Winamp Logo
Bokcirkeln Cover
Bokcirkeln Profile

Bokcirkeln

Swedish, Literature, 1 season, 135 episodes, 1 day, 22 hours, 25 minutes
About
Programmet sänds från 2012 i Lundströms bokradio. Inbjudna gäster läser och diskuterar böcker tillsammans. Ansvarig utgivare: Marie Liljedahl
Episode Artwork

Bokcirkeln del 2: "Glaskupan" av Sylvia Plath

Vi är mitt uppe i bokcirkeln om Glaskupan av Sylvia Plath. Det här är en repris från 2015. Till det här mötet läste och författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander romanens intensiva mittenparti. Bokcirkeln är uppdelad i tre delar och i den här delen diskuteras kapitel 8 till 13. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
7/31/202118 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 1: "Glaskupan" av Sylvia Plath

Tidigare i år släppte Elin Cullhed romanen Eufori som skildrar hur författaren Sylvia Plaths sista år i livet kan ha tett sig. I samband med att boken släpptes kom också dagböckerna av Sylvia Plath på nytt på svenska och det fick oss på Lundströms bokradio att tänka tillbaka till 2015 då författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander bokcirklade om Glaskupan av just Sylvia Plath. Bokcirkeln är uppdelad i tre delar och i den första delen diskuterar vi kapitel ett till sju. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
7/31/202118 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 3: ”Glaskupan” av Sylvia Plath

Bokcirkeln om Glaskupan av Sylvia Plath går i mål. Det här är en repris från 2015 där författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander analyserar och diskuterar slutet på Sylvia Plaths klassiker. Hur ska det gå för Esther Greenwood? Det här är den sista delen av tre. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
7/31/202118 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 2: ”Spionen som kom in från kylan” av John le Carré

Vi är mitt uppe i bokcirkeln om John le Carrés agentroman Spionen som kom in från kylan. Det är en repris från 2014 då Marie Lundström gick in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson. I den andra delen av bokcirkeln om ”Spionen som kom in från kylan” läste vi fram till kapitel 15, ”Välkommen till festen!”. Slutorden lyder: Allt är i sin ordning. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
7/10/202118 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 3: ”Spionen som kom in från kylan” av John le Carré

Vi har kommit fram till den avslutande delen av bokcirkeln om John le Carrés agentroman Spionen som kom in från kylan. Det är en repris från 2014 då Marie Lundström fick besök i studion av författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson. Det här är den sista delen av tre i bokcirkeln om ”Spionen som kom in från kylan”. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
7/10/202118 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 1: ”Spionen som kom in från kylan” av John le Carré

I december 2020 dog den brittiske författaren John le Carré, 89 år gammal. Han fick sitt stora genombrott 1963 med Spionen som kom in från kylan, en roman som Marie Lundström och författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson tog sig an i en bokcirkel 2014. I den första delen av bokcirkeln om ”Spionen som kom in från kylan” läste vi fram till kapitel 8, ”Le Mirage!”. Slutorden lyder: Firman betalar. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
7/10/202119 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 3: Ormens väg på hälleberget

"Vi har gått hand i hand genom den här boken". Ja, ofta har de strukit under samma citat i boken Ormens väg på hälleberget. Och hittat samma tänkvärda skatter mellan raderna. Följ med när Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström går i mål med bokcirkeln om Ormens väg på hälleberget från 1982, Torgny Lindgrens genombrottsroman. I tredje och sista delen av bokcirkeln läser Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström till slutet i Ormens väg på hälleberget. Torgny Lindgrens roman utspelar sig runt 1870-strecket i Västerbottens inland. Möt den ljussinnade Tea och hennes familj som är beroende av storägaren Karl Orsas goda vilja när det gäller krediten i handelsboden och arrendet som ska betalas varje år för att familjen ska få bo kvar. När inte pengarna räcker till krävs betalningen av kvinnorna i torpet. "Det var som det var." Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
6/29/202044 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 2: Ormens väg på hälleberget

Varför drap dom honom inte? Olof Wretling och Marie Göranzon är tillbaka i Lundströms bokradio. I den lilla stugan på Kullmyrliden i Västerbotten har ägaren till stugan, Karl Orsa, börjat kasta blickar på Teas dotter Eva. Det är henne han vill göra upp med nu när det årliga arrendet och räntan ska betalas. Missa inte del två av tre i bokcirkeln om Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget! Programledare: Marie Lundström. I andra delen av tre bokcirkelprogram läser Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström fram till och med sidan 84 i Ormens väg på hälleberget. Häng med i Torgny Lindgrens roman som utspelar sig runt 1870-strecket i Västerbottens inland. Möt den ljussinnade Tea och hennes familj som är beroende av storägaren Karl Orsas goda vilja när det gäller krediten i handelsboden och arrendet som ska betalas varje år för att familjen ska få bo kvar. När inte pengarna räcker till krävs betalningen av kvinnorna i torpet. "Det var som det var." Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
6/29/202044 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln del 1: Ormens väg på hälleberget

"Det värsta som kan hända är att vi har läst fel bok!". Olof Wretling och Marie Göranzon läser Torgny Lindgrens klassiker från 1982, Ormens väg på hälleberget. Programledare: Marie Lundström. I första delen av tre bokcirkelprogram läser Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström fram till och med sidan 41 i Ormens väg på hälleberget. Häng med från början i Torgny Lindgrens roman som utspelar sig runt 1870-strecket i Västerbottens inland. Möt den ljussinnade Tea och hennes familj som är beroende av storägaren Karl Orsas goda vilja när det gäller krediten i handelsboden och arrendet som ska betalas varje år för att familjen ska få bo kvar. När inte pengarna räcker till krävs betalningen av kvinnorna i torpet. "Det var som det var" som Tea brukar säga. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
6/29/202044 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Del 2/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

I Bokcirkelns andra del gör vi en psykoerotisk läsning av "Alice i Underlandet" tillsammans med kulturjournalisterna Eva Beckman från SVT och Johar Bendjelloul från Dagens Nyheter. Dags för del två i vår bokcirkel om Alice i Underlandet. Kulturjournalisterna Eva Beckman från SVT och Johar Bendjelloul från Dagens Nyheter gör denna gång en psykoerotisk läsning av boken. Förra veckan var det premiär med en politisk tolkning och sista delen kommer att bjuda på en djupt personlig analys av denna superklassiker. Programledare: Marie LundströmProducenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström
6/11/201922 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Del 2/3 "Nåd & onåd" av Bodil Malmsten

Världen var ur led redan 1989. Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser Bodil Malmstens trettio år gamla diktsamling "Nåd & onåd" och finner en svart samtidsskildring. Ja, vi fortsätter att fördjupa oss i Bodil Malmstens lyrik i Bokcirkelns andra del. Denna gång läser skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt i diktsamlingen ”Nåd & onåd” från 1989 ur den nya pocketen med Bodil Malmstens samlade dikter. Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj
6/11/201926 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Del 2/3: "Lucy" av Jamaica Kincaid 

Våra bokcirkeldeltagare Astrid Assefa och Björn Wiman har nått fram till kapitlet "Tungan" och Lucys sexuella uppvaknande. Vi har nått fram till andra delen av bokcirkeln om Jamaica Kincaids roman ”Lucy”. Medverkar gör skådespelaren Astrid Assefa, som just nu medverkar i dansföreställningen DNA på Backa Teater och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, aktuell med klimatboken "Sent på jorden". "Lucy" är en roman med delvis självbiografisk grund om tonårsflickan Lucy som lämnar Karibien och födelseön Antigua för ett liv som au pair i New York. Boken kom ut 1990 och räknas som ett av Jamaica Kincaids (född 1949) mest centrala verk. Vi läser från sidan 45 och kapitlet "Tungan" fram till sidan 110 och raden "Ett kusligt lugn hade sänkt sig (...)". Bokcirkelns andra träff handlar om hur Lucy bekantar sig med sin egen kropp och även med andras, och hur hon blir vittne till den lyckliga blonda kärnfamiljens sammanbrott. Programledare: Marie LundströmProducent: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström
6/11/201922 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Del 3/3 "Lucy" av Jamaica Kincaid

Tredje och sista delen i höstens bokcirkel om Jamaica Kincaids delvis självbiografiska uppväxtskildring. Det är sextiotal i New York när Lucy lämnar kärnfamiljen, får en skrivbok och föds som författare. Final i höstens bokcirkel om Jamaica Kincaids roman ”Lucy” med Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och skådespelaren Astrid Assefa. Vi läser ut romanen om den tonåriga Lucy som lämnar födelseön i Karibien och åker till New York för att jobba som au pair i en blond kärnfamilj med högt kulturellt kapital. Jamaica Kincaid är Lundström-redaktionens egen Nobel-kandidat. Det är också radiopremiär för artisten och författaren Uje Brandelius specialskrivna Bokcirkelsång – en fantasi om snacket i en typisk bokcirkel. Programledare: Marie LundströmProducent: Nina Asarnoj
6/11/201922 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Del 3/3 "inte med den eld jag har nu" av Bodil Malmsten

Final i Bokcirkeln om Bodil Malmstens lyrik. I det sista avsnittet läser vi "inte med den eld jag har nu" från 1993 med skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt. Final för Bokcirkeln om Bodil Malmstens lyrik. Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser hennes diktsamling ”inte med den eld jag har nu” från 1993. Vi sammanfattar läsningen av diktsamlingarna vi läst "Damen, det brinner! (1984) och "Nåd & onåd (1989) och försöker förklara varför Bodil Malmsten var - och är - så älskad. Programledare: Marie LundströmProducent: Nina Asarnoj
6/11/201928 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Del 1/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

Världens kanske mest kända barnbok skrevs redan 1865 av pseudonymen Lewis Carroll. Nu granskar vi den ur nya vinklar tillsammans med Eva Beckman och Johar Bendjelloul. Äntligen premiär för vårens första bokcirkel. Vi läser ”Alice i Underlandet” av Lewis Carroll tillsammans med SVT-chefen och kulturjournalisten Eva Beckman och Johar Bendjelloul, På spåret-vinnaren och radiomannen som nu arbetar på Dagens Nyheter. Denna högt älskade barnbok, en klassiker i ordets sanna bemärkelse, närmar vi oss från tre olika håll: Vi gör en politisk tolkning, en psykoerotisk och en djupt personlig. Ni kommer inte att bli besvikna. Programledare: Marie LundströmProducenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström
6/11/201922 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Del 1/3 "Damen, det brinner!" av Bodil Malmsten

Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser Bodil Malmstens lyrik. I premiäravsnittet ägnar vi oss åt genombrottsverket från 1984: "Damen, det brinner!".  Vårens andra bokcirkel fördjupar sig i en av våra mest folkkära författare: Bodil Malmsten. Hennes "Samlade dikter" har precis kommit ut i en behändig pocketutgåva och tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser vi diktsamlingen ”Damen, det brinner!” från 1984. I Bokcirkelns nästa avsnitt läser vi Bodil Malmstens diktsamling "Nåd & onåd" (1989) och i tredje avsnittet, fokuserar vi på "inte med den eld jag har nu" (1993). Programledare: Marie LundströmProducent: Nina Asarnoj
6/11/201930 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Del 3/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

Vi läser ut Alice i Underlandet och kulturjournalisterna Eva Beckman från SVT och Johar Bendjelloul från Dagens Nyheter finner en bok pepprad med kroppskomplex. Final i Bokcirkeln om Alice i Underlandet: Eva Beckman och Johar Bendjelloul gör denna gång varsin djupt personliga tolkning av boken och det visar sig att Alice i Underlandet handlar om kroppskomplex, längdångest och ätstörningar. Vi tar ett sorgset adjö av denna rika bok och konstaterar att man kan göra i stort sett hur många läsningar som helst av den. Programledare: Marie LundströmProducenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström
6/11/201922 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Del 1/3: "Lucy" av Jamaica Kincaid

Vi läser Jamaica Kincaids "Lucy" och fröjdas. Ja, så är den här - vår efterlängtade bokcirkel! Vi tjuvstartade redan den 22:a oktober då vi spelade in det första avsnittet på scen i studio 4 i Radiohuset. Våra två bokcirkeldeltagare är Astrid Assefa, skådespelare, just nu aktuell i föreställningen DNA på Backa Teater och Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och aktuell med klimatboken "Sent på jorden. 33 tankar om världens största nyhet". Själva BOKCIRKELBOKEN är Jamaica Kincaids "Lucy" som kom ut 1990, en roman men med självbiografisk botten om när den unga Lucy lämnare födelseön Antigua och flyttar till New York för att arbeta som au pair. Programledare: Marie LundströmProducenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström
6/11/201922 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Del 3/3 "Laterna Magica" av Ingmar Bergman

Varmt välkomna till tredje delen av bokcirkeln! Vi läser sista delen av Ingmar Bergmans självbiografiska bok "Laterna Magica". Tillsammans med er lyssnare, författaren och poeten Agnes Lidbeck, skribenten och författaren Göran Greider bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans bok "Laterna Magica". Till bokcirkelns tredje och sista träff har vi läst från sidan 197 till slutet. Eller, om du har en annan utgåva än vi så lyder sista meningen: Först i efterhand kunde jag bedöma felgrepp och svagheter. Det är inte längre barnet Ingmar Bergman vi följer. Nu är han en ung lovande regissör, en man oförmögen att hålla fast vid äktenskapet, en ständigt orolig människa som finner glädjen i teater och filmduken. Programledare: Marie LundströmProducent: Alba Mogensen
8/26/201820 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Del 2/3 "Laterna Magica" av Ingmar Bergman

Varmt välkomna till andra delen av bokcirkeln! Vi läser mittenpartiet av Ingmar Bergmans självbiografiska bok "Laterna Magica". Tillsammans med er lyssnare, författaren och poeten Agnes Lidbeck, skribenten och författaren Göran Greider bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans bok "Laterna Magica." Till bokcirkelns andra träff har vi läst fram till och med sidan 196. Eller, om du har en annan utgåva än vi så lyder sista meningen: Först i efterhand kunde jag bedöma felgrepp och svagheter. Det är inte längre barnet Ingmar Bergman vi följer. Nu är han en ung lovande regissör, en man oförmögen att hålla fast vid äktenskapet, en ständigt orolig människa som finner glädjen i teater och filmduken. Programledare: Marie LundströmProducent: Alba Mogensen
8/19/201820 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Del 1/3 "Laterna Magica" av Ingmar Bergman

Bokcirkeln är tillbaka! Tillsammans med er lyssnare, författaren och poeten Agnes Lidbeck, skribenten och författaren Göran Greider så bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans bok "Laterna Magica." Tillsammans med författaren och debattören Göran Greider, poeten och författaren Agnes Lidbeck bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans självbiografiska roman "Laterna Magica." När vi först möter vår huvudperson är året 1918, den nyfödda Ingmar Bergman svävar mellan döden och livet och kan inte bestämma sig om han vill leva eller inte. Varmt välkomna att vara med och läsa! Till första träffen har vi läst fram till sidan 84. Programledare: Marie LundströmProducent: Alba Mogensen
8/12/201820 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Del 3/3 "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

Bokcirkeln går i mål! Författaren Åsa Larsson, poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson och Marie läser tillsammans med er lyssnare ut vår bokcirkelbok: Stenarna skola ropa, av Ruth Rendell. Så var det dags, sista träffen för vårens bokcirkel är här! Tillsammans med författaren Åsa Larsson, poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, Marie och er lyssnare går bokcirkeln i mål och läser ut "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell. Vi befinner oss på den engelska landsbygden det är 60-tal och i familjen Coverdales stora hus jobbar Eunice Parchman. Hon städar, fejar och håller rent. Men lika lätt som hon rör dammvipporna över bokhyllor och fönsterkarmar, lika tungt bär hon på sin hemlighet. En hemlighet som kommer att sluta i döden för familjen Coverdale. Ja, varmt välkomna att vara med och läsa! Programledare: Marie LundströmProducent: Alba Mogensen
8/5/201820 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Del 2/3 "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

Tillsammans med er lyssnare, deckarförfattaren Åsa Larsson och poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson bokcirklar vi om Ruth Rendells krimklassiker "Stenarna skola ropa." Tillsammans med er lyssnare, deckarförfattaren Åsa Larsson och poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson bokcirklar vi om Ruth Rendells krimklassiker "Stenarna skola ropa." Vi befinner oss på den engelska landsbygden det är 60-tal och i familjen Coverdales stora hus jobbar Eunice Parchman. Hon städar, fejar och håller rent. Men lika lätt som hon rör dammvipporna över bokhyllor och fönsterkarmar, lika tungt bär hon på sin hemlighet. En hemlighet som kommer att sluta i döden för familjen Coverdale. Ja! Välkomna att vara med och läsa. Till den här träffen har vi läst fram till och med kapitel 18. Programledare: Marie LundströmProducent: Alba Mogensen
7/29/201820 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Del 1/3 "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

Tillsammans med er lyssnare, författarna Åsa Larsson och Ulf Karl Olov Nilsson läser vi Ruth Rendells deckarklassiker "Stenarna skola ropa". Ruth Rendells klassiska roman "Stenarna skola ropa" utspelar sig på den engelska landsbygden, färgteven har precis kommit, ska vi gissa att det är 60-tal. Till familjen Coverdale kommer en kvinna vid namn Eunice Parchman. Hon har blivit anställd för att städa och hålla rent i det stora huset. Men hon har en stor hemlighet: hon kan varken läsa eller skriva. Och det, det kommer att bli slutet på familjen Coverdales liv. Men, är det riktigt så enkelt? Varmt välkomna att vara med och läsa! Tillsammans med författarna Åsa Larsson och Ulf Karl Olov Nilsson bokcirklar vi, och till första träffen har vi läst fram till och med kapitel 8. Såhär ser lässchemat ut för de andra träffarna: Träff två: fram till kapitel 18. Träff tre: resten av boken. Programledare: Marie LundströmProducent: Alba Mogensen
7/22/201820 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Del 3/3. ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood

Bokcirkeln läser Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale) från 1985. Tjänarinnans berättelse har blivit både opera, långfilm och tv-serie men här tar vi oss an originalet. Deltagande läsare är Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström. Andra avsnittet läser vi till sidan 236. Foto: Mattias Ahlm
7/15/201818 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Del 2/3 ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood

Bokcirkeln läser Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale) från 1985. Tjänarinnans berättelse har blivit både opera, långfilm och tv-serie men här tar vi oss an originalet. Deltagande läsare är Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström. Andra avsnittet läser vi till sidan 236. Foto: Mattias Ahlm
7/8/201819 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Del 1/3. ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood

Vi läser Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale) från 1985. Tjänarinnans berättelse har blivit både opera, långfilm och tv-serie men här tar vi oss an originalet. Deltagande läsare är Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström. Första avsnittet läser vi till sidan 128. Foto: Mattias Ahlm
7/1/201818 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 4: "Det förlorade barnet"

Häng med när Bokcirkeln läser ALLA fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag den sista "Det förlorade barnet". Examen och avslutningsdags för sommarens Bokcirkel-serie. Vi går i mål med den sista boken om Elena och Lila, av Elena Ferrantes Neapelkvartett, och som heter "Det förlorade barnet". Bokcirkeldeltagare är komikern, reservofficeren, juristen och skådespelaren Henrik Hjelt samt författaren, programledaren, journalisten och filmrecensenten Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är Marie Lundström.
8/20/201719 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 3: "Den som stannar, den som går"

Bokcirkeln läser alla fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag "Den som stannar, den som går". Vännerna Elena och Lila har båda hunnit bli vuxna när vi möter dem i Elena Ferrantes näst sista bok, "Den som stannar, den som går". Tillsammans med författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt kastar vi oss in i Italiens värme, där fortfarande vänskapen och kärleken betyder allt. Bokcirkelledare är Marie Lundström.
8/13/201719 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 2: "Hennes nya namn"

Bokcirkeln läser alla fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag "Hennes nya namn". Till den här veckan är det bok två i Neapelkvartetten om vännerna Lila och Elena vi bokcirkulerar kring. "Hennes nya namn", som boken heter. Författaren heter ju Elena Ferrante. Bokcirkeldeltagare är ju såklart du som lyssnar, men i studion finns även författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt. Bokcirkelledare är Marie Lundström
8/6/201719 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 1: "Min fantastiska väninna"

Bokcirkeln ger sig i kast med alla fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett. Tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag "Min fantastiska väninna". En ny omgång av bokcirkeln är här! Vi läser Elena Ferrantes fyra böcker som finns på svenska. Fyra böcker, fyra veckor. Bokcirkeldeltagare är de stora H:na - Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström! Och så här ser läseschemat ut: ”Min fantastiska väninna” (som vi läser till den 30:e juli) ”Hennes nya namn” (som vi bokcirkulerar kring den 6:e augusti) ”Den som stannar, den som går” (som vi reder ut den 13:e augusti) "Det förlorade barnet" (som vi diskuterar färdigt den den 20:e augusti)
7/30/201719 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Ernest Hemingways bok "Den gamle och havet" - del 2

Vi möts på sista sidan av Hemingways "Den gamle och havet", och diskuterar med bokcirkeldeltagarna Jessica Schiefauer och Mikael Niemi. Den andra - och sista - omgången bokdiskussion här i Bokcirkeln om Ernest Hemingways "Den gamle och havet" från 1952.Vi läser från sidan 48, fram till sista sidan - det bittra slutet - om den kubanske fiskaren Santiago som går in i tvekamp med en enorm fisk, en tvekamp som förbyts till medkänsla. Bokcirkeldeltagare är Mikael Niemi och Jessica Schiefauer - båda författare och Augustprisvinnare - och bokcirkelledare är Marie Lundström.
7/23/201719 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Ernest Hemingways bok "Den gamle och havet" - del 1

Ny omgång bokcirkeldiskussioner kring Hemingways "Den gamle och havet. Bokcirkeldeltagare är författarna Mikael Niemi och Jessica Schiefauer. Bokcirkeln ger sig i kast med en ny roman - och den här gången läser vi "Den gamle och havet" av Ernest Hemingway tillsammans med författarna och Augustprisvinnarna Jessica Schiefauer och Mikael Niemi. Och er lyssnare, såklart. Läs fram till sidan 47, och var med och lyssna på veckans samtal kring boken. Bokcirkelledare är Marie Lundström
7/16/201719 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Henrik Tikkanens bok "Mariegatan 26 Kronohagen" - del 3

Vi kastar oss in i Tikkanens universum tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och den forne finansministern Kjell-Olof Feldt I den tredje och avslutande delen av Bokcirkeln om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" ger vi oss i kast med Märtas man - Henrik Tikkanen och läser den bok som sägs ha inspirerat Märta att skriva "Århundradets kärlekssaga". Tillsammans den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läser vi därför Henrik Tikkanens bok "Mariegatan 26 Kronohagen". Hur ser Henriks bild ut av Märtas och hans äktenskap? Vad är det för kärlek som träder fram? Vi läser hela boken, från första till sista sidan. Läs gärna med oss! Bokcirkelledare är Marie Lundström
7/9/201718 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" - del 2

Till idag har den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läst färdig Märta Tikkanens klassiker "Århundradets kärlekssaga" Hade kärleken överlevt om Märta Tikkanens man Henrik hade blivit nykter? Det undrar vi i den andra delen av bokcirkel-diskussionerna om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga." Vi läser och diskuterar tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, och den förra finansministern Kjell-Olof Feldt. Från sidan 80, och framåt! Bokcirkelledare är Marie Lundström
7/2/201719 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" - del 1

Aftonbladet kulturchef Åsa Linderborg och den forne finansministern Kjell-Olof Feldt frågar sig bland annat vad som gör att man stannar kvar, fast att man vet att man borde gå. Tillsammans med Aftonbladet kulturchef Åsa Linderborg och den forne finansministern Kjell-Olof Feldt läser vi Märta Tikkanens klassiska verk ”Århundradets kärlekssaga” som handlar om hennes relation med maken Henrik Tikkanen. En historia som började som en kärleksaffär i korridorerna på jobbet, men när boken börjar har blivit ett äktenskap fyllt av disk, barn och alkoholmissbruk. Häng med i diskussionerna, och läs från början av boken till sidan 79. Nästa vecka tar vi oss an den sista delen av boken! Bokcirkelledare är Marie Lundström
6/25/201718 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – del 1

Den här gången läser vi Kazuo Ishiguros genombrottsroman "Återstoden av dagen" från 1990, som blev film 1993 och blev åttafaldigt nominerad till Oscar-statyer. Med i cirkeln sitter för första gången en familjekonstellation - Vanna och Göran Rosenberg, som båda numer kan titulera sig författare.Här hittar du läsanvisningar Programledare: Marie Lundström.
7/15/201619 minutes
Episode Artwork

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – del 2

Butler Stevens tutar på i lånad bil på semesterresan genom den engelska landsbygden. Hur ska det gå med Miss Kenton? Och de där mötena i Darlington Hall på 20-talet, påverkar det Stevens värdighet? Bokcirkeln med Vanna och Göran Rosenberg.Läsanvisningar hittar du HÄR!
7/15/201619 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Ulf Lundells debutroman "Jack" - del 3

Den tredje och sista delen av romanen "Jack", tillika den tredje och sista delen av denna omgångs bokcirkel med Plura Jonsson och Fredrik Virtanen Dagens bokcirkel handlar om den tredje och sista delen av romanen. Och Jack är vår hjälte, på väg att ge ut sin första platta. Han plågas allt mer av den roman han borde sätta sig och skriva, men inte alltid får så mycket skrivet på. Han dricker knappast mindre än förut. Och har inte lika kul när han dricker. Gänget löses upp - kompisen Harald blir tung missbrukare och dör 27 år gammal i en rulltrappa och Linnea och Jonny gör slut, men fortsätter att strula. Ekonomin består av kravbrev. Och kvinnorna blir inte enklare, även om relationerna blir djupare. Särskilt med romanens Marlena som Jack är tillsammans med den heta sommaren 1975, en sommar som kulminerar i en omfattande och blöt kräftskiva.
6/11/201619 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Ulf Lundells debutroman "Jack" - del 2

Den här gången är det en dagboksdel vi läser: om kvinnor och kompisar och ett kollektiv i Skärblacka utanför Norrköping och sura besök hos morsan och farsan i Värmdö och längtan efter Sonja. Ja, det är alltså del 2 - eller "Bok II", som den heter i Ulf Lundells debutroman "Jack" - som avhandlas i veckans avsnitt av Bokcirkeln.Precis som i förra programmet är nu artisten, konstnären, TV-kocken, författaren och sångaren i Eldkvarn, Plura Jonsson den ene bokcirkeldeltagaren. Journalisten, krönikören och programledaren Fredrik Virtanen - den andre bokcirkeldeltagaren.Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström.
6/4/201619 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln läser Ulf Lundells debutroman "Jack" - del 1

Den 4:e april 1976 utkom Ulf Lundells "Jack" för första gången. Det är nu 40 år sedan. Så vad passar väl bättre än att låta Bokcirkeln läsa "Jack"!? Bokcirkeldeltagare är Plura Jonsson, som oftast ses bakom gitarr och mikrofon i gruppen Eldkvarn - men som också har setts laga mat i TV-program. Och så är han ju konstnär, såklart! Och har skrivit både kokböcker och en självbiografi.Fredrik Virtanen är journalist, krönikör och TV-programledare oftast hos Aftonbladet, men programleder ibland även här på Sveriges Radio - dessutom är han en erkänd Lundell-man. Märkligt nog har han hittills aldrig läst "Jack". Men skrivit själv har han gjort - bortsett från 2000 krönikor och 3000 artiklar i "Bladet" ligger han också bakom två böcker.
5/28/201619 minutes, 1 second
Episode Artwork

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – del 3

Välkommen till den tredje och sista bokcirkelträffen i läsningen av "Återstoden av dagen"! Butler Stevens kommer att träffa Miss Kenton, och vad händer då? OBS! SPOILERVARNING! Butler Stevens ger sig ut på den engelska landsbygden för att träffa Miss Kenton och han gör sig alldeles egna fantasier om vad Miss Kenton egentligen har sagt honom i de brev hon har skickat. Stevens blir mer och mer övertygad om att Miss Kenton på ett värdigt sätt förklarar sin kärlek till den numer bilburne butlern Stevens. Frågan nu är: hur ska det gå för Stevens och Miss Kenton till slut?
2/27/201619 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Glaskupan av Sylvia Plath – del 3

Hör författarna Nina Lekander och Qaisar Mahmood om slutet på Sylvia Plaths klassiker.
12/12/201518 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Glaskupan av Sylvia Plath – del 2

Hur ska det går för Esther Greenwood i Glaskupan av Sylvia Plath. Författarna Nina Lekander och Qaisar Mahmood brottas med frågan i romanens intensiva mittparti, vi har läst kapitel 8 - 13.
11/28/201519 minutes
Episode Artwork

Glaskupan av Sylvia Plath – del 1

Slå följe med tonårsflickan Esther och följ hennes glamorösa och intensiva gratisätarmånad i New York 1953. Läs t o m kapitel sju, tillsammans med författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander.
11/21/201519 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Idioten – del 2

Dostojevskij retar upp Bokcirkelns Yvonne Hirdman. Det är ordet "hånfull" ställer till det. Daniel Boyacioglu menar däremot att Hirdman borde pröva att underkasta sig Dostojevskijs språk. Var med när vi läser andra delen av romanen Idioten. Programledare: Marie Lundström.
8/8/201519 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Idioten – del 1

Mot Sankt Petersburg! Det blir ryskt 1800-tal i den här bokcirkel. Var med när poeten Daniel Boyacioglu och historieprofessor Yvonne Hirdman följer i Furst Myskjins fotspår. Välkommen in i Dostojevskijs romanvärld: Möt de två skönheterna som dominerar societetslivet i Sankt Petersburg, Aglaja och Nastassia Fillipovna. Bekanta dig med alla världsmän som snurrar i kärlekskarusellen kring kvinnorna, säg hej till färgstarke general Jepantjin och den mystiske huvudpersonen Furst Myskjin. Tills idag har vi läst den första delen av Fjodor Dostojevskijs Idioten. Programledare: Marie Lundström.
8/1/201519 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Nalle Puh – del 3

Översvämning hotar Nasse och Nalle Puh. Hör hur vår Bokcirkel med författarna Frida Nilsson och Lars Gustafsson tolkar naturkatastrofen i sjumilaskogen. Hör också hur de med stor entusiasm gör om slutet på A.A. Milnes mästerverk, Nalle Puh. Programledare: Marie Lundström.
7/25/201518 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Nalle Puh – del 2

Sjumilaskogen har fått två nya invånare, och Kanin rasar mot nykomlingarna. Är hans vrede ett uttryck av svartsjuka, eller ren främlingsfientlighet? Hör Lars Gustafsson och Frida Nilsson i bokcirkeln om. Nalle Puh. Programledare Marie Lundström.
7/18/201519 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Nalle Puh – del 1

Följ med in i Sjumilaskogen! Vi ger oss in i A.A. Milnes barnboksklassiker Nalle Puh, tillsammans med författarna Frida Nilsson och Lars Gustafsson. Var med när Nalle Puh fastnar i dörrhålet hos hans kompis Kanin, letar efter åsnan Iors förlorade svans, och tillsammans med Nasse försöker fånga en heffaklump. Programledare: Marie Lundström.
7/11/201519 minutes, 1 second
Episode Artwork

Spionen som kom in från kylan – del 3

Varför dödar romanhjälten Alec Leamas en östtysk vakt? Finns det goda och onda människor? Och vad är det egentligen som händer vid Berlinmuren, i slutet av boken? Författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson har en hel del att reda ut i den avslutande delen av bokcirkeln. För första gången i bokcirkelns historia läser vi en agentroman – John Le Carrés Spionen som kom in från kylan. Följ med in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld, tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.  Läsplan del 3 Läs ut boken, slarva inte med rättegången -  så går vi mål!
7/4/201519 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Spionen som kom in från kylan – del 2

Den blir mer och mer tragisk. Det säger författaren Kerstin Ekman om utvecklingen av boken Spionen som kom in från kylan. I den här delen blir man lite förvirrad, erkänner författaren Christoffer Carlsson. Följ med till tidigt 60-tal, det kalla kriget, och romanhjälten Alec Leamas hemliga uppdrag på andra sidan järnridån. För första gången i bokcirkelns historia läser vi en agentroman – John Le Carrés Spionen som kom in från kylan. Följ med in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld, tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.  Läsplan del 2 Läs fram till kapitel 15, Välkommen till festen! Slutorden lyder: Allt är i sin ordning.
6/27/201518 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Spionen som kom in från kylan – del 1

För första gången i bokcirkelns historia läser vi en agentroman  John Le Carrés Spionen som kom in från kylan. Följ med in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld, tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.  Läsplan del 1 Läs fram till kapitel 8, Le Mirage! Slutorden lyder: Firman betalar. 
6/20/201519 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Idioten – del 3

 Det går åt helvete. Det är historieprofessor Yvonne Hirdmans kärnfulla sammanfattning av den avslutande delen av Idioten. Hör hur Hirdman tillsammans med poeten Daniel Boyacioglu brottas med Dostojevskijs nyckfulla romangestalter, och också ger sig på att formulera ett alternativt slut för boken. Programledare: Marie Lundström.
6/6/201519 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Idioten – del 2

Dostojevskij retar upp Bokcirkelns Yvonne Hirdman. Det är ordet "hånfull" ställer till det. Daniel Boyacioglu menar däremot att Hirdman borde pröva att underkasta sig Dostojevskijs språk. Var med när vi läser andra delen av romanen Idioten. Programledare: Mari Lundström.
5/30/201519 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Idioten – del 1

Mot Sankt Petersburg! Det blir ryskt 1800-tal i den här bokcirkel. Var med när poeten Daniel Boyacioglu och historieprofessor Yvonne Hirdman följer i Furst Myskjins fotspår. Välkommen in i Dostojevskijs romanvärld: Möt de två skönheterna som dominerar societetslivet i Sankt Petersburg, Aglaja och Nastassia Fillipovna. Bekanta dig med alla världsmän som snurrar i kärlekskarusellen kring kvinnorna, säg hej till färgstarke general Jepantjin och den mystiske huvudpersonen Furst Myskjin. Tills idag har vi läst den första delen av Fjodor Dostojevskijs Idioten. Programledare: Marie Lundström.
5/23/201519 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Nalle Puh – del 3

Översvämning hotar Nasse och Nalle Puh. Hör hur vår Bokcirkel med författarna Frida Nilsson och Lars Gustafsson tolkar naturkatastrofen i sjumilaskogen. Hör också hur de med stor entusiasm gör om slutet på A.A. Milnes mästerverk, Nalle Puh. Programledare: Marie Lundström.
5/9/201518 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Nalle Puh – del 2

Sjumilaskogen har fått två nya invånare, och Kanin rasar mot nykomlingarna. Är hans vrede ett uttryck av svartsjuka, eller ren främlingsfientlighet? Hör Lars Gustafsson och Frida Nilsson i bokcirkeln om. Nalle Puh. Programledare Marie Lundström.
5/2/201519 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Nalle Puh – del 1

Följ med in i Sjumilaskogen! Vi ger oss in i A.A. Milnes barnboksklassiker Nalle Puh, tillsammans med författarna Frida Nilsson och Lars Gustafsson. Var med när Nalle Puh fastnar i dörrhålet hos hans kompis Kanin, letar efter åsnan Iors förlorade svans, och tillsammans med Nasse försöker fånga en heffaklump. Programledare: Marie Lundström.
4/25/201519 minutes, 1 second
Episode Artwork

Spionen som kom in från kylan – del 3

Varför dödar romanhjälten Alec Leamas en östtysk vakt? Finns det goda och onda människor? Och vad är det egentligen som händer vid Berlinmuren, i slutet av boken? Författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson har en hel del att reda ut i den avslutande delen av bokcirkeln. För första gången i bokcirkelns historia läser vi en agentroman – John Le Carrés Spionen som kom in från kylan. Följ med in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld, tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.  Läsplan del 3 Läs ut boken, slarva inte med rättegången -  så går vi mål!
12/13/201419 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Spionen som kom in från kylan – del 2

- Den blir mer och mer tragisk. Det säger författaren Kerstin Ekman om utvecklingen av boken Spionen som kom in från kylan. - I den här delen blir man lite förvirrad, erkänner författaren Christoffer Carlsson. Följ med till tidigt 60-tal, det kalla kriget, och romanhjälten Alec Leamas hemliga uppdrag på andra sidan järnridån. För första gången i bokcirkelns historia läser vi en agentroman – John Le Carrés Spionen som kom in från kylan. Följ med in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld, tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.  Läsplan del 2 Läs fram till kapitel 15, Välkommen till festen! Slutorden lyder: Allt är i sin ordning.
12/6/201418 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Spionen som kom in från kylan – del 1

För första gången i bokcirkelns historia läser vi en agentroman - John Le Carrés Spionen som kom in från kylan. Följ med in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld, tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson. Läsplan del 1 Läs fram till kapitel 8, Le Mirage! Slutorden lyder: Firman betalar. 
11/29/201419 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hundra år av ensamhet – del 3

Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori är på plats i Marie Lundströms studio för att tillsammans den colombianske författarens mästerverk från 1967. Så här säger programledare Marie Lundström om vad som väntar: – Jag har längtat efter att få läsa den här berättelsen i Bokcirkeln. När dödsbudet om Gabriel García Márquez kom, hade vi sedan länge bestämt att nu skulle det bli av. Efter att ha klämt många nyskrivna självbiografiska vardagsromaner, ska det bli spännande att ihop med mina toppgäster få återvända till den magiska realism jag inte läst sedan jag var tonåring. Bokcirkeln träffas tre gånger i Lundströms Bokradio. Start lördag tionde maj! Skaffa boken och börja läs! Varmt välkomna är alla som lyssnar att haka på! Läsplan – Till första träffen ses vi runt hundra sidor in i boken, vi läser fram till kapitlet som börjar med raden: " I maj slutade kriget". – Till andra träffen klämmer vi runt hundra sidor till, läser fram till kapitlet som inleds med orden: "Memes sista ferier sammanföll med sorgen efter överste Aureliano Buendías död". – Till tredje träffen har vi läst ut romanen, summerar, drar egna lärdomar och säger hej då eller på återseende både till boken och varandra. Det här är en repris från maj 2014
8/16/201418 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hundra år av ensamhet – del 2

Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori är på plats i Marie Lundströms studio för att tillsammans den colombianske författarens mästerverk från 1967. Så här säger programledare Marie Lundström om vad som väntar: – Jag har längtat efter att få läsa den här berättelsen i Bokcirkeln. När dödsbudet om Gabriel García Márquez kom, hade vi sedan länge bestämt att nu skulle det bli av. Efter att ha klämt många nyskrivna självbiografiska vardagsromaner, ska det bli spännande att ihop med mina toppgäster få återvända till den magiska realism jag inte läst sedan jag var tonåring. Bokcirkeln träffas tre gånger i Lundströms Bokradio. Start lördag tionde maj! Skaffa boken och börja läs! Varmt välkomna är alla som lyssnar att haka på! Läsplan – Till första träffen ses vi runt hundra sidor in i boken, vi läser fram till kapitlet som börjar med raden: " I maj slutade kriget". – Till andra träffen klämmer vi runt hundra sidor till, läser fram till kapitlet som inleds med orden: "Memes sista ferier sammanföll med sorgen efter överste Aureliano Buendías död". – Till tredje träffen har vi läst ut romanen, summerar, drar egna lärdomar och säger hej då eller på återseende både till boken och varandra. Det här är en repris från maj 2014
8/9/201419 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hundra år av ensamhet – del 1

Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori är på plats i Marie Lundströms studio för att tillsammans den colombianske författarens mästerverk från 1967. Så här säger programledare Marie Lundström om vad som väntar:– Jag har längtat efter att få läsa den här berättelsen i Bokcirkeln. När dödsbudet om Gabriel García Márquez kom, hade vi sedan länge bestämt att nu skulle det bli av. Efter att ha klämt många nyskrivna självbiografiska vardagsromaner, ska det bli spännande att ihop med mina toppgäster få återvända till den magiska realism jag inte läst sedan jag var tonåring. Bokcirkeln träffas tre gånger i Lundströms Bokradio. Start lördag tionde maj! Skaffa boken och börja läs! Varmt välkomna är alla som lyssnar att haka på! Läsplan – Till första träffen ses vi runt hundra sidor in i boken, vi läser fram till kapitlet som börjar med raden: " I maj slutade kriget". – Till andra träffen klämmer vi runt hundra sidor till, läser fram till kapitlet som inleds med orden: "Memes sista ferier sammanföll med sorgen efter överste Aureliano Buendías död". – Till tredje träffen har vi läst ut romanen, summerar, drar egna lärdomar och säger hej då eller på återseende både till boken och varandra. Det här är en repris från i våras
8/2/201419 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Älskaren – del 3

Hon vet. Inför hans okunnighet vet hon plötsligt: hon ville ha honom redan på färjan. Hon vill hahonom, alltsammans berodde enbart på henne. Det är en sexskandal! Berättelsen om en 15-årig, vit, fransk flickas erotiska relation med en ung, stormrik kines. Platsen är den tidigare franska kolonin Indokina. Värmen är tryckande. Följ med in i Margurite Duras suggestiva romanklassiker ”Älskaren”, i Lundströms Bokradios bokcirkel. – Jag är spännande nog lite rädd för boken. Duras har en skoningslös blick på vår åtrå och det vi kallar kärlek. Jag gråter en massa medan jag läser - det är ohyggligt bra, säger programledaren Marie Lundström. Läskamrater den här gången är, förutom Lundström själv då, den flerfaldigt prisbelönte författaren Håkan Nesser och dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, vars senaste uppsättning av pjäsen ”Jag ringer mina bröder” haft stor framgång. Läsplan I del 1 läser vi fram till pocketsidan 45. I del 2  läser vi fram till pocketsidan 83. Och i del 3  läser vi ut hela boken.
7/26/201419 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Älskaren – del 2

"Han är så långt ifrån en gorillahanne man kan komma, säger Håkan Nesser när han beskriver mannen i Marguerite Duras bok. I det mörka rummet är det tyst, utanför hörs träskor klappra mot gatan och höga röster. Rummet är deras, den femtonåriga flickans och den stenrike, äldre älskarens. Det är författaren Håkan Nesser och dramatikern Farnaz Arbabi  som diskuterar Älskaren i Bokcirkeln, som den här veckan läser fram till sidan 83 i pocketboken. Läsplan I del 1 läser vi fram till pocketsidan 45. I del 2 läser vi  fram till pocketsidan 83. Och i del 3 läser vi ut hela boken. Våra cirkeldeltagare är Farnaz Arbabi regissör och Håkan Nesser författare.
7/19/201419 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Älskaren – del 1

Hon vet. Inför hans okunnighet vet hon plötsligt: hon ville ha honom redan på färjan. Hon vill hahonom, alltsammans berodde enbart på henne. Det är en sexskandal! Berättelsen om en 15-årig, vit, fransk flickas erotiska relation med en ung, stormrik kines. Platsen är den tidigare franska kolonin Indokina. Värmen är tryckande. Följ med in i Margurite Duras suggestiva romanklassiker ”Älskaren”, i Lundströms Bokradios bokcirkel. – Jag är spännande nog lite rädd för boken. Duras har en skoningslös blick på vår åtrå och det vi kallar kärlek. Jag gråter en massa medan jag läser - det är  ohyggligt bra, säger programledaren Marie Lundström. Läskamrater den här gången är, förutom Lundström själv då, den flerfaldigt prisbelönte författaren Håkan Nesser och dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, vars senaste uppsättning av pjäsen ”Jag ringer mina bröder” haft stor framgång. Läsplan I del 1  läser vi fram till pocketsidan 45. I del 2  läser vi  fram till pocketsidan 83. Och i del 3  läser vi ut hela boken. Våra cirkeldeltagare är Farnaz Arbabi regissör och Håkan Nesser författare. Det här är en repris från februari i år.
7/12/201419 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Pappan och havet – del 3

Författarna Lena Andersson och Philip Teir läser tillsammans med Marie Lundström Pappan och havet från 1965. Det är den näst sista av Tove Janssons böcker om muminfamiljen. Läsplan Första träffen: Kapitel 1 - 2 Andra träffen: Kapitel 2 - 5 Tredje träffen: Kapitel 6 - 8 Det här är en repris från hösten 2013
7/5/201417 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Pappan och havet – del 2

Författarna Lena Andersson och Philip Teir läser tillsammans med Marie Lundström Pappan och havet från 1965. Det är den näst sista av Tove Janssons böcker om muminfamiljen. Läsplan Första träffen: Kapitel 1 - 2 Andra träffen: Kapitel 2 - 5 Tredje träffen: Kapitel 6 - 8 Det här är en repris från hösten 2013
6/28/201417 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Pappan och havet – del 1

Författarna Lena Andersson och Philip Teir läser tillsammans med Marie Lundström Pappan och havet från 1965. Det är den näst sista av Tove Janssons böcker om muminfamiljen. Läsplan Första träffen: Kapitel 1 - 2 Andra träffen: Kapitel 2 - 5 Tredje träffen: Kapitel 6 - 8 Det här är en repris från hösten 2013
6/21/201419 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hundra år av ensamhet – del 3

Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori är på plats i Marie Lundströms studio för att tillsammans den colombianske författarens mästerverk från 1967. Så här säger programledare Marie Lundström om vad som väntar: – Jag har längtat efter att få läsa den här berättelsen i Bokcirkeln. När dödsbudet om Gabriel García Márquez kom, hade vi sedan länge bestämt att nu skulle det bli av. Efter att ha klämt många nyskrivna självbiografiska vardagsromaner, ska det bli spännande att ihop med mina toppgäster få återvända till den magiska realism jag inte läst sedan jag var tonåring. Bokcirkeln träffas tre gånger i Lundströms Bokradio. Start lördag tionde maj! Skaffa boken och börja läs! Varmt välkomna är alla som lyssnar att haka på! Läsplan – Till första träffen ses vi runt hundra sidor in i boken, vi läser fram till kapitlet som börjar med raden: " I maj slutade kriget". – Till andra träffen klämmer vi runt hundra sidor till, läser fram till kapitlet som inleds med orden: "Memes sista ferier sammanföll med sorgen efter överste Aureliano Buendías död". – Till tredje träffen har vi läst ut romanen, summerar, drar egna lärdomar och säger hej då eller på återseende både till boken och varandra.
5/24/201418 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hundra år av ensamhet – del 2

Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori är på plats i Marie Lundströms studio för att tillsammans den colombianske författarens mästerverk från 1967. Så här säger programledare Marie Lundström om vad som väntar: – Jag har längtat efter att få läsa den här berättelsen i Bokcirkeln. När dödsbudet om Gabriel García Márquez kom, hade vi sedan länge bestämt att nu skulle det bli av. Efter att ha klämt många nyskrivna självbiografiska vardagsromaner, ska det bli spännande att ihop med mina toppgäster få återvända till den magiska realism jag inte läst sedan jag var tonåring. Bokcirkeln träffas tre gånger i Lundströms Bokradio. Start lördag tionde maj! Skaffa boken och börja läs! Varmt välkomna är alla som lyssnar att haka på! Läsplan – Till första träffen ses vi runt hundra sidor in i boken, vi läser fram till kapitlet som börjar med raden: " I maj slutade kriget". – Till andra träffen klämmer vi runt hundra sidor till, läser fram till kapitlet som inleds med orden: "Memes sista ferier sammanföll med sorgen efter överste Aureliano Buendías död". – Till tredje träffen har vi läst ut romanen, summerar, drar egna lärdomar och säger hej då eller på återseende både till boken och varandra.
5/17/201419 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hundra år av ensamhet – del 1

Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori är på plats i Marie Lundströms studio för att tillsammans den colombianske författarens mästerverk från 1967. Så här säger programledare Marie Lundström om vad som väntar:– Jag har längtat efter att få läsa den här berättelsen i Bokcirkeln. När dödsbudet om Gabriel García Márquez kom, hade vi sedan länge bestämt att nu skulle det bli av. Efter att ha klämt många nyskrivna självbiografiska vardagsromaner, ska det bli spännande att ihop med mina toppgäster få återvända till den magiska realism jag inte läst sedan jag var tonåring. Bokcirkeln träffas tre gånger i Lundströms Bokradio. Start lördag tionde maj! Skaffa boken och börja läs! Varmt välkomna är alla som lyssnar att haka på! Läsplan – Till första träffen ses vi runt hundra sidor in i boken, vi läser fram till kapitlet som börjar med raden: " I maj slutade kriget". – Till andra träffen klämmer vi runt hundra sidor till, läser fram till kapitlet som inleds med orden: "Memes sista ferier sammanföll med sorgen efter överste Aureliano Buendías död". – Till tredje träffen har vi läst ut romanen, summerar, drar egna lärdomar och säger hej då eller på återseende både till boken och varandra.
5/10/201419 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Älskaren – del 3

Hon vet. Inför hans okunnighet vet hon plötsligt: hon ville ha honom redan på färjan. Hon vill hahonom, alltsammans berodde enbart på henne. Det är en sexskandal! Berättelsen om en 15-årig, vit, fransk flickas erotiska relation med en ung, stormrik kines. Platsen är den tidigare franska kolonin Indokina. Värmen är tryckande. Följ med in i Margurite Duras suggestiva romanklassiker ”Älskaren”, i Lundströms Bokradios bokcirkel. – Jag är spännande nog lite rädd för boken. Duras har en skoningslös blick på vår åtrå och det vi kallar kärlek. Jag gråter en massa medan jag läser - det är ohyggligt bra, säger programledaren Marie Lundström. Läskamrater den här gången är, förutom Lundström själv då, den flerfaldigt prisbelönte författaren Håkan Nesser och dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, vars senaste uppsättning av pjäsen ”Jag ringer mina bröder” haft stor framgång. Läsplan I del 1 som sänds den 8 februari läser vi fram till pocketsidan 45. I del 2 som sänds den 15 februari läser vi fram till pocketsidan 83. Och i del 3 som sänds den 22 februari läser vi ut hela boken. Våra cirkeldeltagare är Farnaz Arbabi regissör och Håkan Nesser författare.
2/22/201419 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Älskaren – del 2

"Han är så långt ifrån en gorillahanne man kan komma, säger Håkan Nesser när han beskriver mannen i Marguerite Duras bok. I det mörka rummet är det tyst, utanför hörs träskor klappra mot gatan och höga röster. Rummet är deras, den femtonåriga flickans och den stenrike, äldre älskarens. Det är författaren Håkan Nesser och dramatikern Farnaz Arbabi  som diskuterar Älskaren i Bokcirkeln, som den här veckan läser fram till sidan 83 i pocketboken. Läsplan I del 1 som sänds den 8 februari läser vi fram till pocketsidan 45. I del 2 som sänds den 15 februari läser vi  fram till pocketsidan 83. Och i del 3 som sänds den 22 februari läser vi ut hela boken. Våra cirkeldeltagare är Farnaz Arbabi regissör och Håkan Nesser författare.
2/15/201419 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Älskaren – del 1

Hon vet. Inför hans okunnighet vet hon plötsligt: hon ville ha honom redan på färjan. Hon vill hahonom, alltsammans berodde enbart på henne. Det är en sexskandal! Berättelsen om en 15-årig, vit, fransk flickas erotiska relation med en ung, stormrik kines. Platsen är den tidigare franska kolonin Indokina. Värmen är tryckande. Följ med in i Margurite Duras suggestiva romanklassiker ”Älskaren”, i Lundströms Bokradios bokcirkel. – Jag är spännande nog lite rädd för boken. Duras har en skoningslös blick på vår åtrå och det vi kallar kärlek. Jag gråter en massa medan jag läser - det är  ohyggligt bra, säger programledaren Marie Lundström. Läskamrater den här gången är, förutom Lundström själv då, den flerfaldigt prisbelönte författaren Håkan Nesser och dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, vars senaste uppsättning av pjäsen ”Jag ringer mina bröder” haft stor framgång. Läsplan I del 1 som sänds den 8 februari läser vi fram till pocketsidan 45. I del 2 som sänds den 15 februari läser vi  fram till pocketsidan 83. Och i del 3 som sänds den 22 februari läser vi ut hela boken. Våra cirkeldeltagare är Farnaz Arbabi regissör och Håkan Nesser författare.
2/8/201419 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Pappan och havet – del 3

Författarna Lena Andersson och Philip Teir läser tillsammans med Marie Lundström Pappan och havet från 1965. Det är den näst sista av Tove Janssons böcker om muminfamiljen. Läsplan Första träffen: Kapitel 1 - 2 Andra träffen: Kapitel 2 - 5 Tredje träffen: Kapitel 6 - 8
12/10/201317 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Madame Bovary – del 3

Våren 2013 samtalade Marie Lundström om Gustave Flauberts roman Madame Bovary tillsammans med författarna Jens Liljestrand och Märta Tikkanen. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen: Första träffen: Vi har läst del 1 i Madame Bovary, översatt av Anders Bodegård. Andra träffen: Vi har läst del 2 i romanen. Tredje träffen: Vi har läst tredje och sista delen av boken och går i mål!
10/20/201311 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Madame Bovary – del 2

Våren 2013 samtalade Marie Lundström om Gustave Flauberts roman Madame Bovary tillsammans med författarna Jens Liljestrand och Märta Tikkanen. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen: Första träffen: Vi har läst del 1 i Madame Bovary, översatt av Anders Bodegård. Andra träffen: Vi har läst del 2 i romanen. Tredje träffen: Vi har läst tredje och sista delen av boken och går i mål!
10/20/201311 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Madame Bovary – del 1

Våren 2013 samtalade Marie Lundström om Gustave Flauberts roman Madame Bovary tillsammans med författarna Jens Liljestrand och Märta Tikkanen. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen: Första träffen: Vi har läst del 1 i Madame Bovary, översatt av Anders Bodegård. Andra träffen: Vi har läst del 2 i romanen. Tredje träffen: Vi har läst tredje och sista delen av boken och går i mål!
10/20/201317 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Bonjour tristesse – del 3

Rapartisten Petter samt psykologen och författaren Jenny Jägerfeld läser tillsammans med programledare Marie Lundström den snart sextio år gamla klassikern Bonjour tristesse av Francoise Sagan (övers. Lily Vallquist). Läsplan för pocketutgåvan av Bonjour tristesse!Träff 1: Vi ses på pocketsidan 43, där fjärde kapitlet tar slut. Träff 2: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut. Träff 2: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut.
10/20/201312 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Den store Gatsby – del 1

Hösten 2012 läste författarna Mons Kallentoft och Majgull Axelsson Den store Gatsby av F Scott Fitzgeraldtillsammans med Marie Lundströmi Lundströms bokradio. Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald utkom 1925. Bokcirkeln läser pocketutgåvan i svensk översättning av Christian Ekvall 2012. I första poddavsnittet läser vi till och med kapitel 3 i Den store Gatsby, inför poddavsnitt nummer två har vi läst till och med kapitel 6. Sedan till tredje och sista gången läser vi ut boken.
10/20/201317 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Processen – del 4

Hösten 2012 diskuterade Marie Lundström Franz Kafkas roman Processen tillsammans med författarna Rose Lagercrantz och Fredrik Sjöberg. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen. Sidangivelserna gäller pocketutgåva i översättning av Karl Vennberg Träff 1: Vi möts vid första kapitlets slut, på sidan 57. Vi har läst förordet av Steve Sem-Sandberg och första kapitlet. Träff 2: Vi möts vid femte kapitlets slut, på sidan 130. Träff 3: Vi möts vid sjunde kapitlets slut, på sidan 225.Träff 4: Vi möts på sista sidan och går i mål!
10/20/201318 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Processen – del 3

Hösten 2012 diskuterade Marie Lundström Franz Kafkas roman Processen tillsammans med författarna Rose Lagercrantz och Fredrik Sjöberg. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen. Sidangivelserna gäller pocketutgåva i översättning av Karl Vennberg Träff 1: Vi möts vid första kapitlets slut, på sidan 57. Vi har läst förordet av Steve Sem-Sandberg och första kapitlet. Träff 2: Vi möts vid femte kapitlets slut, på sidan 130. Träff 3: Vi möts vid sjunde kapitlets slut, på sidan 225.Träff 4: Vi möts på sista sidan och går i mål!
10/20/201310 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Bonjour tristesse – del 1

Rapartisten Petter samt psykologen och författaren Jenny Jägerfeld läser tillsammans med programledare Marie Lundström den snart sextio år gamla klassikern Bonjour tristesse av Francoise Sagan (övers. Lily Vallquist). Läsplan för pocketutgåvan av Bonjour tristesse!Träff 1: Vi ses på pocketsidan 43, där fjärde kapitlet tar slut. Träff 2: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut. Träff 2: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut.
10/20/201321 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Processen – del 2

Hösten 2012 diskuterade Marie Lundström Franz Kafkas roman Processen tillsammans med författarna Rose Lagercrantz och Fredrik Sjöberg. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen. Sidangivelserna gäller pocketutgåva i översättning av Karl Vennberg Träff 1: Vi möts vid första kapitlets slut, på sidan 57. Vi har läst förordet av Steve Sem-Sandberg och första kapitlet. Träff 2: Vi möts vid femte kapitlets slut, på sidan 130. Träff 3: Vi möts vid sjunde kapitlets slut, på sidan 225.Träff 4: Vi möts på sista sidan och går i mål!
10/20/201312 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Processen – del 1

Hösten 2012 diskuterade Marie Lundström Franz Kafkas roman Processen tillsammans med författarna Rose Lagercrantz och Fredrik Sjöberg. Här kan du höra bokcirkelsamtalen igen. Sidangivelserna gäller pocketutgåva i översättning av Karl Vennberg Träff 1: Vi möts vid första kapitlets slut, på sidan 57. Vi har läst förordet av Steve Sem-Sandberg och första kapitlet. Träff 2: Vi möts vid femte kapitlets slut, på sidan 130. Träff 3: Vi möts vid sjunde kapitlets slut, på sidan 225.Träff 4: Vi möts på sista sidan och går i mål!
10/20/201318 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Den store Gatsby – del 3

Hösten 2012 läste författarna Mons Kallentoft och Majgull Axelsson Den store Gatsby av F Scott Fitzgeraldtillsammans med Marie Lundströmi Lundströms bokradio. Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald utkom 1925. Bokcirkeln läser pocketutgåvan i svensk översättning av Christian Ekvall 2012. I första poddavsnittet läser vi till och med kapitel 3 i Den store Gatsby, inför poddavsnitt nummer två har vi läst till och med kapitel 6. Sedan till tredje och sista gången läser vi ut boken.
10/19/201312 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Den store Gatsby – del 2

Hösten 2012 läste författarna Mons Kallentoft och Majgull Axelsson Den store Gatsby av F Scott Fitzgeraldtillsammans med Marie Lundströmi Lundströms bokradio. Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald utkom 1925. Bokcirkeln läser pocketutgåvan i svensk översättning av Christian Ekvall 2012. I första poddavsnittet läser vi till och med kapitel 3 i Den store Gatsby, inför poddavsnitt nummer två har vi läst till och med kapitel 6. Sedan till tredje och sista gången läser vi ut boken.
10/19/201312 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Bonjour tristesse – del 2

Rapartisten Petter samt psykologen och författaren Jenny Jägerfeld läser tillsammans med programledare Marie Lundström den snart sextio år gamla klassikern Bonjour tristesse av Francoise Sagan (övers. Lily Vallquist). Läsplan för pocketutgåvan av Bonjour tristesse!Träff 1: Vi ses på pocketsidan 43, där fjärde kapitlet tar slut. Träff 2: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut. Träff 2: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut.
10/19/201317 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Pappan och havet – del 2

Författarna Lena Andersson och Philip Teir läser tillsammans med Marie Lundström Pappan och havet från 1965. Det är den näst sista av Tove Janssons böcker om muminfamiljen. Läsplan Första träffen: Kapitel 1 - 2 Andra träffen: Kapitel 2 - 5 Tredje träffen: Kapitel 6 - 8
10/19/201317 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Pappan och havet – del 1

Författarna Lena Andersson och Philip Teir läser tillsammans med Marie Lundström Pappan och havet från 1965. Det är den näst sista av Tove Janssons böcker om muminfamiljen. Läsplan Första träffen: Kapitel 1 - 2 Andra träffen: Kapitel 2 - 5 Tredje träffen: Kapitel 6 - 8
10/19/201320 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Strindberg Del 5 2012-04-30 kl. 15.00

Bokcirkeln Strindberg Del 5 Författarna Åsa Moberg, René Vázquez Díaz och serietecknaren Liv Strömquist om novellen Ett halvt ark papper från 1903. Hur har synen på Strindberg förändrats efter fem veckor ihop med karlns texter? Cirkelledare och Bokcirkelns redaktör: Marie Lundström.
4/30/201223 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Strindberg – del 4

Författarna Åsa Moberg, René Vázquez Díaz och serietecknaren Liv Strömquist klämmer August Strindbergs berättelse Ensam från 1903. En ogarderad, lite skör bok om konsten att vara solo. Cirkelledare och Bokcirkelns redaktör: Marie Lundström.
4/23/201223 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Strindberg – del 3

Författarna Åsa Moberg, René Vázquez Díaz och serietecknaren Liv Strömquist möts på sista sidan i En dåres försvarstal av August Strindberg. Varför blir kärleken i boken så sårig och svart? Vad vill cirkeldeltagarna sno av Augusts sätt att skriva? Cirkelledare och Bokcirkelns redaktör: Marie Lundström.
4/17/201223 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Strindberg Del 2 20120409 2012-04-09 kl. 15.00

Bokcirkeln Strindberg Del 2 20120409 Bokcirkeln studerar Strindberg som sexskildrare och går till botten med problemet snarkande partners. Är skilda sovrum en mardröm? Författarna Åsa Moberg, René Vázquez Díaz och serietecknaren Liv Strömquist möts på pocketsidan 207 i En dåres försvarstal av August Strindberg. Cirkelledare: Marie Lundström.
4/9/201223 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Strindberg – del 1

Författarna Åsa Moberg, René Vázquez Díaz och serietecknaren Liv Strömquist går loss på En dåres försvarstal av August Strindberg. Möts på pocketsidan 105, blixtförälskade i bokens febrila lappkast och storvulna känslighet. Men varför pallar inte bokens Axel att hans Maria njuter? Cirkelledare och Bokcirkelns redaktör: Marie Lundström.
4/2/201223 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 4 20111031 2011-10-31 kl. 15.00

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 4 20111031 Författarna Klas Östergren, Unni Drougge och Aino Trosell möts på sista sidan i Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Cirkelledare: Marie Lundström.
10/31/201124 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 3 20111024 2011-10-24 kl. 15.00

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 3 20111024 Författarna Klas Östergren, Unni Drougge och Aino Trosell möts på pocketsidan 306 i Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Cirkelledare: Marie Lundström.
10/24/201124 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 2 20111017 2011-10-17 kl. 15.00

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 2 20111017 Författarna Klas Östergren, Unni Drougge och Aino Trosell möts på pocketsidan 207 och pratar om Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Cirkelledare: Marie Lundström.
10/17/201124 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 1 20111010 1425 20111011 1835 2011-10-10 kl. 14.25

Bokcirkeln Gösta Berlings saga Del 1 20111010 Författarna Klas Östergren, Unni Drougge och Aino Trosell träffas på pocketsidan 106 och pratar om Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Cirkelledare: Marie Lundström.
10/10/201124 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Murakami Del 5 20110418 1425 2011-04-18 kl. 15.00

Bokcirkeln Murakami Del 5 I fem veckor har de träffats och levt ihop med boken. Idag möts Babben Larsson, Johanna Thydell och Lars Gustafsson på sista sidan i Haruki Murakamis roman Fågeln som vrider upp världen. Det är som att dö en smula. Vad ska det stå på gravstenen? Hur slutade boken? Vad gjorde avtryck och fastnade? Och: Vad gör man efter Bokcirkeln? Cirkelledare är Marie Lundström.
4/18/201124 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Murakami Del 4 20110411 1425 2011-04-11 kl. 15.00

Bokcirkeln Murakami Del 4 20110411 När Babben Larsson, Lars Gustafsson och Johanna Thydell möts på pocketsidan 600 i Haruki Murakamis roman Fågeln som vrider upp världen minns de barndomens rum, hittar en död tomte på vinden och uppfinner en ny, användbar diagnos: Aspenströms syndrom. Cirkelledare är Marie Lundström.
4/11/201124 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Murakami Del 3 20110404 1425 2011-04-04 kl. 15.00

Bokcirkeln Murakami Del 3 Djupt inne i Haruki Murakamis roman "Fågeln som vrider upp världen", går Babben Larsson, Lars Gustafsson och Johanna Thydell vilse: Hur ska vi läsa denna bok?! Först när de ger upp kraven på realism och tar fram drömmens logik, hittar de rätt i historien igen. Cirkelledare är Marie Lundström.
4/4/201124 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Murakami Del 2 20110328 1425 2011-03-28 kl. 15.00

Bokcirkeln Murakami Del 2 20110328 När Babben Larsson, Lars Gustafsson och Johanna Thydell träffas för andra gången kring Haruki Murakamis roman Fågeln som vrider upp världen pratar de om att rymma hemifrån, lokaliserar var pirret i en skriven sexscen sitter samt äckelfascineras av bokens suveräna beskrivningar av tortyr. Cirkelledare är Marie Lundström.
3/28/201123 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Murakami Del 1 20110321 2011-03-21 kl. 14.25

Bokcirkeln Murakami Del 1 När Babben Larsson, Lars Gustafsson och Johanna Thydell öppnar Haruki Murakamis roman Fågeln som vrider upp världen hamnar de på en buss full av kärlek, synar matens roll i krisande äktenskap, hör något som låter knirr knirr, tappar bort en katt och avhandlar hemmamannens avigsidor. Ett samtal lika oväntat som den bok de just har börjat läsa. Cirkelledare är Marie Lundström.
3/21/201123 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Jane Eyre Del 4 20101122 2010-11-22 kl. 14.25

Bokcirkeln Jane Eyre del 4 20101122 Bokcirkeln med målgång, utläst bok, Björn Ranelid, Johan Kling, Alexandra Coelho Ahndoril och cirkelledare Marie Lundström. Hur gick det för Jane Eyre? Är slutet gott? Fick Charlotte Brontë ihop det? Vad ger det att läsa en bok tillsammans jämfört med att vända blad på tu man hand med sig själv?
11/22/201024 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Jane Eyre del 3 20101115 2010-11-15 kl. 14.25

Bokcirkeln Jane Eyre del 3 Vad är det för ett kärleksförhållande de har, Jane och Mr Rochester? Jane är kanske i mannens händer, men har hon inte samtidigt en märklig makt över honom? När Björn Ranelid, Johan Kling och Alexandra Coelho Ahndoril träffas för tredje gången synar de passionen, berättar hur de ser på sina egna namn och identifierar sig med Janes höga katastrofberedskap. Cirkelledare är Marie Lundström.
11/15/201024 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Jane Eyre del 2 20101108 2010-11-08 kl. 14.25

Bokcirkeln Jane Eyre del 2 När författarna Björn Ranelid, Alexandra Coelho Ahndoril och Johan Kling möts mitt i Charlotte Brontës bok, lägger de nyfikna ner Jane Eyre på divanen. Varför talar Jane hela tiden om underkastelse? Vad hos Mr Rochester attraheras hon egentligen av? Hur hanterar hon (och vi alla) besvikelser? Cirkelledare är Marie Lundström.
11/8/201024 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Jane Eyre del 1 20101101 2010-11-01 kl. 14.00

Bokcirkeln Jane Eyre del 1. Tre författare går lös på en av världens mest lästa klassiker: Charlotte Brontës Jane Eyre (1847), i översättning av Gun-Britt Sundström. De kanske borde ha läst den förut, men öppnar den frimodigt och utan skam först nu. Hör Björn Ranelid, Alexandra Coelho Ahndoril och Johan Kling med cirkelledaren och programmets skapare Marie Lundström.
11/1/201024 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Blonde del 5 20100510 2010-05-10 kl. 14.00

Varför skiljer sig Marilyn Monroe från dramatikern Arthur Miller? Hur slutar romanen och varför framställs president John F Kennedy som ett svin? Bokcirkelns Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg träffas för sista gången och diskuterar Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström.
5/10/201021 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Blonde Del 4 20100503 2010-05-03 kl. 14.00

Vad är det författaren Joyce Carol Oates gör i sin bok? Finns det moraliska aspekter på att använda personer ur verkliga livet i en roman? Bokcirkelns Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg träffas för fjärde gången och diskuterar Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström.
5/3/201020 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Blonde Del 3 20100426 2010-04-26 kl. 14.00

Bokcirkeln Blonde del 3 Kan tre personer vara lika förälskade i varandra som två? Bokcirkeln reder ut saken när Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg träffas för tredje gången och diskuterar Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström.
4/26/201021 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Blonde Del 2 20100419 2010-04-19 kl. 14.00

Bokcirkeln Blonde del 2. Till andra träffen förlorar både Marilyn Monroe och Bokcirkeln oskulden. Medverkande: Jan Guillou, Carin Mannheimer, Åsa Linderborg och programledare Marie Lundström.
4/19/201022 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Blonde Del 1 20100412 2010-04-12 kl. 14.00

Bokcirkeln Blonde del 1 Häng med in i Joyce Carol Oates roman Blonde med topptrion Åsa Linderborg, Carin Mannheimer och Jan Guillou! Cirkelledare är Marie Lundström.
4/12/201024 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Buddenbrooks del 4 20091026 2009-10-26 kl. 08.00

Bokcirkeln Buddenbrooks går i mål! Deltagarna Jonas Karlsson, Helena Henschen och Göran Greider skiljs med sorg från boken och funderar vad de lärt sig av att läsa Thomas Manns berömda roman från 1901. Cirkelledare: Marie Lundström.
10/26/200919 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Buddenbrooks del 3 2009-10-19 2009-10-19 kl. 08.00

Bokcirkeln Buddenbrooks, del 3 Nu är det tredje veckan som författarna Jonas Karlsson, Helena Henschen och Göran Greider lever med Thomas Manns tjockisbok från 1901: Buddenbrooks. Den här gången lägger de sig på sidan 533 och snöar in på Döden. Cirkelledare: Marie Lundström.
10/19/200920 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Buddenbrooks Del 2 20091012 2009-10-12 kl. 08.00

Bokcirkeln är i full gång och de tre läsande författarna Jonas Karlsson, Helena Henschen och Göran Greider knådar sina hjärnor med turerna hos familjen Buddenbrooks! Häng med in i Thomas Manns runt hundra år gammal berättelse om sådant vi tampas med också idag: Ekonomisk oro, omöjlig kärlek, själsliga kriser och utbrända pliktmänniskor. Cirkelledare är Marie Lundström.
10/12/200922 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Buddenbrooks del 1 2009-10-05 kl. 09.00

Bokcirkeln Buddenbrooks del 1 Bokcirkeln är programmet som läser böckerna vi borde ha läst med författare alla borde få träffa. Häng med Jonas Karlsson, Helena Henschen och Göran Greider in i en runt hundra år gammal berättelse om sådant vi dras med också i vår tid: Lågkonjunktur, krisande äktenskap, inre slitningar, irrationella förälskelser. 20 år efter Berlinmurens fall läser Bokcirkeln en tysk, tjock klassiker om en familjs förfall: Thomas Manns Buddenbrooks. En 25-årings debutroman från 1901, som starkt bidrog till att Thomas Mann fick nobelpriset 1929. Cirkelledare är Marie Lundström.
10/5/200924 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bokcirkeln Alberte del 6 2009-05-04 kl. 15.00

Bokcirkeln är idag lite extra: Sista bladet i Cora Sandels tjocka Alberte-trilogi är vänt och författarna Leif GW Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg står inför fullbordat verk och final. Hur har dessa sex veckors läsning ihop varit? Vad har de lärt sig? Cirkelledare är Marie Lundström. Bokcirkeln har träffats sex måndagar i rad under våren och läst norskfödda Cora Sandels tre romaner om Alberte, skrivna 1926-1939.
5/4/200919 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Alberte del 5 2009-04-27 kl. 15.00

:I romanen Bara Alberte sitter Alberte i ett sommarhus i Bretagne med svår skrivkramp. Hon vill bli författare, men förstår inte hur hon ska kunna förvandla sina spridda anteckningar till en bok. Under Bokcirkelns femte träff ger författarna Leif GW Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg henne och alla som lyssnar sina bästa råd om hur man får en bok skriven.
4/27/200920 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Alberte del 4 2009-04-20 kl. 15.00

Fjärde träffen. När Bokcirkeln träffas igen är trilogins andra roman, Alberte och friheten, utläst. Manligt och kvinnligt är ämnet för dagen – och man kan vara glad att Alberte är en romanfigur och ingen verklig människa med verkliga känslor, för nu fäller Bokcirkelns panel hårda domar mot hennes person. Medverkande: Agneta Klingspor, Anna Hallberg, Leif GW Persson och cirkelledare Marie Lundström
4/20/200920 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Alberte del 3 2009-04-13 kl. 15.00

Tredje träffen. När Bokcirkeln träffas igen kastar de sig över andra boken i Cora Sandels Alberte-trilogi: Alberte och Friheten. Ämnet för dagen är kort och gott Kärlek. Vad säger författarna Leif GW Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg om förälskelsen och passionen i boken? Och hur känner de igen sig själva i detta? Cirkelledare är Marie Lundström.
4/13/200922 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Alberte del 2 2009-04-06 kl. 17.00

När Bokcirkeln träffas vid andra tillfället har vi läst ut Cora Sandels roman Alberte och Jakob. Leif G W Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg samtalar med Marie Lundström om Albertetrilogin, andra halvan av Alberte och Jakob.
4/6/200920 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Alberte Del 1 2009-03-30 kl. 18.00

Bokcirkeln Alberte Del 1Leif G W Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg samtalar med Marie Lundström om Albertetrilogin, första halvan av Alberte och Jakob.
3/30/200923 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Moment 22 del 4 20081020 2008-10-20 kl. 10.00

Bokcirkeln läser ut Joseph Hellers Moment 22 och försöker komma fram till hur man säger hej då till romanpersoner man egentligen vill fortsätta leva med. Hur gör cirkeldeltagarna själva när de skriver slutet på en bok? Majgull Axelsson, Åsa Larsson och Mohamed Omar berättar. Cirkelledare är Marie Lundström
10/20/200819 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Moment 22 del 3 20081013 2008-10-13 kl. 10.00

I Bokcirkeln lever författarna Majgull Axelsson, Åsa Larsson och Mohamed Omar med romanen Moment 22. Cirkelledare är Marie Lundström. Det är deras tredje vecka ihop med Joseph Hellers roman och idag frågar de sig: Vad är det för bild av USA som denna moderna amerikanska roman ger?
10/13/200819 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Moment 22 del 2 20081006 2008-10-06 kl. 15.00

Bokcirkeln (del 2) som gräver ner sig i döden och religionen när författarna Majgull Axelsson, Åsa Larsson och Mohamed Omar träffas och läser Joseph Hellers Moment 22. Cirkelledare är Marie Lundström.
10/6/200821 minutes
Episode Artwork

Bokcirkeln Moment 22 del 1 20080929 2008-09-29 kl. 11.00

Författarna Majgull Axelsson, Åsa Larsson och Mohamed Omar sitter redo att ta itu med en bok vi alla borde ha läst, men kanske ändå inte har klämt: Joseph Hellers Moment 22. En modern amerikansk klassiker från 1961, som varenda kotte kan säga någonting om vad titeln betyder, för vem har inte suttit fast i en omöjlig, olöslig livssituation Moment 22? Men något färre är det som känner sig helt hemma i Hellers bygge till roman. Det råder Bokcirkeln bot på i höst. Gruppen träffas fyra gånger, läser hundra sidor åt gången och betar sig på så vis igenom hela boken under en fyraveckorsperiod. Lyssnarna är välkomna att till första träffen läsa romanens hundra första sidor och haka på. Cirkelledare är Marie Lundström.
9/29/200824 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Anna Karenina del 5 20080816 2008-08-16 kl. 11.00

I Bokcirkeln har författarna Elsie Johansson, Jonas Hassen Khemiri och Aase Berg hunnit fram till sista sidan i romanen Anna Karenina. Hur knyter man ihop och sätter punkt för en berättelse? Cirkelledare: Marie Lundström.
8/16/200819 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Anna Karenina del 4 20080809 2008-08-09 kl. 11.00

Bokcirkeln denna vecka: Hur ska man leva? Författarna Elsie Johansson, Jonas Hassen Khemiri och Aase Berg söker svar på frågan i sjätte delen av Tolstojs roman Anna Karenina. Cirkelledare: Marie Lundström.
8/9/200819 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Anna Karenina del 3 20080802 2008-08-02 kl. 11.00

Författarna Jonas Hassen Khemiri, Elsie Johansson och Aase Berg har döden som läxa när Bokcirkeln träffas och diskuterar fjärde och femte delen av Tolstojs roman Anna Karenina. Cirkelledare: Marie Lundström.
8/2/200819 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Anna Karenina del 2 20080726 2008-07-26 kl. 10.00

I Bokcirkeln har författarna Jonas Hassen Khemiri, Elsie Johansson och Aase Berg till idag läst andra och tredje delen av Lev Tolstojs Anna Karenina. Hur har veckan med den tjocka romanen varit? Hur utvecklar sig historien? Vad är irriterande och vad är värt att älska i Tolstojs berättelse? Cirkelledare: Marie Lundström.
7/26/200819 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Bokcirkeln Anna Karenina del 1 20080719 2008-07-19 kl. 10.00

Läs Anna Karenina ihop med författarna Jonas Hassen Khemiri, Elsie Johansson och Aase Berg! Bokcirkeln träffas fem gånger i sommar, en gång i veckan från och med 19 juli. Under dessa fem veckor håller Bokcirkeln fast vid Lev Tolstojs Anna Karenina - den håller för det. Cirkelledare: Marie Lundström.
7/19/200819 minutes, 52 seconds