Velkommen til Familiepsykologi. En podcast om alle de væsentlige forbindelser i familien. For der er mange forbindelser, som skal plejes, hvis man vil sikre trivsel i hele familien: Forældrenes forbindelse til deres børn, forældrenes forbindelse til hinanden, forbindelsen søskende imellem og hvert enkelt medlem af familiens forbindelse til sig selv.
I denne podcast vil psykolog og parterapeut Frej Prahl i samarbejde med psykolog med speciale i børn og familier Morten Prahl forsøge at pege på nogle af kærlighedens vildveje i familien og vise, hvordan vi kan finde vejen tilbage til hinanden. Og os selv.
Mix og klip af Jonas Carl Pedersen. Musik af Jonas Carl Pedersen
Afsnit 28: Respekterer forældre sig selv? Lidt om vrede og lidt om jul.
Har moderne forældre mistet selvrespekten, og hvad betyder det for den enkelte forælders evne til at være en autoritet i børns liv? Er vreden noget, vi bare skal give efter for, eller skal vi også lære den at kende? Og er julen faktisk den perfekte anledning til, at vi kan lære at skuffe hinanden?Det er nogle af de spørgsmål, vi vil forsøge at besvare i dagens podcast. Hvis du har lyst til at støtte vores podcast kan det gøres via MobilePayBox: 6567FH Vi sætter pris på ethvert bidrag, som kan give os mere tid til at fordybe os i arbejdet med podcasten.
12/19/2023 • 56 minutes, 19 seconds
Afsnit 27: Lystens veje og vildveje
I dette afsnit undersøger jeg sammen med min hustru, Vibeke Fogh, lystens veje- og vildveje i parforholdet. Med udgangspunkt i vores egne erfaringer, reflekterer vi over intimitetens udfoldelsesrum, samhørighed og kontakt i parforholdet. I vil blive taget med ud på vores egen seksuelle udviklingsrejse, og med udgangspunkt i den, vil vi pege på nogle veje, som måske også kan støtte jer i retning af mere glæde og sensualitet i jeres parforhold. Hvis I ønsker at lære mere om intimitet og seksualitet, er der stadigvæk 2 pladser tilbage på uddannelsen som par- og familieterapeut. Se mere her GROHvis I ønsker at støtte vores podcast, vil vi påskønne ethvert bidrag! Det kan gøres til Mobilepay BOX6567FH
11/21/2023 • 1 hour, 2 minutes, 33 seconds
Afsnit 26: Fokuser mindre på børnene og mere på dig selv
I dagens episode indleder vi med at reflektere over nogle af tematikkerne fra de seneste to forældreterapier. Herfra kommer vi vidt omkring! Vi taler om, hvad der kan gøre det vanskeligt at være sammen med børns store følelser, herunder idealer om den ”rigtige” opdragelse og erfaringer fra vores egen barndom. Mest af alt taler vi om, hvorfor det giver rigtig god mening, at vi forældre i langt højere grad retter fokus mod vores egne glæde, vores egne dybere værdier, hvad der egentlig er vigtigt for os, og lader børnene komme i anden række. Hvis du er interesseret i at høre mere om uddannelsen kan du læse meget mere her: GRO
11/14/2023 • 44 minutes, 15 seconds
Afsnit 25: En temperamentsfuld 2-årig
I dagens afsnit skal vi møde en far og en mor, som har to børn: En dreng på 2 og en pige på 6. Særligt kæmper de med at finde gode vej til at håndtere deres temperamentsfulde 2-årige. Ikke sjældent vækker børns store følelser afmagt hos deres forældre. I dagens afsnit vil vi se, hvordan det både kan hænge sammen med en vanskelig start på forældreskabet, men også hvilke erfaringer, man som forældre selv har haft med store følelser igennem livet. Det vil være meget værdsat, hvis du vil støtte vores podcast. Vi har valgt at gøre den gratis så flest muligt kan få glæde af den. Derfor vil ethvert bidrag hjælpe os med at bruge mere tid på at udvikle podcasten. MOBILEPAYBOX: 6567FH
11/7/2023 • 1 hour, 10 minutes, 12 seconds
Afsnit 24: Live forældrerådgivning - for hård eller for blød?
Så er vi endelig ude med et nyt afsnit! Vi møder et par, som kæmper med forskellige tilgange til børneopdragelsen. Hun føler indimellem at han bliver for hård, og han føler omvendt, at hun underkender ham og bliver for eftergivende i sin stil. I denne episode vil familiepsykolog Morten Prahl forsøge at hjælpe dem med at finde nye veje til at være sammen med deres forskelligheder. Det er vigtigt for os at Familiepsykologi kan nå ud til så mange som muligt. Derfor er det gratis tilgængeligt for alle. Er du glad for vores podcast og har du mulighed for at give et lille bidrag tager vi med glæde i mod dette. Det hjælper os til fortsat at kunne afsætte tid til og udvikle podcasten!Kode til MobilePay box: 6567FH
9/27/2023 • 55 minutes, 20 seconds
Afsnit 23: Børn og angst (NU MED GOD LYD!)
Angst er et grundvilkår for alle mennesker. Børn såvel som voksne. Angsten for at blive forladt, angsten for om man er god nok, angsten for døden. Måske kan mange af de sindslidelser børn såvel som voksne kæmper med, ses som forskellige måder at håndtere en underliggende angst. Det vil vi argumentere for i dette afsnit, hvor vi vil pege på nogle veje til at blive bedre venner med angsten og opdyrke den tillid, som er angstens modvægt. Derfor kan afsnittet også give mening, hvis man har et barn, som ikke lider af angst, men måske af ADHD eller kæmper med noget helt andet.Vi taler om, hvordan angst hos et barn påvirker hele familien - også forældrenes angst - og hvad familien kan gøre for at støtte barnet bedst muligt. Én af pointerne er, at forældrene må finde veje, hvor de kan håndtere den angst, barnets angst, har sat igang hos dem. For angst smitter.Derudover taler vi om vigtigheden af, at forældrene kan holde fast i deres egen glæde og tillid til barnet, upåagtet, at de påvirkede af barnets angst. Også for barnets skyld.
5/18/2023 • 57 minutes, 43 seconds
Afsnit 22: Skole-hjem-samarbejde
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at skole-hjem-samarbejdet indebærer en række udfordringer for en lang række forældre, lærere og pædagoger. Og som dagens gæst Rikke Yde skriver: "Hver gang et samarbejde mellem forældre og profesionelle bryder sammen, kommet et barn i klemme. Hver gang forældre taler grimt om de profesionelle, der skal støtte deres barns udvikling, kommer barnet i en loyalitetskonflikt. Og hver gang er barn mærker, at de professionelle ikke anerkender barnet selv eller barnets forældre, får barnet svært ved at finde tryghed til at trives."Rikke har skrevet en række bøger, men i podcasten vil vi tage udgangspunkt i bogen "Markante forældre", hvor hun klogt og sjovt beskriver, hvordan lærere, pædagoger og forældre på hver deres måde kan være med til at fremme skole-hjem-samarbejdet.I dette afsnit vil vi komme omkring de mest almindelige årsager til at skole-hjem-samarbejdet bryder sammen, og hvad forældre og professionelle kan gøre for at etablere et godt samarbejde.Rikke Yde Tordrup er specialist i klinisk børnepsykologi, forfatter og foredragsholder.
5/4/2023 • 1 hour, 2 minutes, 27 seconds
Afsnit 21: Hvordan får vi gode måltider i familien?
”Hvordan får vi gode måltider i familien?”"ADDD Det er ulækkert!"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at måltidet for mange familier er blevet en stor udfordring.Mange ender i en kedelig stemning, hvor det meste af tiden bliver brugt på irritabelt at rette på de børn, som ikke har lyst til at blive siddende ved bordet eller i frustrationer over, at børnene ikke vil spise den mad, man serverer. Mange forældre bliver usikre. Må de presse deres børn til at spise? For nogle forældre ender måltidet med at blive til et større projekt, hvor der bliver lavet særkost til hvert enkelt familiemedlem, eller laveste kulinariske fællesnævner får lov til at bestemme menuen.Vi er, indrømmet, ikke ernæringseksperter, men vi har nogle bud på, hvad der skal til, hvis måltidet skal blive det hyggelige samlingspunkt, det kan være.
4/14/2023 • 1 hour, 3 minutes, 4 seconds
Afsnit 20: Søskendekonflikter
"DET ER URIMELIGT!""HUN SLOG MIG FØRST!""HAN FIK ÉT STYKKE MERE END MIG!"Det er mere reglen end undtagelsen, at søskende har deres store og små kampe. Og selvom det er et vilkår, vi i et eller andet omfang må forsone os med, spiller vi forældre en ikke uvæsentlig rolle i konflikten mellem søskende.Kan vi være med til at forværre konflikterne og hvor meget skal vi egentlig blande os? Hvad er det et udtryk for, når søskende ofte er i totterne på hinanden? Alt dette og meget mere kommer vi ind på i denne udsendelse om søskendekonflikter, hvor vi også besvarer jeres gode spørgsmål!