Winamp Logo
Giv os i dag vort daglige bøvl Cover
Giv os i dag vort daglige bøvl Profile

Giv os i dag vort daglige bøvl

Danish, News, 1 season, 6 episodes, 4 hours, 44 minutes
About
Det har altid været bøvlet at holde højskole – og den dag det ikke er det, er det ikke højskole! Det er udgangpunktet for podcasten “Giv os i dag vort daglige bøvl”, der tager lytteren med på opdagelse i højskolebevægelsens idé, opgave og praksis. Podcastens to værter er Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, der er henholdsvis pædagogisk konsulent i FFD og redaktør på Højskolebladet. De er begge tidligere højskolelærere. I hvert program taler de med interessante højskolepersoner og diskuterer forskellige temaer – for eksempel: Hvad er der blevet af højskolebevægelsens gamle fyrtårne? Findes de stadig? Skal de findes? Udover at belyse højskolepædagogiske perspektiver og bringe Højskolebladets artikler ud på nye og mere levende måder introducerer “Giv os i dag vort daglige bøvl” i hvert afsnit lytteren for én af de nye sange i Højskolesangbogen. “Giv os i dag vort daglige bøvl” er produceret af journalist Mikkel Poulsen og er et forsøg på at formidle aktuelle og relevante højskolespørgsmål på andre platforme end gennem det trykte højskoleblad. Podcasten er et samarbejde mellem Højskolebladet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD). Den henvender sig til FFD’s medlemmer og Højskolebladets læsere foruden samarbejdspartnere og andre med interesse for højskole, pædagogik, dannelse og uddannelse. God lytning!
Episode Artwork

Afsnit 6: Lad os tale om sex

Uge 6 er traditionelt temauge for seksualundervisning i grundskolen, men højskolebevægelsen vil også være med! Derfor hægter vi os på ugen med afsæt i højskolens oplysningssigte og fokus på seksuel dannelse.I dette afsnit taler podcastens to værter, Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, med Mette Øyås Madsen, der er lærer på Brandbjerg Højskole og forfatter til bogen ”Seksual dannelse – inspiration fra en højskolepraktiker”. Hun deler et pædagogisk dilemma fra sin undervisning i krop, køn og seksualitet, og så forklarer hun, hvorfor det giver mening at tale direkte om seksuel dannelse.Med som gæst er også fotograf og højskolelærer Joachim Adrian. Han sætter ord på, hvad fortællingens kraft kan, og hvordan han bruger sig selv som højskolelærer – særligt når det gælder følsomme emner som køn og seksualitet.Til slut synger værterne sammen med producer Mikkel Poulsen en af de nyere sange i Højskolesangbogen. Denne gang en Jens Rosendal-sang – men ikke den, du tror!
2/5/202453 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Afsnit 5: Hvad skal højskolen bruge sin frihed til?

Højskolerne ville ikke være noget uden frihed: Friheden til selv at bestemme deres værdigrundlag og udmønte det i praksis – og friheden fra pensum, eksaminer og karaktergivning.Men hvordan kommer den praksisnære frihed til udtryk på højskolerne? Og hvad er det egentlig, højskolerne er sat fri til som skoleform? Det undersøger det nye afsnit af højskolepodcasten "Giv os i dag vort daglige bøvl".I udsendelsen får de to værter, Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, besøg på telefon af Jacob Tybjerg, der er mangeårig lærer på Uldum Højskole. Han fortæller, hvornår han senest har stået i en pædagogisk bøvlet situation, hvor hans frihed som højskolelærer var på spil.Senere i programmet dukker Bjørn Bredal, forstander på Johan Borups Højskole, op i studiet. Han har for nylig skrevet bogen Du er bestået – essays om unge og trivsel, og gennem nedslag fra bogen og anekdoter fra hans egen højskolehverdag forholder Bjørn Bredal sig til den delikate balance mellem friheden for den enkelte og friheden til det fælles bedste.Til slut i programmet introducerer podcastens producer Mikkel Poulsen som vanligt en af de nyere numre i Højskolesangbogen – denne gang Suzanne Brøgger og Katrine Muff Enevoldsens Så, min sol, gå bare ned (HS nr. 598).
10/30/202350 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Afsnit 4: Højskolen griber ind i litteraturen

Halvandet år er gået, siden Højskolebladets redaktør, Sofie Buch Hoyer, og pædagogisk konsulent i Højskolernes Hus, Jonas Møller, sidst var i studiet for at optage højskolepodcasten ”Giv os i dag vort daglige bøvl”.I det første afsnit i den nye sæson bliver fænomenet ”højskolelitteratur” vendt og drejet. Værterne interviewer digter og højskolelærer Mads Mygind om hans nye digtsamling "I min hule hånd", der handler om højskolelæreren Mads og hans forsøg på at navigere i mødet med kollegerne, eleverne og de uskrevne regler, der kan være på en højskole.I afsnittet fortæller Katrine Friis, der er lærer på Oure Højskole og desuden redaktør på Højskolebladets brevkasse VENTILEN, hvordan det er at blive valgt fra som lærer af ens højskoleelever.Og så introducerer podcast-værterne sammen med producer Mikkel Poulsen som altid en af de nye sange i den 19. udgave af Højskolesangbogen – denne gang "Frihedens lysdøgn", der er skrevet til fejringen af 75-året for Danmarks befrielse, og som vandt Alsang 2020's store sangskriverkonkurrence.
6/9/202339 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Afsnit 3: Hvor magtfuld er højskolen?

I tredje afsnit undersøger podcastens to værter, Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, hvordan magten i højskolen kommer til udtryk. Det gælder både politisk, økonomisk, ideologisk, kulturelt og seksuelt.Blandt andet fortæller højskolelærer Mads Brendes fra Den Rytmiske Højskole, hvordan han har stået i situationer, hvor det har været nødvendigt at udøve pædagogisk magt over for højskoleelever i forbindelse med håndhævelse af skolens alkoholpolitik.Derudover er Højskolernes formand og forstander på Ubberup Højskole, Lisbeth Trinskjær, med i studiet til en samtale om højskolens direkte og indirekte indflydelse på Christiansborg og i samfundet generelt. Hun uddyber samtidig, hvordan højskolerne kan blive bedre til at give eleverne magt i hverdagen. Undervejs læser podcastens producer og redaktør, Mikkel Poulsen, op fra den nye roman ”Grundtvig er død”, der handler om magt og begær på en højskole, ligesom han slut motiverer en ny sang fra Højskolesangbogen – denne gang ”Afmagtssang” (nr. 169) med tekst af højskoleforstander og FFD-næstformand Simon Lægsgaard.---“Giv os i dag vort daglige bøvl” er en ny podcast fra Højskolebladet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark, som tager lytterne med på opdagelse i højskolebevægelsens idé, opgave og praksis. Den henvender sig til landets højskolelærerværelser og lyttere med interesse for dannelse og pædagogik. 
9/28/202148 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Afsnit 2: Højskolekvinde, kend din historie

“Giv os i dag vort daglige bøvl” er en ny podcast fra Højskolebladet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark, som tager lytterne med på opdagelse i højskolebevægelsens idé, opgave og praksis.Podcastens to værter, Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, er henholdsvis pædagogisk konsulent i FFD og redaktør på Højskolebladet. De er også begge tidligere højskolelærere, og i hvert afsnit diskuterer de forskellige højskolepædagogiske temaer og breder nogle af Højskolebladets artikler ud på nye og mere levende måder.I andet afsnit af "Giv os i dag vort daglige bøvl" er det tidens kønsroller og kvindernes rolle i højskolehistorien, der bliver foldet ud og sat til debat gennem interviews med interessante højskolefolk.Blandt andet fortæller højskolelærer Trine Sønderholm Larsen fra Gymnastikhøjskolen i Ollerup om den helt særlige bissekultur, hvor mandlige gymnastikelever indtil sidste år var de eneste, der blev tilbudt et par ugers forlænget højskoleophold i sommerferien mod at udføre fysisk vedligeholdelsesarbejde på højskolen.Podcasten beretter også om en række markante højskolekvinder gennem tiden, ligesom Else Mathiassen, der er tidligere forstander på Vestjyllands Højskole, forklarer, hvilke ledelsesværdier hun har skullet forholde sig til som kvindelig forstander – og hvorfor hun mener, at flere højskolekvinder burde tage ledelse på sig i dag.I sidste del af podcasten præsenterer producer Mikkel Poulsen sammen med værterne én af de nye sange i Højskolesangbogen. Denne gang er det “Fortabt er jeg stadig”, som har tekst af forfatter Stine Pilgaard og melodi af musiker og højskolelærer Katrine Muff Enevoldsen.
8/27/202148 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Afsnit 1: "Giv os i dag vort daglige bøvl"

Ny podcast tager lytteren med på opdagelse i højskolebevægelsens idé, opgave og praksis. Podcastens to værter – de tidligere højskolelærere Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer – tager sammen med spændende gæster fat i alt fra de store begreber og historiske perspektiver til pædagogiske dilemmaer og det daglige bøvl, som en højskolehverdag er fyldt med. Dette er første afsnit af podcasten.
6/23/202144 minutes, 46 seconds