Nergens volledig thuis, nergens volledig zichzelf; te vreemd voor de “echte Belgen”, te 'Flamand' voor de authentieke familie. Opgroeien tussen twee culturen is vaak een heuse zoektocht, en die zoektocht plaatst ‘Een van de goeie’ in de kijker.
In België heeft 1 op 5 mensen een buitenlandse achtergrond (Statbel, 2022 (https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/herkomst)) en dat gaat gepaard met de nodige uitdagingen: identiteit, waarden, ambitie, zelfbeeld... 'Een van de goeie' geeft een platform aan 8 Vlamingen met migratie roots, onder de leiding van schrijfster Nadia Kara, en verkent de mythe van de “goede migrant”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for more information.
Ufuk Demir
DJ, leerkracht, activist... Ufuk Demir heeft een perfecte balans gevonden tussen de twee kanten van zijn identiteit. Opgegroeid in Limburg, omringd door zijn Turkse gemeenschap, hij kreeg de leuke kanten van zijn heritage maar draagt ook een hele geschiedenis, en erfde van zijn ouders een drang om tegen onrecht op te komen.In deze laatste aflevering van Een van de goeie hebben we het over de mentale lading van activisme, de rijkdom van gemeenschap, en hoe het voelt om als Turkse Vlaming naar Turkije te reizen.https://www.instagram.com/aso_asin Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/2023 • 27 minutes, 17 seconds
Yannis Derbali
Deze week krijg ik Yannis Derbali over de vloer. Voor hij Celhoofd Duurzame Ontwikkeling werd in het kabinet van onze minister van Klimaat, heeft Yannis op drie verschillende continenten gewoond: tussen Vlaanderen, Nairobi en New-York, leerde hij naar "race" kijken als een construct, iets wat fluide is en veel afhangt van de plek, de mensen, de context. We hebben het ook over privileges, behoren tot bepaalde spaces en de impliciete plicht om zich als persoon van kleur harder te bewijzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/2022 • 28 minutes, 6 seconds
Raïssa Peeters
In deze aflevering ontvang ik Belgo-Congolaise Raïssa Peeters, ook bekend onder de naam Lady Blaxx.Beleidsmedewerker onderwijs bij LEVL by day, charismatische rock zangeres by night, Raïssa spreekt zich uit over hoe haar heritage de verschillende delen van haar leven beïnvloedt: van het niet-doorgeven van haar generationele trauma's aan haar kinderen, hoe ze haar relatie met haar witte man en schoonfamilie navigeert, naar het breken van alle clichés als zwarte vrouwelijke artiest, ze voert een eerlijk gesprek waar veel van ons zich in zullen herkennen.https://ladyblaxx.comhttps://www.instagram.com/lady_blaxx_official Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/2022 • 32 minutes, 32 seconds
Gladys Ferro
Getalenteerde beauty specialiste, creatieve duizendpoot, fixer extraordinaire, Gladys Ferro heeft van jongs af aan geleerd om op haar eigen benen te staan.Van haar geprivilegieerde "white girl experience" in Brasschaat naar de ultradiverse straten van Antwerpen, legde ze stap per stap veel weg af tot ze volledig kon groeien in haar extreem gemengde identiteit. Trots, krachtig, grappig, Gladys vertelt in deze vijfde aflevering hoe ze als mixed girl met exotisme en fetisjisme kreeg te maken, waarom de befaamde "Instagram face" problematisch is, en wat ze uit haar opvoeding onthoud.gladysferro.com'The Age of Instagram Face', The New Yorker (2019) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/14/2022 • 29 minutes, 7 seconds
Yanis Berrewaerts
Met een voet in de creatieve sector als hippe grafisch ontwerpen en de andere voet in een stiletto als drag performer Angel 666, Yanis Berrewaerts zou niet verder kunnen zijn van de stereotype van een Marokkaanse man. Zoals ik en veel andere mixed mensen, is Yanis wat we “passing” noemen: dat wilt zeggen dat hij, door zijn uiterlijk, niet altijd wordt erkend als persoon met migratie roots. Dat komt natuurlijk met bepaalde privileges, maar maakt de identiteitscrisis ook dubbel zo hard. In deze aflevering gaan we dieper in op het thema van huidskleur, heritage, en babbelen we ook even over de intersectie tussen migratie roots en queer zijn.Yanis op InstagramAngel 666 op InstagramAngel's drag familie Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/7/2022 • 31 minutes, 37 seconds
Safia Zine
Safia Zine is in Marokko geboren, maar ze woont sinds haar vierde in Antwerpen. Nieuwe taal, ander weer, nieuwe tradities: op een korte tijd moest ze alles opnieuw leren, zodat ze “een gewoon kindje” kon zijn, zo ver mogelijk van de stereotypen die met Marokkanen geassocieerd worden in Vlaanderen. Terwijl ze op school haar best deed om niet op te vallen, was het thuis ook wat moeilijk: haar ouders hielden vast aan wat ze van hun thuisland kenden, en wisten niet goed hoe ze zich nu moesten aanpassen. Het was een eenzame weg voor een meisje dat alles op haar eigen heeft moeten ontdekken, en constant tussen beide kanten moest jongleren.In deze aflevering wisselen we uit over krullen en hoe belangrijk ze zijn als identiteitsmarker, over hoe de trauma’s van onze ouders geresulteerd hebben in aangeleerde faalangst, en vragen we ons af wanneer we ons trots mogen voelen.Safia's curl studio In The Chair Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/2022 • 34 minutes, 1 second
Eric Baranyanka
In deze tweede aflevering nodigde ik Eric Baranyanka uit. In Burundi geboren, hij moest begin jaren 60 het land vluchten met zijn mama en werd hier deels opgevoed door een Vlaams gezin. Niet veel later ontdekte hij muziek en besloot hij carrière te maken als zanger - je kent hem misschien als frontman van de Ketnetband? Eric was een van de eerste zwarte mensen op Vlaamse televisie en een van de eerste BV’s van kleur. Hoewel we als millenials en Gen Z super educated en vocaal zijn, vergeten we soms dat er voor ons andere generaties zijn geweest die al veel energie hebben gestoken in het racisme debat, waardoor ze soms ook iets genuanceerder zijn ten opzichte van ons. We mogen ze heel dankbaar zijn, dat we vandaag over dekolonisatie kunnen nadenken, dat sommigen van ons van bepaalde privileges nu genieten, waardoor we een platform hebben om deze onderwerpen aan bod te laten komen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/2022 • 30 minutes, 23 seconds
Christina De Witte
In de eerste aflevering nodigde ik Christina De Witte uit, de Mechelse illustratrice met Thaise en Belgische roots achter het boek “Sommige meisjes houden niet van roze” en cartoonist voor De Standaard. Onder de naam Chrostin combineert ze activisme en humor om zonder taboes over haar kwetsbaarheden, haar ervaringen en wat er zich in de wereld afspeelt te tekenen. We wisselen uit over onze ervaringen als mixed vrouwen: de levenslang struggle om ergens bij te horen, hoe we omgaan met schoonheidsidealen waar wij nooit aan zullen voldoen, het bewust zijn van onze privileges en hoe we geleerd hebben om voor onszelf op te komen.Links:Sommige meisjes houden niet van roze, Chrostin (2018)Girl From Nowhere, Netflix (2018) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.