmusikk - Da Sovjet bannlyste musikk

Hva hadde du gjort hvis musikken du hørte på hver dag en dag ble ulovlig? Hvis staten plutselig la ned regler for hva du skulle høre på og hva du absolutt ikke kunne høre på? I Sovjetunionen skulle man få se hvor langt noen var villige til å gå for å holde kunsten fri. Dette er en episode fra podkasten Historietimen. Forteller og produsent: Christian Konglund.Lyd: Christian Konglund. Musikk: Polyushko-polye - Gusev/Knipper. Internationalen - Eugène Pottier. Farewell of Slavianka - Victor Fedorov. Kalinka - Larionov. Alt annet - Christian KonglundFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Har du spørsmål, feedback, eller bare vil si hei - ta kontakt via instagram eller christian.konglund@metrosounds.noFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/18/202219 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

PÅSKEBONUS: Ludwig Wittgenstein - Oppfinneren av dørhåndtaket

Hadde han hatt en LinkeIn-profil, så hadde ingen trodd på den: Ingeniør, designer, oppfinner, botaniker, skulptør, offiser, musiker, arkitekt, lærer, professor, forfatter, samt å være en av de mest leste filosofene i moderne tid. I tillegg var han født inn i en av Europas mest velstående familier - en familie av eksentriske multitalenter og universalgenier. Men baksiden var at familien også var tynget av indre demoner, dyp depresjon og angst.. Velkommen til familien Wittgenstein. Dette er en episode fra podkasten Historietimen. Forteller og produsent: Christian Konglund.Musikk og lyd: Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Har du spørsmål, feedback, eller bare vil si hei - ta kontakt via instagram eller christian.konglund@metrosounds.noFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/202235 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

PÅSKEBONUS: Fimbulvinteren - Verdens undergang

I nordisk mytologi kan man lese om Fimbulvinteren - den forferdelige vinteren som er startskuddet på verdens undergang og menneskehetens bane. Hele menneskeheten unntatt to, Liv og Livtrase, dør. Men.. er det bare en gammel fortelling? Et eventyr? Eller ligger det noe i det? Dette er en episode fra podkasten Historietimen. Forteller og produsent: Christian Konglund.Musikk og lyd: Christian Konglund. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Har du spørsmål, feedback, eller bare vil si hei - ta kontakt via instagram eller christian.konglund@metrosounds.noFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202215 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Keiser Augustus del 2 - Intriger, makt, og et guddommelig ettermæle

Octavian slår Marcus Antonius' og Kleopatras ved slaget ved Actium, og står nå alene på toppen - men hva skal han gjøre nå? Gjør han som Julius Caesar og blir diktator? Den 33 år gamle fremtidige Keiser Augustus legger en lur plan... og med det starter en storhetstid for det romerske riket. I del 2 starter vi med Marcus Antonius' og Kleopatras nederlag. Ukens gjest er Jon W. Iddeng, fagansvarlig for romersk historie i SNL og førsteamanuensis 2 i Antikkens historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/14/202235 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Keiser Augustus del 1 - Caesar er død, en ny Caesar blir til

Etter Julius Caesar død blir testamentet hans lest opp. Et testamente han nylig endret... Der står det at den som skulle arve hans verdslige gods var hans unge slektning Gaius Octavius - som han også posthumt adopterte til å bli sin sønn. 19 år gammel måtte den fremtidige Keiser Augustus finne sin vei i et rottereir av intriger, mord og krig. I del 1 går vi inn i livet til Gaius Octavius frem til han slaget ved Actium og Marcus Antonius' og Kleopatras nederlag. Ukens gjest er Jon W. Iddeng, fagansvarlig for romersk historie i SNL og førsteamanuensis 2 i Antikkens historie ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/202241 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Transnistria - "Fyllakrigen" og Putins mulig neste mål

Like ved Odessa ved Svartehavet, langs elven Dnestr mellom Moldova og Ukraina, ligger Transnistria - Et land som ikke er et land, som hadde en krig som blir kalt "fyllakrigen", og som fortsatt har den sovjetiske hammer og sigden i flagget sitt. Siden 1992 har moldovere og transnistriere levd fredfullt ved siden av hverandre.. men nå som Ukraina har blitt invadert, og utbryterrepublikker dukker opp - vil status quo endres?Ukens gjest er Helge Blakkisrud, seniorforsker ved NUPI.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og fun facts. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/31/202237 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kong Johan Uten Land og Magna Carta del 2

Hvor lite populær må du være som konge for å bli fremstilt som slemmingen i Robin Hood? Og hvor inkompetent er du hvis dine egne undersåtter inviterer landets erkefiende, den franske tronarvingen, over for å gi han tronen isteden?Møt Kong Johan - Henrik II sin yngste sønn som aldri skulle arve noe land eller fornem tittel, men som via død, kupp og tilfeldigheter endte på tronen allikevel. Og som ved å være den mest forhatte kongen av England førte til dannelsen av Magna Carta - et lovdokument som delvis fortsatt er i bruk den dag i dag. I del 2 har Johan blitt kronet, og gjør sitt ytterste for å sementere sitt rykte som Englands verste konge gjennom tidene. Ukens gjest er Peter Sigurdsson Lunga, førsteamanuensis i historie med doktorgrad i engelsk middelalderhistorie.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og ekstra fakta. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/24/202245 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kong Johan Uten Land og Magna Carta - del 1

Hvor lite populær må du være som konge for å bli fremstilt som slemmingen i Robin Hood? Og hvor inkompetent er du hvis dine egne undersåtter inviterer landets erkefiende, den franske tronarvingen, over for å gi han tronen isteden? Møt Kong Johan - Henrik II sin yngste sønn som aldri skulle arve noe land eller fornem tittel, men som via død, kupp og tilfeldigheter endte på tronen allikevel. Og som ved å være den mest forhatte kongen av England førte til dannelsen av Magna Carta - et lovdokument som delvis fortsatt er i bruk den dag i dag. I del 1 ser vi på tiden frem til Johan blir konge, og alt kaoset som rådde på den tiden. Ukens gjest er Peter Sigurdsson Lunga, førsteamanuensis i historie med doktorgrad i engelsk middelalderhistorie.Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og ekstra fakta. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/202242 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Vilhelm Erobreren - del 2

Når Edvard Bekjenneren dør uten en åpenbar arving griper den anglo-saksiske Harold Godwinson sjansen og tar tronen. Det liker ikke to andre som også mente de hadde krav på tronen: Den norske vikingkongen Harald Hardråde, og Vilhelm Erobreren, som begge samler skip og soldater. Slaget om England er nå på vei..Ukens gjest er Peter Sigurdsson Lunga, førsteamanuensis i historie med doktorgrad i engelsk middelalderhistorie. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder: Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Den franske revolusjonen. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/202237 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Vilhelm Erobreren - del 1

Rundt år 1000 evt. har Vikinger i rundt to hundre år gjort seg til kjenne rundt om i Europa, og snudd opp ned på maktbalansen som var. Blant annet var store deler av England enten direkte eller indirekte under skandinavisk påvirkning. Det er en kontinuerlig maktkamp for hvem som skal stå øverst. Midt i dette kaoset blir en gutt født i det gamle viking-fyrstedømmet Normandie - Vilhelm FitzRobert, også kalt Bastarden. Og bare 7 år gammel dør hans far, og den lille gutten arver tronen. En liten gutt som skal forandre England for alltid. Ukens gjest er Peter Sigurdsson Lunga, førsteamanuensis i historie med doktorgrad i engelsk middelalderhistorie. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder: Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Den franske revolusjonen. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/202246 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Utvandrerne - Migrasjon og folkevandring

På 1800-tallet reiste mer enn 750 000 nordmenn over 7000 kilometer over Atlanterhavet til USA. Alt i et forsøk på å få et bedre liv. I dag er over én million ukrainere på flukt, og millioner av mennesker er fordrevet i land som Syria, Yemen og Afghanistan. Hva kan vi lære av vår egen historie?   For å snakke om dette har vi invitert filmregissør Erik Poppe og generalsekretær i flyktninghjelpen Jan Egeland. Programleder og produsent er Christian Konglund. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/3/202236 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Lech Wałęsa - del 2

Nobels fredsprisvinner. Times "Person of the Year". Unionsleder og president. En enorm personlighet som ble hyllet av både høyre- og venstresiden i Norge. Samtidig er han i dag et yndet hatobjekt blant mange politikere i Polen og har blitt beskylt for å ha vært spion for kommunistene. Hvem er denne fyren egentlig? Ukens gjest er Jørn Holm-Hansen, statsviter og seniorforsker ved Oslo Met.Programleder og produsent er Christian Konglund.Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Den Franske Revolusjonen.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverdenMusikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/24/202233 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Lech Wałęsa - del 1

Nobels fredsprisvinner. Times "Person of the Year". Unionsleder og president. En enorm personlighet som ble hyllet av både høyre- og venstresiden i Norge. Samtidig er han i dag et yndet hatobjekt blant mange politikere i Polen og har blitt beskylt for å ha vært spion for kommunistene. Hvem er denne fyren egentlig? Ukens gjest er Jørn Holm-Hansen, statsviter og seniorforsker ved Oslo Met.Programleder og produsent er Christian Konglund.Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Den Franske Revolusjonen.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverdenMusikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/24/202239 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Rosa Parks - Uskyldig gammel dame eller beinhard aktivist?

Raseskille, diskriminering, KKK, vold og lynsjinger var hverdagen for mange afroamerikanere i USA på store deler av 1900-tallet. Hadde du "én dråpe svart blod" i Sør-Statene så bestemte det hvor du kunne jobbe, hvilken skole du kunne gå på, hvilken drikkefontene du kunne drikke fra, hvorvidt du kunne stemme, og hvor du kunne sitte på bussen. 1 desember 1955 sitter en dame på bussen , og når en hvit passasjer kommer på og krever hennes sete, nekter hun. Dette skulle gi utrolig store ringvirkninger. Ukens gjest er Ida Jahr, førsteamanuensis i engelskspråklig litteratur og kultur ved Høyskolen i Innlandet med doktorgrad i amerikanske kulturstudier.Programleder og produsent er Christian Konglund.Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Den Franske Revolusjonen.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverdenMusikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/17/202229 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Den franske revolusjon del 2 - Terroren

Tredjestanden har gjort opprør og Bastillen har blitt stormet. Kvinner (og noen menn utkledd som kvinner) har marsjert mot Versailles. Folk på landsbygda brenner ned adelens gods, og Frankrike er i krig mot Østerrike og deres regent Leopold II - Marie Antoinettes bror. Så kaotisk som dette høres ut som er det bare begynnelsen for perioden vi nå skal inn i - Terroren. Ukens gjest er Kai Peter Østberg, professor I Historie ved Universitetet I Sør-Øst Norge og fagansvarlig for den franske revolusjon i SNL. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder: Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Spanskesyken. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/10/202235 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Den franske revolusjon del 1 - Hvorfor skjedde det?

Hva har et vulkanutbrudd på Island, fattigdom og hungersnød i Europa, en tapt krig mot England og USA's uavhengighet til felles? De var alle sentrale brikker i det som skulle kulminere i den franske revolusjon. I denne episoden skal vi se nærmere på opptakten til revolusjonen, og hvorfor det ble en krutt-tønne. Ukens gjest er Kai Peter Østberg, professor I Historie ved Universitetet I Sør-Øst Norge og fagansvarlig for den franske revolusjon i SNL. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder: Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, Annekteringen av Krim eller Spanskesyken. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/3/202249 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Annekteringen av Krim

I 2014 inntok maskerte og anonyme soldater plutselig strategiske posisjoner på hele Krim. Nå står over 100 000 russiske soldater ved grensen til Ukraina, og den geopolitiske stemningen mellom øst og vest er på samme nivå som under den Kalde Krigen. Men hvorfor var akkurat Krim så viktig? Vi skal gå tilbake i tid og se på smeltedigelen Krim - fra det osmanske riket til tatarer, tyskere og innlemmelsen i Sovjetunionen.   Ukens gjest er Jørn Holm-Hansen, statsviter og seniorforsker ved Oslo Met. Programleder og produsent var Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Dariénplanen - Skottlands forsøk på å bli en kolonimakt, "Gisseldramaet i Beslan" eller "Oppløsningen av Jugoslavia"Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/27/202258 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Dariénplanen - Katastrofen som ruinerte et land

William Paterson var en økonom som på slutten av 1600-tallet reiste tilbake til sitt kjære Skottland med en plan. For etter mange tiår med borgerkrig og syv år med feilede avlinger, lå Skottland med brukket rygg, og sult og fattigdom gjennomsyret landet. Men Paterson hadde en plan for å gjenreise det stolte landet. Hvordan? Ved å bli en koloni-makt. Ukens gjest er Christian Konglund, hobbyhistoriker, programleder og podcastskaper! Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Berlinkonferansen og koloniseringen av AfrikaDet Første Korstoget - Hellig krig eller grisk erobring?Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/6/202127 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Spanskesyken

I 1918 er første verdenskrig på vei mot slutten. I skyttergravene i Europa begynner plutselig en mystisk lungesykdom å spre seg gjennom alle soldatene, og etter hvert begynner mange også å dø. Spanskesyken er den største og verste pandemien som har skjedd i moderne tid, allikevel vet vi ikke så mye om den. I denne episoden oppsummerer vi det vi vet, med vår ferske pandemierfaring i minne. Ukens gjest er Svenn-Erik Mamelund. han er professor ved Senter for forskning på pandemier og samfunn på OsloMet, og en av Norges fremste forskere på Spanskesyken. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Svartedøden og smittevern i middelalderen. Skuddet i Sarajevo og Første verdenskrig. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/25/202152 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

The British Invasion - Musikk, rasisme og Vietnam

Når The Beatles gjester Ed Sullivan Show i 1964 er det startskuddet for en bølge av britiske artister, filmer og andre kulturuttrykk som igjen skal kolonisere Amerika. De påfølgende årene blir kjent som 'The British Invasion', og skal permanent endre amerikansk kultur, politikk og akademia.Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, forfatter, journalist og programleder. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Vietnamkrigen - En meningsløs krig?Ronald Reagan flytter sentrum i USASunset Strip Riots og HippiekulturenThe Beatles opptrer på The Ed Sullivan ShowMusikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/18/202143 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Benito Mussolini - Raddisen som ble diktator

Før Benito Mussolini ble statsminister i Italia var det ikke mange i verden som hadde hørt om Fascisme. I løpet av de neste 20-årene skulle det endre seg drastisk. Hvem var Mussolini før han kom til makten? Hva var hans politiske visjon, og hva var grunnen til at den en gang unge sosialisten skulle bli symbolet på høyreekstremiste? Ukens gjest er Elisabetta Cassina Wolff, Førsteamanuensis i historie ved UiO, fagansvarlig for Italias Historie på SNL og forfatter for boken ‘Italias Politiske Historie – fra å 476 til 1945’Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Fascismen tar makten i EuropaSkuddet i Sarajevo og Første verdenskrigOL i Berlin 1936 - Hitlers lekerDen russiske revolusjon - Supermaktens ilddåpHvorfor slapp de atombomben over Hiroshima og Nagasaki?Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/11/20211 hour, 7 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Den Iranske Revolusjon

I 1978 ble et 2500 år gammelt monarki veltet av Iranske demonstranter. Den iranske Sjahen representerte for mange vestlige kolonimakter og en som undertrykket demokratiet og det iranske folk. Men hva førte til den situasjonen? Og stemmer det faktisk at USA tidligere hadde veltet den demokratisk valgte regjeringen i landet? Bli bedre kjent med bakgrunnen for og konsekvensene av den Iranske revolusjonen i ukens episode. Ukens gjest er Hulda Kjeang Mørk, stipendiat ved UiO og fagansvarlig for Irans historie og geografi for SNL. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Erdoğan tar makten i TyrkiaRonald Reagan flytter sentrum i USARevolusjonen i Haiti snur verden på hodetMusikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/4/202150 minutes
Episode Artwork

Historier Som Endret Norge: Det Norske Oljeventyret

I dag lanserer vi endelig Historier Som Endret Norge! Derfor skal du nå få en smakebit av podcasten, og lære hvordan Det Norske Oljeeventyret ble realitet. Husk at du allerede kan høre flere episoder om du søker opp Historier Som Endret Norge! Lille julaften 1969 er starten på det som skulle bli et norsk industrieventyr av dimensjoner. Men stemmer den historien egentlig? Og hvor gitt var det at oljen skulle endre landet på den måten det gjorde?Gjesten denne episoden er Helge Ryggvik, historiker, og forsker ved senteret for teknologi, innovasjon og kultur. Han har skrevet flere bøker om Norges oljehistorie, og var rådgiver til NRKs dokumentarserie Olje.Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/20211 hour, 5 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

1968 - Opptøyer, attentat og verdens viktigste år?

1968 var året som definerte en generasjon. I dette historiske året ble navn som Martin Luther King jr. og Robert Kennedy drept, Sovjetunionen gikk inn i Tsjekkoslovakia, og Vietnamkrigen sto på. Samtidig ble det et år for politisk oppvåkning, og starten på en generasjon som skulle endre verden. I denne episoden oppsummerer vi det høydramatiske året, fylt av kjente og mindre kjente viktige hendelser.Ukens gjest er Eva Bratholm. Hun er journalist, tidl. USA-korrespondent for NRK og Dagbladet, og medforfatter på boken '1968 - året da kjærligheten blomstret, og verden sto i brann'.Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Vietnamkrigen - En meningsløs krigSunset Strip Riots og HippiekulturenThe Beatles opptrer på The Ed Sullivan ShowFor flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/21/202137 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Nelson Mandela og Apartheid

Det er kanskje noen som ser på det som en motsigelse at lederen for ANCs væpnede avdeling senere skal vinne Nobels Fredspris og bli president. I denne ukens episode skal vi bli bedre kjent med Nelson Mandela, og gjennom hans historie ble kjent med det undertrykkende systemet Apartheid, som lenge preget Sør-Afrika. Ukens gjest er Marianne Millstein, forsker ved NIBER-instituttet på OsloMet og, bidragsyter til SNL, og tidligere forsker ved det Nordiske Afrikainstituttet i Uppsala.  Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Berlinkonferansen og koloniseringen av AfrikaAung San Suu Kyi og Myanmar - Statskupp, fredspriser og folkemordFor flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/14/202154 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Reprise - Historien om smarttelefonen

Det er høstferie, og derfor kommer det en episode fra arkivet denne uken. Nyt den, så er vi tilbake med nye episoder neste uke.I løpet av få år har telefonen godt fra å bare kunne ringe og sende melding, til å være nøkkelen til den digitale hverdagen vår. Hvordan har egentlig smarttelefonen endret verden? Har den bidratt til å gjøre verden til et bedre eller verre sted? Ukens gjest er Thomas Hylland Eriksen, sosialantropolog, professor og forfatter. Hans bok 'Appenes Planet - Hvordan Smarttelefonen endret verden' er ute nå. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/7/202148 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Oppløsningen av Jugoslavia - Hvorfor gikk det så galt?

Da 'Tito' døde i 1980 gikk landet Jugoslavia mot en retning som skulle ta de nærmere og nærmere oppløsning. Men da landet gikk i oppløsning et tiår senere virket det som det kom som et sjokk på verden, og det var lite handlekraft når kulene begynte å fly. Ukens gjest er Svein Mønnesland. Han er professor emeritus i Slaviske språk på UiO, og har skrevet flere bøker om Balkan, blant annet 'En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten'Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/30/20211 hour
Episode Artwork

Aung San Suu Kyi og Myanmar - Statskupp, fredspriser og folkemord

I 1991 fikk den burmesiske Aung San Suu Kyi fredsprisen for hennes kamp for demokratiet i Myanmar. Selv satt hun i fangenskap, og fikk ikke mottatt prisen før mange år senere. Helt siden hennes far ble drept i uavhengighetsprosessen fra kolonimaktene har Suu Kyi vært et symbol for kampen mot militærmaktene i Myanmar. Men ble ting noen bedre når hun endelig fikk makten? Og hvorfor gjennomførte militæret nok et statskupp i starten av 2021? Ukens gjest er Marte Nilsen, seniorforsker ved Institutt for Fredsforskning (PRIO), og fagansvarlig for Myanmars samtidshistorie for SNL. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Den Arabiske VårenVietnamkrigen - En meningsløs krig?Menneskerettighetserklæringen i 1948For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/23/20211 hour, 1 minute, 9 seconds
Episode Artwork

Alexander Hamilton - Fra foreldreløs innvandrer til Founding Father

Gjennom et essay i lokalavisen ble foreldreløse Alexander Hamilton sendt til de amerikanske koloniene for å utdanne seg. Han ankommer et New York som er klar til å kaste av seg britene, og i denne krigen skal Hamilton gå fra student, til soldat, til Washingtons høyre hånd. Hvem var mannen på 10-dollarseddelen som har inspirert en av verdens mest suksessfulle musikaler? Ukens gjest er Hilde Susann Jægtnes. Hun er utdannet innenfor statsvitenskap, film og TV, og har skrevet boken 'Jeg Grunnla De Forente Stater' om Alexander Hamilton. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Revolusjonen i Haiti snur verden på hodetFor flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/16/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Reprise - 11. september 2001

I år er det 20 år siden terrorangrepene 11. september, der nesten 3000 mennesker døde, og over 25 000 ble skadet. Det er en god anledning til å se tilbake på hva som faktisk skjedde, reaksjonen verden hadde da, og hva som var gode og dårlige valg sett i retroperspektiv. Ukens gjest er Harald Høiback, forfatter, oberstløytnant, historiker og nestkommanderende ved Forsvarsmuseet For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/202147 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Gisseldramaet i Beslan - Da alt gikk galt

Kaukasus-regionen i Russland var på 90- og 00-tallet en politisk kruttønne, med flere områder som kjempet for frigjøring, og kontroversielle valg av Kreml. I 2004 skulle alt gå galt da en gruppe terrorister som ønsket et uavhengig Tsjetsjenia tok over 1000 mennesker som gisler på Skole nr. 1 i den lille byen Beslan. Hva skjedde, hvorfor gikk det så galt, og hvilke konsekvenser har det fått for både Putin og lokalbefolkningen?  Ukens gjest er forfatter, og sosialantropolog Erika Fatland. Hun skrev masteroppgave om ettervirkningene av terroren i Beslan, som senere ble om til boken 'Englebyen - Historier fra Beslan'- Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder: Den russiske revolusjon - Supermaktens ilddåp Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/9/202148 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Taliban - Fra studentopprør til regjeringsmakt

Etter 20 år med okkupasjon har USA denne uken trukket seg ut av Afghanistan, mens Taliban driver og etablerer ny regjering. Men hvem er egentlig Taliban? Hvordan ble det som i utgangspunktet startet som en studentbevegelse et navn som så mange kjenner til? I denne episoden får du historien om Taliban, fra opprettelse, til seier, til tap og seier igjen. Ukens gjest er Kristian Berg Harpviken, sosiolog og forsker ved PRIO. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder: 11. september 2001 Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/2/202155 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vietnamkrigen - En meningsløs krig?

En av de mest kjente konfliktene i nyere historie, og den dødeligste krigen siden andre verdenskrig. Gjennom film, musikk, nyheter og litteratur kjenner alle til Vietnamkrigen, men hvor mye kan vi egentlig om historien? Ukens gjest er Stein Tønnesson, historiker og forsker ved Instituttet for Fredsforskning, som også er fagansvarlig for Vietnams Historie for Store Norske Leksikon.  Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:Karl Marx og Det Kommunistiske Manifest - Hva står det egentlig?Mao og Den kommunistiske revolusjon i KinaSunset Strip Riots og HippiekulturenDen russiske revolusjon - Supermaktens ilddåpHar du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/26/202156 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Sommerbonus: Storbritannia sett fra 1933 - Har demokratiet gått for langt? Tanker fra et land i krise

Storbritannia i 1933 er et uinspirert land, som mangler mål og mening. Kan utvidelsen av demokratiet ha skylden? I det siste delkapittelet i 'Great Events In History' skal forfatteren dele sine tanker om sitt eget land. Han er ikke like optimistisk for det britiske demokratiet som det italienske diktaturet. Takk til gjest Christian Konglund! Han er hobbyhistoriker, og programleder for podcasten 'Historietimen'. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/15/202112 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Sommerbonus: USA før andre verdenskrig - Var noen ting faktisk bedre før?

Etter børskrakk og nedgangstider ønsker President Roosevelt å gjøre drastiske tiltak, som skal endre USA på en radikal måte. Kanskje framtiden var mer lys for Amerika i denne mørketiden enn den er i dag? Takk til gjest Christian Konglund! Han er hobbyhistoriker, og programleder for podcasten 'Historietimen'. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/8/202110 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sommerbonus: Hitler beskrevet av sin egen samtid

Etter å ha roset Mussolini i sitt kapittel om Italia, hvordan vil 'Great Events In History' se på den relativt ferske Rikskansleren Adolf Hitler? Lenge før propagandamaskinen til Nazipartiet får sveivet ordentlig i gang, gir denne episoden oss muligheten til å se på Hitler med helt andre briller. Takk til gjest Christian Konglund! Han er hobbyhistoriker, og programleder for podcasten 'Historietimen'. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/1/202113 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Sommerbonus: Italia fra et 1933-perspektiv - Da fascist ikke var et skjelsord

Etter flere år med Mussolini ved makten er Italia ved et spennende veiskille i forfatterens øyne, i boken 'Great Events In History'. Hvordan kunne man skrive så mye bra om en av Europas største skurker? Noen av beskrivelsene i dagens episode kan virke sjokkerende. Takk til gjest Christian Konglund! Han er hobbyhistoriker, og programleder for podcasten 'Historietimen'. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/202117 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Sommerbonus: Hvordan trodde man framtiden skulle bli i 1933?

I 1933 ble historieboken 'Great Events In History' skrevet, og året etter kom den ut i Storbrittania. I bokens siste kapittel prøver bankmann Sir Basil Blackett å beskrive samtidseuropa i en enormt spennende tid, midt i en økonomisk krise med nye statsledere som Lenin, Mussolini og Hitler. Det han trodde skulle bli en stor pekepinn for framtiden, har blitt ganske tragikomisk lesing 90 år senere. Denne sommeren tar vi for oss denne boken, og går gjennom land for land, men først - en introduksjon. Takk til gjest Christian Konglund! Han er hobbyhistoriker, og programleder for podcasten 'Historietimen'. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/202111 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Oppfinnelsen av P-pillen

Hvem var det som kom på ideen med en pille som kan hindre deg fra å bli gravid? Og hvorfor har prevensjon så lenge vært et kontroversielt tema i historien? I dagens episode skal vi inn i historien til en av verdens mest kjente piller, og den både inspirerende og kontroversielle fortellingen som ligger bak. Ukens gjest er Britt Ingjerd Nesheim, som er professor emeritus og tidligere avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken ved Ullevål sykehus og Universitetet i Oslo . Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202125 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Den Arabiske Våren

Det var flere som var håpefulle da demonstranter over hele den arabiske verdenen tok til gatene for å vise sin misnøye mot korrupte regimer, urettferdighet og for ytringsfrihet. Den gangen kalte man det en vår, men betyr det at det er sommer nå?Ukens gjest er historiker og professor i midtøstenstudier ved UiO, Bjørn Olav Utvik. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/3/202139 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Den Arabisk-Israelske Krigen i 1948

Vi ser stadig saker i nyhetene om konflikt og spenning mellom Palestina og Israel, og saken skaper opphisselse i media fra flere parter. Men skal du forstå dagens situasjon, er det en veldig god start å gå tilbake til krigen mellom Israel og flere arabiske land i 1948. Bli litt klokere i ukens episode av Historier Som Endret Verden. Ukens gjest er professor i Historie ved UiO og forsker ved instituttet for fredsforskning, Hilde Henriksen WaageHar du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/202141 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Menneskerettighetserklæringen i 1948

Å ta menneskerettigheter for gitt kan være enkelt her i Norge, men i virkeligheten ligger det en kamp fra politikere, delegater, vanlige folk, organisasjoner og mye mer. Hvordan ble menneskerettighetserklæringen fra 1948 til, og hvordan kunne den egentlig bli til når landene som sto bak hadde så lite rent mel i posen?Ukens gjest er professor i Internasjonal Historie etter 1918 ved Universitet i Oslo, har en lang og imponerende CV, og har en stor forskningsinteresse innenfor menneskerettigheter. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/20/202146 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Nürnbergprosessen - Rettsoppgjøret mot Nazistene

Hvordan dømmer man noen som har gjort noe helt forferdelig, når det personen gjorde var lovlig da det skjedde? Oppgjøret etter andre verdenskrig er en komplisert og vanskelig blanding av juss og moral, som ville sette et viktig eksempel for alle framtidige diktatoriske regimer. Hvordan løste de det? Svaret får du i dagens episode. Ukens gjest er forfatter, journalist og programleder for podcasten Mitt Amerika; Hans-Olav Thyvold. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/202135 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Børskrakket i 1929 og Den Store Depresjonen

I løpet av få høstdager i 1929 falt verdien på den amerikanske børsen i Wall Street med ca. 50%. Hvordan i alle dager eksploderer en økonomi på den måten? I dagens episode skal vi se nærmere på hva som skjedde, hvilke konsekvenser det fikk, og bli litt klokere på hvordan økonomien faktisk fungerer.Ukens gjest er Jens Henrik Larsen, som både er utdannet og jobber innen finans. Han har skreve flere fagbøker innenfor økonomi, blant annet 'Finansielle Kriser og Resesjoner'. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/6/202141 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Unite-the-Right demonstrasjonen i Charlottesville

Høyreekstremisme er et ord som mange har hørt de siste 10 årene, og mange av de mest kjente innenfor denne kategorien kommer fra USA. I 2017 fikk mange for alvor opp for omfanget av bevegelsen og trusselen de utgjør i et voldelig sammenstøt i en by ikke langt fra det hvite hus. Ukens gjest er journalist og forfatter Vegard Tenold Aase, som har fulgt flere høyreekstreme miljøer i USA over mange år, som han oppsummerer i boken Alt Du Elsker Skal Brenne. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/202152 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Antibiotika - Mirakelkuren som truer helsevesenet

Når du f.eks sliter med en betennelse, er det ikke uvanlig å få antibiotika på resept. Denne medisinen har pushet grensene for hva menneske kan gjøre på et sykehus, og i denne episoden får du høre om tilfeldighetene som gjorde at den ble til. Du får også høre om hvordan medisinen snart kan bli ubrukelig. Ukens gjest er journalist og forfatter Erik Martinussen, som har skrevet den kritikerroste boken 'Krigen Mot Bakteriene'. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/202128 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Erdoğan tar makten i Tyrkia

Recep Tayyip Erdoğan ble statsminister i Tyrkia i 2002, og representerte for mange i Europa et nytt moderne Tyrkia hvor demokrati, religionsfrihet og mer internasjonalt samarbeid gikk hånd i hånd. Men i de siste årene har utviklingen gått i fullstendig feil retning. Hva skjedde egentlig?Ukens gjest er forfatter og journalist Nilas Johnsen, tidligere Istanbul-korrespondent for VG og forfatter av boken 'Erdogan - Tyrkias Nye Sultan'. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/202143 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Den russiske revolusjon - Supermaktens ilddåp

Revolusjonene i Russland på starten av 1900-tallet er i følge ukens gjest den viktigste hendelsen på 1900-tallet. Hva skjedde egentlig? Hvordan tipper en gjeng revolusjonære et av verdens største land overende. Og hva ble egentlig konsekvensene? Ukens gjest er forfatter Peter Norman Waage, som har skrevet flere bøker om Russland, blant annet 'Den korteste historien om Russland'.  For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/202151 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

FN blir grunnlagt

I 2021 er Norge offisielt en del av FNs Sikkerhetsråd, men hvor mye vet vi egentlig om organisasjonen? I denne episoden går vi inn i historien som førte til at de Forente Nasjoner ble grunnlagt, hvordan organisasjonen funker i praksis, og hvilken rolle FN har spilt gjennom sin relativt korte historie. Ukens gjest er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger; Ellen Ravndal. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/25/202144 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Suffragettene - Stemmerett for kvinner, brevbomber, politivold og Ibsen

Noen kalte de terrorister. Noen kalte de frihetskjempere. Selv kalte deg seg Suffragetter, og representerte kvinner fra flere lag som slåss for stemmerett i Storbritannia. Hør om metodene deres, hendelsene som fortsatt blir husket i dag, og hvordan veien til demokratiske rettigheter var for denne gruppen. Ukens gjest Stipendiat i idéhistorie på Senter for Tverrfaglig Kjønnsforskning ved UiO - Vilde Pettersen.  For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/18/202143 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

OL i Berlin 1936 - Hitlers leker

De Olympiske Leker skal representere fred, samarbeid og internasjonal likeverd. Ingen av disse verdiene blir knyttet opp til Naziregimet i Tyskland, men allikevel var det Rikskansler Adolf Hitler som inviterte til de ellevte Olympiske Leker i Berlin 1936. Hvorfor ville de i det hele tatt bruke ressurser på dette, og kunne noe sånt skjedd igjen? Ukens gjest er museumskonsulent på Norges Olympiske Museum Sebastian Kühn. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/11/202123 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvordan har smarttelefonen endret livet vårt?

I løpet av få år har telefonen godt fra å bare kunne ringe og sende melding, til å være nøkkelen til den digitale hverdagen vår. Hvordan har egentlig smarttelefonen endret verden? Har den bidratt til å gjøre verden til et bedre eller verre sted? Ukens gjest er Thomas Hylland Eriksen, Sosialantropolog, professor og forfatter. 'Appenes Planet - Hvordan Smarttelefonen endret verden' er ute nå.  For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/3/202148 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

11. september 2001

I år er det 20 år siden terrorangrepene 11. september, der nesten 3000 mennesker døde, og over 25 000 ble skadet. Det er en god anledning til å se tilbake på hva som faktisk skjedde, reaksjonen verden hadde da, og hva som var gode og dårlige valg sett i retroperspektiv. Ukens gjest er Harald Høiback, forfatter, oberstløytnant, historiker og nestkommanderende ved Forsvarsmuseet  For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/25/202147 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

The Beatles opptrer på The Ed Sullivan Show

The Beatles er i dag et band som ikke trenger en introduksjon, men i 1964 var historien en annen. Mens Johannes er borte stepper musikkelskerne Ronny og Hans-Olav inn for å utforske hvorfor dette øyeblikket er historisk, og fortsatt blir husket den dag i dag. Takk til ukens vikarer Ronny Bergersen og Hans-Olav Thyvold. Sjekk ut deres respektive podcaster 'Musikksirkus' og 'Mitt Amerika'. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/202142 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Det Første Korstoget - Hellig krig eller grisk erobring?

Korstog er blitt et begrep som har sneket seg inn i dagligtalen, og blir blant annet trukket fram av religiøse ekstremister fortsatt den dag i dag. Men hva framprovoserte egentlig det første korstoget? Og hva var det egentlig som skjedde? Ukens gjest er Pål Berg Svenungsen, Førsteamanuensis ved Høgskolen på Vestlandet og forfatteren av 'En Kort Introduksjon til Korstogene'.   For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.no - For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/11/202154 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Karl Marx og Det Kommunistiske Manifest - Hva står det egentlig?

Kommunisme er et ladd begrep, som for noen betyr en misforstått ideologi, og for andre et skjellsord. Vi skal se tilbake på grunndokumentet - Det Kommunistiske Manifest - For å se hva som faktisk skjuler seg bak ordet kommunisme. Ukens gjest er Anders Fjeld, Doktor i Filosofi og fagansvarlig for Marxistisk Ideologi i Store Norske Leksikon.  For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.noFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/202142 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Gutenberg og boktrykkerkunsten

Nesten alt vi har fått til i den moderne verden, inkludert den skrifttypen du leser akkurat nå - hadde ikke vært mulig uten boktrykkerkunsten. I denne episoden ser vi på hvordan verden så ut før og etter, og du får lære mer om boktrykkerkunstens far Johan Gutenberg. Ukens gjest er Espen Karlsen, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.  For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.noFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/202132 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hvorfor slapp de atombomben over Hiroshima og Nagasaki?

6. og 9. august blir Hiroshima og Nagasaki navn vi skal huske for alltid. Atombomben markerer både slutten på andre verdenskrig, og starten på atomkappløpet og den kalde krigen. Men hva var egentlig begrunnelsen til å droppe bomben i det hele tatt?Dagens gjest er Anne Thelle, forfatter av boken 'Bombene over Hiroshima og Nagasaki'. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. Har du et tips til et tema eller en gjest? Send en mail til Johannes@radiometro.noFor annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/202133 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Reformasjonen

Det er ingen tvil om at Reformasjonen har hatt store konsekvenser for Europa og resten av verden. Men hva var det egentlig som skulle reformeres? Hvem var Martin Luther og hva ble konsekvensene? Dagens gjest er Tarald Rasmussen, Professor Emeritus i Allmenn Kirkehistorie ved Universitetet i Oslo.  Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/14/202151 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Revolusjonen i Haiti snur verden på hodet

Revolusjonen i Haiti er historisk for flere grunner. Det største slaveopprøret i historien, er også det mest suksessfulle - noe som lett går glemt i de vanskelige tilstandene som Haiti lever i i dag. Hør den viktige historien i dagens episode. OBS! Episoden ble spilt inn på tampen av 2020. Episodens gjest er Jørgen Sørlie Yri, Høyskolelektor i Østfold, som har skrevet om Haiti for SNL. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/7/202145 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

JULEBONUS: Julefreden i 1914

God jul og godt nyttår! I tillegg til vanlige episoder byr vi også på julebonuser i desember, og i denne episoden skal du få lære om da våpnene stilnet rundt juletider på vestfronten under første verdenskrig. Dagens gjest er Eirik Brazier, historiker, bidragsyter for SNL og førsteamenuensis ved Universitetet ved Sør-Øst Norge. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/31/20204 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Skuddet i Sarajevo og Første verdenskrig

Skuddet i Sarajevo er en hendelse som mange har kunnskap til, men hvorfor blir attentatet på en kronprins starten på verdens mest dødelige konflikt så langt i historien? Dagens gjest er Eirik Brazier, historiker, bidragsyter for SNL og førsteamenuensis ved Universitetet ved Sør-Øst Norge. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/31/202044 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

JULEBONUS: Hvorfor feirer vi jul i desember

God jul! I tillegg til vanlige episoder byr vi også på julebonuser i desember, og i denne episoden skal du få lære hvorfor vi feirer jul i desember. Dagens gjest er Dag Øistein Endsjø, landets mest oversatte religionsforsker, og professor ved UiO.  Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/24/20204 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kristendommen sprer seg til Europa, og suksessoppskriften

Det er ingen tvil om at kristendommen har satt sitt preg på verdenshistorien, og dagens gjest har forsket på hvorfor akkurat denne religionen skulle bli så dominerende, fra en liten kult i Palestina til Keiseren i Roma. Dagens gjest er Dag Øistein Endsjø, landets mest oversatte religionsforsker, forfatter, og professor ved UiO. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/24/202039 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Svartedøden og smittevern i middelalderen

Verdens verste pandemi, og en av de mest farlige sykdommene vi vet om er kjent under flere navn, men vi kaller den gjerne for svartedøden. Men visste du at vi lever i en pestbølge nå? Og vil du finne likheten mellom smitteverntiltakene til Bent Høie og paven på 1300-tallet? Da bør du høre denne episodenDagens gjest er Ole Georg Moseng, professor i Historie ved Universitetet i Sørøst Norge. Han har skrevet mye om helse, pest, og i 2020 skrev han boken Pesten Kommer. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/17/202052 minutes
Episode Artwork

Mao og Den kommunistiske revolusjon i Kina

Når man nevner kommunisme, tenker nok mange på Sovjet og Øst-Europa. Men verdens mest befolkede land, og snart verdens største økonomi styres av et kommunistparti. Hvordan kom kommunistene til makten i Kina, og hvorfor er Mao hatet og elsket av så mange? Dagens gjest er Torbjørn Færøvik, forfatter, tidligere journalist i NRK og NTB og historiker med fokus på Asia. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/10/202052 minutes, 1 second
Episode Artwork

Berlinmuren

En nasjon i ruiner blir delt i to. Tyskland ble etter andre verdenskrig et offer for stormaktenes spill, men for de som bor der blir det mer enn bare ett spill. Dagens gjest er Elin-Sofie Nesje Vestli, professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap ved Høyskolen i Østfold. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/3/202044 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sunset Strip Riots og Hippiekulturen

Et portforbud på en av de kuleste gatene i Hollywood fører til en demonstrasjon fra ungdom. Dette blir på mange måter startskuddet i det som vi i dag kaller hippiebevegelsen, som får konsekvenser helt inn til Det Hvite Hus. Dagens gjest er forfatter, journalist og programleder i podcasten Mitt Amerika; Hans-Olav Thyvold. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/202044 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Integrert Krets - Brikken som gjør verden mulig

Trafikklys, vaskemaskin, telefonen din - Alle bruker integrert krets. I denne episoden skal du få lære om en liten chip som gjorde nesten all teknologien vi bruker til daglig mulig. Dagens gjest er Dag Andreasen; historiker, konservator og Prosjektleder ved Teknisk Museum i Oslo Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/19/202037 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Fascismen tar makten i Europa

Vi kjenner alle til konsekvensene det fikk. Men hvordan kan egentlig så ekstreme ideologier som Fascisme og Nazisme få makten i et demokratisk Europa? Et vanskelig spørsmål å svare på, men vi kommer litt nærmere fasiten i ukens episode. Dagens gjest er Øystein Sørensen, professor ved Historisk Institutt ved UiO. Han har forsket og skrevet flere bøker om idéhistorie, Nasjonalisme, Identitetsutvikling, Nasjonalsosialisme, Liberalisme og mer. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/12/202055 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Berlinkonferansen og koloniseringen av Afrika

Berlin, 1884. Styresmaktene i Europa samles for å dele opp et helt kontinent mellom seg. Ingen afrikanere var til stede. Innså ingen hvor urettferdig det var? Og hva kom disse europeerne egentlig fram til?Dagens gjest er Maren Sæbø, journalist og utdannet historiker ved University of KwaZulu-Natal i Sør-Afrika. Hun er også fagansvarlig for Afrikas historie i Store Norske Leksikon. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast. For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/5/202039 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ronald Reagan flytter sentrum i USA

Mange kaller årets presidentvalg i USA for historiens viktigste, men mange følte nok på det samme da Ronald Reagan kom til makten i 1980. I hans periode endres USAs økonomi, utenrikspolitikk og det politiske kompasset drastisk. I studio er Hilde Restad, førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes høyskole, og vert for podcasten 'Det Amerikanske Paradokset'. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast.For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/29/202041 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Vaksinen

Historien om hvordan vaksinen ble til er tema i denne episoden. Visste du for eksempel at ordet vaksine kommer fra ordet ku? Og at foreldreløse barn ble brukt for å spre vaksine til hele verden? I studio er Gunnveig Grødeland, forskningsgruppeleder ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved medisinsk fakultet på universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Johannes Grindheim Ølfernes. For flere podcaster, sjekk ut radiometro.no/podcast Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/29/202039 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Snart kommer Historier Som Endret Verden

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/19/202029 seconds