I denne podkasten får du høre om stormannsgale, maktsyke og narsissistiske diktatorer. Menn og kvinner, med altfor mye makt, og altfor lite selvinnsikt. Organisert ondskap, folkemord, selvdyrkelse og overflod er bare noen av ingrediensene du kan vente deg, når vi forteller om historiens verste diktaturer. Her får du historiene om verdens verste herskere, fra Adolf Hitler og Josef Stalin, til Mao Zedong og Muammar Gaddafi.
Denne podkasten kan du høre helt reklamefritt i appen Untold. Der får du eksklusive episoder og over 90 andre podkaster du kan lytte til helt uten reklame! Last ned og hør gratis i 30 dager. Appen Untold finner du der du laster ned apper. Besøk nettsidene våre for å starte din gratis prøveperiode idag:
https://untold.app/podcast/ba7169e1-adb5-4150-9244-f9aaaa404c08/diktatorpodden
Vidkun Quisling: Kuppet den 9. april
Denne uken møter vi en av norgeshistoriens største skurker, Vidkun Quisling. Og i denne første episoden om ham tar vi oss gjennom Quislings dramatiske kuppforsøk den 9. april 1940, dagen da Norge ble invadert av Nazi-Tyskland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/2024 • 24 minutes, 4 seconds
Julius Cæsar: Terningen er kastet
I år 52 fvt. var Julius Cæsar på nippet av å vinne Gallerkrigen. Men før seieren var i boks måtte han håndtere sin hittil største utfordring, i form av nesten 200 000 galliske krigere. Og dersom han kom levende ut av det, var det fortsatt rivaler å hanskes med hjemme i Roma…See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/2024 • 23 minutes, 12 seconds
Julius Cæsar: Gallerkrigen
Da vi sist pratet om Julius Cæsar, gjorde vi oss kjent med de første 40 årene av livet hans. I denne episoden skal vi begynne på resten av historien hans - en fortelling som inneholder politisk maktkamp, erobringstokt, borgerkrig, kjærlighet, forræderi, og kasting av ekskrementer mot offentlige embetsmenn. Med andre ord er det nok å ta av!
1/18/2024 • 25 minutes, 3 seconds
Hafez al-Assad: Sfinksen i Damaskus
VANLIG EPISODE - Etter at han hadde manøvrert seg opp og frem hadde Hafez al-Assad, endelig klart å kuppe til seg makten i Syria. I denne tredje og siste delen om Hafez, ser vi på hvordan han deretter styrte landet med jernhånd gjennom flere tiår. Og ikke minst ser vi på hvordan han la grunnlaget for et av verdens mest beryktede diktatordynastier. Vel og merke etter noen problemer med arverekkefølgen.
1/11/2024 • 24 minutes, 13 seconds
Hafez al-Assad: Coup d’etat
Tidlig på 1960-tallet fikk Hafez, sine første erfaringer med å gjøre statskupp. I datidens Syria var slik kompetanse gull verdt. For landet ble tross alt rammet av kupp i både 1954, 1962, 1963 og i 1966. Og mens kuppene utspilte seg på rekke og rad, bestemte Hafez seg for at han like godt kunne forsøke å kuppe til seg makten selv.
1/4/2024 • 21 minutes, 47 seconds
Manuel Noriega: Lawyers, Guns and Money
På 1980-tallet gjorde Manuel Noriega, seg selv til Panamas reelle leder. Som militærsjef styrte han landet fra kulissene, og før tiåret var over hadde han tjent seg søkkrik på hvitvasking av penger, samarbeid med diverse etterretningsorganisasjoner, og forretninger med colombianske narkobaroner. Men alt som går opp, det går også ned igjen. Og slik ble det også med karrieren til Manuel…
12/28/2023 • 24 minutes, 44 seconds
Manuel Noriega: Lawyers, Guns and Money
På 1980-tallet gjorde Manuel Noriega, seg selv til Panamas reelle leder. Som militærsjef styrte han landet fra kulissene, og før tiåret var over hadde han tjent seg s økkrik på hvitvasking av penger, samarbeid med diverse etterretningsorganisasjoner, og forretninger med colombianske narkobaroner. Men alt som går opp, det går også ned igjen. Og slik ble det også med karrieren til Manuel…
12/21/2023 • 26 minutes, 7 seconds
Manuel Noriega: Ananastrynet
Denne uken stifter vi bekjentskap med Manuel Noriega, diktatoren som ble sammenlignet med en ananas. Ja, du leste riktig. En ananas. Men i motsetning til ananaser, var ikke Manuel særlig søt. Faktisk var han en gjennomført fæl fyr. Noe dagens historie bærer preg av.
12/14/2023 • 23 minutes, 38 seconds
Den unge Hirohito: Den stille prinsen
Som tenåring fikk Hirohito en utmerket utdanning, men dessverre ble han en smule isolert gjennom undervisningen sin. Så da han fylte 18, og skulle vises frem som den perfekte kronprins, viste det seg at han var i overkant sjenert. Heldigvis bidro et ferieopphold, til at Hirohito ble mindre blyg. Men da han kom ut av skallet sitt, måtte han hanskes med andre problemer. For det var jo alltids de som ønsket å drepe ham.
12/7/2023 • 23 minutes
Den unge Hirohito: Guddommelig blod
Denne uken møter vi en statslederne, som kjempet mot de allierte under 2. verdenskrig. Nemlig Japans keiser, Hirohito. Vi begynner fortellingen om ham, med et godt gammeldags banzai-angrep. Så ser vi nærmere på hvordan Japan ble modernisert under bestefaren hans keiser Meiji, før vi hører om hvordan Hirohito fikk en rimelig stiv oppdragelse.
11/30/2023 • 22 minutes, 41 seconds
Karl XII: Et skudd i mørket
Etter et lengre opphold i det osmanske riket, slet Karl den 12. ut velkomsten sin hos den osmanske sultanen. Siden Karl nektet å dra, ble han kastet i fengsel. Men der ble han ikke værende! Etter et dramatisk ritt tvers gjennom Europa, vendte han nemlig tilbake til Sverige. Derfra vendte han blikket sitt vestover, mot Norge…
11/23/2023 • 30 minutes, 3 seconds
Karl XII: Kalabaliken i Bender
Etter det katastrofale nederlaget ved Poltava i Ukraina, måtte Karl XII flykte for livet. Men siden hæren hans hadde blitt knust, var det jo pinlig å vende tilbake til Sverige med en gang. Så hvorfor ikke bare ta noen år i Moldova, frem til ting hadde roet seg? Og når man først er der, kan man ikke lage en svensk feriekoloni der det serveres kjöttbullar? Kanskje kan den hete Karlstad?
11/16/2023 • 28 minutes, 46 seconds
Karl XII: Krigerkongen (2:3)
I del 2 om Karl XII ser vi på hvordan Karl gikk til angrep på Polen. Vi hører om hvordan Karl nådde høyden av sin makt, etter å ha hamlet opp med rivalen August den sterke. Og ikke minst ser vi på hvordan Karl, prøvde seg på noe som stormannsgale feltherrer ofte har en tendens til å gjøre. Nemlig å marsjere mot Moskva. Hva kunne egentlig gå galt?
11/9/2023 • 26 minutes, 1 second
Karl XII - Den svenske meteoren
Denne uken stifter vi bekjentskap med en av Sveriges mest berømte monarker gjennom tidene, kong Karl XII. Karl var bare 15 år da han arvet tronen, og etter at han fylte 18, regjerte han som eneveldig monark. Men siden han var ung og uerfaren, luktet andre monarker svakhet. Derfor forsøkte en allianse bestående av Russland, Danmark og Polen å angripe riket til Karl. Men dersom fiendene hans tenkte at Karl skulle være en lett match, så måtte de tro om igjen…
11/2/2023 • 24 minutes, 45 seconds
Nguyễn Văn Thiệu: Presidenten som rømte (2:2)
I 1963 hadde Nguyen van Thieu, spilt en viktig rolle i kuppet mot Sør-Vietnams president, Ngo Dinh Diem. Da Diem var ryddet av veien, fikk Thieu en plass blant offiserene som overtok styringen av landet, og etter noen få år hadde han jobbet seg opp til å bli president. Dermed måtte han hanskes med den pågående Vietnamkrigen. Men som vi skal høre, gikk ikke det helt veien for ham…
10/26/2023 • 22 minutes, 24 seconds
Nguyễn Văn Thiệu: Gutten fra landsbygden (1:2)
Før han stakk av med en koffert stappet full av gull, var Nguyen Van Thieu, Sør-Vietnams autoritære president. Han ledet landet gjennom de siste årene av Vietnamkrigen. Og i den første av to episoder, ser vi på hvordan han endte opp med å delta i militærkuppet som felte forgjengeren hans, Ngo Dinh Diem.
10/19/2023 • 23 minutes, 8 seconds
Sjah Muhammed Reza Pahlavi (2:2)
I 1953 ønsket Storbritannia og USA å kvitte seg med den iranske statsministeren, Mohammed Mossadegh. Målet var å gjøre den langt mer medgjørlige sjah, Muhammed Reza Pahlavi, til landets ubestridte leder. Sjahen ble ansett som en “pyse”. Men sammenlignet med, Mossadegh, var han villig til å la vestlige selskaper tjene grovt på iransk olje. Så hvorfor ikke bare hjelpe ham med å bli diktator?
10/12/2023 • 26 minutes, 55 seconds
Sjah Muhammed Reza Pahlavi (1:2)
I 1971 markerte Irans monark, Sjah Muhammed Reza Pahlavi, Perserrikets 2500-årsjubileum på spektakulert vis. Han inviterte statsoverhoder fra hele verden. Og gjennom en flere dager lang feiring, forsøkte han å kaste glans på både Irans rike kulturarv og, ikke minst, sitt eget diktatur.
10/5/2023 • 22 minutes, 50 seconds
Ne Win (2:2)
I del 2 om den burmesiske diktatoren Ne Win, skal vi høre om hvordan han strammet grepet rundt makten. Om hva en amerikansk president kalte kjønnsorganet sitt. Og om hvordan Ne Win sin ekstreme overtro resulterte i blodige badevaner, ødelagte speil, døde hunder og en økonomisk kollaps.
9/28/2023 • 23 minutes, 39 seconds
Ne Win (1:2)
I dag stifter vi bekjentskap med den burmesiske diktatoren Ne Win. Han startet karrieren som ansatt i postvesenet, før han deretter ble en bloddrikkende frihetskjemper (Ja, du leste riktig). Med tiden fikk han imidlertid mer smak på makt. Og som vi skal høre gjennom de neste to episodene, endte han opp som en astrologi-besatt diktator, som i blant skjøt mot sitt eget speilbilde. Hva kunne vel gå galt?
9/21/2023 • 20 minutes, 46 seconds
France-Albert René (2:2)
I del 2 om Seychellenes diktator France-Albert René,, ser vi på hvordan han kom til makten gjennom et statskupp. Vi ser på hvordan han innførte en brutal ettpartistat, samtidig som han hevet levestandarden betraktelig. Og ikke minst ser vi på hvordan en full leiesoldat klønet til et statskupp.
9/14/2023 • 23 minutes, 48 seconds
France-Albert René (1:2)
Da presidenten på Seychellene hørte at statsministeren hans France-Albert René, var blitt observert mens han finpusset våpenferdighetene sine på en skytebane, fryktet han at René planla et statskupp. René roet situasjonen ned, ved å forsikre om at han simpelthen hadde vært ute på kaninjakt. Men det var jo selvsagt løgn. Så da det påfølgende kuppet gikk av stabelen, grep René makten på den lille øystaten. Han innførte en ettpartistat med seg selv som president. Og gjennom to episoder, skal vi se nærmere på hvordan han styrte landet gjennom nesten 30 år.Teaser: En turist-fiendtlig ettpartistat
9/7/2023 • 22 minutes, 54 seconds
Keiser Haile Selassie (2:2)
I andre del om den etiopiske keiseren Haile Selassie, hører vi om hvordan resten av regjeringstiden hans utspilte seg. Da skal vi høre om hvordan han ble dyrket som en gud av rastafari-bevegelsen, og om hvordan den dårlige håndteringen av en hungersnød bidro til at han angivelig endte opp med å bli begravet under et toalett. Ikke minst skal vi også se nærmere på hvordan det gikk da Haile Selassie, besøkte Norge for å inspisere en lokal kraftstasjon.
8/31/2023 • 21 minutes, 32 seconds
Keiser Haile Selassie (1:2)
Haile Selassie den 1. var Etiopias siste keiser. Blant rastafarier på Jamaica ble han ansett som en levende gud. Ved én anledning dukket han også opp i Oslo, der han kastet gullmynter til byens innbyggere. Gjennom to episoder ser vi nærmere på livet hans. Og i del 1 skal vi høre om, hvordan Haile Selassie, og Etiopia, ble offer for ambisjonene til den italienske diktatoren Benito Mussolini.
8/24/2023 • 23 minutes, 4 seconds
Oliver Cromwell (2:2)
I del 2 om Oliver Cromwell, ser vi på hvordan han bidro til at den engelske kongen Charles 1. ble henrettet og hvordan Cromwell, grep makten etter at monarkiet ble avskaffet.
8/17/2023 • 23 minutes, 29 seconds
Oliver Cromwell (1:2)
På midten av 1600-tallet ble det engelske monarkiet midlertidig avskaffet. Da styrkene til det engelske parlamentet, beseiret kong Charles den 1. i en blodig borgerkrig, ble landet gjort om til et såkalt Commonwealth under ledelse av hærføreren Oliver Cromwell. Og i den første av to episoder, ser vi nærmere på livet til mannen som i praksis styrte England som en diktator.
8/10/2023 • 22 minutes, 37 seconds
Jean-Bédel Bokassa (2:2)
Gjennom de 13 årene han styrte Den sentralafrikanske republikk, var Jean-Bédel Bokassa en av historiens galeste diktatorer. Inspirert av Napoleon Bonaparte, kastet han bort et årlig statsbudsjett på å krone seg selv til keiser. Og ifølge den tidligere kokken hans, serverte Bokassa også menneskekjøtt fra fryseboksen sin.
8/3/2023 • 25 minutes, 7 seconds
Jean-Bédel Bokassa (1:2)
Gjennom de 13 årene han styrte Den sentralafrikanske republikk, var Jean-Bédel Bokassa en av historiens galeste diktatorer. Inspirert av Napoleon Bonaparte, kastet han bort et årlig statsbudsjett på å krone seg selv til keiser. Og ifølge den tidligere kokken hans, serverte Bokassa også menneskekjøtt fra fryseboksen sin.
7/27/2023 • 21 minutes, 52 seconds
Juvénal Habyarimana (2:2)
I del 2 om den rwandiske diktatoren Juvénal Habyarimana, ser vi på slutten av regjeringstiden hans. Disse årene ble ble preget av den rasistiske Hutu Power-ideologien, som bidro til å legge grunnlaget for et av tidenes verste folkemord. Men som vi skal høre, var det først da diktatoren fikk et ublidt møte med en rakett at folkemordet startet.
7/20/2023 • 23 minutes, 42 seconds
Juvénal Habya-rimana (1:2)
Da forgjengeren Grégoire Kayibanda ble styrtet, og deretter sultet i hjel i et fengsel, overtok forsvarsministeren hans makten i Rwanda. Navnet hans var Juvénal Habya-rimana, og gjennom de neste årene hersket han som landets nye diktator. Siden han virket å ha makten i sin hule hånd, fikk han kallenavnet Kinani - uovervinnelig. Men som vi skal høre, levde ikke Habya-rimana helt opp til dette tilnavnet.
7/13/2023 • 21 minutes, 5 seconds
Den unge Adolf Hitler (2:2)
I del 2 om den unge Adolf Hitler, skal vi høre om historiens mest berømte avslag fra et kunstakademi. Deretter skal vi høre om hvordan Hitler, endte opp som en hjemløs, kakefråtsende gatekunstner.
7/6/2023 • 23 minutes, 57 seconds
Den unge Adolf Hitler (1:2)
Gjennom to episoder ser vi på de første 30 årene av livet til Adolf Hitler. I del 1 skal vi først bli kjent med Adolfs usympatiske far Alois, som foretrakk å bli adressert som Herr Oberoffizial Hitler. Deretter skal vi høre om en barndom preget av både psykisk og fysisk vold.
6/29/2023 • 22 minutes, 3 seconds
Gabriele D'Annunzio (2:2)
I del 2 ser vi på hvordan D’Annunzio okkuperte den kroatiske byen Rijeka. Her opprettet han et kortvarig diktatur, som fungerte som inspirasjon for Benito Mussolini. Da tiden hans som diktator var over, fortsatte D’Annunzio likevel å nyte respekt blant italienske fascister. Noe som gjorde at Mussolini, anså ham som en rival…
6/22/2023 • 24 minutes, 17 seconds
Gabriele D’Annunzio (1:2)
Poet, forfører og nasjonalistisk krigshisser. Italieneren Gabriele D’Annunzio var mange ting. Mellom september 1919 og desember 1920 var han også selverklært diktator, i den kroatiske byen Rijeka - en by D'Annunzio og italienerne kalte Fiume. Under D’Annunzios tid i Fiume, innførte han et regime som inspirerte Benito Mussolinis fremvoksende fascistbevegelse.
6/15/2023 • 20 minutes, 19 seconds
Hans eksellense, president Kevin Baugh
Midt i den amerikanske delstaten Nevada, finner man Molossia - en mikronasjon som styres av den selverklærte diktatoren Kevin Baugh. Baugh inntrådte som Molossias president i 1999. Under regimet hans har Molossia gjort det forbudt å spille perkusjons-intstrumenter på do. Landet hevder også å ligge i krig mot Øst-Tyskland, til tross for at Øst-Tyskland formelt sluttet å eksistere 1990.
6/8/2023 • 21 minutes, 58 seconds
Ioannis Metaxas (2:2)
I andre del, om den greske diktatoren Ioannis Metaxas, tar vi oss fra 1920-tallet og frem til 1941. I løpet av denne perioden, forsøkte greske hærer å erobre deler av Tyrkia. Og da Metaxas gikk inn i politikken, lot hans seg inspirere av fascismen. Da han ble valgt til statsminister, var det derfor ingen overraskelse at Hellas ble omformet til et diktatur.
6/1/2023 • 25 minutes, 46 seconds
Ioannis Metaxas (1:2)
Gjennom to episoder stifter vi bekjentskap med den greske statsministeren, Ioannis Metaxas. I del 1 ser vi på tiden før Metaxas tok makten som diktator i Hellas, da han blant annet forelsket seg i prøyssisk militarisme og startet sin egen milits, før han så måtte flykte i eksil. Heldigvis for Metaxas, ble ikke eksilet hans langvarig. Noe som hang sammen med at to hissige apekatter endret historiens gang.
5/25/2023 • 25 minutes, 36 seconds
Hendrik Verwoerd (2:2)
I del 2 om den sørafrikanske statsministeren Hendrik Verwoerd, ser vi på hvordan han kom til makten som statsminister. Vi tar for oss hvordan regjeringen hans innførte apartheid i Sør-Afrika. Og ikke minst skal vi høre om hvordan Verwoerd karriere fikk en blodig slutt.
5/18/2023 • 28 minutes, 43 seconds
Hendrik Verwoerd (1:2)
I den første av to deler, retter vi blikket mot statsministeren som i sin tid stod i spissen for et av moderne tids mest undertrykkende samfunnssystemer. Nemlig Hendrik Førvørth, mannen som regnes som arkitekten bak Sør-Afrikas apartheidregime.
5/11/2023 • 24 minutes, 47 seconds
Valentine Strasser (2:2)
I del 2 om Valentine Strasser, utforsker vi hva man gjør etter å ha mistet jobben som diktator. Man kan jo for eksempel flytte til utlandet for å studere. Men da gjelder det kanskje å styre unna universiteter som har flere studenter fra landet ditt. I alle fall dersom du tvang noen av disse studentene i eksil mens du var diktator!
5/4/2023 • 21 minutes, 10 seconds
Valentine Strasser (1:2)
Da han var midt i 20-årene grep soldaten, Valentine Strasser, makten i Sierra Leone. Dermed ble han verdens yngste statsoverhode. Men i det månedene gikk, ble det klart at han muligens var en smule for ung for jobben som diktator. Noe som blant annet kom til uttrykk da, Strasser, angivelig prøvde å endre nasjonalsangen til en discolåt.
4/27/2023 • 20 minutes, 50 seconds
Mobutu (2:2)
I del 2 om den kongolesiske diktatoren, Mobutu, ser vi på hvordan den dramatiske Kongo-krisen la grunnlaget for maktovertakelsen hans. Deretter beveger vi oss gjennom hans mange år som statsleder. Da får vi blant annet høre om korrupsjon, franske shoppingturer og Motubus tosifrede antall barn.
4/20/2023 • 30 minutes, 16 seconds
Josip Broz Tito (3:3)
I tredje og siste del om Jugoslavias president, Josip Broz Tito, går vi gjennom glansdagene hans som landets ubestridte leder. Da skal vi blant annet en tur innom Norge. Og vi skal høre om hvordan,Tito, havnet i konflikt med Sovjetunionens leder, Josef Stalin. Noe som endte med at, Stalin, klekket ut flere attentatplaner mot ham. Tito, var imidlertid ikke typen til å la den slags passere i stillhet …
4/13/2023 • 22 minutes
Mobutu (1:2)
I den første av to episoder stifter vi bekjentskap med Mobutu. Diktatoren som gjennom 32 år styrte landet som i dag heter Kongo. Selv om tiden hans ved makten hovedsakelig ble preget av fred har Mobutu, fått et noe frynsete ettermæle. Blant annet ettersom han gjorde statskupp og beriket seg selv ved å plyndre statskassen. Men som vi skal høre, arrangerte han også en av historiens største boksekamper.
4/6/2023 • 22 minutes, 1 second
Josip Broz Tito (2:3)
I del 2 om Jugoslavias leder, Josip Broz Tito, ser vi på hvordan Tito levde som profesjonell revolusjonær på 1930-tallet. Deretter skal vi høre om hvordan nazistenes invasjon av Jugoslavia, gjorde at han stod frem som lederen for den jugoslaviske motstandsbevegelsen. Noe som gjorde at nazistene klekket ut en plan om å ta, Tito, av dage.
3/30/2023 • 22 minutes, 52 seconds
Josip Broz Tito (1:3)
I den første av tre deler, skal vi se på livet til en av 1900-tallets mest innflytelsesrike statsledere. Nemlig Jugoslavias president Josip Broz Tito, en mann som satt med makten i flere tiår. Som vi skal høre levde Tito et svært innholdsrikt liv, og i denne episoden tar vi oss gjennom perioden før, under og rett etter 1. verdenskrig - en tid da Tito ble både soldat, krigsfange og mye mer.
3/23/2023 • 25 minutes, 47 seconds
Dronning Ranavalona av Madagaskar
På 1800-tallet ble øya Madagaskar, utenfor kysten av Afrika, styrt av en eneveldig dronning. Navnet hennes var Ranavalona. Dronning Ranavalona hadde det for vane å få det slik hun ville. Noe som kunne gå på bekostning av både franskmenn, elskeren hennes og ikke minst tusenvis av undersåtter. For dersom du ikke klarte å svelge og deretter kaste opp tre kyllingskinn ble det ansett som et tegn på illojalitet!
3/16/2023 • 23 minutes, 28 seconds
Grégoire Kayibanda
I denne episoden besøker vi det afrikanske landet Rwanda, for å stifte bekjentskap med, Grégoire Kayibanda. Kayibanda ble landets første valgte president, da Rwanda ble en selvstendig nasjon på 1960-tallet. Men på grunn av etniske spenninger innad i befolkningen, ble den ferske nasjonen preget av uro. Det ble selvsagt ikke mindre urolig da, Kayibanda, og partiet han ledet innførte en ettpartistat. Var det noen som sa “gjenvalgt med 100 prosent av stemmene?”
3/9/2023 • 21 minutes, 23 seconds
Den unge Kim ll-Sung (2:2)
I andre episode om den unge Kim il-Sung, ser vi på hvordan han skal ha blitt en fremtredende geriljaleder. I kampen mot japanerne på 1930- og 40 tallet, ble nemlig Nord-Koreas fremtidige diktator godt lagt merke til av fiendene sine. Noe som visstnok resulterte i at en japansk militær-avdeling fikk i oppgave å ta ham av dage. Men som vi skal høre, kan det også tenkes at Kim i ettertid spilte opp sin egen rolle.
3/2/2023 • 24 minutes, 33 seconds
Den unge Kim Il-Sung (1:2)
I dag utgjør Nord-Korea et av verdens mest lukkede og autoritære land, og siden landets opprettelse har det blitt styrt av én og samme slekt - Kim-familien. I denne episoden ser vi nærmere på den første delen av livet til mannen som grunnla dette diktator-dynastiet. Nemlig Kim Il-Sung, diktatoren som i dag fortsatt tituleres som Nord-Koreas Store leder.
2/23/2023 • 22 minutes, 53 seconds
Moktar Ould Daddah
Da Moktar Ould Daddah ble statsminister i Mauritania i 1957, lå det endringer i luften. For bare noen få år senere vant landet selvstendigheten sin, etter flere tiår med fransk kolonistyre. Dermed inntrådte Moktar som landets første president, og i tiårene fremover vant han tre gjenvalg på rad. Alle ganger med bemerkelsesverdig god margin! Derfor følte han seg selvsikker nok til å invadere Vest-Sahara. Noe som viste seg å være lite lurt…
2/16/2023 • 22 minutes, 49 seconds
Ny Podkast: Spionpodden
Vi har et tips til deg som liker historier om drap, mysterier, hevnaksjoner og utrolige menneskeskjebner. I Spionpodden forteller Jim Fossheim og Ken Wasenius-Nilsen om de mest vågale spionene som noensinne har levd. Hver uke får du en ny fortelling om agentene som var med på å forandre verdenshistorien.Sidney Reilly var 1900-tallets første superspion. Som ung mann rømte han til Storbritannia, der han ble rekruttert av den britiske etterretningstjenesten. I løpet av karrieren skulle Reilly spionere både i Asia, Europa og USA. Historien hans skal senere ha inspirert forfatteren Ian Fleming, som skrev bøkene om James Bond.
2/10/2023 • 55 minutes, 8 seconds
Francisco Macías Nguema
I nesten 11 år ble det vest-afrikanske landet Ekvatorial-Guinea styrt av. Den paranoide Nguema har blitt beskrevet som Afrikas svar på Pol Pot, og i løpet av tiden hans ved makten mistet titusener livene sine. Det har blitt hevdet at Nguema var mentalt ustabil. Noe som kan forklare hvorfor han beordret drap på mennesker som brukte briller, og hvorfor han endret Ekvatorial-Guineas nasjonale motto til “Det finnes ingen andre guder enn Macías Nguema.”
2/9/2023 • 22 minutes, 38 seconds
Den unge Julius Cæsar
Visste du at ordet diktator stammer fra det gamle Romerriket? Her var nemlig diktator en stilling som ble offisielt tildelt av den romerske staten. Derfor skal vi titte nærmere på livet til den mest berømte innehaveren av det romerske diktator-embetet, nemlig Julius Cæsar. I denne episoden tar vi for oss Cæsars ungdomsåre, en tid som inneholdt politiske spill, borgerkrig, og et møte med en gruppe pirater. Og en runde med korsfestelser såklart.
2/2/2023 • 21 minutes, 18 seconds
Rafael Trujillo (2:2)
Da 1940-tallet stod for døren hadde, Rafael Trujillo, også kjent som El jefe, festet et jerngrep rundt makten i Den dominikanske republikk. Men som ordtaket sier, blir fallet hardere desto høyere man klatrer. Dette faktumet fikk Trujillo erfare på smertelig vis. For da han iherdig forsøkte å myrde Venezuelas statsminister ble det bråk. Blant annet med hans tidligere allierte USA. Dermed ble scenen duket for et politisk attentat…
1/26/2023 • 26 minutes, 5 seconds
Rafael Truillo (1:2)
Gjennom 30 år ble Den dominikanske republikk styrt av tyrannen Rafael Trohiå, også kjent som El Jefe - sjefen. Trohiås tid ved makten ble preget av klassisk stormannsgalskap og ekstrem brutalitet. I tillegg til at han oppkalte landets hovedstad etter seg selv, slaktet han også ned ned tusenvis av mennesker. Og med årene omgjorde han Den dominikanske republikk til en totalitær stat, det mottoet var “Gud i himmelen, Trohiå på jorden.”
1/19/2023 • 22 minutes
Henry VIII
I denne episoden skal vi til 1500-tallet, for å møte en av historiens mest notoriske despoter. Nemlig Englands kong Henry VIII. Som du kanskje har hørt hadde Henry en tendens til å halshugge de som havnet i unåde hos ham, uansett om det gjaldt ministre eller hans egne koner. Men som vi skal høre hadde Henry også andre sider ved seg. Han var for eksempel stolt av de muskuløse leggene sine. Uten at det nødvendigvis gjorde ham mer elskverdig.
1/12/2023 • 23 minutes, 6 seconds
Den unge Josef Stalin (2:2)
I del 2 om den unge Stalin får vi høre om hans tidligste år som revolusjonær - en periode som til tider kunne minne om en banditttilværelse. Vi skal også høre om hvorfor Stalin mer enn én gang ble sendt i eksil til Sibir, og hvordan han der innledet en høyst upassende affære. Deretter beveger vi oss vestover igjen, for å få med oss Den russiske revolusjon.
1/5/2023 • 28 minutes, 10 seconds
Den unge Josef Stalin (1:2)
Gjennom to deler titter vi nærmere på det tidlige livet til en av historiens aller mest kjente diktatorer, Josef Stalin. Før han ble Sovjetunionens sterke mann, hadde nemlig Stalin en trøblete oppvekst. På grunn av fysiske handikap og mishandling fra faren, utviklet han angivelig et kraftig mindreverdighetskompleks. Noe som kan ha bidratt til at Stalin endte opp med å hate myndighetspersoner. Dette ble selvfølgelig en utfordring da moren hans sendte han på presteskole. Stalin ville jo heller bli revolusjonær bankraner. Men som vi skal høre, hadde han også en liten dikter i seg.
12/29/2022 • 22 minutes, 48 seconds
Gurbanguly Berdymukhamedov
Da den mildt sagt eksentriske diktatoren Saparmurat Niyazov døde, etter å ha styrt Turkmenistan i 15 år, var det klart for nytt lederskap i landet. Dets nye president ble den tidligere tannlegen,Gurbanguly Berdymukhamedov. Han har med tiden gått forgjengeren sin en høy gang. Både når det gjelder menneskerettighetsbrudd og absurde innfall. Gurbanguly har blant annet opptrådt som DJ, og vist hvordan han behersker pistol-skyting på sykkel. Han har selvfølgelig også bygget mer enn én gullstatue. Ikke bare av seg selv, men også av favoritt-hunderasen sin.
12/22/2022 • 24 minutes, 3 seconds
Francisco Franco (2:2)
I den andre og siste episoden om Francisco Franco, skal vi høre om hvordan han iverksatte en politisk terror da han vant Den spanske borgerkrigen. Deretter går vi gjennom hvordan Franco forholdt seg til diktator-kollegene Hitler og Mussolini, før vi til sist får høre hvordan han styrte Spania helt frem til 1970-tallet. Noen stikkord er hemmelige nazi-feriekolonier, og rivaliseringen mellom fotballklubbene Barcelona og Real Madrid.
12/15/2022 • 26 minutes, 41 seconds
Introduksjon: Gulltransporten
Untold Original: En podkast om den dramatiske evakueringen av Norges Banks gullbeholdning under Tysklands angrep på Norge, den 9. april 1940. Kyrre Holm Johannessen forteller hele den utrolige historien, om hvordan 50 tonn gull ble smuglet ut av landet. Dette er en podkast for alle som elsker norsk krigshistorie. Denne podkasten er en Untold Original.https://untold.app/podcast/61d1419f-4513-42a3-bc30-5886cf771538/gulltransporten
12/9/2022 • 5 minutes, 1 second
Francisco Franco (1:2)
I løpet av mellomkrigstiden vokste fascismen frem i Europa, og land som Tyskland og Italia ble som kjent gjort om til diktaturer under Mussolini og Hitler. I denne episoden skal vi imidlertid bli nærmere kjent med Spanias hensynsløse fascist-diktator, general Francisco Franco. I motsetning til sine italienske og tyske diktatorkolleger, klarte Franco å beholde makten helt fra 1930-årene og til godt ut på 70-tallet. Før han kunne opprette diktaturet sitt bygde Franco opp en maktstilling, ved å tjenestegjøre i en brutal krig mot Marokko. Deretter rettet han hæren sin mot den folkevalgte spanske regjeringen, som han sammen med andre fascistiske offiserer forsøkte styrte. Resultatet ble den blodige Spanske borgerkrigen.
12/8/2022 • 23 minutes, 30 seconds
Ian Smith
Mellom 1964 og 1979 gikk dagens Zimbabwe under det formelle navnet Rhodesia. Landet ble styrt av statsministeren, Ian Smith, og partiet Rhodesian Front. Under Smiths styre ble 95 prosent av landets befolkning undertrykt, av en hvit mindretalls-regjering som styrte etter apartheid-prinsipper. Dette resulterte i en væpnet motstandskamp innad i Rhodesia, samtidig som landet ble fordømt internasjonalt.
12/1/2022 • 31 minutes, 41 seconds
Antonio López de Santa Anna (2:2)
I del 2 av historien om Antonio López de Santa Anna, også kjent som “Vestens Napoleon”, skal vi høre om hvordan felttoget hans i Texas endte med han måtte gjemme seg i en myr. Da ble han selvsagt også kjeppjaget ut av presidentembetet sitt. Men som vi skal høre, hadde Santa Anna en utrolig evne til å gjøre politiske comeback. Og etter at en hissig fransk baker utløste en uventet krig, fikk Santa Anna muligheten han hadde ventet på. Vel og merke ikke uten at venstrebeinet hans først fikk et ublidt møte med en kanonkule.
11/24/2022 • 23 minutes, 49 seconds
Antonio López de Santa Anna (1:2)
Etter at Mexico løsrev seg fra Spania på starten av 1800-tallet, opplevde den ferske nasjonen både hyppige og blodige maktskifter. Gjennom disse var det én mann som endte opp med å dominere Mexicos politiske liv. Hans navn var Antonio López de Santa Anna, og i den første av to episoder om ham skal vi høre om hvorfor han kalte seg selv “Vestens Napoleon”. Som vi skal høre levde han imidlertid ikke helt opp til dette navnet. For i motsetning til sin mer hardtarbeidende franske motpart, var Santa Anna for lat til å regjere. Han orket faktisk ikke engang å møte opp i sitt eget bryllup...
11/17/2022 • 20 minutes, 10 seconds
Khorloogin Choibalsan (2:2)
I andre del av historien om den mongolske diktatoren, Khoorlogin Choibalsan, får du høre om hvordan Choibalsan brukte terror for å styrke grepet sitt om makten. Sammen med den sovjetiske diktatoren, Josef Stalin, pønsket han ut en rekke blodige utrenskninger, som gjorde at Choibalsan ble stående igjen som Mongolias ubestridte leder. Vel og merke ikke uten at en hissig statsminister først ødela Stalins pipe, noe som selvsagt fikk alvorlige konsekvenser. Som vi også skal høre, kan det også oppstå konsekvenser når to diktatorer krangler om utenrikspolitikk. Da kan for eksempel den ene finne på å boikotte den andres bursdag.
11/10/2022 • 22 minutes, 56 seconds
Khorloogin Choibalsan (1:2)
Gjennom to episoder om den mongolske diktatoren, Khorloogin Choibalsan, tar vi for oss det tidløse spørsmålet “hvordan kan man ta makten i Mongolia?” Som vi skal høre i denne første delen, hjelper det lite å skape seg et rykte som en irritabel og drikkeglad skjørtejeger. Da mister du nemlig vervene dine i kommunistpartiet, før du blir degradert til en stilling som museumsdirektør. Heldigvis for Choibalsan kunne vennene hans i Sovjetunionen hjelpe ham med slike karriereutfordringer. Dessverre for Mongolia, oppmuntret de også Choibalsan til å innføre et blodig stalinistisk diktatur.
11/3/2022 • 21 minutes, 34 seconds
Suharto (2:2)
I del to av historien om den indonesiske diktatoren Suharto, tar vi for oss det brutale folkemordet som bidro til at han kom til makten. I det vi beveger oss gjennom det som var en flere tiår lang regjeringstid, skal vi også titte nærmere på hans omfattende korrupsjon. Dersom det var noen som behersket kunsten å underslå milliardbeløp fra statsbudsjettet, var det nemlig Suharto. Det kom selvfølgelig godt med for favorittsønnen, Tommy, som med hjelp fra pappa fikk en pangstart på business-karrieren sin.
10/27/2022 • 23 minutes, 17 seconds
Suharto (1:2)
I løpet av 1960-tallet ble Indonesia åstedet for et av historiens verste folkemord. I kjølvannet av blodbadet falt makten i hendene på offiseren, Suharto, som deretter grep makten som landets ubestridte leder. Gjennom et styre som varte i flere tiår utmerket han seg blant annet, ved å bli beskrevet som verdens mest korrupte diktator. I den første delen av historien om Suharto tar vi for oss hans tidlige liv. Blant ingrediensene finner vi en vanskelig barndom, et sykkeluhell som fikk store konsekvenser, 2. verdenskrig, og et aldri så lite tilfelle av opiumsmugling.
10/20/2022 • 20 minutes, 57 seconds
Samuel Doe
Da Samuel Doe kom til makten i det vestafrikanske landet Liberia, gjorde han det på klassisk diktatorvis - gjennom et statskupp. Til tross for lovnader om demokrati, ble de neste årene likevel preget av utrenskninger, og valgfusk. Når det gjelder sistnevnte skal Doe for øvrig ha fått hjelp av den spirituelle rådgiveren sin, en 14-åring som senere ble kjent som general Butt Naked. Og når dette er rådgiverne du velger å omgi deg med, er det jo en viss fare for at du kommer til å gå på en skikkelig smell før eller senere…
10/13/2022 • 21 minutes, 49 seconds
Kjell Eugenio Laugerud Garcia
Hvor mange norske byer tror du har produsert en mellom-amerikansk diktator? Overraskende nok er svaret mer enn null. På 1970-tallet ble nemlig det lille landet Guatemala styrt med jernhånd, av en diktator som stammet fra vårt kjære Norge. Dette er historien om El presidente de Guatemala, Kjell Eugenio Laugerud Garcia.
10/6/2022 • 24 minutes, 30 seconds
Turkmenbasji: Mannen av gull (2:2)
Saparmurat Nijazov (Turkmenbasji), knuser all opposisjon og bruker Turkmenistans enorme gassreserver som sin private lommebok. Han bygger luksuriøse symbolbygg og utgir boken Ruhnama – en nasjonal bibel som inneholder alt fra propaganda til uhemmet selvskryt og kostholdsråd. Boken blir skolepensum og likestilles med Koranen. Forbud mot skjegg, ballett og musikk er bare noen av de absurde lovene som Nijazov innfører. Men hans utagerende og uforutsigbare lederskap gir grobunn for skjulte planer om et attentat. Resultatet av denne attentatplanen vil avgjøre det turkmenske folkets fremtid.
9/29/2022 • 18 minutes, 51 seconds
Turkmenbasji: Gutten fra ruinene (1:2)
Saparmurat Nijazov, også kjent som Turkmenbasji, videreførte et totalitært og undertrykkende regime i Turkmenistan etter Sovjetunionens fall. Han var beryktet i verdenspressen for sin ekstravagante pengebruk og innføringen av absurde lover og regler, samt oppføringen av en roterende gullstatue av seg selv. I denne første delen av to får du høre hvordan Nijazov gikk fra å være et foreldreløst barnehjemsbarn til å bli den eneveldige makthaveren i landet med klodens fjerde største naturgass-forekomster. Smiger, strategi og en god dose flaks la grunnlaget for et narsissistisk regime som verden knapt har sett maken til.
9/22/2022 • 16 minutes, 2 seconds
Jean Claude "Baby Doc" Duvalier (2:2)
I del 2 av historien om det korrupte Duvalier-dynastiet på Haiti, skal vi høre om hvordan Papa Doc omsider ble valgt til president på livstid. Var det noen som sa valgfusk? Vi skal også høre om hvordan den ydmyke diktatoren sidestilte seg selv med tradisjonelle voodoo-ånder, Gud og Jesus Kristus. I motsetning til andre guder led imidlertid Papa Doc av diabetes, noe som etter hvert gjorde at han måtte overlate makten til den hakket mer sjenerte sønnen, Baby Doc.
9/15/2022 • 20 minutes, 51 seconds
Francois “Papa Doc” Duvalier (1:2)
Hva gjør du egentlig dersom en av de politiske rivalene dine forvandler seg til en hund? Dette er selvfølgelig ikke et spørsmål de fleste av oss støter på i hverdagen. Men som vi skal høre, ble det en meget aktuell problemstilling for Haitis diktator, François “Papa Doc” Duvalier. Merkelige ting kan tross alt skje når man blander diktatur og voodoo…
9/8/2022 • 22 minutes, 45 seconds
Than Shwe
Gjennom 19 år stod General Than Shwe i spissen for militærjuntaen i Myanmar, som ofte har blitt omtalt som et av verdens verste diktaturer. Gjennom tiden som landets diktator bemerket Than Shwe seg både for sine brutale midler mot demokratiforkjempere, så vel som for sine til tider bisarre innfall. Han vurderte blant annet å kjøpe fotballklubben Manchester United, i tillegg til at han skal ha beordret byggingen av en ny hovedstad på anbefaling av en astrolog.
9/1/2022 • 27 minutes, 1 second
Ngo Dinh Diem (2:2)
I andre del av historien om den sør-vietnamesiske diktatoren, Ngo Dinh Diem, skal vi høre om hans blodige fall. Først skal vi imidlertid innom flere dramatiske hendelser. Vi skal blant annet ta for oss hvordan en av Diems lesestunder ble avbrutt av en bombe, og ikke minst får vi høre om hvordan det gikk da diktatorens bror, Ngo Dinh Nhu, bestemte seg for å likvidere en fisk.
8/25/2022 • 26 minutes, 46 seconds
Ngo Dinh Diem (1:2)
Ngo Dinh Diem var Sør-Vietnams autoritære president mellom 1955 og 1963. Samtidig som han brant pornoblader og offentlig dedikerte landet sitt til Jomfru Maria, gjorde den strengt katolske diktatoren seg overraskende nok også bemerket for korrupsjon og nepotisme. I den første av to deler av sporer vi Diems lange vei mot makten, i det vi tar oss fra barndommen hans på en bondegård og frem til opprettelsen av et såkalt “demokratisk enmannsstyre” i Sør-Vietnam.
8/18/2022 • 30 minutes, 52 seconds
Idi Amin
Idi Amin dukker ofte opp i toppen av lister over historiens mest stormgannsgale og brutale diktatorer. I løpet av åtte år som Ugandas ubestridte leder, utsatte han sitt eget folk for en voldsbølge uten like. Han sørget også for å gi seg selv titler som grenset til det fullstendig absurde. Dette er historien om diktatoren som blant annet kalte seg selv Lord of All the Beasts of the Earth.
8/11/2022 • 28 minutes, 19 seconds
Fidel Castro (2:2)
I del 2 av historien om Cubas leder, Fidel Castro, går vi gjennom Fidels 47 år ved makten. Du vil blant annet få høre om den dramatiske Kubakrisen, som brakte verden nær en full atomkrig. Andre ting som står på dagsordenen er Fidels inntreden i Guinness Rekordbok, og noen av de 638 attentatplanene som ble klekket ut mot ham. Ikke minst skal vi stifte nærmere bekjentskap med den legendariske kua, Ubre Blanca.
8/4/2022 • 32 minutes, 22 seconds
Fidel Castro (1:2)
I første del av historien om Cubas leder, Fidel Castro, får du høre om Fidels dramatiske vei til makten. Vi tar oss gjennom oppveksten hans på en plantasje, hans tid som jusstudent og politisk aktivist, og årene som revolusjonær geriljaleder. På veien støter vi på en viss argentiner ved navn Che Guevara, før vi også finner ut hvorfor Fidel bestemte seg for å anlegge det berømte skjegget sitt.
7/28/2022 • 34 minutes, 19 seconds
Enver Hoxha
I løpet av 40 år omformet Albanias hersker, Enver Hoxha, landet sitt til å bli et av verdens mest bisarre steder. Hoxhas diktatur ble preget av en rekke stormannsgale og absurde påfunn, der han blant annet sørget for å forby skjegg. Ikke minst gjorde han Albania til det landet verden som i dag har flest bunkere per innbygger. Vi gir deg hele den absurde historien om en av historiens galeste diktatorer.
7/21/2022 • 29 minutes, 21 seconds
Benito Mussolini (2:2)
I andre og siste del av historien om Benito Mussolini tar vi oss fra 1925 til 1945. I løpet av disse 20 årene nådde diktatoren høyden av sin makt, før han deretter gjennomgikk et av historiens mest dramatiske fall. I fortellingen vår får du høre om Mussolinis forsøk på å gjenskape Romerriket, hvorfor han var “mannen som aldri sov”, og du får vite hvorfor han på ren trass invaderte Hellas. Vi skal også innom Mussolinis erobring av fotballverdenen, hans forsøk på å lure en berømt amerikansk forfatter ved hjelp av en ordbok, og ikke minst to pinlige møter med Mussolinis største fan, Adolf Hitler.
7/14/2022 • 34 minutes, 58 seconds
Benito Mussolini (1:2)
Benito Mussolini var avisredaktøren som ble Il Duce - Italias diktator. I dag regnes han som fascismens grunnlegger. I løpet av hans tid med makten omformet Mussolini det italienske samfunnet, og han forsøkte etter hvert å gjenskape sin egen moderne utgave av Romerriket. I denne første av to deler om Mussolini skal vi høre om hans tidlige liv, der Mussolini var journalist og mislykket romanseforfatter. Ikke minst skal vi også høre om hvordan han kom til makten.
7/7/2022 • 21 minutes, 37 seconds
Augusto Pinochet
Augusto Pinochet var generalen som i 1973 kuppet til seg statsmakten i Chile, gjennom et av historiens mest dramatiske statskupp. I løpet av årene Pinochets regime varte ble tusenvis av chilenere deretter torturert og fengslet. Dette er historien om diktaturet som representerte et av de mørkeste kapitlene i Sør-Amerikas historie.
6/30/2022 • 28 minutes, 46 seconds
Saddam Hussein (2:2)
I andre og siste del av historien om Iraks diktator Saddam Hussein skal vi høre om Golfkrigen i 1990-91, da USA for første gang gikk til krig mot Irak. Deretter beveger vi oss gjennom 90-tallet, og møter Saddams to blodtørstige sønner Uday og Qusay. Vi skal også høre om Saddams korte karriere som romanse-forfatter, som ble avbrutt av den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.
6/23/2022 • 22 minutes, 9 seconds
Saddam Hussein (1:2)
Saddam Hussein var en av de mest notoriske diktatorene i moderne tid. Mellom 1979 og 2003 styrte han Irak med jernhånd. De som truet hans posisjon innad i landet ble brutalt fjernet. Saddam drømte også om å utvide Iraks grenser. Derfor startet han en av de mest brutale krigene Midtøsten har sett i nyere krig, da han angrep Iran på 1980-tallet.
6/16/2022 • 25 minutes, 59 seconds
Pol Pot
Pol Pot var leder av Kambodsja, mellom 1976 og 1979. Innad i landets kommunistparti, Røde Khmer, ble han kjent som “Bror nummer 1”. I dag huskes Pol Pot for å ha gjennomført et av 1900-tallets mest brutale folkemord, som tok livet av opp til 2 millioner mennesker.
6/9/2022 • 29 minutes, 3 seconds
Muammar al-Gaddafi
Muammar al-Gaddafi var Libyas ubestridte leder, fra 1969 til sin død i 2011. Han har blitt husket som en av de mest notoriske diktatorene i nyere tid. Gjennom sin personlige kontroll over Libyas oljerikdommer, skal han blant annet ha vært verdens rikeste mann da han døde. Vi gir deg hele historien, om ørken-nomaden som hersket over Libya med jernhånd, i 42 år.