Danmark har været medlem af EU i 50 år. I disse podcasts dykker vi ned i 3 udvalgte tidslommer, som beskriver Danmarks forhold til EU gennem tiden Vært Anne Sofie Allarp (kendt bl.a. fra »Styr på Historien«) taler med en sand perlerække af centrale aktører i dansk politik gennem de sidste 50 år om, hvad der skete dengang, hvad der drev dem til det, de gjorde, og hvilken betydning det fik.
Krags store projekt: Danmark som en del af Europa
At Danmark blev en del af Det Europæiske Fællesskab var J.O. Krags måske største politiske sejr. Men det skete ikke uden modstand. Heller ikke fra egne rækker, for Socialdemokratiet var dybt splittet i spørgsmålet. Især partiets unge, som var formet af ungdomsoprøret, var knap så begejstrede. Denne splittelse kom til at forme dansk europapolitik de næste 50 år. I dansk landbrugs optik var medlemskabet helt afgørende for, om man stod over for en udvikling eller afvikling af dansk landbrug. Anne Sofie Allarp interviewer og leder os med sikker hånd igennem, hvad der skete og hvorfor. Bo Lidegaard er den historiske autoritet, som lukker os ind i hovedet på Krag. Ritt Bjerregaard og Karl Hjortnæs repræsenterer datidens »unge«. Klaus Bustrup giver os Landbrugsrådets og Venstres perspektiv, mens Uffe Ellemann-Jensen fortæller om, hvordan han som ung journalist på DR dækkede folkeafstemningen.
Medvirkende:
Anne Sofie Allarp (vært)
Klaus Bustrup (V – og Landbrugsrådet)
Karl Hjortnæs (S)
Ritt Bjerregaard (S)
Uffe Ellemann-Jensen (V)
Bo Lidegaard i »rollen« som J.O. Krag
10/4/2022 • 41 minutes, 6 seconds
Kompromiset i kopirummet – historien om de danske forbehold
Det var breaking news, da danskerne i 1992 stemte nej til den Maastrichttraktat, som vores politikere selv havde været med til at forhandle hjem. Hvad skete der og hvorfor? Knap et år senere stemte danskerne ja til samme traktat, men med de fire forbehold forhandlet hjem i Edinburgh. Hvordan kom vi fra et nej til et ja? Det er nogle af de spørgsmål som Anne Sofie Allarp stiller de historiske hovedpersoner fra den tid. Poul Nyrup Rasmussen og Holger K. Nielsen får sig en snak om at forhandle ude i kopirummet, når tingene virkelig spidser til, og Holger K. Nielsen taler ærligt ud om det pres, der hvilede på hans skuldre, og de omkostninger, der var ved at gøre, hvad han anså for »det rette«. Daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen fortæller om, hvordan han fulgte forhandlingerne på afstand og bagefter skulle forhandle det kompromis hjem med de andre EU-lande, som han ikke selv havde været arkitekt på.
Medvirkende:
Anne Sofie Allarp (vært)
Holger K. Nielsen (SF)
Poul Nyrup Rasmussen (S)
Marianne Jelved (RV)
Uffe Ellemann-Jensen (V)
Drude Dahlerup (JuniBevægelsen)
Keld Albrechtsen (Enhedslisten)
10/4/2022 • 44 minutes, 28 seconds
Da Danmark samlede Europa
Da Anders Fogh Rasmussen den 13. december 2002 præsenterede den nye europæiske familie i Bellacentret i København, var det kulminationen af en udvikling, som startede med Berlinmurens fald i 1989. Danmark spillede en ganske betydelig rolle i forløbet: Fra udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens kamp for de baltiske lande, til Poul Nyrup Rasmussens arbejde med at forhandle Københavnskriterierne i 1993, til Anders Fogh Rasmussens og Per Stig Møllers slutspurt med direkte forhandlinger med de potentielle nye medlemsstater. Anne Sofie Allarp tager os med på en storslået historisk rejse tilbage i tiden, hvor vi hører om, hvad Berlinmurens fald betød, og om Danmarks betydelige rolle i de følgende 13 år frem mod et Europa, som igen samles.
Medvirkende:
Anne Sofie Allarp (vært)
Per Stig Møller (K)
Anders Fogh Rasmussen (V)
Pia Kjærsgaard (DF)
Drude Dahlerup (JuniBevægelsen)
Poul Nyrup Rasmussen (S)
Uffe Ellemann-Jensen (V)