In de tweewekelijkse podcast De Machine nemen Atze de Vrieze en Niels Aalberts je mee naar de wereld achter de muziek. Naar de business beslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen..
#154: De eerste Lowlands-worp
Het is weer zo’n week, alle festivals komen tegelijk met nieuwe namen. Best Kept Secret, Pinkpop, allemaal een flinke aanvulling op wat we al wisten. Maar de grote blikvanger is natuurlijk Lowlands, dat zijn eerste worp doet en dit weekend in de verkoop gaat. We bellen met Goldband over hun headlineshow in Biddinghuizen, en hebben een uitgebreid gesprek met de manager van Froukje over het belang van haar vak.
2/1/2024 • 42 minutes, 24 seconds
#153: Is het tijd om Lil Kleine te ontcancelen?
Hét onderwerp waar we niet omheen kunnen deze week: er is een nieuwe documentaire over Lil Kleine op Prime Video. Hij heet Jorik, en dat is een veelzeggende titel. Zijn docu belooft een ‘openhartig inkijkje in Lil Kleine’s kant van het verhaal’. De rapper viel van zijn voetstuk en verloor zijn Sony-platendeal van 3 miljoen nadat zijn ex, Jaimie Vaes, hem van zware mishandeling beschuldigde. Regisseur Sascha Visser volgde de rapper vanaf zijn vrijlating. Verder: de teloorgang van het toonaangevende Amerikaanse muziekplatform Pitchfork en een hot take van Justin Verkijk.
1/25/2024 • 40 minutes, 26 seconds
#152: ESNS special met de grote drie van Mojo Concerts
Het is de derde week van januari, blue monday ligt achter ons, het werk is weer opgepakt en de mailbox stroomt vol. De eerste serieuze releases zijn er alweer en verdomme, de eerste eierballen zijn zelfs al gegeten. Het kan niet missen, we zitten op Eurosonic Noorderslag, live vanuit de Oosterpoort. Met de nieuwe directie van Mojo Concerts praten over blockbuster concerten, doorverkoop, Nederlands talent en die vermaledijde platinum tickets.
1/19/2024 • 56 minutes, 50 seconds
#151: De club van jouw generatie
We trappen 2024 af met een afscheid. Nee, niet van Niels Aalberts, die is al achtergebleven in 2023, maar een club die jarenlang een stempel drukte op de dancescene van Nederland: De School. We staan stil bij de club die een generatie aan dansvloervreters en dj’s definieerde, en met ESNS in het vooruitzicht staan we stil bij een cruciale vraag voor het popcircuit: hoe makkelijk is het eigenlijk om door te breken in een tijd die bepaald wordt door grote acts met megaproducties in stadions?
1/11/2024 • 40 minutes, 47 seconds
#150: De laatste van het jaar, de laatste van Niels
De laatste Machine van 2023 is meteen de allerlaatste met Niels Aalberts. Volgend jaar gaan Malou en Atze met zijn tweeën door, maar wel elke week! In de laatste aflevering drie Nielswaardige onderwerpen: het succes van nederpop-klassieker Onderweg van Abel, de opkomst van tribute bands in het popcircuit en een sentimentele afsluiter: naar concerten met je kinderen.
12/27/2023 • 50 minutes, 58 seconds
#149: DIY perfectionist Joost Klein in het Eurovisiecircus
Wij kunnen het zelf nog moeilijk geloven en hijzelf misschien ook wel niet, maar na jaren serieuze stemmige liedjes zet Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival zijn joker in: Joost Klein. Een creatieve artiest met een verhaal, wij zijn fan. Maar is hij in staat zich over te leveren aan de machine die Eurovisie heet? Verder in deze aflevering: een 65 jaar oude kersthit op nummer 1, en hoe Verknipt het hardtechnovirus over de wereld verspreidt.
12/14/2023 • 45 minutes, 26 seconds
#148: Het jaar van de traan
We zouden een summer of love krijgen, een grote ontploffing van vreugde, we zouden feesten alsof ons leven er vanaf hing. Maar een jaar na de ontsnapping uit de lockdowns zitten we middenin een jaar van reflectie en een jaar van tranen. Jullie kozen dit keer in de Song van het Jaar voor muziek die ontroert en verbindt. En verder: het regent festivalnamen, Best Kept Secret kiest voor de nieuwe generatie bezoekers, en de Popronde probeert zijn 1300 optredens beter te betalen.
12/1/2023 • 53 minutes, 13 seconds
#147: Een politieke sluipmoordenaar
Als je zo eens door de verkiezingsprogramma's bladert klinkt het allemaal alleraardigst. Cultuur is belangrijk, cultuur is mooi, cultuur moet behouden blijven. Maar als je goed bij de doorrekeningen kijkt zie je dat een sluipmoordenaar op de loer ligt. Verder in deze aflevering: hoe Jim Taihuttu de gabberscene van 1997 nabouwde, en de vraagtekens van Le Guess Who?
11/16/2023 • 46 minutes, 20 seconds
#146: Iedereen tegen Ticketswap
Twee weken geleden parkeerden we het nog even, maar het geschil tussen Ticketswap en technopromotor Free Your Mind laat ons niet los. Wat is daar nu precies aan de hand, en hoe past dit binnen de trend dat festivalorganisatoren zich massaal afzetten tegen de populaire ticketsite? En verder: Britney vs Taylor, de queen of pop van 2001 en van 2023 zijn allebei volop in het nieuws deze week. Hun carrières kunnen niet meer van elkaar verschillen. En OOR publiceert de Recensiebijbel, een vuistdiep naslagwerk, dat ons doet mijmeren over een specifiek subgenre, de afkraakrecensie.
11/2/2023 • 53 minutes, 50 seconds
#145: Draaimolen, liefhebbersfestival in een harde wereld
De Machine landt op Amsterdam Dance Event deze week, met als speciale gast Milo van Buijtene van het geweldige Tilburgse festival Draaimolen. Hij is een obsessief liefhebber, een neuroot, een buitenstaander én een verbinden. Malou en Atze ondervragen hem over het binnen hengelen van Skrillex, sterrenkoks in de backstage, te ingewikkelde stage designs, exclusiviteitsdeals… kortom: alles wat je wilt weten over hoe je als onafhankelijk muziekfreak kunt overleven in de harde dance industrie.
10/20/2023 • 57 minutes, 30 seconds
#144: Kane, de band you love to hate
Zelfs de haters zullen ze missen, schreef de Volkskrant toen de Haagse band Kane tien jaar terug uit elkaar ging. Ook in de vierdelige documentaire wordt uitgebreid gesproken over de weerzin die de band bij muziekjournalisten opriep. Wat maakte band nou eigenlijk zo gehaat? En was het een andere tijd voor de muziekpers? Verder in deze aflevering: naar U2 in Las Vegas en ADE: waar komt al het personeel vandaan dan Amsterdam vijf dagen en nachten in een groot evenement verandert?!
10/5/2023 • 56 minutes, 15 seconds
#143: De rock opera's van kluizenaar Ayreon
Hij heeft al vijf jaar een nieuwe auto, maar hij heeft er nog niet in gereden. Hij loopt het hondje en doet de boodschappen, maar verder zit rock-fantast Arjen Lucassen het liefst in zijn hok te werken aan een nieuwe conceptplaat. Fans uit meer dan zestig landen kwamen afgelopen week naar Tilburg om een van de vijf concerten in 013 bij te wonen. Arjen Lucassen zelf vertelt over dat monsterproject. Verder in deze Machine: het verbluffende stage design van Draaimolen Festival en de grote plannen van Universal-baas Lucien Grainge om 'echte' artiesten voor te trekken op streamingdiensten.
9/21/2023 • 50 minutes, 11 seconds
#142: De raadselachtige nieuwe zender van Giel Beelen
Het is 1 september geweest, en dus zijn de nieuwe zenders in de FM van start. We verwelkomen JOE, een golden oldies zender die nadrukkelijk anti-personality-radio maakt. En dan is er Radio4All, het open platform van Giel Beelen, die de laatste jaren zijn hart verloor aan spirituele coaches en ademgoeroe's. Wat mogen we van die zender verwachten? Verder deze Machine: wat is nu eigenlijk Burning Man, dat festival dat veranderde in een modderpoel? En waar komen ineens al die gastjes met camera's in de dj booth vandaan?
9/7/2023 • 47 minutes, 21 seconds
#142: De grote Lowlands-nabeschouwing
We hebben het weer overleefd, alle prikkels, de lange dagen en nachten die in elkaar overgaan, al die goede artiesten die om onze aandacht vroegen. Lowlands 2023 zit er weer op, en natuurlijk gaan we terugblikken. Verder in deze Machine: hoe rechtse influencers een onbekende country-artiest vanuit het niets nummer 1 maakten, en wat is er mis met de ticketingwereld (en hoe kan het beter)?
8/24/2023 • 1 hour, 1 minute, 48 seconds
#141: Doorverkoop Lowlands woensdagnacht op slot
Over een week gaan de poorten van Lowlands in Biddinghuizen open. Met zijn zestigduizenden zullen we ons weer drie dagen en nachten onderdompelen en muziek, theater, literatuur en elkaar. Een mooi moment om directeur Eric van Eerdenburg eens te bellen. Hoe staat het met de voorbereidingen? Hoe zit het nou met die drie vrouwelijke headliners? Zijn er voor DTRH en LL dubbele deals gesloten. En: tot wanneer kun je een tweedehands Lowlands-kaartje kopen?
8/9/2023 • 48 minutes, 43 seconds
#140: Het poptimisme van Barbie
Het kan je niet ontgaan zijn, want zo'n beetje iedereen had het over Greta Gerwig's best wel... feministische take op de plastic pop. Sterrenproducer Mark Ronson verzorgde ook de nogal poptimistische soundtrack van de film, vol megasterren als Dua Lipa, Sam Smith, Billie Eilish en Lizzo naast pophypes als PinkPantheress en Ice Spice. Zelfs Niels ging er heen. Verder in deze aflevering: hoe lichtman Kasper Iseger grote sterren als Coldplay en Billie Eilish in de spotlights zet, en Young Marco's momentum op Dekmantel Festival.
8/2/2023 • 40 minutes, 11 seconds
#139: Lana del Rey's last minute Ziggo Dome show
Daar was ze dan, zomaar ineens: Lana del Rey, de koningin van Venice Beach, enigmatisch zangeres met een devote aanhang. Pas twee keer eerder trad ze op in Nederland, de derde keer ging het mis toen ze een dag van tevoren ZiggoDome cancelde. En nu kondigde ze ineens een concert aan dat binnen een week zou plaatsvinden. Malou was erbij, en Kim Bloem van Mojo legt uit hoe die show zo op het laatste moment uit de hoge hoed getoverd werd. Verder in deze Machine: dringen bij The Barn op Rock Werchter en WOO-HAH! wordt Rolling Loud, hoe beviel het op de parkeerplaats bij Ahoy?
7/6/2023 • 50 minutes, 38 seconds
#138: Zo wordt galmbak Johan Cruyff ArenA aangepakt
We zitten midden in het ArenA seizoen: nu het voetbal stil ligt trekken de mega-artiesten erin. Bruce Springsteen, The Weeknd, Harry Styles, Beyonce, ze zijn allemaal al geweest, Coldplay komt nog. Tijd om eens te praten over de onmogelijke akoestische galmbak die de Johan Cruyff ArenA is. Een work in progress, vertelt geluidstechnicus Peter van der Geer. Hij legt uit wat er al gedaan is en wat nog op de rol staat om het geluid in het voetbalstadion goed te krijgen. Verder: het sinistere muziekleven van The Weeknd in The Idol, de afropoprevoluatie van Burna Boy en het DIY-succes van Tramhaus.
6/29/2023 • 1 hour, 1 minute, 43 seconds
#137: Zo laat Pinkpop P!NK over het publiek zweven
Met Robbie Williams en P!NK als headliners en een heleboel mainstream popacts dwars door het programma heen is Pinkpop meer pop dan ooit. Hoe is dat zo gegroeid? Wat vinden we ervan? Een ding is zeker: P!NK brengt een spectaculaire productie met zich mee, met onder meer een vliegact over het publiek. Wat komt daarbij kijken? Verder in deze Machine: Leon Verdonschot zat op de eerste rij bij de rechtszaak tussen Ronnie Flex en Top-Notch en Freke Reimer vertelt hoe veel festivals druk zijn met afschalen omdat het publiek wegblijft.
6/15/2023 • 54 minutes, 19 seconds
#136: Hoe Friesenjung Joost een hit scoorde in Duitsland
Totaal vanuit het niets knalt Joost Klein naar de nummer 1 positie in Duitsland en Oostenrijk. Een random succes? Nee hoor, bloed zweet en tranen heeft hij er in zitten. 'Ik heb nog nooit hard getikt op de tok', legt Joost uit in de Machine. Hij vertelt ook wie die Ski Aggu nou eigenlijk is ('ik was eerst boos op hem!') en hoe ie aan het gouden sample komt. Verder in deze Machine: van Aphex Twin collector's items naar een hit uit de voetbalkantines.
6/1/2023 • 51 minutes, 4 seconds
#135: Beyoncé en haar zwevende paard
Met open mond keken we van de week naar een stortvloed aan telefoonfilmpjes uit Stockholm. Het kan je niet ontgaan zijn: de wereldtour van Beyoncé is begonnen. Wat voor technische innovaties heeft Queen Bey mee op tour? We vragen het ooggetuigen Julien en Merel. En verder: de grote verbouwing van Paradiso en hoe Daft Punk na hun opheffing actiever is dan ooit.
5/18/2023 • 48 minutes, 34 seconds
De Machine #134: Peperdure platinum tickets
John Mayer komt spelen, in Ziggo Dome, helemaal in zijn eentje! Leuk natuurlijk, maar wacht maar tot je de prijzen ziet. Bijna alle kaartjes zijn evengoed over de toonbank gevlogen, en wie nog wat wil is aangewezen op zogenaamde ‘platinum tickets’ peperdure kaartjes waarvan de prijs bepaald wordt door de vraagprijs op de doorverkoopmarkt. Live Nation baas Michael Rapino legt uit hoe hij samen met de artiesten (nooit zonder de artiesten!) probeert zoveel mogelijk uit een uitverkochte zaal te halen. Naast een gesprek over platinum en VIP-tickets hoor je in deze Machine ook hoe TikTok het Eurovisie Songfestival verovert en hoe Ajax-lied Mijn Club inzet is van een geschil achter de schermen.
5/4/2023 • 57 minutes, 25 seconds
#133: Frank Ocean, WTF gebeurde daar?!
We kunnen vandaag wel een hele episode vullen met het bespreken van een concert waar we niet eens bij waren. Het meest besproken popmoment van de week: de mislukte show van Frank Ocean op Coachella. Hij was een uur te laat, speelde een vreemde set, liet een speciaal bedachte ijsbaan (in de woestijn!) smelten en 120 show-schaatsers in de kou staan. En oh ja: zijn tweede headline show komend weekend gaat helemaal niet door!
4/20/2023 • 58 minutes, 29 seconds
#132: Een aflevering over poep en pies
DGTL festival heeft grote ambities. Het wil volledig circulair zijn, en dus al zijn energie groen maken, al zijn eten vegan en al zijn afval recyclebaar. Maar hoe zit het dan met de menselijke resten die in het toilet belanden? Welnu, ook daar is een stuk meer over nagedacht dan jij wilt weten. Laat je meenemen in de wondere wereld van dun-dik-scheiding en menselijke pokon. Verder in deze Machine: wat maakt een goede headliner? En waarom koopt horecagroothandel Sligro een complete Paaspop-dag?
4/6/2023 • 51 minutes, 22 seconds
#131: Top-Notch zet 100 artiesten bij elkaar in Center Parcs
Ook de rapscene miste fysiek contact in de coronaperiode, en dat hoopte Top-Notch in een week helemaal goed te maken: maar liefst 100 rappers, zangers en producers zaten bij elkaar in een bungalowpark, geassisteerd door het A&R team van het label. Wat leverde dat op? We vragen het Mo Fouradi. Verder in deze Machine: Wouter Tavecchio van Q-Dance organiseert een een benefiet voor onderzoek naar MDMA-geassisteerde therapie en een Amerikaanse onderzoeker probeert het gordijn weg te trekken van de schimmige deals tussen streamingdiensten en labels.
3/23/2023 • 49 minutes, 22 seconds
#130: De La Soul heeft zijn Beatles-momentje
Ze zijn zo'n beetje de allerlaatste van de hele popcanon, maar eindelijk zijn de eerste zes klassieke albums van De La Soul digitaal beschikbaar. Waarom duurde het zo lang? Hoe zit de muziek van De La Soul in elkaar? En hoe gaat het clearen van samples tegenwoordig eigenlijk? Verder in deze Machine: een duik in de wereld van obsessieve stans en een serie gebaseerd op de opkomst en ondergang van Fleetwood Mac.
3/9/2023 • 52 minutes, 43 seconds
#129: Coke snuiven op de dansvloer... mag dat?
Je hoeft op een gemiddeld dancefeest niet echt je best doen om het te zien: even dat envelopje uit de broekzak, sleutel erin en de hele vriendengroep af. Waar mensen vroeger nog discreet naar het toilet gingen, is openlijk drugsgebruik de laatste jaren steeds normaler geworden. Volgens 013 in Tilburg tijd om het beleid aan de deur en op de dansvloer aan te scherpen. Hoe voeden we uitgaanspubliek beter op? Nou, bijvoorbeeld met een Nachtvisie, denkt de Gemeente Utrecht, een document waarmee de stad in het hart van het land het nachtleven officieel als cultuur beschouwt. Verder in deze Machine: AI, AI en nog eens AI, de nieuwsberichten volgens elkaar in razend tempo op. En Boef, is ie nou een opportunist of een strijder tegen cancelculture?
2/23/2023 • 2 minutes, 12 seconds
#128: Drie vrouwelijke headliners op Lowlands
Wat krijgen we nou, maar liefst drie vrouwelijke acts sluiten het grote Alpha podium op Lowlands af. Dat is ronduit uniek in de Nederlandse festivalgeschiedenis, en dus een moment om stil bij te staan. Natuurlijk praten we ook over de ticketprijzen van Lowlands, de servicekosten van Ticketmaster en de line-up van Best Kept Secret. Verder in deze Machine: wat hebben YouTubers De Bankzitters en lichtspektakel Sora met elkaar te maken? En drie jaar Brexit: vooral touring crews hebben het er lastig mee.
2/9/2023 • 56 minutes, 51 seconds
#127: De toekomstdromen van Goldband
De Popprijs winnen, dat is een bekroning van je carrière. Maar wat nou als je net begonnen bent, zoals Goldband? We vroegen Boaz Kok naar de toekomstdromen van de band in een bomvolle ESNS23 aflevering van de Machine. Maar daarin ook een gesprek over het inkomen van muzikanten, een jaar na The Voice en de wezenlijke muziekvraag: wanneer zag jij ooit een echte échte toegift?
1/26/2023 • 58 minutes, 52 seconds
#126: Waar zijn de Engelsen op ESNS23?!
De wind giert om Villa VPRO, het wil maar niet licht worden, maar wij kijken vol goede zin naar het jaar voor ons. We nemen een duik in ESNS23, stellen je voor aan Claude en hitschrijver Arno Krabman en laten je oren klepperen met K-Pop fan-weetjes.
1/12/2023 • 52 minutes, 40 seconds
#125: Kan AI een Spinvis-liedje schrijven?
Ook De Machine heeft de hele week lekker zitten spelen met ChatGPT, de baanbrekende AI tekstschrijver. Recensies, verhaaltjes, handleidingen, van alles komt eruit rollen. Maar is de AI-robot al slim genoeg om een Spinvis-liedje te schrijven? We vroegen Spinvis zelf het te beoordelen. Verder in deze aflevering: Niels en Atze gingen naar Thunderdome en Malou vertelt waarom Rosalia zo briljant was.
12/22/2022 • 1 hour, 4 seconds
#124: Techno in de war, waarom gaat het zo hard?!
De technowereld is uit de startblokken geschoten na de pandemie: alles gaat harder en sneller! Dat is verklaarbaar en begrijpelijk, maar voor technopuristen nogal verwarrend. WANT IS DIT NOG WEL TECHNO? We spreken met twee mensen die de nieuwe sound ten volle omarmen: Mer van dance organisatie Verknipt en dj DIØN. Verder in deze Machine: moet het volume bij concerten omlaag om gehoorschade te voorkomen? En het TikTok sprookje van Mother Mother.
12/8/2022 • 53 minutes, 45 seconds
#123: Sped up songs
Het is weer Song van het Jaar tijd. De stembussen zijn al bijna weer dicht, maar als je heeeeel snel bent kun je nog stemmen. In de Machine bespreken we een van de vreemdste hitfenomenen van het jaar: sped up versies van nummers. Oftewel: sneller afgespeelde liedjes voor onder je TikTok. Waarom doen mensen dat, en moet je er als artiest blij mee zijn? Verder: 2ManyDJ's over hun iconische mix-cd Radio Soulwax Part 2, die twintig jaar geleden uitkwam. En: de male gaze in de fotopit.
11/24/2022 • 50 minutes, 16 seconds
#122: De beruchtste nachtclub van België
Vlaanderen is in de ban van de Zillion, de Antwerpse mega-discotheek die rond de eeuwwisseling voortdurend de kranten haalde. Fraude, seks, geweld en natuurlijk uitbundige trance, het wordt allemaal gevat in een bioscoopfilm en een podcast, en wij gaan het erover hebben. Verder: hoe Prince postuum Sinead O'Connor de voet dwars zit, en de mysterieuze band SAULT.
11/10/2022 • 54 minutes, 55 seconds
#121: Hoe het slechtste nummer ooit toch een hit werd
Hiep hiep hoera voor Nonchelange. De Nederlandstalige zanger heeft een hit te pakken. Maar opvallend genoeg scoort ie die niet onder de naam waarmee wij hem kennen, maar als Jan Henk, een alias van toen hij 13 was. Niet gehinderd door kennis en kunde zong hij een liedje van anderhalve minuut in dat nergens naar klinkt, maar dat toch een streaminghit werd. Hij vertelt hoe dat gebeurde. Verder: eindelijk iemand van TikTok voor de microfoon en auteursrechten in de dj booth.
10/27/2022 • 56 minutes, 2 seconds
#120: Techno-rel in de Insta comments
Ibiza-favoriet Oliver Heldens draait normaal gesproken VIP-deck house, maar hij heeft ook een techno-alias, Hi/Lo. Onder die naam maakte hij een rework van de grootste technoknaller van de laatste tien jaar: Bjarki's 'I Wanna Go Bang'. Het gevolg: een clash in de comment secties. Verder in deze Machine: The Blessed Madonna over de mainstream house-hits van het moment en de stand van zaken in het Amsterdamse nachtleven.
10/13/2022 • 51 minutes, 31 seconds
Special: ADE met Antal van Rush Hour
Als dj draait hij de meest opwindende dansmuziek van over de hele wereld, in zijn winkel Rush Hour verkoopt hij al een kwart eeuw de meest gezochte plakken vinyl. Ter ere van dat 25-jarig jubileum schrijft Antal Heitlager aan voor een ADE special. Wat is het geheim achter muziekbolwerk Rush Hour?
10/5/2022 • 47 minutes, 56 seconds
#119: Zo slim leent Kris Kross Amsterdam de dikste hooks voor hun hits
Ze scoren de ene na de andere hit: Kris Kross Amsterdam is een van de meest succesvolle pop-acts van de laatste jaren. Dat doen ze met een beproefd recept: hooks van bewezen hits als bouwsteen voor een nieuwe hit. We horen dat de laatste tijd meer en meer in de mainstream popmuziek, ook internationaal, als variant op de samples die zo gewoon zijn in hiphop en dance. Waarom werkt Kris Kross Amsterdam eigenlijk zo? Hoe werkt het met rechten? En wat nou als de oorspronkelijke schrijver je liedje niet ziet zitten?
9/29/2022 • 44 minutes, 55 seconds
#118: Het najaarsoffensief is begonnen
De bladeren vallen van de bomen, kan niet geloven dat dit de zomer was. We gaan deze Machine niet langer stil staan bij de festivalzomer, we hebben genoeg over festivals geluld. Out with the old, in with the new. We gaan praten over het release-offensief dat ons te wachten staat in de herfst!
9/15/2022 • 45 minutes, 13 seconds
#117: Gladde Paling, Natte Visstick en Vieze Asbak
De Spotify charts worden momenteel bestormd door meme-achtige elektronische artiesten met knotsgekke namen en nog weirdere producties. Kunnen Gladde Paling en Natte Visstick uit de anonimiteit van zolderkamers en huisfeestjes doorstoten naar de 'echte' wereld? Verder in deze Machine: hoe programmeer je een dance festival met Milo van Draaimolen, en Ferry Roseboom over Vlieland als ideale plek om je plaat op te nemen.
9/1/2022 • 45 minutes, 16 seconds
Special: Lowlands 2022 met Go_A
Tussen de honderden muzikanten en dj's op het blokkenschema van Lowlands stond ook een heel klein roze stipje: de Machine. Niels en Malou ondervroegen in een bomvolle Adonis tent de Oekraïense band Go_A. We leerden ze kennen op het Songfestival vorig jaar, waar ze vijfde werden met een spectaculaire mix van westerse rock en dance met traditionele Oekraïense volksmuziek. Inmiddels zijn ze tourende vaandeldragers van een land dat in een bittere oorlog met Rusland verzeild geraakt is. Hoe gaan ze daarmee om, wat is hun perspectief op de situatie en hoe kun je blijven touren als alle mannen geacht worden hun land te verdedigen aan de frontlinie?
8/25/2022 • 44 minutes, 56 seconds
#116: Meer ruimte voor de Lowlands-nacht
Durven we het al hardop te zeggen? Ja, nu kan er niets meer mis gaan, komend weekend zijn we met zijn allen (behalve Atze) op Lowlands. Natuurlijk blikken we vooruit, met onder meer een detail dat wel eens een cruciaal verschil kan maken: Lowlands mag tot 1 uur 's nachts herrie maken in plaats van tot 23 uur. Dat geeft de organisatie ineens veel meer ruimte om de drukte in de nacht te verdelen. Verder in deze Machine: de chaos van Woodstock 99 en een nare verkrachtingszaak rond Dance Valley.
8/18/2022 • 48 minutes, 58 seconds
#115: Het masterplan van Goldband
Het is nog volop vakantie, en misschien zit je nog wel ergens op het strand met je koptelefoon. Maar net als wij heb jij vast ook al zin in wat daarna komt: Lowlands. Malou en Atze ontvangen de managers van dé Nederlandse festivalact van 2022: Goldband. Over het masterplan van de Hagenezen, een megalomane festival set-up en de gebroken poot van Boaz.
8/4/2022 • 44 minutes, 2 seconds
#114: Pillen kopen in de xtc snoepwinkel
Stel dat we in Nederland MDMA reguleren in plaats van verbieden. Hoe moet je dat dan doen? Met een Jamin-achtige snoepwinkel of een serieuze apotheek? Moet je je registeren? Kun je op de dansvloer een legaal pilletje kopen zoals je ook een pakje peuken of condooms kunt kopen? We namen een kijkje in de fictieve xtc-winkel in Utrecht. Verder in deze Machine: awareness teams op festivals moeten een aanspreekpunt zijn voor grensoverschrijdend gedrag. En we maken een rondje langs de zomerhits uit landen om ons heen. Welke tracks gaan we meenemen van vakantie?
7/21/2022 • 52 minutes, 19 seconds
#113: Hoe ga je als arme 19-jarige naar dure concerten?
Afgelopen weekend keken we weer onze ogen uit op twee fantastische festivals. We zagen top-acts, laafden ons aan sfeervolle decors. Maar alles is natuurlijk wel peperduur. Hoe doe je dat als je 19 bent en geen cent te makken hebt. Is popmuziek dan een ver-van-je-bed-show? Hoe houden we de popmuziek laagdrempelig?
7/7/2022 • 47 minutes, 15 seconds
Special: Wilbert Mutsaers (Spotify) op NPO Podcast Event
Wilbert Mutsaers is onze special guest op het NPO Podcast Event in TivoliVredenburg. Hij was in het verleden baas bij Universal, 3FM en Mojo Concerts, nu is hij dat bij Spotify. Hoe gaat hij om met de verantwoordelijkheid die Spotify als gatekeeper heeft? Kunnen programmeurs van kleine popzalen profiteren van de data van Spotify? En heeft Wilbert misschien nog een lekker Blauwe M&M's verhaal?
6/27/2022 • 1 hour, 13 minutes, 19 seconds
#112: Hoe Eefje de Visser het momentum van 2020 vasthield
We blikken terug op twee volle festivalweekenden Best Kept Secret en Pinkpop met twee dames die er hoge ogen gooiden. Froukje vertelt over hoe het was om op beide festivals te spelen en stiekem eigenlijk voor het eerst echt op een festival te zijn. Eefje de Visser over hoe zijn haar enorme momentum van 2020 vast wist te houden tot de festivalzomer van 2022. Verder in deze Machine: de rechtszaak van Four Tet en de house plaat van Drake.
6/23/2022 • 49 minutes, 51 seconds
#111: Als je festival een modderpoel wordt
Leuk dat we weer mogen, maar dan moeten de weergoden ook een beetje meewerken. Afgelopen weekend verregenden talloze evenementen. Boye 't Lam van Lente Kabinet vertelt wat er allemaal bij komt kijken als je festival een moddereditie kent. En oh ja, er was ook nog een verkeersinfarct op Schiphol. Verder in deze Machine: het TikTok chagrijn van Halsey en Kate Bush in Stranger Things.
6/9/2022 • 46 minutes, 38 seconds
#110: Lowlands zien en sterven
De stichting No Guts No Glory maakt wensen waar van ernstig zieke muziekliefhebbers. Nog één keer met je vrienden naar Lowlands, ook al is er een lockdown? We fixen het. De laatste tickets voor Billie Eilish met je ernstig zieke moeder? Komt voor elkaar. Nu gaat de stichting een samenwerking aan met Mojo Concerts. Verder in deze aflevering: personeelstekorten in de muziekwereld, de Poetin-sympathie van Nina Kraviz en de herstelplannen van staatssecretaris Uslu.
5/26/2022 • 1 hour, 1 minute, 6 seconds
#109: Het verhaal achter S10's Eurovisie performance
Te midden van alle confetti, dansers en vlammenwerpers stond S10 helemaal alleen op het grote Eurovisie podium. Een intieme performance zonder opsmuk, die toch tot in de puntjes doordacht is. Creative director Wouter van Ransbeek geeft daags na de semi-final toelichting. Over het licht, de kleding en natuurlijk: de traan. Ook in deze Machine: de Summer Of Love komt niet helemaal goed op gang, maar bijna niemand durft dat nog hardop te zeggen. En de fanatieke fans van Mitski maken haar paranoide.
5/12/2022 • 56 minutes, 44 seconds
#108: Blue is the new black
Black metal band Helleruin werd uitgenodigd voor een gig in New York. Vet, zeg je geen nee tegen. Alleen: ze kregen wel hun vlucht en hotel betaald, maar geen gage. Ga je dan netjes voor honderden dollars werkvisa regelen of gok je het erop en lieg je tegen de douane dat je gezellig op vakantie gaat? Helleruin koos optie 2, en dat hebben ze geweten. Verder in deze Machine: onze eigen Blauwe M&M's en tribute bands in de elite-zaal Concertgebouw.
4/28/2022 • 49 minutes, 31 seconds
#107: De house-revolutie in Netflix sekslijnserie
Netflix-serie Dirty Lines is een cowboyverhaal over sekslijnpioniers, tegen het decor van... de house-revolutie. De hoofdrolspelers lopen de deur van de RoXY plat, maar de schrijvers zijn creatief met de historische gebeurtenissen. Is dat ok? Verder in deze Machine: Phoebe Bridgers stoot door naar de grote zalen, Ticketmaster probeert Ticketswap te kapen en Bertus Distributie scoort dertig nieuwe vinylpersen.
4/14/2022 • 55 minutes, 17 seconds
#106: Naar een concert? Bek houwe!
Concerten zijn terug, en daarmee is ook de Dutch Disease terug: het oeverloze geklets tijdens optredens. Aysha de Groot (Eefje de Visser, Someone) ergert zich groen en geel en doet een oproep: hou gewoon je bek. Verder in deze Machine: kan de EHBO het stormachtige festivalseizoen wel aan?! En: dj DVS1 roept collega-dj's op om 5% van hun gage af te staan aan de producers wiens muziek ze gebruiken.
3/31/2022 • 53 minutes, 58 seconds
#105: Spotify shirtsponsor FC Barcelona
Natuurlijk gaat deze Machine over het verdwijnen van 1G, en maken we de rekening op van 2 jaar coronapandemie. Maar we staan ook uitgebreid stil bij de nieuwe shirtsponsor van FC Barcelona: Spotify!
3/17/2022 • 49 minutes, 30 seconds
#104: Staatssecretaris Uslu over 1G, nachtcultuur en het herstelplan
Op de dag dat popzalen weer open mochten en clubs weer de nacht in mochten, bezocht Staatssecretaris Gunay Uslu van cultuur EKKO. Atze was erbij en vroeg haar na afloop van het werkbezoek naar alle vraagtekens die nu nog boven de popsector hangen. Want hoe zorgen we dat popzalen en nachtclubs bij de eerstvolgende golf niet weer meteen dicht moeten? Verder in deze Machine: de robotfetisj van Stromae en de Stem player van Kanye West.
3/3/2022 • 48 minutes, 2 seconds
#103: Top-Notch en Sony laten Lil Kleine vallen
De druk werd groter en groter: zakelijke partners die geld verdienen aan en met Lil Kleine moeten zich uitspreken. Wat doe je met een artiest die herhaaldelijk zo over de schreef gaat in zijn privéleven? En moeten we daar labels überhaupt op aanspreken? Verder in deze Machine: de heropening van ALLES en een pessimistische column van Klaas Knooihuizen.
2/21/2022 • 51 minutes, 8 seconds
#102: De clubs gaan open, maar hoe?
De Nacht Staat Op komend weekend. Clubs in het hele land gooien tegen de regels in hun deuren open, terwijl burgemeesters dreigen met dwangsommen. En ondertussen hangen er versoepelingen in de lucht, die door talloze vraagtekens omringd zijn. Genoeg stof voor een nieuwe Machine dus. Verder in deze aflevering: de honderdste Hitzone, en zinvolle invulling van het fenomeen NFT in de popmuziek.
2/10/2022 • 46 minutes, 33 seconds
#101: 30 zangeressen over alledaags grensoverschrijdend gedrag
Twee weken na BOOS verscheen een open brief, ondertekend door dertig zangeressen, waaronder Laura Jansen, Aafke Romeijn en Glennis Grace. Zij kaarten het alledaagse grensoverschrijdend gedrag in hun vak aan. Niels en Atze praten erover met 3voor12-redacteur Malou Miedema. Verder in deze aflevering: Neil Young vs Joe Rogan en de copyrightrevolutie van Merck Mercuriadis.
2/3/2022 • 1 hour, 1 minute, 34 seconds
#100: De vreemde week van Vrienden van Amstel
Terwijl iedereen rustig afwachtte tot vrijdagavond de maatregelen voor de cultuursector verlengd zouden worden, werd in Ahoy druk gebouwd en gerepeteerd aan Vrienden van Amstel Live. Hadden ze nou serieus gedacht dat het door zou gaan?
1/20/2022 • 48 minutes, 37 seconds
#99: De magie van Wende’s Kaleidoscoop
We beginnen het jaar met veel optimisme en een hele hoop nieuwe muziek. In onze eigen 12 van 3voor12, maar ook in Wende’s Kerst Kaleidscoop, een wonderbaarlijk mooi muziekprogramma dat in de kerstvakantie een uniek podium gaf aan allerlei nieuw talent, waaronder Meskerem Mees, Personal Trainer en Froukje. We spreken Wende Snijders over de totstandkoming van het project, en over hoe ze talent scout dat door de camera heen kan. En daar heeft ze een opmerkelijk uitgangspunt voor…
1/6/2022 • 50 minutes, 52 seconds
#98: Dansen in Saoedie-Arabië
In de Saoedische stad vond vorige week het festival Soundstorm plaats, een mega dance festival in een van de meest conservatieve landen. Tiësto was er, Jeff Mills was er, Charlotte de Witte was er (al kwam ze door logistieke problemen te laat), en wij hadden er Arne van Terphoven als verslaggever. Verder in deze Machine: hoe gaat het verder met het garantiefonds voor festivals, en wat zijn de grootste kertstklassiekers na 2000?
12/22/2021 • 52 minutes, 41 seconds
#97: De overmacht van Froukje en Goldband
Froukje Goldband Goldband Froukje Froukje Goldband. De overmacht van deze twee acts in de top van de Song van het Jaar was ongekend. Hoe kan dat? En hoe kan het dat zo weinig nieuwe alternatieve acts een vuist weten te maken in het huidige muzieklandschap? Verder in deze Machine: ook Niels en Atze wagen zich aan The Beatles, en we blikken vooruit naar 2022.
12/8/2021 • 49 minutes, 40 seconds
#96: De shuffleknop van Adele
Jazeker, het gaat weer over Adele. Over haar nieuwe album, maar vooral over de default shuffleknop van Spotify die Adele liet verwijderen. Het doet ons nadenken: wat is de ideale tracklist voor een album? En is Adele’s 30 daar een goed voorbeeld van? Verder in deze Machine: de rechter trekt een grens bij drillrappers, en festivals en platenzaken bereiden zich voor op uitbreiding van de coronamaatregelen.
11/24/2021 • 53 minutes, 39 seconds
#95: Het drama van Astroworld
Acht doden en driehonderd gewonden, dat is de trieste balans op het derde Astroworld festival in Houston, Texas. Alles ging mis op het festival van Travis Scott. Had dit voorzien kunnen worden?
11/9/2021 • 47 minutes, 37 seconds
#94: Een diepe duik in de meest slaapverwekkende playlists
Wel eens last van slaapproblemen? Wat doe je dan? Schaapjes tellen? Netflixen? Of zet je een van die oneindig meanderende sleep & relaxation playlists op? Wie maakt die muziek? We namen een diepe duik in de wereld van slaapverwekkende neuzelmuziek. Verder in deze Machine: Coldplay gaat alles (maar dan ook echt alles) duurzamer doen, en gaat TikTok de grootste man in de muziekkroeg neerslaan?
10/27/2021 • 49 minutes, 30 seconds
#93: Waarom Mojo 24 trailers vol toiletten naar Engeland stuurde
Onze inbox ontploft! De ene Ziggo Dome show na de andere wordt aangekondigd. Vanaf februari gaat het tourleven weer op volle kracht van start. Dat is geweldig nieuws, maar het zorgt ook voor grote uitdagingen. Natuurlijk vragen we Mojo-baas John Mulder ook: klopt het nou dat tickets stiekem na de crisis veel duurder geworden? Verder in deze aflevering: 25 jaar Pitchfork en een mini-ADE-conferentie.
10/13/2021 • 51 minutes, 36 seconds
Special: Rocco Veenboer over de terugkeer én verkoop van Awakenings - live vanuit TivoliVredenburg
Wie kunnen we beter als gast vragen voor de speciale live editie van De Machine dan Awakenings-baas Rocco Veenboer. Hij is immers hofleverancier van ADE komende week. 'We gaan de meest spectaculaire show maken die de ZiggoDome ooit heeft gezien. En alsof dat nog niet genoeg was vertelt hij ook over de overname van zijn bedrijf door de Britse gigant Superstruct. Succession-taferelen in de boardroom?
10/11/2021 • 1 hour, 17 minutes, 38 seconds
#92: ADE, de gekte achter de schermen
Niemand geloofde er nog in, er stond een dikke streep door Amsterdam Dance Event 2021. Clubben, dat zat er voorlopig niet in. Maar nu ineens is er van alles mogelijk, behalve dan dat het hele circus naar overdag verhuisd moet worden. Hoe staat het met de gekte achter de schermen? Verder in deze aflevering: hoe Personal Trainer het Brexit én het coronamonster versloeg, en de beursgang van Universal Music Group.
9/28/2021 • 59 minutes, 53 seconds
#91: Verboden te dansen
Het was een absoluut krankzinnig verhaal dat Mojo-baas Ruben Brouwer vertelde bij Op1: het kabinet had in een gesprek met de sector gevraagd of ze alsjeblieft nog even geen dancefeesten wilden organiseren. Een juridisch verbod kregen ze niet voor elkaar, dus ze hoopten op medewerking. Really? Een oneerbaar verzoek waar vreselijk veel van te vinden valt. Is dit het schoonvegen van je eigen straatje? Een dubbele agenda wat betreft drugs? Pure kwaadaardigheid? Verder in deze Machine: het Woonprotest en de popmuziek, en de museumisering van ABBA.
9/14/2021 • 0
#90: We gaan allemaal naar België - De Machine
Laten we het hebben over dingen die wél doorgaan. Over mini festivalletjes in Nederland, maar vooral over de kansen die bij onze Zuiderburen liggen. Goldband en Tim Knol vertellen over hun ervaringen op Vlaamse festivalweides, Extrema Outdoor gaat zelfs 25.000 bezoekers ontvangen op hun weekender net over de grens. Verder in deze aflevering: de stand van zaken in ons eigen land, en het raadsel van de peperdure LP's van major label Warner.
9/1/2021 • 53 minutes, 30 seconds
#89: Concerten straks alleen voor gevaccineerden?
Ok, het werkt niet, Testen Voor Toegang is lek, en alles ligt weer stil. Hoe dan wel? In Engeland kiezen ze een andere strategie. Daar moet je vanaf 1 september volledig gevaccineerd zijn om naar een club of concert te mogen. Niels vindt het een goed idee.
7/20/2021 • 40 minutes, 20 seconds
Afl. 88: We zijn weer open! Of toch niet?!
Het is hollen en stilstaan met de heropening van de muziekwereld. Twee weken geleden waren we nog euforisch en optimistisch, nu staat de heropening van het nachtleven weer onder zware druk. Kunnen we door? Waar lopen we tegenaan? En hoe gaat het als je als muzikant heel ambitieus weer stappen over de grens wilt zetten?
7/8/2021 • 1 hour, 4 minutes, 39 seconds
Afl. 87: Er mag gedanst worden!
Verdomme, het is echt waar, de dansvloeren gaan weer open. Sneller dan gedacht, ook nog eens. Dat betekent: anderhalve meter stof opruimen, snel die nieuwe toiletten installeren, vijftien nieuwe barmedewerkers aannemen. En dan: gaan!
6/23/2021 • 48 minutes, 3 seconds
Special: live vanuit Paard: een special over de opening van ALLES!
We mogen weer, we kunnen weer! Nu de besmettingen teruglopen en de prikken met miljoenen tegelijk gezet worden mag er eindelijk weer meer. Maar er komt nogal wat bij kijken. We bespreken het live in poppodium Paard in Den Haag met Steven van Lummel van nachtclub PIP en Chris Moorman van Welcome To The Village.
6/16/2021 • 58 minutes, 32 seconds
Afl. 86: Festivallen in een rolstoel, natuurlijk kan dat!
We kunnen allemaal niet wachten om de festivalweides weer te bestormen, in de moshpit te duiken en bier over elkaar heen te gooien. Ja toch? Dat geldt ook voor mensen met een beperking, die sowieso al heel wat hindernissen moeten overwinnen om op een festival te komen. Hoe pak je dat aan, en wat moet een festival doen om echt toegankelijk te zijn?
6/10/2021 • 42 minutes, 38 seconds
Afl. 85: Worden het piepers of auto's?
Je zou het niet denken als je naar buiten kijkt, maar de zomer staat voor de deur. En nog altijd is het garantiefonds voor organisatoren niet rond. Waar hangt het op? En waarom trekken festivals nu een voor een de stekker eruit in plaats van gebruik te maken van de miljoenen die het kabinet beschikbaar stelt?
5/26/2021 • 49 minutes, 31 seconds
Afl. 84: Hoe K3 ook de vaders inpakte
Na 23 jaar en 248 liedjes stopt Miguel Wiels als songwriter van K3. Hij vertelt over hoe het Belgische meidentrio ooit als ondeugend antwoord op de Spice Girls in de markt gezet werd, en dat de pikante knipogen bleven. Soms ook per ongeluk, met dank aan de exotische neigingen van de songschrijver.
5/12/2021 • 46 minutes, 42 seconds
Afl. 83: The whoring twenties
Gaat iedereen straks helemaal los als het weer mag? Wordt het een groot feest met seks, drank en drugs? Hoe moet je je daar als festivalorganisator op voorbereiden? We vragen het Jellinek.
4/28/2021 • 40 minutes, 57 seconds
Afl. 82: Duncan Laurence over zijn Amerikaanse doorbraak
Wat heeft Harry Potter te maken met de doorbraak die 'onze' Duncan Laurence twee jaar na het Songfestival beleeft in Amerika? Je hoort het in een nieuwe aflevering van De Machine, waarin Duncan zelf uitlegt hoe het allemaal zover gekomen is. Natuurlijk praten Niels en Atze over de rerecordings van Taylor Swift en over de laatste ontwikkelingen op het gebied van pilots en fieldlabs.
4/14/2021 • 47 minutes, 45 seconds
Afl. 81: Van fieldlab naar sneltest pilot
We zijn net klaar met de Field Labs - het was te gek - en nu ineens hebben we weer iets nieuws: sneltest pilots. Wait, what? Jeroen Bartelse van de Taskforce cultuur legt uit wat dat nu weer is. Verder legt Adje uit hoe hij met een Nederlandstalige track 100 miljoen plays haalde in onder meer India en Colombia.
3/31/2021 • 38 minutes, 57 seconds
Afl. 80: Alles over de fieldlabs
Hadden jullie fomo door al die dansende en zingende mensen in ZiggoDome? Atze was erbij, en hij vertelt je alles over de fieldlabs. Wat viel op, wat ging goed en wat werkt niet? Verder bespreken Niels en Atze een onderwerp waar ze zelf ook niks van snappen: NFT's.
3/17/2021 • 41 minutes, 28 seconds
Afl. 79: Stuwmeer aan dansvloerknallers
Deze maand is het een jaar geleden dat de dansvloeren abrupt allemaal leeg moesten. Tijd voor een maand van de dj, met veel mooie muziek op 3voor12 en 3FM, en in de Machine antwoord op de vraag: hoe moet dat straks met dat stuwmeer vol dansvloervuur dat werkloze dj's nu aan het produceren zijn?
3/3/2021 • 45 minutes, 56 seconds
Afl. 78: Carnavalhits zonder kroegen
Alaaf! Afgelopen weekend was carnaval, maar zonder kroegen, praalwagens en polonaise. Wat betekent dat voor de carnavalsmuziek? Zijn er nieuwe carnavalshits? Zijn ze aan de man te brengen?
Verder praten Niels en Atze over de Jeep van Bruce en de gitaar van Phoebe.
2/17/2021 • 37 minutes, 53 seconds
Afl. 77: Festivallawine
Daar gaan ze, de een na de ander: Paaspop, Awakenings, Masters Of Hardcore, Lente Kabinet, A State Of Trance. Elk festival verplaatst naar september, in de hoop dat het dan weer kan en mag. Maar kan de sector dat eigenlijk wel aan? Zijn er wel tenten, bierkranen en vooral mensen om die festivals te runnen?
2/3/2021 • 59 minutes, 1 second
Afl. 76: De grote ESNS tombola
Natuurlijk gaat deze aflevering van de Machine helemaal over Eurosonic Noorderslag. Want lieve hemel, we hebben een daadwerkelijk inspirerend weekend achter de rug, terwijl alles online was. Hoe was het om muziek te ontdekken via een stream, en wat waren de hot topics op de conferentie?
1/20/2021 • 43 minutes, 24 seconds
Afl. 75: Hardstyle als online fenomeen
Hoe vaak ben jij met je vrienden achter een livestream van je favoriete festival gekropen? Gewoon, om er thuis toch iets van te maken? Niet echt vaak, toch? Hardstyle-fans doen dat wel. Sterker nog: voor Qlimax kochten zo’n 20.000 mensen een kaartje voor een avondvullend programma. Het hart daarvan - een complete film - is nu te zien op Netflix. Jonas Schmidt van Q-Dance vertelt hoe dat gegaan is. Verder praten we over talent spotten zonder livecircuit en natuurlijk over het Marathoninterview met Kees de Koning.
1/6/2021 • 49 minutes, 14 seconds
Afl. 74: Eindigen in mineur? No way!
We zijn weer terug bij af, met een strengere lockdown dan afgelopen maart. Winkels dicht, scholen dicht, en natuurlijk ook een verbod op concerten en festivals. En waar we de afgelopen weken toch optimistisch waren over de aantocht van het vaccin, zitten we hier focking chagrijnig te wezen. En om dat nog maar eens te versterken hebben we een special guest: Jop de Vrieze. En toch, toch weigeren we het jaar in mineur te eindigen. Out with a bang!
12/15/2020 • 49 minutes, 46 seconds
Afl. 73: Brexit wordt een ramp voor Engelse muzikanten
Nog een maand te gaan, en dan vliegen de Engelsen zonder fatsoenlijke deal de EU uit. Wat gaat dat betekenen voor de Engelse muziek? Heel veel, denkt Howard Goodall. Hij ging viral met een Twitter draadje en legt het ook voor ons nog eens feilloos uit. Verder praten we over de zin en de business van live streaming concerten en over xtc.
12/2/2020 • 51 minutes, 28 seconds
Afl. 72: Vaccinbewijs bij concerten
Zien we dat nou goed? Is dat wat het lijkt? Bedriegen onze ogen ons niet? Is dat echt LICHT daar aan het einde van de tunnel? Of is het een trein? Met de naderende komst van een vaccin én groen licht voor field lab experimenten is er eindelijk weer iets van perspectief. Maar wat betekent dat: moeten we straks verplicht een vaccin als we naar een concert willen?
11/18/2020 • 55 minutes, 21 seconds
Afl. 71: C-sterren in nood
Niet de Amerikaanse verkiezingen, niet de redding die sneltests moeten bieden voor de muziekindustrie zijn het belangrijkste in De Machine deze week. Nee, Atze en Niels gaan los over hun favoriete tv programma: Ik Geloof In Mij. Een exclusief interview met René le Blanc.
11/3/2020 • 46 minutes, 22 seconds
Afl. 70: Het nachtleven wordt niet serieus genomen
Eigenlijk zou deze week Amsterdam Dance Event plaatsvinden. Sterker nog: het vindt ook plaats, maar zonder dansen. Het nachtleven zoals we het kennen is ver weg. Boosheid en frustratie zijn voelbaar bij ondernemers en artiesten, maar ook ambitie: geef ons de kans om te experimenteren. Zou dat kunnen, in 2021?
10/21/2020 • 50 minutes, 9 seconds
Afl. 69: Het mysterie van de fake events
De festivalwereld wordt momenteel overspoeld door fake evenementen op Facebook. Tienduizenden mensen zetten zichzelf op 'attending', maar organisatoren hebben er niets mee te maken. Onschuldig? De festivals zijn op hun hoede, want ze zijn gepokt en gemazeld door talloze bendes die misbruik van ze proberen te maken. 'Het moet iets van oplichting zijn, maar hoe?!'
Verder in de Machine: Colin Benders zit net als jij en ik veel thuis dit jaar, terwijl hij normaal altijd op het podium staat. Hij deed wat hij eerder deed, maar dan online: hij startte een community. Hij begon zonder plan, maar inmiddels zitten er meer dan 4.500 fanatieke volgers op zijn Discord. Hij werd er zo verliefd op dat hij alle leden een gratis vinyl exemplaar van zijn nieuwe release wil geven. Hoe dan?! En Jumbo begint zijn eigen radiozender. Gewoon, omdat boodschappen doen een 'totaal experience' moet zijn.
10/7/2020 • 45 minutes, 29 seconds
Afl. 68: De contracten van Kanye
Dit is waarvoor we de Machine begonnen zijn! Natuurlijk gaan we niet lacherig doen over Kanye West's situatie, de man heeft hulp nodig. Maar de kans om zijn contracten in te zien laten we niet aan ons voorbij gaan. Jurist Rob van Dongen legt uit wat opvalt in die ruim honderd pagina's. Verder: een ode aan Jan Smeets en hoe influencers en popmuzikanten hun lelijkste kant laten zien.
9/22/2020 • 56 minutes, 42 seconds
Afl. 67: Vinyl-boom in de coronatijd
Wie had dat ooit gedacht: het coronajaar is een uitstekende tijd voor vinylboeren, zowel online als in fysieke winkels. In eerste instantie durfde niemand de drempel over om een plaat te kopen, maar de zomer was verrassend genoeg juist veel drukker dan normaal. Is de platenzaak een van de zeldzame winnaars in deze crisistijd?
9/9/2020 • 44 minutes, 3 seconds
Afl. 66: Fake publiek, ook iets voor concertregistraties?
Afgelopen weekend vond in Lissabon de Champions League finale plaats. Je zág een leeg stadion, maar je hóórde een kolkende menigte. Kunnen we dat ook niet doen bij concerten in lege zalen? Gewoon fake publiek toevoegen? We vroegen het een geluidstechnicus die alles weet over de trucs die bij sportverslaggeving toegepast worden. Verder: gaat Lowlands 2021 wel door? En kun je het als dj maken om op een feest in Italië te draaien, zelfs als dat gewoon legaal is?
8/25/2020 • 47 minutes, 13 seconds
Afl. 65: Top Notch is flexibel en maakt een topjaar van 2020
We hebben ons allemaal moeten aanpassen. Iedereen in de muziekindustrie zag een streep gaan door alles wat gepland stond. Toch heeft Top Notch / Noahs' Ark een topjaar in 2020. De reden? Hiphop past zich razendsnel aan als de wereld verandert, en het label weet inmiddels heel goed hoe je snel moet schakelen. Een gesprek met directeur Vincent Patty.
7/27/2020 • 55 minutes, 54 seconds
Afl 64: 1.000 echte fans - De Machine
AFAS Live en Ziggo Dome kondigden al herstructureringen aan, later deze week komt er ook nieuws over Mojo Concerts. Met het wegvallen van de NOW regeling vallen de klappen in de muziekindustrie nu hard. Hoe blijf je overeind? En hoe kun je als individuele artiest in deze rare tijd het contact met je fans houden of zelfs versterken?
7/13/2020 • 47 minutes, 56 seconds
Afl. 63: Er mag meer, maar eigenlijk kan er niks
Het broeit en schuurt, de onrust neemt toe. Want ja, er mag ineens weer meer, en nog vroeger dan gedacht ook, maar ondertussen mag er eigenlijk nog steeds niks. Niet dansen, niet zingen, niet met je bier tegen iemand anders op botsen, niet zoenen in een donker hoekje in de club. En dat terwijl overal om ons heen uitzonderingen gemaakt worden op de anderhalve meter: rij-instructeurs, kappers, vliegtuigen, treinen. Waarom blijft de popmuziek op het strafbankje zitten? 'Er is nergens bewezen dat een festival in de buitenlucht niet kan.'
7/1/2020 • 47 minutes, 49 seconds
Afl. 62: Waarom festivals hun line-up een jaar vooruit schuiven
En ook: Black Lives Matter in de popmuziek en het falen van de Raad Voor Cultuur
De wereld kruipt langzaam weer uit zijn schulp, en zo ook de popmuziek. In de vorige aflevering van De Machine spraken we over de voorzichtige concerten die weer opdoken, voor 30 mensen in een zaal voor 2000 of 17.000 man, dat werk. Vrijwel op hetzelfde moment stonden duizenden mensen op de Dam de longen uit hun lijf te demonstreren. Een belangrijk moment ook voor de popmuziek, en daar gaan we zeker bij stilstaan. Verder: waarom nemen festivals massaal hun programma mee naar volgend jaar? Willen ze volgend jaar geen frisse en actuele line-up hebben?
6/16/2020 • 59 minutes, 7 seconds
Afl. 61: De eerste concerten na corona
Het is juno! Een nieuwe maand is begonnen, en niet zomaar een. Het is de maand waarin de wederopbouw van de muziekwereld begint. Met muizenstapjes, maar toch, er mag weer op podia gespeeld worden. Aflevering 61 van De Machine is er een van voorzichtig optimisme. En we vertellen je over ons favoriete nieuwe streaming speeltje, JQBX.
6/3/2020 • 41 minutes, 30 seconds
Afl. 60: 10 jaar Spotify
Het is ons gelukt, een corona-vrije aflevering van De Machine. Dat wil zeggen: we jagen al het vervelende nieuws er in hoog tempo doorheen en richten ons op het feestelijke jubileum van Spotify. In tien jaar tijd transformeerde de Zweedse muziekdienst de muziekwereld, van piraterij naar legaal, van fysiek en digitaal bezit naar toegang. Hoe ziet de toekomst van streaming eruit? En hoe zit het met de grote Spotify paradox? De muziekdienst is goed voor 80% van de inkomsten voor de muziekindustrie, en toch blijft altijd die roep: Spotify moet artiesten meer betalen.
5/19/2020 • 52 minutes, 30 seconds
Afl. 59: AFAS Live wil desnoods voor 500 man open
De 1,5 meter samenleving in een concertzaal, dat is onmogelijk toch? Hoe moet je je jas ophangen in Paradiso, een biertje bestellen, naar voren dringen bij een concert? De meeste mensen in de popsector lijken er zo over te denken. Maar bij AFAS Live wordt toch geëxperimenteerd met een minimale capaciteit. Een teken van lef, of juist een gevaarlijk signaal? Verder vroegen we podiumbouwers waar ze deze festivalloze zomer mee aan de slag gaan, en vroegen we ons af waarom de Saoedi's 500 miljoen dollar in Live Nation steken.
5/5/2020 • 51 minutes, 10 seconds
Afl. 58: Helemaal los op een Zoom party
Ok, er gaat een streep door de festivalzomer. Dat is helemaal klote, en een huisfeestje als alternatief mag voorlopig ook al niet. Wat te doen? Feesten op Zoom? Suf toch? Nou, niet als iedereen zijn best doet en in zijn eigen woonkamer losgaat met discolampen, outfits en dansjes. We nemen je mee naar de wereld van Zoom parties. Verder gaat deze Machine over het sterrengala van Lady Gaga, de 300 miljoen van Van Engelshoven en een aap die auteursrecht wil. Ja, een aap.
4/21/2020 • 46 minutes, 31 seconds
Afl. 57: 8D is voor mensen die niet van muziek houden
Je verwacht het haast niet, maar het is niet alleen maar corona ellende in deze nieuwe aflevering van De Machine. Natuurlijk staan we daar ook even bij stil, maar we trappen deze aflevering al met twee vrolijker fenomenen: het VPRO AI Songfestival (kunnen computers hits schrijven?!) en 8D Sound, een geluidstechnische hype die ongetwijfeld ook in jouw WhatsApp beland is.
4/5/2020 • 48 minutes, 58 seconds
Afl. 56: Is je favoriete festival verzekerd?
Geheel volgens de richtlijnen houden Niels en Atze deze aflevering gepaste afstand van elkaar en nemen ze De Machine op vanuit huis (sorry voor de autogeluiden). Natuurlijk staat ook deze aflevering in het teken van het coronavirus en de impact op de muziekindustrie. Belangrijk is nu natuurlijk de afwikkeling van de vele concerten en festivals die nu sneuvelen. Wie pakt de rekening? Wie goed verzekerd en en wie niet? We kijken ook naar de streamingmarkt: gaat die met al dat thuiswerken nou omhoog of juist omlaag?
3/27/2020 • 39 minutes, 5 seconds
Afl. 55: Coronacrisis slaat hard toe
Drie dagen geleden zaten we in de Machine nog vooruit te blikken op de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor de muziekindustrie. Toen vonden sommigen het nog paniekzaaien, maar drie dagen later is bijna alles al werkelijkheid geworden. Wat is er de afgelopen dagen gebeurd, wat zit er nog aan te komen, en hoe moet het nu verder? Dat hoor je in deze extra aflevering van De Machine.
3/13/2020 • 33 minutes, 16 seconds
Afl. 54: Corona bedreigt de hele festivalzomer
Aflevering 54 van De Machine is niet per se een vrolijke. Want we kunnen er niet omheen: het coronavirus hangt als een donderwolk boven de festivalzomer. Voorlopig mag alles in Nederland nog doorgaan, maar er gebeurt om ons heen genoeg om serieus rekening te houden met doemscenario's. Verder in deze aflevering: de crowdfund van Floor Jansen en de Fair Practice Code in de kunstsector.
3/10/2020 • 47 minutes, 58 seconds
Afl. 53: Revolutie in de subsidiewereld
2020 is een spannend jaar in de subsidiewereld, want in september wordt de grote pot van de culturele basisinfrastructuur verdeeld. Welke instellingen vormen het fundament van de Nederlandse cultuurwereld? Kan De Staat zich tussen de grote orkesten wrikken? Sneaken de Popronde en Eurosonic/Noorderslag de elite binnen? En houdt de Raad van Cultuur zich aan zijn eigen oproep om meer popmuziek toe te laten tot de basisinfrastructuur? Niels en Atze voeren een geanimeerd gesprek over een droog onderwerp. En als je de politieke kost overleefd hebt wacht je een lekker luchtig onderwerp: hoe Thijs Boontjes een onverwachte hit scoort met een Lionel Richie cover.
2/26/2020 • 45 minutes, 36 seconds
Afl. 52: Vroeg pieken is het nieuwe afteren
Dat er feestjes zijn die mikken op een ouder publiek, is niet zo gek. We stoppen per slot van rekening niet meer na ons 25e met dansen, we willen daar de rest van ons leven mee doorgaan. Wel curieus is het dat we in poppodia steeds meer feestjes zien die niet alleen overduidelijk bedoeld zijn voor ouder publiek, maar in hun marketing ook nog eens vol inzetten op de ouderdom en onhipheid van de doelgroep. Wie voelt zich daartoe aangetrokken? Verder volop aandacht voor hardstyle gigant Q-dance, die 20 jaar bestaat. En we duiken in het grijze gebied rond Spotify podcasts, een wespennest van illegale uploads.
2/12/2020 • 49 minutes, 16 seconds
Afl. 51: Tickets op naam binnenkort achterhaald
Inspiratie te over in de nieuwe Machine, want we hebben net een weekje Eurosonic Noorderslag achter de rug. Niels en Atze spraken in wandelgangen en kroegen en liepen talloze panels af. Dit is de oogst: hoe voorkom je zwarthandel met tickets? Kaartjes op naam verkopen! Maar die oplossing heeft ook nogal wat nadelen, want nogal wat mensen willen hun kaartje verkopen of doorgeven aan iemand anders. Ticketmaster onthult een technische innovatie die dat mogelijk maakt. En Deezer lanceerde in Groningen een nieuwe manier van uitbetalen van hun inkomsten. Nu gaan alle inkomsten in een grote pot en wordt het geld verdeeld over alle streams, straks gaat jouw tientje daadwerkelijk naar de tracks die jij hebt afgespeeld. Make Streaming Fair! En tot slot een item over fans die over de grens reizen om hun favoriete act of festival te bezoeken.
1/29/2020 • 47 minutes, 38 seconds
Afl. 50: Altin wie? Het wonderlijke succes van de Turkse psychedelische band Altin Gün
Een Grammy nominatie, een support tour met Tame Impala, shows op Coachella en Bonnaroo, de Turkse psychedelicaband Altin Gün heeft ineens serieus voet aan de grond in Amerika. Hoe is dat ze gelukt? Live vanaf Eurosonic Noorderslag 2020 brengt De Machine je het verhaal van Altin Gün.
1/22/2020 • 31 minutes, 34 seconds
Afl. 49: Tik Tok, van karaoke speeltje tot hitmachine
De eerste aflevering van het nieuwe jaar is meteen de comeback van Niels Aalberts, die er een paar maanden tussenuit was. We gaan van start met dé muziekapp die het afgelopen jaar vorm gaf: Tik Tok. Gelanceerd als karaoke app, uitgegroeid tot meme machine waarin viral gaat het hoogste doel is. Wat betekent dat voor de popmuziek? Wat werkt, wat zijn de voordelen en wat de nadelen? We vragen het de 11-jarige Fiep. Verder: het slotwoord over het decennium van Jimmy Iovine en de zoon van Bono.
1/15/2020 • 50 minutes, 11 seconds
Afl. 48: What happens backstage...
We zijn bijna aan het eind van het jaar, en ook aan het eind van een reeks Machines waarin gasten aanschuiven. Mensen die alles weten over hun hoekje van de muziekindustrie. Het ging in al die interviews allen kanten op, van artiestenmanagement tot talentenshows op tv, van PR tot reclamemuziek. Wat missen we nog, een heuse backstage queen. Die zit tegenover Atze: Ilja van Rossem, al een jaar of twintig aanwezig op een eindeloze reeks festivals, van Lowlands tot Paaspop tot Best Kept Secret tot Fortarock.
12/24/2019 • 41 minutes, 16 seconds
Afl. 47: ID&T keert terug in de ArenA
Toen het grote Sensation er in 2017 mee stopte beloofde ID&T al terug te keren in de geliefde Johan Cruyff ArenA. Het werd niet, 2018, ook niet 2019, maar wel 2020. Het nieuwe evenement heeft zich duidelijk nog niet los kunnen rukken van het oude, wat het heet Beyond Sensation en moet een opstapje worden naar een volledig nieuw concept. Sensation-baas Eric Keijer komt het uitleggen.
12/10/2019 • 30 minutes, 20 seconds
Afl. 46: De reclamehits van Tessa Rose Jackson
In de 46e aflevering van De Machine heeft als gast een van de stille krachten van de Nederlandse muziekwereld. Ja, we kennen haar als Tessa Rose Jackson, en tegenwoordig ook als Someone, maar we gaan het vandaag vooral hebben over hele andere dingen. Over reclamemuziek, over filmmuziek, want daar besteedt Tessa Rose Jackson heel veel van haar tijd en creatieve energie aan. Een vak apart natuurlijk, met heel eigen regels en dynamiek.
11/27/2019 • 49 minutes, 15 seconds
Afl. 45: Paradiso, programmeren op de vierkante centimeter
Paradiso-directeur Mark Minkman maakte deze maand bekend te gaan vertrekken bij het poppodium dat hij sinds 2013 leidt. Een mooie gelegenheid hem eens te ondervragen over de staat van de meest toonaangevende zaal van het land. Hoe ga je om met het gebrek aan ruimte in het pand en de drukte in de binnenstad? Hoe staat het met de ambities elders in de stad? En hoe vaak moet Paradiso nu eigenlijk aan de deur mensen teleurstellen met valse kaartjes?
11/13/2019 • 52 minutes, 47 seconds
Afl. 44: Het verhaal van Eilân
Hét verhaal van het jaar in de muziekindustrie: het Terschellingse festival Eilân dat niet doorging. Het had zo mooi moeten zijn, 6000 mensen rond een duinmeertje op Terschelling, een geweldige line-up met onder meer Antal en Motor City Drum Ensemble, wat kon er mis gaan? Nou, klagende omwonenden dus. Nou zijn er wel meer festivals die daar last van hebben, maar bijna nooit zien we zo’n fataal pingpongspel als rond Eilân. Geen vergunning, toch een vergunning, streep erdoor, nieuwe hoop. De burgemeester van Terschelling deed er alles aan om het rond te krijgen, maar uiteindelijk ging op 7 september toch de stekker eruit. Rob Simon en Daniël van Drunen van Chasing The Hihat legt uit wat er mis ging.
10/30/2019 • 0
Afl. 43: De meester-uitrollers van de dance
Tijdens deze speciale live editie vanaf Amsterdam Dance Event ontvangt Atze de Vrieze Essam Jansen en Alex Hes van E&A Events, de hofleveranciers van ADE. ze hosten deze week grote events als Tik Tak, We Are The Future en Martin Garrix in de RAI. Ze zijn niet anders gewend, want E&A Events denkt graag groot. Tijdens Oud en Nieuw en Koningsdag rijden ze dezelfde line-up langs vijf verschillende steden en hun concept Don't Let Daddy Know vindt in november plaats in Polen, India en Myanmar... op dezelfde dag. Met dank aan Podcast & Chill en Vondel CS.
10/18/2019 • 39 minutes, 52 seconds
Afl. 42: De tour-machine van Metallica
John Mulder, de gast van deze week, is al ruim dertig jaar een van de topmannen bij Mojo Concerts, gespecialiseerd in de producties van grote shows. Hij weet als geen ander hoe je een festival optuigt, hoe je Armin van Buuren uit een gat in de grond kunt laten opstijgen middenin de Kuip, en hoe je om moet gaan met die verdomde zwarthandelaren. De laatste jaren heeft ie er nog een aardig klusje bij als Europees agent van een van de allergrootste tourende bands ter wereld: Metallica. En dus zit de Machine deze week vol met boeiende verhalen van achter de schermen bij de meest veelbesproken tour van het jaar.
10/16/2019 • 53 minutes, 34 seconds
Afl. 41: de talentenmachine van Simon Cowell stopt nooit
Deze week in De Machine een gast die moeilijk te vangen is, omdat ie of in Londen zit, of in Los Angeles. Zijn naam is Brahim Fouradi, lang geleden bekend van r&b act Fouradi met zijn broer, maar inmiddels al jaren actief achter de schermen. Wat doet ie in Londen en LA? Voornamelijk werken in het bedrijf van Simon Cowell, de godfather van de talentenjachten de laatste twintig jaar. Afgelopen maand bereikte het programma's America's Got Talent de climax van zijn 14e seizoen met een blinde, autistische jongen met een megastem als winnaar. Brahim Fouradi over het het A&R werk van zo'n grote tv-show eruit ziet, de ethiek van een kwetsbare winnaar en hoe je aan de waan van het seizoen ontsnapt.
9/30/2019 • 48 minutes, 18 seconds
Afl. 40: Hoe De Staat zijn grote droom waarmaakte
Manager Arjo Klingens van De Staat is deze week te gast in De Machine. Natuurlijk vertelt ze uitgebreid over de allerbelangrijkste gig die haar band ooit deed, een eer die ze zelf nooit voor mogelijk had gehouden: Lowlands headlinen. Hoe kwam die ambitieuze show tot stand? Arjo Klingens is ook voorzitter van de Popcoalitie, de lobbyclub van de popsector richting Den Haag. In haar brief van afgelopen juni flirtte de minister uitbundiger dan ooit met festivals, urban cultuur en zelfs - zelfs! - dj's. Maar als je haar plannen beter leest kom je toch verdomd weinig concreets tegen. Hoe komt het dat de popsector elke keer weer met lege handen staat?
9/18/2019 • 47 minutes, 49 seconds
Afl. 39: Underground-dj in een privéjet
Deze week met pr goeroe José Woldring aka The Media Nanny, die werkt met artiesten als David Guetta, Martin Garrix, Joris Voorn en J Balvin en festivals als DGTL. Met haar praat Atze de Vrieze over beeldvorming rond je evenement of artiest. Wat moet je doen als het mis gaat, hoeveel controle kun je uitoefenen op wat media schrijven? Met natuurlijk praktijkvoorbeelden te over, van DGTL en Eilan tot Jackmaster. Natuurlijk doen we ook nog even een round-up van het Ibiza seizoen. Wat zijn de trends in de dance-hub van Europa? Is Ibiza nu trendsettend of trendvolgend? En kun je nog underground zijn als je met een privejet naar het Balearische eiland vliegt?
9/4/2019 • 51 minutes, 23 seconds
Afl. 38: Hoe Ticketswap garen spinde bij een natte Lowlands
Weercijfers 2 en 3, drie dagen regen, de voorspellingen gingen uit van een rampzalig natte Lowlands. Dat het uiteindelijk prima weer was, is natuurlijk mooi, maar een week van tevoren schoot menig bezoeker in de stress. Meer dan 10% van de kaartjes verwisselde van eigenaar via een enkele site: Ticketswap. Geen wonder dat artiesten en promotors die lucratieve markt liever zelf in handen willen hebben. Verder praten Niels en Atze over de geheime krachten van het Lowlandsterrein en maken ze een uitstapje naar de meest mysterieuze metalband ter wereld: Tool.
8/21/2019 • 43 minutes, 56 seconds
Afl. 37: De logische comeback van de cd
Nu streaming muziekdiensten al bijna een decennium gemeengoed zijn voor de muziekliefhebber en vinyl een plekje heroverd heeft, dumpt menigeen zijn cd collectie. Gevolg: je kunt voor een prikkie mooie tweedehands cd's kopen. En wat blijkt: ook jonge kopers op zoek naar 90s goud vinden dat interessant.
8/7/2019 • 31 minutes, 15 seconds
Afl. 36: Waarom ging de Zwarte Cross door het stof?
Het was bepaald niet het eerste jaar dat Zwarte Cross zijn hele terrein vol hing met grappige, lompe en soms zeer prikkelende spreuken. Dit jaar ontstond er wel een rel over, want het Achterhoekse festival zou racistisch zijn en geen respect hebben voor de islam. Het meest opvallende aan de hele rel: de Zwarte Cross ging door het stof. En dat terwijl het festival dit concept - waarin alles en iedereen op de hak genomen wordt - toch al jaren met overtuiging voert.
7/24/2019 • 42 minutes, 22 seconds
Afl. 35: De grote Taylor Swift vs Scooter Braun fittie
Superster Taylor Swift heeft het aan de stok van Scooter Braun, de manager van Justin Bieber, Kanye West en Ariana Grande. Was is namelijk het geval: Braun heeft voor 300 miljoen de platenmaatschappij gekost waar haar eerste zes albums uitgekomen zijn. Uitgerekend Scooter Braun, die volgens Taylor Swift de pik op haar heeft. Het werd een internationaal opgepikte celebrity rel, maar waar gaat het nu precies over? We kijken er met een Machine blik naar en duiken in de wereld van masterrechten. Verder deze week: Klangstof liep zich vast in een Amerikaans industriemoeras en dj The Gaslamp Killer is terug in Nederland. Maar hoe zat het ook alweer met die verkrachtingszaak rond hem?
7/10/2019 • 51 minutes, 57 seconds
Afl. 34: Pinkpop zonder rock, kan dat? - De Machine
Wat nou als Bruno Mars en Justin Bieber geen vreemde eenden waren op Pinkpop, maar de norm? Wat als alle rock eruit zou gaan en we een line-up zou maken met alleen maar popacts? Zo'n festival bestaat eigenlijk niet, in de hele wereld niet? Waarom niet? 3voor12 hangt de optimist uit en droomt zijn eigen festival bij elkaar. We duiken nog dieper in de pop met Ruel, een 16-jarig Australisch talent dat uit het niets opkomt. Stiekem ging er een traject van vier jaar aan vooraf. En de Radiohead leaks: best ironisch dat uitgerekend Radiohead slachtoffer werd van een hack en zich gedwongen zag oud materiaal zelf te 'lekken'. Zij waren het immers die twaalf jaar geleden de industrie op zijn kop zetten en een einde maakten aan het 'lektijdperk'.
6/25/2019 • 36 minutes, 46 seconds
Afl. 33: Die act hoort niet op Pinkpop
Het is een mooi fenomeen: de vreemden eend in de bijt, een act die niet 100% matcht met het profiel van een festival, maar die wel groots neergezet wordt. Wij van 3voor12 hebben vaak in dat soort acts het meeste zin, omdat ze nieuw, fris en anders zijn, terwijl sommige andere mensen om het hardst roepen dat het een schande is. We zagen de afgelopen twee weken weer een paar mooie voorbeelden: Carly Rae Jepsen op BKS, Armin van Buuren en Boef op Pinkpop. Hoe ga je daarmee om als festival? Hoe leg je het je publiek uit?
Nog meer festivalnieuws: meerdere festivals gingen dit weekend niet door vanwege voorspelde windstoten. Hoe gaat zoiets, wie neemt de beslissing? Waarom gaat het ene festival wel door en het andere niet? En kun je je als organisator verzekeren tegen slecht weer? Tot slot een geschiedenisles: na het nieuws dat Apple stopt met de iTunes player, staan we stil bij de revolutie die downloadwinkel iTunes Store in 2003 was.
6/12/2019 • 41 minutes, 28 seconds
Afl. 32: Meer vrouwen op festivals, het is echt aan het gebeuren
Festival Primavera maakt dit jaar een statement: de helft van hun line-up is vrouw. Waarom? Gewoon, omdat we dat al veel eerder hadden moeten doen, aldus de Spanjaarden. Het is een belangrijk moment in een discussie over representatie die ook in de Nederlandse muziekindustrie flink gevoerd wordt. Wat zien we ervan terug op de Nederlandse festivals? Er is maar een manier om daar achter te komen: turven, turven, turven. Atze de Vrieze bekeek de line-ups van de belangrijkste popfestivals van de laatste twintig jaar en presenteert de resultaten van zijn onderzoek in De Machine.
Verder staan we stil bij de succesvolle reünies van Krezip en The Fatal Flowers. Want hoe kan het toch dat zoveel comeback acts in grotere zalen staan dan in hun hoogtijdagen? En natuurlijk staan we stil bij het meest spectaculaire copyright geschil van de afgelopen dertig jaar: afgelopen week gaven Mick Jagger en Keith Richards de rechten van 'Bittersweet Symphony' terug aan Richard Ashcroft van The Verve.
5/29/2019 • 50 minutes, 43 seconds
Afl. 31: Hoe Nederland het dramatische Eurovisie tij keerde
Jarenlang was Nederland het lachertje van het Eurovisie Songfestival. Jaar na jaar traden we aan met b-garnituur en vlogen we er in de halve finale uit. Maar de laatste jaren draait Nederland serieus mee in de top en dit jaar staat Duncan Laurence zelfs bovenaan bij de bookmakers. De Machine kijkt achter de schermen: Daniel Dekker van AVRO/TROS legt uit hoe het tij gekeerd werd en Nederland het de songwriting Champions League onder de knie kreeg.
Verder kijken we eens met oog voor detail naar festivalposters. Ze hangen op straat en zijn bedoeld om mensen te verleiden een kaartje te kopen, maar weet je wel hoeveel politieke kwestie er spelen bij de totstandkoming van het affiche van je favoriete evenement? Nog meer festivalnieuws: in navolging van Britse festivals roepen ook Nederlandse festivals op om koepeltentjes niet langer meer te marketen als wegwerp festival items.
5/15/2019 • 44 minutes, 1 second
Afl. 30: Helikopteracts, droom en nachtmerrie voor elke tourmanager
Een van de mooiste tradities in de Nederlandse muziek: de zogeheten helikopteracts op Bevrijdingsdag. Drie artiesten worden in een heli van het leger het land door gevlogen om als ambassadeur van de vrijheid op te treden. Een mooie eer natuurlijk, maar ook een logistieke uitdaging voor de tourmanager, zeker als je met een band op pad gaat. We vroegen de tourmanager van De Staat wat er allemaal bij komt kijken, en aan Blaudzun waarom hij nog nooit in de heli gestapt is.
Verder volop aandacht voor de grote onvrede die vorige week in Amsterdam ontstond toen het geluid van (vermoedelijk) DGTL tot ver in West te horen was. Boze Twitteraars zijn het zat dat hun stad overlopen en uitgewoond wordt door toeristen en festivalgangers. Moeten ze niet zeiken? Of hebben ze een punt? En hoe gaat de gemeente Amsterdam er eigenlijk mee om? En tot slot een ode aan Bandcamp, het meest muzikantvriendelijke online platform, dat aankondigde vinyl te gaan leveren.
4/30/2019 • 43 minutes, 41 seconds
Afl. 29: Hardcup of wegwerp en andere klimaatdilemma's
Het voorjaar stond in het teken van klimaatmarsen en pittige discussies. Als een ding duidelijk is, dan is het wel dat jongeren iets vinden van de toekomst van onze planeet. Maar hoe zien we dat vertaald naar de mini-gemeenschappen waarin jonge mensen er elk weekend op los leven? Kun je duurzaam festivallen, en hoe dan? Deze week in De Machine niet drie losse onderwerpen, maar een hele special over duurzaamheid. Over hardcups, circulair eten en de vervuilende vluchten van internationale dj's.
4/17/2019 • 43 minutes, 48 seconds
Afl. 28: Op bezoek bij de grootste distributeur van Europa
Met Record Store Day voor de deur is het druk bij Bertus, de grootste distributeur van vinyl en cd's in Europa. Hun pakhuis in Capelle aan den IJssel verwerkt 10.000 cd's per uur, voor heel Europa. De afgelopen tien jaar zag Bertus concurrent na concurrent sneuvelen, winkel na winkel sluiten, en zelf werd het alleen maar sterker. Hoe kan dat?
Verder staan we natuurlijk stil bij de belangrijke auteursrechtenrichtlijn die vorige week aangenomen werd in Straatsburg. Is dat nou een goede zaak? En voor wie dan precies? Wat klopt er van die doempreken over het einde van het internet? En tot slot keek Atze weer eens biopics, dit keer over controversiele artiesten als Mayhem en Motley Crue. Wat moeten we eigenlijk met muzikanten met discutabele opvattingen of daden? Kijk je naar zo'n film in 2019 anders dan je tien jaar geleden zou doen?
4/3/2019 • 55 minutes, 58 seconds
Afl. 27: Ouderwets in je slaapzak in de rij voor King Gizzard
En verder: met wie heeft Spotify nu weer ruzie, en beats maken voor Amerikaanse rappers
Eigenwijze band, die King Gizzard & The Lizard Wizard. De Australische psychrockband trok zich al niets aan van traditionele releaseschema’s en brengt rustig vijf albums in een jaar uit. En nu doen ze ook hun kaartverkoop anders. Dat wil zeggen: ouderwets fysiek, in de platenzaak. Op tien plekken in Nederland lag afgelopen week een stapeltje kaartjes naast de kassa. Waarom doen ze dat, en natuurlijk: hebben we het gemist, in de rij staan voor een concert?
Verder gaan we vrolijk verder op het pad van de songwriters. Na het verhaal van Top-Notch en een cursus writing camp bij Spinnin' Records nu een bezoekje aan Vincent van den Ende, die in Los Angeles producties maakt met legende Scott Storch, en die al werkte met o.a. Chris Brown, 6ix9ine en Trippie Redd. Meer beats: de 14-jarige Manu Dekker produceert als bijbaantje en weet verdomd goed hoe je een contract afsluit. En tot slot Spotify heeft weer eens ruzie. Dit keer nemen ze het op tegen de grootste jongen van de klas: Apple.
3/19/2019 • 43 minutes, 47 seconds
Afl. 26: Billie Eilish, de lancering van een alternatieve superster
Meer dan 5000 berichtjes van hongerige fans kregen wij bij 3voor12 laatst binnen toen we kaartjes weg gaven voor Billie Eilish, het 17-jarige megatalent uit Los Angeles. Van het ene op het andere moment is ze daar, zo lijkt het. En toch ging er een geduldig traject van twee jaar aan vooraf. Een kijkje in de keuken bij platenmaatschappij Universal.
Verder ging Atze op bezoek bij een writing camp van Spinnin' Records en dook Niels in de verbeten strijd tussen Spotify en Warner, die zich gek genoeg afspeelt in India.
3/5/2019 • 45 minutes, 12 seconds
Afl. 25: Porno en snoepgoed in Leaving Neverland
Vrijdag 8 maart zendt de VPRO een vier uur durende film uit die Leaving Neverland heet. Zelden werd een documentaire vooraf zo fel en zo hardnekkig betwist. Er staat dan ook wat op het spel: het erfgoed van de King of Pop, Michael Jackson. Leaving Neverland is het verhaal van Wade Robson en James Safechuck, twee mannen die claimen dat Jackson ze in hun kindertijd jarenlang seksueel misbruikt heeft. Atze ging alvast naar Londen om de film te zien.
Verder hebben Niels en Atze het over de terugkeer van Anja Kroeze, een van de twee aartsrivalen van de gevallen Buma-directeur Wim van Limpt. Uit onderzoek is gebleken dat zij niet schuldig is aan malversaties binnen het bedrijf, concludeert Buma, maar lang niet iedereen is blij met haar terugkeer. En veel aandacht voor writing camps, de absolute standaard in de hiphop na het succes van New Wave. TopNotch en Noah's Ark richten nu zelfs het publishingbedrijf Straight Shooter op om er nog beter in te kunnen worden.
2/20/2019 • 49 minutes, 9 seconds
Afl. 24: Het jaar van de biopic
Maar liefst twee muziekfilms zijn genomineerd voor een Oscar: Queen-film Bohemian Rhapsody en Lady GaGa's grote comeback A Star Is Born. Ongekend in de historie van de Academy Awards. En daarmee is de honger naar films over muzikanten nog lang niet gestild. Schrijf maar op: Elton John, Mötley Crüe, Celine Dion, Dusty Springfield, David Bowie en de Noorse black metal scene, allemaal worden ze vastgelegd in biopics. Waar komt die manie vandaan? En wat maakt een goeie muziekfilm?
Verder in De Machine aandacht voor Mozes and the Firstborn, een van onze favoriete garagerockbands heeft een nieuw album uit, maar viert het feestje in Los Angeles. Is dat nou een goed idee? En hoe ziet het tourende leven er eigenlijk uit voor een Nederlandse underground act? En we kijken naar Vestiville, een voortzetting van urban event Vestival, maar dan in Belgie. Daar moeten in drie dagen 125.000 tickets verkocht worden voor een hiphop festival. Hoe kan dat?
2/6/2019 • 44 minutes, 48 seconds
Afl. 23: Fyre Festival, hoe rijkelui festivalbezoekers in een nachtmerrie belandden
Deze week natuurlijk heel veel aandacht voor Eurosonic/Noorderslag in De Machine. We zetten alle nieuwtjes uit Groningse wandelgangen voor je op een rij, staan uitgebreid stil bij de Scandinavische methode van hits bouwen. Ook zoomen we in op de armzalige staat van muziekbladen, internationaal, maar ook in Nederland. Want hoe zonde is dat ze bijna allemaal niet over de relevante muziekcultuur van nu gaan? Maar het heetste verhaal waar het in Groningen niet over ging had niets met Eurosonic te maken. De halve muziekindustrie keek zondag op zijn uitbrakdag naar een documentaire over Fyre Festival, een evenement voor rijke stinkerds op de Bahama's dat in een absolute nachtmerrie eindigde.
1/22/2019 • 1 hour, 59 seconds
Afl. 22: Is de carriere van R Kelly nu eindelijk voorbij?
Al minstens twintig jaar weten we dat R Kelly niet deugt. Dat hij te jonge meisjes oppikt bij concerten, niet aarzelt met ze te trouwen en er zelfs een harem van gehersenspoelde tienermeisjes op na houdt. En toch kon ie al die tijd blijven optreden en werden zijn hits gespeeld op de radio en op huisfeestjes. Maar nu is er een zesdelige docuserie die een eind moet maken aan al dat door de vingers kijken. Is Surviving R Kelly de doodsteek voor het r&b-icoon?
Verder in de eerste editie van 2019 natuurlijk aandacht voor het nieuwe talent. De eerste weken barst het van de talentenlijstjes. Hoe komen die tot stand? En we zoomen in op de rol van features bij het succes van Nederlandse rappers.
1/8/2019 • 42 minutes, 50 seconds
Afl. 21: Eindejaar met kerstliedjes en Top 2000, onwrikbare tradities?
We eindigen het eerste jaar van De Machine in stijl met twee echte eindejaarsonderwerpen: kerstliedjes en de Top 2000. Twee onwrikbare muzikale tradities waar nauwelijks iets aan te veranderen valt. Maar wat nou als je dat wel wilt? Hoe kom je als nieuwe artiest met een kerstliedje op de playlists? En is het mogelijk de Top 2000 open te breken door bijvoorbeeld meer vrouwen naar de top van de lijst te stuwen? Niels en Atze bespreken ook deze twee onderwerpen op zijn Machine's.
12/11/2018 • 43 minutes, 58 seconds
Afl. 20: De Zwarte Cross in de Lowlands hotseat
Het festivalseizoen is begonnen! Vorig jaar raakte de Zwarte Cross bijvoorbeeld in een recordtijd van vier maanden uitverkocht, dit keer ging dat in minder dan een uur. De rook kwam uit de servers bij de organisatie, zo erg zelfs dat besloten werd een aantal kaarten opnieuw te verkopen. En natuurlijk worden inmiddels kaartjes voor veel geld op ticketplatforms aangeboden: olie op het vuur van de zwarthandeldiscussie.
Verder wederom aandacht voor de felle strijd rond het zogeheten 'Artikel 13'. Oftewel: krijgt de muziekindustrie Brussel zover dat YouTube meer moet gaan afdragen aan rechthebbenden? En: vier jongens uit Arnhems scoorden zomaar de allergrootste streaminghit van de wereld. Hoe kregen ze dat voor elkaar?
11/27/2018 • 34 minutes, 6 seconds
Afl. 19: Waar zijn de alternative hits van 2018?!
De Song van het Jaar stembussen zijn wagenwijd open. Maar wat is nu eigenlijk de gedoodverfde alternatieve hit van het jaar? Wat is de Let It Happen of Everything Now van 2018? Wij missen hem eerlijk gezegd. En dj St Paul mist hem op zijn Pop-O-Matic dansvloer. Hoe kan dat?
Verder: met PEEX zelf je geluid regelen bij een stadionconcert, is dat een goed idee? Ook als je daarvoor een kastje om je nek moet en een app om de zang omhoog of omlaag te schuiven? En tot slot: Le Guess Who was dit jaar obscuurder dan ooit, maar het publiek wist het Utrechtse festival weer te vinden. Hoe doen ze dat toch?
11/13/2018 • 39 minutes, 27 seconds
Afl. 18: De grote ADE special
1 en 1 is 2. Omdat we volgende week druk zijn met onze Tour de Machine (langs alle popacademies van Nederland) en omdat afgelopen weekend Amsterdam Dance Event was, hebben we de nieuwe Machine een klein weekje eerder voor je. En ja: bomvol met nieuws van de conferentie. Want ook dit jaar kwamen in Amsterdam weer duizenden profs uit de dance industrie bijeen. Zo was daar onze favoriete Russische ghostproducer Alex, die we drie jaar terug al eens spraken. Zijn bedrijfje is inmiddels een bedrijf geworden, met meer dan 500 producers over de hele wereld, die hun tracks (en hun ziel) verkopen aan dj's die zelf niet kunnen produceren. Verder: Soundcloud was een jaar geleden op sterven na dood, maar lijkt nu te weten wat het wil. En: hoe kun je als Nederlandse producer een graantje meepikken van het megasucces van de K-Pop?
10/25/2018 • 45 minutes, 44 seconds
Afl. 17: Waarom de Chinese Spotify wél winst maakt
De Chinese muziekdienst Tencent Music heeft meer dan 800 miljoen gebruikers, zo’n beetje vijf keer zoveel als Spotify. Slechts 23 miljoen van hen betalen voor de dienst. En toch maakt de social music dienst wel winst, terwijl bij Spotify het geld nog met bakken naar buiten stroomt. Nu willen de Chinezen naar de beurs... in Amerika. Komt ook deze Chinese internet gigant langzaam onze kant op?
Verder: Rotterdam heeft een nieuwe popzaal dankzij een verbouwing in de Maassilo. Maar niet dankzij de Gemeente Rotterdam. En: Amsterdam Dance Event wordt zelfstandig van Buma Cultuur. Wat betekent dat voor hun subsidie? En waarom is er überhaupt subsidie nodig voor een festival waar 400.000 kaartjes voor verkocht worden?
10/17/2018 • 41 minutes, 58 seconds
Afl. 16: De terugkeer van Kink (zonder FM)
Zeven jaar was het stil, maar nu maakt Kink FM een doorstart. Zonder nog te mikken op een etherfrequentie. Dat is niet meer nodig, denkt de kersverse programmaleider Michiel Veenstra, die volledig inzet op de digitale toekomst van de radio. Maakt Kink nu wel een kans? Verder: sterft de cd uit, of krijgt het schijfje een waardevol niche-bestaan? En: 50 jaar Mojo Concerts, hoe staat de Nederlandse concertgigant er voor?
10/1/2018 • 38 minutes, 26 seconds
Afl. 15: De bom barst bij BumaStemra
Live vanaf het Congres Podia & Festivals
De Machine speelt buiten deze week. Niels en Atze namen hun vijftiende podcast op in TivoliVredenburg tijdens het Congres Podia en Festivals. Daar ging het over hoe datzelfde TivoliVredenburg klassieke muziek verkoopt aan een jong publiek. Verder ging het over talentontwikkeling op de Popronde en in dat vermaledijde House Of Talent.
Maar het belangrijkste onderwerp van de dag is uiteraard dat explosieve rapport over BumaStemra, dat CEO Wim van Limpt de kop kostte. Zat hij er echt zo naast wat betreft fraude in zijn organisatie?
9/19/2018 • 42 minutes, 17 seconds
Afl. 14: Is YouTube Music te laat?
We hadden het er al over in het voorjaar, nu is het echt zover: YouTube heeft zijn eigen streamingdienst gelanceerd, een belangrijke concurrent voor Spotify en Apple Music. Maar is YouTube niet gewoon veel te laat? Waarom zouden we nog overstappen als we al tevreden zijn met het aanbod dat er is? Daarover praten Niels en Atze, met als uitgangspunt de eerste indruk van de nieuwe muziekdienst.
Afgelopen weekend was ook Into The Great Wide Open, het charmante festival op Vlieland. Wederom een geslaagde editie, maar er zijn ook eilanders die al die 'badgasten' en hun luide festival zat zijn. Loopt ITGWO zoals het nu is gevaar? Hoe gaat het festival om met kritische geluiden? En tot slot: er is achter de schermen veel gedoe bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, waar een strijd woedt tussen auteurs en uitgevers, over het hoofd van een financieel directeur die voor tonnen per jaar in de ziektewet zit. Is er nog chocola te maken van de wirwar aan belangen?
9/5/2018 • 38 minutes, 11 seconds
Afl. 13: Waarom is Lowlands ineens weer ZO happening?
En: Heb jij al muziekdiscussies met je smart speaker?
Amper drie jaar geleden stonden de kranten nog vol met opiniestukken: de magie van Lowlands is verdwenen. Afgelopen weekend zagen we dat Lowlands weer net zo ‘happening’ is als voor ‘de crisis’. Hoe kan dat nou? Is het een golfbeweging? Toeval? Goede ingreep van de organisatie?
Verder sluit Ticketmaster zijn omstreden handelplatform Seatwave. Want hoewel de meeste promotors faliekant tegen handel tegen woekerprijzen zijn, ging de ticketgigant dat toch ineens faciliteren, onder het mom: if you can’t beat them, buy them. Nu gooien ze de handdoek in de ring, met een soort mea culpa: we hebben naar jullie geluisterd. En tot slot: hoe gaan smart speakers onze muziekervaring veranderen?
8/23/2018 • 37 minutes, 20 seconds
Afl. 12: Instagram, het ideale nieuwe muziekplatform
Verder: de droomvacature van Spotify, wat maakt Dekmantel zo goed?
Niet Spotify, niet Apple Music, nee: YouTube is de grootste streamingdienst van de wereld. Maar hoe zit het met Instagram? De fotosite sloot onlangs een deal met de muziekindustrie waardoor gebruikers straks hun favoriete tunes kunnen toevoegen aan hun foto’s. Dat betekent dat het ineens een heel interessant platform is om als artiest op aanwezig te zijn. Er zijn zelfs al artiesten die liedjes van een minuut maken omdat dat precies op Instagram past. Is Insta straks het belangrijkste muziekplatform van allemaal?
Natuurlijk blikken we ook terug op het fantastische Dekmantel festival en staan we stil bij de droombaan die bij Spotify is vrijgekomen. Enne, moeten we het niet toch hebben over dat nieuwe talentenprogramma van SBS6?
8/8/2018 • 37 minutes, 35 seconds
Afl. 11: Ticketmaster als zondebok
In deze vakantie-editie van De Machine duiken we nog eens in de zaak Broederliefde, en dan vooral in de rol van Ticketmaster. Zij kunnen de kaartkopers geen geld terug geven, tot woede van sommige fans. Maar hoe zit het nu precies met de rol van de ticketverkoper? Verder aandacht voor de op handen zijnde uitlevering van piratenfenomeen Kim Dotcom en een belangrijke beslissing over copyright in het Europees Parlement.
7/24/2018 • 44 minutes, 15 seconds
Afl. 10: Telefoon verbannen bij concerten, goed idee?
Jack White verbood telefoons bij zijn optreden in AFAS Live. En niet zomaar: ze werden in een geseald zakje opgeborgen dat pas bij de uitgang weer open mocht. Is dit een keerpunt voor de tolerantie voor telefoons? Verder: heeft Mojo met Down The Rabbit Hole een tweede Lowlands? En waarom zeggen rappers zo veel vaker shows af?
7/10/2018 • 31 minutes, 29 seconds
Afl. 9: Hoe krijg je podiumdelen, licht, geluid en vuurwerk van Bruno Mars in 4 minuten het podium op?
Natuurlijk veel aandacht voor de festivals in De Machine deze week. Met allereerst het grote antwoord op de vraag: waarom zenden jullie mijn favoriete band niet uit? Verder praten we over de enorme megaproducties die headliners op festivals tegenwoordig meenemen naar festivals. Hoe is het mogelijk dat al die spullen binnen een uur op het podium staan, gereed voor de grote finale van de festivaldag. Om even aan de festivalgekte te ontsnappen staan we ook nog even stil bij een andere hype: K-Pop. Wat kun je als Nederlandse muziekindustrie met populaire Koreaanse artiesten? Al die dure spullen inkopen? De bands in een grote zaal neerzetten?
6/27/2018 • 43 minutes, 30 seconds
Afl. 8: Best Kept Secret vs Pinkpop, clash der festivals
De kogel is door de kerk: Best Kept Secret heeft heel brutaal het Pinksterweekend van 2019 geclaimd, het weekend waarin ook de 50e Pinkpop plaatsvindt. Kan dat, twee van die festivals op hetzelfde moment? Wie bijt wie, wat zijn de mogelijke consequenties? Daarover praten Niels Aalberts en Atze de Vrieze in De Machine. Verder: Kanye West bracht een album met zeven nummers uit dat niet in de winkel te koop is. Waarom eigenlijk niet? En: Apple en Spotify gaan zich stukje bij beetje steeds meer op het terrein van de platenmaatschappijen begeven.
6/13/2018 • 39 minutes, 40 seconds
Special: Hoe overleeft De School het festivalgeweld?
6/2/2018 • 33 minutes, 32 seconds
Special: een bom onder de popacademies
6/2/2018 • 31 minutes, 11 seconds
Afl. 7: Zijn er te veel festivals?
Nog voor de eerste editie plaats vond is festival Camp Moonrise alweer van de agenda verdwenen. Is de festivalagenda dan eindelijk echt vol, of is er iets anders aan de hand? Ondertussen rolt YouTube zijn muziek streamingdienst uit. Wat is er anders? En wie is die excentrieke figuur aan het roer van de dienst? En tot slot: gaan de Staat en hun Nijmeegse vrienden een miljoen aan crowdfunding ophalen voor hun creatieve broedplaats De Basis?
5/30/2018 • 43 minutes, 36 seconds
Afl. 6: Waarom hebben we nog muntjes op festivals?
Overal - tot aan de notenboer op de markt - kun je tegenwoordig contactloos pinnen. Waarom werken festivals eigenlijk nog met muntjes? Het heetste hangijzer van het livecircuit!
5/16/2018 • 32 minutes, 36 seconds
Afl. 5: Auteursrechtendrama op de dansvloer
Na de hectisch volle aflevering twee weken geleden nu één onderwerp dat tijd verdient: hoe het auteursrechtengeld in de dancewereld in een grote zwarte doos belandt en producers en festivalorganisatoren mopperend achterlaat.
5/1/2018 • 38 minutes, 1 second
Afl. 4: Waarom is vinyl een luxeproduct?
Een krankzinnig bomvolle editie van De Machine deze keer. Want alles is belangrijk genoeg om te bespreken. Natuurlijk de zaak Dotan, die de hele industrie in rep en roer bracht. Dat gold ook voor het drama rond Broederliefde en hun concert in het Spartastadion. Leuker nieuws is de Nederlandse streamingdienst Juke, de Spotify van Talpa. Is die app kansrijk? En tot slot Record Store Day, dat dit weekend weer op het programma staat, en dat draait om exclusief vinyl. Dat roept de vraag op: waarom is vinyl eigenlijk een luxeproduct, en niet gewoon een gebruiksproduct?
4/17/2018 • 43 minutes, 41 seconds
Afl. 3: Got it covered!
Gouden platen: betekenen die nog iets, hoe vaak en aan wie worden ze nog uitgereikt in het streaming-tijdperk? Waar komt het succes van al die coverbands vandaan (en zijn ze een beetje goed)? Wie claimt de rechten en verdient zo het meest aan reclamemuziek (spoiler: niet de componist!)? Dat en meer in aflevering #3 van De Machine.
4/4/2018 • 43 minutes, 25 seconds
Afl. 2: PITCH naar beneden geschroefd… 😥
Paradiso bestaat binnenkort 50 jaar, een jubileum dat volop gevierd wordt met grepen uit de historie. Prachtig natuurlijk, maar hoe ziet het heden en vooral de toekomst van Nederlands enige echte poptempel eruit? Verder: hoe kon het dat het geliefde dance festival PITCH in een paar jaar tijd ver weg gleed en dit jaar niet eens meer doorgaat? En wat gebeurde er op de internationale muziekconferentie SXSW in Austin, Texas?
3/19/2018 • 33 minutes, 36 seconds
Afl. 1: Vrouwen vooraan
Een cruciaal moment voor Spotify: de populaire streamingdienst kondigt aan naar de beurs te gaan. Waarom doen ze dat? En wie durft te investeren in een bedrijf dat tot nu toe alleen nog maar mega-verliezen lijdt? Verder praten we over de 45 festivals die een grote belofte deden: in 2022 is 50% van hun line-up vrouw. Wat houdt dat precies in? En kun je dit soort veranderingen eigenlijk wel afdwingen met een quotum?