Winamp Logo
Smart forklart Cover
Smart forklart Profile

Smart forklart

Norwegian, Technology, 1 season, 91 episodes, 1 day, 16 hours, 30 minutes
About
En podkast der du risikerer å bli litt klokere og få litt større tro på fremtiden, med hjelp fra de dyktige forskerne i SINTEF. Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for more information.
Episode Artwork

87. Redder økosystemer i havet langs kysten

I ett år har forskerne tatt konkrete grep for å restaurere ødelagte økosystemer fem steder langs kysten av Europa. Allerede nå ser de en effekt som gir mye håp.Gjester: Ida Beathe Øverjordet, seniorforsker SINTEF og leder for CLIMAREST-prosjektet.Elina Willert, senior prosjektleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Les mer om det EU-finansierte prosjektet CLIMAREST her: https://climarest.eu/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/202434 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

86. Datadrevet oppvarming av bygg

Hvem på jobben din klager alltid over at det er for varmt eller for kaldt? Slik temperaturfrustrasjon kan det bli mindre av, med datadrevet oppvarming! Jobber du på et kontor, så har du trolig en radiator i nærheten som sørger for varme. Den igjen varmes opp av vann, og temperaturen på det vannet styres som regel av hvor kaldt det er ute. Men om vi i tillegg tar med faktorer som værmelding, solstråler på kontorvinduet ditt, hvilken tid på døgnet det er, om det i det hele tatt er varmebehov i bygget – ja, da kan vi spare energi. Og den løsningen er nå på plass! Mer om det forklarer Åsmund og John i denne episoden.Vil du lese om datadrevet oppvarming? Klikk deg inn her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/datadrevet-oppvarming-reduserer-energibruken-i-bygg/Mer om forskningen i Zeb-lab finner du her: https://zeblab.no/ Gjester:Åsmund Svinndal, Chief Business Developer Officer, KionaJohn Clauss, forsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Ønsker du å komme i kontakt med oss? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/202429 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

85. Wave Energy (bølgeenergi)

Have you ever looked at the massive waves of the ocean and thought "why don't we use all that power for something – like electricity"? Well, that's a great thought, and researchers are diving into that mission as you are reading this. Actually, they've been trying to solve that task for some time. So why isn't wave energy as common as solar and wind power? In this episode (our first ever in English!) SINTEFs researchers Paula and Miguel gives us an explanation on that, and tell us what we need to do to start harvesting all that wave energy as a part of the big green energy puzzle for the future.Want to read more about the research project? https://www.impact-h2020.eu/Guest: Paula Garcia Rosa, Research Scientist, SINTEF Energy.Miguel Rodrigues, Senior Research Scientist, SINTEF Ocean.Host: Aksel Faanes Persson.Music: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)SINTEF is one of Europe’s largest independent research organisations. Every year we carry out several thousand projects for customers large and small. Read more about our services and expertise here: https://www.sintef.no/en/Do you want more episodes in English? Please let us know by sending an email to: smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/202431 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

84. Slik kan du få bedre inneklima

Vi må begynne å måle innelufta vår ut fra mange flere parametere enn vi gjør i dag! Det er den klare oppfordringa fra vår forsker Maria – som nylig ble tildelt "Kronprins Haakons forskningspris for Astma og Allergi 2023".Og hvorfor skal vi bry oss om inneklimaet? Jo, fordi du er innendørs i store deler av livet ditt, og kvaliteten på lufta påvirker rett og slett hvordan du har det (alle som har vært i et altfor dårlig ventilert møterom kan skrive under på det).I denne episoden gir Maria deg mange konkrete råd, samtidig som hun gir oss et innblikk i hvordan vi kan få enda bedre kontroll over om lufta er god eller ikke.Mer om Maria og hennes forskning kan du lese her (du videresendes til forskningssenteret FME ZEN sine nettsider): https://fmezen.no/nyheter/forskningspris-til-maria-justo-alonso/Gjest: Maria Justo-Alonso, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi snakker om i denne podkasten? Send e-post med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/202332 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

83. Hvordan kan vi gjøre velferden til oppdrettslaksen bedre?

Det har vært mange presseoppslag i det siste om laksedød og sykdom i oppdrettsbransjen, og på Island protesterer de til og med mot norsk oppdrettslaks. Det må vi jo gjøre noe med, ikke bare fordi dyrevelferd er viktig i seg selv – men også fordi dette er en næring som betyr masse for Norge, både i eksport og arbeidsplasser.Men hva vet vi om hvordan laksen har det i oppdrettsmerdene? Og hvordan kan vi sørge for at den får det best mulig?Det snakker seniorforsker Eirik Svendsen om i denne episoden. Han har nylig utviklet et implantat med sensorer som kan fortelle oss det fisken selv ikke kan si, og sammen med flere andre løsninger kan denne sørge for bedre fiskevelferd i årene som kommer.Les mer om implantatet og se bilder av det her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/denne-dingsen-kan-fortelle-oss-hvordan-oppdrettslaksen-har-det/ Du kan lese hele doktorgradsavhandlingen til Eirik her: https://ntnuopen.ntnu.no/ntnu-xmlui/handle/11250/3095142 Her kan du følge flere av velferdsprosjektene som nevnes under prosjektparaplyen RACE: https://www.sintef.no/en/projects/2019/race-welfare/ Gjest: Eirik Svendsen, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller tips til hva du ønsker at vi snakker om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/202322 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

82. Kan din neste venn være en chatbot?

Chatboter blir bare bedre og bedre på å kommunisere som oss mennesker, og trolig er det ikke lenge til du begynner å bruke dem aktivt som sparringpartner - eller til og med som en lyttende venn (om du ikke allerede gjør det da).Chatboter kan blant annet hjelpe oss i kampen mot ensomhet, både hos eldre og unge. Samtidig er det en del ting du bør være obs på før du deler altfor mange private detaljer med en chatbot. Mer om det forklarer Marita og Asbjørn i denne episoden!Gjester:Marita Skjuve, forsker i SINTEFAsbjørn Følstad, sjefforsker i SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/202335 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

81. Batteribranner på gjenvinningsanlegg: Kaster du batterier på riktig måte?

Teip begge polene før du leverer batteriene der de selger nye. Det er den klare oppfordringen til oss alle neste gang vi skal kvitte oss med et batteri.Og hvorfor skal vi orke det? Jo, fordi batterier feilkastes i store mengder - og dette fører til stadig oftere branner hos avfallsbransjen. Regninga for det havner til syvende og sist hos deg og meg i form av økt renovasjonsavgift, samtidig som disse brannene ødelegger det som på mange måter er store verdier i seg selv: Søpla vår, som skal brukes på nytt.Ingrid Nordbø opplevde at et av verdens fremste gjenvinningsanlegg brant ned i Rogaland fjor, og nå gjør hun det hun kan for at det ikke skal skje igjen.Gjester:Ingrid Nordbø, administrerende direktør IVAR IKS.Pål Brennhovd, seniorrådgiver i SINTEF som forsker på organisatorisk sikkerhet.Programleder: Aksel Faanes Persson.Mer om brannen hos IVAR kan du lese her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/brannen-ved-avfallsanlegget-pa-forus-avdekket-hull-ved-sikkerheten/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Ønsker du å komme i kontakt med Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/202330 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

80. Bonusepisode: - Offentlig og privat sektor må våge å bruke KI (direkteopptak fra Digital fremtid)

Generativ KI er den store snakkisen i mange bedrifter og etater nå, og under konferansen Digital fremtid samlet vi en gjeng dyktige folk for å snakke om hvordan man kan forholde seg til dette nye verktøyet. Denne bonusepisoden er et opptak av den panelsamtalen.I panelet var:Hans Christian Holte, NAV-direktørRobert Næss, investeringsdirektør i NordeaInga Strümke, bestselgende forfatter av boka "Maskiner som tenker" og førsteamanuensis hos NTNU.Trond Runar Hagen, digitaliseringsdirektør i SINTEF og leder av et av de største KI-forskermiljøene i landet.Og som en stor bonus stilte Liv Dingsør (administrerende direktør i DigitalNorway) som medprogramleder på scenen, sammen med den vanlige Smart forklart-stemmen Aksel Faanes Persson! Ønsker du å høre mer om NAV sin bruk av kunstig intelligens så snakker de om det i sin egen podkast "Holtes Halve" også. Sjekk den gjerne ut!Mer om Digital fremtid – konferansen som skal få fart på digitaliseringen av Norge, finner du her: https://digitalfremtid.net/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/202328 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

79. Kampen mot støy kan vinnes med lydgjenkjenning og kunstig intelligens

Støy er ikke bare irriterende, det er også helseskadelig for kroppen din. Ørene våre fungerer som et alarmsystem, og de får aldri fri i støyfulle omgivelser. Det betyr at selv om du sover godt om natta med støy rundt deg, vil likevel ørene dine sende faresignaler til hjernen, og dette kan føre til sykdom og tapte leveår.Derfor er det viktig at vi får identifisert hva støyen skyldes i områder der den er for høy. Fram til nå har man gjort dette ved å beregne seg til den mest sannsynlige støykilden, men takket være maskinlæring kan vi nå bruke kunstig intelligens til å finne ut nøyaktig hva det er som bråker – og ta de riktige grepene for å gi ørene våre litt mer ro.Lydgjenkjenning kan også brukes til å avsløre om naturen har det bra eller ikke, og det kan hjelpe oss mye innenfor helse. Det kan rett og slett brukes til alt der vi hører noe og der lyden kan fortelle oss ett eller annet. Mer om det får du høre i denne episoden!Gjester: Femke Gelderblom, forsker SINTEFHerold Olsen, seniorrådgiver SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonVil du heller lese om denne teknologien? Da finner du en artikkel om lydgjenkjenning her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/avslorer-stoykilder-med-kunstig-intelligens/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva du ønsker å høre fra oss? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/202328 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

78. Dyrker ørsmå organer på mikrobrikker

Denne episoden er en gladmelding til deg som ønsker at verden skal slutte med dyreforsøk! Teknologien "organ-on-a-chip" gjør det nemlig mulig å heller teste medisin på mini-versjoner av våre egne organer.På den måten kan vi blant annet finne ut hvilken medisin som fungerer best på akkurat din kropp.Kort oppsummert går det ut på å ta en liten del av f.eks. huden din, omprogrammere hudcellene til å bli en lever, lunge eller annet organ – og dyrke frem en mini-versjon av dette organet inne i en mikrobrikke.En mikrobrikke er avanserte saker, og i dette tilfellet brukes den som en slags erstatning for kroppen vår – altså som det perfekte stedet for et mini-organ å vokse.Gjest: Frøydis Sved Skottvoll, forsker ved SINTEF MiNaLabProgramleder: Aksel Faanes PerssonVil du heller lese om organ-on-a-chip? Her forklarer Frøydis om denne teknologien i Gemini:https://gemini.no/2023/06/orsma-organer-kan-na-vokse-pa-en-mikrochip-det-gir-oss-banebrytende-kunnskap/Her kan du finne mer informasjon om SINTEF MiNaLab: https://www.sintef.no/laboratorier/minalab/ Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/14/202334 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

77. Kampen mot spøkelsesfiske

Har du hørt om spøkelsesfiske? Det skjer når fiskegarn og -teiner mistes på havet. Selv om de er ute av syne for oss, fortsetter de å fiske nede i havdypet i flere tiår.Det fører til fiskedød og mikroplast, og det må vi få gjort noe med!Derfor utvikler vi nå nye fiskegarn som er nedbrytbare, som altså løser seg opp om man mister dem ute i naturen. Men får vi disse til å bli like sterke som nylongarnene?Mer om forskningssenteret Dsolve og deres kamp mot plastsøppel kan du lese her: https://uit.no/research/dsolve Gjester: Roger Larsen, professor Norges fiskerihøyskole Universitetet i Tromsø.Jørgen Vollstad, senioringeniør i SINTEF og tidligere yrkesfisker.Christian Karl, forsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Vil du komme i kontakt med oss i Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/31/202331 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

76. Bærekraftig fiskefôr: Kan vi bytte ut soya med tanglopper?

For at oppdrettslaksen skal bli stor og god, mates den blant annet med protein fra soya. Soyaen må, i likhet med det aller meste av protein i fiskefôret, hentes hit fra utlandet.Det gjør oss ganske sårbare for endringer utenfor våre grenser, samtidig som vi gjerne skulle sluppet å ta den lange turen.I tillegg skal lakseoppdretten trolig øke i Norge i årene som kommer, og da er vi rett og slett avhengige av å få tak i mer fôr. Mye mer fôr.Så da blir jo spørsmålet: Har vi noe litt mer lokalt her hjemme som vi heller kan bruke som fiskefôr – og kan det kanskje også gjøre laksen du spiser, om mulig, enda sunnere?Gjester:Ida Grong Aursand (senior forretningsutvikler i SINTEF) og Karl Andreas Almås (spesialrådgiver SINTEF)Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Les mer om forskningen rundt bærekraftig fiskefôr – og veilederen som vi snakker om i denne episoden – her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/hvordan-skal-vi-sikre-nok-barekraftige-forravarer-til-oppdrettslaksen/Har du ris, ros, eller ønsker å komme i kontakt med oss? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202328 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

75. Global helse: Lærer bort kirurgi på rekordtid

Kan man trene opp andre enn leger til å utføre kirurgiske inngrep? Det spørsmålet stilte kirurg Håkon Bolkan seg etter å ha sett hva legemangel fører til i Sierra Leone. Sammen med sine medhjelpere turte han å tenke nytt, han utviklet et opplæringsløp som bare tar to år - og effekten av det er enorm for de som ikke har et like godt helsetilbud som oss.I denne episoden får vi høre fra tre gjester som alle jobber for å løfte nivået på den globale helsa. De forteller om:CapaCare, som utdanner kirurger på rekordtid.I Hear You!, prosjektet som sørger for at barn i Tanzania får sjekket hørselen sin på en enkel måte, slik at flere får den hjelpen de trenger for å henge med på skolen.Hvordan slik bistand gir oss kunnskap og erfaringer som kan hjelpe et pressa helsevesen her hjemme også.Gjester: Håkon Bolkan, spesialist i kirurgi ved St. Olavs Hospital, førsteamanuensis ved NTNU og grunnlegger av CapaCare.Charlotte Haug, seniorforsker i SINTEF og lege.Stine Hellum Braathen, forskningsleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Vi hører gjerne fra deg! Skriv ned det du har på hjertet og send det til smartforklart@sintef.no 😊Mer info om I Hear You!-prosjektet finner du blant annet her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/europeisk-innovasjonspris-til-horselsscreening-av-barn/Og her kan du lese mer om CapaCare: https://capacare.org/ / https://www.facebook.com/people/CapaCare/100071908304055/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/3/202337 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sommerreprise: Det mystiske havet

Vi vet mer om månens overflate enn vi vet om havet! Det må vi gjøre noe med, for havet betyr alt for oss.Blant annet produserer det oksygen til hvert andre innpust du tar, det fanger opp CO2 og mye, mye mer. Men selv om havet er helt avgjørende for livet her på jorden, vet vi veldig lite, eller ingenting, om hele 80 prosent av det som skjuler seg under overflaten.Derfor digitaliserer vi, for å skaffe oss en bedre oversikt og kunnskap. Og det vi finner ut, hjelper oss å ta grep som gjør at havet får det bedre i årene som kommer!Mer om det forklarer SINTEF-forsker Ute Brönner om i denne reprisen fra november 2022.Vil du se "den gule bøyen" som vi snakker om i episoden? På nettsiden vår om OceanLab Observatory kan du se dataene som den samler inn fra havet, og dykke enda mer ned i dette temaet: https://oceanlabobservatory.no/God sommer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/20/202328 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sommerreprise: Oksygenproduksjon på månen

Det er faktisk mulig å lage oksygen på månen, ved hjelp av sanden som dekker måneoverflaten. Får vi dratt ut oksygen av den, vil vi kunne oppholde oss der over lengre tid. Da kan vi blant annet benytte oss av månen som en slags bensinstasjon og fylle drivstoff til turer som kan ta oss langt ut i verdensrommet!Mer om det forteller SINTEFs seniorforsker Karen Sende Osen i denne reprisen fra september 2022.Mer om forskningen til Karen og gjengen hennes finner du her: https://www.sintef.no/industri/tema/metallproduksjon-og-prosessering/God sommer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/13/202323 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sommerreprise: Gjenbruk av avløpsvann

Klimaendringer og befolkningsvekst gjør vannmangelen verre flere steder i verden. Derfor må vi tenke nytt og utnytte vannressursene våre på en smartere måte! Til og med vannet fra toalettet kan bli til drikkevann, om bare de rette grepene gjøres.Det forklarer SINTEFs seniorforsker Herman Helness mer om i denne reprisen fra november 2022.Her kan du følge utviklingen i prosjektet Wider uptake: https://wider-uptake.eu/Her kan du lese mer om forskningen på avløpsvann: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/vi-ma-ikke-bare-spare-pa-vannet-vi-ma-bruke-det-pa-nytt/God sommer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/202324 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

74. Selvkjørende lastebiler

Hva hadde du tenkt om du så en førerløs lastebil på veien? Høres kanskje skummelt ut, men det kan bli et helt vanlig syn i løpet av din levetid.Allerede nå opplever Europa en sjåførmangel, samtidig som vi behøver en mer effektiv og miljøvennlig transport. Derfor utvikles det lastebiler som kjører helt av seg selv, og målet er å teste dem på motorveien om ikke så altfor mange år.Men før de kan kjøre rundt sammen med oss på norske veier, er det en del utfordringer som må løses. Blant annet den aller viktigste: Hvordan kan vi sørge for at dette blir trygt?Mer om dette forskningsprosjektet (som heter MODI) kan du lese her: https://www.sintef.no/prosjekter/2022/modi/Gjester: Hanne Seter og Petter Arnesen, begge seniorforskere i SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Synes du denne tematikken er ekstra interessant så finner du også en episode om selvkjørende biler i arkivet vårt. I tillegg skal Hanne snakke om dette med fullautomatisert godstransport under Arendalsuka 2023, og mer om det arrangementet finner du her: https://program.arendalsuka.no/event/user-view/20458Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/202337 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

73. Hjerteundersøkelse: Slik kan kunstig intelligens bidra til å redde liv

Hvis du får problemer med hjertet ditt, er det viktig at du får gjort en god undersøkelse av det. Da er ofte ultralyd en fin måte for legen å se inn i kroppen din på.Utfordringen er at det skal en del erfaring til for å styre ultralydproben (den som ligner på en joystick) i riktig retning slik at man får de perfekte bildene. Og analysen av disse bildene er en tidkrevende oppgave, som også krever lang fartstid i legeyrket.Men med kunstig intelligens kan erfaringen fra tusenvis av leger mates inn i en maskin (det som kalles maskinlæring), og hjelpe din lege med å både styre proben riktig og analysere bildene av hjertet ditt.På den måten får du en tryggere behandling, legen din en enklere arbeidshverdag og helsevesenet sparer seg for tid og ressurser – noe som gjør at enda flere kan få den hjelpen de behøver.Og det beste av alt: Dette testes allerede på ekte pasienter og kan bidra til å redde liv over hele verden om ikke så altfor lenge.Gjester: Bjørnar Grenne, overlege på hjerteavdelingen ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU.Andreas Østvik, AI-forsker hos SINTEF og NTNU.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Mer om SINTEFs forskning på KI finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/Ønsker du å lese mer om ultralydteknologi, finner du mer om det på Centre for Innovative Ultrasound Solutions (NTNU) sine hjemmesider: https://www.ntnu.edu/ciusHar du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/8/202323 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

72. Kunstig intelligens: Et eventyr eller et mareritt?

AI, eller KI som det heter på norsk, er på alles lepper for tiden - og enkelte er redde for hva smarte maskiner kan bety for fremtiden vår. Men hvor intelligent er kunstig intelligens? Og har vi noe å frykte?I denne episoden blir skuldrene dine forhåpentligvis litt senket, mens vi forklarer hvordan kunstig intelligens fungerer. For den største fellen vi kan gå i er å være altfor redde, mener KI-ekspertene Signe og Trond Runar. De har en klar mening om hvordan dette kan bli til et eventyr, i stedet for det marerittet noen frykter.Mer om SINTEFs forskning på kunstig intelligens kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/Gjester: Signe Riemer-Sørensen, forskningsleder i SINTEF med doktorgrad innen astrofysikk, og med AI som sin spesialitet.Trond Runar Hagen, digitaliseringsdirektør i SINTEF og forskningssjef for en solid gjeng med AI-forskere.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/25/202327 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

71. 3D-printing: En revolusjonerende produksjonsmetode

Du har kanskje sett eller testet ut en 3D-printer fra butikken, der tynne plastikktråder smeltes og bygges lag for lag til de blir et produkt. Artig leketøy, som trolig har resultert i noen figurer, et skilt eller noe annet i relativt liten størrelse.Vel, denne teknologien har kommet ganske langt nå – og gir oss muligheter langt utenfor hobbystadiet. For eksempel har Equinor klart å printe ut noe som veier hele tre tonn!Additiv tilvirkning, som det heter på fagspråket, kan gi oss mange nye muligheter på produksjonsfronten. Blant annet ved at vi kan printe ut det vi har behov for, akkurat når vi har behov for det.Vi slipper dermed å ha store varelager med produkter som kanskje aldri blir bruk, og får i stedet mulighet til å tilpasse hvert enkelt produkt slik at det blir perfekt for det vi trenger det til.Bra for miljøet, bra for å sikre oss tilgang på produkter og bra for å få reparert ødelagte ting i rekordfart – for å nevne noe!Mer om forskningen på 3D-printing, eller additiv tilvirkning, finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/additiv-tilvirkning-3d-printing/ Jobber du i norsk industri og er interessert i hvordan 3D-printing kan hjelpe din virksomhet? Her får du trolig svar på mye av det du lurer på: https://www.sintef.no/contentassets/ab3e19d64cd844fe93c4896df55c9fce/additiv-tilvirkning-brosjyre-sintef-2023.pdf Her kan du lese mer om hvordan Equinor benytter seg av denne teknologien: https://www.equinor.com/no/energi/3d-printing Gjester:Hege Skryseth, konserndirektør for teknologi, digital og innovasjon i Equinor.Klas Boivie, seniorforsker SINTEF.Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/11/202336 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

70. Psykososialt arbeidsmiljø: Slik kan du få det bedre på jobb

Hvert år taper Norge 75 milliarder (!) kroner på dårlig arbeidsmiljø. Et godt arbeidsmiljø er rett og slett lønnsomt, både for deg som er ansatt, for deg som er leder, for bedriften du jobber i - og for hele samfunnet.Heldigvis er mye bra på denne fronten i Norge allerede, men dersom vi alle får en felles forståelse for hva psykososialt arbeidsmiljø går ut på, så vil vi få det enda bedre!Det forklarer forskerne mer om i denne episoden, og forhåpentligvis kan du ta med deg noe av dette inn til din arbeidsplass - og på den måten gjøre hverdagen din bedre!Her kan du lese hele rapporten som Sylvi og Marte snakker om (og som de har laget i samarbeid med sine dyktige forskerkolleger Lisbeth Øyum og Solveig O. Ose): https://www.sintef.no/globalassets/sintef-digital/sintef-rapport-kartlegging-psykososialt-arbeidsmiljoarbeid-fou-2021-15.pdfGjester: Sylvi Thun (forsker i SINTEF) og Marte Pettersen Buvik (seniorforsker i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Vil du lese mer? Her finner du en kronikk om denne tematikken: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/uklar-begrepsbruk-hemmer-arbeidet-med-arbeidsmiljoet/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/27/202323 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

69. Eksponert oppdrett: Oppdrettsanlegg som beveger seg stadig lengre ut på havet

Uavhengig av hva du mener om oppdrettsnæringen i Norge, så har den gitt oss store inntekter og hatt enorm betydning for enkelte lokalsamfunn langs kysten vår. Men det er begrenset hvor mange oppdrettsanlegg vi har plass til i rolig sjø ved land, så noen har begynt å bevege seg litt lengre ut – og enkelte lukter til og med på muligheten for oppdrett skikkelig langt ute til havs. Der ute er det kraftig strøm og store bølger, og da er det viktig at vi bruker forskning til å ta avgjørelser som sikrer et godt liv for laksen, gode rammer for miljøet og trygge arbeidsplasser for de som jobber der. Disse utfordringene har forskningssenteret EXPOSED jobbet med i åtte år, og i denne episoden gir de oss et lite innblikk i fremtidens fiskeoppdrett.Mer informasjon, og en katalog med samling av kunnskap fra forskningssenteret, finner du her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/enter-the-title-atte-ar-med-eksponert-oppdrett-oppsummert-of-the-page/Ønsker du å dykke ned i publikasjoner og rapporter fra forskningen hos SFI EXPOSED så finner du det her: https://www.sintef.no/prosjekter/2015/exposed-aquaculture/publikasjoner/#menuGjester: Kristine Størkersen, som er seniorforsker i SINTEF og som har jobbet med sikkerhet i SFI EXPOSED.Hans Bjelland, som er forskningssjef i SINTEF og senterleder for SFI EXPOSED.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/13/202334 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

68. Ombruk av byggematerialer kan redusere avfall og klimagassutslipp

Når en bygning eller infrastruktur rives, kan en god del av materialene derfra fint brukes om igjen. Likevel blir det meste kastet, altså sendt til deponi eller forbrenning, og nye materialer hentes ut fra naturen og produseres til nye bygg.Hadde vi heller brukt materialene om igjen, ville vi klart å redusere både klimafotavtrykket og avfallet fra en bransje som må kutte i utslippene sine dersom vi skal klare å nå våre felles klimamål.I denne episoden forklarer vi også hvordan du som privatperson kan spare en del penger ved å tenke på ombruk neste gang du pusser opp hjemme - det er nemlig ikke sikkert at du behøver å kaste isolasjonen og trevirket som du river ned.Les mer om vår forskning på sirkulærøkonomi i bygg- og anleggsbransjen her: https://www.sintef.no/fagomrader/byggematerialer/sirkularokonomi-i-byggenaringen/ Gjest: Petra Rüther, seniorforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/202328 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

67. Solkraft (4:4): Flytende sol

Verden trenger masse fornybar energi i årene som kommer, og solkraft blir en viktig del av energimiksen som skal sørge for strøm i stikkontakten til oss alle. Men det holder ikke med noen solcellepaneler på toppen av enkelte bygg om vi skal ha skikkelige mengder med strøm fra dette. Da må det i tillegg bygges ut solparker, og de tar en del plass. Så da er spørsmålet: Kan vi kanskje flytte noen av disse solcellepanelene ut på de store arealene som er tilgjengelige på havet?Teknologien for flytende sol eksisterer allerede - nå handler det bare om å få den robust nok til å tåle barskere forhold på sjøen!Her kan du lese mer om forskningen vår på solenergi: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Vegard Aksnes (forskningsleder SINTEF) og Hagbart Skage Alsos (seniorforsker SINTEF) - eksperter på alt som er flytende.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/23/202330 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

66. Solkraft (3:4): Bygningsintegrerte solceller

Hvorfor legge solceller utenpå eksisterende vegger og tak, når du like godt kan bruke det som vegg og tak?Bygningsintegrerte solceller er allerede i bruk på enkelte bygg, og kan bli et vanlig syn i nabolaget ditt om ikke så altfor lenge. Men det er ikke sikkert du kommer til å merke fra utsiden at dette er kledning og takstein som henter energi fra sola, for det jobbes med å få det til å se ut som kledning og takstein slik som vi kjenner det fra før.Det er selvfølgelig en del utfordringer også, men de er til for å løses!Vil du vite mer om forskningen vi i SINTEF gjør på solenergi? Da kan du dykke ned i mer informasjon om det her: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Stig Gjeving (seniorforsker i SINTEF) og Lars Gulbrekken (forskningsleder i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/9/202329 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

65. Solkraft (2:4): Er det noen vits med solkraft i Norge?

Snø, mørketid, kulde – samtidig som vi ikke akkurat er det landet i verden som er mest kjent for antall soldager. Er det da noen vits med solkraft her også? Svaret på det er et klart ja!Behovet vårt for strøm blir bare større og større, og solenergi kommer til å bli en viktig del av energimiksen vår. Og noen av de værmessige utfordringene vi har, kan faktisk være fordeler. Kulde er for eksempel en god faktor for å få et solcellepanel til å prestere best mulig!Men hvor mye kan solkraft bidra med i den felles strømpotten vår? Og hvordan skal vi klare å lagre solenergien til vi har bruk for den? Det er spørsmål vi også er innom i denne episoden.Mer om forskning på solenergi og solkraft finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjest: Henning Taxt, forskningsleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/202326 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

64. Solkraft (1:4): Hvordan fungerer et solcellepanel?

Silisumkrystaller har du kanskje ikke hørt om før, men disse er vi knallgode på å lage i Norge - og de er avgjørende for at et solcellepanel skal klare å gjøre solstråler om til strøm i stikkontakten din.Verden kommer til å satse stort på solkraft i årene som kommer, og dermed har vi i Norge en kjempemulighet til å kapre en bit av den økonomiske kaken med vår ekspertise. Spesielt siden vi er de som lager disse silisiumkrystallene med minst CO2-fotavtrykk av alle. Men i snakkende stund, februar 2023, ligger solindustrien vår nede for telling på grunn av høye strømpriser.I denne episoden foreslår forskerne Birgit og Gaute noen grep som kan blåse liv i denne muligheten, samtidig som de kaster seg ut i den nesten umulige oppgaven med å forklare oss hvordan et solcellepanel fungerer.Mer om mulighetene våre til å skaffe Europa solenergi kan du lese i denne DN-kronikken: https://www.dn.no/innlegg/industri/energi/subsidier/norge-kan-skaffe-europa-solenergi-hvis-vi-vil/2-1-1346682Her kan du dykke ned i temaet solenergi: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Birgit Ryningen (forsker bærekraftig energiteknologi i SINTEF) og Gaute Stokkan (forskningsleder bærekraftig energiteknologi i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202330 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

63. Naturmangfold: Stabletårnet som ikke bør falle

Mange av oss er veldig glade i naturen, om det er for å gå på ski, dra på telttur - eller bare for å få den unike roen i kroppen som en tur i skogen kan gi oss.Men samtidig bygger vi ut byer, ønsker oss hytter som vi kan feriere på, og gjerne også fine, brede veier som tar oss opp til disse hyttene.Og for hver gang vi spiser av naturen, risikerer vi å ødelegge for naturmangfoldet. Altså dyr, insekter, trær, planter og myr som alle er viktige brikker i økosystemet som gjør at vi kan leve her på jorda. Fjerner vi feil brikke, kan hele tårnet rase sammen.I denne episoden snakker forsker Rachel om hvordan vi kan holde tårnet oppe. Et tårn som akkurat nå vaier ustøtt på bristepunktet!Gjest: Rachel Tiller, sjefforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/202333 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

62. Flytende byer

Selv om verden er stor, begynner det å bli trangt om plassen i enkelte land og byer. Samtidig stiger havnivået, og land som Maldivene må trolig finne nye løsninger dersom befolkningen skal kunne fortsette å bo der på sikt.Da er flytende byer et alternativ!Men risikerer du å bli sjøsyk om du bor der? Må du ha redningsvest hjemme? Og hvordan får man i det hele tatt en hel by til å flyte?Flytende strukturer kan brukes til mye, og det forsker vi på, blant annet, i senteret SFI BLUES. Her finner du mer informasjon om forskningen som gjøres der: https://sfiblues.no/ Gjester:Vegard Aksnes, forskningsleder SINTEF.Hagbart Skage Alsos, seniorforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/202332 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

61. Vinterreprise: Grønn luftfart

Flyskam er noe mange av oss har kjent på, men hadde det ikke vært godt om vi klarte å fjerne den følelsen helt?Det jobber forskerne, flybransjen og industrien med å få til, og i denne reprisen får vi høre hvordan Avinor og SINTEF ser for seg en mer bærekraftig luftfart for fremtiden.Episoden ble publisert første gang i desember 2021.Gjester: Olav Mosvold Larsen (Avinor) og Trond Bakken (SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.I etterkant av denne episoden har det skjedd nye ting på grønn luftfart-fronten. Det kan du lese mer om her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/gronn-luftfart/. Vil du følge utviklingen av grønn luftfart i Norge, så finner du oppdaterte nyheter fra grønt luftfartsprogram her: https://gronnluftfart.no/. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/3/202326 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

60. Vinterreprise: Energieffektivisering

Er du lei av dyre strømregninger og kald bolig? Vel, i denne reprisen får du gode tips til hva du kan gjøre hjemme neste gang det er tid for oppussing. Tar du de riktige grepene da, kan du nyte et godt innemiljø og behagelig temperatur - uansett hvor kald vinteren måtte være på utsiden.Forsker Karen har energieffektivisert sin bolig, og nå TJENER hun penger på strømmen!Denne episoden ble publisert første gang i juni 2022, men er trolig enda mer aktuell nå.Gjester: Nina Holck Sandberg og Karen Byskov Lindberg, begge seniorforskere ved SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Her er en av de mange nettsakene om Karens energihus: https://www.tu.no/artikler/lager-energihus-av-60-tallsvilla-tiltak-1-trykkfast-isolasjon-br/485263Vil du vite mer? I denne Youtube-videoen har Karen et foredrag der hun viser frem noen av grepene hun har tatt hjemme hos seg selv: https://www.youtube.com/watch?v=5lNMnHAciVAFortsatt sulten på mer informasjon? Viktige sjanser til å spare strøm glipper når bygg renoveres, og det har Nina og Karen skrevet om i denne kronikken i Dagens Næringsliv: https://www.dn.no/innlegg/energi/bolig/olje-og-gass/innlegg-viktig-sjanse-til-a-spare-strom-glipper-nar-bygg-renoveres/2-1-1181741Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i denne podkasten? Da må du gjerne sende en e-post til oss med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/202226 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

59. Vinterreprise: Manetslim mot mikroplast

Ute i havet flyter det mengder med mikroplast, og hver dag fylles det på med bittesmå plastbiter fra blant annet fleecejakker og kosmetikkprodukter.I det samme havet svømmer maneter som slipper ut slim når de blir stresset. Slim som er som skapt for å fange nettopp mikroplast!De siste årene har forskere samarbeidet på tvers av landegrenser i prosjektet GoJelly for å finne ut hvordan vi kan benytte oss av dette slimet og disse manetene. Resultatene får du høre om i denne reprisen (episoden ble publisert første gang i januar 2022).Mer om GoJelly-prosjektet kan du lese her: https://gojelly.eu/ (det ble avsluttet i desember 2021, men forskningen og utviklingen fortsetter i flere små prosjekter).Gjest: Rachel Tiller, sjefforsker i SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi snakker om i Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss på e-post til smartforklart@sintef.no :) Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/202224 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

58. Helsefremmende arbeidsplasser: Når jobben gir en positiv effekt på kroppen din

Hvorfor skal det være sånn at trening på fritiden gir helsegevinst, mens fysisk aktivitet på jobb kan være dårlig for helsen din? Er det ikke på tide å få noe positivt fysisk ut av arbeidsdagen også?Mange av oss sliter med jobbrelaterte plager, og årlig koster skjelett- og muskellidelser Norge 250 milliarder kroner. Med ny teknologi kan vi finne ut nøyaktig hvorfor du får vondt i nakken, ryggen eller andre steder når du jobber. Den informasjonen kan brukes til å gjøre arbeidsdagen din til noe godt for kroppen, i stedet for noe skadelig.Det er målet med helsefremmende arbeidsplasser, der man prøver å få til både gode psykiske og fysiske effekter for kroppen gjennom yrkeslivet. Og den fysiske delen av det får du vite mer om i denne episoden!Gjester: Øystein Wiggen, seniorforsker SINTEF med doktorgrad i menneskelig yteevne.Marius Steiro Fimland, NTNU-professor i bevegelsesvitenskap.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Her kan du lese en kronikk fra Marius og Øystein om at "milliarder kan spares hvis fysiske jobboppgaver som gjør oss syke, kan bli mer lik treningen vi gjør på fritiden" (lenken sender deg til Dagens Næringsliv): https://www.dn.no/innlegg/helse/trening/arbeidsliv/innlegg-arbeid-vi-blir-syke-av-kan-gjores-helsefremmende/2-1-900417Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/202232 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

57. Digitalisering hjelper oss å ta vare på havets helse

Vi vet mer om månens overflate enn vi vet om havet! Det må vi gjøre noe med, for havet betyr alt for oss. Blant annet produserer det oksygen til hvert andre innpust du tar, det fanger opp CO2 og mye, mye mer. Men selv om havet er helt avgjørende for livet her på jorden, vet vi veldig lite, eller ingenting, om hele 80 prosent av det som skjuler seg under overflaten.Derfor digitaliserer vi, for å skaffe oss en bedre oversikt og kunnskap. Og det vi finner ut, hjelper oss å ta grep som gjør at havet får det bedre i årene som kommer!Gjest: Ute Brönner, forsker og senior prosjektleder for klima og miljø i SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Vil du se "den gule bøyen" som vi snakker om i episoden? På nettsiden vår om OceanLab Observatory kan du se dataene som den samler inn fra havet, og dykke enda mer ned i dette temaet: https://oceanlabobservatory.no/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros - eller vil du bare si "hei"? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/24/202228 minutes, 1 second
Episode Artwork

56. Gjenbruk av avløpsvann

Visste du at hele én av fire personer i verden har ikke tilgang til trygt drikkevann?I tillegg gjør klimaendringer og befolkningsvekst vannmangelen verre flere steder. Derfor må vi tenke nytt og utnytte vannressursene våre på en smartere måte!Dette jobber forsker Herman med, og i denne episoden forteller han om alt det nyttige vi kan bruke avløpsvannet vårt til - blant annet om hvordan det vi skyller ned i do kan bli så rent at vi kan drikke det igjen!Gjest: Herman Helness, seniorforsker i SINTEF og leder for EU-prosjektet Wider uptake.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Her kan du følge utviklingen i prosjektet Wider uptake: https://wider-uptake.eu/Her kan du lese mer om forskningen på avløpsvann: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/vi-ma-ikke-bare-spare-pa-vannet-vi-ma-bruke-det-pa-nytt/Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/202224 minutes
Episode Artwork

55. Bonusepisode: Kampen om de beste på arbeidsmarkedet

Hvordan kapre og holde på de beste folkene? Det er spørsmålet mange bedrifter stiller seg akkurat nå, i det som er en beinhard kamp om de beste på arbeidsmarkedet.Det er en stor fordel for deg som arbeidstager, samtidig som det er en ganske stor utfordring for alle sjefer.I denne episoden blir du klokere på hva det er som gjør at folk ønsker seg til enkelte bedrifter og hva det er som gjør at de blir værende i den jobben de har. Den kunnskapen kan du bruke til å gjøre arbeidshverdagen din bedre, eller finne ut hvor du bør flytte på deg for å få en bedre hverdag på jobben. Og er du sjef, eller driver med rekruttering, så er det bare å finne frem notatblokken og skrive ned tipsene som vil gjøre rekrutteringsjobben din mye enklere!Opptaket av denne bonusepisoden ble gjort under en live-innspilling av Smart forklart på konferansen "Digital fremtid 2022".Gjester: Tove Selnes (konserndirektør for People i Storebrand og tidligere styreleder for HR Norge) og Nils Brede Moe (sjefforsker i SINTEF og "hele Norges hjemmekontorekspert").Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound).Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/7/202219 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

54. Ryddejobben etter oljeeventyret blir dyr - slik kan vi kutte regningen kraftig

Flere hundre milliarder kroner kan spares, om vi lykkes med å utvikle teknologi som hjelper oss å plugge oljebrønner nede på havbunnen på en annen måte enn vi gjør i dag.Store deler av regningen for denne oppryddingen får staten, og dermed er det viktig for våre felles goder at vi får kuttet så mye som mulig av disse utgiftene.Det jobber forsker Harald og innovasjonssenteret SWIPA med å fikse, og i denne episoden forklarer han hvorfor plugging av oljebrønner er så dyrt i dag, hvordan vi ser for oss at dette kan løses - og hvordan denne forskningen kan bidra på flere områder i klimakampen.Gjest: Harald Linga, forskningsleder i SINTEF og senterdirektør for innovasjonssenteret SFI SWIPA.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Mer om forskningen til Harald og resten av gjengen i SWIPA kan du lese her: https://www.sintef.no/projectweb/sfi-swipa/Ønsker du å komme i kontakt med oss i Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/27/202222 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

53. Miljøvennlig plast av tare

Hadde det ikke vært genialt med plast som brytes ned etter bare noen uker i naturen, og som det også går an å spise både for dyr og oss mennesker?Vel, med plast laget av tare er det mulig - og denne tareplasten er nærmere butikkhyllene våre enn du kanskje tror!Her kan du se Dagsrevyens reportasje om forskningen på tareplast: https://tv.nrk.no/se?v=NNFA21082522&t=485sHer kan du lese mer om hvordan tare fra sjøen blir til biologisk plast: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/denne-plasten-er-laget-av-tare/Og her finner du hjemmesiden til prosjektet PlastiSea: https://www.sintef.no/prosjekter/2020/plastisea-nye-og-forbedrede-bioplastmaterialer-fra-barekraftig-prosessering-av-tang-og-tare/Gjester:Katharina Nøkling-Eide, tareekspert og doktorgradsstipendiat SINTEF.Øystein Arlov, forskningsleder SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Vi leser og svarer på alt som kommer inn i innboksen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/202229 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

52. Digital tvilling: Teknologien som hjelper oss å se inn i fremtiden

Vi mennesker har lenge drømt om å kunne forutsi hva som skjer i fremtiden, og nå får vi endelig en mulighet til å gjøre nettopp det!Digitale tvillinger er veldig avanserte digitale kopier av ting i virkeligheten – og med denne teknologien vil du klare å oppdage hva som skjer FØR det skjer. Hvordan det er mulig, og hva digitale tvillinger kan hjelpe oss med, forklarer forsker Kjetil i denne episoden!Gjest: Kjetil Johannessen, forskningsleder for matematikk og kybernetikk i SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Mer om digitale tvillinger kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/digitale-tvillinger-og-mixed-reality/ Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss gjerne en e-post med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/202231 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

51. Slik kan vi lage oksygen på månen

Kan vi leve på månen? Det er i hvert fall ikke en totalt urealistisk tanke dersom vi en dag klarer å lage oksygen der oppe.Muligheten er der, ved hjelp av sanden som dekker måneoverflaten. Får vi dratt ut oksygen av den, vil vi kunne oppholde oss der over lengre tid – og også benytte oss av månen som en slags bensinstasjon, og fylle drivstoff til turer som kan ta oss enda lenger ut i verdensrommet!Gjest: Karen Sende Osen, seniorforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Mer om forskningen til Karen og gjengen hennes finner du her: https://www.sintef.no/industri/tema/metallproduksjon-og-prosessering/ Vi må gni oss litt i øynene når vi ser lyttertallene for podkasten vår, og vi setter enormt stor pris på at så mange har blitt en del av Smart forklart-familien! Tusen takk for at du hører på det vi lager! Innboksen vår er alltid åpen, om du ønsker å spille oss god med ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om. Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no, og fortell gjerne folk at vi finnes – så får vi spredd litt fremtidshåp til enda flere :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/202222 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

50. Quantum computing: Fremtidens superraske datamaskiner

Lei av å stå i kø? Lei av å bruke tiden din på å vente? Vel, der kan kvantedatamaskiner gjøre hverdagen din bedre!En kvantedatamaskin kan potensielt bruke bare noen minutter på å regne ut det som en vanlig datamaskin ville brukt millioner (!) av år på å løse!Dette kan vi blant annet bruke til å gjøre logistikken i verden kjappere, slik at du for eksempel får varene du har bestilt fortere hjem til deg. Flytrafikken kan også optimaliseres, slik at du slipper å oppleve ventetid om bord i flyet igjen.På den måten sparer vi både tid og utslipp, og en god del irritasjon... I tillegg kan kvantedatamaskinene hjelpe oss med nye medisiner – og mye, mye mer!I denne saken kan du se hvordan en kvantedatamaskin ser ut (lysekronen som forsker Franz snakker om): https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/kvanteteknologi-skal-gjore-norge-klar-for-ny-datarevolusjon2/ Gjest: Franz Fuchs, seniorforsker SINTEF, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder for Gemini Center on Quantum Computing.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Smart forklart vokser stadig i antall lyttere, og vi begynner å bli en skikkelig stor gjeng! Det er veldig moro at så mange er en del av Smart forklart-familien, og hvis du ønsker å gi lyd fra deg så kan du gjøre det når som helst på smartforklart@sintef.no :) Vi setter også stor pris på om du tar deg tid til å anbefale oss inne i podkast-appen der du fant denne episoden. Takk for at du hører på det vi lager! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/202227 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

49. Bonusepisode - Digitalisering: En nøkkel for å lykkes med det grønne skiftet (fra Arendalsuka 2022)

I denne bonusepisoden får vi storfint besøk av Norges næringsminister!Jan Christian Vestre stikker innom for å fortelle om regjeringens plan for et grønt industriløft, og snakker om hvor viktig faktor digitalisering er for å lykkes der.Digitalisering er rett og slett en forutsetning for at vi skal klare det grønne skiftet som kloden vår så sterkt behøver, samtidig som det er en viktig brikke for vekst i industrien og næringslivet.Men det haster, så spørsmålet er: Hvordan skal vi få til digitaliseringen her i Norge? Hvordan kan vi få opp tempoet? Og hvordan kan vi gjøre Norge verdensledende på dette området?Under Arendalsuka 2022 arrangerte SINTEF og NTNU en debatt om digitalisering. Smart forklart-programleder Aksel Faanes Persson var ordstyrer, og hele arrangementet kan du se her (lenken sender deg til Dagens Næringsliv sine nettsider): https://www.dn.no/staticprojects/annonsorinnhold/arendalsuka/2022/onsdag/1530/Mer om digitalisering kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/digitalisering/Gjester: Jan Christian Vestre (næringsminister i Norge) og Morten Dalsmo (konserndirektør i SINTEF Digital).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/25/202225 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

48. Hva er din tause kunnskap?

Din tause kunnskap er gull verdt, både for deg og bedriften du jobber for. En frisør som kjenner saksen som en forlengelse av sin egen arm, og en kokk som kan lukte og føle seg frem til at en matrett er perfekt – det er eksempler på taus kunnskap.Altså kunnskap som du har skaffet deg gjennom erfaring, og som det ikke er så lett å formidle videre til andre.I denne episoden forklarer forsker Tor Sporsem hvordan du kan finne ut hva som er din tause kunnskap, og han forteller hvorfor bedrifter som er bevisste på dette kan få et forsprang på konkurrentene sine i digitaliseringen av arbeidslivet.Og som en bonus: Finner du ut hva som er din tause kunnskap, så finner du trolig også gode argumenter for din neste lønnssamtale!Gjest: Tor Sporsem, forsker SINTEF Digital (tor.sporsem@sintef.no).Programleder: Aksel Faanes Persson.Tor har også skrevet en kronikk om taus kunnskap, og den kan du lese hos Dagens Næringsliv her: https://www.dn.no/kronikk/ledelse/forskning/digitalisering/innlegg-blind-tro-pa-digitalisering-kveler-viktig-kunnskap/2-1-986211Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/202220 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

47. Sommerreprise: Tare

Et relativt lite område med tang- og tareproduksjon utenfor Norskekysten kan være nok til å fange hele Norges årlige CO2-utslipp!Algene spiser seg rett og slett sterke av vår forurensning, og dersom vi bruker dem riktig i etterkant vil de gi et solid bidrag til at klimaregnskapet går riktig vei.Produksjon av tang og tare er bare i startgropa her hjemme, men med de riktige grepene kan dette bli en næring som hjelper oss til en grønnere og mer bærekraftig verden.Presisering: Vi behøver et areal på rundt 20 000 kvadratkilometer med tare for å ta opp hele det årlige utslippet av CO2 fra Norge, i skrivende stund. Det er et like stort areal som tidligere Sogn og Fjordane fylke. Det kan høres stort ut, men drar du det arealet ut til havet - så blir det som en malingsflekk på kartet. Altså relativt lite, sammenlignet med det havarealet som finnes utenfor kysten vår.Det har skjedd spennende ting siden denne episoden ble spilt inn, og her kan du lese mer om hvordan karbonfangst med tare fungerer og om samarbeidsprosjektet som nå skal realiseres: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/starter-karbonfangst-med-sukkertare/Gjester: Jorunn Skjermo og Ole Jacob Broch, begge seniorforskere ved SINTEF Ocean.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/11/202228 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

46. Sommerreprise: Hyperloop

Om noen år kan det ta deg bare 30 minutter å reise distansen Oslo – Trondheim. Det er kanskje like kort tid som du bruker på å komme deg til jobben eller skolen i dag!Hvordan er det mulig? Ved hjelp av hyperloop, som er en slags avansert form for rørpost. I det som minner om en jernbanevogn, går turen gjennom et rør i 1200 km/t, der alt av luft- og rullemotstand er fjernet.Du beveger deg raskere enn et fly, men samtidig skal du oppleve det som en mer behagelig reise – helt fri for turbulens. I tillegg er det utslippsfritt, genererer mer energi enn det bruker, og kan også brukes til å transportere gods.SINTEFs Thor Myklebust er en av få i verden som sitter i Virgin Hyperloops rådgivingsgruppe for sikkerhet og standardisering, og i denne episoden forteller han hva hyperloop er og hvor nært vi er å ta denne transportmetoden i bruk.Gjest: Thor Myklebust, seniorforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/4/202224 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

45. Sommerreprise: Selvkjørende biler

Bilene våre er under stadig utvikling, men fortsatt leveres de med ratt og bremsepedaler for oss som skal kjøre dem.De mest avanserte bilene klarer å styre seg selv i visse situasjoner, men hvor langt unna er vi å få biler som kjører helt av seg selv?"Når kan bilen min kjøre meg hjem fra fest?", er spørsmålet Hanne og Petter får oftest når de forteller folk hva de forsker på. Svaret på det spørsmålet (og om du fortsatt trenger førerkort om noen år) får du i denne episoden!Du får også vite hvorfor helt selvkjørende biler ikke har blitt en virkelighet ennå - selv om vi, ifølge enkelte science fiction-bøker og filmer, skulle hatt flust av dem innen nå.Gjester: Hanne Seter og Petter Arnesen, begge seniorforskere ved SINTEF Community.Programleder: Aksel Faanes Persson.Har du ris, ros eller andre innspill til Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss via e-post til smartforklart@sintef.no.Mer fra SINTEF-forskerne Hanne og Petter finner du her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/ikke-glem-fremtidsbilene-nar-4g-hull-langs-vegen-skal-tettes/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/202226 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

44. Sommerreprise: Tarmen

Vil du holde deg frisk, så er tarmen din en viktig medspiller. Store deler av kroppens immunforsvar sitter nemlig i tarmen, og vi har bare så vidt begynt å bli kjent med de bittesmå hjelperne som lever der.Lykkes vi med å forstå dem bedre, vil vi stille mye sterkere i kampen mot sykdommer som diabetes, depresjon og Alzheimers.Les mer om den spennende forskningen på tarmen her: https://blogg.sintef.no/digital/forstar-du-tarmen-kan-det-gi-bedre-helse-og-velvaere/Gjest: Yrr Mørch, seniorforsker SINTEF Industri.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/21/202225 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

43. Sommerreprise: Jordskraper

Tør du å bo 200 meter UNDER bakken? Vi har alle hørt om skyskrapere, men nå kommer også jordskrapere! Disse byggene går flere hundre meter ned i bakken, og sørger for at det ikke blir så trangt om plassen oppe på bakkenivå. Men hvordan vil det oppleves å ha kontorplass eller bosted 50 etasjer under jorda? Det har Gunnar Jenssen forsket på!Hvordan kommer disse jordskraperne til å se ut? Her finner du en illustrasjon som viser hvordan det kanskje blir: https://www.sintef.no/siste-nytt/2019/na-kommer-jordskraperne/Gjest: Gunnar Jenssen, seniorforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/14/202222 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

42. Bonusepisode: De "dumme" spørsmålene om IT-sikkerhet som ledere bør stille

Flere ganger daglig blir norske bedrifter og virksomheter angrepet digitalt, og ansvaret for at dette ikke får konsekvenser for din bedrift ligger hos deg som er leder eller styremedlem. Samtidig kvier nok mange seg for å stille det som kan bli oppfattet som "dumme" spørsmål om IT-sikkerhet, og derfor har Tekna og SINTEF gått sammen for å svare på noen av spørsmålene som burde blitt stilt i norske styrerom og bedrifter. Husk: Det finnes ikke dumme spørsmål, og det kan være nettopp ditt spørsmål som fører til at hackerne ikke lykkes!Denne bonusepisoden er et opptak av en direktesending hos Dagens Næringsliv, som ble gjort før det store dataangrepet mot norske bedrifter i slutten av juni 2022.Vil du heller SE sendingen? Her finner du opptaket hos Dagens Næringsliv: https://www.dn.no/staticprojects/annonsorinnhold/dnstudio/02062022/1000/Her kan du lese om 12 ting som du må vite om cyberangrep og cybersikkerhet: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/12-ting-du-ma-du-vite-om-cyberangrep-og-cybersikkerhet/Noen av tipsene fra episoden finner du også i dette blogg-innlegget: https://blogg.sintef.no/digital/hvilke-sporsmal-om-cybersikkerhet-er-det-du-ikke-tor-stille/Gjester:Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.Rohit Saggi, CEO for Zebra Consulting.Elisabet Haugsbø, tidligere etisk hacker som nå er Head of Data for HUB Ocean og visepresident i Tekna.Maria Bartnes, forskningssjef i SINTEF Digital, med doktorgrad i cybersikkerhet.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/202231 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

41. Derfor bør du heie på matematikk

Matte er et ork for noen, men det er mange grunner til at du bør elske matematikk – selv om det ikke akkurat var, eller er, favorittfaget ditt på skolen. Kjetil forsker på matte, og han er klar på at flere bør oppdage både nytten og gleden ved matematikken.I denne episoden snakker vi om hvordan matte blant annet hjelper til med å få kampkabalen i eliteserien i fotball til å gå opp, hvordan matte kan forutsi turbulens for en mer behagelig og tryggere flytur, og vi prater om de syv milleniumsproblemene som kan sikre deg store pengepremier hvis du er heldig og dyktig nok til å løse dem.Vil du lese mer om forskningen til Kjetil og gjengen hans i matte og kybernetikk i SINTEF, så finner du mer info her: https://www.sintef.no/en/digital/departments-new/applied-mathematics/SINTEF er stolt sponsor av Matte-OL, og det kan du lese mer om her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/prestisjefylte-matte-ol-kommer-til-norge-veldig-kult/Gjest: Kjetil Johannessen, forskningsleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, innspill til hva vi bør snakke om – eller ønsker du bare å si "hei"? Da er vi bare en e-post unna! Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/30/202230 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

40. Hvordan kan vi takle fremtidens styrtregn?

Om 80 år kommer det til å regne 20 prosent mer enn i dag, og en del av dette regnet suser ned mot bakken som styrtregn.Da er det viktig at vi er forberedt, slik at vi slipper oversvømmelser, skred og skader for mange milliarder kroner.I denne episoden forklarer forskerne grepene for klimatilpasning som vi som samfunn kan gjøre, og de tipser også om hvordan du selv kan bidra for å redusere faren for flom i nabolaget ditt.Ønsker du å vite mer om jobben Berit, Erlend og de andre forskerne i Klima 2050 gjør, så kan du følge arbeidet deres her: https://www.klima2050.no/Berit har også skrevet en kronikk om hva som må til for at vi skal håndtere styrtregn og flom: https://www.sintef.no/siste-nytt/2019/dette-ma-til-om-vi-skal-klare-a-handtere-styrtregn-og-flom/Gjester: Berit Time (sjefforsker i SINTEF Community) og Erlend Andenæs (postdoktor og forsker NTNU).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/16/202235 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

39. Skal du pusse opp? Husk energieffektivisering!

I denne episoden får du tips til hva du kan gjøre hjemme neste gang du har en runde med oppussing. For mange av oss pusser opp, men få tenker over hvor bra man kan få det om man tar grep rundt energieffektivisering av boligen sin samtidig.Karen forteller hvordan hun totalrenoverte sin bolig, slik at hun i dag har det godt og varmt inne – og samtidig TJENER penger på strømmen.Gjester: Nina Holck Sandberg og Karen Byskov Lindberg, begge seniorforskere ved SINTEF Community.Programleder: Aksel Faanes Persson.Her er en av de mange nettsakene om Karens energihus: https://www.tu.no/artikler/lager-energihus-av-60-tallsvilla-tiltak-1-trykkfast-isolasjon-br/485263Vil du vite mer? I denne Youtube-videoen har Karen et foredrag der hun viser frem noen av grepene hun har tatt hjemme hos seg selv: https://www.youtube.com/watch?v=5lNMnHAciVAFortsatt sulten på mer informasjon? Viktige sjanser til å spare strøm glipper når bygg renoveres, og det har Nina og Karen skrevet om i denne kronikken i Dagens Næringsliv: https://www.dn.no/innlegg/energi/bolig/olje-og-gass/innlegg-viktig-sjanse-til-a-spare-strom-glipper-nar-bygg-renoveres/2-1-1181741Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i denne podkasten? Da må du gjerne sende en e-post til oss med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/202226 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

38. Seilene gjør comeback i skipsfarten

I jakten på en utslippsfri verden, er seilene på full vei tilbake på store skip! Denne gangen er de mer avansert enn noensinne, og enkelte av dem ser ikke ut som seil i det hele tatt.I denne episoden forklarer forskerne hvordan denne gamle teknologien har fått seg en solid oppgradering, og hvordan moderne varianter av seil vil se ut på skip i årene som kommer.På SINTEF-bloggen kan du se noen av de forskjellige seiltypene og lese mer om hvordan de testes: https://blog.sintef.com/sintefocean/hydrodynamic-testing-of-wind-assisted-cargo-ships/Gjester: Anders Östman, seniorforsker SINTEF Ocean.Anders Alterskjær, forskningsleder SINTEF Ocean.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Da må du gjerne sende oss en e-post med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/202239 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

37. Hvordan kan vi kutte i utslippene på norsk sokkel?

En stor olje- og gassplattform kan slippe ut mer en dobbelt så mye CO2 som hele Trondheim kommune i løpet av ett år. Men med de riktige grepene kan vi få til kraftige utslippskutt, og samtidig dempe strømpriskrisen!Og de grepene må vi ta kjapt - for skal vi lykkes med klimamålene våre i Norge, så må vi rett og slett kutte i utslippene på norsk sokkel.I denne episoden gir SINTEF-forskerne oss et innblikk i hvordan utfordringen kan løses!Fått med deg at debatten om elektrifisering av norsk sokkel er het for tiden? Her kan du lese et blogginnlegg om at vi må ta i bruk flere løsninger samtidig for å lykkes med utslippskuttet: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/det-er-ikke-bare-elektrifisering-som-vil-bidra-til-a-kutte-utslipp-fra-norsk-sokkel/?fbclid=IwAR1UMQODptyc16WKnyydjBoZoAo6hTpC29LZWcrD2IQTGEwA7jBchsYtx8cHer kan du følge oppdateringene og lese mer fra forskningssenteret LowEmission, som jobber med løsninger for å gjøre produksjonen på norsk sokkel så utslippsfri som mulig: https://www.sintef.no/projectweb/lowemission/Vil du lese mer om havvind, så finner du mye interessant på nettsidene til forskningssenteret NorthWind: https://www.northwindresearch.no/Gjester:Stefania Gardarsdottir, forskningsleder SINTEF Energi.John Olav Tande, sjefforsker SINTEF Energi.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss gjerne en e-post til smartforklart@sintef.no med det du har på hjertet! :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/202227 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

36. Slik kan vi bruke klimaverstingen CO2 til noe nyttig

Gjenbruk av CO2, eller CCU (Carbon Capture and Utilisation), er en teknologi som tar stadig nye steg. Her handler det om å fange CO2 og benytte seg av klimagassen som råmateriale for nye produkter!Karbondioksid (CO2) er kjent som den største synderen til vår globale oppvarmingskrise, men det er også en høyst brukbar og bærekraftig karbonkilde. I denne episoden får du høre hvordan CCU fungerer, og hvordan denne teknologien kan hjelpe oss nå og i fremtiden.Lyst til å lese mer om CCU? Her er et blogg-innlegg fra SINTEF-sjefforsker Richard Heyn: https://gemini.no/2021/05/slik-kan-vi-bruke-klimaverstingen-co2-til-noe-smart/Her kan du lese mer om prosjektet CCU4Norge: https://www.sintef.no/prosjekter/2021/ccu4norge-promotering-og-koordinasjon-av-ccu-aktiviteter-for-norsk-industri-og-samfunn/Gjest: Richard Heyn, sjefforsker i SINTEF Industri.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi skal snakke om her i Smart forklart? Da må du gjerne sende en e-post til smartforklart@sintef.no med det du har på hjertet! :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/202227 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

35. Ny teknologi skal hindre hørselsskader

Du har trolig opplevd å våkne med en pipelyd i ørene dagen etter en heftig konsertopplevelse. For enkelte går denne pipelyden aldri bort, rett og slett fordi ørene har blitt utsatt for altfor høy lyd.Men hva om vi kunne vært på konsert og hørt nesten så høyt vi bare ville, uten å bekymre oss for skader eller redusert lydopplevelse?Minuendo har utviklet ørepropper som skal fikse dette for både musikere og publikum, med teknologi som er forsket frem i samarbeid med SINTEF.Og de gir seg ikke der! For en av de vanligste yrkesskadene er nettopp hørselsskade, og med ørepropper som måler støynivået i øret ditt og som rapporterer dette inn til HMS-avdelingen – vil de prøve å redde hørselen til mange i anleggsbransjen og industrien.Minuendo er en spin-off fra SINTEF, som betyr at forskningen fra SINTEF har resultert i en bedrift som skaper nye arbeidsplasser og ny konkurransekraft til Norge. Mer om Minuendo finner du på deres hjemmeside: https://www.minuendo.com/Mer om SINTEF MiNaLab finner du her: https://www.sintef.no/alle-laboratorier/minalab/Og for å presisere: Når Olav sier 95 db mot slutten av episoden, så mener han 85 db. Det er bare ikke så lett å holde orden på alle tallene og nivåene på slutten av en intens innspillingsøkt ;)Gjester:Olav Kvaløy, MinuendoJo Gjessing, forskningsleder smarte sensorer og mikrosystemer i SINTEF DigitalProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller ønsker om hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss gjerne det du har på hjertet med e-post til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/24/202227 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

34. Har vi nok strøm til alle?

Grensen der vi bruker mer strøm enn vi produserer er nærmere enn vi liker å tro. Akkurat nå har vi et overskudd på strømproduksjonsfronten i Norge, men hvor mange år vil den situasjonen vare?Det spør vi om i denne episoden av Smart forklart, der vi også jakter svar på hvilke grep vi kan ta for å sikre oss en stor nok strømpott i fremtiden.Elektrifisering av transportsektoren, industrien og samfunnet er en viktig del av overgangen til det nødvendige, grønne skiftet – men har vi nok strøm til alle?Gjester: Eirill Bachmann Mehammer, forsker på elkraftteknologi i SINTEF Energi. Bendik Nybakk Torsæter, forskningsleder SINTEF Energi.Programleder: Aksel Faanes PerssonHer kan du lese mer om FuChar-prosjektet som Bendik snakker om: https://www.sintef.no/prosjekter/2019/fuchar/Her finner du mer om ZeroKyst, som Eirill nevner: https://www.sintef.no/prosjekter/2021/zerokyst/Og hvis du vil ha enda mer lesestoff, så kan du dykke ned i denne siden om elektrifisering av maritim transport: https://www.sintef.no/prosjekter/2020/elmar-elektrifisering-av-maritim-transport-og-framtidens-havner/ Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Da må du gjerne sende oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/202228 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

33. Hvordan sikre at strømmen alltid kommer frem til stikkontakten din?

Hver dag plugger du noe i stikkontakten din hjemme, om det er støvsugeren, mobilladeren eller noe annet som behøver elektrisk kraft. Samme hva det er, resultatet er uansett som oftest at det faktisk kommer strøm ut av den kontakten din. Men hva om det en dag ikke gjør det?Strømnettet vårt er rimelig komplisert, men heldigvis også ganske så robust. Samtidig er det en del farer som kan føre til strømbrudd, og uten tilgang på strøm kan det bli trøbbel for privatpersoner, industrien og hele samfunnet.Så hva gjøres for å sikre strømtilgangen vår, og hvilke grep tar vi for å gjøre forsyningssikkerheten så god som mulig?Les mer om temaet i SINTEF-bloggen: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/hvor-lenge-klarer-du-deg-uten-strom/Ønsker du å vite mer om utviklingen av smarte strømnett, så finner du oppdatert informasjon på CINELDI sine hjemmesider: https://www.sintef.no/projectweb/cineldi/Gjester: Gerd Kjølle - Sjefforsker SINTEF Energi, og senterdirektør for det nasjonale forskningssenteret for smarte strømnett (CINELDI). Dag Eirik Nordgård - Forskningssjef SINTEF Energi.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss gjerne en e-post med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/202230 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

32. Hvordan havnet vi i strømpriskrisen, og hvordan kommer vi oss ut av den?

Strømprisen har vært et hett tema denne vinteren, og mange har ment mye om hvorfor strømregningene plutselig har økt kraftig.I denne episoden forklarer forskerne hvorfor prisen ble så høy, samtidig som de ser på hvilke løsninger som finnes. I tillegg forteller de hvordan de tror at strømprisen utvikler seg de neste ti årene!Her kan du lese mer om kraftmarkedet og årsaken til prisøkningen på strøm: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/hva-i-all-verden-skjer-med-kraftmarkedet/Og her finner du mer info om hva som kan gjøres med dagens kraftpriser: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/hva-kan-vi-gjore-med-dagens-kraftpriser/Gjester: Ellen Krohn Aasgård, forskningsleder SINTEF EnergiNils Røkke, bærekraftsdirektør SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Kontakt oss gjerne på e-post til smartforklart@sintef.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/3/202226 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

31. Bonusepisode (4:4) - Hvordan lede i den hybride arbeidshverdagen?

Denne er til deg som er leder i en bedrift der de ansatte jobber både på kontoret og på hjemmekontoret. Lederrollen har fått mange nye utfordringer som følge av pandemien, og i denne episoden får du tips og råd som kan hjelpe deg på veien videre!Dette er en bonusepisode med lyd hentet fra SINTEFs direktesendte temadag om den hybride arbeidshverdagen. Dette utdraget handler om ledelse, men opptaket av hele sendingen kan du se på YouTube: https://youtu.be/W6N1OIT8rDcGjester:Beate Karlsen (Utviklingsdirektør i AFF).Tove Selnes (Konserndirektør People i Storebrand).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202222 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

30. Bonusepisode (3:4) - Hvordan få til innovasjon i den hybride arbeidshverdagen?

Er du på jakt etter gode tips til hvordan du skal klare å skape gode ideer og utvikling på arbeidsplassen din, så finner du dem her! Blant annet får du vite hvorfor det er viktig med fritid på jobben, hva kaffemaskina kan bety for innovasjon - og hvorfor det ligger godt til rette for mye bra utvikling nå som flere av oss jobber digitalt.Dette er en bonusepisode med lyd hentet fra SINTEFs direktesendte temadag om den hybride arbeidshverdagen. Opptaket av hele den sendingen kan du se på YouTube: https://youtu.be/W6N1OIT8rDcGjester:Jørgen Hesselberg, Co-Founder av Comparative Agility.Anders Haugeto, Founder av Iterate.Rasmus Ulfsnes, forsker i SINTEF Digital.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202223 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

29. Bonusepisode (2:4) - Hvordan on-boarde nyansatte i den hybride arbeidshverdagen?

Det kan oppleves brutalt å være nyansatt i en tid der mange av dine nye kolleger sitter på hjemmekontor, slik som Ingrid erfarte da hun gikk inn i arbeidslivet under pandemien.Men hvordan kan vi sørge for at de nyansatte får en god start nå som arbeidslivet er endret?Sammen med forskerne Jarle og Tor, gir Ingrid gode tips til hva som bør gjøres på den fronten fremover!Dette er en bonusepisode med lyd hentet fra SINTEFs direktesendte temadag om den hybride arbeidshverdagen. Opptaket av hele den sendingen kan du se på YouTube: https://youtu.be/W6N1OIT8rDcGjester:Ingrid Norrvall Vegdahl, Telenor.Jarle Hildrum, Senior Research Fellow, Head of People Analytics i Telenor Research.Tor Thorsrud Sporsem, forsker i SINTEF DigitalProgramleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202228 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

28. Bonusepisode (1:4) - Fleksibilitet og kulturbygging i den hybride arbeidshverdagen

Her får du høre hvordan tre banker løser utfordringene med hvor mange dager de ansatte skal være på jobb, og hvor mange dager de skal være på hjemmekontoret fremover. Forskerne kommer også med tips til hva som er gode løsninger der, og samtidig serveres det mange inspirerende innspill til hvordan man kan bygge kultur på arbeidsplassen når ikke alle nødvendigvis må møte fysisk på jobb.Dette er en bonusepisode med lyd hentet fra SINTEFs direktesendte temasending om den hybride arbeidshverdagen. Opptaket av hele den sendingen finner du på YouTube: https://youtu.be/W6N1OIT8rDcGjester:Lene Eltvik Vindfeld, leder for organisasjon i Sbanken.Caroline Horn, organisasjonsdirektør i SpareBank 1 Utvikling.Per Kristian Helland, SVP & Chief People & Strategy i Storebrand.Nils Brede Moe, sjefforsker SINTEF Digital.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202224 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

27. Den hybride arbeidshverdagen - Hvordan blir kontorlivet fremover?

Pandemien har ført til store endringer både for arbeidsgivere og ansatte, og nå er mange av oss vant til å jobbe fra hjemmekontoret.Men hvordan blir dette fremover nå? Skal alle tilbake til kontoret? Hvordan bygger man kultur på arbeidsplassen når ikke alle er der samtidig? Og gjør resten av verden noe smart som vi kan lære av?Dette forsker "hele Norges hjemmekontor-ekspert" Nils Brede Moe på, og i denne episoden deler han noen gode tips og råd. Ønsker du flere innspill og mer kunnskap om innovasjon, ledelse, fleksibilitet og on-boarding av nyansatte i den hybride arbeidshverdagen, så har vi laget en egen temasending om dette. Den kan du se på YouTube: https://youtu.be/W6N1OIT8rDc Mer om info om programmet, foredragsholderne og gjestene i den temasendingen finner du her: https://www.sintef.no/arrangementer-og-kurs/temadag-den-hybride-arbeidshverdagen/ Gjest: Nils Brede Moe, sjefforsker SINTEF DigitalProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/24/202225 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

26. Unngå at vinduene blir boligens kjøleelement

Vet du hvor mange lag med glass det er i vinduene dine hjemme? Den detaljen kan nemlig være avgjørende for hvor mye varme som lekker ut og hvor mye kulde som kommer seg inn i boligen din!I denne episoden forklarer forskerne hvordan du kan spare penger på strømregningen ved å oppgradere vinduene dine, og de ser også inn i krystallkulen for å leke litt med tanken om hvor avansert et vindu kan bli i fremtiden.Tips og triks til god oppussing finner du i Byggforskserien til SINTEF: https://www.byggforsk.no/byggforskserienGjester: Silje Kathrin Asphaug (forsker i SINTEF Community) og Lars Gullbrekken (forskningsleder i SINTEF Community).Programleder: Aksel Faanes Persson.Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi skal snakke om i Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss med e-post til smartforklart@sintef.no. Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/27/202220 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

25. Manetslim som fanger mikroplast

Klissete slim fra maneter kan hjelpe oss med en av de store utfordringene vi har på miljøfronten.For ute i havet flyter det mengder med mikroplast, og hver dag fylles det på med små, små biter av plast fra blant annet fleecejakker og kosmetikkprodukter.I det samme havet svømmer maneter som slipper ut slim når de blir stresset. Slim som er som skapt for å fange nettopp mikroplast!De siste årene har forskere samarbeidet på tvers av landegrenser i prosjektet GoJelly, for å finne ut hvordan vi kan benytte oss av dette slimet og disse manetene. Resultatene får du høre om i denne episoden!Mer om GoJelly-prosjektet kan du lese her: https://gojelly.eu/ (det ble avsluttet i desember 2021, men forskningen og utviklingen fortsetter i flere små prosjekter).Gjest: Rachel Tiller, sjefforsker i SINTEF Ocean.Programleder: Aksel Faanes Persson.Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi snakker om i Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss på e-post til smartforklart@sintef.no. Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/20/202224 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

24. Vil vi noen gang få helt selvkjørende biler?

Bilene våre er under stadig utvikling, men fortsatt leveres de med ratt og bremsepedaler for oss som skal kjøre dem.De mest avanserte bilene klarer å styre seg selv i visse situasjoner, men hvor langt unna er vi å få biler som kjører helt av seg selv?"Når kan bilen min kjøre meg hjem fra fest?", er spørsmålet Hanne og Petter får oftest når de forteller folk hva de forsker på. Svaret på det spørsmålet (og om du fortsatt trenger førerkort om noen år) får du i denne episoden! Du får også vite hvorfor helt selvkjørende biler ikke har blitt en virkelighet ennå - selv om vi, ifølge enkelte science fiction-bøker og filmer, skulle hatt flust av dem innen nå.Gjester: Hanne Seter og Petter Arnesen, begge seniorforskere ved SINTEF Community.Programleder: Aksel Faanes Persson.Har du ris, ros eller andre innspill til Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss via e-post til smartforklart@sintef.no.Mer fra SINTEF-forskerne Hanne og Petter finner du her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/ikke-glem-fremtidsbilene-nar-4g-hull-langs-vegen-skal-tettes/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/13/202225 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

23. Sensorer som hjelper toppidrettsutøvere og MS-pasienter

For en langrennsløper kan informasjon om hvor høyt du løfter venstrefoten og hvor hardt du tråkker ned, være detaljer som avgjør om det blir medalje eller en sur fjerdeplass i neste mesterskap. For en MS-pasient kan samme informasjon gjøre hver dag til en seier. SINTEF-forsker Trine Seeberg og gjengen hennes bruker sensorer for å finne slike detaljer. Hvordan de gjør det, hvordan dette hjelper verdensmestere og MS-pasienter - og hvordan du selv kan bli litt bedre i skiløypa, får du svar på i denne episoden!Har du ris, ros eller annen form for tilbakemelding til oss i Smart forklart? Eller kanskje innspill til et tema du ønsker at vi snakker om? Da må du gjerne sende en e-post til smartforklart@sintef.no.Mer om denne forskningen finner du her: https://www.sintef.no/projectweb/autoactive/Gjest: Trine Seeberg, seniorforsker SINTEF/NTNU.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/6/202228 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

22. Fremtidens skipsfart kan løse verdens transportutfordringer

Det er mulig du har opplevd at benkeplaten du bestilte til kjøkkenet ditt for flere måneder siden, fortsatt ikke har kommet. Eller at varen du dro til butikken for å kjøpe, ikke var i butikkhyllen.Verden er inne i det som beskrives som en handelskrise, der logistikkutfordringer gjør at det er store forsinkelser.90 prosent av all frakt skjer på sjøen, og hver dag står store skip i kø for å få komme inn til havn og laste av containerne sine. På land venter en mengde vogntog, også de i kø, for å få disse containerne videre.Selvkjørende skip og automatiserte havner kan løse opp den floka, og samtidig gjøre hele bransjen grønnere!Gjest: Odd Erik Mørkrid, senior prosjektleder i SINTEF Ocean og leder av EU-prosjektet AEGIS (Advanced, Efficient and Green Intermodal Systems).Programleder: Aksel Faanes Persson.Har du ris, ros eller spørsmål til Smart forklart? Da kan du kontakte oss på smartforklart@sintef.no.Mer informasjon om EU-prosjektet som jobber for å utvikle autonome skip og automatiserte havner finner du her: https://aegis.autonomous-ship.org/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/16/202127 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

21. Grønn luftfart: Hvor utslippsfritt kan vi fly?

Flyskam er en følelse mange av oss har kjent på, men hvor bra hadde det ikke vært om vi klarte å fjerne den helt?Det jobber forskerne, flybransjen og industrien med å få til, og i denne episoden får vi høre hvordan Avinor og SINTEF ser for seg en mer bærekraftig luftfart for fremtiden.Gjester: Olav Mosvold Larsen (Avinor) og Trond Bakken (SINTEF Digital).Programleder: Aksel Faanes Persson.Her kan du lese mer om temaet: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/sammen-om-innovasjonssenter-for-barekraftig-luftfart/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Lyden av fly er hentet fra Zapsplat.com/Sound from Zapsplat.com. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/9/202125 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

20. Slik fungerer CO2-fangst og -lagring

CCS - eller Carbon Capture and Storage - handler rett og slett om å fange CO2 før det kommer seg ut i lufta, og lagre det på et sted der det blir liggende for alltid.Lykkes vi med denne teknologien, kan Norge være sikret store inntekter - samtidig som vi bidrar til å redde klimaet!Gjest: Mona Mølnvik, SINTEF-forsker og leder for verdens største forskningssenter innen CCS (Norwegian CCS Research Centre).Programleder: Aksel Faanes Persson.Her finner du mer informasjon om CCS: https://www.sintef.no/projectweb/nccs/Her kan du lese mer om lagring av CO2: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/ccs-n/derfor-er-co2-lagring-sikkert/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/2/202124 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

19. Bonusepisode: COP26 er over - Er det håp for klimaet?

Verdenslederne har reist hjem fra klimatoppmøtet i Glasgow, og nå fortsetter jobben med å redde kloden vår! Sammen kan vi klare det, men da må vi forske på teknologi som kan hjelpe oss med å vinne klimakampen.Det gjør SINTEF hver eneste dag, og på COP26 - det 26. klimatoppmøtet i regi av FN - kom vi med mange gode innspill til løsninger.Gjester i denne bonusepisoden: Anne Steenstrup-Duch (kommunikasjonssjef SINTEF Energi) og Nils Røkke (direktør for bærekraft i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Her kan du lese mer om klimafondet til SINTEF: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/sintef-fond-vil-fjerne-klimagasser-som-allerede-er-sluppet-ut/Her kan du lese mer om de tre rådene for bærekraftig omstilling i Nordsjøen: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/hvordan-nordsjoen-kan-drive-den-gronne-omstillingen/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/202118 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

18. Vedfyring: Hvordan kan du gjøre det på en miljøvennlig måte?

I denne episoden får du tipsene som gjør at du kan tenne opp med god samvittighet gjennom hele vinteren!Å høre knitringa fra peisen og se flammene danse er noe av det koseligste mange av oss gjør når mørket og høstkulda melder sin ankomst. Og i vintermånedene kan vedovnen være helt nødvendig for å holde kulda ute.Men hvor miljøskadelig er røyken som kommer ut av pipa vår, og hvordan kan vi fyre på en miljøvennlig måte?Det får du svar på når Smart forklart får besøk av to som brenner for temaet vedfyring!Vil du vite mer? Her finner du blogginnlegget og videoen som det refereres til i denne episoden: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/energieffektivisering-cat/er-vedfyring-miljovennlig/Gjester: Forsker Morten Seljeskog og ingeniør Franziska Kausch. Begge fra SINTEF Energi.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/4/202128 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

17. Hyperloop: Transportdrømmen som snart blir virkelighet

Om få år kan det ta deg bare 30 minutter å reise distansen Oslo – Trondheim. Det er kanskje like kort tid som du bruker på å komme deg til jobben eller skolen i dag!Hvordan er det mulig? Ved hjelp av hyperloop, som er en slags avansert form for rørpost. I det som minner om en jernbanevogn, går turen gjennom et rør i 1200 km/t, der alt av luft- og rullemotstand er fjernet. Du beveger deg raskere enn et fly, men samtidig skal du oppleve det som en mer behagelig reise – helt fri for turbulens. I tillegg er det utslippsfritt, genererer mer energi enn det bruker, og kan også brukes til å transportere gods.SINTEFs Thor Myklebust er en av få i verden som sitter i Virgin Hyperloops rådgivingsgruppe for sikkerhet og standardisering, og i denne episoden forteller han hva hyperloop er og hvor nært vi er å ta denne transportmetoden i bruk.Gjest: Thor Myklebust, seniorforsker SINTEF DigitalProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/202123 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

16. Boblende nanomedisin mot kreft

Hårtap, ødeleggelse av immunforsvaret og en brutal periode med gjenoppbygging av kroppen. Det er noen av bivirkningene mange pasienter opplever når de kjemper mot kreft med dagens cellegiftkur.Men hva om vi kunne sluppet alt dette og samtidig klart å angripe kreften på en mye mer effektivt måte? I fremtiden kan boblende nanomedisin kan gjøre deg frisk – med drastisk reduksjon av bivirkninger!Gjest: Sofie Snipstad, forsker SINTEF Industri/NTNUProgramleder: Aksel Faanes PerssonLyst til å vite mer om dette temaet? Her kan du se Sofie forklare metoden under Forsker Grand Prix i 2016: https://www.youtube.com/watch?v=nFundfLIAcI... og her kan du lese mer om det på SINTEF sine sider: https://www.sintef.no/siste-nytt/2020/ultralyd-og-mikrobobler-for-mer-effektiv-kreftbehandling/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss gjerne en e-post til smartforklart@sintef.no med det du har på hjertet! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/21/202121 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

15. Teknologien som gjør deg til "superhelt"

I denne episoden får du høre om teknologi som forsterker både hjernen og musklene dine.Vi snakker om brillene som gjør at du f.eks kan fikse en bilmotor, uten at du har noen som helst erfaring som mekaniker. De er som en slags bruksanvisning på øyet, som tar deg gjennom en oppgave steg for steg - i ditt eget tempo. Og skjelettet som du kan kle på deg, og som gjør at selv de tyngste løftene oppleves som lette.Opptaket er fra et live-show under studentfestivalen UKA i Dødens dal i Trondheim.Mer om teknologien i AR-brillene og EXO-skjelettet kan du lese her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2019/her-er-teknologien-som-gjor-deg-til-supermann/Gjest: Andreas Dypvik Landmark, seniorforsker SINTEF Digital.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/14/202117 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

14. Tang og tare kan gjøre magi for klimaet vårt

Et relativt lite område med tang- og tareproduksjon utenfor Norskekysten er nok til å fange hele Norges årlige CO2-utslipp.Algene spiser seg rett og slett sterke av vår forurensning, og dersom vi bruker dem riktig i etterkant - vil de gi et solid bidrag til at klimaregnskapet går riktig vei!Produksjon av tang og tare er bare i startgropa her hjemme, men med de riktige grepene kan dette bli en næring som hjelper oss til en grønnere og mer bærekraftig verden.Presisering: Vi behøver et areal på rundt 20 000 kvadratkilometer med tare for å ta opp hele det årlige utslippet av CO2 fra Norge, i skrivende stund. Det er like stort areal som tidligere Sogn og Fjordane fylke. Det kan høres stort ut, men drar du det arealet ut til havet - så blir det som en malingsflekk på kartet. Altså relativt lite, sammenlignet med det havarealet som finnes utenfor kysten vår.Mer info om forskningen på tang og tare finner du her: https://www.sintef.no/ocean/satsinger/norsk-senter-for-tang-og-tareteknologi/#/Gjester: Jorunn Skjermo og Ole Jacob Broch, begge seniorforskere ved SINTEF Ocean.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/7/202127 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

13. Tiden med "one size fits all" kan snart være over

Hadde det ikke vært topp om alt du handlet passet deg helt perfekt?Med masseprodusert skreddersøm er målet å gi alle kunder akkurat det de vil ha! Bedriften skal tjene på at hver kunde har ulike behov, og at alle blir mest fornøyde med et produkt som er tilpasset dem. Mange produsenter tenker slik allerede, og i fremtiden vil du kanskje kunne gå inn i et prøverom, få kroppen din skannet - og gå ut av klesbutikken med en bukse som endelig sitter som støpt på din kropp!Mer info om masseprodusert skreddersøm finner du her: https://www.sintef.no/ekspertise/sintef-ikt/teknologiledelse/masseprodusert-skreddersom1/Gjest: Lars Skjelstad, seniorforsker SINTEF Digital.Programleder: Aksel Faanes Persson (aksel.faanes.persson@sintef.no).Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/30/202121 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

12. Ocean Space Centre skal gjøre havnasjonen Norge sterkere

Nylig ble det kjent at regjeringen gir tommel opp for byggingen av Ocean Space Centre på Tyholt i Trondheim.Senteret skal sikre Norges posisjon som ledende havnasjon, bidra til den grønne omstillingen - og bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på mulighetene som ligger i havrommet.I denne episoden forklarer Vegar Johansen (administrerende direktør i SINTEF Ocean) hvorfor vi trenger et slikt senter, og han gir oss noen smakebiter på hva forskerne kan få til med verktøy i verdensklasse!Statsbygg vil være byggherre om regjeringens foreslåtte bevilgning vedtas i Stortinget. NTNU vil eie bygningsmassen når den står klar, og SINTEF vil leie lokaler og laboratorier av NTNU.Vil du lese mer om Ocean Space Centre, så finner du oversikt over de planlagte laboratoriene og mye mer info her: https://oceanspacecentre.no/Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/22/202118 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

11. Slik skal de løse parkeringskaoset for elsparkesyklene

Igor satt på kafé med en kompis, da han la merke til at elsparkesyklene lå strødd rundt på gaten utenfor. Sammen pønsket de ut en løsning som skal sørge for at syklene må parkeres innenfor et gitt område, og SINTEF er en del av laget som jobber med å realisere ideen.Lykkes de med dette konseptet, kan teknologien også brukes til å finne mobilen din med 30 centimeters nøyaktighet – om du skulle være så uheldig at du roter den bort!Her kan du lese mer om kommunikasjonsteknologi: https://www.sintef.no/felles-fagomrade/konnektivitet/Vil du se en video som forklarer parkeringsløsningen, så finner du den her: https://sparkpark.no/Gjester:Igor Pancevski, Sparkpark.Irene Jensen, forsker SINTEF Digital.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/202122 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

10. Snart kommer superbatteriene!

Utviklingen av batteriteknologien går så kjapt at det er vanskelig å henge med i svingene! Det er lovende for årene som kommer, der batteriene vil bli sterke nok til å drive rutefly, skip og tog - og ikke minst; Sterke nok til at mobilen din holder ut i flere dager før den må lades!Alt dette snakker vi om i denne episoden, der vi også er innom de store verdiene som batterifabrikkene kan gi Norge.Vil du vite mer om batterier? Her finner du siste nytt fra SINTEF på akkurat dette området: https://www.sintef.no/felles-fagomrade/batterier/Gjester i denne episoden:Fride Vullum-Bruer, seniorforsker SINTEF Energi.Paul Inge Dahl, seniorforsker SINTEF Industri.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/8/202123 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

9. Havvind kan dekke verdens energibehov flere ganger

Norge har akkurat forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindmøller på dypt vann.Havvind kan gi oss 100 milliarder kroner i eksportinntekter og 50 000 arbeidsplasser, samtidig som det har potensial til å dekke verdens el-forbruk mange ganger. John Olav Giæver Tande er sjefforsker ved SINTEF Energi og en av de fremste havvindforskerne i verden. I denne episoden deler han av kunnskapen sin, og gir oss sine tips til hvordan Norge kan lykkes på havvindfronten!Vil du vite enda mer om havvind? Her finner du siste nytt fra SINTEF på akkurat dette området: https://www.sintef.no/havvind/Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/202127 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

8. Bonusepisode: Kampen om våre data (fra Arendalsuka 2021)

Data, eller informasjon, kan bli til enorme verdier. Jo mer data man samler inn, jo mer vet man - og jo enklere kan det være å ta grep som fører til effektivisering, utvikling og mer miljøvennlige løsninger i næringslivet og industrien.Verdien på dataøkonomien i Norge i dag er beregnet til 150 milliarder kroner, men det forventes at den verdien dobles innen 2030. Altså 300 milliarder kroner, bare i Norge.Men hvordan kommer vi oss dit? Og hvordan vinner vi kampen om våre egne data? Under Arendalsuka 2021 samlet SINTEF et panel av dyktige folk, som sammen snakket seg frem til en vinneroppskrift.Denne bonusepisoden er et opptak av arrangementet "Kampen om våre data". Dersom du heller vil se hele sendingen, så finner du den her (ekstern lenke): https://www.dn.no/staticprojects/annonsorinnhold/dnstudio/arendalsuka/2021/19082021/1430/Disse er med i denne episoden:Morten Dalsmo, konserndirektør SINTEF DigitalRobert Steen, ArbeiderpartietPaul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for HøyreJohn Markus Lervik, administrerende direktør i CogniteTorbjørn Svendsen, NTNUMari Sundli Tveit, direktør ForskningsrådetAksel Faanes Persson, programleder Smart forklartMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/27/202130 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

7. Sensorer som hjelper oss både i hverdagen og i klimakampen

Lei av å sitte i bilkø? Lei av å aldri finne en ledig parkeringsplass? Vel, alt dette kan sensorer trolig sørge for at du slipper å irritere deg over i fremtiden.Samtidig som de allerede bidrar med mye i hverdagen vår, kan sensorer og sensorsystemer også hjelpe oss med å ta solide steg inn i det grønne skiftet.I denne episoden får vi en smart forklaring fra Telenors Bjørn Taale Sandberg og SINTEFs Mats Carlin, og de byr på rikelig med eksempler på spennende løsninger som venter oss i årene som kommer!Mer om sensorer finner du her: https://www.sintef.no/felles-fagomrade/sensorer/Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/202127 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

6. Cybersikkerhet: Kampen mot de stadig mer profesjonelle hackerne

Vi har alle en mengde app-er som hjelper oss med små og store ting, og som gjør hverdagen vår enklere. Men noen av dem kan ha blitt utviklet litt for kjapt, og dermed stå som en ypperlig inngangsdør for en hacker som ønsker å ta kontroll over strømnettet i byen din.Maria Bartnes og gjengen hennes i SINTEF gjør sitt for å hindre hackerne i å lykkes, og i denne episoden forteller hun hvordan digitaliseringen både gir oss muligheter og utfordringer.Les mer om cybersikkerhet her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/12-ting-du-ma-du-vite-om-cybersikkerhet/Sulten på enda mer om dette temaet? Se vår sending fra DN Studio om hvordan cybersikkerhet kan bli et konkurransefortrinn for norske bedrifter: https://www.dn.no/staticprojects/annonsorinnhold/dnstudio/04052021/1400/Gjest: Maria Bartnes, forskningssjef i SINTEF Digital.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/30/202117 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

5. Den fantastiske tarmen - og alle mulighetene den kan gi oss!

Vil du holde deg frisk, så er tarmen din en viktig medspiller. Store deler av kroppens immunforsvar sitter nemlig i tarmen, og vi har bare så vidt begynt å bli kjent med de bittesmå hjelperne som lever der.Lykkes vi med å forstå dem bedre, vil vi stille mye sterkere i kampen mot sykdommer som diabetes, depresjon og Alzheimers.Les mer om den spennende forskningen på tarmen her: https://blogg.sintef.no/digital/forstar-du-tarmen-kan-det-gi-bedre-helse-og-velvaere/Gjest: Yrr Mørch, seniorforsker SINTEF Industri.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/202125 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

4. Hydrogen: En mulig gullgruve for Norge?

Hydrogen har krefter nok til at stoffet løftet NASAs romferger. Og så klimavennlig er dette brenselet, at eksosen kun er vann.Det kommer til å spille en stor rolle i å få verden inn i et nullutslippssamfunn, og Norge er i en god posisjon for å skape en ny industri rundt eksport av hydrogen og hydrogenteknologi. Men da må vi ta grep nå!Her kan du finne mer informasjon om hydrogen: https://www.sintef.no/felles-fagomrade/hydrogen/Gjest: Nils Røkke, direktør for bærekraft i SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/16/202125 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

3. Det enorme matfatet som skjuler seg på havets dyp

Verdens befolkning vokser stadig, og ifølge FN vil vi være 9,7 milliarder mennesker på jorda innen 2050. Hvordan skal vi sikre nok mat til alle? Svaret ligger i havet! 70 prosent av jordoverflata er dekket av hav. Samtidig kommer mindre enn 2 prosent av maten vi spiser derfra. I denne episoden dykker vi ned mot havets dyp, og snakker om det som skjuler seg der nede – og som vi nå er på god vei til å oppdage!Seniorforsker og SFI Harvest-leder Ingunn Marie Holmen er gjesten som deler av sin kunnskap.Mer om SFI Harvest, og bilder/video av noen av disse artene på havets dyp, finner du her: https://www.sintef.no/projectweb/harvest/ og her: https://www.sintef.no/prosjekter/2020/sfiharvest/Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202123 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

2. Tør du å bo 200 meter under bakken?

Vi har alle hørt om skyskrapere, men nå kommer også jordskrapere! Disse byggene går flere hundre meter ned i bakken, og sørger for at det ikke blir så trangt om plassen oppe på bakkenivå. Men hvordan vil det oppleves å ha kontorplass eller bosted 50 etasjer under jorda? Det har Gunnar Jenssen forsket på!Hvordan kommer disse jordskraperne til å se ut? Her finner du en illustrasjon som viser hvordan det kanskje blir: https://www.sintef.no/siste-nytt/2019/na-kommer-jordskraperne/Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202121 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

1. Åpningsepisode: Alexandra Bech Gjørv erklærer podkasten for åpnet

Endelig er Smart forklart ute med de første episodene! Konsernsjefen i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, får æren av å klippe snor – og vi snakker litt om alt det spennende som skjer i et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter.Programleder: Aksel Faanes Persson.Mer om SINTEF finner du her: https://www.sintef.no/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/20218 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Dette er Smart forklart!

I Smart forklart dykker vi ned i skattkista av kunnskap som forskerne i SINTEF sitter på, og deler det vi finner av spennende stoff med deg! Du risikerer rett og slett å bli litt klokere for hver episode, og samtidig få litt større tro på at det finnes mange gode løsninger for fremtiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/202152 seconds