TXTradio is een online platform met lezingen en debatten afkomstig van debatpodia, universiteiten en andere organisaties. Alle programma's op TXTradio.nl zijn gratis te beluisteren. Op ons podcast-platform publiceren we wekelijks een deel van de reguliere content die op TXTradio te vinden is.
Marin Terpstra over tolerantie
Lezing bij Radboud Reflects over de tolerante samenleving door Marin Terpstra. Terpstra is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij bestudeert de geschiedenis van de politieke filosofie, in het bijzonder de spanning tussen politiek en religie. In 2019 verscheen Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn. Over de omgang met heilige zaken, een boek dat hij schreef met filosoof Theo de Wit.
2/27/2020 • 26 minutes, 19 seconds
Mark Deuze: Invloed nep nieuws is relatief
Journalistiek en politiek zijn in media intiem met elkaar verbonden. Er is zelfs sprake van een ‘medialogica’, waarbij journalistiek en politiek zich vooral tot elkaar richten en zich niet of nauwelijks op de consument en de burger oriënteren. Sociale media, kunstmatige intelligentie en algoritmen lijken dit proces alleen nog maar verder aan te jagen. Maar… Is dit wel zo? Onderzoek wijst steevast uit dat blootstelling aan politieke communicatie – online dan wel offline – weinig verschil maakt als het op stemgedrag aan komt. Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt in de Collegereeks Media en Politiek van ProDemos over de werking van media.
1/8/2020 • 1 hour, 21 seconds
Meredith Greer: 'Unapologetically' jezelf zijn
Waarom is het voor vrouwen moeilijker om jezelf te zijn dan voor mannen en wat zijn de gevolgen als je het toch doet? Hebben we nood aan meer rolmodellen of moet er structureel iets veranderen? Tijdens de presentatie van het 10de printnummer van Charlie Magazine – die in het teken staat van 100% jezelf zijn – geven we het woord aan de Nederlandse auteur en opiniemaker Meredith Greer. Vanuit een intersectioneel perspectief geeft zij een lezing over ´unapologetically´ jezelf zijn.
12/5/2019 • 29 minutes, 26 seconds
Abe Bonnema Lezing door Bas Heijne
Schrijver en essayist Bas Heijne sprak de Abe Bonnema Lezing 2019 uit tijdens de prijsuitreiking op 27 november in het Rijksmuseum te Amsterdam. Heijne reflecteert op het jaarthema van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019: betekenis.Kortom: de banaan en de Notre Dame betekenen pas iets in een context.
12/3/2019 • 27 minutes, 38 seconds
Gaat de dood het overleven?
Een gezellige avond over de dood organiseerde Pakhuis de Zwijger op op 8 oktober 2019. Er spraken allerlei mensen die iets konden vertellen over de dood. En voor je het weet gaat het over niet-dood: over onsterfelijkheid. Van deze avond hoor je hier alleen de paneldiscussie met Suzanne Duyvestijn, Marleen Stikker en Ruben Baart. Gespreksleider is Jörgen Tjon A Fong.
11/9/2019 • 30 minutes, 50 seconds
Als de waardestijging van je huis niet jouw verdienste is
Pakhuis de Zwijger season opening 2019 with special guest Indy Johar. Johar is an architect who re-imagines an alternative, sustainable and democratic urban ecosystem for all of us. On september 2nd 2019, the evening started with Natasja van den Berg interviewing Johar.
9/30/2019 • 27 minutes, 46 seconds
Over hogere ambities dan geld verdienen
Journalist en schrijver Jeroen Smit was de gastspreker tijdens de opening van het Hogeschooljaar van Fontys op 2 september 2019 in de Fontys Aula in Eindhoven. Smit is o.a. bekend van zijn onderzoeken naar Ahold en ABN-Amro ('Het drama Ahold' en 'De Prooi'). In zijn speech moedigt hij de nieuwe studenten aan om hun talenten niet alleen in te zetten voor zichzelf maar ook voor de algemene zaak.
9/6/2019 • 24 minutes, 49 seconds
We mogen data niet met kennis verwarren
Filosoof Daan Roovers, Denker des Vaderlands, was de gastspreker tijdens de opening van het Academische Jaar 2019 van de Universiteit van Amsterdam. Op 2 september 2019 in de Aula aan het Singel te Amsterdam. In haar speech waarschuwt ze ervoor dat we in de wetenschap data en kennis niet met elkaar mogen verwarren.
9/4/2019 • 18 minutes, 35 seconds
Snackende meeuw dol op voetbal
Een gesprek uit het Kenniscafé in de Balie op 17 juni 2019. De Grote Vogelshow heette deze avond rond vragen hoe vogels in de stad overleven en zich aanpassen, naar de persoonlijkheid van vogels en hoe die hun partnerkeuze beïnvloedt. Dit gesprek met Judy Shamoun-Baranes gaat over meeuwen die ze voorzag van een GPS-'rugzakje'. Daardoor krijgt ze een goed beeld van het 'winkel'-gedrag van deze vogels. Eentje lijkt zelfs het wedstrijdschema van de Premier League in de gaten te houden. Want daar is altijd wel wat fish and chips te snacken. Georganiseerd door De Volkskrant, KNAW, Balie en NEMO Kennislink.
7/12/2019 • 17 minutes, 58 seconds
Paradijselijker kunnen we het niet maken...
Waarom zouden de allerrijksten moeten stoppen met belasting ontwijken en hun eerlijke deel gaan betalen? Maar waarom betalen we belasting? En wat is eerlijk? Jurist Gerard Meussen, politicoloog Indra Römgens en filosoof Bruno Verbeek praten over het nut van belasting. Dit panelgesprek was op 15 april 2019 in het Collegezalen Complex van de Radboud Universiteit Nijmegen. Georganiseerd door Radboud Reflects.
7/5/2019 • 33 minutes, 33 seconds
Herman Tjeenk Willink - Groter denken, kleiner doen
Hoe organiseren we tegenmacht en tegenkracht om de grote vraagstukken van onze tijd op te lossen? In zijn boek 'Groter denken, kleiner doen' stelt Minister van Staat Herman Tjeenk Willink dat de wijze waarop de Nederlandse staat functioneert onvoldoende oplossing biedt voor de fundamentele problemen waarvoor we nu staan zoals die rond het klimaat de migratie, de polarisatie, etc. Hij stelt dat de politiek steeds minder politiek is geworden en dat de maatschappelijke democratie, die noodzakelijk is voor en politieke democratie is verwaarloosd. Wat is er volgens hem nodig om dit te veranderen? In Pakhuis de Zwijger was op 15 mei 2019 een hele avond rond dit thema, georganiseerd door Netwerk Democratie.
6/29/2019 • 40 minutes, 40 seconds
De buitenwijk een vrouwenreservaat?
Dit minicollege over de vrouwonvriendelijke stad sprak Marguerite van den Berg uit op 28 mei 2019. Het was tijdens een avond, georganiseerd door De Bovengrondse met als titel Sekse & the City. Van den Berg is docent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In dit programma in De Rode Hoed, Amsterdam, keken sociologen, activisten, architecten en opiniemakers naar de ontwikkeling van de stedelijke omgeving: hoe is deze vormgegeven en door wie? Hoe veilig en toegankelijk is de stad voor vrouwen en minderheden? En hoe zou een vrouwvriendelijke stad eruit zien?
6/14/2019 • 15 minutes, 21 seconds
Een journalist moet ook vertellen wat er goed gaat
Tijdens de maanden april en mei 2019 trokken 10 sprekers, waaronder Charles Groenhuijsen, het land in om een Vrijheidscollege te houden. Groenhuijsen was hiervoor op 15 april 2019 te gast op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Schrijver en journalist Charles Groenhuijsen benadrukt dat vrijheid nooit vanzelf spreekt en bedreigd wordt, maar dat er in onze somberende wereld ook veel reden tot optimisme is. Als de media dat ook een beetje meer zouden uitstralen, kunnen ze bijdragen aan een wereld waarin mensen minder bang zijn.
6/6/2019 • 47 minutes, 12 seconds
De romans van Houellebecq; een noodroep om liefde?
"Het is een noodroep om liefde, maar om wat voor soort liefde, dat is dan nog de vraag...". Martin de Haan over het werk van Michel Houellebecq. De Haan zegt het tijdens de avond die deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, organiseerde rond de roman Serotonine. Naast Martin de Haan, de vaste vertaler van Houellebecq, komen ook psychiater Dirk de Wachter en student Franse Taal- en Letterkunde Steffie van Neste aan het woord. De hele avond kun je beluisteren op TXTradio.
5/29/2019 • 30 minutes
Gezonde levensstijl als geneesmiddel
Voeding, gezondheid en levensstijl stonden centraal in de Rode Hoed, Amsterdam, tijdens deze editie van de serie 'It’s the food my friend'. Een serie rond de vraag hoe onze omgang met voedsel kan duurzamer kan. In deze editie (6 mei 2019) de vraag hoe we onze voedselomgeving zó kunnen inrichten dat de keuze voor gezond en duurzaam voedsel, normaal wordt. Hier alleen de bijdrage van Hanno Pijl, internist-endocrinoloog (Universiteit Leiden). De hele bijeenkomst vind je op TXTradio.
5/21/2019 • 26 minutes, 53 seconds
Mannen in het Midden Oosten, daar word ik niet blij van
Sinan Can was op 11 april 2019 te gast in Paradox, Tilburg om zijn Vrijheidscollege uit te spreken. Can (1977) is onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS. Voor hem leek de Arabische lente een ommekeer in het Midden-Oosten. Maar nu, 8 jaar later, stelt hij vast dat de ‘lente’ is mislukt. Daar zijn verschillende oorzaken voor. En een daarvan is dat dictaturen niet zomaar zijn ontstaan. Dat democratieën niet van de grond komen in het Midden-Oosten, is als je goed naar de geschiedenis kijkt, vaak logisch.
5/10/2019 • 37 minutes, 18 seconds
Interview Nico Dijkshoorn over z'n ouders
De titel van de avond waar dit interview uit komt was: Kunnen we het over iets leukers hebben? Een talkshow door UP! Nederland o.l.v. Hadassah de Boer. UP! Nederland organiseert bijeenkomsten over de leuke en minder leuke kanten van ouder worden. Deze avond ging over gesprekken tussen ouders en kinderen die nooit plaatsvinden of helemaal verkeerd lopen. Nico Dijkshoorn heeft daar sprekende voorbeelden van. Op TXTradio kun je de hele avond uit De Nieuwe Liefde horen. Ook met o.a. Bert Keizer, de filosoof en verpleeghuisarts. Hij vertelt over gesprekken die kinderen met hun oude ouders zouden moeten voeren. En dat je daar weinig zinnige tips over kunt geven.
4/26/2019 • 27 minutes, 42 seconds
Bepaalt je sekse wel wie je wilt zijn?
Ben jij echt wie je wilt zijn, of bepalen anderen dat voor je? Deze vraag stond centraal tijdens de NEMO Kennislink Live van 26 maart 2019 in het NEMO Science Museum, Amsterdam. Een avond over de verwachtingen die onze cultuur tegenwoordig heeft van mannen en vrouwen. En of het eigenlijk wel zin heeft om kinderen genderneutraal op te voeden. In deze podcast hoor je alleen het gesprek dat Desiree Hoving had met Geertje Mak over Gender en Sekse. Mak is historicus en bijzonder hoogleraar gendergeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Op TXTradio kun je de hele avond beluisteren.
4/17/2019 • 29 minutes, 59 seconds
Onze handel subsidieert autoritaire regimes
De Belgische politicoloog en China-kenner Jonathan Holslag opende op 2 april 2019 in het Utrechtse TivoliVredenburg de reeks Vrijheidscolleges 2019. De historicus Holslag wil dat wij leren van het verleden en in actie komen. Want vroeger dachten we dat als we maar handel zouden drijven met autoritaire landen, dat hun economische en politieke bestel vanzelf vrijer zouden worden. Maar nu zien we dat autoritarisme, juist dankzij globalisering, opnieuw in opmars is. Hier hoor je alleen zijn college. Na zijn college gaven Charles Groenhuijsen en Aafke Romeijn er een reactie op. Die kun je op TXTradio beluisteren.
4/5/2019 • 45 minutes, 43 seconds
Was de Bhagwan cruciaal voor onze dance cultuur?
Gemma Blok hield op 25 maart 2019 een lezing in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De titel was Legaal gebruik van MDMA in de jaren ‘70 en ’80. Onderzoek wijst uit dat aanhangers van Bhagwan Shree Rajneesh (Osho) een cruciale rol hebben gespeeld in de verspreiding van deze liefdesdrug.Gemma Blok is hoogleraar geschiedenis aan de Open Universiteit. Haar bijdrage maakte deel uit van een symposium dat de KNAW en Stichting Open hadden georganiseerd over psychedelica en wetenschap. Het hele symposium kun je beluisteren op TXTradio.
4/3/2019 • 26 minutes, 45 seconds
Ewald Engelen in Brussel
Links verliest door zijn obsessie met culturele identiteit uit het oog waar het zich écht druk om zou moeten maken: de klassenstrijd. Dat betoogt Ewald Engelen in zijn recente pamflet Het is klasse, suffie, niet identiteit! Engelen was te gast bij deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis voor Cultuur en Debat in Brussel. Hier hoor je alleen de bijdrage van Engelen die voorafging aan het debat met Jan-Frederik Abbeloos van dagblad de Standaard, publicist Warda El-Kaddouri en Marc Swyngedouw hoogleraar Politieke Sociologie aan de KU Leuven. Dat hele programma kun je beluisteren op TXTradio.
3/22/2019 • 27 minutes, 58 seconds
Francis Fukuyama in Nijmegen
Dit is de lezing die Francis Fukuyama op 10 maart 2019, hield in Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. Deze socioloog, politicoloog en filosoof, verbonden aan de Johns Hopkins University in Baltimore was te gast van Radboud Reflects van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij sprak over zijn nieuwe boek Identiteit. Hier hoor je alleen Fukuyama's lezing. Maar het hele programma met het interview door Fleur Jongepier kun je vinden op TXTradio. En alles in het Engels dus.
3/20/2019 • 27 minutes, 42 seconds
Bucketlist Filosofie: René Descartes
De reeks Bucketlist Filosofie vanuit de Rode Hoed, Amsterdam, is een handige manier om je kennis over belangrijke filosofen wat bij te spijkeren. Op 4 februari 2019 ging het over de 17e-eeuwse wiskundige en filosoof René Descartes. In dit programma praatte Han van Ruler het publiek bij over Descartes. Van Ruler is hoogleraar Intellectuele Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier hoor je alleen deze bijdrage. Het hele programma met de andere sprekers en reacties uit de zaal kun je vinden op TXTradio.nl.
3/7/2019 • 30 minutes, 59 seconds
Lezing over weeshuis-toerisme
Tijdens je opleiding stagelopen of vrijwilligerswerk doen met kinderen in een buitenlands weeshuis, dat klinkt fantastisch. Je gaat op avontuur en helpt kinderen. Maar help je die kinderen echt? Zijn het wel weeskinderen? Patricia Nieuwenhuizen van Better Care Network Nederland, vertelt waarom jouw bezoek als westerling aan een onbekende omgeving misschien wel meer kwaad doet dan goed. Deze lezing maakt deel uit van een heel programma rond 'weeshuistoerisme' 26 februari 2019 in Brandende Kwesties. Brandende Kwesties wordt georganiseerd door FLOOR, het debatcentrum van de Hogeschool van Amsterdam.
3/4/2019 • 20 minutes, 6 seconds
Lezing door Sheila Sitalsing
Journalist en columnist Sheila Sitalsing sprak deze lezing uit op de dertigste Dies Natalis van de Universiteit voor Humanistiek. Zij sprak over onze voortdurende pogingen om te winnen van de tijd, en over de prijs die we daarvoor betalen. De slogan "Vandaag besteld, morgen in huis!" lijkt aan een diepe behoefte te voldoen voor ons mensen. We zijn immers gewend aan een steeds sneller leven. Sitalsing staat stil bij wat dat voor gevolgen heeft en spaart zichzelf niet. Zie de aanschaf van een z.g. hoverkart voor haar dochtertje. Deze bijeenkomst vond plaats in het Academiegebouw in Utrecht. Meer informatie over deze lezing kun je vinden op TXTradio.
2/22/2019 • 22 minutes, 51 seconds
Verandert Tinder ons liefdesleven?
Deze podcast komt deze keer vanuit het café op het dak van NEMO Science Museum in Amsterdam. En dat werd een echt tinderfeestje met veel singles, want op 12 februari 2019 organiseerde NEMO Kennislink Live een avond over het nieuwe daten. Met vragen als ‘heeft Tinder ons liefdesleven veranderd?’ In dit programma sprak Desiree Hoving met Elisabeth Timmermans. Zij schreef het boek Liefde in tijden van Tinder en met filosoof Marjolein Lanzing die zich verdiept in identiteit en relaties in dit digitale tijdperk. Als derde gast schoof aan Paul Puschmann. Hij doet onderzoek aan de Radboud Universiteit naar de geschiedenis van liefde en relaties en het vroegere gebruik van contactadvertenties. Hier hoor je alleen het gesprek met Elisabeth Timmermans over Tinder en meer. Op TXTradio kun je de rest ook horen.
2/15/2019 • 15 minutes, 25 seconds
Paul Cliteur over de Nederlandse grondwet en nationalisme
Een TXTradio vanuit deBuren, het Vlaams Nederlands huis voor cultuur en debat in Brussel. Op 15 maart 2018 sprak Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof, tijdens een avond over de Europese Unie versus de nationale waarden in Nederland. Tijdens deze avond kwamen ook Paul Scheffer en Tamar de Waal aan het woord. Wat zijn ‘typisch Nederlandse’ elementen in die grondwet van 1848? Hier hoor je alleen de bijdrage van Paul Cliteur. De andere bijdragen kun vinden in het hele programma op TXTradio.
2/6/2019 • 15 minutes, 47 seconds
Terugkeer van de Koude Oorlog
In Theater aan het Spui, Den Haag, werd op 15 december 2018 ‘De Nacht van het Conflict’ georganiseerd door Humanity House en Clingendael. Een manifestatie met veel debatten, lezingen en interviews over oorlog, vrede en internationale veiligheid. Nederland maakte in 2018 deel uit van de VN-Veiligheidsraad, en op deze avond werd gekeken hoe we het ervan afgebracht hebben. Op TXTradio kun je er drie terugluisteren. In deze podcast hoor je alleen een panelgesprek met drie journalisten: Pieter Waterdrinker, Eelco Bosch van Rosenthal en Michel Kerres onder leiding van Harm Ede Botje. Het onderwerp was de terugkeer –of de vermeende terugkeer- van de Koude Oorlog. In ieder geval binnen de VN-Veiligheidsraad.
1/13/2019 • 48 minutes, 56 seconds
Cynthia McLeod over Elisabeth Samson
Schrijfster Cynthia McLeod sprak op de avond getiteld ‘Over hoeren, heksen en heldinnen’ in de Rode Hoed (29 oktober 2018). Een avond waarop de lancering van de website ‘F-site’ werd gevierd. Deze website biedt geschiedenisdocenten lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis. Daarmee willen de initiatiefnemers de eenzijdige beeldvorming in de geschiedenis veranderen. Men wil historische vrouwen zichtbaarder maken. Hier is alleen de lezing van Cynthia McLeod over Elisabeth Samson te horen. Op TXTradio kun je het hele programma met de discussie erna beluisteren.
1/8/2019 • 31 minutes, 55 seconds
De toevalligheid van een volk
‘De Nederlander bestaat niet’, zei koningin Máxima in 2007. En het land was te klein. Ook België kent zijn identiteitscrisissen, versterkt door politieke krachten. Een avond in de Rode Hoed in Amsterdam op 3 december 2018 (mede-georganiseerd door deBuren uit Brussel) over nationalisme, identiteit en de Tachtigjarige Oorlog. Wie is de Vlaming, wie is de Nederlander, en wat zijn wij voor elkaar sinds de Tachtigjarige Oorlog ons scheidde? Hier begonnen de cliché's: de Bourgondische, dommige, timide Belg en de zuinige, arrogante Nederlander. Wat is een volksziel? En kan die zich aanpassen aan de komst van nieuwe landgenoten? Je hoort hier alleen de bijdrage van Kiza Magendane en het gesprek dat Sophie Derkzen had met Peter Vandermeersch en Lotte Jensen. Op TXTradio hoor je ook de rest van de avond.
12/19/2018 • 59 minutes
Over het onbehagen van de vrouw
Deze podcast komt vanuit deBuren, het Vlaams Nederlands huis voor cultuur en debat in Brussel. DeBuren herdacht op 9 oktober 2018 dat het vijftig jaar geleden was dat Joke Smit haar artikel schreef met de titel ‘Over het onbehagen van de vrouw’. Dit wordt wel gezien als het begin van de tweede feministische golf. Bieke Purnelle praat met Joke Smit-biograaf Marja Vuijsje over de impact die dat pamflet toen had en nog heeft. Je hoort hier alleen het interview met Marja Vuijsje. Op TXTradio kun je het hele programma, met de andere sprekers beluisteren.
12/13/2018 • 40 minutes, 34 seconds
Het einde van het verheffingsideaal?
Sinds de jaren zestig gaan veel kinderen uit armere gezinnen studeren en momenteel hebben zij vaak een mooie positie in de maatschappij verworven. Dat is heel mooi vindt Kees Vuyk, schrijver van het boek "Oude en nieuwe ongelijkheid". Maar er zit een adder onder het gras: intelligentie is in hoge mate erfelijk. Doordat de meeste slimme kinderen uit armere milieus nu carrière gemaakt hebben, is er een onderklasse ontstaan van mensen voor wie studeren een onmogelijk ideaal is. Vuyk ziet hierin ook een belangrijke reden voor opkomend populisme. Dit gesprek met Geert Maarse vond plaats op 26 november 2018 in debatcentrum Arminius in Rotterdam. Het maakte deel uit van een hele avond gewijd aan Vuyks boek.
12/7/2018 • 29 minutes, 25 seconds
Hoe je als Vlaming een broodje bal bestelt in Den Haag
Een vermakelijk interview naar aanleiding van het verschijnen van het boek Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen van Mick Matthys. Selm Wenselaers praat hier met Kevin de Coninck, senior adviseur taalbeleid bij Taalunie. De Coninck woonde lange tijd in Den Haag en vertelt over zijn ervaringen. Want als Belg naar Nederland verhuizen, of als Nederlander naar België lijkt niet moeilijk. We zijn immers zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal. Maar toch valt dat tegen. Cultuursocioloog Mick Matthys – Belg in Nederland – interviewde voor zijn boek zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land. Hij bespreekt de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? Dit interview met de Coninck maakt deel uit van een heel programma rond dit boek met Vlaamse en Nederlandse gasten op het podium van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel.
10/22/2018 • 17 minutes, 40 seconds
Waarom diplomaten slecht op de hoogte zijn
Humanity House in Den Haag organiseerde op 4 oktober 2018 een ‘Alternatieve Veiligheidsraad’. Bette Dam was één van de genodigden die een advies mochten geven aan ons Ministerie van Buitenlandse Zaken. En Dam gunde ons een wel heel andere blik op Afghanistan dan die we gewend zijn. De blik vanuit de gewone Afghaan. In deze podcast hoor je alleen deze bijdrage van Bette Dam. Op TXTradio.nl kun je het hele programma beluisteren. Met Peter van der Vliet, Niels Roelen en Koffi Afande. O.l.v. Sophie Derkzen.
10/12/2018 • 16 minutes, 35 seconds
Hoe één zin de euro redde..
Dit is een gedeelte uit de tweede aflevering van CRISIS!, een serie over 'tien jaar na de financiële crisis' (de eerste was met Jeroen Dijsselbloem). Hier hoor je een minicollege door Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau, nu hoogleraar Economics, Institutions and Society in Utrecht. Na dit minicollege ging een panel van economen en onderzoekers met hem in discussie over globalisering versus protectionisme. De hele avond, mét de discussie, kun je horen op TXTradio.
10/3/2018 • 43 minutes, 34 seconds
Kunnen mannen echt beter kaartlezen?
Wat is het? Waar is het? En hoe kom ik er? Dat zijn de drie basisvragen die je je onbewust stelt wanneer je je oriënteert. En je wordt daar slechter in naarmate je ouder bent. Oriëntatiepsycholoog Ineke van der Ham in gesprek met Martijn van Calmthout over navigeren en oriënteren, voorafgaand aan het KennisCafé in de Balie, Amsterdam. (enneh... Mannen en vrouwen zijn er allebei net zo goed in. Alleen mannen dénken dat ze er beter in zijn). Het hele KennisCafé is af te luisteren op TXTradio.nl
9/23/2018 • 21 minutes, 48 seconds
Lezing Michiel Korthals 'Goed eten'
De mens is een kokend wezen. Het verbouwen en bereiden van voedsel maakt ons tot mens. Maar onze omgang met voedsel is doorgeslagen. Goed eten is méér dan je maag vullen. Weet jij nog wat je eet? En is het nodig om je hier mee bezig te houden? Ja, vindt filosoof Michiel Korthals. Een lezing over hoe goed leven, goed boeren en goed eten met elkaar verbonden zijn. Na zijn lezing sprak Michiel Korthals met wetenschapsfilosoof Luca Consoli van de Radboud Universiteit over smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel. Dat laatste gedeelte kun je op TXTradio beluisteren.
9/12/2018 • 41 minutes, 26 seconds
Els Borstlezing 2018 door Annelien Bredenoord
Prof. dr. Annelien Bredenoord, hoogleraar ethiek van biomedische innovatie aan het UMC Utrecht, houdt de 6e Els Borst Lezing van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG). De Els Borst Lezing is een initiatief van het CEG. Het CEG is in 2003 opgericht, op verzoek van de toenmalige minister van VWS, Els Borst. Sindsdien signaleert en informeert het CEG over diverse ethische vraagstukken die worden opgeroepen door nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Luister ook naar de reacties hierop van Inez de Beaufort, Bas Levering op TXTradio.nl.