Winamp Logo
Beter | BNR Cover
Beter | BNR Profile

Beter | BNR

Dutch, Health / Medicine, 12 seasons, 265 episodes, 4 days, 8 hours, 3 minutes
About
Harmke Pijpers praat je bij over de laatste zorgontwikkelingen.
Episode Artwork

Trailer BNR Beter

BNR Beter is terug van weggeweest! In dit gloednieuwe seizoen interviewt presentator Nina van den Dungen specialisten, verpleegkundigen en wetenschappers over de nieuwste zorginnovaties. Wat zijn de nieuwste kankerbehandelingen? Hoe helpt AI de zorg? En welke apparaten maken het werk van artsen en verpleegkundigen makkelijker? Welke wearables kunnen helpen om ernstige ziektes te voorkomen?  In BNR Beter – Zorgen voor Morgen laten we zien welke oplossingen er bedacht worden. Hoe deze in de praktijk uitpakken en hoe patiënten en zorgprofessionals hiermee geholpen worden.   Nina gaat samen met redacteur Sterre ten Houte de Lange op reportage naar de ziekenhuizen, UMC’s, zorginstellingen en laboratoria en testruimten waar deze nieuwe technieken worden ontworpen of voor het eerst worden ingezet in de patiëntenzorg.   De vraag die we ons elke aflevering stellen: wat is het probleem waar de zorgprofessionals en patiënten tegenaan lopen? Wat is de oplossing die bedacht is? Is deze oplossing efficiënter, effectiever en goedkoper? Hoe kijken de behandelend artsen naar deze ontwikkelingen? Lukt het om de innovaties te implementeren? Welke obstakels komen de uitvinders en zorgprofessionals tegen bij de implementatie van deze innovaties?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/20241 minute, 17 seconds
Episode Artwork

Uitgedokterd, HIV: Het begin van het einde

Van de makers van BNR Beter, een nieuwe podcast!  Komt er na 40 jaar  eindelijk een einde aan de allesvernietigende wereldwijde HIV-epidemie? Vier mensen zijn inmiddels genezen, maar hoe dan? En wat is de volgende stap? Hoelang zal het nog duren voor hiv helemaal de wereld uit is?   Presentatie: Loiza Lamers & Angela Groothuizen  'Uitgedokterd: HIV’ is een redactioneel onafhankelijke podcast, gemaakt door BNR. Dit eerste seizoen is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare. De sponsor had geen enkele invloed op de sprekers of de inhoud van de podcast.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202218 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Uitgedokterd: HIV, Voor PrEP

Van de makers van BNR Beter, een nieuwe podcast! Double Dutch krijgt een hele andere betekenis als PrEP op de markt komt. PrEP beschermd tegen hiv, maar is in Nederland lang niet voor iedereen beschikbaar. Een politieke keuze waardoor de protesten weer aanzwellen en de politiek en activisten ouderwets lijnrecht tegenover elkaar staan.   Presentatie: Loiza Lamers & Angela Groothuizen  'Uitgedokterd: HIV’ is een redactioneel onafhankelijke podcast, gemaakt door BNR. Dit eerste seizoen is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare. De sponsor had geen enkele invloed op de sprekers of de inhoud van de podcast.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202222 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Uitgedokterd: HIV, het Zwitsers standpunt

Van de makers van BNR Beter, een nieuwe podcast! Na járen aanmodderen is er eindelijk een goed werkend medicijn. Mooi, maar ook een enorme omschakeling, als je tot voor kort leeft alsof elke dag je laatste kan zijn. En dan doen Zwitserse wetenschappers een fascinerende en baanbrekende ontdekking..  Presentatie: Loiza Lamers & Angela Groothuizen  'Uitgedokterd: HIV’ is een redactioneel onafhankelijke podcast, gemaakt door BNR. Dit eerste seizoen is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare. De sponsor had geen enkele invloed op de sprekers of de inhoud van de podcast.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202224 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Uitgedokterd: HIV, radicale flikkers

Van de makers van BNR Beter, een nieuwe podcast!  "Fight AIDS, Act up.’ Jongeren eisen op radicale wijze een stoel aan tafel bij politiek en wetenschap. Hun lot ligt in de handen van beleidsmakers, onderzoekers en grote farmaceuten. Het is een kwestie van leven of dood. De aidsepidemie grijpt om zich heen en de tijd dringt...   Presentatie: Loiza Lamers & Angela Groothuizen  Uitgedokterd: HIV’ is een redactioneel onafhankelijke podcast, gemaakt door BNR. Dit eerste seizoen is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare. De sponsor had geen enkele invloed op de sprekers of de inhoud van de podcast.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202225 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Uitgedokterd: HIV, magere hein komt het feest verstoren

Van de makers van BNR Beter, een nieuwe podcast!  Het leven vieren. Niets wordt belangrijker dan dat als in de jaren 80 en 90 HIV rondwaard in het Amsterdamse nachtleven. Overdag een begrafenis, in de avond een feest om het verdriet te vergeten. En dat terwijl veel jongeren nét uit de kast durven te komen.   Presentatie: Loiza Lamers & Angela Groothuizen  'Uitgedokterd: HIV’ is een redactioneel onafhankelijke podcast, gemaakt door BNR. Dit eerste seizoen is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare. De sponsor had geen enkele invloed op de sprekers of de inhoud van de podcast.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202221 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Uitgedokterd: HIV, een luguber jubileum

Van de makers van BNR Beter, een nieuwe podcast! Als de eerste Nederlandse HIV-patient in 1982 het ziekenhuis binnenstapt is de wereld nog onwetend over de grootse epidemie die zich over landsgrenzen verspreid. Er zijn geen medicijnen, en mensen zijn bang en wanhopig. Maar die roerige jaren 80 liggen inmiddels achter ons, hoe is het om nu, 40 jaar later, HIV te hebben?  Presentatie: Loiza Lamers & Angela Groothuizen  'Uitgedokterd: HIV’ is een redactioneel onafhankelijke podcast, gemaakt door BNR. Dit eerste seizoen is mogelijk gemaakt door Viiv Healthcare. De sponsor had geen enkele invloed op de sprekers of de inhoud van de podcast.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202221 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Defensie en de zorg

De Nederlandse zorg en het leger werken veel samen. Nederlandse artsen en verpleegkundigen zijn oproepkrachten van het leger, helpen bij de trainingen van militaire medics en andersom werd het leger in de coronatijd ingezet ter ondersteuning van de ziekenhuizen.   Sebastiaan Vermeulen is het dagelijks leven anesthesioloog in het Erasmus MC in Rotterdam en reservist luitenant-kolonel en vertelt over wat hij in defensie leerde en kon bijdrage.   Zorgvernieuwers In de verpleeghuizen is het hollen of stilstaan. Iedereen moet tegelijkertijd uit bed en aan tafel, waarna de verpleegkundigen even op adem kunnen komen voor de lunch-gekte weer losbarst. Het levert korte dienstjes op, en het haastig werken doet altijd afbreuk aan de kwaliteit van de zorg.   Tonos Care heeft hier iets op bedacht: een app die met behulp van een slim algoritmen veel betere roosters kan maken voor patiënt én verpleegkundige. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/14/202222 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Tips tegen slaapproblemen

Een hoofd vol watten, slappe spieren, weinig concentratie en vooral geen veerkracht voor zelfs maar de kleinste tegenslagen. Een gebroken nacht kan je opbreken. Maar liefst een op de vijf mensen heeft slaapproblemen. Zij vallen moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Neuroloog en somnoloog Claire Donjacour, werkzaam bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), weet alles over slaapproblemen, slaapziekten, slaaphygiëne en leefstijlregels om beter te slapen. Een van haar opmerkelijkste tips: ga mínder lang in bed liggen als je slaapproblemen hebt.   Zorgvernieuwers   De meeste wetenschap bouwt voort op de reeds bekende theorieën, technieken en bewezen effectieve behandelmethoden. Maar wat zou er gebeuren als dokters gebruik zouden maken van de ervaringen van patiënten en díe theorieën, technieken en behandelingen zouden testen?   Met die insteek startte hoogleraar moleculaire biologie in het Amsterdam UMC Bianca Brundel vijf onderzoekslijnen naar boezemfibrilleren. Ze gaat onderzoeken of en hoe de boezemfibrilleren gerelateerd is aan stress, blootstelling aan pesticiden, genetica en of het met voedingssuplementen kan worden verminderd.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/5/202220 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Seks drugs en rock & roll Gezondheid op festivals

Het festivalseizoen is in full swing. Maar rock en roll kan niet zonder alcohol en drugs vinden sommige mensen. Met die middelen vervagen de grenzen en dan gaat  flirten wel eens iets mis.  Sterker nog, val al het seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt 61 procent plaats tijdens het uitgaan. Ymke Kelders, programmamedewerker seksualiteit en zorg bij Rutgers vertelt over de campagne ‘Ben jij ok?’. Wat betreft drugs ontmoedigd het Trimbos-instituut al het drugsgeruik Maar voor de koppige pillenslikker, heeft drugsonderzoeker Laura Smit-Rigter harm-reductie-tips. Zorgvernieuwers Het is zomer en dus is het teken-seizoen. Onderzoeker Freek van de Schoor maakt ons iets minder bang voor de parasiterende bloedzuigers. Slechts 2% van alle mensen met een tekenbeet krijgt ernstige klachten door de ziekte van Lyme. Hij vertelt erover en over het nut en de onzin van testen op Lyme.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202222 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Corona-eenzaamheid en onontdekte depressie

Eenzaamheid is net zo ongezond als het roken van 15 sigaretten per dag. Tweederde van de ouderen is eenzaam en sinds corona is er een nieuwe groep eenzame ouderen bijgekomen. Ouderenpsychiater en voorzitter van de van de NVvP-afdeling ouderenpsychiatrie Didi Rhebergen maakt zich hierover grote zorgen en vertelt hoe je eenzaamheid en depressie kan herkennen bij een oudere en wat er tegen te doen.  Zorgvernieuwers In het Catharine ziekenhuis in Eindhoven gebruiken ze Artificial Intelligence om hartfalen te detecteren. Elk jaar wordt bij ongeveer 40.000 patiënten in Nederland hartfalen vastgesteld, maar diagnostiek duurt nu nog heel lang. AI, artificial intelligence, kan die diagnostiek waarschijnlijk enorm versnellen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/202223 minutes
Episode Artwork

Weg met de vitaliteitsweek

Stop met de overdaad aan vitaliteitsworkshops. HR-afdelingen zouden veel kritischer moeten kijken naar de impact van hun eigen interventies en hun bestuurders om de oren moeten slaan met data.   Er is een schreeuwend personeelstekort in de zorg en met de vergrijzing gaat dat tekort nog veel meer oplopen. Daarom moet er goed gezorgd worden voor de mensen die in de zorg werken.   Maar dat lukt nu nog niet. Het ziekteverzuim in de sector ligt met 7 procent boven het Nederlandse gemiddelde van 5 procent.  Anouk ter Arve, programmamanager bij IZZ, begeleidt al tien jaar zorgorganisaties in het gezond en veilig werken. Ze ziet al tien jaar dezelfde fouten en oplossingen en schreef er het boek over Zuurstof voor zorgprofessionals.  Zorgvernieuwers  Hoe kan de zorg en behandelingen beter, slimmer, efficiënter en effectiever? In zorgvernieuwers deze week de bodymap tool. Een online gesprekstool waarmee jongeren met een chronische aandoeningen en hun hulpverleners behandellast kunnen bespreken. Femke van Schelven ontwikkelde en onderzocht deze tool.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202223 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Een gezonde leefomgeving; vechten tegen de bierkaai

De helft van de volwassenen overgewicht en als het zo doorgaat krijgt een op de drie mensen diabetes type 2. Daarom zet het Diabetesfonds zich in voor een gezondere leefomgeving, waarin het betaalbaar en makkelijk is om gezond te eten. Diena Halbertsma is de kersverse directeur van het Diabetesfonds. Ze was hiervoor 16 jaar directeur bij het Longfonds, waar ze een vergelijkbare taaie klus had: zorgen dat Nederlanders stoppen met roken. Ze vertelt hoe ze hoop houdt bij zo'n schijnbaar onmogelijke klus.   Zorgvernieuwers  Bij de diagnose ALS verandert er veel in het leven van de patiënt. Het lichaam werkt steeds minder goed mee. Daarom worden ALS-patiënten begeleid door een groot team van specialisten. Maar die terugkerende ziekenhuisbezoeken zijn ook erg vermoeiend.   Met deze klacht is Esther Kruitwagen- van Reenen, revalidatiearts bij het UMC Utrecht, aan de slag gegaan. En met een groot team van specialisten en technici heeft ze een app ontwikkeld die het leven van de patiënt vergemakkelijkt en de zorg verbetert. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/202223 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Zo ontwerp je betere zorg en een prettig levenseinde

De zorg kan wel wat ontwerpkracht gebruiken. Want als genezing niet meer mogelijk is, dan is medisch denken niet afdoende. De patiënt moet veel meer gezien worden als mens met een leven. Ontwerpers kunnen de vraag verhelderen en oplossingen binnen de gegeven context bedenken.  Judith Rietjens doet onderzoek naar zelfmanagement van patiënten en ontdekte dat ontwerpers hier heel goed bij kunnen helpen. Op dit moment loopt een grote studie naar het programma Leven met kanker, een programma voor lotegenotencontact voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en hun naasten.   Ook werkt Rietjens aan manieren om de zorg beter vorm te geven, bijvoorbeeld door een zorgpad in kaart te brengen als een metrokaart.   Sociaal ontwerper Lotte de Haan ondersteunt mensen met een beperking in het bedenken en verbeteren van hulpmiddelen waardoor deze mensen meer autonomie krijgen en minder zorg nodig hebben.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202222 minutes, 1 second
Episode Artwork

Magnesium is onmisbaar voor elke sporter

Magnesium is net zo belangrijk als haar evenknie calcium, maar veel minder bekend. Een magnesiumtekort kan spierkrampen, vermoeidheid en depressie veroorzaken.   Microbioloog Jeroen de Baaij van het Radboudmc nn zijn collega onderzoeker en nefroloog Tom Nijenhuis onderzoeken de oorzaken van magnesiumtekort en hoe deze te behandelen.   Zorgvernieuwers  Met een QR-code naast de deur van bewoners, kunnen medewerkers van ouderenzorgorganisatie Cardia simpel en veilig de belangrijkste gegevens van bewoners scannen. Het scheelt medewerkers tot een half uur per dienst en levert meer privacy op voor de patiënten.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/202223 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Plas je bloed? Dat is niet goed.

De maand mei is blaaskanker awareness maand. Deze vorm van kanker staat voor mannen in de top 5 van meest voorkomende kankers en bij vrouwen de top tien. Toch is het een relatief onbekende kankersoort. Daarom organiseert het Erasmus MC deze maand de Kanker Awareness maand.   Uroloog Joost Boormans weet dat blaaskanker vaak pas in een laat stadium ontdekt wordt. Een alarmerend signaal van blaaskanker is als er bloed in de plas zit. Maar omdat vrouwen doorgaans niet opkijken van bloed in de pot, omdat het bij een normale menstruatie hoort, valt het hun pas laat op. Daarom voert het Erasmus MC de campagne: plas je bloed? Dat is niet goed.   Tahlita Zuiverloon doet onderzoek naar nieuwe behandelingen van blaaskanker. 30 tot 50 procent van de patiënten reageert namelijk niet op de gebruikelijke behandeling, waarbij de blaas wordt gespoed met een gedeactiveerde tuberculose bacterie. Via de ‘patiënt in a dish’-methode, onderzoekt Tahlita welke medicijnen wel aanslaan.   Zorgvernieuwers  Bewegingswetenschapper Margot Bootsma promoveerde op de manier waarop mensen bewegingen aanleren, en dan met name de verschillen tussen hoe jonge en oude mensen dat doen. Fundamenteel onderzoek, maar Margot heeft nu al tips voor fysiotherapeuten en revalidatieartsen.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202223 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De voor- en nadelen van een computer in de hersenen

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenshap heeft een groep vanNederlandse hersenwetenschappers 21,9 miljoen gegeven om onzehersenen beter in kaart te brengen. Zij gaan onderzoeken hoe dehersenen onze spraak, bewegingen en gedachten aansturen. En hoemensen met ernstige hersenproblemen kunnen worden geholpen. Een van de manieren om dat te doen is via implantaten in de hersenendie stroomstootjes geven. Dat klinkt als science fiction maar voormensen met epilepsie, Parkinson, heftige depressie. Hier doet psychiaterDamiaan Denys onderzoek naar aan de Universiteit van Amsterdam. Implantaten kunnen ook gebruikt worden om de hersenen uit te lezenzodat mensen met het zogeheten Locked In Syndrom weer kunnencommuniceren. Dit is het onderzoeksgebied van neuroloog NickRamsey. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202223 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Zorgmijdende ouderen wantrouwen professionals

Maar de ideologie dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen en daar verzorgd moet worden klinkt heerlijk, maar het heeft ook een keerzijde, want mensen die zorgmijden, verdwijnen met deze aanpak steeds meer uit beeld.   Tara Koenders, adviseur dementie bij Vilans, legt uit dat het belangrijk is om een diagnose dementie niet te lang uit te stellen. Terwijl Sjef van der Klein sociaal werker bij Contour de Twern uit Tilburg, vraagt zich af wanneer zorgmijden een probleem is en vooral voor wie het een probleem is.  Zorgvernieuwers Chirurgen vertalen de 2D-röntgenscan naar het lichaam waarop ze een operatie uitvoeren. Maar met de hologram-techniek die Annabel Groenenberg heeft ontwikkeld hoeft dat binnenkort niet meer.  Zij ontwikkelde een techniek om met een HoloLens, een soort slimme skibril, een 3D-scan van het lichaam te projecteren op het lichaamsdeel dat geopereerd gaat worden. Daardoor kan de chirurg al precies zien waar hij moet zijn voor het mes erin gaat en kan er veel nauwkeuriger geopereerd worden.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202223 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kwaliteit van leven, wie bepaalt dat?

Artsen zijn er om het leven van de patiënt op zijn minst iets dragelijker te maken. Maar zolang artsen de mens achter die patiënt niet leren kennen, kunnen ze onmogelijk weten hoe ze het leven van de patiënt kwalitatief kunnen verbeteren.   Daar praat ik over met Patrick Vriens, vaatchirurg bij het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis en hoogleraar Kwaliteit van leven in de medische setting aan de Tilburg University. Hij houdt zich bezig met het beter inzichtelijk maken van wat voor de patiënt de kwaliteit van leven bepaald en hij is gefascineerd door de invloed die de gemoedstoestand van de patiënt heeft op het fysieke herstel.   Ook in de uitzending chirurg in opleiding Kelly Dreuning, die recent gepromoveerd is op de verbetering van de behandeling van liesbreuken bij kinderen. Zij ontdekte wat een verschil een kleurplaat kan maken voor de kinderen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202222 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Allergie binnenkort verleden tijd

Een dikke lip, rode ogen, jeuk, niesaanvallen, diarree en benauwdheid. Als je ooit een allergische reactie hebt gehad, laat je het wel uit je hoofd om dat was die reactie veroorzaakt ooit nog eens in je mond te stoppen.   Maar dat is nou precies wat kinderarts en allergoloog Ted Klok wél doet. Hij zegt met zijn nieuwe behandelmethode 90 procent van de allergieën te kunnen genezen.  Zorgvernieuwers  In plaats van de buik open snijden voor een operatie gebruiken we al decennia lang kijkoperaties. Patiënten lopen minder risico op infecties en kunnen sneller herstellen. Maar nu blijkt dat patiënten na zo’n kijkoperatie toch nog veel last hebben.  De ‘veredelde fietspomp’ waarmee buiken worden opgeblazen voor zo’n kijkoperatie zijn nogal verouderd, stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit. Zij verbeterde de fietspomp en doopten hem de Next Generation Insufflator. IDE Group Nederland gaat ervoor zorgen dat het slimme apparaat binnenkort voor alle chirurgen bruikbaar is.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202223 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Zorg aan Oekraïense en andere vluchtelingen

We zien dagelijks de beelden van gebombardeerde steden, wanhopige mensen en verscheurde gezinnen. Nederland verwacht 50.000 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De oorlog en vluchtreis zorgen voor de nodige stress en lichamelijke problemen. Hoe is de medische en psychische zorg geregeld voor Oekraïners en andere vluchtelingen in ons land? Inge Goorts adviseur en projectleider gezondheid van statushouders bij Pharos, vertelt dat we niet moeten denken dat alle vluchtelingen getraumatiseerd zijn. De acute zorg is goed geregeld, maar veel vluchtelingen, ook Oekraïners, hebben mondzorg nodig. Maar wordt nu juist niet vergoed.  Zorgvernieuwers Jaarlijks worden er twee miljoen infuusbehandelingen gedaan. Van antibiotica tot chemotherapie. 40 procent van deze behandelingen kunnen volgens Cliff Bos, oprichter van CareXS, thuis, met Connected Infuuszorg Thuis. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202223 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Burn-out: feiten, fabels en hoe er een te voorkomen

Vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, hoofdpijn en piekernachten. Een burn-out is bepaald geen pretje, maar wat is het precies? Sinds de eeuwwisseling is het percentage Nederlandse werknemers met burn-outklachten opgelopen van 10 naar 17 procent en wat de naschokken van corona zullen zijn laten zich raden. Onderzoeker Karen Nieuwenhuijsen ontdekte onder andere dat elke euro die je besteedt aan preventiemaatregelen, zich elf keer terugbetaald. Waarom investeren werkgevers dan niet in preventie? Nieuwenhijsen vertelt welke concrete maatregelen werkgevers kunnen nemen. Zorgvernieuwers Internist nefroloog Martijn van den Hoogen ontwikkelde samen met zijn collega’s de SeCreT-box voor patiënten die een niertransplantatie hebben gehad of die een chronische nierziekte hebben. De box verbetert de data, zorgt voor gemak voor de patiënt en brengt de specialist dichter bij huis.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202223 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stel dat ouderenwoningen aanvoelen als een echt thuis

De diagnose dementie roept geen prettig beeld op. “Je verliest jezelf en elkaar” en in een vergevorderd stadium ben je veroordeeld tot het verpleeghuis waar je je dagen slijt achter gesloten deuren en tussen de plastic bloemen. Is dit de enige manier om te zorgen voor mensen met dementie of kan het ook anders? Teun Toebes en Hilde Verbeek denken van wel. Teun Toebes is verpleegkundige en hij maakt zich hard voor een meer menselijke dementiezorg. Hilde Verbeek is hoogleraar Zorgomgeving voor Kwetsbare ouderen aan de Universiteit Maastricht en zij doet onderzoek naar het effect van de zorgomgeving op het ziektebeloop.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202222 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Zo wapenen zorgorganisaties zich tegen cyberaanvallen

Als de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zich uitbreidt naar Europa, zijn zorgorganisaties potentieel target voor cyberaanvallen vanuit Rusland. Wat moeten zorginstellingen doen om zich te wapenen tegen deze dreiging? Z-CERT adviseert Nederlandse zorgorganisaties over cybersecurity, digitale kwetsbaarheden en dreigingen. Zij houden de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nauwlettend in de gaten en zien nu welke gevolgen de digitale oorlog heeft voor zorgorganisaties. Op basis daarvan adviseren ze Nederlandse zorgorganisaties over hoe ze hun digitale veiligheid kunnen verbeteren. Directeur van Z-CERT Wim Hafkamp is te gast bij BNR Beter, samen met Tom Wolters. Wolters is ethisch hacker, onder andere als vrijwilliger bij DIVD, en vertelt in de uitzending precies wat voor aanvallen er mogelijk zijn, hoe kwetsbaarheden eruit zien en wat zorgorganisaties daaraan kunnen doen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202222 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Het IJslandspreventiemodel voorkomt dat jongeren aan de drank gaan

In de coronatijd is de kurk enigszins op de fles gebleven, maar nu lopen jongeren weer volop het risico om ten prooi te vallen van alcohol en drugs. Jaarlijks belanden honderden jongeren op de spoedeisende hulp vanwege een alcoholverslaving.  Gemeenten kunnen hier iets aan doen. Met het IJslandspreventiemodel pakken ze alcohol- en drugspreventie duurzaam en effectief aan. Harmke Pijpers interviewt Ninette van Hasselt, hoofd alcohol van het Trimbos-instituut: ‘Leg de verantwoordelijkheid voor alcoholgebruik niet bij de jongeren zelf, maar zorg dat ze opgroeien in een veilige omgeving.’ Zorgvernieuwers  Cathelijn Tjaden promoveerde op de zogeheten ‘resourcegroepenmethode’ voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Met deze methode vormt de patiënt een groep van zorgverleners en zijn sociale netwerk, die samen de patiënt helpt bij zijn herstel. Deze methode blijkt effectiever te zijn dan de gebruikelijke zorg voor EPA-patiënten én kosteneffectief.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202224 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Een affaire met je arts mag nooit

Doktersromannetjes staan er vol mee: knappe arts versiert gewillige patiënt. Het is ten strengste verboden, maar een verbod alleen helpt dit soort ongelijke relaties de wereld nog niet uit. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kreeg in 2021 180 meldingen van romantische of seksuele relaties tussen zorgverleners en patiënten. Elke melding is er een te veel. Toch vermoedt de inspectie dat er veel vaker voorkomen. Het harde verbod op dit soort relaties laat het echte gesprek hierover verstommen. Terwijl zo’n gesprek de enige manier is om dit grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Daarom heeft de inspectie een preventieprogramma gemaakt om het onderwerp beter op de kaart te zetten bij bestuurders, zorgverleners en beroepsorganisaties. In de studio ontvangen we Erwin Pietersma, afdelingshoofd bij de inspectie. Hij houdt zich bezig met dit preventieprogramma. Zorgvernieuwers  Er zijn volop ontwikkelingen in de zorg: Nieuwe medicijnen, technieken en behandelmethoden maken het leven van de patiënt beter en het werk van de specialist makkelijker. Wat zijn de laatste innovaties?  Deze week hebben we speciaal voor internationale vrouwendag een echt vrouwenonderwerp: menstruatiepijn en vleesbomen. Want menstruatiepijn is in veel gevallen te verhelpen. Vrouwen moeten zich niet af laten schrikken door huisartsen die het wegwuiven met ‘het hoort erbij’. Hou vol tot je een verwijzing krijgt naar een specialist, raadt Marlies Bongers vrouwen met hevige menstruatiepijnen aan.  Bongers is hoogleraar gynaecologie bij het Maastricht UMC+ en ze werkt op de menstruatiepoli van het Maxima MC. Op dit moment doet Bongers onderzoek naar een nieuwe behandeling van vleesbomen.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/202223 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Red de dorpsdokter!

De dorpsdokter. Het woord doet wat nostalgisch aan, maar er zijn er nog best veel. Ruim 1 miljoen mensen zijn afhankelijk van de zorg die door deze zogenoemde “apotheekhoudende huisartsen” wordt gegeven, maar deze zorg staat zwaar druk.   320 van deze huisartsen hebben ook nog een apotheek in hun praktijk. En alhoewel dat tot nu toe allemaal best goed gaat, is er toch is er reden tot ongerustheid; de eerstelijnszorg in dunbevolkte gebieden staat onder druk en daarom is er nu een manifest, waarmee deze huisartsen en een groot aantal andere organisaties aandacht vragen voor de toekomst dorpsdokter met apotheek   In de studio ontvangen we Rutger Frankhuisen, apotheekhoudend huisarts in Weerselo, met 3000 inwoners en mede- initiatiefnemer van het manifest.  En vanuit America in Noord-Limburg met 2000 inwoners; Ben van Essen, voorzitter van het “Laefhoes America”.  Zorgvernieuwers  Er zijn volop ontwikkelingen in de zorg: Nieuwe medicijnen, technieken en behandelmethoden maken het leven van de patiënt beter en het werk van de specialist makkelijker. Wat zijn de laatste innovaties?  Bij het klaarmaken en toedienen van een medicijnen is een foutje helaas snel gemaakt. Nu is er software ontwikkeld die het hele proces van prepareren, toedienen en registreren begeleidt. Voordelen: het is veiliger voor de patiënt én het scheelt veel tijd, die op een andere manier kan worden ingezet.   ANIOS-apotheker Inge Arfman van het Dijklander Ziekenhuis in Noord-Holland kreeg de taak om deze software te implementeren in het ziekenhuis. Het bleek een enorme tijdsinvestering, maar nu er mee gewerkt wordt is het de investering meer dan waard.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202223 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Jeugdzorg nog lang niet uit de problemen

Fair warning... dit is niet de meest opbeurende, maar wel belangrijke aflevering van BNR Beter.  500 miljoen wil het kabinet bezuinigen op de Jeugdzorg, maar daar steekt de oppositie in de Eerste Kamer vandaag een stokje voor.  Daarmee zijn de problemen in de Jeugdzorg echter niet opgelost, ze zijn hoogstens ietsje minder groot.   Hervormingen Met Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering bespreken we de hervormingen die nog steeds hard nodig zijn. Om wachtlijsten te laten verdwijnen, om personeel aan zich te binden en vooral... om gemeenten beter te laten samen werken. En helaas... nog veel meer.  Waarom beslissen ambtenaren over wie welk medicijn of therapie krijgt? Waarom verminderen we het aantal bedden al , terwijl we de ambulante hulp nog niet op orde hebben?  Waarom ging het daardoor zo mis in de gesloten jeugdzorg? Die wordt door fouten in het systeem nu gesloten, terwijl het in sommige gevallen weldegelijk effectief is. Weten rechters het soms ook niet meer? De oplossingen kosten tijd en niet perse meer geld, maar zijn broodnodig. Zorgvernieuwers Begin deze maand promoveerde Inge Jager aan de Universiteit Amsterdam op misofonie. Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’.  Mensen die er last van hebben walgen van sommige geluiden. Vooral geluidjes die mensen maken, zoals smakken, slikken of ademhalen. Gek worden ze ervan.  Inge Jager, klinisch psycholoog en psychotherapeut aan de UvA legt uit hoe ze ontdekt heeft dat misofonie een aparte psychiatrische stoornis is die herziene diagnostische criteria vereist. Een opluchting voor patienten die hierdoor niet niet langer ingewikkelde aanstellers zijn. Ook heeft ze ontdekt dat CGT (Cognitieve Gedragstherapie) bij 6 op de 10 patiënten goede klinische resultaten geeft. Ze hebben geen of minder last meer of het is dragelijker.     See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202223 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Medische opleidingen rigoureus op de schop!

Medische opleidingen moeten drastisch op de schop en rigoureus gaan moderniseren. Het is de enige manier om het personeelstekort op te lossen en de zorg op niveau te houden. Een consortium wil daar nu echt werk van maken, onder aanvoering van Jaap Bonjer. Hij is chirurg, afdelingshoofd Heelkunde aan het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Verenigd achter de titel Digital United Training Centers for Healthcare, kortweg DUTCH, moet de transitie nu plaatsvinden. Personeelstekorten We spreken hem over de uitdagende tijden waarin verandering een must is. Een structureel tekort aan personeel dwingt de sector volgens Bonjer om het anders aan te pakken. Zo moet het meester-gezel model, dat al zo lang gangbaar is, in de zorg op de schop.  Ondanks weerstand over gevestigde opvattingen zijn er nu veel partijen bereid om deze stap vooruit te maken en het Nationale Groeifonds te vragen om 300 miljoen vrij te maken voor deze innovatie van het medische onderwijs. Dat doen ze in mei, dus BNR Beter houdt een vinger aan de pols, zoals je begrijpt. Er zijn veel obstakels die weldegelijk te overkomen zijn denkt het consortium zoals;  standaardisatie in de zorg, het scheiden van leren en werken en het vertrouwen op technologie in het onderwijs en in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis.  Zorgvernieuwers In zorgvernieuwers kijken we naar het doorslaand succes van robot Robin in het Albert Schweizer ziekenhuis in Dordrecht. Toch heeft hij zichzelf nog niet kunnen vermenigvuldigen. Robin is door een groep studenten bedacht om verpleegkundigen te ondersteunen en wat werk uit handen te nemen.  Hij vangt 80 uur per week door heen en weer rollen naar bijvoorbeeld het lab. Hierdoor blijft er voor verpleegkundigen meer tijd over voor aan het bed, precies daar waar het nodig is. Wat heeft Robin geleerd het afgelopen half jaar en wat kan hij in de toekomst nog meer als het aan Marcel Wilschut ligt? Hij  is innovator in het Albert Schweitzer ziekenhuis in DordrechtSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/202221 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Eczeem de wereld uit... en misschien nog veel meer

Eczeem is een kwaal van alle tijden en toch is er nu pas een crème die uitkomst biedt tegen de jeuk, de pijn en die nare rode plekken. En voor dat u nu denkt is BNR Beter helemaal van het padje af door het te hebben over een zalfje dat je gewoon kunt krijgen bij de drogist… Gladskin was al even op de markt, maar recent wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat het ook echt effectief is, zelfs bij baby's. De studie is gepubliceerd in the Journal of Drugs in Dermatology. En er zit nog veel meer in het vat.Van medisch hulpmiddel naar geneesmiddel En nogmaals... voor dat u nu denkt ... is BNR Beter helemaal van het padje af.Het padje is interessant, omdat via dit wetenschappelijk onderzoek ook de weg naar de titel geneesmiddel in zicht komt en de technologie er achter straks nog veel meer toepassingen kan krijgen. Van ontstoken voeten van diabetes 2 patiënten, via tandplak en deodorant naar huidkanker. Niet in de laatste plaats een technologie die resistentie van bacteriën kan doorbreken en het gebruik van antibiotica kan verminderen. Bjorn Herpers is te gast. Hij is Arts- microbioloog, en directeur van het streeklab in Haarlem en als adviseur verbonden aan het bedrijf Micreos dat de zalf ontwikkelde. Zorgvernieuwers In het Catharina Ziekenhuis kun je sinds kort binnen een dag te weten komen hoe je endeldarmkanker nog behandeld kan worden als je oud en kwetsbaar bent en een operatie voor jou geen optie meer is. Het Catharina ziekenhuis is gespecialiseerd in complexe endeldarm kanker. Darmkankerchirurg Pim Burger is de initiatiefnemer van het bijzondere behandelplan waarin alle specialisten op één dag naar de patiënt gaan ( in plaats van andersom) en in plaats van meteen over gaan naar palliatieve zorg, er eerst nog gezocht wordt naar wat er nog wel kan. Patiënten winnen zo vaak veel meer jaren met betere kwaliteit van leven. Specialisten leren ondertussen veel van elkaar en komen samen tot betere beslissingen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/202223 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ziekenhuizen: van grote vervuiler tot groen en duurzaam

Ziekenhuizen zijn grote vervuilers: Ze produceren veel afval en zorgen voor flink wat uitstoot. Met de inzet van nieuwe technologieën en materialen en de toenemende vraag naar zorg, neemt die vervuiling alleen nog maar toe.  De vervuiling moet in 2030 met 49 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990 en in 2050 maar liefst met 95 procent. Maar ten opzichte van dat eerste ijkpunt in 1990 is er nog maar weinig verbeterd. Om ziekenhuizen groener en duurzamer te maken, is Medical Delta (een samenwerking tussen ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven) samen met het Centre for Sustainability een initiatief gestart voor masterstudenten. Zij gaan de komende tijd onderzoek doen naar verduurzaming vanuit verschillende invalshoeken. Onze gasten: Frank Willem Jansen is voorzitter van kennis- en innovatienetwerk Medical Delta, tevens voorzitter van het landelijk netwerk Groene OK en gynaecoloog.  Arts-onderzoeker Kim van Nieuwenhuizen, zij doet promotie-onderzoek naar duurzaamheid in de operatiekamer.  Ze zijn beiden zijn aan het Leids Universitair Medisch Centrum.  Van Nieuwenhuizen werkt aan de Leidraad Duurzaamheid in Richtlijnen, die naast bestaande medische richtlijnen kan worden gelegd zodat per behandeling gekeken kan worden of en hoe deze duurzamer kan. Ook zouden er, bij de keuze van welke ingreep een patiënt moet kijken, niet alleen medische afwegingen moeten meetellen, maar (zolang dat niet ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg) moet ook duurzaamheid een afweging zijn. Zorgvernieuwers Oogarts Marjolijn Bartels en haar collega's van het Deventer Ziekenhuis hebben geld gekregen voor onderzoek naar loslating van het hoornvlies na een membraantransplantatie, een complicatie die na zo'n oogoperatie kan optreden. Ze onderzoeken onder meer wat de optimale tijd is voor een patiënt om plat te blijven liggen, zodat het hoornvlies zich goed hecht. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202222 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Virusremmers kunnen voorkomen dat mensen erg ziek worden

Naast dat er de afgelopen twee jaar hard is gewerkt aan vaccins tegen het coronavirus, is en wordt er gewerkt aan virusremmers. Het spike-eiwit vormt de basis voor de vaccins die nu worden gebruikt, maar minstens 25 andere virale eiwitten spelen een rol in het replicatieproces van het virus. Onderzoekers van het LUMC hebben samen met onderzoekers uit Frankrijk en de Verenigde Staten deze eiwitten onderzocht en met die kennis nieuwe geneesmiddelen tegen het coronavirus ontwikkeld. Onze gast: Eric Snijder, hoofd van de onderzoekssectie van de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.  .De virusremmers zijn een aanvulling op de vaccinatie, maar niet bedoeld als vervanging. In de toekomst moeten deze medicijnen bij nieuwe virusuitbraken bescherming bieden en de uitbraak onder controle houden, zolang er nog geen vaccin klaar is.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202221 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Roep om herinrichting ggz: 'Niet het individu, maar de hele omgeving is probleemeigenaar'

Jaarlijks komen er 1.2 miljoen aanvragen binnen bij ggz-instellingen. Niet al die aanvragen horen binnen de ggz thuis; problemen kunnen aan de voorkant opgelost worden als de hulpvrager gedegen hulp krijgt van bijvoorbeeld de huisarts of het sociale team van de gemeente. Onze gasten:  Ruth Peetoom, sinds 1 september voorzitter van de Nederlandse ggz.   Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg, als hoofd van de afdeling Psychiatrie verbonden aan het UMC Utrecht en voorzitter van de Kwaliteitsraad van het ZorgInstituut Nederland.    De ggz is aan herziening toe, pleiten onze gasten. Het individu (met mentale klachten) wordt nu vaak probleemeigenaar gemaakt en dat lost weinig op. Want mentale ontregeling is het gevolg van interacties met de buitenwereld. Iemand kan bijvoorbeeld depressieve- en spanningsklachten hebben door schulden en huisvestingsproblemen. Als gemeente en woningstichting betrokken zijn en dat probleem oplossen, is er veel leed te voorkomen.  Ook pleiten ze voor een discussie wat 'mentale gezondheid' inhoudt. Daar hoort het besef bij, dat niet alles in het leven mooi en maakbaar is, zoals bijvoorbeeld sociale media schetsen. Als mensen accepteren dat pech, ziekte en moeilijkheden ook bij het leven horen, zouden al veel minder mensen ongelukkig zijn, aldus Scheepers.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202222 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

'Als alcohol nu uitgevonden zou worden, zou het, net als harddrugs, verboden worden'

In 'Dry January' gaan veel mensen de uitdaging aan om alcohol te laten staan; Dagelijkse drinkers worden uitgedaagd om te kijken wat er gebeurd als ze die dagelijkse gewoonte doorbreken. Is dat zinnig, en welke effecten heeft het op je gezondheid als je al dan niet alcohol drinkt? Onze gasten: Sigrid Sijthoff, arts en oprichter van verslavingszorginstelling Kick Your Habits en Jacqueline van Lieshout, schrijver van de boeken Ontwijnen en De Geest uit de Fles, ze begeleidt mensen bij alcoholvrij leven.   De laatste jaren is de kennis over alcoholgebruik en de effecten ervan op de gezondheid enorm gegroeid. De wetenschap bevestigt dat geen enkele hoeveelheid alcohol zonder gevaar is, elk glas is ongezond.  Oncologen en internisten bevestigen dat alcohol kankerverwekkend is en effect op alles heeft waar het langskomt: de mond, keel, slokdarm, maag, lever darmen. De Gezondheidsraad adviseert maximaal één glas (van 100  ml.) per dag te drinken en minstens twee dagen per week helemaal niet te drinken. Dat komt neer op maximaal vijf tot zeven glazen per week. De helft van de Nederlanders drinkt meer dan de Gezondheidsraad adviseert en heeft er dus baat bij te minderen. Naar schatting zo’n 10% van de Nederlanders tussen de 18 en de 65 jaar is problematische drinker. Dat komt neer op meer dan een miljoen mensen. De maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik zijn hoog: huiselijk geweld, ernstige ziekten zoals kanker, verkeersongelukken, agressie, werkverzuim en depressie worden erdoor veroorzaakt. Hoogste tijd dus om veel bewuster met alcohol om te gaan, zeggen onze gasten, en maatschappelijk ook die bewustwording te creëren. Zorgvernieuwers Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een speciale techniek bedacht waarmee menselijke hartspiercellen buiten het lichaam kunnen worden ontwikkeld.  Daardoor zijn er minder proefdieren nodig.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/202223 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Wordt 2022 het jaar van de oplossingen of opnieuw een zorg(en)jaar?

Het begin van dit nieuwe jaar is een goede aanleiding om vooruit te kijken naar het zorgjaar 2022. Problemen die al lange tijd spelen, zoals het personeelstekort en de almaar stijgende zorgkosten door vergrijzing en chronische ziekten, nemen we mee het nieuwe jaar in. Zal daar nu eindelijk eens een oplossing voor komen?  Onze gasten Marianne de Visser van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid en emeritus hoogleraar neuromusculaire ziekten .  Anna van Poucke, sectorleider van de wereldwijde zorgpraktijk bij adviesbedrijf KPMG.  De uitgaven aan de zorg als aandeel van de overheidsuitgaven zijn de laatste twintig jaar verdubbeld, terwijl de uitgaven aan onderwijs gelijk gebleven zijn. Is het terecht dat gezondheid het hoogste goed is? Vergrijzing, personeelstekorten en chronische ziekten zorgen voor hogere zorgkosten. Er moet dus wat veranderen om de stijgende kosten in de hand te houden, maar hoe zorg je dat het niet alleen bij goede voornemens blijft en tot daadwerkelijke actie komt? Van Poucke en De Visser zijn optimistisch over de perspectieven die de coalitieplannen en de nieuwe bewindslieden voor de zorg bieden (Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid en Conny Helder als minister voor Langdurige zorg en Sport). Personeelstekort Nu werkt ongeveer een op de zes à zeven Nederlanders in de zorg, over twintig jaar zou dat één op de vier zijn, in 2060 één op de drie en dat terwijl het personeelsbestand in de zorg flink aan het vergrijzen is. Volgens de WRR is dat probleem niet alleen een kwestie van geld en hogere salarissen; werkgevers moeten ook zorgen dat de balans tussen werk en privé optimaal is, dat zorgpersoneel zich gewaardeerd en serieus genomen voelt en ook inspraak heeft in de organisatie.  Passende Zorg. Er moeten duidelijker keuzes gemaakt worden in welke zorg al dan niet passend en noodzakelijk is en dus vergoed moet worden. Niet alle therapieën, bloedonderzoeken en röntgenfoto's die nu worden genomen zijn nodig, aldus de NZA.. Regionale zorg. KPMG adviseert om meer te investeren in regionale zorg. Per regio kan dan worden bepaald waar de behoeften liggen en waar dus de focus van het zorgaanbod moet liggen. Dat vraagt ook om betere communicatie en afstemming tussen specialisaties en zorgcentra.  Volgens de WRR moet de politiek moet burgers erop gaan voorbereiden dat  in de toekomst niet meer alle zorg kan worden aangeboden of vergoedt. Ook moet er een maatschappelijke discussie komen over "wat gezondheid waard is" en welke medicijnen er nog moeten worden vergoed. Daarbij is het belangrijk dat de zorg (en daarmee gezondheid) niet alleen een voorrecht voor de rijken wordt, maar dat het voor iedereen toegankelijk blijft. Digitalisering. Tijdens de coronapandemie zagen we het nut van digitale zorg, apps, robotica en online consulten die mensen uit het ziekenhuis hielden. Volgens KPMG kunnen dit soort toepassingen zorgen voor flinke besparingen in de toekomst. Maar, zegt de WRR, op lange termijn is het niet duidelijk hoeveel er wordt bespaard en bovendien is het 'wensdenken' dat digitale toepassingen de huidige problemen gaan oplossen. Het is niet duidelijk hoeveel het op lange termijn kost of bespaart, en artsen zijn niet allemaal enthousiast over online consulten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/4/202223 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Geweld achter de voordeur signaleren: 'Niks huiselijks aan huiselijk geweld'

De decemberdagen staan voor gezelligheid, maar in veel families hebben de vakantiedagen genoeg ingrediënten om de spanningen binnen vier muren flink op te laten lopen. Huiselijk geweld komt veel voor, maar buren, familieleden en ook professionals aarzelen om iets te doen.  Onze gasten:  Maaike Brunekreef, inhoudelijk expert op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties, onder meer verbonden aan het Isala regioziekenhuis  en Anita Wix, ervaringsdeskundige en coach.  Rond huiselijk geweld heerst vaak nog een taboe. Er heerst veel schaamte, maar ook is er angst voor de gevolgen als iemand openheid van zaken geeft. Geweld behelst veel meer dan alleen fysiek geweld. Ook emotionele verwaarlozing, lichamelijke verwaarlozing, lichamelijke en emotionele mishandeling en financieel misbruik vallen daaronder. Naar schatting meer dan 100.000 kinderen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met een vorm van mishandeling. Eén op de twintig thuiswonende ouderen boven de 65 krijgt te maken met ouderenmishandeling. Zorgverleners en mensen uit de directe omgeving zijn vaak terughoudend om naar de situatie thuis te vragen of te alarm te slaan, bang voor de gevolgen of dat ze mogelijk fout zitten. Dat moet veranderen, zeggen Wix en Brunekreef. Ze ontwikkelden onder meer een bordspel voor artsen, professionals, leerkrachten, fysiotherapeuten en iedereen in de omgeving om signalen beter leren herkennen en na te denken over hoe vervolgens te handelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/29/202122 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Opsporing verzocht; moeilijk (be)handelen als de bron van kanker onbekend blijft

Elk jaar krijgen zo'n 115-duizend mensen de diagnose kanker. Gelukkig is kanker tegenwoordig vaak goed te behandelen en zijn de overlevingskansen groot.  Dat geldt helaas nog niet voor de ongeveer 1300 mensen bij wie niet kan worden vastgesteld wat de bron van de kanker is, dus waar de primaire tumor zit.  Daar moet verandering in komen, vinden de nabestaanden van deze patiënten. Zij weten zich onder meer gesteund door internist-oncoloog Yes van der Wouw, die zich als doel heeft gesteld dat over een paar jaar niemand nog de diagnose ‘Primaire Tumor Onbekend’ krijgt.  Gasten: Yes van der Wouw, internist oncoloog, verbonden aan het Isala en Warnyta Minnaard, mede-oprichter stichting ‘Missie Tumor Onbekend’.  Om de kanker efficiënt te kunnen behandelen, is nodig om te weten wat de bron is. Want borstkanker, nierkanker of alvleeskanker zijn heel verschillend en hebben ook een heel andere benadering nodig.  Dankzij inzet van de stichting 'Primaire Tumor Onbekend' krijgen deze patiënten nu dna-testen vergoedt waarmee de kans om de bron op te sporen, veel groter wordt.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/22/202121 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Gezondheidswinst door de Digital Twin, de virtuele versie van jezelf

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHoe handig zou het zijn als er een digitale tweelingversie van je is, waarop artsen medicijnen, behandelingen en therapieën kunnen uitproberen en dan op basis van de resultaten kunnen besluiten wat voor jou persoonlijk het beste werkt? In de tech- en industrie zijn digitals twins al bijzonder populair. En ook in de gezondheidszorg dringt dit virtuele digitale model steeds meer door. Onze gasten: Annemarie van 't Veen, medisch specialist verbonden aan het UMC Utrecht werkzaam bij de afdeling Digital Health met aandachtsgebied de implementatie. En Sander Klous ,hoogleraar Big Data Ecosystems, verbonden aan de Uva en leidinggevende over het Big Data Analytics-team bij KPMG. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202122 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

'Hoog tijd om het Elektronisch Patiënten Dossier nu wél in te voeren'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTien jaar geleden sneuvelde het wetsvoorstel voor een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier, het EPD. Het grootste bezwaar was de privacy; want wie garandeerde dat niet elke zorgverlener, maar ook je werkgever en verzekeraar, al die persoonlijke gegevens konden inzien? Sindsdien heeft bijna elke zorgverlener z'n eigen systeem, maar al die versnipperde informatie kan leiden tot medische fouten en vertraging bij de behandeling van de patiënt. Onze gast: Guido van der Harst van Netcompany Nederland, een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met de digitale transformatie in de publieke en private sector. In Denemarken is het Elektronisch Patiënten Dossier met succes ingevoerd. De patiënt beheert in een digitaal kluisje een overzicht van zijn of haar gehele gezondheidsgeschiedenis, diagnoses, behandeltrajecten, operaties, medicatieschemas en röntgenfotos, evenals verwijzingen naar specialisten en beslist wie die gegevens te zien krijgt. Zorgvernieuwers Jaarlijks belanden 200.000 mensen op de Spoedeisende Eerste Hulp met acute pijn op de borst en hartklachten. In 90 tot 95 procent van deze gevallen, is het 'vals alarm'. Ambulancediensten en ziekenhuizen in Overijssel en Drenthe hebben nu een manier bedacht om in deze gevallen onnodige ziekenhuisopname te voorkomen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202122 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

'Hoog tijd om het Elektronisch Patiënten Dossier nu wél in te voeren'

Tien jaar geleden sneuvelde het wetsvoorstel voor een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier, het EPD. Het grootste bezwaar was de privacy; want wie garandeerde dat niet elke zorgverlener, maar ook je werkgever en verzekeraar, al die persoonlijke gegevens konden inzien?  Sindsdien heeft bijna elke zorgverlener z'n eigen systeem, maar al die versnipperde informatie kan leiden tot medische fouten en vertraging bij de behandeling van de patiënt.  Onze gast: Guido van der Harst van Netcompany Nederland, een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met de digitale transformatie in de publieke en private sector. In Denemarken is het Elektronisch Patiënten Dossier met succes ingevoerd. De patiënt beheert in een digitaal kluisje een overzicht van zijn of haar gehele gezondheidsgeschiedenis, diagnoses, behandeltrajecten, operaties, medicatieschema’s en röntgenfoto’s, evenals verwijzingen naar specialisten en beslist wie die gegevens te zien krijgt. Zorgvernieuwers Jaarlijks belanden 200.000 mensen op de Spoedeisende Eerste Hulp met acute pijn op de borst en hartklachten. In 90 tot 95 procent van deze gevallen, is het 'vals alarm'. Ambulancediensten en ziekenhuizen in Overijssel en Drenthe hebben nu een manier bedacht om in deze gevallen onnodige ziekenhuisopname te voorkomen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202122 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Groene stroming in GGZ: natuur als 'co-therapeut'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIedereen weet wel dat naar buiten gaan gezond is, maar in hoeverre het helpend is binnen de geestelijke gezondheidszorg, is nooit echt goed onderzocht. Onderzoek is nodig om te zorgen dat de therapie erkend en vergoedt wordt. Onze gasten Jolanda Maas, assistent-professor bij de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzoekt hoe de natuur kan bijdragen aan het herstel van psychische problemen. GZ-psycholoog Irina Poleacov van de maatschap De Buitenpscyhologen, een nieuwe stroming binnen de geestelijke gezondheidszorg waarin de natuur wordt beschouwd als belangrijke co-therapeut. Om buiten therapie te kunnen geven, heeft de psycholoog speciale vaardigheden nodig. Zo gelden er andere regels voor veiligheid, ruimte en moet de psycholoog de eigen grenzen goed kunnen bewaken. Zorgvernieuwers Een slimme mouw die trillingen doorgeeft, maak dat doven en horenden met elkaar kunnen communiceren. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werken aan deze nieuwe techniek en daarbij aan een nieuwe 'triltaal'.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/202122 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Openheid over fouten: zorgverleners vinden het belangrijk (maar geven het vaak niet)

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet heeft veel voordelen als er openheid van zaken wordt gegeven. Patiënten kunnen de tegenslag beter verwerken en houdt vertrouwen in de zorgverlener en de zorg. Ook is het goed voor de zorgverlener zelf: die kan de gebeurtenissen beter achter zich laten. Onze gast Hans Brölmann, auteur Handboek Openheid na Incidenten in de zorg, hoogleraar gyneacologie, mede-oprichter van de Stichting Openheid na Incidenten. In de wet (Wkkgz) is vastgelegheid dat openheid moet worden gegeven. Maar hoewel iedereen het belangrijk zegt te vinden, is het vaak (nog) geen vaste waarde binnen een zorgorganisatie. Dat is ook de conclusie van Brölmann, die jarenlang als getuige-deskundige heeft opgetreden in tuchtzaken en civielrechterlijke claims. Zorgvernieuwers De Hartstichting investeert 1.9 miljoen euro aan de ontwikkeling van slimme horloges, die een hartstilstand signaleren en dan hulpdiensten inschakelen. Zo'n 17.000 mensen krijgen jaarlijks een hartstilstand buiten het ziekenhuis, en in meer dan de helft van de gevallen is daar niemand bij. Als zo'n smartwatch hulp inschakelt, gaan er minder kostbare minuten verloren en dat kan levensreddend zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/202122 minutes
Episode Artwork

'Niels Schuddeboom wilde het zorgsysteem opschudden'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaNiels Schuddebooms leven begon met tegenslag. Hij werd veel te vroeg geboren op 8 augustus 1982. Hij ontwikkelde zich desondanks goed, maar kreeg door geelzucht zuurstoftekort. Daarna bleek hij spastisch. Niels was nog maar net een puber toen hij zijn moeder aan kanker verloor. Zijn moeder bleek een zeldzaam gendefect te hebben, dat een heel hoog risico op kanker veroorzaakt. Toch liet hij zich daardoor niet tegenhouden. Hij kreeg een baan, ging zelfstandig wonen en werd adviseur voor het Ministerie van Gezondheidszaken. Onze gasten Maarten den Braber, betrokken bij de Shakingtree Award, vriend van Niels. Mijke Ulrich, winnaar Award 2021 met haar project 'Open je Hart' voor mensen met afasie. Mijke moest zich, nadat ze op 29-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg, weer volledig terugvechten om weer te worden wie ze ooit was. Fysiek kreeg ze hierbij uiteindelijk, via een revalidatiecentrum, de hulp bij om dit voor elkaar te krijgen maar nergens leerde ze hoe ze weer moest gaan leven. Dit inspireerde haar om het project 'Open je hart' op te zetten voor mensen met afasie om zichzelf én hun passie weer terug te vinden. Naast trainer van de cursus 'Herstellen doe je zelf', geeft Mijke sinds 5 jaar rondleidingen voor mensen met afasie in het Van Abbemuseum. Ze wijst in haar lezingen voor zorgprofessionals op het belang van gelijkwaardigheid en autonomie in de zorg. Zorgvernieuwers Een app waarin basisschoolleerlingen en -leerkrachten mindfulness-vaardigheden leren, dat klinkt misschien een beetje zweverig maar het bestaat en werkt volgens de initiatiefnemers: Het Centrum voor Urban Mental Health (UMH) van de Universiteit Amsterdam en Stichting Super Chill. De app bevat klassikale oefeningen die gebaseerd zijn op mindfulness- en yogatechnieken zodat kinderen beter leren omgaan met stress binnen en buiten de school. De app is ontwikkeld in samenwerking met meer dan 100 leerkrachten, zodat deze aansluit op de lesdag en weinig tijd vraagt. Inmiddels wordt die al door ruim 2.000 leerkrachten door heel Nederland gebruikt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/202121 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

'Gezondheid is zoveel meer dan de afwezigheid van ziekte'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDoor patiënten te laten nadenken over wat ze belangrijk vinden en ze zelf dingen te laten regelen, ervaren ze meer vervulling en voelen ze zich gelijkwaardiger. Onze gast Karolien van den Brekel, huisarts, trainer en medeauteur van het Handboek Positieve Gezondheid. De rol van de zorgverlener moet, om dat te bereiken, veranderen. Niet langer moet 'ie alleen fysieke zorg geven, maar juist meehelpen in die zoektocht naar wat het leven dan wel betekenisvol maakt. Huisart Karolien van den Brekel past dit al jarenlang toe in de huisartsenpraktijk waar ze werkt. Ze ziet dat patiënten zich gehoord en serieus genomen voelen. Bovendien vragen ze minder zorg als ze zelf dingen kunnen regelen en mensen en instanties uit de omgeving zijn betrokken. Ook blijkt in de praktijk dat mensen die het model Positieve Gezondheid in hun leven toepassen, minder vaak doorverwezen hoeven worden naar tweedelijns zorg. Om dit breed geïntegreerd te krijgen, is het nodig dat artsen meer tijd krijgen met patiënten en dat dat ook wordt vergoedt. Verzekeraars en overheid moeten daaraan bijdragen, zeggen de zorgverleners die volgens dit principe werken. Deze week is er een conferentie over Positieve Gezondheid in Utrecht, waar deskundigen uit heel Europa over dit onderwerp praten. Zorgvernieuwers Een bordspel artsen, leraren en professionals moet ervoor zorgen dat huiselijk geweld sneller wordt herkend, zodat er eerder kan worden ingegrepen. 'Achter de voordeur' helpt mensen door middel van vragen, illustraties en opdrachte op een laagdrempelige manier in gesprek te komen over huiselijk geweld. Want vaak heerst er een taboe op dat onderwerp en is de kennis erover beperkt. Huishoudelijk geweld gaat over meer dan alleen slaan, het gaat ook om verwaarlozing, emotionele mishandeling en ouderenmishandeling. Het spel is gemaakt in opdracht van de provincie Drenthe, Veilig Thuis Drenthe en alle Drentse gemeenten. Alleen in die noordelijke provincie waren vorig jaar al vijfduizend incidenten die met huiselijk geweld te maken hadden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/202121 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Survivaltips voor vrouwen in de zorg (ook toepasbaar voor mannen)

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVrouwelijke artsen ervaren, naast de taken en verantwoordelijkheden die hun vak met zich meebrengt, vaak extra druk die hun vrouw-zijn met zich meebrengt: Presteren in een wereld met masculiene normen, voldoen aan hoge verwachtingen en dan ook privé als moeder en partner aan het perfecte plaatje voldoen. Hoe krijg je grip op de stress die dat met zich meebrengt? Er goed uitzien, zorgen voor de kinderen, bijscholing en blijven ontwikkelen en niet onderdoen voor de mannen in je omgeving. Marga Gooren ziet dat al deze verwachtingen vaak stress veroorzaken en het plezier in het werk verminderen. Tel daarbij op dat vrouwen zich sneller schuldig en verantwoordelijk voelen, genderspecifieke eigenschappen die op zich helemaal niet verkeerd zijn, maar soms wel het functioneren bemoeilijken. Onze gast Marga Gooren, coach en trainer en huisarts n.p. De dagelijkse werkelijkheid van vrouwen is echt anders dan die van hun mannelijke collega zegt Gooren, Vrouwen reageren over het algemeen emotioneler op druk en stress. Problemen worden geïnternaliseerd en ze geven zichzelf sneller de schuld. Zorgvernieuwers Patiënten die al lange tijd last hebben van pijn op de borst of benauwdheid, kunnen geholpen worden met een nieuwe test die de tijdelijke verkramping van kransslagaderen opspoort. Interventiecardioloog Rohit Oemrawsingh van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, legt uit waarom het zo lastig is de oorzaak van deze klachten te vinden en hoe de spasmeprovocatietest de problemen zichtbaar maakt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202121 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Overbelast zorgpersoneel verpleegt ongevaccineerde patiënten op ic

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Marjolein de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Gelderse Vallei-ziekenhuis Jeannette von Lindern kinderarts in het Groene Hart Ziekenhuis, tevens co-bestuurder en lid van het OMT daar. en Stella Salden, voorzitter van NU91, een beroepsorganisatie voor zorgpersoneel. Na dik anderhalf jaar strijd tegen het coronavirus is de rek er wel uit bij het zorgpersoneel. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in verpleeghuizen en thuiszorg, stijgen ziekteverzuim en uitstroom. Een adempauze zit er voorlopig niet in, want de besmettings- en opnamecijfers nemen rap toe. Andere belangrijke zorg wordt daardoor uitgesteld. Het zijn vooral mensen die zich niet hebben laten vaccineren, die nu op de intensive care terechtkomen. Dat zorgt voor frustratie en discussie onder het zorgpersoneel, want deze opnames waren te voorkomen geweest.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202121 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hoe langer je je eigen tanden houdt, hoe gezonder je bent (en blijft)

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen gezond gebit op oudere leeftijd is niet vanzelfsprekend. Daar is al vanaf jonge leeftijd goede tandverzorging en goede mondzorg voor nodig. Maar, zien onze gasten, veel mensen mijden de tandarts vanwege de hoge kosten. En daarmee worden de problemen op den duur alleen maar groter. Onze gasten: Mieke Bakker, tandarts en onderzoeker binnen de afdeling kaakchirurgie - zij deed onderzoek naar de gezondheid van ouderen met een eigen gebit. Menke de Smit, parodontoloog en onderzoeker binnen de afdeling tandheelkunde. Beiden verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het belang van een gezond gebit wordt steeds duidelijker. Zo blijkt dat parodontitis (ontsteking van het tandvlees) verband houdt met vroeggeboorten en chronische ziekten zoals reuma, hart- en vaatziekten en kanker. Bepaalde bacteriën in de mond veroorzaken een ontstekingsreactie op andere plekken in het lichaam, waardoor zulke chronische ziekten en klachten kunnen ontstaan. Zorgvernieuwers Zorgen dat blinde mensen kunnen zien, dat is het doel van professor Pieter Roelfsema, directeur van het Herseninstituut in Amsterdam. De blinde persoon krijgt een bril op, die signalen doorstuurt naar een geïmplanteerde chip in de hersenen. Die signalen vormen samen een soort afbeelding van de buitenwereld. Volgens Roelfsema is het vergelijkbaar met een matrixbord die door stipjes te verbinden, letters en symbolen maakt. Ze zien dus niet met hun ogen, maar door middel van lichtpuntjes in de hersenen die een patroon vormen. De techniek wordt nu verder uitgewerkt maar er is geld nodig voor onderzoek. Roelfsema hoopt dat over een jaar of drie de eerste chips door blinden kunnen worden gedragen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202123 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Snel weer op de been na herniaoperatie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet voordeel van deze methode is dat de patiënt niet onder volledige narcose hoeft en bij kennis blijft. Maar de methode is moeilijk aan te leren en nog weinig artsen zijn hierin opgeleid. Onze gast Sanjay Harhangi, neurochirurg bij de Parkkliniek in Rotterdam en hernia-specialist. Het Zorginstituut Nederland heeft geoordeeld dat met de minimaal invasieve operatie minstens zulke goede resultaten worden behaald als met de 'traditionele' open disectomie. PTED viel sinds 2012 niet meer onder de verzekerde zorg, omdat er nog te weinig onderzoek naar de techniek was verricht. Inmiddels heeft het Zorginstituut, na positieve onderzoeksresultaten, besloten PTED onder voorwaarden in het basispakket op te nemen. De techniek, het endoscopisch opereren in de rug, is lastig om aan te leren en zit niet in de standaardopleiding van neurologen. Maar nu steeds meer patiënten om deze techniek vragen, is de verwachting dat ook meer artsen zich hierin gaan bekwamen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202122 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Altijd klaar om slachtoffers op te vangen na een ramp of aanslag

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe rampenkliniek van het UMC Utrecht staat normaal leeg, maar het is wel volledig uitgerust met bedden en apparatuur, die dagelijks moeten worden gecontroleerd en onderhouden. Onze gast Mirjam de Jong, traumachirurg verbonden aan het UMC Utrecht en werkzaam tijdens de tramaanslag in Utrecht in maart 2019. Tweehonderd bedden, operatiekamers, bedden voor intensive en medium care, eigen röntgenapparatuur en een ruimte voor familie. Zo is het ziekenhuis op elk moment geschikt en inzetbaar voor de opvang van patiënten. Of het nou om slachtoffers van een ongeluk, instorting of chemische aanslag gaat. Binnen dertig minuten kan het ziekenhuis open. Tijdens de tramaanslag in maart 2019 ging het rampencentrum open om de slachtoffers op te vangen. Maar ook werden slachtoffers van branden in verpleeghuizen opgevangen See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202123 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Digitale zorg: kil en afstandelijk of veilig en persoonlijk?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe patiënten geven dagelijks gegevens door als zuurstofgehalte, hartslag en gevoel van welzijn. Als er iets niet in orde lijkt, wordt er contact met de patiënt opgenomen en waar nodig wordt medicatie aangepast of wordt er een afspraak met een arts ingepland. Onze gasten Martine Breteler, technisch geneeskundige. Corné Mulders Chief Information Officer. Beide zijn verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en betrokken bij het Medisch Regie Centrum. Door op deze manier de patiënt in de gaten te houden, hoeft de patiënt niet steeds naar het ziekenhuis. Het scheelt reistijd en ziekteverzuim. Ook ervaart de patiënt het als positief dat hij voortdurend in de gaten wordt gehouden en zelf de regie kan voeren, zien onze gasten. De artsen houden meer tijd over voor de echt noodzakelijke zorg. Bovendien scheelt deze manier van monitoren veel zorgkosten: meer mensen kunnen worden geholpen, en de kosten worden beter gespreid. Zorgvernieuwers Zo'n 350.000 mensen in Nederland hebben fibromyalgie, een aandoening die moeilijk op te sporen is. Het is chronische pijn in spieren en gewrichten en veroorzaakt moeheid, stijfheid en stemmingswisselingen. Arts-onderzoeker Jan van Dam van het LUMC onderzoek of cannabis verlichting kan brengen.-Je bestudeert de werking en bijwerking van medicinale cannabis, en vergelijkt het ook met andere pijnstillers, zoals oxycodon. Zo wordt er gekeken naar de doseringen, de werkzame stoffen in cannabis en in welke hoeveelheden die mogelijk effectief zijn. De eerste resultaten moeten halverwege volgend jaar bekend worden, maar er wordt nog gezocht naar fibromyalgie-patiënten die willen meewerken aan de onderzoeken. Die mogen niet autorijden, vanwege het gebruik van cannabis. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/202122 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Maagklachten? Maagzuurremmers helpen! (Eventjes dan.)

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaLangdurig gebruik van maagzuurremmers is schadelijk voor de gezondheid. Veel gebruikers weten dat niet, omdat ze juist denken dat deze medicijnen de maag beschermen. Het langdurig slikken van maagzuurremmers verhoogt het risico op infecties, botbreuken en bij bepaalde groepen de kans op kanker. Onze gasten Lieke Koggel, arts-onderzoeker verbonden aan het Radboud UMC, betrokken bij onderzoek over maagbeschermers voorgeschreven door huisartsen Niek de Wit, hoogleraar huisartsengeneeskunde bij het UMC Utrecht, meer dan 20 jaar werkzaam als huisarts en betrokken bij het opstellen van de NHG-Standaard Maagklachten en de Multidisciplinaire Richtlijn Maagklachten. In veel gevallen zijn er goede alternatieven voor maagzuurremmers, bijvoorbeeld het aanpassen van de leefstijl. Maar heel veel patiënten zijn hier niet van op de hoogte, en het ontbreekt de huisartsen aan tijd om door te vragen bij maagklachten. Zorgvernieuwers Dove en zwaar slechthorende mensen kunnen baat hebben bij een cochleair implantaat, waarmee ze toch kunnen horen. Dat is mooi, maar een dove baby kan niet uitleggen wat ie wel en niet hoort met zo'n implantaat, net zomin als iemand met een verstandelijke handicap of een bejaarde met dementie dat kan. Hoe los je dat op? Onderzoeker Ben Somers van de Katholieke Universiteit Leuven in België werkte aan een manier om het gehoor te kunnen meten, zonder dat de drager van het implantaat daarvoor hoeft uit te leggen wat ie hoort. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/202123 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Elke maand weer knallende koppijn: hoe hormonen migraine beïnvloeden

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDoor te onderzoeken wat het verband tussen migraine en menstruatie precies is, hopen hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC meer kennis over het probleem te krijgen, zodat zulke aanvallen en de duur ervan verminderd kunnen worden, of zelfs voorkomen. Onze gast: Gisela Terwindt is bioloog, neuroloog en migraine-expert bij het hoofdpijnteam van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze doet onderzoek naar de rol van hormonen bij migraine en kijkt of de anticonceptiepil wellicht als migraine-medicijn ingezet kan worden. Artsen die vrouwen met migraine behandelen, moeten meer kennis krijgen van preventieve behandelingen, zodat ze die kunnen voorschrijven, pleit Terwindt. Want vrouwen met zulke hevige hoofdpijn, grijpen snel en veelvuldig naar triptanen. En dat kan juist averechts uitpakken. Zorgvernieuwers Aandacht voor de Shakingtree Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die zich op een positieve manier inzetten voor betere zorg, en met goede ideeën en initiatieven komen om bijvoorbeeld overbodige regels of ongelijke behandeling aan de kaak te stellen. De prijs draagt de naam van Niels Schuddeboom. Hij overleed in 2017. Ondanks vele problemen met zijn gezondheid, liet hij zich niet ontmoedigen. Zijn overtuiging: niet met de vinger wijzen naar wie of wat het niet goed doet, maar doe een handreiking en dans samen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/202122 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Antibioticaresistentie: de nieuwe pandemie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Verenigde Naties waarschuwen dat, als er niet snel actie wordt ondernomen, er in de komende drie decennia jaarlijks 10 miljoen mensen sterven aan infectieziekten. Ter vergelijking: covid-19 maakte tot nu toe wereldwijd zo'n 3.8 miljoen slachtoffers. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica is daarom belangrijk. Onze gast Wiep Klaas Smits, onderzoeker en universitair hoofddocent van de afdeling Medische Microbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Farmaceuten hebben weinig zin om veel geld in de ontwikkeling en productie van antibiotica te stoppen, want het ontwikkelen is kostbaar en niet zonder risico's. Als een nieuw antibioticum op de markt komt, wordt het slechts zeer selectief ingezet bij patiënten die resistent zijn voor de gebruikelijke antibiotica. Tegen de tijd dat het nieuwe middel breed kan worden ingezet, is het patent al verlopen en valt er dus weinig aan te verdienen. Zorgvernieuwers Overal in ons lichaam zitten trilhaartjes. In onze longen, in onze nieren. Deze haartjes, cilia, meten en bewegen. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben deze trilhaartjes nagemaakt, zodat ze de werking kunnen onderzoeken en daarmee op den duur nieuwe behandelmethoden kunnen ontwikkelen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/202124 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

'De toename van obesitas loopt verder uit de hand'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca'Preventieakkoord zet geen zode aan de dijk' Ook al zijn er met het kabinet en maatschappelijke organisaties, branches en gemeenten afspraken gemaakt, het cijfer van mensen met overgewicht en ook obesitas blijft stijgen. Wij als artsen zien dit terug in onze ziekenhuizen doordat mensen last krijgen van hart en bloedvaten en uiteindelijk leven mensen met zwaar overgewicht 5 gezonde levensjaren korten dan mensen zonder overgewicht aldus Aydin en Meijnikman. Het is dus zaak om te kijken naar hoe we mensen bij elkaar kunnen krijgen, beslissingsmakers maar ook organisaties om zo beleid te maken wat wél werkt. Stigma Met Het Grote Obesitas Debat' willen we de problemen rondom obesitas niet alleen op de kaart zetten maar willen we het onderwerp zelf ook meer bespreekbaar maken. We merken dat veel mensen ook op straat worden aangesproken wanneer ze overduidelijk te zwaar zijn, dat helpt niet: zeggen Aydin en Meijnikman. Dat duwt mensen meer in een isolement en dat is niet gezond, daarbij gaat niet ieder pondje spreekwoordelijk gezien in het mondje en is er vaak onderliggende problematiek waardoor mensen overgewicht en obesitas krijgen. Ook is het volgens Aydin belangrijk dat we kijken naar hoe we alle groepen die te maken krijgen met overgewicht en obesitas kunnen bereiken, ze zijn niet allemaal over één kam te scheren. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202123 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

'Meer samenwerking nodig met klinieken voor wegwerken zorgachterstanden'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaNu de ziekenhuizen nog steeds onder druk staan bieden (privé)klinieken hun hulp aan. Ze zijn in staat in korte tijd maar liefst 15 procent aan capaciteit te kunnen bijzetten, aldus Timmerman. Op deze manier worden de zorgachterstanden sneller ingelopen met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Wel zit daar natuurlijk een kostenplaatje aan waar verzekeraars en het nieuwe kabinet mee over de brug moeten komen. Luister het hele gesprek met directeur Zelfstandige Klinieken hier terug! Zorgvernieuwers Er zijn volop ontwikkelingen in de zorg: zo ook onder zorgpersoneel. Een trend die al even gaande is: is de toename van zelfstandige zorgprofessionals. Een markt die volgens oprichter - Jasper van Schaaik - van het nieuwe online platform Holland Zorg Partners nog onvoldoende wordt benut.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/24/202124 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

De zorgrobot: aanvulling of toekomstige vervanging van zorgpersoneel?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Maartje Claassen, directeur van SARA-Robotics Joël Bax, zorgontwikkelaar bij Profila Zorggroep, waar gebruik wordt gemaakt van de zorgrobot. Zorgvernieuwers Veel mensen komen misselijk en verward uit de narcose. Dat heeft te maken met bepaalde stoffen, opïoïden in de pijnstillers. Door deze opïoïden weg te laten, wordt misselijkheid te voorkomen, weet anesthesist Aarnoud Teune van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Maar dat kan niet zomaar voor iedereen. Voor mensen met ernstige bloedingen en patiënten met hartfalen werkt die manier juist averechts.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/202123 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kunstmatige intelligentie: concurrent of aanvulling voor de arts?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDaarom hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Amsterdam UMC (AMC) en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zich als doel gesteld kunstmatige intelligentie beter uitlegbaar te maken, zodat meer artsen gebruik gaan maken van de mogelijkheden die het biedt en de zorg daardoor verbetert. Onze gasten: Dr. Tanja Alderliesten, medisch informaticus, werkzaam als associate professor op de afdeling radiotherapie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Prof. dr. Peter Bosman, senior onderzoeker in de Life Sciences and Health groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en deeltijdhoogleraar Evolutionaire Algoritmen aan de Technische Universiteit van Delft. Door de invoer van heel veel data, wordt een model aangeleerd die voorspellingen kan doen. Die voorspellingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij het stellen van een diagnose of het bepalen van de medische behandeling. Alderliesten verwacht dat als die modellen inzichtelijk worden gemaakt voor artsen, de acceptatie en het gebruik in de zorg worden vergroot. Zorgvernieuwers Eén op de vijf ouderen krijgt te maken met mishandeling, fysiek of verbaal. In veel gevallen is de dader een familielid of mantelzorger. Daarom zal de oudere ook niet snel om hulp vragen. Om de signalen van ouderenmishandeling te herkennen, is er een Virtual Reality training ontwikkeld voor zorgverleners.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/11/202123 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Jonge mantelzorger kan niet even met vakantie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca Speciaal voor jonge mantelzorgers is de Mantelwijzer geschreven, een gids voor mantelzorg binnen het gezin. Hierin staan interviews met deskundigen, ervaringsverhalen, adviezen en een lijst met tools en hulpinstanties. Onze gasten: Marjet Karssenberg. Ervaringsdeskundige (broertje met Downsyndroom) en zet zich actief in voor meer aandacht en bewustwording voor jonge mantelzorgers. Lodewijk Schmit Jongbloed, auteur Mantelwijzer In zo'n 115.000 gezinnen in Nederland woont een kind met een chronische ziekte, een verstandelijke of lichamelijke beperking. Niet alleen ouders dragen hier zorg voor, vaak zijn er ook broers en zussen betrokken die zorgtaken op zich nemen. Ook zijn er kinderen die al vanaf jonge leeftijd voor een zieke of verslaafde ouder zorgen. Voor de meeste van hen is het vanzelfsprekend dat ze die taak hebben, ze zijn ook niet anders gewend. JMZ maken zich vaak zorgen over hun familieleden, over de toekomst en over alle financiële en praktische zaken die er geregeld moeten worden. Maar ze zullen niet snel aangeven dat het niet goed met ze gaat of om hulp vragen. Daarom zouden huisartsen, leerkrachten en betrokkenen veel alerter moeten zijn op het welzijn van een JMZ. Als er signalen zijn dat het niet goed gaat. kan een JMZ hulp krijgen vanuit de gemeente en allerlei zorginstanties. Zorgvernieuwers Artsen van het Radboudumc voeren als eerste in Europa een slokdarmoperatie uit, waarbij er via de hals wordt geopereerd in plaats van via de buik. Hierdoor ontstaan er minder complicaties.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/4/202124 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Aanhoudende problemen in de jeugdzorg, kinderen zijn de dupe

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaZo'n 40.000 kinderen in Nederland zijn uit huis geplaatst en veel kinderen die thuis wonen, hebben daar te maken met ernstige misstanden. Voor deze kinderen is hulpverlening door middel van jeugdzorg nodig, maar in de praktijk gaat er veel mis. Onze gasten Suzanne de Ruig, systeemtherapeut en betrokken bij Mentorproject JIM Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg&Welzijn met al 15 jaar Jeugdzorg in haar portefeuille Zorgen om de jeugdzorg In 2015 werd de jeugdzorg de taak van de gemeentes, Nu lijkt vooral nog te gaan over budgetten, efficiënt en goedkoop werken, klagen hulpverleners. Jeugdzorgorganisaties kampen met financiële problemen, verloop en uitval onder personeel zijn groot waardoor de continuïteit nog verder in gevaar komt. Het jeugdzorgstelsel moet op de schop, vindt Ter Aar. Ze ziet het liefst dat het huidige stelsel verdwijnt en er een nieuw stelsel komt, waar hulpverleners bepalen welke zorg nodig is en de overheid een belangrijke rol speelt. De Ruig is een van de drijvende krachten achter de JIM-aanpak (Jouw Ingebrachte Mentor) waarin een jongere een mentor in de eigen omgeving zoekt. Opvolger van die succesvolle benadering is Circulaire zorg, waarin professional, oudere, jongere en JIM samenwerken en wederkerige zorg organiseren. Zorgvernieuwers Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoeken welke effecten een coronabesmetting heeft op ouderen en hoe zij het beste geholpen kunnen worden bij hun herstel. Daarvoor wordt samengewerkt met zeker vijf andere Europese landen. Gekeken wordt onder meer of deze groep ouderen thuis kan revalideren, of beter opknapt in een verpleeginstelling. Ook wordt gekeken welke medicatie en welke vormen van fysiotherapie effectief zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202121 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Succesvolle regionale aanpak vermindert crisisopnamen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaAls eerste zorgorganisatie in Nederland nam de Zorgcirkel in Purmerend het initiatief om een interdisciplinair team op te richten voor cliënten met een combinatie van psychische en lichamelijke klachten - dat zijn vooral name ouderen. Onze gasten: Daniëlle Brunsting, psycholoog en projectcoördinator Arjan Baan, regiodirecteur verbonden aan de Zorgcirkel. Door de cliënt intensieve zorg en begeleiding te bieden, wordt een opname vaak voorkomen en nemen gedwongen crisisopnamen af. Deze aanpak heeft succes, maar de financiering is complex. Want er zijn heel veel uren nodig om te overleggen en dingen te regelen, maar die kunnen niet altijd geschreven worden. Ook vallen de betrokken zorgverleners (thuiszorg, huisarts, psychiater, casemanager) onder verschillende disciplines die uit verschillende potjes worden betaald. Vooralsnog moet het FACT VVT team in Purmerend allerlei potjes en subsidies aanspreken om dit succesvolle project in stand te houden. Ook zorgverzekeraars zien de goede resultaten en de besparingen, zowel financieel als maatschappelijk, en denken daarom mee over de financiering van zulke oplossingsgerichte teams. Zorgvernieuwers Door middel van 3D spierechografie moet er meer inzicht komen in de belastbaarheid en opbouw van spieren van topsporters. Met de echo wordt de spier tot in de vezel zichtbaar. Met die kennis kan mogelijk op individueel niveau worden bepaald met welke oefeningen een topsporter zijn conditie, kracht en wendbaarheid kan verbeteren. Ook kan de kennis van pas komen bij het onderzoek van herstel van blessures en blessurepreventie. De voetballers van PSV werken mee aan het onderzoek, evenals zwemmers. PSV en Philips voeren dit onderzoek in het PSV Top Performance uit samen met het St. Anna Ziekenhuis.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/14/202122 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

'Vergroot en behoud werkplezier jonge arts om afhaken te voorkomen'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe beweging 'Zin in Zorg' is opgericht door jonge artsen, die als doel hebben het werkplezier te behouden en vergroten en zo de jonge huisartsen, chirurgen en specialisten voor het vak te behouden. Dat gebeurt door het onderling uitwisselen van ideeën, maar ook met initiatieven waarin de jonge artsen hun krachten verenigen om veranderingen op de werkvloer voor elkaar te krijgen. Onze gasten: Christiana Schoemaker, huisarts in opleiding. Olaf Geerse, arts-assistent in opleiding tot specialist longgeneeskunde. Vier teams van jonge artsen werken dit jaar aan vier verbeterideeën. Zo willen ze dat de toekomstige artsen beter worden betrokken bij de organisatie van hun werk, dat er een mentor voor elke jonge arts komt, dat er ruimte is voor intervisie en persoonlijke ontwikkeling. Al deze initiatieven hebben als doel de werkcultuur positief te hervormen. Zorgvernieuwers Het UMC Utrecht begint deze week met een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor volwassenen met corona. Gekeken wordt of zij sneller herstellen met het middel ensovibep Arts-microbioloog Marc Bonten leidt dat onderzoek en legt uit wat het middel doet en waarom er proefpersonen nodig zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202122 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kunstmatige intelligentie: concurrent of aanvulling voor de arts?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDaarom hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Amsterdam UMC (AMC) en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zich als doel gesteld kunstmatige intelligentie beter uitlegbaar te maken, zodat meer artsen gebruik gaan maken van de mogelijkheden die het biedt en de zorg daardoor verbetert. Onze gasten: Dr. Tanja Alderliesten, medisch informaticus, werkzaam als associate professor op de afdeling radiotherapie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Prof. dr. Peter Bosman, senior onderzoeker in de Life Sciences and Health groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en deeltijdhoogleraar Evolutionaire Algoritmen aan de Technische Universiteit van Delft. Door de invoer van heel veel data, wordt een model aangeleerd die voorspellingen kan doen. Die voorspellingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij het stellen van een diagnose of het bepalen van de medische behandeling. Alderliesten verwacht dat als die modellen inzichtelijk worden gemaakt voor artsen, de acceptatie en het gebruik in de zorg worden vergroot. Zorgvernieuwers Eén op de vijf ouderen krijgt te maken met mishandeling, fysiek of verbaal. In veel gevallen is de dader een familielid of mantelzorger. Daarom zal de oudere ook niet snel om hulp vragen. Om de signalen van ouderenmishandeling te herkennen, is er een Virtual Reality training ontwikkeld voor zorgverleners.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202123 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Leven met het coronavirus na de pandemie: 'Er ligt geen plan'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Professor Guus Schrijvers, gezondheidseconoom en Wim Schellekens, voormalig huisarts en ziekenhuisbestuurder, tevens oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en lid van het Red Team Als 70% van de totale bevolking is gevaccineerd, maar er groepen blijven die zich niet laten vaccineren, kunnen er lokaal uitbraken ontstaan. Die uitbraken kunnen alleen onder controle komen, als de GGD direct gaat testen, bron- en contactonderzoek uitvoert en de brandhaarden geïsoleerd worden. De overheid moet dat faciliteren, zeggen onze gasten, door bijvoorbeeld gederfde inkomsten te compenseren, hulp in de omgeving te regelen voor boodschappen en kinderopvang en waar nodig een verblijfplaats voor de persoon in isolatie regelen. Wil de persoon dat niet, dan moeten er sancties volgen. Door alle versoepelingen lijkt het alsof de coronacrisis achter de rug is, maar dat is zeker niet zo. De veel besmettelijker Delta-variant is in opkomst en kan zorgen voor een nieuwe golf besmettingen. Dat kan voorkomen worden als er een goed plan van aanpak ligt om corona in te dammen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202122 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kopzorgen voor jonge mantelzorgers: wie zorgt er voor hen?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaSpeciaal voor jonge mantelzorgers is de Mantelwijzer geschreven, een gids voor mantelzorg binnen het gezin. Hierin staan interviews met deskundigen, ervaringsverhalen, advizen en een lijst met tools en hulpinstanties. Onze gasten: Marjet Karssenberg. Ervaringsdeskundige (broertje met Downsyndroom) en zet zich actief in voor meer aandacht en bewustwording voor jonge mantelzorgers. Lodewijk Schmit Jongbloed, auteur Mantelwijzer In zo'n 115.000 gezinnen in Nederland woont een kind met een chronische ziekte, een verstandelijke of lichamelijke beperking. Niet alleen ouders dragen hier zorg voor, vaak zijn er ook broers en zussen betrokken die zorgtaken op zich nemen. Ook zijn er kinderen die al vanaf jonge leeftijd voor een zieke of verslaafde ouder zorgen. Voor de meeste van hen is het vanzelfsprekend dat ze die taak hebben, ze zijn ook niet anders gewend. JMZ maken zich vaak zorgen over hun familieleden, over de toekomst en over alle financiële en praktische zaken die er geregeld moeten worden. Maar ze zullen niet snel aangeven dat het niet goed met ze gaat of om hulp vragen. Daarom zouden huisartsen, leerkrachten en betrokkenen veel alerter moeten zijn op het welzijn van een JMZ. Als er signalen zijn dat het niet goed gaat. kan een JMZ hulp krijgen vanuit de gemeente en allerlei zorginstanties. Zorgvernieuwers Artsen van het Radboudumc voeren als eerste in Europa een slokdarmoperatie uit, waarbij er via de hals wordt geopereerd in plaats van via de buik. Hierdoor ontstaan er minder complicaties. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202124 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

De race om het coronavaccin: crashes, doorstarts en de uitdagingen ná de finish

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHoewel het ontwikkelen van een vaccin gewoonlijk een proces is van jaren, kunnen we nu, amper 15 maanden later, alweer terug naar het oude normaal. Hoe dat mogelijk was, wat er bij het ontwikkelen van een vaccin allemaal komt kijken en wie en wat daar allemaal voor nodig zijn, bespreken we in deze en komende uitzending. Onze gasten: Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdamse UMC. Hans van der Loo, schrijver van het boek De race om het coronavaccin. En Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer. Veel farmaceuten zeiden 'belangeloos' en 'zonder winstoogmerk' aan het vaccin te werken. Maar al dat werk, de fabrieken en het personeel, moeten wel betaald worden. Waar komt dat geld vandaan? Enkele bedrijven kozen ervoor om met financiële steun van de overheid aan de slag te gaan, anderen niet. Had het werken met de overheid voordelen, of werkte het juist remmend? Nu het vaccin er is, rijzen er ook vragen over de werkzaamheid. Onduidelijk is nog hoe lang het ons beschermt, en hoe lang we dus nog moeten blijven vaccineren. Om de pandemie onder controle te krijgen, is het belangrijk dat ook mensen in de derdewereldlanden zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Vaccins die in Europa en de VS overblijven, moeten snel daarheen, pleit immunologe Marjolein van Egmond. Want hoe langer het virus daar blijft rondwaren, hoe groter het risico is dat er weer nieuwe varianten ontstaan. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/202120 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

De race om het coronavaccin: onmogelijke prestatie of 'zo wonderlijk niet'?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHoewel het ontwikkelen van een vaccin gewoonlijk een proces is van jaren, kunnen we nu, amper 15 maanden later, alweer terug naar het oude normaal. Hoe dat mogelijk was, wat er bij het ontwikkelen van een vaccin allemaal komt kijken en wie en wat daar allemaal voor nodig zijn, bespreken we in deze en komende uitzending. Onze gasten: Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdamse UMC. Hans van der Loo, schrijver van het boek De race om het coronavaccin. En Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer. Het ontwikkelrecord van een vaccin werd met factor 5 verpulverd. Laboratoriummedewerkers sloten zich maanden aaneen op in hun werkruimtes, om de code van het virus te ontrafelen en een zo goed mogelijk vaccin te ontwikkelen. Ondanks die snelheid, werkte de bureaucratie vaak vertragend, zowel in het opstellen van contracten, alsook de distributie van het vaccin.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202123 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Slapen maar toch vermoeid wakker worden? Denk eens aan slaapapneu.

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Nico de Vries, KNO-arts verbonden aan het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, met speciale interesse in de behandeling van slaapapneu. En Gerjan Heuver, waarnemend voorzitter van de Apneuvereniging. Slaapmaskers, slaapbeugels, een pacemaker voor de tong; er zijn allerlei manier om slaapapneu te verhelpen. Maar dan moet de patiënt wel de weg naar de arts weten te vinden. Veel mensen die aan deze nachtelijke ademstops lijden, komen pas in een medisch traject terecht als de partner klaagt over het aanhoudende gesnurk. Vermoeidheid en concentatieklachten kunnen aanwijzingen zijn, want door de ademstops valt iemand nooit in een echt diepe slaap. Toch duurt het vaak lang voordat, vanaf het moment dat iemand met klachten bij de huisarts komt, er wordt ontdekt dat slaapapneu de oorzaak is van de klachten. En dat terwijl een chronisch tekort aan slaap hart- en vaatziekten, herseninfarcten en kanker kan veroorzaken. Via bijvoorbeeld het invullen van een vragenlijst of het laten meten van de ademhaling en zuurstofgehalte tijdens het slapen, kun je erachter komen of je mogelijk slaapapneu hebt. Zorgvernieuwers Veel mensen schrikken als ze ergens in hun lichaam een bultje ontdekken. Met het blote oog is niet waar te nemen of het om een goedaardig of kwaadaardig gezwel gaat, ook voor medici niet. Een algoritme maakt het stellen van de diagnose nu een stuk sneller en eenvoudiger. Daardoor hoeft er niet bij alle patiënten nog een biopt te worden genomen, vertelt radioloog Jan-Jaap Visser, tevens universitair docent bij het Erasmus MC.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/26/202123 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

De zorgrobot: aanvulling of toekomstige vervanging van zorgpersoneel?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Maartje Claassen, directeur van SARA-Robotics Joël Bax, zorgontwikkelaar bij Profila Zorggroep, waar gebruik wordt gemaakt van de zorgrobot. Zorgvernieuwers Veel mensen komen misselijk en verward uit de narcose. Dat heeft te maken met bepaalde stoffen, opïoïden in de pijnstillers. Door deze opïoïden weg te laten, wordt misselijkheid te voorkomen, weet anesthesist Aarnoud Teune van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Maar dat kan niet zomaar voor iedereen. Voor mensen met ernstige bloedingen en patiënten met hartfalen werkt die manier juist averechts.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/19/202123 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Scoliose: vergroeiing van wervelkolom met veel gevolgen, maar met onbekende oorzaak

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaBij scoliose groeit de wervelkolom scheef aan de voor-, zij- of achterkant. Dit kan groeiproblemen bij kinderen veroorzaken en lichamelijke klachten bij volwassenen. Er is geen screening voor scoliose onder tieners, omdat er geen preventieve behandeling is omdat er geen duidelijkheid is hoe scoliose ontstaat. Daar komt mogelijk verandering in, nu een team van de Technische Universiteit Eindhoven/UMC Utrecht een Europese beurs hebben gekregen van 2.75 miljoen euro naar scoliose onderzoek. Onze gasten Tom Schlösser, orthopeed in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Bert van Rietbergen, universitair hoofddocent aan de faculteit biomedische technologie van de Technische Universiteit Eindhoven, tevens verbonden aan de afdeling Orthopedie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Zorgvernieuwers In het Erasmus Medisch Centrum is voor het eerst een patiënt met een bekkenbreuk én osteoporose (botontkalking) geopereerd met een nieuwe techniek. Traumachirurgen gebruikten daarbij geen schroeven, zoals gebruikelijk is bij botbreuken, maar speciale titanium balkjes om het bot weer vast te zettenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/12/202123 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Exoskelet: baanbrekende samenwerking tussen mens en robot

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca Studenten van de TU Delft werken al jaren aan een exoskelet voor mensen met een dwarsleasie. Dat exoskelet wordt elk jaar verder geperfectioneerd door een non-profit team. Onze gasten: Eva van Houwelingen, chief engineer en Francesca Kessler, team manager, verbonden aan het project MARCH VI van de TU Delft. De grootste uitdaging voor het team dit jaar is om het exoskelet dynamisch en gebruiksvriendelijk te maken. De focus ligt niet op snelheid, maar op balans, zodat het exoskelet ook buiten op oneffen ondergrond kan lopen. Om dat te realiseren zit er een nieuwe sensor, een dieptecamera, in het exoskelet die de omgeving scant en dat vertaalt naar hoe stappen moeten worden gezet. Exoskeletten worden al veelvuldig ingezet op de werkvloer, bijvoorbeeld voor schilders en stukadoors die veel boven hun macht moeten werken. Ook geven ze mensen de mogelijkheid om zware ladingen te tillen of lang staand werk te doen. Dat voorkomt fysieke klachten en daarmee ook werkuitval. Zorgvernieuwers Met de UHR-therapie (Ultra High Risk) kan een groot aantal psychoses worden voorkomen. Hoogleraar psychologie Mark van der Gaag (VU) leidde jaren lang een onderzoek naar deze methode. Mensen die zich melden bij de ggz krijgen een vragenlijst met zestien uitspraken. Als ze meer dan zes vragen met 'ja' beantwoorden, dan krijgen ze een gesprek met een psycholoog. Zo'n 40 procent van deze mensen blijken een hoog risico te hebben voor psycose. Zij krijgen een korte behandeling met gedragstherapie. Van der Gaag zag dat deze methode een halvering van het aantal psychoses opleverde. Na vier jaar was dit nog steeds 40 procent. Dus ook op langere termijn werkt de UHR-therapie. Deze methode kan veel leed, en ook veel maatschappelijke kosten voorkomen. Toch nemen de verzekeraars dit niet op in het zorgaanbod. Ontzettend jammer vindt Van der Gaag, want voorkomen is beter dan genezen: Als je er tijdig bij bent, kun je psychoses voorkomen en daarmee veel ellende voor de patiënt en zijn omgeving.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/5/202123 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Wet zorg en dwang: Iedereen ziet het belang, maar uitvoering blijft lastig.

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Wzd werd tegelijk met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) ingevoerd, als vervanging van de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ). Maar de implementatie verloopt niet vlekkeloos. Door de coronacrisis konden scholingen en multidisciplinaire overleggen niet doorgaan. Maar ook voor die tijd waren er niet genoeg crisisbedden en dat is niet zomaar opgelost. Onze gast: Korrie Louwes, hoofdinspecteur van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd Zorgverleners moeten alternatieven bedenken voor het toepassen van dwang en verplichte, onvrijwillige zorg tot een minimum beperken. Maar in meerdere regio's zijn er problemen. Vaak gaat het om patiënten met multi-problematiek en niet elke zorginstelling is daarop berekend: Er is niet altijd voldoende deskundig geschoold personeel beschikbaar en ook aan crisisopvangplaatsen is vaak een tekort. ICT-problemen zijn nog niet opgelost, en zorgverleners ervaren verwarring en onduidelijkheid door de hoeveelheid aan regels. De IGJ adviseert dat zorgverzekeraars, zorgaanbieders en -kantoren afspraken maken over de crisisopvang in de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Zorgvernieuwers Wie struikelen er meer? Mensen met een klikprothese, of mensen met een kokerprothese? Traumachirurg Oscar de Waes hoorde van zijn patiënten met een klikprothese dat zij meer stabiliteit ervaarden en gaat onderzoeken of dat ook daadwerkelijk zo is. Dat doet hij met een struikelteller, die bijhoudt hoe vaak mensen struikelen. Met dat onderzoek hoopt De Waes, werkzaam op het Erasmus MC, aan te tonen dat de klikprothese grote voordelen heeft voor de patiënt, zodat deze nieuwe prothese door de verzekeraar vergoedt gaat worden. Hoewel de klikprothese niet voor elke patiënt geschikt is, heeft deze voor veel mensen toch grote voordelen, zoals meer stabiliteit en 'gevoel' met de grond. De struikelteller is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202122 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Succesvolle pilot voorkomt crisisopnamen. Maar, wie betaalt?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaAls eerste zorgorganisatie in Nederland nam de Zorgcirkel in Purmerend het initiatief om een interdisciplinair team op te richten voor cliënten met een combinatie van psychische en lichamelijke klachten - dat zijn vooral name ouderen. Onze gasten: Daniëlle Brunsting, psycholoog en projectcoördinator Arjan Baan, regiodirecteur verbonden aan de Zorgcirkel. Door de cliënt intensieve zorg en begeleiding te bieden, wordt een opname vaak voorkomen en nemen gedwongen crisisopnamen af. Deze aanpak heeft succes, maar de financiering is complex. Want er zijn heel veel uren nodig om te overleggen en dingen te regelen, maar die kunnen niet altijd geschreven worden. Ook vallen de betrokken zorgverleners (thuiszorg, huisarts, psychiater, casemanager) onder verschillende disciplines die uit verschillende potjes worden betaald. Vooralsnog moet het FACT VVT team in Purmerend allerlei potjes en subsidies aanspreken om dit succesvolle project in stand te houden. Ook zorgverzekeraars zien de goede resultaten en de besparingen, zowel financieel als maatschappelijk, en denken daarom mee over de financiering van zulke oplossingsgerichte teams. Zorgvernieuwers Door middel van 3D spierechografie moet er meer inzicht komen in de belastbaarheid en opbouw van spieren van topsporters. Met de echo wordt de spier tot in de vezel zichtbaar. Met die kennis kan mogelijk op individueel niveau worden bepaald met welke oefeningen een topsporter zijn conditie, kracht en wendbaarheid kan verbeteren. Ook kan de kennis van pas komen bij het onderzoek van herstel van blessures en blessurepreventie. De voetballers van PSV werken mee aan het onderzoek, evenals zwemmers. PSV en Philips voeren dit onderzoek in het PSV Top Performance uit samen met het St. Anna Ziekenhuis. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202122 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Uitval op de werkvloer door de overgang

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVoor het eerst in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar overgang en werk. Er wordt onder meer gekeken naar welke vrouwen het meeste risico hebben om minder te gaan werken. Ook wordt onderzoek gedaan naar de verschillen tussen etnische groepen. Over een periode van vijf jaar worden gegevens over de menopauze, werk- en privéomstandigheden geanalyseerd. Dat moet leiden tot adviezen die deze vrouwen helpen om op een gezonde manier te blijven functioneren op de arbeidsmarkt. Onze gasten Marije Geukes, gynaecoloog Ziekenhuisgroep Twente. Marjolein Verburgh, medisch antropoloog Amsterdam UMC. Beiden verrichten onafhankelijk van elkaar onderzoek naar werk en overgang als promovenda verbonden aan het Amsterdam UMC. Voor werkgevers is het essentieel om te weten hoe zij met personeel in de overgang moeten omgaan. Landelijk is er een hoger ziekteverzuim bij vrouwen in de leeftijd van de overgang. Net als de zwangerschap, moet ook deze fase in het leven van de vrouw, serieus worden genomen en aandacht krijgen op de werkvloer, pleiten de promovendi. Zorgvernieuwers Voor patiënten met maculadegeneratie heeft de oogkliniek van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis een app ontwikkeld, zodat ze ook op afstand in de gaten kunnen worden gehouden. Ook moet de app de patiënten met netvliesveroudering meer vertrouwen in en regie over hun eigen gezondheid geven. Met de app kunnen patiënten zelf thuistesten uitvoeren. De resultaten kunnen op afstand worden ingezien door de oogkliniek.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/202123 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Generation R viert 20-jarig bestaan

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVan al deze mensen is uitgebreid informatie verzameld, die zicht geeft op allerlei factoren zoals gezondheid, zowel fysiek als mentaal, de invloed van opvoeding, de plaats waar iemand opgroeit en het genoten onderwijs. Onze gast: Hoogleraar Vincent Jaddoe, hoofd van het grootschalige onderzoek Generation R aan het Erasmus Medisch Centrum. De informatie die wordt verzameld, wordt gebruikt om kinderen te helpen aan een goede start en ouders te informeren en ondersteunen. Ook willen onderzoekers nu een nieuwe generatie, Generation R Next, in het project insluiten. Door ouders met een kinderwens te volgen en begeleiden, moet er zo belangrijke informatie bekend worden over de tijd voor de conceptie en de prille zwangerschap. Zorgvernieuwers Veel vrouwen hebben last van terugkerende blaasontstekingen. Voor deze vrouwen heeft uroloog Jop Pat de rUWI-app ontwikkeld (recidiverende urineweginfecties). Het helpt de gebruiker om zich aan bepaalde leefregels te houden, zodat de klachten afnemen en de ontstekingen minder worden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202123 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

'Voorkom verspilling kostbare medicijnen'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gast Piter Oosterhof, praktiserend apotheker en mede-oprichter PharmaSwap. Als een kankerpatiënt overlijdt, die dure medicijnen ter waarde van duizenden euro's gebruikt, dan moeten volgens de regels die pillen worden vernietigd, omdat ze niet mogen worden herverstrekt. Apothekers startten daarom PharmaSwap, een soort marktplaats voor apothekers, waar ze vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Door bijvoorbeeld de temperatuur van de medicijnen voortdurend te meten en te zorgen dat die met gespecialiseerd vervoer vervoerd worden, kan de medicatie worden herverstrekt. Het initiatief kreeg belangrijke prijzen vanuit de zorgbranche, maar toch is het maar de vraag of deze manier van 'medicijnen redden' kan blijven bestaan. Het wordt gedoogd tot 1 juli, maar het is niet wettelijk toegestaan. Zorgvernieuwers Met een nieuwe manier om borstkanker te lokaliseren, is de behandeling minder belastend voor de patiënt en ook minder werk voor het ziekenhuis. De Eindhovense producent Sirius op de High Tech Campus ontwikkelde een magneetje ter grootte van een rijstkorrel die met een speciale injectienaald in het centrum van de tumor wordt ingebracht. Zo kan de chirurg met precisie de operatie uitvoeren. Vanuit heel Europa en Amerika is er belangstelling voor de nieuwe operatiemethode. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202123 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

'Kennis gender- en sekseverschillen binnen GGZ verbetert zorg'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe alliantie zet zich in voor meer gendersensitief wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en voor kennis en bewustwording over genderverschillen bij professionals en het publiek. Onze gast Patricia van Wijngaarden, psychiater en voorzitter van Alliantie Gender en GGZ. Die Alliantie bestaat nu een kleine 2 maanden, omdat professionals uit de sector zelf willen dat er meer aandacht komt voor sekse- en genderverschillen. Het is een initiatief van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid, het Nederlands Instituut van Psychologen, de Landelijke Vereniging POH-GGZ, Samen Sterk zonder Stigma, MIND, de International Association for Womens Mental Health, de Nederlandse ggz en WOMEN Inc. Zorgvernieuwers Steeds meer bedrijven krijgen te maken met de effecten van de huidige coronacrisis. Werknemers ervaren stress, hoge werkdruk, burn-outs en andere klachten. Voor deze bedrijven is een platform opgericht, waarop gewerkt wordt aan de mentale gezondheid van personeel. Tientallen psychologen en experts op het gebied van mentale gezondheid ontwikkelden een wetenschappelijk onderbouwd well-being assessment met een totaalaanpak waarin ook aspecten als tevredenheid, lichamelijke gezondheid en sociale contacten zijn inbegrepen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/202122 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Beweging en frisse lucht voor gezonde longen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaAstma is de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. En ruim 1 miljoen mensen lijdt aan een longziekte, zoals COPD, longenfyseem. Luchtvervuiling door industrie, houtstook en verkeer zorgen voor of verergeren gezondheidsproblemen. Onze gast Michael Rutgers, directeur Longfonds Mensen die het snel benauwd hebben, zullen situaties waarin ze het benauwd krijgen, mijden. Zoals sporten. Toch is het essentieel dat ze bewegen, zegt Rutgers: Daardoor bouw je spierkracht op en krijg je ook sterkere longen. Tijdens de coronacrisis zijn er veel longpatiënten bijgekomen: ook maanden na infectie houden ze last van vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Speciaal voor deze mensen is er het Coronalongplein, een uitgebreide site voor ondersteuning, informatie en het uitwisselen van gegevens. Zorgvernieuwers Heup- en knieprotheses kunnen nauwkeuriger worden geplaatst met behulp van een robotarm. Door nog preciezer te werken, is er minder slijtage van het gewricht en zijn er minder restklachten. De robot leest de scangegevens in en bepaalt daarmee de maat van de prothese, evenals hoe deze geplaatst moet worden. De orthopeden van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum hebben een speciale opleiding gevolgd om de robotarm te bedienen. Orthopedisch chirurg Joris van der Lugt heeft inmiddels ervaring met de robotarm opgedaan en is positief over de resultaten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/202124 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Nierschade ontstaat ongemerkt, maar is vroegtijdig op te sporen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gast: Ron Gansevoort, nefroloog en hoogleraar verbonden aan het UMC Groningen. Mensen met diabetes, een hoge bloeddruk, obesitas, maar ook mensen die veel zou en rood vlees eten hebben grote kans op nierschade. Als er nierfuncties uitvallen, nemen de nieren zelf de uitgevallen functies over en compenseren die. Pas als de nieren ontzettend zijn achteruitgegaan, ontstaan er klachten. En dan is de schade vaak al zo groot dat medicijnen en als uiterste oplossing dialyse en een transplantatie nodig zijn. Artsen en patiëntenorganisaties pleiten voor een landelijke aanpak om nierschade op te sporen. Dat kan eenvoudig zonder hoge kosten, onder meer door een urinetest die de eiwitten in de urine meet. Eind 2019 is in de gemeente Breda een groot proef-bevolkingsonderzoek van start gegaan waarbij mensen met een hoog risico op nierschade en hart- en vaatziekten kunnen worden opgespoord. 15.000 mensen tussen 45 en 75 jaar doen mee aan dat onderzoek om nierschade vroegtijdig op te sporen, zodat er dan nog wat aan gedaan kan worden. Zorgvernieuwers De meeste IQ-testen richten zich op het gemiddelde kind, maar sommige kinderen zijn bovengemiddeld intelligent. Ook kinderen met autisme, dyslexie, AD(H)D, doofheid en kinderen die geen of niet goed Nederlands spreken, kunnen bovengemiddeld slim zijn en dat kan lastig zijn om te ontdekken. Voor deze kinderen is nu een IQ-test ontwikkeld, waarin - zonder gebruik van woorden - hun inzicht en denkvermogen kan worden beoordeeld. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/10/202122 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

'Obesitas is een ziekte die moet worden behandeld'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaObesitas is een optelsom van allerlei puzzelstukjes, niet alleen van een ongezonde leefstijl. Genen, depressieklachten, stress, slapeloosheid, hormonen enzovoorts spelen een rol, en daarom moet er een totaalaanpak komen voor dit probleem. Onze gast: Liesbeth van Rossum, hoogleraar Gezond Gewicht en Biologisch Stress onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum en mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Mensen met ernstig overgewicht kunnen hulp krijgen door middel van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dat is een traject van twee jaar waarin ze intensief begeleid worden bij het veranderen van de leefstijl. Ook is in sommige gevallen ondersteuning door middel van medicijnen nodig of kan een maagverkleining helpen. Hoopgevend is het nieuwe middel tegen obesitas, semaglutide. Waar de huidige medicijnen bijdragen aan een gewichtsverlies van 5- 10 procent, zorgt semaglutide voor een gewichtsverlies tot 20 procent. Het middel wordt nog niet voorgeschreven in Nederland en zal alleen worden voorgeschreven aan mensen die al ernstig obese zijn. Zorgvernieuwers Aanstaande ouders hebben vaak veel vragen en behoefte aan informatie over de zwangerschap, hun ongeboren kind en de gezondheid van de moeder. Verloskundigen en gyneacologen in de omgeving Rotterdam, hebben samen met onder meer kraamverpleegkundigen, fysiotherapeuten en lactatiekinderen en ziekenhuizen in de regio een app ontwikkeld waarop aanstaande ouders worden geïnformeerd en voorbereid op de zwangerschap en de bevalling: de ZwApp+. In de app kunnen de ouders een geboorteplan vastleggen, maar ook een digitaal dagboek bijhouden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/3/202123 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

'Verpleegkundige van morgen' benut alle kwaliteiten

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Gerjanne ter Beest, verpleegkundig specialist en voorzitter van de Verpleegkundig Advies Raad Hans Schoo, lid van de Raad van Bestuur Beiden werkzaam bij Rijnstate. Zorgvernieuwers Onderzoekers maken een levend model van de alvleesklier om medicijnen tegen diabetes beter te kunnen testen. Dit wordt gedaan met een nieuwe manier van bioprinten, bedacht in het UMC Utrecht. De printer print stamcellen in 3D om een levend model van de alvleeskklier te maken. Het voordeel daarvan is dat kan worden gekeken welk medicijn op het gepersonaliseerde model aanslaat, zodat een patiënt niet eindeloos hoeft te experimenteren. Ook maakt het dierproeven op den duur overbodig.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202123 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Baarmoederhalskanker bestrijden met kunstmatige intelligentie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca85% van deze gevallen doet zich voor in lage-inkomenslanden waar vrouwen niet regelmatig worden gescreend en de gezondheidszorg niet voor iedereen toegankelijk is. Onze gast: Jogchum Beltman, gyneacoloog-oncoloog verbonden aan het LUMC, betrokken bij het onderzoeksproject PRESCRIP-TEC en de Female Cancer Foundation. Nederlandse deskundigen van onder meer de UMC's in Groningen en Leiden spelen een voortrekkersrol in het onderzoek naar en de aanpak van baarmoederhalskanker. Preventie is daarbij het speerpunt. Door naar deze vrouwen toe te gaan en ter plekke een uitstrijkje te nemen, kan veel ellende worden voorkomen. Middels een app kan worden gekeken of er afwijkingen zijn. Op basis van duizenden foto's van baarmoedermonden heeft zich een algoritme ontwikkeld die aangeeft wat er nodig is. In de meeste gevallen kunnen deze vrouwen meteen ter plaatse worden geholpen door het bevriezen of wegbranden van de afwijkende cellen. Dat voorkomt dat een infectie met het HPV-virus zich kan ontwikkelen tot kanker. Zorgvernieuwers Duizenden mensen worden jaarlijks geholpen aan vernauwingen in de slagaders, die zorgen voor zogenoemde etalagebenen, die lopen pijnlijk maken. In het UMC Utrecht is een nieuwe non-invasieve methode getest: patiënten hoeven daarbij niet meer gedotterd of opengesneden te worden. Met behulp van geluidsgolven wordt de plaque in de aderen vernietigd en opgeruimd. De techniek is nu met succes getest in de lies. Vaatchirurg Stijn Hazenberg van het UMC Utrecht hoopt dat deze techniek in de toekomst kan worden uitgerold naar andere groepen patiënten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202124 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stijgende zorgkosten: ligt hier de oplossing?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaBennemeer was eerder topman in de foodsector. Als hij overstapt naar de zorg valt hij van de ene verbazing in de andere. Er is geen visie, geen gedegen financieel beleid, besluiten nemen duurt drie keer langer dan hij gewend is en verschillende afdelingen in zijn ziekenhuis Bernhoven werken niet samen - er is eerder sprake van wantrouwen. Onze gast Peter Bennemeer, voormalig algemeen directeur van Bernhoven Het toepassen van lessen uit de commerciële wereld levert al binnen enkele jaren enorme besparingen, zelfs winst op. Het personeel voelt zich meer betrokken en de patiënttevredenheid is groter. Als eerste ziekenhuis sluit Bernhoven een meerjarencontract af met een zorgverzekeraar. Over zijn ervaringen en lessen heeft hij een boek geschreven. Lessen die, als ze landelijk toegepast zouden worden, miljarden besparingen in de zorg kunnen opleveren, zegt hij. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/202124 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

'Binnen vijf jaar hybride zorg in elk ziekenhuis'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe coronacrisis heeft de zorg op afstand, en dus ook de digitalisering, een flinke boost gegeven. Patiëntenfederatie Nederland wil doorbouwen op deze ontwikkeling, zodat over vijf jaar iedereen kan kiezen op welke manier hij geholpen wil worden: de dokter zien via beeldbellen, een specialistisch verpleegkundige over de vloer, of via de app om een diagnose vragen. Onze gasten Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland, Rob Dillmann bestuurder van het Isala Ziekenhuis. Door zorg op afstand te verlenen, hoeven patiënten minder te reizen en maken ze ook minder kans om besmet te raken met bijvoorbeeld het coronavirus. Via metingen thuis kunnen ze zelf hun gezondheid in de gaten houden, terwijl zorgpersoneel aan de andere kant van het scherm ook meekijkt en dus kan ingrijpen als er echt iets aan de hand is. Medisch specialisten houden zo meer tijd over voor de mensen die ook daadwerkelijk in het ziekenhuis of op de polikliniek gezien moeten worden. Deze manier van zorg verlenen vraagt flinke investeringen in technologische ontwikkelingen en ICT-systemen, maar ook in organisatorische veranderingen. Dat kan alleen als alle ziekenhuizen, de zorgverzekeraars en de overheid samenwerken om te zorgen dat alle zorginstellingen zorg op afstand mogelijk kunnen maken. Nu worden er transformatiegelden gebruikt om digitaal te kunnen innoveren. Kosten die op den duur ingebed moeten raken in het zorgsysteem, omdat ze digitalisering daar een steeds belangrijker deel van uit gaat maken. Zorgvernieuwers Er zijn tientallen medicijnen en behandelingen tegen depressie. Tot nu toe was het vooral uitproberen wat bij de patiënt aansloeg, maar daar komt nu verandering in. Door een kort hersenonderzoek uit te voeren, een EEG, wordt de kans van slagen bij antidepressiva veel groter, doordat door metingen van de hersenen kan worden bepaald welke behandeling het beste zal aanslaan. Martijn Arns, onderzoeksdirecteur van het Nijmeegse onderzoeksinstituut Brainclinics, legt uit hoe het werkt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202123 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

'Zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken steeds gecompliceerder'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaGerritsen houdt zich bezig met de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen in de langdurige zorg. Ze onderzoekt onder meer hoe je die kwaliteit, het welbevinden, kunt meten en optimaliseren. Onze gast: Debby Gerritsen bekleedt sinds vorig jaar de bijzondere leerstoel Ouderengeneeskunde, ingesteld vanuit het UKON (de academische werkplaats van instellingen voor langdurige zorg) verbonden aan het Radboudumc. Welbevinden omvat vijf elementen: comfort, stimulatie, affectie, gedragsbevestiging en status. In de verpleeghuiszorg is veel aandacht voor comfort, veiligheid en stimulatie, maar iemand status geven en erbij laten horen zijn volgens Gerritsen net zo belangrijk. Dat vraagt vaak ook om een andere denk- en werkwijze van zorgpersoneel. Daarvoor worden onder meer zorgprogramma's ontwikkeld voor specifieke doelgroepen, zoals cliënten met Huntington, Korsakov en jongdementen. Zorgvernieuwers Een nieuwe vorm van neurostimulatie helpt mensen met langdurige pijnklachten, rugklachten, de pijn te verminderen. Zie het als een soort pacemaker in de bil, die de signalen van de zenuwen 'leest' en daarop reageert door het geven van stroomstootjes. Pijnspecialist Lars Elzinga van het Bravis Ziekenhuis legt uit hoe het werkt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/27/202124 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

'Stoma-app voor kinderen vraagt om maatwerk'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaNu is er maar weinig informatie voor kinderen over wat het betekent om een stoma te hebben. Artsen van het Amsterdam UMC willen daarom een Stoma App speciaal voor kinderen bouwen. Zo'n app is er al voor volwassenen, maar die is niet geschikt voor kinderen, vanwege hun jonge leeftijd en andere belevingswereld. Onze gasten Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie en e-health expert, verbonden aan het Amsterdam UMC. Sanne Blom, voorzitter van de Stomavereniging. De app geeft mogelijkheden om vragen te stellen, de informatie wordt geboden via allerlei games, pubers kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld hun lichaam en seksualiteit. Ook kunnen jongeren met een stoma binnen een veilige, besloten kring contact met lotgenoten leggen. De kinderstoma-app is een van de projecten die is genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs van ZonMW. Alle informatie over de genomineerde projecten en hoe te stemmen vind je hier. Zorgvernieuwers Gezondheidseconoom Koen Pouwels doet in Oxford onderzoek naar de Britse variant van het coronavaccin. Hij en zijn collega's ontdekten dat deze mutatie 30 procent besmettelijker is dan de 'oude' variant. Er zijn honderden varianten van covid-19, maar ze komen pas in het nieuws als ze dodelijk zijn, vertelt Pouwels. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202123 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ambitieuze plannen voor toekomst Nederlandse zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet zorgsysteem is geldverslindend, onder meer doordat er veel 'niet-zinnige zorg' wordt gegeven en het bekostigingssysteem sterk gericht is op de kosten per behandeling. Door de vergrijzing, chronische ziekten en dure geneesmiddelen dreigen de kosten de komende jaren te verdubbelen. Onze gasten: Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter van het Zorginstituut Nederland en Josefien Kursten, directeur Regulering van de NZa. Het Zorginstituut gaat over het basispakket, dus welke medicijnen en behandelingen daarin thuishoren. De NZa bepaalt tarieven in de zorg en controleert verzekeraars en zorgaanbieders. In het rapport 'Passende Zorg' pleiten zij voor ingrijpende veranderingen. Het verdienmodel moet overboord, preventie komt centraal te staan, net als de patiënt en zijn medisch perspectief. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/202121 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

'Waarden in verzorgingshuizen terug naar af door coronacrisis'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVerpleeghuizen gingen op slot op last van de overheid en zorgbestuurders. Familieleden konden niet bij hun geliefden langs en vaak geen afscheid nemen. Er zijn tal van schrijnende verhalen over leed en eenzaamheid tijdens de eerste coronagolf. De zorg moet allereerst ondersteunend zijn aan de kwaliteit van leven van de cliënt, met oog voor zijn persoonlijke behoeften, schrijft de in 2014 ingevoerde Wet langdurige zorg. Maar van die eigen inbreng van de patiënt, was afgelopen jaar weinig te merken, concluderen onze gasten in een essay over ethiek in tijden van corona: De waardigheid van de cliënt was niet langer het uitgangspunt en door de coronacrisis zijn vele waarden in de wacht gezet. Onze gasten: Andrea Frankowski is onderzoeker en opleidingsmanager bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en doet onderzoek naar partnerships in de zorg. Henk den Uijl werkt als politiek filosoof bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Hij doet onderzoek en verzorgt onderwijs over onder andere toezicht, integriteit en de verhouding tussen Staat en maatschappelijke organisaties. De verpleeghuiszorg lijkt in de crisissituatie (onbedoeld) gereduceerd geraakt tot vooral een medisch vraagstuk, waarin het in leven houden van mensen centraal staat en het ondersteunen van een waardig bestaan in brede zin op de achtergrond is geraakt, schrijven zij in hun essay. Hoe krijg je ook die waarde weer ingeworteld in de zorgcultuur? Zorgvernieuwers In het Maastricht UMC+ is met succes een behandeling uitgevoerd, waarmee de amputatie van het onderbeen kon worden voorkomen. De patiënt had een ernstige onderbeenbreuk, maar door een 3D-geprint implantaat kon zijn been behouden worden. Elk jaar lopen tientallen mensen een ernstige botbreuk van het onderbeen op. Doordat het ontbrekende stuk bot te groot is om herstel nog mogelijk te maken, wordt vaak tot amputatie overgegaan. De nieuwe behandelmethode moet een aantal van die beenamputaties voorkomen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/6/202124 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Leefstijl veranderen is beter dan snel afvallen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDikke mensen hebben veel last van stigmatisering, zegt onze gast Coen Stehouwer, maar dat ze dik zijn, is niet hun eigen schuld. Mensen hebben de aanleg om dik te willen worden, om zich te beschermen in tijden van hongersnood (die niet komt). Tegelijk liggen de winkels vol ongezond eten en zitten we urenlang voor ons werk. Luister ook | Podcast Met Afvallen en Opstaan De gasten Hanneke Molema van onderzoeksinstituut TNO en leidende kracht achter het Lifestyle4Health programma. Coen Stehouwer, hoogleraar en hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde aan het Maastricht UMC. Het TNO en LUMC zijn een samenwerking aangegaan met als doel: maatschappelijke en economische impact van leefstijl-geneesbare ziekten in de komende tien jaar te halveren. De grens van care moet verschuiven naar cure. En dat 365 dagen per jaar. Menzis en Lifestyle4Health hebben de ambitie om een miljoen mensen met gezondheidsklachten in 2022 aan een gezonde leefstijl te helpen. Om dat voor elkaar te krijgen moet een ongezonde leefstijl als een maatschappelijk probleem worden gezien, waarbij alle personen, instanties, werkgevers, winkeliers en overheid verantwoordelijk zijn voor de oplossing.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/30/202023 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Angsten en piekeren: impact coronapandemie op jeugd

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaElk kind heeft last van angsten, en dat is ook functioneel. Maar angst wordt problematisch als een kind maar blijft piekeren en vermijdingsgedrag gaat vertonen. Nu tijdens de pandemie kinderen ook nog eens het contact en de activiteiten met leeftijdsgenoten missen, kunnen deze angsten nog groter en zelfs problematisch worden. Onze gasten Jacques van Lankveld, hoogleraar klinische psychologie en Petra Butler, master student psychologie beide verbonden aan de Open Universiteit. Voor jongeren met milde angstklachten en fobieën is de cursus 'Leer te durven' ontwikkeld, waarin kinderen door middel van online opdrachten en oefeningen leren met hun angst om te gaan. Deze cursus werd al toegepast, maar is ook goed te gebruiken voor jongeren die nu, tijdens de lockdown, zich bijvoorbeeld zorgen maken om hun gezondheid of het welzijn van hun naasten. Zorgvernieuwers Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is stress het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw. Ontspanning is dus hard nodig. AlphaBeats maakt gebruik van iemands favoriete muziek om de hersenen te helpen ontspannen. Door de hersen- en hartacitviteit te monitoren, wordt de muziek aangepast waardoor de hersenen nog beter kunnen ontspannen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/202023 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Baan in de zorg: Werkdruk of werkgeluk?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Sociaal Economische Raad sloeg deze zomer alarm: In 2040 zijn er ruim 2 miljoen mensen nodig in de zorg, een groot tekort dreigt. "Als er niet snel ingegrepen zal worden, dreigt het ten koste te gaan van de kwaliteit van de zorg in Nederland, zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Hoewel minister De Jonge anderhalf jaar geleden het actieprogramma Werken in de zorg lanceerde, met de ambitie om de personeelstekorten terug te brengen naar nul, is daar tot nu toe weinig van terechtgekomen. Hij wil dat de oplossingen uit het veld komen en niet worden opgelegd. Maar het zorgsysteem is zo ingericht dat ziekenhuizen en instanties zich druk maken om hun eigen financiën en kennis en ervaring niet zomaar delen. Onze gasten Marike Schoneveld, asocié bij Bosman en Vos, een organisatieadviesbureau dat werkt voor honderden maatschappelijke ondernemingen in het sociaal domein (zorg, welzijn, overheid) Sandra Voeten, praktijkopleider en verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Ook het ETZ kampte met een personeelstekort. Daar zagen ze dat de mensen die binnenshuis waren opgeleid bleven, maar dat de meeste anderen uitstroomden. De oplossing: meer studenten intern opleiden. En dat heeft succes, want de afdeling SEH heeft nu zo'n 30 studenten rondlopen en is een geliefde plek om werkervaring op te doen. Zorgvernieuwers Mensen die last hebben van chronische duizeligheid, kunnen worden geholpen met online oefeningen. Door dagelijks twee maal te oefenen, nemen de klachten af. Huisarts-in-opleiding Vincent van Vught vertelt hoe het werkt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202023 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Zorgen om de jeugdzorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaSinds in 2015 de jeugdzorg de taak van de gemeenten is, lijkt het voornamelijk te gaan over budgetten, efficiënt en goedkoop werken, klagen voor hulpverleners. Jeugdzorgorganisaties kampen met financiële problemen, verloop en uitval onder personeel zijn groot waardoor de continuïteit nog verder in gevaar komt. Onze gasten Suzanne de Ruig, systeemtherapeut, oprichter Stichting JIM en mede-auteur van het boek Circulaire Zorg. En Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg&Welzijn met al 15 jaar Jeugdzorg in haar portefeuille. Het jeugdzorgstelsel moet op de schop, vindt Ter Aar. Ze ziet het liefst dat het huidige stelsel verdwijnt en er een nieuw stelsel komt, waar hulpverleners bepalen welke zorg nodig is en de overheid een belangrijke rol speelt. De Ruig is een van de drijvende krachten achter de JIM-aanpak (Jouw Ingebrachte Mentor) waarin een jongere een mentor in de eigen omgeving zoekt. Opvolger van die succesvolle benadering is Circulaire zorg, waarin professional, oudere, jongere en JIM samenwerken en wederkerige zorg organiseren. Zorgvernieuwers Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan onderzoeken welke effecten een coronabesmetting heeft op ouderen en op welke manier zij het beste geholpen kunnen worden bij hun herstel. Daarvoor wordt samengewerkt met zeker vijf andere Europese landen. Gekeken wordt onder meer of deze groep ouderen thuis kan revalideren, of beter opknapt in een verpleeginstelling. Ook wordt gekeken welke medicatie en welke vormen van fysiotherapie effectief zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/9/202022 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaGezond eten, genoeg bewegen en toch een hoog cholesterol hebben. Dat kan met een erfelijke aanleg daarvoor en geeft risico op een hartinfarct en/of vaatproblemen. Ook bij mensen op jonge leeftijd. Onze gasten Jeanine Roeters van Lennep, internist vasculaire geneeskunde verbonden aan het Erasmus Medical Center Rotterdam. Erik Stroes, directeur LEEFH en Internist Vasculaire Geneeskunde verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC). Door bevolkingsonderzoek kan de afwijking in het dna worden vastgesteld, maar de overheid heeft de subsidie daarvoor stopgezet. Artsen en patiëntenorganisaties proberen het probleem onder de aandacht te brengen, zodat medici, laboratoria en ook patiënten hier alert op zijn. Hoe eerder de patiënt behandeld wordt, hoe beter de hoge cholesterolwaarden kunnen worden aangepakt. Zorgvernieuwers Ongeveer een miljoen mensen gebruiken antidepressiva. Als ze een poos klachtenvrij zijn, mogen ze stoppen met de medicatie. Maar in de praktijk blijkt dat lastig. Huisartsenpraktijk Oude Turfmarkt en Therapieland hebben daarom een online programma ontwikkeld die patiënten moet ondersteunen bij het afbouwen van antidepressiva. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202022 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Zorg om uitgestelde kankerzorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOver een paar jaar kan het aantal sterfgevallen door het virus (uitgestelde zorg) groter zijn dan het aantal dat aan het virus overleed, berekende Carin Uyl-de Groot, hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit op verzoek van de Volkskrant. Voor darmkanker, slokdarmkanker, borstkanker en longkanker alleen al gaat dat om zestienhonderd mensen die overlijden omdat zij te laat door een arts zijn gezien. Onze gasten: Irene Dingemans, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, NFK Joachim Aerts, afdelingshoofd longgeneeskunde van het Erasmus MC Patiëntenorganisaties en specialisten starten een campagne om mensen erop te wijzen dat ze altijd naar een arts moeten gaan bij klachten. Zorgvernieuwers Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle starten medische spoedtransporten per drone. Daardoor kunnen medische spoedzendingen, zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters snel, veiliger en schoner dan via de weg naar de juiste plek. Het gaat nu nog om testvluchten waarbij alleen over dunbevolkt gebied wordt gevlogen. De drone is speciaal voor dit doel ontwikkeld, onder meer in samenwerking met de ANWB, die ook de vliegoperaties van traumahelikopters en ambulancehelikopters uitvoert. Uiteindelijk moet de drone op grote schaal kunnen worden ingezet voor medisch transport op grote schaal. Ook is het de bedoeling dat andere ziekenhuizen en zorginstellingen van zo'n drone gebruik kunnen maken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/25/202023 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Coronavaccin: Is de eerste ook de beste?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen vaccin tegen corona heeft lang op zich laten wachten, maar vanuit medisch en farmaceutisch oogpunt is het juist in razendsnel tempo gegaan. Veel mensen vragen zich af of door die snelheid, de veiligheid van een vaccin niet in het geding komt. Ook omdat nog niet alle langetermijneffecten van het coronavirus bekend zijn. Maar volgens Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie, staat of valt het succes van een vaccin, met dat iedereen zich laat vaccineren. Dat betekent niet dat covid-19 volledig verdwijnt, maar wel dat de pandemie wordt gestopt en we weer terug kunnen naar 'normaal'. Onze gasten Ilse van Hensbeek, medisch directeur van farmaceut Astra Zeneca, dat werkt aan het zogenoemde Oxford vaccin. Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie verbonden aan het Amsterdam UMC. Zorgvernieuwers De helft van de diabetespatiënten met gevoelsverlies in de voeten, zijn gebaat bij een kleine ingreep waarbij een beknelde zenuw los wordt gemaakt. Door die gevoelloosheid vinden veel valpartijen plaats en lopen mensen wonden op, die lastig te genezen zijn. Willem Rinkel, plastisch chirurg in opleiding bij het UMC Utrecht, zoekt naar manieren om te zorgen dat nog meer mensen profijt kunnen hebben van deze operatie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/202022 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vooruit met dementie!

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaNiet urenlang passief in een warme woonkamer zitten en wachten tot je eten wordt opgediend. De dementerenden bij directeur Jan 't Hoen en zijn zorgmedewerkers, worden voortdurend actief gehouden. Ze gaan elke dag naar buiten, er wordt getuinierd, koken en afwassen gebeurt gezamenlijk en als iemand niet per se in een rolstoel hoeft te zitten, wordt 'ie gestimuleerd te lopen. Door deze aanpak slapen de bewoners 's nachts beter, zijn ze rustiger en ook gelukkiger. Natuurlijk kost deze aanpak energie, beaamt 't Hoen. Maar dat verdient zich terug doordat de bewoners gezonder blijven. Ze vallen minder, ze zijn minder onrustig en liggen in de meeste gevallen rustig te slapen, zodat er 's nachts minder personeel nodig is. Onze gasten Jan t Hoen, directeur van de particuliere woonvoorziening Huize Wezup voor mensen met dementie. Grietje van der Heide, zorgondernemer en life coach. Zorgvernieuwers Veel patiënten kunnen of durven niet naar het ziekenhuis vanwege het risico van corona. Door middel van een speciale bril komen medisch specialisten daarom nu naar de patiënten toe. Het werkt zo: een verpleegkunde gaat bij de patiënt langs en voert medische handelingen uit met zo'n slimme bril, terwijl de arts op afstand meekijkt. Over deze podcast BNR Beter hoor je elke woensdag om 15:30 en is online terug te vinden als podcast. Abonneer je via bnr.nl/beter, de BNR App. Ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202022 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hoop voor 'onbehandelbare' patiënt

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaRuim 70 procent van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met ten minste één traumatische gebeurtenis. Een deel hiervan ontwikkelt ernstige klachten zoals depressie, suïcidaliteit en stemmingsklachten. Vooral als iemand ernstige of meerder trauma's in zijn leven heeft opgelopen, zoals het meemaken van een oorlog, marteling, opsluiting en langdurig misbruik, is de weg naar genezing erg moeizaam en vaak loopt die weg ook dood. Intensieve traumabehandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van EMDR, zorgt voor hoopgevende resultaten. De afgelopen maanden moest, vanwege de coronacrisis, die therapie online worden gegeven. De resultaten werden gemeten en waren ook voor de onderzoekers, beter dan verwacht. Onze gast: Suzy Matthijssen, klinisch psycholoog en wetenschapper, hoofd van het Altrecht Academisch Angstcentrum. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en wordt ingezet om nare ervaringen te verwerken. De patiënt moet in gedachten terugkeren naar de traumatische gebeurtenis. Door een afleidende beweging of geluid, worden de gedachten van de patiënt afgeleid waardoor de lading van de traumatische gebeurtenis verminderd. Zorgvernieuwers Niet-tuberculeuze mycobacteriën (NTM) zijn overal: in planten, in water. Dit broertje van de tuberculosebacterie, leidt bij sommige mensen tot een chronische luchtweginfectie. Ze krijgen langdurig meerdere antibiotica-kuren, maar na genezing is het risico op terugkeer van de infectie groot. De kuren hebben bovendien zeer hevige bijwerkingen. Onderzoekers van het RadboudUMC hebben nu bij muizen aangetoond dat de kans op genezing toeneemt als het antibioticum Tigecycline wordt geïnhaleerd. Het middel werkt beter en er zijn minder bijwerkingen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202022 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Goed ademhalen; dat lucht op

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gast: Eveline Kempenaar, psychosomatiek-, werkstress- en arbeidscoach. Ademen gaat meestal zonder erbij na te denken. En dat is ook de bedoeling. Maar bijvoorbeeld door een longziekte, pijn en blessures kan het ademen pijn doen, waardoor iemand verkeerd gaat ademhalen. Ook emoties als spanning, angst en stress hebben invloed op de ademhaling. Daartegenover kan een goede ademhaling juist klachten verhelpen en de gezondheid verbeteren. Met de juiste oefeningen en goede begeleiding, is zo'n disfunctioneel adempatroon goed te doorbreken. Zorgvernieuwers Onderzoekers van het Alzheimercentrum (VUMC) kunnen nu door biomarkers, dat zijn lichaamseigen stoffen, zien of iemand schade ontwikkelt in de hersenen, een voorbode van Alzheimer. Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek bij het VUMC Alzheimercentrum, legt uit wat die biomarkers precies zijn en wat deze kennis betekent voor het onderzoek naar Alzheimer in de toekomst. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202022 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Leven oppakken na kanker; dat is pas overleven!

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet behouden van werk of het vinden van een nieuwe baan, is vaak problematisch zodra het woord 'kanker' valt. Ook het krijgen van een hypotheek en verzekering is in veel gevallen lastig. Onze gasten: Isabelle Lebrocquey, oprichter van oPuce, een sociale onderneming die (herstelde) kankerpatiënten helpt bij het vinden van een baan. Mirjam van Belzen, Belangenbehartiger Kwaliteit van Leven a.i. voor de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK). Werkgevers beschouwen deze patiënten als een extra risico. In geval van ziekte moet de werkgever twee jaar lang loon doorbetalen. Ondertussen moet hij een vervanger inhuren, verantwoording afleggen aan UWV, meewerken aan integratie. Dat op zich is al reden om mensen niet in vaste dienst te nemen laat staan iemand die kanker heeft gehad. Daarom moet de overheid stappen zetten om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om iemand met een ziekteverleden aan te nemen, zeggen belangenorganisaties. Ook zou de focus moeten liggen op arbeidsgerelateerde zorg, waarbij vanaf het moment van de diagnose de patiënt, de werkgever, en betrokken medici samen kijken naar mogelijkheden om de patiënt aan het werk te houden of voorspoedig te reïntegreren. Zorgvernieuwers Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een minihartje gekweekt met volwassen kloppende hartcellen. Van de bindweefselcellen uit hartbiopten van patiënten worden minihartjes gekweekt zodat daar onderzoek op kan worden gedaan naar de oorzaak van hartziekten, maar ook naar de werking van medicijnen en gentherapie. De onderzoekers willen in de toekomst bij metabole ziektes de cellen die verantwoordelijk zijn voor hartfalen te identificeren. Als we weten welke cellen de fout bevatten die deze ziektes veroorzaken, kunnen we wellicht gentherapie inzetten vertelt prof. dr. Christine Mummery, Ook is het hartje een goed alternatief voor muizenharten, zodat er van deze proefdieren minder gebruik hoeft te worden gemaakt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/202023 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Leven door een geneesmiddel: onbetaalbaar

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe stappen in het proces naar een vaccin tegen corona worden versneld gezet. Processen lopen parallel en farmaceuten lopen vooruit op de vondst van een vaccin, onder meer door al grondstoffen te bestellen en speciale fabrieken te bouwen. Normaal verloopt dat proces veel langzamer. Van het vragen om of bedenken van een medicijn, tot het moment dat het op de markt komt, duurt vele jaren. Er wordt getest, gekeurd, gerapporteerd, er zijn allerlei instanties bij betrokken. De uitkomst is onzeker, terwijl het proces vele miljoenen, soms miljarden, kost. Onze gast: Bart van Zijll Langhout, Lead Janssen Campus Nederland. Zorgvernieuwers Er is een nieuwe standaard voor de behandeling van kinderen en adolescenten met een B-cel-non-Hodgkin-lymfoom. Door het toevoegen van rituxamab (een vorm van immunotherapie) aan de agressieve chemotherapie, genezen meer patiënten. Het B-cel-non-Hodgkin-lymfoom is de meest voorkomende vorm van lymfeklierkanker bij kinderen. De standaard behandeling is een zeer agressieve chemotherapie. Het Prinses Máxima Centrum was betrokken bij een groot internationaal onderzoek waarin werd beoordeeld of rituximab de kans op overlijden aan of terugkeer van de ziekte zou verkleinen. Dat onderzoek toonde aan dat het risico daarop drie keer is, dan met chemotherapie alleen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202023 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Dokters en data

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) houdt zo'n 10 jaar de kwaliteitsregistraties bij. Inmiddels zijn er een miljoen behandelingen verdeeld over 23 aandoeningen geregistreerd. Al die data geven inzicht in de kwaliteit van de arts, het zorgtraject en de ziekenhuizen. En met die inzichten kwamen ook verbeteringen, waardoor er meer geslaagde ingrepen waren, minder heroperaties, lagere zorgkosten en lagere sterftecijfers. Onze gasten: Eric Hans Eddes, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg in het Deventer Ziekenhuis. En Rob Tollenaar, hoogleraar oncologische chirurgie en hoofd van de afdeling Heelkunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Beide verbonden aan het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) dat kwaliteitsregistraties in Nederland faciliteert. Mede-auteurs van het boek Beter dokteren over het gebruik van big data in de gezondheidszorg. Het bijhouden van data moet patiënten meer duidelijkheid geven over waar ze het beste behandeld kunnen worden, maar ook wat ze te wachten staat na een behandeling. Door de wildgroei aan data, onderzoeken, instanties, patiëntenorganisaties, richtlijnen, sites en vergelijkingen, is het voor patiënten moeilijk te bepalen wie betrouwbaar is en waar ze het beste informatie kunnen zoeken. Door vanuit één punt al die informatie te regisseren, moet daar verandering in komen, zeggen onze gasten. Zorgvernieuwers Een consortium van gynaecologen, echoscopisten, ethici en gezondheidswetenschappers gaat de komende vier jaar onderzoeken of de 13-wekenecho een meerwaarde heeft. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid) wil eerst kijken welke voor- en nadelen zo'n prenatale screening heeft, voordat het definitief wordt ingevoerd in het nationale bevolkingsonderzoek. Dit consortium wil de komende vier jaar vragen beantwoorden die de meerwaarde van deze screening voor de zwangere vrouw moeten aantonen. Pas daarna zal de minister van Volksgezondheid (VWS ) beslissen of de 13-wekenecho definitief ingevoerd zal worden in het nationale bevolkingsonderzoek prenatale screening. In het huidige prenatale screeningsprogramma kunnen zwangere vrouwen rond 20 weken laten onderzoeken of hun kind lichamelijke afwijkingen heeft. Met een 13-wekenecho kan een deel van deze eventuele afwijkingen bij het ongeboren kind eerder worden ontdekt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202025 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Gezonde leefstijl als medicijn tegen corona

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaZolang er geen vaccin is, is een gezonde leefstijl de de beste remedie tegen corona. Dat betekent niet dat je het niet krijgt, maar dat immuunsysteem zo'n virus dan beter aankan, waardoor fysieke schade wordt voorkomen. Onze gasten: Maaike de Vries, gepromoveerd gezondheidswetenschapper. Tamara de Weijer, huisarts en bestuurslid van Vereniging Arts en Leefstijl. Beide redacteur en initiatiefnemer van het handboek Leefstijlgeneeskunde, dat onder meer wordt gebruikt als opleidingsmateriaal in het zorgonderwijs. Door meer de focus te leggen op gezond leven, kan het zorgstelsel veranderen van ziekenzorg naar gezondheidszorg, zeggen deskundigen. Met goede voorlichting, preventie en begeleiding kunnen er jaarlijks vele miljoenen aan ziektekosten bespaard worden. Minder mensen worden ziek, er zijn minder medicijnen en medische ingrepen nodig. Dat zou ook betekenen dat de rol van de arts geleidelijk verandert in die van adviseur, in plaats van behandelaar. Zorgvernieuwers Vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten weten dat vaak zelf niet, terwijl er al wel voortekenen zijn. Zoals vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. In de regio Den Haag is een samenwerkingsverband gestart om deze vrouwen extra in de gaten te houden en waar nodig zorg en voorlichting te geven.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202025 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

'Sense of urgency' coronacrisis zorgt voor technologische oplossingen in sneltreinvaart

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHoe belangrijk die technologische oplossingen zijn, is de laatste maanden goed zichtbaar geworden. Snelle ontwikkeling van beademingsapparatuur, thuismonitoring voor patiënten in risicogroepen en innovaties die de zorgtaken van het drukke personeel overnemen of verlichten. Zulke ontwikkelingen zijn niet alleen nu belangrijk, maar ook in de toekomst. Ziekenhuizen willen zorg verplaatsen naar de omgeving van de patiënt. Het personeelstekort blijft een probleem, dus voor veel taken moet een alternatief komen. En de zorg moet betaalbaar blijven. Onze gasten: Ton van der Steen, voorzitter van Medical Delta en hoofd Biomedische technologie van het Erasmus MC. Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur Klinische technologie en technical medicine aan de TU Delft. Artsen en ingenieurs werken steeds meer samen om oplossingen te vinden die het zorgpersoneel verlichten, maar ook het leven van patiënten vergemakkelijken. Nu investeren in zorgtechnologie, bespaart op termijn veel kosten, zegt Ton van der Steen, voorzitter van Medical Delta. Zo hoeven veel patiënten minder ziekenhuisbezoeken af te leggen doordat ze thuis gemonitord worden. Toepassingen op het gebied van preventie en diagnose zorgen dat mensen sneller geholpen worden en verminderen de gezondheidsrisico's. Dat bespaart op termijn veel zorgkosten. Zorgvernieuwers Met slimme software op bestaande echoapparaten kan snel worden vastgesteld of iemand mogelijk besmet is met het coronavirus. Een onderzoeksteam van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde deze software, waarmee beginnende longartsen in staat zijn om echobeelden te interpreteren als longexperts. De techniek brengt afwijkingen in de longen aan het licht. Op basis daarvan kan worden besloten of de patiënt verder wordt onderzocht. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202023 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ziekenhuizen inrichten op 'nieuwe normaal'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDigitale middelen, gespreide spreekuren, verplichte looproutes; allerlei middelen zijn ingezet om te zorgen dat ziekenhuizen nu goed kunnen functioneren. Dat vraagt om creativiteit, veranderingen in werkprocessen, maar soms ook om fysieke veranderingen van ruimtes en gebouwen. Te gast: Corina Schols, partner bij ptg advies een onafhankelijk en marktgericht adviesbureau voor de gezondheidszorg. De moderne ziekenhuizen bleken bij de uitbraak van het coronavirus beter geschikt voor het verlenen van veilige zorg, dan de oude ziekenhuisgebouwen. Behandelruimtes kunnen beter worden gescheiden en de patiëntenstroom ook, de nieuwe gebouwen hebben meer eenpersoonskamers. Hygiëne, preventie en privacy zijn essentieel in ziekenhuizen. Hoe worden deze gebouwen, waar veel mensen binnenkomen, aangepast op de nieuwe normen? Wat komt daar allemaal bij kijken? En zullen de lessen die uit deze coronacrisis worden getrokken, de kijk op het bouwen van nieuwe ziekenhuizen veranderen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/202023 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Malariamedicijnen tegen Covid-19

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTe gast: - Prof.dr. Andy Hoepelman, voormalig hoofd interne geneeskunde en infectieziekten van het UMC Utrecht; - Dr.ir. Bart Knols, medisch entomoloog en muggendeskundige van de Radboud Universiteit. Zorgvernieuwers Om coronatests af te nemen zijn speciale wattenstaafjes nodig. Tech startup Molded uit het Gelderse Rossum slaat met multinational DSM de handen ineen om die teststaafjes voor corona versneld te produceren. Mede-oprichter van Molded is Martijn van de Ven, die ons kan vertellen hoe die staafjes precies gemaakt moeten worden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202021 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Infectiepreventiebeleid in verpleeghuizen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Riethorst Stromenland is een instelling met meerdere vestigingen en honderden patiënten en voert zo'n infectiepreventiebeleid. Dat beleid gaat onder meer over bescherming van bewoners, personeel en het toelaten van bezoek. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de afdelingen microbiologie en infectiepreventie van het Bredase Amphia Ziekenhuis, ook al ruim voor de pandemie. Niet alle verpleeghuizen hebben zo'n beleid. Door alle problemen van de afgelopen weken, de hoge sterftecijfers, het tekort aan beschermingsmaterialen voor personeel, komt daar mogelijk verandering in. Zo onderzoekt het Amsterdam UMC nu samen met GGD's de verspreiding van het coronavirus in verpleeghuizen om te kijken of daar lessen voor de toekomst uit kunnen worden getrokken. Zorgvernieuwers Met een nieuwe generatie bestralingsapparaat kunnen tumoren nauwkeuriger behandeld worden. De bestraling is preciezer, waardoor er minder bijwerkingen zijn en ook omliggende organen gespaard blijven, vertelt radiotherapeut Linda Kerkmeijer van het Radboud UMC.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202022 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kan de zorg een 'tweede golf' aan?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEr is nog veel onduidelijk over de besmettelijkheid van kinderen. Volgens het RIVM zijn er weinig aanwijzingen dat kinderen besmettelijk zijn voor anderen. Maar sommige virologen menen dat kinderen en jongvolwassenen wel degelijk het coronavirus kunnen verspreiden. Voor beide beweringen ontbreekt er vooralsnog hard bewijs. Dat er maatschappelijke en economische belangen spelen, daar hebben artsen alle begrip voor. Maar als er steeds meer maatregelen worden versoepeld en opgeheven, betekent dat ook dat het aantal coronabesmettingen weer gaat stijgen. Daarom moet er structureel ingezet worden op uitbreiding van de IC-capaciteit, en dan met name op het opleiden van personeel, zegt onze gast. Onze gast Remco Djamin, longarts verbonden aan het Amphia Ziekenhuis, tevens voorzitter Coöperatie Medisch Specialistisch Bedrijf. Zorgvernieuwers Tussen de 3500 en 4000 mensen krijgen jaarlijks hoofd-halskanker. Dat is kanker in het hoofd-halsgebied, de bovenste adem- en voedselweg boven de sleutelbeenderen. Deze ernstige vorm van kanker is zeldzaam en moet goed en snel worden behandeld. Het Radboud UMC heeft een manier gevonden om de doorstroomtijd van patiënten te versnellen, zodat ze sneller gezien kunnen worden en daardoor ook sneller geholpen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202024 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Uitdagingen voor de universiteit tijdens coronacrisis

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaToch wordt de coronacrisis in Groningen ook aangegrepen om onderzoek te doen en nieuwe kennis te vergaren. Zoals met de Lifelines-studie, waar inmiddels ruim 135.000 mensen regelmatig vragenlijsten beantwoorden over zaken als gezondheid en levensstijl. Onze gast: Cisca Wijmenga, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar Humane Genetica aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. En winnaar van de prestigieuze Spinozapremie voor haar onderzoek naar genen en gezondheid. Zorgvernieuwers Het Nijmeegse bedrijf Byondis hoopt volgend jaar een nieuw medicijn tegen borstkanker op de markt te brengen. Het medicijn wordt nu getest op patiënten in de laatste stadia van borstkanker. Het medicijn geneest niet, maar vertraagt de ziekte. De eerste resultaten zijn veelbelovend, vertelt algemeen directeur Timmers. Het bedrijf hoopt het medicijn ook in het vroege stadium van kanker te testen, zodat de tumor niet verder groeit en mogelijk kan genezen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202025 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

'Veel meer testen op corona'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen van de redenen die het RIVM gaf voor de lage hoeveelheid testen, is schaarste in testcapaciteit, dus materiaal, middelen en personeel. Nu worden de tests opgevoerd en komen er meer diagnostische laboratoria bij. In het UMC Groningen gebeurt dat testen al op grote schaal, om te voorkomen dat patiënten en collega's het virus verspreiden. Met meer en laagdrempeliger testen kunnen we veel meer mensen opsporen, isoleren en ziekte voorkomen, zegt viroloog en hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters. Hij pleit voor veelvuldiger en laagdrempeliger testen van risicogroepen, met name ook in verpleeghuizen en de thuiszorg. Onze gast: Hoogleraar medische microbiologie en viroloog Bert Niesters, verbonden aan het UMC in Groningen. Zorgvernieuwers Hoe kun je beschermingsfolie voor autolak gebruiken om zorgpersoneel te helpen? Een Tilburgs bedrijf ontwikkelde met het materiaal gezichtsmaskers. Heel handig, want die zijn in elk geval krasvrij en slijtvast. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/202024 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Zorgen voor (en om) de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaMet onze gasten praten we over hoe er aan deze oplossingen wordt gewerkt. Wat gebeurt er om meer bedden en apparatuur te regelen? Wie bepaalt en is verantwoordelijk? En zijn we door deze ervaring wijzer geworden en beter voorbereid op een toekomstige pandemie? Ook aandacht voor de enorme uitdagingen waarvoor het zorgpersoneel nu staat. De werkdruk is hoog, vaak zijn er emotionele situaties, cliënten en patiënten zijn angstig en verdrietig. Om te zorgen dat zorgverleners het volhouden, moeten ze op de juiste manier stoom kunnen afblazen en steun krijgen. Onze gasten: Riëtte Mellink, psychotherapeut ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum Ingrid Wolf, voorzitter raad van bestuur Haaglanden Medisch Centrum Zorgvernieuwers Op allerlei manieren zetten studenten, ingenieurs en professionals zich in om tijdens de coronacrisis oplossingen te vinden voor de problemen die zich voordoen. Zo hebben onderzoekers van de Universiteit Twente een opmerkelijke manier bedacht om snel meer beademingsapparatuur te produceren. Een eenvoudig duikmasker wordt met enkele aanpassingen zo omgebouwd dat het mensen kan helpen met ademen. Deze uitzending wordt gepresenteerd door Nina van den Dungen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202025 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Miljoenen voor preventief onderzoek, of miljarden voor economische steun?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaToch lijken we wereldwijd overvallen door deze pandemie. Had dit voorkomen kunnen worden? En kunnen we nieuwe pandemieën voor zijn? Onze gast: Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie, verbonden aan de Erasmus Universiteit. Nieuwe pandemieën Na uitbraken van SARS, MERS en Q-koorts de afgelopen jaren, waarschuwden deskundigen voor het risico van nieuwe pandemieën. Ook overheden waren op de hoogte van de risicos, maar veel landen deden weinig aan preventie. Dossier | Coronavirus En dat terwijl veel vaccins al op voorhand ontwikkeld hadden kunnen worden en hadden kunnen klaarliggen. Maar de financiering voor zulk onderzoek ontbrak. Volgens wetenschappers zijn miljoenen euros nodig en moet er gekeken worden naar investeringen en onderzoek op de lange termijn. Lees ook | Liveblog Coronavirus Dat lijkt veel geld, maar het is een fractie van de vele miljarden die nu in economische noodmaatregelen worden gestoken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202025 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Coronavirus: ervaringen op de IC in Brabant

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaBestuursvoorzitter Olof Suttorp van het Amphia ziekenhuis in Breda, tevens vice-voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) en Anneke Jeurgens, arts en werkzaam in het crisisteam, vertellen hoe ze deze dagen doorkomen, hoe de communicatie verloopt, wie de besluiten neemt en hoe ze zelf omgaan met de crisis. Zorgvernieuwers Wat krijg je als je 18.000 knappe koppen bij elkaar steekt - of misschien wel meer? Hopelijk hele goede oplossingen om snel in te kunnen springen op de behoeften die de zorg nu heeft. Daarom heeft het KIVI, de vakvereniging voor ingenieurs, leden en niet-leden opgeroepen om mee te denken aan oplossingen voor hulpvragen die ontstaan tijdens de coronacrisis. Zij hebben bijvoorbeeld kennis over steriel 3D printen, medische technologie, snelle transportmethoden voor apparatuur, het bruikbaar maken van oude medische apparatuur en ongebruikte ruimtes omvormen tot intensive cares. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202025 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Kwetsbare ouderen en het coronavirus

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet RIVM adviseert om het bezoek aan ouderen en personen met een verminderde weerstand te beperken, vanwege de risico's die het met zich meebrengt. De ouderen wordt afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen en zich in grotere gezelschappen te begeven. Lees ook | Rode Kruis opent speciale hulplijn Ook maken veel ouderen zich zorgen over de gevolgen van het coronavirus. Er is onduidelijkheid over wat ze wel en niet mogen en kunnen doen, en of ze bijvoorbeeld op de kleinkinderen mogen passen. De berichtgeving uit Italië, waar vanwege de drukte op de ic's jongere ernstig zieke patiënten soms prioriteit krijgen boven hoogbejaarde patiënten, zorgt voor ongerustheid. Luister ook | Coronacast: We zijn dicht bij een medicijn Onze gasten: Hanna Willems, klinisch geriater in het Amsterdam UMC Liane den Haan, ouderenbond ANBO Zorgvernieuwers: Vele duizenden mensen moeten worden getest op het coronavirus. Als mensen ernstige klachten hebben, is het noodzakelijk om te weten of ze besmet zijn, om ze de juiste hulp te geven en ze, waar nodig. te isoleren zodat andere mensen geen risico lopen. Een farmaceutisch bedrijf heeft nu een methode ontwikkeld om sneller de diagnose te kunnen stellen en grotere hoeveelheiden testen uit te kunnen voeren. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202024 minutes, 1 second
Episode Artwork

Wondzorg het ziekenhuis uit, de huisartsenpraktijk in

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Jacques Oskam, vaatchirurg Isala ziekenhuis Marja Zwaan, projectleider transmurale zorg Mensen worden steeds ouder. Door aandoeningen als hartziekten en diabetes stijgt het aantal mensen met wondproblemen. Om de juiste zorg te bieden, is veel meer nodig dan gaasjes en verbanden. Daarom dragen chirurgen en specialisten van het Isala ziekenhuis hun kennis over in de huisartsenpraktijk. Doktersassistenten leren zo wondproblemen beter behandelen en herkennen en wordt het risico verkleint dat mensen met wondproblemen te laat worden doorverwezen. Ook bespaart het de patiënt veel ongemak, de zorg is dichter bij huis en het herstel verloopt sneller, waardoor minder zorgkosten gemaakt worden. Zorgvernieuwers: Het nieuws wordt gedomineerd door het coronavirus. Elke dag komen er besmettingen bij, de economie lijdt eronder. Wanneer komt er een oplossing? Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccins vertelt hoe het staat met de ontwikkeling van een vaccin, en waarom het nog lang gaat duren voor zo'n vaccin er daadwerkelijk is. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202026 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Gezonde leefstijl: voorlichten of verplichten?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe inrichting van de samenleving is biologisch gedreven zegt Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie. Wat je voorgezet krijgt, dat moet je eten. Daarom moet de samenleving anders worden ingericht, zodat er een omgeving ontstaat waarin mensen gezonde keuzes kunnen en moeten maken, pleit hij. Eén van die keuzes zou kunnen zijn om minder vlees te eten. Dat is niet alleen gezonder voor de mensen, maar ook voor het klimaat. Zorgvernieuwers Onderzoekers in Utrecht hebben een techniek ontwikkeld waarmee een MRI-scan vijf keer sneller kan worden uitgevoerd. Bovendien geeft de nieuwe methode ook extra informatie, die nuttig kan zijn voor het stellen van een diagnose. Onderzoeker Alessandro Sbrizzi legt uit hoe de nieuwe techniek werkt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202026 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Juist ná de zwangerschap hebben moeders zorg nodig

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDeskundigen van het UMCG hebben een cursus ontwikkeld om vrouwen, maar ook verloskundigen en zorgprofessionals, te informeren over fysieke klachten na de zwangerschap, lichaamsbeweging, voeding, angsten, en seks. Ook wordt er ingegaan op fabels en feiten, zodat vrouwen zelf leren bepalen wat normale en niet normale problemen zijn na de bevalling en wanneer ze hulp moeten inschakelen. Onze gasten: Esther Feijen, verloskundige en docent verloskundige aan de Verloskunde Academie Groningen Hanneke Vervoort, onderzoeker en projectmanager bij het UMCG. Meer informatie over de cursus via deze link. Zorgvernieuwers: slimme software spoort slokdarmkanker op Onderzoekers hebben een computeralgoritme ontwikkeld waarmee de vroegste tekenen van slokdarmkanker worden herkend. De software is getest bij patiënten met een Barrett-slokdarm, dat is een slokdarm die is aangetast door terugstromend maagzuur. Zo'n Barrett-slokdarm geeft een groot risico op slokdarmkanker. Het systeem haalt een score van 90 procent bij het herkennen van beginnende kanker. Dat is meer dan wat endoscopisten op het blote oog herkennen. MDL-arts Jacques Bergman verwacht dat hierdoor enorm veel gaat veranderen in zijn vakgebied. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202024 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Impact van chronische allergieën onderschat

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaMensen die altijd maar verkouden zijn, zijn mogelijk niet verkouden, maar hebben een immunologische aandoening. Ook allergieën die voor jeuk. luchtwegproblemen en zwellingen zorgen, kunnen voor de patiënt een belemmering zijn om goed te functioneren. Met immunotherapie en biologicals zijn deze allergieën goed aan te pakken. Maar veel huisartsen en kno-artsen hebben die actuele nieuwe kennis niet in huis. En dat terwijl steeds meer mensen last krijgen van een allergie, onder meer door onze voeding, het gebrek aan beweging en de veranderingen in het klimaat. Onze gast: Hanneke Oude Elberink, allergoloog van het UMCG Zorgvernieuwers: vliegangst aanpakken met 2 benen op de grond Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft last van vliegangst. Die angst is voor sommige mensen zo groot dat ze daarom niet in het vliegtuig stappen. Met een app ZeroPhobia, een virtuele therapeut en een VR-bril wordt geholpen die angst onder controle te krijgen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202024 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Medicijnen die levens redden; wat zijn ze waard?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnlangs liep minister Bruins de farmaceuten op om de kosten inzichtelijk te maken en zei hij dat medicijnen goedkoper moeten worden. Ook apothekers maken steeds vaker dure medicijnen zelf. Vooral bij hele dure medicijnen laait de discussie op over de hoge prijzen, wie het moet betalen en of iedereen er recht op heeft. Onze gasten: CarlaHollak, internist en hoogleraar erfelijke stofwisselingsziektenaan het Amsterdam UMC. En metBart vanZijllLanghout, campus-hoofd van Janssen in Nederland, onderdeel van Johnson & Johnson. Toen een fabrikant van een medicijn tegen een zeldzame stofwisselingsziekte de prijs daarvan verhoogde, besloot Carla Hollak dat medicijnen samen met een apotheker van het UMC te gaan maken. Anders zouden 60 patiënten zonder medicijn te komen zitten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/202026 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Medisch studenten nemen zorgprofessionals werk uit handen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIneens heb ik twee uur per dag over om aan patiënten te besteden, concluderen artsen die gebruik maken van een scribe. De scribe, een concept overgevlogen uit Amerika, neemt allerlei taken op zich die de arts anders zou doen. Agendavoering, informatie opvragen, verslagen uitwerken. Voor alle partijen is het een win-win situatie. De arts houdt meer tijd over voor de patiënt, de patiënt krijgt alle aandacht, en de scribe leert ontzettend veel over het vak. Onze gasten: Internist Jacqueline de Graaf, verbonden aan het Radboud UMC Celine Baranelli, vierdejaars student geneeskunde en scribe Lodewijk Schmidt Jongbloed, consultant en pionier binnen de medische zorg Vooral veel jonge artsen kampen met burn-out gerelateerde klachten. Volgens Jacqueline de Graaf, die ook opleidingsdirecteur is, kunnen aio's door de inzet van scribes zich weer richten op de patiënt en het eigenlijke vak en krijgen ze meer plezier in het werk. (Tekst gaat verder onder de video) Zorgvernieuwers Baby's die veel te vroeg geboren zijn, overleven dankzij medische kennis steeds vaker. Maar vaak hebben deze kinderen hersenschade en alle problemen die dat met zich meebrengt. Daar proberen onderzoekers van het UMC Utrecht verandering in te brengen. Hersenonderzoeker Cora Nijboer en haar collega's krijgen een subsidie van 1.2 miljoen euro om te onderzoeken of stamcellentherapie helpt bij de rijping van hersenen van extreem vroeg geboren kinderen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202025 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Seksualiteit in de zorg: onkunde en onwetendheid

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWat doe je als verpleegkundige als je de kamer van een bejaarde man binnenloopt terwijl hij porno zit te kijken? Hoe ga je om met een verstandelijk gehandicapt tienermeisje die bij haar vriend wil slapen? Zorgverleners voelen zich vaak ongemakkelijk bij dit onderwerp en daarmee handelingsonbekwaam. Onze gasten Daphne Kemner, orthopedagoog en seksuoloog NVVS, verbonden als behandelaar aan Prinsenstichting/Zodiak. Anne Trom, psycholoog en gedragskundige verbonde aan Prinsenstichting/Zodiak. Het negeren van seksuele behoeften of de cliënt verbieden daar actief mee bezig te zijn, is niet de oplossing. Wat wel helpt, is een goede seksuele opvoeding, educatie en erover praten. De opstelling van de verzorgenden is daarbij essentieel. Daarom moet er in de opleiding tot verzorgende veel meer aandacht komen voor seks, zeggen onze gasten. De leukste, meest spraakmakende en memorabele uitzendingen van afgelopen seizoen worden tijdens de zomer herhaald. Dit gesprek van 15 april 2019 was de laatste herhaling.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/19/201921 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Zwarte doos in operatiekamer

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaBij iets meer dan 1 op de 5 mensen maakt het ziekenhuis een fout tijdens of rondom de operatie, blijkt uit onderzoek van de patiëntenfederatie. Onze gasten Anne Sophie van Dalen, promovendus bij het Amsterdam UMC Marlies Schijven, chirurg bij hetzelfde ziekenhuis, hoogleraar simulatie, seriousgaming en applied mobile healthcare. Mia Wessels, een van de oprichters van De Jonge Dokter, organiseerder van het Foutenfestival. De leukste, meest spraakmakende en memorabele uitzendingen van afgelopen seizoen worden tijdens de zomer herhaald. Dit gesprek is een herhaling van de uitzending van 10 december 2018.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/201911 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Eindelijk een alternatieve behandeling voor dwangstoornissen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Inference Based Approach (IBA) kijkt anders naar de dwanggedachten dan de reguliere cognitieve gedragstherapie, die nu wordt toegepast. Uitgangspunt van IBA is dat de realiteitstoetsing van de patiënt is verstoord waardoor hij een bang is voor een bepaalde toestand, zonder dat daar aanleiding voor is. Onze gasten Henny Visser,psychotherapeut, gedragstherapeut en hoofzonderzoeker in de arrIBA-studie. Emma Koenen, onderzoeker en GZ-psycholoog in opleiding. Beiden zijn betrokken bij de ArrIBA-studie, werkzaambij het Marina de Wolfcentrum van GGZ Centraal en verbonden aan het Amsterdam UMC(locatie VUMC) De leukste, meest spraakmakende en memorabele uitzendingen van afgelopen seizoen worden tijdens de zomer herhaald. Dit gesprek is een herhaling van de uitzending van 24 juni 2019.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/5/201921 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Epilepsie: nog veel onduidelijk

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnderzocht wordt hoe deze medicijnen gerichter in de hersenen kunnen komen. Ook de genetische oorzaken van de ziekte zijn onderwerp van studie. Onze gasten Genetica-onderzoeker Bobby Koeleman, verbonden aan het Hersencentrum van het UMC Utrecht. Dominique Haijtema, psycholoog, journalist en, schrijver van het boek: 'Nooit meer een zelfhulpboek'. De leukste, meest spraakmakende en memorabele uitzendingen van afgelopen seizoen worden tijdens de zomer herhaald. Dit gesprek is een herhaling van de uitzending van 11 februari 2019. Haijtema schreef een boek over wat haar is overkomen en hoe dit haar kijk op het leven heeft veranderd. Ze kreeg een hersenbloeding, epilepsie en werd depressief. Geluk is niet altijd maakbaar. Je hebt niet alles in de hand. Ook al eet en leef je gezond, toch kun je ziek worden,See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/29/201920 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Mogelijke doorbraak in behandeling traumatisch hersenletsel

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHeel veel snappen we nog niet. Hersenletsel is zo complex, de beschadigingen in het brein variëren zo sterk dat goed onderzoek verdraaid lastig is, laat staan om daar conclusies aan te verbinden, zegt Aries. Daarom wil hij uitgebreider meten, vanaf het allereerste moment dat een patiënt wordt binnengebracht. Onze gasten Marcel Aries, neuroloog/intensivist op de intensive care in het ziekenhuis in Maastricht en stuwende kracht achter een internationaal onderzoek naar mensen met acuut hersenletsel. Hoogleraar neurochirurgie Wilco Peul. Nu nog krijgen jong en oud vrijwel dezelfde behandeling. Een individuele, optimale behandeling moet de hersendoorbloeding verbeteren. Zodat gekneusde cellen de kans krijgen te herstellen. waardoor de patiënt een betere toekomst heeft. De leukste, meest spraakmakende en memorabele uitzendingen van afgelopen seizoen worden tijdens de zomer herhaald. Dit gesprek is een herhaling van de uitzending van 26 december 2018.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/22/201921 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Briljante mislukkingen in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venturing & oprichter van het instituut voor Briljante Mislukkingen. Jim Reekers, hoogleraar interventieradiologie van het Amsterdam UMC. De leukste, meest spraakmakende en memorabele uitzendingen van afgelopen seizoen worden tijdens de zomer herhaald. Dit gesprek is een herhaling van de uitzending van 3 december 2018. Met de award wil het instituut voor Briljante Mislukkingen dat er meer over mislukkingen wordt gesproken. Opgedane en gedeelde ervaringen, zijn vaak een bron van inspiratie en leveren nieuwe inzichten en ideeën op. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/15/201921 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Aandoeningen in de onderbroek goed te verhelpen, maar nog vaak taboe

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOp deze afdeling moet de patiënt letterlijk met de billen bloot. En dat is vaak reden voor ongemak en schaamte. Het is aan de artsen op de afdeling om de patiënten vertrouwen te geven en aandoeningen als aambeien, anale wratten, fistels en incontinentie te behandelen. Onze gasten: Robert Smeenk, proctologisch chirurg verbonden aan het Albert Schweitzer ziekenhuis Anne Liem, zorgmanager bij Proktovar, polikliniek voor proctologie en flebologie. Aandoeningen in het gebied van de anus zijn vaak goed te behandelen. Een ingreep duurt niet lang en brengt veel verlichting. Artsen en zorgverleners op deze poli zien desondanks dat patiënten vaak te lang wachten voor ze met hun problemen naar een arts gaan. Pioniers in de zorg: VR-reality bestrijdt chronische pijn Virtual Reality om pijnklachten bij chronische pijnpatiënten te verminderen. Door middel van een spel leren patiënten manieren om de pijn te hanteren. Met elke dag 30 minuten spelen, worden goede resultaten behaald bij behandeling van angst en stress, bij pijnvermindering in brandwondencentra en van mensen die in een revalidatietraject zitten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/8/201923 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Culturele verschillen in de zorg: Pijnlijke misverstanden en komische situaties

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaGasten: Kinderarts Charlie Obihara, verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en medeauteur van het boek 'Interculturele communicatie in de zorg.' Ingrid Peters, onderzoeker Erasmus MC, afdeling Verloskunde & Gyneacologie en coördinerend stafadviseur van een regionaal centrum voor prenatale screening. Chinezen spreken een arts niet tegen, moslims mogen geen sederende middelen en een stevige Nederlandse handdruk wordt in veel culturen niet gewaardeerd. Als je dit als arts niet weet, kan dit voor grappige, maar vooral ook vaak lastige situaties zorgen. Want hoe vertel je ouders dat hun kind is uitbehandeld, als zij geloven dat 'alleen God bepaalt over leven en dood'? Pioniers in de zorg Goed nieuws voor mensen met artrose in de duim. Door een combinatie van handtherapie en spalken, blijkt pijn af te nemen en gaat de hand beter functioneren. Tot nu toe werd bij duimartrose één van beide niet-operatieve behandelingen toegepast. De combinatie geeft betere resultaten, ontdekte promovendus Jonathan Tsehaie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/201924 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Nieuwe aanpak van dwangstoornis

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Inference Based Approach (IBA) kijkt op een heel andere manier naar de dwanggedachten dan de reguliere cognitieve gedragstherapie, die nu wordt toegepast. Uitgangspunt van IBA is dat de realiteitstoetsing van de patiënt is verstoord waardoor hij een bepaalde toestand vreest, zonder dat daar aanleiding toe is. Onze gasten: Emma Koenen, onderzoeker en GZ-psycholoog in opleiding. Henny Visser, psychotherapeut, gedragstherapeut en hoofzonderzoeker in de arrIBA-studie. Beiden zijn betrokken bij de ArrIBA-studie, werkzaam bij het Marina de Wolfcentrum van GGZ Centraal en verbonden aan het Amsterdam UMC (locatie VUMC) De focus van de cognitief gedragstherapeutische aanpak ligt op het terugdringen van de dwanghandelingen door de patiënt in actie te laten komen en de confrontatie met zijn angsten aan te gaan. Voor veel mensen met OCS is die confrontatie te heftig, daarom haken ze af. In de IBA-behandeling leert de patiënt vertrouwen op zijn zintuigen en waarneming, die hem in andere niet-obsessieve situaties helpen, waardoor hij zelf kan vaststellen dat het niet nodig is een dwanghandeling uit te voeren. Voor de nieuwe behandelmethode worden nog deelnemers gezocht. Pioniers in de zorg: Patiënten stimuleren hun bed uit te komen en zelf actie te ondernemen, in plaats van in bed wachten tot de verpleegkundige komt. Steeds meer ziekenhuizen, waaronder het Radboud UMC, initiëren activeringsprogramma's. Dat vraagt een andere houding van verpleegkundigen en een goede voorbereiding van patiënten. Ook moet het ziekenhuis beter ingericht worden op rondlopende patiënten en goede alternatieven bieden voor een verblijf in bed. De gezondheidsvoordelen zijn groot. Patiënten blijven beter in conditie en herstellen sneller.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/201924 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stomazorg: succesvolle aanpak maakt thuiszorg onnodig

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen operatie waarbij een stoma wordt aangelegd, kan ingrijpend zijn voor de patiënt. De kunstmatige uitgang voor ontlasting en urine, heeft speciale zorg en middelen nodig. Door patiënten vooraf en direct na de operatie al te begeleiden in het zelf verzorgen van de stoma en te oefenen met stomamateriaal, kan hij eerder naar huis en zijn er minder complicaties. Onze gasten: Johanne Bloemen, chirug in het Catharina Ziekenhuis. Liesbeth van Erp, verpleegkundige stomazorg en mammacare in het Catharina Ziekenhuis. Pioniers in de zorg Patiënten met een botbreuk moeten nu, nadat ze gips hebben gekregen, standaard terugkomen voor controle. Maar volgens artsen van het OLVG is dat niet in alle gevallen nodig. Bepaalde botbreuken genezen vrijwel altijd goed, zoals breuken van de vinger, teen, enkel of onderarm. Voor mensen met zo'n breuk is nu iets bedacht, waardoor ze niet meer terug hoeven voor controle, als de botbreuk is geheeld. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/201922 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Lachgas: Wat valt er nog te lachen?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaSteeds meer artsen melden gevallen van neurologische schade, verlammingsverschijnselen en brandwonden door gebruik van de partydrug. De overheid overweegt daarom de verkoop aan banden te leggen. En ook op steeds meer festivals en evenementen wordt het gebruik van de ballonnetjes verboden. Onze gasten: Jacco van Iwaarden, verslavingsarts bij christelijke ggz-instelling De Hoop Ton Nabben, drugsonderzoeker van de hogeschool van Amsterdam en criminoloog De meningen over hóe schadelijk en verslavend lachgas is en zijn verdeeld. Feit is dat het gebruik ervan onder jongeren een enorme vlucht heeft genomen. Zorgwekkend, noemen deskundigen de ontwikkeling, maar ook de onwetendheid die er is over de risico's. Pioniers in de zorg Een nieuwe behandeling voor acute leukemie bij kinderen, is een stapje dichterbij door een ontdekking van twee Vlaamse onderzoekers. Nu nog krijgen kinderen die bloedkanker hebben chemotherapie met alle vervelende bijwerkingen op de lange en korte termijn. Bij onderzoeken op muizen is nu een therapie ontwikkeld die een bepaald eiwit dat kanker activeert afremt. En de therapie heeft daarbij weinig bijwerkingen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/201925 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Revalidatieprogramma Energiek: Energie op juiste manier verdelen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet Radboud UMC heeft daarom een speciaal programma ontwikkeld dat mensen leert realistische doelen te stellen, de energie op de juiste manier te verdelen en de resultaten vast te houden. Onze gasten: Nanette Nab, ergotherapeut en vanaf het eerste uur betrokken bij het programma Energiek. En Edith Cup, projectleider van het onderzoek naar Energiek. Alleen met een aangepaste, uitgebalanceerde training kunnen patiënten verbetering boeken. Daarom werken verschillende disciplines intensief samen met de patiënt om een goed, haalbaar traject vast te stellen. Ergotherapeut, psycholoog, voedingsdeskundige en fysiotherapeut kijken samen naar de doelen en mogelijkheden tot verbetering. Het programma Energiek bestaat nu 10 jaar en behaalt goede resultaten met deelnemers. Volgens ergotherapeut en onderzoeker Edith Cup komt dat, omdat het zo op de persoon is gericht. Er wordt gekeken naar de beschikbare energie en de unieke behoeften en mogelijkheden van elke persoon. Pioniers in de zorg Er is een nieuwe app ontwikkeld waarmee huisartsen de medicatie voor patiënten met een hoge bloeddruk, hypertensie, snéller kunnen bepalen. Die app heet EmmaHBPM en is handig omdat de patiënt thuis z'n bloeddruk meet en dus niet naar de praktijk hoeft te komen. De arts kan vervolgens met de resultaten van de meting bepalen of de medicatie moet worden aangepast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/201923 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jong sterven: speciale zorg voor jongvolwassenen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Jacqueline Bouts, verpleegkundige en initiatiefnemer van Xenia Hospice, een hospice voor jongvolwassenen. Winette van der Graaf, oncoloog verbonden aan het Nederlands Kankerinstituut, gespecialiseerd in kanker bij jongvolwassenen. Presentatie: Nina van den Dungen Jongvolwassen lopen tegen leeftijdsgebonden problemen aan op het gebied van relaties, vruchtbaarheid, opleiding en werk. Ook spelen financiële problemen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek of verzekering. Vaak staan ze vol in het leven. Dan willen ze niet in een hospice terechtkomen waar vooral hoogbejaarden worden verpleegd. Speciaal voor deze jongere patiënten is Xenia Hospice opgericht. Pioniers in de zorg: Daglichtkamer voor huidkankerbehandeling Als eerste in Nederland heeft de afdeling Dermatologie van het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) een daglichtkamer. Dat is een speciaal ingerichte kamer waar patiënten daglichttherapie kunnen ondergaan voor voorstadia van huidkanker. De behandeling is pijnloos en bovendien zijn de patiënten voor hun behandeling niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/26/201924 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Zicht op ogen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaSinds kort is gentherapie ook in Europa beschikbaar. Mensen met een erfelijke netvliesaandoening, veroorzaakt door een specifieke genmutatie, konden tot voor niet worden behandeld. Bij de behandeling wordt een werkend gen via een injectie in het oog ingebracht. Dat vervangt het niet-werkende gen. Een groot deel van de behandelde patiënten merkt dat het zicht daardoor is verbeterd. Onze gasten: Bart Leroy, professor oogheelkunde aan het UZ in Gent. Peter Bertens, senior beleidsadviseur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Presentatie: Nina van den Dungen Pioniers in de zorg Een nieuwe techniek maakt het eenvoudiger een dotterbehandeling toe te passen bij een vernauwde kransslagader. Bij een dotterbehandeling is het moeilijk om een stent te plaatsen als de kransslagader ernstig verkalt is. De arts moet met een boortje de kalkafzetting verwijderen. Dat is belastend voor de patiënt en geeft meer risico's op complicaties. Met de nieuwe techniek wordt de vernauwing opgeheven door met geluidsgolven de kalk op de aderwand te vergruizen. Daarna kan de stent alsnog worden geplaatst.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/201924 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Haperende hersens

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Ineke van der Ham, onderzoeker en hoofddocent neuropsychologie verbonden aanUniversiteit Leiden Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum (van het VU Medisch Centrum Amsterdam) Hoewel er voortdurend en intensief onderzoek wordt gedaan naar een behandeling tegen dementie, is een remedie nog niet gevonden. Een belangrijk deel van het onderzoek is dataverzameling van zoveel mogelijk mensen, zodat die over een lange termijn vergeleken kunnen worden en zo belangrijke informatie verschaffen. Via www.hersenonderzoek.nl kunnen mensen meer informatie krijgen en zich aanmelden. Pioniers in de zorg Een nieuwe methode om flaporen te corrigeren. De operatie is minder lang en ingrijpend en bovendien is het resultaat gelijk zichtbaar. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/201925 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Muggen en infectieziekten

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTe gast: - Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek 'Mug: de fascinerende wereld achter volksvijand nummer 1'; - Martin Grobusch, hoogleraar Tropische Geneeskunde bij het Amsterdam UMC. Pioniers in de Zorg Dit keer over de organ-on-a-chip, een nieuwe technologie die proefdiervrije innovatie een handje op weg kan helpen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/201922 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Borstimplantaten

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTe gast: Pauline Spronk, arts-onderzoeker, chirurg in opleiding bij het Leids Universitair Medisch Centrum Marc Mureau, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (de NVPC) See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/201925 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

'Angststoornis te vaak nog taboe'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Neeltje Batelaan, psychiater verbonden aan GGZ inGeest en de afdeling Psychiatrie, Amsterdam Public Health onderzoekstinstituut, VU-MC Amsterdam. Tom van Balkom, hoogleraar psychiatrie, psychiater VU-MC Amsterdam en werkzaam op de angstpolikliniek van GGZ Buitenamstel. De impact van angststoornissen op de samenleving is groot, zegt hlr. Van Balkom. Het komt veel voor, het is beperkend vanwege vermijdingsgedrag en voor heel veel mensen is het chronisch. Op korte termijn werkt cognitieve therapie goed, meestal in combinatie met antidepressiva. Maar de uitdaging is om te voorkomen dat klachten, ook op lange termijn, weer terugkomen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/201921 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Seksualiteit in de zorg: Een blinde vlek?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaNegeren van seksuele behoeften of het zelfs verbieden, is niet de oplossing zeggen onze gasten. Wat wel helpt? Goede seksuele opvoeding en het gesprek aangaan. De opstelling van verzorgenden is daarbij essentieel. Daarom zou het goed zijn als toekomstige zorgverleners al tijdens hun opleiding aandacht besteden aan seksualiteit. Onze gasten Daphne Kemner, orthopedagoog en seksuoloog NVVS, verbonden als behandelaar aan Prinsenstichting/Zodiak Anne Tromp, psycholoog en gedragskundige, verbonden aan Prinsenstichting/Zodiak. Pioniers in de zorg Een succesvol onderzoek om valincidenten bij ouderen te voorkomen. Thuis Onbezorgd Mobiel bracht beweging, voorlichting over voeding en sociale steun bij elkaar. Door op deze manier ouderen valpreventie te geven, halveerde het aantal valincidenten. De deelnemende zorginstellingen, waaronder Vitaal Vechtdal, zijn zo enthousiast dat ze het project een vervolg willen geven.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/201924 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

'Zet meer vaart achter de PrEP-zorg'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Sebastiaan Verboeket, arts en onderzoeker, PrEPNU. Ashis Brahma, infectiearts, PrEPDirect. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar dat mensen die een groot risico lopen, preventief hiv-remmers moeten krijgen. Minister Bruins besloot vorig jaar zomer dat acht GGD's de PrEP-zorg zouden dan. Dit zou in 2019 beginnen, maar inmiddels is het nog niet van start gegaan. PrEP is wel op recept verkrijgbaar, maar de zorg is nog niet goed geregeld. Dat kan leiden tot incorrect gebruik van de preventiepillen en de daarbij behorende risico's. Pioniers in de zorg Een intelligent mes die tijdens operaties wordt ingezet om gezond weefsel te onderscheiden van tumorweefsel. In Maastricht wordt die zogenoemde iKnife getest. De techniek moet er voor zorgen dat de chirurg sneller en efficiënter kan opereren en er geen kankercellen achterblijven.. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/201925 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Autisme bij vrouwen moeillijker herkenbaar

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVrouwen met autisme kopiëren sociaal gedrag van hun omgeving en maskeren daarmee hun autisme. Inmiddels kost het ze zo veel moeite om zich wenselijk te gedragen, dingen te snappen enzovoorts, dat veel vrouwenangststoornissen ontwikkelen en depressief worden. Onze gasten Fabiënne Naber, neurologisch gedragsdeskundige gespecialiseerd in hechting en ouder-kind interactie. Colette de Bruin, gedragsdeskundige autisme en bedenker van de methodiek Geef me de 5. Pioniers in de zorg Door contrastvloeistof in te spuiten vóór een mammografie, zijn tumoren in de borst makkelijker op te sporen of uit te sluiten. Maastricht UMC is voorloper op het gebied in het opsporen van borstkanker en ontwikkelde een methode die nu in zo'n tien ziekenhuizen in Nederland wordt toegepast, waaronder het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/1/201923 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Beste zorgroute voor gescheurde kruisband

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen gescheurde kruisband wordt ook wel 'de hartaanval van de knie' genoemd, zoveel impact heeft het. Een op de 3000 mensen krijgt er mee te maken, zo ook Jeroen van de Camp. Sindsdien werkt hij aan de site FC Kruisband, om iedere patiënt informatie te geven over de beste zorg. Het revalidatieproces duurt lang. Vooral voor sporters is het niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar om zo lang uit de running te zijn. Want het team gaat gewoon door. Volgens orthopedisch chirurg Jacco Zijl moet er meer aandacht komen voor die mentale kant. Bekijk de uitzending Onze gasten Jeroen van de Camp, initiatiefnemer van de site FC Kruisband. Jacco Zijl, orthopedisch chirurg, betrokken bij de zorg voor sporters met sportletsel. Pioniers in de zorg Onderzoekers van het LUMC in Leiden en de TU Delft werken aan een manier om een op hol geslagen hart weer onder controle te krijgen. Door een geïmplanteerd LED-lampje te laten schijnen op genetisch gemanipuleerde eiwitten die op het hart zijn aangebracht, wekt het hart zelf een stroompje op. Zo kan het hart uit eigen kracht de ritmestoornis stoppen. De methode wordt nu nog getest, de komende jaren moet blijken of het op mensen kan worden toegepast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/201924 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vasten om af te vallen, maar is het ook gezond?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Remco Verkaik, medisch bioloog en grondlegger van het sportvasten. Emely de Vet, hoogleraar Consumptie en gezonde leefstijl aan de Wageningen University. Hoogleraar de Vet ziet niet veel heil in vasten, omdat in de praktijk blijkt dat mensen snel terugvallen in oude eet- en gedragspatronen. In plaats van steeds diëet-hypes te volgen, zijn mensen meer gebaat bij kleine aanpassingen in hun patronen, zegt ze. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/18/201924 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Effectief slapen: uitrusten en tegelijk leren

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Kasper Jansen, sportarts en powernapspecialist. Lucia Talamini, onderzoekster verbonden aan UVA. Lucia Talamini toonde door onderzoek aan dat mensen 's nachts tijdens hun slaap kunnen leren. We reactiveren als het ware bepaalde herinneringen in het brein van de slapers, die de volgende dag dan daadwerkelijk beter onthouden zijn. En als je slecht slaapt of overdag even niet meer zo helder bent, kan een powernap helpen, zegt sportarts Kasper Janssen. Binnenkort is er een congres over dit onderwerp. Pioniers in de zorg - breuk scheepsbotje Van de kleine botjes in het polsgewricht breekt het scheepsbotje, de scapoid, het vaakst. Probleem hiermee is dat de breuk heel lastig te zien is. Als zo'n breuk wordt vermoed, krijgt iemand sowieso gips. Maar achteraf blijkt dat dat bij zo'n tachtig procent van de mensen onterecht was. Orthopeed in opleiding Wouter Mallee keek of dat efficiënter kon. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/201923 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Mantelzorgers lopen vast in regels en zorgen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport , ze was ook minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen. En is nu hoogleraar wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg aan de Universiteit van Leiden en het LUMC. Lodewijk Schmit Jongbloed, arts en bedrijfskundige én schrijver van het boek Reisgids Mantelzorg. Als staatssecretaris was Jet Bussemaker verantwoordelijk voor de ouderenzorg. Nu onderzoekt ze als hoogleraar de relatie tussen zorg en politiek. Maar ook in haar persoonlijke leven houdt het thema haar bezig, omdat ze mantelzorger is voor haar 89-jarige vader. Bussemaker wil dat het werk voor mantelzorgers wordt verlicht, daarom moeten gemeenten extra ondersteuning gaan geven. Pioniers in de zorg Een app om je gehoor te testen: op World Hearing Day (zondag 3 maart) lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de hearWHO-app. Deze gehoortest-app is mede ontwikkeld door audioloog Cas Smits van Amsterdam UMC, locatie VUMC. Wilt u uw gehoor ook testen, dat kan via de gratis hearWHO-app of via de site hoortest.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/201924 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Medicijnen moeten meer op kinderen worden getest

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Mira Staphorst, onderzoeker in het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC, locatie AMC en een van de initiatiefnemer van de website kindenonderzoek.nl En Saskia de Wildt, hoogleraar klinische farmacologie en kinderintensivist bij het Radboudumc. Mei vorig jaar stelde een Europees samenwerkingsverband van Universiteiten en Farmaceutische bedrijven een budget van 140 miljoen beschikbaar voor het opzetten van een netwerk voor medicijnonderzoek bij kinderen. Saskia de Wildt coördineert de Nederlandse bijdrage. Pioniers in de zorg Mensen met chronische nek- en schouderklachten hebben door hun pijn vaak angst om hun nek en schouders te bewegen. Deze angst staat hun behandeling en herstel in de weg en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat zij hun dagelijkse leven weer volledig kunnen oppakken. Om mensen toch te verleiden om te bewegen, start revalidatiecentrum Tolbrug Specialistische Revalidatie half februari met een pilot met Corpus VR. Deze VR-bril leidt de patiënt op een speelse manier af en laat ze oefeningen doen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/25/201923 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

'Commerciële DNA-test kan vertekend beeld gezondheid geven'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen beetje slijm uit je wang halen, dat opsturen en vervolgens een voorspelling krijgen over je gezondheid. Klinkt mooi toch? Maar wat als je hoort dat je een grote kans hebt om bijvoorbeeld alzheimer te krijgen. Volgt er dan goede begeleiding en klopt de uitslag eigenlijk wel? Onze gasten Fleur Vansenne klinisch geneticus aan het UMCG Rachèl van Hellemondt, gezondheidsjurist. Beiden verbonden aan de Werkgroep Ethiek en Recht van de Vereniging voor Klinische Genetici Nederland. Pioniers in de zorg Er moet een plan B komen voor de behandeling van patiënten met alvleesklierkanker die ouder zijn dan 70 en niet fit genoeg voor de zware operatie en/of chemotherapie. Dat concludeert Lydia van der Geest in haar proefschrift. Ze evalueerde de behandeling van mensen met alvleesklierkanker en zag dat er voor mensen boven de 70 die niet fit genoeg zijn voor een operatie maar weinig te kiezen valt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/201922 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Betere medicinale behandeling epilepsie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Dominique Haijtema, schrijver van het boek: nooit meer een zelfhulpboek. Bobby Koeleman, genetica-onderzoeker verbonden aan het Hersencentrum van het UMC Utrecht. Bobby Koeleman is onlangs gestart met een onderzoek naar de mogelijkheid om medicijnen tegen epilepsie gerichter toe te passen. Helaas lukt het niet altijd om epileptische aanvallen te onderdrukken met medicijnen, vertelt genetica-onderzoeker Bobby Koeleman, verbonden aan het Hersencentrum van het UMC Utrecht. Daarnaast zijn goedwerkende medicijnen niet altijd geschikt omdat ze ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Ik doe daarom onderzoek naar het verbeteren van de medicinale behandeling van epilepsie. Het Epilepsiefonds steunt deze studie met een bedrag van ruim 200.000 euro. Pioniers in de zorg De belangrijkste doodsoorzaak van patiënten op de Intensive Care is sepsis (bloedvergiftiging). Patiënten op de ic hebben vaak een afweersysteem wat of veel te hard werk of niet hard genoeg. Dorien Kiers van het Radboud UMC onderzocht de invloed van het verlagen van het zuurstofgehalte op het afweersysteem.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/201923 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Nieuwe site moet patiënten meer keuzevrijheid geven

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaZorgvrij.nl is een onafhankelijk platform dat een actueel overzicht biedt van de wachttijden voor een bepaalde behandeling of specialisme in de Nederlandse ziekenhuizen en klinieken. Onze gasten Margriet Feenema, cardioloog bij het Medisch Centrum Leeuwarden. Leontien Ter Horst, anesthesioloog bij het Catharina ziekenhuis te Eindhoven. Pioniers in de zorg Lichttherapie en strakke slaapschemas verminderen depressieve klachten en slaapproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Dit concludeert psychiater Sonja Rutten in haar promotieonderzoek. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/201923 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hoe zorgen we ervoor dat ouderen minder medicijnen slikken?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe problemen die polyfarmacie kan opleveren zijn al langere tijd bekend. Hierover verschijnt het ene na het andere proefschrift, rapport of artikel. Dit was ook de reden om in 2012 een richtlijn op te stellen. Die richtlijn is nu toe aan vernieuwing. Onze gasten Rob van Marum, bijzonder hoogleraar farmacotherapie bij ouderen in het VUmc in Amsterdam en klinisch geriater in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. En universitair docent bij het LUMC. Pioniers in de zorg Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben last van chronische rugpijn, terwijl daar nog altijd geen adequate behandeling of medicatie voor is. Anna Tellegen deed promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht naar een nieuwe behandeling. Die nieuwe behandeling blijkt veelbelovend: een injectie met biomaterialen die geleidelijk medicatie afgeven bleek veilig en remt het ontstekingsproces. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/201923 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kankerbehandelingen op maat met The Organoid Factory

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaThe Organoid Factory Experts van het MUMC+ onderzoeken of kankermedicijnen beter op weefsels in plaats van op patiënten zelf getest kunnen worden. Hiervoor maken ze kweekjes van gezonde en kwaadaardige cellen opgebouwd tot micro-orgaantjes. Die kunnen dan per patiënt individueel aangeven welk medicijn het best zal aanslaan. Het is de bedoeling dat steeds meer patiënten en medicijnen bij het onderzoek betrokken worden. Onze gasten Peter Peters, hoogleraar nanobiologie aan de Maastricht University Ronald van Dam, chirurg-oncoloog in het Maastricht UMC+ Pioniers in de zorg Deze week wordt de e-healthweek georganiseerd. Met e-health, digitale ondersteuning in de zorg, krijgen mensen makkelijker toegang tot zorg en meer inzicht in hun gezondheid. Bijvoorbeeld met de app Stopcoach. De app is ontwikkeld door het Trimbos-Instituut, het Leids Universitair Medisch Centrum en het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/21/201923 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Foetale bewaking moet en kan beter

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaMisschien wel als het gaat om foetale monitoring voor en tijdens de bevalling. Na meer dan 10 jaar onderzoek en ontwikkeling, heeft Nemo Healthcare het Nemo Fetal Monitoring System (NFMS) gepresenteerd. Het gaat om een innovatieve pleister die op de buik van de zwangere vrouw wordt geplakt en waarmee de hartslag van het ongeboren kind én die van de moeder kan worden opgevangen. De pleister meet ook de 'weeën activiteit. Onze Gasten Eva Pajkrt, hoogleraar verloskunde bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. En Ayesha Heinis, Klinisch Verloskundige en implementatie specialist bij NEMO Healthcare. Pioniers in de zorg Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar de invloed van voeding op prostaatkanker. De partners in dit project hebben gezamenlijk een voedingspatroon bij prostaatkanker vastgesteld dat de gezondheid van prostaatkankerpatiënten ondersteunt. Prostaatkankerpatiënten zelf hebben hier een grote stem in gehad, op basis van eigen ervaringen. Specifieke kwaliteitsproducten uit de tuinbouw spelen hier een belangrijke rol in. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt in Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/14/201923 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

De gevaren van alcohol

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaAlcohol drinken is slecht voor je gezondheid, zelfs één glas per dag kan al schadelijk zijn. Steeds meer mensen doen in januari mee met de actie IkPas, waarin ze een maand lang geen alcohol proberen te drinken, maar veel trekken na die maand dan toch weer een fles open. Onze gasten Rob Bovens, coördinator Academische Werkplaats Verslaving Tranzo van de universiteit van Tilburg en doet onderzoek naar de effecten van de jaarlijkse IkPas-campagne. En Jacqueline van Lieshout, detoxcoach en schrijver van het boek Ontwijnen en heeft zelf al 2,5 jaar geen alcohol gedronken. Pioniers in de zorg Een van de meest voorkomende bijwerkingen van kanker is ernstige vermoeidheid, met de (gratis!) app Untire kun je eraan werken om meer energie te krijgen en je positiever te voelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/7/201923 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Inrichting van de leefomgeving kan veel gezonder

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet nieuwe jaar begint, tijd voor goede voornemens. Je kunt zelf wel bepalen dat je gezonder wilt leven, maar dan zou het fijn zijn dat je leefomgeving ook stimuleert dat je gezond leeft. Onze gasten Sandra van Assen is één van de initiatiefnemers van het Healthy Living Lab (HLL). Als stedenbouwkundige maakt ze al jaren tijd vrij om met ontwerpers en wetenschappers te sparren over hoe de inrichting van de leefomgeving samenhangt met gezondheid. Peter Michiel Schaap organiseerde in 2016 de conferentie Building the Future of Health en daarvan is het HLL een spin-off. De centrale vraag op die conferentie was: Kan de gebouwde omgeving ons helpen langer gezond te blijven? Pioniers in de zorg Met behulp van een innovatieve VR-handschoen kunnen aandoeningen aan hand- en polsgewrichten in de toekomst veel nauwkeuriger dan nu worden gemeten. Vanaf januari wordt de handschoen in het Diakonessenhuis getest en wordt samen met het Eindhovense techbedrijf Manus-VR de benodigde software ontwikkeld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/31/201823 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Behandeling traumatisch hersenletsel moet beter

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Marcel Aries is de stuwende kracht achter een internationaal onderzoek dat voor het eerst in een kwart eeuw een doorbraak kan betekenen voor mensen met acuut hersenletsel en ook hoogleraar neurochirurgie Wilco Peul werkt aan een groot onderzoek daarnaar. Het hart, de nieren, de longen. De medische wereld kan de functies van veel organen overnemen. Bij de hersenen ligt dat anders. Voor veel mensen, ook voor specialisten herbergt het brein nog vele mysteries. Pioniers in de zorg Jeugdhulporganisatie Spirit werkt samen met Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam en de Technische Universiteit van Madrid aan de ontwikkeling van een app die jongeren met psychische problemen te ondersteunen. Volgens kwartiermaker Levi van Dam sluit de psychische hulpverlening zoals die er nu is, niet voldoende aan bij de belevingswereld van jongeren en daar moet de app, genaamd G-Moji, bij gaan helpen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/24/201823 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Alliantie moet hart- en vaatziekten voorkomen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe DCVA wil ervoor zorgen dat in 2030 het aantal chronisch zieken en doden als gevolg van hart- en vaatziekten met een kwart is verlaagd. Daarvoor heeft de in september opgerichte alliantie minimaal 1 miljard euro nodig. En om dat geld te mobiliseren moet er meer worden samengewerkt met de industrie. Onze gasten Carmen van Vilsteren, Directeur Strategic Area Health bij de Technische Universiteit Eindhoven. En een van de founding mothers van e/MTIC het Eindhoven Medtech Innovation Centre. John Kastelein, hoogleraar genetische aspecten van vasculaire aandoeningen, Amsterdam UMC Pioniers in de zorg De lichaamstaal van mensen is uitsluitend te begrijpen als je gebaren, houding, ogen en beweging van iemand visueel herkent. Dat geldt voor mens én computer. Geautomatiseerde visuele monitoring die kan identificeren wat mensen in videobeelden aan het doen zijn, bestond nog niet. In zijn oratie over video-intelligentie gaf Cees Snoek, hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems aan de UvA, op vrijdag 14 december een preview van software die lichaamstaal kan herkennen in bewegend beeld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/17/201823 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Fouten in de operatiekamer voorkomen door betere communicatie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Anne Sophie van Dalen, promovendus bij het Amsterdam UMC locatie AMC. Marlies Schijven, chirurg bij datzelfde ziekenhuis en hoogleraar simulatie, serious gaming en applied mobile healthcare. Samen deden zij onderzoek naar het gebruik van een black box in de operatiekamer. Tijdens operaties worden hiermee alle gegevens over de patiënt en de operatiekamer bijgehouden en geanalyseerd. Achteraf kan het operatieteam een gestructureerde team nabespreking houden. Ook te gast is Mia Wessels, een van de oprichters van De Jonge Dokter. Onlangs organiseerde deze organisatie het Foutenfestival. Er wordt nu nog nauwelijks gepraat over fouten, angst of onzekerheid, want dat zou een zwaktebod zijn. Met het Foutenfestival probeert De Jonge Dokter te zorgen voor een cultuuromslag. Pioniers in de zorg Mensen verliezen spiermassa wanneer ze ouder worden. En bij een ziekenhuisopname kan dit nog sneller gaan. Zeker als ze door bijvoorbeeld de stress van de operatie minder eten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Imre Kouw dat ze deed aan het Maastricht UMC+. Om dit te voorkomen zouden ze voor en na de operatie meer moeten bewegen en bijvoorbeeld een eiwitrijk drankje moeten drinken voor het slapen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/10/201824 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Briljante mislukkingen in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen stoel waarmee een gehandicapte zelf kan douchen, maar het afdrogen, daar is nog niks voor bedacht of een ambitieus nieuw ggz-traject dat vastloopt. Dit zijn voorbeelden van innovaties in de zorg die onsuccesvol bleken, maar waar juist veel kan wordt geleerd. Toch wordt er weinig over dit soort mislukkingen gesproken. Het instituut voor Briljante Mislukkingen vindt dit zonde en reikt daarom elk jaar een award uit voor beste mislukking in de zorg. Beter innovatieklimaat Met deze award hoopt het instituut bij te dragen aan het creëren van een beter innovatieklimaat in de zorg. Door opvallende cases in de spotlight te zetten willen we mensen inspireren en uitdagen om uit te komen voor mislukkingen, maar vooral ook om iets met deze ervaring te doen. Onze gasten Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venturing & oprichter van het instituut voor Briljante Mislukkingen. Jim Reekers, hoogleraar interventieradiologie van het Amsterdam UMC. Pioniers in de zorg Variëren in temperatuur is goed voor de energiestofwisseling. Dus het zou goed zijn voor je als de temperatuur op kantoor een beetje schommelt, maar dan hebben we het misschien al snel te koud. Niet als je een beetje speelt met het licht, dat ontdekte Marije te Kulve in haar promotieonderzoek bij de Universiteit van Maastricht. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/3/201823 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

'Muziek verdient een toekomst in het ziekenhuis'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaMarianne van der Heijden, onderzoekster op de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC, onderzocht bij verschillende groepen kinderen in ziekenhuizen wat voor effect het luisteren naar muziek heeft. Zo kan het zijn dat kinderen die een operatie ondergaan minder pijn en angst ervaren als zij naar muziek luisteren dan kinderen die niet naar muziek luisteren. Onze gasten Marianne van der Heijden, medisch antropoloog en onderzoeker op de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC. En Monique van Dijk, hoogleraar verplegingswetenschap aan het Erasmus MC. Pioniers in de zorg Innovatiefonds FundiQare investeert in het jonge Delftse bedrijf Momo Medical. Dat bedrijf heeft een technologische oplossing ontwikkeld om doorligwonden bij kwetsbare ouderen en chronisch zieken te voorkomen. Dankzij slimme sensoren wordt het liggedrag van een patiënt in kaart gebracht en en ziet een hulpverlener op een duidelijke manier wanneer een patiënt een andere houding aan zou moeten nemen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/26/201822 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Moeten ouders verplicht hun kind laten vaccineren?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft voor dat 95% van de peuters in een regio gevaccineerd moeten worden om een groepsimmuniteit te garanderen tegen het zeer besmettelijke mazelen, maar vorig jaar was dit nog maar 90,2 procent van de 2-jarigen en dit dreigt volgend jaar zelfs onder de 90% te zakken. Er zijn steeds meer ouders die twijfelen om hun kind te vaccineren omdat ze de vaccins niet vertrouwen en enge verhalen horen over mogelijke bijwerkingen. Onze gasten Roland Pierik, universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de UVA en werkt aan een boek over vaccineren. Ik ben helemaal voor vrijwillige vaccinatie, maar als daarmee de groepsbescherming niet meer gegarandeerd kan worden, dan denk ik toch dat je een verplichting moet overwegen. Het gaat namelijk niet alleen over de ouders die niet willen vaccineren, het gaat ook over de gemoedsrust van ouders die wel vaccineren. Je kunt als overheid niet zon uitbraak laten gebeuren onder het motto vrijheid blijheid. Nu is zon verplichting wellicht overdreven, maar als er echt weer ziektes gaan uitbreken zou dat wel gepast zijn. (bron) Karoly Illy, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde. Het gevaar van kinderziektes zoals de mazelen niet onderschat worden. Het is helemaal niet onschuldig, meent Illy. "Kinderen gaan dood aan kanker, maar als de vaccinatiegraad teveel daalt gaan kinderen ook dood aan de mazelen of kinkhoest. We zijn niet voor niets ooit begonnen met vaccins. Daar moeten we niet lichtzinnig over denken." (bron) Pioniers in de zorg Mogelijk goed nieuws van mensen met angst voor naalden. In de toekomst zou een pleister in sommige gevallen een naald moeten kunnen vervangen. Het gaat hier om een promotie-onderzoek van Guangsheng Du, onderzoeker van het Leiden Academic Centre for Drug Research. Hij wil een methode ontwikkelen die veel patiënt-vriendelijker is. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/19/201821 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

In de toekomst een gezonde lunch op elke school

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Monique Vingerhoeds, onderzoeker bij de WUR (Wageningen University & Research) en Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid van de VU in Amsterdam. Samen doen zij onderzoek op drie scholen in Nederland met gezonde lunches. Want gezond eten op school kan tot een gezondere levensstijl leiden bij kinderen. Pioniers in de zorg Onderzoekers van het UMCG en RUG zijn op zoek naar deelnemers voor hun project: 'Leren om langer cognitief gezond te blijven'. De onderzoekers willen weten wat het effect van leren kan zijn op de mentale gezondheid van 65-plussers. Hiervoor zoeken ze in totaal 200 mensen die tussen de 65 en 80 jaar oud zijn, die in de laatste 5 jaar geheugenklachten hebben ontwikkeld, maar die mogen nog niet bevestigd zijn door een specialist. De deelnemers zullen dan verschillende cursussen (bijvoorbeeld op het gebied van taal en kunst) aangeboden krijgen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/5/201823 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hersenschuddingen in het voetbal

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze Gasten Marsh Königs, neurowetenschapper werkzaam binnen de Neuroscience Group van het Emmakinderziekenhuis van Amsterdam UMC,. Shari Langdon, promovenda bij het Emmakinderziekenhuis en bij de KNVB. Edwin Goedhart, bondsarts bij de KNVB. Helmen verplichten De discussie over de veiligheid op het sportveld wat betreft hersenen laait vaak op als het een keer misgaat. Bijvoorbeeld vorige maand, na het tragische ongeluk op een voetbalveld in s-Heerenberg waarbij een 13-jarige keeper overleed. Een zeldzame uitzondering? Of een teken dat er iets moet veranderen om het sportveld veiliger te maken? Er zijn al voetbalclubs in Nederland waar de keepers verplicht zijn een helm te dragen. Er is echter nog geen officieel bewijs dat deze helmen voldoende bescherming bieden. De KNVB is er dan ook niet voor om spelers verplichten een helm te dragen. Het zou de sport ook ruiger kunnen maken denkt Edwin Goedhart. Als spelers het gevoel hebben dat ze extra zijn beschermd, dan nemen ze wellicht ook meer risico. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/29/201823 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Mond vol tanden

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTaakherschikking mondzorg De discussie duurt al bijna 20 jaar, maar vanaf 2020 mogen mondhygiënisten eindelijk zelfstandig meer behandelingen uitvoeren. Tandartsen zien graag dat het plan wordt tegengehouden. Eerste en Tweede Kamerleden konden tot 20 september vragen stellen over het plan minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Deze maand zou de minister de vragen beantwoorden, maar hij heeft dit uitgesteld tot november. Onze Gasten Manon van Splunter, voorzitter van NVM-mondhygiënisten. En Wolter Brands, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. Pioniers in de zorg De palliatieve zorg in ziekenhuizen kan beter. Ria Martens, docent-onderzoeker Hospitality Management bij het lectoraat Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen, onderzoekt hoe.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/22/201824 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Medicijnen van morgen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEr moet iets veranderen in de geneesmiddelenindustrie. Medicijnen moeten eerder bij de patiënten terechtkomen. Sneller en beter is het devies. Dat is iets waar veel mensen voor pleiten, maar hoe gaan we dat doen? En wie is wáárvoor verantwoordelijk? Onze gasten Ronald Plasterk, oud minister en chief scientific officer bij MyTomorrows. Annemiek Verkamman, algemeen directeur van HollandBIO, de belangenvereniging van de biotechnologie industrie. Pioniers in de zorg Met haar product CloudCuddle heeft Lotte Leufkens als meerder prijzen gewonnen. Maar nu wil ze internationaal verder. En daarvoor heeft ze nu een investering gekregen vanuit het Blue Sparrows Medtech Fonds.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/201823 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Gezond verstand

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Tijn Elferink, werkt voor een zorgverzekeraar, studeerde journalistiek en communicatie en schreef onlangs een boek: 'Dit boek is gezond'. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Presentatie Nina van den Dungen See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/8/201823 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Organoïde moet proefdier vervangen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Dasja Pajkrt, kinderarts-infectioloog-immunoloog. Katja Wolthers, arts-microbioloog-viroloog. Pioniers in de zorg Een ongeluk kan grote gevolgen hebben voor de patiënt. Niet alleen lichamelijke, maar ook psychische en sociale. Daarom vinden veel artsen het belangrijk om samen met hun patiënt over de behandeling te beslissen. Maar omdat het in de praktijk vaak lastig blijkt om samen het gesprek aan te gaan wordt er een online tool ontwikkeld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/1/201823 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Het pillenprobleem

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Hans van der Linde, huisarts en oud-lid van het College voor Accreditatie Huisartsen. Hij schreef het voorwoord van Het Pillenprobleem. Frans de Loos, biotechnoloog en mede-oprichter van het bedrijf FairMedicine. Pioniers in de zorg Het UMC Groningen krijgt een subsidie van 1,2 miljoen euro voor een nieuw onderzoek naar niertransplantaties bij ouderen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/201822 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Gamen in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Jolanda Buwalda, bestuursvoorzitter van Omring. Jurriaan van Rijswijk, hij ontwerpt en ontwikkelt serious games voor onder andere zorginstellingen. Nu dus ook een escape room voor Omring. Pioniers in de zorg Onderzoekers van de universiteit van Washington zijn ervan overtuigd dat de ziekte van Alzheimer vroegtijdig kan worden opgespoord op basis van een eenvoudig oogonderzoek bij de oogarts.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/17/201824 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Nederlandse startup brengt brein beter in beeld

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Dr. Frans Leijten, neuroloog bij het UMC Utrecht, afdeling Functionele Neurochirurgie. Hoogleraar neurochirurgie Nick Ramsey, van datzelfde ziekenhuis en mede-oprichter van Braincarta. Pioniers in de zorg Hartfalen kan de kans op kanker vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/201823 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Personeelstekort in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten Ayla Kok CEO van Freddify, een bedrijf dat zich toelegt op loopbaanontwikkeling in de zorg. Bernd van den Akker, senior consultant bij healthcare intelligence bedrijf, Performation HOTflo. Pioniers in de zorg Waarom een koude douche ervoor kan zorgen dat het risico op hart- en vaatziekten bij mensen wordt verkleind. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/201824 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Gezondheid op de werkvloer

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: - Manon Kerkhof, Gyneacoloog en oprichter van het bedrijf Curilion dat zich inzet voor bedrijven en hun vrouwelijke werknemers die bij Curilion met hun vragen en klachten terecht kunnen. - Nanette Roest bedrijfsarts bij ING. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/27/201823 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Chronisch zieke werknemers aan het werk

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Michel Ferrari, neuroloog in het LUMC en auteur van Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn Karin van Haperen, voorzitter van Hoofdpijnnet en het Migrainefonds. Paul Baart managing director van het Centrum Werk Gezondheid. Vincent de Groot, hoogleraar en afdelingshoofd revalidatie-geneeskunde van het VUmcSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/20/201824 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Tropengeneeskunde en multiresistentie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Remco Kort, microbioloog, hoogleraar Microbemens interacties aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek 'de Microbemens'. Joost Hopman, arts-microbioloog, afdelingshoofd Hygiëne en Infectiepreventie bij het Radboudumc en adviseur van Artsen zonder Grenzen David Koetsier, huisarts in Amsterdam Noord en voormalig tropenarts Maria Bakker, tropenarts in opleiding en arts-assistent bij het Medisch Centrum Leeuwarden See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/13/201825 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Zorginnovatie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Lea Bouwmeester, directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie Henk Jan Aanstoot, diabetoloog, kinderarts enoprichter van Diabeter Paul van Diest, hoogleraar pathologie, afdelingshoofd in het UMCU in Utrecht en bestuurslid van het Center for Personalized Cancer treatment Geert Litjens, biomedisch ingenieur en onderzoeker zelflerende computers in depathologie in het RadboudUMC in NijmegenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/6/201824 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Gespecialiseerde zorgcentra

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten met: Rob Pieters, oprichter en medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum en hoogleraar kinderoncologie Gertjan Kaspers, directeur van de Prinses Maxima Centrum Academy en hoogleraar kinderoncologie Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven Jan van Bodegom, chirurg en oprichter van het Reinier Haga prostaatkanker centrum en van het Alexander Monro Ziekenhuis Vandaag in Pioniers in de zorg: ziekenhuizen die bedrijven vragen draadloze sensoren te ontwikkelenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/30/201824 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Detoxen en zomerse vitamines

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Sjors Verlaan, onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam Astrid Postma, expert in voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum Sarai Pannekoek, sport diëtist en epidemioloog. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/23/201824 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Gelukkiger door een sabbatical?

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten hierover met: Ap Dijksterhuis, schrijver en hoogleraar geluk op de Radboud Universiteit in Nijmegen Nancy Peeters, gelukspsycholoog en projectmanager geluk in de gemeente Schagen Lucien Engelen, directeur Re-shape center in het RadboudUMC in Nijmegen Ando Rokx, klinisch psycholoog bij Zorg van de Zaak Vandaag in Pioniers in de zorg; een nieuwe techniek voor longtransplantaties See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/16/201824 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Vaccinatie tegen HPV

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTe gast zijn Pepijn van Empelen, onderzoeker bij TNO en Daniëlle Zandbergen, hoofd van de medische afdeling voor vaccins bij farmaceut GlaxoSmithKline, GSK. Vandaag in Pioniers in de Zorg een test waaruit moet blijken of HPV positieve vrouwen baarmoederhalskanker ontwikkelen of niet?See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/9/201824 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Behandeling op maat

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVandaag te gast: Rob Tollenaar, voorzitter van het Dutch Institute for Clinical Auditing, DICA en chirurg in het LUMC in Leiden. Sandra Kloezen, basis arts, ondernemer en oprichter van Medical Navigator. Vandaag in pioniers in de zorg: Nieuw onderzoek laat zien dat het slecht gesteld is met het aantal kinderen met gehoorschade.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/201822 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Tandheelkundige zorgkosten

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Albert Feilzer, decaan in het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam, ACTA. Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog Vandaag in Pioniers in de zorg; een groot onderzoek onder mensen die weer aan het werk zijn na kanker. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/25/201822 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

De zorg van vaders

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/18/201821 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Thoraxcentra en hartzorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca We praten erover met Paul Hugenholz, oprichter van het eerste Thoraxcentrum ter wereld in het Erasmusmc in Rotterdam en emeritus hoogleraar cardiologie. Ton van der Steen, hoogleraar Biomedische Technologie in de Cardiologie en hoofd medischebiotechnologie van het Thoraxcentrum van het Erasmusmc Vandaag in Pioniers in de zorg; een bevlogen dermatoloog die anders denkt en doet om huidkanker te voorkomen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/201821 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De patholoog als innovatie strateeg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Paul van Diest, hoogleraar pathologie, afdelingshoofd in het UMCU in Utrecht en bestuurslid van het Center for Personalized Cancer treatment Geert Litjens, biomedisch ingenieur en onderzoeker zelflerende computers in de pathologie in het RadboudUMC in Nijmegen Vandaag in Pioniers in de zorg: Een voedingssupplement van wortels tegen het verkoudheidsvirus. Hoe werkt dat en wie is daarmee bezig? See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/4/201823 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Infectie preventie

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Remco Kort, microbioloog, onderzoeker en hoogleraar Microbemens interacties aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van 'de Microbemens'. Joost Hopman, arts-microbioloog, hoofd van de Unit Hygiëne en Infectie Preventie bij het Radboudumc en adviseur bij Artsen zonder Grenzen. Vandaag in 'Pioniers in de zorg': Een pilotstudie geïnitieerde door een groep ambitieuze hartspecialisten en een populair patiënten platform levert een opmerkelijk resultaat op. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/201822 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Gespecialiseerde zorgcentra

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven Jan van Bodegom, chirurg en oprichter van het Reinier Haga prostaatkanker centrum en het Alexander Monro Ziekenhuis Vandaag in Pioniers in de zorg: ziekenhuizen die bedrijven vragen draadloze sensoren te ontwikkelen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/201823 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Het effect van kinderopvang

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid in het AMC in Amsterdam Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Vandaag in Pioniers in de zorg; haute cuisine in de ziekenhuiskeuken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/201821 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Transplantatiegeneeskunde

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/201823 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Migraine en werk

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: Michel Ferrari, hoogleraar neurologie in het LUMC en auteur van Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn Karin van Haperen, voorzitter van Hoofdpijnnet en het Migrainefonds Vandaag in Pioniers in de zorg: een antwoord op de vraag waarom mensen niet goed kunnen doorslapen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/30/201824 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

De businesscase van tropengeneeskunde

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze gasten: David Koetsier, huisarts in Amsterdam Noord en voormalig tropenarts Maria Bakker, tropenarts in opleiding en arts-assistent bij Medisch Centrum Leeuwarden Vandaag in Pioniers in de zorg: een werktuigbouwkundige van de TU Eindhoven ontwikkelde een robot voor schedelbasischirurgie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/201822 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Innovatie in de verstandelijke gehandicaptenzorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn de studio: Jethro Hardeman, marktverkenner eHealth voor Amerpoort een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en mede initiator van de VG Hackaton 2018 Karim Landoulsi, lid en pitcher van het winnende team van de VG Hackaton 2018 Vandaag in Pioniers in de Zorg: een interactief zorginstrument CRDL zorgt dat mensen weer gaan sprankelenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/16/201823 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Regie in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTe gast zijn vandaag: Anna van Poucke, sectorleider bij KPMG Health Edwin van der Meer, bestuursvoorzitter van het BovenIJ ZiekenhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/201823 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Pijnstillertje zonder bijsluiter te lezen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVerkeerd gebruik kan gevaarlijk zijn. Wat zijn de risico's en wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van pijnbestrijding? Heel veel zelfzorg pijnstillers worden veel en verkeerd gebruikt. De gasten vandaag: - Jan Vranken, anesthesioloog en pijnbestrijder bij de DC klinieken Lairesse Amsterdam en Alkmaar en coördinator van het Pijncentrum in MC Slotervaart in Amsterdam; - Anke Lambooij, apotheker bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Bacteriën op het lichaam Een combinatie van bio-informatica en kennis over de bacteriën op en in ons lichaam. Met hulp van computermodellen kunnen ze de stoffen, die samenhangen met bacteriën, nabootsen en beter inschatten wat de invloed is van bepaalde voedingsstoffen bij darmkanker. Vandaag in Pioniers in de zorg: Algoritmen brengen goede bacterien inons lichaam in kaart. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/201823 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Detoxen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn de studio: Saraï Pannekoek, sportdiëtist en epidemioloog Astrid Postma-Smeets, deskundige bij het Voedingscentrum Vandaag in Pioniers in de Zorg; twee ambitieuze studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een virtuele speeltuin bedacht voor kinderen die in isolatie moeten in het ziekenhuis. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/26/201821 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Sociale innovatie in diabeteszorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaNieuwe technologie genoeg voor mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, maar hoe vind je je weg in dat woud aan innovaties. En wat zijn de hot topics in diabeteszorg? We praten erover met Lea Bouwmeester, directeur van de Nederlandse Federatie Diabetes Federatie Henk Jan Aanstoot, diabetoloog, kinderarts en oprichter van Diabeter Henk Schers, huisarts-onderzoeker in het Radboudumc in Nijmegen en initiatiefnemer van De Herstelcircel Vandaag in Pioniers in de Zorg; een zelfregulerende calculator om je insuline te meten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/201822 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Preventie van gehoorverlies

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Wendy Huinck, spraak-taal patholoog in het Radboudumc in Nijmegen René van der Wilk, psycholoog met speciale interesse in de audiologische branche Vandaag in pioniers in de zorg; Wetenschappers duiken nog dieper in de genetica en dat levert interessante informatie op over de verschillen tussen mannen en vrouwen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/12/201823 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Werken met een chronische ziekte

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten met: Paul Baart, managing director van het Centrum Werk en Gezondheid en voorzitter van de Fit for Work Vincent de Groot, hoogleraar en afdelingshoofd revalidatie geneeskunde in het VUmc in Amsterdam Vandaag in Pioniers in de Zorg; VWS heeft een jonge patiëntorganisatie een flinke subsidie gegeven. Waarom? See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/201822 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Protonen en fotonen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Hiske van der Weide en Bart Vanhauten, beiden radiotherapeut in het UMCG in Groningen en verbonden aan het nieuwe Protonentherapiecentrum in het UMCG. Vandaag in Pioniers in de zorg: een pleister van kloppende hartspiercellen tegen hartschade. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/26/201826 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kliniek en wetenschap voor kinderkanker

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten met: Rob Pieters, oprichter en medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum en hoogleraar kinderoncologie Gertjan Kaspers, directeur van de Prinses Maxima Centrum Academy en hoogleraar kinderoncologie Vandaag in Pioniers in de zorg: een digitale assistent 'aan bed' voor de zorgprofessional. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/19/201823 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Vitaminepillen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met Sjors Verlaan, onderzoeker op de Vrije Universiteit in Amsterdam Astrid Postma, expert in voeding en gezondheid bij Het Voedingscentrum Vandaag in Pioniers in de zorg; Het internationale Teddy Bear Hospital gaat over op eHealth See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/12/201823 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Data analyses in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten hierover met: Paul Nederkoorn, neuroloog in het Academisch Medisch Centrum en vertegenwoordiger van de acute beroertezorg van de Nederlandse vereniging voor Neurologie Rob Tollenaar, chirurg in het LUMC in Leiden en voorzitter van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). Vandaag in Pioniers in de zorg: nieuws over een onderzoek over parodontologie uit het UMCG in Groningen ging in de VS viraal. Wat moeten wij daarover weten? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/201823 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

eHealth

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Myrah Wouter, senior adviseur bij Nictiz, een expertise centrum voor eHealth Floor Sieverink, promovenda op de Technische Universiteit van Twente Vandaag in Pioniers in de zorg; een slimme inhalator voor astma patiënten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/29/201821 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

3D printing in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca We praten hierover met: Lars Brouwers, chirurg in opleiding in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het RadboudUMC in Nijmegen Razmara Nizak, technisch geneeskundige en onderzoeker bij de orthopedie in het UMC Utrecht Vandaag in 'Pioniers in de zorg'; twee Nederlandse genetici ontdekken een nieuw zeldzaam syndroom en richten zich niet op het gendefect maar direct op de patiënten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/22/201824 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sabbaticals tegen ziekteverzuim

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten hierover met Lucien Engelen, directeur Re-shape center in het RadboudUMC in Nijmgen Ando Rokx, klinisch psycholoog bij Zorg van de Zaak Vandaag in Pioniers in de zorg; een nieuwe techniek voor longtransplantaties See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/15/201823 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Finetuning in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten hierover met: Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie in het RadboudUMC in Nijmegen Hella de Jonge, schrijfster en kunstenares Vandaag in Pioniers in de zorg: hoe algoritmes de dokters te slim af zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/8/201824 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Stoppen met roken

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWant wat moet een partner van een (ex-)roker juist wel of juist níet zeggen of doen? En zijn elektronische sigaretten of nicotinepleisters nu goede hulpmiddelen of werken die juist averechts? Onze studiogasten geven gouden tips. We praten hierover met: Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk Wanda de Kanter, longarts in het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam Beiden bestuurslid van de Stichting Rook Preventie JeugdSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/1/201823 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Geluk

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met Ap Dijksterhuis, schrijver en hoogleraar geluk op de Radboud Universiteit in Nijmegen Nancy Peeters, gelukspsycholoog en projectmanager geluk in de gemeente Schagen Vandaag in Pioniers in de zorg: een tip van een succesvolle start-up zodat al je goede voornemens een succes worden See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/201722 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Seksualiteit

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe media staat bol van verhalen over seks en intimiteit. Maar in de gezondheidszorg is dit één van de meest vermeden onderwerpen in de spreekkamer. Dat levert soms zorgwekkende situaties op én het doet de kwaliteit van leven tekort. Hoe kan dit beter? Hierover praten we met: Ellen Laan, hoogleraar seksuologie in het AMC in Amsterdam Henk Elzevier, uroloog-seksuoloog in het LUMC in Leiden en bestuurslid van de stichting Sick and Sex Vandaag in Pioniers in de zorg; een geïmplanteerde sensor die hartpatiënten 24/7 monitort. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/18/201723 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Het Hart

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEn wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van hartchirurgie. Van minimaal invasieve ingrepen tot de nieuwste generatie hartkleppen. Ook dat hoor je in deze aflevering van BNR Beter. Te gast zijn: - Yolande Appelman, cardioloog in het VUmc in Amsterdam en - Patrick Klein, hart- longchirurg in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein Vandaag bij Pioniers in de zorg: hartcellen met een dag en nachtritmeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/11/201722 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Gezond én lekker

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn de studio: Rudolph van Veen, meesterkok bij FoodFirst Network Jalal Selmani, mede-oprichter van Bluebox Vending en teamlid Vullen of Voeden van Wilfred en Lili Genee Vandaag bij Pioniers in de zorg: een 3D geprinte wervelkolom.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/201722 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Contractvrije zorgverleners

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met Nathalie Schaafsma, fysiotherapeut en ambassadeur van het platform Paramedicicontractvrij Kees Kleywegt, psychotherapeut Vandaag in 'Pioniers in de zorg' ; een simpele aanvullende techniek bij de 20 weken echo voor zwangere vrouwen kan ernstige complicaties voorkomen bij de geboorte. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/27/201723 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Zorg besturen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWat voor reuring geven top 100 lijsten voor ziekenhuizen binnen een ziekenhuis? Kritiek of niet, het gesprek met zorgbestuurders uit deze lijst levert interessante verhalen op over bijvoorbeeld elektronische patiëntendossiers. Waarom is dat nog steeds niet op de rit? En hoe gaan zij bijvoorbeeld om met de tekorten aan verpleegkundigen die inmiddels acties voeren? We praten hierover met: Norbert Hoefsmit, bestuursvoorzitter van Nij Smellinghe in Drachten Michiel van Roozendaal, bestuursvoorzitter van Rivas Zorggroep in GorinchemSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/20/201723 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Premature wetenschap

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Manon Benders, kinderarts neonatoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts en emeritus hoogleraar neonatologie, verbonden aan de TU Eindhoven. Vandaag in Pioniers in de zorg; een simpel concept met een groot impact; opgepimpte infuusboxen voor kinderen met kanker. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/13/201722 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Voeding op recept

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding Wilma Oosthoek, student geneeskunde en voorzitter van de Stichting Student en Voeding Vandaag in Pioniers in de Zorg: een innovatieve microscoop waarmee dermatologen huidkanker binnen 1 dag kunnen beoordelen en behandelen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/6/201722 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Zorg voor taal

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met Michel Dutree, voorzitter van de beroepsvereniging voor logopedisten Karin Neijenhuis, lector zorg voor communicatie aan de hogeschool in Rotterdam Vandaag in 'Pioniers in de zorg'; een sensor die 24/7 metingen doet om hartritmestoornissen vroegtijdig op te sporen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/30/201723 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Een scherper brein

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca In de studio: Wiesje van der Flier, hoogleraar in het Alzheimercentrum in VUmc Amsterdam Marco Blom, directeur van Alzheimer Nederland Vandaag in Pioniers in de zorg: een nieuwe innovatie waarbij blinden expressie van andere mensen kunnen voelen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/23/201720 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

De winst van digitale zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe praten erover met: Sabine Pinedo, internist en oprichter van kliniek Arterium en Vital10 Roderik Kraaijenhagen, cardioloog en mede-oprichter van Arterium en Vital10 Joris van Eijck, directeur zorg van Menzis Vandaag in 'Pioniers in de zorg': Een studententeam dat een dwarslaesie patiënt weer laat traplopen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/201721 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Gezond in de mond

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca De gezondheidsrisico's bij ernstige tandvleesontsteking zijn enorm en de gevolgen hiervan leggen een druk op budgetten in de gezondheidszorg. We praten erover met: Frank Abbas, hoogleraar parodontologie in het UMCG in Groningen Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog Vandaag in 'Pioniers in de zorg': Een ecosysteem benadering om antibiotica resistentie tegen te gaan. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/9/201723 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sport als medicijn

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe Bas van de Goor foundation stimuleert zorgverleners om met hun patiënten mee te sporten. Dat doen ze onder andere met de Nationale Diabetes Challenge, een pittige wandeltocht voor diabetespatiënten, hun zorgverleners en sympathisanten. De stichting van ex-topsporter Bas van de Goor ziet nog meer kansen om de maatschappij gezonder te maken. We praten erover met: Bas van de Goor, oud volleyballer en oprichter van de Bas van de Goor Foundation Bas Houweling, huisarts en voorzitter van het Langerhans Onderzoeksinstituut André de Kievit, diabetespatiënt Deze week in de rubriek 'Pioniers in de zorg'; een enorme overheids toelage voor een groep pionierende medtech ondernemers en een veelbelovende pilotstudie in Rotterdam over een klikprothese voor mensen met een beenamputatie See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/2/201721 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Presteren door slaap

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaGoed uitgerust zijn zorgt voor een betere gezondheid en meer productiviteit en levenslust. Welke feiten moet je kennen, zodat je ze kan toepassen en je lekkerder in je vel zit. We praten erover met: Roselyne Rijsman, neuroloog en somnoloog voor het Centrum voor Slaap en Waakstoornissen van het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Kees Kwakman, oprichter van slaapcoach.nl In de uitzending zijn slaap gadgets besproken. Een van deze items is het hilarische struisvogel kussen. Deze is hier te zien. Deze week in Pioniers in de Zorg; crèmes en coatings om infecties te voorkomen bij kunstgewrichten en andere biomaterialen. Onderzoekers uit het AMC en LUMC werken hieraan. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/25/201724 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ergonomie op kantoor

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca Muisarmen, tennisarmen, rugklachten. Hoe kan je ze voorkomen en wat is de beste manier om goed te kunnen blijven presteren? Onze studiogasten hebben een kijkje achter de schermen genomen bij de BNR redactie en komen met gouden tips over ergonomie. Onze gasten: Jaco de Wolf, fysiotherapeut Erwin Speklé, ergonoom en voorzitter van de Vereniging voor Ergonomie Deze week in de rubriek 'Pioniers in de zorg', een speekseltest die ziektes voorkomt en een comfortabele nekbrace door 3D technologie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/18/201724 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Financiering van medicijnen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe meningen zijn verdeeld over de rol van de farmaceutische industrie. Hoe zit dat nu echt? Er zijn universiteiten en andere partijen die aan oplossingen werken, maar gaat dat werken? Daarover praten onze gasten: Hans Buller, oprichter Fairmedicine en oud bestuursvoorzitter van het ErasmusMC Xander Koolman, gezondheidseconoom en lid van de raad van Advies van de Nederlands Zorgautoriteit Deze week in de rubriek ' Pioniers in de zorg'; nanotechnologie om de ziekte van Lyme op te sporen en een innovatieve scanner voor reumapatienten. Hoe zit dat?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/11/201724 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Gezond op de fiets

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaWe ademen tijdens het fietsen vooral veel slechte lucht in door de brommers, maar we bewegen tenminste. Maar wat doen de gemeenten en de politiek hieraan en wat kunnen mensen zelf anders doen om gezond op het werk te komen. Daarover praten onze gasten: Michael Rutgers, directeur van het Longfonds Harriet Tiemens, wethouder van Nijmegen (GroenLinks) Deze week in de rubriek ' Pioniers in de zorg'; een ademtest die ontstekingen sneller op kan sporen en een smartphone app die alvleesklierkanker in een vroeg stadium herkent. Hoe zit dat?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/4/201725 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

'Regels WHO rond suikers veel te algemeen'

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn bijvoorbeeld Malawi zou Goudoever voorstander zijn van toevoeging van extra energie aan kindervoeding. 'Terwijl ik het in Nederland juist onzin vind om suiker toe te voegen omdat kinderen dan beter zouden slapen. Je wordt er gewoon dikker van. In het algemeen kun je heel goed uit met de natuurlijke suikers in voeding. Er zijn een heleboel koolhydraten die bestaan uit suikers die niet eens worden opgenomen; onze vezels zijn vaak een soort suikers, waar de bacteriën in je darmen lekker van smulllen, maar die niet in je bloedbaan terechtkomen.' De natuurlijke voorkeur voor zoet gaat al duizenden jaren terug, toen het best prettig was om snel suiker tot je te kunnen nemen -  op de vlucht voor wolven of juist op jacht naar een prooi. Maar tegenwoordig zijn toegevoegde suikers allang niet meer levensreddend, meent Goudoever - althans in ons deel van de wereld. 'Suiker is niet echt verslavend, maar het beïnvloedt wel je smaak enorm. Als je er op jonge leeftijd veel van binnenkrijgt ten opzichte van wat bittere smaken van groente en dergelijke, ga je duidelijk een voorkeur krijgen voor zoete producten. En die voorkeur blijf je de rest van je leven houden.' Zwangershapssuiker Jessica Mendels, presentatrice, ondernemer en blogger op Jessicaonline.nl, heeft een minder bekende vorm van diabetes, mody, en die dwong haar ertoe af en toe een 'snel suikertje' te nemen. 'Uit een suikertest bleek dat ik zwangerschapssuiker had. Ik moest insuline gaan spuiten. Op dat moment ben ik meteen gestopt met het eten van geraffineerde suiker en ben ik allemaal langzame koolhydraten gaan eten. Ik had die insuline nodig tijdens de zwangerschap, maar daarna wilde ik zonder. En dat lukt nu heel goed.' Net als in borstvoeding zitten ook in melkproducten melksuikers. Die lactose is op zich prima, zegt Goudoever, en zelfs noodzakelijk. Voor sojamelk geldt in principe hetzelfde, ook voor zuigelingen. Maar dat geldt niet voor allerlei andere soorten melk die als moedermelk worden gebruikt. 'Ik heb heel veel moeite met soorten als amandelmelk, havermelk en kokosmelk. Dat geven mensen ook aan pasgeboren kinderen en dat kan heel erg schadelijk zijn. In België is zelfs een kind dat amandelmelk kreeg overleden aan scheurbuik. Daar moet je dus heel erg mee oppassen.'See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/20179 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Zoete verleidingen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaMeer dan de helft van de voeding wordt gekocht in supermarkten. De hoeveelheid toegevoegde suikers is wettelijk vastgelegd, maar zijn deze regels wel streng genoeg? En hoe worden we beinvloed door deze 'verborgen' suikers? Volgens onze studiogasten ligt de oplossing niet alleen in het lezen van etiketten in de supermarkt, al is dat wel een begin. BNR neemt de proef op de som.  Daarover praten onze gasten: Hans van Goudoever, kinderarts en hoogleraar neonatologie en kindergeneeskunde Jessica Mendels, presentatrice, blogger en ondernemer Deze week in feit of fabel ' Sportdrankjes zijn onontbeerlijk als je veel sport'See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/28/201726 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Gezondheidsvoorlichting

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaPraat gewoon Nederlands maar zorg dat je kennis hebt van de cultuurverschillen vinden de studiogasten. De studiogasten publiceren binnenkort een handboek voor zorgprofessionals vol met tips en communicatievraagstukken voor de geboortezorg. Ze komen praten over wat betere voorlichting oplevert. Onze gasten: Fadua el Bouazzaoui, oprichter van de Stichting Voorlichters Gezondheid Ingrid Peters,  promovenda verloskunde en gynaecologie Deze week in feit of fabel ' in de zomer hoef je geen extra vitamines te slikken'See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/21/201725 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Dure medicijnen en winst in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVolgens onze studiogasten werken de financiele prikkels in het zorgstelsel de verkeerde kant op. Zo wordt er te laat met de farmaceutische industrie onderhandeld over dure medicijnen en kan preventie juist geld opleveren, mits de minister het slim aanpakt. Wat moet de nieuwe minister van Volksgezondheid dan anders doen? Daarover praten onze gasten: Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Koos van der Hoeven, hoogleraar en hoofd medische oncologie in het RadboudUMC in Nijmegen Astrid Nollen, patient advocate en voormalig voorzitter van de stichting Melanoom Merit Boersma, hoofd communicatie Vereniging Innovatieve GeneesmiddelenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/14/201724 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ontwikkelingswerk

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie heeft een stichting in het leven geroepen om wereldwijd meer kinderen met kanker te genezen. Dat doen ze onder andere in Indonesie, Sub-Sahara en Kenia. de stichting werkt anders dan een gemiddeld liefdadigheidsorganisatie. Hoe zit dat en met welke bedrijven werken zij samen? Onze gasten, Gertjan Kaspers, directeur van de Prinses Maxima Centrum Academy en hoogleraar kinderoncologie in het VUmc in Amsterdam Sanne Melman, kinderverpleegkundige in het VUmc in Amsterdam Deze week in de rubriek Feit of Fabel:' Een creatief beroep zorgt dat je minder kans hebt op de ziekte van Parkinson' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/7/201725 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Virtual Reality en traumazorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVirtual reality, augmented reality en serious gaming worden steeds vaker toegepast in de gezondheidszorg. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld bij ingewikkelde operaties oefenen met hulp van deze technieken. Maar ook de traumazorg maakt een enorme sprong om tijdswinsten te boeken om levens te kunnen redden. Onze gasten: Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie, Kirsten Lamberts, klinisch psycholoog, Lieke Harmsen, arts-onderzoeker en Martin Smeekes, arts en directeur van Veiligheidsregio Noord-Noord Holland Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Getrouwde mensen leven langer'   BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/31/201727 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Re-integratie en nazorg bij kanker

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn deze special praatten we over werkhervatting bij kanker en de opbrengsten van sportbegeleiding na een kankerbehandeling.  Aan het woord: Ragna van Hummel, directeur van Re-turn, een organisatie gespecialiseerd in verzuim en re-integratie bij kanker. David Bruinvels en Tomas Rejda, beiden klinisch arbeidsgeneeskundige gespecialiseerd in de oncologie  en Martijn Stuiver, fysiotherapeut en lector 'functioneel herstel bij kanker' Peter Smeets, voorzitter stichting tegenkracht BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/24/201727 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hartzaken

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDeze zomerspecial gaat over het hart en over slimme manieren van fanatieke artsen om medische start-ups en pilotstudies over bijvoorbeeld het vrouwenhart gefinancierd te krijgen. Het tweede deel van de uitzending gaat over financieringen van prille ideeen uit de praktijk en pilotstudies van wetenschappelijke zaken die moeilijk te financieren zijn. Aan het woord zijn cardioloog Janneke Wittekoek, internisten Frank Visseren en Jeanine Roeters van Lennep en Rogier Barents en Boudewijn Wisse, oprichters van Medtech fund Blue Sparrows.   De komende weken zenden we in de zomerspecials herhalingen uit van eerdere afleveringen: 24 juli: Best of - Re-integratie en nazorg bij kanker 31 jui : Best of Virtual Reality en traumazorg 7 aug : Best of Ontwikkelingswerk 14aug: Best of - Dure medicijnen en winst in de zorg BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/17/201727 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Best of | Het menu van de toekomst

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe overheid stuurt aan op een duurzamer en gezonder voedselsysteem waar minder of misschien wel helemaal geen vlees uit de bio-industrie meer wordt gegeten. Maar hoe zit dat met de voedzaamheid en het belang van het eten van vlees voor onze gezondheid? En hoe smaken al die nieuwe gerechten zonder vlees?  We praten erover met Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan de universiteit van Wageningen Pablo Moleman, oprichter van Viva las Vega's en mede-organisator van Veggieworld Peter Klosse, oprichter van de academie voor gastronomie , eigenaar van restaurant De Echoput en beter bekend als 'de smaakprofessor'. Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Vegetariers hebben sneller bloedarmoede' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/10/201726 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

De winst van de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe gezondheidszorg wordt gezien als kostenpost, dat moet en dat kan anders vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Een gezonde samenleving is tenslotte de fundering voor een bloeiende economie. Maar hoe worden opbrengsten rendabel voor zorginstellingen en zorgprofessionals als inkomsten in andere gebieden dan de gezondheidszorg terugkomen? Daarover praat onze gast Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Deze week in de rubriek 'feit of fabel': Zingen is gezond voor het breinSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/201726 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Toegankelijkheid van dure medicijnen

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEr zijn oplossingen en organisatie structuren bedacht waardoor mensen met kanker soms toch die medicijnen kunnen krijgen die nog niet in het basispakket zitten. Maar in de praktijk werkt dat nog niet altijd goed voor patienten, want dat betekent dat levensreddende medicijnen soms niet worden voorgeschreven. Hoe zit dat precies en wat kan er beter? Daarover praten onze gasten: Koos van der Hoeven, hoogleraar en hoofd medische oncologie in het RadboudUMC in Nijmegen Astrid Nollen, patient advocate en voormalig voorzitter van de stichting Melanoom Merit Boersma, hoofd communicatie Vereniging Innovatieve GeneesmiddelenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/201725 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

De arts als ondernemer

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet ondernemerschap in de medische wereld maakt een sprong. De studiogasten praten over hun successen en hun valkuilen en over de manier om in een vroeg stadium van een idee financieringen rond krijgen en succes te boeken met crowdfunding en medtech fondsen. Aan het woord komen Jeanine Roeters-van Lennep (internist in het Erasmusmc), Rogier Barenst (medisch wetenschapper TU Delft en oprichter van Blue Sparrows) en Boudewijn Wisse (industrieel ontwerper en mede-oprichter Blue Sparrows). Laatsgenoemde ontwikkelde het Laevo exo-skelet. Harmke Pijpers probeerde het skelet live in de uitzending uit: See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/19/201724 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De patiënt centraal

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe zorg moet rond de patient worden georganiseerd in plaats van rond de dokters. In Zweden heeft voormalig bestuursvoorzitter van het Radboudumc Melvin Samsom daar al een fikse reorganisatie doorgevoerd. Wat kunnen we hiervan leren en heeft ons Nederlandse zorgstelsel rigoreuze wijzigingen nodig om de zorg ook hier om de patient te organiseren? Daarover praten onze gasten: Marcel Levi, voormalig bestuursvoorzitter van het AMC en bestuursvoorzitter aan de University College London Hospitals Huib Cense - vice voorzitter federatie medisch specialisten en chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk Melvin Samsom - bestuursvoorzitter in het Karolinska Ziekenhuis in Zweden BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/201727 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

5 juni | Traumazorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet moet niet uitmaken of je in de Randstad een zwaar ongeval krijgt of ergens in de provincie. In de praktijk is dat nog anders. Er blijkt veel verschil te zitten in tijd en in het ziekenhuis waar je terecht komt. Uit recente onderzoeken blijkt dat dat veel sneller en beter kan.  Daarover praten onze gasten: Lieke Harmsen, arts in het VUmc Martin Smeekes, arts en directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/201727 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

29 mei | Robotisering in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaTe gast: -Ivo Broeders, hoogleraar robotchirurgie in het Meander MC en de TU Twente- Pieter Jonkers, hoogleraar visionbased Robotica aan de TU Delft See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/29/201725 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

22 mei | Ontwikkelingswerk

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie heeft een stichting in het leven geroepen om wereldwijd meer kinderen met kanker te genezen. Dat doen ze onder andere in Indonesie, Sub-Sahara en Kenia. de stichting werkt anders dan een gemiddeld liefdadigheidsorganisatie. Hoe zit dat en met welke bedrijven werken zij samen? Onze gasten, Gertjan Kaspers, directeur van de Prinses Maxima Centrum Academy en hoogleraar kinderoncologie in het VUmc in Amsterdam Sanne Melman, kinderverpleegkundige in het VUmc in Amsterdam Deze week in de rubriek Feit of Fabel:' Een creatief beroep zorgt dat je minder kans hebt op de ziekte van Parkinson' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/201725 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

15 mei | ParkinsonNet

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOprichter Bas Bloem van het Radboudumc heeft met dit nieuwe zorgnetwerk mogelijk de aanzet gegeven voor een nieuwe standaard in de organisatie van de gezondheidszorg. Het wordt inmiddels zelfs als exportproduct geprofileerd. Waarom is dit zo'n succes, hoe werkt het in de praktijk en hoe gaat de zorg er in de toekomst uitzien? Onze gasten: Bas Bloem, neuroloog in het Radboudumc en oprichter van ParkinsonNet Tiska Ikking, ergotherapeut bij Evean Ergotherapie  in Amsterdam Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Suiker is een verslavende stof' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/201724 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

8 mei | Obesitas

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOvergewicht wordt nog steeds niet erkend als volksziekte. Onderzoekers voorspellen dat alleen al het aantal diabetespatienten de komende 30 jaar met de helft zal toenemen. Tijd voor een meer concrete aanpak vinden de studiogasten. Waarom en hoe hoort u vanavond.   Onze gasten: Mireille Serlie, internist-endocrinoloog in het AMC Ronald Liem, bariatrisch chirurg in de Nederlandse Obesitas Kliniek en voorzitter van de afdeling bariatrische chirurgie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in het LUMC Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Vrouwen gaan net zo vaak vreemd als mannen' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/201725 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

1 mei | Seksverslaving onder de radar

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaVolgens seksuologen zijn seks-en pornoverslaving een moeilijk te diagnosticeren probleem. Sommige verslavingsdeskundigen scharen dit onder de verslavingszorg zoals die van alcohol en drugs. Een wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt vooralsnog. Het taboe rond dit probleem zorgt dat de praktijk soms weerbarstig is. De statistieken zeggen niet genoeg mede omdat de diagnose niet is opgenomen in de DSM-5, de richtlijn voor psychiatrische stoornissen. Hoe is dit probleem te (h)erkennen en hoe groot is het? In de uitzending wordt gerefereerd aan de opname van een telefoongesprek. Hieronder het bewuste fragment van dhr. Trubendorffer:   Onze gasten: Erik van Beek, seksuoloog Gilles Stormezand, onderzoeker in het UMCG Dick Trubendorffer, ervaringsdeskundige en directeur van Trubendorffer Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Aanleg om dik te worden zit in je DNA' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/1/201724 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

17 april | Vroegtijdige werkhervatting bij kanker

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEen vroege re-integratie levert zowel de werkgever als de werknemer op dat het ziekteverzuim wordt teruggebracht en dat de werknemer na de behandeling sneller weer in de maatschappij terugkomt. We praten over de economische kant van de werkhervatting bij werknemers met kanker. Onze gasten: David Bruinvels, arbeidsgeneeskundige gespecialiseerd in de oncologie  Ragna van Hummel, directeur van Re-turn, een organisatie gespecialiseerd in verzuim en re-integratie bij kanker Tomas Rejda, bedrijfsarts, gespecialiseerd in oncologie Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Van krachttraining word je zwaarder'   BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/201726 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

10 april | Een slimmer brein

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOnze hersenen lijken de drukte van het leven soms amper aan te kunnen. Maar er zijn oplossingen, in BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid. Met als gasten:  Niki Korteweg, wetenschapsjournalist en neurobioloog Berend Olivier, hoogleraar psychofarmacologie aan de universiteit Utrecht Deze week in de rubriek Second Opinion: 'Melkchocolade, pure chocolade. Wat doen suikers en cacao met je brein?'   BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/201726 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

3 april | Cybersecurity in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe ontwikkelingen rond de uitwisseling van data in de zorg vragen extra aandacht van de cybersecurity specialisten.  De techiek om alle informatie aan elkaar te knopen is voor handen zeggen zij, maar de organisatie hier omheen is een andere tak van sport. Zijn het de mensen zelf die zorgen voor datalekken of zit het hem in een waterdicht digitaal systeem? We praten hierover met Robert van Wijk, directeur FarmedVisie en bestuurslid OIZorg Paula van der Knaap, cybersecurity consultant bij KBenP Jaco van Duivenboden, senior adviseur e-Health bij Nictiz   Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Spierpijn na het sporten is slecht voor je spieren'  BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/201725 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

27 maart | De waarheid over cholesterol

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaUit onderzoek blijkt dat er veel onwetendheid is bij 35 plussers over de oorzaken en gevolgen van één van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge mensen. Dat veel van deze hartziekten makkelijk te voorkomen zijn, is niet bij iedereen bekend. Goede informatie over cholesterol en levenstijl is een must.  We praten hierover met Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van Heartlife Klinieken en de stichting LEEFH. Frank Visseren, internist-vasculair geneeskundige op de cardiovasculaire geneeskunde van het UMCUtrecht BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/201726 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

20 maart | De dokter op het spreekuur

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe branche vereniging vertegenwoordigd alle artsen in Nederland. Met dit nieuwe document werkt de Federatie mee om Nederland als het om gezondheidszorg gaat als meest toonaangevend land op de kaart te zetten, vergelijkbaar met de internationale naam wat betreft watermanagement. Maar wat betekent dat voor de burgers? Wordt de patiënt regisseur van zijn eigen behandeling oftewel; worden de rollen omgedraaid in de spreekkamer? En welke technologieën helpen hierbij? We praten hierover met Marcel Daniels, cardioloog en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten Marjolein Kremers, internist in opleiding en voorzitter van De Jonge Specialist Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'In de lentezon verbrand je sneller' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/201725 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

13 maart | Het menu van de toekomst

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe overheid stuurt aan op een duurzamer en gezonder voedselsysteem waar minder of misschien wel helemaal geen vlees uit de bio-industrie meer wordt gegeten. Maar hoe zit dat met de voedzaamheid en het belang van het eten van vlees voor onze gezondheid? En hoe smaken al die nieuwe gerechten zonder vlees? We praten erover met Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan de universiteit van Wageningen Pablo Moleman, oprichter van Viva las Vega's en mede-organisator van Veggieworld Peter Klosse, oprichter van de academie voor gastronomie , eigenaar van restaurant De Echoput en beter bekend als 'de smaakprofessor'. Deze week in de rubriek Feit of Fabel: 'Vegetariers hebben sneller bloedarmoede' BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/201726 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

6 maart | Antibiotica resistentie ontrafeld

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn de media gonst het van de berichten over een toename van resistente bacteriën. Welke stappen hebben de overheid, de farmaceutische industrie en de wetenschappers al gezet? We praten erover met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMCU Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Koffie is het enige dat helpt tegen het belabberde gevoel na griep en verkoudheid" BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/201725 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

27 februari | Datascience voor gezondheid

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaConsumenten krijgen steeds meer de regie over hun eigen gegevens. Dat maakt de weg vrij voor medische wetenschappers om meer te leren over allerlei aandoeningen. Door dagelijkse gewoontes van mensen te digitaliseren ontstaat er een schat aan informatie. Ook genetische aanleg wordt nu nog niet altijd meegenomen. In stichting Mijn data, onze gezondheid werken wetenschappers en consumenten al gericht samen. De bundeling van data moet er uiteindelijk toe leiden dat behandelingen een grotere kans van slagen hebben. We praten erover met - Susanne Baars, neurowetenschapper, expert in erfelijkheidsonderzoek en oprichter van Igen - Wessel Kraaij, onderzoeker datascience op de Universiteit van Leiden Feit of Fabel? Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Een glas cola is goed tegen buikpijn" BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/201727 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

20 februari | Commerciele gezondheidszorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe gezondheidsraads en de vereniging voor radiologen zijn heel voorzichtig als het gaat om de betrouwbaarheid van deze tests. Organisaties zoals Prescan die Total Body Scans aanbiedt, zegt dat preventieve screening zelfs kosteneffectief is. We praten erover met - Martina Cornel, geneticus en expert op het gebied van grootschalige toepassing van genetica in de samenleving- Hildo Lamb, radioloog en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor radiologieen- Eddy van Heel, directeur Prescan BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/201726 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nazorg bij kanker

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEr is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar revalidatie bij ex-kankerpatiënten. Daar moet verandering in komen vindt Martijn Stuiver. Hij is benoemd tot bijzonder lector aan de hogeschool van Amsterdam met als lectoraat 'Functioneel herstel bij kanker'. De kleine investering die nu gedaan wordt scheelt uiteindelijk een hoop kosten. We praten erover met:-Martijn Stuiver, fysiotherapeut en lector 'functioneel herstel bij kanker'En-Peter Smeets, voorzitter stichting tegenkracht Gezondheidseconoom Janne Mewes promoveerde op het onderwerp Rehabilitation for cancer survivors, Cost-effectiveness and budget impact. Met haar praten we over de economische voordelen van sneller herstel na kanker. Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Pas na dertig minuten sporten ga je vet verbranden. Korter sporten heeft dus geen zin". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/13/201727 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

6 februari | Technische geneeskunde

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHoe zorgen we ervoor dat deze innovaties ook geimplenenteerd worden? Is dit de taak van de overheid, de zorgprofessional of van de nieuwe specialisatie technische geneeskunde? De raad voor de Volksgezondheid en Samenleving heeft in een briefadvies opgeroepen dat zowel de overheid als de zorgprofessionals als de patiënten meer open staan voor de innovaties in de zorg We praten erover met:-Greet Prins, raadslid van de raad voor de Volksgezondheid en SamenlevingEn-Martijn van Mourik, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Vitamine D slikken helpt tegen de winterdip". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/201727 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

30 januari | Sport en Voeding

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaEn daar spelen de fabrikanten handig op in. Maar is al die speciale voeding wel nodig? Wat heb je aan die shakejes en gelletjes als je geen professioneel sporter bent? Die sportdrankjes staan nou niet bekend als culinair hoogstaand. Onze sportieve verslaggeverJigal Krant ging daarom naar Onno Kockmeijer de chef van sterrenrestaurant Ciel Blue, om er een paar te testen. Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Het is goed om na het sporten flink veel koolhydraten te eten". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/201727 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

23 januari | Innovatie in de zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaOm de innovatie in de zorg een handje te helpen is ZorgEnablers 2017 gemaakt. Zo kan de kennis over innovatie makkelijker verspreid worden. Ook in de visie van De Medisch Specialist 2015 van de Federatie Medisch Specialisten speelt innovatie een grote rol. We praten erover met-Philip Idenburg, managing partner van BeBright en adviseert op het gebied van strategie en innovatievraagstukkenen-Huib Cense, chirurg en vice-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Het is goed om na het sporten flink veel koolhydraten te eten". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/201727 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

16 januari | Politieke keuzes zorg

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe verkiezingen komen er weer aan en daarin speelt de zorg een belangrijke rol. Wat gaan we doen met de basisverzekeringen? Gaan we meer inzetten op preventie? En wordt het aantal regels in de zorg eindelijk verminderd? We praten erover met-Henk Pastoors, oprichter platform nieuwe zorgen-Peter de Groof, huisarts en lid van het actiecomité 'Het roer moet om' Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Als je en griep of verkoudheid voelt opkomen kan je die nog tegenhouden". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/201727 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

9 januari | Hartklep

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaMet de betrekkelijk nieuwe Transcatheter Aortic Valve Implantation, oftewel de TAVI methode, hoeft dat niet meer. Vooralsnog is deze methode vooral voor de oudere, meest kwetsbare patiënten. Wanneer kunnen jongere mensen hier ook gebruik van maken? We praten erover met-Karel Koch, interventie cardioloog in het AMCen-Peter Kievit, cardioloog aan het Radboud UMC Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "De uren die je voor twaalf uur slaapt tellen dubbel". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/9/201725 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

2 januari | Loondienst

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe discussie over loondienst in de zorg duurt nog altijd voort. Veel politieke partijen zien graag dat de specialisten allemaal in loondienst gaan. Maar is het wel verstandig om dat te verplichten? -Mark van Houdenhoven, bestuursvoorzitten van de Sint Maartens kliniek EN -Thijs Stoop, consultant zorg bij Roland Berger Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Met een slaapliedje val je makkelijker in slaap". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/201726 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

19 december | Ehealth

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDe voordelen van een kortere, of helemaal geen, ziekenhuisopname worden steeds duidelijker. Met behulp van ehealth kan iemand in sommige gevallen thuis worden opgenomen of revalideren. Te gast zijn: -Ed de Kluiver, cardioloog en bestuursvoorzitter van het Isala Hartcentrum in Zwolle en-Liesbeth Meijnckens, zelfstandig adviseur Ehealth en schrijfster van het boek beter met ehealth in 60 minuten Feit of Fabel?Deze week in de rubriek Feit of Fabel: "Een ochtendhumeur zit tussen je oren". BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/20/201626 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

12 december | Migraine

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaRob van Doorn, voorzitter van het Migraine fonds en van de Nederlandse vereniging voor Hoofdpijnpatienten, Anoinette Maassen van den Brink, farmacoloog aan het Erasmus MC en Michel Ferrari, hoogleraar neurologie aan de Universiteit Leiden, komen vertellen over de laatste stand van zaken en welke ontwikkelingen we de komende jaren kunnen verwachten. BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/201624 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

5 december | Gezond gewicht

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet doel? Geen kinderen met overgewicht meer in 2033. Steeds meer zorg taken liggen bij de gemeenten. Waar is deze decentralisatie belangrijk voor en welke problemen vragen nog steeds om een landelijke aanpak? Te gast is Paul van der Velpen, directeur van de GGD Amsterdam. BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/201623 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

14 november | Diabetes

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaHet is vandaag Wereld Diabetes Dag. Een dag die bijna dertig jaar geleden in het leven werd geroepen om aandacht te vragen voor diabetes. Vandaag de dag lijkt de aandacht voor diabetes belangrijker dan ooit, aangezien het aantal mensen met diabetes alsmaar toeneemt. In BNR Beter praat Harmke Pijpers hierover met Henk Jan Aanstoot, kinderarts en diabetoloog, en met Olof King, directeur van de Diabetes Vereniging Nederland. BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/201624 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

7 november | Zorg betaalbaar houden

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaDeze maand maken de zorgverzekeraars weer hun premie voor het komende jaar bekend. En moeten we allemaal weer gaan bedenken of we moeten overstappen ja of nee. Worden we gezonder van preventie? En helpt het de kosten te drukken? Patrick Jeurissen, bijzonder hoogleraar betaalbaarheid van de zorg, en Arno Rutte, Tweede Kamerlid voor de VVD. BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/201623 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

31 oktober | Meer burn-outs door stress

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZenecaIn welke mate zijn werkgevers verantwoordelijk? Te gast zijn Leonard Hofstra, cardioloog en directeur van Cardiologiecentrum Utrecht en Florien Vaessen, schrijver van het boek Op de bank. Vaessen kreeg zelf te maken met een burn-out. BNR Beter, het programma voor mensen die werken aan hun gezondheid, elke maandag om 19.00See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/201623 minutes, 2 seconds