Alle som er tilknyttet UROskolen kan lage podcastepisoder om sine erfaringer med indre URO
Rikke med Mie Korsbakken Christensen om å være redd for fremtiden
Mie er nyutdannet skuespiller, og i dag snakker vi om hvordan det er å være redd for fremtiden, frykten for ikke å få jobb eller å få den jobben vi ønsker oss. Frykten for å bli avvist; fordi det må jo være et bevis på at «jeg ikke er god nok»? Vi forsøker å se på dette i et uroperspektiv; hvordan kan vi bruke usikkerheten og ubehaget vi kjenner når vi ikke har jobb, søker på jobb eller venter på svar? Hvordan kan vi bruke og møte avvisningen, fremfor å mene at det er feil? Vi snakker om å være redd, og om frykten for ikke å være god nok.
Vil du høre mer fra oss? Ekslusivt innhold fra UROskolen til kr. 100,- pr. måned. www.patreon.com/uroskolen
2/4/2024 • 48 minutes, 13 seconds
MEDLEM: Caspar med Mie Korsbakken: Jeg har diagnosen spiseforstyrrelse
Hør hele podcasten og mange flere ved å melde deg inn her: www.patreon.com/uroskolen (Kr. 100 pr. måned).
I denne podkasten er Mie gjest og vi ser på alt det rare og helt vanlige vi finner på i livet som strategi for å slippe å føle dype, vonde følelser i kroppen. Trening, spising, planlegging, langdistanseløping, tenking, alt mulig kan brukes til å fylle oppmerksomheten, slik at det vonde holdes utenfor den.
2/1/2024 • 5 minutes, 27 seconds
MEDLEM: Caspar med Åse Brox: Vondt i kroppen og vondt i livet
Hør hele podcasten og mange flere ved å melde deg inn her: www.patreon.com/uroskolen.no. (Kr. 100 pr. måned)
Åse og Caspar møtes og prøver å sette uroperspektiv på å ha vondt i kroppen, særlig ryggen. Underveis finner de andre ting som gjør vondt og som vi er imot, som hodepine, barnløshet og vanskelig jobbsituasjon. En ting er sikkert: det er ikke lett å la være å forsøke å løse sånne problemer! Det kan fylle et helt liv, og vi vet jo ikke om at det finnes alternativ som kanskje vil gi større tilfredshet enn et liv i kamp mot virkeligheten.
1/28/2024 • 5 minutes, 27 seconds
Caspar med Åse Brox: Mann biter hund
Vil du høre mer fra oss? Ekslusivt innhold fra UROskolen til kr. 100,- pr. måned. www.patreon.com/uroskolen
En podd om at hundeoppdragelse egentlig er menneskeoppdragelse. Å ha hund er et skikkelig urolaboratorium!
1/28/2024 • 43 minutes, 47 seconds
MEDLEM: Caspar med Christine Falck-Pedersen om å redde andre mennesker
Hør hele podcasten og mange flere ved å melde deg inn her: www.patreon.com/uroskolen.no. (Kr. 100 pr. måned)
Denne gangen handler vår samtale om å prøve å redde andre mennesker. Vi tror jo vi vet hvordan både vi selv og andre burde ha det, vi burde ha det godt! Vi vil så gjerne hjelpe de vi er glad i slik at de kommer ut av sine selvdestruktive mønstre og får det godt i livet. Vi bruker alle slags strategier, gode råd, trusler, belæring, ansvarsovertakelse, tilbaketrekning, alt mulig, for å få dem til å ta fornuften fangen. Det er bare det at vi ikke lykkes, livet deres tar sin egen retning og vi står redde, skyldige, ensomme, skuffet, sinte, såret og sørgende tilbake og ser på at kanskje til og med dør. Hvordan kan vi nærme oss de som vi så gjerne vil redde på en respektfull måte og ikke bare ende opp med å snu ryggen til for å slippe å føle det som er så vondt?
1/21/2024 • 4 minutes, 47 seconds
Rikke med Karoline Rypdal Ramberg: Søvnlaboratorium
Vil du høre mer fra oss? Ekslusivt innhold fra UROskolen til kr. 100,- pr. måned. www.patreon.com/uroskolen
Karoline er tilbake som gjest, og i dag snakker vi om hvordan det å sove dårlig og være trøtt kan brukes til noe, annet enn å mene at det er feil. Det er vondt og vanskelig når man våkner på natten og ikke får sove, da vi automatisk er imot den virkeligheten. Vi tror på at det eneste «rette» er å sovne igjen. Kan det være sånn at til og med det å våkne på natten kan lære oss noe om vår uro og våre overbevisninger? Vi snakker også om dramaer, og om hvordan dramaer tar oppmerksomheten vår vekk fra den uroen vi har inni oss. God lytt!
1/21/2024 • 46 minutes, 48 seconds
MEDLEM: Caspar med Lene om vond rygg
Hør hele podcasten og mange flere ved å melde deg inn her: www.patreon.com/uroskolen.no. (Kr. 100 pr. måned)
Caspar og Lene starter her en serie podkaster om vond rygg og å leve med kroniske smerter. De prøver å se på denne virkeligheten, en virkelighet de begge har lang erfaring med, og som de i mange år har forsøkt å endre, med interesse og vennlighet. De utforsker tanker og følelser som gjerne hører til denne virkeligheten og konsekvensene av sitt forhold til dem.
1/16/2024 • 5 minutes, 4 seconds
Caspar med Christine Falck-Pedersen om å være sårbar
Vil du høre mer fra oss?
NYHET! Ekslusivt innhold fra UROskolen til kr. 100,- pr. måned. www.patreon.com/uroskolen
Christine har startet i kvinnegruppe og synes det er vanskelig å være ærlig, sårbar og kjenne etter. Har vi egentlig noe valg når vi gjør som vi gjør for å slippe å kjenne sårbarhet?
1/14/2024 • 45 minutes, 59 seconds
Caspar & Monica: Er årsaken til overvekt et mysterium?
Forskning.no skriver at årsaken til overvekt fremdeles er et mysterium. Men er det det? I vår kultur betyr det å være tynn og ha en perfekt kropp mye. Overvektige mennesker vekker uro i oss. Og overvekt er feil, også for mat- og slankeindustrien og helsemyndigheter. Caspar og Monica setter UROperspektivets søkelys på disse banale påstandene.
Vil du høre mer fra oss? NYHET! Ekslusivt innhold fra UROskolen til kr. 100,- pr. måned. www.patreon.com/uroskolen
1/7/2024 • 44 minutes, 8 seconds
Rikke & Monica: Bli med på kurs om kropp, mat og uro - Reklame!
Reklame for eget kurs!
Får du tanker om at noe burde vært annerledes i forhold til din egen kropp eller matinntak? Og kommer det ekstra nå i jula? Hvordan er det å være deg da? Gjennom å utforske din egen uro kan du fått et mer vennlig forhold til kropp og mat. 17. og 18 januar skal Rikke og Monica ha kurs hvor vi setter UROperspektivet på temaet kropp/mat. Mer info finner du på hjemmesiden vår.
12/27/2023 • 5 minutes, 21 seconds
Rikke & Monica: Ha en urolig jul!
Jula kommer med både gode og vonde følelser uansett hvor mye eller lite vi holder på med av juleaktiviteter. Kan vi gi plass til det?
NYHET! Ekslusivt innhold til kr. 100,- pr. måned.
I vårt Podcastmedlemskap får du tilgang til eksklusive podcastepisoder som ikke er publisert andre steder. Dette kan være episoder som går dypere inn i områder som oppmerksomhetstrening og instruksjoner i spesielle ferdigheter, dyptgående innlesninger, serier innen spesielle felt som spiseforstyrrelser, kronisk sykdom etc. I tillegg får du tilgang til hele podcastarkivet vårt.
Bli medlem her: www.patreon.com/uroskolen
Vi vil fortsette å spre interessen og kunnskapen om URO uten at du trenger å betale noe. Vi synes det er så viktig. Så det vil fortsette å komme nye gratis episoder på UROskolens podkastkanal – der vil du alltid finne ca. 50 episoder du kan høre på uten kostnad.
12/16/2023 • 44 minutes, 43 seconds
Helge med Hege Stabekk om hormoner
Hormonsvingninger kan være vondt, både for den som kjenner det på kroppen, og for de rundt. Det er et mye diskutert tema mellom kvinner, i par og i offentligheten - ofte med en grunntone om at hormoner ikke burde vært så vanskelig. Men finnes det en annen måte å se på hormoner på enn i hvor stor grad vi blir offer for hormoner? Vi vender på noen stener og ser om vi kan få en ny forståelse.
12/10/2023 • 54 minutes, 42 seconds
Rikke med Karoline Rypdal Ramberg - når skal jeg si ifra?
Når vi er urolige er det vanskelig å stoppe opp i livet. Noen ganger ser vi tilbake på livet og får tanker om at «jeg burde ha stoppet før». Karoline tenker at hun burde ha stoppet for lenge siden.. Var det egentlig mulig å stoppe opp før? Karoline vil også snakke om når man skal si ifra til andre, når man ser at andre kanskje burde stoppe opp i sitt liv. God lytt!
12/3/2023 • 45 minutes, 13 seconds
Caspar med Tonje Cecilie Ellingsen om ”mental helse” i skolen.
I skolen skal barna undervises i mental helse. Men hva er mental helse? Har vi voksne en "mental helse" som er noe annet enn fine ord, videoer, bøker og plansjer vi kan snakke om? Evt noe vi kan skjule oss bak når vi er utbrent og ikke orker jobben mer? Kan det være å stå for hvordan det er å være deg som lærer og menneske når du er usikker og urolig? Vi voksne forsøker så godt vi kan å forberede oss vekk fra uroen. Hva skjer hvis vi går inn i klasserommet, og inn i livet ellers, uten en plan? Tonje får i superoppgave å vise sårbarhet og usikkerhet sammen med sine kolleger.
11/26/2023 • 44 minutes, 22 seconds
Helge med Jan Hopland om viktigheten av å føle seg avvist - et lite samlivskurs.
Helge og Jan snakker om temaet de har snakket mye om sammen - avvisning. Jan har avvist alle de han er glad i, og også følt seg avvist av de samme menneskene. Det har vært tidvis frustrerende, ensomt og vondt (eller ubehagelig for å holde oss til uro-perspektivet), men har også næret opp under en lengsel etter nærhet, ro og kjærlighet. Gjennom uro-arbeid og superoppgaver har han begynt å oppleve noe nytt i livet.
11/19/2023 • 54 minutes, 32 seconds
Rikke & Monica: Kartlegging av barn - del 4
Vi har fått lytterbrev fra en bekymret og urolig helsesykepleier, som er redd for at budskapet i podcasten vår blir misforstått, og hva slags konsekvenser det eventuelt vil ha at vi snakker høyt om våre egne meninger. «Når dere sier at vekt problematikken bare blir værre ved å måle og veie barn, tenker jeg dere får mange tilbakemeldinger på mail nå som er enig med dere i det. Det er også i fagmiljøet uenigheter og hete diskusjoner. Uansett kan vi ikke bare lukke øynene og snu ryggen til, økende overvekt og fedme er ett reelt problem. Den forsvinner ikke ved at vi ikke tørr å snakke om det, mer åpenhet er nok mer løsningen enn å late som det ikke er en bekymring».
Vi tar for oss detaljer fra lytterbrevet og fortsetter vårt forsøk på å klargjøre UROperspektivet. Håper denne episoden kan fortsette å bidra med noe nytt! God lytt!
11/11/2023 • 47 minutes, 45 seconds
Helge med Hege Stabekk om å manipulere de vi er glade i
Hege har i samtaler med Helge akkurat oppdaget at hun hele livet har manipulert sine partnere. Akkurat nå er det mannen hennes som får det. Det er en sjokkerende oppdagelse som hun nå har vendt seg mot, og begynt å forske på. Hun har gjennomført en superoppgave, og kommer med en foreløpig rapport om hva hun har oppdaget. Hun håper denne episoden kan inspirere og motivere til at man kan snakke sant til sine kjære.
11/5/2023 • 50 minutes, 24 seconds
Rikke & Monica: Kartlegging av barn - del 3
Vi fortsetter å se på hva velmenende råd og kartlegging kan gjøre med med barna våre. Kan det være at det gjør vondt verre? Vi tar for oss kartleggingen av ungdom på helsestasjonen og Rikke viser i praksis hvordan sinnet fungerer når hun hører noe som gjør vondt.
Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på denne episoden. Selv om det er veldig ubehagelig for oss, så synes vi likevel det er fint å få høre hva som skjer i dere som hører på. Kan hende tar vi med tilbakemeldingene i en egen episode.
10/29/2023 • 40 minutes, 6 seconds
Caspar & Christine Falck-Pedersen: Tillit til virkeligheten
På UROskolen lærer vi deg at du får det du trenger og trenger det du får. Vi mennesker synes det er hardt å møte en slik påstand når vi har en smertefull virkelighet. I denne episoden går Christine og Caspar inn på hvordan UROperspektivet legger vekt på at det har en verdi å ha tillit til virkeligheten. Vi beklager litt lav lyd på Christine.
10/22/2023 • 46 minutes, 45 seconds
Samtaler med Caspar: Hva gjør vi med ”narsissistene”?
Monica og Caspar har fått flere tilbakemeldinger fra lyttere som vil at vi skal ta opp hvor vanskelig det er å leve med såkalte narsissister og psykopater. Vi forsøker i denne podkasten å se slike "diagnoser" i et uroperspektiv. Og den meldingen vi kommer med er kanskje ikke så enkel å ta imot for de som synes det er ok å klassifisere andre folk som feil eller syke. Vårt perspektiv er som alltid: Se på deg sjæl!
10/15/2023 • 31 minutes
Nei, ikke nå! Må jeg slutte min jobb i helsevesenet?
I dag har vi fått et lytterbrev, fra en som lurer på hvordan hun kan «romme uroen» i forbindelse med at det har blitt mer vanskelig å jobbe som helsesykepleier etter hun begynte å se på livet og jobben med et UROperspektiv. Det er det som er så fint med UROperspektivet, fordi alt som skjer i livet, alt som er vanskelig kan vi bruke til å lære noe nytt om oss selv og uroen. Vi snakker om hvordan det kan være ensomt når man ser ting på en annen måte. Kan du ønske ensomheten og uroen velkommen, også på jobb?
10/8/2023 • 39 minutes, 34 seconds
Samtaler med Caspar: Det er de andres feil!
Når vi opplever livet som vondt og vanskelig, leter vi etter noen å legge skylda på. Da er det jo bare to muligheter: enten er det de andre som gjør eller har gjort noe som er på trynet, eller så er det oss selv. Uansett er jo ikke en slik "innsikt" til stor hjelp i våre bestrebelser på å skape et godt liv, bortsett fra at det å få plassert skylden på de andre kjennes godt for en liten stund. Men det løser jo ikke problemet, virkeligheten kommer raskt tilbake og vekker like mye uro som den gjorde før. Så kan vi gjenta besvergelsen: det er de andres feil, det er de andres feil, eller vi kan gå dypere i oss selv og møte den hjelpeløsheten og uroen vi kjenner når virkeligheten er akkurat sånn som den er. Da kan vi få innsikt, mot og klokskap som kan bli til god hjelp når vi skal forsøke å skape en god verden.
10/1/2023 • 49 minutes, 41 seconds
Nei, ikke nå! Oppfølger til forrige pod - vi har fått kritikk!
Rykende fersk episode! Vi har fått kritikk på episoden vi la ut som het «å kartlegge barns fremtid». Kritikk er vi begge redde for, og det er vondt å være redd! Vi forsøker å se på dette i et UROperspektiv, godt blandet med vår egen uro og reaktivitet. God lytt!
9/25/2023 • 33 minutes, 21 seconds
Nei, ikke nå! Å kartlegge barns fremtid
I dag snakker vi om det å kartlegge og forberede oss på fremtiden. Uro hos foreldre og barn, og hvordan tester og kartlegging gjør mange av oss foreldre mer urolige og redde. Hvordan fungerer vi egentlig som foreldre når vi er redde og urolige, og vil vår frykt og uro bare forsterke dramaet som foregår rundt barna? Alt fra at vi er redde for at ikke barna skal spise nok, til at vi er redde for at de skal ha eller få ADHD, spiseforstyrrelser eller andre ting… Er det egentlig nødvendig å veie, måle og teste friske barn? Hvordan er det å være oss hvis vi lar barna få være som de er? Vi snakker om hvordan det ser ut fra et UROperspektiv, og at det kan være nyttig å dra inn et nytt perspektiv i det som allerede er etablert som sannhet i både sinnet og samfunnet.
9/17/2023 • 51 minutes, 7 seconds
Samtaler med Caspar: Barna mine er redd for farens temperament
Vi har fått et lytterbrev fra en mor som forteller at barna er redd for farens temperament.
Bør hun bli i forholdet for barnas skyld? Lytteren selv tenker at det er bedre at hun er der hele tiden og ikke bare 50%.
Hør Caspar i samtale med Monica hvor vi ser på dette i et UROperspektiv.
9/10/2023 • 32 minutes, 44 seconds
Nei ikke nå! UROperspektivet på skolevegring
I dag blir det en personlig og sårbar podcast hvor Monica deler sin erfaring rundt det å ha barn som ikke vil gå på skolen. Vi forsøker å se på, og forklare hvordan vi kan se på skolevegring fra et UROperspektiv, og hvordan vi kan se sammenheng mellom hvordan vi som foreldre har det og hvordan barna våre har det. Kan det være sånn når barna ikke vil gå på skolen at det hjelper at vi som foreldre jobber med egne vonde følelser? God lytt!
9/3/2023 • 58 minutes, 58 seconds
Samtaler med Caspar : Rikke om sorg og ensomhet
Rikke og Caspar er sammen på merkedagen da Rikkes datter Helén døde, og de snakker om hvordan sorgen viser seg i kroppen og tankene, og hvordan slike merkedager utspiller seg i livet. De snakker også om følelsen Rikke stadig har; å være alene eller ensom, enten i sorgen/familien eller i livet generelt. Er det mulig å se på ensomheten som inngang til noe helt eksistensielt og viktig; å våge og erfare det aspektet av livet som er smertefullt? For det er jo sånn at vi selv er ansvarlige for vårt eget liv, for våre egne følelser og vår egen uro. Også når vi føler oss ensomme er det nyttig å møte den følelsen i kroppen, bli kjent med den, fremfor å holde andre ansvarlige for vår egen ensomhet. Er det mulig å si ja til virkeligheten som den er, også i sorgen og ensomheten?
8/13/2023 • 41 minutes, 33 seconds
Nei ikke nå! Anne Guri Tvedt om tilværelsen som singel og uten barn
Anne Guri har bakgrunn som danser og jobber nå som skuespiller. Hun forteller om hvordan kroppen og kontakten med følelsene er en stor del av hennes jobbhverdag, og hvordan hun bruker uroen som skuespiller. Samtidig har Anne Guri mye smerte og skam rundt tanken om at tiden går, og hun hadde ønsket seg partner og eventuelt barn. Hun deler åpent og sårbart om sin smerte rundt virkeligheten som er en annen enn den hun hadde ønsket seg. De snakker om hvordan vi begrenser oss selv i frykt for å krenke andre, og ser på om det går an å gå mot denne frykten. God lytt!
8/6/2023 • 52 minutes, 46 seconds
Nei ikke nå! Om kronisk sykdom og skyldfølelse
Vi har fått et brev fra en lytter som er kronisk syk, og har masse skyldfølelse ovenfor mannen sin og barna sine. Hun har det mye vondt på innsiden, og som et resultat av dette skyver hun familie og venner unna seg. Vi forsøker å se på dette, og se på hvordan hun kan bruke skyldfølelsen og uroen hun har til å bli mer tilfreds med virkeligheten, som er sånn som den er. God lytt!
7/30/2023 • 35 minutes, 1 second
Nei ikke nå! Marion Aalgaard om tilhørighet
I dag har Rikke besøk av Marion, som forteller sårbart og ærlig om at hun hele sitt liv har trodd på at hun ikke får høre til noe sted. At det ikke er plass til henne, og at hun ikke er god nok. Hun forteller om hvordan hun har forsøk å holde sin sårbarhet på avstand i møte med andre, noe som har resultert i at hun har vært «sterk» og har vært den som passet på andre, men så fort det har blitt sårbart eller vanskelig har hun trukket seg unna. Marion forteller om hvordan hun bruker uroen som en inngang til å utforske hvordan hun kan møte denne smertefulle følelsen av å ikke høre til, og hun forteller også om hvordan hun oftere og oftere kan kjenne på at hun faktisk får høre til. God lytt!
7/23/2023 • 49 minutes, 58 seconds
Nei, ikke nå! Rydding og vasking av hus og hjem
I dag snakker vi om å se med uroøyne på vasking og rydding. En sånn hverdagsuro vi alle kommer i kontakt med veldig ofte så dette er et område som er veldig tilgjengelig som en forskningsarena. Kan du gjøre noe nytt?
Kanskje har Monica en god historie denne gangen også…
7/16/2023 • 35 minutes, 25 seconds
Nei ikke nå! Hanne Sørvaag om uroen og livet
I dag har Rikke besøk av Hanne Sørvaag, etter at vi har fått et lytterbrev om hvordan det egentlig går med Hanne et lite år etter at Hanne og Rikke avsluttet sin podcast. Hun forteller om uroen hun har for plantene sine, for hva andre mener og for hvordan det skal gå med verden. De snakker om Hannes erfaring med uro og låtskriving, og hvordan Hanne ofte forsøker å «redde verden» fra et redd og urolig sted i seg selv. God lytt!
7/9/2023 • 49 minutes, 15 seconds
Nei, ikke nå! Ferie - et perfekt urolaboratorie
"Samtaler med Caspar" tar sommerferie men er tilbake til høsten, mens "Nei, ikke nå!" fortsetter i sommer.
I denne episoden snakker vi om ferien som nå står på trappene for mange. Hvordan kan du bruke ferien som et urolaboratorie?
Vi snakker om forventninger, det å sette grenser for seg selv, og å utforske uro når hverdagen plutselig er annerledes. Vi kommer med tips til hvordan du kan bruke UROperspektivet enten det er fullt opp med unger, familie, svigerfamilie eller du er helt alene.
God ferie!
7/2/2023 • 43 minutes, 17 seconds
Samtaler med Caspar: Camilla om skilsmisse, barn og sorg
Camilla Austad snakker med Caspar om barns følelser når foreldre har det vanskelig og gjennomgår skilsmisse. Hvordan virker det på barna når vi "holder sammen for barnas skyld" og hvordan kan vi foreldre bidra til at barna våre kommer godt gjennom et oppbrudd, er spørsmål de forsøker å gå dypere inn i i denne podcasten.
6/25/2023 • 43 minutes, 2 seconds
Nei, ikke nå! Karoline Rypdal Ramberg om skam, barnløshet og MS
I dag snakker Rikke og Karoline om hvordan Karoline har brukt mange år i forsøk på å få barn, og opplevd spontanabort flere ganger. De forsøker å se på smerten som ligger bak dette, og hvordan det er å være med virkeligheten akkurat sånn som den er. Karoline har også en MS-diagnose, og hun forteller om fler oppdagelser hun har gjort i sammenheng mellom uro og symptomer/smerter i kroppen. Hun har store deler av livet trodd på en historie om seg selv som sier at hun ikke klarer å uttrykke seg, og at hun ikke finner de rette ordene. At ordene hennes ikke har noen verdi. Denne historien ser vi nærmere på gjennom episoden. God lytt!
6/21/2023 • 1 hour, 3 minutes, 45 seconds
Samtaler med Caspar: Hvorfor er det så viktig for oss å ha klimakrise?
Caspar samtaler igjen med Halvard Lægreid i serien om bærekraft.
Halvard jobber med natur og naturtap i jobben sin i Kommunesektorens organisasjon, KS, men han opptrer i denne podkasten som privatperson med kunnskap om og erfaring fra et organisasjonsliv som forsøker å gjøre sin aktivitet bærekraftig.
Her presenteres et radikalt spørsmål om vår tids store kriser: Hvorfor er det så viktig for oss å ha klimakrise?
Klimakrise er noe vi mennesker steller i stand for å slippe å bli oppmerksom på noe annet, noe som vi opplever som enda verre. Halvard og Caspar forsøker å utdype en slik måte å forstå virkeligheten på. De er enige om at det er viktig å undersøke virkeligheten grundig, og her diskuterer de en ny forståelse av hvorfor mennesket steller seg slik at det truer en økologisk balanse de er helt avhengige av for å kunne leve godt på jorden.
6/18/2023 • 55 minutes, 8 seconds
Samtaler med Caspar: Christine om nærhet og avstand i parforhold del 2
Christine forteller om hvordan det har gått med oppgaven hun fikk i sist episode. Siden hennes strategi er tilbaketrekning når ting blir vanskelig, fikk hun i beskjed om å nærme seg mannen sin og se hva som skjer. Dette har hun gjort, og det vekker mye i henne. Så mye redsel. I denne episoden bruker vi tid på å gå inn i denne smerten. God lytt!
6/11/2023 • 50 minutes, 13 seconds
Nei, ikke nå! Borte fra jobben
I dag snakker vi om uroen, skammen og de vonde følelsene (og tankene) rundt det å være sykemeldt, syk fra jobb eller ufør. Vi forsøker å se på hvordan man kan bruke den virkeligheten man har, også når man er sykemeldt eller ufør. Går det an å romme følelsen av å ikke strekke til, ikke være god nok? Monica forteller også om en skamfull korona-episode. God lytt!
6/7/2023 • 38 minutes, 32 seconds
Samtaler med Caspar: Christine om nærhet og avstand i parforhold
Nærhet er vanskelig å snakke om og Christine blir beinhard og skaper avstand når ting blir vanskelig. Dette er en strategi hun har hatt hele livet. Å endre slike mønstre er vanskelig, men hun ser nå hva hun driver med og begynner å merke at hun tåler nærhet bedre.
Vi kommer alle i kontakt med skam og stor skyld i parforholdet vårt. Derfor er det å utvikle evne til nærhet i parforhold et ensomt arbeid. God lytt!
6/4/2023 • 50 minutes, 28 seconds
Samtaler med Caspar: Klimakrise og reaktivitet
Del 2 i vår bærekraftsserie.
Halvard har hatt uro siden sist, og lurer på hva Caspar egentlig mener med sine til tider sterke påstander. I dag snakker de om hvordan vi kan se på bærekraft i et UROperspektiv, og hva vi kan tilby annet enn «det er veldig viktig at vi tar grep NÅ». Caspar snakker om hvordan det å løse problemer fra et urolig sted i oss selv, vil forsterke det man vil korrigere, og ofte skape tilleggsproblemer som er mindre bærekraftige enn de man forsøkte å løse i utgangspunktet. Slik det ser ut fra et UROperspektiv, må vi arbeide med vår egen evne til å romme uro, før vi kan skape bærekraftige løsninger. Vi må altså begynne med å bli kjent med vårt reaktive sinns ukjente mønstre og hvordan de driver oss til å skape stadig dypere smerte i menneskeheten og stadig større trusler mot vårt hjem, jorden og livet på den. Godt vi har Halvard som kan hjelpe Caspar med å tydeliggjøre dette uro-budskapet!
God lytt!
5/28/2023 • 1 hour, 2 minutes, 42 seconds
Nei, ikke nå! Kropp, uro og hverdagsdrama
I dag snakker vi om hvordan mat, kropp og helse tar opp mye plass i livet for mange av oss. Det er et drama som er lett tilgjengelig; du skal spise mange ganger om dagen, og du kjenner godt om buksene passer eller ikke. Vi forsøker å trenge inn i hva som ligger til grunn for at så mange av oss har dette som et sentralt og tilbakevennende drama i livet. Vi prøver å dele hvordan vi selv har forsket og forsker på mat i vårt eget liv - kanskje kan vi tilføre noe nytt til deg også? God lytt!
5/24/2023 • 52 minutes, 11 seconds
Samtaler med Caspar: Halvard Lægreid om bærekraft
Caspar har vært opptatt av fuglene, naturen og menneskenes plass i den i hele sitt liv. Han har opplevd store endringer i naturen vi er en del av gjennom alle årene han har levd, og har prøvd å forstå hvordan mennesket har kunnet gjøre så mye for å ødelegge sine egne livsbetingelser. Sammen med Halvard Lægreid, lager han nå noen podcaster som forsøker å sette naturødeleggelse, klimakrise og bærekraft i et uroperspektiv.
Halvard jobber med natur og naturtap i jobben sin i Kommunesektorens organisasjon, KS, men han opptrer i denne podkasten som privatperson med kunnskap om og erfaring fra et organisasjonsliv som forsøker å gjøre sin aktivitet bærekraftig. Han er også familiefar og personlig sterkt engasjert i å skape en levelig verden for de som kommer etter oss. Halvard har også vært elev ved UROskolen en stund. Så selv om han har en del erfaring fra å arbeide med egen uro, kan han ha problemer med Caspars radikale forståelse av hvordan menneskesinnet nødvendigvis måtte skape den naturkrisen og eksistensielle trussel vi nå opplever. Og ikke minst kan det være vanskelig å akseptere Caspars resonnement om at våre anstrengelser for å skape bærekraftige løsninger kommer til å skape enda større problemer enn de vi allerede har, så lenge vårt urolige sinn ikke blir gjennomskuet og håndtert på en god måte.
UROskolens podcastserie om naturtap og bærekraft med Halvard og Caspar går over flere episoder.
Vårt håp er at serien vil skape engasjement blant lytterne, så kommentarer og spørsmål på mail er velkomne.
Lytterbrev kan danne grunnlag for nye episoder som igjen kan føre til fordypning og økt forståelse av hvordan det urolige menneskesinnet påvirker vårt livsmiljø. Sendes til info@uroskolen.no
5/21/2023 • 59 minutes, 29 seconds
Samtaler med Caspar: Magnus om av-og-på-forhold / oppfølging
Dette er en oppdatering etter episoden «av- og - på forhold» hvor Magnus fikk en annerledes oppgave av Caspar. Det anbefales å høre den først. Caspar og Magnus viser oss hvordan man alltid kan bruke den virkeligheten man har til å komme i kontakt med noe dypt og viktig - uro - uansett om virkeligheten er den man vil ha eller ikke. De snakker også om viktigheten og nytten av å ha noen nær, enten en UROlærer, manns(/kvinne)gruppe eller en nær venn som våger å utfordre oss i stedet for å "stryke oss med hårene». God lytt!
5/14/2023 • 32 minutes, 25 seconds
Nei, ikke nå! Bekymret for ungdommen
Vi har fått et lytterbrev fra en mor som bekymrer seg for sine to snart voksne barn. Sønnen fester, lyver, og hun er redd for at det ikke skal gå bra med ham i livet. Dette gir selvsagt masse uro, og hun forsøker å kontrollere, mase og motivere uten særlig hell. Vi snakker om dette fra et UROperspektiv; hvordan kan moren se på sin egen uro, og forsøke å ta oppmerksomheten tilbake til seg selv - fremfor å mene at sønnen / barna (og hun selv) er feil? Det er vondt og vanskelig å la barna leve på sin måte, men det å romme vår egen uro som foreldre er kanskje den største gaven vi kan gi til våre barn.. Hvor skal vi da begynne?
5/10/2023 • 39 minutes, 55 seconds
Nei, ikke nå! Familiedynamikk og evolusjonær uro
Denne episoden følger opp temaet vi var inne på i vår forrige podcast; hvordan dynamikken i familien er basert på gamle (nedarvede?) mønstre. Vi snakker om våre egne parforhold og vi erfarer begge det samme - at vi som mammaer ofte automatisk tar plass som "den som vet best i familien", den som bestemmer hva barna skal spise eller gjøre/ikke gjøre, rollen som den som «bestemmer". Dermed blir det en annen ledig rolle; den som trekker seg tilbake og «ikke vet best».
Det er jo ikke sånn at det er uttalt fra noen side at det er slik, men i dag filosoferer vi, tenker på og ser nærmere på hvordan det kan bli mer rom for glede, nærhet og spontanitet i familien når vi ser på og utforsker disse dype mønstrene som ligger i oss. Håper episoden kan vekke interesse for å se på din egen familiedynamikk.
God lytt!
5/3/2023 • 28 minutes, 52 seconds
Samtaler med Caspar: Christine om hvordan livet har endret seg
I dag er Christine og Caspar i det filosofiske hjørnet, og snakker mye om hvordan de selv har øvd på å være oppmerksom på kroppen, og om hvordan det har gjort dem begge mer tilfredse i livet både når det er godt og vondt. Når du over tid øver på å flytte oppmerksomheten vekk fra tankene, og ned i kroppen kan det skje helt nye og uventede ting, sånn som at Christine plutselig har sluttet å være sur! Christine forteller om hvordan hun gjennom livet har vært mye i kontakt med frykt, og hvordan hun nå gjenkjenner og kan være sammen med den følelsen i kroppen.
Christine og Caspar filosoferer og snakker om sin egen erfaring rundt store og vanskelige spørsmål som «hvem er jeg?». Så hvis du, som oss synes det er spennende å utforske og utvide din forståelse av vårt kroppsinnapparat er dette episoden for deg. God lytt!
4/30/2023 • 56 minutes, 10 seconds
Samtaler med Caspar: Pia Tjelta om kunst og uro
Skuespiller Pia Tjelta samtaler med Caspar om dramaene vi iscenesetter og opprettholder i livet for å slippe å erfare den dype uroen vi alle bærer med oss. Finnes det egentlig noe alternativ til å lage drama? Går det an å stoppe noe som er så menneskelig som å prøve å holde uroen på avstand? Pia forteller om at hun alltid er redd, og om hvordan hun har lært seg å bruke den redselen eller uroen til noe som beriker både hennes og vårt liv, vi som er hennes takknemlige publikum.
4/23/2023 • 46 minutes, 59 seconds
Nei, ikke nå! Skjerm, barn og avhengighet
Er barna dine ivrige brukere av skjerm - tv, gaming og telefon? Hvordan er det å være deg, da? I dag snakker vi om hva vi som foreldre kan gjøre i møte med den virkeligheten vi har; nemlig at vi alle bruker skjermen som en flukt fra vår indre uro .Skjerm og begrensning av skjerm er en kilde til mye konflikt i mange hjem. Skjermen er designet for å holde vår oppmerksomhet vekk fra vår indre uro, og det er nyttig at vi foreldre aller først ser på oss selv (og vår egen skjermbruk). Vi forsøker i denne episoden å se nærmere på hvordan vi kan utforske nettopp det.
4/19/2023 • 39 minutes, 16 seconds
Samtaler med Caspar: Magnus Bjerve om av-og-på-forhold
Når du våger å hengi deg til virkeligheten slik den er, og kan la partneren din være slik hen er, da nærmer du deg å oppleve selve kjærligheten. Det er bare slik vi kan oppleve sann intimitet med et annet menneske. Dramaet som handler om vi skal gå fra hverandre eller om vi skal bli, er en diskusjon sinnet vårt skaper for å trekke oppmerksomheten bort fra smertefulle og urolige følelser i kroppen, følelser som er nødvendige og uunngåelige i menneskelivet.
Når noe er godt er vi overbevist om at det kommer til å gå over og ikke vare. Og når noe er vondt så tror vi aldri at det går over. Vi gjør alt for å slippe å ha det sånn. For når det er vondt må det være noe feil et sted, sier sinnet. Og da må det vel være enten partneren din eller deg selv det er noe feil med? Er det mulig å bli ferdig med et slikt mekanisk mønster i samlivet med de vi er glad i?
Magnus får en superoppgave som er litt utenom det vanlige av Caspar.
4/16/2023 • 59 minutes, 1 second
Samtaler med Caspar: Press i skolen
Caspar snakker med Monica om hvorfor vi mener skolegang er det viktigste i livet for at det skal gå bra.
Presset som bygges i skolesystemet, øker det evnen til læring og god utvikling for den enkelte elev og for samfunnet? Eller er det motsatt? Her byr uroperspektivet på mulighet for en annen forståelse enn den vanlige. I denne episoden får Caspar vann på mølla når vi kommer inn på hva som skal til for å skape et tilfredsstillende liv og et bærekraftig samfunn. Han er ikke i tvil om at barnehage og skole spiller en avgjørende rolle for om vi skal lykkes i å bli et bærekraftig samfunn, og at vi må våge å tenke nytt og annerledes når vi skal utvikle disse institusjonene.
4/9/2023 • 45 minutes, 32 seconds
Nei, ikke nå! Jeg er så lei av uvennlige folk
Vi har fått ett lytterbrev fra en som er så lei uvennlige folk at hun vil skrike!
Så da snakker vi litt rundt det med vennlighet, grenser og uro.
Går det an å se hva som ligger bak det å hele tiden skulle prøve å være vennlig og snill?
´
4/5/2023 • 31 minutes, 36 seconds
Samtaler med Caspar: Christin Stormyr om kropp, smerte og uro
Christin jobber som osteopat. I sin jobb bruker hun hendene til å få kontakt med hele mennesket, for å sanse hva som skjer i personen foran henne. Etter å ha lært mer om uroperspektivet tar hun også dette med seg inn i møtet med folk på benken.
I vår kultur tror vi alle på at det er forskjell på kropp og sjel. At noe er psykisk og at noe er fysisk. Men en slik oppdeling er bare menneskets forsøk på å lage orden i kaos. Det gir ikke særlig mening å dele menneske opp i fysisk og psykisk, fordi jeg er én, alt i meg henger sammen med alt. Det finnes i virkeligheten ikke noe klart grensesnitt mellom kropp og sjel.
Følelser som hjelpeløshet, frykt, uro, skam ,ensomhet og eksistensiell uro ligger i oss alle, og kroppslige smerter kan ofte bli til drama som trekker oppmerksomheten bort fra disse følelsene. Og å klare å føle disse følelsene, uansett hva som "feiler" kroppen, vil alltid ha helbredende effekt.
4/2/2023 • 51 minutes, 7 seconds
Nei, ikke nå! Hva gjør skjermbruk med oss?
Caspar og Rikke snakker om skjermbruk. Hvorfor har vi så stort behov for å sitte å scrolle på mobilen?
I våre dager forsøker vi på fylle oppmerksomheten vår med noe som er ettertraktet hele tiden. Og vi har så stor tilgang på det.
Sinnet våret leter etter noe som skal gi mening og innhold i livet. Når vi det vender oss mot oss selv finner vi ubehagelig tomhet, et fravær av noe godt. Derfor tar vi opp telefonen for å se om vi kan finne det der.
Men tør vi gjøre nye erfaringer og skje hva som skjer hvis vi legger vekk mobilen?
3/29/2023 • 45 minutes, 23 seconds
Alle har det vondt - Kristoffer Carlin om å stå opp for seg selv
Kristoffer har forsket, grublet og slitt endel med hva det vil si å stå opp for seg selv. Et stort tema dette er knyttet opp mot er erfaringen av å vokse opp uten faren sin. I flere runder opp i gjennom årene har han forsøkt å få kontakt med faren sin, og familien på hans side, men det har ikke lykkes - før nå nylig.
I prosessen med å nærme seg faren sin på nytt, fra ett annet sted og med uroen som følgesvenn, har Kristoffer fått en ny innsikt i hva det vil si for han å stå opp for seg selv overfor faren sin. Han forteller om prosessen, innsikten, uroen og hvordan det har gitt han mer tilfredshet i livet.
3/22/2023 • 1 hour, 11 minutes, 40 seconds
Samtaler med Caspar: Christine om rett og galt, stress og mat
Stress er aktuelt i livet til Christine nå. En reaksjon etter en T-banebot, viser seg i henne som redsel. Redselen kjennes som melkesyre i kroppen, stramhet i brystet, tørrhet i munnen og kvalme i magen.Christine kjenner igjen dette fra tidligere i livet. Og som overlevelse er hun lenket til rett og galt, kategorier, svarthvitt. Slik som med mat. Spising er så nært forbundet med følelseslivet vårt. Så å bruke mat som beroligende er noe Christine kan kjenne seg igjen i. Sult føles ut som det samme ubehaget i magen som uro, og maten tar vekk noe av dette ubehaget. God lytt.
3/19/2023 • 48 minutes, 32 seconds
Nei, ikke nå! Ofte stilte spørsmål om uroperspektivet
Vi på UROskolen får mange spørsmål fra både lyttere og elever, og mange av spørsmålene går igjen, og kan være vanskelig å forstå. Ofte gir det mening i teorien, men når vi begynner å bruke UROperspektivet i praksis dukker det opp nye spørsmål og tanker. I dag drøfter vi noen av disse spørsmålene, som: «Skal jeg bare sitte å romme uroen uansett hva som skjer, og aldri gjøre noe?». Håper vi kan oppklare noe for deg i dagens episode. God lytt!
3/15/2023 • 34 minutes, 1 second
Samtaler med Caspar: Jon Andreas om å slutte å spille dataspill
Jon Andreas synes han gamer for mye og vil gjerne slutte med det. Han kjenner på skam og denne ideen om at han ikke bør spille data har han hatt siden han var ungdom. Han får spørsmålet; Når du tror på denne ideen, men spiller akkurat like mye dataspill. Blir det lettere eller vanskeligere å være deg?
Vi driver alle og skal ta oss sammen og slutte med ting vi mener ikke er bra. Som å game, røyke, drikke, pille nese, spise godteri etc.
Men er det mulig å stoppe opp et sekund før du gjør det kritikeren mener du ikke bør gjøre?
Jon Andreas får en oppgave av Caspar.
3/12/2023 • 38 minutes, 27 seconds
Nei, ikke nå! Kreft og sykdom - et møte med døden. Med Caspar
Kreft og død er ord som vekker mange følelser i oss alle, og frykten for både kreft og død er ofte stor. Allikevel får mange mennesker kreft, mange ganger til tross for alle anstrengelsene vi har gjort for å unngå det. Døden er også noe vi ofte forsøker å holde på avstand, fordi den er skremmende, usikker og ubehagelig. Vi snakker om dette fra et UROperspektiv; hvordan kan vi møte og inkludere den virkeligheten vi har - selv når den innebærer slike dype erfaringer. Vi snakker om hvordan det er å være nær noen som er syke, og både Caspar, Monica og Rikke forteller om sine egne erfaringer med sykdom og død. Håper denne episoden rører noe dypt i deg.
3/1/2023 • 45 minutes, 40 seconds
Alle har det vondt - Halvard Lægreid om å være distré / oppfølging
I forrige episode av "Alle har det vondt" fortalte Halvard om det å være distré. Han fikk noen oppgaver av Helge, og i denne episoden forteller han om hvordan det har vært å gjøre de, og hvilke resultater han har fått foreløpig. Her får dere høre en forskningsrapport fra laboratoriet til Halvard, og så får Halvard enda en oppgave.
2/26/2023 • 26 minutes, 12 seconds
Ta action, gjør noe, prøv noe nytt
Dersom du ønsker å oppnå noe nytt i livet må du gjøre noe nytt.
Våre aktiviteter finner du på www.uroskolen/aktiviteter
2/26/2023 • 9 minutes, 54 seconds
Nei, ikke nå! Netflix, mobil og slitenhet
Vi har fått et lytterbrev fra en sliten lytter, og det er vel noe vi alle kan kjenne oss igjen i. I dag forsøker vi å utforske og se nærmere på hva som egentlig ligger bakenfor det å være sliten. For, det er sånn for oss i alle fall at bakenfor slitenheten ligger noe mer sårt og ubehagelig. Hvordan kan vi møte det ubehaget, og hvordan kan du utforske din egen slitenhet?.
2/22/2023 • 37 minutes, 38 seconds
Samtaler med Caspar: Camilla Austad om skilsmisse
I et ekteskap går man fra å være den andres drømmeprins til å bli den andres syndebukk.
Camilla trodde på at mannen var årsaken til hennes lidelse. Men hun lærte å ta oppmerksomheten til virkeligheten og seg selv.
Det å leve nær et annet menneske betyr at den andre kommer til å trykke på knappene slik at vi kommer å mene at det er noe galt med den andre partneren. Den ideen om at hvis vi bare finner den rette så skal vi leve i et godt forhold, den ideen er falsk. Dette gjør at vi skiller oss lettere for vi tror at vi skal finne en som passer bedre.Men jobben er alltid i en selv. Og dette er en ensom jobb.Kjærligheten er å totalt si ja til den personen du lever med og akseptere at hen er som hen er.
2/19/2023 • 42 minutes, 49 seconds
Nei, ikke nå! Om å være utenfor
En mamma syntes det er vanskelig at hun ikke er favoritt-foreldren til barnet sitt. Vi snakker om hvordan man kan bruke en slik virkelighet til å lære og erfare noe nytt, fremfor å streve etter å være den foretrukne foreldren. I et større perspektiv snakker vi om hvordan man kan utforske og se nærmere på hvordan det er når man føler seg utenfor, at man ikke får høre til, om det er med venner, familie, i jobb eller i andre konstellasjoner. God lytt!
2/15/2023 • 37 minutes, 22 seconds
Samtaler med Caspar: Jon Andreas Landsnes om å være sinna på kjæresten
Jon Andreas og Caspar snakker om det å diskutere følelser og å snakke om det som er vanskelig med kjæresten. Og om hvordan kan vi bruke et parforhold som et laboratorium for å utforske uro.
Jon Andreas blir sint på seg selv når han blir sint. Vi tror jo på at det er feil å bli sint på partneren sin. Men er det mulig å inkludere det eksplosive sinnet i livet sitt? For man har jo ikke noen valg?
2/12/2023 • 47 minutes, 40 seconds
Alle har det vondt - Halvard Lægreid om å være distré
Halvard har vært distré hele livet. Det har vært vondt. Det har blitt noe han identifiserer seg sterkt med. Og det er noe han er i mot. Vi samtaler om hvordan det er å ha et slikt mønster. Hva er det som er så viktig for Halvard i dette at han er distrè? Er det er mulig å se på det å være distré, glemsk og surrete på en annen måte enn å ønske at det ikke var slik?
2/8/2023 • 47 minutes, 18 seconds
Nei, ikke nå! Å oppsøke uroen med Caspar del 2
Både Caspar og Rikke fått mange tilbakemeldinger etter episoden som het «å oppsøke uroen». Rikke har en liten oppdatering på hvordan det faktisk går etter hun har utforsket oppgavene hun fikk, og Caspar forteller om hvilke tilbakemeldinger han har fått. Vi forsøker i dag å tydeliggjøre og utforske nærmere hva vi egentlig snakket om i forrige episode. Vi anbefaler at du hører episoden «å oppsøke uroen med Caspar Seip» før du hører denne episoden. God lytt!
2/1/2023 • 22 minutes, 48 seconds
Samtaler med Caspar: Christine Falck-Pedersen om å se ting annerledes
Samtalen i det offentlig rom om i alt fra barneoppdragelse til klimakrise går bare på at vi alle mener at de andre må ta seg sammen. De må slutte å gjøre det som er dumt, og begynne å gjøre det som er lurt. Det er noen andre som er årsaken til det som er vanskelig. Moralisme kaller vi det. Og vi gjør det alle sammen.
Men er det sant at noen kunne gjort noe annerledes?
Og er vi klar over at det finnes et alternativ til dette? Det er så skummelt å gå utenfor det man kjenner.
1/29/2023 • 48 minutes, 13 seconds
Alle har det vondt - Helge snakker med kona si om det som er vanskelig
I denne episoden forsker Helge sammen med sin kone Virginija i Parforholdslaboratoriet. De undersøker om det er mulig å snakke med partneren sin om noe som er vanskelig og sårt for begge to, mens de er midt oppi det, uten å havne i et drama. Dette er en øvelse UROskolen vanligvis ikke anbefaler å gjøre. Lytt og vurder selv.
Har du kommentarer eller spørsmål er du velkommen til å sende det til helge@uroskolen.no
1/25/2023 • 51 minutes, 22 seconds
Samtaler med Caspar: Agate Østby om mannens selvmord
Mannen til Agate tok livet sitt for et år siden. Hun trodde hun skulle gå til grunne, men nå har et tungt slør har sluppet litt taket etter et veldig tungt år. Det å bare fortsette å gjengi akkurat hva som skjedde ser vi ikke på som nyttig. Derfor snakker vi kort om opplevelsen og bruker heller mer tid på å snakke om hvordan det er å være Agate.
Agate kan fortelle at hun har vært mye imot livet slik det er, og har ikke villet ha denne virkeligheten. Men nå øver hun på å bli kjent det som er vondt inne i henne, noe som har resultert i at hun er ikke så redd for de smertefulle følelsene lenger.
Vi foreslår at du tar deg tid når du hører denne episoden, og forsøk gjerne å kjenne etter hva fortellingen gjør med deg i kroppen din.
1/22/2023 • 45 minutes, 18 seconds
Nei ikke nå! Om ensomhet og nærhet med Caspar
Monica og Rikke har Caspar som gjest, og i dag snakker vi om et gjenkjennelig tema for oss alle; ensomhet. En følelse av ensomhet er vel noe vi alle kjenner på til tider enten alene, i familien eller med vennene våre. Hvordan kan vi omfavne ensomheten, møte den og bruke den på en annen måte enn det vi vanligvis hører om? De fleste er enige om at det er feil at jeg selv eller andre er ensomme, men i dag forsøker vi å se på hvordan vi selv kan bruke og ta ansvar for vår egen følelse av ensomhet - på veien mot nærhet til oss selv og andre.
1/18/2023 • 43 minutes, 37 seconds
Samtaler med Caspar: Christine Falch Pedersen om veien til medfølelse og frihet
Velkommen til en ny podcastserie fra UROskolen med Caspar Seip. I denne serien er det Caspar som er programleder og inviterer venner med nyttige og interessante historier sett i et UROperspektiv.
I denne episoden har Caspar har fått besøk av Christine Falck Pedersen som har en oppvekt preget av en psykisk syk mor. Christine selv har fått diagnosen PTSD. I alle år har hun har øvd på å snakke mye om vonde følelser, men det er først nå hun faktisk tillater seg å kjenne på dette ubehaget i kroppen. Og det er skummelt. Men resultatet er at hun har fått mer kontakt med medfølelse både for seg selv og andre etter at hun rettet oppmerksomheten til virkeligheten i stedet for å ønske seg en annen barndom.
1/15/2023 • 50 minutes, 42 seconds
Nei, ikke nå! Å oppsøke uroen med Caspar Seip
Rikke har hatt mye uro i romjulen, med sykt barn som har grått mye og vært en skikkelig «mamma-dalt». Det har vært mye motstand i Rikke mot den virkeligheten, og dagens samtale mellom Caspar og Rikke snakker vi om hvordan vi kan bruke den virkeligheten vi har til å øve på og lære om å romme uro, og til å bruke viljen vår til å gå mot uroen. I denne samtalen snakker vi om hvordan Rikke kan oppsøke uroen med yngstemann som er en «mamma-dalt», og det samme kan jo du gjøre i ditt liv der hvor du kjenner at uroen er stor. God lytt!
1/11/2023 • 45 minutes, 40 seconds
Nei, ikke nå! Nyttårsforsetter
Rikt og godt nyttår kjære lyttere! I dag snakker vi om hvordan sinnet ser ut til å bruke nyttår og forsetter som en «løsning» på å komme vekk fra vår indre uro. Da skal vi bli snillere, roligere, sunnere og alt annet - en bedre versjon av oss selv. Men, erfaring tilsier at det ikke egentlig fungerer så bra i lengden, og at vi faller tilbake i våre gamle mønstre etter kort tid. Bak nyttårsforsettene ligger det en uro, kan vi undersøke denne uroen? Monica får en ubehagelig oppgave, og vi som lytter får være med å høre hvordan det går. God lytt!
1/4/2023 • 30 minutes, 36 seconds
Bli med på kurs og vandringer?
Hva er egentlig disse kursene og vandringene som Uroskolen arrangerer? Hva skjer der og hva får man ut av det? Hvem kan være med? Her er en kort podkast for å forklare litt mer og gi litt utfyllende informasjon. Om du er interessert i våre aktiviteter eller ønsker å utvikle deg mer er denne podkasten noe for deg.
12/29/2022 • 9 minutes, 20 seconds
Nei, ikke nå! Om mobbing med Caspar Seip
I dag har vi med oss Caspar og snakker om det store temaet mobbing. Du vil lære hvordan vi kan se på mobbing i et UROperspektiv, både som foreldre til den som blir mobbet eller til den som mobber.
Er det nyttig å fortsette å få barna til å oppføre seg ordentlig? Hvordan kan vi undersøke virkeligheten nærmere og se på vår egen uro i stede for å henge oss opp i fortellinger om at barna er feil når de mobber eller blir mobbet?
Dette vil du lære mer om i dagens episode.
11/30/2022 • 52 minutes, 38 seconds
Alle har det vondt - Vibeke Vestgård om frykten for å være alene
Vibeke forteller om hvordan frykten for å være alene har utspilt seg i livet hennes. Det har ført til avstand og ja - akkurat alenehet. Vi snakker om hvordan det å gå mot uroen, og å øve seg på å akseptere mønstrene og skammen de fører med seg, har ført til nærhet, ro, kjærlighet og et liv i større tilfredshet.
11/27/2022 • 33 minutes, 44 seconds
Nei, ikke nå! Søvn - et evig drama
Får du sove bedre når du mener at det er viktig med søvn?
Vi snakker om dramaet det er å ikke få sove. Monica forteller hva hun gjør når hun våkner om natten og ikke får sove. Og om hvordan det at hun sliten er et drama i familien og at alle er redd for at hun ikke får sove.
Rikke forteller at hun sur på ettåringen når han våkner ALT for tidlig om morgenen. Og om hvordan det var for henne da Andreas sov mindre enn forskning viste at han burde gjøre for at hjernen hans skulle utvikle seg.
11/23/2022 • 30 minutes, 23 seconds
Alle har det vondt - Morten Haugerud om skam
Morten har holdt seg unna, og holdt seg tilbake mye av livet for ubevisst å ikke kjenne på skammen sin. På UROskolen har han øvd seg på å gå motsatt vei, nemlig mot skammen. I denne episoden forteller han om hvordan det var før og om endringene som har gjort at han nå faktisk utfolder seg mer i livet.
11/20/2022 • 46 minutes, 2 seconds
Nei, ikke nå! Når du ikke klarer å ta deg sammen
Vi har lest en kronikk fra NRK Ytring som handler om hvordan foreldre bør være og om hvordan kjeft, trusler og belæring krymper barn.
Vi snakker om skammen om å ikke få det til som forelder.
Monica forteller om hvordan alt hun hadde lært av oppdragelsesbøker forsvant da datteren slo seg vrang som liten. Å kalle datteren «en jævla drittunge» står vel ikke oppført i bøkene som det riktige å gjøre.
Men hvem vet egentlig hva som er riktig for et barn?
11/16/2022 • 23 minutes, 37 seconds
Alle har det vondt - Kristian Moe om at jobben får skylden for uroen
Kristian beskriver hvordan han mye av livet har lagt skylden på at han har det vondt - på jobben. Hans opplevelse er at noe er feil, og ofte er han overbevist om at det er jobben som er feil. Hvis han bare kunne bytte jobb, finne en meningsfull jobb, så vil det bli bra.
11/13/2022 • 53 minutes, 47 seconds
Nei, ikke nå! Familiedrama og eksistensiell uro
Vi har fått brev fra en lytter, som ønsker at vi snakker om hvordan man kan møte uroen sin i møte med foreldre som er dominerende og tilsynelatende ikke interesserte i hva barn eller barnebarn har å fortelle. Lytteren forsøker å romme uroen sin i møte med familien, men syntes det er vanskelig å akseptere at virkeligheten er som den er. Vi utforsker hvilke lag som ligger bakenfor denne uroen, og ser nærmere på den dype indre prosessen det er å faktisk romme uro. Rikke føler seg inspirert og deler fra eget liv; hun har både vært skikkelig sur og dypt inspirert. Monica forteller også om hva hun gjør når hun syntes det er vanskelig å møte uroen sammen med andre mennesker. God lytt!
11/9/2022 • 39 minutes, 25 seconds
Alle har det vondt - Jon Andreas Landsnes om å føle seg angrepet og skyldig
Her får dere ett innblikk i hvordan vi møter oss selv og våre mønster i mannsgruppene - og hvordan to menn har hatt det vanskelig med hverandre over mange år. Jon Andreas og Helge har begge følt seg angrepet og skyldige i møte med hverandre. Gjennom å møte akkurat den virkeligheten er det nå annerledes, og vi kan ha denne samtalen som vi vel egentlig trodd vi aldri ville kunne ha.
Kommentarer og spørsmål kan sendes til helge@uroskolen.no eller jonandreas@uroskolen.no
11/6/2022 • 42 minutes, 9 seconds
Nei, ikke nå! Om kropp, mat og uro
I dag snakker vi om hvor mye drama som kan oppstå rundt temaet mat og kropp. Både Rikke og Monica har brukt mye tid og energi på akkurat dette: hvordan vi spiser eller ikke spiser for å få vekk ubehaget. Rikke forteller om alle strategiene hun har hatt for å få vekk uroen og ubehaget. Hun har spist mye, lite, vært vegetarianer og veganer - og så videre. Monica har også hatt mye drama rundt dette, og begynte i tidlig alder å slanke seg. Monica ser på sitt eget mønster i møte med barna, hun er redd for at de skal bli overvektige eller usunne og forsøker å kontrollere dette.
Kan vi stole på at barna kan leve sitt eget liv, også når det kommer til mat?
11/2/2022 • 45 minutes, 42 seconds
Nei, ikke nå! Jeg vil ikke ha syke barn!
I dag snakker vi om hvordan det er når barna er syke og har det vondt. Rikke har hatt syke barn den siste uken, og det er ikke alltid så lett å være for en sånn virkelighet. Men så er det jo sånn allikevel da.. hvordan kan vi bruke den virkeligheten vi har til å lære noe nytt, fremfor å diskutere og mene at det er noe feil her? Både Monica og Rikke ser nærmere på hvordan akkurat denne virkeligheten kan være helt perfekt for dem. God lytt!
10/26/2022 • 38 minutes, 8 seconds
Alle har det vondt - Helge om verdien av å gå mot uroen
Hva skal skje om man rommer uro? Hva er verdien av å akseptere virkeligheten? Helge forteller om sin prosess med en far som ikke var der i oppveksten, men som han ble kjent med i voksen alder.
10/23/2022 • 28 minutes, 8 seconds
Nei, ikke nå! Barnehagetilvenning og live skam
I dag snakker vi om barnehagetilvenning, og hvor vondt det er når barna våre gråter. Rikke er midt i tilvenning, og forteller om en (skamfull) episode fra barnehagen, som beskriver den uroen vi foreldre kommer i kontakt med når barna våre gråter. Kan vi møte denne uroen og bruke den til noe nyttig, i stedet for å forsøke å få den vekk?
10/19/2022 • 36 minutes, 9 seconds
Alle har det vondt - Kristin Mæland Tangen om uro på skolen
Helge snakker med Kristin Mæland Tangen (tidligere Benestvedt) om uro i skolesystemet. Vi ser på hvordan behovet for å hjelpe, og fikse alt som gjør vondt, heller opprettholder systemet om at noen er rett og noen er feil.
10/16/2022 • 55 minutes, 6 seconds
Nei, ikke nå! Lytterbrev om parforhold og barn som «er feil»
I dagens episode deler vi et leserbrev som både Monica og Rikke blir dypt berørt av. Brevet beskriver hverdagslig og smertefullt drama om hvordan vi blir irritert og mener at partneren vår er feil; i stedet for å se på vår egen uro. Den uroen vi kommer i kontakt med når partneren vår er som de er kan vi bruke til noe mye mer nyttig enn å legge skylden på andre, og dette snakker vi mer om i dag.
Vi snakker også om hvordan det er å være oss når vi er foreldre til barn som ikke «gjør som vi vil at de skal gjøre», og hvordan vi bruker og leker med UROmetoden i møte med våre egne barn.
Innspill eller timebestilling til rikke@uroskolen.no eller monica@uroskolen.no
God lytt!
10/12/2022 • 50 minutes, 51 seconds
Alle har det vondt - Roar Haugsgjerd om kronisk sykdom og følelsen av å ikke mestre livet
Roar har hatt mye vondt. Han har vært i en alvorlig ulykke, han har en kronisk sykdom, han har vært innlagt på psykiatrisk og han er ufør. Mesteparten av livet har han hatt følelsen av at det er noe feil med han og at han ikke mestrer dette livet. Vi snakker om at livet er perfekt akkurat slik det har vært, og akkurat slik det er - og vi snakker om at etter at han begynte å jobbe med sin egen uro, har livet blitt lettere.
Tilbakemeldinger, kommentarer og spørsmål sendes til helge@uroskolen.no
10/8/2022 • 49 minutes, 17 seconds
Nei, ikke nå! Barn som strever
I dagens episode snakker vi om det å sette diagnoser på barn, og om hvordan vi som foreldre må ta ansvar for egen uro i stede for å gjøre barna om til et problem.
Monica har en elev med en datter som har fått diagnosen selektiv mutisme, det vil si at hun ikke snakker på skolen, bare hjemme i trygge omgivelser. Er det mulig å se på barn som strever på en annen måte enn å sette en diagnose?
10/5/2022 • 36 minutes, 27 seconds
Far & Sønn: Det er vanskelig å la barna bli voksne
Helge sitter alene i studio - for Fridtjof driver med sine saker. Innimellom er det vanskelig å vite hva man skal gjøre som forelder. Frykten for at det skal gå galt, og lengselen etter nærhet er så sterkt. Fridtjof fikk høre igjennom episoden og kom med følgende tilbakemelding til faren sin: "Veldig lærerik for mange foreldre!! Vondt å høre på som sønn, men samtidig veldig fint❤️".
10/2/2022 • 16 minutes, 55 seconds
Øyvind & Øystein: Å stå opp for seg selv
I denne korte episoden sitter Øyvind alene i studio. Han deler en erfaring om hvordan man kan stå opp for seg selv. Øyvind har nemlig oppdaget hvor vanskelig det kan være å stå opp for det han tror på selv, når andre er i mot eller tar ting som en selvfølge. I episoden deler han hvordan det kjennes ut i kroppen i en reell situasjon i dagliglivet. Hvis du har tilbakemelding eller har lyst til å bestille en time for å øve mer sammen med han kan du bruke Instagram @mennomuro eller e-post oyvind@uroskolen.no
9/28/2022 • 7 minutes, 23 seconds
Nei, ikke nå! Parforhold, nærhet og oppdragelse
I dag snakker vi om parforhold, og hvor vanskelig det kan være å være nær hverandre som par når man også er foreldre. Det finnes uendelig med muligheter for diskusjon og krangling når vi ser på partneren vår og hvordan de er med barna, men finnes det en annen mulighet enn å mene at de burde være annerledes?
Monica forteller åpent og sårbart om hvordan det var å være henne og mannen da hun hadde mye angst og uro, og sammen ser Monica og Rikke på om det finnes andre måter å delta i parforholdet på, enn å kjefte og bli sur….
9/24/2022 • 47 minutes, 58 seconds
Alle har det vondt - Bente Overholt om å miste mannen sin
Helge samtaler med Bente om det å miste mannen sin. Hennes overlevelsesmønster var å stenge ned følelseslivet sitt ,og å ta vare på de andre. I ettertid har hun fått kontakt med smerten og det har gitt noen store gaver i livet.
9/21/2022 • 48 minutes, 23 seconds
Alle har det vondt
"Alle har det vondt" er en ny podkastserie fra UROskolen. Den handler om den smerten vi får i livet vårt, hvordan det er, at det er helt normalt og til og med hvorfor den er så viktig. Urolærer og medgründer på UROskolen, Helge T. Zimmer, snakker med elever, lærere, gruppedeltagere om hvordan de har hatt vondt og hvordan de har brukt smerten til noe i livet sitt.
Har du kommentarer eller innspill, har du tips til temaer eller vil være med i podkasten selv eller bare ønsker å se på din egen smerte i en time - kan du nå Helge på helge@uroskolen.no
9/19/2022 • 14 minutes, 16 seconds
Nei, ikke nå! Sønnen min tør ikke sove alene
Etter ønske fra en lytter snakker vi i dag om hennes sønn på 13 år som er redd for å sove alene, og han er redd for å være alene. Han er også (som de fleste søsken?) til stadighet frekk og sint mot lillebroren sin, og i dagens episode snakker vi om hvordan vi kan møte denne gutten med uroperspektiv; se på hva som skjer i oss når han er som han er, i stedet for å mene at han burde ta seg sammen, legge seg til å sove alene og være snill mot broren…
9/17/2022 • 32 minutes, 58 seconds
Far & Sønn: Vi er så slitne!
Vi er begge så slitne! Hele livet har Helge hatt en fornemmelse av at han er sliten og han har prøvd det meste for å ikke være det. Det kan se ut som om Fridtjof har arvet det samme mønsteret for han er også sliten og ønsker aller helst at han ikke var akkurat det.
En episode om et utbredt mønster og hvordan man kanskje kan endre sin egen holdning til fenomenet.
9/14/2022 • 39 minutes, 10 seconds
Nei, ikke nå! En podcast om å være foreldre til barn og ungdom
Mange har ønsket seg en egen podcast om barn, foreldre og uro. Så da har vi laget nettopp det; en podcast hvor vi forsøker å tilby et nytt perspektiv på hvordan vi kan forholde oss til barn som har det vanskelig, og/eller som gir oss foreldre uro og ubehag.
Vi, Monica Stubkjær og Rikke Uberg Thorkildsen, er UROlærere og har selv erfaring med å bruke urometoden i egne liv med egne barn.
Vi og oppdager stadig hva som kan skje når vi ser på vår egen uro, fremfor å mene at barna burde bli annerledes...
Vi snakker i denne podcasten om hvordan du også kan utforske din egen uro, og hvordan du kan bruke/lære å kjenne uroen din på veien mot et mer tilfredsstillende barne-og familieliv.
Har du noe du ønsker vi skal snakke om?
Ta kontakt med oss på instagram @nei_ikke.naa eller på info@uroskolen.no
9/10/2022 • 29 minutes, 38 seconds
Hva om det går bra? Stå stille i smerten
Dette er den siste episoden av podcast-serien "Hva om det går bra?".
I dag snakker vi om hvorfor dette er den siste episoden vi lager, og vi snakker litt om hvordan vår podcast-reise har vært. Det er både fint og vemodig å slutte nå. Allikevel gjør vi som vi pleier i dag også; vi går mot uroen og ser nærmere på våre egne mønstre og strategier.
Hanne bidrar med et nydelig dikt som minner oss om uroen, smerten, og hvorfor det er nyttig å se nærmere på det.
Til alle som har lyttet; takk for at du hørte på, og til alle nye; håper du vil ha glede av alle episodene vi har laget om uro!
Klem fra Hanne og Rikke
8/14/2022 • 55 minutes, 46 seconds
Hva om det går bra? Jeg er så sliten!
Rikke syntes alle er så slitne for tiden, og har lyst til å snakke om nettopp det. Vi utforsker hvordan det egentlig er å være sliten, mens vi forsøker å bringe noe nytt på bordet; annet enn «stakkars deg er du sliten..». Hanne forteller om sin erfaring gjennom pandemien - da hadde hun mye mindre å gjøre enn vanlig, allikevel var hun så utrolig sliten. Finnes det noe mer bak slitenheten enn vi klarer å se?
7/17/2022 • 48 minutes, 54 seconds
Øyvind & Øystein: Pakking til ferie
Vi har fått lytterspørsmål om pakking til ferien. Dette stresset kan vi kjenne oss igjen i og Øyvind foreslår en oppgave. Nemlig å pakke ferdig en gang, lokke igjen kofferten og dra. Hva skjer i kroppen og sinnet da? Kan vi bli i kroppen? Allerede i morgen, tirsdag, kommer en bonusepisode før vi tar en liten sommerpause. I denne episoden kan du få hjelp og veiledning til å bli nettopp der, i kroppen!
7/11/2022 • 29 minutes, 51 seconds
Hva om det går bra? Når livet ikke blir som planlagt
I dag snakker vi om hvor vondt det kan være når livet ikke blir som vi hadde forestilt oss. Det tomrommet som mange kan kjenne på når livet ikke «leverer». Rikke forklarer hvorfor hun ikke tror på at det egentlig er tomt, og Hanne deler (enda) en morsom historie fra sitt eget liv knyttet til nettopp forventninger. Vi snakker om forventninger til oss selv og andre, og hvorfor det er helt perfekt når andre ikke innfrir dine forventninger!
7/10/2022 • 55 minutes, 30 seconds
Øyvind & Øystein: Alkohol, mat og kropp
Vi har fått lytterspørsmål fra 1. episode om hvorfor Øyvind ikke hadde noe valg i en vanskelig situasjon (i et reaktivt mønster). I forrige episode snakka vi også om å ta valg. Hva er forskjellen på disse to former for valg?
Videre i episoden er vi alvorlig og prater om skammen vi kjenner rundt alkohol, mat og egen kropp.
Er det noe du lurer på må du gjerne sende oss spørsmål, ris eller ros til oss.
For tilbakemeldinger eller timebestillinger kan dere benytte oyvind@uroskolen.no eller oystein@uroskolen.no. Dere kan også sende oss DM på Instagramkontoen vår @mennomuro
7/4/2022 • 53 minutes, 17 seconds
Øyvind & Øystein: Kritikerangrep og dans.
Akkurat nå er det mye som skjer i livet til Øystein, eller som han sier det selv: Noen ganger er livet litt vilt! I alt det som foregår prøver Øyvind å hjelpe han med å flytte oppmerksomheten ned kroppen og godta virkeligheten slik den er akkurat nå. Senere i episoden deler Øyvind villig fra sin karriere som deltager på dansekurs på Bårdar, og utnevner seg selv til norgesrekordholder i antall grunnkurs.
Er det noe du lurer på må du gjerne sende oss spørsmål, ris eller ros til oss.
For tilbakemeldinger eller timebestillinger kan dere benytte oyvind@uroskolen.no eller oystein@uroskolen.no. Dere kan også sende oss DM på Instagramkontoen vår @mennomuro
6/27/2022 • 39 minutes, 33 seconds
Hva om det går bra? Livet er vondt men sjokolade er godt
Vi har fått melding av en lytter som ønsker at vi skal snakke om sukker, sjokolade og avhengighet, så da gjør vi det! Hanne har allerede svart «det hun tror Rikke ville ha svart», nemlig «slutt å prøve å slutte, og kjenn etter i kroppen i stedet for». Vi snakker mer om hvorfor akkurat det er veldig nyttig. Rikke har vært urolig og spist masse sjokolade, og Hanne forteller om hennes eget forhold til vår alles elskede; sjokolade.
6/26/2022 • 47 minutes, 58 seconds
Øyvind & Øystein: Vår introduksjon til uroen og mannsgruppe
I denne første episode snakker vi om da vi på hvert vårt sted i livet møtte Caspar Seip for første gang. Vi ble etter hvert godt kjent i en mannsgruppe og har lært mye av å rette oppmerksomheten mot hvordan virkeligheten kjennes på kroppen. Vi øver på skille dette fra kaoset som foregår i tankene – som tross alt bare er tanker. Nå som vi har blitt UROlærere har vi lyst til å starte en egen mannsgruppe og vi trenger menn som være med!
www.uroskolen.no
6/20/2022 • 51 minutes, 21 seconds
Hva om det går bra? Å miste en nær
I dag blir det en dypt personlig episode fra oss. Hanne har nylig mistet sin pappa, og vi snakker om tapet, sorgen og hvor vanskelig det er å forholde seg til virkeligheten når man mister noen man er glad i. Hanne forteller om sitt siste minne med pappaen sin, og sammen forsøker de å møte sorgen og smerten med vennlighet. Rikke forteller om tapet av sin tvillingdatter, og hvordan den smertefulle erfaringen i livet har lært henne å romme både sorg og glede på samme tid.
I dag blir det tårevått - håper du har glede av å høre denne episoden.
6/19/2022 • 52 minutes, 33 seconds
Hva om det går bra? Alt vi gjør for å unngå uro!
I dag snakker vi om hva strategier er, og hvordan det påvirker oss i våre liv. Både Hanne og Rikke har gjennom livet gjort mange ulike forsøk på å få vekk uroen sin, uten særlig (langvarig) hell.
Vi ser nærmere på Hannes frykt for å være til bry for andre. Rikke gir henne en utfordring hun ikke har så veldig lyst på - og får dermed mange kreative løsninger på hvordan hun kan slippe unna.
Men, vi går vi mot uroen, ser på våre egne mønstre og strategier - og kanskje kan vi bidra til at du også kan bli bevisst på noen av dine strategier?
God lytt!
6/12/2022 • 40 minutes, 1 second
Hva om det går bra? Parforhold og viljen til å se på seg selv
I dag snakker vi om parforhold! Hanne var lenge i «flight-risk» da hun møtte Thomas. Det er ikke alltid lett å være i parforhold. Når det gjør vondt ønsker sinnet vårt en løsning; det kan være å pakke bag’en og dra, eller i det minste å få partneren vår til å forandre seg!
I denne episoden snakker vi om at det finnes en annen variant også; nemlig å vende oppmerksomheten mot seg selv. Hvordan er det å være meg når partneren min er sånn som han/hun er? Kan jeg la dem være sånn, i stedet for å mene at de bør forandre seg? (vi to har i alle fall lite erfaring med at andre forandrer seg bare fordi vi mener at de burde det!). Bli med oss å utforske dette temaet litt dypere.
God lytt!
6/5/2022 • 44 minutes, 44 seconds
Hva om det går bra? Kropp, selvfølelse og veien inn i uroen
I dag tar vi opp et tema som opptar mye tid både i Hanne og Rikke sitt liv; kropp og vårt forhold til kroppen vår. Det er vanskelig! Vi har begge alltid forsøkt å få den kroppen vi tror vi bør ha, med en overbevisning om at nettopp det skulle gjøre oss lykkelige. Vi går inn i uroen, og underveis får Hanne lyst til å løpe sin vei, og i alle fall la være å publisere denne episoden. Men her er den altså; så vi går direkte i retning uroen vår, og deler denne personlige episoden med deg. Håper du kan ha glede av å høre den.
God lytt!
5/29/2022 • 45 minutes, 58 seconds
Hva om det går bra - selv om det ikke går bra?
I dag tar vi deg med inn i historien bak navnet og jingle`en til podcasten vår "Hva om det går bra?". Vi snakker om og reflekterer rundt at vi faktisk kan ha det bra - selv om livet er litt vanskelig til tider. Rikke har vært i begravelse og har mange tanker om det, og Hanne har hatt et befriende øyeblikk da hun tenkte på at kanskje hele konserten hun skulle ha kunne gått til h****. God lytt!
5/22/2022 • 51 minutes, 3 seconds
Hva om det går bra? Press, uro og første episode
Da er vi i gang! I dagens episode snakker vi om hva uro og UROmetoden er, og hvordan vi har det mens vi lager vår første episode. Vi kjenner presset om å være gode nok, levere og prestere, men vi gjør det allikevel. God lytt! Hanne & Rikke
Hva kan du gjøre når du ikke klarer å gjøre det du vet du bør?
Hanne Sørvaag og Rikke Uberg Thorkildsen ble kjent da Hanne kom til Rikke som UROlærer. Sammen har de hatt mange fine og lærerike samtaler om uro, og om hvordan vi kan bruke uroen i livet vårt - fremfor å forsøke og få den vekk. Uroen kan vise vei til våre ressurser som glede, iver, kjærlighet og mye mer. Dette ønsker de nå å dele med deg. Både Hanne og Rikke har i mange år forsøkt å bli kvitt uroen uten særlig hell, og ønsker med denne podcasten å tilby et nytt perspektiv på hva du kan gjøre når livet gjør vondt. Bli med oss inn i uroens verden!
www.uroskolen.no
5/15/2022 • 37 minutes, 24 seconds
Far & Sønn: Fridtjof begynner å bli voksen og skal ut i verden alene - og det er ikke bare lett for Helge
Mange foreldre som kommer til UROskolen strever med å gi slipp på barna som plutselig er ungdom, nesten voksne og skal ut alene i den store skremmende verden. Det er en vanskelig prosess for mange foreldre og også en usikker og skremmende tilværelse for ungdommen. Vi prater rundt hvordan det er for oss akkurat nå for tiden.
4/8/2022 • 50 minutes, 16 seconds
Far & Sønn: Det er så vanskelig å velge
Vi syntes det er vanskelig å ta valg, og vi kommer ofte under press når vi skal ta små og store valg i livet. Hvorfor er det så perfekt for oss å møte frykten for å velge noe som kan være feil?
4/8/2022 • 39 minutes, 37 seconds
Far & Sønn: Kropp og overvekt. En ærlig og helbredende samtale om det vanskeligste temaet i livet vårt.
Hvordan er det å være overvektig? Vi har begge erfaringer med det og det har vært med oss i familien så lenge vi kan huske. Hva har vi opplevd og hvordan har vi følt oss? Hvordan er det å være far til en overvektig gutt? Hvordan ble Fridtjof plutselig overvektig og hvordan ble han plutselig tynn?
Men mest av ble denne samtalen veldig mye mer følelsesladd og viktig enn det vi hadde trodd på forhånd. Vi åpnet opp døren til det vanskeligste temaet i vårt liv, og fikk vite helt nye saker om hverandre og ikke minst fikk vi en dypere forståelse enn før som gjør at dette temaet er med oss i livet på en helt annen måte.
Vil du lære mer om din egen uro? Timebestilling og mer info om oss på UROskolen finner du her: https://uroskolen.no/timebestilling/
2/27/2022 • 1 hour, 18 minutes, 59 seconds
Far & Sønn: Konfirmasjon, og vanskelige valg i livet
I denne episoden snakker vi om prosessen rundt konfirmasjonen til Fridtjof, og om det å gjøre, og stå for, sine egne valg i livet.
Vår historie er at Fridtjof valgte å konfirmere seg og Helge valgte å ikke være en del av det. Det var vondt for begge – men det har også kommet fine ting ut av det. Vi ser litt tilbake på hva som skjedde og hvordan det var – og hvordan det er. Vi snakker om å finne sin egen vei i livet uten å ta hensyn til alle de som mener så mye om hva vi bør gjøre og hvordan vi bør gjøre det.
Vil du lære mer om din egen uro? Timebestilling og mer info om oss på UROskolen finner du her: https://uroskolen.no/timebestilling/
2/10/2022 • 54 minutes, 16 seconds
Far & Sønn: Skilsmisse. Våre erfaringer om noen veldig vanskelige år.
I denne episoden snakker vi om skilsmisse
Om hvordan det er å bli skilsmissebarn og måtte flytte frem og tilbake og rundt omkring. Om smerten det er som forelder å påføre barna det såret. Hvordan er det å møte nye partnere, og plutselig få en ny familie, for den voksne og for barnet?
Vil du lære mer om din egen uro? Timebestilling og mer info om oss på UROskolen finner du her: https://uroskolen.no/timebestilling/
11/17/2021 • 52 minutes, 19 seconds
Far & Sønn: Dårlig stemning
I denne episoden snakker vi om hvordan det er når livet plutselig ikke blir slik vi hadde forventet eller håpet. Alt var klart for en fin helg – men slik ble det ikke – denne gangen heller...
Vil du lære mer om din egen uro? Timebestilling og mer info om oss på UROskolen finner du her: https://uroskolen.no/timebestilling/
11/17/2021 • 34 minutes, 45 seconds
Far & Sønn: Frykt
I denne episoden snakker vi om FRYKT
Om hvordan frykten til Fridtjof har utspilt seg innenfor det å være alene på rommet, til flyskrekk og vannskrekk, samt det å være en som ikke har det så greit på skolen.
Og om hvordan frykten til Helge som far har dreiet seg rundt at sønnen hans skal ha det bra, at han skal kunne utfolde seg i livet, at han skal høre til, at han ikke skal bli mobbet. Ja frykten for at det ikke skal gå bra....
Vil du lære mer om din egen uro? Timebestilling og mer info om oss på UROskolen finner du her: https://uroskolen.no/timebestilling/
11/4/2021 • 56 minutes, 4 seconds
Far & Sønn Introduksjon
Hvem er Far & Sønn, og hvorfor har vi denne podkasten?