Winamp Logo
Het Uur Cover
Het Uur Profile

Het Uur

Dutch, Social, 1 season, 64 episodes, 2 days, 13 hours, 45 minutes
About
Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast voor een persoonlijk gesprek. Wat fascineert of beangstigt hen? En hoe zien zij de wereld van nu?
Episode Artwork

Het Uur met schrijver Adriaan van Dis

"Als je ouder wordt, worden sommige jeugdherinneringen ineens belangrijk.” Adriaan van Dis schreef de roman ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’, over een bange jongen in een postkoloniaal gezin en een vergeten persoon die hem veiligheid en warmte gaf. En hij schreef een essay: ‘De kolonie mept terug’, over datzelfde kolonialisme. Want met de jaren ziet Van Dis het verleden en het heden duidelijker, en maakt zich steeds kwader. “Hakken in de klei, hekken dicht, toekomst in het verleden alsof we niet de confrontatie aankunnen van al die grote veranderingen die op ons afkomen.” Met Pieter van der Wielen praat Van Dis over rouw en hoe om te gaan met het verdriet, dat ‘blijkbaar in laagjes komt’. Over zijn geloof in ijver, vlijt en discipline. Over je eigen gedachten onder de loep nemen, en bekijken of ze nobel zijn of op angst gebaseerd. En over het belang van kleine vriendelijke handelingen, zoals een vreemde groeten op straat. “Ik geloof in de gutmensch, verbeter jezelf, begin bij een ander.”Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/24/202459 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Muzikant en podcastmaker Sef (Yousef Gnaoui)

'Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag': het nieuwste album van Sef (Yousef Gnaoui) is genomineerd voor een Edison én door VPRO’s 3voor12 verkozen tot beste album van 2023. Met Pieter van der Wielen praat Yousef Gnaoui over openlijk twijfelen aan systemen en structuren zoals ze zijn bedacht (zoals vlaggen, grenzen en kapitalisme). Over verder kijken, diep tot de wortel, en onbegrensd denken over hoe het anders kan. Over hoe hij in zijn liedjes ‘vrijer kan praten’, niet gebonden aan de regels van de logica van alledaagse gesprekken. En dat zijn vader – die al jong stierf - hem meegaf zich ‘nooit te conformeren aan wat andere mensen denken dat je moet doen’.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/17/202459 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Het Uur met hersenwetenschapper Iris Sommer

Sinds neurowetenschapper Iris Sommer voor het eerst een levend stel hersenen zag – geen grijze massa maar een roze, zachte substantie – is haar levenslange fascinatie voor het brein aangewakkerd. Talloze boeken schreef ze, over stoornissen en stemmingen, het vrouwenbrein en goed voedsel voor een gezond brein. Haar nieuwste boek – De bacterie en het brein – gaat over het verband tussen darmen en hoofd. Met Pieter van der Wielen praat ze over hoe raar het is dat we in het Westen onderscheid maken tussen lichaam en geest. “’Tussen de oren’ betekent niet dat er geen lichamelijke oorzaak te vinden is.” Over hoe bacteriën in ons lichaam invloed hebben op de ontwikkeling van onze hersenen, en de kansen die deze kennis biedt om onze stressbestendigheid en aanleg voor psychische aandoeningen te veranderen. “De jungle van de darm heeft veel invloed op ons psychisch welbevinden.”Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/10/202455 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Het Uur met acteur Romana Vrede

Toen Romana Vrede moeder werd van haar autistische zoon Charlie, viel haar ‘acteur-zijn’ helemaal op zijn plek: “Door mijn kunstenaarsblik ben ik oneindig nieuwsgierig en kan ik me goed inleven. Ik kan magie creëren en de wereld groter maken dan die feitelijk is.” Met Pieter van der Wielen praat ze over het belang van écht contact maken met elkaar, omdat we elkaar dan pas echt zien en meer van elkaar begrijpen. Over hoe we met zijn allen proberen aan ‘de norm’ te voldoen, terwijl niemand die echt haalt. “Het is een mindfuck. De Matrix noem ik dat.” En over hoe ze zich vrijer voelt op het toneel dan in het echte leven, omdat het 'oprechter' en 'kwetsbaarder' is. "Ik denk dat mensen op straat meer acteren dan ik ooit op het toneel heb gedaan."Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/3/202456 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Het Uur met liefdesexpert Corine Koole

Corine Koole schrijft al twintig jaar over de liefde, en toch gaat het haar nooit vervelen. “Hoe langer ik met het onderwerp bezig ben, hoe meer kleuren en nuances ik zie in de verlangens en behoeftes van mensen.” Met Pieter van der Wielen praat ze over haar nieuwste boek, Late liefde, waarin ze vijftigplussers over liefde en intimiteit interviewt. Van het cliché dat de behoefte daaraan afneemt bij mensen die ouder worden blijkt niks te kloppen: zij weten juist héél goed wat ze willen. En ze deelt de lessen en wetten die ze heeft geleerd door de afgelopen twintig zoveel verschillende mensen over de liefde te interviewen, zoals het belang van loyaliteit naar elkaar in lange relaties, elkaar ‘je eigen ding’ gunnen en elkaar willen doorgronden. Hoe moderne vormen van liefde – zoals polyamorie – helpen jaloezie en verlangens diep in de ogen te kijken. En: hoe verliefdheid een soort drug is. “Je hebt altijd een keuze om er wel of niet in mee te gaan.”Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/27/202458 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Het Uur met slaaphoogleraar Eus van Someren

Waarom slapen we eigenlijk? En wat gebeurt er als we te weinig slapen? Slaaphoogleraar Eus van Someren wil er álles over weten en ontrafelt in zijn slaaplab het nut van slaap en de gevolgen van slapeloosheid. Met Pieter van der Wielen praat Van Someren - die jarenlang ook gitarist van The Scene was - over wat goede en slechte slaap eigenlijk is. Over wat er in ons brein precies gebeurt tijdens goede slaap, zoals de ‘ontkoppeling’ van herinneringen van negatieve fysieke ervaringen, zodat we opstaan met een ‘opgeruimd hoofd’. En waarom langdurige slapeloosheid zelfs kan leiden tot depressie en angst. “Als we slapelozen meer hulp bieden valt er zóveel ellende te voorkomen.”Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/20/202456 minutes, 1 second
Episode Artwork

Het Uur met neurobioloog Brankele Frank

Neurobioloog Brankele Frank kreeg tot twee keer toe een burn-out en zocht uit wat er dan eigenlijk écht in je lichaam en hoofd gebeurt. Met Pieter van der Wielen praat ze over hoe langdurige stress en het bijbehorende stofje cortisol onze hersenen daadwerkelijk veranderen. Dat niet alleen (werk)druk maar ook genen, opvoeding en overtuigingen een belangrijke rol spelen bij gevoeligheid voor burn-out klachten. Hoe ze in haar eigen zoektocht naar herstel oneindig veel geduld nodig had en leerde minutieus met energie en actieve ontspanning om te gaan. Én de uiteindelijke sleutel tot een groot deel van haar herstel: haar emoties en andere signalen van het lichaam leren voelen en omarmen. “We zijn onze hersenen en cognitie als kapitaal gaan zien wat we moeten inzetten, waardoor we van ons lichaam vervreemden.” Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/13/202456 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Het Uur met sterrenkundige Vincent Icke

De mens bestaat uit de “goedkoopste troep die in het heelal voor het oprapen ligt”. Grote kans dus dat er ook elders in het heelal buitenaards leven bestaat, zegt Vincent Icke. Pieter van der Wielen spreekt de bekendste sterrenkundige van Nederland over de mysteries van het universum, zijn favoriete formule en over waarom wij mensen eigenlijk helemaal niet gemaakt zijn om het heelal te doorgronden. Toch probeert Icke juist dat op zijn 77ste met minstens zoveel enthousiasme en opmerkzaamheid te doen als in dat eerste jaar in de collegebanken, toen hij dacht: hier ben ik thuis.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Anouk van KampenMixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/6/202459 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Het Uur met presentator en bladenmaker Mandy Woelkens

“Ik hou niet van die opgepoetste plaatjes en dat iedereen er perfect uit moet zien.” Als hoofdredacteur van Linda.meiden wil Mandy Woelkens de échte mens laten zien. Met Pieter van der Wielen praat de bladenmaker en presentator over de uitdagingen van opgroeien met de beeldvorming door social media. Over het belang van ruimte geven aan elkaar en te luisteren, júíst als er verschillen zijn. Over hoe ze van haar ouders leerde nét iets harder dan ‘gewoon’ haar best te doen én over haar onophoudelijke optimisme en veerkracht. “Als ik val of bots is er altijd de keuze: opstaan en weer doorgaan.”Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/23/202356 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Het Uur met cabaretier Roué Verveer

Oorlog, klimaatcrisis, politieke onrust: er was in 2023 weinig om vrolijk van te worden, toch is Roué Verveer dat eigenlijk altijd. Hij heeft er een ware levensfilosofie van gemaakt, die hij met zijn cabaretshows en twee zelfhulpboeken verspreidt. De komende tijd brengt hij ‘A Very Funny Christmas’, een kerstshow om juist ook in de donkere dagen te blijven lachen. In Het Uur praat hij met Pieter van der Wielen over opgroeien in Suriname in de onrustige jaren tachtig, en hoe hij daar leerde áltijd door te gaan. Over Surinaams opvoeden versus Nederlands opvoeden en over hoe je een relatie leuk en spannend houdt. Problemen zijn niet altijd te vermijden, maar relativeren kun je leren. ‘Is de wereld echt zo slecht? Willen we niet óók naar de mooie dingen kijken?’Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/16/20231 hour, 3 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Het Uur met hoogleraar wetenschapstheorie en -geschiedenis Trudy Dehue

Achter wetenschappelijke feiten en witte jassen schuilen menselijke keuzes, meningen en moraal. Dat loopt als rode draad door het werk Trudy Dehue. Ze is psycholoog, filosoof en emeritus-hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis, en bekend van de bestseller 'De depressie-epidemie' en haar meest recente boek 'Ei, foetus, baby: een nieuwe geschiedenis van zwangerschap'. Met Pieter van der Wielen praat ze over waarom het belangrijk is de ‘ingrediënten’ van feiten te weten, die- net als ons voedsel- samengesteld zijn door mensen. ‘Democratische wetenschap’, noemt ze dat. Ze legt uit dat feiten niet een directe weergave van de werkelijkheid zijn, maar een ‘samengebald argument’. En wat de invloed van die wetenschappelijke feiten op de inrichting van ons leven is. Is een psychische stoornis er pas als we hem zo noemen? Vanaf welk moment zien we een vrouw als zwanger? En op welk moment verklaren we iemand dood?Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/9/202357 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Het Uur met hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M’charek

Het was een belangrijk thema bij de verkiezingen: migratie. Termen als ‘stromen’, ‘de migratiecrisis’ en grote pijlen op kaarten maken van migratie een soort ongrijpbaar fenomeen. Terwijl: het gaat om mensen. Hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M’charek onderzoekt wie precies op de boten stappen, en waarom. Met Pieter van der Wielen praat ze over waarom het belangrijk is de doden in de Middellandse Zee namen te geven, zodat familie weet wat er met hun geliefden gebeurd is. En over haar onderzoek in haar geboorteland Tunesië, naar waaróm mensen naar Europa vluchten. Ze stuit daar op de ongemakkelijke waarheid dat een deel van die oorzaken direct gelinkt is aan onszelf. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/2/20231 hour, 53 seconds
Episode Artwork

Het Uur met longarts en schrijver Sander de Hosson

Longarts Sander de Hosson vertelde in zijn carrière honderden patiënten dat hun dagen geteld zijn. Hij heeft het zijn missie gemaakt een goed levenseinde deel van de medische praktijk te maken. Met vaak minieme maatregelen kan de dood veel zachter worden voor zowel de patiënt als de nabestaanden.Met Pieter van der Wielen praat hij over waarom het belangrijk is dat artsen niet alleen het fysieke leed behandelen van patiënten die ongeneeslijk ziek zijn, maar de mens als geheel zien: inclusief psyche en behoefte aan zingeving. En over het kloppende cliché dat mensen in de stervensfase vooral het léven zien, en wat daarin belangrijk was (vrienden, familie en je hart volgen, niet: kapitaal en werk).Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/25/202356 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver en cultuurhistoricus Eva Rovers

Ruim de helft van de Nederlanders heeft weinig vertrouwen dat de Nederlandse politiek de grote problemen van deze tijd kan oplossen, burgers voelen zich niet gehoord én er is wederzijds wantrouwen tussen politici en inwoners. Kortom: de Nederlandse democratie kan wel een update gebruiken. Eva Rovers maakte er haar levenswerk van om burgers méér politieke stem te geven dan enkel één keer per jaar een vakje rood te kleuren. Ze schreef boeken over activisme en nieuwe democratie en zette Bureau Burgerberaad op waarmee ze als pleitbezorger langs bestuurders in heel Nederland trekt.  Met Pieter van der Wielen praat ze over haar liefde voor de natuur en hoe een bijna-doodervaring maakte dat ze zich één voelde met de aarde en zich sindsdien onverschrokken inzet voor het klimaat. Over waarom we woede van burgers moeten koesteren (want woede is vaak het begin van verandering) en waarom burgers van de toekomst én de natuur ook een politieke stem zouden moeten hebben.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/18/202359 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Het uur met wijsgeer en schrijver Professor Soortkill

Hoe vind je je eigen pad als je opgroeit in een omgeving die niet alleen maar makkelijk is? Professor Soortkill komt uit de Bijlmer en verzamelde de levenslessen en inspiratie die hij zélf als jongere graag had geleerd in het boek Smibologie. Each one teach one. Met Pieter van der Wielen praat hij over hoe hij als ‘high school dropout’ tóch leraar en mentor geworden is bij zijn eigen Smib University. Over hoe hij zich ontworstelde aan een gevoel van minderwaardigheid door zijn ‘mindset’ te herprogrammeren. En hoe hij nu anderen leert op zichzelf te vertrouwen, positief in het leven te staan, oplossingen te vinden voor problemen en zélf na te denken (ongeacht wat je omgeving zegt en denkt). Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/11/202356 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Het uur met dramaturg en schrijver Selm Merel Wenselaers

Hoe is het om je niet volledig man of vrouw te voelen in een binaire wereld? Historicus en dramaturg Selm Merel Wenselaers groeide op in een Vlaams katholiek dorp, en voelde al jong dat ze zich niet helemaal identificeerde als jongetje. Rolmodellen en verhalen over transpersonen waren er nauwelijks en de term non-binair bestond nog niet eens. Dus vond Wenselaers zelf haar weg en schrijft daar nu een boek over. Met Pieter van der Wielen praat ze over zelfacceptatie (en hoe dat een levenslange weg is), hoe we onszelf steeds weer zien door de blik van een ander en de ‘overrompelende’ ervaring van het vinden van een geliefde die je helemaal ziet zoals je bent.  Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/4/20231 hour, 4 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Het Uur met rouwexpert Manu Keirse

Als jonge vrijwilliger op de kankerafdeling van een ziekenhuis viel het Manu Keirse op hoe weinig er over de dood werd gesproken op een plek waar de dood juist overal aanwezig was. Hij besloot zijn beroep te maken van praten over verlies, rouw en de dood. Inmiddels is Keirse de bekendste rouwdeskundige van de Lage Landen, met tientallen boeken over het onderwerp op zijn naam. En dat is helemaal niet zo’n verdrietig vak als het misschien lijkt, vertelt hij in Het Uur. Mensen hebben de neiging om verdriet uit de weg te gaan, maar we zouden een hoop problemen oplossen als we ons verdriet omarmen. Een gesprek over het overleven van verlies, beter omgaan met mensen die rouwen en over leren leven met de dood.Presentatie: Pieter van der Wielen  Redactie: Mira Zeehandelaar  Mixage: Audiochef  Muziek: Rufus van Baardwijk  Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/28/202359 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Het Uur met psychiater en activist Glenn Helberg

“De basis van de mens is gezien en gehoord worden.” Nu psychiater en activist Glenn Helberg beland is in wat hij zelf ‘de vierde levensfase’ noemt, is er tijd om achterom te kijken. Helberg is pionier op het gebied van transgenerationele trauma’s en laat een schat aan kennis na. Met Pieter van der Wielen praat hij over de valkuilen van dominante westerse perspectieven en de waarde van kennis van inheemse volkeren. Hoe werken traumatiserende gebeurtenissen, zoals geweld en onderdrukking, door in de psyche en het lichaam? En welke effecten kunnen deze hebben op individuen en gemeenschappen? Over het belang van zelfbeschikking, het belang van in contact staan en waarom wraak nooit een oplossing is.Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/21/20231 hour, 3 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Het Uur met econoom en socioloog Sandra Phlippen

Ze is één van de meest invloedrijke economen van ons land, heeft een topfunctie bij ABN AMRO én heeft veel aandacht voor ongelijkheid en de klimaatcrisis. Bijzonder hoogleraar Sandra Phlippen laat zich sinds ze de veertig is gepasseerd door geen werkgever meer opleggen wat ze wel en niet kan zeggen. Met Pieter van der Wielen praat ze over de energietransitie en hoe we die met zo min mogelijk 'maatschappelijke pijn’ moeten laten verlopen. Over het grootste falen van de markteconomie ooit: dat CO2-uitstoot geen prijs heeft. En over dat de overheid moet stoppen met ‘gevestigde belangen’ beschermen, zodat fossiele economische activiteiten op een geordende manier failliet kunnen gaan. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/14/202359 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Het Uur met oud-generaal Peter Van Uhm

‘Complimenten deel je in het openbaar, kritiek één op één.’ En: ‘Zeg niet dat je te druk bent, straks ga je er zelf nog in geloven.’  Oud-generaal Peter van Uhm was de hoogste generaal van ons land, en gaf leiding aan zo’n 60.000 mensen, soms in gevaarlijke situaties. In het boek ‘Notities van een generaal’ deelt hij zijn belangrijkste levenslessen- zelf noemt hij ze liever ‘natte kreten’. Met Pieter van der Wielen praat Van Uhm over het verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid als het gaat om misstanden tijdens militaire missies. Over hoe 'kameraadschap het kwadraat van vriendschap' is. En over dat hij tot op de dag van vandaag niet weet of hij de ‘grootsheid’ heeft om de moordenaar van zijn zoon te vergeven. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/7/20231 hour, 1 minute, 49 seconds
Episode Artwork

Het Uur met hoogleraar psychologie en psychoanalyticus Paul Verhaeghe

Jarenlang behandelde hij als psychoanalist patiënten op de sofa, inmiddels is zijn blik meer gericht op de maatschappij. Hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe schreef het boek Onbehagen, over hoe het kan dat we in de meest voorspoedige tijden ooit leven, maar toch ziek, eenzaam, depressief en burned-out raken. Met Pieter van der Wielen praat Verhaeghe over hoe het ‘ik’, en onze identiteit, bestaat in relatie tot anderen. Hoe we als mens niet gemaakt zijn om 'het alleen te doen', terwijl de samenleving ons juist vraagt individueel, competitief en ‘maakbaar’ te zijn. En hoe dat ons opzadelt met een enorm gevoel van schuld, eenzaamheid en leegte. Over het belang van gemeenschap, en hoe de klimaatcrisis waarin we leven voedingsbodem kan zijn voor verandering en nieuwe collectieve zingeving.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/30/20231 hour, 1 minute, 54 seconds
Episode Artwork

Het Uur met bestsellerauteur en therapeut Hannah Cuppen

Tien jaar geleden schreef therapeut Hannah Cuppen de bestseller Liefdesbang, waarin ze haar eigen verlatingsangst en bindingsangst onder de loep neemt. Het werd een megasucces, en tot op de dag van vandaag vliegen haar boeken over de toonbank en zitten al haar trainingen over dit thema vol. Met Pieter van der Wielen praat ze over waarom dit thema bij zóveel mensen speelt, zowel in liefdesrelaties als in vriendschappen en andere relaties. Over hoe je kindertijd en de hechting met je ouders bepaalt hoe je als volwassene relaties aangaat. En waarom het zo essentieel is het ‘monster’ van je diepste angsten aan te kijken, om zo tóch gezonde liefde te vinden. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/23/202359 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver en jurist Roxane van Iperen

Schrijver en jurist Roxane van Iperen schreef boeken over moraliteit, oorlog en onrecht in de wereld. Nu is er het boek ‘Dat beloof ik’, over haar eigen oorlog: het onveilige gezin waar ze in opgroeide. Met Pieter van der Wielen praat ze over hoe trauma je hele leven met je meereist, en over de aantrekkingskracht van gevaarlijke situaties (‘Daar voel ik me thuis’). Over hoe ze voor het schrijven van dit boek zachtheid moest leren voelen voor het kind in haar. En over het grijze gebied tussen daders en slachtoffers, en waarom het vóór de voordeur juist ook gevaarlijk is voor kinderen die opgroeien in onveilige gezinnen.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/16/20231 hour, 2 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Het Uur met filosoof Lisa Doeland

2023 is de heetste zomer ooit gemeten en de CO2-uitstoot stijgt alleen maar. De korte versie: we zijn gedoemd. Om ons beter te verhouden tot de ecologische catastrofe waarin we zitten, helpt het om onze ‘uitsterfelijkheid’ te omarmen, betoogt filosoof Lisa Doeland. Ze schreef er het boek Apocalypsofie over. Met Pieter van der Wielen praat ze over gevaarlijke 'groene fantasieën’ die onze aandacht afleiden. Over CO2-reductie als fetisj en zonnepanelen als privilege. Over het nut van hoop (geeft energie) en wanhoop (geeft realiteitszin). En over hoe het besef van onze eigen ‘eetbaarheid’ ons kan helpen beter gedrag te vertonen.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/9/20231 hour, 40 seconds
Episode Artwork

Het Uur met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder

In een tijd waarin de ene na de andere crisis voorbijkomt − de klimaatcrisis, wooncrisis, stikstofcrisis − is het voor de gezondheid van ons brein juíst belangrijk om ons op positieve dingen te focussen, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. In gesprek met Pieter van der Wielen vertelt hij hoe we ons brein en ons hart kunnen blijven uitdagen en hoop kunnen geven.En natuurlijk legt de ‘hersenprofessor’ nog eens uit waarom bewegen zo essentieel is en geeft concrete tips, want we blijken nog steeds massaal te blijven zitten. Dus kom van die bank en social media af, en fiets, dans, maak muziek en leer jezelf iets totaal nieuws. Waarom is het toch zo moeilijk? Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/2/202358 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Trailer: Het Uur van Pieter van der Wielen

Dé interviewpodcast van NRC. Pieter van der Wielen ontvangt iedere vrijdag een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8/30/202316 seconds
Episode Artwork

Het Uur met gedragswetenschapper Ben Tiggelaar

Ons gedrag veranderen is moeilijk, het kost veel energie, tijd en inspanning. Dat is een wat ongemakkelijke boodschap in een tijd waarin we ons razendsnel moeten aanpassen aan grote problemen zoals de klimaatcrisis, maar gedragswetenschapper Ben Tiggelaar heeft wel wat tips. Pieter van der Wielen praat met de bestsellerauteur Tiggelaar over hoe we ons brein moeten ‘lokken’ naar beter gedrag. Hoe niet alleen motivatie maar juist ook de omgeving daarin essentieel is (en er soms dus ook een overheid nodig is om menselijk gedrag te veranderen). Over het belang van bescheidenheid bij ‘succes’ in het leven, omdat toeval er vaak een grote rol in speelt, en waarom de echte ‘self-made man’ of ‘self-made woman’ eigenlijk niet bestaat. En over zijn eigen kijk op een geslaagd leven en de levenslessen die hij volgt.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Dit was de laatste aflevering van Het Uur van dit seizoen. We zijn er weer vanaf 1 september, tot dan!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/27/202358 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Het Uur met neuropsycholoog Margriet Sitskoorn

Onze hersenen zijn deels gevormd door onze genen, maar veranderen ook continu door onze omgeving, door wat we lezen, zien, horen en meemaken. “Aan het einde van dit gesprek zijn jouw hersenen anders dan ervoor”, aldus neuropsycholoog Margriet Sitskoon. Pieter van der Wielen praat met hersenwetenschapper Sitskoorn over waarom het belangrijk is controle over je eigen aandacht te krijgen. En dat het tegelijkertijd een uitdaging is, omdat we continu worden afgeleid: “Aandacht is het nieuwe goud.” Over waarom het zo moeilijk is dingen die we heel vaak doen – automatismen – te veranderen. En over hoe écht contact tussen mensen essentieel is voor een goede ontwikkeling van de hersenen.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/20/20231 hour, 1 minute, 22 seconds
Episode Artwork

Het Uur met minister en natuurkundige Robbert Dijkgraaf

Als natuurkundige zoekt Robbert Dijkgraaf naar de logica van ons bestaan. Anderhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar de politiek, en vond ook dáár logica. “Als een recept voor een heel moeilijke taart.” Pieter van der Wielen praat met onderwijsminister Dijkgraaf over de lat die omlaag moet in het onderwijs, en de samenleving als geheel. Over de kiem die in ieder mens zit om de beste versie van zichzelf te zijn. En over de schaduwzijde van technologie en hoe AI op het punt staat de mens voorbij te streven in intelligentie.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/13/20231 hour, 4 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Het Uur met filosoof Maxim Februari

We staan op het punt onze vrijheden en rechten te verkwanselen. Niet aan een dictator of een ideaal, maar aan systemen: chatbots, algoritmes, QR-codes, data. De boodschap die Maxim Februari heeft is misschien niet vrolijk, maar er is gelukkig nog wel wat aan te doen. In gesprek met Pieter van der Wielen verkent de moraalfilosoof, schrijver en afzwaaiend columnist van NRC hoe we het onderling plezierig kunnen houden, in een samenleving die zo ingrijpend verandert dat we steeds minder greep hebben op ons bestaan. Over de sloten die we op onze samenleving zetten, in gesprek blijven met elkaar en wat een leven eigenlijk geslaagd maakt. „Wat we aan het verliezen zijn in onze samenleving, is met elkaar tastende tot iets komen. We denken voortdurend dat er iemand moet opstaan die even de knoop doorhakt.”Presentatie: Pieter van der Wielen  Redactie: Anouk van KampenMixage: Audiochef  Muziek: Rufus van Baardwijk   Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/6/202357 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver Geert Mak

Door bestsellers als ‘In Europa’ en ‘De eeuw van mijn vader’ is Geert Mak één van Nederlands populairste geschiedschrijvers, met een altijd scherpe blik op verleden en heden. Met Pieter van der Wielen praat hij over de kloof tussen stad en platteland, en dat er zoveel soorten boeren zijn dat dé boer eigenlijk niet bestaat. Over hoe Nederland momenteel geregeerd wordt door “management-achtige types” als Hugo de Jonge die denken in “dashboards en modellen”, omdat ze “de inhoud van het werk totaal niet meer kennen”. En het onderwerp dat zich níet laat voorspellen door de loop van de geschiedenis: Poetin en zijn oorlog: “Met Poetin kan alles gebeuren wat je je niet kunt voorstellen. Ik maak me ongelooflijk veel zorgen.”Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/29/202359 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Het Uur met poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom

Kou, ontberingen, gevaar: het liefst staat Bernice Notenboom op ski’s met nog duizenden kilometers te gaan op de Noordpool. Nu die aan het smelten is, laat de poolreiziger zien wat de gevolgen daarvan zijn. Pieter van der Wielen praat met haar over skiën over poolvlaktes met een slee van 80 kilo achter je aan, klauteren over ijsschotsen en noodgedwongen door het ijskoude water zwemmen waar vroeger poolijs lag (‘het heeft iets meditatiefs’). Over waarom het een probleem is dat ‘de airconditioning’ van de wereld verdwijnt. En dat één van de lichtpunten- als het gaat om duurzaamheid- zich ergens in de woestijn bevindt, onder het bewind van een dictator. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/22/202357 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver en illustrator Francine Oomen

„Je bent niet goed genoeg.” Dat is de conclusie die schrijver Francine Oomen als kind heeft getrokken. „Ik heb geen makkelijke jeugd gehad, en mijn ouders en hún ouders ook niet. Dit soort kernovertuigingen worden van generatie op generatie doorgegeven.” Schrijven en tekenen hebben altijd bij haar gehoord, en waren als kind óók overlevingsmechanismen. Pieter van der Wielen spreekt Oomen over de ‘shit onder het tapijt’ aankijken, erkennen en aandacht geven, om zo het patroon van trauma te doorbreken. Over het belang van open en kwetsbaar durven zijn, omdat zo verbinding met de ander ontstaat. En over waarom juist twintigers en dertigers de doelgroep vormen van haar nieuwe podcast (‘Hoe overleef ik…’) en boek (‘Hoe overleef ik wat ik niemand vertel’).Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/15/202358 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Het Uur met architect Francine Houben

Ze is één van de beroemdste architecten ter wereld, bekend van The New York Public Library, het Montevideo gebouw in Rotterdam en het grootste culturele centrum van Azië, in Taiwan. Toch houdt Francine Houben niet van sterrengedrag en ontwerpt juist graag in Nederland. Pieter van der Wielen spreekt haar over haar minutieuze lokale onderzoek voordat ze aan een ontwerp begint en het belang van alle zintuigen in een ontwerp. Over hoe de mens altijd centraal staat, en hoe gebouwen - net als mensen- moeten aarden. Over de rol van architecten in het bouwen van de toekomst, en hoe intuïtie niet ‘iets vrouwelijks’ is, maar gebaseerd is op ervaring. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/8/202359 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Het Uur met historicus Leo Balai

Als Leo Balai vroeger thuis over slavernij sprak, zei zijn moeder: „Laat die oude dingen nou toch rusten.” Hij deed het tegenovergestelde, werd historicus en besteedt een groot deel van zijn leven aan de onderste steen rondom ons slavernijverleden naar boven halen. „Het is belangrijk je geschiedenis te kennen en proberen te snappen hoe het kan dat een deel van de mensheid zo kapot is gemaakt.” Pieter van der Wielen spreekt hem over waarom excuses voor slavernij ‘goedkoop’ zijn, dat het moet gaan over het nu, en over hoe slavernij nog steeds doorwerkt in onze samenleving. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/1/20231 hour, 41 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver en actrice Nhung Dam

Bij Nhung Dam thuis was weinig ruimte voor ‘emotionaliteit’. Ook voelde ze altijd druk om de dromen van haar ouders na te jagen: die kwamen met gevaar voor eigen leven in een bootje als eerste Vietnamese vluchtelingen naar Nederland. Ze vroeg zich af of haar ervaringen specifiek zijn voor haar gezin, of universeel voor de tweede generatie Vietnamezen en ging op onderzoek uit in de grote Vietnamese diaspora in New Orleans. Ze schreef het boek Definitie van liefde (verschijnt 28 maart), over ontworteling, moederschap, seks en kunst. Met Pieter van der Wielen praat ze over wat het betekent als je wortels niet al generaties lang in één land liggen, over rouw en identiteit rondom het thema moederschap, haar torenhoge ambitie en hoe ze daarin lijkt op haar vader die de mooiste loempiakraam van Nederland bouwde.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/25/202358 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Het Uur met rapper Willie Wartaal

Willie Wartaal groeide op met een drugsverslaafde moeder die vaker niet dan wel thuis was. Sinds hij op het album Sterrenstof van De Jeugd van Tegenwoordig vier zinnen erover rapte, vraagt iedereen naar het verhaal van zijn jeugd. Nu is er zijn cabaretvoorstelling Moederdag, waarin hij zonder zelfbeklag zijn verhaal over vroeger deelt. Pieter van der Wielen spreekt hem over de mooie momenten in het leven, maar hoe het leven onderaan de streep kut is (en hoe hij daardoor juist extra van het leven geniet). Over de ‘mentale gym’ die een slechte jeugd is en hoe hij daar autonoom door werd. Over opgevoed worden door tv-programma’s met Oprah Winfrey en Bill Cosby en het geluk van zijn eigen vaderschap. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/18/202358 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Het Uur met politicoloog Tim 'S Jongers

‘Armoede kruipt in je ziel en organen en laat je nooit meer los.’ Politicoloog Tim ’S Jongers ontworstelde zich aan een jeugd vol armoede en onzekerheid, en zet zich sindsdien in om armoede bestrijden. Pieter van der Wielen praat met hem over de groeiende kloof tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’, en hoe dat kan leiden tot het aanbieden van een ‘beledigende broccoli’ aan kinderen die niet eens ontbijt hebben gehad. Over het belang van elkaar écht zien, voorbij de vooroordelen van ‘ongezonde keuzes’ en ‘eigen schuld’ van arme mensen. En waarom het beeld dat politici en ambtenaren allemaal zakkenvullers zijn niet klopt, maar een dosis ‘constructieve woede’ vanuit burgers wel op zijn plaats is.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/11/202359 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Het Uur met correspondent Afrika Koert Lindijer

In 1983 verhuisde NRC-correspondent Koert Lindijer naar Nairobi. Het werd zijn thuis. Pieter van der Wielen spreekt hem over 40 jaar correspondentschap in een continent dat verre van verloren is. Van de genocide in Rwanda, waar doden normaal werd, tot "stupide vragen als ‘hoe voelt u zich nou?’"Presentatie: Pieter van der Wielen  Redactie: Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar  Mixage: Audiochef  Muziek: Rufus van Baardwijk   Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/4/202359 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Het Uur met psychiater Dirk De Wachter

De beroemde psychiater Dirk De Wachter legt in zijn boeken de hele samenleving op de divan. Door de diagnose kanker en het ‘aanschouwen van de dood’ onderzoekt hij wat er nu écht belangrijk is in het leven, wat het leven de moeite waard maakt. Met Pieter van der Wielen praat hij over het vinden van troost als het noodlot toeslaat. Over hoe liefdevolle verbinding met anderen groeit in kwetsbare periodes en hoe de aanraking van een verpleegster hem terughaalde in zijn menselijkheid tijdens een waan in het ziekenhuis. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk  Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/25/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Het Uur met journalist Thomas Erdbrink

Wat als je niet meer mag werken in het land waar je twintig jaar correspondent was? ‘Onze man in Teheran’ Thomas Erdbrink werd 'onze man bij de Taliban'. Pieter van der Wielen spreekt hem over het belang van voorbij clichés kijken om écht te begrijpen waarom mensen iets doen of geloven, en hoe de mensen in het “putje van de wereld” moeten leven met “wat wij als Westen hebben gedaan”.Presentatie: Pieter van der Wielen  Redactie: Anouk van Kampen en Mira Zeehandelaar  Mixage: Audiochef  Muziek: Rufus van Baardwijk   Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/18/202357 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Het Uur met actrice en schrijfster Joy Delima

Het was op het podium tijdens een theaterstuk dat ze voor het eerst haar grootste schaamte deelde: dat ze niet kon klaarkomen. Inmiddels heeft actrice en schrijver Joy Delima talloze columns en het nieuwe boek ‘Goed komen’ geschreven, over taboes, schaamte en seks. Pieter van der Wielen praat met haar over hoe ze - ondanks haar sociale angst en een seksueel trauma - kracht voelt in het delen van kwetsbaarheid. Over waarom het zo moeilijk is te praten over seks, de invloed van porno op de huidige generatie tieners en waarom het vrouwelijk orgasme nog steeds vaak vergeten wordt.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Annabel OosteweghelZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/11/202357 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver Bret Easton Ellis

Het boek American Psycho maakte hem begin jaren ’90 in één klap wereldberoemd, ‘berucht niet geliefd’, noemt Bret Easton Ellis het zelf. Het enfant terrible van de Amerikaanse literatuur schreef een nieuwe roman- Scherven- over zijn tienerjaren. Met Pieter van der Wielen praat hij over de vrijheid van de jaren ’80 en je altijd een outcast voelen, gecanceld worden nog voordat het woord überhaupt bestond, de harde hand van zijn vader en hoe hij hem, door het schrijven van een boek, vergaf. En: over hoe schrijvers eigenlijk niet verschillen van seriemoordenaars.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Billy Farrell / Shutterstock Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2/4/202359 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Het Uur met oud-topatleet Marlou van Rhijn

Ze is vijfvoudig wereldkampioen, vijfvoudig Europees kampioen, ze won goud en brak een wereldrecord in een olympisch stadion ten overstaan van tachtigduizend toeschouwers en vele miljoenen televisiekijkers. Marlou van Rhijn- die als kind haar benen verloor- kreeg de bijnaam Blade Babe. Anderhalf jaar geleden stopte ze als paralympisch topatleet. Nu zet ze zich in om kinderen met een handicap aan het sporten te krijgen. Met Pieter van der Wielen praat Van Rhijn over haar paralympische succes en het leven na de topsport, over hoe ze is opgevoed met ‘kan niet bestaat niet’ en de mooiste balletschoenen van de klas. En over kinderen enge verhalen vertellen over een witte haai wanneer die iets té nieuwsgierig waren naar haar handicap.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Olaf Kraak Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/28/202356 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Het Uur met historicus Nadia Bouras

Als historicus met een specialisatie in migratie en Marokkaanse geschiedenis prikt Nadia Bouras eenvoudig de mythes door rond Marokkaanse immigranten in Nederland. Want zijn gastarbeiders echt door Nederland gehaald, of kwamen ze spontaan? En was de rol van migrantenvrouwen eigenlijk wel zo passief als we soms denken? Met Pieter van der Wielen praat ze over haar eigen opgroeien als migrantenkind en het omarmen van beide culturen. En over de vreugde rond het Marokkaanse WK-succes: eindelijk was het ok om je Marokkaans-Nederlandse identiteit te vieren.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Casper Kofi Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/21/202358 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Het Uur met psycholoog Douwe Draaisma

Hij wordt ook wel de geheugenprofessor genoemd, met zijn onophoudelijke fascinatie voor herinneringen en hoe die ons maken tot wie we zijn. In zijn nieuwste boek, De man die zijn hoofd verloor, laat psycholoog Douwe Draaisma aan de hand van literaire verhalen zien wat wanen en illusies zijn. Pieter van der Wielen praat met Draaisma over hoe je in een waan je verstand juist wél gebruikt, waarom we nauwelijks tijdsbesef hebben in eentonige periodes als lockdowns en hoe we ons geheugen zijn, terwijl onze herinneringen vaak helemaal niet kloppen.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Kees van de VeenHeeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/14/202358 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Het Uur met actrice Jacqueline Blom

We kennen Jacqueline Blom als de strenge officier in Penoza of tekortschietende moeder in Oogappels. Achter de schermen strijdt ze ook tegen het seksisme en andere vormen van ongelijkheid in de film- en theaterwereld. Pieter van der Wielen gaat met haar in gesprek over haar eigen ervaringen en hoe ze jonge actrices wil behoeden voor wat haar overkwam. En dit uur gaat het over humor als wapen, en hoe je een goed personage opbouwt.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1/7/202357 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Het Uur met cabaretier Theo Maassen

‘Ben ik eigenlijk een racist?’ Theo Maassen twijfelt in zijn nieuwe show Onbekend Terrein aan bijna alles, ook zichzelf spaart hij niet. Hij onderzoekt en bevraagt zichzelf, een verademing in deze tijd waarin iedereen alles zeker lijkt te weten. In deze eindejaarsaflevering praat Pieter van der Wielen met Theo Maassen over de grote thema's van het afgelopen jaar. Hoe verhoudt Maassen zich daartoe? Een gesprek over het belang van gevoeligheid én weerbaarheid, je hoofd als vrijplaats en de waarde van ontladen via humor. En over de vraag der vragen: ‘Wie ben ik eigenlijk?’Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Arie KievitZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/31/202259 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver Kader Abdolah

In zijn nieuwe boek Wat je zoekt zoekt jou vertaalt Kader Abdolah gedichten van de 13e eeuwse Perzische dichter Rumi, en voorziet ze van context. Abdolah had het boek -naar eigen zeggen- niet kunnen schrijven als hij niet net als Rumi had moeten vluchten uit het land waar zijn wieg stond. Pieter van der Wielen spreekt hem over hoe graag hij terug zou willen naar Iran, het land waar de politieke onrust dit jaar meer dan ooit toesloeg.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/24/202257 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Het Uur met viroloog Marion Koopmans

Van een bij het grote publiek onbekende wetenschapper werd Marion Koopmans ineens een viroloog in het oog van de storm: aan de tafels waar de grote beslissingen werden genomen, in het volle licht van de talkshows en onder vuur in de donkerste krochten van het internet. Pieter van der Wielen spreekt haar over – natuurlijk – de coronacrisis en wat we daar (niet) van leerden, maar ook over de bedreigingen, het omarmen van kritiek, de volgende pandemie en wat iemand bezielt om een leven aan virussen te wijden.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/17/202258 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Het Uur met bestsellerauteur en spiritueel leraar Jan Geurtz

Hoe leer je liefhebben terwijl je elkaar tegelijkertijd loslaat? En hoe bevrijden we ons van verslavingen? Pieter van der Wielen spreekt Jan Geurtz, spiritueel leraar en auteur van bestsellers als Verslaafd aan liefde, over leven zonder lijden en hoe Geurtz – zelf ooit verslaafd – de momenten waarop hij vastliep gebruikte om te groeien. Een uur in het teken van bezinning, geluk en het uitzetten van je gedachtestroom.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/10/202259 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Het Uur met feministe Hedy d'Ancona

Ze is een van de godmothers van het feminisme in Nederland: Hedy d'Ancona en haar ‘zusters’ maakten de weg vrij voor de generaties vrouwen daarna. Die konden gaan studeren en door de pil en het recht op abortus zelf bepalen wanneer ze kinderen wilden krijgen. Toch zijn we nog lang niet klaar met de emancipatiestrijd, waarschuwt de onvermoeibare activiste. Een gesprek over de nieuwe generatie vrouwen die in opstand komt, de dreiging van het populisme, liefde op latere leeftijd en waarom je jezelf moet verwennen als je ouder wordt.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Merlijn DoomernikZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/3/202257 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Het Uur met generaal Mart de Kruif

Oorlog, vrede en veiligheid: het zijn opnieuw relevante thema's. Pieter van der Wielen gaat met voormalig luitenant-generaal Mart de Kruif in gesprek over Oekraïne, wat het gevolg is van het verwaarlozen van onze eigen krijgsmacht, en De Kruif biedt een inkijkje in hoe het er echt aan toegaat in een conflictgebied. Hij was een jaar lang verantwoordelijk voor zo’n 45.000 NAVO-militairen tijdens de mislukte missie in Afghanistan. Wat drijft een militair, zelfs als de uitkomst van een gevecht al zo goed als vaststaat?Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/26/202257 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Het Uur met burgemeester Femke Halsema

Haar voorganger ging de geschiedenisboeken in met een citaat: 'Wees lief voor de stad.' Wat voor burgemeester is Femke Halsema voor Amsterdam? Pieter van der Wielen gaat met haar in gesprek over massatoerisme en drugsbeleid, eenheid brengen in een stad van uitersten, de impact van de ambtsketen op haar leven en over je als enige Amsterdammer wél aan de verkeersregels houden.Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/19/202257 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Het Uur met illusionist Hans Klok

Al ruim veertig jaar werkt Hans Klok keihard aan zijn jongensdroom om wereldberoemd te worden. Met zijn ‘diva’s of magic’ reist hij de hele wereld rond, laat zich opsluiten in bakken water of kisten die in brand gestoken worden, verdwijnt en komt altijd weer tevoorschijn. Pieter van der Wielen praat met hem over zijn liefde voor het illusionistenvak, dromen die uitkomen én uiteenspatten, ouder worden en de angst om uiteindelijk écht te verdwijnen.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Olaf Kraak / ANP KippaZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/12/20221 hour, 2 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver Leon de Winter

Leon de Winter is één van de succesvolste Nederlandse schrijvers. Zijn nieuwe boek heeft lang op zich laten wachten, maar het is er: Het Lied van Europa. De Winter omschrijft hoe ons leven er in 2047 uit zou kunnen zien: als een vrolijke dystopie. Pieter van der Wielen spreekt met hem over angst en optimisme, over schrijverschap en alles wat daarvan afleidt, zoals friet.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/5/202257 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Het Uur met schrijver Johan Fretz

Johan Fretz groeide op in een arm PvdA-nest en plukte de vruchten van de kansen die de sociaaldemocratie te bieden had. Vandaag de dag ziet hij dat veel kinderen die kansen níet krijgen. Hij maakte een documentaire over de teloorgang van links. Pieter van der Wielen spreekt Fretz over het falen van links, de mogelijke redding ervan en het omarmen van zijn Surinaamse komaf. Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Foto: Roger CremersZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/29/202257 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Het Uur met zangeres Naaz

Zangeres Naaz was 18 jaar oud toen haar single Words de hitlijsten besteeg. Daarna ging het razendsnel: awards, lovende recensies, zomerfestivals, internationale erkenning, en toen… werd het even stil. Twee jaar lang hoorden we weinig van Naaz, maar ze is terug met nieuwe muziek en een optreden in Carré. Pieter van der Wielen spreekt haar over wat er in die twee jaar gebeurde, geestelijk welzijn, kunst als overlevingsmechanisme en waarom de Koerdische protestleus ‘vrouw, leven, vrijheid’ haar letterlijk op het lijf geschreven is.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van Baardwijk Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/22/202256 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Het Uur met coldcaserechercheur Carina van Leeuwen

Ze wordt elke dag geconfronteerd met de slechtste kanten van de mens; met moord, geweld en de dood. Toch zegt coldcaserechercheur Carina van Leeuwen dat ze de mooiste baan ter wereld heeft. Als ze thuiskomt gaat het werk gewoon door: ze schrijft boeken, ook over misdaad. Pieter van der Wielen spreekt haar over haar onvermoeibare missie om de onbekende doden van Amsterdam te identificeren, slagroomtaarten en haar nieuwste boek, dat deze maand verschijnt.Presentatie: Pieter van der Wielen Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar Mixage: Audiochef Muziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/15/202257 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Het Uur met politicoloog Francis Fukuyama

Zijn boek The End of History and the Last Man lag op het nachtkastje van wereldleiders en werd instemmend geciteerd door meerdere Amerikaanse presidenten. Deze week gaat Pieter van der Wielen in gesprek met een van 's werelds grootste politiek denkers: Francis Fukuyama. Hoe kijkt hij terug op zijn theorie van toen? En hoe kijkt hij naar de huidige internationale crisis? Is er nog iets over van zijn optimisme?Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/8/202253 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Het Uur met primatoloog Frans de Waal

Wie lang naar apen kijkt, krijgt vanzelf een spiegel aangereikt. Een van 's werelds meest gevierde primatologen Frans de Waal weet er alles van. Hij rekende uit dat hij al duizenden uren mensapen bestudeerde. In De Waals laatste boek Anders kijkt hij vanuit zijn expertise naar het thema gender. Pieter van der Wielen gaat met hem in gesprek over hoe genderidentiteit niet los te zien is van de biologie, over het verschil tussen man en vrouw en hoe verbonden De Waal zich voelt met 'zijn' apen.Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/1/202258 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Het Uur met traumapsycholoog Iva Bicanic

Lang voordat de voorpagina’s er vol mee stonden, hield traumapsycholoog Iva Bicanic zich al bezig met seksueel misbruik en de slachtoffers daarvan. Hoe kijkt zij terug op vijf jaar #MeToo? Pieter van der Wielen spreekt haar over de schadelijke effecten van onbegrip voor slachtoffers én van het cancellen van de daders, over hoe #MeToo afleidt van de kern van het probleem, en over hoe ze zelf omgaat met de verhalen die ze elke dag in haar praktijk hoort.Let op, deze aflevering bevat thema’s die mogelijk schokkend kunnen zijn, zoals seksueel misbruik en zelfdoding.Iva Bicanic is 30 september te gast bij het Betweter festival van de Universiteit Utrecht.Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/24/202259 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Het Uur met relatietherapeut Esther Perel

In de beslotenheid van haar spreekkamer zag Esther Perel koppels in al hun kwetsbaarheid: soms vastberaden om de boel te redden, soms boos en bedrogen. Haar ervaringen deelde ze in boeken en podcasts, wat haar de bekendste relatietherapeut ter wereld maakte. Pieter van der Wielen spreekt haar over de rol van erotiek en hoe dat anders is dan seks, moderne liefde en de emancipatie van de man.Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/16/202258 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Het Uur met advocaat Royce de Vries

De rechtbank had hij al vaak van binnen gezien, maar is het anders als je slachtoffer bent? Royce de Vries is te gast in Het Uur van Pieter van der Wielen. Ze spreken over vergelding en rechtvaardigheid. En waar krijgt De Vries mee te maken als advocaat als het gaat om media en online geweld?Presentatie: Pieter van der WielenRedactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira ZeehandelaarMixage: AudiochefMuziek: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9/10/202257 minutes, 27 seconds