Pe Bune este un podcast produs de revista DoR. Gazda emisiunii este Andreea Vrabie. Fiecare episod prezintă povestea de viață a unui om creativ, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiești atunci când faci ceva în care crezi. Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și Best Jobs. Temă muzicală: Alex Turcu. Sound design: Horia Baldea. Identitate vizuală: Ioana Șopov.
Descoperă un nou podcast DoR
Obiceiul pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului. Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale statului român, ale bisericii și boierilor. Această traumă generațională este răscolită deseori de rasismul prezentului. Vindecarea necesită recunoaștere, reconciliere și măsuri reparatorii.Ca să înțelegem că istoric nu am pornit cu șanse egale și să putem schimba raporturile de putere care ne definesc azi, ne-am propus să înțelegem sursa acestei nedreptăți și modurile în care o putem repara.
★ Support this podcast ★
25/1/2022 • 1 minuto, 0 segundos
#100 Andreea Vrabie
Odată cu episodul 100, podcastul Pe Bune se oprește pentru o perioadă nedeterminată. În acest ultim episod gazda podcastului, Andreea Vrabie, vorbește cu editorul DoR Cristian Lupșa despre cum știi când e momentul să închei un proiect pornit din căutări personale, ce a învățat despre muncă intervievând timp de patru ani artiști, regizori, muzicieni și actori și ce așteaptă de la noua etapă.
Sperăm că episoadele Pe Bune ți-au fost un sprijin atunci când ai avut cea mai mare nevoie. Îți mulțumim că ai fost alături de noi.
Mulțumiri merg și către Alex Turcu care a compus tema muzicală, Horia Baldea care s-a asigurat că fiecare episod se aude clar și Alina Șincu care a transcris episoade, a moderat grupul de Facebook pentru ascultători și a promovat podcastul cu o dedicare incredibilă.
Mulțumiri speciale pentru toți sponsorii care ne-au fost alături de-a lungul timpului, fără sprijinul lor nu am fi ajuns la 100 de episoade. Și pentru întreaga echipă DoR care a susținut realizarea acestui podcast contribuind cu timp și energie.
★ Support this podcast ★
28/6/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#99 Radu Jude
Regizorul Radu Jude a început să lucreze în film ca asistent de regie pentru filme ca Amen., în regia lui Costa Gavras sau Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu. După mai multe scurt metraje premiate, a debutat în lung metraj cu Cea mai fericită fată din lume, un film care spune cu umor povestea conflictului dintre o fată și părinții ei în urma câștigării unei mașini la un concurs. De atunci, Radu a realizat câte un film aproape în fiecare an, un ritm care îl ajută să experimenteze regizoral fără să pună pe el presiunea de a realiza o capodoperă.
În ultimii ani, s-a făcut remarcat pentru filme ca Aferim! sau Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari în care arată bucăți de istorie mai puțin discutate, cum ar fi sclavia romilor sau Masacrul de la Odessa. Anul acesta, cel mai recent film al său, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, care invită la o discuție despre vulgaritatea și agresivitatea din societate, a câștigat premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lee Rosevere – Southside.
★ Support this podcast ★
21/6/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#98 Maria Zavate
Maria Zavate este designer grafic, iar în timpul liber întreține o comunitate de peste 10.000 de oameni pe Instagram cu poze rustice și discuții despre evenimente complicate din lume. De fotografie a fost interesată încă din adolescență, iar mai târziu și-a dat seama că e un mediu creativ pe care-l poate folosi pentru a transmite emoție și spune o poveste.
Despre „durerile lumii”, așa cum a numit seria de stories în care explică subiecte complexe, a început să vorbească pentru că a vrut să ofere o structură gândurilor despre evenimente despre care citește, de la alegerile din Belarus până la conflictul dintre Israel și Palestina. Maria nu pretinde că este jurnalist sau istoric, ci încearcă să-și răspundă ca un om obișnuit la întrebări pe care ni le punem toți despre natura umană și să ofere celor care o urmăresc un punct de pornire în propria lor documentare. Crede că ar trebui să ne pese de ce se întâmplă în lume și că oamenii vor să fie informați, doar că găsesc prea puține surse care să vorbească pe limba lor. Este și forma ei de a fi utilă comunității în care trăiește și de a avea un impact pozitiv, măcar pe internet.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lobo Loco – Promise You.
★ Support this podcast ★
7/6/2021 • 0 minutos, 1 segundo
#97 Paul Mureșan
Paul Mureșan desenează și face animație. Pentru că orașul Bistrița, în care a crescut, i se părea plictisitor, a început să deseneze și să inventeze povești. Interesul pentru animație a venit odată cu Cartoon Network care a simțit că-i face viața mai colorată. A făcut Liceul de Artă, însă mult timp i s-a spus că nu este talentat și că desenele sale sunt doar niște mâzgăleli. Prima animație, realizată într-un program Erasmus în Germania, a simțit că a fost un chin, pentru că a făcut mii de desene de mână, dar mai ales pentru că l-a pus în contact direct cu el și trecutul lui. A spus atunci că nu mai vrea să treacă niciodată prin asta, dar emoțiile pe care animația le-a produs în cei care au privit-o l-au făcut să continue.
În filmele sale vorbește despre subiecte personale, cum ar fi anxietăți și insomnii în Pui de somn, coming-out-ul față de părinții lui în Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva sau frica de moarte în animația Ceva. Cel mai recent film, realizat anul trecut, se numește Cântec de leagăn și este despre abuz și alcoolism într-o familie din România. Spune că animațiile îl ajută să-și rezolve din frici și speră că îi fac pe oamenii care le privesc și se regăsesc în ele să fie mai uniți.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Summer.
★ Support this podcast ★
24/5/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#96 Mihai Iordache
Mihai Iordache este saxofonist și compozitor. Deși tatăl lui era pasionat de jazz și cânta la vioară, iar bunicul a cântat de asemenea la vioară și violoncel, nu familia l-a îndreptat spre muzică. A început să fie interesat de jazz abia în liceu, când făcea schimb de casete audio cu alți colegi pasionați. A debutat în 1986 la Festivalul de Jazz Costinești unde l-a cunoscut pe pianistul Harry Tavitian cu care a început să colaboreze.
A studiat improvizație de jazz în cadrul Școlii Populare de Artă și a luat lecții particulare de saxofon. În 1993 a început să cânte în paralel cu formația Sarmalele Reci pentru care a compus mai multe piese, printre care Țara te vrea prost sau Violeta. Din 2003 este membru al formației rock Kumm. O perioadă a simțit că oamenii îl știu mai mult ca membru al unor formații rock și nu pentru ce poate face în jazz, dar a acceptat că sunt genuri muzicale diferite ca popularitate.
Spune că și-a găsit locul în jazz abia când a lansat primul album sub nume propriu, în 2003, și când a încetat să mai încerce să demonstreze altor muzicieni că știe să cânte la saxofon sau să compună. Cel mai fericit se simte pe scenă când trăiește un moment de magie în care se aude cântând și totul sună bine.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Iordache – An Tan Tirimogodan; Kevin MacLeod – Off to Osaka.
★ Support this podcast ★
10/5/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#95 Alex Bogdan
Alex Bogdan este actor, regizor, și încă își caută locul în teatru. Prima oară când a crezut că l-a găsit a fost când a început să joace la Teatrul de Comedie, însă nu a luat concursul pentru un post. Apoi s-a angajat la Teatrul Mic, unde nu toate spectacolele sunt o provocare. A făcut regie de teatru din dorința de a fi cel care deține controlul și de a provoca actorii cum i-ar plăcea și lui să fie provocat.
Oamenii îl cunosc pentru imitații, roluri în seriale de comedie sau pentru parodiile pe care le-a pregătit în cei cinci ani în care a prezentat Premiile Gopo, imagine cu care Alex se luptă. Vrea să demonstreze că poate juca o plajă mai largă de personaje, că este un regizor serios și să nu i se mai aplice eticheta de „ăla amuzant”.
Simte că acum se află la mijlocul carierei. Are 35 de ani, nu mai este nici un actor la început de drum, dar nici un actor sau regizor care să se fi remarcat printr-un rol sau spectacol. Din acest motiv își dorește ca în continuare să se concentreze doar pe proiectele pe care le simte ca fiind importante și despre care s-ar putea vorbi la finalul vieții lui.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lobo Loco – After All.
★ Support this podcast ★
26/4/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#94 Andrea Gavriliu
Andrea Gavriliu este coregraf și performer. A fost interesată de dans de mică, dar a absolvit Facultatea de Teatru, secția actorie, din cadrul Universităţii ,„Babeş Bólyai“ din Cluj-Napoca. A lucrat mulți ani la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până să decidă să se întoarcă la dans pentru un masterat în coregrafie, pentru că își imagina mișcări pe care își dorea să le pună în scenă.
Spectacolul de absolvire a masteratului în 2013, Zic-Zac, a câștigat multe premii și a transformat-o rapid în unul dintre cei mai căutați coregrafi din țară. În următorii ani, a muncit pe bandă rulantă, câte 6-7 spectacole pe stagiune, de bucurie că în sfârșit poate face ce îi place cel mai mult. A realizat coregrafii pentru spectacole renumite, cum ar fi Pădurea spânzuraților în regia lui Radu Afrim sau Lecția în regia lui Mihai Măniuțiu.
În pandemie s-a uitat la proiectele pe care le-a făcut în ultimii ani și a realizat că multe dintre ele au fost asemănătoare, că nu s-a provocat creativ suficient și că trebuie să-și împingă limitele mai mult cât timp încă are energie. Simte că meseria ei nu este esențială pentru oameni, dar speră că poate aduce cu ea un pic de emoție și alinare în viețile celor care au nevoie.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Jon Luc Hefferman – Discovery.
★ Support this podcast ★
12/4/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#93 Melania Medeleanu
Melania Medeleanu era prezentatoare de televiziune cu peste zece ani de experiență când în 2010 au impresionat-o niște copii dintr-un centru de plasament și a decis să se înscrie la un masterat de terapie logopedică pentru ei. A fost primul pas făcut în ajutorul altor oameni. Apoi a pus pe picioare un afterschool la Clinceni, iar în 2014, împreună cu Vlad Voiculescu, a fondat MagiCAMP, o tabără pentru copii cu afecțiuni oncologice. În 2016 a închis definitiv capitolul jurnalism și televiziune și și-a dedicat energia Asociației Magic unde crescuse numărul de tabere și proiecte.
Despre anii petrecuți la conducerea Asociației Magic spune că au împlinit-o profesional pentru că a reușit să facă viața unor oameni un pic mai bună. În același timp, au fost ani în care nu a mai existat viață personală, tot ce făcea era pentru Magic. Odată ce a observat că organizația a crescut suficient cât să nu mai fie nevoie de ea, a plecat pentru a porni un nou proiect: Zi de Bine, o asociație prin care în fiecare lună strânge bani și implementează un proiect social nou.
Încă nu a identificat din ce nevoie personală pornește astfel de proiecte, în afară de dorința de a face ceva care să-i dea un sens și de a răspunde, atunci când poate, la nevoile pe care le au alți oameni.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lee Rosevere – Dusk Cathedral.
★ Support this podcast ★
29/3/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#92 Mihaela Noroc
Fotografa Mihaela Noroc spune că la 27 de ani s-a urcat în ultimul tren al fotografiei, după ce mulți ani neîncrederea în forțele proprii a făcut-o să abandoneze o pasiune din adolescență. În 2013 a pornit într-o călătorie în jurul lumii împreună cu soțul ei și în timp ce se afla în Etiopia a fost impresionată de frumusețea femeilor de acolo. S-a întrebat atunci: Dacă într-o singură țară există atâta frumusețe și diversitate, oare cum o fi în restul lumii? Așa s-a născut proiectul Atlasul Frumuseții care în ultimii șapte ani a adunat mii de fotografii cu femei din peste 70 de țări și despre care au scris instituții media ca CNN și BBC.
Mihaela simte că s-a maturizat odată cu proiectul. Dacă la început fotografia doar femei tinere, pentru a arăta cât de diferită e frumusețea în lume, acum fotografiază femei de toate vârstele, cu corpuri cât mai diferite, și caută să surprindă prin poveștile lor, care uneori vorbesc despre suferință și traume, frumusețea lor interioară. Prin Atlasul Frumuseții, Mihaela speră să poată schimba discursul despre ce înseamnă o femeie frumoasă și puternică, și să-i ajute pe oameni să descopere latura umană din ei înșiși și astfel să devină mai buni.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Podington Bear – Golden Hour.
★ Support this podcast ★
15/3/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#91 Alexandru Tomescu
Violonistul Alexandru Tomescu s-a născut într-o familie de muzicieni, mama sa e profesoară de vioară, iar tatăl a fost pianist. A studiat la Liceul de Muzică George Enescu și Universitatea Națională de Muzică din București, dar și în Statele Unite și Elveția.
În 2007 a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu pentru o perioadă de cinci ani. Mai târziu, a câștigat același concurs în 2013 și 2018, și acum o poate folosi până în 2023. Alexandru simte că are misiunea de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, în special în orașele în care nu există filarmonici, și de atrage atenția asupra unor cauze în care crede. Astfel, a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a observa cât de receptivi sunt oamenii la muzică în afara unei săli de concerte, într-o pădure, pentru a milita împotriva exploatării domeniului forestier și în faţa unei case în ruină, pentru a atrage atenția asupra distrugerii clădirilor de patrimoniu. Pentru Alexandru, a fi muzician nu este întotdeauna ceva plăcut, de cele mai multe ori implică studiu continuu, făcut pe unde apucă, în camere de hotel sau în drum spre următorul concert, și oboseală fizică. Însă nu ar alege să facă altceva, pentru că muzica și vioara îi oferă un sens în viață.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Johann Sebastian Bach – Preludiu în mi major din Partita a III-a pentru vioară solo (interpretare Alexandru Tomescu); Kai Engel – Sunset; Kai Engel – Ode to the World.
★ Support this podcast ★
1/3/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#90 Ștefan Peca
Pentru autorul de teatru Ștefan Peca, totul a început în joacă, în clasa a IV-a, când a scris o reinterpretare a poveștii Scufița Roșie pe care a numit-o Scufița Neagră. Apoi, la 15 ani, a scris prima piesă adevărată, O stație, care mai târziu s-a jucat la Teatrul de comedie și la Nottara. Ștefan a urmat cursuri de scris dramatic la New York University și a fost unul dintre rezidenții programului de dramaturgie de la Royal Court Theatre din Londra. Are peste 20 de ani de făcut teatru și piesele lui au fost prezentate în țări ca: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța sau Rusia.
În urma unui burnout acum doi ani provocat de munca la prea multe proiecte și de pierderea perspectivei pentru ce fel de teatru vrea să facă în continuare, Ștefan a scris Noua mea piesă?, o lectură în care el își expune toate anxietățile creative în fața unui public și încearcă împreună cu acesta să găsească răspunsuri pentru cum și despre ce ar trebui să fie următoarea lui piesă. Deși gândită pentru scenă, din cauza pandemiei a adaptat lectura pentru online, iar comunicarea cu spectatorii are acum loc pe Zoom. Pentru el teatrul reprezintă o căutare continuă și cele mai bune povești sunt cele care te fac, atât ca autor cât și ca spectator, să-ți pui întrebări.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: krackatoa – Pretend and walk outside.
★ Support this podcast ★
15/2/2021 • 0 minutos
#89 Ana Ularu
Ana Ularu a crescut într-o familie de scenografi și de la 6 ani a știut că vrea să fie actriță. Primul rol l-a avut la 9 ani într-o coproducție româno-franceză. Experiența de atunci a învățat-o cum să-și analizeze munca critic astfel încât să o îmbunătățească, fără orgoliu sau să considere feedbackul ceva negativ. În 2010 a jucat în Periferic, un rol pentru care a primit premiu Gopo pentru cea mai bună actriță, dar și alte premii la festivaluri internaționale și care i-a deschis ușa către lumea internațională a filmului. Până acum a avut zeci de roluri în film și teatru și spune că le privește pe toate la fel, ca experiențe din care poate să învețe, fie că e vorba despre un film studențesc independent sau o producție de Hollywood. Ana este un artist multi-disciplinar. Pe lângă actorie, e interesată de scenografie, a regizat videoclipuri muzicale, a pictat, cântă, iar în pandemie a început să scrie scenarii. Face toate aceste lucruri creative din plăcere, dar și dintr-un prea plin de imaginație, pentru că îi vin constant idei pe care vrea să le pună în aplicare.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: krackatoa – Chasing Butterflies into the Snow; krackatoa – Run Your Little Heart Out.
★ Support this podcast ★
1/2/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#88 Mihai Chirilov
Interesul lui Mihai Chirilov pentru filme a apărut în adolescență, în comunism, o perioadă în care oamenii căutau refugiu într-un univers mai puțin cenușiu și anost. Plăcerea s-a păstrat în timpul facultății, însă a privit-o mult timp doar ca pe un hobby și o modalitate de evadare. A ajuns să fie o profesie în momentul în care criticului de film Alex Leo Șerban i-a propus să scrie o cronică în Dilema. Câțiva ani a scris cronici de film pentru publicații variate, de la Pro Cinema la FHM la revista Re:Publik pe care a fondat-o. În 2002, împreună cu regizorul Tudor Giurgiu, Mihai a pus bazele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai cunoscut festival de profil din România. Vede rolul lui de programator și curator de festival ca pe unul de acompaniator: ajută filmele bune să ajungă la oamenii care ar putea să le iubească. Spune că unul dintre ghinioanele oamenilor care văd foarte multe filme este că prea puține ajung să îi mai surprindă. Uneori este nevoie să vadă zeci de filme până să descopere unul remarcabil care să-i confirme că există un sens în continuare în ceea ce face.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Jahzzar – Fountains of Burgundy.
★ Support this podcast ★
18/1/2021 • 0 minutos, 0 segundos
#87 Răzvan Exarhu
În ultimii doi ani am obișnuit să închei sezonul curent din Pe Bune cu un episod special: înregistrarea spectacolului Pe Bune Live din acel an, care aducea povești sincere despre muncă și viață spuse pe viu în fața unui public. 2020 nu a fost un an normal și nu cred că mai e nevoie să vă spun asta. Pe scurt, nu am putut organiza un Pe Bune Live așa cum mi-aș fi dorit. Dar, tocmai pentru că a fost un an neobișnuit, nu am vrut să las finalul de sezon să treacă nemarcat și m-am întrebat cum l-aș putea face unul special, care să invite la reflecție și un soi de împăcare personală cu tot ce am trăit în perioada asta. Așa că l-am invitat din nou pe Răzvan Exarhu, om de radio și cel mai ascultat invitat al podcastului, să discutăm împreună despre ce a însemnat pandemia, cum a trăit-o el și cu ce gânduri de viitor iese din 2020.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Jahzzar – Wild Ones; Jahzzar – Fire Ahead.
★ Support this podcast ★
14/12/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#86 Mihaela Sava (Prăjiturela)
Mihaela Sava e cunoscută oamenilor ca Prăjiturela, numele sub care de opt ani testează rețete în bucătărie și le împărtășește cu cei care o urmăresc. Pasiunea pentru gătit și testat rețete s-a născut într-un cămin studențesc din Budapesta unde se afla pentru o bursă de studii și unde a împărțit bucătăria cu tineri din toate colțurile lumii. După ce s-a întors în țară și a început să-și înnebunească prietenii cu poze cu mâncărurile pe care le experimenta, a decis să le urce pe un blog. Acum, activitatea ei din bucătărie și nu numai, pentru că Mihaelei îi place să împărtășească cu comunitatea bucăți din viața ei, este urmărită de zeci de mii de persoane. Îi place să creeze conținut și toate ideile noi îi vin natural, în schimb simte presiunea de a oferi constant ceva oamenilor care o urmăresc și că nu reușește să se deconecteze de la online. Iar asta are un efect negativ, pentru că mintea ei este în permanență agitată și concentrată pe muncă: ce rețetă mai poate crea, ce moment mai poate filma, ce detaliu mai poate fotografia. În trecut, munca non-stop a dus la două burnouturi majore. Acum, deși ritmul și volumul muncii nu s-au schimbat, Mihaela spune că încearcă să fie mai atentă la emoțiile cu care vine la pachet munca și să recunoască când e obosită și are nevoie de o pauză.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Dreaming Days; Ketsa – Unsilenced.
★ Support this podcast ★
30/11/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#85 Mihnea Blidariu
De 20 de ani, Mihnea Blidariu este vocea trupei de rock Luna Amară. Întotdeauna și-a dorit să facă muzică cu mesaj de critică socială care să creeze o schimbare în oameni și să ducă la o schimbare fundamentală de masă. Crede că activitatea de muzician trebuie să meargă mână în mână cu acțiuni civice, iar la începutul anilor 2000 s-a implicat în organizarea festivalului FânFest și campania Salvați Roșia Montană. Despre acea perioadă spune acum că a fost printre puținele dăți în care a simțit că și-a găsit rostul. Ultimii ani, cu toate schimbările tehnologice și de ritm ale vieții și, în același timp, cu probleme sociale și de atitudine care nu se schimbă sau chiar se înrăutățesc l-au făcut să se simtă obosit și mai bătrân decât cei 41 de ani pe care îi are. Mihnea spune că obișnuia să-și ia energia de la public în timpul concertelor, iar asta îl motiva să continue să compună și să facă muzică cu mesaj social. Însă pandemia i-a răpit această sursă și momentan nu știe cum s-o înlocuiască și să se adapteze.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lobo Loco – Sleeping Dragons; Lobo Loco – After All.
★ Support this podcast ★
16/11/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#84 Ovidiu Hrin
Ovidiu Hrin este designer multidisciplinar și artist caligraf. A învățat design grafic în anii 90, într-o perioadă în care existau puține surse de informații. Așa că își cheltuia toți banii pe cărți de specialitate încercând să reproducă ce vedea și să înțeleagă procesul din spatele lucrărilor cu o sete incredibilă de cunoaștere. În 2001 a fondat Synopsis, un studio de design grafic care a devenit unul dintre cele mai respectate studiouri de la noi din țară. În 2011, alături de o echipă, a pornit proiectul Typopassage , o rețea de micro muzee în aer liber în Timișoara dedicată posterelor, tipografiei și designului grafic. Ovidiu a câștigat numeroase premii internaționale de design, iar lucrările sale au fost publicate în peste 80 de cărți și reviste de specialitate. În timpul pandemiei a ajuns să-și pună întrebările grele pe care, prins în vârtejul vieții și managementului unui studio de design, amânase să și le pună: de ce face ce face? Și, mai ales, cum ar putea să se întoarcă la plăcerea și entuziasmul cu care își făcea munca la începutul carierei. La ce răspunsuri a ajuns, ascultați în interviul care urmează.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Belvita, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Audiobinger – The Vibes; Audiobinger – Concrete Jungle.
★ Support this podcast ★
2/11/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#83 Ana - Maria Guran
Actrița Ana-Maria Guran a obținut primul rol la 17 ani când a jucat în filmul de lungmetraj Lumea e a mea. Pentru acest rol a fost nominalizată la premiile Gopo la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, pe care nu a câștigat-o, însă a primit premiul Tânăra speranță. De atunci, a absolvit UNATC-ul și a jucat atât în filme cât și în spectacole de teatru. Cel mai greu în activitatea ei simte că e să trăiască emoții puternice odată cu fiecare rol jucat sau cu fiecare reprezentație a unui spectacol. În timp a trebuit să învețe cum să gestioneze aceste emoții astfel încât să nu o destabilizeze.
După câteva luni de pauză din cauza pandemiei, Ana s-a întors la muncă și acum repetă un spectacol nou, ceea ce o ajută să iasă din stările de anxietate trăite în perioada asta. Nu știe cum va arăta viitorul apropiat, dar știe că vrea să continue să lucreze cu echipe cu care se înțelege bine și în proiecte în care crede. În rest, ia lucrurile pe rând, așa cum vin.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Belvita, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: krackatoa –Bedford Grove; krackatoa – All is lost is found.
★ Support this podcast ★
19/10/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#82 Silviu Istrate (Faiăr)
Silviu Istrate lucrează în strategie în publicitate. Silviu Faiăr însă, numele cu care e cunoscut în online, face meme-uri și conținut pe YouTube. A început să facă asta pentru că urmărea youtuberi din alte țări și simțea că nimeni din YouTube-ul românesc nu face conținut pentru oameni ca el: ușor ironic și inteligent.
În clipurile sale, Silviu explorează vastul internet românesc, de la review-uri din Google pentru obiective turistice până la persoane de vârsta a treia cu conturi de TikTok, și comentează amuzat descoperirile pe care le face, dar și introduce probleme sociale, cum ar fi rasismul sau misoginismul. Spune că nu vrea ca conținutul lui să fie privit ca unul educativ ci de divertisment, dar și că youtuberii și influencerii ar trebuie mai des să-și asume public opinii despre subiecte fierbinți din societate. Teama lui cea mai mare: că va crește în popularitate iar audiența i se va schimba și nu va ști mereu ce conținut să ofere oamenilor diferiți de el.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Belvita, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Digi G’Alessio – Raw instrumental pt1; Digi G’Alessio – Raw instrumental pt2.
★ Support this podcast ★
5/10/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#81 Răzvan Crișan
Răzvan Crișan a avut instincte antreprenoriale de la 15 ani, când i-a cerut tatălui său bani pentru ceva și, când acesta nu i-a dat, a decis să-i obțină singur. Pentru că nimeni nu îl angaja, singura soluție a fost să pornească propriile proiecte. Unul dintre ele a fost o revistă pentru elevi pentru care a obținut un credit de 3.000 de euro cu buletinul, dar care nu a prins pentru că a fost lansată în timpul unei greve generale în învățământ. Mai târziu, a fondat festivalul de filme de scurt metraj Shorts Up și Asociația Oricum cu care a realizat numeroase proiecte creative și culturale. Acum este responsabil pentru munca a 50 de oameni, prin afacerile pe care le conduce, restaurantele Kane și Mamizza și piața urbană Mercato Comunale. Spune că după ce a co-fondat cafeneaua M60 a realizat că industria ospitalității i se potrivește cel mai bine pentru că îi oferă satisfacție feedbackul imediat pe care îl poate obține de la clienți. Compară antreprenoriatul cu mersul cu trotineta prin București, trebuie să fii mereu agil și flexibil pentru a evita gropile. Iar ca să rămână rezilient, Răzvan se întoarce mereu la finalul zilei la întrebarea „cine sunt eu și ce e important pentru mine?”, iar cât timp poate să-și răspundă la întrebare, găsește și resursele interne ca să treacă peste zilele mai grele.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Belvita, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Broke for Free – Only Knows; Broke for Free – Love is Not.
★ Support this podcast ★
21/9/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Bonus - Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.
Acest episod nu e un interviu așa cum ești obișnuit să găsești în feedul Pe Bune, ci este un eseu personal scris și citit de colega mea, Ioana Burtea. Am ales să-l dau mai departe și aici, pentru că povestea Ioanei m-a impresionat, nu am putut să mi-o scot din minte săptămâni întregi după ce am citit-o și simt că e important ca ea să ajungă la cât mai mulți oameni pentru că pe mine m-a ajutat să înțeleg un subiect despre care vorbim prea puțin. Nu este o poveste ușor de ascultat și țin să precizez de pe acum că eseul descrie ideații suicidare și conține scene grafice de abuz sexual asupra minorilor. Înțeleg dacă nu pentru un astfel de conținut te-ai abonat la Pe Bune sau dacă nu te simți pregătit sau pregătită încă să-l asculți. Poți să sari peste el și ne reîntâlnim într-un episod obișnuit săptămâna viitoare. Însă eu sper să-i acorzi o oră din timpul tău.
Această poveste a fost publicată în septembrie 2020 pe dor.ro și în DoR #41. Se numește Vorbesc. Ca să nu știu doar eu și a fost ilustrată de Andreea Cristea. Varianta audio a eseului conține muzică compusă de Adina Nelu. Mixaj de Adina Nelu.
★ Support this podcast ★
14/9/2020 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
#80 Adrian Despot
Adrian Despot și-a făcut debutul în muzică în 1994 la Școala Vedetelor, o emisiune de divertisment și prima emisiune de talente din țară care a transformat un grup de tineri în vedete peste noapte. Tot în timpul Școlii Vedetelor a început să compună, pentru că nu se regăsea în piesele pe care le cântau. Faima pe care a dobândit-o brusc atunci l-a luat pe nepregătite și nu a știut cum s-o proceseze, așa că în 1996 a renunțat la ea și a luat-o de la capăt cu o formație de rock: Vița de Vie.
Spune că mult timp a fost un artist timid, cu multe ziduri ridicate în jurul lui care să-l protejeze și că abia târziu a scăpat de inhibiții, în momentul în care a ajuns să se cunoască ca om și a făcut pace cu el însuși, dându-și seama că nu trebuie să demonstreze nimănui nimic. Pentru Adrian, muzica nu trebuie să fie despre perfecțiune, ci trebuie să te simți bine făcând-o astfel încât să transmiți emoție celui care o ascultă. Și ca să rămână motivat după 25 de ani de muzică se întoarce întotdeauna la momentul zero, în liceu, când să cânte la chitară la el în cameră era toată terapia de care avea nevoie.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Belvita, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Vița de Vie – 84-85 - Muzica nu moare niciodată; Jahzzar – Before and After; Jahzzar – Room with a view.
★ Support this podcast ★
7/9/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#79 Andrei Pungovschi
Fotojurnalistul Andrei Pungovschi a descoperit fotografia în timpul unei burse la University of Montana, unde studia în principal televiziune, și unde colegul lui francez de cameră avea un aparat foto. La întoarcerea în țară a căutat cursuri de fotografie și la un astfel de curs, predat de un fotoreporter de la Reuters, și-a dat seama că asta își dorește să fie meseria lui. De atunci au trecut mai mult de 10 ani și fotografiile sale au apărut în The New York Times, The Guardian și The Associated Press. Andrei este și unul dintre fondatorii Documentaria, un proiect care își propune să readucă în atenția publicului larg fotojurnalismul și fotografia documentară. Spune că a devenit din ce în ce mai greu să trăiască doar din fotojurnalism la noi în țară și cel mai des este nevoit să ia proiecte comerciale ca să se poată întreține. S-ar reorienta către video care pare să prindă mai bine la public, însă asta vine la pachet cu întrebări despre identitatea lui. Ce este? Un fost fotojurnalist, un fotojurnalist care face și video? Momentan nu are un răspuns pentru viitor, dar în continuare simte că fotojurnalismul e singura meserie care îi place.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Dryness; Ketsa – Talking Breeze.
★ Support this podcast ★
24/8/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Update Ana, medic prima linie
Ana este medic într-un spital COVID din București. În primele cinci luni de pandemie a învățat să-și regleze așteptările și efortul pentru că sprintul pe care credea că-l va avea de alergat la început s-a transformat într-un maraton fără sfârșit. Am vorbit cu ea la începutul stării de urgență, când nici nu avea voie să meargă acasă, dar când nici spitalul nu era plin. Acum, în august, nu mai e niciun loc în spitalul ei, dar măcar, la finalul turelor de 36 de ore, poate merge acasă la soțul, cățel și Playstation-ul ei. Ceea ce o ajută să se regleze emoțional după zilele pline de pierderi.
★ Support this podcast ★
13/8/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#78 Ada Solomon
Ada Solomon este poate cel mai cunoscut producător de film din țară. Numele ei a apărut pentru prima dată pe un generic în calitate de director de producție în 1995 la Asfalt Tango de Nae Caranfil. De atunci a produs peste 60 de filme, multe câștigând premii naționale și internaționale, cum ar fi Poziția Copilului, Aferim! sau Toni Erdmann.
Ada spune că nu premiile reprezintă o reușită pentru ea, ci faptul că a reușit să ducă la bun sfârșit filmele uneori în condiții dificile sau toate lucrurile pe care le-a învățat din fiecare colaborare. Despre succes mai spune că a descoperit că poate fi o experiență care generează un sentiment de singurătate, pentru că succesul a îndepărtat într-o perioadă oamenii dragi de lângă ea. Cel mai mult, în filmele pe care le produce, o interesează să găsească acele povești mici și particulare care vorbesc de fapt despre probleme și teme universale dintr-o societate, și care îi provoacă pe spectatori să-și pună întrebări despre lume. Producția unor astfel de filme este forma ei de activism civic.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lobo Loco – Lucky Nightwalk; Lobo Loco - Running Eiskrokodil.
★ Support this podcast ★
10/8/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#77 Gianina Cărbunariu
Gianina Cărbunariu este unul dintre cei mai cunoscuți regizori și dramaturgi contemporani. Face teatru din 2004 și spune că perioada în care a făcut teatru independent a făcut-o să aibă o gândire flexibilă și să caute soluții pentru a-și realiza spectacolele fără compromisuri artistice, chiar dacă finanțarea era redusă, iar acest lucru o ajută și în prezent. Prin spectacolele sale, care au la bază o documentare amplă ce constă în interviuri cu oameni reali, încearcă mereu să înțeleagă lumea în care trăim și să ofere și publicului contextul în care să mediteze la această realitate.
Din 2017 este directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț și despre perioada pe care teatrul o traversează acum, spune că o privește ca pe o provocare și o oportunitate de a experimenta artistic astfel încât să se păstreze legătura cu publicul vie, chiar dacă spectatorii nu mai pot intra în săli. Gianina spune că miza și satisfacția, atât în munca ei ca artist cât și în cea de manager, este în a le oferi oamenilor spectacole care provoacă discuții și reflecție, și că unul dintre cele mai importante lucruri la care noi ca societate trebuie să muncim în continuare este exercițiul dialogului.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Podington Bear – Vibe Drive; Podington Bear – Golden Hour.
★ Support this podcast ★
27/7/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#76 Daniel Secătureanu (Omu Gnom)
Daniel Secătureanu, cunoscut și sub numele de Omu Gnom, face rap încă din clasele primare, când era pasionat de scris și freestyle, iar primele apariții în fața unui public le-a avut în anii 2000 la baluri ale bobocilor în licee. Din 2011 a scos un album nou în fiecare an pentru că își dorește ca muzica lui să evolueze, dar și pentru că scrisul are un efect terapeutic. Deși majoritatea pieselor sale au mesaje sociale și politice, în ultimele două albume s-a concentrat mai mult pe interiorul oamenilor, pentru că crede că doar înțelegându-te pe tine poți să înțelegi ce nu funcționează în societate.
În timpul stării de urgență a scris și înregistrat Cântece din colivie, un album scurt în care a vrut să surprindă gândurile și trăirile pe care le-a avut în această perioadă. Daniel spune că face conscious rap, un tip de rap care poate părea că are un nume pretențios, dar care de fapt înseamnă că prin muzica lui încearcă să se schimbe pe el și lumea din jur, atât cât poate.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Omu Gnom feat. Jurjak - Pe stomacul gol; Audiobinger - Concrete Jungle; Audiobinger - The Vibes.
★ Support this podcast ★
13/7/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#75 Domnica Petrovai
Domnica Petrovai este psihoterapeut și fondatoarea companiei Mind Education și a Școlii pentru Cuplu. A lucrat timp de trei ani pentru Ministerul Sănătății și de peste 20 de ani se concentrează pe psihoterapia familiei și terapia cuplului. În același timp, oferă consultanță organizațiilor care își doresc să construiască relații sănătoase la locul de muncă și sprijină oamenii care lucrează în companii să devină mai autonomi și maturi din punct de vedere emoțional. Pentru a avea o stare de bine în muncă, Domnica recomandă să ne raportăm la ea ca parte integrată din viața pe care o trăim, nu ca pe ceva separat de viața trăită cu prietenii și familia sau, la cealaltă extremă, ca pe o unică sursă de împlinire a nevoilor. Despre perioada prin care trecem în prezent și cum aceasta ne afectează munca, Domnica spune că putem privi criza ca pe o oportunitate de auto-cunoaștere și înțelegere mai profundă a nevoilor personale. Și că schimbarea nu ar trebui privită ca un eveniment negativ ci ca un proces prin care trecem și în timpul căruia putem învăța cum să ne fie mai bine.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Chris Zabriskie – Air Hockey Saloon.
★ Support this podcast ★
29/6/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#74 Cristian Lupșa
În acest episod Cristian Lupșa, editorul DoR, vorbește despre cum iese echipa DoR transformată din perioada de stare de urgență, ce înseamnă această schimbare pentru munca pe care o facem și cum a avut ea loc.
DoR a trecut prin mai multe transformări în 11 ani de când există, dar Cristi spune că simte că cea de acum este cea mai importantă, pentru că ea s-a petrecut în timp real ca reacție la o criză externă și producând jurnalism care să răspundă la nevoile cititorilor în această criză, prin Jurnalul de pandemie, un newsletter zilnic început pe 14 martie, și peste 70 de texte publicate în două luni. Iar asta a condus la o nevoie de reorganizare a echipei la finalul stării de urgență și redirecționare a eforturilor în perioada următoare către ceea ce știm să facem cel mai bine: să spunem povești umane care aduc context și compasiune. Schimbarea, mai ales în urma unei crize, vine la pachet cu multe semne de întrebare, așa că am vrut să auzim cum se raportează Cristi, în calitate de manager, la incertitudine și ce întrebări își pune în legătură cu viitorul DoR și al organizațiilor similare.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions – Rodney Skopes; Blue Dot Sessions – Building the Sled.
★ Support this podcast ★
15/6/2020 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
#73 Anca Ungureanu
Invitata acestui episod este Anca Ungureanu și, pentru transparență, trebuie spus de la început că Anca este director de marketing și comunicare la UniCredit Bank, partenerul principal Pe Bune, și a fost omul care a văzut potențial în acest podcast încă înainte de a fi lansat vreun episod și a dorit să ne susțină. Însă, nu în calitate de om de marketing am invitat-o la această discuție. În 2017, Anca a deschis Beans & Dots, o cafenea, concept store și spațiu dedicat comunității creative. Pandemia a prins-o la câteva luni după ce deschisese încă o cafenea și cu responsabilitatea a 20 de angajați. În cele două luni de izolare și restricții, Anca s-a implicat în demararea rapidă a unor campanii de strângere de fonduri și inițiative care să susțină afacerile mici. Împreună cu Melania Medeleanu a pornit #ScutPentruSpitale prin care a strâns bani pentru cumpărarea de echipamente medicale, a inițiat #SusținemAfacerileMici, o platformă pe care oamenii pot cumpăra vouchere de la afacerile preferate și #CafeaPentruSpitale, un proiect prin care a donat cafea boabe medicilor din prima linie. Anca spune că aceste campanii au pornit din mai multe frici, pentru sănătatea oamenilor sau că va fi nevoită să închidă afacerea, și că această perioadă, în care a muncit chiar mai mult decât înainte, a făcut-o să simtă că are un scop și că nu au fost două luni irosite.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și Samsung România, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Doctor Turtle – His Last Share of the Stars; Doctor Turtle – Two Hat Rag.
★ Support this podcast ★
1/6/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Andrei, persoană vindecată și proaspăt tată
Andrei s-a îmbolnăvit cu noul coronavirus la începutul lunii aprilie și a fost internat 28 de zile la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Deși are doar 33 de ani, a avut nevoie de 5 zile de terapie intensivă, 26 de zile de oxigen suplimentar, 3 CT-uri și 3 radiografii pulmonare. După externare, Andrei a postat pe Facebook un infografic cu toate momentele prin care a trecut și postarea lui a devenit virală pe internet. În timpul interviului a spus că și soția lui, însărcinată în luna a noua, de asemenea s-a îmbolnăvit, iar copilul lor s-a născut cât timp amândoi se aflau în spital. Spune că ideea pentru infografic i-a venit în timp ce se afla la terapie intensivă. A vrut să-l facă pentru a arăta că și o persoană tânără, fără probleme medicale poate avea o formă mai gravă de coronavirus, așa că toți ar trebui să avem grijă în continuare.
★ Support this podcast ★
30/5/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#72 Edmond Niculușcă
La doar 16 ani, Edmond Niculușcă a fondat A.R.C.E.N., o asociație dedicată conservării patrimoniului Capitalei, iar la 18 ani a obținut banii necesari pentru restaurarea și consolidarea Școlii Centrale, clădirea-monument în care învăța zilnic. Deși a avut un moment în care și-a dorit să se facă actor, toate eforturile sale de atunci s-au concentrat în jurul iubirii triste pe care o are pentru orașul București: tururi pietonale care să ajute participanții să creeze o legătură afectivă cu orașul, District 40 prin care să conecteze comunitățile culturale din zona cartierului Icoanei și Catalog București, un proiect prin care să inventarieze toate clădirile de patrimoniu din cele 98 de zone istorice protejate ale Capitalei. Edmond își dorește să lase moștenire un oraș care își înțelege și protejează trecutul și în care se poate trăi. Alt proiect important la care a lucrat în ultimul an este Antiseismic District, realizat împreună cu Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, prin care își propune să contribuie la informarea și educarea locuitorilor din București în privința riscului seismic. Deși este un om al acțiunii, spune că îi lipsesc momentele de contemplație și mai ales timpul dedicat lecturii, fără de care se simte un om redus. Dacă după ce a salvat Școala Centrală a simțit că poate salva lumea, acum spune că schimbarea pe care își dorește să o producă e în alți oameni și în felul în care înțeleg patrimoniul și viața urbană.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Lunet Eyewear, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Meydän -L'Etoile Danse; Meydän - The beauty of Maths.
★ Support this podcast ★
18/5/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Maria, persoană vindecată
Maria s-a mutat la Londra în urmă cu mai bine de 10 ani, pentru un masterat de film. După masterat a făcut producție de film, iar în 2015 a înființat o companie care sprijină producătorii, inclusiv prin finanțări. Nu o cunoșteam înainte de interviu, am aflat de ea de la o prietenă comună care mi-a spus în luna martie că Maria e infectată cu coronavirus și se află în izolare acasă. Când s-a simțit mai bine i-am propus să discutăm despre experiență: cum a fost pentru ea, ce a fost cel mai greu și ce mesaj ar vrea să transmită oamenilor. E un interviu despre recuperare, dar și despre recunoștință pentru sprijinul pe care ni-l putem oferi unii altora în perioade grele.
★ Support this podcast ★
11/5/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Ana, medic linia întâi
Pe Ana am descoperit-o tot cu ajutorul Facebookului, pentru că postase o fotografie cu urmele pe care o mască de protecție i le lăsase pe față. Așa mi-am dat seama că este medic în linia întâi și am vrut să aud cum i s-a schimbat viața și ce înseamnă să nu poți lua niciodată o pauză mentală de la coronavirus. Am înregistrat interviul pe care îl veți asculta în continuare în ajunul Paștelui, când Ana se afla în pauză după șapte zile de muncă. Urma să petreacă sărbătorile în izolare împreună cu colegii ei și nu împreună cu familia, cu care nu mai stătuse din 9 martie.
Sunetul este ușor distorsionat pentru că am înregistrat prin speakerul de la telefon. Anei i se stricase laptopul la începutul pandemiei și nu avusese nici timp, nici cum să facă rost de altul.
Discuția cu ea mi-a oferit un sentiment de siguranță pe care sper să vi-l ofere și vouă. Creierul nostru poate genera cele mai nefericite scenarii și cred că e util să auzim cum se vede pandemia prin ochii unei persoane care are contact cu ea zi de zi.
★ Support this podcast ★
5/5/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#71 Paul Olteanu
Paul Olteanu este trainer și coach specializat în neuroștiință, psihologie și comunicare. A devenit interesat de programe de training în timpul liceului, inițial pentru că voia să o liniștească pe mama lui îngrijorată că nu are suficiente activități extracurriculare. Însă și-a dat imediat seama că ce învăța la traininguri era cu totul diferit de ce se întâmpla la școală. Ba mai mult, că i-ar plăcea să-i învețe și pe alții lucrurile pe care începea să le înțeleagă despre organizații și comunicare. De atunci au trecut 12 ani și peste 10.000 de ore în care a dat mai departe altor oameni din cunoștințele sale despre neuroștiința comunicării și încrederii, înțelegerea personalității și a emoțiilor, și tiparele de gândire care influențează comportamentele umane. Una dintre metaforele preferate pe care le fosește în cursuri pentru a-i ajuta pe oameni înțeleagă mai ușor cum gândesc e cea a elefantului, partea primitivă din creier responsabilă de emoții și instinct, și călărețului, partea din creier mai evoluată, responsabilă de planificare și gândire abstractă. Scopul e să învățăm cum să le ținem în echilibru. Din dorința de a da mai departe ceea ce știe, anul trecut a pornit Mind Architect, un podcast despre neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi, și care de la lansare se află constant în topul celor mai ascultate podcasturi din țară, semn că oamenii au nevoie să-și înțeleagă mai bine mintea și comportamentele.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Lunet Eyewear, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Thought Projection; Ketsa – What Tomorrow Brings.
★ Support this podcast ★
4/5/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Irina cu bunicii pozitivi
Una dintre cele mai mari frici pe care le am în această perioadă este că dacă părinții mei se îmbolnăvesc cu coronavirus, va fi foarte dificil să treacă peste asta. Au 69 de ani, tensiune, tata e cam grăsuț, iar mama are un sistem imunitar compromis. Ce șanse au să supraviețuiască?
Peste Irina am dat întâmplător pe Facebook pentru că am văzut o postare în care povestea că bunicii ei sunt amândoi bolnavi. Am vrut să aflu cum e să treci prin una dintre cele mai mari frici pe care le avem toți probabil. Și cum faci să-ți păstrezi totuși calmul și rațiunea. Când am vorbit cu ea, bunicii erau încă internați la Matei Balș și Irina îmi spunea că abia așteaptă să meargă din nou în atelierul de croitorie al bunicului în care el încă lucrează la 80 de ani. Între timp, bunicii ei au fost externați și sunt amândoi bine acasă. Ascultați o voce din pandemie care mie mi-a dat speranță.
★ Support this podcast ★
24/4/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#70 Lucia
Lucia-Maria Popescu a început să cânte în timpul liceului, pentru că prin muzică a simțit că poate exprima toate sentimentele pe care le avea ca adolescentă. A pornit autodidact, învățând să cânte la chitară și pian de pe internet. S-a făcut remarcată în 2011 cu un cover după piesa Silence a formației The M00od care a devenit în scurt timp o piesă difuzată constant de postul Radio Guerrilla. De atunci, Silence a adunat peste 27 de milioane de vizualizări pe YouTube, Lucia a semnat cu o casă de discuri și a lansat două albume. Spune că mult timp nu a avut încredere în ceea ce face și a crezut că oamenii îi observă fiecare greșeală când e pe scenă. Dar a învățat să se considere un profesionist și să trateze muzica cu seriozitate. Acum ar fi trebuit să continue munca la un nou album și simte că pandemia i-a răpit un an dintr-o perioadă critică pentru cariera ei, pentru că nu mai are 17 de ani și ar trebui să valorifice orice oportunitate de dezvoltare. Însă nu vrea să pună presiune pe ea să fie mai productivă decât reușește în perioada asta, pentru că este un moment de criză și fiecare îi face față cum poate.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Lunet Eyewear, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Jon Luc Hefferman – Discovery; Ketsa – Summer.
★ Support this podcast ★
20/4/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Marius, medic și tată
Marius are 33 de ani, este medic în provincie și tatăl lui Tudor. Anca, soția lui, este de asemenea medic. Pe Marius l-am cunoscut la începutul anului, în timp ce lucram la un podcast narativ pe care ne doream să-l lansăm la DoR anul acesta. Am avut atunci nevoie de un expert în medicină legală, iar în el am găsit specialistul ideal, capabil să explice pe înțelesul oricui informații complicate. La începutul pandemiei m-a întrebat pe Facebook dacă suntem bine, pentru că știa că soțul meu e medic și el. Săptămâna trecută, când mi-a scris din nou a părut mai afectat de ce se întâmplă. Motivul: nici el, nici Anca nu pot rămâne acasă să aibă grijă de Tudor ca restul părinților pentru că medicilor nu li se acordă zile libere pentru supravegherea copiilor. Era frustrat și de valul de critici pe care demisiile medicilor îl provocase în social media, pentru că realitatea pe care o trăiește e mai complexă și nu se vede într-un titlu de știre.
★ Support this podcast ★
8/4/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#69 István Téglás
István Téglás a studiat la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, secția actorie, și spune că în facultate a avut cele mai mici note și a vrut în fiecare an să se lase de teatru. După absolvire nu a reușit să-și găsească locul în teatrele de stat, în care simțea că îi este îngrădită libertatea artistică și că trebuie să joace în spectacole cu care nu se identifică. Salvarea a fost întâlnirea cu coregrafa Vava Ștefănescu care i-a stârnit interesul pentru dans contemporan și performance, forme artistice care l-au ajutat să se descopere. Timp de 10 ani a lucrat ca actor și performer independent și a colaborat cu Centrul Național al Dansului, Teatrul Odeon și Teatrul Mic. Din 2015 este actor angajat la Teatrul Național București și în stagiunea curentă ar fi trebuit să joace în mai mult de 10 spectacole. Despre perioada de acum, în care nu mai poate lucra, spune că îi prinde bine pentru că a muncit foarte mult în ultimii ani și nu a știut cum să se oprească. Așa că profită de ea ca să ia o pauză. Îi place să petreacă timp în singurătate, așa se încarcă, iar teama lui acum este ca izolarea să nu-l facă să se îndepărteze și mai mult de oameni.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Lunet Eyewear, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Podington Bear – Golden Hour; Podington Bear – Vibe Drive.
★ Support this podcast ★
6/4/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Voci din pandemie - Anca, medic rezident
De obicei mă auziți vorbind cu oameni din domenii creative despre cum au ajuns să facă ce fac, cu ce frici și dileme se luptă, cum le arată viața de zi cu zi. Fac asta pentru că cred în efectul terapeutic pe care îl are împărtășirea vulnerabilităților: asculți pe cineva povestind o teamă pe care o ai și tu și te simți mai puțin singur.
Așa că voi continua să am aceste discuții cu ei și în timpul pandemiei, pentru că este mai important ca oricând să ne simțim mai puțin izolați. Dar de câteva zile mă tot gândesc cum ar putea Pe Bune să ajute și mai mult în această perioadă; cum aș putea să aduc în căștile voastre povești pe care avem cu toții nevoie să le ascultăm acum. Care sunt fricile și dilemele pe care le trăiește un medic? Dar un curier? Sau o persoană infectată cu coronavirus, cum e acea experiență pentru ea?
Începând de acum voi oferi acestor voci un spațiu sub forma unor interviuri bonus Pe Bune. Să le spunem Voci din pandemie, o formă de legătură umană și empatie de la distanță. Vor apărea din când în când în feedul podcastului Pe Bune, în funcție cât de repede pot înregistra și monta.
În primul interviu din serie vorbesc cu Anca, medic rezident în anul V la chirurgie generală într-un spital de urgență din București. Ea și partenerul ei, tot medic chirurg, sunt colegii soțului meu, Alex, și prietenii noștri. Au un băiat de doi ani, Rareș. Suntem nașii lui. Am sunat-o pe Anca în ultimul weekend de martie să aflu cum se pregătește pentru valul de îmbolnăviri care se tot anunță că va fi în București și în țară, dacă îi e teamă de ceva și ce mai înseamnă munca de rezident într-un spital acum. Când am vorbit nu existase niciun caz confirmat de coronavirus la ei în spital, dar Anca avea un bagaj pregătit în caz că spitalul intră în carantină. Între timp a fost confirmat primul pacient, partenerul ei a fost în gardă atunci. Sunt bine, încă se pot întoarce după muncă acasă, dar Rareș stă doar la bunici.
Dacă știți oameni care au fost direct afectați de coronavirus sau aveți chiar voi o astfel de poveste, vă rog scrieți-mi la pebune@decatorevista.ro.
★ Support this podcast ★
2/4/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#68 Ioana Ciolacu
Designerul Ioana Ciolacu a crescut într-o familie de arhitecți și a privit mereu meseria de arhitect cu admirație, așa că prima opțiune pentru facultate a fost Arhitectura. Însă, și-a dat seama că arhitecții rar ajung să-și vadă ideile puse în practică, așa că a început în paralel și Facultatea de Modă la Universitatea de Arte în București. După ce a absolvit, a plecat la un masterat la London College of Fashion și în timpul masteratului a participat la concursul Designer for Tomorrow pe care l-a câștigat. Asta a însemnat că a petrecut un an sub îndrumarea designerului Stella McCartney, an în care și-a construit propriul brand de haine în București și a învățat partea de business pe care nu i-o predase nimeni în timpul facultății. Tot în acel an a descoperit efectul dăunător pe care industria modei îl are asupra planetei și a decis că sustenabilitatea va avea un rol important în afacerea ei. Acum, spre exemplu, încearcă să găsească reutilizări pentru materialele care rămân, să folosească vopseluri naturale și oferă clientelor un serviciu de reparare a hainelor pe viață. Ioana se consideră mai degrabă un antreprenor decât un om creativ, creația fiind o mică parte din toate lucrurile pe care le are de făcut într-o zi obișnuită. Însă, atunci când simte nevoia să experimenteze și să-și testeze skillurile creative, se închide în atelier și pune o mică parte din ea într-o haină al cărei rol îl vede de a proteja oamenii care o poartă.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, Samsung România și Lunet Eyewear, companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lee Rosevere – Sky Chaser; Lee Rosevere – Dusk Cathedral.
★ Support this podcast ★
23/3/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#67 Lavinia Braniște
Scriitoarea Lavinia Braniște a început să scrie poezii în clasa a III-a, o plăcere comună tuturor copiilor, spune ea. Deși nu a avut mentori și nu a fost încurajată de profesori sau de membrii unor cenacluri literare să continue, scrisul a rămas o plăcere constantă pentru ea în școală și facultate. În ultimul an de facultate a publicat prima carte de poezii, Povești cu mine, într-un tiraj de 100 de exemplare pe care Lavinia le-a primit într-o sacoșă și nu a știut ce să facă cu ele. După Povești cu mine au urmat două colecții de proză scurtă, cărți pentru copii și două romane. Cel mai recent roman, Sonia ridică mâna, spune povestea unei tinere care încearcă să înțeleagă comunismul pornind de la relația dintre Elena și Zoia Ceaușescu. Pentru Lavinia scrisul a fost mulți ani o ocupație de timp liber, pe lângă alte slujbe pe care a fost nevoită să le aibă pentru a se întreține, și abia la 32 de ani a început să spună despre ea că e scriitoare. În ultima perioadă s-a dedicat scrisului, expresie pe care o folosește cu ironie, dar nu știe exact cât o va ține și se gândește ca în momentul în care va rămâne fără idei de cărți să facă altceva. Momentan, însă, mai are multe idei.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Seeing You Again; Ketsa – Capable.
★ Support this podcast ★
9/3/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#66 Robin Proca
Andrei Robin Proca este solistul, cel care compune versurile și cel care a venit cu ideea formației Robin and the Backstabbers. A crescut înconjurat de muzică, tatăl lui era solistul unei trupe de new wave și mulți muzicieni veneau la ei acasă în Miercurea Ciuc, așa că Robin a fost interesat de muzică încă din școală. Când s-a gândit să pornească Robin and the Backstabbers, în 2009, trebuia să fie o formație de coveruri care va dura trei luni, va avea cinci concerte și apoi va dispărea fără explicații. 10 ani și trei albume, nu de coveruri, mai târziu ei continuă să cânte. Iar cel mai recent album, Vladivostock, care încheie trilogia Bacovia Overdrive a fost lansat la finalul anului trecut. Robin spune că a scris mult timp versuri cu frică, nu cu plăcere, pentru că trebuia să umple un cântec de cuvinte și că prea puțini artiști simt bucurie în timp ce lucrează, ci mai degrabă ușurare atunci când reușesc să ducă un proiect la bun sfârșit. Nu crede că munca la un cântec ar trebui să fie ușoară, ci mai degrabă lentă, făcută cu răbdare și egală cu ea însăși, așa cum mașina care transportă space shuttle-ul NASA din hangar spre locul de decolare merge cu o milă pe oră, pentru că e viteza potrivită pentru ea astfel încât la final decolarea în spațiu să fie perfectă.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Robin and the Backstabbers – aUGAda! #nuparcați #garaj; Ketsa – Awakenings; Ketsa – Unsilenced.
★ Support this podcast ★
24/2/2020 • 0 minutos, 0 segundos
#65 Sergiu Floroaia
Primul episod din acest sezon îl are invitat pe stand-up comediantul Sergiu Floroaia. Deși nu știa foarte multe despre stand-up în afara serialului Seinfeld, în 2006 a început să facă asta când s-a urcat pe scena Cafe Deko într-o seară de open mic, pentru că își dorea să depășească frica de a vorbi în public. I-a luat foarte mulți ani să învețe să-și controleze emoțiile pe scenă prin diferite trucuri aflate de la alți oameni sau citite în cărți și spune că acum îi este mai ușor, dar în continuare situațiile noi îi provoacă teamă. Crede despre el că nu este un om amuzant în mod natural și din acest motiv petrece mult timp studiind cum să scrie comedie și încercând să transforme stand-upul în ceva matematic. Problema cu care se confruntă acum în scris este că nu își mai dă seama dacă glumele lui sunt bune sau nu și singurul mod prin care poate verifica este să le spună unui public. Practic, învață comedie de fiecare dată când e în fața oamenilor. Sergiu spune că stand-upul este ca un rollercoaster, când ai o seară bună, când una proastă, ceea ce îl face să își dorească cel puțin o dată la două săptămâni să se lase de comedie. În același timp, lipsa de certitudine pentru cum va fi un show, îl face și dependent de această meserie.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions – Three Stories; Blue Dot Sessions – Rodney Skopes.
★ Support this podcast ★
10/2/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Episod bonus - Laura Leonte La AMC
Acesta este un episod bonus înregistrat în fața unui public la Academia Minților Creative, un program gratuit de educație financiară și antreprenorială prin care UniCredit Bank vine în sprijinul oamenilor creativi și cu inițiativă. La ediția din noiembrie de anul trecut am stat de vorbă cu Laura Leonte, fondatoarea Cosânzeana, o afacere socială care produce kituri creative de cusut și al cărui profit este investit în comunitatea din comuna Aninoasa, județul Dâmbovița.
Discuția noastră vine în completarea episodului înregistrat cu ea în urmă cu trei ani. Am vrut să aflu cum a evoluat felul în care Laura privește proiectul Cosânzeana, dar și ce a învățat despre ce înseamnă viața de antreprenor. Așa că, dacă nu ați ascultat interviul din urmă cu trei ani, cred că ar fi util să-l ascultați întâi și apoi să vă întoarceți la acest episod: https://soundcloud.com/pe-bune-podcast/2-laura-leonte
★ Support this podcast ★
3/2/2020 • 0 minutos, 0 segundos
Pe Bune Live - Munca, o relație complicată
Pe 25 noiembrie ne-am urcat din nou pe scena Sălii Pictura a Teatrului Național București pentru a vorbi sincer despre cum arată viața și munca în sectorul creativ. Actrița Ada Galeș, ilustratoarea Ioana Șopov, editorul DoR Cristian Lupsa, omul de radio Bogdan Șerban, creatoarea de conținut Cristina Chipurici și rapperul Grasu XXL au povestit cu emoție despre cum învață constant să trăiască într-o relație complicată cu munca lor. Ce a ieșit puteți asculta în următoarele aproape două ore care închid sezonul trei din podcastul Pe Bune.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative. Pe Bune Live a fost realizat cu sprijinul AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești și Dizainăr.
★ Support this podcast ★
16/12/2019 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
#64 Șerban Pavlu
Actorul Șerban Pavlu nu și-a dorit de la început să facă actorie, în liceu era mai mult interesat de regie, dar în clasa a XII-a a început să meargă la Teatrul Podul condus de Cătălin Naum și a decis că vrea să devină actor. După facultate s-a angajat la Teatrul Bulandra, unde lucrează și acum. Dificultatea cea mai mare în teatru spune că este să reușești să rămâi interesat de un rol și să fii prezent în fiecare seară pentru el, chiar dacă îl joci în prima sau în a zecea stagiune. Despre evoluția sa ca actor, Șerban spune că mult timp nu a reușit să se autoevalueze corect și a crezut că e un actor mai bun decât este, care ar fi meritat să ia mai multe castinguri, însă cu timpul și-a dat seama câte mai are de învățat iar acum folosește fiecare rol nou ca pe o oportunitate de învățare. Anul acesta a obţinut cea de-a patra nominalizare la Premiile Gopo pentru rolul din „Charleston“, după ce în 2013 a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal în „Toată lumea din familia noastră“. În prezent, Șerban poate fi văzut pe scena mai multor teatre din București, de la Teatrul Național până la unteatru, dar și în serialul Umbre produs HBO.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Thought Projection; Ketsa – Awakenings.
★ Support this podcast ★
9/12/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#63 Adriana Radu
Adriana Radu este fondatoarea SEXUL vs BARZA, un proiect care are misiunea de a oferi educație sexuală atât tinerilor cât și oamenilor de toate vârstele care își pun întrebări complicate legate de sexualitate. Adriana a pornit acest proiect în urmă cu șapte ani, în timp ce lucra la o școală din Germania și a observat atât cum se face educație sexuală acolo cât și cu ce lipsuri de informații veneau românii cu care intra în contact. La început nu și-a imaginat că proiectul, pe atunci doar un canal de YouTube pe care urca videoclipuri explicative, va lua aploarea pe care a luat-o și că-l va continua atât de mult timp. Acum, Adriana ține workshopuri de educație sexuală în școli, este invitată să vorbească la conferințe internaționale și a analizat costurile pe care le suportă sistemul medical românesc din cauza lipsei de educație sexuală. Pentru că răspunde unei nevoi atât de informare cât și de consiliere, primește zeci de mesaje de la cei care o urmăresc, unele dintre ele descriind probleme grave, cum ar fi abuzuri și hărțuiri. Presiunea pe care acest mesaje o puneau pe ea a determinat-o pe Adriana să-și reducă accesul la internet în urmă cu un an, pentru a trasa o linie mai clară între muncă și spațiul privat: nu mai are internet acasă, a renunțat complet la smartphone și a închis contul de Instagram. Acum pregătește un performance prin care analizează relația noastră cu social media.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Roger Plexico – Acme Coke; Roger Plexico – Imber.
★ Support this podcast ★
25/11/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#62 Tatiana Țîbuleac
Tatiana Țîbuleac s-a născut la Chișinău, unde a studiat jurnalism și a lucrat în presa scrisă și pentru Pro TV Chișinău. După ce s-a mutat la Paris a început să scrie ficțiune, iar în 2014 a publicat prima carte, „Fabule moderne”, despre care acum spune că, deși o bucură reacțiile pe care le-a trezit în oameni, nu este o carte în care a simțit că este ea. Abia în cea de-a doua și primul roman, „Vara în care mama a avut ochi verzi” a simțit că se regăsește, iar în „Grădina de sticlă” este cel mai prezentă, pentru că a fost inspirată de copilărie, așa cum a trăit-o ea la Chișinău. În prezent, Tatiana spune că nu știe dacă va mai scrie încă o carte, dacă nu cumva cele două romane publicate au fost doar niște întâmplări, pentru că nu poate scrie programatic, trebuie să simtă că are o poveste de spus. Iar singura poveste pe care o poartă cu ea de mulți ani, despre Siberia, locul în care bunicii ei au fost deportați și unde mama ei a petrecut primii ani din copilărie, este o poveste pe care încă nu o poate spune.
Pentru că singurul moment în care am prins-o pe Tatiana în țară a fost în timpul The Power of Storytelling, unde a fost speaker, acest interviu a fost înregistrat într-o cameră din hotelul în care s-a ținut conferința. Din acest motiv, calitatea sunetului s-ar putea să fie diferită de cea cu care v-am obișnuit, dar sper ca discuția să vă bucure la fel de mult.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions – Kid Kodi; Blue Dot Sessions – Greylock.
★ Support this podcast ★
11/11/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#61 Cristina Bazavan
Cristina Bazavan este jurnalist și om de comunicare. A lucrat în radio 12 ani, timp în care a fost redactor șef la știri la Radio 21 și apoi a facut parte din echipa care a creat brandul Europa FM, ajutând stația să ajungă pe primul loc ca audiență în doar șase luni de la lansare. Despre perioada petrecută în radio, Cristina spune că nu a știut alceva în afară de muncă, pentru că locuia foarte aproape de radio, ceva ce nu ar mai face acum, pentru că a învățat să țină la sănătatea ei fizică și mentală. În anii 2000 a fost redactor șef la revista Tabu, unde a contribuit la promovarea unui alt tip de jurnalism față de ce se făcea în media românească prin interviuri în profunzime și texte narative de formă lungă. În 2011 a renunțat la presa scrisă și de atunci se dedică dezvoltării blogului personal, pentru că îi oferă libertatea de a scrie doar despre lucruri care o interesează și pentru că în continuare crede că viitorul jurnalismului este unul digital. Începând cu această toamnă este și redactor șef la Urban.ro, o publicație de cultură și going out, prin care își dorește să readucă oamenii în sălile de spectacol. Pe lângă scris, Cristina este consultant în comunicare pentru artiști și evenimente culturale, pentru că, spune ea, după ani în care a simțit că a exploatat jurnalistic artiștii a simțit nevoia de a le oferi ceva înapoi.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Krackatoa – The Passing of Time; Krackatoa – Ascending Obsolescence.
★ Support this podcast ★
28/10/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#60 Dana Rogoz
Actrița Dana Rogoz a început să lucreze la trei ani și jumătate când a intrat în grupul Minisong. La nouă ani a semnat primul contract cu Pro TV și de atunci a muncit fără încetare până când s-a născut fiul ei. Momentul a coincis cu moartea tatălui ei și privește vârsta de 30 de ani ca pe un punct cheie a condus la mai multe schimbări în viața ei. Pentru că a simțit că televiziunea nu-i mai oferă nicio provocare, a decis să se concentreze pe teatru și film, deși asta înseamnă că nu mai are aceeași siguranță financiară, pentru că rolurile sunt puține și multe dintre ele țin de șansă. Despre rolul din filmul Mo, scris și regizat de soțul ei, Radu Dragomir, Dana spune că este proiectul de care e cel mai mândră, deși oameni din industria filmului nu erau dispuși să-i acorde nicio șansă și a fost mult timp convinsă că filmul nu va ieși niciodată în cinema. Chiar dacă muncește de zeci de ani, are în continuare numeroase momente în care se îndoiește de ea și simte că nu este o actriță suficient de bună, pentru că, spune Dana, cu toții am fost crescuți cerând confirmări și validări exterioare și ne este greu să ne autoevaluăm.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Gillicuddy – Adventure, Darling; Gillicuddy – Springish.
★ Support this podcast ★
14/10/2019 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
#59 Cristina Mazilu
Cristina Mazilu este jurnalist, food blogger și antreprenor. După doi ani de radio și alți cinci de jurnalism cultural, în 2009 a pornit mazilique.ro, un blog culinar care a devenit în scurt timp foarte popular și care a condus-o pe Cristina în 2010 la poziția de editor șef la revista BBC Good Food. În 2016 a decis să deschidă Mazilique Studio, o afacere hibrid care funcționează ca spațiu pentru ședințe foto, ateliere de gătit, testat rețete și evenimente. Dacă înainte de deschiderea studioului, Cristina simte că ajunsese la un echilibru în viața personală, după, s-a închis în studio și tot ce a făcut în ultimii trei ani și jumătate a fost să muncească. Asta a dus la mai multe perioade de burnout pe care le descrie ca zile în care orice sarcină mică, cum ar fi scrierea unui email, i se pare prea greu de dus la capăt. În același timp, deschiderea studioului a adus în viața ei o senzație nouă, pe care nu o simțise fizic până atunci: anxietate care o împiedică să respire. Cristina spune că nu a învățat cum să ocolească aceste stări, dar că acum le recunoaște mai bine și acceptă că va trece prin ele din când în când. De ce îi place să gătească? Pentru că mâncarea e o sursă inepuizabilă de creativitate și pentru că o ajută să comunice mai bine cu oamenii.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Buried Thorns; Ketsa – Thought Projection.
★ Support this podcast ★
30/9/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#58 Corneliu Porumboiu
Regizorul Corneliu Porumboiu s-a născut și a crescut la Vasliu, unde o perioadă a făcut fotbal, pentru că tatăl lui, Adrian Porumboiu, era un arbitru cunoscut de fotbal. Pentru că nu știa ce altceva să facă, dar știa că Vasluiul i se pare un oraș prea mic, la finalul liceului a dat admitere la Facultatea de Management la ASE. În timpul facultății, vărul lui l-a dus să vadă un film la Cinematecă și își amintește că a rămas cu o stare de fascinație pentru lumea din film, cu totul diferită de cea din filmele cu Bruce Lee pe care le văzuse până atunci. După terminarea ASE-ului a dat admitere la Facultatea de Regie și s-a făcut remarcat cu scurtmetrajul „Călătorie la oraș”, care a luat locul II la Cannes în secțiunea Cinefondation. Apoi, prezența lui la Cannes și la alte festivaluri a devenit constantă, cu filme ca „A fost sau n-a fost” sau „Comoara”. Cel mai recent film, „La Gomera”, spune povestea unui polițist corupt care călătorește pe o insulă pentru a învață un limbaj fluierat cu scopul de a scoate din închisoare un traficant de droguri. În filmele sale, Corneliu revine la aceleași teme care îl preocupă: comunicarea dintre oameni și relația dintre indivizi și societate. Spune că acum nu își imaginează că ar putea să facă altceva în afară de filme, pentru că îi place prea mult meseria lui.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Doctor Turtle – Dead From the Beginning, Alive Till the End; Doctor Turtle – Decade of Upsets.
★ Support this podcast ★
16/9/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#57 Tudor Chirilă
Tudor Chirilă este actor și muzician, în această ordine, pentru că Tudor spune că așa și-a început cariera artistică, fiind actor, și că nu are în muzică echivalentul studiilor în teatru. În plus, simte că teatrul îi oferă o diversitate mai mare de exprimare artistică decât muzica și este unul dintre motivele pentru care a ales să rămână în țară. Din 2014 este membru al juriului la emisiunea Vocea României, rol pe care l-a acceptat și pentru că îi oferă libertatea financiară de a susține proiecte în care crede, cum ar fi piesa de teatru In a Forest Dark and Deep pe care a produs-o la unteatru.
În muzică, Tudor a fost dintotdeauna interesat să înțeleagă și să experimenteze cu stiluri diferite și spune că o trupă trebuie să se gândească la generațiile noi de ascultători și că nu i-ar fi plăcut să cânte piese similare cu „Nu am chef azi” pentru tot restul vieții. Provocarea în prezent pentru el și pentru Vama este să reușească să iasă din țară cu muzica, pentru că Tudor crede că orice muzician vrea să vadă că la versurile lui rezonează un public mai larg, internațional. Deși i-ar plăcea să-și ia un an sabatic pentru că a obosit și găsește mai greu ca în trecut liniștea necesară să compună, pentru Tudor cel mai important acum e să învețe cum să-și gestioneze timpul mai bine astfel încât să petreacă cât mai mult din el cu copiii săi.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: VAMA – Pe de rost; Ketsa – Start of something beautiful; Ketsa – Dryness.
★ Support this podcast ★
2/9/2019 • 1 hora, 1 minuto, 0 segundos
#56 Gáspár György
Gáspár György este psihoterapeut cu peste 13 ani de experiență. Gáspár a descoperit că este interesat de psihologie în timp ce lucra pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în Satul Mare, după ce nu a intrat la buget la Facultatea de Istorie în Cluj. A devenit fascinat de acest domeniu pentru că l-a ajutat să-și găsească locul în propria viață, să înțeleagă mai bine de ce oamenii acționează cum acționează și cum pot să interacționeze mai bine unii cu ceilalți. De atunci, încercarea de a ajuta oamenii să aibă relații sănătoase, fie că e vorba despre relații de cuplu sau despre relații cu colegii de muncă, a devenit obiectivul său principal și promovează psihologia relațională prin articole, participări la conferințe și traininguri. Pentru că are o fire introvertită și anxioasă, Gáspár își face la fel de multe griji ca orice om creativ înainte de a ține o prezentare sau de a participa la un eveniment. În plus, pentru că muncește mult, are parte de stres, oboseală sau griji profesionale ca orice om care îi pășește în cabinet. Însă vorbește deschis despre toate acestea pentru că pentru el este important să arate că psihoterapeuții sunt la fel de vulnerabili ca oricare dintre noi și nu semi-zei care au răspunsuri la toate problemele.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Anamorphic Orchestra - Radiant Flux; Anamorphic Orchestra - Signs of Life.
★ Support this podcast ★
19/8/2019 • 1 hora, 0 segundos
#55 Cristi Delcea
Cristi Delcea este reporter și unul dintre fondatorii Recorder. Cristi și-a dorit încă din adolescență să devină jurnalist, pentru că citea ziare sportive și visa să fie ca unul dintre editorialiștii pe care îi citea. Nu a intrat la Facultatea de Jurnalism și mult timp a simțit un gol în stomac de rușine și regret când trecea pe lângă clădirea facultății. În anul III de Științe Politice a început să lucreze pentru publicația Sport Total, dar nu s-a integrat în lumea sportului și i-a fost mereu teamă că ar putea scrie ceva greșit. După Sport Total a lucrat ca reporter special pentru Evenimentul Zilei și apoi pentru Adevărul, unde a stat opt ani. A plecat în 2017 ca să fondeze Recorder alături de jurnaliștii Mihai Voinea, cu care lucra la Adevărul, Răzvan Ionescu și Andrei Crăciun. Nu au avut un plan la început pentru ce își doreau să fie Recorder, dar Cristi spune că își dorea și atunci și își dorește și acum să facă un jurnalism care schimbă lumea în bine. Acum are mai puțin șansa să practice meseria de reporter și îl preocupă mai mult în ce direcție trebuie să se dezvolte Recorder, cum poate fi un manager bun pentru colegii lui și cum poate educa publicul în legătură cu misiunea presei, dar cu toate acestea meseria de reporter este cea cu care vrea să îmbătrânească.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Lobo Loco - Hopefully; Lobo Loco - Drunken Sailesmen.
★ Support this podcast ★
5/8/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#54 Adi Hădean
Bucătarului Adi Hădean i s-a transmis plăcerea pentru mâncare încă din copilărie, pentru că a crescut într-o familie în care toată lumea gătea sau era implicată într-un fel în realizarea mâncării. Muncește de la 17 ani, când început să lucreze pentru un post de radio din Baia Mare și, în paralel, pentru o pizzerie, dar spune că a trebuit să învețe să gătească cu adevărat în timpul emisiunii „Sare și piper”, pentru că nu voia să se facă de râs la televizor. De atunci a lucrat în numeroase bucătării, dar a făcut și emisiuni radio și TV, a scris pentru ziare și reviste și a lucrat în marketing. În 2008 a decis că nu vrea să mai fie angajat niciodată, ci să scrie rețete pe un blog culinar început cu un an înainte. Timp de șapte ani a publicat cel puțin o rețetă pe zi, ceea ce a transformat blogul în unul dintre cele mai vizitate din țară. Azi Adi este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari români, a fost membru al juriului la MasterChef și e un promotor al proiectelor care aduc în prim plan bucătăria românească. Acum spune că ce încearcă e să scape de o calitate transmisă din familie, munca multă și tot timpul, pentru că a obosit și a realizat că în viață munca nu e totul.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Doctor Turtle - His Last Share of the Stars; Doctor Turtle -Today's Special: Jam Tomorrow.
★ Support this podcast ★
22/7/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#53 Elena Calistru
Elena Calistru, președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens, lucrează în societatea civilă din 2008 în proiecte legate de transparență și bună guvernare. În 2012, într-un moment în care își pierduse încrederea că poate produce o schimbare reală cu ajutorul unui ONG și se pregătea să se mute în altă țară, niște taxe pe care a trebuit să le plătească ANAF-ului au împiedicat-o să-și cumpere o pereche de pantofi roșii. E o poveste pe care a tot repetat-o și pe care acum colegii o roagă să nu o mai spună, dar așa a pornit împreună cu Cosmin Pojoranu Funky Citizens sub forma unui proiect prin care își propuneau să urmărească cum sunt cheltuiți banii publici. De atunci, Funky a dezvoltat proiecte de educație civică pentru tineri, de verificare a afirmațiilor politicienilor sau de sprijin pentru observatorii la vot, iar Elena a ajuns să fie una dintre cele mai puternice voci care încurajează implicarea civică. Jumătate din viața ei în prezent are loc pe drum, fie la volan, fie în avion, și Elena spune că acest ritm de muncă are și efecte negative: îi e constant somn și, mai ales, apucă rar să se bucure de toate lucrurile pe care le realizează.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions – Roundpine; Blue Dot Sessions – Building the Sled.
★ Support this podcast ★
8/7/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#52 Codruța Cernea
Artista Codruța Cernea este fascinată de mediul picturii și încearcă cu fiecare serie nouă de lucrări să exploreze alte fațete ale acestui mediu. Deși s-a simțit mereu atrasă de partea artistică și umanistă, la terminarea liceului Codruța a dat admitere la Facultatea de Drept, pentru că mult timp a crezut că a fi artist nu este o meserie, ci o ocupație de timp liber. Abia mai târziu, după ce a terminat Dreptul și a lucrat timp de doi ani pentru companii de software, a decis să se dedice studiului picturii la Universitatea Națională de Arte. În acești ani de studiu a încercat să se redefinească și reconstruiască ca artist, pentru că până la 25 de ani spune că a trăit după un set diferit de valori legate de muncă. În zece ani, de când pictează, temele pe care le explorează în lucrări s-au schimbat de la o serie la alta, însă mereu sunt prezente o atmosferă meditativă și singurătatea ca rol protector. Pentru Codruța pictura a avut mult timp o componentă escapistă, prin intermediul ei a putut evada din propria realitate și construi lumi ideale, în care să își dorească să trăiască. Acum spune că încearcă să transforme și realitatea din afara pânzei și să se dezvolte ca om și artist în totalitate.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Krackatoa – Ascent of Sham; Krackatoa – The Passing of Time.
★ Support this podcast ★
24/6/2019 • 0 minutos, 1 segundo
#51 Adina Pintilie
Lungmetrajul de debut al regizoarei Adina Pintilie, Touch Me Not, un film la granița dintre ficțiune și documentar, reprezintă o cercetare despre intimitate și corp pe care Adina a pornit-o în 2011. Ea vede acest film ca pe un proiect mai amplu de inițiere a unui dialog cu privitorul care să îndemne la auto-reflexie și la analiza filtrelor prin care privim lumea și oamenii din jurul nostru. Din acest motiv a fost important ca proiecțiile să fie însoțite de dezbateri sub numele de Politicile Corpului la care publicul a putut discuta deschis cu protagoniștii din film, mulți dintre ei activiști pentru drepturile omului. Adina speră că filmul are un efect terapeutic și îl ajută pe privitor să-l înțeleagă mai bine și accepte pe celălalt, dar și pe sine. Deși a dedicat acestui proiect șapte ani și va continua să lucreze la el în anii care urmează, Adina spune că nu simte nevoia unui proces de muncă clasic, în care face un film după care trece la următorul, ci a unui proces de auto-dezvoltare continuă în care profunzimea sondării crește. Anul trecut Touch Me Not a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Krackatoa - Rattle Your Cage; Krackatoa - Whiteman Dancing.
★ Support this podcast ★
10/6/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#50 Bogdan Șerban
Cu peste 20 de ani de experiență în radio, Bogdan Șerban este una dintre cele mai cunoscute voci din FM-ul românesc. Bogdan a absolvit facultatea de actorie în Târgoviște și și-a început cariera ca actor în anii ’90 cu spectacolul Danaidele de Silviu Purcărete. În aceeași perioadă a început să lucreze la Minisat, un post de radio din Târgoviște, și timp de doi ani jumătate a facut radio în paralel cu spectacole și turnee de teatru. Pentru că a realizat că are două pasiuni care îi trezesc interesul în egală măsură, dar că pe niciuna nu o practică cât de bine ar putea, a ales să se dedice radioului și la scurt timp de la decizie a ajuns să fie directorul postului din Târgoviște. Din 2004 poate fi ascultat pe Radio Guerrilla, unde încearcă să susțină și să promoveze cultura și muzica alternativă, prin emisiunile Avanpost Radio Guerrilla și Guerrilive. Despre rolul unui om de radio, Bogdan spune că este mai mult decât să fie doar un DJ care schimbă piese muzicale, ci un om care creează o legătură între artiști și ascultători.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Ketsa – Talking Breeze; Ketsa – Start of something beautiful.
★ Support this podcast ★
27/5/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#49 Dan Byron
Daniel Radu, cunoscut publicului sub numele Dan Byron, are peste 20 de ani de activitate în muzica românească. Dan a început să facă muzică de mic și la început lecțiile de flaut și vioară erau o corvoadă, dar în liceu a descoperit plăcerea de a cânta cu vocea și s-a încăpățânat că continue să facă asta deși unii oameni îi spuneau că nu e bun. Aceeași încăpățânare l-a făcut mai târziu să continue să cânte fie pe stradă, fie în trupe, deși anii 90 au fost caracterizați de sărăcie și era foarte greu să trăiești din muzică. Despre perioada în care a luat naștere alternativul românesc și în care el a cântat în trupele Kumm și Urma spune că a fost un ecou a ce se întâmplase în afară cu un deceniu în urmă și că energia de atunci ar fi greu de recreat în prezent. În 2006 a format trupa byron iar de atunci au scos albume noi aproape în fiecare an. Dan spune că acum a ajuns la performanța de a compune muzică în orice condiții, însă provocarea cea mai mare este să scoată din interiorul lui ce vrea să spună cu adevărat și nu doar să creeze un album, ci un album mai bun decât tot ce a făcut până atunci. Iar asta e greu.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Byron – Essential Piece; Blue Dot Sessions – Filing Away; Blue Dot Sessions – Craypaper Wrapper.
★ Support this podcast ★
13/5/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#48 Tudor Giurgiu
Tudor Giurgiu este regizor și producător de film și președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania. Pentru că îi place să lucreze la mai multe lucruri în același timp și este obișnuit cu adrenalina pe care i-o oferă munca la proiecte în care crede, Tudor spune că de multe ori toate aceste preocupări intră în conflict pentru timpul și atenția lui și că uneori îi este greu să se relaxeze. Despre cum este să conducă o echipă, fie pe platoul de filmare în calitate de regizor, fie ca președinte al TIFF, spune că pe cât de important este să le transmită oamenilor din entuziasmul lui, la fel de important este să nu le transmită panicile și anxietățile sale interioare, pentru că nu ajută proiectul și s-ar putea ca ei să nu aibă orientarea spre risc pe care o are el. Poartă în permanență cu el idei de filme pe care i-ar plăcea să le facă și realizează acum că mai are un timp limitat pentru a le face și că, probabil, va trebui să aleagă doar 4-5 idei. Deși lucrează la TIFF de aproape 20 de ani, Tudor spune că acesta este primul an în care simte că nu mai are rezervele de energie pe care festivalul le cere, dar că entuziasmul și bucuria de a fi alături de participanți și de echipă nu i-au dispărut și asta îl motivează să continue an de an.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Jason Shaw – Solo Acoustic Guitar; Jason Shaw – Words.
★ Support this podcast ★
29/4/2019 • 1 hora, 0 segundos
#47 Oana Titică
Pentru că dintotdeauna s-a exprimat mai bine în scris, Oana Titică a început lucreze în presă încă din timpul facultății, mai întâi pentru revista J’Adore și mai târziu pentru BBC Good Food. În 2011, după mulți ani în care a avut o problemă alimentară care o făcea să fie nemulțumită de corpul ei tot timpul, a decis să gătească o pizza într-un moment de tristețe provocat de o despărțire. Oana spune despre bucuria pe care i-a oferit-o acea pizza că a fost cel mai fericit moment din viața ei și că a făcut-o să realizeze că mâncarea poate fi hrană pentru corp, dar și pentru suflet. De atunci a început să gătească și să scrie despre experiențele ei culinare pe blogul chicineta.ro. În 2015 i-a venit ideea să pornească o mică afacere cu farfurii pe care să imprime mesaje amuzante, cum ar fi „Great butts are made in the kitchen” sau „Drunk dancing expert”. Deși este o persoană introvertită, în online Oana își folosește vocea și umorul pentru a vorbi despre experiențe comune tuturor dar despre care nu vorbim deschis, cum ar fi cum arată prânzul în familie de Paște sau ce se întâmplă într-o zi din viața unui antreprenor în care lucrurile nu merg cu ai planificat. Planul ei pe termen lung este să scrie o carte amuzantă despre o crimă oribilă.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Podington Bear – Climbing the Mountain; Podinngton Bear –Golden Hour
★ Support this podcast ★
15/4/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#46 Simona Tache
Simona Tache este scriitoare, jurnalist și psihoterapeut. După aproape 8 de ani de muncă în publishing și încă 10 în presa scrisă pentru publicații ca Tabu, Academia Cațavencu sau Cotidianul, în 2009 Simona a decis că nu își dorește să mai fie angajată niciodată. A lucrat o perioadă ca jurnalist independent, iar în 2013 s-a înscris la Facultatea de Psihologie și mai apoi la un masterat cu aceeași specializare. Perioada în care descoperea pasiunea pentru psihoterapie a coincis cu un moment dificil din viața ei, pentru că soțul ei, Nic Sârbu a fost diagnosticat cu cancer. Simona spune despre psihoterapie că nu doar i-a oferit o ocupație în care crede ci și că a fost o salvare personală din multe puncte de vedere. În plus, simte că meseria de psihoterapeut îi oferă unelte mult mai practice decât jurnalismul și că poate măsura efectele pe care munca ei le are asupra oamenilor. Nu știe ce va face peste încă 10 ani, dar se simte norocoasă pentru că interesul pentru lucruri noi și curajul de a o lua mereu de la capăt o țin departe de blazare.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Anamorphic Orchestra – Stop the clocks; Anamorphic Orchestra – Taking Dark Matter Lightly.
★ Support this podcast ★
1/4/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#45 Iv cel naiv
Pentru omul din spatele pseudonimului Iv cel naiv este important să păstreze în continuare libertatea pe care i-o oferă anonimatul. Iv cel naiv a apărut în momentul în care a început să scrie poezii pentru oamenii dragi din viața lui și, la insistențele iubitei lui de atunci, a decis să le publice pe un blog care a început să fie urmărit de din ce în ce mai mulți oameni. Deși spune că un scriitor ar trebui să fie responsabil doar pentru emoțiile pe care le provoacă în cititori, existența unui public l-a făcut să simtă responsabilitatea de a scrie în continuare și astfel a ajuns să publice patru cărți de poezii. Dar nu a scris niciodată cartea pe care își dorea de mic să o scrie. De câțiva ani a luat o pauză din a scrie poezie și lucrează la mai multe romane care se află în diferite stadii de realizare. Iv spune că se află într-un moment greu ca scriitor, din care încă nu știe cum să iasă, dar este convins că va publica cel puțin un roman, pentru că tot ce a început până acum a dus la bun sfârșit. Este nevoie doar să ajungă omul care trebuie să fie pentru a scrie o carte așa cum își dorește.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Doctor Turtle – Dead from the Beginning, Alive Till the End; Doctor Turtle – His Last Share of the Stars.
★ Support this podcast ★
18/3/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#44 Monica Jitariuc
Monica Jitariuc este expert în comunicare și Managing Director la agenția The Practice. Monica a fost de mică o persoană ambițioasă, plină de energie și dornică să facă cât mai multe lucruri. A studiat comunicare și relații publice la SNSPA și a început să lucreze încă de la 18 ani, din primul an de facultate. De atunci a lucrat aproape fără încetare. A făcut comunicare internă pentru companii, marketing, publicitate, relații publice și în 2010 a înființat departamentul de social media de la The Practice cu care a câștigat numeroase premii.
Dacă timp de mulți ani s-a concentrat doar pe muncă și cum poate deveni un profesionist cât mai bun, iar restul universului și în special viața personală trebuiau să se plieze în funcție de obiectivele profesionale, în ultimii ani Monica spune că trece printr-o transformare și întoarcere către sine și oamenii care sunt importanți pentru ea. Acum încearcă să aibă mai mare grijă de timpul ei, deși spune că nu-i iese întotdeauna, și i-ar plăcea să investească energie doar în proiecte despre care crede că pot provoca măcar o mică schimbare în bine în țară.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions – Roundpine; Blue Dot Sessions – Building the Sled.
★ Support this podcast ★
3/3/2019 • 0 minutos, 0 segundos
#43 Alexandru Ion
Actorul Alexandru Ion este cunoscut atât pentru rolurile sale în teatru în spectacole ca „Furtuna”, „Înapoi în iarnă” sau „Cea mai călduroasă zi din an”, cât și pentru apariții în seriale de televiziune cum ar fi Atletico Textila produs de Pro TV, dar și pentru că este unul dintre fondatorii Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.
Alex a început să fie interesat de actorie în liceu, la recomandarea profesorului de religie. La început a jucat în trupa de teatru formată de laborantul liceului, după care a creat împreună cu alți colegi o trupă proprie din care s-a născut și festivalul Ideo Ideis. Pentru Alex actoria nu este o meserie democratică, în sensul că nu alegi întotdeauna cum și când o faci, și spune că de multe ori trebuie să-ți creezi singur oportunitățile pentru a o practica.
De aproape 14 ani își împarte timpul între două pasiuni, actoria și managementul cultural, și nu i-a fost întotdeauna ușor să găsească un echilibru între cele două, iar faptul că mult timp a fost cunoscut mai degrabă ca fondatorul Ideo Ideis decât ca actor a reprezentat uneori un motiv de frustrare. În același timp, știe că dacă ar fi să moară mâine, nu spectacolele de teatru și serialele în care a jucat vor rămâne în urma lui, ci impactul pe care un festival pornit de niște adolescenți într-un orășel din sudul țării l-a avut asupra altor tineri.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent de producție: Alina Șincu.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions – Kid Kodi; Blue Dot Sessions – The Yards.
★ Support this podcast ★
18/2/2019 • 0 minutos, 1 segundo
#42 Claudiu Teohari (Teo)
Teo a început să facă stand-up din întâmplare, în 2004, când s-a urcat pe scena Cafe DeKo în timpul unei seri de stand-up în care oameni din public puteau să-și testeze umorul la microfon. I-a plăcut experiența și a continuat să facă comedie la început doar sub formă de hobby, nefiind convins că poate avea o carieră în stand-up. În 2009 a deschis împreună cu alți doi comedianți, Vio și Costel, propriul spațiu dedicat comediei, Club99, unde își pregătește și testează în continuare glumele. Teo spune că cel mai greu lucru pe care a trebuit să-l învețe în stand-up a fost să tacă pentru a proiecta siguranță atunci când lucrurile pe scenă nu mergeau cum se aștepta. În timp, momentele sale de stand-up au evoluat de la simple observații despre lumea exterioară și au ajuns să includă acum experiențe personale intime, dar și subiecte sociale și politice, cum ar fi rasismul românilor, protestele din 10 august sau referendumul pentru redefinirea familiei. Teo știe că nu face un tip de umor ușor și observă asta prin scăderea vânzărilor la spectacolele sale, dar spune că nu se vede întorcându-se la glume care apelează la stereotipuri și clișee pentru a provoca râsete.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Roger Plexico – Six Flags; Roger Plexico – Jetstar Rollercoaster.
★ Support this podcast ★
4/2/2019 • 0 minutos, 0 segundos
Pe Bune Live - Anxietăți creative
Pe 12 noiembrie ne-am urcat pe scena Sălii Pictura a Teatrului Național București pentru a vorbi despre anxietățile și fricile creative care ne macină pe toți. Regizorul Bobi Pricop, scriitorul Bogdan Răileanu, dansatoarea Judith State ajutată de actrița Ilinca Manolache și de muzicianul Radu Dumitriu, jurnalista Ioana Burtea și muzicianul Doru Trăscău au vorbit despre unele dintre cele mai intime angoase pe care le trăiesc în timp ce lucrează. Am râs, am plâns și ne-am simțit mai puțin singuri în munca noastră. Ce a ieșit puteți asculta în următoarele două ore care închid sezonul din acest an din podcastul Pe Bune.
★ Support this podcast ★
17/12/2018 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
#41 Dan Perjovschi
Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciați și premiați artiști contemporani români, iar desenele sale cu mesaj civic sau politic au fost expuse pe pereții unora dintre cele mai mari muzee și galerii de artă din lume, de la MoMa în New York până la Tate Modern în Londra, dar și pe stații de autobuz sau pe un zid din Sibiu. Spune că încearcă să nu refuze nicio invitație de a desena și că îl bucură libertatea de mișcare și de a crea, singurele lucruri de care are nevoie fiind o suprafață pe care să deseneze și cariocile pe care le poartă în permanență cu el. În ultimii ani aproape nu a existat un protest sau o acțiune civică la care desenele sale să nu circule pe pancarte sau în rețelele sociale, pentru că Dan Perjovschi crede că este important ca artiștii să se implice în societate și nu poate separa politicul și viața civică de arta lui.
Episodul este unul mai lung decât de obicei, pentru că în studio am vorbit despre prea multe subiecte interesante care merită ascultate, de la transformările prin care trece lumea în prezent, la îndoiala veșnică de care suferă artiștii dar și relaxarea de a nu căuta succesul imediat, până la alegerea de a rămâne și de a schimba ceva în România.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Doctor Turtle – Know No No-Nos; Doctor Turtle – Two Hat Rag.
★ Support this podcast ★
3/12/2018 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
#40 Răzvan Exarhu
Răzvan Exarhu a început să facă radio în anii 90, când s-a angajat la Pro FM, mai întâi pe postul de prezentator de știri. Pentru că știrile pe care le scria erau prea amuzante, a fost mutat disciplinar la matinal și a descoperit atunci că cel mai mult îi place să lucreze la o emisiune de dimineață, pentru că îi prinde pe oameni într-un moment al zilei în care le poate transmite o energie bună. Când a simțit că munca devine un simplu job, și-a dat demisia, după opt ani de radio, și a decis să învețe alte lucruri, cum ar fi comunicare și relații publice și să gătească. După ce a trecut prin două încercări de a reveni în radio cu Guerrilla și Clandestino, și în urma mai multor tipuri de faliment, Răzvan spune că ajunsese într-un punct în care se simțea la pământ psihic. A reușit să se ridice prin muncă fizică într-un restaurant în care a fost câțiva ani bucătar. Nu evită să vorbească public despre perioada de depresie prin care a trecut, dar prima dată când a vorbit despre asta, la TEDx, spune că a simțit cum s-a supt tot aerul din încăpere. Nu făcea parte din povestea de succes pe care ești obișnuit s-o asculți. De anul trecut a revenit în radio la matinalul de la Rock FM, cu aceeași bucurie de la început, mai bine pregătit ca om de radio și cu dorința de a crea o legătură cu cei care îl ascultă.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Jahzzar – Siesta; Jahzzar – Jardins du Luxembourg.
★ Support this podcast ★
19/11/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#39 Dragoș Nichifor (Grasu XXL)
Dragoș Nichifor, cunoscut publicului sub numele de Grasu XXL, a fost interesat de muzică de mic, pentru că a crescut într-o casă în care se asculta mult jazz, blues și funk. A început să cânte rap de la 14 ani, încurajat de oameni care deja activau în muzică, cum ar fi Tatae de la B.U.G. Mafia. În anii 90 făcea drumuri cu trenul din Bacău în București în căutarea unei case de discuri care să fie interesată de muzica lui. În acea perioadă a lansat, în colaborare cu Paco 10 Grei, primul album despre care acum spune că se bucură că nu a avut succes, pentru că nu ar fi știut cum să-l gestioneze la 17 ani. În 2004 a plecat în Italia să muncească în construcții, dar s-a întors în țară după câteva luni determinat să reușească în muzică. Un an mai târziu apărea hitul Maria, Ioana, și în 2006 primul album solo numit Curaj. Din acel moment, cariera muzicală a lui Dragoș a evoluat rapid. A lansat trei albume solo și a avut numeroase colaborări cu artiști ca Delia și Smiley. În ciuda succesului de care se bucură, Dragoș spune că pentru el muzica a rămas ce a fost dintotdeauna: forma de artă prin care exprimă ce simte și prin care se vindecă.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Grasu XXL – Drumul spre success; Yung Kartz – Wise Guy; Yung Kartz – Fye.
★ Support this podcast ★
5/11/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#38 Corina Șuteu
Corina Şuteu şi-a început cariera drept critic de teatru în România și spune că a fost întotdeauna atrasă de felul în care artele îți permit să lucrezi mereu la ceva nou. În 1995, a devenit director al Masteratului în management cultural de la Dijon. Spune că a acceptat acest post fără vreo plasă de siguranță și că i-a luat cinci-șase ani să se adapteze culturii franceze. După 11 ani de locuit în Franța, a decis să accepte propunerea de a fi director al Institutului Cultural Român din New York. Deși evenimentul cunoscut sub numele de Poneiul Roz a fost un moment greu, care a condus la demisia din ICR, spune că a avut și efecte pozitive pentru, că pregătit-o să gestioneze mai bine crizele din Ministerul Culturii. Despre experiența ca ministru al Culturii spune că a fost cea mai traumatică perioadă din carieră, pentru că a fost o trezire la realitate în legătură cu domeniul căruia i-a dedicat mulți ani din carieră. După 35 de ani de muncă non-stop, Corina Șuteu spune că acum se află pentru prima dată într-un moment de pauză, în care nu mai gonește către un proiect nou sau o provocare nouă. Acum se gândește mai mult la importanța artei pentru societatea largă și la cum ne putem întoarce cu toții la substanța lucrurilor.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Gillicuddy – Springish; Gillicuddy – Adventure, Darling.
★ Support this podcast ★
22/10/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#37 Maria Popistașu
Deși a avut mai multe interese de mică – pictură, dans, gimnastică –, Maria Popistașu nu-și amintește să-și fi dorit să devină altceva decât actriță. Când a dat admitere la ATF a intrat prima pe listă, o realizare despre care spune acum că nu a însemnat, de fapt, nimic. A început să joace la Teatrul Național din București încă din al treilea an de facultate, dar apariția unor filme ca „Marfa și banii” a făcut-o să realizeze că și-ar putea practica meseria și altfel: în proiecte care nu se întind pe ani de zile și mai adaptate temelor contemporane. După ce s-a făcut remarcată în Sex Traffic pentru rolul unei tinere moldovence, victimă a traficului de carne vie, Maria a primit numeroase oferte de roluri și spune că i-a plăcut perioada de câțiva ani în care a călătorit în diferite țări pentru filme. Când a rămas însărcinată a știut că urmează o pauză de trei ani în care nu va mai juca. Pauza s-a transformat în șapte ani, timp în care a simțit o presiune atât exterioară cât și interioară să se întoarcă la muncă. Maria spune că a avut nevoie de această perioadă pentru a se recalibra și că acum se simte pregătită să revină în cinema, dar altfel: mai matură și liniștită, cu alt gust pentru filme și fără dorința de a demonstra nimic nimănui.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Lobo Loco – Lucky Nightwalk; Lobo Loco – Drunken Sailesmen.
★ Support this podcast ★
8/10/2018 • 0 minutos, 0 segundos
Episod bonus - Andreea Vrabie
Pe 30 septembrie, de Ziua Internațională a Podcastului, Cristian Lupșa, editorul DoR, o ia la întrebări pe Andreea Vrabie despre ce înseamnă podcastul Pe Bune pentru ea, ce a învățat în cei doi ani de când îl realizează și care sunt vulnerabilitățile și dilemele care au condus la realizarea lui.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Podington Bear – Golden Hour; Podington Bear – Bumble.
★ Support this podcast ★
30/9/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#36 Ioana Moldovan
Ioana Moldovan a descoperit fotografia în ultimul an de facultate, însă i-a luat peste 10 ani până să găsească curajul de a se dedica acestei pasiuni full time. Aceeași pasiune a purtat-o la protestele din Piața Taksim în Turcia sau pe frontul de est din Ucraina, dar și în unele dintre cele mai sărace zone din România unde a surprins de la cum arată bătrânețea pentru români până la viața unui medic la țară. Fotoreportajele ei au fost publicate, printre altele, în The New York Times, Al Jazeera și Huffington Post. Pe lângă bucuria de a fi publicată în presa internațională, Ioana spune că asta i-a oferit și siguranța financiară de a continua să facă proiecte în care crede. Pentru Ioana, scopul meseriei de fotojurnalist este de a arăta oamenilor o realitate cu care aceștia nu au contact direct sau despre care nu știu că există și, astfel, de a schimba, într-o măsură mai mica sau mai mare, felul în care înțeleg lumea.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Anamorphic Orchestra - Radiant Flux; Anamorphic Orchestra - Signs Of Life.
★ Support this podcast ★
24/9/2018 • 0 minutos, 1 segundo
#35 Alex Ștefănescu
Actorul și muzicianul Alex Ștefănescu a descoperit chitara în liceu, când a început să cânte cover-uri împreună cu un prieten, însă nu a acordat muzicii prea multă importanță. Era doar un mod de a-și exprima sentimentele. Mai târziu, după ce a văzut piesa de teatru Revizorul, a decis să dea admitere la actorie, pentru că i-a plăcut energia pe care actorii de pe scenă o transmiteau publicului. După un masterat în actorie la Londra, s-a întors în țară hotărât să scrie un one-man-show în care să vorbească despre trăiri comune oamenilor îmbinând actoria cu muzica. Pentru a atrage mai mulți oameni la spectacol, care a fost preluat de Unteatru, Alex a participat la emisiunile iUmor și Românii au talent, unde e a ajuns până în finală. Deși televiziunea nu i-a adus mai mulți spectatori, Alex spune că popularitatea de care s-a bucurat l-a ajutat să transmită mai multor oameni că schimbarea stă în ei și că prin acțiuni mici pot face lumea mai bună. Din acest motiv, deși își dorește în continuare să fie un actor foarte bun, nu-l deranjează dacă va fi ținut minte doar ca „băiatul cu chitara”.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Alex Ștefănescu – Vise; Jason Shaw – Words; Jason Shaw – Solo Acoustic Guitar.
★ Support this podcast ★
10/9/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#34 George Roșu
George Roșu nu este ilustrator ci artist, o precizare pe care ține să o facă de fiecare dată când vorbește despre ocupația lui. Spune că folosește desenele ca să-și dea cu părerea despre lucrurile care se petrec în jurul lui, cum ar fi știrile zilei, și să arate cu degetul acolo unde simte că trebuie arătat, cum ar fi curentul naționalist din ce în ce mai prezent în țară. Nu-i place să-și explice munca și crede că lucrările unui artist ar trebui să vorbească despre el, dar își dă seama că uneori trebuie să joace și rolul unui galerist sau om de PR. Cel mai în largul lui se simte la expoziții pentru acolo intră în contact cu oamenii care îi apreciază munca și poate schimba idei pe viu cu ei. Nu-și propune ca desenele să aibă umor sau să fie sarcastice, dar așa ies pentru că așa este el și îi place să râdă în timp ce lucrează. Însă are mereu grijă să nu apeleze la un umor facil sau grobian, pentru că își dorește ca lucrările lui să pună oamenii pe gânduri.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Broke For Free – Love Is Not; Broke For Free – XXV.
★ Support this podcast ★
27/8/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#33 Ovidiu Vanghele
Ovidiu Vanghele are peste 15 ani de experiență ca jurnalist. După 10 ani de muncă în presa de trust, mai întâi pentru Mediafax și apoi pentru Pro TV, Ovidiu a ales să pornească propriul proiect jurnalistic, Centrul de Investigații Media, unde a publicat investigații despre centre pentru persoane cu dizabilități prin care se scurg bani publici, despre grupări organizate cu legături în lumea politică și despre generalul Gabriel Oprea, un om care până nu demult părea de neatins. Pentru Ovidiu să fii jurnalist înseamnă să încerci într-o oarecare măsură să faci dreptate și spune că nu îi este frică să scrie despre unii dintre cei mai puternici oameni din România, în ciuda mesajelor și telefoanelor de amenințare, pentru că trăim într-o țară în care jurnaliștii încă pot să-și facă meseria în siguranță. Crede că nu poți face jurnalism de investigație dacă nu cunoști mai întâi locul în care trăiești, care sunt regulile și mecanismele după care funcționează. Din acest motiv nu se vede plecând din țară, în ciuda nervilor provocați de autorități, pentru că ar însemna să renunțe la munca lui.
Reportajele lui Ovidiu pot fi citite și pe Să fie lumină, o publicație online care investighează cultele religioase din România.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Andy G. Cohen – Sheffield Hall; Andy G. Cohen – Just a Blip.
★ Support this podcast ★
13/8/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#32 Laura Ionescu
Laura Ionescu este copywriter, ține traininguri de comunicare pentru ONG-uri, este co-fondatoarea proiectului „Dume de mestecat”, scrie pe blogul personal luluts.ro și lucrează în prezent la prima carte. Începând cu Roșia Montană, Laura este nelipsită de la proteste și își folosește vocea din online pentru a încuraja oamenii să se implice civic sau în proiectele în care cred, pentru că are convingerea că stă în noi puterea de a schimba lucrurile care nu funcționează România. Despre frici spune că le închide bine într-o cutie sub pat și le ignoră până când le depășește și dispar. În rarele momente în care se simte descumpănită, își ia un weekend liber în care doarme, citește și își regenerează forțele pentru a o lua de la capăt. Deși la 17 ani i s-a oferit ocazia de a se muta în Canada, a ales să rămână în țară pentru că a vrut să-și demonstreze că poate reuși aici. Dacă atunci a reuși însemna un job bun, acum înseamnă să lase ceva în urma ei, să reprezinte un fel de busolă care oferă încredere oamenilor care se pierd pe drum.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Anamorphic Orchestra - Radiant Flux; Anamorphic Orchestra - Taking Dark Matter Lightly.
★ Support this podcast ★
30/7/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#31 Ana Morodan
La 25 de ani, Ana Morodan a venit din Arad în București cu doar 200 de lei în buzunar și cu determinarea de a construi un imperiu business în jurul personalității ei. Opt ani mai târziu, este una dintre cele mai apreciate blogărițe de fashion din România, are propria linie de haine și conduce o afacere cu peste 10 angajați. Ana spune că a ajuns într-un punct în viață în care vrea să-și regândească activitatea astfel încât să nu mai necesite prezența ei, pentru că a obosit și în general nu prea știe cum să ia o pauză. Cel mai greu până acum i-a fost să se arate în online așa cum este în offline, să pună poze pe Instagram și atunci când simte că nu arată grozav sau să vorbească și despre evenimentele mai puțin fericite din viața ei, cum ar fi moartea tatălui. Ana crede că puterea de a influența oamenii prin ceea ce scrie vine la pachet cu responsabilitatea de a transmite anumite valori și, din acest motiv, nu ezită să pună poze de la protestele din Piața Victoriei sau să susțină comunitatea LGBT, chiar dacă acest lucru s-ar putea să însemne pierderea unor clienți. Dacă ar fi să aleagă între Frumoasa Adormită și Cruella de Vil, ar alege-o oricând ca model pe Cruella, pentru că își ia viața în mâini și nu așteaptă salvarea unui prinț. Plus că este o nebună cu mult umor, așa cum este și ea.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Kevin MacLeod – Ghost Dance; Kevin MacLeod – Tchaikovsky: Dance of the Sugar Plum Fairy.
★ Support this podcast ★
16/7/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#30 Bogdan Theodor Olteanu
Până în prezent, Bogdan Theodor Olteanu a scris și regizat trei scurtmetraje, o piesă de teatru și recent și-a făcut debutul în lungmetraj cu „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, un film care, prin intermediul relației de dragoste dintre două tinere femei, vorbește despre fricile care populează societatea și cum acestea ne influențează viața. Chiar dacă nu se consideră un activist, Bogdan spune că discuțiile despre familia tradițională și problemele cu care se confruntă comunitatea LGBT s-ar putea să-i fi influențat decizia de a realiza acest film în locul altor scenarii pe care le are în lucru. Nu crede că un film poate schimba realitatea, ci că e nevoie de educație și de mai multe produse culturale care să adreseze probleme sociale curente pentru a avea un impact.
În trecut, Bogdan a lucrat în consultanță politică, ceva ce, din punct de vedere moral, nu ar mai face niciodată, și de peste 15 ani este partener într-o companie de PR. Vede munca de birou ca pe un simplu job care doar îi oferă banii necesari traiului și, dacă ar putea da timpul înapoi, ar încerca să se dedice regiei full time, pentru că filmele și teatrul sunt cele care îl țin treaz noaptea și unde simte că poate avea o influență pozitivă. Cea mai mare frică a lui este să nu se mintă în legătură cu cine este și ce este capabil să facă și, astfel, să-și irosească viața.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Lobo Loco – Flower Childs; Lobo Loco – Lucky Nightwalk; Lobo Loco – To Meet Again.
★ Support this podcast ★
2/7/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#29 Raul Oprea (Saddo)
Raul Oprea, cunoscut în lumea ilustratorilor și a street art-ului sub numele de Saddo, nu a fost convins dintotdeauna că va ajunge artist. Când era mic își dorea să facă filme ca Steven Spielberg și, chiar dacă desena tot timpul, un profesor l-a descurajat să dea la liceul de artă. A început să ia iar în considerare o carieră artistică la finalul liceului, când a decis să dea admitere la Facultatea de grafică la Cluj. După facultate a devenit interesat de street art pentru că simțea că își poate expune lucrările sub anonimat, fără să fie judecat de nimeni. Asta i-a dat încredere să își dezvolte stilul atât în murale și lucrări de stradă, cât și în ilustrație și proiecte comerciale. Lucrările lui Raul sunt pline de elemente colorate pentru că, spune el, întotdeauna a fost pasionat de detalii și i se pare mult mai greu să realizeze lucrări minimaliste. Deși lucrează pe cont propriu de opt ani și are constant clienți atât din țară cât și din afară, Raul spune că se simte în continuare ca un impostor în lumea ilustratorilor și nu este niciodată sigur că lucrările pe care le realizează sunt bune. Nu crede în mitul artistului consumat de munca sa și simte că, cel puțin pentru el, este mai sănătos să aibă și momente de pauză în care doar să se bucure de viață.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Ari de Niro – Cash Rules; C-Doc – Life Slow Down;Loyalty Freak Music – Monarch of the Street.
★ Support this podcast ★
18/6/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#28 Alex Gâlmeanu
Probabil există foarte puține persoane publice care să nu fi fost fotografiate de Alex Gâlmeanu în cei 20 de ani de când face fotografie. Deși a făcut milioane de fotografii până în prezent, iar unele au apărut pe copertele unor reviste importante din țară și din lume, Alex spune că cea mai bună fotografie a lui încă nu a fost făcută. În acest interviu vorbește despre etică și obiectivitate în fotografie, fake news în fotografie, importanța proiectelor personale și despre rolul trecerii timpului. Cea mai mare teamă a lui Alex este să-și piardă relevanța. În ciuda acestei frici, plănuiește să trăiască cel puțin 101 ani și să-și păstreze curiozitatea pentru a descoperi oameni și locuri, și dorința să surprindă poveștile lor în fotografii.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Lobo Loco – Flower Childs; Lobo Loco – Lucky Nightwalk.
★ Support this podcast ★
4/6/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#27 Ilinca Manolache
Ilinca Manolache s-a născut într-o familie de actori și nu a stat prea mult pe gânduri când a decis să dea admitere la facultatea de actorie la UNATC. După absolvire s-a angajat la Teatrul Mic, unde lucrează și mama ei. În 10 ani, de când joacă, a fost pe scena unora dintre cele mai mari teatre de stat din țară, cum ar fi Teatrul Național din București sau Bulandra, dar și în spații independente ca Green Hours și Godot. Însă în timp a ajuns să simtă că teatrul s-a transformat într-o simplă formă de divertisment și că multe dintre piese se fac pe bandă rulantă, fără să aibă un mesaj în spate. Când a observat că nu mai simte bucurie după o zi de muncă, dar și pentru că programul ei devenise prea încărcat, a decis să se retragă din mai multe spectacole, unele în care juca de cinci-șase ani. Nu știe ce va urma în continuare, dar Ilinca spune că nu va mai intra în proiecte în care nu crede și că e hotărâtă să redescopere cumva plăcerea de a fi acriță.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Broke For Free – Love Is Not; Broke For Free - If.
★ Support this podcast ★
21/5/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#26 Elena Moroșanu (Helen)
La cei doar 27 de ani ai săi, artista și compozitoarea Elena Moroșanu are o experiență de aproape două decenii în muzică. A început să cânte jazz de la nouă ani, când a fost descoperită de cântăreața și profesoara de jazz Anca Parghel. La 14 ani s-a mutat singură din Onești la București pentru că își dorea să studieze la liceul George Enescu și la aceeași vârstă a început să compună pentru artiști pop români sub îndrumarea lui Marius Moga. Contactul din adolescență cu industria muzicii comerciale a făcut-o să simtă mult timp că nu poate avea o carieră muzicală ca artist solo, pentru că nu contează cât de bună e vocea ei cât timp nu este la fel de slabă și atragătoare ca alte artiste. După episoade de atacuri de panică, anxietate și depresie, și resemnarea că rolul ei în lumea muzicală e doar de compozitor, a găsit curajul de porni un proiect propriu sub numele de Helen. Proiectul muzical e însoțit de mesajul „Be Brave”, prin care Elena vrea să încurajeze alți artiști să fie autentici și să nu se lase doborâți de criticile celorlalți.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Helen - Tell Me; Ryan Little - Phase One; Ryan Little - Say Something.
★ Support this podcast ★
7/5/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#25 Mona Nicoară
Mona Nicoară este regizor, producător și programator în cadrul festivalului de film documentar One World Romania. Deși în tinerețe Mona a fost atrasă de cărți și literatură și a studiat limbi străine, imediat după Revoluție a început să lucreze ca activist pentru drepturile minorităților. A devenit interesată de documentar treptat, mai întâi ca asistent de producție pentru filmul Underground Children și apoi ca regizor al documentarului Școala Noastră, care vorbește despre segregarea romilor dintr-o școală dintr-un sat din Transilvania. În filmul documentar Mona a descoperit o unealtă care vine în completarea eforturilor din activism prin felul în care poveștile umane pot genera empatie pentru o cauză. Cu toate acestea, nu crede că un film poate schimba realitatea. Chiar dacă e interesată de drepturile omului în continuare și protestează pentru respectarea lor, în prezent, Mona spune că se consideră mai mult artistă decât activistă, pentru că arta răspunde acum unor căutări personale.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Krackatoa - The Passing of Time; Krackatoa - Ascent of Sham.
★ Support this podcast ★
23/4/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#24 Constantin Vică
Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie, cercetător al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată, la Universitatea din București și omul la care apelăm toți atunci când avem nevoie ca cineva să ne explice care e treaba cu noile tehnologii. Constantin a fost fascinat de calculatoare încă de mic și a învățat primul limbaj de programare când avea 4-5 ani la clubul pionierilor. Jumătate din liceu a studiat informatică, jumătate franceză, iar dorința de a îmbina în continuare cele două culturi, cea de tip real și cea de tip umanist, l-a făcut să fie interesat de filosofie. Principalele sale domenii de cercetare sunt etica noilor tehnologii și etica aplicată și, prin articolele pe care scrie și prezentările pe care le ține, invită constant oamenii să aibă o abordare critică a vieții digitale. Scopul său, spune Constantin, este să fie un profesor bun, un cercetător bun și un om bun. Deși încă nu știe ce înseamnă să fii un om bun, încearcă să cultive în el virtuți ca răbdarea, înțelegerea celorlalți, curajul și să accepte să i se facă rău în loc să facă el rău celorlalți.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Broke For Free - 942 Miles; Broke For Free - Love Is Not.
★ Support this podcast ★
9/4/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#23 Elena Stancu
În noiembrie 2013, jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț s-au mutat într-o autorulotă de cinci metri pătrați, renunțând la slujbele lor și la garsoniera în care stăteau cu chirie, pentru că își doreau să documenteze și să înțeleagă mai bine România de azi. Decizia i-a oferit Elenei libertatea de a lucra la subiectele care o interesează fără presiuni comerciale sau de timp, un beneficiu care depășește disconfortul vieții de zi cu zi într-o autorulotă. Deși nu poate schimba direct și semnificativ viețile oamenilor despre care scrie - victime ale violenței domestice, tineri fără adăpost, persoane cu dizabilități, oameni din comunitatea romă -, Elena spune că micile schimbări în bine pe care articolele ei și ale altor reporteri le produc în societate îi dău curajul necesar să își facă meseria de jurnalist în continuare. În cei patru ani de când sunt telelei, Elena spune că a devenit mai empatică și că îi înțelege mai bine atât pe oamenii despre care scrie, cât și pe cei care au prejudecăți față de ei.
Dacă vreți să susțineți munca Elenei și a lui Cosmin, intrați pe teleleu.eu și abonați-vă la vederi.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Dexter Britain - The Time to Run; Dexter Britain - Late Mornings.
★ Support this podcast ★
26/3/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#22 Vlad Niculescu
Timp de 9 ani, Vlad Niculescu a fost cunoscut ca librarul din Anthony Frost, o librărie specializată în carte în limba engleză, pe care a deschis-o împreună cu doi prieteni cu care împărtășea dragostea pentru cărți. De-a lungul timpului, în jurul librăriei s-a strâns o comunitate de oameni care veneau acolo nu doar pentru cărțile alese cu atenție de Vlad, ci și pentru atmosferă - te servea mereu cu ceai sau cafea - și pentru conversațiile cu el. Vestea închiderii Anthony Frost în martie 2017 a fost primită cu tristețe de prietenii librăriei care s-au strâns acolo în ultima zi pentru a-l îmbrățișa pe Vlad și a-i oferi cuvinte de încurajare. Despre lunile care au urmat, Vlad spune că le-a simțit ca pe o perioadă de doliu, în care a trebuit nu doar să se împace cu pierderea, ci și să facă față sarcinilor administrative care vin la pachet cu un astfel de eveniment. La finalul anului trecut, Anthony Frost a revenit în peisajul bucureștean sub umbrela Cărturești & friends. Pentru Vlad, meseria de librar nu a fost niciodată un simplu job sau un business, ci un mod de a trăi, „într-o îmbrățișare a gândurilor” care umple spațiul dintre oameni, și tot ce își dorește e să aibă în continuare ocazia să trăiască așa.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Doctor Turtle - I'm What You'd Be Without Her; Mutherpluckin' B - Cryin in the Delta Wind.
★ Support this podcast ★
12/3/2018 • 0 minutos, 0 segundos
#21 Svetlana Cârstean
Deși părinții ei și-au dorit să facă Politehnica și plăcerea ei pentru literatură s-a aflat mereu în contradicție cu valorile lor, Svetlana Cârstean a absolvit Facultatea de Litere, la Universitatea București, și masterul de teoria literaturii. A debutat în poezie în 2008 cu volumul individual „Floarea de menghină”, care poartă numele poemului scris cu 15 ani înainte și care a făcut-o pentru prima oară să simtă că și-a găsit vocea în scris. Până la publicarea volumului, a simțit o presiune atât să demonstreze familiei că se poate întreține din scris, cât și să obțină o validare ca scriitoare din partea prietenilor scriitori. „Floarea de menghină” i-a adus numeroase premii, dar, în același timp, a făcut-o să se lupte cu o etichetă nouă, de „autoarea unui singur poem”. Până în prezent, Svetlana a publicat trei volume de poezie, iar poemele sale au fost traduse în germană, engleză, franceză, italiană, catalană, suedeză şi cehă.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank și de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Lee Rosevere - Southside; Lee Rosevere - As I Was Saying.
★ Support this podcast ★
26/2/2018 • 0 minutos, 0 segundos
Bonus - Best of Pe Bune cu Elena Văduva
Un episod bonus, în care Elena Văduva, asistent de producție la Pe Bune, povestește care sunt momentele preferate din primul sezon de podcast și cum Pe Bune a ajutat-o să înțeleagă mai bine viețile artiștilor pe care îi admira.
Temă muzicală: Alex Turcu.
Inginer de sunet: Horia Baldea.
★ Support this podcast ★
19/2/2018 • 0 minutos, 0 segundos
Pe Bune Live
Pe 22 ianuarie am dat startul unui nou sezon din podcastul Pe Bune prin un spectacol live. Regizorul Patrick Brăila, actrița Mihaela Drăgan, poeta Elena Vlădăreanu, reporterul Luiza Vasiliu și scriitorul Alex Tocilescu au împărtășit cu un public de 180 de oameni care sunt lucrurie care îi frământă. Am vorbit despre cum treci peste hate speech sau peste eșec, despre originalitate și responsabilitate, și despre cum faci să nu renunți în ciuda obstacolelor. Ce a ieșit puteți asculta într-un episod de două ore.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Parteneri Pe Bune Live: Institutul Francez și Dizainăr.
Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Jahzzar - Endeavour.
★ Support this podcast ★
12/2/2018 • 1 hora, 0 minutos, 0 segundos
Promo - Te abonezi și citești
Februarie e luna cadourilor la DoR. E momentul în care se întorc sau se alătură comunității cei mai mulți oameni, iar noi îi răsplătim cu cărți, surprize și abonamente speciale. Pentru 2018 ne-am stabilit o țintă ambițioasă: 1.500 de abonamente reînnoite sau proaspete, pentru că jurnalismul nostru depinde de susținerea directă a celor care ne citesc.
A te abona înseamnă a crede și a susține financiar – și în modul cel mai direct – felul în care DoR documentează și scrie poveștile României de azi.
Fiecare abonat contribuie la susținerea directă a jurnalismului DoR, a echipei și colaboratorilor. Spre deosebire de un exemplar cumpărat din librării, când cumperi un abonament, toți banii ajung la noi imediat. Fără tine n-am avea nici cui povesti și nici resursele s-o facem. De aceea, comunitatea DoR e specială și o tratăm ca atare: dincolo de revista trimestrială, pe care ți-o livrăm acasă sau la serviciu, îți scriem mesaje de mână, îți trimitem săptămânal un newsletter dedicat și te anunțăm înaintea tuturor despre evenimente și alte proiecte pe care le facem.
Alege chiar acum abonamentul care ți se potrivește. Prețurile încep de la 90 de lei pentru un an de DoR: http://shop.decatorevista.ro
★ Support this podcast ★
5/2/2018 • 0 minutos, 0 segundos
Promo - Pe Bune Live - 22 ianuarie
Pe 22 ianuarie, Pe Bune se transformă din experiența interviurilor audio într-un spectacol live. Patrick Brăila, Mihaela Drăgan, Elena Vlădăreanu, Luiza Vasiliu și Alex Tocilescu vor povesti cu sinceritate, timp de o oră și jumătate, despre fricile, limitările și problemele cu care se confruntă, dar și despre cum munca pe care o fac îi definește ca oameni.
Pe Bune Live va fi înregistrat audio și va fi primul episod al unui nou sezon de podcast.
UNDE: Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia nr. 77, București)
CÂND: Luni, 22 ianuarie. Spectacolul este programat să înceapă la ora 19:30. Accesul se face de la 19:00.
CÂT: 30 de lei. Bilete aici: http://bit.ly/bilete-Pe-Bune-Live.
Eveniment organizat de DoR (Decât o Revistă).
Prezentat de UniCredit Bank.
Susținut de Institutul Francez și Dizainăr.
★ Support this podcast ★
4/1/2018 • 1 minuto, 0 segundos
#20 Iulia Rugină
Regizoarea Iulia Rugină a descoperit plăcerea de a fi pe un platou de filmare la 14 ani, când a făcut figurație într-un film american. Nu a fost admisă în primul an în care a dat examen la UNATC, dar nu a renunțat la dorința de a deveni regizor. Timp de un an s-a trezit la 4 dimineața ca să ajungă la 7 la restaurantul la care lucra, iar după-amiaza se ducea la cinematecă și la cursuri pregătitoare pentru admiterea la UNATC. A intrat al doilea an. Facultatea, deși nu i-a încurajat libertatea de creație, a ajutat-o să realizeze primul mediumetraj, Captivi de Crăciun, un film la care lucra de doi ani. A debutat în lungmetraj cu Love Building, o comedie romantică pe care a continuat-o cu Alt Love Building. Continuarea, pe care Iulia a considerat-o o greșeală și un eșec, a făcut-o să se îndoiască că poate fi regizor și să-și dorească să renunțe definitv la film. S-a întors, însă, pe platou cu Breaking News, un film la a cărui realizare se gândea de zece ani. Breaking News i-a oferit confirmarea că poate transmite publicului emoțiile pe care vrea să le transmită și ajutat-o să găsească o senzație de liniște, pentru că acum simte nu mai trebuie să-și demonstreze nimic.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Blue Dot Sessions - Filing Away; Gillicuddy - Adventure, Darling
★ Support this podcast ★
11/12/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#19 Adi Bulboacă
Adi Bulboacă s-a făcut remarcat prin fotografie de teatru, de-a lungul timpului fiind fotograf oficial la Festivalul Național de Teatru, Gala Premiilor UNITER, Festivalul de teatru tânăr ”Ideo Ideis” și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. A început să facă fotografie de teatru încă din primul an de UNATC, unde a studiat imagine de film, pentru că se apropiase de colegii de la secția de actorie și le urmărea spectacolele prin țară. Tot în timpul facultății a colaborat cu revistele Time Out și Bewhere, și a lucrat pentru Ambasada Franței în România și Institutul Francez. După facultate a urmat o perioadă despre care Adi spune că au fost în total „cinci ani cu de toate”, pentru că a lucrat fără pauze. În 2016, pentru că simțea nevoia unei vacanțe, a hotărât să pornească într-o călătorie inițiatică de 11.000 de kilometri. Așa a ajuns să facă al doilea lucru pentru care este cunoscut: fotografii cu și din trenuri. Timp de o lună a locuit dintr-un tren în altul, fără o destinație clară, în încercarea de a descoperi ce înseamnă de fapt să fii om matur. Mersul Trenurilor, cum alintă el proiectul, l-a ajutat, în schimb, să realizeze cum se simte odihna și cât de importantă e pentru munca lui. Dacă înainte nu treceau mai mult de două săptămâni fără să caute un spectacol prin țară pe care să-l fotografieze, în prezent Adi încearcă să prindă rădăcini în București și să înțeleagă mai bine ce înseamnă fotografia ca artă.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Kevin MacLeod - Dirt Rhodes
★ Support this podcast ★
27/11/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#18 Roman Tolici
Pictorului Roman Tolici i-a plăcut să deseneze de mic. În grădiniță a rugat-o pe mama lui să-l lase să rămână acasă pentru a desena mai mult și aceasta a fost de acord. A urmat școala de arte din Chișinău, iar la 16 ani a venit în România și a studiat animație la liceul Tonitza și grafică la Universitatea de Arte. După terminarea facultății, pentru că erau puține oportunități în România să se realizeze ca artist plastic, s-a angajat part-time în publicitate și timp de zece ani s-a trezit la 6 dimineața pentru a picta, iar la prânz se ducea la serviciu.
A avut prima expoziție personală în 2002, iar de atunci a expus aproape în fiecare an, pentru că, spune Roman, pictura este parte din cine este ca om, așa înțelege lumea și nu se poate opri din lucrat.
Procesul lui de muncă se bazează pe documentare, introspecție și multe ore de izolare în atelier cu pânza în față. Deși pictează de peste 20 de ani, Roman spune că încă mai are momente în care se îndoiește că știe să deseneze și că picturile la care lucrează vor lua forma pe care și-o dorește.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Kevin MacLeod - Ghost Dance; Krackatoa - The Passing of Time
★ Support this podcast ★
13/11/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#17 Doru Trăscău
Doru Trăscău, solistul și liderul formației The Mono Jacks, a descoperit muzica în liceu și la început a cântat la colțul blocului și la metrou la o chitară împrumutată. S-a făcut remarcat la începutul anilor 2000 cu formația AB4, cu care a câștigat premiul Best Local Act în 2003 la MTV Music Awards. În 2008, după ani de făcut naveta între București și Roma, unde locuia Enrico, partererul lui din AB4, a hotărât să riște și să pună bazele unui nou proiect muzical, The Mono Jacks. De atunci, formația a trecut prin numeroase schimbări în componență, însă, în ciuda unor perioade grele, în care s-a luptat inclusiv cu anxietate și atacuri de panică, Doru nu a renunțat niciodată la speranța că poate face muzică așa cum își dorește: alături de niște oameni pentru care pasiunea pentru artă să fie înaintea oricăror altor obiective. L-am prins pe Doru pentru interviu într-un moment interesant din viața lui muzicală, înainte de lansarea celui de-al doilea album The Mono Jacks, la șapte ani diferență de primul, și într-o formulă care îl face să spună că asta e formația pe care și-ar fi dorit s-o aibă la 17 ani.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: The Mono Jacks - Un sfer de secundă; Andy G. Cohen - A Human Being
★ Support this podcast ★
30/10/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#16 Judith State
Judith State este dansator profesionist și coregraf. A urmat cursuri de coregrafie la Rapsodia Română, liceul Floria Capsali din București și liceul de arte din Bacău. A absolvit facultatea de litere și limbi străine pentru că, spune ea, atunci nu știa că există secția de coregrafie la UNATC și singurul viitor pe care dansul părea să i-l ofere era în balet la Opera Română, lucru pe care nu și-l dorea. S-a întors la dans prin intermediul emisiunilor Surprize Surprize și Ploaia de Stele. De atunci, Judith a dansat în spectacole ale Teatrului Național București, Teatrului de Operetă și Odeon, a lucrat alături de Răzvan Mazilu timp de șase ani, a călătorit cu burse și pentru cursuri de pregătire la New York, Londra sau Viena, dar a făcut și înconjurul lumii pe vasul de croazieră Queen Mary, premiat pentru spectacolele pe care le oferă. În 2016 a jucat în Sieranevada, rol pentru care a fost nominalizată la premiile Gopo. Lucrurile cu care se luptă în prezent sunt realizarea propriului spectacol, despre care spune că îi este teamă că-i va arăta că nu are nimic de spus în dans, sentimentul de singurătate în comunitatea de dansatori și dorința de sinceritate pe scenă, de a se arăta așa cum este ea, fără să-i pese de ochiul critic al spectatorului.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Ryan Little - Phase One; Roger Plexico - Six Flags
★ Support this podcast ★
16/10/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#15 Mitoș Micleușanu
Mitoș Micleușanu e un adevărat artist multidisciplinar: scrie proză și poezie, compune muzică și face cercetare sonoră, are proiecte de fotografie și realizează în fiecare weekend emisiunea Războiul Sfârșitului Săptămânii la Radio Guerrilla împreună cu Iulian Tănase. Mitoș s-a născut în Ucraina, dar a crescut la Chișinău, în fosta Uniune Sovietică. Încă de mic a fost interesat de artă, în special de desen și pictură, și pentru că era introvertit, a găsit refugiu într-o viață interioară bogată. Ajuns în România după liceu, a renunțat la facultatea de arte de la Cluj după trei ani și la începutul anilor 2000 a pornit împreună cu vărul său proiectul Planeta Moldova, scenete umoristice scurte care prezentau realitatea trăită atât de basarabeni, cât și de români. În prezent, este interesat să descopere cum mai poate fi spus ceva cu adevărat nou în literatură și în muzică. Lucrează în paralel la două cărți și are mai multe proiecte artistice, dar nu se vede renunțând la nicio ocupație, pentru că, spune Mitoș, nu avem voie să ne irosim capacitățile și cunoștințele. Și uneori le poți face pe toate, dacă ai grijă să definești înainte ce înseamnă „toate” pentru tine.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Podington Bear - Vibe Drive.
★ Support this podcast ★
2/10/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#14 Radu Ciorniciuc
Radu Ciorniciuc este jurnalist independent. Interesat de reportaje sociale, a lucrat de-a lungul timpului cu Casa Jurnalistului, The Guardian, Al Jazeera sau Channel 4. La Casa Jurnalistului s-a făcut remarcat prin Bruce Lee, regele canalelor, un text despre oamenii vulnerabili care trăiesc în canalele din București. Reportajul l-a lăsat cu un sentiment de vinovăție pentru că, în ciuda succesului de care s-a bucurat textul, nu a reușit să schimbe viețile oamenilor despre care a scris. Asta l-a determinat să se orienteze spre jurnalism de investigație și timp de trei ani a călătorit în Marea Britanie, Ucraina și Spania. Fiind mereu pe drumuri, și-a dat seama că a uitat ce înseamnă acasă pentru el. În încercarea de a găsi un răspuns, a pornit un proiect documentar despre ultima familie care a locuit în Delta Văcărești care l-a făcut să renunțe la regulile profesionale care spun că nu trebuie să intervii direct în viețile subiecților tăi. Acum, proiectul Acasă a devenit unul social, ceea ce-l face pe Radu să-și pună multe întrebări despre responsabilitatea pe care și-a asumat-o.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Jahzzar - Check; Sans Nom - You Can't Go Home Again
★ Support this podcast ★
18/9/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#13 Matei Branea
Dacă e întrebat cu ce se ocupă, Matei Branea spune că este grafician, pentru că îi descrie cel mai bine munca, fie că e vorba despre animație sau ilustrație și benzi desenate. În 2000 l-a creat pe Omulan, un personaj de animație simplu, fără ochi, gură și nas, mâinile și picioarele bețe, pentru că, spune Matei, a preferat dintotdeauna să ajungă la esența lucrurilor. Omulan l-a făcut vizibil și i-a deschis uși la Marcă Înregistrată, Planeta Moldova, revista Republik, Festivalul de Film Next, plus multe alte proiecte faine care i-au oferit libertate de creație. De-a lungul timpului, a colaborat cu numeroase agenții de publicitate, dar niciodată nu a creat altfel decât în stilul propriu. În 2015 s-a întors la Omulan printr-un film de 15 minute la care a lucrat timp de trei ani, pentru că, spune Matei, artiștii în România nu pot tăi doar din artă, au nevoie și de side jobs. În prezent, este profesor de animație la UNATC și, deși la 40 de ani i se pare că le-a trăit deja pe toate, i-ar plăcea să învețe cum să spună nu fără să regrete și să concentreze doar la proiectele esențiale.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: 6th Sense - Just Fine; Ari de Niro - Cash Rules
★ Support this podcast ★
4/9/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#12 Alex Tocilescu
Alex Tocilescu este scriitor, copywriter, muzician amator și președinte de bloc. Și-a petrecut jumătate din viață în străinătate, în Frankfurt și mai târziu în New York, unde a scris trei dintre cele patru cărți publicate, dar și unde nu a reușit să-și găsească locul. S-a întors în România în 2010 cu speranța că va reuși să dea sens și utilitate vieții lui. După o încercare de a produce muzică cu formația Aeroport, s-a angajat copywriter în publicitate, domeniu în care lucrează în continuare și singurul job cu program care îl atrage, pe lângă cel de primar al Bucureștiului. Deși este activ civic și își dorește o schimbare, textele lui, atât pe facebook cât și în cărți, sunt cinice pentru că, spune Alex, în România ai nevoie de cinism ca să fii luat în serios dar și ca să faci față realității pe care o trăiești.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Aeroport - Simona Ionescu; Lee Rosevere - As I Was Saying
★ Support this podcast ★
21/8/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#11 Oana Zaharia
Oana Zaharia, vocalista trupei Poetrip, a descoperit plăcerea pentru muzică la maturitate, în timp ce locuia și lucra în Tg Jiu. Întoarsă după facultate în casa părinților și fără prea multe perspective într-un oraș de provincie, s-a apucat să cânte ca să învingă plictiseala. De atunci au trecut șase ani și de când cântă, Oana a reușit să treacă peste o depresie provocată de absența activității muzicale, a realizat că oamenii te susțin inclusiv financiar atunci când faci ceva în care crezi și a învățat cum să aplaneze certurile cu partenerul ei de viață și de trupă astfel încât să nu le fie afectată muzica.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Ryan Little - Say something; Lee Rosevere - Southside
★ Support this podcast ★
7/8/2017 • 0 minutos, 0 segundos
# 10 Alex Fifea
Alex Fifea a descoperit actoria în ultimul an de liceu, prin intermediul Teatrului Studențesc Podul condus de regizorul Cătălin Naum. Nu a intrat primul an în care a dat admitere la UNATC și eșecul l-a făcut să abandoneze gândul de deveni actor. Întâlnirea cu un psiholog ,în timp ce lucra la o grădiniță, l-a ajutat să realizeze că trebuie să încerce din nou, pentru că asta își dorește cel mai mult să facă. A fost admis și după terminarea facultății, i s-a propus să fie angajat la teatrul din Piatra Neamț, dar a refuzat postul de teama lipsei de libertate în alegerea rolurilor și a decis să fie actor independent. S-a concentrat pe teatru social și politic pentru că, spune Alex, trebuie să arătăm și lucrurile mai puțin plăcute dintr-o societate pentru a schimba ceva.
Acum, la mai bine de 10 ani, Alex înțelege cuvintele regizorul Naum când hotărâse să renunțe la actorie: ”o să faci ca peștele pe uscat”. Chiar dacă cineva i-ar șterge toate amintirile, crede că tot spre a spune povești reale s-ar îndrepta.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Tyler Twombly - Brunch Club; Chris Zabriskie - Air Hockey Saloon.
★ Support this podcast ★
24/7/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#9 Lea Rasovszky
Lea Rasovszky este artist vizual și co-fondatoare a asociației Matka, un proiect non-profit care încurajează implicarea artiștilor în acțiuni sociale. Lea a absolvit Universitatea Națională de Arte București, secția foto-video, și după terminarea facultății a lucrat atât în colaborare cu galerii comerciale, cât și pe cont propriu. Experiența a învățat-o să-și cunoască mai bine drepturile ca artist și să fie atentă ca acestea să fie respectate. Lucrările ei de multe ori tratează subiecte tabu, pentru că, spune Lea, o interesează că sunt greșit înțelese de societate. Pentru că lucrează mult, Lea are nevoie de liste ca să-și organizeze timpul și a ajuns să accepte că uneori are nevoie de o pauză în care pur și simplu să stea.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Broke for Free - Drop of Water in the Ocean; Broke for Free - Melt.
★ Support this podcast ★
11/7/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#8 Vera Ion
Regizoarei Vera Ion i-a plăcut să-și imagineze povești de când era mică. În timpul liceului a făcut parte dintr-o trupă de teatru care a încurajat-o să-și exploreze creativitatea fără limite și reguli. A descoperit că experiența de la UNATC, unde a studiat regie, e foarte diferită de cea din trupa de teatru și că facultatea nu te pregătește pentru viața reală. Dezamăgită și fără perspective pentru un loc de muncă, după terminarea facultății a plecat la Londra pentru un masterat și a lucrat o perioadă ca statuie vie și ajutor de clovn. Când s-a întors în țară, în 2010, Vera a început împreună cu actorul Sorin Poamă proiectul Scrie despre tine, o serie de ateliere prin care învață oamenii să scrie piese de teatru pornind de la experiențe proprii și să le pună în scenă. Proiectul, spune Vera, a reprezentat un pariu personal că există un loc în teatru pentru ea și poveștile pe care vrea să le spună.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: The Losers - Gotta Keep Moving; Podington Bear - Bumble
★ Support this podcast ★
26/6/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#7 Sabina Ulubeanu
Compozitoarea Sabina Ulubeanu a descoperit pasiunea pentru muzică în copilărie, când a început să studieze pianul. A urmat liceul de muzică și Consevatorul, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, și visa ca piesele ei să fie cântate la Carnegie Hall și de cele mai mari orchestre din lume. Dar două evenimente din viață: faptul că a devenit mamă încă din facultate și că mai târziu s-a confruntat cu o boală gravă, au făcut-o să-și reorganizeze prioritățile. Pentru a compune, Sabina are nevoie de momente de introspecție, dar spune că acestea vin la pachet cu pericolul de a te pierde în gânduri negative și îndoieli de sine. În prezent, este co-organizator al festivalului Inner Sound, iar compozițiile ei au fost premiate la concursuri naționale și internaționale.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Anamorphic Orchestra - Taking Dark Matter Lightly; Ketsa - Soul Sale
★ Support this podcast ★
12/6/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#6 Andra Matzal
Andra Matzal, în prezent editor și reporter la Scena 9, a scris în departamentele de cultură de la Cotodianul, Adevărul, a lucrat în PR pentru editura Art și a coordonat publicația Think Outside The Box. A petrecut ultimii doi ani la Think Outside The Box încercând să obțină finanțare pentru publicație, perioadă care dus la o stare generală de oboseală și la realizarea că, de fapt, cel mai mult își dorește să scrie. În 2012, Andra s-a mutat în Bolintin Vale, la 30 de kilometri de București, și spune că viața la țară a ajutat-o să depășească oboseala generată de un oraș mare și a învățat-o să-și organizeze singură timpul.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Broke For Free - If; Jahzzar - Jardins du Luxembourg
★ Support this podcast ★
29/5/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#5 Cătălin Georgescu
Cătălin Georgescu a descoperit fotografia în liceu prin intermendiul unui forum. La terminarea facultății, a renunțat la ideea unei cariere de copywriter și a decis să-și transforme hobby-ul într-o meserie. În prezent, face fotografie de interior, de evenimente, poate fi observat la fiecare protest alergând cu aparatul în mână, dar spune că are nevoie de câteva ore în fiecare dimineață pentru a-și tempera anxietatea și aduna energia necesară să iasă afară în lume.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Broke For Free - Only Knows; Gable - Humm OK
★ Support this podcast ★
15/5/2017 • 0 minutos, 0 segundos
Episod bonus - Povestea DoR partea a II-a
Pe 23 aprilie s-au împlinit opt ani de când a apărut ideea lansării DoR. În acest episod, încerc să desfac trecutul revistei și să înțeleg cum a ajuns unde se află acum prin interviuri cu câțiva dintre oamenii implicați în proiect. Bucurii, emoții puternice și probleme greu de depășit într-un episod bonus aniversar.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Jahzzar - The Wrong Way, Mutherpluckin' B - Cryin' in the Delta Wind
★ Support this podcast ★
2/5/2017 • 0 minutos, 0 segundos
Episod bonus - Povestea DoR partea I
Pe 23 aprilie s-au împlinit opt ani de când a apărut ideea lansării DoR. În acest episod, încerc să desfac trecutul revistei și să înțeleg cum a ajuns unde se află acum prin interviuri cu câțiva dintre oamenii implicați în proiect. Bucurii, emoții puternice și probleme greu de depășit într-un episod bonus aniversar.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Gigi G'Alessio - Darix Togni, Krackatoa - Noahs Stark
★ Support this podcast ★
27/4/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#3 Ioana Șopov
Ioana Șopov este ilustratoare și unul dintre organizatorii Visual Playground, o serie de evenimente dedicate artelor vizuale. Când era în liceu, Ioana visa să fie artist și să locuiască într-o mansardă în Paris. În prezent, locuiește și lucrează în București, unde găsește ocazii și provocări noi tot timpul. Când se îndoiește de ea, se întoarce la lucrul care îi place cel mai mult: să deseneze.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Podington Bear - Climbing The Mountain, Broke for Free - XXV
★ Support this podcast ★
17/4/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#2 Laura Leonte
Laura Leonte este fondatoarea Cosânzeana, o întreprindere socială din satul Aninoasa. Imediat după terminarea facultății, Laura a plecat în Franța și Spania unde a cântat pe stradă și a trăit o perioadă ilegal. Perioada nomadă a făcut-o să descopere ce vrea să facă în viață și, întoarsă în țară, a lucrat în creație în publicitate timp de 11 ani, până când stresul și lipsa rezultatelor dorite au dus la epuizare fizică. Și-a dat demisia și acum își investește tot timpul și energia în încercarea de a reda oamenilor bucuria lucrului făcut cu mâinile lor.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Muzică adițională: Gillicuddy - Adventure, Darling, Blue Dot Sessions - Craypaper Wrapper
★ Support this podcast ★
3/4/2017 • 0 minutos, 0 segundos
#1 Daniela Groza
Daniela Groza este fotograf documentar și inițiatoarea proiectului Be Kind for Real. A descoperit fotografia întâmplător, în timp ce lucra într-o cafenea din Statele Unite, și în 2012, printr-un proiect fotografic a reușit să ajungă la rădăcina unor probleme din copilărie și s-o înțeleagă mai bine pe mama ei, care se sinucisese cu doi ani înainte. După ce a trecut peste multe perioade de incertitudine, în prezent Daniela crede în bunătatea oamenilor și în curajul de a porni pe drumuri noi, a căror destinație nu e clară dar care te ajută pe parcurs să descoperi cine ești.
Podcastul Pe Bune este susținut de UniCredit Bank, o companie care crede în puterea minților creative.
Credits:
Tema muzicală e compusă de Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
★ Support this podcast ★
3/4/2017 • 0 minutos, 0 segundos
Preview
Pe Bune se lansează cu două episoade pe 3 aprilie.
★ Support this podcast ★