Winamp Logo
Supplement Cover
Supplement Profile

Supplement

Dutch, Classical, 5 seasons, 61 episodes, 1 day, 8 hours, 40 minutes
About
Nieuw in Supplement: Chazia's Opera's. Een zevendelige reeks waarin Chazia Mourali een aantal van de opmerkelijkste uit de operageschiedenis bespreekt, oorspronkelijk uitgezonden in het NTR Radio 4-programma De Bedding. Aanleiding is het nieuwe tv-programma Chazia & Puccini, dat elke zondag te zien is op NPO 2. Supplement is de wekelijkse podcast van de NTR over klassieke muziek, die als aanvulling dient op de programma’s van NPO Radio 4. Luister naar portretten, audio-documentaires en verhalen uit de wereld van de klassieke muziek door de beste Nederlandse makers.
Episode Artwork

De Komedie is ten einde: de laatste dagen van Beethoven

Een hoorspel over de laatste dagen van Ludwig van Beethoven. In maart 1827 teerde Beethoven langzaam weg op zijn sterfbed, ten prooi aan levercirrose en waterzucht. Ondanks zijn wereldfaam trokken weinigen zich het lot van de dove componist aan. Wat hield de doodzieke Beethoven bezig in die laatste dagen? Met wie deelde hij zijn intieme overpeinzingen? Hoe keek hij terug op zijn leven en hoe dacht hij over lijden, dood en zingeving? Met de acteurs Ton Feil (Beethoven), Rens van de Rijdt (Schindler), Valentijn van Schooten (buurjongen). Samenstelling Jos van der Zanden.
6/18/202049 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Opus 130: Deel 2

In de tweede aflevering van de podcast over Beethovens laatste strijkkwartet, nr 13, opus 130 duiken we met het Dudok kwartet en met Beethovendeskundige Jos van der Zanden in de structuur van het werk. Hoe is de opbouw en wat kenmerkt de verschillende delen?
6/17/202016 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Opus 130: Deel 1

In de eerste aflevering buigen we ons met Beethovendeskundige Jos van der Zanden en het Dudok Kwartet over de geschiedenis van het 13de strijkkwartet Opus 130 van Beethoven. Wat weten we eigenlijk over de ontstaansgeschiedenis? Waarom componeerde Beethoven twee laatste delen?
6/16/202013 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hein van Eekert over Beethovens opera Fidelio

Voorafgaand aan de Beethovenweek van NPO Radio 4 zendt de NTR de opera Fidelio uit. Omdat Fidelio Beethovens enige voltooide opera is, wordt het werk wel eens gezien als een probleemwerk: "niet echt opera", "te symfonisch", dat soort verwijten. Het is waar, Beethoven maakt soms ongewone muzikale keuzes om vorm te geven aan de emoties van zijn karakters. Ongewoon, maar niet zwak! Integendeel, hij tilt het idee van muziekdrama juist naar een hoger plan. Luister naar het verhaal achter Fidelio, verteld door NTR Opera Live-presentator Hein van Eekert.
6/10/202030 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Zin in Muziek - Aflevering 6: Muziek en het Zintuiglijke

In de zesde aflevering van de serie Zin in Muziek benaderen de twee presentatoren Annemieke Huls en Henk Steenhuis muziek vanuit het zintuiglijke. Op het podium van Club Nine in Tivoli-Vredenburg spreken zij met componistenduo Strijbos & Van Rijswijk en altviolist Huub Beckers.
5/27/202035 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Mahlers Tiende en het 'doodsakkoord'

Zelfs kenners en commentatoren stelt het voor raadsels. Wat wilde Gustav Mahler uitdrukken met dat schrijnende negentonig akkoord uit het adagio van zijn Tiende Symfonie? Is het een statement waarin hij bruusk afstand neemt van de tonaliteit? Of moeten we het zien als een schreeuw van iemand die zo door het leven is getekend, dat ie het niet meer aan kan? Deze podcast is een uitzending van het NTR-radioprogramma De Bedding over de zomer van 1910, waarin Mahler een diepe crisis doormaakte die zijn neerslag vond in de noten van zijn laatste symfonische schepping.
5/13/202044 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Jacques Beers: musicus van de toekomst

Jacques Beers (1902-1947) werd geroemd door zijn tijdgenoot Maurice Ravel en aangemoedigd door pedagoge Nadia Boulanger. Ondanks alle goede voortekenen verliep het leven van Beers tragisch. In de roaring twenties woonde hij in Parijs en stond hij midden in het muziekleven tot de oorlog hem dwong terug te keren naar Nederland. Hij moest de kost verdienen voor zijn gezin en gaf muziekles op de Duitse school in Amsterdam. Hij was geen aanhanger van de Nazi’s, al leek het soms anders. Ondervoeding, hartproblemen en emoties in de periode van de zuivering zorgde ervoor dat hij jong overleed. Zijn muziek is maar zelden te horen. Een docudrama van Marjolein de Moor gebaseerd op de biografie van Jurjen Vis.
5/2/202049 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Zin in Muziek - Aflevering 5: Muziek en het Zinnelijke

Deze keer in Zin in Muziek gaat het over het zinnelijke, het lichamelijke. Er zijn drie musici te gast: de Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, flamencogitarist Erik Vaarzon-Morel en harpiste Gwyneth Wentink.
3/6/202048 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Zin in Muziek - Aflevering 4: Muziek en het Zinvolle

In de vierde aflevering van de verdiepende muziekserie Zin in Muziek gaat Trouw-journalist Henk Steenhuis en altviolist Huub Beckers met een participerend publiek op zoek naar betekenis van muziek. Zij hanteren daarbij het gedachtengoed van onze voormalige Denker des Vaderlands René Gude, die de zgn. vier zetten bedacht:, Zinrijk, Zinvol, Zinnelijk en Zintuiglijk. In deze aflevering staat het Zinvolle centraal, de betekenis van de muziek, waarbij ook tekst en beeld bepalend kunnen zijn. Met speciale gasten, de Nederlandse bariton Jan Willem Baljet en het Accordeonduo Touac (Renée Bekkers en Pieternel Berkers).
2/11/202044 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar het ongekende: VI. De Biënnale

In deze laatste aflevering van Op zoek naar het ongekende - vlak voor de start van de tweede Strijkkwartet Biënnale - duikt Lex nog één keer in het strijkkwartet. Oprichter en artistiek directeur Yasmin Hilberdink en programmeur Robin de Bruijn nemen hem mee in hun beleving van het strijkkwartet en hoe deze terugkomt in het festival - een kijkje in de ziel van de Biënnale.
1/24/202057 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Zin in Muziek - Aflevering 3: muziek en het zinrijke, de ratio

Met pianist Hannes Minnaar en de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfic. In de 3e aflevering nemen de presentatoren altviolist Huub Beckers en Trouw-journalist Henk Steenhuis wat de ratio doet met beleving van muziek. Helpt kennis over muziek de beleving of staat die juist de emotie in de weg? Vragen waar de musici én het publiek een antwoord op proberen te geven.
1/11/202044 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Verklärte Nacht: een muziekessay

Verklärte Nacht van Arnold Schönberg voor strijksextet uit 1900 is een stuk dat de zenuw van zijn tijd blootlegt. Samensteller Peter Janssen vertelt in dit muziekessay het verhaal achter dit beroemde vroege werk van Schönberg, met de stemmen van Marianne Lange, Vincent van Engelen en Hans Thissen. '…eine eigne Wärme flimmert von Dir in mich, von mir in Dich. Die wird das fremde Kind verklären.' (fragment uit Verklärte Nacht van Richard Dehmel) Schönbergs compositie verkent de grenzen van de tonaliteit en opent vergezichten naar voorheen ongehoorde muzikale dimensies; de tekst die hem inspireert -een gedicht van Richard Dehmel- was symbolisch voor het broeierige klimaat in het Wenen van 1900 waarin oude maatschappelijke structuren op alle fronten werden ondermijnd. De samensteller baseerde zich bij zijn essay mede op de programmatoelichtingen die Arnold Schönberg in 1950 schreef voor de hoes van een Columbia-plaatuitgave.
12/20/201952 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar het ongekende: V. Op weg naar het paradijs

In de vijfde aflevering van deze reeks podcasts spreekt Lex met drie jonge kwartetspelers: Margot Kolodziej en Renée Timmer van het ADAM Quartet en Julia Kleinsmann van het Dostojevski Kwartet. Wat beweegt hen om strijkkwartet te gaan spelen en zijn ze bereid om hun leven aan dit genre te wijden? In de podcastserie ‘Op zoek naar het ongekende’ gaat de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam samen met Lex Bohlmeijer op zoek naar de magie van het strijkkwartet. Gesprekken met kwartetleden, componisten, outsiders en insiders – afgewisseld met heel veel muziek – geven een beeld van het strijkkwartet anno 2019. Waar komt het genre vandaan en waar gaat het nu heen? Wat verandert er voor een kwartet of verandert er misschien juist niet genoeg?
12/11/201936 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar het ongekende - IV. "I am Committed to Communicating"

In deze vierde aflevering van 'Op zoek naar het ongekende' het tweede deel van het gesprek tussen Lex Bohlmeijer en Cibrán Sierra (Cuarteto Quiroga). In de derde aflevering schetste hij de band tussen de Europese Verlichting en het strijkkwartet, nu trekt hij die relatie door naar het heden: wat is er nodig om strijkkwartet weer terug in contact te brengen met de maatschappij? In de podcastserie ‘Op zoek naar het ongekende’ gaat de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam samen met Lex Bohlmeijer op zoek naar de magie van het strijkkwartet. Gesprekken met kwartetleden, componisten, outsiders en insiders – afgewisseld met heel veel muziek – geven een beeld van het strijkkwartet anno 2019. Waar komt het genre vandaan en waar gaat het nu heen? Wat verandert er voor een kwartet of verandert er misschien juist niet genoeg?
12/11/201929 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar het ongekende - III Liberté, Égalité, Fraternité

De derde aflevering van Op zoek naar het ongekende; het eerste deel van een tweeluik met Cibrán Sierra, tweede violist van Cuarteto Quiroga. Sierra plaatst het strijkkwartet in een maatschappelijke en politieke context - een product van de Verlichtingsidealen. Hoe nauw is het strijkkwartet verbonden met historische ontwikkelingen van onze samenleving? In de podcastserie ‘Op zoek naar het ongekende’ gaat de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam samen met Lex Bohlmeijer op zoek naar de magie van het strijkkwartet. Gesprekken met kwartetleden, componisten, outsiders en insiders – afgewisseld met heel veel muziek – geven een beeld van het strijkkwartet anno 2019. Waar komt het genre vandaan en waar gaat het nu heen? Wat verandert er voor een kwartet of verandert er misschien juist niet genoeg?
12/11/201929 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar het ongekende - II. Het fundament van de harmonie

De tweede aflevering van 'Op zoek naar het ongekende' met Hélène Clément, altvioliste van het Doric String Quartet. Een openhartige kijk op het persoonlijke en psychologische aspect van het spelen in een strijkkwartet. In de podcastserie ‘Op zoek naar het ongekende’ gaat de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam samen met Lex Bohlmeijer op zoek naar de magie van het strijkkwartet. Gesprekken met kwartetleden, componisten, outsiders en insiders – afgewisseld met heel veel muziek – geven een beeld van het strijkkwartet anno 2019. Waar komt het genre vandaan en waar gaat het nu heen? Wat verandert er voor een kwartet of verandert er misschien juist niet genoeg?
12/11/201934 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar het ongekende - I. "It keeps you alive..."

In de eerste aflevering van ‘Op zoek naar het ongekende’ van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam spreekt Lex Bohlmeijer met gasten Xandi van Dijk en Florian Donderer van het Signum Quartett. In de podcast-serie ‘Op zoek naar het ongekende’ gaat de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam samen met Lex Bohlmeijer op zoek naar de magie van het strijkkwartet. Gesprekken met kwartetleden, componisten, outsiders en insiders – afgewisseld met heel veel muziek – geven een beeld van het strijkkwartet anno 2019. Waar komt het genre vandaan en waar gaat het nu heen? Wat verandert er voor een kwartet of verandert er misschien juist niet genoeg?
12/11/201935 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hollandse Helden: Edo de Waart - Aflevering 3

Hans Haffmans zocht dirigent Edo de Waart op in zijn woonplaats Madison, Wisconsin voor een reeks gesprekken. De 78-jarige Edo de Waart reist nog steeds de wereld over als eminent orkestenbouwer. Hij blikt in deze laatste aflevering terug op zijn beginjaren. Een gesprek over twijfel en succes, over loslaten en het geluk dat muziek hem brengt. De Waart is chef-dirigent geweest van het Nederlands Blazers Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, en vele andere gezelschappen in binnen- en buitenland. Maar hij is bij uitstek dé Nederlandse dirigent die chef is, en is geweest van Amerikaanse orkesten. Sinds het seizoen 2019/2020 is hij chef in San Diego.
12/5/201918 minutes, 1 second
Episode Artwork

Zin in Muziek - Aflevering 2: Muziek en het Zintuiglijke

Maandelijks organiseert TivoliVredenburg ‘Zin in Muziek’. Een concert met interviews over wat muziek voor ons betekent. De NTR brengt hiervan elke maand een podcast uit. Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls interviewen telkens twee musici voor een live-publiek. Inspiratie vinden zij in het gedachtegoed van de voormalig filosoof des Vaderlands: René Gude. In aflevering twee vormt het Zintuiglijke de leidraad. Hoe luisteren we naar muziek, maakt het wat uit als je je ogen sluit? En wat is de invloed van de akoestiek en welke rol speelt kleur in muziek? Twee musici komen aan het woord over hun passie. Haytam Safia bespeelt de Arabische Ud en singer-songwriter én musicoloog Shishani Valckx gaat op zoek naar haar muzikale roots in het land van haar moeder, in Namibië. Opgenomen op 12 november 2019 in TivoliVredenburg. De podcast Zin in Muziek is een samenwerking van TivoliVredenburg, Dagblad Trouw, de NTR en NPORadio4.
12/4/201949 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hollandse Helden: Edo de Waart - Aflevering 2

Hans Haffmans zocht dirigent Edo de Waart op in zijn woonplaats Madison, Wisconsin voor een reeks gesprekken. In aflevering 2 spreekt de Waart over zijn historische ontmoeting met componist John Adams, en zijn innige band met het Radio Filharmonisch Orkest. De Waart is chef-dirigent geweest van het Nederlands Blazers Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, en vele andere gezelschappen in binnen- en buitenland. Maar hij is bij uitstek dé Nederlandse dirigent die chef is, en is geweest van Amerikaanse orkesten. Sinds het seizoen 2019/2020 is hij chef in San Diego.
11/28/201924 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hollandse Helden: Edo de Waart - Aflevering 1

Hans Haffmans zocht dirigent Edo de Waart op in zijn woonplaats Madison, Wisconsin voor een reeks gesprekken. De Waart is chef-dirigent geweest van het Nederlands Blazers Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, en vele andere gezelschappen in binnen- en buitenland. Maar hij is bij uitstek dé Nederlandse dirigent die chef is, en is geweest van Amerikaanse orkesten. Sinds het seizoen 2019/2020 is hij chef in San Diego.
11/21/201928 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths: 'Grote Archipel' van Daan Manneke

De titel Archipel gebruikt componist Daan Manneke door zijn lange carrière heen. In Grote Archipel (2018) greep Manneke soms terug op eerdere werken en vatte ze samen in 6 delen. 6 delen, zes eilanden waaruit zijn geboortegrond Zeeland bestaat. Willem Jeths, die vroeger nog les heeft gehad van Manneke, voegt het stuk toe aan zijn schatkamer.In het zesdelige pianowerk reflecteert Manneke op zijn oeuvre: van zijn vroegste werk tot recentere creaties, waarbij hij ook kritisch durft terug te blikken. 'Ik zoek het innerlijk drama in de muziek. Als het overbruggen van ying en yang, steeds op zoek naar ruimte, de overkant, de ander en andersoortigheid. Nooit vastklampen aan één ding, maar de veelheid opzoeken', vertelde Daan Manneke ooit aan Brabant Cultureel. Met zijn Grote Archipel heeft hij een allesomvattend werk geschreven vol persoonlijke inkijkjes en dramatische hoogtepunten. Grote Archipel is geschreven voor een peloton aan pianisten - Kelvin Grout, Jelena Bazova, Daniel Kramer, Geoffrey Madge, Hannes Minnaar en Ralph van Raat - die het stuk in estafettes vorig jaar in première brachten. Willem koos het vierde deel geschreven voor Hannes Minnaar, die het hier ook speelt.
11/13/201930 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Daan Manneke - Een Kathedraal van Klank

Radiomaker Aletta Becker volgde componist Daan Manneke bij het ontstaan van het 'Tweede Utrechter Te Deum’, een concert voor orgel en drie koren. Traditie en 'nieuwe noten' inspireren elkaar: thema's van Bach en Bruckner en een akkoord van Messiaen worden geciteerd, net als een 'koraalmelodie' die Manneke componeerde in 1974 en sindsdien een tiental malen liet terugkeren. Ook in dit Te Deum eist deze melodie weer zijn plaats op. Manneke laat zich graag inspireren door de natuur. Als hij op een bankje aan een riviertje vlak bij zijn huis in Breda vertoeft, beziet hij het landschap en zijn bezoekers als een compositie: hun verschijnen, de verschillende tempi van de wandelaars. Ook de in witte zandsteen opgetrokken Grote Kerk in Breda is belangrijk voor de componist. Daan Manneke: ’Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken: ademen, naderen, verdwijnen, verdichten en uiteenvallen, maar het belangrijkste begrip is RUIMTE’. Net als het landschap heeft deze kerk een schoonheid met een menselijke maat - niet overdonderend, maar elegant. Een schoonheid waarin je kunt wonen. En dat is precies wat Manneke met zijn composities wil: een woonbaar stuk tijd creëren. Een Kathedraal van Klank werd oorspronkelijk uitgezonden in 2011 in het programma De Bedding. Eindredactie: Frans van Gurp
11/6/201949 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Het parfum van de wind, over Calliope Tsoupaki

Op November Music 2019 gaat weer een nieuw werk van onze huidige Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki in première: Liknon, voor countertenor, tenor en barokensemble, gezongen in het Grieks-Byzantijns. Voor de documentaire ‘Het parfum van de wind’ volgde radiomaker Henk Burger haar bij het componeren van een eerder werk ‘El Viento’. Het portret geeft een intiem inkijkje in haar fascinaties, zoals geuren en parfums die haar kunnen inspireren. ‘Mijn muziek klinkt alsof hij al eeuwen heeft bestaan. Hij is reflectief, beschouwend. Maar dat tijdloze is schijn. Het is een persoonlijk idioom dat ik met dertig jaar hard werken heb verworven’, zegt Tsoupaki over haar componeren.
11/1/201949 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Zin in Muziek - Aflevering 1: Muziek en Gevoel

Maandelijks organiseert TivoliVredenburg ‘Zin in Muziek’. Een concert met interviews over wat muziek voor ons betekent. De NTR brengt hiervan elke maand een podcast uit. Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls interviewen telkens twee musici voor een live-publiek. Inspiratie vinden zij in het gedachtegoed van de voormalig filosoof des Vaderlands: René Gude. In de eerste aflevering van Zin in Muziek zijn violist Diamanda Dramm en blokfluitiste Raphaela Danksagmüller te gast. Deze aflevering draait om het Zinnelijke, het lijflijke. Wanneer is muziek ‘lekker’, en hoe kun je dat optimaal ervaren? Opgenomen op 8 oktober 2019 in TivoliVredenburg. De podcast Zin in Muziek is een samenwerking van TivoliVredenburg, Dagblad Trouw, de NTR en NPORadio4.
10/30/201946 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Karlheinz aflevering 1: Stockhausens jeugd

Luister naar de eerste aflevering van ‘Karlheinz’, waarin Stockhausens bewogen jeugd centraal staat. De hele serie 'Karlheinz' is te beluisteren via de NPO Radio 4 podcasts. Karlheinz Stockhausen groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin hij niet alleen de bombardementen op Keulen van dichtbij meemaakte, maar ook zijn beide ouders verloor. Musici die jarenlang met Stockhausen hebben samengewerkt vertellen over de impact van deze gebeurtenissen op Stockhausens leven en werk.
10/25/201921 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Franz Liszt, van stersolist tot kluizenaar

Een gedramatiseerde documentaire, met de stemmen van de acteurs Hans Thissen en Saskia Bonarius en Marianne Lange als verteller. Samenstelling en regie: Frans van Gurp. Liszt was een wonderkind, als pianist kende hij zijn gelijke niet en dat maakte hem beroemd, wereldberoemd. Van geen persoon in de 19e eeuw zijn zoveel afbeeldingen gemaakt als van Liszt. En niemand maakte zoveel reizen als hij, met in zijn kielzog vele dweepzieke bewonderaarsters. Maar Liszt had ook een andere kant. Hij wilde priester worden en aan het eind van zijn leven componeerde hij muziek waarmee hij zijn tijd ver vooruit was.
10/9/201942 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Wiener Melange - Muziek in het Wenen rond 1900

Wenen, muziekstad bij uitstek. Het begint met de Weense klassieken: Haydn, Mozart, Beethoven, en rond 1900 ontwikkelt Arnold Schoenberg de Tweede Weense School. Nieuwlichters zijn het, die breken met het verleden. Tegelijkertijd loopt het conservatieve Habsburgse Rijk op zijn laatste benen en de keizerlijke hoofdstad raakt in verval. Johannes Brahms, Anton Bruckner, Gustav Mahler en de walsenfamilie Strauss en de opkomende Schoenberg lopen elkaar voor de voeten en Freud graaft diep onze onderbewuste seksuele drijfveren.
10/3/201949 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths: 'Boog' van Robert Heppener

Robert Heppener (1925 - 2009) was een veelzijdig componist. Hij schreef veel symfonisch werk, maar ook koorstukken en filmmuziek. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Koninklijk Concertgebouworkest schreef hij het orkestwerk 'Boog' (1988). Willem Jeths, die de componist leerde kennen tijdens zijn studietijd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar Heppener hoofddocent compositie was, wil dit stuk graag toevoegen aan zijn schatkamer.
9/12/201931 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths: 'Der Nächtliche Wanderer' van Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw leek met het grootse orkestwerk Abschied in 1974 het componeren vaarwel te zeggen, daarna componeerde hij slechts mondjesmaat. In 2013 presenteerde De Leeuw onverwacht opnieuw een uitgebreid werk voor orkest: Der Nächtliche Wanderer, dat in 2013 in The Londense Proms in première ging. In 2014 was het in de NTR ZaterdagMatinee te horen en de reacties waren ook hier uitzinnig. De Leeuw vond inspiratie in Hölderins gedicht: Der Nächtliche Wanderer. Een onheilspellende nacht waarin de uil op jacht gaat naar zijn prooi.
9/4/201926 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths: 'Javaanse' composities van Paul Seelig

Paul Johan Seelig (Dortmund, 1876 - jappenkamp 1945) was een componist, dirigent en pianist, die het grootste deel van zijn leven in Nederlands-Indië leefde. Zijn Duitse vader werkte als militair musicus in Breda. Seelig kreeg zijn opleiding als componist, pianist en cellist in Duitsland, maar verpandde zijn hart aan Nederlands-Indië, waar hij zich in 1900 verstigde. Hij stond in contact Maurice Ravel, Claude Debussy en Richard Strauss, componisten die zijn authentiek exotisme bewonderden.
8/28/201921 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths: Concertino for piano and orchestra (1928) van Henriëtte Bosmans

In deze aflevering gaat Hans Haffmans in gesprek met Willem Jeths over de bijzondere kwaliteiten van het 'Concertino for piano and orchestra' van Henriëtte Bosmans. Henriëtte Hilda Bosmans (Amsterdam, 6 december 1895 –2 juli 1952) was de dochter van Henri Bosmans, solocellist bij het Concertgebouworkest, en pianiste Sara Benedicts. Haar vader overleed toen ze één jaar oud was. Haar moeder gaf haar pianoles en vanaf haar zeventiende trad ze geregeld op in het Amsterdamse Concertgebouw. Vanaf 1914 begon Henriëtte stukken voor piano te componeren en nam ze compositieles. Ze schreef vooral kamermuziek en liederen en – na orkestratielessen in 1921-22 bij Cornelis Dopper – ook orkestmuziek, veelal met een solistische rol voor de cello. Omdat ze streefde meer een eigentijdse stijl, ging ze van 1927 tot 1930 bij Willem Pijper in de leer.
8/14/201936 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths - Morphic Waves van Joey Roukens

Morphic Waves werd geschreven in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar hij gedurende het seizoen 2015/16 'Composer in residence was. Roukens had het idee en stuk te schrijven dat uitsluitend bestond uit texturen opgebouwd uit repeterende noten. Een benadering die hij afzwakte omdat ook het intuïtieve voor hem evenzeer belangrijk is. Leidend werd het idee van in elkaar overvloeiende lagen van repeterende noten, die door hun dynamische beweeglijkheid het idee oproepen van een voortdurende golfbeweging. Het resultaat is een eendelige symfonie die onmiskenbaar het Roukens DNA bevat.
8/7/201923 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

De Schatkamer van Willem Jeths - Musique pour l'esprit en deuil - Rudolf Escher

Rudolf Escher (1912-1980) studeerde vanaf 1931 aan het toenmalige Toonkunst Conservatoriumin Rotterdam. Hij studeerde er piano en compositie bij Willem Pijper. Escher debuteerde als componist in 1935 met zijn Eerste Pianosonate. Bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 ging zijn woning en zijn jeugdwerken verloren. Met Musique pour l'esprit en deuil (Muziek voor een rouwende geest) pakte hij de draad weer op. Het werk kreeg in 1946 de Muziekprijs van de gemeente Amsterdam en in 1977 ontving Escher de Johan Wagenaar prijs voor zijn gehele oeuvre. Rudolf Escher Musique pour l'esprit en deuil, 1941/43 Rotterdams Philharmonisch Orkest olv. Hans Vonk NTR opn. 19 maart 1999
6/25/201929 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Leopolds Reis

Op 9 juni 1763 kocht Leopold Mozart een koets, hij huurt paarden en vertrekt met vrouw, beide wonderkinderen én zijn bediende naar Parijs. Wolfgang is dan 7 en zijn zusje Nannerl bijna 12 jaar oud. Als volleerd impresario organiseert Leopold concerten en bewerkt hij met vele brieven het thuisfront en zijn sponsors. Hij schept op over hun avonturen en Leopold vergaapt zich aan die eigenaardige Fransen en Engelsen, om over de Hollanders maar te zwijgen… Luister naar de reisavonturen van de familie Mozart.
6/11/20191 hour, 17 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Anna Magdalena Bach: Een Kroniek

In 1968 verschijnt een speelfilm waarin Gustav Leonhardt, als acteur met poederpruik, Johann Sebastian Bach speelt. Maar de hoofdrol is weggelegd voor Christiane Lang. Zij speelt de tweede vrouw van Bach: Anna Magdalena. De film is gebaseerd op een ‘historische’ roman uit 1925, waarin het leven -tussen ‘Wahrheit und Dichtung’- van Bach wordt geschetst. Het leven van alledag, gezien vanuit het perspectief van Anna Magdalena. De feiten: In Cöthen was Bach kapelmeester en hij werd er weduwnaar. Toen Bach de uitstekende zangeres Anna Magdalena Wilcke contracteerde, kon hij niet vermoeden dat hij enkele maanden later met haar zou trouwen. Zij schonk hem 13 kinderen, van wie slechts zes hun jonge kinderjaren hebben overleefd. Haar naam is ook verbonden aan twee bundels muziek, waarvan de tweede ‘Notenbüchlein vor Anna Magdalena Bach’, muziek bevat van gasten, van Bach en misschien ook wel van haarzelf. Het leven van Bach gezien door de ogen van zijn vrouw. Met de actrice Saskia Bonarius. Eerder uitgezonden op NPO Radio 4 in 'De Bedding'; 17-08-2013
6/5/201942 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Debussy in Spiegelbeeld: deel 3

In het 3-delige docudrama Debussy in Spiegelbeeld scheppen Hans Dagelet en Machteld Kooij toen een portret van de jonge Claude Achille Debussy; het conservatorium, zijn lessen bij César Franck, de kwelling van de Prix de Rome, de liefde tussen de jonge Claude en de oudere zangeres Mme. Vaisnier, notabene de vrouw van zijn steun en toeverlaat....Samenstelling: Frans van Gurp
5/29/201945 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Debussy in Spiegelbeeld: deel 2

In het 3-delige docudrama Debussy in Spiegelbeeld scheppen Hans Dagelet en Machteld Kooij toen een portret van de jonge Claude Achille Debussy; het conservatorium, zijn lessen bij César Franck, de kwelling van de Prix de Rome, de liefde tussen de jonge Claude en de oudere zangeres Mme. Vaisnier, notabene de vrouw van zijn steun en toeverlaat....Samenstelling: Frans van Gurp
5/22/201943 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Debussy in Spiegelbeeld: deel 1

In het 3-delige docudrama Debussy in Spiegelbeeld scheppen Hans Dagelet en Machteld Kooij toen een portret van de jonge Claude Achille Debussy; het conservatorium, zijn lessen bij César Franck, de kwelling van de Prix de Rome, de liefde tussen de jonge Claude en de oudere zangeres Mme. Vaisnier, notabene de vrouw van zijn steun en toeverlaat....Samenstelling: Frans van Gurp
5/15/201934 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Portret Joël Bons

Geert van de Wetering en Danielle Emans maakten een audioportret van Joël Bons. De componist vertelt daarin hoe hij de wereldberoemde cellist Jean-Guihen Queyras samenbracht met leden van het Atlas Ensemble. Dat zijn musici uit verschillende muziekculturen, die instrumenten bespelen als de erhu, de kemenche en de duduk. Bons probeerde ze te begrijpen, maar ook uit te dagen. Voor het resultaat, de compositie ‘Nomaden’, kreeg hij de Amerikaanse Grawemeyer Award.
4/11/201936 minutes, 32 seconds