Podcasts από την δημιουργική ομάδα της LIFO, μια προσπάθεια να ερμηνευτούν τα σημεία των καιρών
Ευρωεκλογές: «Όσα άλλαξαν στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα που ψηφίσαμε το 1981»
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης και ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης μιλούν για τη σημασία των φετινών ευρωεκλογών αλλά και γιατί η ψήφος όλων είναι σημαντική.
1/29/2024 • 24 minutes, 33 seconds
«Ξέρετε τι χρώμα έχουν τα μαλλιά σας;» - Οι ερωτήσεις των παιδιών στα τυφλά άτομα
Πόσα επιτρέπουμε στα παιδιά να γνωρίζουν για την αναπηρία; Και πόσο διαφορετικές είναι οι ερωτήσεις τους από αυτές των ενηλίκων; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος μιλούν για το θέμα της αναπηρίας μέσα από τις ερωτήσεις των παιδιών με τις Άδα Σταματάτου, Μαριάνα Ξενάκη και Μαρία Καπογιάννη.
1/26/2024 • 37 minutes, 19 seconds
Γάλα αμυγδάλου, βρόμης, σόγιας, καρύδας: Τελικά, είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε;
Πάει καιρός που η επιλογή του γάλατος στο σούπερ μάρκετ περιοριζόταν στο δίλημμα ελαφρύ ή πλήρες, αγελαδινό γάλα, μια και τα τελευταία χρόνια στα ράφια έχουν βρει τη θέση τους ένα σωρό εναλλακτικά φυτικά γάλατα που έρχονται να προσφέρουν πολλές επιλογές για να ικανοποιήσουν καταναλωτές με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις αλλά και όσους έχουν ηθικά ζητήματα σχετικά με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων: Γάλα αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, φουντουκιού είναι λίγες από αυτές τις νέες επιλογές. Ακούγονται όλα τέλεια, υγιεινά και πολλά από αυτά έχουν πολύ ωραία γεύση. Όμως τι συμβαίνει στα αλήθεια; Τι γνωρίζουμε σχετικά με τον τρόπο παραγωγής τους; Μπορούμε να κάνουμε μια διατροφική σύγκριση των εναλλακτικών γαλάτων με τα γάλατα ζωικής πρέλευσης; Τι συμβαίνει με όλα τα συντηρητικά που περιέχουν τα φυτικά γάλατα; Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε φυτικά γάλατα; Τι πρέπει να κοιτάμε στα συστατικά; Πώς μπορούμε να βρούμε ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα για εμάς; Στο podcast μιλούν η καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου και Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η Αρετή Κυριώτου δημιουργός του εργαστηρίου και Wild Souls στην οδό Νίκης.
1/25/2024 • 35 minutes, 22 seconds
Πώς είναι να μοιράζεσαι τη ζωή σου με 100 και βάλε φυτά;
O M. Hulot και ο Βασίλης Καλόγηρος, ή αλλιώς who.s_your_plantdaddy, σε μια κουβέντα για τη μανία τους με τα φυτά.
1/24/2024 • 17 minutes, 28 seconds
Τι είναι «TERF» και τι συμβαίνει με τα τρανς παιδιά στην Ελλάδα;
Τι είναι «TERF» και τι συμβαίνει με τα τρανς παιδιά στη χώρα; Για πόσα τρανς παιδιά μιλάμε και γιατί όλο αυτό δεν είναι μόδα, φάση που θα περάσει, ρόλος που κάποιος ξεσήκωσε από ένα σίριαλ στην τηλεόραση; Και κυρίως πού πάνε αυτά τα παιδιά, μετά το σχολείο και τις κακοποιητικές και χλευαστικές συμπεριφορές που κρύβει εντός του; Τι μέριμνα επιφυλάσσει χρόνια τώρα η Πολιτεία για τα τρανς παιδιά που μετά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αδιαχείριστα εμπόδια της τρανς ενηλικότητας;
1/22/2024 • 47 minutes, 14 seconds
Τρέχοντας στα χνάρια της καφέ αρκούδας στα βουνά του Μετρόβου
Στον κόσμο του ορεινού τρεξίματος, υπάρχει μια μαγεία που συναρπάζει και ενώνει ανθρώπους με τη φύση. Υπάρχει επίσης πάθος και περιπέτεια. Εκεί, όπου οι κορυφές συναντούν τον ουρανό και οι πλαγιές περιφέρονται σαν περίτεχνα χαλιά, ανθίζει μια μοναδική εμπειρία που αγγίζει τον ψυχισμό κάθε δρομέα.Στην μαγεία αυτή, η εκτίμηση για την ανθρώπινη αντοχή, τη δύναμη της θέλησης και τον σεβασμό προς τη φύση είναι πρωταγωνιστές. Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος γίνονται θεσμοί που στοχεύουν όχι μόνο στη νίκη αλλά και στην εμβάθυνση της σχέσης μας με τη γη και τον εαυτό μας.Στον κόσμο του ορεινού τρεξίματος, η μαγεία είναι παρούσα σε κάθε μονοπάτι, σε κάθε ανάσα, και σε κάθε βήμα. Είναι μια σύνδεση που ανανεώνει το πνεύμα και αναδεικνύει την ομορφιά του ανθρώπου που τρέχει εναρμονισμένος με τον κόσμο γύρω του.Ο αθλητής Νίκος Κολοφύρης και διοργανωτής του UrsaTrail εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη τις συγκινήσεις που κρύβει το άθλημα του ορεινού τρεξίματος και την συναρπαστική διαδρομή που ακολουθεί στα μονοπάτια της καφέ αρκούδας.
1/8/2024 • 51 minutes, 15 seconds
Ψηφιακή συμπερίληψη: Πόσο προσβάσιμα είναι τα social media στα ΑμεΑ;
Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για τα μεγαλύτερα προβλήματα που δυσκολεύουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα social media με τον σύμβουλο προσβασιμότητας Νίκο Αποστολίδη.
1/5/2024 • 37 minutes, 30 seconds
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου
Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στην Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
1/1/2024 • 50 minutes, 37 seconds
Γιατί το χαμόγελό μας είναι κάτι παραπάνω από τα μπροστινά μας δόντια
Το χαμόγελο μας είναι ίσως το πιο ξεχωριστό εκφραστικό μας χαρακτηριστικό. Μαρτυράει τη διάθεσή μας, αντανακλά την αυτοπεποίθησή μας, μεταδίδει τη θετική μας ενέργεια. Πολλές φορές, όμως, όταν αντικρύζουμε ένα χαμόγελο, είτε μπροστά στον καθρέφτη μας, είτε επάνω σε κάποιον άλλο, έχουμε την τάση να στεκόμαστε παραπάνω στο σχήμα ή στην εμφάνιση των μπροστινών μας δοντιών. Με αφορμή την πρόσφατη καμπάνια της οδοντόκρεμας ΑΙΜ, η οποία με συνεπή παρουσία πάνω 30 χρόνια, μέσα από ένα μεγάλο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, έρχεται να μας θυμίσει ξανά αυτό που συχνά ξεχνάμε: πως το ωραίο χαμόγελο δεν είναι απλώς το σχήμα ή η εμφάνιση των μπροστινών δοντιών αλλά η εκδήλωση της ομορφιάς, της δύναμης και της αυτοπεποίθησής μας, η Άννα Κόκκορη συνομιλεί με τη δημοσιογράφο της LiFO, Φιλιώ Ράγκου για την απόφασή της να βάλει σιδεράκια σε πιο προχωρημένη ηλικία από ό,τι συμβαίνει συνήθως, αλλά και τον οδοντίατρο Δημήτρη Σπηλιόπουλο για το πώς μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα την υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας.
12/23/2023 • 22 minutes, 44 seconds
«Ανάπηροι με τη βούλα»: Τι σημαίνει η πιστοποίηση των ΑμεΑ;
Πώς πιστοποιείται η αναπηρία ενός ατόμου; Ποια είναι τα προβλήματα της διαδικασίας; Tι χρειάζεται να κάνει η πολιτεία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος, με την καθοδήγηση της Λίζας Δράκου από την «Oμάδα Yποστήριξης ΑμεΑ» στο Facebook, συζητούν για το θέμα.
12/15/2023 • 34 minutes, 29 seconds
Ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ κάνει ξανά τα μαγικά του
Είναι παραμύθι και δράμα. Έχει σαφείς συμβολισμούς αλλά και ατελείωτη φαντασία. Έχει μουσική απλή και μελωδική για το πλατύ κοινό αλλά και μια παρτιτούρα ανεξάντλητου πλούτου και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη για το μουσικά καλλιεργημένο ακροατήριο. Είναι μια μάχη του καλού εναντίον του κακού, της αλήθειας έναντι του ψέματος, της ευτυχίας εναντίον της εκδικητικότητας. Eίναι μια διαδικασία αναζήτησης της γνώσης και της διαφώτισης. Είναι μια υπενθύμιση των μεγάλων ιδανικών της ζωής και της ικανοποίησης που προκύπτει από τις δοκιμασίες. Είναι μια όπερα γεμάτη από την πρωτοτυπία της γραφής του Μότσαρτ. Μα πίσω και πάνω από όλα αποκρυπτογραφεί μια ιστορία για την αγάπη και τη δύναμη της μουσικής, η οποία μπορεί να αλλάξει τη φύση, να κινήσει βουνά. Έρευνα: Τίτος ΓουβέληςΚείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα ΚουστένηΜουσική Επιμέλεια: Τίτος ΓουβέληςΗχογράφηση Antart Studios:Παναγιώτης Χούντας Μίξη: Παναγιώτης ΧούνταςΟργάνωση Παραγωγής: Άντζελα Τσιφτσή Μια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη LiFO
12/13/2023 • 17 minutes, 9 seconds
Χρειάζεται η Ανάφη ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ;
Καθώς ξεκινάνε ήδη από τώρα οι πρώτες ετοιμασίες για την δεύτερη έκδοση του Anafi International Film Festival, o Ίωνας Καλλιμάνης μιλά με τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή, Στέλιο Χριστοφόρου για το πώς αποφάσισε να μαζέψει μια ομάδα νεαρών δημιουργικών ανθρώπων και να στήσουν παρέα ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο νησί που αγαπάνε, ενώ απαντά στην κριτική που δέχτηκε με την ανακοίνωση του το φεστιβάλ, και μιλά για το μέλλον και τις φιλοδοξίες της διοργάνωσης τους.
12/12/2023 • 36 minutes, 46 seconds
Τελικά, μισούμε οι γυναίκες η μία την άλλη; Pick me, επιβίωση και άλλες παρεξηγήσεις
Υπάρχει ακόμη αυτό που λέγανε οι παλαιότεροι «γυναικείος ανταγωνισμός»; Ισχύει το ότι η συνεργασία μεταξύ γυναικών είναι μια κόλαση; Μισούμε ή μία την άλλη και απλώς το κρύβουμε πολύ καλά μέχρι κάποια να αμφισβητήσει τα κεκτημένα μας; Και τι είναι οι pick me και οι karens που τόσο τρεντάρουν στα social media κάθε που κάποιος θέλει να χλευάσει «γυναικείες» συμπεριφορές και αντιδράσεις;
12/10/2023 • 41 minutes, 4 seconds
Δυο δολοφόνοι φυτών συνομιλούν
Η Ειρήνη Μαύρου μιλάει για το πάθος της για μια κατηγορία ανθοφόρων φυτών με απίστευτη ομορφιά, τα Γεσνεριοειδή, που δεν είναι συνηθισμένα αλλά αλλά έχουν φανατικούς λάτρεις στην Ελλάδα, και τον συνεχή αγώνα της για να μην τα χάσει στο καυτό αττικό καλοκαίρι.
12/6/2023 • 45 minutes, 59 seconds
Υπάρχει θέση για χαρά στην queer ποίηση;
Ποια είναι τα θέματα και οι ανησυχίες της σύγχρονης queer ποιητικής ματιάς; Αν το ετεροκανονικό μέλλον που χωρά μόνο «στρατό-γάμο-παιδί-θάνατο» δεν σε χωρά τότε προς τα που μπορείς να πας; Τι σημαίνει το “reeisteoloipolygaykaisasvariemai” και τι σημαίνει όταν ακόμη και η ύπαρξη ενός χοντρού σώματος στον δημόσιο χώρο διαβάζεται ως πράξη ριζοσπαστική και βαθιά πολιτική; Που πάει όλος αυτός ο θυμός και η εξάντληση; Το Μότσι Γεωργίου, μια από τις πιο ενεργές φιγούρες της πολύχρωμης σκηνής της DIY δημιουργίας της πόλης, μιλά για την πειραματική ποιητική γραφή αλλά και την διεκδίκηση ενός νέου τόπου ο οποίος μπορεί να χωρά και το ίδιο, παροτρύνοντας μας να ψάξουμε και να φανταστούμε νέες και καλύτερες απολαύσεις, νέους και πιο συμπεριληπτικούς κόσμους. Από 6/12-10/1 θα βρείτε το Μότσι στην παράσταση «Σεισμός» του Βασίλη Βηλαρά στο Bios, ενώ στις 7/12 θα κάνει χαμό στο Kangela’sCabaret στον χώρο του RedJasperTheater. Η ποιητική συλλογή “Reeisteoloipolygaykaisasvariemai” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΠΑΤΑΡΙΑ (https://www.facebook.com/profile.php?id=100075859361495) και την βρίσκετε στην Αθήνα στα βιβλιοπωλεία Κομπραί, Πολύχρωμος Πλανήτης, καθώς και στο Beaver, στην Θεσσαλονίκη στο Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ Ακυβέρνητες Πολιτείες και στην Πάτρα στο Πίξελ Books. Ιnstagram: @_the_mochi_
12/3/2023 • 37 minutes, 3 seconds
Εκ γενετής ή επίκτητη τυφλότητα: Ποια συνθήκη είναι δυσκολότερη;
Υπάρχει τελικά μία ξεκάθαρη απάντηση για αυτή την ερώτηση με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα τυφλά άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον συνιδρυτή της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Black Light και εκπαιδευτή στην γραφή braille Γιάννη Καπνιά
12/1/2023 • 38 minutes, 49 seconds
Λεσβιακή ορατότητα στην Ελλάδα χωρίς coming out. Γίνεται;
Γιατί το ανδρικό γκέι βίωμα έχει έρθει στο φως και στη mainstream ζωή μέσα στα χρόνια, αλλά η αποκάλυψη της ομοφυλοφιλικής ταυτότητας μίας γυναίκας είναι ακόμη τεράστιο ταμπού και κυρίως μπορεί και σηματοδοτεί μια σοβαρότατη απειλή κάποτε για την ίδια τη ζωή και κάποτε για τα κεκτημένα της (δουλειά, περίγυρος, φήμη); Και πόσο ρόλο παίζει το πατριαρχικό πλαίσιο στα λεσβιακά coming out που ειδικά στη χώρα μας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και κανένα από αυτά δεν αφορά κάποια διάσημη γυναίκα;
11/28/2023 • 45 minutes, 16 seconds
Ρομαντισμός στα... άκρα
Γιατί ο Ρώσος βιρτουόζος Νικολάι Ρούμπιντσάιν αρχικά το απέρριψε μετά βδελυγμίας το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο κι ορχήστρα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι; Τι έκανε τον 34χρονο Τσαϊκόφσκι παρότι αρχικά ζήτησε την γνώμη του να στιλώσει τα πόδια και να αρνηθεί να αλλάξει έστω και μια νότα; Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα των σπουδαίων έργων του συμφωνικού ρεπερτορίου κι αφηγείται το παρασκήνιο κι ιστορίες από την εποχή, τη ζωή και την προσωπικότητα του συνθέτη τους. Έρευνα: Τίτος ΓουβέληςΚείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα ΚουστένηΜουσική Επιμέλεια: Τίτος ΓουβέληςΗχογράφηση Antart Studios:Παναγιώτης Χούντας Μίξη: Παναγιώτης ΧούνταςΟργάνωση Παραγωγής: Άντζελα Τσιφτσή Μια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη LiFO
11/25/2023 • 17 minutes, 8 seconds
Μπορεί το male gaze να διαλύσει μια ηθοποιό;
Μαρία Σνάιντερ – Κίρστεν Ντανστ – Σέλεϊ Ντιβάλ: Τι κοινό έχει η πρωταγωνίστρια του εμβληματικού «Τελευταίου Τανγκό στο Παρίσι», με την ηθοποιό που όλοι γνώρισαν μέσα από τη «Λάμψη»; Και που συναντιούνται αυτές οι δύο με το ανήλικο κορίτσι που βρέθηκε να συμπρωταγωνιστεί με τον Μπραντ Πιτ στη «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα»; Μπορεί ένας ρόλος να διαλύσει μια γυναίκα; Τι περίπτωση υπάρχει μία επαγγελματική εμπειρία στη βιομηχανία του θεάματος να καταλήξει σε ισοπεδωτικό τραύμα; Άραγε φταίει ο Μπερτολούτσι, ο Κιούμπρικ και τόσοι άλλοι άνδρες σκηνοθέτες για το ψυχικό βάρος στους ώμους των πρωταγωνιστριών τους;
11/19/2023 • 44 minutes, 12 seconds
«Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε»: Τι μας άρεσε στη δημοφιλή σειρά του Netflix
H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς χτίζεται μια επιτυχημένη συμπεριληπτική, τηλεοπτική σειρά που αγγίζει την αναπηρία και πόσο σημαντικό είναι το βίωμα για την προσέγγιση ενός ανάπηρου χαρακτήρα.
11/17/2023 • 25 minutes, 42 seconds
Ζόλταν Κόνταϊ: Η παλλόμενη ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης
Μουσική για γιορτές. Σβέλτοι τσιγγάνικοι ρυθμοί που ξεσηκώνουν την Κεντρική Ευρώπη του 19ου αιώνα. Βιολιά έτοιμα να πάρουν και να βάλουν φωτιά. Ζωηροί χοροί που ταυτίστηκαν με τον αυθορμητισμό της υπαίθρου. Κλασική μουσική ριζωμένη στη λαϊκή ψυχή. Η Ματούλα Κουστένη βουτά στην ουγγρική παραδοσιακή μουσική του 19ου αιώνα που στο μυαλό των περισσότερων ταυτιζόταν με τις μελωδίες των τσιγγάνων. Αυτά πριν αναλάβουν οι Μπελα Μπάρτοκ και Ζόλταν Κόνταϊ να αναδείξουν την πραγματική ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης. Τότε, η ποιητική δύναμη της λαογραφίας έμπλεξε με τη σύγχρονη φιλοσοφία, οι ήχοι της υπαίθρου με την εξευγενισμένη μουσική των ωδείων και η μουσική εκπαίδευση μιας χώρας ακούμπησε στους ώμους και στο μοναδικό ταλέντο του Κόνταϊ. Ουγγρικές Συν-κινήσεις100 χρόνια από τη γέννηση του ΛίγκετιΣτον 19ο αιώνα η ουγγρική παραδοσιακή μουσική ταυτιζόταν στο μυαλό των περισσότερων με τη μουσική των τσιγγάνων και γι’ αυτό οι ουγγρικοί χοροί του Μπραμς έχουν τη σβελτάδα και τη χορευτική διάθεση της τσιγγάνικης μουσικής. Αργότερα όμως, οι μελέτες των Μπάρτοκ και Κόνταϊ ανέδειξαν την πραγματική ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης, η οποία και ενέπνευσε στους δύο μεγάλους συνθέτες αριστουργήματα, σαν αυτά που θα ερμηνεύσει ο διακεκριμένος μαέστρος Στέφαν Άσμπερυ, πλάι στο ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano του επίσης ουγγρικής καταγωγής Γκιέργκι Λίγκετι. Σολίστ της συναυλίας είναι ο πολυσχιδής βιολιστής Ρομάν Σίμοβιτς, που συνδυάζει την υπηρεσία της συμφωνικής μουσικής (ως εξάρχων της Συμφωνικής του Λονδίνου) με μία δραστήρια και εντυπωσιακή σολιστική καριέρα.
11/11/2023 • 16 minutes, 58 seconds
Ιωάννα Χαμαλίδου - Κουγιουμτζίδου: «Ο Έλληνας δεν μπορεί να χωνέψει ότι μια γυν αίκα παίζει ποδόσφαιρο»
Έχοντας σημαντικές παραστάσεις από ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, η Ιώαννα περιγράφει μέσα από την καριέρα της το τί πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο του ποδοσφαίρου γυναικών. Τι θυμάται από πρώτα παιχνίδια ποδοσφαίρου με αγόρια στις αλάνες των Γιαννιτσών; Γιατί θεωρεί την θητεία της στον ΠΑΟΚ «σχολείο»; Πώς ήταν η πρώτη της εμπειρία στο εξωτερικό και ποιες οι διαφορές με την ελληνική πραγματικότητα; Τι θυμάται από τον φιλικό αγώνα στο γεμάτο Vodafone Park όταν είχε κάνει μεταγραφή στην τουρκική Μπεσίκτας; Και σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα η Εθνική Ελλάδος; Ποια είναι η γνώμη της για τη λεκτική βία και τις σεξιστικές επιθέσεις κατά των παικτριών στο διαδίκτυο; Καταδικάστηκε αρκετά η παραβιαστική συμπεριφορά του Λουίς Ρουμπιάλες;Πόσο σωστή είναι η χρήση του όρου «γυναικείο ποδόσφαιρο»; Μπορεί μια ποδοσφαιρίστρια στην Ελλάδα να βιοποριστεί από το άθλημα;
11/7/2023 • 29 minutes, 10 seconds
Πώς αντιμετωπίζεται από την εγχώρια μουσική βιομηχανία ένας ανάπηρος καλλιτέχ νης;
Πόσο εύκολο είναι για ένα τυφλό άτομο να βγει στη σκηνή ως τραγουδιστής; Πόσο άνετα νιώθει το κοινό με αυτό; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα μαζί με τον τραγουδοποιό Σπύρο Γραμένο και τον τραγουδιστή Νεκτάριο Μαλλά.
11/3/2023 • 38 minutes, 43 seconds
«Δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι»: Γιατί αυτή η φράση αποτελεί κόκκινο πανί για κάθε συνειδητοποιημένη φεμινίστρια;
Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ ο όρος της τοξικής αρρενωπότητας; Πώς γεννιούνται οι incels και γιατί περσόνες όπως ο καταδικασμένος Άντριου Τέιτ και ο καλλιεργημένος μισογύνης Τζόρνταν Πίτερσον έχουν τέτοιο impact σε συγκεκριμένο ανδρότυπο; Πώς αντικαθιστούμε την κουλτούρα των παρενοχλητικών, κακοποιητικών συμπεριφορών στα αγόρια ήδη από μικρή ηλικία και τι ελπίδα σωφρονισμού υπάρχει για άνδρες καταδικασμένους για κάθε μορφή έμφυλης βίας;Προσκεκλημένοι της Χριστίνας Γαλανοπούλου o Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, επικεφαλής της Συμμαχίας των Φύλων (ελληνικό παράρτημα) και ο Γιώργος Νικολαϊδης, εκπαιδευτής ενηλίκων σε ζητήματα έμφυλης διαπαιδαγώγησης.
11/1/2023 • 44 minutes, 37 seconds
Είναι αυτό φεμινισμός; - Μια νέα σειρά podcasts έρχεται στη Lifo
Βαφονται οι φεμινίστριες; Όντως αγαπούν όλες τις άλλες γυναίκες και μισούν τους άντρες; Τι είναι αυτό το not all men και οι pick me; Ακούν τραπ χωρίς να αυτοαναφλέγονται; Τι πραγματικά πιστεύουν για την άμβλωση; Τι συμβαίνει με τις τρανς θηλυκότητες; Με τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία θα ασχοληθεί ποτέ κανείς σοβαρά; Πόσες ιστορίες αποσιωπημένης φρίκης κρύβει η Τέχνη και τις μαθαίνουμε με χρονοκαθυστέρηση; Και τελικά τι γλώσσα μιλάει ο φεμινισμός σήμερα;
10/31/2023 • 1 minute, 15 seconds
Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Το σύνθημα είναι ο αριθμός δυο
Ποιος, έντονα ιδιοσυγκρασιακός, συνθέτης κρύβεται πίσω από ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του 20ου αιώνα; Γιατί στην Ρωσία της εποχής του Σεργκέι Ραχμάνινοφ η συναισθηματική υπερβολή αποτελούσε κανόνα; Το 2ο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ για πιάνο κι ορχήστρα προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στο κοινό κι οδηγεί τον ερμηνευτή στα όριά του καθώς απαιτεί εντυπωσιακή τεχνική. Είναι σκληρό και τρυφερό.
10/28/2023 • 17 minutes, 56 seconds
Πώς έβρισκαν φαγητό στη Kατοχή;
Η Βιολέττα Χιονίδου, ιστορικός και επίκουρη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο University of Newcastle upon Tyne και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, μιλούν για τον λιμό και την πείνα της Κατοχής και το πώς επηρέασε την κοινωνία της εποχής. Η επί 25 χρόνια υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, αναδεικνύει τη σημασία της δουλειάς της Βούλας Παπαϊωάννου που αποτύπωσε την ανθρωπιστική κρίση στις φωτογραφίες της. Ο ανθρωπολόγος και ντοκιμενταρίστας Δημήτρης Μπούρας διηγείται ιστορίες από τη δική του εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες και συνδέει την φρίκη του πολέμου του τότε με το σήμερα. Πηγές:Βιολέττα Χιονίδου - Η κατοχική πείνα μέσα από προφορικές μαρτυρίες. Η περίπτωση της Χίου, της Σύρου και της Μυκόνου, Εκδόσεις ΠατάκηΒιολέττα Χιονίδου - Λιμός και θάνατος στην κατοχική Ελλάδα, 1941 - 1944, Βιβλιοπωλείον της ΕστίαςΓιώργος Θεοτοκάς - Τετράδια ημερολογίου (1939-1953), Βιβλιοπωλείον της ΕστίαςΗ φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου. Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, εκδόσεις ΑΓΡΑ/ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
10/27/2023 • 1 hour, 8 minutes, 44 seconds
H καθημερινότητα ενός ατόμου με αυτισμό
Πόσα γνωρίζουμε τελικά για τα αυτιστικά άτομα και πόσο συμπεριληπτική είναι η ελληνική κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την συγγραφέα Κατερίνα Μαλακατέ που μοιράζεται τη δική της εμπειρία ως μητέρα αυτιστικού παιδιού.
10/20/2023 • 45 minutes, 7 seconds
Αρχίζουν οι Συν-κινήσεις
Μωρίς Ραβέλ και Σεργκέι Προκόφιεφ. Δύο συνθέτες που μεγαλούργησαν μέσα στον ανεπανάληπτο μουσικό πλούτο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ο πρώτος, μια εύθραυστη και μοναχική ιδιοφυία. Πολυπράγμων και τελειοθήρας. Ο δεύτερος, ένας παθιασμένος επαναστάτης συνθέτης διχασμένος ανάμεσα στην πατρίδα του και τη Δύση.
10/12/2023 • 17 minutes, 36 seconds
ΑμεΑ: Να βγει κανείς ή να μη βγει;
Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στον αθλητή αγώνων δρόμου με αμαξίδιο και content creator Χρήστο Μελέτη, η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν μαζί του για την περιπέτεια της χρήσης των μέσων μεταφοράς και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.
10/6/2023 • 30 minutes, 7 seconds
Πώς μπορείς να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στα παιχνίδια που αγάπησες;
H ανάγκη για ένα οικολογικά ασφαλές περιβάλλον έχει γίνει πλήρως αντιληπτή στον καθένα και η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντική μπορεί να είναι η δική σας συμβολή στη μείωση των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές; Έχετε αναλογιστεί πόσα ανακυκλώσιμα υλικά μπορεί να κρύβονται μέσα στο σπίτι μας; Επίσης, το γνωρίζετε ότι με πολύ απλούς τρόπους έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας μας; Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το πρόγραμμα ανταλλαγής παιχνιδιών «LoveToys» το οποίο σχεδιάστηκε από την πλατφόρμα Swaplanet σε συνεργασία με το Public για να δοθεί μια δεύτερη ζωή στα παιχνίδια που αγάπησαν τα παιδιά αλλά δεν τα χρειάζονται πια. Στόχος του προγράμματος είναι να συλλεχθούν λούτρινα παιχνίδια, ξύλινα παιχνίδια και βρεφικά παζλ για να τα επιλέξουν μέσω της πλατφόρμας άλλα παιδιά. Για όλα αυτά μας μιλά η κυρία Έλενα Στάμου από την Πλατφόρμα Ανταλλαγής Ρούχων Swaplanet.
10/4/2023 • 15 minutes, 23 seconds
Περιβάλλον και τεχνολογία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας εδώ: www.nbg.gr/competition
10/2/2023 • 18 minutes, 11 seconds
Πόσο φιλικό είναι ένα Γενικό σχολείο προς τους ανάπηρους μαθητές;
H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος, με καλεσμένους τον εκπαιδευτή Παναγιώτη Χρυσοβέργη και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Βάσω Ζώρζου, μοιράζονται τις σχολικές τους εμπειρίες και συζητούν για την συμπεριληπτική φοίτηση των ΑμεΑ.
9/22/2023 • 34 minutes, 26 seconds
Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups
Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
9/22/2023 • 18 minutes, 40 seconds
Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχής σας στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας εδώ: Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας
9/15/2023 • 18 minutes, 9 seconds
Ο θριάμβος της Björk στη Μαδρίτη: Δυο συντάκτες της LIFO ήταν εκεί (και παραληρούν)
Με αφορμή την συναυλία Cornucopia που παρακολούθησαν στην Μαδρίτη, ο Τάσος Μπρεκουλάκης και ο Νίκος Ευσταθίου, δύο superfans τη ς Bjork, εξηγούν πώς ανέπτυξαν την διαχρονική αγάπη τους για εκείνη, γιατί έχασαν το μυαλό τους με την οπτικοακουστική ουτοπία που παρουσίασε επί σκηνής και γιατί η avant-garde Ισλανδή καλλιτέχνιδα εξακολουθεί να παραμένει μισό αιώνα μπροστά από την εποχή της.
9/13/2023 • 1 hour, 1 minute, 26 seconds
«Εκάβη» του Ευριπίδη: Τα όρια της εκδίκησης
Έχοντας αγγίξει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, η Εκάβη θα τα διασχίσει με απρόσμενη ορμή, σε μια ύστατη απόπειρα αναμέτρησης με την τραγική της μοίρα. Tο καταπονημένο σώμα της θα μετατραπεί σε φονικό όπλο. H ταπεινωμένη βασίλισσα θα μεταμορφωθεί σε αδίστακτη μαινάδα. H κραυγή αγωνίας θα γίνει ιαχή θριάμβου. Ελιγμοί μέσα στην άβυσσο, κατάδυση στα πιο άγρια σκοτάδια της ύπαρξης.
8/8/2023 • 18 minutes, 46 seconds
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση
Ο ζητών είναι και το ζητούμενο. Αυτός που θέτει την ερώτηση είναι ο ίδιος και η απάντηση. Ο Οιδίπους είναι ο ευρετής αλλά και το εύρημα, είναι αυτός ο ίδιος που ευρίσκεται. Στη διάρκεια αυτής της πορείας αναζήτησης, ο Σοφοκλής δεν παύει να δοκιμάζει τα όρια: ανελέητα, ανυποχώρητα θέτει ξανά και ξανά το ερώτημα: ποιος γνωρίζει και ποιος νομίζει ότι γνωρίζει; Π οιος έχει δικαίωμα να γνωρίζει; Ποιος κατέχει την αλήθεια και ποιος μπορεί να τη φέρει στο φως; Ακόμη σημαντικότερο, ίσως, ποιος αντέχει την αλήθεια; Ποιος μπορεί να την κοιτάξει κατάματα δίχως να τυφλωθεί;Λουίζα Αρκουμανέα
8/2/2023 • 30 minutes, 36 seconds
«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη: Μπορεί η ποίηση να σώσει τον κόσμο;
Οι «Βάτραχοι» γράφονται το 405 π.Χ. Ο Ευριπίδης έχει μόλις πεθάνει, όπως και ο Σοφοκλής. Πάει μισός αιώνας που απεβίωσε ο Αισχύλος... Η Αθήνα, λίγους μήνες πριν από τη λήξη ενός ολέθριου πολέμου που θα σημάνει το τέλος της παντοδυναμίας της, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αντιμέτωπος με αυτή την πνευματική ερήμωση, ο Αριστοφάνης επινοεί μια ευφρόσυνη κατάβαση στον Άδη, εκεί όπου κατοικούν πλέον οι σπουδαίοι τραγικοί ποιητές. Γιατί μόνο οι ποιητές έχουν τη δύναμη να εμφυσήσουν ζωή στην πόλη και να εμπνεύσουν το μαραμένο πνεύμα του συλλογικού σώματος. Στους «Βατράχους», ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος διαγωνίζονται επί σκηνής, παίζοντας θέατρο μέσα στο θέατρο όπως μόνο εκείνοι γνωρίζουν.Λουίζα Αρκουμανέα
7/26/2023 • 20 minutes, 8 seconds
«Δεν θέλουμε άλλους "ήρωες της ζωής"»: Τα ελληνικά ΜΜΕ και η αναπηρία
Πώς προσεγγίζει ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά Μέσα στην Ελλάδα τα θέματα γύρω από την αναπηρία; Μπορούν να υπάρξουν άρθρα για την αναπηρία χωρίς τις χιλιοειπωμένες στερεοτυπικές φράσεις; Και τελικά, πώς μπορεί να υπάρξει μια πιο συμπεριληπτική εκπροσώπηση των αναπήρων;
7/21/2023 • 45 minutes, 34 seconds
«Μήδεια» του Ευριπίδη: Πέραν του Καλού και του Κακού
Η σκέψη ότι μια γυναίκα δεν ελέγχεται από τον άνδρα, ότι ενεργεί σύμφωνα με τη δική της σεξουαλική επιθυμία κι ότι θα σκοτώσει, αν χρειαστεί, τα παιδιά της για να τον εκδικηθεί γεννάει στον ήρωα του έργου – και σε όλους τους άνδρες θεατές απανταχούθε – έναν βαθύτατο φόβο: για τον εαυτό του, για το φύλο του, για την κοινωνική συνοχή της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ. Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται εφεξής η πόλη, αν οι γυναίκες γίνουν Μήδειες; Λουίζα Αρκουμανέα
7/19/2023 • 23 minutes, 8 seconds
Το βαλκανο-reggaeton της Σάττι
«Όλο λέτε, λέτε, λέτε για μένα» τραγουδάει η Μαρίνα Σάττι στο καινούργιο της single «Tucutum», που παντρεύει το βαλκανικό turbofolk με το ρεγκετόν, και πράγματι η κυκλοφορία του πυροδότησε αμέτρητα σχόλια για το κατά πόσο έχει επηρεαστεί σε υπερβολικό βαθμό από την μουσική της Καταλανής Rosalia. Υπάρχει, όμως, παρθενογέννεση στην μουσική;Με αφορμή την νέα κυκλοφορία της Ελληνίδας μουσικού, ο Νίκος Ευσταθίου και ο Τάσος Μπρεκουλάκης κάνουν μια ιστορική αναδρομή στην ενσωμάτωση ξένων τάσεων στην ελληνική μουσική βιομηχανία ανά τις δεκαετίες. Συζητούν, επίσης, για την εκθετική άνοδο και την κολλητική φύση της τραπ, το ιδιόμορφο μουσικό είδος tallava που ξεκίνησε από τις αλβανόφωνες κοινότητες του Κοσόβου και διαχύθηκε παντού στα Βαλκάνια, και το πως το πάντρεμα παραδοσιακών στοιχείων και σύγχρονης ενορχήστρωσης είναι ο,τι πιο κουλ κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στην μουσική βιομηχανία.
7/14/2023 • 38 minutes, 18 seconds
«Σφήκες» του Αριστοφάνη: Ποιος φοβάται τη Δημοκρατία;
Πώς συνδέεται ο ρόλος των δικαστηρίων με τη Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα; Γράφοντας τις «Σφήκες» ο Αριστοφάνης ασκεί δριμεία κριτική στο δικαστικό σύστημα των Αθηνών, το οποίο θεωρεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την απονομή δικαιοσύνης, είναι σάπιο και καθοδηγούμενο από λαϊκιστές πολιτικούς, όπως ο Κλέωνας. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται για το καλό του Δήμου, αλλά στην πραγματικότητα απολαμβάνουν τον δημόσιο πλούτο χωρίς να έχουν αγωνιστεί για τίποτα. Μπορεί ο λαός να διεκδικήσει το πραγματικό μερίδιο εξουσίας που του ανήκει; Ή μήπως είναι καταδικασμένος να ψάχνει πάντοτε για έναν προστάτη και να βολεύεται με τα ελάχιστα;
7/12/2023 • 19 minutes, 35 seconds
«Τυφλός ξεναγός»: Πώς μπορεί μια παράσταση να πραγματευτεί με ουσία το θέμα της αναπηρίας
Τι πήγε στραβά σε αυτή την παράσταση που πραγματεύεται την τυφλότητα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος με καλεσμένη την Αργυρώ Μποζώνη συζητούν με αφορμή την ακουστική παράσταση «Tυφλός ξεναγός» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στον χώρο τέλεσης των Ελευσινίων Μυσ τηρίων.
7/7/2023 • 31 minutes, 52 seconds
Ιππόλυτος του Ευριπίδη: Ο αρνητής του έρωτα
O Ιππόλυτος περιφρονεί τον έρωτα και όλα όσα ο τελευταίος συνεπάγεται: πανικό του σώματος, παρακμή της λογικής, έκρηξη των συναισθημάτων, απώλεια ελέγχου.Η εμμονή του στην παρθενική «θέση», όμως, δε συνεπάγεται ότι θα παραμείνει ανέγγιχτος, σώος και αρτιμελής. Το αντίθετο, μάλλον...Σε μια τραγική αντιστροφή, ο Ιππόλυτος που αρνείται την επιθυμία, ο Ιππόλυτος που αρνείται την αναπαραγωγή, θα πεθάνει με βίαιους σπασμούς και οξείς πόνους, βιώνοντας την υπέρτατη οδύνη, μια «δαιμονική παρωδία» των εκτινάξεων του έρωτα αλλά και του γυναικείου τοκετού. «Ο άντρας θα πεθάνει μέσα στον πόνο, ανακαλύπτοντας έτσι ότι διαθέτει ένα σώμα. Πεθαίνοντας ο Ιππόλυτος αποκτά σώμα...» λέει η Νικόλ Λορώ.
7/5/2023 • 21 minutes, 26 seconds
Τι συμβαίνει με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα ταξίδια;
Είναι η χώρα μας και οι τουριστικοί της προορισμοί προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία; Τι ενδιαφέρει ένα τυφλό άτομο σε ένα ταξίδι; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται δικές τους εμπειρίες.
6/23/2023 • 22 minutes, 25 seconds
«Πώς κόλλησα με την μαγεία του μικρόκοσμου»: Φωτογραφίζοντας πεταλούδες, αράχνες και μανιτάρια
Ο Παναγιώτης Δαλαγιώργος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος άγριας ζωής με καταγωγή από το Πολύρραχο Κοζάνης. H ζωή στην επαρχία τον βοήθησε πολύ να έρθει σε επαφή με τη φύση μια και από μικρό παιδί μικρό είχε πάθος με το μικρόκοσμο.Η πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία έγινε μέσα στο lockdownτου 2020 όταν αγόρασε την πρώτη του κάμερα και έναν macro φακό. Έκτοτε σε κάθε ευκαιρία κάνει εξορμήσεις στη φύση φωτογραφίζοντας διάφορα θέματα από τον μικρόκοσμο. Κύριο μέλημά του είναι να αναδείξει τα διάφορα προβλήματα που προκαλεί ο άνθρωπος στα οικοσυστήματα έχοντας σαν απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενασχόληση περισσότερων ανθρώπων με την προστασία τους.Έχει πάρει πολλές διακρίσεις για τις φωτογραφίες του. Πρόσφατα φωτογραφία του δημοσιεύτηκε και στον βρετανικό Guardianως μια νικήτριες εικόνες του διαγωνισμού φωτογραφίας της Εβδομάδας Εντόμων που ανακοινώθηκαν από τη Βασιλική Εντομολογική Εταιρεία. Ο ετήσιος διαγωνισμός για ερασιτέχνες φωτογράφους προσέλκυσε περισσότερες από 700 συμμετοχές από 34 χώρες σε έξι ηπείρους, με 24 εικόνες να λαμβάνουν επαίνους.
6/19/2023 • 23 minutes, 32 seconds
Λουκάς Καρυτινός: Γιατί το Ηρώδειο είναι ο απόλυτος συναυλιακός χώρος στην Αττική;
Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα έργα που παρουσιάζονται στο «ιδιαίτερο» κοινό του Ηρωδείου; Κατά πόσον ο αρχιμουσικός (μαέστρος), οι μουσικοί αλλά κι οι ερμηνευτές επηρεάζονται από την λεγόμενη ενέργεια της πλατείας, δηλαδή την συμπεριφορά των θεατών; Ποια στοιχεία στο Ρεκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι το καθιστούν τόσο δημοφιλές; Πόσο αναγκαίες είναι οι συμπράξεις με κορυφαίους σολιστ για μια ελληνική ορχήστρα; Πώς προετοιμάζεται ο μαέστρος πριν από μία συναυλία λόγιας μουσικής; Αραγε εξακολουθεί να ανακαλύπτει νέα στοιχεία σε έργα τα οποία έχει διευθύνει πολλές φορές στο παρελθόν; Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα από τα Μυστήρια της Μουσικής συνομιλούν η Ματούλα Κουστένη κι ο αρχιμουσικός- καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Λουκάς Καρυτινός.
6/18/2023 • 30 minutes, 39 seconds
Έλενα Τοπαλίδου: «Όσο ζεις παθαίνεις»
Βασικές έννοιες που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη όπως η μοναξιά, η έλλειψη νοήματος για τα πράγματα και τον κόσμο και το αίσθημα ελευθερίας, που είναι έμφυτο στην ανθρώπινη υπόσταση, μπορεί αρκετές φορές να είναι οι κύριες αιτίες μιας προβληματικής ή ανεξήγητης συμπεριφοράς. Σε αυτό το επεισόδιο, ακολουθούμε την ηρωίδα στο ταξίδι της υπαρξιακής της αναζήτησης, σε μια προσπάθεια νοηματοδότησης και επιστροφής στον αυθεντικό εαυτό.
6/18/2023 • 43 minutes, 31 seconds
Το αλκοόλ στον κινηματογράφο
Στο πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς podcast «Συνομιλούμε Υπεύθυνα», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο κριτικός κινηματογράφου της LiFO, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος εξετάζει το πώς χρησιμοποιήθηκε το αλκοόλ στον κινηματογράφο, από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης μέχρι τις μέρες μας. Σκηνές που θεωρούνται πια κλασικές, θρυλικές ατάκες που άφησαν εποχή, εμβληματικοί ρόλοι που συνδυάστηκαν με συγκεκριμένα ποτά στο ασυνείδητο των σινεφίλ και όχι μόνο.
6/15/2023 • 23 minutes, 23 seconds
Η ψυχολόγος Ντενίς Νικολάκου για το πώς μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της, ξεπερνώντας τις δυσκολίες
Ο Άρης Δημοκίδης υποδέχεται τη μητέρα δύο αγοριών στη σειρά podcasts της LiFO «Modern Family» με την υποστήριξη της εταιρείας «Υδρόγειος Ασφαλιστική», και συζητούν για τις προκλήσεις μιας μονογονεϊκής οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα.
6/14/2023 • 34 minutes, 13 seconds
Live a Legacy: Η πρωτοβουλία της MasterCard δίνει ευκαιρίες σε νέες γυναίκες που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας
Η Λουκία Χωραφά, Head of Marketing & Communications της Mastercard, για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα και τη Στέλλα Κάσδαγλη συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top συζητούν με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου για το mentoring, τις ευκαιρίες και τα tips που πρέπει να γνωρίζει κάθε νέα γυναίκα που ετοιμάζεται να διεκδικήσει τώρα όσα της αξίζουν στον επαγγελματικό στίβο H πρωτοβουλία Live A Legacy της MasterCard επιστρέφει για 5η χρονιά και εμπλουτίζει τις δράσεις ενδυνάμωσης νέων γυναικών που διεκδικούν ισότιμες θέσεις στην αγορά εργασίας και εργαλεία για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους στο πεδίο που τις ενδιαφέρει. Με δράσεις και mentoring events, με χρήσιμες συμβουλές, αλλά και με ευκαιρίες δικτύωσης που θα τις φέρουν πιο κοντά στο επαγγελματικό τους όραμα
6/14/2023 • 12 minutes, 22 seconds
Αγαπητό ChatGPT, γράψε μου κάτι για τον Νick Cave και την Άννα Βίσση
O Νίκος Ευσταθίου και η Μαρία Παππά κάνουν μια ιστορική αναδρομή στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην μουσική παραγωγή, συζητούν για τις σύγχρονες εφαρμογές του ΑΙ στην σύνθεση, την ενορχήστρωση και τα φωνητικά, και διαβάζουν στίχους που έγραψε το ChatGPT σε ύφος Nick Cave και Άννας Βίσση.
6/10/2023 • 35 minutes, 32 seconds
Τελικά, ποια είναι η σχέση της Gen Z με το αλκοόλ;
Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcast «Συνομιλούμε Υπεύθυνα», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξετάζουμε τη σχέση της νεότερης γενιάς με την κατανάλωση αλκοόλ. Δύο «zoomers», ο Χρήστος και η Μαρία, μιλούν στην Άννα Κόκκορη για τις πρώτες τους επαφές με το αλκοόλ, περιγράφουν το τι άλλαξε όταν συμπλήρωσαν το νόμιμο όριο ηλικίας των 18 ετών, απαντούν στο αν υπάρχει κουλτούρα υπεύθυνης κατανάλωσης μεταξύ των συνομηλίκων τους αλλά και το πώς χειρίζονται τυχόν περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης στην παρέα τους.
6/9/2023 • 25 minutes, 12 seconds
Μπράιγ, audio books, εφαρμογές ανάγνωσης: Οι τρόποι που διαβάζουν τα τυφλά άτομα
Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν σχετικά με την προσβασιμότητα των τυφλών στην ανάγνωση ενώ ο ηθοποιός Ηρακλής Στρούγκης, που ηχογραφεί audio books για τις ακουστικές βιβλιοθήκες των τυφλών, μοιράζεται την εμπειρία του.
6/9/2023 • 27 minutes, 45 seconds
Η Εύα κι ο Άγγελος είναι απ' τους φίλους που νιώθουν σαν οικογένεια
Ο Άρης Δημοκίδης υποδέχεται τους ηθοποιούς Άγγελο Θεοφίλου και Εύα Πετρίδη στη σειρά podcasts της LiFO «Modern Family» με την υποστήριξη της εταιρείας «Υδρόγειος Ασφαλιστική», και συζητά μαζί τους για το πώς μια φιλική συγκατοίκηση τους άλλαξε ουσιαστικά τη ζωή.
6/8/2023 • 26 minutes, 19 seconds
Τζουζέπε Βέρντι: Ο συνθέτης που ανυψώνει τη φωνή των ανθρώπων με το δημοφιλέστερο Ρέκβιεμ
O Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού ρομαντισμού μελοποιεί την πιο σπαρακτική νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας. Άριες και χορωδιακά μοναδικής ομορφιάς και δραματικότητας εκφράζουν το μυστήριο της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης. Λόγια βαθιάς συναισθηματικότητας σβήνουν μέσα στο μεγαλείο της μουσικής. Ο Άνθρωπος στέκεται με δέος απέναντι στο άγνωστο και ταλαντεύεται ανάμεσα στην πίστη και στην αμφιβολία. Το μεγαλόπνοο Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό είναι από τα δημοφιλέστερα συμφωνικά- χορωδιακά έργα όλων των εποχών. Κι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, πέραν της συγκινητικής μουσικής του δύναμης, είναι η ανθρωποκεντρική του διάσταση. Έρευνα: Τίτος ΓουβέληςΚείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα ΚουστένηΜουσική Επιμέλεια: Τίτος ΓουβέληςΗχογράφηση Antart Studios:Παναγιώτης Χούντας Μίξη: Παναγιώτης ΧούνταςΟργάνωση Παραγωγής: Άντζελα ΤσιφτσήΜια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη LiFO
6/3/2023 • 19 minutes, 19 seconds
Πώς μαθαίνεις σε ένα κορίτσι να αγαπά τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι;
Κορίτσι στην εφηβεία σημαίνει διαρκές μέτρημα, διαρκή σύγκριση και αγχωτικά πρότυπα: η ψυχολόγος Ειρήνη Καρακασίδου συζητάει με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου και μας εξηγεί πώς οχυρώνεται μια θηλυκότητα στην πιο κρίσιμη ηλικία της ζωής της, σε ένα επεισόδιο podcast, σε συνεργασία με τη Dove.Κορίτσι στην εφηβεία συνήθως σημαίνει σύγκριση και μέτρημα. Συγκρίνεσαι με άλλα κορίτσια, κάποτε και με νεαρές γυναίκες, και μετριέσαι συνεχώς. Το ύψος, τα κιλά, οι επιδόσεις, τα likes και οι followers στα social media. Ολοκληρη η έτσι κι αλλιώς περίπλοκη περίοδος της εφηβείας καταλήγει ένα κυνήγι με τα νούμερα στα οποία ένα κορίτσι πείθεται ότι πρέπει να χωρέσει. Και μετά η εικόνα – η εικόνα της στα social media, τα φίλτρα, τα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών: ένα ολόκληρο εργοστάσιο που την πιέζει, τη στενοχωρεί, την μαθαίνει να μην αποδέχεται και να μην αγαπά τον εαυτό της. Πώς το απαλείφουμε αυτό από τη ζωή ενός κοριτσιού και πώς το βοηθάμε να αγαπήσει τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι; Η ψυχολόγος Ειρήνη Καρακασίδου εξηγεί στη Χριστίνα Γαλανοπούλου το πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την έτσι κι αλλιώς δύσκολη διαδρομή.
5/31/2023 • 16 minutes, 51 seconds
Η Νάντια κι ο Αλέξανδρος για τα σκαμπανεβάσματα των νέων γονιών
Ο Άρης Δημοκίδης υποδέχεται τους γονείς δύο μικρών αγοριών στη σειρά podcasts της LiFO «Modern Family» με την υποστήριξη της εταιρείας «Υδρόγειος Ασφαλιστική», και μιλούν για τις εμπειρίες και τα προβλήματα των νέων γονιών στην Ελλάδα του σήμερα.
5/29/2023 • 28 minutes, 8 seconds
Συμπεριλαμβάνοντας χαρακτήρες με αναπηρίες στα κόμικς και τα RPG παιχνίδια
Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο Γιάννη Γεωργίου σχετικά με το πώς εκπροσωπείται η κοινότητα των ΑμεΑ στα κόμικς και στα γνωστά παιχνίδια ρόλων. Ο τυφλός δικηγόρος Daredevil, ο Τυφλός Σαμουράι, τόσο μέσα από την ομώνυμη ταινία με τον Ρούτγκερ Χάουερ όσο και από την πιο πρόσφατη του Τακέσι Κιτάνο με τίτλο Ζατόιτσι. Ο Dr. Strange της Marvel που προσπαθεί να μάθει την τέχνη του μυστικισμού έπειτα από ένα ατύχημα που του προκάλεσε μόνιμη βλάβη στα χέρια, τελειώνοντας άδοξα την καριέρα του ως γιατρού. Όλοι αυτοί οι υπερήρωες έχουν κάποιου είδους αναπηρία η οποία όμως παρουσιάζεται ως κάτι που τελικά δεν έχει και τόση σημασία, διότι οι χαρακτήρες καταλήγουν να κάνουν τρομερά επιτεύγματα με τις υπερδυνάμεις τους. Η συζήτηση επεκτείνεται και στην αντιμετώπιση της αναπηρίας στα παιχνίδια ρόλων (role playing games), όπως το Dungeons & Dragons. Για παράδειγμα, πολλοί παίκτες επιλέγουν να έχει ο χαρακτήρας τους κάποια αναπηρία, αλλά την υπεραναπληρώνουν σε σημείο που να μην επηρεάζει καθόλου την καθημερινότητα των χαρακτήρων τους, όπως για παράδειγμα ο Daredevil.Τελικά, πώς η αναπηρία, σωματική ή ψυχική, υπάρχει ή τουλάχιστον υπήρχε μέχρι πρόσφατα, στους κανόνες του παιχνιδιού ως τεχνική αδυναμία ίσα-ίσα για να επιφέρει πέναλτι σε διάφορα σκορ. Παίκτες τέτοιων παιχνιδιών ρόλων αναφέρουν ότι, ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην συμπερίληψη ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρων σε αυτά τα παιχνίδια, η αναπηρία ακόμα δεν έχει συμπεριληφθεί με τρόπο θετικό.
5/26/2023 • 34 minutes, 42 seconds
Λένα Παπαληγούρα: «Μια κρίση πανικού αναθεωρεί τη σχέση μάνας-κόρης»
Τι κοινό έχουν η πτήση με αεροπλάνο και η κατάδυση στον ψυχολογικό βυθό μας; Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η πίεση της ατμόσφαιρας αλλάζει με άγνωστες για εμάς συνέπειες. Η Ντενίς Νικολάκου με καλεσμένους την ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα και τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο συζητούν με αφορμή την πολυβραβευμένη ταινία «AirHostess-737»
5/24/2023 • 46 minutes, 29 seconds
Μαρία Συρεγγέλα: «Θέλω να στηρίξω τις γυναίκες να αποτινάξουν στερεότυπα και προκαταλήψεις»
«Η λύση του δημογραφικού περνάει μέσα από την ισότητα των φύλων» λέει στην Ντίνα Καράτζιου η Μαρία Συρεγγέλα, υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ στο Δυτικό τομέα, στη Β2 Περιφέρεια. Η κ. Συρεγγέλα υποστηρίζει ότι το δημογραφικό εκτός από τη χάραξη ενός μακρόπνοου και συνεκτικού σχεδίου, απαιτεί «να επενδύσεις σε πολιτικές ισότητας των φύλων». Τονίζει ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο ισότητας ούτως ώστε η διάσταση του φύλου να διαπνέει και διατρέχει τις πολιτικές όλων των υπουργείων (Gender mainstreaming). Για το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια λέει ότι «Δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα». Πρώην υφυπουργός εργασίας δημογραφικής πολιτικής, οικογένειας και ισότητας των φύλων, μάς μιλάει για τις πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και στήριξης των θυμάτων κακοποίησης και ενδοικογενειακής βίας αλλά και για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας. Η ίδια θεωρεί, ότι το λιθαράκι που ισχυρίζεται ότι έβαλε η ίδια στην εφαρμογή πολιτικών ισότητας και οικογένειας, πιστεύει ότι θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των πολιτών όταν θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη.
5/19/2023 • 25 minutes, 54 seconds
Στέφανος Τζουμάκας: «Είναι σημαντικό να αλλάξουμε πολιτική και όχι απλώς την κυβέρνηση»
«Πρώτα είναι η χώρα, όχι τα κόμματα» λέει στην Βασιλική Σιούτη ο Στέφανος Τζουμάκας, πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα υπεύθυνος Πολιτικής Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στη Νότια Αθήνα. Και εξηγεί γιατί βλέπει ότι σε αυτές τις εκλογές έχουμε δυο ειδών κόμματα: «Αυτά που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους κι εμείς που θέλουμε να πάρουμε ένα πολιτικό προβάδισμα, να ορίσουμε τις εξελίξεις για να κυβερνήσουμε τη χώρα». «Είναι σημαντική η απόφαση αν θα αλλάξουμε πολιτική και όχι απλώς να αλλάξουμε την κυβέρνηση» αναφέρει στην Lifo ο Στέφανος Τζουμάκας και όταν μιλάμε για την αρχή της κρίσης το 2010 λέει ότι «με πολιτική απόφαση οδηγήθηκε τότε η χώρα στα μνημόνια και στην φτωχοποίηση». Ο ίδιος δεν στήριξε κανένα μνημόνιο από τα τρία και δεν θα το στήριζε ποτέ όπως λέει, όμως για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον τελευταίο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι «δεν έκανε λάθος, υπηρέτησε άλλα συμφέροντα». Ο Στέφανος Τζουμάκας επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν εθνικές συζητήσεις στη χώρα για το ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας, της ΕΕ και που θα πάμε αύριο ως κόσμος.
5/19/2023 • 37 minutes, 46 seconds
Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε περι πέτειες»
«Στη Νέα Δημοκρατία έχω δει πράξεις. Μπορείς να την εμπιστευτείς ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες» λέει στη Βασιλική Σιούτη ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Β’ Πειραιά. «Πιστεύω στην Ελλάδα και θέλω οι Έλληνες να προοδεύουν. Είμαι Έλληνας από επιλογή» μας λέει ο πρώτος μαύρος υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και ίσως ο πρώτος μαύρος βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε όσους τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία, απαντά : «Έχω δώσει μάχες για την Ελλάδα και για την παράταξη, δεν εμφανίστηκα τώρα ξαφνικά στην πολιτική». Και για όσους του λένε ότι είναι στην λάθος παράταξη, αντιπαραθέτει ότι «Η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τη μετανάστευση. Είναι αντίθετη με το χάος»«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα χώρο λογικής για να ζήσουμε αρμονικά, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις μας».
5/18/2023 • 30 minutes, 19 seconds
Θεόδωρος Ρουσόπουλος: «Ο πολίτης θα εμπιστευτεί αυτόν που πιστεύει ότι θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις του»
Υποστηρίζει ό τι η υπεροχή της ΝΔ η οποία θα κριθεί από τους πολίτες στην κάλπη, συνίσταται στο γεγονός ότι η ΝΔ δεν συμμετέχει στο «διαγωνισμό προσφορών» στον οποίο έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως λέει, όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας είχε κάνει «τα εντελώς αντίθετα» από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά. Πιστεύει ότι κόσμος που θα προσέλθει στις κάλπες, θα προτιμήσει το κόμμα το οποίο πιστεύει ότι θα κάνει πράξη αυτά που δεσμεύτηκε προεκλογικά: «Οι πολίτες θα ψηφίσουν με αυτή την ελπίδα», λέει. Και προσθέτει: «αν έχω κάνει ήδη δύο βήματα, πιθανώς να πείσω περισσότερο ότι αυτά που κάνω κι αυτά που λέω, τα εννοώ στην πράξη, σε σχέση με κάποιον που λέει ότι κάνει χίλια βήματα».
5/18/2023 • 30 minutes, 5 seconds
Παναγιώτης Κουστένης: «Ποιες είναι οι ιδιοτυπίες και οι πρωτοτυπίες αυτών των ε κλογών»
Μπορεί να κρύβει εκπλήξεις η κάλπη της 21ης Μαΐου; Ο Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Παναγιώτης Κουστένης,εξηγεί τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και καταγράφει τις ιδιαιτερότητες της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές και αναλύει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.Μια ανάσα πριν από την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, εξηγεί ποιοι είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων ακόμη και την τελευταία στιγμή.
5/17/2023 • 35 minutes, 33 seconds
Αναπηρία είναι τα εμπόδια που βάζουν η κοινωνία και η πολιτεία
Τα «Open Talks» είναι μια σειρά «ανοιχτών», ουσιαστικών συζητήσεων για τα δικαιώματα, τα στερεότυπα και την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με σημαντικούς καλεσμένους από όλο το φάσμα της κοινωνίας.Η νέα αυτή σειρά είναι μια συνεργασία της LiFO, της Tsomokos και της PwC, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative».
5/17/2023 • 42 minutes, 47 seconds
Η οικογένεια του Μιχάλη Οικονόμου και του Γιώργου Μακρή είναι ένα μικρό θαύμα
Ο Άρης Δημοκίδης υποδέχεται τους δύο γονείς και ηθοποιούς στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts της LiFO «Modern Family» με την υποστήριξη της εταιρείας «Υδρόγειος Ασφαλιστική», και μιλούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ομόφυλη οικογένεια.
5/15/2023 • 30 minutes, 10 seconds
Νάσος Ηλιόπουλος: «Μην ξεχνάμε ότι ο Ε. Τσακαλώτος ήταν ο άνθρωπος που ρύθμισε το ελληνικό χρέος»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει διατελέσει υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας καθώς και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει ότι αυτές «οι εκλογές θα είναι ντέρμπι», απευθύνει ένα ερώτημα προς τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα, απαντά στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ένα ανοικτά ομοφυλόφιλο υπουργό στην κυβέρνηση του ενώ υποστηρίζει ότι «η Δεξιά έχει ένα μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο».
5/14/2023 • 39 minutes, 26 seconds
Nάντια Κοντογεώργη: Συναντώντας την μαμά Πάστα Φλώρα
Από την κλασσική πυρηνική οικογένεια έως την σύγχρονη διευρυμένη μορφή της σε μια προσπάθεια αποδόμησης του οικογενειακού θεσμού στο βαθμό που λειτουργεί ως μια ιδεολογική φυλακή, η Ντενίζ Νικολάκου και η Νάντια Κοντογεώργη συζητούν και αναλύουν το ρόλο της γυναίκας στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στην οικογένεια και τις σχέσεις.
5/14/2023 • 39 minutes, 51 seconds
Yπάρχει κουλτούρα υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ στην Ελλάδα;
Ποια είναι τα όρια στο σερβίρισμα αλκοόλ; Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν στους bartenders ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση μέθης; Πότε σταματάνε να μας σερβίρουν και πώς το κάνουν αυτό; Ποιοι είναι οι πελάτες -«red flags» για εκείνους; Και τι συμβαίνει στα μπαρ του εξωτερικού, ποιοι είναι οι τρόποι που έχουν βρει ώστε να περιορίσουν την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ; Τρεις ειδικοί της αθηναϊκής διασκέδασης συζητάνε με τη Ζωή Παρασίδη για το κατά πόσο εφαρμόζεται αυτό που λέμε «υπεύθυνη κατανάλωση». Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcast «Συνομιλούμε Υπεύθυνα», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο Βασίλης Νικήτας από το Diego του Θησείου, η Φιλιώ Κορολόγου από το Babushka του Κουκακίου και ο Δημήτρης Τσιάκκας από το Βενιαμίν του Παγκρατίου μιλάνε για τις εμπειρίες τους πίσω από τις μπάρες της Αθήνας, για το πώς αντιμετωπίζουν τα σημάδια μέθης που βλέπουν έξω από αυτές, για το πώς πιστεύουν οι ίδιοι ότι μπορούμε να περνάμε καλά και να διασκεδάζουμε χωρίς να κάνουμε κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, η Λίνα Λεωτσάκου,Sustainability Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μας μιλά για μια καινοτόμο εφαρμογή βασισμένη σε έγκυρες πληροφορίες και στοιχεία για το αλκοόλ, καθώς και σε συμβουλές για ενδεδειγμένους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων που σχετίζονται με την υπερκατανάλωσή του.
5/12/2023 • 34 minutes, 47 seconds
Τι προβλέπεται για την ψήφο των ΑμεΑ;
Με ποιο τρόπο είναι προβάσιμες οι κάλπες στα άτομα με αναπηρία στην χώρα μας; Ποια είναι η κατάσταση στην Ευρωπαική Ένωση; Και τελικά, πώς μπορεί το δικαίωμα ψήφου να ασκείται ανεμπόδιστα και ισότιμα από όλους;
5/12/2023 • 21 minutes, 47 seconds
Παύλος Γερουλάνος: «Στην Ελλάδα είμαστε όλοι εν δυνάμει σταθμάρχες»
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας κι αυτή τη φορά διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρεται στα σενάρια της απλής αναλογικής, εξηγεί γιατί σήμερα «δεν είμαστε στη δεκαετία του ‘50», σχολιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ θυμάται και την τελευταία συζήτηση με την αδερφή του Δέσποινα Γερουλάνου η οποία έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
5/12/2023 • 29 minutes, 4 seconds
Παύλος Μαρινάκης: «Ζούμε σε μια χώρα όπου ό,τι δηλώσεις είσαι»
Ο Παύλος Μαρινάκης γεννήθηκε το 1988 στην Πάτρα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά το τέλος των σπουδών του το 2010, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και άσκησε μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και σήμερα είναι γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέντευξη υποστηρίζει ότι «έχει έρθει η στιγμή να γκρεμίσουμε τις ταμπέλες του παρελθόντος», ότι το κόμμα του δεν είπε ποτέ «ότι μας έκατσε στραβή στη βάρδια μας», πως τα «Τέμπη ήταν μια διαχρονική αποτυχία του κράτους» καθώς και ότι «πολιτική δεν είναι να είσαι απέναντι σε όλα». Επίσης, επιτίθεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «εφάρμοσε τις χειρότερες πολιτικές για τους νέους» και, παράλληλα, ότι «ζούμε σε μια χώρα όπου ό,τι δηλώσεις είσαι». Τέλος, απαντά και σε προσωπικά ερωτήματα αλλά και για την ημέρα που δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό.
5/11/2023 • 36 minutes, 38 seconds
Έφη Αχτσιόγλου: «Η “αλλαγή” δεν ανήκει στον κ. Ανδρουλάκη»
Για τη δυναμική αλλαγής που πιστεύει ότι αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία η οποία ασφυκτιά και δυσφορεί από την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα που νιώθει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και των αναγκών της, μιλάει η Έφη Αχτσιόγλου υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Δυτικό τομέα Αθηνών.«Ο κόσμος εκφράζει δυσφορία και την ανάγκη για αλλαγή», λέει. Μάλιστα εξηγεί, ότι η Αλλαγή που παραπέμπει στην εποχή του Ανδρέα δεν σημαίνει ότι «δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλο.Ιδιως όταν αυτό εισπράττουμε ως κοινωνική απαίτηση. Υποστηρίζει ότι κανείς δεν αρνείται το ιστορικό της φορτίο. Ωστόσο όπως λέει, « Δεν ανήκει στον κ. Ανδρουλάκη. Ούτε η ιστορική στιγμή, ούτε η κοινωνική δυναμική που είχε αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο συνδεμένη με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν του ανήκει προσωπικά.» Όπως μας λέει, από την επαφή της με τον κόσμο, γύρω και κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο ενδεχομένως δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες «παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάται. Και στις προηγούμενες εκλογές έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από το 32% στο οποίο τελικά κατέληξε». Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ενώ τονίζει ότι «το τσουνάμι πλειστηριασμών» που πλήττει την ελληνική ιδιοκτησία οφείλεται ξεκάθαρα «στον κατάπτυστο νόμο της ΝΔ που αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών». Υποστηρίζει ακόμη ότι «Δεν υπήρξε ούτε μία μέρα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που να μη ήταν εν ισχύ νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και καλώ τη ΝΔ να μας υποδείξει μία τέτοια ημέρα».Εξηγεί επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα νομοθετήσει ένα βιώσιμο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το επίπεδο του εισοδήματος: «Θα προστατεύεται με νόμο η πρώτη κατοικία μέχρι 300 χιλιάδες αξία, η επαγγελματική στέγη και η αγροτική γη, όχι θεωρητικά και αορίστως». Αλλά θα υπάρχει δέσμευση των πιστωτών.Η κ. Αχτσιόγλου μας λέει ακόμη ότι στις πολιτικές που αφορούν τη γυναίκα, «χρειάζεται μία γενναία πολιτική υποστήριξης της μητρότητας. Γιατί η γυναίκα και ιδίως η γυναίκα μητέρα αντιμετωπίζει ένα σκληρό πυρήνα ανισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής από την εργασία μέχρι την καθημερινότητά της στο σπίτι». Υπό αυτό το πρίσμα η αλλαγές που θα αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο θα είναι η μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας, για να «να μπορεί να εξυπηρετεί βασικές ανάγκες του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του, ενώ στη συνέχεια θα προβλέπεται ως παροχή όταν η γυναίκα συνταξιοδοτηθεί».
5/10/2023 • 34 minutes, 24 seconds
«Δεν μπορεί να ανακόπτεται η καριέρα μίας γυναίκας επειδή έμεινε έγκυος και γέννησε»
Tα «Open Talks» είναι μια σειρά «ανοιχτών», ουσιαστικών συζητήσεων για τα δικαιώματα, τα στερεότυπα και την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με σημαντικούς καλεσμένους από όλο το φάσμα της κοινωνίας.Η σειρά αυτή είναι μια συνεργασία της LiFO, της Tsomokos και της PwC, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative».
5/9/2023 • 48 minutes, 51 seconds
Γιώργος Σταμάτης: Οι πολιτικές της Ν.Δ. για την ενίσχυση της ορατότητας και της συμπερίληψης
Ο Γιώργος Σταμάτης, υποψήφιος βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. που στο παρελθόν υπήρξε γενικός γραμματέας κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, υποστηρίζει ότι στην τετραετία που πέρασε ενεργοποιήθηκαν πολιτικές και προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της ορατότητας και την πραγμάτωση της κοινωνικής συμπερίληψης, οι οποίες για πρώτη φορά διασυνδέθηκαν με την αγορά εργασίας. Τη μόνη διέξοδο, όπως λέει, για να ξεφύγουν οι ευάλωτες ομάδες από το σπιράλ της φτώχειας.Στη συνέντευξή του μιλάει για την έναρξη δύο πολύ σημαντικών προγραμμάτων που ανέσυρε η γενική γραμματεία κοινωνικής αλληλεγγύης από το συρτάρι των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Το πρώτο αφορά στέγαση με την παραχώρηση διαμερισμάτων, τηλεφωνική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που έχουν βιώσει ρατσισμό ή ακόμη έχουν εκδιωχθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον.Και το δεύτερο επιχορήγηση συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ, με τα οποία θα επιδοτηθούν Ρομά οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.Για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, η οποία για δεκαετίες παραμένει ζητούμενο, δηλώνει αισιόδοξος ότι «θα σπάσουμε τους καταυλισμούς, τα γκέτο, τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως πρόβλημα της λύσης και όχι ως λύση στο πρόβλημα».Μία από τις πιο επιδραστικές πολιτικές που σχεδιάστηκε για τα ΑμεΑ πιστεύει ότι είναι το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού γιατί «βοηθάει τα άτομα στην ανεξάρτητη τους διαβίωση και ενισχύσει την ορατότητά τους».Σχετικά με την κριτική που δέχεται το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά την επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας για νέες και νέους, ο κ. Σταμάτης λέει ότι «γίνεται μία κριτική από ανθρώπους που δεν είχαν προβλέψει ποτέ μία τέτοια πολιτική». Και προσθέτει: «Πότε άλλοτε μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το περιθώριο και τη φτώχεια όσο η Ν.Δ. με ενεργές πολιτικές».
5/9/2023 • 35 minutes, 35 seconds
Στέφανος Κασσελάκης: Ο υποψήφιος-έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην πρώτη του συνέντευξη
Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας από τους τρεις απόδημους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη επαφή του με την πολιτική έγινε στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε σε νεαρή ηλικία για σπουδές και με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια χρηματοοικονομικά και διεθνείς επιστήμες. Δούλεψε για επτά μήνες ως εθελοντής στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, ενώ επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Σήμερα ζει στο Miami των ΗΠΑ αλλά αυτή την περίοδο είναι στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.«Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν είναι από τους καλύτερους προέδρους των ΗΠΑ της τελευταίας 50ετίας» υποστηρίζει μιλώντας στην Lifo. Δεν του αρέσουν οι ταμπέλες, όπως λέει, και αναρωτιέται: «Αυτές οι ταμπέλες πληρώνουν τον λογαριασμό κανενός; Δεν νομίζω.Τι πληρώνει τους λογαριασμούς; η εφαρμογή πολιτικών» αναφέρει και επισημαίνει ότι για αυτόν το βασικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το ζήτημα της δικαιοσύνης. Το πως βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει για την ώρα, καθώς είναι μία έκπληξη όπως λέει που την φυλάει για το μέλλον.
5/7/2023 • 32 minutes, 59 seconds
Αλκοόλ και οδήγηση, έννοιες ασύμβατες
Στο δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts, «Συνομιλούμε Υπεύθυνα», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξερευνούμε τη σχέση μεταξύ του αλκοόλ και της οδήγησης και εξηγούμε γιατί αυτές οι δύο έννοιες δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται. Ο Έλληνας παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης μοιράζεται μαζί μας την προσωπική του εμπειρία ως επιζών τροχαίου ατυχήματος, ο γνωστός δάσκαλος ασφαλούς οδήγησης Ιαβέρης, εξηγεί πώς ακόμα και ελάχιστο αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την οδηγική μας ικανότητα, ενώ ο πρόεδρος Συγκοινωνιολόγων Ελλάδος Παναγιώτης Παπαντωνίου, σκιαγραφεί τη μεγάλη εικόνα σχετικά με το σημαντικό φόρο αίματος που πληρώνουμε στους ελληνικούς δρόμους. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τις φράσεις, «ένα ποτηράκι είναι, δεν πειράζει», «είμαι καλά, δεν με πιάνει το ποτό», «δεν γίνονται αλκοτέστ, δεν θα με πιάσουν»; Στο επεισόδιο που ακολουθεί θα μιλήσουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ασφαλής οδήγηση και θα εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τροχαίων ατυχημάτων, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα γιατί είναι τόσο σημαντικό, όταν οδηγούμε, να μην πίνουμε καθόλου.
5/5/2023 • 27 minutes, 26 seconds
Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει ένα τυφλό άτομο;
Πώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία ακούμε όλοι τον τελευταίο καιρό καλά και κακά πράγματα, στην καθημερινότητα των τυφλών ατόμων; Μπορεί να=α προσφέρει πλήρη ανεξαρτησία στα άτομα με αναπηρία; Τι είναι η εφαρμογή Bemyeyes; Και τι είδους «επανάσταση» θα φέρει το smartλευκό μπαστούνι που θα συνδέεται με το ChatGPT;
5/5/2023 • 30 minutes, 52 seconds
Τι νέα από τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία;
Η εκπαιδευτικός Μαρία Πατεράκη συζητά με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο σχολικό περιβάλλον, όταν ένας εκπαιδευτικός –με πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση σε προγράμματα Περιεκτικής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης- αποφασίζει να κάνει τη δουλειά της, χωρίς εκπτώσεις και ευφημισμούς και χωρίς να υποκύπτει σε εκφοβισμούς και απειλές. Η Μαρία Πατεράκη, εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Πολύχρωμο Σχολείο» από το 2016 έως το 2020, σήμερα διαχειρίζεται προγράμματα Διαμεσολάβησης Ομηλίκων και Περιεκτικής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης, στο σχολείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου συζητά για τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει το μάθημα της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, ενώ μοιράζεται και τη δική της πρόσφατη εμπειρία εκφοβισμού, όταν σε διάλογο με τους μαθητές της τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα της άμβλωσης.
5/4/2023 • 38 minutes, 53 seconds
Κατανάλωση αλκοόλ: Παρερμηνείες και αλήθειες
Γιατί είναι σημαντικό να πίνουμε με μέτρο και γιατί η υπευθυνότητα είναι βασικό ζητούμενο ολοένα και περισσότερων ανθρώπων που καταναλώνουν αλκοόλ; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν υπερβάλουμε; Επηρεάζονται διαφορετικά οι άντρες από τις γυναίκες; Και τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts, «Συνομιλούμε Υπεύθυνα», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο ιατρικό τμήμα του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κ. Ιωάννης Γουλής ξεδιαλύνει με επιστημονικό τρόπο αλήθειες και ανακρίβειες σχετικά με το αλκοόλ και την επίδραση του στις σωματικές μας λειτουργίες, η κα Στέφη Πετρίδη, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτης και ιδρυτικό μέλος στην Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», μας μιλά για το σημαντικό έργο του οργανισμού και ο Γιάννης, 51 ετών, αφηγείται τη προσωπική του εμπειρία και πάλη με τον αλκοολισμό.
4/28/2023 • 31 minutes, 31 seconds
Όσοι ζουν στο περιθώριο νιώθουν πάντα μοναξιά
Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Open Talks», η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη και ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, Άλκης Ξανθάκης – Τερτσέτης συζητούν «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και τις ευκαιρίες επανένταξής τους στον κοινωνικό ιστό αλλά και την εργασιακή ζωή.Tα «Open Talks» είναι μια σειρά «ανοιχτών», ουσιαστικών συζητήσεων για τα δικαιώματα, τα στερεότυπα και την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με σημαντικούς καλεσμένους από όλο το φάσμα της κοινωνίας.Η νέα αυτή σειρά είναι μια συνεργασία της LiFO, της Tsomokos και της PwC, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative».
4/28/2023 • 40 minutes, 35 seconds
Πώς είναι να κινείσαι με έναν σκύλο-οδηγό στην Αθήνα;
Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της «Λάρα», της πρώτης σχολής για σκύλους-οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα, για το πώς μπορούν να βοηθηθούν άτομα με οπτική αναπηρία να ζήσουν μια κοινωνική ζωή όπως την επιθυμούν.Τι είναι ένας σκύλος-οδηγός; Σε τι μπορεί να ωφελήσει ένα τυφλό άτομο και ποιο είναι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Η Χρυσέλλα και ο Θοδωρής μιλούν για όλα αυτά με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της πρώτης ελληνικής σχολής σκύλων-οδηγών, «Λάρα».
4/28/2023 • 33 minutes, 39 seconds
Άκης Σκέρτσος: «Τη ζωή σου ή τη χώρα σου δεν την αλλάζεις απέχοντας»
Τυφλώνει το «δωμάτιο» της εξουσίας; Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση; Ποια θεωρεί τη μεγαλύτερη παθογένεια στη χώρα μας; Τι απαντά για τη νομοθέτηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών; «Εκτροχιάστηκε» το επιτελικό κράτος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών; Τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια στη χώρα μας; Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του; Και γιατί ζητά συγγνώμη από την οικογένεια Τοπαλούδη; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατεία ς απαντά.
4/26/2023 • 44 minutes, 34 seconds
Ο Δημήτρης Liem φτιάχνει το καλύτερο kimchi στο λιμάνι του Πειραιά
Ο Δημήτρης Liem μεγάλωσε στο Σχιστό Κορυδαλλού. Η μητέρα του είναι Κερκυραία και ο πατέρας του Ινδονήσιος και μεγάλωσε μέσα στο απόλυτο multi culti περιβάλλον με θείους και θείες από όλο τον κόσμο, μια και κάπως τύχαινε και όλοι στην οικογένεια των γονιών του παντρεύονταν συντρόφους από κάθε γωνιά του πλανήτη.Όταν ήταν πιο νέος δεν ήθελε με τίποτα να γίνει μάγειρας. Το είχε δει το «έργο» στην κουζίνα του καραόκε μπαρ που διατηρούσαν οι γονείς του στην Τρούμπα. Ένταση, φωνές και χαμός. Ήθελε να μείνει μακριά απ’ όλο αυτά. Κι έκανε φιλότιμες προσπάθειες να το αποφύγει. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, έγινε κομμωτής, έκανε διάφορες άλλες δουλειές, μέχρι που πήγε σε σχολή μαγειρικής.Έπειτα από θητεία σε διάφορα εστιατόρια, ανάμεσα στα άλλα και στο Matsuhisa, γνώρισε τον σημερινό του συνέταιρο, τον Σπύρο Μανέτα, ο οποίος είναι παντρεμένος με την αδελφή της γυναίκας του. Πώς τα φέρνει η ζωή, ε;Ο Σπύρος έχει πατέρα Κεφαλονίτη και μητέρα από την Κορέα. Οι δυο τους έστησαν ίσως το πιο ενδιαφέρον ασιατικό fusion μαγαζί που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, το Kitschen στον Πειραιά, σε ένα εντελώς απροσδόκητο και εκτός πιάτσας σημείο. Σε ένα στενάκι κάθετο της Ακτής Μιαούλη, όπου, ανάμεσα στα άλλα, σερβίρουν ένα απίθανο kimchi βασισμένο σε συνταγή της Κορεάτισσας γιαγιάς του Σπύρου.
4/25/2023 • 21 minutes, 49 seconds
Ζακέτα να πάρεις! Ένας λογαριασμός στο Instagram αποθεώνει τις Ελληνίδες μάνες
Εσάς τι μηνύματα σας στέλνει η μαμά σας; Πόσες φορές τη μέρα; Και πόσες αναπάντητες δέχεστε από αυτήν; Ανησυχεί αν φάγατε/ ήπιατε/ πήρατε ζακέτα/ κοιμηθήκατε καλά; Σας κατσαδιάζει που βάλατε σκουλαρίκι στη μύτη ή που κάνατε τατουάζ; Έχει άποψη για τον/τη σύντροφό σας. Σας πρήζει ενώ καίγεσαι στη δουλειά;Μία σελίδα στο Instagram κάνει αυτόν τον σουρεαλισμό το πιο ευχάριστο διάλειμμα της ημέρας και φέρνει στην επιφάνεια την τρέλα μιας σχέσης, αυτή με τη μητέρα μας, με την οποία μπορούμε να ταυτιστούμε όλοι. Η δημιουργός της σελίδας «Μάνα Στιγμή» μιλάει με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου και εξηγεί με χιούμορ γιατί η Ελληνίδα μάνα είναι μία υπέροχη περίπτωση.
4/24/2023 • 29 minutes, 20 seconds
Ένας μόνο χορός δεν είναι ποτέ αρκετός
Τι συνδέει τη μουσική που συνέθεσε το 1843 ο Μέντελσον για το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»του Σαίξπηρ με την «Αρλεζιάνα» του Ζορζ Μπιζέ και τoν Έντβαρντ Γκριγκ με τον συμπατριώτη του Χένρικ Ίψεν κι ένα παλιό Νορβηγικό λαϊκό παραμύθι; Η Ματούλα Κουστένη σε αυτό το podcastμιλά για τις Συμφωνικές Σουίτες. Το πλούσιο συναισθηματικά και ηχοχρωματικά μουσικό είδος που μας χορεύει τζαζ, λάτιν ρυθμούς και μπαλέτα, μας αφηγείται ιστορίες και κινηματογραφικές ταινίες, μας ταξιδεύει σε πίνακες και λογοτεχνικά αριστουργήματα. Άλλωστε οι Συμφωνικές Σουίτες υπήρξαν ανέκαθεν ένα μουσικό ταξίδι στην πιο ανέμελη, πλευρά της ζωής, σε αυτήν που δημιουργεί την αίσθηση ότι ένα στροβίλισμα και μερικές νότες μπορούν να σε τραβήξουν από το χέρι, να σε παρασύρουν και να τα διορθώσουν όλα.
4/22/2023 • 22 minutes, 52 seconds
5 tips για start-ups που θέλουν να ασχοληθούν με την αναπηρία
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες επιθυμούν να αναπτύξουν ιδέες γύρω από την αναπηρία και την προσβασιμότητα. Συχνά όμως, τυχαίνει να γνωρίζουν πολύ λίγα πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Σε αυτό το επεισόδιο η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος, μοιράζονται κάποιες συμβουλές που ίσως φανούν χρήσιμες σε τέτοια εγχειρήματα.
4/21/2023 • 24 minutes, 32 seconds
Δεν είναι όλοι οι Ρομά εγκληματίες, ούτε θέλουν να ζουν μέσα στη λάσπη
Στο τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts «Open Talks», ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, συζητά «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για την ένταξη, τη διασπορά και τη διάχυση του πληθυσμού των Ρομά στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό. Τα «Open Talks» είναι μια σειρά «ανοιχτών», ουσιαστικών συζητήσεων για τα δικαιώματα, τα στερεότυπα και την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με σημαντικούς καλεσμένους από όλο το φάσμα της κοινωνίας.Η νέα αυτή σειρά είναι μια συνεργασία της LiFO, της Tsomokos και της PwC, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative».
4/21/2023 • 38 minutes
Το Πάσχα των νεκρών: Γεύμα πάνω στα μνήματα
H Άννα Τσενκελίδου και ο γιός της και ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης διηγούνται πώς γιορτάζουν το Πάσχα στρώνοντας τραπέζι και τρώγοντας πλάι στους νεκρούς, στο νεκροταφείο του Σχιστού, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο ένα παλιό Ποντιακό έθιμο
4/16/2023 • 19 minutes, 27 seconds
O Θάνος Τοκάκης αυτοαναλύεται
Η Ντενίς Νικολάκου και ο ΘάνοςΤοκάκης συζητούν, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους«Tokakis or What’s My Name», τους ψυχολογικούς παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία συναισθηματικών διαταραχών με αφετηρία το αυτοσαρκαστικό αφήγημα του πρωταγωνιστή και την μονοδρομική προσέγγιση της ύπαρξής του μέσα από την αναγνώριση και την επιτυχία.
4/15/2023 • 43 minutes, 35 seconds
Ποιος σκοτώνει τα τρυγόνια στα Ιόνιο;
Η λαθροθηρία του τρυγονιού, μετατρέπει κάθε Άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών πουλιών του εν λόγω είδους. Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη μιλούν με δύο εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.Η Γεωργία Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και Τύπου, και η Νάντια Σιδέρη, υπεύθυνη πολιτικής για την προστασία των ειδών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εξηγούν για ποιους λόγους το «ανοιξιάτικο κυνήγι», αν παράνομο ήδη από το 1983 στη χώρα μας, αποτελείένα πραγματικό έγκλημααπέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια που κάνουν μια στάση στα Ιόνια νησιά κατά τη διαδικασία της ανοιξιάτικης μετανάστευσης προς τις βόρειες χώρες.Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα.Στο podcast ακούγονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μ' ένα Σμπάρο δύο Τρυγόνια» σε σκηνοθεσία Λώρας Μαραγκουδάκη.
4/10/2023 • 46 minutes, 10 seconds
Είναι τελικά εύκολο να κάνεις coming out στον χώρο εργασίας;
Στο δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts «Open Talks», ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού συζητά «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την ίση πρόβαση στην αγορά εργασίας, τα στερεότυπα και το bullying.Τα «Open Talks» είναι μια σειρά «ανοιχτών», ουσιαστικών συζητήσεων για τα δικαιώματα, τα στερεότυπα και την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με σημαντικούς καλεσμένους από όλο το φάσμα της κοινωνίας.Η νέα αυτή σειρά είναι μια συνεργασία της LiFO, της Tsomokos και της PwC, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative».
4/7/2023 • 35 minutes, 20 seconds
«Είμαστε Πάτσι»: Μια παράσταση – μάθημα ισότητας για παιδιά και εφήβους (και όχι μόνο)
Ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας «Η Συντεχνία του Γέλιου», εξηγεί στη Χριστίνα Γαλανοπούλου τις πρωτοπόρες ιδέες του Φόλκερ Λούντβιχ στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με βαθιά κοινωνικά μηνύματα, αλλά και το αποτύπωμα έργων όπως το «Μια γιορτή στου Νουριάν» και το «Είμαστε Πάτσι» σε όλους τους κοινωνικά ευαίσθητους θεατές. Ταυτόχρονα, η κουβέντα αγγίζει την αντίληψη που έχουμε για το λεγόμενο παιδικό και εφηβικό θέατρο, όταν αυτό μπορεί μια χαρά να απευθύνεται και σε ενήλικες.
4/4/2023 • 31 minutes
Καμίγ Σαιν-Σανς: Ένας κορυφαίος της γαλλικής μουσικής αναμετράται με το εκκλησιαστικό όργανο
Ο Καμίγ Σαιν-Σανς. Ένα παιδί θαύμα που μετέτρεψε τη διάδοση της γαλλικής μουσικής σε υπέρτατη αποστολή της ζωής του. Η Τρίτη Συμφωνία. Μια σύνθεση που θεωρήθηκε από τον ίδιο τόσο πλήρης που ουδέποτε διανοήθηκε να αναμετρηθεί ξανά με το είδος. Και το Εκκλησιαστικό Όργανο. Ένα όργανο δαιδαλώδες, πελώριο, με τεράστια ηχοχρωματική παλέτα που απαιτεί από τους μουσικούς σπάνιες αρετές, αφού όπως υποστήριζε κι ο Μπετόβεν: «Αυτός που επιβάλλεται στο εκκλησιαστικό όργανο είναι ο κυρίαρχος όλων μας». Πότε και σε ποια φάση ζωής και δημιουργίας το Καμίγ Σαιν-Σανς γράφτηκε η επιβλητική Τρίτη Συμφωνία; Γιατί η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο; Και ποια συγκυρία ώθησε τον συνθέτη να την αφιερώσει στη μνήμη του Φραντς Λιστ; Έρευνα: Τίτος Γουβέλης Κείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα ΚουστένηΜουσική Επιμέλεια: Τίτος ΓουβέληςΗχογράφηση Antart Studios:Παναγιώτης Χούντας Μίξη: Παναγιώτης ΧούνταςΟργάνωση Παραγωγής: Άντζελα ΤσιφτσήΜια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη LiFO
4/1/2023 • 20 minutes, 30 seconds
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός, είναι «δηλητηριώδης» και πονάει πολύ
Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts «Open Talks», η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική διευθύντρια του «Solidarity Now», και η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, συζητούν «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά γίνονται εμπόδιο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
3/31/2023 • 45 minutes, 32 seconds
«Είμαστε ανάπηροι, όχι ήρωες»
H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το inspiration porn και γιατί μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τα άτομα με αναπηρία.
Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον θαυμασμό που λαμβάνουν συχνά τα ανάπηρα άτομα και τις ηρωικές αναφορές σε αυτά στο δημόσιο λόγο. Πόσο προβληματικό καταλήγει τελικά να είναι όλο αυτό για αναπήρους και μη;
3/29/2023 • 29 minutes, 39 seconds
«Αυτή η νύχτα μένει»: Δυο δύσκολες ιστορίες της σειράς με ιδανική τηλεοπτική προσέγγιση
Η είσοδος του Ντίνου-Ντίνας (Γιώργος Παπαπαύλου) και η διαχείριση του βιασμού της Μυρτώς (Αναστασία Τσιλιμπίου), μιας νεαρής εργαζόμενης σε νυχτερινό κέντρο, στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Αυτή η Νύχτα Μένει», συνέβησαν με τρόπο υποδειγματικό στα τηλεοπτικά χρονικά. Η Χριστίνα Γαλανοπούλου συζητά με τους ηθοποιούς που κλήθηκαν να υπηρετήσουν αυτές τις δύο ξεχωριστές ιστορίες της σειράς και για το πώς η διαχείρισή τους –ερμηνευτικά, σκηνοθετικά και σεναριογραφικά– στέκεται περισσότερο ως πολιτική πράξη και άσκηση ορθής διαχείρισης οδυνηρών καταστάσεων, παρά ως απλή τηλεοπτική αφήγηση που εξυπηρετεί την πλοκή του σίριαλ.
3/27/2023 • 46 minutes, 55 seconds
Τι είναι η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού και πώς θα την πετύχεις;
Οι αυξημένες ανάγκες διαβίωσης (θέρμανση, κλιματισμός, παραγωγή ζεστού νερού, φωτισμός, καθημερινές ανάγκες κ.λπ.) έχουν καταστήσει τα σύγχρονα κτίρια αρκετά ενεργοβόρα και επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του κόστους της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κάνει υποχρεωτική την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους. Κατ' επέκταση λοιπόν η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού κρίνεται αρκετά σημαντική, αν όχι απαραίτητη. Τι φταίει για την ενεργειακή κρίση; Υπάρχουν λύσεις; Τι μπορείς να κάνεις για να γίνει το σπίτι σου, ή όποιο άλλο κτίριο επιθυμείς, πιο αποδοτικό ενεργειακά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και φυσικά με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος; Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού; Τις απαντήσεις μας δίνει ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αντώνης Παπαβασιλείου.
3/23/2023 • 25 minutes, 28 seconds
«Η μεγαλύτερη παρερμηνεία για την Gen Z είναι ότι δεν είμαστε πολιτικοποιημένοι»
Ο Γιώργος Σάββας εξηγεί στον Νίκο Ευσταθίου πως τα λεφτά σήμερα δεν αρκούν. «Η γενιά μου μεγαλώνει μετρώντας και το τελευταίο ευρώ» λέει. Οι περισσότεροι νέοι αναζητούν ευκαιρίες έξω, ειδικά οι γιατροί, γιατί τόσο ο μισθός όσο και η λίστα αναμονής είναι τρομερά αποτρεπτικά στο να μείνουν εδώ.«Το όνειρο της δικής μου γενιάς είναι πώς θα καταφέρουμε να δουλέψουμε στο εξωτερικό και να επιστρέφουμε στην Ελλάδα ως τουρίστες».Στην κουβέντα θίγεται το φαινόμενο της έλλειψης εμπιστοσύνης των νέων στους θεσμούς και κυρίως στην αστυνομία, αλλά και στη δημοσιογραφία. «Οι νέοι ζουν και καταναλώνουν πληροφορίες από τα social media αλλά δεν είναι πρόβατα, εξασκούν κριτική σκέψη».Ο 21χρονος φοιτητής Ιατρικής λέει ότι αντλεί ελπίδα από το γεγονός πως πολλοί νέοι βγήκαν στους δρόμους μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, δείχνοντας πως η γενιά του δεν είναι απολιτίκ όπως την κατηγορούν.
3/20/2023 • 28 minutes, 34 seconds
Το «Έβερεστ» των πιανιστικών κονσέρτων
Γιατί το Τρίτο του Ραχμάνινοφ ή κοινώς το «Third Rach» θεωρείται το «Έβερεστ» των πιανιστικών κοντσέρτων; Γιατί γενιές ολόκληρες πιανιστών μεγαλώνουν με το όνειρο να το ερμηνεύσουν; Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα του έργου που στη συνείδηση όλων είναι το πιο δύσκολο, το πιο δεξιοτεχνικό, το πιο κοπιώδες κοντσέρτο, τουλάχιστον από το καθιερωμένο συναυλιακό ρεπερτόριο. Αλλά και ένα από τα πιο όμορφα, τα πιο συναισθηματικά και πιο ανταποδοτικά κοντσέρτα με το οποίο μπορεί ένας πιανίστας να αναμετρηθεί. Αποκρυπτογραφεί την γραφή υπερβατικής πιανιστικής δεξιοτεχνίας. Τη δύναμη, το επαναστατικό πάθος, τις εκφράσεις απεριόριστης χαράς αλλά και την αιχμή, το δράμα, την οδυνηρή λαχτάρα, τις τραγικές ανατροπές αλλά και τη βαθιά σύνδεση με τις ρωσικές αναφορές που διατρέχουν αυτή την συναρπαστική όσο κι απαιτητική δημιουργία.
3/11/2023 • 22 minutes, 34 seconds
Ανάπηροι εργαζόμενοι: Σου ακούγεται σαν ανέκδοτο;
Πόσο εύκολα εντάσσονται τα ανάπηρα άτομα στην εργασία; Έχουν τη δυνατότητα και την επιθυμία να εργάζονται όπως όλοι οι άλλοι; Μπορεί η συμπερίληψη στην εργασία να είναι κάτι περισσότερο από μια θεωρητική ευχή; Ακούστε αυτό το επεισόδιο της σειράς Zούμε, ρε! με την Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους παρέα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νικόλα Περδικάρη
3/3/2023 • 39 minutes, 34 seconds
Συμφωνία: Το μεγαλύτερο μουσικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού (Μέρος Β΄)
Γιατί η δημιουργική φλόγα της Συμφωνίας, που θεωρείται το πιο εξελιγμένο μουσικό είδος, παραμένει άσβεστη; Πώς εξελίσσεται το είδος από την γέννησή του στην Ιταλία του 17ου αιώνα έως την άνθισή του κυρίως στον γερμανικό κόσμο του 18ου και 19ου αιώνα; Επίσης, γιατί οι συνθέτες δια της συμφωνίας μετρούν το μεγαλείο τους; Πάμε να δούμε πως αυτά τα ιερά τέρατα της μουσικής μετουσιώσαν σε νότες την εποχή, τις αντιθέσεις, τα προσωπικά βιώματα, τις εξελίξεις στη μουσική, τις παρακαταθήκες του παρελθόντος αλλά και τα μηνύματα, το όραμά τους για ένα μέλλον που δεν θα αναδεικνύει τον ένα μέσα από το σύνολο και που θα στηρίζεται -όχι στις αντιθέσεις των λαών και των ανθρώπων- αλλά στην μεταξύ τους συμφωνία.
2/26/2023 • 18 minutes, 7 seconds
Συμφωνία: Το μεγαλύτερο μουσικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού (Μέρος Α΄)
Γιατί η συμφωνία θεωρείταιτο πιο εξελιγμένοαλλά και τοπλέον δημοκρατικόμουσικό είδος; Κορωνίδα της σύνθεσης ανά τους αιώνες;Οτρόπος για να αποδεικνύουν οι συνθέτες το μεγαλείο τους και να μετρά ο ακροατής τη δύναμη και τη συγκίνηση που μπορεί να προκαλέσει η μουσική; Επίσης, γιατί στον Μπετόβεν ανήκει το «στέμμα» του είδους; Στο πρώτο μέρος του podcast που είναι αφιερωμένο στη συμφωνία η Ματούλα Κουστένη παρουσιάζει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που γέννησε το πιο απαιτητικό, πολυπρόσωπο, μεγαλειώδες και περίπλοκο ορχηστρικό είδος Κλασικής Μουσικής.Εκείνο που αποθεώνει την αξία της συνεργασίας, της αρμονίας του συνόλου.Τη μουσική που βγαίνει όταν δεκάδες καρδιές χτυπούν σαν μία. Ένα μουσικό είδος που γεννήθηκετην εποχή του Μπαρόκ στηνΙταλία του 17ου αιώνα, αλλά άνθισε κυρίως στον γερμανικό κόσμο- του 18ου και 19ου αιώνα. Μια φλόγα που δεν έπαψε να καίει ούτε στον 20ο αιώνα.Η συμφωνική μουσική ήταν το επίτευγμα μιας ουσιαστικά δημοκρατικής και ισότιμης σχέσης μεταξύ ατόμου και κράτους. Γι αυτό και μετετράπη σε θεσμική προβολή των πεποιθήσεων και των προσδοκιών των συνθετών, των ερμηνευτών και του κοινού.
2/25/2023 • 18 minutes, 14 seconds
Πώς ανατρέφουμε τα αγόρια σήμερα;
Είναι σεξιστικό το να έχουμε αμφιβολίες ή ακόμα και φόβους για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα αγόρια σήμερα; Παρατηρώντας τα αλλεπάλληλα κρούσματα ανήλικης βίας –ξυλοδαρμούς, βιασμούς, μπούλινγκ- με θύτες στην πλειονότητά τους αγόρια, πώς δίνουμε ολιστικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που έδρα του έχει τη στρεβλή αντίληψη περί ανδρικής υπεροχής; Ο Γιώργος Νικολαΐδης από τη Συμμαχία των Φύλων, μέλος του παγκόσμιου δικτύου Men Engage Alliance, μας διαφωτίζει αναφορικά με τους τρόπους που ανατρέφονται οι υγιείς αρρενωπότητες, μέσω δράσεων και ενεργειών σε ομάδες ενηλίκων, αλλά και σε σχολεία.
2/22/2023 • 43 minutes, 23 seconds
Χίλιες και μια νύχτες
Η μοίρα και το πεπρωμένο. Ο πλούσιος ποιητικός λόγος. Η σοφία της ανατολής, οι επιρροές από αρχαίους σανσκριτικούς μύθους, ο έρωτας μέσα από τη λαϊκή αφήγηση. Οι γεμάτες μυστήρια νύχτες. Οι πρίγκιπες, οι γιορτές στην Περσία. Tα χρώματα της Ανατολής κεντημένα με νότες.Η παράδοση αιώνων στην συνάντηση της με την σύγχρονη μουσική δημιουργία. Ή, αν θέλουμε να το περιγράψουμε σε μια ερώτηση, πόσες εκρήξεις σημειώνονται όταν συναντιούνται η φλόγα που καίει μια ρωσική ψυχή με το πέπλο εξωτισμού που τυλίγει τα αραβικά παραμύθια;Υπάρχει άραγε κανείς που να μένει ασυγκίνητος από αυτή την συνεύρεση; Όχι! Και ο Θεμελιωτής της εθνικής ρωσικής μουσικής Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ που συνέθεσε την συμφωνική σουίτα «Σεχραζάντ», μαγεμένος από την πασίγνωστη αραβική συλλογή ανατολίτικων ιστοριών με τίτλο «Χίλιες και μια νύχτες» δεν αποτελεί εξαίρεσηδιαπιστώνει η Ματούλα Κουστένη βουτώντας σε ένα συναρπαστικό σύμπαν. Έρευνα: Τίτος Γουβέλης, Μανώλης ΛορέντζοςΚείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα ΚουστένηΜουσική Επιμέλεια: Τίτος ΓουβέληςΗχογράφηση Antart Studios: Παναγιώτης Χούντας Μίξη: Παναγιώτης ΧούνταςΟργάνωση Παραγωγής: Άντζελα ΤσιφτσήΜια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη LiFO
2/18/2023 • 17 minutes, 57 seconds
To να είσαι ΑμεΑ και ΛΟΑΤΚΙ+
Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να συζητήσει τις διεκδικήσεις των δύο ομάδων; Υπάρχουν κοινά στους περιορισμούς που βιώνουν τα ανάπηρα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; Πόσο συμπεριληπτικές είναι αυτές οι κοινότητες;
2/17/2023 • 37 minutes, 46 seconds
Κ. Πατέλη, πώς θα μπορέσουν οι νέοι να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια;
Ποιο είναι το μέλλον των νέων στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία; Γιατί οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν στα τάρταρα, και ποια είναι τα εμπόδια στις μεγάλες επενδύσεις; Θα γίνει τελικά πραγματικότητα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών;
2/10/2023 • 43 minutes, 19 seconds
Ο «Ήρωας» του Στράους ήταν πάντα ο εαυτός του
Ποιο ήταν το κοινωνικό- εκπαιδευτικό background του περίφημου ρομαντικού Ρίχαρντ Στράους; Του συνθέτη που θεωρήθηκε ο σπουδαιότερος του πρώτου μισού του 20ου αιώνα; Του καλοσπουδαγμένου δημιουργού που επηρεάστηκε και εμπνεύστηκε βαθιά από τον Νίτσε, τον Σοπενχάουρ και τον Γκαίτε; Με αφορμή το συμφωνικό ποίημα «Η ζωή ενός Ήρωα» του Στράους, η Ματούλα Κουστένη αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του, περιγράφει τις αγωνίες, τις αποτυχίες και τον μεγάλο έρωτα για την αντισυμβατική -κατά πολύ νεότερη- σύζυγό του. Ακόμα αναφέρονται οι λάθος πολιτικές του επιλογές, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφείται το συντηρητικό καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής. Ένα κατεστημένο που σόκαραν τα εικονοκλαστικά συμφωνικά έργα του Στράους. Παράλληλα, η Ματούλα Κουστένη βουτά στα μυστικά του συναρπαστικού μουσικού είδους που λέγεται συμφωνικό ποίημα, με όχημα το οποίο περιγράφονται τα συναισθήματα, η πορεία, οι φόβοι, τα πάθη κι οι αγώνες του ‘Ηρωα που όπως θα διαπιστώσουμε δεν είναι παρά ο ίδιος ο Στράους.
2/8/2023 • 17 minutes, 25 seconds
Υπάρχουν έξυπνοι και οικολογικοί τρόποι για να αγοράσουμε ένα iPhone και ένα laptop;
Ο χημικός μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της D-Waste, Αντώνης Μαυρόπουλος, περιγράφει τους τρόπους που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τις μεταχειρισμένες συσκευές, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος
2/7/2023 • 25 minutes, 5 seconds
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της ιμπογκαΐνης
Είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που προέρχεται από την ιμπόγκα, έναν αυτοφυή αφρικανικό θάμνο. Διαθέτει ψυχοδηλωτικές όπως και ιαματικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά εδώ και αιώνες σε θρησκευτικές τελετές καθώς και στην παραδοσιακή ιατρική.Τη δεκαετία του ’60 διαπιστώθηκε ότι με τη δέουσα χρήση και υπό την επίβλεψη ειδικών μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα σε θέματα ψυχικής υγείας αφενός, στην οριστική απαλλαγή από μια σειρά από εξαρτησιογόνες ουσίες αφετέρου, με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Μιλήσαμε για όλα αυτά με τον Κωνσταντίνο Μακεδόνα, τον πρώτο άνθρωπο στην Ελλάδα που δουλεύει συστηματικά χρόνια τώρα με την ιμπογκαΐνη η οποία, σημειωτέον, δεν είναι παράνομη. Πολυεξαρτημένος παλιότερα και ο ίδιος και έχοντας αποφύγει τα χειρότερα χάρη σε εκείνη την εμπειρία, έχει έκτοτε βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να ξανασταθούν στα πόδια τους και να τη δουν αλλιώς.Διευκρινίζει ότι δεν ανταγωνίζεται άλλα προγράμματα ή μεθόδους απεξάρτησης αλλά προτείνει μια έγκυρη και αξιόπιστη εναλλακτική που είναι καιρός πια να γίνει προσβάσιμη σε όλους όσοι τη χρειάζονται, καλεί μάλιστα σε συνεργασία επ’ αυτού επιστήμονες και φορείς. Μιλήσαμε επίσης με δύο από τους ωφελούμενους αυτών των συνεδριών, οι οποίες τους άλλαξαν κυριολεκτικά τη ζωή, όπως βεβαιώνουν. Ας τους ακούσουμε.
2/6/2023 • 45 minutes, 5 seconds
Γιατί ξαφνιάζει ένα άτομο με αναπηρία όταν βρεθεί πάνω στη θεατρική σκηνή;
Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Βασιλική Δρίβα για την εμπειρία της στο θέατρο ως άτομο με αναπηρία, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται πλέον για την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στις παραστατικές τέχνες
2/3/2023 • 29 minutes, 47 seconds
«Τιτάν»: Μάχη με τη Μουσική
Ποιος ήταν ο Γκούσταβ Μάλερ; Ποιες ήταν οι εμμονές, οι φόβοι κaι οι έρωτες που σφυρηλάτησαν την εκκεντρική, αυστηρή προσωπικότητά του; Γιατί σόκαρε το μουσικό κατεστημένο της Βιέννης στα τέλη του 19ου αιώνα; Τι ήταν αυτό που έκανε το κοινό να φεύγει από τις συναυλίες του μπερδεμένο; Και πώς φτάσαμε σήμερα στην καθολική αναγνώριση της ιδιοφυΐας του; Ποιον ρόλο έπαιξαν τα τραύματα, οι απώλειες και οι απογοητεύσεις στη δημιουργία της πρώτης του συμφωνίας που απέκτησε την προσωνυμία «Τιτάν»; Πώς αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο έργο τα βιώματα, το όραμα και οι αγάπες του; Οι ιστορίες πίσω από τη μνημειώδη δημιουργία του Μάλερ αποκαλύπτουν πολλά για τα πάθη, τις εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και τα πρότυπα ενός από τους πιο επιδραστικούς συνθέτεςσυμφωνικής μουσικής του περασμένου αιώνα. Μιλούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη μάχη ζωής που έδωσε με τη μουσική, κατακτώντας εντέλει κοινό και κριτικούς αλλά όχι την ευτυχία. Έρευνα: Τίτος Γουβέλης, Μανώλης Λορέντζος, Κείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα Κουστένη, Μουσική Επιμέλεια: Τίτος Γουβέλης, Ηχογράφηση Antart Studios: Νίκος Μέρμηγκας, Μίξη: Παναγιώτης Χούντας Μια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηθών με την Lifo
1/28/2023 • 16 minutes, 30 seconds
Μαιευτική βία: Τι είναι και γιατί δεν το συζητάμε ποτέ ανοιχτά
Τι ορίζουμε ως μαιευτική βία και γιατί υπάρχει τέτοιο πρόβλημα να αναγνωριστεί στο ελληνικό έδαφος και κυρίως από τη στιγμή που υπάρχουν μαρτυρίες / καταγγελίες; Πώς μπορεί μια γυναίκα να ξεχωρίζει τέτοιου είδους καταστάσεις, χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «υπερευαίσθητη» ή ακόμα και τρελή; Πώς χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης με τ@ γυναικολόγο μας και πότε αυτή η σχέση πρέπει να επαναξετάζεται; Μερικές υπεύθυνες απαντήσεις σε ένα ζήτημα ταμπού της γυναικολογικής ζωής από τις Δρ Χριστίνα Φουντά, PhD Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου Μητέρα Consultant & Colposcopy Lead Guy's Hospital, London UK και την Αλεξάνδρα Σαρμά, Μαία, MsC παθολογίας της κύησης, Prenatal & Postnatal Pilates Instructor Υποψήφια ibclc, αμφότερες συνεργαζόμενες με το project φεμινιστικών υπηρεσιών omgyno.com/el
1/25/2023 • 37 minutes, 56 seconds
«Τα νέα της Αλεξάνδρας»: Ένα τραγούδι – διασυρμός για μία γυναικοκτονία που διαφημίστηκε ως έγκλημα τιμής
Συνέβησαν παλιά, τα είπαν εγκλήματα τιμής, τα είπαν οικογενειακές τραγωδίες, αλλά, τελικά ήταν γυναικοκτονίες: Ένα επεισόδιο για τη ζωή και το τέλος της Αλεξάνδρας Μυλωνάκου, της γυναίκας που, αφού βιάστηκε και δολοφονήθηκε, διασύρθηκε όσο λίγες, για να κουκουλωθεί η εγκληματική δραστηριότητα του θείου της. Ποιος δεν γνωρίζει το τραγούδι τα «Νέα της Αλεξάνδρας»; Όλοι. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον θείο; Πόσο γνωστές είναι οι λεπτομέρειες μίας δίκης που συγκλόνισε –και για πολιτικούς λόγους- την Αθήνα;
1/18/2023 • 24 minutes, 36 seconds
Πώς έβλεπαν την αναπηρία οι αρχαίοι Έλληνες;
Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος, με καλεσμένο τον Κωσταντίνο Λουκόπουλο επίσης γνωστό ως The Mythologist, συζητούν για ανάπηρους χαρακτήρες μέσα στην ελληνική μυθολογία
1/13/2023 • 32 minutes, 37 seconds
Μπορούν δύο άντρες να ερμηνεύουν γυναικείους ρόλους χωρίς να γίνονται καρικατούρα; (Ναι!)
Τι θέση μπορεί να έχει στο σήμερα η κουβέντα δυο γυναικών για το σεξ από τη μακρινή Ευρώπη της Αναγέννησης; Mπορούν δύο άντρες να μιλούν με ενσυναίσθηση και αγάπη για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και την παραγνωρισμένη ανάγκη της γυναικείας απόλαυσης στο σεξ; Ο Αποστόλης Ψαρρός και ο Φώτης Λαζάρου μιλούν για το τολμηρό θεατρικό που ανεβάζουν στο θέατρο Φούρνος στα Εξάρχεια, δίνοντας μας την πιο αναπάντεχη, φεμινιστική παράσταση για το γυναικείο σώμα, που με καυστικό χιούμορ μιλά για τους ακόμη επίκαιρους πατριαρχικούς περιορισμούς και το νόημα της πραγματικής ελευθερίας του σώματος.
1/12/2023 • 24 minutes, 22 seconds
Οι τυφλοί δεν ενδιαφέρονται για τα χρώματα στα ρούχα;
Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος επισημαίνουν του 10 & 1 πιο συνηθισμένους λάθος λόγους που η αγοραστική εμπειρία ενός τυφλού πελάτη μπορεί να γίνει αξέχαστη
12/30/2022 • 24 minutes, 24 seconds
Ραντεβού για κολύμπι τον χειμώνα στο Καβούρι
Ο Πέτρος Παρθένης είναι ο γκουρού της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και ο άνθρωπος που δημιούργησε το WeSwim. Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε το 2015 και σιγά-σιγά απέκτησε πολλούς οπαδούς.Ποια είναι η ιδέα του Weswim; Προτρέπει ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν βασικές γνώσεις κολύμβησης και καλή σχέση με το υγρό στοιχείο ή θέλουν να αποκτήσουν, τέλος πάντων, να κολυμπούν όλο τον χρόνο. Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ στην παραλία με τον Πέτρο για να με βοηθήσει να κάνω την πρώτη χειμερινη βουτιά. Στο podcast καταθέτουν τις εμπειρίες τους η ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ο καθηγητής στη Νομικλή Σχολή Αθηνών και δικηγόρος Αντώνης Καραμπατζός και η πρώην αθλήτρια Μαρία Ορφανουδάκη.
12/25/2022 • 46 minutes, 54 seconds
Το ότι δεν φαίνομαι ανάπηρος δεν σημαίνει ότι δεν είμαι
Πόσα γνωρίζουμε, τελικά, για τις αναπηρίες που δεν φαίνονται; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι τις έχουν; Νιώθουν άνετα να μας μιλήσουν για όσα βιώνουν;
12/16/2022 • 28 minutes, 37 seconds
Δέκα φράσεις για την αναπηρία που μας γυρίζουν το μάτι
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, στις 3 Δεκέμβρη, η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος επιλέγουν τις φράσεις που αγαπάνε να μισούν και εξηγούν το γιατί
11/30/2022 • 38 minutes, 57 seconds
Ιστορίες από τα ξέφρενα πάρτι στο Fofi's του πρώην Δυτικού Βερολίνου
Όλοι το αποκαλούσαν Fofi's, κι ας έγραφε απ’έξω «Εστιατόριον», όπως λεγόταν επίσημα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το διαβάσει εκτός από τους Έλληνες. Δεκαετίες ’70 και ’80 πριν την πτώση του τοίχους, στο περίκλειστο πρώην Δυτικό Βερολίνο στην αριστοκρατική Fasanenstraße 70, απέναντι σχεδόν από το Kempinski. Τα είκοσι χρόνια που λειτούργησε αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, ένα ορόσημο της πόλης, μπαρ και στέκι μιας γενιάς καλλιτεχνών της πρωτοπορίας, το αγαπημένο εστιατόριο διασημοτήτων, η πλέον κοσμική διεύθυνση για τους επισκέπτες. Αλλά ακόμα πιο διάσημη ήταν η οικοδέσποινα, η Φώφη Ακριθάκη, σύζυγος του ανεπανάληπτου Αλέξη Ακριθάκη, μια περσόνα της εποχής που σαν άλλη Κίρκη μάγευε τους πάντες. Όλοι επιστρέφανε χάρη σε εκείνη, η «Ελληνίδα κοσμοπολίτικης σοφίας» όπως την αποκάλεσε ο Τζον Λε Καρέ στις σελίδες της «Μικρής τυμπανίστριας». Το μαγαζί, που έπαψε να υπάρχει το 1995, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ανεπίσημης ιστορίας του Βερολίνου και ανεξίτηλη ανάμνηση για όσους το έζησαν.
11/25/2022 • 39 minutes, 28 seconds
Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)
Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μας μιλά για το πώς ζει με το διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
11/18/2022 • 25 minutes, 32 seconds
Χούντα, καταστολή, αντίσταση και πολιτική βία
Η αφετηρία, οι καταβολές, τα σημεία αναφοράς, η οργάνωση και οι στόχοι των αγωνιστών και των οργανώσεων που επέλεξαν να συγκρουστούν «μετωπικά» με τη χούντα των Συνταγματαρχών, κυρίως με βομβιστικές επιθέσεις αλλά και με ακόμα δυναμικότερες ενέργειες όπως η απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Το αντίκτυπο της δράσης τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι σχέσεις τους με το υπόλοιπο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα και από σχετικές προφορικές και γραπτές μαρτυρίες. Η «απάντηση» του καθεστώτος με διώξεις, μαζικές συλλήψεις, στρατοδικεία, φυλακίσεις και σκληρά βασανιστήρια αλλά και τα σημεία επαφής αυτών των μορφών αντίστασης με την εξέγερση του Πολυτεχνείου αφενός, τις ένοπλες οργανώσεις που εμφανίστηκαν μεταπολιτευτικά αφετέρου είναι ανάμεσα στα όσα διαπραγματεύεται στο νέο του βιβλίο του «Δυναμική Αντίσταση-Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974» (εκδ. Αλεξάνδρεια) ο καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης.
11/17/2022 • 35 minutes, 40 seconds
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Tinder όντας τυφλός;
Πώς φλερτάρεις μέσα σε ένα μπαρ αν είσαι άτομο με αναπηρία στην όραση; Τι ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση; Χρησιμοποιούν dating apps τα τυφλά άτομα; Εκτός από τη Χρυσέλλα και τον Θοδωρή, που καταθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες πάνω στο θέμα, τοποθετούνται επίσης η stand up comedian Κατερίνα Βρανά καθώς και ο Σπύρος Σκορδίλης, ένα ενεργό μέλος της αναπηρικής κοινότητας.
11/16/2022 • 25 minutes, 7 seconds
Δημήτρης Δημόπουλος: «Τη μέρα που έσβησα σεξιστικό αστείο από παράστασή μου»
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για ζητήματα χιούμορ και «πληγωτικών αστείων» ο stand up κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος εξηγεί τι τον έκανε να απαλείψει από κείμενο παράστασής του ένα αστείο που ναι μεν έκανε το κοινό να γελά, ωστόσο, ήταν σεξιστικό και πληγωτικό. Ο ίδιος αναλύει –πάντα με χιούμορ και καλοπροαίρετη διάθεση-τη μακρά διαδρομή που απαιτείται πια για να γραφτεί ένα κείμενο, το οποίο καλείται να μας ψυχαγωγήσει, να μας κάνει να γελάσουμε, όμως, δεν στηρίζεται σε ύβρεις, σεξιστικά, ρατσιστικά ή χονδροφοβικά αστεία. Άραγε είναι πάντα στο χέρι του δημιουργού; Παίζει ρόλο και το κοινό στο οποίο απευθύνεται ή είναι μια πολύ πιο σύνθετη διεργασία που απαιτεί κόπο, αναστοχασμό, συμπεριληπτικότητα ώστε να γελάμε όλοι με το ίδιο αστείο, χωρίς να πληγώνεται κανείς;
11/11/2022 • 30 minutes, 51 seconds
Πώς είναι να πηγαίνεις στο σινεμά αν είσαι τυφλός
Στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει δύο διαμάντια του ελληνικού σινεμά σε καθολικά προσβάσιμες προβολές. Πρόκειται για τις ταινίες Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου και Όλα είναι δρόμος του Παντελή Βούλγαρη.
11/6/2022 • 31 minutes, 11 seconds
Καρκίνος του μαστού: Μιλώντας χωρίς φόβο για την πρόληψη, αλλά και τα στάδιά του
H πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου και ο παθολόγος-ογκολόγος, υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Euromedica Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαζήσης μιλούν με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου –με αφορμή τον Οκτώβριο – Μήνα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού- για όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε και ίσως φοβόσασταν να ρωτήσετε.
10/25/2022 • 30 minutes, 7 seconds
Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα
H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος εξηγούν πώς το λευκό μπαστούνι βοηθά τα άτομα με αναπηρία στην όραση να είναι ανεξάρτητα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
10/11/2022 • 33 minutes, 33 seconds
Πώς κάνει chat ένας τυφλός;
Τι σχέση έχει ένα τυφλό άτομο με την τεχνολογία; Πόσο εύχρηστο είναι για την καθημερινότητα όσων δεν βλέπουν ένα smartphone; Και λίγα χρήσιμα tips για να μπορέσουμε δημιουργούμε προσβάσιμο περιεχόμενο για τους τυφλούς στα κοινωνικά δίκτυα.
9/27/2022 • 25 minutes, 24 seconds
Τα μυστικά της επιτυχίας της εγχώριας καινοτομίας
Συνοδευτικό κείμενο: Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχής σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας εδώ:Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας
9/26/2022 • 35 minutes, 8 seconds
Οι έξυπνες ιδέες πίσω από επιτυχημένες startups
Οι νικητές του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
9/22/2022 • 32 minutes, 54 seconds
Γιατί όλοι πλέον πίνουν Negroni;
Η Δώρα Μάστορα συζητά με τους Brand Ambassadors του Campari, Κυριάκο Κουτρουμπή και Βασίλη Κοτζαμπασόπουλο, καθώς και τέσσερις bartenders για το Negroni Week, την μακρά ιστορία του νο.1 κοκτέιλ σε όλο τον κόσμο αλλά και όσα χρειάζονται για να φτιαχτεί το τέλειο Negroni.
9/14/2022 • 38 minutes, 34 seconds
Γιατί σημειώνεται αυξημένη θνησιμότητα στους χρήστες ουσιών στην Ελλάδα;
Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα εξάρτησης και απεξάρτησης αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των οροθετικών χρηστών. Για τη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα των κατασταλτικών πολιτικών καθώς επίσης για την πρώτη μονάδα Detox, τα κέντρα ημέρας και τον χώρο εποπτευόμενης χρήσης που ξεκίνησε επιτέλους να λειτουργεί ξανά στον Δήμο Αθηναίων.
9/8/2022 • 36 minutes, 47 seconds
Γλυκά μου μάτια: Ο Άγγελος Παπαδημητρίου τραγουδά
Γειά σας, είμαι ο Άγγελος Παπαδημητρίου κατ΄επιθυμίαν του ιατρού Νικολάου Παϊσίου, μέγα ευεργέτη μου, θα σας πω δυο-τρία τραγουδάκια, αφιερωμένα στην Ελεονώρα Σταθοπούλου
9/2/2022 • 24 minutes, 19 seconds
Ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τον Mad Clip σε πρώτο πρόσωπο
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον super trapper, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, με αποκλειστικό ηχητικά αποσπάσματα με τον ίδιο να αφηγείται τη ζωή του στον M.Hulot και πολλή μουσική
9/2/2022 • 1 hour, 1 minute, 36 seconds
Pushbacks: Tο «ένοχο μυστικό» της Ελλάδας και της Ευρώπης
Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος συζητά με τον Γιώργο Χρηστίδη, ανταποκριτή του Der Spiegel
8/21/2022 • 26 minutes, 29 seconds
Το «κλέος» της Ιφιγένειας
Πώς μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση; Πώς μπορεί να σπάσει ο κλοιός της άπνοιας που έχει καθηλώσει τα πλοία των Ελλήνων στην Αυλίδα αναβάλλοντας την εκτόνωση του πολέμου; Πώς θα ξανακερδίσει η Ελλάδα το γόητρό της, αυτό που τραυμάτισαν οι «βάρβαροι» με την αρπαγή της ωραίας Ελένης; Ή αλλιώς, πώς μπορούν όλα να αποκτήσουν ξανά το χαμένο νόημά τους; H Ιφιγένεια θα δώσει τη λύση. Μια αθώα, νεαρή γυναίκα με τον ιδεαλισμό της αμόλυντο θα χύσει το αίμα της για να ξεπλύνει την αμφιβολία, τον δισταγμό, να δώσει τέλος στην ηθική και ιδεολογική παράλυση των ανδρών, που ούτε έναν πόλεμο, την κατεξοχήν ανδρική δραστηριότητα, δεν μπορούν να αρχίσουν από μόνοι τους. Κι εδώ τίθεται το πραγματικά σημαντικό ερώτημα: τι εξυπηρετεί η αφύπνιση της Ιφιγένειας; Τι είναι αυτό που, τελικά, διασώζεται μέσω της αυτοθυσίας της;
8/17/2022 • 19 minutes, 11 seconds
Η διχασμένη Ελένη
Ο Σεφέρης δεν ήταν ο πρώτος που είδε στην ωραία Ελένη ένα μοιραίο σύμβολο για τις συλλογικές αυταπάτες μας. Από την αρχαιότητα ήδη απασχολούσε τους ποιητές η μορφή της, συγκεντρώνοντας γύρω της ένα πλήθος υμνητών αλλά και επικριτών. Στον Ευριπίδη, η Ελένη έχει διττή ύπαρξη: ζει ταυτόχρονα στον κόσμο της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης. Στην Τροία έχει πάει το είδωλο. Η αληθινή, σάρκινη Ελένη ζει στην Αίγυπτο. Εκεί την συναντούμε να εκφράζει την αγωνία της σχετικά με το βαθύ χάσμα ανάμεσα στο ντροπιασμένο όνομά της, «ὄνομα δυσκλεὲς», και το σώμα της, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει αγνό, να το προφυλάξει από τις ορέξεις του Αιγύπτιου βασιλιά. Αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο «όνομα» και στο «σώμα» ή στο «πράγμα» (και οι δύο λέξειςχρησιμοποιούνται στο κείμενο), επανέρχεται εμμονικά σχεδόν στο προσκήνιο. Πώς μπορούν, λοιπόν,να συναρμοσθούν αυτά τα δύο: το όνομα και το σώμα; Πώς μπορούν να εναρμονιστούν ξανά, ώστε η διχασμένη ύπαρξη να βρει την πολυπόθητη ενότητά της;
8/10/2022 • 19 minutes, 44 seconds
Οι κανόνες του φλερτ στην εποχή της ισότητας
Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες του φλερτ στην εποχή της ισότητας, του #metoo και άλλων κοινωνικών φαινομένων; Φλερτάρουμε σε ένα πιο safe περιβάλλον σήμερα; Ποια είναι τα fresh dating tips που ακολουθούν οι νέοι; - POWERED BY #AXE FRESH TIPS
8/8/2022 • 25 minutes, 18 seconds
Αρχαίο Δράμα Explained: Οι μεταμορφώσεις της Αντιγόνης
Η κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή διασχίζει τους αιώνες χωρίς ποτέ να χάνει την ορμή και το πάθος της, τροφοδοτώντας διαρκώς τις κοινωνικές, πολιτικές, φιλοσοφικές και αισθητικές αναζητήσεις μας. Πέρα από τον Χέγκελ, πέρα από τη «Φαινομενολογία», μερικοί από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του 20 ου και του 21 ου αιώνα, προερχόμενοι από τα πεδία της φιλοσοφίας και της ψυχανάλυσης, φώτισαν με τη σειρά τους άλλες παραμέτρους της «Αντιγόνης». Οι προσεγγίσεις των Στάινερ, Λακάν, Ιριγκαρέ και Μπάτλερ συνεχίζουν να λειτουργούν ερεθιστικά ως προς την παραγωγή νέων συνομιλιών γύρω από τη σοφόκλεια τραγωδία.— Λουίζα Αρκουμανέα
8/3/2022 • 26 minutes, 54 seconds
Αρχαίο Δράμα Explained: Ο Αίας πρέπει να πεθάνει
«Ο κόσμος δεν έχει πια χώρο για έναν Αίαντα. Αυτός ο ατρόμητος γίγαντας που τον έτρεμαν οι Τρώες κατάντησε τώρα, όπως το θέτει ο Γιαν Κοτ, ένας "ιδρωμένος χασάπης". Αντί, όμως, να ιδρώνει εξολοθρεύοντας εχθρούς, έχει κλειστεί στη σκηνή του και μουσκεύει ξεκοιλιάζοντας μοσχάρια. Η Αθηνά επινόησε αυτή την γκροτέσκα παρωδία βουτηγμένη σε αίμα βοοειδών για να τον γελοιοποιήσει. Ο ηρωικός κόσμος έχει καταρρεύσει. Ο Αίας δεν μπορεί πια ούτε να ζήσει ούτε να πεθάνει ηρωικά. Χωρίς τιμή, "άτιμος", είναι ένας ζωντανός νεκρός. Το μόνο που του απομένει είναι η αυτοκτονία... Ουδέποτε αναδύεται πιο σπαραχτική η μοναξιά του, από ό,τι σε αυτές, τις τελευταίες ώρες της ζωής του».— Λουίζα Αρκουμανέα
7/27/2022 • 18 minutes, 21 seconds
5 απρόβλεπτες αλλαγές που μας έκαναν να αλλάξουμε αυτοκίνητο
Ο Άρης Δημοκίδης ζήτησε από φίλες και φίλους του να μοιραστούν απίθανες αλλαγές στη ζωή τους που απαίτησαν απίθανη ευελιξία, κι οι ιστορίες τους είναι από WTF μέχρι ξεκαρδιστικές!
7/26/2022 • 18 minutes, 51 seconds
Η Κοινωνική Ντουλάπα δίνει δεύτερη ζωή στα ρούχα μας
Ο Άρης Δημοκίδης ανακαλύπτει πώς μπορούν να αποκτήσουν νέα ζωή τα πολυφορεμένα ρούχα μας με την εξαιρετικά χρήσιμη δράση του Κοινωνικού Πλυντηρίου του SKIP, συζητώντας με την Ιωάννα Τσάτσαρη, Brand Manager του SKIP και την Κατερίνα Αλιφραγκή, Marketing Manager Laundry.
7/25/2022 • 13 minutes, 24 seconds
Μαργαρίτα Μυτιληναίου: 35 χρόνια στο ελληνικό ραδιόφωνο
Τριάντα πέντε χρόνια στο ραδιόφωνο κάνουν την προσωπική ιστορία του καθενός μας να γίνεται κομμάτι σημαντικό της ιστορίας του ίδιου του μέσου, του ραδιοφώνου. Η πορεία της Μαργαρίτας Μυτιληναίου από τα πρώτα χρόνια του δεύτερου προγράμματος το 1987 μέχρι και σήμερα, 35 χρόνια μετά, στη γενική διεύθυνση του Αθήνα 9 84, τη βρίσκει πιο πλούσια σε εμπειρίες μέσα από μια πολυκύμαντη διαδρομή που περιλαμβάνει σταθμούς όπως οι Μελωδία, Δίεση, Βήμα FM, Μέντα, 24/7 στους 88,6, αλλά με την ίδια λαχτάρα για την ίδια πείνα για άλλο ένα καινούργιο τα ξίδι.
7/22/2022 • 1 hour, 1 minute, 55 seconds
The Upfront Initiative: Γυναικεία ενδυνάμωση στην πράξη
Η Χριστίνα Γαλανοπούλου μιλά με τη Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI, για το πώς πραγματικά σπάει η «γυάλινη οροφή» στις επιχειρήσεις και οι γυναίκες καταφέρνουν να ηγηθούν ισότιμα σε ανδροκρατούμενους χώρους.
7/21/2022 • 15 minutes, 54 seconds
Αρχαίο Δράμα Explained: Ο «Αγαμέμνων» στη δίνη των φύλων
Οιωνοί, κατάρες και μιάσματα∙ αποφάσεις των θεών από τη μία, ακραία ανθρώπινα πάθη από την άλλη: όλα ετούτα μαζί έχουν πλέξει τον φονικό ιστό που τυλίγει τον Αγαμέμνονα, ενώ εισέρχεται αποκαμωμένος στο λουτρό του. Κι ενώ ο θάνατος είναι το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό του ήρωα, ο Αισχύλος έχει αριστοτεχνικά συνθέσει γύρω από τον μελλοθάνατο ατμόσφαιρα απειλητική, εκθέτοντας όλες τις παραμέτρους που οπλίζουν το χέρι της Κλυταιμνήστρας με το φονικό όπλο. Η συζυγοκτόνος βασίλισσα δεσπόζει με την παρουσία της σε ολόκληρη την τραγωδία. Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η αναπαράστασή της ως ανατρεπτική, απειλητική, εξωφρενική; Σε δύο κυρίως επίπεδα καταδεικνύεται η υπέρβαση των ορίων εκ μέρους της: στο επίπεδο της γλώσσας και σε αυτό της σεξουαλικότητας.
7/20/2022 • 20 minutes, 51 seconds
Βιομηχανία θαυμάτων: Εικόνες που «δακρύζουν» και «θαυματουργές» ιάσεις
Για ναούς, μοναστήρια και προσκυνήματα όπου παρατηρείται «υπερπαραγωγή» θαυμάτων, για το πώς δημιουργούνται και διαδίδονται, σε τι ανάγκες ή αγωνίες «απαντούν», για την θρησκευτική, οικονομική και πολιτική τους εκμετάλλευση αλλά και για το πόσο «θαύμα» ήταν η βάπτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζεύγους στην Ελλάδα από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
7/17/2022 • 28 minutes, 49 seconds
«Τι απέμεινε απ’ τους Πέρσες, βασιλιά;»
Στους «Πέρσες», δεν υπάρχει πλοκή με την κλασική έννοια∙ όλη η τραγωδία είναι ένας θρήνος, ένας σπαραγμός. Μια απέραντη αγωνία καταλαμβάνει τη σκηνή, καθώς ο Χορός συνειδητοποιεί σταδιακά την έκταση του ολέθρου που προκάλεσε ο αλαζών Ξέρξης στη χώρα τους. Το ότι ο Θεός θα τιμωρήσει τον υβριστή είναι βέβαιο∙ η μόνη δυνατή έκπληξη είναι η ταχύτητα και η πληρότητα της τιμωρίας... Συνδυάζοντας το ιστορικό υλικό με την τραγική φόρμα, την περσική οπτική γωνία με την ελληνική και τη μνήμη με τη μυθοπλασία, ο Αισχύλος συνθέτει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα. Οι «Πέρσες» είναι η πρώτη σωζόμενη τραγωδία του.
7/13/2022 • 23 minutes, 14 seconds
Όλα όσα αξίζει να δείτε στο φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ονομάζεται Ωδή στην Ομορφιά και μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ομορφιά αποτελεί τον μοναδικό τρόπο που έχουμε για να αντισταθούμε σε οτιδήποτε συναντάμε καθημερινά ως το ακραίο αντίθετό της, δηλαδή σε κάθε μορφή βίας, πράξης ή λόγου των ανθρώπων που οδηγεί όχι μόνο στον πόνο και τη ματαίωση αλλά και στη διάλυση κάθε δεσμού μας με τον κόσμο.Η Καλαμάτα σαν κέντρο και πόλη του χορού δε μπορεί παρά να φιλοξενεί όλα τα είδη του από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump και από παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού μέχρι το σταθερό ραντεβού κάθε βράδυ στις 9 στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, εκεί που όλα μεταμορφώνονται σε μια ελεύθερη πίστα χορού. Οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο φετινό πρόγραμμα από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου φτάνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από δέκα χώρες την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο. Ήδη, μια εβδομάδα νωρίτερα από τις 8 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για εκατοντάδες επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.
7/12/2022 • 31 minutes, 34 seconds
Τι σημαίνει «νταλίκα» και «αντρογυναίκα» στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;
Πώς γίνεται διαπραγματεύσιμη η έμφυλη διαφορά ως ερωτική επικοινωνία μεταξύ ομόφυλων προσώπων; Είναι η «νταλίκα», η μυθική ανδροπρεπής λεσβία ένας έμφυλα αλλά και ταξικά προσδιορισμένος όρος; Πώς διαμορφώνεται η έμφυλη συγκρότηση, η ψυχοσύνθεση, η ίδια η σχέση των υποκειμένων αυτών με τα σώματα και τις επιθυμίες τους, πώς αυτά σχετίζονται με τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία; Αυτά και άλλα ζητήματα λεσβιακής ταυτότητας και ορατότητας που διαπραγματεύεται αυτή η ενδιαφέρουσα έκδοση μάς απασχόλησαν σε αυτό το podcast
7/8/2022 • 30 minutes, 32 seconds
Κώστας Γιαννακίδης: Ο citizen του αθηναϊκού ραδιοφώνου
Η ιστορία του ραδιοφώνου γράφεται και διαμορφώνεται και από αυτούς που μοιάζουν αταίριαστοι, παράταιροι και καμιά φορά απλά «ξένοι» με το μέσο.Είναι αυτοί που επειδή αγνοούν κανόνες και κινδύνους, δίνουν το ξεχωριστό άρωμα, αυτή τη σπάνια, έξτρα γεύση και ποικιλία και που κάνουν το ραδιόφωνο και το περιεχόμενο του γοητευτικό, ελκυστικό και κυρίως διαφορετικό.Αν και ο Κώστας Γιαννακίδης δεν είναι ξένος για το ραδιόφωνο ωστόσο όταν σκέφτεσαι το όνομά του το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό του είναι η πένα του και η γραφή του: καυστική, σατιρική, ειρωνική και «βέβηλη» αλλά συνάμα γεμάτη κατανόηση και τρυφερότητα. Όμως δεν παύει να αποτελεί και μια εντελώς ξεχωριστή φωνή στο αθηναϊκό ραδιοφωνικό τοπίο.Για χάρη του βιογραφικού ξεκίνησε δημοσιογραφία το 1989, έβαλε την πρώτη ελληνική εφημερίδα, την Μακεδονία, στο διαδίκτυο, το 1995. Ραδιόφωνο έκανε στους 102 FM της ΕΡΤ 3 και στο δημοτικό ραδιόφωνο Καλαμαριάς.Το 1996 κατεβαίνει στην Αθήνα και εκεί συνεργάζεται με τον Flash και κάνει τον flash.gr, τον πρώτο σταθμό που παίζει στο διαδίκτυο. Ο «χαρακτήρας» του, ο citizen δηλαδή όπως είναι γνωστός σε κάποιους κύκλους, γεννιέται το 2008 στο City fm ενώ ακολουθούν Βήμα FM και Best, Αθήνα 984, Αlpha radio και ξανά επιστροφή στον Best που δεν τον αλλάζει με τίποτα.
6/30/2022 • 1 hour, 11 minutes, 55 seconds
Το αίνιγμα της «Άλκηστης»
Μπορούμε να πεθάνουμε για τον άλλον; Ποιο το νόημα της θυσίας της Άλκηστης, στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη; Και πώς ερμηνεύεται η μυστηριώδης σιωπή της, όταν επιστρέφει από τους νεκρούς; Το φαινομενικά ευτυχές τέλος είναι ειρωνικό και διφορούμενο, το θαύμα έγινε και δεν έγινε. Η Άλκηστη έχει και δεν έχει ξανάρθει, η ωραία άγνωστη είναι και δεν είναι η Άλκηστη... Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Γιόχαν Σίμονς θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 1 & 2 Ιουλίου
6/29/2022 • 23 minutes, 20 seconds
Ο Πάνος Σόμπολος είναι μάστερ του εγκλήματος
O Πάνος Σόμπολος αφηγείται τη ζωή του στον M. Hulot και μιλάει για τη νέα καριέρα του ως συγγραφέας βιβλίων με υλικό από τις εμπειρίες και το τεράστιο αρχείο του.
6/11/2022 • 48 minutes, 3 seconds
Θα κόψουν εισιτήρια φέτος τα θερινά;
Η πανδημία και οι πλατφόρμες διαμόρφωσαν μια νέα συνθήκη για την κινηματογραφική διανομή και ο Άκης Καπράνος κουβεντιάζει με τον Αλέξανδρο Διακοσάββα για το μέλλον των αιθουσών στην Ελλάδα, που αργεί ακόμα να προσαρμοστεί.
6/5/2022 • 23 minutes, 10 seconds
Η συναρπαστική, εκατονταετής ιστορία της οικογένειας Παπαδοπούλου
Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που μέσα από αρχειακό υλικό και νέες μ αρτυρίες, αποκαλύπτει την σχεδόν κινηματογραφική εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης σε αγαπημένη μάρκα των Ελλήνων
6/3/2022 • 34 minutes, 11 seconds
«Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες και το νομοσχέδιο για την απαγόρευσή τους
«Θεραπείες» χωρίς καμία επιστημονική βάση που καταπιέζουν, κακοποιούν και τραυματίζουν ψυχολογικά όσα πρόσωπα τις υφίστανται, κατά κανόνα κάτω από την ασφυκτική πίεση του στενού τους περιβάλλοντος, που έχουν καταγγελθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά που εξακολουθούν να εφαρμόζουν όχι μόνο κάποιοι ασυνείδητοι επιστήμονες αλλά επίσης πνευματικοί διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, ακόμα και ορισμένοι εναλλακτικοί «θεραπευτές».
5/17/2022 • 28 minutes, 36 seconds
Tο (ενήλικο) πάθος του M. Hulot για τα Playmobil
Ο Μάκης Μαλαφέκας ανακρίνει τον M.Hulot αναζητώντας απαντήσεις για το τι τα κάνει αντικείμενο λατρείας για ενήλικες και αντικείμενα του πόθου στο e-bay
5/15/2022 • 38 minutes, 11 seconds
Η ανθρωποφαγία στα ΜΜΕ, με φόντο την τηλεοπτική κάλυψη της τραγωδίας στην Πάτρα
O Κωστής Παπαϊωάννου συζητάει με τον δημοσιογράφο Γιάννη Παντελάκη για το φαινόμενο των δημοσιογράφων «ντετέκτιβ» και των τηλεθεατών «δικαστών και δημίων».
Αυτ οδικία και κραυγές για θανατική ποινή. Οι δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλος και του Νίκου Σαμπάνη και οι «καλά τους έκαναν». Από τη δραματοποίηση της είδησης στην καλλιέργεια του φόβου που τροφοδοτεί το ακροδεξιό φαινόμενο. Αλλά και νότες αισιοδοξίας από την στροφή πολλών σε άλλες πηγές πληροφόρησης καθώς η οθόνη βουλιάζει στο «μαύρο» και το «κίτρινο».
Τη συζήτηση οργάνωσε το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς για το LiFO.GR
4/20/2022 • 34 minutes, 58 seconds
Γιατί έρχονται λιγότερα χελιδόνια στην Αθήνα;
Μια κουβέντα με τον Λευτέρη Σταύρακα, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, για το πουλί που φέρνει στην Ελλάδα την άνοιξη, το τεράστιο ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων που κάνει κάθε χρόνο και τις δυσκολίες του να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον, όπως η Αθήνα.
4/10/2022 • 24 minutes, 14 seconds
Τα εγκλήματα πολέμου και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα
Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες, το προσφυγικό, οι παράνομες επαναπροωθήσεις, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, ο αυταρχισμός, οι πολιτικές διώξεις, τα βασανιστήρια, οι φυλακές, οι τρέχουσες καμπάνιες, οι υποθέσεις Ζακ Κωστόπουλου και Νίκου Σαμπάνη, οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι, οι απειλές αλλά και οι νίκες της Διεθνούς Αμνηστίας σήμερα.
4/5/2022 • 37 minutes, 53 seconds
Λίθοπε ς: Oι κάκτοι που μοιάζουν με ζωντανά βότσαλα
Οι λίθοπες ( αγγλιστί lithops) είναι παχύφυτα που παίρνουν το όνομα τους από τις λέξεις λίθος και όψη καθώς μοιάζουν με ζωντανά βότσαλα. Προέρχονται αρχικά από τη Νότιο Αφρική αλλα πλέον έχουν διαδοθεί σε όλο τον κόσμο μια και έχουν εντυπωσιακή όψη και είναι αρκετά εύκολα στην περιποίηση τους. Όμως υπάρχουν και μερικές παγίδες στην καλλιέργειά τους.
3/25/2022 • 26 minutes
Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη χθες η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή. Συγκεντρώνοντας 454 ψήφους, η Εύα Καϊλή εξασφάλισε την εκλογή της από τον Α’ γύρο. Να θυμίσουμε ότι η Εύα Καϊλή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλοδημοκρατών, από το 2014.
1/19/2022 • 12 minutes, 45 seconds
Πώς η ελληνική start-up Woli κέρδισε τον διαγωνισμό της Mastercard
O Πάνος Σάκκας συζητά με τον Director Business Development στην Mastercard Παναγιώτη Πολύδωρο και τον εκπρόσωπο της Woli Βασίλη Ζούπα για το παρόν και το μέλλον των νεοφυών επιχειρήσεων.
1/17/2022 • 38 minutes, 27 seconds
Παύλος Τσίμας: Η συναρπαστική του διαδρομή στο ελληνικό ραδιόφωνο
Η ιστορία ξεκινά από τη γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Κυψέλη, και τον πρώτο ήχο που άκουσε στη ζωή του από ένα μικρό τραντζιστοράκι που έκρυβε κάτω από το μαξιλάρι του. Και μετά στη νομική και στην δικτατορία, στους κινηματογράφους της Πατησίων και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην πρώτη διαδήλωση της ζωής του, στο ΚΚΕ, στο Ριζοσπάστη, στον 902 Αριστερά στα FM και στην μεγάλη αγάπη που έχει για τον κορυφαίο καλλιτέχνη όλων των εποχών, τον Bob Dylan, αλλά και τον Διονύση Σαββόπουλο, η διαδρομή του Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο είναι συναρπαστική και καθηλωτική. Συναρπαστική γιατί κάθε στιγμή της και κάθε κομμάτι της διαδρομής συνοδεύεται από μικρά ή μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας της δικής μας αλλά και της δικής του. Και καθηλωτική γιατί η ικανότητα του να αφηγείται τις ιστορίες τις δικές του και των άλλων είναι μοναδική και την ανακαλύπτεις στις παύσεις της φωνής του, στο ηχόχρωμα της και στον τρόπο που οι σκέψεις του τον οδηγούν σε συμπεράσματα και εκτιμήσεις. Το πιο πολύτιμο όμως εργαλείο του Παύλου Τσίμα είναι το μυαλό του που τρέχει με ταχύτητες μεγάλες. «Αν ναυαγούσα σε ένα νησί και έπρεπε να πάρω μαζί μου μία και μόνο ραδιοφωνική εκπομπή τότε θα έπαιρνα μαζί μου το ημερολόγιο του Παύλου Τσίμα» σημειώνει ο Γιώργος Μουχταρίδης.
1/12/2022 • 1 hour, 4 minutes, 18 seconds
Ένας συνοπτικός απολογισμός για την δίκη του Ζακ
Ένας συνοπτικός απολογισμός και τα σημεία αιχμής της πρώτης φάσης της δίκης των έξι κατηγορούμενων ως δολοφόνων του 33χρονου ακτιβιστή και καλλιτέχνη Ζακ Κωστόπουλου μετά και από την ολοκλήρωση της έβδομης δικάσιμου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.
12/23/2021 • 23 minutes, 42 seconds
Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; - Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά.
Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης κουβεντιάζει με τον Τάσο Μπρεκουλάκη και τη Μαρία Δρουκοπούλου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» και λύνει όλες τους τις απορίες.
Ποιο είναι το θηλυκό του «εαυτός»; Πώς μεταφέρεται στα ελληνικά το άρθρο για τα gender-fluid άτομα; Και γιατί τα γαριδάκια δεν είναι οι μικρές γαρίδες; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν αυτό το podcast.
12/13/2021 • 44 minutes, 21 seconds
Μιλώντας με τους άστεγους στην πλατεία
Ποιος θεωρείται άστεγος αυτή τη στιγμή; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μένουν στο δρόμο αλλά θεωρούνται άστεγοι; Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές παροχές όπως ρεύμα, νερό και θέρμανση; Ποια είναι η κατάσταση με τους αστέγους αυτή τη στιγμή στην Αθήνα; Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Και πως καλύπτουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής, όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων τους; Βρεθήκαμε ένα πρωινό στην πλατεία Κουμουνδούρου στο σημείο όπου σταθμεύει το βανάκι με τα κινητά πλυντήρια της οργάνωσης Ithaca Laundry και μιλήσαμε από κοντά με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αλλά κι εκείνους που εργάζονται σε αυτή.
12/2/2021 • 20 minutes, 35 seconds
Γιατί εξαφανίστηκαν τα σπουργίτια από την Αθήνα;
Ο Λευτέρης Σταύρακας, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και παρατηρητής των πουλιών της Ελλάδας εδώ και χρόνια, εξηγεί στον Τάσο Μπρεκουλάκη και την Μερόπη Κοκκίνη όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς των σπουργιτιών στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
11/25/2021 • 30 minutes, 10 seconds
Πέτρος Κόκκαλης: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη, για τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη στην οποία συμμετείχε ως μέλος της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αλλά και για τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
11/24/2021 • 37 minutes, 32 seconds
Νίκος Ζήκος: Όταν η φωτογραφία συνδυάζεται με την κοινωνική προσφορά
Ο φωτογράφος Νίκος Ζήκος μιλά στον Αλέξανδρο Διακοσάββα για μερικά από τα κορυφαία πρότζεκτ της μέχρι τώρα πορείας του, που περιλαμβάνουν μια αποστολή στη Ρουάντα και μια σειρά φωτογραφιών με κορυφαίους Έλληνες αθλητές.
11/23/2021 • 25 minutes, 7 seconds
#BREAKBINARY: Σωτήρη Φωκέα, πόσο σε έχει επηρεάσει ο Κιθ Χάρινγκ;
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Σωτήρης Φωκέας, γνωστός και με το καλλιτεχνικό nickname της street art περσόνας του, του Soteur, μιλά στον Αλέξανδρο Διακοσάββα για τις πολλαπλές εκφάνσεις της τέχνης του.
11/17/2021 • 29 minutes, 30 seconds
Βαγιοχώρι: Εκεί όπου συγκατοικούν πρόσφυγες και αδέσποτα
O Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη μιλούν με τον Γιώργο Τσαούση, τον άνρθωπο που βοήθησε ένα προσφυγικό camp στην βόρεια Ελλάδα να γίνει και πρότυπο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων
11/12/2021 • 19 minutes, 7 seconds
Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα εργασιακά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες αλλά και την εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
11/11/2021 • 42 minutes, 10 seconds
Γιατί δεν υπάρχει ακόμα σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;
Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος συζητά με την εκπαιδευτικό Έλενα Σκαρπίδου, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Πολύχρωμου Σχολείου, για τα στερεότυπα, το μπούλινγκ, τις διακρίσεις αλλά και για την συμπερίληψη και την ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα στα ελληνικά σχολεία.
11/7/2021 • 28 minutes, 42 seconds
#BREAKBINARY: Βασιλική Ρούσσου, πόσο δύσκολο είναι να τρέχεις ένα fashion brand στην Ελλάδα;
Ambassador της ελληνικής ομορφιάς, σχεδιάστρια αξεσουάρ και δημιουργός του brand Marivee, η Βασιλική μιλά στον Αλέξανδρο Διακοσάββα για τη δημιουργική πλευρά της μόδας και για τη μέθοδο του upcycling που ακολουθεί.
11/4/2021 • 30 minutes, 12 seconds
Γιατί χάνονται οι μέλισσες;
Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη επιχειρούν να εισέλθουν μέσα στον εντυπωσιακό και παράξενο κόσμο των μελισσών και μιλούν με τον Γιώργο Γκόρα, Επίκουρο Καθηγητή Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη σημασία τους στην διατήρηση του οικοσυστήματος.
11/3/2021 • 33 minutes, 32 seconds
Το road trip μιας οικιακής βοηθού για το γάμο της κόρης της στην Κοζάνη
Λίγο πριν ξεκινήσει τη δουλειά της στην καθαριότητα ενός σπιτιού η Βιργινία αφηγήθηκε το οδοιπορικό της από τον Πειραιά στην Κοζάνη ώστε να παρευρεθεί στον γάμο της κόρης και να ζήσει ένα πάρτι γάμου γεμάτο με σουρεαλιστικ ές εικόνες
11/1/2021 • 7 minutes, 16 seconds
Πώς ο Ficus lyrata έφτασε από το Καμερούν στo σπίτι μας;
Ο Τάσος Μπρεκουλάκης εξηγεί στην Μερόπη Κοκκίνη πώς αυτό το φυτό με καταγωγή από τα δάση τοπυ Καμερούν και της Σιέρα Λεόνε κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου και το αγαπημένο των interior designers
10/20/2021 • 19 minutes, 23 seconds
Ίων Μαρτίνης: Ένας ταλαντούχος συγγραφέας, ετών 17
Με το συγγραφικό του ντεμπούτο, ο Ίωνας Μαρτίνης, γράφει για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία για όλους αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε τη σελίδα του βιβλίου εδώ: https://www.wholiveswhodies.com/
10/11/2021 • 41 minutes, 5 seconds
Στρες με τη δουλειά και προβλήματα με τους γείτονες
Ο Kijha και ο Yungnsad κουβεντιάζουν για όλα όσα τους αγχώνουν και όλα όσα τους ενώνουν.
10/10/2021 • 23 minutes, 38 seconds
Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής το φασιστικό φαινόμενο δείχνει τάσεις αναζωπύρωσης
Μια επίκαιρη συζήτηση του Θοδωρή Αντωνόπουλου με τον Κωστή Παπαϊωάννου με αφορμή την καμπάνια που ξεκίνησε το Σημείο για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
10/6/2021 • 37 minutes, 3 seconds
Οι συνέπειες ενός trend που θέλει τα δόντια λευκά μέχρι υπερβολής
O Τάσος Μπ ρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη εξετάζουν το ζήτημα της μανίας με τα κατάλευκα και ομοιόμορφα ψεύτικα δόντια, ειδικά στους ανθρώπους που εμφανίζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές. Γι αυτό το θέμα κουβεντιάζουν με τις δημοσιογράφους Χριστίνα Γαλανοπούλου και Τζούλη Αγοράκη καθώς και με την οδοντίατρο Κατερίνα Ρήγα.
10/3/2021 • 38 minutes, 41 seconds
Τα μυστικά της επιτυχίας των ελληνικών startups
Οι νικητές του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
10/2/2021 • 38 minutes, 57 seconds
Οι πρωτότυπες ιδέες πίσω από επιτυχημένες startups
Οι νικητές του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων
9/30/2021 • 36 minutes, 59 seconds
Ο Λευτέρης Δαριώτης έχει στη συλλογή του 2,242 είδη βολβών
Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη ρωτούν τον Λευτέρη Δαρειώτη τα πάντα για τους βολβούς
9/27/2021 • 26 minutes, 51 seconds
Τι μυρίζει στο κέντρο της πόλης;
O Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη μιλούν μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και ανακύκλωσης κ. Αβραμίδη για το θέμα της έντονης δυσοσμίας που υπάρχει σε αρκετά σημεία του κέντρου της Αθήνας.
9/26/2021 • 20 minutes, 10 seconds
Όταν όλη η παρέα κόλλησε covid-19
O Υungnsad και ο Κijha, συγκάτοικοι και φίλοι, μιλούν για την εμπειρία της συγκατοίκησης.
9/26/2021 • 26 minutes, 18 seconds
Ό,τι ήξερες μέχρι τώρα για την πιλέα είναι ανοησίες
Ο Τάσος Μπρεκουλάκης μοιράζεται με την Μερόπη Κοκκίνη όσα έμαθε, από πρώτο χέρι, για την περιποίηση της pilea peperomioides.
9/20/2021 • 22 minutes, 3 seconds
Γιατί πεθαίνουν οι μουριές της Αθήνας;
Εκατοντάδες μουριές που είναι φυτεμένες στα πεζοδρόμια της Αθήνας κινδυνεύουν να ξεραθούν. Έχουν προσβληθεί από ένα έντομο, το ξυλότριχο ( xylotrechus chinemsis), που τις κατατρώει και τις καταστρέφει. Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη διερευνούν το ζήτημα μιλώντας μαζί με τους εντομολόγους Δρ. Παναγιώτη Πετράκη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και τον κ. Δημήτρη Κυριακάκη της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων.
9/13/2021 • 43 minutes, 18 seconds
Γιάννης και Μάριος Τόγκος: Δυο γενιές σχεδιαστών που τιμούν την ελληνική μόδα
Ο Γιάννης Τόγκος, γιος της δημιουργού του διαχρονικού οίκου μόδας Kathy Heyndels, και ο Μάριος Τόγκος, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά, μιλούν στα podcasts της LiFO με αφορμή τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη Athens Xclusive Designers Week.
9/13/2021 • 20 minutes, 38 seconds
Εύα Καϊλή: «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ταυτόσημη με τους Έλληνες»
Ο Γιάννης Πανταζόπου λος συνομιλεί με την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την πανδημία, τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και την πολυετή εμπειρία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
8/3/2021 • 31 minutes, 10 seconds
Job Seekers: Δωρεάν webinars για ένα πιο ανταγωνιστικό βιογραφικό
H Brand, Insights & Sponsorships manager της Vodafone Μαρία Βαρουτά μιλά για την ανοικτή σε όλους πλατφόρμα του προγράμματος Job Seekers.
7/21/2021 • 15 minutes, 3 seconds
Και τώρα πώς θα βρω δουλειά εν μέσω πανδημίας; Κοινά «μυστικά» από το kariera.gr
Η recruitment consultant του μεγαλύτερου site εργασίας στην Ελλάδα, Γιώτα Παπαγεωργίου, δίνει συμβουλές συμπυκνωμένης εμπειρίας.
7/14/2021 • 32 minutes, 37 seconds
Υπόθεση Γιακουμάκη: Το χρονικό της ιστορίας που συγκλόνισε την Ελλάδα
Μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη ξετυλίγουμε το νήμα των γεγονότων έξι χρόνια μετά το δραματικό τέλος. Tο bullying, o γολγοθάς της οικογένειας, oι ένοχοι και η ολοκλήρωση της δικαστικής περιπέτειας. Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Πανταζόπουλου.
7/7/2021 • 39 minutes, 56 seconds
Πόσο αλλάζει η καθημερινότητα μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής;
Ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
7/7/2021 • 28 minutes, 59 seconds
Ρόντρικ Μπίτον: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια υπερεθνική συνείδηση»
Μια συζήτηση για τα 40 χρόνια Ελλάδας – Ε.Ε. με τον διακεκριμένο ιστορικό και ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα Κοραή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King’s College London, Ρόντρικ Μπίτον.
6/17/2021 • 37 minutes, 14 seconds
Οδυσσέας Ιωάννου: Ο άνθρωπος που έδωσε νέα πνοή στη μελωδία του ραδιοφώνου
Ο Γιώργος Μουχταρίδης συζητά με τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό και στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου για τη ζωή και την πορεία του στο ελληνικό ραδιόφωνο και όχι μόνο.
Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, σε μια γειτονιά, την Κυψέλη, που ήταν ανέκαθεν ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό χωνευτήρι. Στα χρόνια που ακολούθησαν ζυμώθηκε πολύ με το ελληνικό τραγούδι και το ξένο μυθιστόρημα. Από πολύ μικρός, από το πρώτο έτος της ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε να γράφει σε περιοδικά και εφημερίδες αλλά και να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο κάθε απόγευμα 6-8, αρχικά στον 902 Αριστερά στα FM και αργότερα στον Μελωδία για είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια. Αυτό το «6-8» έμελλε να γίνει το ηχητικό τοπόσημο για μια πόλη και για μια γενιά, αφού ο λόγος του και οι αναφορές του έδωσαν έκφραση στην υπαρξιακή αγωνία μιας γενιάς που έψαχνε τη φωνή της στο νέο αστικό περιβάλλον.
Η εκπομπή του ήταν για πολλά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων των ακροατών και ο Οδυσσέας Ιωάννου, ως ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και ως διευθυντής του Μελωδία από το 2000 ως το 2010, συνέδεσε το όνομά του με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι αλλά και την νεότερη γενιά των τραγουδοποιών.
Ως διευθυντής του Μελωδία έζησε τόσο την ιλιγγιώδη άνοδο και τη μεγάλη επιρροή του σταθμού όσο και την πτώση που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.
Έχει γράψει στίχους για περίπου 200 τραγούδια, κυκλοφορώντας εννέα προσωπικούς δίσκους καθώς και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, ενώ έχει εκδώσει και πέντε βιβλία. Σήμερα κανείς μπορεί να τον ακούσει κάθε Σάββατο και Κυριακή 4-6 το απόγευμα στον Αθήνα 9,84 και να τον διαβάσει στο «Βήμα της Κυριακής» σε σταθερή εβδομαδιαία στήλη γνώμης.
Στο podcast ακούγονται αποσπάσματα από τα τραγούδια:
«Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» - Χάρις Αλεξίου
«Να μ’ αγαπάς» - Παύλος Σιδηρόπουλος
«Δακρυσμένα Μάτια» - Κώστας Χατζής - Μίκης Θεοδωράκης
«Λάσπες» - Σωκράτης Μάλαμας «Σαντορίνη» - Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
6/15/2021 • 1 hour, 13 minutes, 52 seconds
Ο πατέρας μου ο Νίκος Εγγονόπουλος
Η κόρη του σπουδαίου υπερρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή Εριέττη θυμάται τον Εγγονόπουλο ως πατέρα και μιλάει για τα απλά πράγματα της καθημερινότητάς του.
5/23/2021 • 30 minutes, 21 seconds
#BREAKBINARY: Η Μαριάννα Λαλαούνη εκφράζεται μέσω του fashion design και της ποίησης
Η νεαρή σχεδιάστρια και εικαστικός έχει δημιουργήσει το δικό της brand, που εξειδικεύεται στις επαγγελματικές στολές, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τη δημιουργική της έκφραση μέσω της ποίησης, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει ήδη την πρώτη της ποιητική συλλογή.
5/21/2021 • 20 minutes, 57 seconds
Δημήτρης Παπασπυρόπουλος: Ο κύριος 4-6 του ραδιοφώνου
Ο Γιώργος Μουχταρίδης ξετυλίγει το νήμα της πορείας του αγαπημένου ραδιοφωνικού παραγωγού, DJ και δημιουργού των πετυχημένων «Last chance» πάρτι αλλά και μιας σειρά best seller συλλογών και remixes.
5/15/2021 • 1 hour, 14 minutes, 38 seconds
#BREAKBINARY: Ο Ζήσης Ανδριόπουλος καταφέρνει να συνδυάζει δικηγορία και μουσική
Ο ένας εκ των δύο Lip Forensics είναι ο ορισμός του πολυπράγμονα ανθρώπου, καθώς μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην καριέρα του στη νομική και στην ενασχόλησή του με την ηλεκτρονική μουσική.
5/14/2021 • 41 minutes, 10 seconds
#BREAKBINARY: Ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού για την όπερα και την drag persona του
Έπειτα από τις σπουδές του στη μοριακή βιολογία και το λυρικό τραγούδι και παράλληλα με τη θητεία του στις όπερες της Ευρώπης αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Γιώργος Ιατρού δημιούργησε πρόσφατα την drag persona Νίνα Νάη, ξεδιπλώνοντας ένα ακόμα ταλέντο του.
5/6/2021 • 51 minutes, 52 seconds
Μumble rap, kink shaming, beefs και οι γκάφαλοι της ραπ
O Σωτήρης και ο Χάρης- a.k.a Fix Faren- μιλούν για όλα όσα τους τράβηξαν την προσοχή μέσα στην εβδομάδα που πέρασε.
4/28/2021 • 28 minutes, 54 seconds
#BREAKBINARY: Η Νίκη Χάγια για τη διαδρομή της στον βιγκανισμό
Πώς η δημοσιογράφος Νίκη Χάγια, από παιδί που μεγάλωσε κοντά στο κρεοπωλείο του θείου της, έγινε σταδιακά χορτοφάγος και στη συνέχεια vegan, διανύοντας μια πορεία που της πρόσφερε ευεξία και ηθική πληρότητα.
4/23/2021 • 22 minutes, 20 seconds
O Σωτήρης και ο Χάρης τα λένε, χωρίς κανένα φίλτρο
Ο Σωτήρης και ο Χάρης συστήνονται στη νέα σειρά podcast Fix Faren και μιλούν όλα όσα τους συνέβησαν μέσα στην εβδομάδα.
4/22/2021 • 31 minutes, 26 seconds
Πού βαδίζει η Ευρώπη;
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτη καθηγητή στο Κολέγιο της Ευρώπης στο Βέλγιο καθώς και γενικό διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γιώργο Παγουλάτο. Μια συζήτηση για τις προκλ ήσεις της Ευρώπης, τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις ευρωατλαντικές σχέσεις και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
4/22/2021 • 35 minutes, 26 seconds
Η γεμάτη μουσική ζωή του Γιώργου Πολυχρονίου
Ραδιοφωνικός παραγωγός, dj, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και ένας από τους πιο σοβαρούς μουσικόφιλους και συλλέκτες δίσκων, ο Γιώργος Πολυχρονίου ή αλλιώς G-Poly, είναι ένας ζωντανός θρύλος του ελληνικού ραδιοφώνου. Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcasts της Lifo «Μέρες Ραδιοφώνου» αφηγείται την ζωή του στον Γιώργο Μουχταρίδη. Από τα χρόνια του πρώτου πειρατικό σταθμό του G-Poly μέχρι σήμερα.
4/11/2021 • 53 minutes, 50 seconds
Ο Γιάννης Ξανθούλης, το «φεστιβάλ μελιτζάνας» και μια ταβέρνα στην άκρη του Έβρου
O δημοφιλής συγγραφέας λατρεύει τις μελιτζάνες σχεδόν εξίσου με τα τουρσουλούκια, τις λαχανιές και τις «Βαρβάρες» και μας περιγράφει την αγαπημένη του ταβέρνα που βρίσκεται σε ένα μαγικό σημείο, στα σύνορα με την Τουρκία.
4/5/2021 • 36 minutes, 59 seconds
Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και η Νατάσσα Μποφίλιου για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου»
Όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον στιχουργό Γεράσιμο Ευαγγελάτο, ξέρουν και τη λατρεία του για το σινεμά του Ζακ Ντεμί. Στη συζήτηση παρεμβαίνει και η Νατάσσα Μποφίλιου, η ερμηνεύτρια του εμπνευσμένου από τη ν ταινία τραγουδιού «Οι ομπρέλες του Demy», από τον δίσκο «Εισιτήρια Διπλά».
4/4/2021 • 48 minutes, 38 seconds
H Madame Ginger, οι 3 γιαγιάδες της και 4 συνταγές για κεφτέδες - η μία εξ αυτών περιέχει και ουίσκι
3/28/2021 • 37 minutes, 22 seconds
Η ταινία της ζωής μου: Η Αγγελική Παπούλια για το «A woman under the influence»
Η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σινεμά του Τζον Κασαβέτις ως φοιτήτρια, ένα καλοκαίρι στη Σύρο, κι έκτοτε δεν το αποχωρίστηκε ποτέ.
3/27/2021 • 51 minutes, 19 seconds
Ο Θάνος Σαμαράς για το «Vertigo»
Διαθέτοντας ένα τεράστιο αρχείο από αγαπημένες ταινίες, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δυσκολεύτηκε πολύ να καταλήξει στη μία εκείνη που θεωρεί καθοριστική για την πορεία του. Νίκησε το μεγαλείο του Άλφρεντ Χίτσκοκ (έστω και ως double feature με το «Μάτια χωρίς πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί).
3/20/2021 • 1 hour, 16 minutes, 32 seconds
Ο Πάνος Ιωαννίδης, το πολίτικο καρνίγιαρικ της γιαγιάς του και η συνταγή για να το φτιάξετε
O γνωστός σεφ και κριτής στο Master Chef θυμάται την απόλυτη γεύση της παιδικής του ηλικίας και η σεφ από την Κωνσταντινούπολη και καθηγήτρια γαστρονομίας Μαρία Εκμεκτσίογλου δίνει την πιο τέλεια συνταγή για να το φτιάξετε.
3/18/2021 • 22 minutes, 46 seconds
Ο Χρήστος Πολίτης και ο Σταμάτης Κραουνάκης για το «Αυτή η νύχτα μένει»
Ο δημιουργός του «Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ», της πιο δημοφιλούς σινεφίλ σελίδας του ελληνικού Facebook, εξηγεί γιατί λατρεύει την cult ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο Σταμάτης Κραουνάκης, περιγράφοντας πώς δημιούργησε το αξέχαστο soundtrack.
3/13/2021 • 1 hour, 4 minutes, 6 seconds
Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: «Η Ευρώπη πρέπει να ξαναχτίσει πάνω στα ερείπια του κορωνοϊού μια νέα οικονομία»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη. Ο κ. Τσουτσοπλίδης, διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου από το 2011 και συντονιστής της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας του ΕΚ στην Ελλάδα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου 2019 ενώ τον Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μια συζήτηση για την Ευρώπη σήμερα, την πανδημία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 40 χρόνια Ε.Ε. – Ελλάδας, τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση.
Powered by European parliament.
3/10/2021 • 19 minutes, 12 seconds
Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Γεμιστά με ρύζι
Ο θεσσαλονικός συγγραφέας μιλά για τα φαγητά και τις γεύσεις της παιδικής του ηλικίας (και όχι μόνο) και κάθε φορά που τρώει γεμιστά με ρύζι θυμάται μια συγκεκριμένη διαδρομή που έκανε με τη γιαγιά του.
3/6/2021 • 30 minutes
Η Μαίρη Μηνά για το «Only lovers left alive»
Η ξεχωριστή προσθήκη του Τζιμ Τζάρμους στην κινηματογραφική μυθολογία των βαμπίρ είναι η ταινία στην οποία η ηθοποιός Μαίρη Μηνά καταφεύγει ξανά και ξανά.
3/6/2021 • 41 minutes, 7 seconds
Ο Κώστας Μπερικόπουλος θυμάται ακόμα το γλυκό «βαρκούλα» από τον φούρνο του Τούρκου
Οι γευστικές αναμνήσεις του ταλαντούχου ηθοποιού τον πάνε πίσω σε μια παραλία στην Χαλκιδική και σε μια παράσταση όπου ετοιμαζόταν καθημερινά και επί σκηνής μια κατσαρόλα με ραγού.
2/28/2021 • 20 minutes, 14 seconds
Ο Αντώνης Κανάκης και οι μέρες ραδιοπειρατίας του στη Θεσσαλονίκη
Η νέα σειρά podcast Μέρες Ραδιοφώνου γεμίζει από τις φωνές των πιο σημαντικών παραγωγών του μέσου που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ο Γιώργος Μουχταρίδης συνομιλεί με τον Αντώνη Κανάκη.
2/28/2021 • 47 minutes, 18 seconds
Ο Γιώργος Ζώης για το «Close-up» του Κιαροστάμι
Πώς το ακατάτακτο docufiction, που σύστησε τον Ιρανό Αμπάς Κιαροστάμι στο διεθνές σινεφίλ κοινό, επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνι κή πορεία του σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη.
2/27/2021 • 37 minutes, 10 seconds
Χαρούπι, το καινούριο darling στην κουζίνα μας
Κάτω το σιτάρι, ζήτω το χαρούπι! Οι σύχρονες διατροφικές και μαγειρικές τάσεις αναζητούν υγιεινότερα υλικά που σέβονται το περιβάλλον. Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου εγηξεί πώς το χαρούπι από παραδοσιακή τροφή για ζώα αλλά και πολύτιμη ανθρώπινη τροφή σε πολέμους μπήκε ξανά στο προσκήνιο και δίνει μια συνταγή για ακόμα νοστιμότερα ψωμάκια μπέργκερ από χαλουπάλευρο.
2/23/2021 • 17 minutes, 44 seconds
Ο Θανάσης Νεοφώτιστος για το «Jurassic Park»
Πώς ο θαυμαστός κόσμος των δεινοσαύρων του Στίβεν Σπίλμπεργκ ενδυνάμωσε ένα νεαρό αγόρι από το τραύμα του σχολικού bullying και αποτέλεσε έμπνευση για τη σκηνοθετική του πορεία.
2/20/2021 • 51 minutes, 1 second
Οι μελιντζάνες της Ρηνούλας είναι το φαγητό που συγκινεί την Ντίνα Νικολάου
Στην νέα σειρά podcasts «Μαντλέν - Το φαγητό που μας συγκινεί μέχρι δακρύων» η διακεκριμένη σεφ Ντίνα Νικολάου διηγείται στην Μερόπη Κοκκίνη ιστορίες και μνήμες που σχετίζονται με το φαγητό της παιδικής της ηλικίας.
2/19/2021 • 34 minutes, 13 seconds
Ο Δημήτρης Σκύλλας για το «Χορεύοντας στο σκοτάδι» και την Μπιορκ
Πώς το αξέχαστο μιούζικαλ του Λαρς φον Τρίερ και η μουσική ιδιοφυΐα της Μπιορκ επηρέασαν καθοριστικά τον συνθέτη σύγχρονης κλασικής μουσικής στην πορεία του.
2/13/2021 • 58 minutes, 30 seconds
Μέχρι πού θα φτάσει ο πάτος στο ελληνικό rap game;
Mια συζήτηση του M.Hulot με τον Ανδρέα-Περικλή Μεταξά με αφορμή τα πρωτοφανή περιστατικά των τελευταίων ημερών μεταξύ των Ελλήνων ράπερ.
2/11/2021 • 53 minutes
Κυνισμός και υπεραπλούστευση
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης σε ένα ταξίδι ελεύθερων συνειρμών σχετικά με τον κυνισμό και τις υπεραπλουστεύσεις που μπορεί να τον στηρίζουν
2/9/2021 • 48 minutes, 39 seconds
Η Ζακλίν Λέντζου για τον «Ελέφαντα»
Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Γκας Βαν Σαντ, που βασίστηκε στη μαζική δολοφονία του Λυκείου Κολουμπάιν των ΗΠΑ, έκανε τη 14χρονη τότε Ζακλίν Λέντζου να θέλει να γίνει σκηνοθέτις.
2/6/2021 • 37 minutes, 36 seconds
Ταξίδι στη χώρα της ρωμιοσύνης
Η ιστορικός Έφη Γαζή συζητά με τον Νίκο Μπακουνάκη για τον αντιδυτικισμό στην Ελλάδα, με αφορμή το βιβλίο της «Άγνωστη Χώρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
2/5/2021 • 44 minutes, 38 seconds
9 βιβλία που ξεχάσαμε
Ο Νίκος Μπακουνάκης παρουσιάζει 9 τίτλους για τους οποίους δεν μιλήσαμε όσο τους άξιζε.
2/5/2021 • 57 minutes, 25 seconds
Νίκος Σταμπολίδης: « Η αρχαιολογία είναι σαν την ιατρική. Μόνο που ο αρχαιολόγος χειρουργεί το σώμα της γης».
Ο Νίκος Μπακουνάκης συνομιλεί με τον καθηγητή αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του « Ελεύθερνα».
2/5/2021 • 47 minutes, 48 seconds
Γιάννης Μαυρής: Τα κόμματα ΠΑΕ, ο εκλογικός νόμος και η πανδημία
Ο Γιάννης Μαυρής, πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και εξηγεί πώς η πανδημία επηρεάζει την πολιτική και πώς ο εκλογικός νόμος γίνεται κάθε φορά όπλο στα χέρια των κυβερνώντων.
1/31/2021 • 1 hour, 11 minutes, 45 seconds
Η ταινία της ζωής μου - Η Νάνσυ Μπούκλη για το «Δαμάζοντας τα κύματα»
Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας ανοίγει τον «φάκελο Λαρς φον Τρίερ», καθώς η ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη θυμάται το συναίσθημα οργής που την κατέκλυσε, όταν είδε για πρώτη φορά, σε ηλικία 16 ετών, την ταινία του Δανού σκηνοθέτη.
1/30/2021 • 50 minutes, 30 seconds
Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;
Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου λατρεύει τις πίτες όλων των χωρών και όλων των ειδών. Σ' αυτό το podcast εξηγεί γιατί τα φύλλα γιουφκά μπορεί και να είναι το ιδανικό φύλο για σπιτικές πίτες και δίνει μια πανεύκολη συνταγή για ψευτοσπανακόπιτα.
1/28/2021 • 15 minutes, 33 seconds
H ταινία της ζωής μου - Ο Βασίλης Κεκάτος για το «Παρίσι, Τέξας»
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος θυμάται την πρώτη φορά που είδε το αριστούργημα του Βιμ Βέντερς και εξηγεί στον Αλέξανδρο Διακοσάββα πώς αυτή η ταινία τον καθ όρισε καλλιτεχνικά και προσωπικά.
1/23/2021 • 54 minutes, 5 seconds
Εμβόλια και Ευρώπη: Οι ενέργειες και οι αστοχίες
Ο Γιάννης Παλαιολόγος μιλά στη Βασιλική Σιούτη από τις Βρυξέλλες για όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με την κοινή προμήθεια εμβολίων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και για την αμήχανη αντίδραση των εκπροσώπων της, όταν τους ρωτάνε οι δημοσιογράφοι για την παράλληλη διαπραγμάτευση της Γερμανίας και εξηγεί γιατί είναι αισιόδοξος.
1/21/2021 • 34 minutes, 42 seconds
Οι σωτήρες της Anima που περιθάλπουν τραυματισμένα ζώα
H πρόεδρος της Anima, του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μαρία Γανωτή, μιλά στα podcasts της LiFO και τη Μερόπη Κοκκίνη για τη δύναμη που κρύβει η αγάπη για τα άγρια ζώα.
1/16/2021 • 44 minutes, 14 seconds
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Στο θέμα των γυναικών υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε»
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλάει στο podcast της Lifo για τα θέματα των γυναικών και για το τι θεωρεί εκείνη μεταρρυθμίσεις.Την ρωτήσαμε γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τόσο λίγες γυναίκες, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι χρειάζεται η χώρα, ποια είναι τα προβλήματα με τις υιοθεσίες καθώς και για τα προβλήματα στην διαχείριση της πανδημίας στις δομές των ηλ ικιωμένων.
1/15/2021 • 52 minutes, 21 seconds
Οι κοινωνικές σχέσεις των δέντρων και όλα για την πιλέα
Σε ένα σπίτι γεμάτο πουλιά και φυτά, ο M.Hulot και ο Δήμος Τσορμπατζόγλου κουβεντιάζουν για το πώς τα φυτά συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας κοινωνίες που μοιάζουν με των μελισσών ή των ζώων, και όσα πρέπει να ξέρεις για τη φροντίδα της πιλέας.
1/15/2021 • 46 minutes, 21 seconds
Τα φυτά που σκοτώνουν
O M.Hulot συνομιλεί με τον Δήμο Τσορμπατζόγλου για τα δηλητηριώδη και τοξικά φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι , την βεράντα ή την αυλή μας.
1/15/2021 • 29 minutes, 12 seconds
Εισαγωγή στον μαγικό κόσμο των φυτών
O M.Hulot συζητά με τον Δήμο Τζορμπατζόγλου για την κοινή μανία τους
1/15/2021 • 32 minutes, 6 seconds
Παίζει φλίπερ ο Γιάννης Μαρής;
Ο Νικος Μπακουνάκης συζητά με τον Κώστα Θ. Καλφοπουλο για την αστυνομική λογοτεχνία, τους ήρωες της και τη σχέση τους με τους ήρωες της καθημερινής μυθολογίας μας αλλά και για τις «μηχανές ονείρων» που βγάζουν την γλώσσα τους στην ηθική μας.
1/8/2021 • 41 minutes, 35 seconds
Τι τρώει η Angie;- Ένα γιορτινό παραμύθι γεύσης
Η δημοσιογράφος γεύσης της Lifo, Αντζελίνα Καλογεροπούλου, διηγείται ένα παραμυθένιο μενού από τον σεφ Νίκο Μπίλλη, που περιλαμβάνει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά εδέσματα της ελληνικης κουζίνας, ενώ λίγο αργότερα συνομιλεί με τον οινογνώσ τη Θοδωρή Λέλεκα για τα ελληνικά κρασιά καθώς και με την Ιωάννα Λεμονή, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η οποία προτείνει όμορφες πορσελάνινες πιατέλες και πιάτα με ζωγραφισμένα ελληνικά αγριολούλουδα για το σερβίρισμα.
1/3/2021 • 43 minutes, 28 seconds
Η θεραπευτική δράση της ποίησης
Ο ποιητής Γιάννης Δούκας συζητάει με τον Νίκο Μπακουνάκη για το ποίημα, τις μεταμορφώσεις του και το ρόλο του ποιητή, με αφορμή την ποιητικη συλλογή του «Η Θήβα Μέμφις».
12/30/2020 • 53 minutes, 25 seconds
Τα 20+1 καλύτερα βιβλία του 2020
Ο Νίκος Μπακουνάκης διάβασε και προτείνει τίτλους που σφράγισαν την εκδοτική, βιβλιοφιλική, φιλαναγνωστική και κριτική χρονιά που τελειώνει. Το προσωπικό ημερολόγιο ενός επαγγελματία αναγνώστη.
12/26/2020 • 47 minutes, 12 seconds
Θέμης Καραμουρατίδης: «Τα μεγάλα μου απωθημένα είναι το Netflix και η Χάρις Αλεξίου»
Ο δημοφιλής συνθέτης μιλά στον Αλέξανδρο Διακοσάββα για τις πρόσφατες δισκογραφικές του δουλειές, για την απραξία της πανδημίας και για όσα τον διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα και ως καλλιτέχνη.
12/21/2020 • 1 hour, 10 minutes, 8 seconds
«Μια γυναίκα με το όνομα Σύφιλη»
Οι μεταφράστριες Ρίτα Κολαΐτη και Κατερίνα Σχινά συζητούν με τον Νίκο Μπακουνάκη για τη σχέση του σύγχρονου Άγγλου συγγραφέα Τζούλιαν Μπαρνς με τον Γαλλο αισθητιστή και εκπρόσωπο της λογοτεχνίας της παρακμής Ζορίς Καρλ Ουισμάνς. Ο 21ος αιώνας καθρεφτίζεται στο τέλος του 19ου.
12/19/2020 • 46 minutes, 31 seconds
Το προσφυγικό είναι ένα παζλ με πολλά κομμάτια
Ο Νασίμ Αλάτρας, που εργάζεται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, μιλάει στην Βασιλική Σιούτη για το προσφυγικό ζήτημα, όπως το βλέπει εκείνος, με τη δική του ματιά.
12/17/2020 • 43 minutes, 42 seconds
Μπορεί η ελληνική δημοσιογραφία να ασχοληθεί με την «άβολη αλήθεια»;
Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο Νικόλα Λεοντόπουλο
12/15/2020 • 59 minutes, 29 seconds
Αθήνα, η επιτυχημένη πόλη
Στο πρώτο επεισόδιο των podcasts της Lifo για βιβλία και συγγραφείς o Νίκος Μπακουνάκης καλεί τον Νίκο Βατόπουλο για να συζητήσουν για το βιβλίο του «Στο βάθος του αιώνα - Ένα αφήγημα για την Αθήνα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ενώ στην συνέχεια αναφέρεται στο βιβλίο της Βάνας Μπούσε «Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα του Όθωνα» των εκδόσεων του Βιβλιοπωλείου της Εστίας.
12/11/2020 • 50 minutes, 33 seconds
Η ιστορία των λοιμών στην Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Η ιστορικός, αθηναιογράφος και συγγραφέας κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή μιλά για τους λοιμούς και τα θανατικά – κολωνάκια και ξόρκια- διαχρονικά στην Αθήνα.
11/28/2020 • 1 hour, 2 minutes, 39 seconds
Η Τουριστική Οπερέτα του Άγγελου Παπαδημητρίου
H Τουριστική Οπερέτα γράφτηκε από τον Άγγελο Παπαδημητρίου για την όμορφη ξεναγό Ελένη Σκλαβουνάκου
11/27/2020 • 26 minutes, 38 seconds
Καραντίνα με παιδί: Πώς τα βγάζει πέρα μια μάνα.
Η συγγραφέας και νομικός Ροζίτα Σπινάσα μίλησε στη Νίκη Χάγια για το πώς βιώνει την καραντίνα μαζί με τον 8χρονο γιο της και θυμάται τη μέρα που έπαιξαν μαζί ποδόσφαιρο στο σαλόνι
11/24/2020 • 25 minutes, 24 seconds
Η ακόλαστη Περσίδα πριγκίπισσα Σαντίγκα, ιστορημένη από τον Άγγελο Παπαδημητρίου για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη
Πριν από 40 χρόνια, στο δωμάτιό του, ο Άγγελος Παπαδημητρίου ηχογραφούσε κασέτες για τους φίλους του. Μερικές, που διασώθηκαν, τις ακούτε σήμερα στα podcasts της LIFO. ― Η ηχογράφηση έγινε με υποτυπώδη μέσα και δεν έχει δεχτεί καμία επεξεργασία, κατόπιν επιθυμίας του Άγγελου.
11/19/2020 • 41 minutes, 57 seconds
Όσα δεν ξέρατε για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία (και θέλατε να ρωτήσετε)
Τι σημαίνει queer; Ποια η διαφορά ανάμεσα στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου; Πότε λέμε ότι ένα άτομο είναι trans; Ποιες λέξεις είναι κακοποιητικές για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα; Μια συζήτηση με τις ειδικούς ψυχικής υγείας και διδάσκουσες των μαθημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες σε Πάντειο και ΠΑΔΑ, Νάνσυ Παπαθανασίου και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη.
11/18/2020 • 40 minutes, 8 seconds
«Γκίκα, θέλουμε ξανά τις συνταγές σου!»
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μιλά για το πώς αισθάνεται μακριά από την κουζίνα του εστιατορίου του, τώρα που όλα είναι κλειστά, για το μέλλον της ελληνικής εστίασης, για την σχέση του με τη φύση και την ωραία συνήθεια που έχει να πηγαίνει για μανιταροσυλλογή αλλά και για τον βιγκανισμό. Τέλος, δίνει μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για τις μέρες του lockdown.
11/15/2020 • 35 minutes, 1 second
Τι πρέπει να κάνουμε για να μην είμαστε με τα μυαλά στα κάγκελα μέσα στο lockdown
Είτε είσαι σόλο, είτε με ταίρι, είτε με παιδί, η Νίκη Χάγια ρώτησε την Παμέλα Μπαρή, σύμβουλο ψυχικής υγείας, σωματικής ραϊχικής προσέγγισης και μετεκπαίδευση στις ομάδες πρόληψης ψυχικής υγείας, για τους τρόπους με τους οποίους θα βγούμε από το δεύτερο lockdown με σώας τας φρένας
11/14/2020 • 34 minutes, 26 seconds
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου τραγουδά για την Όλια Λαζαρίδου
Πριν από 40 χρόνια, στο δωμάτιό του, ο Άγγελος Παπαδημητρίου ηχογραφούσε κασέτες για τους φίλους του. Μερικές, που διασώθηκαν, τις ακούτε σήμερα στα podcasts της LIFO. ― Η ηχογράφηση έγινε με υποτυπώδη μέσα και δεν έχει δεχτεί καμία επεξεργασία, κατόπιν επιθυμίας του Άγγελου.
11/10/2020 • 37 minutes, 46 seconds
Είναι η yoga για όλους, δάσκαλε;
H Νίκη Χάγια κάθισε οκλαδόν δίπλα στο δάσκαλο yoga Ευάγγελο Αποστολόπουλο και μίλησαν για το πώς μοιάζει η φώτιση, για το πώς είναι να είσαι σιωπηλός για 10 μέρες και για την πραγματική ζωή ενός δυτικού yogi.
11/1/2020 • 49 minutes, 20 seconds
Ο θρήνος μιας μητέρας φοιτητού Παντείου
Πριν από 40 χρόνια, στο δωμάτιό του, ο Άγγελος Παπαδημητρίου ηχογραφούσε κασέτες για τους φίλους του. Μερικές, που διασώθηκαν, τις ακούτε σήμερα στα podcasts της LIFO. ― Η ηχογράφηση έγινε με υποτυπώδη μέσα και δεν έχει δεχτεί καμία επεξεργασία, κατόπιν επιθυμίας του Άγγελου.
11/1/2020 • 19 minutes, 11 seconds
Οι αφηγήσεις του Βρετανού πεζοπόρου Τιμ Σάλμον που περπάτησε την παλιά Ελλάδα απ' άκρη σε άκρη
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Τιμ Σαλμον είναι βρετανός συγγραφέας. Έχει γράψει ταξιδιωτικούς οδηγούς, βιβλία μαγειρικής και ένα σωρό οδοιπορικά από τα ταξίδια που έχει κάνει. Κυρίως γράφει για τη Γαλλία και την Ελλάδα ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες όπως οι Guardian, Independent, Times, Observer και Sunday Times και περιοδικά όπως το Time Out, το Country Life, το Great Outdoors, κ.α. Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο για το BBC, έχει λάβει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές και έχει κάνει και ένα ντοκιμαντέρ για τους βοσκούς των βουνών της χώρας μας που προβλήθηκε στην ελβετική και ελληνική τηλεόραση.
Ο κ. Σάλμον ως δεινός πεζοπόρος έχει περπατήσει με τα πόδια ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει μάλιστα γράψει και έναν πεζοπορικό οδηγό, «Το πέρασμα της Πίνδου», ο οποίος επανεκδόθηκε πρόσφατα και επικεντρώνεται σε μια διαδρομή μεγάλων αποστάσεων από τα βουνά της Πίνδου και τα αλβανικά σύνορα μέχρι την Πελοπόννησο.
Σε αυτό το podcast της Μερόπης Κοκκίνη μιλά για την σχέση που έχει αναπτύξει με τη χώρα μας, την αγάπη του για τα ελληνικά βουνά και τα ξεχασμένα μονοπάτια που φαίνονται να αποκτούν νέα ζωή μέσα από την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο ίδιος πριν από πολλά χρόνια και που συνεχίσουν σήμερα νεότεροι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από το έργο του. Όπως λέει ο ίδιος «μέσα από την πεζοπορία στα ελληνικά βουνά αισθάνεται ότι έρχεται σε επαφή όχι μόνο με την φύση αλλά και με την ρίζα της ίδιας της ζωής».
10/31/2020 • 1 hour, 23 minutes, 22 seconds
Ένας εκ γενετής τυφλός νεαρός άντρας περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της ζω ής του
O Θοδωρής Τσάτσος μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη: «Σε τραβάνε από το χέρι χωρίς λόγο και σου απευθύνονται σαν να είσαι μωρό, επειδή δεν βλέπεις»
10/27/2020 • 40 minutes
Απολιτίκ millenials
Ο Μάκης Μαλαφέκας σε μία κουβέντα με τον M.Hulot τους λόγους που οδήγησαν τη νέα γενιά στην πολιτική αδιαφορία
10/27/2020 • 44 minutes, 35 seconds
Ένας vegan μάγειρας λέει
Ο vegan μάγειρας Αντρέας Τζοανόπουλος μιλάει για το τελευταίο του γεύμα και τις δονήσεις της τροφής
10/26/2020 • 25 minutes, 20 seconds
Αγγελος Παπαδημητριου : Τα τραγούδια της Σόφης, μισός αιώνας ελληνικής μουσικής παράδοσης
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου πριν από 40 χρόνια στο δωμάτιο του, ηχογραφεί κασσέτες για τους φίλους του.
Μερικές που διασώθηκαν τις ακούτε σήμερα.
10/25/2020 • 24 minutes, 7 seconds
Πολιτική ορθότητα: Το σαβουάρ βιβρ της νέας εποχής
Η Χριστίνα Γαλανοπούλου και ο Αλέξανδρος Διακοσάββας σε μια συζήτηση για την αναγκαιότητα της πολιτικής ορθότητας σε διαφορετικές εκφάνσεις της καθημερινότητας.
10/22/2020 • 26 minutes, 20 seconds
Ποιος χρειάζεται σήμερα τους μουσικοκριτικούς;
Το Παιδί Τραύμα και ο M.Hulot σε μία κουβέντα για το ρόλο των μουσικοκριτικών σήμερα και τη μουσικοκριτική γενικά.
10/22/2020 • 55 minutes, 32 seconds
Το νέο graphic novel του Γιώργου Γούση και του Γιάννη Ράγκου, οι «Ληστές».
«Ληστές - Η ζωή και ο θάνατος των Γιάννη και Θύμιου Ντόβα»: Η ιστορία δύο θρυλικών ληστών της Ηπείρου των αρχών του 20ου αιώνα γίνεται ένα συναρπαστικό σάγκα με στοιχεία νουάρ και ελληνικού γουέστερν.
10/16/2020 • 25 minutes, 59 seconds
Ένας καλός άνθρωπος, ο Άλλος Άνθρωπος, μιλάει στον Μ.Hulot
Έχει βοηθήσει. Έχει συμπαρασταθεί σε όσους το έχουν ανάγκη και έχει οργανώσει ένα κύμα αλληλεγγύης που συνεχώς μεγαλώνει. O M.Hulot τον συνάντησε στον χώρο που φιλοξενεί τις δράσεις του Άλλου Ανθρώπου, στο ισόγειο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό και μίλησε μαζί του.
10/8/2020 • 35 minutes, 54 seconds
Υπάρχει ένα κόλπο για να γίνεις ευτυχισμένος. Και το μάθαμε
10/8/2020 • 27 minutes, 2 seconds
Πού πάνε το σεξ και οι φίλοι όταν κάνεις παιδί;
Η Νίκη Χάγια θέτει τα ζητήματα ενός νέου γονέα και η σύμβουλος οικογένειας Αντωνία Μπάγια τα λύνει
10/4/2020 • 56 minutes, 7 seconds
43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Μια ανασκόπηση
Ο Χρήστος Παρίδης και ο Αλέξανδρος Διακοσάββας συζητούν για όσα τους άρεσαν και όσα τους χάλασαν στο φετινό φεστιβάλ.
10/2/2020 • 50 minutes, 23 seconds
Πίσω από τον λόγο των αρνητών της πανδημίας υπάρχει ένας φασιστικός λόγος
Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και επικεφαλής του Τμήματος Θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon του Παρισιού, (νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 ).
Μας εξηγεί ποια είναι τα βασικότερα από όσα μάθαμε για τον νέο κορονοϊό τους τελευταίους μήνες, ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και τι πρέπει να κάνουν τα κράτη και οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
9/29/2020 • 31 minutes, 45 seconds
Οι μανούλες της LifO, το hypnobirthing και ο τοκετός στο σπίτι
μία μαία όπου θα μιλήσουμε για τον τοκετό και το hypnobirthing
9/26/2020 • 41 minutes, 21 seconds
Φασαίοι & γκρούβαλοι: Oι νέες φυλές στους δρόμους της Αθήνας
Είναι Μάκη Μαλαφέκα οι φασαίοι και οι γκρούβαλοι οι μόνες φυλές που μπορείς να διακρίνεις πλέον στους δρόμους της Αθήνας;
9/24/2020 • 40 minutes, 10 seconds
Τελικά θα σωθεί ο κόσμος Kristen Leo ή τσάμπα ακτιβιζόμαστε;
Η Νίκη Χάγια μιλάει με την ακτιβίστρια youtuber Kristen Leo για την ηθική μόδα, το περιβάλλον, τους κακούς ανθρώπους αυτού του πλανήτη και τη συμμετοχή της σε reality.
9/20/2020 • 34 minutes, 2 seconds
Ρωτάμε τον Πρόδρομο Τσιαβό για την Διαύγεια, την ψηφιακή πολιτική και τα εργαλεία της τεχνολογίας στην εκπαίδευση στον καιρό της πανδημίας.
Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Πρόδρομο Τσιαβό
9/19/2020 • 52 minutes, 4 seconds
Jo Mode: Ένας ξεχωριστόςTikToker απένατι στο μπούλινγκ και το hate speech του TikTok
Το TikTok έχει άπειρη σαβούρα. Το δημοφιλέστερο αυτήν τη στιγμή μέσο στις νεανικές ηλικίες είναι τόσο εθιστικό ακριβώς επειδή συνήθως είναι κενό περιεχομένου. Από ντούκια και τούμπανα που μοστράρουν κοιλιακούς και πλαστικά στήθη μέχρι υποκουλτούρες όπως η μουσική των Ρομά και από viral «χορευτικές» κινήσεις μέχρι βίντεο με ζώα που κατασπαράσσουν το ένα το άλλο, στο ατελείωτο σκρολάρισμα πετυχαίνεις πραγματικά περίεργα, αλλά σπανίως κάτι πραγματικά ουσιώδες. Εμείς πέσαμε πάνω στον 20χρονο Jo Mode (@jomode) και γελάσαμε πολύ με τα βιντεάκια του – ειδικά με αυτά στα οποία δίνει (ξεκάθαρα χιουμοριστικές) ερωτικές «συμβουλές» στους (δεκάδες χιλιάδες, πλέον) followers του, ενώ, προς τιμήν του, σε άλλα τολμά να θίξει ψύχραιμα και ώριμα για την ηλικία του και πιο σοβαρά θέματα, όπως το bullying και το body shaming. Γι’αυτό τον καλέσαμε στο στούντιο της LiFO να τον γνωρίσουμε κι από κοντά.
7/16/2020 • 14 minutes, 21 seconds
iLLEOo: Η πρώτη μου φορά
Ο iLLEOo εγκαινιάζει τη σειρά ραπ των LIFO ORIGINAL PODCASTS με την πρώτη του φορά