Winamp Logo
De Nieuws BV Politiek Cover
De Nieuws BV Politiek Profile

De Nieuws BV Politiek

Dutch, Political, 5 seasons, 497 episodes, 4 days, 14 hours, 10 minutes
About
Peter Kee en Francisco van Jole duiden elke week in De Nieuws BV de politiek van dat moment. Wie wint, wie verliest? Wie doet het handig, wie maakt een lelijke uitglijder in politiek Den Haag? En af en toe wagen de heren zich aan een voorspelling waar je ze aan mag houden.
Episode Artwork

Week van Kee met Nicolien van Vroonhoven (NSC) over het NPO-rapport

Het rapport van de commissie Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO galmt vrijdag nog na in Hilversum. Hoe is dat geland in politiek Den Haag? In de Week van Kee is Nicolien van Vroonhoven van Nieuws Sociaal Contract te gast. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) vraagt zich af waarom het zo stil blijft over het rapport in politiek Den Haag. Van Vroonhoven weet het niet. 'Ik zie het hele medialandschap echt als drager van onze democratie.' Ze wil nu eerst een reactie van de staatssecretaris afwachten. 'Daarna zullen we hier als Tweede Kamer uitgebreid over debatteren.' In het verkiezingsprogramma van NSC staat dat de NPO een zender moet schrappen, maar dat is volgens Van Vroonhoven geen bezuinigingspost. 'Het is niet de bedoeling om dat geld wat dan vrij komt, weg te sluizen.' Er gaat dus geen geld af, maar NSC wil bekijken waar het geld meer creatief ingezet kan worden. Luister het hele gesprek in de Week van Kee nu terug.
2/2/202416 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

De Overdracht 3: Hoe vertegenwoordig je jouw regio in de Tweede Kamer?

Kamerleden komen, en Kamerleden gaan. Maar deze keer zijn het er wel heel veel: 80 kamerleden hebben afscheid genomen. Nieuwe Kamerleden hebben een hoop te leren en kunnen misschien een steuntje in de rug gebruiken van ervaren collega's die al iets langer rondlopen in de Haagse wandelgangen. Wat kunnen zij van elkaar leren? Vandaag in deel drie van de serie 'De Overdracht': Hoe vertegenwoordig je jouw regio in de Tweede Kamer? Het klinkt heel mooi, in de Kamer zitten voor de regio, maar wat betekent dat en hoe maak je daar als Kamerlid concreet werk van? Daarover praat Stephan Komduur in De Nieuws BV met twee Kamerleden. SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die de Kamer inging om de Groningers te vertegenwoordigen en inmiddels al flink wat jaren aan de slag is als Kamerlid. En Danielle Jansen, die ook de Tweede Kamer in wilde om het noorden van Nederland te vertegenwoordigen. Dat eerste is gelukt: ze is nu Kamerlid voor NSC, maar hoe gaat zij handen en voeten geven aan die vertegenwoordiging van haar regio?
1/29/202414 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee: 'Extreemrechts heeft geen oplossingen, maar schetst een beeld dat we terug kunnen naar vroeger'

We zijn net bijgekomen van de verkiezingen in november voor de Tweede Kamer, maar brace yourselves: in juni mogen we weer naar de stembus! Voor het Europees Parlement dit keer. Het is nog ver weg, maar de kieslijsten worden bijna bekendgemaakt: wie gaat voor welke partij de kar trekken? Voor GroenLinks-PvdA lijkt dat Europarlementariër Bas Eickhout te worden. Denkt hij te kunnen winnen van (radicaal) rechts? En kan hij een zelfde overwinning behalen als Frans Timmermans bij de vorige Europese verkiezingen? Daarover gaan Peter Kee, Patrick Lodiers en Bas Eickhout in gesprek in De Week van Kee.
1/26/202415 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De Overdracht 2: 'Ik word standaard aangesproken op wat er in Den Haag is gebeurd'

Kamerleden komen, en Kamerleden gaan. Maar deze keer zijn het er wel heel veel: 80 kamerleden hebben afscheid genomen. Nieuwe Kamerleden hebben een hoop te leren en kunnen misschien een steuntje in de rug gebruiken van ervaren collega's die al iets langer rondlopen in de Haagse wandelgangen. Wat kunnen zij van elkaar leren? Vandaag in deel twee van de serie 'De Overdracht': Hoe ga je in je privéleven om met je Tweede Kamerlidmaatschap? Wat zeg je als je op een verjaardag wéér wordt aangesproken op wat jouw partijleider heeft gedaan of op de uitslag van de verkiezingen? En wat deel je wel of niet op sociale media? Daar gaan we het over hebben met Lisa Westerveld van Groenlinks-PvdA, die inmiddels al flink wat jaren meeloopt in de Tweede Kamer en nieuw Kamerlid Ines Kostic van de Partij voor de Dieren.
1/22/202410 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hoe meet je democratie?

Wat de Michelinster is voor restaurants, is het Freedom House-rapport voor de democratie. Jaarlijks komt de internationale organisatie met een beoordeling van vrijheid en democratie in de wereld. Maar hoe meet je zo'n veelomvattend begrip? Politicoloog Wouter Veenendaal van de Universiteit Leiden is één van de uitverkorenen die als analist bij Freedom House betrokken is. we vragen hem hoe je vrijheid meet, of zorgen over democratische achtergang in de wereld terecht zijn én wat zijn onderzoek zegt over democratische tendensen in Nederland.
1/22/20249 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

De Overdracht 1: "Lobbyisten zijn geen kwaadaardige mensen. Iedereen heeft een belang, ik ook"

Kamerleden komen, en Kamerleden gaan. Maar deze keer zijn het er wel heel veel: Tachtig kamerleden namen afscheid. Nieuwe Kamerleden hebben een hoop te leren en kunnen misschien een steuntje in de rug gebruiken van ervaren collega's die al iets langer rondlopen in de Haagse wandelgangen. Wat kunnen zij van elkaar leren? Vandaag in de serie 'De Overdracht' gaat het over lobby: is lobbyen altijd verkeerd? En wat doe je als je zelf lobbyist bent geweest? Te gast vanuit onze studio in de Tweede Kamer: Don Ceder van de ChristenUnie en nieuw Kamerlid Daniëlle Hirsch van GL-PvdA. Daniëlle Hirsch zit net in de Tweede Kamer. Hiervoor was ze directeur van Both-Ends, een belangenorganisatie voor betere milieu- en mensenrechten. Ze was lobbyist en zit nu zelf in de Tweede Kamer. Hoe rijmt ze dat? Don Ceder van de ChristenUnie was zelf drie jaar geleden te gast in De Nieuws BV als nieuw Kamerlid om te praten over zijn verwachtingen over zijn Kamerwerk en de rol die lobbyisten daarin spelen. Hoe kijkt hij daar nu op terug? En welke tips heeft hij voor kakelvers Kamerlid Daniëlle Hirsch?
1/15/202415 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Rumoer om spreidingswet in de Eerste Kamer

Na maanden van voorbereidingen en discussies ligt de spreidingswet dan echt bij de Eerste Kamer.  Maandag en dinsdag praten de senatoren over het wetsvoorstel en dan moet ook duidelijk worden of de wet het haalt. Met senator Boris Dittrich (D66) blikken we vooruit. Ook hij weet niet zeker of de wet erdoor komt. De aanloop verliep ook niet zonder ongemak. Politiek redacteur Joost Bekendam neemt ons mee naar verhitte discussies in de vergaderzalen van de Eerste Kamer. 
1/12/202412 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met oud-spindoctor Henri Kruithof (VVD): 'Yesilgöz maakt op dit moment te grote blunders'

VVD-leider Dilan Yesilgöz zette tijdens de verkiezingscampagne de deur open voor de PVV. En vorige week bracht ze Tweede Kamer in verwarring met haar motie om de Eerste Kamer op te roepen om de spreidingswet niet te behandelen. Het zijn volgens oud-spindoctor Henri Kruithof (VVD) twee cruciale fouten die zijn partij momenteel maakt. 'Dat vond ik een schandalige motie', zegt hij tegen politiek duider Peter Kee (BNNVARA). In 2010 ging de VVD in kabinet Rutte I met gedoogsteun van de PVV. Kruithof weet dus hoe het is om met die partij samen te werken. 'Als het moeilijk wordt, lopen ze weg', zegt hij daarover. Is Yesilgöz nu nog geloofwaardig? Kruithof vindt dat een moeilijke start bij iedere politiek leider voor kan komen. Maar volgens de oud-spindoctor maakt Yesilgöz nu te grote blunders. ‘Ik ben bang dat ik haar niet meer het voordeel van de twijfel kan geven.' Luister het hele fragment in De Nieuws BV nu terug. 
12/22/202317 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Gert-Jan Segers: "Het vermogen om eruit te komen met elkaar, staat onder druk"

Kabinet Rutte IV viel voor de zomer op migratie. De verkiezingen zijn inmiddels achter de rug en de formatie van een nieuw kabinet is in volle gang. Hoe staat het ervoor met die formatie en welke rol speelt migratie daarin? In deze Week van Kee bespreken politiek redacteur en duider Peter Kee en Patrick Lodiers met niemand minder dan Gert-Jan Segers. De voormalig partijleider van de ChristenUnie stond mede aan de basis van de spreidingswet, heeft meerdere en lange formaties heeft meegemaakt en weet wat de dilemma's zijn van compromissen sluiten, ook op het gebied van migratie.
12/15/202313 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Welke Kamerlid sprak het beste dit jaar?

Vanavond wordt de Thorbeckeprijs uitgereikt, de wisselbeker voor de meest welsprekende politicus. Wie komt in het rijtje te staan met Alexander Pechtold, Femke Halsema en Frits Bolkestein? Historicus en juryvoorzitter Remieg Aerts neemt vast een voorproefje in De Nieuws BV. Hij vertelt waarom Henri Bontenbal, Sylvana Simons, Mark Rutte, Rob Jetten en Caroline van der Plas dit jaar de kanshebbers zijn. 
12/14/202310 minutes, 1 second
Episode Artwork

Het referendum komt er aan, maar wat voor referendum werkt het best?

Het referendum in Nederland kent een lange historie, en binnenkort maakt hij wellicht een comeback. Er zijn immers verkiezingen geweest. En de tweederde meerderheid die nodig is voor een grondswetwijziging, lijkt er in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer te zijn. Wat kunnen we van dit referendum verwachten? D66-Kamerlid Joost Sneller heeft goede hoop op de invoering van een bindend correctief referendum, maar wil niet te vroeg juichen. Eva Rovers (mede-oprichter van Bureau Burgerberaad) is minder enthousiast: "Referenda kunnen polariseren, omdat complexe vragen tot 'voor of tegen' worden teruggebracht." Wat zij voorstelt en wat Joost Sneller daarvan denkt, hoor je in De Nieuws BV.
12/12/202312 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Gijs Tuinman (BBB): "Wij staan als een huis voor Oekraïne"

De Tweede Kamer kreeg deze week maar liefst 67 volledig nieuwe leden. Wennen dus. Een van hen is voormalig militair Gijs Tuinman (BBB), één van drie Afghanistan-veteranen die onderscheiden is met de militaire Willemsorde. We spreken hem over zijn overstap naar de politiek, zijn keuze voor BBB én wat de gesprekken met de PVV zouden kunnen betekenen voor de steun aan Oekraïne. De PVV wil Oekraïne namelijk wel politiek steunen, maar wil geen financiële steun of oorlogsmaterieel sturen. ''Ik denk dat de soep niet zo heet wordt gegeten'', zegt Tuinman daarover, "wij staan als een huis voor Oekraïne". 
12/8/202318 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Utrecht wil belastingregels versoepelen, dat gaat tegen de wet in: Kan dat wel?

De gemeente Utrecht heeft een opvallend besluit genomen. Ze willen voor meer inwoners met een minimaal inkomen de gemeentelijke belastingen kunnen kwijtschelden. Hiermee ligt Utrecht op ramkoers met het kabinet, want dit voorstel gaat tegen de landelijke wet in. Kan dit wel? In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers met twee gemeenteraadsleden uit Utrecht: Julia Kleinrensink van GroenLinks, die voor het voorstel heeft gestemd, en Margreet Ramaker van de VVD, die tegen is. 
12/8/202310 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hoe bereiden onze Haagse Groentjes zich voor op hun Kamerlidmaatschap?

In aanloop naar de verkiezingen maakten we bij De Nieuws BV de serie ‘Haagse Groentjes’. Zeven kandidaten van zeven partijen die met weinig politieke ervaring toch de stap naar de Tweede Kamer wilden maken, vroegen we naar hun politieke voorbeeld. Twee van hen behaalden uiteindelijk die felbegeerde zetel: Arend Kisteman (VVD) en Faith Bruyning (NSC). Politiek redacteur Lukas Snijders ging bij hen beiden langs om te kijken hoe ze zich voorbereiden op hun bijzondere, nieuwe baan. Op zoek naar de eerdere reportages met Kisteman en Bruyning? Ook die vind je in de podcastfeed van De Nieuws BV Politiek.
12/7/20235 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Diederik Samsom: 'Europa blijft onverminderd de kar trekken'

De wereldwijde klimaattop in Dubai is van start gegaan. Het is de vuurdoop van eurocommissaris Wopke Hoekstra na twee maanden inwerken. Zijn kabinetschef Diederik Samsom is te gast in de Week van Kee. Het draait in Dubai allemaal om het akkoord van Parijs uit 2015. De opwarming van de aarde moet beperkt worden: in elk geval ruim onder de 2 graden en het liefst onder de 1,5 graad.  Op de eerste dag van de top is direct afgesproken dat er een klimaatschadefonds komt. Samsom benadrukt dat het uniek is dat ze zijn begonnen met een klein succes. "Voorgaande jaren was er altijd meteen ruzie tussen de rijke landen en de ontwikkelingslanden." Volgende week vertrekken Samsom en Hoekstra naar Dubai voor de politieke onderhandelingen.  Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) vraagt Samsom ook naar zijn ervaringen met formeren. De voormalig PvdA-voorman was in 2012 medeverantwoordelijk voor een van de snelste formaties ooit voor wat uiteindelijk kabinet Rutte II werd. Dat gebeurde destijds in volledige radiostilte. "Het stijlverschil is wel opvallend", zegt Samsom als hij het vergelijkt met wat zich nu in Den Haag afspeelt. Luister het hele gesprek in De Nieuws BV nu terug. 
12/1/202315 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Henk Vermeer (BBB): 'We hebben een lastige periode gehad'

De verkiezingen zitten erop en dat resulteerde in een enorme zege voor de PVV. De vorige verkiezingen, de Provinciale Statenverkiezingen in maart, kenden een andere winnaar: de BBB. Waren dat Tweede Kamerverkiezingen geweest, dan hadden ze liefst 32 zetels gehaald. Het werden er afgelopen woensdag 'slechts' zeven. In de 'Week van Kee' blikt politiek duider Peter Kee terug op de verkiezingscampagne met BBB-campagneleider Henk Vermeer. Vermeer, die tevens op plek 4 op de lijst stond en zodoende wel Kamerlid wordt, had 'mixed feelings' bij de uitslagenavond. "Heel graag hadden wij daar met een mannetje of vijftien gezeten, maar als je ziet wat voor slachtveld er is aangericht... Dan kan ik alleen maar trots zijn op dat we hebben laten zien in tweeënhalf jaar dat we onze vaste plek hebben verworven." Patrick Lodiers bespreekt in De Nieuws BV waarom het niet is gelukt om die vijftien zetels te bemachtigen en hoe Vermeer heeft gepoogd om de BBB-campagne uit de neerwaartse spiraal te trekken. En verder: wat betekent deze uitslag voor de formatie? "Wij vinden dat het tijd wordt voor een totaal ander kabinet, en dat zou wat ons betreft wel kunnen met de PVV."
11/24/202314 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Paul van Dorst (D66) over Boris Dittrich

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Vandaag hoor je in de laatste aflevering Paul van Dorst, de nummer 31 van D66. Hij haalt inspiratie dichtbij huis: zijn partijgenoot en Eerste Kamerlid Boris Dittrich. Eerdere afleveringen van Haagse Groentjes: - Arend Kisteman (https://open.spotify.com/episode/1cgU6qE44pyjgqELcnNoFa?si=f43dd8c096c842af) (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke - Lyle Muns (https://open.spotify.com/episode/082cVFRjgOtrATQB8Dqnt5?si=bfad25b5f83b410d) (GL-PvdA) over Harvey Milk - Nils Berghout (https://open.spotify.com/episode/0byR7gg9q8XRk6hL0KOHlS?si=1582dd624d0b4752) (BBB) over de Dalai Lama  - Anne Cramer (https://open.spotify.com/episode/08RU0UvFVDweRf7MPOC4M7?si=eac9f2ebe41d4a33) (SP) over haar vader Rein - Kıvılcım Pınar (https://open.spotify.com/episode/0w6EvTd3wQA5DRwNnGSas2?si=0393f5f5b6284777) (PvdD) over zijn vriend Ohannes - Faith Bruyning (https://open.spotify.com/episode/73itMR4OQILOPCDgvKpbWm?si=319fa4a73e43466d) (NSC) over mensen tussen wal en het schip. 
11/21/20235 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Faith Bruyning (NSC)

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Faith Bruyning staat op plek 18 op de lijst van Nieuw Sociaal Contract. In het Nelson Mandelapark in de Amsterdamse Bijlmer vertelt ze over haar politieke inspiratie.  Eerdere afleveringen van Haagse Groentjes: - Arend Kisteman (https://open.spotify.com/episode/1cgU6qE44pyjgqELcnNoFa?si=3574a93589a5460c)(VVD) over Johan Rudolph Thorbecke - Lyle Muns (https://open.spotify.com/episode/082cVFRjgOtrATQB8Dqnt5?si=2b85dff07a4e4d70) (GL-PvdA) over Harvey Milk - Nils Berghout (https://open.spotify.com/episode/0byR7gg9q8XRk6hL0KOHlS?si=997201abf60a49c3) (BBB) over de Dalai Lama  - Anne Cramer (https://open.spotify.com/episode/08RU0UvFVDweRf7MPOC4M7?si=d5b9c72c13bd48cf)(SP) over haar vader Rein - Kıvılcım Pınar (https://open.spotify.com/episode/0w6EvTd3wQA5DRwNnGSas2?si=fb5538fdd76a401f) (PvdD) over zijn vriend Ohannes
11/20/20235 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Kıvılcım Pınar (PvdD) over zijn vriend Ohannes

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Kıvılcım Pınar staat op plek 15 op de lijst van de Partij voor de Dieren en hij is ook nog raadslid in Alkmaar. Hij vertelt op het Beursplein in Amsterdam hoe belangrijk zijn vriend Ohannes is voor zijn politieke carrière.  Eerdere afleveringen van Haagse Groentjes: - Arend Kisteman (https://open.spotify.com/episode/1cgU6qE44pyjgqELcnNoFa?si=cf8e0665d2074d83) (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke - Lyle Muns (https://open.spotify.com/episode/082cVFRjgOtrATQB8Dqnt5?si=8df5a909b2a7472d) (GL-PvdA) over Harvey Milk - Nils Berghout (https://open.spotify.com/episode/0byR7gg9q8XRk6hL0KOHlS?si=9f97db6e81144a92) (BBB) over de Dalai Lama  - Anne Cramer (https://open.spotify.com/episode/08RU0UvFVDweRf7MPOC4M7?si=0604b0a2cc094792)(SP) over haar vader Rein
11/17/20235 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Sandra Beckerman (SP) over stikstof: 'Deze landbouw is niet goed voor boeren, niet goed voor dieren en niet goed voor de omgeving'

Over 6 dagen week gaat Nederland naar de stembus. De keuze is reuze, maar wat willen al die politieke partijen met Nederland? In 'KiesWijzer met De Nieuws BV' praten we met zeven grote partijen over zeven grote Onderwerpen. Vandaag praten we met SP-Kamerlid Sandra Beckerman over stikstof. Waarom lijken we de SP daar weinig over te horen, wat willen zij precies? En wat willen andere partijen? Patrick Lodiers en politiek redacteur Joost Bekendam praten je bij. 
11/16/202324 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Anne Cramer (SP) over haar vader

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Voor Anne Cramer (SP) is haar vader haar voorbeeld. Tijdens de financiële crisis zag ze bij hem wat politiek met mensen kan doen.  Eerdere afleveringen van Haagse Groentjes: - Arend Kisteman (https://open.spotify.com/episode/1cgU6qE44pyjgqELcnNoFa?si=d3af6b2b9ffd4948) (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke - Lyle Muns (https://open.spotify.com/episode/082cVFRjgOtrATQB8Dqnt5?si=cf65ec55020546b4) (GL-PvdA) over Harvey Milk - Nils Berghout (https://open.spotify.com/episode/0byR7gg9q8XRk6hL0KOHlS?si=28152555567e4a0d) (BBB) over de Dalai Lama 
11/16/20235 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Nils Berghout (BBB) over de Dalai Lama

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Nils Berghout (BBB) kijkt naar meerdere mensen: Pim Fortuyn, Jan Marijnissen en de Dalai Lama. Voor die laatste bezoekt hij in deze reportage een Tibetaanse tempel in Rotterdam. Eerdere afleveringen van Haagse Groentjes: - Arend Kisteman (https://open.spotify.com/episode/1cgU6qE44pyjgqELcnNoFa?si=81ff2ff54a074a8e) (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke - Lyle Muns (https://open.spotify.com/episode/082cVFRjgOtrATQB8Dqnt5?si=104f8f3548074e7f) (GL-PvdA) over Harvey Milk
11/15/20235 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Lyle Muns (GL-PvdA) over Harvey Milk

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Voor GroenLinks-PvdA staat Lyle Muns op plek 37 op de lijst. Wandelend door Amsterdam laat hij plekken zien die veel voor hem betekenen en vertelt hij over de Amerikaanse politicus Harvey Milk. Eerdere afleveringen van Haagse Groentjes: - Arend Kisteman (https://open.spotify.com/episode/1cgU6qE44pyjgqELcnNoFa?si=20af9e491f124df4) (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke
11/14/20235 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Haagse Groentjes: Arend Kisteman (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Vandaag hoor je Arend Kisteman van de VVD. Deze bakker uit Zwolle staat op plek 23 en het kan dus zomaar gebeuren dat zijn leven er na 22 november totaal anders uitziet. 
11/13/20235 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee: Plannen GL-PvdA op bestaanszekerheid stellen NSC van Pieter Omtzigt niet gerust

We tellen af naar de verkiezingsdag, smullen van de campagne en kijken reikhalzend uit naar de volgende peiling. Want wie gaat er winnen? Nou, misschien Pieter Omtzigt wel. Maar trekt de toeslagenmessias het nog wel? En hoe gaat het met de mensen die met Pieter in de cockpit zitten?  In deze 'Week van Kee' is niemand minder dan Eddy van Hijum te gast. De voormalig prominent CDA-er stapte over naar NSC en is nu de rechterhand van Pieter Omtzigt. Als mede-partij ideoloog van NSC schreef Van Hijum het verkiezingsprogramma. Patrick Lodiers en politiek duider Peter Kee praten met Van Hijum over de felle kritiek die Omtzigt over zich heen krijgt van andere lijstrekkers.  Dilan Yeşilgöz (VVD) beticht Omtzigt van "oerconservatieve ideeën", Frans Timmermans (GL-PvdA) vindt Omtzigt besluiteloos, wat niet past bij het ambt van premier, en volgens Rob Jetten (D66) kan het niet door de beugel dat NSC het verkiezingsprogramma niet laat doorrekenen. Zit er een kern van waarheid in de kritiek? En wil Eddy van Hijum niet zelf naar het torentje, als Omtzigt dat niet wil?
11/10/202316 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Is onze gebroken vertrouwensrelatie met de politiek te repareren? Tom Lash: 'Mijn wantrouwen heeft plaats gemaakt voor wanhoop"

Het is een hot topic bij de komende verkiezingen: vertrouwen. Of beter gezegd: het herstellen ervan. Hoe kan de kiezer weer vertrouwen krijgen in de politiek? En andersom: vertrouwen politici de kiezer eigenlijk wel? Cabaretier Tom Lash zoekt antwoorden op deze vragen in zijn podcast “Motie van Vertrouwen”. Bij De Nieuws BV vertelt hij over wat hij heeft geleerd van de gesprekken die hij voor deze podcast voerde met onder andere politici, journalisten en spindoctors. Lash vertelt waar zijn eigen wantrouwen in de politiek vandaan is gekomen, waarom ministers nooit antwoord lijken te geven op vragen en hoe politici hun kiezers ook niet altijd goed begrijpen. En dat het niet alléén aan de politicus ligt dat openheid en eerlijkheid vanuit Den Haag zeldzaamheden lijken te zijn: "Op het moment dat zij daar eerlijk over is, dan is toch de neiging van de journalist: 'Ah, ze begrijpt de kiezer niet, dat is een mooie quote!'" De podcast "Motie van Vertrouwen" is hier (https://open.spotify.com/show/0qHckMAxQHq2Jt4ZYfwR8k?si=78dcecb95c7b4ef2&nd=1) te beluisteren.
11/8/202313 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kamerleden spraken vaker ook namens een andere partij

Kamerleden spraken één op de twintig keer ook namens andere partijen. Nu er steeds meer kleine partijen in het parlement zijn, lukt het Kamerleden vaak niet om bij alle debatten aanwezig te zijn. En dus laten ze soms 'hun zegje doen' door een andere partij. De Nieuws BV zocht uit hoe vaak dat gebeurt in de ruim 600 commissiedebatten en vroeg Kamerleden naar hun ervaringen. Politiek redacteur Joost Bekendam deelt de resultaten. Verder spreken we met scheidend nestor Kees van der Staaij (SGP). Hij leidde een werkgroep die keek hoe de Tweede Kamer beter kan functioneren ook met het oog op de grote hoeveelheid kleine partijen. 
11/6/202319 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Derk Boswijk relativeert belang van VN-resolutie over staakt het vuren in Gaza

De vreselijke oorlog tussen Israël en Hamas begint nu ook in de Nederlandse verkiezingscampagne een rol te spelen. Hoe kies je positie in dit conflict zonder dat het platte campagne-praat wordt? Daarover praat politiek duider Peter Kee in 'De Week van Kee'  met Tweede Kamerlid Derk Boswijk, buitenlandwoordvoerder van het CDA.    
11/3/202313 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

'Nederlands klimaatbeleid is niet rechtvaardig naar andere landen toe'

Klimaatbeleid is een groot verkiezingsthema. Maar waar we bij het klimaatbeleid veel te weinig oog voor hebben, is wat er over de grens gebeurt. De opwarming van de aarde is tenslotte een wereldwijd probleem, en hoe moet Nederland zich daartoe verhouden? Daarover gaat het nieuwe rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers met Bram van Ojik, één van de leden van die raad en bekend als oud leider van Groenlinks. 
10/30/202314 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Tunahan Kuzu (Denk) pleit voor één staat met joden, moslims en christenen

Vannacht om 3.45 uur ging dan toch echt het verkiezingsreces van de Tweede Kamer in. Voor oud-fractievoorzitter Tunahan Kuzu (Denk) betekende dat zijn laatste moment in de blauwe stoelen. Na de verkiezingen neemt hij afscheid. Hij heeft het stokje inmiddels overgedragen aan Stephan van Baarle.  In de Week van Kee blikt hij terug op zijn veelbewogen politieke carrière. Van het stormachtige begin bij de PvdA tot aan de drie zetels van Denk nu in de Tweede Kamer. Deze week kwamen het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij en de uitspraken van Van Baarle over het conflict in het Midden-Oosten veelvuldig in het nieuws. Met politiek duider Peter Kee bespreekt Kuzu ook die actualiteit. 
10/27/202315 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Wat willen de Zeeuwen ervoor terug als er twee nieuwe kerncentrales komen?

Kernenergie is een van de favoriete verkiezingsthema's deze campagne. Momenteel lopen er onderzoeken om de kerncentrale in Borssele langer op te bouwen en voor de bouw van twee nieuwe centrales. Een meerderheid in de Tweede Kamer is vóór. Dus daar moet een nieuw kabinet straks mee aan de slag. Aan de provincie Zeeland de taak om het straks allemaal uit te voeren. Maar wat vinden de Zeeuwen er eigenlijk zelf van? Deze week mogen ze zich uitspreken over de tegenprestatie die ze van het Rijk verwachten. In De Nieuws BV is Dick van der Velde, gedeputeerde van de provincie Zeeland, te gast. 
10/26/202312 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Sjoerd Sjoerdsma (D66): Nederlanders in het buitenland moeten een dubbel paspoort kunnen hebben

Als je als Nederlander jaren in het buitenland woont en daar de nationaliteit van dat land aanvraagt, raak je je Nederlanderschap kwijt. Dat moet anders en daarom dienen Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Attje Kuiken (PvdA/GL) vandaag een wetsvoorstel voor een dubbel paspoort. Iets wat in de Nederlandse politiek regelmatig tot gevoeligheden leidt.  Sjoerdsma wil dat Nederlanders in het buitenland hun Nederlandse paspoort mogen behouden als ze ook een andere nationaliteit aannemen. Bovendien moet het voor terugkerende Nederlanders makkelijker wordt om hun Nederlandse paspoort terug te krijgen. Luister nu het hele gesprek in De Nieuws BV. 
10/23/202311 minutes, 1 second
Episode Artwork

Week van Kee met Alexander Pechtold: organiseer na half jaar formeren nieuwe verkiezingen

Vorige keer duurde de kabinetsformatie met één jaar langer dan ooit. Reden voor CDA, BBB, ChristenUnie en SGP om voor te stellen de Koning terug te halen in het formatieproces. Partijleiders moeten dan kort na de verkiezingen langs op het paleis om formatie-advies uit te brengen. In 2012 werd juist besloten om de Koning te ontnemen, op aandringen van D66 en haar toenmalig partijleider Alexander Pechtold. In de Week van Kee spreken we hem over een mogelijke terugkeer van de Koning bij de formatie en oplossingen voor lange formaties. Pechtold denkt daarbij aan een deadline: "Zet er gewoon een eindpunt aan. Je geeft ze een x aantal maanden om eruit te komen, zo niet: nieuwe verkiezingen. Dat houdt de druk op de ketel." Daarbij denkt hij aan een termijn van een half jaar.
10/20/202320 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

D66 wil nieuwbouwhuizen onder de 2,5 ton: 'Niet iedereen heeft behoefte aan XXL-woningen'

De Tweede Kamer debateert vanavond over de begroting van het minister van Binnenlandse Zaken. Het thema 'wonen' staat daar op de agenda. Het kabinet is demissionair, dus hopen partijen dat ze nog snel wat plannetjes binnen kunnen slepen. Wordt dit een groot verkiezingsdebat over de woningmarkt? En wat blijft er over van de grootste beloftes van woonminister Hugo de Jonge? D66-Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar vindt dat de minister te veel achter de feiten aanloopt. Hij dient een voorstel in dat er meer nieuwbouwwoningen onder de 250.000 euro gebouwd moeten worden. "Niet iedereen heeft behoefte aan die XXL-woningen met een joekel van een berging en ook nog eens een kolossale zolder." Luister het hele gesprek in De Nieuws BV nu terug. 
10/17/202310 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Joost Eerdmans (Ja21): "Mijn rode draad is Fortuyn"

Voor het eerst sinds de Fortuynrevolte van 2002 ligt politieke speelveld wagenwijd open. Premier Rutte heeft zijn vertrek aangekondigd, en nieuwe partijen als NSC en BBB rammelen aan de poorten van het binnenhof. Hoe zijn de chaotische toestanden bij nieuwe partijen te voorkomen, zoals bij Fortuyns partij LPF? En wie is 21 jaar na 2002 de ware opvolger van Fortuyn? We bespreken het met het laatste oud-LPF-Kamerlid in de Tweede Kamer, JA21-leider Joost Eerdmans. Met politiek duider Peter Kee blikt hij terug op Fortuyns opkomst. 
10/13/202319 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Attje Kuiken (PvdA): 'Ik was een beetje vintage Rob Jetten'

Na de komende verkiezingen zien we Attje Kuiken niet meer terug in de bankjes van de Tweede Kamer. De vertrekkende fractievoorzitter van de PvdA vindt het mooi geweest na 17 jaar. In de Week van Kee blikt ze terug op de diverse rollen die ze had in de partij.  Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) beschrijft hoe Kuiken van stuntelend in het begin uitgroeide tot een sterk debater. "Ik was inderdaad een beetje vintage Rob Jetten", zegt Kuiken over de tijd dat ze ineens tijdelijk het fractievoorzitterschap overnam van Diederik Samsom. Hij verloor de partijleiderstrijd van Lodewijk Asscher. Kuiken vertelt hoe gespannen ze was met twintig microfoons voor haar neus.  Later nam ze het fractievoorzitterschap over toen Lilianne Ploumen plotseling van het toneel verdween. En nu doet ze een stap opzij voor Frans Timmerman, die GroenLinks en de PvdA bij de verkiezingen gaat leiden. Ze doet dit steeds in dienst van de partij, maar wat wil ze zelf eigenlijk? "Leiderschap is niet alleen zelf het heft in handen nemen, leiderschap is ook de mensen op de juiste positie zetten op het moment dat het moet." Luister het hele gesprek in De Nieuws BV nu terug. 
10/6/202316 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Hans Vijlbrief (D66): 'In het gasdossier zag ik het licht toen ik met mensen ging praten'

Na zestig jaar komt er komende zondag een einde aan de gaswinning in Groningen. Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) krijgt veel lof om zijn aanpak. Wat deed hij beter dan Mark Rutte? ''Ik heb dit dossier gewoon anders aangepakt dan mijn voorgangers", zegt hij in De Week van Kee. Jarenlang was Vijlbrief de rechterhand van minister Dijsselbloem op het ministerie van Financiën. De vraag is of hij als schatkistbewaarder net zoveel geld had uitgetrokken voor Groningen als hij nu als staatssecretaris doet. Dat vraagt hij zichzelf ook wel eens af. "Ik weet het eerlijk gezegd niet. Doordat ik nu dichter op het probleem zit, zie ik het probleem ook beter". Ondertussen is de campagne op gang en staat Vijlbrief bij de D66-kandidatenlijst op nummer 3. Maar de peilingen geven nog geen rooskleurig beeld: bij I&O staat de partij deze week op 5 zetels. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA): "De VVD is toch een beetje de hoofdschuldige van de toeslagenaffaire. Maar die staat op 25 tot 30 zetels in de peilingen, terwijl uw partij bijna kopje onder gaat." Snapt Vijlbrief dat? "Onrecht bestaat", aldus de D66'er. Hoe gaat hij dat tij keren? Je hoort het in De Nieuws BV. 
9/29/202319 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Henri Bontenbal (CDA): "BBB is een vernislaag waar niet heel veel inhoud onder zit.

CDA-leider Henri Bontenbal beleefde zijn vuurdoop deze week bij hét politieke debat van het jaar: De algemene politieke beschouwingen. Daar kruisen de leiders van de fracties met elkaar de degens. Zo vlak voor verkiezingen is dat extra bijzonder, want dit is dé kans om op te vallen en je in de kijker te spelen bij de kiezer. We blikken terug met Henri Bontenbal zelf in de Week van Kee. Wat wil hij met het CDA? En wat biedt het CDA wat concurrenten als Pieter Omtzigt met Nieuw Sociaal Contract en Caroline van der Plas (BBB) niet bieden? "BBB is meer een merk. Een vernislaag waar niet heel veel inhoud onder zit. Er ligt geen stevige ideologie onder. Ik denk dat het heel lastig is om te duiden waar ze precies staan."
9/25/202316 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Onderzoek: 60% van de verkrachtingszaken die binnenkomen bij het OM komt niet voor de rechter

Na de uitzending van BOOS over The Voice of Holland in 2022 riep minister Yesilgöz van Justitie de slachtoffers van seksueel geweld op om altijd aangifte te doen. Veel slachtoffers gaven daar gehoor aan, blijkt uit cijfers. Maar lang niet alle aangiftes of meldingen komen voor de rechter. In 2021 en 2022 stuurde de politie gemiddeld 640 gevallen door naar het OM. Daarvan komt slechts 40% voor de rechter, laat het OM weten aan De Nieuws BV.  Politiek redacteur Anna Pleijsier zocht uit hoe zo'n proces loopt, en sprak slachtoffers, professionals bij de politie, het OM, herstelbemiddelingsbureaus en zedenadvocaten. Ze vertelt hierover samen met advocaat Anne Bleeker, die zedenslachtoffers bijstaat. Komende week bespreekt de Eerste Kamer de aanscherping van de Wet seksuele misdrijven.  Lees op de website van NPO Radio 1 het uitgebreide artikel over dit onderzoek (https://www.nporadio1.nl/nieuws/onderzoek/11ba0c51-b83e-4c31-8793-76f8db611071/ik-zou-het-andere-slachtoffers-van-seksueel-misbruik-niet-aanraden-om-aangifte-te-doen).
9/23/202316 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Algemene Beschouwingen van Rutte: hoe doet hij het?

Op dag twee van de Algemene Beschouwingen is het aan de premier om antwoord te geven aan alle Kamerleden. En dit jaar is het waarschijnlijk de laatste keer voor Mark Rutte. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) en politiek redacteur Sandrine Thelosen (De Nieuws BV) volgen het debat en schuiven aan. Hoe vergaat het Rutte tot nu toe? Hoe groot is het verschil met zijn eerste keer in 2011? En wat zijn de opmerkelijkste moment van de afgelopen jaren? Je hoort het in De Nieuws BV. 
9/21/202314 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Marc Oosterhout: Hoe maak je de perfecte verkiezingsspot?

Hoe kunnen partijen zich nog onderscheiden van elkaar, nu er zoveel partijen meedoen? Peter Kee en Natasja Gibbs bespreken het met politiek marketingdeskundige Marc Oosterhout. Samen praten ze over het belang van politieke reclamefilmpjes, nemen ze een paar spotjes onder de loep en heeft Kee nog een eigen spotje gemaakt voor Oosterhout. 
9/15/202316 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Laurens Dassen (Volt): 'Er is een systeem opgetuigd dat uitgaat van wantrouwen'

De Week van Kee is weer terug na een hete politieke zomer! Het reces is duidelijk voorbij, want de verkiezingscampagne is losgebarsten. De eerste verkiezingsprogramma's zijn gepresenteerd. Ook de politieke partij Volt presenteerde hun programma deze week: Toekomst, nu!. Aangezien er bijna 20 partijen in de Tweede Kamer zitten, is het van belang je als partij te onderscheiden. Maar lukt Volt dat wel? Daarover praten politiek redacteur en duider Peter Kee en Patrick Lodiers in De Nieuws BV over door met de voorman van Volt: Laurens Dassen. Dat de partij lyrisch is over Europa, weten we inmiddels wel. Maar is 'Europa' niet veel te abstract en ver weg? Haal je daar de kiezer wel mee binnen?
9/8/202315 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Tweede Kamerlid Lucille Werner: 'Het CDA moet opnieuw gaan bouwen'

Wat zou jij in een tijdcapsule stoppen? Dat vragen we onze gasten deze zomer in de serie 'De Tijdcapsule'. Met vandaag: Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA). Lang was ze natuurlijk de presentatrice van Lingo. Het voorwerp dat ze in de tijdscapsule stopt, heeft daar alles mee te maken. Verder bespreken we hoe het ervoor staat met het CDA en of Werner door wil in de Tweede Kamer. 
7/18/202312 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Gouden Dolk 2023: VVD leverde de grootste daad van verraad in de eigen partij

Het zomerreces is van start gegaan en dat betekent bij De Nieuws BV de uitreiking van de Gouden Dolk. Het is de jaarlijkse prijs voor de opvallendste actie van verraad in eigen kring (in de wandelgang ook wel ‘de grootste politieke naaistreek’ genoemd). De jury werd dit jaar gevormd door politiek duider Peter Kee (BNNVARA) en politiek redacteur Sandrine Thelosen (De Nieuws BV). Zij wezen de VVD unaniem als winnaar aan. Wie heeft de partij volledig in de kou laten staan en welke dader is erbij betrokken? Luister het hele fragment uit De Nieuws BV nu terug.
7/14/202314 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Henri Kruithof (VVD) over vertrek Mark Rutte: 'Anders wordt hij een sta-in-de-weg'

Er komt geen kabinet Rutte V. De premier maakt vanochtend bekend dat hij bij de volgende verkiezingen geen VVD-lijsttrekker is. Dat gebeurde voorafgaand aan het kamerdebat over het afgetreden kabinet. We bespreken het nieuws met politiek duiders Peter Kee en Joost Bekendam. Ook oud-spindoctor Henri Kruithof (VVD) schuift aan: 'Duidelijk dat veel partijen niet meer met de VVD van Rutte wilden samenwerken. Dan wordt hij een sta-in-de-weg voor het voorzetten van de politiek. Dat wil hij niet op z'n geweten hebben, denk ik.' In De Nieuws BV bespreken ze de reacties van politici, de beweegredenen van Mark Rutte en wie hem moet opvolgen. Dilan Yeşilgöz, Vincent Karremans of toch Klaas Dijkhoff? 'Of de huidige fractievoorzitter Sophie Hermans misschien?' oppert Peter Kee. 'Nee, geen sprake van', aldus Henri Kruithof.
7/10/20239 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Valt Rutte IV? "De coalitiepartijen moet elkaar iets gunnen"

Tegen alle verwachtingen in zit het kabinet, na uren nachtelijk crisisoverleg, nog steeds in het zadel. Maar, zoals gisternacht in het NOS Journaal werd gezegd: "Het lijkt er steeds meer op dat de vraag niet is of het kabinet valt, maar wanneer."  Welk spelletje wordt hier gespeeld? Daar gaat het over in deze Week van Kee, met uiteraard, onze politiek duider Peter Kee, onze politiek redacteur Joost Bekendam vanuit Den Haag. En met niemand minder dan Madeleine van Toorenburg, Eerste Kamerlid voor het CDA: de vrouw die de vorige asielcrisis over het kinderpardon in 2019 heeft veroorzaakt én ook weer opgelost!
7/7/202315 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) over het verslavende algoritme van TikTok

Het verslavende algoritme van TikTok moet in de ban. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht doet vandaag de oproep aan het kabinet: maak daar werk van. Ze ervoer zelf hoe het algoritme werkt en vertelt daarover in De Nieuws BV. Ondertussen is er in Europa net een wet aangenomen waardoor de algoritmes beter in de gaten worden gehouden, vertelt Marietje Schaake, directeur internationaal beleid bij het Stanford University Cyber Policy Center. Luister nu het hele gesprek terug.
7/6/20238 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Oud-Tweede Kamerlid Daan de Neef ging van de VVD naar de Partij voor de Dieren

Tweede Kamerlid Daan de Neef liet de VVD een jaar geleden flink schrikken. Na het nieuws over de verschrikkelijke omstandigheden in Ter Apel besloot hij op te stappen bij zijn partij. Hij gaf zijn zetel op en werd lid van de Partij voor de Dieren. In de Week van Kee blikt hij terug op die periode en vertelt hij hoe het nu met hem gaat.  De Neef had tijdens zijn kamerlidmaatschap steeds meer moeite met alle moties waar hij mee moest instemmen, terwijl hij het er niet mee eens was. 'Je zit in een hermetische afsprakenconstructie', zegt hij daarover. Bovendien mocht hij van de VVD niks doen met zijn geliefde onderwerp: dierenwelzijn. De partij is veranderd in die twintig jaar dat hij er lid was. 'Er was toen meer debat', vertelt hij aan Peter Kee (BNNVARA). 
6/30/202316 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Attje Kuiken (PvdA): "Kabinet, kom met een nieuwe deadline"

Na het sneuvelen van het landbouwakkoord is het kabinet koortsachtig aan het zoeken naar een oplossing voor het stikstofprobleem. "Kom met een nieuwe deadline", zegt PvdA-leider Attje Kuiken tegen het kabinet. Ze hoopt niet zozeer op een versnelde val van het kabinet, zegt ze, maar op een oplossing voor de stikstofcrisis.  "Het is mijn altijd mijn taak als oppositie om te zorgen dat het kabinet regeert, doen ze dat niet, dan stap je op".
6/23/202317 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Minister Dijkgraaf over supersnelle nieuwe computer: 'Daar mogen we trots op zijn'

Het Jules Verne Consortium, een samenwerking tussen Nederland en Frankrijk, gaat een nieuwe supercomputer van wereldklasse bouwen met ongekende rekencapaciteit. Hij gaat zo snel als 5 miljoen laptops tegelijk. En daarmee kunnen we in de toekomst kijken. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) legt het uit in De Nieuws BV. 
6/20/20236 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

De Week van Pleijsier: 'Discussie over de natuurherstelwet wordt feitenvrij gevoerd'

Het klimaat verandert en dat moeten we tegengaan! Daarom maakte Frans Timmermans de Green Deal, zodat de Europese lidstaten de handen ineen kunnen slaan om de opwarming van moeder aarde tegen te gaan. Onderdeel daarvan is de Natuurherstelwet. En die wet deed nogal wat stof opwaaien deze week. Een voorstel om die natuurherstelwet van tafel te vegen, werd nipt verworpen. Gister werd erover gestemd: Een voorstel om de natuurherstelwet helemaal in de prullenbak te gooien. Er mochten 88 Europarlementariërs stemmen. De uitslag? 44-44. Op het nippertje mag de natuurherstelwet dus blijven. Maar waarom is er zo ontzettend veel kritiek op deze wet? En gaan die wetten er nog wel komen als er zoveel weerstand komt vanuit de lidstaten en het Europees Parlement zelf?  Genoeg reden om daarover door te praten in De Nieuws BV. Dit keer in 'De Week van Pleijsier'. Peter Kee is namelijk een weekje op vakantie, dus onze politiek redacteur Anna Pleijsier neemt het over. Ze heeft Mohammed Chahim, Europarlementariër voor de PvdA, meegenomen. Als partij-genoot van Frans Timmermans weet Chahim als geen ander hoe het zit met de natuurherstelwet en de Green Deal. 
6/16/202314 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Geladen Kamerdebat over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

Nederland heeft tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel excessief geweld gebruikt. En politiek Den Haag keurde dat stilzwijgend goed. Dat bleek uit het uitgebreide onderzoeksrapport dat een jaar geleden verscheen. Morgen debatteert de Tweede Kamer verder over dit onderzoek. En dat is hard nodig volgens Kamerlid van GroenLinks Corinne Ellemeet. Daarover praat Patrick Lodiers in De Nieuws BV met Corinne Ellemeet. 
6/13/20238 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf terug van reis naar Suriname

Als coördinerend minister van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden bezocht Robbert Dijkgraaf (onderwijs, cultuur en wetenschap) de afgelopen dagen Suriname. Op 1 juli begint het herdenkingsjaar, dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Hoe was de reis van de minister? Werpt de economische situatie in Suriname een schaduw op het herdenkingsjaar? En wat is de rol van het onderwijs? Je hoort het in De Nieuws BV. 
6/12/20236 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Week van Kee over informatievoorziening Tweede Kamer: 'Daar word je knettergek van'

'Grip op informatie' heet het rapport onder leiding van Inge van Dijk (CDA) dat deze week uitkwam in de Tweede Kamer. Het toeslagenschandaal en vrijwel ieder rapport dat later verschijnt, maken één ding duidelijk: de Tweede Kamer wordt regelmatig onvolledig en niet tijdig geïnformeerd. Dat moet echt anders, concludeert een werkgroep van Tweede Kamerleden. Hoe krijgt de Tweede Kamer het kabinet zover dat ze geen stukken meer achterhouden? Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) bespreekt het met Van Dijk in De Nieuws BV. 
6/9/202315 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Minister Helder van Sport over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld

Twee weken geleden werd er een schokkend rapport uitgebracht over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Vier op de tien dansers heeft daar afgelopen jaar mee te maken gehad. Bij tweederde gevallen ging het om mannelijke slachtoffers. Hoe wordt de danswereld een veilige plek? In De Nieuws BV hoor je minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder. In de danswereld gaat zowel om sport als om de cultuur- en onderwijssector. Samen met de staatssecretaris van Cultuur gaat de minister met drie actiepunten aan de slag. Het trainingsklimaat in de danswereld moet veranderen. Er moet beter toezicht komen. En in samenwerking met de danssector moet er een goed meldpunt komen.
6/8/20239 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Thierry Aartsen (VVD): asielkritiek van VVD-prominenten, beloften van premier Rutte en samenwerking in de coalitie

Het wordt een spannende dag voor de VVD morgen. Na een week waarin partijprominenten zich uitspraken tegen de hoge asielinstroom, komen de leden namelijk samen voor de Liberale Open Dag. Premier zal er moeten uitleggen wat hij precies voor elkaar heeft gekregen sinds hij een half jaar geleden beloofde die instroom in te perken. We blikken vooruit met politiek duider Peter Kee en VVD-Kamerlid en campagneleider Thierry Aartsen. “We hebben geen knop in Den Haag en dan gaat de instroom ineens van 70.000 naar nul”, zegt Aartsen.
6/2/202317 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kee & Van Jole over de brief van Vera Bergkamp en de nieuwe Eerste Kamer

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp deed vanochtend een oproep aan Twitter: kom in actie tegen bedreigende berichten aan politici. Onze politieke watchers Peter Kee (BNNVARA) en Francisco van Jole (Joop.nl) bespreken de uitzonderlijke brief. Ondertussen is in de Tweede Kamer het debat over Verantwoordingsdebat bezig. Kee & Van Jole volgen het op de voet. En natuurlijk blikken ze terug op de verkiezing van de Eerste Kamerleden gisteren. 
5/31/202317 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Haat en bedreigingen richting politici: hoe blijf je dan positief?

Nog even een debatje in de avonduren of toch op zondag alvast de stukken voor die week lezen. De werklast van Kamerleden neemt toe. En dat allemaal in een tijd van moddergooien, haatopmerkingen en bedreigingen. Vorig jaar kreeg het OM de meeste meldingen van bedreigingen aan het adres van politici ooit binnen. Dat waren er 1125: bijna twee keer zoveel als in 2021. Het werk van Tweede Kamerleden wordt er niet makkelijker op. Hoe blijven ze dan toch positief? We hebben het erover met Anne Kuik (CDA) en Mohammed Mohandis (PvdA).
5/29/202313 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Gemeenten 'verrast' door noodplan kabinet

Haast uit het niets kwam staatssecretaris Van der Burg (VVD) voor asiel woensdag met een noodplan voor asielopvang. Daarmee hoopt hij te voorkomen dat er wéér mensen buiten moeten slapen, zoals vorig jaar zomer gebeurde in Ter Apel. Van der Burg wil niet toestaan dat gemeenten bepaalde type asielzoekers kunnen weren. Bovendien wil hij de gemeenten niet langer om toestemming vragen bij het boeken van hotels voor opvang. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Groenlinks) was als voorzitter van de commissie Asiel en Migratie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verrast door het plan. Hij spreekt van een 'noodverband' en hoopt op een duurzame oplossing van het opvangtekort. We spreken hem met politiek duider Peter Kee in De week van Kee.
5/26/202315 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kee & Van Jole: 'Dat is zo ouderwets denken'

Er was voor politiek duider Peter Kee weer genoeg te beleven in de Haagse wandelgangen. Na alle berichtgeving over het wangedrag van Dennis Wiersma moest de minister gisteren op het matje komen bij de VVD-fractie. Ondertussen blijft de publieke verontwaardiging grotendeels uit. Francisco van Jole, hoofdredacteur van Joop.nl, verbaast dat niet: ,,Het is de VVD, die vinden dat je geen beroep mag doen op moreel besef". En vanochtend werd bekend dat Paul Rosenmöller de fractie van PvdA en GroenLinks gaat leiden in de Eerste Kamer. Van Jole snapt de keuze voor de GroenLinks-man wel. Kee snapt dat dan weer niet. Mei Li Vos was namens de PvdA kandidaat. ,,Als linkse, op emancipatie gerichte partij kies je voor die vrouw, lijkt me. En Francisco buigt voor Paul Rosenmöller. Dat is ouderwets denken."  Weten hoe dit afloopt? Luister het hele fragment van Kee & Van Jole nu terug. 
5/24/202316 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Debat Tweede Kamer: Hoort abortus thuis in het strafrecht of de gezondheidszorg?

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de vraag of het uitgangspunt van abortus het strafrecht moet zijn of de gezondheidszorg? Momenteel staat abortus nog in het Wetboek van Strafrecht, reden voor BNNVARA en het Humanistisch Verbond om een burgerinitiatief in te dienen, namens bijna 94.000 ondertekenaars. Na een lang proces is het vandaag zover: Het burgerinitiatief 'Abortus is geen misdaad' zal gepresenteerd worden in de Tweede Kamer, waarna een debat volgt.  Hier in De Nieuws BV nemen we vast een voorschot op het debat: Wat zijn de voor- en tegenargumenten en gaat het burgerinitiatief het halen? Natasja Gibbs praat hierover met haar gasten Hilde Palland-Mulder, Tweede Kamerlid voor het CDA, en politiek redacteur Anna Pleijsier.
5/24/202313 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) gaat voor een tweede termijn

,,Ik ga me zeker weer kandideren voor het voorzitterschap." Dat zegt Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) in de Week van Kee. Nu nog afwachten hoe de rest daarover denkt. Over twee weken worden eindelijk de nieuwe Eerste Kamerleden gekozen. Daarna is de vraag wie de voorzitter wordt. Een kandidaat van de nieuwe grote partij BBB ligt voor hand. Maar ook bij GroenLinks zou een kandidaat rondlopen, volgens onze politiek duider Peter Kee (BNNVARA). Jan Anthonie Bruijn geniet nu van zijn rol als voorzitter. De laatste jaren wordt vaak opgemerkt dat de Eerste Kamer politieker wordt. Omdat de coalitie er vaak geen meerderheid meer heeft, moet die op zoek naar andere partijen om hun voorstellen te steunen. Bruijn ziet daarin niet een probleem. ,,Dat is toch mooi. Dan wordt er rekening gehouden met mensen die op partijen stemmen die niet in de regering zitten." Maar de Eerste Kamer moet toch vooral kijken of die wet goed is? Zeker, volgens Bruijn. ,,Maar wel met een politieke bril."  Deze week wilde BBB de stemmingen van twee wetten uitstellen. Dan zouden ze namelijk meestemmen, want nu zitten ze nog niet in de Eerste Kamer. Maar dat voorstel behaalde geen meerderheid. Er zit immers 2,5 maand tussen de verkiezingen en de daadwerkelijke installatie van de nieuwe leden. Moet dat anders? ,,Er is iets te zeggen voor het rechtstreeks kiezen van de Eerste Kamer", aldus Bruijn. Luister het hele fragment terug in De Nieuws BV. 
5/19/202315 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Laurens Dassen (Volt) over laag vertrouwen politiek: "Alle problemen worden met een bak geld afgekocht"

De kranten stonden er deze week bol van, de politiek duiders tuimelden over elkaar heen om hun analyses te geven: het vertrouwen in de politiek is tot een historisch dieptepunt gedaald. In de Week van Kee praten presentator Patrick Lodiers en politiek redacteur en duider Peter Kee met Laurens Dassen (Volt) over waarom dat vertrouwen zo laag is en hoe dat een beetje op te vijzelen valt. 
5/12/202316 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Lisa van Ginneken (D66): "Wij zijn geen tolerant land"

Gister was het 4 mei, de dag dat we de herdenken. Maar wat en wie we herdenken, dat blijft altijd een ingewikkelde discussie. Ook dit jaar met het bezoek van de president van Oekraïne Zelensky, laaide de discussie weer op. Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken gaf gister tijdens de dodenherdenking een speech, bij het homomonument in Amsterdam. Want ook LHBTI'ers werden naar de concentratiekampen gestuurd.  Hoe staat het nu met de acceptatie? In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers met Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) en onze vaste politieke man op de vrijdag: Peter Kee. 
5/5/202317 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Wat herdenken politici op 4 mei?

Ook de Tweede Kamer staat deze donderdag stil bij Dodenherdenking. Ondertussen zorgt BBB-leider Caroline van der Plas voor ophef. Zij is deze dag niet bij de speech van de Oekraïense President Zelenski aanwezig, omdat Nationale Dodenherdenking volgens haar moet gaan over onze Nederlandse doden. Wat herdenken de Kamerleden op 4 mei? Politiek verslaggever Sandrine Thelosen spreekt onder meer met Mirjam Bikker, Laurens Dassen en Esther Ouwehand. En hoe denkt premier Mark Rutte hierover? Je hoort het in De Nieuws BV. 
5/4/20235 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Malik Azmani (VVD): '77.000 asielzoekers is belachelijk veel, dat kan het land niet aan'

Migratie is het hoofdpijndossier in Europa. Ondertussen kwam deze vrijdag het nieuws dat het kabinet inderdaad 77.000 asielzoekers verwacht dit jaar. ,,Dat is belachelijk veel. Dat kan het land niet aan", zegt Malik Azmani (VVD) tegen Peter Kee (BNNVARA) in De Nieuws BV. De VVD-europarlementariër vindt dat de asielmaatregelen veel te lang op zich laten wachten. ,,Het heeft met urgentie te maken', zegt hij in de Week van Kee. Europa gaat volgens Azmani pas harder loper op het moment dat er crisis is.  Ondertussen moet het kabinet haar eigen asielproblemen oplossen. Afgelopen week werd asielstaatssecretaris Van der Burg teruggefloten door de Raad van State: hij mag asielzoekers die uit Italië niet terugsturen, omdat de opvang daar ondermaats is. Azmani heeft daar vragen over gesteld bij de Europese Commissie. ,,Die heeft als taak dat Italië wel voldoet aan de richtlijnen." Luister het hele gesprek in de Week van Kee nu terug. 
4/28/202315 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: PR-chef ChristenUnie over 'spindoctors', pers-strategie en de staat van de politiek

Na acht jaar neemt één van de belangrijkste media-adviseurs in politiek Den Haag afscheid van de politiek. Johannes de Vries was lang een steunpilaar achter de schermen voor coalitiepartij ChristenUnie. Nu hij vertrekt, verschijnt hij voor de uitzondering eens vóór de microfoon voor reflectie op zijn rol, de Haagse wereld en zijn belevenissen. Thema's die raken aan het onderwerp van zijn afscheidsbrief, die hij vanochtend wereldkundig maakte.  Met Peter Kee lichten we een aantal van die belevenissen uit. Waaronder de mededeling dat de ChristenUnie geen onderdeel zou worden van 'Rutte IV'. Daarmee kwam de partij in de nasleep van het debat over de memo 'Pieter Omtzigt, functie elders' in 2021, toen premier Rutte zich niet meer kon herinneren dat hij over Tweede Kamerlid Omtzigt had gesproken. 
4/21/202314 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Vrijspraak in corruptiezaak Richard de Mos: 'Maar nog steeds goede reden om in de gemeenteraad te discussiëren wat acceptabel is'

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijgesproken van corruptie. Na meer dan drie jaar onderzoek kwam vandaag het hoge woord eruit. We bespreken de uitspraak met hoogleraar criminologie Hans Nelen (Maastricht University) en onze eigen politiek redacteur Sandrine Thelosen.  De rechter wees erop dat ook de politieke arena ervoor moet zorgen dat de integriteit van een wethouder bewaakt wordt. De politiek moet in de gaten houden of iets het algemeen belang dient en niet een individueel belang. Volgens Nelen is deze uitspraak dan ook nog geen reden om over te gaan op de orde van de dag. 'Het is nog steeds goede reden om in de gemeenteraad te discussiëren wat acceptabel is en wat niet.' Luister het hele gesprek in De Nieuws BV nu terug. 
4/21/202310 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Raad van State waarschuwt politiek: "Niet alles kan en zeker niet tegelijkertijd"

Politici moeten vaker 'nee' zeggen tegen wensen uit de maatschappij en niet meer beloven dan ze kunnen waarmaken. Met die waarschuwing komt de Raad van State vandaag bij de presentatie van het jaarverslag. Want, zegt de Raad: Niet alles kan. Bijvoorbeeld door gebrek aan middelen en mensen. Dus zullen politici heldere keuzes moeten maken in wat de overheid wél doet, zodat die beloften ook worden waargemaakt. Anders loopt men het risico dat er van mooie beloften weinig terecht komt en brokkelt het vertrouwen in de overheid verder af. Politiek redacteur Joost Bekendam sprak erover met de vice-president van de Raad van State, Thom de Graaf.
4/20/20235 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Aanpak onvoldoende: Politieke belangen, machtsverhoudingen en druk creëren risico voor grensoverschrijdend gedrag in Tweede Kamer

De Tweede Kamer pakt grensoverschrijdend gedrag onder hun eigen dak niet goed aan, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Eenderde van de mensen die meededen aan het onderzoek heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag. Met name Kamerleden en ambtelijk leidinggevenden kunnen zich van hun minder goede kant laten zien. Vorig jaar zomer was hoofdonderzoeker Leonie Heres al bij ons te gast om te vertellen over dit onderzoek, nu zit ze weer bij ons om de uitslag te bespreken. Ook te gast is onze eigen politiek redacteur Anna Pleijsier, die dit dossier goed volgt. Ze deed zelf onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de Tweede Kamer en schoof daar vaak over aan.
4/18/202312 minutes
Episode Artwork

De Week van Kee: Doet de politiek genoeg om de kledingindustrie te verduurzamen?

Na olie is kleding de meest vervuilende industrie. Maandag debatteert de Kamer over een nieuwe initiatiefnota om die kledingindustrie aan te pakken, maar gaat dat wel werken? Daarnaast kwam de OVV gister met een rapport over grote vervuilers zoals Tata Steel en Chemours waar de politiek ook al niet al te best vanaf komt. Te lang konden de fabrieken hun gang gaan, de politiek zou passief zijn in de aanpak. Daarom gaan we het deze Week van Kee hebben over de aanpak van die vervuilende industrieën. Is de politiek wel slagvaardig genoeg? Te gast zijn politiek duider en redacteur van BNNVARA Peter Kee. En ook D66-Kamerlid Kiki Hagen die zowel de directeur van Tata Steel als de kledingindustrie wil aanpakken. 
4/14/202316 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

René Peters (CDA) over een telefoonverbod in de klas: 'Ze zijn zo verslavend en aandachtsgeil mogelijk gemaakt'

De wetenschap is het erover eens: mobieltjes hebben een slechte invloed op de leerprestaties van jongeren. Moet er een landelijk verbod komen op scholen? CDA-Tweede Kamerlid René Peters vindt van wel. ,,Het is een illusie dat mensen leren omgaan met hun telefoon, terwijl ze hem in de hand hebben. Die dingen zijn zo verslavend en aandachtsgeil mogelijk gemaakt." Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, heeft zijn bedenkingen. Die telefoon gaan leerlingen de rest van hun leven gebruiken. ,,In volgende situaties gaat het ook niet om wat de wet voorschrijft. Dan gaat het erom dat ze op school hebben geleerd hoe ze ermee omgaan." Hij ziet liever dat scholen dit zelf regelen, daardoor betrek je docenten en leerlingen bij de regels.  En moet Peters eigenlijk niet het goede voorbeeld geven? Een verbod op telefoons in de Tweede Kamer? ,,Ik vind het prima. Die mobieltjes zijn voor Tweede Kamerleden net zo verslavend als voor kinderen." In De Nieuws BV gaan René Peters en Henk Hagoort in debat.
4/13/202311 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Esther Ouwehand (PvdD): 'De VVD weet dat er geen enkele uitweg meer is'

Het voortbestaan van kabinet Rutte IV bungelt aan een elastiek. Het stikstofbeleid legt een bom onder de verhoudingen, vooral tussen CDA en D66. ,,Ze weten bij de VVD dat er geen andere uitweg meer is”, zegt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) tegen politiek duider Peter Kee (BNNVARA). In het 14-uur durende debat afgelopen woensdag heeft de oppositie gedaan wat ze kon, vindt Ouwehand. ,,Volgens mij ziet iedereen dat een kabinet dat het onderling niet eens is, de problemen niet oplost en zich niet meer kan verdedigen. Dat kunnen ze nog even volhouden, maar het ziet er niet goed uit”  In de Week van Kee bespreekt Ouwehand de toekomst van dit stikstofbeleid, de burn-out van het kabinet en de rol van de PvdD in de Eerste Kamer. Luister nu het hele fragment uit De Nieuws BV terug. 
4/7/202317 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: LTO wil regeerakkoord openbreken

Premier Rutte wil niet langer 'praten' over stikstof, maar ook het beleid 'in gang zetten'. Dat zei hij dinsdag na afloop van overleg in het kabinet. Maar kan dat wel? Politiek duider zocht uit waarom de stikstofaanpak tot nu toe blijft steken. We praten na met Sjaak van der Tak, voorzitter van landbouworganisatie LTO. Hij zegt dat het regeerakkoord moet worden open gebroken op het stikstofdossier. Ook vragen we hem of er nog een landbouwakkoord komt en wat hij vindt van de strenge stikstofbrief uit Brussel, die gisteren opeens uitlek
3/31/202316 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Alexander Pechtold: geen koerswijziging kabinet maar tempo maken

De coalitiepartijen moesten allemaal zetels inleveren na de verkiezingen. De winst van politieke partij BBB gaf een duidelijk signaal van ongenoegen van af. Vooral het CDA kreeg er flink van langs van de kiezer. Een meerderheid van de coalitie, en dus voor hun plannen, in de Eerste Kamer zit er niet in. Dinsdag is er crisisberaad met de coalitie. Gaat dit leiden tot de val van het kabinet? In deze 'Week van Kee' praten politiek duider en redacteur Peter Kee en Patrick Lodiers met niemand minder dan D66-partijprominent Alexander Pechtold die het klappen van de coalitiezweep kent. 
3/24/202314 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Moeten we van tijdelijke huurcontracten af?

Tijdelijke huurcontracten een uitkomst voor veel huiseigenaren maar een doorn in het oog van veel huurders. Deze problematiek staat ook hoog op de Haagse agenda. Vanavond wordt er gedebatteerd over de vraag of tijdelijke huurcontracten afgeschaft moeten worden of juist niet?  In De Nieuws BV voeren we dat debat alvast. Dat doen we met Kavish Partiman van Vastgoed Belang, een club die opkomt voor vastgoedeigenaren. Die verhuren hun vastgoed natuurlijk af en toe. Partiman is blij met die tijdelijke contracten. Tegenover hemt zit PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wil juist af van korte huurcontracten. Nijboer diende hiervoor een initiatiefwetsvoorstel in met collega-Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. 
3/23/202312 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met campagneleider BBB: 'We denken al anderhalf jaar dat we de grootste kunnen worden'

Na weken campagne voeren, weten we sinds woensdagavond eindelijk hoe de stemmen verdeeld zijn. Voor de een hoogtepunt, de andere een dieptepunt. We bespreken het in De Nieuws BV met onze politiek duider Peter Kee. Voor de Week van Kee heeft hij twee campagneleiders meegenomen: Derk Boswijk (CDA) en Henk Vermeer (BBB). Hoe kijken ze terug op de campagne? Boswijk spreekt van een waardeloze uitslag voor het CDA. Hij is kritisch op het kabinet, inclusief zijn eigen partij. ,,Ze strooien in het stikstofdossier met keiharde deadlines. Maar ze komen niet over de brug met instrumenten om stikstof te reduceren." Boswijk snapt dat mensen dan gefrustreerd raken. De architect van de grote verkiezingswinst was uit op een positieve campagne voor BBB. En hij vindt dat hij in zijn handen mag knijpen met Caroline van der Plas als boegbeeld. ,,Zeker als je naar de andere lijsttrekkers kijkt", aldus Vermeer. De enorme zegen komt voor hem niet als een verrassing. ,,Al anderhalf jaar denken we dat we de grootste kunnen worden." Boswijk noemt Tjeerd de Groot (D66) de beste campagneleider voor BBB. Wat vindt Vermeer daarvan? ,,Ik denk dat de rol van Tjeerd de Groot niet onderschat mag worden. D66 was door Rutte buitenspel gezet en toen dachten ze: hoe moeten wij dan aandacht krijgen? Dan maar aandacht geven aan onze grootste tegenpool."  Luister het hele gesprek in de Week van Kee nu terug.
3/17/202315 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

De Druktemakers op verkiezingsdag over zonnepanelen, Hugo de Jonge en de verkiezing van de mooiste reportage

Onze verslaggever Sandrine Thelosen toog naar 5 provincies met onze druktemakers. Zodat ze zich ter plekke druk konden maken over wat er speelt in de provincie. En vandaag, op verkiezingsdag, blikken we met ze terug: waar draaien die verkiezingen vandaag nou om? Bij Stephan Komduur aan tafel zitten druktemakers Dolf Jansen, Kees van Amstel, en aan de lijn Marcel van Roosmalen. Ook zit hier verslaggever Sandrine zelf is te gast.   
3/15/202319 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kies Wijzer met De Nieuws BV: Noord-Brabant

Woensdag mogen we naar de stembus voor de Provincies en de waterschappen. De Nieuws BV neemt daarom elke dag een andere provincie onder de loep met een wisselend thema. Vandaag is dat 'vervoer' in Noord-Brabant. Met niemand minder dan lijsttrekkers Matthijs van Miltenburg (D66) en Willem Rutjens (Ja21).  Moet de Provincies méér investeren in openbaar vervoer en minder in asfalt? Aan de hand van die stelling kruisen Rutjens en Van Miltenburg spreekwoordelijk de degens. Maar ook andere onderwerpen komen langs: Sluit D66 Ja21 nou uit of niet? En hoe kijkt Rutjens terug op de bestuurlijke chaos van de afgelopen periode, die hij nog begon als lid van FVD? 
3/14/202324 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

De Druktemakers in alle staten: hoe Marcel van Roosmalen in het carnaval van Gemert belandde

Marcel van Roosmalen gaat voor het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV (BNNVARA) op reportage naar Noord-Brabant. Het gaat daar namelijk niet goed met het openbaar vervoer. Op meerdere plekken verdwijnen buslijnen. Zo ook in Gemert, en daar heeft student Viktor veel last van. Marcel haalt verhaal. Na het interview wil hij graag worstenbroodjes halen en een kopje koffie drinken. Die zoektocht brengt hem dwars door het carnaval van Gemert. In deze podcast hoor je de uitgebreide reportage van Marcel. Vindt hij daadwerkelijk de Brabantse worstenbroodjes? Vanwege de Provinciale statenverkiezingen duikt De Nieuws BV deze week het land in. De vaste columnisten van het NPO Radio 1-programma bezoeken allemaal een andere provincie en een ander probleem. Luister nu de afleveringen van de reportage-serie terug.  * Pieter Derks in Gelderland (https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/8d40b85d-a48d-40a5-a82a-0ba1042da627/2023-03-08-de-druktemakers-in-alle-staten-pieter-derks-in-gelderland) * Dolf Jansen in Noord-Holland (https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/be0ed7a0-acc8-471b-9fe6-297ebe048f8e/2023-03-09-de-druktemakers-in-alle-staten-dolf-jansen-in-noord-holland) * Kees van Amstel in Flevoland (https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/c812c3a7-ad53-4050-91e9-107ede10bdb3/2023-03-10-de-druktemakers-in-alle-staten-kees-van-amstel-in-flevoland) * Ellen Deckwitz in Friesland (https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/98955b37-e4b2-42e4-8e90-492a74f238b3/2023-03-13-de-druktemakers-in-alle-staten-ellen-deckwitz-in-friesland)
3/14/202337 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kies Wijzer met De Nieuws BV: Waterschap Friesland

Woensdag mogen we naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Daarom behandelen wij in De Nieuws BV 5 dagen lang elke dag een andere provincie en verkiezingsthema. Met vandaag het waterschap Friesland!  Aan tafel zitten twee mensen uit waterschap Friesland: Egbert Berenst, lijsttrekker van de ChristenUnie, en Monique Plantinga, lijsttrekker van Water Natuurlijk. Politiek redacteur Anna Pleijsier schuift ook aan, voor een korte introductie van het waterschap. 
3/13/202326 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

De Druktemakers in alle staten: Ellen Deckwitz in Friesland

Ze worden nog wel eens vergeten, maar woensdag gaan we ook naar de stembus voor de waterschappen. De druktemakers van De Nieuws BV gaan deze week het land in. Iedere dag een andere provincie en een ander probleem. Ellen Deckwitz duikt in het waterschap in Friesland. Ze gaat op bezoek bij boer Anno Witteveen, die vertelt hoe hij omgaat met de droogte op zijn land.  Eerdere afleveringen van de Druktemakers in alle staten: - Pieter Derks in Gelderland (https://open.spotify.com/episode/2PUgMmVhTggmPTul6Ip08b?si=1a6350c2c5b942a4) - Dolf Jansen in Noord-Holland (https://open.spotify.com/episode/6BC6LGvGdbz7dmRUENhBqP?si=27d30c239dc44cce) - Kees van Amstel in Flevoland (https://open.spotify.com/episode/13w7HjOupJHi8WiRBgja3b?si=99e16130549c4d44)
3/13/20236 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kies Wijzer met De Nieuws BV: Wonen in Flevoland

Volgende week mogen we naar de stembus voor de provinciale staten en de waterschappen. Daarom behandelen wij in De Nieuws BV 5 dagen lang elke dag een andere provincie en verkiezingsthema. Met vandaag Wonen in Flevoland.  Te gast zijn twee lijsttrekkers uit Flevoland: Ellentrees Müller van de VVD.  En Abassin Nessar van de PvdA. Met hen bespreken Patrick Lodiers en politiek redacteur Anna Pleijsier of de ambitieuze bouwdoelen wel gehaald gaan worden, wat de provincie in de melk te brokkelen heeft, maar ook: voor wie wordt er gebouwd? Kopers of (sociale) huurders? Daarin verschillen PvdA en VVD flink van mening!
3/10/202323 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De Druktemakers in alle staten: Kees van Amstel in Flevoland

De Provinciale Statenverkiezingen komen steeds dichterbij. De druktemakers van De Nieuws BV gaan deze week het land in. Iedere dag een andere provincie en een ander probleem. Vandaag hoor je Kees van Amstel vanuit Flevoland. Dat is namelijk de provincie waar nogal veel gebouwd moet worden. Maar lukt dat wel? Coen van Rooyen van WoningbouwersNL vertelt er van alles over. 
3/10/20236 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kies Wijzer met De Nieuws BV: Klimaat in Noord-Holland

Volgende week mogen we naar de stembus voor de provinciale staten en de waterschappen. Daarom behandelen wij in De Nieuws BV 5 dagen lang elke dag een andere provincie en verkiezingsthema. Met vandaag klimaat in Noord-Holland. Noord-Holland: de provincie van Amsterdam, Alkmaar, Volendam, waddeneiland Texel en een enorme kustlijn. Maar ook de provincie van de vele windmolens in de zeewind én van vervuilers Tata Steel en Schiphol. Kortom: klimaat is in deze provincie een hot topic. Bij Natasja Gibbs aan De Nieuws BV-tafel zitten twee lijsttrekkers uit Noord-Holland: Remine Alberts van de SP en Anouk Gielen van de GroenLinks. Ze bespreken of de provincie iets kan doen tegen Tata Steel en gaan in discussie: Moeten er meer windmolens komen in Noord-Holland of juist niet? 
3/9/202324 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

De druktemakers in alle staten: Dolf Jansen in Noord-Holland

Nog even en dan gaan we naar de stembus voor de Provinciale Staten. Daarom gaan de druktemakers van De Nieuws BV het land in. Iedere dag een andere provincie en een ander probleem. Vandaag neemt Dolf Jansen een kijkje in Ouderkerk aan de Amstel in Noord-Holland. Daar staat namelijk een windmolen die het eigendom is van de bewoners daar en Inge Verhoef is één van hen.  Eerdere afleveringen van de Druktemakers in alle staten: - Pieter Derks in Gelderland (https://open.spotify.com/episode/2PUgMmVhTggmPTul6Ip08b?si=f36aab870d924458)
3/9/20236 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kies Wijzer met De Nieuws BV: Stikstof in Gelderland

Volgende week zijn de provinciale Statenverkiezingen. Daarom hebben we de komende dagen Kies Wijzer met De Nieuws BV: iedere dag een andere provincie en een ander thema. Vandaag trappen we af met stikstof in Gelderland. En dat doen we met CDA-lijsttrekker Peter Drenth en BBB-lijsttrekker Rik Loeters, die volgens de peilingen het CDA wel eens zou kunnen overvleugelen. 
3/8/202324 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

De druktemakers in alle staten: Pieter Derks in Gelderland

Met nog een week tot de Provinciale Statenverkiezingen gaan de druktemakers van De Nieuws BV het land in. Iedere dag een andere provincie en een ander probleem. Vandaag trapt Pieter Derks af vanaf de Veluwe in Gelderland. Samen met boswachter Clara Wilken bekijkt hij de gevolgen van stikstof in dat gebied. 
3/8/20236 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hoe het CDA hoopt op herstel via een koers 'van de lange adem'

Ondanks een dramatisch vooruitzicht in de peilingen en de hete adem in de nek van partijen als BBB, overheerst op de Haagse fractiegangen van het CDA een opmerkelijk geloof in wederopstanding. Hoewel niet op korte termijn. Dat ontdekten De Nieuws BV en De Groene Amsterdammer bij een ronde langs mensen binnen en buiten het CDA. “Als campagneleider moet ik natuurlijk zeggen dat we keihard gaan knokken, dat we gaan verdubbelen bij de verkiezingen!”, zegt CDA-Kamerlid en campagneleider Derk Boswijk. “Maar de realiteit is natuurlijk dat de koers die wij hebben ingezet er eentje van de lange adem is.”
3/7/202316 minutes
Episode Artwork

Week van Kee: Jesse Klaver (GL) wil graag bij de volgende verkiezingen één lijst met de PvdA

De verkiezingen komen eraan, dus alle zenders worden weer gedomineerd met debatten, met als klap op de vuurpijl het grote Jeroen Pauw-debat tussen de VVD en de linkse wolk. De helft van die linkse wolk zit in de studio van De Nieuws BV, de leider van GroenLinks: Jesse Klaver. Ook te gast is onze politiek watcher Peter Kee.  Is deze linkse samenwerking alleen een trucje voor de verkiezingen of zit er echt een fusie tussen PvdA en GroenLinks aan te komen. En trappen de linkse partijen niet in een frame waarmee ze de VVD alleen maar groter maken? 
3/3/202318 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Peter Kwint (SP) over de comeback van de basisbeurs

Nooit maakte politiek Den Haag zo snel zo'n grote draai als die na de invoering van het leenstelsel voor studenten. Ooit ingevoerd door de VVD en PvdA in kabinet Rutte II met steun van D66 en GroenLinks. Inmiddels zijn drie partijen gedraaid en wil onderwijsminister Robert Dijkgraaf de basisbeurs herinvoeren.  Studenten krijgen vanaf komend collegajaar weer een tegemoetkoming van de overheid. Daarnaast trekt het kabinet 1 miljard euro uit voor de zogenoemde 'pechgeneratie'. De studenten die de afgelopen zeven jaar studeerden en in het leenstelsel vielen, worden met maximaal 1400 euro gecompenseerd.  Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) is te spreken over de comeback van de basisbeurs, maar de bedragen vallen hem enorm tegen. In de Week van Kee vertelt hij erover. 
2/17/202315 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Sjoerds Sjoerdsma (D66) over hekken om Europa

Tot in de kleine uurtjes zaten de Europese regeringsleiders vannacht bijeen in Brussel. Er was dan ook veel te bespreken. Zo kwam de Oekraïnse president Zelensky kwam langs om te vragen om steun, werd gesproken over handel met de VS en er ook gesproken over migratie. De uitkomst is onder meer dat Europa 'aanzienlijke' bedragen te geven aan lidstaten voor het versterken van 'grensbeschermingsinfrastructuur', waaronder hekken. Coalitiepartij D66 was juist mordicus tegen EU-geld voor hekken. We praten erover met D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 
2/10/202332 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kathmann (PvdA) vs. Strolenberg (VVD): mag je onbereikbaar zijn buiten werktijd?

Als het aan Barbara Kathmann (PvdA) ligt krijgen werknemers voortaan de mogelijkheid om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn. Burn-out is beroepsziekte nummer één in Nederland, volgens onderzoeksbureau TNO. Op dit moment lijdt ongeveer een miljoen werknemers aan stress of burn-out-gerelateerde klachten. Een van de oorzaken is de toenemende werkdruk. De helft van de werkenden zegt ook buiten werktijd bereikbaar te zijn. Daar wil de Partij van de Arbeid iets aan doen. Donderdagavond bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van Kathmann. In De Nieuws BV gaat ze erover in debat met VVD-Kamerlid Mark Strolenberg.
2/9/20239 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

PFAS is schadelijk voor gezondheid en milieu: Waarom mag het nog steeds gedumpt worden?

Vandaag presenteren Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken een voorstel waarin de landen pleiten voor een Europees totaalverbod op PFAS. Dat is een chemische stof die nog steeds in het Nederlandse water terechtkomt. PFAS tast het immuunsysteem aan, en het kan in het ergste geval zelfs leiden tot kanker. Toch mag PFAS nog steeds gedumpt worden. PFAS wordt niet alleen in Nederland gedumpt, maar ook in België. En vervuiling houdt zich niet aan grenzen. Dus Nederland heeft last van de Belgische dumpingen en visa versa.  Daarom slaan niet alleen die vijf Europese landen, maar ook GroenLinks en de Vlaamse partij Groen de handen ineen. Ze schreven een manifest om dumping en productie van PFAS tegen te gaan. Te gast Kauthar Bouchallikht van GroenLinks en Mieke Schauvliege van de Vlaamse partij Groen.
2/7/202310 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee met Paul Tang: 'Iedereen moet dezelfde politieke advertenties zien'

Het moeten geen Trumpiaanse toestanden worden bij de volgende verkiezingen. Donderdag stemde het Europees Parlement in met het voorstel van Paul Tang (PvdA) om micro targeting te verbieden. Daarbij gebruiken politieke partijen persoonlijke online gegevens om advertenties specifiek te richten op een kleine doelgroep. Het is niet eerlijk als mensen verschillende informatie te zien krijgen. En het zorgt voor manipulaties, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen. De Europarlementariër legt het uit in de Week van Kee.  Tang blikt ook vooruit op de congressen van de PvdA en GroenLinks morgen. Als kersverse lid van GroenLinks ziet hij die linkse samenwerking wel zitten. ,,Belangrijk: zo kunnen we ook macht vormen. Rutte is inmiddels al tien jaar premier. Het is tijd voor verandering.' 
2/3/202317 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Personeel en studenten lopen weg uit de zorg door racisme en weinig diversiteit

Het ontbreekt aan diversiteit in onze ziekenhuizen, en dan met name onder ziekenhuisartsen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Met als gevolg dat we minder goede zorg krijgen en dat zorgpersoneel wegloopt. Juist in een tijd waarin de tekorten in de zorg enorm zijn, is dat een groot probleem. Daarom zijn er morgen gesprekken over in de Tweede Kamer. In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs er alvast over met Saskia Duijs, onderzoeker en docent aan het Amsterdam UMC en D66-Kamerlid Fonda Sahla. Allebei zullen ze morgen aanwezig zijn bij de gesprekken.
2/2/202314 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

70 jaar na Watersnoodramp niet achteroverleunen: "Nederland moet wel op z'n tellen passen"

1 februari stond in het teken van de nationale herdenking van de Watersnoodramp, die 70 jaar geleden was. Die ramp heeft nog steeds invloed in Zeeland, schrijft Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (CU) vandaag in het AD. We kunnen niet achteroverleunen: "Wij leven dan wel veilig achter de grootste stormvloedkering ter wereld, maar Nederland moet wel op z'n tellen passen". Daarom komt Kamerlid Grinwis, die voormalig adviseur van de delta-commissaris is, met drie lessen voor de toekomst om zo'n ramp te voorkomen. In De Nieuws BV zet hij een aantal lessen uiteen en vertelt hij uit eigen ervaring - Grinwis is namelijk geboren en getogen in Goeree-Overflakkee, waar de ramp ook sporen naliet - hoe de Watersnoodramp nog steeds een enorm thema is in Zuidwest-Nederland. 
2/1/20239 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nieuwe eed voor ambtenaren: wat verandert er?

De ambtenaren op alle ministeries krijgen een nieuwe eed. Daarmee beloven ze plechtig om hun werk goed uit te voeren. In De Nieuws BV bespreken Joost Sneller (D66) en Inge van Dijk (CDA) wat erin staat. Het werk van ambtenaren is regelmatig in het nieuws. Neem hun rol in het toeslagenschandaal of het rapport over institutioneel racisme bij Buitenlandse Zaken. Gaat de eed ervoor zorgen dat ambtenaren zorgvuldig te werk gaan? Durven ze bij misstanden aan de bel te trekken? En moet de koning eigenlijk in de eed blijven staan?
1/30/202310 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee met Bas Eickhout: "Minister Adema wordt niet goed geïnformeerd door zijn eigen ambtenaren"

Piet Adema, nog geen vier maanden minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, moest deze al vrezen voor zijn positie. Hij werd flink bevraagd door de Tweede Kamer omdat Adema belangrijke informatie over Europese besluiten rondom de mestregels achterhield voor het parlement. Piet Adema kan wel een lesje Europa gebruiken, vindt Peter Kee, politiek duider en redacteur bij BNNVARA. Daarom heeft hij Europarlementariër Bas Eickhout (GL) uitgenodigd in 'De week van Kee'. De kritiek van Eickhout op Adema is niet mals. 
1/27/202314 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Laurens Dassen (Volt): 'Lobby is niet erg, maar het moet wel transparant zijn'

Ruim een maand geleden werd Europa opgeschrikt door een corruptieschandaal: stapels contant geld werd gevonden bij Europarlementariërs. Ze werden omgekocht door Qatar. Door dit schandaal pleit de voorzitter van het Europees Parlement voor striktere regels voor het Europese lobbyregister. Maar Nederland heeft zo'n register niet eens! Hoe staat het er in Nederland eigenlijk voor met die lobby? Te gast is Laurens Dassen, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van Volt, die vorig jaar een initiatiefnota indiende om de lobby in Nederland aan banden te leggen. 
1/23/20239 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Ed Nijpels over de moeizame worsteling naar een landbouwakkoord

Haast geruisloos zijn de overleggen begonnen voor het landbouwakkoord. Dat moet perspectief gaan bieden voor boeren én de weg wijzen naar een duurzame landbouw. Toch zijn de besprekingen nauwelijks begonnen of landbouwclub LTO dreigt zich terug te trekken. We bespreken het met oud-milieuminister en voormalig kartrekker van het klimaatakkoord Ed Nijpels. 
1/20/202316 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Steeds meer eergerelateerd geweld: hoe is dit probleem goed aan te pakken?

Eergerelateerd geweld komt steeds vaker voor, dat meldt het Landelijke Expertisecentrum Eer Gerelateerd Geweld van de Nationale Politie deze maand. In 2021 waren er bijna 700 meldingen: meer dan 50 per maand. Volgens de politie komt dit door de instroom van migranten en vluchtelingen: vooral onder Syrische gezinnen is eergerelateerd geweld een probleem.  In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs met Bente Becker, Tweede Kamerlid van de VVD. Zij doet een voorstel tot strenger bestraffen van daders en medeplichtigen van eergeweld. Ook pleit voor een meldplicht voor professionals, zoals politiemedewerkers, mensen in het onderwijs of de zorg die signalen herkennen van eergerelateerd geweld. Ook te gast is Hanneke Bakker, directeur-bestuurder van de Blijf Groep, die organisatie verleent hulp, ook bij eergerelateerd geweld. Volgens Bakker is het de vraag of strenger bestraffen helpt, of dat er een andere aanvliegroute nodig is om eergeweld tegen te gaan.
1/19/202313 minutes
Episode Artwork

"ChristenUnie misschien wel de meest geëmancipeerde partij van Nederland"

Gert-Jan Segers vertrekt als politiek leider van de ChristenUnie. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker volgt hem op, en dat maakt haar de eerste vrouw die een christelijke partij gaat leiden. Ondanks dat de meeste mensen de ChristenUnie niet per se associeren met een feministische agenda, is het wel de partij waar veel vrouwen prominente functies bekleden. In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers over het vertrek van Gert-Jan Segers en de vrouwen binnen de partij met politicoloog Julia Wouters en oud-Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Joël Voordewind.
1/13/202313 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Minister Bruins Slot (CDA) wil meer vertrouwen in de verkiezingen

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen vond maar liefst 1 op de 10 Nederlanders dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen. Twee keer zoveel als vier jaar daarvoor, blijkt uit het Nationaal Verkiezingsonderzoek. Het kabinet wil daar werk van maken. Minister Hanke Bruins Slot (CDA) is te gast in De Nieuws BV en vertelt wat ze doet en wil doen om dat vertrouwen op te krikken. 
1/11/202317 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Een jaar kabinet Rutte IV: Hoe heeft Rutte het gedaan?

Een jaar geleden stond kabinet Rutte IV op het bordes. Op anderhalve meter afstand nog wel. Het beloofde veel: een nieuwe bestuurscultuur, het oplossen van de stikstofcrisis, woningcrisis en de dreigende energiecrisis. Is dat een beetje gelukt? Onze politiek redacteuren Anna Pleijsier en Joost Bekendam maakten afgelopen jaar een serie over de macht van Mark Rutte. Hoe zagen we de bestuursstijl van Mark Rutte afgelopen jaar terug? We bespreken 1 jaar Rutte IV met Anna Pleijsier.
1/10/202310 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Zijn de politieke jongerenpartijen op opstandige koers?

Terwijl de Tweede Kamerleden nog midden in het kerstreces zitten, kwam de politieke jongerenpartij JOVD afgelopen week met een nieuw campagne-filmpje. De liberalen in spé zitten met hun voeten in de branding en springen ze in de bres voor het klimaat. Dat is niet helemaal wat je aan moederpartij VVD zou linken. Hoe is die stunt gevallen bij de VVD? Charlotte de Roon deed bij de Universiteit Leiden onderzoek naar de jongerenpartijen en hun moederpartijen en vertelt hoe zij met elkaar verbonden zijn. Staan ze voortdurend met elkaar in overleg of zijn de jongerenpartijen meer het rebelse zusje? Je hoort het in De Nieuws BV. 
1/9/20237 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hoe de overheid het vertrouwen kan herwinnen

Bijna geen krant of tv-programma had het er niet over: het tanende vertrouwen in de politiek en de daaraan gekoppelde gezagscrisis. Om die het hoofd te bieden heeft adviesraad ROB (de Raad voor het Openbaar Bestuur) de koppen bij elkaar gestoken en tal van experts. Eind vorig jaar kwam een eerste advies uit over het 'herwinnen van gezag'. We spreken erover met Katrien Termeer, vice-voorzitter van de ROB en hoogleraar bestuurskunde. Politiek redacteur Joost Bekendam kijkt of we eerder uit drassige dal van politiek wantrouwen gekropen zijn. 
1/6/202316 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Onderzoek: politieke partijen afhankelijker van giften

Traditioneel leven politieke partijen vooral van subsidie en contributie. Maar uit onderzoek van De Nieuws BV blijkt dat de 9 grootste politieke partijen in het verkiezingsjaar 2021 veel meer geld binnen kregen uit donaties, afdrachten en andere alternieve vormen van fonsenwerving, zoals verkoopacties. Die vorm van inkomsten steeg bij elkaar met zo'n 8 miljoen euro, 71%, ten opzichte van 2017, het voorgaande jaar met Tweede Kamerverkiezingen. We bespreken die trend en het toezicht met Ed Anker, lid van de commissie van toezicht op de financiering van politieke partijen en onze eigen onderzoeksredacteur Joost Bekendam. 
1/3/202314 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Politiek jaaroverzicht: "Zelfs de koning geeft het kabinet op zijn donder"

Deze week onze kerstserie: 'We blijven het volgen', want dat roepen wij als presentatoren maar al te graag. Deze week bespreken we dossiers die we als Nieuws BV zijnde blijven volgen.Wat is er dit jaar gebeurd en gaat dit nog spelen in 2023? Met vandaag: de politieke onderwerpen die wij als Nieuws BV belangrijk vinden. Te gast zijn politiek duider en redacteur van BNNVARA Peter Kee en onze eigen politiek redacteur Anna Pleijsier. De politieke dossiers die we als De Nieuws BV hebben gevolgd en uitlichten zijn de strubbelingen rondom grensoverschrijdend gedrag in Den Haag, de asielcrisis en de brokken rondom de torenhoge energieprijzen in inflatie. Gemene deler is dat al deze politieke hoofdpijndossiers maar moeilijk opgelost worden. Zelfs als we ze al lang van te voren aan zien komen. Dat het toch niet lukt om op tijd en op de juiste manier beleid klaar te hebben, bevordert het vertrouwen in en binnen de politiek niet bepaald, vinden Kee en Pleijsier.
12/27/202214 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Caroline van de Plas (BBB) over de uitkomsten van dit stikstofjaar

Na een hete zomer vol boerenprotesten en gekrakeel bij de achterbannen van CDA en VVD, besloot het kabinet de stikstofaanpak om te gooien. Cruciaal wordt een 'landbouwakkoord', dat komend voorjaar moet worden gesloten na gesprekken met allerlei belanghebben en de ministeries. BBB-leider Caroline van der Plas maakt zich er alleen 'ernstig zorgen' over. 
12/23/202220 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met opiniepeiler Peter Kanne (I&O): kan dit kabinet het vertrouwen nog herstellen?

Het vertouwen in de politiek is 'abominabel laag', vertelt Peter Kanne, opiniepeiler bij I&O. Precies één jaar geleden sloten VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun coalitie-akkoord en besloten ze plechtig dat ze het afbrokkelende vertrouwen in de politiek wilden herstellen. Dat is alleen niet gelukt en het vertrouwen is zelfs verder gedaald. Hoe dat kan bespreken we met opiniepeiler Peter Kanne van I&O Research. Hij verwacht niet dat deze vier partijen het vertrouwen op korte termijn kunnen herstellen. "De vraag is wel of dat met deze mensen kan."
12/16/202216 minutes, 1 second
Episode Artwork

Week van Kee: Komen er weer bezuinigingen aan?

Het kabinet is komende maanden druk op zoek naar tig miljard euro door een gat op de begroting. VVD-Kamerlid Eelco Heinen zei deze week bij tv-programma Op1 te willen kijken naar 'minder geld uitgeven'. Minister Kaag van Financiën zei eerder tegen het FD dat het kabinet 'een stap terug moet doen' met de overheidsuitgaven. Hoe heeft dat tekort kunnen ontstaan en zijn bezuinigingen verstandig of zijn er ook andere opties? Patrick en Peter bespreken het met PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.   
12/9/202216 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

In conflict met de overheid? Dien een verzoekschrift in!

Waar ga je heen als je een conflict hebt met de overheid? De meeste mensen zullen dan niet meteen denken aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Maar, daar kan je dus wel terecht. Toch kent bijna niemand deze route, zowel burgers als Kamerleden zelf. En dat moet anders. Tijd voor een uitleg!  Natasja Gibbs praat in De Nieuws BV met de voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven Zohair El Yassini, en onze politiek redacteur Anna Pleijsier.
12/8/202211 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Zijn de grote middenpartijen verleden tijd?

Wie kan zich nog herinneren dat twee of drie partijen samen een regering konden vormen? Het lijkt een eeuwigheid geleden. Met twintig fracties in de Tweede Kamer is er meer keuze dan ooit. En dat doet de grote middenpartijen geen goed. In de huidige peilingen worden ze steeds verder opgeslokt door kleine partijen op de flanken.  Behoren de grote middenpartijen tot de verleden tijd? Zijn kiezers hun vertrouwen in de gevestigde orde kwijt? Of weten die kleinere partijen hun boodschap beter over te brengen? In de Week van Kee is Marc Oosterhout, communicatiestrateeg voor o.a. de PvdA, te gast bij politiek duider Peter Kee (BNNVARA). Ze hebben het over polarisatie in de politiek, de rol van de media en een partijverbod voor Forum voor Democratie. 
12/2/202217 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

PvdA en GroenLinks dienen motie om discriminatie mbo-studenten tegen te gaan

Mbo'ers worden structureel gediscrimineerd. Bij studentenkroegen komen ze er niet in, bij de zorgverzekeraar betalen ze vaak meer en bij de culturele instellingen hebben ze vaak geen recht op korting. Terwijl hogeschool en universitaire studenten wel van deze voordelen mogen genieten. PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop en GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht zijn klaar met deze vorm van discriminatie en dienen een motie in. 
11/28/20228 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee met Christine Teunissen: Is de Partij voor de Dieren het stempel 'protestpartij' voorbij?

Afgelopen weekend was het partijcongres van de partij voor de dieren. Na twee herkenbare uithangborden: Marianne Thieme als gezicht van de Partij voor de Dieren en daarna Esther Ouwehand, die de fractie ging leiden, zit nu Christine Teunissen op die plek. Afgelopen weekend was het partijcongres van de partij voor de dieren. Na twee herkenbare uithangborden: Marianne Thieme als gezicht van de Partij voor de Dieren en daarna Esther Ouwehand, die de fractie ging leiden, zit nu Christine Teunissen op die plek.
11/25/202217 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Gaat het lukken abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen?

Abortus staat nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Het boek waarin staat wat misdrijven en overtredingen zijn in Nederland en welke straffen opgelegd kunnen worden. Wij, BNNVARA, zijn samen met het Humanistisch Verbond een burgerinitiatief gestart om abortus uit dat Wetboek van Strafrecht te krijgen. De vele handtekeningen daarónder worden vandaag aangeboden in de Tweede Kamer. Hoe haalbaar dit initiatief is, onderzocht onze eigen politiek redacteur Anna Pleijsier. Zij sprak met een van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief Dzifa Kusenuh van BNNVARA. Ook ging ze langs bij Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks), Harry Bevers (VVD) en Hilde Palland (CDA) om te vragen hoe zij ernaar kijken. Hoe het burgerinitiatief nu verder behandeld wordt, besprak Anna met Zohair El Yassini, voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. 
11/22/202210 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee met Jan Slagter: "De talkshows bij de NPO bereiken de teleurgestelde, afgehaakte Nederlander niet"

Hoe verhouden politiek en talkshows zich tot elkaar? Over die vraag boog onze gast Jan Slagter, omroepbas van omroep Max, zich voor de Kees Lunshof lezing die hij deze week gaf. Een prestigieuze lezing die elk jaar in het Haagse Perscentrum Nieuwspoort gegeven wordt. En daar praat Peter Kee graag met Jan Slagter over door in deze Week van Kee, onze politiek duider is namelijk al jaren werkzaam in de talkshow wereld, als politiek redacteur, dus hij weet als geen ander hoe dat achter de schermen gaat.
11/18/202218 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Laurens Dassen (Volt): ‘Als Europa het asielbeleid niet voor elkaar krijgt, werkt dat populisme in de hand’

De nieuwe asielwet zorgde afgelopen week bijna voor een crisis in de coalitie. De ingevlogen Mark Rutte moest zijn VVD in het gareel krijgen. Daar deed hij een belofte voor: minder asielinstroom. Kan dat wel? We vragen het aan de man in de Tweede Kamer die Europa als zijn broekzak kent: fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt.  Dassen bepleit een Europese aanpak. Maar dat gaat tot op heden nog niet van een leien dakje. Europese landen zijn vooral met zichzelf bezig. ,,En dat werkt populisme in de hand”, zegt hij in de Week van Kee. En er is haast bij, ziet politiek duider Peter Kee (BNNVARA). Vanaf 2024 zijn Hongarije, Polen en Denemarken achtereenvolgend voorzitter van de EU. Die landen hebben regeringen met een streng migratiebeleid.  Het asielbeleid is niet de enige uitdaging waar Europa voor staat. Dassen wil dat Europese landen samenwerken om cruciale bedrijven te helpen die de gasrekening niet meer kunnen betalen. Hij vreest dat bedrijven anders hun deuren moeten sluiten of vertrekken naar China en de Verenigde Staten. De Volt-fractievoorzitter vertelt erover in De Nieuws BV. 
11/11/202216 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Actie tegen verhoogde rente op studieleningen: 'De drempel om te lenen is heel laag gemaakt'

Studenten gaan weer rente betalen over hun studielening. 'Het kan niet anders' zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf daarover. Studenten balen ervan en voeren vandaag actie in Den Haag. Yasmin Eit Abderrammen van FNV Young & United, organisator van de actie, is erbij. In De Nieuws BV vertelt ze over de soms nijpende financiële situatie van studenten en starters die nu hun lening terugbetalen.  Ook D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan schuift aan. Ze begrijpt de zorgen maar volgens haar is de renteverhoging onvermijdelijk. De overheid moet wel naar zichzelf blijven kijken. ,,De drempel om te lenen is afgelopen jaren heel laag gemaakt. We moeten bewuster zijn in communicatie", zegt ze. Luister het hele fragment nu terug. 
11/7/202212 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee: "Een klimaattop is nodig om de Rutte's van deze wereld onder druk te zetten"

Zondag is het zo ver, dan gaat de klimaattop in Sharm-el-Sheikh van start: de COP27. Dat gaat niet zonder slag of stoot: tientallen Egyptenaren die willen demonstreren tegen het regime zijn opgepakt, grote klimaat-spelers zoals Greta Thunberg komen niet. En er is veel kritiek: is zo'n top niet gewoon het 'greenwashen' van slecht milieu-beleid? We gaan het in deze Week van Kee kortom hebben over de vraag: werkt zo'n klimaattop eigenlijk wel? Daar gaat Patrick Lodiers het tijdens een speciale klimaatuitzending over hebben in De Week van Kee met niemand minder dan Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks die komende week de delegatieleider is namens het Europees Parlement op de klimaattop. En natuurlijk met onze politiek duider Peter Kee.
11/4/202214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

"Het ontbreekt aan een meerderheid in de Tweede Kamer die de GGZ belangrijk genoeg vindt"

GGZ instellingen worden gesloten, wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg lijken eerder langer te worden dan korter. Dit heeft schrijnende gevolgen voor de mensen die de hulp echt nodig hebben. Ondanks dat dit al jaren een probleem is, is er nog steeds geen oplossing die echt helpt. Gister is hier fel over gedebatteerd in de Tweede Kamer.  In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs met Lisa Westerveld van GroenLinks. Zij is al jaren aan het leuren om de problematiek op de agenda te zetten. Ook nu vindt ze de plannen van het kabinet niet ver genoeg gaan, en dient weer een motie in. Of de voorstellen van Lisa Westerveld dan wel helpen, bespreken we met ouderenpsychiater Manon Kleijweg, de drijvende kracht achter de petitie 'Red de GGZ'.
11/3/202211 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Simons (Bij1) wil verbod op FVD

Zou er één verbod moeten komen op politieke partijen die de democratie ondermijnen? En wanneer is daar sprake van? Die vraagt ligt op tafel nadat FVD deze week zorgde afkeurende reacties met een filmpje waarin een journalist weg is gezet als 'rioolrat'. Zulke teksten leiden soms ook tot bedreigingen van politici en journalisten. Om die reden vroeg Laurens Dassen van Volt eerder deze week om een wet die een partijverbod regelt versneld te behandelen. Peter Kee en Bij1-Leider Sylvana Simons praten over een mogelijk verbod en de moeizame worsteling met radicaal-rechts geluid in de politiek
10/28/202218 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Wijziging Wet Dieren kent nog steeds geen plan van aanpak

Ruim anderhalf jaar geleden namen de Eerste en Tweede Kamer een wijziging op de Wet Dieren aan. Een van de belangrijkste doelen van die wijziging is het verbeteren van het dierenwelzijn. Met name dat van ons vee. Vanaf 1 januari 2023 mogen dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar moet het systeem aangepast worden aan de dieren. Althans, als die wetswijziging op de beoogde datum van kracht gaat zijn. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft nog geen handtekening onder de wetswijziging gezet of een plan van aanpak gemaakt. In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs hierover met Leonie Vestering, Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren, en Julia ter Huurne, eigenaar van de biodynamische boerderij Zuuver.
10/24/20229 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: waar eindigt de teloorgang van de PvdA?

Ramp op ramp teistert de Partij voor de Arbeid. De zaak rond Gijs van Dijk, het plotselinge vertrek van Lilianne Ploumen en het onderzoek naar Khadija Arib. Die kwesties eisen voortdurend de aandacht op. Maar ook inhoudelijk is de partij zoekend. Wie weet nog waar de partij voor staat? Waar is de sociaaldemocratie van Willem Drees en Joop den Uyl gebleven? Kortom: met welk verhaal komt de partij uit de malaise? Onze politiek duider Peter Kee (BNNVARA) zit klaar voor de Week in Kee. Hij bespreekt de teloorgang van de PvdA met communicatie-strateeg Marc Oosterhout (o.a. voor de PvdA) en Julia Wouters, oud-politiek assistent van Lodewijk Asscher. 
10/21/202216 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Moet thuiswerken een recht zijn?

In coronatijd dachten we dat thuiswerken voor altijd vaste prik zou zijn, maar de overvolle treinen en files laten al zien dat we weer massaal naar kantoor gaan. Moet thuiswerken een recht worden? D66 vindt van wel, hun voorstel 'Werken waar je wil' ligt nu bij de Eerste Kamer. En daar zijn ze nog niet helemaal overtuigd. In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs erover met D66-Kamerlid Steven van Weyenberg die, samen met GroenLinks, aan de wieg stond van dit voorstel.
10/19/20226 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Corinne Ellemeet (GL) over werkdruk en haatreacties in de Tweede Kamer: "Ik heb weleens gedacht, dit gaat zo niet verder"

Ze vallen bij bosjes om in Den Haag. Vlak voor het weekend maakte VVD-Kamerlid Ockje Tellegen bekend dat ze definitief uit de Tweede Kamer vertrekt omdat ze kampt met een zware burn-out. En vorige week drukte Esther Ouwehand, de voorvrouw van Partij voor de Dieren, uit zelfbescherming op de pauzeknop.  'Het topje van de ijsberg', twitterde GroenLinks Kamerlid, Corinne Ellemeet, in een reactie op de extreme werkdruk en de haat die Kamerleden over zich heen krijgen. Triest genoeg: door zich hierover uit te spreken kreeg Ellemeet, jawel, haat over zich heen. Daarover is mevrouw Ellemeet te gast bij Natasja Gibbs in De Nieuws BV. Ze vertelt over wat ze meemaakt als Kamerlid en wat eventuele oplossingen zijn. 
10/17/20225 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Een half miljoen vrouwen heeft endometriose, maar bijna niemand kent het

Chronische pijn in je baarmoeder, zo erg dat je rond je menstruatie niet kan werken of naar school kan. Endometriose zo heet de aandoening. Bijna een half miljoen Nederlanders hebben daar last van en toch kent bijna niemand de ziekte. Heel anders dan in Frankrijk, waar Endometriose is uitgeroepen tot volksziekte.  Daar moet verandering in komen vindt GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet. Morgen dient ze tijdens het debat over de zorgbegroting een voorstel in om meer geld vrij te maken. Ook roept ze op om endometriose uit te roepen tot volksziekte, zoals de Fransen hebben gedaan.  Een van die deskundigen die ook vindt dat er meer aandacht nodig is voor endometriose is hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan de Radboud universiteit Annemiek Nap. Zij is gespecialiseerd in endometriose.
10/17/20226 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: "Rutte realiseert zich nog steeds niet hoe ingrijpend de aardbevingen zijn voor Groningers"

Vandaag komen de verhoren van de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen tot een eind. Veel Groningers zijn lange tijd niet serieus genomen. Maar is deze enquete nu echt de oplossing?  In deze Week van Kee praten Patrick Lodiers en politiek redacteur en duider voor BNNVARA Peter Kee met niemand minder dan de Groninger Henri Kruithof. Jarenlang liep hij mee aan de top vaan de VVD als spindoctor. Hij hoorde wat er achter de schermen werd gezegd over dit dossier. Daarnaast werkte hij jaren voor de Nationaal Coordinator Groningen. Volgens Kruithof is er te weinig emotionele betrokkenheid vanuit Den Haag met de Groningers. Hij steekt ook zijn hand in eigen boezem: toen hij in Den Haag zat, had hij meer druk moeten zetten. Of zo'n parlementaire enquête nou echt zin heeft, betwijfelt hij. 
10/14/202215 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Jesse Klaver over het Remkes-plan en bezuinigingen

Groenlinks-leider Jesse Klaver is nog steeds 'heel tevreden' met het stikstofplan van Johan Remkes. "Ik hield mijn hart vast. Wat gaat er gebeuren? Gaan ze het nu afzwakken? Dat is absoluut niet gebeurd. Sterker nog, de plannen die Christianne van der Wal heeft gepresenteerd staan gewoon fier overeind. Hier en daar wordt lippendienst bewezen, wordt het allemaal een beetje afgezwakt in woord. Dat vind ik allemaal prima." Patrick en politiek duider Peter Kee spreken Klaver over het energieplafond, mogelijke bezuinigingen, de stikstofplannen en de linkse samenwerking.
10/7/202213 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Week van Kee over onderzoek naar Khadija Arib: 'Er wordt hier willens en wetens iemand beschadigd'

Wat mag een Kamerlid zeggen en wanneer moet de voorzitter ingrijpen? Het zijn de vragen die donderdag centraal staan in de Tweede Kamer. Terwijl een dag eerder naar buiten kwam via NRC dat er een onderzoek wordt gestart naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-voorzitter Khadija Arib. Zijzelf wist van niks. We bespreken het in de Week van Kee met Yoeri Albrecht, journalist en directeur van debatcentrum De Balie Amsterdam. Hij is zeer kritisch op de gang van zaken rondom het onderzoek naar Arib. ,,Het is een merkwaardig politiek proces: beschadig je voorganger en een zittend kamerlid", vertelt hij aan politiek duider Peter Kee (BNNVARA).  Ook is hij kritisch op het optreden van voorzitter Vera Bergkamp tijdens debatten. Al wordt dat volgens Albrecht ook steeds lastiger door het grote aantal partijen en de polarisatie in het debat. Oud-voorzitter Frans Weisglas is dat met hem eens. Dat en meer hoor je in De Nieuws BV. 
9/30/202218 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Alexander Pechtold: 'Het debat is venijniger geworden'

Het is weer tijd voor het politieke hoogtepunt van het jaar: Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. In de Week van Kee blikt oud-fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66) terug. Het debat was scherp toen hij in de Tweede Kamer zat, maar er werd ook gelachen. ,,Het had toen nooit iets heel venijnigs", vertelt Pechtold. Het debat is tegenwoordig anders. Pechtold hekelt de afrekencultuur in de politiek. ,,Het gaat voortdurend over wie schuldig is. Daarmee rem je leiderschap." Hij zou liever zien dat politici de ruimte krijgen om hun visie over de lange termijn te laten horen.  Samen met onze politiek duider Peter Kee (BNNVARA) bespreekt Pechtold zijn aandacht voor de troonrede, zijn aanvaringen met Geert Wilders en de grootste traditie rondom Prinsjesdag: gelekte plannen. 
9/16/202216 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Half jaar na gemeenteraadsverkiezingen: Waarom duurde de formatie in Den Haag zo lang?

Meer dan een halfjaar moesten de Hagenaars en Hagenezen erop wachten. Maar als allerlaatste gemeente in Nederland heeft ook de Hofstad vanaf morgen een nieuw college. Waarom duurde dit zo lang? We vragen het Robert van Asten, fractievoorzitter van D66 Den Haag. Zijn partij levert samen met vier andere partijen vanaf morgen de nieuwe wethoudersploeg. Hoe gaan zij alle huidige problemen aanpakken? De grootste partij van de stad, Hart voor Den Haag, in ieder geval niet mee aan de coalitie. Van Asten legt uit waarom. 
9/15/20229 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Spoedberaad 27 EU-ministers over energiecrisis: "Urgentie wordt niet gevoeld in Nederland, maar met strenge winter wordt het heel spannend"

Vandaag komen alle Europese energieminister samen voor een spoedberaad over de energiecrisis in Europa. Met de enorme stijging van de energieprijzen, de naderende winter en de onzekere levering van gas moet er razendsnel een oplossing worden bedacht. Een prijsplafond op Russisch gas, extra belastingmaatregelen voor fossiele energiebedrijven en een besparingsplicht, dus allemaal zuiniger omgaan met energie: dat zijn een aantal maatregelen die vandaag besproken worden. Tot voor kort leken deze maatregelen echt onmogelijk erdoor te komen. Gaan deze plannen het wel redden?  Te gast is Bas Eickhout, Europarlementarier voor GroenLinks en vicevoorzitter van de commissie die zich bezighoudt met milieubeleid. In die hoedanigheid zit hij bovenop het energiedossier. Daarnaast is Eickhout binnen De Groenen de coördinator voor het hele klimaatpakket. Kortom, de man in Europa die we moeten spreken vandaag.
9/9/20229 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

De helft van de vrouwen heeft last van seksueel grensoverschrijdend gedrag: Mariëtte Hamer over de broodnodige aanpak

Vrouwen die lastiggevallen worden tijdens de Formule 1, denigrerende leuzen over vrouwen die sperma-emmers zijn bij het Amsterdams Studentencorps of de verhalen rondom The Voice. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een hardnekkig probleem. Dat maakt de oplossing niet eenvoudig. Toch doet Mariëtte Hamer als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld daar alles aan. Gister had ze een gesprek in de Tweede Kamer over een nieuw actieplan. Vandaag is ze bij ons te gast.
9/9/20227 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Don Ceder van coalitiepartij ChristenUnie kritisch op vluchtelingenbeleid eigen kabinet: "Ik vind het niet kunnen"

Ook vannacht slapen er nog mensen buiten in Ter Apel, liet de staatssecretaris net weten. Dat betekent dat er nog geen einde komt aan de schrijnende situatie daar. In politiek Den Haag wordt koortsig naar oplossingen gezocht maar waarom duurt dit allemaal zo lang en hoe heeft het zo vreselijk mis kunnen gaan?  Dat bespreekt Patrick Lodiers in De Nieuws BV met Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie en woordvoerder op het gebied van asiel.
8/26/202212 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) over Russische toeristen weren

Met de al maar voortdurende oorlog in Oekraïne willen EU-lidstaten nu een volgende sanctie: geen Russische toeristen meer in Europa. Vooral de grenslanden van Rusland pleiten ervoor. Maar er is ook steeds meer tegengeluid, onder andere van de Duitse bondskanselier Scholtz. Komende week wordt het in Europa besproken. In De Nieuws BV is Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) te gast. 
8/22/20226 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Vooruitblik stikstofdebat: Kiest het CDA de kant van Hoekstra of het kabinet?

Op dit moment zit bemiddelaar Johan Remkes om tafel met de gemeentes en provincies over de stikstofcrisis. Een pittig gesprek, maar dat is niet het enige pittige gesprek deze week. Want CDA-leider Wopke Hoekstra zette Den Haag op z'n kop door te zeggen dat de stikstofdoelen 'niet heilig' zijn. Zijn collega's spreken van een 'een mes in de rug' en 'het vertrouwen dat weg is'. Morgen komt de Tweede Kamer vervroegd terug van reces om te debatteren, en ook onze politiek duider Peter Kee is vervroegd teruggekeerd in onze show. Natasja Gibbs praat met Peter Kee en ook Thijs Reuten, Europarlementariër voor de PvdA, schuift aan.
8/22/20228 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: "Afschaffen lobbypas slecht voor de toegankelijkheid en transparantie"

Ministers, Staatssecretarissen of Kamerleden die na hun politieke loopbaan centjes gaan verdienen als lobbyist. Het is een beetje schmutzig, maar niet verboden, en het gebeurt nog steeds. Laatst bleek VVD-coryfee Neelie Kroes zich hier in Europa ook schuldig aan gemaakt te hebben, ze ging bewust tegen het lobby verbod van de Europese Commissie in. Hoe houden we die lobbyisten in hun hok? In De Week van Kee praat Natasja Gibbs met onze politiek redacteur en duider Peter Kee die de Haagse wandelgangen jaren heeft gedeeld met lobbyisten en met niemand minder dan de man die lobbyt voor de lobbyisten in Nederland: Paul Burm, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs. 
7/29/202219 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Jan Paternotte (D66) over boerenprotesten: kabinet is niet zichtbaar genoeg

Brandstichting op de snelweg, hooibalen en asbest blokkeren de wegen en ongelukken met nietsvermoedende automobilisten. De boerenprotesten worden steeds radicaler. Het loopt totaal uit de hand, vindt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het lijkt volgens hem alsof de boeren gewoon hun gang kunnen gaan en daar moet een einde aan komen. ,,Het ondermijnt niet alleen het gevoel van veiligheid, maar ook van rechtvaardigheid."  Premier Rutte en minister Yesilgöz (justitie en veiligheid) spreken vanochtend hun afkeuring uit en roepen op de acties te staken. Dat vindt de D66-voorman helder en goed. ,,Maar het moet niet bij mooie woorden blijven." Op de vraag of Paternotte het kabinet zichtbaar genoeg vindt, is hij helder. ,,Nee, ik verwacht dat zij gezag laten zien. En dat zij het gevoel dat er te weinig wordt opgetreden wegnemen door wél op te treden." Ondertussen weigeren de boeren met bij bemiddelaar Johan Remkes aan tafel te gaan. Hoe moet dat nu verder? Luister nu het hele gesprek met Jan Paternotte in De Nieuws BV.
7/28/202210 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Kim van Keken: Kiest de parlementaire pers te veel de kant van de macht?

Loopt de Haagse pers te veel aan de leiband van de macht? Over die vraag schreven journalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuipers een manifest, genaamd 'Kies toch niet steeds de kant van de macht'. Daarin sparen ze hun collega-journalisten in Den Haag niet. Kim van Keken gaat erover in debat met onze politiek duider Peter Kee, als frequent wandelgangenbezoeker misschien wel onderdeel van het probleem. Luister nu het fragment uit De Nieuws BV.
7/22/202217 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Volt wint Gouden Dolk 2022

Volt is de grote winnaar van de Gouden Dolk 2022. Het begin van het zomerreces betekent voor De Nieuws BV traditiegetrouw de uitreiking van de prijs voor de meest bloederige politieke broedermoord. In de jury natuurlijk onze politiek duider Peter Kee. Dit jaar doet hij dat samen met Thijs Broer, politiek redacteur bij Op1 én mede-auteur van het boek Code Rood.  Volt krijgt de prijs vanwege de vete tussen Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan, fractievoorzitter Laurens Dassen en eigenlijk de gehele de partij. Voorgaande jaren wonnen Wopke Hoekstra (2020) en Marnix van Rij (2021) de Gouden dolk. Dit jaar staat het CDA niet in de top 3. Die werd naast Volt gevormd door de ChristenUnie en de VVD. 
7/15/202217 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Rutte IV kijkt naar extra belasting op vermogen. Krijgen ze steun van de SP?

De vermogensongelijkheid is veel groter dan gedacht en de staat maakt die met belastingen juist gróter. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van het kabinet. Premier Rutte wil daarom serieus gaan kijken of de belasting op vermogens omhoog moet en de belasting op arbeid omlaag. Maar wat is rechtvaardig? En wanneer is vermogensongelijkheid een probleem? Daarover spreken we SP-leider Lilian Marijnissen.
7/14/202211 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Lobbywerk Neelie Kroes "teleurstellend, dom en onwenselijk"

Neelie Kroes, Oud-Eurocommissaris en VVD-prominent, lobbyde voor Uber terwijl dat haar duidelijk verboden was. Dit gebeurde in 2015 en 2016. Is er inmiddels iets veranderd, zijn de regels aangescherpt, of kan er nog steeds zo makkelijk gelobbyd worden? Te gast is Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland.
7/11/20228 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Politiechef Martin Sitalsing over drugscriminaliteit: 'Het begint al bij groep 8'

Is Nederland de nieuwe Narcostaat aan de Noordzee? In de Week van Kee is Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, te gast over de nieuwe aanwas van drugscriminelen in ons land. Al jaren bestrijden ministers van Justitie die 'ondermijning', maar zet dat zoden aan de dijk? De drugscriminelen worden steeds jonger en meedogenlozer. ,,Het begint al bij groep 8", vertelt Sitalsing. De politiechef pleit in De Nieuws BV om jongeren later hun schooladvies te geven. Laat ze tot nu vijftiende met alle niveaus bij elkaar op school zitten. ,,Dan kunnen ze van elkaar leren."  Of het nu de drugscriminelen, de boerenprotesten of de corona-demonstranten zijn, Sitalsing ziet op veel vlakken parallelle samenlevingen ontstaan. ''Mensen voelen zich zo in een hoek gedrukt, dat ze zich gelegitimeerd voelen om geweld te gebruiken. Dat maakt het gevaarlijk." Luister het hele gesprek terug. 
7/8/202219 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Week van Kee met Tjeerd de Groot (D66): 'Moeilijk te begrijpen' dat minister Staghouwer nog steeds geen perspectief voor boeren heeft

Na een week vol boerenprotesten en heftige bedreigingen aan het adres politici, staan de stikstofdoelen nog steeds fier overeind. Toch mist het langverwachte 'perspectief' voor boeren. Het kabinet had beloofd daar afgelopen maand mee te komen. Waarom komt minister Staghouwer (CU) van Landbouw daar niet uit? Peter Kee spreekt erover met Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66), een van de belangrijkste architecten achter het stikstofbeleid van Rutte IV. Welk perspectief ziet hij voor boeren, nu het kabinet op zich laat wachten?
7/1/202217 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Jij betaalt bijna net zoveel leidingwaterbelasting als grootgebruikers, en dit is waarom

Iedereen in Nederland betaalt belasting op leidingwater. Dat is een milieubelasting om ervoor te zorgen dat we minder water gaan verbruiken. En dat is nodig, want het filteren van water wordt steeds moeilijk er en we krijgen steeds meer te kampen met droogte. Maar wat blijkt, huishoudens, jij en ik dus, betalen voor onze duizenden liters waterverbruik bijna net zoveel als grote bedrijven die miljoenen liters leidingwater gebruiken. En plan om dat recht te trekken, werd tegengehouden door de lobby van het bedrijfsleven. Hoe dat kan, zochten Mira Sys van Follow the Money en onze eigen politiek redacteur Anna Pleijsier uit. Meer weten? Ga dan naar Follow the Money, waar in een uitgebreid artikel alle details terug te lezen zijn.
6/27/202210 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Jij betaalt bijna net zoveel leidingwaterbelasting als grootgebruikers, en dit is waarom

Iedereen in Nederland betaalt belasting op leidingwater. Dat is een milieubelasting om ervoor te zorgen dat we minder water gaan verbruiken. En dat is nodig, want het filteren van water wordt steeds moeilijk er en we krijgen steeds meer te kampen met droogte. Maar wat blijkt, huishoudens, jij en ik dus, betalen voor onze duizenden liters waterverbruik bijna net zoveel als grote bedrijven die miljoenen liters leidingwater gebruiken. En plan om dat recht te trekken, werd tegengehouden door de lobby van het bedrijfsleven. Hoe dat kan, zochten Mira Sys van Follow the Money en onze eigen politiek redacteur Anna Pleijsier uit. Meer weten? Ga dan naar Follow the Money, waar in een uitgebreid artikel alle details terug te lezen zijn.
6/27/202210 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

De Week van Kee: "Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne zet weinig druk op Poetin"

Boze boeren op trekkers domineren het nieuws, maar ook Europa is een hot topic deze week. Rutte komt nu terug van een Europese top in Brussel. In aanloop daarnaar werd er deze week flink gedebatteerd in de Tweede Kamer: Mag Oekraïne nou wel of niet bij de EU horen? Hoe loopt het met die sancties tegen Rusland? En hebben we wel genoeg gas in Europa? Peter Kee bespreekt de stand van Europa met niemand minder dan Frank Heemskerk. Hij was staatssecretaris van Economische Zaken in Balkenende IV. Daarna werd hij bewindvoerder bij de Wereldbank, waar hij zowel Nederland als Oekraïne in zijn portefeuille had. En nu is hij de secretaris-generaal van de Europese Rondetafel van Industriëlen (de ERT). Een belangrijke lobbyclub waar zo'n 50 machtigste CEO's van Europa in zitten, zoals Shell, Volvo, Nestle, Heineken, Vodafone. In die hoedanigheid zit meneer Heemskerk aan tafel met mensen als Von der Leyen en Macron, niet de minste dus!
6/24/202216 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Wie worden er verhoord over de gaswinning in Groningen?

Een spannende week voor Tom van der Lee. De voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen mag maandag eindelijk beginnen met de openbare verhoren. Gedupeerden, Shell, de NAM en oud-minister Annemarie Jorritsma staan onder andere op de agenda. Maar dit is pas de eerste week. Na de zomer volgen nog zeven weken met verhoren. Van der Lee is er duidelijk over: dan kan ook premier Mark Rutte een uitnodiging verwachten. Je hoort het in De Nieuws BV. 
6/23/202212 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Voor het eerst laat Tweede Kamer eigen sociale veiligheid onderzoeken

Er komt - voor het eerst - een onderzoek naar de sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Hard nodig vindt de Kamervoorzitter, omdat hier zorgen over zijn in de Tweede Kamer. Hoe veilig is de Tweede Kamer? Deze week werd bekend dat de Universiteit Utrecht gaat het onderzoek gaat uitvoere. Ook stuurde Kamervoorzitter Vera Bergkamp een mail, die in handen is van De Nieuws BV, naar de Kamerbewoners met meer informatie over het onderzoek en een oproep tot deelname.   Hoogleraar Leonie Heres gaat dit onderzoek leiden. Ze spreekt zich in De Nieuws BV voor het eerst uit over hoe dit onderzoek gedaan gaat worden. Politiek redacteur Anna Pleijsier van De Nieuws BV licht toe hoe tot dit onderzoek is gekomen. 
6/21/20229 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Jan Paternotte (D66) wil vermogen zwaarder belasten

Achter de Haagse schermen zijn politici druk aan het onderhandelen over de koopkrachtplannen van het kabinet. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en moet dus ook oppostitiepartijen tegemoet komen.  Ondertussen heeft Coalitiepartij D66 ook zo zijn eigen wensen. Zo willen zij vermogens zwaarder belasten, stimuleren dat mensen meer uren willen werken en arbeidsmigratie toestaan. Patrick Lodiers en politiek redacteur Joost Bekendam spreken erover met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.
6/17/202216 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Gasdossier Groningen: Bij een klein gasveld was de gaswinning meteen stilgelegd

In Groningen zijn er nog steeds vragen over: Waarom ging na de zwaarste Groningse aardbeving in 2012, die zorgde voor ongelofelijk veel schade, de gaswinning niet omlaag, maar juist omhoog? En dat terwijl ambtenaren het juist voor de hand vonden liggen de gaswinning wel terug te schroeven, zo blijkt uit interne stukken.  Na een zware aardbeving - 3.6 op de schaal van Richter - in Huizinge in 2012, adviseerde de toezichthouder SODM om de gaswinning in Groningen terug te schroeven. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, er werd in 2013 meer gas gewonnen dan ooit te voren. Waarom?  Om daar meer inzicht in te krijgen vroegen politiek journalisten van De Nieuws BV Joost Bekendam en Anna Pleijsier allerlei interne documenten op. Daaruit blijkt onder andere dat ambtenaren eind 2012 aan de minister lieten weten dat het voor de hand zou liggen de gaswinning terug te schroeven.  Ook blijkt uit deze stukken dat als het om een kleiner gasveld was gegaan, de gaswinning meteen was stilgelegd. Maar omdat bij dit grote Groningse veld veel belangen gemoeid waren, bijvoorbeeld de leveringszekerheid, werd besloten door te pompen tot er meer onderzoek was gedaan.
6/14/202214 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Lilian Marijnissen (SP) over Voorjaarsnota: 'Wij kunnen met iedereen samenwerken'

Het gaat er al weken over maar volgende week ligt eindelijk de Voorjaarsnota op tafel in de Tweede Kamer. Meer geld naar defensie, een hoger minimumloon en geld eraf bij het klimaat- en stikstoffonds. Het kabinet wil van alles. Krijgen ze de oppositie mee? We vragen het in de Week van Kee aan SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Dat doen we natuurlijk samen met Peter Kee, politiek duider bij BNNVARA. En dat allemaal een dag voor de dag des oordeels voor de linkse samenwerking. Morgen beslissen GroenLinks en PvdA of ze een gezamenlijke lijst in de Eerste Kamer krijgen. Wat vindt Marijnissen daar van? Werkt ze net zo lief samen met de ChristenUnie als met de Partij van de Arbeid? Je hoort het deze week in De Nieuws BV. 
6/10/202219 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Henk Nijboer (PvdA): "Bedrijven met hoge winst door crisis moeten extra belasting betalen"

De energierekening wordt onbetaalbaar, er is een historisch hoge inflatie, en als je bij de pomp staat, betaal je maar met je ogen dicht om de schade niet te zien. Het Financieel Dagblad kopte deze week al: "Kritiek op passieve opstelling kabinet in energiecrisis zwelt aan". Is die kritiek terecht? Dat bespreken we in deze Week van Kee met niemand minder dan Henk Nijboer, hét cijfer-kamerlid van de PvdA, die wel wat plannetjes wil voorleggen aan het kabinet. En natuurlijk, zoals elke vrijdag: Peter Kee, de politieke diesel van BNNVARA. Het kabinet mag wel wat meer doen, vindt Nijboer. Waar moet de compensatie voor de hoge energierekening en inflatie van betaald worden? Als het aan het PvdA-Kamerlid ligt, voeren we een 'overwinstbelasting' in. Wat dat plan inhoudt legt Nijboer uit in deze aflevering van de Week van Kee.
6/3/202216 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Staatssecretaris Van Huffelen over haar bezoek aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezocht vorige week Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daar zag ze met eigen ogen de economische achteruitgang waar de bewoners mee kampen. De inflatie op de eilanden is enorm en de gevolgen van orkaan Irma en de corona-crisis zijn nog altijd merkbaar. Van Huffelen pleit daarom om te investeren in andere sectoren, en niet alleen in het toerisme.  De staatssecretaris vertelt dat ze onder de indruk is van het vrouwelijke leiderschap op de eilanden. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen, zei ze in een speech op Aruba. Haar cursus Papiaments kwam daarbij goed van pas. Dat hoor je in De Nieuws BV. 
5/30/202214 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Voordewind tegen het schrappen van klimaatgeld

Het kabinet trekt de knip voor de krijgsmacht en het verhogen van de AOW. Maar om dat te betalen verdwijnt er meer dan 1,5 miljard uit de fondsen voor klimaat en stikstof. Joël Voordewind, voormalig Kamerlid van regeringspartij ChristenUnie en ambassadeur voor hulporganisatie ZOA, is mordicus tegen. Met Peter Kee bespreken we waarom én vragen we hoe hij kijkt naar 'de sfeer van wantrouwen' die de politiek meer en meer beheerst.
5/27/202216 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Kee & Van Jole over racisme en uitsluiting

Ons vaste duo op de woensdag zit weer klaar met hun politieke duiding en de achterklap uit Den Haag. Peter Kee (politiek duider van BNNVARA) en Francisco van Jole (hoofdredacteur van Joop.nl) nemen de politieke week door met Patrick Lodiers. Gaat de Belastingdienst excuses aanbieden voor institutioneel racisme? Was er hetzelfde op omroep Ongehoord Nederland gereageerd als er een Imam met extreme denkbeelden had gezeten? En pakt Martin Bosma als Tweede Kamervoorzitter FvD beter aan dan Vera Bergkamp? Veel vragen, nu de antwoorden nog. Beluister het bij De Nieuws BV. 
5/25/202214 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Trailer

Op dit kanaal vind je de beste politieke gesprekken uit De Nieuws BV. We verzamelen hier onder meer politieke reconstructies door Peter Kee, de scherpe meningen van Kee en Van Jole, interessante achtergrondverhalen van onze Politieke onderzoeksredactie en allerlei extra content, exclusief voor jou als podcastluisteraar! Abonneer je snel op deze feed en mis nooit meer een politiek verhaal van de redactie van De Nieuws BV!
5/23/202234 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Jesse Klaver over de week van Mark Rutte

,,Ik heb nog nooit zo'n zinloos rondje meegemaakt." GroenLinks-leider Jesse Klaver is niet te spreken over het koffierondje van Mark Rutte en Sigrid Kaag. Ze gingen langs de oppositie in voorbereiding op de Voorjaarsnota. Klaver dacht dat ze kwamen praten, maar het bleek eenrichtingsverkeer. Dat vertelt de fractievoorzitter aan Patrick Lodiers en politiek duider Peter Kee.    Typisch Rutte, noemt Klaver het. ,,Hij probeert het altijd zo te draaien dat het aan de ander ligt."  Dichter bij elkaar gekomen zijn ze dus overduidelijk niet. Vandaag ligt de Voorjaarsnota bij de ministerraad. Maar als het kabinet de steun van GroenLinks wil, moet daar nog veel aan veranderen, bepleit Klaver in De Nieuws BV. Ook doet hij een boekje open over de linkse samenwerking, want is zijn liefde voor Attje Kuiken net zo groot als die voor Lilianne Ploumen?     
5/20/202217 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Met Guy Verhofstadt

De coronapandemie, een urgente klimaatcrisis en Poetin die rammelt aan de achterdeur: de eenheid van de Europese Unie is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Maar hoe moet dat Europa eruit zien? Na een jaar praten met Europese burgers, zijn deze week de voorstellen gepresenteerd voor de hervorming van de EU. In deze Week van Kee praat politiek duider van BNNVARA Peter Kee met een politiek zwaargewicht in de Europese politie: Guy Verhofstadt! Na als premier van België drie kabinetten te hebben geleid, ging hij het Europees Parlement in, waar hij tien jaar lang de leider was van de Liberalen.
5/13/202218 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Komt een fusie tussen Groenlinks en PvdA dichterbij?

Gaat de linkse samenwerking tussen Groenlinks en PvdA uitmonden in een fusie? Komende weken buigen de PvdA-leden zich over plannen om samen met Groenlinks één lijst te vormen voor de Eerste Kamer. Met die stap zouden ze één fractie gaan vormen in de Senaat. Politiek duider Peter Kee laat zien dat er al jaren over linkse allianties wordt gedroomd. Ook voormalig kanidaten voor het PvdA-voorzitterschap Reshma Roopram (tegen fusie) en Frank van de Wolde (vóór fusie) zijn te gast.   
5/6/202219 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: VVD faliekant tegen EU-plan voor arbeidsmigratie

Als het aan de VVD ligt, komen er helemaal niet meer arbeidsmigranten van buiten Europa naar Nederland. Dat zegt Tweede Kamerlid Zohair El Yassini in de Week van Kee. Hij is tegen het plan dat de Europese Commissie deze week presenteerde. ,,Brussel stapt in een mijnenveld", zegt El Yassini erover. Maar zijn partijgenoot in Europa, Malik Azmani, denkt daar anders over.        
4/29/202216 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: Oplopende staatsfinanciën

Het kabinet Rutte 4 heeft deze week de 100 dagen gepasseerd. En dat waren nogal bewogen dagen. Toen het kabinet aantrad, wisten ze nog niet dat er een oorlog op het continent zou uitbreken. Dat kost geld, maar daar lijkt dit kabinet genoeg van te hebben. Of zijn de Haagse suikerooms iets té gul? In De Week van Kee praten politiek duider Peter Kee en Patrick Lodiers door met econoom Bas Jacobs, die een kritisch stuk schreef in Vrij Nederland over de staatsfinanciën.          
4/22/202217 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Week van Kee: De dag dat het politieke leven van Rutte aan een zijden draadje hing

'Rutte kan wel tegen een stootje', weet Jan Driessen, communicatiedeskundige én vriend van premier Rutte. Toch beleefde de premier vorig jaar een 'diep en heftig moment', toen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op goede vrijdag vertelde dat zijn partij niet meer in een kabinet zou gaan zitten met Rutte als premier. Een dag eerder had Rutte ternauwernood een debat overleefd in de Tweede Kamer over het memo 'Pieter Omzigt, functie elders'. Maar door de mededeling van Segers op goede vrijdag, kwam Rutte alsnog enorm in de problemen. Zonder de steun van de ChristenUnie zou de premier namelijk een meerderheid tegen zijn premierschap te hebben in de Tweede Kamer. Driessen, die in die dagen ook in contact stond met de premier, vertelt dat het voor de premier 'een diep en heftig moment' was. Toch overleefde hij de crisis, doordat de partij haast als één man achter de premier ging staan en er in de media nauwelijks kritiek klonk vanuit de partij. Een kabinet zónder de VVD was haast onmogelijk. 
4/15/202217 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Kee en van Jole met de stand van zaken in de campagne

In een fonkelnieuwe aflevering van Kee en van Jole nemen onze politieke duiders de stand van zaken rondom de campagne door. Waar zijn Rutte en Kaag? Waar is Wopke Hoekstra eigenlijk niet? En hoe moet de (linkse) oppositie omgaan met deze wonderlijke situatie? Plus: Peter onthult waar Wopke Hoekstra écht was tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat.
2/10/202116 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#96 - Kee en van Jole over vuurwerk in de coalitie

In het nieuwe politieke jaar komt er een verbod op knalvuurwerk en pijlen. De Kamerfracties van VVD en CDA verzetten zich tot gistermiddag tegen het aan banden leggen van vuurwerk, maar zijn toch omgegaan. Heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) inderdaad een doorslaggevende rol gespeeld in die politieke doorbraak, zoals de Telegraaf vandaag schrijft? In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek redacteur) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) deze en meer politieke actualiteiten.
1/15/202015 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#96 - Kee en van Jole over vuurwerk in de coalitie

In het nieuwe politieke jaar komt er een verbod op knalvuurwerk en pijlen. De Kamerfracties van VVD en CDA verzetten zich tot gistermiddag tegen het aan banden leggen van vuurwerk, maar zijn toch omgegaan. Heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) inderdaad een doorslaggevende rol gespeeld in die politieke doorbraak, zoals de Telegraaf vandaag schrijft? In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek redacteur) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) deze en meer politieke actualiteiten.
1/15/202015 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#95 - Kee en Van Jole: Kamer weet van toeten noch blazen

Nog een paar dagen en dan mag politiek Den Haag met vakantie en rustig genieten van de kerst. Maar hoe rustig wordt die kerst voor een paar van onze bewindslieden? Voor de laatste keer dit jaar bespreken Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) en politiek redacteur Peter Kee politiek de huidige stand van zaken in Den Haag in De Nieuws BV.
12/20/201913 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#94 - Kee en Van Jole over de kus des doods voor Dijkhoff

Premier Mark Rutte ziet in Klaas Dijkhoff niet per se zijn opvolger, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol krijgt de volle laag van kamerleden en de noodwet stikstof verkeerd in zwaar weer. Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) bespreken het in De Nieuws BV.
12/11/201913 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#93 - Kee en Van Jole over de toeslagenaffaire en het wachtgeld

De situatie rondom de kinderopvangtoeslagaffaire is gierend uit de hand gelopen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over deze affaire met staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Snel was al een tijdje op de hoogte van de misstanden, maar wist lang in een tunnelvisie te blijven hangen. Waarom trad hij niet eerder op en wat is er allemaal verkeerd gegaan? En dan is er nog een andere man in opspraak: Klaas Dijkhoff (fractievoorzitter VVD). Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) bespreken het debat en de toekomst van zowel Menno Snel als Klaas Dijkhoff in De Nieuws BV.
12/4/201915 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#92 - Kee en Van Jole over de Haagse chaos

Het wordt maar niet rustig in Den Haag. Staatsecretarissen en ministers die geen of verkeerde informatie delen én kamerleden die 'uitgesteld loon' ontvangen en weer moeten inleveren. Of toch niet. Oftewel, genoeg te bespreken voor politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) in De Nieuws BV.
11/27/201916 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#91 - Kee en van Jole: waar was Rutte deze week?

Afgelopen week stond in het teken van racistische spreekkoren, relletjes rondom de Sinterklaasintocht en op z'n zachtst gezegd twijfelachtige taferelen op verschillende ministeries. Dé tijd dus voor moreel en sterk leiderschap zou je denken. Maar het kabinet, met voorop onze minister-president Mark Rutte, kwam niet heel sterk uit de verf. Daarom laten laten politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) in De Nieuws BV hun licht schijnen op de reacties van onze politieke leiders.
11/20/201913 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#90 - Kee en Van Jole over stikstof en verdwenen rapporten

In De Nieuws BV op Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de politieke actualiteit. Dit keer hebben de politieke junkies het over de net gepresenteerde stikstofmaatregelen, de spin van Rutte en de grote zoektocht binnen het ministerie van Defensie naar een heel belangrijk rapport.
11/13/201913 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#89 - Kee en Van Jole: Bijleveld onder vuur

De Tweede Kamer werd in 2015 verkeerd ingelicht over een Nederlandse aanval in Irak. Toenmalig minister van Defensie, Jeanine Hennis, vertelde de Kamer dat er 'voor zover bekend' geen burgerslachtoffers waren gevallen bij de aanval. Nu blijkt dat Hennis toen al wist dat deze informatie niet juist was. Reden genoeg voor de Tweede Kamer huidig minister Ank Bijleveld om opheldering en excuses te vragen. Dat ging echter niet van harte. Resultaat: een motie van wantrouwen en veel kritiek. In De Nieuws BV op NPO Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) het debat met Bijleveld, de motie van wantrouwen die tegen haar werd ingediend én de extra deukjes die de coalitie hierdoor heeft opgelopen.
11/7/201912 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#88 - Kee en Van Jole: regels van de Tweede Kamer op de schop

Een speciale commissie onder leiding van SGP-fractieleider Kees van der Staaij hield de werkwijze van de Tweede Kamer tegen het licht en doet vandaag voorstellen om die aan te passen. Het gaat dan om een wijziging van Het Reglement van Orde. In dat boekwerk is minutieus vastgelegd hoe en volgens welke regels de vergadering van de Tweede Kamer verloopt. Van het aanvragen van debatten tot het aantal minuten dat een minister mag besteden aan de beantwoording van vragen tijdens het Vragenuur. In De Nieuws BV op Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de voorstellen van Van der Staaij en zijn commissie. Het plan is bijvoorbeeld om het Vragenuur aantrekkelijker te maken en dertig ledendebatten na twaalf weken van de lijst te halen als ze dan nog niet zijn ingepland.
10/30/201914 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#87 - Kee en Van Jole: nepnieuws en nepgeschiedenis

Hoewel de Tweede Kamer met reces is, bespreken Peter Kee (politiek redacteur van BNNVARA) en Francisco van Jole (hoofdredacteur van de opiniesite Joop) de Haagse actualiteit: minister Ollongren presenteerde een rapport over fakenieuws en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geeft geschiedenisles. Met de beïnvloeding van onze verkiezingen door buitenlandse trollen blijkt het mee te vallen, maar de lessen van Thierry miegelen van het nepnieuws.
10/23/201914 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#86 - Geradicaliseerde boeren, draaiende VVD'ers en genaaide voorzitters

De Hofstad ligt overhoop en dit keer niet alleen door wat er in de Tweede Kamer gebeurt. Peter Kee en Francisco van Jole blikken terug op afgelopen politieke week. Het boerenprotest wordt besproken, de opvallende uitspraken van VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz én het royement van de voorzitter van de Partij voor de Dieren Sebastiaan Wolswinkel.
10/16/201913 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#85 - Schouten zit klem en Asscher dreigt

Landbouwminister Carola Schouten lijkt klem te zitten tussen boze boeren, morrende coalitiegenoten en een stikstofcrisis waardoor vele duizenden projecten in Nederland stil liggen. Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl, bespreken de positie van Schouten. Zij moet in het kabinet als coördinerend minister op het stikstofdossier richting geven aan het terugdringen van de uitstoot. Op het Malieveld zei Schouten tegen de duizenden boeren dat een halvering van de veestapel, een plan van D66, tijdens haar ministerschap niet zou gebeuren. Ook beloofde ze dat iedereen die wil blijven boeren, daar de ruimte voor moet krijgen. Dit terwijl het adviescollege onder leiding van VVD-prominent Remkes de regering oppert om boer in of nabij Natura 2000-gebieden te saneren of uit te kopen. Verder bespreken Kee en Van Jole de rol van oud-staatssecretaris Henk Bleker. De CDA'er was van 2010 tot 2012 verantwoordelijk voor de landbouw. "Er kwamen alarmerende cijfers over stikstof en hij maakte plannen waarbij hij zich daar niks van aantrok. Alle problemen die de boeren hebben, hebben ze voor een groot deel aan hem te danken en ze staan hem toe te juichen", aldus Francisco van Jole. Kee en Van Jole geven ook hun commentaar op het dreigement van PvdA-leider Lodewijk Asscher om tegen het Belastingplan 2020 te stemmen als het kabinet niet meer geld uittrekt voor lerarensalarissen en een lastenverlaging voor lage inkomens. Volgens Peter Kee haalt het dreigement weinig uit en heeft Rutte de negen PvdA-zetels helemaal niet nodig om het belastingplan erdoor te krijgen. "Hij is alleen bezig met een politiek vaantje ophangen: 'Ik ben de echte man op links, ik ben echt stoer.' Misschien krijgt Jesse juist meer voor elkaar", aldus Peter Kee, wijzend op de meer constructieve houding van GroenLinks-leider Klaver. Volgens Francisco van Jole ontwikkelt Asscher zich juist tot de oppositieleider: "De PvdA heeft maar negen zetels. Wie had dit twee, drie jaar geleden gedacht?"
10/2/201915 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#84 - De kwestie Van Haga en vooruitlopen op het stikstofadvies

Wybren van Haga denkt na. Geeft hij zijn zetel terug aan de VVD-fractie, of houdt ie 'm zelf? En wat gaan de aanbevelingen van de commissie-Remkes betekenen voor de sfeer in de coalitie? Deze vragen worden besproken, verhelderd en bediscussieerd door politiek commentator Peter Kee en Francisco van Jole van de opiniewebsite Joop!
9/25/201914 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#83 - Kee & Van Jole beschouwen de Algemene Politieke Beschouwingen

Het belangrijkste debat van het jaar wordt vandaag en morgen gevoerd in de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen staan de nieuwe Miljoenennota en de plannen van kabinet-Rutte III centraal. Ook is dit het moment voor de politieke leiders van SP tot Forum voor Democratie om hun eigen visie te etaleren. Voor 'De Nieuws BV' volgen politiek commentator Peter Kee en Joop-eindredacteur Francisco van Jole de verrichtingen in de Kamer nauwgezet.
9/18/201912 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#82 - Gemekker, boegeroep en geblaat

Anderhalve week na de aftrap van het politieke najaar, gebeurt er alweer genoeg in Den Haag. D66 irriteert de andere coalitiepartijen wederom met een omstreden voorstel over de veestapel, het ministerie van Justitie en Veiligheid ligt wederom onder de loep én het proces Wilders lijkt wederom vertraging op te lopen. Oftewel, genoeg om over te praten met onze politieke junkies.
9/11/201913 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#81 - Zijn Wopke en Thierry designated survivors?

Ze zijn terug! Ook voor Peter Kee en Francisco van Jole is het zomerreces voorbij. Vandaag bespreken zij de toekomstplannen van Wopke Hoekstra (omhoog) en Thierry Baudet (omlaag) en het besluit om een kabinetslid uit te kiezen dat komende aanslagen mag overleven...
9/4/201917 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#79 - Het horrordossier dat De Belastingdienst heet

De fouten van De Belastingdienst blijven zich opstapelen. Het dossier over de fouten met de kinderopvangtoeslag lijkt inmiddels een vrachtwagen aan ellende te herbergen. Hoe kijkt Den Haag hiernaar? En moet staatssecretaris Snel zijn conclusies trekken? Ook aandacht voor de ambitie van minister Cora van Nieuwenhuizen.
7/10/201914 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#78 - Timmermans

Gisteravond spatte de grote Europese droom van Frans Timmermans uiteen. Niet hij, maar de Duitse Ursula von der Leyen is voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Over twee weken stemt het Europees Parlement over deze voordacht. En die stemming zou nog weleens heel spannend kunnen worden. Over het spel achter de schermen praten we met onze politieke mannen: Peter Kee en Francisco van Jole.
7/3/201913 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#77 - Klimaat en democratie

De eerste klimaatplannen van het kabinet zijn uitgelekt. Waarom nu al, en zal de VVD instemmen met rekeningrijden? Minister Ollongren wil de democratie op de schop nemen. In haar visie krijgen voorkeursstemmen meer gewicht, en wordt het makkelijker om de grondwet te wijzigen. Kee en Van Jole wegen de plannen.
6/26/201914 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#76 - de kansen van Wilders en die van IS-kinderen

Politiek commentatoren Peter Kee en Francisco van Jole laten hun licht schijnen over Geert Wilders die een parlementaire enquête wil naar politieke bemoeienis met het proces dat tegen hem wordt gevoerd ("weinig kans") en over de IS-kinderen die wel of niet naar Nederland gehaald worden uit de vluchtelingenkampen waar ze nu verblijven ("iets meer kans").
6/12/201914 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#75 - Het pensioenakkoord en de excuses van Rutte

Vanochtend werd het principe-akkoord tussen kabinet, werknemers en werkgevers over de pensioenen gepresenteerd. En Mark Rutte maakte gisteren driemaal zijn excuses aan voor wat de Groningers is aangedaan. We bespreken het met onze Haagse watchers Peter Kee en Francisco van Jole.
6/5/201916 minutes, 1 second
Episode Artwork

#74 - Mark Rutte en Zihnzi Özdil

Heeft Mark Rutte een doodzonde begaan door de kosten van het klimaatakkoord even onder de pet te houden? Daarover reflecteren Peter Kee en Francisco van Jole. En ze praten over het afgetreden GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. De manier waarop toont volgens Van Jole aan dat linkse partijen en peoples management slecht samengaan.
5/29/201916 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#73 - Rutte en Baudet

Vanavond is het veelbesproken Pauw-debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet in de Rode Hoed in Amsterdam. We beschouwen voor met Peter Kee en Fransisco van Jole.
5/22/201914 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#72 - House of Europe

Gisteravond opende Mark Rutte de aanval op Thierry Baudet. Dat bespreken Peter Kee en Francisco van Jole
5/15/201912 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#71 - 'Hans Brusselmans' en Wopke Hoekstra

De SP lanceerde een verkiezingsspotje met "Hans Brusselmans", een eurocraat die veel weg heeft van Frans Timmermans. En CDA-minister Wopke Hoekstra kwam met een liefdesverklaring aan Europa. Volop gespreksstof voor politiek commentatoren Peter Kee en Francisco van Jole.
5/8/201914 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#70 - 1 mei, de SP en Europa

De Dag van de Arbeid leeft niet erg bij links. Er zijn nauwelijks partij-activiteiten bij PvdA, GroenLinks en SP. Die laatste partij likt nog de wonden van de laatste verkiezingen. En de volgende komen er alweer aan: de Europese. Peter Kee en Francisco van Jole zie het aan en leveren commentaar.
5/1/201912 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#69 De macht van 'tweede mannen'

Het nieuws werd de afgelopen dagen niet bepaald door politieke leiders als Mark Rutte, Thierry Baudet en Geert Wilders, maar door "tweede mannen" Klaas Dijkhoff, Henk Otten en, vooruit, Dion Graus. Peter Kee en Francisco van Jole over het fenomeen "tweede man".
4/25/201914 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#68 Het boek van Lodewijk Asscher

"Opstaan in het Loyd Hotel" is het boek dat PvdA-leider Lodewijk Asscher schreef over de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij. Een persoonlijk verslag, met intieme details, maar ook een politiek pamflet. Peter Kee en Francisco van Jole lazen het boek en geven hun mening over de inhoud.
4/17/201913 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#67 Mei Li Vos, kopjes koffie en Zwitserland

Peter Kee en Francisco van Jole bespreken de bewegingsruimte van het kabinet ("Rutte moet veel koffie drinken"), de verwachte rol van de Senaatsfractie van de PvdA en een Zwitserse tactiek om om te gaan met populisten zoals het Forum voor Democratie.
4/10/201914 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#66 Wiebes en Dekker

Minister Wiebes heeft het bedrijfsleven beloofd dat er geen generieke CO2-belasting zal komen (onthulde de Nieuws BV eerder). En minister Dekker ligt onder vuur vanwege de fouten die onder zijn verantwoordelijkheid zijn gemaakt bij de behandeling van TBS-er Michael P. Peter Kee en Francisco van Jole laten hun licht schijnen over handel en wandel van deze twee brekebenen.
4/3/201913 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#65 Met de HSL naar het belastingparadijs

Het duo politieke pundits buigen zich deze week over de vraag van NS en ProRail om meer geld voor het spoor, waar staatssecretaris Stientje van Veldhoven nog weinig oren naar heeft, en over het Europees Parlement dat Nederland heeft toegevoegd op de zwarte lijst van belastingparadijzen.
3/27/201912 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#64 De laatste campagnedag

De stembureaus zijn geopend! Politiek commentaarduo Francisco van Jole en Peter Kee blikken terug op de laatste campagnedag. Benieuwd waarom de (meeste) fractievoorzitters in het NOS-slotdebat het zo met elkaar eens waren of door wie de heren in het debat verrast werden?
3/20/201912 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#63 Verkiezingen en het klimaatakkoord

De verkiezingsupdate van Peter Kee en Francisco van Jole: de coalitiepartijen staan overal op zwaar verlies, behalve de kleinste. De ChristenUnie stijgt alleen maar in de peilingen. Hoe kan dat? En de analyse van het klimaatakkoord is bekend gemaakt: zijn de 600 klimaatmaatregelen voldoende om de klimaatdoelen te halen?
3/13/201913 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#61 Ferrari's en vliegtuigen

Het blauwe bloed pompt weer harder door het Oranje hart. Nederland koopt KLM aandelen. Onze politieke duiders Peter Kee en Francisco van Jole zien de vrolijke gezichten bij de betrokken politici, maar wijzen je ook op de niet benoemde nadelen van deze miljoenen aankoopt. Daarnaast weet Van Jole waarom de voorvrouw van de SP in een Ferrari door de straten scheurt en ziet Kee wel waarom dat helemaal geen slecht idee is.
2/27/201914 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#60 Omroep Denk

Over de Omroep Denk en over het feit dat Farid Azarkan niet vervolgd zal worden voor het plaatsen van een nep-PVV-banner en de verkiezingscampagnes in aanloop naar de provinciale staten verkiezingen hadden Peter Kee en Francisco van Jole het vandaag.
2/21/201911 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#59 Verkiezingsdebatten op tv

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart, kruisen landelijke politieke kopstukken met elkaar de degens op tv en radio. De aftrap is zondag bij WNL op NPO1. Daarna volgen grote debatten bij RTL, Radio 1, EenVandaag en de NOS. In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole deze verkiezingsdebatten. Van Jole zet grote vraagtekens bij het uitnodigingenbeleid van RTL, dat de Peilingwijzer als selectiecriterium gebruikt. Daarom mag FvD-leider Thierry Baudet wel meedoen aan het debat en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie niet. Zij hebben respectievelijk twee en vijf zetels in de Tweede Kamer, maar in de Peilingwijzer is FvD virtueel de vierde partij van het land. Peter Kee vertelt op zijn beurt over zijn ervaringen met het uitnodigen van politieke gasten in campagnetijd. Dat betekent overuren maken en lang onderhandelen met de spindoctors over bijvoorbeeld de insteek van het debat en formulering van de geponeerde stellingen.
2/13/201912 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#58 Klimaatstaking, gokwetten en minister Dekker

Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) bespreken de klimaatstaking van scholieren. Zij kwamen met duizenden naar Den Haag om van de politiek harde klimaatmaatregelen te eisen. Zo willen de scholieren dat de vervuiler gaat betalen. Luisteren politici wel? Ook buigen Kee en Van Jole zich over het optreden van minister Sander Dekker (rechtsbescherming, VVD) in de Eerste Kamer. Daar moest hij deze week aantreden om twee nieuwe kansspelwetten te verdedigen. Maar de senaat was niet tevreden met zijn antwoorden. Het debat werd geschorst en Dekker moet voor morgenmiddag 12 uur een brief sturen met nadere uitleg.
2/7/201913 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#57 Het debat over het kinderpardon

Na de draai van het CDA over de versoepeling van het kinderpardon liep de spanning in de coalitie hoog op. Gisteravond sloten de coalitiepartijen dan toch een akkoord en daarover begon vanochtend een debat in de Tweede Kamer met verantwoordelijke staatssecretaris Mark Harbers. Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) volgen dat debat voor De Nieuws BV.
1/30/201912 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#56 Het kinderpardon dat de coalitie verdeelt

Die versoepeling van het kinderpardon stond bij D66 en ChristenUnie al langer op het verlanglijstje, maar in het regeerakkoord werd afgesproken dat er aan het pardon niet gemorreld zou worden. Nu het CDA is gedraaid en toch versoepeling wil, staan de verhoudingen in de coalitie op scherp, want de VVD blijft mordicus tegen. Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole, (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) bespreken deze nieuwe kloof in de coalitie.
1/23/201912 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#55 Kee en Van Jole over Dion Graus en spanningen in de coalitie

De Telegraaf bracht vandaag een geruchtmakend verhaal op de voorpagina. De krant kopte over een aangifte tegen Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV): 'Ex Joyce: 'Hij dwong me tot seks met derden'. Zij beschuldigt Graus er verder van haar te hebben bedreigd en een keer te hebben geslagen. Het Kamerlid ontkent de beschuldigingen van zijn ex, die als medewerker in dienst is bij de PVV-fractie. Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) praten verder over dit geruchtmakende nieuws. Ook bespreken zij de spanningen binnen de coalitie na uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij liet zich in scherpe bewoordingen uit over het klimaatakkoord, over drammende coalitiepartners en speculeerde over een mogelijke val van het kabinet.
1/15/201915 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#54 Kee en Van Jole over de SGP en Nashville en het Telegraaf-offensief tegen Jetten

In de luwte van het kerstreces kreeg SGP-voorman Kees van der Staaij het ineens druk. Zijn naam dook op onder de Nederlandse vertaling van de omstreden Nashville-verklaring. Een anti-homo-manifest, vinden veel criticasters. Ophef betekent publiciteit. Dat is in campagnetijd, de Provinciale Statenverkiezingen zijn op 20 maart, niet per se verkeerd voor een kleine partij die vaak wordt overgeslagen. Maar was dat de opzet van de SGP? Hierover praten Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) in De Nieuws BV. Ook bespreken zij de voorpagina van de Telegraaf die de vergroeningsplannen van Rob Jetten bestempelde als 'klimaatklets'. Voert de krant campagne tegen de D66-fractievoorzitter?
1/9/201913 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#53 Kee en Van Jole over het belang van klimaattafels

Voor de laatste keer dit jaar kruisen Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw en De Nieuws BV en Francisco van Jole (de eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) de degens over de politieke waan van de dag.
12/19/201814 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#52 Kee en Van Jole kiezen hun politicus van het jaar

Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) zijn in de ban van de eindejaarslijstjes en kiezen hun politicus van het jaar. Maar voordat ze hun keuze bekendmaken, nemen ze eerst de politici door die in 2018 het meest opvielen. Van Jole kiest GroenLinks-leider Jesse Klaver als politicus van het jaar. Van Jole wijst onder meer op de klinkende zege die hij met zijn partij boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen. Klaver had van tevoren de ambitie uitgesproken in honderd gemeenten mee te besturen en dat is GroenLinks gelukt. Ook is Van Jole vol lof over de manier waarop Klaver oppositie voerde tegen de afschaffing van de dividendbelasting en zich constant hard maakt voor maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen. Kee vindt juist dat Klaver te weinig resultaat boekt en wijst minister-president Mark Rutte aan als politicus van het jaar. Volgens Kee wist Rutte knap te herstellen van diens mislukte queeste om de dividendbelasting af te schaffen. Bovendien speelt de VVD-leider inmiddels een rol van betekenis op het internationale toneel, als een van de meest ervaren Europese regeringsleiders.
12/12/201814 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#51 Kee en Van Jole over het Marrakesh-debat en boze CDA-jongeren

Peter Kee (politiek redacteur van Pauw én De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) vormen het vaste politieke commentaarduo van De Nieuws BV. Vandaag bespreken zij het Kamerdebat over het Marrakesh-migratiepact. FvD-voorman Thierry Baudet kreeg het onderwerp prominent op de agenda, kreeg veel aandacht op radio en tv, maar toen hij aan het begin van het debat een motie van wantrouwen indiende werd direct duidelijk dat hij alleen van de PVV steun kon verwachten. "Een clown", oordeelt Van Jole. Daar is Kee, die tijdens het debat een lijstje met Baudets verkondigde onwaarheden bijhield, het mee eens. Maar, vindt Kee, hij heeft het onderwerp wel op de agenda gekregen en de VVD, een partij waar Baudet stemmen vandaan wil halen, heeft in het debat kleur moeten bekennen door het pact te steunen. Verder buigen Kee en Van Jole zich over de kritiek van boze CDA-jongeren in de richting van hun partijleider. De coalitie neemt maatregelen waardoor studenten meer geld kwijt zijn aan het afbetalen van hun studieschuld. Vandaag debatteert de Tweede Kamer daarover. Het CDJA vroeg de Kamerfractie om tegen de verhoging van de rente te stemmen en het partijcongres nam ook een motie van die strekking aan. Maar CDA-leider Sybrand Buma weigert te tornen aan deze maatregel die werd vastgelegd in het regeerakkoord.
12/5/201814 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#50 Kee en Van Jole over Dijkhoffs proefballonnetjes en Halsema en het boerkaverbod

Peter Kee en Francisco van Jole nemen iedere woensdag de politieke waan van de dag door. Vandaag: De proefballonnetjes van de VVD en het debat over de uitvoering van het boerkaverbod in de Amsterdamse gemeenteraad.
11/28/201812 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#49 geklapt pensioenoverleg en terugkeer Rosenmöller

De onderhandelingen over de hervorming van het pensioenstelsel zijn stukgelopen. Peter Kee (politiek redacteur van Pauw én De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) bespreken de politieke implicaties van dit pensioendebacle en de comeback van Paul Rosenmöller. De oud-leider van GroenLinks gaat voor zijn partij de kar trekken in de Eerste Kamer.
11/21/201812 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#48 over peilingen en de uiterste houdbaarheidsdatum van politici

De nieuwe Peilingwijzer betekent wederom geen goed nieuws voor de coalitie. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden kunnen rekenen op 55 tot 58 zetels als nu verkiezingen gehouden zouden worden. Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) bespreken deze nieuwe peiling (een gewogen gemiddelde van een handvol peilingen), de geruchten dat voor premier Rutte een Europese topfunctie in het verschiet zou liggen. Volgens Van Jole gaat een premier zo'n acht jaar mee voor diens uiterste houdbaarheidsdatum wordt overschreden. Ook de houdbaarheid van CDA-leider Sybrand Buma komt ter sprake. In de peilingen leveren de christen democraten zetels in. Volgens Van Jole komt dat door de conservatieve lijn van Buma. Hij ziet in minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een potentiële opvolger.
11/14/201812 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#47 het kinderpardon en staatssecretaris Harbers

Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) bespreken de politieke actualiteit. Vandaag staat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) met grote interviews in de Volkskrant en het AD. Harbers legt daarin uit waarom hij uitgeprocedeerde asielkinderen toch uitzet. Is de VVD'er een mediaoffensief begonnen nu Tim Hofman met zijn petitie meer dan 200.000 handtekening heeft vergaard? Hofman pleit met zijn petitie #EIGELAND voor een ruimhartiger asielbeleid.
11/7/201812 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#46 ministers Bruins en Koolmees in het nauw

Peter Kee en Francisco van Jole volgen het debat met minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). De minister moet zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de plotselinge sluiting van een aantal ziekenhuizen. Bruins krijgt het in de Kamer zwaar te verduren en werd zelfs door de oppositie heengezonden om te overleggen met zijn inspectie over een patiënt die door de chaotische sluiting in levensgevaar verkeerde. Ook nemen Kee en Van Jole minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) onder de loep. Hij begon een jaar geleden voortvarend met plannen voor de hervorming van het pensioenstelsel, maar het overleg met de vakbonden zit al maanden muurvast. "Koolmees zit echt met de handen in het haar", aldus Peter Kee.
10/31/201811 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

# 45 Het eerste jaar Rutte III

Deze week viert het derde kabinet Rutte zijn eerste verjaardag. Peter Kee en Francisco van Jole nemen de staat van het kabinet door aan de hand van een aantal sleutelmomenten, zoals het vertrek van Halbe Zijlstra en het allereerste debat waarin kritische vragen werden gesteld over afschaffing van de dividendbelasting.
10/24/201820 minutes
Episode Artwork

#44 Kee en Van Jole over de verstandhouding Rutte-Asscher

Mark Rutte (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA) konden het in een vorig politiek leven uitstekend met elkaar vinden. Als premier en vice-premier vormden zij de kern van het tweede kabinet Rutte. Toen ze in 2016 gezamenlijk een zoetgevooisd interview gaven in de Volkskrant, buitelden ze over elkaar heen met complimenten voor de ander. Van die liefde is in de politieke arena weinig meer te merken. Tijdens het finale debat over de afschaffing van de dividendbelasting, die toch niet doorgaat, fungeerde Asscher als aanvalsleider van de oppositie en steunde hij een motie van wantrouwen. In De Nieuws BV becommentariëren Peter Kee (politiek redacteur van Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) deze zet van Asscher. Waar is de constructieve houding gebleven, die hij enkele maanden geleden nog tentoonspreidde? Wat is hij van plan met zijn PvdA?
10/18/201812 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#43 Rob Jetten

Waar ze vorige week vooruit blikten op het partijcongres van D66, konden Kee en Van Jole ook dit keer niet om D66 heen. Alexander Pechtold maakte tijdens dat congres zijn afscheid bekend en gisteren koos de D66-fractie uit haar midden Kamerlid Rob Jetten als zijn opvolger. Hij schoof 's avond aan bij Pauw voor zijn eerste talkshowinterview als fractieleider, waar hij vooral opviel door zijn ontwijkende en ingestudeerde antwoorden. Kee en Van Jole bespreken Jetten, zijn nieuwe baan en zijn optreden bij Pauw.
10/10/201812 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#42 Het klimaatakkoord, Duthler en Dekker

Peter Kee en Francisco van Jole nemen de politieke actualiteit door. Ze bespreken de doorrekening van het klimaatakkoord, die minister Wiebes flink wat kopzorgen geeft. Kee en van Jole buigen zich verder over de dubbele rol van sommige Eerste Kamerleden, naar aanleiding van het spitwerk van Follow the Money. Het onderzoeksplatform hield de nevenfuncties en bijbanen van de 75 senatoren tegen het licht en stuitte daarbij onder andere op de dubbele pet van VVD-senator Anne-Wil Duthler. Haar bedrijf verdiende in 2013 geld aan een adviesopdracht voor het ministerie van Volksgezondheid. Dat advies kwam terecht in een wet die door de Eerste Kamer met een stem meerderheid aangenomen. Duthler stemde voor. Verder komt het uitgelekte conceptplan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan bod, waarin de VVD'er flink zou snijden in de rechtsbijstand.
9/26/201815 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#41 Het kinderpardondebat en de dividendbelasting

Staatssecretaris Harbers is vanaf 10 uur vanochtend in debat met Tweede Kamerleden over het Kinderpardon. En, minister Wopke Hoekstra van Financiën stuurt binnenkort zijn belastingplan naar de Tweede Kamer. In dat plan zit ook de omstreden afschaffing van de Dividendbelasting. Hoe gaat Hoekstra dat aanpakken?
9/12/201814 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#40 Het Kamerdebat met minister Blok

Peter Kee en Francisco van Jole volgen het debat waarin minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zich moet verantwoorden voor zijn geruchtmakende uitspraken tijdens een besloten bijeenkomst. Zijn woorden over onder andere Suriname als failed state deden tijdens het zomerreces veel stof opwaaien.
9/5/201813 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#39 Zijlstra, de vrienden van Rutte en het omroepdebat

Voor de allerlaatste keer voor het zomerreces duiden Peter Kee en Francisco van Jole de politieke waan van de dag. Met vandaag: Halbe Zijlstra die niet naar de wereldbank gaat en gedoe rondom het omroepdebat.
7/5/201811 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#38 Dividend: debat of debacle?

Fransisco van Jole en Peter Kee bespreken het dividenddebat met Mark Rutte.
6/27/201812 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#34 Georganiseerde hommeles en bizarre bijstandsplannen

Is het hommeles binnen D66? En wat wilde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff met zn bijstands-betoog bereiken? De tweekoppige politieke barometer Peter Kee - politiek commentator en redacteur bij Pauw - en Francisco van Jole - eindredacteur van Joop.nl buigen zich erover.
5/30/201813 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#33 Wat doet Wiebes nou?

Het vastgelopen gesprekken tussen de Groningers en minister Wiebes en alweer een prominente PvdA-er die de kamer verlaat. De tweekoppige politieke thermometer Peter Kee en Francisco van Jole bespreken het.
5/23/201812 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#32 Hommeles bij ouderenpartijen

Vandaag geven Peter Kee en Francisco van Jole antwoord op de vraag waarom het altijd hommeles is bij ouderenpartijen en bespreken zij het nieuwe boek van Max van Weezel en Wilma Borgman.
5/16/201811 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#31 De voorjaarsnota en zwijgende Kamerleden

Kee en Van Jole hebben groot nieuws: er is een overeenkomst over de Voorjaarsnota. Verder deden zij onderzoek naar de spreektijd van Kamerleden. De grote vraag: zijn er in Nederland kamerleden die nooit spreken in de plenaire zaal?
5/10/201813 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#30 Hommeles bij de SP

De Tweede Kamer houdt meireces, maar daar trekken de politieke commentatoren van De Nieuws BV zich niets van aan. Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) en Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw) geven hun ongezouten kijk op de politieke actualiteit. Dit keer staat het gedoe bij de SP op het programma.
5/2/201814 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#29 De verloren memo's

Kee en Van Jole over het debat in de Tweede Kamer.
4/26/201813 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#28 Bijleveld en Leefbaar Rotterdam v.s. Forum voor Democratie

Een pittig weekje voor defensieminister Ank Bijleveld... en gaan Baudet's Forum voor Democratie en Eerdmans' Leefbaar Rotterdam écht uit elkaar of is hun mogelijke scheiding er eentje voor de boekjes?
4/18/201812 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#27 De Jihadbruid en de regering

Als het aan de rechtbank in Rotterdam ligt komt een 23-jarige vrouw die in een opvangkamp in Syrië zit terug naar Nederland... De rechtbank wil dat Nederland om haar uitlevering vraagt, zodat ze hier de rechtszaak kan bijwonen. De regering heeft een ander standpunt.
4/11/201816 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#26 SP en de Commissie Stiekem

Peter Kee en Francisco van Jole nemen de politiek door. De vraag die voorligt: waarom wil SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet plaatsnemen in de Commissie Stiekem?
4/4/201816 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#25 Grapperhaus en Van der Veer

Peter Kee en Francisco van Jole nemen dit keer het optreden van minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid, CDA) onder de loep. Dinsdag moest hij opdraven in het Vragenuur om tekst en uitleg te geven over de aanpak van de radicale imam Fawaz. Ook blikken Van Jole en Kee vooruit op de hoorzitting met Jeroen van der Veer, de president-commissaris van ING. Hij heeft iets uit te leggen over de opslag van 1 miljoen euro die hij had bedacht voor ING-topman Ralph Hamers.
3/28/201816 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#24 Vrolijke verkiezingsdag

De afgelopen tijd vlogen vlogs, debatten, relletjes, reportages en landelijke kopstukken ons om de oren. De vraag is heeft het geholpen, en vooral wie? Politieke watchers van 'De Nieuws BV' Peter Kee en Francisco van Jole maken de balans op en blikken terug.
3/21/201815 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#23 Rutte belt met Jeroen van der Veer

Volgens Peter Kee belde premier Mark Rutte na de persconferentie met ING-topman Jeroen van der Veer. Hij heeft zich er dus misschien meer tegenaan bemoeid dan dat wij weten... Kee en van Jole maken de balans op.
3/14/201816 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#22 Kee en van Jole -Verkiezingscampagnes op volle toeren

De verkiezingscampagnes draaien op volle toeren en de gemoederen lopen hoog op: onenigheid tussen Pechtold en Baudet, Baudet wil niet meer in debat met Pechtold maar is dit alleen voor de schermen? Hoe is hun verhouding in de wandelgangen. Kortom, genoeg voor politiek watchers Peter Kee en Francisco van Jole om te bespreken.
3/7/201818 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#21 De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Wanneer krijgen we een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken? Terwijl politiek Den Haag met reces is doen Peter Kee en Fancisco van Jole een suggestie.
2/28/201817 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#20 Barth en Baudet

Eerste Kamerlid, Marleen Barth verruilt het belangrijke donordebat voor de Malediven en Hiddema en Baudet kibbelen met de pers in Den Haag over hun volkentheorie.
2/7/201815 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#19 Een debat over leven en dood en de ‘debielen-gate' van de PVV

Pia Dijkstra heeft nog heel wat uit te leggen aan de Eerste Kamer, die gisteravond laat besloot het donordebat een weekje te rekken. Ook Geert Wilders heeft een probleem, in Den Haag wordt al gesproken over "debielen-gate", en dan gaat het over de PVV-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.
1/31/201819 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#18 Sjoemelende melkveehouders en een wedstrijdje verplassen tussen VVD en CDA

Landbouwminister Schouten en haar nieuwe fraudezaak. Rutte en Buma met een partijtje verplassen op rechts. En waarom wil Harry van Bommel geen lid meer zijn van de SP?
1/24/201815 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#17 Gerommel in Groningen en de coalitie

Het nieuwe politieke jaar is stevig begonnen. De zware aardbeving in Groningen begin deze maand leidde gisterenavond tot een geëmotioneerd debat in de Tweede Kamer.
1/17/201813 minutes, 1 second
Episode Artwork

#16 Prijzen voor politici?

Francisco van Jole vindt de titel "Politicus van het Jaar" totale onzin. Peter Kee pleit juist voor de herinvoering van de verkiezing van de politicus van het jaar door de parlementaire pers. Dat en de politieke Rorscharch-test die D66 heet deze week in Kee en Van Jole.
12/20/201711 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#15 De vrolijke troonsopvolging bij de SP

Emile Roemer stapt op en Lilian Marijnissen volgt hem op. De SP heeft een nieuw gezicht en was al langer bezig aan een koerswijziging. Het afzwaaien van Emile was dan ook een beetje de dag die je wist dat zou komen. Politiek commentator Peter Kee was bij de persconferentie en maakte zijn "vrolijkste begrafenis" tot nu toe mee.
12/20/201714 minutes
Episode Artwork

#14 Pakt Asscher eindelijk zijn kans?

Pakt Asscher eindelijk echt zijn moment? En wat moet het kabinet met het hoofdpijndossier over bedrijven die overal belastingvoordeeltjes halen? Met Peter Kee en Francisco van Jole.
12/6/201714 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#13 Is Wilders zijn mojo kwijtgeraakt?

Het was verdacht stil rondom Wilders de afgelopen dagen, terwijl er reden genoeg was om over hem te praten. Hoe kan dit? Ondertussen lijkt Jesse Klaver bewust stil in de identiteitsdebatten. Waarom is dat? Politieke duiding door Peter Kee en Francisco van Jole
11/29/201714 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#12 Het filibuster-debat en de gemeenteraadsverkiezingen

Wat ze ook doen in Den Haag: urenlang praten, meetups of de gemeenteraadsverkiezingen: er ontsnapt weinig aan de aandacht van onze politiek analisten Kee & van Jole.
11/22/201718 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#11 De Algemene Financiële beschouwingen

Het kabinet gaat 4000 belastingdeals onderzoeken. Menno Snel staat samen met de minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag voor het eerst in de Tweede Kamer voor de Algemene Financiële beschouwingen. Naast Kee en Van Jole schuift dit keer ook aan: economisch journalist voor de Volkskrant Peter de Waard.
11/8/201714 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#10 De regeringsverklaring

Premier Rutte verdedigt vandaag de plannen van zijn nieuwe kabinet in de Tweede Kamer. Dat levert genoeg munitie voor een pittig gesprek. Peter Kee en Francisco van Jole volgen het op de voet.
11/1/201723 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#9 Afzwaaiende minister en nieuwe dubbele ministers

Rutte III staat op het bordes en de vraag is wat de afzwaaiende ministers gaan doen. Mogen die wel gaan werken in de sector waar ze verantwoordelijk voor zijn geweest? Op wie moeten we gaan letten en moeten er betere regels komen?
10/25/201715 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#8 De nieuwe poppetjes van het kabinet

Een heleboel namen zijn de afgelopen dagen de revue gepasseerd. Volgende week wil Rutte met zijn nieuwe kabinet op het bordes staan. Steeds meer ministerposten worden ingevuld: wie zijn alle nieuwe poppetjes?
10/18/201717 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#7 Het regeerakkoord en de grote winnaar

De inkt van het regeerakkoord is droog, alle reacties zijn wel binnen. De eerste analyses zijn al gemaakt. Wie is de winnaar van de onderhandelingen en hoe zit het met de immigratieparagraaf?
10/11/201716 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#6 Het vertrek van Hennis

Na een urenlang debat over de dood van twee militairen in Mali diende Jeanine Hennis haar ontslag in. Wat betekent dit voor de toekomst van de oud minister van Defensie? Zal zij terugkomen in het nieuwe kabinet?
10/4/201714 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#5: Ybeltje Berckmoes Duindam

Het is de week dat iedereen Ybeltje Berckmoes Duindam leerde kennen en de formatie in de afrondende fase zit. Kortom genoeg te bespreken met onze hoogsteigen analisten.
9/27/201715 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#4: Erkenning voor het kabinet

Pracht en praal en hoedjes waren er weer in overvloed bij Prinsjesdag. Feest voor de oranjefans maar voor de laatste begroting van Rutte Twee, is een stuk minder enthousiasme. Toch wil dit kabinet erkenning voor al het noeste werk van de afgelopen jaren.
9/20/201714 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#3: De formatie is bijna rond

De formatie is bijna rond: voor het weekend nog zouden de formerende partijen het Centraal Plan Bureau aan het rekenen willen zetten. En ze bespreken een relletje bij de PVDA: Daar zou Samsom met Rutte gebeld hebben tijdens de kabinetscrisis over de lerarenlonen.
9/13/201711 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#2: Het eigen risico en de SP

Er is gelekt uit Prinsjesdagstukken, de zorgpremie en het eigen risico dreigen omhoog te gaan. Terwijl in de verkiezingscampagne veel partijen waren voor flinke verlaging, zelfs afschaffing van het eigen risico. Ophef dus in politiek Den Haag.
9/6/201712 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#1: Vechten om de leraren

Peter Kee en Francisco van Jole bespreken de hoogoplopende ruzie in het demissionaire kabinet VVD en PvdA over extra geld voor leraren. En wat vond GroenLinks van de ruzie over de documentaire 'Jesse'?
8/30/201712 minutes, 41 seconds