Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter. I podcast-serien RumSnak fortæller vi om Danmarks bidrag til rumforskningen og udviklingen af dansk rumteknologi - i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter. RumSnak har tidligere været støttet af Otto Mønsteds Fond og Weith-Knudsens fond, men er i 2022-23 støttet eksklusivt af Novo Nordisk Fonden.
Episode 85: Månemissioner, mystiske sorte huller og andre rumhistorier fra juleferien
Det er fast rutine RumSnak at vi holder en god lang pause henover jul og nytår, så vi kan fylde brændstoftankene op igen og samle ny inspiration til den kommende sæson.
Men det bliver jo ved med at strømme ind med historier fra det store univers, så i denne bonus-episode åbner vi sæson 10 med et lille udvalg af de vigtigste, særeste og vildeste rumnyheder fra de sidste par måneder.
Vi skal høre om en mulig dansk Månemission – og aktuelle missioner med svingende grader af succes. Vi siger et stort farvel og tak for tro tjeneste til Ingenuity-helikopteren på Mars. Vi kigger på unge og mystiske sorte huller sammen med James Webb-teleskopet, og glæder os til at LISA-projektet nu snart for alvor går igang – og meget mere.
Lyt med – og tjek links nedenfor, hvis du har lyst til at grave dybere i de mange nyheder.
Velkommen til RumSnak Sæson 10 🚀
LINKS
Australsk Månefartøj får navn (https://www.space.com/australia-names-first-lunar-rover-roo-ver)
NASA vælger besætning til 45 dages simulations-mission (https://www.nasa.gov/humans-in-space/nasa-selects-crew-for-next-simulated-mars-mission/)
Schumanns Rumraket fortæller om mulig dansk mission til Månen (https://open.spotify.com/episode/4oloyT1O7vUw3Nv9Ov5DKV?si=970LVX4pT6qYqM6ils5AaQ&nd=1&dlsi=4d0c925bbfe44909)
Lyt vores episode om at tage billeder af Månens overflade (https://rumsnak.fireside.fm/63)
Halleys komet har været ude at vende (https://www.space.com/halleys-comet-return)
Så er det slut for Ingenuity (https://www.nasa.gov/news-release/after-three-years-on-mars-nasas-ingenuity-helicopter-mission-ends/)
JAXA’s SLIM-fartøj havde problemer – men der er hul igennem igen! (https://www.dw.com/en/japans-slim-sniper-starts-investigating-the-moon/a-66635314?maca=en-rss-en-all-1573-rd)
Astrobotics Peregrine Månelander kom aldrig derop… (https://www.scientificamerican.com/article/peregrine-a-private-u-s-moon-lander-burns-up-in-earths-atmosphere/)
LISA skal detektere bølger i rumtiden (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Capturing_the_ripples_of_spacetime_LISA_gets_go-ahead)
NASA får endelig låget af Bennu-prøven (https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/efter-flere-maaneders-kamp-har-nasa-nu-faaet-aabnet-kapsel-med-saerligt)
James Webb finder ungt og mystisk sort hul (https://www.space.com/james-webb-space-telescope-oldest-black-hole)
Det perfekte måltid til mandlige astronauter? (https://www.space.com/space-food-perfect-meal-male-astronauts-mars-mission)
Lyt også vores episode om rummad (https://rumsnak.fireside.fm/75)
Artemis-missionerne er udskudt (https://www.notion.so/9277d65d79c7452b9f1c978a10290bf9?pvs=21)
Flere missioner i 2024 (https://videnskab.dk/rummet/rumfarten-2024-forberedelse-til-maanelanding-rumsonder-paa-opdagelse-og-nye-raketter-under-opsejling/)
Rumtomat dukker op igen efter 8 måneders forsvinden (https://www.space.com/international-space-station-lost-tomato-frank-rubio-found)
NASA fejrer 25-års jubilæum for ISS (https://www.nasa.gov/news-release/nasa-leaders-to-highlight-25th-anniversary-of-space-station-with-crew/)
2/5/2024 • 45 minutes, 29 seconds
Episode 84: RumÅret Der Gik 2023 – vi vælger vores favoritter
I årets sidste RumSnak lukker vi sæsonen med et kig tilbage på RumÅret 2023. Vi vender teleskopet, og ser på alt det der er sket i rummet de forgangne 12 måneders tid, både herhjemme, på resten af kloden og ude i det uendelige univers.
Vi har i fællesskab fundet 10 kategorier – fra Årets Opsendelse til Årets Nyhed – og vælger hver vores favoritter i 10 forskellige kategorier.
Eller rettere: i 9 kategorier, for vi har også bedt jer om at fortælle om jeres favorit-rumhistorie fra 2023, i den kategori vi kalder for Lytternes Valg.
Og vi kan nok også godt på forhånd advare om, at der er en del navlepilleri især i anden del af vores tilbagekig.
Kategorierne er:
- årets opsendelse
- årets rummission
- årets rumbillede
- årets rumforskningsresultat
- årets rumidé eller rumvision
...og så altså lytternes bud på årets rumhistorie.
RumSnaks egne navlepiller-kategorier er:
- årets favorit-episode af rumsnak
- årets rumsnak-nyhed fra nyhedsblokken
- årets rumrelaterede julegaveønske
Og så slutter vi af med at vælge:
- hvad ser vi mest frem til i 2024?
Tusind tak for at have lyttet med på endnu en sæson af RumSnak, vi glæder os til at RumSnakke til jer igen i sæson 10!
God rumjul og godt nytår! 🚀🍾
NB! Hvis man vil overraskes, så skal man jo straks lukke for shownotes før man kigger på links nedenfor!
LINKS
Crew-7 (https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Crew-7)
Galactic 01 (https://www.virgingalactic.com/news/virgin-galactic-announces-galactic-01-crew-onboard-the-first-commercial)
OSIRIS-REx (https://science.nasa.gov/mission/osiris-rex/)
JWST Uranus (https://www.nasa.gov/solar-system/nasas-webb-scores-another-ringed-world-with-new-image-of-uranus/)
Tabt værktøjspose (https://www.space.com/astronauts-international-space-station-tool-bag-visible)
Voksne galakser i det tidlige Univers (https://www.space.com/james-webb-space-telescope-early-galaxies-cosmic-rulebook)
Kilnovaeksplosioner (https://science.ku.dk/presse/nyheder/2023/forbavsede-astrofysikere-opdager-den-perfekte-eksplosion-i-rummet/) kan hjælpe os med ny, universel målestok (https://nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_2023/neutronstjerner-giver-astronomer-en-ny-maade-at-maale-universets-udvidelse-paa/)
SpaceX Starship (https://www.spacex.com/vehicles/starship/)
Kampen mod rumskrot (https://rumsnak.fireside.fm/80)
Sternula-1 (https://www.sternula.com/news/successful-launch-of-sternula-1-worlds-first-commercial-ais-2-0-satellite/)
JUICE (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Juice)
AI finder supernova (https://www.space.com/artificial-intelligence-spots-first-supernova)
Undertøj til astronauter (https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Keeping_your_underwear_clean_on_the_Moon)
LEGO Saturn V (https://www.lego.com/en-us/product/lego-nasa-apollo-saturn-v-92176) eller Moon Lander (https://www.lego.com/en-us/product/nasa-apollo-11-lunar-lander-10266)
Danmark i Rummet (https://www.lindhardtogringhof.dk/danmark-i-rummet)
Meteoritter til salg (https://www.meteorites-for-sale.com)
JWST-øreringe (https://www.cepheidstudio.com/shop/jwst-earrings)
Ariane-6 (https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Transportation/Launch_vehicles/Ariane_6)
Artemis-II (https://www.nasa.gov/mission/artemis-ii/)
12/18/2023 • 52 minutes, 6 seconds
Episode 83: Asteroideprøver afslører ny viden om Jordens dannelse
I denne episode har RumSnak-redaktionen været på udflugt på Center for Star and Planet Formation (StarPlan), på Øster Voldgade i København. Centrets formål er selvfølgelig at gøre os klogere på, hvordan stjerner og planeter opstår, inklusive Jorden selv.
Og netop Jordens oprindelse er fokus for en række nyere af centrets artikler – artikler som mener at kunne påvise at Jorden blev dannet meget hurtigere end man hidtil har antaget, på få millioner år i stedet for 50-100 millioner år.
For at høre mere om teorierne besøgte vi professor og centerleder Martin Bizzarro i hans lune hjørnekontor på Starplan, og fik også en kort rundtur til nogle af de laboratorier, blandt andet kemilaboratoriet, hvor Martin og hans kolleger undersøger meteoritter og støvprøver fra asteroider.
Martin har nemlig tidligere været med til at analysere materiale fra asteroiden Ryugu og venter også på en lille leverance fra asteroiden Bennu…
God fornøjelse 🚀
LINKS
NYHEDER
Walisisk spektrometer på Mars-rover (https://www.bbc.com/news/science-environment-67494876)
Starships anden testaffyring var en moderat succes (https://www.bbc.com/news/science-environment-67494876)
Andreas Mogensen tager nye flotte billeder af lyn (https://www.space.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=46693140-bf37-496c-9ce1-2dc73bc018b7)
RumSnak ep 6 blandt andet om ASIM lynprojektet (https://rumsnak.fireside.fm/6)
BONUS: Ny metode til at indfange rumskrot (https://www.livescience.com/space/space-exploration/sci-fi-inspired-tractor-beams-are-real-and-could-solve-the-major-problem-of-space-junk)
EMNE
StarPlan – Center for Star and Planet Formation (https://globe.ku.dk/research/starplan/)
Professor Martin Bizzarro (https://globe.ku.dk/staff-list/?pure=en/persons/283253)
Blev Jorden dannet meget hurtigere end vi hidtil har troet? (https://videnskab.dk/naturvidenskab/jorden-blev-maaske-skabt-meget-hurtigere-end-vi-troede/)
Den oprindelige artikel: "Silicon isotope constraints on terrestrial planet accretion" (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06135-z)
StarPlans arbejde med analyse af asteroideprøver (https://videnskab.dk/rummet/bennu-proeve-fra-fjern-asteroide-skal-til-danmark/)
12/4/2023 • 50 minutes, 4 seconds
Episode 82: Sådan forsker Andreas på Den Internationale Rumstation
Den Internationale Rumstation ISS er først og fremmest et svævende rumlaboratorium i omløb om Jorden, hvor vi kan lave alskens eksperimenter i vægtløs tilstand.
Så når 244 mennesker indtil videre har fået lov at besøge ISS, så er det først og fremmest for at kunne udføre hundredevis af små og støre forsøg – ligesom rumstationen jo også i sig selv er en slags videnskabeligt eksperiment.
Vi har forbindelse igennem et in-flight call til Andreas Mogensen oppe på ISS, hvor han fortæller om hvordan det foregår når han som forskernes fortrop skal udføre massevis af forsøg i det vægtløse miljø.
Men astronauterne og kosmonauterne på ISS får hjælp af et kæmpe hold af mennesker på Jorden, som har hver deres speciale. Der er både forskere, ingeniører, programmører, assistenter, bureaukrater og mange flere, som er dybt involveret i arbejdet med ISS.
I denne episode af RumSnak sætter vi fokus på nogle af de danske forsøg, der aktuelt er oppe på ISS – og vi skal særligt høre om en aktivitetsmåler fra Danish Aerospace Company og om en søvntracker fra Aarhus Universitet.
Det er Mads Toudal Frandsen (SDU), Kaare Mikkelsen (AU) og Thomas A. E. Andersen (Danish Aerospace Company) der fortæller.
Lyt med på RumSnak LIVE, optaget på SDU den 8. november 2023 🚀
(Denne RumSnak-episode var særlig støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet).
LINKS
Læs mere om Andreas Mogensens aktuelle mission og de 10 danske forsøg han skal udføre undervejs (https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/strategi-og-samarbejde/Andreas-Mogensen)
👉 Følg den fornemme dækning af hele Andreas Mogensens mission og arbejde på Videnskab.dk (https://videnskab.dk/tema/andreas-mogensen/)
Rumkonferencen 2023 (https://www.tilmeld.dk/spaceconference2023)
Mads Toudal Frandsen, SDU (https://www.sdu.dk/en/forskning/fysik/forskere/partikelfysik/mads-toudal-frandsen)
Kaare Mikkelsen, AU – Sleep in Orbit (https://ece.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/danskdesignet-special-oereprop-skal-maale-astronauters-soevn)
Thomas A. E. Andersen, Danish Aerospace Company – blandt andet forsøg med Wearable og vandrensning i samarbejde med Aquaporin (https://www.danishaerospace.com/en/news/danish-aerospace-company-to-test-3-new-technologies-on-iss-with-andreas-mogensen)
11/20/2023 • 1 hour, 2 minutes, 23 seconds
Episode 81: Rummissioner til usamarbejdsvillige mål
Denne gang handler RumSnak om hvordan man udfører missioner som Psyche, der netop nu er på vej ud til den metaltunge asteroide af samme navn.
Det er nemlig langt fra trivielt at finde derud og komme tæt nok på til at man kan gå i omløb, lave analyser og måske tage prøver af sådan et himmellegeme – og der er meget der kan gå galt for sådan et lille fartøj med et begrænset antal navigationsinstrumenter og sensorer.
Vi har besøg i studiet af post doc Christina Ayoe Toldbo fra DTU Space, der præcis arbejder med at forbedre de teknikker man bruger på missioner ud til det man kalder non-cooperative targets, altså objekter der “ikke hjælper til”.
Vi skal dog også have et par aktuelle nyheder – denne gang blandt andet om solvejr og univers-simulationer, og selvfølgelig lidt baggrund om de her usamarbejdsvillige himmellegemer.
Lyt med 🚀
LINKS
NYHEDER
De kan ikke få låget af Bennu-prøven! (https://videnskab.dk/rummet/aah-nej-nasa-kan-ikke-faa-laaget-af-vigtig-asteroideproeve/)
Er asteroidestøv det dyreste materiale? (https://www.livescience.com/space/meteoroids/is-nasas-osiris-rex-asteroid-sample-the-most-expensive-material-on-earth)
Andreas kommer tidligst på rumvandring i december (https://videnskab.dk/rummet/esa-boss-til-videnskab-dk-derfor-kan-andreas-mogensens-foerst-komme-paa-rumvandring-til-december/)
Solmaksimum kommer måske før vi forventede (https://www.livescience.com/space/the-sun/10-signs-the-sun-is-gearing-up-for-its-explosive-peak-the-solar-maximum)
Kæmpe-simulation af universet (https://www.spacedaily.com/reports/Astronomers_carry_out_largest_ever_cosmological_computer_simulation_999.html)
Metalforurening i atmosfæren (https://www.livescience.com/space/space-exploration/falling-metal-space-junk-is-changing-earths-upper-atmosphere-in-ways-we-dont-fully-understand)
Og mere metal i atmosfæren (https://www.spacedaily.com/reports/Signatures_of_the_Space_Age_Spacecraft_metals_left_in_the_wake_of_humanitys_path_to_the_stars_999.html)
Videnskab.dk-video om CO2-aftryk fra raketopsendelser (https://videnskab.dk/rummet/saa-skidt-er-rumfart-for-klimaet/)
EMNE
Psyche-missionen (https://psyche.asu.edu/mission/)
Video om DTUs magnetometre på Psyche-fartøjet (https://psyche.asu.edu/gallery/meet-nasas-psyche-team-who-will-measure-the-asteroids-magnetic-field/)
Christina Ayoe Toldbo, DTU Space (https://www.dtu.dk/english/person/christina-ayoe-toldbo?id=150551&entity=profile)
Christina Toldbos PhD-afhandling om missioner til 'non-cooperative targets' (https://orbit.dtu.dk/en/publications/non-cooperative-target-detection-tracking-and-rendezvous-methods-)
11/6/2023 • 44 minutes
Episode 80: Skrot og affald er en trussel mod rumfarten
Da Andreas Mogensen tidligere i år var på vej op til ISS sammen med resten af Crew-7, så endte turen med at blive et par timer længere end oprindelig planlagt. Det skyldtes at man oppe på ISS måtte tænde for sine servicemodul-motorer og lade dem fyre af i præcis 21 et halvt sekund for at skifte bane og undgå risikoen for at blive ramt af et stykke rumskrot!
Det er absolut hverken første eller sidste gang at et stykke rumskrald giver problemer. Mængden af 'space debris' er vokset kolossalt siden vi mennesker første gang begyndte at sende ting i rummet.
ESA anslår at der findes omkring 130 millioner stykker rumskrot med en størrelse mellem 1 millimeter og 10 centimeter derude, i omløb om Jorden fra Low Earth Orbit (nogle få hundrede kilometer) og hele vejen ud til geostationært omløb (ca 36.000 km).
Samtidig kommer der bare mere og mere skrald, efterhånden som flere ting kommer i rummet og ramler ind i hinanden og går i stykker og bliver til mere rumskrot, og så videre og så videre...
Der bliver heldigvis arbejdet på at løse problemet med både lovgivning og teknologi. I denne episode af RumSnak skal vi især tale om den første del af løsningen – nemlig at finde, tracke og analysere især de udtjente satellitter der stadig befinder sig i omløb og skaber potentiel ballade derude.
Vi havde for nogle måneder siden besøg i studiet af Ann-Sofie Bak Nielsen, der dengang arbejdede som Space Situational Awareness-ingeniør i et spansk firma (idag arbejder Ann-Sofie i Uddannelses-og Forskningsministeriet hos kontoret for rum).
Derudover har vi selvfølgelig korte nyheder og bonus – og så fortæller vi om den foreløbig sidste omgang RumSnak LIVE, hvor vi skal tale direkte med Andreas oppe på ISS!
Lyt med 🚀
LINKS
NYHEDER
Støvpakken fra OSIRIS-REx landede sikkert i Utah (https://www.space.com/nasa-osiris-rex-dante-lauretta-parachute-emotions)
Andreas må vente med sin rumvandring (https://videnskab.dk/rummet/andreas-mogensens-rumvandring-er-udskudt-igen/)
Softwareopdatering til EUCLID-missionen lykkedes (https://www.scientificamerican.com/article/euclid-space-telescope-rescued-from-mission-threatening-glitch/)
Heftigt marsskælv rystede den røde planet (https://www.space.com/mars-marsquake-strongest-ever-2022-cause)
AI finder helt selv en supernova (https://www.space.com/artificial-intelligence-spots-first-supernova)
Fjerde sæson af "For All Mankind" (https://www.space.com/for-all-mankind-season-4-get-audiences-excited-about-space)
RUMSNAK LIVE
Kom med til RumSnak LIVE fra SDU den 8.11 og lyt med når Andreas ringer ned fra ISS (https://billetto.dk/e/live-fra-rummet-rumsnak-live-optagelse-med-andreas-mogensen-billetter-882358) ☎️
RUMSKROT
Rumsikkerhed hos Deimos (https://elecnor-deimos.com/space-safety/)
ESAs seneste store rapport om rumskrald (https://www.esa.int/Space_Safety/Space_Debris/ESA_s_Space_Environment_Report_2022)
ClearSpaces oprydningsmission (https://clearspace.today/blog-the-clear-mission/)
Vi bør opføre os bæredygtigt – også i rummet (https://www.scientificamerican.com/article/space-debris-will-block-space-exploration-unless-we-start-acting-sustainably/)
10/23/2023 • 48 minutes, 17 seconds
Episode 79: RumSnak LIVE: Når mørket falder på
Mørke er et fænomen, der strækker sig fra vores hverdagsliv og vores kultur til ting som sorte huller og mørkt stof. Mørke er selvfølgelig noget helt konkret i en videnskabelig sammenhæng, men det har også en symbolsk kraft, der har formet vores kultur, mytologi og sociale liv.
I denne episode af RumSnak skal vi dykke ned i tre aspekter af mørke: lysforurening, sorte huller og mørkt stof – emner som alle er relevante for rumforskere, der arbejder med at udforske og forstå universet.
Episoden blev optaget live på scenen foran publikum på RumSnak Festival den 7. oktober 2023 med tre gæster, der har hver deres take på mørke.
Rumjurist Emilie Marley Siemssen fortæller om, hvordan vi kan regulere raketopsendelser som Starlink for at passe på vores mørke.
Ph.d-studerende Albert Sneppen fortæller om sorte huller – og om hvordan de næsten paradoksalt kan hjælpe os med at se bedre.
Og Lektor Troels C. Petersen taler om arbejdet med at forstå mørkt stof, der har en masse som er 5 gange større end det stof vi kan se og "røre ved", men som vi stadig ikke rigtig ved hvad er.
God fornøjelse 🚀
LINKS
Emilie Marley Siemssen (https://www.linkedin.com/in/emilie-marley-siemssen-6a7a9b/)
Scientific American om 'noctalgia' – mørke-nostalgi (https://www.scientificamerican.com/article/the-loss-of-dark-skies-is-so-painful-astronomers-coined-a-new-term-for-it/)
IAU-diskussioner om hvordan man kan beskytte mørket mod satellit-konstellationerne (https://www.wired.com/story/as-amazon-launches-project-kuiper-astronomers-debate-how-to-fix-a-satellite-filled-sky/)
Albert Sneppen (https://nbi.ku.dk/english/research/Astrophysics?pure=en/persons/600163)
Alberts arbejde med at studere lys som påvirkes af sorte huller (https://nbi.ku.dk/nyheder/nyheder_2021/dansk-studerende-loeser-hvordan-lyset-reflekteres-naer-sorte-huller/)
Troels C. Petersen (https://nbi.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/107359)
Artikel fra Information om mørkt stof – og mørk energi (https://www.information.dk/moti/2021/12/moerkt-stof-intet-mindre-universets-kosmiske-klister-faar-stjerner-galakser-haenge-sammen)
👉 STIL SPØRGSMÅL TIL ANDREAS I NÆSTE RUMSNAK LIVE (https://videnskab.dk/rummet/stil-spoergsmaal-til-andreas-mogensen-mens-han-er-i-rummet/)