Winamp Logo
Vegas sommarpratare podcast Cover
Vegas sommarpratare podcast Profile

Vegas sommarpratare podcast

Swedish, Social, 1 season, 300 episodes, 6 days, 11 hours
About
Här hittar du musikfria versionen av Vegas sommarpratare som du kan ladda ner och lyssna på också utomlands! Undervisningsminister Li Andersson berättar hur det var att för första gången i fredstid tvingas stänga alla skolor i Finland, med en baby i magen. Vaccinforskaren Mikael Lindfelt talar om vaccinskepticism och attityder medan artisten Krista Siegfrids pratar om varför hon alltid väljer att vara positiv, trots motgångar. Fira sommaren med de starkaste berättelserna i form av Vegas sommarpratare! Lyssna på kända och överraskande människors personliga berättelser om den tid vi lever i: säkerhetsexpert, hacker, canceröverlevare, jämställdhetsförkämpe, sexualterapeut, barnmorska, örtexpert, karriärdiplomat, hiphoppare, technodrottning, skådespelare, fotbollsdomare, hjärnskadad, medberoende – och helt vanligt folk med en ovanlig berättelse. Pratet varvas med musik med sommarpratarens favoritmusik. Vegas sommarpratare görs av Parad Media i samarbete med Svenska Yle. Redaktörer: Linn Jung, Thomas Lundin, Michaela Rosenback, Tommy Wallin Klipp: Tobias Jansson, Robert Wahlman Producent: Jessica Jensen Ansvarig producent Parad Media Oy: Henrik Lindberg Ansvarig producent Yle: Annika Löfgren Chef för inköp och samarbeten: Christoffer Forssell Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2021 Vegas sommarpratare dyker upp på Arenan alla vardagar 28.6–13.8.2021. Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.
Episode Artwork

Författaren Matilda Gyllenberg: Jag vill sticka hål på myterna kring skolvägrare

Matilda Gyllenbergs senaste bok handlar om hemmasittare, alltså barn som av olika orsaker inte klarar av att gå till skolan. Det här är ett globalt problem och också allt fler finländska barn blir skolvägrare. Matildas egen son var nära att bli en av dem. Nu sommarpratar hon om barnen som inte kan gå i skolan och om hur det påverkar dem själva och deras familjer.
8/10/202328 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson: Jag kommer aldrig att återvända till Afrika

Frank Johansson tillbringade stora delar av sin barn- och ungdomstid i Afrika. På grund av klimatkrisen kommer han aldrig att återvända dit. Idag sommarpratar han om hur Afrika har format honom som person – och hur han fortfarande hittar inspiration i det optimistiska 70-talet. Ett sommarprat om mänskliga rättigheter, samhällsutmaningar och om att lära sig av det förflutna.
8/9/202331 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Politikern Anna Caldén: Min funktionsvariation är ingen sorg - det är ju den jag är

Som funktionsvarierad stöter Anna Caldén dagligen på klumpiga kommentarer, långa väntetider och orättvisor, men hon väljer sitt fokus. Hon väljer alltid glädjen i vardagen. Striderna tar hon istället i politiken. I sitt sommarprat pratar hon om att leva med diagnosen diastrofisk dysplasi och samtidigt ha stora drömmar om att bli riksdagsledamot.
8/8/202335 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Klimataktivisten Anders Brandt: Naturkatastrofer och översvämningar blir allt vanligare - men jag vill också komma med hopp

Klimataktivisten Anders Brandt har satt sitt jobb som cancerforskare på paus, för att på heltid försöka rädda klimatet och miljön. De kommande åren kommer att vara helt avgörande för hela planetens framtid. Om inget görs får vi en uppvärmning på tre grader – vilket kommer att innebära naturkatastrofer, stora flyktingströmmar, otaliga dödsfall och utrotade växt- och djurarter. I sitt sommarprat försöker han också ge hopp, för om de stora åtgärderna sätts in nu, kan den värsta katastrofen kanske undvikas.
8/7/202331 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Abortexperten Ulrika Rehnström Loi: Ulrika Rehnström Loi: Alla oönskade graviditeter fick mig att kämpa för aborträtten

Ulrika Rehnström Loi är expert inom abortvård på WHO i Genève. Hon utbildade sig till barnmorska för att välkomna barn till världen. Men efter att ha jobbat i Mellanöstern och sett hur många kvinnor som tvingades föda barn de inte vill ha, ändrade hon fokus. I dag jobbar hon för varje kvinnas fria val att själv bestämma över sin kropp och sitt barnafödande. Hon sommarpratar om aborter, som enligt henne borde vara en mänsklig rättighet.
8/6/202335 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Rockmusikern Cim Dahlle: Friheten gör det värt att jobba med musik, trots att det är mindre stabilt

Cim Dahlle har gått från skolgigs och krogspelningar på Åland till festivaler och turnéer på andra kontinenter. Idag sommarpratar hon om turnélivet och om jämställdhet i rockbranschen. Om punken som livsstil, att gå sin egen väg och vända negativa kommentarer till jäklaranamma.
8/3/202328 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Alexandr Foy: Jag insåg att Putins Ryssland är på väg åt fel håll och lämnade landet

För tio år sedan tvingades Alexandr Foy lämna sitt hemland som politisk flykting. Idag sommarpratar han om att kriget en dag måste ta slut och vad han själv gör och tänker fortsätta göra för att det ska ske. Han talar också om hur det var att växa upp i Ryssland, komma till Finland och starta ett nytt liv här och om hur invasionen av Ukraina förändrade allt.
8/2/202330 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Journalisten Hanna Jensen: Mamma har Alzheimer, inte jag

Hanna Jensen har två gånger ställts inför beskedet om att föräldern är minnessjuk. Först pappa, nu redan död. Sedan mamma, som fortfarande lever. I sitt sommarprat berättar hon om hur det är att vara närståendevårdare, om att vara trött, men också om hur man hittar balans och glädje i den egna vardagen.
8/1/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Teaterchefen Kira-Emmi Pohtokari: Jag fick vänta mer än 20 år på min endometriosdiagnos

Kira-Emmi Pohtokari sommarpratar om endometrios, en sjukdom som drabbar var tionde person med livmoder. Det tog 20 år av smärta och 7 år av tjat innan hon äntligen fick sin diagnos och en förklaring till varför hon bland annat kämpat med ofrivillig barnlöshet. Ett sommarprat om traditioner, bland annat traditionen att kvinnan ska känna smärta och lida i tysthet.
7/31/202339 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ex-vallaren och stadsdirektören Martin Norrgård: Jag kände mig mer hemma i det svenska sättet att arbeta

Martin Norrgård är Pargasbon som blev österbottning, skidvallaren som åkte till Sverige - och sedan till Finland och sedan tillbaka till Sverige igen. Han är också Vasabon som blev stadsdirektör i Nykarleby. I sitt sommarprat berättar han om hur han ville förändra den finska arbetsplatskulturen till att välja laget före jaget. Öppen kommunikation, jämlik behandlingg och individens välmående var frågor han brann för. Han pratar också om behovet att hela tiden kasta sig ut i det okända och tro på att förändring är möjlig.
7/30/202329 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sexrådgivaren Suss Åhman: Så här får du ett bättre sexliv – snacka

I mer än 20 år har Suss Åhman jobbat som sakkunnig inom sexologi. I sitt sommarprat delar hon med sig av sina bästa tips. Det handlar varken om en stor penis eller någon avancerad ställning, utan om någonting så enkelt och svårt som kommunikation. Hon berättar också varför hon inte tror att man kan prata sönder sitt sexliv.
7/27/202335 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Operasångaren Markus Nykänen: Jag är timmermannen som blev tenor

Tenoren Markus Nykänen gjorde i våras succé på operan i London. Han jobbade som timmerman tills hans pappa dog och Markus äntligen vågade följa sin dröm. Nu sommarpratar han om sin långa och krokiga väg till drömyrket operasångare, en väg som gick genom självtvivel och misslyckanden. Han vill inspirera andra att våga göra misstag och våga följa sina drömmar.
7/26/202335 minutes, 1 second
Episode Artwork

Vargaktivisten Johanna Parikka Altenstedt: Vargen är inte ett hot mot människan

Sverigefinska vargaktivisten Johanna Parikka Altenstedt studerade till jurist som 50-åring för att bättre kunna försvara vargar och sverigefinnar. Hon sommarpratar om vargens dåliga rykte och om varför hon vill försvara dem som behandlas orättvist inför lagen.
7/25/202331 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Professorn & cancerläkaren Peter Strang: Jag har lärt mig mycket om livet när jag jobbat med dödssjuka patienter

Finlandssvenska cancerläkaren Peter Strang är Sveriges första professor i palliativ medicin, vård i livets slutskede. Han sommarpratar om den goda döden som finns även om döden är sorglig, tung och många gånger orättvis. Vad är den goda döden och hur uppnår vi den?
7/24/202329 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Rasismforskaren Jasmine Kelekay: Jag flyttade från det rasistiska Finland

Finlandssvenska rasismforskaren Jasmine Kelekay var bara tre år gammal när hennes mamma lärde henne att akta sig för skinheads på tåget. 15 år senare fick hon nog och flyttade från det rasistiska Finland för att forska i rasism. Nu sommarpratar hon om rasism – vad det är och vad vi alla har att vinna på att utrota den.
7/23/202332 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Sångerskan Heléne Nyberg: Så här lärde jag mig leva med panikångest

Heléne Nyberg drabbades första gången av en panikångestattack då hon var 39 år gammal. Efter det kom attackerna dagligen i flera års tid. I dag har hon lärt sig leva med paniksyndrom och delar med sig av sina bästa tips, både till dig som drabbas av panikångest och till dig som står bredvid.
7/20/202331 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Rallyvärldsmästaren Emil Lindholm: Jag satsade på mental träning och vann rally-VM

Emil Lindholm sommarpratar om sin kärlek till den kritiserade motorsporten. Om rallyn ska överleva måste man satsa mera på miljöfrågor, säger han. Han brinner för mental träning och tycker att alla borde satsa på det, också andra än toppidrottare.
7/19/202325 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Dansaren & koreografen Tiina Lindfors: Det var tungt att jobba på Seta under aids-pandemin

Tiina Lindfors sommarpratar om sin första kyss med en kvinna som 18-åring, mellan två tågvagnar i ett sommarskönt Finland. Lindfors, som en kort tid jobbade på Seta, pratar också om den fientliga inställningen mot homosexuella i 1970- och 80-talets Finland, om bombhot och krossade fönster mot Setas kontor. I sitt sommarprat beskriver hon också hur hon via danskonsten förmedlat ett budskap om mänskliga rättigheter och allas rätt att älska vem de vill.
7/18/202334 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

HBL:s nya chefredaktör Kalle Silfverberg: Jag är ivrig över Bonnier News köp av HBL

HBL:s chefredaktör Kalle Silfverberg sommarpratar om hur det är att byta språklig arbetsmiljö och om vad han tänker om att Hufvudstadsbladet får en rikssvensk ägare. Han är uppvuxen i en tvåspråkig miljö i Vanda och har i hela sitt liv levt på två språk också i sin vardag.
7/17/202324 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Matinfluencern Tara Junker: Mera grönsaker skulle rädda finländares liv – men det provocerar köttätare

Kokboksförfattaren Tara Junker studerade kostvetenskap för att få belägg för att ifrågasätta. Hon ifrågasätter tallriksmodellen där man bygger upp sin måltid av ett animaliskt protein, kolhydrater och några grönsaker. Hon vill uppmuntra finländare att äta mångsidig mat med mycket grönsaker, något som provocerar väldigt många. Hon sommarpratar nu för att inspirera till större matglädje och delar med sig av sina favorittips i köket
7/16/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Fd rörmokaren, bibliotekarien Louise Agnesdotter: Kravet på perfekt finska är ett helt onödigt hinder i arbetslivet

Måste jag kunna hundraprocentig finska? Kan jag, en kvinna från Sverige, få jobb som rörmokare i Finland? Louise Agnesdotter sommarpratar om hur hon först förälskade sig i det finska Finland, för att senare inse att just det finska språket spelade en enorm roll i jakten på jobb. Hon gick från att vara journalist till att bli rörmokare tills en skada satte stopp. Knutarna löstes upp när hon blev bibliotekarie i en tvåspråkig stad.
7/13/202333 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Företagaren & dömda mördaren Janne Raninen: Jag gjorde ett medvetet val att bli grovt kriminell

Janne Raninen har i dag sonat sina brott. Han sommarpratar om det utanförskap som lockade honom in i den kriminella världen där hämnd, brottsliga gäng och gangsterkretsar ledde till mord, död och förlorade år. Det han gjort kan aldrig göras ogjort, men nu vill han leva som en bättre människa och som en närvarande pappa.
7/12/202333 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ex-militären Henrika Backlund: Jag blev mobbad, utfryst och särbehandlad i Dragsvik för att jag var kvinna

Henrika Backlund krossade många glastak när hon gjorde karriär inom Försvarsmakten. Nu sommarpratar hon om sitt försök att jobba för jämställdhet i Dragsvik. Hur togs hennes strävan att göra kvinnor mer välkomna på brigaden emot? Och hur ser det riktigt ut med bästa broder-nätverken i Svenskfinland?
7/11/202334 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Nyktra narkomanen Tomas Luoto: Jag höll på att knarka ihjäl mig

Tomas Luoto jobbar i dag med att hjälpa ungdomar som är i samma situation som han själv en gång var. I mer än 15 år missbrukade han grovt. Han tystade sin känslighet, först med alkohol och sen med allt tyngre droger. Vändningen kom först då han nått botten och äntligen var redo att ta emot hjälp. Han sommarpratar om sin väg in och ut ur missbruket.
7/10/202325 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Transpersonen Jessica Wiklund: Det är inte lätt att gå från tvåbarnspappa till kvinna i Nykarleby

Att växa upp som prinsessälskande pojke i 90-talets Nykarleby var inte lätt. Även när leken var över ville Daniel fortfarande vara en flicka. Barndomen och tonårstiden var en kamp för att passa in i rollen som pojke och man. Först som båtbyggande tvåbarnspappa vågade Daniel ta steget ut och bli den Jessica hon hela tiden hade drömt om att vara. Jessica Wiklund sommarpratar om den krävande resan från man till kvinna.
7/9/202326 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Komikern Anna Rimpelä: Jag upptäckte humorns kraft på pappas begravning

Får man skoja om allt 2023? Kan man skratta åt samer och homosexuella? Stand-up komikern Anna Rimpelä sommarpratar om humorns kraft, komikerns makt och hur hon alltid återkommer till samma samtalsämne i allt hon gör: döden. Rimpeläs uppväxt i finska Österbotten innehöll många begravningar och roliga personligheter som hon idag inspireras av i sitt yrke som komiker.
7/6/202330 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Minister Anders Adlercreutz: Jag försöker alltid välja det som är rätt, inte det som är lätt

Talesättet om att välja det som är rätt, inte det som är lätt, vandrade från generation till generation i Anders Adlercreutz familj. Han sommarpratar om att välja, bland annat en karriär inom politiken, och samtidigt våga välja bort det självklara. Men också om det oförglömliga utbytesåret på Azorerna som gav honom ett nytt perspektiv på världen och kulturskillnader. Och som indirekt förde ihop honom med hans fru, som han i dag har fem barn med.
7/5/202337 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Hockeyproffset Kasper Björkqvist: Tanken på mitt första mål i NHL motiverar mig under månaderna av rehabilitering

Ishockeyspelaren Kasper Björkqvist sommarpratar om sina år i USA som hockeyproffs och om de långa perioderna av rehabilitering efter skador han fått i rinken. Som juniorspelare tänkte Björkqvist att skador var bevis på att han inte gett upp, att han försökt sitt yttersta. Idag ser han skador som en del av proffsidrotten. Under rehaben gäller det att stålsätta sig och tänka på sitt första NHL-mål och stunden när han igen får höra skridskobetten skära mot isen.
7/4/202328 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Skådespelarna Siri och Johan Fagerudd: Vi är någon slags fattigmansnepofamilj

När Siri visade intresse för skådespeleriet var det svårt för pappa Johan att uppmuntra henne. Han ville att lusten skulle väckas hos henne själv. När Siri väl kom in i branschen upptäckte hon alla fördelar hon samlat på sig efter att ha vuxit upp i kulturellt privilegierat Svenskfinland. I sitt sommarprat diskuterar far och dotter Fagerudd nepobaby-debatten och att välja samma väg som sin förälder.
7/3/202327 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nabaz Baki: Jag har gått från flykting och mobbningsoffer till stolt realitystjärna

Frisören Nabaz Baki var nio år då han kom som flykting till Finland. Nu sommarpratar han om flykten från Kurdistan, om den mobbning han utsattes för i barndomen, om spelberoende och självmordsförsök. Men också om den stora tacksamhet han känner, som får honom att orka kämpa vidare.
7/2/202338 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Komikern Alfred Backa: Jag varken var eller hade roligt som komiker så jag fick lära mig göra humor igen

Komikern Alfred Backa blev arbetslös då pandemin slog till. Alla hans jobb ställdes in och under två år längtade han intensivt tillbaka till scenen. När det äntligen var möjligt att möta publiken igen märkte han att allting var förändrat. Det var inte roligt längre med humor, han hade glömt hur man gör standup. Nu sommarpratar han om vägen tillbaka och om hur han inte var dålig en enda gång.
6/29/202330 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Lyssnarnas sommarpratare Leena Nikkari-Östman: Alkoholismen tog både min mamma och min syster, men ena gick att rädda

Alkoholismen är smutsig, illaluktande, tärande – och ofta förekommande i finländska familjer. Leena Nikkari-Östman från Maxmo valdes till Lyssnarnas sommarpratare år 2023 för att prata om maktlösheten i att stå bredvid som anhörig och medberoende. I sitt sommarprat berättar hon om alkoholmissbruket som först tog hennes mamma och sedan hennes älskade tvillingsyster. Bara en av dem gick att rädda.
6/28/202335 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Rättspsykologen Tom Pakkanen: Seriemördare är sällsynta i Finland - trots att vi pratar om true crime mer än någonsin

Tom Pakkanen konsulteras ofta av polisen vid utredningar av de allra grövsta fallen. Han har alltid fascinerats av extremt beteende och skrev sin doktorsavhandling om seriemördare. På vilket sätt är de annorlunda än vi andra och på vilket sätt är vi alla lika? Han sommarpratar också om true crime och om att världen och Finland blivit och blir en allt tryggare plats, trots att klickrubriker och populister får oss att tro motsatsen.
6/27/202333 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Journalisten Catariina Salo: Jag och mamma har ingen kontakt för hennes religion accepterar inte min sexualitet

Som fyraåring började Catariina Salo besöka pingstvännernas församling i Vasa tillsammans med sin mamma. Pingstvännernas syn på synd och homosexualitet fick ödesdigra konsekvenser för Salo när hon senare kom ut som homosexuell. I sitt sommarprat delar hon med sig av sin religiösa uppväxt, om den svåra relationen till mamma och hur hon i vintras tillbringade elva dagar på psykiatrisk avdelning.
6/26/202330 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Fotbollsspelaren Sebastian Strandvall: Fotboll är inte ett smart eller ekonomiskt yrke i Finland

I snart 20 år har Sebastian Strandvall haft fotboll som yrke. Ett arbete som han har uppskattat och älskat nästan hela tiden. I sitt sommarprat tar han upp orättvisor och utmaningar som kan förbättras för fotbollsspelare som gör karriär i den inhemska ligan. Löner, försäkringar och pensioner. Han pratar också om adrenalinet, kickarna och publikens jubel som ändå gör att han dras till planen.
6/25/202336 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Minnesforskaren Julia Korkman – om hur opålitligt vårt minne är

Rättspsykologen och sångerskan Julia Korkman är fascinerad av mänskans minne. Vad minns vi – och hur? Och kan man överhuvudtaget lita på sitt minne? Vad kommer vi att minnas av pandemiåren och Ukrainakriget? I säsongens sista sommarprat uppmanar hon oss alla att lägga bort skärmarna och samla sensommarminnen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/11/202227 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Europaparlamentariker Ville Niinistö – om ofrivillig barnlöshet

Europaparlamentariker Ville Niinistö sommarpratar om ofrivillig barnlöshet. Han och hans fästmö Hennariikka har valt att vara öppna med den process de just nu går igenom i likhet med 60 000 andra finländska par. Han efterlyser effektivare vård och smidigare lagstiftning. Och framförallt mera empati, av både den offentliga sektorn och medmänniskor. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/10/202225 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Mobbningsoffret Gunvor Sarelin-Sjöblom – om att bli mobbad på jobbet

Gunvor Sarelin-Sjöblom utsattes för mobbning på arbetsplatsen under tio tunga år. Trots att stämningen var dålig och direkt farlig för hennes hälsa, valde hon ändå att stanna kvar. Hon trivdes med sina arbetsuppgifter och hade inte gjort något fel. Efter ett decennium av mobbning var hon arbetsoförmögen och blev sjukpensionerad. I dag säger hon att det räddade hennes liv. Nu sommarpratar hon om den livsfarliga arbetsplatsmobbningen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/9/202235 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Journalisten Jan Mosander – om att vara ombord på Costa Concordia när fartyget sjönk

Han har rapporterat från krig och katastrofer som Estonia-olyckan. Men när Costa Concordia sjönk, var Jan och hans hustru ombord som vanliga resenärer. I sitt sommarprat berättar Jan Mosander om känslorna under och efter olyckan. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
8/8/202236 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Häxforskaren Carina Karlsson – om de åländska kvinnorna som brändes på bål

Författaren Carina Karlsson har ägnat en stor del av sitt författarskap åt trolldomsprocesserna på Åland i slutet av 1600-talet. Sju åländska kvinnor halshöggs och brändes på bål på grund av andra mänskors fantasier och lögner. Hur kunde det gå så här? I sitt sommarprat talar hon också om hur häxprocesserna ser ut i vår tid. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/7/202235 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Översättaren Saliven Gustavsson – om östnyländsk galghumor som terapi

Översättaren och ”verbalproletären” Saliven Gustavsson är född och uppvuxen på Pellinge i Borgå skärgård. I dag är han ”hååforsare”, men bor stora delar av året på Emsalö. På sitt oefterhärmliga sätt sommarpratar han om den östnyländska mentaliteten, där galghumorn aldrig är långt borta. Och om att man ibland måste åka bort för att komma hem. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/4/202228 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Veterankörledaren Eva-Lott Björklund – om musik som terapi för krigsveteraner

Omsorgsmusikern Eva-Lott Björklund ledde Veteransångarna i 19 år - en sånggrupp bestående av enbart krigsveteraner. I fjol begravdes den siste av dem. Nu sommarpratar hon om allt hon lärt sig av ”sina” krigsveteraner. Och om musikens helande kraft, för både gammal och ung. Eva-Lott Björklund vann tävlingen Lyssnarnas sommarpratare 2022. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/3/202236 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

USA-forskaren Claus Stolpe – om intresset för amerikansk kultur och politik

Claus Stolpe sommarpratar om sitt stora intresse för USA, siar om den politiska utvecklingen i landet och berättar intressanta anekdoter om tidigare presidenter. Dessutom bjuds vi på en åktur genom barndomens och ungdomstidens Amerika, i hans Cadillac. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
8/2/202234 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Politikern Anita Westerholm – om att bana väg in i politiken som ung kvinna

Under sin första fullmäktigeperiod blev hon kallad ”lilla du” och tillfrågad om hon alls vet något om ämnet med tanke på sin unga ålder. 27-åriga politikern Anita Westerholm sommarpratar om vikten av att våga gå i för stora skor och lära sig längs vägen. Hon aldrig skrämts av makt och ansvar, tvärtom har hon alltid dragits dit. Men att hon har varit en ung kvinna i politiken har påverkat hur hon har behandlats. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
8/1/202233 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren Dennis Nylund – om att våga följa sin intuition

Skådespelaren Dennis Nylunds främsta arbetsredskap är intuition. Men också på fritiden lever han intuitivt. Vardagens små och stora beslut fattas med hjälp av magkänslan. Nu sommarpratar han om intuition, på den första dagen av 1,5 år i yrkesmässigt fritt fall. Med hjälp av intuitionen har han beslutat sig för att vara tjänstledig från en trygg tjänst i en otrygg tid. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/31/202235 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Före detta chefredaktören Torbjörn Kevin – om fula och vackra dialekter

Det är mer än 50 år sedan ÅU:s pensionerade chefredaktör Torbjörn Kevin flyttade från barndomens Ekenäs. Men fortfarande kan han drabbas av längtan ”hem”. Då pratar han västnyländska och leker dialektarkeolog. Nu sommarpratar han om rötter och finlandssvenska dialekter. Kan de delas in i fula och vackra? Är dialekter fortfarande stämplade med töntstämpeln, eller är de själens spegel? Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/28/202233 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Fd-fredsbevararen Elli Flén – om kampen att rädda sin afghanska vän

Som medieoperationsofficer i den NATO-ledda fredsbevarande operationen i Afghanistan 2007 lovar Elli Flén dyrt och heligt att afghanerna kan lita på de västerländska styrkorna. Många år senare när hon är tillbaka i trygga Nykarleby tar talibanerna över Kabul och hennes tidigare afghanska kontakter är i fara och vill ha hjälp att fly. Gäller “kaveria ei jätetä, man lämnar inte en kamrat” fortfarande? Vilka medel kan man ta till när inga lagliga metoder fungerar? Elli Flén ställs inför ett moraliskt dilemma: Hur mycket tid och pengar kan man lägga på att vara en god medmänniska? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/27/202235 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Prästen & satirikern Kent Wisti – om fattiggubbar, trösteänglar och erotik i kyrkorum

Erotik för kyrkorum. Så beskriver Kent Wisti utställningen Kyss. I sitt sommarprat talar han om Höga visan som feministiskt fredsmanifest, om frekvenserna vi söker varandra i – och om att ligga med varandra. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/26/202237 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tvåbarnsmamman Sandra Holmgård – om att mista sitt barn

I sommar skulle Oliver ha fyllt sju år. Men han blev bara fyra. Under sitt andra levnadsår insjuknade han i den obotliga sjukdomen INCL, en fortskridande sjukdom som gjorde att han gick tillbaka i utvecklingen, förlorade sina förmågor och till sist dog hemma i Jakobstad. I sitt sommarprat berättar hans mamma Sandra Holmgård om hur livet förändras när man vet att ens barn snart ska dö. Går det ens att leva med den vetskapen? Kan man förbereda sig på det som ska komma? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/25/202236 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus – om livet bakom kulisserna i den finska politiken

Innan Dimitri Qvintus valdes till ordförande för FSD jobbade han i tio år i bakgrunden i den finländska politikens finrum. Han var bland annat specialmedarbetare till Sanna Marin och Antti Rinne, med kommunikation som sitt specialområde. Nu sommarpratar han om livet i de politiska kulisserna och om tillfälligheter och engagemang som alltid har styrt hans liv. Och gjort den från början enspråkigt finska pojken från Savolax till ordförande för de finlandssvenska socialdemokraterna. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/24/202229 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Odlaren och författaren Mary Kuusisto – om att odla tropiska frukter i Finland

Odlaren, författaren och bildkonstnären Mary Kuusisto är besatt av att få det omöjliga att växa. Det kan handla om att skörda citroner, passionsfrukter eller djungelgurkor i kalla och mörka Finland, om att skriva en bok som inte vill bli skriven eller måla en tavla som inte vill bli målad. Hon sommarpratar om att inte ge upp, om utmaningen och belöningen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/21/202232 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Verksamhetsledare Mecki Andersson – om att jobba med att lyfta nedtryckta ungdomar

Med 35 års erfarenhet av ungdomsarbete kan han tyvärr konstatera att ungdomarna idag inte mår bättre än de gjorde förr. I sitt sommarprat berättar Mecki Andersson om musikkaféet After Eight och de livskompetenser de försöker hjälpa ungdomarna med. Och om sina stora passioner musik och fågelskådning. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/20/202228 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hundbehavioristen Ulrika Biström – om hundskolning och att låta hunden vara hund

Hundbehavioristen Ulrika Biström och hennes kolleger har bråda dagar. Under pandemin har finländarna skaffat hund som aldrig förr. Och eftersom det sällan är helt lätt att skola en hund kan det behövas en hjälpande hand. För Ulrikas del handlar det ofta om att gå till grunden, att påminna om att hunden är ett djur som styrs av instinkter och nedärvda beteenden. Nu sommarpratar hon om varför det är viktigt att låta hunden vara hund, precis som människan ska vara mänska. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/19/202232 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kommunikationsforskare Mats Bergman – om propaganda och hur vem som helst kan sprida det

De flesta kopplar ordet propaganda till något negativt. Men i sitt sommarprat vänder och vrider Mats Bergman på begreppet och funderar på om det finns situationer där vi kanske till och med behöver propaganda? Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/18/202239 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Tidigare spjutstjärnan Mikaela Ingberg – om vad som krävs av en elitidrottare

Först gjorde hon succé när hon kastade hem ett VM-brons, sen skickade tränaren henne till en idrottspsykolog. I sitt sommarprat berättar Mikaela Ingberg om sin väg till världseliten och om vad som krävs för att vara bäst när det gäller. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/17/202230 minutes
Episode Artwork

Markus Mustelin och John Blässar – om att ro över Atlanten på 41 dagar

Att ro över Atlanten, är det idioti eller ett inspirerande äventyr? För Markus Mustelin och Jolle Blässar är svaret definitivt det senare. I sitt sommarprat berättar de om livet ombord på båten och vad äventyret lärde dem. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/14/202234 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Afrikakorrespondent Liselott Lindström – om att bevaka 54 länder på en gång

Afrikanerna ska inte framställas som siffror, oavsett om det gäller hungersnöd eller malaria. I sin roll som Afrikakorrespondent är det viktigt för Liselott Lindström att människorna som berörs får komma till tals. I sitt sommarprat berättar hon om det stora ansvaret att bevaka en enorm kontinent med 54 länder. Men också om risker, mordhot och det roliga i att allt ofta ordnar sig bara man lär sig de oskrivna reglerna. Journalister i krigsområden kallas ofta för gamar som petar bland döda kroppar, finns det en sanning i det? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/13/202235 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund – om att vara en vetenskaplig skeptiker

Usel fadersrelation, mobbning – och mormors vägran att läsa hela trosbekännelsen. I sitt sommarprat berättar Marcus Rosenlund om bakgrunden till varför han blev en vetenskaplig skeptiker. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/12/202239 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Författaren Monika Fagerholm – om tystnadskulturen i Svenskfinland

Författaren Monika Fagerholm sommarpratar om olika sorters tystnad, framför allt om den hotfulla, kvävande och tillintetgörande tystnaden. Och om tystnadskulturen som breder ut sig och tystnaden hos den som inte får höras. Också i Svenskfinland är vi duktiga på att tysta och tystas. Kanske är vi speciellt bra just här? Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media
7/11/202237 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Artisten Paul Uotila – om att delta i reality-tv och bli utfryst och ensam

Paul Uotila sommarpratar om att växa upp från ängslig pojke till musiker och artist på de stora scenerna. Och om att delta i realityserien Selviytyjät, hur han blev basist och sångare i Satin Circus och om den ensidiga mansrollen i modellbranschen och i samhället överlag. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
7/10/202234 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren Tuuli Heinonen – partyprinsessan som blev trädgårdsmästare

Skådespelaren Tuuli Heinonen sommarpratar om att bli vuxen. Att flytta hem till Vasa, köpa lägenhet och bil, det där som hon ”aldrig” skulle göra. Dessutom köpte hon ett sommarhus tillsammans med storasyster, mamma och mommo. Det är en hyllning till kvinnoklanen och ett rödmålat torp med ljusblå dörr och prunkande trädgård. Lyssnarna är välkomna att stiga in. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/7/202234 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren Nicke Lignell – om att vara en närvarande pappa

Skådespelaren Nicke Lignell växte upp omgiven av starka kvinnor. Hans pappa var frånvarande under stora delar av barndomen. Själv blev Nicke pappa till fem barn och är i dag morfar till tre barnbarn. Nu sommarpratar han om faderskap. Enligt Nicke är det något man måste förtjäna – precis som vänskap. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/6/202234 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Racingstjärnan Ida Zetterström – om adrenalinruschen i att köra världens snabbaste fordon

Hela kroppen vibrerar. Det blir tungt att andas och det sticker i ögonen. När en Top Fuel-bil på 11 000 hästkrafter drar iväg, gäller det att hålla hårt i ratten. I sitt sommarprat berättar Ida Zetterström om adrenalinkicken hon får av dragracing. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/5/202229 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Krigsvetaren Ilmari Käihkö – om att följa med kriget i Ukraina som expert

Krigsvetaren Ilmari Käihkö har gett närmare 200 intervjuer i media om kriget i Ukraina efter Putins invasion i februari. Redan fem år före det började Käihkö forska i kriget i östra Ukraina, men omvärldens intresse var skrämmande lågt. Nu sommarpratar han om krig i allmänhet och kriget i Ukraina i synnerhet. Vad är krig? Och är alla krig alltid av ondo? Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/4/202239 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Artisten Alexandra Lehti – om den emotionella misshandeln som skuggade den internationella karriären

Alexandra Lehti uppträdde på stora scener och vann priser, men innerst inne mådde hon dåligt. Riktigt dåligt. I sitt sommarprat berättar hon om den emotionella misshandel som höll på att ta kål på henne och om hur hon tog sig ut på andra sidan. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media. Vi vill uppmärksamma dig som lyssnare på att det här programmet behandlar psykisk ohälsa, och innehåller detaljerade beskrivningar som kan skapa ångest. Är du orolig för din egen eller en närståendes mentala hälsa? Du hittar en länk till olika stödtjänster under “Relaterade länkar”.
7/3/202225 minutes, 1 second
Episode Artwork

Medieprofilerna Peppe och Magnus – om att slå sig fri både från ekonomisk ångest och Svenskfinland

Journalisten Peppe Öhman och poddproducenten Magnus Silfvenius Öhman sommarpratar om året i Los Angeles som nu har blivit tio. Den första tiden präglas av identitetskris, kackerlackor och ekonomisk ångest. Inte nog med det, Peppe blir gravid och förlossningen kostar närmare 10 000 dollar. Men Los Angeles bjuder också på frihet, nya vänner och möjligheten att bryta med Svenskfinland. Hur stor betydelse har pengar när vi gör våra val i livet? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
6/30/202232 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Sexforskaren och psykologen Daniel Ventus - om sex, skam och snabb utlösning

Var fjärde man tycker det är problematiskt att de får utlösning snabbare än de önskar. Men ur en evolutionär, biologisk, synvinkel är det önskvärt. Daniel Ventus sommarpratar om snabb utlösning, skam och tröga normer. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
6/29/202231 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Chefredaktör Erja Yläjärvi - om att bli så rädd att man nästan glömmer leva

Hufvudstadsbladets chefredaktör Erja Yläjärvi sommarpratar om rädsla. Efter att hennes bror dog, bara 22 år gammal, blev hon rädd för det mesta. Med hårt arbete kom hon småningom över sin egen rädsla, men under pandemin och i Ukrainakrigets skugga har hon igen sett mycket rädsla omkring sig. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/28/202231 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Fotbollsproffset Rasmus Schüller – om den historiska Danmark-Finland EM-matchen

I sitt sommarprat tar Rasmus Schüller med lyssnaren bakom kulisserna och berättar om euforin när landslaget säkrat EM-platsen ifjol. Och om när Christian Eriksen kollapsade och fotboll plötsligt handlade om liv och död. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
6/27/202235 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Artisten Ronja Stanley - om att få sin adhd-diagnos som vuxen

Artisten och komikern Ronja Stanley föddes med adhd, men fick sin diagnos först som 30-åring. Ronja har varit framgångsrik och högpresterande, trots eller kanske rentav på grund av sin diagnos. Därför har symptomen inte varit helt lätta att känna igen, varken för hen själv eller omgivningen. Nu sommarpratar Ronja om hur det är att leva med adhd och om att få sin diagnos sent i livet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/26/202234 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Författaren Johan Bargum om vemod, augustimörker och tacksamhet

Författaren Johan Bargum avslutar sommarpratssäsongen med en hyllning till sensommaren. Han talar om favoritmånaden augusti som är återhållsam och reflekterande – till skillnad från juni och juli som är enkla, endimensionella månader. Hans minns barndomens augusti då abborrarna fångades i gryningen och stearinljusen kom fram i skymningen. Han ser tillbaka på somrar som gått och på sin mer än 50 år långa författarkarriär. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/12/202138 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Visuella konstnären Nayab Ikram om mellanförskap, som mellan Pakistan och Åland

Fotografen och konstnären Nayab Ikram är född och uppvuxen på Åland, i en pakistansk familj. Tidigt insåg hon att hennes familj skiljde sig från de flesta ålänningar. Hon har sällan mött utanförskap, men nog det som hon brukar kalla för ”mellanförskap”. När man blir mittemellan – och både och. Det vill hon skildra i sin konst och i sitt sommarprat. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/11/202126 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä om att vara hacker som gör världen lite tryggare

Brottsling i svart luvtröja som sprider känslig information på nätet. Den typen av fördomar är vardag för en hacker. Men för Benjamin Särkkä är uppdraget lika klart som viktigt: han vill använda sin kunskap till att göra världen säkrare. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
8/10/202128 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Missbruksexperten Anette Rönnlund-Nygård om medberoende och missbruk

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnare på att det här programmet behandlar psykisk ohälsa, och innehåller detaljerade beskrivningar som kan skapa ångest. Är du orolig för din egen eller en närståendes mentala hälsa? Här hittar du en lista på olika stödtjänster: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/04/mar-du-daligt-har-kan-du-fa-hjalp?fbclid=IwAR3NPXHdlLuTwLDOUL1SP979w8BCOsZa_tbdP7i-AvN7eiE-VIWN40MCufc Missbruksexperten Anette Rönnlund-Nygård växte upp i ett hem med missbruk och psykisk ohälsa – likt 20-25% av Finlands befolkning. Nu sommarpratar hon om det medberoende hon utvecklade redan som barn. I dag använder hon sig av det egna mörkret för att hjälpa andra. Hon leder Ninni-verksamheten som hjälper finlandssvenska barn och ungdomar som växer upp i hem med missbrukarproblematik. Redaktör: Thomas Lundin, Parad
8/9/202135 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Politiker Henrik Wickström om skammen i att bli mobbad

Politikern Henrik Wickström mobbades i skolan, i likhet med uppskattningsvis 15 procent av alla barn och ungdomar i Finland. Nu sommarpratar han om ensamheten och skammen, och om revanschen han fick, först på amatörteaterscenen och sen som politiker. Endast 22 år gammal utsågs han till kommunstyrelsens ordförande i sin hemkommun Ingå, klart yngst i hela landet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/8/202137 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fd chefredaktören Per-Erik Lönnfors om vägen från pojke till man

Pensionerade chefredaktören Per-Erik Lönnfors sommarpratar om sin väg från blyg och försiktig pojke till man. Han beskriver avsaknaden av manliga förebilder i barndomen och den snäva mansrollen i det efterkrigstida Finland, och hur rå jargongen kunde vara i en pojkskola. Han talar också om hur hans amerikanska hustru lärde honom att det viktigaste inte är att vara man eller kvinna – utan en ”mensch”. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/5/202138 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Företagaren Anna Bertills om att kombinera olika roller och utmana stereotypier

Efter att företagaren Anna Bertills hade fött sitt första barn försökte hon passa in i en mall, hur man är som en “riktig mamma”. Hon avsade sig förtroendeuppdrag och pausade arbetslivet men trivdes inte. I dag har hon fyra barn, driver ett företag och sommarpratar om att det går att få både karriär och familjeliv. Också som kvinna. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.
8/4/202140 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Handbollstränaren Birgitta "Bigo" Lindholm om vägen tillbaka från utbrändhet

Kapitalförvaltaren och handbollstränaren Birgitta ”Bigo” Lindholm jobbade dygnet runt i mer än 10 år, dels som Finlands första kvinnliga företagare inom kapitalförvaltning, dels som framgångsrik handbollstränare. Sedan sade kroppen och psyket i från och utmattningen var ett faktum. Nu sommarpratar hon om vägen tillbaka – som tog flera år. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/3/202132 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Barnmorskan Petri Laapas om att vara manlig barnmorska

Bara någon promille av barnmorskorna är män. En av dem är Petri Laapas. I sitt sommarprat berättar han om sina erfarenheter av att vara barnmorska och hur det kom sig att han valde yrket, trots att han varken tycker att barn är det bästa som finns eller meningen med livet. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
8/2/202136 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Sexualterapeuten Anna Kolster-Weckström om uppbrott, livet i bonusfamilj och pedofiler

På pappret borde sexualterapeut Anna Kolster-Weckström vara proffs på relationer. Ändå slutade hennes första äktenskap i skilsmässa och livet i nyfamilj visade sig vara mycket svårare än hon trodde. I sitt sommarprat berättar hon om uppbrott, sexualitet och hur det är att hjälpa personer som samhället klassar som monster. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.
8/1/202128 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stickningsentusiasten Markus Haakana om stickningens magi och manlighetens bojor

Markus Haakana väcker uppmärksamhet varje gång han tar fram sin stickning. Som vit, heterosexuell, köttätande man är han en ovanlig stickare. Han blir glad av uppmärksamheten, men samtidigt lite beklämd, på samma sätt som när folk tyckte att han var ”duktig” då han var hemmapappa. Ett sommarprat om stickningens magi och manlighetens bojor. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/29/202133 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Jämställdhetsförkämpen Elina Sagne-Ollikainen om att vara annorlunda och om att inkludera

Jämställdhetsförkämpen Elina Sagne-Ollikainen har alltid dragits till det som går utanför normen. Hennes sommarprat är en hyllning till dig som känner dig annorlunda och till hennes egen mamma, vars styrka kom att prägla Elinas sätt att se på världen. Också efter mammans död. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.
7/28/202135 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Digitala innovatören Olof Schybergson om framtidens företag och digital design

Framtid och osäkerhet. Skrämmande? Inte för Olof Schybergson. För honom är det här en spännande tid för innovation och förändring. I sitt sommarprat berättar han från sitt hem i London om jobbet som digital designer och uppmuntrar oss att ta risker, kanske till och med lite ”dumma” beslut. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/27/202134 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Örtexperten Alexandra De Paoli om att avstå för att få något, om örter och ogräs

Strömsös örtexpert Alexandra De Paoli bor i fyra länder: Sverige, England, Spanien och Frankrike, för att största delen av året kunna jobba utomhus och samla örter. Hon talar varmt för örternas läkande kraft som ett komplement till mediciner. I sitt sommarprat inspirerar hon lyssnaren att ta till vara allt det som vi slarvigt kallar för ”ogräs”. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/26/202132 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Borgåskyttarnas pappa Paul "Murphy" Granholm om när ens barn begår brott

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnare om att det här programmet behandlar psykisk ohälsa, och innehåller detaljerade beskrivningar som kan skapa ångest. Är du orolig för din egen eller en närståendes mentala hälsa? Här hittar du en lista på olika stödtjänster: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/04/mar-du-daligt-har-kan-du-fa-hjalp?fbclid=IwAR3NPXHdlLuTwLDOUL1SP979w8BCOsZa_tbdP7i-AvN7eiE-VIWN40MCufc Är det dina söner som skjutit flera poliser i Finland? Paul “Murphy” Granholm var på grillkväll hemma hos en vän när han fick ett samtal han sent ska glömma. Nu sommarpratar han om tiden före och efter den händelse som skakade poliskåren och familjen Granholm i grunden. Tiden före och efter det brott som gav hans söner 15 års fängelse. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.
7/25/202131 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren Linda Zilliacus om spänning, maktmissbruk, manipulation och metoo

Skådespelaren Linda Zilliacus sommarpratar om skådespelaryrkets underbara lockelser och hur det känns när ens arbetsfält stängs under en rasande pandemi. Mycket av det hon talar om förekommer också i andra branscher: spänningen, engagemanget och att få gå helt upp i det man gör - men också maktmissbruk, trakasserier och manipulation. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
7/22/202133 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Idrottaren Robson Lindberg om vägen tillbaka från hjärnskadorna

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnare på att det här programmet behandlar psykisk ohälsa, och innehåller detaljerade beskrivningar som kan skapa ångest. Är du orolig för din egen eller en närståendes mentala hälsa? Här hittar du en lista på olika stödtjänster: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/04/mar-du-daligt-har-kan-du-fa-hjalp?fbclid=IwAR3NPXHdlLuTwLDOUL1SP979w8BCOsZa_tbdP7i-AvN7eiE-VIWN40MCufc En tackling i hockeyrinken gav Robson en hjärnskada som vände upp och ner på tillvaron. Men han vägrade ge sig. I sitt sommarprat berättar han om vägen tillbaka och om hur han bestämde sig för att bli världens bästa hjärnskadepatient. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/21/202143 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Juvelexperten Ulla Tillander-Godenhielm om fascinationen för ädelstenar

Ulla Tillander-Godenhielm föddes in i en länk av juvelerare. Som ung drömde hon om att studera konsthistoria. Men istället blev det Hanken, för att kunna ta över familjeföretaget. I 50-årsåldern fick hon äntligen möjlighet att studera konsthistoria och nästan 20 år senare doktorerade hon. I dag föreläser hon på universitet världen över och skriver böcker om smycken och smyckeshistoria. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/20/202141 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Dansaren Kristian Lever om livet bakom kulisserna i den hårda dansvärlden

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnar på att det här programmet behandlar bland annat bantning och viktnedgång som kan väcka negativa känslor. Är du orolig för ditt eget eller en närståendes förhållande till mat? Här hittar du mer information om stöd och hjälp för personer med ätstörning: https://paihdelinkki.fi/sv/databank/informationssnuttar/hasardspel-ovriga-funktionella-beroenden-och-deras-behandling/var-far Kristian började dansa först som sextonåring, men två år senare dansade han redan på Bolsjojs balettakademi i Moskva. I sitt sommarprat tar Kristian Lever med oss bakom kulisserna och ger lyssnaren en inblick i den tuffa dansvärlden där hierarkin är hård. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/19/202127 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Interkönade Sara Jakobsén om att se ut som kvinna men biologiskt vara man

Mensen kom aldrig. Det var första tecknet på att något var avvikande. När Sara Jakobsén var 15 år fick hon veta att hon har en XY-kromosomuppsättning fast hon till det yttre ser ut som en kvinna. Nu sommarpratar hon om hur det är att vara interkönad och hur det känns att få en diagnos som vänder upp och ner på hela ens identitet. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.
7/18/202131 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren Stina Ekblad om sina motvilliga memoarer

Skådespelaren Stina Ekblad tar oss med på en resa till Italien och berättar om hur det är att i en tid av “för mycket självcentrerad självömkan” skriva sina memoarer. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/15/202137 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Fd proffscyklisten Kjell Carlström om att nå toppen utan dopning

Etapptvåa i Tour de France, 2006. Seger i anrika loppet Paris-Nice, 2008. Den största segern är kanske ändå att han varit sann mot sig själv. Att han lyckades nå toppen – utan dopning. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/14/202137 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Lyssnarnas sommarpratare Stina Engblom Colliander om hur krigsbarnstiden påverkat hennes liv

Stina Engblom Colliander var fem år gammal då hon skickades till Sverige med en namnlapp runt halsen och en kappsäck i handen. Hon är ett av de drygt 70 000 finländska barn som skickades iväg som krigsbarn under våra krig. I våras vann hon tävlingen Lyssnarnas sommarpratare och berättar nu om sitt krigsbarnstrauma, som förföljt henne stora delar av livet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/13/202140 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Skådespelaren Daniela Franzell om barn som inte föds, frivilligt eller ofrivilligt

Skådespelerskan Daniela Franzell har upplevt både barnlöshetens bottenlösa sorg och den djupa glädjen i att bli förälder. Nu sommarpratar hon om en kropp som inte vill samarbeta. Och om sin egenhet att ständigt fylla livet med nya projekt och äventyr, utan att emellanåt reflektera över det som varit. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/12/202137 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Säkerhetsexperten Ari Evwaraye om vår säkerhet och vilka faktorer den beror på

Planen var att fånga mördare, men även som säkerhetsexpert på Inrikesministeriet jobbar Ari Evwaraye med att göra samhället tryggare. I sitt sommarprat konstaterar han att Finland är ett av världens tryggaste länder – och att vi ofta är rädda för fel saker. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/11/202129 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Teaterchefen Jakob Höglund om att kämpa med men till slut landa i tvåspråkighet

Regissören och teaterchefen Jakob Höglund fyllde 40 år i våras – mitt under pandemin. Det gick inte att ställa till med fest, så nu bjuder han in alla till en försenad 40-årsfest i sitt sommarprat. Själv håller han talen och tittar tillbaka på sitt liv, speciellt på det gångna pandemiåret som varit oerhört tungt i teaterbranschen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media
7/8/202141 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Museiintendenten Kaj Martin om att få cancer och bli frisk

Museet Amos Rex i Helsingfors expanderade och gjorde stor succé – samtidigt rasade livet ihop för intendenten Kaj Martin. Inom några månader dog hans mamma, hemmet brandskadades och själv drabbades han av cancer i urinblåsan. Nu sommarpratar han om vägen tillbaka, som underlättats av ett positivt sinne, krass humor och ett öppet delande av problemen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/7/202127 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara om att vara elitdomare

Lina Lehtovaara är en av Finlands internationellt framgångsrika fotbollsdomare. Hon har dömt matcher i EM och Champions League – och nu är siktet inställt på fotbolls-VM år 2023. Hon sommarpratar om sin stenhårda satsning och om vardagen där hon kombinerar sina båda jobb: som klasslärare hemma i Pargas och som elitidrottare. För det är just det de mest framgångsrika fotbollsdomarna är. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/6/202136 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Karriärdiplomaten Stefan Lindström om att representera Finland framför och bakom kulisserna

En lång diplomatkarriär i länder och kulturer som är främmande och spännande har lärt honom uppskatta livet i Finland och hur vårt samhälle fungerar. Diplomatlivet har varit hans dröm, även om det har ett pris både för honom själv och hans familj. Han vill krossa myten om diplomatlivet som något mystiskt och mytomspunnet. Diplomaten Stefan Lindström sommarpratar om sitt liv framför och bakom kulisserna. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
7/5/202137 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Artisten Krista Siegfrids om varför hon valt att vara positiv trots motgångar

Det låg ett mörker över hennes tonår. Oro, död, sorg. Det mörkret omvandlade artisten Krista Siegfrids till en drivkraft. Hon insåg att livet är kort och oförutsägbart. Ingen tid fick gå till spillo när stora drömmar skulle bli verklighet i Finlands minsta stad Kaskö. Följ med på en resa från Österbotten, via eurovisionsglädje och bakslag, in i framtiden. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/4/202130 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Sångaren Anneli Pandora Magnusson om kärleken till Finland som räddat henne

Svenska sångaren Anneli Magnusson gjorde stor succé som technodrottningen Pandora under 90-talet, då hon sålde miljoner skivor och turnerade världen över. I början av 2000-talet kraschade både skivindustrin och hennes privatliv. Nu sommarpratar hon om sin stora kärlek till Finland – och Finlands kärlek till henne. Som faktiskt har räddat henne flera gånger i livet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/1/202137 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vaccinforskaren Mikael Lindfelt om vaccinattityder och vaccinskeptiker

Hur är det att vara forskare i en värld där fakta ofta likställs med åsikter? Och vad händer när ett samhälle som uppmuntrar individualism plötsligt vill att vi ska vara solidariska och vaccinera oss? Vaccinforskaren Mikael Lindfelt sommarpratar om vårt sätt att se på hälsa och vem den typiska vaccinskeptikern i Finland är. Han avslöjar också varför han hatar åsikter. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.
6/30/202133 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Journalisten Annika Hällsten om en förödande eldsvåda och olika sätt att tackla sorg

Journalisten Annika Hällsten miste sina föräldrar och sin lillasyster i en eldsvåda som barn och sin dotter som vuxen. Hon sommarpratar om sorg och saknad – och om olika sätt att tackla dem. Det är viktigt att få prata och värdefullt att lyssna, slår hon fast. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/29/202135 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Artisten Joel Rönn alias Seesar XL om att ta skydd bakom den rappa käften

Från skitunge på stan till succé med Guds plan. I sitt sommarprat berättar artisten Joel Rönn alias Seesar XL om viljan att stå i centrum. Om hur hans rappa käft blev hans räddning – och yrke. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
6/28/202130 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Undervisningsminister Li Andersson om det historiska beslutet att stänga landets skolor

Undervisningsminister Li Andersson (VF) sommarpratar på sin sista föräldralediga dag. Hon ser tillbaka på ett mycket omvälvande år – både privat och yrkesmässigt. Hon blev mamma mitt under pandemin som tvingade henne och regeringen att stänga alla skolor – någonting som aldrig tidigare har gjorts under fredstid i Finland. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/27/202131 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tua Forsström 2020

Poeten och akademiledamoten Tua Forsström drabbades för fem år sedan av djup sorg, då hennes 9-åriga barnbarn Vanessa insjuknade i leukemi och dog. Nu sommarpratar Tua om den förlamning som kan följa i sorgens spår och hur hon sakta men säkert hittade tillbaka till språk och mening igen. Att tacka ja till stol 18 i Svenska akademien, var och är en del av den processen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/6/202026 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hans Mäenpää 2020

Laestadianism, droger – och världsrekord. Från urspårat partyliv till en skidkarriär på rätt spår. Hans Mäenpää är skidåkaren med dragning till det extrema. På ett dygn har han skidat 472 kilometer. Det är världsrekord – och bara början på en osannolik, men sann, historia. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
8/5/202026 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Mikaela Kosk 2020

Företagsledaren och småbarnsmamman Mikaela Kosk sommarpratar om de utmaningar hon mött under coronakrisen. Och hur hennes tidigare karriär som dressyrryttare har hjälpt henne att fokusera. Hon är född enspråkigt finsk i Kuopio, studerade i Stockholm och på Hanken och jobbar i dag för ett stort svenskt klädföretag. Med värme och humor jämför hon de olika sätten att arbeta i Finland och Sverige. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/4/202027 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ben Furman 2020

Ben Furman har varit psykiater och psykoterapeut i snart 40 år och redan under studietiden utmanade han rådande psykiatridoktriner. I dag är han en av Finland främsta förespråkare för korttidsterapi och vill hjälpa människor övervinna sina problem med hjälp av lösningsfokuserade metoder. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
8/3/202033 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Aja Lund 2020

Fotografen, författaren och samlaren Aja Lund talar om sin kärlek till saker och samlande. Hon intresserar sig för vad vi gör med sakerna – och vad sakerna gör med oss. ”I mina saker samlas känslor och de döda tingen ger mig en lust att fånga det förgängliga livet”. Aja Lund sommarpratar insiktsfullt och roligt om samlandet ur en psykologisk och filosofisk synvinkel. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/2/202033 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Lilli Pasikivi 2020

Mezzosopranen och operachefen Lilli Paasikivi har studerat finska, svenska, engelska, tyska, franska och italienska - och kommunicerar gärna på de språken. I jobbet som operasångerska sjunger hon ibland på språk som hon inte ens kan – som tjeckiska, arabiska och jiddisch. I sitt sommarprat talar hon om kärleken till språk och berättar hur den från början enspråkiga Lahtistjejen blev flerspråkig och lärde sig flytande svenska. Hon slår ett slag för att tidigarelägga språkundervisningen och för tvåspråkiga skolor. Och för att öva upp kommunikationsförmågan. Det handlar inte bara om VAD vi säger – utan också HUR vi gör det. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/30/202030 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Adrian Perera 2020

Författaren Adrian Perera har skrivit böcker med karaktärer som invandrat till Finland och därför antas han som författare kunna svara på frågor som "hur kan vi hjälpa invandrare?" I sitt sommarprat problematiserar han samhällets syn på litteratur och författarskap, ibland med en humoristisk underton. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
7/29/202034 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Nina Brännkärr-Friberg 2020

“Om jag skulle dö nu, skulle jag dö lycklig, för jag har liksom allt”, sa Nina Brännkärr-Friberg i början av det nya decenniet 2010. Men den heta, långa sommaren kom att förändra allt. Mattan rycktes undan familjens fötter och de ramlade in i en tioårig kamp mot sexåringens leukemi och Ninas egen tumör i skallen. I sitt sommarprat berättar Nina Brännkärr-Friberg om sorgen att vara nära att mista ett av mina barn och om att skriva sin egen dödsannons. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/28/202033 minutes
Episode Artwork

Philip Järvenpää 2020

Sångaren Philip Järvenpääs mamma var bara 15 år gammal när han föddes. Därför kom han att vistas mycket hos sina mor- och farföräldrar under barndomen. Nu sommarpratar han om hur det har påverkat hans liv och inte minst hans musiksmak. Han berättar också om lillebror Elias som föddes då Philip var 18 år gammal. Och hur han lovade sin nyfödde lillebror att alltid finnas där för honom. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/27/202020 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Tarja Stenberg 2020

I hela sitt vuxna liv har Tarja Stenberg grubblat över varför människor egentligen behöver somna in om kvällen för att vakna nästa morgon. Under sin 40-åriga bana som sömnforskare har hon fått många svar, men många frågor kvarstår fortfarande. Varför vakar vi människor? Varför sover vi så mycket sämre 2020? I sitt sommarprat berättar Tarja Stenberg vad som händer när vi sover och vilka följderna blir när vi struntar i att göra det. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/26/202032 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Kaj Mickos 2020

Kaj Mickos karriär som professionell innovatör inleddes på ett bygge, på ett jobb han hade bluffat sig fram till. Under nattliga övningar hemma i garaget föddes hans första uppfinning, den första av det trettiotal han kom att ta patent på. Professor emeritus i innovationsteknik Kaj Mickos sommarpratar om förnyelseprocesser och kreativitet - och om de misstag han gjort på vägen. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
7/23/202032 minutes
Episode Artwork

Laura Kolbe 2020

Historieprofessor Laura Kolbe sommarpratar om sina många identiteter: klassresenären, mamman och storstadsmänniskan. Hon bjuder på en resa till europeiska storstäder, men också till den finländska landsbygden. Om ett liv med universitetet som den stora kärleken och med familjelivet som den största utmaningen. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/22/202031 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Eva Kela 2020

Journalisten och programledaren Eva Kelas liv har periodvis varit förstört på grund av stark oro och ångest. På tröskeln till vuxenlivet diagnostiserades hon med generellt ångestsyndrom och depression och har sedan dess fått leva med ångesten som ständig följeslagare. I sitt sommarprat berättar hon hur hon blev vän med sin oro och kommer med tips på hur man kan hålla ångesten stången. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/21/202032 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Peik Stenberg 2020

Skådespelaren och musikern Peik Stenberg har med åren insett hur mycket slumpen påverkat hans liv. Att det blev ett helt yrkesliv inom teater, film, musik och media för hans del tackar han slumpen för. Liksom att han blivit en av Finlands främsta yrkesmän inom barnkultur. Genom slumpen fann han kärleken, blev pappa mitt under ett pågående genrep på teatern och hittade sin senaste passion – ukulelen. Ett sommarprat om att välja mindre än man tror sig göra. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/20/202031 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Sofie Stara 2020

Journalisten Sofie Stara berättar om hur det är att växa upp i en by. Om att inte alltid riktigt förstå vad som är sunt förnuft, eller om det alltid faktiskt är det enda rättesnöret. Om hur brutala vi människor kan vara mot varandra, mot landsbygden och mot djur. Om alla djur hon har begravt, under stora granar eller i soporna. Om att ha ett språk, och sakna ett annat, ett grundspråk. I sitt sommarprat berättar Sofie Stara om det hon skäms över, saker hon gjort, och saker hon låtit bli att göra. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/19/202033 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Alaric Mård 2020

Begränsningar är en ofrånkomlig del av att vara människa. Det säger författaren och läraren Alaric Mård som föddes med en cp-skada som i första hand påverkar benen, synen och rörelsemönstret. Kreativa vänner och en envis familj gjorde uppväxten och barndomen fungerande, inkluderande och meningsfull. Ändå var det mycket som inte gick vägen. Och mycket som gjorde ont när drömmar fick läggas på is. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/16/202031 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Malin Gustavsson 2020

Under sina 15 år som jämlikhetskonsult har Malin Gustavsson följt med hur inställningen till jämlikhetsfrågor förändrats och jämlikhetsfrågor stigit in. Det finns en ny generation som upplever att frågor om mångfald, inkludering och rättvisa är viktiga och måste jobbas med. Men varför är det viktigt? Och hur kom det sig att en anti-feministisk gymnasist från Åland hamnade där? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/15/202031 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Michelle Jerkku 2020

Lyssnarnas sommarpratare 2020 Michelle Jerkku studerar psykologi i Umeå och har under coronavåren gjort sin samtalspraktik i Sveriges största häkte i Göteborg. Nu tar hon lyssnarna med innanför murarna – både de fysiska och de psykiska som omgärdar oss mänskor. Hon delar med sig av de tankar och insikter hon fått av att samtala med brottsmisstänkta – allt från småtjuvar och skattefifflare till Sveriges farligaste män. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/14/202030 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ralf Friberg 2020

Ambassadör Ralf Friberg växte upp i krigets Helsingfors, tills familjen flyttade till Ladoga-Karelen. Därifrån fick de fly sommaren 1944. Med utgångspunkt i de oroliga barndomsåren sommarpratar han om sitt mpngskiftande liv som journalist, politiker och diplomat. Han bjuder på anekdoter från redaktioner, slott och beskickningar i bland annat Berlin, Köpenhamn och New York. En gång underhöll han kungligheter med pingis på ett skepp mitt ute på Atlanten. En annan gång bugade han sig för Japans kejsare med öppen gylf. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/13/202027 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Lena Frölander-Ulf 2020

Påhittigheten är författaren och illustratören Lena Frölander-Ulfs yrke. I sitt sommarprat slår hon ett slag för påhittigheten, den som bara ÄR och inte nödvändigtvis leder till några stordåd. Hon bjuder också på några korta berättelser från Vilohemmet Svanen, som lyssnaren gärna får spinna vidare på hemma. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/12/202031 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Christoffer Strandberg 2020

Skådespelaren Christoffer Strandberg sommarpratar om vikten av att gråta – både glädjens och förtvivlans tårar. Han tar lyssnaren med backstage till Tanssii tähtien kanssa, den tv-sända danstävlingen som han vann i fjol. Och han funderar kring varför teaterkonsteliten känner sig så hotad av den breda, folkliga underhållningen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/9/202032 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ann-Cathrine Jungar 2020

Forskar du om populism av hat eller kärlek? I sitt sommarprat ger forskaren Ann-Cathrine Jungar svar på Timo Soinis fråga. Hon berättar om uppväxten i Jakobstad och hur hennes brors död redan i unga år övade upp hennes förmåga att läsa av sin omgivning. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/8/202031 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Christer Schoultz 2020

Företagaren och styrelseproffset Christer Schoultz berättar om vägen från de höga vd-posterna till morgonölen på kvarterskrogen. Och om hur han svek sina barn på samma sätt som han själv blev sviken av sin egen pappa, trots att han svurit att aldrig bete sig på samma sätt. I sitt sommarprat talar Christer Schoultz om hur han lärde sig leva med sin alkoholism och om hur mycket svårare det har varit att komma bort från det medberoende som många alkoholistbarn utvecklar. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
7/7/202029 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Elisabeth Tarras-Wahlberg 2020

Elisabeth Tarras-Wahlberg arbetade under 32 år som presschef och hovmarskalk för den svenska kungafamiljen. Då hade hon stor nytta av den sisu som finns i hennes finlandssvenska gener. Hennes pappa Berndt växte upp i Dalsbruk på Kimitoön, där farmor Brita hade mjölkaffär mellan första och andra världskriget. Elisabeth Tarras-Wahlberg sommarpratar om sina finlandssvenska rötter och starka band till Finland. Och om de intressanta åren vid det svenska hovet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/6/202038 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Filip Saxén 2020

Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén har i grunden förändrat tidningens sportjournalistik. I dag får kvinnorna lika mycket utrymme på tidningens sportsidor som männen. Hans förändringsarbete har hälsats med både ris och ros. Bakgrunden till det hela finns i de sexuella övergrepp som Filip själv utsattes för i sin barndom. När dammen brast efter #metoo, bestämde han att något måste göras. Han kände igen sig i de utnyttjade kvinnornas skam, ångest och ilska. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/5/202027 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kasper Ramström 2020

För en trygghetsälskande polis som till vardags undersöker sexualbrott kan hoppet till att bli rockstjärna på heltid kännas långt. Kasper Ramström sjöng och spelade teater när han var ung och småningom växte drömmen om att bli rockstjärna sig starkare än barndomens drömyrke polis. Artisten Kasper Ramström sommarpratar om livet i rampljuset och konstnärsskapets helvete men också om sitt förflutna som polis och varför han inte tänker bli politiker nu när Forks saga går mot sitt slut. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
7/2/202033 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Maimouna Jagne-Soreau 2020

Doktoranden i nordisk litteratur Maïmouna Jagne-Soreau sommarpratar om när kärleken till ett främmande land sätts på prov. Om integration när den är som bäst – och sämst. Dessutom berättar hon om sin autism och hur det kommer sig att hon kan få hjärtklappning och yrselattacker av Alvar Aaltos arkitektur. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.
7/1/202030 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kaj Arnö 2020

IT-företagaren Kaj Arnö spekulerar i sitt sommarprat i om det var rättvist och välförtjänt att ett gäng finlandssvenskar lyckades erövra IT-världen. När MySQL AB såldes, var företaget värt en miljard dollar. På scenen stod Kaj Arnö och sjöng Helan går för personalen från 20 länder. Också databasen MariaDB är en framgångssaga. Kaj Arnö talar också passionerat om sin kärlek till skönhet, filosofi, språk, resor och tyskt bastubad. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
6/30/202034 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Karin Storbacka 2020

För några år sedan avslutade friidrottaren Karin Storbacka sin elitsatsning på 800 meter. Men passionen för idrotten lever kvar. I dag jobbar hon med att främja trygga relationer och motarbeta utanförskap inom idrotten. Hur ska föräldrar bete sig på uppvisningar och matcher? Hur minskar vi mobbning och kränkningar? Hur pratar man om mens med sin tränare? I sitt sommarprat pratar Karin Storbacka om hur vi kan skapa förutsättningar för fler barn att växa och trivas inom idrotten. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
6/29/202031 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Erik-André Hvidsten 2020

Sångaren och skådespelaren Erik-André Hvidsten visste tidigt i livet att han ville bli pappa. Han drömde om att få en son eller dotter som kanske kunde ta över släktgården Hvidsten i Fredrikstad, Norge, en gård som gått i arv från generation till generation. När han insåg att han var homosexuell grusades de drömmarna. I början av 90-talet var det helt otänkbart att homosexuella skulle kunna registrera sina partnerskap, gifta sig eller få barn. Ett sommarprat om längtan. Och om att slutligen bli pappa, pappa, barn med hjälp av en surrogatmamma i USA. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/28/202030 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Tobias Zilliacus 2020

Skådespelaren Tobias Zilliacus sommarpratar om magiska händelser – på scenen och i livet. Det kan faktiskt regna glass från himlen. I alla fall i Norge. Han har upplevt det – i alla fall nästan. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/25/202035 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Zandra Lundberg 2020

När yogaläraren och skribenten Zandra Lundberg sommarpratar är hennes mens 39 veckor sen. Hon ska alltså vilken dag som helst bli mamma för första gången, trots att hon tidigt i livet bestämde sig för att inte bli mamma. Hon tar lyssnaren med på en resa från depression till moderskap, med anhalter som Aftonbladets redaktion i Stockholm, yogaretreat i Indien och solsemester på Bali, för att landa bland blommande syrener hemma på Åland. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/24/202031 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Thomas Blomqvist 2020

Ministern för nordiska frågor och jämställdhet Thomas Blomqvist utsågs i vintras av tidningen Helsingin Sanomat till Finlands mest okända och anonyma minister. Men det sårade honom inte. Tvärtom är han rätt nöjd över att hans privatperson och personlighet inte står i vägen för de saker han jobbar för i regeringen. Han tror på pragmatism, samarbete och kompromisser – för allas bästa. Också om sånt sällan skapar rubriker. Blomqvist sommarpratar om sitt första år som minister, då coronakrisen kom och förändrade allt. Han talar också ovanligt mycket om sitt privatliv. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/23/202023 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Rebecka Sretenovic 2020

Musikalartisten Rebecka Sretenovic föddes in i organisationen Jehovas vittnen. Hon lämnade församlingen som barn, tillsammans med sin mamma och sin ena syster. Samtidigt bröts kontakten till hela släkten, som stannade kvar. Hon sommarpratar om sin väg ut ur hjärntvättens grepp och vidare i livet. En väg som stundvis har kostat hennes mentala hälsa, men där konsten och musiken burit henne. Rebecka hoppas att hennes berättelse ska ge styrka till alla som vet att de måste ta sig vidare ur destruktiva sammanhang. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/22/202028 minutes
Episode Artwork

Tim Sparv 2020

I sin roll som landslagskapten vill Tim Sparv också axla samhällsansvar och ge tillbaka. I sitt sommarprat, inspelat hemma i vardagsrummet i Silkeborg i Danmark, berättar Sparv om hur han inledde sin proffskarriär med att skrubba toaletter, om Oravais och om jämställdhet. Fotbollsvärlden är långt ifrån perfekt, men vad kan vi göra för att förbättra den? Kan man blanda sport och politik? Men framför allt: Vad hände i kulisserna när landslaget gjorde det omöjliga möjligt? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
6/21/202030 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Karri "Paleface" Miettinen 2019

Rapartisten Paleface, Karri Miettinen sjunger byssanlull på svenska för sina döttrar och rappar på finska om viktiga samhällsfrågor. Han sommarpratar om små, obetydliga händelser som kan utlösa något stort, om att bli biten av en mygga och hamna i rullstol, om mobbning och om att försvara de svaga och utsatta i samhället. Redaktör: Nina Pulkkis, Parad Media.
8/16/201923 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Rosanna Fellman 2019

Poeten Rosanna Fellman har en autismdiagnos. Men trots det – eller kanske just därför – har hon vunnit Arvid Mörne-tävlingen och flera poetry slams och är i höst aktuell med sin debutbok Strömsöborna. Hela livet har hon kompenserat sina svaga sidor genom att öva upp sig i att bli så bra som möjligt i det hon kan. Öppet berättar hon om hur det är att leva på autismspektrat och om den mobbning som hon utsattes för under stora delar av skolgången. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media
8/15/201925 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Aino Luoma 2019

Att kombinera läkaryrket med en seriös satsning på triathlon är egentligen omöjligt. Men 31- åriga Vasabon Aino Luoma gör det ändå. I höst ska hon tävla i den mest prestigefyllda tävlingen man som triathlet kan delta i - Ironman World Championship 2019 på Hawaii. I sitt sommarprat berättar Aino om sorgen efter sin mamma, om sin envishet och om att hon konsekvent vägrar välja mellan att bli akutläkare eller toppidrottare. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
8/14/201929 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Dick Harrison 2019

Vi människor kan ljuga ihop ett förflutet som fyller ett politiskt syfte. Vi kan välja bort alla kvinnor för att skapa en bisarr, men enligt många trovärdig, bild av hur det alltid har varit männen som har stakat ut vägen mot framtiden. I sitt sommarprat berättar historikern och författaren Dick Harrison hur vi kan använda historien för att hitta nygamla lösningar, inse oanade samband och - förhoppningsvis - bli bättre människor. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
8/13/201935 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Katarina Gäddnäs 2019

Sjukhusprästen och författaren Katarina Gäddnäs prästvigdes i fjol – 29 år efter att hon inledde sina studier i teologi. Livet kom emellan henne och kallelsen, som hon kände redan som 13-åring. Istället för präst blev hon prästfru på Kökar, fyrabarnsmamma, författare och kulturjournalist. Hon hann också skilja sig, bli mormor och allvarligt sjuk två gånger, innan hon tog tag i sin stora dröm. Nu sommarpratar hon om sin slingrande väg till drömjobbet som sjukhuspräst i Mariehamn. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/12/201932 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ville Pusa, 2019

Artisten Ville Pusa fick sitt genombrott i musikalen HYPE år 1994. Sedan dess har han jobbat i musikbranschen – bland annat som låtskrivare, producent och coach i tv- programmet The Voice Of Finland. De senaste 14 åren har han ändå haft en paus från soloartisteriet, eftersom musikbranschen på 2000-talet har utvecklats till något helt annat än det var förr. Nu firar han sitt 25-årsjubileum med comeback och sommarpratar om en bransch i förändring. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
8/9/201924 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Maarit Tyrkkö 2019

För författaren och journalisten Maarit Tyrkkö har det svenska språket har varit nyckeln till många spännande människomöten. Under sin karriär har hon bland annat intervjuat Astrid Lindgren och Ingrid Bergman. Och så har hon övat svenska med president Urho Kekkonen, som hon var väldigt nära vän med. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
8/8/201933 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kjell Skoglund 2019

Inget Österbotten - ingen Kjell Skoglund. Genom hembygdens originella personligheter och trygga gemenskap lärde han sig grunden till näringslivets viktigaste egenskaper; ledarskap, nätverk och engagemang. I sitt sommarprat berättar Finsk-svenska handelskammarens vd Kjell Skoglund om egenskaper som skiljer och förenar oss nordbor. Om vikten av att ta tag i saker själv, engagera och våga. Men också om styrkan i att hålla ihop och jobba tillsammans. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
8/7/201933 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Vicky O'Neon 2019

Vicky O´Neon är professionell trumslagare i London, som har stått på flera stora scener. Trots framgångar har hon också fått uppleva branschens baksida. I sitt sommarprat delar hon med sig av sina erfarenheter och talar öppet om både härliga och förfärliga stunder som musiker. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
8/6/201931 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ulla-Britt Boström 2019

Skådespelerskan Ulla-Britt ”Ubi” Boström var tre år gammal då vinterkriget bröt ut och åtta år då freden äntligen kom i september 1944. Familjen Boström och drygt 7 000 andra invånare i Porkala-området fick tio dagar på sig att packa ihop sina hem och sina liv, då området skulle bli en sovjetisk militärbas. Trots krig, evakuering och fattigdom hade hon en lycklig barndom. Hon lärde sig att drömma och att ta tillvara varje stund av lycka och att med hjälp av konsten fly verkligheten. Med den parallella verkligheten har hon sedan jobbat ett helt liv, som skådespelerska. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media
8/5/201929 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Siri Fagerudd 2019

“Det hör till åldern” fick hon höra från flera år när hon berättade om sitt psykiska illamående som ung. Skådespelaren, Instagrammaren och feministen Siri Fagerudd sommarpratar om mod, drömmar, patriarkatet och längtan efter en pappas bekräftelse. Men också om vikten av att prata om det svåra och sätta stopp där det behövs. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
8/2/201927 minutes, 1 second
Episode Artwork

Moira von Wright 2019

Åbo Akademis nya rektor Moira von Wright vill inte låta sig definieras av ett CV utan tror att små personliga historier och ett öppet samtal berättar mer om vem en person är. I hennes sommarprat får vi vara med i samtalet om hur friheten, samhörigheten och uppbrotten format henne som människa. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.
8/1/201931 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Jonas Wilén 2019

Som ung drömde Jonas Wilén om att bli fotbollsproffs eller konstnär, frågan är vilken dröm som är mera realistisk att förverkliga, men det blev bildkonst. Jonas pratar om nödvändigheten och svårigheten att teckna satir i ett litet samhälle och dessutom försörja sig på det. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.
7/31/201931 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ebba Witt-Brattström 2019

Som ung drömde hon om det jämställda äktenskapet och om att stå i bredd, både yrkesmässigt och privat. Drömmen blev sann men efter 16 år kom en spricka som småningom växte. Ebba-Witt Brattström sommarpratar om släktens dramatiska väg till Sverige och om mormors trauman. Hon berättar om kvinnorörelsen och universitetens patriarkat men naturligtvis pratar hon även makt, metoo och Svenska Akademien. Redaktör. Maria Sundblom Lindberg, Parad Media
7/30/201938 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Johan Kvarnström 2019

Chefredaktör Johan Kvarnström växte upp på tumanhand med sin mamma. I dag är han själv fyrabarnspappa i en nyfamilj och i sitt sommarprat hyllar han sin mamma Birgit och hennes närvarande föräldraskap. Karriären som rapartisten Qruu har han lagt på hyllan för att hinna vara en närvarande pappa, vid sidan av jobbet som chefredaktör på Arbetarbladet och lokalpolitiker i Raseborg. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/29/201929 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Eva Frantz 2019

Författaren och journalisten Eva Frantz gör ett kåseriaktigt sommarprat om motgångar som ofta leder till något bra och svårigheten i att vara en god människa i dagens samhälle. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
7/26/201926 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Patrick Jern 2019

För kvinnor och män skiljer sig de vanligaste sexuellt relaterade problemen rätt kraftigt. Men hur? Psykolog och sexforskaren Patrick Jern berättar om varför det är så känsligt - och viktigt - att prata om kön när det kommer till människans sexualitet. Patrick är biträdande professor i psykologi och sommarpratar bland annat om skofetischism, forskarförakt och för tidig utlösning. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/25/201924 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Elin Sandholm 2019

Kläddesignern Elin Sandholm har själv skapat sin arbetsplats och byggt upp ett företag, samtidigt som hon har varit föräldraledig i två omgångar. I sitt sommarprat talar Elin om hur självkänsla, parförhållande, pengar och utseende påverkat hennes liv som företagande småbarnsmamma. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
7/24/201928 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Tuva Korsström 2019

Författaren och kulturjournalisten Tuva Korsström tillbringade sin barndoms somrar i ”Odysseus skärgård” tillsammans med sin pappa konstnären Torsten Korsström. Under vintrarna bodde hon i stan med sin mamma författaren Mirjam Tuominen, som med tiden utvecklade en stark paranoia. Tuva Korsström sommarpratar om sina föräldrar med utgångspunkt i den prisbelönta boken ”Älvan och jordanden”, som hon skrev för att ta reda på vad det innebär för ett barn att växa upp med en mentalt sjuk förälder. Och för att dela den fantastiska brevsamling som finns i släktens ägo. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/23/201927 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stefan Vikström 2019

Stefan Vikström talar om sin sons död. Ett sommarprat om mobbning och droger och dess konsekvenser. Redaktör: Maria Sundblom-Lindberg, Parad Media.
7/22/201933 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Nico Rönnberg 2019

I hela sitt liv har han haft sikte på att bli en internationell toppspelare. Just nu känner han sig till 90% redo för spel ute i Europa. I sitt sommarprat berättar handbollsspelaren Nico Rönnberg om motivation, utveckling och misslyckanden, men också om kärleken till familjen och Karis. Hur reser man sig efter en förlust? Hur reser man sig efter att förlorat ett barn? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/19/201920 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ulla Klötzer 2019

Efter ett misslyckat försök med partipolitik har hon ett helt liv outtröttligt jobbat för freden och miljön på gräsrotsnivå. Ulla Klötzer sommarpratar om aktivismen som har tagit henne på otaliga konferenser och demonstrationer världen över – till exempel till Tjernobyl och Nevada-öknen i USA. Hon vägrar att ge upp och ser många gnistor av hopp, trots det alarmerande tillståndet för vår planet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/18/201927 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

David Björkström 2019

“Varför fick jag aldrig höra att jag inte var dum i huvudet?”. Det frågar sig David Björkström, framröstad till lyssnarnas sommarpratare 2019. Hans liv har kantats av frustration, drogmissbruk, hemlöshet, behandlingar och återfall. I sitt sommarprat berättar David Björkström om sin adhd-diagnos som är en av de bidragande orsakerna till att det en gång skapades ett tomrum som drogerna kunde fylla. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.
7/17/201927 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kristoffer Wiik 2019

Friluftsentusiasten Kristoffer Wiik inledde det nya året med en klättringskurs i Norge. Han åker hem en dag tidigare än planerat, samtidigt som fyra av hans vänner från kursen dör i en lavinolycka. Räddningsoperationen blir en eftersöknings- och bärgningsoperation under svåra förhållanden medan anhöriga och media väntar nedanför Blåbärsfjället i Norge. Ett sommarprat om skidning, risker och vänskap. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.
7/16/201933 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Britta Lindblom 2019

Journalisten Britta Lindblom flyttade till Kos i Grekland för att njuta av soliga och sköna pensionärsdagar, efter nästan 30 år av samhällsansvar, bland annat som lokalpolitiker i Ingå. Istället hamnade hon mitt i flyktingströmmen och kunde inte låta bli att engagera sig. Av de lata pensionärsdagarna blev det intet. Istället har hon och hennes finländska väninna Jaana Trakossa hjälpt ca 10 000 flyktingar. I sitt sommarprat berättar Britta om det tunga men givande arbetet och om sin stora kärlek till Grekland. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/15/201930 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kurre Westerlund 2019

Kurre Westerlund är sångare, musiker, företagare, innebandymanager och en stor Las Vegas-fantast. Kurre har alltid passat in i många olika roller och jobbat med flera olika projekt på samma gång. I sitt sommarprat berättar han om sin kärlek för Las Vegas, passionen över sina jobb och sorgen över sonens bortgång. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
7/12/201927 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bicca Olin 2019

I vårt samhälle har vi mycket att lära oss om diskussion, demokrati och om hur vi bemöter varandra med respekt, säger Bicca Olin i sitt sommarprat. Hon är ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och för Regnbågsankan. I sitt sommarprat talar hon bl.a. om sin svåra skoltid och om hur det är att påverka samhället på 2010-talet. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media
7/11/201924 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Mårten Svartström 2019

Sommarprat om hur slumpen kan föra bra saker i ens väg, om man är öppen och tackar ja till nya möjligheter. Programledaren för Efter Nio Mårten Svartström talar om hur det går ihop att vara introvert och programledare och om hur hans kärlek till musiken har styrt hans liv. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.
7/10/201931 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Nora Rosendahl 2019

Entreprenören Nora Rosendahl jobbade i en osund bransch och gjorde arbetsveckor på 70- 80 timmar, tills hon inte orkade längre. Hon började kartlägga sin arbetsdag och gjorde stora förändringar för att må bättre och orka mer. Hon insåg även att det som drivit henne var att hon fått sitt värde och sin identitet av sin arbetsinsats. Idag jobbar hon med att bygga arbetsmodeller som ska öka både effektivitet och välmående, men vägen dit har varit lång och långsam. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.
7/9/201937 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Mats Holmqvist 2019

Ekobonden Mats Holmqvist sommarpratar om lantbruket förr och nu och funderar varför det är så svårt att ge upp något som egentligen inte längre lönar sig. Han berättar om amerikafararna från Österbotten, barndomens somrar i den heta traktorhytten, krävande kalvningar och bondens kärleksliv. Men också om nödvändigheten av ett eget växelbruk, där han varvar åkern med teaterscenen. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.
7/8/201936 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Janina Fry 2019

Modellen och modedesignern Janina Fry har alltid varit en drömmare. Förmågan att fantisera och drömma har stundvis varit ett verktyg för att fly verkligheten. I sitt sommarprat berättar hon om sina erfarenheter från modebranschen, sin pappas alkoholism och cancern som överskuggat hennes familj. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.
7/5/201931 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Björn Vikström 2019

Biskop Björn Vikström sommarpratar om hur det är att vara ännu en vikströmmare i biskopsgården, om rädslan att bli avslöjad och inte vara omtyckt av alla. Biskopen reflekterar även över de homosexuellas plats i vår kyrka, kvinnoprästmotståndet och hans egen teologiska förändring. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.
7/4/201934 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Maarit Feldt-Ranta 2019

Politikern Maarit Feldt-Ranta meddelade i januari 2019 att hon har insjuknat för tredje gången i cancer. Tarmcancern är den här gången obotlig. Den vård hon nu får är för att göra den sista tiden i hennes liv så smärtfri som möjligt. Hon bestämde till följd av hennes diagnos att inte ställa upp i vårens riksdagsval. Nu lämnar hon offentligheten för att spendera den tid som hon har kvar tillsammans med nära och kära. I Yle Vegas sommarprat gör Maarit Feldt-Ranta sitt sista framträdande i offentligheten och ser med tacksamhet tillbaka på ett rikt liv. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/3/201921 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Jucci Hellström 2019

Personliga tränaren Jucci Hellström var 15 år gammal när han för första gången mötte en mörkhyad person – en annan mörkhyad än han själv. När han växte upp i lilla Hangö på 1970- och 80-talen var han den enda mörkhyade personen i stan. Som sexåring drabbades han av sjukdomen alopecia och tappade allt sitt hår, vilket gjorde honom ännu mera avvikande. Tidigt i livet fick han möta fördomar. Som vuxen har han mött fördomar av en annan sort, då han var med och grundade showgruppen Scandinavian Hunks och omvärlden trodde att han var en manlig strippa eller diva. I sitt sommarprat väljer Jucci att tala om fördomar, som vi alla har och får möta. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/2/201925 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Jenny Carlstedt 2019

Mezzosopranen Jenny Carlstedt levde mitt i sin dröm, som fastanställd solist på operan i Frankfurt. I många år hade hon slitit hårt för att nå den positionen. Hon älskade sitt jobb, men det krävde också allt. Småningom gick det upp för henne att hon gått vilse i sin egen dröm. Efter tre år av grubblande sa hon upp sig från drömjobbet och flyttade hem till Finström på Åland. Nu sommarpratar hon om att kasta sig ut i det okända och om att landa precis rätt. ”När jag slutade jaga framtiden kom den till mig”, säger Jenny. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
7/1/201935 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Anna-Maja Henriksson 2019

Alla sitt livs somrar har Sfp:s ordförande Anna-Maja Henriksson levt på Mässkär utanför Jakobstad. Hon sommarpratar om allt det som livet på ön har lärt henne. Och om hur mamma Majlis envisa och tappra inställning till livet har format henne själv som människa och politiker. Glädjen och lyckan har gått hand i hand på Mässkär, en plats som Anna-Maja säger att flera gånger har räddat henne, då hon har mött motgångar. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media
6/28/201930 minutes
Episode Artwork

Pelle Heikkilä 2019

Skådespelaren Pelle Heikkilä säger att han inte känner sig hemma i den tid vi lever i. Helst skulle han bara lämna allt och flytta ut i skogen och leva där på naturens villkor. Men hans behov att bevisa att han inte är en looser, har fått honom att stanna kvar. Och så familjen förstås, frun Sophia och de tre döttrarna. I sitt sommarprat tar Pelle lyssnarna med ut i skogen, till skärgården, till Chile och tillbaka i tiden till tonåren då han levde dubbelliv, som familjeson och våldsam värsting. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media
6/27/201934 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Michael Franck 2019

Dokumentaristen Michael Francks fartfyllda liv präglas av nästan overkliga berättelser från krigsfronter, i lyx, med Hollywoodstjärnor och genom svåra konkurser. Men också om att skiljas från sina barn och att hitta tillbaka till dem och ett gemensamt liv. Redaktör: Nina Pulkkis, Parad Media.
6/26/201928 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Linda Sällström 2019

Finlandssvenska Linda Sällström blev fotbollsproffs i Sverige när hon var 19 år gammal. Hon har valts till årets spelare två gånger och spelat flera landskamper än självaste Jari Litmanen. Just nu spelar hon framgångsrikt i Paris FC, i en av världens främsta fotbollsligor. Vid sidan av fotbollen pluggar hon till läkare vid Lunds universitet, eftersom en damspelare – hur framgångsrik hon än är – inte kan leva livets glada dagar då karriären är över. Från dag 1 gäller det att ha inkomster, för att överleva. Linda Sällström sommarpratar om livet som fotbollsproffs – mot alla odds. Tre gånger har hennes främre korsband i knät brustit. Redan efter första gången brukar karriären vara förbi. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/25/201929 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Thomas Enroth 2019

Kompositören Thomas Enroth har alltid gått sin egen väg, både inom karriären och kärleken. När han blev ett par med den 14 år äldre sångerskan Heléne var hon gift med en av hans bästa vänner. I sitt sommarprat talar han om kärleken till sin hustru och till musiken, som han vägrar dela in i fack. Han blandar klassisk musik och dansband – även om det stänger dörrarna till finrummen. Enroth talar också om den andliga kris han drabbades av då han jobbade som kantor. När han sa upp sig fick han sin tro tillbaka. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.
6/24/201927 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Maarit Feldt-Ranta 2018

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta älskar grundskolan och den offentliga sjukvården. Hennes årskull var den första som fick gå i grundskola. Utan den skulle hon knappast sitta där hon sitter i dag. Och utan den finländska offentliga sjukvården skulle hon knappast vara vid liv. Hon har två gånger botats från allvarlig cancer. I sitt sommarprat i Yle Vega talar Maarit om rörelser, ställen, fenomen och människor som hon älskar. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/17/201825 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Michelle Karvinen 2018

Ishockeyspelaren Michelle Karvinen drömde som liten flicka i Danmark om att bli hockeyproffs. Som 16-åring flyttade hon ensam till sin pappas hemland för att förverkliga den drömmen. I dag har hon bland annat två OS-brons i sitt prisskåp. I sitt sommarprat ser Michelle tillbaka på sin karriär i Finland, USA och Sverige och jämför villkoren för kvinnliga och manliga hockeyspelare. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/16/201822 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Sawandi Groskind 2018

Filmregissören Sawandi Groskind är född i Memphis, USA där hans finlandssvenska mamma sällskapade med en Vietnamveteran, vars drogmissbruk eskalerade. Till sist fanns bara möjligheten att fly till morföräldrarna i Jakobstad. Inspirerad av sin egen historia jobbar Sawandi i dag främst med flyktingar då han skapar film. I sitt sommarprat talar han om utanförskap och fattigdom och vilka spår de lämnar i oss. Redaktör:Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/15/201826 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Olavi Lindén 2018

Industridesignern Olavi Lindén har gjort en lång och framgångsrik karriär inom Fiskars. Hans yxor och trädgårdsredskap finns i miljontals hem runtom i världen. I sitt sommarprat talar han om lekens kraft och säger sig ha lekt på jobbet hela livet. Sina pensionärsdagar tillbringar han som framgångsrik byggare av musikinstrument. Redaktör:Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/14/201827 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Sirpa Kähkönen 2018

Författaren Sirpa Kähkönen växte upp med sin morföräldrar. I deras kärlek, men också i deras tystnad. En tystnad om trauman från Finlands krig. I sitt sommarprat talar hon om allt det som man tidigare teg om. Tack vare en låda med gamla foton, som Sirpa fick av morfars syster, kunde hon börja nysta i släktens historia. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
8/13/201829 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Alf Rehn 2018

Professor Alf Rehn säger sig ha ett urdåligt minne när det gäller anekdoter ur hans eget liv. Och de saker han minns, vågar han inte riktigt lita på - eftersom vi människor så lätt förhäxas av våra egna minnen och ofta bara minns det vi vill komma ihåg, ibland till och med saker som aldrig hände. I sitt sommarprat i Yle Vega talar Alf Rehn om minnesfragment, falska hågkomster och minnets förgänglighet. Redaktör:Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/10/201829 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Sinéad Obrey 2018

Poeten Sinéad Obrey är passionerat intresserad av kroppsmodifiering. Stora delar av hennes kropp är täckt av tatueringar, hon har nio piercingar, uttänjda öron och en kluven tunga. I sitt sommarprat talar hon om beslut som inte går att ändra, när andan faller på. Hon väljer också att lyfta upp mental ohälsa och berättar om sina problem som hon satt så mycket tid och energi på att dölja. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/9/201824 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Bruce Oreck 2018, engelska

Efter en intensiv kampanj som volontär för Barack Obamas presidentkampanj blev juristen, affärsmannen Bruce Oreck som tack erbjuden att bli ambassadör. Han valde att komma till Finland, ett land han inte hade kopplingar till men kände ett starkt band till. I sitt sommarprat berättar Bruce Oreck om hur det var att växa upp utan ord, om utanförskap och ordets makt, om hur han blev president Barack Obamas röst i Finland Redaktör: Jessica Jensen Produktion: Parad Media
8/8/201828 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Åsa Palviainen 2018

Professor Åsa Palviainen är född och uppvuxen i Sverige, men jobbade ett halvår vid universitetet i Jyväskylä på 90-talet. På flyget hem lovade hon sig själv att aldrig återvända. Några år senare var hon gift med en finskspråkig man, mor till en tvåspråkig son, husägare i det finskaste Finland och professor i svenska vid Jyväskylä universitet. I sitt sommarprat jämför hon sina hemländer. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/7/201831 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Heli Vaaranen 2018

Chefen för Väestöliittos parförhållandecentrum Heli Vaaranen gjorde på 1980-talet karriär som modell och mannekäng i Paris, Tokyo och New York. När hon gick på konstskola i New York introducerades hon för Andy Warhol och de blev goda vänner. I sitt sommarprat delar Heli med sig av sina dagboksanteckningar från de otroliga åren. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
8/6/201828 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sean Bergenheim 2018

Ishockeyspelaren Sean Bergenheim drömde som ung kille om en karriär i NHL. Redan som 19-åring flyttade han ensam till New York. I dag, 15 år och 500 matcher senare, har han valt att avsluta karriären, efter en rad allvarliga hjärnskakningar. I sitt sommarprat i Yle Vega ser han tillbaka på sin karriär och sin lyckliga barndom. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
8/3/201826 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Katrin Sjögren 2018

Sommarprat om en färggrann uppväxt i Mariehamns sjömanskvarter. Speciellt de utsatta kvinnornas öden har etsat sig fast i lantrådet Katrin Sjögrens medvetande och präglat hennes egen politiska agenda. Redaktör: Henrik Lindberg Produktion: Parad Media
8/2/201826 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Marianne Saarikko Janson 2018

Juristen och företagaren Marianne Saarikko Janson märkte snabbt att ett klassiskt dygnet-runt-jobb på en advokatbyrå inte passade henne. Hon sa upp sig från en fin tjänst och grundade en egen juridisk byrå, som så småningom blev en börsnoterad nordisk framgångssaga. I sitt sommarprat talar Marianne om sin företagsfilosofi, om mod och om hur det kändes då hon tvingades lämna ledningen för sitt eget bolag. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
8/1/201833 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Mikael Runeberg 2018

Före detta polisen Mikael Runeberg är en av de poliser som greps och åtalades i samband med den så kallade Aarniohärvan. I sitt sommarprat talar Mikael om hur det känns att över en natt förvandlas från respekterad polis till tjuv, och om hur det påverkade honom. Han talar också om att ta sig upp från livets botten och börja om. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/31/201824 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Janina Orlov 2018

Översättaren Janina Orlov har flera gånger fått pris för sina fina översättningar av finsk skönlitteratur till svenska, nu senast Hugo Bergroth-priset. Men i grunden har hon studerat ryska, jobbat som tolk och guide och tillbringat mycket tid i Sovjetunionen och Ryssland. I sitt sommarprat talar hon bland annat om sitt hat-kärleksförhållande till det stora landet i öster. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/30/201833 minutes, 1 second
Episode Artwork

Mimosa Willamo 2018

Filmskådespelaren Mimosa Willamo fick en Jussi-statyett för sin första filmroll. En roll som hon fick när hon av en slump gick på sin första audition. Efter det har karriären rullat på med filmroller och tv-serier. Vissa i branschen har låtit henne förstå att det är orättvist, att en outbildad skådis “tar” deras roller. I sitt sommarprat talar Mimosa bland annat som sin storfamilj med fyra bröder, som har rustat henne inför livet. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/27/201827 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Lilli Sukula-Lindblom 2018

kådespelerskan Lilli Sukula-Lindblom har spelat på de stora scenerna - men framförallt utanför institutionerna. Hon har grundat Sjukhusclowner r.f. och jobbar just nu med projektet Sol i minnet, som ska leda till mera livfyllda demensboenden runtom i landet. I sitt sommarprat berättar Lilli om en god väninnas insjuknande i Alzheimers sjukdom, bara drygt 40 år gammal. Det var startskottet för Sol i minnet. Redaktör:Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/26/201830 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Johan Åminne 2018

Lyssnarnas sommarpratare 2018, entreprenören och mentala tränaren Johan Åminne, talar om den berg- och dalbana det innebär att vara privatföretagare. År 2012 tappade hans viktminskningsföretag hela 60 procent av sin omsättning på bara ett halvt år. Några år senare var Johan totalt utbränd. Han valde att hoppa av ekorrhjulet och utbilda sig till coach och mental tränare. I sitt sommarprat delar han med sig av sina erfarenheter och ger goda råd till dem som är i samma situation i dag. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/25/201826 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Johanna Holmström 2018

Författaren Johanna Holmström sommarpratar om det inhumana livet på Själö i Nagu, dit kvinnor deporterades i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Kvinnor som var övergivna av medicinen, rättsväsendet och sina anhöriga. Få av dem fick en returbiljett och många grävdes ner i karg jord efter år av obeskrivligt lidande och av omänsklig ensamhet. I sitt sommarprat talar Johanna om utsatthet och kvinnligt lidande - då och nu. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/24/201827 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Fredrik Lundén 2018

“Kändispappan” Fredrik Lundén gav upp sitt jobb som speciallärare och började jobba heltid på sonen Isac Elliots skivbolag. Han reser världen runt med sonen som slog igenom som artist bara 12 år gammal. I sitt sommarprat talar Fredrik om att vara pappa - till en kändis men framförallt till sina två barn.
7/23/201824 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Sture Lindholm 2018

Författaren och historieläraren Sture Lindholm har forskat i de rödas fångläger i Dragsvik, där över 3 000 människor fick sätta livet till sommaren 1918. I sitt sommarprat berättar han om de vidriga omständigheterna i lägret och varnar också för den historielöshet som nu riskerar breda ut sig i Finland. Redaktör:Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/20/201823 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Sofia Torvalds och Erik Wahlström 2018

Författarna och journalisterna Sofia Torvalds och Erik Wahlström är på många sätt varandras motsatser. Ändå - eller kanske just därför - är de ett lyckligt par. Hon är troende, han är ateist. Hon vill ha struktur och kontroll, han föredrar det fria och oplanerade. Hon är livrädd ombord på familjens segelbåt, han vill helst segla hela semestern. I sitt sommarprat talar de med humor och djup om sina olikheter, trots att de på många sätt är väldigt lika varandra. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/19/201831 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Adam Guarnieri 2018

Flickebarnet föddes vid lunch, en söt prinsessa med mycket hår. Släkt och vänner uppvaktade. Tidigt kände vasakillen Adam Guarnieri att han vara född med fel biologiskt kön. I sitt sommarprat berättar han om sin väg mot rätt kön och om sin unika erfarenhet i skillnaderna mellan hur man behandlas som man och som kvinna. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/18/201823 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Gunvor Kronman 2018

Gunvor Kronman, styrelseproffs och VD för Hanaholmens kulturcentrum, sommarpratar om viktiga platser som varit livsavgörande. Från barndomens somrar i Österbotten via biståndsarbetets Afrika till sommarstugan i Bromarv. Där varvar hon ner efter långa och många resor och möten i börsbolagens finrum. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/17/201833 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Pekka Strang 2018

Skådespelaren Pekka Strang blev framgångsrik alltför tidigt i sin karriär. Lyckligtvis gick hybrisen över och han landade i verkligheten igen. I sitt sommarprat talar han om hur det är att vara född med en stark självkänsla, om att bli chef innan man är riktigt redo för det och om opålitliga minnen. Redaktör: Jessica Jensen Produktion: Parad Media
7/16/201832 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tika Sevòn Liljegren 2018

X Factorvinnaren Tika Sevón Liljegren är född i nepalesiska Himalaya, men adopterades tidigt av ett svensk-finskt par. Hon växte upp i Sverige och Finland. Som 22-åring fick hon chansen att åka till Nepal för att leta efter sina rötter. Hon hittade sin storebror Bhupal och en massa andra släktingar. I sitt sommarprat i Yle Vega tar Tika lyssnarna med på den spännande resan. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/13/201829 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Nils Torvalds 2018

Europaparlamentariker Nils Torvalds drömde i sin ungdom om att bli trummis och fortfarande är musiken en stor passion i hans liv. I sitt sommarprat talar han om dålig och bra musik, bortom smak eller proffsighet. Det finns andra parabler som kan spela in. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/12/201824 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Karin Erlandsson 2018

Författaren och journalisten Karin Erlandsson och hennes man fick två biologiska barn. Men efter det var det stopp. I flera tunga år försökte de få ett tredje barn, men gav till sist upp och ställde sig i adoptionskö. I sitt sommarprat talar Karin öppet och osminkat om längtan efter att få ett barn och om den långa vägen till att bli adoptionsförälder. Och om skulden och skammen som fortfarande omger missfall och ofrivillig barnlöshet. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/11/201831 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Rafael Donner 2018

Författaren och chefredaktören Rafael Donner är ett känsligt djur som har funderat mycket på sin roll, på manlighetsnormen, på vad som är rimligt att förvänta sig av andra och om oskrivna regler. I sitt sommarprat talar han om manlighet och kvinnlighet och om hur man stryper en tupp och sitt eget ego. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/10/201830 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hassan Zubier 2018

Hjälten från Åbo salutorg Hassan Zubier blev en kändis både i Finland och utomlands efter sitt hjältedåd i augusti 2017 då han med risk för sitt eget liv hjälpte sina medmänniskor undan terrorattacken. I sitt sommarprat berättar han om händelsen och om hur den påverkat hans liv. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media Efter att sommarpratet med Hassan Zubier spelades in och sändes har det visat sig att delar av det som Zubier säger inte stämmer. Hassan Zubier har själv erkänt att bland annat uppgifterna om att han har varit fredsbevarare är fabricerade.
7/9/201825 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ann-Christine Nyström-Silén 2018

På 1960-talet var hon Finlands första rocksångerska, med en lång och framgångsrik karriär. En sommardag 1973 hittade hon sin pappa död och det kom att förändra allt. Hon lämnade scenen och började ett nytt liv i Sverige. I sitt sommarprat ser Ann-Christine tillbaka på sin karriär. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/6/201833 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sara Soulié 2018

Skådespelaren Sara Soulié är fascinerad av val. I sitt sommarprat talar hon om de små och större val vi alla gör i vardagen – ibland medvetet, ibland omedvetet. Speciellt talar hon om alla de val som frilansskådespelare ständigt utsätter sig för då de söker jobb i pjäser, filmer och tv-serier och om risken att bli bortvald. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/5/201824 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Patrick Tiainen 2018

Patrick Tiainens sommarprat handlar om himmel och helvete. Han är frikyrkopastorn som blev fast för att ha förhållande med en annan man. I sitt sommarprat talar han om att leva med en lögn. Han talar om segertåg och korsfästelse, men mest om vägen till att bli den man blev skapad till. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
7/4/201825 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Camilla Lindberg 2018

Kulturjournalisten och författaren Camilla Lindberg älskar öar och öliv. I sitt lyriska sommarprat tar hon lyssnarna med på en resa till Rosala, Vänö och Jurmo, till Leros, Lipsi och Kos. Men också till inre landskap, till de öar som vi alla bär med oss och kanske rentav är. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/3/201832 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Pontus Dahlström 2018

Ekenäsfödde stjärnkrögaren Pontus Dahlström lyckades efter år av hårt arbete få hela tre Michelin-stjärnor för sin restaurang Maaemo i Oslo. Men framgången hade ett mycket högt pris. I sitt sommarprat berättar han om den burnout som han drabbades av och om vägen tillbaka. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
7/2/201828 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Josefin Sonck 2018

Standup-komikern Josefin Sonck säger att det som folk i allmänhet är mest rädda för är att ställa sig på en scen och försöka få publiken att skratta. På andra plats kommer döden. För egen del håller hon med – trots att hon har gjort standup-komiken till sitt yrke. Troligtvis är det vetskapen om att hon ändå en dag ska dö som får henne att trots rädslan. I sitt sommarprat talar Josefin om sin egna och andras rädslor. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
6/29/201826 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Alexis Stenfors 2018

Den före detta värdepappersmäklaren Alexis Stenfors gjorde en fantastisk internationell karriär, som slutade med ett högt fall då han ensam ansågs har orsakat en förlust på 456 miljoner dollar för den bank han jobbade för i London. I sitt sommarprat tittar han tillbaka på sin karriär och vägen tillbaka efter fallet. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
6/28/201834 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Leif Jakobsson 2018

Avgående kulturfondsdirektören Leif Jakobsson uppmanar alla att lära sig älska förändringar. Livet är i en ständig förändring och den som stretar emot mår sällan bra. I sitt sommarprat talar han om förändringar, både frivilliga och ofrivilliga, och hur vi påverkas av dem, möter dem och klarar av dem. Förändringar i arbetslivet, privatlivet, miljön, boende, intressen och smak. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
6/27/201833 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Michael Björklund 2018

Kändiskocken Micke Björklund är lättsinnet och glädjen personifierad, men precis som alla andra har han förstås också en bakgård. Hans sommarprat handlar om psykisk ohälsa och om tillvaron i en sjuk bransch. Han talar om framgångens pris och sin skuld över sin pappas självmord, men också om sin ilska. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg Produktion: Parad Media
6/26/201827 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Maria Sid 2018

Skådespelaren och regissören Maria Sid skakades på djupet av #metoo-rörelsen och alla de upprörande berättelser som kom fram. Men rörelsen har också gett hopp och mod. I sitt sommarprat väljer Maria att för första gången öppet berätta om en våldsam relation, som hon hittills tigit om på grund av skam. Redaktör: Thomas Lundin Produktion: Parad Media
6/25/201820 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Lill Lindfors 2017

Artisten Lill Lindfors föddes mitt under brinnande världskrig år 1940 i Helsingfors. I sitt sommarprat minns hon såväl barndom som tonårstid på olika ställen i Finland. Vi följer med på en tågresa från Helsingfors till Åbo (familjen ska vidare till Åland) då tågets fönster täcks för med luckor vid Porkkala udd. Vi följer med på dans ute på Pentala söder om Helsingfors och flera år senare tappar vi kjolen tillsammans med Lill på eurovisionsschlagerfinalen i Göteborg. Jag hade en lycklig barndom med en stark känsla av att mina föräldrar skulle skydda oss vad som än hände.
8/18/201737 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Patrik Hagman 2017

Patrik Hagman från Åbo miste sin son i cancer och kort därefter sin fru i en stroke. I ett starkt och insiktsfullt sommarprat berättar han om det här och hur han har gått vidare i livet. Att tålamod, vänlighet och omtanke hör till ett gott liv hör till insikterna. Den viktigaste dygden när vi möter sjukdom och död, tror jag är tacksamheten. Givetvis inte så att jag skulle försöka vara tacksam över Joels tumör eller Kikas stroke. Jag menar tacksamhet för allt det andra som också finns i livet. Så mycket hänger på att vi när mörkret väller in i livet, förmår se ljusglimtarna. Det är de som hjälper oss navigera vidare. Red. Elisabeth Morney
8/17/201731 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Yrsa Grüne 2017

Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga. Musiken har en viktig plats i Grünes sommarprat, och det blir mycket sextiotal, men också lite nyare musik. Vi får lära känna Yrsa Grüne som den musik- och språkälskande, rätt så rotlösa ordbrukaren, som besökt och arbetat på flera ställen runt jorden. Som journalist rapporterade Grüne bland annat från Belgrad i slutet av nittiotalet under natos bombningar. Men hon har också rest till kriszoner med Röda Korset. Bland annat till Banda Aceh, efter tsunamikatastrofen 2004. Red.Heidi Grandell-Sonck
8/16/201725 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Johannes Ekholm 2017

Författaren, dramatikern och den tidigare grafiska designern Johannes Ekholm lyfter fram fenomenet "culture wars" eller kulturkamp i sitt sommarprat. Det handlar om att ifrågasätta normativa perspektiv inom konsten och alltid, alltid som konstarbetare ställa sig frågan: På vilket sätt påverkar det här arbetet yttervärlden? Den kamp och den diskussion som Ekholm efterlyser inom ( i det här fallet ) teatervärlden i Finland, handlar om en konflikt mellan konservativa och progressiva värden, ett skifte och en polarisering i frågor om till exempel olika minoriteters rättigheter. Vem har rätt att säga vad om vem? Vem har tolkningsföreträde? Och vems syften tjänar ett konstverk? Red. Heidi Grandell-Sonck
8/15/201733 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Marcus Sandell 2017

Marcus Sandell: Min njure krossades mot stenröse i skidbacken Inom loppet av några sekunder såg alpinisten Marcus Sandell att det skulle gå illa i skidbacken. Han hoppades att farten skulle ta honom över stenröset, men det gjorde den inte. I stället landade han i full fart i stenröset. Han kunde inte röra sig och hade svårt att andas. Han hade brutit några ben och hans njure var krossad vilket ledde till att magsäcken fylldes med blod. Lyckligtvis blev han hämtad med helikopter. En läkare bedömde att det skulle ha varit för sent att rädda hans liv om han skulle ha kommit 10 minuter senare till sjukhuset. Det är ett under att Marcus kan gå igen. Men inte nog med det. Nu siktar han på vinter OS i Sydkorea 2018. Om det här och om sin skidkarriär berättar Marcus Sandell från Helsingfors i sitt sommarprat i Yle Vega. Red. Elisabeth Morney
8/14/201734 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Isa Stenberg 2017

Den pensionerade teaterchefen och producenten Isa Stenberg har jobbat på flera olika teatrar både i Finland och i Sverige. Länge jobbade hon tätt ihop med dramatikern Lars Norén, känd för sin nattsvarta samtidskritik. I sitt sommarprat berättar hon bland annat om pjäsen 7:3, där Norén och hon samarbetade med några av Sveriges farligaste fångar, som också skulle komma att spela rollerna som sig själva i pjäsen. Det hela slutade dock med en händelse som skakade hela Sverige. Men i Stenbergs sommarprat ryms också en hel del annat. Teaterfinland- och Sverige för den delen, på 70- och 80-talet var inte stort, och många kända figurer är med. Bland andra Birgitta Ulfsson, Tove Jansson, Lasse Pöysti, Vivica Bandler och Dario Fo. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/11/201736 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Celina Alshareef 2017

I november 2015, mitt i mörka smällkalla vintern, kom Celina Alshareef till Åland som kvotflykting. I dag har hon läst tre kurser i svenska och berättar i sitt sommarprat på Yle Vega om sitt hemland och sin hemstad Aleppo, som det var - före kriget. Jag vill att folk ska veta och känna till att Aleppo var känt för två saker, maten och ekonomin. Staden var ekonomiskt centrum för hela Mellanöstern före den jämnades med marken. Även om sommarpratet till sin ton är ett hyllningsprogram till en av världens äldsta städer och Unescos världsarv, finns här också en mörk underton. Varför kommer galningar och kriminella till mitt hemland för att kriga för att etablera en islamsk stad? frågar sig Celina. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/10/201729 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Pasi Mustonen 2017

Idrotten på toppnivå är sjukligt resultatfixerad. För mig handlar det om resan – inte resultatet. Resultatet är en konsekvens av en lyckad resa. En sån resa ska vi göra med finska damlandslaget i ishockey med siktet inställt på OS i Korea 2018. Pasi Mustonen är förbundskapten för finska damlandslaget i ishockey. Han anser som sin uppgift att stöda yngre spelare att förverkliga sina ambitioner med hjälp av idrott och att få laget att tillsammans sträva efter gemensamma mål. Han har inte alltid sett sitt uppdrag på samma sätt, men händelser i livet och en äktenskapskris har gjort honom ödmjuk och fått honom att sätta egot åt sidan. Det har gjort honom till en bättre tränare. I sitt sommarprat berättar han om sin filosofi i träningen, men också om hur orättvisa förutsättningarna kan vara inom manlig och kvinnlig idrott. Red. Elisabeth Morney.
8/9/201727 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Elina Pirjatanniemi 2017

Om någon hade sagt på skolgården att hon en dag blir professor vid ett svenskspråkigt universitet och att hon kommer att byta modersmål till svenska för att försvara språket och dessutom hade påpekat att hon kommer att vara gift med självaste Svenska Folkpartiets ordförande, skulle hon ha skrattat en vecka. Elina Pirjatanniemi är född i en förort till Tammerfors. Idag är hon professor i internationell rätt vid Åbo Akademi och i sitt sommarprat berättar hon om sin resa och sin identitet och om hur det är att vara gift med en finlandssvensk toppolitiker. Red. Elisabeth Morney.
8/8/201723 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Janne Strang 2017

Janne Strang: Stora förändringar kommer i grupp. Frilansjournalisten Janne Strangs sommarprat är en färggrann livsresa som börjar i ett soligt Göteborg hösten 1995 och slutar i Helsingforsvardagen 22 år senare. Trots att Strangs motgångar ofta kommit samtidigt, precis som Murphy vill ha det, har han alltid kommit stärkt ut på andra sidan. Redan tidigt var det klart för Strang att det finaste man kunde bli i Svenskfinland var ledarskribent på Hufvudstadsbladet, och det skulle han också bli, men då hade redan tiderna förändrats och "Husis med dem". Hösten 2016 fick Strang besked om uppsägning. Strang bjuder på några funderingar kring mediebranschen och dess utmaningar i dag, men sommarpratet är också samhällskritiskt i vidare bemärkelse, bland annat får samhällets trygghetsmani sig en ordentlig släng. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/7/201732 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Conny Karlsson 2017

Conny Karlsson: Livet tar inte slut med en påse på magen. Kulstötaren Conny Karlsson hade en lovande karriär framför sig då läkaren gav honom beskedet som satte stopp för allt. Diagnosen han fick var Colitis Ulcerosa, en av två sjukdomar som går under benämningen IBD, eller inflammatory bowel disease. Det vanligaste symptomet är blodiga diarréer som inte går att få stopp på. En följdsjukdom på det är skleroserande kolangit, som Karlsson också har. Även om sjukdomen blivit så vanlig här i Finland så tycker jag att det pratas väldigt lite om den. Kanske människor tycker att det är pinsamt att prata om den, eller främst symptomen, funderar Karlsson. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/4/201722 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Petra Laiti 2017

Petra Laiti: Att åka är bättre än att bo På samiska lyder ett ordspråk: ”Jođi lea buoret go oru” – att åka är bättre än att bo. Det ordspråket hade Petra Laiti i tankarna, då hon satt i bilen under sin första roadtrip i Sápmi som vuxen . Tre tjejer, sju dagar och 2200 kilometer runt hemtrakterna i norra Lappland. Petra Laiti studerar i Svenska Handelshögskolan i Helsingfors. Hon talar tre språk till vardags. Hon är samisk bloggare och aktivist och sommarpratare i Yle Vega. Red. Elisabeth Morney
8/3/201726 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ilkka Herlin 2017

Ilkka Herlin: Vi bygger inget partyparadis. Näringslivsprofilen och östersjövännen Ilkka Herlin fokuserar starkt på Östersjön i sitt sommarprat i Yle Vega. Havet har alltid varit viktigt för mig. Jag har alltid kunnat dyka med ögonen öppna i bräckt vatten, men i sjöar har jag varit tvungen att blunda för att det svider. Herlin har tillsammans med sin hustru och några andra grundat Östersjöstiftelsen Baltic Sea Action Group, samt företaget Soilfood oy. Jag tror starkt på idén att näringslivet kan vara en betydande aktör i Östersjöarbetet. Red: Heidi Grandell-Sonck
8/2/201731 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Merete Mazzarella 2017

Merete Mazzarella: Vi är alla en värld. Författaren Merete Mazzarella tar i sitt sommarprat med oss på en resa till Australien, ett land hon och mannen Lars Hertzberg aldrig någonsin hade drömt om att besöka, och inte ens tänkt på som särskilt intressant. Mazzarellas sommarprat är en personlig reseskildring som rymmer vackra beskrivningar av Jakarandaträd i skymningen och dagar med tropiskt regn, men också roliga anekdoter och funderingar, till exempel om alla farliga djur i Australien. Landets flyktingpolitik får sig också en släng. Mazzarella har öppet tagit ställning mot också Finlands flyktingpolitik. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/1/201731 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ruben Stiller 2017

När programledaren och journalisten Ruben Stiller sommarpratar är det utanförskapet och upprätthållandet, men samtidigt också kampen mot borgerliga fasader som står i fokus. Stiller beskriver sitt tidiga förhållande till judendomen, och hur han inte förstod de märkliga riter som försiggick i synagogan i Helsingfors då alla runt om honom talade svenska. - En gammal man ställer en typiskt judisk fråga: Vems son är du? Jag skäms, jag är nio eller tio år gammal, och förstår inte frågan. Jag borde ju kunna svenska, judarnas modersmål men hemma hos oss pratar vi bara tvångsfinska! Red. Heidi Grandell-Sonck
7/31/201730 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dick Idman 2017

Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom. Vi får bland annat träffa Idmans egna fantasikompisar, två fullvuxna män vid namn Carl Berton Sexton och Johan Billy. Men också lite närhistoria och -politik ryms med i dråpligheterna - ja, till och med lite genusdebatt, sådär ur en femårings synvinkel. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/28/201730 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Lina Teir 2017

Lina Teir : We see you . Vad kunde jag möjligen skriva som kunde få statsministern att lyssna när han inte ens brytt sig om att läsa de hundratals brev han fått om lagar, internationella bestämmelser, kristen värdegrund, moral, bildning, ansvar? Lina Teir från Kristinestad kunde för en gångs skull inte hitta orden när hon ville delta i Monika Fagerholms och Merete Mazzarellas brevkampanj till Juha Sipilä när flyktingfrågan var akut 2015. Det blev en sång till statsminister Sipilä. Det blev ett fotografi från en demonstration. Det blev en facebook-kampanj. I sitt sommarprat berättar Lina Teir hur det gick till när kampanjen We see you startade. Red. Elisabeth Morney.
7/27/201732 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Andy McCoy 2017

Från barndomen och friheten i Stockholm till åren som heroinberoende som bara flög förbi. I Andy McCoys sommarprat får du träffa artistens verkliga jag. Det finns väl folk som fortfarande tror att jag är en pundare - då får dom tro det, men jag har varit utan heroin i över tjugo år nu och mår bra. Sextiotalets Stockholm där det var lätt att planka på tunnelbanan och museerna med all sin makalösa konst stod öppna för "snorungen Andy", beskrivs som paradiset. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/26/201733 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Eivor Andersson 2017

Eivor Andersson: Våga eller stå still. Vad är det värsta som kan hända? Jo, att man inte vågar. Och då står man ju still. Så jag bestämmer mig, utan betänketid… och säger upp mig från mitt direktörsjobb i resebranchen. Vasabördiga Eivor Andersson har arbetat med företagsledning i Sverige i nästan hela sitt vuxna liv. På meritlistan finns bland annat Tui Nordic och Ving i resebranschen, Coop, SJ och Skistar som driver fem stora skiddestinationer i Sverige, bland annat Åre, Sälen. Hon berättar om vad som händer i kulisserna i företagens toppledning, om vägval och om hur det känns i upp- och nedgångar. Redaktör Elisabeth Morney.
7/25/201725 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Maria Ehrnström-Fuentes 2017

Maria Ehrnström-Fuentes: Rent vatten viktigare än ekonomisk tillväxt. Vi människor är en del av en större helhet, och den helheten kan inte pressas in i en lönsamhetskalkyl eller en affärsplan. Maria Ehrnström-Fuentes i Vasa har doktorerat i ekonomi och anser att konstant ekonomisk tillväxt inom jordbruk inte är hållbar. Det leder till stora monokulturer som utarmar jorden. Hennes fältstudier i Sydamerika fick henne att se likheterna hemma i Finland. Om människorna på den här planeten ska ha en chans att överleva måste vi gå från att tänka profit till att tänka på lokalsamhället som en plats som möjliggör och återskapar liv. Maria anser att vi inte kan kompromissa med naturen utan måste hitta lösningar som är hållbara. Red. Elisabeth Morney.
7/24/201730 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Lars Losvik 2017

Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat. Hemma i Nykarleby är han också VD och gårldskarl för Losvik Djurklinik. En stor del av fritiden går åt till att cykla, motionera eller att köra runt med familjen när dottern Eirin tävlar i internationell ridsport. Bland annat genom sina egna barn har Lars fått omsätta sina ledarskapskunskaper i praktien. Det limbiska systemet som knyter samman vänstra och högra hjärnhalvan hämmas av negativa känslor, oro, mobbning och att bli åthutad. Det är därför det är så viktigt att ha roligt för att lyckas. Lars Losvik sommarpratar i Yle Vega Fredag den 21 juli 2017. Red. Elisabeth Morney
7/21/201727 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Minna Salami 2017

"När jag för första gången fick min mens kändes det som att livet var över". Med de orden inleder bloggerskan och feministen Minna Salami sitt sommarprat i Yle Vega. Tammerforsfödde Salami har en finsk mamma och en pappa från Nigeria. Hon har vuxit upp i Malmö i Sverige, och sedan flyttat mellan Lagos och London, där hon bor nu. I London arbetar hon med sin blogg MsAfropolitain, och skriver för The Guardian. Salami berättar om hur det var att växa upp och se kvinnorna runt sig tappa färg redan tidigt i livet. Red: Heidi Grandell-Sonck
7/20/201722 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Erik Bonsdorff 2017

Erik Bonsdorff: Ekosystemet kommer att överleva. Det är kärleken till havet och framför allt fascinationen för olika sorters hav och vatten, som är drivkraften i professorn i marinbiologi, Erik Bonsdorffs sommarprat. Han tar oss på en världsomsegling på 57 minuter, där vi får besöka såväl tropiska som arktiska havsområden. Jag har fått göra forskningsresor till bägge polarhaven. Först som ung forskare med brinnande ambitioner och omättlig äventyrslystnad, och senare som äldre forskare med fortsatt behov av att lära av och förstå våra hav, men också för att få ro i själen. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/19/201729 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Malin Kivelä 2017

Vem är hon, den mystiska kvinnan i ett svartvitt fotografi som håller Malin Kivelä vaken till småtimmarna? Det finns så mycket att förlusta sig med i cyberspace, det är svårt att lägga undan allt och sova. Jakten efter något som tänder till och blir till en berättelse tar över. Kiveläs sommarprat är en självanalytisk resa, en spegling i ett fotografi av en kvinna som bor med ett vildsvin, en hund, en uggla, ett rådjur, en lo och en kråka. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/18/201737 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Peter Hägerstrand 2017

När musikern Peter Hägerstrand växte upp i Mariehamn var Pub Bastun hans vardagsrum och första scen. Gycklarnas afton, Good Evening Manchester och Jupiter Park är några band som Peter Hägerstrand har varit ledsångare i. Ett vanligt problem på mindre orter är att hitta likasinnade. I vårt fall spelade en punkare jämsides med en heavydiggare och en funkfantast sida vid sida med ett popsnöre. Blandningen kan i och för sig leda till ett nytt och unikt sound. Numera är Peter soloartist och gör även musik till teaterpjäser och filmer, som till exempel till den Oscar-nominerade filmen Lärjungen. I sitt sommarprat i Yle Vega ger Peter insyn i hur han tänker när han skapar filmmusik. Red. Elisabeth Morney
7/17/201731 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Siv Fagerlund 2017

En solig vårdag i mars, förlorade Siv Fagerlund och hennes familj sin treåriga dotter i en olycka i pulkabacken. I dag tillägnar hon sitt sommarprat Mimmi. I fyrtio år har Siv Fagerlund, som jobbat som kurator vid Kårkulla samkommun, bearbetat sorgen efter dottern. Hon har fyllt häfte efter häfte med text. För henne har skrivandet varit en naturlig del av processen och hon citerar också litteraturvetaren Horace Engdahl på den punkten: "Att skriva är att flytta det som hände ut ur mig själv".
7/14/201734 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Staffan Bruun 2017

Staffan Bruun har suttit i häkte i Ceausescus kommunistiska Rumänien på 1980-talet. Han är författare till närmare 30 böcker, varav tretton hör till deckarserien Burt Kobbat och han arbetade som journalist redan på 1970-talet under kalla kriget. Allt var överpolitiserat. Jag gjorde ett inslag om någonting så ovanligt, så förbjudet och så omöjligt på den tiden som en demonstration mot Sovjetunionen. Inslaget sändes aldrig i Aktuellt för det stred mot den officiella utrikespolitiska linjen, säger Staffan Bruun. Om sina år som undersökande journalist både i Sverige och i Finland, om underhållande anekdoter och vad han tycker om falska nyheter, berättar den prisbelönte journalisten Staffan Bruun i sitt sommarprat i Yle Vega. Red. Elisabeth Morney
7/13/201724 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Marianne Miettinen 2017

- Säsongen gick åt helvete. Mitt ledarskap var från 70-talet. Så här summerar fotbollscoachen Marianne Miettinen sitt misslyckande med Stattena IF i Sverige. Full av självförtroende efter att vara primus i klassen, bland alla manliga fotbollkollegor, skulle hon ta damallsvenskan med storm. I stället förlorades den ena matchen efter den andra och Marianne var tvungen att dra sig tillbaka och reflektera över vad hon gjorde fel och vad hon gjorde rätt. Misslyckandet gjorde henne ödmjuk. Hon ändrade sin auktoritära ledarstil och satte spelarna i fokus. Om sin krokiga väg till att vara tränare och förbundskapten för finska flicklandslaget U18 och U19 , berättare Marianne Miettinen om i sitt sommarprat. Red. Elisabeth Morney
7/12/201735 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Stefan Ingves 2017

Stefan Ingves: Kristinestad är mitt Mumindalen Riksbankschefen Stefan Ingves är närpesbon som bland annat räddat Indonesiens ekonomi och skrivit på alla pengar i hela Sverige. I sitt sommarprat berättar han om alla de långa resorna som lett honom till den posten, med start från utbytesåren i Michigan,USA, där Ingves gick High School. Tänk om någon hade sagt, nej, du får inte söka dig fram här i världen. Under nittiotalet blev Ingves generaldirektör för Bankstödsnämnden och började resa runt i olika länder världen över för att berätta om hur man i Sverige hade gått till väga för att få ordning på bankerna. Och en dag kom sedan det där telefonsamtalet där han fick frågan: “Vill du bli chef för Sveriges riksbank?”. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/11/201745 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Eva-Stina Byggmästar 2017

Sommarpratare Eva-Stina Byggmästar från Nykarleby är en prisbelönt poet. Det gör att hon känner sig misslyckad som rebell. Hennes sommarprat, precis som hennes dikter är tvära kast mellan högt och lågt, underfundig humor och livsfilosofi. Redaktör Elisabeth Morney
7/10/201742 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Jan-Erik Andelin 2017

När Jan-Erik Andelin var liten arbetade hans pappa inom exportindustrin och reste mycket. Med sig hem brukade han hämta broschyrer och tidtabeller från olika flygbolag. - Broschyrerna slängde jag, men tidtabellerna behöll jag. Som mest hade jag en samling på 70 tidtabeller från olika flygbolag. Det var så Andelin lärde sig hur världen hängde ihop, och tur var väl det, för hans eget yrke skulle komma att ta honom på en och annan resa. Vi får bland annat få följa med till Vilnius natten före Sovjetunionens fall, och till en tomatodling i Afrika i slutet av nittiotalet. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/7/201725 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Linnea Skog 2017

Med sina tretton år är Linnea Skog den yngsta sommarprataren i Yle Vega någonsin - men hon är också den yngsta Jussi-vinnaren i Finland någonsin. Det är på Jussigalan i våras som öppningsscenen i Skogs sommarprat utspelar sig. Precis innan priset för bästa kvinnliga huvudroll delas ut. - Jag vågar inte titta när Tommi Korpela öppnar brevet. Jag tittar ner i golvet och kniper ihop mina händer så hårt att knogarna vitnar. Allt i sommarpratet handlar ändå inte om framgångarna i filmvärlden utan vi får också ta del av några alldeles vanliga sommarminnen- och planer som sträcker sig från Lofoten i norr till Hangö i väster och Borgå i öst. - Sommaren är bäst, jag älskar sommaren. Jag får vara med min bästa vän, jag får simma, det är varmt, blommorna blommar, det är vackert, man får äta glass, vara med vänner och man har ingen skola. På sommaren är alla glada.
7/6/201727 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Marcus Groth 2017

Skådespelaren, regissören och gestaltterapeuten Marcus Groth tar oss i sitt sommarprat på en resa genom sin barndom. När han var elva år gammal dog mamman i bröstcancer. Drygt två år senare tog pappan sitt eget liv på en parkbänk. Utan vännerna och den äldre brodern Joakim, som Marcus slutligen växte upp med, skulle livet ha kunnat se väldigt annorlunda ut i dag. Men mycket minns han också med värme. - Hemmet på Apollogatan blev en slags frizon för våra vänner när de behövde komma ifrån sina föräldrar och veckosluten kunde vara ganska fartfyllda. Till all lycka hade vi förstående grannar.
7/5/201732 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Helena Ranta 2017

Helena Ranta har arbetat som rättsmedicinsk expert i Peru, Colombia, Libyen, Kamerun, Irak, Nepal, Tjetjenien, Bosnien Hercegovina, Kosovo och nyligen Eritrea och Afghanistan. I sitt sommarprat tar hon oss med till några tidigare krisområden i världen, men hon lägger också stor fokus på det som ger henne energi att fortsätta bevittna grymheter, nämligen poesi och klassisk musik. - När jag kommer hem, vill jag sitta ensam i vardagsrummet, lyssna på klassisk musik och läsa dikter med ett glas vitt vin i handen. Den europeiska flyktingpolitiken får sig en känga i Rantas sommarprat. Hon menar att den flyktingkris som vi i dag talar om i Europa egentligen inte är något annat än en kris i vår egen moral.
7/4/201728 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Andre Linman 2017

André Linman var femton år var han ledsångare i bandet Sturm und Drang som slog igenom nästan över en natt. I sitt sommarprat får vi höra om hur det är att vara tonåring och internationell rockstjärna som spelar för 40.000 människor i en arena. - Vi var ett gäng yra höns, säger André Linman. Vi gjorde mera bus än vad som ryms i ett sommarprat och läxorna gjorde vi i planet hem från Italien efter fem veckors turné. André delar friskt med sig av sina erfarenheter från tre år av turnerande. Sommarpratet handlar inte bara om pojkstreck och bus utan också om hur skiv- och musikindustrin har förändrats på tio år. Efter att Sturm und Drang slutade hade André en låg period, men nu har han ett nytt band, One Desire, som just har gjort sin första Europa turne.
7/3/201724 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ella Grussner Cromwell Morgan 2017

Åländska Ella Grüssner Cromwell-Morgan föddes med muskelsjukdomen Limb Girdle och var nästan blind de första åren av sitt liv. Det gjorde att hon fick förlita sig på sina andra sinnen i stället som utvecklades desto mer. Idag kallar hon sig för smakentrepreneur. Med sin suggestiva behagliga berättarstil tar Ella oss med på en resa genom sinnenas värld ända till bröderna Chiquet pampiga champagnegård i Frankrike.
6/30/201735 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Saska Saarikoski 2017

Trump är som en talande häst, har jag hört i Washington DC. Han säger sällan något klokt, men det är nästan omöjligt att låta bli att lyssna på honom eftersom det nog är ganska utomordentligt att ha en häst som kan tala, säger den prisbelönta journalisten och författaren Saska Saarikoski från Helsingfors. Om politiken i vita huset, om finländsk sommar och om varför hans första ord på svenska var "ingenting" berättar Saska Saarikoski om i sitt sommarprat.
6/29/201722 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Christian Sandström 2017

Då andra pojkar i Vasa spelade fotboll ville Christian stå på scen. Ända sedan barnsben har han velat bli skådespelare. Det tog många år och Christian hann både gifta sig och bli pappa tills det gick upp för honom att han var homosexuell. Men den upptäckten fick honom att komma i kontakt med sina känslor och att känna sig hel. Idag är han teaterchef i Valkeakoski. "Jag önskar att jag hade en större roll i filmen Tom of Finland", säger Christian i sitt sommarprat.
6/28/201725 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ellen Strömberg 2017

Ellen Strömberg är café- och kulturarbetare i Jakobstad och blev vald till årets bloggare med bloggen Bleik, Feit och Fab där hon med bitande ironi, humor och allvar skriver ur ett plus size perspektiv. I sommarpratet reflekterar hon över avsaknaden av förebilder för människor i stora storlekar. Hon berättar också om hur hon mötte sin make, men poängterar att det inte definierar henne som person att vara gift.
6/27/201727 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Arja Saijonmaa 2017

Purfinnen från Savolax som tog Sverige med storm. Under hela sitt yrkesverksamma liv har Arja Saijonmaa jobbat för att bereda väg för den finländska kulturen utomlands, och framför allt i Sverige. Hon gjorde den finska tangon populär bland svenskarna och introducerade bastukulturen. I sitt sommarprat berättar hon om sin brobyggarroll mellan det finska och det svenska - och hyllar 100-åringen Finland. Men hon berättar också om sådant som få känner till, bland annat sin finlandssvenske farfar - och ursprunget till namnet Saijonmaa.
6/26/201739 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Simon Zion 2016

Ekenäsbördige Simon Zion tog Sverige med storm i artisttävlingen Idol 2015. I sitt sommarprat gör han en resa genom såväl tid som musikgenrer. - Jag minns hur jag som sjuåring satt fastklistrad framför tv-programmet Jyrki Spotlight och såg Per Gessle ta ett barréackord. Då var min värld uppochner. Zion var inte förtjust i skolan och beskriver sig själv som ganska bråkig. Bland annat blev han magpumpad som 14 åring efter att ha druckit för mycket alkohol. Men musikintresset har aldrig falnat. - Min fru Annika skypade mig i december 2014 och berättade att hon satt och tittade på finalen i Idol och att hon hade bokat in mig i Globen till nästa år. Paret Zion, som redan hade en dotter då, bestämde sig senare för att idolresan var värd ett försök. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/19/201624 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Mari Tikkanen 2016

Mari Tikkanen, VD för M4ID, talar om hur hon ända sedan barnsben har viljat jobba med att hjälpa nödställda. Företaget är inte vinstdrivande utan återinvesterar vinsten i den egna verksamheten som i det här fallet går ut på att hjälpa utsatta mänskor, framför allt kvinnor och barn i u-länder.
8/18/201619 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Håkan Omars 2016

Håkan Omars berättar om vändpunkten som fick honom att välja en ny riktning i sitt liv - nämligen musiken.
8/17/201629 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hannah Kaihovirta 2016

Hannah Kaihovirta berättar utgående från fem bilder, om vad som rör sig i huvudet på en forskare och en konstnär.
8/16/201617 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Aslak Paltto 2016

För bara 50 år sedan var det förbjudet för samer att tala samiska i skolorna och på skolgården. Dagens sommarpratare, Aslak Paltto, har nu en unik utbildning – en magistersexamen i journalistik med inriktning på ursprungsfolk och undervisningen har skett på samiska!
8/15/201622 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Reband Xoshnaw 2016

Hur ska man kunna integreras i ett land som Finland, där alla håller så hårt på det privata? Det är kärnan i den kurdiske journalisten Reband Xoshnaws sommarprat. Xoshnaw kom till Finland från sin hemstad Erbil i norra Irak förra hösten. I dag har hela familjen asyl och bor i en lägenhet i Esbo, men vägen dit var lång. Xoshnaw bodde först med familjen på en flyktingförläggning i Uleåborg i åtta månader. Sedan flyttades de till Jakobstad där han träffade den första finländaren som han numera kan kalla för vän. - Jag vet inte vad du som lyssnar tänker om mig, eller om andra invandrare men jag är säker på att vi har en tjock vägg mellan oss. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/11/201623 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Barbro Teir 2016

Av vad är du gjord? Den frågan fick KSF Medias tidigare VD Barbro Teir grubbla över under ett målarläger i somras. I sitt sommarprat för Radio Vega berättar hon om både de ljusa och mörka nyanserna i sin person och i sitt liv, men hon letar också efter det som beskriver gråskalan.
8/10/201622 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Sofia Häggman 2016

Vasabördiga egyptologen Sofia Häggman berättar om hur det gick till när hon köpte en dadellund i Egyptens mest avlägsna hörn, Siwa.
8/9/201645 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Peter Sunde Kolmisoppi 2016

Peter Sunde Kolmisoppi, internetaktivist, berättar om hur det är att vara jagad av både interpol och Hollywoods jurister och om hur han startade en ny sekt.
8/8/201626 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Fred Forsell 2016

- Om en innerstadshelsingforsare frågar om det inte är “lite bonnigt att bo på Åland”, då plockar vi fram högafflarna. I sitt sommarprat talar redaktören och krönikören Fred Forsell om knutpatriotism, om att vara äkta- och oäkta ålänning och om varför ålandspannkakan egentligen är en nationalistisk fanbärar-efterrätt. Forsell talar om Hufvudstadsbladets litteraturredaktör Pia Ingström, om Stan Saanila och om Vladimir Putin, men också om barndomen i Hangö och förhållandet till sin morfar. Och till Finland. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/5/201630 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Fred Forsell 2016

I sitt sommarprat talar redaktören och krönikören Fred Forsell om knutpatriotism, om att vara äkta- och oäkta ålänning och om varför ålandspannkakan egentligen är en nationalistisk fanbärar-efterrätt.
8/5/201630 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Camilla Richardsson 2016

Medeldistanslöparen Camilla Richardsson, från Vasa berättar om målmedvetenheten, träningarna och hur hon siktar på olympiaden i Rio de Janeiro 2016.
8/4/201623 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Mikaela Sonck 2016

- När min man åker på resa är han orolig för att jag ska glömma bort att äta och dricka. Och det är en helt befogad oro. Mikaela Sonck, tv-producent i Stockholm, talar i sitt sommarprat om hur det är att vara besatt av nästan allt man tar sig an. Om hur svårt det är att sätta gränser när man har så lätt för att engagera sig och om hur kärleken till ord och berättelser alltid legat henne nära. Vi får följa med till flickrummet hemma i Ekenäs, till tonårens mörka biosalonger och till drömvärlden, där det alltid är sommarfest med champagne. Red. Heidi Grandell-Sonck
8/3/201627 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Robban Hagnäs 2016

Musiker Robban Hagnäs firar i år 30-årsjubileum med Wentus Blues Band. Karlebybon Robban berättar i sitt sommarprat om alla skojiga gubbar och original han stött på sedan barnsben i pappans bilverkstad och senare inom musikbranschen. I dag misstänker han att de unga ser honom som en lustig profil.
8/2/201630 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fritz Jakobsson 2016

Vasakonstnären Fritz Jakobsson berättar om mötet med Drottning Silvia och Påven Johannes Paulus II som båda suttit modeller för porträttmålning.
8/1/201650 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kati Outinen 2016

På Kultursidorna i en av landets största dagstidningar finns en helsidesbild av en tragisk figur som står lutad mot ett träd. Skådespelerskan Kati Outinen läser förstrött artikeln och inser snart att det är hon själv som porträtteras. Åter igen med neddragna mungipor och sorgsen blick. - Vi kommer inte i från andra människors tolkning av oss, och den går inte alltid ihop med vår inre bild av oss själva. I sitt sommarprat berättar Outinen om en händelse som inträffade i början av nittiotalet och som hon tror att har påverkat hela hennes karriär efter det. Hon talar om hur det är att vara medelålders kvinna i filmbranschen och ta emot den ena namnlösa rollen efter den andra. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/29/201637 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Robert Aschberg 2016

- Jag undrar fortfarande varför finlandssvenskar inleder sina utsagor med den totalt meningslösa frasen “att det där att …” Den svenska medieprofilen och provokatören Robert Aschberg sommarpratar om fördomar och förkärlek för det finska. Hans mamma var finlandssvensk och han minns hur han tillbringade påskloven hos “momi och mofi” i Kronohagen i Helsingfors. Sommarstugan på Iniö har också en plats i Aschbergs hjärta. Där lärde han sig tjuvröka och köra båt. Numera gör han det inte längre på fyllan - för då kan det bli farligt. Homofober, rasister och narcisissister får sig också några slängar i Aschbergs sommarprat. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/28/201625 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Christoph Treier 2016

Idrottspsykologen Christoph Treier berättar om dråpliga anekdoter under sina första dialektala möten i Esse. Han berättar också om ledarskap, välbefinnande och motivation.
7/27/201630 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Malin Sund 2016

Malin Sund, med rötterna i Karleby och Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi, berättar om hur hon fick sin första slips.
7/26/201626 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Carola Sarén 2016

Med humor och allvar berättar skådespelaren Carola Sarén, om komiken i sitt liv, både på scenen och privat.
7/25/201625 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Pirkko Mannola 2016

Från tidigt 60-tal på tyska estrader till nutida scenuppträdanden hemma i Finland, går skådespelerskan och artisten Pirkko Mannolas sommarprat. Mannola, som i år fyller 78 år har inte för avsikt att sluta jobba. - Jag kan inte sticka, jag spelar inte golf. Ska jag sitta hemma och dricka rödvin och lösa Sudoku? Mannola berättar om kära och mindre kära minnen ur karriären, men också om somrarna på hennes och Åke Lindmans älskade Suluskär i Korpo skärgård. Och om alla vänner som besökte ön från när och fjärran. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/22/201625 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Nora Hämälainen 2016

- Regeringen anser att vi har för många högskolor och universitet och för mycket personal inom dem. Nora Hämäläinen, docent i filosofi vid Helsingfors universitet tar sig an nedskärningarna inom utbildningen i vårt land. Hon utgår från det nittonåriga jaget som ville göra filosofi och landar i ett jippo på metrostationen som universitetets 375-årsdag till ära fick namnet Helsingfors Universitet istället för Kajsaniemi. De rosa ballongerna och vinsten på 46 miljoner euro i universitetes bokslut rimmar illa med de 1000 årsverken som ska bort fram till år 2020. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/21/201636 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Nora Hämäläinen 2016

Nora Hämäläinen, docent i filosofi, tar sig an nedskärningarna inom utbildningen i vårt land. Hon utgår från det nittonåriga jaget som ville göra filosofi och landar i ett jippo på metrostationen som universitetets 375-årsdag till ära fick namnet Helsingfors Universitet istället för Kajsaniemi.
7/21/201636 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Robert Helenius 2016

- Under mina fyra första skolår förstod jag inte varför jag alltid skrev sämre i diktamen än de andra och inte kunde räkna. Tungviktsboxaren Robert Helenius, hemma från Borgå, berättar i sitt sommarprat om hur det var att ha dyslexi under en tid då man ännu inte visste vad det var. Skolkompisarna skrattade, lärarna tyckte att han var för pratsam och skolresultaten blev lidande. Men boxningen upptog stora delar av hans vardag redan vid 11 års ålder. I april åkte Helenius på sin första knockout i matchen mot Johan Duhapaus, men han är fortfarande fast besluten att bli världsmästare. - Jag lever boxning. Det är en livsstil, man måste satsa allt. Men livsstilen kommer inte gratis. I sitt sommarprat talar Helenius också om de uppoffringar han är tvungen att göra på sin väg mot toppen. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/20/201633 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Anna-Maria Helsing 2016

Dirigenten Anna-Maria Helsing, talar i sitt sommarprat om hur hon är fullt kapabel att ha kontroll över en hundramannad symfoniorkester, men är rädd för att tappa bort sig på väg från toaletten till konsertsalen.
7/19/201635 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Carl Haglund 2016

Varför vill en politiker som är under 40 år gammal lämna en ledande post frivilligt, och senare också politiken helt och hållet? Det reder tidigare försvarsminister och partiordförande för SFP Carl Haglund ut i sitt sommarprat. Men han talar också om barndomsdrömmar och framtidstro och om hur mycket han tycker om att jobba med händerna. - Som liten drömde jag om att bli flygkapten, som ung ville jag bli bilmekaniker. Sommaren är den tid då Haglund låter saker och ting gro i sinnet. Han hamrar och snickrar på stugorna i Ingå och Vasa skärgård - och låter beslut växa fram.
7/18/201623 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Anneli Heikkilä-Nordmyr 2016

Lyssnarnas sommarpratare Anneli Heikkilä­Nordmyr pratar om den innerliga längtan efter att bli en familj, de många försöken, tröstlösheten och den långa väntan på ett viktigt telefonsamtal.
7/15/201633 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Johan Tollgerdt 2016

- Vad har Paris, Göteborg, Gdansk och Viborg att göra med varann? Jo, de är alla städer som betyder något för frilansjournalisten Johan Tollgerdt. Hans sommarprat börjar utanför konserthallen Bataclan i Paris, natten mot den fjortonde november i fjol. Men Tollgerdt talar också om sina finska rötter, som för honom själv fortfarande är något dunkla. I dag förstår han ändå varför pappan ville resa över från västra Sverige till Finland för att strida i vinterkriget, även om han var för ung för att göra det.
7/14/201631 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Miapetra Kumpula-Natri 2016

Miapetra Kumpula‐Natri bor i Bryssel med sin familj sedan hon blev invald i europaparlamentet för två år sedan. Under sommarlovet sitter hon ofta på bryggan vid sommarstugan i den österbottniska skärgården. Ibland störs lugnet av telefonsamtal om kris i Grekland, Bryssel eller Paris.
7/13/201631 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Petteri Väänänen 2016

Det finns tågresor och så finns det Petteri Väänänens tågresor. De sistnämnda bjuder på äventyr och dramatik både i hemlandet och utomlands. Vad sägs om att sitta mittemot en allt mer hotfull mördare eller bli utskälld och jagad av en arg, sexuellt frustrerad fransyska? Den tre dagar långa tågresan i en boskapsvagn är också en sann historia värd att få höra om. Kommunikationsrådgivare och journalisten Petteri Väänänen sommarpratar i Radio Vega den 12 juli. Red. Tiina Grönroos
7/12/201627 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Heidi Schauman 2016

Västnylänningen Heidi Schauman drömde själv om att bli kärnfysiker, bara för att det lät svårt. I dag jobbar hon som chefsekonom på Aktia. I sitt sommarprat funderar hon på hur vi i Finland kunde göra kvinnans euro större och varför kvinnor fortfarande är så osynliga på topp-poster i samhället. - Kvinnor får inte sämre betalt än män för samma arbete - åtminstone inte i de flesta fall. Det är för att kvinnor och män väljer så olika jobb som kvinnans euro är 80 cent. Varför väljer kvinnor oftare jobb inom till exempel vården än män? Och varför väljer män jobb där det är tankestyrkan som räknas och som man får betalt för? Det funderar Schauman på i sitt sommarprat. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/11/201628 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Sabine Forsblom 2016

- Egentligen känner jag att jag inte vill tala om världsläget, att jag för första gången sedan jag var liten och rädd för atombomben, på riktigt är rädd igen. Så inleder författaren Sabine Forsblom från Borgå sitt sommarprat som handlar om ett söndervittrande Europa. Hon tar lyssnaren med sig från barndomsgården i Lappträsk till Vietnam, till Aleppo, till Grekland. Forsblom berättar om människor hon träffat då hon jobbat som lärare i svenska för invandrare, men hon bjuder också på personliga anekdoter och en känsla av vanmakt och vrede. Sommarpratet accompanjeras av musik från olika filmer som handlar om Vietnamkriget. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/8/201628 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Mattias Björkas 2016

- En som inte tvivlar ses gärna som lite enkelspårig och naiv, och i tidig ålder uppmanas vi till kritiskt tänkande. Det här är en av grundtankarna i artisten Mattias Björkas sommarprat. Men vad händer då tvivlet går för långt och börjar styra ens liv? Mattias Björkas, känd från gruppen Vasas Flora och Fauna berättar om hur han redan som liten tog avstånd från det mesta. Alkohol, tobak, droger, men också kapitalism, religion och Mac Donalds. Men han berättar också om hur avståndstagandet blev en livsstil som till sist kändes tung. Tvivlet kom att påverka både relationer och yrkesmässiga val. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/7/201622 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Julien Hueber 2016

Den franska mästerkocken Julien Huéber, berättar om hur han träffade kärleken i Finland när han föll ur finalen i tävlingen Sveriges mästerkock.
7/6/201629 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Thomas Lundin 2016

År 1929 föddes Thomas Lundins mormor Linnéa Söderlund. I dag får hon ett sommarprat tillägnat sig. - Ingen skulle komma på idén att be henne sommarprata fast hon är min stora idol, därför gör jag det för henne. Lundin delar mycket med sin mormor, inte bara musiksmak. Men framför allt handlar programmet om alla de lärdomar jäktade nutidsmänniskor har att hämta från en tidigare generation. Hon förminskar till exempel aldrig barn. Daltar aldrig med dem, utan behandlar dem med respekt. Men inte på det där moderna, gränslösa sättet där vuxna inte vågar vara vuxna. Thomas Lundin, programledare och mediepersonlighet i Svenskfinland gör come back i sommarpratets tecken. Senast sommarpratade han år 2009. Red. Heidi Grandell-Sonck
7/5/201630 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ulla-Maj Wideroos 2016

Ulla-Maj Wideroos berättar om makten i korridorerna och livet som pensionär med pidrospel i Närpes och vänskapen med Sveriges tidigare vice statsminister Maud Olofsson. Red. Elisabeth Morney
7/4/201628 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Li Andersson 2016

Vänsterförbundets nya ordförande Li Andersson sommarpratar om världsläget i stort, men också om läget här hemma. Hon talar om värderingar, rättigheter och privilegier. Vi gör också ett besök på en nattklubb i Åbo. Red.Heidi Grandell-Sonck
7/1/201621 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Jessica Stolzmann 2016

- Så kommer mamman och vill ha tillbaka sin bebis. Det är svårt att ge bort honom. Snart ska han göra den farliga resan med gummibåt I sitt jobb som utrikesredaktör för Svenska Yle har Jessica Stolzmann sett mer elände än många andra. Hon gråter sällan medan hon intervjuar, men ibland kommer tårarna efteråt. - Jag vill med mitt jobb få folk att förstå och sätta sig in i andra människors situation. Jessica Stolzmann talar om de människor hon mött under sina år som utrikesredaktör. Ofta barn, som till exempel den uppmärksammade syriska flickan Lana, som sedermera fick flytta till sin moster i Finland. Då kunde jag hjälpa, men oftast kan jag inte det. Red. Heidi Grandell-Sonck
6/30/201632 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Sixten Korkman 2016

Om EU, kriser och politik, men också om identitet, värderingar och sjömansliv handlar professor emeritus Sixten Korkmans sommarprat. - Vad är nyckeln till lycka? Handlar det om pengar? Blir man lyckligare om man får högre inkomst? Det är några av frågorna som Korkman, professor emeritus vid Aalto universitetet, försöker ge svar på i sitt program. Men vi får också följa med ut på havet, till exempel till Bilbao, till finkan vid Nylands brigad - och till Bryssel och senare Tokyo där det dansas på bord i restauranger.
6/29/201632 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Malena Björndahl 2016

Guldkant i vardagen med Malenami är en av svenskfinlands största bloggar. Redan från början tänkte Malena Björndahl från Karleby på bloggen som ett brand. “Det är tanken som gör att vi skapar verkligheten. Jag lät min rädsla vara min styrka och lät visionen gro i mitt huvud”. Red. Elisabeth Morney. I sitt sommarprat berättar hon om hur hon skapade brandet och hon berättar uppriktigt om livet bakom bloggen. Red. Elisabeth Morney
6/28/201628 minutes, 52 seconds