Winamp Logo
Nicosia Municipality Podcasts Cover
Nicosia Municipality Podcasts Profile

Nicosia Municipality Podcasts

Greek, Cultural, 1 season, 88 episodes, 14 hours, 24 minutes
About
Τα podcasts του Δήμου Λευκωσίας παρουσιάζουν πληροφορίες χρηστικής αξίας για τους δημότες, κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του Δήμου Λευκωσίας. Επιπλέον παρουσιάζουν την ιστορία της πόλης και συστήνουν τα πολιτιστικά της μνημεία, τα μουσεία, τους χώρους πολιτισμού και θέατρα. Επιπρόσθετα γνωρίζουμε ανθρώπους που έζησαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν στην Λευκωσία, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας αγαπημένες τους διαδρομές ή τις αναμνήσεις τους. Τα podcasts θα δημοσιεύονται στο κανάλι του Δήμου σε Spotify, Apple και Google podcasts εβδομαδιαίως.
Episode Artwork

About #37 Τέμενος Ομεριέ

Έχει αρχίσει να πέφτει το φως και ο ουρανός έχει ήδη πάρει αυτό το πυροκόκκινο χρώμα που αφήνει πίσω του ο ήλιος όταν δύει. Μπροστά μου ορθώνεται το μεγαλοπρεπές χτίσμα του Τεμένους Ομεριέ – σήμα κατατεθέν της εντός των τειχών πόλης.  Χτισμένο επί των ερειπίων της παλαιάς μονής της Παναγίας, του Τάγματος των Αυγουστινιανών, το Τέμενος Ομεριέ διαθέτει μια απλή αρχιτεκτονική, με βαριές εξωτερικές προσόψεις και στηρίγματα. 
10/18/20223 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

About #34 Εθνολογικό Μουσείο, Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιού

Περνώντας έξω από την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. μπορείς να νιώσεις την ενέργεια της εποχής. Τότε, που επί τουρκοκρατίας, το σπίτι του δραγουμάνου αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντιάς, ευζωίας και πολυτέλειας. Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, το εθνολογικό μουσείο που κάποτε αποτελούσε το αρχοντικό του Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου κατά την περίοδο 1793 και 1808, θεωρείται σήμερα μνημείο ύψιστης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. 
10/18/20223 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

About #35 Άγαλμα της Ελευθερίας

Οι περισσότεροι το αποκαλούν άγαλμα της Ελευθερίας, επηρεασμένοι προφανώς από το ομώνυμο που υπάρχει στην Αμερική, ωστόσο, το μοναδικό κοινό ανάμεσα στα δύο είναι ότι τιμούν την ελευθερία. Το μνημείο της Ελευθερίας, που βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, ανεγέρθηκε το 1973 για να τιμήσει τον Κυπριακό Ελληνισμό που αγωνίστηκε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και φιλοτεχνήθηκε από τον Ιωάννη Νοταρά. 
10/18/20223 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

About #36 Πύλη Αμμοχώστου

Κατά καιρούς όλοι την έχουμε επισκεφθεί για διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, και συναυλίες ή την έχουμε αναφέρει ως σημείο συνάντησης. Πόσοι όμως, γνωρίζουν πραγματικά την ιστορία της; Η Πύλη Αμμοχώστου διαχρονικά υπήρξε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία,. Υπήρξε ήταν η σπουδαιότερη πύλη κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι της χώρας, αυτό της Αμμοχώστου. 
10/18/20223 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

About #31 Υδραγωγείο

Σα βγεις στον πηγαιμό για Λευκωσία, αρχοντικά να επισκεφτείς, τείχη και μουσεία. Ο χρόνος δεν υπάρχει πάντοτε για χαλάρωση, ξενάγηση και περιήγηση σε τόπους που καθημερινά βλέπουμε ή προσπερνούμε χωρίς να ξέρουμε την ιστορία και τον συμβολισμό τους, ενδεχομένως κάποιες πληροφορίες για την ιστορία της πρωτεύουσας μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες -ας είναι και περιέργεια - προκειμένου να υπάρξουμε καλοί τουρίστες στην ίδια μας τη χώρα! Μαζί μαθαίνουμε, κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ορισμένα σημεία αναφοράς της πρωτεύουσάς μας. Φορέστε τα ακουστικά και ας αρχίσουμε μαζί την περιήγηση! Πολύ πριν τη δημιουργία των υπόγειων συστημάτων ύδρευσης που τροφοδότησαν απευθείας με νερό το κάθε σπίτι, η πρωτεύουσα προμηθευόταν νερό μέσω ενός υπέργειου υδραγωγείου.  Χτίσμα του 18ου αιώνα, αποτελεί το αρχαιότερο υδραγωγείο της Κύπρου, και μέρος του διασώζεται σήμερα επί της οδού Νικηφόρου Φωκά. Το νερό της πηγής που βρισκόταν μεταξύ των Αγίων Ομολογητών και του μετοχίου της Μονής Κύκκου, έφτανε στο γεφύρι του Πεδιαίου. Από εκεί, περνούσε περιμετρικά έξω από τα τείχη και τις πύλες Κερύνειας και Αμμοχώστου, για να καταλήξει στις δεξαμενές της Αρχιεπισκοπής.   Το αρχαίο δίκτυο -μια πέτρινη αψιδωτή κατασκευή- παρείχε νερό για αρκετές πηγές στις γειτονιές της πόλης και φυσικά, υδροδοτούσε πρώτα τα παλάτια και τα αρχοντικά των εύπορων οικογενειών. Τμήμα, μάλιστα, του υδραγωγείου ήταν γνωστό ως «υδραγωγείο Σιλιχτάρ», από το όνομα του Οθωμανού κυβερνήτη της εποχής Σιλαχτάρ Μουσταφά Αγά.  Η μορφή του αρχαίου υδραγωγείου, έντεκα εντυπωσιακές αψίδες, αποκαλύφθηκε μετά την κατεδάφιση ενός ιδιωτικού κτιρίου που βρισκόταν στην περιοχή.  Τον 19ο αιώνα υλοποιήθηκε ένα μεγάλο έργο στη Λευκωσία, το οποίο περιλάμβανε την αποκατάσταση του αρχαίου μνημείου, αλλά και τον επανασχεδιασμό του συστήματος ύδρευσης στη περιοχή.
10/11/20222 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

About #30 Αρχοντικό Αξιοθέα

Σα βγεις στον πηγαιμό για Λευκωσία, αρχοντικά να επισκεφτείς, τείχη και μουσεία. Ο χρόνος δεν υπάρχει πάντοτε για χαλάρωση, ξενάγηση και περιήγηση σε τόπους που καθημερινά βλέπουμε ή προσπερνούμε χωρίς να ξέρουμε την ιστορία και τον συμβολισμό τους, ενδεχομένως κάποιες πληροφορίες για την ιστορία της πρωτεύουσας μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες -ας είναι και περιέργεια - προκειμένου να υπάρξουμε καλοί τουρίστες στην ίδια μας τη χώρα! Μαζί μαθαίνουμε, κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ορισμένα σημεία αναφοράς της πρωτεύουσάς μας. Φορέστε τα ακουστικά και ας αρχίσουμε μαζί την περιήγηση! Βολτάροντας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, κάπου εκεί κοντά στην Πράσινη Γραμμή, στην οδό Αξιοθέας, κάνουμε μια στάση για να θαυμάσουμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα της πόλης, το περίφημο Αρχοντικό «Αξιοθέα». Το χαρακτηριστικό διώροφο κτήριο σε σχήμα Π, διαθέτει μία υπέροχη εσωτερική αυλή, με την είσοδο να βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του του κτιρίου, ενώ μία σειρά από εντυπωσιακές αψίδες διαχωρίζουν την αυλή από τα δωμάτια που την περικλείουν.  Το κτίσμα, διαθέτει στο ισόγειο τρεις μεγάλες αίθουσες, δύο μικρότερα δωμάτια και δύο βοηθητικά δωμάτια, ενώ στον πάνω όροφο υπάρχουν ακόμη τρεις μεγάλες αίθουσες και δύο μικρότερα δωμάτια.  Αν μετά από όλα όσα άκουσες σκέφτεσαι να το αγοράσεις, καλύτερα να αλλάξεις γνώμη καθώς το αναπαλαιωμένο, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων κτίριο, εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξενώντας διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, λογοτεχνικά σεμινάρια και παράλληλα αποτελεί έδρα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου (Θ.E.ΠA.K.). 
10/11/20222 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

About #33 Ναός Αγίου Τριφυλλίου

Σα βγεις στον πηγαιμό για Λευκωσία, αρχοντικά να επισκεφτείς, τείχη και μουσεία. Ο χρόνος δεν υπάρχει πάντοτε για χαλάρωση, ξενάγηση και περιήγηση σε τόπους που καθημερινά βλέπουμε ή προσπερνούμε χωρίς να ξέρουμε την ιστορία και τον συμβολισμό τους, ενδεχομένως κάποιες πληροφορίες για την ιστορία της πρωτεύουσας μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες -ας είναι και περιέργεια - προκειμένου να υπάρξουμε καλοί τουρίστες στην ίδια μας τη χώρα! Μαζί μαθαίνουμε, κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ορισμένα σημεία αναφοράς της πρωτεύουσάς μας. Φορέστε τα ακουστικά και ας αρχίσουμε μαζί την περιήγηση! Ας μιλήσουμε για τον Ιερό Ναό του Αγίου Τριφυλλίου. Του ποιού; Το πιο πιθανόν είναι να μην γνώριζες ουτε εσύ, όπως δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς πριν από αυτό εδώ το podcast,  ότι κάπου στη Λευκωσία υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Τριφύλλιο. Μπορεί να μην ήξερες καν την ύπαρξη του Αγίου Τριφυλλίου, ποιός σε αδικεί; Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο Άγιος Τριφύλλιος, είναι ο πολιούχος Άγιος της Λευκωσίας καθώς ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Λήδρας, της σημερινής Λευκωσίας δηλαδή. Ο πολιούχος Άγιος της πρωτεύουσας λοιπόν, διαθέτει έναν και μοναδικό ναό με το όνομά του, σε ολόκληρη την Κύπρο, ο οποίος βρίσκεται στην αυλή του δημοτικού σχολείου «Ελένειον». Η πρωτοβουλία για ανέγερση τού ναού ανήκε στον πρώην Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, με το έργο να εγκαινιάζεται στις 13 Ιουνίου 1992, ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αγίου. Ένα ιδιαίτερα μικρό και λιτό εκκλησάκι, με τριγωνική στέγη, που οι διαστάσεις του δεν ξεπερνούν τα 3 επί 2 μέτρα. Το ίδιο λιτή και η εσωτερική του διακόσμηση αφού αποτελείται, από μία εικόνα του Αγίου Τριφυλλίου, ένα μανουάλι (μανουάλι εν εκείνο το κηροπήγιο που βάζουν τα κεριά και τις μικρές λαμπάδες, ούτε εγώ το ήξερα, google έκανα, αλλά οι περισσότεροι το ξέρουν, αλλά σε περίπτωση που ούτε εσύ το ήξερες, σκέφτηκα να το αναφέρω για να μην νιώσεις και αμόρφωτος!) , ένα καντήλι, ένα ξύλινο τέμπλο με δύο μεγάλες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας , 8 μικρότερες άλλων αγίων και τέλος ένα μικρό ερμάρι. 
10/11/20223 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

About #32 Αχίλλειος Βιβλιοθήκη

Σα βγεις στον πηγαιμό για Λευκωσία, αρχοντικά να επισκεφτείς, τείχη και μουσεία. Ο χρόνος δεν υπάρχει πάντοτε για χαλάρωση, ξενάγηση και περιήγηση σε τόπους που καθημερινά βλέπουμε ή προσπερνούμε χωρίς να ξέρουμε την ιστορία και τον συμβολισμό τους, ενδεχομένως κάποιες πληροφορίες για την ιστορία της πρωτεύουσας μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες -ας είναι και περιέργεια - προκειμένου να υπάρξουμε καλοί τουρίστες στην ίδια μας τη χώρα! Μαζί μαθαίνουμε, κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ορισμένα σημεία αναφοράς της πρωτεύουσάς μας. Φορέστε τα ακουστικά και ας αρχίσουμε μαζί την περιήγηση! Μπορεί η «αχίλλειος πτέρνα» κατά τον Όμηρο να αποτελεί το τρωτό σημείο κάθε ανθρώπου, ωστόσο η Αχίλλειος Βιβλιοθήκη, όπως και κάθε βιβλιοθήκη, αποτελεί μία πηγή δύναμης, γνώσης και παιδείας.Διασχίζοντας την οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο κέντρο της πόλης, κρυμμένη πίσω από αναρριχητικά φυτά και πλούσια βλάστηση. Ένα παλιό νεοκλασικό χτίσμα που τη δεκαετία του 90’ αγοράστηκε και διατηρήθηκε από τον αείμνηστο Κώστα Πική, ο οποίος ήταν και αυτός που της έδωσε το όνομα «Αχίλλειος Βιβλιοθήκη» θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του θείου του, Αχιλλέα Μακρίδη. Πρωτολειτούργησε στις 6 Δεκεμβρίου 1991 με στόχο να στεγάσει εκδόσεις που καλύπτουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως Φιλοσοφία, Θρησκεία, Κοινωνικές Επιστήμες, Γλώσσα, Τέχνη, Λογοτεχνία, Γεωγραφία, Ιστορία. Από το 2006 μάλιστα, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως δανειστική, δίνοντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιλογής μέσα από μια πολύ πλούσια συλλογή διαφόρων ειδών βιβλίων που αριθμεί πέραν των 15,000 τόμων. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με νεανικά και παιδικά βιβλία ενώ παράλληλα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις με σκοπό την άμεση επαφή των παιδιών με τα βιβλία. Παρόλο που η αίσθηση του βιβλίου, η μυρωδιά του χαρτιού και η περιήγηση σε μια βιβλιοθήκη είναι πλέον εμπειρίες μοναδικές, η Αχίλλειος φρόντισε να αξιοποιήσει και την τεχνολογία, προσφέροντας τους θησαυρούς της σε ένα πιο digital oriented - καλη ώρα- κοινό. Στους χώρους της βιβλιοθήκης παρέχεται δωρεάν ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό η Αχίλλειος Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην ιστοσελίδα βάσης δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας παρέχοντας την ευχέρεια σε όποιον επιθυμεί, να αναζητήσει συγγραφείς ή τίτλους βιβλίων που είναι  καταχωρημένα στο σύστημα της Βιβλιοθήκης, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει για ώρες σε ράφια και πάγκους. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά, εκτός σαββατοκύριακα, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 3:30 το μεσημέρι. 
10/11/20223 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

People #11 «Ο Ποιητής», το εμβληματικό άγαλμα του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου

Πλέον δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημαρχείου, δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, για χρόνια όμως το εντυπωσιακό γλυπτό του διεθνούς εμβέλειας Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, «κρυβόταν» στον προμαχώνα Καράφα, δίπλα από την Πύλη Αμμοχώστου.Ο διάσημος «Ποιητής» του Βαρώτσου, δημιουργήθηκε το 1983 και συμμετείχε στην έκθεση «Επτά Έλληνες καλλιτέχνες – Ένα νέο ταξίδι», που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, με αφορμή τα εγκαίνιά της ως πολιτιστικού κέντρου. Η έκθεση ήταν σε επιμέλεια της Έφης Στρούζα και χορηγία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, του Κύπριου συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, ο οποίος αγόρασε το γλυπτό και στη συνέχεια το δώρισε στον Δήμο Λευκωσίας. Εκτός από τον Κώστα Βαρώτσο, σε εκείνη την έκθεση συμμετείχαν κι άλλοι σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Θανάσης Τότσικας, Ρένα Παπασπύρου, Μπία Ντάβου, Διοχάντη, Λήδα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Αληθεινός.Το γλυπτό, αποτέλεσε το πρώτο μεγάλων διαστάσεων τρισδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί και σίδηρο. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, όταν έφτιαχνε τον «Ποιητή» το 1983 ήθελε να δημιουργήσει ένα  σύμβολο αντίστασης, μια κραυγή απέναντι στις τρομερές αδικίες που βίωνε τότε η Κύπρος. Ο «Ποιητής» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κώστα Βαρώτσου, καθώς αποτελεί πρόδρομο του θρυλικού «Δρομέα», που πιθανόν να έχετε δει απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα. Πρόκειται επίσης για ένα γλυπτό φτιαγμένο από γυαλί και σίδηρο, το οποίο υπήρξε το εισιτήριο για να αναγνωριστεί η μοναδικότητα της δουλειάς του Έλληνα γλύπτη διεθνώς. Με τον «Ποιητή», ο Βαρώτσος αντικατοπτρίζει τις αναζητήσεις του σχετικά με την ύλη, τον χώρο και την ιστορική μνήμη. Μια τεχνική και οπτική στην οποία ο καλλιτέχνης στήριξε όλη τη μετέπειτα ανοδική του πορεία, δημιουργώντας έργα για δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο «Ποιητής» δεν είναι το μοναδικό έργο του Βαρώτσου στην Κύπρο. Δικό του έργο είναι επίσης το ύψους 12 μέτρων γλυπτό «Ανέλιξη ΙΙ», το οποίο φιλοτέχνησε το 1995 και τοποθετήθηκε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας. 
8/17/20223 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

What's On #18 - Νύχτες Καλοκαιριού 2022

Για ακόμη μία χρονιά ο Δήμος Λευκωσίας γεμίζει τις ιστορικές πλατείες της πόλης και το αμφιθέατρο της Πλατείας Ελευθερίας, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο με πλούσιο αναβαθμισμένο πρόγραμμα. Για τη φετινή χρονιά προγραμματίζονται εκδηλώσεις με έντεχνο και λαϊκό ρεπερτόριο, μουσική από όλο το κόσμο, τζαζ, ροκ και ποπ, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
8/17/20227 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

What's on #16 - Faneromeni 22

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει την παράδοση του Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη, ανοίγοντας και φέτος την μεγαλύτερη αυλή της πόλης για το Faneromeni 22. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού, θα πραγματοποιηθεί ένα πολυδιάστατο, διαδραστικό φεστιβάλ τεχνών που φιλοδοξεί να γίνει το πιο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης. Με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, εποχών και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα και την πλούσια ιστορία του Πολιτιστικού Ιδρύματος, μπορεί κανείς να δει μια σειρά από εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
8/17/202213 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

What's on #15 - Ξεναγήσεις στη Λευκωσία

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Λευκωσίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνουν δωρεάν ξεναγήσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Απρίλιο έως και το Δεκέμβριο.Στόχος των ξεναγήσεων είναι η γνωριμία των ντόπιων και των ξένων επισκεπτών με την πόλη της Λευκωσίας και η περιδιάβασή τους στα σημαντικότερα μνημεία της πρωτεύουσας.Ακούστε όλες τις λεπτομέρειες και μάθετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για αν συμμετέχετε σε αυτές. 
8/17/202225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ιnfo #24 - Οικιακά Απορρίμματα

Βοηθήστε μας να διατηρήσουμε τη Λευκωσία καθαρή και όμορφηΓια τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, -της καλής εμφάνισης της πόλης μας, -της ασφαλούς διακίνησης των πολιτών σε αυτή -και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση μας από την υπηρεσία αποκομιδής σκυβάλων του Δήμου Λευκωσίας, Ας κάνουμε όλη μια προσπάθεια να τηρούσουμε κάποιες απλές πρόνοιες των Δημοτικών Κανονισμών. Δυστυχώς παράλειψη συμμόρφωσης με τις ακόλουθες οδηγίες θα έχει ως συνέπεια την επιβολή εξώδικου προστίμου ή/και τη λήψη δικαστικών μέτρων χωρίς άλλη ειδοποίηση.Αναφορικά με τα Οικιακά Απορρίμματα, δηλαδή τα υπολείμματα τροφών και άλλα μη-ανακυκλώσιμα υλικά οικιακής χρήσης, οι δημότες καλούνται να τα τοποθετούν σε κατάλληλα πλαστικά σακούλια και στην συνέχεια σε κατάλληλα σκυβαλοδοχεία / σκυβαλοκιβώτια. Η χρήση ακατάλληλων σκυβαλοδοχείων όπως χάρτινα κιβώτια, τενεκέδες κ.λ.π. δεν επιτρέπεται και ως εκ τούτου θα συλλέγονται και θα απομακρύνονται χωρίς άλλη ειδοποίηση.Τα σκυβαλοδοχεία / σκυβαλοκιβώτια πρέπει να είναι επαρκή σε αριθμό για τις ανάγκες του υποστατικού μας.Διατηρούμε τα σκυβαλοδοχεία / σκυβαλοκιβώτια κλειστά και καθαρά. Βάσει των Δημοτικών Κανονισμών πρέπει να γίνεται εβδομαδιαίο πλύσιμο των κάδων, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, για αποτροπή της ανάπτυξης εντόμων και δυσάρεστων οσμών.Ο χώρος μόνιμης τοποθέτησης των σκυβαλοδοχείων /σκυβαλοκιβωτίων πρέπει να βρίσκεται εντός του χώρου ιδιοκτησίας μας και ποτέ στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο που μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση των πεζών.Τις καθορισμένες ημέρες περισυλλογής, τοποθετούμε τα σκυβαλοδοχεία / σκυβαλοκιβώτια έξω από το υποστατικό μας, σε χώρο όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση προς την άκρη του ασφαλτικού οδοστρώματος όπου σταθμεύει το σκυβαλοφόρο. Αμέσως μετά την περισυλλογή των σκυβάλων από την υπηρεσία του Δήμου μεταφέρουμε τα σκυβαλοδοχεία / σκυβαλοκιβώτια ξανά πίσω στον χώρο της ιδιοκτησίας μας.Αναφορικά με τα ανακυκλώσιμα Υλικά και Εμπορικά Απόβλητα υπάρχουν κάποιες πρόνοιες που πρέπει να ακολουθούμε:Τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας PMD (π.χ. πλαστικά δοχεία, τενεκεδάκια, κονσέρβες, συσκευασίες χυμών, κλπ) και χαρτιού οικιακής χρήσης συλλέγονται από συνεργεία της Green Dot Cyprus κάθε Τρίτη βράδυ από όλες τις περιοχές του Δήμου Λευκωσίας. Οποιαδήποτε άλλα ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. κλαδέματα, γυαλί, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, στρώματα, ρουχισμός, λαμπτήρες κλπ) γίνονται αποδεκτά δωρεάν και καλούμεστε να τα μεταφέρετε στο Πράσινο Σημείο του Δήμου Λευκωσίας στην οδό Γιάννη Κορομία αρ. 2 στο Καϊμακλί ή/και στο Κρατικό Επαρχιακό Πράσινο Σημείο στο Στρόβολο πίσω από το Leroy Merlin. Επίσης ο Δήμος παρέχει υπηρεσία μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων στο Πράσινο Σημείο με μικρή χρέωση. Αληλούια!Tα εμπορικά απόβλητα πρέπει να προωθούνται σε κατάλληλα αδειοδοτημένα συστήματα ανά κατηγορία υλικού. Απλό!
8/17/20224 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

People #10 Η Άννα Μαραγκού για Nicossiences

Σε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση, στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, παρουσιάστηκε η επανέκδοση του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού "Nicossiences". Η Άννα Μαραγκού, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε για το βιβλίο, για τη συγγραφέα Νίκη Μαραγκού αλλά και την αδερφή της Άννα. Μιλώντας μαζί μας, στα Podcasts του Δήμου Λευκωσίας, μας μιλάει για το βιβλίο, πως αυτό  προέκυψε και τι σήμαινε για τη Νίκη, η Λευκωσία. 
8/17/202210 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

What's On #17 - HUB-IN

Δύο από τα ενδιαφέροντα πλάσματα που εργάζονται στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, η Μαρίνα Κυριάκου, Αρχιτέκτονας και Urban Planner και ο  Ανδρέας Ανδρέας Παστίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, μίλησαν στα podcasts του Δήμου Λευκωσία για το πρόγραμμα HUB-IN, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στις Ιστορικές Αστικές Περιοχές, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα των ιστορικών χώρων σχετικά με τις φυσικές, πολιτιστικές και κοινωνικές τους αξίες.  
8/17/202222 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

What's on #14 - Μουσική στην πόλη

Μια μαγευτική μουσική βραδιά συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» και Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στην καρδιά της πρωτεύουσας!Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00, απολαύστε στην τάφρο της Πλατείας Ελευθερίας, κάτω από τον έναστρο ουρανό, αγαπημένα δημοφιλή κλασικά έργα καθώς και παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια σε διασκευή για ορχήστρα. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Ανδρέας Τσελίκας.Τη μουσική εκδήλωση «Μουσική στην πόλη» διοργανώνουν οι «Φίλοι της Λευκωσίας» σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Δήμο Λευκωσίας.InfoΠαρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021Πλατεία Ελευθερίας, 20.00ΛευκωσίαΕίσοδος Ελεύθερη
8/17/202216 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

People #9 - Ο κύριος Ματθαίος, ο Λευκωσιάτης

Είναι ένας υπέροχος κύριος. Ένας υπέροχος Λευκωσιάτης. Αγαπάει την πόλη του και αποτελεί ζωντανή ιστορία αυτής. Σε αυτό το podcast μας μιλάει για τη δική του ζωή, όπως την έζησε στη Λευκωσία και πως η πόλη την καθόρισε. 
7/9/202245 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

What's On #13 - ΛΕΥΚΩΣΙΑζω 2022

Με τη Λεώνη Ορφανίδου, Πρόεδρο του Δικτύου Εθελοντών «Λευκωσιάζω», συναντηθήκαμε στην εντός των τειχών Λευκωσία, για να μας μιλήσει για το δίκτυο εθελοντών. Μας εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη σύσταση του, πως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια και φυσικά ποιες είναι οι φετινές εκδηλώσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά όλο το καλοκαίρι στη Λευκωσία! 
7/8/20229 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

What's On #12 - Πάμε Καϊμακλί Festival 2022

Ο Γιώργος Χατζηχρήστος μας μιλά για το "ΠΑΜΕ ΚΑΪΜΑΚΛΙ" Οι Urban Gorillas ανακοινώνουν το “Urban Playground” την θεματική του φετινού φεστιβάλ 'ΠΑΜΕ ΚΑΪΜΑΚΛΙ'. Μέσα από το παιχνίδι, παιδιά και ενήλικες επαναπροσδιορίζουν την σχέση τους στο πλαίσιο του αστικού χώρου, ανακαλύπτοντας ξανά την χαμένη τους σχέση με την πόλη, την φύση και τους συνανθρώπους τους.Το Urban Playground διερευνά την ιδέα του παιχνιδιού σε δημόσιους χώρους ως εργαλείο κοινωνικών και χωρικών αλληλεπιδράσεων, κοινωνικότητας, συνδημιουργίας και συνύπαρξης με το φυσικό περιβάλλον.Καθώς η τρέχουσα παγκόσμια πανδημία επιμένει να μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε, η φετινή θεματική του φεστιβάλ υπογραμμίζει τη σημασία των δημόσιων χώρων για την διατήρηση των ανθρώπινων επαφών καθώς και την ανάγκη δημιουργίας συσχετισμών μεταξύ ανθρώπων, πόλης και φύσης.Το Urban Playground κόντρα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, όπου ο ελεύθερος χρόνος αρχίζει να μοιάζει με καταπιεσμένο ανθρώπινο δικαίωμα, προτείνει μια παύση αλλά και την επανεξέταση των αστικών χώρων ως έδαφος παιχνιδιού, χαράς και ανεμελιάς, όπου πολίτες όλων των τάξεων, εθνικοτήτων, ηλικιών, φύλων και ικανοτήτων συναντώνται.Μέσω προγραμματισμένων εκδηλώσεων και ανοιχτών προσκλήσεων, το φεστιβάλ επιδιώκει να πραγματοποιήσει εξερευνήσεις της γειτονιάς, της ιστορίας της και ενός φανταστικού κόσμου μέσα από το παιχνίδι ενώ τονίζει τις αξίες της ενσυναίσθησης, της συναδελφικότητας και της σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.Κάτοικοι και επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν το αστικό τους περιβάλλον μέσα από παιχνιδιάρικα εργαλεία και παρεμβάσεις αλλά και να αγκαλιάσουν μια νέα ανάγνωση των αστικών ανοιχτών χώρων ως κοινό τόπο συνάντησης μας.Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από:το Τμήμα Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας & το Δήμο Λευκωσίας Το φεστιβάλ στηρίζεται από:το 'The Japan World Exposition 1970 Commemorative Fund' - JEC το Nicosia Tourist Board το Engage Nicosiaτη Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπροτο TMS - Thinker Maker Space
7/8/202212 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

What’s On #11 Δημιουργία Βιοτράπεζας στην Κύπρο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας κάνουν περήφανους. Το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, biobank.cy, του Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι ένα από αυτά. Γιατί είναι τόσο ενδιαφέρον και για πιο λόγο αξίζει να συνδράμουμε στην προσπάθειά του για καταγραφή του κυπριακού DNA, είναι το θέμα της συζήτησής μας με τον Δρ Γρηγόρη Παπαγρηγορίου. 
6/21/202233 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Αbout #28 - Ο Άγιος Μάρωνας

Ο Άγιος Μάρωνας ή όσιος Μάρωνας είναι ο θεμελιωτής του μαρωνίτικου έθνους γεννημένος στα μέσα του 4ου μετά Χριστού αιώνα, στην περιοχή Κύρυ στη Συρία. Απέκτησε τη μεγάλη του φήμη ως ερημίτης με θαυματουργικές ικανότητες. Ακριβώς εξαιτίας του χαρίσματός του να θεραπεύει ασθενείς, άρχισε να προσελκύει μεγάλο πλήθος κοντά του. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που τον ακολούθησαν τυφλά, επιδιώκοντας τη ζωή της προσευχής και της ταπείνωσης κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση. Η φήμη του Αγίου γιγαντώθηκε τόσο πολύ, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Βυζαντινή αυτοκρατορία με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο να του εκφράζει τον σεβασμό του, μέσα από επιστολή που του απέστειλε γύρω στο 405 μετά Χριστού. Μετά το θάνατό του το 410 μετά Χριστού, έχτισαν ένα ναό προς τιμήν του στην περιοχή που έζησε και θάφτηκε, την Απάμεια.Μέχρι τον 7ο αιώνα οι Μαρωνίτες αποτελούσαν μια ξεχωριστή κοινότητα που μιλούσε και προσευχόταν στην Αραμαϊκή γλώσσα, τη γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός δηλαδή. Σε αυτή τη γλώσσα συνεχίζουν να προσεύχονται μέχρι και σήμερα. Η κατάκτηση της περιοχής της Συρίας από τους Άραβες και η απόφαση της Κωνσταντινούπολης να αποσυρθούν οι Χριστιανοί από την περιοχή για σκοπούς ασφαλείας, οδήγησε τους Μαρωνίτες να εκλέξουν το δικό τους Αρχιεπίσκοπο. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Μαρωνιτική Εκκλησία, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, η ιστορία της οποίας χαρακτηρίζεται από απομόνωση και διώξεις των μελών της. Κάπως έτσι, λόγω των συνεχών διώξεων, έφτασαν οι πρώτοι Μαρωνίτες στην Κύπρο οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο και εγκαταστάθηκαν, δημιουργώντας τη δική τους κοινότητα η οποία σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου. 
5/24/20222 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

About #27 - Οδός Μεσοκελέως ή οδός Καϊμακλίου

Οδός Μεσοκελέως ή οδός Καϊμακλίου καθώς η γνωστή ακριτική περιοχή της Λευκωσίας κατά τον 19ο αιώνα εμφανίζεται στους ενετικούς καταλόγους ως Μεσοκελέας ή Μισοκελεύσι. Την περίοδο εκείνη μάλιστα στην περιοχή που σήμερα είναι το Καϊμακλί, βρισκόταν η τάφρος του κάστρου της Λευκωσίας όπως και ένας από τους φράγκικους προμαχώνες του Αγίου Ανδρέα. Η ονομασία Καϊμακλί εμφανίστηκε αργότερα, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη kaymak, καϊμάκκιν δηλαδή, τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του γάλακτος ή του καφέ όταν βράσει. Καϊμακλί λοιπόν, σημαίνει ο χώρος που κατασκευάζεται το καϊμάκκιν ή το ξινόγαλα. Την εποχή εκείνη οι κάτοικοι της περιοχής εξειδικεύονταν στην παραγωγή γιαουρτιού, γαλακτοκομικών προϊόντων και βουτύρου. Το Καϊμακλί ήταν επίσης γνωστό και σαν Μπουγιούκ Καϊμακλί, δηλαδή Μεγάλο Καϊμακλί, προσδιορισμός που χρησιμοποιούσαν ώστε να γίνεται διάκριση μεταξύ του Καϊμακλίου και της Ομορφίτας, η οποία ήταν γνωστή και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους σαν Κουτσούκ Καϊμακλί, δηλαδή Μικρό Καϊμακλί. 
5/24/20222 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Αbout #29 - Σεβέρειος Βιβλιοθήκη

Σεβέρειος Βιβλιοθήκη Πρώτη φορά λειτούργησε το 1812, με την έναρξη της Ελληνικής Σχολής, που αργότερα μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο ιδρυτής της Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός,  ίδρυσε μια μικρή βιβλιοθήκη που περιλάμβανε θεολογικά βιβλία, εκδόσεις Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και αριθμό χειρογράφων. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζονταν συνεχώς με βιβλία από δωρεές επιφανών Κυπρίων και Ελλαδιτών, έως και τον Οκτώβρη του 1920, όταν μια πυρκαγιά, κατέκαψε όλο το κτίριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, καταστρέφοντας τα πάντα ολοσχερώς. Εφτά χρόνια αργότερα, το 1927, ιδρύθηκε μία νέα βιβλιοθήκη από το γυμνασιάρχη Ιωάννη Ιωαννίδη οι οποία σχεδόν αμέσως εμπλουτίστηκε με βιβλία από δωρεές πολιτών που αγαπούσαν το σχολείο και ήθελαν να το δουν να προοδεύει. Το εγχείρημα στηρίχθηκε επίσης και από τις ετήσιες  συνδρομές των μαθητών οι οποίοι κατέβαλαν 5 σελίνια με την εγγραφή τους στο σχολείο. Σταθμός στην κτιριακή εξέλιξη της βιβλιοθήκης του Παγκυπρίου Γυμνασίου αποτελεί η δωρεά των £3000 από το μεγάλο ευεργέτη του σχολείου Δημοσθένη Σεβέρη, με την ευκαιρία της πεντηκονταετηρίδας το 1943, με στόχο την ίδρυση ιδιαίτερου κτιρίου βιβλιοθήκης, ποσό που αυξήθηκε σύντομα στις £5000 από τον ίδιο δωρητή. Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη αποτελούσε τότε ό,τι πιο σύγχρονο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το κτιριακό συγκρότημα της βιβλιοθήκης περιλάμβανε μεγάλο αναγνωστήρι χωρητικότητας 100 ατόμων όπως και ιδιαίτερη αίθουσα που προοριζόταν για χρήση από τους καθηγητές, γραφεία, αποθήκες όπως και μουσείο. Τα εγκαίνια της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, τελέστηκαν με μεγάλη επισημότητα στις 13 Μαρτίου 1949, έχοντας στη διάθεσή της περισσότερους από 13 χιλιάδες τόμους βιβλίων. 
5/24/20222 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Αbout #24 - Οδός Λήδρας: Ο ιστορικός μακρύδρομος της Λευκωσίας

Τον έχεις περπατήσει πάνω κάτω χιλιάδες φορές, ενώ ακόμη περισσότερες έχεις καθίσει με τις ώρες σε κάποιο από τα μαγαζιά που στεγάζονται σε αυτόν για φαγητό, ποτό και καφέ. Γνωρίζεις όμως την ιστορία του ονόματός του; Η οδός Λήδρας, αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους,  εμπορικούς και ιστορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ο οποίος ουσιαστικά πήρε το όνομά του από την αρχαιότερη πόλη της Μεσογείου, τη Λήδρα, η ονομασία της Λευκωσίας κατά την περίοδο της αρχαιότητας.Η ιστορία της ξεκινά λίγο μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου όταν οι Αχαιοί μετανάστευσαν στην Κύπρο ιδρύοντας τα δέκα βασίλειά τους. Δέκα μικρές πόλεις-κράτη δηλαδή, οι οποίες επιβίωσαν από το 1050 έως περίπου το 330 προ Χριστού. Το βασίλειο των Λεδρών, όπως είχε αρχικά ονομαστεί η Λήδρα, δεν ήταν παρά ένας μικρός γεωργοκτηνοτροφικός οικισμός, μικρής σημασίας για την εποχή. Κάτι που άλλαξε γύρω στο 673 προ Χριστού, όταν το μικρό αυτό βασίλειο του Βασιλιά Ονασαγόρα -εξού και η ονομασία του παράλληλου δρόμου, της Ονασαγόρου, μπήκε στον κατάλογο των βασιλείων που πλήρωναν φόρο υποτέλειας στον Ασσύριο βασιλιά Εσσαρχαδών. Ο Μακρύδρομος, όπως τον αποκαλούσαν για δεκαετίες οι ντόπιοι -καθώς είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος δρόμος της παλιάς πόλη- κόπηκε στη μέση λίγο μετά τις δικοινοτικές ταραχές του 1963, για να αποκοπεί τελείως μετά την τουρκική εισβολή το 1974. 
5/24/20222 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

About #26 - Οδός Μνασιάδου

Ο γνωστός δρόμος της Λευκωσίας πήρε το όνομά του από τον αρχαίο αθλητή Μνασιάδη, γιο του Πολυκράτη που διετέλεσε στρατηγός, κυβερνήτης και αρχιερέας της Κύπρου κατά τα χρόνια 203 και 202 -197 προ Χριστού. Την περίοδο δηλαδή που η Κύπρος βρισκόταν κάτω από τον ανήλικο βασιλέα Πτολεμαίο Ε' τον Επιφανή. Παρότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες πληροφορίες για τον Μνασιάδη, σε δυο επιγραφές που βρέθηκαν στην Παλαίπαφο φαίνεται να τιμάται ο Πτολεμαίος ο Επιφανής, ο γιος του Πολυκράτη, Μνασιάδης, και η γυναίκα του Ζευξώ που φαίνεται πως κέρδισε πρώτη σε αρματοδρομία.Όπως φαίνεται από άλλες επιγραφές που σώθηκαν, Κύπριοι αθλητές λάμβαναν μέρος σε πανελλήνιους αγώνες, είτε αυτοί γίνονταν στην Αθήνα είτε αλλού, με το όνομα τού Μνασιάδη να εμφανίζεται σε κάποιες επιγραφές που αναφέρουν τους νικητές των Παναθηναίων στις αρχές του 2ου αιώνα προ Χριστού. και συγκεκριμένα σε ιππικούς και γυμνικούς αγώνες, με τα ονόματα να είναι χαραγμένα πάνω σε πλάκες από μάρμαρο. 
5/24/20222 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

About #25 - Λεωφόρος και οδός Στασίνου

Λεωφόρος και οδός Στασίνου: Ο αρχαίος ποιητής από την ΚύπροΑρχαίος Έλληνας επικός ποιητής από την Κύπρο, ο Στασίνος φέρεται να έγραψε το περίφημο έργο «Κύπρια Έπη». Σύγχρονος του Ομήρου αλλά και γαμπρός του, αφού νυμφεύτηκε την κόρη του Αρσιφόνη, ο Στασίνος είχε κατηγορηθεί από κάποιους συγγραφείς πως λόγω της συγγενικής σχέσης που είχε με τον μεγάλο ποιητή Όμηρο, είχε λάβει ως δώρο το έργο «Κύπρια Έπη» από τον ίδιο τον ποιητή, αντί προίκας και το είχε οικειοποιηθεί ως δικό του. Πληροφορίες για τον Στασίνο βρίσκονται στο έργο του Αθήναιου, του Κλήμη Αλεξανδρέως, του Σουίδα, του Τζέτζη, του Φωτίου, στα Ἑλληνικά  Ἀνέκδοτα, στα Σχόλια στην Ἰλιάδα και στα Σχόλια στον Εὐθύφρονα του Πλάτωνος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους συγγραφείς, όπως και άλλες φιλολογικές πηγές που αναφέρονται στα Κύπρια Ἔπη, τα αποδίδουν στον Στασίνο, εκτός από τον Αθήναιο, ο οποίος προσθέτει ως πιθανούς ποιητές τους και τον Ηγησία ή τον Κυπρίαν τον Αλικαρνασσέα, και τον Φώτιο που αναφέρει ως πιθανό ποιητή του έργου τον Ηγησίνο τον Σαλαμίνιο.Τα Κύπρια, μεταξύ άλλων, διηγούνταν τον γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα, την κρίση του Πάρη, την αρπαγή της Ελένης, τα προκαταρκτικά της εκστρατείας των Αχαιών και όλα όσα έγιναν στα πρώτα εννιά χρόνια του πολέμου της Τροίας ως και την αρχή του δέκατου χρόνου, όπου ξεκινά η Ιλιάδα.
5/24/20222 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Αbout #22 - Ανακαλύπτοντας την ιστορία του Παγκύπριου Γυμνάσιου

Το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ’ όλα συνολικά τα εκπαιδευτήριά της, το Παγκύπριο Γυμνάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του ως εκπαιδευτικό ίδρυμα το 1753. Τότε στους χώρους του λειτουργούσε η σχολή «Ελληνομουσείον», για να ιδρυθεί μερικά χρόνια αργότερα -το 1812- ένα νέο σχολείο από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό με την ονομασία «Ελληνική Σχολή». Το 1893 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου -όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από την εξουσία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας- το σχολείο εξελίχθηκε σε εξατάξιο Γυμνάσιο και αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα σχολεία Μέσης Παιδείας της Ελλάδας. Τρία χρόνια αργότερα, το 1896, μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Γυμνάσιο, ονομασία την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το Παγκύπριο για δεκαετίες υπήρξε πρότυπο σχολείο για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού. Πολύ σημαντική και η συμμετοχή του στους Βαλκανικούς πολέμους αλλά και στον αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59. Σταθμός στην πορεία του σχολείου ο Ιανουάριος του 1956, όταν μετά την ιστορική μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, οι Άγγλοι αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία του. Αυτό οδήγησε μαθητές και δασκάλους να αναβιώσουν το «κρυφό σχολειό» της Ελληνικής Επανάστασης, κάνοντας μαθήματα αργά τη νύχτα σε υπόγεια και στοές. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο επανήρχησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1956. Σε μία πιο πρόσφατη εξέλιξη στις αρχές του 2021, συνεργείο που εκτελούσε εργασίες στις υποδομές του ιστορικού Γυμνασίου, ανακάλυψε κοντά στην «Κρύπτη των Φιλικών», ακόμη ένα δωμάτιο για το οποίο κανείς δεν γνώριζε μέχρι τότε. Όπως φαίνεται οι συγκεκριμένοι χώροι του Παγκύπριου Γυμνασίου χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για να κρύψουν Φιλικούς.   
5/24/20223 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Αbout #23 - Οδός 16ης Αυγούστου: Τιμώντας την Κυπριακή Δημοκρατία

Αν αναρωτιέσαι που θα βρεις την οδό, ψάξε στην περιοχή της Παλλουριώτισας. Η οδός 16ης Αυγούστου πήρε το όνομά της από την ημερομηνία που υπογράφηκε πραγματικά η συνθήκη ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ήταν μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Αυγούστου του 1960, στην αίθουσα του μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία -εκεί που σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Αντιπροσώπων-  όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου Χιου Φουτ διάβασε την προκήρυξη της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της αγγλικής κυριαρχίας στην Κύπρο, στη βάση των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ο Κυβερνήτης υπέγραψε τα έγγραφα της κυπριακής ανεξαρτησίας παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας Γεώργιου Χριστόπουλου, του Τούρκου πρόξενου Τουρέλ, του Προέδρου Μακαρίου και του Αντιπροέδρου Κουτσιούκ. Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου, στο μέγαρο του κυβερνείου έγινε υποστολή της αγγλικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής με το κυπριακό κράτος να αποτελεί γεγονός. Η 16η Αυγούστου εορταζόταν κανονικά ως εθνική επέτειος και αργία για τρία συνεχόμενα έτη, όταν αυτό άλλαξε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 Ιουλίου 1963. Ο λόγος ήταν πως τον Αύγουστο ήταν η εποχή του θερισμού, οπότε και αποφασίστηκε η αργία να μεταφερθεί την 1η Οκτωβρίου. 
5/24/20222 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Αbout #21 - Ledra Palace

Η πολυτάραχη ιστορία του εμβληματικού Ledra Palace Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της εποχής, το Ledra Palace ξεκίνησε να χτίζεται το 1947 από τρεις επιχειρηματίες, τον Κύπριο ξενοδόχο Γιώργο Σκυρανίδη, τον τότε Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Γιώργο Πουλία και έναν επιχειρηματία από την Αλεξάνδρεια. Οι τρείς άνδρες οι οποίοι, λίγο μετά το τέλος του Β’ΠΠ, είδαν τις τουριστικές προοπτικές που ανοίγονταν για τη χώρα, οραματίστηκαν και δημιούργησαν το εντυπωσιακό ξενοδοχείο συνολικής αξίας 240 χιλιάδων λιρών. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από Γερμανό αρχιτέκτονα και ολοκληρώθηκε το 1949. Εγκαίνια έκανε στις 8 Οκτωβρίου 1949, με μία υπέρλαμπρη τελετή στην οποία ήταν παρόντες όλοι οι Κυβερνήτες της αποικιοκρατίας. Πολύ σύντομα το Ledra Palace έγινε στέκι για την υψηλή κοινωνία του νησιού, φιλοξενώντας εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική, τη διανόηση και τον πολιτισμό. Οι χώροι του ήταν διακοσμημένοι με τα καλύτερα και τα πιο ακριβά έπιπλα και αντικείμενα που έβρισκες εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Είχε δύο εστιατόρια, ένα πολύ διάσημο μπαρ, γήπεδο τένις, και μία αίθουσα δεξιώσεων, υπηρεσίες πρωτόγνωρες για την εποχή. Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, έβαλε το Ledra Palace στο στόχαστρο, αφού ήταν ένα από τα μέρη που συγκεντρώνονταν μερικοί από τους βασικούς στόχους των αγωνιστών. Το Ledra Palace αποκτά και πάλι την παλιά του αίγλη με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και γίνεται χώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ελίτ. Οι δικοινοτικές ταραχές τον Δεκέμβρη του 1963, άλλαξαν και πάλι το προφίλ του ξενοδοχείου, με το οριστικό τέλος να έρχεται με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την εισβολή της 20ης Ιουλίου. 
5/24/20222 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

What’s On #10 - Η Γλύπτρια Παυλίνα Παυλίδου

H πρώτη Κύπρια γλύπτρια γεννήθηκε στη Λεμεσό και έζησε στο Παρίσι, το Μονακό, το Λονδίνο και τη Ρώμη. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου φέρνει στο φως το άγνωστο στην Κύπρο έργο της και συστήνει εκ νέου τη σπουδαία καλλιτέχνη της γενιάς του ’20. Τριάντα δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Παυλίνας Παυλίδου, η Άντρια Αυγουστή, η Μαρία Ευσταθίου, η Μαρία Λεωνίδου και η Άννα Μαρία Χαραλάμπους ακολούθησαν τα χνάρια της και ερεύνησαν το έργο της στα κρατικά αρχεία της Κύπρου. Στην Αθήνα όμως ανακάλυψαν έναν θησαυρό: Το προσωπικό της αρχείο, σημειώσεις και φωτογραφίες, τα εργαλεία της και έργα της σε μπρούντζο και χαρτί. Μιλήσαμε με τη Ναταλί Μαρτίνη, κόρη της ανιψιάς της Παυλίνας, η οποία μας μίλησε για τη σφραγίδα που άφησε η Παυλίνα στην οικογένεια της αλλά και τη σημασία αυτής της πρώτης έκθεσης στη γενέτειρα της γλύπτριας, τόσα χρόνια μετά το θάνατο της. 
5/24/202214 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

People #8 - Αικατερίνη Κορνάρο, η αγαπημένη βασίλισσα των Κυπρίων

Μία από της πιο λαοφιλείς Βασίλισσες της Κύπρου, η Αικατερίνη της μεγάλης οικογένειας Κορνάρο της Βενετίας, γεννήθηκε το 1454. Η οικογένειά της για χρόνια διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Κύπρο, καθώς είχε ζαχαρόμυλους στην περιοχή Επισκοπής, στην επαρχία Λεμεσού.Εξαιρετικά όμορφη και ευφυής, η Αικατερίνη υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς ζωγράφους της εποχής. Αυτή η ομορφιά ήταν που εντυπωσίασε τον Βασιλιά Ιάκωβο Β΄ -το 1468- όταν είδε μία προσωπογραφία της που έστειλε η οικογένειά της από την Βενετία και ζήτησε να την παντρευτεί. Η Αικατερίνη ήταν μόλις 14 ετών τότε, ωστόσο αυτός ο γάμος εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα και για τις δύο πλευρές. Κάπως έτσι η 14χρονη Αικατερίνη αρραβωνιάστηκε τον Ιάκωβο Β’ τον Νόθο και έγινε βασίλισσα του νησιού. Μια φαινομενικά ευοίωνη ζωή που έμελλε να πάρει άσχημη τροπή, όταν λίγα χρόνια μετά τον γάμο, το 1473, ο Βασιλιάς Ιάκωβος Β΄ πεθαίνει από μία ξαφνική αδιαθεσία ορίζοντας στη διαθήκη του αντιβασιλέα του θρόνου τη Βασίλισσα, η οποία μάλιστα ήταν έγκυος το πρώτο τους παιδί. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του, ο διάδοχος του θρόνου, Ιάκωβος Γ', πεθαίνει με την Αικατερίνη να αναλαμβάνει τα ηνία της βασιλείας και να κυβερνά το νησί από το 1474 μέχρι το 1489. Παρά την αριστοκρατική της καταγωγή, η βασίλισσα αγαπήθηκε από τον κυπριακό λαό, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση ιδίως στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, αλλά και τους σκλάβους. Η απόφασή της να ξαναπαντρευτεί δεν έγινε αποδεκτή από τους Ενετούς, οι οποίοι ουσιαστικά την διέταξαν να εγκαταλείψει το νησί. Η αποχώρησή της Αικατερίνης από την Κύπρο προκάλεσε μεγάλο πόνο στους κατοίκους οι οποίοι την αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς, στα χρονικά του για την «ρήγαινα της Κύπρου». 
5/23/20223 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Αbout #18 - «Ζήνα Complex»

«Ζήνα Complex», ένα από τα πιο εμβληματικά landmarks της πρωτεύουσας. Για όσους μεγάλωσαν τις δεκαετίες του 70’ και του 80’ στη Λευκωσία, το Zina Complex στέγασε σχεδόν όλη την εφηβική και νεανική ηλικία. Ένα από τα πρώτα αστικά πολυθεματικά κέντρα της εποχής, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται με πρωτοβουλία της Ζήνας Κάνθερ, αρχική ιδέα φιλοδοξούσε το κτίριο να γίνει το εμβληματικότερο ξενοδοχείο του κέντρου. Μάλιστα τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια έδειχναν ένα κτίριο με 8 ορόφους. Εν τέλει, λόγω οικονομικών δυσκολιών της Κάνθερ, το όραμά της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με το συγκρότημα να φτάνει μόλις τους τρεις ορόφους.Το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1966 σε μία έκταση 780 τετραγωνικών μέτρων η οποία είχε ουσιαστικά πρόσβαση από τρεις διαφορετικούς δρόμους της περιοχής. Χαρακτηριστικό δείγμα κυπριακού μοντερνισμού, που ωστόσο δεν θεωρήθηκε ποτέ ιδιαίτερα καλαίσθητο ένεκα της υπερβολικής χρήσης τσιμέντου και σιδήρου. Παρά το γεγονός ότι το κτίριο δεν έγινε ποτέ το λαμπρό ξενοδοχείο που είχε ονειρευτεί η ιδιοκτήτριά του, κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία αναφοράς της Λευκωσίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Piccadily με τα διάσημα submarines, το μπιλιαρδάδικο, το σινεμά Diana 3 που αργότερα  έγινε Metropole και φυσικά το περίφημο σινεμά Zena Palace το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Αναμφίβολα όπως η Ζήνα Κάνθερ, έτσι και το Zena Complex άφησαν ιστορία στο κυπριακό γίγνεσθαι. 
5/23/20222 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

People #7 - Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης, ο εμπνευστής του κυπριακού μοντερνισμού

Εξέχουσα μορφή της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα στην Κύπρο, ο αρχιτέκτονας Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης θεωρείται ο εμπνευστής του κυπριακού μοντερνισμού. Γεννημένος στη Λευκωσία το 1920, σπούδασε στο Μιλάνο στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όπου μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους αρχιτέκτονες της εποχής όπως ο Gio Ponti και ο Bruno Zevi. Σχολαστικός  μελετητής της κυπριακής αρχιτεκτονικής, ο Μιχαηλίδης γοητευόταν από την αυθεντικότητα και την απλότητα της παραδοσιακής κατασκευής και της ανώνυμης αρχιτεκτονικής, γιατί θεωρούσε  πως συνδύαζε την κουλτούρα και τα υλικά του τόπου.Δεν δίστασε μάλιστα να εφαρμόσει πρακτικές του παρελθόντος στις πρώτες κατοικίες που δημιούργησε στην Κύπρο, συνδυάζοντας την παράδοση με τις αρχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 όπου επέστρεψε στην Κύπρο- μετά το τέλος του Β’ΠΠ- μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του σε οικοδομικό ατύχημα, σχεδίασε ένα μεγάλο αριθμό σύγχρονων κτιρίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Η αρχιτεκτονική του αναγνωρίζεται ιδιαίτερα για την καθαρότητα και την ποιητική της απλότητα. Από τα πιο σημαντικά και γνωστά έργα του στην Κύπρο αποτελούν η εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου στη Λευκωσία, η κατοικία Θεόδοτου Κάνθου, το ξενοδοχείο Grecian στην Αμμόχωστο, όπως και ο Δημοτικός Κήπος της Λευκωσίας. Ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς για πολλά χρόνια, ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης ήταν από τους πρωτεργάτες που αγωνίστηκε ώστε να διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου σε μια εποχή που η ανάπτυξη είχε πάρει άλλη τροπή. 
5/23/20222 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Αbout #20 - Δημοτικό Κέντρο Τεχνών

Ήταν 14 Ιανουαρίου 1994 όταν η πρωτεύουσα υποδέχτηκε το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, ένα όραμα που ευοδώθηκε μέσα από τη συνεργία του ιδρύματος Πιερίδη και του Δήμου Λευκωσίας.Το ιδιαίτερο αυτό κέντρο πολιτισμού βρήκε τη θέση σου στο παλιό κτίριο που στεγαζόταν κάποτε ο πρώτος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Λευκωσίας. Μια πρωτοποριακή ιδέα, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε άλλο κέντρο πολιτισμού το οποίο να στεγάζεται σε έναν τόσο industrial χώρο. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου μουσειακού και εκθεσιακού κέντρου. Η αποκατάσταση του μάλιστα τιμήθηκε από την Europa Nostra το 1994.Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας ή NiMAC, όπως είναι ευρύτερα γνωστό σήμερα, φιλοξένησε πρωτότυπες παραστάσεις, εκθέσεις και installation ντόπιων καλλιτεχνών αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρώπων του πολιτισμού, θέτοντας ψηλά τον πήχη. Αν δεν θέλετε να περιορίσετε την επίσκεψή σας στο NiMAC για κάποια έκθεση, το Κέντρο Τεχνών διαθέτει επίσης μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη με ιστορία της τέχνης, με πολλές σπάνιες εκδόσεις, πωλητήριο αντικειμένων και βιβλίων αλλά και ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο μπαρ, ένα από τα καλύτερα σποτ της πρωτεύουσας για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές βραδιές. 
5/23/20222 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Αbout #19 - Χαμάμ Ομεριέ, ένα δείγμα πολιτισμού και καλαισθησίας

Χαμάμ Ομεριέ, ένα δείγμα πολιτισμού και καλαισθησίας Ένα πραγματικό δείγμα πολυπολιτισμικότητας και ποικιλομορφίας, το Χαμάμ Ομεριέ πέραν της σημαντικής ιστορικότητάς του, αντικατοπτρίζει την πολυδιάστατη σύνθεση της πρωτεύουσας. Ένα εμπνευσμένο έργο καλαισθησίας, ελευθερίας και ευελιξίας με τεράστιο ιστορικό υπόβαθρο. Χτισμένο στον ιστορικό πυρήνα της πρωτεύουσας, χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όταν ανεγέρθηκε ως Αυγουστιανή εκκλησία της Παναγίας. Η πέτρα αποτέλεσε το βασικό υλικό για την ανέγερσή του, ενώ οι πολλοί και μικροί θόλοι που κοσμούν τις οροφές ήταν το χαρακτηριστικό που το διαφοροποιούσε από αντίστοιχα κτίσματα της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το κτίριο ανεγέρθηκε τα χρόνια της Φραγκικής και της Ενετικής αυτοκρατορίας, περίπου την ίδια περίοδο που η πόλη απέκτησε και τα ενετικά τείχη. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1571, ο Μουσταφάς Πασάς μετέτρεψε την εκκλησία σε μουσουλμανικό τέμενος, πιστεύοντας ότι σε αυτό το σημείο ήταν που κάθισε να ξεκουραστεί ο προφήτης Ομέρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία.Το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού κτιρίου καταστράφηκε από το Οθωμανικό πυροβολικό, ωστόσο -και αυτό ίσως είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό- η πόρτα της κύριας εισόδου που υπάρχει μέχρι και σήμερα, διασώθηκε όπως είχε κτιστεί τον 14ο αιώνα. Το 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το κοινοτικό πρόγραμμα United Nations Development Programme «Συνεργασία για το Μέλλον», σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, ώστε να αναπαλαιώσουν το Χαμάμ Ομεριέ, αναζωογονώντας το πνεύμα του και διατηρώντας την ιστορικότητά του.
5/23/20222 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

People #6 - Θεμιστοκλής Δέρβης, ένας αμφιλεγόμενος δήμαρχος μα αγαπητός γιατρός

Θεμιστοκλής Δέρβης, ένας αμφιλεγόμενος δήμαρχος μα αγαπητός γιατρόςΜία από τις πιο γνωστές και μεγάλες λεωφόρους της πρωτεύουσας η λεωφόρος Θεμιστοκλή Δέρβη, πήρε το όνομά της από τον γιατρό και επί 27 συνολικά έτη Δήμαρχο Λευκωσίας. Ο «γιατρός Κίκης» όπως τον αποκαλούσαν οι ασθενείς του, υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους Κυπρίους παθολόγους. Ο Δέρβης διέθετε μία πλούσια ιατρική βιβλιοθήκη, καθώς και όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα της εποχής, μερικά από τα οποία μάλιστα εκτίθενται στο Καρδιολογικό Διαγνωστικό Κέντρο Λευκωσίας. Γνωστός για τις ιδιορρυθμίες του, μία από τις ιδιαιτερότητές που είχε και γνώριζαν κυρίως οι ασθενείς του, ήταν ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στηθοσκόπιο για να τους ακροαστεί. Προτιμούσε να κολλάει το αυτί του στο θώρακα, να κλείνει τα μάτια για να συγκεντρωθεί και για αρκετή ώρα να παρακολουθεί προσεκτικά τους ρυθμούς του ασθενούς. Πολλοί μάλιστα λένε πως εκείνη την ώρα έμοιαζε να χάνεται από το χώρο πνευματικά. Δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα. Εξελέγη δήμαρχος Λευκωσίας πρώτη φορά στις 5 Απριλίου 1929, ενώ το 1935 διορίστηκε στο ίδιο αξίωμα από την αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου, μέχρι και το 1943. Το 1943 εξελέγη και πάλι δήμαρχος Λευκωσίας και επανεξελέγη την 1η Ιουνίου 1949, όπως και το 1953, ολοκληρώνοντας τη θητεία του το 1959. Μεταξύ άλλων ο Θεμιστοκλής Δέρβης ήταν επίσης γνωστός ως άνθρωπος ιδιαίτερα αθυρόστομος, με αποτέλεσμα να κατηγορείται συχνά για λίβελο. Μία, όμως, φράση έγινε παροιμιώδης και χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι και σήμερα. Μα φυσικά το «είμαστε ζοπποβορτοι»! 
5/23/20222 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Whats on #9 New European Bauhaus Awards

Οι "Κήποι του Μέλλοντος" είναι η μοναδική από Ελλάδα και Κύπρο υποψηφιότητα για τα New European Bauhaus Awards. Ο Δήμος Λευκωσίας είναι περήφανος υποστηρικτής του project και εύχεται ολόψυχα όπως οι "Κήποι" λάβουν τη σπουδαία αυτή διάκριση. Απομένουν ελάχιστες ημέρες. Ας ψηφίσουμε και στηρίξουμε το ελπιδοφόρο αυτό project! 
5/8/20229 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

People #4 Μιχαλάκης Ζαμπέλας

Δήμαρχος Λευκωσίας από την 1η Ιανουαρίου του 2002 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006, o Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και ανέλαβε το αξίωμα του Δημάρχου της πρωτεύουσας, την 1η Ιανουαρίου του 2002, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν. Για τη θητεία του πρώην δημάρχου Λευκωσίας, μιλήσαμε με την κόρη του Κούλα Ζαμπέλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο «Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα», το οποίο ίδρυσε ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας το 2012. Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας γεννήθηκε στο Παλαιχώρι στις 19 Μαρτίου 1937 και είχε οκτώ αδέρφια. Τελείωσε το σχολείο στη Λευκωσία, στην συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει. Το 1956 απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant και λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην Κύπρο. 
4/25/202217 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

People #5 Ελένη Νικήτα

Η Ελένη Νικήτα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γεννήθηκε στη Λευκωσία, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γενεύης και είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης. Εργάστηκε στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από το 1977 έως και το 2009, ενώ υπήρξε διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών από το 2003 έως το 2009. Υπήρξε για σειρά ετών η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε επίσης Γενική Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO από το 2001 έως το 2009. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών, τεχνοκριτικών σημειωμάτων και βιβλίων για τη σύγχρονη τέχνη. Το βιβλίο της «Χριστόφορος Σάββας, η απαρχή μιας νέας εποχής στην κυπριακή τέχνη», τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 στην κατηγορία δοκίμιο-έρευνα. Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και από την αυστριακή κυβέρνηση με τον Σταυρό Τιμής για τις Επιστήμες και τις Τέχνες. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και της Εταιρείας Ιστορικών Τέχνης Ελλάδος. Από το 2012 συνεργάζεται με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη ως επιμελήτρια της κυπριακής συλλογής του Ιδρύματος Λεβέντη.Μια συζήτηση με την Ελένη Νικήτα δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και διαφωτιστική. 
3/19/202236 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

About #17 Πράσινη Γραμμή

Η Λευκωσία είναι μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την οποία όμως χωρίζει μια πράσινη γραμμή στα δύο. Φυλάκια και οδοφράγματα αποτελούν την καθημερινότητα για τους Λευκωσιάτες και τους επισκέπτες αυτής. Με τον ακαδημαϊκό, ιστορικό και δάσκαλο Πέτρο Παπαπολυβίου συζητάμε για την συναισθηματική απώλεια που δημιούργησε η πράσινη γραμμή αλλά και την ιστορία αυτής.  
3/17/202229 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Info #23 - Παιδική Χορωδία Δήμου Λευκωσίας

Παιδική και Νεανική χορωδία δημιούργησε ο Δήμος Λευκωσίας για παιδιά και εφήβους. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία με σημαντικά οφέλη για τα παιδιά τόσο σε μουσικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ζητήσαμε από την Ανθή Παπαφιλίππου να μας μιλήσει για αυτή τη χορωδία, που γίνονται οι πρόβες, ποιο είναι το ρεπερτόριο, πως μπορεί κάποιο παιδί να γίνει μέλος της χορωδίας και φυσικά πότε θα θαυμάσουμε την Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου επί σκηνής!
1/24/202227 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

About #10 Μουσείο Παραμυθιού

Χαρίζει απλόχερα παιδικά χαμόγελα. Μετά από αρκετούς μήνες με περιορισμούς, το Μουσείο Παραμυθιού επιστρέφει και συνεχίζει το σημαντικό του έργο, με ακομη περισσότερο ενθουσιασμό! 
1/10/202225 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

About #16 Η 9η Ιουλίου στην Κύπρο

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου μας μεταφέρει στην Κύπρο του 1821. Ακριβώς 200 πριν, στην πρωτεύουσα του νησιού, η 9η Ιουλίου θα μείνει για πάντοτε χαραγμένη στη μνήμη μας. 
7/7/202132 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

About #11 Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

O Δήμος Λευκωσίας μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας,  απασχόλησης και εκπαίδευσης σε παιδιά, βρέφη, νήπια, ηλικιωμένους, μετανάστες, μονογονεϊκές, πολύτεκνες, τρίτεκνες οικογένειες και άνεργους γονείς. 
7/7/202133 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

About #14 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, Γιώργος Παπαγεωργίου, μιλά για της ιστορία, σημασία και μέλλον του σημαντικού αυτού θεσμού. 
6/23/202128 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

About #12 Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Για το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, μιλά η Κουλά Ζαμπέλα. Πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες, η τέχνη μπήκε στη ζωή του πατέρα της και πρώην Δημάρχου Λευκωσίας, Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος οραματίστηκε και δημιούργησε τον υπέροχο αυτό χώρο τέχνης. 
6/23/202116 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

People #3 Ένας UN peacekeeper μας περιγράφει την Λευκωσία που γνώρισε

Ο SSgt Andy Gadsby, κατάγεται από το Manchester. Από τον Μάρτιο του 2021, βρίσκεται στην Κύπρο με την ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Προσγειώθηκε στο Ακρωτήρι καταμεσής μιας παγκοσμιας υγειονομικής κρίσης. Ένεκα των περιορισμών για τον κορονοϊό, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι ειρηνευτές που έφτασαν στην Κύπρο για την 6μηνη θητεία τους, παρέμειναν στους χώρους του Ledra Pallas για αρκετές εβδομάδες. Μετά τον εμβολιασμό τους και την χαλάρωση των μέτρων, ο SSgt Andy Gadsby επισκέφτηκε την πόλη, της οποίας την γραμμή αντιπαράταξης περιπολεί. Η συνάντησή μας στο studio για τις ανάγκες του podcast έγινε την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 και ήταν μόλις η τρίτη φορά που έβγαινε από το Ledra Pallas σε διάστημα 3 μηνών. Έχοντας έναν ειρηνευτή των Ηνωμένων Εθνών απέναντί σου, και δη Βρετανό, είναι πολλά τα πράγματα που μπορείς να συζητήσεις. Η δική μας κουβέντα περιορίστηκε αυστηρά στη Λευκωσία, όπως αυτή την γνώρισε ο Andy Gadsby, αρχικά ζώντας στην πράσινη γραμμή και ακολούθως, περνώντας αυτή. Η περιγραφή της ουδέτερης ζώνης, η αντίδραση όσων κυπρίων την επισκέπτονται και πως παρομοιάζει το σκηνικό στο κέντρο της πόλης μας σε μια πολύ διαφωτιστική κουβέντα στο πλαίσιο των podcasts του Δήμου Λευκωσίας. 
6/23/202111 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

About #9 Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Ο Γιώργος Τσαγκάρης, Διευθυντής του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, παρουσιάζει το μουσείο, μας αποκαλύπτει την ιστορία του, ξεδιπλώνει τις δυνατότητες που ο χώρος προσφέρει και τις προσδοκίες του. 
6/23/202125 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

About #15 Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Ιπποκράτους 15, Ιπποκράτους 17 και Ιπποκράτους 19 στην ενορία Τρυπιώτη στη Λευκωσία. Στα κτήρια αυτά, γεννήθηκαν, έζησαν και αναγιώθηκαν άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους στη Λευκωσία. Σήμερα στο νούμερο 15 και 17 της οδού Ιπποκράτους στεγάζεται το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, με ένδοξη ιστορία και ακόμη πιο λαμπρό μέλλον.  
6/7/20219 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

About #8 Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας

Το Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού και της ειρηνικής συμβίωσης στην Κύπρο, δημιούργησε ακριβώς στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Ερμού, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας.Το παλιό χάνι και αργότερα παλιός αλευρόμυλος της οδού Ερμού, μετατράπηκε με ενθουσιασμό και αφοσίωση σε ένα χώρο πολιτισμού και έρευνας.
6/7/202112 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

What's On #8 Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Mε μια νότα αισιοδοξίας σηκώνει την αυλαία του το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», ο αγαπημένος θεσμός των σινεφίλ και γενικά όσων παθιάζονται με τον εναλλακτικό κινηματογράφο.Με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια του κοινού εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, το φετινό Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε εξωτερικό χώρο, στο προαύλιο του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, στην παλιά Λευκωσία (παρά την Πύλη Αμμοχώστου). Το Φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό  Brave New Culture και θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουνίου 2021.
6/7/202123 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

About #7 - Τα τείχη της Λευκωσίας - Kids edition

Το kids version podcast για την ιστορία των τειχών της Λευκωσίας είναι έτοιμο. Δώστε ακουστικά στα παιδιά και κάντε τον περίπατό σας στα τείχη. Καλή ακρόαση! 
5/31/202111 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

People #2 - Γιάννης Τουμαζής

Ο Γιάννης Τουμαζής εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες πρωταγωνιστεί στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου ως δημιουργός/καλλιτέχνης, και ως οργανωτής και διαχειριστής της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Υπό τη διεύθυνσή του, το NiMAC, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σύγχρονης τέχνης στη Μεσόγειο.Αν και δεν γεννήθηκε στην πόλη, η πόλη του είναι η Λευκωσία. 
5/31/20214 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

People #1 - Δήμαρχος Λευκωσίας

Η συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη ήταν κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα. Η Λευκωσία έχει πρωτιές και ο Δήμαρχος τις επισήμανε όλες. Πρασίνου, πολιτιστικές, ποδοσφαιρικές αλλά και διαστημικές.
5/28/202122 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

What's On #4 - Η ιστορία έχει πρόσωπο

Φέτος, το σωτήριον έτος 2021, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δaύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία, η επέτειος γιορτάζεται και στην Λευκωσία με μια υπαίθρια έκθεση στο ιστορικό κέντρο της εντός των τειχών πόλης, την οποία  διοργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. «Η Ιστορία έχει πρόσωπο» τιτλοφορείται η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021, και αποτελεί ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821. 
5/25/20212 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Info #22 - Καθαριότητα

Η Λευκωσία είναι μια υπέροχη πόλη. Της αξίζει να αναδεικνύουμε τις ομορφιές της. Αξίζει και σε εμάς, τους κατοίκους της πόλης, να είμαστε περήφανοι για τις γειτονιές της και να απολαμβάνουμε τα πάρκα της. Γιατί θα πρέπει τα οικόπεδα να γίνονται χωματερές και οι γειτονιές μας σκουπιδότοποι; Όχι, όχι και πάλι όχι! Ο Δήμος Λευκωσίας εγκαινιάζει την πρώτη εκστρατεία καθαριότητας και πληροφορεί τους δημότες ότι η πρώτη ετήσια εκστρατεία δωρεάν συλλογής κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων για το 2021, εγκαινιάζεται στις 10 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 11 Ιουνίου 2021. 
5/19/20214 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

What's On #6 - Το Μέλλον των Μουσείων / 18 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Ο κόσμος της Τέχνης έχει πληγεί ίσως περισσότερο από κανέναν άλλον από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Όλα ανεξαιρέτως τα μουσεία βίωσαν τις επιπτώσεις από την υγειονομική πανδημία που έπληξε τον πλανήτη το 2020. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, συναντηθήκαμε με την Δήμητρα Θεοδότου {Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο}, την Ελένη Νικήτα {Ιστορικό Τέχνης},  τη Ρίτα Σεβέρη {Σεβέρειο Μουσείο}, τον Γιάννη Τουμαζή (NiMAC) και την Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ {Λεβέντειος Πινακοθήκη), για μια συζήτηση αναφορικά με τα μουσεία, των μέλλον τους και τη νοοτροπία μας. 
5/18/202114 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

What's On #7 - App για τα τείχη της Λευκωσίας

To Κέντρο Εικαστικών Τεχνών είναι ένας υπέροχος χώρος, με εντυπωσιακά εκθέματα που αποκαλύπτουν μια Λευκωσία άλλη. Μια Λευκωσία που δεν γνωρίζουμε ή δεν φανταζόμαστε. Πληροφορίες, εικόνες, φωτογραφίες, ενδυμασίες, θησαυροί του παρελθόντος μας και η εσαεί πολιτιστική κληρονομιά μάς. Πέρα όμως από τους θησαυρούς που ανακαλύπτουμε επισκεπτόμενοι το μουσείο και μπορούμε να αγοράσουμε από το gift shop αυτού, υπάρχουν πληροφορίες και δράσεις που μπορούμε να απολαύσουμε φεύγοντας από αυτό αλλά με την καθοδήγησή του. Η Ρίτα Σεβέρη, Διευθύντρια του Μουσείου μας παρουσιάζει το application που δημιουργήθηκε προκειμένου να μάθουμε την ιστορία μας και να γνωρίσουμε την πόλη μας, κυριολεκτικά παθκιά παθκιά.  
5/18/20214 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

About #5 Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου με την Έλενα Καλλινίκου

Η ηθοποιός Έλενα Καλλινίκου, διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Άννας Μαραγκού, “Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου Ποταμού”.
5/6/20214 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

About #6 Η Μαρίνα Μακρή βλέπει τη Λευκωσία με τα μάτια του Λούντβιγκ Σάλβατορ

Η ηθοποιός Μαρίνα Μακρή, διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Λούντβιγκ Σάλβατορ, “Λευκωσία, η Πρωτεύουσα της Κύπρου”.
5/6/20212 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

About #4 NiMAC

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Το NiMAC εγκαινιάσθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994 και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Κύπρου. Η αρχιτεκτονική του αποκατάσταση και η μετατροπή του σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο πολιτιστικό χώρο τιμήθηκαν το 1994 με το Βραβείο Europa Nostra. Κατά τη διάρκεια των είκοσι και πλέον χρόνων λειτουργίας του, το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας διοργάνωσε και παρουσίασε περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πολλές από αυτές οργανώθηκαν σε συνεργασία με μουσεία, κέντρα τεχνών και πολιτιστικά ιδρύματα ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.
5/6/202114 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

About #1 Λεβέντειος Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 25 Μαρτίου 2014 σε ένα κτήριο κομψοτέχνημα, στην οδό Λεωνίδου, δίπλα από το οίκημα της ΕΛΔΥΚ. Σε αυτή φιλοξενούνται όλα σχεδόν, τα έργα της Συλλογής Λεβέντη την οποία διαχειρίζεται, μετά τον θάνατο του Αναστάσιου Γεωργίου Λεβέντη, το 1978, το Ίδρυμα Λεβέντη. Μαζί με την Διευθύντρια της Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ ανακαλύπτουμε τις συλλογές που φιλοξενεί. 
5/4/202117 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

About #2 Οι βιβλιοθήκες της Λευκωσίας

Ιδιωτικές, δημοτικές ή κρατικές, στον Δήμο Λευκωσίας, λειτουργούν δανειστικές και μη βιβλιοθήκες. 
5/4/20218 minutes, 1 second
Episode Artwork

About #3 Αξιοθέατα της Λευκωσίας

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου σαν βρεθείς, είναι πολλά τα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς. Η πρόταση εκτός από ομοιοκαταληξία έχει ενδιαφέρον και μεγάλη ιστορική αξία. Ακούστε τις προτάσεις μας και βγάλτε το πρόγραμμα. Με τα πόδια, το ποδήλατο ή ηλεκτρονικό πατίνι, μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους και να απολαύσετε τη διαδρομή.
5/4/202113 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

What's On #1 - Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους καιρούς

Με τον Άντρο Ευσταθίου συναντηθήκαμε στην γκαλερί εν μέσω προετοιμασιών για να μιλήσουμε για την έκθεση και όσα αυτή σημαίνει για τον ίδιο, τους καλλιτέχνες, την πόλη αλλά πρωτίστως για τους επισκέπτες. 
5/4/202113 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Info #21 - Φυλετικές Διακρίσεις

Έχουμε ήδη περιγράψει τη διαδικασία, από τα podcasts ταύτα, πως μπορούμε να βγάλουμε, ανανεώσουμε και μεταβιβάσουμε την άδεια κατοχής σκύλου. Στο podcast νούμερο #16 υπό τον καθόλου ευφάνταστο αλλά πολύ πρακτικό τίτλο, “Άδεια Κατοχής Σκύλου”, μπορείτε επίσης να μάθετε τι να κάνετε σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ενός ζώου. Επανερχόμαστε με ακόμη ένα podcast το οποίο αναφέρεται στην άδεια κατοχής σκύλου και στις φυλετικές διακρίσεις. Ω, ναι. Καλά ακούσατε. Στις φυλετικές διακρίσεις.
5/4/20214 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

What's On #2 - Ημέρα Γης / Κήποι του Μέλλοντος

Κάποτε η πόλη αυτή ήταν μια όμορφη πόλη με άφθονο νερό, πηγάδια, περιβόλια, κήπους και έναν ποταμό να τη διασχίζει απ’ άκρη σε άκρη. Οι κήποι του παρελθόντος μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τους Κήπους του Μέλλοντος ή άλλως Gardens of the Future, έχουν όμως κάτι κοινό, την εικόνα μιας Λευκωσίας πράσινης, ολάνθιστης, βιώσιμης, φιλόξενης και φιλικής. 
5/4/202115 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

What's On #5 - Παγκόσμια Ημέρα Design

Το κατασκευαστικό σχέδιο και οι δημιουργοί, έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στη δημόσια ζωή. Η μορφή που έχει ο κόσμος σήμερα, η εικόνα που θα έχει αύριο, το φυσικό περιβάλλον, οι πόλεις και η ζωή μας σε αυτές, είναι απόρροια -όχι αποκλειστικά- αλλά σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του design και του οράματος των δημιουργών. Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας design, επιστρέψαμε στο NiMAc και ζητήσαμε από τον Γιάννη Τουμαζή να μας δώσει τη δική του εκτίμηση για τα σχέδια του αύριο. 
5/4/20218 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Info #12 - Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

Πολυδύναμο Κέντρο ΛευκωσίαςΤο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, υλοποιεί τα Προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Ένταξης του Δήμου Λευκωσίας  Με συγκινητική αφοσίωση, οι λειτουργοί, έχουν αναδείξει το Πολυδύναμο Κέντρο και τα προγράμματά του ενώ προσφέρουν σημαντικό στήριγμα σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. 
4/5/20212 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Info #19 - Δωρεάν στάθμευση Ηλεκτρικών Οχημάτων

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει όραμα, έχει βλέψεις και έχει δωρεάν θέσεις parking για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Τέλειο το ηλεκτρικό όχημα! Τέλεια και τα αντανακλαστικά του Δήμου, ο οποίος επιβραβεύει την επιλογή των δημοτών για αυτοκίνητα με μειωμένες εκπομπές ρύπων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρκάρουν δωρεάν. 
4/5/20212 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Info #2 - Paperless αποστολή τιμολογίων

Μέσω του site του Δήμου Λευκωσίας, το γνωστό πλέον nicosiamunicipality.org.cy, μπορούμε να πληρώσουμε τα εξώδικα πρόστιμα αλλά και τα τιμολόγια. Μπορείτε να ακούσετε τις σχετικές πληροφορίες στο podcast υπό τον ευφάνταστο τίτλο “Μπορώ να πληρώσω online;”Και ενώ η λήψη του εξώδικου προστίμου συνεχίζει να γίνεται με τον παραδοσιακο και πατροπαράδοτο τρόπο, τα τιμολόγια του Δήμου Λευκωσίας, δεν είναι απαραίτητο να αποστέλλονται μέσω του παραδοσιακού ταχυδρομείου πλέον.  Από τούδε και στο εξής, τα τιμολόγια του Δήμου Λευκωσίας, μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά. 
4/5/20212 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Info #13 - e-λευκωσία

Στη Λευκωσία έχουμε πλούσια παράδοση αλλά μοντέρνες αντιλήψεις. Σεβόμαστε την ιστορία και την παράδοσή μας, αλλά την ίδια ώρα σχεδιάζουμε το μέλλον και την εξέλιξή μας. Επικοινωνούμε με τους δημότες μας μέσω podcast -καλή ώρα, instagram, facebook και twitter.  Έχουμε κανάλι στο youtube και φυσικά ιστοσελίδα. Εννοείται πως συνεχίζουμε να δεχόμαστε επιστολές, αν ανήκετε στους λίγους ρομαντικούς και ακόμη λειτουργούν οι συσκευές fax για όσους επιμένουν να εμπιστεύονται αυτή τη μορφή επικοινωνίας. Ωστόσο, γνώμη μας είναι πως η σιγουριά, η ασφάλεια και η αμεσότητα του διαδικτύου, μπορεί να εξασφαλίσει την αυτομάτου βολής και οπλίσεως ικανοποίηση του αιτήματός σας.  
4/5/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Info #15 - Το Πράσινο Σημείο του Δήμου Λευκωσίας

Μένετε στον Δήμο Λευκωσίας. Λαμπρά. Εξαιρετική επιλογή! Αποφασίζεται να κλαδέψετε ή να πετάξετε άχρηστα πλέον αντικείμενα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία reuse ή recycle. Η ερώτηση λοιπόν είναι: τι κάνετε όλα αυτά τα σκουπίδια. Τα βγάζετε έξω στο δρόμο και ότι γίνει; ΟΧΙ φυσικά. Στο podcast υπό τον τίτλο “το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο” ενημερωνόμαστε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Βασικά ποια σκουπίδια, πετάμε που, πως και ποιές μέρες ανακυκλώνουμε τι.  
4/5/20213 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Info #7 - Love and Married

Love and MarriedΘέλετε να παντρευτείτε στην πρωτεύουσα της Κύπρου! Ποιος σας αδικεί; Θα περάσετε με το έτερον ήμισυ μια ολόκληρη ζωή, δεν θέλετε όμως να ξοδέψετε ακόμη μία για την οργάνωση και τέλεση ενός παραδοσιακού γάμου! Προτιμάτε τα πράγματα να γίνουν απλά, κομψά, εύκολα και σύντομα. Τέλεια! Θα κάνετε πολιτικό γάμο στο Δήμο Λευκωσίας. Έκλεισε! 
4/5/20216 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Info #6 - Εν καιρώ πανδημίας

Στην αρχή ήταν κάτι μακρινό. Από την Ασία, «ταξίδεψε» στην Ευρώπη, έφτασε στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2020, πως η έξαρση της νόσου COVID-19 εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία. Εν καιρώ λοιπόν πανδημίας, και για όσο αυτή η υγειονομική κρίση διαρκέσει, ο Δήμος Λευκωσίας προτρέπει τους δημότες σε ότι αφορά τη διαχείριση σκουπιδιών να τοποθετούνται οι μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης σε σακούλες και ακολούθως στον κάδο.Επίσης θα ήταν ορθό να δένουμε πολύ καλά τις σακούλες απορριμμάτων με τα οικιακά σκύβαλα πριν τις τοποθετήσουμε στους κάδους.Ενώ επιπλέον, πλένουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τα σκυβαλοδοχεία.Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, τοποθετούμε τα οικιακά απόβλητα σε διπλή σακούλα, ενώ τα μεταφέρουμε στο συνήθη χώρο συλλογής ύστερα από 72 ώρες. Οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας αναθεωρούνται αναλόγως της εικόνας που παρουσιάζει ο ιός γι’ αυτό και ενημερωνόμαστε για τις ενδεχόμενες αλλαγές στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus{Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, ακολουθήστε τα επεισόδιά μας, μέσω Apple podcasts, Spotify ή Google podcasts.}  
4/5/20212 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Info #14 - Καθαρισμός οικοπέδων και ακατοίκητων υποστατικών

Εντός του Δήμου, υπάρχουν οικόπεδα και ακατοίκητα σπίτια. Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, είναι απαραίτητο σε ετήσια βάση, τα οικόπεδα και υποστατικά αυτά να καθαρίζονται εντός καθορισμένης χρονικής προθεσμίας.
4/5/20213 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Info #8 - Κάνε το γάμο σου να σου πω blockchain

Κάνε το γάμο σου να σου πω blockchain Είναι γνωστό τοις πάσι, πως στη Λευκωσία τελούνται οι πιο chic πολιτικοί γάμοι. Πληροφορίες ωστόσο για τη διαδικασία και τα πιστοποιητικά που θα χρειαστεί να υποβάλετε, θα ακούσετε στο podcast υπό τον τίτλο “Love and Married”Για χάρη συζήτησης, ας υποθέσουμε πως ακούσατε το podcast προσεκτικά, προσκομίσατε τα δικαιολογητικά,  ντυθήκατε αναλόγως και τελέσατε τον γάμο σας. Γνωρίζετε ωστόσο πως ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με την εταιρεία Block.co εφαρμόζουν την τεχνολογία blockchain για την ηλεκτρονική έκδοση και επαλήθευση των πιστοποιητικών των πολιτικών γάμων; 
4/5/20214 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Info #16 - Άδεια Κατοχής Σκύλου

Άδεια Κατοχής ΣκύλουΕίστε ένας φιλόζωος, περήφανος ιδιοκτήτης ενός αξιαγάπητου σκύλου και ταυτόχρονα κάτοικος Λευκωσίας. Τέλειος συνδυασμός. Γνωρίζετε πως οφείλετε να αιτείσθε άδεια κατοχής σκύλου; Ξέρετε πως, που και πόσο κοστίζει να βγάλετε την άδεια αυτή; επίσης αν αλλάξει ο ιδιοκτήτης του σκύλου, γνωρίζετε πως απαιτείται νέα άδεια; 
4/5/20214 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Info #17 - Που παρκάρω στη Λευκωσία;

Που παρκάρω στη Λευκωσία; Μια από τις ερωτήσεις που συχνά διατυπώνονται, είναι “που να παρκάρω στη Λευκωσία;”Σε αυτό το podacst θα σας ενημερώσουμε για όλους τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και τις χρεώσεις σε αυτούς. Θα είστε ο Λευκωσιάτης που θα γνωρίζει την πόλη του παθκιά παθκιά και τους χώρους για παρκάρισμα όπως την γειτονιά σας. 
4/5/20216 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Info #10 - Άδεια λειτουργίας υποστατικών και κέντρων αναψυχής

Άδεια λειτουργίας υποστατικών  και κέντρων αναψυχήςΑποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας στο Δήμο Λευκωσίας. Καλωσήρθατε. Πριν όμως σας πούμε “καλές δουλειές” θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως πρέπει να εξασφαλίσετε σχετικές άδειες. 
4/5/20214 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Info #18 - Μηνιαίες κάρτες στάθμευσης

Αφού έχουμε ενημερωθεί σε σχετικό podcast ενδελεχώς για τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ήρθε ή ώρα να μάθουμε πόσο μας στοιχίζει να σταθμεύουμε στους χώρους αυτούς, αν βγάλουμε μηνιαία κάρτα στάθμευσης. Αν ανήκετε στους τυχερούς που μένουν ή εργάζονται εντός των τειχών, τα τέλη για την μηνιαία κάρτα είναι διαφορετικά ανάλογα με τον χώρο στάθμευσης που σας εξυπηρετεί. 
4/5/20212 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Info #4 - Γραφείο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη

Σας έχει τύχει να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο Λευκωσίας, αλλά να μη γνωρίζετε ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να σας εξυπηρετήσει;Τρομάζετε στην ιδέα πως θα χρειαστεί να ψάξετε τον αριθμό που πρέπει να καλέσετε αλλά μετά από αναμονή να σας ενημερώσουν πως κάποια άλλη είναι η αρμόδια υπηρεσία; Στον Δήμο Λευκωσίας λειτουργεί Γραφείο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη από το 2002.  
4/5/20214 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Info #5 - Το ένα χέρι νίβει το άλλο

4/5/20212 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Info #3 - Αιτήσεις online

Στο Δήμο Λευκωσίας, μπορείς να λαμβάνεις τα τιμολόγιά σου online, και αφού τα λάβεις μπορείς να τα πληρώσεις και online. Υπάρχει λόγος να μην κάνουμε και τις αιτήσεις μας διαδικτυακά; Κανένας λόγος δεν υπάρχει, για αυτό κι ο Δήμος Λευκωσίας, προχώρησε στη διαδικτυακή υποβολή αιτήσεων! 
4/5/20213 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Info #9 - Στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών

Στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών Από την 1η Μαρτίου 2021 άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιλαμβάνονται και καθορισμένες περιοχές που εμπίπτουν στα όρια του Δήμου, κατά μήκος της πράσινης γραμμής.
4/5/20212 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Info #11 - CovTracer-EN

Αν είστε on line και κρατάτε το κινητό στο χέρι, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή CovTracer-EN άλλως CovTracer – Exposure Notification. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή αυτή, συμβάλλουμε στην προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδυναμώνοντας την ιχνηλάτηση και προστατεύοντας εμάς και τους γύρω μας.Η εφαρμογή CovTracer-EN που λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση και με πλήρη ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, μπορεί να ειδοποιήσει τον χρήστη για πιθανή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19, μετά από αξιολόγηση ημερομηνίας, χρονικού διαστήματος και εγγύτητας της επαφής του, διατηρώντας την ανωνυμία του χρήστη και του θετικού στον ιό περιστατικού.Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή και τον τρόπο λειτουργίας της, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.covtracer.dmrid.gov.cyΗ εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο στο Google Play Store όσο και στο Apple App Store. Google Play Store & Apple App Store.{Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, ακολουθήστε τα επεισόδιά μας, μέσω Apple podcasts, Spotify ή Google podcasts.}  
4/5/20211 minute, 47 seconds
Episode Artwork

Info #1 - Μπορώ να πληρώσω online;

Στο site του Δήμου Λευκωσίας, nicosiamunicipality.org.cy μπορούμε να πληρώσουμε κάθε οφειλή στο Δήμο. Κλικ στο online πληρωμές και ακολουθείτε τις οδηγίες ανάλογα με την οφειλή. Εξώδικά αλλά και τιμολόγια μπορούν να πληρωθούν διαδικτυακά, μέχρι να πεις nicosiamunicipality.org.cy
4/5/20211 minute, 25 seconds
Episode Artwork

Info #20 - Όχι άλλα κουνούπια σε πόλεις και αυλές

Παρόλο που η Υγειονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζει σε ποταμούς, ρυάκια και δημόσιους χώρους πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το εργαστήριο της ίδιας υπηρεσίας, μάς προειδοποιεί πως μπορεί να εκκολάπτουμε κουνούπια σπίτι μας εν αγνοία μας.Πώς; Που; Αγχωθήκατε; Ας κάνουμε μια βόλτα στην αυλή και τον κήπο σας.
4/5/20212 minutes, 9 seconds