Winamp Logo
Touché Cover
Touché Profile

Touché

Dutch, Talk, 12 seasons, 368 episodes, 5 days, 17 hours, 42 minutes
About
In Touché neemt Friedl' Lesage de tijd voor een goed gesprek met een veelzeggende gast over leven en werk, schoonheid en troost, succes en twijfel. Over dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen. Over winst en verlies, over memorabele momenten en vergeten gebeurtenissen. Over eros en thanatos. Over de dingen die het leven de moeite waard maken. Kortom, over alles wat een mens kan raken. De muziek, gekozen door de gast zelf, is hierbij de toegangspoort.
Episode Artwork

Matthieu Bonne

Nadat ultrasporter Matthieu Bonne het Kanaal was overgezwommen en deelnam aan de eerste editie van ‘Kamp Waes’, voltooide hij als eerste 8 triatlons in 8 dagen tijd op de 8 Canarische Eilanden. Een buitengewone prestatie waarvoor hij zeer diep is moeten gaan. Maar waarom doet hij dit? Helpt sport om je te wapenen tegen de harde maatschappij? En waar ligt de grens bij het verleggen van je grenzen?
2/4/20241 hour, 47 minutes
Episode Artwork

Luk Wyns

Luk Wyns vierde onlangs zijn 65ste verjaardag. Behalve champagne, kreeg hij alvast een Kastaar en wie weet een set Ensors. Want Luk is de scenarist van de internationaal gelauwerde fictieserie ‘Knokke Off’. Het leven van rijkeluiskinderen bestudeerde hij al tijdens zijn jeugd. Zelf groeide hij op zoals de ‘Familie Backeljau’: zonder geld maar met veel liefde en humor. Hoe komt het dat de kloof tussen arm en rijk zo diep blijft? En welke sporen heeft dat bij hem nagelaten?
1/28/20241 hour, 41 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bart Peeters

2024 belooft een feestjaar te worden voor Bart Peeters. Op de MIA's ontvangt hij de Lifetime Achievement Award, begin februari blaast hij het iconische tv-programma 'De droomfabriek' nieuw leven in en eind dit jaar viert hij zijn 65ste verjaardag met een reeks concerten in de Lotto Arena in Antwerpen. Hoe blikt hij terug op zijn wonderlijke carrière? Hoe houdt hij zich in vorm? En wat met zijn pensioen?
1/21/20241 hour, 43 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Anaïs Van Ertvelde

Historica Anaïs Van Ertvelde schreef het boek ‘Handicap’. Daarin analyseert ze niet alleen haar eigen handicap, maar ook hoe de maatschappij daarmee omgaat. En dat is helaas bedroevend slecht. Hoog tijd dus voor rebellie! Vanwaar het verlangen om ‘normaal’ te zijn, wat zijn de voor- en nadelen van inclusie en hoe rijk is het spel van de liefde voor mensen met een beperking?
1/14/20241 hour, 46 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Bram Van Hecke

Bram Van Hecke is al vier jaar lang voorzitter van De Groene Kring, een organisatie voor jonge boeren. Met kennis van het verleden maar met de blik vooruit probeert hij de landbouw weer met de natuur te verbinden. En dat is nodig als we zowel de landbouw als de natuur willen redden. Maar hoe moet het verder? Waar komt die strijd tussen de boer en de natuurbeschermer vandaan? Wat met het stikstofakkoord en de natuurherstelwet? En hoe belangrijk is zijn identiteit?
1/7/20241 hour, 46 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Het Touchéjaar 2023: deel 2

Er zijn te weinig zondagen in een jaar. Dat was ook in 2023 weer duidelijk. 40 interessante gasten legden hun ziel op tafel en gaven ons een inkijk in hoe zij het leven proberen vorm te geven. In twee feestelijke afleveringen blikken we terug op een jaar vol rake gesprekken. In dit tweede deel hoor je Sam Bettens, Danielle Dierckx, Yvonne Kroonenberg, Sarah Vandeursen, Hans Claus, Noëmi Willemen, Guillaume Van der Stighelen en Jozef van den Berg.
12/31/20231 hour, 50 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Het Touchéjaar 2023: deel 1

Er zijn te weinig zondagen in een jaar. Dat was ook in 2023 weer duidelijk. 40 interessante gasten legden hun ziel op tafel en gaven ons een inkijk in hoe zij het leven proberen vorm te geven. In twee feestelijke afleveringen blikken we terug op een jaar vol rake gesprekken. In dit eerste deel hoor je Paul Verhaeghe, Rik Devillé, Eva Kamanda, Marit Törnqvist, Inès van den Kieboom, Sven de Leijer, Bart Moeyaert en Johanna Pas.
12/24/20231 hour, 48 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Farnoosh Khodadadeh

Farnoosh Khodadadeh groeide op in Iran en reisde 20 jaar geleden de liefde achterna richting Gent. Terwijl ze al een diploma Engelse literatuur op zak had, volgde ze hier nog een opleiding Verpleegkunde. Ook haar liefde voor muziek beantwoordt ze tijdens de spraakmakende voorstelling ‘Rumi Passion’. Precies 750 jaar geleden vereeuwigde de Perzische dichter-filosoof Rumi zich met God. Maar hoe moet het verder? Hoe gaat het in haar thuisland Iran? En is liefde het antwoord op alle kwaad?
12/17/20231 hour, 41 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sarah Vandeursen

Sarah Vandeursen is onze gids in ‘Wokeland’. Zelf is ze een niet-bange, witte vrouw met meestal goeie intenties. Als lid van Kenji Minogue deed ze wel eens niet zo'n woke dingen, maar ze heeft geleerd uit haar fouten. Ondertussen is ze veertig en zoekt ze de balans tussen humor en ernst, tussen loslaten en beschermen. Wat is zelfliefde voor haar? En hoe helend is therapie?
12/10/20231 hour, 44 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Mathias Sercu

Binnenkort is Mathias Sercu zijn debuutfilm ‘J’aime la vie’ in de bioscoop te zien. Het is niet omdat je de dood in de ogen kijkt, dat je het leven niet meer kan omarmen. Dat is ook wat hij zelf doet, nu zijn zoon Tore het verdict van een terminale kanker met zich meedraagt. Maar hoe doe je dat: leven met de dood in zicht? Hoe kunnen liefde en gesprek hem daarbij helpen? En wat verwacht hij van de toekomst?
12/3/20231 hour, 46 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom won zonet de Boekenbon Literatuurprijs voor zijn roman ‘Mauk’. De vroege dood van zijn moeder maakte van hem een schrijver, de dood van zijn vader maakte van hem nog een betere schrijver. De confrontatie met de sterfelijkheid zorgt ervoor dat hij enkel nog doet wat hij echt wil doen. Maar hoe moet het verder? Hoe is het leven in Zeeuws Vlaanderen? En hoe gaat het met de zonderling in hem?
11/26/20231 hour, 46 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Christina De Witte

Cartooniste Christina De Witte, ook wel bekend als Chrostin, vertelt in haar beeldroman ‘Araya’ een verhaal dat heel erg raakt aan haar eigen leven; over een meisje in haar quarterlife dat worstelt met haar biculturaliteit en haar genderidentiteit. Haar leven bestaat uit helftjes. Half Belg, half Thais, half homo, half hetero. Hoe slaagt ze erin om van al die helftjes één geheel te maken?
11/19/20231 hour, 44 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Alfons Vansteenwegen

35 jaar geleden verscheen Alfons Vansteenwegen zijn bestseller ‘Liefde is een werkwoord’. Het boek dat hem in ons land tot pionier van de relatietherapie bombardeerde. Ook al is hij al jaren met pensioen, de liefde houdt hem nog steeds aan het werk. Want wat we missen in deze tijd is verbondenheid. Hoe zorgen we ervoor dat onze relatie duurzaam blijft? En hoe doet hij dat zelf als partner, vader en grootvader?
11/12/20231 hour, 43 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Noëmi Willemen

Noëmi Willemen is de illustrator van het kinderboek ‘Alle dagen sneeuw’, een verhaal over gendergelijkheid. Tegelijk is ze ook historica en bestudeert ze de geschiedenis van het ‘moederen’. Want de functie van de moeder is doorheen de jaren behoorlijk geëvolueerd. Zelf had ze ook andere verwachtingen van het moederschap. Maar hoe moet het verder? Wat is een goede work-life balance? En wat met de rol van de vader?
11/5/20231 hour, 46 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Rik Devillé

30 jaar lang verzamelde Rik Devillé getuigenissen van kindermisbruik in de kerk. Het was zijn boek ‘In de naam van de vader’ dat aan de basis lag van de documentaire ‘Godvergeten’. Ook al is hij priester op rust, de koppige Pajottenlander geeft de strijd niet op. Was hij destijds naar het seminarie getrokken als hij had geweten wat zich achter de schermen afspeelde? Bestaan er nog andere vormen van misbruik in de kerk? En wordt het celibaat ooit afgeschaft?
10/22/20231 hour, 41 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Alain Gerlache

In zijn boek ‘Het verhaal van Wallonië’ analyseert Alain Gerlache dertien clichés over het Zuiden van ons land. Of de Waal lui is en geen Nederlands spreekt, ontkracht Gerlache zelf. Hij was politiek journalist en directeur televisie bij RTBF, werd de perfect tweetalige woordvoerder van premier Guy Verhofstadt en beleefde zijn ‘moment de gloire’ met de spraakmakende documentaire ‘Bye Bye Belgium’. Maar hoe moet het verder? Kan Wallonië nog gered worden van het dreigende faillissement?
10/15/20231 hour, 41 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Fien Troch

Cineaste Fien Troch mag met haar vijfde film ‘Holly’ de vijftigste editie van Filmfest Gent openen. Het was haar droom om actrice te worden. Ze stond ook voor de camera, maar daar besefte ze dat regisseren dichter bij haar natuur lag. En dat vindt ook de internationale filmscène. Maar hoe moet het verder? Hoe kijkt ze naar de jeugd van tegenwoordig? Hoe duikt ze in hun wereld? En wat houdt haar in evenwicht?
10/8/20231 hour, 42 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Sven de Leijer

Momenteel werkt Sven de Leijer aan zijn nieuwe theatershow ‘Liefde voor publiek’. Sinds hij 2 jaar geleden zijn zoontje verloor, kreeg hij zoveel van zijn publiek dat hij nu graag iets terug wil doen. Zelf had hij nooit gedacht dat hij zichzelf zo zou prijsgeven, dat hij meer zou zijn dan die leuke presentator van televisie. Maar hoe moet het verder? Wat houdt hem ‘s nachts wakker? En wat als hij ooit tv-presentator af is?
10/1/20231 hour, 41 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Walter Van Steenbrugge

In zijn boek ‘Operatie Kerk’ legt advocaat Walter Van Steenbrugge uit hoe justitie zich laat manipuleren door de kerk. Dat zijn vader ooit krijgsgevangene was, ligt aan de basis van zijn vurige strijd tegen onrecht en machtsmisbruik. Maar hoe lang houdt hij dit vol? Hoe helpt zijn ascetische levenswijze en zijn passie voor sport daarbij? En waarom is het Europees Verdrag voor de Rechten en Vrijheden van de Mens zo belangrijk?
9/24/20231 hour, 45 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Tim Mielants

Regisseur Tim Mielants tekende voor de verfilming van ‘Wil’ naar het boek van Jeroen Olyslaegers. Hij liet zich al eerder opmerken met zijn debuut ‘De Patrick’ en met zijn internationale avonturen bij ‘Peaky Blinders’ en ‘The Responder’. De zoektocht naar identiteit, de keuze tussen lafheid en geweten: het zijn thema’s die hij in zijn werk graag aftast. Maar hoe moet het verder? Zal AI zijn job ooit overnemen? Wat is zijn onzichtbare handicap? En hoe kijkt hij tegen het sterven aan?
9/17/20231 hour, 42 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Thé Tjong-Khing

Vorige maand vierde tekenaar Thé Tjong-Khing zijn negentigste verjaardag! Met taart uiteraard want hij is de maker van de wereldberoemde ‘taartenboeken’. Ook ‘Vos en Haas’ is van zijn hand. Dat hij tekenaar wilde worden, was niet naar de zin van zijn vader. Hij wilde liever dat zijn zoon zaken zou doen zoals hij. Maar Khing was vastbesloten zijn droom na te jagen en nam in de jaren vijftig de boot naar Nederland. Heeft hij het leven geleefd waar hij van droomde? En is het fijn om zo oud te zijn?
9/10/20231 hour, 44 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Emilie De Roo

Actrice Emilie De Roo is te zien als jurylid in ‘De twaalf’. Het brengt haar acteercarrière in een stroomversnelling, al heeft ze daar heel lang moeten op wachten. Uit frustratie speelde ze de pannen van het dak met de vetste band van het land: Kenji Minogue, waar ze - gehuld in latexpakjes en veel schmink - haar eigen grenzen ruimschoots overschreed. Maar hoe moet het verder? Wat is haar definitie van geluk? En wordt er nog genoeg gelachen?
9/3/20231 hour, 46 minutes, 31 seconds