Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Mirjam Capelle: Jeg vidste godt at hans død ikke hang sammen med min graviditet - men det gjorde det for mig alligevel
Psykolog og forfatter Mirijam Capelles opvækst var ikke religiøs, men påvirket af forældrenes bagage og traumer fra fortiden. Tiden som barn var præget af utryghed, så i stedet fandt hun tryghed hos sin bror der oplevede det samme. Han blev et knudepunkt for samhørighed og symbiose i opvæksten, så den dag han døde og en sen graviditet uventet blev til virkelighed opstod der en forbindelse til det åndelige.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
12/2/2021 • 56 minutes, 33 seconds
Simon Talbot - "Kære Jehova, det her er min sidste bøn"
Komiker Simon Talbot er født ind i jehovas vidner. Ensomhed og kedsomhed var en stor del af hans barndom- og mens han intenst blev undervist i troen, spirede tvivlen. Simon lider af en blødersygdom og med jehovas vidners regel om at han ikke måtte modtage blod, blev han mere og mere bevidst om at troen i sidste ende kunne være en farlig affære. Sideløbende, opdagede han at troen forbød han alt hvad han ellers forbandt med lykke.
En udsendelse om at være fanget mellem tvivl og tro, sin familie og sin intuition og om, ikke at overhøre sig selv i de vigtigste situationer.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
11/25/2021 • 56 minutes, 46 seconds
Johannes Langkilde: Mødet med Samoa giver lyst til at blive et bedre menneske
Journalist, tv-vært og musiker Johannes Langkilde fortæller her om hvordan et dybt rationelt jeg balancerer med en tro udenfor prædefinerede rammer. Han har sin tro tæt knyttet til klangen af hornmusik og værdien om at være et ordentligt menneske. Musikken har altid været en direkte adgang til åndslivet, men i et særligt førstegangsmøde med sin høvdingefætter fra Samoa åbnede sig en ny forståelse for sammenhængen mellem Gud og generøsitet der blev et vendepunkt i hans liv.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
11/18/2021 • 58 minutes, 16 seconds
Poul Krebs: Det går altid galt, når vi tror at centrum er inde i os selv
Sanger og sangskriver Poul Krebs er vokset op i varme og kærlighed uden en Gudstro. Efter hans fars død, rettede han sin sorg og frustration på kirken, men nu finder han sig selv midt i troen. Det opstod ikke som en åbenbaring, men som en nysgerrig indstilling til det han ikke forstår. Han oplever troen som et rum med højt til loftet, der fjerner os selv fra centrum og tager os tættere på Gud, særligt efter oplevelsen af at have fulgt sine nærmeste ved deres allersidste åndedrag og deltaget i deres bevægende begravelsesceremonier.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
11/11/2021 • 58 minutes, 3 seconds
Natasha Al Hariri: Jeg vil gerne være det hele på én gang
Natasha Al Hariri er hele sit liv blevet udfordret på at være muslim og feminist samtidig. Hun insisterer på at være begge dele uden at skulle forsvare det, for troen er hendes egen og den kan godt kombineres med hendes værdier. Dét manifesterede sig særligt ved beslutningen om at bære turban fremfor tørklæde, som en måde at frigøre sig fra det religiøst traditionsbundne. I dag er hun direktør for Dansk Flygtningehjælp Ungdom hvor Natashas tro bliver omsat til feministisk handling.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
11/4/2021 • 57 minutes, 42 seconds
Dorthe Gerlach: Gud er ikke en fikser - Gud er en skaber
Sangerinde og sangskriver Dorthe Gerlach siger hun har sin barnetro intakt. Men barnetroen findes i to versioner. Den hun besad før og efter hendes søster blev meget syg.
Efter at have stået og kigget magtesløs på sygdommen måtte hun indse at Gud ikke er en fikser. Gud er en skaber. Og at tro på Gud er at være taknemmelig for det skabte.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 30. oktober).
10/28/2021 • 56 minutes, 48 seconds
Jacob Birkler: Tanken fastholder - Troen sætter fri
Jacob Birkler er forhenværende formand i Det Etiske Råd. Efter at have siddet og forsøgt at tænke sig til de rigtige svar, opdagede han efter at have stået ansigt til ansigt med døden, at der er grænser for hvad tanker kan hjælpe med. For, som Jacob Birkler siger: tanken fastholder, troen frisætter.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/21/2021 • 57 minutes, 27 seconds
Kim Fupz Aakeson: Jeg har ikke haft en ud-af-kroppen-oplevelse - Men en ud-af-Albertslund-oplevelse
"Jeg tror ikke du har en længsel efter at tro, men jeg tror du har en længsel efter konstant og dagligt at stå midt inde i de store spørgsmål. Hvordan kan jeg leve med mine synder? Hvorfor skal jeg lide? Er der kærlighed til mig i verden? "
Sådan skriver børnebogsforfatter Kim Fupz Aakesons hustru, da jeg spørger hende, hvordan hendes mand tror. Og det er måske netop den type spørgsmål, der gør at man bliver forfatter. For troende er han ikke blevet, selvom længslen efter at føle sig elskelig altid har været til stede.
Vi taler om brændende buske, Biblens vildskab, ensomhed, Tvind og shamanisme.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/14/2021 • 57 minutes, 26 seconds
Morten Pape: jeg ledte efter Gud fordi jeg manglede en far
Forfatter Morten Pape har holdt øjne og ører åbne siden han var lille: han havde en fornemmelse af at der fandtes noget guddommeligt.
Gud sneg sig da også ind i tilværelsen, men som en blanding af hans professionelle virke og evige fascination af kunst, og som en jagt på en faderfigur der kunne samle tilværelsens spredte fragmenter. Er det så Gud? Eller er det psykologiske behov og faglighed?
Ihvertfald har han mødt en skrækkelig ånd. Ånden og rester fra det djævelske folkedrab I Rwanda i 1994.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/7/2021 • 58 minutes, 14 seconds
Lasse Rimmer: præsters modstand imod homoægteskaber afgjorde sagen
Standupkomiker og tv-vært Lasse Rimmers mor er præst. Og troen og viden om kristendom blev for Lasse en genvej til forældrenes opmærksomhed. Men egentlig mærkede han den aldrig. Lasses tro bestod af Lasses tanker om tro. Han mærkede til gengæld sin modstand mod visse dele af folkekirken, en morgen han sad og så tv. På den måde blev Lasse Rimmers intellekt både vejen til og vejen ud af tro. Men nu hvor han med al sandsynlighed er over halvvejs i sit livsforløb, er der muligvis noget andet end intellektet og de teoretiske tanker om tro, der banker på...
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 2. oktober).
9/30/2021 • 57 minutes, 56 seconds
Karen Strandbygaard: fertilitetsbehandlingen endte med en religiøs oplevelse
Forfatter Karen Strandbygaard var igennem en opslidende fertilitetsbehandling. Og på et tidspunkt skulle hun finde ud af om hun ville fortsætte. Det var i den forbindelse at hun fandt ud af at hun var troende. Udsendelsen kredser om lægevidenskabens manglende forbindelse til det holistiske aspekt, om hvordan kvindekroppen forbindes til drifter, drømme og ånd, om at blive reduceret til en krop der skal blive gravid og om den indflydelse det har på sindet, troen og håbet.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
9/23/2021 • 56 minutes, 58 seconds
Kristian Ditlev Jensen: Jo mere du tror du ikke er kristen, desto mere protestantisk kristen er du
Præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen opfattede ikke sig selv som kristen. Men så en dag omvendte han- mod sin vilje, sig selv. Kristian var, som ellers nærmest erklæret ateist og udmeldt af folkekirken, blevet bedt om at holde en prædiken. Den kom til at handle om blod, død og barbari. Men da han gik ud af kirken, var han på vej mod sit nye kald: at blive præst.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 18. september 2021).
9/16/2021 • 57 minutes, 39 seconds
Puk Qvortrup: Troen kom ikke med sorgen. Den kom med kærligheden
Forfatter og journalist Puk Qvortrup blev enke som 26 årig. Hun ledte, men i den store sorg kom der ingen Gud.
Det gjorde der til gengæld senere. Det startede en dag i toget fra Århus mod København, hvor hun kom til at sidde overfor en fremmed mand der var på vej til Rom....
Vært: Iben Maria Zeuthen.
9/9/2021 • 56 minutes, 36 seconds
Lotte Andersen: hvad hvis Gud er en kvinde der sidder indeni jorden
Skuespiller Lotte Andersen mistede sin stemme. Og fik at vide at hun ikke skulle regne med at den kom igen. For de fleste af os en angstprovokerende tanke, for Lotte, også en erkendelse af at miste sit arbejde og sin identitet. Hun lagde sig ned og overgav sig. Til en heling hun håbede ville ske. Og så begyndte hun at drømme. Om livets opståen, om døden, om tilværelsens cykliske bevægelser. Processer, der var udenfor det bevidste og kontrollerede. Ny 'Tal til mig' ude nu, om Gud som en kvinde der sidder indeni jorden og skal forløses af os mennesker. En lang messende tilbedelse af krigsgudinden Inanna. Og en virkelig spændende fortælling om hvorfor skuespillere noglegange træner med masker på.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 4. september).
9/2/2021 • 56 minutes, 32 seconds
Imran Rashid: Livet er ikke det spil Matador, vi tror det er....
Læge Imran Rashid prøver at forstå, hvad mennesket er for en størrelse. Det var derfor han ville læse medicin. Men hvis man skal forstå mennesket, må man kigge på mere end det fysiologiske, siger han. Man må kigge på mentalitet, tro, relationer og spiritualitet.
Lige sådan er det med menneskets trivsel: Hvis vi kun er styret af det målbare som fx succes, penge og resultater, går regnestykket ikke op. Vi er nødt til at have de dybere niveauer med.
Disse erkendelser har han gjort sig gennem sin lægegerning og sit forfatterskab, men især var det erfaringer, der grundfæstede sig, da han som ung lægestuderende fulgte sin mors sygdomsforløb med ALS. Hun var muslim, og her så Imran, hvad den urokkelige tro gjorde for den terminale patient.
"Jeg tror" siger Imran, "på noget der er større end os selv. Om det er fællesskabet, næstekærlighed, vores potentiale eller hvad det er. Vi er her af en årsag, der er større end bare at spille Matador."
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 28. august 2021).
8/26/2021 • 56 minutes, 19 seconds
Charlotte Rørth: Jesus ser mig som menneske, før han ser mig som kvinde
Charlotte Rørth: Jesus ser mig som menneske, før han ser mig som kvinde
"Vores kultur hviler på en religion som baserer sig på fortællingen om en fødsel".
Journalist og forfatter Charlotte Rørth ved godt, at kristendommen har et stærkt patriarkalsk islæt. Men ifølge hende, kan Biblen også bidrage med feministiske pointer, og styrke kvinder i den verden vi lever i. Charlotte Rørth fortæller i dette program om sit møde med Jesus som blev afgørende for hele hendes liv, om sin søns død og spejlingen i fortællingen om Jomfru Maria, og om at balancere rationalitet og spiritualitet og sorg og glæde.
"Jeg er feminist fordi Jesus var feminist" siger hun, med henvisning til, at hun i kristendommen føler sig mødt som menneske, og ikke som "det andet køn", en kvinde.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 21. august 2021).
8/19/2021 • 57 minutes, 2 seconds
Preben Kok: Gud passer ikke på sine mennesker. Men Gud går heller ikke. Han bliver ved at være der
Hvis der fandtes en skala for, hvor stor rædsel man har oplevet i sit liv, mener forfatter og tidligere sygehuspræst Preben Kok, at han ligger i toppen. Som lille dreng i en barsk tilværelse lavede han en aftale med Gud om, at nu stod de hinanden bi. Det var dog en aftale, der senere kom på prøve, og i mørke stunder har Preben helt frasagt sig at have noget med Gud at gøre. For hvordan kunne en god Gud tillade lidelsen? Preben afviste Gud. Men Gud blev.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
8/12/2021 • 57 minutes, 2 seconds
Helene Reingaard Neumann: Troen er min værktøjskasse
Helene Reingaard Neumann er præst og skuespiller.
Gennem hendes liv har især to store sorger fyldt i sindet, da hun var teenager og mistede sin mor, og da hendes mand, filminstruktøren Thomas Vinterbergs datter omkom i en trafikulykke. Sorgen er enorm og bliver aldrig afsluttet, men Helene finder nogle konkrete redskaber i sin faglighed som præst.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
7/1/2021 • 57 minutes, 59 seconds
Knud Romer: At tro er som at tisse i bukserne
Forfatter Knud Romer, tror ikke på Gud. Faktisk synes han at ideen om at skaberværket er guddommeligt, er degraderende for livets storhed.
Følelsen af den store tomhed ramte ham som teenager og har forfulgt ham siden, men når han hører solsorten synge, er han i paradis. Paradiset findes på jorden, mener Knud. Selvom hans verden bliver mørkere og mørkere....
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 26. juni 2021).
6/24/2021 • 57 minutes, 5 seconds
Signe Wenneberg: 'jeg TROR ikke. Jeg VED. For jeg har selv set det'
Det her er historien om at få vished om et efterliv, men først egentlig forstå det langt senere.
Historien om at overleve livstruende situationer to gange og historien om at finde tro og ro i naturen.
Klimaaktivist og forfatter, Signe Wenneberg, var som 17 årig ude for en voldsom ulykke der gav hende vished for at der findes et efterliv. Den vished trak hun veksler på, da hun for få år siden fik kræft i skjoldbruskkirlen og skulle finde alt sit mod og overblik frem. Signe er i dag erklæret rask, men overbevisningen om et efterliv og følelsen af at have kontakt med afdøde personer, er blevet hos hende.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
6/17/2021 • 57 minutes, 23 seconds
Niels Christian Hvidt: tro er, at give sig hen.
Niels Christian Hvidt er professor i eksistentiel og åndelig omsorg ved SDU. Han forsker i hvordan helbred og tro hænger sammen og forskningen tyder på at tro kan flytte bjerge, men at bjerge også kan flytte tro. Forstået på den måde, at i kriserne kommer troen. Dette var en faglig indsigt, men den 5. august 2019 blev indsigten også personlig, da Niels Christian kørte galt på en mountainbiketur.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
6/10/2021 • 57 minutes, 37 seconds
Kristian Leth: jo mere erfaret troen er, desto mere tror jeg på det
Komponist og musiker, Kristian Leth, forsøgte som 12 årig at forstå det ny testamente. Læse det, analysere det og så tage det endelige opgør med kristendommen. Efterhånden blev han som voksen mere og mere draget af mysticismen, det transcendentale aspekt og naturreligionerne, og nu, i en alder af 41, vil han idefinere sig selv som moderne animist. For ham handler tro mere om det erfarede end det studerede, og det, at sige "jeg aner ikke hvad der er på spil" er en af de vigtigste grundpiller i hans omgang med tro. En ting er sikkert: Det hele hænger sammen.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 5. juni).
6/3/2021 • 57 minutes, 34 seconds
Helle Vincentz: Man tog Gud fra mig
Programmet er en samtale om at miste sin barnetro, i mere end én forstand. Miste håbet om en Gud, og miste tilliden til verden, efter at det, for barnet, utænkelige sker: At man mister begge forældre. "At blive forældreløs var hundrede gange værre end at miste min far" som Helle siger. Helle blev sikker på hun skulle dø. Der var ingen måde hvorpå hun kunne overleve tabet.
Men Helle lever videre. Og historien om sorgen er også en historie om den unge livsvilje, der ikke døde med forældrene. Om drømme og håb på trods af det store mørke, og om dødsangsten der blev så stor, at livskraften blev stærkere.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
5/27/2021 • 57 minutes, 21 seconds
Leonora Christina Skov: Tro er tillid
Forfatter Leonora Christina Skov, voksede op med Biblen og de kristne traditioner. Hendes mormor læste højt og Leonora lyttede, og fandt sammen med mormoren tryghed i fortællingerne. Biblen og højtlæsningen blev et pusterum som ikke fandtes i barndomshjemmet, der var præget af mistillid og følelsen af ikke at være elsket. Men en dag gik det op for Leonora, at det også var meningen at man skulle tro på det der blev fortalt. For Leonora, var det det samme som at skulle tro på historien om den lille rødhætte og ulven. Troen svandt efterhånden ind til at blive et barndomsminde, indtil hendes veninde døde, 19 år gammel. Ideen om noget større der passer på os blev nødvendig for at kunne være i sorgen, og da Leonora blev kæreste med Ingrid som var præst, kom Gud helt ind under huden. Og i dag er tilliden til at der findes noget godt der passer på os, essentiel og uomtvistelig. En tillid til verden, er blomstret frem hvor der før var mistillid.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
5/20/2021 • 57 minutes, 4 seconds
Lasse Holm: en kærlighedshistorie
Forfatter Lasse Holm er terminalt syg og han tror ikke på Gud. Men han tror på kærligheden. Fortællingen om døden er for ham en fortælling om kærligheden. Og for ham rækker kærligheden ind i evigheden.
Programmet er en samtale om at acceptere døden selvom man ikke føler sig syg, om at lade sig bære af kærligheden og om at gennemgå den sidste tid man har med sin parter, på en givende og varm måde.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
5/13/2021 • 56 minutes, 18 seconds
Svend Brinkmann: den allestedsfraværende Gud
Professor i psykologi, Svend Brinkmann, besluttede i januar 2020 at give Gud en chance. Efter mange år med en del andre tanker end dem om Gud, afsatte han et år, til at undersøge om han kunne komme ideen om Gud nærmere. For egentlig vil Svend gerne tro, men som det er med forelskelse, er det ikke noget man kan beslutte sig for, som Brinkmann bemærker, men man kan beslutte, at forholde sig åben. Men hvilken vej til Gud skal man vælge? De religiøse oplevelser eller den religiøse tænkning?
Mens Iben foreslår at vejen til Gud kunne starte i en grotte på Sardinien, mener Svend at Gud er alle de steder Gud ikke er. For dér hvor Gud mangler, sætter mennesket ind, med det som mennesket ved, er sandt og rigtigt at gøre.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
5/6/2021 • 58 minutes, 1 second
Sara Grabow: Sommerfuglen
Hvordan hænger geometriske figurer, underjordiske huler og hemmelig forelskelse sammen med oplevelsen af det guddommelige?
Sangskriver Sara Grabows far, musikeren Sebastian, skrev en sang til hende da hun blev født. Sommerfuglen, hedder den. Den ønsker på vegne af det nyfødte pigebarn, at hun må finde ro og frihed til at folde sine vinger ud. Her, mange år efter at intentionen blev sat, har Sara foldet vingerne ud og vejen til udfoldelse indebar rejser til katedraler I Stavanger og underjordiske huler i Frankrig. Det kostede hende kernefamilien, men gav hende Gud.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
4/29/2021 • 56 minutes, 44 seconds
Anne Dorte Michelsen: "vi har brug for at vide at vi ikke er alene"
For sanger og sangskriver Anne Dorte Michelsen, blev troen etableret, da hun bisatte sin far. Hun stod i haven ved forældrenes hus og skulle planlægge afskeden, og læste teksten til "fred hviler over land og by" og dette klare rolige sommerlandskab som teksten beskriver, blev forbundet til et lyst, indre rum i hende. Et sted hvorfra hun mærker Gud, et rum hvorfra også Anne Dortes egen musik kommer. Hvad er kunst og hvad er tro? Hvad er lykke og hvad er Gud? Og er det overhovedet vigtigt? Fælles for det hele, er, at det er forbundet til en klarhed og en fred. Som et stille sommeraftenlandskab i en salme. Som regn der smelter is. Som tø. Eller som den nåde og tilgivelse man kan møde sig selv og andre med, når man føler sig forbundet til Gud.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
4/22/2021 • 56 minutes, 5 seconds
Annette Heick: jeg føler mig forladt
Journalist og sangerinde Annette Heick har altid troet på Gud. Ideen om manden på skyen har ændret sig, men følelsen af at have hjemme et sted, har altid været der. Lige indtil for seks år siden hvor hendes mand kom ud for en ulykke på en badeferie i Thailand. Den intuitive tro på Gud er falmet, for hvordan kan noget sådant ske i en verden hvor en kærlig, guddommelig kraft er tilstede?
Jesus derimod, er med hende stadig. Som en ledsager og en moralens mand, mere end en mirakelmager. Men som Annette siger: "Jeg er glad for Jesus. Men jeg håber sådan, at jeg i dette liv når at finde hjem til Gud igen". Et program om at finde mening uden Gud, og finde Gud uden mening.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
4/15/2021 • 57 minutes, 44 seconds
Morten Sabroe: "God is a concept"
'God is a concept' sang John Lennon og den unge journalist og forfatter Morten Sabroe var helt enig og han råhørte sangen igen og igen. Han tror ikke på Gud. Måske fordi hans mor ikke troede på noget OVERHOVEDET: 'Måske er det en blokering' som han siger. Alligevel har Morten Sabroe kredset omkring himlen, Gud og efterlivet igennem sit forfatterskab. Og hvorfor det, når man nu ikke tror? Med scener fra Panum Instituttet hvor Mortens mor 'svømmer rundt i et badekar' i forskningens tjeneste, og en scene fra horisontlinjen på Ærø der en dag, i Mortens fantasi, blev til en kæmpestor hjerne, tales der om dødslejer, den kollektive bevidsthed og dødsangst.
Og ikke mindst om den pligtfølelse, der gør at Morten har fulgt sin nærmeste familie hele vejen til dødens dørtærskel. For religionerne må ikke have patent på samvittighedsfølelsen.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 10. april).
4/8/2021 • 55 minutes, 45 seconds
Pernille Aalund: "I am your mother, you are my child"
Iværksætter og tidligere tv-vært og Aller-direktør Pernille Aalund, havde stor succes på jobbet.
Blandt andet i form af hendes tv-værtsskab, hvor hun bestyrede det ene store talkshow efter det andet.
En dag lige inden optagelse fik Pernille et angstanfald. Hun overvejede både alkohol og angstdæmpende medicin, men så, midt i angst-orkanens øje, skete der noget. Det startede i en sprække i loftet og bredte sig derefter i Pernilles krop og hjerte. Ingenting blev igen det samme. Angsten var væk men karrieren fortsatte, hurtigere og vildere hele tiden og først flere år senere, på en rejse til Østen, skete det, der for alvor fik Pernille til at tage konsekvensen af den Guddommelige oplevelse hun havde haft mange år tidligere.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
4/1/2021 • 56 minutes, 11 seconds
Mette Bock: Det evige liv findes i det liv der er nu!
Tidligere kirkeminister Mette Bock vil være præst. For selvom hun ikke går og taler om sin tro i dagligdagen, er troen af helt afgørende betydning. Troen er en måde at forstå og bære sin skyld, den skyld som vi alle som mennesker bærer på i kraft af det at være menneskelig.
Skylden kom ind tidligt og voldsomt i Mette Bocks liv da hendes lillesøster døde en sommeraften på vej hjem fra et pærerov. Efter det blev kirken et rum, som Mette kunne læne sig ind i, og Gud en person at lægge sit ansvar over på. Et ansvar hun ellers som stort barn måtte tage derhjemme, hvor de voksne faldt fra hinanden. Kirken blev kort sagt et helligt genkendeligt sted, og her plejer hun stadigt sit forhold til Gud, som altid har været en del af hendes liv, og som altid har været med til at opretholde et vist mål af normalitet, også i de svære tider. Mette Bock beskæftigede sig i sine unge dage med begrebet angst i en tros -kontekst. Denne forbindelse mellem angst og troen som lindring kommer hun også ind på, til gavn for den lytter der måtte sidde derude og mangle et sted at parkere et altomsluttende tomrum.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
3/26/2021 • 55 minutes, 10 seconds
Michael Falch: My own personal Jesus
Sangskriver Michael Falch sad en dag for 19 år siden i en skov og drak nogle øl. Det blev nok de sidste øl i hans liv, for lige dér indså han at der kun var to muligheder: At sige farvel til tilværelsen som han kendte den, eller blive ædru. Problemet med ædrueligheden var dog, at den fratog ham følelsen af at være beåndet. Opfyldt af noget større og opløftende. Og derfor besluttede Michael at opsøge en ny åndelig dimension: Gud. Og ja, rækkefølgen var: Først beslutningen, dernæst kom oplevelsen. Efter en del overvejelser, viste det sig dog at denne Gud befandt sig udenfor de etablerede trosfælleskaber, det blev en egen personlig Jesus, der mødte Michael. En Jesus der viste sig i et drømmesyn som så meget mere, end Michael Falch nogensinde havde turdet tro på.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 20. marts).
3/19/2021 • 56 minutes, 8 seconds
Den varme hånd i Daniels nakke
Forfatter Daniel Dencik har overvejet at tage sit liv ved at køre ind i en mur uden sele i en Ferrari.
Daniel er jøde men, indtil han var midt i voksenlivet, mest på et ydre praktiserende niveau. Men så skete der det, at han- efter en skilsmisse- forhindredes i at se sine børn. Daniel fik lyst til at køre galt. Tage sit eget liv. Efter at have gennemlevet bunden af krisen begyndte han at læse jødisk mystik og så fik han nogle glimt af åbenbaring. Daniel har altid mærket Gud som en varm hånd i nakken. Og han mener at det er den hånd der nu har sørget for at han har et harmonisk familieliv med sin nye kæreste og deres piger, idet den varme hånd har belønnet ham for ikke at tage sit liv.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
3/12/2021 • 55 minutes, 45 seconds
Katrine Muff: Stil din tro i solen, giv den vand og giv tid
Dette er historien om at have fået troen ind med modermælken, men at være nødt til at lægge den på hylden for at starte på en frisk. Musiker og sangskriver, Katrine Muff Enevoldsen er vokset op i et præstehjem. Hun kunne salmerne og bibelhistorierne udenad og gik hele sin folkeskoletid på en kristen skole. Men desværre fik Katrine en opfattelse af, at hun skulle tro på en bestemt måde, for at være en "rigtig god kristen". Katrine ledte og ledte efter svar og efter Gud, og jo mere forvirret hun blev omkring hvem han er, desto flere regler satte hun op for sig selv. De unge år der skulle være magiske og frie, blev det modsatte i skyggen af hendes restriktive måde at tro på. Og en dag måtte Katrine sætte det hele på pause, for at starte på en frisk. "Lade en lille ny tro spire", som hun siger. Og hvordan gør man så det? Ja, måske kan svaret ligge i et godt gammeldags slag rundbold.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 4. marts).
3/4/2021 • 55 minutes, 30 seconds
Jakob Ellemann-Jensen: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed
Jakob Ellemann er formand i Venstre, og på hans kontor hænger en post-it med ordene: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed. Ordene stammer fra salmebogen (Soldatens bøn) og Jakob beder til at en højere magt vil stå for netop de tre ting. Når Jakob Ellemann bliver i tvivl om hvad Gud er, indsætter han ordet "kærlighed" i stedet for Gud, og så er han ikke længere i tvivl. Manglen på tvivl om Guds og kærlighedens kraft oplevede han også da han en julenat under en militær-udsendelse i et krigsplaget område, stod i en kirke og så hvordan alverdens religioner omgik hinanden i en slags hellig fred.
Jakob Ellemann er med egne ord "mere end kulturkristen" og i denne udsendelse bilægger han sit politiske liv og tjekker ind i det åndelige.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
2/25/2021 • 56 minutes, 46 seconds
Tobias Hamann: "jeg har været nødt til at opsøge smerten"
Hypnotisør og tidligere Bagedyst-vinder Tobias Hamann har følt sig nødsaget til at opsøge det usikre for at mærke sin tro. Det har ført ham ud på nogle selvdestruktive pilgrimsrejser, og til hans egen forfærdelse føler han sig ikke altid bange nok for at dø.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 18. februar).
2/18/2021 • 55 minutes, 39 seconds
Jacob Mark: Jeg gik ud af kirken. Og fortalte ikke nogen som helst om min dåb.
Gruppeformand i SF Jacob Mark er vokset op i en kommunistisk familie. I hele hans unge liv anså han tro for at være en krykke for svage mennesker, og opium for folket. Men så fik han stress. Og så fik han angst. Og så blev han døbt.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
2/11/2021 • 55 minutes, 15 seconds
Jes Dorph-Petersen: "Jeg vil gerne give en undskyldning".
Tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen opdagede at han var troende, da han var i afvænning for et alkoholmisbrug. Både alkohol og depressioner har fyldt i Jes´ liv og i dette program taler han med Iben Maria Zeuthen om hvorvidt de fortidige dæmoner kan have bragt ham i den situation han er i nu, hvor han er blevet fyret af TV2 for to #metoo-sager.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
2/4/2021 • 56 minutes, 15 seconds
Poul Madsen: "Du må selv om hvad du tror på, men du skal tro på noget!"
Chefredaktør Poul Madsen er præstesøn. Og selvom han ikke tror på Gud, tror han på ham alligevel. "Det er nu engang så rart at have noget at tro lidt på selvom det ikke er rationelt".
Og så forsøger Poul i sit job, at praktisere det der for ham er det vigtigste budskab i kristendommen: Næstekærligheden.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 28. januar).
1/28/2021 • 54 minutes, 53 seconds
Iben Thranholm: "Jeg er bekymret..."
'Coronakrisen tydeliggør hvordan det går med åndeligheden i Danmark. Og det går ikke særlig godt. Vi er fuldkommen fremmedgjorte overfor døden, det kan du jo se af håndteringen. Hvor politikerne i øvrigt forsøger at indtage det guddommeliges plads. Det er en udvikling der bekymrer mig meget.'
Iben Thranholm er katolik, debattør og teolog og i denne episode fortæller hun om sit meget nære nærmest familiære forhold til Gud og Jomfru Maria. Og om, hvordan hun blev katolik, til en fødselsdag for mange år siden...
Vært: Iben Maria Zeuthen.
1/21/2021 • 55 minutes, 59 seconds
Sigurd Barrett: Det er hjertet der tror.
For entertaineren Sigurd Barrett er troen kommet til ham i tre bølger. En da han som lille lærte Gud at kende, én da han mistede begge sine forældre og bad om et tegn fra Gud og den seneste, da han var impliceret i et livsfarligt biluheld. "Livet er en skole hvor vi skal lære hvad kærlighed er", siger han. Og det implicerer sorger, kolbøtter, tvivl og tillid.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
1/14/2021 • 54 minutes, 52 seconds
Søren Vejby: "Livet er en balance mellem at holde fast og give slip"
Skuespiller Søren Vejby stoppede for halvandet år siden med at drikke. Samtidig kom sætningen "mit hjerte i dine hænder, Jesus, mit liv i dine hænder, Gud" og Søren følte dér, at han havde fundet hjem.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
1/7/2021 • 56 minutes, 55 seconds
Joy Mogensen: Om vinden i kornet og solen på fuglene
Kirkeminister Joy Mogensen mistede sin datter.
At søge det guddommelige i naturen og bruge ritualerne, har hjulpet hende gennem sorgen. Helt konkret var det vigtigt at slå begravelsen af datteren sammen med en dåb, så Joy fik et gravsted at passe. Et sted at omsætte den omsorg, der ellers var født med barnet. Joy Mogensen fortæller om arbejdet som kirkeminister, sine visioner for folkekirken i det kommende år, sin flirt med katolicismen og om sit navn, der blev hende givet i en dansk menighed i Canada endnu inden hun var født.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 31. december 2020).
12/31/2020 • 56 minutes, 19 seconds
Pernille Weiss: Gud er kærlighed
Denne jul har den konservative politiker Pernille Weiss 40 års jubilæum med det guddommelige. Hun oplevede det første gang en snefuld juledag da hun var 12 år og ude og gå med hunden. Og det har ikke forladt hende siden.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
12/24/2020 • 55 minutes, 10 seconds
Jesper Stein: Fra misbrug og mistro til tillid og god tro
Forfatter Jesper Stein var alkoholiker, kyniker og succesfuld krimiforfatter. Men på et tidspunkt blev han afsløret og for at holde på resterne af sin tilværelse, måtte han aflægge sig sit misbrug. Det krævede tro.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 17. december 2020).
12/17/2020 • 56 minutes, 38 seconds
Lars Muhl: "Hvis du vil gå os i møde, vil vi bøje os og samle dig op"
Da musiker og mystiker Lars Muhl var 9 år, døde hans lillesøster. Det bragte ham ind i en dyb krise. 4 år efter ankom der en pakke fra en anonym afsender. I pakken var der en bog skrevet af en spirituel vismand, hvori der blandt andet stod: "Hvis du vil gå os i møde, vil vi bøje os og samle dig op". De ord blev vendepunktet for Lars.
Lars Muhl har solgt flere hundredetusinder af bøger, og er oversat til 25 sprog og i denne udgave af "tal til mig" forsøger han at anvise vejen til det Guddommelige.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 10. december 2020).
12/10/2020 • 56 minutes, 3 seconds
Ditte Giese: I de mørke nætter kom aftenbønnen.
Journalist Ditte Giese er alvorligt syg. To gange har hun fået en meget alvorlig besked. Begge nætter inden, har hun ligget vågen i et limbo af dødsangst. I dette særlige mørke rum, begyndte hun at bede.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
12/3/2020 • 56 minutes, 30 seconds
Michael Jeppesen: Det dybe vidunderlige fald.
Journalist Michael Jeppesen er født ind i Jehovas Vidner. Men den dag han fyldte 18 stod han op i sit barndomshjem i Silkeborg og gik til køreprøve kl. seks om morgenen, for det kunne ikke gå hurtigt nok med at køre til København for at skabe sit eget hjem. Egentlig flyttede han til København for at blive pionér. Men det blev starten på enden for Michael Jeppesen som Jehovas Vidne.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 26. november 2020).
11/26/2020 • 56 minutes, 56 seconds
Roald Bergmann: Fra dæmonuddriver til familiefar
Roalds mor var 15 år, da hun fødte ham og han voksede op uden følelsen af et hjem og et fundament. Begge ting fandt han i pinsekirkens ungdomsafdeling, hvor han hurtigt blev radikaliseret og forfremmet. Som 19 årig blev han præst og foretog sin første excorcisme og fra da af gik det stærkt. Men en dag forelskede han sig. Og mødet med Miriam blev det hjem han aldrig havde haft og således blev det også det endelige farvel til den tro der havde styret hans liv i et årti.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
11/19/2020 • 56 minutes, 49 seconds
Hella Joof: der står engle klar til at give en hånd med
Da Hella var 28 år, slog hendes nabo døren ind til hendes lejlighed. Hun var alenemor, manglede penge og nu var hun også nødt til at flytte. "Jeg var helt nede og spise op", som hun siger. Men så spiste hun færdig, rettede blikket opad, og der kom englene.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 12. november 2020).
11/12/2020 • 55 minutes, 43 seconds
Naser Khader: Jeg tror, for så ved jeg at jeg ser min far igen
Da retsordfører i Konservativt Folkeparti Naser Khader var ung, var han først og fremmest demokrat. Derefter ateist. Ihvert fald var han ikke troende. Det var han nødt til at lave om på, da hans far døde. For ellers skulle han jo aldrig se sin far igen.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
11/5/2020 • 55 minutes, 58 seconds
Morten Messerschmidt: Da vi stod i kapellet og tog afsked med min søster, bad jeg fadervor.
Politiker Morten Messerschmidt, er ikke bange for at bruge eller udtale sin tro. Og han er heller ikke bange for at tale med Gud. Det har hjulpet ham i det liv der allerede har budt på mange kriser og voldsomme situationer. Og det er godt. For "livet er- og har altid været- voldsomt og brutalt".
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/29/2020 • 56 minutes
Casper Christensen: En dag bad jeg til Gud. Og så skete der det, at det virkede
Casper Christensen havde på papiret alt hvad han ønskede sig. Et forhold han var glad for, og børn og rigdom. Han var alligevel ikke helt lykkelig. En dag da han var ude og gå, bad han til Gud. Og det ændrede noget meget fundamentalt i hans liv.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 22. oktober 2020).
10/22/2020 • 55 minutes, 48 seconds
Rane Willerslev: Genfærd og Bjørnejagt
Rane Willerslev beskæftigede sig kun med ånder på et sociologisk plan. Ikke på et "jeg tror på dem"- plan. Det var lige indtil, han selv mødte én.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/15/2020 • 56 minutes, 18 seconds
Jens Rohde: det er nu vi skal huske barmhjertigheden
Jens Rohde har haft et meget hektisk d øgn. Den Radikale formand er gået, og Jens mener at "alle har tabt på denne her sag". Jens er troende og det er her, dagen derpå, at han læner sig op af begreberne tilgivelse og barmhjertighed.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/8/2020 • 57 minutes, 2 seconds
Katrine Engberg: "man skal ikke tro på nogen der ikke tvivler".
Forfatter Katrine Engberg er født mellem to religioner. Hendes far var jøde og hendes mor, kristen. Katrine ville vælge side, og lod sig derfor døbe i den kristne tro. Hun ville aflægge sig sin relation til jødedommen og komme splittelsen til livs. Det opretholdt hun en del år. Men så døde hendes far.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
10/1/2020 • 55 minutes, 36 seconds
Peder Frederik Jensen: Det materialistiske menneske er åndløst
Hvad sker der med din tro når noget af det du elsker allermest bliver taget fra dig og du straks derefter skal lære at elske på ny? Peder Frederik Jensen mistede sin mor samme uge som hans datter blev undfanget. Den tid startede et opgør med egoet, og en tilbagevenden til naturen og det intuitive. En åbning overfor det man måske kunne kalde det guddommelige.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 24. september 2020).
9/24/2020 • 55 minutes, 55 seconds
Trine Appel: Der er noget derude, og man er ikke alene.
Forfatter Trine Appel var som syv årig ved at drukne og fra da af, bar hun på en hefitg dødsangt. Først da hun som voksen fik hjertestop fandt hun en tryghed ved efterlivet. En tryghed der bunder i det vi måske kalder Gud.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
9/17/2020 • 55 minutes, 36 seconds
Forfatter Nillou Johannsen: Kan man være troende og samtidig fri?
Forfatter Nillou Zoey Johannsen begyndte at tro som 3-årig, da hendes forældre blev skilt. Hun mener selv at hun fandt Gud, fordi hun manglede et stabilt holdepunkt i en sammenbrudt hverdag.
Men Nillou kæmper med dilemaet: Hvordan kan jeg være troende men samtidig fri?
For hende blev troen angstpræget og regelbundet, Gud var et øje der holdt øje med hende og hendes adfærd og først gennem terapi fik hun bugt med ideen om den dømmende Gud.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
9/10/2020 • 56 minutes, 51 seconds
Niels Frid-Nielsen: Fra tro til erfaring
Kulturjournalisten Niels Frid-Nielsen blev i 2012 opereret for en hjernetumor.
Da han vågnede op fra narkosen var hans tro kommet fra hovedet og ned i kroppen.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 18. juni 2020).
6/18/2020 • 56 minutes, 39 seconds
Afmægtigheden som styrke
Forfatter Dy Plambeck fortæller om fødslen som transformation og om kontroltabet som indgang til det åndelige.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 7. maj 2020).
5/7/2020 • 57 minutes, 1 second
Katrine Wiedemann: Den lovlige lidelses rum
En kunstnerisk krise blev startskuddet til et voksende forhold mellem teaterinstruktør Katrine Wiedemann og kirken. For hvor går man hen hvis man mister sit kald? Det opsøgte Katrine en præst for at få svar på. Han måtte jo kende til at miste troen. Hun fandt ikke det svar hun ledte efter, men hun fandt nogle andre.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 1. marts 2020).
3/1/2020 • 57 minutes, 30 seconds
Jan Hellesøe: "jeg tror på mennesker, ikke på Gud".
Hypnotisør Jan Hellesøe har aldrig hverken ønsket sig eller haft en Gud. Men tvivlen om hvorvidt han har taget fejl, har naget ham: Hvad ville der ske den dag, han for alvor kom i krise? Det blev han klogere på da han kørte galt, mistede sin far og hans kæreste blev midlertidigt lammet.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 23. februar 2020).
2/23/2020 • 56 minutes, 3 seconds
özlem Cekic: Fra ekstremist til demokrat
Özlem Cekic var i sine teenageår i fare for at blive muslimsk ekstremist. Men en imam stillede hende to specifikke spørgsmål, som fik hende til at tvivle på sin tro.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 2. februar 2020).
2/2/2020 • 57 minutes, 20 seconds
Kira Skov: Den tibetanske dødebog
Sangerinde Kira Skov har mistet sin mand. Kira opsøgte derefter troen i mange forskellige afskygninger og krisen blev dermed en slags momentan vækkelse.
Der synges om Den Tibetanske Dødebog og citeres fra Kærlighedens Højsang og tales om sorgen som en destillerende proces i hvilken vores nærmeste relationer får lov at stå krystalklart.
Vært: Iben Maria Zeuthen.
(Sendt første gang 12. januar 2020).