I Kulturvalet låter vi konstnärerna själva formulera vilken kulturpolitik de önskar sig. Visionerna och utopierna intar scenen när Kulturradion sänder debatter från fyra olika kulturinstitutioner inför publik.
Debatt: Kulturen efter valet
Valet är avgjort men vad händer nu med kulturen? Kulturvalet debatt söker den nya kulturministern och diskuterar kulturens roll i ett nytt politiskt landskap. Vad kan en kulturminister göra för skillnad? Och är det på kulturens axlar som demokratin vilar? Det diskuterar vi med bla Kerstin Brunnberg journalist och Calle Nathansson vd för Folkets Hus och Parker.
Och så sneglar vi på våra grannländer. Vilken är kulturministerns roll där. Vi tittar närmre på Frankrike och Norge, och undersöker hur deras kulturpolitik färgats av Front National och Fremskrittspartiet.
#Kulturvalet
Programledare: Jenny Aschenbrenner
Sidekick: Naila Saleem
Producent: Lisa Bergström
9/23/2014 • 44 minutes, 30 seconds
Debatt: Vad blir det för politik?
Kulturvalet har gjort nedslag inom teatervärlden, konsten och filmen. Utövarna har fått säga sitt, vad säger då politikerna? Måndag 8 september kl 18.15-19.00 hölls en direktsänd duell på Sveriges Radios valscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Vi tog med oss alla dessa utopier, frågor och åsikter till sista programmet där makten fick mötas. Vi hör Gunilla C Carlsson (S) och Lena Adelsohn Liljeroth (M) diskutera hur kulturpolitiken kommer se ut efter valet, om de får bestämma. Här kan du höra programmet och läsa kommentarer som inkom i chatt och sociala medier under sändningen. Med oss under programserien har vi en panel som analyserar det som sägs. Barakat Ghebrehawariat och Sanna Rayman ingår i den. Dessutom låter vi vårt husband, improvisationsmusikern Maria Arnqvist, tolka varje debatt med saxofon och slagverk.
Vi har ju under programseriens gång efterfrågat konstnärarnernas egna utopier.
Här har konstnären Roj Friberg läst in sin:
9/9/2014 • 51 minutes, 38 seconds
Debatt: Vad blir det för film?
I Kulturvalet låter vi konstnärerna själva formulera vilken kulturpolitik de önskar sig. Visionerna och utopierna intar scenen när Kulturradion sänder debatter om kultur inför publik. Måndag 1 september med start kl 14.03 diskuterade vi filmen: Debatt om kulturpolitik - direkt från Subtopia, i lokalen Loftet Rotemannavägen 10 Alby. Gäster: regissörerna Lisa Langseth, Bitte Andersson och Mani Maserrat.Här kan du lyssna på programmet och läsa några av de kommentarer som inkom under sändningen. Med oss under programserien har vi en panel som analyserar det som sägs. Barakat Ghebrehawariat och Sanna Rayman ingår i den. Dessutom låter vi vårt husband, improvistaionsmusikern Maria Arnqvist, tolka varje debatt med saxofon och slagverk.
Så, hur vill vi att kulturpolitiken ska fungera, vad kräver vi av den och varför behövs den?
9/1/2014 • 42 minutes, 15 seconds
Debatt: Vad blir det för konst?
Nu tar vi oss an konsten: Hur beroende och styrda är konstnärerna av kulturpolitiken? Kulturvalet: Debatt sänder denna vecka direkt från Tensta konsthall i Stockholm. Gäster är konstnärerna Roxy Farhat, Måns Wrange och Charlotte Gyllenhammar. Medverkar gör även vår analyserande panel: Barakat Ghebrehawariat och Sanna Rayman, samt improvisationsmusikern Maria Arnqvist. Programledare är Jenny Aschenbrenner och Amie Bramme Sey.Här nedan kan du läsa de publikkommentarer och kulturpolitiska utopier som inkom via chatt, mejl, sms, och sociala medier under programmet. Kulturradions samlade rapporteringen inför valet hittar du härFölj oss: @kulturnytt #‎kulturvalet
I Kulturvalet låter vi konstnärerna själva formulera vilken kulturpolitik de önskar sig. Visionerna och utopierna intar scenen när Kulturradion sänder debatter från fyra olika kulturinstitutioner inför publik.
Med oss under programserien har vi en panel som analyserar det som sägs. Barakat Ghebrehawariat och Sanna Rayman ingår i den. Dessutom låter vi vårt husband, improvisationsmusikern Maria Arnqvist, tolka varje debatt med saxofon och slagverk.
Så, hur vill vi att kulturpolitiken ska fungera, vad kräver vi av den och varför behövs den?
8/25/2014 • 43 minutes, 52 seconds
Strövtåg i hembygden, del 2
Vad händer med kulturen i glesbygden? I två program letar Mia Gerdin och Ulla Strängberg efter kreativa lösningar och fantasifulla kulturprojekt. De tar sig långt bort från storstäderna, fjärran från vimlets yra. I sitt andra strövtåg kör de ut på öländska Alvaret till konstkollektivet Kultivator. Där byggs kojor i träden och en utedusch av återvinningsmaterial – Kultivator kallar sig ”en experimentell plattform för konst och jordbruk”, de framställer inte så många konstobjekt utan snarare idéer och visioner.
I Målerås finns glasbruket som överlevt glasbruksdöden med veteranen Mats Jonasson som kreativ motor, bl a har han skapat en Gandalf i glas i en hytta där ugnarna fortfarande går varma..
Och på Västanå Teater i Sunne har Strängberg och Gerdin sett hur landsbygd och kultur förenas i en konstnärligt framgångsrik allians. Paret Leif och Inger Stinnerbom har skapat färggranna folkkonstverk sedan tidigt 90-tal, och årets pånyttfödelse av Nils Holgersson har fyllt den väldiga Teaterladan med tusentals åskådare och mäktigt skådespel.
I båda Strövtågsprogrammen medverkar Christel Gustafsson som är landsbygdsstrateg på Jordbruksverket.
8/23/2014 • 40 minutes, 40 seconds
Strövtåg i hembygden - del 1
Vad händer med kulturen i glesbygden? Mia Gerdin och Ulla Strängberg letar efter kreativa lösningar och fantasifulla kulturprojekt, långt borta från storstäderna, fjärran från vimlets yra. De samlar sina intryck i två program. I det första strövtåget knackar de på hos författaren Bengt Berg som driver Heidruns, ett bokförlag med bokhandel och café i norra Värmland.
Bengt tycker inte alls han bor i periferin utan i centrum - han bor ju längs E45:an, Europas längsta väg som går mellan Nordkap och Syrakusa.
De möter Elaine Asp i Oviksfjällen som lagar mat som baseras på fjällets råvaror. Hennes granne, samen Olof Johansson vill inte se fjällvärlden förvandlas till ett slags Disneyland med exotiska samiska upplevelser, forsränning och mondäna skidorter. Har traditionella kulturyttringar någon chans?
Och lilla Kalv - i gränsmarkerna mellan Halland, Västergötland och Småland - känner sig också som ett centrum. Där hålls sedan drygt tio år en festival med avancerad och gränsöverskridande konstmusik framförd av artister från hela världen. Max Käck har varit konstnärlig ledare sedan starten.
Alla tycker de att glesbygd är ett vackert ord som bevisar att man kan bli hur kreativ och produktiv som helst i kulturens utmarker.
8/22/2014 • 43 minutes, 48 seconds
Bildad eller utbildad? Om skolans realiteter och den fria tanken
Programmet rör sig mellan begreppen utbildning och bildning, mellan skolans realiteter och den fria tanken. Ibland kan det verka som bildning inte har någonting med dagens skola och diskussion om skolan att göra. Men så borde det ju inte vara. Utbildning är ju något mer än betyg och mätbara resultat. Bildning är ju något annat och större. Men vad? Och varför är det så viktigt att också prata om det?
Anneli Dufva har bland annat träffat Hillevi Allerstam, pensionerad lärare och Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns Högskola.
8/21/2014 • 43 minutes, 54 seconds
Vem tillhör historien?
Slott och herresäten eller en industrilada i förorten? Vems historia är det som ska bevaras för eftervärlden och varför? Alliansregeringen har kulturarvet som en av sina hjärtefrågor men anslagen till Riksantikarieämbetet, som har till uppgift att driva det nationella kulturarvsarbetet, har legat still i närmare två decennier. Och vad säger Socialdemokraterna? Vill de öka anslagen eller ändra inriktningen på vad som ska bevaras?
Karine Mannerfelt och Naila Saleem träffar politiker och åker till Finnerödja i Västergötland där det finns rester från boplatser efter resande, en historia som varit sårig och svår att ta i.
8/20/2014 • 44 minutes, 19 seconds
Medborgaren – i postpolitikens utmarker eller mot en ny gemenskap?
Är medborgaren medborgare eller är medborgaren numera bara konsument? Lars Hermansson, Katarina Wikars och Anna Tullberg ger sig ut på demokratiska torg och tennishallar för alla, träffar studenter och politiker för att ta reda på hur medborgaren mår och hur långt dennes inflytande sträcker sig. Kulturradions samlade rapporteringen inför valet hittar du härFölj oss: #kulturvalet
De möter Håkan Juholt och Maria Abrahamsson. Är en politiker medborgare dygnet runt? Vidare en diskussion om det offentliga rummet plats i staden idag. Hur skapar man rum som generar kollektiv intelligens? Och så fördjupar vi oss i konflikten mellan parken och tennishallen.
8/19/2014 • 43 minutes, 16 seconds
Debatt: Vad blir det för teater?
I Kulturvalet låter vi konstnärerna själva formulera vilken kulturpolitik de önskar sig. Visionerna och utopierna intar scenen när Kulturradion sänder debatter från fyra olika kulturinstitutioner inför publik. Vi börjar med teatern: Debatt om kulturpolitik - live från Turteatern. Här nedan kan du läsa några av de lyssnarkommentarer som inkom under sändningen. Kulturradions samlade rapporteringen inför valet hittar du härFölj oss: @kulturnytt #‎kulturvalet
Gäster är Staffan Valdemar Holm regissör, Malin Axelsson, chef för Ung scen/öst och Francine Agbodjalou skådespelare och performence artist.
Med oss under programserien har vi en panel som analyserar det som sägs. Barakat Ghebrehawariat och Sanna Rayman ingår i den. Dessutom låter vi vårt husband, improvistaionsmusikern Maria Arnqvist, tolka varje debatt med saxofon och slagverk.
Så, hur vill vi att kulturpolitiken ska fungera, vad kräver vi av den och varför behövs den?