Winamp Logo
4. division Cover
4. division Profile

4. division

Danish, Social, 1 season, 44 episodes, 3 days, 11 hours, 44 minutes
About
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Episode Artwork

500 fuldeord og psykisk syge kunstnere

En ny undersøgelse viser, at briterne har over 500 ord for at være fuld. Og de drikker jo også meget - eller hvad? Vi taler med en Englands-kender om britisk drukkultur, pubkultur og hvorfor deres sprog er godt til at beskrive fuldskab. Det er en accepteret sandhed at kunstnere ofte har psykiske sygdomme. Men et nyt studie viser, hvorfor det hænger sådan sammen. Gener for skizofreni kan nemlig hænge sammen med kreativitet. Vi spørger om studiet er kontroversielt og hvad de gener ellers skal bruges til. Og så skal vi også forbi nøgenhed, unge i folkekirken og The Beatles, igen igen. Værter: Jesper Dein, Ane Cortzen og Nynne Bjerre Christensen. Redaktør: Thomas Vinther Larsen. I redaktionen: Clara Faust Spies, Nanna Sloth og Gustav Hagild.
2/23/20241 hour, 54 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Høj i hatten og guddommelig SoMe

Nicklas Bendters nye hat er svær at overse - både i mediebilledet og i virkeligheden. Den store hat, som eks-fodboldspilleren bar til Echoprisen, har sat gang i en snak om hattemode. Vi taler med indehaveren af en hattebutik om hattens betydning som beklædningsgenstand og statussymbol gennem tiden. Helsingør Stift vil have flere kunder i butikken, og har derfor indgået et samarbejde med fire influencere. Kampagnen har kostet 150.000 kroner og som en del af samarbejdet, skal influencernes børn døbes. Er det god markedsføring af Folkekirken? Det spørger vi en ekspert i influencermarkedsføring om. Vi skal også tale om remakes af europæiske film, venstrefløjens forhold til fitness og meget mere. Værter: Maya Tekeli, Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving. Redaktør: Thomas Vinther Larsen. I redaktionen: Clara Faust Spies, Asta Jølver Pedersen og Nanna Sloth.
2/16/20241 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hydreret hype på SoMe og universiteternes løfte

Vand trender på sociale medier - særligt vand med smag og enorme termokopper man kan slæbe rundt på. Folk er fokuserede på at være hydrerede. Vi spørger en lektor i sundhed og ernæring, hvorfor vand er så hipt og om der er en kommerciel interesse i det gennemsigtige guld. Universiteterne møder bred kritik fra forskere, studerende, og undervisere. For de kan ikke længere opretholde løftet om et bedre liv. Flere og flere oplever nemlig, at deres liv ikke bliver bedre af at være højtuddannet. Vi taler om universiteternes berettigelse, pligt og formål. Vi også forbi influenceren @cillemouse, kaffe som identitetsmarkør og ligeværdig børneopdragelse. Værter: Jesper Dein, Mikael Jalving og Maya Tekeli. Redaktør: Thomas Vinther Larsen. I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth.
2/9/20241 hour, 53 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bitch fight på diss tracks og nutidens agenter

Rapdronningerne Nicki Minaj og Megan Thee Stallion har gang i en vaskeægte fejde - og de er ikke bange for at lægge skjul på den. I to nye numre, disser de nemlig åbenlyst hinanden. Vi taler om fænomenet diss tracks og hvorfor musikere tager deres slåskampe i musikken. PET har i samarbejde med landets største universiteter lanceret en kampagne. "Undgå at blive årets medarbejder i den russiske efterretningstjeneste", står der på et af bannerne. Den har til formål at gøre forskere opmærksomme på det trusselsbillede, dansk forskning i stigende grad står overfor. Vi taler med en tidligere PET-agent om, hvordan man er spion og agent i dag. Vi skal også tale om forskellen mellem generationer, selvrealiserende reality-tv og meget mere. Værter: Jesper Dein, Nynne Bjerre Christensen og Sanne Cigale Benmouyal. Redaktør: Thomas Vinther Larsen. I redaktionen: Clara Faust Spies, Gustav Hagild og Nanna Sloth.
2/2/20241 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Oscar-lobbyisme og detektivgenrens guldalder

I tirsdags annoncerede Oscar-akademiet dette års nominerede, men først den 10. marts forløses spændingen, når vinderne i hver kategori kåres. Vi får besøg af en dobbelt-Oscarvinder som vil fortælle om det lobbyarbejde, der går amok den næste halvanden måned. I podcasten Ghost Story får man fortællingen om genfærd, familiedrama og et spektakulært mord - eller var det to? Fortællingen tager sin begyndelse i 1930'ernes England og detektivforfatteren Dorothy Sayer involveres i mordsagen. Vi dykker ned i podcasten og detektivgenrens guldalder. Vi skal også omkring mobning i Folkekirken, danskernes dalende forbrug af SoMe og runer på en jerndims. Værter: Jesper Dein, Nynne Bjerre Christensen og Ane Cortzen.
1/26/20241 hour, 54 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Kongens ord og portræt af en klimaaktivist

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Kong Frederik - med hjælp fra forfatteren Jens Andersen - i denne uge har udgivet manifestet 'Kongeord'. Onlineboghandlen Saxo solgte hele 25 bøger i minuttet på udgivelsesdagen. Til gengæld har kongen ingen interviews givet i forbindelse med bogen. Det er et eksempel på en ny form for lukkethed i Kongehuset, mener Berlingskes kongehuskommentar. Vi taler med Jakob Steen Olsen om udgivelsen. Den svenske forfatter, lektor og klimaaktivist Andreas Malm er blevet lidt af en superstjerne i klimaaktivistiske kredse. For nylig gav han også et opsigtsvækkende interview med The New York Times. Vi tegner et portræt af den kontroversielle figur med en dansk klimaaktivist, som også kender Malms tanker og ideer. Vi skal også omkring beskyldninger om plagiat mod skribenten Kathrine Diez, listige telefonsælgere og meget mere. Værter: Maya Tekeli, Gitte Løkkegaard, Ane Cortzen.
1/19/20241 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

En forventningsfuld håndboldreklame og en fransk David Bowie-gade

Mens håndboldlandsholdet kun lige har taget hul på kampene i EM-slutrunden, har en tv-reklame allerede erklæret, at guldet er reserveret til de danske herrer. Det ærgrer flere af spillerne, som kalder reklamen for "respektløs" over for de andre hold. Hvad betyder de store forventninger for hele fortællingen om slutrunden - og ikke mindst for spillerne? Vi spørger DR's håndboldekspert, der selv har erfaring med samme. I Paris har de opkaldt en cirka 50 meter lang gade efter rockikonet, David Bowie, fordi borgmesteren angiveligt er stor fan. Hvor stor tilknytning Bowie selv havde til Frankrigs hovedstad, undersøger vi med en meget stor Bowie-kender. Vi skal også forbi pressedækning af Dronningens abdikation, den kinesiske kulturkamp, fodboldlegenden Franz Beckenbauer og meget mere. Værter: Adam Holm, Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving.
1/12/20241 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vintørst i Frankrig og mysteriet om Michael Schumacher

Slankekure og alkoholpauser er for mange en del af det nye år, men i et af verdens førende vinlande er uenighederne igen blusset op. Her diskuterer de indtag af den gærede druesaft, hvor en lang række franske misbrugseksperter taler for folkesundhed. Præsident Macron holder derimod fast i glas ved flere måltider dagligt, så vi tager temperaturen på fransk vinkultur. På 10-året for skiulykken, der ændrede Michael Schumachers liv, er stadig meget få oplysninger sluppet ud til offentligheden. Mens de allerfærreste kender racerkørerens tilstand nu, har medier og sportsredaktioner siden ulykken snuset nysgerrigt med fra sidelinjen. Vi får besøg af Ekstra Bladets Jan Sommer, som har dækket Formel 1 i årevis. Vi skal også omkring dronningens abdiktaion, en nu tidligere Harvardrektor, Novos betydning for den globale branding af Danmark og meget mere. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Mikael Jalving.
1/5/20241 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Godt nytår fra 4. division

Året lakker mod enden, og Adam Holm bruger dagen på at se tilbage på 2023 og nogle af de historier vi har haft i 4. division i efteråret. Dagens program byder blandt andet på sladderens væsen, en snak om fodbold uden hovedstød, Britney Spears' selvbiografi og meget mere. Vært: Adam Holm.
12/29/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Julen som misforstået højtid og humors indflydelse på os

Julen er en af de vigtigste begivenheder i kirkeåret og en folkekær højtid i store dele af verden. Men for mange er det i høj grad også en kulturel begivenhed. Formanden for Ateistisk Selskab mener, det er en decideret misforståelse at betragte julen som en kristen højtid. Vi spørger hvorfor. Humor kan have indflydelse på vores mentale helbred - det viser et nyt italiensk studie. Det kan være kærligt og velmenende, men også være udtryk for selvbeskyttelse. Vi spørger en humorekspert hvordan. Vi skal også forbi FCK's kommende kvindehold, afskaffelsen af frimærker, Brad Pitts runde fødselsdag og meget mere. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Gitte Løkkegaard.
12/22/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Krigsbilleders funktion og musicalens genkomst

Der er langt fra Danmark til Ukraine og ligeledes til Mellemøsten, men de voldsomme krigsbilleder fra brændpunkterne er kun få klik væk. Og der er mange af dem. Rammer de os - eller bliver vi snarere immune af mængden? Vi diskuterer funktionen af den visuelle krigsformidling. Musicals om alt fra Vild med Dans til Karen Blixen ruller over store, danske scener i de her år og tiltrækker publikum i spandevis. Men den populære genre er samtidig behæftet med store fordomme om 'lavkultur'. Vi spørger musicalstjernen, Stig Rossen, hvordan han oplever livet på musikteatrets skrå brædder. Vi kommer også forbi Radio4's nye chefredaktør, Love Actually, Netflixhits og meget mere. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Gitte Løkkegaard.
12/15/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Koranlov vedtaget og Barbra Streisands murstensbog

I denne uge blev den såkaldte koranlov vedtaget af et flertal i folketinget: En lov mod 'utilbørlig behandling af skrifter med betydning for et anerkendt trossamfund'. Under den indledende debat var løsgænger Jon Stephensen den eneste, der indtog talerstolen for at argumentere for vedtagelsen af loven. Vi spørger ham hvorfor. I en næsten 1000 siders lang selvbiografi fortæller den amerikanske superstjerne, Barbra Streisand, om sit kontrolbehov, om succes og om sin yndlings-is. Vi får besøg af en boganmelder, der har tygget sig igennem det hele og spørger ham, hvad der ellers kendetegner et ikon som Streisand. Er tiden løbet fra hende? Vi skal også forbi julekalendermagi, det storhittende Sunday Night Football, AI i film og meget mere. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Mikael Jalving.
12/8/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Forhold der dømmes på tv og julen som identitetsmarkør

Et nyt realityprogram centrerer sig om en disciplin, de fleste kærestepar ynder at gøre i smug: nemlig at dømme andre par. "Døm vores forhold", der følger fire unge par i et sommerhus, har fået overvejende positive anmeldelser, men hvorfor? Vi taler med en anmelder om programmets berettigelse. Det er den 1. december og vi er nået til den tid på året, hvor hele samfundet går i selvsving over julegaver, julefrokoster og julepynt. Højtiden er for mange nostalgisk, og ifølge en ekspert er julen ligefrem blevet en identitetsmarkør. Vi undersøger hvorfor. Vi skal også forbi brune bodegaer, slå et slag for encyklopædien og meget mere. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Gitte Løkkegaard.
12/1/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

En transkønnet kejser og Stephanie Loses smag i bøger

Et interview med Stephanie Lose i Politiken har i denne uge vakt foragt og bekymring, da den nyudnævnte økonomiminister afslørede, at hun ikke har en bog liggende på natbordet. Og at hendes seneste læseoplevelse var sidste bind af Lucinda Rileys bestsellerserie 'De Syv Søstre'. En bog, andre skammer sig over at læse. Men hvem er Lucinda Riley og ikke mindst hendes læsere? Vi tegner et portræt. Et museum i Storbritannien har besluttet at den romerske kejser Elagabal, som levede for 1.800 år siden, fremover skal refereres til som hun/hende. Beslutningen sker på baggrund af antikke skrifter, der hævder, at Elagaba foretrak at blive kaldt "dame" og bar kvindetøj ved sin død. Vi faktatjekker sagen med en historiker. Vi skal også forbi en vred viral brud fra 1800-tallet, jagten på lykke og meget mere. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Mikael Jalving.
11/24/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Chefredaktør i modvind og nedlukning af chatforum

Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, har i denne uge fået kritik for ikke at deklarere sin private relation til departementschef i Statsministeriet, Barbara Berthelsen, da hun i en klumme kritiserede pressens dækning af FE-sagen. Vi tager diskussionen om journalistisk troværdighed og private forbindelser. Chatforummet, Omegle, lukker efter 14 år. Siden 2009 har mennesker på tværs af kloden brugt mediet til at møde hinanden tilfældigt og udveksle stort og småt i såkaldt "social spontanitet". Men samtidig har platformen været brugt af pædofile, der ville i kontakt med børn og unge. Vi dykker ned i videochatuniversets skumle afkroge. Vi skal også omkring superhelte, Boris Becker, AI-dokumentarer og meget mere. Værter: Jesper Dein, Gitte Løkkegaard og Maya Tekeli.
11/17/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Dinosaurer på Netflix og spot på Kongehuset

En ny og stort anlagt Netflix-dokumentar vækker klodens forhistoriske dyr til live med special effects. Men hvordan er det muligt at lave så præcise gengivelser af dinosaurerne ud fra millioner år gammelt organisk væv og fossiler? Og hvorfor er det interessant? Vi forhører os hos en palæontolog. I et stort interview med fagbladet Journalisten fortæller Kongehusets kommunikationschef, at man fremadrettet vil gøre mere ud af at beskytte de kongelige mod spørgsmål om personlige forohold. Det falder i denne uge sammen med verserende rygter om kronprinsens angivelige affære med en mexicansk skuespilleride. Vi ser nærmere på, hvilke konsekvenser det vil have, hvis kongehuset fremover trækker sig endnu mere fra pressen. Vi skal også omkring stilettens kulturhistorie, en rebranding af Hjem Is-bilen og meget mere. Værter: Jesper Dein, Cecilie Nielsen og Mikael Jalving.
11/10/20231 hour, 54 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Live fra BogForum 2023

Dagens program står i litteraturens tegn, når værterne Adam Holm, Ane Cortzen og Nynne Bjerre Christensen inviterer en række forfattere ind i den varme stol - live fra BogForum i København. Lyt med blandt bogmessens læselystne gæster, når blandt andet Helle Helle, Katrine Engberg, Claus Meyer og Bente Klarlund lægger vej forbi scenen. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Nynne Bjerre Christensen.
11/3/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Britney Spears liv indefra og svenske kunstneres Palæstina-sympati

Popstjernen Britney Spears udgav i denne uge sin selvbiografi, der for første gang beskriver livet som en af 00'ernes største stjerner. Her fortæller hun om berømmelsens pris i en tid, hvor paparazzi-kulturen og synet på kvindelige Hollywood-stjerner så markant anderledes ud. Vi tegner et portræt af popstjernen. Krigen mellem Hamas og Israel er i rykket ind i kultursektionen i de skandinaviske medier: I Sverige underskrev 200 personer fra kulturlivet en appel om beskyttelse af Gazas civilbefolkning. Men appellen blev mødt af kritik fra kulturredaktøren på Svenska Dagbladet der undrer sig over, at underskriverne pludselig er blevet mellemøsteksperter. Er kritikken berettiget? Bør man som offentlig person tage stilling udadtil eller holde kortene tæt? Vi tager diskussionen. Og så skal vi forbi fransk films forfald, stuntmænd og meget billige restauranter. Værter: Adam Holm, Gitte Løkkegaard og Maya Tekeli.
10/27/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Fodbold uden hovedstød og virtuelle influencere

Står det til den skotske organisation Heading Out, skal det fra 2030 ikke længere være tilladt at lave hovedstød i fodbold. De mange stød mellem bolden og hovedet kan nemlig resultere i hjernerystelseslignende symptomer og øge risikoen for demens. Men vil et forbud ødelægge spillet? Vi tager snakken med Joakim Jakobsen, som i Weekendavisen kalder det for et tab for topfodbolden. I USA følger 70 procent af de 18-44-årige en virtuel influencer. Selvom de computergenerede influencere ikke har indtaget det danske marked endnu, har globale brands som Dior, Prada og BMW alle haft virtuelle influencere som ansigter på deres kampagner. Er de fremtidens influencere? Det taler vi med en ekspert i sociale medier om. Vi skal også forbi politisk merchandise, det særlige ved Taylor Swift og meget mere. Værter: Gitte Løkkegaard, Maya Tekeli og Mikael Jalving.
10/20/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Det nye gamle Paradise Hotel og israelske tv-serier

Sidste år fik Paradise Hotel en større makeover. Det blev nemlig besluttet, at det populære reality-programs koncept skulle være tidssvarende. Men ændringerne faldt til jorden og seerne faldt fra. Nu har producenterne erkendt, at de har dummet sig. Så i den kommende nye sæson vender Paradise Hotel tilbage til det oprindelige format. Er det en falliterklæring? Og behøver reality-tv overhovedet følge med tiden? Det taler vi med en reality-ekspert om. Den israelske thrillerserie Fauda blev et stort internationalt hit, da Netflix i 2016 købte og distribuerede historien om israelske efterretningsagenters kamp mod palæstinensiske terrorister. I anledning af krigen mellem Israel og Hamas kaster vi et nyt blik på Fauda og andre israelske tv-serier med Weekendavisens kulturredaktør. Vi skal også forbi fodbold-fankultur, en hollandsk naziprins og meget mere. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Sanne Cigale Benmouyal.
10/13/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Reality med soldateraspiranter og status på #MeToo

I disse uger løber sjette sæson af TV2-succesen Korpset over skærmen. Her skal kendte danskere igennem jægerkorpsets træningsprogram for elitesoldater. Det er blot et af mange populære reality-koncepter, der tager afsæt i soldaterlivet. Vi taler med en anmelder om militariseringen af tv-udbuddet. Det er tre år siden, at Sofie Linde satte landet på den anden ende med en opsigtsvækkende tale til Zulu Comedy Galla. Det blev startskuddet til en offentlig samtale om samtykke, magtmisbrug og uacceptabel adfærd på arbejdspladsen. Men hvad er status her tre år senere? Vi tager pulsen på #MeToo-debatten anno 2023. Vi skal også omkring fætter-kusine-ægteskaber, en norsk nobelprisvinder og meget mere. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Mikael Jalving.
10/6/20231 hour, 54 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Dogmoms uden børn og romaner med ikoniske indledninger

Da den franske journalist og dyrlæge Hélène Gateau udgav en bog om at vælge sin firbenede sambo frem for et liv som menneskemor, begrundede hun med både økonomi og bekvemmelighed: Det er nemmere, billigere og mere roligt med en hund end et barn, siger Gateau. Og hun er langt fra den eneste 'dogmom'. Vi undersøger fænomenets omfang og årsager i selskab med en livsstilsekspert. Britiske bogentusiaster har kåret Charles Dickens' "En fortælling om to byer" til litteraturhistoriens bedste romanindledning, mens J.K. Rowlings første Harry Potter-bog snupper fjerdepladsen. I den anledning kigger vi på, om tekståbninger egentlig er lige så vigtige som omslagene? Vi kommer også omkring kollektiv transport, boybands og et særligt slotssalg - blandt meget andet. Værter: Nynne Bjerre Christensen, Mikael Jalving og Sanne Cigale.
9/29/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Jagten på det evige liv og den svenske konges 50-års jubilæum

Kan man udskyde døden ved at leve på en bestemt måde? Det kan man, hvis man spørger den amerikanske tech millionær Bryan Johnson. Johnson spiser vegansk, tager dagligt 100 piller i kosttilskud og har sågar fået blod fra sin egen søn i jagten på evig ungdom. Men hvad går Longevity-projektet rent praktisk ud på? Og hvorfor er vi så besatte af den unge krop? Det spørger vi en aldringsekspert om. I weekenden blev Kong Carl Gustaf hyldet af svenskerne efter 50 år som landets regent. Hans tid som konge har dog ikke forløbet helt uproblematisk. Gennem årene har opsigtsvækkende udtalelser og skandaler nemlig ofte fået svenskerne til at grine, håne og kritisere monarken. Vi tegner et portræt af den svenske konge med historiker og kongehusekspert Emma Rønberg Paaske. Vi skal også forbi børns (manglende) læsevaner, renoveringen af det berømte SAS-hotel i København og meget mere. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Sanne Cigale Benmouyal.
9/22/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Krigsfotograf fyret og 'rumvæsner' i den mexicanske kongres

I denne uge valgte Politiken at afbryde samarbejdet med fotografen Jan Grarup, da det kom frem, at han har rapporteret urigtige oplysninger i sin dækning af Ukraine-krigen. Det bekræfter hans ukrainske samarbejdspartnere. Vi dykker ned i sagen og diskuterer krigsfotografers rolle. To væsener, der er mere end 1000 år gamle, er i denne uge blevet vist frem i den mexicanske kongres. Figurerne har vakt opsigt og er blandt andet blevet sammenlignet med rumvæsnet i filmklassikeren "E.T.". Ifølge en ufolog kommer 30 % af deres DNA ikke fra jorden, hvilket adskiller fundet fra tidligere eksempler. Men hvordan bør vi reagere, når den slags historier dukker op? Det spørgsmål sender vi videre til astrofysiker, Tina Ibsen. Vi skal også forbi Elon Musk, dokumentargenrens popularitet og mexicanske narkokarteller. Værter: Adam Holm, Maya Tekeli og Mikael Jalving.
9/15/20231 hour, 54 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Glæden ved at sladre og spørgsmål om kunstnerisk frihed

Selvom de færreste vil indrømme det, sladrer vi gerne fra tid til anden. Sladderblade har eksisteret længe, og nu sladres der også i podcasts og på TV, for eksempel i DR's program, "Sladderhistorie". Men er det et public service-medies ansvar at sørge for saftig sladder til danskerne? Nogen kalder tendensen for direkte bekymrende. Vi vender både sagen og den tilfredsstillende glæde ved sladder. I kølvandet på koranafbrændingerne har regeringen fremlagt et forslag om at forbyde 'utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund', også 'i kunstnerisk eller politisk øjemed'. Hvilke forudsætninger giver det kunstnere og deres værker for fremtiden? Billedkunstner Simone Aaberg Kærn kommer på besøg og deler sit bekymrede syn på sagen. Vi skal også forbi festivalen Burning Man, chikaneanklagede filminstruktører og en 500 år gammel dødskultur. Værter: Adam Holm, Gitte Løkkegaard og Ane Cortzen.
9/8/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Miss Danmark kåret (igen) og en hjemløseavis i knæ

Det er måske snart slut med at møde en Hus Forbi-sælger på stationen eller uden for shoppingcentret. En pandemi, stigende priser og færre kontanter i omløb har nemlig sendt foreningen bag bladet i økonomisk krise. Hvad betyder det for landets udsatte og hjemløse, hvis Hus Forbi må dreje nøglen om? Vi spørger en redaktør og en sælger. Siden 1926 har man kåret Miss Danmark og i søndags gentog man traditionen, da en 20-årig vandt førstepladsen. Vi kigger nærmere på skønhedskonkurrencen som institution og på, om den stadig har en berettigelse i 2023. Vi skal også forbi en solidaritetstrøje i cykelløb, en eksklusiv app for Verdens rigeste og meget mere. Værter: Jesper Dein, Nynne Bjerre Christensen og Mikael Jalving.
9/1/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Live fra Kulturmødet Mors

Poul Nyrup Rasmussens far var tvangsanbragt på åndssvageanstalten på Livø gennem syv år, fordi han blev stemplet som "moralsk åndssvag." Men hvad sker der med et menneske som får det stempel, og kan man overhovedet komme af med det igen? Vi taler med Poul Nyrup Rasmussen om livet som søn af en udstødt. Kemifabrikken Cheminova forårsagede en mindre miljøkatastrofe i egnen omkring Lemvig. Men den har også dannet bagtæppe for mange menneskers liv og arbejdsliv. Vi får besøg af forfatter Kim Blæsbjerg, der i sin nyeste roman bruger lokalmiljøet omkring Cheminova til at undersøge klima, klasse og identitet. Vi skal også omkring den nordjyske selvforståelse, og så kommer en poetry-slammer og fortæller om kunsten/sporten. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Gitte Løkkegaard.
8/25/20231 hour, 54 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

TV 2 i Rusland og lykkelige par i realityprogrammer

Mens store danske medier har været nødt til at sende korrespondenter hjem fra Rusland siden invasionen af Ukraine, har TV 2 for nyligt fået presseadgang til landet. Og stationens dækning møder kritik fra både militæranalytikere og journalister, der beskylder TV 2 for at "gå Putins ærinde". Vi tager diskussionen om, hvorvidt man kan operere objektivt som journalist i et land som Rusland. Når niende sæson af DR's hitserie "Gift ved første blik" løber over skærmene fra i næste uge, er der lavet en hel del om. Eksperterne er skiftet ud og nye matching-metoder taget i brug. Hvilken indflydelse kan det have på underholdningsværdien? Vi taler med både en reality-kender og en af seriens nye kærlighedseksperter. Vi skal også omkring en fransk sangdebat, en iransk filminstruktør og Ikeas forhold til overforbrug. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Maya Tekeli.
8/18/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Slut med mere satire i Jordan og (måske) et kønsskifte af Gud

Det populære jordanske satiremagasin 'AlHudood' blev for nyligt blokeret uden videre forklaring. Det skete tilsyneladende i kølvandet på en række opslag på Instagram. Vi kigger nærmere på mellemøstlig satiretradition og leder efter en årsag til den aktuelle bandlysning. I vestlige akademiske kredse er man begyndt at omtale Helligånden som 'hun'. Ifølge en dansk sognepræst bør vi overveje at gøre det samme i Danmark. Er det på tide, at kirken skal revidere sit billede af Gud? Vi tager snakken med en teolog og kirkehistoriker. Vi skal også forbi de første 100 dage af Hollywood-strejken, sagsanlæg mod sangeren Lizzo og meget andet. Værter: Adam Holm, Sanne Cigale Benmouyal og Gitte Løkkegaard.
8/11/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Saudi-Arabien i den internationale sportsverden og litterære anbefalinger til sommerferien

Saudi-Arabien er allerede trådt ind på fodbold- og golfbanen, og nu kigger de også over mod tennisbanerne. PIF, Saudi-Arabiens nationale investeringsfond, er nemlig i dialog med mændenes ATP Tour og blandt tennisspillere modtages nyheden med både modstand og klapsalver. Er det pengene, der lokker? Vi spørger senioranalytiker ved Play the Game, Stanis Elsborg. Sommerferien står for døren og dermed også muligheden for endelig at sidde med en god bog i hænderne. Men hvad skal man egentlig læse denne sommer? Vi taler med litteredaktør hos Information, Peter Nielsen, som kommer med tre anbefalinger til lænestolen og tre anbefalinger til stranden. Vi skal også forbi bæredygtig byudvikling, hypen omkring YouTube-drikken PRIME og meget andet. Værter: Adam Holm, Nynne Bjerre Christensen og Nanna Mogensen.
6/30/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Nyt lys på Tove Ditlevsen og uddeling af Rosenkjærprisen 2023

Med få dages mellemrum er der udkommet både bog og film om Tove Ditlevsen, der særligt tiltrækker sig opmærksomhed for voldtægtsanklager mod forfatterens fjerde ægtemand, Victor Andreasen. I den nye film "Toves værelse" bliver Andreasen spillet af Lars Brygmann, og vi taler med ham om arbejdet med den omdiskuterede figur. Og så bliver årets vinder af Rosenkjærprisen traditionen tro offentliggjort i programmet. Prisen gives til en person, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum. Vi skåler med den hemmelige prismodtager og spørger til det ansvar, der følger med at være ekspert. Vi skal også forbi sovebyer i Jylland og sidste nyt om den kontroversielle internetkendis, Andrew Tate. Værter: Adam Holm, Sanne Cigale Benmouyal og Nynne Bjerre Christensen.
6/23/20231 hour, 54 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Paludan forment adgang til Folkemødet og restaurant mister vigtig stjerne

Folkets - og fadøllenes - fest løber af stablen på Folkemødet i de her dage, og mens politikere, interessegrupper, menige mennesker og medier diskuterer demokrati og synspunkter, er Stram Kurs-lederen, Rasmus Paludan, blevet nægtet adgang til området i Allinge. Begrundelsen er et sikkerhedshensyn til ham selv samt til andre gæster. Men hvor langt bør man gå for ytringsfrihed? Vi tager diskussionen i studiet. Det var en stor aften for gastronomi, da michelinguiden tidligere på ugen uddelte stjerner til de bedste nordiske restauranter. Men der var også tabere: I København har både Kiin Kiin og Kokkeriet mistet stjerner og kan ikke længere bryste sig af at være michelinrestauranter. Vi taler med madanmelder Søren Frank om betydningen af den smagfulde udmærkelse. Vi skal også forbi skønhedsreklamer på busser, larmende storrumskontorer og meget mere. Værter: Jesper Dein, Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving.
6/16/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Farvel til svensk fodboldlegende og kvinder i fokus på reality-tv

Svenske Zlatan Ibrahimovic lægger fodboldstøvlerne på hylden. Det annoncerede han søndag aften foran tusindvis af brølende fans, mens de i hjemlandet græd bitre tårer. Som Zlatan selv sagde til søndagens pressemøde: "Selv gud er ked af det i dag." Vi tegner et portræt af den folkekære mand og hans betydning for "den svenske drøm". Det er kvindernes sæson i dansk reality-tv: Efter et par sæsoner med konceptet 'Bachelor' har TV2 vendt om på rollerne. Nu er det Mette og Julie, der venter for enden af den røde løber og tager imod forventningsfulde, bejlende mænd. Også i 'FBOY Island' skal tre kvinder vælge deres 'Nice Guy' eller 'FBoy'. Gør det nogen forskel for parringsdansen, at kvinderne fører an? Vi taler med en tidligere reality-caster. Vi skal også forbi journalist og forfatter Morten Sabroes eftermæle, UNESCO-beskyttet rumænsk keramik og meget mere. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Sanne Cigale Benmouyal.
6/9/20231 hour, 53 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Publikumskultur og klicheer på Instagram

I disse dage spilles der French Open, hvor det danske tennis-talent Holger Rune kæmper med om de eftertragtede medaljer. Tennis har længe haft ry for at være en lidt snobbet sport. Publikum skal sidde musestille under kampen og helst have pænt tøj på. Men noget tyder på, at det er ved at ændre sig en smule. Vi taler om publikumskultur i tennisverdenen og sammenligner med andre sportsgrene. Instagram har i flere år været en fast del af hverdagen for rigtig mange danskere, der dokumenterer livet gennem opslag om alt fra babyer, boligkøb og byture med vennerne. Men det kan altså også blive for meget af det gode. Vi får besøg af en journalist, der har skrevet en liste over de ultimative no gos på Instagram. Vi skal også omkring et nazi-testamente med relation til Kongehuset, nyt fra Cannes-festival og meget mere. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Gitte Løkkegaard.
6/2/20231 hour, 54 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Racistiske fodboldfans og gummisko i Det Hvide Hus

Den spanske fodboldklub Valencia er blevet straffet, efter at klubbens fans kom med racistiske tilråb og smædesange rettet mod den brasilianske Real Madrid-spiller Vinicius Jr. Flere tilskuere fra søndagens skandaleombruste kamp er nu også blevet anholdt for racisme. Det er et stort problem i spansk fodbold. Men hvordan kommer man det til livs? Vi taler med en kommentator og tidligere fodboldspiller, som selv har boet i Spanien og har fulgt La Liga tæt. Et billede på præsident Joe Bidens Twitter-konto har den seneste uge skabt debat i USA, fordi tre politikere sidder iført gummisko på Det Ovale Værelse. Og det er faldet nogen for brystet. For er det ikke mangel på respekt over for embedet og den formelle situation? Vi spørger en herremodeekspert om tendensen. Vi skal også omkring drama på britisk morgen-tv, den danske pavillon i Venedig og meget mere. Værter: Nynne Bjerre Christensen, Ane Cortzen og Mikael Jalving.
5/26/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hollywoodstjerner med forfatterdrømme og kultursnobberi på retræte

USA's skuespiller-sweetheart, Tom Hanks, debuterer som forfatter. Hans roman "mansplainer filmfremstilling", "skriger på en redaktør" og er fyldt med trivielle beskrivelser af blandt andet kaffebrygning, skriver anmelderne. Men han er langt fra den første kendis med forfatterdrømme. Alle fra Clinton-parret til Søren Pilmark forsøger sig også med romangenren. En ekspert gør os klogere på kendissernes indtog i litteraturen. Fra teatret og operaen til håndboldhallen og Døllefjelde-Musse Marked. I dag er mange af os kulturelt altædende. Det viser en ny sociologisk undersøgelse, der konkluderer at danskernes kultursmag er blevet bredere. Dog kan de fleste stadig blive enige om, at ballet er finere end en tur på Brøndby Stadion. Vi spørger os selv, om grænsen mellem det fine og det ufine har ændret sig. Vi skal også omkring svenskernes talent for pophits, mandefester i Tyskland og meget mere. Værter: Adam Holm, Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving.
5/19/20231 hour, 54 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Onkel Reje-washing og forladte japanske huse

Hetzen mod karakteren Onkel Reje fra DR's børnekanal har fået massiv medieomtale i ugens løb. Manden bag Onkel Reje, Mads Geertsen, er da også blevet hyldet på de sociale medier, efter at han har måttet lade sig sygemelde. Flere virksomheder har siden lavet annoncer, der støtter op om karakteren. Hos optikeren Louis Nielsen hedder det: 'Snæversynethed kan vi desværre ikke afhjælpe #OnkelReje', mens farveproducenten Flügger har lancereret farven Onkel Reje-pink. Begge virksomheder afviser, at det skulle være et forsøg på at sælge mere maling og flere briller. Men kan det nu også være rigtigt? Vi tager diskussionen i studiet og sammenligner med den såkaldte pinkwashing, hvor virksomheder under Copenhagen Pride bliver beskyldt for at udnytte regnbueflaget. I Japan står omkring 8 millioner huse tomme, og tallet ventes kun at stige. Der er simpelthen langt flere boliger, end der er mennesker til at bo i dem. Men nu melder et nyt købersegment sin ankomst, og det kan sparke nyt liv i det japanske ejendomsmarked. Så hvis du har et par hundrede tusind kroner, så kan du få et sommerhus på den anden side af verden. Vi taler med en Japan-kender, der selv flere gange har været tæt ved at købe et forladt japansk hus på landet. Vi skal også omkring fænomenet afslagsfester, bogbussens betydning og meget mere. Værter: Adam Holm, Ane Cortzen og Mikael Jalving.
5/12/20231 hour, 54 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Dårlig flymad og upassende opførsel i magteliten

Skamkogt gulerod, sejt smagløst kød og dryppende sødligt industrifedt. Sådan beskriver restaurantejer og tv-mand Adam Price i et opslag på Instagram den Boeuf Bourguignon, han tirsdag fik serveret på sin 17.336 kr. dyre flyrejse med SAS. Opslaget har vakt heftig debat. For hvad kan man egentlig forvente af flymad? Det spørger vi hovedpersonen selv om. Efter et krisemøde her til morgen overlever Lizette Risgaard som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Ungdomsfagbevægelsen har derimod meldt ud, at de ikke længere har tillid til Risgaard efter hendes grænseoverskridende adfærd over for unge mandlige ansatte. Også Unge Moderater kræver kulturordfører Jon Stephensens afgang fra partiet efter hans brud på partiets samværsregler. Vi dykker ned i de to aktuelle sager, hvor ungdommen siger fra over for upassende opførsel. Vi skal også omkring biograffilmens mørke fremtidsudsigter, frivillig barnløshed og meget mere. Værter: Adam Holm, Gitte Løkkegaard og Nynne Bjerre Christensen.
4/28/20231 hour, 54 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Robotmusik og bandeord i bedste sendetid

En AI-genereret sang af de to canadiske popstjerner Drake og The Weeknd er gået viralt og har ifølge CNN opnået over 11 millioner afspilninger på TiKTok. Pladeselskaberne er rasende over, at anonyme brugere på sociale medier nu med ny teknologi let kan imitere kendte musikeres stemmer og få dem til at synge hvad som helst. Men hvordan lyder det egentlig? Og kan det bruges til noget? Vi taler med en musikekspert om de dilemmaer, der er forbundet med robotmusikken. Der bliver brugt en hel del bandeord i bedste sendetid på både DR og TV2. Det viser en ny undersøgelse fra techvirksomheden Mediacatch. Sprogredaktøren på DR mener, at sproget skal afspejle samfundets mangfoldighed på godt og ondt. Men er det ved at tage overhånd? Vi taler med en sprogforsker om bandeord i bedste sendetid. Vi skal også omkring skuespilleren Gérard Depardieus storhed og fald, datingkultur for senioner og meget mere. Værter: Adam Holm, Gitte Løkkegaard og Mikael Jalving.
4/21/20231 hour, 54 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kønsregnskab på TV2 og Odenses (måske) fallos i granit

Digitale journalister hos TV2 skal fra nu af registrere køn på deres kilder. Det er blevet indført efter en stikprøve, der viste et chokerende hvidt og maskulint billede af mediets ekspertkilder: 28 procent var kvinder, mens 6 procent havde minoritetsbaggrund. Vi diskuterer, om kvoter er vejen frem. "Gigantisk fallossymbol" og "pervers". Sådan bliver kunstneren Frede Thorsens skulptur 'Stoppenålen' beskrevet af vrede odenseanere på Facebook. Den har ellers stået solidt plantet midt på hovedgaden i Odense siden 1988, men efter at kommunen for nyligt delte et billede af skulpturen, er debatten brudt løs: Er det et redskab eller en penis? Det spørger vi kunstnerens søn og en kunstkonsulent om. Vi skal også omkring en tungesuttende Dalai Lama, Disneys diversificering, og meget mere. Værter: Mikkel Frey Damgaard, Sanne Cigale Benmouyal og Nynne Bjerre Christensen.
4/14/20231 hour, 54 minutes, 1 second
Episode Artwork

Påskespecial

Mikkel Frey Damgaard og holdet bag 4. division har fundet det foreløbigt bedste fra året frem i denne påskespecial.
4/7/20231 hour, 57 minutes
Episode Artwork

Dametaskens symbolværdi og en AI-genskabt Sidney Lee

En Burberry-taske til 20.000 kr. fik internettet til at koge over, da fjerde sæson af den populære tv-serie Succession løb over skærmen i denne uge. Samtidig slog et museum i Aarhus dørene op for en helt ny udstilling om håndtaskens kulturhistorie fra middelalder til i dag. For er en taske bare en taske? Vi taler med en modeekspert om dametaskens værdi, i dollars og som eksklusivt statussymbol. I en ny dokumentar taler Sidney Lee til seerne fra graven - eller sådan lyder det i hvert fald. TV 2 har genskabt hans stemme ved hjælp af kunstig intelligens, så man med jævne mellemrum kan høre den afdøde realitystjerne i en helt ny speak. Hans familie har sagt god for det. Faktisk er de overbeviste om, at Sydney Lee ville have elsket det. Men er den slags leg med virkeligheden etisk forsvarlig? Og hvor går grænsen for AI-genskabelser? Vi skal også omkring big business i fodboldverdenen, et nyt borgerforslag om begrænsning af skærmtid for børn og meget mere. Værter: Mikkel Frey Damgaard, Sanne Cigale og Jesper Dein.
3/31/20231 hour, 54 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Queer cartoons og holdningstyranni på sociale medier

Tegneserietegner Ralf König har lavet et nyt Lucky Luke-album som del af serien med 'ekstraordinære eventyr', hvor cowboyfiguren genfortolket i eksperimenterende former. Luke har, med bule i bukserne og sensuelt opknappet uldundertøj, fået arbejde som kvæghyrde i en schweizisk dal, hvor han møder nogle homoseksuelle kolleger. Vi taler med en ekspert om homoerotik i tegneserieverdenen. Influencere balancerer på en knivsæg mellem online aktivisme og risikoen for cancellation og følgernes ubarmhjertige klør. En ny DR-dokumentar om topmodellen Josefine Skriver tegner et portræt af en generation i perfekthedskulturens jerngreb. Vi diskuterer influenceres forpligtelser med en digital medieanalytiker. Vi skal også omkring ambitiøse mænd på ægteskabsmarkedet, zombiefilmens evige popularitet og meget mere. Værter: Mikkel Frey Damgaard, Gitte Løkkegaard og Cecilie Nielsen.
3/24/20231 hour, 54 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Præsidentvalg i FIFA og mord som underholdning?

Gianni Infantino er blevet genvalgt som præsident for FIFA og dermed fodboldforbundets 211 medlemslande på trods af anklager om korruption. Der var ganske enkelt ingen modkandidater til den schweizisk-italienske fodboldleder. Mens over 200 lande støttede genvalget, stemte blandt andre Danmark, Sverige, Tyskland imod. Men hvad betyder genvalget for den folkelige opbakning til fodbold? Vi diskuterer sagen. 'True Crime'-genren går stadig sin sejrsgang, når seere klistres til skærmene og popcornsguffende drages af de blå blink, mysterier og obskure drab. I næste uge udkommer en dokumentarserie om drabsmanden Thomas Gotthard, og allerede nu møder den kritik. Gotthards ekskone ønsker sig et større hensyn, særligt til børnene. Vi taler med en af journalisterne bag serien om balancen mellem underholdning og nødvendig oplysning. Vi skal også omkring danskernes eklatante hundefascination, ytringsfrihedskrise hos BBC og meget andet. Værter: Mikkel Frey Damgaard, Nynne Bjerre Christensen og Mikael Jalving.
3/17/20231 hour, 54 minutes, 3 seconds