Winamp Logo
Uforstyrra Cover
Uforstyrra Profile

Uforstyrra

Norwegian, Personal health, 2 seasons, 88 episodes, 2 days, 4 hours, 45 minutes
About
Diett har blitt en stor del av hverdagssamtalen, lykken er å ha en velformet rumpe og treningsinstruktøren sier "work hard or die trying", I denne podcasten skal vi snakke med mennesker som har bikket grensen fra sunn til sykelig. Hvordan er livet når maten tar fullstendig overhånd? Vi får høre historiene til mennesker som har opplevd å ha en spiseforstyrrelse, eller et ansterngt forhold til mat, kropp og følelser. Hva skal egentlig til for å være uforstyrra? Uforstyrra er laget av ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser med støtte fra Kavli-fondet, og produsert av Både Og.
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Jeg dater en fyr, når og hvordan skal jeg fortelle han at jeg har bulimi?

Jeg har fått med meg en ny rådgiver i studio for å besvare spørsmål fra dere lyttere. Velkommen til Hanne Sofie! Hun har selv egenerfaring med spiseforstyrrelser og jobber som frivillig hos oss i ROS.  Dagens spørsmål handler om det å date noen, når og hvordan skal man fortelle at man sliter med en spiseforstyrrelse? Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra. 
2/6/202415 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#48| Skjønnhetsnormens byrde og jakten på selvaksept

På Instagram kontoen @malinshelsereise møter du Malin Killie-Grenasberg. Under stikkordene kroppsaksept og treningsglede, utstråler hun selvsikkerhet og trygghet i seg selv og egen kropp. Men slik har det ikke alltid vært. Helt fra barnehagen har Malin følt at hun burde vært annerledes, men hva tenker Malin om dette i dag? 
1/18/202454 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan bygge identitet etter spiseforstyrrelsen?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om et stort og noe svevende spørsmål om identitet.  Hva gjør en når en har vært lenge i sykdommen, og dette har blitt en del av identiteten? Hvordan kan man utforske hvem man er uten spiseforstyrrelsen? Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg.
1/9/202416 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#47| Når mamma er syk

Vi hører ofte historier om foreldre som har syke barn, men hva med barn som har syke foreldre? Det tenker jeg at vi må snakke mer om. Derfor har jeg besøk av Heidi som har vokst opp med en mamma som har slitt med spiseforstyrrelser. I dag ønsker jeg å utforske hvordan dette har vært for Heidi og om hun har noen råd til andre som står i lignende situasjon.
12/14/202347 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#46 | Hva nå?

Et spørsmål vi stadig stiller oss er hva som skjer etter endt behandling. Hvem har ansvar for ettervernet og hva trenger man egentlig for å fortsette tilfriskingen fra en spiseforstyrrelse? Dette er bakgrunnen for ROS-prosjektet; "Hva nå? Ettervern for mennesker som er berørte av spiseforstyrrelser.» I dagens episode skal jeg snakke med prosjektleder og kollega Stian Toft for å finne ut hva prosjektet har avdekket. 
11/14/20231 hour, 2 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Intimitet og spiseforstyrrelser

I dag har vi fått spørsmål om intimitet og hvordan det kan bli vanskelig når man har en spiseforstyrrelse. Derfor skal vi i denne episoden utforske hvordan en kan forholde seg til dette, og hva som kan være til hjelp. Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. Føler du at grensene dine har blitt tråkket på, eller lurer på om du kan ha blitt utsatt for overgrep? Kontakt DIXI sitt lavterskeltilbud på 22 44 40 50. 
11/7/202315 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan gå fra innsikt til handling?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om hvordan en kan gå fra innsikt til handling. Hvorfor er det slik at en kan være så klar over egne handlingsmønstre, men fortsatt ikke klarer å endre disse? Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg.
10/3/202315 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#45| Gjennom livet - med spiseforstyrrelsen på slep

Vi snakker ofte om barn og unge som sliter, derfor er det ekstra viktig at vi snakker om at en som voksen også kan ha det vanskelig med mat, kropp og vekt. I studio i dag har jeg besøk av Kristin som hadde en spiseforstyrrelse fra hun var 13 år, sykdommen herjet i ulik grad over 30 år. I denne episoden vil vi snakke om flere temaer som kan høre voksenlivet til; Ivf, arbeidslivet og livet som mamma med spiseforstyrrelsen på slep.
9/14/20231 hour, 7 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hva gjør jeg når familien er en trigger?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. Dagens spørsmål lyder som følgende; "Hvordan kan jeg bli frisk når familien er en trigger?".  Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg.
9/5/202312 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hva er greia med vekt?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om et tema som kan være sårt for mange. Vi skal snakke om vekt og hvordan en kan jobbe med å akseptere endringer i kroppen.  Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg.
8/1/202319 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#44 | En av ti - Hvordan snakke med barn og unge?

Spiseforstyrrelser er nå blitt et folkehelseproblem. Til tross for dette er det mange som ikke vet hvordan de skal snakke om problematikken i møte med barn og unge. Dette vil ROS og designbyrået These Ways gjøre noe med gjennom det nye innovasjonsprogrammet "En av ti".  I dagens episode har jeg med meg prosjekt leder Marianne og prosjekt deltager Victoria Aarseth. Victoria har selv hatt anoreksi og merket hvordan helseapparatet og mennesker rundt trakk seg unna når hun hadde det som verst. Hvorfor er det så mye berøringsangst rundt spiseforstyrrelser og hvordan kan dette endres?
6/15/202359 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Reprise: Sommerkroppen 2023

"Jeg gruer meg sånn til sommeren. Jeg er så redd for hva andre tenker om kroppen min i bikini. Det ødelegger hele ferien. Hva kan jeg gjøre?" Det nærmer seg sommerferie, og ikke alle gleder seg til mindre klær og bading. I den forbindelse skal Elin og Maria svare på et spørsmål fra dere lyttere knyttet til akkurat dette.   Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet.
6/13/202313 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Bekymringssamtalen

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag har vi fått et spørsmål som handler om hvordan man kan ta opp at man er bekymret for noen. Hva skal til for å gjøre bekymringssamtalen best mulig for en selv og den en er bekymret for? Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg.
6/6/202317 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#43 | Vingeklipt på utveksling

Kristin var 17 år og klar for å dra ut i verden for å spre sine vinger. Månedene som utvekslingsstudent ble ikke slik hun hadde forventet seg. Hun kom til en vertsfamilie som var sterkt preget av strenge regler og psykiske lidelser. Når vingene hennes ble klipt og alt føltes håpløst, fant hun treningen. Dette ble med tiden en ond sirkel som stadig tok mer og mer plass.  I denne episoden vil du få høre Kristin sin historie. Vi vil også snakke om hvordan store overganger i livet kan være vanskelig, og i noen tilfeller så vanskelig at en finner spiseforstyrrelsen som mestringsstrategi.
5/25/202350 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan kan jeg være en god venn for en som sliter?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om hvordan en kan være en god støttespiller når en har en venn som sliter med spiseforstyrrelser.  Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
5/2/202311 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hva er en uspesifisert spiseforstyrrelse?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag har vi fått spørsmål om vi kan forklare hva det vil si å ha en uspesifisert spiseforstyrrelse eller a-typisk spiseforstyrrelse.  Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
4/4/202310 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#42 | Uforstyrra matprat

Mat er et vanskelig tema for mange. Vi tenker derfor at det er viktig at vi tar en prat om det for å gjøre det hele litt mindre komplisert. For hvordan kan en forholde seg til alt oppstyr og diettfokus i dagens samfunn? I dagens episode vil meg og Maria få besøk av Pernille. Pernille er utdannet ernæringsterapeut og livstilsveileder og har også egenerfaring med spiseforstyrrelser. Er du mellom 13-30 år og ønsker lavterskel kostholdsveiledning? Ta kontakt med Mental Helse Ungdom på tlf; 970 07 321 eller mail; kostholdsveiledning@mhu.no
3/23/202329 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Jeg savner spiseforstyrrelsen og den kroppen jeg hadde

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag har vi fått et spørsmål fra en som kjenner på lengsel etter spiseforstyrrelsen og kroppen som man en gang hadde. Hva kan man gjøre med dette savnet?  Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet.
3/7/202313 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Før/etter bilder, hva tenker dere om det?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag har vi fått et spørsmål om hva vi mener om før/etterbilder når det kommer til spiseforstyrrelser. Hvor går grensen fra å skape åpenhet til å romantisere en spiseforstyrrelse? Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
2/7/202315 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

# 41| Diabetes og spiseforstyrrelser

Kjersti fikk diabetes type 1 i en alder av 6, 5 år. Allerede her begynte et gryende overfokus på maten. Senere utviklet hun en spiseforstyrrelse som i kombinasjon med diabetesen fikk fatale konsekvenser for helsen. I dag skal vi snakke om det å ha diabetes i kombinasjon med en spiseforstyrrelse. Derfor har jeg også med meg Line Wisting i studio. Hun har en doktorgrad innen helsepsykologi, og har jobbet som forsker på RASP i over 10 år. Her har hun forsket på spiseproblemer i kombinasjon med diabetes type 1. Har du spørsmål om diabetes? Ta kontakt med Diabeteslinjen på 815 21 948, eller chat med dem på www.diabetes.no. 
1/26/202346 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan kan jeg bruke min egenerfaring?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag tar vi opp et spørsmål fra en sykepleier som tidligere har hatt en spiseforstyrrelse. Hun lurer på hvordan hun kan bruke sin egenerfaring i sin jobbhverdag. Når er det gunstig å dele av sin historie, og hvordan er det best å gjøre det? Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet.
1/3/202317 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#40 | Når verdi blir målt i vekt

Som barn ble Tina satt på ekstreme slankekurer som førte til at hun flere ganger besvimte av sult. Senere i livet utviklet hun en overspisingslidelse. Med spiseforstyrrelsen kom det også vanskelige relasjoner. Tina har opplevd å være i og komme seg ut av to voldelig forhold. Tina har opplevd mye i livet. I dag ønsker jeg å finne ut av hvordan hun har kommet seg ut av både spiseforstyrrelsen og voldelige relasjoner, og hvordan disse påvirker hverandre. Er du bekymret for at noen rundt deg er i et voldelig forhold, eller kjenner du deg igjen i historien til Tina? Ta kontakt med vold og overgrepslinjen på tlf:116 006.  Denne episoden er laget med støtte fra Kavli fondet.
12/15/202252 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Jeg har et forvrengt kroppsbilde, hvordan kan jeg jobbe med det?

Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag er temaet kroppsbilde og når dette blir forstyrret.  Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet.
12/6/202218 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#39 | Pappas dagbok

Som foreldre er ofte det verste marerittet at barnet sitt blir sykt. I dag får jeg besøk av en pappa som nå står midt oppi dette. Han er far til en gutt på 12 år som sliter med alvorlige spiseforstyrrelser. Hvordan står en som familie i dette, og hva gjør det med han som pappa?Familien ønsker å holde seg anonym, derfor vil det ikke være noen navn i episoden.Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet.
11/24/20221 hour, 1 minute
Episode Artwork

#38| Stor, sterk og utslitt

I denne episoden har jeg med meg Psykolog Benjamin Silseth, som har et spesielt engasjement når det gjelder psykisk helse blant gutter og menn. Jeg har også med Joacim Øien som selv har slitt med flere former for spiseforstyrrelser. En av disse var megareksi, som jeg ønsker å sette ekstra fokus på i dag. Sammen med Benjamin og Joacim ønsker jeg å utforske hvorfor det er så få gutter og menn som ber om hjelp og hva megareksi egentlig handler om.
11/10/202248 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#37| Få bukt med overspising

Dagens episode er en introduksjon til selvhjelpsprogrammet «Få bukt med overspising». Dette er et 5 stegs registrerings-program som baserer seg på boken til Cristopher G. Fairburn.  ROS tilbyr veiledning i dette programmet, men en kan også følge programmet alene eller sammen med en man stoler på. I denne episoden vil jeg og min kollega, Stian gi dere en kort innføring i alle 5 stegene. I slutten av episoden får vi også besøk av Marte som har slitt med overspising i flere år. Hun følger nå programmet, og ønsker å gi oss et innblikk i hvordan det føles, og hvilke prosesser det har startet hos henne. Oversikt over minutter og sekunder inn i episoden for å komme til de ulike stegene, eller til  egenerfaringen til Marte Steg 1: 05:20 Steg 2: 08:50 Steg 3: 13:00 Steg 4: 18:00 Steg 5: 21:40 Martes egenerfaring: 27:00
10/20/202246 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Dagen derpå og spiseforstyrrelser

"Hver gang jeg drikker alkohol overspiser jeg... Hva kan jeg gjøre?"  Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag svarer vi på spørsmål knyttet til alkohol og spiseforstyrrelser. Hvordan kan en unngå overspising, oppkast eller restriksjon dagen derpå?  Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet
10/11/202212 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#36 | En prat med helseministeren

Aldri før har det vært så mye snakk om spiseforstyrrelser, og problematikken har økt betraktelig de siste årene. Derfor tenker jeg at det er viktig at jeg og min kollega Marianne tar en prat med Helseministeren vår, Ingvild Kjerkol. Hva tenker hun som helseminister om situasjonen vi nå står i? Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet. 
9/22/202219 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#35 | Meg, deg og spiseforstyrrelsen

I dagens episode har jeg besøk av Lilly og hennes kjæreste, Sondre. Lilly sliter med bulimi og har ikke før de senere år klart å snakke om det. Det som i mange år har holdt henne tilbake er at hun ikke har følt seg "syk nok". Jeg ønsker å høre med Sondre om hvordan det er å være sammen med noen som sliter med en spiseforstyrrelse, og ikke minst utforske hvordan de klarer å stå i vanskelige stunder sammen.
9/8/20221 hour, 6 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan kan jeg stå imot tvangstreningen?

"Jeg sliter med tvang rundt treningen og aner ikke hvordan jeg skal klare å stå i uroen når den er som verst..." Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. Denne gangen skal vi snakke om tvang knyttet til treningen. Hvordan kan en klare å stå i uroen som oppstår når en føler at en bare "må" trene?  Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet
8/9/202218 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Sommerkroppen 2022

"Jeg gruer meg sånn til sommeren. Jeg er så redd for hva andre tenker om kroppen min i bikini. Det ødelegger hele ferien. Hva kan jeg gjøre?" Det nærmer seg sommerferie, og ikke alle gleder seg til mindre klær og bading. I den forbindelse skal Elin og Maria svare på et spørsmål fra dere lyttere knyttet til akkurat dette.   Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet.
6/21/202213 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#35 | Uforstyrra live - Når sårbarhet blir styrke

Velkommen til Uforstyrra sin første live podcast!  Jeg kan love dere en god dose galgen humor og inspirerende samtaler om hvordan en kan gå fra å selv være syk - til nå være en ressurs for andre. I dagens episode snakker jeg med Hanne Sofie som tidligere har slitt med anoreksi og bulimi, og nå jobber som frivillig i ROS- Rådgivning om spiseforstyrrelser.  Denne episoden er laget med midler fra Frivillighet Norge for å markere "VÅR DAG". Detter er en nasjonal markering av Frivillighetens år.
6/9/202242 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Legen sier jeg ikke er syk nok...

"Legen min sier at jeg ikke er syk nok, og at det ikke er noen vits å henvise meg videre da jeg ikke får plass i behandlingssystemet uansett. Hva kan jeg gjøre?" Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om når en ikke blir tatt på alvor av legen sin. Hvordan gå frem når legen ikke forstår, og dette er eneste veien inn til behandling? Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra  Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet
6/7/202213 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#34 | Mørke nettverk

Dere har sikkert hørt om mørke nettverk før, men få av oss forstår hva det innebærer. I den forbindelse har jeg med meg Linn. Hun er 22 år gammel og har vært en del av det mørke nettverket i flere år. I dagens episode vil jeg utforske hva disse nettverkene er. Hvilke behov er det som blir fylt her, og hva gjør det med en? Jeg ønsker å skape åpenhet om temaet og bygge en bro slik at pårørende og helsepersonell kan forstå det bedre. 
6/2/202251 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Traumer etter spiseforstyrrelsen

"Er det vanlig det vanlig å sitte igjen med traumer, engstelse og skam etter å ha hatt en spiseforstyrrelse?" Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. Denne gangen skal vi snakke om når en er i tilfriskning og samtidig plages med vonde minner fra spiseforstyrrelsen. Hvordan kan en tilgi seg selv etter å ha behandlet seg selv og andre dårlig under sykdomstiden?  Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra  Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet
5/24/202216 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#33 | Spiseforstyrret ungdomstid og forsinket voksen, del 2

I episode #25 åpnet jeg meg om hvordan jeg kjenner meg forsinket i livet. Episoden “Spiseforstyrret ungdomstid og forsinket voksen” fikk mye tilbakemeldinger fra dere lyttere. Mange av dere fortalte om lettelse over å høre noen andre snakke om det som er sårt og vanskelig med følelsen av utenforskap. Derfor kjenner jeg at det er på tide med en del 2 av denne episoden. Jeg vil sammen med min kollega, Marianne dykke dypere ned i temaet tilfriskning, identitet og sorg. Marianne har med likhet til meg mistet flere av sine ungdomsår til spiseforstyrrelsen. Mitt store spørsmål i dag er hvordan en kan forholde seg til dette på best mulig måte. Hvordan stå i følelsen av utenforskap, uten å gjøre seg selv mer annerledes enn man egentlig er. For til syvende og sist så er vi jo ganske like, eller?
5/19/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#32 | Åpenhet på godt og vondt

I dag har jeg besøk av Ulrikke Torgersen som er politiker for Grønn Ungdom. Under valgkampen for et år siden valgte hun å være åpen i media om at hun over flere år har slitt med en spiseforstyrrelse. For henne var det ikke bare åpenhet rundt historien som var viktig. Det som brant mest, var møtet hennes med behandlingssystemet. For hva gjør en når syk ikke er sykt nok for systemet? Sammen med Ulrikke vil jeg utforske åpenhet på godt og vondt, samt hvordan hennes prosess har vært mot åpenheten.
5/5/202258 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan går det med vekta?

“Hvordan forholde seg til personer som stadig setter fokus på vekten min og spør hvor mye jeg veier?” Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om kommentarer på vekt og kropp, og hvordan man kan sette grenser for seg selv i situasjoner med vektfokus fra andre. Men hva gjør man hvis vektfokuset handler om bekymring fra de nærmeste rundt seg?  Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
2/1/20229 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Kan man bli frisk?

“Kan man egentlig bli frisk fra en spiseforstyrrelse, og hvordan avslutter man i så fall spiseforstyrrelsen?” Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen snakker vi om det store temaet frisk, er det virkelig mulig? Og hvordan avslutter man i så fall spiseforstyrrelsen? Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
1/25/202210 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hva gjør jeg i situasjoner med ubehagelig matprat

“Hva skal jeg gjøre i situasjoner med ubehagelig matprat?” Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man skal forholde seg i situasjoner hvor man opplever at samtaler om mat, dietter eller trening blir negativt triggende og vanskelig. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
1/18/202216 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Ingrid om å gå videre i livet

1/11/202216 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Forstyrra av Uforstyrra

“Hva gjør jeg hvis jeg blir forstyrra av Uforstyrra?” Ingrid og Elin snakker om en tilbakemelding vi har fått fra en lytter. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
1/6/20227 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer - Hvordan finne tilbake treningsgleden?

“Hvordan finne tilbake til treningsgleden?” Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man kan finne tilbake igjen til treningsgleden etter å ha hatt et anstrengt forhold til kropp og trening. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
1/4/202215 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Motstand mot behandling?

«Hvordan komme seg ut fra motstand mot behandling?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man kan forholde seg til motstand mot behandling eller et ønske om å gi opp behandling. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
12/21/202113 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#31 | Vår usikkerhet - andres gullgruve

Synnøve Kronen Snyen er leder for Sosialistisk Ungdom - SV sitt ungdomsparti. Hun har sterke meninger om hvordan samfunnet bidrar til at vi føler oss dritt - og hva som skal til for at influensere og skjønnhetsindustrien ikke skal hove inn penger på vår egen usikkerhet. I denne episoden skal vi få høre mer om Synnøves engasjement, og samtidig finne ut av hva vi kan gjøre dersom vi ønsker å engasjere oss politisk.
12/16/202128 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Fri fra kostlister?

«Hvordan bevege seg bort fra kostlister og klokkeslett for måltider?»  Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man kan frigjøre seg fra å følge en kostliste med bestemte tidspunkt for måltidene. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
12/14/20218 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Reprise: O jul med din glede?

Denne episoden ble først postet julen 2020. Julen er full av motstridende følelser for mange. Spesielt hvis man sliter med en spiseforstyrrelse eller har et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt.  Hva svarer du når tante Trude kommenterer vekten din, eller bestefar påpeker at du kanskje ikke bør spise flere pepperkaker? Og hva skal en egentlig gjøre som pårørende i julen, burde en overvåke den som er syk, eller gi «frie tøyler»?  Sammen med Stian Toft, som jobber som rådgiver i ROS skal vi dykke ned i, og diskutere julens mange dilemmaer.
12/8/202148 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Tilbakefall og tilbakesteg?

«Hvordan stoppe et tilbakefall?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man kan stoppe et tilbakefall. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
12/7/20219 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#30 | Fritt for å være meg!

Som barn hadde Stian mareritt om å bli en høy og bredskuldret mann. Det var liksom ikke helt "han". Da han lærte om spiseforstyrrelser på barneskolen, fikk han følelsen av at dette var noe som angikk han, og at det kunne være en måte å forbli liten på. I denne episoden forteller Stian om de dramatiske årene med spiseforstyrrelsen, og reflekterer rundt hendelser tilknyttet sykdommen med et voksent og innsiktsfullt blikk. Hva var det egentlig den lille gutten fryktet? Og hva trengte han for å leve et liv som seg selv uten spiseforstyrrelsen?"
12/2/20211 hour, 12 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Tåle å se frisk ut?

«Hvordan tåle å gå fra undervekt til normalvekt? Hvordan tåle å «se» frisk ut?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om utfordringer tilknyttet å se normalvektig ut samtidig som man fortsatt er syk. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
11/30/202116 minutes
Episode Artwork

Brunch med Bollestad

Olaug Bollestad er leder for KRF og brenner for å være seg selv, både som privatperson og som politiker. I denne episoden tar vi deg med inn i brunchen vår med Olaug. Vi lurer på hvordan hun har blitt så trygg i seg selv, og hvordan vi kan hjelpe hverandre med å hylle det uperfekte og utvikle oss til å bli akkurat den personen vi er ment for å være.  
11/25/202128 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Blir alt bedre som frisk?

«Hvordan vite at alt blir bedre når man gir slipp på spiseforstyrrelsen?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om det er verdt å bli frisk fra en spiseforstyrrelse. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
11/23/202112 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#29 | Mammarollen og meg

I denne episoden skal vi snakke om graviditet, barseltid, småbarnsliv og spiseforstyrrelser. Psykologspesialist Bente Sommerfeldt skal fortelle oss om ulike veier inn i et svangerskap når bakteppet er et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Videre skal vi prate om barseltiden og småbarnslivet med spiseforstyrrelsen på slep, og hva vi kan gjøre for å avgrense slik at spisefortyrrelsen ikke overføres til barna. I studio er også Ingrid og Mari - ROS sine to nybakte mødre.
11/18/20211 hour, 2 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Nye mestringsstrategier?

«Hvordan finne nye mestringsstrategier til å håndtere de vanskelige tingene i livet?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man kan håndtere livet uten bruk av sult, mat eller trening. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
11/16/202114 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Er jeg syk nok?

«Er jeg min tilstand alvorlig nok for at jeg kan få hjelp? Når jeg ikke «ser» syk ut?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om man skal oppsøke hjelp selv om man ikke føler seg «syk nok». Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
11/9/20214 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#28 | Forstyrra flinkis

Maria var i tenårene selve definisjonen på 'flink pike': Hun var positiv, skoleflink, hjalp andre med deres problemer og ble sett på som en person som alltid klarte seg bra. I denne episoden skal vi få høre hvordan det kunne ha seg at en flinkis som Maria utviklet en alvorlig spiseforstyrrelse, og hvikle krefter i henne som gjorde det umulig for spiseforstyrrelsen å ta fulstendig knekken på henne.
11/4/20211 hour, 11 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Bekjente som spør hvordan det går?

«Hva gjør jeg når jeg møter en gammel bekjent som spør meg om hvordan det går?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hva man skal si til en gammel bekjent man møter tilfeldig på gaten når man står midt i en spiseforstyrrelse. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
11/2/202110 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Dating og matsituasjoner?

«Hva gjør jeg når jeg har begynt å date en person og vi har kommet dit at vi skal begynne å spise sammen?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hva man skal gjøre i en datingsituasjon når det kommer til måltider. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
10/26/202112 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Uforstyrra svarer – Spise igjen med venner?

«Hvordan begynne å spise igjen med venner når de har sluttet å spørre om man vil ha?» Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man skal fortelle venner at man er klar for å spise sammen igjen. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
10/19/202111 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#27 | Mot i Brystet

Kim Jøran Olsen er skuespiller og du kjenner han kanskje fra filmen «Den 12. mann».Verden raste sammen dagen han fikk en kommentar på brystene sine i svømmehallen. Hvorfor hadde han bryster? Det skulle jo ikke gutter ha?Kampen mot kroppen og brystene var i gang, og spiseforstyrrelsen fulgte han i årevis.Helt frem til en lege oppdaget noe som ingen andre leger tidligere hadde gjort.
10/14/20211 hour, 6 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#26 | Operasjon selvfølelse – del 2: Psykologen forklarer

Alle snakker om selvfølelsen og hvor viktig den er for å ha det godt med seg selv. Men hva betyr egentlig selvfølelse? Det er jo ikke slik at kroppen inneholder et eget selvfølelsesorgan..? I del to av denne episoden skal vi snakke med Vilde Vollestad som er psykolog og forfatter av boken ”Hva er greia med meg - og deg alle andre?”, som er en bok om psykisk helse skrevet for ungdom. Sammen med Vilde skal vi snakke om selvfølelse, kroppspress og følelser. Hvorfor er følelser så skremmende og hvordan kan vi forholde oss bedre til disse? Denne episoden er i to deler – første del er en samtale med Hermine og Magnus som er 14 år og engasjerer seg i forebygging av spiseforstyrrelser, andre del er en samtale med forfatter og psykolog Vilde Vollestad.
6/24/202153 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#26 | Operasjon selvfølelse – del 1: Ungdommen forteller

Vi snakker mye om kroppspress og hvordan det er å være ung i en tid som er preget av høyt tempo og mye sosiale medier. Derfor ønsker vi å snakke med ungdommen selv, hvordan opplever de dette i hverdagen sin?   Denne episoden er i to deler – første del er en samtale med Hermine og Magnus som er 14 år og engasjerer seg i forebygging av spiseforstyrrelser, andre del er en samtale med forfatter og psykolog Vilde Vollestad.
6/24/202133 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#25 | Spiseforstyrret ungdomstid og forsinket voksen, del 1

Etter å ha vært frisk i flere år har Elin begynt å kjenne på en sorg over å ha tapt mye verdifull ungdomstid til spiseforstyrrelsen. Hva gjør en når alle andre går videre i livet og en selv blir sittende igjen? I dagens episode skal vi snakke om ensomhet, redsel, utenforskap og en følelse av å ikke være som alle andre.  
6/3/202148 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#24 | Johannes dagbok

Johanne var 12 år da hun ble lagt inn på sykehuset. Hun hadde utviklet anoreksi, og tilstanden var kritisk. Under oppholdet begynte hun å skrive dagbok. I dagens episode skal vi snakke med Johanne som i dag er 31 år og musiker. Johanne vil lese deler av dagboken for oss og vi vil sammen med henne utforske teksten, og hvordan det preget henne videre i livet å være innlagt i såpass ung alder. Gjennom hele behandlingen var det særlig én ting hun virkelig hadde trengt, og som hun aldri egentlig fikk.
5/13/202144 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#23 | Tid for selvmedfølelse!

Har du en indre kritiker som forteller at følelsene dine ikke er viktige nok? En stemme som stadig forteller deg at du ikke er god nok, og at du må skjerpe deg? Vi er lei av at kritikeren får så stor plass, og ønsker nå å utfordre den med en god dose selvmedfølelse. I dagens episode får vi besøk av Irene Kingswick som er generalsekretær i ROS, og kursholder i mindful self compassion. Vi skal utforske hva selvmedfølelse er, hvordan en kan praktisere det og ikke minst spørre oss selv "hvorfor det er så vanskelig å være snill med seg selv?".
4/27/20211 hour, 4 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#22 | O Jul Med Din Glede?

Julen er full av motstridende følelser for mange. Spesielt hvis man sliter med en spiseforstyrrelse eller har et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt. Hva svarer du når tante Trude kommenterer vekten din, eller bestefar påpeker at du kanskje ikke bør spise flere pepperkaker? Og hva skal en egentlig gjøre som pårørende i julen, burde en overvåke den som er syk, eller gi «frie tøyler»? Sammen med Stian Toft, som jobber som rådgiver i ROS skal vi dykke ned i, og diskutere julens mange dilemmaer.
12/10/202048 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#21 | En episode på fire ben

I dagens episode møtes to dyreelskere, der den ene er meg og den andre Linn May Burger. Linn May bor på gård og driver et enmannsforetak som heter «Gode hjelpere». Her er dyrene en kilde til mestring, glede og terapi for mennesker med psykiske eller fysiske utfordringer.Linn May har også egenerfaring med mange år med spiseforstyrrelser. Allerede som barn følte hun seg annerledes. Angsten for livet preget oppveksten, og førte i senere tid til at hun fant spiseforstyrrelsen som mestringsstrategi. For henne har dyr, da spesielt hest vært en viktig del av livet og tilfriskningen.
11/10/202048 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#20 | Ut av komfortsonen med Twerke-Tone

I dag får jeg besøk av Tone G, som har gjort stor suksess med sine Twerke-kurs. Tone vil fortelle oss om hennes vei fra å ikke alltid ha vært like komfortabel i egen kropp, frem til i dag hvor hun danser fritt uten bekymringer rundt hvordan kroppen ser ut. Sammen skal vi snakke om treningsglede og hva som egentlig skal til for å finne den. Kanskje blir vi også inspirert til å prøve noe nytt, og danse oss ut av komfortsonen vår?
10/13/202052 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#19 | Elin snakker med bestevenninnen sin om spiseforstyrrelsen

I dag får jeg besøk av min bestevenninne, Cathrine. Hun har vært bestevenninnen min helt fra barndommen av og gjennom 10 år med spiseforstyrrelser frem til i dag hvor jeg er frisk. Jeg lurer på hva hun tenkte, og hvordan hun egentlig håndterte at jeg var syk. Påvirket det noen gang hennes eget kroppsbilde og forhold til mat? Ble det noen gang så vanskelig å være nære meg at hun vurderte å droppe meg som venninne?
9/29/202046 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#18 | Spesialepisode: Ekstremkontroll på livet?

Olsokdagene er en stor kulturfestival som foregår på Stiklestad hvert år i slutten av juli, og talerstolprogrammet setter søkelys på viktige samfunnsspørsmål i både fortid, nåtid og fremtid. Tema for Olsokdagene 2020 er EKSTREM, og vi har vært så heldige å bli forespurt om å gi et bidrag til talerstolprogrammet med utgangspunkt i EKSTREM og Lene Marie Fossens utstilling "The Gatekeeper". Episodens gjest er derfor bilder fra utstillingen "The Gatekeeper", og vi undersøker hva som skjer med oss når vi (som jobber med spiseforstyrrelser på daglig basis) møter bildene til Lene Marie Fossen. Episoden er et samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter.
7/25/202037 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#17 | Eirik Newth – et år etter vendepunktet

Eirik Newth innså for et år siden at han hadde en overspisingslidelse. Dette ble et betydningsfullt vendepunkt etter over 30 år med jojo-slanking uten å forstå hvorfor han i perioder gikk kraftig opp i vekt. Mye har skjedd i livet til Eirik det siste året, og vi spør han om hva han har lært, hvordan responsen på åpenheten har vært og hvilke verktøy han bruker for å få bukt med overspisingen. Og hva kan egentlig katter lære oss om vårt menneskelig endringspotensiale? I forbindelse med Verdens aksjonsdag mot spiseforstyrrelser 2020, tar vi opp igjen tråden med Eirik etter hans deltakelse i podcasten Pia og Psyken ved Verdens aksjonsdag mot spiseforstyrrelser i 2019.
6/16/20201 hour, 5 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#8 | Tilfriskning i unntakstilstand

Hverdagsrutinene er endret, behandlingstilbudet foregår på Skype og vi blir mer isolert fra familie og venner. Uten forvarsel har kanskje spiseforstyrrelsen fått omgivelser som gjør det enklere for den å tre frem og prege oss negativt. Fra hvert vårt hjemmekontor diskuterer vi hvordan vi kan opprettholde tilfriskning fra spiseforstyrrelser når alt har blitt så annerledes rundt oss. En annerledes episode til en annerledes hverdag.
4/8/202044 minutes, 55 seconds