Winamp Logo
Συγγραφείς εκτός βιβλίων, με την Κυριακή Μπεϊόγλου Cover
Συγγραφείς εκτός βιβλίων, με την Κυριακή Μπεϊόγλου Profile

Συγγραφείς εκτός βιβλίων, με την Κυριακή Μπεϊόγλου

Greek, Personal stories, 1 season, 107 episodes, 2 days, 17 hours, 46 minutes
About
Τι ωραία που θα ήταν να εισπνέουμε τις ιστορίες σαν τον αέρα, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε αλλά πράγματα. Οι συγγραφείς, όταν αφήνουν την πένα τους στην άκρη, αφήνονται στις σκέψεις τους, στις χαρές, στις λύπες και στις ανησυχίες τους. Κάθε στιγμή που περνάει, αποτελεί και ένα πιθανό ερέθισμα για εκείνους. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε πει πως ο συγγραφέας είτε γράφει κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνει κάτι που αξίζει να γραφτεί. Μια φορά την εβδομάδα, στο podcast «Συγγραφείς Εκτός Βιβλίων», η Κυριακή Μπεϊόγλου συζητάει με τον άνθρωπο πίσω από το βιβλίο και ανακαλύπτει τους διάφορους κόσμους στους οποίους περιπλανιέται ένα συγγραφικό μυαλό.
Episode Artwork

Θανάσης Χειμωνάς: «Πρέπει να κάνω ότι μπορώ για να αισθανθούν οι μετανάστες πολίτες της Αθήνας»

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, με αφορμή το βιβλίο του Τροτζάν που μόλις κυκλοφόρησε, μιλά τόσο για την λογοτεχνία όσο και για τα νέα του καθήκοντα ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Από τα χρόνια των σπουδών στο Στρασβούργο ως σήμερα, με πολλά βιβλία σταθμούς, μιλά πάντα ευθαρσώς για όσα πιστεύει όχι πάντα χωρίς κόστος. Και ναι, όπως μας λέει μπορεί τελικά να ανταμοίβεσαι αν λες την αλήθεια.   
2/11/202432 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Κατερίνα Δασκαλάκη: « Για τον Αξελό ο τελευταίος μεγάλος φιλόσοφος ήταν ο Χέγκελ»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια, και σύντροφος του Κώστα Αξελού, Κατερίνα Δασκαλάκη μας μιλά με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου «Κώστας Αξελός: Η νοσταλγία του μέλλοντος» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εστία. Μας διηγείται στιγμές από τα χρόνια που έζησε μαζί του και την επίπονη προσπάθεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου που συνιστά μια απόπειρα προσέγγισης της ζωής και του έργου του Κώστα Αξελού, ενός από τους στοχαστές που σημάδεψαν τη σκέψη στον 20ό αιώνα.
2/4/202430 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Κατερίνα Μαλακατέ: «Το να είναι δυναμική μια γυναίκα θα πρέπει να σταματήσει να είναι βρισιά»

Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι μια δυναμική παρουσία στον χώρο του βιβλίου. Συγγραφέας, συντονίστρια  του «Διαβάζοντας», συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks, μα πάνω απ’ όλα μια γυναικεία φωνή που δεν διστάζει ποτέ να υπερασπιστεί αυτά που πιστεύει. Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της και την παράλληλη με τα βιβλία προσωπική της πορεία.   
1/28/202433 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Νίκος Ιατρού: «Το γράψιμο με βοηθησε να γίνω καλύτερος αναγνώστης»

Ο συγγραφέας Νίκος Ιατρού με αφορμή το νέο του βιβλίο «Αποσύνδεση»(Ιωλκός)  μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για  το προσωπικό του ταξίδι με όχημα τη συγγραφή αλλά και άλλα κοινά για όλους μας ζητήματα που αφορούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η σύνδεση μεταξύ μας μέσω του Διαδικτύου- που μπορεί να οδηγεί σε ουσιαστική αποσύνδεση, ο ρόλος της λογοτεχνίας, ο ρόλος του σχολείου και της εκπαίδευσης, είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται σε αυτό το podcast. 
1/21/202427 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Δασκαλοπουλος: «Δεν νιώθω ότι ολοκλήρωσα τον Καβάφη, το παιχνίδι συνεχίζεται»

Ο κορυφαίος μελετητής του Κ.Π Καβάφη, ποιητής, εργογράφος, δοκιμιογράφος, και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλά για την προσωπική και επαγγελματική πορεία του στα ελληνικά γράμματα. Πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική λογοτεχνία σε ένα απολαυστικό επεισόδιο γεμάτο ποίηση και ζωή.
1/14/202452 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης: «Δεν γράφω για να σωπαίνω, αλλά για να δυναμώνω τη φωνή»

Από τις εσχατιές της χώρας όπως λέει, το Δυτικό Πέλλας, ο συγγραφέας Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης με αφορμή  το «Χιόνι των Αγράφων» και το «Γυναικών τε», τα τελευταία βιβλία του, μοιράζεται μαζί μας την ζωή του στην επαρχία αλλά και τη θέση του απέναντι στα κορυφαία κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας. Απαντά στην επίθεση της βλακώδους σάτιρας προς την ποίηση καθώς και σε αυτούς που θεωρούν πως δεν πρέπει πια η λογοτεχνία να ασχολείται με τον αιματηρό εμφύλιο.   
1/7/202438 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Αναστάσης Βιστωνίτης: «Θέλω τα κείμενα μου να μιλούν στους αναγνώστες όχι στους ειδικούς»

Ο Αναστάσης Βιστωνίτης μας μεταφέρει το «Παρασκήνιο της μνήμης» του, και μας διηγείται  μια περιπέτεια στη λογοτεχνία, στις ιδέες, στο έργο και στους τόπους όπου έζησαν οι μεγάλοι συγγραφείς και διανοητές· ένα γοητευτικό πανόραμα και ταυτοχρόνως μια πνευματική αυτοβιογραφία. Από την Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Νέα Υόρκη, και πάλι πίσω στην Αθήνα, ένα ταξίδι που συνεχίζεται μέσα στις προκλήσεις της λογοτεχνίας και των Γραμμάτων.   
12/31/202346 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Μπότσης: «Οι Έλληνες θεατές έχουν εμμονή με τον έρωτα»

Συγγραφέας, σκηνοθέτης, και άνθρωπος της ελληνικής τηλεόρασης ο Γιάννης Μπότσης μοιράζεται μαζί μας την προσωπική του διαδρομή με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του ««Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι».  Μας αφηγείται εκείνα τα πρώτα χρόνια των σπουδών του στο Παρίσι μέχρι το σήμερα όπου βρίσκεται στη θέση του υπευθύνου μυθοπλασίας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό  κανάλι εξηγώντας τις δυσκολίες αλλά και τη μαγεία του να φτιάχνεις δικούς σου λογοτεχνικούς κόσμους.   
12/17/202327 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ισιδωρος Ζουργός: «Συγγραφέας είσαι όταν αυτό γίνεται μόνιμη ταυτότητα σου»

Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι ένας  συγγραφέας που μας έχει δώσει σπουδαία βιβλία. Οι  ήρωές του βρίσκονται πάντα στο κέντρο  της μεγάλης Ιστορίας και της δικής τους πολύ προσωπικής, που είναι αλληλένδετες. Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Παλιές και νέες χώρες» μας μιλά για την προσωπική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια της συγγραφικής του ζωής καθώς  και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τόσο σαν συγγραφεας όσο και σαν άνθρωπος.   
12/10/202335 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Πανόπουλος «Η λογική είναι εμπόδιο πλέον»

Αγαπημένο πρόσωπο του ελληνικού κοινού ο Γιώργος Πανόπουλος, ψυχοθεραπευτής εδώ και κάποια χρόνια, μιλά για το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε «Woke Culture, η βαρβαρότητα της «σωστής πλευράς» της Ιστορίας. Παράλληλα με την προσωπική του διαδρομή μας μιλά για την εν αρχή αθωότητα του #MeToo και τη διολίσθηση της καταγγελίας σε απόδειξη. Αποκαλύπτει τι είναι αυτή η cancel culture, η διάθεση ακύρωσης της κουλτούρας, με τις πρακτικές στυγνής και ολοκληρωτικής λογοκρισίας στα πανεπιστήμια, στην τέχνη, στη γνώση.   
12/3/202336 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Κώστας Σπυρόπουλος: «Η Αρκαδία θα μπορούσε να γίνει η Καμπανία της Ανατολής»

Ο γνωστός δημοσιογράφος σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ,  Κώστας Σπυρόπουλος, μας συστήνεται ως συγγραφέας με το βιβλίο του «Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου» ενώ παράλληλα μας μιλά για την δική του σχέση με τον τόπο της Αρκαδίας. Μας διηγείται για το πως βρήκε κείμενα, επιστολές και ανακοινώσεις των πρωτοπόρων οινοποιών της Αρκαδίας Ανδρέα Γεωργιάδη, Βασιλείου Παπανικολάου και Σπυρίδωνος Παπαγεωργιάδη, οι οποίοι οινοποιούσαν το φιλέρι παράγοντας αφρώδη οίνο τέτοιας υψηλής ποιότητας ώστε να βραβευτούν με χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιες και διεθνείς εκθέσεις από το 1882 έως το 1937.   
11/25/202336 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Άννα Καραμάνου: «Με τα βιβλία μου δίνω επιχειρήματα στις γυναίκες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους»

Η Άννα Καραμάνου διετέλεσε εθνική εκπρόσωπος σε δύο ευρωπαϊκά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικής ισότητας των φύλων, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτό το podcast όμως μας συστήνεται ως συγγραφέας των βιβλίων «100 χρόνια Τουρκία 1923-2023 Εθνικισμός, Φεμινισμός, Eυρωπαϊσμός & Πολιτικό Ισλάμ. Από τον Οσμάν στους Κεμάλ & Ερντογάν» και «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών Sapiens 1821-2021». Δυο σημαντικά βιβλία που δίνουν στις γυναίκες ιστορικά επιχειρήματα.
11/19/202335 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Σταύρος Λυγερός: «Το Πολυτεχνείο έχει το στοιχείο της θυσίας, ήμασταν έτοιμοι να πεθάνουμε»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας  Σταύρος Λυγερός ήταν μέλος της εμβληματικής Συντονιστικής Επιτροπής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 που οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας. Πενήντα χρόνια μετά, με αφορμή το βιβλίο του « Η εξέγερση του Πολυτεχνείου-Μια ξεχασμένη κατάθεση» (Πατάκη), μιλά για γεγονότα που συνέβησαν εκείνο τον καιρό μέσα στο φοιτητικο κίνημα και για τις μέρες αγωνίας που έζησε μαζί με τους φοιτητές ενας ολόκληρος λαός.  
11/12/202341 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

«Θέλουμε να ακουστεί η φωνή των κακοποιημένων γυναικών».

Πενήντα τρεις γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μέλη του Δικτύου Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της» ενώνουν τις φωνές τους σε μία «Φωνή» το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θέλοντας να μιλήσουν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, ορατής και αόρατης. Σε αυτό το podcast εκπροσωπούνται από την Χίλντα Παπαδημητρίου και την Μαριαλένα Σεμιτέκολου οι οποίες μας εξηγούν τις δράσεις και τους  στόχους του Δικτύου. 
11/5/202339 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος : «Πατρίδα μου είναι ο ήχος της γλώσσας μας»

Ο ποιητής Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος με αφορμή την έκδοση της ποιητικής του συλλογής «Ο θάνατος πλένει το πρόσωπό του στα νερά που κυλάνε από το σώμα σου» από τις εκδόσεις Πόλις, μιλά για την ανάγνωση, την ποίηση, και την δίκη του προσωπική διαδρομή. Ποσο τον επηρέασε ο Καζαντζάκης στην απόφαση του να γίνει ποιητής;  Για ποιο λόγο οι Έλληνες γράφουν πολλή ποίηση αλλά ελάχιστοι διαβάζουν; Υπάρχει ιδανικός αναγνώστης; Και τελικά, τι είναι πατρίδα μας;   
10/29/202332 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Στέλλα Παναγιωτοπούλου: «Τα ζώα ζητούν λίγα και δίνουν πολλά»

Η συγγραφέας Στέλλα Παναγιωτοπούλου με αφορμή την έκδοση του τελευταίου της βιβλίου «Ίων ο Κύων» μιλα για την συνύπαρξη διπόδων και τετράποδων σε ένα κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται αλλά κοιτάζει  και προς την απαρχή του χρόνου.  Ο Ίων, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ ζει στην Αθήνα με τον Άνθρωπό του, φιλομαθής και περίεργος παρατηρητής του κόσμου γύρω του, αιφνιδιάζεται διαρκώς και επιχειρεί να λύσει τις απορίες που τον βασανίζουν. 
10/21/202329 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Μάρω Κακαβέλα: «Με απασχολούσε πάντα το κατά πόσο τα γονίδιά μας είναι υπεύθυνα για τις επιλογές μας»

Η συγγραφέας Μάρω Κακαβέλα με αφορμή το βιβλίο της «Τίνος είσαι εσύ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Στερέωμα, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για την σημασία των γονιδίων στη ζωή μας και στις επιλογές μας. Εξερευνά το ζήτημα της καταγωγής, αλλά και της γραμμής του αίματος που μας ενώνει με ανθρώπους που μπορεί να μην ξέρουμε πραγματικά ποιοι είναι αλλά είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μαζί τους. 
10/14/202324 minutes
Episode Artwork

Δημήτρης Καταλειφός: Καμιά φορά νιώθουμε «επί κλίνης κρεμάμενοι» στο σύμπαν

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός, Δημήτρης Καταλειφός, εξομολογείται το πως έγραψε την τρίτη ποιητική του συλλογή «Επί κλίνης κρεμάμενος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο τίτλος  γεννήθηκε με αφορμή μια νύχτα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου παρέα με έναν άλλο ασθενή που τους χώριζε ένα παραβάν όπου μίλαγαν για τη ζωή, και τους φόβους τους, επί κλίνης κρεμάμενοι θαρρείς, πεταμένοι στο αχανές σύμπαν. Αυτά και αλλά πολλά σε ένα podcast κατάθεση ψυχής από τον ηθοποιό και ποιητή.   
10/8/202341 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

«Το Παρίσι συνέβαλε στο να γίνω ο συγγραφέας που είμαι»

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εδώ και πολλά χρόνια γνωστός συγγραφέας στη Γαλλία, ζει στο Παρίσι και γράφει κυρίως αστυνομική λογοτεχνία και δοκιμιακά βιβλία για την αισθητική του εγκλήματος. Μας μιλά για την Κρήτη από όπου κατάγεται και μεγάλωσε αλλά και για το Παρίσι όπου τον έκανε να γίνει ο συγγραφέας που είναι.  Έχει γράψει επτά βιβλία που έχουν διακριθεί ενώ το  βιβλίο του «Μυθιστόρημα με κλειδί» απέσπασε το Μεσογειακό βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος 2023. 
9/30/202332 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ξενοφών Κοντιάδης: «Υπάρχουν και σήμερα απειλές για την δημοκρατία»

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης μιλά για το βιβλίο του «Η νύχτα που έφυγε ο Πάυλος» όπου ανασυνθέτει τα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αλλά και πλευρές της δίκης. Συνδυάζει την υπόθεση Φύσσα με μια άλλη ιστορική περίοδο, αυτή της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από το μετεμφυλιακό παρακράτος λέγοντας ουσιαστικά πως πρόκειται για τους πολιτικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής. 
9/24/202327 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Έλενα Μαρούτσου: «Ακόμα και ο πιο εξευγενισμένος άνθρωπος κρύβει μέσα του ένα μικρό θηρίο»

Η συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου μιλα με αφορμή  «Το εξιλαστήριο θαύμα» της, για την αποφασή της να γίνει ανάδοχη μητερα, μια  συνθήκη που της έδωσε την έμπνευση για να γράψει το βιβλίο αυτό. Σε μια αναδρομή από το πρώτο της βιβλίο ως σήμερα μας μεταφέρει στο προσωπικό και λογοτεχνικό της κόσμο που είναι γεμάτο ανθρωπους, βιβλία, και τέχνη.   
9/17/202327 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Αγαθή Δημητρούκα: «Κάποτε για μας οι άνθρωποι του πνεύματος ήταν ουρανός»

Η ποιήτρια και μεταφράστρια Αγαθή Δημητρούκα  μοιράζεται μαζί μας το πως γνώρισε τον σπουδαίο ποιητή  και μετέπειτα σύντροφό της Νίκο Γκάτσο. Σε ένα podcast αναδρομή, από το 1973 έως σήμερα, μαθαίνουμε πως γράφτηκαν σπουδαία έργα και ποιήματά τους, την συνεργασία με τους μεγάλους συνθέτες, την μεγάλη απώλεια αλλά και την γενναία αποκάλυψη της παιδικής κακοποίησης που έζησε η ποιήτρια.   
9/9/202333 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Στάθης Λιβαθινός: Η δουλειά μου είναι μια προσπάθεια σε εξέλιξη.

Σπουδαίος σκηνοθέτης μεγάλων παραστάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ανιψιός του Μάνου Κατράκη,  είναι μόνο λίγες προτάσεις για να περιγράψεις τον Στάθη Λιβαθινό. Μας μιλά για τη ζωή και το βιβλίο του «Τρείς Εποχές» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη γνωρίζουμε καλύτερα τον άνθρωπο που μεγάλωσε στα Εξάρχεια, σπούδασε στη Μόσχα και έγινε ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της χώρας.
9/2/202342 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Γιαννακίδης-Σαββόπουλος: Τι συμβαίνει ανάμεσα σ’ εμάς και την ψυχή μας;

Το βιβλίο αυτό δεν θεραπεύει, μας λένε με μια φωνή ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος και ο δημοσιογράφος, Κώστας Γιαννακίδης, μιλώντας για το «Εμείς και η ψυχή μας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι αποτέλεσμα ενος ενδιαφέροντος διαλόγου ανάμεσά τους. Ένα podcast γεμάτο ερωτήσεις. Για τη ζωή, τον θάνατο, την κατάθλιψη, τους φόβους μας, το σεξ και τις σχέσεις  των δύο φύλων. Όλα όσα θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον ψυχαναλυτή μας.   
7/29/202348 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Μαρία Τσιμά: «Να αγαπάς χωρίς ελπίδα, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό…»

Η ηθοποιός και συγγραφέας Μαρία Τσιμά ερμηνεύει τις 6 ηρωίδες του τελευταίου της βιβλίου «Οι γυναίκες του Αντόν». 6 ηρωίδες του μεγάλου δραματουργού Αντόν Τσέχοφ έγιναν έμπνευση για να γράψει σπαρακτικά διηγήματα για την προδοσία και την αυταπάτη του έρωτα. Μοιράζεται μαζί μας σκέψεις της για αυτό το μεγάλο υπαρξιακό ζήτημα που απασχολεί τον Τσέχοφ αλλά και όλους μας και εξηγεί το πως δουλεύει η συγγραφέας και πως η ηθοποιός. 
7/22/202340 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντίνος Πίττας: «Η δική μου γενιά στερήθηκε τη δυνατότητα να ονειρεύεται»

Ο αρχιτέκτονας και διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Κωνσταντίνος Πίττας, μας μιλά με αφορμή το νέο του βιβλίο «Η μοναξιά του ενός». Μας μιλά για τον Έναν που εκτοπισμένος από τη σφαίρα των κοινών και αποσυρμένος στην «προσφιλή» οικειότητα του ατομικού, κατέληξε σε ένα αυτιστικό κοσμοείδωλο και σε μία μονοσήμαντη εκδοχή, ακόμα και αν αυτή μεταμφιέζεται σε φτιασιδωμένη διαφορετικότητα. Μέσα σ' αυτή τη συνθήκη γεννήθηκε ο Ένας, απότοκος μιας κατακερματισμένης πραγματικότητας.   
7/15/202328 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Μπασκόζος: «Όσο μεγαλώνεις δεν μπορείς να είσαι ανίδεος αλλά πρέπει να παραμένεις καλός»

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» (Μεταίχμιο) ανατρέχει σε εκείνη την εποχή προς το τελος της επταετίας της χούντας και λίγο μετά. Η Ελλάδα άλλαζε σελίδα και από την ανελευθερία και την καταπίεση ανακάλυπτε έναν καινούργιο ελεύθερο κόσμο. Οι νέοι εκεινης της εποχής, μια μπάντα φίλων, είναι οι ήρωες του. Με εκείνους συνομιλεί και τη φωνή εκείνων μας μεταφέρει, παραλληλα με τη δική του πορεία ως σήμερα.   
7/9/202339 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη: Η φιλοσοφία μου έδωσε τα εργαλεία της αμφισβήτησης

Η ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη  μιλά για την νέα ποιητική της συλλογή «Ημέρες Καλοσύνης»(Πόλις) αλλα και για προηγούμενο έργο  της«Η επιστροφή των νεκρών»(Πόλις) που πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Δυο βιβλία που μιλούν για την Ευρώπη και τα τραύματά της αλλά και για το δικό μας, το ελληνικό τραύμα. Μας μιλά μεταξύ άλλων και για την απόφασή της να παρατήσει την ακαδημαϊκή καριέρα και τη φιλοσοφία. 
7/1/202334 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Παλαβός: «Υπάρχει πάντα ένα διακύβευμα και ένα επίδικο στα έργα τέχνης»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιάννης Παλαβός μας μιλά για την Θάλασσα του Γκιλβίκ που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Μια ποιητική συλλογή που μετέφρασε πρόσφατα. Παράλληλα μας μιλά για την δίκη του προσωπική ματιά στη ζωή και στη λογοτεχνία. Ο βραβευμένος, με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, συγγραφέας  για το δεύτερο βιβλίο του το Αστείο, επεξεργάζεται αυτή την εποχή σκέψεις και δοκιμιακές ασκήσεις για το επόμενο.  
6/24/202330 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Δήμητρα Χριστοδούλου: «Το ποίημα πρέπει να μπορεί να αναπνέει ακόμα και την παραφροσύνη του δημιουργού»

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου διηγείται την συγγραφική της πορεία από την πρώτη ποιητική συλλογή έως την πιο πρόσφατη φωτίζοντας περιόδους της ζωής της. Μιλά για την άλλη της ιδιότητα αυτή της καθηγήτριας φιλόλογου, την σχέση της με τα παιδιά και τους νέους, τον ρόλο της ποίησης στη δική της ζωή αλλά και στη δική μας, και για τις μαύρες τρύπες που ενίοτε πέφτουμε αλλά οφείλουμε να σηκωθούμε. 
6/17/202346 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Παντελάκης: «Η συγγραφή για μένα είχε απίστευτη γλύκα, ομορφιά, ανθρώπους και ταξίδι»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιάννης Παντελάκης, μας μιλά για το πως άρχισε να γράφει για την «Χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας» και για τους "Los buenos antifascistas” , τα δυο βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Θεμέλιο.  Μας μεταφέρει από τα σκοτεινά -κάποιες φορές- δωμάτια της ελληνικής δημοσιογραφίας στον αιματηρό Ισπανικό Εμφύλιο όπου συμμετείχαν 400 Έλληνες και Κύπριοι κατά του δικτάτορα Φράνκο.  Επίσης, μας μιλά για το μοναδικό ταξίδι της συγγραφής του. 
6/10/202335 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Παντελής Μπουκάλας: «Ο τρόπος του ανθρώπου είναι να μαθαίνει μέσα από τον θάνατο»

Ο Παντελής Μπουκάλας με αφορμή το βιβλίο του « Ο Χριστός στα χιόνια, Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι» μας μιλα για τον μεγάλο Ρώσο σκηνοθέτη και την σχέση με τον πατέρα του. Μας μιλα και για το δικό του προσωπικό ταξίδι μέσα στη γλώσσα και τη λογοτεχνία αλλά και για τη σχέση του με την πίστη, την θρησκεία, και τα δέντρα. Αλλά κυρίως μας μιλα για τον άνθρωπο και τα αδιέξοδά του.   
6/3/202344 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Αναπόφευκτα όλα στη ζωή μας είναι δρόμος»

Ο αγαπημένος συγγραφέας από την Θεσσαλονίκη, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, μας λέει πως όλα είναι δρόμος και αφηγείται το πως άρχισε η συγγραφική του πορεία ενώ παράλληλα σκιαγραφεί την Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα. Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Ήλιος με ξιφολόγχες» μας μιλά για την «μπελ επόκ» της Θεσσαλονίκης του μεσοπολέμου, όπου οι πολλες εθνότητες προσπαθούσαν να συνυπάρξουν πολλες φορές ανεπιτυχώς με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τους.   
5/27/202345 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Αμάντα Μιχαλοπούλου: «Πριν αρχίσω να γράφω, έλεγα ιστορίες στον εαυτό μου για να παρηγορηθώ»

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου μπαίνει στην χρονομηχανή και συνομιλεί με το κορίτσι εκείνο που έλεγε ιστορίες στον εαυτό της για να παρηγορηθεί και ύστερα άρχισε να τις γράφει. Επίσης, εξηγεί πως προέκυψε το τελευταίο βιβλίο  «Η μεταμόρφωσή της» ως ένα μέσο που μεταφέρει ένα μήνυμα στην κόρη της αλλά και σε άλλες γυναίκες, που δεν μεγάλωσαν με τα καταπιεστικά πρότυπα ανατροφής που παγίδευσαν τις γυναίκες των προηγούμενων γενιών.   
5/20/202335 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Αλέξης Σταμάτης: «Η λογοτεχνία είναι η ανθρώπινη ζωή ανυψωμένη από το έδαφος»

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης ξεκλειδώνει περιόδους από τη ζωή του. Πως είναι να είσαι παιδί γνωστών γονιών που έχουν χωρίσει σε έξι μήνες από τη γέννησή σου; Πως είναι να παίρνεις ένα βραβείο στη δεύτερη ποιητική συλλογή σου; Γιατί το αλκοόλ ήταν καταφυγή; Τι μπορεί να κάνει η λογοτεχνία στη ζωή μας; Αυτά και άλλα πολλά, με την χαρακτηριστική αναλυτική διάθεση ενός συγγραφέα που μας έχει δώσει πολλά  αγαπημένα βιβλία.   
5/13/202341 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Σταύρος Ζουμπουλάκης: « Η αγάπη και η πολιτική μπορούν να συναντηθούν στη δημοκρατία»

Ο σημαντικός συγγραφέας και διανοητής Σταύρος Ζουμπουλάκης μας μιλά για το που συναντά η αγάπη την πολιτική μέσα από την σκέψη 15 συγγραφέων και φιλοσόφων που αποτυπώνεται στο νέο του βιβλίο « Η ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη» (Πόλις). Μας μιλά για τους Μαριταίν, Βέιλ,  Σβάιτσερ, Ρικαίρ, Γιόνας,  Χίλλεσουμ, Φρηντλαίντερ,  Όργουελ, Τζαντ, Χάβελ που ανήκουν σε διαφορετικές πνευματικές παραδόσεις, αλλά που συναντιούνται όλοι τους στην προσήλωση στη δημοκρατία.   
5/6/202335 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Στρατής Πασχάλης: «Σταματήσαμε να κατοικούμε ποιητικά όταν αστικοποιηθήκαμε»

Ο βραβευμένος για το ποιητικό και για το μεταφραστικό του έργο, Στρατής Πασχάλης, μας μιλά για το πώς άρχισαν όλα, για το πώς τον μάγεψε ο Σολωμος και έφτιαξε την «Ανακτορία», και για την διαδρομή του ως τώρα στα ελληνικά γράμματα. Και βέβαια, για το θέατρο που ξεκάθαρα  είναι γι’ αυτόν μια υπόθεση καρδιάς. Παράλληλα μας εξηγεί πώς βλέπει την ποιητική τέχνη και την «θέση» της στον σύγχρονο κόσμο μας.   
4/29/202343 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Οικονόμου: «Η λεξιλαγνεία δεν βοηθάει την ελληνική λογοτεχνία»

Ο Χρήστος Οικονόμου, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του,  μιλά για τον τρόπο που συλλαμβάνει τις ιστορίες του. Μιλά για τους πολύ ζωντανούς χαρακτήρες του που μεταμορφώνουν και τον ίδιο, για την αρχαία ελληνική γραμματεία, ενώ εξηγεί την τεράστια απορία του για το ότι στη χώρα που γεννήθηκαν οι μύθοι υπάρχουν Έλληνες συγγραφείς που γράφουν με μια ακόρεστη λεξιλαγνεία. Και, μιλά για το «Πες της» (Πόλις) που μόλις κυκλοφόρησε.   
4/22/202337 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Στεφανάκης: «Η λογοτεχνία ήταν για μένα ένας προορισμός που δεν μπορούσα να αποφύγω»

Ο βραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης επιστρέφει 6 χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου με έναν «Μινώταυρο» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μοιράζεται μαζί μας την προσωπική του πορεία στο συγγραφικό ταξίδι. Από τότε που κάτω από μια Ροτόντα στο σαλόνι διαβάζοντας Καζαντζάκη  ανακάλυψε πως θέλει να γίνει συγγραφέας έως σήμερα που μέτρα πίσω του πολλά βιβλία και πολλες εμπειρίες.   
4/15/202339 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντία Σωτηρίου: «Η γλώσσα με έκανε να αντιληφθώ την ταυτότητά μου»

Η βραβευμένη Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου με αφορμή το νέο της βιβλίο Brandy Sour μας μιλά για το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο και τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή στο Λήδρα Πάλας, ένα εμβληματικό ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε για να οικοδοµήσει το µέλλον της Κύπρου. Μέσα από γλυκόπικρα ποτά και αλµυρές ιστορίες, μας εξηγεί πώς η δόξα και η κατάρρευση ενός κτιρίου µπορεί να αντανακλά τον σπαραγµό µιας ολόκληρης χώρας. 
4/8/202332 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Τερζής: «Αν δεν θρηνήσεις στην απώλεια τότε ο θάνατος σε στοιχειώνει»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Τερζής μας μιλάει με αφορμή τη νέα συλλογή διηγημάτων του «Ο παππούς στο τζάκι, και άλλες ιστορίες» (Πόλις) για το πώς επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο του την εποχή των μεγάλων μνημονίων και το πώς άρχισε να γράφει. Επίσης αναφέρεται στην απώλεια, στον ζόφο που ζήσαμε τον καιρό της πανδημίας, αλλά και στη βαθιά σχέση του με την λογοτεχνία ως κοινή παγκόσμια γλώσσα των ανθρώπων.
4/1/202335 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Λουκία Δέρβη: «Έχει ενδιαφέρον η άποψη ότι δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στη ζωή μας»

Η συγγραφέας Λουκία Δέρβη με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της «Ακούω φωνές» μας βάζει στο δικό της γραφείο συγγραφής και ομολογεί πως κάθε βιβλίο που γράφει έχει ιδανικό αναγνώστη τον αγαπημένο της σύντροφο και κορυφαίο συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο. Με συντροφιά τη βοηθό συγγραφέα γάτα Μπέλλα εξακολουθεί να γράφει στους αναγνώστες της ιστορίες-επιστολές που ελπίζει να παραλάβουν και μας λέει πως ο συγγραφέας ταυτίζεται πάντα με έναν ηρωά του.   
3/25/202328 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Αγγελής: «Διαβάζουμε πολλά στο διαδίκτυο αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μας μένει κάτι»

Βραβευμένος ποιητής και συνειδητοποιημένος  καθηγητής στη μέση εκπαίδευση ο Δημήτρης Αγγελής μοιράζεται μαζί μας την προσωπική του πορεία από τα πρώτα χρόνια στον χώρο της λογοτεχνίας. Μιλά με πάθος για την ποίηση και όσα τον εμπνέουν, αλλά και την διδασκαλία και  εκπαίδευση που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια πλάι στα παιδιά που είναι πάντα πηγή ανανέωσης, και επίσης παρατηρεί με στοχαστικότητα όσα αλλάζουν γύρω μας στην εποχή που κυριαρχεί το διαδίκτυο.   
3/18/202338 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Έρση Σωτηροπούλου: «Υπάρχει ένα είδος μοναξιάς που είναι απόλαυση»

Όλα άρχισαν με τη «Φάρσα» που εκδόθηκε το 1982. Έκανε τεράστια επιτυχία. Έκτοτε η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου έγραψε  βιβλία που διακρίθηκαν και απέκτησαν φανατικό κοινό. Το  τολμηρό «Ζιγκ Ζαγκ στις νερατζιές» κυνηγήθηκε πολύ από τον Πλεύρη. Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα»  μας μιλά για την Ιταλία που σπούδασε και δούλεψε αλλά και για τις θεμελιώδεις μεγάλες αλλαγές που παρατηρεί στην κοινωνία σήμερα. 
3/12/202323 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Νίκος Μάντης: «Η λογοτεχνία σε συνδέει με την κιβωτό της ανθρώπινης διάνοιας»

Ποιος είναι ο συγγραφέας με το ψευδώνυμο Νίκος Μάντης του οποίου το όνομα συζητείται έντονα στους λογοτεχνικούς κύκλους; Πήρε το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας για το μυθιστόρημά του « Οι τυφλοί» και επιστρέφει με τον «Κυθαιρώνα» που ήδη συζητιέται πολύ για την ευρηματικότητα αλλά και την τολμηρότητα του στις εκτεταμένες ερωτικες σκηνές. Απέχει από την δημοσιότητα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπως μας εκμυστηρεύεται προτιμά να κάνει καθημερινές βουτιές στη μυθοπλασία.   
3/5/202332 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Κώστας Καναβούρης: «Γράφουμε για να καταλάβουμε το νόημα της ζωής»

Ο ποιητής, Κώστας Καναβούρης, μας μεταφέρει στα ενδότερα της διαδικασίας της ποιητικής του γραφής, αλλά μας μιλά και για την Καβάλα,  τον γενέθλιο τόπο, και τις άλλες πατρίδες του,  για την γνωριμία με τον Ρίτσο και τις ποιητικές συλλογές του μέσα στα χρόνια. Μας μιλά όμως και για την τριαντάχρονη πορεία του στα ερτζιανά και τις μεγάλες συγκινήσεις που πήρε από τη σχέση του με το ραδιοφωνικό κοινό.   
2/25/202340 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Κώστας Κατσουλάρης: «Μια κοινωνία που διαβάζει περισσότερο είναι μια κοινωνία καλύτερη»

Ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης, μας μιλά για το εφηβικό του όνειρο  να γίνει τραγουδιστής σε μπάντα και μας εξηγεί το πως «έμπλεξε» με τη λογοτεχνία. Μιλά για το Παρίσι, όταν ήταν ένας άλλος πλανήτης για τους Έλληνες, για το μπαρ που έφτιαξε, για την απόφαση του να σπουδάσει τη θεωρία της λογοτεχνίας, για το λογοτεχνικό ιντερνετικό περιοδικό του Bookpress καθώς και για την κατάσταση σήμερα στο χώρο του βιβλίου.   
2/18/202338 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Αργύρης Παλούκας: «Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας»

Ο ποιητής Αργύρης Παλούκας μας πάει μια βόλτα στο παρελθόν όπου από ένα τυχαίο περιστατικό διάβασε τα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη και από τότε άρχισε το ταξίδι του στη λογοτεχνία. Ένα γράμμα του μεγάλου έλληνα ποιητή έγινε το φυλακτό του.Μιλά για την γνωριμία και τη σχέση του με τον Γιάννη Κοντό, την Μαρία Λαϊνά και τις ποιητικές του συλλογές. Καθώς και για πως η ποίηση θα πρέπει να γίνει απτή από τους απλούς ανθρώπους.   
2/12/202335 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Αλέξης Παπαχελάς: «Μέσα μου ήμουν ξεκάθαρος ότι η ιστορία είναι αμείλικτη»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξης Παπαχελάς διηγείται το πως πήρε την απόφαση να πάει στην Αμερική αλλά και το πως άρχισε να συλλέγει υλικό και πληροφορίες για τα δύο του βιβλία «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας» και το «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974». Μιλα για κομβικά σημεία της Ιστορίας και εξηγεί την κατάσταση στον τύπο με την επικράτηση του Διαδικτύου. Επίσης, δε διστάζει να μοιραστεί τις ανησυχίες του για την πολιτική και την δημοσιογραφία.   
2/4/202345 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Θωμάς Κοροβίνης: «Οι διαδρομές μου στη ζωή ήταν σαν λαϊκά τραγούδια»

Ο Θωμάς Κοροβίνης, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης για τη ζωή, τον έρωτα, την ύπαρξη και τη δημιουργία. Με δασκάλους τον Γ.Π. Σαββίδη, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, και άλλους σπουδαίους, «καθυπόταξε την τζαναμπετιά του στην ανάγκη του για γνώση» και άρχισε το συναρπαστικό ταξίδι στη λογοτεχνία. Στάσεις σταθμοί η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, τα βιβλία και οι άνθρωποι που αγάπησε και τον αγάπησαν. Τελευταίο βιβλίο του ο «Μπέμπης» ενας αυτοκαταστροφικός ιδιοφυής μπουζουξής.   
1/29/202347 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Έφη Μαχιμάρη: «Όσο πιο επώνυμος γίνεσαι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος να μείνεις μόνος»

Η συγγραφέας Έφη Μαχιμάρη διηγείται το πώς μπήκε στη ζωή της μια εμβληματική Εβραία τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και του λαϊκού, η Στέλλα Χασκίλ. Με έναν σχεδόν μεταφυσικό τρόπο «έζησαν» μαζί χρόνια πριν και κατά την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου «Ήτανε Κισμέτ», όπου περιγράφει μυθιστορηματικά τη ζωή της. Οι διώξεις, η μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης, το Άουσβιτς και οι δυσκολίες της νύχτας δεν στάθηκαν εμπόδιο στη ζωή της πρωτοπόρας Στέλλα Χασκίλ.
1/22/202323 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Μαμαλούκας: «Νοσηρή δεν είναι η λογοτεχνία, αλλα η πραγματικότητα»

Ο συγγραφέας Δημήτρης Μαμαλούκας μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο μυαλό ενος συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας εξηγώντας τον τρόπο που γράφει αλλα και τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο μας. Έκανε την επανάσταση του μη διαβάζοντας σε ένα σπίτι που διάβαζαν όλοι και όταν η τηλεόραση χάλασε ανακάλυψε τους μεγάλους συγγραφείς και αγάπησε την λογοτεχνία. Ύστερα ήρθε η Ιταλία και η αποφασή του να γίνει συγγραφέας πήρε σάρκα και οστά. 
1/15/202339 minutes
Episode Artwork

Ελένη Πριοβόλου: «Για μένα η λογοτεχνία είναι και αυτογνωσία»

Η βραβευμένη συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου μας ξεναγεί στο Αγγελόκαστρο, τον «μυθικό» τόπο που γεννήθηκε με τις ιστορίες των νεράιδων των ξωτικών και των φαντασμάτων. Μιλά για το πως ξεκίνησε να γράφει, για την δουλειά στην Πειραϊκή-Πατραϊκή, για τις πρώτες μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες, για τον συνδικαλισμό, και για το δίκτυο γυναικών συγγραφέων που ιδρύθηκε μέσα στην καραντίνα με σκοπό να αποτρέψει τις κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.   
1/7/202337 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Καλεσμένοι στο πρωτοχρονιάτικο «ραβαγιό του Αργίρι» με την Ιφιγένεια Σιαφάκα

Η συγγραφέας Ιφιγένεια Σιαφάκα διαβάζει ιστορίες-επιστολές παιδιών, προς τον Αγιο Βασίλη και τον Σεν Νικολά, που περιέχονται στο βιβλίο της «Το ραβαγιό του Αργίρι»(εκδόσεις Έναστρον). Μαζί με τον Αργίρι που έχει δυσλεξία και προσπαθεί να διαχειριστεί τις δικές του γιορτές, οι επιστολές μιλούν για θέματα που απασχολούν, θλίβουν, θυμώνουν, τρομάζουν τους μικρούς μας φίλους. Μιλούν με καθηλωτική αμεσότητα, χωρίς φόβους, υπεκφυγές, προκαταλήψεις και τα στερεοτυπικά προσκόμματα των ενηλίκων. 
1/1/202330 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Χριστούγεννα, το αποτύπωμα της αγάπης

Η Μαρία Ανδρικόπουλου και η Μελίνα Ηλιοπούλου, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, μοιράζονται μαζί μας ιστορίες από τα Χριστούγεννα στο Μπουρούντι της Αφρικής όπου γεννήθηκε η Μελίνα και ένας Αφρικανός Άι-Βασίλης έφερνε το πνεύμα της γιορτής,  έως τις γιορτές που η Μαρία ανακάλυψε πως ο πατερας ήταν αυτός που έφερνε τα δώρα. Μας μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την παρηγοριά της παραμυθίας όπου ζει η αθωότητα που τόσο έχουμε ανάγκη.   
12/25/202228 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Κώστας Ακρίβος: «Λειτουργούμε ακόμα σαν άνθρωποι των σπηλαίων»

Ο συγγραφέας και φιλόλογος Κώστας Ακρίβος μιλα για το τι σημαίνει να είσαι δάσκαλος σε καιρούς που το εκπαιδευτικό σύστημα μοιάζει να είναι αναχρονιστικό, για το πως άρχισε να γράφει εξαιτίας ενός έρωτα, για την περίοδο των αυτοκτονιών στο στρατό όπου στάθηκαν και αφορμή για να γράψει το πρώτο του διήγημα. Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Ανδρωμάχη» εξηγει γιατί την γράφει με ωμέγα και μιλά για τις γυναίκες σήμερα. 
12/18/202232 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Μανιάτης: «Η λαϊκότητα είναι ένας τόπος δημοκρατίας»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Μανιάτης  εξομολογείται τη σχέση του με την συγγραφή και την δημοσιογραφία που ενίοτε αλληλοσυγκρούονται,  αλλά και για τον ρόλο της  έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Αναλύει τη δυσκολία του να είναι κανείς απλός σε καιρούς πολύπλοκους, και τονίζει πως πρέπει όλοι κάποια στιγμή να οριοθετήσουμε τον θυμό μας στον δημόσιο λόγο. Φυσικά δεν λείπει από αυτό το podcast η καρμική σχέση του με την Ρώμη. 
12/11/202237 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Νίκος Βατόπουλος: «Είμαι ιχνηλάτης της μνήμης»

Με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του στα χρόνια του '30 και ως το 1944, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος μας μιλά για την Αθήνα της Κατοχής, αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια. Φεύγουμε για διαδρομές μέσα στην Αθήνα, τα σχολικά χρόνια στη Λεόντειο Πατησίων, ο συνοικιακός αθλητισμός γύρω από το «Σπόρτιγκ», τα μπάνια στο Φάληρο, τα ταξίδια με καΐκι ως το Άστρος, η εξερεύνηση του παραμυθένιου τοπίου στις όχθες του Κηφισού. Με την Αθήνα πρωταγωνίστρια, το ημερολόγιο αυτό είναι ένα από τα σπάνια γραπτά τεκμήρια γραμμένα από παιδί ή έφηβο στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '40 και μας δίνει το έναυσμα για σύγκριση, μελέτη, αναστοχασμό.
12/4/202238 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η ξενιτιά δεν είναι για όλους»

Ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς της Σουηδίας εδώ και πολλά χρόνια είναι Έλληνας. Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης μιλά για τα χρόνια της σκληρής περιόδου του Εμφυλίου, για τα δύσκολα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης στη Σουηδία, για την απόφασή του να κάνει τη χώρα αυτή πατρίδα του και να σπουδάσει φιλοσοφία, για τον αγώνα και για την καταξίωση στο χώρο της λογοτεχνίας που του έδωσε μεγάλα διεθνή βραβεία, ώστε να είναι σήμερα ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς. Σε μια μοναδική διήγηση αφηγείται την ζωή και το έργο του μακριά από τη χώρα που γεννήθηκε, αλλά ποτέ δεν την είδε και σαν «τουρίστας».
11/27/202235 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Βέης: «Αντίθετα με τον Σεφέρη, δεν δυσκολεύτηκα ως διπλωμάτης»

Νέα Υόρκη, Μελβούρνη, Πεκίνο, Σαγκάη, Παρίσι είναι μόνο κάποιοι από τους σταθμούς που υπηρέτησε ως διπλωμάτης ο Γιώργος Βέης, ενώ παράλληλα ήταν σταθμοί και στην ποιητική του πορεία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Μιλά για την γνωριμία με τον Μπόρχες, τις παράλληλες πορείες με τον Σεφέρη, ενώ παραθέτει κι άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες που τον διαμόρφωσαν, ώστε να έχει μια θητεία πετυχημένη, τόσο ως πρόξενος όλων των Ελλήνων, όσο και σαν άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών.
11/20/202245 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Μίνως Ευσταθιάδης: «Όλοι οι ήρωες μου είναι άνθρωποι που αλλάζουν»

Ο Μίνως Ευσταθιάδης περιγράφει τι συμβαίνει στο περίπλοκο μυαλό ενός συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας που είναι ταυτόχρονα νομικός και σέρφερ. Μας μιλά για το «δώρο» του να μεταφραστούν τα βιβλία του στο εξωτερικό και για την απόφασή του να ζει και να γράφει μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε ένα μικρό χωριό στα περίχωρα του Αιγίου, δίπλα στη θάλασσα και τη φύση, εκπληρώνοντας τα δυο όνειρά του, που ήταν να γίνει συγγραφέας και να κάνει σερφ.
11/13/202246 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Θάνος Βερέμης: «Ποτέ δεν φαντάστηκα τη ζωή μου όπως την έζησα»

Ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας και συγγραφέας Θάνος Βερέμης, με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Όρος των Ελαιών», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, μιλά για το παρελθόν και το παρόν. Ο περιπετειώδης πατέρας του από την Αρκαδιά που έζησε στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στην Αλάσκα και στη Χιλή, η πανέμορφη «ωραία Ελένη» μητέρα του, η στοργική γιαγιά που τον κράτησε κοντά της, η γνωριμία με τον Σεφέρη, η στενή σχέση με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η πενηντάχρονη σχέση αμοιβαίας αγάπης με τη γυναίκα του που έχει φύγει από τη ζωή, ο Έλιοτ, ο Καλβίνο, ο Γκρόσμαν, ο Ερντογάν, είναι μερικά από τα πρόσωπα που φωτίζονται μέσα από τα μάτια του συγγραφέα και του ιστορικού μέσα από μια γλαφυρή και συγκινητική αφήγηση.
11/6/202243 minutes
Episode Artwork

Γιάννης Τσίρμπας: «Πολλοί άνθρωποι περιμένουν να συμβεί ο έρωτας»

Ο Γιάννης Τσίρμπας μας μιλά για το «Όσο περιμένεις να συμβεί», το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Το προηγούμενο βιβλίο του «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» (Νεφέλη) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αλλά αυτό ήταν ταυτόχρονα ωραίο και επώδυνο, όπως ο ίδιος λέει. Διδάσκει πολιτική ιστορία στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν θέλει να βάζει την επιστημονική του ιδιότητα στο βιογραφικό του βιβλίου, γιατί αυτό αυτομάτως θα σήμαινε πως της δίνει μεγαλύτερη σημασία από τη πεζογραφική του ιδιότητα. Με χιούμορ και τόλμη μας μιλάει μεταξύ άλλων και για τον έρωτα-εκπληρωμένο και ανεκπλήρωτο- που όταν είναι καλά όλα είναι καλύτερα και πιστεύει πως ο έρωτας για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι αυτό που περιμένουν να συμβεί.
10/29/202233 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Χριστόπουλος: «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος στην ανωριμότητα»

Οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι στην ανωριμότητα, λέει ο καθηγητής πολιτειολογίας Δημήτρης Χριστόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Ταξίδι στο Κράτος. Κυριαρχία, Δίκαιο, Δικαιώματα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πόλις». Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Χομπς, τον Σπινόζα, τον Ρουσσώ και τον Μαρξ, από τον Κέλσεν και τον Καρλ Σμιτ μέχρι τον Πουλαντζά και τον Αριστόβουλο Μάνεση. Ένα podcast που επιχειρεί να ψηλαφίσει τα όσα δύσκολα συμβαίνουν σήμερα με τις σχέσεις πολιτών και κράτους και στα αδιέξοδα και τις αβεβαιότητες των καιρών μας.
10/22/202240 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Πάσχος: «Παλιά όποιο παιδί είχε δυσλεξία το έλεγαν προβληματικό»

Ο συγγραφέας και καθηγητής ιχθυολογίας Γιάννης Πάσχος ανακάλυψε τυχαία στα 45 του χρόνια πως είναι δυσλεκτικός και τότε άρχισαν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Έγραψε «Το ημερολόγιο ενός δυσλεκτικού» όπου με μεγάλη τόλμη και λογοτεχνική ματιά εξιστορεί τα παιδικά του χρόνια σε ένα περιβάλλον που δεν ήξερε τι είναι η δυσλεξία. «Ο γιατρός σύστησε ηρεμιστικά και ευτυχώς η μάνα μου τα πέταξε», μας λέει. Η δυσλεξία δεν τον εμπόδισε να γίνει συγγραφέας, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς έμαθε να προσπαθεί περισσότερο.
10/15/202228 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Δανάη Σιώζιου: «Όταν έχεις καρκίνο δεν είσαι μόνος, είσαι η φωνή πολλών ανθρώπων»

Η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου μιλά για την προσωπική της διαδρομή, παιδί μεταναστών στην Γερμανία που επαναπατρίστηκαν στην Καρδίτσα έγραψε ποιήματα μέσα από τα δικά της φίλτρα που αγγίζουν όλους μας. Απέσπασε βραβεία, διακρίθηκε και εντυπώθηκε στη σύγχρονη ποίηση. Δίνει τώρα τη δίκη της μεγάλη μάχη με τον καρκίνο που προσπαθεί και μετουσιώνει το δικό της βίωμα στην ποίηση και στις συλλογικότητες που από πάντα ήταν στη ζωή της.
10/8/202234 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ευγενία Μπογιάνου: «Θέλω μέσω της πένας μου να δώσω φωνή στους αόρατους»

Η Ευγενία Μπογιάνου μαζί με τις «Αυτές» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πόλις» μας μιλούν για τα στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Αυτές. Που γίνονται αυτό που είναι. Αυτό που πάντα ήταν. Αυτό με το οποίο πάντα παλεύουν. Μόνες, λησμονημένες, σιωπηλές, ανένδοτες, εξεγερμένες. Αφορμή ήταν η πικρή διαπίστωση ότι η έμφυλη βία, λόγω των σκληρών και πρωτόγνωρων συνθηκών, είχε αυξηθεί δραματικά. Ηρωίδες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη βία, σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, που έχει καθορίσει τη γυναικεία διαδρομή μέσα στον χρόνο.
10/1/202229 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Μαριαλένα Σπυροπούλου: «Η λογοτεχνία μπορεί να θεραπεύσει τους ανθρώπους»

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαριαλένα Σπυροπούλου μιλά για τις σύγχρονες γυναίκες που εγκλωβίστηκαν στους πολλαπλούς τους ρόλους. Τονίζει τη σημασία και την σημειολογία των μαλλιών στο γυναικείο περίγραμμα με αφορμή τα γεγονότα στο Ιράν, τον ρόλο της πατρικής στήριξης στις κόρες με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Κόρη χωρίς πλάτη», και με ευθύτητα μας δίνει μια εικόνα του τι πραγματικά αναζητούν και τα δυο φύλα στη σύγχρονη συχνά αφιλόξενη καθημερινότητα. 
9/24/202234 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Κυριάκος Χαρίτος: «Ζούμε σε μια εποχή που “σταμπαριζόμαστε” πολύ εύκολα»

 Ο συγγραφέας Κυριάκος Χαρίτος συστήθηκε στο χώρο της λογοτεχνίας με τη «μικρή εγκυκλοπαίδεια του θανάτου». Ο θάνατος της υπερβολής, της υπόσχεσης, του θεϊκού αγγίγματος, της οπισθοχώρησης. Μιλάει στην Κυριακή Μπεϊόγλου για έναν από τους μεγαλύτερους μας φόβους, εκείνον του θανάτου, αλλά και για την ικανότητα του ανθρώπου να βρει το χρώμα μέσα στη παλέτα του σκότους. Ένα επεισόδιο που αγγίζει ευαίσθητα θέματα και χαϊδεύει τις υπαρξιακές μας ανησυχίες. 
9/17/202236 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Νίκος Κουρμούλης: «Οι γυναίκες συγγραφείς έχουν φωτίσει κρυφές πτυχές των λαβυρίνθων μας»

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμούλης μας μιλά για το τι γίνεται όταν σε μια μητρόπολη του κοντινού μέλλοντος όπου το φαινόμενο της άπνοιας κυριαρχεί, οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων του ψάχνουν να εντοπίσουν τις χαμένες ψηφίδες του εαυτού τους, ενώ ο κόσμος γύρω αλλάζει ραγδαία. Ισορροπώντας μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας μας μεταφέρει την καθημερινότητα μας μιλώντας για τις αθέατες πλευρές της και μας μιλά για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που πολλές φορές δεν είναι αυτή που μας αξίζει.
9/10/202231 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης: «Καθετί πνευματικό είναι και λαϊκό»

Ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Ίκαρος Μπαμπασάκης σε ένα άκρως εξομολογητικό podcast μιλά για τα παιδικά του χρόνια στις πόλεις των μεταθέσεων του στρατιωτικού πατέρα του, για το σαρωτικό λογοτεχνικό του ξεσήκωμα στην εφηβεία, για τις ωραίες παρέες της μεταπολίτευσης και για τις μεγάλες λογοτεχνικές του αγάπες. Αντισυμβατικός, αιώνιος έφηβος και φλεγματικός παρατηρητής των καιρών μας μοιράζεται μαζί μας το δικό του πολύ προσωπικό σύμπαν.
9/3/202243 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Πάνος Κωνσταντόπουλος: «Τα infographics αποφεύγονται στην πολιτική επειδή λένε την αλήθεια»

Ο αυτοαποκαλούμενος και ως δημοσιογραφίστας Πάνος Κωνσταντόπουλος, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Infographics". Εξηγεί στην Κυριακή Μπεϊόγλου τι σημαίνουν τα infographics αλλά και το πώς μπορούν να αποτελέσουν όπλο στη φαρέτρα των media. Μιλάει για τα σύγχρονα εργαλεία επεξεργασίας και παρουσίασης μιας είδησης που διευκολύνουν την ζωή του αναγνώστη, πλέκει το εγκώμιο της γαλλικής “Libération” και θυμάται τα λόγια ενός πολιτικού που του έμειναν χαραγμένα στο μυαλό.
8/6/202222 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ρέα Γαλανάκη: «Πατρίδα μας δεν είναι μόνο το μέρος που γεννηθήκαμε»

Η σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη είναι η νέα καλεσμένη της Κυριακής Μπεϊόγλου. Με αφορμή την έκδοση του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο "Εμμανουήλ και Αικατερίνη" σε εκδόσεις Καστανιώτη, η κορυφαία πεζογράφος ανακαλεί μνήμες και ιστορίες από τους γονείς της και μοιράζεται σκέψεις για τους ανθρώπους που την καθόρισαν. Μιλάει για τους οικογενειακούς δεσμούς και υπενθυμίζει ότι πατρίδα δεν είναι μόνο το μέρος που γεννηθήκαμε αλλά και η τοποθεσία που κουβαλάμε μέσα μας.
7/30/202247 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Σωτάκης: «Τίποτα δεν τελειώνει όσο αναπνέουμε»

O συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης έχει αφήσει ένα δικό του, ιδιαίτερο αποτύπωμα στη λογοτεχνία. Έχει γράψει δεκατρία βιβλία και έχει βραβευτεί για το «Θαύμα της αναπνοής» και όπως λέει και ο ίδιος «τίποτα δεν τελειώνει όσο αναπνέουμε». Μιλάει στην Κυριακή Μπεϊόγλου και στο podcast «Συγγραφείς εκτός βιβλίων» για τις στιγμές που νιώθουμε εγκλωβισμένοι και τονίζει ότι τόσο εκείνος όσο και οι χαρακτήρες του νιώθουν πιο βολικά σε συνθήκες απομόνωσης και εσωστρέφειας.
7/23/202236 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Sam Albatros: «Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους, όποιοι κι αν είναι»

Η Sam Albatros συστήθηκε στο κοινό μέσω του βιβλίου της, «Ελαττωματικό αγόρι». Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, τα οποία εξιστορείται στην Κυριακή Μπεϊόγλου, με την ελπίδα να φωτίσει τα σκοτεινά τραυματικά περιστατικά του παρελθόντος. Μιλά για τις δουλειές που έχασε επειδή στηρίζει τις τρανς ταυτότητες, για όλα όσα κερδίζει όταν έρχεται σε επαφή με άτομα που βλέπουν τον κόσμο όπως εκείνη και για εκείνο το άτομο που αποφάσισε να κάνει coming out λόγω του βιβλίου της.
7/16/202241 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ξένια Κουναλάκη: «Βλέπω μια μαχητική γενιά που διεκδικεί την ισότητα»

 Η Ξένια Κουναλάκη πέρα από αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων και τακτική αρθρογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή», αποτελεί και μια νεοφερμένη συγγραφέα στο χώρο του βιβλίου. Μιλά στην Κυριακή Μπεϊόγλου για το «Οξυγόνο» και για την διττή ιδιότητα δημοσιογράφου-συγγραφέα, για το επίπεδο της δημοσιογραφίας στη χώρα μας, για την κλειστοφοβία που ένιωθε κατά την διάρκεια της πανδημίας και για τη νέα μαχητική γενιά που διεκδικεί την ισότητα, γεγονός που την κάνει να αισιοδοξεί για το μέλλον.
7/9/202233 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Μαρία Λούκα: «Όταν δεν παίρνεις θέση λειτουργείς υπέρ του ισχυρού»

Η δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας Μαρία Λούκα πέρα από την καταπληκτική της «πένα», διαθέτει και μια σπουδαία φωνή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υψώνεται κόντρα στους ισχυρούς πόλους της κοινωνίας. Μιλά για το βιβλίο της «Μια γυναίκα απολογείται», για την αγριότητα της πατριαρχίας, για τα εξοντωτικά ελληνικά δικαστήρια, για τους κάκιστους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας, για την αστυνομική καταστολή και για την σημασία του να παίρνουμε θέση.
7/2/202230 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Λένα Διβάνη: «Στο τέλος εποχής που βιώνουμε θα χρειαστούμε λίγη “Διδώ” στα πάντα»

Η Λένα Διβάνη «ονειρεύτηκε τη Διδώ» και σε μια απολαυστική συνομιλία μας μεταφέρει στον ψυχισμό και στις σκέψεις της. Ποιους αγαπούσε και τι απεχθανόταν η μεγάλη ελληνίδα συγγραφέας; Ποια ήταν η σχέση της με τον γιο του Νίκου Ζαχαριάδη και της αδερφής της Έλλης Παππά; Μιλά για μεγάλα ιστορικά ζητήματα όπως για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τη δικτατορία του Μεταξά, για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη χούντα των συνταγματαρχών, καθώς και για τη Μεταπολίτευση.
6/25/202244 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Μανίνα Ζουμπουλάκη: «Γράφω για να κάνω παρέα στους ανθρώπους»

Η συγγραφέας και αρθρογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη μας εξηγεί την «ανάβαση» στο «Βουνό των κοριτσιών» και μας μιλά για τον τρόπο που γράφει στην περίφημη «κουζίνα γραφείο της» εδώ και χρόνια. Μιλά για την ιστορία του βιβλίου της -και την σκέψη πίσω από αυτό-που εκτυλίσσεται σε βουνό της Βόρειας Ελλάδας γύρω στο 1836, με ηρωίδες κάποιες κοπέλες που μαζεύουν κοριτσάκια από σκλαβοπάζαρα και τους μαθαίνουν γράμματα σε ένα οικοτροφείο κρυμμένο στην πλαγιά ενός βουνού.
6/18/202229 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Αλλαμανής: «Έχει σημασία να πλησιάσουμε κριτικά το παρελθόν με επόπτη την αμφιβολία»

Ο Γιώργος Αλαμανής μιλά για την πενταετή ερευνά του που φωτίζει το παρασκήνιο της εμβληματικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», την καλύτερη παιδική εκπομπή που έγινε ποτέ για μεγάλου». Με αφορμή το βιβλίο του «Στον καιρό της Λιλιπούπολης - Η βιογραφία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής» μιλά για πρόσωπα και καταστάσεις του τρίτου προγράμματος επί Μάνου Χατζιδάκι (1975-1982), ακτινογραφώντας προσδοκίες και αυταπάτες της μεταπολίτευσης. Μας ξεναγεί στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου της ΕΡΤ, και στους λαβύρινθους της εξουσίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο. 
6/11/202240 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ανδρέας Μήτσου: «Η τέχνη ανατρέπει βεβαιότητες και καταπολεμά την κοινή λογική»

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου σε ένα εξομολογητικό podcast μιλά για την «Παγίδα» στην οποία έπεσε και άρχισε να γράφει το τελευταίο του βιβλίο. Μιλά για τη χαρά αλλά και για τα βάσανα της συγγραφής. Μας πάει μια βόλτα στα βιβλία του αποκαλύπτοντας πίσω από αυτά την αληθινή ιστορία που υπήρξε η αφορμή για να γραφτούν. Και, μας πάει επίσης μια βόλτα στον τόπο της μνήμης που συχνά μας ξεγελά.
6/5/202241 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Ινδαρές: «Όταν είδα τη σκηνή με τον Φλόιντ, έκανα να κοιμηθώ 3 μέρες»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, γνωστός για την ταινία «Ο τσαλαπετεινός του Wyoming», έγραψε ένα βιβλίο που βασίζεται σε ένα πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι, για τον έρωτα ανάμεσα στη χριστιανή Ελένη και τον Τουρκαλβανό Ελμάζ-αγά. Αφορμή ήταν μια τυχαία ανακάλυψη στο πατρικό του με έγγραφα από το 1894. Ακόμα, μιλά με θάρρος για την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα αστυνομικών μέσα στο σπίτι όταν ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια της οικογένειάς του.
5/28/202236 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Ξανθάκης: «Τρία πράγματα με συγκινούν βαθύτατα: το ροκ, το χιούμορ και τα κόμικς»

Ο Χρήστος Ξανθάκης εκτός από αρθρογράφος είναι και ποιητής. Με το γνωστό αστείρευτο χιούμορ του μιλά για τη ζωή στα Τρίκαλα όπου γεννήθηκε, για το πειρατικό ραδιόφωνο όταν άρχιζε τα πρώτα βήματα στην καριέρα του, για τον παράξενο τρόπο που βρήκε το ψευδώνυμο του, και φυσικά για την ποίηση. Λέει πως αυτό που λείπει σήμερα είναι η κ@ύλα και δηλώνει με χιούμορ πως τα δύο Νόμπελ της ποίησης ήταν «καταραμένα».
5/21/202233 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Ήθελα η Γαλάτεια να έχει μετανιώσει για όσα έγραψε για τον Καζαντζάκη»

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος με την φωνή της μυθιστορηματικής Γαλάτειας Καζαντζάκη αφηγείται στο νέο του βιβλίο την ιστορία του δεκαπενταετούς λευκού γάμου της με έναν άνθρωπο τόσο αφοσιωμένο στις πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις του, που την έχει αφήσει ερωτικά ανέγγιχτη. Μιλάει για την επιθυμία του να αποτελέσουν τα βιβλία του μια γέφυρα ανάμεσα στους νέους και στον Καζαντζάκη και γυρίζει τον χρόνο πίσω στα γράμματα που αντάλλαζε με το στενό του φίλο, Μένη Κουμανταρέα.
5/14/202246 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Χάρης Βλαβιανός: «Η ζωή μου είχε τα πάντα εκτός από φόνο»

Ο ποιητής και συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός μιλά για την «τυραννία» της «αγίας» ελληνικής οικογένειας, για την δύσκολη επιλογή του να είναι κανείς ποιητής, για την μετάβαση μέσω της μετάφρασης σε ένα άλλον πολιτισμό. Εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει για την δύσκολη σχέση με τους γονείς του, καθώς και την σχέση με την αδερφή του που πέθανε από ναρκωτικά. Μια συζήτηση εκ βαθέων για όσα μας καθορίζουν στη ζωή.
5/8/202245 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την αλήθεια»

Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου είδε το 2013 την Guardian να κατατάσσει  στα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς το βιβλίο της «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ» που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Δικαίως ήταν υποψήφιο για το British Science Fiction Association Award. Διότι η περίπτωση της στα ελληνικά γράμματα είναι μοναδική. Μας μιλά για πολλά αλλά κυρίως για το πώς η λογοτεχνία του φανταστικού έγινε το όχημα της να περιγράψει μυθικούς κόσμους που όμως μέσα τους εμπεριέχουν πολύ ρεαλισμό.
4/30/202243 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Βίβιαν Στεργίου: «Το ταβάνι δεν είναι να διεκδικούμε να μην μας σκοτώνουν»

Η συγγραφέας Βίβιαν Στεργίου, δυναμική φωνή της νέας πεζογραφικής γενιάς, 0με αφορμή το καινούργιο της βιβλίο «Δέρμα» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πόλις» μιλά για τον δικό της τρόπο να γράφει, να ζει, και να βλέπει τον κόσμο γύρω μας. Μιλά για τις γυναικοκτονίες, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τις επικίνδυνες ενίοτε παγίδες του διαδικτύου. Τέλος, μας αποκαλύπτει πώς και γιατί διάλεξε το «Δέρμα» ως τίτλο του βιβλίου. 
4/23/202240 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Χωμενίδης: «Αν δεν είχα μικρό παιδί θα πήγαινα να πολεμήσω με τους Ουκρανούς»

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης με τον χειμαρρώδη λόγο και την ιδιαίτερη πάντα μάτια του στα πράγματα μιλά για τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και όχι μόνο. Παρέα μας ο ήρωας του καινούργιου του βιβλίου, ο Τζίμης, που η Κυψέλη είναι ο τόπος των ονείρων του και των επιθυμιών του. Μας δανείζει τον μαγικό του μανδύα, που του επιτρέπει να είναι όποιος θέλει, και ενίοτε αλλάζουμε ρόλους και ιδιότητες.
4/16/202242 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Λέντζος: «Η μοναξιά θέλει εκπαίδευση»

Ο ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας Δημήτρης Λέντζος μιλά για το ταλέντο που είναι δύσκολο να βρεις την καταγωγή του, για το Θείο ως συμπαντική έννοια, για το δημοτικό και το εμπορικό τραγούδι, και για τα Σήματα Λυγρά του Ομήρου. Μιλά για τη φτώχεια, τις τρομερές ανισότητες, τον ρόλο της Τέχνης στην κοινωνία. Από τον «Έρωτα Αρχάγγελο» που τραγούδησε ο Μητροπάνος ως το «Αμάρτημα Προπατορικό» με τον Δημητράτο, οι στίχοι του και ο λόγος του συγκινούν και αφοπλίζουν.
4/9/202223 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Διονύσης Μαρίνος: «Όσο μπορείς να σκέφτεσαι, μπορείς να ταξιδεύεις»

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Διονύσης Μαρίνος σε ένα απολαυστικό podcast μιλά για την πολλές φορές συγκρουσιακή σχέση των δύο ιδιοτήτων του. Για τους φόβους και τις ελπίδες του, για την κακοποιητική συμπεριφορά των ανδρών προς τις γυναίκες, για την πανίσχυρη άνοιξη που όμως φέτος σκιάζεται από έναν πρωτόγνωρο πόλεμο. Δηλώνει πως κανείς δεν είναι ελεύθερος, πρέπει όμως πάντα να προσπαθείς να είσαι όσο πιο κοντά στα θέλω σου.
4/2/202227 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Αυτό που θεωρούμε γραφικό γίνεται επικίνδυνο»

Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης μιλά για το πώς είναι να είσαι δάσκαλος στον Έβρο και για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως το μεγάλο άνοιγμα προς την Ευρώπη. Μιλά για τους ήρωες του και το θρυλικό «Παρτάλι» αλλά και την επίθεση που δέχτηκε για το «Γιατί πρόδωσα την Πατρίδα μου» από όσους έμειναν στον τίτλο χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο. Παράλληλα, εξομολογείται την ιστορία πίσω από «Το τραγούδι του πατέρα».
3/27/202245 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Αλέξης Πανσέληνος: «Οι υπερήρωες είναι πολλοί ανάμεσα μας»

Ο Αλέξης Πανσέληνος είναι ενας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς. Η Μεγάλη Πομπή θεωρείται ένα εμβληματικό βιβλίο για την σύγχρονη πεζογραφία. Μοιράζεται τις σκέψεις του για τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία στον οποίο συμμετέχουμε συναισθηματικά όλοι μας καθώς στο «συναίσθημα δεν υπάρχει ασφάλεια», για τους σούπερ ήρωες του “Κουτσου Αγγέλου” αλλά και για τους άλλους που είναι ανάμεσά μας. Ένα εξομολογητικό podcast για τη ζωή και την λογοτεχνία. 
3/20/202241 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης δίνει βήμα σε Ρώσους αντικαθεστωτικούς δημιουργούς στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, έβγαλε πριν λίγο καιρό την χειροποίητη ποιητική συλλογή «Σκοτεινός πληθυντικός». Μιλά για τα ποιήματα του σαν είναι ένα αγκάθι που δεν το βγάζεις από μέσα σου ποτέ. Μιλά όμως και για το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (10-20/3/22) και για την ιστορική στιγμή όπου ενώ δεν μπορεί να συνομιλήσει με κρατικούς πολιτιστικούς φορείς του Πούτιν, το φεστιβάλ φιλοξενεί Ρώσους και μη, αντικαθεστωτικούς δημιουργούς.
3/13/202239 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Η Μαρία Ευθυμίου δεν πιστεύει ότι ήταν «τρέλα» η Μεγάλη Ελλάδα

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου μιλά όπως πάντα με αμεσότητα και ευθυκρισία για τους εορτασμούς του ‘21 που έφυγε και για τον δημόσιο διάλογο για την επέτειο του ‘22 που μόλις άρχισε. Μιλά για την Ιστορία και την σημασία των πολιτικών αποφάσεων την κρίσιμη στιγμή. Με ιστορική γνώση και χιούμορ μιλά για την πανδημία, την ελληνική κοινωνία, τις αναθεωρήσεις των ιστορικών όταν πρέπει, και την επιθυμία της να μπαρκάρει για να επιστρέψει στο σώμα της ελληνικότητας που είναι η ναυτοσύνη.
3/5/202236 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε τη σημασία της ιδεολογίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Στο κόκκινο σακίδιο» (Εκδόσεις Πόλις), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει τον μεγάλο διάλογο για την ιδεολογική ταυτότητα της Αριστεράς σήμερα. Μιλάει για το πώς συνέβη η μεταστροφή των λαϊκών στρωμάτων προς τον εθνικισμό, για τον Γκράμσι και το αποτύπωμα του στη ζωή του, για το γυναικείο κίνημα, την σημασία της λογοτεχνίας, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό. Ένα podcast με μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο.
2/27/202249 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ο Σπύρος Γιανναράς μιλάει έξω από τα δόντια για τη βία

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς μιλά έξω από τα δόντια για τα κακώς κείμενα που μας ταλαιπωρούν. Για την βία και την αναλγησία που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, για το τι σημαίνει να κουβαλάει κανείς ένα «βαρύ» επίθετο και για τον ρόλο των βιβλίων σε δύσκολους καιρούς. Παθιασμένος με τη λογοτεχνία, ευφυής ανατόμος της κοινωνικής πραγματικότητας βάζει στον μεγεθυντικό φακό τις εστίες της κακοδαιμονίας και μοιράζεται τις σκέψεις του σε ένα μοναδικό podcast.
2/20/202237 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ο Σωτήρης Δημητρίου πιστεύει πως δεν ευχαριστιόμαστε πια τίποτα

Ο σπουδαίος συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου μας μεταφέρει σε έναν ουρανό απ’ άλλους τόπους, μέσα στην ατμόσφαιρα της κυρίαρχης παντοδύναμης φύσης και της αρχέγονης πεντατονικής μουσικής της Ηπείρου. Πως φαντάζει η πόλη στους ανθρώπους των βουνών που ζουν ελεύθεροι και δίχως το δικό μας καθημερισνό άγχος; Ποιους συμβιβασμούς κάνουμε στο όνομα της προόδου; Αυτά και άλλα πολλά σε ένα εξομολογητικό podcast με τον συγγραφέα του «Να ακούω καλά το όνομα σου» και άλλων σπουδαίων βιβλίων.
2/13/202248 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Η Ζυράννα Ζατέλη είναι το γράψιμο

Ορατή σαν αόρατη η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη σε ένα podcast αφιερωμένο στον μυθικό κόσμο των βιβλίων της που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον δικό της πολύ προσωπικό. Εξομολογητική και άμεση μιλά για την καταγωγή της γραφής της, τον κόσμο γύρω της, την γοητεία της φύσης με τα αόρατα που την περιβάλλουν, την σημασία των μικρών πραγμάτων και τη σχέση της με ζώα. Ένα ατμοσφαιρικό podcast που δεν πρέπει να χάσετε.
2/6/202237 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Η αγάπη δεν είναι συναίσθημα αλλά μια έμπονη πράξη»

Ο σημαντικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, και Πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης μιλά στην Κυριακή Μπεϊόγλου για την πολυσήμαντη διάσταση της ανάγνωσης, για το λάθος μήνυμα που έδωσε η ελληνική εκκλησία στην πανδημία, για την σημασία της πίστης σε κυνικούς καιρούς, για το όραμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και για την μεταβατική εποχή που ζούμε όλοι. Ένας σύγχρονος φιλόσοφος, ένας διανοούμενος που ο λόγος του φωτίζει πάντα τα σημαντικά αυτής της ζωής..
1/30/202236 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Παντελής Μπουκάλας: «Δεν μπορείς να μη συμπαθείς την επανάσταση, γιατί είσαι παιδί της»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής Παντελής Μπουκάλας μίλησε στην Κυριακή Μπεϊόγλου για την πρώτη φυλλάδα που έπιασε στα χέρια του στο καφενείο του χωριού, πολύ πριν πιάσει την πρώτη του δουλειά ως διορθωτής εφημερίδων, μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον άγνωστο και μαγευτικό κόσμο της μετάφρασης, για την επανάσταση του ‘21 και το δημοτικό τραγούδι και υπενθύμισε ότι δε μπορείς να μη συμπαθείς την επανάσταση γιατί είσαι παιδί της. 
1/23/20221 hour, 3 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Κατερίνα Σχινά: Βλέπω με εύθυμη απαισιοδοξία όσα έρχονται

Η συγγραφέας, μεταφράστρια, κριτικός βιβλίων και εύθυμα απαισιόδοξη Κατερίνα Σχινά συζητάει με την Κυριακή Μπεϊόγλου για το τι σημαίνει καλή μετάφραση αλλά και κριτική βιβλίου καθώς και για το πώς μπορείς να παραμείνεις αισιόδοξος, ή εύθυμα απαισιόδοξος, όπως έλεγε ο Φρόιντ, με όλα εκείνα που καθημερινά μας βαραίνουν. Μιλά ευθέως για όσα συμβαίνουν στον χώρο του βιβλίου, των εφημερίδων, της δημοσιογραφίας, και για το πως θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα.
1/16/202238 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Πέλα Σουλτάτου: Ας μιλήσουμε επιτέλους με δυνατή φωνή για τις γυναικοκτονίες

Η συγγραφέας Πέλα Σουλτάτου δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και συζητώντας με την Κυριακή Μπεϊόγλου, λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Για τις γυναικοκτονίες και τα κακώς κείμενα στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με αυτό το τεράστιο θέμα. Χειμαρρώδης και ιδιαίτερα καυστική καταθέτει την δική της οπτική στα όσα δύσκολα ζούμε αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας για να αντιμετωπίσουμε τις κακοποιητικές συμπεριφορές.
1/9/202230 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Καταλειφός, από το θέατρο στην λογοτεχνία

Ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός εξηγεί στο podcast «Συγγραφείς εκτός Βιβλίων» με την Κυριακή Μπεϊόγλου πώς η πανδημία και η μεγάλη παύση που προκάλεσε στο θέατρο του επέτρεψε να δει προσεκτικά τον εαυτό του και να φέρει στο «φως» ποιήματα και γραπτά του. Εξομολογητικός και ιδιαίτερα συγκινητικός, διαβάζει δικά του ποιήματα και καταθέτει την δική του οπτική στα όσα δύσκολα ζούμε με το κορονοϊό, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
1/1/202235 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Χίλντα Παπαδημητρίου: «Με όχημα τη μουσική»

Η συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων, μεταφράστρια, και λάτρης της καλής μουσικής, είναι φιλοξενούμενη στο podcast  «Συγγραφεις εκτος Βιβλίων» όπου με αφετηρία το οικογενειακό δισκάδικο στη Νέα Σμύρνη ξεκινά ένα podcast ταξίδι, με σταθμούς αγαπημένα τραγούδια, και μια εξομολογητική συνομιλία  με την Κυριακή Μπεϊόγλου τα πράγματα και τα πρόσωπα που μας βοηθούν, για την καθημερινότητα που μας δοκιμάζει όλους εν μέσω πανδημίας ενώ γύρω γύρω είναι γιορτές και όλοι σου λένε πως πρέπει να χαρείς οπωσδήποτε.
12/25/202127 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Νίκος Δαββέτας, ιχνηλατώντας την περίπλοκη σχέση πατέρα - γιου

Ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας, πρόσφατα βραβευμένος με το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος του περιοδικού «(δε)κατα» για το 2020, συζήτησε με την Κυριακή Μπεϊογλου για την πολύπλοκη σχέση πατέρα γιου, για την στάση των αντρών απέναντι στους γυναικοκτόνους, τόνισε ότι η ποίηση κατάφερε να τον ξεκλειδώσει και τον οδήγησε μέρη που δεν είχε φανταστεί και διηγήθηκε ιστορίες από κουβέντες με τον σπουδαίο Γιάννη Ρίτσο και από τραπέζια με την Κική Δημουλά. 
12/19/202133 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, από την Χιμάρα στην Αθήνα

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς της γενιάς του, συζήτησε με την Κυριακή Μπεϊόγλου για τον τρόπο που κατάφερε να πάρει την θέση που αξίζει στην ελληνική λογοτεχνία, γύρισε το χρόνο πίσω στο ταξίδι του επαναπατρισμού στην μητέρα Ελλάδα όταν ήταν παιδί αλλά και για τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο του και μίλησε για τις αγωνίες των νέων ανθρώπων, τις χαρές και τα γλιστρήματα τους σε καιρούς πανδημικής κρίσης.
12/12/202126 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Πέτρος Μάρκαρης, από την Κυψέλη στην Κωνσταντινούπολη

Τι ωραία που θα ήταν να εισπνέουμε τις ιστορίες σαν τον αέρα, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε αλλά πράγματα. Οι συγγραφείς, όταν αφήνουν την πένα τους στην άκρη, αφήνονται στις σκέψεις τους, στις χαρές, στις λύπες και στις ανησυχίες τους. Κάθε στιγμή που περνάει, αποτελεί και ένα πιθανό ερέθισμα για εκείνους. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε πει πως ο συγγραφέας είτε γράφει κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνει κάτι που αξίζει να γραφτεί. Μια φορά την εβδομάδα, στο podcast «Συγγραφείς Εκτός Βιβλίων», η Κυριακή Μπεϊόγλου συζητάει με τον άνθρωπο πίσω από το βιβλίο και ανακαλύπτει τους διάφορους κόσμους στους οποίους περιπλανιέται ένα συγγραφικό μυαλό.
12/3/202130 minutes, 17 seconds