Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.
Techtopia 317: Mød Sora, værktøjet til fake reality
OpenAI overrasker igen. Denne gang med et kraftfuldt værktøj til videoproduktion kaldet Sora.
Sora kan lave videoer i op til 1 minuts længde med flere klip, og noget der minder om en struktur for en fortælling baseret på bare en linjes skriftligt input fra brugeren. Og så ligner det virkelighed i utrolig høj billedkvalitet. Med andre ord: fake reality.
Techtopia checker mulighederne og kigger under motorhjelmen på endnu en landvinding indenfor generativ AI sammen med Esbern Torgaard Kaspersen, Co-Founder og CTO i KasperAI, som har speciale i anvendelse af AI i filmproduktion.
2/26/2024 • 41 minutes, 38 seconds
Techtopia News 1: Vores første eksperiment med nyheder og AI
Velkommen til et eksperiment. Vi prøver at lave en kort nyhedspodcast med oplæsere, der er lavet med AI. Vi har benyttet tjenesten ElevenLabs til at klone stemmerne af Rolf Ask Clausen og Henrik Føhns. Nyhedshistorierne er skrevet og redigeret i samarbejde mellem de to journalister og ChatGPT.
Skriv til os på henrik@techtopia.dk og fortæl os, hvad du synes.
2/21/2024 • 7 minutes, 7 seconds
Techtopia 316: Din robothånd i virtual reality
Lige siden man begyndte at tænke på virtual reality, så har man også funderet over, hvad man skal stille op med kroppen, der bliver efterladt på perronen, når sindet med lysets hastighed tager på tur i verden mellem 0 og 1.
Måske finder vi svaret i en krøllet hvid plastikpose på et bord i München, hvor konferencen DLD blev afholdt i et reklamebureaus lokaler udsmykket med tidens dyreste tyske kunstmalerier.
I posen ligger en robothånd. Eller rettere en exeskeleton hånd som man putter sin egen hånd ind i for at få den forstærket med motorer og sensorer samt adgangen til at gribe, holde og føle objekter og andre mennesker i virtual reality.
Hånden tilhører Greg Ameyugo, der leder et stort forskningslaboratorium for AI, robotter og virtual reality hos den franske atom og alternativ energi kommision udenfor Paris. Her går han rundt og drømmer om at styre mikrorobotter, der opererer inde i mennesker og andre vilde ting.
Medvirkende:
Greg Ameyugo, CEA (Kommissionen for Atomenergi og Alternativ Energier, Frankrig)
Leder af AI og Interaktive Systemer Division Paris.
Greg Ameyugo er ansvarlig for 300 forskere inden for AI, robotteknologi, menneske-maskine interfaces og digitale tvillinger. Hans teams udvikler nye digitale teknologier og overfører dem til virksomheder over hele verden i alle industrielle sektorer.
2/19/2024 • 31 minutes, 51 seconds
Techtopia 315: Vi pakker Apple Vision Pro ud
Techtopia blev inviteret til unboxing fest for Apple Vision Pro. Vi prøver den nye XR-brille fra Techgiganten og diskuterer den med en professionel superbruger og udvikler af XR-teknologi.
Hvordan adskiller Apple Vision Pro sig fra andre VR-briller? Hvorfor koster brillen 30.000 kr.? Hvordan interagerer man med den? (Spoiler: Utroligt intuitivt med eyetracking og fingerknips!)
Hvilke anvendelsesmuligheder er der? Er det et businessprodukt mere end en forbrugerting?
Vi taler også om teknologien inde i Apple Vision Pro, der inkluderer kameraer, LiDAR-sensorer og en specielt udviklet chip.
Og så analyserer vi markedet for det dyre legetøj - er det afløseren for dine nuværende dimser?
Medvirkende:
Sune Wolff, CTO & Co-founder, SynergyXG.com
Tak til Thomas Madsen-Mygdal, CEO og stifter, twentythree.com for invitation til unboxing og test af Apple Vision Pro
2/12/2024 • 44 minutes, 51 seconds
Techtopia 314: GPT tjenesten, der er for farlig til Facebook og Instagram
Falske nøg3nbilleder af Taylor Swift. Robotopkald fra Joe Biden.
Vi lever nu i en tidsalder med fake reality, hvor vi ikke længere kan stole på, at det vi hører, ser, læser og oplever faktisk er virkelighed. På den anden side gennemgår vi en teknologisk transformation, hvor vi kan vriste en kraftfuld teknologi som generativ AI ud af techgiganternes favn som open source og skabe transparens, virkelyst og 100% ytringsfrihed.
Det hele starter med, at Elvis ringer til Techtopia, der hurtigt havner hos FreedomGPT i Texas, hvor CEO, stifter og ytringsfrihedsforkæmper John Arrow fortæller, hvordan hans service er forbudt på Facebook og Instagram.
Link: https://www.freedomgpt.com
2/5/2024 • 33 minutes, 43 seconds
Techtopia 313: Dansk AI-løsning skal lette arbejdsdagen for sygeplejesker
Teton.ai vil løse et stort sundhedsproblem. Den overvældende byrde, der hviler på sygeplejerskernes skuldre. Den danske startup har lavet en sensor og et AI drevet system, som giver sygeplejersker mere tid til at tage sig af patienterne uden at belaste deres arbejdsbyrde.
Teton.ai blev grundlagt i 2020 og under coronanedlukningen tog de utraditionelle metoder som f. Eks. Amatørteater i brug, når de skulle træne deres AI, der overvåger patienter og beboere og som dermed har potentiale til at frigøre hænder på fremtidens hospitaler.
Sensoren skaber ikke kun tryghed for patienter og beboere, den har også privatliv integreret i designet.
Teton.ai har netop fået omkring 4,8 millioner euro i ny finansiering, som vil blive brugt til at videreudvikle deres teknologi og nå ud til flere kunder.
Medvirkende: Mikkel Wad Thorsen (CEO) Teton.ai
Link:
Teton https://www.teton.ai
Driving Health Tech https://driving-healthtech.ida.dk/tilmelding
1/29/2024 • 32 minutes, 26 seconds
Techtopia 312: Dansk AI opdager blodpropper i hjernen
Start-up virksomheden Cerebriu vil løse problemet med uforståelig hovedpine, der kan være livsfarlig. Ofte bliver diagnosen dog stillet for sent, fordi der er for få hænder til for mange opgaver i sundhedsektoren.
Og det bliver ikke bedre. Derfor udvikler Cerebriu kunstig intelligens til brug i hjernescanning. Firmaets AI kan gøre arbejdsgangen mere effektiv, så flere patienter kan scannes af den samme arbejdsstyrke. De kan ovenikøbet få en diagnose allerede under scanningen og komme hurtigere i behandling.
Der er dog også en del udfordringer i at få en sådan en løsning implementeret, og CEO og stifter af Cerebriu - Robert Lauritzen - fortæller i Techtopia, hvordan firmaet har løst opgaven og givet ideen vinger.
Links:
Cerebriu https://cerebriu.com
Driving Health https://driving-healthtech.ida.dk(foto er lavet med generativ AI)
1/22/2024 • 29 minutes, 3 seconds
Techtopia 311: Tysk AI er for alle - også dig
Generativ AI er en understøttende teknologi som elektricitet, der gør andre teknologier mulige, og derfor bør den være tilgængelig for alle. Generativ AI skal være open source, for at offentligheden kan forstå, hvad algoritmerne gør. Desuden bør AI ikke ejes og kontrolleres af få private virksomheder. Den bør være tilgængelig til brug for den generelle offentlighed. Det er blot nogle af de punkter, som manden bag den tyske generative AI Stable Diffusion fremførte på konferencen DLD i München.
Techtopia har mødt Björn Ommer, der er professor ved Ludwig Maximilian Universitet i München, hvor han leder forskningsgruppen for Computer Vision og Learning. Tidligere var han professor på matematik- og datalogiafdelingen på Heidelberg Universitet. Björn modtog sit diplom i datalogi fra Bonn Universitet og sin ph.d. fra ETH Zürich. Derefter var han postdoc ved UC Berkeley.Björns forskningsgruppe lærer computere at "se" - at forstå og lære af vores verden blot ved at iagttage den. Selvom sand billedforståelse stadig er et ambitiøst mål, har denne forskning allerede vist sin store transformative kraft: for nylig har gruppen offentliggjort en generativ AI kendt som "Stable Diffusion", som nu demokratiserer skabelsen af visuelt indhold og åbner nye retninger inden for kunst, medier, underholdning med mere.Links:
Ommer Lab https://ommer-lab.com/research/latent-diffusion-models/
Stable Diffusion https://stable-diffusion-art.comDLD https://www.dld-conference.com/
1/15/2024 • 30 minutes, 6 seconds
Techtopia 310: Kommer Apple til at vise vejen til det rumlige internet?
2023 var ikke noget godt år for Metaverset, der blev sparket ned fra sin topplacering på hypekurven af ChatGPT.
I de gamle medier reducerede boomer-journalister Metaverset til en dårlig vittighed fra Mark Zuckerberg, men hans Quest-briller lå under mange juletræer. Og hans RayBans med kamera og mikrofon til en lille hjælper AI viste vejen mod en i årtier omtalt sammensmeltning af den fysiske og digitale virkelighed.
I starten af 2024 kommer Apples længe ventede headset Apple Vision Pro på markedet, hvilket formodentlig kommer til at kickstarte Metaverset under et nyt navn: Spatial Computing eller det rumlige internet.
Techtopia taler med eksperterne om, hvorfor vi skal tro på, at denne gang går den store drøm om cyberspace i opfyldelse.
Medvirkende:
Therkel Sand Therkelsen, CEO, Realitet.io
Kristian Too Andreasen, CEO, Kanda.
1/8/2024 • 50 minutes, 1 second
Techtopia 309: Hvad rummer verdens første lov om regulering af AI?
I filmen Minority Report er en mand på flugt fra politiet gennem et indkøbscenter i år 2054, hvor fodgængere i det offentlige rum overvåges og identificeres via irisgenkendelse. Manden - John Anderton - bliver tilbudt et væld af reklamer på turen gennem shoppingcenteret og dermed afsløret. En grum fremtid om kun 30 år. Men nu har EU forbudt den fremtid.
I sidste uge vedtog EU den såkaldte AI Forordning, der er verdens første reelle lov om regulering af kunstig intelligens.
Den har været to år undervejs og blev vedtaget efter 22 timers marathonforhandlinger plus en ekstra mødedag. Man så trætte EU-kommisærer og parlamentarikere på sociale medier, men nu har vi en lovgivning, der blandt forbyder predictive policing i EU.
Lige nøjagtig den situation, som Tom Cruise udsættes for i Minority Report, hvor kunstig intelligens forudsiger, at han vil begå et mord indenfor de næste 36 timer, og så går jagten ind med brug af overvågningsteknologi og AI.
Det er sci-fi - men meget virkelighedsnær sci-fi, der nu er forbudt i AI Forordningen, som vi kigger på i denne udgave af Techtopia.
Vi får en øjebliksreaktion fra EU parlamentariker Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet og vi får baggrunden og analysen af Grit Munk, der er digitaliseringspolitisk chef i IDA.Link: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence
12/18/2023 • 38 minutes, 14 seconds
Techtopia 308: Lav tech til kvinder - FemTech
Femtech handler om kvinders sundhed. Men har vi brug for en hel kategori for kvinders sundhed?
Ja, det mener Vanessa Carpenter fra Kintsugio Studio. Hun peger på alle de forskellige faser i en kvindes liv. Menstruation, fertilitet, graviditet, s3ksuel sundhed og overgangsalder.
Men vi har for lidt teknologisk innovation, som er direkte rettet mod at hjælpe kvinder til at leve et bedre og sundere liv. Så derfor har vi brug for femtech.
Medvirkende: Vanessa Carpenter, Ph. d. og CEO, Kintsugi Design Studio
Link:
Kintsugi Design https://kintsugi-design.com/
Techtopia 171 med Vanessa Carpenter https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2020/techtopia-171-skab-meningsfuld-teknologi-for-mennesker
12/11/2023 • 38 minutes, 30 seconds
Techtopia 307: Drop AI-frygt, det handler om etik
Vi skal fokusere på de nære problemstillinger omkring AI og ikke “far future” science fiction scenarier.
Det mener professor Anne Gerdes fra SDU, Department of Design, Media and Educational Science
Hun står bag et nyt center for AI og etik, som åbner på SDU d. 8. december 2023.
Etikken er ikke bare et ansvar hos dataloger og designere af brugergrænseflader. Det er en tværfaglig udfordring, som også kalder på humanister.
Hør Anne Gerdes kortlægge landskabet og udfordringerne for det nye AI Ethics Center på SDU.
12/4/2023 • 38 minutes
Techtopia 306: Kan ChatGPT udvikles til menneskelig intelligens?
Dramaet hos OpenAI kunne blive til en god film, men ikke en om onde dræberrobotter.
Nej, den er mere i stil med "Oppenheimer". Den handler om videnskabsmænd, der skaber noget, som de selv har en vis ærefrygt og usikkerhed omkring.
Og verden udenfor deres laboratorium snupper deres opfindelse og udnytter den.
Techtopia analyserer OpenAI og ChatGPT sammen med professor Ole Winther fra DTU.
11/28/2023 • 33 minutes, 54 seconds
Techtopia 305: Hvad gemmer OpenAI i kælderen?
De dramatiske begivenheder omkring OpenAI den seneste uge har afsløret en konflikt mellem de såkaldte doomers, som frygter AI og deres modpart boomers, der ser AI som et værktøj til at sætte mennesket fri, kurere sygdomme og fixe klimaet.
Sam Altman, chef for OpenAI, blev først fyret og derefter genansat efter medarbejderprotest. Det markerede en overgang fra akademisk idealisme til kommerciel pragmatisme i AI miljøet, fordi de doomers - som fyrede ham - definitivt tabte til storkapitalen i form af Microsoft, der er den største investor i OpenAI.
Techtopia har en rapport direkte fra Silicon Valley, som også afslører, at svaret på konflikten måske er: "All You Need Is Love". Og vi prøver, at finde ud af om OpenAI har en AGI i kælderen.
Medvirkende:
Brad Templeton, teknologi ekspert
NOTE:
AI er smal kunstig intelligens som ChatGPT i dag.
AGI er generel kunstig intelligens, der ligesom et menneske kan løse flere opgaver og måske overgår et menneske.
11/25/2023 • 38 minutes, 59 seconds
Techtopia 304: Estland vil hjælpe Danmark i cyberkrigen mod Rusland
Estland er et lille men toptunet teknologisk samfund, der i mere end ét årti har været konstant udsat for cyberangreb fra Rusland.
Landet har opbygget et solidt cyberforsvar og tilbyder nu danske virksomheder undervisning i denne disciplin - kvit og frit under det regeringsfinansierede program CR14.
Ugens gæst i Techtopia er Siim Alatalu, der er administrerende direktør for CR14, som er en estisk cyberforsvars- og sikkerhedshub grundlagt af regeringen og baseret på mere end 12 års erfaring med cyberforsvar.
Link:
CR14 https://www.cr14.ee
11/20/2023 • 36 minutes, 25 seconds
Techtopia 303: AI mellem fornuft og følelse
Skal vi være bange for AI, eller skal vi omfavne den og udnytte potentialet til fulde?
AI har for alvor ramt hele verden i 2023 til både begejstring og bekymring og hurtigere end noget tidligere fænomen på internettet. AI er globalt og vil få kolossal betydning for hele menneskeheden i de næste 10 år.
Digital vismand Jan Damsgaard har skrevet en tilgængelig introduktion til både mulighederne og teknologien bag kunstig intelligens.
Bogen afmystificerer AI og giver eksempler på, hvordan teknologien kan hjælpe virksomheder og det offentlige med sagsbehandling, HR-opgaver, diagnostik, kommunikation og meget andet, men handler også om vigtigheden af regulering, der ifølge forfatteren ikke må være så hård, at vi bremser EU-landenes muligheder for at skabe konkurrencedygtige virksomheder baseret på AI.
Medvirkende:
Jan Damsgaard, Institut for Digitalisering, CBS
Link:
DJØF Forlag https://djoefforlag.dk/products/ai
11/13/2023 • 44 minutes, 12 seconds
Techtopia 302: Metaverset lever og har det godt
Bill Gates har sagt på et tidspunkt: “Vi har en tendens til at overvurdere teknologien på kort sigt og undervurdere den på lang sigt.”
En af de teknologier, der har været undervejs de sidste 30 år eller mere, er virtual reality og virtuelle verdener. Senest er det blevet kendt som metaverset, fordi det var udgangspunktet, da Mark Zuckerberg omdøbte Facebook til Meta efter et sted i cyberpunk-romanen "Snowcrash" fra starten af 90’erne skrevet af Neal Stephenson.
Det var lidt mærkeligt, at Facebook tog navneforandring efter et sted i en dystopisk science fiction roman, men det gjorde de altså, og det gav bagslag. Ikke mindst i medierne. Umiddelbart efter løb ChatGPT med al opmærksomheden og metaverset blev dømt ude selvom teknologien faktisk har masser af potentiale.
I industrien findes der masser af virtual og augmented reality, der sammen med mixed reality har fællesbetegnelsen XR - extended reality. Det handler om at lave digitale tvillinger af maskiner og udstyr og afprøve forskellige forretningsprocesser eller lave virtuel efteruddannelse eller produktudvikling og en masse andre ting. På Technomania-konferencen i Herning industrimesse var der blandt andet fokus på virksomhedernes nye digitale rum.
Medvirkende:
Mads Troelsgaard, direktør og stifter, SynergyXR
Link:
SynergyXR https://synergyxr.com
11/6/2023 • 43 minutes, 31 seconds
Techtopia 301: Smart tech skal booste cirkulær økonomi
Det kan være ganske forvirrende og tidskrævende at sortere sit affald i hverdagen, men vi ved, at det er nødvendigt. Desværre er det ikke. For at få den cirkulære økonomi til at fungere skal der imidlertid meget mere til.
Det behøver dog ikke være besværligt. Tværtimod. Det handler om innovation, gode ideer, teknologi og kvikke ingeniører.
I episode 301 besøger vi konferencen Digital Life Design: Circular economy i München.
Vi møder en mand, der investerer i cirkulær teknologi til helt almindelige forbrugere, og vi møder en kvinde med det store overblik på udfordringer og muligheder i den cirkulære økonomi.
Medvirkende:
Michael Smith, regeneration.vc
Ramona Liberoff, PACE (Platform for accelerating the circular economy)
Links:
regeneration.vc https://regeneration.vc
PACE https://pacecircular.org
10/30/2023 • 44 minutes, 45 seconds
Techtopia 300: Forstå kvantefysik med Tor Nørretranders
Gør kvantefysik dig svimmel? Ny bog viser dig, at den sære og mærkelige form for matematik ligner hverdagsoplevelser i menneskesindet mere end nogen skulle have troet. Vi fejrer episode 300 med festtale af techtænker Tor Nørretranders.Techtopia handler om fremtiden, og nogle gange så bliver fremtiden rigtig hurtig til nutid. Det er blevet til 300 episoder siden maj 2017, og vi optog nr. 300 til festivalen Technomania i Messecenter Herning i starten af oktober. Festtalen blev leveret af forfatter og teknologifilosof Tor Nørretranders, og bagefter talte vi om hans nye bog “I syv sind”, der er skeptisk omkring kvantekomputerens rolle i fremtiden.I bogen søger han også at gøre kvantemekanik mindre uforståeligt, idet han hævder, at kvantetænkning faktisk er tættere på, hvordan menneskets sind fungerer, end vi måske antager. Nørretranders argumenterer for, at vores uddannelsessystem har lært os at tænke i absolutte termer, men at virkeligheden er mere kompleks og flydende.I almindelig tale og i vores sind opererer vi ofte i en "superposition" af muligheder, der er meget lig kvantesystemer. Dette er i kontrast til den klassiske logik og den årsag-virkning forståelse, vi typisk bruger. Således er kvantetænkning ikke så fjernt fra vores daglige oplevelse og psykologi, som vi måske tror.Medvirkende:Tor Nørretranders, forfatter og teknologifilosof
Link:
Bogen “I syv sind” https://www.gyldendal.dk/produkter/i-syv-sind-9788702397628
Video med festtale for episode 300 ved Tor Nørretranders https://videos.ida.dk/media/Fra+AI+til+artificial+engineersA+Tor+N%C3%B8rretranders+holder+festtale+for+Techtopia/1_v5p8tfmk/232769693
10/23/2023 • 36 minutes, 29 seconds
Techtopia 299: NASA 3D printer raketter
Da 3D printeren kravlede op til toppen af hypekurven, printede den plastikdimser og cupcakes - og i et sjældent tilfælde en kopi af Techtopiavært Henrik Føhns' hoved.
I dag taler vi ikke så meget om 3D print mere, hvilket er paradoksalt, fordi teknologien er vildere end nogensinde før.
Tag nu bare Paul Gradl, der er chefingeniør hos den amerikanske rumfartsorganisation NASA.
Han printer raketmotorer i stor størrelse. Og han har også ideer om 3D print på Månen og Mars.
Medvirkende:
Paul Gradl, chefingeniør, NASA
Bree Pettis, Makerbot
Link:
AMsummit https://amsummit.dk
10/16/2023 • 27 minutes, 46 seconds
Techtopia 298: Cobots fylder 18 år
Techtopia tager til HI Messe i Herning og løber ind i en 18 års fødselsdag. Universal Robots fra Odense fylder nemlig år.
Firmaet var afgørende for kickstarten af det danske roboteventyr i Odense, og på årets industrimesse kunne UR præsentere et nyt styresystem og en storebrorrobot.
UR er verdenskendt for sine kolaborative robotarme, der kaldes cobots. Et marked som de stadig dominerer med fleksible robotter, der kan programmeres og betjenes af folk uden det store kørekort til den slags.
Derfor hilser vi også på tre af URs samarbejdspartnere.
Medvirkende:
Sune McDonald Bertelsen, country manager, Universal Robots
Martin Olesen, product manager, Universal Robots
Patrick Rasmussen, Digital Marketing Specialist, Nordbo Robotics
Martin Bo Petersen, Business Development Manager, AIM Robotics
Arthur Silberling, Spin Robotics
Links:
Universal Robots https://www.universal-robots.com
Nordbo-Robotics https://www.nordbo-robotics.com/?gclid=EAIaIQobChMI9Ki56vnjgQMVha3VCh2rww5xEAAYASAAEgLtEvD_BwE
Aim-Robotics https://aim-robotics.com
Spin-Robotics https://spin-robotics.com
10/9/2023 • 38 minutes, 44 seconds
Techtopia 297: Er hyperloop fremtidens transport?
Forestil dig, at du sidder i en transportkapsel, der suser gennem et vakuumrør med lydens hastighed. Der er ingen vinduer, men dit sæde er komfortabelt, og der er film, lydbøger og musik på tabletten. Og vigtigst af alt: Du sparer timevis i transporttid.
Du kører i hyperloop - en af de mange innovative konceptideer, som er opstået i hjernen på tech-milliardær Elon Musk. Siden har ideen spiret i et årti på universiteter verden over.For fire år siden besøgte Techtopia første gang et af de mest vellykkede projekter på TUM, det tekniske universitet i München. Og her i september 2023 vendte vi tilbage, fordi TUM's hyperloop har bevæget sig fra et modeltog til en (lettere klaustrofobisk) transportkapsel med plads til seks passagerer.
Medvirkende:Gabriele Semino, Project Lead
Links:TUM Hyperloop https://tumhyperloop.com/Techtopia 93: Verdens hurtigste hyperloop https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2019/techtopia-93-verdens-hurtigste-hyperloop
10/2/2023 • 23 minutes, 49 seconds
Techtopia 296: Enzo printer sin hånd af genbrugsplast
Enzo er født uden sin højre hånd, men fordi han som dreng så Luke Skywalker få en ny hånd i Star Wars, så fik han en ide.Han viede sin uddannelse og sit liv til at 3D printe proteser. Hans blå hånd er lavet af genbrugsplast, hvilket vil sige, at prisen er lav og protesen dermed tilgængelig for mange mennesker i lavindkomstlande. Vi møder også Skylar Tibbits, der gør alle materialer programmerbare. Træ, stof og andre materialer får robotegenskaber.Medvirkende:Steffen Schmidt, Teknisk Direktør, AM HubEnzo Romero, CEO and Co-Founder, LAT BionicsSkylar Tibbits, Associate Professor of Design Research, MIT & Founder and Co-Director, Self-Assembly Lab, MITLinks:AM Hub https://am-hub.dk/LAT Bionics https://www.instagram.com/latbionics/?hl=enMIT Self-Assembly Lab https://selfassemblylab.mit.edu/
9/25/2023 • 36 minutes, 42 seconds
Techtopia 295: Jagten på enhjørningen
TechBBQ er årets speeddating konference for tech startups og investorer. Hvert efterår mødes i tusindvis af mennesker i to dage i København. Iværksættere, innovationsfolk, små virksomheder, store virksomheder, techgiganter, offentlige og private investorer, private investorer fra de helt små til de helt store og mediefolk kommer fra hele verden og leder efter den næste gode ide til at løse et endnu ikke løst problem med en ny startup, som kan vokse sig stor og stærk.
Når en startup blever stor - skalerer som det kaldes - så kan den blive så stor, at den bliver til en enhjørning - en unicorn. Det er en vækstvirksomhed med en markedsværdi på over én milliard dollars. Det betyder arbejdspladser, skatteindtægter og afkast til investorerne. Derfor er der jagtsæson på enhjørninger.
Medvirkende:
Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik, Dansk Enhver
Torsten Kolind, angel investor
Links:
New analysis: Denmark - A Unicorn Factory 2023. But Why Do They Leave?
https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/2023/september/denmark-a-unicorn-factory-2023.-but-why-do-they-leave/
9/18/2023 • 51 minutes, 31 seconds
Techtopia 294: Levende på en mærkelig klode
Klimakrise, skovbrande, ekstrem hede og regn. Krig, social ustabilitet og politisk ekstremisme. Eksponentiel teknologi, overvågning og teknologisk fremmedgørelse.Nedtur og katastrofestemning har ødelagt humøret hele sommeren. Hvordan skaber vi en stemning af håb og positiv fremdrift for os og vores børn?Det skal ske gennem en forståelse af os selv i en større sammenhæng ikke bare med planeten Jorden og vores medorganismer men med hele universet. Vi skal opnå planetær bevidsthed. Ikke på en religiøs måde men gennem videnskablig metode, hvor vi bruger naturens løsninger til at skabe teknologi og bæredygtige levevis.Det er budskabet i bogen "Levende på en mærkelig klode" skrevet af kuratoren Jacob Lillemose med udgangspunkt i hans udstillinger om mennesket fra DNA til rumrejsende og mennesket i et planetært perspektiv.
9/11/2023 • 41 minutes, 29 seconds
Techtopia 293: Fra legetøj til dræberdrone
Civile droner er i de sidste års krigskonflikter blevet en central del af arsenalet på slagmarken. Senest som en vigtig del af krigen mellem Rusland og Ukraine.
Der bygges militære droner, men civile droner bygges også i vidt omfang om til militære formål af forskellig art. Det kaldes "dual use", der et neutralt begreb, som dækker over civil teknologi, der laves om til militær teknologi.
Men hvad kommer det til at betyde i det lange løb? Den tidligere oberst og nu teknologiudvikler David Rokach fra Israel er ikke i tvivl: Det næste 9/11 bliver udført med droner.
Medvirkende: David Rokach, Managing Partner i SOSA HLS Tech Innovation Hub, Tel Aviv
Link: SOSA https://www.sosa.co
I løbet af sommeren har du måske lagt mærke til, at der pludselig dukkede et logo med et X op på din smartphone. Hvis man ikke lige har fulgt med i rigmanden Elon Musks køb af Twitter, så kunne man måske godt undres over det der X. Men det er dit gode gamle Twitter, der pludselig hedder X.Elon Musk har slået den tweetende fugl ihjel med et X, fordi han vil forvandle Twitter til en super app, der kan meget mere end at lave tekstbeskeder.Analytikere ser navneskiftet som forhastet og finansielt skadeligt for den opbyggede brandværdi. Det skete kaotisk over en weekend uden varsel, hvilket forvirrede brugerne. Musks opkøb af Twitter har indtil videre været yderst kontroversielt og begivenhedsrigt. Det er stadig usikkert, om Musk kan gøre Twitter til en mainstream "alt-i-en app" efter kinesisk forbillede, mens han samtidig holder fast i annoncører og brugere.Techtopia har besøg af en ekspert i sociale medier samt forfatteren til en ny bog om Elon Musk.Medvirkende:Didde Elnif, lektor og medieforsker, SDUOle Hall, erhvervsreporter hos DR og forfatter til bogen “Techmogulen Elon Musk”.
8/28/2023 • 33 minutes, 52 seconds
Techtopia 291: Fremtiden starter i Niels Bohrs kælder
I kælderen under Niels Bohr Instituttet går professor Peter Lodahl rundt mellem mystiske eksperimental opstillinger af prismer og laserlys.Han er i gang med at bygge hardware til kvantecomputere baseret på fotonik. En teknik, som han har perfektioneret i løbet af de sidste 20 år. Nu er hans forskningsgruppe den førende i verden, og deres resultater bliver allerede brugt til at producere og sælge kvantechips i start-uppen Sparrow Quantum, der for nyligt har rejst 31 millioner kroner i risikovillig kapital.Lyt med, når Techtopia besøger et dansk, højteknologisk eventyr. Fremtiden starter nemlig i Niels Bohr kælder.Medvirkende: Professor Peter Lodahl, Niels Bohr InstituttetLink:Sparrow Quantum https://sparrowquantum.com/
8/21/2023 • 48 minutes, 37 seconds
Techtopia 290: Hvad sker der, når AI og kvantecomputere går hånd i hånd?
Før sommerpausen fokuserede vi på kvantecomputeren, og vi satte spot på Danmarks rolle i udviklingen af kvantecomputere og kvanteteknologier.
I denne første udgave af Techtopia efter sommerferien vender vi blikket mod udlandet. Vi sætter fokus på et britisk-amerikansk computerfirma ved navn Quantinuum.
Vi vil også udforske, hvordan fremtiden ser ud for kvantecomputing og kunstig intelligens. Hvad sker der egentlig, når vi kombinerer den enorme regnekraft i en kvantecomputer med kunstig intelligens? Vil vi se en super version af kunstig intelligens, eller vil noget helt andet udfolde sig? Ugens gæst vil forsøge at give os nogle svar på disse spørgsmål.
Medvirkende:
Ilyas Khan, stifter og CTO, Quantinuum
Link:
Quantinuum https://www.quantinuum.com
8/14/2023 • 33 minutes, 4 seconds
Podkort fra sommerferien
Techtopia holder sommerferie. Find lytteguf i arkivet: https://www.techtopia.dk
7/31/2023 • 40 seconds
PODKORT FRA SOMMERLANDET
Techtopia holder sommerferie. Find lytteguf i arkivet: https://www.techtopia.dk
7/17/2023 • 40 seconds
Techtopia 289: ChatGPT leger Elvis på Roskilde Festival
I Science Pavillion på årets Roskilde Festival optrådte DTU med robotten Pepper, hvis hjerne til lejligheden fik hjælp af forskellige personligheder lavet forskerne i ChatGPT.
Vi møder også en iskerneforsker, som laver klimaarmbånd.Videnskabsteltet er et samarbejde mellem CERN, Niels Bohr Instituttet og DTU.
Medvirkende:
Sebastian Mason, studerende i AI, DTU
Thomas Bolander, professor i AI, DTU
Helle Astrid Kjær. Lektor. Is-, Klima- og Geofysik, Niels Bohr Instituttet
7/3/2023 • 44 minutes, 6 seconds
Techtopia 288: Bohr 2.0 - smede og fysikere skaber kvantefremtid
Måske tror du, at man skal være professor i atomfysik for at være med i eventyret om at konstruere en dansk kvantecomputer. Men nej, både smede, elektronik ingeniører og maskinmestre får en plads ved bordet.
De er nemlig alle med i produktionsprocessen hos startup firmaet Quantum Machines, der konstruerer den hardware, som en kvantecomputer består af.
Techtopia besøger Quantum Machines og firmaets direktør og medstifter Jonatan Kutchinsky.
Link:
Quantum Machines https://www.quantum-machines.co
6/26/2023 • 54 minutes, 31 seconds
Techtopia 287: Bohr 2.0 - Peter bygger den første danske kvantecomputer
Professor Peter Krogstrup fra Niels Bohr Instituttet står i spidsen for den storstilede danske satsning på at udvikle en stabil og fejlfri kvantecomputer.
Han er dermed en nøgleperson i den anden kvanterevolution.
Kvantecomputere skal revolutionere den måde, vi behandler og opbevarer data på. For at opnå dette bruger man kvanteberegning, kvantebits eller qubits i stedet for klassiske bits i computeren.
Qubits kan eksistere i en superposition af tilstande, hvilket betyder, at de kan repræsentere flere værdier på samme tid, og de kan også blive viklet ind i hinanden, hvilket giver mulighed for parallel beregning. Dette gør kvantedatabehandling potentielt meget hurtigere end klassisk databehandling for visse typer problemer, såsom faktorisering og databasesøgning.
Kvanteberegning er dog også udfordrende af flere grunde. Den største kvanteberegningsudfordring er at qubits er ekstremt følsomme over for deres miljø, og selv små forstyrrelser kan få dem til at miste deres kvanteegenskaber. For at undgå dette må man bruge nye materialer og nye beregningsteknikker. Det er ikke kun hardwaren, der er udfordrende for kvanteberegning. Kvantealgoritmer er også meget mere komplekse end klassiske algoritmer.
Professor Peter Krogstrup fortæller, hvordan han vil prøve at løse disse problemer. Dette er det tredje afsnit i Techtopias serie om kvantecomputere.
Link:
Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme https://novonordiskfonden.dk/projekter/novo-nordisk-foundation-quantum-computing-programme/
6/19/2023 • 39 minutes, 20 seconds
Techtopia 286: Bohr 2.0 - dansk kvantecomputer skal designe ny medicin
Med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på knap 1,5 milliarder kroner over de næste 12 år skal forskere på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet arbejde på at bygge en fuldt funktionel kvantecomputer inden udgangen af 2034.
Kvantecomputeren skal hjælpe med udviklingen af ny medicin og give nye indsigter i klimaforandringer og den grønne omstilling, som det ikke er muligt at få med klassiske computere i dag.
Særligt på life science området anses kvantecomputeren for at have en revolutionerende indflydelse indenfor udvikling af ny medicin, epidemiologi, genomforskning og neurovidenskab. At kvantecomputeren kan gøre en særlig forskel her skyldes, at naturen er fuld af kvantemekaniske systemer, som vi på nuværende tidspunkt ikke er i stand til at forstå, men som en kvantecomputer gennem kvantefysikkens principper vil være særligt velegnet til at løse.
Ugens kvantegæst er Lene Oddershede, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden og står i spidsen for fondens uddelinger til naturvidenskabelig og teknisk forskning og dermed også den massive investering i udviklingen af kvantecomputere på dansk grund.
Link: Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme
https://novonordiskfonden.dk/projekter/novo-nordisk-foundation-quantum-computing-programme/
6/12/2023 • 37 minutes, 16 seconds
Techtopia 285: Bohr 2.0 - den anden kvanterevolution er brudt ud
I 1922 modtog den danske atomfysiker Niels Bohr Nobelprisen for sit arbejde med at lave en ny atommodel, der kom til at revolutionere vores forståelse af kvantemekanik. Det frembragte den første kvanterevolution, der eksempelvis gav os atomkraft, transistorer og laser.
I 2023 står vi på kanten af den anden kvanterevolution, og globalt investeres store summer i udviklingen af ny kvanteteknologi, der kommer til at revolutionere vores verden. Og revolutionen - den kommer måske fra Blegdamsvej, hvor danske forskere har fået 1,5 millard kroner af Novo Nordisk Fonden til at udvikle en kvantecomputer - og som siden har fået NATO til at flytte ind på Niels Bohr Instituttet.
Techtopia dedikerer sommeren til at udforske kvanteteknologien, dens uforståelige potentialer, og hvordan den netop nu bliver til omkring os. Det bliver en række samtaler med nogle af vor tids hovedpersoner i fortællingen om dansk teknologihistorie, mens den sker.
Og hvad er mere naturligt end at starte med et besøg på kvanteteknologiens hovedkvarter Niels Bohr Instituttet, hvor direktør Jan W. Thomsen giver startskuddet til Techtopias sommerserie om kvantecomputere.
Link: https://nbi.ku.dk
6/5/2023 • 31 minutes, 56 seconds
Techtopia 284: De forbudte ord
Den danske butik Peech sælger s3xlegetøj og kæmper for ytringsfrihed på sociale medier.De store sociale medieplatforme censurerer brugernes opslag ved hjælp af en liste over forbudte ord, som er udarbejdet af de internationale kreditkortselskaber. De gængse ord omkring kønslig omgang er naturligvis på listen, men et ord som “moderkage” eller tallet 69 kan også gøre, at ens opslag slettes eller gøres usynligt for andre eller i værste fald lukker ens konto.Hvis man fx bruger Instagram til sin forretning, kan det have vidtrækkende konsekvenser. Sociale medier tager ikke telefonen og modtager klager, og ofte forklarer de heller ikke, hvad man egentlig har gjort galt, når man “bryder fællesskabsreglerne”.Den eneste vej udenom virksomhedernes forsøg på at begrænse vores sprog og ret til ytringsfrihed bliver civil ulydighed.Den danske butik Peech tog sagen i egen hånd og lavede et ytringsfrihedstastatur kaldet S3xy Shortcuts.Medvirkende:Clara Filippa D. Andersen, Medstifter og adm. direktør i PeechLukas Lund, Wyw AgencyLink:Peech.dk
5/22/2023 • 27 minutes, 44 seconds
Techtopia 283: Maleriet gemmer på en tegnefilm
Forestil dig, at din tatovering er et levende billede på din krop. Eller at gavlmaleriet på din husmur er en tegnefilm.
Den slags kunst laver animator Sara Koppel, hvis møjsommeligt håndtegnede animationsfilm bliver gemt i malerier og tegninger. Her kommer de til live som augmented reality, der er et digitalt lag ovenpå vores analoge virkelighed.
Hør hvordan Sara Koppel med appen Artivive transformerer sine erotiske billeder fra gammeldags håndtegning til sprællevende film i vores smartphones.
Links:
Sara Koppel, http://nakedlovefilm.com
Artivive, https://artivive.com
5/15/2023 • 25 minutes, 5 seconds
Techtopia 282: Er Moore's lov død med sin skaber?
Den digitale udvikling og de succesfulde virksomheder har i mere end 50 år udviklet sig eksponentielt i overenstemmelse med den forudsigelse, som en ung ingeniør og virksomhedsstifter forudsagde i en artikel i Electronics Magazine i 1965.
I april-udgaven af det toneangivende magasin beskrev Gordon Moore, hvordan antallet af transistorer, man kan anbringe på en computerchip, bliver fordoblet hvert andet år.
Han fremskrev sin observation med ti år, men den kom til at være en vejviser for Silicon Valley i mere end 50 år.
Gordon Moore var i 1968 medstifter af Intel - et firma, der kom til at dominere Silicon Valley og alverdens pc’er. Han døde d. 24. marts i år. Han blev 94 år.
Techtopia har været i arkivet og fortæller mikrochippens historie og får også en vurdering af, om loven overlever sin skaber?
Medvirkende:
Gordon Moore, Intel
Jan Madsen, Head of department, Professor
DTU COMPUTE, Department of Applied Mathematics and Computer Science
Tom fra Intels Museum
Jan Krag Jakobsen, chipdesigner
Link:
Moore’s Lov. https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/resources/gordon-moore-at-intel.html
5/8/2023 • 39 minutes, 10 seconds
Techtopia 281: En verden uden mangel på mikrochips
De seneste års mangel på mikrochips sættes nu under politisk
bevågenhed, og EU’s nye lovgivning, European Chips Act, har derfor til formål
at sikre Europas forsyning af mikrochips. Men hvorfor bruger EU gamle løsninger
til en branche med nye udfordringer?
Ugens gæst i Techtopia mener, vi skal satse mere på open source-design, når vi
producerer chips, og det kan potentielt revolutionere branchen.
Hvis ikke du kender ham, så kender du i hvert fald et af Jørgen
Kragh Jakobsens værker. Fordi et sted på rejsen fra barndommen i Værløse, hvor
elektronikaffaldet på den lokale losseplads blev gennemrodet, til at arbejde
som ingeniør for Oticon, der designede han den chip, som satte lyd til Islands
Brygges nemesis: Soundboxen.
Nu spørger han, om vi kunne løse vores udfordringer på anden vis, end ved at
investere formuer i fabrikker til at producere meget avancerede mikrochips –
Eksempelvis ved at bruge klassiske open source-principper til massivt at
nedbringe omkostningerne ved at producere de mikrochips, vores digitalisering
er baseret på.
Link:
EoT https://www.eot.dk
5/1/2023 • 39 minutes, 12 seconds
Techtopia 280: Den mobile MR-scanner, der kan behandle din hjerne
Den amerikanske startup Open Water har opfundet et bærbart apparat bestående af billige hyldevarekomponenter, men med et potentiale til at identificere og behandle de store dræbersygdomme i vores hjerne.
Apparatet kan behandle kræft, psykisk sygdom, slagtilfælde og få non-invasiv adgang til selve hjernen, hvilket vil sige, at man uden at bore eller save i kraniet kan behandle symptomer i hjernen.
Ved hjælp af billige chips fra smartphones har Open Water bygget et bærbart svar på de tonstunge MR-scannere, vi kender fra hospitalet.
Hør Open Water's stifter og administrerende direktør, Mary Lou Jepsen, fortælle historien, der starter med hendes egen svulst i hjernen.
Link:
Open Water: https://www.openwater.cc
4/24/2023 • 38 minutes, 3 seconds
Techtopia 279: ChatGPT skaber nye jobs
Mens vi diskuterer etik og føler os truet af de store sprogmodeller som ChatGPT så overser vi det blomstrende arbejdsmarked, som denne banebrydende teknologi skaber. Der er opstået en helt ny jobkategori, kendt som "prompt ingeniører”.
De gymnasieelever, der prøver at skrive opgaver med ChatGPT, kan nok ikke finde den karrierevej i tidens udgave af HVAD KAN JEG BLIVE, men læser man amerikanske medier som Bloomberg og Washington Post, så kan man falde over historier om disse jobs, som kan give over 1,5 million kroner i årsløn.
I bund og grund består jobbet i at tale med en AI - en stor sprogmodel - hele dagen for at få den til at generere det ønskede resultat. Overraskende nok er mange prompt ingeniører slet ikke ingeniører, men folk med baggrund i historie, filosofi eller sprog, da jobbet kræver evnen til ordleg og at destillere komplekse ideer til kortfattede, meningsfulde prompt tekster - de er altså en slags tekstforfattere.
Prompt ingeniører spiller en afgørende rolle i at forfine AI-genererede output og give organisationer mulighed for at udnytte disse avancerede værktøjer effektivt. Deres ekspertise er afgørende, da talrige store sprogmodeller (LLM'er), såsom dem, der er udviklet af Alphabet, OpenAI og Meta, går med stormskridt fra den eksperimentelle fase til praktiske applikationer. Virksomheder som Microsoft har allerede integreret ChatGPT i deres Bing-søgemaskine og GitHub-softwareudviklingsværktøj.
Sammen med Team Manager for Common Assets Machine Learning Team hos firmaet Visma - Claus Dahl - kigger Techtopia på det hotteste job i 2023.
Links:
ChatGPT https://chat.openai.com/?model=gpt-4
Prompthero https://prompthero.com
Promptbase https://promptbase.com
Lexica https://lexica.artMidjourney https://www.midjourney.com/home/?callbackUrl=%2Fapp%2F
4/17/2023 • 37 minutes, 32 seconds
Techtopia 278: GPT hjælper dig med barndomsminder
Labyss er en fiktiv dansk startup som udvikler en kunstig intelligens der kan opbevare minder. Dine minder.
Det digitale hukommelsestab er i kraftig vækst: flere af os overlader i stigende grad arbejdet med at huske til vores telefoner og computere. Vi kan ikke længere huske aftaler, telefonnumre osv. uden teknologiens hjælp. På længere sigt vil hukommelsestabet sprede sig til vores dybe erindring: Barndomsminder, starten på venskaber, bedsteforældres livsfortællinger. Det hele forsvinder hastigt fra vores hukommelse.
Det hævder kunstnergruppen Det Algoritmiske Teater, som står bag forestillingen Labyss på Den Frie i København. De bruger sprogmodellen GPT til at fremkalde dine glemte minder og gemme dem til senere brug.
Medvirkende:Kristian Byskov og Kristian Husted, forfattere og kunstnere
Machine learning engineer: Esbern Torgard Kaspersen, Kasper AlLink:Labyss: http://toastercph.dk/show/labyss/Mennesker, maskiner & minderKurateret af Tina Ryoon Andersen v. Det Algoritmiske TeaterArtist talk om samspillet mellem kunst og teknologihttps://toastercph.dk/industry-event/mennesker-maskiner-minder/
4/3/2023 • 29 minutes, 19 seconds
Techtopia 277: GPT-4 - spøgelset i maskinen
Inden vi fik set os om, så blev kunstig intelligens pludselig en del af vores hverdag. I løbet af det seneste års tid har vi fået tjenester, som både kan udskrive tale til tekst, og som kan lave billeder baseret på en enkelt tekst, man har skrevet til den her generative AI, som det også kaldes.
En af tjenesterne er ChatGPT, der er bygget af amerikanske OpenAI. Den kan agere nærmest, som om den er et menneske, en samtalepartner man har i sin computer eller rettere ude på nettet, men det virker som om, den bare sidder i computeren eller telefonen.
Nu er GPT-4 offentliggjort. Den er trænet på endnu flere data, og nogle gange må man knibe sig selv i armen og tænke; taler jeg med et levende menneske? Andre gange tænker man, hvis jeg taler med et levende menneske, så er det min fulde onkel eller en eller anden, der er på stoffer. Men ikke desto mindre er der så mange træk i den her sprogmodel, der gør, at den virker menneskelig.
Hvad er det, der gør, at det virker som om, at GPT-modellerne fra OpenAI forstår vores verden og kan tale med os på lige fod med andre mennesker? Ja, det prøver vi at brygge lidt på i Techtopia sammen med Erik David Johnson, AI-specialist hos firmaet Delegate.
Link til Erik David Johnson: http://erk.dk
3/27/2023 • 45 minutes, 2 seconds
Techtopia 276: Fedter du også for din chef på LinkedIn?
LinkedIn fylder 20 år. Oprindeligt et website til dit cv, dit næste job eller din næste medarbejder, men i dag er det et mødested for dissidenter fra Facebook og Twitter, som vil snakke job, karriere og måske fedt for chefen?
Der er nemlig opstået en helt ny type menneske på LinkedIn: Workfluenceren. Af nogle beskrevet som en slesk slægtning til den ildesete influencer, der for ussel mammon gør sig til reklamesøjle for alt fra ansigtscreme til babymos. Workfluencerens mening med livet er at fortælle om alle de fantastiske ting, resultater og kollegaer, der findes på vedkommendes arbejdsplads.
Eller måske er workfluenceren en goodwill ambassadør og solid menneskelig kapital for moderne virksomheder?
Techtopia inviterer til verbal armlægning mellem forfatter til bogen "Influenter - når mennesker bliver medier" Katrine Thielke og redaktør af K-Forum Timme Bisgaard Munk. Katrine har ja-hatten på, mens Timme har trukket nej-hatten godt ned over ørerne.
Links:
Katrine Thielke: https://www.thielke.dk
K-Forum med klumme om workfluencere: https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/bedstejob-bedstestrategi-bedstechef
3/20/2023 • 34 minutes, 34 seconds
Techtopia 275: Sikker software på Github
IT-sikkkerhed er blevet en sag for alle lige fra skoleeleven til pensionisten eller direktøren i en virksomhed. Men de færreste af os aner reelt, hvad der rent faktisk foregår inde i vores computer eller smartphone.
Derfor er det vigtigt, at vi kan have tillid til vores apps og de softwareudviklere, som skriver maskinernes kildekode.
Et af de centrale steder for softwareudviklere er websitet Github, hvor de mødes og arbejder sammen om open source software.
Techtopia har mødt Carl Krukhov, der er leder at et dansk team hos Github.
Link:
Github https://github.com
3/13/2023 • 40 minutes, 9 seconds
Techtopia 274: Mediernes open source-værktøjskasse
Open source-værktøjer kan både hjælpe medier med tackle desinformation og at effektivisere journalisters workflow.
Microsoft har sammen med Adobe, Twitter med flere skabt koalitionen C2PA, der arbejder med at udvikle tekniske standarder for oprindelsen af indhold. En slags varedeklaration, som vi kender den fra supermarkedets hylder.
Det danske medie Zetland har brugt open source-teknologi fra OpenAI til at udvikle en robotsekretær, der kan udskrive lange lydfiler som tekst på over 60 forskellige sprog med meget høj sproglig præcision. Tjenesten hedder GoodTape og har potentiale til at revolutionere arbejdsgangen for journalister og andre, der arbejder med lydoptagelser.
Medvirkende:
Andrew Jenks, C2PA Chair and Principal Program Manager, Microsoft
Tav Klitgaard, adm. Direktør, Zetland
Links:
C2PA https://c2pa.org
GoodTape https://www.mygoodtape.com
3/6/2023 • 41 minutes, 8 seconds
Techtopia 273: Hvor blev de selvkørende biler af?
For 5-10 år siden talte alle om selvkørende biler som en transportform, der ville være en naturlig del af bybilledet her i 2023, men nu er det som om, nogen har smidt nøglen til garagen med robotbilerne væk.
Ingen gider længere tale om selvkørende biler, selvom vi i Danmark har gennemført fire forsøgsprojekter med selvkørende busser.
I USA er de til gengæld på gaden. Tesla har netop fremvist sin version og Google-bilen Waymo kører som taxa i flere amerikanske storbyer.
Medvirkende:
Brad Templeton, udvikler af selvkørende biler i USA
Andreas Egense, Afdelingsleder, Transportanalyse, Vejdirektoratet
Link:
Brad Templetons video af en køretur i en Waymo uden chauffør https://www.forbes.com/sites/bradtempleton/2023/01/19/i-get-back-in-a-waymo-to-ride-in-san-francisco-with-a-top-waymo-developerits-getting-close-video/?sh=467ca5846e7a
Vejdirektoratets rapport om selvkørende biler i Danmark https://www.trm.dk/media/nvkas1y4/vejdirektoratets-og-faerdselsstyrelsens-evaluering-af-forsoegsordning-med-selvkoerende-motorkoeretoejer-a.pdf
2/27/2023 • 48 minutes, 20 seconds
Techtopia 272: Ukraines IT-sektor er vokset under krigen
De har arbejdet fra beskyttelsesrum og metrostationer, nogle gange uden elektricitet eller vand, mens de har været konstant truet på livet.
Men på trods af russiske missiler og en ødelagt infrastruktur har den ukrainske IT-branche ikke bare leveret service og produkter til sine udenlandske kunder; de er faktisk også vokset. Og har udviklet nye produkter.
Og ifølge en rapport fra den polsk-ukrainske Startup Bridge, så er hele 75% positive over for fremtiden for ukrainske tech-startups.
Techtopia har mødt Dmytro Shymkiv fra the Ukrainian Startup Fund, der mener, at den bedste nødhjælp er at investere i en tech startup.
Links:
Ukrainian Startup Fund https://usf.com.ua/en/#usf-sc-2
2/20/2023 • 31 minutes, 49 seconds
Techtopia 271: Er Googles dage som kongen af internetsøgning talte?
Kan du huske første gang du brugte udtrykket at google noget? Dengang søgning på nettet blev synonymt med ét bestemt firma - nemlig Google. I dag kendt som en techgigant, der blev pionér på internetsøgning og at tjene penge på netsurfernes data.Men selv de største dynastier kan falde. I denne uge fremstod Google for første gang i sin historie som en gammel, rystet gigant. Forvirret og konfus på grund af OpenAI og deres chatbot ChatGPT, som på to måneder har fået 100 millioner brugere, og nu som en del af Microsofts søgemaskine Bing skal tage kampen om fremtidens herredømme over internettet op med Google. I fremtiden googler vi ikke - vi samtalesøger.Google sidder rundt regnet på 90% af alle internetsøgninger. Bing har ca. 7%. Spørgsmålet er, om Googles storhedstid er forbi? Og bliver Bing konge af search - eller skal kongeriget deles med nogle af de andre udfordrere - der findes nemlig både andre browsere og søgemaskiner, som også kan skabe samtalesøgninger. Medvirkende:Jean-Paul Schmetz, chief scientist, Burda MediaJan Birkemose, MedietrendsLinks:The Future of Search, paneldebat med Brave og Neva på DLD 2023https://youtu.be/_Z3Yl8sqRbwMedietrends: www.medietrends.dk
2/13/2023 • 43 minutes, 3 seconds
Techtopia 270: Andy dyrker hjernevæv i computeren
Hjernevæv gror på en chip og lærer at spille pong. Det lyder som science fiction, men den australske forsker Andy Kitchen dyrker et fragment af en levende hjerne, kaldet Dish Brain, inde i en chip. Hjernen dyrkes på en flad cellekultur og et gitter af tusindvis af mikroskopiske elektroder, som registrerer ændringer i spændingen af individuelle neuroner. Ved hjælp af disse elektroder har teamet hos Cortical Labs lært Dish Brain at spille det klassiske videospil Pong.
Styringen af spillet sker gennem en kombination af digital signalbehandlingssoftware og en spilsimulering, der kører på en computer. Elektroderne opfanger de elektriske signaler fra neuronerne og omsætter dem til bevægelse i spillet.
Teamet hos Cortical Labs vil bruge hjerne-maskine-grænseflader til medicinsk forskning.
Medvirkende: Andy Kitchen, stifter af Cortical Labs
Links:
Foredrag på DLD https://youtu.be/87YqSGZDziw
Cortical Labs https://corticallabs.com/
2/6/2023 • 32 minutes, 48 seconds
Techtopia 269: Kan man lave sin egen valuta?
GSU – Global Stability Unit – er en såkaldt stable coin, der vil være et alternativ til dollaren. Men hvordan laver man en stable coin, og hvilken betydning har det, når man laver sådan en alternativ valuta?
I denne anden af to episoder om stable coins spørger vi professor Jan Damsgaard, hvordan man skaber en alternativ valuta – og hvorfor det overhovedet er en god idé.
Derudover taler vi med professor Rolf Poulsen, der forklarer princippet bag den ”valutakurv”, som GSU’en udmærker sig ved og som skal sikre valutaen mod kursudsving.
Lyt gerne til Techtopia episode 268 inden på: https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2023/techtopia-268-gsu-vil-vaere-et-alternativ-til-dollar
Medvirkende:
Jesper Toft, stifter og opfinder af Global Stability Unit
Rolf Poulsen, professor Institut for Matematiske Fag KU
Jan Damsgaard, professor Department of Digitalization CBS
1/30/2023 • 38 minutes, 45 seconds
Techtopia 268: GSU vil være et alternativ til dollar
Hvorfor skal dollaren være det foretrukne betalingsmiddel i international handel, når kursudsving kan koste både køber og sælger store summer?
Den problemstilling vil danske blockchainudviklere løse med en ny mere stabil kryptovaluta kaldet GSU - global stability unit.
I denne første af to episoder om stable coins besøger Techtopia udviklerne i en kælder i Hellerup, hvor der tænkes store tanker.
Medvirkende:
Jesper Toft, stifter og opfinder af Global Stability Unit
Links:
GSUprotocol.io
GSU.io
1/23/2023 • 46 minutes, 7 seconds
Techtopia 267: Silje tegner lyde med sand og sensorer
Silje Marie Schjødt vandt innovationsprisen på Danish Sound Day 2022 med sin hjemmebyggede sandtheziser, hvor hun bruger en sandkasse som interface til at lave lyd.
Sand og elektronik lyder som en usund kombination, men Silje har adskilt de to ting og går i lydsporet fra franske musique concrete pionerer med fundne lyde fra strand og bolig, når hun lader sandet spille.
Techtopia trillede forbi Aarhus for at snakke lyddesign og innovation.
Medvirkende:
Silje Marie Schjødt, Aarhus University, Sandthesizer
Links:
Lihme https://orcd.co/songstowear?fbclid=IwAR1DYJESw_g3jb5ZZXy180gVYKaTVDCVdCWmA_JNmz-QH6DHmTddNhXNmtw
Danish Sound Day https://danishsoundcluster.dk/en/danish-sound-day-9-nov-2022/
1/16/2023 • 27 minutes, 47 seconds
Techtopia 266: Trends for 2023 - biokonvergens og kvanteteknologi
Vi kigger i den nyeste trendrapport fra de danske innovationscentre. To trends for 2023 er sammensmeltningen af biologi, kemi, fysik, ingeniørvidenskab, medicin, matematik og computervidenskab samt brugen af kvantemekanik i lægemiddel-, kemi-, bil- og finansindustrien.
I Israel og i Boston arbejder forskere og virksomheder med sammensmeltningen af forskellige discipliner indenfor bioteknologi, hvilket vil accelerere diagnostiske processer og lægemiddeludvikling. Biokonvergens dækker et væld af fokusområder såsom lægemiddelopdagelse, nanorobotik til lægemiddellevering, regenerativ medicin, diagnostik og biologiske sensorer, optogenetik, bioelektronik og ingeniørkonstruerede "levende" materialer.
I Bayern er flere industrier tæt på at udlede værdi af kvanteteknologi. Fx. lægemiddel-, kemi-, bil- og finansindustrien. Kvante er nu en del af deres strategi, og virksomheder som Roche, BMW og BASF har interne kvante-eksperter og deltager i økosystemet med universiteterne om at udvikle industriel brug af kvante.
Medvirkende:
Louise Vibjerg Thomsen, Senior Innovation Officer, Tel Aviv, Israel
Ulrik Kjølsen Olsen, Innovationsattache, München, Tyskland
Link:
Global Tech Trends: https://globaltechtrends.techbbq.dk
1/9/2023 • 35 minutes, 56 seconds
Techtopia 265: Er ChatGPT bare din fulde onkel?
Du kender måske din fulde onkel? Ham, der altid har et svar på alting til en familiekomsammen. Han slår alle i Trivial Pursuit, kan hjælpe med at skrive stil og jorde alle i en diskussion.
Men du ved også, at alt hvad din fulde onkel siger, skal man tage med et gran salt. For nok ved han meget, men han er også lidt af en bluffer. Så svar hentet hos ham skal lige checkes en gang mere, men forbløffende ofte holder de vand.
ChatGPT er lidt som din fulde onkel. En chatbot baseret på en enorm mængde data, så den kan svare på næsten alt mellem himmel og jord samt løse opgaver for både studerende og programmører. ChatGPT er udviklet af det amerikanske firma OpenAI og fik på bare fem dage én million brugere på internettet, der har fået madopskrifter, noveller, sange, taler og computerkode til at skrive software.
Techtopia hilser på din fulde onkel, der kan meget mere, end du lige havde regnet; lige bortset fra at skrive vittigheder.
Medvirkende:
Kasper Junge, data scientist, Ekstrabladet
Ole Tange, politisk rådgiver, Prosa
Link:
ChatGPT https://openai.com/blog/chatgpt/
12/19/2022 • 59 minutes, 4 seconds
Techtopia 264: Når chefens AI kigger dig over skulderen
Hjemmearbejde kan for nogle godt resultere i en ekstra kop morgenkaffe, lidt sortering af vasketøj eller måske en lille lur efter frokost. Men holder din arbejdsgiver egentlig øje med det?
Der findes efterhånden en række forskellige softwareprogrammer, der kan holde øje med, om du fx taster på dit tastatur eller klikker med din mus – altså en reel dataopsamling af dig som medarbejder. Det kaldes algoritmisk ledelse og får flotte ord med på vejen om højere effektivitet og bedre udnyttelse af tid og kompetencer.
Men faktum er, at mange ansatte er bekymrede for, om deres arbejdsplads overvåger dem. Det viser en ny undersøgelse om danske arbejdspladser.
Medvirkende:
Grit Munk, chefkonsulent, IDA
Mary Towers, employment rights policy officer in the Rights, International, Social and Economic department at the TUC
Catrine Søndergaard Byrne, advokat Labora Legal
Links:
ADD projektets undersøgelse "Hver femte medarbejder har følt sig overvåget på arbejdspladsen": https://algoritmer.org/ny-undersoegelse-hver-femte-medarbejder-har-foelt-sig-overvaaget-paa-arbejdspladsen/
TUC https://www.tuc.org.uk/AImanifesto
12/12/2022 • 58 minutes, 35 seconds
Techtopia 263: Den komplette guide til metaverset
Web 3.0 er på vej og dermed også metaverset. Men før vi kan danse med til virtuelle koncerter og besøge borgmesteren på det virtuelle rådhus, er der især otte forskellige teknologier, vi skal have på plads.
Det fortæller Lik-Hang Lee (Paul), som er lektor på Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST). Sammen med en gruppe forskere har han skrevet den videnskabelige artikel ”All One Needs to Know about Metaverse: A Complete Survey on Technological Singularity, Virtual Ecosystem, and Research Agenda”, der – ja, titlen siger faktisk det hele.
Og så er der en række faktorer som bl.a. content creation, security og privacy, som vi skal have helt styr på for at kunne opretholde et bæredygtigt metavers.
Medvirkende:
Lik-Hang Lee, lektor KAIST
Links:
Lik-Hang Lee: https://www.lhlee.com/likhang
All One Needs to Know about Metaverse: A Complete Survey on Technological Singularity, Virtual Ecosystem, and Research Agenda: https://arxiv.org/pdf/2110.05352.pdf
12/5/2022 • 42 minutes, 30 seconds
Techtopia 262: Kan robotter og apps erstatte varme hænder?
11/28/2022 • 30 minutes, 53 seconds
Techtopia 261: Det er bare bryster
Ada er en transkønnet kvinde, der i processen fra mand til kvinde lægger fotos af sin nøgne overkrop på det sociale medie Instagram i protest mod platformens censur af kvinders brystvorter.
Bryster og brystvorter kan nemlig være svære at finde på Instagram – altså medmindre de sidder på en mand. Afbildning af kvinders brystvorter får kun i sjældne tilfælde lov til at blive liggende på platformen, men hvorfor er det sådan? Og hvordan ved Instagram præcis hvilke brystvorter, der er acceptable, og hvilke, der ikke er?
Techtopia har inviteret Peter Svarre og Ada Hyldahl Fogh i studiet til en diskussion af digital etik og hvordan vi designer digitale løsninger, kunstig intelligens og algoritmer på en etisk forsvarlig måde. Adas kunstprojekt "in transitu" er også en kønspolitisk protest, der har til formål at få hendes Instagram-profil lukket.
Medvirkende:
Peter Svarre, foredragsholder, digital strateg og aktuel med bogen ”Digital Etik”
Ada Hyldahl Fogh, kunstner, interaktionsdesigner, programmør og skaber af kunstværket "in transitu" under kunstnernavnet Ada Ada Ada
Links:
Ada Ada Ada: In transitu https://ada-ada-ada.art/
Peter Svarre Digital Etik https://www.petersvarre.dk/
Det digitale etikkompas https://ddc.dk/tools/det-digitale-etikkompas-vaerktojskasse/
11/21/2022 • 42 minutes, 57 seconds
Techtopia 260: Plant et virtuelt træ og red jorden
FN’s klimakonference COP27 afholdes netop nu fra d. 6 til d. 18 november 2022 i Sharm El Sheikh, Egypten, og klimaforandringerne er alvorligere end nogensinde – det kan den ene rapport efter den anden også fortælle. Men hvordan får vi mennesker uden klimaforandringerne tæt inde på livet til at ændre deres adfærd?
Den udfordring har Martine Jarlgaard taget op med sit interaktive, AR kunstprojekt Eiwaz Tree of Life, som vil skabe klimahandling et træ ad gangen med en sjov og anderledes tilgang end alvorlige rapporter.
Medvirkende
Martine Jarlgaard, kunstner
Links
https://eiwaztreeoflife.com/
11/14/2022 • 21 minutes, 14 seconds
Techtopia 259: Vil Elon Musk gøre Twitter til en super-app?
Verdens rigeste mand har købt den mest populære sociale medieplatform for beslutningstagere og mediefolk.
Processen har været præget af kaos, der pt. er kulmineret i en brutal massefyring af ansatte.
Men er der en plan og en forretningslogik bag købet af Twitter og Musk's tilsyneladende slingrekurs?
Ja, siger digital forretningsudvikler og investor Thomas Petersen fra sit kontor i New York, hvor han i mere end ét årti har været tæt på Twitters ledelse. Han mener, at Musk vil skabe en såkaldt super-app efter kinesisk forbillede.
Medvirkende:
Thomas Petersen, co-founder, First Principle
Links:
Hard Fork podcast https://www.nytimes.com/2022/10/04/podcasts/hard-fork-technology.html
11/7/2022 • 36 minutes, 48 seconds
Techtopia 258: Hvad nu hvis du IKKE var produktet?
Web 3.0 sniger sig ind på os med avatarer, NFT og metaverse. Snart har vi ejendele, som kun findes digitalt, men ejer vi i virkeligheden disse ejendele selv?
Det er fortsat uklart om platformsøkonomien fra Web 2.0 følger med ind i fremtiden. Ideen om, at brugeren (dig!) er produktet, eller om blockchain og tokens vil flytte på den økonomiske balance og give brugeren magten tilbage.
Det er en diskussion, som skal tages nu, så Techtopia tog pulsen på ejendomsret i Web 3.0, da vi besøgte konferencen TechBBQ.
Medvirkende:
Kasper Juul, CEO og stifter, Hyphen
Indra Shama, partner, Peak
Link:
TechBBQ https://techbbq.dk
10/31/2022 • 36 minutes, 8 seconds
Techtopia 257: Hvor er IT-politik i valgkampen?
Techtopia varmer op til IT-politisk vælgermøde sammen med Ole Tange, IT-politisk rådgiver i fagforeningen PROSA og Jacob Herbst, teknisk chef i IT-sikkerhedsvirksomheden Dubex.
De har begge to en ønskeliste til politikerne. Et IT-ministerium, en IT-havarikommission og et langt større fokus på IT-sikkerhed både privat og offentligt.
Links:
Vælgermøde https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/kom-til-it-politisk-valgmode-346992
Morgenmøde om cybersikkerhed https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/morgenmode-mangel-pa-it-kompetencer-er-en-trussel-mod-cybersikkerheden-online-346458
IDA udspil til øget cybersikkerhed https://ida.dk/media/11383/cyberudspil.pdf
10/24/2022 • 47 minutes, 57 seconds
Techtopia 256: Kvantecomputere kræver ny software
Software startups skriver kode til kvantecomputere, og danske startups står stærkt.
Modsat en traditionel computer, kan en kvantecomputer være både 0 og 1 på sammen tid. Den kan befinde sig i såkaldt superposition og løse meget krævende beregninger.
Til gengæld er den stærkt påvirket af sine omgivelser og iøvrigt ganske anderledes at betjene, så det kræver også helt anderledes software.
Danmark står stærkt i den udvikling med flere og flere kvante-startups. Techtopia tog pulsen på dem på årets Techbbq konference.
Medvirkende:
Sofie Lindskov Hansen, QUANTUM APPLICATION SPECIALIST, KVANTIFY
Si-Hui Tan, CHIEF SCIENCE OFFICER, HORIZON QUANTUM COMPUTING
Mark Jones, CEO, MOLECULAR QUANTUM SOLUTIONS
Links:
TechBBQ https://techbbq.dk/speakers2022/
Kvantify https://www.kvantify.dk
Horizon https://www.horizonquantum.com/
Molecular Quantum Solutions https://www.mqs.dkDigital Tech Summit 2022 https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/konferencer/digital-tech-summit
10/17/2022 • 52 minutes, 52 seconds
Techtopia 255: Er din garderobe klar til metaverset?
Når først man har spændt VR-brillerne på og ladet sig opsluge af det virtuelle univers, så spiller ens påklædning vel en mindre rolle? Svaret er nej.
Hvis man skal fremstå som en troværdig avatar i den nye digitale verden, så gælder det gamle ordsprog om, at klæder skaber folk stadig.
En tur i Fortnite, Horizon, på Snap eller Zoommøde kræver hvert sit outfit. Derfor kan man nu købe digitalt tøj, som det på fotoet til denne uges podcast.
Det er et halloween kostume købt i den amerikanske app DressX, som er specialiseret i digitalt designertøj. Kostumeret er placeret på et virkeligt foto af Techtopias vært.
Hvordan og hvorfor - og hvad der sker med vores tøj i fremtidens metavers, det forklarer Lars Rahbæk, direktør i MojoMoto, og Rebekka Mikkelsen, producer hos Mannd_xr.
Links:
MojoMoto https://www.mojomoto.io/da
Mannd https://www.mannd.dk
DressX https://dressx.com
10/10/2022 • 47 minutes, 1 second
Techtopia 254: Dansk robot frelser mennesker fra skodjobs
Robotten fra aarhusianske Capra Robotics støvsuger cigaretskodder på gaden eller skrubber tyggegummiklatter af fortovet, men den kan så meget andet, så en robotmillionær er hoppet med ombord.
Capras robotter ruller hjemmevant både ude og inde i regn, mørke, solskin og hårdt terræn. De kan salte gaden, lave overvågning, holde vagt, levere pizza eller flytte kasser på et lager.
Faktisk sætter kun fantasien grænser, men stifteren af Capra - Mads Bendt - har en innovativ fantasi, så den danske robotpionéer Niels Jul Jacobsen (MIR) har både skudt penge i firmaet og sat sig i direktørstolen.
Techtopia tog en tur til udkanten af Aarhus for at kigge på robotter.
Medvirkende:
Niels Jul Jacobsen, CEO, Capra Robotics ApS
Mads Bendt, Chief Innovation Officer, Capra Robotics ApS
Kristian Skaarup, CEO, Lorenz Technology
Links:
Capra Robotics https://capra.ooo
Lorenz Technology https://www.lorenztechnology.com
10/3/2022 • 48 minutes, 19 seconds
Techtopia 253: Behandling i VR hjælper patienter med skizofreni
Metaverset kan lyde som en fremtidsdrøm, men allerede nu ser vi forskellige teknologier, der peger ind i fremtiden og bliver trædesten til metaverset. En af dem er virtual reality, der har eksisteret siden 1990’erne, men i dag er i hurtig udvikling.
VR kan nemlig bruges til andet end computerspil og underholdning. Forskningsprojektet ”Challenge projektet” undersøger brugen af VR simulationstræning i behandlingen af patienter med auditive hallucinationer.
Firmaet Warpin arbejder også med VR og har udviklet forskellige undervisningsløsninger i det virtuelle læringsrum. Techtopia har mødt co-Founder Emma Ridderstad på TechBBQ til en snak om mulighederne med VR og udviklingen af metaverset.
Medvirkende:
Farah Shiraz, Chief Scientific Officer, Khora
Merete Nordentoft, professor i psykiatri og overlæge ved Psykiatrisk Center København
Emma Ridderstad, co-Founder og CEO Warpin
Links
Challenge projektet https://www.challenge-vr.dk/
Warpin https://www.warpinmedia.com/
9/26/2022 • 39 minutes, 30 seconds
Techtopia 252: Bæredygtig blockchain og ny krypto euro
Verdens næststørste blockchain Ethereum er blevet klimavenlig. Og den danske krypto start-up Aryze har lanceret en e-euro.
Ethereum bruger nu 99 procent mindre strøm end før, svarende til Finlands totale strømforbrug. Professor i digitalisering ved CBS, Jan Damsgaard forklarer hvorfor.
Aryze har lavet en ny stable coin i form af en digital euro. Vi taler med den danske krypto-pionér Jack Nikogosian, stifter og direktør i Aryze.
9/19/2022 • 41 minutes, 49 seconds
TECHTOPIA 251: Microsoft kortlægger russisk propagandakrig
Russiske tropper, kampvogne, fly og krydsermissiler strømmede over den ukrainske grænse den 24. februar 2022, men de første skud blev faktisk affyret timer før, da kalenderen stadig viste 23. februar.
De kom fra et cybervåben kaldet "Foxblade", der blev affyret mod computere i Ukraine. De første som observerede angrebet var en halv verden væk og arbejdede hos Microsoft i Redmond, Washington i USA.
Microsoft havde allerede hjulpet den ukrainske stat med at flytte kritisk IT-infrastruktur og data ud af landet, så russiske missiler mod ukrainske datacentre var formålsløse.
En ny rapport fra Microsoft Democracy Forward beskriver forløbet og finder ligheden mellem computerorme og desinformationskampagner samt lancerer et Russian Propaganda Index (RPI).
Medvirkende:
Ginny Badanes, Senior Director ved Microsoft’s Democracy Forward Program
Flemming Splidsboel Hansen, Seniorforsker, DIIS
Links:
Microsoft rapport: Defending Ukraine:
Early Lessons from the Cyber War https://query.prod.cms.rt.microsoft.com/cms/api/am/binary/RE50KOK
Flemming Splidsboel Hansen https://www.diis.dk/eksperter/flemming-splidsboel-hansen
9/12/2022 • 47 minutes, 51 seconds
Techtopia 250: Hvad er en digital tvilling?
Digitale tvillinger er et af tidens buzzbegreber. Tanken er at skabe software kopier af alt fra vindmøller og robotter til biler og mennesker. Men hvor langt er vi egentlig med at lave disse tvillinger?
Tvillingerne huserer især i industrivirksomheder, der kan drage konkurrencefordele af at have digitale tvillinger til rådighed. Desværre halter små og mellemstore danske virksomheder bagefter.
Derfor har Automatikmessen i Brøndbyhallen i år fokus på digitale tvillinger.
Medvirkende:
Michael Nielsen, adm. dir., Beckhoff Automation
Peter Gorm Larsen, professor, Center for Digitale Tvillinger, Aarhus Universitet
Links:
Automatikmessen https://www.automatikmesse.dk/for-besoegende/konferencer
Center for Digitale Tvillinger https://digit.au.dk/centre-for-digital-twins
9/5/2022 • 35 minutes, 19 seconds
Techtopia 249: Biohacking gjorde Mette rask
Mette Dyhrberg var kronisk syg i mere end 20 år og kunne ikke gå op ad en trappe uden at blive stakåndet. Hun blev symptomfri ved at tracke sin adfærd i et regneark, og siden har hun skabt sundhedsplatformen Mymee til patienter med autoimmune sygdomme.
Da Mette Dyhrberg var midt i trediverne, blev hun indkaldt på hospitalet med besked om, at de havde en ”fantastisk nyhed” ovenpå en række blodprøver, hun havde fået taget.
Mette Dyhrberg blev sendt hjem med beskeden om, at lægerne var ”tilfredse med hendes blodprøver”, og at de ikke havde yderligere planer for at gøre hende symptomfri. På det tidspunkt havde hun syv autoimmune sygdomme; hun fik voldsomme psoriasisudslet, mistede til tider synet og kunne ikke gå op ad en trappe uden at miste pusten og skulle hvile sig.
Det nedslående møde på hospitalet fik hende til at beslutte sig for, at hun ville granske sin krop og sit helbred selv.
Hun noterede sin adfærd og kost i et Excel-ark og sammenholdt informationen med svarene på de blodprøver, hun hyppigt fik taget.
”Det var sådan set bare procesoptimering. Du kan kalde det Lean eller Toyota Health. Grundtanken var at betragte kroppen som et lukket system, hvor du kan optimere på, hvad der kommer ind og ud”, forklarer Mette Dyhrberg om de tidlige eksperimenter, der blev udgangspunktet for helbredsplatformen Mymee, som hun i dag er direktør for.
Medvirkende:Mette Dyhrberg, direktør, MyMee
8/29/2022 • 43 minutes, 53 seconds
Techtopia 248: Den reelle værdi af kryptovaluta
Er kryptovaluta en boble, og burde kursen på bitcoin være nul? Eller bliveer kryptovaluta vurderet på de forkerte præmisser.
Det mener professor Jan Damsgaard (CBS), som har lanceret en metode til at angive en mere retvisende og reel vurdering af kursen på kryptovaluta, der er baseret på funktionaliteten af den bagvedliggende blockchain. Det er blockchain, der giver kryptovaluta værdi, og den skal forstås og prissættes som en platform som Spotify, Facebook og SWIFT, mener han.
Gæst i Techtopia er:
Jan Damsgaard, Professor, Institut for Digitalisering, CBS
Jan er uddannet Cand. Scient i datalogi, Ph.d. og er digital vismand udpeget af Akademiet for de Tekniske Videnska-
ber. Jan forsker i penge, betalinger, centralbankudstedt digital valuta (CBDC) og kryptovaluta samt digitale forret-
ningsmodeller, platformsøkonomi og Internet of Things. Han er aktuel med bestseller-bogen ”Blockchain Business:
Ægte, sporbart og uerstatteligt”
8/22/2022 • 49 minutes, 46 seconds
Techtopia 247: Myten om Googles bevidste AI
En ansat hos Google chattede med firmaets AI og blev overbevist om, at den havde følelser og menneskelig intelligens. Han gik til pressen og blev bortvist fra sit job.Maskinen var angiveligt bange for at blive slukket, og historien skabte overskrifter i juni. Men hvad var årsagen til postyret? Techtopia går bagom historien for at finde ud af, hvordan en avanceret chatbot kan bestå Turing-testen og snyde en garvet Google-ansat til at tro, at nu har man skabt en generel kunstig intelligens med følelser?Medvirkende:Thomas Telving, forfatter og foredragsholderErik David Johnson, filosof og programmørLink:Googles LaMDA https://blog.google/technology/ai/lamda/
8/15/2022 • 43 minutes, 58 seconds
Podkort
Sommerhilsen fra redaktionen
7/26/2022 • 40 seconds
Techtopia 246: CERN-skrot bliver til partikel-techno
Når Dr. Lawrence Lee møder ind på arbejde og tager sin blå
CERN kittel på er han professor i partikelfysik.
Men når han går på scenen på Roskilde Festival går han under
navnet Colliderscope og laver elektronisk musik ud af gamle CERN apparater.
I Science Pavillion på Roskilde Festival har CERN, DTU og
Niels Bohr Instituttet lavet workshops, holdt foredrag og spillet musik på en
Tesla coil for at tiltrække de glade festivalgæster. Jørgen Beck Hansen fra Niels
Bohr Instituttet fortæller, hvorfor der er et videnskabstelt på en
musikfestival.
MedvirkendeJørgen Beck Hansen, lektor på Niels Bohr Instituttet KU og fysiker
på CERN https://nbi.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/175635Dr. Larence
Lee, Assistant Professor, University of Tennessee, Knoxville og fysiker på CERN
https://leejr.web.cern.ch/
LinkColliderscope
https://colliderscope.web.cern.ch/
7/11/2022 • 47 minutes, 37 seconds
Techtopia 245: Rumskrald og kokain
Tænk hvis en betjent, tolder eller diskoteksgæst med et lommeapparat kunne analysere stoffer og væsker på stedet på få sekunder? Er der kokain eller hovedpinepiller i denne pose? Eller sovemiddel i denne drink?
På Roskilde Festival demonstrerede firmaet Lightnovo sådan et apparat i Videnskabsteltet. Her kunne vi også spille kosmisk harpe i form af tre laserharper, som henter information om rumskrald i kredsløb om jorden og laver det om til musik.
Techtopia optog live-udsendelse I Science Pavilion hos CERN, Niels Bohr Instituttet og DTU.
Medvirkende:Louise Lessel, new media kunstner og creative technologistJens Wenzel Andreasen, Professor, DTU, Department of Energy Conversion and Storage, Imaging and Structural Analysis Claus Juul Løland, Professor, KU, Neuropharm and GeneticsOleksii Ilchenko, CEO, Lightnovo ApSLinks:Louise Lessel, http://www.louiselessel.comJens Wenzel Andreasen https://orbit.dtu.dk/en/persons/jens-wenzel-andreasenClaus Løland https://in.ku.dk/research/loland-lab/LightNovo http://lightnovo.com/
7/4/2022 • 40 minutes, 18 seconds
Techtopia 244: Sydkoreas hovedstad Seoul flytter ind i metaverset (2. afsnit)
I Sydkorea laver man en digital kopi af hovedstaden i metaverset, så ens avatar kan gå på det digitale rådhus og møde borgmesterens avatar.
Lyder det skørt? I en 10 millioner stor metropol gennemsyret af 5G netværk og smartphones nærmest permanent i hånden på 96% af indbyggerne giver det god mening. Koreanerne lever allerede i to virkeligheder.
Mød også den danske VR-virksomhed Kanda, som tilbyder kurser og efteruddannelse i metaverset og gerne vil med ind i den koreanske spejlverden.
Medvirkende:
Peter Vangsbo, DIREKTØR / INNOVATION CENTRE DENMARK, Seoul
Lene Thirup Jensen, digital transformation, Kanda
Links:
ICDK https://sydkorea.um.dk/en/innovation-centre
Kanda https://www.kanda.dk
6/27/2022 • 39 minutes, 29 seconds
Techtopia 243: Metaverset ligger i Korea (1. afsnit)
Metaverset er ikke bare en fantasi i Mark Zuckerbergs hjerne. I Sydkorea er det virkelighed.
Techtopia besøger metaverset i Seoul sammen med en dansk delegation. Vi checker Ifland, en digital platform med over én million daglige brugere, og vi hører om digital fashion.
Modebrands bruger allerede nu NFT til at skabe digitale kollektioner, så ens avatar kan være velklædt i metaverset, og Danmark er med helt i front.
Medvirkende:
Peter Vangsbo, DIREKTØR / INNOVATION CENTRE DENMARK
Evgeni Smagin, SK Telekom
Lars Rahbæk, MojoMoto
Links:
ICDK https://sydkorea.um.dk/en/innovation-centre
SK Telekom www.sktelecom.com/en
Mojomoto https://www.mojomoto.io
6/20/2022 • 42 minutes, 41 seconds
Techtopia 242: Hvorfor er Siri så dum?
Oplever du også, at Siri og Google Assistent ikke forstår, hvad du siger? Det kan skyldes, at du taler dansk, og det sprog har de høflige computerstemmer ikke lært endnu.
Siri er baseret på en sprogmodel, der bliver trænet til at kunne dansk baseret på et datasæt om vores sprog. Desværre er dette datasæt for småt og ufuldstændigt.
Techtopia har inviteret tre danske ildsjæle indenfor dansk NLP - natural language processing - i studiet for at fortælle om arbejdet med at lære kunstig intelligens at tale, forstå og skrive dansk.
Udfordringen er nemlig stor, fordi et sprog er mere end ord og deres indbyrdes forhold. Opgaven kan ikke løses med algoritmer alene, det kræver også en forståelse af den verden, som sproget udspringer af.
Medvirkende:Kasper Junge, Data Scientist, Ekstra BladetAnders Jess Pedersen, AI Specialist, Alexandra InstituttetErik David Johnson, Principal AI Specialist, Delegate
Oplæg på Driving AI
Kasper Junge:
https://videos.ida.dk/media/Hvor+langt+er+vi+med+dansk+sprogteknologiF+v+Kasper+Junge%2C+Ekstra+Blad...
Anders Jess Pedersen:
https://videos.ida.dk/media/Dansk+Automatic+Speech+Recognition+-+lige+ved+og+n%C3%A6sten+v++Anders+J...
6/13/2022 • 1 hour, 6 minutes, 57 seconds
Techtopia 241: Bestem over dine egne data
Er du også træt af ikke at have kontrol over dine personlige data? De ligger hos et socialt medie eller en techgigant, som malker dem og tjener penge på dig. Du er datakvæg!Men hvad nu hvis du kunne få fuld kontrol over dine data? Ja, måske endda dele dem med udvalgte forskningsprojekter eller virksomheder helt anonymt og ligefrem tjene penge på det.Det tilbyder det tyske data kooperativ PolyPoly, som har etableret sig i Danmark.Jon Lund fra PolyPoly Danmark er I studiet.Link:https://polypoly.coop/da-dk
6/6/2022 • 44 minutes, 45 seconds
Techtopia 240: Mød datajournalisterne fra Bellingcat
Det malaysiske passagerfly MH17 lettede fra Amsterdam i juli 2014 med kurs mod Kuala Lumpur men blev skudt ned over Ukraine.
Det tog langt tid at kortlægge episoden, men den hollandske baserede organisation Bellingcat gjorde en stor indsats med at efterforske sagen vha. åbne kilder på internettet, og på den måde fik de placeret ansvaret hos russerne.
Bellingcat er en organisation af borgerjournalister og dataanalytikere, der også har gjort sig bemærket i efterforskningen af forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker Alexey Navalny.
Techtopia har mødt dataanalytikeren Aiganysh Aidarbekova, der kommer fra Kirgisistan og har været ansat hos Bellingcat siden 2018.
Link:
Bellingcat https://www.bellingcat.com
5/30/2022 • 30 minutes, 15 seconds
Techtopia 239: Fremtidens cyberkrig
Krigen i Ukraine startede med et russisk angreb på en kommunikationssatellit. Senere har vi set billige legetøjsdroner bombe russiske tanks. Digital teknologi er blevet en integreret del af moderne krig.
NATO har holdt øvelse i cyberkrig, og en ny rapport analyserer fremtidens krig, som i virkeligheden har sine rødder i 1. verdenskrig.
Techtopia rapporterer fra den digitale slagmark, hvor robotter i fremtiden vil være hurtigere end mennesker.
Medvirkende:
Lars Bangert Struwe, Atlantsammenslutningen
Adrian Venables, Locked Shields
Link:
Fremtidens Krig rapport https://atlant.dk/media/2814/krig-i-fremtiden.pdf
5/23/2022 • 39 minutes, 16 seconds
Techtopia 238: Det vilde internet bliver tøjlet
Internettet har udviklet sig fra et næsten frit og ureguleret område, hvor der hovedsageligt var fokus på tekniske forhold til en kompleks digital infrastruktur, der bliver reguleret af både EU og de enkelte lande. Hidtil er nettet blev reguleret teknisk ligesom teleselskaber, mens indholdet på nettet har været relativt frit. Det har givet talrige konflikter om krænkelse af ophavsret og ytringsfrihed. Men nye lovpakker fra EU varsler hårdere regulering af nettet. Spørgsmålet er, hvem skal håndhæve de regler. Skal de såkaldte tekniske mellemmænd fx blande sig i sager om ulovlig handel eller hadtale?
Techtopia har været til IGF - Internet Governance Forum - for at diskutere regulering af internettet med repræsentanter fra både de tekniske mellemmænd og dem, der kæmper for beskyttelsen af borgere og rettigheder på nettet.
Medvirkende:
Martin Ruby, public policy chef, Facebook/Meta
Jakob Bring Truelsen, administrerende direktør, DK Hostmaster
Maria Fredenslund, direktør, RettighedsAlliancen
Ask Hesby Krogh, næstformand, Digitalt Ansvar
5/16/2022 • 54 minutes, 15 seconds
Techtopia 237: Elon Musk lever i internettets fortid
Amerikanske eksperter i sociale medier undrer sig over Elon Musks udtalelser om "total ytringsfrihed" ovenpå hans køb af Twitter.
De ser dog også muligheder for at ryste posen og skabe nye tjenester, som måske vil fungere bedre for os, når via er sociale via vores skærm.
Techtopia har ringet til:
Jillian York, director for international freedom of expression at the Electronic Frontier Foundation and the author of Silicon Values: The Future of Free Speech Under Surveillance Capitalism
Ethan Zuckerman, lektor i public policy, communication and information på the University of Massachusetts
Links:
Jillian York https://jilliancyork.com
Ethan Zuckerman https://ethanzuckerman.com/about-me/
5/9/2022 • 36 minutes, 57 seconds
TECHTOPIA 236: Kommer Elon Musk til at redde eller ødelægge Twitter?
Verdens rigeste mand køber den foretrukne sociale medieplatform for beslutningstagernes elite for at sætte ordet helt frit?
Tech-milliardæren Elon Musk smed 44 milliarder dollar for Twitter, som han vil afnotere på børsen og gøre til et privatejet selskab. Stifterne af Twitter jubler, men mange brugere er forfærdede over handlen. De frygter, at Twitter vil blive en bundløs sump af chikane og radikal populisme.
Techtopia graver ned i historiens materie i to podcasts. I den første kan du møde Maia Kahlke Lorentzen fra Cybernauterne.
Link:
https://cybernauterne.dk/person/maialorentzen/
5/2/2022 • 40 minutes, 49 seconds
Techtopia 235: Robotstemmerne fra TikTok spredes som en virus
Du skal ikke bruge lang tid på sociale medier i dag før du støder på en video, der bruger en Siri-lookalike-robotstemme som fortællerstemme. Men hvorfor er den der?I 1976 skrev evolutionsteoretikeren Richard Dawkins bogen "The Selfish Gene", hvor han bygger videre på evolutionsteorien og som den første præsenterer begrebet "meme" - længe inden de første internetmemes begyndte at sprede sig.Techtopia har talt med to memes-entusiaster om det herskende internetmeme i dag: robotstemmen.Medvirkende:Adrian Skov, retorikerKatrine Emme Thielke, underviser i Sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og strategisk kommunikation på Københavns UniversitetRichard Dawkins, etolog, evolutionsteoretiker og forfatter til bogen "The Selfish Gene" (1976)
4/25/2022 • 47 minutes, 14 seconds
Techtopia 234: Har du tillid til kunstig intelligens? Episode 3
SIRI-kommissionen blev sat i verden i 2016 for at se nærmere på, hvad kunstig intelligens betyder for danskernes liv. Den 19. april 2022 udkommer kommissionens nyeste rapport om brugen af kunstig intelligens i det offentlige velfærdssystem.
Et ord som står mange gange i rapporten er TILLID. At tillid til kunstig intelligens fra danskernes side er en forudsætning for at brugen af kunstig intelligens bliver en succes.
Hvis vores tillid er det allervigtigste, hvordan opbygger og fastholder man den i så fald?
Det undersøger journalist, Marie Høst.
I denne tredje episode dykker vi ned i hvad kunstig intelligens egentlig kan - og ikke kan. Hvordan maskinintelligens adskiller sig fra menneskelig intelligens og hvordan arbejdsopgaverne derfor helst skal fordeles.
Gæster
Thomas Bolander er professor ved Department of Applied Mathematics and Computer Science på DTU
Thomas Damkjær Petersen, medstifter af og formand for SIRI kommissionen
Lisbeth Bech-Nielsen, medlem af folketinget for SF som erhvervs, finans og IT-ordfører
SIRI-kommissionen
https://ida.dk/om-ida/siri-kommissionenSIRI-Kommissionens rapport præsenteres på konferencen:
Velfærdsstaten på AI
https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/velfaerdsstaten-pa-ai-344484
4/18/2022 • 40 minutes, 7 seconds
Techtopia 233: Har du tillid til kunstig intelligens? Episode 2
SIRI-kommissionen blev sat i verden i 2016 for at se nærmere på, hvad kunstig intelligens betyder for danskernes liv. Den 19. april 2022 udkommer kommissionens nyeste rapport om brugen af kunstig intelligens i det offentlige velfærdssystem.
Et ord som står mange gange i rapporten er TILLID. At tillid til kunstig intelligens fra danskernes side er en forudsætning for at brugen af kunstig intelligens bliver en succes.
Hvis vores tillid er det allervigtigste, hvordan opbygger og fastholder man den i så fald?
Det undersøger journalist, Marie Høst.
I den anden episode dykker vi ned i en konkret case med brug at kunstig intelligens til profilering af borgere, nemlig ASTA algoritmen som risikovurderer borgere for langtidsledighed.
Gæster
Gitte Westh, Arbejdsmarkedsrådgiver i Job- og virksomhedsservice hos Lyngby-Taarbæk kommune
Asbjørn Ammitzbøll Flügge, Ph.D-stipendiat ved Datalogisk Institut: Software, Data, People & Society på Københavns Universitet.
Helene Friis Ratner, lektor i uddannelsesvidenskab ved DPU
SIRI-kommissionen
https://ida.dk/om-ida/siri-kommissionen
Rapporten ‘Er du grøn? Algoritmer til beslutningsstøtte’
https://static1.squarespace.com/static/5e3ad7fa73600c394b539f6b/t/6222127f1df65457595e2136/164640013...SIRI-Kommissionens rapport præsenteres på konferencen:
Velfærdsstaten på AI
https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/velfaerdsstaten-pa-ai-344484
4/11/2022 • 43 minutes, 29 seconds
Techtopia 232: Har du tillid til kunstig intelligens? Episode 1
SIRI kommissionen blev nedsat i 2016 for at se nærmere på, hvad kunstig intelligens betyder for danskernes liv. Den 19. april 2022 udkommer kommissionens nyeste rapport om brugen af kunstig intelligens i det offentlige velfærdssystem.
Et ord som står mange gange i rapporten er TILLID. At tillid til kunstig intelligens fra danskernes side er en forudsætning for at brugen af kunstig intelligens bliver en succes.
Hvis vores tillid er det allervigtigste, hvordan opbygger og fastholder man den i så fald?
Og har vi overhovedet grund til at have tillid?
Det undersøger journalist, Marie Høst, i de kommende 3 episoder af Techtopia.
Gæster:
Gert Tinggaard Svendsen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Christian Ingemann, udviklingschef ved ADD projektet
Thomas Ploug, professor i Dataetik ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet
Siri kommissionen
https://ida.dk/om-ida/siri-kommissionen
ADD projektets Befolkningsundersøgelse
https://algoritmer.org/befolkningsundersoegelse/
Studie ved Thomas Ploug: Population Preferences for Performance and Explainability of Artificial Intelligence in Health Care: Choice-Based Conjoint Survey
https://www.jmir.org/2021/12/e26611/
4/4/2022 • 36 minutes, 46 seconds
Techtopia 231: Dansk fremstød i koreansk metaverse
Metaverset er fremtidens internet, men allerede nu kan vi se de første konturer af et virtuelt, grafisk miljø, der kommer til at forandre vores måde at kommunikere, e-handle, designe og producere på.
Korea er i gang allerede, og danske virksomheder og organisationer er med i deres spæde metaverse.
Det sydkoreanske Ministry for Science and ICT oprettede sidste år en "metaversalliance" for at koordinere og facilitetere udviklingen af Virtuelle- og Augmented Reality platforme. Indtil videre har 500 virksomheder, inklusive store konglomerater som Samsung, Hyundai Motors og SK Telecom tilsluttet sig alliancen. Som en del af den af den Danske ambassade i Seoul og repræsentanter for Uddannelse og Forsknings ministeret har det danske Innovationscentret et ansvar for at følge med i den teknologiske udvikling i Korea.
Derfor har Innovation Centret skabt den Dansk Koreanske Alliance for at skabe dialog om brugen af Virtual Reality og de forpligtelser virksomheder har for at skabe et ansvarligt og sikkert virtuelt miljø. På nuværende tidspunkt er mere end 20 danske virksomheder, universiteter og styrelser involveret.Medvirkende:Therkel sand Therkelsen, Tech advisor Jens Bach, Business developer, CADpeopleHeidi Svane Pedersen, Head of Digital solution at Lifstyle and Design Cluster and founder of lifestyle labPeter Norman Vangsbo, leder af ICDK i SydkoreaRasmus Høgdall, MetaLink:ICDK https://sydkorea.um.dk/en/innovation-centre
3/29/2022 • 51 minutes, 21 seconds
Techtopia 230: Brug dine penge på en god ide
Lær at amme i VR eller gem dine feriefotos i en grøn sky, der udleder mindre CO2, så dine data ikke belaster klimaet.Ingeniørforeningen, IDA har sit eget crowdfunding projekt, hvor man kan støtte startups, der gør en forskel indenfor teknologi, naturvidenskab eller IT.Techtopia har besøgt to igangværende crowdfundingprojekter, der på hver deres måde bruger teknologi til at løse en aktuel problemstilling. Grøn Sky har udviklet en software til en grøn cloudløsning, MidwifeVR har skabt en løsning i virtuel reality, hvor du som nybagt mor kan få ammevejledning til din baby. Medvirkende: Rikke Nielsen, projektleder IDA Crowdfunding Pierre Bennorth, CEO Grøn Sky Morten Haulik, CEO MidwifeVR Bendegúz Barna, CFO MidwifeVR Links Grøn Sky https://crowdfunding.ida.dk/project/51 Aftenarrangement med Grøn Sky https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/gron-sky-en-miljovenlig-cloud-344409 MidwifeVR https://crowdfunding.ida.dk/project/88
3/21/2022 • 35 minutes, 17 seconds
Techtopia 229: På besøg i Dr. Hwu's hackerværksted
Professor En-Te Hwu på DTU er specialist i hacking af forbrugerelektronik og har udviklet tilpassede instrumenter til at udføre unik forskning, som kommercielle systemer ikke kan opfylde.
Han bygger ofte instrumenter med en uortodoks tilgang, der implementerer forbrugerelektronik i form af masseproducerede komponenter af høj kvalitet og billige komponenter. Det giver højere ydeevne, kortere time-to-market og lavere produktionsomkostninger.
Du kan møde Dr. Hwu på konference Driving Health Tech hos Ingeniørforeningen IDA d. 30. marts https://driving-healthtech.ida.dk/talere
3/14/2022 • 35 minutes, 17 seconds
Techtopia 228: Tiktokkrigen
Krigen i Ukraine er den første krig, som kan følges på sociale medier. Det er også en krig, man selv kan deltage i hjemme fra sofaen på direkte opfordring af Ukraine. Men hvad er konsekvensen af at blive cyberpartisan?
Ukraines præsident bruger gerne både Tiktok og Telegram. De russiske oligarkers døtre bruger Instagram til budskabet "no to war".
Anonymous hacker ladestandere i Moskva og placerer videooptagelser af kamphandlingerne på russiske streamingtjenester.
Krigen har fået et digitalt lag og er blevet til en hybridkrig, der foregår på mange platforme på samme tid.
Medvirkende:
Mikkel Storm Jensen er major, cand.polit. og militær forsker ved Institut for Strategi og Krigsstudier, FAK
Asbjørn Thranov, Ph.d.-studerende, Global sikkerhed og verdenssyn, DIIS
Jeanette Serritzlev er militæranalytiker ved Center for Værnsfælles Operationer, FAK
3/7/2022 • 47 minutes, 5 seconds
Techtopia 227: Nu kommer batterikrisen
Klodens voksende flåde af el-biler er tørstige efter batterier, men kapaciteten til at producere så mange batterier findes ikke.
Vi har heller ikke adgang til store nok mængder af råstoffer som lithium og kobolt til at møde den stigende efterspørgsel.
De fleste batterier til el-biler produceres i Kina, som også i vidt omfang kontrollerer adgangen til råstofferne og har et stort hjemmemarked for el-biler. Britiske analytikere forudser en batterikrise i stil med oliekrisen, hvor Kina kommer til at spille rollen som OPEC. Prisen på batterier vil stige og dermed også el-bilerne, der er en vigtig brik i vores grønne omstilling.
Men måske har et dansk forskerhold på DTU svaret? De bruger AI til at finde nye måder at producere nye typer batterier, så vi kan frigøre os fra gammeldags batteriteknologi og kinesisk dominans.
Medvirkende:
Daniel Clarke og Emilio Campo fra Global Data
Professor Tejs Vegge, DTULinks:Global Data rapport: https://store.globaldata.com/report/tech-media-and-telecom-predictions-market-analysis/Tejs Vegge: https://www.dtu.dk/english/news/2020/09/eng-hvorfor-har-vi-travlt-med-at-udvvikle-nye-batterier?id=c...
2/28/2022 • 41 minutes, 14 seconds
Techtopia 226: Dansk datamuseum åbnet i nye rammer
Det danske datamuseum har holdt flyttedag og er nu åbent for offentligheden med sin store samling af vintage computergear.
Hvis du får nostalgiflip ved tanken om en ZX81, en Commodore 64 eller en Texas lommeregner eller en regnestok, så er du klar til et besøg på Datahistorisk Museum på Charlotteskolen i Hedehusene.
Du kan også få indsigt i dansk computerhistorie fra 1958 og frem med firmaer som Regnecentralen og Chr. Rovsing. Og du kan opleve danske computere som DASK, Geir, RC3600 eller dine gamle hæfter fra undervisningen i elektronik; hvem sagde Josty Kit? ;-)
Amatør-data-arkæolog Poul Henning Kamp viser rundt. Michael Ørnø, direktør i Statens IT byder velkommen. Borgmester Michael Ziegler klipper den røde hulstrimmel.
Link: https://datamuseum.dk
2/21/2022 • 52 minutes, 33 seconds
Techtopia 225: Dansk AI mod brystcancer
Den danske AI-start-up ABZU bekæmper brystcancer med explainable AI. Den kunstige intelligens skal ud af den sorte box, så vi kan forstå, hvordan den er nået til sit resultat, og hvad vi kan bruge det til.
ABZU's stifter vil have den videnskablige tænkning tilbage i udviklingen af teknologi. Der er grundliggende forskel på et neuralt netværk, som forudsiger dit næste bogkøb på Amazon og AI, der kan analysere dødeligheden af brystkræft og samtidig give forskerne viden og ideer til at udvikle en effektiv behandling.
Techtopia møder ABZUs direktør og stifter Casper Wilstrup.
2/14/2022 • 38 minutes, 9 seconds
Techtopia 224: Dansk kunstner udstiller på rumstation
Det interaktive kunstværk Celestium er udviklet af ARTificial Mind og kunstneren Cecilie Waagner Falkenstrøm. Det er en hybrid AI-blockchain-algoritme, der bruger data fra kosmisk stråling ombord på den internationale rumstation (ISS) og omdanner den til billeder af rummet.
Fra 1. til 15. februar 2022 vil ISS blive omdannet til et interaktivt kunstgalleri, hvor alle fra hele verden kan interagere direkte med rumbillederne gennem Celestium og opleve tusindvis af farverige billeder genereret af kunstværkets AI-algoritme.
Det er billeder af vores solsystem og 600.000 asteroider. Asteroiderne er knyttet til de AI-genererede rumbilleder i form af non-fungible tokens (NFT'er), som deltagerne kan få som ejerskab til en lille del af universet i en digital verden.
Medvirkende:
Cecilie Waagner Falkenstrøm, kunstner
Alexander Dalsgaard ~~Krog, Data~~ Scientist at ARTIFICIAL MIND
Jens Hegner Stærmose, Cyber Security Expert and Digital Artist
Link:
Celestium: https://celestium.space
2/7/2022 • 44 minutes, 14 seconds
Techtopia 223: Nyhedstema om chipkrisen
Manglen på halvledere kommer til at plage os hele 2022, ja formodentlig helt ind i 2024.
Techtopias redaktion analyserer og forklarer chipkrisen ud fra nye rapporter og aktuelle historier i nyhedsstrømmen.
Nyhedstemaet er et nyt tiltag, som samler op nyhedsstrømmen i techbranchen som et podcast supplement til vores Facebookgruppe Techtopia Backstage.
I studiet er Techtopiavært Henrik Føhns og hans kollega chefkonsulent Rolf Ask Clausen, teknologisk ekspert i IDA.
2/3/2022 • 25 minutes, 5 seconds
Techtopia 222: Clubhouse flopper, men social audio hitter
Techtopias redaktion holder åbent redaktionsmøde på Clubhouse, der var det helt store sociale medie hit i 2020 og 2021. Men i 2022 spreder hørmen af død sild sig i klubhuset.Clubhouse er en mobil app, der faciliterer et stort telefonmøde eller konference. Fænomenet kaldes social audio, og det blev hurtigt kopieret af både Facebook, Twitter, LinkedIn, Spotify og mindre spillere som Discord. Techtopia vender og drejer fordele og ulemper ved den sociale lyd sammen med to fremtidsforskere. Og vi skal på forhånd undskylde den forringede kvalitet fra klubhuset i dette eksperiment med et åbent redaktionsmøde.Medvirkende:Rolf Ask Clausen, ekspert i nye teknologier og chefkonsulent i IDASOFIE HVITVED, ASSOCIATED PARTNER & SPECIAL ADVISOR IN MEDIA & TECHNOLOGY, Institut for FremtidsforskningBUGGE HOLM HANSEN, ASSOCIATED PARTNER, Institut for Fremtidsforskning
1/31/2022 • 39 minutes, 21 seconds
Tectopia 221: Kina viser verden vejen i el-bil
Kina er verdens største marked for el-biler og er allerede forud for Europa og især USA. Konkurrencen på det kinesiske marked er hård, og i slutningen af 2022 udfases regeringens tilskud til branchen, og markedet skal stå på egne ben.
Flere kinesiske el-bil-mærker vover sig ind i Europa i 2022. BYD og NIO startede allerede i Norge sidste år. NIO har netop lanceret sin nye ET5-model, der skal konkurrere med Tesla i 2022.
Men den store efterspørgsel kan skabe et flaskehalsproblem i batteriproduktion, der kan få priserne på bilerne til at stige.
Techtopia analyserer det kinesiske el-bil-marked sammen med Peter Lisbygd, stifter af China Experience i Shanghai.
Link:
China Experience https://www.china-experience.com
1/24/2022 • 36 minutes, 1 second
Techtopia 220: "Revolutionen starter nu, og det bliver fedt!"
"Det er tilladt at finde løsninger fremfor bare at pløkke alt ned", siger forfatter og journalist Peter Hesseldahl om sin nye bog "Omstilling til fremtiden - når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
I en tid, hvor mange elsker at hade teknologi, kigger han i stedet optimistisk på, hvor og hvordan ny teknologi i samspil med biologiske systemer kan skabe konkrete løsninger på klimaudfordringer og social uligevægt.
Hans slogan er: "Revolutionen starter nu, og det bliver fedt!"
Medvirkende:
Peter Hesseldahl, Redaktør for digital omstilling, Mandag Morgen
Link til Peter Hesseldahl http://peterhesseldahl.dk
1/17/2022 • 35 minutes, 10 seconds
Techtopia 219: Nu ruller robotterne på gaden
Den estiske robot Starship har succes som købmandsbud over hele verden, hvor den har leveret varer over to millioner gange.
Glem alt om naboens knægt der bragte en kasse Grøn Tuborg, to pakker Grøn Cecil og bagerens dårlige øje ud på sin Long John. Vore dages købmandsbud er en lille robot, der ligner et køleskab på seks hjul.
Starship har en flåde på 1.000 robotter, som har tilbagelagt over 4,5 millioner km og leveret var over to millioner gange i fem forskellige tidszoner.
Techtopia taler med Starships chefingeniør og med Novo Nordisk, der har fem Starship robotter.
Medvirkende:
Lauri Väin, VP of Engineering, Starship
Michael Hallgren, produktionsdirektør, Novo Nordisk
1/10/2022 • 42 minutes, 38 seconds
Techtopia 218: Hvad kan verdens største rumteleskop?
Techtopia har besøgt the James Webb Telescope, som efter planen skal sendes ud i rummet d. 25. december 2021.
I 2013 fik Henrik Føhns en rundvisning på en model af rumteleskopet i naturlig størrelse. Den amerikanske astrofysiker Jason Kalirai fra NASA og John Hopkins University viste teleskopet frem under festivalen SXSW i Austin, Texas.
Hør om infrarøde fotos af det dybe rum, om solsejl og om at kigge 13,5 milliarder år tilbage i tiden.
Links:
Jason Kalirai https://www.jasonkalirai.com
Nasa https://www.jwst.nasa.gov
12/24/2021 • 23 minutes, 53 seconds
Techtopia julehilsen
Techtopia er desværre lagt ned af biologisk virus og udkommer ikke mere i 2021.Vi forventer at udsende nr. 218 d. 10. januar 2022.Du kan stadig deltage i vores julekalender quiz på vores sociale medie kanaler.Præmien for flest rigtige svar ud af 24 er en supercool og megasexet TECHTOPIA t-shirt i økologisk bomuld.Den lille redaktion ønsker alle glade piger og drenge en god jul og et godt nytår.Vi ses på den anden side.
12/13/2021 • 1 minute, 19 seconds
Techtopia 217: Svensk robotlastvogn triller ud på vejen
Den svenske start-up Einride producerer en selvkørende elektrisk lastvogn, som allerede nu triller på de svenske landeveje. Den er del af et større transportkoncept, som skal være med til at løse klimakrisen.
Hvis man spiller computerspil, så kender man til grafikkort fra det amerikanske firma Nvidia, der i mange år har domineret det marked. I de senere år er Nvidia blevet storleverandør af teknologi til datacentre og machine learning, og derfra har skridtet til selvkørende biler været kort. Derfor ligger deres nordeuropæiske hovedkvarter i Sverige tæt på landets bilindustri.
Link til Einride
https://www.einride.tech
12/6/2021 • 45 minutes, 18 seconds
TECHTOPIA 216: Mød robothunden Spot
Du har sikkert set videoen med manden, der sparker en firbenet robot, som kæmper for at holde balancen og ikke vælte. Den livagtige robothund hedder Spot og har sammen med sin tvilling været i pleje i Odense det sidste års tid.
Spot er lavet af firmaet Boston Dynamics, som de sidste ti års tid har sendt en lind strøm af videoer med dyre- og menneskelignede robotter rundt på nettet. De er alle sammen meget adrætte, og nogle mennesker finder dem decideret skræmmende.
Men Spot er nu en ganske fredelig gul robothund, som faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut (DTI) demonstrerer for Techtopia på havnekajen ved IDAs hovedkvarter på Kalvebod Brygge.
Link:
Spot https://shop.bostondynamics.com/spot
11/29/2021 • 29 minutes, 28 seconds
Techtopia 215: Nu skal Danmark på AI-landkortet
Et nyt pionercenter for forskning i kunstig intelligens åbner i København. Ledet af den amerikanske AI-forsker, Serge Belongie, og med godt 350 millioner kroner i ryggen, skal centret stå for forskning i kunstig intelligens med fokus på samfundsudfordringer, mennesker og design. Målet er at positionere Danmark i det internationale kapløb om lederskab indenfor AI, hvor USA og Kina topper. Mange steder i Europa samt i Israel åbnes nationale og regionale forskningscentre for kunstig intelligens, så hvad kan Danmark bidrage med, og hvad ser centrets amerikanske leder af muligheder?Techtopia har mødt centerleder Professor Serge Belongie, som får kontor på Københavns Universitets observatorium på Østervold i centrum af København, der oprindeligt blev brugt til at lede efter nye stjerner og planeter i himmelrummet.Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og Villum Fonden står for finansieringen. Forskerne kommer ikke kun fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU) men også fra Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU og IT-Universitetet.Links:Serge Belongie
11/22/2021 • 32 minutes, 29 seconds
Techtopia 214: En smartphone, som ikke stjæler dine data
- og en computer, der printer cocktails. Techtopia har været til DrivingIT
Når vi går på nettet, sker det oftest via vores smartphone. Vi får vores nyheder, film og musik fra apps. Vi har vores bank, coronapas og e-boks i telefonen. Ja, landets politiske top bruger sågar smartphonen til vigtige diskussioner uden tanke på, at denne kommunikationsvej er domineret af to amerikanske techgiganter nemlig Apple og Google. Og de mange apps på de to dominerende platforme for mobiltelefoni støvsuger vores data op. Det fortvivlende er, at der kun findes disse to platforme - Googles android og Apples iOS. Der er simpelthen ingen reelle alternativer - og dog.
I denne udgave af Techtopia vi høre om det alternative mobilstyresystem /e/OS skabt af den franske linuxpionér Gaël Duval og bagefter skal vi printe computerblandede cocktails med den danske kunstner Svend Sømod.
11/15/2021 • 46 minutes, 20 seconds
Techtopia 213: Marks metaverse - mareridt eller mulighed?
Facebook skifter navn til meta og realiserer en drøm fra 1990erne om et alternativt digitalt kopiunivers befolket af vores digitale tvillinger - såkaldte avatarer.
Mark Zuckerberg poster millioner i at lave fremtidens internet. Kommer han til at kontrollere det? Eller er de andre techgiganter også klar? Sover politikere og lovgivere igen? Vel du bo i Marks metaverse? Og hvad skal vi lave derinde?
Techtopia stiller skarpt på metaverset sammen med VR-ekspert Terkel Sand Terkelsen og direktør i Kanda Kristian Emil Andreasen.
11/7/2021 • 44 minutes, 48 seconds
Techtopia 212: Den flyvende kran og andre robothistorier
Mikkels drøm om at lave en flyvende sportsvogn endte med en flyvende kran og en ny dansk drone start up.Mads' mange år i en elektrisk kørestol førte til ideen om en nytænkning af robotter på hjul. Nu samler den cigaretskodder i Aarhus.På årets Technomania Festival vrimlede det med robotter. Techtopia checker dem ud.Medvirkende:Mikkel Sørensen, AirflightMads Bendt, Capra RoboticsaMartin Huus Bjerge, Roperoboticswww.techtopia.dk
11/1/2021 • 34 minutes, 29 seconds
Techtopia 211: Hvad laver Lars Seier med blockchain?
Finansmanden Lars Seier vil gøre blockchain stueren. Teknologien skal være energineutral, sikker og indgyde tillid samt kunne fastslå identiteten af brugerne.
Hans bud er, at lovgivere verden over vil regulere blockchain. Derfor har han lanceret en helt ny blockchain sammen med fagfolk fra Aarhus og Zürich. Projektet hedder Concordium, og han beskriver det selv som et nyt world wide web.
Techtopia mødte Lars Seier på IDAs konference Technomania i Messecenter Herning.
Link:
Concordium https://concordium.com
10/25/2021 • 50 minutes, 30 seconds
TECHTOPIA 210: Danmark producerer masser af mikrochips
EU Kommissionen vil støtte en europæisk mikrochip industri. Vi skal gøre os fri af Fjernøsten og USA. Men hvor er Danmark i det spil?
Et knudepunkt er DTU Nanolab, hvor der er gang i nichéproduktion af blandt andet optiske chips til 3D scanning i smartphones, men Kan Danmark gøre sig gældende på andre områder?
Techtopia besøger DTU Nanolab og ringer til ledende næstformand i EU Kommissionen Margrethe Vestager for at høre om kommisionen store plan om at fordoble europæisk produktion af mikrochips inden udgangen af dette årti.
Medvirkende:
Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU Kommissionen
Theodor Nielsen, NIL Technology, CEO
Jörg Hübner, professor og direktør, National Centre for Nano Fabrication and Characterization, DTU (DTU Nanolab)
Links:
DTU Nanolab https://www.nanolab.dtu.dk
NIL Technology https://www.nilt.com
EU Kommisionens Alliance on Processors and Semiconductor technologies
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/alliance-processors-and-semiconductor-technologiesv
10/18/2021 • 44 minutes, 51 seconds
Techtopia 209: Fra mikrober til kosmos
En mand slikker på en stump af en meteorit. En kvindes håndbakterier blandes med kimchi. Og dér hænger Andreas Mogensens rumdragt.
Techtopia er taget på kunstudstilling for videnskabsinteresserede eller en videnskabsudstilling for kunstinteresserede. "Verden er i dig" er et samarbejde mellem Medicinsk Museion og Kunsthal Charlottenborg, hvor vi bevæger os fra mikrober til kosmos.
Vi mennesker lever med og mellem mikroorganismer. Bakterier er en del af os og den verden, vi lever i. Og vi tager dem med ud i rummet til Månen og Mars, hvor vi måske møder nye mikrober, som kan hjælpe os eller slå os ihjel.
Vi lever i den antropocæne tidsalder – menneskets tidsalder – og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi på godt og ondt påvirker og forandrer verden omkring os. Men de færreste tænker over, at verden også påvirker menneskekroppen tilbage. At vores omverden er med til at forme vores kroppe og daglige eksistens.
Vores celler registrerer skiftet fra dag til nat, skabt af planetens bevægelse. Ting vi rører ved påvirker trillioner af mikrober, der bor i og på os, og som bestemmer, hvordan vi har det. Generationerne, der kom før os, har efterladt sig spor i vores DNA. Vi eksisterer på godt og ondt i netværk af forbindelser, der strækker sig fra det mikroskopiske til det planetariske.
Udstillingen tager afsæt i ny biomedicinsk forskning, der arbejder på at forstå vores kroppe, vores sundhed og vores verden.
Medvirkende:
Adam Bencard og Jacob Lillemose, kuratorer på "Verden er i dig".
Link:
"Verden er i dig" https://kunsthalcharlottenborg.dk/da/udstillinger/verden-er-i-dig/
10/11/2021 • 46 minutes, 37 seconds
Techtopia 208: Apple ti år efter Steve Jobs
Apple er i dag verdens mest værdifulde virksomhed takket være Jobs' arvtager Tim Cook, men årtiet har ikke budt på nye disruptive produkter.Techtopia mindes Steve Jobs og vurderer, hvad Tim Cook's årti som leder har betydet for Apples kolossale succes.Medvirkende: Nicolai Frank, redaktør, TechLivHorace Dediu, analytiker, AsymcoLinks: Techliv https://techliv.dkAsymco http://www.asymco.com
10/4/2021 • 49 minutes, 33 seconds
Techtopia 207: Big data gør gartneri til bæredygtig fabrik
Hvordan kan man producere grønt af høj kvalitet året rundt på bæredygtig vis? Svaret findes på en vertikal farm i en kæmpe lagerhal Københavns udkant.
Fremtidens landbrug er her allerede. Styret af software og data i store lagerhaller i storbyernes udkant. Planterne står på hylder i etager op til ti meters højde og vokser i algegele badet i skæret fra lysdioder. Energien kommer fra vind.
Det er ikke en romantisk bondegård men en højeffektiv start-up, som vil frelse verden et salatblad af gangen.
Medvirkende:
Anders Riemann, CEO & Founder, Nordic Harvest
Link:
Nordic Harvest: https://www.nordicharvest.comMød Anders Riemann på Technomania https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/14-etagers-vertikale-landbrugsvisioner-nordic-harvest-339630
9/27/2021 • 41 minutes, 44 seconds
Techtopia 206: AI har hovedrolle i teaterstykke
En kunstig intelligens baseret på sprogmodellen GPT-J spiller hovedrollen i teaterstykket SKY663N på Kulturværftet i Helsingør.
Stykket er multimedieteater inspireret af H. C. Andersens mørke eventyr "Skyggen", hvor en mands skygge tager magten over ham.
Nutidens skygge er en dataskygge, der som en anden vampyr høster sociale data, fysiske kendetegn, minder og følelser fra en kvinde for at blive hendes perfekte kopi.
Undervejs har de filosofiske samtaler, der hver aften er improviserede dialoger, fordi GPT-J modellen kan formulere nye overraskende svar i realtid.
Medvirkende:
Mikael Fock, instruktør
Cecilie Waagner Falkenstrøm, AI-artist
Link:
SKY663N https://www.mynewsdesk.com/dk/kulturvaerftet/pressreleases/premiere-kunstig-intelligens-i-hovedrolle-i-ny-produktion-sky663n-et-ai-take-paa-hc-andersen-3124286
Cecilie Waagner Falkenstrøm https://www.ceciliefalkenstrom.com
9/20/2021 • 43 minutes, 3 seconds
Techtopia 205: 9/11 skabte en overvågningsindustri
Terrorangrebet på World Trade Center d. 11. september 2001 skabte en permanent angst for terror, som betød en voldsom oprustning på overvågningsteknologi og IT-sikkerhed.
Flere terrorangreb fulgte i årene efter i England, Spanien, Indien og Frankrig og flere andre steder. Den amerikanske efterretningstjeneste oprustede fra overvågning til masseovervågning sammen med sine allierede herunder Danmark.
I dag lever vi i en permanent tilstand af masseovervågning, og vi oplever daglige hackerangreb. Techtopia tager pulsen på overvågning og IT-sikkerhed 20 år efter 9/11.
Medvirkende:
Anders Elbak, IDC
Lars Jacobsen, chefredaktør, Computerworld
Peter Lauritsen, Professor mso, Informationsvidenskab, Aarhus Universitet
Links:
IDC https://www.nordic.idc.com
Computerworld Top 100 https://www.computerworld.dk/top100
Peter Lauritsen http://www.peterlauritsen.dk
9/13/2021 • 41 minutes, 52 seconds
Techtopia 204: C++ er Bjarnes usynlige kodesprog
Det skal være hurtigt og elegant, siger Bjarne Stroustrup om den software, han har arbejdet på siden 1979. Så hurtig og elegant at den er usynlig for brugeren. Derfor opdager du ikke C++, selvom kodesproget er fundamentet både for NASAs helikopter på Mars og kaffeautomaten på dit arbejde.
C++ er over alt, men er usynlig. Lidt ligesom sin ophavsmand. For selvom Bjarne er en rockstjerne i tech-kredse, elegant og hurtig i tanke og tale, og måske en af de mest indflydelsesrige danskere i nyere tid, så finder du ham ikke i nyhedsstrømmen, i Vild med Dans eller i en rumraket som en anden IT-milliardær. Nej, Bjarne passer sin kode og rejser rundt i verden og taler med og til sine fans og brugere om den fortsatte udvikling af hans hjertebarn C++.
Techtopia mødte Bjarne Stroustrup til messen EoT - Electronics of Tomorrow - i Messecenter Herning.
Link:
Bjarne Stroustrup https://www.stroustrup.com
9/6/2021 • 37 minutes, 51 seconds
TECHTOPIA 203: Digital valuta er hot - bare ikke i Danmark
Kina gør det. Storbritannien, Tyskland, Sverige og USA overvejer det ligesom den europæiske centralbank ECB. At indføre en digital valuta. Men Danmark vil ikke.
CBDC - central bank digital currency - er en digital valuta udstedt af en centralbank som en digital version af kontanter. Det er ikke kryptovaluta som bitcoin, men digitale penge som svarer til et indskud i centralbanken.
I Kina har mere end 100.000 mennesker downloadet en app til test af en kommende digital valuta - en e-yuan.
ECB har bekendtgjort, at den i løbet af i år vil tage stilling til lanceringen af et projekt om en digital euro.
Den danske nationalbank er skeptisk overfor e-kr. Techtopia har spurgt nationalbankdirektør Per Callesen hvorfor?
Links:
Nationalbanken om digital valuta https://www.nationalbanken.dk/da/vidensbank/viden/Sider/Digitale-penge-og-e-kroner.aspx
Techtopia 193: Kina viser verden vejen til digital valuta https://ida.dk/viden-og-netvaerk/techtopia/techtopia-episoder-2021/techtopia-193-kina-viser-verden-vejen-til-digital-valuta
8/30/2021 • 32 minutes, 7 seconds
Techtopia 202: Dansk sejlsportselite dyrker datasport
Da otte nationers F50 katamaraner fløj over bølgerne til SailGP i Aarhus Bugt, var publikum vidner til et intenst samarbejde mellem sejler og maskine.
Med 100 km/t kommunikerer besætning og fartøj konstant med et datacenter i London, der også sender information til holdets datacoach, som følger med på en bærbar skærm.
Sejlsportens formel 1 ræs er udtænkt og finansieret af den amerikanske IT-milliardær og sejlsportsentusiast Larry Ellison, hvis firma Oracle også leverer teknologien.
Medvirkende:
Nicolaj Sehested, skipper, Rockwool Team
Peter Wibroe, data analytiker og coach, Rockwool Team
Warren Jones, Chief Technology Officer, SailGP
Link: https://sailgp.com/#l
8/24/2021 • 44 minutes, 34 seconds
Techtopia 201: Sådan fanger man CO2
Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget rammerne for lagring af CO2 i den danske undergrund, men måske undrer du dig over, hvordan man fanger CO2? Og hvad gør man med den tilfangetagne CO2?
Den slags spørgsmål kan man finde svar på hos Afdeling for Kemiteknik på DTU, hvor de har bygget det forsøgsanlæg, som i juni blev installeret på ARC, Amager Ressource Center.
Medvirkende:
Lektor Philip Fosbøl, DTU
Link:
DTU Kemiteknik https://www.kt.dtu.dk
Philip Fosbøl https://arctic.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=818DA8F3-3A03-4C15-B386-4867E67DBA41&utm_device=web&utm_source=RelatedNews&utm_campaign=Nyt-forskningscenter-paa-DTU-skal-vaere-globalt-foerende-inden-for-coating-teknologi-overfladebeskyt
8/16/2021 • 31 minutes, 4 seconds
Techtopia sommerpodkort nr. 5
Ugens tema DEN DIGITALE FRONTLØBERNATION ESTLAND findes på techtopia.dk
8/9/2021 • 52 seconds
Techtopia sommerpodkort nr. 4
Techtopia tema DIGITALE VÆRDIER - fra kryptopenge til NFT og digital valuta (CBDC) på techtopia.dk