Winamp Logo
Het beste uit het Oog Cover
Het beste uit het Oog Profile

Het beste uit het Oog

Dutch, Political, 1 season, 308 episodes, 13 hours, 31 minutes
About
Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.
Episode Artwork

#291 - Vrouw van Navalny zet strijd voort, geklapte formatie en wie vermoorde Marietje Kessels?

Nadat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny overleed in een strafkamp, kondigde zijn vrouw, Yulia, aan om de strijd van haar man door te zetten. Politico-journalist en voormalig Rusland-correspondent Eva Hartog over de situatie. Na de Tweede Kamerverkiezingen leek er een coalitie te vormen tussen de PVV, BBB, VVD en NSC, maar de onderhandelingen klapten. Nu onderzoekt informateur Kim Putters hoe de kabinetsformatie verder moet. Oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham, politiek journalist Leonard Ornstein en hoogleraar politicologie Sarah de Lange bespreken de recente ontwikkelingen in de formatie. De 11-jarige Marietje Kessels werd in 1900 vermoord na het posten van een brief, maar historicus Marilou Nilessen en archivaris Christian van der Ven ontdekten recentelijk nieuwe stukken die nieuw licht schijnen op de zaak:
2/24/202444 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#290 - Nieuw Russisch wapen, de Spaghettirellen en een nieuwe stem voor het Oog

Rusland werkt  aan een nucleair ruimtewapen dat communicatie- en spionagesatellieten kan vernietigen.  Luitenant-kolonel buiten dienst Patrick Bolder vertelde er ons alles over. Filmregisseur Christopher Nolan kreeg deze week de BFI Fellowship, het hoogste eerbetoon van het Britse Film Instituut.  Filmcriticus Dana Linssen heeft het juryrapport in mogen zien. Bij de "spaghettirellen:" meer dan zestig jaar geleden gingen Twentse en Italiaanse jonge mannen gingen op verschillende plekken in Nederland met elkaar op de vuist. En nu is er een voorstelling van. En het is u vast niet ontgaan. Het Oog heeft een nieuwe stem. Juryleden Fleur Wallenburg en Ferrnando Halman over hoe ze de opvolger van Hans Hogendoorn hebben gevonden.
2/17/202436 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#289 - Hans Wiegel over Dries van Agt & hoe word je de stem van NS?

Met vandaag: Hans Wiegel over Dries van Agt | Hoe word je de stem van de NS? | Bert Janssen leeft 40 jaar met donorhart | Rachel Franse werd vertrouwenspersoon bij de NPO
2/10/202440 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#288 - Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan en de AIVD

Met vandaag: Het rapport Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | Boek over Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek | Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara | AIVD Presentatie: Mieke van der Weij, Chris Kijne, Coen Verbraak, Jeroen Wollaars
2/3/202439 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#287 - Zwijgrecht, Keizer Caligula en puberouders

Met vandaag: Zwijgrecht | Puberouders | De doodstraf | Romeinse keizer Caligula.  Presentatie: Mieke van der Weij, Rob Trip, Wilfried de Jong en Simone Weimans.
1/27/202437 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#286 - In gesprek met een pestkop en vrouwen in de Elfstedentocht

Met vandaag: antisemitisme in Nederland | hoe ga je om met pesten? | de documentaire over BBB-voorvrouw Caroline van der Plas | vrouwen in de Elfstedentocht.   Presentatie: Mieke van der Weij, Elisabeth Steinz, Coen Verbraak en Lucella Carasso. 
1/20/202441 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#285 - Burgemeester Ahmed Aboutaleb stopt na 15 jaar en 30 jaar persfotografie

Met vandaag: 30 jaar persfotografie met Martijn Beekman | AFD groeit in Duitsland | Ahmed Aboutaleb stopt na 15 jaar | regisseur Serge van Veggel over opera The Apocolypse  Presentatie: Mieke van der Weij, Lucella Carasso, Wilfried de Jong, Rob Trip
1/13/202439 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#284 - Parijs nog niet in de ban van de Spelen en op zoek naar de stem

Long covidpatiënt Guus Liebrand hoopt dat het onderzoek van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit over deze ziekte het begin is van een nieuw beleid. Uit dat onderzoek blijkt dat  bij mensen met long covid een langdurige verergering van klachten ontstaat als ze zich inspannen.  Komende zomer is de Olympische Spelen in Parijs. Volgens correspondent Frank Renout is er nu in de stad nog zo goed als niets van te merken. Alleen het Olympisch dorp is bijna af. Ook zijn er grote vragen over het vervoer. Kan de metro al die toeristen wel aan? En de stem van Met Het Oog op Morgen, Hans Hogendoorn, gaat ermee stoppen. Een opvolger wordt gekozen via een wedstrijd.
1/6/202436 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#283 - Op zoek naar vrede en het leven van een butler

2023 was een jaar vol gewelddadige conflicten. Hoe kan er vrede worden bereikt in zo'n situatie en kan die vrede ook stand houden? Daarover werd gesproken met experts Mart de Kruif, Suzanne Damman en Mathijs van Leeuwen. In Rusland zijn twee dichters veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen vanwege het voordragen van gedichten. In die gedichten spraken ze zich uit tegen de oorlog in Oekraïne.  En het hebben van een butler is helemaal niet ouderwets. Elk jaar worden er in Nederland nog butlers opgeleid. Er komt zelfs een serie over butlers.
12/30/202336 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#282 - Politieke terugblik, vrouwelijke commando en de overgang is meer dan opvliegers

Met vandaag: Onze politiek duiders Wilma Borgman en Lars Geerts blikken terug op een bijzonder politiek seizoen met de vraag: Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? In België worden fouten gemaakt bij de restauratie van het beroemdste schilderij van het land. Wat gaat er mis? Voor het eerst in negen jaar heeft een vrouw de fysiek en mentaal slopende opleiding van de luchtmobiele brigade doorlopen. Hoe heeft Pleun dat voor elkaar gekregen? Bij de overgang komt veel meer kijken dan alleen opvliegers. Waarom wordt het nog altijd onvoldoende serieus genomen?
12/23/202333 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#281 - Kaag blikt terug op Rutte IV en bijzondere gedichten van Gerard Reve

Voor het eerst sinds de val van het kabinet Rutte 4 gaf minister Kaag een interview. Dat deed ze in Met Het Oog Op Morgen. Kaag had het over de sfeer en samenwerking binnen het kabinet en haar teleurstellingen. Verder vertelde de 92-jarige Herman van der Leelie over het staatsbezoek over het bezoek van de president van Zuid-Korea aan Nederand. Van der Leelie is één van de Nederlandse veteranen van de Korea-oorlog. En bijzondere gedichten van Gerard Reve. Afgelopen donderdag zou hij 100 jaar zijn geworden.
12/16/202342 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#280 - Concurrentie voor Trump bij de Republikeinen & Wende weer in de theaters

Met vandaag: Seksuele misdaden op 7 oktober in Israël | Leesniveau Nederlandse kinderen gedaald | De republikeinse Nikki Haley stijgt in de peilingen | Wende weer in de theaters Presentatie: Mieke van der Weij, Chris Kijne, Wilfried de Jong
12/9/202342 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#279 - Henry Kissinger overleden, het verval van links en extreme rijkdom

Met vandaag: Extreme rijkdom is een probleem | Henry Kissinger overleden | Het verval van links | Gevechtspauze Presentatie: Mieke van der Weij, Elisabeth Steinz, Lucella Carasso, Rob Trip
12/2/202341 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#278 - De Johannes Vermeerprijs, Verkiezingen en politieke biografieën

Met vandaag: Uitreiking Johannes Vermeerprijs | Verkiezingen | Politieke biografieën Presentatie: Chris Kijne, Wilfried de Jong, Simone Weimans, Mieke van der Weij.
11/25/202341 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#277 - Reber Dosky, David Cameren en The Missing Link

Met vandaag: John F. Kennedy Podcast | David Cameron | Excuses voor slavernijverleden | Filmmaker Reber Dosky. Presentatie: Chris Kijne, Wilfried de Jong, Simone Weimans, Mieke van der Weij.
11/18/202341 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#276 - Barbra Streisand, WK vrouwenvoetbal '71 en Woningnood

Met vandaag: Woningnood | Barbra Streisand | Boek: 'Bijna niets gebeurt toevallig' | WK Vrouwenvoetbal 1971.  Presentatie: Chris Kijne, Wilfried de Jong, Simone Weimans, Mieke van der Weij.  
11/11/202345 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#275 - WK in Saoedi-Arabië, Horror populair en Israel

Deze aflevering gaat het over het WK Voetbal van 2034, dat gehouden zal worden in Saoedi-Arabië. Een zeer omstreden beslissing. Halloween is ongekend populair en daarom duikt Het Oog in de aantrekkingskracht van het horrorgenre. In Israël is een document uitgelekt waaruit zou blijken dat het land het conflict wil aangrijpen om alle Palestijnen vanuit de Gazastrook naar de Sinaï te verdrijven. En de actie van Israëlische diplomaten om bij de VN-veiligheidsraad de Jodenster met woorden 'Never Again' te dragen, leidde wereldwijd tot geschokte reacties. Hoe denkt het Nederlands Auschwitz Comité daarover?
11/4/202338 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#274 - Asterix, Herman van Veen en Maarten van Rossem

Met vandaag: Oorlog Hamas Israël | Maarten van Rossem | Herman van Veen | Asterix.  Presentatie: Mieke van der Weij, Lucella Carasso, Chris Kijne en Sheila Sitalsing.
10/28/202343 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#273 - Leven als een schildermodel, bescherming voor scheepswrakken en Wessel te Gussinklo overleden

Met vandaag: Leven als een schildersmodel | Een middel moet scheepswrakken beschermen | Wessel te Gussinklo overleden | Oorlog tussen Israël en Hamas Presentatie: Mieke van der Weij, Wilma Borgman, Rob Trip, Simone Weimans, Wilfried de Jong, Elizabeth Steinz, Coen Verbraak
10/21/202339 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#272 - Hoe is het om in Israel te wonen? Oxam Novib over Gaza en debat over vlaggen

Fotograaf Thomas Schlijper woont in Tel Aviv met zijn vriendin en pasgeboren kindje. Hij omschrijft hoe het is om nu in Israël te wonen. Door constante bombardementen kunnen hulporganisaties hun werk niet meer doen in Gaza. Oxam Novib-coördinator Miriam van Dorssen was er nog twee weken geleden en legt uit hoe de situatie toen was. Burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga hees op het stadhuis in Vlaardingen de Israëlische vlag na een gesprek met de Palestijnse gemeenschap uit zijn stad. Hij legt uit waarom hij de vlag hees en hoe het gesprek ging. Welke adellijke dames hebben in het paleis Soestdijk gewoond? historicus en Koninklijk Huis-deskundige Reinildis van Ditzhuyzen legt het uit. Voor de allerlaatste uitzending van Herman van der Zandt haalden we een bekende van vroeger de uitzending in.
10/14/202339 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#271 - Gouden kalveren, schietpartij in Rotterdam en de familie Kessler

Met vandaag: Psychiater Jan Swinkels over schietpartij Rotterdam | De Familie Kessler | Het boek B. |  | De Gouden Kalveren Presentatie: Mieke van der Weij, Wilma Borgman, Rob Trip, Simone Weimans, Wilfried de Jong, Elizabeth Steinz, Coen Verbraak
10/7/202338 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#270 - Weinig bekend over ziekte sepsis en het leven in de opera

Hoogleraar Karin Kaasjager vertelt over een veel voorkomende ziekte waar toch maar weinig over bekend is; sepsis. Het gevolg is dat veel mensen die het krijgen eraan overlijden.  Tech-ondernemer Alexander Klöpping pleit voor een discussie over gezichtsherkenning en vooral over hoe ver de maatschappij hierin mag gaan.  En mezzosopraan vertelt over het leven in de opera. Een leven waarin je hard moet werken om bekendheid te vergaren.
9/30/202334 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#269 - Prinsjesdag, Erwin Olaf en het beste boek voor jongeren

Met vandaag: Het beste boek voor jongeren | Prinsjesdag | Overlijden van Erwin Olaf | Gedicht van Ingmar Heytze over de troonrede.  Presentatie: Mieke van der Weij, Wilma Borgman, Rob Trip, Simone Weimans, Wilfried de Jong  
9/23/202329 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#268 - Crisis bij Partij voor de Dieren, Happy Ending en redding Cobramuseum?

Met deze week: Crisis bij Partij voor de Dieren | Miljonair steunt het Cobramuseum | Film Happy Ending | Eurocommissaris Klimaat Wopke Hoekstra | Live-muziek van Bertolf.  Presentatie: Mieke van der Weij, Wilfried de Jong, Herman van der Zandt, Chris Kijne, Elizabeth Steinz.
9/16/202340 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#267 - De planeten om ons heen en de Oekraïense nieuwsvoorziening

Met vandaag: De planeten om ons heen | Oekraïense nieuwsvoorziening | Het leven van Rudy Giuliani | Het boek 'Heen'
9/9/202341 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#266 - Mars naar Washington 60 jaar, Biopic Napoleon en Clairy Polak

Met vandaag: Mars naar Washington 60 jaar geleden | Apengeluiden | Biopic Napoleon | Clairy Polak overleden.  Presentatie: Mieke van der Weij, Chris Kijne en Herman van der Zandt.
9/2/202334 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#265 - Herdenking Kerwin Duinmeijer, Maarten van Roozendaal en orka Lolita

Ted van Lieshout was twaalf jaar oud, toen hij een oudere man ontmoette. Ze hadden intens contact, het eindigde in seksueel misbruik. 25 jaar later, in 1993, schreven ze brieven naar elkaar die nu gebruikt worden in een documentaire-podcast. In het Oog was er aandacht voor de herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer. De moord op hem, inmiddels al 40 jaar geleden, ging de geschiedenis in als de eerste racistische moord in Nederland. Het veroorzaakte een golf aan protesten, weet Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, nog. Tien jaar geleden overleed zanger Maarten van Roozendaal. Hij won ontelbare prijzen en is bekend van hartbrekende nummers. Afgelopen vrijdag kreeg hij een eigen plein in Amsterdam-West. Volgens zijn nicht Cato van Dijck is zijn oeuvre nog steeds springlevend. Meer dan 50 jaar lang zat orka Lolita gevangen in een zee-aquarium in Miami. Ze zou eindelijk worden vrijgelaten, maar net voordat het zou gebeuren, ging ze dood. Orkadeskundige Astrid van Ginneken kende deze orka goed.
8/26/202336 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#264 - Indië-herdenking, verzetsstrijder Tula en Nederland in recessie

Met: Eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula | Schrijver Reggie Baay over de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië | Oude en  nieuwe politieke leiders | De Nederlandse economie is nu officieel in recessie. Presentatie: Mieke van der Weij, Herman van der Zandt, Wilfried de Jong en Chris Kijne.  
8/19/202338 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#263 - Indie-herdenking, verliefd op een vluchteling en kostümjode Fabian Wolff

Burgemeester Femke Halsema heeft op het laatste moment afgezegd voor de Indië-herdenking. Dit omdat de dochter van Raymond Westerling ook spreekt. En hij was op z'n zachtst gezegd, omstreden.   Jeanine van Ancum werd tijdens haar vrijwilligerswerk verliefd op vluchteling Ibrahim, die was gevlucht uit Syrië. Hoe doet dit stel het nu? Schrijver en journalist Fabian Wolff bleek een zogenoemde kostümjude te zijn. Iemand die zich voordoet als Jood. Terwijl hij zich altijd kritisch uitlaat over Israel. En we eerde dichter Gerrit Kouwenaar, een van 's lands belangrijkste naoorlogse dichters
8/12/202337 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#262 - Budelse burgerwacht, eeuwenoude houten kop van 'Barry' en afvalrace in Tweede Kamer

Het is niet ongevaarlijk om bij de Budelse burgerwacht te zitten. Er zijn steeds meer incidenten: mensen die zich verdedigen met haarlak, of met een bijl. Ook wordt er vrij snel gebruik gemaakt van messen...  Vorig jaar werd de eeuwenoude houten kop van 'Barry' uit de Waddenzee gehaald. Dat is bijzonder, want eigenlijk wordt alles wat op de bodem van de Waddenzee ligt, op gegeten door paalworm. Deze kop heeft onder het zand gelegen, waar geen paalworm zit. Hij is in een vissersnet terechtgekomen en is op wat barsten na puntgaaf!  Het is net een afvalrace in de politiek: het ene na het andere Kamerlid verlaat de Tweede Kamer. Afgelopen week kondigde Henk Nijboer aan niet op de lijst te staan voor de komende verkiezingen. Hij is het niet helemaal eens met de koers die PvdA en GroenLinks willen gaan varen. 
8/5/202335 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#261 - Ter Apel en migratie, vulgair dansen bij het Zomercarnaval en Sinead O'Connor

Het dorp Ter Apel is is synoniem geworden voor de problemen met migratie. En dat vindt burgemeester Jaap Velema erg pijnlijk.  In het Oog zoomen we gedurende het WK voetbal in op de deelnemende landen; waar staat de vrouw, wat is haar maatschappelijke positie in die landen. Een van die landen was Costa Rica. Bij het Zomercarnaval in Rotterdam mag niet meer 'vulgair' gedanst worden. Maar wat betekent dat nu? Het is twerk-danslerares Chanty Burleson niet helemaal duidelijk.  Het nummer Nothing Compares To You is vermoedelijk het bekendste nummer van de overleden Sinead O'Connor. Volgens Floortje Smit keek de zangeres op een heel andere wijze naar het nummer dan wij doorgaans doen.
7/29/202331 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#260 - Dijkgraaf over Oppenheimer, het leven van Marga Minco en de verkiezingsplannen van BBB

De nieuwste film van Christopher Nolan verovert de wereld. Het is het verhaal van wetenschapper J. Robert Oppenheimer, de vader van de atoombom. In zijn wetenschappelijke carrière was Oppenheimer directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Dat is een functie die jaren later werd bekleed door de man die nu demissionair minister is van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Hij vertelt waarom hij vindt dat deze film er moest komen. Verder een ode aan Straks de overleden schrijfster Marga Minco door literatuurkenner Onno Blom. Hij legt uit hoe haar bekendste boek 'het bittere kruid' tot stand kwam. En Erik Stegink, partijvoorzitter van de BBB over hoe zijn partij heeft gekeken naar de kabinetsval en wat de plannen zijn tot de verkiezingen in november.
7/22/202337 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#259 - Portugal in de ban van een hacker in de sportwereld

Het grootste datalek in de sportwereld. Daarvoor zou hacker Rui Pinto verantwoordelijk zijn. In Portugal staat hij terecht voor afpersing en computervredebreuk. Een gesprek met cCybersecurity-expert Dave Maasland.  Verder was het natuurlijk een turbulente politieke week. Premier Rutte en verschillende andere politici maakten bekend na de verkiezingen de politiek te verlaten. Een terugblik op de carrière van Mark Rutte.  Ook Ingmar Heytze nam met een gedicht afscheid van de premier.
7/15/202333 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#258 - Het rommelt in het Russische leger, Jenin en gedichten over storm Poly

Het gaat niet goed met de Russische legertop. Verschillende generaals zijn al dagen lang niet gezien. Als we volgens Michel Krielaars, voormalig correspondent in Moskou de Russische media moeten geloven gaat alles goed met het land. Zo wordt er niet gesproken over de Wagner-opstand. Het Israëlische leger voerde een grootschalige militaire operatie uit in een wijk van de stad Jenin. De wijk wordt door Israël gezien als plek van waaruit terroristische acties worden voorbereid. De Palestijns Nederlandse documentairemaker Sakir Khader, die onlangs nog in Jenin was vertelt meer over de situatie in de stad. In 1773 werd een Psalmberijming uitgebracht. Nu, 250 jaar later, is die nog steeds populair. Schrijver Maarten 't Hart schreef er in 2006 een boek over. Dichter Ingmar Heytze droeg gedichten voor die gingen over stormen, op de dag dat storm Poly over ons land raasde.
7/8/202327 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#257 - Keti Koti, literatuurprijzen voor Anjet Daanje en oud-sportcommentator Jan Stekelenburg

We blikken terug op de mooiste gesprekken van afgelopen week: in gesprek over Keti Koti met Cynthia McLeod | drie literatuurprijzen voor Anjet Daanje | hoe is het contact tussen een grote crimineel en een misdaadsjournalist? | een terugblik op sportcommentator Jan Stekelenburg, die afgelopen week overleed. Presentatie: Mieke van der Weij
7/1/20231 hour, 1 minute, 15 seconds
Episode Artwork

#256 - Toekomst van de luchtvaart en een schrijver die zichzelf op papier vermoord

Een selectie van de beste onderwerpen uit 't Oog van de afgelopen week: vliegtuigbouwers praten over de toekomst van hun sector | de Indiase premier Modi bezocht Amerika | actricte Hannah Verboom over psychische aandoeningen | schrijver Bart Chabot schreef een autobiografisch boek waarin hij doodgaat. Presentatie: Mieke van der Weij
6/24/202333 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#255 - K-pop, het slavernijverleden van de Oranjes en tennissen tegen Venus Williams

Met vandaag: Dichter des Vaderlands Anne Vegter | Koreaanse Boyband BTS bestaat 10 jaar | Het slavernijverleden van de Oranjes | Tennissen tegen Venus Williams.  Presentatie: Mieke van der Weij, Lucella Carasso, Joost Vullings, Simone Weimans en Wilfried de Jong.
6/17/202333 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#254 - Ecocide, het slavernijverleden van Spanje en krokodillenseks

Met vandaag: Ecocide in Oekraïne | Sally Jarbour | Hoe gaat Spanje om met zijn slavernijverleden? | Ongeslachtelijke voortplanting bij de krokodil.  Presentatie: Mieke van der Weij, Lucella Carasso, Coen Verbraak en Wilfried de Jong.
6/10/202330 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#253 - Groene kerken, tennis en politiek en het belang van één stem

Met vandaag: Statenlid Debora Fernald | Groene kerken | Kristie Boogerd over politiek en tennis | Vertrek Edwin van der Sar | De afschaffing van de slavernij. Presentatie: Mieke van der Weij, Sheila Sitalsing, Simone Weimans, Lucella Carasso en Joost Vullings.
6/3/202338 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#252 - Sekswerkers, Spinvis en de Indische Doofpot

Met deze week: Spinvis, de winnaar van de Lennart Nijgh Prijs | Sekswerkers hebben geen vergunning nodig | Genomineerde Brusseprijs: Maurice Swirc “De Indische Doofpot” | Onderzoek naar de rol van de Oranjes in het koloniale verleden.  Presentatie: Mieke van der Weij. Lucella Carasso, Coen Verbraak, Elisabeth Steinz, Chris Kijne.
5/27/202345 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#251 - Eeuwenoud vredesverdrag nog steeds actueel en moeders in het zonnetje

Een verzameling van de mooiste gesprekken deze week in NOS Met het Oog op Morgen. Met deze aflevering: de ministerraad met Wopke Hoekstra | hoe een oud vredesverdrag nog steeds actueel kan zijn | advocaten willen geen strafzaken meer met kroongetuigen | poëzie op moederdag.
5/20/202335 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#250 - Gedoe om Vliebiza en Liverpool heeft meer muziek dan het songfestival

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif geeft duiding over de boodschappen van Zelensky | Twee van de Waddeneilanden hebben de bijnamen Vliebiza en Schiermonaco, standjutter Dirk Bruin kan zich er niet in vinden | Komt er ooit duidelijkheid in de zaak van het meisje van Teteringen? Oud-journalist Theo Jongedijk heeft zich vastgebeten in de zaak | Is er meer muziek in Liverpool dan alleen het Songfestival?
5/13/202334 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#249 - Europa kampt nu al met droogte en scheurende motoren maken herrie

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. Het is terwijl de zomer nog niet is begonnen al uitzonderlijk droog in sommige delen van Europa | Schrijver Marcel Möring geeft toelichting op zijn toespraak tijdens de Nationale Dodenherdenking | In tientallen landen werden Jazz-evenementen georganiseerd tijdens de dag van de Jazz | een actiegroep protesteerde tegen geluidsoverlast van scheurende motoren op de weg.
5/6/202339 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#248 - Onderzoek naar placenta's en het briefje van Mauro

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. Er moet meer aandacht komen voor onderzoek naar de placenta | een gesprek over het slavernijverleden op Koningsdag | Nederlanders zijn uit Sudan geëvacueerd | het is tien jaar nadat de jonge asielzoeker Mauro uitgezet dreigde te worden, we vragen hoe het met hem gaat.
4/29/202330 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#247 - T-Rex onder de hamer en het morele kompas van Heineken

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. Het ontbrekende morele kompas van Heikenen | het skelet van een T-Rex-dinosaurus onder de hamer | bizarre optredens in Iran | muziek gemaakt door AI.
4/22/202337 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#246 - Tips tegen 'Verstrooide tijd' & de nieuwe Denker des Vaderlands

In Het Beste uit Het Oog onder meer aandacht voor een rijke Rus, die vanwege de oorlog in Oekraïne op de sanctielijst staat. Via een rechtszaak probeert hij zijn huis in Amsterdam terug te krijgen. Ook gaan we naar New York, waar deze week de halfjaarlijkse vergadering was van de Wereldbank. Hoe verlopen dat soort bijeenkomsten? Daarnaast spraken we de nieuwe Denker des Vaderlands: filosoof en publicist Marjan Slob. De podcast eindigt met een gesprek over 'verstrooide tijd' en wat u daartegen kunt doen.
4/15/202341 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#245 - Taarten van Abel stopt en verboden boeken in Amerika

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. Een nieuw vaccin tegen het RS-virus | bakker Siemon de Jong stopt met het tv-programma Taarten van Abel | columnist Patrick Nederkoorn over het verkiezingsuitslagdebat | boeken verboden in Amerikaanse bibliotheken | bijzondere middeleeuwse boeken in Leiden.
4/8/202341 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#244 - Een rechtszaak over seksscènes en het overlijden van Wim de Bie

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. We staan stil bij het overlijden van Wim de Bie | KIRAC wint rechtszaak van Houellebecq | Hadassah de Boer over haar boek 'De vrouw van mijn vader'
4/1/202341 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#243 - Jonge politici over de verkiezingsuitslag en Japan in de ban van honkbal

Een selectie van de beste fragmenten van de afgelopen week. CDJA en JOVD over de verkiezingsuitslag | Docu 'Mijn vader, Nour en ik' | Honkbal in Japan | Het OOG van Heytze op de lente | Presentatie: Mieke van der Weij
3/25/202336 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#242 - De sfeer bij NOS Sport & onrust rondom BBC-presentator

In Het beste uit het Oog gaat het deze week over de NOS-sportredactie, waar de afgelopen twintig jaar een onveilig en giftig werkklimaat heerste. Het leidde onder meer tot het aftreden van de hoofdredacteuren van de afdeling. Maarten Tip is voorzitter van de NOS-redactiecommissie vertelt over het besluit en de sfeer bij NOS Sport. Sport-presentator Gary Lineker werd door de BBC geschorst na een kritische tweet over het nieuws Britse asielbeleid. Na veel negatieve reacties kon Lineker weer terugkomen. Engelandkenner Hieke Jippes legt uit wat dit zegt over de situatie binnen de BBC. Nederland kon woensdag naar de stembus voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Columnist Patrick Nederkoorn blikte er dinsdag al op vooruit. Politiek fotograaf Bart Maat ging viral met zijn iconische foto van Kajsa Ollongren, met documenten onder haar arm met daarop de beruchte woorden 'functie elders'. De fotograaf zag die periode vooral als chaotisch, vertelt hij.
3/18/202329 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#241 - Tien jaar paus Franciscus, Bennie Jolink en genomineerde voor ingenieur van het jaar

Dit is een bonusaflevering van Het Beste uit Het Oog. In verband met de uitslagenavond op NPO Radio 1 was er woensdag geen reguliere Oog-uitzending, maar hebben wij voor jullie wel drie mooie onderwerpen uitgezocht, die het terugluisteren waard zijn. 
3/15/202328 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#240 - Het hoogspringsprookje van Douwe Amels en samen munitie inkopen voor Oekraïne

Er dreigt een munitietekort in Oekraïne. EU-ministers overlegden afgelopen week om gezamenlijk munitie en wapens te gaan inkopen voor Oekraïne. De EU als wapenleverancier, kan dat zomaar? EU-correspondent Kysia Hekster legt het uit. Het was een verassing voor velen, hoogspringer Douwe Amels won het Europees Kampioenschap hoogspringen afgelopen weekend. Amels vertelt hoe dit voor hem was. 8 maart 1945 werden in Nederland 263 mannen gefusilleerd. De meesten werden vermoord bij het Gelderse plaatsje Woeste Hoeve. Zo ook de oudoom van Rob Hadders. Hij vertelt over wat de moord voor zijn familie heeft betekend. Theo Gerritse legt uit waarom de nazi's dit deden.
3/11/202338 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#239 - Stealthing, walviswegen, Daniël Lohues en de 'kop van een vrouw'.

Deze week stonden twee mannen voor de rechter, omdat ze tijdens de seks hun condoom stiekem hadden afgedaan. De vrouwen met wie ze seks hadden, wisten dat dus niet. Sara Dekker van de Safe Space Club, een stichting die opkomt voor slachtoffers van seksueel geweld, vertelde meer over dit fenomeen dat stealthing heet. Walvissen hebben onderweg op hun trekroutes te maken gevaarlijke hindernissen. Het Wereld Natuur Fonds heeft daarom de routes in met name de Stille Oceaan in kaart gebracht zodat er beter rekening kan worden gehouden met die walviswegen en de dieren kunnen worden beschermd. WNF-oceaanexpert Nathalie Houtman weet alles van deze walviswegen. Het schilderij 'Kop van een Vrouw' van Vincent van Gogh werd in Londen voor 5 miljoen euro geveild. Ton de Brouwer is de oprichter van het Gogh-documentatiecentrum en legt uit dat dit een prima prijs is. Daniël Lohues staat voor het eerst in jaren weer in het theater. Lohues vertelt wat dat met hem doet en wat hij in die jaren dat hij niet op de planken stond deed.   
3/4/202333 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#238 - Johan Remkes in de prijzen & discussie over taalgebruik Roald Dahl

De uitgeverij achter de boeken van Roald Dahl besloot deze week om een aantal teksten aan te passen. Met name teksten met kwetsende woorden of beschrijvingen. De hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, Joost de Vries, vertelt hoe hij naar de aanpassingen kijkt. Voormalig minister en informateur Johan Remkes won dit jaar de Machiavelliprijs. De jury vond dat hij het gesprek rondom het stikstofbeleid weer open trok. Wat vindt Remkes er zelf van? Hoe is het als je broertje of zusje kanker krijgt? Om die vraag te beantwoorden keek documentairemaker mee met vier gezinnen. Ook bij het gezin van Steven. Zijn broertje Mattijs had kanker. Samen vertellen ze over de ervaring. De 20-delige box 'Non Stop Dancing' van Duitse orkestleider James Last kwam deze week uit. Muziekjournalist Gijsbert Kramer had de box al en blikte samen met fluitiste Berdien Stenberg terug op de muziek.
2/25/202338 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#237 - Actie voor Turkije, Slag om Bachmoet en Jeangu Macrooy is de nieuwe Jezus

Zangeres Karsu was samen met haar moeder Birgul bij de landelijke actiedag van Giro 555 om geld in te zamelen voor Turkije en Syrië na de aardbeving, waarbij ze 16 naaste familieleden zijn kwijtgeraakt. De Amerikaanse regering wil dat Oekraïne zich terugtrekt bij de Slag om Bachmoet. Oekraïne wil dit zelf niet. Defensiespecialist Peter Wijninga vertelt hoe bepalend de VS is in de Oekraïense militaire strategie. Zanger Jeangu Macrooy gaat Jezus spelen in een vernieuwde versie van de musical Jesus Christ Superstar. Hij vertelt over zijn eigen verbinding met Jezus en het geloof. Limburgse artiest Frans Pollux schreef een carnavalsnummer en zong die samen met oud politicus Emile Roemer in. Hij vertelt hoe het nummer 'Ich bin Emile' tot stand kwam én waar het eigenlijk voor staat.
2/18/202334 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#236 - Vrouwenbesnijdenis nog niet de wereld uit en alles over de Godfather van Twente

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië vielen er duizenden doden, ook zijn er nog duizenden vermist onder het puin. Hoe gaat de Syrische president Assad er mee om en wat doet dit met zijn positie? Journalist Fernande Tets vertelt erover. Maandag was het 20 jaar geleden dat de 'Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis' werd uitgeroepen. Ondanks dat organisaties van alles doen om genitale verminking tegen te gaan, zijn er toch elk jaar 200 miljoen vrouwen wereldwijd slachtoffer van. Shirin Musa, directeur van vrouwenorganisatie Femmes for Freedom legt uit wat er tegen gedaan kan worden en Sarah Muse van Stichting Samawada vertelt over haar eigen ervaring. Het OM eiste deze week een celstraf van maar liefst 26 jaar tegen Simo D. De man staat ook wel bekend als de Godfather van Twente en zou verantwoordelijk zijn voor meerdere moordaanslagen. Misdaadverslaggever Tom Meerbeek legt uit waarvoor hij de bak in moet. Het Van Gogh Museum bestaat 50 jaar en daarom heeft het nu een speciale tentoonstelling waarin de familiecollectie van de Nederlandse kunstenaar de collectie vormt. Janne Heling is nazaat van Van Gogh en vertelt over de speciale herinneringen die zij en haar familie aan de schilderijen hebben.
2/11/202337 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#235 - Hoe maak je een museum minder 'wit' en waar waren de weermannen bij de Watersnood?

Regeringspartij CDA komt in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen met plannen om de ongelijkheid te bestrijden. Die ongelijkheid is een grote oorzaak van onvrede onder burgers, zowel in de stad als op het platteland, concludeert de partij. CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk vertelt hier meer over. In de documentaire 'White Balls on Walls' wordt museumdirecteur Rein Wolfs gevolgd in zijn proces om het Stedelijk museum in Amsterdam minder wit en minder man te maken. Huisdichter Ingmar Heytze heeft de mooiste gedichten over vriendschap geselecteerd. Waar waren de weermannen ten tijde van de Watersnoodramp? Hadden ze niets in de gaten? Onze eigen weervrouw Willemijn Hoebert vertelt.
2/4/202339 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#234 - Problemen met geschiedenisonderwijs, vijftig jaar Radar Love en hoe werkt een klopjacht?

De politie zoekt nog altijd naar de dader van de schietpartij in Zwijndrecht van zaterdag. Hoe pak je zo'n klopjacht aan? We bespreken het met oud-recherche chef Sander Schaepman. Hendrik Atze van Doezum is Geschiedenisdocent van het Jaar 2022. Hij werd woensdag ontvangen door onderwijsminister Wiersma op zijn ministerie. Hij vertelt wat volgens hem het probleem is met het huidige geschiedenisonderwijs. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en prinses Amalia begonnen vrijdag aan een reis door het Caribisch deel van het koninkrijk. Ze zullen onder meer kennis maken met de Tumba-muziek. Zangeres Izaline Calister vertelt over de rol van Tumba-muziek op Curaçao. Het nummer Radar Love bestaat 50 jaar. We spreken met bassist van de Golden Earring Rinus Gerritsen over het ontstaan van het nummer.
1/28/202329 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#233 - Miljardairs willen meer belasting betalen en dé foto van Rutte in het Witte Huis

Meer dan tweehonderd miljonairs en miljardairs deden deze week een bijzondere oproep. Ze willen graag meer belasting moeten betalen. Hoogleraar ethiek Ingrid Robeyns keek daar niet raar van op, het is namelijk niet de eerste keer dat ze zo'n oproep doen. Jeannette Dekeukeleire stopt na 30 jaar met haar kunstgalerie in Amsterdam. Niet omdat ze met pensioen gaat of failliet is, maar ze vindt dat het kunstklimaat niet meer is wat het geweest is. Een man van 24 uit Etten-Leur wordt verdacht van het afpersen van meer dan honderd meisjes met online naaktbeelden. Arda Gerkens, directeur van HelpWanted, vertelde wat je kan doen om 'sextortion' tegen te gaan. Premier Rutte was in het Witte Huis om te praten met de Amerikaanse president Biden. na het gesprek kreeg Rutte een rondleiding van Biden in de Oval office. ANP-fotograaf Bart Maat maakte daar een foto van een bijzonder moment.
1/21/202330 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#232 - Bolle Jos, de watersnoodramp, een fenomenale pianist en Ome Willem

Voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wordt zwaar beveiligd vanwege 'ernstige dreigingen' uit de onderwereld. De voortvluchtige crimineel 'Bolle Jos' Leijdekkers zou achter de bedreigingen zitten. Misdaadverslaggever Jan Meeus schetst wie deze Bolle Jos is en waarom een voormalig minister bedreigd wordt. 1 februari is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Tijdens de ramp zette een groep van ruim 300 oester- en mosselschippers uit Yerseke een reddingsactie op touw. Gek genoeg is er weinig over deze helden bekend. Anneke Jumelet tekende hun verhalen op in het boek Het water is kwaad. Ze vertelt onder andere over haar vader, die één van de redders was. De 80-jarige pianist en dirigent Daniel Barenboim stopt na dertig jaar als chef-dirigent bij de Berlijnse Staatsopera. Zijn gezondheid is zo achteruit gegaan, dat hij zijn werk niet meer kan uitvoeren. Dirigent Jurjen Hempel bespreekt het muzikale werk van de fenomenale pianist. Henk Swinnen, manager bij de Belgische pianobouwer Maene vertelt over de speciale piano die ze maakten voor de Barenboim. Jazz-musicus, drummer, acteur én presentator Edwin Rutten is jarig: 80 jaar werd hij deze week. Hij blikt terug op zijn veelzijdige en bijzonder lange carrière.
1/14/202332 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#231 - Moet Lutzerath wijken, het jaar van de Meervleermuis en van Rusland

Een klein dorpje in het Duitse Ruhrgebied dreigt binnenkort verzwolgen te worden door een bruinkoolmijn. Het dorp Lutzerath moet wijken zodat er bruinkool gewonnen kan worden. Klimaatactivisten gaan proberen dat te voorkomen, zij hebben zich verschanst en de autoriteiten bereiden een ontruiming voor. We spreken met Frits ter Kuile van Christian Climate Action. 2023 is uitgeroepen tot het jaar van de Meervleermuis, en dat is niet zonder reden. Het gaat namelijk niet goed met deze vleermuis, mede door de energietransitie. Je hoort bioloog Anne Jifke Haarsma. Met Ruslandcorrespondent Iris de Graaf blikken we terug op afgelopen jaar, het jaar dat alles veranderde in Rusland. Na een lang ziektebed is de 'André van Duin' van Marokko Abderrahim Tounsi op 86-jarige leeftijd overleden. We spreken erover met journalist en schrijfster Hassnae Bouazza.
1/7/202341 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#230 - NOS-correspondenten op zoek naar de Bohemian Rhapsody van hun land

Aan het einde van 2022 vroeg de redactie van Met Het Oog Op Morgen aan NOS-correspondenten of er in hun land ook zoiets bestaat als de Top2000. En wat zou er dan op 1 staan? Dat viel nog niet mee. Zo vond correspondent Lucas Waagmeester (Verenigde Staten) het de moeilijkste opdracht die hij ooit had gekregen van de redactie.  Ook blijken lijstjes in veel landen niet zo populair als bij ons. In Spanje doen ze aan het einde van het jaar helemaal niet aan lijstjes, zegt correspondent Rop Zoutberg. Geen muzikale lijstjes, maar ook geen verkiezingen van het beste boek of het woord van het jaar. De correspondenten gingen desondanks op zoek en kwamen allemaal met een muzikale nummer 1.
12/31/202244 minutes
Episode Artwork

#229 - Werkdruk in de Tweede Kamer en zorgen om voetballegende Pelé

Hoe zit het met de werkdruk van politici in de Tweede Kamer? We spraken met Kamerleden Ruben Brekelmans van de VVD, Corinne Ellemeet van GroenLinks en CDA'er Derk Boswijk over de werksfeer in Den Haag. Elk jaar stijgt het aantal zelfdodingen. Forensisch arts Karen van den Hondel doet onderzoek naar de verschillende vormen en methoden waarop mensen zichzelf om het leven brengen. We spreken haar in het Oog. Deze week hoorden we zorgelijke berichten over de Braziliaanse voetballegende Pelé. Hij ligt al enige tijd in het ziekenhuis met darmkanker en zijn situatie is verslechterd. Piet de Visser, kenner van het Braziliaanse voetbal, reageerde donderdag op het nieuws in de uitzending. Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
12/24/202240 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#228 - Corona-uitbraken in China en een verdwenen memo van de Toeslagenaffaire

Chinese ziekenhuizen kunnen de stroom covid-patiënten niet meer aan nadat het land vorige week besloot om het corona-beleid helemaal om te gooien. Hoogleraar virologie Marion Koopmans vertelt hoe de besmettingen in China enorm toenemen. Henny Tinga werkt al zestig jaar bij het leger des Heils op de Amsterdamse Wallen en daarom kreeg ze van Burgemeester Halsema de Frans Banninck Cocqpenning. Hoe kon een cruciaal document in de Toeslagenaffaire spoorloos verdwijnen? In het memo 'Palmen', dat onlangs toch weer opdook, werd al in 2017 de top van de Belastingdienst gewaarschuwd door eigen jurist, Sandra Palmen. Zelf dacht ze dat ze er nooit meer iets over zou horen, maar in tegendeel. Laura van Santen en Diederik de Koning van het architectenbureau La-di-da hebben de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten gewonnen, voor het Dijkhuis in Strijensas dat ze hebben ontworpen. Een ecologisch en economisch huis, volledig van hout, waar je geen verwarming nodig hebt.
12/17/202242 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#227 - Eilanden onleefbaar door klimaatverandering en dertig jaar lang modefoto's

Het gaat slecht met de biodiversiteit in de wereld. Daarom kwamen afgelopen week meer dan tienduizend vertegenwoordigers van de VN-lidstaten bij elkaar. We spreken met Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis. De eilandengroep Vanuatu, gelegen tussen Australië en Fiji word onleefbaar door klimaatverandering. De regering heeft aangekondigd dat tientallen dorpen verplaatst gaan worden naar hoger gelegen gebied. Correspondent Meike Weijers en honorair consul van de republiek Vanuatu Ellie van Vliet leggen uit wat dit betekent voor de eilanden. Schrijver Raoul de Jong heeft de Anna Blamanprijs gewonnen. Een oeuvreprijs die elke drie jaar naar iemand uit de buurt van Rotterdam gaat. De Jong reageert op de prijs én vertelt wat hij van het werk van Blaman vindt.  Fotograaf Paul Kooiker is al meer dan dertig jaar fotograaf. Sinds een paar jaar maakt hij ook modefoto's. Het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM maakte een tentoonstelling van die foto's.
12/10/202237 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#226 - Chinezen weer op straat en Harrie Jekkers op eigen plein

De hele week waren er protesten in China tegen de coronamaatregelen. Sinoloog Manya Koetse zegt dat op sociale media de opstand tegen het beleid al maanden broeide. In Qatar zei de voorzitter van de WK-organisatie deze week opeens dat er niet drie maar tussen de 400 en 500 arbeidsmigranten zijn gestorven bij de bouw van de stadions.  En cabaretier Harrie Jekkers heeft een eigen plein in Den Haag. In 1990 schreef hij de 'Straatnaambordjessblues'. Hij heeft de tekst aangepast nu hij zelf een plein heeft. 
12/3/202230 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#225 - Gender-gerelateerd geweld, de doodstraf in Iran en vrolijk zijn met kanker

In Iran grijpt het regime steeds meer naar de doodstraf om de opstand de kop in te drukken. We spreken de Iraans-Nederlandse dichter en filmmaker Nafiss Nia. Met oud-hoogleraar gender-gerelateerd geweld aan de UvA Renee Römkens spraken we over femicide, naar aanleiding van de moord op de 36-jarige Silvana Heber. Het leven van een vrolijke kankerpatiënt, zo heet het boek dat Volkskrant-journalist Eelco Meuleman schreef nadat hij te horen kreeg dat hij ongeneselijk ziek is. Meuleman geeft toelichting op zijn boek. Deze week verscheen het nieuwste boek van schrijver Bregje Hofstede: December. Het is een "pornografische pastische". In het Oog vertelt ze erover. Myron Hamming, stadsdichter van Groningen schreef speciaal voor ons een gedicht over zijn stad, de 'gezondste stad van Nederland'.
11/26/202234 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#224 - Het onderzoek naar de MH17 & Arnon Grunberg over zijn werk

Er is dan eindelijk een uitspraak in de MH17-rechtszaak. Drie van de vier verdachten zijn veroordeeld tot levenslang. Officier van Justitie Digna van Boetzelaar leidde bij het OM het MH17-onderzoek. Ze legt uit wat ze van de uitspraak vindt. Woensdag ontving schrijver Arnon Grunberg uit de handen van staatssecretaris Gunay Uslu van cultuur de Johannes Vermeerprijs 2022. Het is de eerste keer dat een schrijver deze prijs wint. Grunberg vertelt over de prijs en zijn werk. Hoe kan de wereld van de klassieke muziek diverser worden? Daarover organiseerde het Concertgebouw deze week een symposium. Journalist en schrijver Stephan Sanders en violist Yannick Hiwat deden daar aan mee. Rianne van der Molen maakte een audiodocumentaire om haar vader beter te leren begrijpen. Want de hersens van haar vader, Dirk, liepen bij een auto-ongeluk zoveel schade op, dat hij geen emoties meer heeft- en dat heeft haar jeugd getekend.
11/19/202240 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#223 - Illegaal Nederlander zijn en de Amerikaanse midterms

De Russen kondigden deze week aan dat ze zich terugtrekken uit de Oekraïense stad Cherson. Internationaal crisisdiplomaat Robbert Serry zit op dit moment in Kiev. Hij vertelt wat de terugtrekking voor deze oorlog kan betekenen. Nederlander van geboorte, maar toch illegaal hier. Met dat probleem kampt een groep Surinaamse Nederlanders al tientallen jaren. Mensenrechtenadvocaat Eva Bezem probeert nu voor mensen als Stanley Blankendaal een oplossing te vinden. Paul Biya, de president van Kameroen, vierde deze week werd zijn 40-jarige jubileum als president. Emeritus hoogleraar antropologie, Peter Geschiere, gaat al een halve eeuw jaar regelmatig naar Kameroen. Hij zag Biya president worden. Hij legt uit waarom Biya nog steeds aan de macht is. Amerika was deze week in de ban van de tussentijdse verkiezingen, ook wel midterms genoemd. Zeker niet onbelangrijk, want er werden zetels van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gekozen. President Joe Biden liep tijdens de campagne vaak rond met de biografie van Abraham Lincoln. Hoogleraar geschiedenis Hans Renders heeft meerdere ideeën waarom hij dat deed.
11/12/202230 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#222 - Amerikaanse midterms komen eraan & Toetanchamon blijft de wereld fascineren

Wat betekenen de midterms in Amerika voor de oorlog in Oekraïne? Journalist Olaf Koens, die het boek Alle Oekraïners die ik ken schreef en Paul Brill, voormalig correspondent in Washington, vertellen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Vanaf 1 januari is het verboden kinderen uit de VS te adopteren. Chantal de Boer adopteerde eerder al een kind uit de Amerika en verwacht het tweede kindje eind december. Het is nog onzeker of dit doorgaat. Egyptoloog Daniel Soliman vertelt over onze fascinatie voor farao Toetanchamon, wiens graf 100 jaar geleden werd ontdekt. Voormalig chef en culinair recensent van het Parool Gilles van der Loois schreef een boek over koken zonder recepten. Hij vertelt dat hij mensen zo wil aansporen om duurzamer met eten om te gaan.
11/5/202241 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#221 - Alsmaar stijgende inflatie, bijzondere geluiden en opvallende kunst

De inflatie leek lange tijd maar te blijven stijgen. Maar nu is het einde misschien dan toch in zicht. De gasprijs is namelijk aan het kelderen. ING-econoom Bert Colijn legde uit hoe dat kan. Hoe vat je een stad samen in geluid? Radio- en podcastmaker Guido Spring probeerde dat met de Slowaakse stad Bratislava in het geluidsportret 'Rood en Wit'. Deze week stond Carré in het teken van performancekunstenaar Marina Abramovic. De titel van deze performance: "No Intermission". Geen pauzes dus. Het is niet de eerste keer dat de kunst Abramovic stof doet opwaaien, vertelde kunsthistoricus Joke de Wolf. De audio van het experimentele album 'Revolver' van de Beatles kon nooit worden verbeterd met moderne techniek. Tot nu. Artificial Intelligence heeft voor nieuwe inzichten gezorgd bij het album van de wereldberoemde band. Singer-songwriter en Beatles-kenner Yorick van Norden legde het uit. Het Dijkgedicht 2022, de jaarlijkse campagne van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is deze week onthuld. Het is een honderd meter lang kunstwerk met daarop een gedicht en dat is door niemand minder dan cabaretier Freek de Jonge geschreven. Hij droeg het aan ons voor.
10/29/202236 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#220 - Recidive bij taakstraffen, discussie over Qatar en de geur van de Gouden Eeuw

Woensdag werd bekend dat er toch een regeringsafvaardiging naar het omstreden toernooi in Qatar gaat. Arabist Leo Kwarten legt uit waarom het goed is als de koning ook mee gaat. Een wetsvoorstel over een verbod op het opleggen van taakstraffen, na fysiek geweld tegen dienstverleners, zoals agenten en ambulancepersoneel, werd dinsdag verworpen. Hilde Wermink, universitair hoofddocent Criminologie deed onderzoek naar recidive bij taakstraffen. Zondag werd bekend dat in El Salvador twee mensen zijn aangehouden die in 1982 betrokken waren bij de dood van vier journalisten van de IKON. De broer van één van de journalisten, Gert Kuiper, reageert. Hoe rook de Gouden Eeuw? Cultuurhistorica Inger Leemans vertelt in het Oog hoe belangrijk geur destijds was.
10/22/202233 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#219 - Drie jaar na ontdekking boerderijgezin Ruinerwold & een goed eikeljaar

Het is drie jaar geleden dat Israel van Dorsten ontsnapte uit de boerderij in Ruinerwold. In Het beste uit het Oog blikt hij terug op zijn leven daar, totaal afgezonderd van de buitenwereld. De decaan van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden vertelt over collega's en oud-studenten die in het maatschappelijk debat grenzen opzoeken, of daar zelfs overheen gaan. De Tweede Wereldoorlog is alweer bijna tachtig jaar geleden. Toch worden er nog altijd oude gevechtsvliegtuigen geborgen. Vliegtuigberger Hubert Schuncken weet er alles van, net als Johan Graus, die vrijwillig onderzoek doet naar gevechtsvliegtuigen. Het is een goed jaar voor eikels. Het zijn er dit jaar uitzonderlijk veel en ze zijn erg groot. Hoe komt dat? Ambassadeur van de Bomenstichting Wim Eikelboom legt het uit.
10/15/202235 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#218 - Zwijgende verdachten en dierlijke rijkdom

Het was een moeizame week in de Mallorca-rechtszaak. De rechter riep de verdachten op om te praten over wie Carlo Heuvelman trapte waarna hij overleed. Maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Strafrechtadvocate Clarice Stenger vertelt hoe lastig het is om een zaak te ontleden als alle verdachten blijven zwijgen. De 85-jarige oud-politica en feminist Hedy d'Ancona schreef een tweede boek getiteld "Kouwe Kermis".   En regisseur Willem Berents maakte een natuurfilm over de onverwachte dierlijke rijkdom in de haven van Rotterdam. 
10/8/202237 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#217 - Lekte Inez Weski? Docu Breuklijnen en Boekenweekgeschenk

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, is ervan beschuldigd berichten van haar client in en uit de gevangenis te hebben gesmokkeld. Taghi zit in de extra beveiligde inrichting, de EBI in Vught. De bekende strafadvocaat Gerard Spong over de beschuldiging van Weski en hoe de EBI nou werkt. Journalist en programmamaker Sinan Can heeft zich voor de documentaireserie 'Breuklijnen' ondergedompeld in verschillende Europese probleemwijken... Om van binnenuit te ervaren hoe het is om daar te leven, woonde hij gedurende een jaar een tijdje in buurten in Stockholm, Parijs, Londen en Brussel. Afgelopen week werd bekend wie het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay mochten schrijven. De Vlaamse auteur Lize Spit is verantwoordelijk voor het geschenk en allemaal met als thema 'ik ben alles'. De twee lichten een tipje van de sluier op. Na zo'n twintig jaar is het dan eindelijk klaar. Het Paleis voor de Schone Kunsten in Antwerpen opende vorige week na een grootschalige verbouwing de deuren weer. De Rotterdamse architect Dikkie Scipio was het brein achter de verbouwing. Scipio vertelt alles over het proces en wat ze nu precies met het gebouw hebben gedaan.
10/1/202238 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#216 - Omgaan met polarisatie, sportende 70-plussers en Prinsjesdag-poëzie

Justitie maakt zich zorgen over het contact tussen Ridouan Taghi en Mohammed B., die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh in 2004. Jan Meeus, misdaadjournalist bij het NRC, vertelt hoe de communicatie tussen de twee verliep. Het kabinet liep deze week demonstratief weg uit de Tweede Kamer na een opmerking van partijleider van Forum voor Democratie Thierry Baudet over vicepremier Sigrid Kaag. Ook zagen we afgelopen week de discussie over omroep Ongehoord Nederland. Polarisatie-expert Bart Brandsma vertelde hoe we met deze groeiende tegenstellingen in de maatschappij om moeten gaan. In een Rotterdamse sportschool zijn 70-plussers hard bezig om fit te blijven. Documentairemaakster Anneloek Sollart portretteerde de sporters in de documentaire 'Blijven Gaan', waaronder de 70-jarige Gerard Meuldijk. Het was deze week Prinsjesdag. Dichter Ingmar Heytze ging daarom op zoek naar poëzie over politiek en de troonrede.  
9/24/202240 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#215 - Von Der Leyen, verzakkingen van het spoor en scheikunde in het dagelijks leven

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, hield deze week de jaarlijkse State of the Union. Von der Leyen heeft nu te maken met verschillende crisissen. Hoe doet ze het tot nu toe? Europa-correspondent Kysia Hekster zocht uit wat Brussel van haar vindt. De wereldberoemde Frans filmregisseur Jean-Luc Godard overleed afgelopen dinsdag op 91-jarige leeftijd. Hij wordt ook wel de vader van de moderne film genoemd. NRC-Filmjournalist Hans Beerekamp en hoofdrolspeler uit een van zijn films, Maruschka Detmers, blikken terug op het leven van Godard. Scheikunde vindt je elke dag en overal in jouw leven. Nobelprijswinnaar Ben Feringa en scheikundige Anouk Lubbe schreven er een boek over: 'Alledaagse Moleculen'. Ze leggen uit wat er allemaal te vinden valt. De grote aanwezigheid van de das zorgt op verschillende plekken in Nederland voor verzakkingen van het spoor. Pro-rail wil de dieren dan ook weg hebben. Jaap Dirkmaat, oprichter en voorzitter van stichting Das en Boom, legt uit hoe je de beestjes het beste weg kan halen.
9/17/202239 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#214 - Emissiearme stallen, zelfmoordpreventie en orkest-transfer

Volgens een uitspraak van de Raad van State is niet met zekerheid te zeggen dat emissiearme stallen minder ammoniak uitstoten dan reguliere stallen. Onderzoeker Gerrit Stobbelaar deed eerder onderzoek naar stal-emissies en kwam tot dezelfde conclusie. Dit jaar wordt er op Wereld Suïcidepreventie-dag door 113 Zelfmoordpreventie extra aandacht gevraagd voor zelfdoding onder mannen, want het aantal zelfdodingen onder mannen van boven de veertig is meer dan twee keer zo hoog als onder vrouwen. Journalist Nathan Vos vraagt al een aantal jaar aandacht voor deze groep. Want zijn eigen broer beroofde zich van het leven. Afgelopen donderdag had de 48-jarige danseres Bonnie Doets haar laatste grote danspremière. Na deze voorstelling stopt ze met dansen bij het Scapino ballet. Topdirigent Jaap van Zweden maakt een transfer van het New York Philharmonic Orkest en het Hong Kong Philarmonic Orkest naar het Seoel Philharmonic Orchestra in Zuid- Korea. Nederlandse dirigent Jurjen Hempel over de overstap van Van Zweden.
9/10/202237 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#213 - Appie A. mogelijk vrij & Jehova's getuigen weer langs de deuren

In Het Beste uit het Oog gaat het deze week over de inflatie. Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen. Hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh ziet de gevolgen daarvan tijdens haar werk als 'straatdokter'. Eén keer in de week helpt ze mensen die bijvoorbeeld hun huis zijn kwijtgeraakt. Er is veel bezorgdheid bij nabestaanden van de moord op twee jonge supermarktmedewerkers in Oosterbeek in 1990. Dader Appie A. komt na ruim dertig jaar mogelijk vrij. Radiopresentator Marc Adriani maakte een podcast over het drama en vertelt erover. Ook aandacht voor de Jehova's Getuigen. Voor het eerst in twee jaar gingen zij weer langs de deuren om het woord van God te verkondigen. Ook Michiel den Hertog heeft dat deze week gedaan. De podcast eindigt met hormonen. In hoeverre beheersen die ons hele doen en laten? Internist en endocrinoloog Max Nieuwdorp praat ons bij.
9/3/202232 minutes, 1 second
Episode Artwork

#212 - NS-staking, de flatmoord, Bram Peper en Nazimiljardairs

Het personeel van de NS staakt voor in ieder geval twee weken. Maar wat heb je nodig voor een succesvolle staking? Hoogleraar regulering van werk, Agnes Akkerman, legt het uit. Vijtien jaar na het vonnis lijkt de veroordeelde Rob B. toch onschuldig te zijn in de Rosmalense flatmoord. Het OM pleit voor zijn vrijspraak. Pieter van de Kruijs, advocaat van de mogelijk fout veroordeelde Rob, over de zaak. Vorige week zaterdag overleed Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en voormalig minister van Binnenlandse Zaken. Oud-partijvoorzitter van de PvdA Felix Rottenberg vond hem een bijzonder en uniek figuur in de Nederlandse politiek. Onder het Naziregime werden directeuren van grote bedrijven zoals BMW, Oetker en Volkswagen nog rijker. David de Jong schreef het boek 'Nazimiljardairs', waarin hij het duistere verleden van deze grote Duitse bedrijven onderzocht.
8/27/202237 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#211 - Burgerinfiltrant in een drugszaak en een Nederlander op de Krim

In een grote Friese drugszaak ging het deze week over de inzet van een burgerinfiltrant. De rechter bepaalde dat die inzet rechtmatig was. Misdaadjournalist van NRC Jan Meeus, vertelde de over de betekenis van deze uitspraak.  Ook aandacht voor de oorlog in Oekraïne in de podcast. We spraken met Robin Dolstra die op de Krim woont. Ook daar zijn de laaste tijd steeds meer explosies. Hij vertelt of hij wat van de oorlog merkt. Verder was het de week van de Indië-herdenking. Steeds meer jonge Indo's, de derde generatie, willen meer weten over het verleden van hun voorouders. Zo ook NOS-verslaggever Danny Simons en Juliette Dominicus. Zij is de maker van de documentaire Indisch Zwijgen, die deze week in Rotterdam werd vertoond. Ze vertelt over de achtergrond van de docu.  Ten slotte nog een opvallend verhaal. Onderzoekers uit Australië en Amerika willen met DNA-technologie de uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven wekken. Bijna 100 jaar geleden stierf het dier uit. Paleontoloog Rob van den Berg van Naturalis legt uit hoe de onderzoekers dat precies willen gaan doen.
8/20/202237 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#210 - Meer mensen in de schulden, vogelgriep bij ooievaars en Marion Bloem 70

Steeds meer huishoudens in Nederland kunnen niet meer ronkomen van hun maandinkomen. Schuldhulpverlener Aletta van Tent probeert Amsterdammers te helpen met hun financiële problemen. Ze legt uit wat ze doet en hoe ze de mensen helpt in deze tijdens van crisis. Sensoren moeten ouderen helpen om langer veilig thuis te kunnen wonen. Deze sensoren moeten dementie vroegtijdig opsporen. Het is een project van zorginstellingorganisatie SVRZ. Stafdirecteur Welzijn en Zorg van SVRZ, Dirk de Korne, legt uit hoe het allemaal werkt. De vogelgriep blijft niet alleen bij kippen en eenden, de ziekte is nu ook overgesprongen naar de ooievaar. Hoe gevaarlijk is dit virus voor ze? Echtpaar en bestuursleden van de Stichting Stork, Wim van Nee en Annemieke Enters, vertellen. Schrijfster Marion Bloem wordt deze maand 70 en ze is dit jaar 50 jaar schrijver. Door haar oeuvre loopt een rode draad: de onverwerkte trauma's van de Indische gemeenschap. Zo ook haar nieuwe roman 'Meisjes uit het dorp'. Die is bijna klaar, maar het was geen gemakkelijk schrijfproces
8/13/202234 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#209 - Waarom demonstreert Joop tegen abortus en toerisme keert terug op Paaseiland

In Utrecht moest anti-abortusactivist Joop van Ooijen op minimaal 100 meter van een abortuskliniek staan. Dat vond hij te ver gaan en hij stapte naar de rechter. In deze aflevering van Het Beste uit het Oog vertelt hij wat zijn drijfveren zijn om actie te voeren bij de klinieken. Wat heeft twee jaar zonder toeristen gedaan voor Paaseiland? Jan Boersema, milieu- en natuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit Leiden, schreef meerdere boeken over Paaseiland en vertelt erover in het Oog. Patiënten die kanker hebben gehad, kunnen door chemotherapie hun smaak verliezen. En dat is slecht nieuws, want eten is belangrijk om weer aan te kunnen sterken. Lobke van den Wijngaert is betrokken bij een nieuw smaakonderzoek in het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven. Donderdag begon het popfestival dat de Brits-Kosovaarse zangeres Dua Lipa organiseerde in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Stefan van Dijk woont al tien jaar in Kosovo, en werkt daar voor een IT-bedrijf. Woensdag blikte hij alvast vooruit op het bijzondere festival.
8/6/202234 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#208 - Russisch tribunaal, WF Hermans ook fotograaf en veiling Buzz Aldrin

Rusland wil een internationaal tribunaal oprichten om Oekraïners te berechten die oorlogsmisdaden hebben begaan. Wat is de reden dat Rusland dit tribunaal nu begint? We vroegen het aan Universitair docent Internationaal Strafrecht Marieke de Hoon. Schrijver WF Hermans bleek na ontdekking van zijn archief ook fotograaf te zijn. Het archief is nu omgezet tot een expositie in het Fotomuseum in Den Haag. Hermankenner Piet Schreuders vertelde erover in de uitzending. De Caribische Brassband Ritmo Entertainment won de laatste editie van het Zomerfestival in Rotterdam in 2019. Dirigent Jannuel Rosina kwam met de Brass-band naar de studio en lieten wat horen. Astronaut Buzz Aldrin was de tweede man op de maan. Nu op 92-jarige leeftijd veilt hij spullen uit die tijd, waaronder een jasje dat hij droeg tijdens de Apollo 11 missie. Dat ging voor een groot bedrag over de toonbank. Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht was te gast en vertelde meer.
7/30/202227 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#207 - Van recessie naar ballonfeesten

De kans is groot dat Nederland door de oorlog in Oekraïne in een recessie belandt. Volgens hoofdeconoom Esther Barendrecht van Rabo Research is de kans groot dat zo'n recessie er aan het einde van het jaar komt. Luitenant-kolonel en piloot Joost Niki Luijsterburg maakt binnenkort zijn laatste vlucht in de F16. Het vliegtuig wordt vervangen door de F35. Reden voor het Nationaal Militair Museum om een tentoonstelling te wijden aan de fameuze straaljager. En Herman Kleinsmit vertelt in de podcast alles over de 35e editie van de Friese Ballonfeesten.
7/23/202238 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#206 - Jos van Rey opnieuw wethouder, oeroude Sequoiabomen en hoogbegaafd zijn

Jos van Rey werd in 2017 veroordeeld voor corruptie en verkiezingsfraude, toch werd hij deze week namens de Liberale Volkspartij Roermond, de LVR, geïnstalleerd als wethouder volkshuisvesting, milieu en klimaat. Er was veel verontwaardiging en dat begrijpt hij wel. Van Rey legt uit wat hij gaat doen om het vertrouwen terug te winnen. Trouw-journalist Maarten van Gestel had een grote wens: de vrouw ontmoeten die hem sinds zijn 13e de weg wijst. Hij vertelt over zijn zoektocht. De oeroude Sequoiaboom wordt bedreigd in Yosemite Park in Californië. Daar woedt al dagen een natuurbrand. Het breidt zich steeds verder uit en komt dus ook dichter bij de boom. Bioloog en bomengek Wouter van Eck vreest voor de toekomst van de soort in het park. De 12-jarige Laurent behaalde maandag zijn master voor kwantumfysica. Specialist Hoogbegaafdheid Femke Hovinga was zelf ook een wonderkind. Ze legt uit hoe het hoofd en leven van een hoogbegaafd kind eruit ziet.
7/16/202234 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#205 - Remco Campert, de moderne boerderij en koeien in de kunst

Remco Campert overleed afgelopen maandag op 92 jarige leeftijd. Twee bewonderaars van Campert, dichter Ingmar Heytze en jazzmusicus Benjamin Herman, brachten een ode aan de overleden schrijver. Vijf jaar geleden nam Marije Klever de boerderij van haar vader Henk over. Door de jaren heen zagen beiden het boerenlandschap veranderen, en met de nieuwe stikstofregels op de loer, is het onduidelijk of Klever door kan met het boeren. Maar protesteren doen ze niet.  Acteur John Buijsman maakte een theatervoorstelling over een recreatiepark. Hij kocht daar zelf eerder een vakantiehuisje, tot gemeente Rotterdam het vakantiepark plotseling wilde verkopen. Dat lieten de bewoners niet gebeuren: ze maakten bezwaar, met succes. Van kunsthistorica Joke de Wolf hoor je waarom de koe in de 17de eeuw een geliefd dier was voor kunstenaars.
7/9/202239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#204 - Demonstrerende huisartsen, dialecten en De Denker van Rodin

Duizenden huisartsen gingen vrijdag het Malieveld in Den Haag op om te protesteren. Dat doen ze vanwege de hoge werkdruk. Rita Schouten en Naomi Weijer zijn moeder en dochter en allebei huisarts in Oss. Ze leggen uit hoe de situatie eruit ziet voor huisartsen. Voor haar romandebuut 'Confrontaties' werd schrijver Simone Atangana Bekono genomineerd voor vijf verschillende prijzen. Ze won deze week de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste schrijversdebuut. Ze vertelt wat dit jaar vol nominaties en prijzen met haar deed. Deze week stonden de regionale talen in Nederland in de spotlights. Een Comité van Experts van de Raad van Europa kwam namelijk kijken wat hier door de overheid wordt gedaan om talen van minderheden in stand te houden en beschermen. Hoe staat het met het Nedersaksisch in Nederland? Muzikant Hendrik-Jan Bökkers ziet de taal langzaam verdwijnen, maar toch is er hoop. Bij veilinghuis Christie's in Parijs werd het wereldberoemde beeld De Denker van Rodin geveild. Dat klinkt een beetje alsof De Nachtwacht of de Mona Lisa te koop worden aangeboden, maar dat is niet zo. Emma van Proosdij, hoofd artistiek van het museum Beelden Aan Zee, legt het uit.
7/2/202234 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#203 - Oekraïne kandidaat EU lid, jachtakte voor Amalia, Radio 4 top 50

De regeringsleiders van de EU hebben besloten dat Oekraïne de status van kandidaat-lid krijgt. Onder een aantal voorwaarden, waaronder vooral het bestrijden van de ernstige corruptie in het land. NRC-correspondent Steven Derix bracht deze week zijn boek: 'Zelensky, de oorlogspresident' uit. In het Oog vertelt hij over die corruptie in Oekraïne. Prinses Amalia heeft haar jachtakte, zo bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag. Ellen Mookhoek is lid van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en columnist van hun blad "De Jager". Ze vertelt ons hoe je zo'n jachtakte kunt halen.  Maandag werd op NPO Radio 4 de Filmmuziek Top 50 bekendgemaakt. Hoe cruciaal is muziek in de film? Filmregisseur Ate de Jong maakte zijn eigen top drie van filmmuziek.  Donderdag werd op NPO2 een registratie van het requiem van Verdi uitgezonden. Julie Marthe Cohen, voorzitter van de Stichting Requiem Van Theresienstadt - Stemmen Van Verzet heeft een hele speciale uitvoering naar Nederland gehaald. In de uitzending vertelt ze wat deze uitvoering zo bijzonder maakt.
6/25/202232 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#202 - Eerherstel voor Dutchbat en kat moet binnen blijven

Militairen van Dutchbat III die in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica waren, hebben eerherstel gekregen van het kabinet.  Dutchbat-veteraan Alice Schutte vertelt in de podcast dat ze het erg moeilijk had na haar terugkomst in Nederland. Yosef Tekeste Yemane kwam in 1994 als 2-jarig kind met zijn moeder uit Ethiopië naar Nederland. Vorig jaar pas kreeg hij zijn Nederlandse paspoort. Verschillende organisaties vinden dat de huiskat binnen moet blijven. Stichting Huiskat Thuiskat probeert dat ook bij de rechter af te dwingen.
6/18/202239 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#201 - Dichten in gebarentaal en opvallende politieke versprekingen

In de nieuwste editie van Het Beste uit het Oog gaat het onder meer over de zaak rond de moord op Peter R. de Vries. Advocaat Peter Schouten was erbij toen het OM deze week levenslang eiste tegen de verdachten. Schouten was goed bevriend met de misdaadjournalist. Hoe was het voor hem om alle details van de moord te horen? Ook gaat het over het vertellen van een verhaal, terwijl je doof bent. Sam Onclin weet daar alles van. Zij is doof én dicht in gebarentaal. De podcast eindigt met columnist Patrick Nederkoorn. Hij verzamelde zijn favoriete politieke versprekingen.
6/11/202234 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#200 - We hoeven ons geen zorgen te maken over de financiële staat van Nederland

Ondanks de onzekere tijden waarin we leven met de Oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen die daar het gevolg van zijn, hoeven we ons financieel geen zorgen te maken over de stand van Nederland. Dat zegt de president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot.  Mensen kunnen echt wel wat leren van apen als het gaat om genderrollen, mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles daartussenin. Primatoloog Frans de Waal heeft er een boek over geschreven en in deze podcast vertelt hij dat er nog iets is dat hem stoort aan de genderdiscussie.   En in Spanje gaat de regering iets doen aan de lange wachtrijen voor bijvoorbeeld een klantenservice. De maximale wachttijd moet 3 minuten worden. 
6/4/202234 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Wat je moet weten van een psychose, een actieplan van Schiphol en de documentaire 'Ryan is Zwanger'

Door een personeelstekort is het al een tijd enorm druk bij Schiphol, maar het vliegveld kwam deze week met een actieplan om de drukte deze zomer te verminderen. Hoe kijkt de reisbranche tegen deze maatregelen aan? Frank Oostdam vertegenwoordigt als voorzitter van de ANVR de Nederlandse reisorganisaties. Hij vertelt wat hij van dit actieplan vindt. In Rio de Janeiro was deze week in een favela een bloederige en dodelijke schietpartij tussen drugsbendes en de politie, niet de eerste keer dat het gebeurt. Wat is daar aan de hand? Brazilië-kenner en oud-correspondent Ineke Holtwijk legt het uit. Wat moet je weten over Psychoses? Afgelopen dinsdag was het Psychose Awareness Day om meer bekendheid te verspreiden onder het grote publiek. Journalist en schrijver Jeroen Verkroost heeft zelf drie keer een psychose meegemaakt. Hij vertelt over zijn ervaringen. Ryan Ramharak is non-binair, trans en was zwanger van diens partner David Paul Ramharak. Hun reis werd gevolgd in de documentaire: 'Ryan is Zwanger'. De twee vertellen over hun ervaringen en waarom ze mee wilden werken aan een documentaire.
5/28/202235 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#198 - Wat is een warmtepomp, wederopbouw Oekraïne, en docu Sexual Healing

We moeten met zijn alle aan de warmtepomp. Vanaf 2026. Wij wilden wel eens weten wat zo’n ding nu precies is en we vroegen het aan universitair docent energie-transitie Sanne Akerboom. En hoewel het nog steeds volop oorlog is in Oekraïne, wordt ook al volop gesproken over de wederopbouw van het land. Een van de mensen die zich daar mee bezig houden is hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst. Afgelopen week was de documentaire Sexual Healing te zien van Elsbeth Fraanje. Daarin wordt de zoektocht gevolgd van Evelien Spreitzer naar intimiteit en seks. Ze heeft last van spasme, dus dat is niet zo vanzelfsprekend. En Haarlem werd een handgeschreven gedicht van Joost van den Vondel geveild. Universitair docent historische letterkunde Lieke van Deinsen over hoe bijzonder dat gedicht is.
5/21/202233 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#197 - De staat van de politie, was het onderwijs vroeger beter? En Adriaan van Dis

Tijdens het politiedebat in de Tweede Kamer werden alle gebreken rondom de politie besproken. De ogen waren gericht op de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Dilan Yesilgöz-Zegerius en Wilma Borgman deed verslag. Onderwijshistoricus Pieter Slaman helpt ons uit de droom dat onderwijs vroeger beter was. Schrijver Adriaan van Dis ontving in Nijmegen een eredoctoraat van de Radboud Universiteit voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van vreemde talen en culturen. Patrick Nederkoorn schreef een politieke column over hoe Europese politieke figuren nep solidariteit tonen met hun bezoekjes en steun aan Oekraïne. Tot slot sprak Hans van Manen over de première van een speciaal tournee van het Nationaal Ballet wat ter ere van zijn 90e verjaardag is georganiseerd en waarin zijn drie meest bekroonde stukken worden gedanst.
5/14/202238 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#196 - De Tweede Wereldoorlog in Suriname en de wereld van Bolle Jos

Ook bij het Oog op Morgen stonden we deze week stil bij de Tweede Wereldoorlog, maar dan bij de oorlogsjaren in Suriname. Oud-politicus Kathleen Ferrier was te gast. Ze vertelde over de rol van haar vader in de oorlog. Op de voorgestelde nieuwe sanctielijst van de EU staat ook de geestelijk leider van de Russisch-Orthodoxe kerk, patriarch Kirill. Hij staat vooral bekend om zijn harde uitspraken over homoseksualiteit en zijn nauwe band met president Poetin, vertelt Lodewijk Dros van Trouw. En opeens was daar deze week Bolle Jos, oftewel Jos Leijdekkers. Hij staat sinds kort op de Nationale Opsporingslijst. Veel mensen hadden nog nooit van deze crimineel gehoord. Maar in het wereldje is het een grote naam, zegt misdaadverslaggever Jan Meeus,.
5/7/202236 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#195 - Henny Vrientens impact op de kinder-tv en de populariteit van Johan Cruijff in Duitsland

Nederland stuurt een forensisch opsporingsteam naar Oekraïne om onderzoek te doen naar de oorlogsmisdaden in het land. Dat heeft het kabinet besloten. Hoe gaat het team dit aanpakken? Robert van Kapel van de marechaussee legt het uit. Zanger en componist Henny Vrienten is overleden. Hij stond niet alleen bekend om zijn Doe Maar-nummers, Vrienten schreef ook veel liedjes voor de programma's Sesamstraat en Het Klokhuis. Wat was zijn impact op de wereld van de kindertelevisie? Tekstschrijver Niek Barendsen en Acteur en zanger Edwin Rutten werkten vaak met hem samen en vertellen erover. Op de Olympische spelen concurreren. Dat was dé droom van skateboardster Candy Jacobs. Maar in 2021 op de Spelen in Tokio raakt ze besmet met corona en kon ze niet meer meedoen. Ze maakte een documentaire over haar ervaring en vertelt waarom skateboarden zoveel voor haar betekent. Johan Cruijff is niet alleen populair in Nederland, ook in Duitsland hebben ze een grote liefde voor het voetbalicoon. Waar komt deze populariteit vandaan? Auteur Auke Kok en Duits politicus en voetballiefhebber Otto Fricke leggen het uit.
4/30/202233 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#194 - Twee steden in de Donbass uitgelicht en Utrechts kinderziekenhuis vangt Oekraïense patiëntjes op

Opnieuw veel aandacht voor de oorlog in Oekraïne, afgelopen week in Het Oog. Met Oost-Europa-verslaggever Michiel Driebergen bespraken we twee steden in de Donbass: Slovjansk en Kramatorsk. Ook vertelt Medisch Directeur Rob Pieters van het Utrechtse kinderziekenhuis Prinses Maxima Centrum over de opvang van 52 Oekraïense kinderen met kanker. Vanwege de oorlog worden ze in Utrecht behandeld. Verder hebben we het over een massamoord in de Tweede Wereldoorlog. In 1940 werden duizenden Polen door Russische militairen vermoord. De Poolse president Duda wil deze zaak nu voor een strafhof brengen. De Poolse cultuurhistoricus Iwona Gusc vertelt over deze open wond in de Poolse geschiedenis. Ten slotte spraken we met Carmien Michels. Ze won vorige week de BNG Bank Literatuurprijs, voor Nederlandstalige schrijvers onder de 40 jaar. Die won ze voor haar bundel 'Vaders die Rouwen'.
4/23/202232 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#193 - De rol van de Joodse Raad en komen Finland en Zweden in de NAVO?

Deze week spraken we over de mogelijke uitbreiding van de NAVO. Finland en Zweden onderzoeken of ze lid willen worden van het bondgenootschap.  Historicus Bart van der Boom deed onderzoek naar de Joodse Raad. Hij heeft geprobeerd om te kijken met de ogen van toen. Ten slotte spraken we met de 91-jarige componist Theo Loevendie. Hij wilde op zijn negende een piano, maar zijn ouders hadden het niet breed en daarom kreeg hij een mondorgel. Daarna ging het snel.
4/16/202235 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#192 - Verschrikkelijke beelden uit Oekraïne en sponsors niet naar WK

Afgelopen week speelde ook de oorlog in Oekraïne opnieuw een hoofdrol. De Oekraïense Ira Koval woont al 20 jaar in Nederland en zij deelt haar gevoelens over de verschrikkelijke beelden die vanuit haar vaderland de wereld overgaan. Verder legt Willemijn van Dolen, hoogleraar marketing aan de Universiteit van Amsterdam, uit waarom een aantal sponsoren ervoor kiest om niet naar het WK in Qatar af te reizen. Dat heeft alles te maken met nieuwe ethiek in de marketingwereld. Ook vertelt Ineke Huysman over een nieuw boek over Constantijn Huygens. Hij was in de zeventiende eeuw een beroemde dichter, maar hij mag gerust een multitalent genoemd worden. En ten slotte praat Wilfried de Jong met de schrijver van de mooiste Nederlandse liefdeszin. Wie dat is, hoor je in de podcast.
4/9/202237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#191 - Gasboringen, klappen bij de Oscars en de sportjournalist van het jaar

De VVD wil Nederland minder afhankelijk maken van Russisch gas en wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te boren op de Noordzee. Gasexpert Rene Peters vertelt hoe reëel dit plan is. Willem Vissers is door de Nederlandse Sportpers uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar. Vissers is al jaren werkzaam bij de Volkskrant en vertelt waarom hij zijn werk nog altijd met zoveel plezier doet. Will Smith deelde een klap uit aan Chris Rock tijdens de Oscars. Journalisten Carol Rock en Sandra Heerma van Voss gaan na wat voor gevolgen deze actie voor Smith kan hebben.  En dichter Ingmar Heytze leest in zijn poëzierubriek een aantal aangrijpende gedichten voor over de Russische invasie in Oekraïne.
4/2/202234 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#190 - Moordaanslagen op Zelensky en de nieuwe prijs 'De Boon'

De afgelopen weken zijn verschillende moordaanlsagen op de Oekraïnse president Zelensky verijdeld, zegt de inlichtingendiesnt van het land. Journalist Laura Starink van het kennisplatform Raam op Rusland vertelt alles over de kring rond Zelensky en wie hem zou kunnen opvolgen. Kunstjournalist en cultureel antropoloog Kirsten van Santen vertelt in deze podcast alles over haar onderzoek naar onze zwemgeschiedenis. En donderdag werd voor het eerst De Boon uitgereikt, een nieuwe Vlaamse prijs voor Nederlandstalige literatuur. De prijs is vernoemd naar de Belgische schrijver Louis Paul Boon.
3/26/202237 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#189 - Oeuvreprijs voor Colijn, Oekraïense treinen, boek oud-rechercheur en Amazon koop MGM

Ko Colijn, de voormalig directeur van Instituut Clingendael, ontving de Comenius-oeuvreprijs, omdat hij een "eigentijdse invulling geeft aan het gedachtegoed van Comenius". Hij vertelde in het Oog over de oorlog in Oekraïne en over de ziekte ADCA, waar hij aan lijdt. In Oekraïne rijden na weken van oorlog nog altijd treinen. VTM-verslaggever Jan Hunin reisde zelf per spoor door het land. Oud-forensisch rechercheur John Pel schreef een boek over zijn carrière: Sporen liegen niet. Het boek gaat onder meer over het sporenvernietigingscommando. Techgigant Amazon koopt de filmstudio MGM. Filmregisseur en producent Ate de Jong vertelde over deze beroemde studio, die naam maakte met Tom and Jerry, James Bond en het logo van de brullende leeuw. Theatermaker en politiek historicus Eveline van Rijswijk droeg op de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen een gedicht voor. Het is een ode aan het kandidaat-raadslid.
3/19/202235 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#188 - Podcast Oog: vluchtelingen in huis en een nieuwe kunstvorm

Afgelopen week speelde ook de oorlog in Oekraïne een hoofdrol. Hanneke Buurman van het platform Takecarebnb krijgt veel aanmeldigen van mensen die thuis Oekraïners willen opvangen. Ook vertelt hoofdeconoom Sandra Phlippen, van ABN AMRO, over de trieste koopkrachtplaatjes die deze oorlog als gevolg heeft. Verder vertelt Els Blokker over haar kunstverzameling die ze schonk aan het Singer Museum in Laren. Ze financierde een nieuwe vleugel en zorgde ook voor de schilderijen die er zijn opgehangen. Deze week opende prinses Beatrix de nieuwe vleugel. Ten slotte vertelt filmmaker Lucas van Workum over zijn nieuwe kunstvorm: 'Symphonic Cinema'. Wat dat is, hoor je in de podcast 'Het Beste uit Het Oog'
3/12/202240 minutes, 1 second
Episode Artwork

#187 - Vreemdelingenleger Oekraïne, VVD al jaren dominant, gedicht Judith Herzberg

De Oekraïense president Zelensky vraagt om hulp en roept buitenlanders op om zich aan te melden bij het vreemdelingenleger. Er zijn al Nederlandse ex-militairen naar Oekraïne gegaan. Waarom kiezen ze hiervoor? Oud-Dutchbatter Remko de Bruijne legt het uit. De VVD is al jaren dominant in de nationale politiek. Wat heeft het de VVD gekost om onder Rutte de grootste te blijven? Politiek verslaggever Wilma Borgman schreef er een boek over. Volgens haar hebben de leden van de partij veel hebben ingeleverd. Bart Chabot won de allerlaatste Jip Golsteijn Journalistiekprijs om zijn interview met Bart Hay. De jury vond het een vernieuwde kijk op popster interview genre. Chabot legt uit hoe het interview ging. Dichter Judith Herzberg wil graag honderden briefjes naar de Russische troepen gooien met het bericht: 'Denk na'. Het deed haar ook denken aan 2e Wereldoorlog die ze als kind heeft meegemaakt. Ze leest een gedicht voor.
3/5/202226 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#186 - Oorlog in Oekraïne, boek over mishandeling en drukte voor de bomenconsulent

De afgelopen week stond natuurlijk in het teken van de oorlog in Oekraïne. Schrijver Geert Mak, journalist Laura Starink van het kennisplatform Raam op Rusland en met Derk Sauer, uitgever van The Moscow Times, waren te gast in Het Oog om te praten over de kwestie. Ook schreef dichter Ingmar Heytze speciaal voor Het Oog een gedicht over de oorlog. Verder vertelt Tessel ten Zweege over het boek dat ze heeft geschreven. Ze werd mishandeld door haar vriend. Wat ze allemaal meemaakte in die periode schreef ze op in haar boek 'Dat zou jij nooit toelaten'. Ook is een gesprek te horen met Hans Kaljee, de bomenconsulent van de gemeente Amsterdam. Hij had een drukke week, na de stormen Dudley, toen Eunice en Franklin. In de hele stad sneuvelden bomen. Ook kwamen drie mensen om het leven nadat ze onder een boom terechtkwamen.
2/26/202236 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#185 - Een Indië-veteraan over de Onafhankelijkheidsoorlog en Jeen-Yuhs Kanye West

Deze week verscheen het rapport van het NIOD over extreem geweld in Indonesië tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Indië-veteraan Goos Blok werd als jonge militair naar het land gestuurd. Hij belandde op Bali en vertelde wat hij daar moest doen. De Tweede Kamer heeft het aanbieden van zogenoemde homogenezingen strafbaar gesteld. Jarenlang zijn homoseksuele mannen naar therapie gestuurd, waar ze soms verschrikkelijke praktijken hebben ondergaan om van hun gevoelens af te komen. Wat zijn de gevolgen van zo'n behandeling? Kai Yung heeft zelf tien jaar zo'n therapie ondergaan, en was samen met zijn partner Alexander Noorddijk te gast. Van alle hoogleraren is er maar een kwart vrouw. Is dit wel verbeterd door de jaren heen? Ineke Sluiter, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, vertelt over de "women in science day".  En de nieuwe documentaire 'Jeen-yuhs' over Kanye West moet een uitgebreid kijkje geven in het leven van de artiest en rapper. Hiphopjournalist en liefhebber van Kanye, Thomas Heerma van Voss, neemt ons mee in het leven van Kanye.
2/19/202239 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#184 - Verdachte Surinaamse oorlog voor de rechter en Eindhoven koopt De Wielewaal

De afgelopen week stond voor het eerst een verdachte terecht voor misdaden begaan tijdens de Surinaamse Binnenlandse Oorlog. Die duurde van 1986 tot 1992. Oud- CDA-politica Kathleen Ferrier vertelt over die oorlog. Animator en regisseur Hisko Hulsing over de animatiefilm Flee, die is genomineerd voor een Oscar. En Eindhoven koopt het voormalige landgoed van Frits Philips. De huidige eigenaar zegt dat er nog veel spullen van zijn voorganger liggen.
2/12/202237 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#183 - Wie verraden Anne Frank, populaire horloges uit Zwitserland en Ramsey Nasr

Er kwam veel kritiek op het onderzoek van Pieter van Twisk waarin Arnold van den Berg als meest waarschijnlijke verrader van Anne Frank werd aangewezen. De onderzoeker reageert op de kritiek. De bekende stamcelonderzoeker Hans Clevers heeft een nieuwe baan. Hij gaat werken voor de Zwitserse farmacieconcerns Roche. Hij legt uit waarom hij de wetenschap verlaat. Horloges uit Zwitserland zijn nog nooit zo populair geweest, De export is hoger dan ooit. Horloge-handelaar Jasper Lijfering en horlogemaker Bart Grönefeld vertellen over het succes van het Zwitserse klokje. Dichter Ramsey Nasr gebruikte de brieven van Vincent van Gogh als inspiratie voor het geschenk voor de Poëzieweek. De gedichten gaan over de natuur.
2/5/202240 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#182 - Max Moszkowicz, Thich Nhat Hanh en Nationale Pindakaasdag

Uiteraard in deze podcast aandacht voor de deze week overleden Max Moszkowicz. Journalist Marcel Haenen schreef een biografie over hem en mocht Nederlands bekendste strafpleiter van dichtbij meemaken. En deze week overleed ook Thich Nhat Hanh, ook wel de vader van de mindfulness genoemd. Jan Boswijk geeft dus les in de traditie van de Vietnamese boeddhistische monnik. Misschien is het u ontgaan, maar afgelopen maandag was het Nationale Pindakaasdag. Culinair journalist Onno Klein liet zijn licht schijnen over het lichtbruine smeersel. Rudy Plaate is een grootheid op Curaçao, maar hier heeft vrijwel niemand van hem gehoord. Er is een nieuwe documentaire gemaakt over de Curaçaose muzieklegende.  En we hadden Lenny Kuhr te gast over haar nieuwe album.
1/29/202235 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#181 - The Voice, neef van Taghi en nieuwe Indonesische hoofdstad

NRC-journalist Wilfred Takken en theatermaker Janke Dekker reageren op de BOOS-aflevering over misstanden bij The Voice of Holland. NRC-misdaadjournalist Jan Meeus volgde de rechtszaak, waar voor het eerst het onderzoek naar de neef van Radiouan Taghi is besproken. Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. Architect en urbanist Winny Maas vertelt over deze nieuwe stad Nusantara.
1/22/202240 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#180 - Wantrouwen in de overheid, Prins Andrew en dichtbundel over rouwen

Het Sociaal Planbureau mist wat onderwerpen in het coalitieakkoord. Volgens de organisatie moet er meer aandacht komen voor sociale ongelijkheid en wantrouwen in de overheid. Directeur van het bureau, Kim Putters, vertelt waarom deze topics belangrijk zijn. De Britse prins Andrew doet afstand van zijn koninklijke titels. Hij wordt vervolgd, hij zou een destijds 17-jarige meisje hebben misbruikt. Oud-correspondent Hieke Jippes denkt dat de Britse koningin gekozen heeft voor deze actie. In 1937 schreef auteur Menno Ter Braak de essay 'Het Nationaal Socialisme als rancuneleer' '. Het werd gepubliceerd in 2022. Volgens schrijver Bas Heijne is het stuk nog altijd relevant. Hoe ga je door na het verliezen van je vader en zus in een korte periode? Dichter Siel Verhanneman schreef een dichtenbundel om haar rouw te verwerken.
1/15/202238 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#179 - Bedreigde politici, Djokovic, Franz Liszt en de schrik van Roden

Het was de week van de fakkel-bedreiging in de richting van D66-leider Sigrid Kaag. Daarnaast werd deze week bekend dat Royce de Vries, de zoon van Peter R., moet vrezen voor zijn leven. In Het Beste uit het Oog, vertellen Lucas Bolsius, de burgemeester van Amersfoort én Sarah de Lange, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, hun ervaring met bedreigingen. Verder vertelt tenniscommentator Kristie Boogert over de Australian Open-soap rond Novak Djokovic en vertelt Trouw-journalist Maarten van Gestel over zijn populaire podcast: De Schrik van Roden. Die gaat over de inmiddels 102-jarige NSB'er Jacob Luitjes. Ten slotte kun je luisteren naar een gesprek met de pianisten Yang Yang Cai (23) en Florian Verweij (24). Zij doen mee aan het Internationaal Franz Liszt Concours, een wedstrijd voor talentvolle pianisten.
1/8/202241 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#178 - Optimisme en verharding van de georganiseerde misdaad

Met het Oog op Morgen beleefde haar 16.000ste uitzending. En dat leek het programma een uitgelezen moment om met drie gasten het eens over optimisme te hebben. Met Almatine Leene, predikant in Hattem en oud-Theoloog des Vaderlands. Met Madelon Peters, hoogleraar experimentele gezondheidspsychologie. En met Daan Roovers, filosoof en voormalig Denker des Vaderlands. En met misdaadverslaggevers Wouter Laumans van het Parool en René van der Lee van het Brabants Dagblad en rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf keken we terug hoe hard de georganiseerde misdaad is geworden.
1/1/202242 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#177 - Vrouwen van Jezus, X in het paspoort en Sander van Roekel zwaait af

Met deze week: belangrijk hoofdstuk in MH17-proces | X gemakkelijker in paspoort | Grensrechter Sander van Roekel zwaait af | De vrouwen binnen het christendom | Het lockdowngedicht van Ingmar Heytze. 
12/25/202133 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#176 - Coalitieakkoord, PC hoofdprijs en pensioen voor Hans en Wim Anker

Na de langste formatie ooit werd woensdag het coalitieakkoord gepresenteerd. Architecten van dat akkoord, Carola Schouten van de ChristenUnie en Sophie Hermans van de VVD, waren woensdagavond te gast in de uitzending. Maandag werd bekend gemaakt dat de PC Hooftprijs 2022 naar Arnon Grunberg gaat. Volgens de jury heeft Grunberg met zijn oeuvre een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur. Maandag vertelde hij erover in het Oog.  De advocaten-broers Hans en Wim Anker gaan met pensioen. De afgelopen veertig jaar hebben de gebroeders Anker met name lang vastzittende cliënten bijgestaan. Donderdag had Wim Anker zijn allerlaatste zitting en hield hij dus zijn allerlaatste betoog in de rechtbank. In het Oog vertelde hij hoe het was om na zo lang de rechtbank vaarwel te zeggen. Theatermaker en politiek historicus Eveline van Rijswijk bracht woensdag een ode aan het nieuwe coalitieakkoord.
12/18/202133 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#175 - Peter van Straaten, alles over het geheugen, tocht door Afghanistan 

Wie dyslexie of dyscalculie heeft, worstelt vaak niet alleen met spelling en rekenen. Ook sociaaleconomische problemen, zoals onzekerheden en faalangst, kunnen bijeffecten van de leerstoornissen zijn. Onderzoeker Jojanneke van der Beek en kinderboekenschrijver Jacques Vriens vertellen er meer over. Het was deze week vijf jaar geleden dat cartoonist Peter van Straaten overleed. In het Oog praat Els Timmerman, de weduwe van Van Straaten, over zijn werk en leven. Neurowetenschapper Boris Konrad weet alles over het geheugen. Hij was acht keer wereldkampioen geheugensport en staat in het Guinness Book of Records. Konrad deelt zijn tips en tricks om het geheugen te versterken Belgische journalist Rudi Vranckx ging tien dagen naar Afghanistan. Wat hij daar zag en met wie hij sprak, vertelt hij in het Oog.
12/11/202137 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#174 - Vaccinatieplicht, Piet Costa en ereplek voor Josephine Baker

Duitsland wil per 1 februari 2022 een vaccinatieplicht invoeren. Hoe ziet de situatie er daar uit en hoe ethisch is een vaccinatieplicht? Marja Verburg van het Duitslandinstituut en filosoof en Ethicus Fleur Jongepier over de situatie. Piet Costa wordt verdacht van het smokkelen van duizenden kilo's cocaïne. Ook is hij verdachte in de zaak van de martelcontainers in Wouwse Plantage. Wie is deze man? Misdaadjournalist Jan Meeus van NRC vertelt over de crimineel. De Franse artiest Josephine Baker kreeg deze week een ereplek in het Pantheon in Parijs. Baker is altijd een inspiratie bron geweest voor illusionist Hans Klok. Hoe verbonden voelt de nieuwe generatie Papoea's zich nog met de geschiedenis en het eiland? Jongeren Femke Schouten en Mansyowi Berhitu praten over hun afkomst.
12/4/202136 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#173 - Onrust in steden, Bram Vermeulen en stadsnatuur

Het is een aantal weekenden goed onrustig geweest in diverse steden. Lector publiek vertrouwen in Veiligheid Marnix Eysink Smeets waarschuwde al voor dit soort situaties. Bram Vermeulen stopt als buitenlandcorrespondent voor de NOS. Hij vertelt over zijn 20 jaar correspondentschap en over zijn nieuwe uitdagingen. Is er verschil in de natuur tussen de grote steden? Bioloog Kees Moeliker uit Rotterdam en stadsecoloog Gitty Korsuize uit Utrecht vinden van wel. En Ton de Grote vertelt over zijn fotoboek dat hij maakte over wat hij allemaal in zijn ouderlijkhuis aantrof.
11/27/202133 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#172 - "Actie Van Houwelingen lijkt op die van Capitool-sjamaan"

De minister van Staat Herman Tjeenk Willink vergelijkt de actie van FvD-Kamerlid Van Houwelingen met die van de sjamaan die in januari bij de bestorming van het Capitool in de VS een briefje op de stoel van vicepresident Pence legde.  Verder is oud-tafeltennisster en correspondent in China, Bettine Vriesekoop te gast. Zij denkt dat de Chinese tennisster Peng Shuai over een tijdje weer in het openbaar verschijnt en dan vertrekt naar het buitenland. Shuai beschuldigde de voormalige vicepresident van China van aanranding. De laatste tijd is niets meer van haar vernomen. En Willem van Oranje verstuurde in zijn tijd al nepnieuws, schrijft Cultuurhistoricus René van Stipriaan in zijn boek over de Vader des vaderlands.
11/20/202132 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#171 - Migranten Wit-Rusland, boswachter worden en elfde van de elfde

Tussen Polen en Wit-Rusland staat een groep migranten die via de landen Europa hopen binnen te komen. Een deel van hen blijkt van Irakees Koerdische afkomst te zijn. Freelancejournalist Wladimir van Wilgenburg werkt in Erbil in Noord Irak en vertelt waarom deze groep vlucht. Bloemen, bomen en wilde dieren. Wie wil nou niet als boswachter werken? Maar is het beroep wel echt zo romantisch? Wim Huijser schreef er een boek over en beantwoordt de vraag: Hoe is het om anno 2021 boswachter te zijn. Geneeskundestudent van het jaar Yara Dixon onderzocht het taboe op hevig bloedverlies bij menstruatie. Ze vertelt over het grote taboe en wat zij er tegen doet. Elfde van de Elfde is een belangrijke dag voor de carnavalsvierder. Helaas gaat het voor de tweede keer op rij niet door. Door corona. Voor het Oog maakte zanger en liedschrijver Frans Pollux een column over wat carnaval betekent voor de mensen.
11/13/202128 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#170 - Poetin mijdt Glasgow en de vader van de tiramisu is overleden

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van ongeveer een half uur. Mocht je iets gemist hebben, dan kun je het hoogstwaarschijnlijk in deze podcast terugluisteren. Rusland is niet aanwezig bij de klimaattop in Glasgow. Helga Salemon, Rusland-kenner, vertelt waarom. Programmamaker Narsingh Balwantsingh legt uit wat het hindoeïstische feest Diwali inhoudt en vertelt over de rituelen van het feest. En de bedenker van tiramisu is, Ado Campeol, is overleden. Culinair journalist Onno Kleyn vertelt over zijn recept en de Italiaanse keuken.  
11/6/202132 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#169 - Asielzoekers vast in Polen, zaak van het zelfdodingsmiddel en 'De Lesbische Liga'

Duizenden asielzoekers zitten vast in Poolse bossen. Ze worden tegengehouden door grenswachters en komen niet verder. Tineke Strik, Europarlementariër van GroenLinks, ging die kant op. In deze podcast vertelt ze hoe haar bezoek verliep. 'Het wonder van de hbs'. Zo heet het nieuwe boek van schrijver en onderwijzer Jan Blokker jr. Hij heeft talloze onderwijshervormingen van dichtbij meegemaakt, maar de hbs is er één die slaagde. De rechtszaak tegen de 28-jarige Alex S. is begonnen. Hij verkocht een zelfdodingsmiddel waaraan zeker vijftien mensen zijn overleden. Zijn er (strafrechtelijke) grenzen overschreden? Dat besprak filosoof en 'levenseindeconsulent' Ton Vink afgelopen week in het Oog. En de podcast van 3FM en NTR 'De Lesbische Liga' heeft een Dutch Podcast Award gewonnen. In het Oog een gesprek met de makers Vera Siemons en Annefleur Schipper.
10/30/202136 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#268 - Mysterieuze ziekte PTO, varkensnier bij mens en prijs voor Mata Hari

Oncoloog Yes van der Wouw en ervaringsdeskundige Warnyta Minnaard praten in deze podcast over de mysterieuze ziekte PTO, Primaire tumor onbekend. Een doorbraak in de wetenschap. Chirurgen in New York hebben met succes een varkensnier getransplanteerd bij een mens. Dat bespreken we met bio-ethicus Nienke de Graeff en met Niels Geijsen, hoogleraar ontwikkelingsbiologie en regeneratieve geneeskunde. Ook Milou Gevers was te gast in het Oog. Haar documentaire 'Waarom bleef je niet voor mij?' won deze week de Golden Medal bij de Student Academy Awards in Los Angeles. In haar film praat ze met kinderen die een ouder verloren aan zelfmoord. Verder hoor je Floor Eimers. Ze vertelt over de Alexandra Radiusprijs, die ze onlangs heeft ontvangen, en haar hoofdrol in de reprise-voorstelling van Mata Hari.
10/23/202142 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#267 - De kinderen van Ruinerwold en krokodillenjagen in Australië

De docuserie ‘De kinderen van Ruinerwold’ won deze week de Gouden Televizier-ring. Israel en Mar Jan, twee van de kinderen die jarenlang vastzaten bij hun vader, vertellen in de podcast waarom ze meewerkten aan deze documentarie. Ook is John Lapré te gast, over zijn documentaire 'Hemel, hel & regenboog'. Die gaat over zijn missie om homoseksualiteit in de reformatorische en evangelische kerk uit de taboesfeer te halen. Verder hoor je Chas Gerritsen. Hij blikte deze week terug op zijn bijzondere leven als krokodillenjager, cowboy en oorlogsfotograaf. Zijn tentoonstelling opent dit weekend in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
10/16/202141 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#266 - Toeslagaffaire, depressie onder jongeren en 40 jaar de Dijk.

Vijf gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire brachten een bezoek aan de koning. Ouders Derya Selvi en Badriah vertelde in onze uitzending hoe dat bezoek verliep. Youtubers Dylan Haegens en Marit Brugman willen met hun nieuwe serie ‘Wacht ff’ depressie onder jongeren bespreekbaar maken. De Dijk viert zijn 40-jarige jubileum. Schrijver Hugo Logtenberg van het boek ‘Achter de Dijk’ gaf een inkijkje in de band. En zeventig jaar geleden werd het eerste weerbericht uitgezonden op tv. Samen met weerman Gerrit Hiemstra blikten we terug op het weerbericht door de jaren heen.
10/9/202136 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#265 - Gokverslaving en matchfixing, zaak tegen secretaresse concentratiekamp en de 'voetballer' Brunswijk

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van ongeveer een half uur. Mocht je iets gemist hebben, dan kun je het hoogstwaarschijnlijk in deze podcast terugluisteren. Afgelopen week is de rechtszaak van 'afstandsmoeder' Trudy Scheele-Gertsen tegen de Staat begonnen. Zij werd eind jaren 60 gedwongen om haar baby af te staan voor adoptie, omdat ze ongehuwd was. Psychiater en filosoof Alan Ralston is te gast om over de theorieën die er destijds schuilgingen achter deze keuze te praten.   Deze week zou een 96-jarige vrouw in Duitsland terechtstaan omdat zij in 1943 werkte als secretaresse in het nazi-concentratiekamp Stutthof. In het Oog vertelde Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van DuitslandWeb over dit relatief onbekende concentratiekamp.   Gokverslaafde topsporters zijn extra gevoelig voor matchfixing, blijkt uit de podcast 'Gefixt' van de NOS. Bas Brons is behandelaar bij Solutions Verslavingszorg. Hij is gespecialiseerd in gokverslaving en vertelde in de uitzending hij dat hij meerdere sporters in zijn praktijk heeft en welke eigenschappen van topsporters ervoor kunnen zorgen dat zij verslaafd worden.   Natuurkundige Martijn van Calmthout en NOS-weerman en polair meteoroloog Peter Kuipers Munneke schreven samen een allesomvattend boek over het ijs op de wereld. De titel is toepasselijk: Alles Smelt. Het gaat namelijk niet goed met de ijskappen, gletsjers en permafrost. Peter nam ons mee naar het moment dat hij op slag verliefd werd op de wereld van sneeuw en ijs.  De beelden gingen de hele wereld over: de 60-jarige vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk, tevens eigenaar van voetbalclub Inter Moengotapoe, had zichzelf laten opstellen bij een belangrijke wedstrijd in de Concacaf-competitie - voor Noord-Amerikaanse landen. En ook was op een video te zien hoe hij geld uitdeelde aan de spelers van beide clubs. Brunswijk is nu voor drie jaar geschorst. Desney Romeo is sportjournalist bij ABC Radio en TV in Suriname. Hij was niet verbaasd toen hij dit zag.
10/2/202145 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#264 - Dalend vertrouwen politiek, Holocaust Namenmonument onthuld en boeken voor jongeren

Het vertrouwen in de politiek is het afgelopen jaar drastisch gedaald. Moeten we ons zorgen maken of valt het mee? Hoogleraar politicologie van de Universiteit van Amsterdam, Tom van der Meer legt het uit. En na 76 jaar werd deze week het Holocaust Namenmonument onthuld. Kunsthistoricus Wim de Wagt schreef een boek over de geschiedenis van het herdenken van de oorlog en verklaart waarom het zo lang moest duren voor het monument er kwam  Verder laat schrijver Khalid Boudou weten waarom jongeren meer zouden moeten lezen en vertelt de nieuwe dirigent van het Residentie Orkest, Anja Bihlmaier, hoe zij als Duitse, vrouwelijke dirigent het Nederlandse orkest leidt.
9/25/202133 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#263 - Herdenken 9/11, Grenzeloze rivier en afscheid van deanderhalvemetermaatregel

De afgelopen week is er veel teruggeblikt op aanslagen op de Twin Towers in 2001. Schrijver Naeeda Aurangzeb en docent Esmaa Alariachi vertellen hoe hun leven als moslim sinds die septemberdag is veranderd. Een slogan als ‘Drop je knife en doe wat met je life’ om jongeren te bewegen hun messen in te leveren. Het is maar de vraag of dat gaat werken, zegt advocaat Vito Shukrula.  Schrijver Mathijs Deen vertelt over zijn boek ‘De Grenzeloze Rivier’ en over hoe iedereen een andere belevenis bij water heeft. En we eindigen deze podcast met een prachtig gedicht van onze eigen Oog-dichter Ingmar Heytze. Hij nam poëtisch afscheid van de anderhalvemetermaatregel.
9/18/202135 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#262 - 11 september, rigoureuze plannen stikstof en VOC-schip De Rooswijk

Het is vandaag 20 jaar geleden: de aanslagen op 11 september. Terrorisme deskundige Bibi van Ginkel vertelt in het Oog over de omstreden militaire gevangenis Guantánamo Bay, die speciaal werd opgezet na de aanslagen om terreurverdachten vast te houden. Het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Landbouw hebben rigoureuze plannen voor de aanpak van stikstofuitstoot. Ze willen honderden boeren gaan uitkopen en als het nodig is onteigenen. Jacques Sluysmans, hoogleraar onteigeningsrecht vertelt over de gevolgen van deze plannen in de uitzending. Het VOC-schip De Rooswijk verging op een koude winternacht in 1740. Vier jaar geleden is dit schip onder leiding van Martijn Manders opgegraven en wetenschappelijk onderzocht. De verhalen die naar boven zijn gekomen heeft hij opgeschreven in het boek Rooswijk. Manders vertelt erover in het Oog. Dichter Ingmar Heytze trapte zondag af als opvolger van John Jansen van Galen met een nieuwe poëzie-rubriek. Hij koos gedichten uit naar aanleiding van het nieuws over Afghanistan. In Middelburg komt een complex van drie gebouwen. Er is een artist impression van gemaakt. En als je die ziet, is het niet te missen: de gebouwen vormen drie letters. Stadsdichter van Middelburg, Raymond van der Ven maakte een gedicht over wat je daarin kunt zien.
9/11/202134 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#261 - Val van Kabul, laatste Amerikaan vertrekt en Prinses Alexia naar Wales

De val van Kabul maakt de Europese afhankelijkheid van Amerika pijnlijk duidelijk. Historicus en schrijver Geert Mak besprak deze onderlinge relaties in het Oog. Deze week ging een foto van de laatste Amerikaan in Afghanistan de wereld over. Fotojournalist en voormalig Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktijen kijkt met dubbele gevoelens naar deze iconische foto. Stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonefacia brengt een nieuwe dichtbundel uit: ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’. In het Oog leest hij eruit voor en vertelt hij over zijn kindertijd, de tijd dat hij niet bang was. Prinses Alexia gaat haar middelbare school afmaken in Wales. NOS-verslaggever Joris van Poppel kent die school goed, omdat hij daar zelf ook op heeft gezeten. In de uitzending haalt hij herinneringen op uit zijn tijd in Wales.
9/4/202131 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#260 - Meer geld voor leraren, wie zijn de Hazara, en nachtrust.

Maxe geeft les aan een kansenklas. Hoe ervaart zij het plan van minister Slob om extra geld aan leerkrachten gaat geven? En lost dat het personeelstekort op? Had u al ooit gehoord over de Hazara? Musa vertelt over deze etnische groep die voornamelijk in de bergen van Afghanistan woont. Met Henny Vrienten hadden we het over start van het culturele seizoen. En natuurlijk over de ode die zijn band Doe Maar kreeg op de Uitmarkt. En met psycholoog Dalena van Heugten bespraken hoe belangrijk onze nachtrust is. En of dat nu wel zo’n goed idee is, om met het Oog op Morgen op de achtergrond in slaap te vallen.
8/28/202134 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#259 - Oud-militair over Afghanistan, evenementensector boos en ode aan de ruimte

Daan Brink praatte deze week over de situatie in Afghanistan. Hij is oud-militair en eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het oplossen van noodsituaties.  Na 5,5 jaar als correspondent in het Midden-Oosten zwaait Ana van Es af. In Met het Oog op Morgen blikte ze terug op haar tijd aan de frontlinie in onder meer Syrië, Libië en Jemen.  Als je voetbal en Formule 1 veilig kan bijwonen, waarom mag de evenementensector dan niks organiseren? Dit vroeg zangeres Aafke Romijn zich deze week hardop af in Met het Oog op Morgen.  Componist en contrabassist Camiel Jansen praatte over zijn muziekstuk dat woensdag in première ging. ‘Mars’ is een muzikale ode aan de ruimte.    En in de bedrijfskantines van Volkswagen zijn er geen curryworsten meer te vinden, tot grote verbazing van Wendy Leenes, eigenaar van het Wurst & Schnitzelhaus in Amsterdam
8/21/202135 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#258 - Taliban rukt op, ongelukken op boerderijen en Voedselbossen

De Taliban grijpen in hoog tempo weer de macht in Afghanistan. Veel mensen willen vluchten, maar zitten vast. Ook de familie van Akmal wil weg. Waarom dat niet zomaar kan, vertelt hij in Het Oog.  Volgens Melkveehouder Jan Aantjes gebeuren er te veel ongelukken op boerenerven in Nederland. Gemiddeld vallen er per jaar 15 doden en 450 keer is er een bedrijfsongeval met blijvend letsel als gevolg. Aantjes is een van de mensen achter de campagne Boer Veilig en vertelde in Het Oog waarom dit voor hem zo belangrijk is. In het Duitse Bad Nauheim staat sinds kort een standbeeld van Elvis Presley. Op die plek heeft Elvis-imitator Pim Maas de king of rock-'n-roll eens ontmoet. In Het Oog haalt hij deze mooie herinnering op. Er moeten de komende jaren meer voedselbossen komen in Nederland, als het aan minister Schouten van Landbouw ligt. Bosbouw-kundige en voedselbos-expert Malika Cieremans legt in de uitzending uit wat we ons bij zo'n voedselbos moeten voorstellen.
8/14/202132 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#257 - Ontsnappen naar het buitenland en rommel langs de rivier

De Wit-Russische atlete Krystana Timanovskaya was zeker niet de eerste die een groot sportevenement aangreep om te ontsnappen uit haar eigen land. De Roemeense handbalster Nicoleta Boriceanu besloot in 1989 na een groot toernooi om in Nederland te blijven. Hoe het toen ging, vertelt ze nu. Het hoogwater mag dan voorbij zijn, de rommel die door de rivieren meegenomen werd is dat niet. Dus heeft boswachter Twan Teunissen het er druk mee. Van dode dieren tot meubels en slib, in de uiterwaarden langs de Waal komt hij van alles tegen. Het zuiden van Europa stond in brand, met bosbranden van Turkije tot Sicilië. Wat moeten we daarmee doen? Bosbrandenexpert Cathelijne Stoof geeft advies. En Tony Bennett vierde zijn 95ste verjaardag in stijl: met een concert met Lady Gaga in de Radio City Music Hall.
8/7/202134 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#256 - Advocaat geen vertrouwen onafhankelijk onderzoek Peter R de Vries en homostellen fiscaal gediscrimineerd

Advocaat Peter Schouten heeft weinig vertrouwen in het onderzoek naar de beveiliging rondom Peter R. de Vries. Topambtenaar Tjibbe Joustra is verantwoordelijk, maar die kan als ex-topman van de NCTV niet onafhankelijk zijn volgens Schouten. Twee mannen spanden een rechtszaak aan om de ivf-behandeling van een draagmoeder als aftrekpost op te mogen geven bij de Belastingdienst. Dat heterostellen dat wel mogen is volgens de rechtbank discriminatie, maar daarmee krijgen de mannen hun geld nog niet terug. De Nederlandse regering maakte afspraken met Rusland over de gaspijpleiding Nord Stream 2 in het geheim. Kan dat kwaad en welke andere opties zijn er? En Ankie van Grunsven legt uit waarom de muziek voor dressuur met een paard zo belangrijk is.
7/31/202133 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#255 - Agenten mochten chauffeur niet aanhouden en Eindhovenaar handelt in zelfmoordmiddelen

Mike Damen, een goed vriend van motoragent Arno, die eerder deze maand werd doodgereden door een vrachtwagenchauffeur, zegt dat de politieleiding de instructie heeft gegeven om deze chauffeur niet meer te controleren. Een 28-jarige Eindhovenaar werd opgepakt, omdat hij online zou handelen in zelfmoordmiddelen. Dat nieuws kwam hard binnen bij Randy Knol. Met online aangeschaft poeder, beroofde zijn dochter zich van het leven. Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar filosofie en Denker des Vaderlands, legde uit waarom zoveel mensen geraakt zijn door het overlijden van misdaadverslaggever Peter R de Vries. En zangeres Denisa Jannah over de documentaire 'Ella Fitzgerald - Just One of Those Things'. De 'First Lady of Song' is 25 jaar geleden overleden, maar ze is allerminst vergeten.
7/24/202140 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#254 - Toeristen weigeren, strijd tegen de maffia en afscheid van Tim de Wit

Eerder deze week kondigde Malta aan dat ze alleen volledig gevaccineerde bezoekers welkom zouden. Docent Europees Recht aan de Universiteit Utrecht Hanneke van Eijken legt uit of een EU land dat zomaar mag doen. En we keken terug op zes jaar correspondentschap van Tim de Wit. Hoe vaak heeft hij het woord Brexit uitgesproken? Premier Rutte beloofde na de aanslag op Peter R de Vries het ons plechtig: 'Nederland zal de strijd tegen de georganiseerde misdaad winnen'. Emeritus hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut vertelt hoe lang die strijd gaat duren. En de hele week vragen we aan regionale columnisten wat de beste ontdekte plekjes zijn. We lichten er één uit. Die van Theo Hakkert van de Twentse Courant en Tubantia.
7/17/202129 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#253 - Aanslag Peter R de Vries, kwartiermaker Lodewijk Asscher en terugblik op politiek jaar.

De aanslag op Peter R de Vries veroorzaakte een enorme schok in Nederland. En ook onder de collega’s van de misdaadverslaggever. Jan Meeus van NRC vertelt over hoe bang hij nu is. En ook over de twee verdachte die tot nu toe zijn opgepakt. Dit soort liquidaties worden steeds vaker uitgevoerd door jonge jongens. Advocaat Vito Shukrula schetst de achtergrond van deze jongens. Verder vertelt oud-PvdA politicus Lodewijk Asscher over zijn werk als zogenoemde 'kwartiermaker' in Heerlen-Noord. En onze politieke verslaggevers Lars Geerts en Wilma Borgman blikken terug op het afgelopen politieke jaar.
7/10/202140 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#252 - Excuses voor slavernij en de dilemma's rond politieke docu's

Op welke manier moet de Nederlandse staat recht omgaan met zwarte bladzijdes uit het verleden? Afgelopen donderdag concludeerde een onderzoekscommissie, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werkte, dat de overheid excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden. In de podcast Het Beste uit het Oog vertelt commissievoorzitter Dagmar Oudshoorn hoe dat excuus eruit moet zien. Verder hoor je twee ervaren documentairemakers over het maken van inhoudelijke afspraken met geportretteerde politici. Aanleiding is de ophef over de docu over D66-leider Sigrid Kaag, waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken en haar partij aandrongen op wijzigingen. "Het probleem was dat de makers iemand volgde die halverwege de opnameperiode van functie veranderde", analyseert journalist Coen Verbraak, die in 2012 SP-leider Emile Roemer volgde voor een documentaire. Ook hoor je het bijzondere verhaal van de zwarte muzikant Roland Hayes, die in de jaren 20 als kleinkind van tot slaaf gemaakten de sterren uit de hemel zong als operazanger. Tot slot een gesprek met een donorvader wiens zaad vaker werd gebruikt dan afgesproken en wettelijk is toegestaan. Hij heeft er bewust voor gekozen om geen anoniem donorvader te zijn, vertelt hij in de podcast.
7/3/202129 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#251 - Vaderdag, een massagraf in Canada en transgenders in de sport

In Canada werd voor de tweede keer in een maand een massagraf gevonden bij een kostschool voor inheemse kinderen. Er zouden zeker 750 lichamen in liggen. We spreken met Serv Wiemers, die een boek schreef over de Indianen van Noord-Amerika en niet verbaasd is over dit nieuws.  Laurel Hubbard uit Nieuws-Zeeland is de eerste transgender die meedoet aan de Olympische Spelen, volgende maand in Tokio. Hubbard komt uit bij de vrouwen in de superzwaargewichtsklasse gewichtheffen. Trans-activiste Tammie Schoots vertelt over het belang van de deelname.  En vorige week zondag was het vaderdag. Voor de meeste mensen een dag om vaders in het zonnetje te zetten. Maar voor mensen die hun vader verloren zijn of zelf nooit vader zijn geworden, kan het een lastige dag zijn. Journalist Dirk-Jan Roeleven is zoiemand.
6/26/202142 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#250 - In beroep om naam donorvader en apneu-apparaten zijn van levensbelang

De 23-jarige Maria is hoopvol dat in hoger beroep de rechter besluit dat ze toch de naam van haar donorvader krijgt te horen. Ze baseert die hoop op een andere zaak die door donorkinderen is gewonnen. Volgens Maria heeft haar biologische vader in het verleden aangegeven bekend te willen als daarom wordt gevraagd. Maar door een wetswijziging in 2004 had de man de mogelijkheid om te veranderen van 'bekende donor' naar 'anonieme donor'. In deze podcast doet Maria haar verhaal. In het formatieproces zijn de partijen nog niet toe aan de inhoud. Maar in deze podcast wordt daar wel alvast een voorschot op genomen met defensie-historicus Rein Bijkerk.  En een persoonlijk verhaal over slaapapneu. Philips riep deze week miljoenen slaapapneu-apparaten terug omdat patiënten schadelijke schuimdeeltjes kunnen inademen. Nathalie zegt dat zo'n apparaat voor haar van levensbelang is.
6/19/202127 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#249 - Opmerkelijk gesprek over Sywert van Lienden, pedo-complottheorieën en Youp van t Hek

Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen reageerde op de miljoenenwinsten die Sywert van Lienden maakte met de verkoop van mondkapjes. Het werd een gesprek dat veel losmaakte.  En adviseur van het Openbaar Ministerie, Peter Klerks liet zijn licht schijnen op zogenoemde 'pedo-complottheorieën'.   Amanda Gorman werd in één klap wereldberoemd toen ze het 'spoken word' voordroeg bij de inauguratie van Joe Biden. Artiest Zaïre Krieger mag het gedicht naar het Nederlands vertalen. En we sluiten af met het nummer ‘Altijd Dorst’ van het nieuwe album ‘Huisje aan C’ van cabaretier Youp van ’t Hek.
6/12/202133 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#248 - Afgestudeerden helpen bij het kopen van een huis en kunstliefhebbers als verhuizers

Politieke partijen hadden bij de invoering van het leenstelsel voor studenten kunnen weten dat dat zou leiden tot problemen op de hypotheekmarkt. Dat zegt Pieter Slaman, onderwijs- en beleidshistoricus van de Universiteit Leiden in deze podcast. Slaman is niet per se tegen het leenstelsel, maar hij vindt dat afgestudeerden geholpen moeten worden bij het kopen van een huis. Museum Boijmans van Beuningen was de afgelopen twee jaar bezig met het voorbereiden van een enorme verhuizing. Ruim 151.000 kunstobjecten uit vijf depots gaan de komende maanden naar een nieuw kunstdepot van het museum. Dat wordt niet gedaan door professionele verhuizers, maar door kustbeheerders en liefhebbers. En dichter Saskia de Jong kreeg de A. Roland Holst poëzieprijs. Ze is er vooral blij mee, omdat ze slecht is in het maken van reclame voor haarzelf, zegt ze in deze podcast.
6/5/202128 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#247 - Shell mag minder uitstoten, een jaar na George Floyd en jongeren over de dood

Shell moet veel sneller dan gepland minder CO2 uitstoten, zo oordeelde de rechter. Dat hadden ze bij Urgenda niet verwacht. Directeur Marjan Minnesma werd totaal verrast door deze uitspraak. Deze week was het precies een jaar geleden dat George Floyd om het leven kwam door politiegeweld. Met Mitchell Esajas oprichter van The Black Archives blikte we terug. Amazon nam een filmstudio. En niet zomaar een, namelijk MGM. NRC tech-redacteur Stijn Bronzwaer vertelde wat de gevolgen zullen zijn. En Benthe Göbel en Sabien Brehler spraken over de dood. Hoe gaan jonge mensen om met het verlies van een dierbare.
5/29/202134 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#246 - Tentoonstelling Slaverij, Verantwoordingsdag en vrouwelijke componisten

De afgelopen week werd de tentoonstelling 'Slavernij' geopend in het Rijksmuseum. In de familie van conservator Valika Smeulders kwamen zowel slaven als slavenhouders voor. Ze kent de gevoeligheden als geen ander. En er was Verantwoordingsdag, met het ministerie van Volkshuisvesting als slechtste jongetje van de klas. Koos Meindert, schrijver van volwassen én kinderliteratuur, gaf tijdens de Annie MG Schmidtlezing zijn visie op de kinder- en jeugdliteratuur. En vrouwelijke componisten verdienen meer aandacht, dat vindt violiste Merel Vercammen. Daarom bracht ze een album uit met muziek van de Franse zussen Lili en Nadia Boulanger.
5/22/202138 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#245 - Rutte's Ombudsclub, film De Oost en transformatie Billie Eilish

VVD-leider Mark Rutte wil een ‘ombudsclub’ gaan invoeren, die burgers gaan helpen als ze een probleem hebben met uitvoeringsorganisaties van de overheid. We vroegen aan de Kafka-brigade wat zij van dat idee vinden. En historicus Hans Goedkoop keek voor ons de Nederlandse film De Oost, die afgelopen week in première ging.   Op de Afsluitdijk groeien bijzondere planten. Natuurliefhebber Ben Bruinsma wil die redden, nu de dijk wordt gerenoveerd. Hij verzamelt de zaadjes zodat ze na de verbouwing weer terug kunnen groeien. En Billie Eilish in een korset én met blonde haren. Op sociale media barstten de discussies los. ' Vrouwen-empowerment' of juist niet? Kunsthistoricus Wieteke van Zeil weet het ook niet. 
5/15/202139 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#244 - 200 jaar Napoleon en De Zeven Zussen

Patenten van coronavaccins moeten worden vrijgegeven, zei de Amerikaanse president deze week. Ook enkele Europese landen zijn daarvoor. Dat is mogelijk goed nieuws voor bijvoorbeeld Madagaskar. Dat Afrikaanse land ontving deze week pas de eerste lading vaccinaties. Napoleon overleed 200 jaar geleden. Ter nagedachtenis legde president Macron een krans bij zijn graf en hield een toespraak. Daar zijn volgens Lotte Jensen niet alle Fransen blij mee, want er is steeds meer kritiek op Napoleon.  En het zevende deel van de boekenserie De Zeven Zussen is deze week verschenen. Die boeken van Lucinda Riley zijn ongelofelijk populair. De Nederlandse uitgever vertelt waarom.
5/8/202135 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#243 - Overlijden Hafid Bouazza, Syrische oorlogsmisdadigers en notulen

Afgelopen week overleed op 51-jarige leeftijd schrijver Hafid Bouazza. Samen met AFTh van der Heijden blikte we terug op zijn leven. En we hadden met Vincent Cillessen van het Team Internationale misdrijven een onthullend gesprek over Syrische oorlogsmisdadigers die mogelijk in Nederland wonen. Niet minder spannend: Jaitsen Singh is een Nederlander die al 37 jaar in een Amerikaanse gevangenis zit. Hij wil volgens zijn advocaat Rachel Imamkhan de rest van zijn straf in Nederland uitzitten. Is daar een kans op? En deze week stond Den Haag in het teken van de notulen van de ministerraad. Theatermaker en politicoloog Eveline van Rijswijk bracht een ode degene die die notulen had opgesteld.
5/1/202128 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#242 - De 'kakkerlakken van Rutte' en knielen voor de koning

Persfotografen krijgen steeds meer te maken met geweld. Dat zeggen twee van hen in deze podcast, naar aanleiding van het incident met een shovel in Lunteren. Voorheen werkten veel fotografen alleen, maar steeds vaker gaan ze nu samen naar een klus en letten dan op elkaar. Volgens één van de fotografen wordt de pers gezien als 'de kakkerlakken van Rutte'.  Schrijver Joris van Casteren deed onderzoek naar eenzaamheid. Volgens hem zijn door de opkomst van internet en sociale media meer mensen eenzaam geworden.  En kickboxer Rico Verhoeven knielde voor de koning tijdens de Koningsspelen.
4/24/202130 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#241 - Het vertrek uit Afghanistan en een dubieuze DaVinci

Alle NAVO-troepen gaan later dit weg uit Afghanistan.  Volgens Niloufar Rahim, voorzitter van stichting Keihan, kon dat besluit niet op een slechter moment komen en Is 'Salvator Mundi' nou wel of niet van Leonardo DaVinci? Museum het Louvre wilde het schilderij eerst niet toeschrijven. Kunsthistorica Wieteke van Zeil vertelde het bijzondere verhaal.
4/17/202133 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#240 - Vertrouwen, oprechtheid en bescheidenheid in de politiek. En Wereld Autisme Dag

Sinds 1 april hebben we een nieuwe Denker des Vaderlands. Namelijk emeritus hoogleraar Paul van Tongeren. Hoe kijkt hij aan tegen het vertrouwen in de politiek? En onze columnist Patrick Nederkoorn had het over oprechtheid en bescheidenheid, ter inspiratie voor demissionair-minister Mark Rutte. Laura van Beckhoven, de ambassadrice van Transgender Netwerk Nederland gaf antwoord op de vraag of transpersonen een operatie aan het gezicht vergoed moeten krijgen. Verder was het deze week Wereld Autisme Dag en ter gelegenheid daarvan spraken we met schrijfster Bianca Toeps aen Annemiek Koster, die allebei deze diagnose hebben gekregen. Ilse Visser van het Nederlands Bijbelgenootschap vertelde over het vertalen van de Bijbel naar Afrikaans talen. En jazzsaxofonist Benjamin Hermans componeerde speciaal voor Het Oog muziek geïnspireerd op Pasen.
4/10/202140 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#239 - ISIS Files, Wat is de staat van Nederland en hoe Nederlands is Babi Pangang?

‘Beangstigend’. Dat vind terreurexpert Beatrice de Graaf van de ISIS Files. Zij mocht op uitnodiging van de The New York Times onderzoeken. En ze vond een primeur. Schrijver Ramsey Nasr onderzocht met zijn boek ‘De Fundamenten’ grote vragen als: wat is de staat van Nederland? En hoe komen we uit de coronacrisis? Babi Pangang. Hoe vernederlands is dit gerecht? En waarom is Paella rood van kleur?  Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte zijn gefascineerd door de welbekende wereldgerechten en gingen op onderzoek uit. Eric Corton en het orkest Phion maakte van de lijdensweg van Jezus een hedendaags hoorspel. ‘Over lijden’ heet het.
4/3/202136 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#238 - Mededogen met verdachten en een ode aan de verliezer

Als officier van justitie moet je maatwerk kunnen verrichten en daarom is het belangrijk om meer te kijken naar de mens achter de verdachte, zegt Gabriëlle Hoppenbrouwers in deze podcast. De officier van jusititie vertelt dat ze naarmate ze ouder wordt steeds meer mededogen krijgt met verdachten. Verder is Bram van Ojik te gast, de voormalige partijleider van GroenLinks. Hij liet in 2017 per ongeluk tijdens de formatieonderhandelingen zijn papieren zien tegenover fotografen. Datzelfde gebeurde deze week met verkenner Kajsa Ollongren. En deze week kwam de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Columniste Eveline van Rijswijk bracht een ode aan de verliezer.
3/27/202138 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#237 - Wat de verkiezingsuitslag zegt over de samenleving en oude apen

Na de verkiezingen zitten er zeventien partijen in de Tweede Kamer. Hoogleraar politicologie Sarah de Lange, en Sheila Sitalsing, Oog-collega en columnist van de Volkskrant, vertellen wat dat zegt over de samenleving. En deze week was Nederlands bekendste gorilla jarig. Bokito werd 25 jaar. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen is hij daarmee nog niet bejaard.
3/20/202136 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#236 - Ongezonde werkdagen van ministers en fruit uit Fukushima

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken overwoog tijdens haar ziekte om niet terug te keren als minister. Ze zegt dat je als minister bijna 24 uur per dag met het werk bezig bent en noemt dat in de podcast "niet gezond". De journalisten Tom Kleijn en Mai Verbij blikken terug op de tsunami in Japan, 10 jaar geleden. Door die tsunami ontstond de kernramp bij Fukushima. En Nederland gaat volgens Wim Eikelboom niet goed om met de eik. Hij maakt een podcastserie over deze boomsoort.
3/13/202135 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#235 - Gorbatsjov is 90 en seksistische tweets in de politiek

Oud-president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie mocht deze week 90 kaarsjes uitblazen en daarom blikt Hubert Smeets van het platform Raam Op Rusland terug op zijn leven en carrière. Zo'n 10 procent van de Twitter-berichten aan vrouwelijke politici is haatdragend, blijkt uit onderzoek van Coen van de Ven van de Groene Amsterdammer.
3/6/202135 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#234 - Sterven voor enkele voetbalwedstrijden en geen vlees op Franse scholen

Dat 6500 arbeidsmigranten omkomen bij het bouwen van stadions voor het WK in Qatar gaat alle perken te buiten, zegt voetbaljournalist Willem Vissers van de Volkskrant in deze podcast. Er worden zeven stadions gebouwd die het land helemaal niet nodig heeft, aldus Vissers. De verruimingen die premier Rutte de afgelopen week aankondigde ziet intensivist Mark van der Kuil als "een koehandel handjeklap" die heel bevreemdend is. De druk op de ic is volgens hem de laatste maanden constant net te dragen. En op Franse scholen ontbreekt steeds vaker vlees bij de traditionele warme middagmaaltijd. Maar is dat nou zo erg? Chef-kok Alain Caron vindt van niet.
2/27/202132 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#233 - Waarom hebben we het toch zo druk en de ontmaskering van een seriemoordenaar

IC-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans verschijnen sinds het begin van de coronapandemie in allerlei programma's om uitleg te geven over het virus. Voor hun heldere communicatie zouden ze afgelopen week de Machiavelliprijs krijgen, maar de uitreiking is verplaatst naar eind maart. In het Oog vertelt Marion Koopmans waarom ze op Twitter zit en legt Diederik Gommers uit wat het oplevert om in gesprek te gaan met mensen die het virus in twijfel trekken. Oud-politicus Ayaan Hirsi Ali woont alweer 15 jaar in Amerika. In haar nieuwe boek is ze kritisch over immigratie in Europa. Die is volgens haar een gevaar voor de rechten van vrouwen. Vooral werkende mensen hebben het de afgelopen decennia steeds drukker gekregen. Socioloog Tanja van der Lippe heeft wel een idee hoe dat komt en of dat erg is. Diplomaat Herman Knippenberg ontmaskerde in 1976 een Franse seriemoordenaar. Hij werkte destijds in Thailand toen hij betrokken raakte bij de zaak. Op Netflix staat binnenkort een serie over het waargebeurde verhaal, The Serpent.
2/20/202137 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#232 - Einde aan buitenlandse adoptie en weg met de stropdas

Nederland moet voorgoed stoppen met het adopteren van kinderen uit het buitenland. Dat zegt Chamila Seppenwoolde, oud-bestuurslid van United Adoptees International. Zelf is ze geadopteerd uit Sri Lanka en met haar adoptie is veel mis gegaan. In deze podcast blikt minister Blok van Buitenlandse Zaken terug op het afgelopen kabinet en zijn eigen werk. Blok vindt dat hij goed op zijn plek zit. En ophef in het Nieuw-Zeelandse parlement deze week, nadat een Maori-Kamerlid was weggestuurd, omdat hij geen stropdas droeg. Dat wakkerde de discussie aan of een stropdas nog wel van deze tijd is. Modeontwerper en kunstenaar Aziz Bekkaoui reageert.
2/13/202135 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#231 - Vrij van Corona, het Haagse matje en muziek vanuit de baarmoeder.

Volgens epidemioloog en schrijver Jaap Goudsmid zullen we onszelf steeds vaker moeten wapenen tegen pandemieën. Hij schreef er een boek over met de aanlokkelijke naam ’Vrij van Corona”. Veertig partijen doen meer aan de komende Tweede Kamer verkiezingen. Met politicoloog Simon Otjes bekeken we de kansen voor de nieuwkomers. Het Haagse matje. Het fascineerde fotograaf Daniel Heikens zo veel, dat hij een boek over maakte “De Matlas”. Met onder meer foto’s van voetballer Michel Adam. En Spinvis maakte een bijzonder stukje muziek. Namelijk uit de baarmoeder. Hoe klinkt dat?
2/6/202135 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#230 - coronarellen; snelrecht en crowdfundingsacties

Relschoppers en vandalen die agenten hebben aangevallen en winkels hebben geplunderd tijdens de coronarellen, kregen afgelopen week celstraffen via snelrecht. Maar dat ging eigenlijk veel te snel, zegt hoofddocent Joep Lindeman van de universiteit Utrecht. Er werd gul gegeven aan de slachtoffers. Zo kreeg de eigenaresse van de Primera 82.000 euro. Waarom waren er zoveel crowdfundingsacties? En oud-verslaggever Pauline Broekema over verzetshelding Lammie Drenth.
1/30/202133 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#229 - Het leven van Van Mierlo en hoe zing je het Amerikaanse volkslied?

Deze week verscheen een nieuwe biografie van Hans van Mierlo, oprichter van D66. Biograaf Hubert Smeets schreef een boek over hem met als titel 'Een wonderbaarlijk politicus'. Een zeer treffende omschrijving, zo vertelt hij in Het Oog. Verder in de podcast hoor je zangcoach Babette Labeij over the Star Spangled Banner, beter bekend als het Amerikaanse volkslied. Want hoe moeilijk is het eigenlijk om deze goed en zuiver te zingen?
1/23/202132 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#228 - Corona-onderzoek in China, slapen in de wildernis en ophef rond John Pielemans

Een groep virologen is deze week naar China vertrokken om te onderzoeken wat de oorsprong van het coronavirus is geweest. Hoogleraar Peter Rottier en correspondent Sjoerd Den Daas vertelde of dat wel mogelijk is, in een land als China. Voor de pandemie was er een groot lerarentekort en nu zitten alle leerlingen thuis. Volgens de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman en socioloog Thijs Bol wordt voor leerlingen het steeds moeilijker om de achterstanden in te halen. Koen Arts en zijn vriendin Gina Maffey sliepen één jaar lang in de Nederlandse wildernis. En dat was moeilijker dan zij zichzelf hadden voorgesteld. En er was veel ophef in Denemarken over de kinderserie John Dillermans. Die gaat over een tekenfilmfiguur met een onbeheersbare, enorme pielemans. En toch zijn volgens correspondent Rolien Créton de Denen helemaal niet zo preuts.
1/16/202136 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#227 - Ook verpleeghuizen moeten kunnen prikken met Pfizer en 45 jaar 'Het Oog'

Nederland had het voorbeeld van Groot-Brittannië moeten volgen waar een deel van de ouderen in verpleeghuizen wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Dat zegt Wilco Achterberg, hoogleraar ouderen-geneeskunde bij het LUMC, in deze podcast. Het is nog niet zeker of de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar doorgaan, zegt Japan-kenner Mai Verbij. In Japan neemt het aantal besmettingen momenteel sterk toe. Ook de Britse variant is in Japan gesignaleerd. Volgens Verbij is daarom de steun onder de bevolking voor het organiseren van de Spelen sterk afgenomen. En Met Het Oog Op Morgen bestaat 45 jaar. Hans Hoogendoorn is vanaf dag één bij het programma betrokken als 'de stem'. Hij blikt terug.
1/9/202128 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#226 - Kritiek op 'het nieuwe weernormaal' en een mooie boodschap aan het einde van 2020

De laatste jaren wordt het warmer en warmer in Nederland, en het KNMI rekent vanaf dit jaar met een nieuw 'normaal' voor de weersverwachtingen. Weerman Peter Kuipers-Munneke legt uit dat er kritiek op dat besluit is. Verder in de podcast: zanger Spinvis die vertelt over zijn coronajaar en het nieuwe album dat hij uitbracht, presentatrice Sosha Duysker van Het Klokhuis over haar jaar en een speciale column van de vaste politiek columnist van het Oog, Patrick Nederkoorn.
1/2/202133 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#225 - Nieuwe vertalingen van Dickens, vragen van luisteraars en Eindejaarscolumn

Mark van Dijk heeft een fulltime baan als metaalarbeider. Daarnaast werkt hij al acht jaar aan een nieuwe vertaling van de reeks kerstverhalen van Charles Dickens. En dat was een gigantische klus. Tijdens het jaarlijkse presentatorendebat waren de rollen voor één keer omgedraaid. Luisteraars stelde vragen aan de Oogpresentatoren. En daar zaten een aantal verassende vragen én antwoorden tussen. Net zo’n traditie als het presentatorendebat, is de eindejaarscolumn. Die werd dit jaar door cabaretier Jeroen Woe. Hoe kijkt hij terug op 2020?
12/26/202025 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#224 - Compensatieregeling moet weg bij Belastingdienst en ode aan Paul mcCartney

Slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire moeten niet door de Belastingdienst worden gecompenseerd. Dat duurt te lang, zegt Albert Jan Kruijter in deze podcast. Hij is directeur van het Instituut voor Publieke Waarden, dat onderzoek doet naar mensen die in bureaucratie verstrikt raken. In Vianen is bij werkzaamheden aan de stadsgracht een massagraf uit de 15e of 16e eeuw ontdekt. Hans Veenstra is als archeoloog bij de opgravingen betrokken. Volgens hem was deze vondst "totaal onverwacht". En muzikant Bertolf brengt een ode aan Paul mcCartney. Die kwam de afgelopen week met een solo-lockdown-album.
12/19/202033 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#223 - André Kuipers over buitenaards leven en 40 jaar na Lennon

Ruimtevaarder André Kuipers gelooft niet dat er op aarde al buitenaards leven is te vinden. Iets wat de voormalige veiligheidschef van het Israëlische ruimtevaartprogramma wel claimt. Maar volgens Kuipers vertelt de Israelier wel meer gekke dingen. Wat? Dat hoor je in Het Beste uit het Oog. Verder hoor je Singer-songwriter Yorrik van Norden's ode aan John Lennon. Deze week is het 40 jaar geleden dat hij werd vermoord.
12/12/202034 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#222 - Miljarden van Khadaffi, klassieke muziek en seks, en Flappie op z’n Engels

Waar zijn de miljarden van Mouammar Khadaffi gebleven? Onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom gingen op zoek naar het geld en maakte over hun tocht een documentaire. Tien coffeeshops maken kans om op proef aan de slag met legaal wiet telen. Erwin Douwes en Jakob Zwindeman zijn twee coffeeshophouders die kans maken. Zij willen dat wiet uiteindelijk legaal wordt. Wat hebben klassieke muziek en seks gemeen? Veel, vinden mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze. Ze maakte er een album over. En nog meer muziek. Todd Rundgren maakte een Engelse cover van ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek. Wat vindt de cabaretier daarvan?
12/5/202036 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#221 - Ondergang van 50Plus, Dolly Parton en wordt Frans de EU-voertaal?

Op 1 januari moet de brexit (eindelijk) beklonken zijn en vertrekken de Britten definitief uit de Europese Unie. In de Brusselse wandelgangen worden overuren gemaakt om de overgang zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Op de achtergrond speelt vanwege het vertrek van de Engelsen ondertussen een andere kwestie: de strijd om de dominantste EU-taal. In de podcast Het Beste uit het Oog vertelt EU-correspondent Sander van Hoorn over de Franse lobby om hun taal dé voertaal van Europa te laten worden. "Die strijd wordt aangevoerd door Franse journalisten, die bijvoorbeeld NOS-journalisten aanspreken om vragen in het Frans te stellen", vertelt Van Hoorn. Hoe reëel is de wens van de Fransen? Verder hoor je oud-50Plus-voorzitter Geert Dales over zijn tumultueuze tijd bij de ouderenpartij, waarbij de aanvankelijke zetelwinst in de peilingen in korte tijd werd weggevaagd. Ook schuiven twee culturele prijswinnaars aan: trombonist Sebastiaan Kemner (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs) en choreograaf Marco Gerris (winnaar Prins Bernard Cultuurfonds Prijs). Het countrytrio BlueBirds sluit de podcast af met een ode aan Dolly Parton.
11/28/202033 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#220 - OMT-leden minder op tv en de strijd voor de grutto

Leden van het Outbreak Management Team moeten minder in tv-programma's verschijnen. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss in deze podcast. Hij is zelf ook lid van het OMT. Schrijfster Anouk Kootstra kreeg de Joost Zwagerman-Essay-Prijs voor "Een jas die past". En bioloog, presentator en ambassadeur van de Vogelbescherming, Camilla Dreef strijdt voor de grutto. Want deze nationale vogel heeft het zwaar.
11/21/202033 minutes
Episode Artwork

#219 - De vrijheid van meningsuiting en leven na de drank

In de Tweede Kamer ging het deze week onder meer over de vrijheid van meningsuiting. Dit naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Maar hoe is de vrijheid van meningsuiting eigenlijk wettelijk geregeld? Daarover hoor je alles in deze podcast. Verder hoor je presentator Koos van Plateringen. In de podcast 'Eerlijk over Alcohol' vertelt hij openhartig over zijn liefde voor de drank. Want wanneer is alcoholgebruik nou eigenlijk problematisch?
11/14/202040 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#218 - Rotterdam tot over zijn oren in de slavernij en een nieuwe Max Havelaar

Rotterdam zat eeuwenlang tot over zijn oren in de slavernij. Dat zegt hoogleraar Alex van Stipriaan van de Erasmus Universiteit in deze podcast. Hij heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het koloniale verleden van de stad. En oud-conservator Jos van Waterschoot van het Multatuli Museum in Amsterdam baalt ervan dat 'Max Havelaar' bijna niet meer wordt gelezen. Het boek is langzaamaan verdwenen van de literatuurlijst bij middelbare scholieren. Dat is volgens hem zonde. Hij heeft daarom om jongeren te bereiken een stripverhaal gemaakt van de Max Havelaar. 
11/7/202025 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#217 - Het mannen- en vrouwenbrein en omstreden cartoons

Volgens neuroloog Iris Sommer zijn er duidelijke verschillen tussen het vrouwelijk en het mannelijk brein. In het Oog vertelt zij over de natuur van de geslachten, maar ook over hoe wij het best deze nieuwe kennis kunnen inzetten op het gebied van opvoeding en zorg. Volgens haar moet er nogal wat veranderen... Verder in de podcast hoor je cartoonist Ruben Oppenheimer over de boze Erdogan. Ook hij heeft al vier aanklachten tegen zich lopen in Turkije.
10/31/202027 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#216 - Ziekenhuizen Amsterdam willen hulp en de sterrenregen van Spinvis

Ziekenhuizen in Amsterdam zijn blij dat ze hulp krijgen van andere ziekenhuizen, want ze kunnen het niet meer aan. Dat zei Armand Girbes, hoofd van de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum Amsterdam. Onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten kwam langs in de studio om het te hebben over Wereldstotterdag. En Spinvis componeerde speciaal voor Met Het Oog Op Morgen het nummer 'De Orioniden'.
10/24/202029 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#215 - Special: het coronavaccin

De hoop is gevestigd op een vaccin tegen corona. Maar wat is de status daarvan, zijn we al klaar voor een vaccinatiecampagne en wat gebeurt er als het vaccin er eenmaal is? Dat onderzoeken we in drie gesprekken, nu gebundeld in deze podcast. Met als vaste gast NOS-onderzoeksredacteur Ben Meindertsma en drie deskundigen: hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond, rechtsfilosoof Roland Pierik en epidemioloog Alma Tostmann.
10/20/202031 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#215 - Rouwen met deepfake therapy en Wilders' Henk en Ingrid

Nog een laatste keer kunnen praten met een overleden dierbare. Da's een wens van velen. En tegenwoordig kan dat, tot op zekere hoogte, dankzij nieuwe technologieën. Bij deep-fakes worden oude filmpjes met behulp van slimme algoritmes aangepast, waardoor je iemand iets kan laten zeggen. Verder in de podcast hoor je wat er nou klopt van Wilders' bewering, namelijk dat de IC's "vol liggen" met niet-westerse allochtonen.
10/17/202030 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#214 - Strijd tegen drugscriminaliteit en troost voor bedroefde harten

Het aanpakken van drugscriminaliteit is niet alleen een zaak van politie en justitie. De overheid moet ook langdurig investeren in een beter sociaal opvangnetwerk. Dat zegt hoogleraar Ondermijningsstudies Pieter Tops. Verder in deze podcast een gesprek over het teruggeven van koloniaal erfgoed. En er is een nieuw brievenboek van Vincent van Gogh verschenen; Troost voor bedroefde harten. Volgens conservator Nienke Bakker vindt je in die brieven telkens weer iets nieuws en zijn ze zo mooi geschreven dat je het literatuur kunt noemen.
10/10/202031 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#213 - Coronachagrijn, mededogen in het strafrecht en Quentin Tarantino

Heeft u al last gehad van 'coronachagrijn'? Denker des Vaderlands Daan Roovers geeft een paar tips hoe dat te voorkomen en hoe je er vanaf komt. Onno Ruding was in hele andere tijd minister van Financiën. Hoe kijkt hij naar deze tijden waarin overheden tijdens de coronacrisis ‘geld uitgeven’ zien als de oplossing. Is er genoeg ruimte voor mededogen in het Nederlands strafrecht? Dat vroeg officier van justitie Disa Jironet zich af en onderzocht dat. En ze schreef er een boek over; "Misdaad en mededogen". En we bespraken met filmjournaliste Noa Johannes de documentaire QT8 over filmregisseur Quentin Tarantino. Aan de hand van filmfragmenten ontdekken we wat er zo bijzonder is aan het werk van Tarantino.
10/3/202031 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Met het Oog op Morgen 28-09-2020

Met vandaag: Strengere coronamaatregelen | Artsen willen open debat over de proportionaliteit van coronamaatregelen | Wat te doen tegen 'coronachagrijn' | Black Panther na halve eeuw vrij | 23 jaar oude film 'Karakter' kreeg opknapbeurt. Presentatie: Chris Kijne
9/28/202054 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#212 - 'Groene' coronagebieden, kinderontvoeringen en heel veel dieren

Drie columnisten uit regio's waar het aantal coronabesmettingen niet hard oploopt vertelden over hoe er in hun omgeving wordt gekeken naar de situatie in de rest van het land. Hoe wordt er omgegaan met de maatregelen tegen het virus en waarom gaat het daar beter? Verder in deze podcast met de beste gesprekken uit Met het oog op morgen: hoe haal je ontvoerde kinderen terug? Privédetective Jacques Smit en familierechtadvocaat Janneke Mulder vertelden wat zij doen om een kind terug te halen. Wildlife-dierenarts Martine van Zijl schreef het boek Over het leven in het wild, over haar eigen belevenissen in de wildernis. Hoe verhoudt de mens zich tot de natuur? Tot slot, een slak. Ecoloog Gerard Korthals kwam ter ere van de bodemdierdagen uitleggen waarom slakken, pissebedden en andere beestjes heel goed zijn voor de tuin. En hij bracht daarvoor een slak mee.
9/26/202033 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#211 - Minister Hugo de Jonge blikt terug en corona in rioolwater

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blikt na Prinsjesdag terug op het afgelopen jaar. Het is een loodzwaar jaar voor hem: "Hele lange dagen, hele korte nachten en altijd aanstaan", zo vertelt hij tegen politiek verslaggever Wilma Borgman. Ook staat hij stil bij de boete van minister Grapperhaus, die hij kreeg vanwege het niet-naleven van de coronamaatregelen bij z'n bruiloft. Verder in de podcast hoor je: Waarom test het RIVM rioolwater in de strijd tegen het coronavirus?
9/19/202030 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#211 - Minister Hugo de Jonge blikt terug en corona in rioolwater

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blikt na Prinsjesdag terug op het afgelopen jaar. Het is een loodzwaar jaar voor hem: "Hele lange dagen, hele korte nachten en altijd aanstaan", zo vertelt hij tegen politiek verslaggever Wilma Borgman. Ook staat hij stil bij de boete van minister Grapperhaus, die hij kreeg vanwege het niet-naleven van de coronamaatregelen bij z'n bruiloft. Verder in de podcast hoor je: Waarom test het RIVM rioolwater in de strijd tegen het coronavirus?
9/19/202030 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#210 - Herinneringen aan Joost Zwagerman en schoonmaken op vieze plekken

Deze week was het vijf jaar geleden dat schrijver,dichter, kunstkenner en essayist Joost Zwagerman uit het leven stapte. We halen herinneringen aan hem op met schrijver Jessica Durlacher, een goede vriendin van Zwagerman. Verder in de podcast hoor je Tugrul. Hij is schoonmaker en komt op de meest vieze plekken in Nederland. Er is een docu-serie over zijn werk gemaakt, 'Niet normaal vies'. Hij vertelt in het Oog wat hij zoal tegenkomt...
9/12/202032 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#209 - Kardinaal Simonis, 'Uit beeld' van Amber Brantsen en ouderenzorg in coronatijd

Woensdag overleed kardinaal Simonis op 88-jarige leeftijd. Trouw-journalist Stijn Fens vertelde over de man, die jarenlang het gezicht was van katholiek Nederland. Fens zag hem als een omstreden, maar zachtmoedig man en deelde in Met het oog op morgen zijn warme herinneringen aan Simonis. Journaalpresentator Amber Brantsen vertelde Chris Kijne over haar boek Uit beeld, over haar worsteling met anorexia. Ze blikte terug op de zorg die ze kreeg en de manier waarop ze de ziekte uiteindelijk overwon.  Verder is er aandacht voor de nieuwe serie van Hugo Borst, Thuis op Zuid. Borst betoogde dat de ouderenzorg in Nederland door de uitbraak van het coronavirus weer "terug bij af" is. De maatregelen die vanaf maart tegen het virus zijn genomen, vindt Borst te rigide en hij hoopte dan ook dat minister De Jonge op de persconferentie van deze week daar ook op zou reflecteren. De Vlaamse schrijver Chris de Stoop vertelde over Het boek Daniël, dat hij schreef over zijn oom Daniël die in 2014 dood werd gevonden in de smeulende resten van zijn huis. Namens zijn familie pleitte hij in de rechtszaak over de dood van zijn oom en na het proces kwam hij oog in oog te staan met diens moordenaars.
9/5/202030 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#208 - Drillrap, memoires Lubbers en wint Dumoulin de Tour?

Enkele weken geleden werd een 16-jarige jongen doodgestoken op de Scheveningse Pier. Zijn dood wordt gelinkt aan de muziekstijl drillrap. Met advocaat Vito Shukrula leggen wie die rapvorm eens onder de loep. En we hadden voor het eerst in tien jaar een Surinaamse minister in onze studio. Minister van buitenlandse zaken, Albert Ramdin, kwam naar Nederland om de betrekkingen tussen Nederland en Suriname te versterken. 25 jaar lag het op de plank. Want het was te explosief om te worden uitgegeven. Maar nu is dat alsnog gebeurt. Met zoon Bart Lubbers namen we de politieke memoires van Ruud Lubbers door. Gaat Tom Dumoulin dit jaar de Tour winnen. Patrick Bernhart die het boek 'Tom Dumoulin, een wielerlegende in wording' schreef vertelde over de kansen voor de wielrenner, die al eens tweede werd in de Grande Bicycle.
8/29/202032 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#207 - Slavenregister Curaçao, Democratische conventie en wrak bij Mauritius

Het Slavenregister van Curaçao is sinds maandag online. Een dag voordat het register geopend was spraken we met Coen van Galen, historicus aan de Radboud Universiteit en projectleider van het onderzoek. Het was de week van de Democratische Partijconventie. Gaan de Democraten president Trump verslaan? Oud-Kamerlid Mark Verheijen van de VVD reisde door het land en vraagt zich af dat gaat lukken. Voor de kust van Mauritius is het wrak van het vastgelopen Japanse schip in twee gebroken. De regering wil het vrachtschip laten afzinken. Dat Kenneth Rijsdijk, fysisch geograaf van de Universiteit van Amsterdam, vindt dat niet zo’n goed idee. In Londen zouden vorige week de theaters voorzichtig weer open gaan. Maar corona gooide opnieuw roet in het eten. Met correspondent Tim de Wit en musicalartieste Celinde Schoenmaker spraken we over hoe het nu verder moet.
8/22/202025 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#206 - Wijkagent in een tippelzone en de weduwe van de Filipijnse dictator

Imelda Marcos is de weduwe van de Filipijnse dictator Marcos én eigenaar van duizenden paar schoenen. Deze week ging The Kingmaker draaien, een documentaire met haar als hoofdpersoon. In de podcast vertelt oud-Zuid-Oost Azië-correspondent Michel Maas over deze bijzondere vrouw. Verder in de podcast hoor je Jan Schoenmaker. Jan was 20 jaar de wijkagent van de Utrechtse tippelzone. Hij schreef een boek over zijn ervaringen.
8/15/202035 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#205 - Onverantwoorde finish in Polen en te veel bureaucratie in de woningbouw

Oud-wielrenner Laurens ten Dam heeft in de podcast grote kritiek op de organisatie van de Ronde van Polen. De kans op een ongeluk bij de finish van de eerste etappe was erg groot, zegt hij. Een Russisch vaccin tegen corona kan al in oktober beschikbaar zijn, zeggen de Russen zelf. Maar moleculair bioloog Marjolein Kikkert van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft er weinig vertrouwen in. En we moeten veel meer woningen bouwen, zoals in de jaren 60, vindt Madeline Buijs, bouweconoom van ABN Amro.
8/8/202029 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#204 - Cultuur turnwereld, geen mondkapjesplicht en Maarten Biesheuvel

De turnwereld staat op zijn kop, na verschillende getuigenissen over mishandelingen en vernederingen. Er heerst een Spartaanse cultuur en die is volgens oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop niet makkelijk te doorbreken. Geen mondkapjesplicht in Nederland. Gemeenten mogen lokaal experimenteren, maar dan ligt de nadruk vooral op het aanpassen van ons gedrag. Gedragswetenschapper Arie Dijkstra houdt deze omstreden beslissing van directeur Jaap van Dissel tegen het licht. We blikken terug op het leven van schrijver Maarten Biesheuvel, die ondanks zijn bipolaire stoornis grote successen kenden. Dat bipolaire maakte van Biesheuvel de schrijver die hij was, volgens uitgever Tilly Hermans. De Britten moeten gaan afvallen, vindt de Britste premier Johnson. Want wie dik is, heeft meer kans om met corona op de IC te belanden. Zanger Tim Knol weet hoe dat moet, flink afvallen. Hij deelt zijn geheim met ons.
8/1/202029 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#203 - Tweede coronagolf, 100 jaar Heerenveen en blind daten met een historisch figuur

Vier experts uit de gezondheidszorg willen snel actie om een tweede coronagolf te voorkomen, zo schreven ze in een brief aan premier Rutte en minister De Jonge. Wim Schellekens, oud hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, legt uit waarom er haast is geboden. Het was feest deze week bij voetbalclub SC Heerenveen. Ze bestaan 100 jaar. En met wie kunnen we dan beter het gesprek gaan met Foppe de Haan, een van de clubiconen van de Friese club. En we blikten nog meer terug. Op het leven van mensenrechtenactivist en politicus John Lewis, de laatste nog levende persoon van de Freedom Rider. Een groep waar ook Martin Luther King bij hoorde. En presentator Joost Vullings had een blinddate met een historisch figuur uit de 17de eeuw. Door het coronavirus kwam het West-Fries Museum met deze wel hele originele oplossing om nieuwe bezoekers te trekken.
7/25/202035 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#202 - De poëzieman van het Oog wordt 80 en geheime plekken in Noord-Korea

John Jansen van Galen, voormalig presentator en huidige poëzie-man van het Oog , vierde zijn 80ste verjaardag bij Met het Oog op Morgen. En daar hoorde uiteraard een passend gedicht bij. Verder in de podcast hoor je Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit van Leiden. Sommige plaatsen zijn voor ons onbereikbaar, corona-crisis of niet. Zo zullen er maar weinig mensen in Noord-Korea geweest zijn bij 'Bureau 39'. Wat dit mysterieuze Bureau precies is? Je hoort het in deze aflevering.
7/18/202032 minutes
Episode Artwork

#201 - Een week lang gesprekken over Srebrenica in het Oog

Het Beste uit Het Oog staat deze week helemaal in het teken van de val van Srebrenica dit weekend 25 jaar geleden. Dutchbat-veteraan Remko de Bruijne was destijds 20 jaar. Hij begon als jonge militair vol goede moed aan de missie, zonder te weten wat er stond te gebeuren. Ook is er een gesprek met Marco Gerritsen. Hij probeerde als advocaat gerechtigheid te halen voor 6000 nabestaanden. Hij probeerde de Verenigde Naties verantwoordelijk te houden, ondanks de onschendbare status die de organisatie heeft. En in de nasleep van de genocide probeerde forensisch expert Eddy Korringa bewijs te verzamelen. Maar hoe vind je dat als de Serviërs er alles aan doen om bewijs te vernietigen?
7/11/202033 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#200 - Keti Koti, mysterieuze olifantensterfte en een Nederlander bij de Oscars

Deze week was Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Theatermakers Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk hebben allebei Surinaamse roots en maakten een voorstelling over dit onderwerp. Toen ze research deden, vonden ze in de Black Archives gegevens over hun eigen families, vertelden ze Wilfried de Jong. Verder in deze podcast aandacht voor de mysterieuze olifantensterfte in Botswana. Honderden olifanten zijn in korte tijd dood aangetroffen in de Okavango Delta. De regering en natuurorganisaties tasten in het duister over de toedracht. Bioloog en olifantenkenner Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds vertelt over de olifantensterfte. En sekswerkers mogen sinds woensdag weer aan het werk. Miriam van de belangenvereniging voor sekswerkers, Proud, en escort Lisa vertellen over hun afgelopen corona-maanden. Tot slot de Nederlandse stuntman Willem de Beukelaer, die deze week werd verrast: hij mag als één van de 800 nieuwe leden van de prestigieuze Academy meebepalen wie dit jaar een Oscar krijgen voor hun films. Hij was "volledig overvallen" door het nieuws, dat zijn zoon en een vriendin toevallig online hadden gelezen.
7/4/202038 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#199 - Drees ingeruild voor Klompé, de Koreaanse oorlog en ode aan de treinrestauratie

Willem Drees moest plaats maken voor Marga Klompé in de herijkte canon van Nederland. En daar was het niet iedereen mee eens. Dus bespraken we beide hoofdrolspelers. Met John Jansen van Galen, die een biografie over Drees schreef, en Mirjam van Reisen, die de Marga Klompé leerstoel in Tilburg bezet: Journalist Casper van der Veen vertelde over de Koreaanse oorlog, die deze week 70 jaar geleden begon. Een vergeten oorlog, zoals velen menen. Het is ook zeventig jaar geleden dat de club Limburgia met grote cijfers van Ajax won en landskampioen werd. Wat is er daarna met het Limburgse voetbal gebeurd? En samen met Het Spoorwegmuseum brachten we een ode aan de treinrestauratie. Uit de tijd dat je in de trein nog een hapje en een drankje kon krijgen.
6/27/202028 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#198 - Trump is boos op Duitsland en onze nieuwe correspondent in de VS

President Trump is boos op Duitsland. Het land besteedt volgens hem te weinig geld aan defensie en daarom wil hij het aantal Amerikaanse militairendaar met zo'n 10.000 terugbrengen tot 25.000. Rop Trip sprak erover met Hanco Jürgens van het Duitsland-Instituut. Verder in de podcast hoor je NOS Correspondent Lucas Waagmeester. Hij verruilt na zes jaar Istanbul voor Washington. Maar het is nog even wachten totdat hij had land in kan: de grenzen van de VS zijn nog dicht. In de tussentijd ging hij wel weer even op reportage: een dagje Den Bosch.
6/20/202034 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#197 - Omstreden straatnamen en Sylvana Simons over racisme

Moeten we omstreden straatnamen veranderen? Wat kan tegenwoordig nog wel, en wat niet? Hoogleraar Lotte Jensen is wat straatnamen betreft in elk geval helder: Die moeten we niet veranderen. "Er is geen beginnen aan", zegt ze in Met het oog op Morgen. Verder in de podcast hoor je Sylvana Simons over alledaags racisme. Want waarom moest ze deze week daardoor huilen in de auto en in de wachtkamer van het ziekenhuis? Je hoort het in Het beste uit het oog.
6/13/202030 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#196 - Geen cursus racisme bij opleiding agenten en een verhaal dat je niet loslaat

De mooiste gesprekken uit Met Het Oog Op Morgen van de afgelopen week. Barend Wurth geeft cursussen aan Amerikaanse agenten en volgens hem is er geen aandacht voor racisme in de opleiding van die agenten. Peter R. de Vries vertelt waarom hij kroongetuige Nabil B. wil bijstaan. En het verhaal van Limburger Uwe liet schrijver Frans Pollux niet meer los.
6/6/202031 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#195 - Frans Duits over optredens in coronatijd en André Kuipers over Space X

Frans Duits mist het contact met de fans nu hij niet kan optreden vanwege corona. Maar stilzitten? Dat zeker niet: Duits heeft namelijk ook nog een handel in bouwmaterialen: hij werkt zich dus een slag in de rondte. Verder in de podcast hoor je wat André Kuipers vindt van de eerste bemande raketlancering van het commerciële ruimtebedrijf Space X. De eerste poging mislukte, maar vanavond wordt het opnieuw geprobeerd.
5/30/202023 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#194 - Drukte op de stranden, muisstil in de townships en een ode aan Annie

We gaan een pittige zomer tegemoet, zegt voorzitter Schuurmans van de Veiligheidsregio Kennemerland. Twee handhavers vertellen dat ze steeds vaker met geweld te maken krijgen. In de townships in Kaapstad in Zuid-Afrika is het door de corona-lockdown juist heel rustig geworden. En Spinvis brengt een ode aan Annie M.G. Schmidt.
5/23/202033 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#193 - Surfdrama in Scheveningen, vliegramp Tripoli en soloplaat Jack Poels

Volgens de Reddingsmaatschappij was het ‘'het grootste surfdrama ooit in Nederland”. Vijf surfers kwamen begin van deze week om het leven. Haagse nachtburgemeester Pat Smith, zelf surfer, reageerde met grote verslagenheid. In Nederland gaat het erg goed met de drugshandel. Maar ook deze industrie krijgt volgens misdaadverslaggever Jan Meeus van NRC last van de coronacrisis. En wie al psychische problemen had, die heeft het nu nog moeilijker, stelt Charlotte Bouwman. Toen de coronacrisis uitbrak, stopten haar behandelingen meteen. Afgelopen week was het tien jaar geleden dat de vliegramp in Tripoli plaatsvond. Marieke Poelmann verloor beide ouders en elke 12 mei is voor een dag van herdenken geworden. En we spraken Jack Poels vanuit zijn lege stamkroeg in Limburg. De zanger van Rowen Hèze heeft net zijn eerste soloplaat uitgebracht.
5/16/202038 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#192 - Het viruslab in Wuhan van binnenuit, top 600-veelplegers en politiek na de bevrijding

Over de oorsprong van het coronavirus gaan de wildste theorieën rond. Zo speculeert president Trump dat het virus in het instituut voor virologie in Wuhan is ontstaan. Dat is in theorie mogelijk, maar er zijn geen enkele bewijzen voor, zegt emeritus hoogleraar virologie Peter Rottier. Hij kent het lab van binnenuit: zijn laatste bezoek bracht hij afgelopen oktober. Verder hoor je in de podcast met mooiste gesprekken uit Met het Oog op Morgen hoe programmamaker Ajouad el Miloudi toegang kreeg tot de wereld van Amsterdamse 'Top 600-jongeren', een lijst van jonge veelplegers. Historicus David Barnouw beschrijft in de nasleep van Bevrijdingsdag de politieke toestand van het land in 1945 en poëzieliefhebber John Jansen van Galen sluit af met de mooiste coronagedichten.
5/9/202030 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#191 - Meisje met de parel, Stef Bos en Orgel Joke

'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Het is een van de beroemdste schilderen van Nederland. Onderzoekers hebben gepoogd om er achter te komen wie dat meisje was. Daar kwamen ze niet achter. Wel deden ze een paar andere ontdekkingen. En hoe komen de liedjes van zanger Stef Bos tot stand. We mochten een kijken nemen zijn hoofd. Wie kent haar zo langzamerhand niet? De 71-jarige Joke Meijer, ook wel bekend als Orgel Joke. Ze heeft al tienduizenden volgers op Instagram en dat vindt ze zelf maar gek. En we sloten onze serie af, over de impact van het coronavirus op bepaalde leeftijdsgroepen. Dat deden we uiteraard met een 100-jarige Lenie van der Star. Een generatie vol positiviteit, zo ontdekte wij tijdens dat gesprek.
5/2/202036 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#190 - Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor elke leeftijdsgroep afzonderlijk

De afgelopen tijd bespraken we in het Oog welke impact de corona-crisis heeft op elke leeftijdsgroepen afzonderlijk. Zo stond Europees kampioen Skateboarden Keet Oldenbeuving van 15 op het punt om meet te doen de Olympische Spelen. En dat ging dus – u raadt het al- niet door. De 43 jarige Anja Keuter heeft samen met haar man een vissersbedrijf. Dat nu stil ligt en dus worden zij hard getroffen. De vijftigers hebben al veel meegemaakt en dat komt tijdens deze pandemie erg van pas. De hersenen werken van vijftiger swerken net iets anders dan die van jongere mensen, volgens hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn - zelf ook een vijftiger Zeventigers zijn vaak mensen die met pensioen zijn en nog iets van het leven willen maken. En dat is lastig als je eigenlijk alleen nog maar binnen kunt zitten, stelt Frits Spangenberg, socioloog en oprichter van onderzoeksbureau Motivaction. En zelf ook zeventiger.
4/25/202024 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#189 - Leren van het stoïcisme, ode aan Louis van Dijk en 5G Nee

Tijdens deze coronacrisis kunnen we volgens de Denker des Vaderlands iets leren van het stoïcisme. Niet iedereen springt een gat in de lucht bij de gedachte aan supersnel internet. Leden van de stichting Elektrohypersensitiviteit zien 5G liever gaan dan komen. Ze zijn bang dat de draadloze communicatie toeneemt en ze meer gezondheidsklachten krijgen. En Pieter van Vollenhoven vertelt over de deze week overleden pianist Louis van Dijk.
4/18/202037 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#188 - Corona in verzorgingshuizen en een documentaire over Parkinson

Het coronavirus duikt steeds vaker op in verzorgingshuizen. In zo'n 900 van de 2500 instellingen zijn besmettingen. Marita de Kleijne werkt zelf in een verzorgingshuis en vertelt over hoe zij haar dagen beleeft. Verder in de podcast van het Oog: Filmproducent Kees Reijnink kreeg een paar jaar geleden te horen dat hij Parkinson had. Hij besloot met zijn vrouw een documentaire te maken over zijn ziekteproces. Hoe heeft hij dat ervaren?
4/11/202029 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#187 - Corona in de biblebelt, de romantische kant van Mahler en een boek over Max van Weezel

Wat is de impact van de coronacrisis op de biblebelt? Een kerkdienst is niet zomaar een groep mensen bij elkaar. De romantische kant van componist Gustav Mahler, omdat we juist nu behoefte hebben aan liefde en journalist Natascha van Weezel schrijft een boek over haar vader Max, die vorig jaar overleed. Een boek vol herinneringen aan een markante man.
4/4/202044 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#186 - Single zijn tijdens de coronacrisis en het einde van DWDD

Misschien vindt u het een hele opgave om dagenlang op de lip van uw man of vrouw zitten, maar hoe is dat voor singles? Alleenstaanden snakken soms juist naar mensen om zich heen in deze crisis. Gijs van der Sanden en Alma Mathijsen doen hun verhaal. Ook voor ouderen is het een zware periode. Hoe is het om ineens als 'risicogroep' te worden gezien? Twee zeventigers doen hun verhaal. Verder doet Nico Dijkhoorn, de vaste huisdichter van DWDD, uit te doeken hoe hij ooit bij het tv-programma begon. Na 15 jaar was deze week de laatste uitzending.
3/28/202031 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#185 - Besmet met Corona, vroegere epidemieën, drama voor cultureel Nederland

Een week geleden mocht iedereen nog naar buiten. Om op het terras te gaan zitten om te genieten van het voorjaar. Maar Marijke mocht dat toen al niet. Zij is longpatiënt en vertelt over de beperkingen in haar leven. En Sebastiaan Koops uit Amsterdam is besmet met corona. Hoe ziet zijn leven er nu uit? Een week later is alles anders. En ondertussen hebben premier Rutte, de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel toespraken voor het volk gehouden. Filosoof Damiaan Denys keek voor ons en vertelt wat hem opviel. Corona is het de eerste epidemie waar de mens mee te maken kregen. Samen met Annet Mooij, de een boek schreef over de epidemieën uit de geschiedenis, kijken we hoe de mensen vroeger met de dreiging omgingen. De corona-uitbraak is een drama voor de cultureel Nederland. Het Oog helpt ze een beetje door in onze uitzending werk voor te dragen. Zo had Sabri Saddik eigenlijk op de planken moeten staan als Hamlet.
3/21/202029 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#184 - De gevolgen van de pandemie, olieprijzenoorlog en excuses van Willem Alexander

Steeds meer mensen werken thuis vanwege de corona-pandemie. Voor een vrachtwagenchauffeur is dat uiteraard niet te doen. Die rijden nog steeds rond. Zoals Gert Jan Graafland. Die reed begin deze week nog bloemen naar Italië, het land dat in Europa het hardst getroffen is. En dat terwijl het openbare leven in Rome nagenoeg tot stilstand is gekomen. Isaac van Aggelen woont daar, en zijn leven is nu erg eenvoudig. Het corona-virus verspreidde zich vanuit Italië over heel Europa. De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden lijken ook niet te zullen ontkomen aan het virus. Marit van Lenthe van Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen. Die olieprijs daalde al vanwege de corona-uitbraak en toen begonnen Rusland en Saudi-Arabië ook nog eens een prijzenoorlog. Het lijkt dat automobilist de lachende derde is, maar volgens financieel analist Anna Grebenchtchikova heeft deze prijzenoorlog grote gevolgen. Uiteraard ook aandacht voor excuses die koning Willem-Alexander maakte aan Indonesië, vanwege het Nederlandse geweld tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Alfred Birney, auteur van het veelgeprezen boek 'De Tolk van Java' was niet echt van onder de indruk van de woorden van onze vorst.
3/14/202028 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#183 - Het proces tegen Gökmen T., Willy Wartaal's eerste soloalbum en een Bijbel in gebarentaal

De mooiste interviews van de afgelopen week uit Met Het Oog Op Morgen met onder meer het proces tegen Gökmen T. Hij schold, spuugde naar de rechters en stak middelvingers op. Niets leek indruk op hem te maken, behalve misschien het spreekrecht van één van de slachtoffers: Eline. Haar advocaat Arlette Schijns is te gast bij het Oog. Verder hoor je Willy Wartaal over zijn eerste soloalbum en Alfred Bout. Hij is doof en werkt aan een een Bijbel in Nederlandse gebarentaal.
3/7/202032 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#182 - De relatie tussen Napoleon en Ridouan Taghi en Mubarak als grote vader

De mooiste interviews van de afgelopen week uit Met Het Oog Op Morgen met onder meer de situatie op Lesbos. Die is verschrikkelijk, zegt arts Frank Kallenberg. Oud-president Mubarak van Egypte is overleden. Veel Egyptenaren waren bang voor hem en noemden hem tijdens gesprekken de 'grote vader. En bij het Morengo-proces denkt militair historicus Wim Klinkert aan een veldslag onder leiding van Napoleon.
2/29/202032 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#181 - Voetbaltrainer Ron Jans in opspraak, wierrook die naar vagina ruikt en intimiteit in de Oudheid

Ron Jans moest deze week vertrekken bij de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinnati. Hij kwam in opspraak door racistische uitlatingen. De Amerikaanse burgerrechtenactivist Lois Pot en historicus James Kennedy schoven aan bij Coen Verbraak. Volgens Kennedy is het niet vreemd dat de trainer het veld moest ruimen, vertelt hij in Met het Oog op Morgen. Verder hoor je in de podcast met mooiste gesprekken van de afgelopen week geurontwerper Frank Bloem over een nieuwe trend: producten die naar vagina ruiken. Eerst was er al een geurkaars, nu kun je ook wierrook kopen die naar een vagina ruikt. Ook schuift Bert Gevaert aan. Hij schreef een boek over intimiteit in de oudheid en vertelt onder meer waarom abortus uit den boze was en waarom sommige mannen zich vrijwillig castreerden...
2/22/202033 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#180 - Liefdeskoppel in quarantaine, Taghi in shock en terug naar Dresden 1945

Het kersverse liefdeskoppel Toon en Marjon genoten in januari van hun vakantie in Finland, totdat bleek dat ze in een busje hadden gezeten met iemand die besmet bleek te zijn met het coronavirus. Wat volgde was een 11 dagen lange quarantaine in een afgesloten Fins huis. Best luxe, maar een pretje was het niet, vertelden de twee na terugkomst aan Met het Oog op Morgen. Verder hoor je in de podcast met mooiste gesprekken van de afgelopen week het verhaal van dirigent Hartmut Haenchen, die als kind het bombardement op Dresden meemaakte, deze week 75 jaar geleden. "Als ik mijn herinnering een kleur moet geven, is het grijs." Ook praat NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus je bij over de arrestatie en uitlevering van Ridouan Taghi en 'automonteur van de toekomst' Thijs van Grinsven geeft een inkijkje in zijn werk. Auto's zijn steeds meer rijdende computers, maar dat betekent niet dat hij met schone handen thuiskomt...
2/15/202035 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#179 - Emancipatie in de ruimte, kanker niet meer dodelijk en de slag om de Westerschelde

Door betere behandeling is kanker steeds vaker een chronische ziekte. Dat betekent dat er meer en meer patiënten zijn die weten dat ze nooit zullen genezen. Loek Maijer vertelde hoe het is om te leven is met een ongeneeslijke vorm van kanker. De Amerikaanse ruimtevaarder Christina Koch was 328 dagen in de ruimte, en daarmee de vrouw die het langst in het heelal verbleef. En die prestatie is heel belangrijk voor de emancipatie van vrouwen in de ruimte, volgens voorzitter Artemis Westenberg van Explore Mars. De oorlog in Afghanistan was niet te winnen. En over de missie naar Kunduz werd een te rooskleurig beeld geschetst. Toch staat het kabinet nog altijd achter het sturen van soldaten naar Afghanistan. En zo denkt Annelies Homma er ook over. Zij is er twee keer op missie geweest. De slag om de Westerschelde aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt verfilmd. Daarbij kwamen 10.00 mensen om. De nabestaanden mochten komen kijken bij de opnames. Ook mevrouw van Koeveringen, 82 jaar oud, bezocht de filmset. Zij vertelde bij ons hoe indrukwekkend dat was.
2/8/202034 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#178 - 200 jaar op Antarctica, excuses van Rutte en we gaan de Britten missen

De mooiste gesprekken uit Met Het Oog Op Morgen van de afgelopen week. Met historicus Chris van der Heijden over de excuses van Rutte voor het handelen van de overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, aandacht voor de brexit en Poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom over Antarctica. 200 jaar geleden aanschouwden mensen voor het eerst de ijzige vlakte van dit continent.
2/1/202036 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#177 - Onze man in Teheran, misbruik bij de Jehovah's en waar liggen je roots?

'Onze man in Teheran', Thomas Erdbrink, moest vorig jaar plotseling zijn werk neerleggen, omdat zijn persaccreditatie niet werd verlengd. Daardoor kon hij geen verslag doen van het bewogen nieuwsjaar voor Iran, maar had hij wel de ruimte om een zware persoonlijke periode te verwerken. En hij volgde het "insane nieuwsjaar" natuurlijk alsnog op de voet. In de podcast met de beste gesprekken uit Het Oog blikt Erdbrink terug, en kijkt hij vooruit. Een rapport over seksueel misbruik binnen de Jehovah's Getuigen kon na een kort geding deze week worden gepubliceerd. Marianne de Voogd vertelt openhartig hoe ze tussen haar elfde en haar dertiende is misbruikt door een ouderling in Meppel. Verder in de weekpodcast van Met het oog op morgen: FunX-producer Dinja Pannebakker maakte een documentaire over de vraag of je je roots moet kennen om jezelf te kunnen zijn en muzikant Sven Figee vertelt over zijn liefde voor het Hammond-orgel. Hij geeft een voorproefje van zijn solovoorstelling, waarmee hij sinds deze week in het theater staat.
1/25/202033 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#176 - Verhalen over Meneer Aart, de eerste schaatskampioen en coming out als transgender

Deze week kwam NikkieTutorials uit de kast als transgender. Hoe moeilijk dat is vertelt Thomas van der Meer.Hij schreef er een boek over. Want je kan, zoals hij zegt, niet ongezien van geslacht veranderen. Bram van der Vlugt kwam naar de studio om verhalen te vertellen over zijn goede vriend Aart Staartjes. De twee kende elkaar al meer dan 60 jaar omdat ze samen aan de toneelschool zaten. En in het beste van Het Oog het verhaal van het eerste kampioenschap schaatsen. Dat werd in 1887 gehouden. De opa van Pieter van Vollenhoven won daar goud.
1/18/202031 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#175 - Messencultuur onder jongeren, Koolhoven gelauwerd en beschermde steenmarters

De afgelopen maanden vonden opvallend veel steekincidenten met minderjarige verdachten plaats. Criminoloog Jeroen van den Broek ziet dat op steeds jongere leeftijd wapens worden gedragen. Hij wijdt het aan sociale media, waar zij "dingen zien die zij op die leeftijd niet moeten zien". Daardoor hebben jongeren het gevoel dat zij zich moeten bewapenen. "Er ontstaat een wapenwedloop, gecombineerd met stoerdoenerij." In de podcast met mooiste gesprekken uit Het Oog hoor je ook waarom overlastgevende steenmarters zo moeilijk te bestrijden zijn, hoe filmmaker Martin Koolhoven elke Nederlander naar de bioscoop probeert te lokken én hoe kunsthistoricus Wieteke van Zeijl via radio kunst probeert te verklaren.
1/11/202037 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#174 - Verdachte brand Arnhem, Beethovenjaar en Afvalprobleem Mount Everest

De hoogste berg ter wereld heeft een flink afvalprobleem. En dan gaat het niet alleen om plastic, maar ook veel andere zaken die door klimmers worden achtergelaten. Toch werd op de Mount Everest een plasticverbod ingesteld. Klimmer Wilco van Rooijen vertelt hoe dat zit. In 2020 vieren we Ludwig van Beethovens 250ste geboortejaar en daarom staat dit jaar in het teken van deze geweldige componist. Dirigent Carel den Hertog noemt hem zelfs geniaal. Hij legt uit hoe hij tot deze conclusie is gekomen. Gele hesjes, demonstraties die uit de hand lopen. Is er nog wel iets leuks te beleven in Parijs? Parijzenaar Wilfred de Bruijn ging voor ons op zoek naar het meest positieve nieuws uit de Franse hoofdstad van dit jaar. De fatale brand in Arnhem tijdens de jaarwisseling kent alleen maar verliezers. De twee jongens van 12 en 13 die de brand zouden hebben veroorzaakt, zijn ondertussen vrijgelaten. Kinder-ombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt een goede begeleiding van deze kinderen juist nu uiterst belangrijk.
1/4/202027 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#173 - De vier mooiste gesprekken van het afgelopen jaar

In deze laatste week van 2019 geen standaard Oog Podcast, maar eentje met de mooiste vier gesprekken van het afgelopen jaar.
12/28/201948 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#172 - Odes aan overleden Jules Deelder en jarige Billie Eilish

Al jaren luistert de leiding van de Belastingdienst niet naar de mensen op de werkvloer, zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet. Schrijver Maxim Februari kreeg deze week de P.C. Hooftprijs en zangeres Billie Eilish werd 18 jaar. Verder een ode aan de overleden dichter en muzikant Jules Deelder.
12/21/201931 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#171 - Waterstrijd, Marokko-gate en Instagram schaadt natuur

Een stuwdam in de Nijl is inzet van een groot waterconflict tussen Ethiopië, Sudan en Egypte. Water is namelijk "de olie van de toekomst", volgens Egyptekenner Mounir Samuel. In de podcast met mooiste gesprekken uit Het Oog vertelt hij of de Nijllanden nog bij elkaar te brengen zijn of dat het hek spreekwoordelijk van de dam is. Ook hoor je waarom Algerijnen weinig enthousiast worden van verkiezingen en waarom natuurfotograaf Frans Lanting niet meer deelt waar hij zijn Instagramfoto's heeft gemaakt. Ook wordt staatssecretaris Broekers-Knol aan de tand gevoeld over de stroeve diplomatieke banden met Marokko.
12/14/201928 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#170 - Schaduw in LA, daklozen en Jeroen Krabbé 'is nog niet krakkemikkig'

Een bijzonder lustrum deze week voor acteur en regisseur Jeroen Krabbé. Hij werd 75 jaar. Hoewel veel mensen het op die leeftijd rustiger aan gaan doen, zegt hij dat hij zelden eerder zo hard heeft gewerkt. Terugkijken op zijn leven doet hij dan ook niet graag. "Ik ben altijd erg van nu en van: wat is het volgende dat ik ga doen. Dan sta je niet stil bij het feit dat je eigenlijk uitgerangeerd bent en eigenlijk in een tehuis moet gaan zitten, geloof ik." Verder in de podcast met de mooiste gesprekken uit het Oog van deze week: een noodplan om de verdubbeling van het aantal daklozen de afgelopen tien jaar een halt toe te roepen. Massale bomenplant in Los Angeles om er de schaduw te laten terugkeren. John Jansen van Galen blikt aan het einde van het decennium terug op 10 jaar poëzie.
12/7/201931 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#169 - VN-missie in Congo, bekkenbodemmatjes, het recht van criminelen om vergeten te worden en kinderemigranten in Zuid-Afrika

Honderden Nederlandse vrouwen hebben enorme klachten gekregen na de plaatsing van een bekkenbodem-implantaat. Ze hebben constante zenuwpijn of kunnen niet lang zitten. De Tweede Kamer hield een hoorzitting over de onveiligheid van deze bekkenbodemmatjes. Kamerleden spraken onder meer met advocaat John Beer en met Janneke Wijchers, die in 2010 zo'n implantaat kreeg. Verder in de podcast met de mooiste gesprekken uit het Oog van deze week: online-reputatie-deskundige Willem van Lynden legt uit waarom criminelen door Google vergeten willen worden, politiek analist Alphonse Muambi over de woede in Congo richting VN-militairen en Gerrit Lotgering. Hij schreef een boek over Nederlandse kinderen die in de 19de eeuw naar Zuid-Afrika emigreerden.
11/30/201933 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#168 - De racistische koren bij FC Den Bosch, vooroordelen over Chinezen en biografie van Piet Keizer

Het racistische gedrag van een groep Den Bosch-supporters dreunde de hele week na. Politici veroordeelden de spreekkoren en oerwoudgeluiden en dit weekeinde leggen alle profclubs de wedstrijd één minuut stil als protest. Omroep Brabant-journalist Jessica Ranselaar vertelde één dag na incident hoe hard de klap aankwam in Den Bosch. Boerenorganisaties presenteerden hun eigen pakket maatregelen om de stikstofcrisis te bezweren. We namen ze door met Oud-Landbouwminister Cees Veerman. Zelf geen boer, maar zijn zoons wel. En we spraken met Lai Ying Wang over de vooroordelen die er over Chinezen heersen. Harde werkers, zwijgzaam, afstandelijk. Kloppen die wel? Piet Keizer was een raadsel en Johan Cruijff een legende, zo gaat het verhaal. De twee Ajax-voetballers hadden een bijzonder band. Van beide is nu een biografie verschenen. Bart Jungmann, de biograaf van Keizer, vertelde dat zijn boek niet bepaald gemakkelijk tot stand kwam.
11/23/201937 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#167 - Lenie 't Hart, NK Glazenwassen, de 'emocratie' en vermindering natuurgebieden?

Naast de verlaging van de maximumsnelheid, ander veevoer en geld om varkensboeren uit te kopen wil het kabinet kritisch kijken naar de Nederlandse Natura 2000-gebieden. De ruim 160 beschermde natuurgebieden zouden als een 'lappendeken' door het land liggen. Han Olff, hoogleraar ecologie, vreest dat het aantal natuurgebieden verminderd zal worden. "Dit is heel tendentieus." Verder in de podcast met mooiste gesprekken uit het Oog van deze week: het NK Glazenwassen, het veelbewogen leven van zeehondenredder Lenie 't Hart en huisfilosoof Hans Schnitzler schijnt zijn licht op de Zwarte Pieten-discussie. De samenleving is volgens hem veranderd in een 'emocratie'.
11/16/201934 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#166 - Eenzame uitvaarten, stadsmariniers, Claudia de Breij en Curry & Van Inkel

Joris van Casteren over eenzame uitvaarten in Amsterdam, stadsmariniers uit Rotterdam, Claudia de Breij blikt vooruit op de oudejaarsconference en bespreekt haar boek Lang Leve Ons en 't Oog werkte mee aan DWDD. Vanwege het 100-jarig jubileum van de radio interviewde Herman van der Zandt het radioduo Curry & Van Inkel
11/9/201930 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#165 - IS-vrouwen terughalen uit Syrië en een spoedcursus haken

Het eerste nieuwe gevechtsvlieguitg, van het type F-35, is feestelijk onthaald, IS-vrouwen willen worden opgehaald uit Syrië, een gesprek over haken en er radioster van de eeuw.
11/2/201933 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#164 - Kweekembryo's, het dagelijks leven in Syrië, Brexit en Nederpop

We duiken in een vat vol anekdotes over Nederpop met journalist Peter Voskuil. En hoe beleven Britten in Brussel de Brexit die nog steeds niet is geregeld? Onze correspondent zocht het uit. En we reizen af naar Syrië, naar Aleppo om precies te zijn. Hoewel het dagelijks leven daar nog heel moeilijk is, zag correspondent Daisy Mohr er wel weer toeristen. En mag er binnenkort geëxperimenteerd worden met kweekembryo's?
10/26/201935 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#163 - Werken bij 113 Zelfmoordpreventie, vergrijzing in Japan en gedichten op Vinyl

Er is veel verwarring over het nummer van de hulplijn van 113-zelfmoordpreventie. Voor de tweede keer in korte tijd heeft iemand zelfmoord gepleegd nadat hij vergeefs 113 had gebeld en niemand bereikte. Het nummer van de hulplijn is 0900-0113 en niet 113, zoals veel mensen denken. Als je de lijn belt bestaat de kans dat je Ger Ceelen te spreken krijgt. Zij werkt als vrijwilliger bij de lijn en legt uit wat voor soort gesprekken ze voert. Natuurlijk gaat het in de podcast ook over het boerenprotest van deze week. Cees Veerman was minister van Landbouw en zelf agrariër. Hoe kijkt hij naar de situatie? Merijn Hollestelle heeft de mooiste gedichten en poëzie op vinyl gezet en vertelt er over in het Oog. En minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was deze week in Japan om te kijken hoe dat land omgaat met vergrijzing. Japanoloog Manya Koetse deelde al een paar van de lessen die er te leren zijn.
10/19/201933 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#162 - Afscheid Thieme, borstkanker bij mannen en Hendrik Antoon Lorentz

Het was de week waarin Marianne Thieme, de leider van de Partij voor de Dieren, afscheid nam. Natuurlijk kreeg ze veel lof toegezwaaid, maar ook een paar lastige vragen van onze parlementaire verslaggever Wilma Borgman. Borstkanker bij mannen, dat komt niet zo vaak voor. En daarom worden ze er niet op gescreend zoals bij vrouwen. Henk Jansen ontdekte daardoor bij toeval dat hij de ziekte had. 'De reis van Syntax Bosselman' is het verhaal van van 28 Surinamers die in 1883 naar Amsterdam werden gebracht. Voor de Wereldtentoonstelling. Het boek won een zilveren griffel. We spraken met Mavis Carrilho van wie de oma en overgrootmoeder overkwamen. En we bespraken nog een boek. ‘Een Levend Kunstwerk’ is het levensverhaal van Hendrik Antoon Lorentz. Anne Kox, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van de Natuurkunde, vertelde hoe je schrijft van een man die bijna als heilige bekend staat.
10/12/201930 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#161 - Demonstraties in Egypte, de Jodenweg en het begin van Caloh Wagoh

De mooiste gesprekken uit Met Het Oog Op Morgen van de afgelopen week. Deze keer waarom Egyptenaren de laatste tijd vaker de straat op gaan om te protesteren. Ook aandacht voor de Jodenweg in Rouveen en alles over het ontstaan van motorbende Caloh Wagoh.
10/5/201934 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#160 - Balende boeren, Marokkanen willen af van paspoort en ode aan Diana Ross

Marokkaanse Nederlanders willen niet meer automatisch een Marokkaans paspoort, Giovanca eert Diana Ross en boerin Ursula Lolkema over de stikstofcrisis.
9/28/201933 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#159 - De moord op advocaat Derk Wiersum en Market Garden vanuit Burgers' Zoo

Ook in Met het oog op morgen ging het deze week veel over de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Misdaadverslaggever Jan Meeus van NRC en strafrechtadvocaat Sidney Smeets spraken de avond na de liquidatie met presentator Herman van der Zandt. Meeus: "Nederland is veel te naïef geweest." Hij groeide op in de dierentuin van zijn opa, Burgers' Zoo, studeerde biologie in Utrecht en Oxford en deed een leven lang onderzoek naar apen. Jan van Hooff vertelde deze week over zijn levenswerk, zijn jeugd en over de Slag om Arnhem, die hij nog heeft meegemaakt. En er was deze week meer aandacht voor de Bevrijding. Maureen Peters, de kleindochter van een zwarte Amerikaanse militair die betrokken was bij de bevrijding van Limburg was te gast. Ze vertelde over haar opa, van wie ze maar weinig wist. En op veel plaatsen in Nederland is het moeilijk om een openbaar toilet te vinden. En de zoektocht naar een schoon toilet duurt nog langer. De Continentie Stichting riep afgelopen donderdag uit tot Nationale Plasdag. Presentator Lucella Carasso sprak onder meer met een stomadraagster, die regelmatig afhankelijk is van openbare toiletten.
9/21/201937 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#158 - Euthanasie voor dementerenden, ongehuwde moeders en klassiek improviseren

De arts die het leven beëindigde van een diep demente en wilsonbekwame vrouw wordt niet bestraft. Maar daarmee is er nog geen duidelijkheid over euthanasie voor dementerenden. Wij raadpleegden Constance de Vries en Bert Keizer, twee artsen van het Expertisecentrum Euthanasie, hoe deze uitspraak moet worden uitgelegd Eugénie Smits van Waesberghe was een van de duizenden ongehuwde moeders die midden vorige eeuw hun kind moesten afstaan. Ze vertelde hoe dat voor haar was en nog steeds is. Ivo van Woerden schreef het boek "Vreemdeling in de tuin" Dat de vreemdelingenproblematiek opeens erg dichtbij brengt. De schrijver vertelde over dit waargebeurde verhaal. Tot slot iets unieks: De 30-jarige violiste Merel Vercammen heeft namelijk een volledig geïmproviseerd album uitgebracht. En ze improviseerde live tijdens de uitzending.
9/14/201943 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#157 - Geweld tegen de politie, Armando en kinderboek van Paul McCartney

Als politieagent deel je wel eens klappen uit en dan kun je er ook een paar terugverwachten. Risico van het vak, toch? Nou, de problemen zijn veel groter vertelt agent Ludo Stoffer. En met hem spraken we ook over het NK Politiehonden. Daar deed de agent aan mee samen met zijn hond Benton. Onze poëzieman John Jansen van Galen gaf een stoomcursus over dichter en beeldend kunstenaar Armando. Die zou volgende week negentig zijn geworden. Naast zanger, componist basgitarist, pianist en gitarist is Paul McCartney nu ook kinderboekenschrijver. Van de hand van de Beatle kwam zijn eerste boekje uit, Hey Grandude. We spraken met vertaler Erik Bindervoet maakte, die de Nederlandse versie maakte.
9/7/201935 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#156 - Feestende schoorsteenvegers en een jarige Freek de Jonge

Rechercheur Carina van Leeuwen over hoe ze probeert om onbekende doden een identiteit te geven. Cabaretier Freek de Jonge is 75 geworden en denkt steeds meer na over de dood. En feestende schoorsteenvegers.
8/31/201936 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#155 - Hei-dag kabinet, West-Papoea en herdenking gletsjer Okjökull

Deze week streek het kabinet neer in Oirschot voor de jaarlijkse hei-sessie. Met gympen en vrijetijdskleding. Hoe verloopt zo’n dag? Minister Carola Schouten gaf ons een inkijkje. Het is al maanden onrustig in de Indonesische provincie West-Papoea. Er wordt hard opgetreden tegen demonstranten. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe was er voor familiebezoek en vertelde ons wat ze aantrof. De rijken worden rijker en de armen armer. Simone Rosier weet er alles van. Zij komt van tachtig euro per week rond. Wat kan zij wel en niet doen van dat geld? Sign of the times? Op IJsland werd een herdenking gehouden voor een gletsjer. Lenke Meijer woont op IJsland en zag de Okjökull kleiner en kleiner worden. En we hebben een verrassing voor mensen die slecht kunnen slapen.
8/24/201929 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#154 - Prinses Christina, Ask Dr Ruth en de toekomst van het vleeseten

Prinses Christina, de prinses die niet in de schijnwerpers wilde staan. Ze overleed afgelopen vrijdag op 72-jarige leeftijd. Met journalist Jutta Chorus blikken we terug op haar leven. En we besteden meer aandacht aan het koningshuis. Hassan Outaklla werd voorgesteld als de nieuwe persoonlijke adviseur van de koning. Koningshuis-expert Rick Evers vertelt over wat die functie inhoud. Deze week ging de documentaire Ask Dr. Ruth in première. Volgens sommigen een eerbetoon aan de vrouw die Amerikanen minder verkrampt over seks liet praten. We hebben seksuoloog Yuri Ohlrichs gevraagd om de film voor ons te gaan bekijken. En een nieuwe aflevering in onze serie over de toekomst van het vlees-eten. Dit keer met tv-kok Nadia Zerouali.
8/17/201931 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#153 - Hoe machtig is de NRA, Toni Morrison en malaria in Burundi

Bij ieder schietincident in de Verenigde Staten wordt er geroepen om strengere wapenwetten. En elke keer ligt de wapen-belangenorganisatie NRA dwars. We leggen deze organisatie onder de loep. Hoe machtig zijn ze? We herdenken met Nobelprijswinnaar Toni Morrison, die eerder deze week overleed. Ze was schrijfster van onder meer The Bluest Eye en Beloved. En in onze serie over vlees eten spraken we met vakgroep vleesvee-houderij bij LTO Wouter Hartendorf. Verwacht hij een vleesloze toekomst? In Burundi is een ware epidemie van malaria gaande, een ziekte waarvan we dachten dat die wel onder controle was. Hoe kan het dat malaria nu toch weer de kop op steekt? Parasitoloog Lisette van Lieshout ligt dat toe.
8/10/201932 minutes, 1 second
Episode Artwork

#152 - The Clinton-affair, vlees eten en als LHBT’er opgroeien in een kerk

Vrouwen met het borstkankergen BRCA type 1 hebben een licht verhoogde overlevingskans als ze hun borsten preventief laten verwijderen. Bij type 2 geldt dat niet, zo werd deze week bekend. Tiffany Westerwoudt was 18 toen ze te horen kreeg dat ze type 1 heeft. Ze vertelde wat dat voor haar betekende. Liddie Austin was journalist bij Opzij ten tijde van de Lewinsky-affaire, ruim 20 jaar geleden. Zij bekeek voor ons de VPRO documentaire 'The Clinton Affair' over de affaire van Amerikaanse president met de stagiaire. We horen steeds maar dat vlees eten slecht is voor mens, dier en aarde. Maar eten we ook minder? Dat onderzoekt het Oog in een serie, die afgetrapt werd door consumptiesocioloog Hans Dagevos van de Wageningen Universiteit. En we hebben aandacht voor de documentaire “ik ben er geen, ik ken er geen". Met Frans Blokhuis en Marnix Haak spraken we over hoe het is om als LHBT’er op te groeien in een kerk.
8/3/201935 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#151 - Ruzie binnen FvD, icoon Rutger Hauer overleden en weerrecords

Het knettert binnen Forum voor Democratie, nadat Henk Otten werd geroyeerd. In onze uitzending blikte Otten terug. Hoe is dit conflict ooit begonnen? Deze week overleed acteur Rutger Hauer. Een icoon in de Nederlandse filmgeschiedenis. We herdachten hem met filmjournalist Dana Linssen en regisseur Maarten Treurniet. In deze snikhete week heeft u vast en zeker ook af en toe verkoeling gezocht door in zee of natuurplas te springen. Dat gaat verrassend vaak mis. Vorig jaar overleden er meer mensen door verdrinking dan in 2017. Judith van Driel, lifeguard op Ameland bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, vertelt hoe dat komt. En natuurlijk hadden we het ook over het hete weer, waarbij records sneuvelde. We spraken met Monica Thate, de dochter van de Warnsveldse huisarts die op 23 augustus 1944 een temperatuur van 38.6 graden mat. Het oude record.
7/27/201933 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#150 - Rutte op bezoek bij Trump, MH-17 herdenking, dataschaamte, pensioen James Bond, Ed Sheeran

Premier Rutte vertelt over zijn bezoek aan de Amerikaanse president Trump, Nabestaanden vertellen over de impact van de MH-17 ramp en herdenking, Filosood Hans Schnitzler introduceert een nieuwe term: dataschaamte, in de nieuwe James Bond film gaat James Bond met pensioen, maar zijn vervanger staat al klaar en hoe Ed Sheeran zo beroemd kon worden
7/20/201944 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#149 - Onveilige sekspeeltjes, stamceldonatie en de nestor van de architectuur

Onveilige vibrators, gammele dildo's of zelfs glaswerk: er gebeuren steeds vaker ongelukken met seksspeeltjes. Vanuit Zweden kwam deze week daarom de oproep om internationaal normen op te stellen voor de veiligheid van de attributen. Met een arts en tester nemen we de lusten en de lasten van de speeltjes door. Verder hoor je in de podcast met hoogtepunten uit Met het Oog op Morgen gesprekken met de honderdste stamceldonor en oud-minister Jet Bussemaker, wiens grootvader commandant was van een onlangs verdwenen onderzeeboot. Tot slot spreken we de 87-jarige toparchitect Herman Herzberger (87) over zijn vak. "Architecten zijn de weg kwijt, behalve de weg naar het geld."
7/13/201934 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#148 - Venijnige pietermannen, praten over verkrachtingen en cruciale kroongetuigen

Willem Holleeder is veroordeeld tot levenslang. Het bewijs tegen hem bestond voornamelijk uit verklaringen van getuigen, onder wie twee kroongetuigen. Een gesprek over de rol van kroongetuigen met strafrechtexpert Sven Brinkhoff van de Open Universiteit. 'Waar we over praten als we over verkrachting praten'. Dat is de titel van de bestseller van de Amerikaans-Indiase schrijfster Sohaila Abdulali. Zij vindt dat we meer over verkrachting moeten spreken in plaats van het dood te zwijgen. In het Oog een gesprek met het echtpaar Stijn en Legien Schenk. Zij maakten een stripverhaal met hetzelfde doel. De pieterman is een visje met een vriendelijke naam, maar met venijnige stekels. Door de klimaatverandering komt deze vis steeds meer voor in onze wateren. En zo zijn er meer effecten, vertelt onderzoeker Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. De kleinzoon van premier Drees reageerde op een uitzending van het Oog waarin werd verteld dat zijn opa in 1969 een maansteen zou hebben gekregen van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur, die later geen maansteen bleek te zijn. Waren we belazerd? Nee, denkt de kleinzoon. In het Oog plaatst hij zijn kanttekeningen.
7/6/201928 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#147 - Processierups-plaag, Droomopa en de TransZoen prijs.

Nederland gaat gebukt onder de processierups. Het is een ware plaag. De overheid is in actie gekomen. We spraken met bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen. Die zelf ook met de gevolgen plaag te maken heeft gekregen. Dolf Verroen kreeg voor zijn boek Droomopa de Zilveren Griffel. Dat gaat over een jongetje, die tijdens een logeerpartij zijn opa verliest. De race om de nominatie voor de democratische presidentskandidaat is in volle gang. Pete Buttigieg valt daarbij op. We vroegen aan journalist Carol Rock waarom zij fan van deze man is. De TransZoen is een prijs voor transvriendelijk werkgeverschap. In 2018 sleepte de Rabobank die prijs binnen. Op voordracht van Chantal Visser die zelf een transitie onderging. Zij vertelt waarom de bank die prijs verdiende. Vrijdag werd de Transzoen toegekend aan de Ceulen Klinieken in Helmond.
6/29/201935 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#146 - MH17-nabestaande, woestijnrock en fatale Houdini-act

Deze week werd de datum bekend van het proces tegen de verantwoordelijken voor de MH17-aanslag. We spraken Evert van Zijtvelt, die twee kinderen en zijn schoonouders verloor. Met welk gevoel luisterde hij naar dit nieuws? Thomas Rueb won met Laura H., Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Na de uitreiking svertelde Rueb hoe hij verhaal van Laura kon reconstueren. Een Indiase illusionist wilde graag een truc van de legendarische boeienkoning Houdini nadoen, en liet zich vastgeketend onder water zakken. Het ging mis en hij verdronk. Heeft goochelaar Hans Kazan ooit de verleiding gehad om Houdini na te doen? De Toearegs zijn een woestijnvolk dat vooral in Mali leeft. De Tinariwen is de bekendste Toeareg-band. Ze maken woestijn-rock, en traden deze week op in Paradiso.
6/22/201935 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#145 - Balthasar Gerards, rouwen om Poekie en wordt veganisme de norm?

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.
6/15/201932 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#144 - WK voetbal van start, beloftes van EU-politici en de muze van Picasso.

Het WK voetbal in Frankrijk is begonnen. We spreken over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal met correspondent Suse van Kleef en oud-international Leonne Stentler. Hoe zit het met de beloftes die Brusselse politici deden tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen? Houden ze zich eraan? Volgens correspondent Tijn Sadee moeten er dan eerst enkele taboes sneuvelen in Brussel. Nasrdin Dchar trekt met een bijzondere voorstelling door het land, over hoe hij en zijn vrouw omgaan met culturele verschillen in hun huwelijk. Zijn vriendin is een Brabantse met een vleugje Indisch bloed. De voorstelling ‘Ja’ gaat over hoe hobbelig het pad van de liefde kan zijn. En er komt een tentoonstelling met werk van een van de muzes van Picasso. Wat veel mensen niet weten is dat Dora Maar zelf ook schilderde en fotografeerde. Oud-directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes vertelt over haar werk en relatie met Picasso.
6/8/201934 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#143 - Het beste uit het Oog

Zeldzaam gen ontdekt dat de kans op het krijgen van dementie verkleint, de herdenking van de protestmars op 30 mei 1969 op Curaçao, Hoe maak je van een lelijke stad een plek waar mensen graag wonen en rokers in de politiek.
6/1/201937 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#142 - De nieuwe Tarantino-film, emoties bij mannen en comeback van conservatisme

In Alabama worden alle vormen van abortus binnenkort verboden. Ook in Nederland laaide de abortusdiscussie deze week weer op door een veelbesproken essay van Thierry Baudet. Bestaat er een opleving van het conservatisme? Dat bespreken we met historicus (en Amerikaan) James Kennedy. "Er bestaat een gevoel dat het progressieve individualisme slecht is voor de beschaving." Verder hoor je in deze podcast met de mooiste gesprekken uit Het Oog of de oproep van prins William aan mannen om openlijker te praten over emoties hout snijdt, de 85-jarige Klaas Gubbels over zijn meest geliefde kunstwerken en of de nieuwe film van Quintin Tarantino opnieuw een meesterwerk is.
5/25/201928 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#141 - Cokehandel in Schiedam, misbruik op de UVA en hulphonden en hun baasje

Hoogleraar B. van de Universiteit van Amsterdam heeft zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Decaan André Nollkaemper reageert geschokt op de feiten en kwam meteen in actie. NRC-journalist Jan Meeus vertelt over Gerrit G., de douaneambtenaar die tientallen containers met cocaïne doorliet. Een kijkje in de wereld van de cokehandel in Schiedam. Een verhaal met een staartje… Een documentaire over de band tussen hulphonden en hun baasjes. Erna Aarsen is afhankelijk van haar hulphond. Ze vertelt over haar steun en toeverlaat. Ze wilden een nieuwe, gelukkige toekomst opbouwen. De eerste arbeidsmigranten die vijftig jaar geleden uit Marokko naar Nederland kwamen. We vroegen aan kookboekenschrijver en programma-maker Nadia Zerouali, haar vader was een van die eerste arbeidsmigranten, of dat gelukt is. En Het Oog mocht een bijzondere prijswinnaar bekend maken. Radiomaker Felix Meurders kreeg de Ere-Zilveren Reiss microfoon.
5/18/201936 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Special: Oogpresentatoren over Gute Nacht Freunde, 'stomme' onderwerpen en in slaap vallen

Gisteravond beleefde het NOS-programma Met het Oog op Morgen zijn 15.000e aflevering. Voorafgaand aan die uitzending werden presentatoren Herman van der Zandt, Wilfried de Jong, Chris Kijne, Lucella Carasso en Simone Weimans ondervraagd door een zaal vol fans van het programma. Voor één keer hadden de presentatoren niet de regie over het gesprek. Vallen de presentatoren ook in slaap met het Oog? Wie zouden zij graag als nieuwe presentator willen zien? En hoeveel heeft zanger Reinhard Mey verdiend aan 15.000 keer Gute Nacht Freunde als tune van het Oog?
5/11/201923 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#140 - Vermaak in Westerbork, een dolfijn in het leger en Ahmet Altan

Het is moeilijk voor te stellen, maar in doorvoerkamp Westerbork was er ook ruimte voor vermaak. Cabaret, theater of een bonte avond voor kampbewoners en de kampleiding. "Kampcommandant Gemmeker deed zich graag voor als empathisch mens en liet de revue uitvoeren nadat mensen waren weggevoerd naar vernietigingskampen. Zodat er ontspanning was", vertelt schrijfster Mieke Tillema in de podcast met de mooiste gesprekken uit het Oog. Verder hoor je Fidan Ekiz over het nieuwe boek van de Turkse schrijver Ahmet Altan, die in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije werd gearresteerd, wat de aantrekkingskracht is van de brandweer en hoe dolfijnen ingezet kunnen worden in het leger.
5/4/201935 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#139 - Bejaarde homo's soms terug in de kast en hoe Nederland een Duitse gemeente kreeg (en weer teruggaf)

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn werd verdacht van moord na een acute palliatieve sedatie van een patiënt. Het proces eindigde abrupt toen Tromp een einde maakte aan zijn leven. Zijn vrouw Anneke zette zijn rechtszaak tegen de Inspectie voor de gezondheidszorg door. En kreeg uiteindelijk gelijk. Ze was deze week te gast. Een gesprek over de bijzondere geschiedenis van de gemeente Selfkant. 70 jaar geleden droeg Duitsland deze gemeente over aan Nederland. Na 14 jaar werd de gemeente weer bij Duitsland gevoegd. We praten onder andere met de burgemeester van Selfkant, Herbert Corsten. Waar loop je tegenaan als je wat ouder bent én homo? In Amsterdam komen honderden oudere "LHBTIQ+'ers" bij elkaar voor een conferentie over dit onderwerp. Een gesprek met Kristianus van der Waag, ambassadeur van Roze 50+. Deze week voer de eerste boot met publiek naar een nieuw gebied in het Markermeer: de Marker Wadden. Initiatiefnemer en projectdirecteur Roel Posthoorn vertelt over dit bijzondere, nieuwe stukje Nederland.
4/27/201939 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#138 - Herbouw van de Notre Dame, gedichten over Game of Thrones, en de Nacht van de Lange Messen

Er is veel geld ingezameld voor de Notre Dame, voor het herbouwen van de beroemde kathedraal. Architect Cor Bouwstra legt uit hoe je zo’n renovatie aanpakt. Econoom Sandra Phillippen vertelt over Gita Gopinath, de nieuwe hoofdeconoom bij het IMF. Dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann zijn fans van Game of Thrones. Hele grote fans zelfs, want ze schrijven bij elke aflevering een gedicht. Die zijn nu gebundeld in een boek, Game of Poems. Als 17-jarige scholier ging Reinjan Mulder op vakantie naar kuuroord Bad Wiessee in Zuid-Duitsland, onwetend dat zich daar een van de donkerste episodes van het nazi-regime heeft afgespeeld: de Nacht van de Lange Messen. In zijn boek Zwavelwater keert Mulder terug, en vertelt wat er die nacht gebeurde.
4/20/201931 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#137 - Zwarte gaten, mannelijkheid bij gay's en Max van Weezel

Na het vertrek van president Bouteflika zit er een nieuwe president. Abdelkader Bensalah. Wie is hij en waar staat hij voor? We bespraken het met acteur en regisseur Hakim Traidia. En deze week werd er een sluier opgelicht van het mysterie ‘zwarte gaten’. Robbert Dijkgraaf vertelt hoe bijzonder het is, dat we nu een foto hebben van zo’n onzichtbaar zwarte gat. Het is vijf jaar geleden dat pater Frans van der Lught in Syrië werd vermoord, voor zijn jezuïetenklooster. We spraken met twee mannen die de pater persoonlijk gekend hebben. Hoe kijken gay eigenlijk tegen mannelijkheid aan? Dat onderzoekt de documentaire ‘Acting Straight’ van oud-Kamerlid Tofik Dibi en filmmaker Willem Timmers. We spraken net beide heren. En we herdachten onze collega Max van Weezel, die donderdag overleed. En die bleef werken tot het eind, ondanks zijn ziekte.
4/13/201940 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Special: Max van Weezel - Een leven bij de radio

Max van Weezel was de afgelopen 25 jaar een van de vaste presentatoren van NOS Met het Oog op Morgen. Naast het Oog presenteerde hij sinds midden jaren tachtig radioprogramma's als In de Rooie Haan en Spijkers met Koppen bij de VARA, en Argos en Het Gebouw bij de VPRO. Voor een speciale podcast van het Oog sprak Chris Kijne afgelopen maart uitgebreid met Van Weezel over een leven bij de radio. "Het idee dat je gewoon een gesprek kunt voeren en dat honderdduizenden mensen daarnaar luisteren, dat heeft iets magisch". Van Weezel was ook regelmatig zelf te gast in programma's. Meestal als duider van de Haagse politiek, maar soms ook als kenner van het Eurovisie Songfestival. Met parlementair journalist Joost Vullings maakte Van Weezel sinds een paar jaar de toonaangevende politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel.
4/11/20191 hour, 28 seconds
Episode Artwork

#136 - Meghan Markle's doula, Franse kerk in brand en boze boa's

Ergens in de komende weken wordt de baby van prins Harry en Meghan Markle geboren. Naar verluidt wil Markle op geheel andere wijze bevallen dan de meeste Britse royals: thuis in bad met een doula. Zo'n bevallingscoach wint ook steeds meer terrein in Nederland. Annelies Mulder, een Nederlandse doula, legt in de podcast uit wat haar werk inhoudt. En moeten buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) een wapenstok en pepperspray krijgen? Als het aan boa's Barry de Langen en Patrick Meier ligt wel. "Er komt een hoop geweld onze kant uit, daar staan wij dan met onze zaklamp en zakdoek." Naar aanleiding van de film Grâce à Dieu, over misbruik in de Franse katholieke kerk, legt theoloog Hendro Munsterman uit hoe de 'toedekcultuur' ervoor gezorgd heeft dat het misbruik zo lang onbelicht bleef. Tot slot duikt filosoof Stine Jensen in de aantrekkingskracht van goeroe's. Waarom willen zoveel mensen zich aan een spiritueel leider onderwerpen?
4/6/201934 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#135 - Geschrapte Dumbo-scènes, afschieten wasberen 'onnodig' en vrijheid Egypte holt achteruit

De remake van de bekende Disneyfilm Dumbo, die deze week verscheen, lijkt maar deels op het origineel uit 1941. Zo is een controversiële scène met zwarte kraaien, vertolkt met stereotypen van Afro-Amerikanen. verwijderd. In de podcast bespreekt journalist Carol Rock welk verholen en onverholen racisme uit de film is gehaald. De wilde wasbeer is zijn leven niet meer zeker in Limburg. De provincie wil ze laten afschieten om te voorkomen dat het dier zich vestigt in Nederland, tot spijt van roofdierendeskundige Jaap Mulder.  Verder hoor je in de podcast met hoogtepunten uit het Oog hoe de artistieke vrijheid in Egypte achteruit holt en hoe cruciaal doventolken zijn bij crisissituaties. 
3/30/201933 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#134 - Wie is Baudet, biografie Churchill en voorlichting voor jongens

Hoe belangrijk is het voor de Dienst Speciale Interventie, die de klopjacht opende op Gökman T na de aanslag in Utrecht, om te weten wat het motief van de dader is? Politiewetenschapper Jaap Timmer vertelt erover. Journalist-historicus Chris van der Heijden laat zijn licht schijnen over Thierry Baudet die met zijn Forum Voor Democratie afgelopen woensdag de verkiezingen won. Is hij wel in een traditioneel politiek hokje te vangen? De biografie van Churchill van Andrew Roberts is meer dan 1000 pagina’s dik. Onze huisbiografie Hans Renders las elke bladzijde. Seksuoloog Yuri Ohlrichs schreef een voorlichtingsboek voor de jongens van nu. Waarom deed ze dat? En de Utrechtse dichter Ingmar Heytze schreef op ons verzoek een gedicht over de getroffen stad na de aanslag.
3/23/201934 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#133 - Bolkensteins laatste boek, Wie was Cornelius Haga, de vriend van Angela Wals

Frits Bolkenstein schreef nog éénmaal een boek. ‘Bij het scheiden van de markt’. Het is zijn laatste, zegt de voormalige VVD-leider. We spraken er met hem over. En we hebben aandacht voor nog een boek: ‘Samenloop van omstandigheden van theatermaker Saman Armini. Het gaat over een gevluchte jongen die 's nachts getergd wordt door zijn verleden en zijn levensverhaal vertelt aan een personage dat in het boek 'Kleine' wordt genoemd. En die ‘Kleine’ kennen we allemaal. Het Haga Lyceum in Amsterdam is de hele week in het nieuws. De school is vernoemd naar Cornelius Haga, maar weet u wie dat was? Midden-Oosten-deskundige Bertus Hendriks vertelt erover. En het zal je maar overkomen: Tijdens een romantische strandwandeling vertelde de vriend van Angela Wals dat hij in de gevangenis heeft gezeten voor gewapende overvallen. We spraken met Walls die een boek over haar vriend schreef.
3/16/201931 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#132 - Somberheid op Urk, Instagrampoëzie en Clint Eastwood

Zeker 14.000 mensen doen momenteel mee aan #IkPas, een actie om 40 dagen geen alcohol te drinken. Erik Jan Harmens, voorheen verslaafd aan alcohol, legt uit hoe het stoppen met drinken hem veranderd heeft. "Mijn ideaal was om zoveel te drinken dat ik half bewusteloos op de bank lag, tegenwoordig word ik elke dag met een glimlach wakker." De Urkers hebben geen zin in een feestje: Vlaggetjesdag gaat dit jaar niet door, vanwege somberheid over de brexit en het pulsvisverbod. Johan van Slooten, CDA-Statenlid en inwoner van Urk, vreest dat de visserscultuur op Urk dreigt te verdwijnen, vertelt hij in Het Beste uit het Oog. Verder in de podcast: filmregisseur Ate de Jong legt uit waarom de inmiddels 88-jarige Clint Eastwood nog altijd succesvol is en poëziekenner John Jansen van Galen duikt in het succes van Instagrampoëzie.
3/9/201934 minutes, 1 second
Episode Artwork

#131 - De uitstraling van Netanyahu, De Raggende Manne en een haantje-de-voorste

Met deze week: Oud-minister Rosenthal over de Israëlische premier Netanyahu | De Raggende Manne-frontman Bob Fosko | De hype van het opruimen | De internationale Hanenkraaiwedstrijd. Presentatie: Mieke van der Weij
3/2/201934 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#130 - 'De Kromme' is jarig, de platte aarde en de orgasmekloof

Willem van Hanegem, 'de beste voetballer na Cruijff', werd deze week 75. 'De Kromme' had geen zin in interviews, maar maakte voor het Met het Oog op Morgen graag een uitzondering. Alle aandacht die hij deze week kreeg, had van hem niet gehoeven. "Ze laten alleen maar het mooie zien. Terwijl ik niet meer verkocht hoef te worden. Dan kan je toch ook laten zien wat er minder ging?" Een Britse IS-bruid, die afgelopen week de Britse nationaliteit verloor, overweegt een Nederlands paspoort aan te vragen. Groot-Brittannië is in de ban van de kwestie. Thomas Rueb, schrijver van Laura H., legt haar verhaal uit. Steeds meer mensen geloven dat de aarde plat is. Belachelijk, volgens astronoom Marc Klein Wolt, want sinds de vijfde eeuw voor Christus is al bekend dat de aarde rond is. Toch begrijpt hij wel waar deze opmerkelijke stijging vandaan komt. Ook duiken we in de vulva-feitjes, want volgens schrijfster Emma Curvers vinden veel vrouwen én mannen het vrouwelijk geslachtsdeel een ingewikkeld onderwerp.
2/23/201936 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#129 - EU-verbod op pulsvissen, de vergrijzing in China en de powerballad

Het EU-verbod op pulsvissen treft vooral Nederlandse vissers. China zet de één-kind-politiek overboord om de vergrijzing te bestrijden. Braziliaanse voetballers vertrekken massaal naar het buitenland. Oeganda probeert toeristen te trekken met vrouwen met volle rondingen. En in Paradiso mocht het publiek voor een keer zingen!
2/16/201937 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#128 - Kinderen van Syriëgangers, Emotionele klimaatwetenschapper en achtergelaten in Marokko

Ons land is huiverig als het gaat om het terughalen van Syriëgangers en hun kinderen. In België doen ze dat anders. Bij onze zuiderburen zijn twee kinderen van Syriëstrijders aangekomen. We spraken daarover met VRT journalist Anne van Renterghem. “De opwarming van de aarde gebeurd voor mijn neus”, zei Maarten Loonen, die twee maanden per jaar op Spitsbergen woont. Het doet hem veel. Zelfs zoveel dat hij tijdens een boekpresentatie helemaal vol schoot. Zijn ouders lieten hem in Marokko achter toen hij acht was. Omdat ze geen vertrouwen hadden in de Nederlandse manier van opvoeden. En toch voelde Abdella Mehraz zich niet achtergelaten. John’s Rubriek ging over het werk van Ellen Deckwitz en ‘Koloniale Schaamte. Het was sowieso een fijne week voor John Janssen van Galen met al die poëzie tijdens de Turing Gedichtenwedstrijd. Met als winnaar Meity Volke. Die haar winnend gedicht zelf mocht voordragen.
2/9/201935 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#127 - Leraartje pesten, scholieren de straat op en het drama van Het Apeldoornsche Bosch

De redactie van NOS Met het Oog op Morgen heeft de mooiste gesprekken van de afgelopen week voor je op een rij gezet.
2/2/201935 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#126 - De goede kanten van Donald Trump

Verder de zoektocht naar de veroorzaker van een dodelijk verkeersongeval, de uitvinder van het woord Brexit, klimaatscepsis en Nederlands succes in de Dakarrally.
1/26/201938 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#125 - Onrust in de coalitie door uitspraken Klaas Dijkhoff

Klaas Dijkhoff zaaide met zijn uitspraken over het klimaatakkoord onrust in de coalitie. En met welk plan moet de Britse premier May komen om steun te krijgen van Labour
1/19/201925 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#124 - Ervaringen tijdens de IS missie en criminele zonen

Waar krijg je mee te maken als je met IS vecht? Kolonel Ralf deelt zijn ervaringen met ons. Zonen van criminele belanden vrijwel altijd ook op het slechte pad. En de Dikke en de Dunne schitteren weer op het witte doek. Heeft u 'm al gezien? Schrijver K. Schippers wel.
1/12/201933 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#123 - Politie bellen vanuit de ruimte en het opgraven van babylijkjes

Astronaut André Kuipers onthult dat hij vanuit het ISS een keer per ongeluk heeft gebeld met het alarmnummer 911. De Ierse regering wil 800 kinderlijkjes laten opgraven. En De Kik brengt een ode aan Boudewijn de Groot.
1/5/201925 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Special: Dit zijn de zeven mooiste gesprekken van 2018

Een kleine tweeduizend gesprekken passeerden dit jaar de revue in Met het Oog op Morgen, dagelijks tussen 23:00 en middernacht te horen op NPO Radio 1. Uit al die onderwerpen hebben de presentatoren van het Oog hun persoonlijke favoriet gekozen, die is gebundeld in een speciale oudejaarspodcast.
12/27/20181 hour, 23 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#121 - De populariteit van de Poetin-kalender en Saturnus verliest zijn ringen

Verder een gesprek over moedige vrouwen in het verzet, Willem Holleeder door de ogen van een rechtbanktekenaar en in Genua is begonnen met het vervangen van de Morandi-brug.
12/22/201833 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#120 - Verslaafd aan Russisch gas, 150 jaar stoplicht en Brexit

President Trump roept geregeld op om de aanleg van de Nord Stream 2 gaspijplijn van Rusland naar Duitsland te staken. Europa wordt daardoor nog afhankelijker van Russisch gas. Heeft hij een punt? Het verkeerslicht bestaat 150 jaar. We spraken iemand die er álles van weet. Stelt de EU zich te star op tegenover Groot-Brittannië? Peter de Waard en Gareth Davies zijn het niet eens. En een 7-jarig meisje in India vroeg op een wel heel bijzondere manier aandacht voor een groot probleem in haar land: miljoenen mensen moeten het stellen zonder wc. Dat is zij helemaal zat.
12/15/201835 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#119 - De Italiaanse maffia in Suriname en heftig protest van de gele hesjes

Zijn de gele hesjes een Frans fenomeen of is er sprake van een uitslaande brand in heel Europa? In Het Beste uit het Oog deze week een gesprek met financieel geograaf en columnist Ewald Engelen. "Wat ik zie, is een lagere middenklasse die in opstand komt tegen een enorme financiële clan. Tegen een regering die ze zien als toondoof." NOS-redacteur Heleen Ekker vertelt over de uitvoering van het klimaatakkoord, waarover deze week wordt onderhandeld in Katowice, in Polen. Verder staat 50Plus-voorman Henk Krol stil bij de ruzies binnen ouderenpartijen en is componist Joel Bons op bezoek om te vertellen over de prestigieuze Grawemeyer Award, die hij deze week won. En veel aandacht voor de internationale politie-actie tegen de 'ndrangheta deze week. Ook in Suriname zou onderzoek zijn gedaan naar de Italiaanse maffiaclan. Correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo vertelt dat de politie daar verrast is door het nieuws over een huiszoeking in Suriname.
12/8/201832 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#118 - Wie zijn 'whips' en wat doen ze?

In deze uitzending zeggen jonge artsen dat hun oudere collega's te weinig praten over hun fouten. Verder hoor je hoe premier May de brexitdeal door het parlement probeert te loodsen. En alles over de individuele schadevergoedingen die de NS wil betalen aan slachtoffers van de Holocaust.
12/1/201832 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#117 - Een nationaal blindenvoetbalteam en het Vrouwenkwaaltjesgala

In Nederland is er nog geen nationaal team, maar in België en Duitsland wordt op nationaal niveau blindenvoetbal gespeeld. Gehandicaptensport Nederland probeert in Nederland ook een blindenvoetbalcompetitie van de grond te krijgen. Dorien Cornelis van de Belgian Blind Devils vertelt in de podcast Het beste uit het Oog over haar sport. Hoe weet je waar de bal is of waar je teamgenoten staan als je ze niet kunt zien? Verder aandacht voor het Gala van de Vrouwenkwaaltjes en de rol van woningcorporaties bij het waarnemen van huiselijk geweld. En de Nederlander Nikko Norte werd uitgelachen omdat hij na zijn dertigste stierenvechter wilde worden in Spanje. Hij vertelt presentator Coen Verbraak over zijn boek De dansende eend, waarin hij beschrijft hoe het hem ondanks alle hoon toch lukte om om matador te worden.
11/27/201834 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#116 - Kerkasiel, de 'kilo' verdwijnt en Van Goghs brieven

Al drie weken is in de Haagse Bethelkapel een marathonkerkdienst bezig, waarmee een Armeens gezin beschermd wordt dat al negen jaar in Nederland woont en nu dreigt te worden uitgezet. Met het kerkasiel wordt dat voorkomen, omdat door een oude wet de overheid geen kerkdienst mag onderbreken. Hoe lang dit 'gebed zonder end' nog gaat duren, durft predikant Derk Stegeman niet zeggen. "We kunnen het voorlopig nog wel even uitzingen." Verder hoor je in de podcast met de beste gesprekken uit Met het Oog op Morgen waarom de 'originele' kilo wordt afgeschaft en hoe de brieven van Van Gogh hedendaagse kunstenaars als Ted van Lieshout en Akwasi inspireren. Ook spreken we met een jong mantelzorgkoppel: de 30-jarige Dion zorgt voor zijn vrouw Jiska (24), die geboren is met cerebrale parese.
11/16/201835 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#115 - Klimaat, kinderporno en pulsars

De verschijning van het boek Gevoelstemperatuur was deze week de aanleiding om alle vier NOS-meteorologen in Het Oog te vragen naar hun zorgen maar ook hun optimisme over het klimaat. En wat doe je als je man wordt opgepakt voor het bekijken van kinderporno. Met Ellen Janssen van 'Stop it now' spraken we daarover. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de eerste vrouw plaatsnam in de bankjes van de Tweede Kamer. Dat was Suze Groeneweg. Theatermaakster Eveline van Rijswijk maakte er een theatercollege over. De column van Patrick Nederkoorn zit ook weer in deze podcast. En Joycelyn Bell Burnell ontdekt in 1974 de pulsars, maar haar teamleider kreeg er de Nobelprijs voor. Deze week werd dat enigszins rechtgezet.
11/9/201840 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#114 - Ajax-Feyenoord in het theater en hoe coördineer je een seksscène?

Het Amerikaanse televisienetwerk HBO maakt tegenwoordig gebruik van een intimiteitscoördinator, die controleert of seksscènes wel veilig verlopen. De Nederlandse actrice Anna Drijver en Ron Toekook van de Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers vinden dat in Nederland professioneel wordt omgegaan met seksscènes. Volgens Drijver zijn naaktscènes kwetsbaar en moet er goed over worden onderhandeld. Een intimiteitscoördinator kan volgens haar, als 'tolk' die buiten het artistieke proces staat, een regisseur erop aanspreken als een scène verdergaat dan vooraf bepaald. In de week van de klassieker uiteraard aandacht voor Ajax-Feyenoord en het blijkt dat de voetbalclubs het ook goed doen in het theater. Verder vertelt Barbara Streisand-fan Claudia de Breij over het nieuwste album van de zangeres, waarop ze hard uithaalt naar president Trump. En er is een app voor vermoeidheid bij kankerpatiënten.
11/2/201833 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#113 - Donner zwaait af, vrouwelijke dirigenten zwaaien vaker

In Zuid-Afrika is grote ophef over een rechtszaak die live wordt uitgezonden op televisie. Een bekende tv-dominee staat terecht voor verkrachting. Zijn slachtoffers hadden hem nodig, omdat de dominee ook invloed heeft bij het populaire tv-programma Idols. Piet-Hein Donner is 70 geworden en moet daarom stoppen als vicevoorzitter van de Raad van State. De wet die dat bepaalt is door de opa van Donner ingevoerd, toen die minister was. Een gesprek over de Donnerdynastie. De vrouwelijke dirigent is begonnen aan een opmars. En tegenstanders van de Amerikaanse president Trump kregen een bompakket. Zo ook acteur Robert de Niro.
10/26/201831 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#112 - Excuses voor 'moffenmeiden', Chim en 30 jaar dance

Het was donderdag een emotionele dag voor Monica Diederich. Als dochter van een zogeheten moffenmeid, een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie had met een Duitse militair, waardeert ze de excuses van de Noorse premier voor de behandeling van moffenmeiden. Na de oorlog werd er veelal wraak op hen genomen. "Het was niet alleen kaalscheren. Ze werden ook geslagen, mishandeld en soms verkracht." Verder deze week: hoe komen we tot de beste oplossing voor de brexit? Wie is 'Chim', de relatief onbekende oprichter van het prestigieuze fotobureau Magnum? En hoe is Nederland een grootmacht in de dance geworden? Tot slot geeft Babette Labeij Chris Kijne zangles.
10/19/201833 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#111 - Voetbalfraude, burlesque en kiezen voor kroeshaar

België is in de ban van een grote voetbalfraudezaak. Wedstrijden gaan niet door en voetbalmakelaars en scheidsrechters op het hoogste niveau worden verdacht van matchfixing. In de podcast van Het Oog vertelt voetbaljournalist Raf Willems over de rotte plekken in het Belgisch voetbal. Ook aandacht voor burlesque. Koninklijk theater Carré zat de afgelopen week vol met fans van Dita von Teese, de koningin van dit erotisch getinte variété-genre. De Nederlandse burlesque-artieste Fay Loren legt uit waarom vooral vrouwen naar deze shows komen. Verder hoor je waarom zwarte vrouwen steeds vaker kiezen voor the big chop: het afscheren van hun chemisch behandelde haar. Ze willen voortaan liever met kroeshaar door het leven.
10/12/201832 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#110 - Kruipende krabben, de band met Aznavour en Max Moszkowicz

De fractievoorzitter van het Forum voor Democratie hield zich afzijdig bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Waarom deed hij dat eigenlijk? Max van Weezel voelde Thierry Baudet aan de tand. In de podcast van Het Oog ook aandacht voor de nieuwe film van Ruben Smit. Na de kaskraker De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen komt hij met een nieuwe natuurdocumentaire. In Wad laat hij de wereld van het waddenlandschap zien: kruipende krabben, vechtende mosselen en jagende vogels. Frankrijk huilde na het overlijden van zanger Charles Aznavour. En ook in ons land had de chansonnier veel fans, zoals dichter en muzikant Serge van Duijnhoven. En er is een nieuw boek over advocaat Max Moszkowicz senior. Een bijzondere man, die ondanks alle ellende in zijn leven, altijd het goede in de mens is blijven zien.
10/5/201832 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#109: euthanasie met drankje en rimpels van Hans Dorrestijn

Speel niet voor eigen rechter. Met die oproep kwam de politie nadat op sociale media boos werd gereageerd op mensen die grappen maakten over het spoordrama in Oss. Herman van der Zandt sprak met filosoof Hans Schnitzler over de online moraalpolitie. En verder euthanasie kan niet alleen met een injectie, maar ook met een drankje. Huisarts De Vries vertelt over de verschillen.Hans Dorrestijn vertelt over zijn oude dag naar aanleiding van zijn boek Het rimpelperspectief.
9/28/201834 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#108: omgaan met verlies en een pluim voor wereldkampioen Herlings

Op Prinsjesdag had Met het Oog op Morgen een primeur. Premier Rutte en alle vicepremiers samen in één interview. Ze vertellen alles over de sfeer in het huidige kabinet. | Het nieuws werd de afgelopen week bepaald door het ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. Hoe je omgaat met zo'n verlies vertelt rouwdeskundige Riet Fiddelaers in de podcast. | Voor het eerst is een Nederlander wereldkampioen geworden in de hoogste klasse van het motorcross. Bennie Jolink van Normaal is lyrisch over de kersverse kampioen Jeffrey Herlings.
9/21/201833 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#107: Hongarije krijgt waarschuwing en kinderen tolken voor hun ouders

Hongarije krijgt een waarschuwing van het Europees Parlement. Dat heeft met een ruime meerderheid ingestemd met strafmaatregelen, naar aanleiding van een rapport van Europarlementariër Judith Sargentini. Daarin stelt ze misstanden aan de kaak, zoals racisme, misbruik van Europese subsidies en het uithollen van het juridisch systeem, kortom, misbruik van democratische waarden. Jesse Klaver wil van GroenLinks een grote volkspartij maken. Kinderen van migranten moeten vaak met hun ouders mee om te tolken. Het is moeilijk om te leven met stemmen in je hoofd, zeker als die zeggen dat je niets waard bent en we luisteren naar een hilarisch fragment uit Remco Camperts verhaal Tot zoens.
9/14/201833 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#106: De nieuwste uitgave van Mein Kampf, de shanty en moedervlekken

Met deze week: de liedjes die op zeilboten werden gezongen, imperfecties als flaporen op de foto en pianist Louis van Dijk (76) houdt ermee op.
9/7/201838 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#105: Ontmasker de leugenaar, Engelandvaarders en hoe het FAST-team werkt

Bij de aanhouding van Jos B. in Spanje speelde het FAST-team van de politie een grote rol. Normaal spoort dat team gevluchte tbs'ers en veroordeelde mensen die zich niet melden op. Danielle Los legt uit waarom waarom FAST toch betrokken was bij het opsporen van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. Politicoloog André Krouwel legt het nut en noodzaak uit van wetenschappelijke bureaus van politieke partijen uit. Gemiddeld genomen liegen we een paar keer per dag. Maar onze neus groeit niet, zoals bij Pinokkio. Sophie van der Zee onderzoekt hoe we wel kunnen zien dat de ander liegt. En we hadden een bijzonder gesprek met Bram Grisnigt. Hij is een van de laatste Engelandvaarders, mensen die in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vertrokken, die nog leeft.
8/31/201832 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#104: hoe de plofkip verdween en kijkje in Chinese strafkampen

Alle Nederlandse supermarkten zijn van de plofkip afgestapt. Campagneleider Anne Hilhorst van Wakker Dier vertelt hoe haar organisatie de kip hielp een gezicht te krijgen. Maar de organisatie gaat door en richt de pijlen nu op fastfoodketens als McDonald's en KFC. Het was voormalig hoofdofficier van justitie Roger Bos die het initiatief nam voor een DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Rob Trip spreekt met Bos, nu er een doorbraak in het langlopende onderzoek is. Verder vertelt Chinakenner Jan van den Putten over heropvoedingskampen in China en neemt oud-Turkije-correspondent Bram Vermeulen ons mee naar de Turks-Armeense grens.
8/24/201830 minutes
Episode Artwork

#103: KNIL-militairen in Colditz en zwarte modellen op covers

In het Duitse kasteel Colditz hielden de nazi's in de oorlogsjaren zo'n 200 militairen gevangen. Daar zaten ook Nederlanders bij, ontdekte historicus Herman Keppy. Het waren voornamelijk KNIL-militairen die hadden geweigerd een erewoord-verklaring aan de Duitse bezetter te tekenen. Ook een gesprek met bladenmaakster Janice Deul. Want in september staan op de covers van belangrijke modetijdschriften veel zwarte modellen. En dat is volgens haar een revolutie in de tijdschriftenwereld.
8/17/201834 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#102: charme van het openluchtbad en comeback oud-rebellenleider Bemba

In december zijn er eindelijk weer verkiezingen in Congo, nadat ze al een paar keer waren opgeschort. Oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba, twee maanden geleden door het Internationaal Strafhof in Den Haag nog vrijgesproken van oorlogsmisdaden, maakt zijn comeback. Hoe opmerkelijk dat is, vertellen politicoloog Kiza Magendane en VRT-journalist Peter Verlinden. Nathan Rutjes zet een punt achter zijn voetbalcarrière. Hij gaat aan de slag als trainer en als maatschappelijk werker. Daarnaast een gesprek over openluchtbaden. Die zaten de afgelopen weken stampvol door het prachtige weer. Fotograaf Henk Sloos kent ze allemaal.
8/10/201832 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#101: De macht van een chef-dirigent en Hans Klok naar Vegas

Sopraan Francis van Broekhuizen vertelde naar aanleiding van het #metoo-ontslag van Daniele Gatti als chef-dirigent van het Concertgebouworkest over de machtsverhoudingen bij een wereldberoemd orkest. Volgens haar staat een muzikant ten dienste van de chef-dirigent en is het moeilijk om tegen hem of haar 'nee' te zeggen. In de Centraal Afrikaanse Republiek werden drie Russische journalisten doodgeschoten. Zat het beruchte en mysterieuze Wagner huurlingen-legioen erachter? Illusionist Hans Klok verhuist naar Las Vegas. Hij is bang dat Nederland hem zat wordt en beproeft in de VS zijn geluk. En om de hitte te verdrijven gaat het ook over ijsjes.
8/3/201833 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#100: Dna vinden, overbevolking in Lagos en Tangerine

Zeventien jaar na de aanslagen op het World Trade Center is alsnog de identiteit van een slachtoffer vastgesteld. Dna-onderzoeker Lex Meulenbroek vertelde afgelopen week in NOS Met het Oog op Morgen hoe dat mogelijk is na al die jaren. Verder aandacht in onze zomerserie over overbevolking voor de Afrikaanse stad Lagos. Natuurbeschermers lopen veel gevaar. Vorig jaar werden ruim 200 van hen vermoord. Vooral in Brazilië, volgens onderzoek van criminoloog Tim Boekhout-van Solinge. En het muzikale duo Tangerine was te gast in het Oog. Ze zongen en vertelden ook hoe moeizaam hun laatste album tot stand kwam. Die gaat over de verstoorde band tussen de tweeling.
7/27/201829 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#99: gedrag Musk, Kadaster in Colombia en slapen met hitte

Elon Musk die een Thaise reddingswerken voor pedo uitschold, en Trump en Poetin die strijden wie als laatste bij de top in Helsinki aankomt. Psychiater Damiaan Denys legt uit hoe macht en rijkdom ons naar het hoofd stijgen. En op 20 juli 1943 werden twintig verzetsstijders gefusilleerd. Zij werden herdacht in Kamp Amersfoort. Het Nederlands Kadaster heeft een stoffig imago. Maar wist je dat zij helpen bij landhervormingen in Colombia? Zo kunnen miljoenen boeren een stukje grond claimen. Verder vertelt schrijver Abdelkader Benali over de grens tussen Marokko en Algerije. En geven we tips uit de oude doos, hoe je kunt slapen tijdens de komende plakkerige nachten.
7/20/201838 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#98: Hoe kijkt Van Aartsen terug en waarom kent niemand Lead Belly?

Oud-burgemeester Van Aartsen zegt over zijn tijd als waarnemend burgemeester van Amsterdam: "Het was spannend, uitdagend en moeilijk. Het is een woelige stad, er is altijd wel wat aan de hand." De zoon van schrijver Toine Heijmans zorgde voor een flinke discussie. Hij stal een pak koekjes en twee drankjes uit een winkel en belandde achter de tralies. Volgens advocaat Marije Jeltes gebeurt dit 10.000 keer per jaar. Pakken we kids te hard aan? En Hans Dulfer eert blueszanger Lead Belly. Niemand kent hem, maar iedereen kent zijn hits.
7/13/201836 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#97: Armando en de comeback van Paulus de Boskabouter

Politiek columnist Patrick Nederkoorn wil zijn straat versieren met rood-wit-blauwe vlaggetjes nu hij Rutte op bezoek heeft gezien bij Trump. En in deze podcast aandacht voor het hoge aantal zelfmoorden onder jongeren. Verder spraken Chris Kijne en uitgever Maarten de Meulder over Paulus de Boskabouter, die deze week opdook op Terschelling, vertelde schrijver Kemal Rijken over Roma en Sinti in Nederland en blikte John Jansen van Galen terug op het bijzondere leven van kunstenaar Armando.
7/6/201832 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#96: Gelukszoekers en verdrietvinders en geweld tegen journalisten

"Waar ik erg tegen zou zijn, is dat we redacties als forten gaan aankleden." Dat zei de bedreigde misdaadjournalist Paul Vugts van het Parool na de aanslag op de Telegraaf deze week. In Met het oog op morgen vertelde hij hoe hij werkt nu hij wordt beveiligd vanwege ernstige bedreigingen aan zijn adres. Verder in de podcast: schrijfster Naema Tahir in een speciale migratieserie over gelukszoekers en verdrietvinders. Historicus Frits van Oostrom over vrouwen in de Nederlandse Canon en een trotse Bouwe Bekking over de derde plek van Team Brunel in de Volvo Ocean Race.
6/29/201834 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#95: losbandige Willem van Oranje en moordlustige slechtvalken

Duivenmelkers vinden dat er onnatuurlijk veel roofvogels in Nederland zijn: jaarlijks worden duizenden postduiven daardoor slachtoffer van moordlustige sperwers, haviken en slechtvalken. Een debat tussen een roofvogel- en een postduifliefhebber. | EU-president Tusk wil dat migranten in kampen buiten de Europese Unie worden opgevangen, maar zitten ze in landen als Albanië, Egypte en Tunesië daar wel op te wachten? | Ook spreken we in de podcast met Johan Marijt, de eerste Europeaan die een succesvolle stamceltransplantatie onderging. Hoe is het nu, vijftig jaar later, met hem? | Tot slot komt biografiekenner Hans Renders langs, die veel intieme details over Willem van Oranje tegenkwam in het nieuwe boek over de Vader des vaderlands.
6/22/201833 minutes
Episode Artwork

#94: smet op de Hollandse polderkoorts, Egyptische Ultras en daklozen aan het lot over gelaten

Deze week hoor je verslaggever Mattijs van de Wiel over het verslag geven van de zaak-Anne Faber, hoe daklozen die niét verslaafd of verward zijn aan hun lot worden over gelaten, dat de Afsluitdijk ook nadelen kent en hoe Egyptische voetbalsupporters een rol speelden in de Arabische Lente.
6/15/201829 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#93: De stijl van Amerikaanse ambassadeurs, Belgische filmcultuur en Surinaamse/Antilliaanse poëzie

Wekelijks het beste van NOS Met het Oog op Morgen.
6/8/201841 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#92: Een gouden visum en selfies van wilde dieren

Voor een zak geld kun je in verschillende Europese landen een verblijfsvergunning kopen. Soms is zelfs een paspoort te koop. Europarlementariër Sofie in 't Veld van D66 wil van die gouden visa af. Samen met Martijn van Helvert van het CDA vertelde ze over de handel in visa en paspoorten. Nationaal Park de Hoge Veluwe maakt dagelijks duizenden kiekjes van de wilde dieren in het park. Het is de bedoeling om zo in kaart te brengen hoe de dieren er leven. Maar het zijn er inmiddels wat veel: de camera's hebben inmiddels 4.244.420 plaatjes geschoten, veel te veel voor de onderzoekers om te bekijken. Boswachter Henk Rueseler en onderzoeker Patrick Jansen hopen dat mensen hen vanuit hun luie stoel willen helpen met het analyseren van de wild-selfies. Verder is er aandacht voor de militaire begraafplaats Arlington in Washington, die overvol begint te raken. En voormalig SP-partijsecretaris Hans Heijningen vertelt over het geweld in Nicaragua, waar hij van 1984 tot 1992 woonde en president Ortega aan de macht zag komen.
6/1/201831 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#91: Diplomatie na MH17, Fortnite en Philip Roth

Het kabinet heeft Rusland aansprakelijk gesteld voor zijn rol bij het neerhalen van de MH17, een dag nadat het Joint Investigation Team bekendmaakte dat de Buk-installatie die is gebruikt, afkomstig was van het Russische leger. Premier Rutte keerde voor het besluit speciaal terug uit India. Hier eindigt het niet, zei Rutte. "Voor mij is er pas echt een grote stap als we de daders voor het gerecht hebben, en dat is nog niet zo." Wat hij precies wil en kan doen, hoort u in de podcast. Daarnaast is er aandacht voor de immens populaire game Fortnite, spreken we met Hans Fels over de overleden schrijver Philip Roth en speelde Hans Jansen op station Leeuwarden voor zijn recordpoging een speciale versie van Gute Nacht Freunde.
5/25/201827 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#90: Anne Frank, Arnon Grunberg en een blauwe diamant

Ze waren afgedekt en het was jaren onmogelijk om te ontcijferen wat er achter de pagina's schuilging. Maar het is onderzoekers tóch gelukt om te ontdekken wat Anne Frank op die bewuste pagina's in haar dagboek schreef: schunnige moppen en seksuele voorlichting. Jessica Durlacher vertelt in de podcast met de beste gesprekken uit het Oog hoe we deze pagina's moeten lezen. Daarnaast hoor je hoe de Nederlands-Palestijnse Dina Zbeidy terugkijkt op de Palestijnse slachtoffers tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van Israël, waarom Arnon Grunberg stopt met het schrijven van de Voetnoot, wat er zo bijzonder is aan de blauwe diamant en een ode aan de glasbak.
5/18/201832 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#89: Joods zijn in 2018, biohacking en is vanille-ijs verleden tijd?

Zelden is er iemand te gast bij Het Oog die net een pilletje heeft genomen. Peter Joosten deed dat wel. Hij is een biohacker, iemand die experimenten op zijn eigen lichaam uitvoert om langer leven mogelijk te maken. Verder praten we in de podcast met twee jonge Joden, die toenemend antisemitisme in Nederland ervaren. Culinair journalist Joël Broekaert vertelt waarom vanille duurder is dan zilver én van welke specerij je gaat trippen. Oud-NOS-hoofdredacteur Peter Brusse legt uit waarom zijn vader Rie de 'Prins der Journalisten' werd genoemd.
5/11/201835 minutes, 8 seconds