Detox Din Hjerne er podcasten, der udrenser dit sind for usunde usandheder om sundhed. I hvert afsnit vil stifterne af VaneCoach-uddannelsen, Morten Elsøe og Anne Gaardmand, punktere de myter om ernæring, træning og vægttab, der står i vejen for sund adfærd.
#61 Vi har brug for en pause
Hvor ofte har din hjerne egentlig fri? Selvom hjernen ikke er en muskel, har den stadig brug for restitution. For at holde pauser fra problemløsning, beslutninger, analyse og forberedelse. Uden pauser dur hjernen simpelthen ikke, men i en tid, hvor der altid er mere at gøre, kan det være svært at give sig selv lov til at holde pauser.
I dette afsnit taler vi om, hvorfor pauser er så vigtige, hvad der sker, hvis du ikke holder pauser, hvordan du skelner mellem pauser og pseudopauser og hvordan du kan blive mere produktiv af at holde flere pauser.
Læs om VaneCoach-uddannelsen, her: https://madroinstituttet.dk/vanecoach/
1/12/2024 • 59 minutes, 38 seconds
“Et kæmpestort kontroltab” – Anne Gaardmand besøger Fries Before Guys, del 2
For nylig var Anne Gaardmand med i to afsnit af podcasten, Fries Before Guys, hvor hun hjalp værterne med de tankevaner, de kæmper mest med. Samtalerne har indtil videre kun været tilgængelige for Podimo-abonnenter, men vi har fået lov til at udgive dem også. I det første afsnit talte hun med den ene af de to værter, Nanna Elizabeth Hovgaard, om hendes tendens til bekymringstanker og selvkritik. I dette afsnit er det den anden vært på podcasten, Josephine Kuhn, der er i fokus og temaet er hendes tendens til at bruge underspisning, overspisning og overtræning til at håndtere svære følelser. Noget, der er særligt relevant lige nu: en nylig, ufrivillig abort har nemlig gjort Josephine urolig for at hendes spiseforstyrrelse kommer tilbage.
Læs mere om VaneTerapeut-uddannelsen, her:
madroinstituttet.dk/vaneterapeut/
12/28/2023 • 1 hour, 29 minutes, 9 seconds
“Hvordan bliver jeg nogensinde en nærværende mor?” – Anne Gaardmand besøger Fries Before Guys, del 1
For nylig var Anne Gaardmand gæst i den populære podcast, Fries Before Guys. Ikke bare én, men to gange. I begge afsnit forsøger hun at hjælpe de to værter med nogle af de tankevaner, de kæmper mest med. Samtalerne har indtil videre kun været tilgængelige for Podimo-abonnenter, men vi har fået lov til at udgive dem også.
Det første af de to særafsnit handler om Nanna Elizabeth Hovgaard, hvis bekymringstanker og selvkritik gør det svært for hende at være nærværende – både med dem, der er vigtige for hende og i hendes arbejde.
I næste afsnit er det den anden vært på podcasten, Josephine Kuhn, der er i fokus. Hvis du ikke kan vente med at høre det her, kan du finde samtalen samtalen hos Podimo. Er du ikke abonnent, kan du få tre måneders gratis abonnement, ved at klikke på dette link: https://podimo.com/dk/mgm3/mgm3monthsdk_551dba3e-4d23-4a92-8ece-9f4b177c01ac
Læs mere om VaneTerapeut-uddannelsen, her:
https://madroinstituttet.dk/vaneterapeut/
12/13/2023 • 1 hour, 25 minutes, 47 seconds
#60 Gode tankevaner del 2 - Selvomsorg
Selvkritik som automatreaktion er muligvis den tankevane, der er skyld i mest menneskelig lidelse. Vi har derfor tidligere talt om, hvordan du kan opdage og afbryde dine selvkritiske tanker, men i dette afsnit taler vi om, hvordan du kan ”praktisere” selvkritikkens modsætning (og modgift): Selvomsorg. Eller mere korrekt: Self-compassion. For som al anden adfærd, er også selvomsorg noget du kan øve dig på og blive bedre til.
Referencer og boganbefalinger finder du på www.detoxdinhjerne.dk
Læs mere om vores kurser på www.madroinstituttet.dk
11/30/2023 • 1 hour, 11 minutes, 54 seconds
#59 Taknemlighed
I forrige afsnit var temaet dårlige tankevaner: bekymringer, grublerier og selvkritik, der fanger os, dræner os og stjæler fra livet. At kunne bryde fri af den slags tanker, kan i sig selv blive en god vane, men der findes også andre tankevaner, man kan arbejde på at bruge mere tid på, som kan bidrage til, at man simpelthen oplever mere glæde og får større mental velvære. I dette afsnit fokuserer vi på, hvordan du kan indføre en af de livsforbedrende tankevaner, der er bedst undersøgt i videnskabelige studier: taknemlighed.
Show notes på www.detoxdinhjerne.dk
10/11/2023 • 49 minutes, 38 seconds
#58 Har du dårlige tankevaner?
Dårlige vaner er ikke altid synlige. For mange, eksisterer de vaner, der står mest i vejen for deres livskvalitet, kun oppe i deres hoved. Tankevaner, som fx bekymringer om fremtiden, grublerier over fortiden og vedholdende selvkritik, der dræner og flytter opmærksomheden fra at leve selve livet. I denne episode taler vi om, hvordan dårlige tankevaner kan fastholde folk i kropsutilfredshed og kaotiske madvaner, forringe livskvaliteten og skubbe til psykiske lidelser som angst og depression. Til sidst i episoden deler vi et par konkrete værktøjer til, hvordan du kan begrænse tiden, du bruger på dårlige tankevaner og den negative påvirkning, de har på dit mentale helbred.
OBS! Lær mere om arbejdet med vaneændringer – både fysiske og mentale – på VaneCoach-uddannelsen: https://madroinstituttet.dk/vanecoach/
8/13/2023 • 1 hour, 2 minutes, 11 seconds
#57 Sådan undgår du at starte forfra – igen og igen
At træne jævnligt er et af de tilvalg i tilværelsen, der har den mest veldokumenterede, sundhedsfremmende effekt. Det forebygger og behandler sygdom, forlænger livet og styrker kroppen – og hjælper endda på både depression og angst. Vi trives simpelthen bedre, både fysisk og mentalt, hvis vi træner. Men hvorfor er det så så svært at gøre træning til en vane? Det er temaet for dette afsnit, hvor vi giver dig tips til at komme i gang – og aldrig stoppe igen. Du finder show notes og mere om VaneCoach-uddannelsen på madroinstituttet.dk
7/12/2023 • 1 hour, 19 minutes, 8 seconds
#56 Børn, vejning og vægtfokus – med Ida Rud
Hvad sker der, når børn bliver vejet og fortalt, at de skal tabe sig? Det er temaet for dette afsnit, hvor journalist og debattør, Ida Rud, deler sine personlige erfaringer med at blive sat på kur allerede fra 5-årsalderen. Det blev nemlig startskuddet til et negativt vægtfokus, der har præget hendes forhold til mad og krop det meste af hendes liv – en oplevelse, hun desværre langt fra er alene om.
OBS! Vil du arbejde med børns spisevaner og sundhed – uden at øge risikoen for kropshad og forstyrret spisning? Så tilmeld dig næste hold af MadroMetoden. Læs mere på madroinstituttet.dk/madrometoden
7/7/2023 • 53 minutes, 4 seconds
#55 Du er ikke alene! Og du kan få hjælp
Omkring 75.0000 danskere lider af en spiseforstyrrelse. Endnu flere kæmper med forstyrret spisning i mildere grader, hvor negative tanker, om krop og mad, fylder så meget, at det gør det svært at nyde livet.
Når man kæmper med sit forhold til mad, så går man oftest rundt med problemerne alene, uden at turde dele dem med nogen. Men netop det at turde dele sine tanker med andre, er en vigtig del af løsningen. I denne episode har Anne Gaardmand inviteret Trine Svarrer fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade i studiet, til en snak om, hvorfor det er vigtigt, at man taler højt om problemerne og får hjælp og støtte af andre. Lær mere på www.spiseforstyrrelse.dk og på www.MadroInstituttet.dk
5/27/2023 • 1 hour, 6 minutes, 42 seconds
#54 "Hvorfor spiser du så meget?" En personlig beretning om tvangsoverspisning
Hvorfor mister nogle mennesker kontrollen over deres spisning og ender med at spise så meget, at de får det fysisk dårligt? Det er der ikke ét simpelt svar på. Men der er altid en god forklaring. En af forklaringerne kan være, at overspisning har været en strategi til at komme igennem et urimeligt hårdt barndomsliv. I dette afsnit får du en personlig fortælling om, hvordan oplevelser i barndommen lagde kimen til en spiseforstyrrelse. Anne Gaardmand har nemlig inviteret Ginta Frempong, fra Kolding Kommunes sundhedsteam, i studiet til en åben og ærlig samtale om, hvordan hendes barndom bidrog til at hun udviklede angst, depression og spiseforstyrrelsen BED (tvangsoverspisning). Og hvad der gør, at hun i dag trives og oplever både kropsro og madro. Læs mere på detoxdinhjerne.dk
5/11/2023 • 1 hour, 16 minutes, 43 seconds
#53 Vægttabsmedicin vol. 2 – behandlerens rolle
I dette afsnit taler Anne og Morten om, hvordan man som samfund, som individ, der kæmper med overvægt og som branche, der arbejder med livsstilsændringer, skal forholde sig til den nye generation af vægttabsmedicin. Vi kommer blandt ind på sygeliggørelse baseret på BMI og effekten på stigmatisering – og så kommer vi med vores idéer til, hvordan man bedst hjælper klienter, der enten overvejer medicin, er på medicin eller ønsker at trappe ud.
Læs mere om vores kurser, her: www.madroinstituttet.dk
4/5/2023 • 1 hour, 21 minutes, 11 seconds
#52 Vægttabsmedicin vol. 1 – interview med Jens Meldgaard Bruun
Den nye generation af vægttabsmedicin på alles læber for tiden. Ved at efterligne vores egne tarmhormoner, reducerer det sult, appetit og tanker om mad. Men hvor godt virker medicinen egentlig? Hvem har gavn af den – og hvem har ikke? Og hvad med bivirkninger? Alt det og mere til, får du svar på i dette afsnit, hvor Morten udspørger Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor og overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus og ekspert i vægttabsmedicin.
2/6/2023 • 57 minutes, 2 seconds
Case: Affortryllelse og barrierer for at levne
Hvordan hjælper man en person, der er overfokuseret på søde sager – og som har svært ved at levne, selvom hun er mæt? I dette særafsnit fortæller Anne om en VaneCoaching-samtale hun for nylig havde med en klient, der kæmpede med netop dette – mens Morten stiller spørgsmål og uddyber pointer. Du kan blandt andet høre om, hvordan man kan fjerne magien fra slik, man tror, man ikke kan styre sig omkring og hvorfor det ikke giver mening at spise for at undgå madspild. PS: Vil du vide om VaneCoach-uddannelsen er noget for dig? Så klik på linket her og gå til ”Spørgsmål og svar”-sektionen: madroinstituttet.dk/vanecoach
1/8/2023 • 43 minutes, 48 seconds
Genudgivelse: Nytårsforsætter
[Udgivet første gang 5/1-2018] Nytårsforsætter er "jeg starter på mandag!" x 100. I denne episode kigger vi på de fem største årsager til at nytårsforsætter ikke holder. På den måde kan vi nemlig få en større forst åelse for, hvad der egentlig skal til for at konvertere sunde ambitioner til holdbare handlinger. Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk
1/5/2023 • 59 minutes, 41 seconds
#51 Slankepiller, slankekaffe og kosttilskud for vægttab
Vægttabskosttilskud er en kæmpe industri. Pulvere, piller, specielle olier og sågar særlige kaffetyper påstås at kunne booste din forbrænding, slukke din sukkertrang og tæmme din appetit. Men er der hold i påstandene? Det er temaet for dette afsnit af “Detox din hjerne” hvor Jonas Germann og Morten Elsøe kigger producenternes påstande efter i sømmene og dykker dybt ned i både videnskab og kommunikation.
Show notes: www.detoxdinhjerne.dk
Kostvejleder-uddannelsen: https://madroinstituttet.dk/kostvejleder/
12/9/2022 • 1 hour, 33 minutes, 49 seconds
#50 "Det er bare en dårlig vane..."
Vi kæmper alle med vores dårlige vaner. Alligevel bilder vi os selv ind, at de burde være lette at slippe – det er jo “bare” en vane, ikke? Men hvorfor bliver vi ved med at gøre noget, vi dagligt fortæller os selv, at vi vil stoppe med? Hvorfor er det så svært? I dette afsnit af “Detox din hjerne” taler Anne Gaardmand og Morten Elsøe om, hvad vi skal forstå om dårlige vaner før vi kan ændre dem. Læs mere på madroinstituttet.dk
10/28/2022 • 1 hour, 9 minutes, 43 seconds
#49 Fra kropshad til kropsro
Negative tanker om kroppen fylder enormt meget hos rigtig mange mennesker. Og det er ikke uden omkostninger. De kan stjæle vores fokus, når vi er sammen med dem, der er vigtige for os – og holde os tilbage fra at gøre det, vi virkelig gerne vil af frygt for, hvad andre tænker. I denne episode taler Anne Gaardmand med Parnian Yaghoubi (underviser på MadroInstituttets workshop i kropsro) om hvad der skaber kropshad og hvordan man bliver fri.
10/14/2022 • 1 hour, 16 minutes, 46 seconds
#48 Hvad er din plan efter kostplanen?
De sidste mange år har kostplaner været en af de mest benyttede strategier til at få styr på spisevanerne. Især hvis man vil tabe sig. Og uanset om kostplanen kommer fra fitnessbranchen eller hospitalsvæsenet, er idéen den samme: Du får at vide, hvad du skal spise hvornår – og så er det ellers bare hjem og følge planen. Men som mange har erfaret, er det ikke så simpelt. Faktisk skaber kostplaner nogle gange flere problemer end de løser.
7/7/2022 • 1 hour, 9 minutes, 9 seconds
#47 ”Hvis jeg kan så kan du også!” Om udskamning, store løfter og andre røde flag i coach-industrien
Markedet for personlig coaching er eksploderet. Og et nyt marked betyder ny markedsføring. Men hvordan vælger man så den rigtige? Altså en coach, der rent faktisk er dygtig til det, man har brug for hjælp til – og ikke bare dygtig til at sælge? Det er temaet for dette afsnit, hvor vi taler om, hvad man skal være opmærksom på i kommunikationen fra de coaches, man støder på eller følger på sociale medier. Show notes på detoxdinhjerne.dk
3/1/2022 • 1 hour, 23 minutes, 47 seconds
#46 Hvad betyder #slutmedforbudt egentlig og hvorfor er det så svært?
#slutmedforbudt var et opgør med rigide madregler, misinformation og overkontrol med kosten. Men det blev også en trend. Et ideal om balance og fleksibilitet, som var svært at leve op til for mange. I denne episode snakker vi om, hvad et forbudsfrit forhold til mad egentlig betyder og hvilke tanker, der holder os fast i regelfælden. Og så taler vi om hvorfor ubetinget tilladelse er essentielt for mental madro – og hvad der skal til for at give slip på kontrollen.
10/6/2021 • 1 hour, 10 minutes, 54 seconds
#45 Skal du gøre som i "Fede Forhold"?
Lige nu kører tredje sæson af programserien, “Fede Forhold”, på DR1. Det er en programserie som vi før har kastet et kritisk blik på. For vægttabsprogrammer som dét, har mange seere – og kan derfor potentielt påvirke mange menneskers forhold til mad og krop. I dette afsnit taler vi om, hvorfor du helst ikke skal lade dig inspirere af tilgangen i programmet, hvis du selv er træt af din vægt. Show notes på detoxdinhjerne.dk
8/12/2021 • 1 hour, 4 minutes, 16 seconds
#44 Nadjas farvel til de 170 kg
For knap et år siden valgte Nadja Engsig at få en gastrisk bypass-operation. Dengang vejede hun 180 kg efter en årelang kamp med spiseforstyrrelsen BED, som hun endelig havde fået effektiv behandling mod. Men kroppen var begyndt at lide under vægten: smerter i leddene og dårlig bevægelighed gjorde hverdagen til en kamp. I to programmer på TV2 har man kunnet følge med i forløbet omkring operationen og i dette afsnit spørger vi Nadja om, hvordan det er gået siden.
7/5/2021 • 58 minutes, 45 seconds
#43 Keto – fornuft eller fedtforherligende fejlslutninger?
I start 00'erne forlod mange fedtforskrækkelsen til fordel for Atkins-kuren. Senere overtog LCHF stafetten, og mange tror i dag, at kulhydrater er fedende og fedt er slankende. Men der er kommet et ny spiller på banen: Keto-kost, der påstås at være særligt effektiv til vægttab. Men er det nu også rigtigt? Og hvad med de andre løfter om keto-kostens kvaliteter? Det er emnet for dette afsnit, hvor Nikolaj Bach igen er med som gæst til en nørdesnak om ernæring.
5/23/2021 • 1 hour, 12 minutes, 13 seconds
#42 Hvad skal vi egentlig med kostråd?
I 1976 fik Danmark sit første sæt officielle kostråd. Siden da har der været fem andre versioner og for ganske nylig udkom et helt nyt sæt – denne gang også med fokus på klima. Men hvad er formålet med officielle kostråd egentlig? Hvem er de til? Hvordan skal vi forholde os til dem? Og hvor evidensbaserede er de i virkeligheden? Det er emnet for denne episode, hvor Jonas Germann er med som gæst. Show notes på detoxdinhjerne.dk.
3/13/2021 • 1 hour, 36 minutes, 9 seconds
#41 Hvad så når jeg har tabt mig?
Hvad gør man, når man har tabt sig det, man gerne ville? Når man har “nået målet”? Det er temaet for dette afsnit, hvor vi har fokus på udfordringerne efter et vægttab. For desværre udløser det ofte hverken den sejrsfølelse eller den frihed, som man havde håbet på. I stedet fylder frygten for at tage på igen, rigtig meget. Hvordan omstiller man sig egentlig fra vægttab til vægtvedligehold? Hvordan slipper man overkontrollen uden at tage det hele på igen? Show notes på detoxdinhjerne.dk
3/7/2021 • 1 hour, 14 minutes, 24 seconds
#40 Selvkærligt Vægttab
Vægttabsforsøg er for det meste motiveret af selvhad, drevet af negativ selvsnak og praktiseret som én lang straf – uden en eneste tilgivende tanke. De gør derfor kun livet værre for den, der kaster sig over det. Af samme grund går flere og flere i retning af et såkaldt “selvkærligt vægttab”. Men findes et sådant? Eller er det altid mest selvkærligt at slippe tankerne om at tabe sig? Det forsøger vi at give et nuanceret svar på i dette afsnit. Show notes på detoxdinhjerne.dk
1/12/2021 • 1 hour, 7 minutes, 17 seconds
Brevkasse: Madmyter
Misinformation om mad og sundhed fylder, forvirrer og flytter fokus fra det, der gør en forskel. De seneste afsnit har haft et adfærdspsykologisk fokus, men i dette afsnit forsøger Morten Elsøe og Nikolaj Bach, der sammen underviser på kurset "Evidensbaseret Ernæring", at punktere så mange madmyter som muligt på én time. Hør hvor mange vi når, når nuancerne også skal med. Show notes på detoxdinhjerne.dk.
12/20/2020 • 1 hour, 1 minute, 58 seconds
#39 "Når jeg har tabt mig, vil jeg..."
Venter du med at date, til du kan passe dine yndlingsbukser igen? Udskyder du at tage på stranden, til den dag du har den “bikinikrop” du ønsker dig? Undgår du at gå ud af frygt for, hvad andre tænker om dig? Så er du ikke alene. Rigtigt mange mennesker udskyder en masse af det, der gør livet værd at leve, til de engang har tabt sig. Hvorfor dét ikke giver mening – og hvordan du bryder ud af det mønster – er emnet for dette afsnit. Show notes på detoxdinhjerne.dk.
11/26/2020 • 1 hour, 21 minutes, 57 seconds
#38 "Nej tak!" Om at sige fra uden at afvise
De fleste har prøvet at takke ja til mad, de ikke har lyst til. Ofte gør vi det for ikke at være udenfor, for at undgå at komme i fokus eller for ikke at såre den, der serverer. Konsekvensen på kort sigt er, at vi spiser os overmætte. Sker det ofte, kan det føre til en uønsket vægtstigning, der ofte sender folk på jagt efter slankekure. Men det er muligt at ære sine egne behov uden at træde andre over tæerne. Og det er temaet for dette afsnit. Du finder show notes på detoxdinhjerne.dk.
9/17/2020 • 1 hour, 5 minutes, 15 seconds
#37 Hvordan diætkulturen ødelagde grøntsager (og hvordan du får lysten tilbage)
Det er sundt at spise godt med grøntsager, men paradoksalt nok er dette faktum med til at fjerne lysten til at spise dem. I dette afsnit kan du høre om, hvordan diætkulturen har reduceret grøntsager til et middel mod målet om sundhed eller slankhed. En sur pligt – eller noget, man kun spiser, når man er på kur. Og så får du tips til at få lysten til grønt tilbage, og til hvordan du forebygger grøntsagsmodstand hos dine børn. Show notes på www.detoxdinhjerne.dk
6/7/2020 • 1 hour, 25 minutes, 28 seconds
#36 "Jeg vil så gerne i gang med at træne!"
Kæmper du med at få startet en træningsvane? I denne episode af Detox din hjerne, snakker vi om de typiske motivationsfælder, der forhindrer os i at komme i gang. Og så kommer vi med syv råd, der både har hjulpet vores klienter og os selv med at holde os aktive – uanset hvad livet byder på at benspænd. Læs mere og støt podcasten på www.detoxdinhjerne.dk
5/25/2020 • 1 hour, 10 minutes, 48 seconds
#35 Biohacking, blodtypekost og kalorietælling
Anden sæson af "Min sindssygt sunde familie" kører netop nu på TV2. Og det betyder, at vores indbakker flyder over med spørgsmål til familiernes livsstil og til de påstande, som præsenteres i programmerne. I denne episode af "Detox din hjerne" taler vi om de første tre afsnit af udsendelsen for at vaccinere mod misinformation, beskytte mod burde-tanker og give vores bud på i hvad det betyder for børnene.
5/1/2020 • 1 hour, 16 minutes, 20 seconds
#34 Corona-episode II: Om kaotisk spisning og frygten for karantænekrop
Corona-krisen har vendt op og ned på hverdagen. Uanset om den nu byder på mere ensomhed, kedsomhed og rastløshed eller stress over at skulle passe (og måske undervise) sine børn, mens man arbejder hjemmefra, kan det påvirke vores spiseadfærd. I dette afsnit taler vi om hvordan man tackler et pludseligt opstået kaotisk spisemønster – og den skam, der måske følger med. Støt podcasten på detox.10er.app.
3/28/2020 • 1 hour, 10 minutes, 24 seconds
#33 Den anden corona-krise: om at tackle fremtidsfrygt og følelsen af at være fanget
Corona-pandemien fylder lige nu alt i vores fælles bevidsthed. Og med god grund: rigtigt mange mennesker vil dø, hvis vi ikke ændrer vores adfærd, radikalt. Men betyder det, at vi skal bekymre os dagen lang? I denne episode taler vi om hvorfor bekymringstanker er formålsløse og hvordan du giver slip på dem. Og så kommer vi med vores bud på, hvordan du kan leve et meningsfuldt liv midt i corona-krisen. OBS! Du kan støtte vores podcast, her: https://detox.10er.app/
3/22/2020 • 1 hour, 15 minutes, 32 seconds
#32 Nadja og de 170 kg – en personlig beretning om livet med BED
Nadja er 33 år og lider af tvangsoverspisning. Det, der på engelsk hedder "Binge Eating Disorder" (BED). Det meste af sit liv har hun kæmpet med – eller rettere mod – vægten, men nu, efter at være blevet diagnosticeret med BED, handler det om noget andet: de følelser, som hun har brugt maden til at dulme. I denne episode fortæller Nadja Engsig sin personlige beretning om et liv styret af mad og hvorfor det store fokus på vægten ofte skader mere end det gavner.
2/24/2020 • 1 hour, 13 minutes, 20 seconds
#31 Antiinflammatorisk kost: buzzwords, bullshit og pseudovidenskab
Skal du følge en antiinflammatorisk kostretning, hvis du skal være sund, slank og sygdomsfri? Det kan man nemt komme til at tro, hvis man læser de populære bøger om emnet: De er nemlig spækket med lovende påstande pakket ind i fagtermer. I dette afsnit af “Detox din hjerne” kigger vi nærmere på påstandene og sætter dem i perspektiv, så du kan vurdere, om antiinflammatorisk kost giver mening for dig. Læs mere om episoden, i vores show notes på www.detoxdinhjerne.dk
2/5/2020 • 49 minutes, 18 seconds
#30 Detox og juicekure: Når misinformation bliver mainstream
På trods af podcastens titel, har vi i de første 29 afsnit bevæget os uden om at tackle hele detox-bølgen. I denne “jubilæums-episode” går vi derfor i dybden med detox og juicekure, og ser på, hvad de lover, hvad videnskaben viser og ikke mindst hvad konsekvenserne ved brugen af begge dele kan være – både fysisk og psykisk. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
1/7/2020 • 1 hour, 16 minutes, 38 seconds
#29 Overspisning – forstå årsagerne og find vejen ud
Hvorfor overspiser vi? Og hvorfor er det overhovedet et problem? I denne episode af “Detox din hjerne” kan du høre hvorfor overspisinger i sig selv kan være lidelsesfulde, foruden at medføre vægtproblemer og stigmatiseringsoplevelser. Derefter gennemgår vi de seks centrale adfærdsmønstre, der ligger bag rutinemæssige overspisninger og forklarer hvorfor det er dem, du skal fokusere på, hvis du skal finde vejen ud. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
12/21/2019 • 1 hour, 10 minutes, 22 seconds
#28 Nej, stabilt blodsukker er ikke vigtigt for vægttab – eller sundhed
Blodsukker er det nye buzzword i ernæringsdebatten. Det skal nemlig være stabilt, hvis vi skal kunne gøre os nogle forhåbninger om at tabe os – og hvis vi vil undgå udsving i energiniveau, sukker-crashes, hyperaktive børn og eftermiddagstræthed. Eller, det er der i hvert fald mange, der påstår. Og derfor mange, der tror. I denne episode af Detox din hjerne har vi for anden gang Nikolaj Bach med i studiet. Denne gang gennemgår han og Morten Elsøe de mest udbredte myter om “stabilt blodsukker” og hvorfor det sandsynligvis er skadeligt for os at have fokus på dette i jagten på slankhed og sundhed. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
12/6/2019 • 59 minutes, 19 seconds
Genudgivelse: Juleepisoden
GENUDGIVELSE: Skal du gå all-in i julen eller forsøge at sundhedsoptimere? I denne podcast lærer du, at ingen af delene er nødvendige. Der er nemlig en mellemvej, der både byder på mindre mad og mere nydelse. Lær hvilke teknikker Anne Gaardmand i årevis har brugt og forfinet til at hjælpe klienter til at få præcis hvad de har lyst til i julen – uden, at det nye år bliver nødt til at starte med en slankekur. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
11/25/2019 • 59 minutes, 44 seconds
#27 Fastekure – overlegne eller over-hypede?
Fastekure er pludselig blevet hotte igen. De sidste halve år har det væltet ind med spørgsmål til 5:2, 16:8, endagsfaste og mange andre typer, så derfor svarer vi i denne episode af "Detox din hjerne" på, om fastekure er bedre og sundere end andre veje til vægttab. Du får også svar på, hvem der måske kan have gavn af at prøve – og hvem der absolut skal holde sig fra dem. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
8/28/2019 • 1 hour, 6 minutes, 11 seconds
#26 Grillhygge, isvafler og rosé. En sommerguide til balancen mellem at “give slip” og “gå glip”.
Sommeren er over os og snart er der ferie for de fleste. Men ligesom med juleferien, byder sommerferien på flere fristelser end normalt. Hvordan du reagerer på disse kan have stor betydning for din vægt – og dermed for, hvad der kommer af bekymringer og eventuelt kure efter ferien. Der er to klassiske reaktioner på ferie: giv slip eller gå glip! Men heldigvis findes der en mellemvej. Hvordan den ser ud kan du høre meget mere om i denne episode af “Detox din hjerne”, hvor vi kommer med konkrete tips til, hvordan du kan få mindre mad, men mere nydelse – og endda kan opleve mere af den frihed, der er temaet for ferietiden. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
6/25/2019 • 1 hour, 6 minutes, 23 seconds
#25 Smørkaffe, aktivt kul og crossfit: sundt eller sindssygt?
TV2-programmet “Min sindssygt sunde familie” har skabt en del diskussion. Og det er nok i virkeligheden formålet med programmet. For hvor går grænsen mellem, hvad der er sundt og hvad der er “sindssygt” egentlig? I denne episode af Detox din hjerne forsøger Anne Gaardmand og Morten Elsøe at “debriefe” dig, der har set programmet. Vi kommer blandt andet ind på fordele og ulemper ved LCHF, “keto” og “bulletproof kaffe”; om det er en god idé at spise fløde med mandler til morgenmad; om en “nulsukker-politik” er den bedste måde at beskytte sine børn mod Det Fedmefremmende Samfund; samt udrensning som koncept og effekten af at drikke aktivt kul, i et forsøg på at blive sundere. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
5/20/2019 • 1 hour, 4 minutes, 51 seconds
#24 "Det burde være easy peasy!" – hvorfor vægttabsprogrammer på Tv gør mere skade end gavn
Kostvejledningen i DR2-programmet "Fede Forhold" har fået mange til at reagere. Især én situation har bragt sindene i kog – også vores – fordi den illustrerer en dømmende, destruktiv og kontraproduktiv tilgang til personer, der kæmper med vægten. Med afsæt i dén situation, forklarer vi i dette afsnit om vigtigheden af den terapeutiske alliance og de samfundsmæssige konsekvenser ved, at Tv-programmer altid fremviser den forkerte tilgang til vægttab.
3/20/2019 • 1 hour, 7 minutes, 27 seconds
#23 CRAVINGS! Hvorfor du får dem – og hvordan du tackler dem
“Cravings” – den voldsomme trang til især søde sager – er noget, som mange kæmper med til dagligt. Det er også én af de største barrierer for vægttab, for når trangen bliver for stor virker den umulig at ignorere. Så man ender med at “falde i” og give fortabt. Derfor er nettet også fyldt med tips til at tackle trangen, men hvad er myter og hvad er fakta? I denne ekstra lange episode af podcasten “Detox din hjerne” gennemgår vi videnskaben på området og forklarer, hvad cravings er og hvordan man tackler dem – og så giver vi vores tips til hvad DU kan gøre. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
1/10/2019 • 1 hour, 30 minutes, 41 seconds
#22 Er det forkert at ville være slank? Om kravet om kropsaccept og intuitiv spisning som religion
I denne episode af podcasten “Detox din hjerne” taler Anne Gaardmand og Morten Elsøe om hvorfor det af nogle ses som “forkert” at arbejde med vægttab – både personligt og professionelt. Vi kommer blandt andet ind på "Health at Every Size"–bevægelsen og dens fejlslutninger, hvordan vægttab og kropspositivisme fejlagtigt ses som modsætninger og hvordan der er opstået en ny puritanisme indenfor behandling af problematiske spisevaner. Find show notes på www.detoxdinhjerne.dk.
12/18/2018 • 53 minutes, 37 seconds
#21 Er det din egen skyld, at du er tyk?
De fleste danskere mener, at overvægt er selvforskyldt. Det opfattes som et udtryk for manglende viljestyrke, (selv)kontrol og dårlig varetagelse af det personlige ansvar for egen sundhed. Men giver det overhovedet mening at tildele ansvar og skyld på denne måde? Til at hjælpe med at besvare dette spørgsmål, har vi i denne episode lektor i anvendt filosofi, Morten Ebbe Juul Nielsen, i studiet. Læs mere om episoden i vores show notes på www.detoxdinhjerne.dk
9/17/2018 • 59 minutes, 9 seconds
#20 Alle, der gemmer sig, skammer sig.
At være sund er blevet en moralsk forpligtelse. Men sundhed er komplekst, så vi søger simple veje til at vurdere, hvornår man som menneske er sund eller ej. Den simpleste er kropsvægt – på trods af, at fedme er forbundet med markant mindre overdødelighed, end for højt alkoholforbrug, fysisk inaktivitet og ikke mindst rygning. Dette dømmeri får folk, der vejer mere end hvad der anses som sundt, til at føle sig moralsk mindreværdige. Som forkerte mennesker. De føler, med andre ord, skam. Læs mere om episoden, i vores show notes på www.detoxdinhjerne.dk
8/9/2018 • 1 hour, 40 minutes, 44 seconds
#19 Myter om kræft, kemo og alternativ behandling
Er kræft i virkeligheden en svamp, der lever af sukker og trives i et surt miljø? Eller har de alternative eksperter mon (igen igen) misforstået noget? Internettet bugner af misinformation om kræft og kemoterapi – typisk med alternative behandlere som afsendere. Det skaber unødig frygt for virksom behandling og forer lommerne hos en hær af moderne kvaksalvere. I denne ekstra lange episode, får vi hjælp af overlæge og patolog, Jan Lindebjerg, til at punktere de 10 mest udbredte myter om kræft. Du finder links til alle studier nævnt i vores show notes på www.detoxdinhjerne.dk
7/16/2018 • 1 hour, 51 minutes, 42 seconds
#18 Myter om forbrænding
"Jeg spiser nærmest ingenting, men taber mig ikke!" Det er frustrerende, når vægttabet udebliver, trods en stor indsats. Når det sker, er det derfor fristende at falde for forklaringer om nedsat forbrænding og ødelagt stofskifte – men kan det virkelig passe, at det er dér forklaringen ligger? Eller gemmer den rigtige forklaring sig mon et helt andet sted? Lyt med og få svaret. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
7/3/2018 • 1 hour, 17 minutes, 12 seconds
#17 Husk solcremen! Om pseudovidenskabelige solråd og sandheden om sol og hudkræft
Er vi blevet systematisk misinformeret om årsagerne til hudkræft? Er solstrålerne uskyldigt dømt og er det i virkeligheden solcreme der er synderen? Dette kan man nemt komme til at tro, hvis man læser blogs fra "alternative eksperter" – eller læser alternativ behandler Martin Hejlesens facebook-opslag, der er Google-oversættelser af samme. For at rode bod på misforståelserne, har vi i denne episode besøg af Peter Dalum, projektchef på Kræftens Bekæmpelses/TrygFondens "Solkampagnen". (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
6/6/2018 • 1 hour, 41 seconds
#16 Holbæk-modellen: det bedste redskab til at hjælpe overvægtige børn?
Læge Jens-Christian Holm er en ildsjæl på sundhedsområdet. Han har i årevis kæmpet mod skyld, skam og stigmatisering af overvægtige og har haft særligt fokus på børn og unge. Blandt andet derfor er hans metode til behandling af overvægt hos denne gruppe – "Holbæk-modellen" – blevet både udbredt og populær. Men er den så god som den fremstår ved første øjekast? (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
6/1/2018 • 1 hour, 22 minutes
#15 Intuitiv spisning – en vej ud af madfængslet
Begrebet "intuitiv spisning" dukker mere og mere op i sundhedssfæren. Men hvad dækker det egentlig over? I denne episode af Detox din hjerne, fortæller Anne Gaardmand og Morten Elsøe hvad der ligger bag begrebet og hvordan de fortolker det – både privat og professionelt. Én ting er sikkert: det er IKKE endnu en kur. Snarere tværtimod. Men det betyder ikke, at det ikke kan medføre et vægttab. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
5/18/2018 • 1 hour, 14 minutes, 5 seconds
#14 Spiser du på følelser? Så er du ikke alene og der er en vej ud.
Det kan være svært for os at rumme vores negative følelser. Nedtrykthed, ensomhed, stress, angst og indre uro er smertefulde følelser at være i. Derfor forsøger vi at flygte fra dem, når de opstår. Nogle flygter ned i deres telefon. Nogle gambler. Andre shopper, ser porno eller drikker. Men mange gør noget andet: de spiser. Og når de spiser, opstår en ny række af negative følelse: skam, selvkritik og kropslede. I denne episode lærer du mere om, hvorfor vi spiser på negative følelser og hvordan du bryder fri på selvkærlig manér. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
5/1/2018 • 1 hour, 9 minutes, 9 seconds
#13 “Tag dig sammen!” Om misforstået motivation og hvorfor løftede pegefingre ikke virker.
Motivation er et misforstået begreb. Myter om motivation står i vejen for både sundere trænings- og spisevaner – og alt andet vi "sætter os for". Med udgangspunkt i både evidens og erfaring, gennemgår vi i denne episode de største misforståelser om motivation, hvorfor de er forkerte og hvordan vi bør tænke (og handle) stedet. Både for os selv, for vores klienter og for folkesundheden. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
3/23/2018 • 55 minutes, 48 seconds
#12 Bryd tabuet! Om spiseforstyrrelser blandt diætister, perfektionisme, selvkritik og ensomhed.
Da Christina Bendix var ung, følte hun sig splittet. På overfladen var hun den perfekte, pæne pige, men bag facaden led hun, fordi hun aldrig kunne leve op til sine egne krav. Den konstante selvkritik, en kommentar om en vægtstigning og et liv i fitnessmiljøet, satte gang i en spiseforstyrrelse, og da hun senere kom ind på klinisk diætist-studiet, troede hun, at hun var den eneste der havde det sådan. Hør hendes historie, hvordan hun i dag arbejder som mentor for spiseforstyrrede unge og hvorfor vi mener, at der er et tabu, der skal brydes. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
1/31/2018 • 1 hour, 18 minutes, 25 seconds
#11 Hvorfor nytårsforsætter ikke virker (og hvad du skal gøre i stedet)
Nytårsforsætter er "jeg starter på mandag!" x 100. I denne episode kigger vi på de fem største årsager til at nytårsforsætter ikke holder. På den måde kan vi nemlig få en større forståelse for, hvad der egentlig skal til, for at konvertere sunde ambitioner til holdbare handlinger. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
1/5/2018 • 59 minutes, 41 seconds
#10 Sådan undgår du overspisning i julen (og andre situationer med mange fristelser)
Skal du gå all-in i julen eller forsøge at sundhedsoptimere? I denne podcast kan du lære, at ingen af delene er nødvendige. Der er nemlig en mellemvej, der både byder på mindre mad og mere nydelse. Lær hvilke teknikker Anne Gaardmand i årevis har brugt og forfinet til at hjælpe klienter til at få præcis hvad de har lyst til i julen – uden, at det nye år bliver nødt til at starte med en slankekur. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
12/12/2017 • 58 minutes, 5 seconds
#9 Sandheden om sukker
Sukker feder, giver diabetes, inflammation og kræft. Disse og mange flere påstande støder vi jævnligt på, når vi scroller gennem vores facebook-feed eller læser blogs og bøger om sundhed. Men kan det nu også passe? I denne episode er BSc i medicin, personlig træner og ernæringsskribent, Nikolaj Bach på besøg, for at tale med om myter – og sandheder – om sukker. (Du finder show notes på www.detoxdinhjerne.dk)
11/22/2017 • 1 hour, 3 minutes, 35 seconds
#8 Drop kurene og dyrk vanerne i stedet
Hvad gør vægttabs- og sundhedsindustrien konsekvent forkert? De fokuserer på midlertidige, "one size fits all"-løsninger, i stedet for at tackle årsagerne til problemerne: vores vaner. I denne episode taler Anne Gaardmand og Morten Elsøe om, hvorfor det er så vigtigt at fokusere på vaner – især når vi skal forstå uhensigtsmæssig spiseadfærd.
10/16/2017 • 45 minutes, 40 seconds
#7 Hvordan giver vi børn et sundt forhold til mad?
Hvordan giver vi børn et sundt forhold til mad? Det er temaet i denne episode af Detox din hjerne, hvor Anne Gaardmand giver gode råd til, hvordan man øger interessen for grøntsager og sænker interessen for slik. Vi tager også et kig på en ny videnskabelig artikel om, hvordan man får børn til at spise sundt.
6/30/2017 • 52 minutes, 56 seconds
#6 Kropsaccept, selvværd og sociale medier
Behovet for at leve op til alle kravene om sundhed, udseende og meget andet, bunder i én ting: behovet om udefrakommende accept. Det behov har man ikke hvis man tror på, at man er noget værd - selvom man ikke er "perfekt". Det mener i hvert fald Katrine Gisiger, der arbejder med kognitiv kostvejledning og bruger sin instagram-profil til noget, der er meget langt fra de typiske glansbilleder.
5/26/2017 • 1 hour, 7 minutes, 10 seconds
#5 Myter om træning
Myter om træning kan - ligesom myter om mad - stå i vejen for sundheden. Ved at forvirre eller skræmme, medfører de handlingslammelse og inaktivitet. I dette afsnit har jeg derfor besøg af forfatter og personlig træner, Jacob Beermann, hvor vi i fællesskab punkterer de 6 største træningsmyter.
5/26/2017 • 1 hour, 5 minutes, 25 seconds
#4 Uopmærksom spisning
Vores spiseadfærd er i høj grad en automatrespons på vores omgivelser. Udover at være drevet af vaner, påvirkes den af vores fysiske, psykiske og sociale miljø, der driver os til at indtage flere kalorier end vi har behov for. Lær mere om dette - og forstå hvorfor fedmeepidemien er samfundets skyld, samt hvordan du kan blive bedre til at navigere i et fedmefremmende samfund - i dette afsnit af Detox Din Hjerne.
4/18/2017 • 1 hour, 2 minutes, 10 seconds
#3 Ortoreksi
I dag skal det handle om ortoreksi. Jeg har Anne Skjærbæk i studiet til at fortælle både om sin egen ortorektiske madhistorie og om, at hun i dag arbejder med at hjælpe andre fri af madens magt.
3/16/2017 • 46 minutes, 6 seconds
#2 Restriktiv spisning
I denne episode, taler Anne Gaardmand og jeg om, hvordan mange bliver fanget i et forbudsfængsel, hvor regler om mad og spisning står i vejen for sundhed.
2/27/2017 • 46 minutes, 2 seconds
#1 Myter om kulhydrater
[OBS! Dette og de næste par afsnit er optaget uden god mikrofon. Lyden bliver markant bedre i de senere afsnit.]
90'ernes fedtforskrækkelse er i dag erstattet af en udpræget frygt for kulhydrater. Folk frygter hvidt brød, pasta, ris, frugt, kartofler og kage som aldrig før, fordi bøger og blogs maler skræmmebilleder. Men er kulhydrater virkelig roden til alt ondt? Eller er du blevet misinformeret?