Winamp Logo
Vraag het Gommers | BNR Cover
Vraag het Gommers | BNR Profile

Vraag het Gommers | BNR

Dutch, Health / Medicine, 1 season, 91 episodes, 1 day, 22 hours, 51 minutes
About
Kees Dorresteijn stelt jouw coronavragen aan IC-arts en OMT-lid Diederik Gommers. Stuur ze naar whatsapp (06 83 70 92 29), mail: gommers@bnr.nl of instagram dm (@bnrnieuwsradio)
Episode Artwork

Pandemie terugblik deel 3: Hoe nu verder?

In drie delen blikt IC-arts en voormalig OMT-lid Diederik Gommers terug op de afgelopen Coronapandemie. Hij geeft een uniek inkijkje over hoe hij de pandemie beleefde achter de schermen. Welke lastige keuzes moest hij maken. Welke gesprekken voerde hij achter de schermen? En welke lastige beslissingen moest hij nemen in het ziekenhuis en in het OMT. Net als alle afleveringen in gesprek met Kees Dorresteijn. In deze aflevering kijkt hij vooruit. Wat gaat er de komende winter gebeuren wat betreft corona? Doet de overheid nu wel genoeg voor de zorg? Hoe moet de zorg vernieuwen? En wat gaat Gommers nu doen met zijn tijd? Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/4/20221 hour, 3 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Pandemie terugblik deel 2: De aangepaste OMT-adviezen

In drie delen blikt IC-arts en voormalig OMT-lid Diederik Gommers terug op de afgelopen Coronapandemie. Hij geeft een uniek inkijkje over hoe hij de pandemie beleefde achter de schermen. Welke lastige keuzes moest hij maken. Welke gesprekken voerde hij achter de schermen? En welke lastige beslissingen moest hij nemen in het ziekenhuis en in het OMT. Net als alle afleveringen in gesprek met Kees Dorresteijn. In deze aflevering kijkt hij terug naar de adviezen van het OMT. Waarom zijn het eigenlijk meer RIVM-adviezen. Hoe ging Diederik om met alle voor en nadelen van de media-aandacht. En hoe kijkt hij terug op het contact met Hugo de Jonge? Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/202258 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Pandemie terugblik deel 1: 'De aanpak was inhumaan'

In drie delen blikt IC-arts en voormalig OMT-lid Diederik Gommers terug op de afgelopen Coronapandemie. Hij geeft een uniek inkijkje over hoe hij de pandemie beleefde achter de schermen. Welke lastige keuzes moest hij maken. Welke gesprekken voerde hij achter de schermen? En welke lastige beslissingen moest hij nemen in het ziekenhuis en in het OMT. Net als alle afleveringen in gesprek met Kees Dorresteijn. In deze aflevering kijkt hij terug naar de eerste fase van het virus. Hoe hij veel geld moest uitgeven. Dat hij spijt heeft van hoe mensen dood zijn gegaan. Hoe code zwart is voorkomen. En waarom Nederland nog steeds niet klaar is voor een volgende pandemie. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/20221 hour, 2 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Speciaal bericht + Nieuw bloedproponderzoek

In deze aflevering bespreken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn twee nieuwe corna-onderzoeken. Een nieuw onderzoek naar bloedpropjes door corona. Ook bespreken ze een onderzoek naar gevolgen van corona voor zwangere vrouwen. Daarnaast hebben ze een speciale boodschap over het vervolg van de podcast. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/202217 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hoe staat het met de inhaalzorg?

Nu de besmettingen stevig dalen kan er weer vooruit gekeken worden. De inhaalzorg kan ingelopen worden. Hoe staan we ervoor wat betreft het inhalen van de zorg? Wat betekent de langetermijn coronastrategie voor de zorg? Diederik Gommers en Kees Dorresteijn bespreken dat en meer in deze aflevering. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/202237 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Nieuwste onderzoek: Werkt Ivermectine wel of niet?

Er is een nieuw groot onderzoek uitgevoerd naar de werking van het veelbesproken medicijn Ivermectine. Werkt het nu wel of niet? Diederik Gommers en Kees Dorresteijn zoeken het uit. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202210 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Is er al een vaccin tegen alle varianten?

Op dit moment is het Leids UMC bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen alle coronavarianten. Het kan de gouden greep zijn tegen de mutaties in de toekomst. De eerste resultaten zijn beken en Diederik Gommers en Kees Dorresteijn bespreken die. Ze bespreken ook de gevolgen van Corona. Kan je er diabetes van krijgen en wordt Tinitus er erger door? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202231 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Waarom zijn vaccins niet allemaal even effectief?

In deze Vraag het Gommers nog een Keer zomen Diederik Gommers en Kees Dorresteijn verder in op de effectieviteit van vaccins. Waarom nemen sommige vaccins sneller af in effectiviteit dan anderen? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202210 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kan je een auto-immuunziekte krijgen van COVID19?

In deze aflevering zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn uit of je een auto-immuunziekte kan overhouden aan een coronabesmetting. De vraag is of er meer mensen de ziekte van Hashimoto oplopen na corona. Ze bespreken ook wie een boosterprik moet kunnen halen, of je wel antistoffen aanmaakt als je niet ziek wordt van corona en of artsen hartfalen door corona wel goed door hebben. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202235 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kan je hartfalen krijgen door de vaccins?

De coronavaccins hebben flink wat bijwerkingen, net als het coronavirus zelf. Hartklachten is een van de zorgelijke bijwerkingen. Hoe vaak komen die voor? En kunnen de vaccins ook voor hartfalen zorgen? Diederik Gommers en Kees Dorresteijn zoeken het uit in deze aflevering omdat ze de vraag kregen van luisteraars om er meer aandacht aan te besteden. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/202211 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kan je hersenschade krijgen door Corona?

Er is een nieuw onderzoek gepubliceerd waarin gesuggereerd wordt dat je hersenschade kan oplopen na een Covid19-besmetting. Hoe serieus moeten we dit onderzoek nemen en in hoeverre is die aantasting van de hersenen ernstig? Dat zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn in deze aflevering onder andere uit. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/202240 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hoe werkt het Novavax-vaccin precies?

Sinds deze week is het Novavax-vaccin ook te verkrijgen in Nederland. Dat vaccin werkt anders dan de Mrna- en Vector-vaccins van Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca. In deze aflevering leggen Diederik Gommers en Kees Dorresteijn uit hoe de vaccins werken en wie ze kan krijgen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/20228 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kunnen alle coronamaatregelen er nu af?

Het Kabinet moet binnenkort besluiten of alle maatregelen eraf kunnen. Op dit moment moeten we nog mondkapjes dragen in het openbaar vervoer en is 1G noodzakelijk voor grote evenementen. Is het verstandig om alle maatregelen af te schaffen nu de besmettingen nog zo hoog zijn? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/202232 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Waarom boosteren we niet met Janssen?

In Nederland boosteren we alleen met MRNA-vaccins. Waarom niet met Janssen? Dat zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn uit in deze uitzonderen. Ook beantwoorden ze de vraag of boosteren überhaupt nog nodig is. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/20228 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Zijn de vele nieuwe besmettingen erg?

In deze aflevering bespreken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn de nieuwe besmettingsgolf. Welke gevolgen heeft die voor ziekenhuizen. Daarnaast kijken ze naar de bescherming van borstvoeding tegen corona en of je verschillende soorten antistoffen kan meten. Zo kan je zien of de antistoffen van een besmetting of van een vaccinatie komen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/202236 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Zitten we al in de endemische fase?

Wanneer een pandemie eindigt en de ziekte stabiel wordt, kom je in de endemische fase. Dan wordt de ziekte vergelijkbaar met de griep en heb je af en toe - vaak gedurende de winter - een opleving. Sommige landen hebben de endemische fase al uitgeroepen. Maar kan dat zomaar? En wanneer zit Nederland in de endemische fase van corona? Dat zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn in deze podcast uit. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/3/20228 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Moet er toch een tweede Janssen-prik komen?

In Duitsland was de tweede Janssen-prik al nodig, en ook in Belgie krijgen de inwoners de mogelijkheid om een tweede booster te halen na Janssen. Wordt die mogelijkheid ook in Nederland ingevoerd? En is het wel nodig? Dat zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn in deze podcast uit. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/202234 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Wat zijn betere antistoffen? Na vaccinatie of na besmetting?

Er is nog steeds een discussie gaande over welke antistoffen beter zijn: die aangemaakt zijn door een vaccin of door een besmetting. Of is de combinatie van antistoffen beter? In vraag het Gommers Nog een Keer zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn op basis van de huidige informatie uit wat we nu weten over antistoffen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/25/202216 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Wanneer stoppen we met de quarantaine regels?

De quarantaineregels zorgen nu voor veel mensen en bedrijven voor problemen. De Quarantainetijd na een besmetting is verkort van 7 naar 5 dagen. Toch betekent dat wel dat mensen een week niet op hun werk kunnen zijn. Wanneer gaan we naar een systeem net als met de griep? Als je ziek bent blijf je thuis en anders kom je werken. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/202233 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kunnen antistoffentesten een groen vinkje opleveren?

Je kan jouw antistoffen laten onderzoeken of ze achterhalen met een antistoffentest. Maar wat als blijkt dat je voldoende antistoffen hebt? Is het dan mogelijk om daarmee al een groen vinkje te krijgen? Dat kan handig zijn voor een reis naar het buitenland of de toegang tot een locatie. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/20228 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Waarom verloopt de coronapas van jongeren nog?

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd dat het boosteren van tieners (12 tot 17) niet nodig is. Toch verloopt hun coronapas 9 maanden na de laatste prik. Mensen die geboosterd zijn, krijgen voorlopig wel een Coronapas die onbeperkt geldig is. Dat geeft scheve gezichten bij ouders die hun vakantie aan het plannen zijn en een kind hebben die daarvoor vaak zal moeten testen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/13/202233 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hoe vaak moeten we nog een boosterprik?

In vraag het Gommers Nog Een Keer leggen behandelen we een veelgehoorde vraag over corona nog een keer. In deze aflevering bespreken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn hoe vaak er na deze boostercampagne nog geboost moet worden. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/20228 minutes
Episode Artwork

Maak je minder antistoffen aan door Omikron?

Door de Omikronvariant heeft Nederland te maken met hoge besmettingsaantallen. Steeds meer mensen - ook die niet gevaccineerd zijn - krijgen het virus. In deze aflevering zoeken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn uit of je minder antistoffen aanmaakt door de Omikronvariant. Ze bespreken ook of de ziekenhuisopnames milder zijn dan voor de Omikronvariant. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/202235 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kunnen we een onschadelijke mutatie van het virus maken?

Een vraag die vaak terug komt in de Vraag het Gommers-podcast is of wetenschappers niet zelf een mutatie van het virus kunnen maken. Zo zouden we een hele besmettelijke maar een erg onschadelijke variant kunnen maken. Is dat mogelijk? Diederik en Kees zoeken het uit in deze aflevering. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/20228 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Moet je nog een booster na een besmetting?

In deze aflevering vertelt Diederik Gommers dat ze in zijn ziekenhuis data aan het inzetten zijn om het werk voor zorgpersoneel te verlichten. Hij legt ook uit wanneer je nou wel of niet een booster nodig hebt na een besmetting. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202235 minutes
Episode Artwork

Welke bloedgroep beschermt beter tegen COVID?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de invloed van bloedgroepen op corona. Volgens vroege onderzoeken zou bloedgroep O zelfs beter beschermen en A slechter. Wat weten we nu over de bescherming van bloedgroepen? Diederik en Kees zoeken het uit in deze aflevering. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/20228 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kunnen we quarantaineregels versoepelen?

De roep om versoepeling van de quarantaineregels wordt steeds groter aangezien door Omikron steeds meer mensen thuis zitten. Vooral schoolgaande kinderen en hun ouders merken het aangezien er veel besmettingen op basisscholen zijn. In deze aflevering van Vraag het Gommers zoeken Diederik en Kees onder andere uit wat er versoepeld kan worden. Naast nog veel andere vragen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/202236 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Onderdrukken vaccins onze natuurlijke immuniteit?

We krijgen veel vragen over het effect van vaccins op de natuurlijke immuniteit van mensen. De mens heeft namelijk een natuurlijke en een aangeleerde immuniteit. Wordt onze natuurlijke immuniteit niet slechter of luier door vaccins? In deze nieuwe aflevering zoeken Diederik en Kees dat uit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/21/20229 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Kan je Long Covid krijgen van Omikron?

Long Covid is een veelvoorkomend gevolg van de voorgaande coronavarianten. Kan je het ook krijgen van de Omikronvariant? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de variant milder is. De vraag is of dat ook effect heeft op Long Covid. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/202237 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Waarom aspireren we niet voor een vaccinatie?

Bij het zetten van veel vaccins wordt er eerst geaspireerd. Met die techniek zorgen de prikkers ervoor dat het vaccin niet in een bloedvat gespoten wordt. Bij het zetten van de Covid-vaccin wordt er niet geaspireerd. In deze aflevering leggen we uit waarom dat niet gebeurt. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/20228 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Groeit de kans op hartspierontsteking na meer prikken?

In een nieuwe Britse studie is onderzocht of de kans op Myocarditis - hartspierontsteking - groeit na meer prikken. Vooral jonge mannen hebben een grotere kans om dat te krijgen bleek al uit eerdere cijfers, ook al is die kans erg klein. Maar, wordt die kans groter na meer prikken? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/9/202233 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Waarom je niet onvruchtbaar wordt van vaccins.

In Vraag het Gommers Nog een Keer beantwoorden Kees Dorresteijn en Diederik Gommers opnieuw vragen die nog steeds veel binnen komen. Daarbij kijken ze direct naar de huidige informatie die daarover beschikbaar is. Elke week een kleine informatie-update over een veel voorkomende onduidelijkheid voor jou. Deze week: Word je onvruchtbaar van Vaccins? en Wat voor een invloed hebben vaccins op de zwangerschap?See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/31/20217 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Moet sport een essentiële bezigheid worden?

Als het aan IC-arts Diederik Gommers ligt moet sport meer aandacht krijgen op lange termijn. Nu wordt sporten meegenomen in de lockdowns terwijl het juist voor meer weerstand zorgt. Wat hem betreft moet sporten bij de eerste versoepeling direct ingevoerd worden.  Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/202136 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Waarom je beter vaccins kan combineren.

Vanaf deze week beantwoorden Diederik Gommers en Kees Dorresteijn elke week een vraag opnieuw. Het gaat dan om een vraag die al een keer is beantwoord, maar nog steeds veel binnen komt. Daarbij kijken ze direct naar de huidige informatie die daarover beschikbaar is. Elke week een kleine informatie-update over een veel voorkomende onduidelijkheid voor jou. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/20214 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Wat moeten we doen tegen de Omikronvariant?

Het maakt veel uit of tachtig procent van de volledig gevaccineerden geboosterd is, of dat dat negentig procent is, zegt IC-arts Diederik Gommers. 'Er zijn zo'n vierduizend tot zesduizend mensen die risico lopen om potentieel naar de IC te gaan omdat ze ernstig ziek kunnen worden. Als dat over een jaar verspreid is: okee. Maar als omikron nu sneller door Nederland gaat omdat iedereen ermee geïnfecteerd wordt, dan krijg je al die mensen in een korte tijd naar je ziekenhuis en dat kunnen we niet aan.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/19/202135 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Wanneer ben je beschermd na de booster?

Het uitdelen van de boosterprikken moet veel sneller, vindt IC-arts Diederik Gommers. 'Ik ben een beetje boos eigenlijk. Ik vind dat de GGD iets meer flexibiliteit moet laten zien en echt gas moet geven', zegt het OMT-lid. Ook vindt Gommers dat er andere middelen ingezet moeten worden dan nu het geval is. 'Laat het leger helpen, er zijn ziekenhuizen die hun hulp aanbieden. Als je je nu als vrijwilliger aanmeldt, mag je alleen maar komen als je vier dagen komt. Waarom vier dagen? Een dag is toch ook goed? Er zijn allemaal mitsen en maren.' Over Vraag het GommersStuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.Mis nietsAbonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/11/202137 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Moet het Kabinet antistoffentesten invoeren?

Het Kabinet krijgt binnenkort een advies over antistoffentesten van het RIVM. Diederik Gommers ziet graag dat de overheid testen gaat invoeren om Neutraliserende antistoffen te bepalen. Als je ze hebt, weet je dat je beschermd bent, en zo niet kan je voor een booster kiezen. Die testen zouden we dan wel pas in het voorjaar moeten inzetten.  Over Vraag het GommersStuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.Mis nietsAbonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/202136 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Moeten we jonge kinderen vaccineren?

Verder praat Gommers in deze aflevering over de Omicron-variant van het virus. Zondag werd bekend dat er in Nederland dertien mensen mee besmet zijn. Hoe gevaarlijk is deze mutatie van het virus en wat weten we er nu van? Ook heeft hij het over de strategie van Groot-Brittanië, waar veel minder streng wordt opgetreden dan in veel andere Europese landen. Is dit effectief? En zou dit ook een optie kunnen zijn voor Nederland? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/202141 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Krijgen we een nieuwe lockdown?

In deze aflevering praat Gommers ook over de boostervaccins. Zijn die vaccins voor iedereen nodig? Hij legt ook uit waarom we in Nederland meer aan preventie moeten denken. Kunnen met meer aandacht voor gezond leven en sporten mensen uit het ziekenhuis gehouden worden? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/202140 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Werkt 1.5 meter beter dan 2G?

Hij legt dan ook verder uit wat het nut is van de anderhalve meterregel en of die regel inwisselbaar zou zijn met het 2G-beleid. Het beleid waarin alleen gevaccineerden en genezen mensen een QR-code zouden krijgen om toegang te krijgen tot bepaalde locaties. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/202141 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hoe genees je als je geen antistoffen aanmaakt?

De groep niet gevaccineerden bestaat uit mensen die het vaccin niet willen nemen of niet kunnen nemen. Die laatste groep verdient meer aandacht zegt Diederik Gommers. Die mensen kunnen het vaccin niet nemen vanwege een bijzondere aandienen. Daarnaast zijn er ook mensen die het vaccin wel nemen, maar waarvan hun lichaam geen of amper antistoffen aanmaakt. In deze nieuw aflevering vertelt IC-arts Diederik Gommers welke middelen er voor deze mensen zijn om ze alsnog te genezen als ze corona krijgen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/202138 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Waarom is de IC-capaciteit nog zo laag?

Ondertussen wordt de druk op zorgpersoneel weer hoger en staat de capaciteit van de zorg onder druk. Hoe het komt dat die capaciteit nog zo laag is, legt Gommers ook uit. Net zoals een mogelijk bijzondere connectie tussen de ziekte pfeiffer en long-Covid. Je hoort het allemaal in de nieuwste aflevering van Vraag het Gommers. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/202138 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Wanneer bereiken we code zwart op de intensive care?

Ook hoor je hoe Gommers denkt over hoe de zorg de komende jaren te maken gaat krijgen met het coronavirus. Hij verwacht namelijk dat corona, net zoals de influenza, een terugkerende ziekte gaat zijn die in de winters de ziekenhuizen vol doet stromen. Daarom is er volgens hem ook structureel meer personeel nodig om die druk aan te kunnen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/24/202137 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Wanneer krijgen 60-plussers een boosterprik?

Ook beantwoordt ic-arts Diederik Gommers vragen over hoe het ziekenhuispersoneel omgaat met alle drukte die ze hebben meegemaakt. Gommers zelf denk dat hij alle stress onder het zorgpersoneel namelijk onderschat heeft. Dat en meer hoor je in de nieuwe aflevering van de podcast van Diederik Gommers en Kees Dorresteijn. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/202141 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kijkt het OMT naar QR-codes voor antistoffentesten?

IC-arts Diederik Gommers vertelt in deze podcast dat hij het onderwrp heeft aangekaard binnen het OMT-overleg. Wat er nu mee gebeurt, hoor je in deze nieuwe aflevering. Ook hoor je in deze aflevering wat we moeten verwachten van de influenza-golf, die er misschien aan komt en of we misschien nog een derde en vierde coronaprik kunnen verwachten in 2022. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/202135 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Is er een middel ontdekt tegen Long Covid?

Noot van de podcastredactie: NRC publiceerde vrijdag een artikel waarin het IC-personeel in het Erasmus MC zegt niet blij te zijn met Gommers' voornemen om op te schalen. Deze podcast werd voorafgaand aan de publicatie van het artikel opgenomen. De reactie van Gommers op het NRC-artikel in het AD lees je hier. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/26/202123 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Zijn antistoffen na een besmetting beter dan die na een vaccinatie?

Eigenlijk is je eigen afweer op een vreemd stofje in je lichaam altijd het mooiste, zegt Gommers. 'Dat is beter dan door een vaccin. We hebben het idee dat de natuurlijke weg beter werkt, omdat die nog complexer is dan de afweer die opgewekt wordt door vaccins. Aan de andere kant zien we met de vaccins dat de cellulaire afweer goed reageert, net als de T-cellen. Dus de natuurlijke afweer is inderdaad beter dan die via een vaccin, maar de vaccins die we hebben zijn wel bijzonder goed.' Vaccinatiegraad is verspreid De vaccinatiegraad in Nederland is hoog, maar helaas is die ook heel erg verspreid, zegt Gommers. 'Op Schiermonnikoog is de vaccinatiegraad bijvoorbeeld 92 procent, maar in Rotterdam is dit slechts 55 procent. Dat is een risico. Als je in buurten komt met een lage vaccinatiegraad, bestaat de kans op uitbraken.' Zo zou een nieuwe golf kunnen ontstaan in de winter. Omdat het gedrag van mensen op dit moment lastig te voorspellen is, kan het volgens de arts nog 'best spannend' worden deze winter. Besmetting en vaccinatie Hoe groot is de kans op een besmetting als je gevaccineerd bent en is die kans even groot of kleiner dan als je geen vaccin hebt gehad? Gommers: 'Hier is geen percentage op te plakken. Ook al ben je gevaccineerd, je kunt wel het virus krijgen en doorgeven. Maar je wordt er niet ernstig ziek van, want je bent voor 97 procent beschermd. Dat betekent dat 3 procent van de 12 miljoen mensen die volledig gevaccineerd zijn wel ernstig ziek kunnen worden. Als je dit gaat uitrekenen, is dat best een groot getal.' Luister terug | Werkt het antiwormmiddel Ivermectine tegen corona? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/202132 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Werkt het antiwormmiddel Ivermectine tegen corona?

Ivermectine is een antiwormmiddel dat wordt gebruikt om koeien en paarden mee te behandelen, maar kan ook worden voorgeschreven aan mensen. Er ontstond tijdens de coronapandemie een stormloop op het middel in de Verenigde Staten. Dat gebeurde ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen. Uit enkele kleine studies bleek dat het middel een effect zou hebben tegen corona. Op dit moment wordt het middel onderzocht in grotere studies, waarbij verschillende ziekenhuizen en landen zijn betrokken. 'Tot nu toe laten studies die verschenen zijn geen positief effect zien, dus daarom gebruiken we het niet,' zegt Gommers. 'Zodra er medische internationale studies zijn die laten zien dat het werkt, gaan we het inzetten. Maar op dit moment is er gewoon geen bewijs.' Behandelprotocol 'Sommige mensen drijven zo door dat ze dokters bijna verplichten om het middel te geven,' weet de arts. 'Je kunt een dokter niet verplichten iets te doen waar geen medisch bewijs voor is. Het is prima als jij erin gelooft, maar als dokter moet je dingen doen waarvoor de bewijslast goed is. Op dat moment nemen we het mee in het protocol en zijn we verplicht dit te volgen, maar Ivermectine staat niet in de behandelprotocollen in Nederland.' The Guardian meldde eerder al dat studies die een positief effect van Ivermectine lieten zien, niet op de juiste manier waren uitgevoerd. Zo zouden verkeerde data zijn gebruikt, waardoor het leek alsof het middel werkte. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/202130 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Moeten er nieuwe coronamaatregelen komen in de winter?

'We hadden het over een crisis, maar die crisis begint in een fase te komen dat het gewoon wordt. Krijgen we niet een continue aanwezigheid van Covid bij mensen die er gevoelig voor zijn? Een x-percentage daarvan komt naar de ziekenhuizen, daar moeten de ziekenhuizen ook rekening mee houden. Maar daar zitten grenzen aan, we kunnen niet iedere keer tot ons maximum opschalen.' 'Als die besmettingen te snel gaan zul je acties moeten ondernemen, maar dat is aan de politiek. Ons zorgsysteem kent een maximum.' Gommers vraagt zich af hoe de winter door te komen: 'Er zijn 700.000 Nederlanders die een ziekte hebben en die gewoon geen antistoffen maken na het vaccin, die lopen een hoog risico. Die delta-variant is echt iets nieuws, dat betekent dat we ander beleid moeten maken.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/202133 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hoe krijg je de nieuwe superantistoffen?

Gommers vertelt dat de basis van de zogenoemde 'superantistoffen' komt van het SARS-virus, een ouder coronavirus dat vooral in Zuid-Oost-Azië rondging. 'Een wetenschapper uit Singapore heeft ontdekt dat mensen die het SARS-virus overleefd hebben, antistoffen hebben en ook het vaccin tegen het coronavirus hebben genomen, die hebben nu zo'n mooie antistoffen die tegen tien coronavirussen beschermen', legt Gommers uit. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/22/202134 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hoe gevaarlijk is de Colombiaanse variant?

De Colombiaanse variant kwam in het nieuws door een uitbraak in een Vlaams woonzorgcentrum. Zeven volledig gevaccineerde bejaarde bewoners overleden tijdens de uitbraak. Wat het verband is met die variant moet nog blijken zegt Gommers. Er is op dit moment erg weinig informatie over die uitbraak. Op dit moment zie ik alleen de informatie uit de media, onderzoeken moeten nog volgen. Op dit moment houdt de RIVM de variant goed in de gaten zegt de IC-arts. Het feit dat deze variant nog geen Griekse letter heeft als naam, betekent mogelijk dat het nog niet erg belangrijk is. Trump-antilichaammedicijn Het medicijn dat voormalig president Trump kreeg toegediend tijdens zijn coronabesmetting wordt sinds kort ook in Nederland gegeven aan patiënten. Dat vertelt Gommers ook in de aflevering. Trump herstelde snel van zijn besmetting door dat toen nog experimentele medicijn. Het medicijn bootst de antilichamen na die jouw lichaam normaal zou maken en zorgt voor een sneller herstel. Het medicijn moet wel in de vroege fase worden gegeven. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/15/202132 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Verliezen ouderen sneller hun antistoffen?

Volgens Gommers heeft de World Health Organization (WHO) wel een punt met de oproep tot betere verspreiding van de coronavaccins. 'COVID-19 is echt een wereldprobleem. Natuurlijk kun je het in je eigen land goed oplossen en zorgen dat bijna iedereen gevaccineerd is, maar dan moet je ook niet meer buiten je eigen landsgrenzen komen. Als het virus zich blijft vermenigvuldigen in landen met een lagere vaccinatiegraad, bestaat het risico dat er nieuwe varianten ontstaan. We hebben er dus baat bij als een groot deel van de hele wereldbevolking gevaccineerd is,' stelt de ic-arts. Derde prik In landen als Frankrijk wil men een derde prik vooral toedienen aan de grootste risicogroepen, zegt Gommers. 'Dat zijn mensen die slecht reageren op het vaccin, antistoffen gebruiken en transplantaties hebben gehad. Voor de hele groep ouderen die al langer dan een halfjaar zijn gevaccineerd, zijn mogelijke aanwijzingen dat het vaccin in activiteit afneemt en dat ouderen na verloop van tijd relatief te weinig antistoffen krijgen voor de deltavariant.' Effectiviteit vaccin Uit een Amerikaanse pilot-studie blijkt dat de effectiviteit van het vaccin iedere twee maanden met 6 procent afneemt. 'Na een half jaar heb je dan 12 procent minder effectiviteit en na anderhalf jaar komt de effectiviteit van een Pfizer-vaccin onder de 50 procent. Volgens deskundigen is een vaccin dan niet meer werkzaam,' vertelt Gommers. Over het onderzoek is nog discussie, dus het is wachten op een uitgebreidere studie naar dit onderwerp. Luister terug | Gommers: Opnieuw operaties afgezegd vanwege corona Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/8/202136 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Blijft corona altijd doormuteren?

De meer besmettelijke gammavariant van het coronavirus SARS-CoV-2 is al aangetroffen bij ongeveer 300 mensen in Nederland. 'Maar door de enorme opmars van de deltavariant in Nederland, is die gammavariant eigenlijk weggedrukt. Dé variant in Nederland is de deltavariant. Die drukt alle andere varianten weg. Eens die afneemt, zullen we moeten zien bij welke variant we dan zijn', zegt ic-arts Diederik Gommers. Ondanks de mutaties die nu opduiken, hadden we vorig jaar lang de Chinese variant van het coronavirus uit Wuhan. Het is een interessante vaststelling volgens ic-arts Diederik Gommers, omdat bij virussen vaak wordt gedacht dat vermenigvuldigingen van virussen in je lichaam het risico op mutaties groter maakt. 'Aanvankelijk hadden we weinig mutaties, maar het is normaal dat virussen muteren.' En laat de mutaties nou net bepalen hoe we met het coronavirus zullen moeten omgaan in de toekomst. En dat is dan weer een extra reden om het nog eens te hebben over groepsimmuniteit. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/1/202133 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Moeten we een derde prik tegen de Deltavariant?

Voor de andere vaccins blijkt de bescherming nog wel goed te zijn tegen de Deltavariant, zegt ic-arts Diederik Gommers in de nieuwe aflevering van de podcast Vraag het Gommers. 'Het vaccin helpt goed tegen de deltavariant. Uit de studies van Pfizer zagen we dat de effectiviteit bij de originele variant rond de 95 procent zit. Door de Deltavariant is het wel iets lagers. Dan is het niet 95 procent maar rond de 87 procent. Maar uit verschillende studies komen net wat andere resultaten.' De effectiviteit gaat vooral om of je klachten krijgt of niet wanneer je het virus oploopt, volgens Gommers. 'Om niet opgenomen te worden in het ziekenhuis, daar zien we geen verandering in. Daar is de effectiviteit nog altijd ruim boven de 90 procent dat het goed beschermt.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/25/202137 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Moet je toch een tweede prik na een coronabesmetting?

Hoeveel mensen er nu in het ziekenhuis liggen ondanks een volledige vaccinatie is niet bekend. 'Wel is het echt een klein percentage. Helaas worden de data van de ziekenhuisopnames niet gekoppeld aan de gegevens over wie welk vaccin heeft gehad. We kunnen het dus alleen aan de patiënten zelf vragen,' zegt Gommers. Wel blijkt uit data van het RIVM dat 84 procent van degenen die positief worden getest op de deltavariant helemaal niet is gevaccineerd, en dat slechts 6 procent volledig is gevaccineerd. Twee prikken Maar hoe goed ben je beschermd als je slechts één prik hebt gehad? 'Bij de deltavariant ben je minder goed beschermd dan bij de alfavariant,' zegt Gommers. 'Het is daarom erg belangrijk dat je twee prikken hebt gehad om niet in het ziekenhuis terecht te komen. Als je twee prikken Pfizer hebt gehad, ben je voor 96 procent beschermd tegen ernstige klachten, en bij twee prikken AstraZeneca is dit 92 procent. Voor alle vaccins geldt dat je bij volledige vaccinatie meer dan 90 procent bent beschermd tegen een ziekenhuisopname.' Luister terug | Kan de deltavariant voor een nieuwe lockdown zorgen? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/18/202133 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kan de deltavariant voor een nieuwe lockdown zorgen?

De reden dat de deltavariant van het coronavirus om zich heen grijpt, is dat deze 15 procent besmettelijker is dan de alfavariant, oftewel de Britse variant. Deze laatste was al 33 procent besmettelijker dan de allereerste variant die we voor onze kiezen kregen. Doordat nieuwe varianten besmettelijker zijn, geef je deze makkelijker door en ontstaan hoge pieken. Ook in Nederland hebben we inmiddels te maken met de deltavariant. Hoeveel zorgen moeten we ons hierover maken? Gommers: 'Als je voldoende antistoffen hebt, loop je geen gevaar. Je kunt het virus dan wel krijgen, maar wordt hier niet ziek van. De vraag is wel of je het virus dan ook niet kunt doorgeven, dat weten we nog niet zo goed. Als je gevaccineerd bent, is het dus niet 100 procent zeker dat je het virus niet doorgeeft.' Luister ook | Hoe werkt een antistoffentest? Diederik test het Niet gevaccineerd Alle mensen die niet zijn gevaccineerd, kunnen de deltavariant oplopen. Gommers rekent voor om hoeveel mensen dit ongeveer gaat. 'Wanneer de vaccinatiegraad voor volwassenen 75 procent is, is 25 procent van de 12 miljoen volwassenen niet gevaccineerd. Er zijn dan 3 miljoen mensen die de deltavariant nog kunnen krijgen. Het risico dat hierdoor ontstaat, is nooit meer hetzelfde als in 2020 het geval was.' Wel geeft de ic-arts aan dat we last krijgen van deltavariant en het belangrijk blijft om zelf in de gaten te houden of je klachten krijgt, ook al ben je gevaccineerd. 'Laat je testen, blijf een paar dagen thuis. Als je niet bent gevaccineerd, kun je dus ziek worden. Maar omdat dit een kleinere groep is, verwachten we niet dat de ziekenhuizen zullen vollopen wegens de deltavariant.' Dat de deltavariant in Nederland na de zomer de grootste variant zal zijn, weten we eigenlijk al, zegt Gommers. 'De kunst wordt of we met elkaar het reproductiegetal onder de 1 kunnen houden.' Luister ook| Mogen we een tweede prik van een ander vaccin? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/4/202130 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Mogen we een tweede prik van een ander vaccin?

Op dit moment kan het in Nederland niet: 'Nog niet', zegt Diederik Gommers. 'Ik verwacht dat dat advies er binnenkort wel komt.' Want ook Gommers ziet dat er een groot positief effect is als je met twee verschillende vaccins gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. 'Er is onderzoek gedaan, vooral in Spanje en Groot-Brittannië. Daar hebben ze gekeken of het slim is om na AstraZeneca een mRNA-vaccin te geven. In deze studie is dat Pfizer. Ook is er gekeken of je na een prik met Pfizer een prik met AstraZeneca kan krijgen. In de eerste resultaten die in mei werden gepubliceerd, werd er vooral gekeken naar de bijwerkingen.' Luister ook | Vraag het Gommers | Moet je als kankerpatiënt wel het vaccin nemen? Meer bijwerkingen De vraag was bij de onderzoekers of je dan meer of minder bijwerkingen zag na het krijgen van twee verschillende vaccins. Volgens Gommers blijkt daaruit dat je met deze twee combinaties juist meer bijwerkingen krijgt: 'Je ziet dat het aantal bijwerkingen toeneemt. Vooral vermoeidheid, hoofdpijn, algemene malaise en spierpijn heb je meer als je zo'n combi neemt.' De vraag is of je dan wel meer antistoffen ontwikkelt bij het krijgen van twee verschillende vaccins. 'We zitten op smart te wachten op de uitslagen daarvan.' Nadat de uitslagen hiervan bekend zijn, verwacht de IC-arts direct een advies van de Gezondheidsraad. Luister ook | Vraag het Gommers | Is er een nieuw Israëlisch coronamedicijn? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/27/202132 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hoe werkt een antistoffentest? Diederik test het

De tests claimen dat ze een antistof meten, wat iets anders is dan de antigeen-sneltest. 'Die laatste bepaalt of er een stukje eiwit van het virus aanwezig is. Producenten van antistoffentesten pretenderen dat ze de stoffen IgM en IgG tegen het coronavirus meten. Als je gevaccineerd bent, moet je een van die twee in je bloed hebben,' zegt Gommers. Luister terug | Dalen de besmettingen door het lekkere weer? Niet iedereen heeft evenveel antistoffen, en uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid antistoffen. De tests meten alleen of een antistof aanwezig is of niet. Gommers: 'Hier zal een grens in zitten vanaf wanneer de test aangeeft of je antistoffen hebt of niet. Hierdoor kan het gebeuren dat je wel antistoffen hebt, maar dat de concentratie daarvan te laag is voor de test.' Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR-app op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/20/202136 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Dalen de besmettingen door het lekkere weer?

Luister ook | Wie moeten een derde prik krijgen? Vorig jaar daalde in het voorjaar, toen het ook warmer werd, het aantal coronabesmettingen ook. Alleen toen waren er nog geen vaccins die je konden beschermen tegen het coronavirus. 'De dalingssnelheid in de ziekenhuiscijfers lijkt bijna hetzelfde als vorig jaar', zegt Gommers die bevestigt dat het weer ook invloed heeft op de dalende besmettingen. 'Er is effect van het weer. Maar je kan het niet alleen door het weer verklaren, zeggen de virologen en epidemiologen. Er is namelijk een ander virus: de India-variant (Delta-variant, red.) die is 40 procent besmettelijker dan het virus van vorig jaar.' Luister terug | Vraag het Gommers | Werkt een vaccinatie tegen Long Covid? Daardoor zou er volgens Gommers een langere golf moeten zijn. 'Het verloop zou dan trager zijn, maar hij daalt nu sneller. (...) Dat kan het effect zijn van het vaccineren', stelt Gommers. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/202138 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Wie moeten een derde prik krijgen?

Luister terug | 'Volledige vaccinatie cruciaal tegen India-variant' De vaccinatiecampagnes loopt nu eindelijk op volle toeren. Dat is goed nieuws voor het terugdringen van de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Maar er zijn natuurlijk ook mutaties van het coronavirus die kunnen optreden. Die kunnen bijvoorbeeld via reizigers worden meegenomen naar Nederland. In het najaar zullen er besmettingshaardjes komen ten gevolge van die varianten en hopelijk zijn die klein genoeg zodat we die als GGD kunnen isoleren. En die ontwikkeling zal ook bepalen of en welke mensen uiteindelijk een extra prik zouden kunnen gebruiken. Luister terug | Vraag het Gommers | Werkt een vaccinatie tegen Long Covid? En wat doen we met de Janssenvaccins? De minister heeft nu de luxe dat hij erg veel mRNA-vaccins heeft. Dus er kan van strategie worden gewisseld. Voor sommige mensen is het vaccin van Janssen nog steeds handiger, omdat het maar een prik betreft. Meer hierover weten? Check de podcast! Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/202136 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Moeten we ons zorgen maken om de Indiase variant?

Luister terug | 'Volledige vaccinatie cruciaal tegen India-variant' En ja, schimmels draagt iedereen wel bij zich. 'Ze zitten vaak in oude huizen en plafonds. Dat betekent dat ze ook gewoon in je neus en in je lichaam zitten. Normaal gesproken heb je je eigen afweer en daardoor vlakken ze niet op - je wordt er niet ziek van. Doordat mensen in India behandeld worden met steroïden wordt hun afweer lager en daardoor krijgen de mensen last van die schimmels. Het is een uiterst zeldzame infectie, die je normaal niet ziet optreden.' Luister terug | Vraag het Gommers | Kun je als tweede prik een ander vaccin nemen? Dat zwarte schimmel nu wel in Mumbai opduikt is naar, maar er gaan bij Gommers geen alarmbellen af. Hoe erg het ook is voor mensen die ermee te kampen krijgen. 'In Mumbai, met 10 miljoen inwoners, waren dertig patiënten, die vaak al suikerziekte hadden en herstellende waren van Covid én steroïden hadden gekregen. Wij zien ook meer schimmelinfecties bij Covid-patiënten op de ic en we behandelen ze ook veel meer. Die kan groeien omdat je afweer het niet tegenhoudt.' Luister terug | Vraag het Gommers | Werkt een vaccinatie tegen Long Covid? Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202136 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kun je als tweede prik een ander vaccin nemen?

Want hoezeer ook is aangetoond dat er geen medische redenen zijn om welk vaccin dan ook niet te nemen, het sentiment van mensen kun je niet sturen. 'Ze mogen zelf beslissen en als je er geen goed gevoel bij hebt, denk ik als intensive care-arts: we moeten echt zorgen dat die 60-plussers gevaccineerd zijn. Zij hebben echt een hoog risico als ze op de intensive care terecht komen, met een sterftecijfer rond de 25 procent.' Luister terug | Vraag het Gommers | Werkt een vaccinatie tegen Long Covid? Dat het de afgelopen maanden belangrijk was om voortvarend uit de startblokken te schieten vindt Gommers logisch. Maar nu er zo veel vaccins zijn, moet het mogelijk zijn om wat meer maatwerk te leveren. 'We kunnen niet met zijn allen alleen maar mRNA-vaccins nemen, maar andere mensen vinden het helemaal niet erg om een vectorvaccin te nemen. Ik hoop dat te regelen is dat mensen zelf kunnen kiezen voor een mRNA-vaccin.' Luister terug | Voldoende antistoffen tegen mutanten na besmetting en een prik Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202135 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Werkt een vaccinatie tegen Long Covid?

Voor longartsen, revalidatieartsen en huisartsen is het reden om te kijken hoe het proces van revalidatie bij coronapatiënten kan worden bespoedigd, zegt Gommers. 'Uiteindelijk zie je het wel afnemen, maar er zit een groot verschil in de snelheid waarmee dat gebeurt. Het belangrijkst is dat je überhaupt geen Covid krijgt en met een vaccinatie wordt de kans dat je Covid krijgt vele malen kleiner. Long Covid kan bovendien ook bij aanvankelijk lichte klachten voorkomen.' Luister terug | Voldoende antistoffen tegen mutanten na besmetting en een prik En dat maakt het al met al nog best lastig, zegt Gommers. Een vaccinatie neem je in eerste instantie om niet ernstig ziek te worden, zodat je niet in het ziekenhuis belandt. Een vaccin beschermt niet 100 procent tegen vage Covid-klachten en daarmee bestaat ook nog altijd een risico op Long Covid. 'Dus ook na twee prikken bestaat nog altijd het risico op doorbraakinfecties én risico op Long Covid.' Om de precieze oorzaak te vinden is meer onderzoek nodig, zegt Gommers. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202135 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Moeten we voor de zekerheid drie keer vaccineren?

In Engeland wordt al hardop gefilosofeerd over zo'n derde prik, om het niveau van de antistoffen zo hoog mogelijk te houden, zegt Gommers. 'We hebben nu ook gehoord dat je wel bepaalde hoeveelheden antistoffen nodig hebt om goed beschermd te zijn tegen mutanten. Je hebt veel antistoffen nodig dus als ze afnemen kan het goed zijn om een herhalingsprik te nemen; boven een bepaalde antistoffen-waarde worden ook de mutaties goed afgebroken en geïnactiveerd.' Luister terug | Voldoende antistoffen tegen mutanten na besmetting en een prik Zeker, het zou ideaal zijn als het met één prik gepiept is, zoals bij het Janssen-vaccin. Maar de hoeveelheid antistoffen blijkt nou eenmaal niet ontzettend stabiel. Vandaar dat twee bij andere vaccins wordt uitgegaan van twee prikken. En misschien dus een derde... Diederik Gommers beantwoordt in deze aflevering ook vragen over het aantal Nederlandse patiënten op Duitse ic's. En ook de vraag hoe het zit met een langzame afname van antistoffen na een vaccin komt aan de orde. Luister terug | Vraag het Gommers | Kunnen gevaccineerden nog op de ic belanden? Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202134 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kunnen gevaccineerden nog op de ic belanden?

Wat wél kan gebeuren is dat je zelfs na twee vaccinaties een zogenaamde doorbraakinfectie krijgt, maar tot nu toe is nog niemand met twee vaccinprikken in de arm op de ic belandde. 'Het Pfizervaccin is bijvoorbeeld 95 procent effectief. Theoretisch kan die 5 procent wel Covid-achtige klachten krijgen. Dat zijn milde klachten, de verwachting is niet dat die mensen naar de intensive care komen.' Luister terug | Vraag het Gommers | Werkt het vaccin goed als je geen bijwerkingen krijgt? Wat wél kan gebeuren is dat gevaccineerde mensen toch nog naar het ziekenhuis komen, maar die zijn dan vaak erg snel na de eerste prik. 'Dat is belangrijk: je hebt minimaal veertien dagen, maar het liefst drie tot vier weken nodig om voldoende afweer op te bouwen na die eerste prik. En op het moment dat je net die eerste prik gehad hebt, kun je toch nog na een week of tien dagen met Covid-achtige klachten worden opgenomen.' Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202134 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Werkt het vaccin goed als je geen bijwerkingen krijgt?

Steeds duidelijker is dat ook bij het coronavaccin iedereen weer anders reageert, zegt Gommers. 'Je kunt er geen peil op trekken. Ik heb ook niets gehad, behalve een pijnlijke bovenarm. Sommige mensen krijgen klachten van de eerste prik, anderen juist van de tweede. Dus je hoeft je geen zorgen te maken als je geen klachten krijgt. Dan heb je gewoon mazzel, zo zou je het kunnen zeggen. Want sommige mensen zitten wel een week of twee in de lappenmand.' Luister terug | Vraag het Gommers | Welke vaccinbijwerkingen zijn normaal? In deze vijfentwintigste aflevering komen verder vragen aan de orde over de samenstelling van coronapatiënten die op de ic belangen: is een deel daarvan al gevaccineerd? Ook bespreken Diederik Gommers en Kees Dorresteijn het verband tussen verkeerd prikken en het ontstaan van bloedproppen en je besmettelijkheid na vaccinatie. 'Dat blijft heel spannend; we gaan ervan uit dat je dan het virus niet meer verspreidt, maar we weten het niet 100 procent zeker.' Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202130 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Welke vaccin-bijwerkingen zijn normaal?

Zeker met de onduidelijkheid rond het AstraZeneca-vaccin kan het geen kwaad om bij wat langer aanhoudende klachten contact op te nemen met de huisarts, zegt Gommers. Het is ook lastig om te bepalen of de klachten na de tweede prik minder zijn. 'Je merkt wel dat de meeste mensen meer klachten hebben na de eerste prik als ze al Covid hebben gehad. Maar de meeste mensen hebben meer last van de eerste prik. En bij de tweede prik is het dan duidelijk minder.' Luister terug | Vraag het Gommers | Moet je paracetamol nemen tegen bijwerkingen vaccin? Je merkt ook dat er verschillen zijn tussen de vaccins: mensen lieten bij Moderna wat meer klachten zien dan bij Pfizer. Maar eigenlijk is gewoon ieder mens verschillend en kun je een beetje pech hebben.' Diederik Gommers gaat in deze aflevering van Vraag het Gommers ook in op vragen over het nut van aspirine om bloedproppen te voorkomen en de vraag of niet beter alleen mannen het AstraZeneca-vaccin kunnen krijgen. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/202133 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Moet je paracetamol nemen tegen bijwerkingen vaccin?

Hier geldt wel het adagium 'baat het niet, het schaadt ook niet', zegt Gommers. 'Ik heb het nog op gezocht op de RIVM-site en daar staat echt dat je paracetamol mag nemen rond de vaccinatie. Maar je weet nooit van tevoren of je klachten krijgt, dus je kunt ook wachten tot je die klachten krijgt, en dán paracetamol nemen. Maar als je helemaal geen klachten wilt, kun je dat ook van tevoren doen. Ik doe dat ook als ik naar de tandarts ga als ik weet dat er geboord moet worden.' Luister terug | Vraag het Gommers | Moeten we vaker op antistoffen testen? Bij aspirine werkt het weer iets anders, waarschuwt Gommers: dat kán effect hebben op de ontsteking, al denkt hij niet dat je de afweer echt werkt. 'Maar paracetamol is eigenlijk onschuldiger, zou ik zeggen. 'Het nadeel van een aspirientje is weer dat je een bloeduitstorting kunt krijgen als gevolg van je vaccinatie.' Verder gaat Gommers in op de besmettelijkheid na vaccinatie. prikangst en de twijfels rond het AstraZeneca-vaccin. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202135 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Moeten we vaker op antistoffen testen?

Heel precies weet Gommers niet wat op dit moment precies de stand van zaken is met de antistoffen-focus bij GGD's. 'Als je antistoffen hebt hoef je straks ook geen sneltest te doen, dus ik verwacht dat dat er wel aan zit te komen. Ik ben er niet bij betrokken, dus ik weet niet in hoeverre men daar al mee bezig is. Ik begreep van Derk Sauer dat je in Rusland op elke hoek van de straat ook je antistoffen kunt laten bepalen. Dat is mooi, dan ga je leren mét het coronavirus.' Luister terug | Gommers: we moeten ons nog één keer gedragen Het betekent niet alleen dat je geen corona hebt als je klachten hebt, het betekent eigenlijk ook dat je beschermd bent, zegt Gommers. 'We hebben nu die Amerikaanse studie waaruit blijkt dat gezondheidsmedewerkers niet meer positief werden getest bij de PCR-test. Dat betekent dat ze waarschijnlijk ook geen verspreiders meer zijn van het virus. Dat zijn allemaal positieve berichten; dat is hoe we de toekomst in moeten.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202128 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Heeft je bloedgroep invloed op je besmettingskans?

De inentingen met het AstraZeneca-vaccin zijn hervat, maar dat betekent niet dat alle zorgen rond het vaccin zijn weggenomen. Want hoe zit het met zeldzame vormen van trombose die je met het vaccin kunt krijgen, én is daar al een oplossing voor? 'Soms kun je antistoffen maken tegen je eigen trombocyten als je een heftige immuunreactie krijgt. En dat vraagt om een andere bloedverdunner dan het veelgebruikte heparine.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202133 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Mag je je eigen vaccin kiezen?

Door de zorgen over bij-effecten van het AstraZeneca-vaccin zijn veel mensen toch bezorgd over de gevolgen voor hun gezondheid. Het EMA en de WMO hebben het vaccin weer vrijgegeven voor de Europese markt, en daarmee ben je afhankelijk van het vaccin dat jouw GGD 'toevallig' voor je in petto heeft. Mocht je dat weigeren, dan moet je weer achteraan in de rij aansluiten, zegt Gommers. 'En daar zit ook een risico in: je kunt echt erg ziek worden van Covid.' Luister terug | De AstraZeneca-naald gaat er weer in En juist tegen dat ernstig ziek worden beschermt het vaccin zo goed, benadrukt Gommers. 'Of je ernstig ziek wordt staat niet op je voorhoofd geschreven en daar beschermt het vaccin juist zo goed tegen. Dus het is o zo belangrijk dat je het vaccin neemt. Ik begrijp wel dat sommige mensen echt wel geschrokken zijn van bijwerkingen zoals we die in Duitsland hebben gezien, maar we weten echt niet of dat een relatie heeft met het vaccin. Trombose komt echt veel voor.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202135 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hoe werkt het nieuwe Janssen-vaccin?

Luister terug | Vraag het Gommers | Zijn er mensen genetisch meer gevoelig voor corona? De veiligheid van vectorvaccins is wat onder druk komen te staan, nu het AstraZeneca-vaccin, eveneens een vectorvaccin, in verschillende landen controversieel is vanwege mogelijke effecten voor de gezondheid. 'Bij een vectorvaccin wordt de boodschap van het DNA verpakt in een onschuldig verkoudsheidsvirus - een adenovirussen. 'Dat is geïnactiveerd, zodat je er niet ziek van wordt. Met zo'n adenovirus weet je dat de genetische boodschap goed in je cel komt.' Luister terug | Vraag het Gommers | Gaat corona ooit weg? Omdat de 'boodschap' bij een vectorvaccin niet in het mRNA maar in het DNA zit, is een extra stap nodig. 'Die DNA-boodschap moet door de kern van je cel lokaal worden omgezet in mRNA, en dát gaat naar je eiwitfabriekjes om zo'n spike-eiwitten aan te maken. En voor Janssen geldt: het beschermt voor 66 procent tegen Covid-klachten, blijkt uit een wereldwijde studie. Maar belangrijker is dat 85 procent is beschermd tegen ernstige coronaklachten en 100 procent tegen ziekenhuisopnamen.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/202135 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Zijn er mensen genetisch meer gevoelig voor corona?

Dat in de tussentijd het percentage positief getesten daalt zorgt al met al voor een wat versplinterd beeld. Opvallend is dat er ook grote verschillen in klachten zijn tussen mensen uit één huishouden. Het roept de vraag op: zijn er mensen genetisch meer gevoelig voor corona? De Britse variant - of al dan niet varianten óp die variant - is inmiddels verantwoordelijk voor 80 procent van de besmettingen, zegt Gommers. 'Het is eigenlijk een nieuw virus en daarom hebben zo weinig mensen antistoffen en worden veel mensen er wel ziek van.' Luister terug | Vraag het Gommers | Gaat corona ooit weg? Relatief veel mensen zouden hyper-allergisch reageren op het Pfizer-vaccin. Dat komt waarschijnlijk door een bestandsdeel dat in het virus verwerkt is, is het idee. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen wordt nader onderzocht wat het precieze effect is van, met name, polyethyleenglycol - Het stofje dat vaak als dragerstof wordt gebruikt voor medicijnen. Blijkbaar zijn mensen overgevoelig voor dat stofje, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd.' Luister terug | Vraag het Gommers | Moet je als kankerpatiënt wel het vaccin nemen? Het is daarom echt zaak om na je vaccinatie nog vijftien minuten te blijven zitten, zegt Gommers, omdat een allergische reactie al binnen enkele minuten optreedt. 'Daarna is er geen sprake van een allergische reactie.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202131 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Gaat corona ooit weg?

Dat maakt dat de risico's om het virus in een andere uithoek van de wereld aanwezig blijft, als in zo'n gebied een vaccin niet massaal beschikbaar is. 'Als we weer gaan reizen en een bepaalde groep niét gevaccineerd is, kun je wel het virus oplopen en een mutant mee terug nemen. Dan kun je weer een uitbraak krijgen. Met het huidige virus zeggen we dat het voor kinderen niet erg is, maar dat kan veranderen door mutaties.' Luister terug | Vraag het Gommers | Moet je als kankerpatiënt wel het vaccin nemen? Gommers gaat vooralsnog uit van een minder gunstig scenario, waarin risicogroepen elk jaar een vaccin moeten halen. 'Dat zouden de ouderen en mensen met een medische achtergrond zijn, met een vaccin dat elk jaar een beetje aangepast is op de dan geldende variant.' Verder gaat Gommers onder meer in op het nut van het vaccin voor jongeren, het Russische vaccin, effectiviteit van de avondklik en het gedoe bij de GGD'en. Lees ook | Vraag het Gommers | Is er een nieuw Israëlisch coronamedicijn? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/202136 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Moet je als kankerpatiënt wel het vaccin nemen?

Met de kennis van nu kan het geen kwaad om een op papier minder effectief vaccin te nemen, ook niet bij onderliggende aandoeningen. 'Je merkt dat niemand ernstig ziek wordt, blijkt uit studies. Waar uiteindelijk de ondergrens van de effectiviteit van een vaccin ligt hangt heel erg af van de beschikbaarheid van vaccins. Mocht uit een studie blijken dat toch veel meer mensen ernstig ziek worden, dan denk ik dat de EMA wel zegt dat het toch geen zin heeft.' Luister terug | Obesitas-patiënt krijgt voorrang bij vaccinatie Dat het verschil in effectiviteit ook invloed kan hebben op de vaccinatiebereidheid beseft Gommers. Hij krijgt al boze mailtjes van mensen die zich tweederangs burger voelen. Logisch, maar niet terecht. 'Dat komt doordat we coûte que coûte willen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn, zodat er zo min mogelijk druk is op de ziekenhuizen. En je kunt na de zomer altijd nog meer vaccins krijgen van Pfizer of Moderna.' Luister terug | Vraag het Gommers | Waarom lopen wij achter met vaccineren? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/202138 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Is er een nieuw Israëlisch coronamedicijn?

Heel veel is er nog niet te vinden over het medicijn, zegt Gommers. Het schijnt te gaan over het eiwit CD24, dat iets doet met het remmen van de overdreven inflammatie - de ontstekingsreactie die je bij Covid ziet. 'Het is eigenlijk nog een pilotstudie, een fase 1-trial. Blijkbaar heeft het zin, en nu moet je de vervolgstappen doen. Nu moet er eigenlijk een fase 2-studie komen, en een nette studie waarin je het medicijn met een placebo vergelijkt.' Luister terug | 'Inhaalregeling ziekenhuisoperaties veel te bureaucratisch' Verder gaat Gommers in gesprek met Kees Dorresteijn in op de betrouwbaarheid van vaccins en op de vraag of vectorvaccins goed genoeg werken bij 60-plussers. En op de vraag of de Australische lockdown ook in Nederland succesvol zou kunnen zijn. Ook komt hij nog even terug op de effecten van het AstraZeneca-vaccin en andere vectorvaccins op de celkern, die vorige week al uitgebreid ter sprake kwamen. Luister terug | Hoe werkt het AstraZeneca-vaccin? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/202136 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hoe werkt het AstraZeneca-vaccin?

Uiteraard is het virus wel zo aangepast dat het zich niet kan vermenigvuldigen, maar wel de genetische code in de cel kan brengen. Intussen blijft het schipperen met de toelevering van vaccins, hoewel er volgens Gommers ook signalen zijn dat verschillende farmaceuten hun productie fors willen opschroeven. 'Ik hoop dat sommige bedrijven in het tweede kwartaal meer vaccins kunnen leveren, zodat we mensen die hebben moeten wachten sneller kunnen bedienen.' Luister terug | Toch ook voorrang zorgpersoneel bij vaccin AstraZeneca Intussen is het behelpen, met avondklok en andere lockdownmaatregelen. Het is nog te vroeg om écht iets te kunnen zeggen over het effect van de avondklok. 'Besmettingen is één, maar door de GGD-problematiek zagen we ook het aantal mensen dat zich laat testen een beetje teruglopen. In de ziekenhuisopnamen zagen we het absoluut nog niet terugkomen: die waren al aan het dalen, dus daar kunnen we het nog niet echt aan zien.' Lees ook | 'We kunnen hier in vier maanden van af zijn' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/202136 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Waarom lopen wij achter met vaccineren?

Als de vaccinatie in Nederland uiteindelijk wél goed op gang komt, is het de bedoeling dat alsnog de door Mark Rutte ooit als toverwoord genoemde groepsimmuniteit wordt bereikt en we ook bewapend zijn tegen een eventuele nieuwe Covid-aanval, tegen het najaar van 2021. Maar je weet het nooit, en je kunt volgens Gommers maar beter goed toegerust zijn op onvoorziene ontwikkelingen. Of een groot corona-masterplan daarbij van nut is? Ook daar gaat hij in deze podcast nader op in. Evenals op de vraag: kan een cholesterolmedicijn helpen tegen corona? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/202135 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Komt de aanvoer van vaccins al op gang?

Zeker met de dreiging van mutanten uit het VK- Zuid-Afrika en Brazilië is het cruciaal dat de capaciteit wordt verhoogd, want hier geldt wel degelijk: hoe sneller, hoe beter - binnen de normale zorgvuldigheidskaders, uiteraard. 'Toen we de vaccins bestelden wisten we nog niet welke bedrijven succesvol zouden zijn. Maar de vaccins die nu binnenkomen moeten ook direct worden toegediend en dat proces zijn ze nu beter aan het inrichten.' Luister ook | Waarom zijn infectieziekten ons te slim af? Tot die tijd moeten mensen zelf én de ziekenhuizen zich zo goed mogelijk wapenen tegen de gevaren van het virus en zijn ongenode muterende vrienden. bijvoorbeeld door het verbeteren van de weerstand, bijvoorbeeld met vitamine D ('dat is onschuldig en het verbetert de afweer') en buffers in de ziekenhuizen. 'We zien de bezetting van de ziekenhuizen en de ic's iedere week dalen. Dus we krijgen relatieve rust. Achter de schermen zijn we volop bezig om de volgende stap naar opschaling aan te kunnen.' Luister ook | Zorgen bij kanker- en reumapatiënten over voldoende bescherming coronavaccin Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/24/202134 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hoe riskant zijn mRNA-vaccins?

Luister ook | Waarom zijn infectieziekten ons te slim af? In een veelbekeken video bespreekt immunoloog Theo Schetters onder meer de mogelijkheid dat de kans op auto-immuunziekten toeneemt bij het gebruik van de mRNA-technologie. Die zou immers niet eerder bij mensen toegepast zijn. Maar dat ligt volgens Gommers wel iets genuanceerder: bij kankerbehandeling is de technologie al zeker twintig jaar in zwang, zegt hij. En bovendien: het mRNA bereikt niet zomaar je celkern, waar de 'kluis van je DNA' zich bevindt. Luister ook | Zorgen bij kanker- en reumapatiënten over voldoende bescherming coronavaccin Ook virussen zelf bevatten RNA, maar ribosomen, een soort eiwitfabriekjes, liggen op de loer om dat RNA met eiwit te lijf te gaan. 'Die eiwitten gaan aan de buitenkant van je cel zitten en daar maak je antistoffen tegen. Dus er is geen gevaar dat dat stukje mRNA in de kluis komt en daarmee jouw genetisch materiaal verandert. En dat RNA dat je inspuit, dat blijft maar een paar uur in je cellen. Het enige wat erin blijft zitten, zijn je antistoffen en je geheugencellen.' Luister terug | 'Politiek voelt urgentie niet' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/17/202132 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De Vaccinatiespecial

Ook moet nog maar blijken of je echt niet jaarlijks een nieuwe prik hoeft te halen. En zo is er nog veel meer onbekend over de vaccins, die volgens alle voorwaarden, maar wel met flinke spoed zijn ontwikkeld. En dat voedt allerlei geruchten. Zo zou het vaccin ook de vruchtbaarheid kunnen aantasten. Een broodje aap-verhaal, zegt Gommers, maar het zal nog even duren voor we alles weten. 'Hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar zeggen welk vaccin het beste is.' Luister terug | Voorraad vaccins bottleneck in vaccineerstraten Als je eenmaal de voor- en nadelen van de verschillende vaccins in kaart gebracht hebt, kun je er volgens Gommers nog altijd voor kiezen om in 2022 mensen die het aantal antistoffen zien afnemen nogmaals in te enten. 'Als je doorgaat met het meten van antistoffen, kun je aan het eind van het jaar wel dingen met elkaar vergelijken.' Gommers komt in deze aflevering ook nog kort terug op de risico's van de nieuwe Britse variant van het virus. Luister terug | 'Politiek voelt urgentie niet' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/10/202134 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Past het vaccin je DNA aan?

Hoe dan ook is het goed om de bijsluiter goed te bekijken, waar alle informatie op staat, zegt Gommers in antwoord op één van de vragen die Kees Dorresteijn deze week binnenkreeg. De meeste bijwerkingen zijn overigens echt wel binnen 24 uur weg, zegt Gommers, en de meeste zijn heel lokaal. 'Als het om bijwerkingen gaat die bekend zijn, wordt in de bijsluiter ook echt heel goed beschreven welke mensen dat vaccin beter niet kunnen nemen.' Lees ook | Niet voor de zomer volledig terug naar normaal Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/20/202034 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kan je nog iemand besmetten na een vaccin?

Het liefst zou je, met de huidige groeiende besmettingscijfers, manieren vinden om het virus op 'natuurlijke wijze' onder de duim te krijgen. Want zoals het nu gaat, lijkt een derde golf onvermijdelijk. 'We zitten nu op een plateau, maar als dit nu zo doorzet gaan de aantallen zo omhoog dat je een nieuwe piek krijgt. We moeten ons echt realiseren dat we iets moeten veranderen aan ons gedrag.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/13/202032 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Koper in mondkapjes deactiveert virus

Nu wordt verwacht dat Nederlanders die niet tot de risicogroepen behoren niet voor augustus kunnen worden gevaccineerd, maar Gommers is al eerder op het verkeerde been gezet door te voorzichtige voorspellingen. 'Ik hoop ook in dit geval dat we het nog beter kunnen organiseren en dat we iedereen die het wil hebben het vaccin kunnen geven als het vaccin voldoende beschikbaar is. We zullen precies moeten zien hoeveel en wanneer vaccins we krijgen. Heel veel mensen kunnen ook helpen met het geven van zo'n prik. Daar zullen we de komende weken ook echt moeite voor gaan doen.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/202033 minutes, 1 second
Episode Artwork

Moet de GGD op immuniteit gaan testen?

Kees Dorresteijn vraagt het ic-arts Diederik Gommers in de zesde aflevering van de wekelijkse podcast Vraag het Gommers. Die ziet nog wel wat beren op de weg, omdat die geheugencellen lastig te meten zijn. 'Je weet het eigenlijk het best op het moment dat je opnieuw contact hebt met iemand die Covid-19 heeft en je test zelf negatief. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/202028 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Misschien in maart heel Nederland sneltesten

Als het aan ic-arts Diederik Gommers ligt de testcapaciteit van de GGD'en snel verder omhoog. In de vijfde aflevering van Vraag het Gommers bespreekt Kees Dorresteijn met hem de vaccinatiebereidheid, een directe of indirecte coronaplicht, maar ook de mogelijkheid om in maart elke Nederlander een sneltest aan te bieden. Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/22/202033 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nog veel te vroeg voor grote jubelstemming

Lees ook | Gommers: vaccin is zeker niet zaligmakend De druk op de ziekenhuisbedden is nog nauwelijks gedaald en als de druk op de reguliere zorg ook maar een béétje toeneemt, zie je dat het piept en kraakt rond de ic-bedden. 'Dat is toch eigenlijk ook wel het gevoel: iedereen is een beetje in een jubelstemming, en dat gun ik iedereen, maar het is echt wel te vroeg.' De komst van een vaccin lijkt aanstaande, maar het duurt ook nog wel een jaar voordat dát zijn weg naar alle Nederlanders heeft gevonden, bevestigt Gommers. Luister terug | Vraag het Gommers | Hoe vernietig je het virus definitief? Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/15/202034 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hoe besmettelijk zijn mondkapjes eigenlijk?

Luister terug | Vraag het Gommers | Hoe vernietig je het virus definitief? Als je het coronavirus sneller onder controle wilt krijgen, moet je strenger zijn met het handhaven van verplichte quarantaine. Maar dan is het ook cruciaal dat je snel de uitslag kunt krijgen van een coronatest, zegt Gommers in deze aflevering. Lees ook | Gommers: meer controle op quarantaine Eigen verantwoordelijkheid niet genoeg Het vereist een strengere en meer dwingende controle van mensen die in quarantaine moeten, vindt Gommers. 'We willen mensen die besmet zijn in quarantaine hebben, zodat ze echt geen contact hebben met anderen, aan wie ze het virus kunnen doorgeven. In Nederland spreken we je aan op je verantwoordelijkheid, zoals Mark Rutte dat zegt, maar het is de vraag of dat altijd goed gaat. Ik denk het eigenlijk niet.' Over Vraag het Gommers Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/202033 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hoe vernietig je het virus definitief?

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/202030 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Verwacht Diederik Gommers een 3e of 4e lockdown?

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp),via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202031 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

TEASE | Vraag het Gommers

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229, via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden. Mis niets Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202045 seconds