Klimaatverandering. We weten het. Het kan soms overweldigend zijn. Maar wat als er een podcast was over klimaatverandering die je een... energiek gevoel gaf? Eentje gevuld met oplossingen en mogelijkheden die je echt zou willen luisteren? Verhit is een hoopvolle podcast vol met slimme, inspirerende verhalen over de puinhoop waar we in zitten en hoe we onszelf eruit kunnen krijgen. Heb je een leuk idee, belangrijke feedback of een vraag? Mail ons dan via verhit@greenpeace.nl en we komen er zo snel mogelijk op terug. Verhit is geschreven en geproduceerd door Ilona van den Ouden en Wouter Lemm. Ontwerp logo door Gerrit Blaauw. Geluidsontwerp en mixage door Darius Timmer met originele muziek van Tessa Rose Jackson.
Verhit Special: Hoe houden we hoop in de klimaatcrisis? Met Jan Terlouw, schrijver, natuurkundige en oud-politicus.
Jan Terlouw zet zich als schrijver, natuurkundige en oud-politicus al jaren onvermoeibaar in voor natuurbehoud en een groene aarde. In 2016 verwierf hij opnieuw landelijke bekendheid met zijn pleidooi bij De wereld draait door, waar hij zich hard maakte voor een groene toekomst en wederzijds vertrouwen. Ook nu, op 91-jarige leeftijd, is Terlouw nog altijd actief. Samen met jongeren probeert hij de nationale politiek aan te sporen tot duurzaam beleid.Met hem gaan we in gesprek over hoop en de klimaatcrisis: hoe blijf je hoopvol? Hoe blijf je geloven dat de klimaatcrisis iets is wat we kunnen afwenden als de politiek maar blijven treuzelen en uitstellen? Als je ziet dat we bijna geen tijd meer hebben om de aarde zoals ze is te behouden voor onze kinderen? We worstelen allemaal weleens met deze vragen. Samen met Jan Terlouw proberen we hier antwoord op te geven.
11/14/2023 • 25 minutes, 18 seconds
S02E10: Waarom we moeten stoppen met veeteelt en hoe we dit kunnen doen. Met Brits schrijver, columnist en activist George Monbiot
George Monbiot is van oorsprong zoöloog en heeft bewezen een veelzijdig journalist, schrijver en milieudeskundige te zijn. Hij schrijft op-eds en onderzoeksartikelen voor The Guardian. Daarnaast schrijft hij geweldige, provocerende en mooie boeken zoals; Feral: Rewilding the Land, Sea and Human Life en The Age of Consent: A Manifesto for a New World Order. En meer recentelijk: Regenesis. In dit boek schrijft hij dat de landbouw de belangrijkste oorzaak is van de vernietiging van natuurlijke leefomgevingen, het uitsterven van diersoorten, van bodemdegradatie, water- en luchtvervuiling. Ook verkent hij diverse oplossingen hiervoor. Hierover gaan we met hem in gesprek. Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
3/31/2023 • 57 minutes
S02E09: Onze planeet leefbaar houden? Geef de natuur rechten. Met Jessica den Outer, expert in milieurecht
Jessica den Outer is Meester in internationaal milieurecht en werkzaam als consultant, schrijfster en spreker op het gebied van rechten voor de Natuur. In 2019 werd ze erkend als een 'Earth-centered law' expert door het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties. Jessica vertelt over Rechten voor de Natuur als een middel om een leefbare wereld te behouden. Een juridisch en filosofisch concept waarin de Natuur niet meer als eigendom, maar als eigen rechtspersoon wordt benaderd. Daarmee kan de Natuur zelf opstaan voor haar belangen. Net zoals een bedrijf dat kan. Waarom dat kan en hoe dat werkt vertelt Jessica in dit gesprek. Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
3/3/2023 • 32 minutes, 10 seconds
S02E08: Waarom worden vrouwen harder geraakt door klimaatverandering? Met Ikrâm Çakir, jongerenmobilizer bij Oxfam Novib.
Ikrâm Çakir is jongerenmobilizer bij Oxfam Novib. In die rol zet zij zich in voor een duurzame, sociale en eerlijke wereld. En dan vooral de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast houdt ze zich bezig met de kruising tussen vrouwenrechten en klimaatverandering. Daarover gingen we met haar in gesprek: worden vrouwen zwaarder getroffen door klimaatverandering? Hoe komt dit en wat kunnen we er tegen doen? Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
2/10/2023 • 38 minutes, 22 seconds
S02E07: Hoe komen we tot een duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw? Met Klarien Klingen, boerin en voorvrouw van Toekomstboeren
Klarien Klingen is een agro-ecologische boerin, maar ook zeker een activist. Ze is namelijk de oprichtster van Toekomstboeren. Een groeiende en bloeiende agro-ecologische beweging die boeren moed en inspiratie wil geven. Ze proberen een breed gedragen duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw dichterbij te brengen. Met haar gaan we hierover in gesprek. Lees hier meer over het groenboerenplan.Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
1/13/2023 • 27 minutes, 42 seconds
S02E06: Waarom een klimaatramp onontkoombaar is en tijd is om allemaal in actie te komen. Met Mounir Samuel, schrijver en journalist.
Mounir Samuel is journalist en schrijver van vele boeken. Dit jaar schreef hij ook een boek over klimaatverandering: Jona zonder Walvis. Aan de hand van onderzoek en reisverhalen beschrijft hij hoe ingrijpend de klimaatcrisis onze planeet en ál het leven verandert, en dat het onontkoombaar is. Met hem gaan we in gesprek over dit boek, maar ook zijn vele ervaringen en verhalen over de klimaatcrisis.Kijk hier de Willem Arondeuslezing met Mounir terug. Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
12/30/2022 • 1 hour, 4 minutes, 30 seconds
S02E05: Kan je kaas maken zonder koeien? Met Jaap Korteweg, oprichter van de vegetarische slager.
Jaap Korteweg is de oprichter van De Vegetarische Slager. Welke hij in 2018 verkocht aan Unilever. Tegenwoordig is hij druk met z'n nieuwe bedrijf:Those Vegan Cowboys. Het is jullie doel om échte kaas te maken, zonder inbreng van een koe of geit. Met hem gaan we in gesprek over deze innovatie, de transitie in het voedsel systeem en zijn rol daarin. Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
12/16/2022 • 27 minutes, 12 seconds
S02E04: Budgetneutraal naar een Nederland met 50% natuur. Met landschapsarchitect Rob Roggema
Rob Roggema is landschapsarchitect en binnenkort distinctive professor in regenerative cultures in Tecnológico de Monterrey in Mexico. Daarnaast is hij een van de drijvende kracht achter het initiatief: Natuurrijk Nederland. Een plan voor een budgetneutraal Nederland met 50% natuur. Met hem spreken we over dit plan. Waar bestaat het uit en hoe kunnen we dit doen?Meer lezen over dit initiatief kan via: https://natuurrijknederland.org/Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
12/5/2022 • 30 minutes, 2 seconds
S02E03: Hoe drinkbare rivieren een kompas voor onze maatschappij kunnen zijn. Met ecoloog en filosoof Li An Phoa
Li An Phoa is de oprichter van Stichting Drinkable Rivers en de nomadische school Spring College. De waterkwaliteit van rivieren is door menselijke activiteit de afgelopen decennia sterk verslechterd. Het water in de rivieren, waarlangs mensen leven, is niet meer drinkbaar. Hier zet Li An zich voor in. Ze mobiliseert mensen in stroomgebieden als een rivierfamilie richting een drinkbare rivier. Samen met haar partner Maarten van der Schaaf schreef ze in 2021 het boek ‘Drinkbare rivieren’ over haar levenswerk. Meer informatie: www.drinkablerivers.org. Of kijk de documentaire 'Drinkbare Maas' Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
11/18/2022 • 39 minutes, 35 seconds
S02E02: Hoe kan gedragsverandering helpen om de klimaatcrisis op te lossen? Met gedragswetenschapper Reint Jan Renes.
Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zo onderzoekt hij wat ervoor zorgt dat mensen duurzame kledingkeuzes maken, of een duurzame vervoersoptie kiezen. Ook adviseert hij samen met andere gedragswetenschappers het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, over hoe gedragskennis benut kan worden bij het klimaatbeleid. Daar gaat ook dit gesprek over. Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.
11/4/2022 • 37 minutes, 13 seconds
S02E01: Hoe kunnen we beter leren luisteren naar (klimaat)wetenschap? Met wetenschapsjournalist Anna Gimbrère
De wetenschap heeft bijna alles paraat rond klimaatverandering. Het IPCC legt de problemen helder uit en alle oplossingen liggen ook op tafel. Hoe komt het dat hier zo weinig mee wordt gedaan en wat kunnen we daaraan doen? Daarover gaan we in gesprek met wetenschapsjournalist Anna Gimbrère. Muziek door Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. Ontwerp door Gerrit Blaauw.