Nästan hälften av världens befolkning går till valurnorna under 2014. P3:s mesta politikernörd Henrik Torehammar tar dig med på en resa över jorden i jakt på de viktigaste – och roligaste – frågorna, från Indien till USA, från Stockholm till Skövde. Välkommen till Torehammars supervalår!
Stad mot land
Städerna vinner mot landsbygden och kvinnor vinner mot män. Med högre utbildning och bättre lön är det storstädernas kvinnor som blir framtidens vinnare. Eller är frågan om stad versus land felställd? Det finns de som menar att storstadsnormen måste krossas på samma sätt som mansnormen. Urbanist Per Schlingman och landsbygdsaktivist Josefin Heed är med oss. Ytterligare en vecka har gått med regeringssondering. Men hur ska rollerna fördelas i en framtida S+Mp-regering? Vi typecastar kabinettet tillsammans med vår politiska kommentator Tomas Ramberg. Och i denna mix av arbetarrörelse och miljörörelse: var finns konfliktytorna? Henrik Torehammar ger oss tre plausibla politikbråk som vi inte hört om förut.
Allt i det sista avsnittet av Torehammars supervalår i P3.
9/26/2014 • 33 minutes, 58 seconds
Dokusåpedemokrati
Stefan hänger med Gustav och Åsa. Stefan vill ha med Annie och Jan. Annie och Jan vill inte vara med. Jonas vill men får inte vara med. Fredrik har stuckit. Göran är tyst. Jimmie är ensam. Kampen om regeringsmakten i veckan har skett inför öppen ridå där alla pratar om varandra men ingen med varandra. Vi pratar om varför dokusåpan är en bra metafor för det politiska spelet just nu. Skottland röstade nej till självständighet. Vår gamle bekant Robin Olin är i Skottland och vi pratar med honom om känslorna så här dagen efter. Den skotska ja-sidan har kampanjat på en sorts vänster-välfärds-nationalism. Brukar inte nationalism förknippas med högern? Och skulle nationalism kunna vara en väg framåt också för den svenska vänstern? Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors är med oss.
Till sist botaniserar vi bland postvalveckans politiska nyord. Allt i Korrerapporten i P3. Med Henrik Torehammar.
9/19/2014 • 37 minutes, 45 seconds
Sista rycket
Debatt i P1, debatt och TV4 och ikväll slutdebatt i SVT: Hur är politikernas form så här dagarna före valet? Och vad säger deras sätt att uttrycka sig om läget? Kan en defensiv framtoning vara ett tecken på lugn? Och vittnar en offensiv stil i själva verket om desperation? Vår inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg är med oss. Dessutom: de ideologiska skillnaderna mellan sossarna och moderaterna kan vara svåra att upptäcka - men de finns! Matilde Millares är statsvetaren som menar att de stora partierna mörkar sanningen. Vi laddar upp inför valkvällen med valvakande Ellen och Emerson. Och med två dagar kvar till valet går vi igenom vad vi lärt oss under de senaste månaderna. Vore det inte lättare om vi pratade om Ekonomipartiet och Solidaritetspartiet istället för Moderaterna och Socialdemokraterna? Hur låter valmanifesten när man sjunger dem? Och vad var nu skillnaden mellan att blankrösta och att inte rösta alls?
Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
9/12/2014 • 37 minutes, 47 seconds
Manifesto!
I veckan har både Alliansen och Socialdemokraterna presenterat sina valmanifest. Men vad är det för bilder de ger? Och hur uttrycker sig partierna? Henrik Torehammar tolkar valmanifesten som mellobidrag. Joakim Thulin jobbar med omvärldsanalys på kommunikationsskolan Berghs och har koll på de senaste kommunikationstrenderna. Emmy Rasper från Språket i P1 har granskat politiska ord och hur väl svenskarna förstår dem. Dessutom: Hur nära är Sverige att gå med i Nato? Är vi i praktiken redan med? Skulle ett eventuellt medlemsskap göra oss mer eller mindre säkra?
Det och mycket mer i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
9/5/2014 • 37 minutes, 1 second
Vem vinner på våldet?
Polisiärt övervåld eller provokativa antidemokratiska demonstranter? Oavsett vilket har sammandrabbningarna i Limhamn i samband med en Svenskarnas Parti-demonstration varit en av veckans stora snackisar. Men hur påverkar den här händelsen valrörelsen? I vår panel: Hanna Olsson från Aftonbladet, Margret Atladottir från Politism och Adam Cwejman, folkpartistisk riksdagskandidat och verksam vid Timbro. Dessutom: Varför är alla så arga i slutet av valrörelsen? Psykologen Anna Bennich Karlstedt kommer hit. Och så visar en ny undersökning vilka ord väljarna förknippar med sina partier. Stämmer det med partiprogrammen - och vad spelar det för roll?
Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
8/29/2014 • 34 minutes, 28 seconds
Gamechangers
I veckan höll de moderata toppnamnen Anders Borg och Carl Bildt en presskonferens om att antalet flyktingar i Sverige kommer att öka, som en följd av oroligheterna i bland annat Syrien och Irak. Men varför gjorde de det just nu? Handlar det om att uppmärksamma ett viktigt problem - eller är det taktisk cynism inför valet? Vi pratar flyktingar med vår Mellanösternkorre Cecilia Uddén. Och så undrar vi: kan flyktingfrågan bli en så kallad gamechanger i valet, en fråga som totalt vänder den politiska spelplanen över ända? Inger Arenander, tidigare inrikespolitisk kommentator och nu korrespondent i Washington, är med och pratar oväntade valfrågor ur svenskt och amerikanskt perspektiv.
8/22/2014 • 32 minutes, 31 seconds
Utfrågning och livequiz med Jan Björklund (FP)
Dagens gäst, folkpartiets Jan Björklund, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med.
Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Jan? Svaret får du 13-14 i P3.
8/14/2014 • 38 minutes, 23 seconds
Utfrågning och livequiz med Jimmie Åkesson (SD)
Dagens gäst, sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med.
Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Jimmie? Svaret får du 13-14 i P3.
8/13/2014 • 37 minutes, 27 seconds
Utfrågning och livequiz med Fredrik Reinfeldt (M)
Dagens gäst, moderaternas Fredrik Reinfeldt, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med. Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Fredrik? Svaret får du 13-14 i P3.
8/12/2014 • 37 minutes, 27 seconds
Utfrågning och livequiz med Jonas Sjöstedt (V)
Dagens gäst, vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (V), ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med.
Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Jonas? Svaret får du 13-14 i P3.
8/11/2014 • 38 minutes, 48 seconds
Utfrågning och livequiz med Stefan Löfven (S)
Dagens gäst, socialdemokraternas Stefan Löfvén, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med. Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Stefan? Svaret får du 13-14 i P3.
8/7/2014 • 39 minutes
Utfrågning och livequiz med Göran Hägglund (KD)
Dagens gäst, kristdemokraternas Göran Hägglund, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med. Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Göran? Svaret får du 13-14 i P3.
8/6/2014 • 38 minutes, 10 seconds
Utfrågning och livequiz med Åsa Romson (MP)
Dagens gäst, miljöpartiets Åsa Romson, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med. Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Åsa? Svaret får du 13-14 i P3.
8/5/2014 • 37 minutes, 52 seconds
Utfrågning och livequiz med Annie Lööf (C)
Dagens gäst, centerpartiets Annie Lööf, ska bli ett partidjur. Men vilket? Under ”Valfestivalen i P3” testar Henrik Torehammar partiledarna med ”P3:s partiquiz”. Politikerna klickar sig igenom sakfrågor, värderingar och livsstil. Allt från hur vi löser bostadskrisen, eller hur rasistiskt de tycker Sverige är till vilken klasstillhörighet de identifierar sig med. Resultatet presenteras i form av ett partidjur. Vem blir Annie? Svaret får du 13-14 i P3.
8/4/2014 • 37 minutes, 11 seconds
Almedalenspecial
Torehammars supervalår sänder live från Almedalen. Vi pratar förstagångsupplevelser: hur sunkigt eller fantastiskt är detta gigantiska åsiktsjippo? Vi möter den erfarna nyhetsreportern: hur smutsigt är det politiska spelet? Och hur bryter man igenom mediebruset och når uppmärksamhet - utanför det officiella Almedalen? Vi snackar med aktivisten och PR-konsulten som båda lyckats slå igenom vid sidan av seminarierna. Det och mycket mer i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
7/4/2014 • 35 minutes, 20 seconds
Rasistiska Sverige?
I veckan har vi hört både om #rasismiskolan - och om att svenskarna oroar sig allt mer för att främlingsfientligheten växer sig starkare. Hur går det ihop: är Sverige rasistiskt eller inte? Sanna Drysén från Ekots unga valgrupp kommer hit och ger oss lyssnarnas berättelser om etnisk diskriminering i skolan. Statsvetarprofessorn Marie Demker i Göteborg förklarar hur man ska tolka SOM-institutets senaste mätning om rasism i Sverige. Vissa menar att vänstern redan vunnit valet – i sociala medier. Men är det verkligen så? Och i så fall varför? Margret Atladottir från vänstersajten politism och liberale Adam Cwejman från Timbro är gäster i programmet.
Och så hör vi om det politiska hela-havet-stormar som pågår i Europaparlamentet. Hur gick det till när Sverigedemokraterna och brittiska Ukip hamnade i samma partigrupp? Och varför lyckades inte alla Eu-kritiska partier samsas i en enda stor allians? Vår Brysselkorre Jens Möller är med oss.
Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
6/27/2014 • 34 minutes, 33 seconds
Statsbärarnas slut?
Socialdemokraterna och Moderaterna backar. I en opinionsmätning i veckan får de båda så kallade statsbärande partierna tillsammans bara hälften av väljarstödet. Vad beror det på att människor lämnar de stora kolosserna och istället söker sig till mindre partier? Och hur ska Socialdemokraterna och Moderaterna locka unga? Erik Bengtzboe från MUF och Ellinor Eriksson från SSU kommer till studion. Medan Sverige laddar upp för val är det redan politiskt hela-havet-stormar i våra nordiska grannländer. Finland har fått både ny statsminister och ny finansminister. I Norge har före detta statsministern Stoltenberg avgått och lämnat plats för en ny socialdemokratisk ledare. I Danmark klarade sig oppositionsledaren kvar med en hårsmån - istället pratas det om att statsminister Helle Thorning-Schmidt kanske kommer hoppa av för ett europeiskt toppjobb. Vad är det som ligger bakom turbulensen? Och varför verkar så många nordiska politiker gå vidare till internationella elittjänster? Vår Nordenkorre Jenny Sanner Roosqvist gör sitt allra sista inhopp i Torehammars Supervalår. Med oss är också Sara Sterner, som jobbar med chefsrekrytering i dansk-svenska Agentum.
Många har befarat att VM i Brasilien kommer leda till politiska offer. Kanske har turneringen också korat sin första vinnare, redan i gruppspelet. Vi pratar med vår Latinamerikakorre Lotten Collin om fotboll och politik i Colombia.
Programledare: Henrik Torehammar.
6/20/2014 • 35 minutes, 27 seconds
Vem är Afghanistans Jimmie Åkesson?
Vem är Afghanistans Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman? Inför morgondagens presidentval översätter vi afghanistansk politik med hjälp av Freshta Drost. P3 Nyheters Dimitri Lennartsson berättar vad oppositionen vill göra åt arbetsgivartrenden åt att kräva utdrag ur belastningsregistret. Och när Alice Petrén sitter med i studion tävlar vi i "Det franskaste som hänt i veckan!"
6/13/2014 • 35 minutes, 14 seconds
Kränkta symboler
Torehammars supervalår höjer den 6:e juni fanan för flaggskändning! Maria Blomgren från Fi hamnade i bråk med SD:are när hon la upp bilder av konstnärens Carl Johan de Geers ikoniska konstverk där han skrev könsord över den svenska flaggan. I ett bubblande identitetspolitiskt klimat pratar vi om att kränka symboler och att avnationalisera nationaldagsfirandet. Vi får också höra Aleksa Lundbergs berättelse. Hon visste redan som liten att hon var en tjej född i fel kropp. Nu kämpar hon för att ändra lagen så att det ska va möjligt att byta juridiskt kön innan man fyllt 18 år.
Och så är halva redaktionen är i Rio de Janeiro inför VM – Paloma Vangpreecha och Lotten Collin berättar om fotbollsfesten som skulle kröna presidentens återvalskampanj – men vars bristande organisering istället har väckt ”jätten”, folkilskan som riskerar att förändra landet i grunden.
6/6/2014 • 39 minutes, 18 seconds
Utbildning vs lägre löner
EU-valet satte frågor om rasism och främlingsfientlighet på dagordningen. Trots att den svenska integrationspolitiken rankas som en av de bästa så finns det fortfarande skillnader mellan dem som är födda i Sverige och dem som är födda utomlands. Till exempel är arbetslösheten högre bland utlandsfödda. Partiernas lösningar handlar bland annat om mer utbildning och bättre antidiskrimineringsarbete. Men nationalekonomen Andreas Bergh menar att deras förslag inte hjälper. Enligt honom är lösningen att införa lägre löner för dem som står långt ifrån jobb. Det egyptiska valet är avgjort och som väntat vann general Al-Sisi en hejdundrande seger. Varför väljer den egyptiska medelklassen stabilitet framför frihet? Vi pratar med vår Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén.
Antalet sexologiska mottagningar har minskat runt om i landet. Enheter med samlad kompetens kring sexproblem finns nu bara i tre landsting. Hör Sara, som lider av sexsmärtor och vars problem har blivit kroniska på grund av utebliven hjälp. Aldijana Talic på P3 Nyheter har undersökt bristen på sexologiska mottagningar.
Och så går vi vidare med experternas frågor inför P3:s stora politikquiz. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i Göteborg vill bland annat gärna veta vad politikerna tycker om hur stora inkomstskillnaderna ska vara i samhället.
Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
5/30/2014 • 37 minutes, 50 seconds
SUPERDUPERLIVE från Bryssel
I sista sändningen innan EU-valet går vi all in på att reda ut allt du behöver veta inför att du ska lägga din röst. Bland annat med hjälp av en expertpanel (korrespondenten Jens Möller och journalisten Sigrid Melchior) som svarar på lyssnarnas frågor. Dessutom hör du Paloma Vangpreechas reportage om fri rörlighet, och om sexköp i Danmark, du möter lobbyisten Erik Birksten och byråkraten Susanne Lindahl och bjuds på en rundvandring i ett EU-museum riktad till barn.
Vi har även bevakat hela Bryssel-resan med en supercharmig liveblogg, som du hittar här.
Allt i Torehammars Supervalår. Med Henrik Torehammar.
5/23/2014 • 1 hour, 7 minutes, 6 seconds
Alla måste rösta
Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Efter sju Europaval med stadigt sjunkande valdeltagande pågår nu kampanjer runtom i Europa för att få fler att gå till vallokalerna. I Danmark var det filmen om Voteman som skulle få unga att rösta. Den filmen drogs tillbaka efter kritik om våld och sexism. Paloma Vangpreecha har koll på Folketingets PR-satsning. Henrik Torehammar listar historiska försök att få unga att ställa upp för demokratin. Europavalet är inte det enda valet den 25 maj. Också Ukraina går till vallokalerna för att välja ny president. Vi frågar vår korrespondent Maria Persson Löfgren: Vad spelar det valet för roll för Ukrainakonfliktens fortsättning? Och hur spelar det ukrainska valet in i EU-valet?
Vi blickar också framåt mot riksdagsvalet i höst. Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg kommer och hjälper oss ta fram frågor för P3:s stora valquiz.
Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
5/16/2014 • 31 minutes, 53 seconds
EU vs Ryssland
Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har letat sig in i schlagervärlden. I ESC-semifinalen i Köpenhamn i veckan buades det ryska bidraget ut. DN:s Hanna Fahl rapporterar om de hur politiken tar sig uttryck i årets Eurovision Song Contest. Är publikens buande den starkaste protesten Europa kan prestera? Torehammars Supervalår undersöker hur EU fungerar som utrikespolitisk aktör. Vår man i Bryssel Jens Möller hjälper oss bolla mellan alternativen invasion, sanktioner och verbala knäppar på näsan. Dessutom tar vi hjälp av våra kolleger på Ekot och deras grafik om hur EU påverkar dig i vardagen. Visste du att du kan tacka EU-parlamentet både för biologisk mångfald i parken fär du brukar jogga - och för lägre kostnader när du använder mobilen i utlandet?
Vi undersöker varför vi egentligen ska ha opinionsmätningar: vad är det som gör mätningarna så viktiga ur ett demokratiperspektiv och vilka är riskerna med att försöka förutspå vad folk kommer rösta på?
Sist följer vi upp förra veckans lyssnarfråga om vem som sätter politikernas löner. Och så reder vi ut hur partierna ser på frågan om tiggeri.
Allt i Torehammars supervalår. Med Henrik Torehammar.
5/9/2014 • 37 minutes, 4 seconds
Toppkandidater
De första debatterna har hållits i veckan mellan personerna som slåss om möjligheten att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Det här är något helt nytt i EU: att ställa de stora partigruppernas politik mot varandra för att göra Europavalet sexigare och mer engagerande. Men funkar det? Och spelar det någon roll för kontinentens framtid vem som får jobbet? Sydafrika går till val i nästa vecka. Vi snackar med vår Afrikakorrespondent Richard Myrenberg om landet som lånar politiska idéer från hela världen. Här finns influenser från USA, från Frankrike, Venezuela - och Sverige.
Frågan om minimilöner verkar är het inför det amerikanska mellanårsvalet. Inger Arenander i Washington hjälper oss reda ut vem som tycker vad - och varför. Och så tittar vi på den svenska motsvarigheten till frågan om minimilöner: debatten om hamburgerjobben.
Programledare: Henrik Torehammar
5/2/2014 • 33 minutes, 19 seconds
Valstämning
Med precis en månad kvar till Eu-valet tar vi tempen på valtempen runt om i Europa. Kodjo Akolor berättar om sin jakt på Eu-engagemang i SVT-programmet Kodjos Kval. Vi får en opinionslektion om hur Sveriges unga ställer sig till unionen. Paloma har träffat en av alla de tusentals Eu-migranter som hoppas kunna starta ett nytt liv inom Eu:s gränser. Och så får vi besök av franska Sarah och tyska Franziska som berättar om valstämningen i sina länder.
4/25/2014 • 38 minutes, 22 seconds
Medias sanning
Oberoende medier är ingen självklarhet på många platser i världen. I vår långfredagsspecial hälsar vi på hos våra korrespondenter i Ryssland, Kina och USA för att kolla hur kampen står mellan krigshets och politisk korrekthet. Vår globala unga mediekonsumentpanel snackar om den kinesiska mikrobloggaren som är både författare och racingförare, om paraplyprotester för ryska tv-kanaler och om hur man ska navigera i ett amerikanskt medielandskap som mer och mer präglas av höger-vänster-vinklade nyheter.
4/18/2014 • 34 minutes, 33 seconds
Köpta röster
Det är parlamentsval i Indien och 815 miljoner väljare förväntas delta. Under valrörelsen är det inte ovanligt att politikerna delar ut gåvor för att påverka väljarna: allt från kläder till tv-apparater till alkohol och till och med guld. Torehammars supervalår pratar valkorruption och köpta röster. Vår utsända Margita Boström är med oss från New Delhi och indiske studenten Tushar Agarwal kommer till studion. Dessutom blir det parlamentariska knytnävsslagsmål. Var förekommer det och varför? Och hur har vi haft det i Sverige?
Sist svarar vi på säsongens första lyssnarfråga: vad är skillnaden mellan att rösta blankt och att inte rösta alls?
Programledare: Henrik Torehammar.
4/11/2014 • 35 minutes, 6 seconds
Låglönejobb
Paloma har just kommit hem från Tyskland, ett av få europeiska länder som klarat sig igenom den ekonomiska krisen utan massarbetslöshet för unga. I Sverige sneglar man på det tyska lärlingssystemet, men också på de låga lönerna som vissa menar skapar fler jobb. Hur hänger låga löner och fler jobb egentligen ihop? Vår ekonomikorre och före detta Tysklandskorre Kristian Åström reder ut. Högerpartiet Nationella Fronten gick framåt i de franska lokalvalen i veckan. Vi pratar med vår nya korre i Paris Beatrice Janzon: vad är det med ledaren Marine Le Pen som tilltalar fransmännen? Och på vilket sätt påverkas de franska väljarna av alla politikerskandaler? Romain Protti lever i Sverige och är skeptiskt till ledarna i Paris.
Med Henrik Torehammar och Paloma Vangpreecha.