Un podcast despre oameni afectați de informații false. Cunoaștem istorii adevărate și învățăm cum să ne păzim de falsuri.
Cod roșu de... propagandă la Tiraspol.
Războiul lui Putin în Ucraina a generat în regiunea transnistreană frică, nesiguranță și o nouă artilerie de falsuri. Într-un pseudostat în care locuiesc peste 400 de mii de moldoveni de-ai noștri, supuși de mai bine de 30 de ani tirului propagandei ruse, exploziile produse la câțiva kilometri de graniță, care le-au zguduit casele, au răsunat odată cu minciunile grosolane și zgomotoase ale Moscovei. Lansatoarele de fake-uri au devenit și mai active odată ce Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Și totuși în mijlocul așa-zisei capitale a așa-numitei PMR, la Tiraspol, există o insuliță nestrăbătută de armele media ale lui Putin, singurul liceu cu predare în limba română, unde elevilor li se spune cum să nu se lase supuși propagandei.
În acest episod facem o călătorie prin regiunea transnistreană, împânzită de posturi cu blocuri de beton, saci de nisip și soldați înarmați și discutăm cu Ion Iovcev, fostul director al liceului Lucian Blaga.
Materialul a fost publicat cu suportul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în ţările Parteneriatului Estic și Rusia”. Afirmațiile nu reflectă obligatoriu opiniile donatorilor.
7/28/2022 • 22 minutes, 16 seconds
3. Satul în care ”nu există Covid”
Într-un sat din Ștefan-Vodă, unde cei mai mulți dintre locuitori refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, considerând că virusul nu este periculos, o femeie de nici 37 de ani, care era sănătoasă, s-a infectat și în scurt timp a murit, lăsând orfani trei copii. Și după acest caz rudele și sătenii afirmă că nu există Covid și își dau cu presupusul despre decesul femeii. Convingerea lor, împărtășită de multă lume în Republica Moldova, pornește încă de la începutul pandemiei, când fostul președinte a afirmat că SARS-Cov2 nu e decât o răceală.
Doctorii din spital vin cu explicații.
Dacă este posibil și în ce condiții ar putea tineri aparent sănătoși să sufere complicații atât de grave după Covid ne spune medicul cardiolog, Daniela Ivanov.
Podcasturile au fost elaborate în cadrul proiectului API și DW Akademie, cu sprijinul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu neapărat coincid cu poziția Deutsche Welle și/sau a Ministerului Federal German.
1/31/2022 • 17 minutes, 39 seconds
1. Dilemele părinților în pandemie
Vaccinarea anti-Covid le poate provoca efecte adverse grave copiilor?
De când a fost permisă imunizarea copiilor care au peste 12 ani, mulți părinți își pun această întrebare, iar în mormanele de informații lansate în spațiul public în perioada pandemiei, devine greu să distingi ce poate fi adevărat și ce nu.
Căutăm răspunsuri împreună cu o mamă care vrea să își protejeze copiii de orice risc. Cunoaștem și experiența unor părinți care și-au vaccinat fiii acum jumătate de an, iar pediatrul Liliana Vișnevschi ne ajută să punem deoparte temerile reale de informațiile false.
Podcasturile au fost elaborate în cadrul proiectului API și DW Akademie, cu sprijinul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu neapărat coincid cu poziția Deutsche Welle și/sau a Ministerului Federal German.