Winamp Logo
Husesyn med Ulla Skoog Cover
Husesyn med Ulla Skoog Profile

Husesyn med Ulla Skoog

Swedish, Homes/Interior/Gardening, 1 season, 36 episodes, 17 hours, 16 minutes
About
Skådespelaren och komikern Ulla Skoog besöker husen som är värda att bevara Ansvarig utgivare: Nina Glans
Episode Artwork

Vi går mot bättre tider!

I dessa på många sätt mörka tider upptäcker Ulla Skoog ett ljus i mörkret intresset för goda material och vackra hus växer! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det är juletid och Ulla besöker tomtenissen Anton Björklund, snickare och byggnadsvårdare, som varsamt renoverat ett hus som var så fallfärdigt att alla trodde att det skulle rivas. I själva verket behövdes det knappt bytas någonting, tomtenissen kunde i stället varsamt renovera alla originaldetaljer. Därefter går färden på snöiga vägar till Mariefred där Ulla träffar självaste tomtefar, arkitekten och stadsplaneraren Kjell Forshed. Han berättar om hur viktig skönheten är för våra hus och städer - av skönhet mår vi bra och det som är vackert vårdar vi.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
12/25/202341 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Kalmar bekänner färg

I Husesyn på Kristi himmelsfärds dag besöker Ulla Skoog Kalmar där hon fascineras av de vackra färgerna men förfäras av hur giftiga många av färgerna är. Närmare 60% av mikroplasterna i haven kommer från plastfärger och Ulla Skoog beger sig därför till Kalmar och konferensen Färgforum för att ta reda på vad vi kan göra åt den här miljökatastrofen. Vi hör Cathrine Bülow från Ekobyggportalen.se, Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Susann Johannisson från Kalmar läns museum.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
5/18/202344 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Mod och människor

I Husesyn på Långfredagen besöker Ulla Skoog människor som flyttat från det invanda, som vill hjälpa andra att vårda sina hus och som startat något storartat. Modiga människor. Jennie-Ann Olsson och hennes man Axel lämnade storstaden för att ta hand om ett hus ute på landet i Västergötland. Byggnadsantikvarien och byggingenjören Peter Jarbring brinner för att lära ut hur man bäst kan vårda sitt hus. Snickaren och målaren André Blomgren har varit med och startat ett av Sveriges första byggvaruhus med fokus på sunda byggvaror. Ulla Skoog imponeras av deras mod.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
4/7/202344 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Sveriges rivigaste stad

Ulla går på husesyn i Göteborg och hon blir inte imponerad. Kanske är Göteborg den stad där det rivits mest och de gamla husen har ersatts av stora anonyma lådor i glas och betong. Det verkar som att det enda man tar hänsyn till är vägarna och bilarna, och var sjutton är älven?! Tillsammans med Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen tar Ulla Skoog en promenad genom stan och pratar med Patrik Wernersson från Sydskiffer, arkitekturprofessorn Ola Nylander och Filip Laurits från föreningen Fasad.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
1/6/202343 minutes
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Finhuset och fulhuset

På Julafton drömmer sig Ulla Skoog tillbaka till sommaren då hon besökte både ett finhus och ett fulhus men det bor som tur är finingar i båda. Plötsligt en dag upptäckte Ulla Skoog ett hus som hon gått förbi många gånger men som nu stod där som en skinande Fågel Fenix. Det visade sig att huset hade bytt ägare och Sandra Tillman med familj hade varsamt renoverat det hundraåriga huset. Det blev ett riktigt finhus, tyckte Ulla. Ett stenkast bort låg dock ett hus som en gång varit vackert, men som nu hade fått plåtfasad, tjocka pivotfönster och betongtegel på taket. Ett riktigt fulhus, tyckte Ulla. Tur då att ägarna Unni Brandeby och Ola Fransson var riktiga finingar.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
12/24/202226 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Framtidens byggnadsvårdare

Hur ser framtiden ut för byggnadsvården? Hoppfullt tycker Ulla efter att ha träffat framtidens byggnadsvårdare. På Dacapo i Mariestad utbildas hantverkare i restaurering och traditionella hantverkstekniker. Ulla Skoog och Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsförening går husesyn på skolan där de träffar målareleven Malin Gustavsson, Felix Jörlén som studerar timring och stolpverk, Kajsa Alverup som studerar trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, Jesper Andersson som har gått fönsterhantverksutbildningen och läraren Mats Lindström.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
8/10/202226 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Lyckan i ett pensionat

Sommartider är semestertider och vad passar väl bättre då än att ta in på ett litet stilfullt pensionat? Husesyn tar in på det lilla pensionatet Villa Sjötorp vid havet på Lyckorna i Ljungskile. Det drivs av Ellika Mogenfelt som har fått kämpa hårt för sin dröm, ett pensionat där alla rum är individuella, där husets originaldetaljer är kvar och där doften av plastfärg är förbjuden. Inte konstigt att Ulla Skoog och Svenska Byggnadsvårdsföreningens Stephan Fickler sover skönt efter att ha gått på husesyn här.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
8/3/202226 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hon brinner för kakelugnar

Att bygga kakelugnar ger starka armar, men kan kakelugnsmakaren Emelie klå Ulla i armbrytning? På Gunnebo slott i Mölndal bygger Emelie Jansson tre nya kakelugnar efter traditionella metoder, och hon tipsar Ulla Skoog och Stephan Fickler om hur man på bästa sätt eldar i sin kakelugn så att inte sotaren blir arg. Dessutom imponeras Ulla av Emelies styrka – att bära kakel och murbruk upp och ner för trappor kräver nämligen sin kvinna.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
7/27/202226 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Att bygga hus med halmbalar

Att bygga sitt hus av hoppressade halmbalar är som att bygga med legoklossar, tycker Lena Falkheden. Bara fantasin sätter gränser och Ulla häpnar över resultatet. Lena och hennes man Frans Yzermans har byggt sina hus av hårt hoppressade halmbalar som sedan täckts med lerputs. Även om det fortfarande är ovanligt i Sverige är det en vanlig byggmetod i andra delar av världen, inte minst i USA där man började bygga så här på platser där man saknade tillgång till trä. Ulla Skoog och Stephan Fickler konstaterar att det inte bara blir snyggt och billigt, på köpet får man också ett mycket skönt inomhusklimat.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
7/20/202226 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Vikten av att ventilera

Värdet av en god ventilation kan inte nog betonas, men man behöver inte krångla till det i onödan. Moderna ventilationsanläggningar är ofta stora, dyra och fula, och inte sällan brummar och susar de mest hela tiden. Men så behöver det inte vara. Ulla Skoog och Stephan Fickler besöker Götabergsskolan där de träffar VVS-konsulten Charlotta Berggren. Hon argumenterar för att vi ska återgå till självdraget – enkelt, billigt och tyst.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
7/13/202226 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Huset som överlever oss alla

I säsongens första Husesyn återvänder Ulla Skoog till sin barndoms trakter som format hennes syn på vad hus kan och bör vara. Evalds hus har stått där så länge hon kan minnas och kommer säkert att stå kvar där när vi själva är borta sedan länge. I Evalds stall hade Ulla sin häst och på de smala grusvägarna körde hon sin moped under ungdomen. Därför blir hon glad när hon får veta att Evalds hus har köpts av Christer Bengtsson, som renoverar det med varsam hand med hjälp av snickaren Ulf Oxbratt. Ulla beger sig till Evalds hus och går på husesyn med Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen.Producent är Urban Björstadius och programmet görs av Produktionsbolaget Prata.
7/6/202226 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Kärleken till hus och människor

När Lars plötsligt fick ärva en gård visste han inte hur han skulle ta hand om den men så träffade han Karin När Ulla Skoog besöker den varsamt renoverade gården Joners utanför Hudiksvall tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler visar det sig att kärleken till hus ibland går hand i hand med kärleken till människor. När Lars Sundins föräldrar dog i en olycka fick han plötsligt ärva familjens hälsingegård. Han bodde då i en lägenhet i Hudiksvall och visste ingenting om byggnadsvård och var inte heller särskilt intresserad av det. Men så en dag kom Karin Haglund från museet på besök och hon föll pladask för gården – och för Lars.
7/7/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Hon tog sitt hus och drog

Det finns många sätt att rädda hotade hus. Ett är att helt sonika ta det med sig. När Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker Petersvik i Sundsvall är det grönskande området med sina stora sekelskiftesvillor jämnat med marken och ersatt av grushögar. Här byggs i stället en logistikpark och när Cecilia Hedlund hörde att husen skulle rivas köpte hon ett av dem och flyttade det till Roslagen på en pråm.
7/7/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Brutna ben och förgiftade hus

I sommar är Husesyn med Ulla Skoog tillbaka i P1 och i det första avsnittet besöker hon Gävle trots att hon knappt kan gå... Hennes kärlek till äldre byggnader överträffas bara av ilskan över hur de ofta missköts. I sommarens första avsnitt besöker Ulla Skoog Gävle tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen. De gläds år den vackra staden med sina bevarade trähus men noterar också att nya material både förfular många hus och gör dem giftigare än de behöver vara. De besöker Cathrine Bülow som driver Ekobyggportalen.se och även i hennes hem från 1800-talet har de nya materialen smugit sig in.
7/7/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Nya hus i gammal stil

Varför kan ingen längre bygga vackert? Det kan någon! Många suckar över att nya hus ofta är mycket fulare än äldre tiders byggnader. Det tog Daniel Blomqvist fasta på och har börjat tillverka trähus med högt i tak och torn på taket. Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker fabriken i Matfors där det byggs nya hus i gammal stil.
7/7/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Våra älskade sommarstugor?

Det sägs att svenskarna är tokiga i sina sommarstugor, men sommarstugornas renoveringsbehov kan också göra svenskarna tokiga. Under några intensiva sommarveckor är det många som trängs i sina sommarstugor, inte sällan flera generationer samtidigt. I takt med att familjerna växer och kraven på bekvämligheter ökar börjar många att bygga till och bygga ut. Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker sommarparadiset Sörfjärden i norra Hälsingland där de tittar in hos Peter Hagberg. Han älskar sitt sommarhus men drömmer också mardrömmar på vintern om läckande tak och spruckna fönsterrutor.
7/7/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Husesyn med Ulla Skoog: Att bo i ett världsarv

När hälsingegården Pallars blev klassat som ett världsarv växte intresset för Görans barndomshem. Cheopspyramiden, Taj Mahal och Göran Thoressons hem är alla världsarv, men själv tycker han inte att det är så mycket att orda om. Däremot är han stolt över sina förfäder som tagit så väl hand om gården, som nu för tiden drar till sig besökare från när och fjärran. Två av dem är Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler som häpnar över de fantastiska målningarna på gården. I sommar kommer det att hållas ett byggnadsvårdsläger på Pallars, och byggnadsvårdaren Mimmi Göllas och timmermannnen Daniel Åkerman berättar om utmaningarna med att vårda ett världsarv.
7/7/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Det ledsna huset på Söder

I säsongsavslutningen undrar Ulla Skoog hur svårt det kan vara att ta hand om våra gamla hus. Inte svårt alls visar det sig om bara viljan finns. Hovings malmgård på Södermalm i Stockholm är ett vackert hus från 1700-talet där bland annat Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta har bott. Idag ser dock huset ganska ledset ut där det står och förfaller. En skandal tycker Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och för att bli på bättre humör besöker de bostadsrättsföreningen i Örnsberg som varsamt låtit renovera alla sina 800 fönster, i stället för att riva ur dem och sätta in nya. Fönsterhantverkaren Sebastian Åberg berättar om vad man bör tänka på om man vill ha hållbara och vackra fönster i sitt hus.Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
8/3/202026 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ett badrum i tegel

Tätskikt, vattenskador, mögel och giftiga material. Våra badrum kan vara allt från stålbad till rena h-veten Understenshöjden i Stockholm är en ekoby byggd med miljövänliga material och metoder. Till exempel är badrummen byggda i tegel och när Ulla Skoog får se dem undrar hon varför inte alla badrum byggs på liknande vis. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och Cathrine Bülow från Ekobyggportalen får de en guidad tur genom byn av Jan Ohlin, som bott på Understenshöjden sedan den byggdes.Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
7/27/202026 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Köket där tiden stått still

Sicket gammalt kök, vi river ut det och sätter in ett nytt. Aaargh, neeej! I landet där köksrenoveringar har blivit en nationalsport är det idag svårt att hitta äldre välbevarade kök. I veckans program besöker Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler ett kök på Södermalm i Stockholm där tiden stått still och som därför användes vid inspelningarna av Fröken Friman på SVT. Därefter beger de sig till Storängen i Nacka där de träffar husägaren Peter Alpkvist och finsnickaren André Granfeldt som berättar om hur de varsamt renoverar köket i den gamla villan.Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
7/20/202026 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Konsten att putsa ett hus

Ulla Skoog har bott i Gamla Stan i flera omgångar och i veckans program visar hon några av sina smultronställen. Gamla Stan i Stockholm vimlar av stenhus i olika färger men hur mycket sten är det egentligen i dem? Ulla Skoog tar oss med genom de trånga gränderna och ner i de mörka källarvalven, och uppe på en byggnadsställning vid Holländska ambassaden diskuterar hon konsten att putsa ett hus tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och murarmästaren Tomas Lööw.Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
7/13/202026 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

En svår uppväxt ger det bästa träet

En svår uppväxt och död inombords, ja, så bör träet vara beskaffat när man söker det rätta virket. I veckans avsnitt tar Ulla Skoog med oss upp på Söders höjder och de pittoreska små trähus som ännu finns kvar där. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler och timmermannen Johannes Pennström diskuterar hon fördelarna med trähus, varför det borde finnas fler träplank framför våra hus och hur det rätta virket bör vara beskaffat.Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
7/6/202026 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Grunden till allt

I sommar är Husesyn med Ulla Skoog tillbaka i P1 och i det första avsnittet handlar det om grunden till allt husgrunden. Torpargrund, krypgrund och fuktproblem i källaren – Ulla Skoog går grundligt tillväga i det första av sex nya program. Under några sommarveckor besöker hon olika hus runt om i Stockholm och vi kommer att få följa med upp på Söders höjder och ner i Gamla Stans källarvalv. I det första avsnittet besöker hon Skansen tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler från Svenska byggnadsvårdsföreningen för att krypa runt i grunden till allt – husgrunden. Med hjälp av Skansens egen byggnadsantikvarie Staffan Hansing får vi lära oss varför det är viktigt vad våra hus är byggda på och vad vi kan göra när vi får problem med husgrunder och källare.Producent är Urban Björstadius och programmen görs av Produktionsbolaget Prata.
6/29/202026 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Huset som försvann

Lindbergs prästgård från 1844 ansågs vara Hallands bäst bevarade prästgård men idag finns inget kvar av den, och i Varberg försvann ett hus helt och hållet för att plötsligt dyka upp igen. Mystiskt! Lindbergs prästgård revs för att ge plats åt nya bostäder och enligt församlingen var huset fuktskadat, men när man rev prästgården visade det sig att huset var inte alls hade några fuktskador. Hoppsan! Och i Varberg några mil bort skulle ett av stadens äldre hus renoveras och under tiden monterades ett stort tält över huset, men när solen sken in genom tältet var huset puts väck – och när renoveringen var klar så stod huset där igen! Ja, inte samma hus förstås, men ett liknande. I säsongsfinalen av Husesyn träffar Ulla Skoog och Stephan Fickler restaureringsarkitekten Per Arne Ivarsson för att ta reda på hur två hus kan tillåtas att försvinna, trots att det inte ska kunna ske enligt lagar och regler.Producent är Urban Björstadius.
7/22/201826 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Måste nytt vara så - fult...?

Måste nya hus alltid vara så fula, varför bygger de bostäder inklämda mellan en motorväg och en stor parkeringsplats, kan det inte få vara lite fint ibland? I veckans avsnitt besöker Ulla Skoog Kungälv där de just nu bygger nya så kallade passivhus, men varför är de så fula? Tillsammans med Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Cathrine Bülow från Ekobyggportalen promenerar hon vidare till de äldre delarna av Kungälv och ett annat nybyggt passivhus som är byggt i gammal stil. Måste nytt så ofta vara detsamma som fult, frågar de sig, och är moderna passivhus verkligen så miljövänliga?Producent är Urban Björstadius.
7/15/201826 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

En god hantverkare

I veckans avsnitt återvänder Ulla Skoog till Ulf Oxbratt som bygger sitt eget alldeles giftfria hus. I veckans avsnitt besöker Ulla Skoog Kungälv där de just nu bygger nya så kallade passivhus, men varför är de så fula? Tillsammans med Stephan Fickler från Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Cathrine Bülow från Ekobyggportalen promenerar hon vidare till de äldre delarna av Kungälv och ett annat nybyggt passivhus som är byggt i gammal stil. Måste nytt så ofta vara detsamma som fult, frågar de sig, och är moderna passivhus verkligen så miljövänliga?Producent är Urban Björstadius.
7/8/201826 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Det kritvita Bohuslän

Husesyn med Ulla Skoog är tillbaka med en ny säsong och i det första programmet besöker hon det sönderrenoverade Bohuslän. I fyra program i sommar besöker Ulla Skoog tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler olika hus och miljöer som är värda att vårda och bevara. I säsongens första program besöker de det bohuslänska kustsamhället Grundsund där tv-serien Saltön spelades in. Men anledningen till att så många älskar de här genuina miljöerna håller på att försvinna – idag är husen ofta så sönderrenoverade av sommargästerna att de knappt går att känna igen, och ortsborna måste ha solglasögon för att inte bländas av de kritvita, nymålade husfasaderna. Det berättar Anita Larsson Modin, Marie Erberus och Jan-Olof Jarlöf under ett samtal på kajen.Producent är Urban Björstadius.
7/1/201826 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Värme och ljus

I ett extra långt julprogram får vi följa med hem till Anna och Johan och deras varsamt renoverade hus på landet. I somras fick vi följa med när skådespelaren Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler gick på husesyn i olika hus som är värda att vårda och bevara. Nu återkommer Ulla och Stephan i ett extra långt julprogram där de besöker Anna och Johan i deras hus utanför Uppsala. De har bland annat byggt en finsk massugn i köket som tillsammans med husets många kakelugnar ger en behaglig värme dygnet runt. Dessutom besvarar Ulla Skoog och Stephan Fickler en del av de frågor som de fick efter sommarens uppmärksammade radioserie.Producent är Urban Björstadius.
12/25/201743 minutes
Episode Artwork

Säsongsfinal på Nääs

I säsongens sista avsnitt tar Ulla Skoog med oss till Nääs byggnadsvårdscenter där man kan få råd och hjälp om husrenoveringar och byggnadsvård. Efter åtta sommarveckor har det blivit dags för Ulla Skoog att gå på sin sista husesyn för den här gången. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker hon en annan bebyggelseantikvarie, Ulrika Lind på Nääs byggnadsvårdscenter vackert beläget mellan Göteborg och Alingsås. Här kan man få råd och hjälp om husrenoveringar och byggnadsvård, och Stephan och Ulla ger också sina bästa tips till den som funderar på att renovera sin lägenhet eller sitt hus.Producent är Urban Björstadius.
8/18/201726 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Överblivna ytor och hotade hus

Veckans avsnitt går på stadsvandring bland överblivna platser och hotade hus. Dessutom handlar det om varför vi så ofta tycker illa om ny arkitektur. De flesta städer har alltid haft olika odefinierade ytor som fungerat som upptäcktsplatser för barn och ungdomars lek och fritid, men vad händer när de platserna allt mer byggs bort? Det funderar Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler på när de vandrar genom Majorna i Göteborg. Samtidigt påminns de om hur vackra skolorna var förr och hur många av de gamla husen i Majorna som tillåts förfalla, och så besöker de ett nybyggt hus som väckt stor uppståndelse på grund av sin arkitektur.Producent är Urban Björstadius.
8/11/201726 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ren luft och störiga ljud

Malin Leijonberg blev rekommenderad att köpa en bullrande ventilationsanläggning för flera hundra tusen kronor, men kom undan med en tystare lösning för en bråkdel av priset. Malin Leijonberg är designer och eventmakare och driver företaget Lilla Götafors i en gammal industribyggnad i Kvarnbyn i Mölndal. När hon ville få lokalen godkänd för större sällskap fick hon reda på att ventilationen i huset inte dög, och hon blev rekommenderad att installera en bullrande ventilationsanläggning för flera hundra tusen kronor. Efter lite efterforskningar hittade hon dock en betydligt enklare och mycket tystare lösning för en bråkdel av priset. Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker henne för ett samtal om varför tillgången till ren luft ofta måste ske till priset av en förstörd ljudmiljö.Producent är Urban Björstadius.
8/4/201726 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Staden från ovan

Taken kallas ibland för husens femte fasad och veckans program utforskar städernas taklandskap. Dessutom handlar det om varför det ofta är en dålig idé att byta ut de gamla takpannorna i tegel. När Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler tittar ut över hustaken i Göteborg ser de hur taken idag allt mer belamras av ventilationsschakt, mobilmaster och andra tekniska installationer. Ulla berättar om hur det gick till när hon lyckades stoppa kommunen från att byta ut de vackra och fullt fungerande gamla takpannorna i tegel på ett hus i Slottsskogen, och så besöker de det nybyggda området Eriksberg där man inte längre kan se taken. Husen blir bara högre och högre och taken plattare och plattare, men varför vill nästan varje svensk stad numera ha en egen skyskrapa? Producent är Urban Björstadius.
7/28/201726 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Återvunna tegelpannor och giftfria hus

I veckans husesyn handlar det om hur man kan renovera miljövänligt genom att använda sig av återvunna byggnadsdelar, och så träffar vi mannen som på egen hand bygger ett helt giftfritt hus. Många slänger vackra och fullt fungerande takpannor i tegel när de lägger om sitt tak, och lägger i stället på takpannor i nyare och ofta fulare material. När Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker Nolby gård som säljer återvunna byggnadsdelar hittar de bland annat takpannor som kan hålla i många hundra år till. Dessutom besöker de Ulf Oxbratt som just nu bygger sig ett helt giftfritt hus. Producent är Urban Björstadius.
7/21/201726 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fönstren är husets ögon

Fönstren är husets ögon och att byta gamla vackra fönster är oftast dåligt för såväl husets utseende som för ekonomin och miljön. Ulla Skoog älskar gamla vackra fönster lika mycket som hon avskyr när man byter ut dem mot nya standardiserade, fula och ofta mycket sämre fönster. I veckans avsnitt går hon och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler på husesyn i ett sekelskifteshus som just nu renoveras i centrala Göteborg, och där man beslutat sig för att behålla de ursprungliga över hundra år gamla fönstren. Arkitekten Su Andersson och bebyggelseantikvarien Kristina Wallman berättar varför det är en god affär. Dessutom får vi följa med till fönsterhantverkaren Mats Lindström som visar hur du bäst vårdar dina fönster så att de håller länge. Producent är Urban Björstadius.
7/14/201726 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

På besök hos Tomas von Brömssen

I veckans avsnitt går Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler på husesyn hemma hos Tomas von Brömssen. Tomas von Brömssen blev känd för den stora allmänheten i Albert & Herbert, tv-serien om skrothandlaren och hans son som bodde i det gamla Haga i Göteborg. När Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler nu går på husesyn hemma i Tomas von Brömssens trähus från 1800-talet handlar det mycket om linoljefärger, tapeter och färgkulörer. Den stora frågan är vad Tomas von Brömssens hus kan säga om honom som person? Producent är Urban Björstadius.
7/7/201726 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

David mot Goliat

I premiäravsnittet av Husesyn tar Ulla Skoog med oss hem till David som blev riksbekant efter Ullas sommarprogram. När Ulla Skoog i sitt sommarprogram för ett par år sedan pratade om sitt passionerade intresse för byggnadsvård i allmänhet och fönster i synnerhet blev gensvaret från lyssnarna enormt.  - Jag har aldrig fått så mycket respons någonsin, och det konstiga är att nu efter två år är det minst en person varje dag som kommer fram och tackar för programmet, så intresset för gamla hus är stort, säger hon. I dagens program återvänder Ulla Skoog hem till David Riccius i Lerum som hon berättade om i sitt sommarprogram. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler som är verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen tar hon reda på hur det har gått för David och hans varsamt restaurerade hus efter det uppmärksammade radioprogrammet. Producent är Urban Björstadius.
6/30/201726 minutes, 17 seconds