Winamp Logo
De week van Kee Cover
De week van Kee Profile

De week van Kee

Dutch, Political, 4 seasons, 203 episodes, 2 days, 8 hours, 13 minutes
About
Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde nemen je mee naar de achterkamertjes, stellen je voor aan de belangrijkste spelers en geven je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof.
Episode Artwork

De Week van Kee heeft groot nieuws!

Peter Kee en Patrick Lodiers vertellen het grote nieuws: de podcast gaat verhuizen! Namelijk, vanaf vandaag is De Week van Kee te beluisteren onder 'De Nieuws BV Politiek'. Op dat kanaal vind je namelijk alles wat jouw politieke hartje begeert: De Week van Kee, Kee & Van Jole en al het andere politieke nieuws wat De Nieuws BV jou dagelijks brengt. Dus: abonneer je op De Nieuws BV Politiek!
5/23/20221 minute, 27 seconds
Episode Artwork

#167 - Baudet wilde vragen naar verband etniciteit van rechters en uitspraken

Afgelopen maandag hield de Tweede Kamer een hoorzitting over de rechterlijke macht. FVD-leider Thierry Baudet zette het thema 'dikastocratie', de doorgeschoten macht van de rechters, op de agenda. Aanleiding was onder meer de verstrekkende Urgenda-uitspraak over het klimaatbeleid. Bij de voorbereiding van de hoorzitting wilde Baudet deskundigen ook vooraf vragen of zij een verband zagen tussen uitspraken en politieke gezindheid, het IQ, het geslacht. etniciteit of de hormoonspiegel van rechters. Andere leden van de voorbereidende werkgroep van parlementariërs waren tegen. De vragen zijn niet voorgelegd. Over die vragen van Baudet en de vraag of de rechterlijke macht is doorgeschoten spreken we met rechtsgeleerde en FVD-senator Paul Cliteur, na een reconstructie van Merel Ek en Joost Bekendam.
3/13/202017 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#115 - D66 hekelt 'boekhoudersbenaring' van Rutte

In Brussel slaat premier Rutte met de vuist op tafel: hij wil geen cent extra betalen aan de Europese Unie. D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is niet blij met die 'boekhoudersbenadering'. Hij vreest dat Nederland langzaam 'zijn goodwill' verspilt in Europa. Dat zou Nederland in de vingers kunnen snijden bij herzien van de landbouwsubsidies van de EU. Die kosten nu zo'n een derde van het EU-budget. Politiek redacteur Peter Kee bespreekt het met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, na een reconstructie van politiek redacteur David van der Wilde en John van Dellen.
3/6/202017 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#114 - Waarom de CDA-top geen lijststrekkersverkiezing wil

Ruim een jaar speculeerden media erop los: wie gaat meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap bij het het CDA? Minister van Financiën Wopke Hoekstra, vicepremier Hugo de Jonge of misschien CDA-kroonprinses Mona Keijer? Die vraag blijft staan, maar de partijtop wil af van interne verkiezingen. Over de reden maakten politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam een reconstructie. Met voormalig CDA-politicus Henk Bleker praten we door. Onder meer over 'de nieuwe Ruud Lubbers'.
2/22/202018 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#112 - Is de ambtenaar de nieuwe politieke zondebok?

Tot afschuwen van premier Rutte krijgen ambtenaren steeds vaker de schuld bij overheidsfalen. Dat was te zien bij de kindertoeslagenaffaire, maar ook toen uitlekte dat informatie over asielzoekers werd weggehouden voor de Tweede Kamer. Wie die fouten precies veroorzaakt blijft vaak een mysterie. Gaven politici nu het bevel? Of was er echt sprake van een ambtelijke misser? Sinds 1998 mogen ambtenaren niet zonder toestemming publiekelijk van zich laten horen. Dat bepaalde premier Kok toen in de 'oekaze van Kok'. Waarom die oekaze er kwam en welke gevolgen die heeft, reconstrueerden Peter Kee en Joost Bekendam. Ook spreken we met oud-topambtenaar en hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen, die de oekaze veel te streng vindt.
2/10/202018 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#111 - Staatswiet, komt het of niet?

Het is een van meest opvallende plannen van dit kabinet: een wietexperiment. Inmiddels is dit kabinet jaren aan de macht, maar ligt de staatswiet nog niet in de schappen. Hoe komt dat? En hoe staat het uberhaupt met dat bijzondere voornemen? Peter Kee zocht het uit en praat erover na met Kathelijne Buitenweg.
1/31/202014 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#110 - Maatschappelijke diensttijd is een hoofdpijndossier

Het is een kroonjuweel van het CDA, maar een rotte kies voor coalitiepartners VVD en D66: de maatschappelijke diensttijd. Donderdagavond pleitte CDA-voorman Pieter Heerma weer eens voor een verplichte maatschappelijke diensttijd. Maar hoe staat het eigenlijk met de maatschappelijke diensttijd zoals die nu wordt ingevoerd? Peter Kee legt het je uit en Michel Rog geeft zijn optimistischer analyse.
1/24/202017 minutes, 1 second
Episode Artwork

#109 - Kan Wouter Bos een succes maken van Invest-NL?

Nederland heeft weer een staats-investeringsbank: Invest-NL. Die moet de groene economie aanjagen en soelaas bieden voor ondernemers die maar geen geld los kunnen trekken bij de bank. Het plan ontstond voor zo'n bank zo'n drie jaar geleden, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. Die bank zou alleen tientallen miljarden groot zijn door een fusie uit tal van investeringspotjes en -plannen die de overheid dat niet heeft. Die fusie ging niet door en daarom is de vraag: Kan Invest-NL met strenge voorwaarden en minder geld wel een succes worden? Dat en meer bespreken we met de kersverse CEO van Invest-NL en oud-minister van Financiën Wouter Bos.
1/17/202017 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#108 - Migratie als campagnemotor

Stilletjes en heel langzaam starten de campagne motoren. 2020 staat in het teken van 2021, althans in Den Haag. Politieke partijen maken zich op voor een verkiezingsjaar. Dat merk je de laatste tijd omdat één woord steeds weer valt: Migratie. Peter Kee legt uit hoe dat zit en het Haagse fenomeen, CDA-historicus PG Kroeger stelt dat het begip migratie steevast verkeerd wordt uitgelegd.
1/10/202017 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#107 - Rutte vs. Hoekstra: De slag om de visie

Jarenlang vonden Rutte en zijn VVD 'visie' maar een vies woord. Maar nu uitdager Wopke Hoekstra van het CDA steeds vaker opduikt met visionaire verhalen over de lange termijn, de middenklasse en Hoekstra vergezichten schetst, moet de VVD oppassen dat het die thema's niet laat kapen door het CDA. Precies zoals Rutte 10 jaar geleden deed bij zijn CDA-voorganger Balkenende. Met VVD-campagneleider Sophie Hermans praten we over de angst voor Wopke en de visie van Rutte en de VVD, na een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.
1/3/202018 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#106 - Heeft de polder nog toekomst?

Bouwers, boeren, klimaatdemonstranten en leraren. In weinig jaren waren er zoveel demonstraties als in 2019. Zelfs de ondernemers en werkgevers stonden op het Malieveld. Coalitiepolitici houden bezwaren tegen kabinetsbeleid niet altijd voor zichzelf. Lukt het nog om stabiele akkoorden te sluiten in de poldertraditie van ons land? Dat bespreken we met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland.
12/20/201915 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#105 - Kroonprins Dijkhoff (?)

Van gedoodverfd troonopvolger tot leider met een smetje, het is verhaal van Klaas Dijkhoff. Hoe kon de liberale leider zo snel afzakken? Onze politieke redactie zocht het uit. Voormalig VVD-spindoctor Henri Kruithof deelt zijn analyse over Rutte, Dijkhoff en mogelijke andere opvolgers.
12/13/201916 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#104 - De vaak gehoorde ongehoorden

De omroep in spe ON probeert zich een weg te banen naar het omroepbestel. Een deel van de Nederlanders zou namelijk 'nog niet gehoord worden'. Een klacht die redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam bekend in de oren klonk. Ze zetten de geschiedenis van de 'ongehoordheid' op een rijtje. Met voormalig spindoctor van Pim Fortuyn en Rita Verdonk Kay van de Linde bespreken we hoe Fortuyn ook eerder probeerde de ongehoorden aan te spreken.
12/6/201915 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#103 - Zo ontstonden de politietekorten

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en ga zo maar door. Eigenlijk het hele land komt agenten tekort. Hoe kan dat? Peter Kee zocht het uit en kwam erachter dat die problemen al ruim een decennium voorspeld werden. CDA-politicus Chris van Dam legt vervolgens uit dat terugkijken zinloos is. Hij heeft liever dat er naar oplossingen gezocht wordt.
11/29/201918 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#102 - De Losse Eindjes van Hawija

Nog altijd is er geen duidelijkheid over het bombardement op Hawija. Wie wist er wanneer hoe erg het daar is mis gegaan? Over die vraag debatteert de Kamer volgende week. Wat we tot nu toe weten en welke vragen er nog zijn, is handig op een rijtje gezet door onze politieke redactie. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks reageert.
11/22/201916 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#101 - Zo verkoopt Mark Rutte de snelheidsverlaging naar 100 km/u

Het is geen leuke week voor de VVD, want de maximumsnelheid gaat terug naar 100 km/u op de snelweg. Daarmee levert de partij een oude belofte in om de woningbouw op gang te brengen. Ondertussen doet de partij er alles aan om de maatregel uit te leggen aan de achterban. En dat kan premier Rutte als een van de besten, reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam. Oud VVD-parlementariër Ton Elias gaat in op de vraag hoe lang dat nog goed kan gaan.
11/15/201917 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#100 - CU-leider Segers: 'IS'ers terugnemen die Turkije uitzet'

"Als Turkije IS’ers straks bij ons consulaat op de stoep zet, dan kan het niet anders dan dat we mensen terugnemen en hier berechten". Dat zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in De Week van Kee. Segers is te gast om te praten over de nieuwe koers die te partij wil inslaan op het terrein van migratie. Vanavond houdt de partij een speciale bijeenkomst onder de naam 'grenzen aan gastvrijheid'. De partij zoekt al decennia naar een juiste balans. Peter Kee, Joost Bekendam en Merel Ek zetten met John van Dellen die geschiedenis op een rijtje in een reconstructie.
11/8/201919 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#99 - Hoe reageert de PvdA op de klimaatonvoldoende voor het kabinet?

Terwijl het kabinet worstelt met het oplossen van de stikstof- en PFAS-crisis, krijg het ook nog een onvoldoende voor het klimaatakkoord. Volgens berekeningen van het PBL is dat akkoord waarschijnlijk niet genoeg om de klimaatdoelen van het kabinet te halen. Met PvdA-leider Lodewijk Asscher bespreken we wat er nu moet gebeuren. Dat opnieuw onderhandelen niet gemakkelijk gaat worden blijkt uit de moeizame totstandkoming van het klimaatakkoord. Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen reconstrueren hoe dat verliep.
11/1/201916 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#98 - Hennis: IS-kinderen moeten terug naar Nederland

In de Week van Kee wordt de nieuwe chaos in Syrië besproken met Speciaal Vertegenwoordiger van de VN in Irak Jeanine Hennis. Hennis vindt onder andere dat de kinderen van Nederlandse IS-strijders zo snel mogelijk terug moeten naar Nederland. Ook denkt Hennis dat het berechten van Nederlandse Syriëgangers in de regio niet haalbaar is.
10/25/201918 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#97 - Kan Rutte III rekenen op Van Haga?

De coalitie heeft geen meerderheid meer in de Tweede Kamer sinds het gedwongen vertrek uit de VVD van Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Als de hele oppositie tégen voorstellen van de regering stemt, halen ze het niet. Of dat ook gaat gebeuren is de vraag. Van Haga belooft alle maatregelen uit het regeerakkoord te steunen, maar trekt op andere punten zijn eigen plan. Hoe gevaarlijk is dat voor het kabinet? Met wie wil hij samenwerken en hoe gevaarlijk is dit voor Rutte III? Dat bespreken we met Wybren van Haga na een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam, Merel Ek en John van Dellen.
10/18/201916 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#96 - 'Er komt geen Nederlandse DEA'

Er komt geen aparte organisatie of 'Nederlandse DEA' voor drugsbestrijding. Dat bevestigen bronnen uit de coalitie, politie en OM aan De Nieuws BV. Ministervan Justitie Grapperhaus kondigde zo’n speciale organisatie nog aan kort na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. In de Week van Kee reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam het proces achter de schermen rond de oprichting van een narcoticabrigade. Met Tweede Kamerlid en oud-officier van Justitie Maarten Groothuizen (D66) bespreken we hoe het ondermijingsprobleem zo groot heeft kunnen worden en of legalisering een rol kan spelen bij de oplossing van het probleem.
10/11/201917 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#95 - 'Opvolger Thieme kiezen via referendum'

De Partij voor de Dieren moet een nieuwe lijsttrekker kiezen via een ledenreferendum. Dat wil mede-oprichter van de partij en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Niko Koffeman. Het opstappen van partijleider Thieme, de kritiek op het democratisch gehalte van de partij en de toekomst bespreken we met hem en politiek redacteur Peter Kee.
10/4/201919 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#94 - Zit er schot in het islamdebat?

Achttien jaar geleden gaf Frits Bolkestein de eerste grote aanzet voor een debat over de islam in Nederland. In een geruchtmakend opiniestuk in De Volkskrant stelt hij dat 'de wereld van de islam een gespannen verhouding heeft met zijn omgeving'. Voor een succesvolle integratie van moslims in Nederland moeten zij daarom tenminste een aantal fundamentele basiswaarden onderschrijven: de scheiding van kerk en staat, de gelijkheid van man en vrouw en de vrijheid van meningsuiting. Wat heeft dat debat 18 jaar na dato opgeleverd? Deze week maakten verschillende auteurs de balans op van het islamdebat in het nieuw verschenen boek 'Wordt het nog wat met het islamdebat?'. Wij blikken terug en vooruit met Bolkestein zelf aan de hand van een reconstructie van Joost Bekendam en John van Dellen.
9/27/201917 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#93 - 'Henk Otten praat met de regering'

Een grote botsing tussen Rutte en de oppositie bleef uit over de plannen rond Prinsjesdag. Hoe denkt 's lands jongste oppositiepartij daarover, de Groep van ex-FVD'er en senator Henk Otten? Naar eigen zeggen gaat het politieke werk hem goed af in de Eerste Kamer, en drinkt hij al koffie met de regering. Joost Bekendam en John van Dellen reconstrueerden een politieke week vol liefde en harmonie. Senator Henk Otten reflecteert op de debatten, de rol van voormalig strijdmakker Thierry Baudet en op zijn eigen toekomst. Want wat is Ottens 'unique selling point'?
9/20/201918 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#92 - 'Het Wopkefonds groter dan 50 miljard'

Vlak vóór Prinsjesdag staat er een mega lek in de krant: er komt een miljardenfonds voor extra investeringen. Juist nu het goed gaat met de economie, zal de staat daardoor meer geld uitgeven. En dat is een trendbreuk met jarenlang zuinig omgaan met de schatkist. Hoe dat fonds er toch kwam, wiens idee het is, en of het goed of slecht afstraalt op het imago van minister van Financiën Wopke Hoekstra, bespreken we met Peter Kee en CDA-senator Niek Jan van Kesteren, na een reconstructie van Peter Kee en Joost Bekendam.
9/13/201917 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#91 - Komt Wilders er ooit weer bovenop?

De PVV viert driedubbel feest vandaag. Partijleider Wilders is jarig, de partij stijgt weer in de peilingen en deze week is het 15 jaar geleden dat Wilders voor zichzelf begon na een vertrek uit de VVD. Tegelijkertijd is 2019 een belabberd jaar voor de partij, mede door het succes van Forum voor Democratie. Dus is nu de vraag: Komt Wilders er ooit weer bovenop? Dat bespreken we met Sam van Rooy, oud-medewerker van Wilders en tegenwoordig lid van het Vlaams Parlement.
9/6/201916 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#90 - De vele redders van onze democratie

Komend politiek jaar zet de Tweede Kamer zijn tanden zetten in een van de taaiste onderwerpen uit de parlementaire geschiedenis: vernieuwing van de democratie. Dat is hard nodig, concludeerde een staatscommissie al. zij schreven een vuistdik rapport vol suggesties. Daarnaast zullen politici ook met eigen wensen komen. Vandaag is partijleider Henk Krol van 50Plus de eerste die ze uit de doeken doet. Peter Kee en Joost Bekendam laten zien dat velen Henk Krol voor gingen, maar vrijwel altijd zonder succes.
8/30/201916 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#89 - Hoe de stikstofcrisis ontstond

Het politiek jaar is nog niet begonnen of het eerste hoofdpijndossier steekt al de kop op: het stikstofvraagstuk. Een reconstructie van hoe dat probleem ontstond en D66-Kamerlid Tjeerd de Groot komt met zijn oplossingen op de proppen.
8/23/201918 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#88 - Zo herken je een complottheorie

De wereld is in de ban van de Epstein-zaak, dus wordt er volop gespeculeerd over mogelijke complotten en samenzweringen. Maar waarom eigenlijk? En geloven we in Nederland ook in dat soort theorieën? Politiek redacteur David van der Wilde zocht het uit en maakte een handboek "Hoe herken ik een samenzweringstheorie?" Maarten Reijnders schreef het boek Complotdenkers en legt uit waarom we complotten zo spannend vinden.
8/16/201918 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#87 - De Mercosurdeal, top idee! Of niet?

Het IPCC-rapport is duidelijk: we moeten anders met ons voedsel en landbouw omgaan. Tegelijkertijd worden de laatste loodjes gelegd aan een handelsakkoord tussen de Mercosur en de EU. Botst dat niet? VVD-Kamerlid Wybren van Haga vindt van niet.
8/9/201918 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#86 - Is de boerkaban symboolpolitiek?

Na een volle week in de ban van het boerkaverbod, blikt De Nieuws BV terug. Waar kwam die wet vandaan? En is het meer dan een verkapte anti-islam-maatregel? Een politieke reconstructie met napraat van Arend-Jan Boekestijn.
8/2/201917 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#85 - Hoe de top van Forum voor Democratie in gevecht raakte met zichzelf

'Poging tot fraude!', 'smaad! De Verwijten tussen FvD-partijleider Thierry Baudet en ex-penningmeester Henk Otten vliegen over en weer. In april barstte de bom al eens bij het voormalige leiderskoppel van de partij runde, maar toen werd de ruzie gesmoord. Nu, midden in bloedhete zomer, proberen Baudet en de partijleiding zich alsnog van Otten te ontdoen. Het resultaat: een flink moddergevecht. Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen reconstrueren hoe dat heeft kunnen gebeuren. Ook Binnenhof-veteraan en Jan Nagel laat zijn licht schijnen op de zaak.
7/26/201916 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#84 - De breuk binnen de Partij voor de Dieren

Voor de buitenwereld kwam het vertrek van Femke Merel van Kooten als een totale verrassing. Achter de schermen broeide het al langer bij de Partij voor de Dieren. In gesprek met Patrick Lodiers en politiek duider Peter Kee geeft ze tekst en uitleg over haar besluit om als zelfstandig Kamerlid verder te gaan.
7/19/201916 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#83 - Hoe het kabinet hoopt te winnen van de drugsmaffia

Het is festivalseizoen en dat maakt niet iedereen vrolijk. Volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus draaien festivals bijna meer drugsomzet voor cirminelen dan muziek. Hij wil daarom een einde aan pillenslikkende en lijnensnuivende menigten. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der wilde trokken naar het slagveld van de Nederlandse 'war on drugs' voor een rapportage. Burgemeester Paul Depla van Breda vertelt wat hij vindt van de plannen.
7/12/201916 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#82 - Het jaar van Jetten

Het jaar zit er op, het reces komt er aan. Een mooi moment voor een terugblik op het jaar van Rob Jetten. De D66-leider is inmiddels een household name in het Haagse, maar wat voor jaar was het voor hem? Onze politieke redactie maakte een audio-verhaal en praat na met de fractievoorzitter zelf.
7/5/201917 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#81 - Wiebes is een klimaattovenaar

Eigenlijk werd hij met een onmogelijke missie op pad gestuurd. Maar minister Wiebes weet vanmiddag toch een konijn uit de hoge hoed te toveren. Als politieke Harry Potter goochelde hij zijn weg naar een klimaatakkoord. Onze politieke redactie vatte samen hoe dat ging. Waarom GreenPeace daar niet per se gelukkig mee is legt Faiza Oulahzen uit.
6/28/201915 minutes, 1 second
Episode Artwork

#80 - Is premier Rutte opeens links?

Vol verbazing waaide het stof op aan het Binnenhof. Premier Rutte sprak het bedrijfsleven vermanend toe over de loonontwikkeling en eiste meer geld voor werknemers. Zo niet, dan kan hij geplande lastenverlichting voor bedrijven zomaar intrekken. Helemaal nieuw voor Rutte is zijn die linkse lentekriebels niet, reconstrueren Joost Bekendam, Hans van Waas en John van Dellen. Of de top van het bedrijfsleven zich een beetje aangesproken voelt, bespreken we met Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren.
6/21/201915 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#79 - Kon Opstelten zich bemoeien met de vervolging van Wilders?

Verdwenen notulen, stukken die koste wat kost geheim moeten blijven en antwoorden die niet kloppen. Het ministerie van Justitie slaagt er maar niet in verhalen van tafel te krijgen dat minister Opstelten zich bemoeide met de vervolging van PVV-leider Wilders. Politiek redacteur Peter Kee zocht met Joost Bekendam uit hoe onafhankelijk het Openbaar Ministerie eigenlijk is en spreekt erover na met hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert.
6/17/201914 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#78 - Zo leerde Rutte sorry zeggen

Na wéér een zware aardbeving in Groningen en het tragisch trage verloop van de versterkingsoperatie, volgde deze week een uitgebreid excuus van de premier. 'Ikzelf vind het verschrikkelijk wat er in Groningen is gebeurd', zei hi tegen de Groningers. Maar, gaf hij toe, misschien had hij dat eerder moeten doen. Waarom Rutte daar zo lang mee wacht en hoe hij sorry heeft leren zeggen, onderzoeken Peter Kee en Joost Bekendam. Ook Jan Driessen, oud-adviseur van Rutte, is te gast
6/7/201915 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#77 - De perfecte politieke karaktermoord

Bij Groenlinks kleeft de modder nog aan de muren na het vertrek van Tweede Kamerlid Zihni Özdil. Volgens partijleider Klaver zou hij niet functioneren. Partijgenoten spraken anoniem zelfs over drankgebruik. Ongebruikelijk in Den Haag, want vuile was blijft meestal binnen boord. Al was het maar omdat karaktermoord de dader vaak duur komt te staan, zo reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. Ook Julia Wouters is te gast. zij is de voormalig rechterhand van Lodewijk Asscher. Haar vragen we hoe dit te voorkomen was geweest.
5/31/201918 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#76 - Achter de schermen bij het Rutte-Baudet-debat

Het was het meest besproken debat van de afgelopen verkiezingen; Rutte en Baudet in de Rode Hoed. Er was al volop discussie over hoe dit debat tot stand kwam. Maar wat nog niet helemaal duidelijk was, is wat er achter de schermen gebeurde. Politiek redacteur Peter Kee maakte het allemaal mee en vertelt het je uit eerste hand.
5/24/201917 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#75 - Het wisselwonder bij het CDA

Noem het opvolgeritis of leiderschapsjeuk: Het CDA is er in zijn bijna veertigjarige bestaan nog nooit in geslaagd om een leiderschapswissel soepel te laten verlopen. Tot nu. Na de desastreuze samenwerking met de PVV, bracht Sybrand Buma rust in de partij. Gisteravond maakte hij zijn vertrek bekend, nadat hij officieel voorgedragen is als burgemeester van Leeuwarden. Al maanden zeggen ingewijden dat Buma bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker meer zal worden. Mogelijke opvolgers als minister van Financiën Hoekstra en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge profileren zich bovendien al uitvoerig in de media. Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen zetten vorige voorman wissels op een rijtje en laten zien waarom die op een ramp uitlopen. Voormalig staatssecretaris en spindoctor Jack de Vries vertelt wat hij ziet als Buma's verdiensten.
5/17/201916 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#74 Hoe verder met de linkse samenwerking?

De SP trapte de verkiezingscampagne af met een vliegende tackle op strottenhoofdhoogte. Gevolg? Boze reacties, geïrriteerde SP-leden en een teleurgestelde Lodewijk Asscher. Direct doemt ook de vraag op; wat blijft er over van de linkse samenwerking? Partijvoorzitter Ron Meyer praat na.
5/10/201918 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#73 De Tweede Kamer en integriteit

In-te-gri-teit: Het is een beetje de femme fatale van het Binnenhof. Om de haverklap komt er een Kamerlid in opspraak. Toch is de Tweede Kamer huiverig voor strengere integriteitsregels. Waarom dat zo is hoor je in een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen en in een gesprek met integriteitsexpert Hans Groot van het CAOP.
5/3/201915 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#72 Hoe kon Otten zichzelf belonen?

De voormalig penningmeester van Forum voor Democratie zou zichzelf vaker geld hebben toegeschoven. Dat zegt Arthur Legger tegen De Nieuws BV. Tot begin vorig jaar was Legger nauw betrokken was bij de partij en was hij onder meer kandidaat was voor de Tweede Kamer. Legger heeft een aantal betalingen ook met leden van de kascommissie onderzocht en hij zegt Baudet op de hoogte te hebben gebracht in maart 2018. De transacties waren volgens Legger niet illegaal, "maar de vraag is: is het oorbaar?" Politiek redacteuren David van der Wilde, Peter Kee en John van Dellen zetten in een reconstructie de wegen van Otten op een rijtje.
4/26/201919 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#71 De Kamer is geen baas in eigen huis

Jaren was het stil rond de verbouwing van het monumentale Binnenhof. Tot er begin dit jaar ongenoegen uitlekte naar de kolommen van het AD. Kamerleden zouden ontevreden zijn met verbouwingsplannen van architecten. Alleen is nu de vraag: Wie gaat die slag winnen? Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen gingen op zoek naar het antwoord en ontdekten dat de Kamer niet eens over de aanstelling ging van de architect. VVD-Kamerlid Jan Middendorp volgt het gekrakeel met argusogen en proces weer op de rails wil krijgen.
4/19/201915 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#70 Wat wil Forum voor Democratie nu met de Nexit?

Wil Forum voor Democratie in alle gevallen één Nexit? Partijleider Thierry Baudet zegt al jaren van wel. Toch lieten partijgenoten Henk Otten en Derk Jan Eppink de afgelopen maanden een afwijkend geluid horen. Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen zetten op een rijtje hoe het Nexit-standpunt van Forum heeft 'gezwabberd'. Lijsttrekker Derk Jan Eppink reageert in de studio. 'Als we het Europese parlement afschaffen, dan ga ik weer naar huis.'
4/12/201918 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#69 Is het bedrijfsleven de baas over Rutte III?

Rutte III houdt grote bedrijven graag te vriend, blijkt ook deze week: een extra CO2-belasting mag bedrijven niet teveel gaan raken. Er ontstaat alleen ophef als die toezegging uitlekt, want het parlement en de pers weet van dat voornemen niets. Nodig voor banen en belastingen, roepen kabinet en bedrijfsleven dan in koor. Maar in het beeld ligt het kabinet dan al in bed met het grootbedrijf. Net als bij de soap over de dividendbelasting. Redacteuren David van der Wilde, Peter Kee en John van Dellen zetten alle ophef op een rijtje. Of alle commotie terecht is, bespreken we met voormalig directeur van VNO-NCW en CDA-senator Niek Jan van Kesteren.
4/5/201918 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#68 Waarom we 11 miljard niet uitgeven

Het kabinet houdt ruim elf miljard euro over. In plaats van dat niet uitgegeven geld alsnog in te spenderen aan koopkrachtcadeautjes en vriendelijke extra'tjes gaat het bedrag rechtstreeks de staatsschuld in. Hoe dat zit zochten politiek redacteuren David van der Wilde en Peter Kee uit. PvdA-leider Lodewijk Asscher praat na en zegt dat hij het heel anders aan zou pakken.
3/29/201915 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#67 De VVD en de schok op rechts

Na de monsterzege van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen, , ontwaakt de VVD met een kater. Premier Rutte en de top van de VVD wist jarenlang serieuze concurrentie de kop in te drukken met een gouden formule: boven de partijen staan, meebuigen met tegenstanders en - vooral - laten zien dat zij zaken voor elkaar krijgen. Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen zochten uit waarom het toverrecept niet werkte. Voormalig VVD-topper Ton Elias gaat in of de VVD nog wel verder kan op deze weg, nu Forum voor Democratie ze rechts voorbij is via de electorale vluchtstrook.
3/22/201915 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#66 Hoe Rutte III tot een CO2-taks kwam

Vriend en vijand waren afgelopen woensdag overdonderd: premier Rutte en minister Wiebes kondigden een belasting aan op CO2, schijnbaar uit het niets. Het is een vurige wens van de oppositie, die kabinet eerder nog afhield. En die draai ging niet zonder flinke frictie, ontdekten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde. Zij maakten met John van Dellen een reconstructie. Hoe hoog de temperatuur precies opliep vertelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven in de studio.
3/15/201916 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#65 PvdA-prominent Tichelaar voelde zich 'niet meer vrij ' in de Haagse politiek

Achteraf het fractievoorzitterschap van de PvdA 'een misser'. Dat zegt PvdA-baron Jacques Tichelaar in het openhartige boek Slagkracht. In 2006/2007 speelde hij een sleutelrol bij het tot stand brengen van het laatste kabinet van Balkenende. Ook in De Nieuws BV neemt de oud-fractievoorzitter en voormalig Commissaris van de Koning geen blad voor de mond. ''Ik herkende mezelf niet meer'', zegt hij nu over het Haagse circus. ''Ik was volgepompt met passages van spindoctors, allemaal goed bedoeld.'' Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen schetsen hoe de politieke loopbaan van Tichelaar zich voor het oog van de camera voltrok.
3/8/201915 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#64 De wonderlijke wederopstanding van GroenLinks

GroenLinks lijkt definitief de grootste partij op links te worden bij de komende Statenverkiezingen. Daarmee wordt de club van Klaver heel belangrijk in het vormen van meerderheden in de senaat en daarmee voor het voortbestaan van het kabinet. Best raar, voor een club die nog niet zo gek lang geleden nog op sterven na dood leek. Onze politieke redactie maakte een reconstructie van de wonderlijke wederopstanding. Voormalig partijleider Bram van Ojik legt uit wat hij van de toekomst verwacht.
3/1/201916 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#63 'Henk de tank' mikt op zetels in de Eerste Kamer

Met een optreden bij het TV-debat van WNL staat 'Henk de tank' opeens op het podium. Henk Otten wil voor Forum voor Democratie zetels bemachtigen in de Senaat. Hoewel veel mensen hem nog niet kennen, speelt hij op de achtergrond al jaren een hoordrol in de partij. Dat reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam en John van Dellen. Met Volkskrant-verslaggever Frank Hendrickx bespreken we wie nu de echte macht heeft binnen de partij: Otten of Baudet?
2/22/201915 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#62 Buma is op weg naar de uitgang

Wopke Hoekstra, minister van Financiën en Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid lopen zich warm voor het leiderschap van hun CDA. Maar hoe zit het dan met Sybrand Buma, de man die nu aan het roer staat? Joost Bekendam, John van Dellen en Peter Kee zochten het uit. Opiniepeiler Maurice de Hond praat mee en presenteert zondag een peiling over die vraag.
2/15/201914 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#61 Hoe die Co2-heffing uit het Klimaatakkoord bleef

Het lijkt in Den Haag haast alleen nog maar over klimaat te gaan. In het oog van de storm staat nu één begrip: Co2-heffing. Economen, politici, boze burgers en geïrriteerde kranten eisen allemaal zo'n Co2-belasting. Toch staat het niet in het Klimaatakkoord. Politiek redacteuren David van der Wilde en Peter Kee reconstrueren hoe dat ging. VNCI-voorzitter Bernard Wientjes legt uit waarom het volgens hem heel logisch is dat die heffing er niet komt.
2/8/201918 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#60 Zo kwam de coalitie tot de asieldeal

Het duurde even, maar toen hadden ze ook wat. De coalitie presenteerde deze dinsdag met enige trots de nieuwe asieldeal. Politiek redacteuren David van der Wilde en Peter Kee reconstrueerden hoe dit akkoord tot stand kwam. Vervolgens legt een van de hoofdrolspelers, Joël Voordewind, uit wat die deal precies inhoudt. Het ChristenUnie-Kamerlid herhaalt nog maar eens dat wat hem betreft een nieuw onafhankelijke "Commissie Schreinende Zaken" wordt opgetuigd.
2/1/201916 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#59 Zo draaide het CDA op het kinderpardon

Is het een draai of wordt het een pirouette? In de week van Kee hoor je alles over de moves van het CDA qua kinderpardon. Na een reconstructie over de bewegingen op het Christen Democratisch Apel en de rol van prima ballerina's Buma en Van Toorenburg spreken Peter Kee en Flip Schüler over de huidige Haagse realiteit en mogelijke oplossingen voor de veroorzaakte bijna crash.
1/25/201918 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#58 Dion Graus, niet zomaar een Kamerlid

Den Haag ontwaakte uit een winterslaap deze week. Een van de paradijsvogels van het Binnenhof kwam direct vol in de spotlights te staan: Dion Graus. Het PVV-Kamerlid wordt door zijn ex-vrouw beschuldigd van geestelijke en lichamelijke mishandeling. Onze politieke redactie schetst een profiel van de opvallende volksvertegenwoordiger. Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman neemt het in een gesprek op voor zijn maatje Graus.
1/18/201917 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#57 Waarom moest Ahmad Mola Nissi dood van Iran?

Het is drie voor vijf op woensdagmiddag 8 november 2017. In Den Haag wordt een man vermoord, vlak voor zijn eigen huis. Inmiddels is duidelijk dat Iran achter de aanslag zit en het slachtoffer de dissident Ahmad Mola Nissi is. Onze politieke redactie vertelt je wie hij is en VVD-Kamerlid Sven Koopmans legt uit waarom hij vindt dat Nederland zeer kordaat optreedt.
1/11/201916 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#56 Eigen Schuld? Dikke Bult!

En toen zeiden de computers: Nee. Een verhaal over hoe een maatregel voor mensen met schulden er niet kwam door ICT problemen bij de overheid. Napraat met CDA-Kamerlid René Peters.
1/5/201915 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#55 De 50 tinten groen van Rutte

Het concept-klimaatakkoord ligt bijna op tafel. Maar, terwijl milieuclubs en de vakbond hun handen ervan aftrekken en het rommelt in de coalitie, houdt EEN man de klimaatplannen nog hardnekkig vast: Premier Mark Rutte noemt de opwarming van de aarde zelfs een bedreiging van de mensheid. Is Rutte opeens een groene bekeerling of had hij altijd al een groen hart? Dat en meer hoor je van politiek redacteuren Joost Bekendam en Peter Kee en in een gesprek met klimaatonderhandelaar en oud-PvdA-leider Diederik Samsom.
12/21/201817 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#54 De kunst van het sorry zeggen

Sorry, het spijt me, vergeef me, excusez moi, entschuldigung, scusi. Het kan dus wel; sorry zeggen. Maar excuses op een politiek podium maken, dat blijkt vaak lastig. Het is of te veel of te weinig. Daarom: Een cursus sorry zeggen van onze politieke redactie. Excuus-onderzoeker Marieke Zoodsma en politiek-redacteur Peter Kee leggen uit wanneer excuses werken voor staten en politici. Ook halen ze voorbeelden aan van succesvolle en minder succesvolle pogingen tot sorry zeggen.
12/14/201819 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#53 Den Haag en de Gele Hesjes

In Frankrijk spoken ze over straat en zijn ze super zichtbaar: De Gele Hesjes. Hier in Nederland zijn er ook fluoriserende vestjes te zien. Maar zijn het vooral de twitterati en journalisten die zeeën van geel in de straten willen zien. Lodewijk Asscher loopt in ieder geval niet met de hesjes mee.
12/7/201818 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#52 Proefballonnenparade

De VVD vierde deze week hun congres al noemen ze dat tegenwoordig een Festival. En om de sfeer te verhogen worden daar ballonnen bij van stal gehaald. Proefballonnen. Onze politieke redactie heeft een naald gevonden en leefde zich uit. Oud VVD-spindoctor Henri Kruithof legt uit dat niet iedere proefballon fout is, maar dat je ze niet om de dag kunt op laten gaan.
11/30/201814 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#51 Pensioenpaniek in de Hollandse polder

Door het klappen van het overleg tussen de staat, vakbonden en werkgevers, tikt één van de grootste tijdbommen uit de Haagse politiek voorlopig nog even door: de pensioenen. Want, om ervoor te zorgen dat er straks nog wat in de spaarpot zit voor de jongeren van nu, is een nieuwe pensioendeal nodig. Maar dat lijkt moeilijker dan ooit. Met weglopende vakbondsleden, kritische kiezers en een versplinterd politiek landschap is het sluiten van grote deals, minder makkelijk dan vroeger. De typisch Nederlandse overlegcultuur, 'de polder', dreigt door wegvallend draagvlak zelfs weg te zakken in een moeras van stilstand. Hoe dat zo gekomen is reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en Marco Hersevoort. Over de vraag aan wie dat ligt, praten we verder met voormalig CNV-topman Doekle Terpstra.
11/23/20187 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#50 Migratiepaniek over het pact van Marrakesh

Krijgen we straks te maken met hordes migranten als Nederland akkoord gaat met het migratiepact van Marrakesh? Als het ligt aan Thierry Baudet (Fvd), Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50Plus) is het antwoord daarop 'ja'. Toch zijn de afspraken volgens het pact zelf helemaal niet bindend. Waarom er dan toch zoveel ophef is, reconstrueren politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde. Daarna praten we erover door met leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet. Volgens hem dreigt migratie door 'Marrakaesh' een mensenrecht te worden, waardoor er veel meer migranten naar Nederland zullen komen. Verschillende hoogleraren en deskundigen zijn het met die redenering alleen niet eens: Er staan namelijk geen nieuwe rechten in het stuk. Volgende maand wordt het pact aangenomen door VN-landen, komende week praat de Tweede Kamer over het onderwerp.
11/16/201820 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#49 'De nucleaire optie' voor het klimaat

Kernenergie is geen optie voor het Klimaatakkoord, dat zegt Diederik Samsom in gesprek met De Nieuws BV. “Er is niemand aan tafel die daarover wil praten. Als er wel iemand is die erover wil praten is dat niemand die een kerncentrale meeneemt.” “Je kunt wel iemand aan tafel zetten die af-en-toe zegt: Kernenergie, maar daar los je niet de problemen van nu mee op” zegt Samsom. Als een van de voorzitters van de Klimaattafels heeft hij een belangrijke rol in het sluiten van een klimaatakkoord. Volgens Samsom is kernenergie niet per se verkeerd, maar het is ook geen praktische oplossing voor de problemen van nu. In de Week van Kee een overzicht van de steeds terugkerende discussie over kernenergie, gemaakt door David van der Wilde, Peter Kee en John van Dellen.
11/9/201817 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#48 Kleurplaat Cora

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft een pittige politiek weekje achter de rug. Gisteravond moest zij de Tweede Kamer uitleggen waarom zij de Stint van de weg haalde na het dodelijk ongeluk in Oss. Hoewel de oppositie pittige vragen klaar had liggen, manoeuvreerde ze zich moeiteloos door het debat. Niet gek gezien haar verleden, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.
11/2/201815 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#47 Declareert Premier Rutte wél?

Volgens premier Rutte is hij al jaren geleden 'gestopt' met declareren. Alleen als het ministerie een hotel voor hem boekt betaalt hij dat niet zelf. Etentjes of kopjes koffie? Daarvoor trekt de premier graag zelf de knip. Dat zei hij zo'n drie jaar geleden in TV-programma Jinek. Toch blijkt dat niet helemaal te kloppen, blijkt uit onderzoek van De NieuwsBV. Sinds 2012 zijn alle bonnetjes en onkosten van topambtenaren en kabinetsleden openbaar. Daaruit blijkt dat de staat in totaal zo'n 300.000 euro aan kosten betaalt heeft voor premier. Het gaat dan om vliegtickets, hotels, een paar diners met collega-premiers. Maar ook zijn lidmaatschap van perscentrum Nieuwspoort bij de Tweede Kamer én opvallend: Een abonnement op de Telegraaf. Declareren mag gewoon voor ministers. Daarnaast krijgen ze ook een maandelijkse toelage voor onkosten die ze niet hoeven te verantwoorden. Die varieert van 500 tot zo'n 1000 euro in de maand. Sommige ministers declareren drankjes, boeken en zelfs één auto bij een Limousine-service . Het ministerie van Algemene Zaken laat weten: 'Deze betalingen zijn onderdeel van de bestuurskosten die worden gepubliceerd. Van persoonlijke declaraties buiten deze standaard vergoedingen is geen sprake. Daarop doelde de minister-president in gesprek met Eva Jinek.' Dat en meer is te horen in deze aflevering van de Week van Kee, gemaakt door Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.
10/26/201813 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#46 De macht robotiseert

Nu D66-leider Pechtold is vertrokken, staat opvolger Jetten opeens vol in de schijnwerpers. Wel wennen voor de jonge leider, want met zoveel camera's viel meteen op dat hij keer op keer zijn ingestudeerde antwoorden herhaalt. Een robot noemen commentatoren hem nu. Maar robotisering is heus niet alleen een probleem voor Jetten, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. We praten erover door met Bob de Ruiter, onder meer oud-speechwriter van Hans van Mierlo en Wim Kok en oprichter van Het Betere Verhaal.
10/19/201815 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#45 De grenzeloze ambitie van Frans Timmermans

Frans Timmermans wil Europa veroveren bij de komende Europese verkiezingen. Als aanvoerder van de socialistische partijen hoopt hij kans te maken op de machtigste post in Brussel: Het voorzitterschap van de Europese Commissie. Die wil naar de macht komt niet uit het niets vallen, want zijn geloof in Europa en zijn grensoverschrijdende ambitie gaan al jaren hand in hand, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. Met Heerlenaar en partijvoorzitter van de SP Ron Meyer praten na over de kansen van Timmermans en of de SP niet vreest om overschaduwd te worden.
10/12/201815 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#44 Dividendbelasting: Valt het D-woord nu voorgoed?

Politiek Den Haag schrok vanochtend wakker: Unilever besluit om toch níet naar Nederland te komen. Pijnlijk voor kabinet Rutte III en misschien het einde van het D-woord, de afschaffing van de dividendbelasting. Want de komst van Unilever naar Nederland was een van de belangrijkste redenen, blijkt uit een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. We praten erover door met oud-Kamerlid voor de VVD Arend-Jan Boekestijn en SP-partijleider Lilian Marijnissen.
10/5/201815 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#43 Het Klimaatakkoord en het groenste kabinet ooit

We hebben er even op moeten wachten, maar de cijfers zijn bekend. De doorrekeningen van het Klimaatakkoord zijn bekend. Het is nu aan het kabinet om keuzes te maken. Hoe maakt Rutte III de eigen titel "groenste kabinet ooit" waar? Een reconstructie van politiek redacteurs Peter Kee en David van der Wilde. In de napraat vertelt rekenmeester Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving over wat we nog mogen verwachten van het Klimaatakoord.
9/28/201812 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#42 Het afscheid van een politiek monument: Jan Nagel

Meer dan een halve eeuw loopt Jan Nagel al over het politieke toneel. Als PvdA-lid, senator, Leefbaar Nederland-man, PRDV brein en 50PLus oprichter weet Nagel steeds een juiste snaar te raken bij stemmer. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde vliegen door zijn CV en spindoctor Kai van der Linden steekt de loftrompet over de man die deze wek zijn afscheid aankondigde.
9/14/201815 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#41: De Week van Kee - Het einde van de Haagse omerta

Het privéleven van onze politici was tientallen jaren taboe voor het Haagse journaille. Affaires, escapades en schuinsmarcheerderij zijn het Binnenhof natuurlijk niet vreemd, maar journalisten hielden kennis daarvan meestal voor zich. Tot deze week dan. Want, met de aandacht voor een verbroken relatie van D66-leider Alexander Pechtold, is de aloude Haagse omerta doorbroken. In de week van Kee een reconstructie over Haagse affaires van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. We praten erover door met oud-voorlichter van de VVD Henri Kruithof. Die ziet de politisering van het privéleven met lede ogen aan.
9/7/201816 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#40 Kan Klaas Dijkhoff de VVD-problemen stoppen?

Nog voor het nieuwe politieke seizoen goed en wel van start is gegaan, kampt Den Haag met een integriteitsaffaire. Prominent VVD-Kamerlid Han ten Broeke treedt af, na een publicatie van HP/ De Tijd over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ten Broeke ontkent en zegt dat er sprake was van een ongelijkwaardige relatie. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kwam gisteren met een stevige verklaring. Relaties tussen Kamerleden en medewerkers kunnen niet. Wat Dijkhoff betreft is het afgelopen met integriteitsaffaires binnen zijn partij. Makkelijk is dat niet, blijkt uit een reconstructie van David van der Wilde, Peter Kee en John van Dellen. Voorzitter van de VVD-jongerenvereniging JOVD, Splinter Chabot gaat in op de vraag wat deze affaire voor de VVD betekent.
8/31/201817 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#39 De maatschappelijke dienstplicht

Het is vaderlandslievend, het moet mensen verbinden en het wordt al een eeuw niet uitgevoerd. Tot volgende week dan, want dan gaat hij in: De maatschappelijke diensttijd. Keer op keer staan praktische bezwaren de invoering van de plannen in de weg. En nu het plan toch is ingevoerd, zijn het flinke hobbels voor staatssecretaris Blokhuis (CU) op zijn weg naar politiek succes. De diensttijd mag geen bestaand werk verdringen, het mag niet overlappen met (maatschappelijke) stages en het mag niet een zwaar beroep doen op de drukke levens van de gezochte rekruten. In de Week van Kee een korte reconstructie van de geboorde van het patriottische plan. We praten erover na met de vice-fractievoorzitter van Groenlinks, Kathalijne Buitenweg. De reconstructie is van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.
8/24/201815 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#38 Pret in het kabinet, van stormbaan tot zeilboot

Het kabinet is terug van vakantie, de eerste oppositieleiders laten weer van zich horen en de eerste nieuwtjes zijn al gelekt: Ja, het tweede politieke jaar van kabinet Rutte III begint bijna. Maar niet, voordat ministers en hun familie dit weekend samen tijd doorbrengen op een voor ons onbekende locatie. Die uitjes zijn inmiddels een traditie en geen onbelangrijke, reconstrueert onze politieke redactie. Als premier Rutte één ding heeft geleerd na al die jaren als premier, dan is het dat de ministersploeg echt een team moet zijn. Dat zei hij aan de start van Rutte III tegen EenVandaag. Regeren is dus ook een beetje teambuilden, aldus Rutte. Een les die vóór hem ook premier Balkenende leerde. Dus zijn er uitjes, al sinds Lubbers. Max van Weezel, Parlementair journalist en co-auteur van het boek ‘Vrienden tegen wil en dank’ over kabinet Rutte II, praat na.
8/17/201815 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#37 Commando-ondernemer Wybren Van Haga

Weer komt VVD-Tweede Kamerlid Sybren van Haga in het nieuws met zijn Amsterdamse panden. De parlementariër bezit bijna 100 huizen in Amsterdam en Haarlem. Sommige huizen zouden niet aan gemeentelijke regels voldoen, een aantal huurder klagen en Van Haga heeft volgens Het Parool niet alle huizen ook op afstand gezet. Dat had hij eerder wel beloofd. Vóór zijn intrede in de Tweede Kamer eind 2017, was Van Haga acht jaar lang raadslid in Haarlem. Ook daar viel hij op, reconstrueert onze politieke redactie. We praten erover na met Annalaura Molducci, die Van Haga jarenlang volgde als verslaggever van het Haarlems Dagblad.
8/10/201815 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#36 De Gids voor Politieke Restyling

De nieuwe burgemeester van Amsterdam staat morgen op de stadsboot tijdens de Canal Pride. Halsema staat deze dagen vol in de schijnwerpers. Of het de 'Tsarina van Stalingrad aan de Amstel' ook meer populariteit oplevert bij haar tegenstanders is de vraag. Daarom zoeken politiek redacteurs Peter Kee en David van der Wilde uit wat eigenlijk het handboek voor een geslaagde restyling is. Daar wordt over doorgepraat met oud-mannetjesmaker Simon den Haak.
8/3/201817 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#35 De aanval op Europa

Trumpfluistereaar Bannon wil de populistische aanval op Brussel leiden. De grote vraag is of hij de eurosceptici kan verenigen tot een eensgezind front. Politiek redacteuren Joost Bekendam en David van der Wilde doken daarvoor in de Europese geschiedenisboeken. Ondertussen maakt de jonge Felix Klos (26) zich zorgen, de voormalig speechschrijver van Pechtold wil het pro-Europese geluid worden in de komende verkiezen en lijsttrekker worden van D66 Europa.
7/27/201816 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#34 Stef 'de houwdegen' Blok

Stef Blok is een saaineus. Met die belofte werd hij teruggehaald naar het Binnenhof. Hij zou rust en stilte brengen rond het ministerie van Buitenlandse Zaken. Missie mislukt, Buitenlandse Zaken staat weer vol in de aandacht na zijn opmerkelijke uitspraken. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde weten dat Blok lang zo saai niet is als hij lijkt. De VVD-er is een liberale houwdegen.
7/20/201817 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#33 Het plan dat niet genoemd mag worden: Rekeningrijden

Kilometerheffing, rekening-rijden, 'road pricing', verbruikersbelasting of 'congesgestietaks'. De kilometertol heeft door de jaren heen veel namen gehad. Een ding is steeds hetzelfde: Het plan sneuvelde uiteindelijk altijd. Nu ligt het plan met het klimaatakkoord opnieuw op tafel. Maar voor hoe lang, hoor je in de week van Kee.
7/13/201815 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#32 Alles voor de populariteit

Van meedoen aan de slimste mens tot springen op een skateboard. Politici gaan behoorlijk ver om de kiezersgunst te winnen. Deze week nog stond minister Cora van Niewenhuizen opeens op het voordek van een schip als Rose uit de Titanic met TV-verslaggever Jaïr Ferwerda als Jack. En dat is nog maar een teken aan de wand, volgens onze politieke redactie. Het is in principe van alle tijden: Machthebbers die in het gevlei willen komen bij de kiezer. Oud-premier Joop den Uyl (PvdA) ging langs bij een TV-show van André van Duin en zijn opvolger Dries van Agt liet zich interviewen tijdens het wielrennen. Allemaal om een kant te laten zien die de kiezer anders niet zou zien. De laatste jaren drijft de jacht op de gunst van de kiezer politici alleen steeds verder. Wanhopig proberen ze in een moordende concurrentiestrijd om de aandacht boven de rest uit te stijgen. Spelletjesshows, raps en vlogs: Politici hopen ermee af te dalen uit de ivoren toren, maar dat loopt meer dan eens verkeerd af. We praten erover met Kees Boonman, politiek journalist, vlogger én politiek commentator voor onder meer Omroep Max.
7/6/201815 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#31 De Week van Kee: De weg voorwaarts van Wilders

Geert Wilders zit deze zomer precies 20 jaar in de Tweede Kamer. Als geen ander slaagde hij er in die jaren in om het politieke debat te domineren. Maar is dat succes een zegen of zou het straks nog wel eens zijn eigen ondergang kunnen worden? De Week van Kee zet het op een rijtje.
6/29/201815 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#30 De Week van Kee - Klimaatakkoorden

Heel Den Haag kijkt deze dagen naar de dichte deuren van de achterkamertjes. Daarachter zitten knappe koppen te vergaderen over het klimaatakkoord. Een alomvattend plan dat miljarden gaat kosten. Onze politieke redactie probeerde door het sleutelgat te spieken....
6/15/201815 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#29 De week van Kee: Hans Alders

Wie moet toch Hans Alders opvolgen? Henk Bleker denkt mee.
6/1/201815 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#28 De week van Kee: Klaas Dijkhoff

De VVD heeft vandaag zijn partijcongres in Papendal. Maar in tegenstelling tot normaal, zal die dit keer niet alleen in het teken staan van Rutte en zijn kabinet. Op de liberale hoogmis van vanavond maakt de kroonprins van de partij zijn opwachting om de partij en zichzelf opnieuw in de verf te zetten.
5/25/201812 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#27 De week van Kee: de Ziekte van Buiten

Als iemand het aura van ministerschap om zich heen heeft hangen is het Ferdinand Grapperhaus. En toch heeft de politieke buitenstaander het lastig in Den Haag. Een reconstructie van Peter Kee, Hans van Waas en David van der Wilde
5/18/201813 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#26 KLM, Schiphol en Nederland. Heilige drie-eenheid?

Politiek redacteur Peter Kee vraagt zich af of er nog wel een toekomst is voor Schiphol zonder KLM. Hoe moeten we toch omgaan met die stakende Fransen.
5/11/201816 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#25 De vrienden van Mark Rutte

Wie zijn in Europa toch de vrienden van onze eigen Mark...
5/4/201812 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#24 De Week van Kee: 100 jaar SGP

Peter Kee bespreekt het 100 jarig bestaan van de SGP met voorlichter en partij-mastodont Menno de Bruyne
4/20/201812 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#23 Kalifaatkinderen, wel of niet terug halen?

Risico op radicalisering: Haal je kinderen uit het kalifaat terug of niet?
4/13/201815 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#22 GeenStijl een geschiedenisles

GeenStijl gooide deze week weer eens ouderwets een hunebed in de Hofvijver. De beruchte bloggers willen opnieuw een referendum, dit keer over de donorwet. De Binnenhofbewoners kijken met klamme handjes naar de oplopende handtekeningenteller; bij 300.000 parafen is het raak en mogen we opnieuw naar de stembus. Onze politieke redactie kijkt vooral naar de burelen achter de actie en geven een korte geschiedenisles. Adjunct-Hoofdredacteur Bart Nijman reageert, geeft een tussenstand en wil het gezicht van deze campagne worden.
4/6/201815 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#21 Een profiel van een bankiersbaas

Graaier, gehaaide bestuurder of toch gewoon een heel degelijk man: wie is Jeroen van de Veer echt? Woensdag legde ING Commissaris Jeroen van der Veer nog een keer uit waarom hij ING Baas Ralf Hamers loonsverhoging gaf. De kwade Kamerleden kregen hem niet warm of koud. Reden genoeg voor Peter Kee en David van der Wilde om eens uit te zoeken wie deze man eigenlijk is.
3/30/201817 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#20 De methode DENK

DENK is een van de grote winnaars van de Gemeenteraadsverkiezingen. David van der Wilde en Peter Kee zochten uit hoe de politieke beweging van twee Kamerleden in een verwarmingshok uitgroeide tot een serieuze partij. DENK-Kamerlid Azarkan blikt terug op de winst van deze week.
3/23/201814 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#19 Subsidies voor het Referendum

Websites, apps, een VR-bril, flyers. Het is allemaal gemaakt om ons te laten nadenken over de sleepwet. Het referendum deelde anderhalf miljoen aan campagnegelden uit, maar waarom zien we daar zo weinig van? Peter Kee duikt in de subsidiewereld. GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg praat erover na.
3/16/201813 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#18 Boos op de bankiers

Gefronste wenkbrauwen, rood aanlopende hoofden en stampvoetende politici kleurden het Binnenhof donderdag. Ze waren kwaad over de salarisverhoging van een Bankdirecteur. Waar die woede vandaan komt? Peter Kee en politiek redacteur David van der Wilde zochten het uit.
3/9/201812 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#17 D66 en macht: een ongemakkelijk huwelijk

D66 komt morgen bijeen in Rotterdam. Het gaat goed met de partij. Ze zitten eindelijk weer in het kabinet, en PvdA-peilingen hebben we nog niet gezien. Toch ziet politiek commentator Peter Kee wel degelijk een gevaar. Regeringsdeelname en D66 is een moeilijke combinatie. Na de vorige keer op het pluche, in 2006, was de partij op sterven na dood. En ook nu ziet hij deukjes in het eerder sterke verhaal van de democraten.
3/2/201814 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#16 Het Handboek Populisme

Baudet is de man van het moment en dat is knap. Voor een partij met slechts twee zetels weet het Forum Voor Democratie de aandacht bijzonder goed te vangen. In de peilingen is Het Forum al maanden met een opmars bezig. Zijn geheim? De strategie komt rechtstreeks uit het handboek populisme, zo reconstrueren Peter Kee en David van der Wilde.
2/8/201823 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#15 Wiebes' Wederopstanding

Boze boeren op het binnenhof eisten een einde aan de gaswinning. En die lijkt ter nog te komen ook. Grote ster in het Groningse gas dossier is Minister Wiebes. Opvallend want een jaar geleden leek zijn carrière zo goed als afgelopen.
2/2/201817 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#14 Liegende boeren en frauderende vissers

Goh, daar zal je hem hebben. Peter Kee die de boeren eens in een zwart daglicht zet. En te gast is Annie Schreier-Pierik, CDA-europarlementariër en getrouwd met een varkensboer.
1/26/201815 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#13 De genesis van het Forum voor Democratie (archief)

Aflevering uit september 2017. Zelf vindt hij zich de belangrijkste intellectueel van Nederland. In ieder geval is Thierry Baudet een van de meest interessante politici in ons parlement. Zijn Forum Voor Democratie knalt omhoog in de peilingen. Tegelijkertijd gaat de storm aan kritiek niet liggen. Peter Kee en David van der Wilde zijn benieuwd naar het fenomeen Baudet en waar de wortels van deze partij liggen.
1/12/201815 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#12 De val van Camiel Eurlings

Camiel Eurlings is teruggetreden als IOC-lid. In een verklaring zegt hij dat 'de discussie over zijn al dan niet aanblijven afleidt van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters.' Daarmee is Camiel Eurlings ook zijn laatste publieke functie kwijt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Camiel Eurlings was het wonderkind van de politiek. De man leek in de wieg gelegd om premier te worden, maar gaat de geschiedenisboeken in als vrouwenmepper. Waar ging het mis? Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde doken in het politieke verleden van Camiel Eurlings en maakten het volgende verhaal.
1/5/201815 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#11 De Tweede Kamer wordt verbouwd

De Tweede Kamer wordt verbouwd. En Peter Kee en David van der Wilde kwamen erachter dat een meerderheid in de Tweede Kamer ook de plenaire zaal onder handen zou willen nemen. Waarom zijn er zo weinig interruptiemicrofoons? En waarom zit het kabinet zo hoog?
12/22/201715 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#10 Hoe de SP-adel de touwtjes in handen nam

De Socialistische Partij heeft een nieuwe voorvrouw: Lilian Marijnissen. Ze volgt Emile Roemer op. Samen met voorzitter Ron Meyer trekt zij aan de touwtjes. Daarmee is een nieuwe generatie leiders aan de macht bij de SP. Politiek Redacteuren Peter Kee en David van der Wilde maakten een audioverhaal over de socialistische Game of Thrones. De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart reageert daarop.
12/15/201718 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#9 Geschiedenis van een belastingparadijs

Nederland is het stoutste jongetje van de klas als het op belastingontwijking aankomt. Voor miljarden wordt belasting ontweken via Hollandse brievenbussen. We beloven steeds beterschap, maar achter de schermen stribbelen we tegen. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde geven een lesje belastinggeschiedenis. Met Paul Tang.
12/8/201713 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#8: De Week van Kee - Ruzie in Rutte III

De regeringspartijen van Rutte III liggen met elkaar overhoop vanwege het onverwachtse tekort van 60 miljoen euro bij de Publieke Omroep. Enkele weken geleden maakte minister Slob van Mediazaken bekend dat de NPO in 2019 tientallen miljoenen moet bezuinigen doordat de reclame-inkomsten teruglopen. Dit was echter in september al bekend op het ministerie van OCW.
12/1/201716 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#7: De Week van Kee - Een liefdestrio op links

Eindelijk lijkt een linkse droom uit te komen, de samenwerking der socialisten staat in de kinderschoenen. Voorzichtig trekken Klaver, Roemer en Asscher samen op. De vraag blijf in hoeverre dit een serieuze relatie tussen de drie mannen is. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde beschrijven het baltsgedrag en voormalig PvdA-Kamerlid Jacques Monasch analyseert de kansen op een geslaagd huwelijk.
11/24/201714 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#6: De Week van Kee - De grote onbekende Wopke Hoekstra is een bokser

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is een sportman pur sang. Hij liep marathons, schaatste de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee beleefde gisteren zijn vuurdoop in de Tweede Kamer. Vanuit 'Vak K' ging hij met financiële woordvoerders in debat over het nationale huishoudboekje tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Het was voor het eerst dat een van de grote onbekenden van het nieuwe kabinet zo prominent in beeld kwam.
11/10/201715 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#5: De Week van Kee - Het liefdesverhaal van Buma en Pechtold

De steile calvinistische Friese CDA-leider Sybrand Buma, die prat gaat op het Wilhelmus en dienstplicht lijkt de absolute tegenpool van de theatrale en vrijzinnige D66-voorman Alexander Pechtold. In de Tweede Kamer zijn ze bijna vijf jaar buren in de oppositiebankjes.
11/3/201715 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#4: De Week van Kee - Hugo de Jonge en dé schoenen

Door de hele mediahype rond dé schoenen, zou men bijna vergeten dat ze door iemand worden gedragen. En niet zomaar iemand. Hugo de Jonge was ruim zeven jaar wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Politiek commentator Peter Kee maakte een profiel van Hugo de Jonge en praatte na met Marja van Bijsterveldt.
10/27/201715 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#3: De Week van Kee - Grapperhaus, de minister waar je meer van wil weten

Hij is één van de grote onbekenden in het kabinet Rutte III: Ferdinand Grapperhaus. Hij is de zoon van de staatssecretaris, een briljant ontslagrecht-deskundige en gerenommeerd advocaat. Wie hij precies is en wat voor man het CDA het Binnenhof op trekt zochten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde uit. Bekend wijnkenner Harold Hamersma is zijn boezemvriend en kleurt het profiel van Grapperhaus verder in.
10/20/201715 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#2: De Week van Kee - De 63 lekken van Rutte III

Rutte is recordhouder. Niet alleen van het langst zittende kabinet en de traagste formatie ooit. De formatie van Rutte III gaat de geschiedenis in als de onderhandelingsperiode met de meeste lekken. Hoe dat kon zochten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde uit. Avinash Bhikhie, parlementair verslaggever van Nu.nl, reageert en heeft zijn twijfels bij de Haagse lek-gewoonten.
10/13/201716 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#1: De Week van Kee - Hans Spekman PVDA'er in hart en nieren

Hans Spekman zwaait zaterdag af als PvdA-baas. De Nieuws BV blikt nog een keer terug op een sociaal-democraat in hart en nieren. De man die achtereenvolgens, raadslid, wethouder, Kamerlid en voorzitter was krijgt een audio-portret. Voormalig Kamerlid Lutz Jacobi blikt terug op de prestaties en tekortkomingen van haar partijvoorzitter.
10/6/201716 minutes, 30 seconds