Winamp Logo
Følg pengene Cover
Følg pengene Profile

Følg pengene

Danish, Finance, 1 season, 59 episodes, 2 days, 5 hours, 29 minutes
About
"Følg Pengene" går kritisk og nysgerrigt i kødet på ugens store erhvervshistorier fra ind- og udland. En af Danmarks mest vidende erhvervsjournalister Mette Simonsen er vært og tager dig med ind bag magtens kulisser. Bliv klogere på de ofte komplicerede sammenhænge og beslutninger lige fra fabrikshallen til bestyrelseslokalet, der er med til at definere rammerne i din dagligdag.
Episode Artwork

OK24: Kan løn-milliarderne løse vores problemer?

OK24: De vigtigste aftaler om løn og arbejdsvilkår er nu på plads for omkring 800.000 offentligt ansatte i staten, kommuner og regioner. Og oveni pengene fra overenskomstaftalerne kommer de ekstra milliarder i løn til bestemte grupper. Vi ser på, hvad aftalerne konkret betyder i kroner og ører for lønmodtagerne. Og spørger, om det er nok til at løse nogle af de akutte problemer, vi har i blandt andet sundhedsvæsnet, ældreplejen og i vores børnehaver? Medvirkende: Michael Ziegler, Formand for KL's Løn- og Personaleudvalg. Louise Mønster, Sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Rigshospitalet. Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Københavns Universitet. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
2/26/202454 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Sådan har nye boligskatter ramt boligmarkedet

Vi skriver år 2024, men år 0 for de nye boligskatter, som forvirrer nogle boligejere og potentielle købere. Indtil videre er året startet med prisfald og en forholdsvis lille appetit på at handle bolig. Men hvad kan vi forvente fremadrettet, og hvilken betydning kan rentens udvikling få? Det er emnet i denne udgave af Følg Pengene, hvor vi også forsøger at give status på, hvordan det går med at få ejendomsvurderinger ud til alle boligejere. Gæster: Marc Lund Andersen, cheføkonom hos Boligøkonomisk videnscenter. Anders Riis fra Realmæglerne Amager og Køge. Jakob Ussing, erhvervskorrespondent i DR. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
2/19/202454 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

En ny chance til Nipper og OK24-drama

Kan fængselsbetjente, sygeplejersker og lærere bevare deres realløn? Og har den interne uro i fagbevægelsen lagt sig, efter trepartsforhandlingerne om de ekstraordinære lønmidler? Forhandlingerne om løn - og arbejdsvilkår for rundt regnet 800.000 ansatte i den offentlige sektor er i fuld gang. Vi tager pulsen på OK24 efter weekenden. Og så skal vi omkring Ørsted. For Mads Nipper tabte 20 milliarder kroner sidste år, mest på forliste vindmølleprojekter. Men holder hans nye plan? Gæster: Anders Schelde, investeringsdirektør i Akademikernes Pension. Casper Schrøder, økonomikorrespondent i DR. Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Rita Bundgaard, formand for HK Stat og chefforhandler for de statsansatte i CFU. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
2/12/202454 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

De lukkede møder i Novo-land

I flere år har toppen i Kalundborg Kommune holdt møder med lobbyister i Novo Nordisk. Det er møder, hvor der ikke bliver skrevet referat og hvor dagsordenerne ikke lægges frem. Men via aktindsigter kan DR Nyheder nu fortælle, at der blandt andet bliver talt om vandforsyning, Kattegatforbindelsen og kvaliteten i den lokale folkeskole. Vi diskuterer om de lukkede møder er et demokratisk problem, eller om samspillet mellem Kalundborg Kommune og Novo Nordisk er helt efter bogen. Gæster: Ole Hall, journalist i DR, Christoph Ellersgaard, sociolog og lektor ved Copenhagen Business School, cbs og Wiebke Marie Junk, lektor på Københavns Universitet, der har forsket i lobbyisme. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
2/5/202454 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Da Grete fik sine egne imod sig

Tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen oplevede, at hendes medlemmer to gange i træk stemte nej til aftaler, hun havde stået i spidsen for at forhandle hjem med arbejdsgiverne. Det sendte landet ud i en langvarig strejke. Men var der en mening med det hele? Og er der noget, hun ville have gjort anderledes i dag? Mens overenskomstforhandlingerne er i fuld gang, ser "Følg pengene" tilbage på et helt særligt øjeblik i fagbevægelsens historie. Gæster: Grete Christensen, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
1/29/202455 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Året via en investor-prisme: Aktier, krypto og renter

I USA gav syv megatech-selskaber baghjul til resten af de amerikanske selskaber i 2023. Men kan de fortsætte deres vilde ridt? Herhjemme er Novo Nordisk i en liga helt for sig selv. Men hvordan klarer selskabet en voksende skepsis fra regeringer og myndigheder, som ikke har lyst til at poste offentlige sundhedskroner efter selskabet? Og kan Ørsted genvinde investorernes tillid? Vi ser på 2024 som investeringsår og vender hvilke brancher og selskaber, det er værd at holde øje med. Vi ser på, om ny regulering af krypto-investeringer kan bane vej for et folkeligt gennembrud her i Danmark. Og så snakker vi også om det, alle snakker om, nemlig renten. Hvor skal den hen? Gæster: Andreas Steno Larsen - Ledende partner og stifter af Steno Research. Otto Friedrichsen - Akticehef hos Formuepleje. Karina Rothoff Brix - Landechef i kryptobørsen, Firi. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
1/22/202454 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Elbilisternes ladejungle

Flere og flere anskaffer sig en elbil. Men selve bilkøbet er ikke den eneste vigtige beslutning. Bilisterne skal også tage stilling, hvordan de vil få strøm på bilen. Og det er ikke bare sådan lige. For markedet i dag er forvirrende, og mange bilister betaler mere, end de behøver for opladning. Sådan lyder det fra Konkurrencerådet. Rådet peger, ligesom andre aktører, på at en særlig dansk lovgivning spænder ben for kunderne. I dagens Følg pengene kigger vi nærmere på, hvorfor det er så svært at gennemskue priser på abonnementer og opladning på farten og spørger politikere, hvad de vil gøre for at skabe bedre betingelser for forbrugerne. Gæster: Niels Enemærke, kontorchef i Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen. Ilyas Dogru, Forbrugerøkonom hos FDM. Stephen Castberg Haar, kommunikationsansvarlig i Clever. Sigurd Agersnap, skatteordfører for SF. Jan E. Jørgensen - skatteordfører for Venstre. Vært: Katrine Overgaard Eilsø.
1/15/202454 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kongens kroner

Dronning Margrethe abdicerer og skal inden længe overdrage tronen til sin søn. I den anledning tager vi et kig på Kongens kroner. Hvornår får Danmarks nye konge sin første mønt? Hvordan forvalter han bedst sit nye job? Og hvad giver det egentlig at være konge? Gæster: Niels Kaas, hovedkasserer, Nationalbanken. Thomas Bustrup, viceadministrerende direktør, DI. Sebastian Olden-Jørgensen, Lektor, Københavns Universitet. Christoph Houman Ellersgaard, ass. Professor, CBS. Vært: Mette Simonsen.
1/8/202454 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Året Der Kommer

Klima, Europa og Verdensøkonomien er omdrejningspunktet for dagens program. "Økonomernes drømmeverden med specialisering og handel er ved at krakelere", siger Jesper Berg. "USA's støtteordninger presser virksomheder i EU, men vi har stadig en teknologisk forlomme i Europa", mener Tommy Ahlers. "Hvis man giver los mht. statsstøtte, så bliver det dem med de dybeste lommer, der får konkurrencefordelen, og Tyskland har de dybeste lommer i Europa", vurderer Lykke Friis. Gæster: Jesper Berg, uafhængig økonom. Tommy Ahlers, investor i grøn teknologi. Lykke Friis, direktør Tænketanken Europa. Vært: Mette Simonsen.
1/1/202454 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Året Der Gik - det blev en overraskelse

2023 nærmer sig enden, og Følg Pengene ser tilbage på nogle af de emner, der satte dagsordenen i årets løb. Hør skatteministeren, der overvejer at åbne for privat rådgivning om ejendomsvurderinger. En økonom stille spørgsmålstegn ved, om man nu også kan stole på hans slags og en erhvervsleder, der mener at højere renter har fået fornuften til at vende tilbage. Hør Jeppe Bruus, Andreas Steno og Tue Mantoni holde hver deres nytårstale. Gæster: Jeppe Bruus Christiansen, skatteminister. Andreas Steno, uafhængig økonom, Steno Research. Tue Mantoni, erhvervsmand med en række bestyrelsesposter. Vært: Mette Simonsen.
12/25/202354 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Renten har toppet

Andels- og erhvervsejendomme står nu over for den store tur gennem vurderingsmaskinen. Spørgsmålet er, om de kan se frem til samme problemer som ejerboligerne er i. Og så er der for alvor udsigt til, at der kommer bevægelse i renterne i nedadgående retning. Hvorfor sker det, og er det udelukkende godt? Gæster: Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest. Bjarke Roed-Frederiksen, økonomisk konsulent i EjendomDanmark. Brian Friis Helmer, Privatøkonom, Arbejdernes Landsbank. Claus Houmann, underdirektør i Vurderingsstyrelsen. Vært: Mette Simonsen.
12/18/202354 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Shah'en er landet

En af Danmarkshistoriens største sager om økonomisk kriminalitet går nu ind i sin afslutning, efter at Sanjay Shah i forrige uge efter års tovtrækkeri endelig landede i Danmark. Hvordan lykkedes det kreative forretningsfolk af suge over 12 milliarder kroner ud af statskassen, og er hullet lukket nu? Trepartsforhandlingerne kom efter mange og lange tovtrækkerier i mål: Flere skal arbejde eller arbejde mere. Til gengæld får de mere i løn. Men holder regnestykkerne? Gæster: Jeppe Bruus Christensen, skatteminister. Karsten Lauritzen, tidligere skatteminister, nu direktør i DI Transport. Niels Fastrup, undersøgende journalist i DR. Jesper Tynell, undersøgende journalist i DR. Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Vært: Mette Simonsen.
12/11/202354 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Dyrere, dårligere og senere

1.000-kronen skal ud. Den er overflødig for de fleste og kriminelles favorit-seddel. Men stopper det sort arbejde og kriminalitet? Hillerød skal have et Supersygehus, men det er allerede seks år forsinket, og budgettet er overskredet flere gange. Det påvirker andre byggerier i Regionen. Og så er Tesla havnet i en svensk arbejdskonflikt, og spørgsmålet er, om den konflikt også kommer til Danmark. Gæster: Peter Schleidt, bankdirektør og medlem af koncerndirektionen i Jyske Bank. Lars Gaardhøj, socialdemokrat og formand for Region Hovedstaden. Kim Haugbølle, seniorforsker på Aalborg Universitet. Flemming Grønsund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Vært: Mette Simonsen.
12/4/202354 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Dirty and dangerous

Det er både farligere hårdere og dårligere betalt at være udenlandsk håndværker i Danmark, end det er at være dansk. Det viser en ny rapport. Men hvor galt står det egentlig til? Og hvad kan vi gøre ved det? Grise i krise. Danmarks største slagterikoncern melder om krise. Den kan ikke følge med de priser, griseproducenterne får i udlandet, men er det et forbigående problem eller noget mere fundamentalt, der er galt? Gæster: Laust Høgedahl, Lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Mette Møller Nielsen, chef for arbejdsmiljø Byggeri, DI. Palle Bisgaard, næstformand og forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F. Michael Nielsen, Griseproducent, Tilsbæk. Jakob Vesterlund Olsen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevarer- og ressourceøkonomi. Vært: Mette Simonsen.
11/27/202354 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Jobregn i Europa

EU har fældet dom over medlemslandenes økonomi for de kommende år, og det er måske ikke helt så tosset, som man kunne tro efter nogle år med corona, krig og krise. Og så skal vi også se på, hvordan en stribe danske elselskaber blev hacket - og hvad hackerne egentlig får ud af den slags. Gæster: Frederik Engholm, chefstrateg, Nykredit. Carsten Grønbech-Jensen, EU-ambassadør. Peter Kruse, IT- sikkerhedsekspert og partner i CSIS Security Group. Vært: Mette Simonsen.
11/20/202354 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kan politikerne regne? Og kan vi regne med dem?

Der kommer 32 milliarder ekstra i velfærdsposen de kommende år, samtidigt med at reformer skal sikre 45.000 ekstra sæt hænder. Det var i hvert fald udmeldingerne i regeringens 2030-plan. Men hvordan regner man sig egentlig frem til de tal? Og kan man regne med, at tallene holder? Gæster: Carl-Johan Dalgaard, overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet. Ulrik Bie, økonomisk redaktør på Berlingske. Vært: Mette Simonsen.
11/13/202354 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sorte udsigter for grønne selskaber

Vi står midt i klimaforandringer. Udsigten til temperaturstigninger og følgerne af dem har fået regeringer verden over til at kaste milliardbeløb i den grønne omstilling. Så hvorfor har de grønne selskaber det så svært? Der er skattelettelser på vej, men er timingen rigtig? Og så ser vi på, hvordan Novo Nordisks slankemiddel Wegovy ændrer verdenen. Gæster: Ditlev Engel, adm. direktør, DNV Energy Solutions. Henrik Henriksen, chefstrateg Petersen & Partnere. Lars Christensen, uafhængig økonom. Vært: Mette Simonsen.
11/6/202354 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Saudisk fremtidsdrøm for danske penge

Flere danske selskaber er gået med i det saudiarabiske prestigeprojekt NEOM. Et gigantisk byggeri, som møder kritik fra flere menneskerettighedsorganisationer. Regnskabssæsonen er i gang for mange virksomheder, der viser overskud med mange nuller, men hvor længe bliver det ved? Renterne er fortsat høje, men er der lys for enden af rente-tunnelen? Og så skal vi se på, hvorfor en naturkatastrofe som stormfloden forrige weekend er godt nyt for dansk økonomi. Gæster: Michael Friis Jørgensen, aktieanalysechef i H.C. Andersen Capital. Frank Hvid, økonom og økonomisk kommentator på Politiken. Boris Brorman Jensen, arkitekt, PhD i urbanisme. Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i arbejdsgiverforeningen Tekniq. Vært: Mette Simonsen.
10/30/202354 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vildt vejr i weekenden - Vi er håbløst bagefter med klimasikring

Oversvømmelser og ødelæggelser for store beløb. Vi er håbløst bagefter med klimasikring, og det kan få alvorlige konsekvenser for beboere i specifikke byer og bydele. Alligevel er det svært at blive enige om regningen, når der skal sikres. Frygten for, at konflikten mellem Hamas og Israel kommer til at brede sig, har sat sig i energipriserne. Og så ser vi på familien Stadils overtagelse af det mere end 100 år gamle Brdr. Hartmann. Gæster: Kristian Weise, underdirektør Trygfonden. Las Olsen, cheføkonom Danske Bank. Pia Holm Steffensen, underdirektør, Forsikring og Pension. Steven Andersson, partner Mommark Marina. Brian Gardner Mogensen, partner i Realise Danmark. Arne Lohmann Rasmussen, Chefanalytiker og analysechef, Global Risk Management. Mikael Bak, direktør Dansk Aktionærforening. Vært: Mette Simonsen.
10/23/202354 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Nye milliarder holder SAS i luften

Københavnske husejere bliver rigere. SAS bliver fransk, måske, og så spørger vi, hvad der sker med energipriserne, nu hvor efteråret for alvor begynder at vise tænder, og flere kommuner igen vil skrue temperaturen op over 19 grader. Vi dykker ned i ugens største erhvervs- og økonomihistorier og finder ud af, hvad de betyder for dig og din økonomi. Gæster: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom, PFA. Casper Schrøder, økonomisk korrespondent, DR. Jacob Pedersen, aktieanalysechef, Sydbank. Jens Nærvig Pedersen, chefanalytiker, Danske Bank. Vært: Mette Simonsen.
10/9/202354 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Mia til salg

Det der begyndte som et ønske om at sikre en mere retfærdig lønfordeling mellem ansatte i det offentlige - er endt med at handle om at løse et gigantisk rekrutteringsproblem. Især indenfor grupperne med de varme hænder. Pengene kommer med en pris, men er sygeplejersker, pædagoger, Sosu'er og fængselspersonalet klar til at betale den? Gæster: Louise Mønster, sygeplejerske, Rigshospitalet. Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup. Nana Wesley Hansen, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved FAOS, Københavns Universitet. Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Vivi Maria Andersen, socialrådgiver, kriminalforsorgen.
10/2/202353 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vurderinger for milliarder

Manglende data, dårlige klagemuligheder, skæve vurderinger og ikke mindst kæmpe forvirring og usikkerhed er de bekymringer, der præger de over 1.200 henvendelser, som DR Nyheder har modtaget, siden de nye ejendomsvurderinger ramte de danske boligejere midt i september. Men hvad er egentlig op og ned i det komplekse system, som skulle bygges helt op fra bunden? Følg Pengene går bag om historien om ejendomsvurderingerne. Gæster: Jeppe Bruus Christensen, skatteminister (S). Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne. Peter Engberg, tidl. direktør i realkreditselskabet Nykredit og fmd. for ekspertudvalget, som i 2014 kom med anbefalinger til det "nye" ejendomsvurderingssystem. John Rasmussen, boligejer i Nykøbing Falster. Og Jakob Ussing, erhvervskorrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen.
9/25/202354 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Krise på kinesisk

Efter årtier med imponerende vækstrater, der har gjort Kina til en af verdens vigtigste økonomier, er det nu blevet en helt anderledes trist hverdag for mange millioner kinesere: Ejendoms- og byggebranchen truer med at trække tæppet væk under den stigende velstand og nye livsstil, men hvordan kunne det gå så galt, og hvad er vejen frem? Og har krisen slået Kina hjem som en Ludo-brik, eller kommer de endnu stærkere tilbage? Gæster: Amy Zhuang, ledende økonom i Nationalbanken, Andreas Steno Larsen, stifter og direktør i Steno Research, Christina Boutrup, erhvervsjournalist, forfatter og tidligere Kina-korrespondent. Vært: Mette Simonsen.
9/18/202355 minutes
Episode Artwork

Fagbevægelsens fremtid: Fest eller fiasko?

Morten Skov Christiansen blev i torsdags øverste chef for Fagbevægelsens Hovedorganisation og dermed ansigtet på den samlede fagbevægelse. En fagbevægelse, hvis overlevelse er afhængig af nye og yngre medlemmer, og som derfor er tvunget til at tænke nyt, hvis den skal bevare sin magt og position som lønmodtagernes repræsentant i en kompleks verden og omskifteligt arbejdsmarked. Spørgsmålet er, om det bliver en faglig fest eller fiasko. Følg Pengene forsøger at finde svarene. Gæster: Morten Ryom, formand for 3F Ungdom, Kristoffer Nordskov, Overenskomstredaktør på A4-Medier, Casper Schrøder, økonomikorrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen.
9/11/202354 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Rødvin eller postevand

Dansk økonomi er med regeringens egne ord "bundsolid". Men hvad betyder det? Og er der noget, der kan true den danske "lykke-boble", nu hvor det ikke går særlig godt i landene omkring os? Og hvis det virkelig går så godt, hvorfor mangler der så arbejdskraft, når der aldrig har været flere mennesker i job? Følg Pengene ser nærmere på det finanslovsudspil, der blev præsenteret i torsdags. Gæster: Michael Svarer, prof. i økonomi på Aarhus Universitet, Ulrik Drejsig, adm. direktør i Semler Group, Ole Birk Olesen, finansordfører i LA, Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører i SF, Jakob Ussing, erhvervskorrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen.
9/4/202354 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Følg Pengene går på Børsen

Mere end 2 millioner danskere investerer aktivt. Det er mere end hver tredje dansker og flere end nogensinde før. Står vi midt i en vigtig demokratisering af aktiemarkedet? Eller er vi bare stadig flere glade amatører, der skæpper i de professionelles lommer? Følg Pengene går på børsen. Gæster: Jannick Malling, CEO Public.com, Emma Due Bitz, CEO Female Invest, Mikael Bak, CEO Dansk Aktionærforening, Casper Schrøder, økonomikorrespondent, DR. Vært: Mette Simonsen.
8/28/202354 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Jagten på penge i dansk fodbold

Udenlandske investorer har været på storindkøb i danske fodboldklubber de seneste år. Hvad tjener de penge på? Hvordan bliver en fodboldklub en god forretning? Og hvorfor køber de lige op i Danmark? Følg Pengene går på jagt efter pengene i de danske klubber. Gæster: Dan Hammer, CEO Royal Arena, Troels Bech, ledelsescoach Double You, Steen Houman, sportsøkonom, Casper Schrøder, økonomikorrespondent, DR Vært: Mette Simonsen.
8/21/202354 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Danske virksomheder fanget i russisk magtspil

Det bliver stadig sværere for danske virksomheder at komme ud af Rusland med deres værdier i behold. Vil de ud af Rusland, er vinduet for at sælge kun åbent i kort tid, og de må sælge med ekstraordinært store nedslag. Samtidig har russerne foreløbigt overtaget magten i flere vestlige selskabers russiske forretninger bl.a. Carlsbergs "Baltika". En gigantisk omfordeling af værdier i Rusland er i gang, og danske virksomheder er fanget midt i det hele. Gæster: Michael Hansen, adm. direktør Hempel, Søren Liborius, chefrådgiver for EU's Udenrigs- og sikkerhedstjeneste, Peter Thagesen, underdirektør DI, Jakob Ussing, erhvervskorrespondent, DR. Vært: Mette Simonsen.
8/14/202354 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Inflationen på retur - hvad nu med renten?

Det er lykkedes centralbankerne at banke inflationen et godt stykke ned - men prisen er højere renter. For mange familier betyder det, at madbudgettet og andre faste omkostninger holder sig nogenlunde i ro. Til gengæld stiger udgifterne til banklån og boliglån. Så nu er spørgsmålet, hvor meget mere skal renterne op, hvor længe skal de være dér og hvad skal der til, før de falder igen. Lyt med, når vi diskuterer den overordnede økonomiske udvikling hen over sommeren og de kommende måneder. Gæster: Anne Buchardt, global chef for private banking og investeringsområdet i Danske Bank, Ulrik Bie, økonomisk redaktør i Berlingske, Mikael Olai Milhøj, chefstrateg Sterna Capital Partners. Vært: Mette Simonsen.
8/7/202354 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Klima: Ketchupeffekt for elbiler?

Elbilerne kommer, det har vi sagt i snart mange år, og hver gang har det vist sig at være forkert. Men nu overhaler elbilerne for første gang benzin og dieselbiler i salget af nye biler. Kan vi nå en million grønne biler i 2030, og har de kinesiske elbiler kørt de europæiske over i mellemtiden? Vi besøger en bilforhandler og en kørelærer, der har fået nye kundeønsker, og vi undersøger, hvor meget elbilerne egentlig batter i forhold til klimaet. Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
6/29/202354 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ferie for milliarder

Rejsebranchen venter at nå nye rekorder i år. Efter corona lukkede verden ned og ramte branchen hårdt er rejselystne danskere nu igen på banen, selvom det varme vejr herhjemme kan spænde ben for branchen. Men hvordan kan det lade sig gøre, når pengene rækker kortere end tidligere? Og hvordan finder man det billige tilbud - og kan man gøre det grønt? Gæster: Jakob Ussing, erhvervskorrespondent DR, Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Lars Thykier, adm direktør i Dansk Rejsebranche Forening, Ole Stouby, adm. direktør Travelmarket.com, Lise Lyck, lektor ved CBS. Vært: Mette Simonsen.
6/26/202354 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Klima: Færre køer eller mere teknologi?

Landbrugets andel af de samlede danske drivhusgasudledninger udgør ca en trediedel i dag, og det tal ventes kun at blive større efterhånden som andre sektorer er i gang med en omlægning. Men hvordan landbruget skal bidrage, skiller vandene. Et bredt flertal i Folketinget går ind for en CO2-afgift, mens landbrugets egen organisation har lavet en plan for, hvordan det alene kan ske ved teknologiske løsninger. Vi besøger to landmænd, der driver vidt forskellige landbrug, men begge har mange tanker om fremtiden for deres erhverv. Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
6/22/202354 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Verden ifølge topcheferne

Følg Pengene møder 4 af landets fremmeste topchefer på Folkemødet og taler nogle af tidens vigtigste. Inflation, deglobalisering og grøn omstilling. Hør om prisfald på dagligvarer. Hvor renten ligger i 2026. Hvordan danske virksomheder forsøger at bære ved til den grønne omstilling og om, hvor svært det er at undvære verdenshandel. Gæster: Gitte Aabo, GN Group, Anders Hagh, CEO i Salling Group pr. 1. juli, Carsten Egeriis, CEO, Danske Bank, Jakob Riis, CEO, Falck. Vært: Mette Simonsen.
6/19/202354 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Klima: Linsedeller eller røde bøffer?

Danskerne har et af de største klimaaftryk fra fødevareforbruget i verden målt pr. indbygger. Fulgte vi bare kostrådene, kunne vi hente en kæmpe klimagevinst. Derfor har Klimarådet foreslået, at de offentlige køkkener går forrest og serverer en mere klimavenlig kost i deres daglige 650.000 måltider. I dagens Følg Pengene - Klima besøger vi et offentligt køkken for at høre, hvad der inspirerer kost-og ernæringspersonalet til at servere flere linsedeller og chili sin carne, og hvad de støder på af fordomme og sejre. Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
6/15/202354 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Fejlskøn for milliarder

Hvert eneste år de sidste 13 år har Finansministeriet skønnet et større to-cifret mia. beløb for lidt, når ministeriet har regnet på den offentlige saldo. Samtidig kritiserer De Økonomiske Vismænd ministeriets udregninger i forbindelse med, hvad det ville gøre ved dansk økonomi at sænke selskabsskatten og fornyelig var det gevinsten fra aflysningen af St. Bededag, der var uenighed om. Hvordan regner økonomerne i Finansministeriet egentlig? Og hvad betyder det, hvis deres skøn er forkerte? Gæster: Jakob Roland Munch, økonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet, Niels Fuglsang, medlem af Europa Parlamentet for Socialdemokratiet, Niels Storm Knigge, ledende økonom i Kraka og Casper Schrøder, økonomisk korrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen.
6/12/202354 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Klima: Kampen om affaldet

Derhjemme skal vi nu sortere affald i 10 forskellige beholdere, og containerne fylder i indkørsler og gårde. På genbrugsstationen skal der genanvendes mere, og favoritcontaineren "småt brandbart" er fjernet. Samtidigt er der vedtaget en ny lov, der liberaliserer de kommunale forbrændingsanlæg, i håbet om at konkurrencen får forbrændingsanlæg til at gå konkurs. Men det mener mange, i stedet vil betyde, at vi vil importere mere udenlandsk affald til Danmark. Så hvordan hænger det sammen med mere sortering, og hvor meget hjælper det egentlig klimaet, at vi affaldssorterer? Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
6/8/202354 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Overvågning af el-handlen på krykker, mens pengene vælter ind i branchen

Send flere penge. Sådan lyder det fra overvågningsmyndigheder både i Danmark og i Europa. Mens forbrugerne betaler tårnhøje regninger, har store prisudsving sikret eksorbitante overskud i energibranchen. Samtidig pibler det frem med sager om markedsmanipulation. Vi har altid hørt, at vi har et velfungerende energimarked, der sikrer lavest mulige priser til forbrugerne. Men er det nu også rigtigt, spørger vi i dagens program. Gæster: Helle Østergaard Kristiansen, ceo, Danske Commodities, Anders Houmøller, Houmoller Consulting, Lars Bonderup Bjørn, ceo, Ewii og erhvervskorrespondent Jakob Ussing. Vært: Mette Simonsen.
6/5/202354 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Klima: Er grøn vækst en utopi?

En ny bog tager et gammelt tema op: Er den grønne vækst en umulig drøm? Det argumenterer to forfattere for i bogen "Efter Festen," som også anviser nye veje til et samfund uden vækst. Nogle har taget omstillingen i egen hånd: Vi besøger Grønne Nabofællesskaber og møder stifteren bag facebookgruppen "Minimalisme og købestop," og så spørger vi markante politiske profiler, om de har ændret holdning til grøn vækst. Men kan vi overhovedet holde gejsten oppe og økonomien kørende i et velfærdssamfund, hvis ikke væksten er en drivkraft? Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
6/1/202355 minutes, 1 second
Episode Artwork

Klima: Her skal vi bygge, her skal vi bo

Byggeriet står for ca. en tredjedel af den samlede CO2-udledning i Danmark, men på trods af den store andel, er den grønne omstilling i byggeriet ikke rigtig kommet i gang. Mulighederne er der ellers. Vi besøger en ny miniby, der giver inspiration til mere bæredygtigt byggeri, og studieboliger, der også har arbejdet med, hvordan vi kan indrette os på færre kvadratmeter. For hvorfor går det så langsomt, når mulighederne tydeligvis er der, og hvordan kommer vi til at bygge og bo i fremtiden? Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
5/25/202354 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Betalingsjungle - mia. på spil

Mere end 2,3 mia. kroner - så mange penge handlede vi i gennemsnit for om dagen sidste år via Dankort, internationale betalingskort og MobilePay. Lige nu vinder de internationale betalingskort hurtigt frem, men hvad betyder det egentlig? Hvordan betaler du, når du handler og hvad koster det? Vælger du hver gang den betalingsløsning, der er bedst for dig? Og hvad betyder det, hvis du ikke gør det? Det finder vi svar på i dagens program. Gæster: Esben Torpe Jørgensen, direktør for Dankort, Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet Tænk, Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent i Dansk Erhverv og Jakob Ussing erhvervskorrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen.
5/22/202354 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Tyrkisk valg - galoperende priser og tillidskrise

En flerdobling af prisen på fødevarer og inflation på langt over 40 pct. for andet år i træk, Det er virkeligheden i Tyrkiet, der lige nu står med en anstrengt økonomi og et udfordret demokrati. Søndag er der valg. Følg Pengene undersøger, hvad det er der er sket i Tyrkiet, som ellers buldrede frem rent økonomisk. Og hvad der skal til, hvis landet skal tilbage på sikker kurs. Gæster: Casper Schrøder, økonomikorrespondent, Jakob Lindgaard, Senioranalytiker, DIIS, Hetav Rojan, lektor, Københavns Professionshøjskole og Danny Annan, dansk ambassadør i Tyrkiet. Vært: Mette Simonsen.
5/15/202354 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Klima: Sorg, angst eller handlekraft?

I en ny undersøgelse svarer hver fjerde unge kvinde mellem 20 og 30 år, at hun overvejer ikke at få børn på grund af klimaet. De kvinder er også blandt dem, der møder op til klimasorggrupe i en kirke i København, som vi besøger. Men hvad betyder det for et samfund, hvis de unge ikke har tillid til fremtiden, hvornår er bekymringerne om klimaet en sorg, og hvornår er det angst - og hvordan taler vi bedst om klimaudfordringerne, så det fører til handling? Det sætter Følg Pengene - Klima fokus på i denne uge. Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
5/11/202354 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Krise uden konsekvenser

Danske virksomheder melder på stribe ind med flotte regnskaber i en tid, hvor politikere og økonomer sidder med dybe panderynker og taler om krise og inflation. Følg Pengene leder i dag efter krisetegn og tegn på optimisme i strømmen af regnskaber for årets første 3 måneder. Gæster: Tine Choi Danielsen, chefstrateg, PFA, Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg, Danske Bank og erhvervskorrespondent Jakob Ussing. Vært: Mette Simonsen.
5/8/202354 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Klima: Genbrug - det nye overforbrug?

Genbrugstøj er et stort hit og har også ramt nogle af forårets konfirmander, der vælger at fejre dagen i genbrugte, nyistandsatte hvide kjoler. Men hvor meget batter genbruget i forhold til vores overforbrug af billigt køb-og smid-ud-tøj, hvad sker der med det tøj, vi donerer og er genbrug i virkeligheden ved at blive det nye overforbrug? Det sætter Følg Pengene - Klima fokus på. Vært: Karen Hjulmand. Tilrettelægger: Louise Raundahl.
5/4/202354 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Kongen af Luksus

Han er kongen over luksus. Bernard Arnault, hedder han. Han er både topchef og hovedaktionær i selskabet LVMH, der som det første europæiske selskab har nået en markedsværdi over 500 mia. dollar og så er han lige nu verdens rigeste - foran Amazons Jeff Bezos og Teslas Elon Musk. Vi følger Arnaults vej til toppen, på hvor luksusindustrien står i dag og hvad sammenhængen er mellem luksus og så en anden af tidens tendenser, passionen for genbrug? Gæster: Peter Garnry, aktiestrategichef Saxo Bank, Christian Grau, livstilekspert og tv-vært med passion for biler, Casper Schrøder, økonomikorrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen. (Sendt første gang 1. maj).
5/1/202354 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Endelig finanslov - smalkost i krisetider

Historisk sent, historisk bredt og historisk stramt. Regeringen og fire andre partier har fået finansloven for 2023 på plads. Og i en tid med inflation og krisebekymringer er overskrifterne ansvarlighed og tilbageholdenhed. Alligevel er der sat ekstra penge af - blandet andet til psykiatrien. Følg Pengene spørger finansminister Nicolai Wammen om det er nok, og om pengene i det hele taget bliver brugt rigtigt. Gæster: Nicolai Wammen, finansminister, Erik Bjørsted, cheføkonom Dansk Metal, Merete Nordentoft, overlæge og professor i psykiatri, Emil Fannikke Kiær, Politisk direktør, Dansk Industri, Søren Hove Ravn, økonom, Københavns Universitet, Julie Kølskov Madsen, formand, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Peter Møllgaard, formand, Klimarådet og Casper Schrøder, DR. Vært: Mette Simonsen.
4/27/202354 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vurderingsrod rammer boligejerne hårdt

Du risikerer at betale flere tusinde kroner i fejlagtige boligskatter i årevis. Udskydelser og fejl præger det system, som boligskatterne er baseret på. Det drejer sig om mange penge. Hvert år sender boligskatterne knap 45 mia. kroner i statens- og kommunernes kasser. Følg Pengene undersøger, hvad der er gået galt, og hvad du som boligejer skal være særligt opmærksom på, for at undgå at betale for meget i skat. Gæster: Niels Erlandsen, fmd. danske boligadvokater, Kristian Baatrup, landmåler og kommerciel direktør i skel.dk, Preben Nielsen, boligejer og Jakob Ussing, erhvervskorrespondent i DR. Vært: Mette Simonsen.
4/24/202353 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Konkurserne kommer

Antallet af konkurser stiger brat og der kan meget vel komme endnu flere. 1. maj skal flere tusinde virksomheder betale resten af deres coronalån tilbage. En ekstraudgift, der for manges vedkommende kommer oveni flere år med lavere indtjening og højere udgifter, som også har sendt pizzakæden Gorms ud over kanten. Hvad er det, der sker, når en virksomhed går konkurs? Hvordan kan man gå konkurs for at åbne igen få uger efter - bare uden gæld? Er der også en samfundsgevinst i konkurser? Gæster: Gorm Wisweh, Gorms, Morten Bjerregaard, advokat i Bjerregaard Advokatfirma og Casper Schrøder, DR. Vært: Mette Simonsen.
4/20/202354 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kapital, krig, krudt og kugler

Skal din opsparing sættes i krudt og kugler? Milliarder af kroner ruller ind i forsvarsindustrien efter Ruslands invasion i Ukraine. Der kan være store penge at tjene ved at investere i industrien, men for pensionskasserne er der også etiske dilemmaer at tage hensyn til. Følg Pengene ser på potentialet og dilemmaerne når dine pensionspenge skal placeres. Gæster: Torben Möger Pedersen, adm.dir., Pension Danmark, Jens Munch Holst, adm.dir., Akademikerpension og Peter Garnry, aktiestrateg, Saxo Bank. Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
4/17/202354 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Et rungende ja - og hvad så nu?

Spændingen er udløst og overenskomstforhandlingerne er gået fra frygt for konflikt til overbevisende tilfredshed. Men hvad skal der så ske herfra, hvad kommer aftalen til at betyde for dig - og hvilket aftryk vil aftalerne sætte, når det offentlige skal forhandle næste år? Gæster: Casper Schrøder, DR, Nana Wesley, FAOS, Claus Jensen, Dansk Metal, Lars Sandahl, Dansk Industri. Vært: Mette Simonsen.
4/13/202354 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ligestilling ved drejebænken

Den er gal med ligestillingen i den overenskomst, der nu er til afstemning. Det mener en ung kvindelig møbelsnedker, der oplever, at barselsreglerne på hendes område favoriserer de mandlige kolleger. Hun er én af de 400.000 fagforeningsmedlemmer, der kan stemme om den samlede overenskomstaftale, der i øvrigt indeholder forbedringer for arbejdstagere på en række områder fx natarbejde, fritvalgsordning og 0-timerskontrakter. Afstemningen slutter efter påske. Gæster: Nana Wesley-Hansen, FAOS, Kristoffer Nordskov, A4 Overenskomst. Vært: Mette Simonsen.
4/6/202353 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Bonusfest i elbranchen

Mens du har vasket om natten for at spare på elregningen, har el-handlere skovlet penge ind. Følg Pengene ser på de kæmpe store million-bonusser tre handlere er blevet lovet i Energi Danmark og ser på, hvad de svimlende energipriser har gjort ved elbranchen de seneste år. Gæster: Anders Houmøller, Houmoller Consulting, Lars Bonderup Bjørn, direktør i Ewii. Værter: Mette Simonsen og Jakob Ussing.
4/3/202353 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Nu venter lønmodtagernes dom

400.000 lønmodtagere skal nu tage stilling til, om de vil stemme ja eller nej til det overenskomstforlig, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter. Giver forliget dem den løn, de vilkår og det arbejdsliv, de ønsker? Vi ser på forligets ømme tæer, fordele og ulemper ved at stemme om en samlet aftale og undersøger tillidsrepræsentanternes nye "værktøj," når det gælder de lokale forhandlinger. Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
3/30/202354 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Frygt for finanserne

Er der en ny Finanskrise på vej? Hvad er det, der rammer os, når den ene store bank efter den anden ramler sammen og bekymringerne breder sig? Og hvorfor risikerer jeg et dyrere banklån, fordi den schweiziske bank Credit Suisse er kollapset? Følg Pengene jagter forklaringen på bankkrisen og spørger, hvilke konsekvenser, den kan få. Gæster: Finanskvinde og bestyrelsesmedlem Julie Galbo, direktør i Finanstilsynet, Jesper Berg og Henrik Ramlau-Hansen, lektor CBS. Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
3/27/202354 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Nej-kampagne under opsejling

De sidste kommaer er ved at være på plads i årets store overenskomstforhandlinger - imens arbejdes der ihærdigt på at få en nej-kampagne på benene. Nu er spørgsmålet, om nej-aktivisterne bliver stærke nok til at sende os ud i en storkonflikt? Det er din løn, din hverdag og dit arbejdsliv, der er på spil, når Følg Pengene dækker overenskomstforhandlingerne. Gæster: Helga Mathiassen, tømrer og fagligt aktiv i 3F, Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker, FAOS og Casper Schrøder, Økonomisk korrespondent, DR. Vært: Mette Simonsen.
3/23/202353 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hvem er kronens nye vogter?

Danmark har fået ny nationalbankdirektør, der skal stå vagt om kronen og holde kriser og krak fra døren i dansk økonomi. Mød den afgåede direktør Lars Rohde og hans afløser Christian Kettel Thomsen. Gæster: Lars Rohde og Christian Kettel Thomsen. Vært: Casper Schrøder. (Sendt første gang 20. marts).
3/20/202355 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Opgøret om din løn

Er det overhovedet realistisk, at din løn stiger lige så meget som priserne på el, gas og mælk? Der er pres på de forhandlere ude på virksomhederne, der skal sikre reallønnen. Og fagforeningsboss Claus Jensen truer med at opgive de lokale lønforhandlinger, hvis ikke der bliver leveret denne gang. Gæster: Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker, FAOS og Kristoffer Nordskov, redaktør, A4 Overenskomst. Vært: Casper Schrøder.
3/16/202355 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Havvind sat på dyr tænkepause

Energiselskaberne river sig i håret. Både penge og tid går tabt, mens myndighederne overvejer, om det er lovligt at stille havbunden gratis til rådighed for de havvindmølleparker, der skal få os i mål med vores klimaambitioner. Følg Pengene spørger, hvad der er gået galt, og hvordan vi får møllerne på vingerne igen. Gæster: Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning AAU, Peter Mogensen, direktør i tænketanken Kraka, Kristine Grunnet, afdelingschef Green Power Denmark, Andreas Lauridsen, chef for havvind i European Energy. Værter: Karen Hjulmand og Thomas Hougaard.
3/13/202354 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Claus Jensen - Virksomhederne skal til lommerne i lokalaftalerne

Overenskomstforligene ruller ind som perler på en snor. Vi samler op og giver det store overblik. Imens har lønmodtagernes hovedforhandler, Claus Jensen, fmd. i Dansk Metal et klart budskab til arbejdsgiverne på, hvad der skal til, for at han er tilfreds. For selvom Industriens forlig er landet, så er arbejdet langt fra overstået. Følg Pengene sender de næste torsdage et særprogram, hvor vi følger overenskomstforhandlingerne tæt. Det handler om din løn, din hverdag og dit arbejdsliv. Gæster: Mira Persson, butiksansat i Føtex, Nana Wesley Hansen, lektor og arbejdsmarkedsforsker FAOS, Casper Schrøder, økonomikorrespondent DR. Vært: Mette Simonsen.
3/9/202354 minutes, 50 seconds