Winamp Logo
Söndagarna med Stina Wollter Cover
Söndagarna med Stina Wollter Profile

Söndagarna med Stina Wollter

Swedish, Personal stories, 1 season, 190 episodes, 3 days, 10 hours, 45 minutes
About
Berättelser från gäster som lämnar spår. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic
Episode Artwork

Söndagarna med Stina Wollter 2017-10-08 kl. 22.05

Stina har träffat Anders Eriksson, som också kallar sig "Wheeliediva". Och så hör vi röster från er som lyssnar, som vanligt. Programledare: Stina Wollter. Producent: Johanna Fellenius.
10/8/20191 hour, 26 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Stina svarar

"Bokslut är viktigt. Att markera och uppmärksamma förändringar så att de får den tyngd de förtjänar. Nu är det förändring på gång och då ska det också få bli ett program som är annorlunda!" Stina Wollter I fem års tid har Stina Wollter i det här programmet varit den som ställt frågor till er. Det som givit varje program karaktär har varit de olika söndagspersonerna. Hur låter det när söndagspersonen är Stina och frågeställarna lyssnarna? Ja, ikväll vänder hon på steken och öppnar upp för de frågor som blommar tack vare andras nyfikenhet. Stina dansar helt enkelt efter er pipa, svarar uppriktigt och personligt och pratar om allt från prestationsångest inför årets sista bjudning till stora, filosofiska frågor om styrka, energiflöden, kreativitet och mod. Lyssna på årets sista Söndagarna med Stina Wollter - och det sista söndagsprogrammet i den här formen - söndag 30 december kl 23.05-00.00. Nästa år kan du ringa till Stina i Karlavagnen varannan söndag fr.o.m. söndag 13 januari. Numret är 099-110 90.
12/30/201837 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Julafton med Stina Wollter

Att möta Märta är att påminnas om att leva så att du får goda minnen att minnas. Stina Wollter En kväll om jular att minnas i ett samtal med Märta Nordlinder. Hon är pensionerad lärare med ett passionerat förhållande till historia. Märta berättar om sin barndoms jular i Jämtland som präglades av en stämning av förväntan och av att saker gjordes tillsammans och fick ta tid, som t.ex. när hon stod med sina föräldrar runt spisen och gjorde rån som formades till en skål som skulle avnjutas med grädde och hjortron. Att gå upp klockan fyra på morgonen för att ta sig till ottan var bara härligt, i mörk morgonstund minns Märta bjällrorna, facklorna, den upplysta forsen som spelade en sådan stor roll i hennes uppväxt. Liksom långdans, musik och sång ackompanjerat hennes jular genom alla år. Idag är Märta 90 plus och firar gärna jul med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Precis som i barndomen är det gemenskapen, samtalen och sången som är det viktigaste för Märta. Hör Stina och Märtas möte på julafton kl 23.07-00.00 i Sveriges Radio P4.
12/24/201842 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Stina med Bosse om jul, relationer och ungas mående

"En bön i juletid; låt mina andetag landa lite djupare ner, låt mina krav på mig själv stilla sig, låt mig hitta stillhet och mötena som blommar däri." / Stina Wollter Söndagens gäst Bosse Wiberg har många titlar; socionom, diakon, andningspedagog, familjerådgivare och nu kurator inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Det centrala för Bosse är att se varje människa bakom maskerna. Det gör han genom att undersöka vad som är grundproblemet och att se helheten. Men det är inte Bosse som gör jobbet, han fungerar i bästa fall som en katalysator för de människor han möter. Bosse tror inte alls på att ensam är stark, snarare att vi behöver vara en del av en gemenskap för att känna oss meningsfulla i ett sammanhang större än den enskilda individen. Det finner han särskilt viktigt i den stundande juletiden och särskilt angeläget för unga människor då många av dem är både ensamma och utsatta. Hör Stina och Bosses samtal söndag 16 december kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4.
12/16/201846 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Stina och Sara om acceptans och (o)beroende

Jag vill ropa: "LYSSNA PÅ SARA!", stoppa människor på gatan och tvinga dem! Men det enda jag kan göra är att fråga, ta in och försöka hitta en plats inuti, att bearbeta det jag hör. /Stina Wollter Sara Hallén var för 22 år sedan mitt uppe i ett fartfyllt liv, på språng, på motorcykel, bakom pilotspakar, som nygift, modellande, aerobics-instruerande, teknikintresserad och kaxig ung kvinna med livet utbrett som ett öppet äventyrligt fält framför sig – då en trafikolycka på en motorväg i USA på några sekunder förändrade allt. Hon minns smärta, att hon tänkte; ”nu dör jag”. Men hon överlevde, låg medvetslös i tre månader och vaknade upp till en tillvaro som handlade om att acceptera ett helt annat liv än hon var van vid. Och det finns ingenting hon inte drömmer om. Nu rör hon sig fram i Uppsalas stadsbild i åtta kilometer i timmen, färgglad, prickig, med rapp replik och ett tungt, osynligt bagage av tankar och erfarenheter. Hör Stina och Saras möte söndag 9 december kl 23.05-00.00.
12/9/201836 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Stina med Kristoffer - pojken med sjöstjärnorna

"Se mig för här är jag* Låt mig få komma nära* Till era hjärtan så som den jag är* Den jag försöker vara* Ge mig min morgondag." /Marie Nilsson Lind Söndagens gäst Kristoffer Blekkerud är sedan knappt 15 år tillbaka ordningsvakt. Hans uppgift är att skapa lugn och ordning och trots alla skuggsidor han kommer i kontakt med trivs han med detta mångfasetterade jobb. Detta för att han har möjlighet att bygga broar gentemot de han möter, särskilt med ungdomar som är en hjärtefråga för denna fyrabarnspappa. Kristoffer har mött ungdomar som i efterhand har berättat vad det har betytt att bli sedd, lyssnad på. Att det funnits nån som bekräftat eller väckt en längtan efter förändring. Det är som i historien om pojken med sjöstjärnorna Kristoffer resonerar; även om han inte kan hjälpa och finnas till för alla som han möter, når han fram till en människa har det betydelse för den personen. Säger mannen som vill göra skillnad bara genom att vara human. Hör Stina och Kristoffers samtal söndag 2 december kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4.
12/2/201845 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Stina med unga Shirin om ålder och att vilja förändra världen

"Det är så viktigt att stanna upp och lyssna på dagens unga. Barndomen blir t.ex. invaderad på helt nya sätt mot när jag var liten och det är viktigt att förstå vad som påverkar och präglar." Stina Wollter Shirin är 12 år gammal och kan ge en bild av vad som rör sig i en ung människas tankar idag. Mer än vad vi kanske tror. Tuffare än vi anar. Vad och vilka påverkar, vad är viktigt och vilken roll spelar bekräftelse från andra? Shirin tycker att mycket i samhället borde vara annorlunda, vill vara med och förändra, hon ifrågasätter och önskar att vi bara kunde chilla lite i förhållande till t.ex. kropp och livet såsom det ofta visas upp på sociala medier. - Allt ska vara så perfekt. Man ser det och så jämför man med sig själv, berättar Shirin som blir lugn av att rida och drömmer om att ha ett arbete där hon hjälper andra.Lyssna på Stinas möte med Shirin söndag 25 november kl 23.05-00.00.
11/25/201835 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Stina och Sarah om det långsamma skapandet

Ännu finns det oändligt mycket att göra inom mode; hur det skapas, visas och av vilka. Den mänskliga mångfalden är sann men den motsvaras oftast inte av plaggen den skall klädas i. Stina Wollter Precis som i leken utforskar söndagens gäst Sarah Nakiito världen i sitt skapande. Hon är visuell- och textilkonstnär som med ett eget klädmärke anser att skapandet behöver få ta tid, något Sarah lärt sig den hårda vägen och av en utmattningsdepression. Det är inte bara resultatet som är det viktiga, det är processen på vägen dit och den har man inte alltid kontroll över. Växtfärgar du ett tyg t.ex., vet du inte hur det ser ut när du väl öppnar paketet och när du börjar utforska en idé vet du inte alltid var det ska sluta. Detta experimenterande är en drivkraft för Sarah. Lyssna på Stina och Sarahs samtal söndag 18 november kl 23.05 i Sveriges Radio P4.
11/18/201846 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stina möter Oscar kring jämlik och rättvis hälsa

Hur kan vi uppmuntra till rörelseglädje utan att samtidigt bidra till utseendefixeringen? En stor och viktig fråga i tider där ätstörningar ökar lavinartat. Stina Wollter För söndagens gäst Oscar Salazar Aros handlar träning och hälsa om en helhet, där varje del är viktig. Denna malmöit är en People's trainer som träffas utomhus, gärna utanför den centrala staden. Dit kan man komma som man är med sin kropp, utan särskilda kläder eller förkunskaper och ingå i en social gemenskap. För Oscar är träningen nästan en slags folkrörelse för att skapa möten och minska segregation. Han vill att träning ska vara jämlik, tillgänglig för alla och bygga på trygghet. I Oscars värld är det här en kollektiv händelse, som syftar till att vi alla bidrar för att tillsammans ta hand om varandra. Hör Stina och Oscars samtal söndag 11 november kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4.
11/11/201844 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Stina med Max om att livet blir bättre

Prata om det säger vi om det där som ofta hamnar på skammens mörka bakgård. Men för att man ska orka gå dit och rota behöver vi ofta någon som håller en i handen eller åtminstone en lykta så man hittar ut. / Stina Wollter Det har varit många mörka dagar i Max liv. Han blev blind på ena ögat redan som barn, men det finns flera andra händelser som har påverkat honom ännu mer, som att han har blivit sexuellt utnyttjad. Det här är något Max gärna vill prata om, eftersom få män som utsätts för den typen av brott berättar om det. Skammen tar lätt över, tror Max. Trots att Max endast gått runt i 30 år på jorden, känner han sig p.g.a. alla mörka dagar 40 år gammal. Minst. Och han umgås för övrigt gärna med människor som är äldre än han själv, för de bidrar med trygghet. Max kom till en punkt då han ifrågasatte allt och ställde sig själv frågan om han levde det liv han vill leva. Svaret blev nej. Och han klarade av att bryta upp och bryta ny mark. Idag är han på en plats där han vill vara, med en fantastisk partner som älskar honom villkorslöst, en fosterson han är stolt över och ett jobb som han trivs med. Och med budskapet om att livet blir bättre. Hör Stina och Max möte söndag 4 november kl 23.05-00.00.
11/4/201845 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stina med Karin i New York om druvor som berör

"Karin talar om lycka som ett val och om jag skalar av mycket av det jag tycker står i vägen, märker jag faktiskt att där är den...den enkla lyckan att finnas till, att få vara med, leva!" Stina Wollter I våras mötte Stina Karin Holm Torres i det stora äpplet, New York, alltså. Karin har sen många år tillbaka ett passionerat förhållande till vin och har smakat hundratals viner i veckan. När hon började intressera sig för dess ursprung upptäckte hon att nästan alla viner hon verkligen gillade - och t.o.m. drömde om - var producerade av kvinnor.  Idag importerar Karin viner och de hon uppskattar mest är de hon blir berörd av, ungefär som det är med konst.Hör Stina Wollters samtal med Karin söndag 28 oktober kl 23.05-00.00 med kvinnan som beskriver sig som bossig, fri och lycklig. För lycka är något en människa kan välja att vara, i Karins värld.
10/28/201833 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Stina med Habib om orden

"Ord ord ord. Ibland är de karameller, ibland pilar. De kan öppna dörrar till trygghet och de kan stänga dig ute i kylan. Vi borde hantera dem lika ömsint och respektfullt som vi håller ett nyfött barn." Stina Wollter Han har lite svårt att bestämma sig för om det är människans värsta eller bästa uppfinning; orden. Och så klurar söndagens gäst Habib Sven El-Rachidi på om våra tankar egentligen ens är våra. Habib menar att ord kan missbrukas men också skapa band och göra gott. Han har många tankar kring orden i form av etiketter och har själv fått höra sig namnges både som det ena och det andra, vilket har tvingat honom att vara mer snäll än situationen egentligen kräver.  För fem år sedan förlorade Habib sitt hittills enda barn, vilket blev en väckarklocka för honom. I och med det tog han sig i kragen: läste upp sina betyg och jobbar i dag som lärare. Habib vill inspirera människor till att bry sig mindre om vad andra tycker. Och så drömmer han om att träffa människor, uppleva smaker, upptäcka nya känslor och bekanta känslor som han inte har känt på länge. Lyssna på Stinas möte med Habib på söndag kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio i P4.
10/21/201844 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Stina med Lena om röstens kraft och frihet

Gör din röst hörd! får man höra med jämna mellanrum och visst är det en bra uppmaning men om man blivit tystad, skrämd eller inte riktigt vet hur man hittar sin röst, hur enkelt är det då? Stina Wollter I knappt 40 år har söndagens gäst Lena Klarström jobbat med människors röster, genom såväl tal som sång. I Lenas värld handlar det om mycket mer än det tekniska och fysiska, hon ser det att få tillgång till sin egen röst som en demokratifråga. Våra föreställningar kan stå i vägen, som t ex den om att sjunga är något man kan eller inte kan. Precis som med allt annat krävs det träning, hävdar Lena. Lena menar att vi saknar en kanal för våra uttryck som alltid skapar sorg och alla människor (utom två) hon har mött genom åren, vill sjunga tillsammans med andra. Hör Stina och Lenas möte söndag kl 23.05-00.00  - med kvinnan som har varit med när många människor får kontakt med sin röst och förvandlas inför hennes öron. Och som längtar efter den fria rösten.
10/14/201845 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Stina om Kirans inre resa som sker i det yttre

"Kiran säger att hon vill upptäcka nya sidor hos sig själv och är beredd att ta rejält omvälvande steg för att möta dom. De där stegen - ut i det okända: vad får oss att ta dom? Vad är alternativet? Att bli stående? Vad händer med oss då?" Stina Wollter Hon beskriver sig själv som en eftertänksam person med många inre funderingar och tankar, söndagens gäst Kiran Gustafsson. I perioder har det varit jobbigt, men nu har hon lärt sig att acceptera hur hon är. I drygt 30 år har Kiran levat och har trott att hon vetat en hel del om vem hon är; adopterad från Indien, uppvuxen i Skåne. Så besöker hon sitt forna hemland och på den femte resan får hon veta något som förändrar allt, skapar nya band, är en källa till både glädje och sorg och innebär att hon har någon i vars ögon hon kan vila, i tystnad och i stor identifikation. Om några veckor flyttar Kiran till Indien för att lära känna sitt biologiska ursprung bättre. Där hoppas hon upptäcka nya sidor hos sig själv, för hon är kanske inte fullt ut den hon tror att hon är just nu. Hör Stina och Kirans möte söndag 7 oktober kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4.
10/7/201846 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Stina med dansaren Ludvig om hans upptäcktsfärd

Det var det där Ludvig sa om att bråka i familjen- att alltid bli sams, säga förlåt, att vara sig själv och att följa sina drömmar det fastnade hos mig. Stina Wollter Söndagens huvudperson Ludvig Sundell vet inte vem han är och det är helt ok. ”Vem är jag inte liksom?” säger han. Det han vet med säkerhet är att dansen är hans liv. Så har det varit ända sen han var 11 år. Nu är han 20 år gammal och beger sig till New York för att ta danslektioner och det var där Stina träffade honom i våras för ett samtal. I det stora äpplet upptäcker Ludvig sig själv, en riktning framåt och tycker att han lär sig mycket hela tiden. Han vill bli musikalartist, sjunga, agera och dansa! Hör Stina och Ludvigs möte på söndag kl 23.05-00.00 om kamp, smärta, uppoffringar, auditions och drömmar.
9/30/201835 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Stina med Ruth – hundraåringen som hoppar och flyger

"De äldres röster. De äldres berättelser. Så gränslöst viktigt det är att vi lyssnar på dem. Hur ska vi annars hitta verktygen och inspirationen att forma tiden kring vårt åldrande så att det verkligen blir livskvalitet, hela vägen?" Stina Wollter. Söndagens gäst Ruth Larsson fyllde nyligen 100 år. - Fast det är ju bara en siffra, jag känner mig inte så jättegammal, säger Ruth själv. Hon har alltid varit aktiv och började redan på 1940-talet med husmodersgymnastik, hon spelar fortfarande boule och hon sjunger i kör. Ruth vill att det ska hända saker. Så överraskades hon också på sin bemärkelsedag nyligen med att få flyga luftballong och hon har tidigare både skärmflugit och segelflugit. Ruth ser tillbaka på ett händelserikt liv och har fött fem barn. Ett av dom sörjer hon, eftersom hon inte finns kvar här på jorden. Ruth har varit hemmafru, studerat som medelålders, arbetat i manufakturbranschen och ”sliter nu ut gubbe nummer tre” som hon själv formulerar det. Hon har förlikat sig med att hon en dag inte kommer att vakna mer. Och hon drömmer fortfarande om att hoppa fallskärm. Hör Stina och Ruths möte på söndag 23 september kl 23.05-00.00.
9/23/201846 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Stina om Jacks ständiga sökande

"Ibland säger människor att man ska "nöja sig" utifrån en idé om att det finns en plats som betyder "framme". Och ibland möter man människor som aldrig vill komma fram utan alltid komma vidare." Stina Wollter Han beskriver sig själv som en sökare som ständigt utvecklas, söndagens gäst Jack Lidback. En sökare som kanske inte alltid vet vad han letar efter och det kan vara både och med det där. Han menar att han tack vare sitt sökande expanderar som människa, drivs framåt och ibland skapar stora förändringar. Som t ex att han efter tio år i restaurangbranchen gjorde slut med mycket för ett nytt outforskat liv, flyttade till USA, blev deprimerad och fick utmattningssyndrom, började söka svar i självhjälpsböcker, blev framgångsrik säljare, grundade ett solcellsföretag och nu är bl.a. coach och hypnotisör.  Samtidigt kan sökandet vara tröttsamt och bli som ett jagande. Jack vill vara bäst på det han gör vilket har resulterat i bakslag när det blivit för mycket och han kan lätt att fastna i prestation. Att Jack som man vågar visa sina känslor och sin egen svaghet, har öppnat dörrar och skapat framgång. Säger mannen som inte har för vana att stänga några dörrar alls. Hör Stina och Jacks möte söndag 2 september kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4.
9/2/201847 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Stina med Lena om steget som förändrade hennes liv

"Tänk att ett litet beslut om att ta en kopp kaffe tillsammans med nån man inte känner kan avgöra hur livet och dess innehåll ska utvecklas! Det är faktiskt väldigt vackert tycker jag." Stina Wollter Knappt 30 år gammal tog Lena Andersson Nazzal ett stort steg i sitt liv; trots farhågor och förmaningar, sa hon ja till ett uppdrag som sjukgymnast i ett biståndsprojekt mitt i oroshärden som Palestina var då.  Hon hade gott om föreställningar kring vad hon skulle möta men i dom ingick inte att kärleken skulle dyka upp. Men det var precis vad den gjorde; efter bara en vecka stod hennes framtida man framför henne. Hon blev ifrågasatt av sin blivande svärmor som var helt säker på att denna relation minsann inte skulle hålla, men så fort hon och Lena träffades uppstod ett band som höll ända fram till svärmoderns död. Idag har Lena en vuxen dotter tillsammans med sin Said, som gjort sina föräldrar både stolta och oroade när hon valt att leva som troende muslim. Hör säsongens första Söndagarna med Stina 26 augusti kl 23.05-00.00, i ett möte om fördomar, främlingsacceptans, mod och förändringar.
8/26/201843 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stina med Maria om existensen

"Innan Maria gick lade hon sina händer på min onda ländrygg. I flera minuter. Det blev varmt och kroppen reagerade; utan tvekan lindrades smärtan. Tänk, en smärtlindring alla kan ge!" Stina Wollter För söndagens gäst Maria Eklöw Bosaeus handlar såväl hennes arbete som hennes konstnärskap om själva existensen, om det att vara människa. För henne är våra livsvillkor, de yttre och de inre, det enda som är viktigt. Maria är utbildad bildterapeut så för henne är terapi och konst redskap att bli dom vi är. Om Maria fick bestämma, skulle vi skapa mer saker tillsammans. Vi skulle leka mer, måla mer, gråta mer och skratta mer.  För de nästan gamla skulle det finnas kurser i hur det är att bli gammal. Så att de kan anpassa sin vardag i förebyggande syfte och fortsätta leva sina liv som de önskar. Maria mötte kärleken till sist i sin man Kalle, men hon fick vänta länge, länge. Nu är dom ett powerteam i livet och i konsten.Idag lever Maria som konstnär och tryggar försörjningen som arbetsterapeut. Hon får möta människor med ord, omsorg och konst.  Hör vårens sista program på söndag kl 23.05-00.00. Söndagarna med Stina Wollter är tillbaka i slutet av augusti igen, men efter midsommar hör du Stina i programmet Kroppskontakt  - så håll öron och ögon öppna!
4/15/201845 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina om Fins nya chans

"Ibland undrar en nog hur det ens är möjligt att ta nästa andetag, när en är mitt i stormens öga av smärta och sorg. Men så vill kroppen mirakulöst nog ha det där syret i alla fall. Och så tas det där andetaget. Och ett till. Och ett till." Stina Wollter För ungefär ett år sedan blev söndagens gäst Fin Äleviken förälder för första gången. Men Fin fick bara fem dagar tillsammans med det barnet. Sen slutade det plötsligt att andas. Barnet dog. Det har varit en enormt tung resa fram till idag; så mycket smärta, saknad, sorg, skuldbeläggande, att bli misstänkliggjord som förälder o.s.v. Den här upplevelsen har gjort Fin lite mer cynisk och samtidigt mer ödmjuk. En viss tröst har Fin fått i mötet med andra föräldrar som förlorat barn - och insikten om att i alla fall inte vara helt ensam.  Och nu växer ett nytt liv i magen på Fin, för Fin vågade bli gravid en gång till. Det gör Fin vettskrämd och förväntansfull på en och samma gång. Det bara måste gå vägen den här gången – statistiskt sett borde det faktiskt göra det. Fin ser det som att hans historia är lite mindre tragisk och lite mindre ledsam just för att han har fått en ny chans. Till vardags brinner han för att vara en vuxen och närvarande lärare i nyanlända ungdomars liv. Och han diskuterar och lyfter gärna HBTQ-frågor med dom. Hör Stina och Fins samtal på söndag kl 23.05-00.00 i detta förinspelade program.
4/8/201845 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Stina om Normunds balansresa

"Att ta livet på allvar, pratar Normunds om. Några få enkla ord som oavvisligt träffar mig i solarplexus med kraft. Livet som en möjlighet, en gåva att förvalta och göra något med efter bästa förmåga. Mitt i vår tids slit och släng-mentalitet, verkligen något att stanna upp inför." Stina Wollter Som stresscoach och samtalsterapeut värnar söndagens gäst Normunds Zarins misslyckandet, ifrågasätter vår syn på tid och är inte den som skyndar sig. Han vill byta ut samhällsstressen, som han själv har djupgående erfarenheter av, mot lugn och ro. Normunds har mött enormt mycket motstånd – redan som barn i Lettland präglat av Sovjetunionen och som rullstolsburen och med CP från födseln. Det har inte hindrat honom, tvärtom; han försöker genomleva eventuell smärta och samtidigt vill han inte missa något i livet. Som han ser det är vi alla mer eller mindre handikappade, det är situationen som avgör det. I botten finns en kristen tro utifrån vilken många saker är självklara, som t ex att det förvisso är eftersträvansvärt att älska sin nästa men en omöjlighet om du inte älskar dig själv först. Normunds är gift trebarnsfar, bor på västkusten och är full av tacksamhet för det samhälle som möter honom och i vilket han kan verka relativt fritt och på ständig resa efter balans. Hör Stinas möte med Normunds på söndag kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4. Eftersom programmet är förinspelat kan du inte få svar på eventuella frågor, men kommentera gärna det du hör i sociala medier.
4/1/201846 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stina med Janne om domar och dömanden

"Det finns trånga passager i livet, där man inte har något annat val än att pressa sig framåt och det som får en att orka är en liten prick av ljus i fjärran. Låt oss prata om den där pricken." Stina Wollter Han har alltid varit något av en tänkare, numera även en kännare, söndagens gäst Janne Heffler. Han hade i många år lidit av psykisk ohälsa när han för ungefär två år sedan blev så desperat i sitt försök att fly verkligheten att han begick ett brott, med avsikten att hamna i fängelse. Janne gjorde noggrann research innan, för han ville inte att någon levande varelse skulle komma till skada och han ville vara säker på att åka dit.Det gjorde han också. I 14 månader satt han på olika anstalter. Nu är Janne en fri man igen i samhällets ögon, men menar att den som dömer honom hårdast är utan tvekan han själv. Janne vill vända allt det här till något positivt. Han vill få andra att våga berätta hur de mår och att vi i omgivningen ska våga lyssna, så att fler ska känna att de inte är ensamma. Det hävdar mannen vars största dröm är ett Svenssonliv och att få dela sin historia. Hör Stina och Jannes samtal på söndag kl 23-00. Har du en fråga till Janne? Maila sondagsstina@sverigesradio.se eller skriv den i sociala medier.
3/25/201845 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Stina med Ingrid – en sökande och social kropp

Åh, vad jag har dansat! Jag har dansat med barn, jag har dansat med gamla, jag har dansat ensam och med flera. När orden tar slut finns dansen och det talande rum som uppstår runt de dansande. När jag dansar är jag fri en stund från alla blickar som dömer. De får inte komma in. Jag måste få dansa fri. Stina Wollter Hela livet går väl ut på sökande och skapande? Så är det i alla fall för söndagens gäst Ingrid Mugalu. Hennes dyrbaraste verktyg är kroppen och hennes viktigaste sammanhang det dansen erbjuder. Hon ser dansen som ett språk och ett djupt rotat socialt behov – att få trycka ut känslor som kommer inifrån och lägga i knäet på omvärlden att tolka fritt. Utan gränser. I dansen får kroppen fritt spelrum och bara är och i den bästa av världar utan att bli bedömd eller etiketterad, även om Ingrid numera är ganska obrydd vad gäller omgivningens eventuella reaktioner. All denna rörelse till trots; Ingrid är världsbäst på att göra ingenting, trivs i sin ensamhet, kallar sig kulturtant och anser att ingenting är statiskt. Men hon vet att hon vill ha kul här i livet och alltid söker sammanhang. Hör Stina och Ingrids samtal på söndag kl 23-00 i Sveriges Radio P4.
3/18/201846 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Stina och Melanie om frivillig barnfrihet

Jag vet att de som valt bort barn i livet kan mötas av både misstänksamhet och "välvilliga" övertalningsförsök. Varför inte respektera deras beslut och sluta använda sig själv som mall? Stina Wollter Söndagens gäst Melanie Mattsson vet precis vad hon vill prata om; frivillig barnlöshet. Eller barnfrihet, som hon kallar det. Det låter mer positivt. Sedan hon var i 20-årsåldern har hon vetat att moderskap inte är hennes grej. Samtidigt gillar hon barn och står sina syskonbarn nära. Den här inställningen har gjort det svårt för henne att hitta den stora kärleken och den kan väcka skepsis och t.o.m. motstånd hos omgivningen. Melanie vill att även den som inte vill bli fler på jorden, får höras.   Sedan mellanstadietiden har Melanies liv präglats av skolios och med ständiga smärtor i ryggen har hon svårt att fungera på arbetsmarknaden. För några år sedan blev hon också diagnostiserad med hypotyreos vilket betyder att sköldkörteln producerar för lite hormon. Hon har varit tvungen att acceptera sakernas tillstånd, hon mår ändå bra och finner tröst i sin tro. Hör Stina på söndag kl 23.05-00.00 i ett samtal med Melanie, en introvert person som hellre lyssnar än pratar själv men ändå vill komma till tals.
3/11/201842 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Stina med människokännaren Anders

Drömmen är ju att få arbeta med något där man tas i anspråk, meningsfullt. Ja, även de djupare lagren, de som formades tidigt, de som vill få vara med i nuet och läka och leka. Stina Wollter Han kallar sig människokännare, söndagens gäst Anders Bogefors. Han bär med sig en nyfikenhet på människor och en intuition vad gäller andras behov och kan identifiera sig med de ungdomar han hjälper att hjälpa sig själva. Allt kanske började med att han som barn var på glid och utan någon vuxen förebild; en som kunde hjälpa honom att få kompassen inställd. Han rattade sig ändå fram i livet med humor och hamnade av en slump rätt. Och för åtta år sedan fick han ett livsavgörande besked; den pappa han är uppvuxen med är inte hans biologiska pappa, något Anders har haft på känn i många år. Det var inte givet att Anders skulle jobba huvudsakligen med socionomer och för människor som står utanför arbetsmarknaden - han är trots allt IT-ekonom och erkänner att han gillar exklusiva saker och är uppvuxen med inställningen att det är fint att jobba på bank. Ändå trivs han på sitt mindre glassiga jobb, för att han, hur klyschigt det än låter, brinner för att se människor utvecklas. Hör Stina och Anders samtal på söndag kl 23-00. Frågor och kommentarer kan du skicka till sondagsstina@sverigesradio.se eller skriva i sociala medier.
3/4/201845 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Stina med mirakelbebismamman Ellinor

Jag litade blint på dig. Du gav mig förhoppningar. Du gav mig löften. Kanske missförstod jag. Jag hoppas att vi kan ta nya tag, jag och du, min kropp. Ellinor Wikman, söndagens gäst. Redan som tonåring föreställde sig söndagens gäst Ellinor Wikman livet som mamma. Sedan dess har det varit så många försök, så mycket smärta och förtvivlan blandat med glädje och hopp, så många turer med kirurgiska ingrepp, missfall och provrörsbefruktningar. För tre år sedan fick hon veta att hon har endometrios – kanske är det den som har gjort det så svårt för Ellinor att bli gravid. Och aldrig har Ellinor och hennes man givit upp, den man som hon kände redan första gången de träffades att det fanns en själslig kontakt med. Det som fått Ellinor att orka när det varit som tuffast är en fantastisk man, naturen och att skriva dagbok. Hon har aldrig slutat skriva, sen hon en gång lärde sig det. Hon vågar knappt tro att det är sant, men efter att nästan halva livet ha längtat efter barn, är Ellinor faktiskt mamma till en mycket efterlängtad bebis. Och utmaningen är att inte oroa sig för mycket, att vänja sig vid att barnet är här nu. Hör Stinas möte med mirakelbebismamman Ellinor på söndag kl 23-00 i Sveriges Radio P4. Frågor och kommentarer kan du maila till sondagsstina@sverigesradio.se eller skriva i sociala medier.
2/25/201847 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stina med Stefan – anhörig och optimist

Jag läste någonstans; Ibland sätter livet oss i en centrifug och det enda vi kan välja är om vi ska bli krossade eller polerade. Vissa människor skiner så det sprakar. Livet har väl polerat dom, tänker jag. Stina Wollter En dag för knappt tre år sedan förändrades Stefan Janssons liv i grunden. Hans fru fick en stroke och inget skulle bli som innan –nej, det blev något helt annat. Många turer senare bor hon nu hemma, med assistans dygnet runt. De har en fungerande vardag och ett fungerande liv, men visst är det slitsamt att vara anhörig. All oro, att inte alltid orka, att värna ett liv och intressen utanför hemmet, att fortsätta göra det ihop med sin fru som de alltid har gjort men i ett umgänge som nu tar sig nya former. Att lämna sin fru som han har varit gift med i snart 30 år har inte varit ett alternativ för söndagens gäst Stefan, för han älskar henne och hennes personlighet och fortfarande har de kul ihop.  - Heter det inte i nöd och lust? som Stefan själv säger. Han som har som jobb att hjälpa andra att hjälpa sig själva, är glad att han genom detta är van att prata om känslor. Och optimisten i honom finns kvar. Hör Stina och Stefans möte på söndag kl 23.05-00.00. Har du en fråga till Stefan? Maila sondagsstina@sverigesradio.se eller skriv den i sociala medier.
2/18/201845 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stina med fjärilen Merly, som gick från natt till dag

Att bära fram sitt vittnesmål är så stark och viktigt. Och vi får aldrig glömma den som burit så tungt. Vi måste lyssna omsorgsfullt. Stina Wollter Det söndagens gäst Merly Åsbogård fick uppleva redan i sina tidiga tonår, ser hon idag som ett resultat av sexuella övergrepp och trakasserier i kombination med extremt låg självkänsla. Hon tvingades till att börja sälja sex redan som 14-åring. Hon fortsatte att gå i skolan men skolkade för att prostituera sig och var i händerna på olika hallickar. Det blev ofta våldsamma träffar och många år som s k nattfjäril, i ett enda stort mörker. Det är först nu, tio år efter att hon lyckades lämna livet med sexhandel och missbruk, som Merly ser ljuset och vågar omfamna det.  Och så har hon börjat berätta om vad hon varit med om. För vilka vinner på tystnaden? Ja, inte är det Merly i alla fall.  Idag försöker Merly skapa en stöttande plats för utsatta kvinnor genom att vara den hon själv skulle ha behövt möta som tonåring. Hon vill visa sina barn en öppenhetens väg och skapa trygga rum. Hör Stina och Merlys samtal söndag kl 23.05-00.00. Har du en fråga till Merly? Skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se, eller kommentera i sociala medier.
2/11/201847 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Stina med Ola, mannen som försvann

Werner Aspenström skrev i en dikt; Haren blir litet mindre harig när den korsar det öppna fältet. Alla små människoharar som trots allt, tar ett språng, ut i det okända, kan inspirera andra på olika sätt. Allas fält ser olika ut men alla vet hur det känns att våga sig ut." Stina Wollter Söndagens gäst Ola Lindström är på väg till ett helt annat liv än det han lever idag. Han ska byta ut snö och mörker mot röd jord och värme. För när han besökte Kenya och ett barnhem där i höstas hände det något som Ola har lite svårt att sätta ord på. - En man kom och försvann lika snabbt, säger han själv. Under 12 dagars vistelse tappade han alla tidigare rädslor, han som har varit så rädd, och hittade det som han kallar meningen med sitt liv, sitt kall i ett uppvaknande. I april bär det av på riktigt och huset han har låtit bygga står nästan klart. I Kenya ska han bygga ett nytt liv tillsammans med den nya familj han plötsligt fick och arbeta för barnen som liksom han själv är hiv-positiva. För han vill visa att det går att vara öppen med sin hiv, även i ett hårt drabbat land. Ola själv dolde sin diagnos i de offentliga rummen de första tio åren men idag menar han att hans öppenhet har betytt allt, för efter det har han inte varit ensam – det han fruktade mest när det var som mörkast. Han, en helt vanlig ovanlig dalmas med en enkelbiljett till Kenya. Hör Stina och Olas möte söndag 4 februari kl 23.05-00.00. Du kan inte längre ringa till programmet, men dela gärna med dig i ett mail eller i sociala medier. Eller vill du kanske bidra med en fråga till kvällens gäst? Maila sondagsstina@sverigesradio.se
2/4/201845 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Stina med Maria - en jordad jordemor

"Efter besöket hos Maria ville jag bara hem och rensa, rensa, rensa och göra plats för mer liv och mindre saker. Mera närvaro, dofter, smaker, hud och natur och mindre flyktiga distraktioner." Stina W Fram till för 1,5 år sedan bodde barnmorskan Maria Palmqvist med sin familj i en lägenhet i stan med alla sina utbud som hon ändå aldrig nyttjade och var mitt inne i ekorrhjulet. Hon längtade efter något närmare, enklare, mer jordnära.Längtan ledde henne och maken till ett liv på landet. Maria kallar sig månskensbonde med barn och 40 djur runt fötterna, odlingar och gårdsarbete. Några direkta kunskaper fanns inte, nej, knappt en hammare följde med i flyttlasset. Hon har börjat prioritera annorlunda, låter saker ta tid, accepterar att inget är perfekt och har lärt sig mycket på vägen.Som hemmaförälder på en gård har hon äntligen landat i sitt rätta element som, trots allt familjen avstår vad gäller materiella ting och konsumtion, skänker henne den största lyckan. Hör Stina och Marias möte söndag 28 januari kl 23.05-00.00 från Marias hem på gården utanför Uppsala.
1/28/201843 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Stina med Ann som är glad att hon lever

"Ibland slår livet en till golvet, man ligger och flämtar, ser allt i ett annat perspektiv och när man slutligen reser sig går det plötsligt inte att backa till som det var innan." Stina Wollter Det kan låta väl drastiskt, att vara 41 år gammal och glad att en lever. Men för söndagens gäst Ann Gardeland, är det faktiskt så. För åtta år sedan fick hon en stroke och blev halvsidesförlamad. Vägen tillbaka har varit lång och krokig och hon är fortfarande hjärntrött och kan inte jobba heltid. Som barn drömde Ann om att bli stridspilot och hon har varit engagerad i Lottakåren sen unga år. Hon blev inte pilot utan personlig assistent - ett jobb som hon älskar. Det är hennes grej, helt enkelt. Ann har varit ensamstående mamma i många år vilket har varit tufft på olika sätt. Nu är hon tacksam att barnen är större, på väg ut i livet och att hon själv får vara med på den resan. Nu tar Ann ansvar för sig själv och hur hon mår på ett annat sätt än före stroken, hon lyssnar på sig själv och sina gränser och fortsätter samtidigt att vara en empatisk person. Hon är relativt nykär och tänker att hennes bästa tid är nu. Hör Stina och Anns samtal söndag 21 januari kl 23.05-00.00. Det går inte längre att ringa till programmet, men dela gärna med dig i ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se eller skicka ett sms med frågor till kvällens gäst (se under ”kontakt” för nummer).
1/21/201846 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stina med Kurt om ett rikt liv fullt av orättvisor

"Att inte lyssna på de äldres berättelser är att kapa rottrådarna under ens egna fötter." Stina Wollter Kurt Dahlberg föddes i slutet av 1920-talet och växte upp i ett Västernorrland hårt präglat av orättvisor. Och ändå var han inte ett av de fattigaste och smutsigaste barnen. Likväl blev det bara sex år i skolan, sen var det bara att börja arbeta. Då var inte drömmarna mer omfattande än den att få ett bra jobb som springpojke. Kurt är mannen som har jobbat sig upp, från kontrollant med hembesök (var dom sjuka som sjukskrev sig?) till länsdirektör på Försäkringskassan. Han minns tiden före den allmänna sjukförsäkringen och vad den betydde för att skipa någon slags rättvisa, oavsett inkomstnivå. Två av hans barnbarn nådde aldrig vuxen ålder och dom händelserna gjorde Kurt lamslagen till en början. Efter det tar han inte saker för givna och tänker att svårigheter är inte till för att undvikas, utan för att övervinnas. Kurt ser tillbaka på ett rikt liv, ett långt äktenskap, att ha fått vara med där det händer när det händer och håller sig igång genom att umgås med såna som är yngre än han själv. För inspirationens skull. Hör Stina och Kurts möte på söndag kl 23.05-00.00. Du kan inte längre ringa till programmet, men kommentera det gärna i sociala medier eller maila sondagsstina@sverigesradio.se för att dela med dig och kanske föreslå gäster. Eller ställ en fråga till kvällens gäst!
1/14/201846 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina med Melinda som stångas med rättvisan

"När en kvinna bara tar sin alldeles egna plats på jorden i besittning...visst är det märkligt att hon ofta anses vara "för mycket" då?" Stina Wollter Idag tycker söndagens gäst Melinda Darban att hon är rätt person på rätt plats, men det har varit mycket motstånd på vägen och med den ständiga känslan av att inte passa in. Hon arbetar som biträdande jurist och hennes hjärtefrågor är mål som handlar om kvinnor respektive migration. Kanske för att hon kan känna igen sig i både det ena och det andra – hon är själv kvinna med erfarenhet av kulturkrockar. Det blev tydligt inte minst på universitetet där hon inte kunde de sociala koderna utan fick lära sig dom från grunden. Där kom hon in i en tävlingsinriktad, hierarkisk värld och hade inga vassa armbågar alls. För hennes mamma hade lärt henne att man ska vara snäll och hjälpsam. Det var det som var idealet.  Nu är Melinda i juristvärlden och stångas bäst hon kan när så krävs, eftersom hon ständigt behöver bevisa att hon är duglig och ”fläckfritt kunnig”. Och hon har gått från att sitta tyst i ett hörn, till att våga höja rösten, vila i att hon kan formulera sig och att hon har rätt att ta plats – om inte annat så för sina klienters skull. Hon hoppas att år 2018 ska bli ett år av förändring till förmån för människors lika värde. Hör Stina och Melindas möte söndag 7 januari kl 23.05-00.00. Du kan inte längre ringa till programmet, men kommentera det gärna i sociala medier eller maila sondagsstina@sverigesradio.se för att dela med dig eller föreslå gäster.
1/7/201845 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Stina med Charlotte som värnar ensamhet och tystnad

"Jag minns att jag mitt under en panikångestattack som slog mig till golvet anade en skör men berusande känsla av eufori. Som om jag undermedvetet förstod att detta var vägen mot något annat." Stina W Charlotte Sanders väg genom livet har varit allt annat än spikrak och det är något hon idag kan acceptera, omfamna och t.o.m. uppskatta. Livet är inte alltid så himla kul och faktiskt något av en transportsträcka – desto viktigare blir frågan vad vi fyller det med, enligt Charlotte. En dag för sju år sedan bokstavligen talat kollapsade söndagens gäst Charlotte. Det blev en smärtsam och tidskrävande resa inåt och ett möte med totalt mörker, en stor ensamhet, tystnad och också en väg till läkande. Hon är glad att hon faktiskt hade modet att öppna dörren till sin egen smärta, något hon inte orkat eller vågat tidigare. I och med det slutade hon svika sig själv. Vägen till läkande går genom smärtan, som Charlotte ser det. Som den samtalsterapeut med psykosyntesinriktning hon är idag, skulle hon önska att alla människor fick chansen att lära känna sig själva. Charlotte har hon funnit frid och hoppas fortsätta behålla den. Det betyder på intet vis att hon är färdig, för hon liksom världen är i ständig förändring. Hör Stina och Charlottes möte på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, när mötte du din egen inre smärta?  Hur såg din väg till läkande ut? Var finner du frid i ditt liv?Ring på söndag på nummer 018- 17 40 20 efter kl 22 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Skicka när som helst ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se om du vill bli uppringd.Det här är det sista Söndagarna med Stina Wollter för i år och det sista ring-in-programmet, så slå gärna en pling! Programmet hörs igen fr.o.m. 7 januari 2018 med entimmesmöten.
12/17/20171 hour, 29 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Stina med Lena om ett värdigt liv

"Innan man dömer en annan: gå en stund i hens skor, känn hens känslor och förluster, se på världen med hens ögon - ja där börjar något viktigt; förståelse. Och kanske förändring." Stina Wollter Lena säger att hon inte kan skylla på en olycklig barndom, hon tycker i själva verket att hon hade världens bästa morsa och farsa.I somras hälsade Stina på i Lena Freijs träningslägenhet i Rågsved där hon efter många års missbruk, kriminalitet och ett kringflackande liv med 18 års hemlöshet, bor tillsammans med sin man och där de ska visa samhället att dom kan sköta sig. Hon har ett stort behov av att visa sin hederlighet; visar väskan för expediter och sparar varje kvitto t.ex.I och med sin drogfrihet känner Lena sig pånyttfödd, som att en hinna blivit borttagen från hennes ögon. Hon möter sina känslor och tankarna på barnen som blev omhändertagna av släktingar - Lena kan se och förstå idag att dom verkligen känt sig och varit övergivna. Försoning och förlåtelse är en viktig del av hennes nya liv. Hör Stina och Lenas möte på söndag från ca kl 22.30 (efter handbollsmatchen).Du som lyssnar, har du också hamnat på villovägar någon gång i livet? Har du gått snett, men sen hamnat rätt? Vad fick det att vända? Hur fick du kontakt med dina känslor igen? Finns det flera vändpunkter? Eller är det många små steg på vägen som givit livet en ny riktning?Ring på söndag på nummer 018 - 17 40 20 från kl 22 för att prata med Stina efter kl 23. Maila gärna till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka gärna med ditt telefonnummer.
12/10/20171 hour, 5 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Stina med Johan om hans bryderier och broderier

"När jag har perioder av brist på eller inte gör plats för "stanna upp" glömmer jag liksom vem jag är och blir absolut mer svajig i konturerna." Stina Wollter Söndagens gäst Johan Olsson funderar och klurar mycket på vad det är att vara människa, hur vi påverkar varandra, vad slutenhet respektive öppenhet för med sig. Som personalspecialist vid ett departement får han tillfälle att fördjupa sig i dessa frågor och skulle önska att såväl anställda som ledare fick större möjlighet att stanna upp i vardagen, mer tid för reflektion för att få kontakt med sina värderingar och få chansen att fundera på var och ens behov i olika situationer. Det kanske t.o.m. skulle leda till att färre personer behövde sjukskriva sig, tror Johan. Johan är mannen som ärligt kan säga att han trivs som singel. Där många andra behöver fylla på med energi genom umgänge med andra, behöver Johan vara för sig själv för att fylla på med ny näring. Kopplar av gör han gärna ensam i sällskap av ett broderi (och tar på sig alldeles för stora projekt) och genom att läsa om husmödrar – han kan inte sluta fascineras av husmoderns roll och både förfasas av och beundra dessa kvinnor. Du som lyssnar, hur kopplar du av? Har du själv varit den klassiska husmodern? Hur ser du på den rollen idag? Skulle du önska att hon fanns kvar i högre grad? Varför? Eller ser du fördelar med att husmodern närapå är ett minne blott? Vad behöver framtidens ledare? Och dagens människor på sina arbetsplatser? Hur skapar du utrymme i vardagen? Hur stannar du upp? Ring på söndag på nummer 018- 17 40 20 efter kl 22 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Skicka när som helst ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se om du vill bli uppringd.
12/3/20171 hour, 32 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Samtal om hiv och aids

Berättelser från gäster som lämnar spår. Tystnad, rädsla, avvisande, okunskap, ilska, sorg – mycket kan möta den som har hiv och berättar om det. På söndag öppnar Stina upp för samtal om hiv och aids inför internationella aidsdagen som är 1 december varje år och är instiftad av FN. I Sverige har mer än 2000 personer dött i aids sedan början av 1980-talet. Sedan 20 år tillbaka finns det fungerande mediciner mot hiv, men före det innebar diagnosen en dödsdom. Trots en ökad kunskap om sjukdomen och tillgång till bromsmediciner i västvärlden som gör att de som har hiv kan leva ett värdigt liv idag och inte smitta andra, finns det gott om sammanhang – särskilt i vissa länder i världen som är hårt drabbade – där det inte pratas så mycket om hiv och aids. Vilken är din koppling till denna sjukdom? Var du med på 80-talet när rädslan var påtaglig för allt som hade med hiv och aids att göra? Pratades det om det eller var det hysch-pysch där du befann dig? Vad minns du? Vad kan vi dra för lärdomar av det stigma som omgav diagnosen? Eller finns stigmat kvar? Jobbar du inom vården och har ett vittnesmål från det perspektivet? Är du anhörig, käresta eller vän till en person som drabbats? Hur har det påverkat dig? Arbetar du med hiv-smittade på hemmaplan eller kanske utomlands? Vad möter du? Ring och dela med dig om ditt förhållande till hiv och aids. Programmet hörs kl 22.05-00 och du kan hela kvällen nå slussen på nummer 018 – 17 40 20 för att dela med dig.Du kan också maila sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
11/26/20171 hour, 28 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina med Roya som skyndar sig att leva

"Jag vill leva levande tills jag dör. Jag vill prata om vad "levande" innebär. Jag behöver möta människor som tänkt på det och vill prata om det." Stina Wollter Kan man skynda sig att leva? Det är i alla fall en sorts brådska runt söndagens gäst Roya Razani. Hon har spridd bröstcancer och den har kommit och gått i 20 års tid och nu finns det inte så mycket mer att göra. Hon vet att hon kommer att dö av cancern, men hon vet också att hon har överlevt tidigare förutsägelser om hur lång tid hon har kvar.  Roya fortsätter att arbeta som tolk, fortsätter att vara nyfiken på livet och förkovra sig, har lämnat Västerbotten för att komma nära barn och barnbarn och varje hundpromenad hon gör tillsammans med sin man, är en seger. För hon är inte färdig här på jorden, Roya, som kom till Sverige från Iran i unga år och redan då hade erfarenhet av att livet kan raseras och raderas – men också byggas upp igen. För Roya är hemma där hennes hjärta är och humor och skratt en viktig del i vardagen. Du som lyssnar, vilken betydelse har humor i ditt liv?Ser du likt Roya en avgörande skillnad i att vara sjuk och ha en sjukdom?I vilka skuggor är du tvungen att skapa ljus?Vad vill du hinna med i det här livet? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23 i hela Sveriges Radio P4. Skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
11/19/20171 hour, 27 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Stina med Björn om ett fysiskt fängelse och mental frihet

Att vara anhörig till en som befinner sig i ett osynligt fängelse är något av det svåraste jag varit med om. Att kasta in nyckel efter nyckel som bara faller till golvet. Stina Wollter Björn var både social och aktiv som ung. Drygt 20 år gammal när han pluggade, blev förhållandet till mat komplicerat. Han började utesluta viss mat, gjorde allt för att behålla kontrollen, tränade varje dag på ett närmast tvångsmässigt sätt, tappade i vikt och allt detta sammantaget resulterade i en depression och ätstörningar. Björn hade blivit likgiltig inför livet och var fast i ett fysiskt fängelse. Det var först långt senare som han förstod att han faktiskt skulle ha kunnat dö i anorexin. Flera turer senare fanns till slut inget kvar utom att kapitulera. Nu har Björn varit frisk i fem år och det är genom sina föräldrars stöd, att han idag vågar be om hjälp och tack vare en bra samtalskontakt klarar av att vara kvar i jobbiga känslor istället för att fly eller försöka kontrollera dom. Björn menar att han var offer för förväntningar kring hur en man ska se ut och vara och hade ett ständigt bekräftelsebehov och ett behov att prestera för att känna att han dög. Visst behöver han fortfarande bekräftelse från omgivningen, men vet att den verkliga bekräftelsen och styrkan måste komma inifrån. Idag har han också en annan krisberedskap om han vacklar. Björn är idag sambo, har jobb som kurator och är stolt över att vara ett lyssnande öra. Och han drömmer om mental frihet. Hör Stina och söndagsgästen Björns samtal på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur ser du på detta med kontroll? Kan vi ha kontroll på livet? Vad har du fastnat i och hur kom du ur det? Vad är frihet för dig? Hur viktigt är det för dig att känna dig fri? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23 i hela Sveriges Radio P4. Skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
11/12/20171 hour, 31 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Stina med Louise om nyanser och nyckelharpor

Louise har sin nyckelharpa. Jag har mitt skissblock. Det är så mycket jag; att kunna teckna av olika människor och platser, så de liksom blir mina. Stina Wollter Söndagens gäst Louise Bylund är uppvuxen i Australien, Iran, Ukraina, Sverige och Japan. Att leva och verka i så olika kulturer på vitt skilda platser har dels gjort att familjen blivit väldigt viktig för Louise som den fasta punkten och dels har det fört med sig en öppenhet och en vilja att förstå. För Louise vägrar fastna i mönster och ett enda sätt att tänka, hon har alltid dörren på glänt för andra sätt att resonera och värdera. Hon vill inte missa något och hinna med mycket. Var hon än är i världen tar hon dock med sig det som är hon – liksom sin nyckelharpa och relation till folkdans. Blir hon varse en orättvisa, påtalar hon det. Och hon visar gärna på ett annat sätt att leva än det bortom traditionella könsroller. Själv växte Louise upp i tron att det är normalt med arbetande mammor som försörjer hela familjen och där det finns en hemmapappa, för så var det för henne. Nu bor Louise hemma i Sverige för att uppdatera sig på det land som hon ändå kallar hemma. Men om hon får bestämma klarar hon av vad som helst helt själv och är på väg till något hon inte riktigt vet vad det är – bara det rör på sig. Du som lyssnar, har du också ett utspritt rotsystem? Vad vill du alltid ha med dig vart du dig i världen vänder? Vad är ”hemma” för dig?  Vad har möten över kulturgränser betytt för dig? Eller ser du inga gränser alls? Är du liksom söndagens gäst Louise en öppen person – på vad sätt? Hur ser din rörlighet ut? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att komma till slussen och prata med Stina per telefon efter kl 23. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
11/5/20171 hour, 30 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Stina om kampsportaren Bodils bagage

"Jag var på ett tufft boxpass en gång. När jag inte hade något kvar att ge sa min träningspartner att jag skulle tänka på någon jag var arg på. Jag fick oanade krafter och efteråt kände jag mig snäll och mjuk som en kattunge." Stina Wollter Söndagens gäst Bodil Frick har alltid varit sportintresserad och höll som ung på med olika bollsporter. När hon hade en sexmånadersbebis upptäckte hon thaiboxningen och fann en sport där hela människan får vara med, i hennes värld. Sedan dess har hon tagit flera medaljer och titlar och säger självatt hon är en riktig vinnarskalle. Hon filtrerar allt hon gör och hör genom hjärtat, det där hjärtat som det finns hål i sedan barnsben. Bodils verklighet med en ensamstående mamma i Indiens slumkvarter byttes plötsligt ut mot en vardag i Värmland och sedan "möjligheternas stad" Uppsala. Den dagen Bodil själv blev mamma - denviktigaste av alla hennes titlar - förstod hon att det beslut hennes indiska mamma en gång tog var en kärlekshandling, om än med för Bodil smärtsamma resultat. Idag är Bodil kampsportare, tränare, gymägare och hållersjälvförsvarskurser. För hon brinner för hälsofrågor i allmänhet och för kvinnors rättigheter och jämställdhet i synnerhet. Hon skulle önska att alla föräldrar jobbar med sig själva innan dom blir föräldrar, för om den egna ryggsäcken är tung, lastar man barnens rena ryggsäckar med sin egen skit. Hör Stina och Bodils samtal kl 22-23 med svar om självförsvar, om att vinna och förlora, om kamp och konst. Och om livet. Du som lyssnar, hur mycket av en vinnarskalle är du? Hur märks det? Vad gör det med dig? Vad är ditt förhållande till kampsporter? På vad sätt värnar du hälsofrågor? Hur relaterar du till adoption? Vilken är ditt livs viktigaste titel?Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23 i hela Sveriges Radio P4. Skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
10/29/20171 hour, 31 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Stina om Thommys enkla tro

"Det enkla livet. Det nära livet. Jag vill höra och tro att det är möjligt. Jag vill inte tro att tillvaron måste vara som i ett flipperspel. Där jag är kulan." Stina Wollter Söndagens gäst Thommy Vähäsalo beskriver sig själv som en helt vanlig tvåbarnsfar, som är fiskodlare. Han har alltid varit obrydd kring vad andra tycker och tänker om honom – vare sig han uppenbarar sig i ordinära kläder eller en vikingatunika. När han var nio år satt han på en brygga i hällregnet och fick en bild av att det var guden Tor som kom i skogsgläntan i form av en energi och sen dess har det varit så. Men på ett för honom vardagligt sätt, utan pekpinnar och dömanden. Asatron är Thommys religion, vikingagrejen en hobby. Ibland gifter dom sig med varandra, ibland inte. Han träffade sin fru som ung och de byggde sitt första hus med egna händer. Thommy har ett nära och självklart förhållande till djur och natur, utan något som helst behov av att överanalysera livet. För då försvinner magin. Vissa saker förstår ändå inte vi människor och det mesta är förutbestämt, tror Thommy. Livet blir enklare om man inte bekymrar sig så mycket, utan bara gör det man vill göra istället för att grubbla så mycket. Hör Stina och Thommys samtal kl 22-23. Du som lyssnar, när har du lyssnat på din inre röst? Hur har det påverkat livet?  Vad skulle du vilja var enklare? Vad vill du krångla dig ur? Vad har du skapat med dina egna händer, som du vill berätta om? Vad tror du på? Vad tvivlar du på? Ring på söndag kl 22-00 för att komma till slussen på nummer 018- 17 40 20 och vädra dina tankar och erfarenheter med Stina efter 23. Maila sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
10/22/20171 hour, 30 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stina med Matilda som äntligen står upp för sig själv

"Den som våldtog mig var någon jag känt i tre år. Jag var 17 år. Det dröjde lång, lång tid innan jag bearbetade den händelsen." Stina Wollter Söndagens gäst Matilda Dedorson har varit den där tysta, som gömmer sig lite och som man knappt lägger märke till. En fruktansvärd händelse, en våldtäkt en kväll när hon bara skulle ut och ha kul, har rubbat hela hennes existens. Redan före det hade Matilda i perioder lidit av psykisk ohälsa men denna händelse bär hon med sig, vare sig hon vill det eller inte.  Hon, en nybliven 18-åring från Värmlands skogar som älskar musiken och får tröst av toner, gör numera sin egen röst hörd. För det får vara nog nu. Hon tar inte längre nån skit. Hon säger som det är, delar med sig i sociala medier och erkänner att livet inte alltid är så muntert. Så trots att förundersökningen om våldtäkten blev nerlagd har hon vunnit ändå på nåt vis, för hon har blivit lyssnad på och fått hjälp.  Och nu vågar Matilda smaka på tanken att det ser ljust ut när hon blickar framåt, mot tiden efter gymnasiet och in i vuxenvärlden. Hon har precis nått frihetens ålder och det tänker hon ta vara på. Hon vill trots allt och tack vare allt, leva. Hör Stina och Matildas samtal kl 22-23. Du som lyssnar, vad vill du berätta om hur du har läkt efter perioder av mörker? Vad eller vem fick dig på fötter och fick dig att säga ja till livet igen? Vad tänker du behöver göras för att färre våldtäkter och kränkningar skall ske?Vill du berätta om ditt förhållande till hembygden? Landsbygden? Om huruvida ålder bara är en siffra eller mer verklig än så? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23 i hela Sveriges Radio P4. Skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
10/15/20171 hour, 32 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stina med Johanna om att våga leva sin sanning

"Vad är sant för mig egentligen? Jag tänker att det handlar mer om att göra och vara än att tala. Att hitta sanningar som håller för olika prövningar är som att få vänner. Äkta vänner." Stina Wollter Söndagens gäst Johanna Salama är inte den typen av person som ångrar sig. Hur det än går - och det har gått både upp och ner i hennes liv - har hon en tillit till att det blir precis som det ska och att hon bara blir rikare på erfarenheter. Hon har alltid varit säker på att hon är här på jorden för att göra skillnad. Idag, som social entreprenör, skapar Johanna förändring i både unga och vuxnas liv. Detta gör hon både genom att ta fram metoder, böcker, hålla kurser och föreläsningar, driva projekt och inspirera på flera plan. Hon lever sin sanning och hjälper andra att våga leva deras sanningar. Och hela tiden har hon kontakt med och vågar visa sin sårbarhet. Just nu renoverar Johanna ett 1800-talstorp och trots alla motgångar, oro och stress så vet Johanna att huset är den plats på jorden där hennes själ landar. Hör Stina och Johannas samtal kl 22-23 om mörker och mod, om mening och mål, och om varför det är så viktigt för henne att möta människor utan masker. Du som lyssnar, vilka möten har förändrat ditt liv? Vad händer när du visar din sårbarhet? Har du hittat din plats på jorden? Hur då? Vad betyder den för dig?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
10/1/20171 hour, 30 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stina och Yona om det tredje könet


"Ibland gör det mig mörkrädd; hur hårt och skoningslöst det döms och kategoriseras baserat på yta. Vi vet ju inget om någon annans kropps historia. Är det så svårt att mötas med öppet sinne och respekt?" Stina Wollter Söndagens gäst Yona Kimhi beskriver sig själv som en kreativ person med starka känslor och åsikter. Yona har också sjukdomen PCOS, som bl.a. rubbar hormonbalansen. För Yona har PCOS varit en del till varför Yona tycker att definitioner som ”man” och ”kvinna” är otillräckliga för att beskriva dens könstillhörighet. Yona själv är nöjd med att kallas ”den” eller ”hen”.  Inom sig själv har Yona inga problem – det är i kontakt med omvärlden, t.ex. i form av sjukvården, som det blir problematiskt. Oftast är det lättare som förskollärare, i mötet med barnen, än i mötet med andra vuxna.  Och det skulle vara väldigt skönt om omgivningen slutade tycka så mycket, som att Yona borde bli smalare (personer med PCOS går lätt upp i vikt), eller borde säga ja till hormonbehandlingar, eller att ta bort behåringen med laser. Det skulle ju kunna vara så enkelt att bara fråga ”Vad behöver du?”. Yona själv vill att vi ska acceptera dens kropp som den är istället för att den ska behöva ändra på sig för någon annans skull. För Yonas del finns det inget alternativ, ”jag kan ju inte gå och gömma mig, då skulle jag inte kunna leva”. Hör Stina och Yonas samtal kl 22-23 om längtan och acceptans, om att bryta mot normer, om kropp och själ och om en hel del däremellan.

Du som lyssnar, vilka normer kämpar du med och mot? Har en diagnos skapat förutsättningar kring ditt liv? På vilket sätt? Vad vill du att andra ska förstå? Vad vill du lyfta kring acceptans som du brinner för? 
Hur ser du på din kropp?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/24/20171 hour, 28 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Stina med Affe bortom fack och ramar

"Jag blir upplivad av människor som byter inriktning flera gånger under sitt liv. Tänk om det fanns utrymme för mera sådant?! Och tänk om fler män ville granska mansnormerna i sömmarna!" Stina Wollter Söndagens gäst Affe Wikström passar in i många sammanhang men samtidigt nästan ingenstans. Det kan ha att göra med att han är arbetargrabben som klev in i kulturvärlden och det senaste året genom dans som utmanar bilden och berättelsen av vad det innebär att vara man. Han ser inte ut som dansare gör och kan ju inte böja sig sådär som koreografen, men har alltid längtat efter att få röra sig fritt. Så finns det ett antal vändpunkter som har varit avgörande i Affes liv. Som 29-åring levde han ett typiskt ”bruksortsliv”; han gick till jobbet som signalarbetare, körde rally på helgerna och funderade inte så mycket på den machokultur som han var en självklar del av. I en rallytävling skadade han sig och förlorade två fingrar och då började han ifrågasätta allt. Livet tog en ny vändning när Affe blev nyfiken på vad det var som drog så många i damfotbollslaget han tränade till teatern. Han började snickra scenografi till en föreställning, klev en dag upp på scenen och 20 år senare har han inte klivit av den. Hör Stina och Affes samtal om mod och män, om bilder och berättelser, om förhållandet till hembygd och landsbygd och om varför det är så viktigt för Affe att människor tar makten över sitt liv. Du som lyssnar, vilka tydliga vändpunkter ser du i ditt liv? Hur har du stångats med mansbilden?Vad är egentligen "en riktig karl"? Har du bytt arbetsmiljö på ett drastiskt vis? Vad säger du om bilden av landsbygden? Hur har du tagit makten över ditt liv? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/17/20171 hour, 29 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina och Dagnys färd genom tid och rum

"Jag önskar av hela mitt hjärta att mitt möte med Dagny skall inspirera fler att tala med varandra över generationsgränserna - de är ju inte gränser alls - utan dörrar! Öppna! Stig in!" Stina Wollter Lite känd har hon nog blivit, Dagny Carlsson som 105 år gammal kallas "världens äldsta bloggare".Från sitt hem i Solna där hon har bott i 60 år gör Stina och Dagny en tidsresa som spänner över två världskrig, en kvinnosyn i förändring, toscakakor, arbete, bostäder, kärlek och drömmar. Två kvinnor i ett samtal om längtan, valmöjligheter, bristen på kramar, äktenskap, åldrande och om livet som det blev och är.Dagny tycker minsann inte att det var bättre förr utan omfamnar utveckling och tekniska framsteg förutom på en enda punkt; att folk tog hand om varandra bättre när hon var ung. Det var den tidens skyddsnät helt enkelt. Hör Stina och Dagnys möte kl 22-23.Du som lyssnar, vilka tidsresor vill du berätta om?Vad tycker du var bättre förr?Hur ser dagens skyddsnät ut? Hur fungerar dom egentligen?Du som är ung, vad tänker du om att bli gammal?Hur vill du åldras?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/10/20171 hour, 28 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Stina med Charbel som söker sammanhang

Det finns så mycket individuell frihet som jag självklart bara kan ta för mig av. Jag behöver förstå hur det är att ha växt upp utan den självklarheten. Stina Wollter Charbel Gabro anser att det är livsavgörande för varje människa med sammanhang, vilket han som integrationist kämpar för; att vara inkluderande och hjälpa andra till sina sammanhang. Charbel är uppvuxen i en kollektiv kultur där jagets vilja är underordnad – vilket krockar med det individualistiska samhället. Vad händer när jaget vill något annat än gruppen det tillhör? Han kom fyra år gammal till Sverige från Syrien, levde i sina unga år destruktivt och utan drömmar och mål. Vändpunkten kom när Charbel var 22 år gammal och idag är han den förebild han själv hade velat möta. Och, har han insett, allt han gör gör han för att reparera sitt inre barn. Charbel tror på människan inneboende godhet, men vi behöver alla våga visa oss goda för att få godhet tillbaka. Hör Stina och Charbels samtal kl 22-23 på söndag i Sveriges Radio P4. Du som lyssnar, vad är integration för dig? Hur förhåller du dig till kollektivet? Har du brutit dig loss? Är ensam stark – eller bara ensam? Hur reparerar du dig? Hur praktiserar du och när och var möter du godhet?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/3/20171 hour, 29 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Stina med Benitha som tröttnat på att vänta

"Så tog jag språnget mot det okända, dagen var inne då jag inte (längre) hade något val; jag var rädd men jag tog sats, redo att falla...men märkte att marken var där, precis under fötterna." Stina W I flera decennier har söndagens gäst väntat på och längtat efter det hon nu står inför; en resa helt och hållet för sin egen skull. I höst bär det av till Indien och med öppen hemresa. Det är nu hon tar steget - med vuxna barn, en förstående partner och möjlighet att ta tjänstledigt. Den hon hoppas möta är sig själv. Andra sidor av sig själv. En störrenärhet. En kontakt inåt. Och kanske hittar hon ett och annat svar. För hon gillar förändringar och utmaningar, söndagens gäst Benitha Nyström, som upptäckte yogan av en slump när hon hade en riktig dålig rygg efter många år i förskolans värld. Det är som att hon tycker att hon är skyldig att ge sig själv den här tiden som resan innebär. Hör Stina och Benithas möte söndag 27 augusti kl 22-23.  Då kan du också ringa in igen och dela med dig av dina erfarenheter.  När har du vågat ta språnget mot det okända?Varför var det nödvändigt?Vad har hållit dig tillbaka?Vad längtar du efter?Hur förhåller du dig till förändringar? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
8/27/20171 hour, 32 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stina och Magnus äventyr

"Hon som en gång osjälvisk hjälpte mig på en resa, sa då vi skildes åt: - Gör något gott och tänk på mig- så går det hela runt. Det bär jag med mig fortfarande efter 30 år". / Stina Wollter Nyss hemkommen från ett fem månader långt äventyr, stannar Magnus Petersson till i Uppsala för att berätta om sin motorcykelresa som sträcker sig över tre världsdelar. Han började med att korsa Australien, åkte båt till Indonesien och har sen tagit sig på hjul (och båt och någon enstaka flygresa) ända till Sverige. Sina egna fördomar till trots har han var han än kommit utanför Europa mött värme och vänlighet, generositet och nyfikenhet. Den här öppenheten och generositeten förväntar sig nu Magnus att han själv ska visa sina medmänniskor. Han, som tycker att det krävs en introvert personlighet för att klara en sån här resa. Detta eftersom den ständige reskamraten och följeslagare än du själv. Men visst är det en fördel om man uppskattar korta och långa människomöten längs vägen. Hör Stina och Magnus samtal på söndag kl 22-23 om världen som en ofarlig plats, om frihet och instängdhet, om förändringar, fördomar, förhoppningar, om nuet och framtiden. Och om att förverkliga en dröm. Du som lyssnar, vilka drömmar har du förverkligat? Hur har det påverkat dig? Vilka drömmar har det hittills inte blivit något med? Vad gör det med dig? När har dina fördomar kommit på skam? Är du likt Magnus en rastlös själ som behöver ständigt nya äventyr? Eller är ett äventyr för dig något helt annat än en resa? Berätta! Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Mail kan du skicka när som helst till sondagsstina@sverigesradio och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med och prata om det.
6/11/20171 hour, 28 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Stina möter Matilda och Aimal på väg in i vuxenlivet

"Jag minns den hisnande känslan; hjälp, nu är det jag som bestämmer. Vägarna slingrade sig framför mina fötter, hur skulle jag gå? Vad väntade runt hörnet? Vilken tur att jag inte visste." /Stina Vad drivs man av i sina beslut då man ska forma sitt liv alldeles själv för första gången? Hur dramatiskt är det egentligen? Den här söndagen hör du Stinas samtal kl 22-23 med två unga personer.Matilda Andersson tar studenten nu – och det är både härligt och lite otryggt, men mest härligt ska det bli att få bestämma själv hur livet ska se ut. Och så Aimal Amiri som går ut tvåan på gymnasiet och för vilken det är självklart att jobba i sommar. Två unga människor, som i samhällets ögon betraktas som vuxna, hur ser dom på skolan, framtiden och livet? Vad vågar de hoppas på vad gäller sin egen framtid? Vad tycker de är viktigt? Vad bär de med sig i sina unga bagage? Sommarlovet knackar på dörren och många känner frihetens vindar locka och andra upplever snarare vilsenhet och press. Det är ändå ett slags avslut - att verkligen lämna barndomen bakom sig.Var är du? Hur ser du på avslut? Din egen framtid? Vad lämnar du och vad tar du med dig?Ring 018 - 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill prata om det.
6/4/20171 hour, 30 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Mammahistorier

"Idag vill jag höra min mamma berätta historier om när jag var liten. Men hon minns inte längre. Det känns tomt. Hennes moderskap är det nu jag som upprätthåller. Jag hedrar henne genom att minnas." Så formulerar sig Stina Wollter kring sin egen mamma, hur formulerar du dig? Söndagens sändning tillägnas moderskapet – du kan lyfta det som är svårt och tungt och det som är fjäderlätt och roligt. Vad tycker du har förändrats för mödrar över tid? Hur skiljer sig ditt moderskap från din mammas? Vad har du velat bryta med och vad har du velat ta med dig? En vaggvisa, rutiner, ett sätt att sätta gränser eller visa kärlek? Vill du berätta om en fantastisk mammarelation? Vad är det som gör den till det? Vem vill du uppmärksamma och varför? Vad tycker du hyllas för lite när det gäller moderskap? Eller vill du prata om att vara förälder? Om på vilket sätt det har blivit precis som du har föreställt dig och på vilka sätt du var oförberedd? Hör av dig redan nu med dina mammahistorier till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd på Mors dag. Slussen är öppen på söndag kl 22-00 och har nummer 018- 17 40 20. Programmet börjar som vanligt kl 22.05.
5/28/20171 hour, 25 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Samtal om hiv och aids

Idag läser jag Kent Anderssons dikt Sången om blindheten, som slutar: men värre än att inte se är detta att inte bli sedd. Låt oss tända ljus och få syn på varandra. / Stina Wollter Den tredje söndagen i maj varje år tänder vi ljus och minns dem som har gått bort i sjukdomen aids.  I Sverige har mer än 2000 personer dött i aids sedan början av 1980-talet.Vi lovar att återkomma till ämnet då det inte blev någon sändning men lyssna gärna på Caj-Åke som berättar om sin syster som gick bort i aids. Och om hur hennes sjukdom förändrade honom. Bara att ladda ner samtalet här på hemsidan!
5/21/201715 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Prata med Stina

Vill du fråga Stina något? Eller berätta något? Vill du bolla något med Stina och alla som lyssnar? På söndag har du chansen att prata med Stina om det som ligger dig varmt om hjärtat. För den här kvällen öppnar vi upp för telefonsamtal och inpass från dig som lyssnar. Tänk och känn högt i Stinas sällskap! Stina pratar gärna om kroppen och själen och livet i största allmänhet och relationer i synnerhet - och kanske mest av allt det DU tycker om att prata om.  Passa på att maila din fråga eller historia till sondagsstina@sverigesradio.se eller ring nummer 018 - 17 40 20 redan från kl 22 på söndag för att prata med Stina. Programmet börjar efter Radiosporten och ca 22.45.
5/14/201757 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Stina med Vanessa om förlust och tro

"När sorgen drabbade mig som hårdast var det som om något smugit in i mitt liv och möblerat om allt; jag rörde mig men snubblade, stötte i och gick vilse. Länge." Stina Wollter För två år sedan hade söndagens gäst Vanessa Stavenow massor av energi, var nygift och mitt i en husrenovering. Så förändrades livet i ett slag och sedan dess är det sig inte likt. Hennes man gick hastigt bort och där stod Vanessa med ofärdiga husväggar och spruckna drömmar. Vanessa reste till andra sidan jordklotet, jobbade som volontär och blev uppfylld av att få hjälpa andra. Men det är hennes tro som har burit henne genom sorgen och tack vare den har hon en helt annan grund att stå på än före förlusten. Hon tror att alla människor har en port i sitt hjärta och hennes stod plötsligt på vid gavel. Nu har Vanessa träffat en ny kärlek, något hon aldrig mer trodde att hon skulle få uppleva. Hör Stina och Vanessas samtal om tro, förlust, hopp och kärlek på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, vad betyder din tro för dig? Hur har den påverkat dig? Hur fann du den? Eller är det något helt annat som hjälper dig genom livets trånga passager? Vad vill du berätta om livet som volontär? Eller vill du prata om hur en sprucken dröm ledde till något annat du inte skulle vilja vara utan? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Skicka när du vill ett mail, gärna med ditt telefonnummer, till sondagsstina@sverigesradio.se
5/7/20171 hour, 27 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Stina om Fredriks chanser

"Utan sammanhang blir jag vilsen och liksom flygig. Det kan räcka med en blick som säger: "Du hör hemma här". Och jag landar." Stina Wollter Söndagens gäst Fredrik Kronholm vill egentligen bara ha lugn och ro och en fungerande vardag. Han ser sig som en grubblande och kunskapstörstande person, vilket han varit så länge han kan minnas. Det är kanske är det som gör att han nu tar chansen – chansen på ett annat liv och på andra sidan, rätt sida, lagen. Det är ett hål i Fredriks CV på ungefär 20 år, år då han på olika sätt har levt på samhällets botten i en ständig jakt på droger och med en längtan efter sammanhang. År då han företräddes av en advokat, som Fredrik nu när han läser juridik har tagit kontakt med och har haft praktik hos. För Fredriks mål är att bli brottmålsadvokat och företräda dom som han tidigare delade liv med. För dom förtjänar också nya chanser om de själva är motiverade att göra en förändring, menar Fredrik. Hör Stina och Fredriks möte på valborgsmässoafton kl 22.05-23.00. Du som lyssnar, hur ser du på detta med nya chanser? Vad krävs för att en människa ska förtjäna en andra chans – eller en trettionde? Eller vill du att ens handlingar ska få konsekvenser direkt? Vem har du tagit kontakt med som betytt mycket för dig tidigare i livet? Hur blev det? Förändringar – hur har dom kommit till stånd i ditt liv? För att du själv har varit pådrivande eller har dom bara inträffat ändå? Ring nummer 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Eller maila ditt nummer till sondagsstina@sverigesradio.se och berätta vad du har på hjärtat.
4/30/20171 hour, 31 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Stina om Attes olika liv

"Jag känner igen mig i att ha levt olika liv, haft olika roller. Att sitta ihop och känna mig sann är min stora längtan." Stina Wollter Det är som om söndagens gäst Atte Nilsson sina unga år till trots har levt flera olika liv. Det som en duktig flicka, en mindre duktig flicka, som en beslöjad och cool hip-hop-tjej, som ambitiös, som självlärd, som utsatt, som en person som behöver hantera flera olika diagnoser, som svensk, som icke-svensk, som mer kär än någonsin och som en person som drömmer om att hitta sin plats i arbetslivet. Atte beskriver det som att hen var halvvaken hela sin barndom och vaknade till som 18-åring. Det var då hens kamp om att bli självständig började, hen började ta ansvar för sitt eget liv och hedra sig själv istället för andra. För Atte är ett levande bevis på att man kan överleva det mesta och hen vill bidra med hopp, ett hopp vi behöver hitta hos oss själva. Hör Stina och Attes samtal på söndag kl 22.05-23.00. Du som lyssnar, vad vill du berätta om dina olika liv? Lever du dom parallellt eller handlar det mer om olika faser där du har närt olika behov? När krockar dom och när möts dom? Vad betyder ordet ”heder” för dig? Vad eller vem hedrar du? Hur har kärleken påverkat dig som person? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 föra att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
4/23/20171 hour, 28 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Stina och sökaren David

- Jag tänkte nog aldrig "komma fram" eller "bli klar". Jo, en dag. Min sista på jorden. / Stina Wollter Söndagens gäst David Predojevic letar ständigt efter mening. Han har nog alltid varit en sökare. För honom är lycka något vi kan finna korta stunder i taget och den bild vi ger av oss själva i sociala medier ser han som en illusion och vår tids sagor. Efter några nonchalanta ungdomsår börjar David nu hitta sin identitet och få korn på vad det är han vill göra med sitt liv. Ha en kärnfamilj och skapa, t ex. Han har tagit sig i kragen, läst in gymnasiet och ser det som att man aldrig blir färdig med sig själv. David tycker att han lär sig nytt hela tiden. Och han önskar att vi alla skulle ge mer av oss själva för då skulle världen bli en bättre plats. Hör Stina och Davids samtal på söndag kl 22.05-23. Du som lyssnar, när är du fullt tillfreds? Kanske t o m lycklig? Visste du redan som ung vad du ville med ditt liv? Hur var det att ha svaret på den frågan redan då? Eller är du öppen och söker fortfarande? Har du funnit flera svar på vad som är meningsfullt? Vill du berätta om hur det är att vara ung och vilsen? Eller ung och säker? Mittemellan?  Ring på söndag till slussen kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
4/16/20171 hour, 30 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Stina och Ann-Kristin om kriser och tröst

"Mitt i sorgen, mitt i krisen som möblerar om allt, får vi ibland plötsligt syn på varandra och vad som är viktigt." Stina Wollter Söndagens gäst är ändrad p g a lastbilsattentatet i centrala Stockholm i fredags. Gäst är istället Ann-Kristin Lundmark, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon kan berätta vad den som är i kris behöver och om dess olika faser, hur man kan prata med barn om hemska händelser, vad som händer när rädslan tar över, hur viktigt det är att få sörja och om hur tröst kan se ut. Ann-Kristin har arbetat som krisstödjare vid flera stora katastrofer, bland annat efter tsunamin och hon är med i UD:s stödstyrka. Hon har skrivit böcker om sorg och tröst och böcker som riktar sig till barn. Du hör Stina och Ann-Kristins samtal söndag kväll efter Radiosporten, ca kl 22.05-23. Du som lyssnar, hur ser din sorg ut? När kunde du skratta för första gången efter det som fått dig att sörja? Har du varit en del av en sorgebearbetningsgrupp och vill berätta om vad det har givit dig? Är du en av dom som öppnade ditt hem för den som inte kunde ta sig ut ur centrala Stockholm i fredags? Är du med i manifestationen nu på eftermiddagen? Vad betyder det för dig att delta och engagera dig?  Hur kan vi hjälpa varandra i en krissituation? Vad tröstar dig? Ring 018 – 17 40 20 kl 22-00 för att komma till slussen och dela med dig per telefon efter kl 23. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
4/9/20171 hour, 28 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Stina om Lindas dans mot alla odds

Det uppstår något väldigt speciellt när jag dansar. Jag tänker att det upprättas kontakt. Mellan känslor, hjärna och muskler, mej och världen. Stina Wollter Som barn drömde söndagens gäst Linda Bertilsdotter om att gå på Balettakademin, men hon fick lov att både gömma och glömma den drömmen när hon som 15-åring började få ledvärk. Det visade sig så småningom vara psoriasisartrit, en sorts reumatism. Men skam den som ger sig; dansdrömmarna fanns kvar och för ett och ett halvt år sedan och med numera nästan vuxna barn, började Linda med pardans. Hon, som lever med ständig värk och har en knäprotes som gör att hon inte ens kan sträcka ut ena benet, ska börja tävlingsdansa i vår. För hon fortsätter att utmana sig själv i att röra sig utanför sina bekvämlighetszoner. I och med dansen har Linda blivit den mamma hon vill vara, även om hon tränar och dansar för sin egen skull. För där, mitt i dansen, glömmer hon allt - hon som lever här och nu och har valt sin egen lycka. Hör Stina och Lindas möte på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur hanterar du motgångar? Hur har dom påverkat dig? Vad har du aldrig givit upp hoppet om att klara av? När har du vågat dig utanför dina bekvämlighetszoner? Vad har det inneburit? Vad betyder dans för dig? Hur blev det så? Vad händer i dig när du virvlar runt på dansgolvet? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att vara med per telefon i ett samtal med Stina efter kl 23. Du kan också dela med dig i ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
4/2/20171 hour, 29 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stina möter nomaden Pêl

"Jag är orolig över hur vi klamrar oss fast vid ägodelar och döda ting, när jorden är det dyrbaraste vi har att vårda." Stina Wollter Som med så många andra människor kan man sätta många titlar framför söndagens gästs namn; pappa, föreläsare, inspiratör o s v. Den titel Pêl Rostam själv vill lyfta fram är nomaden. Pêl minns en barndoms tid när allting bara var och utan ett värderande. Det fanns inget sen, utan bara ett nu. I kontakt med jorden, himlen, elden levde barnet Pêl en tillvaro där saker som religion, ålder, klan, klass saknade betydelse. Det var till och med en tillvaro bortom ord.   Detta liv var något han tvingades lämna och det har varit ofattbar smärta på vägen till att han nu, som vuxen och med vuxna barn, har hittat tillbaka till det nomadiska förhållningssättet där allt hänger ihop och är i ständig rörelse. Och där kärleken får segra över rädslan. Du som lyssnar, hur lever nomaden i dig? I din kontakt med elementen? I att du ständigt flyttar? Att du inte är beroende av en viss plats? När du har lyckats övermanna rädslan till förmån för kärleken, vad har hänt då? Hur gör du för att hitta tillbaka till den känslan? Ring 018- 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
3/26/20171 hour, 26 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stina och Gunilla om våld och makt

"Det har funnits stunder av maktlöshet i mitt liv. Jag minns hur orkeslös jag blev. Dubbel styrka behövs alltså - när man ofta är som svagast." Stina Wollter Söndagens gäst Gunilla Andersson Svahn, ser sig som en varm och drivande person. Hon är beteendevetaren som arbetat för Kvinnojouren och sen många år tillbaka på ett akut- och utredningshem för barn och deras föräldrar som behöver stöd i sitt föräldraskap. Gunilla skulle önska att barnens perspektiv och situation togs till vara bättre, att det fanns mer kunskap i samhället om våld och om hur det uppstår, för våld kostar så mycket – både vad gäller mående och hälsa och i reda pengar. Gunilla utgår från ett feministiskt perspektiv och vill också prata om att våld handlar om makt och ojämlikhet. Skulle Gunilla få som hon vill, skulle vi både jobba mycket mer förebyggande men även mer systematiskt med barn och föräldrar som upplever våld. Gunilla kopplar av i sällskap av djur och vänner och är i en ny fas i livet med numera vuxna barn. Hon drömmer om att få närhet till havet och att inte ha så många måsten – känna sig friare. Hör Stina och Gunillas samtal på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur skulle du vilja att samhället ser på detta med familjer? Skulle du vilja att det fanns stöd och hjälp på ett tidigare stadium eller att samhället inte ingriper alls för att du värnar individens frihet? Hur ser du på detta med makt? Hur tog du makt över ditt liv och din situation?  Vad behövde du på vägen till frihet och trygghet? Ring på söndag på nummer 018 – 17 40 20 kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal efter kl 23. Maila när det passar dig till sondagsstina@sverigesradio.se
3/19/20171 hour, 29 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Stina och Dani om identitet

Jag tror att berättandet är en viktig kraft i arbetet mot fördomar och kategoriseringar av människor och länder. Det - och detta att stilla sig och lyssna. Stina Wollter För söndagens gäst Dani Kouyaté kom den muntliga berättartraditionen med modersmjölken och är något han fortsätter att förvalta, förfina och hålla fast vid. Han är född i en fattig familj i Burkina Faso där det inte alls var självklart med högre studier, men han lyckades ta vägen via Frankrike för att så småningom landa i Sverige med sin familj. Som filmskapare funderar Dani mycket kring detta med identitet. För Dani är vår identitet föränderlig och något vi behöver erövra om och om igen. Han skulle önska att fler upptäckte Afrika bortom klichéerna och inte bara serverades nyheter om misär och bilder av krig, utan fick möta den generositet och gästfrihet som Dani är stolt över. Att öppna dörren till varandra och se likheter istället för olikheter är ett botemedel mot fördomar och kategoriseringar, i Danis värld. Hör Stina och Danis samtal på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, vill du berätta någonting om en viss nation du inte tycker hörs och syns i nyhetssammanhang? Vad har dessa upplevelser givit dig som person? Vad är identitet i din värld? Föddes du med en som var ”färdig” eller är det något som ändras hela tiden? Vem bestämmer vem och vad du är? Vilken del av din identitet är du mest stolt över? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig efter kl 23 i ett samtal med Stina. Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
3/12/20171 hour, 30 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Stina och Bi om liv, lust och lärande

"Det finns dom som säger att jag är en bra lyssnare. Men det handlar ganska mycket om att vara läsare och tolkare. Det finns så mycket mer än orden som sägs." Stina Wollter Som barn trodde hon att hon skulle bli etolog eller trummis – hon blev varken eller men på sätt och vis både och.Bi Koersner Sinding som du hör söndag kl 22-23 har alltid älskar djur och har haft häst sen tonåren och blev tidigt fostrad av djur att ta ansvar och har lärt sig mycket om bl.a. ledarskap och kommunikation av dom. För Bi är det avgörande viktigt att lära sig läsa djurets kroppsspråk för att med empati förstå vad det signalerar bortom termer av lydnad. Om hon vore ett djur skulle det vara en katt. Och så brinner hon för giraffspråk.  Stina har hälsat på Bi som numera är pensionerad, men har arbetat som lärare i mer än 40 år och t o m uppfunnit ett eget skolämne. Hon fortsätter att vara aktiv, nyfiken och lever nära djur, natur, dans och trummor på gården utanför Enköping i Uppland.  Du som lyssnar, vad betyder relationen till djur för dig? Hur kommunicerar du med djur? Vad har du lärt dig av att umgås med djur?Hur förhåller du dig till din barndoms passioner? Har du börjat om med något? Har du aldrig slutat? Vill du berätta om din längtan att ta upp tråden?Hur ser ditt pensionärsliv ut?Vad är lustfyllt för dig? Hur gör du plats för det i din vardag?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att dela med dig. Du kan när som helst skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
3/5/20171 hour, 29 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Stina och hjälparen Anders

"Jag vill att det pratas mer om män och känslor. Tänk; det anses ännu omanligt med de sk mjuka värdena. Som om vissa av oss bara skulle få leva med tillgång till hälften av allt som känns." /Stina Sen han föddes har rollen som den som ställer upp, stöttar och hjälper till varit självklar för söndagens gäst Anders Degerfeldt. Han ser det själv som att det finns en naturlig koppling till hans barndom. Hans mamma fick en hjärntumör när Anders var nyfödd. Pappan gick in för att vårda sin fru och Anders kom mer och mer att även han få en vårdande roll ju sjukare mamman blev. Att hjälpa andra blev en naturlig del av Anders liv och så småningom sökte han sig  till vården och blev ambulanssjukvårdare. Nu har han arbetat med det i 30 år och har fortfarande inte tröttnat på människor. Däremot lever han ofta med en känsla av att inte räcka till. Och ser det som ett problem att ambulanspersonal gör så många uttryckningar till människor som egentligen inte behöver sjukhusvård. Ett av Anders budskap är att ”livet gör ont”. Det är bara så det är. Anders önskar att fler män vågade känna mer och prata om vad de känner – för det berikar livet.   För första gången någonsin satsar nu Anders, som blev pappa tidigt och idag har sex barn, på sig själv genom att gå en coachutbildning. Nu njuter denna västerbottning av att vara nykär och att hjälpa människor att på ett effektivt sätt ändra på sina liv.  Hör Stina och Anders samtal kl 22-23. Du som lyssnar, är du liksom Anders en sådan som ställer upp för andra? Till vilket pris då? Och vad ger det? Hur ser du på detta att visa känslor? Har du just erövrat en ny inställning till detta? Hur vill du vara som förälder? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Eller maila när det passar dig till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2/26/20171 hour, 27 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Stina och Caroline om det som syns utanpå och finns inuti

"Caroline är en av dem som inspirerat mig och gjort mig mera modig i min kropps uttryck. Och tänk, nu inspirerar jag andra. Jag älskar den positiva rundgången!" Stina Wollter Att hon idag är modell är något av en slump. Söndagens gäst Caroline Mac ser kroppar som kroppar, något som kan vara bra att ha och något man kan välja att ta hand om. Eller inte. Hon är medveten om att hon arbetar i en ytlig värld där hon vill att fler olika kroppar och uttryck ska få plats. Hon tänker att det är det hon kan göra; försöka påverka branschen i den riktningen. Själv har hon fått höra och uppleva både det ena och det andra, eftersom hon inte ser ut som den gängse modellen - vilket andra gånger kan vara en styrka. Caroline jobbar också på ett spahotell och är klubbarrangör – för hon är en person som om något hon vill ha inte finns, då ordnar hon det. Fast det är också viktigt för henne att betona att hon inte är sina jobb, att det hon gör på dagarna inte definierar henne som person. Hör Stina och Carolines möte på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur kommer det sig att du jobbar med det du gör? Ser du ditt arbete som en del av din identitet eller likt Caroline något du gör? Vad är för- och nackdelarna med din inställning? Arbetar du också i en ”ytlig” bransch? Eller är du van vid fördomar som inte stämmer? Vad vill du få sagt? Hur ser du på din kropp? Har det alltid varit så? Eller vill du berätta om en resa, en erövring från något till något annat vad gäller ditt förhållande till den egna eller andras kroppar? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Eller maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2/12/20171 hour, 26 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Stina och den trubbiga pusselbiten David

Om man måste deformera eller dölja viktiga delar av sig själv för att få höra till - vad är tillhörigheten värd? Stina Wollter Han beskriver det som en brottningsmatch. En ensam kamp om rätt och fel där han ofta har känt sig fel.  Söndagens gäst David Hultbom är homosexuell, kristen och känner sig mest hemma i den frikyrkliga världen men upplever att hans läggning är ett problem för andra där. David vill få vara sig själv, få tro på Gud och på en monogam kärlek. Han vill känna sig hel; en dansbandsälskande vegetarian som gillar 70-talsinredning, som kallar sig kulturnörd och trivs bra inom hemtjänsten och mötet med människor. Och få vara en man som faktiskt längtar efter äktenskap.Hör Stina och Davids samtal kl 22-23 i Sveriges Radio P4.Du som lyssnar, hur ser dina brottningsmatcher ut? Har det varit svårt att komma ut? Med vad? Väntar du fortfarande?Vad står i vägen?  För David blev mötet med likasinnade på ett läger avgörande i hans process, har du upplevt något liknande? Hur viktigt är det för dig att passa in? Eller står du för att du är en unik pusselbit som ingen ska få slipa på? Var hittar du kraften till denna inställning? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att dela med dig per telefon efter kl 23 i ett samtal med Stina. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2/12/20171 hour, 30 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stina om Åsas samiska jag

"Det var när jag illustrerade en historiebok för mellanstadiet - och en sida som handlade om tvångskristnandet i Sápmi - som jag började förstå lite av vad Nordens urbefolkning fått utstå." Stina Dagen före samernas nationaldag, eller samefolkets dag som en del föredrar att kalla det, gästas programmet av hon som kallar sig för en ”urban same”.  För söndagens gäst Åsa Riestola är det så att först i och med flytten till Bohuslän, la hon märke till hur mycket av det samiska som lever i henne. Det handlar bl.a. om hennes förhållande till naturen – som hon ser som både stark och samtidigt så skör – om hennes relation till karga landskap, maten hon äter, om hennes förkärlek för berättelser och om hennes ”luffargener” som gör att hon ständigt är på väg och alltid är nyfiken. För i nordligaste norr, vid Enare träsk, har Åsa sitt ursprung som är en del av hennes hjärta och själ.Som Åsa ser det hänger allt ihop och hon vill arbeta för social hållbarhet – och bidra med kunskaper om det samiska. Dessutom menar hon att det är naturligt för människan att vara högkänslig. Hör Stina och Åsas möte på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur lever det samiska i dig? Genom berättelser? Platser? Föremål?Hur förhåller du dig till detta – har du haft perioder när du velat gömma ditt samiska arv? Vad är du mest stolt över idag? Är du också en person som alltid är på väg nånstans? Hur är det? Har det blivit så eller varit så så länge du kan minnas? Vad är ditt förhållande till naturen? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig per telefon efter kl 23! Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte att skicka ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2/5/20171 hour, 29 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Stina om Asmats alla nystarter

"Nystarterna som jag tvingats in i.. dem tog det tid att landa i och förstå hur de ändå ledde mig dit jag skulle. Tilltufsad och med insikter jag ibland velat slippa - men på väg in i nuet." Stina Söndagens gäst Asmat Fikrat har gjort många nystarter – både för att det ibland har varit nödvändigt och för att han har velat. Han fick t.ex. börja om i och med att han lämnade sitt hemland, när han kom ny till Sverige, när han fick veta att han skulle få stanna, började skolan i Sverige, lärde sig ett nytt språk, påbörjade universitetsstudier och när han började jobba. Idag är han elevstödjare och finns till för dem som är i samma situation som han en gång var, där så mycket är nytt.Men det blir fler nystarter; Asmat har studerat kriminologi och hoppas en dag arbeta förebyggande för andra unga människor - som kriminolog.Hör Stina och Asmats möte på söndag kl 22.05-23. Du som lyssnar, vilka nystarter har du gjort? Tvingats till? Valt att göra? Hur har dom förändrat dig som person? Eller föranleddes nystarten av en förändring?Hur ser du på det idag?  Vem hade du varit utan denna eller dessa nystarter? Hur vill du arbeta för och med dagens unga människor? Ring nr 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig per telefon i ett samtal med Stina efter kl 23. Du kan när som helst maila till sondagsstina@sverigesradio och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
1/29/20171 hour, 30 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Prata med Stina

"Jag har ingen aning om vilka samtal som väntar; det är öppna slussar och vem som helst kan hamna i mina öron. Det är pirrigt på det där härliga sättet som när man är på upptäcktsfärd!" Stina Wollter På söndag har du chansen att prata med Stina om det som ligger dig varmt om hjärtat. Vill du dela med dig av någonting, vill du fråga Stina något eller klurar på något som du helt enkelt behöver bolla med någon annan? Bolla med Stina! För den här kvällen har Stina ingen gäst utan öppnar upp för telefonsamtal och inpass från dig som lyssnar. Stina pratar gärna om kroppen och själen, konst och skapande, litteratur, mat, kärlek och relationer, barndom och minnen, läkande och lekande men kanske mest av allt det DU tycker om att prata om. Passa på att maila din fråga till sondagsstina@sverigesradio.se eller ring nummer 018 - 17 40 20 redan från kl 22 på söndag för att prata med Stina!Programmet hörs som vanligt kl 22.05-00.00.
1/22/20171 hour, 31 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Stina om Malins färger och formler

"Det pratas en massa om strävan efter mångfald. Det är ju egentligen lite konstigt Mångfalden finns ju redan. Frågan är bara om vi byggt ett vettigt samhälle kring den." Stina Wollter Söndagens gäst Malin Lucchesi ser världen i färg, form och formler. För henne är konst att andas, d v s livet. Och frihet. Konsten räddade livet på Malin, som är uppvuxen i institutionsvärlden, fullproppad med mediciner och avstängd, hon som förvägrades rätten att gå i skola, inte hade någon som förde hennes talan och levde dom första 20 åren av sitt liv med en uppsjö feldiagnoser. Som ett skal, beskriver Malin sig själv, när hennes liv tog en annan riktning på en skolbänk. Där mötte hon den som hon nu kallar sin mamma – den första vuxna som någonsin har sett henne, lyssnat på henne. Som fick henne att vakna och våga leva. Idag är Malin bl a konstnär och regissör och hon ser kroppen som ett verktyg att både lära känna sig själv, andra och världen. Hör Stina och Malins samtal på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, när har du blivit feltolkad? Vad fann du platsen där det blev rätt? Med vem eller vilka? Hur tycker du att samhället tar hand om och bemöter människor som enligt normen är ”annorlunda”? Har du liksom Malin en alldeles egen värld som du vill berätta om? Vad betyder skapande för dig? Vad skapar du? Ring gärna 018 - 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23. Eller dela med dig genom ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
1/15/20171 hour, 26 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Stina och Emmanuel om möten och människor

Först kommer en glad doktor in och klämmer en på magen och åtta minuter senare har man en radiodejt. Jag mötte Emmanuel på akuten och du vet hur det är när man möter någon som är likasinnad Stina Söndagens gäst hade kunnat bli präst, men efter att en sommar ha arbetat med för tidigt födda barn föll valet på det yrke han drömt om sedan i lågstadiet; läkaryrket. Här någonstans, i skärningspunkten mellan dessa livsval, finns svaret på varför Emmanuel älskar möten, riktiga möten. För söndagens gäst Emmanuel Ezra tror inte alls att vi är så oberoende av varandra som vi ibland inbillar oss. Hemligheten för honom heter kommunikation och att vi stannar upp i varandras sällskap. Han är övertygad om att hans sätt att prata med patienterna, hur han ser på dem, hur han opererar, tillsammans spelar roll för patientens tillfrisknande och välmående. Och han menar att livet är en relation och att allt händer i relation till andra. Hör Stinas möte på söndag kl 22-23 med fembarnspappan som fick en egen själasörjare då han var 13 år, väntade länge på att våga vara arg och som har en enorm tilltro till vad vi människor kan åstadkomma tillsammans, om vi bara tar det steg för steg.Du som lyssnar – vilka möten bär du högt upp i hjärtat? När blommar du som mest i möten?Varför har du valt att arbeta med människor och möten? Vad ger det dig?Vad är helhetssyn på människan enligt dig? Hur praktiserar du det?Finns det en läkare i ditt liv som betytt något särskilt? Varför?Ring 018- 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Skicka när du vill ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.    
1/8/20171 hour, 31 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Stina på Nyårsdagen om försoning, framtid och hopp

"Jag står här med min kära gamla brokiga livsryggsäck; lite sladdrig efter 2016 års bokslut. Nu vill jag fylla på med något som mättar på olika sätt." Stina Wollter Det nya året ligger och väntar som ett oskrivet blad. På det arket ska vi fortsätta skriva våra liv med allt som följer.Vad vill vi starta upp berättelsen med? Vad behöver vi för att orka och känna hopp?Stina har bjudit in volontärarbetaren Fazeela Selberg Zaib och diakonen Kristina Telerud för ett samtal kring att tjäna, att brinna, att vila, att våga och om vikten av värdighet. Det handlar också om rädsla, hopp och tro.Var är Stinas gäster i livet just nu? Vilka likheter finns i deras gärningar? Hur lyder deras betraktelser inför det kommande året, vad vill de lämna kvar i det som gick och vad vill dom ta med sig? Lyssna får du höra!Du får också möta Pêl Rostam som pratar med Stina om att allt börjar med den egna inre försoningen innan man kan öppna upp för något nytt och han guidar oss också genom en kyssmeditation - kanske för första gången i radions historia. På söndag kan du inte ringa till programmet, eftersom det är förinspelat. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se
1/1/20171 hour, 23 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Stinas Juldagskväll med unga röster

"Låt barnen komma till mig, var det nån som sa för längesen. Ja, låt dem komma! Kom bara! Vi kan alla ta emot barnen. Våra egna inre - och de andra." Stina Wollter Dan efter dopparedan, vad kan vara lämpligare än att fylla ett helt program med röster från barn och unga? Talande, resonerande, manande, sjungande röster som skimrar som en kvarglömd julklapp långt in under granen som vi får öppna ikväll - och bli påminda om ja… vad?Det blir bl.a. ett kärt återseende; för två år sen mötte Stina den då 5-årige Gustaf Sundmark i en kyrka i Uppsala för att prata om konst, historia, julen och livet med Gustaf. Nu har Gustaf börjat skolan, lärt sig läsa - och är fortfarande lika intresserad av medeltiden. Han skulle gärna göra en tidsresa och få ha puffbyxor. Hör Stina och Gustafs dåtida och nutida möte kl 22-23. I programmet möter du också Astrid Cederlöf, vars närvaro som Lucia i SVT:s direktsändning för fyra år sedan väckte starka känslor. Nu berättar hon om hur reaktionerna har påverkat henne och hur hon vill använda sin röst idag. Och 12-årige Bob Gustavsson Jonsson är med per telefon. Han som tycker att matte är bra att kunna när man bakar och som menar att fantasi är lika mycket värt som logik. Allra sist berättar sjätteklassarna Alice Ardin och Felicia Presto Estrada om vad dom vill att vuxna ska förstå och vad som är viktigt i juletid - och så sjunger dom också! Söndag 25 december kan du inte ringa till programmet eftersom det är förinspelat, men maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se
12/25/20161 hour, 21 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Stina och Eileen om terapin som förändrade allt

"Att läka kring det hemska som man inte kan ändra. Går det? Om ja, börjar det kanske med att inte gömma det. Lyfta fram det och hålla det nära tills det stillar sig." Stina Wollter I många år hade söndagens gäst Eileen Rönnlund Holmgren kämpat på; jobbat upp till 70 timmar i veckan, varit mamma och samtidigt stängt dörren till det svåra och egentligen inte berättat för nån om all den dramatik hon upplevde i unga år. Så kom hon till en punkt när kroppen protesterade och hon fick en remiss till en psykolog. Eileen var väldigt skeptisk – tyckte dessutom att hon som beteendevetare visste själv vad hon behövde. Hon gav det tre träffar. Det blev en sex år lång terapi och en bok blev född.Idag är Eileen pensionerad socionom och på söndag kl 22-23 hör du om hennes klassresa, om hennes samiska mamma som Eileen är väldigt stolt över idag och om pappa Arvids trygga famn. En trygghet som försvann alldeles för tidigt för pappa Arvid dog när Eileen var bara fem år. Nu kom hon in i otrygghetens och skräckens värld.  Eileen kan också berätta om extrem fattigdom, en tystnadens och våldets kultur, om att hjälpa andra före sig själv. Och om hur skönt det kan vara att till slut få berätta för en lyssnande utomstående samt skriva sin historia. För Eileen, hon är ett levande bevis på att trollen spricker i solen. Du som lyssnar, vad för sorts resa har du gjort? Har du lämnat en livsstil, en sorts försörjning, ett sammanhang för ett annat? Handlar det om en resa mellan stad och land? Från en tro till en annan? Om en resa uppåt eller neråt i hierarkin? Vad har varit skönt att släppa taget om? Vad ville du ha som barn som du är eller har varit mån om att få ge till dina egna barn? Kärlek? Trygghet? En fast punkt? Många julklappar? Gott om aktiviteter? Vad vill du lyfta, dryfta, dela med Stina när det lackar mot jul? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23. Eller skriv när du vill ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
12/18/20161 hour, 30 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Stina med Lovisa om att ta livet tillbaka

"Att ta något för givet; jag tar alltså det som är mig givet. Jag tänker på allt det som är mig givet som jag inte ens tänker på." Stina Wollter Visst har söndagens gäst Lovisa ett liv, men hon kämpar hela tiden med att ta det tillbaka – det hon hade. För idag kan hon inte förutsäga hur hon ska må, inte resa hur som helst, inte idrotta, inte umgås med människor oplanerat och mycket annat av det som många av oss tar för givet ska fungera i vardagen. Hon längtar efter att för en gångs skull slippa anpassa sig, slippa fundera på om något är för farligt för henne och bara kunna göra det.När Lovisa Jonasson Falk var nio år upptäckte hennes mamma en rodnad i ansiktet, vilket efter många turer och undersökningar visade sig vara Arteriovenösa missbildningar, AVM. Men vid det laget var Lovisa redan van vid vården, för hon är mer eller mindre uppvuxen på sjukhus. Den här sjukdomen AVM är så pass ovanlig att Lovisa aldrig har kunnat sitta ner med någon, träffa någon, som har samma sjukdom som hon och som säger ”jag förstår” – vilket är något Lovisa skulle vilja få uppleva. Hennes AVM har gjort att hon i en utseendefixerad tid själv har fått lära sig att tänka förbi människors yta, vilket hon önskar att fler än hon skulle göra. Mest stolt är Lovisa över att hon har överlevt. Och hon drömmer om ett helt vanligt ”Svenneliv” med jobb, med vardag och med spontant umgänge. Det vore stort nog. För det kan komma en behandling som kan ge henne livet tillbaka. Under tiden gör hon allt för att själv ta det tillbaka.Hör Stina och Lovisas möte på söndag kl 22-23 om det normala respektive det avvikande, om att vägra vara bara sin sjukdom utan också någons partner, en arbetande människa som älskar att sjunga och som har mycket vilja. Samt om att äga sitt eget liv. Du som lyssnar, vad kämpar du för? Vad är en värdig vardag för dig? När är det tufft att inte vara som alla andra? Vad gör dig tacksam i livet och hur har du kommit dit? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
12/11/20161 hour, 29 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Stina och Jennys rätt till sina uttryck

Du vet inget om min kropps historia innan vi pratat. Alltså kan du inte egentligen varken döma eller bedöma mig baserat på det yttre. Ändå är det just det som sker hela tiden. Stina Wollter Söndagens gäst Jenny Hasselmark är väl medveten om att hon kan uppfattas som provocerande bara genom sin uppenbarelse och bl.a. för att hon har gjort skönhetsingrepp. Ena dagen har hon peruk, är sminkad, visar sina tatueringar eller går ut med rakad skalle, andra dagar gömmer hon sig i en luvtröja, helt osminkad och vill bara vara osynlig. Det är så hon fungerar, Jenny, och hon har ett stort behov av att få uttrycka sig olika och att humöret får styra hur hon är och ser ut. För henne är det liktydigt med frihet.Hon älskar att experimentera och önskar att alla fick, vågade och tog chansen att göra mer som dom vill och känner för. Och att ingen ska bli dömd för det. För den som tittar bakom ingreppen, ser en helt annan Jenny än den hon visar upp. En skörstark, jordnära, exhibitionist som är både slängd i käften, blyg och provocerande - för vissa.För fem månader sedan hände något Jenny aldrig trodde att hon skulle få uppleva; hon blev mamma. Det har gjort henne mindre egoistisk, vilket hon tycker är bra. Hon älskar moderskapet och skulle samtidigt vilja att vi pratade mer om föräldraskapets baksidor.Hör Stina och Jennys samtal om självbilder och andras bilder av en människa, om att vara rebell, om gränser och begränsningar.Du som lyssnar; är din yta en rustning eller ett ställningstagande, ett uttryckssätt, ett motstånd? Eller är du kanske trött på hela utseendefixeringen? Vad säger ditt yttre om dig?Är du lika odramatisk i din relation till t.ex. tatueringar och skönhetsingrepp som kvällens gäst Jenny, eller protesterar du mot hela den industri som vuxit fram? Har du lyckats skapa sammanhang omkring dig där du kan slappna av från kraven och idealen?Hur vill du lyfta föräldraskapets baksidor- ett ämne som trots all öppenhet ännu verkar vara tabubelagt?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23.00. Eller maila när du vill till sondagsstina@svergiesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
12/4/20161 hour, 26 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stina om Antons alla landningar och tornedalska arv

"Jag har landat i att mitt geografiska "hemma" nog är lite flytande. Jag är för tillfället lycklig att jag landat och kommit hem i min kropp." Stina Wollter Söndagens gäst Anton Ersson landar på sätt och vis överallt och hela tiden, eftersom han är flygvärd – vilket han drömt om sen barnsben och han länge har kämpat för att bli.Men ändå är det som att han är i ständig rörelse, på väg mot nya mål. Det är bara när han närmar sig Cypern, han tänker i termer av att landa. Hjärtat börjar dunka som fort han närmar sig denna ö. Och så håller han sitt tornedalska arv högt. Med sin farmor och farfar kunde Anton prata meänkieli, ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Att hälsa på dom var som att komma in i en helt annan och ouppkopplad värld. I en tid där vi vill ha allt och köper oss saker, såg Anton hur man kan bygga ett liv av ingenting - och på kärlek. Anton har visserligen sitt drömjobb och på andra sätt levde han sin dröm fram tills helt nyligen, men nu letar han efter den. Hör Stina och Antons samtal på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, var landar du? Varför just där? Eller landar du inte alls? Hur är det? Ser du dig liksom Anton som en väldigt social person? Vad har det fört med sig? Eller hur skulle du beskriva dig själv? På vad sätt får du utlopp för den sidan av dig? Vill du berätta om flerspråkighet? Att ha tillgång till flera kulturer? På vad sätt det eventuellt hindrar dig respektive är en tillgång i ditt liv? Vill du t.o.m. prata om ditt tornedalska arv och vad du känner för det? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23. Mail kan du skicka när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
11/27/20161 hour, 30 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Stina med Raija - från fattigdom till slottsägande

"Det hisnar till i magen när jag ser någon frejdigt och tveklöst ta sig an stora, nästan oöverblickbara projekt. Men hur skulle världen egentligen se ut utan visionärer? Jag bara undrar" Stina Raija Ohlin bodde sina första år i livet i Konginkangas i centrala Finland. Hennes föräldrahem var strängt religiöst, där alla från unga år tvingades till lydnad och hårt arbete. Hon gick alltid i alldeles för små, ärvda skor. Idag har hon opererat sina fötter och läker även barndomens sår bl.a. genom att tala om dom öppet. Hon kom till Sverige som 11-åring och familjen landade i Eskilstuna.När hon besökte ett slott för första gången, trodde hon att alla svenskar levde så och redan då började hon drömma om att en dag få finnas i en miljö som påminde om det.Raija vet mycket om villkorad kärlek och behövde alltid visa sig duktig och kunna prestera i en längtan att "få vara med". Men hon är inte bitter för hon menar att hennes föräldrar var barn av sin tid.Raija törstade efter kunskap och frihet. Hon älskade att gå i skolan och lämnade hemmet 13 år gammal för att få fortsätta i skolan - och utbildade sig t.o.m. till lärare, ett av flera yrken hon har haft. För entreprenören Raija är det inte ägandet i sig som är det stora utan det goda hon skapar med det hon äger. Stora projekt skrämmer henne inte  - för visioner är livet för Raija. Idag äger hon Ekolsunds slott nära Mälaren; Gustav III:s favoritslott.Hör Stinas möte med Raija som personifierar begreppet "a self made woman", även om hon själv inte skulle kalla sig för det. Du som lyssnar, vad har du skapat från ingenting?Vad var dina drivkrafter?Vilka världar vill du få tillgång till?Vad har det inneburit att komma dit?Hur förhåller du dig till dina visioner? Räcker det att drömma eller ger du dig inte förrän drömmarna förverkligas?Har du, liksom Raija, förvandlat barndomens brister till dagens tillgångar? Ring 018 - 17 40 20 under sändning på söndag kl 22-00 för att vara med per telefon efter kl 23. Du kan maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnnummer om du vill bli uppringd!
11/20/20161 hour, 25 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Stina med den balettdansande hönsfarmaren Linus

Jag undrar varför många bli misstänksamma när de förstår att en människa har flera strängar på sin lyra och rör sig mellan olika världar? Stina Wollter Det började när han var barn med ett munspel i ett omusikaliskt sammanhang och idag går han sitt sista år på Balettakademien med musikalinriktning. Söndagens gäst Linus Wallberg menar att det är mycket som råkat hända i hans liv och alltså inte är resultatet av tidiga val och medvetna beslut, eller en imponerande drivkraft. Han fick t.o.m. skuldkänslor när han kom in på den utbildning han går nu. Musik, dans och sång är inte det enda i Linus liv, eftersom kontakten med jorden och hans höns är viktig. I deras sällskap lämnar han balettbubblan och kan släppa fokuset på hans viktigaste verktyg – den egna kroppen. I den bästa av världar skulle han ha både och; stå på scenen med allt vad det innebär att press och prestation men också glädje och samtidigt bo på landet och ha kontakt med några slags rötter. Hör Stina och Linus samtala på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur ser du på ditt yrkesval idag? Eller har du inte valt ännu? Eller har du valt om? Vilka är dina drivkrafter? Linus ser musiken som en hobby - vad är musik i din värld? Mer än så eller mindre? Vad betyder kontakt med djur och natur för dig? Är det t o m ditt levebröd? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
11/13/20161 hour, 28 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Stina med Jenny som står bredvid och vågar lyssna

"Att stå bredvid. Där har jag stått. Försökt nå in, balanserat på eggen mellan frustration och längtan att kunna hjälpa till." Stina Wollter Söndagens gäst heter Jenny och ska vara med och berätta om hur det är att stå bredvid och finnas nära någon som har det svårt. Jenny tycker att det absolut viktigaste man kan göra som anhörig är att lyssna. Att våga lyssna utan att döma. Att finnas där. Att inte dra sig undan bara för att man inte sitter inne med en fantastisk lösning som får problemet att vips, försvinna. Jenny vet hur det är att vara där, på botten, oavsett skälet till att man hamnar där. Och det gör att hon inte är rädd för starka känslor eller extrema situationer. Just därför kanske, kunde hon möta en medmänniska i yttersta nöd. Tillit, förtroende, trygghet och närvaro har varit Jennys ledord.  Detta anhörigskap har lett till en smärtsam insyn för Jenny i något som det talas mer och mer om men som troligtvis ändå gömmer enorma mörkertal; våld i nära relationer.  Hör Stina och Jennys samtal kl 22-23 om att känna igen sig men ändå vara handlingskraftig, om gränser mellan egna och andras behov. Och om att det finns hopp, för det tycker Jenny själv att hon är ett levande bevis på. Du som lyssnar, vem är du anhörig till? Vad möter du i ditt anhörigskap?  Vad behöver du? Hur lätt eller svårt är det att ens ha kontakt med dina behov där du är nu? Vad tycker du att du har för rättigheter och skyldigheter? Vad kan man begära eller förvänta sig av dig, tycker du? Vem har bestämt det? Var går dina gränser för vad du mäktar med och inte? Vad ger det dig att finnas där? Och hur ser hoppet ut? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina per telefon efter 23. Maila när du vill på sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
11/6/20161 hour, 30 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stina och Soraya som landar då hon kastar loss

"Att segla tillsammans. Att sätta segel, kryssa, lägga till och från. Rida ut stormar och stiltjen. Som en riktigt djup relation." Stina Wollter Det finns ett särskilt skepp som betyder mycket för söndagens gäst Soraya Tohidi. Ombord på Ostindienfararen Götheborg rinner titlarna bort och det spelar ingen roll om du är advokat eller f.d. långtidssjukskriven – det som spelar roll är hur engagerad du är och om du är villig att hugga i. Det här tilltalar den tidigare landkrabban Soraya, som i och för sig alltid har älskat vatten. För henne fungerar skeppslivet som en inspirerande plats som uppmuntrar till inlärning och utveckling – vilket har förändrat hennes inställning till både arbete och studier. Nu läser hon till arkitekt och vill bygga hållbara lösningar. Hör Stina och Sorayas samtal på söndag kl 22-23 om hur prestation, krav och kritik påverkar oss människor enligt Soraya. Och om att våga försöka ge sig på något nytt oavsett ålder och andra förutsättningar. Samt om att vi alla är en liten del i något mycket större. Du som lyssnar, hur vill du bli bedömd? Eller vill du helst inte bli det alls? Vad har du gett dig på som vuxen som du inte trodde att du skulle klara? Har du kastat loss och seglat iväg? Till vad? Vad händer med dig då du lever båtliv? I vilket sammanhang känner du dig som en del av något stort och viktigt? Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att komma till slussen och prata med Stina per telefon efter kl 23. Mail kan du skicka när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
10/30/20161 hour, 31 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Stina och idéernas man, Olle

"Kreativitet är inget som plötsligt bara växer fram från ingenstans. Den är beroende av en tillåtande mylla som vi alla kan vara gödslare till. Vi behöver skaparskogen mer än någonsin." Stina Wollter Söndagens gäst Olle Hedstrand har väldigt många idéer, bl a på hur han vill förändra världen. Men när folk frågar hur han ska tjäna pengar på sina idéer har han ofta inget svar – för det är inte det som är drivkraften. Det är hållbarheten som är det viktiga och hjärtat som får styra. Olle kan själv se att istället för att specialisera sig på något har han breddat sig ”något enormt”. Sedan knappt 20 år tillbaka driver han ett café i Uppsala där små och stora projekt skissas upp tillsammans med gästerna - men till årsskiftet tar Olle sig själv och sina idéer till Malmö. Om Olle skulle ha gått i skolan idag hade han sannolikt utretts, men ADHD var inget man pratade om när Olle var elev. Nu är han snart 50 år och nöjd. Men det finns såklart många idéer kvar att förverkliga. Hör Stina och Olles samtal kl 22-23 om att välja respektive följa, om drömmar och ideal, om verklighetens villkor, om föräldraskap och om att passa in respektive göra sin grej. Du som lyssnar, hur villig är du att anpassa dig? När kan du se tydligt att du struntat i vad alla andra tycker i dina beslut? Vad är du nöjd med i livet? När är du nöjd och vad krävs för att du ska bli det? Vilka idéer skulle du vilja realisera? Vad vill du förverkliga innan du dör? Var skulle du vilja flytta? Varför? Ring på söndag kl 22-00 för att komma till slussen och prata med Stina per telefon efter kl 23. Eller maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd för att dela med dig!
10/23/20161 hour, 28 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Stina möter Jonna - som överlevde

"Vägskälen. Ibland glider man förbi dem. Ibland är det skarpt läge; en fråga om liv och död. Om hur resten av ens liv skall utformas." Stina Wollter Som söndagens gäst Jonna ser det hade hon lika gärna kunnat vara död idag. För det var riktigt illa när hon var som mest nere i missbruket, och hon har överlevt flera överdoser. Länge var hon den "Duktiga flickan", klarade av att sköta skolan och såg på ytan ut att ha ett ganska fungerande liv. Att hon överlevde blev en vändpunkt för Jonna. Idag har hon en skyldighet att leva livet fullt ut, tycker hon. Och tack vare metadonbehandling lever hon nu också sin dröm; läser till socionom, har en pojkvän och därtill vårdnaden om ett antal katter. Katter som ingen annan brydde sig om. Katter som också har spelat en stor roll för hennes drogfrihet. Jonna tycker nämligen att det är mer givande att ta hand om andra, än att ta hand om sig själv. Men för katternas skull, som är beroende av henne, måste hon ta ansvar för sig själv också.Lyssna på Stina och Jonnas samtal på söndag kl 22-23. Ett samtal om beroende och oberoende, om frihet och tvång, om samhällets syn på den som på något sätt avviker. Och om att ge, ta och få tillbaka.Du som lyssnar, hur ser du på detta med beroende?När fungerar du som bäst? Vad eller vem behöver du?Vad har du tagit avstånd ifrån? Vad har du fyllt livet med istället?Hur bra är du på att ge? Och på att ta emot?Ring slussen på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att dela med dig per telefon i Stinas sällskap efter kl 23.Eller maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka ditt nummer om du vill bli uppringd!
10/16/20161 hour, 32 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Stina och Shahrokh som tror på snällhet

Det sägs att vi är skapta för att vara snälla. Vad händer då med oss när vi skapar en värld där snällheten ofta måste tryckas tillbaka? Stina Wollter Söndagens gäst kl 22-23 är inte mannen som vänder sig till någon högre makt. Numera heter hans tro helt enkelt ”snällhet” och att hjälpa andra – när han gör det blir han nöjd med sig själv. Han heter Shahrokh Rahmani och är idag Uppsalabo men kommer från ett helt annat sammanhang där han har varit fängslad, fick se vad människans mörka sidor kan åstadkomma och gav sig iväg på en lång resa över bergen för att till slut landa på svensk mark. Men resan var inte slut för det. Då började kampen om att få stanna.  Idag är Shahrokh trafikledare för bussar och eftersom han hatar våld gör han allt för att prata sig fram till lösningar – oavsett sammanhang. Och han menar att hans tidigare erfarenheter av livet gör att han sällan är rädd när andra kanske är det.Du som lyssnar, vad har du lämnat? Tvingats lämna? Kanske t o m flytt ifrån? Hur återhämtade du dig från ett dramatiskt uppbrott?Vad tänker du att rädsla gör med oss människor? Vad är snällhet enligt dig? Hur försöker du vara snäll? Och när är du som mest nöjd med dig själv? Ring nummer 018 - 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata per telefon med Stina efter kl 23. Maila gärna sondagsstina@sverigesradio.se om du inte kommer fram i slussen!
10/9/20161 hour, 31 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stina om Gunillas kärlek till romanser

Hängiven. Att ge sig hän. Att ge sig till något så totalt att det blir ens kompass i livet. För vissa verkar det så självklart. Som en ton den hör genom allt brus och som den villigt följer. Stina Söndagens huvudperson Gunilla Flinck satt under en flygel som barn. Hon lyssnade och älskade det hon hörde. Just den flygeln står i dag, 80 år senare, i hennes hem och den spelar hon på och blir ständigt bedårad, betagen, berusad. Om det finns en grundton som lett henne i livet är det en pianoton.Musiken har varit Gunillas ledsagare och fixstjärna och samtidigt inneburit frivilliga offer för henne. Pianomusiken har ackompanjerat hennes livsväg och livsval, både de vemodiga och lyckliga. Hon kallar det inte en karriär utan ett sätt att leva.Hon lever på övertid sedan några år tillbaka, säger hon, p g a en spådom hon fick i Indien. Hör Stinas möte på söndag kl 22-23 med Gunilla som bor utanför Göteborg. Hon berättar om ett liv där hon aldrig har svikit kärleken till den klassiska musiken och då särskilt romanser.Du som lyssnar, vad har du offrat och för vad? För vem? På vad sätt har det varit värt det?Vilken plats har musiken i ditt liv? Hur blev det så? Vilket minne har en särskild melodi för dig?Har du blivit spådd? Hur förvaltade du spådomen?Vad är du hängiven? Vad tröttnar du aldrig på?Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Skicka när du vill ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
10/2/20161 hour, 29 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Stina och John om (o)lydnad

"Jag har ett halsband med texten Jag svär på min mamma. Det påminner mig om det jag svurit göra nytt, annorlunda. Jag gör det, för allt som min mamma inte fick och som mina barn får göra." Stina Söndagens gäst är uppvuxen i England och gick på internatskola från det att han var 7 till 18 år, vilket innebar att han bara träffade sin familj några gånger om året.Från skoltiden minns John Fiske både gemenskap och grupptillhörighet trots att hård disciplin och olika sorters bestraffningar var vanliga. Bestraffningar som även drabbade honom. Samtidigt grodde en tidsanda där allt fler satte sig upp mot - och ifrågasatte - auktoriteter. Så även John. Han lyssnade på Beatles i smyg, busade och var inte beredd att låta sig kuvas men sedan internattiden tappar han inte masken i första taget. Sitt vuxna liv har John tillägnat musiken och teaterns värld.Hör Stina och Johns samtal på söndag ca kl 22-23, efter att hockeymatchen är avgjord. Samtalet kommer att handla om om bl a kreativitet, humor, motstånd, blygsel, prägling, lydnad och olydnad.Du som lyssnar, vad har du gjort uppror mot? På vilket sätt? Öppet eller dolt?Vad omgavs du av för regler som barn? Förstod du dom? Ha du gjort upp med dom som förälder? Har du också gått i internatskola? Kanske skola i ett annat land? Berätta om dina erfarenheter och slutsatser!Vad tänker du om lydnad och olydnad? Bestraffningar? Barnets överlevnadsstrategier?Är humor en guldkant eller något du tar på blodigt allvar?Ring 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att vara med per telefon efter Stina och Johns samtal. Du kan när som helst skriva ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/25/20161 hour, 29 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Stina och Charlies resa till sig själv

"Jag sitter ihop med min kropp. Den speglar på många sätt mitt jag. Vi är oftast vänner. Jag kan inte föreställa mig känslan av att leva i en kropp som inte känns som min fullt ut." Stina Wollter Han tilldelades könet kvinna vid födseln och hade en lång, förvirrad period då han ställde sig frågan ”Vem är jag?”. Idag har han svaret, som kanske alltid funnits där; han är man, helt enkelt. Hans förhållande till sin kropp är komplicerat – ”jag har hatat den så mycket p g a den inte är jag”, men just nu är det ”bäst hittills”, även om han har fysiska påminnelser av ett annat kön.Det är faktiskt inte förhållandet till omgivningen som är jobbigast tycker Charlie – utan att komma ut inför sig själv.Hör Stina och Charlies samtal söndag kl 22-23 om öppenhet, om fördomar, om hans syn på tro och sig själv.  Du som lyssnar, hur har ditt förhållande till dig själv förändrats över tid? Eller har svaret på frågan ”vem är jag?” alltid varit detsamma? Är du en av dem som tror att en människa aldrig ”blir klar”? Passar ditt yrkesval ihop med din personlighet som hand i handske? Eller skaver det någonstans? Vill du berätta om en omskolning, omvärdering, nyorientering? Hur ser din tro ut? Är den beroende av ett sammanhang eller ej?Hur har du landat i din kropp? Hur ser er relation ut? Ring på söndag kl 22-00 för att komma till slussen på 018 – 17 40 20 och dela med dig efter kl 23. Skicka när som helst ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
9/11/20161 hour, 31 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Stina och Ewa om vägen till frihet

"Det skapande rummet är inget stängt rum. Du kliver in, upprättar kontakt till vad du än behöver och trots att det kanske finns väggar, öppnar det sig i oändlighet. O, lycka att stiga in!" Stina Söndagens gäst, Ewa J Sundberg, har upplevt begränsningar och instängdhet i sitt liv. Det fanns en tid då hon kände att något alltid kunde bli bättre, finare, renare. I den stränga religiösa miljön hon en gång levde i fanns en dubbelhet; både bestraffningar men också humor och innerlighet. En dag var hon ändå tvungen att bryta upp för att kunna leva ett eget liv, sannare mot den som hon var och är; en konstnärssjäl.Längtan efter att skapa blev också vägen till frihet, kärlek och till och med lycka.Ewa J Sundberg är numera pensionär men fortsätter att skapa och håller kurser i Vedic Art som handlar om att rikta kraft och uppmärksamhet inåt och våga vara sig själv i sin fulla potential. Hon är också kvinnan som vågar göra beställningar till universum och får leveranser.Hör Stina och Ewas samtal söndag kl 22-23.Du som lyssnar, hur ser dina beställningar ut och vad har konsekvenserna blivit av dom? Eller tror du inte på sånt alls? Vad är frihet för dig? Hur bröt du ditt fångenskap? Var fick du kraften ifrån? Vad betyder skapande för dig? Vad händer när du skapar?Ring på söndag kl 22-00 för att dela med dig! Numret till slussen är 018 - 17 40 20 och du kan också skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se eller skriva en kommentar i sociala medier.
9/4/20161 hour, 29 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina med Nicole full av sårbarhet och mod

"Det går inte att trolla bort det som gjort ont i livet. Ärren finns. Men jag kan rita blommor runt dom. Och få syn på andras." Stina Wollter Den första söndagsgästen efter sommaruppehållet heter Nicole. Idag är hon den hon skulle ha behövt möta som barn när hon själv hade kontakt med socialtjänsten. Hon ser sig som ett maskrosbarn och hade tidigt bilden av att hon skulle bli den som sitter på andra sidan bordet. Som socionom vill hon hitta lösningar och nå fram - vare sig hon möter klienter i verkligheten eller i den digitala världen.Nicole tycker själv att hon rymmer en slags dubbelhet; svag och osjälvständig men samtidigt stark och driftig. Hör Stina och Nicoles samtal kl 22-23 om vad det kan betyda för en människa att skriva, om sårbarhet och mod, om hur svårt det kan vara att våga visa känslor och om vem Nicole vill vara för de unga hon jobbar med.Ring in till programmet! Stina vill gärna höra din röst!Vad är mod för dig?Hur visar du eller döljer din sårbarhet och vad för det med sig?Vem eller vilken slags person hade du behövt möta när du var liten eller när du känner dig liten? Vad behöver du höra? Hur har du förvandlat eller bearbetat dina erfarenheter så att de blivit en tillgång i ditt yrkesliv?Vem vill du vara inför mötet med andra?Ring om detta eller något annat som väcks i dig på nummer 018 – 17 40 20. Slussen är öppen söndag från kl 22. Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se
8/28/20161 hour, 28 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stina och Gun möts i det lilla huset för liv och lust

"Det finns en veranda som jag älskar. När jag sitter på den känns det som om jag äger hela min värld; både den inre och yttre. Utsikt och insikt. Avstånd och närhet i samma andetag." Stina Wollter På den uppländska slätten precis i början av maj när skott och knoppar spränger och brister, hittar man Gun Andrén strosandes, nypandes, pysslandes och tassandes på gångarna i sin trädgård och kanske vid en vackert uppdukad fikastund i det lusthus hon byggt tillsammans med sin man och sina barn. Lusthuset är trädgårdens centrala punkt och är bärare av historia, skönhet och skavanker, vilket skapar rum för nära samtal, menar Gun. Hon har alltid varit intresserad av att fotografera och till slut blev den en bok om lusthusets tillblivelse eftersom hon vill nå ut med budskapet att det inte behöver kosta skjortan eller vara perfekt. Du kan också bygga ett!  Gun är gymnasieläraren som valt att regelbundet arbeta deltid - vilket förvisso inte gjort henne förmögen - men ändå rik; på resor, hjärteprojekt, dans och goda stunder.Hör Stina och Guns samtal på söndag kl 22.05-23.00 om växande och växter, om lust och liv och om att snickra ihop sin vardag på ett sätt som passar en själv.Du som lyssnar, vad betyder odlande och växande för dig? Vad berättar din trädgård, din balkong, din odlingslott för historier för dig? Vad säger dom om dig? Eller är du kvar på längtansstadiet?Vad skulle du bygga om du fick chansen; ett lusthus, en lådbil, ett annat liv?På vilken plats landar du? Vad händer där? Har du ett pågående byggprojekt som du vill berätta om? Vad betyder det för dig? Är det en mardröm eller en dröm som går i uppfyllelse?Ring 018- 17 40 20 under sändning på söndag kl 22-00 för att komma till slussen och prata med Stina per telefon efter kl 23.Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
5/8/20161 hour, 30 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Stina och Ingvar om viljan att få det bättre

"Det som i mig är planterat från mina föräldrar - hur yttrar det sig? Och mina mor- och farföräldrar; från så extremt olika miljöer Hur har deras liv format mig? En hel del tror jag." Stina Wollter Söndagens gäst Ingvar Thörn menar att det var hans föräldrar och den generationen som byggde det nya Sverige - det välfärdssamhälle som han själv växte upp i. Ingvars pappa började som dräng och eldare och slutade som vagnmästare. Drivkraften var viljan att få det bättre än tidigare generationer. "Behovet att lära sig måste ha varit enormt," säger Ingvar som fick ta studentexamen vilket var något stort och viktigt. Av pappan, född 1892, fick Ingvar med sig en känsla för rättvisa och ärlighet.Böcker och bildning var viktigt i hemmet i den nybyggda HSB-lägenheten på yttre Kungsholmen där innergården var en skyddad lekplats för barnen. En av lekkamraterna på gården blev Ingvars bäste vän genom livet.I Ingvars sällskap gör Stina på söndag 1 maj kl 22.05-23.00 en tidsresa som handlar om arv och miljö och värderingar. Ingvar kan själv se tillbaka efter ett långt liv här på jorden. Du som lyssnar, vilken tidsanda har präglat dig? Hur mycket påverkas man av samhällsandan enligt dig?Vilka är dina drivkrafter? Vad har vi kvar att kämpa för? Vad står "bättre" för idag? Om du skulle demonstrera på 1 maj, vad skulle det stå på din banderoll?Hur hedrar du dina föräldrars kamp eller liv?Ring på söndag kl 22-00 för att komma till slussen på nummer 018 - 17 40 20 eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och skriv ditt telefonnummer om du vill bli uppringd och prata med Stina kl 23-00!
5/1/20161 hour, 29 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Stina och Mia om funkofobi

Värre än att inte se är detta att inte bli sedd skrev Kent Andersson och jag håller med. Kan vi inte bara enas om att försöka bli seende, lyssnande, människor? Alltså på riktigt? Stina Wollter Söndagens gäst Mia Welander är läraren som vill se sina elever. Just nu är hon teaterstudent och hon betraktar det som en förmån att få sätta sig in i en annan människas synsätt så som man gör i karaktärsarbete, vilket för Mia bidrar till en ökad förståelse av hur andra tänker.Mia eftersträvar att försöka förstå hur andra har det och skulle önska att andra gjorde detsamma inför hennes livserfarenheter. Det är därför hon vill prata om funkofobi, som enligt Mia t ex kan handla om ”när alla ens vänner drar iväg uppför en trappa och inte inser att man inte kunde följa efter”.Mia är tacksam över att det finns ett ord för det hon har upplevt så många gånger. Och hon vill prata om det just därför att många människor inte ens har hört talas om funkofobi.Hör Stina och Mias samtal kl 22.05-23.00 om rädsla och förutfattade meningar, om hur hon skulle vilja att människor med funktionsvariationer blir bemötta och om vikten av att få verkliga sina drömmar.Du som lyssnar, vad innebär ordet funkofobi för dig? Vad vill du lyfta och belysa? När känner du dig osynliggjord? Hur gör du för att skapa förändring? Vill du berätta om ditt jobbuppehåll, din pluggdröm som gick i uppfyllelse, att gå på folkhögskola eller kanske din lärargärning?Ring till slussen på 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Maila när det passar dig på sondagsstina@sverigesradio.se och skriv ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
4/24/20161 hour, 30 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Stina och Amos om människovärde

Jag tror att väldigt många människor inte har förstått hur mycket de skulle kunna betyda för andra. Det handlar inte om att förflytta några berg. Det kan handla om ett leende. Stina Som han ser det möter han hela världen varje dag i sitt arbete som busschaufför och det är därför den bästa platsen att vara på. Han är en hyllad busschaufför, Amos Makajula och har t o m en egen fanclub.  Sina grundläggande värderingar om alla människors lika värde fick han med modersmjölken. Det är så enkla saker som respekt och ett leende som vi alla behöver, för att världen ska bli en bättre plats att leva på. Och insikten om att vi är beroende av varandra.- Det är inte jag som är viktigast, vi är här tillsammans, säger småbarnspappan som också är författare, musikutövare och pastor. Hör söndagens samtal med Stina och Amos kl 22.05-23.00. För honom är det självklart att hjälpa andra och dela med sig så gott han kan och därför har han med sin fru ett projekt att stötta gatubarn i Tanzania i syfte att ge dem hopp om en ljusare framtid.Du som lyssnar, hur ser du på detta med människors värde? När har din inställning blivit prövad?I vilken värld är du om dagarna? Vad ger det dig att vara på den platsen?Vad har du fått med dig för värderingar?Vad tror du står i vägen för godheten, som t ex Desmond Tutu tror att alla människor bär inom sig?Ring under sändning på 018 – 17 40 20 för att komma till slussen, som alltså är nåbar redan från kl 22.00 och för att dela med dig per telefon efter kl 23. Skicka ett mail när det passar dig till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
4/17/20161 hour, 32 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Stina och Ulf med nyfikenhet som drivkraft

Min nyfikenhet är kanske det jag är gladast över med mig själv. Jag är den som glatt går vilse i gränder, gärna bläddrar i andras album och som får den allra buttraste att berätta om sitt liv. Stina Nyfikenhet är Ulf Sandströms ständiga följeslagare och drivkraft. Som barn flyttade han runt mycket och efter några flyttar började han se mönster i vem som var vem i varje ny klass. Han ser sig själv som en kameleont och menar att man för att ta in ett nytt språk, ändrar lite på vem man är.Man kan sätta många titlar på söndagens gäst Ulf; hypnotisör, musiker och föreläsare bland annat. Själv tycker han att titlar är begränsande, för de stänger ute så mycket annat. Börjar du kalla en tegelsten för en tegelsten blir det plötsligt svårt att se den som något annat. Han ser det som att han har upplevt mycket i livet och försöker att få ihop delarna.Redan som 15-åring började han turnera som musiker men han har aldrig varit främmande för att lära sig nya metoder och tekniker. Vad gäller hypnos skulle han vilja avmystifiera detta, det är helt enkelt ett tillstånd alla har tillgång till och i vilket man rätt använt kan hjälpa människor som har en fobi, att bli friskare eller att må bättre bland annat.Hör Stinas möte med Ulf på söndag kl 22.05-23.00 och hör gärna av dig under sändning och berätta om vart din nyfikenhet har tagit dig? Hur tar du hand om den? Har du liksom Ulf flera strängar på din lyra? Hur får du ihop dem i ditt liv? Vad är ditt förhållande till hypnos? Har det hjälpt dig och i sånt fall hur? Eller vill du helst lämna ditt undermedvetna i fred? Vad tror du gömmer sig där? Vad skulle du vilja avmystifiera om du fick chansen?Ring 018 – 17 40 20 under sändning på söndag kl 22-00 för att komma till slussen och kanske prata med Stina efter 23 per telefon. Skicka ett mail när det passar dig till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
4/10/20161 hour, 26 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stina om autism med Maud och Jenny

"Att be om hjälp. Att be om stöd angående sitt eget barn. Jag gjorde det - till slut. Den inre tröskeln var skyhög innan men efter... Något nytt kunde gro och det var det vi båda behövde." Stina Dagen efter FN:s Internationella Autismdag, uppmärksammar vi, tillsammans med Maud Deckmar och Jenny Jejlid, den neuropsykiatriska funktionsnedsättning som autism innebär. För 40 år sedan gick Maud med magen i vädret och var förväntansfull inför livet som mamma. Och det blev på ett helt annat sätt än hon hade väntat sig. För Fred var ett speciellt barn, som Maud hela vägen alltid älskat och fortsätter att älska. Många gånger var det svårt, för Fred har inget talat språk, for runt och rev ner tavlor, grävde i blomkrukor, kunde få väldiga raseriutbrott, var rädd för höga ljud och detta påverkade hur livet och umgänget formades. Så kom det andra barnet, dottern Jenny, som växte upp mitt i den tillvaro som på många sätt präglades av Fred. "Fred har alltid funnits" - är de första orden i Jennys bok om sin bror. Både mor och dotter har skrivit om sina resor utifrån föräldra- respektive syskonperspektivet.Hör Stinas möte med Maud och Jenny på söndag kl 22.05-23.00 om kärlek, tvivel och hopp, "normalt" och "onormalt", om att inte räcka till men ändå kämpa på (för att alternativet är ännu sämre), om folk som dömer och bedömer istället för att lyssna och försöka förstå. Och om att kärleken som ändå övervinner allt.Du som lyssnar, hur vill du tala om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Vad är dina erfarenheter och reflektioner?Vad har du fått för hjälp och stöd? Vad hade du behövt? Och vad tänker du om normerna kring vad som är "normalt? Du som är förälder, hur ser du på relationen barn-/ förälder?Hur långt räcker kärlek i relationer? När och varför kan kärleken bli lidande?Ring 018 - 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att komma till slussen, så kan du dela med dig per telefon efter kl 23.Eller skriv när du vill ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
4/3/20161 hour, 31 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Stina och Elin om att vara (o)vuxen

"Då jag var 16 år jobbade jag som tidningsbud och i grovdisken i SKF:s personalmatsal i Göteborg. Det var på många sätt en tung tid men jag hade ett mål: Konstskolan. Det räckte som halmstrå." Stina Söndagens gäst Elin har funderat en hel del på vad det innebär att vara vuxen och huruvida hon är det själv. Ibland känner hon sig mycket äldre än sina snart 16 år - som att hon tänker som en vuxen fast hon är tonåring - ibland känner hon sig som den där siffran åldersmässigt och ibland som ett barn.Elin har trots sina unga år erfarenhet av att vara utanför och av att ses som annorlunda, men hon ser det som en styrka att hon har tagit sig igenom sina svårigheter själv och inte har några hämndkänslor alls. Hon drömmer om mycket, Elin, som att bli stadsminister och att skriva åtminstone en bok.Hör Stina och Elins samtal kl 22.05-23.00 om medvind och motstånd, om att vara i ofas med sin omgivning, om hennes förväntningar på vuxenvärlden och om varför hon önskar att vuxna vore bättre på att lyssna.Du som lyssnar, vad skulle du önska att andra förstod?Vill du ringa in och hålla ett brandtal? Hur lyder just ditt?Vad känner du dig som åldersmässigt? Som nyfödd eller som Yoda?Du som är förbi tonåren, vad skulle du säga till dig själv då, om du hade kunnat göra en tidsresa? På vad sätt tror du att det skulle ha hjälpt dig?Hur ser du på att åldras, oavsett var i livet du är just nu?Och hur tar du dig igenom livets svårigheter?Ring 018 - 17 40 20 under sändning på söndag kl 22-00 för att komma till slussen, eller skriv när du önskar ett mail till sondagsstina@sverigesradio.seSkicka gärna med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
3/27/20161 hour, 28 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Stina och Jims livshunger

Alla galna tunnor jag suttit i! Med skit som fastnat här och där. Numera har jag en reningsceremoni efteråt - för att inte hamna i samma tunna igen. För om jag får välja tar jag hellre en ny. Stina Söndagens gäst Jim ser livet som ett konstprojekt, vilket innebär att han medvetet har låtit sig följa sina impulser, för att på så sätt kunna måla livets tavla med starkare färger. För även om något går fel så är det en färg, en känsla, en lärdom att minnas. Som vuxen har hans hunger på livet lett till att han tappade greppet om tillvaron, men nu är han på en plats där det råder någon slags ordning.På twitter kallar sig Jim för @skogsdekadens och för honom betyder både natur och historia oerhört mycket. I naturen finner han sitt lugn, i historien speglas framtiden. Vid sidan av sina universitetsstudier är han också hobbybotanist. Och så har han ett stort behov av att skriva.Hör Stina och Jims samtal på söndag kl 22.05-23.00 om att hamna fel men ändå rätt, om synen på tid och ålder – och om vart längtan efter att känna något kan ta en människa.Du som lyssnar, vilken betydelse har naturen i ditt liv?Hur blev det så? Har du t ex valt bostad utifrån hur landskapet runtikring är?Hur ser ditt behov av att sätta saker på pränt ut?Är det viktigt att andra läser dig, eller blir du tillfreds av att bara skriva?Hur ser dina villovägar ut? Och hur är det att ha hittat ut och till en plats där du kan blomma?Ring 018 – 17 40 20 under sändning söndag kl 22-00 för att komma till slussen. Skicka ett mail när det passar dig tillsondagsstina@sverigesradio.se och skriv ditt telefonnummer om du vill bli uppringd. 
3/20/20161 hour, 33 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Stina och Pernilla som är hemma till havs

"Att stå för att ens livsval och vägar inte alltid stämmer överens med andras förväntningar och idéer, att följa den ton som sjunger för just en själv. Att forma livet kring ens egen kärna." Stina Stina har träffat Pernilla Trygg ombord på en K-märkt dam, som ligger på Gothenius varv i Göteborg. M/S Stockholm af Göteborg tar henne till favoritplatsen Svalbard som för henne är en fridsam plats utan att vara sorglig och ödslig utan att vara tom. Och tyst på nästan allt annat än fågelskrik.Stina och Pernilla möts bl a i maskinrummet, som mestadels är Pernillas arbetsplats. Hon jobbar även på oljeriggar på olika håll i världen och har t o m haft en period då hon veckopendlade till Korea. Hon som skulle bli stridspilot och inte alls hade föreställt sig ett liv på sjön som resten av sin familj, hamnade där ändå till slut efter en fyraårig högskoleutbildning. Ombord har hon utvecklat vad hon kallar ett expanderande tålamod. Pernilla har försökt leva mer "som alla andra" för att hon trodde att det var det hon ville då. Men hon trivs ju så utmärkt med att växla mellan ett intensivt liv till havs och i stenbrottets stillhet där hon bor i land.Hör Stina och Pernillas samtal om trygghet som för henne är frihet, om fördomar och om var hon finner frid, om att hamna någonstans respektive att välja livsstil samt om hennes älskade maskiner och hennes ledarskap.Du som lyssnar, hur är ditt förhållande till livet på land respektive till havs?Arbetar du hemifrån långa perioder? Vad har det fört med sig på gott och kanske på ont och på vad sätt berikar det ditt liv?Är du den som stannar på land men som längtar någon annanstans? Vart? Varför?Ser din vardag annorlunda ut jämfört med omgivningens? Hur är det? Vad är det som får dig att fortsätta att göra dom valen?Ring 018 - 17 40 20 under sändning för att vara med per telefon efter kl 23 eller skicka när det passar dig ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
3/13/20161 hour, 31 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Stina om Ginettes rikedom(ar)

"Jag står liksom i mitten av livet. På en slags höjd. Spanar ut över världen. Jublet i hela min existens när jag får syn på mina barn på deras livsstigar." Stina Wollter Söndagens gäst Ginette Châtelain visste redan som tonåring att hon ville bli mamma och gärna till flera barn. Hon fick sitt första när hon var 20 år och sitt sista, eller kanske senaste, när hon var knappt 50 år.-Jag är inte rik i pengar räknat men i mina barn, säger Ginette.Hon stötte på en del skepsis och motstånd under sin senaste graviditet, medan hon själv ser sig som välsignad. För henne är styrka att våga falla men att resa sig igen. Hör Stina och Ginettes samtal på söndag kl 22.05-23.00 om föräldraskap, förhållandet till kroppen, om fördomar, förnuft och känsla.Du som lyssnar, när har du vågat trotsat omgivningens motstånd?Hur ser du på föräldraskap? Har du fått ge upp din barnlängtan? Hur har det påverkat dig?Vad ser du för fördelar med att vara ung respektive äldre som förälder?Vilken kvinna vill du hylla?Ring 018 – 17 40 20 under sändning för att vara med per telefon efter kl 23.00. Du kan när du vill skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se om det skulle vara upptaget i slussen och glöm inte att skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
3/6/20161 hour, 28 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stina och Arvids avtryck

"Fantasin - denna fredade plats där vi kan tumla runt som vilda varelser utan begränsningar; färdas genom tid och rum och återvända till våra mänskliga skepnader lite närmare oss själva." Stina Arvid, eller Bob Horrors, som han kallar sig i sitt professionella jag, har tecknat så länge han kan minnas. Oavsett tillstånd, skapar han med någonting i sin hand. För honom har konsten varit till stor hjälp när han finner verkligheten svårhanterlig och icke-precis. Han försöker genom abstrakta bilder skapa verkligheter utifrån fantasin, som ett sätt att uttrycka sin värld – vare sig det är på papper eller på människors hud. Hör Stina och Arvids samtal på söndag kl 22.05-23.00. Ett samtal om mörker och ljus, drivkrafter och skapande, rädsla och mod, slutenhet och öppenhet och om vad det ena respektive andra kan föra med sig. Det kommer också handla om mental ohälsa och om att Arvid anser att vi människor är känsligare än vad vi själva tror.Du som lyssnar, hur använder du din fantasi? Var flödar den? När slocknar den?Ser du den som en tillgång, en flyktväg eller något annat?Vad har du smyckat din hud med och varför? Har du en tatuering med en alldeles särskild historia? Hur vill du att dina avtryck ska se ut? Och vad hoppas du att dom ska betyda för andra? Ring 018 – 17 40 20 under söndagens sändning kl 22-00 för att komma till slussen, så kan du kanske prata med Stina efter kl 23 per telefon. Skicka när som helst ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se för att dela med dig och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
2/28/20161 hour, 32 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Stina och Shanthi om humor på allvar

"Att skratta. Att känna att skrattet tar över kroppen, öppnar upp, gör ansiktet öppet och nästan sårbart. Efteråt, alldeles mjuk och varm. Som efter en kärleksstund". Stina Wollter Sedan hon var liten har hon burit med sig en inre bild av sig själv där hon står inför publik och det är den bilden hon nu materialiserar och förverkligar.Söndagens gäst Shanthi Rydwall-Menon är 24 år idag och har redan varit komiker i flera år. Det har kostat en del – att så ung förväntas leverera skämt och imitationer på löpande band. Samtidigt är det lustfyllt och fruktansvärt roligt, hennes arbete.Hon beskriver sig själv som rastlös och har tagit revansch genom att göra en show om ADHD, vilket hon själv har. För henne är humor från början ett sätt att överleva. Hon ser humor mer som en sköld än som ett vapen och den fungerar som ett andrum i vilket Shanthi upplever att hon har kontroll.Hör Stina och Shanthis samtal på söndag kl 22.05-23.00 om humor och allvar, om ungdom och prestation, om vänskap och utanförskap och om makt, motstånd och medvind. Du som lyssnar, vad spelar humor för roll i ditt liv? Har du ett behov av att skämta om allt eller var går din gräns? Hur ser du på prestation? Som något ont eller något gott? Hur mår du när du får prestera? Och hur ser du på detta med att vara innanför respektive utanför? Vad eller vem har stärkt dig?Var finns ditt andrum? Ring 018 – 17 40 20 under sändning på söndag kl 22-00 för att komma till slussen och sen kanske prata med Stina per telefon efter 23. Du kan när som helst skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte att skriva ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
2/21/20161 hour, 29 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Stina och Marcela om kärlek

"Jag borstar tänderna i skitiga målarkläder, blemmig och trött. Plötsligt märker jag att han ser på mig. Han ler och lyser av kärlek. Vardagsömheten; lika vacker och varm som förälskelsehettan". Stina På Alla hjärtans dag bjuder Stina in Marcela till programmet för att prata om kärlek. Hon ser kärlek som ett beslut hon tar om och om igen och tycker att den är fantastisk så länge den håller sig i bubblan. Utanför den, när det ska till ett samspel med omgivningen, blir det komplicerat för alla ser inte på kärlek och relationer på samma sätt som hon. Nu får det bära och kanske det brister ibland, men Marcela orkar helt enkelt inte be om ursäkt längre för den hon är. I Marcelas värld är inget enkelt och kamp något hon aldrig blir fri från.Hör Stina och Marcela i ett samtal om tro, hopp och kärlek, om kommunikation och kamp, om förnuft och känsla. Och om att våga vara den man tycker att man redan är – oavsett konsekvenserna.Du som lyssnar, vad är kärlek för dig? Ser du den som en plötslig händelse, ett ständigt pågående arbete eller vad?Vad krävs för att du ska känna kärlek till en annan individ?Hur vårdar du kärleken?Vad vågar du i kärlek?Ring 018 – 17 40 20 under sändning på söndag, så kan du kanske vara med per telefon och prata med Stina efter kl 23. Eller maila det du har på hjärtat till sondagsstina@sverigesradio.se
2/14/20161 hour, 31 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Stina och Mikaels livsuppgift

"Jag vet människor som blivit räddade av att en enda människa såg dem och trodde på dem. Om vi slutar se - är vi förlorade. Vi kan alla vara en Räddare." Stina Wollter Han har genom sitt arbete som resande missionär runt om i världen träffat många människor. Och det var när Mikael Alfvén hälsade på en vän i Singapore år 2009 han fick höra några ord och se en bild som har påverkat hela hans familj och deras liv. Det var ett foto på en sju år gammal flicka som var prostituerad. Sen dess arbetar Mikael med att försöka hjälpa flickor som hon.Det här arbetet innehåller många glädjeämnen, som att få följa flickorna, se dom gå i skolan, komma bort från fattiga och förtryckande miljöer och få tillbaka ljuset i ögonen. Men det kan också vara tungt att stå bredvid och följa en traumatiserad människa, vilket kan skapa en känsla av maktlöshet.Mikael har kommit till en punkt i livet där tron behövs mer än någonsin men även professionell hjälp för att få prata av sig om allt som hans familj är med om.Hör Stina och Mikael samtala på söndag kl 22.05-23.00 om hur en livsuppgift kan ta form, om sårbarhet och naivitet, om mod och motstånd, om tro och hopp och om vad som gör hans liv meningsfullt. Du som lyssnar, vem hjälper du? Dig själv eller någon annan? Vad är att ”hjälpa” enligt dig? Hur har du betett dig för att kunna ta emot hjälp själv? Hur såg din väg till frihet ut? Vem hjälpte dig "ut"?Hur ser ljusglimtarna ut för dig som på något sätt är nära dom som har det svårt? Var hittar du avlastning? Vad önskar du dina barn eller den som är ung idag?Ring under sändning på 018 – 17 40 20 för att vara med per telefon efter kl 23. Eller dela med dig i ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
2/7/20161 hour, 29 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Stina och Berth med den mjuka metallen

"Efter mötet med Berth vågade jag drömma lite större. Tänk om ens drömmar är tankens generalrepetitioner inför mötet med en verklighet som kanske skulle kunna likna ens drömmar?" Stina Wollter Det började med en skrotlåda när han var en liten kille - både samlandet och återvinnandet. Idag beskriver han sig själv som asocial, smeden och entreprenören Berth Johansson. Och kanske är han lika gammal som elden han är beroende av i sitt arbete och i sitt sätt att leva.- Man behöver vara hårdhänt i sina smekningar i mötet med elden, säger Berth. Han utbildade sig till plåtslagare och svetsare och har jobbat som det, men hade ett behov av att skapa sitt eget och denna längtan har han sedan tagit på allvar.Inga drömmar eller projekt är för stora för Berth; huset på klippan i stormen, att ta hand om en bokskog eller hans senaste kärlek som heter Klara och är flyttbar. Det passar Berth perfekt med idén att äga och bo på ett landstigningsfartyg, eftersom han alltid har haft svårt att rota sig.För Berth är det så att när han går in i projekt, då är det fullt fokus på dom och inget annat.Hör Stina och Berths möte på söndag kl 22.05-23.00, från smedjan 10 mil norr om Göteborg i Dingle i Bohuslän.Du som lyssnar, vad tar du dig an för projekt? Hur blir du när du är mitt inne i dom?Vilket är ditt förhållande till elementen; till vattnet, jorden, elden, träet och metallen? Lever du för något av dom? Är beroende av dom? Är du rädd för något av dom? Är du förälskad i dom alla? Hur märks det?Ring 018 - 17 40 20 under sändning på söndag efter kl 22, så kan du kanske vara med per telefon och prata med Stina efter 23. Eller maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se 
1/31/20161 hour, 30 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stina och Malins fredsarbete

"Jag har börjat samla på meningsfullhet. När jag känner mig meningsfull eller är med om något meningsfullt är det som om hoppet får ny kraft och jag orkar tro - lite till. På oss människor." Stina Hon är musik- och teaterläraren som hela tiden vetat att hon vill vara bakom scenen – inte på den. Trots detta står söndagens gäst Malin Aghed ofta i strålkastarljuset, fast inte som artist. Idag arbetar hon som kulturutvecklare för Vara kommun och som utvecklingsledare för El Sistema Sverige, med musik, unga människor och integration på alla fronter. Hon lyfter gärna fram vikten av människors olikheter för vi berikar alla på vårt eget sätt, menar Malin.Just nu är trebarnsmamman Malin i ett skifte i livet där hon omvärderar saker. För hur mycket hon än älskar det hon gör, lovade hon sig själv för länge sen att inte bli oumbärlig. För henne handlar allt om ett ständigt pågående fredsarbete - något man kan utföra såväl i vardagens besök i mataffären som på en hög position i samhället - och hon vägrar sluta hoppas på att det är meningsfullt. Hör Stina och Malins samtal på söndag kl 22.05-23 om vad kärlek är för henne, vad musik och gemenskap kan betyda för en människa, om att utvärdera och omvärdera livet och om varför hon tror att det har blivit laddat att säga att man arbetar för fred.Du som lyssnar, vad är ditt förhållande till scenen? Gillar du att stå på den eller undviker du den till varje pris? Varför?Vad spelar musik för roll i ditt liv? Du om är ung idag, vad är det du vill att vi vuxna ska förstå?Skulle du också säga att du arbetar för fred? Hur då?Ring 018 – 17 40 20 under söndagens sändning kl 22-00 så kan du kanske vara med och prata med Stina per telefon efter kl 23. Eller dela med dig genom att skriva ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
1/24/20161 hour, 27 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Stina med Christina som i 50-årsåldern satte sig i skolbänken

"Utan dem hade jag hamnat i många fler galna tunnor än det nu blivit; mina coacher, mina vägledare som finns lite överallt. Ibland är det t o m jag själv." Stina Wollter Efter 20 år som chef inom transportrörelsen var det en röst i Christina som gjorde sig hörd. Den frågade henne om hon faktiskt inte skulle göra något annat de år hon hade kvar att arbeta.Det slutade med att hon i 50-årsåldern satte sig i skolbänken och blev mental tränare bl a. Idag har hon ett eget företag och jobbar som organisationskonsult och coach och skriver dessutom på en bok som handlar om äldreomsorgen.Hon som skulle kunna vara pensionär pratar om tankens kraft, om konsten att slappna av och om att hon skulle önska att vi vågade vara mer och göra mindre. Hon tror på att varje människa behöver hitta sina egna guldkorn i tillvaron för att orka.Hör Stina och Christinas samtal på söndag kl 22-23 om att vilja utvecklas och om åldersdiskriminering, om att tänka, tänka positivt och tänka om, men också om vikten av att hitta balans i livet och att vila ibland. Du som lyssnar, hur tänker du? Hur benägen har du varit att tänka om? Kanske t o m omskola dig? Hur gör du för att hitta balans i livet? Var finns dina guldkorn? Ring 018 – 17 40 20 under sändning för att vara med per telefon kl 23-00 eller skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se
1/17/20161 hour, 29 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Stina och Lennart som prövar sina vingar

12 år ung visste jag; det var konstnär jag skulle bli. Varför? För att det var i skapandet jag var trygg och bekräftad. Ens stora beslut i livet kanske är mer känslostyrda än vad man kan tro? Stina När Lennart Lansburgh får för sig något, är han väldigt målinriktad. Han bestämde sig     t ex som 8-åring för att bli pilot och så blev det också. Första flygfärden var med paraply och slutade med en bruten fot.Efter ca 30 år i trafikflyget fortsätter han att sväva som flyglärare där han bl a undervisar om den s k ”mänskliga faktorn”. Själv är Lennart mest intresserad av meteorologi. Han försöker också få bukt med människors flygfobi. Han kan faktiskt leva sig in i att vara riktigt rädd för något – även om det för Lennarts del handlar om helt andra saker än att vara ovan molnen.För några år sedan var det dags för en ny prövning; dansa bugg. Men det var inte riktigt så enkelt som han trodde. Ändå gör han det nu flera gånger i veckan för han vill fortfarande lära sig nya saker och hålla igång så länge det går. Och han som inte trodde att han skulle få några barn alls, är pappa till sex stycken. Hör Stina och Lennarts samtal kl 22.05-23.00 om att våga, om att vara nybörjare respektive erfaren på ett område och om hur han ser på att åldras.Du som lyssnar, hur prövar du dina vingar? Vad håller dig tillbaka? Hur känns det när du har vågat utmana dig själv?Hur ser du på att åldras? Som att det bara går utför eller att du tycker om dig själv mer idag? Är det en myt eller sanning att man blir klokare med åren? Ring 018 – 17 40 20 under sändning kl 22.00-00.00 för att komma till slussen och dela med dig. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio
1/10/20161 hour, 28 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stina och referensramsmiljonären Shiri

"Jag gillar Shiris ord "Referensramsmiljonär". Tanken på en rikedom som inte har med materiellt ägande att göra. Det blir rättvisare på något vis. Oj, vad många miljonärer jag känner!" Stina Wollter Hon kallar sig referensramsmiljonär, eftersom hon har varit med om mycket och därmed har många referensramar som underlättar mötet med andra - och samtidigt saknar en del referenser andra tar för givna, såsom en vanlig skolgång, att ha bott länge på samma plats o s v.Shiri Andersson Lundholm är huvudsakligen uppvuxen i Jerusalem i både religiösa och sekulära sammanhang. Själv är hon inte troende men finner religionsfrihet mycket viktigt.Hon beskriver sin barndom som rörig och bestående av många uppbrott - som barn gick hon t ex inte färdigt en enda termin i någon skola. Shiri fick ett hjärtstopp och räddades till livet som 12-åring men vill inte kallas mirakel, kämpe eller överlevare. Hon vill bara få VARA, leva ett vanligt familjeliv och gärna förändra världen nånstans på vägen.Shiri genomgick en hjärttransplantation för några månader sen och lever nu med ett återvunnet hjärta som hon kallar det. "Jag har bytt hjärta, inte personlighet!"I 2016 års första program hör du kl 22.05-23 Stina och Shiris möte i hennes hem; ett 1800-talstorp utanför Alingsås.Lyssnaren Annelie Larsson är med per telefon i programmets andra timme - hon är tacksam att hon lever efter att ha blivit transplanterad och finner stor glädje i att skapa, trots att hon är helt blind. "Fingrarna ser", säger hon.Och Nihad Fehratovic är med per telefon också. I ett slag förändrades hans liv när han var 12 år gammal, från en paradisiskt vacker tillvaro, till en mardröm. Han menar att han fick ett nytt liv i Sverige.Eftersom programmet är förinspelat kan du inte ringa in söndag 3 januari, men kommentera gärna det du hör i sociala medier eller skicka ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
1/3/20161 hour, 29 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Stina bjuder in till mys och pysselprat

"Pyssel och mys förknippar jag med närvaro, kreativitet och med beslutet att låta själva pysslandet vara målet - inte resultatet. Jag är en myspysslare. Det är en överlevnadstrategi." Stina Mitt emellan julafton och nyårsafton känns det gott och lagom krävande att pusta ut och prata pyssel och mys. Smällkarameller, filthjärtan, handarbete och doftande stök i köket.Stunderna kring ett bord med limstift, glitter och färgade papper är stunder som många minns. Kanske är timmarna av kura skymning och pyssel en gåva – större än alla klappar i världen.Vissa har ägnat dagar åt att städa och feja, sy vimplar och bygga komplicerade pepparkakshusbyggen. Andra har rullat tryfflar, gjort flirtkuletomtar med de små, stickat sockor och sprejat snöstjärnor på fönstren. Åter andra bojkottar hela pysselidén, slänger upp en ståltrådstomte på ytterdörren och värmer en pizza och dricker julmust med kompisarna.Vad är din relation till pyssel och mys? Har du minnen från din barndom som du försöker få dina egna barn att uppskatta? Vad är ditt ”måste” inom pyssel? Har du en pysselgrupp med vänner som träffas år efter år och gör samma saker? Vilket är ditt käraste julpynt? Berätta dess historia! Ring 018 - 17 40 20 till slussen för att dela med dig per telefon. Eller maila när som helst till sondagsstina@sverigesradio.seLåt oss glömma världens mörker och oro en stund, tända ljus och grotta in oss riktigt ordentligt i sånt som skapar trevnad och stjärnor i blick.
12/27/20151 hour, 26 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Stina och brandmannen Julio om rättvisa

"En föreläsare vägrade prata om publiken var i mörker. "Ni måste synas! Se varandra. Jag vill se er!" Det blev lite joxigt att ordna. Hen var besvärlig. Det blev bra." Stina Wollter Enligt Julios mamma har han drömt om att bli brandman sedan barnsben. Själv säger han att det var hans längtan att göra nytta och vara till hjälp i samhället som avgjorde yrkesvalet. Att han därmed automatiskt skulle få hög status i det han kallar ”det ultimata mansjobbet”, hade han ingen aning om då.Från att ha fått jämställdhetsfrågor i knäet har han nu blivit en person som brinner för detta och vidareutbildar sig inom organisationsfrågor. Och det finns mycket att göra för att räddningstjänsten ska bli mer rättvis, enligt Julio.Hör Stina och Julios samtal kl 22.05-23.00 om tradition och förnyelse, om fysik och fördomar, om att vara förälder och om Julios syn på räddningstjänstens framtid.Du som lyssnar, vad brinner du för? Är det kopplat till en jobbsituation eller något helt annat?Vad är just ditt sätt att göra nytta på? Tycker du att det pratas för mycket eller för lite om nyttighet?Vad betyder rättvisa för dig? Hur har du åstadkommit det i ditt liv?Ring till slussen på söndag kl 22.00-00.00 och berätta, så kan du vara med per telefon efter 23.00. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.seGlöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
12/20/20151 hour, 33 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Stina med Mikael om hela människan

"Ibland när det bara är för mycket i livet, sjunker jag ner på golvet och vaggar mig själv. Gung, gung. Inga ord. Bara kroppens rörelser. Och när jag reser mig är det lite annorlunda i mig." Stina Han ser sig som en person som har lärt sig många spännande saker och lever efter det. Söndagens gäst heter Mikael Hedberg och är legitimerad fysioterapeut och kommunikolog. Han menar att vi blir våra rörelser och att det aldrig är för sent att skapa förändring i kroppen som i sin tur påverkar hur vi mår, vår inlärnings- och minnesförmåga bl a. För vi kan få igång vår hjärna genom enkla rörelser, t ex på diagonalen – precis som barn gör när dom kryper. Dessutom förespråkar Mikael långsamma rörelser, för att vi ska kunna röra oss klokare och helare fram. Hör Stina och Mikaels samtal från cirka kl 22.30 (programmet börjar efter att handbollsmatchen är slut) om hur han ser på kroppar och rörelser och hur hans synsätt har förändrats från det att han var den lilla orolige pojken, till den där sportiga unga killen - till den han är nu. Det handlar också om viljan och förmågan att kunna se på sitt förflutna och sitt ursprung med kärlek istället för med besvikelse eller agg. Och om att det alltid går att skapa förändring. Du som lyssnar, hur ser du på detta med rörelser? Vad vill du lära dina barn? Av dina barn? Hur ser du på lärande – kan man alltid lära om eller finns det ett bäst-före-datum? Vad har du märkt att din kropp mår bra av? Ring 018 – 17 40 20 till slussen på söndag kl 22.00-00.00 eller skriv ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.seOch glöm inte att lyssna från cirka kl 22.30!
12/13/20151 hour, 10 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Stina och Ester om att synas

En del tycker att jag är modig eftersom jag syns och hörs. Jag tänker att vi bara är modiga på olika platser. Där jag är rädd är du trygg och tvärtom. Vi har olika strategier för att överleva.Stina Redan som barn drömde Ester Rundström om att stå på scenen, bli skådespelerska och t o m vara med i filmerna hon såg.Idag är hon en del av Teater Blanca i Uppsala och är själv förvånad över att hon fick en av huvudrollerna i Anton Tjechovs ”Måsen” direkt – hon som trodde att hon skulle få börja med en biroll.Ester tycker att alla ska få synas, för om hon fick bestämma skulle ingen bli bortglömd eller osynliggjord. Och hon skulle önska att alla människor vore lika mycket värda.På söndag börjar sändningen först kl 22.30 och det är då du kan höra Stina och Esters samtal om att bli förstådd, om att skapa, om att synas och bli synad, om att skriva dagbok, om att få ta plats och om att fantisera.Du som lyssnar, var tar och får du plats? Spelar du huvudrollen i ditt liv? Hur har du gjort för att det ska bli så?Om du liksom Ester står på scenen; vad händer i dig där? Vad tar du med dig när ridån gått ner?Vilken dröm har gått i uppfyllelse för dig? Vad vill och längtar du efter som du ännu inte har förverkligat? Vad står i vägen? Du kan ringa som vanligt kl 22.00-00.00 för att dela med dig av dina tankar och erfarenheter. Numret till slussen är 018 – 17 40 20. Skriv ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
12/6/20151 hour, 8 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Stina med Johan om känslornas kraft

"Ofta har jag hamnat helt rätt när känslorna fått styra. Ibland har det i och för sig tagit flera år och rörigt har det varit på vägen - men rätt blev det, på något vis." Stina Wollter Många av oss kanske längtar efter att ha mer kontakt med våra känslor. Så är det inte för Johan Lingdén; han vill komma närmare sina tankar och handla utifrån sitt förnuft – för nära sina känslor har han alltid varit.För honom betyder hans tro att han ser mer ljus än mörker och hoppas att godheten ska segra över ondskan - precis som i spelen han spelar.Hör Stinas samtal med söndagens gäst Johan Lingdén om vad musik och film kan göra med en människa, om hur han som liten trodde att han var beställd ur en postorderkatalog, om att våga be om hjälp och visa sig sårbar.Du som lyssnar, vad spelar musik för roll i ditt liv? Sjunger du i kör? Dansar du till allt? Eller föredrar du stillsamma toner? Vad gör musiken med dig?Önskar du att du lyssnade mer på dina känslor? Hur kommer det sig? Vad tror du skulle hända om du var lite mer förnuftig till vardags? Vad är det – att vara förnuftig och handla utifrån sina tankar, inte känslor?Älskar du att spela spel? Vilken sort och varför?Ring 018 – 17 40 20 under sändning - vad du än vill uttrycka för tankar och känslor - för att vara mer per telefon kl 23-00! Eller maila när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
11/29/20151 hour, 32 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Stina och Azukaego om sport och speglingar

"Jag har barn som lär mig om normkritik. Det känns som en vinstlott trots att det ibland är obekvämt. Jag kan bli helt förbluffad över hur hitte-på-normer styr våra liv - helt i onödan." Stina Wollter Hennes namn betyder "Barn är bättre än pengar". Hon brukar beskrivas som glad men ser sig själv som introvert. Söndagens gäst heter Azukaego Nnamaka, är bara 34 år och redan pensionerad elitidrottare och har tagit tre SM-guld i basket. I basketens värld kände hon sig trygg.Hon skulle önska att idrotten speglade hur samhället ser ut i övrigt. Hör Stina och Azukaegos samtal kl 22.05-23.00 om normkritik, om singelliv och skuldkänslor, om vikten av utveckling och att ta plats.Du som lyssnar, var känner du dig trygg?Ser du dig som introvert eller utåtriktad? Hur påverkar det din vardag?Vad betyder utveckling för dig? Vad står i vägen? Vad får dig att blomma?Vilken norm skulle du vilja lägga i papperskorgen?Ring 018 - 17 40 20 under sändning på söndag kl 22.05-00.00 eller maila sondagsstina@sverigesradio.se
11/22/20151 hour, 28 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stina och David om livet med döden

- Jag fick ett mail med frågan; "Var hittar du alla intressanta människor som du intervjuar?" Jag svarade; "De finns precis överallt. Se dig omkring bara!" Stina Wollter Han är mannen som skulle behöva något eller någon att tro på. Men det funkar inte för David Rönnegard. Han är filosof och en övertygad ateist med en obotlig form av cancer. Det som gör mest ont är att festen kommer att fortsätta utan honom.David är också humanist och anser att det är vi människor själva som bestämmer vad livets mening är och han skulle önska att vi tog hjälp av filosofin både i livets med- och motgångar.Hör Stina och Davids samtal kl 22.05-23.00 om rötter och rörlighet, om synen på tid och tabun, om hur han ser på det förflutna och på framtiden.Du som lyssnar, vad gör ditt liv meningsfullt? Vad är tröst enligt dig?Tror du på ett liv efter detta och hur är det där i sånt fall? Vad är det som gör dig övertygad om att det är så? Ring 018- 17 40 20 under sändning på söndag om du vill vara med efter kl 23. Eller skriv ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
11/15/20151 hour, 30 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina och Karins universum

"Att vända upp och ner på saker och ting, tankar och ting; oj, jag fick visst syn på nya saker!" Stina Wollter Hon har fått sitt hem i Umeå beskrivet som en "Smutsig cirkus". Det bekommer inte Karin Jansson, för hon har slutat skämmas. Har inte tid med det. Att välja bort - det är liksom lika viktigt som att välja.Karin är gärna frivilligt ensam och i sällskap av en tall, till exempel. Hon väjer varken för ilska eller skav och går på tvärs mot vad som generellt anses vackert, harmoniskt och trevligt. Hör Karin på söndag efter kl 22 om hennes relation till tänder och tatueringar, hår och black metal, om att vara ifred, fritid och frivillig barnlöshet samt om livet och döden och hennes behov av att skapa.Du som lyssnar, vad är ditt förhållande till vad som räknas som fint och fult? Till ditt hem? Till ensamhet, frivillig och ofrivillig? Hur hittade du fram till den plats där du accepterade och blev nöjd med dig själv?Ring 018 - 17 40 20 under sändning för att komma till slussen så kan du vara med per telefon efter 23. Maila när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
11/8/20151 hour, 34 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Stina och Alex om att tänka (på sig) själv

Mitt liv, min historia är ett slags filter jag ser världen igenom. Jag vill utvecklas så att mitt filter inte sorterar bort viktiga saker. Stina Wollter Om någon skulle ha sagt till Alex Rodallec när han var barn att han skulle bli kulturarbetare med en intersektionell analys, skulle han inte ha trott på den personen. Han var snarare på väg mot ”gängmedlemshållet”, som han själv uttrycker det. Nu vill han prata om känslor, som han själv fortfarande har ett ganska komplicerat förhållande till – bl a för att det finns normer kring vad män ska och inte ska göra och säga. När Alex är gäst på söndag kl 22.05-23.00 handlar det också om ord och om vad dom kan betyda, hur andras ordval kan låta inuti en människa och vad som händer när man får definiera sig själv och fritt kan styra över orden. Hör Stina och Alex prata om att känna sig bekväm respektive obekväm, om fattigdom men också om att ha privilegier, om att tänka själv respektive tänka på sig själv - och om vad kultur kan vara för något. Du som lyssnar, hur mycket tycker du att man får tänka på sig själv? Har vi t o m ett ansvar att göra det? Är det samma sak som att vara egoistisk? Eller kan man vara egoistisk och ändå generös?Var känner du dig mest hemma någonstans? På vilka platser? Och i vilket sällskap?Ring 018-17 40 20 under sändning för att vara med per telefon kl 23-00 eller skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ett telefonnummer om du vill bli uppringd!
11/1/20151 hour, 31 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stina med Eva-Marie om ärr

"Du kan inte se de ärr jag bär på insidan. De läkta, med mer eller mindre stabil ärrvävnad och de oläkta glipande, varande, som lätt blir uppslitna igen." Stina Wollter Hon ser själen som vår inre GPS och tror inte att det är meningen av vi ska leva i glädje hela tiden, för då brinner vi upp.Många är de känslomässiga ärr som påverkat Eva-Marie Janelo i sina val i livet. Idag är hon akupunktör, arbetar med kinesisk medicin och är i botten massageterapeut. Hon hade en tuff uppväxt som gjorde att hon fick ett komplicerat förhållande till beröring och till sitt känsloliv - något hon idag menar hjälper henne att förstå sina patienter bättre.Hör Stina och Eva-Maries samtal om kroppen och själen, om balans och kaos, om att överleva och att bygga om och om varför hon önskar att vi ska bli bättre på att be om hjälp.Du som lyssnar, hur förhåller du dig till alternativmedicin? Avvisande eller öppen?Hur ser du på dina ärr – både dom som syns och dom som inte gör det?Hur ser din väg till läkande och försoning ut?Vad är balans för dig?Och vad händer när du våga lita på magkänslan?Ring 018 - 17 40 20 under sändning kl 22.05-00.00 så kan du kanske vara med per telefon efter 23 eller dela med dig per mail till sondagsstina@sverigesradio.se
10/25/20151 hour, 29 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Stina och Frederik om viljan och vägen

"Att veta vad man vill tidigt är få förunnat. Kanske knådas insikten om ens riktning i livet emellanåt fram av att man hanterats mindre varsamt av just livet?" Stina Wollter Han är snart 19 år och gick ut gymnasiet med inriktning på flygteknik i våras. Han drömmer om att bli militär – även om han anser att onödigt våld är bland det värsta som finns.Stinas söndagsgäst Frederik har vuxit upp med två missbrukande föräldar. Och han hann få nog; redan när han var 10 år satte han upp ett ultimatum gentemot sin pappa; sluta med drogerna nu, annars får du aldrig mer se mig igen. Och det bar frukt. Idag är båda hans föräldrar fria från missbruket och hans egna liv, det som han själv bestämmer över, har bara börjat.Hör Stina och Frederik prata om att vilja mycket och drömma stort.Du som lyssnar, flyttade du liksom Frederik hemifrån för att gå gymnasiet på annan ort? Hur var det? Vad är ditt förhållande till fysiskt försvar? Till det militära livet? Är du eller har du varit soldat? Eller är du den som varit kvar hemma?När har du satt upp gränser gentemot din omgivning och vad har det fått för konsekvenser? Tycker du själv att du växte upp för fort och för tidigt? Vad har det betytt för dig att förverkliga en dröm? Ring 018 – 17 40 20 under söndagens sändning kl 22.05-00.00, skriv en kommentar på hemsidan, eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
10/18/20151 hour, 30 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Stina och Julias fotspår

"Kära fötterna mina. Förlåt att jag inte tackat ordentligt för hur ni bär mig genom tid och rum på alla möjliga underlag. Alla skutt, avtramp, steg, danser, tassande och språng. Tack." Stina Wollter Det var ingen självklarhet för Julia Larsson att hon skulle gå i sin farmors fotspår. Hon skulle ju jobba med konst. Men samtidigt var det de möjliga samtalen med kunderna och att jobba med händerna, som drog. Nu arbetar Julia delvis i samma lokaler, på samma äldreboende, som sin högt älskade farmor som gick bort nyligen. Hon säger att det är en ära att få ta hand om de äldres fötter som burit upp deras liv.Och Julia har gjort konst av detta med fötter, för konsten har hon inte släppt, den är närvarande och får näring och inspiration från både yrkeslivet och den egna historien; ursprunget och kontakten med det förflutna.Hör Stina och Julias samtal om hennes förhållande till äldre, om vikten av kravlösa samtal, om kreativitet och om vilka fotspår vi väljer att vandra i. Du som lyssnar, går du på redan upptrampade stigar eller har funnit andra, för släkten helt nya? Vad betyder dina fötter för dig? Vart har de fört dig?Hur kombinerar du dina intressen? Och hur förhåller du dig till ditt åldrande?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!Mail kan du skickar när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
10/11/20151 hour, 30 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Stina och Thomas på referensboendet

"Att byta ut missbruk mot gemenskap, att byta ut självförakt mot självaktning, att resa sig när man varit uträknad; vilken seger!" Stina Wollter Det var ingen plötslig händelse som ledde till att Thomas började missbruka alkohol. Mera som att han hade övat upp en vana att varje dag efter jobbet skulle det vara något att dricka - och det blev inte bättre av att en parrelation tog slut. När han ser bakåt var det i samband med en flytt i nioårsåldern som allt på sätt och vis började med att han i den nya klassen blev en slags "hackekyckling" som han säger. Det blev liksom många bäckar som skapade den flod som ledde till alkoholism och bostadslöshet.Idag önskar Thomas att han hade kunnat säga till sig själv - då att ”Det här är ingen lösning.” Och ”Du är inte ensam”, något han har fått erfara i  gemenskapen inom Anonyma Alkoholister, AA. Hör Stina och Thomas samtal från referensboendet utanför Göteborg där flyttlådorna står framme eftersom det är ett tillfälligt boende. Ett samtal med Thomas som beskriver sig själv som ”en helt vanlig man”. Ett samtal om bruk och missbruk, ensamhet och identitet, om vad ett arbete kan betyda liksom vilka relationer man har. Efter 23 hör du Alexandra prata om sitt missbruk - som började redan i tonåren - och sin väg ur det, Peter om vad hemlöshet kan göra med en människa och Anna om att fortsätta att älska och stå nära den som dricker för mycket.Ikväll kan du inte ringa till programmet eftersom det är förinspelat men bidra gärna med kommentarer via sociala medier #p4stina eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.seDu får också gärna föreslå gäster i programmet och skriv gärna varför du vill höra just den personen i ett samtal med Stina! 
10/4/20151 hour, 24 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Stina och Madeleine om föda och födslar

"Första förlossningen var en mardröm. När jag blev utrullad från förlossningsrummet där jag krystat fram mitt andra barn högg jag tag i barnmorskans rock och ropade; JAG ÄLSKAR DIG!." Stina Wollter Hon har drömt om att bli barnmorska sen hon var barn och nu har hon varit det i hela 20 år. Hon, som möter nytt liv varje dag, skiljer på vad det är att vara "mor" och "mamma". Söndagens gäst efter kl 22 Madeleine Ekenman är en av dem som sätter guldkant på - och skapar innerlighet i - tillvaron som något självklart. Hon känner sig också ofta som en utomjording.Hör Stina och Madeleines samtal om att vara adopterad, om att vara rädd om sig, om generositetens sårbarhet, om olika nyanser av svart och om att mat är kärlek för henne.Hur skapar du oaser i vardagen?Hur minns du din förlossning och din barnmorska?Eller var du den som stod bredvid? Vad var viktigt?Visar du också omtanke genom måltider?Eller har du något annat sätt att visa kärlek på?Vad är en mamma och en mor för dig?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta, så kan du vara med efter kl 23. Eller skicka ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/27/20151 hour, 27 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Stina och Vivi om att fly

"På perrongen på Stockholms tågstation såg jag dem. Människorna på flykt. De var så många och varenda en av dem har lämnat ett helt liv för att få leva." Stina Wollter Vivi har tänkt mycket på det där med vad man får med sig. I flyktväskan. Dels för att hon själv är "född fri" som hon säger, medan hennes föräldrar flydde - och alltid fortsatte frukta - militärjuntan i Chile. Och dels för att Vivi för och ett halvt år sen själv tvingades fly. Fast då från ett brinnande radhus hon bott i med sin familj i sex veckor. Hon är helt övertygad om att det går att skapa nytt. Hör Stina och Vivis samtal om att lämna och släppa taget, att ge och ta emot och om hur hon önskar att vi bemöter andra som flyr. Har du också flytt? Var det en frivillig eller påtvingad flykt? Lämnande du ett land, en relation, en bostad, ett jobb, eller kanske t o m ett helt liv? Vad fick du med dig?Hur var det att börja om? Och vad har du idag som du inte hade då? Ring 018 – 17 40 20 och berätta, så kan du vara med efter kl 23! Eller skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.seDu kan också hitta oss i sociala medier #p4stina
9/20/20151 hour, 32 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Stina möter Christopher och hans bilder

Genom alla mina år och alla mina samtal i radio har jag bl a märkt en viktig sak; jag blir väldigt påverkad av den jag pratar med. Inte bara på insidan även mitt tempo, min volym och ton påverkas. Jag tycker om det. Som att få ett besök som gör en lite ny. Stina Wollter Som uppvuxen i en kristen familj i en amerikansk småstad, var det ganska givet för Christopher Gessner att han skulle förbli där. Att det var där hans liv fanns. Han har heller aldrig sett sig som särskilt äventyrlig, snarare som en trygghetsnarkoman. Så träffar han sitt livs kärlek, bryter upp och byter världsdel. Och får en bild av ett helt annat liv. Nu har de två varit ett par i 37 år och påminner sig själva dagligen om hur mycket de älskar varann. Hör Stina och Christophers samtal kl 22.05-23.00 om ursprungets betydelse, om livet i bild, om språk och skönhet, om kontraster och kärlek och om att leva i en lång parrelation. Du som lyssnar, tror du på evig kärlek? Eller ifrågasätter du tvåsamhet? Vad är en bra relation för dig? Hur minns du ditt ursprung i bild? Och hur har det påverkat dig?Ring 018- 17 40 20 under sändning och dela med dig! Du kan när som helst maila till sondagsstina@sverigesradio.se
9/13/20151 hour, 32 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Stina och Nina om självmord

När dödsbudet kom väntade jag middagsgäster. Allt stannade upp. Jag föll. Jag skrek min väns namn. Det ringde på dörren. Gästerna kom in. Jag kastade mig i deras famn. Men Stina, vi har ju bara varit i Afrika! sa dom förvånade. Jag berättade om min väns självmord och maten blev bränd. Hon var borta. Vi skulle inte ses nästa vecka som vi bestämt. Vi skulle aldrig ses mer. Maten smakade salt som av brända tårar. Stina Wollter År 2010 kom den dagen som Nina Höglund hade väntat på och fruktat i nästan hela sitt liv. Dagen då hennes mamma begick självmord. Sedan dess har hon själv blivit mamma och Nina har bestämt sig – hon ska aldrig mörka hur hennes mamma dog. För hon tror att om vi pratade mer öppet om hur det egentligen är med oss, om hur dåligt vi ibland kan må och om psykisk ohälsa, skulle många må bättre för vi skulle förstå att vi inte är ensamma.- Jag kände en samhörighet med mamma som jag inte känt med någon annan någonsin.Det berättar Nina som kan se ett slags förtroende i faktumet att mamman visste att det var Nina som skulle hitta henne död den där novemberdagen.Inför Internationella Suicidpreventionsdagen, hör du på söndag Stinas möte med Nina i Göteborg efter kl 22. Nina berättar om tiden före och efter, om förträngningar och närvaro, om gränslös kärlek och maktlöshet, om att vara nära nära men ändå långt bort. Om att inte kunna slänga saker och vikten av att bli lyssnad på.Och om att inte riktigt veta vem man är när något som tillvaron kretsat kring, plötsligt är borta.Just denna söndag kan du inte ringa till vår vanliga telefonsluss, men självklart maila på sondagsstina@sverigesradio.se eller skriva en kommentar här på hemsidan eller via sociala medier (#p4stina på twitter och instagram). Om du har självmordstankar, känner oro kring det som lyfts i programmet eller är anhörig till någon som har tagit sitt liv, kan du kontakta SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. Deras telefonjour på nr 08-34 58 73 har öppet varje kväll kl 19-22 och just denna söndag har jouren extraöppet med anledning av det här programmet. Du kan ringa dit fram till midnatt.Du kan också söka upp Självmordsupplysningen på nätet, som också kan nås via mind.seDet går också bra att kl 13-22 varje dag fråga efter Nationella Hjälplinjen via Vårdguiden på telefonnummer 1177. Hjälplinjens telefonjour erbjuder psykologisk hjälp till människor i kris. Du kan ringa både för din egen del eller om du är orolig för någon i din närhet. Jourhavande medmänniska - en röst i natten, finns också. Den har öppet nu, varje kväll året runt kl 21-06. Telefonnummer 08-702 16 80.Om du har akuta självmordstankar kan du också söka upp Psykiatriska akutmottagningen på närmaste sjukhuset.
9/6/20151 hour, 28 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Stina och Ulric om fotboll och förändring

"Om det nu är så att vårt samhälle blivit hårdare så måste det ju betyda att vi också blivit det... Vi är ju samhället?" Stina Wollter Redan när Ulric Jansson var barn, var det en självklarhet att vara "En bajare" d v s ett Hammarbyfan. Och det började oskyldigt – med att han var med som vilken åskådare som helst.Men ganska snabbt sällade han sig till de äldre killarna som gillade att slåss. Och det gjorde Ulric med. -Det var kulturen som räddade mig, säger han. Han hade starka kopplingar till litteratur och teater och genom att vara med i SVT:s dokumentärserie "Jordbrobarnen" var han van att se på sig själv utifrån. Nu kan han se på det här i backspegeln, för läget förändrades och Ulric förändrades.Han har bl a jobbat i mer än 15 år med ungdomar i destruktiva miljöer, bland annat med fotbollsrelaterat våld.Hör Stina och Ulrics samtal om kärlek och hat, om att iaktta och delta, om förändringar och motstånd, om att ha idoler och vara en själv. Och om hur han helt otippat mötte kärleken.Du som lyssnar, vad är dina erfarenheter av fotbollsvärlden i synnerhet och sportvärlden i allmänhet? Vad händer i dig när du spelar eller supportar?Är det du som fixar fika på dina barns fotbollsmatcher? Tycker du att språkbruket kan bli väl tufft på planen?Vad söker du dig till för sammanhang där du upplever en stark känsla av gemenskap?Är du andras förebild?Vill du berätta om ett oväntat möte?Vad du än kommer att tänka på, ring 018 – 17 40 20 under sändning och dela med dig!Eller skicka ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
8/30/20151 hour, 30 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Stina och Ebba om självbilder

Kan jag bara få vara en levande kropp? I exakt den form den nu har. Utan att dömas eller bedömas. Prova den tanken. Stina Wollter Hon publicerar mest bilder på sitt ansikte och sin kropp på sociala mediet instagram. Hon kallar sig skitsnygg och har hur tajta kläder som helst som stramar på platser många andra skulle känt sig obekväma i. Inte Ebba. Eller Babe Ebba som hon kallar sig.  Varför? Vem är hon?Hör Stina och Ebba Nilssons samtal om kropp och kroppsaktivism, tatueringar, selfies, normer, mod och motstånd. Om hur hennes 22-åriga liv utformats och varför hon älskar att bli mer och mer en tant.Du som lyssnar, hur är ditt förhållande till din kropp? Din självbild? Hur har den formats? Vill du ändra bilden av dig själv? Vad står i vägen? Tycker du att vi pratar för mycket eller för lite eller på fel sätt om kroppar? Är du fullt tillfreds men vågar knappt säga det?Ring 018 – 17 40 20 under sändning, alltså kl 22.05-00.00 söndag 23 augusti när Stinas är idel öra i studion i Uppsala.Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka gärna med ditt telefonnummer om du vill blir uppringd.
8/23/20151 hour, 29 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Stina i kyrkan med femårige Gustaf

"Barn är ett folk och de bor i ett främmande land" kan vi sjunga men faktum är att vi bor i samma. Även om vi glömmer bort det. Picasso sa: - Jag vill erövra barnets blick.Barnets storögdhet och syn på... världen är verkligen något åtminstone jag strävar efter att erövra... Tillbaka." Stina Wollter Allt började med att Stina vid ett besök i en kyrka hörde en klar barnröst och blev nyfiken.Hon fick tag på barnet Gustaf Sundmark och de stämde träff en tidig morgon i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. Hör Stina och Gustafs samtal söndag 16 augusti kl 22.05-23.00.För Gustaf är historien och då särskilt medeltiden en värld som han genom bilderna får tillgång till och han tycker inte att det är krångligare än ett pussel att förstå hur det kunde vara då. Med Gustaf som guide får Stina lära sig ett och annat om den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictor och en hel del annat mellan himmel och jord som man kan klura på när man går runt i en kyrka.Gustafs mamma Stina Fallberg Sundmark, som är teolog och konstvetare bl a, får också vara med och berätta om sitt och Gustafs stora intresse.Detta är en återutsändning av ett tidigare program och därför kan du inte ringa in. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.seSöndagarna med Stina Wollter kommer igång med nya direktsända möten den 23 augusti.
8/16/201541 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stina med Johanna - snäll och arg

"Vem sitter/ står/ ligger/ går bredvid mig på bussen/ i väntrummet/ sjukhussalen eller på trottoaren? Utan att vända mig om vet jag att den är dräktig med lika många skikt och lager, lika mycket historia... och händelser, lika mycket tankar och upplevelser som jag. Oftast passerar vi, osedda för varandra. Men vetskapen om att vi alla är värdefulla käril av liv finns där- bara jag stillar mig en stund." Stina Wollter Hon heter "The MegaBitch" på Twitter och beskriver sig själv som både snäll och arg.Vad är det som gör henne arg? Och snäll på vad sätt då?Hör Stinas samtal söndag 9 augusti kl 22.05-23.00 med Johanna som är kvinna, transkvinna, feminist, grafisk formgivare och mycket annat.Detta är en återutsändning av ett tidigare program och därför kan du inte ringa in. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.seSöndagarna med Stina Wollter kommer igång med nya direktsända möten den 23 augusti.
8/9/201543 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Stina och Magnus som slutat ljuga

"En sökare finner sitt spår...och hamnar fel.Spåret leder käpprätt åt fanders. Tänk om människor med längtan efter kickar, "något annat" och "något mer" slapp gå omvägen genom missbruk, utanförskap eller... vilsenhet av olika slag.Tänk om livet kunde få vara ett tålmodigt smörgåsbord med många valmöjligheter och varianter uppdukade. Att det gick att smaka sig fram tills man fann sin väg utan att skada sig själv eller sina nära och kära längs vägen." Stina Wollter Han beskriver det som att han levde två liv. Samtidigt. Den ena delen av honom hade ett nära förhållande till idrott och han var simtränare på hög nivå, medan den andra delen av honom trivdes bra i sällskap av alkohol och droger.Till slut gick det inte längre. Han slog i botten och trodde att han hade några veckor kvar att leva.Stina har fått besök i studion av Magnus som idag vill leva ett liv utan lögner. Numera får han kickar av ganska enkla saker, som att titta på stjärnhimlen, meditera eller hugga ved.Hör Stina och Magnus samtal 2 augusti kl 22.05-23.00 om föräldraskap, om att tävla, om skuld och skam, bryta mönster och att inte ljuga längre.Detta är en återutsändning av ett tidigare program och därför kan du inte ringa in. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.seSöndagarna med Stina Wollter kommer igång med nya direktsända möten den 23 augusti.
8/2/201546 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Stina och Maria med de talande pinnarna

Jag hörde en form som viskade där i skogen. Jag hade inte hört den om jag kommit direkt från gatans larm. Men nu kunde jag förnimma den och när jag tog den i min hand viskade den inte längre. Den talade, nästan ropade. Och jag lyssnade och blev lite förändrad. Stina Wollter Vid vägs ände, i ett hus i naturens färger med skogen som en vägg vid tomtkanten lever och skapar Maria Westerberg som också kallar sig Vildhjärta. Här har hon funnit en tillvaro som passar henne, bortom huslig lycka och karriärstegar.Stina åkte och hälsade på och fick stiga in genom en öppning i den där väggen och trädde därmed in i en värld som vid första ögonkastet kanske bara ser ut som en vanlig skog men i Vildhjärtas sällskap plötsligt förvandlas till en befolkad, ja, besjälad plats. I Vildhjärtas fotspår träder gestalter och berättelser fram som har något viktigt att säga nutidsmänniskan…om vi stannar upp och lyssnar.Hör Stinas möte med Maria söndag 26 juli kl 22.05-23.00 - Maria som ser sig som en utrotningshotad art.Detta är en återutsändning av ett tidigare program och därför kan du inte ringa in. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.seSöndagarna med Stina Wollter kommer igång med nya direktsända möten den 23 augusti.
7/26/201547 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Stina, Amanda och Sandra om vänskap

"Jag skulle ju resa ensam i Indien, jag skulle lyssna efter min egen röst, spåra min magkänsla, välja åt vilket håll mina fötter skulle gå. Alldeles själv. Och så en dag, satt de där. Två unga kvinnor jag sett på en yogaklass hamnade vid bordet bredvid mitt på en restaurang. Vad var det för mekanismer som slog till som gjorde att det var självklart att öppna sig för just dem?Hur kunde vi "finna varandra" på bara fem minuter?Tre människor som möts ute i den stora världen börjar prata pang på rödbetan som om vi väntat på varandra; om systerskap, att resa, att finna sin väg."Stina Wollter Amanda Askerstedt och Sandra Åhman heter de kvinnor Stina tillbringade några intensiva timmar med vintern 2013. Det mötet har Stina burit med sig sen dess och vill nu fortsätta samtalet. Från en het strand i Indien till en sval svensk radiostudio; nu träffar hon vännerna igen. Det kom att bli ett tema på Sandra och Amandas gemensamma resa detta med systerskap, eftersom de mötte flera kvinnor längs vägen som de upplevde att de hade nåt gemensamt med - bortom språk, utbildning, kulturskillnader o s v.För Sandra och Amanda var det viktigt att röra sig bortom turiststråken, vilket bl a ledde till att de jobbade på teplantage där de fick syn på frågor om status och hierarkier.De två har känt varandra sedan gymnasiet och varit varandra nära sedan dess - om än inte alltid fysiskt sett. Hör det sista liveprogrammet av Söndagarna med Stina Wollter före sommaruppehållet - om vänskap, identitet, samboskap, att resa bort och komma hem. Vad har du varit ute på för resor?Vad har du tagit med dig hem; en ny kärlek, insikter, kunskaper, en ny hobby, en utbildning eller vad?Hur mötte du din bästa vän?Hur tar ni hand om den relationen?Vad består en riktig vänskap av enligt dig?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och dela med dig eller maila när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
6/7/20151 hour, 31 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Stina med Pär om rörelse och hinder

Vi går alla omkring med en vinge, en dröm, en längtan, en sång. Tänk om alla våra vingar finge flyga tillsammans en gång!Så om du ser en vinge flaxa över taken ska du inte springahem och bli nervösdu ska bara stanna och begrunda saken och sen tänka:"Där är en som sluppit lös!"  /Ur Kent Anderssons dikt Vingen Söndagens gäst Pär Boman hade tur som föddes 1966. Hade han fötts bara några år tidigare hade han, med allra största sannolikhet hamnat på institution.  Nej, det blev inget instutitionsliv för Pär. Däremot  tre OS-medaljer från New York och Seoul och ett helt vanligt liv med fru och bonusbarn och jobb som IT-projektledare. Genom sin livsresa har Pär blivit tvungen att se möjligheterna istället för problemen och lärt sig den livsviktiga skillnaden mellan vinnare och en förlorare. Han menar att vinnarna är dom som vågar förlora, och dom enda hindren som finns är dom vi sätter upp för oss själva.  Hör Stina och Pärs samtal om att växa upp med en CP-skada i 60-talets Sverige, om att övervinna problem och ständigt utmana sig själv! Du som lyssnar, vad har du övervunnit? Hur har du tagit dig igenom livet med just dina begränsningar?   Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta. Du kan när som helst maila till sondagsstina@sverigesradio.se
5/31/20151 hour, 24 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Stina och Valborg om ett liv värt att leva

"Den inre elden. Den som gett det skälvande ledljuset framför mina fötter även på sträckorna som jag snubblat fram på. De dunkla, snåriga, steniga stigarna som ibland inte ens var några stigar utan obruten, osäker mark. Jag tänker mig att jag har ett ansvar att ta hand om den elden. Kanske är den det dyrbaraste jag har.Mötet med Valborg och hennes eld gjorde att jag fick lite bättre syn på min egen."Stina Wollter Hon vill helt enkelt ha ett liv värt att leva. Hon kallar sig vampyr eftersom hon borde varit död flera gånger om. Stina har hälsat på Valborg i hennes rökelsedoftande lägenhet vid Möllevångstorget i Malmö. Valborg berättar att hon hittade sitt plåster, sin grej i drogerna redan som 13-åring - i en längtan efter någon slags gemenskap. Idag kan hon se att hon bara var ett barn då när hon hamnade i drogträsket och började gå på gatan. Dessutom visste hon inte om sin ADHD då och i skolan blev hon "den jobbiga". - Jag önskar att nån hade sett mig. Jag behövde ju hjälp. Hon har en eld inom sig som aldrig slocknat längs vägen, hon är en kvinna provat så många roller men nu landat i sig själv, hon är maskrosmamma, sjukpensionär och författare. Hör Stina och Valborg som mest av allt vill inge hopp - som symboliseras av hennes 33 år gamla spindellilja som följt henne under hennes upp och ner-artade liv. Den har överlevt mot alla odds.Du som lyssnar, vad har du fått att överleva? En växt? Ett förhållande? En relation till en plats? Hur ser du på det här med den inre elden? Hur tar du hand om din? Vad spelar hoppet för roll i ditt liv?Ring 018 - 17 40 20 under sändning för att dela med dig!Du kan när som helst maila till sondagsstina@sverigesradio.se
5/24/20151 hour, 32 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Stina med Tilde om olika komma ut

"Världen är så stor så stor. När man är ett litet barn behöver man oftast inte förstå hur stor.Tiden går fort och plötsligt ska man bli vuxen mitt i allt det stora. Fungera. Ta emot sig när man faller.Förhålla sig till tusen och tusen olika saker. Jag önskar att någon skulle ha intervjuat mig när jag var 20 år. Jag hade behövt höra min röst från 1984 - idag.Och jag hade behövt prata med mig.Vad skulle jag säga?"Stina Wollter Söndagens gäst Tilde Kåreland tycker att man behöver komma ut med så mycket nu för tiden. Själv kom hon ut som kristen nyligen. Bland annat.Det började med att hon efter att ha gått ut gymnasiet var skoltrött och började hänga i kyrkan - hon som var övertygad ateist. För henne blev kyrkan en plats där hon kunde få vara ensam men samtidgt del av något större än sig själv. Tilde menar att hennes uppväxt i Gottsunda i Uppsala har gjort henne till en person som är van vid olikheter. Hör Stina och Tildes samtal om att vara ung, om unga människor som mår dåligt, om identitet, om att passa in och att helt enkelt strunta i om man gör det.Du som lyssnar, vad vill du säga om hur det är att vara eller ha varit ung? Vad är skönt att ha passerat och vad längtar du tillbaka till?Vad har du kommit ut med? Ett starkt trädgårdsintresse? Samlariver? Fotfetischism? Din sexuella läggning? Eller något helt annat?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta. Du kan när som helst maila till sondagsstina@sverigesradio.se
5/10/20151 hour, 31 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Stina med Leo som lyssnar på sig själv

"Jag har sett på nära håll hur en människa som var helt fel på ett ställe blivit helt rätt på ett annat. Jag har sett på nära håll hur vemod och ängslan bytts ut mot frimodighet och tillit. För att hamna på sina rätta platser är det nödvändigt att bryta upp från de där man inte blommar, där man krymper, där det mesta blir fel. Jag önskar att uppbrotten inte behövde vara så dramatiska. Jag önskar att normbrytning inte var ett brott utan ett - hopp."Stina Wollter Han har för vana att göra det - lyssna mer på sig själv än andra. Och det började han med redan som barn. Han beskriver sig som en nörd idag och som barn en särling. Stina får besök av Leo Flavum som skapar allt möjligt; musik, texter och ett eget språk. Det heter Xhaimeran och har 16 000 glosor! Leo ser sig som en solklar nattmänniska. Och lantis ända in i märgen - det är därför han bor spartanskt i Hälsingland. Hör Stina och Leos samtal om varför han kallar sig nörd, om vikten av att skapa, om att vara en ”normbrottsling”, om vad skoltiden gjorde med honom och om hur han väljer att leva sitt liv idag.   Du som lyssnar, på vad sätt bryter du mot normer? Trivs du bättre inom ramarna? Är du nöjd bara du har fått påverka dom själv?Vad gör eller gjorde skolan med dig? Tjänar den som inspiration eller tycker du inte att du passar alls i den världen? Hur har du valt att bo och hur kommer det sig? Vilka platser är viktiga för dig?Var kommer du bäst till din rätt? Ensam eller i flock?Ring 018 – 17 40 20 under sändning om du vill vara med och prata om just det du kommer att tänka på. Eller skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se
5/3/20151 hour, 30 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Stina och Cecilia i kökssoffan

Det finns ett slags gott humör som växer inifrån kärnan av vissa människor. Det är inte glättigt, inte ytligt, det handlar inte om något tillkämpat hurtfriskt utan mer som om det finns ett litet ljus inuti, som även när det skymmer, låter sig anas. Ni vet känslan av sol bakom regntunga moln eller när någon plötsligt ler genom tårar.Stina Wollter Hon tar emot i långkalsong och Stina får äntligen möjlighet att göra sitt livs första intervju liggande, något hon drömt om en längre tid. Cecilia Ekhem ligger nämligen ner mycket och ser världen från kökssoffan i Kvissleby, nära havet utanför Sundsvall. Där kryper Stina ner vid hennes sida för att få veta mer om sofflivet. Cecilia har en sjukdom som heter ME/CFS som gör att hon har ständiga influensasymptom med t ex feber hela tiden. Hon får planera och kalkylera vad det är värt innan hon sätter på musik, går till postlådan eller tar emot besök. Trots det är det en positiv och på sätt och vis handlingskraftig sjukstugepoet Stina möter. Hör Stina och Cecilias samtal om att skriva långa romaner och korta dikter, om barn och barnlängtan, om vården och om att inte kunna utföra det jobb man älskar, om att möta begränsningar utan att tappa sugen och kontakten med sina drömmar.Du som lyssnar, vad skriver du? Dagbok, dikter, limerickar, tweets eller nåt helt annat?Vad fyller skrivandet för funktion för dig?Vad stöter du på för begränsningar? Är de fysiska eller psykiska eller både och? Hur hanterar du det?På vilket sätt har du anpassat dina drömmar efter dina begränsningar?Eller vill du prata om att äntligen vara friskförklarad?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och dela med dig kring det du vill! Skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se om du föredrar det.
4/26/20151 hour, 26 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Stina och Kolbeinn om tonårsrummet

"När jag var tolv år visste jag att det var konstnär jag skulle bli. Att rita och måla var det jag var bäst på. Två år senare var jag tonåring och helt vilsen, tillvaron var kaotisk och jag överdriver inte när jag säger att den krokikurs jag skolkade från högstadiet för att börja på, både räddade mig och är anledningen till att skapandet blev och har förblivit mitt fredade rum. Det rummet som öppnades där för mig är anledningen till att jag, hur livet än ter sig, har en plats som är bara min, en plats där jag är okränkbar och där jag i ro kan bearbeta precis det jag behöver bearbeta. Alla, inte bara yrkesverksamma konstnärer, borde ha en sådan plats."Stina Wollter Han tror att samhället skulle tjäna på att alla fick, kunde och tog chansen att hitta sitt tonårsrum. Till pysslandet, lyssnandet och den planlösa kreativitet som kan uppstå där. För honom innebar återvändandet till tonårsrummet att han hittade tillbaka till konsten. Och till sig själv.Kolbeinn Karlsson är serietecknare, konstnär och illustratör. Hör Stina och Kolbeinn prata om de världar han inte gärna lämnar och som gör att han aldrig har tråkigt, om hur hans idealsamhälle ser ut, om det isländska i honom, om låsningar och lycka. Du som lyssnar, vad känner du inför ditt tonårs-jag? Vad hade du då som du söker efter nu?Vad har vuxenlivet tillfört som tonåringen inte hade, visste, ville? Eller vill du prata om hur det är att vara ung idag? Hur ser dina världar ut som ger dig näring? Hur och var får din kreativitet vingar? Hur har din uppväxt präglat dig? Ring 018 – 17 40 20 och dela med dig eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se med ditt telefonnummer om du vill bli vara med per telefon efter kl 23 söndag 19 april!
4/19/20151 hour, 22 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Stina och Fazeela om livets skiften

"Det är vanligt att titulera människor på olika sätt. Ofta handlar det om yrken och utbildningar. Jag brukar roa mig med att tänka ut alternativa CV:n där helt andra saker räknas. Visst kan titlar berätta något om en människa men vad blir kvar när man skalar av det? Vad gömmer sig under?" Stina Wollter Hon är i ett skifte i livet nu, söndagens gäst Fazeela Selberg Zaib.  Med sig i bagaget har hon "en kronisk inställning att göra nytta". Å ena sidan för den sidan av henne med sig att hon får tillfälle att göra just nytta och vara med och bidra till utveckling, å andra sidan tror hon att det var det som gjorde att hon hann bli utbränd innan hon fyllde 30 år.Hör Stinas samtal med Fazeela om stolhet, frihet och snällhet, om titlar och identitet, om varningssignaler och prestation, om tro och förebilder.  Du som lyssnar, vad betyder titlar för dig? Hur stor del är de av din identitet?  När har du kämpat på mer än du egentligen orkat med? Vad är det som har fått dig att se ljuset igen? Vad har du för inställning till att arbeta; är det något du gör mest för att överleva eller är ditt arbete en livsstil?  Vad är utveckling för dig? Och vad har utvecklat dig mest? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta! Skicka ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se så blir det kanske uppläst.
4/12/20151 hour, 31 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stina med Sara och Tomas om sorgen

"Vi delar så gärna de glada stunderna och de ljusa minnena.Vi bjuder så gärna in till festligheterna och högtiderna.Vi är så bra på ballongerna och marschallerna.Vi dansar så lätt kring midsommarstången med barnens händer så trygga i våra. Men händer rycks plötsligt ifrån oss. Marken under fötterna likaså.Hur kan jorden fortsätta rotera runt sin axel när katastrofen har skett?Hur kan det meningslösa få mening?Hur ser samvaron ut kring det som gjort ondast?Ensam är inte stark.Varken i glädje eller sorg."Stina Wollter - Sorgen har fördjupat mig, säger Sara - Man bär med sig den hela tiden, säger Tomas. De har lärt sig leva med den, sorgen. Trots att det funnits tider då de inte trodde att de någonsin skulle kunna skratta igen. De har upplevt många föräldrars värsta mardröm; att förlora ett barn. Och inte bara ett, utan två. Sara Dahlberg Eriksson och Tomas Eriksson berättar om en tillvaro som vändes upp och ner för att aldrig bli densamma igen. Första gången bet de ihop och knöt näven i fickan. Andra gången blev en annan slags resa som för Saras del ledde till en ny profession och Tomas säger att det som hjälpt honom är att prata, prata, prata. För Sara och Tomas menar att det går att bearbeta sorg och alla sorters förluster – Sara har t o m skrivit en bok om läkande. De vill uppmuntra människor i sorg till att öppna dörren, ta kontakt och skapa rutiner i vardagen. Och kanske kan de fungerande som ett vikarierande hopp. Hör Stinas möte med Tomas som blivit modigare och med Sara, som sätter fötter på sina drömmar. Du som lyssnar, vilka erfarenheter har du av sorgebearbetning? Vad eller vem hjälpte dig när det var som mörkast? Hur fångar du bäst livets glädjeämnen? Vad tänker du om livet efter detta? Vad är andlighet för dig? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och dela med dig.  Eller skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
4/5/20151 hour, 31 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Stina och Eleni om lärande och blygsel

"Jag är lika blyg som du, det märks bara inte för att jag har en annan sida vrängd utåt. En sida som handlar om att överleva på de platser som livet fört mig till. Där du är rädd är jag trygg; långt ut på kanten, på mitten av torget, med tusen ögon på mig. Många tror att det är mod men det är något annat. Jag är lika blyg som du men jag döljer det bakom mina yviga gester.Ja, dom tar plats, jag vet. Men skyddar mig också."Stina Wollter Hennes mormor hade klätt henne i gult linne och kjol inför resan till det nya hemlandet. Här var det höst och Eleni Danielsson Mitka frös, men var samtidigt förväntansfull och glad över att få vara med sin familj igen efter ett år utan dem. Ett nytt liv började och 80-talets Sverige behandlade Eleni väl. Hon kände sig aldrig utanför och Sverige blev snabbt en plats för lek och lärande. Idag är hon själv lärare och den blygsel som egentligen är en del av hennes personlighet, märks det inte mycket av i klassrummet. Eleni tror på och känner hopp inför dagens unga. Hör Stina och Elenis samtal om olika situationer i olika klassrum, om vad mod kan vara, om temperament och tradition. Du som lyssnar, hur hanterar du din egen blyghet?Vilka är dina platser för lärande; på båten, i hemmet, på flykt, i ensamhet, eller helt enkelt i skolan?Finns det ett annat land som är levande i dig? På vilket sätt?Vad vill du prata om som gäller skolan? Är du lärare, elev, förälder? Hur ser du på att lära för livet?Ring 018 - 17 40 20 under sändning eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
3/29/20151 hour, 30 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Stina och Magnus som slutat ljuga

"En sökare finner sitt spår...och hamnar fel.Spåret leder käpprätt åt fanders. Tänk om människor med längtan efter kickar, "något annat" och "något mer" slapp gå omvägen genom missbruk, utanförskap eller vilsenhet av olika slag.Tänk om livet kunde få vara ett tålmodigt smörgåsbord med många valmöjligheter och varianter uppdukade. Att det gick att smaka sig fram tills man fann sin väg utan att skada sig själv eller sina nära och kära längs vägen."Stina Wollter Han beskriver det som att han levde två liv. Samtidigt. Den ena delen av honom hade ett nära förhållande till idrott och han var simtränare på hög nivå, medan den andra delen av honom trivdes bra i sällskap av alkohol och droger.Till slut gick det inte längre. Han slog i botten och trodde att han hade några veckor kvar att leva. Stina får besök av Magnus som idag vill leva ett liv utan lögner. Numera får han kickar av ganska enkla saker, som att titta på stjärnhimlen, meditera eller hugga ved. Hör Stina och Magnus samtal om föräldraskap, om att tävla, om skuld och skam, bryta mönster och att inte ljuga längre.Du som lyssnar, vad har du slutat med? Och vad har du bytt ut det mot?Har du lyckats förvandla skammen till stolthet?Vad eller vem har du förlåtit?Vad gör dig tacksam? Ring under sändning och berätta på telefonnummer 018 - 17 40 20 eller skicka ett mail tillsondagsstina@sverigesradio.se
3/22/20151 hour, 30 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Stina med Matilda som flyger fram

"När det var som tyngst. När vi stod med våra blödande föräldrahjärtan framsträckta i tomma luften framför oss, kom det som beställt av en högre makt, en katt till oss. Hon gosade oss villkorslöst genom den trånga passagen och nu när vi är igenom kommer vi aldrig aldrig mer tvivla på att människor och djur kan hjälpa varandra genom de svåraste stunderna och dela de ljusaste."Stina Wollter Det var i och med en för tidig julklapp till ridtjejen Matilda i form av en travsulky, när det var som allra mörkast i hennes liv, som allt förändrades. Och känslan i Matildas kropp när hon flög fram i sulkyn.18-åriga Matilda Persson ser hästarna som sin terapi och sin bästa medicin. För mycket av det som är självklart för andra, är något som Matilda har fått erövra. Om och om igen. Idag rör sig Matilda ledigt och rutinerat i stallet, håller på att ta travlicens för stora hästar och går på en Folkhögskola med inriktning på foto. Själv tror Matilda att det är hennes envishet som hjälpt henne att komma dit hon är idag.Hör Stinas möte med Matilda på föräldragården i Hälsingland!Du som lyssnar, vad betyder hästar för dig? Eller är det relationen till något annat djur som har påverkat dig mycket? Hur då?Vad funkar som terapi för dig? När och var känner du dig fri?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
3/15/20151 hour, 24 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stina möter Anna med pennan

"Jag älskar att teckna och att se på teckningar. Det är närvaro helt enkelt. Det aktiverar inlevelseförmåga och empati. Tänk; ett stift, en bit kol, en penna, en krita och så papper - eller en yta vilken som helst som går att rita på - och du kan kommunicera bortom många av dom gränser människan skapat. Jag önskar alla människor ett skissblock i fickan." Hon gillar kvinnor och hon gillar snippor som hon ser som ”grunden till allt”. Det är därför hon tecknar så många snippor, Anna Åhlund. Faktiskt en om dagen. Anna är illustratör, konstnär och lärare. Redan som barn upptäckte hon att några streck kan bli humor. Idag vet hon att de kan vara mycket mer än så.Hör Stina och Annas samtal om humor och budskap, om ett inkluderande och exkluderande samhälle, om gränser, om fantasi, om skuggplatser och vad Anna vill ge en plats i solen. Du som lyssnar, vad vill du lyfta så här på Internationella Kvinnodagen? Vill du prata om ett projekt du brinner för? Om humor som en förändringskraft? Om vilken sorts skola och samhälle du drömmer om? Eller om var din fantasi trivs som bäst? Vad du än kommer att tänka på, ring 018 – 17 40 20 under sändning eller skriv ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
3/8/20151 hour, 30 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stina med Helena om mat, tröst och kärlek

"Ibland när jag berättar mitt liv i stora drag kan jag själv slås av hur mycket det rymmer; vilken dramatik, så många vägskäl, möten, chockerande vändningar, ödesmättade stunder, slitsamma sträckor, jublande fröjd, sårigt mörker och hisnande luftfärder det har innehållit! Tänk då t ex en buss full med människor i olika åldrar Ett helt bibliotek av de mest skiftande romaner, faktaböcker och diktsamlingar! Mumma."Stina Wollter Hon har rymt många gånger i sitt liv, söndagens gäst Helena Olli. Från och till olika tillstånd, miljöer och platser. Hon umgås gärna med rufsiga människor och har en tendens att plocka upp dem. Idag jobbar hon på Sjukvårdsrådgivningen och förväntas ofta ha svar på frågor bortom dom medicinska.   Hör Stina och Helenas samtal om att vara fången respektive fri, om uppbrott och att stanna kvar, om hopp, tröst, matlagning och att våga tro på kärlek igen. Du som lyssnar, vad har du brutit upp från och vad har du funnit då?Har du också ett yrke som rymmer mycket mer än arbetsbeskrivningen?Vad betyder matlagning för dig? Mötte du också kärleken där du inte trodde att den fanns?Ring 018 - 17 40 20 under sändning för att dela med dig, eller skicka ett mail när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se
3/1/20151 hour, 35 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Stina och Davids rörelser

Om Söndagarna med Stina Wollter 22 februari tänker Stina så här: "Jag vilade med min arm på en varm bröstkorg, kände den röra sig för varje andetag. Och jag tänkte på beröring, att den ofta bara är på en armlängds avstånd för mig. Det finns famnar, tröstande axlar, värme och hud vart jag mig än vänder. En djup tacksamhet fyllde mig. Och sen kom tankarna på alla som lever utan beröring. Åh, alla dessa orörda kroppar."Stina Wollter Han har rört sig mellan Hawaii, Mexiko, Kalifornien, Sverige och många andra platser. Han har förflyttat sig mellan hav och land. Han ser sig själv som en kulturell hybrid som egentligen inte känner sig hemma någonstans. Det viktigaste har han alltid med sig; sin kropp och sina händer som har blivit känsligare med åren.Stina möter David Davies som idag är kiropraktor bl a. Det blir ett samtal om en annorlunda uppväxt som luktar fisk på gott och ont, om beröring, ensamhet och gemenskap och religion. Du som lyssnar, vill du prata om hur du har präglats av din uppväxt?Om din längtan efter beröring och vart den har fört dig?Om vad som är hemma och vad som är borta?Din kärlek till havet? Ring in under sändningen 22 februari på telefonnummer 018 - 17 40 20 och berätta!Du kan när som helst maila till programmet och föreslå gäster eller bidra med lite av din historia på sondagsstina@sverigesradio.se
2/22/20151 hour, 33 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Stina och Maria med de talande pinnarna

Jag hörde en form som viskade där i skogen.Jag hade inte hört den om jag kommit direkt från gatans larm.Men nu kunde jag förnimma den och när jag tog den i min hand viskade den inte längre.Den talade, nästan ropade.Och jag lyssnade och blev lite förändrad. Stina Wollter Vid vägs ände, i ett hus i naturens färger med skogen som en vägg vid tomtkanten lever och skapar Maria Westerberg som också kallar sig Vildhjärta. Här har hon funnit en tillvaro som passar henne, bortom huslig lycka och karriärstegar. Stina åkte och hälsade på och fick stiga in genom en öppning i den där väggen och trädde därmed in i en värld som vid första ögonkastet kanske bara ser ut som en vanlig skog men i Vildhjärtas sällskap plötsligt förvandlas till en befolkad, ja, besjälad plats.  I Vildhjärtas fotspår träder gestalter och berättelser fram som har något viktigt att säga nutidsmänniskan…om vi stannar upp och lyssnar. Hör Stinas möte med Maria, som ser sig som en utrotningshotad art. Du som lyssnar, vill du berätta om vad skogen gör med dig? Om vilka platser som betyder mest för dig?Om var du läker?Har du hittat en livsstil som passar ditt väsen perfekt? Vad har du behövt stänga dörren till för att hitta dit?Är du också en vardagsfilosof? Vad har du kommit fram till? Vad du än vill prata om, ring 018 – 17 40 20 under sändning eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se
2/8/20151 hour, 31 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Stina och Mariana utan Jante

Jag har älskat, hatat, skapat, sörjt, dansat, växt upp, jumpat, arbetat, lekt, njutit, lidit och letat till musik.Olika låtar har intagit delar av mig och mitt liv och de är som sammanväxta med hela min existens. Det märkvärdiga är att det inte tar slut Det finns alltid plats för nya låtar; jag liksom expanderar.Nu gör jag plötsligt plats för min sons rasande samhällskritiska hiphop och det möbleras om i mig - igen. Musik är ett livsäventyr, musik är att kunna sitta still men ändå vara i rörelse, musik är the Soundtracks of Our Lives, ända in i döden.Stina Wollter Hon ser musik – och särskilt då hiphop - som sitt livs största kärlek.Hon heter Mariana Benyamin Sir och gästar Stina.När Mariana var barn smög hon med sitt musiklyssnande, men idag sänder hon närradio och pratar ”öppet” om sin kärlek. Och inspireras fortfarande av den. Dessutom står hon för att hon har ett stort ego och att Jantelagen inte är något för henne. Men det är viktigt att samtidigt vara snäll och ödmjuk, hävdar Mariana. Hör Stina och Mariana samtala om hur musik kan påverka en människa, om självkänsla, om attityd, om revansch, mod och drömmar. Du som lyssnar, vad betyder musik i ditt liv? Tröstar eller roar den? Lever du med musiken eller kanske av den?När har du trott mer på dig själv än din omgivning gjort? Vad hände då?Vad eller vem inspirerar dig i din vardag? Ring 018 – 17 40 20 under sändning och dela med dig! Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se
2/1/20151 hour, 31 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Stina och Emily på spåret

"Tillgänglighet Hur ofta tänker jag på det? Hur användarvänligt samhället är och för vilka och på vilket sätt? Vad är självklart för mig men inte för en annan? Frågorna väcker nya frågor som söker svar. Vilken tur jag har att jag har mina söndagssamtal så att jag får tänka nya tankar och kanske veta mer."Stina Wollter För Emily Frigyes är det naturligt att tänka att vi alla kan hamna där, med ett funktionshinder. Hon är samhällsplaneraren och tunnelbaneföraren som vill utöka tillgängligheten för alla i trafiken. Hon konstaterar att hon planerar mer och skrattar mindre när hon är i Sverige.Hör Stina samtala med Emily om vad hon lärde sig av att arbeta inom äldrevården, hur hon ser på skam och vad den kan få för allvarliga konsekvenser och om att vara stark kan handla om att visa sig svag.Du som lyssnar - var trivs du bäst; i en planerad eller spontan tillvaro?Hur tillgängligt är samhället för dig?Vad har du slutat skämmas för?Ring in under sändning på 018 - 17 40 20 eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se  
1/25/20151 hour, 22 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Stina och Åke om det (o)vanliga

Vi föds som original, hur kommer det då sig att vi dör som kopior? skaldade den engelske poeten Edward Young (1683-1765). Den frågan kan man gott meditera lite över. Och samtidigt fråga sig hur komplicerat det är att leva ett liv som inte är kopierat idag och hur det påverkar toleransen och utrymmet kring det annorlunda."Stina Wollter Det kom ett brev till redaktionen. Det var från fotografen och författaren Åke Mokvist som undrade om inte han och Stina har en del gemensamt i sitt intresse för människor. Så Stina åkte till Värmland för att träffa Åke.För honom är ett original det finaste som finns.Åke har åkt kors och tvärs runt om i Sverige och verkligen stannat upp och till inför människor och deras berättelser. Det blev ett livsprojekt att skildra de han kallar "De ovanliga", de som kompromisslöst lever efter sina värderingar "och skiter i vad grannarna säger". Kanske blev han en av dom längs vägen... Du hör Stina och Åkes samtal kl 22-23. Du som lyssnar, vad vill du prata om?Tycker du att det finns mindre eller mer plats för originalet i dagens samhälle jämfört med tidigare? Hur då?Vill du berätta om din längtan att passa in?Eller om hur du lever annorlunda - frivilligt eller ofrivilligt?Vad har du fått bryta mot för att kunna göra det?Ring 018 - 17 40 20 under sändning så kan du vara med efter kl 23!Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
1/18/20151 hour, 26 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stina med Charlie om (o)hälsa

"Förväntningar och verklighet. Själslig växtvärk och vilsenhet. Utanförskap och mobbing. Innanförskap och ensamhet. Utseende och bekräftelsebehov. Stress och sökande. Överhettning och leda. Ytlighet och prestation. Det är en del av de ord som dyker upp då jag tänker på unga idag. Hur kan vi hantera och bearbeta den ökade psykiska ohälsan? Vi kan väl börja med att tala om det?"Stina Wollter Det verkade så perfekt - livet.Medvind och framtidsdrömmar, vänner, hälsa, sysselsättning, kompisar och resor. Men så rasade allt och Charlie fick panikångest. Ångesten hängde kvar och följde honom tills det inte fanns någon återvändo - han hamnade på en plats där det vände; då det handlade om liv och död.Han överlevde och nu vill han ta bort de tabun som finns kring psykisk ohälsa genom att prata om det. Hör Stinas samtal med Charlie Eriksson som idag är 23 år gammal.Du som lyssnar, vilket är ditt förhållande till prestation? Till att be om hjälp? Har du upptäckt att svag kan vara lika med stark och tvärtom, eller är du anhörig till någon som går igenom det Charlie har gjort? Vilka är dina varningssignaler? Hur såg din väg mot att må bra ut?Vad tycker du att vi borde prata mer om? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta om du vill prata med Stina. Du kan när som helst maila till sondagsstina@sverigesradio.se
1/11/20151 hour, 28 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stina i kyrkan med femårige Gustaf

Barn är ett folk och de bor i ett främmande land kan vi sjunga men faktum är att vi bor i samma. Även om vi glömmer bort det. Picasso sa: - Jag vill erövra barnets blick.Barnets storögdhet och syn på världen är verkligen något åtminstone jag strävar efter att erövra... Tillbaka."Stina Wollter Allt började med att Stina vid ett besök i en kyrka hörde en klar barnröst och blev nyfiken. Hon fick tag på barnet Gustaf Sundmark och de stämde träff en tidig morgon i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för ett samtal. För Gustaf är historien och då särskilt medeltiden en värld som han genom bilderna får tillgång till och han tycker inte att det är krångligare än ett pussel att förstå hur det kunde vara då. Med Gustaf som guide får Stina lära sig ett och annat om den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictor och en hel del annat mellan himmel och jord som man kan klura på när man går runt i en kyrka.Gustafs mamma Stina Fallberg Sundmark, som är teolog och konstvetare bl a, får också vara med och berätta om sitt och Gustafs stora intresse. Så här på Värnlösa barns dag hör vi också 11-åriga Esma som firar jul i Marocko utan julklappar och 14-årige Jens som gillar att filosofera och som önskar fler goda gärningar år 2015. Musikern och Koldioxidbantaren Staffan Lindberg hälsar på med en sång som får Stinas hår på armarna att resa sig. Just ikväll är programmet förinspelat och det går därför inte att kommentera eller ringa in till. Maila kan du göra när som helst till sondagsstina@sverigesradio.se  
12/28/20141 hour, 16 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stina med Mimmi som dansar sig fri

"Och det bubblade något genom min kropp och det blev en pelare som roterade sig uppåt och ville ut.Från bebisens intuitiva rörelser upp till mina styrda vuxna begränsade och jag ville vara fri, fri! Jag skrattade och grät och ville famna hela mig och alla andra och jag hann tänka att det är vansinne att det finns krig."Stina Wollter Som barn kände hon sig korkad i skolan, något hon som vuxen ser som helt onödigt och sorgligt. Nu har hon kommit på att hon helt enkelt har flera andra språk än de som erbjöds i skolan. Att hon har en "Popcornskalle" och en miljon idéer och många saker för sig samtidigt. Och att det är okej att vara olika.Stina hälsar på Mimmi Tollerup i Sala som idag lär ut frigörande dans och är illustratör bland annat. För Mimmi är alla känslor och uttryck tillåtna i dansen och där finns det inte heller något rätt eller fel."I dansen får man vara hela sitt register", som hon säger.Mimmi pratar om sina egna och samhällets diagnoser.Hon ser sin intuition som sin största visdom och trygga följeslagare. Och livets svårigheter som dörröppnare. Hör Stinas samtal med Mimmi! Du som lyssnar, var får du tillgång till hela ditt register?Vad har du för förhållande till dina eventuella diagnoser?Vilka är dina språk?Och vad får dig att känna dig fri?Vad du än kommer att tänka på, ring in under sändning och dela med dig av dina berättelser på telefonnummer 018 - 17 40 20.
12/21/20141 hour, 28 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stina med Daniel om mörker och ljus

"Självklart finns mörkret och katastroferna ruvandes vid horisonten. Jag tror att alla - förutom de som lever mitt i det och som har det inpå kroppen - anar närvaron. Frågan är hur vi hanterar det. Ja, det är verkligen frågan."Stina Wollter Han är uppvuxen med mycket mörker, Daniel Mendoza. Våld, flykt, vrede, otrygghet, oförutsägbarhet. Själv beskriver han det som att hat höll honom vid liv länge. Men han lyckades välja en annan väg. Nu är Daniel vuxen och har kontakt med sin egen vrede och tycker att den hjälper honom att förstå den som hatar. Samtidigt står han för att han har nära till sin sårbarhet.Idag är Daniel pappa och driver "Good News Magazine" eftersom han vill lyfta positiva händelser och låta sig inspireras av dom som väljer ljuset.  Hör Stinas samtal med Daniel kl 22.05 - 23.00!Du som lyssnar kan ringa in under hela sändningen på 018 - 17 40 20 och berätta om ditt förhållande till din bakgrund, om att våga och kunna välja väg, om vilka människor du mött som hjälpt dig dit. Eller vad än du vill dela med dig av. Maila gör du på sondagsstina@sverigesradio.se
12/14/20141 hour, 33 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stina och Linda om styrka och smärta

"Franciskus kallade alltid sin kropp för Lille broder Åsna. I och med att han älskade djur antar jag att det var kärleksfullt menat men det får mig att tänka på att vi emellanåt behandlar våra kroppar sämre än många tar hand om sina packåsnor och det är ju verkligen inte värdigt med tanke på vad våra kroppar kånkar runt på. Till exempel våra fantastiska jag."Stina Wollter Hon fick beskedet att det var läge att steloperera hennes pajade rygg. Då tänkte Linda Vixner, fysioterapeut som hon är, att det kanske finns ett annat sätt. Så gick det till när hon hittade till sporten styrkelyft. Hon hade hunnit fylla 40 år, hade tre barn men bara några år senare har hon rönt stora framgångar inom sporten - bl a en bronsmedalj i Veteran-VM. Till vardags forskar Linda om akupunktur som smärtlindring för förstföderskor och kan berätta om vad som är viktigt att tänka på både för den som lever med långvarig smärta och den som behandlar människor som har ständig värk. För Linda är det hennes nyfikenhet som tar henne till olika platser och in i olika världar. Du som lyssnar, vill du berätta om hur du hittade "din grej"? Var du bara några år gammal eller var det sent i livet?Ser du det som en hobby eller en livsstil?Vad betyder träning för dig?Vill du kanske prata om ditt förhållande till smärta? Eller om vad akupunkturen har gjort med och för dig? Var du än är eller hamnar - dela med dig!Ring 018 - 17 40 20 under sändning eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
12/7/20141 hour, 30 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Stina och Johanna - snäll och arg

"Vem sitter/ står/ ligger/ går bredvid mig på bussen/ i väntrummet/ sjukhussalen eller på trottoaren? Utan att vända mig om vet jag att den är dräktig med lika många skikt och lager, lika mycket historia och händelser, lika mycket tankar och upplevelser som jag. Oftast passerar vi, osedda för varandra. Men vetskapen om att vi alla är värdefulla käril av liv finns där- bara jag stillar mig en stund. Stina Wollter Hon heter "The MegaBitch" på Twitter och beskriver sig själv som både snäll och arg. Vad är det som gör henne arg? Och snäll på vad sätt då?Hör Stinas samtal med Johanna som är kvinna, transkvinna, feminist, grafisk formgivare och mycket annat.Vill du prata om detta eller något annat du kommer att tänka på? Vem har påverkat den bild du har av dig själv? En förälder? Samhället? Vänner? Eller tillåter du dig att själv stå för definitionerna av det som är du?Ring 018 - 17 40 20 under sändning eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se Glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
11/30/20141 hour, 25 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Stina och Dorothea från Gumbinnen

"Utan alla människor som levandegör sina egna och andras liv blir politik, krigsberättelser, dödssiffror och gränsdragningar mest ord, kartor och platta bilder som inte talar till oss.Levandegöra är verkligen ett fint ord.Låt oss alla göra levande, berätta våra liv för varandra och lyssna noga på de som låter röster resa sig från platser vi inte varit på.Så att vi på djupet och med våra sinnen må förstå historiens skeden och hedra varandra och våra livsvägar som på märkliga vis trasslas samman."Stina Wollter När hon var 14 år förändrades hennes liv plötsligt. Tillsammans med sin mamma och sina syskon flydde trillingen Dorothea Södereng från den lilla byn Gumbinnen i dåvarande Ostpreussen som på den tiden var tyskt och sedan blev ryskt. Det blev en 1000 kilometer lång resa med häst och vagn.Då hade hon ingen aning om att hon skulle gå på internat i Berlin, för att sedan hamna i Sverige, få arbete på ett stuteri och så småningom bli sjuksköterska. Då visste hon inte heller att hon efter pensioneringen skulle arbeta som guide i Sala silvergruva och nere på djupet möta Stina, som blev nyfiken på den kraftfulla damen, sökte upp henne och ville veta mer om hennes liv.Du som lyssnar, vill du prata om att vara tvilling eller trilling eller är ni fler?Har du också upplevt krigets fasor?Har din yttre eller inre karta ritats om?Har du varit med om saker i främmande land som påverkat dig? Vill du prata om historien och hur vi beskriver och pratar om t ex andra världskriget?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta! Eller skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
11/23/20141 hour, 30 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stina och Per med valen

"Välja partner, välja jobb, välja plats, välja livsstil, välja inställning Hur ofta väljer vi utifrån vår personlighet och våra inre behov och hur ofta väljer vi det som förväntas av oss och som normen bjuder? Hur modig måste man vara för att välja andra vägar och stå för dem? Kanske väljer vi inte alltid aktivt utan det bara "blir"? Kanske är det inte så märkvärdig alla gånger utan något som livet, slumpen och tidigare val helt enkelt öppnar för?"Stina Wollter Det var ett hjärtfel och slumpen som avgjorde hans yrkesdestination och som tagit honom ända till andra sidan Atlanten. Idag är Per Norman tv-fotograf. Han bor på 29:e våningen i ett hus i Brooklyn, New York och Stina tar hissen upp och får lock för öronen. Hör deras samtal om staden, landet, om att se världen genom en lins och vad det för med sig, om vardagsverklighet utan glamour, om relationer och kärlek, om att välja och välja bort. Du som lyssnar får gärna ringa 018 - 17 40 20 under sändning och prata om något av detta. Eller om när du vågade söka dig utanför Sveriges gränser och återvänt  - eller stannat kvar någonstans. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
11/16/20141 hour, 26 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Stina möter Kristina med hoppet

"Jag vill leva levande så länge jag lever.Vad just det innebär är nog olika för varje individ men gemensamt för alla är nog behovet av att bli sedd, sedd på riktigt, bakom yta, ålder och eventuella diagnoser.Där finns människan; i rörelse ändra fram till dödsögonblicket."Stina Wollter Hon tror på människans okränkbara värde och att man måste börja med det enklaste och svåraste; att älska sig själv för att kunna älska och hjälpa andra. Sjuka, kantstötta, kanske skadade människor och dess anhöriga behöver bli sedda och känna hopp exakt där de befinner sig.  Kristina Telerud har varit chef för Ersta diakonis sociala arbete, är teolog och diakon. Hon är gäst hos Stina. Kristinas engagemang upphör inte bara för att hon är pensionär - hon har startat café för personer med Alzheimer och deras anhöriga och har tagit initiativ till en kör och där märker Kristina att de som sjunger har mer kvar att ge än vad som gått dem förlorat. Du som lyssnar; vill du prata om att vara sjuksköterska eller om vad som driver dig att utbilda dig till socionom idag? Om hur det är att arbeta inom äldrevården? Är du anhörig till en person som på något sätt behöver hjälp och vill berätta om vad du behöver? Vill du vittna om hur det är att stå nära en person som har demens? Eller vill du helt enkelt berätta om vad det ger dig att sjunga? Vad du än kommer att tänka på, ring 018 - 17 40 20 under sändning!
11/9/20141 hour, 31 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Stina och Rasmus i glasvärlden

"I bland när jag jobbar med min konst i ateljén försvinner tiden. Jag vet att det finns neurologiska förklaringar till det fenomenet men jag vill ändå se det som ett slags kryphål som uppstår i min kontrollerade, medvetna tillvaro. Ett hål för mitt jag att smita ut genom - till en plats där det i full frihet kan tumla runt och hämta in saker och ta med sig ut. Det där hålet är ren överlevnad. Varenda kotte borde få ha ett." Stina Wollter Han tycker att det är svårt att beskriva, men när han står där vid ugnen, nära elden, är det som att gå in i en annan värld. Glaset är så trollbinande och ett skört material som kräver både mjukhet och hårdhet, hetta och kyla. Han heter Rasmus Nossbring och gästar Stina. Rasmus kommer ursprungligen från Norrköping och går just nu på Konstfack i Stockholm. Han hamnade i glasvärlden av en slump och drömmer om att kunna stanna kvar i den. Vad vill du som lyssnar prata om? Har du glasgener och vill berätta om hur det har präglat dig?  Om hur det funkar eller inte funkar att försörja sig på sin passion? Om vilken värld du gärna stiger in och vill stanna i?Ring 018 - 17 40 20 under sändning eller skicka redan nu ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!
11/2/20141 hour, 30 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Stina och Hanna som är sitt jobb

"Jag vill våga närma mig vad och vem som helst, utan förkunskaper och förutfattade meningar. Min nyfikenhet och mina "dumma" frågor är ibland det enda jag har att ta till när jag rör mig på okända vägar. Stora lastbilar och tillvaron i dem vet jag absolut inget om. Men det hindrar mig inte från att hoppa upp i en." Stina Wollter Hon blir alldeles het när hon får köra 32-metersekipaget och hon har ett av Sveriges farligaste jobb som hon utför mest i strumplästen. Och så kallar hon sig själv för tantpratare. Stina har följt med Hanna Fange på jobbet som lastbilschaufför - den här dagen på vägarna från Södertälje till Småland och tillbaka. Att bli lastbilschaffis är något Hanna har drömt om sen hon var liten men det var först efter många år på högskola och som vuxen, hon förverkligade den. Efter sju år i branschen är hon fortfarande glad som ett barn när hon går till jobbet. Du som lyssnar, vad vill du berätta om livet på vägarna? Vill du prata om körkultur och trafik(o)vett? Har du bytt yrkesbana? Förverkligat en dröm?Ring 018 - 17 40 20 under sändning för att vara med i programmet! Eller maila sondagsstina@sverigesradio.se  
10/26/20141 hour, 27 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stina och stenhårda Jyothi

"Det finns något gott som explosionen inom sociala medier har fört med sig; stöd, gemenskap och pepp finns bara ett tangentklick bort. Varje dag ser jag exempel på att människor verkligen möts, utbyter erfarenheter och tar hand om varandra där.Jag har lärt mig så mycket och hittat så många människor på instagram och twitter som jag inte hade velat vara utan - t ex En stenhård jävla brud."Stina Wollter Stina gästas av Jyothi Svahn som både själv är en stenhård brud och vill få flera att känna sig som det.Det blir ett samtal om att stå upp för sig själv och andra, om att vara stark och sårbar, liten och stor, på en gång. Det handlar också om identitet och vad det betyder att vara född av en annan mamma än den man är uppvuxen med, om integritet, gränser samt om humor och självdistans som vapen. Du som lyssnar, vill du prata om något av detta? Eller kommer du att tänka på något annat? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!Eller skriv en kommentar under #p4stina
10/19/20141 hour, 26 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Stina och Shalan som gick sin väg

"Han tittar uppmärksamt på ett litet nyfött barn; söker efter tecken och signaler, subtila men för honom tydliga som krusningar på vattenytan. Det är fråga om liv och död men han är lugn och faktiskt glad eftersom han är trygg; det skjuts inga skarpa skott bakom honom, här."Stina Wollter Shalan Fadl lyckades gå i skolan utan sina föräldrars vetskap och när de väl blev varse, hade han redan bestämt sig: han ville något annat med sitt liv. Själv menar han att han var en rebell som barn. I dag är Shalan neonatolog och möter dagligen små, nyfödda barn i sitt arbete på sjukhuset. Men han minns tiden då han snabbt fick lämna världen som han kände den och fick försöka arbeta som läkare i ett flyktingläger - en tid som handlade liv och död på ett helt annat sätt. Stina möter Shalan i ett samtal om att finna sin väg, bryta traditioner, om längtan, flykt, rädsla, trygghet, läkaryrket och om att utöva det under de mest skiftande omständigheter. Den här söndagen kan du inte ringa till programmet, eftersom det är förinspelat och hörs kl 23.05-00.00. Men maila gärna till sondagsstina@sverigesradio.se om du vill komma i kontakt med programmet!
10/12/201437 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Stina och Ivar - maskornas man

"Maska efter maska efter maska efter maska Minuter blir till timmar blir till dagar och år; stickningen som metafor för livet, skapandet och tidens gång. Det färdiga arbetet är inte bara ett plagg eller ett ting, det upprätthåller och knyter an till uråldriga traditioner, det rymmer möda, lust och kärlek. I massproduktionens hetsiga tidevarv - är inte handarbetet närmast att betrakta som en motståndsrörelse?"Stina Wollter Han är grabben från Småland som blev fingerfärdig stickfantast med tusentals besökare på sin stickblogg. Han väljer stickning utifrån vilket humör han är på och om han har något särskilt problem att lösa. Stickandet löper bokstavligen som en röd garntåt genom hans liv ända från barndomen till i dag då det verkligen är intrasslat i varje del av hans tillvaro utom när han sover (kanske). Möt Ivar Asplund, en maskornas man, i ett samtal om att ”komma ut” som offentlig stickare och förhållandet och vägen till stickandets ädla konst. Du som lyssnar, vill du prata om dina fingerfärdigheter och hur de är invävda i ditt liv?Om hur du hämtar kraft i detta?Har du minnen av din farmors strumpsticksklickande på kvällarna då du skulle somna?Äger du nåt särskilt värdefullt handarbete tack vare dess historia?Hur väcktes ditt intresse och av vem?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och dela med dig av dina erfarenheter!
10/5/20141 hour, 27 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Stina och Madeleine om känslor

"Jag drömde i åratal, jag till och med bad till Gud, jag önskade så hett att jag skulle vakna en morgon och plötsligt vara en av de svala, balanserade och i min värld mer lockande och intressanta kvinnorna.Jag blev inte bönhörd. Det är jag glad över idag." Stina Wollter Hon vänder sig mot att känslighet ofta betraktas som en svaghet när hon själv ser det som en tillgång - detta att få kontakt med sig själv. Hon möter många som kommer till henne i en roll snarare än som sig själva. Hon heter Madeleine Gauffin, är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon gästar Stina och berättar om att hon lever sitt liv passionerat. Vilket inte alltid gör det enklare. Du som lyssnar, vill du prata om vad som händer när du stänger dörren inåt? Vill du prata om när du kom ut som den du är - precis så känslosam som du var redan som barn?Vill du dryfta detta med roller? Om när du trivs bäst med dig själv?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta. Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med telefonnummer om du vill bli uppringd.
9/28/20141 hour, 30 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Stina och Hasse om livets skola

"Plötsligt går han på stigen som bara är hans egen. Det är lust och kraft i stegen. Det förflutna som en hand mot ryggslutet som för honom framåt med ett slags absolut gehör. Kanske vågade han göra något på ett helt nytt sätt enbart för att livet lärde honom något som han kunde tro och lita på. Plötsligt är han någon som andra människor litar på. Och det är större än allt som kan få plats på ett CV."Stina Wollter - Du bara måste åka och träffa gatuterapeuten Hasse i Örebro, sa en kvinna Stina mötte. Det blev en resa som började med gott kaffe i en hemtrevlig lokal och slutade med att Stina gick in på biblioteket vid Olof Palmes torg i Örebro och satte sig  på en bänk och grät. Hasse Arvidsson, som först knarkade i femton år och sen vågade gå rakt ut i det okända - som råkade vara kulturens värld -  för att sen hamna på en plats som han själv har skapat där han är den som hjälper och stöttar människor som befinner sig där han en gång befann sig. Hasse lägger fokus på att byta ut istället för att förbjuda. Goda saker mot onda, små mål istället för stora som riskerar att haverera. Hasse har gått i livets skola. Han vet. Du som lyssnar, vad vill du prata om? Om vad en ny cykel kan betyda? Om att vara nära att ge upp? Om vad livets skola har lärt dig som du egentligen skulle vilja arbeta med?Vill du berätta om ett möte som förändrat dig? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!
9/21/20141 hour, 25 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stina och Claire om omsorg

Vår barndom; vad vi ser och upplever, får bekräftelse på och inrättar oss efter, hur mycket betyder det för hur vårt vuxna liv sedan utformas? Våra vägval; är de egentligen våra? Var vägen utstakad redan sen länge när vi väl börjar gå ut i världen med relationer, livsstilar och yrken? Kan man förvandla en börda till värdefullt bagage? Stina Wollter Som åttaåring blev Claire Grahn-Eriksson som en mamma till sin mamma, med mycket av det ansvar som en fungerande vardag innebär. Det var först som tonåring Claire på allvar lärde sig att kommunicera med sin mamma, som var döv och hade flera andra funktionshinder. I dag är Claire dövtolk och handledare för personer med olika funktionshinder och har varit engagerad i kvinnojouren i 15 år. I sitt möte med Stina berättar Claire om hur barndomens upplevelser påverkat henne och om hur hon lever sitt liv idag. Om vad hon valt och valt bort. Du som lyssnar, vill du prata om försoning, hantering av upplevelser du hade som barn, hur de blivit till styrkor och tillgångar?Vill du prata om väg-/yrkesval och drivkrafter?Om att växa upp med en ”annorlunda” förälder? (Och vad är "annorlunda" egentligen?)Eller vill du helt enkelt berätta om när du känner dig bekräftad och värdefull? Ring till slussen på telefonnummer 018 - 17 40 20 söndag 7 september. Slussen är öppen under hela sändningen, från kl 22.00. Du kan självklart också maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se Programmet finns också i sociala medier, på twitter under #p4stina
9/7/20141 hour, 30 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stina och Åke pratar hjärna

"Jag minns då jag satt med mitt nyfödda barn i famnen och sjukpersonal mjukt förde en ultraljudsgrunka över hans fontanell. På en skärm såg jag hans hjärna. Rakt in bara. Mina tårar rann - det var ett helt universum därinne. Det var så vackert. Det var mer än ett mirakel. Fontanellen stängde sig, skallen slöt sig om sin skatt - men bilden av hans hjärna har jag aldrig glömt. Jag tänker på den när han står framför mig idag med sina vakna ögon, arga tatueringar och skäggstubb."Stina Wollter Stinas fascination av hjärnan ledde henne till söndagens gäst.Han heter Åke Pålshammar och är den blyge snickarungen som flyttade ofta och som hade läshuvud. Det var inte självklart att han skulle läsa vidare. Ändå hamnade han i forskarvärlden där han ramlade över hjärnan och har inte kunnat släppa taget om den sedan dess.Idag är han neuropsykolog och universitetslektor och kan massor om den där gråskära klumpen vi alla har i skallen. Utan den blir det inte mycket verkstad. Åke skulle kunna leva pensionärsliv idag men vill fortsätta dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap. Vad tänker du som lyssnar när vi pratar om hjärnan? Vad är ditt förhållande till din egen? Hur hanterar du en stressig tillvaro? Vill du berätta om hur du kommit tillbaka till livet efter en stroke? Om hur du fått dina barn att vilja läsa böcker, hur du själv gör för att hålla hjärnan i trim? Eller har du en fråga till Åke? Ring 018 - 17 40 20 under sändning eller maila din fråga till sondagsstina@sverigesradio.se
6/8/20141 hour, 28 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Stina möter Sara som stannade upp

"Från ord och tanke - till handling- hur lång är den sträckan? Är det en sträcka ens? Har inte handlingen legat inom en som en slags dräktighet utan att man förstått det, innan man utför den? Hur hamnade fröet till handlingen där? Kan orden som man säger högt och tankarna man provar vara ett slags förspel?"Stina Wollter De har delat timmar av skratt och gråt - både i Sverige och i Rumänien, sedan den där dagen i oktober 2013 då de började kommunicera med hjälp av ord och kroppsspråk. Stina ringer serietecknaren Sara Olausson som berättar om sin vänskap med Felicia Iosif. Sara berättar om tillit, vänskap och skam på ett sätt som vänder upp och ner på begreppen. Vad är vänskap för dig? Vilka är de nödvändiga ingredienserna?Vad betyder civilkurage för dig?När har du själv gått från ord till handling?  Vad har det fört med sig? Och när önskar du att du hade höjt din röst?Ring 018- 17 40 20 under sändning och berätta! Eller maila dina tankar till sondagsstina@sverigesradio.se Programmet tar vid efter Radiosporten, ca 22.45.
6/1/201452 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Stina, konsten och skapandet

Konst och skapande kan vara en del av människors vardag, liksom något man gör på fritiden.I Söndagarna med Stina möter du två av landets mer än 30 000 yrkesverksamma konstnärer. Det är Kajsa Gustavsson, som har ett passionerat förhållande till konsten. Och så hör du Emil Holmer som bor i Berlin och tänker att det trots allt ändå ska till en viss magi när han målar.Vad är skapande för dig och hur ser skapandet ut i ditt liv?Har du något särskilt mål med det eller är det att hålla på som är grejen?Bygger du båtar, är du konstmuseifantast, målar du staket eller tavlor, formar du metallskulpturer i trädgården, torkar du blommor, leker med elden - eller något helt annat?Ring 018 - 17 40 20 efter kl 22.00 på söndag och berätta! Du kan också välja att skriva några rader om ditt skapande och vad som händer i dig när du utövar det. Maila till sondagsstina@sverigesradio.seProgrammet tar vid efter Radiosporten, ca 22.30.
5/25/20141 hour, 10 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Stina möter Anna i sitt himmelrike

"Det finns verkligen olika sorters livsdramatik. Vissa skeenden styr och startar vi upp medvetet - andra drabbar oss som en obönhörlig energi som ämnad att rucka och rycka oss ur våra positioner. I den sortens dramatik, som plötsligt slänger in oss i livets hårda centrifug och kastar oss runt, kan vi kanske inte styra över något annat än beslutet att inte låta oss krossas, utan låta oss poleras till högre glans."Stina Wollter Hon är kvinnan som bytt pumpsen mot stålhätta i vardagen. Som varit både headhunter och IT-entreprenör och nu har sadlat om till lantbrukarliv.Vägen dit har varit lång - den började med en stroke, bekräftelsebehov och hipsterkorvar och har nu ringlat sig fram till en gård full av liv och lust.  Hon heter Anna Hane och du hör henne berätta för Stina om hur hon har skapat sitt eget himmelrike. Hur ser dina livsval ut? Har du vågat välja om? Vad valde du bort? Vad valde du till?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta! Eller maila redan nu till sondagsstina@sverigesradio.se
5/18/20141 hour, 24 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Stina, naturen och du

"Hon har tagit hand om mig. Vaggat och viskat, hållit och tröstat. Hon har fostrat och ibland skrämt mig med sitt kraftfulla väsen. Alla mina sinnen kan hon härbärgera och väcka. Mitt skapande har hon påverkat med sitt gränslösa formspråk. Hon får mig att känna att jag sitter ihop med något större. Hon är slösaktig och generös, hon tar emot mig utan skuld när jag än kommer. Å, älskade natur."Stina Wollter Stina ringer Bosse Rosén som ser naturen som en lisa för själen. Han är bl a leg sjukgymnast, naturguide i Storstockholm och naturhälsopedagog. Han vill uppmuntra oss att vara i naturen utan att ha ett ärende eller ett mål. Söndagarna med Stina Wollter tar ikväll vid direkt efter Radiosporten, ca 22.15. Du får gärna ringa slussen redan från kl 22.00 och berätta vad naturen betyder för dig?Längtar du ständigt ut men har svårt att få till naturkontakten i vardagen?Har du upprättat ritualer som gör att du umgås med växter och djur ofta? Vill du berätta om ett uppvaknande? Om läkning i naturen? Om vad som händer i dig omgiven av skog eller hav eller varän du hittar kraft?Ring 018 - 17 40 20 och berätta!
5/11/20141 hour, 23 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Stina möter Malin med fjärilarna

"Den finns som en ton som sjunger stilla under alla andra melodier i mitt liv.Den finns som en resonanslåda där glädje och närvaro söker sig in och vänder och får djup och mening.Den andas sina ledtrådar i min hud.Den är en gräns, en öppning, ett mysterium.Döden."Stina Wollter För ett decennium sedan förändrades hela hennes liv i ett slag - av ett dödsfall.Barnens pappa var plötsligt i en annan dimension och där stod hon med alla vardagsbestyr och var ömsom ledsen, ömsom arg, ömsom undrande. Den här händelsen har också påverkat hennes syn på fjärilar, som plötsligt har en tendens att dyka upp vid de mest oväntade tillfälllen på en årstid de inte brukar finnas. Och det är precis som att de kommer med ett budskap. Hon heter Malin och är Stinas söndagsgäst. Vad väcks i dig när Stina pratar med Malin om detta?Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!Eller maila redan nu om livet och döden och allt däremellan till sondagsstina@sverigesradio.se
5/4/20141 hour, 29 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Stina och Rally-Sofie

"Att finna sin väg på kartan.Jag skrattar lite när jag tänker på det; hur jag vimsat runt, både i livet och i landskap, städer och på hav.På något vis hamnade jag alltid där jag skulle ändå, även när jag hamnade fel.Och det var då jag var vilse, jag lärde mig mest."Stina Wollter För 23-åriga Sofie Lundmark från Piteå är rally en livsstil. Hon är co-driver och har i bilen som susar fram på tävlingar runt om i världen i uppgift att läsa kartan åt sin förare. Rallylivet har gjort det tydligare för Sofie vad hon vill göra även utanför banan. Hon menar att hon både inom och utanför rallyvärlden har fått en möjlighet att testa sina gränser - som när hon pluggar till copywriter. Hör Stinas möte med Sofie Lundmark! Vad vill du prata om? Att testa sina gränser? Om hur målinriktad du är? Eller att du vill leva livet utan mål? Vill du berätta om vad det ger dig att åka och kolla på rally? Eller om att få många olika intressen att inrymmas inom en och samma person?Ring 018 - 17 40 20 under sändning. Eller maila redan nu till sondagsstina@sverigesradio.se och skriv ditt telefonnummer om du vill bli uppringd på söndag.
4/27/20141 hour, 30 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Stina och brobyggaren Sascha

"Det går maska efter maska i den stora livsstickningen kring våra barn och unga. Den värmer, fångar upp och skyddar inte riktigt som den ska. Vilka maskor kan jag som vuxen och förälder ta tag i och vilka hål ska samhället laga?En vis kines sa en gång: "Vi är här på jorden för att reparera".Nu är det hög tid att kavla upp ärmarna."Stina Wollter Alltid när han lirade fotboll som barn - och det gjorde han väldigt ofta - ville han trots att han själv var duktig i idrott, vara i det sämsta laget. Han ville kämpa mot oddsen och slå alla med häpnad för de svagas skull. Han heter Sascha Abdelnabi och arbetar i dag med unga människor som på något sätt har det motigt, bl a är han kvalificerad kontaktperson för Socialtjänstens räkning. Hör Stinas möte med Sascha, som står kvar på de svagas sida och vill bygga relationsbroar. Vad kommer du att tänka på när vi pratar om det här? Vill du berätta om hur det är att vara förälder idag? Om idrottskultur? Om att bygga relationer? Om vilka relationer som är viktiga? Vill du berätta om hur det är att vara ung idag? Eller hur du minns din ungdom? Ring 018- 17 40 20 under sändning! Eller maila redan nu på sondagsstina@sverigesradio.se
4/20/20141 hour, 28 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stina och Tomas med kritiska blicken

"Undrar hur många gånger jag varit den jobbiga obekväma typen? Undrar hur många gånger jag låtit bli att vara den på grund av rädsla? Undrar vad den där rädslan handlar om? När uppstod den? Varför är den så svår att bryta med? Undrar hur många gånger jag svikit mig själv och andra genom att vara tyst? Vem och vad vinner på tystnaden? Normer krymper och begränsar mig dagligen. Jag vill bli mer bråkig. I kärlek, av kärlek till mig, mina barn och hela mänskligheten. Det är många frågor och tankar som bubblar i mig inför mötet med Tomas Gunnarsson, Genusfotografen."Stina Wollter Han är människan som numera inte kan låta bli att se världen och bilden av den ur ett genusperspektiv. Som både med hela sin person, sina ord, sin sökande kritiska blick och genom kameralinsen utmanar och försöker rucka på cementerade sätt att se på bl a kön och identitet.Vem är han där bakom läppstiftet och kameran? Hur blev han Genusfotografen? Vad vill han åstadkomma? Och var går hans egna gränser?Hör Stinas möte med Tomas Gunnarsson!Vad vill du själv prata om? Bildflödet i det mediala landskapet? Din egen bild av din omvärld? Förändring? Avgörande beslut? Om att våga bryta normer? Eller om att vara sann mot sig själv och berätta vad det har fått för konsekvenser i ditt liv?Ring 018 - 17 40 20 under sändning! Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se
4/13/20141 hour, 27 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Stina och Mia med pirret

"Dessa kungar, dessa krig, dessa årtal som jag inte kunde lära mig i skolan - för att de inte levde för mig. De doftade inte, de hade ingen kropp, de varken visade sig, viskade eller ropade till mig genom tidslagren. När jag så en dag fick Sven Wernströms bokserie Trälarna öppnade sig fönstret in till Historien. Historien med stort H; den som på märkvärdiga sätt faktiskt ledde fram till - just mig! I litteraturen och så småningom konsten kom de slutligen till mig; människorna och historierna. Viskningar och rop, de som aldrig tar slut så länge jag lever, lyssnar och vårdar min nyfikenhet."Stina Wollter 36 år gammal stod hon återigen på svensk mark, med ett barn på armen och två resväskor och ställde sig själv frågan: "Vad vill jag göra nu?" Hon blev det hon egentligen varit sen barnsben då hon kände det där pirret för första gången - historiker. Idag lyfter och letar hon upp kvinnor som väntar på att komma fram i ljuset; vanliga arbetande kvinnor inom konst och konstnärliga hantverk. Och har hunnit bli förälskad längs vägen i Anna Maria Thelott, en gravör och målarinna som föddes i slutet av 1600-talet. Hör Stinas möte med Mia Skott som tycker att vi behöver dessa förebilder ur historien - de som gör att vi kan skriva om den.Vill du prata om någon som inspirerar dig? Om historier som träder fram ur mörkret? Om gömda och glömda människor? Förebilder? Om din egen histroria? Om att ha ett hantverksyrke?Ring 018- 17 40 20 under sändning och berätta! Eller maila till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
4/6/20141 hour, 29 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Stina och Lennart med vassa tungan

"Drivkrafter, detta med drivkrafter - är det något som jag tänker på till vardags? Bekräftelser, målsnören, mättnad, hunger, ärelystnad, frid, vila, belöning; allt detta ligger utspritt längs min väg, som förbrukade leksaker. Jag vet mycket om längtan efter friden på insidan då jag inte flåsar bakom eller hetsar framför utan bara är nu nu nu; som när jag älskar eller skapar, leker eller flyter mitt i den svala tjärnen under en blå himmel. Men vad har jag som drivkraft om inte mörkret; som en skugga, en närvaro, inte som ett hot utan som en resonanslåda. Besöken i de trånga rummen av skräck betyder lika mycket för min personlighet som de ljusa stunderna då solen bodde i magen."Stina Wollter Stina gästas av mannen vars passion är ord. Han heter Lennart Bång; civilingenjör, träningsfreak, dykinstruktör, kolloledare och estradpoet och är lika närvarande på livets toppar som i dalgångarna. Hans ventiler är många och han han tror att skapandet får sin kraft ur mörkret. Han ställer sig i ljuset på scenen och där får det flöda. Vad väcks i dig när du hör Lennart prata om livet och skapandet? Var hamnar du i ditt tankepalats? Dela med dig genom att maila till sondagsstina@sverigesradio.se eller ring 018 - 17 40 20 under sändning!
3/30/20141 hour, 24 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Stina och Kemal om livets turer

"Vad skulle jag ha om jag inte ägde något? Vem skulle jag vara utan allt det som omger mig idag? Jag låter blicken svepa över mitt hems välbekanta föremål och ut genom fönstret, där jag ser grannen tvärs över gården skymta." "Tänk om jag fick mindre än en kvart på mig att bryta upp, tänk om min granne i ett slag tvingades bli min fiende? Tänk om jag var tvungen att bryta upp för att aldrig återvända? Vem skulle jag bli? Skulle jag bli tydligare som människa för att allt jag hade var mig själv?"Stina Wollter Kemal Hadzialic är busschaufför - en av de leende. En av de som kört Stina hem till ändhållplatsen i natten. Detta möte fick henne att tänka att "en dag skall jag intervjua den här mannen"! Stina har varit hemma hos Kemal som har ett stort, varmt hjärta och många ting i ett av sina hem. Ett hjärta som verkar ha varit hans viktigaste ägodel och tillgång i ett liv kantat av framgång, flykt och i att bygga upp nya relationer i en ny tillvaro. Vill du prata om att fly eller att stanna kvar, om att äga eller ägas, om vad öppenhet kan leda till?Ring 018- 17 40 20 under sändning och berätta! Eller maila din historia till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med telefonnummer om du vill bli uppringd.
3/23/20141 hour, 22 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Stina och Pernilla med mörka rösten

"Vad är mod? Vad är styrka? Det som utmanar mig utmanar inte dig. Det som får mig att pressa mina krafter till det yttersta är kanske en lek för dig. Jag tänker att det inte är något statiskt som är knutet till särskilda prestationer, utan snarare något som följer en människas trösklar. När man klättrar över för att livet går sönder om man stannar - är det mod eller nödvändighet? Är det i hur vi hanterar livets utmaningar vi ser modet blomma och styrka rinna till? En sak vet jag; vi behöver prata om mod och styrka. Om hur otroligt olika det kan se ut."Stina Wollter Hon pratar rättframt och utan omsvep om sin mörka röst. Hon heter Pernilla och är taxichaufför. Men det har hon inte alltid hetat. Eller varit. Stina möter Pernilla i ett samtal om kön och kärlek, identitet och integritet, om vardagen och om livets stora frågor. Vad är viktigt för dig att prata om? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!
3/16/20141 hour, 32 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Stina med Olivia om ätstörningar

"Min syster levde länge i landet Anorexia nervosa. I 18 år. Hon lämnade det bara korta stunder fram till den dag då hennes själ fann att det enda sättet att bli fri, var att lämna den plågade kroppen.Jag själv har fått en överkänslighet, en förstärkt intuition, vad det gäller ätstörningar och jag reagerar starkt på saker som jag vet kan trigga igång, utlösa, förstärka. Just nu är vi översvämmade av sådant i samhället. Mitt larmsystem tjuter."Stina Wollter Olivia Kihlman kan titta i backspegeln på en ungdom präglad av ätstörningar. För henne är det viktigt att prata öppet om sin anorexia. På söndag gästar hon Stina som vill veta vad som hände, vad som stjälpte, vad som hjälpte? Var vände det för Olivia, som idag är 20 år gammal och just har gått ut gymnasiet och jobbar?Ring gärna och berätta vad du kommer att tänka på!Du kan ringa nummer 018 - 17 40 20 under sändning. Eller skriv en kommentar här på hemsidan.
3/9/20141 hour, 30 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Stina och enhjulingscyklisten Jesper

"En människa tittar på mig rakt genom dataskärmen från ett youtubeklipp - hans tårar rinner, rösten darrar men han stänger inte av inspelningen utan tvingar mig att stanna kvar, se, känna och lyssna på just honom. Vad gör vi med våra känslor? Hur kanaliserar vi dem? Vissa vänder dem inåt, andra skapar, agerar, formaterar men de som tystnar? Vad händer med dem? Människan är ett fantastiskt instrument som livet spelar på. Tillsammans är vi den mäktigaste, märkligaste symfoni som ljudit på vår jord."Stina Wollter Han beskriver sig själv som en lite smågalen kille som vågar gå sin egen väg. Och det är klart, alla får vi kanske inte idén att cykla genom Europa på enhjuling. Det är precis vad han har gjort, Jesper Lissmark Hult som Stina möter.Hur hamnade han på den där cykeln? Vad drev honom? Och varför är han så engagerad för barn och unga som mår dåligt?Du som lyssnar, vill du prata om utmaningar eller om att se den som känner sig utanför, om mål eller drömmar, om att våga? Funderar du på vad som kan inspirera unga människor? Eller vill du berätta om vad som inspirerar dig? Ring 018 - 17 40 20 under sändning om du vill berätta! Eller skriv en kommentar på hemsidan.Du kan också skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
3/2/20141 hour, 29 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Stina om Christers vändpunkter

Detta med vändpunkter i livet. Hur fruktansvärt tungt det kan vara att vända en skuta som kört rakt åt fanders. Hur det ibland inte ens går till en början, för att livsskutan har gått på grund. Ja, ibland kanske man är illa tvungen att stanna där för att samla kraft och klura på riktningen. Jag behöver andras berättelser för att förstå att det faktiskt oftast går och att det finns lika många sätt som det finns människor.Stina Wollter Han gick i kloster när han levde innanför fängelsets murar. Nu är han är fri man med jobb och ett vardagsliv. Vad tänker han om livet då och nu? Hör Christer som gästar Stina!Du som lyssnar, vill du prata om själslig eller fysisk fångenskap eller frihet? Om misstag i livet och vilka konsekvenser dom kan få?Om mod eller kärlek? Till vad och till vem? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!
2/23/20141 hour, 32 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stina och badkarsbarnet

"Tillit. Till en kropps inneboende förmåga och egentligen självklara kompetens i att göra det den ska; hur ofta tänker vi på den och hur ofta lyssnar vi verkligen? Är vi så rädda för allt farligt som kan hända att vi inte vågar undersöka vad som händer när vi har tillit?"Stina Wollter Pia Josefsson var orolig inför sin andra förlossning, samtidigt som hon hade tydliga bilder av hur hon hoppades att den skulle bli; en förlossning där hon var den som bestämde i samklang med det som kändes naturligt för just henne.Det slutade med att hon födde Helga, som nu är nio månader gammal, hemma i sitt eget badkar med tända ljus och en sovande familj - utan sjukvårdspersonal närvarande. Och det var precis så hon ville ha det.Vad vill du berätta?Ring 018 - 17 40 20 under sändning!
2/16/20141 hour, 26 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Stina och den brinnande bibliotekarien

"Orden räcker inte till när jag ska försöka beskriva mitt förhållande till läsande och böcker. Men ett kan jag säga; om jag inte fått mig det till livs som jag fått genom litteraturen, hade jag varit en annan människa. Det jag läst har blandat sig med murbruket som håller ihop mitt jag, min föränderliga världsbild det följer, påverkar och formar min tillvaro."Stina Wollter Lousia Hatamian är den brinnande bibliotekarien som sålde böcker på gatan i sitt förra hemland redan som 15-åring, vilket gjorde att hon blev gripen. Idag är hon bibliotekschef i Sverige och gäst i programmet. Stina samtalar med Lousia om livet, litteratur och allt däremellan. Vill du prata om vad som händer med dig när du läser? Eller om varför du finner det ointressant att läsa överhuvudtaget? Eller om att man lika gärna kan läsa digitalt? Om hur det skrivna ordet har förändrat och påverkat dig? Vill du berätta om vilken bokfigur du drömde om att vara som barn? Ring 018 - 17 40 20 under sändning och berätta!
2/9/20141 hour, 30 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Stina och Krigarens mamma Towe

"Min första förlossning var traumatisk. Jag tänker ibland på hur annorlunda mitt och mitt barns liv hade kunnat bli om bara några sekunder till hade gått innan ... Alla händelser i livet gömmer möjligheternas förgreningar som leder till helt andra, nya, scenarier än de vi tänkt i våra försök att styra och förutbestämma vår tillvaro. Efter mitt möte med Towe, Krigarmamman, tänker jag att det där annorlunda, är det egentligen så skrämmande? Och- vad är annorlunda egentligen?"Stina Wollter I centrala Falun bor Towe i en mattlös lägenhet med sin sambo och sin dotter som hon kallar Krigaren. Ett barn som kom till världen för sju år sedan under dramatiska omständigheter. Idag är livet fullt av utmaningar, glädjeämnen, assistans och hjälpmedel. "Bara för att jag har ett funktionshindrat barn är jag inget offer och ingen hjälte, utan en helt vanlig förälder", säger Towe.Vad säger du? Vill du berätta om en förlossning, en födelse, om hinder, fördomar, möjligheter? Vill du prata om förväntningar, vändpunkter, insikter? Ring 018- 17 40 20 under sändning och berätta!
2/2/20141 hour, 26 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Stina och pappa Sven

"Jag är stor nu, står på egna ben, bär mina egna tankar, bär mitt liv, har burit mina egna barn och till och med börjat släppa taget om dem. Jag står mitt i livet, blickar bakåt och framåt, lika nyfiken på det förflutna som det kommande. Just nu kanske jag står närmare mina föräldrar än någonsin. Den tid vi har är så dyrbar. Jag vill fånga den..."Stina Wollter Det är farsgubben, farfaren och morfaren, skådespelaren Sven Wollter som Stina bjuder in till samtal denna söndag. Hon vill prata med honom om livet och konsten och döden och barnen och säkert nåt hon inte vet ännu.För Sven har blivit intervjuad säkert 1000 gånger, men aldrig av Stina. Och nu är det dags.Vad vill du som lyssnar prata med Stina om efteråt? Pappor i synnerhet, eller i allmänhet? Om att våga snacka med sina föräldrar? Om öppenhet? Förändring? Kultur? Ålder? Arbete? Pension eller passion?Ring 018- 17 40 20 under sändningen! Och har du en fråga till Sven, maila den på sondagsstina@sverigesradio.se
1/26/20141 hour, 32 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Stina och Adam med alla ögon

"Ingen människa är statisk; allt som händer föser en åt olika håll och in i nya positioner att förhålla sig till. Att vara människa är att vara i rörelse. Och förresten, vad är alternativet? Att stå stilla och hålla för öronen i en liten burk? Vad händer om jag vägrar vrida skallen och titta på något från ett annat perspektiv?""Mötet med veckans gäst har påverkat mig djupt; jag kommer tänka mig noga för innan jag pratar nedlåtande om till exempel rasister."Stina Wollter Stina Wollter har hängt i 20-årige Adams garderob. För Adam är allt konst och alla människor kungligheter i sina liv. Adam beskriver utvecklingen från en trångsynt yngling till en långt mer öppen person. Han ser det som att han har fått fler ögon. Idag vårdar han en välfylld garderob som han också kommer ur i en skimrande och färgsprakande tappning.Vilka tankar väcks i dig ikväll när vi pratar om identitet, utveckling, fördomar, kropp, rädsla, utseende, vardag och fest, konst och skapande samt drömmar och mycket mer? Du får gärna ringa slussen som är öppen hela tiden under varje sändning. Ring 018 - 17 40 20!
1/19/20141 hour, 21 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Premiärsöndagen med Stina och Ingrid

"Ibland styr och utformar jag mitt liv åt håll som jag inte ens tycker passar mig. Det fattar jag ofta inte förrän jag står där - i galen tunna och huttrar. Jag undrar hur det går till när man plötsligt får vittring på sin kompassnåls skälvande sanna riktning." Stina Wollter I det första programmet får Stina besök av Ingrid Persson. Hon är frisören som vet av egen erfarenhet att man med små medel kan göra skillnad. För Ingrids del började det med en dansresa för knappt tio år sen. Vad hon inte visste då är att hon skulle bli kär där - i en senegalesisk by och dess människor. Nu har hon bl a öppnat en avdelning på en flickskola. Stina är också nyfiken på att höra vad som händer i dig när du hör Ingrid berätta? Har du varit med om något liknande? Eller vill du berätta om något helt annat du kom att tänka på?
1/12/20141 hour, 29 minutes, 54 seconds