Winamp Logo
Brinkmanns briks Cover
Brinkmanns briks Profile

Brinkmanns briks

Danish, Social, 1 season, 238 episodes, 2 days, 9 hours, 9 minutes
About
Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv? Vært: Svend Brinkmann.
Episode Artwork

TEASER: Brinkmanns briks: Du kan leve længere, hvis DU vil det!

Jeg har prøvet nogle af rådene fra internettet, der skulle få mig til at leve længere. I dag tester jeg de gode råd med en ekspert. De mest fanatiske typer, der drømmer om et meget langt liv, putter ungt blod i årene, for at forynge sig selv. Længe leve livet. Men er det overhovedet besværet værd, hvis man skal sige nej til vin, sene nætter og motionere hver dag? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
1/31/20241 minute, 44 seconds
Episode Artwork

Hvis du arbejder meget, er du et bedre menneske

Er jeg fuldstændig uenig i. Og jeg mener, der er noget meget problematisk i, at politikere forsøger at bedømme, hvem af os, arbejdere, der gør det rigtigt eller forkert. Det må og skal være vores egen sag om vi vil arbejde 10, 20 eller 100 timer om ugen. I dag vil jeg prøve at hoppe i helikopteren og se på menneskets forhold til arbejde, dovenskab, fællesskaber og vores egne behov. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæst: Mikkel Thorup Professor i idehistorie ved Aarhus Universitet.
1/24/202456 minutes, 1 second
Episode Artwork

Life is a sprint, not a marathon

Bliver man et dårligere menneske af at gå efter de store og krævende mål? Hvis alt handler om dig, din krop, dine tanker, dine resultater, hvordan kan man så nogensinde få et almindeligt liv igen, når du har nået det ypperste? Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Kasper Andersson og Christoffer Heide Høyer. Gæst: Tidligere verdensmester og OL-medaljetager i kano og coach Arne Nielsson.
1/17/202456 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Er det simple liv på landet også det gode liv?

Folk har det dårligere i byerne. Noget tyder på kuren er at flytte på landet. Men der sker ikke en skid i provinsen, tænker du, og ja, det er netop derfor, du skal flytte derud. Sælg lejligheden og køb lykken i provinsen. En hel del tyder nemlig på, at det simple liv også det gode liv. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Kasper Støvring ph.d. i litteratur- og kulturstudier, forfatter til en stribe bøger om bl.a. sammenhængskraft og det gode liv og foredragsholder. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/10/202457 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Onsdag 3. jan. 2024

Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv? Vært: Svend Brinkmann.
1/3/202457 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Farvel 2023

Vi taler ikke udelukkende om kriser. Gæster: professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier Vincent Hendricks og chefredaktør for netmediet Zetland og formand for Danmarks medie og journalisthøjskole Lea Korsgaard. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/27/202356 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Det moderne menneske

Er det sværere at være menneske i dag end nogensinde? Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Forfatter Theis Ørntoft. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/20/202357 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Lev efter kærlighedens myter og undgå skilsmisse

Måske skal vi begynde ved, hvem man bliver forelsket i, hvad man bygger sin kærlighed på og hvordan man håndterer, at relationen forandrer sig. Og er Svend det skilsmisseresistente menneske? Gæst: Gert Martin Hald, professor i medicinsk psykologi ved Københavns Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/13/202356 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Er Lærke Bagger værd at elske?

Faren flyttede fra strikdesigner Lærke Bagger og kom aldrig hjem igen. Først da han blev alvorligt syg forsøgte de at forsone sig. Det var aldrig let og lykkedes kun til dels. Som opfølger på vores program om, at strik kan hjælpe dig gennem livets store og små udfordringer, spørger vi i dag, kan man strikke sig gennem sorgen over sin fars død? Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Strikdesigner Lærke Bagger. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/6/202356 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Svend kurerer flyskræk og andre historier

Vi tester nye ideer. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/29/202355 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Har Mattias Tesfaye styr på folkeskolen?

Jeg taler med børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye om, hvad planen er for den danske folkeskole, for jeg er bekymret for om regeringen har tænkt udspillet til en ny folkeskole godt nok igennem. Historiefaget står overfor at kunne reduceres og når jeg læser socialdemokratiets ministres indlæg i debatten, skulle man tro, at hvis børnene lærer at arbejde, så skal det nok gå. Kan det passe? Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/22/202356 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Alle vil leve længere, men ingen vil være gammel

En dag, som vi meget sjældent taler om, skal du tørres bagi af en fremmed, du bliver afhængig af gangstativ og kan ikke læse på skærmen længere. Det sker for de fleste, om vi vil det eller ej. I dag løfter jeg sløret for det lange, gamle liv. Alderdommen er der ingen, der kommer styrket ud af, men måske er den noget værd alligevel. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Bente Martinsen, sygeplejerforsker og lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/15/202355 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Danmarks mest traumatiserede person

Fotograf og tidligere gidsel hos Islamisk Stat Daniel Rye blev fri og kom hjem til Danmark, men traumet forfulgte ham. Indtil den dag han opsøgte en af gidseltagerne. Gæst: Foredragsholder, fotograf og forfatter til Nærmest Fri Daniel Rye. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/8/202356 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tigerspring og andre myter

Gode råd flyver om ørene på os. Især hos småbørnsforældre. Men hvordan kan vi vide om rådene er gode eller dårlige? To udviklingspsykologer har gennemgået de mest hårdnakkede påstande om børn, og dem har jeg inviteret i studiet. Gæster: Trine Sonne og Toril Sveistrup Jensen udviklingspsykologer og forfattere til Fakta og Myter om børns udvikling. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/1/202357 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Er der én lærer, der har set dig?

Jeg har inviteret en radikal rektor ind til en samtale. Han er ved at skabe en ny måde at lave skole på, hvor lærerens fornemmeste opgave er at se eleverne i øjnene og spørge, hvordan går det? Men kan det passe, at skolen skal stå for elevernes trivsel og ikke fokusere på at få dem gjort klar til eksamen, det videre studieliv og arbejdsmarkedet? Vært: Svend Brinkmann.
10/25/202356 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tør du skifte levevej?

Overraskende mange går og overvejer en helt anden karrierevej. Et andet liv. For mange bliver det måske ved drømmen, men dagens gæst gik fra direktør til studerende. Det lyder lidt for risikabelt til min smag, men det kan være, at gæsten kan få mig på andre tanker. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Christine Antorini. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/18/202357 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Faret vild i samme skov

Jeg taler med Kirsten Jacobsen om, hvem der skal bestemme, hvornår livet er slut? Gæst: Journalist og forfatter Kirsten Jacobsen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/11/202357 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

ADHD for begyndere

Flere og flere får diagnosen ADHD og det er alvorligt, for et liv med diagnosen betyder forstyrrelser i stort set alle livets facetter. Dagens gæst mener, de mange diagnoser kan skyldes, at det er blevet sværere at passe ind med det stigende antal krav og forventninger allerede fra børnene er små. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Per Hove Thomsen, professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/4/202357 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kan strikketøj gøre dig lykkelig?

Dagens gæst har brugt årevis på at finde ud af, hvad der sker med os, når vi strikker, smører cykelkæden i olie, laver mad og hvad man ellers kalder håndarbejde og håndværk. Hun mener, det gør os lykkelige og kan hjælpe mod mentale lidelser. Det skal jeg vide mere om, så find strikketøjet frem og lyt med. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Anne Kirketerp, psykolog og forfatter til en grundbog i craft-psykologi - altså håndarbejdspsykologi. Tilrettelægger: Christoffer Høyer Heide.
9/27/202357 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Det bliver i familien

Kæmpe studie viser: Langt de fleste vil aldrig opleve alvorlige psykiske lidelser. Den dårlige nyhed: Dem, der allerede har sygdommene inde på livet, fordi lidelserne er i familien, har større risiko for selv at blive syge. Vært: Svend Brinmann. Gæst: Anne Thorup, professor i børne- og ungdomspsykiatri med særlig fokus på forebyggelse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/20/202356 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Bliver man bedre af at være en mangfoldighedstype?

Jagten på at være mangfoldig er sat ind, også i DR. Derfor spørger vi i dag om to ting. Er Brinkmanns Briks mangfoldige og virker det at dyrke mangfoldigheden eller er det bare en trend, der er ved at overtage dagsorden? Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Heidi Sivebæk Mangfoldigheds- og tilgængelighedsredaktør i DR. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/13/202356 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Styrer tarmen din psyke?

Jeg hører oftere og oftere, der kunne være en sammenhæng mellem, hvad der foregår i vores tarmsystem og vores mentale sundhed, men kan det virkelig passe? Og betyder det så, at man bliver, hvad man spiser? Jeg har inviteret en ekspert i tarme for at finde svar. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Christian Lodberg Hvas, overlæge på afdelingen for lever-, mave- og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor på institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/6/202356 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Nutidens forældre forventer alt for meget af dem selv

Den gode mor og far går rundt i joggingtøj, sætter ramasjang på TV'et, rister nogle krydderboller og sætter sig ned i sofaen sammen med børnene. Den store ambition for resten af dagen er en tur i haven. Og det er godt nok. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Lene Tanggaard professor i psykologi Aalborg Universitet og rektor Designskolen Kolding. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/30/202356 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Børn som ikke kommer i skole

Der står mandag morgen folk fra kommunen og forsøger at få døren op til et børneværelse, hvor der sidder et barn, som ikke har været i skole i flere år. Hvordan kommer man tilbage til skolen, hvis det er det sidste sted, man vil være? Dagens gæst har svaret. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Mai Juul Andersen, Psykolog og teamleder Ustart Hvidovre Kommune. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/23/202357 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Jeg er pessimistisk over fremtiden, og det er en god ting!

Dagens gæst har begivet sig ud på en utrolig svær opgave, nemlig at definere den tid vi lever i. Den pessimistiske tidsånd kalder han den. Det lyder i første omgang trist, hvilket klimakrise, krig, energikrise, mental mistrivsel og så videre, da også er, men måske er det også med til at skabe en ny og nødvendig udvikling af både samfund og mennesker. Vi får se. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Christian Bennike, journalist Weekendavisen og forfatter til Engang troede vi på fremtiden. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/16/202357 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Glem børnene

Hvis jeg fik børn i dag, ville jeg slet ikke kunne overskue alle de forventninger, man placerer hos forældrene. Måske skal mor og far til at slappe lidt af med at leve op til ideen om, at man er altafgørende for barnets trivsel. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Henrik Hvenegaard Mikkelsen, antropolog, forfatter til Børnevælde og museumsinspektør Moesgaard Museum. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/9/202357 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Når lytterne ikke gider lytte til Brinkmanns Briks

Vi har været til statusmøde. Vi bløder lyttere. Vi er i krisetilstand. Svend er ikke noget uden jeres anerkendelse. Derfor møder vi jer lyttere gennem jeres spørgsmål. Et spinkelt håb om at genbekræfte kontakten til jer. Vi håber, vi høres ved. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/28/202357 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

I dag skal du møde din gerningsmand

Vi straffer hårdere, længere, de danske fængsler er propfyldte og desværre kommer rigtig mange igen og igen tilbage. Skal vi begynde at straffe kriminelle på andre måder end fængsel? Det mener dagens gæster, vi skal til at se nærmere på. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Linda Kjær Minke, professor ved SDU og leder af forskningsgruppen Retten i samfundet, og Christian Gade, lektor ved Aarhus Universitet i human security og konfliktrådsmægler for østjyllands politi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/21/202357 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Vidner husker alt for dårligt

Vidner spiller en afgørende rolle i retssager, men så vidt jeg ved fra forskning i hukommelse, er det langt fra sikkert, vi husker korrekt om ret mange ting. Hvad gør vi med den dårlige hukommelse, når menneskers skæbne står på spil? Gæst: Psykolog og seniorforsker ved center for selvbiografisk hukommelsesforskning ved Aarhus Universitet og særligt interesseret i vidnepsykologi Trine Sonne. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
6/14/202355 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Var han sindssyg i gerningsøjeblikket?

Jeg må indrømme, jeg følger intenst med, når de store kriminalhistorier udfolder sig. Det er uendeligt fristende at høre om menneskets skyggeside, men hvordan bruger man psykologien i retssystemet, hos politiet og i fængslerne? Det finder jeg ud af i fire programmer, hvor vi går krimi-amok. Fortsættelse følger... Vært: Svend Brinkmann. Gæster: DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe og ledende overlæge ved retspsykiatrisk under justitsministeriet Dorte Sestoft. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/7/202357 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Vidste du, man får det bedre af at skrive?

Får man det bedre af at skabe noget kultur? I dag taler jeg med en psykiater og en patient, der har en helt speciel historie. Og deres metode kan gøre endnu flere raske, tror de på. Vært: Svend Brinkmann. Birgit Bundesen, psykiater, overlæge og stifter af nationalt center for kunst og mental sundhed, og Anna Rieder forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/31/202356 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Bliv kedelig og bliv lykkelig

Hvis man kunne få kedsomhed som recept, ville jeg ligge i kø ved apoteket. Intet er bedre end at skulle ingenting, ikke gå i gang med noget, bare være et eller andet sted uden formål. Desværre er det svært ikke at gøre noget. Men i dag lover jeg dig, at hvis du lytter med lære du at elske kedsomhed. Bliv kedelig og bliv lykkelig <3 Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sebastian Cordes, filminstruktør og forfatter, og Kirsten Hyldgaard lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og uddannelse på Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/24/202357 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hvem hyggehader du?

Er der noget bedre end at blive godt og grundigt rasende på en idiot? I dag løser jeg konflikter, fordi det faktisk kan blive en hel del mindre konfliktfyldt at leve sit liv til gavn for en selv og sikkert mange andre, siger dagens gæster. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Mette Juel Madsen, faglig chef i center for konfliktløsning, og Lin Adrian, lektor ved det juridiske fakultet på Københavns universitet og uddannelsesleder master i konfliktmægling. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/17/202357 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Alt er et

Hvis du blandet islam og psykologi, hvad får du så? Dagens gæster mener det er et farligt spørgsmål for de fleste danskere, men måske kan der faktisk dukke nogle sandheder op om livet. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Naiha Khiljee, psykolog og digter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/10/202356 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Der er kun en mening med livet

Jeg har hele mit liv læst om, hvad der gør os mennesker til mennesker. Hvad driver os? Hvad gør os glade og triste? Og hvad giver livet mening? Et sted, jeg aldrig for alvor har kigget hen efter svar islam. I de kommende to programmer af Brinkmanns Briks vil jeg undersøge tankerne derfra, måske gemmer Muhammed og Allah på svarene og så behøver jeg jo ikke lede længere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Naveed Baig, tidligere hospitalsimam på Rigshospitalet og phd. studerende ved Oslo Universitet og Jakob Skovgaard-Petersen, professor i islam ved Københavns Universitet og forfatter Muslimernes Mohammed og alle andres. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/3/202357 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Jeg kan ikke få nok af mig selv

Vincent Hendricks er på besøg til en samtale om tænke på sig selv først, besparelser på universiteterne og om menneskets bedste ven - egoet. Vært: Svend Brinkmann.
4/26/202356 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Saddam Hussein blev hængt i en SFO

Hvis det var dine børn, der legede, de havde hængt Saddam Hussein, ville du så blive bekymret? Eller når du selv leger med noget, der måske er lige på kanten af det normale, skal man så til at passe på? Nej, mener dagens gæster. Legen skal vi tage alvorligt, men ikke så alvorligt, vi ikke tør bruge den menneskelige nysgerrighed, for den holder os i live - på en sjov måde. Gæster: Helle Hovgaard Jørgensen, docent i leg og børne- og ungdomskultur ved UCL Erhvervsakademi og Professionhøjskole i Odensen, og Marc Malmdorff, lektor ved Interacting minds ved Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/19/202356 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Fuck dig, chatGPT!

Nu kan man spørge en chatbot, der virker til at være mindst ligeså klog som os selv, og få svar på det meste. I et utal af medier har fascinationen af den nye teknologi været til stede. I dag får du et helt andet perspektiv på, hvad vi skal med teknologiens fremskridt. Vi skal nemlig have et mere analogt liv, mener dagens gæster. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Jesper Balslev og Anders Kjærulff, medstiftere og fuldmægtige i Analogiseringsstyrelsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/12/202356 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Psykologi for alle 4:4

Nu tager vi den helt fra begyndelsen. Psykologien har medført en overfokusering dig selv. Vi skal af med ideen om, at vi som individer er de vigtigste i hvert vores liv. I dag forsøger Svend Brinkmann at afindividualisere os, så vi genopdager troen på fællesskabet. Meget tyder på, vi vil få det bedre, hvis vi dyrker hinanden fremfor os selv. Følg med over fire udgaver af Brinkmanns Briks, hvor Svend Brinkmann endevender psykologiens betydning for vores samfund og menneskerne i det. Værter: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/5/202357 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Psykologi for alle 3:4

Nu tager vi den helt fra begyndelsen. Hvad er det egentlig psykologen gør ved dig? Kan psykoterapi løse mistrivselskrisen? Ifølge Svend Brinkmann lægger vi for meget tillid i hænderne på psykologernes arbejde og glemmer at ændre på menneskets livsvilkår. Følg med over fire udgaver af Brinkmanns Briks, hvor Svend Brinkmann endevender psykologiens betydning for vores samfund og menneskerne i det. Værter: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/29/202356 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Psykologi for alle 2:4

Nu tager vi den helt fra begyndelsen. Hvorfor har så mange danskere en psykisk diagnose? Hvad er det vi lider af? Ifølge Svend Brinkmann er det løbet løbsk og der skal sættes en prop i nu! Følg med over fire udgaver af Brinkmanns Briks, hvor Svend Brinkmann endevender psykologiens betydning for vores samfund og menneskerne i det. Værter: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/22/202357 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Psykologi for alle 1:4

Nu tager vi den helt fra begyndelsen. Hvorfor er psykologi blevet en del af vores alle sammens liv? Stort set alle har enten selv har været til psykolog, sendt deres børn til psykolog eller kender én, der har været til psykolog. Vi taler et psykologisk sprog med diagnoser, personlighedstyper og hvordan har DU det? Det er blevet et psykologiseret samfund, hvor menneskets problemer opstår indefra. Men kan det passe, at vi ikke arbejder på at lave et samfund, der er mere menneskevenligt? Skal alle gå til psykolog? Er vi alle sammen lidt syge eller ikke gode nok? Er det vores eget problem hver især? Følg med over fire udgaver af Brinkmanns Briks, hvor Svend Brinkmann endevender psykologiens betydning for vores samfund og menneskerne i det. Værter: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/15/202356 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Sidder fremtidens psykolog bag en skærm?

Psykologer er ikke kendt for at bruge skalpel, bedøvelser eller andre værktøjer. Det er psykologens nærvær og bevidsthed, der hjælper klienten. Derfor kan det lyde som en spareøvelse at give digitale løsninger til folk, der har mentale lidelser, men dagens gæster mener, vi overser et kæmpe potentiale. Og endnu vildere, at det virker ligeså godt som ansigt til ansigt samtaler. Det må jeg høre mere om. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kim Mathiasen, psykolog og forskningsleder, og Marie Folker, afdelingsleder, begge fra Center for Digital Psykiatri. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/8/202357 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Åh, nu kommer den. Den dårlige samvittighed

Den dårlige samvittighed. Den favner bredt over at have spist for meget chokolade, glemt sine lektier til at have banket et andet menneske. Nogle gange er den der med rette, men ifølge ny forskning kan unge føle dårlig samvittighed over at leve et normalt liv, fordi det burde være mere spændende. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Haidar Ansari og phd. i psykologi og erhvervspsykolog Joachim Meier. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/1/202356 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Har jeg din fulde opmærksomhed?

Vores opmærksomhed er en begrænset ressource. Og den er penge værd ved verdens tech-giganter. Derfor bombarderes vi med notifikationer, mulige gevinster og andre lækre lokkeduer, der skal fange og fastholde vores opmærksomhed. Samtidig er det usundt at lade sig opsluge i evighedsscrolleri, siger dagens gæster. Nu vi har din opmærksomhed, lover vi at gøre dig klogere på, hvordan din opmærksomhed fungerer, så du kan tænde og slukke for din begrænsede båndbredde. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Emma Louise Louth, biomediciner, forfatter til Tænkepausen om Opmærksomhed, og Mads Vestergaard, filosof, foredragsholder og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
2/22/202356 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kontoret for eftertanke

Jeg er blevet medlem af etisk råd. Måske aner du ikke, hvad det er eller hvad vi laver, men jeg vil sige som din skolelærer eller forældre, det er vigtigt! Ligesom at spise sine grøntsager og lære at læse. Vi skal kende etikken, og nu har du chancen. Skal vi eksempelvis lade folk dø, der gerne vil det? Vært: Svend Brinkmann. Gæster Lise Müller, sygeplejerske og næstformand i SF, Knud Kristensen, tidligere formand for SIND - landsforeningen for psykisk sundhed, og Morten Bangsgaard, studerende i teologi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
2/15/202356 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Find selv meningen med livet

Jeg har hele mit liv læst om, hvad der gør os mennesker til mennesker. Hvad driver os? Hvad gør os glade og triste? Og hvad giver livet mening? Et sted, jeg aldrig for alvor har kigget hen efter svar er østen. I de kommende to programmer af Brinkmanns Briks vil jeg begynde med buddhismen og tankerne derfra, måske gemmer buddha på svarene og så behøver jeg jo ikke lede længere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Marie Kronquist, buddhistisk lærer, og Lone Fjorback, psykiater og leder af dansk center for mindfulness ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
2/8/202356 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Findes meningen med livet indeni dig selv?

Jeg har hele mit liv læst om, hvad der gør os mennesker til mennesker. Hvad driver os? Hvad gør os glade og triste? Og hvad giver livet mening? Et sted, jeg aldrig for alvor har kigget hen efter svar er østen. I de kommende to programmer af Brinkmanns Briks vil jeg begynde med buddhismen og tankerne derfra, måske gemmer buddha på svarene og så behøver jeg jo ikke lede længere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Jørn Borup, lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, og Martijn Van Beek, lektor i antropologi ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 1. februar).
2/1/202357 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Skam dig, lidt

Skam har et dårligt ry. Men uden skam ville de fleste mennesker være ulidelige at være sammen med. Vi skal skamme os, når vi bryder andres grænse for eksempel. Det gode spørgsmål er så, hvornår skam bliver skadeligt. Det har dagens gæster undersøgt på hver deres måde. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Rachel Röst, forfatter og stifter af Læs for livet og Carsten Rene Jørgensen, professor i psykologi ved Aarhus Universitet og forfatter til en ny bog om Skam. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/25/202356 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Du bliver syg af at gå til lægen

Hvis man leder længe nok, skal man nok finde en sygdom, det ved de fleste læger. Men er det den rigtige måde at hjælpe patienten? Vi er blevet så dygtige til at finde sygdomme, at flere bliver kaldt syge end det er nødvendigt. Det skader endda mere end det gavner, påstår dagens gæster. Vært: Svend Brinkmann Gæster: Alexandra Brandt Jønsson, antropolog og lektor ved RUC ved institut for mennesker og teknologi og John Brandt Brodersen, professor ved Københavns Universitet ved institut for almen medicin. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
1/18/202356 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Pers sidste ord

Per Schultz Jørgensensen døde den 5. december 2022. Svend nåede at have en særlig samtale om livets afslutning med Per, den genudsender vi i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Per Schultz Jørgensen, psykolog, professor, tidligere formand for børneråddet og forfatter til Vendepunkter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/4/202357 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Farvel 2022 og velkommen 2023

Endelig sagde vi farvel til corona. Men hvad har vi fået i stedet for? Krig i Europa, energikrise, det offentlige Danmark knager og et VM i fodbold på baggrund af tusinde døde migrantarbejdere. Kan vi kun finde kriserne, er det sådan os mennesker fungerer? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier Vincent Hendricks og chefredaktør for netmediet Zetland og formand for Danmarks medie og journalisthøjskole Lea Korsgaard. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/28/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Spørg Svend

Svend Brinkmann svarer på lytterspørgsmål. Hvad gør man, når man virkelig ikke kan lide sine kolleger? Mister vi noget ved at samarbejde over skærme? Må man være et offer på arbejdspladsen? Og mange andre gode spørgsmål har i sendt til os.
12/21/202257 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Kan vi skabe et arbejdsliv, der ikke gør os syge?

Kan man forestille sig, at vi møder ind på arbejde og når vi går ud ad døren igen, har vi en oplevelse af tilfredshed, glæde og lyst til at komme igen? Jeg vil gerne skabe et håb for fremtidens arbejdsliv, lad os give det et skud. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Camilla Kring, civilingeniør, leder af Super Navigators og ekspert i anvendt kronobiologi og Morten Albæk, filosof, stifter af Voluntas og forfatter seneste til falske sandheder i livet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 14. december 2022).
12/14/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Når jeg blir gammel, vil jeg ...

Hele livet er vi på vej videre. Første skridt, lær at skrive, få en uddannelse, søg et job, arbejd, arbejd, arbejd. Så en dag er det slut. Vi skal ikke længere noget. Pensionen er de år, hvor telefonen ikke ringer mere. Der er ingen, som savner dig mandag morgen kl. 09. Er vi forberedt på den sidste del af livet uden arbejde? Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Monica Krog-Meyer , mangeårig radiovært, foredragsholder og forfatter til Plusalderen og Aske Juul Lassen, lektor ved Københavns universitet og forsker i pension og aldring ved center for health in humanities.
12/7/202256 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Karrieren løber af med dig

Pas på drømmen om en snorlige karriere. Det kan være skadeligt for vores trivsel, hvis vi tror arbejdslivet kan planlægges fra barnsben, for det kommer med stor sandsynlighed ikke til at gå sådan, det mener Danmarks første professor i karrierevejledning. Vært: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann. Gæst: Rie Thomsen, professor i karriere ved Danmarks Pædagogiske Universitet AU og forfatter til tænkepausen Karriere.
11/30/202257 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Skal det være sjovt at gå på arbejde?

Det er virkelig ikke altid sjovt at gå på arbejde, men det siger mange ledere, det skal være. Vi skal være glade og humoristiske, når vi arbejder, hvilket også efterspørges i jobannoncerne. Du godeste. Lad mig være i fred, siger jeg bare, så skal jeg nok selv bestemme, hvilket humør jeg har, når jeg laver mit arbejde. Eller hvad? Måske ER det vigtigt, at vi er nogenlunde glade og positive i de fleste af de mange timer, vi bruger på arbejdet. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Cecilie Demkjær Schultz Pedersen psykolog og i arbejdsmiljøleder IBM og seniorforsker ved det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø Thomas Clausen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 23. november 2022).
11/23/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Min drøm om et bæredygtigt arbejdsliv på 30 timer

Jeg kan sagtens blive forført af tanken om en 30 timers arbejdsuge og et mere simpelt arbejdsliv. Men er det virkelig løsningen på det pressede arbejdsliv mange oplever? Og findes det bæredygtige arbejdsliv i harmoni med os selv og resten af planeten? Gæster: Pernille Garde Abildgaard, direktør i Take back time, forfatter og foredragsholder og Rasmus Willig, forperson i andelsgaarde, sociolog og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
11/16/202256 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Udskrevet på ubestemt tid

Hvad sker der når man ikke længere er psykiatrisk patient, men prisvindende forfatter? Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Forfatter Fine Gråbøl. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/9/202257 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Det er ledelsens skyld - det hele!

Jeg synes egentlig ledere får skyld for lige lovligt meget. Måske er det mellemlederen i min mave, der forsøger at finde lidt syndsforladelse. I dag finder jeg ud af om det faktisk er ledelsens skyld, når det sejler på arbejdspladsen? Hvad kan vi give lederen skylden for med god samvittighed? Vært Svend Brinkmann. Gæster Lotte Bøgh Andersen, Professor ved Institut for statskundskab og Leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet og Claus Elmholdt, lektor ved Aalborg Universitet, psykolog og direktør i konsulentvirksomheden Lead. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 2. november 2022).
11/2/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

<3 Bureaukrati <3

Vi elsker at hade det. Formularer, regler, kontorpersonale, skrankepaver, der stjæler tid og penge fra de vigtige ting. Men faktisk tror jeg vi har en skjult kærlighed til at påberåbe os reglernes dejlige enkelhed. Det gør verden mere sort-hvid og det kan vi godt lide. Så er bureaukratiet vores hemmelig elsker eller er det den irriterende ekskæreste, som insisterer på at gennemgå hele fotoalbummet for at dele hvert enkelt billede op efter, hvem der har mest ret til det? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dennis Nørmark antropolog, foredragsholder og forfatter til Pseudoarbejde og Tina Øllgaard Bentzen lektor ved Roskilde Universitetscenter og forsker i afbureaukratisering. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/26/202257 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kan fløjene i politik mødes? Nok ikke.

Kan liberalismen og socialismen arbejde sammen hen over midten? Vi genopliver to af de mest indflydelsesrige politiske filosoffer i dagens program for at finde ud af om magten kan deles på tværs af fløjene. Og for en gangs skyld bringer vi faktisk en mindre nyhed direkte til politikerne: NEJ, Mette, Søren, Jakob og Lars, i kan ikke samarbejde. Hør hvorfor. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karl Marx i form af Magnus Møller Ziegler, phd-studerende ved Aarhus Universitet og underviser på Københavns Universitet og John Locke i form af Brian Degn Mårtensson, forstander på Sorø Fri Fagskole, derudover phd-studerende i pædagogisk filosofi og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/19/202255 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Nej tak til flere penge til psykiatrien

Jeg er blevet kimet ned af et par psykiatere fra Randers. De vil ikke have flere penge til deres afdeling. De har faktisk ledige sengepladser som en af de få steder i psykiatrien. Hvad gør de anderledes? Og hvad har en psykiatrisk patient egentlig behov? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Marie Dam Heebøll, læge med speciale i samfundsmedicin og psykiatere og overlæger på afsnit C i regionspsykiatrien i Randers Kristian Sloth og Anders Lindelof. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/12/202257 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Vi holder møde!

Jeg går sjældent fra et møde med kæmpe gåpåmod og en hjerne, der drøner afsted med gode ideer. Det er snarere en lidt sløv udgave af mig selv, der slentrer mod den nærmeste kaffe. Møder er en del af arbejdslivet for rigtig mange danskere, men er de bare spild af tid, gemmer der sig et potentiale af lystige medarbejdere og ledere med mindre taletid? Gæster: Bastian Overgaard, rådgiver, foredragsholder og underviser i støjfri ledelse og Ib Ravn lektor i organisatoriske videnprocesser på DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/5/202256 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Antipsykotisk medicin

Hvad sker der, når man får medicin mod sine psykiske lidelser? I dag zoomer vi ind på antipsykotisk medicin, fordi debatten rasede ovenpå hændelsen i Field's, hvor en ung mand efter sigende på udtrapning af antipsykotisk medicin skød og dræbte tre personer og sårede flere. Men hvilken rolle spiller antipsykotisk medicin i den psykiatriske behandling? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Bjørn Ebdrup professor og overlæge ved psykiatrisk center Glostrup og Merete Nordentoft formand for dansk psykiatrisk selskab, overlæge og professor ved Psykiatrisk Center København, leder af Copenhagen Research Center for Mental Health. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/28/202257 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

God ferie (barsel), mand!

Vi er alle enige om, at vi skal arbejde. Det er en del af livet. Nu skal vi til at blive enige om, at både mor og far kan tage barsel med familiens mindste medlemmer. Psykologien har ingen indvendinger mod far på barsel, men har arbejdsmarkedet det? Og hvad kommer den øremærkede barsel til at betyde for både mænd og kvinders arbejdsliv? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sara Louise Muhr, professor mso ved institut for organisation ved copenhagen business school og forsker i køn og ledelse, og Anette Borchorst, som er professor emerita i politologisk kønsforskning ved statskundskab på Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/21/202257 minutes, 1 second
Episode Artwork

Det skulle jeg nok have tænkt over

Jeg har turneret med et forsvar for tænkningen. Ro, tid, tanker hører for mig med til opskriften på et liv, hvor man ikke bliver ramt af dagligdagens krav, uro og forstyrrelser. Men nu skal man jo ikke altid tro, man selv har svaret på det hele. Derfor taler jeg i dag med to, der evner at tænke om vi faktisk tænker for lidt i dag? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Christian Hjortkjær, højskolemand på Silkeborg Højskole og forfatter og Søren Gosvig Olesen, lektor i filosofi ved Københavns Universitet og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/14/202256 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Velfærdsdanmark knager

Velfærdsdanmark knager. Sygeplejersker er pressede, pædagogerne mangler overskud, jobcentrene halter, psykiatriens ventelister vokser og man kunne blive ved. Hvad gør vi ved det? Det giver vi et bud på i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Susanne Ekmann, lektor ved center for arbejdslivsforsning på Roskilde Universitetscenter og forfatter til Giftig gæld og udpint velfærd og Leif Kongsgaard, Faglig chef i Væksthuse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/7/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Et liv står tilbage

Skal man forsone sig med sig selv for at kunne tage afsked med sit liv i ro og fred? Det mener Per Schultz Jørgensen, der er syg og har kort tid igen, og han har forsøgt at forstå sit liv gennem bogen Vendepunkter. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Per Schultz Jørgensen, psykolog, professor, tidligere formand for børneråddet og forfatter til Vendepunkter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/31/202257 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Det store farvel til arbejdslivet

Så længe jeg kan huske, har arbejdsløshed være noget, man helst ville undgå. De seneste år har jeg endda tænkt, at mange var skamfulde over at være ledige. Og skulle man ende i jobcentret, lyder det som et skrækkeligt sted. Men passer det? Hvordan er det at være arbejdsløs i Danmark? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sabina Pultz, lektor ved Roskilde Universitet ved institut for mennesker og teknologi og Dorte Caswell, professor i socialt arbejde ved Aarborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/24/202256 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Sådan undgår du stress på arbejdet - Sig op

Det er som om, at de to ord - arbejde og stress - er kommet til at hænge sammen. Der er nemlig kun én gruppe, der har højere niveauer af stress, end folk der arbejder, og det er folk, der ikke arbejder, fordi de er blevet arbejdsløse. Så velkommen til en time om stress og arbejde, hvor jeg vil finde ud af om vi kan komme stress til livs eller om vi skal lære at leve med det? Gæster: Malene Friis Andersen, forsker, forfatter og autoriseret psykolog og Yun Ladegaard, direktør for erhverv og økonomi i fonden mental sundhed og erhvervspsykolog. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 17. august 2022).
8/17/202257 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Giver dit arbejde mening?

Arbejdslivet er en kilde til både stress og succes. For nogle er arbejdet selve livet og for andre noget, der skal overstås. Uanset hvad, er arbejdet en del af menneskelivet, men passer det moderne arbejdsmarked egentlig til os mennesker? Giver det mening at gå på arbejde? Gæster: Emilia van Hauen kultursociolog, bestyrelsesmedlem og forfatter og Helge Hvid professor emeritus fra Roskilde Universitet med speciale i arbejdsliv. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 10. august 2022).
8/10/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Torben Ulrich

Et langt og godt liv ønsker de fleste sig. Men hvad pokker er det? I dag taler jeg med 93-årige Torben Ulrich, der har levet et liv med store resultater og undervejs har han samlet masser af livsvisdom. Gæst: Torben Ulrich. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/29/202257 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hvad tænker du på? Carsten René Jørgensen

To psykologiprofessorer går ind på en bar. Lad os tale om alt det, der er galt med mennesker, siger den ene. Der er ikke noget, jeg hellere vil, svare den anden. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Carsten René Jørgensen professor i psykologi Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/22/202257 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hvad er din yndlingslyd?

Når naboen larmer, når trafikken støjer, når kollegerne snakker for højt, når børnene skændes, når kæresten smasker. Ja, der er nok at lyde. Og de påvirker os. Nogle mener, vi lever i en lydmæssig krise, hvor vi ikke kan få ro. Jeg forsøger i dag at finde ud af, hvad lydfølsomhed er og hvorfor vi er omgivet af irriterende lyde fra morgen til aften? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Annette K. Nielsen forfatter til Med på en lytter og lektor og lydantroplog på Sonic College Birgitte Folmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/15/202256 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jeg giver en milliard kroner til Danmarks bedste idé

Et samfund bygget på den bedste viden, burde være det mest optimale. Spørgsmålet er så, hvor langt vi er fra det? Og om vi er på vej? Mange af landets dygtigste forskere bruger desværre en del tid på at skaffe penge til deres forskning. Det synes jeg egentlig er spild af gode kræfter. Hvad kunne vi ikke udrette? Det finder jeg ud af i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lone Simonsen, epidemiolog og professor og leder af forskningscentret PandemiX ved Roskilde universitet, Sebastian Mernild, prorektor ved og professor i klimaforandringer og glaciologi ved Syddansk Universitet og Ole G. Mouritsen, der er dr.scient. og professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/8/202256 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Når lægen får kræft

Karen og Simon er begge læger og opdager en dag en knude på Simons ben. Frygten bliver til virkelighed og nu står familien pludselig med en kræftsygdom helt inde på livet. Men kan Karen og Simon bedre håndtere en livstruende sygdom, fordi de netop er læger? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karen og Simon Ruben Husby. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/1/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Bliver man ond af at være sød?

Mennesker har en tendens til at blive ligeglade og rå overfor hinanden. Omsorgstræthed kalder vi det, når det drejer sig om pædagoger, psykologer, SOSU'er, sygeplejersker og mange andre, der arbejder med mennesker. Men alle kender nok til at blive kold overfor dem, man egentlig skulle være sødest overfor. Hvorfor i alverden bliver vi det? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dorthe Birkmose psykolog og foredragsholder og Rikke Høgsted psykolog og stifter af institut for belastningspsykologi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 25. maj).
5/25/202257 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Et liv uden fortrydelse

Hvad vil du fortryde, når du ligger på dødslejet? Stig Tøftings selvbiografi No Regrets er blevet til et teaterstykke og det fik mig til at tænke over, hvilken rolle fortrydelse spiller i vores liv. Burde vi spørge os selv noget oftere, vil jeg fortryde det her? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Teaterinstruktør, højskolelærer og idemand til teaterforestillingen No Regrets Morten Lundgaard og evolutionspsykolog, ph.d. i primotologi og videnskabsformidler Jill Byrnit. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/18/202256 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Det endelige opgør med psykologerne

Langt om længe har jeg inviteret psykologforeningen på briksen. Jeg vil vide om forkvinde Dea Seidenfaden kan forsvarer, hvorfor psykologerne har fået så meget indflydelse på vores liv. Psykologerne er her, der og alle vegne, de er svaret på livets besværligheder, men skal vi alle sammen bare gå til psykolog? Jeg er selv medlem af psykologforeningen, men en et kritisk medlem af klanen, så ved du det. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Dea Seidenfaden psykolog og fungerende formand Dansk Psykolog Forening. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/11/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Sundhedsministeren

Hvad er planen? Hvad er ideen med et samfund, hvor menneskene bliver mere og oftere psykisk syge? Det spørger jeg sundhedsminister Magnus Heunicke om i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Magnus Heunicke Sundhedsminister og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/4/202256 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Må man græde på sin arbejdsplads?

Er nogle mennesker mere robuste og kan holde til livets tæsk, fordi de har en særlig evne som kan modstå udfordringer? Og er dem, der bukker under for presset, bare ikke skabt til denne verden? Det er måske lokkende at tro på, men det psykologiske begreb resiliens forklarer, hvordan mennesker indgår i miljøer, der gør dem modstandsdygtige. Altså tyder det ikke på, at man fødes robust, men man kan blive det. I dag finder jeg ud af, hvad resiliens er, og hvad søren vi skal med endnu et begreb ingen fatter. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dion Sommer forfatter til "Resiliens - fra robusthed til en dynamisk forståelse" og professor i psykologi ved Aarhus Universitet og Robin May Schott, filosof og seniorforsker ved Dansk institut for internationale studier. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 27. april).
4/27/202257 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Afmagten i vores liv

Hvad stiller man op, når man mister sit ufødte barn, når man som butiksansat skal håndtere umulige kunder, der altid har ret, når man som soldat må se passivt til, mens ødelæggelsen foregår for øjnene af en? Afmagt er en del af vores liv, men måske kan vi faktisk finde en ro i det, vi ikke kan kontrollere. Måske... Vært: Svend Brinkmann. Gæster:Tea Torbenfeldt Bengtsson, professor i sociologi ved VIVE og Bjørn Rabjerg, adjunkt i teologi ved Aarhus Universitet og daglig leder af Løgstrup arkivet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/20/202257 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Spørg Svend #2

Gæsten kom ikke. Derfor svarer jeg på lytterspørgsmål. F.eks. skal Putin skydes? Derudover får vores program en kærlig selvkritik. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/13/202256 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Har du husket at kritisere dit samfund i dag?

Samfundet påvirker os hver dag og hele tiden. Desværre tror jeg, at mange vender problemerne indad mod sig selv og ikke ud mod samfundet. I dag kritiserer vi vores omgivelser og taler om, hvorfor det er afgørende at være kritisk overfor alle andre end dig. Gæster: Steen Nepper Larsens forfatter til "Evalueringsfeber og evidensjagt" og lektor ved Forskningsenheden i Samtidsdiagnostik ved DPU, Aarhus Universitet og Stefan Hermann forfatter til "En varm tid" og rektor for Københavns Professionshøjskole. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/6/202257 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Hvem er kineserne?

Kina! Jeg besøgte Beijing for et par år siden og fik indblik i et land, der får større og større betydning for verden. Og med indflydelse følger også en nødvendighed for at forstå folket. Hvad er lykke for en kineser? Hvad er den kinesiske drøm? Hvad er kærlighed på kinesisk? Jeg gør mig selv og forhåbentlig jer lyttere klogere på 1/7 del af verdens befolkning i dagens program. Gæster: Forfatter og om lidt aktuel med bogen Risalderen Xinxin Ren Gudbjörnsson og Kina-analytiker og medudgiver af nyhedsbrevet Sinolytica Mads Vesterager Nielsen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/30/202257 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Mærk livet - lev som en 18-årig!

Jeg ved godt, vi ofte taler om det, men HAALLÅ! Ungdommens mentale tilstand er kritisk! De lider. I hvert fald ifølge både den ene og anden undersøgelse. I dag prøver jeg at finde løsningen ud fra den seneste nationale sundhedsprofil, hvor de unge igen-igen ser ud til at have det historisk dårligt psykisk. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Maja Vain Gilbert stifter UngTerapi og psykolog og Pia Jeppesen klinisk professor Region Sjælland i børne og ungdomspsykiatrien. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/23/202257 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Min mor begik selvmord

Emil fandt sin mor efter hendes selvmord. Afskedsbrevet forklarede det ikke for ham, men han har valgt at huske morens liv og ikke hendes sidste handling. Hun var mere end et selvmord. Emil har spurgt mig om, hvad der sker, når et menneske begår selvmord? Derfor har jeg inviteret Emil og nogle eksperter til at tale om mordet på selvet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Emil Zerlang, psykolog og pårørende til selvmord, Elene Fleischer, stifter af pårørendeforeningen NEFOS og Merete Nordentoft, Overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet. (Sendt første gang 16. marts 2022).
3/16/202256 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hvorfor Putin?

Vi gætter og gætter på, hvad Putins næste træk er. Indtil videre, synes jeg, eksperterne har været ret dårlige til at forudse den russiske præsidents adfærd i Ukraine. Hvorfor gætter eksperterne hele tiden på, hvad Putin kan finde på? Giver det mening at forstå manden bag rædslerne eller skal vi i stedet se på mere end en mands værk? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karin Hilmer Pedersen, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, og Flemming Rose, chefredaktør for Frihedsbrevet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/9/202256 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vær forberedt på det værste!

Jeg tror på det værste. Eller i hvert fald kan det være en god ide at være beredt på det værste, så bliver man ikke nær så skuffet. Men kan vi gå endnu længere og bruge dommedagsforestillinger og frygten til noget opbyggeligt i vores liv? OBS: Optaget inden Ruslands invasion i Ukraine. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Mathias Clasen, leder af Center for rekreativ frygt ved Aarhus Universitet og Jesper Høgenhaven, professor ved det teologiske fakultet på Københavns universitet.
3/2/202256 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Vi er alle ulige

Bliver mine børn professorer ligesom mig og kommer de til at betale topskat? De har gode chancer for det. Den sociale arv lever nemlig efter sigende i bedste velgående. I Danmark har vi en ide om, at alle får lige gode chancer i livet gennem vores folkeskole og gratis uddannelse. Men passer det stadig, kan man bryde den sociale arv i dag? Noget tyder på, at man stadig følger i forældrenes fodspor. På godt og ondt. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: professor i sociologi ved Københavns Universitet Mads Meier Jæger og lektor i sociale problemer ved Aalborg Universitet Morten Ejrnæs. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 23. februar).
2/23/202256 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Mindfulness for begyndere

Mindfulness har opnået en kolossal popularitet, som har gjort mig skeptisk. Hvorfor det behov for at sidde og være til stede i nuet? Men i dag åbner jeg mit sind i et langt øjeblik på en time for at forstå, hvorfor den ældgamle disciplin er rykket ind på universiteter, arbejdspladser, skoler og på psykologernes brikse i Danmark. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: overlæge, lektor og centerchef i Dansk Center for Mindfulness Lone Fjorback og foredragsholder og coach i Zenbusiness Frank Poulsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
2/16/202256 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Psykologernes hemmelige konspiration

Tænk hvis der ikke fandtes psykologer. Hvor ville vi gå hen? Ville vi overhovedet have brug for at gå et sted hen med vores problemer? Ville vi vide, at vi havde mentale problemer? Det er groft sat op, men i dag inviterer jeg to, der giver psykologerne skylden for det moderne menneskes krise på briksen. Har de ret? Og gemmer der sig virkelig en stor konspiration bag det hele? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Line Knutzon dramatiker og skaber af Søborggruppen og Iben Benedikte Valentin Jensen cand.pæd., tidligere skolelærer og underviser på seminariet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (sendt første gang 9. februar).
2/9/202257 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Spørg Svend

Kære lyttere Undskyld det sene svar. Vi læser lyttermails og jeg svarer efter bedste evne. Kærligst, Svend Brinkmann. Vært: Svend Brinkmann Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
2/2/202255 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stederne i vores liv

Jeg har et sted at bo. Jeg besøger mange steder hver dag. Jeg er stedkendt det meste af tiden. Steder betyder en hel del for vores trivsel og oplevelse af verden. Det har psykologien efterhånden fået øjnene op for og jeg tror der er rigtig meget interessant at finde i verden, der omgiver os. I dag har jeg inviteret to forfattere, der skriver om steder på hver deres fascinerende måde. Vært: Svend Brinkmann.
1/26/202256 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Søskende

På den ene side er søskende bare nogen, man er endt under samme tag med og på den anden side kan de være nogle af de mest afgørende mennesker i vores liv. Det er en helt særlig konstellation, der på godt og ondt er et livslangt forhold. Psykologer taler ofte om forholdet til mor og far, men hvad betyder vores søskende for, hvem vi bliver til? Vært: Svend Brinkmann Gæster: Ida Wentzel Winther lektor og forsker i familier og unge ved DPU, Aarhus Universitet og Freja Waade Biermann, psykologistuderende og søster. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/19/202257 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nyt år, nye diagnoser

I dag kan du få en diagnose, der hedder gaming disorder eller i sorg ifølge WHO. Helt nye diagnoser som er kommet til i 2022, men hvad skal vi dem? Hvem hjælper det egentlig? Gør det ikke bare flere syge? Diagnosesamfundet griber om sig, år efter år, men måske har vi glemt, at livet er hårdt og ubehageligt. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Lotte Hvas, speciallæge i almen medicin, tidligere medlem af Etisk Råd og Jesper Vaczy Kragh, seniorforsker ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning, KU og phd. i medicinhistorie.
1/12/202257 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Sidste omgang

Jeg drak for meget i går. Den sætning gør næsten altid ondt både mentalt og fysisk. Men det er sjældent nok til, at man ikke gør det igen. Nogle gange skulle man tro, at danskerne sagde, jeg drak for lidt i går, for det virker til, at der altid er en anledning til at tage endnu en omgang. Hvorfor drikker vi, hvad drikker vi og hvem kan vi takke for, at vi ikke skal gå i systembolaget? Jeg skænker kildevand til en eks alkoholiker og en historiker i dag dagens program. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kristian Ditlev Jensen, præst og forfatter til romanen Bar og Sidsel Eriksen, historiker og lektor ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer,
1/5/202257 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Farvel 2021 og velkommen 2022

Det ligner efterhånden new normal, når landet lukker ned. Faktisk ligner 2021 utroligt meget 2020. Børnene sendes hjem fra skole, hjemmearbejdspladsen står der endnu og de store sociale begivenheder aflyses. I dag vil jeg finde ud af, hvilke forventninger vi kan tillade os at have til 2022, skal vi simpelthen lære at leve med pandemien? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Vincent Hendricks, professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier, og Lea Korsgaard, bestyrelsesformand for netmediet Zetland og Danmarks medie og journalisthøjskole. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
12/29/202158 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ungerådet

Undskyld ventetiden. Undskyld til de unge mennesker. Vi har talt længe om jer og jeres udfordringer her i programmet. Nu inviterer jeg endelig nogle af jer indenfor i studiet til en samtale om, hvordan det er at være ung i dag? I bliver ofte beskrevet som en generation af mentalt ustabile, forkælede og urealistiske typer. Bevis vi voksne tager fejl! Vært: Svend Brinkmann Gæster: Sally Mersoumi, forperson Mino Aarhus, Isa Naja Buhl journaliststuderende på Syddansk Universitet og podcastvært og Nicolaj Laue Juhl aktivist og sygeplejerstuderende. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/22/202158 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hvad tænker du på? Bobby Zachariae

Det sker desværre alt for sjældent, at jeg får mig en ordentlig samtale med landets førende forskere indenfor for psykologi. I denne interne serie opsøger jeg dem, der har formet dansk psykologi og stadig gør det. I dag med Bobby Zachariae, der er rundet af ungdomsoprørets kritiske stillingtagen til samfundet, og som i dag sidder på sit professor kontor og spørger: Hvor er kritikken blevet af? Gæst: Bobby Zachariae professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi - Epos Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger : Christoffer Heide Høyer.
12/15/202156 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hvad tænker du på? Dorthe Berntsen

Det sker desværre alt for sjældent, at jeg får mig en ordentlig samtale med landets førende forskere indenfor for psykologi. I denne interne serie opsøger jeg dem, der har formet dansk psykologi og stadig gør det. I dag med Dorthe Berntsen, som har en broget fortid inden hun gik den akademiske vej og blev en af verdens førende forskere i spørgsmålet om, hvordan vi bruger vores hukommelse i vores liv. Gæst: Dorthe Berntsen professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Con Amore - center for selvbiografisk hukommelsesforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/8/202157 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Er det en god ide at adoptere og tvangsfjerne børn?

De fleste ved hvem der er deres mor og far. Men der er mange som af forskellige grunde ikke kender deres baggrund. Spørgsmålet er om det er vigtigt for menneske? Og hvad vil det sige at flytte et barn fra en familie til en anden, hvem står tilbage som tabere og vindere? Gæster: Lene Myong, professor ved Senter for kjønnsstudier, Universitetet i Stavanger og Cecilie Bjerre, postdoc og historiker ved Institut for Historie og Danish Centre for Welfare Studies ved Syddansk Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/1/202156 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Lever klogere mennesker et bedre liv?

Intelligens kan være en væsentlig faktor for at leve et godt liv - på godt og ondt. I psykologien er IQ-tests et bredt anerkendt redskab til at måle på menneskers intelligens, men hvor afgørende er det for at leve længe, godt og sundt? Det finder jeg ud af i dag. Gæster: Trine Flensborg Madsen, lektor ved institut for folkesundhed og leder af enhed for medicinsk psykologi ved Københavns Universitet og Rikke Hilker, klinisk lektor og overlæge ved psykiatrisk center Glostrup. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/24/202156 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Er mor og far de bedste til at passe deres eget barn?

Langt de fleste forældre gør, hvad de kan for at give deres børn den bedste start på livet. Men hvad er den bedste start på livet? Det gode børneliv er til diskussion, og det skal det være. Kritikere peger på institutionslivet som en fejlslagen vej at gå, for børnene bliver ikke mødt i tilstrækkelig grad. Vi møder i dag to, der har taget sagen i egen hånd og hjemmepasser deres børn, fordi de tror på, det er det bedste. Gæster: Fie Hørby, familieterapeut, forfatter til Drop opdragelsen og medindehaver af Blackbird institute og Ole Henrik Hansen, lektor ved Danmarks institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 17. november 2021).
11/17/202157 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

De Døde Forfatteres Klub

Jeg har inviteret Karen Blixen, H. C. Andersen og Tove Ditlevsen ind til en samtale om, hvordan de tænker et menneskeliv leves bedst muligt. Det har de nok ikke svarene på, men jeg vil forsøge at finde ud af, hvordan forfatteren tænker og opfatter, de liv vi lever. Jeg har samlet nogle af lytternes spørgsmål fra indbakken i Brinkmannsbriks@dr.dk og vil bruge dilemmaerne i samtalen med tre af landets største forfattere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sune de Souza Schmidt-Madsen, redaktionschef for skønlitteratur hos Lindhardt og Ringhoff, Nanna Damsgaard-Larsen, litteraturformidler på Herlev Bibliotek og Henrik Lübker, museumsinspektør og kreativ udvikler ved Odense Bys Museum. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
11/10/202157 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Nu får I mere klimasnak, selvom I ikke gider høre på det

Hvad kan få dig til at råbe op? Noget, der er så forkert, at du ikke længere kan leve med ikke at gøre noget? For de fleste er det nok ikke klimaforandringerne. Jeg gør ikke selv noget særligt og tror egentlig ikke på ansvaret ligger hos den enkelte. Vi har at gøre med et systemisk problem, der skal løses politisk og systemisk. Men jeg tænker alligevel sommetider på, om det bare er noget, jeg fortæller mig selv som en undskyldning for ikke at gøre mere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Klimaformidler og forfatter Jesper Theilgaard og klimaaktivist og forfatter Esther Kjeldahl. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
11/3/202157 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Lær at hade læring

De fleste er enige i, at børn skal lære noget i skolen. Ofte diskuterer man, hvad der skal på skoleskemaet. Men i dag diskuterer vi, hvad læring egentlig er for noget? For da jeg d. 26. august så, at uddannelsesministeren foreslog en karakter for flid i folkeskolen, tænkte jeg, at det måtte være tid til et krisemøde. Jeg er ikke ligefrem er tilhænger af endnu en karakter i folkeskolen. I bagklogskabens klare lys vil jeg nu se nærmere på, hvordan vi egentlig tænker, at børnene skal lære bedst muligt? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lene Tanggaard, rektor på Design Skolen Kolding og Alexander von Oettingen, rektor på UC Syd. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/27/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Livsstil er en livsstil

Svend Brinkmann er blevet afsat som vært på Brinkmanns briks. Det blev for trist at høre på. Derfor har ledelsen i DR valgt at satse på en ny stil i P1's psykologiprogram. Ambition er, at du vil blive lykkelig af at lytte til den nye værts gode råd. Hvis du i løbet af den næste time ikke er lykkelig, vil du nok ikke blive det nogensinde. Vært: A. Matthesen. Gæst: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/20/202155 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hvem er jeg nu?

Peter Øvig Knudsens barndom blev præget af en deprimeret mor, der aldrig talte om problemerne. Han har i sit eget liv oplevet flere alvorlige depressioner og nu talt offentligt om det i flere bøger. Men hvorfor? Jeg er interesseret i at finde ud af, hvor meget vores barndom betyder for os. Er det den historie, vi står på resten af livet, eller kan den forandres eller måske endda glemmes? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Peter Øvig Knudsen og psykolog Sarah Daniel. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 13. oktober 2021).
10/13/202157 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Slut med at gå til psykolog, send din hjerne til scanning

Vi psykologer taler om, hvad der sker oppe i hovedet. Det er der flere og flere andre, som også gør. Det er biologer, læger og andre naturvidenskabelige typer, der kortlægger vores hjerne og gener. Vi får flere og flere svar på, hvad psykiske sygdomme kan skyldes, og bud på, hvordan vi kan hjælpe os af med dem. Men hvad skal psykologerne så lave, når hjerneforskerne, psykiaterne og medicinens verden kan forklare det meste? Bliver psykologerne simpelthen overflødige? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thomas Werge, professor ved Københavns Universitet, leder af Forskningsinstitut for Biologisk Psykiatri, Psykiatrisk Center Sct. Hans. Leif Østergaard, professor ved Aarhus Universitet og leder af Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/6/202156 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hvor er trylledrikken til det meningsfulde liv?

Mennesket har til alle tider været nysgerrige. Måske mest af alt på os selv og vores rolle i verden. Videnskaberne har efterhånden svaret på meget. Men har de mange opdagelser efterladt et menneske, der savner en fortryllet verden, hvor der er mere mellem himmel og jord? I hvert fald vinder spiritualiteten frem hos mange, og vi har en heks med i studiet i dag, der kan fortælle meget mere om, hvor man kan finde mening, når videnskab ikke giver den. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter og vølve, Andrea Hejlskov og lektor i historie ved SDU og forsker i hekse, Louise Nyholm Kallestrup. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/29/202157 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Hjælp! Hvad gør vi ved børnenes digitale verden?

Det er som om, der findes to vidt forskellige ideer om, hvad børn og unge må på deres computere, tablets og smartphones, som også er repræsenteret af to slags forskning: Den ene, der nærmest er alarmistisk, og som hævder, at det er slut med nærvær, empati og menneskelighed, når vi og vores børn lever stadig mere gennem skærmene. Og en anden, der glædes over de mange nye muligheder, der er kommet for at kommunikere, skabe relationer og fordybe sig i alskens emner via computeren og internettet. I dag leder vi efter den gyldne middelvej. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kirsten Drotner, professor i medievidenskab ved Syddansk Universitet og Stine Liv Johansen, lektor ved Aarhus Universitet ved Center for Børnelitteratur og Medier og formand for Medierådet for børn og unge. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 22. september 2021).
9/22/202157 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Gør en forskel - bliv alt andet end politiker

Hvem gør egentlig en forskel i Danmark? Politikerne er nok dem, vi oftest hører sige, at de sidder i Folketinget, fordi de vil gøre en forskel. Men kan de det? Er det ikke selvbedrag? Jeg hepper på politikerne, fordi de fleste faktisk gør, hvad de kan. Men nogle gange tror jeg simpelthen, de sidder på Christiansborg med snuden for langt nede i det politiske spil og glemmer os ude i virkeligheden. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre og forhenværende skatteminister og Sigge Winther Nielsen, vicedirektør i Djøf og forfatter til Entrepenørstaten.
9/15/202157 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ødelægger institutionerne vores børn?

Det er bestemt ikke nemt at sende sine børn afsted ud i verden. Vi sender de små i vuggestue, og derfra kan de se frem til at blive institutionsbørn. Sådan er det bare. Men der er kritik af de tilbud og vilkår, børnene vokser op i. Giver vi dem en ordentlig begyndelse på livet, når vi afleverer dem på dørtrinnet til en pædagog? Det finder jeg ud af i dag, og der er heldigvis håb for de små. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Grethe Kragh-Müller, lektor ved Danmarks institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet og Line Togsverd, docent ved UC Syd og forsker i barndomspædagogik. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 8. september 2021).
9/8/202157 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Skilsmissebørn

Skilsmissebørn klarer sig gennemsnitligt dårligere i skolen, har øget forekomst af angst og depression og har selv en højere risiko for at blive skilt, viser statistikker. Men skilsmisser er samtidig blevet forholdsvis normale, så kan det virkelig være så svært for børnene at se forældrene gå hver til sit? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kim Fupz Aakeson forfatter og Bente Boserup senior konsulent Børns Vilkår. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/1/202156 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Gør dit bedste

Igen og igen har vi talt om den unge generation, der mistrives. Depression, angst, stress og spiseforstyrrelser er desværre en del af mange unges liv. Men hvad har vi egentlig gang i? Burde vi ikke tale de unge op, give dem en chance og lade være med at medynke over de triste fakta. Jo! Og vi begynder i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Noemi Katznelson, leder af center for ungdomsforskning og professor ved Aalborg Universitet og Anders Petersen lektor i sociologi ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/25/202156 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Drop den lykkelige barndom

Barndommen er fundamentet, vi skal stå på resten af vores dage. Men en dårlig barndom betyder ikke nødvendigvis et voksenliv i problemer. Den lige linje fra barnelivet til den voksne person er knap så tydelig, som man engang troede. Men efterlader det så forældrene med en ligegyldig opgave, når de skal opdrage deres børn? Det finder jeg ud af i dag, hvor vi begynder efterårets tema om børn og unge. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Mette Skovgaard Væver, professor ved Institut for psykologi ved Københavns Universitet og Dion Sommer, professor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 18. august 2021).
8/18/202156 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Tænk mindre

En ny retning i psykologien vinder frem. Metakognitiv terapi der markedsfører sig under sloganet tænk mindre. Men hvad vil det sige at tænke mindre, slippe bekymringerne og leve uden den snigende angst, der kan gribe om sig. Det finder jeg ud af i dag, hvor vi skal høre om en helt anderledes måde at opfatte vores tanker på. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Psykolog og metakognitiv terapeut Sisse Find Nielsen og psykolog og metakognitiv terapeut Pia Callesen.
8/11/202157 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Brinkmanns sommerbriks: Lars Seier Christensen - Jeg kan bare godt lide frihed

Kan levemanden Lars Seier Christensen lære noget af en stendød teologisk grubler som Søren Kierkegaard? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Lars Seier Christensen. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 4. august 2021).
8/4/202156 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Brinkmanns sommerbriks: Leonora Christina Skov - Jeg lærte ikke at stole på nogen

Gør kærligheden Leonora Christina Skov i stand til at møde mennesker med den tillid, hun mistede som barn? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Leonora Christina Skov. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 28. juli 2021).
7/28/202156 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Brinkmanns sommerbriks: Knud Romer - Mening i livet er tivolidrys på en vaffelis

Knud Romer mener ikke, der er en mening med livet, men hvorfor står han så op om morgenen? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Knud Romer. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 21. juli 2021).
7/21/202156 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Brinkmanns sommerbriks: Hanne Vibeke Holst - Jeg har været i kælderen i et år

Hanne Vibeke Holst står midt i et vendepunkt i livet, hvor hun skal beslutte, om hun går mod mørket eller lyset. I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Hanne Vibeke Holst. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 14. juli 2021).
7/14/202155 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Brinkmanns sommerbriks: Ghita Nørby - Jeg vil dø af grin

Hvad efterlader den landskendte skuespiller Ghita Nørby sig, når livet slutter? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Ghita Nørby. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 7. juli 2021).
7/7/202155 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ville du læse en bog om dig selv?

Hvis man vil finde ud af, hvem man egentlig er, skal man så søge ind i sig selv eller kigge på andre? Vi sammenligner og efterligner hinanden, fra vi er helt små og resten af livet. Det foregår, uden vi er specielt bevidste om det, måske bortset fra når vi sætter os ned og læser eller ser en biografi eller et portræt. Men hvem finder vi, når vi leder efter noget i den anden? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Eva Tind, kunstner og forfatter. Rune Skyum-Nielsen, journalist og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/30/202157 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Vi er det liv, vi lever

Det er ikke rigtigt, at man kan, hvad man vil. Desværre tror mange af os, at vi skaber vores egen skæbne. Men alle er underlagt og formet af en række livsbetingelser, som skaber dit udgangspunkt i livet. Jeg mener faktisk, at det er en god ting for os, at vi kan slappe af i, vi ikke kan ændre på det hele. Lyder det dumt, så hør mig forklare mere om det i dagens udsendelse. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Nils Malmros filminstruktør og Anna Mejlhede forfatter, teolog og brevkasseredaktør i ugebladet Søndag. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/23/202156 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Køb en hund og vær glad

Der er ventelister på at købe flere hunderacer. Danskerne har det seneste år inviteret menneskets bedste ven indenfor i stor stil. Men nu bliver jeg i tvivl om, hvad der foregår. Køber vi kæledyr for at blive lykkelige, og er det en god taktik, hvis man vil have mere glæde i sit liv? Jeg har selv måtte overgive mig til familiens lille køter, og nu er jeg, efter mange års modstand, blevet en del af de hundeelskende danskere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Vicky Knudsen biolog, naturformidler og vært på P1 i programmet Vildt Naturligt og Brian Lystgaard Due lektor ved Københavns Universitet på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/16/202157 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Den store kærlighedsafslutning

Tak til alle vores lyttere, der har skrevet til os med spørgsmål til kærlighedslivet. I dag samler vi op på dem med kærlighedseksperterne i form af psykolog og parterapeut Annemarie Bergholt og psykolog og afdelingsleder på Københavns Universitet Gert Martin Hald; nogle vil genkende gæsterne fra Gift ved første blik. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Psykolog og parterapeut Annemarie Bergholt og psykolog og afdelingsleder for Afdeling for Miljø og Sundhed på KU Gert Martin Hald. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/9/202156 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

For dum til at tale frit

Det er på en måde et enormt psykologisk eksperiment, når man giver en befolkning ytringsfrihed. Når man må sige stort set, hvad man vil, opstår der uundgåeligt situationer, hvor nogen bliver stødt. I dag vil jeg finde ud af, om mennesker kan finde ud af at tale frit, når det går imod vores følelser og overbevisninger. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Direktør i tænketanken Justitia, jurist og forfatter Jacob Mchangama og professor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, historiker og forfatter Ulrik Langen.
6/2/202156 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Sportsstjerner på grænsen

I sportens verden skal man være den bedste udgave af sig selv og løbende forbedre sig. Jeg har kritiseret tidens konstante stræben efter selvoptimering. Derfor er jeg spændt på at dykke ned i den konkurrencebetonede sportsverden i dag og undersøge, hvad den evige stræben efter "hurtigere, højere, stærkere" gør ved udøverne. Har det en pris at leve på denne måde? Og er der noget, alle vi andre kan lære af sportsstjernerne, der er så dedikerede til forbedring og konkurrence - på både godt og ondt? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: OL-sølvvinder og 400 meter hækkeløber Sara Slott Petersen og mentaltræner Carsten Oldengaard. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/26/202157 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Single med vilje

Det bliver mere og mere normalt at leve som single. Men er det, fordi singlerne ikke kan finde sammen i par, eller er det, fordi det er bedre at leve som single og slippe for parforholdet? Jeg må indrømme, at jeg ikke kender til singlelivet efter årtiers parforhold. I dag bliver jeg klogere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Jytte Vikkelsø, Ph.d. i social psykologi med speciale i proces-orienteret psykologi, forfatter og medvært i podcasten Hjerteflimmer og John Mortensen psykolog, imagoterapeut og ekstern lektor på Københavns universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/19/202155 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Penge er aldrig kun papir

Penge er bare papir, siger nogen, og det er nok omtrent så forkert, som det kan blive. For i det samfundssystem, vi har - det kapitalistiske, spiller penge en rolle for næsten alting. Og alligevel er der en berøringsangst over for at tale om penge, og måske også over for at studere pengenes indflydelse på vores liv. I dag kigger jeg på pengenes betydning for vores mentale helbred. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann og professor i antropologi på Københavns Universitet Pernille Hohnen.
5/12/202157 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Drop sundheden og lev det gode liv

Det ser sort ud for menneskekroppen. Noget tyder på, at vi ikke kan finde ud af at kombinere det moderne liv med en sund krop. Sundheden halter, mens vi arbejder derudaf. Men måske burde vi lade være med at slå os selv i hovedet med den manglende motion. Måske kan vi finde frem til, at det er sjovt at komme op af sofaen, det er faktisk en del af det gode liv. I dag er jeg i bevægelse. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Læge med speciale i almen medicin, stifter af lægerne Jugenhuset i Varde og foredragsholder Charlotte Bøving og forfatter, foredragsholder og humanfysiolog Chris MacDonald. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/5/202156 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Det gode menneske

Man kan hurtigt komme i tvivl, om mennesket egentlig vil det gode. Vil vi, når alt kommer til alt, hjælpe hinanden i nød, opføre os ordentligt og give mere end vi får tilbage? Det gode menneske kan være svært at finde - især efter vores seneste program om ondskab. I dag finder jeg ud af, om mennesket er godt nok inderst inde. Det håber jeg virkelig. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne-Marie Søndergaard Christensen, professor i filosofi ved SDU og Kristoffer Albris, adjunkt i antropologi ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
4/28/202157 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Det onde menneske

Anders Breivik og Adolf Hitler er onde. Det er ganske ukontroversielt at sige. Deres gerninger står tilbage som noget af det værste, mennesker har gjort. Men hvis de kunne gøre noget så grusomt, så kan vi andre vel også? I dag har jeg inviteret to gæster, der har undersøgt ondskaben, til at tale om, hvordan den ser ud. og hvad vi gør ved, at nogle mennesker simpelthen er onde. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Florence McLean, psykolog med speciale i psykoterapi og børneneuropsykologi og forfatter. Carsten Jensen, forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/21/202157 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

En rigtig ven

En god ven er også en kærlighedsrelation. Vennerne er den familie, man selv har valgt, og det kan være nemmere at have et livslangt forhold til venner end en kæreste. Måske er venner det perfekte mix af lyst og pligt, man kan trække sig uden problemer og vælge til, når man lige præcis trænger til at se den person, som får dig i det rigtige humør den dag. I dag taler vi med to livslange venner, der tror på, at venskaber giver mening i tilværelsen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Simon Kvamm, sanger og aktuel skuespiller og manuskriptforfatter med serien Guru. Brian Lykke, skuespiller og komiker. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/14/202157 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Skriv dit liv

Jeg er fascineret af mennesker og historier. Især når mennesker evner at fortælle om deres liv på en måde, der gør det indlevende og til noget man kan spejle sig i. Måske kan vi alle lære noget af at skrive vores historie ned, det tror jeg faktisk. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Katrine Marie Guldager og forfatter og psykolog Glenn Bech. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
4/7/202157 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sexlysten

Det er onsdag. Det betyder gang i soveværelset. Sex i system. Nogle vil kalde det trist, andre vil kalde det praktisk. Måske sætter det dilemmaet om vores sexlyst godt op. Hvordan passer min seksuelle lyst ind i omverdenen, kan jeg gøre, som jeg har lyst til, eller skal jeg tilpasse mig? I dag undersøger vi sexlysten, der tilsyneladende betyder mere og mere for danskernes identitet og velvære. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Parterapeut, klinisk sexolog og klummeskribent, Maj Wismann. Professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Sexologisk Klinik, Annamaria Giraldi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/31/202155 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

De døde filosoffers klub om kærlighed

Kærlighedslivet er fyldt med dilemmaer. Elsker - elsker ikke? Findes den eneste ene? Skal mine lyster eller min fornuft styre mig? Kan jeg egentlig bare vælge kærligheden fra? I dag spørger vi Platon, Kierkegaard og Freud til råds, når de døde filosoffers klub genopstår i et særligt kærlighedstema. Gæster: Pia Søltoft, sognepræst, forfatter og indehaver af Coaching-Kierkegaard. Henrik Jøker Bjerre, lektor ved Center for Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet. Ivar Gjørup, tegneserieskaber og forfatter til Platons Gåde - den levende skrift. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
3/24/202157 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Corona 4ever

Lige nu er samfundet i respirator. Virksomheder, skoleelever, studerende, kulturliv og mange flere får hjælp til at trække vejret i overført forstand. Min egen holdning er, at det ikke kan være en måde at leve på i længden. Men jeg har ingen algoritme for, hvornår kuren bliver værre end sygdommen. Derfor diskuterer vi det i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lone Simonsen, professor ved Roskilde Universitetscenter i folkesundhed og forsker i pandemier. Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet i statskundskab og leder af HOPE-projektet. Tor Nørretranders, forfatter til Karma Corona. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/17/202157 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Skilsmisselandet

Det er slut. Det skal ikke længere være os to. Kærligheden kan gøre ondt. Det kan skabe tvivl om hele ens eksistens. Skilsmissen er ikke desto mindre blevet en del af mange danskeres liv. Men hvordan kom vi hertil? Og hvordan kommer man videre efter bruddet? Gæster: Julie Ralund, Tv-producer. Flemming Møldrup, reklamemand og livsstilsekspert. Jan Kaa Kristensen, psykolog og forfatter til "Bliv Skilt - Uden at gå i stykker". Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 10. marts).
3/10/202157 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Mobning

Det kan lyde utroligt, men faktisk mobber børn hinanden væsentligt sjældnere i dag, end de gjorde for 25 år siden. Desværre kan vi ikke sige det samme om de voksne. Mobning på arbejdspladsen er et alvorligt problem, der kan ende med alvorlige konsekvenser for den enkelte. Men hvis skyld er det, at vi ikke kan behandle hinanden med respekt og tillid? Det undersøger jeg i dag. Gæster: Psykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Syddansk Universitet, Eva Gemzøe Mikkelsen. Tidligere virksomhedskonsulent i mobning, forfatter og i dag pensionist, Inger Lise Eriksen-Jensen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 3. marts).
3/3/202157 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Optimisterne

Der er næsten ingen grænser for alle de gode ting, der efter sigende følger af at være optimist. Optimister lever længere, er sundere og tjener flere penge. Alt sådan noget. Personligt foretrækker jeg tragediedigtere og bluesmusikere frem for optimist-coaches, men det kan være, jeg bliver omvendt til optimismen i dagens udgave af Brinkmanns briks. Det forholder jeg mig pessimistisk til, men jeg glæder mig alligevel til en hel times samtale om optimisme. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet Frans Ørsted Andersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 24. februar).
2/24/202156 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Integration forfra

BREAKING! Denne udsendelse er ikke en debat, selvom emnet er integration. Vi plejer at høre om os og dem. De forkerte og de rigtige. I to årtier har integration været et af de mest debatterede emner både i Folketinget, medierne og ved spisebordet i familierne. Men lige nu taler vi om klima og corona, måske er det chancen for at træde et skridt tilbage og se på den danske integration med friske øjne. Vi gør i hvert fald forsøget i dag. Gæster: Aydin Soei, forfatter, sociolog og debattør. Rasmus Brygger, der er stifter af Danmarks Videnscenter for Integration. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
2/17/202156 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Den eneste ene

Ideen om den eneste ene kan være en af grundene til, at kærligheden er så svær at finde ud af. Vi fortsætter vores serie om parforhold ved at tale om forestillingerne, vi har til vores kærlighedsliv. Måske stammer de fra evolutionen, måske stammer de fra romantikken, måske forsøger vi at indrette os efter en umulig forestilling om den eneste ene. Gæster: Jill Byrnit, evolutionspsykolog, ph.d. i primotologi og videnskabsformidler. Katrine Frøkjær Baunvig religionshistoriker og leder af Grundtvig Centeret ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
2/10/202157 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

De ubrugelige humanister

Dengang jeg læste filosofi i begyndelsen af mine 20'ere blev jeg ofte spurgt, hvad jeg kunne bruge det til. Faktisk endte jeg med at skifte til psykologifaget, fordi det var nemmere at se en fremtid i et fag, hvor uddannelsen endte med en titel, som jeg selv og min omverden kunne forstå. Men hvorfor har vi så svært ved at forstå, hvad de humanistiske fag kan bruges til? Jeg tror faktisk, vi overser et enormt potentiale hos de unge studerende på de "bløde" fag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: David Budtz Pedersen, professor mso ved Aalborg Universitet og Christian Madsbjerg, stifter af og direktør i ReD Associates. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
2/3/202157 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Ramt af lynet

Da Jonathan Richter blev ramt af lynet under en fodboldkamp, forandrede det hans liv totalt. Det blev en lang krise, der krævede et enormt mentalt arbejde, for at komme tilbage til et liv med mening. I dag taler vi om kriser, traumer og hvordan mennesket kommer igennem selv de mest voldsomme og uforklarlige situationer. Gæster: Jonathan Richter, tidligere fodboldspiller, pædagog og forfatter til Ramt af Lynet. Anders Korsgaard, chefpsykolog og leder af afdelingen for krisepsykologi på Rigshospitalet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
1/27/202157 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Peter Lund Madsen og coronastatus

Nu har vi sagt det mange gange til hinanden. Vi er trætte af nedlukning, sprit og coronavirus. Men hvad er status egentlig hos danskerne? Jeg har inviteret Peter Lund Madsen til en samtale om det seneste år, hvor vi begge har fulgt coronakrisen tæt fra hvert vores fag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Peter Lund Madsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/20/202157 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Parforholdet

Noget tyder på, at danskerne ikke er så gode til at dyrke parforholdet. Vi er i toppen af skilsmisserekorderne, og mange børn oplever, at forældrene går fra hinanden. Men hvorfor er det så svært at leve i et parforhold? Og hvad skal man gøre, hvis der er knas i kærligheden? Det finder vi ud af i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Tea Trillingsgaard, lektor i psykologi og leder af forskningsenheden i par- og familieforskning ved Aarhus Universitet. Mattias Stølen Due, psykolog og direktør i Center for familieudvikling. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/13/202157 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Placebo

For 20 år siden argumenterede flere forskere for, at placeboeffekten ikke fandtes. Men det gør den. I dag er flere og flere forskere ved at finde ud af, hvor meget den sagnomspundne placebo reelt kan have af effekter på os mennesker, når vi bliver behandlet. Noget tyder på, at det er en hel del. I dag finder jeg ud af, hvad der er på spil, når vi taler om placebo. Gæster: Professor ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og forsker i placebo, Lene Vase. Overlæge og lektor ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Toke Barfod. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
1/6/202156 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Farvel 2020 og velkommen 2021

Jeg behøver ikke fortælle nogen, at 2020 var et specielt år. For de fleste et forfærdeligt år. Vi har en kollektiv oplevelse af et år med begrænsninger, sundhedsudfordringer, politisk polarisering og en økonomi som kæmper. I dag vil jeg så finde ud af, hvilke forventninger vi kan tillade os at have til 2021, og hvad forventninger og skuffelser egentlig betyder for vores mentale tilstand. Gæster: Professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier Vincent Hendricks og chefredaktør for netmediet Zetland Lea Korsgaard. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
12/30/202056 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Pårørende

De fleste oplever gennem deres liv at være pårørende til familie, kærester eller venner, der bliver ramt af psykiske lidelser eller fysisk sygdom. Det er hårdt. Og fokus er på den ramte. Men hvad sker der i en pårørende, og hvad skal man vide i sådan en situation? Gæster: Bo Snedker Boman, privatpraktiserende psykolog og Kim Bonnesen, privatpraktiserende psykolog og forfatter til "Pårørende til psykisk sårbare". Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
12/23/202057 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bedsteforældre

Forkælelse, frie rammer og kærlighed i lange baner. Den forestilling om bedsteforældre er jeg vokset op med. Men rollen som bedstemor eller bedstefar er under forandring. Og det er bedsteforældrene også: De er ikke længere nødvendigvis pensionerede med al tid i verden til børnebørnene. De har deres eget liv og har sværere ved blot at følge reglerne, kravene og forventningerne fra de yngre generationer. Måske er der en generationskløft? I dag giver vi bedsteforældrene taletid. Gæster: Lola Jensen, familierådgiver og foredragsholder. John Halse, psykolog og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
12/16/202057 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Gå glip af et godt tilbud

Det går næsten altid galt, når vi' i byen sammen, synger Thomas Helmig i en kærlighedssang. På samme måde har jeg det med at købe ting - at være forbruger. Jeg elsker det, og jeg hader det. Jeg elsker det, når jeg får lykkerusen ved at købe en ny racercykel, mens jeg hader det, når jeg bare skal ud at købe gaver, eller når vi hører, at man skal være en bevidst forbruger. Hvad er dog det? Hvorfor har jeg det sådan? Og har vi som forbrugere et ansvar? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne Glad, livsstilsekspert i Kender du Typen? og foredragsholder. John Thøgersen, professor ved Aarhus Universitet ved Institut for Virksomhedsledelse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/9/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Klasserne

Der er forskel på os i velfærdsdanmark; selvom det er en skøn fortælling, at alle er lige og har lige muligheder, så passer det ikke. Danmark er et klassesamfund, og det taler vi sjældent om. Men det gør vi i dag i Brinkmanns briks, fordi jeg vil finde ud af, hvad det vil sige at tilhøre en underklasse eller en arbejderklasse i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Peder Frederik Jensen, forfatter og bådebygger. Lars Olsen, forfatter og journalist. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
12/2/202057 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Menneskeforandringer

Jeg ville egentlig ikke lave det her program. For der er ikke så meget nyt at sige om klimaforandringerne. Klimaet forandrer sig. Men det gør vi mennesker tilsyneladende ikke. For på trods af alt det, vi efterhånden ved om klimakrisen og menneskets påvirkning gennem CO2-udledning, fortsætter rigtig mange af os med at gøre det, vi mere eller mindre har gjort hele tiden. Men hvorfor gør vi ikke noget? Er det mon, fordi det er os selv, der skal forandre os, og det er vi mennesker ikke altid så gode til? Det taler vi om i dag. Gæster: Theresa Scavenius , lektor i klimapolitik ved Aalborg Universitet. Asger Narud, klimaskribent og konsulent hos Grundfoss. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
11/25/202057 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ledelse

Jeg har altid undret mig over så stor vægt, der lægges på ledere. Det sker både i erhvervsliv og politik. Derfor vil jeg i dag finde ud af, hvor meget ledelse egentlig betyder for os mennesker og ikke den økonomiske bundlinje. Og hallo! Hvorfor afskaffer vi ikke de dårlige ledere, som skaber stress, usundt arbejdsmiljø og utrygge medarbejdere? Gæster: Nanna Bak Skytte, chefpsykometriker & Partner ved People Test Systems. Christian Ørsted, ledelsesrådgiver og forfatter til Livsfarlig Ledelse og Fatale Forandringer. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
11/18/202057 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Demokrati

Demokratiet er en helt vild ide. Alle stemmer skal høres. Det er hårdt at leve i, når vi hele tiden skal forsøge at blive enige. Måske bliver vi endda dårligere og dårligere til det i en moderne verden, hvor individet fylder det meste, og fællesskabet er håbløst umoderne. Der bliver endda færre og færre demokratier i verden. Men kan vi nå at redde demokratiet - og os selv? Gæster: Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen samt formand for Demokratikommissionen. Antje Gimmler, professor ved Aalborg Universitet ved Center for Anvendt Filosofi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
11/11/202057 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ånd

Vi søger, vi leder, og vi fortaber os i alverdens åndløse huller. Det moderne menneske er forvirret. Måske burde vi være reaktionære, se tilbage og faktisk forstå, hvad vi har mistet. Det kunne være ånden, vi har tabt. I dag leder jeg efter ånden og forsøger at svare på, hvorfor vi mennesker altid søger efter mening i det hele. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sørine Gotfredsen, sognepræst ved Jesuskirken og forfatter. Hans-Jørgen Schanz, professor i Idehistorie ved Aarhus Universitet og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 4. november).
11/4/202057 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Søvn

De fleste af os oplever det. Søvnløse nætter. Det er irriterende. Jeg oplever selv i perioder at have svært ved at falde i søvn. Og det kan blive en ubehagelig cyklus af trætte morgener, lange dage og aftener, hvor man frygter for endnu en nat uden nok søvn. I dag finder jeg ud af, hvor vigtig søvnen er for vores mentale helbred, og hvad man skal vide for at få den optimale søvn, selvom det kan være svært. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Psykolog og adjunkt og forsker i søvn ved Aarhus Universitet, Ali Amidi. Leder af Kornum Lab og lektor ved Københavns Universitet, Birgitte Kornum. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/28/202056 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Børn

Der er nok ikke den store forskel på de børn, vi får i dag, og dem man fik for 100 år siden. Men der er stor forskel på, hvilken verden de fødes ind i. Desværre tyder antallet af diagnoser på, at det er hårdt at være barn i 2020. Derfor skal vi i dag tale om, hvordan børn har det, og hvordan de kan få det bedre både derhjemme og i skolen. Gæster: Tidligere uddannelsesminister og forfatter Merete Riisager og psykolog, foredragsholder og forfatter Rasmus Alenkær. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
10/21/202057 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

PINLIGT!

En bussemand hængende ud af næsen til skue for kollegerne eller klassekammeraterne er bare pinligt. Det kan næsten gøre ondt at blive gjort opmærksom på det. Men hvorfor bliver vi pinligt berørte, og hvad skal man egentlig gøre, hvis man gerne vil komme nemmere igennem de akavede situationer. Vi har pinlighedens mester Frank Hvam med til at gøre os klogere på det akavede ved at være menneske. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Frank Hvam, komiker. Jacob Birkler, filosof, forfatter og tidligere formand for Etisk Råd. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/14/202057 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

De døde filosoffers klub

Livet består af valg. Det ene eller det andet. Men er vi godt nok klædt på til at kunne vælge det rigtige? Det mener jeg ikke altid vi er. Derfor har jeg genoplivet nogle af historiens væsentligste tænkere og filosoffer, for de kan hjælpe os i livets store og små spørgsmål. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne-Marie Søndergaard Christensen, professor i filosofi ved Syddansk Universitet. Carsten Fogh Nielsen, filosof, forfatter og foredragsholder. Kresten Lundsgaard-Leth, adjunkt ved center for anvendt filosofi Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
10/3/202057 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kvinde, Stå fast!

For et par år siden skrev jeg en bog, Stå fast, hed den, der kritiserede, at ja'et automatisk har fået forrang, og jeg anbefalede med et glimt i øjet at tage nej-hatten på. Og det kan jeg jo sagtens sige som en privilegeret professor på et universitet. Og jeg er endda en mand! Nu spørger jeg mig selv, har jeg været blind for et kønsaspekt i diskussionen? Er det lettere for mænd end kvinder at sige fra? Meget tyder på det, og det undersøger vi dagens program. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sanne Søndergaard, forfatter og komiker. Ann-Dorte Christensen, professor ved institut for sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/30/202057 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Selviscenesættelse

Jeg er en offentlig person. Jeg forsøger at sige noget meningsgivende i den offentlige debat. Men hvorfor gør jeg det? Hvad er det, der driver et menneske til at træde frem, stille sig op på en scene og komme med sin mening? Er det en stor selviscenesættelse for at få opmærksomhed? I dag taler vi om, hvorfor mennesket søger anerkendelse fra andre. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Ditte Hansen, skuespiller og forfatter. Anne Jerslev, professor ved institut for kommunikation på Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/23/202057 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Jeg er skeptiker

Jeg er skeptisk. Det betyder ikke, at jeg er sur, pessimistisk og et dumt røvhul. Det betyder, at jeg ser på verden omkring mig som noget, der fortjener at blive undersøgt og analyseret frem for blindt at tro på hvad som helst. Derfor slår jeg i dag et slag for at leve som en ægte skeptiker, der hellere spørger én gang for meget end går med halve sandheder. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Theiss Bendixen, psykolog, forfatter og PhD-studerende ved Aarhus Universitet. Morten Elsøe, forfatter, sundhedsdebattør og cand.scient. Tilrettelægger Christoffer Heide Høyer.
9/16/202057 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Naturen er ren medicin

Det er godt at komme ud i naturen, siger man. Men er det rigtigt, og hvilken videnskab baserer de naturglade egentlig deres begejstring for træer, mos og buske på? Det undersøger jeg i dag og håber virkeligt, at mine daglige vandreture med hunden viser sig at gemme på naturlige godbidder. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Peter Qvortrup Geislin, læge og forfatter. Dorthe Varning Poulsen, lektor Københavns Universitet, Institut for geovidenskab og naturforvaltning. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/9/202057 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Cykling

De fleste kan huske den dag, hvor de lærte at cykle. Og når man først har lært det, glemmer man det aldrig, det er blevet en del af dig. For nogle forbliver cyklen bare et transportmiddel, der får dig fra A til B. Mens cyklen for andre bliver en måde at være i livet på. Jeg er en af de midaldrende mænd, der tager lycra-dragten på og cykler så ofte som muligt, men kan jeg lære noget om mig selv ud fra min trang til at cykle? Det vil jeg undersøge i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Brian Nygaard, forfatter og cykelekspert. Steen Nepper Larsen, cykelmotionist og lektor ved Danmarks Institut for pædagogik og uddannelse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
9/2/202056 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Utopia - stedet uden psykiske lidelser

Depression, angst og spiseforstyrrelser er sygdomme, som vi har forholdsvist meget af i Danmark. Men behøver det være sådan? Der findes faktisk steder i verden, hvor man ikke har de samme problemer. I dag kigger vi ud i verden for at undersøge, om vi kan lære noget af helt andre typer samfund. Vi tager til Fiji og Uganda, hvor psykiske lidelser fremstår helt anderledes. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne Bastholm Blicher, overlæge med speciale i psykiatri ved Psykiatrien i Nordjylland. Lotte Meinert, professor i antropologi ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/26/202057 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Far

Din far er en af de mest afgørende personer i dit liv. Og hvis du selv bliver far, overtager du ansvaret for et andet menneske. Det siges at være den største glæde at blive forældre, men det kan også være et pres af forventninger, fysisk og psykisk forandring og så indgår du pludseligt i en lang biologisk historie. I dag handler det om, hvad en far er i 2020. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Aydin Soei, forfatter og foredragsholder. Svend Aage Madsen, psykolog og forskningsleder Rigshospitalet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
8/19/202057 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Mor

Din mor er en af de mest afgørende personer i dit liv. Og hvis du selv bliver mor, overtager du ansvaret for et andet menneske. Det siges at være den største glæde at blive forældre, men det kan også være et pres af forventninger, fysisk og psykisk forandring og så indgår du pludseligt i en lang biologisk historie. I dag handler det om, hvad en mor er i 2020. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Ulla Dyrløv, psykolog. Laura Vilsgaard, direktør og stifter af Jegermor. Stine Pilgaard, forfatter.
8/12/202057 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Læseferie

Når den ene side tager den næste. Når jeg læser sætninger, jeg skal tænke over en ekstra gang. Når jeg får beskrevet en verden, jeg ikke kendte. Når mine følelser pludselig bliver beskrevet af en karakter, bedre end jeg selv kunne sætte ord på dem. Når jeg læser - sker der noget. Vi står foran læsesæsonens højdepunkt for mange danskere, der endelig får tid til at læse en bog. I dag i Brinkmanns briks får I, kære lyttere, anbefalinger og en indføring i, hvad læsning kan af to af landets dygtigste forfattere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Maren Uthaug. Forfatter Jesper Wung-Sung. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
7/1/202057 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hvide og racisme

Vil vi forstå hinanden? Racisme bliver heftigt debatteret, og de polariserede holdninger kommer tydeligt frem. Nu vil jeg forsøge at klargøre, hvad der egentlig er på spil, når vi taler om racisme og hudfarve. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anna Neye, forfatter. Silas L. Marker, forfatter og forsker ved Center for Boblestudier Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/24/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Soldater under pres

Jeg trak frinummer til militæret og var en langhåret teenager, der var mere interesseret i Guns n´ Roses end i rigtige geværer. Jeg gik i stedet den akademiske vej, og var måske endda lidt uforstående overfor den del af min generation, der gik ind i forsvaret. Men som psykolog er hele idéen om soldatens liv kommet snigende ind på mig. Det er et ekstremt job, hvor mange af livets dramaer kommer i spil. Det er på mange områder her, vi kan se, hvad et menneske kan holde til både positivt og negativt. Hvad det kan yde under pres - og hvornår det risikerer at knække. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Susanne Lund, oberst og chef for presse og kommunikation hos Forsvarskommandoen. Nikolai Roitmann, psykolog og specialkonsulent ved Veterancentret. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/17/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

BULLSHIT!

Jeg er træt af bullshit. Jeg tror ikke på, at det er nødvendigt at skrive jobannoncer med ord som 'Agil Coach', 'disruption' eller 'innovationskompetence'. Det er for mig et tegn på, at vi løber efter nogle tomme idealer, der ikke hænger sammen med, hvad mennesket er. Men måske er det bare mig... men hvorfor skal man være agil? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Nina Holm Vohnsen, lektor i antropologi ved Aarhus Universitet. David Holt Olsen, museumsinspektør ved Industrimuseet og klummeskribent ved Jyllands Posten. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/10/202057 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Sorgen ændrer dig for altid

Vi mister. Sådan er livet og døden forbundet. Jeg har forsket i, hvordan vi forholder os til sorgen, fordi jeg oplevede en berøringsangst, manglende viden og alt for mange velmenende gode råd. I dagens program spørger jeg ind til sorgen med forfatter Puk Qvortrup, der mistede sin mand under et halvmarathon, mens hun var gravid med deres andet barn. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Puk Qvortrup, forfatter og journalist. Ester Kofod, adjunkt i sundhedspsykologi ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
6/3/202057 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Et historisk øjeblik

Vi lever i et historisk øjeblik. Bøgerne vil beskrive, hvordan vi stod sammen, da Covid-19 ramte. Eller. Der vil stå, hvordan vi endte i et økonomisk mareridt, der tog årevis at komme ud af. Vi ved ikke, hvad historien bliver. Men vi ved, at der kommer til at blive skrevet historie. Det gør der altid. Historieskrivning er et af de mest centrale dele for menneskets samhørighed, men jeg vil mene, at vi skal være mere kritiske overfor de historier, vi får fortalt. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/27/202057 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Stå fast

Jeg har læst filosofi i årtier og mener, at der er meget mere at hente dér end i de utallige selvhjælpsbøger. Men hvad sker der, når en filosofisk tradition som stoicismen bliver til selvhjælp? Det kan næsten kun blive godt, men livsfilosofien kan også forsvinde i floskler og velmenende råd, der faktisk gør mere skade end gavn. Som en sand stoiker tager jeg diskussionen med ophøjet ro sammen med mine gæster. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Niels Overgaard, forfatter og kommunikationschef PFA. Troels Engberg-Pedersen, professor emeritus Københavns Universitet. David Heinemeier, forfatter og iværksætter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
5/20/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Du er fyret!

Ledigheden stiger, mennesker bliver afskediget, og fremtiden er usikker for mange danskere. Vi kan nu se, at det er ikke den enkeltes skyld, at man bliver ledig - lige nu. Økonomien er udfordret, og det koster jobs. Det, tror jeg, kommer til at ændre vores opfattelse af, om man er doven og ugidelige, hvis man ikke har et arbejde. Jeg frygter dog, at folk hurtigt glemmer det igen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Gæster: Sabina Pultz, adjunkt ved Roskilde Universitet og forsker i arbejdsløshed. Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet og stifter af Center for arbejdsmarkedsforskning.
5/13/202057 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Palle alene i verden

I disse dage oplever mange mennesker at være mere alene end normalt. Syge mennesker i karantæne, andre i selv-isolation. Men betyder det også, at man er ensom? Nogle mennesker vælger at leve livet helt alene, andre kan kun forestille sig at være omgivet af mennesker hele tiden. Jeg er fascineret af forskellen på ensomhed og alenehed - som er utroligt aktuelt i disse dage. Sammen med mine to gæster diskuterer jeg derfor, hvad ensomhed er. Og kigger på hvordan det faktisk nogle gange kan være en god ting, at være helt Palle alene i verden. Medvirkende: Mathias Kamp Lasgaard, seniorforsker ved Defactum. Niels Lyngsøe, forfatter. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi. Producer: Søren Bjørn-Hansen.
5/6/202057 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Det hele er en sammensværgelse

Corona-krisen er den perfekte grobund for konspirationsteorier. Du har måske hørt den om, at Corona slet er ikke et naturligt opstået virus, men i virkeligheden et værktøj for en skyggeregering, der vil overtage verden. Covid-19 er altså en kunstigt skabt sygdom, som måske oven i købet spredes via 5G-mobilmaster. Indrømmet, det lyder skørt i mine ører. Derfor zoomer jeg i dag ind på konspirationsteorierne og deres ophavsmænd. Hvem er konspirationsteoretikerne, og hvor kommer deres ideer egentlig fra? Og er vi lige nu i konspirationsteoriernes guldalder? Medvirkende: Rikke Alberg Peters, idéhistoriker og forfatter. Silas Marker, forsker ved Center for Information og Boblestudier. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi. Producer: Søren Bjørn-Hansen.
4/29/202057 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Svends livskloge panel

Vi er alt for fascinerede af ungdommen og tidens tendenser, mener jeg. Derfor har jeg samlet et panel af tre livskloge mennesker, der har erfaring, alder og solide holdninger til, hvordan samfundet har udviklet sig. Jeg vil gerne spørge Ritt Bjerregaard, Eva Smith og Ole Thyssen om, hvad der er sket med det samfund, de selv var med til at skabe, og som nu er givet videre til os yngre generationer. Er vi på rette vej, eller er vi ved at smide værdifuld viden ud, fordi vi er for optagede af vores egen nutid? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Eks-politiker og forfatter Ritt Bjerregaard. Jura-professor emerita Eva Smith. Filosofi-professor emeritus Ole Thyssen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 11. marts).
3/11/202056 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Lad os alle drømme

Drømmenes verden har altid fascineret psykologerne. Men i de senere år er Freuds teorier om drømmetydning blevet skubbet i baggrunden som noget uvidenskabeligt hokus pokus. Og det kan jeg til dels godt være enig i. Men måske er der noget, der er ubevidst, som kommer til syne i drømme, og som psykoanalysen kan hjælpe os med at forstå? I dag drømmer jeg i vågen tilstand for at søge svar på drømmenes betydning. Vært: Svend Brinkmann. Medvirkende: Judy Gammelgaard, psykoanalytiker. Lilian Munk Rösing, litteraturlektor ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
3/4/202057 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Bo bedre

Omgivelserne præger os - måske mere end vi aner. Det påvirker os, om der er græs, lys og luft, der hvor vi bor, eller om vi er omringet af beton og mørke. Jeg er overbevist om, at arkitekturen er afgørende for mennesker og vores psykiske helbred. Derfor tester jeg i dag, hvor vigtig arkitekturen egentlig er for et godt liv. Gæster: Jan Gehl, arkitekt og medstifter af Gehl Architects. Kaya Roessler, professor i arkitekturpsykologi på Syddansk Universitet. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 4. marts).
2/26/202056 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Sex

Sex påvirker os på mange måder - både det der får dig til at sige Åh og Arhg... Men forståelsen af seksualitet er under forandring, og jeg har svært ved at følge med. Derfor vil jeg vide mere om vores sexliv. Hvad er vi for nogle, når vi kigger under dynen? Velkommen til en times seksualundervisning, hvor jeg strutter af spørgelyst til mine gæster. Vært: Svend Brinkmann: Gæster: Bo Møhl, professor i klinisk psykologi ved Aalborg Universitet. Astrid Højgaard, ledende overlæge ved sexologisk klinisk ved Aalborg Universitetshospital. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
2/19/202057 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Du bliver alligevel aldrig stressfri

Stress er i mine øjne blevet stresset. Vi taler og taler om stress. Det er blevet en såkaldt folkesygdom; dermed opstår der en masse gode råd om, hvordan man bliver stressfri. I dag vil jeg afmystificere stress og fortælle dig, at du aldrig bliver stressfri, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Mette Vesterager, forfatter til forskningsartikler og bøger inden for eksistentiel filosofi, personlighedspsykologi, ledelse og stress. Bo Netterstrøm, seniorforsker, dr.med. tidligere ledende overlæge på bl.a. Stressklinkken i Hillerød. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 12. februar).
2/12/202057 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Lost in translation

Jeg har flere gange oplevet, at når vi oversætter, så forsvinder meningen. Lige fra de til tider forfærdelige undertekster på TV til nogle af mine egne bøger, der er blevet oversat. Vi er vores sprog, fordi vi forstår verden gennem de ord, vi skaber. Og jeg tror på, at hvis man forstår flere sprog, så ser man mere af verden. Men kan det nu passe? Oversættelse følger... Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thomas Harder, forfatter og oversætter. Shekufe Tadayoni Heiberg, digter, oversætter og grundlægger af forlaget Uro. Tilrettelægger: Christoffer Heide. (Sendt første gang 5. februar).
2/5/202057 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Fyr din psykolog

Et stigende antal danskere oplever psykiske lidelser. Mange af dem går til psykolog. Der er dog ingen garantier for, at samtalen med psykologen kurerer eller helbreder dig. Derfor er der opstået en kritik af psykologens metoder og arbejde. I dag inviterer jeg en kritiker, en ekspert og min egen faglighed på briksen for at undersøge, hvad psykoterapi egentlig kan gøre for et menneske. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anders Fogh Jensen, filosof og udbyder af filosofiske samtaler. Ole Karkov Østergaard, leder universitetsklinikken på Aalborg Universitet og forsker i effekten af psykoterapi. Tilrettelægger: Christoffer Heide.
1/29/202056 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Jeg, mig og min personlighed

"Du skal bare være dig selv" er et af de råd, man får kastet velmenende i hovedet af forældre, venner og kolleger. Men hvem er jeg? Hvor sidder personligheden? Og hvor mange roller kan den tage form i? I dag hiver vi et af psykologiens helt store emner ind til undersøgelse sammen med skuespiller Thure Lindhardt og professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thure Lindhardt, skuespiller og Henrik Høgh-Olesen, professor i psykologi Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 22. januar).
1/22/202056 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Vi lever i en (u)sund sammenligningskultur

Jeg ved, hvem jeg er i kraft af, at jeg kan sammenligne mig med andre. Vores evne til at se på os selv og andre mennesker er en væsentlig del af livet. Men det gemmer også på ekstremt mange udfordringer. For hvad nu, hvis jeg ikke er god nok. Hvad nu, hvis de andre ikke kan lide mig. Mine gæster kæmper for en anti-sammenligningskultur, der skal skabe plads til fællesskaber og ærlighed. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard, forfattere og podcastere. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
1/15/202057 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hvor blev meningen med livet af?

Lever vi i et sygt samfund eller et samfund, der gør os syge? De psykiske problemer og eksistentielle udfordringer, vi oplever i dag, er noget, jeg prøver at forstå ved at lede efter roden til det. I dag har jeg to gæster med, der også leder efter problemets rod. Derfor skal vi finde ud af, hvor problemet kommer fra, og så prøver vi at komme med løsninger på det hele, selvom jeg tror, vi har vidt forskellige idéer om, hvad vi skal gøre. Gæster: Filosof, CEO og grundlægger af Voluntas, Morten Albæk. Lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, Anders Petersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 8. januar).
1/8/202057 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nu er jeg ikke den store taler, men...

Jeg har indimellem hørt taler, der har givet mig gåsehud og lyst til at melde mig ind i bevægelser - Yes We Can! og den slags. Men jeg har også hørt taler, der har givet mig lyst til at gå fra et bryllup eller været ved at falde i søvn under uendelige udredninger. I dag slår jeg selv på glasset og beder om ordet, for jeg vil gerne finde ud af, hvordan man bliver en fremragende taler. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter og tidligere formand for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft. Journalistisk lektor ved Syddansk Universitet, Trine Nebel. Tilrettelægger: Christoffer Heide.
1/1/202057 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Julen... Hvad skal vi med den?

Jeg synger med på julesalmerne i kirken, køber gaver til børnene og overspiser til julefrokosterne. Men juletiden er ikke min kop gløgg. Derfor vil jeg forsøge at se på julens traditioner med helt friske øjne og finde ud af, om noget kan undværes, eller om der er noget som faktisk har værdi for os. Antropolog og direktør på Nationalmuseet Rane Willerslev hjælper mig gennem briksens juleprogram. Gæster: Rane Willerslev, antropolog & direktør for Nationalmuseet. Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør Den Gamle By i Aarhus. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.
12/18/201957 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Teenager til salg

Jeg har teenagebørn! Det går op og ned. Jeg forsøger med al min viden, erfaring og kærlighed at opdrage mine børn, men det er ikke altid godt nok. For nyligt hørte jeg noget, der fik mig til at tænke anderledes om min rolle som opdrager. En teenager vendte tingene på hovedet og spurgte, "måske er det forældrene, der er de besværlige?" I dag finder jeg ud af, hvor besværlige vi forældre kan være, når vi opdrager vores børn. Gæster: Forfatter og teenager Nina Lynggaard Jørgensen. Grafiker og mor Inge Lynggaard. Lektor i familieforskning ved Roskilde Universitetscenter Allan Westerling. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.
12/11/201957 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vikingerne var slet ikke så tossede

Vikingerne er en del af vores historie. Nogle mener endda, at vikingetiden er helt afgørende for, hvordan Danmark ser ud i dag. Men findes der en psykologisk arv fra vikingetiden? Det undersøger jeg med vikingeeksperterne Jeanette Varberg og Karen Bek-Pedersen, når vi finder ud af, hvordan vikingernes psykologi var. Gæster: Museumsinspektør på Nationalmuseet og arkæolog Jeanette Varberg. Forfatter og foredragsholder Karen Bek-Pedersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt først gang 4. december 2019).
12/4/201957 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Herning er et åndsforladt sted!

Jeg er vokset op i Herning. Med biler, bomuld og bajere over hækken. Byen kalder sig selv mulighedernes by, og der er sågar nogle, der taler om en speciel Herning-ånd med iværksætteri, vækst og gåpåmod i fokus. Men forsvinder der noget, når man tænker mere på bundlinjen end på de kulturelle værdier? Det finder jeg ud af, når jeg genbesøger min fødeby i radiofonisk forstand med Herning-kritiker Dennis Nørmark. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dennis Nørmark, antropolog, forfatter og foredragsholder. Helge Sander, tidligere borgmester i Herning. Bitten Damgaard, kulturikon og bestyrelsesmedlem på kunstmuseet HEART. Tilrettelægger: Christoffer Heide.
11/27/201957 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Der er en morder iblandt os

Jeg kan ikke lade være med at blive fascineret af ondskab. Men lige så snart jeg går i dybden med onde gerninger, finder jeg ud af, at de blot er et menneskeligt vilkår, og at "ond" ikke er noget man er, men snarere noget man gør. Så hvorfor bliver vi ved med at svælge i ondskaben i krimier, gysere og true crime-serier, hvis ondskab knap nok findes som karaktertræk? Det spørger jeg retsmediciner Hans Petter Hougen og krimiparret Janni Pedersen og Kim Faber om på scenen til årets Bogforum. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Retsmediciner Hans Petter Hougen. Journalistparret og krimiforfattere Janni Pedersen og Kim Faber. Tilrettelægger: Christoffer Heide.
11/20/201957 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Lykkelig (u)videnhed

Jeg kunne ikke forestille mig et liv uden videnskab. Jeg mener, at den fineste form for viden er den, vi opsøger for dens egen skyld: Simpelthen fordi vi ikke kan lade være, uanset om vi undersøger livet, universet eller trækfugles parringsmønstre. Dagens gæster, Johan Olsen og Anja C. Andersen deler, som formidlere af viden, skæbne med mig. Vi er højtuddannede og - synes vi selv - hårdtarbejdende videnskabsfolk, der prøver at gøre dig klogere. Men hvorfor blive ved, er du ikke klog nok? Gæster: Johan Olsen, biolog og forsker ved Københavns Universitet og Anja C. Andersen, professor, astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Instituttet. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.
11/13/201957 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Du har angst, og du er ikke alene!

Et stigende antal danskere oplever angst, og det er jo heller ikke, fordi vi mangler noget at være angste for, når vi kigger ud i verden. Men jeg er nysgerrig på, om vi kan lære noget af at være angste, for det er vi alle sammen engang imellem - også mig. Gæsterne er skuespiller og foredragsholder Peter Mygind og professor i psykologi og leder af angstklinikken for børn og unge på Aarhus universitet Mikael Thastum. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide. (Sendt første gang 6. november 2019).
11/6/201957 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Er jeg til grin?

Det er vigtigt for mig, at jeg kan få dig til at grine. Jeg vil gerne være sjov. Desværre er det ikke altid, at mine venner, kolleger og familie griner med, så i dag i Brinkmanns briks inviterer jeg komiker Christian Fuhlendorff og forfatter Stefan Kjerkegaard ind til at tale om, hvorfor det så vigtigt for os at være sjove? Én times radio, der er helt til grin. Vært: Svend Brinkmann. Medvirkende: Christian Fuhlendorff, komiker, podcaster - og sjov. Stefan Kjerkegaard, lektor i litteratur på Aarhus Universitet og forfatter til Tænkepausen om humor. (Sendt første gang 30. oktober).
10/30/201956 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Der er en Donald Trump i os alle

For tre år siden vågnede jeg op til en skrækkelig og utænkelig nyhed. Donald Trump vandt præsidentposten, og jeg følte, at verden var en anden. Men hvad er der sket siden han satte sig i Det Hvide Hus, og hvordan kan jeg forstå ham som et billede på den tid, vi lever i? Det finder jeg ud af i dag med USA ekspert Mads Fuglede (V) og professor i idehistorie ved Aarhus universitet Mikkel Thorup. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: USA ekspert og folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede og professor i idehistorie ved Aarhus universitet Mikkel Thorup.
10/23/201956 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Just do it

Nej tak! Jeg vil ikke bare gøre noget for at gøre det. Jeg er modstander af idéen om, at vi er, hvad vi gør - vi er vores handlinger. Gu er vi ej! Brinkmanns briks tager fat i påstanden om, aktive og handlende samfundsborgere er det, vi har brug. Det bliver en debat med filosofferne Henrik Jøker Bjerre og Brian Benjamin Hansen, der har kritiseret mine pointer, og præsten Leif Bork Hansen, der er en af de få danskere, der faktisk har handlet i sit liv, på en måde jeg kan forstå. Don't do it! Gæster: Leif Bork Hansen, præst. Henrik Jøker Bjerre, filosof Aalborg Universitet. Brian Benjamin Hansen, filosof Via University College. Tilrettelægger: Dan Grønbech. Vært: Svend Brinkmann.
10/16/201957 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Vi er alle deprimerede!

Jeg er selv blevet testet positiv for depression - dog uden at føle mig deprimeret. Så hvad er det egentlig, der sker, når vi giver diagnosen, medicinerer og forsøger at hjælpe mennesker gennem den alvorlige sygdom? På briksen har jeg Peter Øvig Knudsen, der selv har oplevet svære depressioner og senest blev behandlet med elektrochok. Ved siden af ham sidder en af landets dygtigste psykiatere, Poul Videbech, som hjælper os gennem en times deprimeret radio. Gæster: Peter Øvig Knudsen, forfatter. Poul Videbech, professor, psykiater og leder af center for neuropsykiatrisk depresssionsforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald. (Sendt første gang 9. oktober 2019).
10/9/201957 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Big business ødelægger kunsten

Jeg bliver fuldstændig forvirret, når et kunstværk bliver solgt for flere hundrede millioner kroner, for det er vel ikke pointen med kunsten, at den skal forsvinde ind i de riges hænder. I dag har jeg inviteret kunstner Kristian von Hornsleth og direktør på Trapholt Karen Grøn på briksen for at finde ud af, hvad der sker for kunsten, hvis det hele i virkeligheden handler om at købe og sælge. Er der noget tilbage at hente i kunsten for samfundet og os mennesker? Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.
10/2/201957 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Diagnoser gør os sindssyge

En rask person er bare en, vi endnu ikke har undersøgt godt nok, siger lægerne. Jamen så er vi alle sammen måske også en lille smule sindssyge. Det er ikke let at trække en grænse mellem normale, menneskelige variationer og sindslidelser. Især ikke når det er vores personlighed, det drejer sig om. Det kender forfatter til bogen Hungerhjerte, Karen Fastrup, alt til. Hun er - eller har været - sindssyg. I studiet har jeg også psykiater Anne Lindhardt. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.
9/25/201956 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Jo, du er religiøs

For nogle årtier siden snakkede filosofferne og samfundsforskerne om, at religion var på vej til at forsvinde. Men i dag taler de selv samme om, at religionen fylder mere end tidligere - bare i en anden form. Vi har droppet guderne og dyrker i stedet os selv og vores kroppe, og kirken er skiftet ud med træningscentre eller sociale medier. Er vi i virkeligheden mere religiøse end nogensinde? Det undersøger jeg i dagens udgave af Brinkmanns briks. Vært: Svend Brinkmann.
9/18/201957 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Du finder alligevel aldrig dig selv

Jeg synes, unge lyder forkælede, hvis de brokker sig over sabbatåret. I den nye dokumentarserie Limbo bliver årene efter gymnasiet fremstillet som et intermezzo fyldt med tvivl, tomhed og en desperat søgen efter, hvem man er. Det burde vel være et frirum fra præstationssamfundet og en hviletid inden studie og arbejde. Hvorfor ikke sætte jagten på "selvet" på en tiltrængt pause? Det spørger jeg to af seriens bagkvinder Ciliane Stubkjær og Line Flugt Juhl om, når de kommer i studiet sammen med forskningsleder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet Noemi Katznelson. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.
9/11/201957 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Læsning er overvurderet

Kan tv-serier give lige så gode, rige og dybe oplevelser og erkendelser som skønlitteratur? Romantikeren i mig siger nej. Rationalisten og min søn siger jo. Nu skal der forskning på bordet, og jeg har derfor bedt forfatter og forsker Kristiane Hauer om at smække bogen i og litteraturhistoriker Tore Rye Andersen om at sætte tv-serien på pause for at hjælpe med svar. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.
9/4/201956 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Fri mig fra sundhedsguruen

Da jeg var dreng, var sport og motion noget for børn, og vi grinede af de få kondiløbere, vi så på villavejene. I dag har filosoffer og samfundsforskere udnævnt motion til en moderne religion, og det kræver næsten en triatlon for at blive topchef. Det er godt for sindet at røre sig. Men er sundhedstyranniet ikke ved at tage hele vores eksistens som gidsel? Overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen og psykolog og lektor Julie Midtgaard spænder snørebåndene og hjælper med at finde svar. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald. (Sendt første gang 28. august).
8/28/201956 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Den syge overgang(salder)

Vores liv er fyldt med overgange. Fra ung til voksen, fra single til samlevende og måske siden til forælder, og sidst men ikke mindst fra voksen til gammel. Jeg har på fornemmelsen, at vi gør de her overgange vigtigere, end de egentlig er. Vi problematiserer og sygeliggør pubertet og overgangsalder. Måske fordi mange aktører profiterer af det. Men er det rigtigt forstået? Det undersøger jeg i dag med mine gæster, som er jordemoder og forsker ved University College Syd og Syddansk Universitet Christina Prinds og Lotte Hvas, der er læge og forsker ved Københavns Universitet. Vært: Svend Brinkmann.
8/21/201956 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Leg er ikke for voksne

Der er ved at ske noget med den naturlige, frie leg. Børn skal lege for at lære, og vi skal lege på arbejdspladsen for at lære at tænke ud af boksen. Som psykologiprofessor stiller Svend Brinkmann sig skeptisk overfor, at legen er blevet et instrument til succes og profit. Derfor har han inviteret professor i leg Helle Marie Skovbjerg og professor i politisk ledelse Niels Åkerstrøm Andersen til at tale om, hvad leg betyder for os som mennesker, og hvilken udvikling leg har gennemgået. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.
8/14/201957 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Overvågningskapitalismen hersker

Der er over halvanden million overvågningskameraer i Danmark. Spørgsmålet er, om det er noget, vi skal prale af: At vi både er verdens lykkeligste folk og verdens mest overvågede. Svend Brinkmann undersøger "overvågningskapitalismen", som nogen kalder overvågning i samtiden, med seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Rikke Frank Jørgensen, forskningschef ved Enigma Andreas Marklund og lektor på Aarhus Universitet Anders Albrechtslund. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.
8/7/201956 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Tør og kan du leve bæredygtigt?

Hvis du skal lægge dit liv om, vil det kræve både mod og ofre. Og det er også de to bedste grunde til at lade være. Det konkluderer forfatter Tor Nørretranders, som er flyttet til Samsø, der er 100 procent selvforsynende med energi og bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard. De er inviteret ind af psykologiprofessor Svend Brinkmann til at tale om at lave en livsomlægning for at leve mere bæredygtigt. Vært Svend Brinkmann. Tilrettelægger Dan Grønbech.
6/26/201957 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hvor skal du hen til sommer?

Nogle vil kalde det et frirum fra jobbet, hvor man kan slappe helt af. Andre vil beskrive det som et tidsvindue, hvor man kan udforske nye lande og kulturer. De to billeder dækker begge over ferien. Men hvad betyder ferien egentlig for os som mennesker? Og har turismen ændret sig selv og måske os samtidig? Det og meget mere diskuterer psykologiprofessor Svend Brinkmann med Janne Liburd, der er professor i turisme ved Syddansk Universitet og Martin Trandberg Jensen, der er lektor i turisme ved Aalborg Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.
6/19/201957 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Musikkens psykologiske magt

Professor i psykologi Svend Brinkmann undersøger sammen med landets fremmeste psykologer og eksperter i adfærd, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. På briksen er ikke patienter, men tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet. Emnerne spænder vidt fra præstationsangst på arbejdspladsen til kedsomhed i parforholdet. Medvirkende: Anders Bøtter vært på P6 Beat og Peter Vuust, professor og centerleder for Center for Music in the Brain, Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann.
6/12/201957 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Krisebevidsthed

Finanskrise, klimakrise, demokratikrise og så videre og så videre. Vi mennesker er efterhånden hærdede overlevere, der kæmper sig igennem den ene mere eller mindre selvforskyldte krise efter den anden. Men hvad gør det ved os som mennesker at være i kriseberedskab? Og kan vi lære noget af de tidligere gange, hvor samfundet jo endte med at komme ud på den anden side, selv om alarmisterne råbte højt? Brinkmann er på sagen sammen med antropolog og professor Niels Ole Bubandt og professor i statskundskab Jørgen Møller, der begge er ansat ved Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Producer og tilrettelægger: Maja Hald.
6/5/201957 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Politisk psykologi

Har vi som vælgere egentlig selv kontrol over, hvad vi bliver tiltrukket og overbevist af, når valgkampen raser som lige nu? Eller er det bare tricks og politiske kneb, der i sidste ende afgør for os, hvor vores kryds lander? I kampen om vores stemme, er viden om menneskelig psykologi et vigtigt værktøj, som partierne bruger og udnytter, når de udbreder deres budskaber. Men hvad er politisk psykologi egentlig? Og kan man stå imod de politiske mindgames, hvis man bare kender til dem? Svend Brinkmann undersøger feltet sammen med Billy Adamsen, ledelsesforsker og tidligere spindoktor for blandt andre Poul Nyrup Rasmussen og Rune Slothuus, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann.
5/29/201957 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

FV19 på briksen

Sådan et folketingsvalg er fuld af psykologi. Men det er også fyldt med masser af andre fænomener og tendenser, som er interessante at kaste blikket på. Derfor har Brinkmann inviteret antropolog og museumsdirektør Rane Willerslev og filosof og journalist Tor Nørretranders i studiet for at komme om bag ved udmeldinger, løfter og valgslogans og i stedet diskutere de store temaer og interessante nye linjer i den valgkamp, der foregår. Tilrettelægger: Dan Grønbech. Vært: Svend Brinkmann.
5/22/201956 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Er du et rationelt, pengefikseret menneske?

Ja, hvis du konstant tænker profit, vækst og optimering, så passer du perfekt ind i en klassisk økonomisk forståelse, hvor alt i livet kan afgøres med en cost-benefit analyse. Men er det så enkelt? Svend Brinkmann synes, at økonomien er blevet en magtfuld videnskab og undersøger det økonomiske menneske sammen med økonom Kristian Nielsen og sociolog Heine Andersen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.
5/15/201957 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Talent

Har vi alle sammen et talent? Og hvordan går man fra talent til elite? Svend Brinkmann undersøger og udfordrer vores forestillinger om talentet i dette program sammen med Lene Tanggaard, der er psykolog og professor på Aalborg Universitet, ledelsesforsker Helle Hein og William Kvist, der som professionel fodboldspiller netop har vundet det danske mesterskab med FC København. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.
5/8/201957 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Arbejderen anno 2019

I anledning af arbejdernes internationale kampdag, kigger psykologiprofessor Svend Brinkmann nærmere på arbejderen anno 2019. Hvad er udfordringerne for lønmodtageren nu om dage? Hvordan har vores arbejdsmarked ændret sig? Og hvad betyder lønarbejdet, og de ændringer arbejdslivet har gennemgået, egentlig for os som mennesker? Gæsterne er psykolog og lektor ved CBS, Michael Pedersen og arbejdsmarkedsforsker og lektor ved AAU Laust Høgedahl. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Dan Grønbech.
5/1/201958 minutes
Episode Artwork

Skærmpanik

Smartphones, iPads, konsoller og computere overalt. Vi og ikke mindst vores børn har et skærmforbrug, som er så markant, at mange nok har tænkt - kan det virkelig være sundt for os som mennesker? Det undersøger Svend Brinkmann sammen med de tre forskere fra Aarhus Universitet, Stine Liv Johansen, Andreas Lieberoth og Jesper Aagaard, der på hver deres felt arbejder indgående med vores skærmforbrug. Vært: Svend Brinkmann Tilrettelægger: Dan Grønbech.
4/24/201957 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Frygtsomt forældreskab

Amning, tablet, gluten - eller ej? I dag tillægges forældrerollen en alt for stor betydning - både når det gælder sygdom, sundhed, og om barnet kommer til at klare sig godt i livet. Det mener journalist ved Zetland og forfatter til bogen "Tænk, hvis du ikke afgør dit barns fremtid" Sara Alfort. Hun er gæst sammen med psykolog og tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen til en snak om forældreskab, curlingforældre og børnetrofæer. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Dan Grønbech. (Sendt første gang 17. april).
4/17/201956 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Mad og kræsenhed

Ost? Broccoli? Rosenkål? Hvad er madvaren, der får dig til at drikke rigeligt med vand for at kunne synke? I dette program angriber Svend Brinkmann, flankeret af madsociolog Lotte Holm og kok Klavs Styrbæk, mad- og måltidsvaner og kræsenhed. Hvorfor kan vi ikke lide bestemte madvarer? Og hvad kan man gøre for at rykke ud af sin kræsenhed og ikke mindst få sine børn til at efterlade mindre på tallerkenen? Det undersøger psykologiprofessor Brinkmann ligesom han afslører, hvad han selv stadig ikke kan lide som voksen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Klavs Styrbæk og Lotte Holm. Tilrettelæggere: Dan Grønbech og Maja Hald.
4/10/201957 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Krop og spiseforstyrrelser

Skal man være tyk eller tynd? Helt rippet af muskler eller lidt mere blød i det? Og hvad er egentlig det sundeste for vores sind? Vores kroppes udseende er konstant under vurdering og til debat. De holdes op mod kropsidealer, der ofte ændres og udvikles til en ny æstetik. Med ugangspunkt i psykologi og filosofi undersøger Svend Brinkmann vores kroppe og vores til tider problematiske forhold til dem. Vært: Svend Brinkmann.
4/3/201957 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Posthumanisme

Hvad sker der med mennesket og ikke mindst menneskeligheden i takt med at moderne teknologi og kunstig intelligens trænger ind i vores samfund, vores hjem og vores krop? Hvis vi kan optimere eller ændre alt fra vores gener til vores hjernes ydeevne ved hjælp af teknologi, kemi eller lægevidenskab, hvor meget menneske er der så tilbage? I dag undersøger Brinkmanns Briks fremtidens menneske. Gæster: Klaus Birkholm, direktør i tænketanken Teknoetik og adjungeret professor ved Aalborg Universitet og David Budtz Pedersen, professor MSO ved Institut for kommunikation ved Aalborg Universitet. Vært: Svend Brinkmann.
3/27/201957 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Målinger i arbejdslivet

Hvor mange forskningsartikler har du skrevet i år? Hvor mange biler fik du repareret i dag? Hvad synes du om kundeservicen på en skala fra 1 til 5? Vores arbejdspræstation og vores arbejdsliv er under luppen som aldrig før. Vi måles, vejes, tælles, opgøres og evalueres, og det kan føles som om, at tallene styrer både arbejdspladserne og lederne. Men er tallene gået for vidt? Det diskuterer psykologiprofessor Svend Brinkmann med Peter Dahler Larsen, professor på Københavns Universitet, organisationspsykolog og forsker ved det nationale center for arbejdsmiljø, Malene Friis Andersen, og sidst men ikke mindst Jacob Steendahl Nielsen, der er lektor på Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann.
3/20/201957 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Generation perfekt præstation

Er det blevet hårdere at være gymnasieelev, end dengang Svend Brinkmann for 25 år siden gik i gymnasiet? Og har vi mere en "perfekthedskultur" og ikke en præstationskultur, som undervisningsminister Merete Riisager mener? Det debatterer vært og psykologiprofessor Svend Brinkmann med sine to gæster: Professor og forfatter til bogen Generasjon prestasjon Ole Jacob Madsen og professor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet. Vært: Svend Brinkmann.
3/13/201956 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Det gode liv er bæredygtigt

Næste gang du smækker dankortet i maskinen, så overvej om din nye erhvervelse egentlig øger din livskvalitet. Ifølge bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard er det gode liv ikke lig med et højt ressourceforbrug. Han er inviteret i studiet af vært og psykologiprofessor Svend Brinkmann sammen med ledelsesforsker og bæredygtighedsforkæmper Steen Hildebrandt, og sammen undersøger de, hvilken rolle psykologien spiller i klimakampen. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 6. marts).
3/6/201957 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

At beskrive mennesker

En kliche inden for psykologien siger, at forfattere er meget bedre til at beskrive mennesker end psykologer. Vi har derfor inviteret forfatter og digter Søren Ulrik Thomsen i studiet. Sammen med professor i Nordisk litteratur, Anne Marie Mai, puttes skønlitteratur på Brinkmanns briks. For hvad betyder det for os at læse, og hvordan kan mennesket beskrives gennem litteratur? Måske skal vi stoppe med at lede efter os selv i romaner og digte og i stedet prøve at lære noget om andre. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 27. februar).
2/27/201957 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Lykken er lunefuld

Skal du være lykkelig på dit arbejde? Hvorfor stræber vi overhovedet efter lykken? Og hvorfor er regnvåde, flade Danmark altid i toppen over de lykkeligste mennesker på jorden? Professor i psykologi Svend Brinkmann er skeptisk over for fænomenet lykke, som han mener er overvurderet og udnyttet af industrien. Dagens gæster udfordrer hans holdninger: Filosoffen Søren Harnow har udgivet en bog om personlig lykke, som han selv skriver, er i direkte opinion mod Svend Brinkmanns negative udtalelser om lykke. Lykken på arbejdet undersøges sammen med chief happiness officer Arlette Bentzen, og økonomen Christian Bjørnskov har styr på de store empiriske undersøgelser om lykkeforskningen. Vært Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.
2/20/201957 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Kærlighed i parforholdet

Hvad siger psykologien om tinder, reproduktion og om den langvarige kærlighed? Sammen med dagens gæster psykolog og sexolog Gert Martin Hald og evolutionspsykolog Jil Byrnit kommer kærligheden på briksen. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.
2/13/201957 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Er du den, du husker?

Mister du din personlighed, hvis du mister din erindring? Det søger Svend Brinkmann svar på, når han undersøger de psykologiske aspekter af folkesygdommen demens sammen med forfatter Ina Kjøgx Pedersen og professor i psykologi Dorthe Berntsen. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.
2/6/201957 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Mål dig selv

Hver morgen vejer Svend Brinkmann sig selv. Via apps tjekker han også, hvor meget han har sovet, og hvad hans puls er, inden hans løbetur trackes. Men hvad betyder den stigende grad af selvmåling for vores liv? Hvorfor bliver det bedre, når vi kan samle data om os selv? Og hvad er konsekvenserne af data-stress? Sammen med dagens gæster, Henriette Langstrup, psykolog i sundhedsvidenskab og Jakob Eg Larsen fra DTU Compute undersøges fænomenet selvmåling. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 30. januar).
1/30/201957 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kom, lad os krænke os

Højskolesangbog, mexicaner-kostume og #MeToo. Vi lever i en tid, hvor debatten om krænkelser fylder mere og mere i medierne. Hvordan har samfundet ændret sig, siden der nu er rum til at ytre sine følelser i højere grad? Og hvilken rolle spiller skammen? Sammen med dagens gæster, Inger Glavind Bo, socialpsykolog, og Lars-Henrik Schmidt, professor i filosofi, undersøger Svend Brinkmann følelsernes sociale liv. For krænkelser er der, hvor følelserne spiller sammen med omverdenen og slår gnister. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.
1/23/201957 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Siger personlighedstests nok om, hvem vi er?

Brugen af personlighedstests i især jobrekruttering er i stigning. Men virker de overhovedet, når det er én selv, som udfylder spørgeskemaet, og kan de egentlig sige noget om, hvilken personlighed vi har? Svend Brinkmann har taget en test selv, og er blandt andet overrasket over, hvor åben han er. Gæsterne er uenige om emnet, for hvordan måler man personlighed? Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 16. januar).
1/16/201957 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Selvoptimering har sin pris

I et nyt psykologiprogram lægger professor i psykologi Svend Brinkmann tendenser i samfundet, menneskelivet og sindet på briksen. Han er både skeptisk og kritisk over for selvoptimering, for hvorfor skal alting blive bedre hele tiden? Han udfordres af dagens gæster: Bobby Zachariae, professor i psykologi på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet har forsket i hypnose, og Arne Nielsson, ti-dobbelt verdensmester i kano-roning og coach. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.
1/9/201957 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

En hyldest til vanen

I et nyt psykologiprogram lægger Svend Brinkmann, professor i psykologi, tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet på briksen. Første program handler om alle de vaner, der får os gennem hverdagen. Sammen med professor i psykolog Lene Tanggaard og socialpsykolog og lektor Torben Bechmann diskuteres de gode og de dårlige vaner, og hvad de betyder for os mennesker og i vores samfund. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 2. januar).
1/2/201957 minutes, 26 seconds