Een jaar na de bekroonde Human-televisieserie Schuldig, die het nodige stof deed opwaaien, maken regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould de balans op in een podcast van zes afleveringen. Hoe gaat het nu met alle hoofdpersonen? Kan de onvergetelijke dierenwinkelier Dennis zijn hoofd boven water houden? Redt de Vogelbuurt zich wel zonder ‘godfather’ Paul? Bivakkeert het gezin van Ramona en Ron nog steeds op een zolderkamertje? Daarnaast zoomen de makers uit en duiken ze dieper in de materie. In hoeverre is er in ons land iets veranderd in het denken over schulden; in de politiek, de hulpverlening, het beleid? Wat houdt ons gevangen in dit geldverslindende systeem en hoe ziet de toekomst eruit? Sylbing en Gould gaan in zes afleveringen van 30 minuten met een microfoon op onderzoek uit en bespreken hun bevindingen met deskundigen en met elkaar.
#6 - Epiloog: is er iets veranderd?
Er waren prijzen, een hoog kijkcijfer en veel media-aandacht, maar heeft Schuldig daadwerkelijk iets veranderd? Wat deed de serie voor de hoofdpersonen, de Vogelbuurt en ons land? In het nieuwe regeerakkoord is er aandacht voor het feit dat steeds meer Nederlanders kampen met schulden. Het probleem is doorgedrongen tot de Haagse politiek maar wat kan en wil de overheid eraan doen? In de laatste aflevering van Schuldig, de podcast zoomen Ester Gould en Sarah Sylbing steeds verder uit om de finale balans op te maken.
1/3/2018 • 34 minutes, 47 seconds
#5 - Het afscheid van de godfather. Nu dan echt?
De onorthodoxe hulpverlener Paul was altijd al geliefd in de Vogelbuurt, na Schuldig reikte zijn fanbasis tot heel Nederland. Met zijn motto ‘het komt goed’ gaf hij hoop en vertrouwen aan elke radeloze buurtbewoner. Hij heeft zijn afscheid lang weten te rekken, maar dit jaar kon hij niet langer aanblijven. Zijn Leefkringhuis kwam in financieel zwaar weer en de gemeente Amsterdam gaf noodsubsidie in ruil voor een definitief vertrek van Paul. Hoe reageren de buurt, wethouder Vliegenthart en de godfather zelf hierop?
12/24/2017 • 31 minutes, 3 seconds
#4 - De kerststal van Ron en Ramona
In de allereerste aflevering zag de kijker vorig jaar hoe het jonge gezin van Ron en Ramona op straat werd gezet wegens hun torenhoge huurschuld. Noodgedwongen trokken ze bij haar ouders in, om daar op het piepkleine zolderkamertje te bivakkeren. Onder bewind gaan vonden Ron en Ramona geen optie. In deze podcast ontdekken we wat hun eigen oplossing is voor hun problemen, met het oog op de toekomst van hun kinderen. Ook spreken we met Suzanna Jansen, die in haar bestseller Het Pauperparadijs onderzocht hoe haar eigen familie na drie eeuwen de keten van armoede wist te doorbreken.
12/15/2017 • 31 minutes, 16 seconds
#3 - Deurwaarder Ed en de grote schuldvraag
Vorig jaar leerde het publiek deurwaarder Ed kennen als de man die al 25 jaar lang in naam van de Koning slecht nieuws komt brengen. Leuk is anders, zo geeft hij ruiterlijk toe, maar iemand moet het toch doen? In deze podcast bespreken we de moraliteit van het vak en nemen we o.a. met economieverslaggever Jesse Frederik het huidige systeem onder de loep: wie spint er garen bij de schuldenindustrie? Het gesprek over de eeuwige jacht op ‘kale kippen’ neemt een nieuwe wending tijdens een hartverscheurende ontruiming.
12/8/2017 • 24 minutes, 46 seconds
#2 - Op de blaren zitten
Ditte was wereldberoemd in het internationale clubcircuit, maar belandde na haar strijd met borstkanker in de schulden. Carmelita nam haar kleindochter in huis en zag haar schuld bij Wehkamp de pan uitrijzen. We zoeken ze op om te ontdekken wat de serie en de hulpverlening voor hen heeft betekend. Gloort er licht aan de horizon? Hoe gaan ze om met kritiek op hun trotse houding? Ook met lector Nadja Jungmann, expert op het gebied van de schuldhulpverlening, gaan we in op de kwaliteit van de schuldhulp en de vraag: in hoeverre moet je als schuldenaar op de blaren zitten?
12/1/2017 • 30 minutes, 45 seconds
#1 - Dennis en de bureaucratie
De zachtmoedige maar niet zo zakelijke dierenwinkelier Dennis groeide vorig jaar uit tot de lieveling van het publiek. Vechtend tegen zijn ondergang stond Dennis voor een tijd waar we allemaal soms naar verlangen: een tijd waarin men elkaar bij de naam kent en problemen overzichtelijk waren. Na Schuldig stond zijn winkel plotseling weer vol. Hoe is dat nu een jaar later? Samen met hem en met bestuurskundige Albert Jan Kruiter blikken we terug én vooruit op een samenleving die kopje onder gaat in de bureaucratie, protocollen en formulierendrift.