Winamp Logo
Kleurrijke Kwesties Cover
Kleurrijke Kwesties Profile

Kleurrijke Kwesties

Dutch, Political, 1 season, 16 episodes, 7 hours, 1 minute
About
In de NTR podcast Kleurrijke Kwesties bespreken we iedere 2 weken actualiteiten en achtergronden door de ogen van Nederlanders met een islamitische achtergrond. Kleurrijke Kwesties is een initiatief van het radioprogramma Kwesties van de NTR in samenwerking met NPO Radio 1.
Episode Artwork

#17 Hoe word je een 'goede moslima' ?

Hoe gaan moslima’s om met de religieuze regels van hun gemeenschap? Frans Bromet en Yeter Akin zochten het uit voor hun nieuwe documentaire ‘Een goede moslima’.
11/21/201812 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Een mooier Overvecht

Hij heeft de missie om Utrecht Overvecht mooier te maken, een lastige taak want het is een van de armste wijken van ons land. Salima Bouchtaoui spreekt Mohammed Saiah, 24 jaar pas en raadslid voor D’66 in Utrecht.
10/21/201820 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#15 Achter de schermen bij een vreemdelingenadvocaat

Hoe houdt een vreemdelingenrechtadvocaat zich staande in een tijd waarin het migratiebeleid het nieuws domineert en zorgt voor verdeeldheid in de samenleving? In gesprek met Wil Eikelboom: “Je hoort de meest verschrikkelijke verhalen.”
9/18/201814 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#14 Moeten migrantenkinderen voor hun ouders zorgen?

Onder migranten in Nederland, voornamelijk Turken en Marokkanen, is het gebruikelijk dat kinderen hun ouders opvangen op hun oude dag. Maar is dat nog wel realistisch in deze tijd? In deze podcast gaat Nian Bakal in gesprek met Salih Turker en Mustafa Kus die zich allebei op hun eigen manier inzetten voor ouderen. Mustafa Kus is oprichter van Stichting Omalief en Salih Türker is van het Seniorencollege, een initiatief van de Turkse Ouderenraad in Amsterdam.
9/10/20181 hour, 25 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#13 Tweetalig opvoeden

De Turkse overheid is van plan weekendscholen op te zetten in verschillende landen, waaronder Nederland. Jonge Turken zullen daar onderwezen in Turkse taal en cultuur. Erol Güldali, voorzitter Turkse Arbeidersvereniging HTIB, heeft liever dat de moedertaal op scholen onderwezen wordt en dat de Nederlandse overheid dat financiert. Logopedist Mila Rozema is voorstander van tweetalige opvoeding. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen geen taalachterstand ontwikkelen in het Nederlands? Journalist Zehra Kaya praat met Mila en Erol hierover.
8/16/201818 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#12 Zangeres Kamilia is dolverliefd op een vrouw

Zangeres Kamilia Koutet is verliefd op Celeste, en dat mag iedereen weten. Sterker nog: in haar nieuwste videoclip: samen zijn, is het stel samen te zien. Maar het accepteren van haar geaardheid ging niet vanzelf. Ze vertelt haar verhaal aan journalist Salima Bouchtaoui.
8/3/201821 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#11 Afghaanse vluchteling bekeert tot Christendom

Het verhaal van Afghaanse vluchteling Mohadese Moradi wijkt af van het verhaal van de meeste vluchtelingen. De 21-jarige is een jaar geleden bekeerd tot het christendom. Ze vertelt over hoe het is om als bekeerde vluchteling in een azc te wonen en hoe haar omgeving op haar keuze reageerde in gesprek met journalist Ulyanoor Karim.
7/22/201819 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#9 Bijna zeventig procent van de Turkse-Nederlanders stemde niet

Binnenkort mogen Turkse-Nederlanders weer stemmen voor de Turkse verkiezingen op zondag 24 juni. Tijdens de vorige Turkse verkiezingen in 2015 had 31,44 procent van de Turkse-Nederlanders gestemd. Presentatrice Zehra Kaya praat over de loyaliteit van Turkse-Nederlanders met ex-politica Munire Manisa en Murat Sekercan, Woordvoeder DIDF (Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland).
6/11/201818 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#8 ‘Inkomen van vrouw telt als extraatje’

Uit het meest recente SCP-rapport blijkt dat Marokkaans- en Turks-Nederlandse jongeren zeggen dat het in hun cultuur normaal is dat de man de kostwinner is en dat het geld dat de vrouw verdient als extraatje telt. Presentatrice Zehra Kaya praat met Khautar Bouchallikht en Engin Baydar hierover.
6/2/201820 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#7 Taboekind

Zorgen voor een gehandicapt kind put je volledig uit, maar dat is niet alles. Ima Bakal kreeg een dochter met een aangeboren afwijking en dat gooide haar leven helemaal om. Haar dochter Noor heeft altijd veel pijn gehad: "Ik hoop dat ze doodgaat want ik wil mijn kind niet zien lijden", heeft ze wel eens gedacht. Nian Bakal (NTR) spreekt met haar moeder over het hebben van een gehandicapt kind en de impact die een zorgkind kan hebben op het gezin. Ook bespreken ze of er al dan niet nog een taboe rust op het hebben van een gehandicapt kind binnen gezinnen met een migratieachtergrond.
5/15/20181 hour, 5 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#6 Modest fashion

Bedekt én modieus, dit is modest fashion, een rap groeiend fenomeen. “Modest fashion is voor iedereen anders. En zeker niet enkel gelinkt aan de hoofddoek. Je laat gewoon iets minder van je lichaam zien”, zegt Enaam Ahmed Ali die een eigen modest fashion zaak heeft. Ulyanoor Karim (NTR) spreekt met Enaam Ahmed Ali en designer Loubna Sadoq over deze nieuwe trend.
4/30/201821 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#5 Te weinig diversiteit op redacties in Hilversum

Diversiteit in Hilversum, het blijft een heet hangijzer. Programmamaker Sahil Amar Aissa voelt zich soms alleen op de redactie van BNNVARA en is heel blij dat collega Samya Hafsaoui rondloopt op het Mediapark in Hilversum. "Mijn collega's zijn hartstikke lief en goed in wat ze doen, maar er is zo weinig diversiteit op redacties dat ik soms het gevoel heb dat ik in mijn eentje moet vechten tegen vooroordelen", aldus Sahil. Salima Bouchtaoui (NTR) spreekt de jonge makers van BNNVARA over waar zij tegenaan lopen in Hilversum en hoe ze elkaar ondersteunen waar het kan
4/16/201822 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#4 Het begon allemaal met taarten waar varkensgelatine in zit…

Die bekende slagroomtaarten van de Hema, met gekleurde vlokken of hazelnootstukjes aan de zijkant. Oh wat werden die veel gegeten op de verjaardagen in mijn jeugd. Vrijwel op alle verjaardagen van families of kennissen stond er geen Albert Heijn- of een Vroom en Dreesmantaart maar een Hemataart op tafel. Totdat er plots bekend werd dat daar varkensgelatine in blijkt te zitten. Deze Hema taarten begonnen ongeveer acht jaar geleden af te nemen in populariteit onder moslimkringen. Niet veel daarna begon ik sommige moslims in de supermarkten te zien die met een lijst in hun handen de etiketten van producten controleerden op E-nummers. Want een aantal E-nummers zouden niet halal zijn. Maar het begrip halal voedsel is toch alleen gewijd aan vleesproducten dacht ik… Niet dus! En is het niet beter om dan vegetarisch te gaan eten. Moeten we elke dag een stuk vlees eten? Ik, Zehra Kaya, praat hier in deze podcast over met Kauthar Bouchallikht van de Groene Moslims, Mariam Araas van ikeethalal.nl en sociaal ondernemer Engin Baydar.
4/7/201824 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#3 Taboe op seksualiteit binnen de islamitische gemeenschap in Nederland

Hoe komen we af van het taboe op seksualiteit binnen de islamitische gemeenschap in ons land? Daarover praten Samya Hafsaoui en Izz ad-Din Ruhulessin in de NPO Radio 1-podcast Kleurrijke Kwesties.
3/17/201817 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#2 Enorm in de schulden door ideale bruiloft?

De ideale bruiloft kan je enorm in de schulden werpen. Onder druk van je lieve familie: een uitgebreid buffet, minimaal 500 man, een luxe feestzaal met allemaal kroonluchters, bruidsschat, verlovingsfeest. Geldklopperij of horen deze rituelen nou eenmaal bij de cultuur? Zehra Kaya praat met Samya Hafsoui, Murat Sekercan en Izzaddine Ruhulessin over de bruiloften van mensen met een islamitisch achtergrond.
3/3/201819 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#1 Geweld: zorgen over lot familieleden in Afrin

Syrische Koerden uit Nederland maken zich grote zorgen over hun familieleden in de noord-Syrische stad Afrin. Turkije viel daar vorige maand binnen om de Syrisch-Koerdische YPG-militie te verjagen die gezien wordt als verlengstuk van de Koerdische PKK-beweging. In deze podcast bespreekt Nian Bakal de situatie met Koerden-deskundige Michiel Leezenberg, Koerdische filmmaker Reber Dosky, bestuurslid van stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam de Turks-Nederlandse Munire Manisa en de Syrische Koerd uit Afrin, Peshmerge.
2/14/201819 minutes, 55 seconds