Winamp Logo
Hemma hos Strage Cover
Hemma hos Strage Profile

Hemma hos Strage

Swedish, Chat, 1 season, 166 episodes, 10 hours, 21 minutes
About
Sveriges mest hyllade musikpodcast. Artister hälsar på hemma hos författaren och journalisten Fredrik Strage för att dricka kaffe och lyssna på musik. Den här podcasten ger dig omistliga låttips och oförglömliga anekdoter. Gör som First Aid Kit, Michael Stipe, Little Jinder, Howlin' Pelle, Slipknot, Father John Misty och Lill-Babs... knacka på hemma hos Strage.
Episode Artwork

Bruce Dickinson om flyg & alkemi

Som sångare i Iron Maiden har Bruce Dickinson turnerat över hela världen. Han har också jobbat som pilot, programledare, föreläsare och författare. Nu ger han ut sitt sjunde soloalbum "The mandrake project" som också är ett serieäventyr om alkemister som försöker bevisa själens existens. Hemma hos Strage berättar Bruce Dickinson om potatisväxten alruna ("mandrake" på engelska) vars rot sedan medeltiden sagts ha magiska egenskaper. Till skillnad från extrema Harry Potter-fans har han inte provat den själv och du bör inte heller göra det (alruneroten är giftig). Bruce pratar också om när han träffade Johnny Cash, om hur arg han blir när fans tänder bengaler under konserterna, om sin kärlek till konstnären William Blake, om vilka låtar som är svårast att sjunga och om varför Iron Maiden aldrig kommer att bli avatarer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/15/20241 hour, 1 minute, 38 seconds
Episode Artwork

Karin Dreijer om kärlek & död

Den 10 och 11 mars avslutar Karin Dreijer, alias Fever Ray, sin ett år långa There's No Place That I'd Rather Be Tour med två spelningar på Cirkus i Stockholm. Fredrik Strage, som en gång beskrev The Knife som "det bästa som hänt musik sedan elektricitet", har i åtta år försökt locka Karin till sin podd och nu blev det äntligen av. Den elektroniska popsurrealisten från Pixbo talar om sin långa karriär, från att göra Tom Petty-covers med gruppen Virginia i högstadiet till att samarbeta med Nine Inch Nails på senaste albumet "Radical romantics". Samtalet handlar också om nittiotalets indiescen, föräldraskap, Throbbing Gristle, nyfascism, kärlek, död, kapitalism, sumorörelser, ickebinär identitet, Cindy Lauper, Håkan Hellström och om när Karin slarvade bort sitt tält på väg för att se Hole på Readingfestivalen 1995. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/20241 hour, 26 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Martin Bisi om ljudet som spränger ditt huvud

Ljudteknikern, producenten och artisten Martin Bisi har sedan 1981 drivit BC Studio i Brooklyn där han spelat in artister som Sonic Youth, Afrika Bambaataa, Foetus, Swans, Iggy Pop, Ramones och Herbie Hancock (vars klassiker "Rockit" han fick dj-pionjären Grandmixer DXT att scratcha över). Martin växte upp på Upper East med föräldrar som flyttat dit från Argentina: pappan var läkare och mamman, Maria Regules, en berömd konsertpianist. Som 17-åring blev han föräldralös. Efter att ha försökt etablera sig själv som graffitimålare blev han kompis med basisten Bill Laswell och upptäckte avantgardemusik. Sedan dess har han försökt skapa "powerful art, nuclear level sound" som får ditt huvud att explodera. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/20241 hour, 19 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

The Embassy om förnedring

Sedan starten för ett kvarts sekel sedan har Torbjörn Håkansson och Fredrik "Liston" Lindson blivit kända för tjusiga melodier och radikala popteorier. Få svenska band har ifrågasatt sig själva och sitt skapande lika mycket. I höstas gav den göteborgska indieduon ut sitt nya album "E-numbers" och nu hälsar de på hemma hos Strage för att prata om kärleken till The Fall och housetolvor med risigt ljud, om att bli utkastade från sina egna spelningar, om att jagas av en upprörd mobb, om att vägra kalla sig musiker, om när Fredrik spelade stroboskop (och när "Shoreline" framfördes första gången tamburin) i Broder Daniel och om att utsätta sig själva för förnedring för att uppnå något som känns äkta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/20241 hour, 13 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Romy om kärlek & klubbar

Som 19-åring slog hon igenom med den melankoliska indietrion The xx vars musik hänförde folk över hela världen. Det blev något av en chock för gitarristen och sångerskan Romy Madley Croft som likt bandets basist, och andra andra vokalist, Oliver Sim var oerhört blyg. "We were both very shy. The fact that we ended up on a stage is still quite a surprise to me." Både Oliver, som Romy lärde känna redan när hon gick på dagis, och bandets producent Jamie xx har släppt soloskivor och 2023 var det Romys tur. Hennes euforiskt dansanta "Mid air" är en hyllning till queerklubbarna i London där hon brukade hänga som tonåring. Det är också en hyllning till hennes fru, fotografen Vic Lentaigne, som hon blev ihop med som tonåring, inspirerades till att skriva ledsna The xx-låtar om efter att det tagit slut, träffade på nytt tio år senare och inspirerades till att skriva lyckorusiga låtar om på nya skivan. Hemma hos Strage pratar Romy om att finna sig själv på dansgolvet och om sin kärlek till Robyn, Abba och Madonna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/202349 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Debby Friday om klubbextas & katolicism

Debby Friday föddes i Nigeria och flyttade till Kanada som tvååring. Hon växte upp i en religiös familj i Montreal som ville att hon skulle bli advokat. Men som tonåring smög hon ut från den katolska flickskolan för att gå på klubb och dansa till techno hela natten. Efter ett tag började hon dj:a men när festandet gick överstyr lämnade hon stan och flyttade till Vancouver. Där studerade hon politik och genusvetenskap på universitetet och började, efter att ha kollat på instruktionsvideor på Yotube, att producera sin egen elektroniska musik. Den arga debut-ep:n "Bitchpunk" kom 2018 och gjorde så att det anrika indiebolaget Sub Pop i Seattle upptäckte henne och gav ut debutalbumet "Good luck". Tidigare i höstas vann Debby Friday sitt hemlands finaste musikpris, The Polaris Music Prize, som är en kanadensisk motsvarighet till Englands Mercury Prize. När Debby nyligen besökte Stockholm gick hon hem till Strage för att prata om klubbextas, katolicism och favoritartister som Avril Lavigne, Amy Winehouse, Santigold och The Runaways. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/7/20231 hour, 1 minute, 51 seconds
Episode Artwork

Joey Tempest om att erövra världen

Under en USA-semester upptäckte den tonårige Joakim Larsson från Upplands Väsby att amerikaner inte kunde uttala hans förnamn. När han blev artist kallade han sig därför Joey och tog ett nytt efternamn från Shakespeares "Stormen" som han såg på en hylla i Vilundaskolans bibliotek. 1979 blev han sångare i gruppen Force som tre år senare bytte namn till Europe och vann Rock-SM. Med albumet "The final countdown" blev Europa den största svenska musikexporten sedan Abba. Men framgångarna avbröts tvärt av grunge, skivbolagstrubbel och skatteskulder. Europe splittrades men återförenades på nollnolltalet och gav nyligen ut den Klas Åhlund-producerade singeln "Hold your head up". Hemma hos mig pratar Joey Tempest bland annat om Lucio Fulci-rysaren som inspirerade en av Europes bästa låtar, om Swedish Metal Aids välgörenhetslåt "Give a helpin' hand" som blev hans första guldskiva, om den frifräsande managern Thomas Erdtman och om huruvida Kurt Cobain skrev "Who the fuck is Joey Tempest?" på en vägg i Los Angeles. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/20231 hour, 12 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Within Temptation om krig

Sharon den Adel har i 27 år sjungit i det holländska symfonimetalbandet Within Temptation. Hon har blivit känd för sin mäktiga röst, sitt politiska engagemang och sina överdådiga klänningar som hon designar själv. Nyligen gav bandet ut sitt åttonde album "Bleed out" där Sharon i flera låtar sjunger om kriget i Ukraina. Within Temptation har spelat där och hoppas kunna återvända (några spelningar i Ryssland, där de har många fans, lär det däremot inte bli förrän Putin störtats). I nya "Hemma hos Strage" pratar Sharon om sin globetrottande barndom, om åren i Indonesien, om att inspireras av balinesisk dans, om hur hon och maken Robert Westerholt (gitarrist i Within Temptation) blev kära som tonåringar, om att vilja bli sångerska efter att ha hört Olivia Newton-John, om att diskutera hamburgare med idolen Peter Steele från Type O Negative och om AI-programmet som råkade lägga till Darth Vader i deras Ukraina-video "Wireless". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/20231 hour, 1 minute, 36 seconds
Episode Artwork

Bret Easton Ellis om tonårsminnen

För första gången på 157 avsnitt gästas "Hemma hos Strage" inte av en musiker, även om Bret Easton Ellis faktiskt spelade keyboard i tre band när han gick på college. Det är som författare till böckerna "Less than zero", "American psycho", "Glamorama" och nya "Skärvorna" han blivit världsberömd. Strage hälsade på Bret i hans lägenhet på 13th Street i New York för ganska exakt 25 år sedan. Nu kommer Bret till Kungsholmen och pratar om tidens flykt, om kristallklara tonårsminnen, om att dölja sin sexualitet i high school och samtidigt dejta skolans snyggaste tjej, om att förtjusas av Kim Wildes likgiltiga perfektion i "Kids in America"-videon och vilja skriva på samma sätt, om hur det är att leva med en oerhört woke generation Y-pojkvän och om hur mycket som är sant i de depraverade skildringarna av en uppläsningsturné i boken "Lunar Park", där han röker crack och blir attackerad av en hund efter att ha försökt få den att "gå ner" på ett medvetslöst fan (spoilervarning: "Everything happened!"). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/26/20231 hour, 2 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Deportees om EMO & World of Warcraft

Bröderna Peder och Anders Stenberg växte upp i byn Vindeln norr om Umeå. De sveptes med av nittiotalets hardcorevåg och fortsatte sedan med att spela emo, funk och indie innan de för 20 år sedan bildade Deportees. Deras smäktande rock blev en omedelbar framgång och i våras kom sjunde albumet "People are a foreign country" där Peder sjunger duett med Sarah Klang. Hemma hos Strage pratar bröderna om hur de blev straight edge ("Jag var tolv, det var inte så stor grej att inte dricka", minns Anders), om demonstrationer på McDonalds i Umeå, om konflikter med raggare, om konflikter med hardcoresnobbar, om Peders doktorsavhandling i etnologi på temat "World of warcraft", om när han stampade på en ros som han fick av Olof Dreijer från The Knife, om Anders turnéer som gitarrist åt Lykke Li och om huruvida Deportees är det nya Blink-182 eftersom trummisen Thomas Hedlund är mer känd än resten av bandet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/12/20231 hour, 15 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Page om vänskap & synthromantik

Malmösyntharna Eddie Bengtsson och Marina Schiptjenko träffades utanför ett högstadiedisco i Limhamn när hon var 15 och han 18. Eddie hade blonderat hår, solglasögon och en orange overall som han skrivit "DEVO" på. "Honom måste jag prata med", tänkte Marina. De blev ihop och var ett par i ett år och tre månader. Deras vänskap, och bandet som de startade tillsammans, har hållit desto längre: 43 år. Hemma hos Strage pratar Page bland annat om hur knäckt Eddie blev när han upptäckte att Silicon Teens inte var ett riktigt band, om klassikern "Dansande man" som de spelade väldigt snabbt i TV i början av åttiotalet (programtiden höll på att ta slut), om kärleken till Gary Numan och Fad Gadget, om varför Eddie inte sjunger på skånska, om nya albumet "En ny våg" och om bilolyckan som var nära att kosta dem livet Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/20231 hour, 12 seconds
Episode Artwork

Inge Johansson om tajta jeans

Inge Johansson växte upp i Kågedalen (området norr om Skellefteå som många fortfarande förknippar med den skandalösa boken "Äldreomsorgen i Övre Kågedalen" av Nikanor Teratologen). Som 20-åring blev han basist i The (International) Noise Conspiracy, bandet som Dennis Lyxzén startade efter Refused. De fick stora framgångar på andra sidan Atlanten, gjorde 773 spelningar och fick två album producerade av Rick Rubin innan de splittrades. Inge Johansson har också spelat i Totalt Jävla Mörker, Against Me! och soloprojektet Gatuplan som nyligen gav ut sitt andra album. Hemma hos Strage pratar han om att hamstra tajta jeans, om att spela live med Rancid, om tonårscrushen som skaffade barn med en moderat och om den eviga kärleken till Black Sabbath. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/14/20231 hour, 12 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Danko Jones om Trauman

Danko Jones kommer från Toronto. Sedan 1996 är han vokalist och gitarrist i en trio som han döpt efter sig själv. Hemma hos Strage pratar han om nya albumet "Electric sounds", om att bearbeta trauman genom att göra arg musik, om hans första punkband 3 Reasons To Puke, om att extrajobba i en porrbutik, om att hyllas av Keith Richards, om att göra en video med Lemmy och Ralph "Karate Kid" Macchio, om föräldrarna som fortfarande vill att han ska bli akademiker, om sin livslånga kärlek till Kiss och om den gången hans pappa bröt sönder hans exemplar av "Alive!". Danko Jones börjar också att gråta tre (nästan fyra) gånger under inspelningen – bland annat när han lyssnar på Neil Youngs "Old man". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/31/20231 hour, 5 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Bob Hund om demokrati och förvirring

I 32 år har Bob Hund gjort ljuvligt panikslagen indierock. Nu är de aktuella med EP-skivorna "Drömmen är en råvara" och "Verkligheten är en raffinerad produkt" – samt med boken "Nybörjartur livet ut" som ges ut i september. Hemma hos Strage pratar sångaren Thomas Öberg och gitarristen Conny Nimmersjö bland annat om sin absoluta banddemokrati ("ingen får sin vilja igenom, alla är missnöjda hela tiden"), om kärleken till Kraftwerk, om hur "I stället för musik: förvirring" inspirerades av en Sjostakovitj-sågning i Pravda, om läkaren som ville skicka Thomas till psykakuten, om det engelskspråkiga sidoprojektet Bergman Rock som ingen (allra minst bandmedlemmarna) älskade och om varför det ofärdiga och misslyckade (som Iggy Pops "Zombie birdhouse") är mer inspirerande än det fulländade och perfekta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/20231 hour, 14 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Robert Johnson om boxning & skivaffärer

Till skillnad från sin amerikanske namne sålde Robert Johnson från Solna aldrig sin själ till Satan för att bli framgångsrik. Kanske borde han ha gjort det. "Fy fan vad det har gått dåligt", säger han hemma hos Strage när han sammanfattar sina 30 år i det fuzzade, instrumentala surf-garage-punk-bandet Robert Johnson and Punchdrunks. Han pratar också om varför han äger 58 exemplar av Jerry Lee Lewis album "Live at the Star Club", om när han slutade med musiken och sålde sin fina Bo Diddley-gitarr till Dregen, om när han ångrade sig och köpte tillbaka den, om varför han har tatuerat en bild av den amerikanska protosynthduon Suicide på bröstet, om hur det kändes att hyllas av Iggy Pop och om när han som taxichaufför skjutsade Johnny Thunders gitarr från Arlanda till Hägerstensåsen. Dessutom dissar han skandalöst nog Strages idoler Quentin Tarantino och Daft Punk! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/3/202358 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Laleh om optimism

"Åh nej, nu kommer folk kanske att känna igen mig på stan", sa Laleh efter att ha uppträtt med Adam Lambert i amerikanska "Idol". "Det är inte riktigt den inställningen du ska ha", sa hennes manager. Laleh trivs med att vara låtskrivare och producent på andra sidan Atlanten och popstjärna hemma i Sverige. Inför sommarens arenakonserter hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om hur hon skrev sin skolavslutningshit "Goliat" under en förkylning, om föräldrarna som flydde från Iran, om sina år i Minsk, Östberlin och Skellefteå, om att trycka ner en mobbares huvud i soppa och om behovet av optimism. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/20/202358 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

The Mission om gitarrer, sex & syra

Wayne Hussey föddes i Bristol och växte upp i en mormonsk familj. Han spelade med Dead or Alive och The Sisters of Mercy innan han 1986 startade The Mission som gjorde succé med sin smäktande gothrock. Hemma hos Strage pratar Wayne Hussey bland annat om att som sexuellt hämmad mormon spela i samma band som den dekadenta divan Pete Burns, om sin kärlek till Marc Bolan och sunkvinet Blue Nun, om varför han i sina självbiografier skriver mer sexigt om gitarrer än om sex, om att ta syra och hångla med sin gitarrist i Hell's Angels klubbhus i New Orleans och om det kortlivade glamrock-coverbandet The Sexist Boys som han hade med Martin Gore. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/20231 hour, 23 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Simon Superti om rap

Simon Superti är de senaste tio årens mest inflytelserika svenska hiphopproducent. Samtidigt som han jobbat med bland andra ZE, Einár, ODZ och Dani M har Simon Superti gjort egna låtar. På nya albumet "Hemlisar" går han i en visrockig riktning och blir en sorts förorts-Cornelis. Nu hälsar han på hemma hos Strage för att prata om sitt italienska arv, om att växa upp i Salabacke, om att jagas av polisen på Uppsala reggaefestival, om Einárs tragiska död och om att samarbeta med de viktigaste jockarna i svensk rock: Jocke Berg och Jocke Åhlund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/20231 hour, 10 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

The Good, The Bad & The Zugly om punk

Eirik Melstrøm var 13 när han fick Turbonegros album "Apocalypse dudes" i julklapp. Han bodde i Harestua, samma stad som Turbonegros yxhjälte Euroboy – vars mor han hade som fransklärare (hon skickade hem Eirik när han kom till skolan i en "I got erection"-tröja). Några år senare blev Eirik gitarrist i sitt eget band The Good, The Bad & The Zugly som inte bara slagit Norge utan hela Europa med häpnad. Nu hälsar han och vokalisten Ivar Nikolaisen (som även sjunger i Kvelertak) på hemma hos Strage. De pratar bland annat om alla gånger de ljugit om vilka band de lyssnar på, om att äkta punk måste vara bitter, om Ivars uppväxt i en judiskinspirerad sekt ("vi var inte jewish, vi var jew-ish"), om att slåss mot systemet samtidigt som de tar emot bidrag ("vi spelar statsfinansierad oljepunk") och hur jobbigt det är med frågesport på puben när man bara vill supa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/8/20231 hour, 6 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Dry Cleaning om att inte göra något på scen

Grace Jones älskar dem. Bret Anderson från Suede också. Konstnären Marina Abramović bad att få ta en selfie med dem. Dry Cleaning är det största som hänt brittisk indierock på ett bra tag. Bandet leds av frontkvinnan Florence Shaw, som i stället för att sjunga reciterar texter med en ljuvligt nollställd röst, och av gitarristen Tom Dowse som kastar sig mellan söta slingor och taggig dissonans. Hemma hos Strage pratar de om sin tid som konststudenter på Royal College of Art, om kärleken till The Fall och Soft Cell, om att bli popstjärnor när man passerat 30, om att inspireras av storstadens kaos och om varför det är intressant att inte göra något alls på scen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/25/20231 hour, 1 minute, 35 seconds
Episode Artwork

Fågelle om Berlin & skelett

Klara Andersson kallar sig Fågelle och kommer från Sennan, en liten ort utanför Halmstad. Hon spelade i punkbandet Poor Ducks innan hon gick en workshop med jazmusikern Mats Gustafsson och upptäckte experimentell musik. När hon pluggade på Musikhögskolan i Göteborg blev hon vän med Henryk Lipp, känd för sina samarbeten med Anna von Hausswolff, Freddie Wadling och Håkan Hellström. De har gjort två album tillsammans och det senaste, "Den svenska vreden", är en våldsamt vacker urladdning av viskningar och rop. Hemma hos Strage pratar Fågelle om att bo i Berlin, om sin skelettsamlande far, om att sampla kajors dödsskrik och om att sjunga duett med Thåström. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/11/202357 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

The Brian Jonestown Massacre om musikbranschen

The Brian Jonestown Massacre kommer från San Francisco och blev på nittiotalet lika kända för vilda slagsmål på scen som för sin sinnesutvidgande psykedeliapop. Ironiskt nog var det kaoset som gjorde att en riktigt stor publik fick upp ögonen för dem (i den kritikerhyllade dokumentären "Dig!"). Många upptäckte också gruppen när deras låt "Straight up and down" användes som ledmotiv i tv-serien "Boardwalk empire". Numera bor bandets ledare Anton Newcombe i Berlin. Han har gett ut 20 album och turnerar fortfarande över hela världen. Under ett besök i Stockholm hälsar han på hemma hos Strage för att prata om kärlekssånger med giftiga taggar, om att växa upp bland rika och tokiga människor och om hur man undviker att bli exploaterad av musikindustrin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/27/20231 hour, 12 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Meshuggah om groove & eksem

Få eller inga svenska trummisar är lika hyllade som Tomas Haake. I det progressiva metalbandet Meshuggah har han sedan nittiotalets begynnelse trollbundit lyssnare med sina komplexa grooves. Nu har han äntligen hälsat på hemma hos Strage för att prata om uppväxten i Örnsköldsvik, om åren i Umeå då han blev irriterad på alla hardcoreungar som skulle springa upp på scen, om att utbilda sig till snickare och fastna med fingret i en fräs, om att drabbas av eksem under pandemin, om att folk överskattar hans kunskaper i matematik, om sin skådespelande flickvän Jessica Pimentel (känd från ”Orange is the new black”) och om att utses till världens 93:e bästa trummis av Rolling Stone Magazine. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/13/20231 hour, 15 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Marie Bergman om klangmassage

"Det här är den inre musiken. Den inre rytmen", säger Marie Bergman medan hon spelar på tibetanska mässingsskålar, hummar harmoniskt och ger Strage klangmassage. Sedan berättar hon om sin långa karriär. Som 14-åring kånkade hon sin gitarr till Vispråmen Storken där hon fick träffa Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Fem år senare blev hon medlem i den lika sockersöta som folkkära gruppen Family Four. De vann Melodifestivalen 1971 och 1972 (Marie segrade även med Roger Pontare 1994, vilket gör henne och Carola till de enda artister som vunnit Mello tre gånger). Marie Bergman pratar också om att slå sig fri och göra solokarriär på sjuttiotalet, om att växa upp i familj på sju personer i en trea i Västertorp, om sin morfar som flydde från Ryssland 1911 och blev korv- och glassgubbe i Solna Centrum, om Family Four-kollegan Pierre Isacsson som dog på Estonia, om att bli kallad "urmoder för Skandinaviens singer-songwriters", om klassikern "Ingen kommer undan politiken" och om att anklagas för att inte vara tillräckligt politisk av den svenska musikrörelsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/20231 hour, 15 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Röyksopp om naiv lycka

Svein Berge och Torbjørn Brundtland träffades som barn hemma i Tromsø. De spelade datorspel tillsammans. De sålde lotter för Synskadades förbund för att få pengar till att köpa synthar. Och de bildade så småningom Röyksopp som strax efter millennieskiftet blev ett av världens mest hyllade elektroniska band. I fjol överträffade de sig själva med trippelalbumet "Profound mysteries" och nu hälsar de på hemma hos Strage för att prata om italodisco, om obskyra Super Nintendo-soundtracks, om det inspirerade mörkret i norra Norge, om att sträva efter en naiv lyckokänsla, om att få stryk av Martin Gore i bordsfotboll, om varför de tackade nej till att samarbeta med P Diddy och Britney Spears och om hur mycket elektricitet som krävs för att producera en remix som är tio miljoner år lång. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/16/20231 hour, 11 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Fireside om ökengig

I mitten av nittiotalet lyckades Lulebandet Fireside få kontrakt med American, Rick Rubins skivbolag. De fick som första svenskar åka med på Lollapalooza-turnén och Rubin tiggde om att få producera dem. Men USA-karriären var inte lika glamourös som den framstod i svenska medier. Hemma hos Strage minns sångaren Kristofer Åström och gitarristen Pelle Gunnerfeldt gig på Lollapalooza då bara tio personer lyssnade – trots att det var 50 000 på området och tyst på de andra scenerna. De pratar också om sitt comebackalbum "Bin juice", om skateboarding, om ångest, om emotionell kontra politisk hardcore och om fritidsgårdar i Luleå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/20231 hour, 7 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Taken By Trees om flygrädsla

På nollnolltalet var The Concretes ett av världens mest omsusade indieband. De hyllades på båda sidor av Atlanten och gjorde långa turnéer. Men efter en spelning i Boston 2006 fördes sångerskan Victoria Bergsman till sjukhus med hjärtstillestånd. Det fick henne att lämna gruppen och starta soloprojektet Taken By Trees. Hemma hos Strage pratar Victoria om sin flygrädsla och sitt fågelintresse, om den nya EP:n med Colin Blunstone-covers, om åren i Los Angeles, om att spela huvudrollen i en New Order-video, om att vara indiekid med falskleg i Stockholm på nittiotalet och om sin gothperiod då hon döpte sin suicidala hamster till Robert Smith. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/20231 hour, 44 seconds
Episode Artwork

Candlemass om magi

Som ledare för Candlemass har Leif Edling i 39 år gjort monumental doom metal. För fyra år sedan fick bandet något av en nytändning tack vare en amerikansk grammynominering och nu är de aktuella med sitt 13:e album "Sweet evil sun", en skiva som gästas av den 95-årige ockultisten Kenneth Anger. Hemma hos Strage pratar Leif Edling bland annat om hur han blev kär i sin fru (hon hade en Hawkwind-dokumentär i sin handväska när hon gick på krogen), om metalscenen i Upplands-Väsby i början av åttiotalet, om vänner som Europe och Yngwie Malmsteen, om sin konflikt med orgeltanten på Sergels Torg och om hur viktigt det är att skapa något som känns magiskt – "även om man bara är en jävla råtta från Väsby". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/20231 hour, 15 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

MOR om triphop och ångest

Supergruppen MOR bestod av sångerskan Mapei, producenten Fredrik Okazaki och rapveteranen Thomas Rusiak. I fjol gav de ut sitt kritikerhyllade debutalbum "Babydolls", men just när hypen var som störst hoppade Mapei av och flyttade till USA. Rusiak och Okazaki började i stället att samarbeta med Caroline Cederlöf, alias Grant, som numera är medlem i MOR. De gjorde nyligen sin livedebut i "På spåret" och inleder 2023 genom att hälsa på hemma hos Strage och prata om triphop, häxhouse, poesi, gasorglar och generaliserade ångestsyndrom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/202355 minutes
Episode Artwork

Rhys Fulber om synth och neon i Vancouver

Som fyraåring fick Rhys Fulber se Kraftwerk hemma i Vancouver. Som 16-åring träffade han Bill Leeb som just hoppat av Skinny Puppy och startat Front Line Assembly som snart rekryterade honom. Under nittiotalet blev de ett av världens mest inflytelserika synthband som knoppade av sig i projekt som Noise Unit och Delerium. Det senare bandet fick 1999 en oväntad hit med sitt Sarah McLachlan-samarbete "Silence" som, efter att ha remixats av bland annat Tiësto, blev en av tidernas mest populära trancelåtar. Det ledde till att Rhys Fulber, en industrisynthare som älskade SPK, blev tillfrågad om han ville producera Britney Spears. Hemma hos Strage pratar Rhys Fulber också om sin ex-svärfar som spelar piano i Beach Boys "God only knows", om heroinepidemin som tvingade honom att byta vänskapskrets, om att uppträda hos Jay Leno med Cypress Hill och om varför The Buzzcocks fortfarande är hans favoritband. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/20231 hour, 20 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Pouppée Fabrikk om jaktbas och straffbas

Sedan debutsingeln "Die Jugend" 1988 har Pouppeé Fabrikk varit Sveriges hårdaste electronic body music-band. De har också rönt stora framgångar med sitt hemliga black industrial-projekt MZ412. När Strage fyller 50 lyckas han äntligen bjuda hem Henrik Björk och Leif Holm på tårta. De berättar bland annat om uppväxten i kanonstaden Karlskoga, om att vara så långa – och se så hårda ut – att de fick det gemensamma smeknamnet Fyra meter stryk, om när MZ412 var förband till Union Carbide (och det bara kom 20 personer), om när Pouppée Fabrikk hade Marduk som förband, om tyska trångsyntare, om antika analogsyntar och om den viktiga skillnaden mellan jaktbas och straffbas. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/22/20221 hour, 5 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Thundermother om riff

Metalbandet Thundermother har just kommit hem från en USA-turné som förband till Scorpions. Nu hälsar gitarristen Filippa Nässil och sångerskan Guernica Mancini på hemma hos Strage. De pratar bland annat om kärleken till simpla AC/DC-riff, om indiska fans som försökte slita av dem håret, om att få en Louis Vuitton-väska av Paul Stanley, om att samla på Spice Girls-kort, om varför Filippa brukar få ångest på julafton, om nya albumet "Black and gold" och om hur Thundermother tog sig från fritidsgårdar i Växjö till Olympastadion i Berlin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/20221 hour, 7 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Joel Alme om hypokondri

"Pulsen ökar. Allt blod trycks ihop, försvinner från armar och ben. Sedan kommer stickningarna. På något sätt tror min kropp att jag är i livsfara när jag närmar mig stan." Trots att han mår fysiskt dåligt av att åka in till stan tar sig Joel Alme till Kungsholmen för att hälsa på hemma hos Strage. Det blir ett samtal om hypokondri (en gång blev han portad på Slottsskogens vårdcentral), om att växa upp i Linnéstan i Göteborg, om att ha en schizofren konstnär som barnvakt, om de vilda turnéerna med Hästpojken, om relationen till Henrik Berggren, om begreppet "countryfylla" och om det nya, kritikerhyllade albumet "Sköt ert så sköter jag inte mitt". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/24/202259 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kikki Danielsson & Sulo om country & kändisskap

Kikki Danielsson har varit artist i över 50 år, sålt tre och en halv miljoner skivor, medverkat i Melodifestivalen tio gånger och blandat glad schlagerpop med vemodig country. Nu är hon aktuell med albumet "Ängel med sorgkant" och boken "Du vet ingenting om mig" som båda skrivits av Sören "Sulo" Karlsson. Hemma hos Strage pratar Kikki om att bli bortadopterad som femåring, om sitt första framträdande i Göteryds kyrka 1957, om när scientologerna försökte hjärntvätta hennes dansband Wizex, om sin flört med Pugh Rogefeldt, om bisarra kvällstidningsrubriker som "KIKKI BEROENDE AV SÄLSPÄCK" och om idoler som Brenda Lee, Charlie Rich och Engelbert Humperdinck. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/20221 hour, 4 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Dungen om jungle, syra och psykedelia

Efter att ha blivit hatad av indie-Stockholm för sitt debutalbum tänkte Gustav Ejstes, alias Dungen, strunta i popkarriären. Han började studera på en folkmusikskola och spelade in ett andra album som var planerat att bli hans sista. Den skivan blev en oväntad framgång i USA där en hipp publik dyrkade det syramarinerade sjuttiotalssoundet. 18 år senare är Dungen ett stort namn på den internationella psykedeliska scenen. Hemma hos Strage pratar han om att vara hiphoppare i Skövde, om att scratcha skivor, om att trakasseras av raggare, om att hänföras av Jimi Hendrix fuzzade riff, om att ta 30 trippar LSD, om nya albumet "En är för mycket och tusen inte nog" och om hur han ersatte kicken som drogerna gav honom med att köpa svindyra jungletolvor på Discogs. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/27/20221 hour, 10 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Dismember om folköl i förorten

Death metal-bandet Dismembers debutalbum var så brutalt att den brittiska distributören åtalades. Hemma hos Strage minns vokalisten Matti Kärki och trummisen Fred Estby den absurda rättegången för 30 år sedan (då de tvingades sätta upp sitt långa hår i tofs samtidigt som domaren tog på sig en lång peruk). De pratar också om att komma från "Stockholms uslaste förorter", om att jagas av kickers, om att dricka folköl på föräldrafria hemmafester, om att behöva gå på Treat-konsert för att man är kär i en tjej, om mordet i Tensta som inspirerade klassikern "Skin her alive" och om att fortsätta headbanga trots att åldern tar ut sin rätt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/20221 hour, 4 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

The Stranglers om raggare och molotovcocktails

Jean-Jacques Burnel har spelat bas i The Stranglers sedan 1974. Numera är han gruppens enda originalmedlem. Hemma hos Strage minns denna punkpionjär de vilda åren på sjuttiotalet då The Stranglers hamnade i slagsmål både med The Clash och med svenska raggare. Efter att ha kastat en molotovcocktail mot de bilburna ungdomarna i Klippan 1977 deporterades Jean-Jacques & Co. I podden hinner han också prata om The Stranglers nya album "Dark matters", om karate, om LSD, om tysk synth och om Europas framtid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/20221 hour, 57 seconds
Episode Artwork

Eyehategod om droger, rock'n'roll och New Orleans

New Orleans brukar kallas "the big easy". Någon som inte haft det så lätt i den staden är Mike IX Williams, sångare i Eyehategod. Han var missbrukare i många år och dömdes till fängelse efter att ha brutit sig in i ett apotek när orkanen Katrina drabbade stan. Han drack så mycket att hans lever gick sönder. Om inte tusentals fans (och vänner som Phil Anselmo från Pantera) samlat in pengar skulle Mike aldrig haft råd med den levertransplantation som krävdes. Eyehategods malande musik brukar kallas "sludge metal". Mike föredrar "hardcore blues, like John Lee Hooker meets Black Flag" eller bara rock'n'roll. Hemma hos Strage berättar Mike om när han greps av polisen efter att ha brutit sig in på en kyrkogård tillsammans med idolerna The Misfits och om varför Stormy Daniels, vuxenfilmsaktrisen som hade en affär med Donald Trump, ville sälja merch på Eyehategods releaseparty. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/20221 hour, 7 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Sick of it all om Hardcore och Moshpits

Lou Koller är sångare i hardcorebandet Sick of it All från New York. Sedan starten 1986 har de haft ett stort inflytande både på sin genre och på moshpits. Mycket tyder på att Sick of it All uppfann den på hardcoregig populära aktiviteten "wall of death": när publiken delar upp sig i två halvor som rusar mot varandra och kolliderar. Hemma hos Strage pratar Lou också om att växa upp i sjuttiotalets New York, om att älska Kiss och få reda på att hans kusin en gång var Ace Frehleys barnvakt, om att få sin Black Sabbath-jeansväst beslagtagen av Hell's Angels, om när rapparna Mobb Deep snodde Sick of it Alls logotyp, om kaotiska konserter på CBGB's och om vett och etikett för stagediveande fans. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/202259 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Janne Schaffer om sju decennier av riff

Han vill inte kallas gitarrhjälte ("det finns inget hjältemodigt i mitt liv över huvud taget") men hans karriär måste beskrivas som ett äventyr som spänner över sju decennier. Hemma hos Strage pratar Janne Schaffer om hur han byggde sin första gitarr i slöjden, om hur han spelade med Bob Marley när den blivande reggaekungen sov på en madrass i ett pannrum i Bromma, om hur han lånade ut en förstärkare till Syd Barrett, om hur han blev besviken och gick från Bruce Springsteens spelning på Konserthuset 1975, om hur han samplades av KRS-One och lät sina strängar ljuda bakom stjärnor som ABBA, Ted Gärdestad, Lee Hazlewoood, Toto och Astrid Lindgren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/20221 hour, 20 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Christian Gabel om synthar och videovåld

Han är trummis i Bob Hund, har ett förflutet i det hiphop-punkiga nittiotalsbandet Mindjive och gör som soloartist urtjusig synthmusik. Hemma hos Strage" dissekerar Christian Gabel sin låt "Videovåld" genom att spela upp dess inspirationskällor: strilande regn från ett Black Sabbath-intro, helikopterljud från Duran Duran, blodisande andetag från "Fredagen den 13:e"-soundtracket, en synthbeat från John Carpenter, skogstokiga flickkörer från Ennio Morricone och mycket mer. Han hinner också prata om dansbanan i Karlstad som gav upphov till låten "De vanställdas diskotek", om varför han alltid klär sig i brunt, om hans korta tid i metalbandet Malicious Infernal och om hur Henry Rollins blev hans något otippade ledstjärna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/4/20221 hour, 14 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ghost Boys om skateboarding, rock och tajta jeans

Linus Nordström är regissör, skådespelare och ståuppkomiker. Magnus "Kitok" Ekelund är rappare, indierockare och producent åt Jakob Hellman. Ali Boulala är en av tidernas mest kända skateboardåkare (vars öde nyligen skildrades i dokumentären "The scars of Ali Boulala"). Tillsammans kallar de sig Ghost Boys och försöker återuppliva den dödförklarade rocken. Hemma hos Strage pratar de om sin kärlek till Beastie Boys, om hur Magnus som tonårig skejtare blev imponerad när Ali bytte baggy brallor mot tajta punkjeans och om hur Linus i vuxen ålder gjorde ett DNA-test och upptäckte att hans biologiska pappa är Kent Norberg i Sator. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/21/20221 hour, 6 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Sahara Hotnights om vänskap

Robertsfors främsta rockexport gjorde just comeback efter en tio år lång paus. Halva Sahara Hotnights (sångerskan Maria Andersson Lundell och basisten Johanna Asplund) hälsar på hemma hos Strage för att prata om nya albumet "Love in times of low expectations", om hur de träffades i kyrkans barntimmar, om när de startade en Teenage Mutant Ninja Turtles-klubb, om när de blev djurrättsaktivister i den egna organisationen After Eight The Animal Rescue Club (som låste in grannens katt i lekstugan), om att bli så nära vänner att man kväver varandra, om att bråka med Beach Boys och om när Maria gick på dejt med den enda killen i Västerbotten som såg ut som Brett Anderson i Suede. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/20221 hour, 13 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Tove Styrke om ångest och gitarrer

Som 16-åring tävlade hon i "Idol" där hon kom trea och förgäves efterlyste en kväll med Tom Waits-tema. Som 19-åring blev hon utbränd. Som 25-åring turnerade hon som uppvärmare till Katy Perry och Lorde, vilket gav henne en stor internationell publik. Nu hälsar Tove Styrke på hemma hos Strage för att prata om Bob Dylans underskattade vokalteknik, om gitarrunkande, om nya albumet "Hard", om sin fars dansband Max Fenders, om hurtiga muggar med texten "Du har lika många timmar på ett dygn som Beyoncé" och om ångesten som ligger som en blöt filt över hennes generation. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/20221 hour, 4 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Neneh Cherry om hiphop

För 32 år sedan gav Neneh Marianne Karlsson, mer känd som Neneh Cherry, ut sitt epokavgörande debutalbum "Raw like a sushi". Nu är hon aktuell med skivan "The versions" där hennes låtar tolkas av artister som Sia, Anohni, Robyn, Mapei och den egna dottern Tyson. Hemma hos Strage pratar Neneh om att tillbringa barndomen på skånska landsbygden och tonåren på Manhattan, om att bli postpunkare och hiphoppare, om sin far Ahmadu Jah (orkesterledaren som nyligen porträtterades av Jacob Frössén i dokumentären "Ahmadu"), om sina åtta yngre syskon och om att förlora mot Milli Vanilli på amerikanska Grammygalan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/20221 hour, 10 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Magnus Uggla om Bowie, bärs och baciller

"Öh, Uggla, ska du hänga med ut och chocka i kväll?" frågade kompisarna när Magnus Uggla var tonåring. Hans stil var så chockerande glittrig att David Bowies gitarrist Mick Ronson spelade fel när han under konsert 1973 fick syn på den unge rebellen från Östermalm. Nu hälsar Magnus Uggla på hemma hos Strage för att prata om sin nya singel "Våran stad" som hyllar Stockholm. Uggla berättar också om memet "Fredagsdrinken" (som han är mest känd för hos den yngre generationen), om sin bacillskräck, om sin adliga bakgrund, om kärleken till Franz Schubert, Wendy Carlos och Black Sabbath, om den kaotiska turnén 1979 då raggarna i Nässjö stenade honom och om den gången baskiska terrorister hindrade honom från att spela förband till Bruce Springsteen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/20221 hour, 6 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Miss Kittin & The Hacker om rejv

Miss Kittin & The Hacker, eller Caroline Hervé och Michel Amato som de egentligen heter, har varit kompisar sedan de träffades på ett rejvparty utanför Grenoble 1991. De slog igenom med klubbhitten "Frank Sinatra" som dödförklarade den berömde croonern ett halvår innan han avled. "I killed him", säger Miss Kittin apropå låten som hon numera är väldigt trött på. Hemma hos Strage pratar duon om att festa långt ute i skogen, om att jagas av polisen, om nollnolltalets electroclashvåg, om Kittins många år som balettdansös, om Hackers korta karriär som julgransförsäljare och om hjältar som Jeff Mills och Andrew Weatherall. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/202259 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Slowgold om kärlek och distorsion

Amanda Werne kallar sig Slowgold när hon gör lika deppig som vacker indierock. Hennes nya fullängdare "Kärlek" har en gladare titel än föregångarna "Mörkare" och "Aska" men ändå är hjärtskärande sorglig. Hemma hos Strage pratar Amanda om att växa upp i Majorna, om att samla på franska seriealbum (hon har en ruta av Jacques Tardi tatuerad på armen), om sin korta karriär som deep house-dj, om kärleken till distorsion, om att ta en selfie med Pixies gitarrist Joey Santiago, om att göra eget vin, om att dansa flamenco och om att spela med Freddie Wadling på hans allra sista konserter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/20221 hour, 13 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Wet Leg om mobilberoende

Med indiehitten "Chaise longue" slog Wet Leg igenom med dunder och brak 2021. Det är mindre dunder och brak när de hälsar på hemma hos Strage. Rhian Teasdale och Hester Chambers viskar sig igenom nästan hela intervjun (producenten Daniel Bäckström var tvungen att maxa nivåerna i deras mikrofoner). De lyckas ändå berätta ett och annat om mobilberoende, om internetdejting, om att dansa på snabbköp i brist på klubbar under pandemin, om sitt kritikerhyllade debutalbum och om att växa upp på ön Isle of Wight – en bakgrund som de delar med artister som Level 42, The Bees och Razzle (trummis i Hanoi Rocks). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/14/202243 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sigrid om stora refränger

Sigrid Solbakk Raabe kommer från den norska fiskestaden Ålesund. Hon fick sitt genombrott med "Don't kill my vibe", en låt om att bli förminskad och klappad på huvudet av äldre musiker. Under de senaste åren har hon hyllats internationellt som en av de främsta "scandipop"-artisterna, en arvtagare till Robyn som Sigrid såg på ett café kvällen innan hon hälsade på Strage: "Jag blev så starstruck. Jag sa 'hey I'm a big fan, bye' och sen sprang jag därifrån." I podden pratar Sigrid bland annat om skriva stora refränger, om att bli "bergtatt" (trollbunden) av danska Mew, om att spela in Leonard Cohen-covern "Everybody knows" till filmen "Justice League" och om att dricka sprit i en buske för att röja järnet på en Avicii-konsert. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/31/20221 hour, 6 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Jonathan Johansson om rejv

"Antingen är vi utslängda på en vältempererad planet. Och vi är köttklumpar som tänker. Eller så finns det en större berättelse. Jag vägrar gå med på att det inte finns en större berättelse." Indierockaren Jonathan Johansson pratar om Guds existens, om sitt åttonde album "Om vi får leva", om gothbandet Pale Descent som han hade i gymnasiet, om gammelmormor som emigrerade till USA eftersom hon hade tråkigt i Vetlanda, om att inte få titta på "Star Wars" på grund av frireligiösa föräldrar, om att göra poplåtar av Karin Boyes poesi och om att rejva i Berlin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/20221 hour, 11 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Dom Dummaste om Jesus

Lars Cleveman är operasångare. Martin Rössel är låtskrivare, journalist, radioproducent och före detta mentalskötare. Tillsammans är de Dom Dummaste, ett band som sedan 1979 ägnat sig åt avantgardism och absurdism. Dom Dummaste hämtade sitt namn från Iggy Pops låt "Dum dum boys" och inspirerades av Velvet Undergrounds konceptualism, Steve Reichs minimalism och Frank Zappas anarkojazz när de gjorde sina första låtar i den anrika Elektronmusikstudion i Stockholm. "Vi hade en idé om att allt skulle vara tillåtet", minns Martin Rössel.I fjol gav Dom Dummaste ut sitt senaste album "Demento" och nu hälsar de på hemma hos Strage för att prata om primitiva synthar, om klassikern "Jesu Kristi 100 krig", om att vara förband till Nico, om att få stryk av Siouxsie & The Banshees ljudtekniker, om att brevväxla med Patti Smith och om sitt kortlivade projekt med Thåström: Cloetta Korridor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/3/20221 hour, 11 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Dark Funeral om Satan och Luleå

Under namnet Lord Ahriman har Micke Svanberg i 29 år varit ledare för black metal-bandet Dark Funeral. Den 18:e mars kommer deras sjunde fullängdare "We are the apocalypse" som Lord Ahriman tycker är mer filmisk än sina föregångare: "Jag får en bild av att jag ramlar ner i en helvetesavgrund och när melodin kommer igång igen är jag där nere i underjorden, i infernot och vandrar." Hemma hos Strage pratar han också om sina stökiga tonår i Luleå, om att samla på vhs-bootlegs av oklippta skräckfilmer, om att bli kallad "Satan" av ett par nunnor, om mordiska chilenska fans och om hur svårt det är att gå med spiknitar genom säkerhetskontrollen på flygplatser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/17/20221 hour, 11 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Andreas Mattsson om mjukrock och mangel

För 30 år sedan slog Popsicle igenom med dunder och brak. Indiebandet med rötterna i Piteå kom för många att definiera nittiotalet. Nu hälsar sångaren och låtskrivaren Andreas Mattsson på hemma hos Strage för att prata om sitt senaste soloalbum "Soft rock", om att i sitt pojkrum (tack vare Lustans Lakejer) drömma om champagne och flärd, om prinsessan i klassikern "Hey princess", om att spela gitarr på Stina Nordenstams album "And she closed her eyes", om att skriva en julhit till Peter Jöback, om de avbrutna arkitektstudierna, om idolerna Joni Mitchell och Jimmy Webb och om varför han tycker att det brutalt larmande Sunn O))) gör mjuk musik. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/3/202258 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Lisa Nilsson om snöänglar

Den svenska souldrottningen besökte nyligen riksdagen för att kritisera kulturpolitiken under pandemin. Nu hälsar Lisa Nilsson på hemma hos Strage för att prata om den eviga kärleken till Whitney Houston, om knarkande tyska skivbolagschefer, om att sjunga karaoke på Golden Hits, om att tolka Kent på kronprinsessans bröllop, om Tinderdejtande, om att flörta med Clint Eastwood och om att göra snöänglar i Tantolunden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/20/20221 hour, 18 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Timo Räisänen om skrivkramp

Timo Räisänen har gett ut åtta album sedan han hoppade av Håkan Hellströms kompband och blev soloartist. På det senaste, "Tro, hat, stöld", bytte han språk till svenska som inte är hans modersmål (han växte upp med en finsk far och angloindisk mor som talade engelska med honom). 2022 tänker Timo Räisänen övervinna skrivkrampen som plågat honom de senaste åren. Men allra först hälsar han på hemma hos Strage för att prata om livet som utlandssvensk i Provence, om att som tanig indiekille göra lumpen i en amfibiebataljon, om att kivas offentligt med Håkan Hellström och om kärleken till Pavement. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/6/20221 hour, 3 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Nina Persson om sockervadd och samurajspöken

Som sångerska i Jönköpingsbandet The Cardigans blev Nina Persson en av nittiotalets största popikoner. Sedan dess har hon spelat med projektet A Camp, gjort solokarriär och turnerat med Martin Hederos. Vid sidan av musiken undervisar hon i ämnet "Konstnärligt utvecklingsarbete" på Rytmisk musikkonservatorium i Köpenhamn. I ett extra lång julavsnitt pratar Nina Persson om att göra sockervadd på Kabe sommarland, om att få blommor av Ozzy Osbourne, om att bo granne med Lou Reed, om att leta efter samurajspöken på ett berg utanför Kyoto, om att knacka dörr som valarbetare åt Barack Obama och om att känna sig som en pajas när man går på scen efter det superdeppiga förbandet Red House Painters. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/20211 hour, 15 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Peter Tägtgren om utomjordingar

Som tonåring flyttade Peter Tägtgren från Grangärde i Dalarna till Fort Lauderdale i Florida. Där fick han bevittna det sena åttiotalets death metal-explosion med band som Deicide, Morbid Angel och Obituary. När han kom hem igen startade han sitt eget band Hypocrisy som nyligen firade sitt 30-årsjubileum genom att släppa sitt 13:e album "Worship". Peter Tägtren är också känd från industrimetalbandet Pain och duon Lindemann som han hade med Rammsteins sångare. Hemma hos Strage svarar Peter även på frågor om utomjordingar, adhd, raggarbilar, Kiss-flipperspel, absint och själens existens. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/9/20211 hour, 8 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Jakob Hellman om psalmer och rampljus

Efter succédebuten "...och stora havet" drabbades Jakob Hellman av skrivkramp, drog sig tillbaka och blev den svenska popmusikens JD Salinger. Först i våras, efter 31 års väntan, kom uppföljaren "Äntligen borta" där hans älskvärda desperation är intakt även om han lugnat ner sig lite och upptäckt psalmer. Hemma hos Strage pratar Jakob Hellman om att växa upp i Vuollerim, om att klä ut sig till Ace Frehley på Halloween, om de tysta åren då han pluggade matematik och jobbade på bageri, om att leva som prästmake på Mallorca och om att inte längre vara rädd för rampljuset.– Jag har blivit mer vän med tanken på att vara ett objekt. Ett tag tänkte jag: "Titta inte på mig! Titta på mina låtar!" Nu förstår jag att det inte är upp till mig att välja såna saker. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/25/20211 hour, 3 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Alba August om att sjunga och bli strypt

Att popartister blir skådespelare är vanligare än det omvända. Alba August hör till undantagen. Det akut gåshudsframkallande albumet "I still hide" placerar henne i samma dramatiska Kate Bush-tradition som Florence +The Machine och Susanne Sundfør. Hemma hos Strage pratar hon om att växa upp som kulturbarn, om att dyrka Spice Girls och åka till Simrishamn för att köpa stringtrosor, om att rymma hemifrån och kröka med killar i Gnesta, om att spela Astrid Lindgren och Knutby-barnflickan, om att bli strypt på film och om att i det gotländska decembermörkret plöja ner all sin glädje, sorg och frustration i en skiva. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/11/20211 hour, 6 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Pascal om Elvis och UFO:n

Den gotländska garagerocktrion Pascal har slamrat tillsammans i 16 år. Nu hälsar basisten Manuela de Gouveia, trummisen Mimmi Skog och gitarristen Isak Sundström på hemma hos Strage som en gång fick köra deras turnébuss efter att Isak blivit matförgiftad av en chokladboll. I podden bjuds de i stället på kokostoppar, kärleksmums och Oreos. Manuela pratar om sin kärlek till Elvis (ibland har hon trott sig vara hans bortadopterade dotter). Mimmi berättar om sitt jobb som naturvårdshandläggare och om hur mycket hon älskar sexistisk splatterrap. Och Isak vägrar svara på frågor om när Olle Ljungström lärde honom att spela gitarr. Han vill hellre prata om UFO-arkivet i Norrköping och om Pascals rapmetalprojekt Mindfuck. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/202155 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Lill Lindfors om glädje och grisar

Lill Lindfors är ute på turné och firar 60 år som artist. Hon gav ut sin första skiva 1962 och spelade fem år senare in klassikern "Du är den ende" (i tidningen Sonic framröstad som det 13:e bästa svenska albumet någonsin). Hemma hos Strage pratar Lill Lindfors bland annat om att försöka få Gregory Pecks autograf, om att som tonåring kyssa en tubaspelare, om att sjunga med Harry Belafonte, om att få goda råd av Cher och om att komma som invandrarbarn från Finland 1948: "Sverige var paradiset. Här fanns godis. Och bananer!" Hon minns också ett gig i Gnarp som presenterades med annonstexten: "I afton grislotteri. I pausen Lill Lindfors." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/14/20211 hour, 1 minute, 53 seconds
Episode Artwork

Markus Krunegård om pizza och Minttushots

Markus Krunegård föddes i Norrköping och inledde sin karriär i punkbanden Laakso och Hets. 2008 gjorde han succé som soloartist med albumet "Markusevangeliet" och megahitten "Jag är en vampyr". Sedan dess har han varit en av Sveriges mest hyllade artister och nu hälsar han på hemma hos Strage för att prata om Minttushots på Finlandsfärjan, om Ramboknivar på Skänninge marknad, om att skriva hitlåtar i Los Angeles, om att käka Margherita på 25 olika pizzerior, om sunkställen på Ringvägen i Stockholm och om festandet som inspirerade hans nya album "Kemtvätten". Vi får också veta hur hans far raggade upp hans mor (genom att bjuda henne på ostbricka). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/30/20211 hour, 6 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

The Wannadies om Skellefteå och London

I mitten av nittiotalet var Wannadies så stora i England att många knappt fattade att de var svenska. När engelska och skotska indieband spelade mot varandra på Wembley, i samband med EM 1996, fick sångaren Pär Wiksten spela i samma lag som Primal Scream och Teenage Fanclub. Pär och keyboardisten Christina Wiksten pratar också om hur de fått sitt förhållande att fungera i 34 år, om Wannadies comeback efter ett nästan 20 år långt uppehåll, om det sena åttiotalets indiescen i Skellefteå, om att älska Sex Pistols "God save the queen" och sedan skriva "You and me song" som spelades på Prins Williams bröllop och om att tacka nej till att vara förband åt David Bowie. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/16/20211 hour, 14 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Skynd om ond bråd död

Den hemliga artisten Skynd gör bombastisk electro-metal om ond bråd död. Hon kallar det "true crime music" eftersom de flesta av låtarna handlar om verkliga mordfall och är döpta efter förövarna. Hemma hos Strage pratar Skynd om seriemördare som John Wayne Gacy, Richard Ramirez och Gary Heidnik, om sektledare som Jim Jones och Charles Manson, om att beställa likdelar på darknet, om varför hon skrev en låt om Columbine-massakern men var för upprörd för att skildra Utøya – och om tonårstjejen Michelle Carter som via sms fick sin pojkvän att begå självmord. Som första gäst i podden har Skynd sällskap av en låtsaskompis, en blek gestalt som följt henne sedan hon var tre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/2/20211 hour, 1 minute, 14 seconds
Episode Artwork

Siw Malmkvist om 66 år som artist

Det 100:e "Hemma hos Strage"-avsnittet gästas av Siw Malmkvist! Hon föddes på nyårsafton 1936 och blev en stjärna när hon som 19-åring vann Veckorevyns sångtävling "Flugan". På sextiotalet hade hon stora internationella framgångar som underlättades av att hon kunde sjunga på tio språk. 1964 blev hon med Umberto Marcato-duetten "Sole sole sole" den första svensken att ligga på Billboards Hot 100-lista. Hemma hos Strage pratar hon bland annat om att växa upp i en statarfamilj i Landskrona, om att träffa Hitlers hushållerska, om att dansa tryckare med William Holden, om att få kärleksbrev från Ingmar Bergman och om att sjunga i Berlin samtidigt som soldater byggde en mur mitt i gatan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/19/20211 hour, 17 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

ODZ om knark

"Zub betyder kuk på arabiska men där vi växte upp var det slang för någon som är en idiot. Lite dum. Lite pantad. Lite extrem." Original Dunderzubbis, eller ODZ som de kallar sig, är en raptrio från Stockholms södra förorter. I sex år har de förtjusat, förargat och kanske även fördärvat lyssnare med sin tunga hiphop. Mest uppmärksamhet har de fått för sina skildringar av droger och självdestruktivt leverne. Mindre omtalad är gruppen för sitt vassa flow som medlemmarna slipade på Stockholms battlerapscen. Hemma hos Strage pratar ODZ om sina identiska alias (alla i bandet går under namnet Edward Smith), om graffiti, om polisjakter, om paranoia och om varför man inte ska kombinera Bensodiazepiner med jacuzzibad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/5/20211 hour, 6 seconds
Episode Artwork

The Mobile Homes om synth och sånt

Mobile Homes var från början scouter i Stockholmsförorten Sätra. 1984 drog de igång bandet som tog sitt namn från Japan-låten "Still life in Mobile Homes". De blev synthidoler, även om de själva snarare hade rötterna i hårdrock och punk. Hemma hos Strage pratar sångaren Hans Erkendahl och keyboardisten Patrik Brun om att bli producerade av Christian Falk och Karl Bartos, om att värva Markus Mustonen och Sami Sirviö från Kent, om att byta namn till Jesus, om nya albumet "Trigger" och om den ökända spelningen på Göta Lejon 1989 då de blev utbuade av heilande nazister och piskade av sura synthare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/22/20211 hour, 4 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Mattias Alkberg om pengar och poesi

Han tror sig lida av dyskalkyli. Han uppfann ordet "pankst" för att beskriva ångesten över att sakna pengar. Han har gjort över 30 album. Han har bara fått skrivkramp när han försökte sluta röka. Han har tackat nej till en Grammisnominering. Han har jagats av raggare i Luleå. Hans liv förändrades av Discharge. Han är fembarnspappa. Han är poet. Han är Mattias Alkberg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/8/20211 hour, 10 minutes
Episode Artwork

Conny Bloom om funkiga riff

1989 slog Electric Boys igenom med sitt debutalbum "Funk-o-metal carpet ride". De hyllade på båda sidor av Atlanten och producerades snart av Bob Rock. 1994 splittrades gruppen varpå sångaren Conny Bloom blev soloartist och gitarrist i Hanoi Rocks. 15 år senare återförenades Electric Boys och nyligen gav de ut albumet "Upside down". Hemma hos Strage pratar Conny Bloom om att växa upp i Vasastan, om att slå sönder hotell i Härjedalen, om att hyllas av Jimmy Page och om samarbetet med Micke "Svullo" Dubois som resulterade i megahitten "För fet för ett fuck". Strage passar på att läsa högt ur Per Hagmans 30 år gamla debutroman "Cigarett" där Electric Boys dyker upp på var och varannan sida. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/20211 hour, 3 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Petra Marklund om klimatångest och Chopin

Petra Marklunds första album "Teen queen" gavs ut när hon var 15. Några år senare gjorde hon under namnet September internationell succé i bland annat USA, Spanien, Brasilien, Rumänien, Australien och Slovenien (hennes mors hemland). 2012 bytte hon språk till svenska och fick en megahit med den Jocke Berg-skrivna "Händerna mot himlen". Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om klimatångest, Frédéric Chopin, Britney Spears, kannibalism, eurodisco, skönhetshets, indierock och nya albumet "Frimärken". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202159 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Sarah Klang om kyckling och cancelkultur

Sedan hon debuterade för fem år sedan – och vann den breda publikens hjärtan i tv-programmet "På spåret" – har Sarah Klang etablerat sig som en av Sveriges mäktigaste röster. Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om nya albumet "Virgo", om cancelkultur, om kärleken till Ryan Adams, om att driva klubben Din Farsa Är En Skit i Uddevalla, om att vara "en hysterisk kvinna med mycket katastroftankar", om cowboystövlar, om drömmen att skriva en reklamlåt till Kronfågel och om sin mammas psykotiska mördarkatt Eva. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/20211 hour, 4 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ison om doften av nya sneakers

Ison solodebuterade nyligen med ep:n "Tronen", efter att i många år varit ena halvan av duon Ison & Fille. Han föddes i Queens, New York, och flyttade till Sverige eftersom åttiotalets crackepidemi gjorde hans mamma orolig för hans framtid. Först bodde de med hans far, en rastafari som fått barn med en svenska, men när han stack tillbaka till Barbados blev Ison och hans mor hemlösa i tre långa år. Hemma hos Strage pratar Ison om hur livet på gatan påverkade honom, om sin kärlek till Frihetsgudinnan, om den första stora konsert han såg (Kris Kross på Sergels torg) och om att inget slår doften av ett par nya sneakers. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/20211 hour, 9 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Benjamin Ingrosso om pasta och muntrumpet

Inte många 23-åriga artister har tjänat pengar på att sälja fysiska skivor. Men Benjamin Ingrosso har en lång karriär bakom sig. Han blev etta i Lilla Melodifestivalen 2006, segrade i "Let's dance" 2014 och vann även stora Melodifestivalen 2018 med "Dance you off". I fjol fick han ett fjärde folkligt genombrott i "Så mycket bättre". Nu hälsar Benjamin på hemma hos Strage för att prata om Bee Gees, Ennio Morricone, pasta, muntrumpet, luftgitarrkonserter i Lidingö Centrum och nya albumet "En gång i tiden". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/202159 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Loney Dear om frikyrkor och atombomber

Sedan början av nollnolltalet har Emil Svanängen gjort vacker och gåtfull indiepop under namnet Loney Dear. Han når lyssnare över hela världen och kontrakterades härom året av Real World Records, vars boss Peter Gabriel beskrev Emil som "Europas svar på Brian Wilson". Loney Dear är aktuell med sitt sjunde album "A lantern and a bell" där han bland annat sjunger om atombombens fader Robert Oppenheimer. Hemma hos Strage pratar han också om den överskattade mytomanen Pippi Långstrump, om sin frikyrkliga uppväxt, om Depeche Modes förhatliga livetrummor och om att vara PRAO hos jazzmusikern Esbjörn Svensson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/20211 hour, 5 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Zara Larsson om skogsrejv och Beyoncé

Inte sedan Father John Misty satt vid Strages piano med en flaska tequila har någon sjungit lika mycket i podden som Zara Larsson. Den 23-åriga superstjärnan är på sprudlande glatt humör och pratar bland annat om platsbyggda bokhyllor, om den ryske mystikern Rasputin, om nya albumet "Poster girl", om att värma upp publiken på Wembley för sin idol Beyoncé, om att hantera sextrakasserier i musikindustrin, om kärleken till skogsrejv, om ambitionen att bli miljardär innan hon fyller 25 och om att softa på en gås. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/1/20211 hour, 1 minute, 27 seconds
Episode Artwork

Hurula om tatueringar och stålverk

Sedan han solodebuterade med albumet "Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för" 2014 har Robert Hurula varit en av Sveriges mest hyllade rockmusiker. Han är känd för att vara tyst (till och med för att vara norrlänning) men ger hemma hos Strage en av sina mest öppenhjärtiga intervjuer någonsin. "Jag har fått beskrivet hur introvert jag har varit. Så nu har jag ansträngt mig jävligt mycket. Jag tänkte att nu ska jag prata." Hurula pratar bland annat om sin trassliga uppväxt i Tornedalen, om att arbeta vid löpande bandet på SSAB i Luleå, om sin parallella karriär som konstnär och tatuerare, om de obskyra japanska noiserockarna Les Rallizes Dénudés (vars basist hjälpte japanska Röda Armén att kapa ett flygplan som landade i Nordkorea) och om sitt samarbete med Kite, vars vars skivomslag och t-shirtar han designar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/18/20211 hour, 3 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Marit Bergman om punk och kall glögg

Marit Bergman kommer från Rättvik och inledde sin karriär i punkbandet Candysuck och som skribent på tidningen Darling. På nollnolltalet gjorde hon succé som soloartist och gav ut fyra hyllade album. Sedan flyttade hon till New York, kom tillbaka, bytte språk till svenska på albumet "Molnfabriken" och fortsatte skriva hjärtskärande indierock. Hemma hos Strage pratar hon om att dricka kall glögg på punkfester i Eskilstuna, om sin barndomsdröm att få jobb hos Tomten, om hur hon grundade projektet Popkollo för tjejer, om att dirigera en symfoniorkester och om att gråta i taxibilar. Hon väljer låtar av bland annat Alice Coltrane, Shirley Bassey och Franska Trion. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/20211 hour, 5 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Jonas Lundqvist om lättja och tennis

Jonas Lundqvist blev rockstjärna redan som 16-åring när han var trummis i Göteborgsbandet Bad Cash Quartet. När gruppen splittrades flyttade han till Stockholm och inledde en framgångsrik karriär som soloartist och tennistränare. Nyligen släpptes Jonas fjärde album "Dubbla fantasier" där han med hjälp av producenten Jocke Åhlund skapar musik som känns "ren som nyfallen snö". Hemma hos Strage pratar Jonas också om att göra motstånd genom att lata sig, om att sova sött medan Broder Daniel slår sönder hotellet och om att leva ett vinnarliv trots han nyligen förlorade 150 000 kronor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/20211 hour, 45 seconds
Episode Artwork

Sibille Attar om balett och Britney

dlx2019 sade Sibille Attar upp sig från jobbet i en bokhandel för att satsa helt på musiken. Sedan kom 2020, ett mardrömsår som hon döpte om till "sugi-sugi" i sin kulturpolitiska podcast "Kul att du håller på". I fjol lyckades hon ändå ta körkort. Och hon blev klar med sitt tredje album "A history of silence" där hennes egensinniga, kalejdoskopiska pop rör sig i nya riktningar. Hemma hos Strage pratar hon om autoharpor och balett, om att bli utsparkad från teaterlinjen på Södra latin, om kärleken till Britney Spears, om självlysande vinyl och om hur hennes turnébuss en gång kraschade och voltade på E4:an. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/202155 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Mikael Stanne om Dark Tranquillity och osynliga apelsiner

"Mina småsyskon är jätteseriösa. Syrran jobbar på sjukhus och brorsan är kock. Jag är bara hårdrockare", säger Mikael Stanne som spelat i death metal-bandet Dark Tranquililty sedan 1989. De blev under nittio- och nollnolltalet ett av de största namnen i den melodiska svenska death metal-våg som svepte över världen. Hemma hos Strage pratar han om gruppens tolfte album "Moment", om att crowdsurfa flera hundra meter, om varför han döpte sin dotter efter det progressiva rockbandet Marillion, om sin kärlek till Star Wars och om hur besviken han blev när internet inte gjorde folk smartare. Mikael Stanne väljer bland annat låtar av Pallbearer och Lowrider, metal så tung att han instinktivt kupar händerna som om han höll i osynliga apelsiner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/20211 hour, 4 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Jens Lekman om att sjunga på bröllop

Jens Lekman, indiepopikon från Göteborg, gillar nära möten med sin publik och avslutar ibland spelningar med att säga: "Är det någon som vill höra fler låtar, kom fram så kanske jag kan viska låten i ditt öra." Långt innan max 50-gränsen på konserter gjorde han gig i folks vardagsrum. Han har också uppträtt på över hundra bröllop, bott länge i Melbourne (där han blev dj på en lesbisk klubb och fick smeknamnet Jens Lickman), samarbetat med Drew Barrymore när hon behövde ett soundtrack till sin regidebut "Whip it" och lockat hundratals japanska fans till Kortedala och Angered. "Jag vill att de områdena ska vara lika romantiska som när Leonard Cohen sjunger: There's music on Clinton Street." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/7/20211 hour, 4 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Per Gessle om att erövra världen

På julafton gästas Strage av ingen mindre än Per Gessle. Han är aktuell med albumet "Gammal kärlek rostar aldrig" och med boxen "Bag of trix" som innehåller outgivet Roxette-material. Hemma hos Strage pratar han om hur "It must have been love" började som en jullåt, om de monumentala framgångarna i början av nittiotalet, om sitt besök hemma hos Prince i Minneapolis, om sitt möte med David Bowie, om vikten av ologisk poplyrik, om saknaden efter Marie Fredriksson och om hur han en gång psykade funkfantasterna Johan Kinde och Orup genom att säga att den enda svarta skiva han hade var Kylie Minogues första. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/24/20201 hour, 18 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Sator om punk och Borlänge

Om man räknar med den första upplagan Sator Codex har Sator spelat tillsammans i 40 år. "Vi håller på tills det blir roligt", säger Kent Norberg. "Det är för sent att sluta på topp", säger Chips Kiesbye. Veteranrockarna från Borlänge gästar senaste "Hemma hos Strage" för att prata om sitt nya coveralbum "Barbie-q-killers 2" som tagit 26 år att sammanställa. Dessutom avhandlas dekadenta efterfester med Freddie Wadling, undergroundscenen i åttiotalets Göteborg och Sveriges låga popkulturella status när Sator försökte slå i England i början av nittiotalet. Den vanligaste fråga bandet fick av journalister var: "Hur får ni tag på elgitarrer i Skandinavien?". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/10/20201 hour, 2 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Lars Winnerbäck om Linköping och tandregleringar

Lars Winnerbäck har varit en Sveriges mest populära artister i över 20 år. Han har vunnit sju Grammisar och skrivit klassiker som "Söndermarken" och "Elegi". Nu hälsar han på hemma hos Fredrik Strage för att prata om Linköping, där båda växte upp, om kärleken till Kiss utskällda skiva "The elder", om stilförebilden Axl Rose, om nackdelar och fördelar med att vara vanlig och om barndomens jobbiga tandregleringar som många år senare fick honom att mynta uttrycket "tandläkarväder". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/20201 hour, 8 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Serpent Omega om rymden

Makarna Stjärnvind sjunger respektive spelar trummor i det svenska doom metal-bandet Serpent Omega. Urskogr, som hon kallar sig, besitter ett avgrundsvrål som får de flesta andra metalvokalister att låta som blyga violer. Fast Feet Pete, som Peter Stjärnvind kallar sig, har ett förflutet i band som Entombed, Merciless och Nifelheim. Tillsammans med gitarristen Jonsson samt basisten och arkeologen Brief skapar de ett massivt mangel i Serpent Omega vars senaste album "II" är mörkare än ett svart hål. Hemma hos Strage diskuterar herr och fru Stjärnvind bland annat fornnordisk mytologi, orangebruna sjuttiotalshalsdukar, dödsgudinnan Hel och hur det kändes att gå på Melodifestivalens genrep med ungarna ("det var en leda av episka mått"). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/12/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Agent Side Grinder om industrisynth och rullbandspelare

Någon sågar, passande nog, sönder stålrör på Strages innergård när industrisyntharna Agent Side Grinder kommer på besök. Peter Fristedt och Johan Lange bildade gruppen för 15 år sedan och fick härom året en injektion nytt blod tack vare sångaren Emanuel Åström. Agent Side Grinder har fortfarande inte fått spela i Berwaldhallen, som syntes på deras första albumkonvolut, men i desto fler "ockuperade hus i Utrecht". De har en hängiven publik runtom i Europa och har delat scen med idoler som Suicide och Laibach. Hemma hos Strage pratar de bland annat om rullbandspelare, remixalbumet "REMA/X" och om sin aversion mot laptops. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/29/20201 hour, 1 minute, 52 seconds
Episode Artwork

Rufus Wainwright om opera och dekadens

Han växte upp i Montreal i en musikalisk familj. Föräldrarna Loudon Wainwright III och Kate McGarrigle var berömda folksångare, vilket även hans lillasyster Martha Wainwright blev. Men hans första kärlek var opera. Och nyligen hade hans första verk inom genren, "Prima donna", svensk premiär på Operan. Rufus Wainwright är dock fortfarande mest känd för sin smäktande bombastiska popmusik. Elton John beskrev honom en gång som "den bästa låtskrivaren på planeten". Hemma hos Strage pratar Rufus om hur hans liv förändrades av Verdis rekviem, om att komma ut som gay mitt i åttiotalets aidsskräck, om sitt dekadenta leverne kring millennieskiftet, om hur svårt det var att ragga i Stockholm, om nya albumet "Unfollow the rules" och om att få ett nattligt telefonsamtal från en stenad George Michael. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/15/20201 hour, 5 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Samuel Herring om Future Islands och avslitna korsband

Samuel T Herring kommer från Morehead City, en kuststad i North Carolina. Som tonåring blev han rappare och i college startade han konstrockprojektet Art Lord & The Self Portraits som i mitten av nollnolltalet förvandlades till det elektroniskt pulserande Future Islands. De fick sitt stora genombrott 2013 när de uppträdde hos Letterman. De senaste åren har Samuel tillbringat mycket tid i Sverige med sin svenska flickvän, skådespelaren Julia Ragnarsson. Hemma hos Strage pratar han om Future Islands nya album "As long as you are" och om freestylerap, relationer, poesi, berömmelse, avslitna korsband, spruckna byxor och fans som Bono, John Waters, Debbie Harry och Gwyneth Paltrow. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/1/20201 hour, 8 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Molly Sandén om powerballader och scientologer

I februari vann Molly Sandén grammisar i kategorierna "Årets pop", "Årets album" och "Årets artist". Det var första gången hon fick pris på Grammisgalan men hennes karriär började redan 2006 när hon som 14-åring vann den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest och fick tävla i Bukarest (där hon kom trea trots en matförgiftning). Under pandemin har hon varit aktuell i Will Ferrell-komedin "Eurovision" där hon sjunger låtarna som Rachel McAdams mimar till. Hemma hos Strage berättar hon också om när scientologerna i Los Angeles försökte hjärntvätta henne, om hur hon drömde om att bli Huddinges Céline Dion och om när hon försökte få en sönderstressad Avicii att turnera mindre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/17/20201 hour, 4 minutes, 1 second
Episode Artwork

Eva Dahlgren om Minimoogar, Bowie & Gud

Bara Per Gessle och Kent har vunnit fler grammisar än Eva Dahlgren som är aktuell med sitt 14:e album "Evalution" (där hon samarbetar med nyss nämnda bands sångare Jocke Berg). I nya "Hemma hos Strage" pratar hon om sin mer än 40 år långa karriär, om hur outrot till Beatles "Strawberry fields forever" visade henne att musik kunde vara mycket mer än lättgnolade melodier, om sin kärlek till Minimoogar, om när hon mådde så dåligt av kändisskapet att det kändes som att hon hade en korv på huvudet, om när hon av Svenska kyrkan fick tre veckor på sig att ta reda på om Gud existerade och om den eviga kärleken till David Bowie. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/3/20201 hour, 3 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Anders Fridén om In Flames, synth och sura fans

In Flames hade just flugit till Nya Zeeland när coronapandemin bröt ut. Sveriges största metalband tvingades snart ställa in över 100 konserter. Anders Fridén har tillbringat den mesta tiden hemma där han påtat i trädgården och petat på sina analogsynthar. Han pratar en hel del om synth hemma hos Strage. Anders upptäckte Depeche Modes "Construction time again" samtidigt som han såg Luciarocken från Dortmund 1983 med Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest och Scorpions. Han började sjunga i ett metalband men fortsatte lyssna på Depeche Mode och har med In Flames tolkat både "Everything counts" och "It's no good". I podden diskuteras också gin, whisky, sura fans, antik tv-spelsmusik, det tjugoårsjubilerande albumet "Clayman" och varför det amerikanska bandet Iced Earth en gång avfärdade In Flames som "spoiled European pussies". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/20/20201 hour, 5 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Johannes Persson om hardcore och Cult of Luna

Johannes Persson "kan varken bekräfta eller förneka" att det var han som slog sönder skyltfönstret till en pälsbutik när MTV besökte Umeå för att göra ett reportage om nittiotalets djurrättsaktivistiska hardcorescen. Men han kan berätta om sitt band Cult of Luna, som manglat tillsammans i 22 år, om sina föräldrar som tillhörde bahaireligionen, om sitt jobb på ett castingbolag (han var statistansvarig på David Finchers "The girl with the dragon tattoo"), om att stagedivea rakt ner i golvet, om sitt samarbete med den franske synthwavekungen Perturbator och om sin extrema spoilerkänslighet. Johannes väljer låtar av bland andra Deftones, Tom Waits, Julie Christmas, Joy Division och Radiohead. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/6/202058 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Timbuktu om rap och rasism

I våras skulle Jason "Timbuktu" Diakités teaterföreställning "En droppe midnatt", baserad på hans bok med samma namn, ha spelats i New York. Allt ställdes in. I stället för att åka till Harlem tog Jason bussen till Kungsholmen och knackade på hemma hos Strage. Han berättar om sin släkt i South Carolina, om hur hans svarta far och vita mor gifte sig i slutet av sextiotalet och hamnade i ett märkligt land i norra Europa, om hans farbror som kampanjar för Donald Trump, om hans mamma som gav honom Malcolm X:s självbiografi, om hur han drömde om att bli börsmäklare på Wall Street efter att ha sett Michael J Fox i "The secret of my success" och om hur han som 19-åring gav upp sina planer på att bli rappare efter att ha dissats av en producent i Bronx. Jason minns också hur han chockades av att en svart snubbe i hans gymnasieklass var nazist – tills han insåg att det var en synthare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/23/20201 hour, 9 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Emmon om sub-bas-frekvenser

Emma Nylén kallar sig Emmon och har sedan början av nollnolltalet gjort ösig electro och synth. Hon började producera musik när hon gick på Konstfack och experimenterade med sub-bas-frekvenser. Sedan dess har hon också spelat i indiepopbandet Paris, värmt upp publiken åt Nitzer Ebb, överlevt en KGB-razzia, blivit dissad av den tyska techno-dj:n Ellen Allien, sjungit i Depeche Mode-coverbandet New Dress och gjort karriär som maratonlöpare (hon vann Bodyruset då Stockholms synthare springer 2,42 kilometer i kängor). Hemma hos Strage minns Emmon en konsert som fick hela världen att explodera och spelar upp sina favoritlåtar med Skinny Puppy, Dopplereffekt, Elastica, Miss Kittin och Dire Straits. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/9/20201 hour, 2 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Perry Farrell om mysticism, Lollapalooza och Jane's Addiction

Som sångare i Jane's Addiction var Perry Farrell allt annat än perifer. I nittiotalets begynnelse, när amerikanska rockband bytte glitter mot flanellskjortor, gjorde han funkig och utflippad rock'n'roll klädd som en androgyn, schamanistisk surfare. I samband med att Jane's Addiction splittrades startade Perry Farrell festivalen Lollapalooza som spridits till sju länder. Samtidigt fortsatte han i bandet Porno For Pyros och som techno-dj. Hemma hos Strage pratar Perry bland annat om religiös mysticism, om dubreggae, om sitt slagsmål på scen med Jane's Addictions gitarrist Dave Navarro, om sin korta karriär som eskortpojke, om sin far som var juvelerare och förlorade familjens förmögenhet på grund av täta kontakter med maffian och om när Trent Reznor slog sönder sina syntar på Lollapalooza eftersom de kortslutit i värmen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/25/20201 hour, 1 minute, 42 seconds
Episode Artwork

Eek-A-Mouse om konspirationsteorier och Hitler

Med hits som "Ganja smuggling" och "Wa-do-dem" blev Eek-A-Mouse från Kingston en av pionjärerna inom dancehallreggae. Sedan en tid tillbaka bor han i Enskededalen söder om Stockholm där han handlat så mycket i mataffären att grannarna gett honom namnet ICA-musen. Hemma hos Strage pratar han om vännen Bob Marley (som kallade honom Bang Ding Ding), Adolf Hitler (vars ondska han skildrade i en låt), boxning, konspirationsteorier, polisvåld och galopphästen som han en gång döpte sig efter. Dagen till ära har Eek-A-Mouse klätt ut sig till påven: "When you see the white smoke, I am the first black pope! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/20201 hour, 3 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Peter Perrett om droger och rundgång

I slutet av sjuttiotalet turnerade The Only Ones med förband som alla blev gigantiska: Echo & The Bunnymen, Simple Minds, U2. Efter en kaotisk USA-turné splittrades gruppen som haft en hit med klassikern "Another girl, another planet". Peter Perrett tillbringade 35 år hemma med en crackpipa innan han gjorde comeback som soloartist. Nu har han varit hemma hos Strage och pratat om när han räddade livet på Richard Lloyd i Television, om när Pete Doherty snodde hans crack, om hur han tog sig ur missbruket, om hur han hållit ihop med sin fru Zena i 50 år ("we were so out of it we didn't have the strength to leave") och om den eviga kärleken till Velvet Underground. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/20201 hour, 2 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ho99o9 Hemma hos Strage

Ho99o9 om punk, rap & moshpitkyssarHo99o9 (uttalas "horror") består av rapparna TheOGM och Eaddy som kommer från New Jersey. De har blivit kända för blodiga videor, kaotiska konserter och en mix av punk, industrioväsen och den skräckinspirerade hiphop som brukar kallas kallas ”horrorcore”. Hemma hos Strage pratar de om att få respekt på gatan trots att de har tajta jeans, kedjor och färgat hår ("motherfuckers in the hood don't like that shit"), om att upptäcka punk efter att bara ha lyssnat på hiphop ("I felt like God ripped my fucking chest open and pulled my heart out"), om att turnera med Marilyn Manson och om att bli upphånglad och blixtförälskad i en moshpit men sedan inte kunna hitta ragget. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/14/20201 hour, 25 seconds
Episode Artwork

King Dude om country, syra och Satan

King Dude heter egentligen TJ Cowgill och kommer från Seattle. Han sjunger gotisk country om änglar och demoner. Vissa tycker att han låter som Johnny Cash. Andra säger att han måste ha klivit ut ur den ockulta tv-serien "True detective". När coronaviruset bröt ut fastnade King Dude i Stockholm där han ägnar sin mesta tid åt att promenera i Gamla stan och göra målningar med blod. Hemma hos Strage pratar han om luciferianism, scientologi, gospel, grunge och LSD. Hans musikval spänner mallan brasiliansk djävulspsykedelia, rysk trap-pop och österrikisk dark ambient. Satanister bör notera att detta är det 66:e "Hemma hos Strage"-avsnittet (som är inne på säsong 6). Det är också 66 minuter och 6 sekunder långt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/20201 hour, 6 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Gustaf & Viktor Norén om magi och musik

Bröderna Gustaf och Viktor Norén var tidigare frontfigurer i Mando Diao respektive Sugarplum Fairy. Nu har de bildat en duo och spelat in den housepoppiga singeln "Rise again". Hemma hos Strage pratar Gustaf och Viktor om att växa upp som hiphoppare i Borlänge och våga ta steget till att bära polotröja, spela gitarrpop och kliva in med leopardpäls och kajal på Sibyllagrillen. Det blir också diskussioner om folkmusik, gangstarap, dragshows, dubreggae, andliga vibrationer, Lana Del Rey (som Mando Diao tog med till en förortspizzeria) och den djupt saknade vännen Kristian Gidlund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/20201 hour, 1 minute, 51 seconds
Episode Artwork

Lucifer om posörer, ockultism & Östtyskland

Till sitt bröllop beställde Johanna Sadonis och Nicke Andersson en tårta som såg exakt ut som den på omslaget till Rolling Stones album "Let it bleed". Johanna väljer en låt från den skivan, "You can't always get what you want", och berättar om hur det var att växa upp i Östberlin där väldigt många fick vänja sig vid att inte få vad de ville ha. Hon startade gruppen Lucifer 2014 för att spela ockult sjuttiotalsrock. Efter några år rekryterade hon sin svenska kärlek Nicke som är känd från Hellacopters, Entombed och oändligt många andra band. Hemma hos Strage pratar Lucifer om sitt tredje album "III", om sin oändliga kärlek till Blue Öyster Cult och om åttiotalets svenska death metal-scen där det var viktigt att inte stämplas som posör (dvs någon som tvättade håret för ofta eller hade en bandtröja med en logga som gick att läsa). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/2/20201 hour, 2 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Nightwish om metal och Mumintroll

Efter 24 år tillsammans är Nightwish världens största symfoniska metalband. Keyboardisten och låtskrivaren Tuomas Holopainen och vokalisten Floor Jansen hälsar på hemma hos Strage för att prata om teknikoptimism, mobilberoende, headbangande, biologi (både Tuomas och Floor har fått insekter döpta efter sig av forskande fans) och det nya dubbelalbumet "Human :||: Nature". De diskuterar också författare som Richard Dawkins (som var gästartist på en av deras skivor), Henry David Thoreau och Tove Jansson. Samt lyssnar på favoriter som Pantera, Garth Brooks, Jean Sibelius och Hans Zimmer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/202059 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Låpsley om stress och techno

Adele älskar henne. Billie Eilish också. Samt Drake som spelade hennes låtar i turnébussen och ville att hon skulle komma upp på scen så att han fick sjunga för henne. Men då sa hennes moster, som följt med på konserten, blankt nej. Låpsley, eller Alison Lapsley Fletcher som hon egentligen heter, har fortfarande lite ångest över det. 23-åringen från Southport norr om Liverpool är aktuell med sitt andra album "Through water" och kommer hem till Strage för att prata om techno, tonårsångest, karriärstress och mental hälsa. Hon berättar också om sitt extrajobb som doula (en sorts förlossningscoach) och lyssnar på Christine And The Queens, Four Tet, Kate Bush och Soft Cell. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/202054 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

The Ark Hemma hos Strage

The Ark om glitter, glamour och dödshotThe Ark åker på turné för att fira att det gått 30 år sedan de bildades, 20 sedan de slog igenom och 10 år sedan de meddelade att de skulle lägga av. Hemma hos Strage minns sångaren Ola Salo och trummisen Sylvester Schlegel hundåren hemma i Växjö, Beatles-hysterin kring bandet i Italien och 9-11-skämtet på svenska ambassaden i Washington som kostade dem en USA-turné. "Det piskades upp en otroligt hotfull stämning på en sajt för amerikanska arméveteraner", berättar Ola. "Turnén bombhotades. Folk sa att de skulle ta dit vapen och skjuta mig." Strage minns sitt första möte med The Ark på en blöt efterfest och de två glamrockhjältarna väljer favoritlåtar med artister som Jobriath, Judas Priest, Nina Hagen och Brian Eno. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/20201 hour, 6 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Miss Li Hemma hos Strage

Miss Li om psykedelia, stalkers och klimatetNär hon kämpade som hårdast för att slå i USA drabbades Miss Li, eller Linda Karlsson som hon egentligen heter, av kronisk ledbandssjukdom. "Då kraschade allting. Jag satt bara i turnébussen och grät. Det gjorde så ont. Jag kunde inte spela piano. Jag kunde inte ens hålla en bok", minns hon. Läkarna gav henne starka mediciner och sa att hon förmodligen aldrig mer skulle kunna turnera. Genom att bli vegan lyckades Miss Li förbättra sin hälsa. Kostförändringen gjorde henne medveten om effekten som kött- och mjölkindustrin har på planeten och de senaste åren har hon engagerat sig i klimatrörelsen så mycket att hon fått stipendiet Årets hållbara artist 2020. Hemma hos Strage lyssnar hon på miljövänlig rockmusik, försäkrar att hon inte är en skogsmulle och berättar om ett tyskt fan som fejkade cancer för att få träffa henne. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/202058 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Mikael Åkerfeldt Hemma hos Strage

Mikael Åkerfeldt om Opeth och skivsamlandeI 30 år Mikael Åkerfeldt varit ledare för Opeth som först spelade renodlad death metal och sedan – till fansens förtjusning och förskräckelse – blommade ut likt en psykedelisk nebulosa och blev Sveriges internationellt största progressiva metalband. Hemma hos Strage pratar Mikael Åkerfeldt om uppväxten i Huddinge, om när han greps av väktare efter att ha ritat ett pentagram med overheadpenna i tunnelbanan och om när de amerikanska fansen blev arga för att han sjöng i stället för att vråla i låtarna (en kille utmanade honom på duell). Han berättar också om sitt skivsamlande ("jag har inte så många, 10 000 kanske") och spelar upp favoriter från obskyra skivor, exempelvis Leaf Hounds "Growers of mushroom" som han en gång köpte av en full norsk i Utrecht för 22 000 kronor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/20201 hour, 43 seconds
Episode Artwork

Michael Monroe Hemma hos Strage

Michael Monroe om Hanoi Rocks, hårspray och finska raggareSom sångare i finska Hanoi Rocks hade Michael Monroe, som numera är soloartist, ett gigantiskt inflytande på åttiotalets metalscen. Bandet flyttade först till Stockholm där de tiggde på gatan och sedan till Los Angeles där Guns 'N' Roses och många andra snodde sin stil från dem. Chris Shiflett, gitarrist i Foo Fighters, sa en gång: "The Hollywood scene changed in just one night after people saw pictures of Hanoi Rocks. After that everyone was wearing the same kind of hair, clothes and make up as Michael Monroe." Hemma hos Strage spelar Michael munspel (samt näsflöjt) och pratar om varför han vägrar se "The dirt", filmen om Mötley Crüe (vars sångare Vince Neil körde hade ihjäl Hanoi Rocks trummis Razzle i en tragisk bilolycka), om sin vänskap med Little Steven från The E Street Band och om hur han vill ha sitt kaffe: "I like my coffee bitter and dark, like my personality." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/9/202050 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Happy-Tom hemma hos Strage

Happy-Tom om Turbonegro, droger och fleeceTurbonegros basist och chefsideolog Thomas Seltzer, alias Happy-Tom, har influensa ("jag smittades av en influencer") men kämpar sig ändå hem till Strage för att fira jul. Han berättar om hur han i slutet av sjuttiotalet kämpade mot det norska skateboardförbudet, om Turbonegros tidiga år ("if you remember the 90's, you weren't there), om att de från början tänkte kalla sig Nazipenis men insåg att det inte var tillräckligt kommersiellt, om autenticitet, rock'n'roll, droger, kristna bankrånarballader och om varför han alltid har på sig fleecejacka: "Den är street. Den är relevant. Den är on the edge. Fleecejacka är ett mycket farligare vapen mot systemet än läderjacka med nitar." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/26/20191 hour, 9 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kajsa Grytt Hemma hos Strage

Kajsa Grytt om att bli dissad av SpringsteenEfter 40 år som rockstjärna, först i banden Tant Strul och Kajsa & Malena, sedan som soloartist, hälsar Kajsa Grytt på hemma hos Strage. Hon berättar om sin uppväxt med föräldrar som flydde överklassen för att bli radikala, om släktens guld som kanske ligger nedgrävt i Azerbajdzjan, om när Springsteen snäste av henne, om när Lou Reed och Laurie Anderson gillade hennes look (skinnjacka och Converse), om smärtpunkter, rockmytologi och om att gå i terapi för att ha orsakat för många triangeldraman. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/201958 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Hot Chip - Hemma hos Strage

Hot Chip om drömmar och AK-47:orNär Hot Chip fick sitt genombrott i mitten av nollnolltalet skrev The Guardian att de liknade lärarvikarier i kemi. The Observer kallade dem ”överutbildade electropop-übernördar”, Uncut beskrev dem som ”nördar från sydvästra London och enligt Mojo såg de ut att vara ”mer lämpade att studera bananflugans livscykel än att spela i ett band”. Men deras suggestiva mix av techno, old school-house och indiepop erövrade klubbar och festivaler över hela Europa. Nu är sångaren Alexis Taylor och keyboardisten Al Doyle (som även spelar i LCD Soundsystem) hemma hos Strage för att prata om sitt sjunde album "A bath full of ecstasy" som de förnekar skulle vara den mest knarkiga albumtiteln sedan Spacemen 3:s "Taking drugs to make music to take drugs to". Hot Chip pratar bland annat om att finna melodier i drömmar, om att skjuta AK-47:a och om att samarbeta med Katy Perry. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/28/201959 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Michael Schenker Hemma hos Strage

Michael Schenker om kaos och kreativitetSlash älskar honom. Metallica älskar honom. Alla som hållit i en Gibson Flying V älskar honom. Ozzy Osbourne och Aerosmith erbjöd honom jobb men pallade inte hans ego. Som elvaåring spelade Michael Schenker sitt första gig med storebror Rudolfs band Scorpions hemma i Sarstedt. Fem år senare blev den unge gitarrguden medlem i gruppen, som han lämnade efter bara en skiva för att spela i brittiska UFO (vars jättehit "Doctor doctor" han skrev). Därefter inledde Michael Schenker en solokarriär som varit lika stormig som hans riff. Hemma hos Strage talar han om alla som blåst honom ("You should be ashamed of yourself, Rudolf!) och varför han vägrar att lyssna på musik. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/201955 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Nicole Sabouné Hemma hos Strage

Hon har kallats Sölvesborgs Siouxsie Sioux. Hon har en av landets mest förtrollande röster. Hon ser ut som tjejen på omslaget till Black Sabbaths första album. Hon gjorde succé med sina två första album och försvann sedan från rampljuset för att läsa kemi. Nu är Nicole Sabouné hemma hos Strage för att prata om psykoaktiva substanser, antika synthar, blodiga handbollsmatcher, gothrock och uppbrottet från ex-pojkvännen som inspirerade den nya EP:n "Come my love". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/31/201953 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ghost Hemma hos Strage

Ghost är det enda svenska rockband som vunnit en amerikansk Grammy. De är de senaste tio årens största svenska rockexport. På egen hand och som förband till Metallica har de uppträtt för miljoner fans. Och nu har frontfiguren Tobias Forge hälsat på hemma hos Strage på Kungsholmen! Det blev ett samtal om masker, melankoli, könsrock och Gregorio Allegris 1600-talspsalm "Miseri mei, Deus" som Tobias tycker är "det värsta jag hört i självhat, ren Gudsfruktan, så black metal som det kan bli". Annars väljer han musiken som han i späd ålder hörde i svensk nattradio: Monica Törnell, Eva Dahlgren, Lena Philipsson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/20191 hour, 6 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kite Hemma hos Strage

Nyligen gjorde Kite comeback efter två års uppehåll. Sångaren Nicklas Stenemo hade blivit utbränd efter att ha kombinerat två band med att jobba som gardinmontör, musikaffärsexpedit, städare och bonde. Nu är han och keyboardisten Christian "Kitte" Berg redo att göra mer hjärtskärande electropop. Trots att Kite hyser en viss aversion mot medier (som grundlades när Nicklas en gång gick med på att baka kanelbullar i P3) ställde duon upp i säsongsfinalen av "Hemma hos Strage". De väljer låtar av bland andra Slayer, Silverbullit och Velvet Underground vars sångerska Nico fick Nicklas att vilja sjunga med "en sorts naken dumhet". Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/9/201957 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Veronica Maggio Hemma hos Strage

Veronica Maggio pratar om när hon fick sparken som au pair i Innsbruck, om skammen över att inte kunna uttala Nirvanas albumtitel "Bleach" i Uppsalas hippaste skivaffär, om samarbetet med Jocke Berg på hennes sjätte album, om hur dålig hon är på att gå förbi köer till nattklubbar och om varför hon försöker undvika orden cigg, kväll, natt och hustak. "Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/2/20191 hour, 1 minute, 46 seconds
Episode Artwork

Perturbator Hemma hos Strage

Under namnet Perturbator gör parisaren James Kent en mörk variant av den elektroniska genren synthwave. Han hyllas av såväl Jean-Michel Jarre som av hårdrockare (senaste fullängdaren beskrevs av en metalsajt som "an album that will fuck your face off"). Hemma hos Strage diskuterar Perturbator sin kärlek till skräckfilmer och Slayer. Fredrik är också nyfiken på hans far Nick Kent, berömd rockjournalist, som spelade gitarr i en tidig upplaga av Sex Pistols. "Sid Vicious slog ner min pappa med en rostig cykelkedja", berättar James. Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/25/201954 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jenny Wilson Hemma hos Strage

Fyrfaldigt Grammisbelönade Jenny Wilson inledde sin karriär i indiebandet First Floor Power. Som soloartist har hon gjort suggestiv avantgardepop och avhandlat ämnen som cancer och sexuella övergrepp. Nu hälsar hon på hemma hos Strage som en gång övernattade i hennes spatiösa våning i Malmö. "På nittiotalet bodde vi i stora flotta lägenheter i sekelskifteshus, men var så fattiga att vi var tvungna att sno toapapper på fik", minns Jenny och berättar om sitt nya intresse för musik som gör henne rädd. Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/18/201957 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Bobby Gillespie Hemma hos Strage

Som frontfigur i skotska Primal Scream har Bobby Gillespie zickzackat mellan svettig boogierock och extatisk acid house. Nu är han aktuell med Primal Screams singelsamling "Maximum rock'n'roll". Han syns också i Jacob Frösséns dokumentär "The heart is a drum" om det legendariska krautrockbandet Neu. Hemma hos Strage beundrar Bobby en signerad Neu-affisch, pratar om att vara en romantisk cyniker och lyssnar på favoritlåtar med The Ronettes, Suicide, Hank Williams, Warren Zevon och Love. Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/11/201948 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Millencolin Hemma hos Strage

I ett kvarts sekel har Millencolin från Örebro varit ett av världens största skejtpunkband. Nyss hemkomna efter en lång Australien-turné hälsar sångaren Nikola Sarcevic och gitarristen Mathias Färm på hemma hos Strage för att prata om skateboarding, stagediving och heroinberoende hundar. De berättar också om sitt nya album "SOS" där de sjunger om klimatuppvärmningen: "We have our coffee and dump our trash, like kamikazes we're heading for the crash." Gruppen är noga med att källsortera men känner en viss flygskam över sitt turnerande.Nikola Sarcevic: "Som turnerande band hör vi nog till de värsta bovarna. Vi har funderat på att skicka ut hologram på turné i stället." Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/4/201958 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Johan Hegg Hemma hos Strage

Som 12-åring gick han till biblioteket i Tumba och lånade "Snorres Edda" och andra böcker om nordisk mytologi. Som 18-åring blev han sångare i death metal-bandet Scum som bytte namn till Amon Amarth och under 2000-talet har erövrat världen lika framgångsrikt som vikingarna i deras låtar. Hemma hos Strage pratar Johan Hegg om bärsärkarna, de mytomspunna vikingakrigarna som skövlade allt i sin väg och har gett namn åt Amon Amarths nya album "Berserker". Han berättar också att han anlitat en osteopat för att kunna headbanga utan nackskador, att han oroar sig för klimatuppvärmningen och att vikingarna var världsmedborgare som knappast skulle uppskatta sina högerextrema fans.Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/28/20191 hour, 1 minute, 8 seconds
Episode Artwork

Maja Ivarsson & Felix Rodriguez Hemma hos Strage

Som två femtedelar av The Sounds erövrade Maja Ivarsson och Felix Rodriguez världen. Lagom till bandets 20-årsjubileum startade Maja och Felix den nya synthduon Crew of Me & You som nu släpper sin första singel "Come out and play". Hemma hos Strage minns de åren på socialbidrag hemma i Helsingborg, de 17 USA-turnéerna och mötena med fans som Quentin Tarantino och Dave Grohl. Samtidigt som The Sounds blev stjärnor på andra sidan Atlanten anklagades de i Sverige för att spela "JC-rock". "Folk sa att vi hade sålt vår själ till djävulen", minns Felix. "Men vi var faktiskt bara med i en Levis-annons på baksidan av musiktidningen Sonic. Vi fick inga pengar." "Jag fick ett par jeans", säger Maja. "Det var mycket om man hade gått på socbidrag." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/21/20191 hour, 53 seconds
Episode Artwork

Sebastian Murphy Hemma hos Strage

Han skejtade. Han skolkade. Han strulade. Han greps av polisen. Till slut insåg Sebastian Murphy att han behövde ett miljöombyte. Som 17-åring skickades han från San Rafael i Kalifornien, där han växt upp bland rika hippies, till sin moster i Stockholm. Han utbildade sig till tatuerare och blev, efter att ha sjungit Mariah Carey under en karaokekväll, frontfigur i det sedeslösa mangelbandet Viagra Boys. Deras debutalbum "Street worms" har hyllats på båda sidor av Atlanten. Nu hälsar Sebastian Murphy på hemma hos Strage (som älskar Viagra Boys så mycket att han döpte sin son efter honom) för att diskutera ansiktstatueringar, krautrock och drogrelaterad impotens."Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/14/201953 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Annika Norlin Hemma hos Strage

Annika Norlin, alias Hello Saferide och Säkert, tilldelades nyligen stipendiet "Årets hållbara artist" för sitt miljöengagemang och sina låtar om klimathotet. Annika var så ledsen över den globala uppvärmningen att hon på nyårsafton lovade sig själv att under 2019 bara lyssna på glad musik. I säsongspremiären av "Hemma hos Strage" spelar hon därför upp låtar som suddar ut din sura min: exempelvis calypso, Lill Lindfors och nigeriansk electrofunk. Östersunds vassaste låtskrivare berättar också om hur hon blev medveten om miljöfrågan, efter att tidigare inte ha brytt sig: "'Jag beter mig som någon som har tagit sin partner för givet i 20 år och nu kutar efter den och skriker: JAG HADE FEL! LÄMNA MIG INTE!" "Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/7/20191 hour, 2 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Magnus Carlson Hemma hos Strage

Det lackar mot jul och Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, tar tomtesläden till Kungsholmen för att hälsa på hemma hos Fredrik Strage. Magnus talar bland annat om sitt klimatengagemang och spelar upp Depeche Modes miljöpolitiska "The landscape is changing" (Strage blir extremt avundsjuk när Magnus nämner att han såg konserten i Eriksdalshallen 1984). Sveriges främsta crooner berättar också om hur mycket han inspirerats av David Lynch, om besöket vid Elvis grav om och kärleken till northern soul. Denna julspecial av "Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/201856 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Henric de la Cour Hemma hos Strage

När Fredrik Strage medverkade i "Fördomspodden", där gästen får kommentera fördomar om sig själv, var ett påstående: "Du brukar stå med fötterna riktade mot varandra på bild för du tror att det får dig att se ut som Henric de la Cour." Depprockstjärnan från Eskilstuna har i ett kvarts sekel varit en stilförebild för Fredrik som drömmer om att ha lika långa och smala ben. Henric de la Cour inledde karriären som sångare i banden Yvonne och Strip Music. Nu är han soloartist och aktuell med albumet "Gimme daggers". I säsongsfinalen av "Hemma hos Strage" pratar han bland annat om att spy blod, sälja Thåström-merch och hyra ut porr till Thorsten Flinck.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/6/20181 hour, 5 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ängie Hemma hos Strage

Ängie erövrade världen med låten "Smoke weed eat pussy" som hon skrev efter att det tagit slut med hennes tjej. Den enorma hitten gav henne fans på båda sidor av Atlanten (hennes mest hängivna beundrare är brasilianska bögar). Nyligen kom första albumet "Suicidal since 1995" där den släpiga covern av Velvet Undergrounds "Venus in furs" imponerade djupt på Fredrik Strage. Hemma hos honom pratar Ängie om att växa upp i Nynäshamn (där hon hävdar att 70% av befolkningen röker på), om tatueringar, trap-pop och om varför man inte ska sno bilar när man tagit ecstasy. "Hemma hos Strage" produceras av Lejon Media i samarbete med Nordic Spirit True White Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/29/20181 hour, 58 seconds
Episode Artwork

Petter Hemma hos Strage

I november 1998 utbröt slagsmål mellan Petter och Strage på en nattklubb i Stockholm. Rapstjärnan tryckte upp rockjournalisten (som sågat hans debutalbum) mot en vägg och vrålade: "Jag lyssnade på hiphop när du sög på din mammas tutte!" Snart slöt de fred. Strage skrev boken "Mikrofonkåt", om den svenska hiphopscenen, och medverkade i videorna "Saker och ting" (där han kidnappas av Petters gäng) och "Pris på mitt huvud" (där han beställer ett mord på Petter). 2018 firar Petter 20 år som artist genom att ge ut tre nya album och hälsa på hemma hos sin gamle nemesis. "Hemma hos Strage" produceras av Lejon Media i samarbete med Nordic Spirit - True White. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/22/20181 hour, 4 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Titiyo Hemma hos Strage

"Hon är så ogapig och ändå tar hon tag i ens sinnen så fruktansvärt", säger Titiyo om Amanda Bergman. Sveriges souldrottning (eller vad man nu ska kalla någon som i mer än 30 år ägnat sig åt ett myller av genrer) skulle lika gärna kunna tala om sig själv. Hemma hos Strage berättar Titiyo om när hon dejtade Paolo Roberto, blev utkastad från Spy Bar (dörrvakten trodde att hon var Leila K) och skrev SD-sågningen "13%". Hon minns också sin far, trummisen Ahmadu Jah som satte på sig kostym och ljög om att han var affärsman när han hälsade på släkten i Sierra Leone. "Hemma hos Strage" produceras av Lejon Media i samarbete med Nordic Sprit - True White. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/15/201855 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Johan Kinde Hemma hos Strage

För 36 år sedan försökte Boy George ragga upp honom. Härom veckan blev han kallad "tjusig" av Samantha Fox. Ingen svensk artist utstrålar klassisk glamourös dekadens lika väl som Johan Kinde, sångare i Lustans Lakejer. Hemma hos Strage berättar han om att växa upp i Åkersberga och drömma om Rio, Bryssel, Zürich och Haag (orterna som nämns i debutsingeln "Diamanter"). Han pratar också om att vara manodepressiv, om att dejta Marie Fredriksson och om det jubilerande albumet "Åkersberga": "Man inser att man börjar bli gammal när ens comebackskiva fyller 20 år." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/8/201857 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Junior Brielle Hemma hos Strage

"Just nu förkroppsligar bröderna Röhdin från Östersund allt jag älskar med musik", skrev Fredrik Strage i en krönika efter att ha sett Junior Brielle live första gången. "Som Marcus och Martinus. Fast coola", instämde hans dotter som i finalnumret lyckades fånga den laptop som duon traditionsenligt smashade mot scengolvet. Ett halvår senare gästar Junior Brielle podcasten "Hemma hos Strage". David och Gabriel Röhdin har blivit årets mest hyllade popdebutanter och fått en hit med den Karin Boye-citerande singeln "VM 94". Hör dem prata om incestuöst fuktiga blickar, beefen med First Aid Kit och varför coolen är död. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/1/201852 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Louise Hoffsten Hemma hos Strage

"Rösten är siden och djupröd sammet, honung och bourbon med en subtil smak av vanilj", skrev musikjournalisten Lennart Persson om Louise Hoffsten. Nu knackar bluesdrottningen från Linköping på hemma hos Strage som växte upp i samma stad. Han blir chockad när Louise avslöjar att hon en gång var trummis i det lokala undergroundbandet Mer Kött (senare kända som Njurmännen). Louise berättar också om när hon tänkte bli nunna i Israel, om sin kärlek till snapsvisor, om multipel skleros och om vikten av smuts och grus i musik. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/25/201853 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Nergal Hemma hos Strage

Han har åtalats för hädelse. Han har åtalats för att ha tryckt sitt hemlands nationalvapen på turnétröjor. Han har blivit Polens största rockstjärna och turnerat över hela världen med sitt black metal-band Behemoth. Nu kommer Nergal äntligen hem till Strage för att prata om demoner, leukemi, Behemoths nya album "I loved you at your darkest" och hur mycket han hatar folk som applåderar när deras plan har landat. Spellistan rymmer såväl kristna böner som satanistiska besvärjelser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/18/201851 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Rebecca & Fiona Hemma hos Strage

För tre år sedan flyttade Rebecca & Fiona till Los Angeles och testade, för en gångs skull, att låta skivbolaget bestämma allt. De skickades på medieträning, lanserades som lesbiska och gick på massor av möten med producenter i stället för att, som vanligt, bara ligga vid poolen och dricka Bloody Marys. När framgångarna uteblev åkte duon hem, lämnade sitt skivbolag och spelade in albumet "Art of being a girl". Nu hälsar de på hemma hos Strage där Rebecca berättar om när hon dansade bugg och skar upp ansiktet mot ett glasbord, medan Fiona minns hur hon åkte limousine till S:t Göran efter att ha satt sig på ett trasigt champagneglas. På stereon spelas bland annat en gudomlig remix av Michael Jacksons "Human nature". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/11/201849 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Brett Anderson Hemma hos Strage

"Hemma hos Strage" är tillbaka! I säsongspremiären hälsar Suedes sångare Brett Anderson på hemma hos Fredrik Strage för att dricka te och prata om nya albumet "Blue hour" och självbiografin "Coal black mornings". Brett berättar också om sina möten med David Bowie och hur det kändes när Morrissey kallade honom "a deeply boring young man". I avsnittet spelas allt från avantgardepunkarna Crass (som Brett älskade i tonåren) till kompositören Franz Liszt (som hans far dyrkade, en gång vägrade Anderson den äldre att lägga handen på Bibeln under en rättegång och krävde att i stället få svära på en Franz Liszt-biografi). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/5/201854 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hemma hos Strage - På Grand

Sveriges mest hyllade musikpodcast kommer till Grammisgalan! Efter att ha gjort tre säsonger av "Hemma hos Strage" i sin lägenhet på Kungsholmen flyttar rockjournalisten Fredrik Strage in på Grand Hotel för att spela in "Hemma hos Strage på Grand", ett tre timmar långt specialavsnitt där artister knackar på dörren till rum 205 för att prata musik och spela favoritlåtar. Strage får besök av inga mindre än Icona Pop, Miss Li, Ian Haugland från Europe, Linnea Henriksson, Rasmus Arvidsson från Avantgardet, Lamix, Cissi Efraimsson från Vulkano, Jocke Åhlund från Teddybears och Tove Lo. "Hemma hos Strage på Grand" produceras av Lejon Media i samarbete med Sonos och Spotify. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/8/20183 hours, 12 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Teddybears Hemma hos Strage

Säsongsfinal! Tre björnar knackar på hemma hos Strage: Jocke Åhlund, Klas Åhlund och Patrik Arve – tillsammans Teddybears! Sedan starten 1991 har de varit ett av Sveriges mest egensinniga band, vars karriär nyligen skildrades i dokumentärfilmen "You are Teddybears". De har också haft stora framgångar med sina andra projekt: Jocke som medlem i garagerockande Caesars och psykedeliska Les Big Byrd, hans lillebror Klas som låtskrivare åt artister som Robyn, Madonna och Ghost och Patrik med det röjiga reggaebandet Swedish Tiger Sound. Hemma hos Strage pratar trion bland annat om idiotins betydelse för rockmusik. Bröderna Åhlund berättar också om hur de tvingades bli coola när deras föräldrar en gång fick dem att gå till skolan i träskostövlar. På Sonos-anläggningen spelas så bra musik att Jocke vill skjuta salut i taket med en Uzi.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/201757 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Joy M'Batha Hemma hos Strage

Joy M'Batha är en av Sveriges främsta rappare. Nu kommer hon äntligen hem till Strage för att prata om sin karriär, sin kaotiska barndom och sina tatueringar. Hon berättar också om festen som hon och vännerna i Pizza Slice Crew ordnade under en lägenhetsvisning på Östermalm – ett hyss som ledde till att de efterlystes för grovt hemfridsbrott. Joy sjunger sin skånska favoritlåt "Hönsafötter & gulerötter" av Filarfolket. På Sonos-anläggningen spelas även Björk, Tom Waits, Bob Dylan och Ebba Grön, vars "Die Mauer" Joy nyligen gjorde en bejublad tolkning av i tv-programmet "Ebbots ark". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/201759 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Lorentz Hemma hos Strage

När Fredrik Strage skulle prata om Lorentz comebackalbum i TV4 Nyhetsmorgon i somras kom ett videomeddelande från Little Jinder klockan halv sex på morgonen, där hon höll armarna om den svenska autotunerapkungen och sa: "Kan du inte recensera vår relation i stället för hans nya skiva?" I podcasten "Hemma hos Strage" betygsätts äntligen den kortvariga kändisromansen mellan Lorentz och Little Jinder. Den grammisvinnande söderkisen berättar även om att inte ha tillräckligt säckiga byxor för att få hänga med de äkta hiphopparna i början av nittiotalet – och om när Ken Ring dissade hans keps. Vi får också veta mer om enhörningar, mental knullrufsighet och skaparkrisen som försenade Lorentz andra, totalt briljanta, album "Lycka till". På Sonos-anläggningen spelas allt från Lil Uzi Vert till Johann Sebastian Bach. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/29/201754 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Douglas McCarthy Hemma hos Strage

Våren 1987 blev det brittiska electronic body music-bandet Nitzer Ebb erbjudna att vara förband till David Bowie. De tackade nej eftersom det var sellout. Samma höst blev de erbjudna att vara förband till Depeche Mode. De tackade nej eftersom det var sellout. Då sa deras skivbolagschef att de fick skärpa sig och Nitzer Ebb åkte ut på en turné som gav dem hundratusentals fans, däribland Fredrik Strage som inspirerades till att skaffa en ny frisyr, starta ett band, börja skriva i ett fanzine och köpa sina första Dr Martens. 30 år senare hälsar Nitzer Ebbs sångare Douglas McCarthy (som Bono en gång liknade vid Jerry Lee Lewis) på hemma hos Strage. DAF, Siouxsie and the Banshees och Rolling Stones är några av banden som spelas på Sonos-anläggningen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/15/201759 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Lydia Lunch Hemma hos Strage

”I’m sitting here with my legs spread wide open, because when your balls are this big you can’t really wear pants.” Den amerikanska poeten, författaren och avantgardemusikern Lydia Lunch har varit en undergroundikon sedan hon för 40 år sedan bildade gruppen Teenage Jesus & The Jerks. Hon fick sitt smeknamn när hon jobbade som servitris i New York och stal mat åt sina vänner i band som Suicide, Dead Boys och Mink De Ville. Hon blev bästis med Sonic Youth och Nick Cave. Hon blev en viktig inspirationskälla för den feministiska riot grrrl-rörelsen (som hon inte vill kännas vid). Hon kan få poliser att gråta på 20 sekunder. Och nu, efter att ha stoppats i den spanska tullen med knogjärn, hälsar Lydia Lunch äntligen på hemma hos Strage. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/1/20171 hour, 1 minute, 7 seconds
Episode Artwork

Mikkey Dee Hemma hos Strage

Snart har det gått två år sedan Motörheads ikoniske frontman Lemmy avled. På besök hemma hos Strage minns bandets trummis Mikkey Dee den sista turnén med Motörhead. Trots att han var svårt sjuk i cancer kämpade sig Lemmy upp på scen varje kväll. "Än i dag förstår jag inte hur han orkade", säger Mikkey. "Det passar inte någon människa att vara sjuk, men det var extra svårt att se en sån karaktär som Lemmy i det skicket. Jag kände den mannen i 35 år. Jag hade inte ens sett honom snuvig eller hostig." Hemma hos Strage berättar Mikkey Dee också om sitt nya jobb som trummis i Scorpions. På Sonos-anläggningen spelas bland annat Deep Purple, King Diamond och E-Type. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/18/20171 hour, 3 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Susanne Sundfør Hemma hos Strage

Med sin förra skiva, den elektroniskt pumpande "Ten love songs", fick Susanne Sundfør sitt internationella genombrott. Fredrik Strage hade den som etta på sin årsbästalista 2015. Inte undra på att han är nöjd när stjärnan från norska Haugesund kommer på besök. Susanne Sundfør berättar om sin resa till Nordkorea, sitt engagemang i det klimatdystopiska konstprojektet The Dark Mountain Project och sitt nya album "Music for people in trouble". På Sonos-anläggningen spelar Susanne norsk jazz som Radka Toneff och Sidsel Endresen, medan Fredrik väljer Depeche Mode (vars "Ice machine" Susanne gjorde en cover av ihop med Röyksopp) och Scott Walker (vars "The amorous Humphrey Plugg" hon nyligen sjöng på en hyllningsgala till honom i Royal Albert Hall). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/4/201758 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Satyr Hemma hos Strage

Satyr heter egentligen Sigurd Wongraven. Är man född med ett sånt efternamn så måste man syssla med hårdrock. I 26 år har han varit sångare i Satyricon, ett av de främsta norska black metal-banden. Likt det mytologiska väsen han tagit sitt artistnamn från är Satyr också en stor vinentusiast och driver det egna märket Wongraven Wines. Hemma hos Strage pratar han om sin kärlek till Edvard Munch, vars bild"Dødskyss" pryder nya albumet "Deep calleth upon deep", och sin morfar som var brittisk underrättelseagent. Satyr berättar också om den cysta i hans hjärna som upptäcktes härom året och fick honom att inse livets skörhet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/20/20171 hour, 1 minute, 29 seconds
Episode Artwork

Silvana Imam Hemma hos Strage

Silvana Imam, aktuell med dokumentären "Väck mig när ni vaknar", kommer hem till Fredrik Strage för att dricka iskaffe och ventilera sin ångest över att som tioåring inte bli insläppt på The Fugees konsert i Solnahallen. Strage skryter om hur han såg bandet på Apollo Theatre i Harlem och Silvana kontrar med att hon ätit middag med Jay-Z och tackat nej till att gå på en dejt med NBA-stjärnan Dikembe Mutombo. På Sonos-anläggningen spelas både gamla Silvana-favoriter som Nina Simone, Kent och Eminem plus nya namn som XXXTentacion, 070 Shake och Kodak Black. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/6/20171 hour, 1 minute, 36 seconds
Episode Artwork

Richie Ramone Hemma hos Strage

Hey! Ho! Let's go! ”Hemma hos Strage” är tillbaka och tredje säsongen inleds av Richie Ramone! På åttiotalet var han trummis i Ramones (och skrev klassikern ”Somebody put something in my drink” plus deras hårdaste låt, ”I'm not Jesus”). Nu turnerar Richie Ramone som soloartist och hälsar på hemma hos Fredrik Strage för att tala om sin tid i världens mest legendariska punkband. På Sonos-anläggningen spelas bland annat Beach Boys, Rolling Stones, Backyard Babies och The B-52's. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/23/20171 hour, 1 minute, 5 seconds
Episode Artwork

Dolores Haze Hemma hos Strage

I säsongsfinalen av ”Hemma hos Strage” får du träffa det unga rockbandet Dolores Haze, som nominerats för en Grammis, vunnit P3 Guld och hyllats av Iggy Pop. Gitarristen Groovy Fuck, som egentligen heter Tyra, och sångerskan Groovy Nickz, som egentligen heter Nicki, kommer hem till Strage för att äta mazariner. Den senare berättar om när hon skrev ett 16 sidor långt brev till Kurt Cobains farfar. Den förra imponerar på Strage med sin Einstürzende Neubauten-tröja. Dessutom sjunger de valda delar av sin favoritskiva ”Lilla Melodifestivalen 2004”. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/15/201758 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Andreas Kleerup Hemma hos Strage

Som tonåring blev Andres Kleerup så arg när en kille kritiserade hans trummande att han kastade en full ölburk i huvudet på honom. Nu för tiden är han lugnare. Det har gått tio år sedan han erövrade världen med Robyn-samarbetet ”With every heartbeat”. Han är kungen av drömsk synthpop, en svensk Vangelis, men har sina rötter i heavy metal och fusionjazz. Nu kommer han äntligen hem till Fredrik Strage för att diskutera kickboxning, Scorpions skivomslag och prata om sin nya skiva ”Recaptured” där han gör akustiska tolkningar av sina största hits. På Sonos-anläggningen spelas allt från Kiss till Edvard Grieg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/1/201753 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Corey Taylor Hemma hos Strage

Corey Taylor kommer från Iowa och erövrade världen som frontfigur i det monstruösa kaosbandet Slipknot. Samtidigt gjorde han mer melodiös metal i Stone Sour som är aktuella med sitt sjätte album ”Hydrograd”. Nu kommer han hem till Fredrik Strage för att diskutera världens dumhet (ett ämne han utforskar i sin bok ”You're making me hate you”), imitera Batman-skurken Bane och berätta om hur han en gång stagediveade in i en takfläkt. I Sonos-anläggningen spelas bland annat Megadeth, Prince, Charlie Parker och Depeche Mode.       Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/18/201758 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Rein Hemma hos Strage

Joanna Reinikainen kallar sig Rein och gör hård elektronisk musik. Fredrik Strage blev alldeles till sig när han såg henne live. ”Hon har välsignats med mer attityd än någon annan debutant 2016”, skrev han i DN. Nu har Strage äntligen fått chansen att bjuda hem Rein på en flaska rosé och diskutera body music, genren som hon revitaliserat men inte vill förknippas med, och nya singeln ”CAPITALISM”, vars budskap Strage inte riktigt begrep (han använde den som peppande soundtrack när han köpte aktieindexfonder). På Sonos-anläggningen pumpas bland annat Nitzer Ebb, Youth Code och Paul Rein (Joannas pappa). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/4/20171 hour, 1 minute, 10 seconds
Episode Artwork

Erik Danielsson Hemma hos Strage

”Sätter en läkare ett stetoskop mot mitt hjärta så föreställer jag mig att det låter så här”, säger Erik Danielsson medan han lyssnar på Sepulturas skabbiga åttiotalslåt ”Morbid visions”. Erik startade Watain, Sveriges främsta black metal-band, som 15-åring hemma i Uppsala. De har turnerat över hela världen och blev det första bandet i sin genre att vinna en grammis. Nu är Erik äntligen hemma hos Strage för att prata om bandtröjor, grisblod och exploatering av subkulturer. På Sonos-anläggningen spelas mörka och magiska toner av bland andra Diamanda Galás, Das Ich och The Devil's Blood. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/20/20171 hour, 3 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Miriam Bryant Hemma hos Strage

Miriam Bryant och Strage längtar till Berlin Som tolvåring rymde hon hemifrån för att se Broder Daniel live. 14 år senare knackar hon på hemma hos Strage för att prata om Henrik Berggrens comeback. Den skönsjungande Göteborgsrockaren Miriam Bryant berättar också om sin kärlek till Berlin, en stad dit Strage brukar åka för att lyssna på brutal electro och besöka Nicos grav. Den senares depphymn "Innocent and vain" är en av låtarna som spelas på Sonos-anläggningen. Du får även höra Miriam Bryant stämma upp i Justin Biebers "Sorry". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/6/201756 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Father John Misty Hemma hos Strage

Han har tagit LSD med Lana Del Rey. Nu dricker han tequila med Fredrik Strage. Father John Misty, aktuell med sitt tredje album ”Pure Comedy”, reser till Kungsholmen för ett långt samtal om mustascher, gospel och varför vi borde vara lyckliga så länge vi slipper bli slitna i stycken av en grizzlybjörn. På Sonos-anläggningen spelas kristen musik. Strage försöker variera temat med Nine Inch Nails oanständiga ”Closer” men Father John Misty, som sjungit låten live, påpekar att den också handlar om Gud. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/23/20171 hour, 37 seconds
Episode Artwork

Little Jinder Hemma hos Strage

Hon älskar tårta. Hon älskar modularsynthar. Och hon gör kaos med podden. Äntligen har Fredrik Strage lyckats få Little Jinder att medverka. Hon vill veta vilken typ av tjejer som han gillar. Strage berättar om sina sexfantasier om Magica de Hex och Jinder erkänner att hon i många år trånade efter Bart Simpson. Hon berättar också om sin maniska kärlek till technobolaget Warp och hiphopetiketten Anticon – och om när hon som tolvåring försökte stalka Henrik Berggren i Broder Daniel. På Sonos-anläggningen spelas allt från Roxette till Cortex (vars logga Jinder just tatuerat på handleden). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/16/201758 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ebbot Lundberg Hemma hos Strage

Göteborgsrockens största ikon tar tåget till Stockholm för att hälsa på hemma hos Fredrik Strage. Ebbot Lundberg – som slog igenom på åttiotalet i kaosbandet Union Carbide Productions, erövrade världen med The Soundtrack Of Our Lives och sedan blev soloartist – är en gudabenådad historieberättare. Han får genast syn på Strages skiva med den mentalt instabile femtiotalsrockaren Vince Taylor. Det blir ett långt samtal om Elvis fotsvett, Misfits briljans och UFO:t som Ebbot och Ken Ring såg sent en natt under ”Så ska det låta”-inspelningen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/20171 hour, 4 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Loreen Hemma Hos Strage

Den efterlängtade andra säsongen av ”Hemma hos Strage” inleds av ingen mindre än Loreen. Fredrik dukar fram gojibär eftersom han en gång läste att Loreen livnär sig helt och hållet på de röda bären. Samtalet avhandlar bland annat sufism, yoga och berbisk techno. ”JA, SÅ FETT!” ropar en lycklig Loreen när Kanye Wests ”Black skinhead” pumpas i Sonosanläggningen. Schlagerskeptikern Fredrik blir lika lycklig när Loreens beskriver sin comeback i Melodifestivalen som ”smutsig som fan” och ”some dark shit”. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/20171 hour, 2 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Howlin' Pelle Hemma Hos Strage

Säsongsfinal! ”Atombomber är svårt i livesammanhang”, säger Howlin' Pelle från Hives när han kommer hem till Fredrik Strage för att diskutera pyroteknik, stagediving och det kosmiska flödet i hans mellansnack. Pelle berättar också om när han tidigare i år erbjöd sig att vikariera som sångare i AC/DC. På Sonos-anläggningen snurrar bland annat KSMB, Little Richard, Strebers, Candlemass och ”the most psychotic and deranged rockabilly record of all time”. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/20161 hour, 6 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Michael Stipe Hemma Hos Strage

Som sångare i REM var Michael Stipe under några år världens största rockstjärna. Efter bandets splittring har han mest ägnat sig åt konst. När Stipe besöker Stockholm, för att ställa ut på Galleri CF Hill, tar han tillfället i akt att hälsa på hemma hos Strage för att äta pepparkakor, spela favoritlåtar och diskutera bland annat Andy Warhol, Donald Trump och hur han en gång försökte kyssa Morrissey. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/20161 hour, 1 minute, 44 seconds
Episode Artwork

First Aid Kit Hemma hos Strage

Som synthare såg Johanna så extrem ut att barnen blev rädda när hon hämtade lillebror på dagis. Hennes lillasyster Klara ville också färga håret. Föräldrarna vägrade betala så för att få pengar till hårfärg blev hon gatumusikant utanför Systembolaget i Farsta. Sedan upptäckte systrarna Söderberg country och erövrade världen som First Aid Kit. Nu kommer de hem till Fredrik Strage vars hjärta smälter när de stämmer upp i låtar som Pinks ”Don't let me get me”, Louvin Brothers ”Satan is real” och Reszõ Seress ”Gloomy Sunday”. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/20161 hour, 7 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Sebastian Stakset Hemma hos Strage

Förr kallade han sig Sebbe Staxx och ledde bandet Kartellen. Nu har Sebastian Stakset slagit sig fri från vapen, våld och gangsterrap. Men när han kommer hem till Fredrik Strage – för att diskutera mobilberoende, Jesus och sin tid som barnstjärna i Killinggängets tv-serie ”Percy tårar” – utsätts han ännu en gång för Geto Boys och Eminem. I avsnittet premiärspelas också Sebastian Staksets nya singel ”Förlåt”. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/20161 hour, 10 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Lill-Babs Hemma hos Strage

Hon har varit en stjärna i sju decennier. Och nu gästar hon podcasten ”Hemma hos Strage”. Lill-Babs är en smula irriterad över att Fredrik en gång råkade säga i TV att hennes hemort Järvsö låg i Skärgården. I podcasten berättar hon om sin beundrare Erik Larsson (som Fredrik skrev om i boken ”Fans”) och om mötet med ett ungt The Beatles (som bad om hennes autograf, hon brydde sig inte om att be om deras). På Sonosanläggningen spelas låtar av bland andra Nat King Cole, Sammy Davis Jr och Lil Jon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/201657 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Frida Hyvönen hemma hos Strage

I femte delen av podcastserien ”Hemma hos Strage” kommer Frida Hyvönen, hyllad sångare och låtskrivare som är aktuell med sitt första album på svenska, hem till Fredrik Strage för att prata om drömmar, girlgroups och hästtjejer. De sätter sig vid Sonos-anläggningen och lyssnar på musik av bland andra Siw Malmkvist, Leonard Cohen och Madonna, vars ”Like a virgin” analyseras i detalj (Fridas mamma sa en gång att titeln betydde ”Som en fjäril”, Fredrik är mer inne på Quentin Tarantinos penisteori). Frida Hyvönen berättar också vad du ska göra om du träffar en björn i skogen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/20/20161 hour, 14 seconds
Episode Artwork

Dennis Lyxzén hemma hos Strage

Dennis Lyxzén och Strage snackar skivsamlande Den fjärde gästen i podcasten ”Hemma hos Strage” är Dennis Lyxzén, punkikonen som erövrat världen med banden Refused, The (International) Noise Conspiracy och INVSN. En stor del av miljonerna som Refused tjänade på sin återförening för fyra år sedan har Dennis Lyxzén bränt i skivaffärer. Han har 10 000 vinyler hemma i Umeå och vill därför prata skivsamlande med Fredrik Strage. Det blir ett samtal om sällsynta utgåvor som man bara måste ha, ”annars kan man inte leva ett värdigt liv” (Dennis brände 8000 kronor på Misfits-singeln ”Bullet”) och det visar sig att Refused-sångaren och Fredrik inledde sitt skivsamlande med samma album: David Bowies "Let's dance". Socialism, moshpits och frisbeegolf är andra ämnen som avhandlas. Fredrik berättar också om när han, för att undvika en momshöjning, köpte 1000 brännbara dvd:er eftersom det var ”framtidens filmformat”. Han erbjuder Dennis att köpa några lådor billigt.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/6/20161 hour, 8 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Elliphant hemma hos Strage

I tredje avsnittet av succépodcasten ”Hemma hos Strage” får Fredrik Strage besök av Elliphant, rappare och sångerska från Stockholm som fått stora framgångar i USA och Europa. Time Out Magazine i New York kallade Elliphant en ”urban-edged pop star, whose quick-fire half-raps remind us a hell of a lot of MIA”. Elliphant kommer hem till Fredrik för att spela sina favoritlåtar av bland andra Ted Gärdestad och Olle Ljungström. Och för att diskutera dubstep, dekadens och sunkpubar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/21/20161 hour, 8 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Dregen hemma hos Strage

Fredrik Strage har intervjuat stjärnor i mer än ett kvarts sekel. Nu intervjuar de honom i stället. ”Hemma hos Strage” är en podcast där intressanta personer hälsar på hemma hos en av Sveriges mest namnkunniga journalister för att ställa frågor och lyssna på musik. Ingen mindre än Dregen kom hem till Strage och ställder frågor om Marvelserier, rock'n'roll och deras gamla hemstad Nässjö. (Här finns också en för Depeche Mode-fans omistlig diskussion om New York Dolls-tröjan som Dave Gahan bar i Okej 1984.) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/7/20161 hour, 1 minute, 49 seconds
Episode Artwork

Ken Ring hemma hos Strage

Fredrik Strage har intervjuat stjärnor i mer än ett kvarts sekel. Nu intervjuar de honom i stället. ”Hemma hos Strage” är en podcast där intressanta personer hälsar på hemma hos en av Sveriges mest namnkunniga journalister för att ställa frågor och lyssna på musik. I första avsnittet ställer Ken Ring frågorna. Rapveteranen från Hässelby inledde sin karriär 1998 med singeln ”Gatuslang” där han rappade ”Fredrik Strage, ser du vad som händer? Sluta recensera vi kanske möts i gränder” eftersom han inte uppskattade hur Fredrik sågat den svenska hiphopscenen. Sedan dess har Fredrik intervjuat Ken många gånger, bland annat när de åkte till Kenya tillsammans – en resa som för Fredriks del slutade i akut matförgiftning efter en delikat men hygieniskt utmanad kycklinggryta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/24/20161 hour, 7 minutes, 35 seconds