Winamp Logo
Tabloid Cover
Tabloid Profile

Tabloid

Danish, Investigative journalism, 1 season, 40 episodes, 1 day, 12 hours, 42 minutes
About
Tabloid tager de største og mest kontroversielle historier i pressen under kritisk behandling. Hver uge undersøger Marie Louise Toksvig de gode historier og dem, der går galt, konfronterer de ansvarlige og tager lytterne med ind i det redaktionelle maskinrum.
Episode Artwork

Fredag 2. feb. 2024

Tabloid tager de største og mest kontroversielle historier i pressen under kritisk behandling. Hver uge undersøger Marie Louise Toksvig de gode historier og dem, der går galt, konfronterer de ansvarlige og tager lytterne med ind i det redaktionelle maskinrum. Skriv til os på tabloid@dr.dk.
2/2/202455 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Et jordskred af forargelse, et marathon af mediekritik og ideologi i Børsens skraldespand

Hvordan dækker man som lokalt medie en historie, som alle landets medier, politikere og meningsdannere kaster sig over? Tabloid taler med journalist Mads Otte fra TV2 Østjylland om jordskredet ved Ølst. Hvad får lytterne ud af, at tre journalister i månedsvis dissekerede DRs serie om Simon Spies? Vi spørger Informations Ida Nyegård Espersen, der udgør en trejdedel af 24syvs Spieskommission. Hvorfor er ideologi blevet noget bras for Børsen? Chefredaktør Bjarne Corydon besøger Tabloid for at forklare, hvorfor han mener, at medierne egne holdninger fylder for meget. Medvært i denne uge er DBUs kommunikationsdirektør Jakob Høyer. Vært: Marie Louise Toksvig.
1/26/202455 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvem bestemmer over medierne? Og hvem betaler regningen for tronskifte på tv?

Hvorfor skal en justitsminister belære pressen om journalistisk arbejde? Vi taler med Peter Hummelgaard (S) om hans advarsel til medierne om hensynsfuld dækning af sagen om voldsomme forbrydelser mod tre piger. Kan en kommunal chefjurist pålægge den lokale avis tavshedspligt? Pia Larsen fra Nordvestnyt Odsherred besøger Tabloid for at fortælle om sit arbejde med historien om et mistænkeligt dødsfald på et plejehjem, der pludselig fik kommunen til at true med tavshedspåbud. Ugens medvært er Line Baun Danielsen, der blandt meget andet har erfaring med at dække store, royale begivenheder og ved, hvad det kræver bag skærmen. Kommer prisen for DRs massive dækning af tronskiftet til at betyde, at der er andet, seere, lyttere og læsere må undvære i 2024? spørger vi Nikolaj Vitting Hermann, afdelingschef i DR. Vært: Marie Louise Toksvig.
1/19/202455 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Kan journalister opføre sig ordentligt?

Hvorfor er det en væsentlig historie, at DR-vært Anna Lin Lundsgaard sammen med en række andre kendte opfordrer til at deltage i en lovlig demonstration? I selskab med ugens medvært - journalist, cykelkommentator og News-vært Dennis Ritter - spørger Tabloid journalist Kristian Lindberg, der skrev artiklen i Berlingske. Hvorfor føler Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi sig kaldet til at udtrykke håb om, at medierne vil formidle en kommende straffesag med fornøden respekt? Vi spørger chefanklager Marie Bindslev. Hvorfor er der kommet nye presseetiske retningslinjer for omtale af selvmord? Tabloid spørger formand for Dansk Journalistforbund Tine Johansen og taler Sigurd Hartkorn Plaetner, der lavede den prisbelønnede podcast-serie "LISS - tonerne af en afsked" om og med et ungt band, der mistede deres forsanger til selvmord. Vært: Marie Louise Toksvig.
1/12/202454 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Royal breaking og den første danske journalist i Gaza

Mens Danmark talte om kongehus, gik journalist Jotam Confino som den første danske journalist over grænsen til Gaza 1. januar. Men hvad kunne han egentlig opleve og fortælle, når han var pakket ind i det israelske militærs krav og kontrol på turen? "Min hidtil største breaking-story", kalder Ritzau-reporter Julie Stine Johansen den opgave, der ramte på nytårstale-vagten. Både hun og TV2 News-redaktør Lars Apel besøger Tabloid med frontberetninger fra de redaktioner, der pludselig fik meget travlt nytårsaften. Kongehus-kommentatorerne talt i døgndrift, men er det journalistik eller gætterier, når journalist og forfatter Thomas Larsen analyserer Dronningens beslutninger i fjernsynet? Tabloid spørger manden, der vidste mere end de fleste om den tophemmelige plan. Årets første medvært er journalist, kommunikationsrådgiver og tidligere spindoktor Rikke Lyngdal. Vært: Marie Louise Toksvig.
1/5/202454 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Året der gik på Tabloid

I årets sidste udgave af Tabloid har vi samlet fem highlights fra de sidste seks måneder. Hør international korrespondent Steffen Kretz fortælle om sine journalistiske overvejelser i dækningen af krigen mellem Israel og Hamas. Hør indslaget med Marchen Neel Gjertsen, der forklarer, hvorfor hun ville sætte prædikater på en forsker fra Roskilde Universitet, om Lea Korsgaards private relation til Barbara Bertelsen, Statsministerens departementschef og et interview med Sara Schlütter, presseansvarlig i Københavns Politi, om politiets kommunikation i forbindelse med anholdelsen af chefredaktør Adam Dyrvig Tatt på Christianshavn. Endeligt kan du også genhøre et indslag med journalist på Ekstra Bladet, James Kristoffer Miles, som var manden bag en artikel om Barbara Bertelsen og hendes deltagelse på et stormøde for embedsmænd. Vært: Christian Ulloriaq Jeppesen.
12/29/202353 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Kræftskandalen, Bedraget i Helmand og Elbit-sagen

Kandidaterne til Cavling-prisen for 2023 er fundet, og vi har inviteret tre af de nominerede i studiet til en snak om, hvad der driver dem som journalister, og hvorfor deres prisnominerede journalistik var vigtig for dem at lave. Skal journalistikkens fornemmeste pris gå til tv-dokumentaren "Bedraget i Helmand", til DR's journalister for afdækningen af kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital, eller til Altingets afdækning af Elbit-sagen? Hør journalisterne bag nogle af årets største historier til en diskussion om, hvornår journalistik er væsentlig for dem. Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.
12/22/202355 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

DR Løgn?

Påvirker det DRs journalistik, når demonstranter blokerer indgangene til DR Byen med beskyldninger om løgn og propaganda i dækningen af krigen i Gaza? Er der andre kræfter, der påvirker DR til at ændre sprogbrug om Israel? Tabloid inviterer demonstrant Caroline Richard fra Palæstina Solidaritets Netværket og tidligere DR journalist Dines Boertmann indenfor til en samtale med udlandsredaktør Niels Kvale om kritikken af DRs dækning. Ugens medvært er journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud, der agerer både i professionelle og på sociale medier. Han roser TVSyd for aktivt at blande sig i kommentarsporet, når brugerne diskuterer stationens journalistik på Facebook. Vi spørger TV Syds SoMe-redaktør Katrine Damm hvorfor og hvordan redaktionen skal deltage i debatten. Vært: Marie Louise Toksvig.
12/15/202354 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Er der en journalist til stede?

Beskyldninger om skævvridning, forfordeling og fake news vælter stadig ind på udlandsredaktionerne - især når det handler om Mellemøsten. Hvordan sikrer man balance og de rigtige kilder midt i en informationskrig? Tabloid spørger udlandsreporter Sean Coogan, DR. Ugens medvært er journalist Paula Larrain, der kalder det journalistiske håndværk den bedste kur mod mediernes deroute. Er det nyhedsjournalistik eller meningsmageri, når skiftende paneler af kende diskuterer nyheder på TV2 News? Vi spørger redaktør Lise Mailand, TV2. Hvad afslørede Frihedsbrevet, da det gik i Grøften i Tivoli for at observere kolleger fra en stribe medier til julefrokost med Dansk Industri? Vi spørger journalist Mikkel Jensen fra Frihedsbrevet. Vært: Marie Louise Toksvig.
12/8/202355 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Krigens første offer?

Man siger, at sandheden er krigens første offer. Så hvordan navigerer man som korrespondent i en konflikt, hvor parterne ikke er enige om fakta? Og hvor både pro-israelere og pro-palæstinensere anklager journalister for at være biased? Vi taler med Kristeligt Dagblads korrespondent i Mellemøsten, Allan Sørensen, der til dagligt er bosat i Israel. Det danske medie, TjekDet, er først på pletten, når det kommer til at lave faktatjek på virale billeder og videoer og trends, der spredes til fordel eller ulempe for krigens parter. Vi har inviteret TjekDet's journalist, Kalle Thue Gregersen, ind til en samtale om deres fremgangsmåde. Politikens debatredaktør, Lotte Folke, har ikke noget behov for debat om konflikten i Mellemøsten. Men hvad er alternativet? Og bør vi ikke kunne debattere alt? Sammen med denne uges gæstevært, tidligere chefredaktør på Jyllands Posten Jacob Nybroe, tager vi en diskussion om mediernes rolle og ansvar, når det kommer til debatten i danske medier. Vært: Cecilie Lange.
12/1/202355 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Opkast i spalterne, demo uden medier og en 15-årig, ufrivillig hovedperson

Landstræner Kasper Hjulmand bebrejde sportsjournalister for at referere til opkast fra de sociale medier som sandhed - Tabloid spørger DBUs kommunikationschef, Jakob Høyer, hvilke historier, det handler om. Hvorfor ignorerede TV Avisen, at tusinder af mennesker gik på gaden i København for at demonstrere for humanitær nødhjælp og våbenhvile i Gaza? Vi spørger TV Avisens redaktionschef, Sabine Matz. Sammen med ugens medvært, tidligere chefredaktør Pernille Holbøll, skal vi også tale om mediernes dækning af sagen om Mike Villa Fonsecas forhold til en 15-årig pige. Og vi får besøg af den eneste journalist, der faktisk fik den unge kærestes familie i tale, nemlig Ekstra Bladets Mads Romme. Vært: Marie Louise Toksvig.
11/24/202353 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Fredag 17. nov. 2023

Tabloid tager de største og mest kontroversielle historier i pressen under kritisk behandling. Hver uge undersøger Marie Louise Toksvig de gode historier og dem, der går galt, konfronterer de ansvarlige og tager lytterne med ind i det redaktionelle maskinrum. Skriv til os på tabloid@dr.dk.
11/17/202355 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

FE-skandale = medieskandale?

Efter anklagemyndighedens beslutning om at droppe straffesagerne mod Lars Findsen, Claus Hjort Frederiksen og en tidligere PET-ansat ser Tabloid tilbage den massive mediedækning af FE-sagen. I selskab med tidligere chefredaktør, forsvars- og justitsminister mm Hans Engell og denne uges medvært Anja Bo gennemgår vi nogle af de seneste tre års nyhedsbrag om sagen. Og så spørger vi chefredaktør Jakob Vissing, TV2, om medie-chefer skal blande sig i debatter på sociale medier for at forsvare medarbejdere mod beskyldninger om manglende saglighed og personlige motiver. Vært: Marie Louise Toksvig.
11/10/202355 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Politiet på forsiden?

I en uge med et væld af kritiske historier om dansk politi dykker Tabloid ned i journalistikken om en specialpatrulje i Sydøstjyllands Politi, en syrisk familie i Vejle og mysteriet om teenagedrengen Farhad, der var forsvundet i mere end et år. I selskab med denne uges medvært Claus Oxfeldt, tidligere formand for Politiforbundet, taler vi med nogle af dem, der har fortalt historierne. Hør redaktionschef Kristian Pahus fra Vejle Amts Folkeblad, journalist Frauke Giebner fra Politiken, hvis reportage om "tæskeholdet" fra Vejle blev dødsstødet til specialpatruljen, og chefredaktør Thomas Falbe fra DR Nyheder, der udgav tv-dokumentaren Forfulgt af Politiet? Vært: Marie Louise Toksvig.
11/3/202355 minutes
Episode Artwork

Selektiv hukommelse og prædikater på forskere?

Går medierne direkte fra kritiske til medlidende, når en toppolitiker går af? Vi spørger politisk redaktør Hans Redder, TV2, om dækningen før, under og efter Jakob Ellemann Jensens afgang. Hvorfor vil Jyllands-Postens chefredaktør Marchen Neel Gjertsen sætte prædikater på forskere og suspendere Nadia Nadim fra landsholdet? Chefredaktøren besøger Tabloid for at tale om sin skarpe kommentar om dækningen af krigen i Mellemøsten. Glemte vi alt for hurtigt de brutale Hamas-angreb på civile israelere 7. oktober? Ja, mener freelancekorrespondent Jotam Confino i Israel. Vi spørger Politikens udlandsredaktør Martin Aagaard. Ugens medvært er Gry Inger Reiter, debatredaktør på Dagbladet Information. Vært: Marie Louise Toksvig.
10/27/202355 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

I krig med historien, til fest med prinsen og på banen med kvinderne

Hvordan får vi historien med, når vi rapporterer nyheder fra krigszonen i Mellemøsten? Og hvordan vælger vi de rigtige ord? Tabloid spørger international korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz. Prins Christians 18-års fødselsdag har givet anledning til både en dokumentarudsendelse om prinsens møde med de bærende samfundsinstitutioner og en udskældt reportage fra fødselsdagsfesten i Euroman. I selskab med ugens medvært Isabella Arendt, tidl formand for KD, ser vi tv-programmet, der blev kaldt skole-tv i primetime og taler med Euromans chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst om forskellen på "royale og kommunale" gæster på slottet. Og så spørger vi chefredaktør Michel Wikkelsø Davidsen fra bold.dk, om det er pressens eller DBUs opgave at skærpe interessen for kvindefodboldlandsholdet. Vært: Marie Louise Toksvig.
10/20/202355 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Er medierne bange for vaccine-kritik?

Var det berettiget, da Mette Frederiksen skældte en reporter ud på live-tv for et spørgsmål om civile ofre i Gaza? I selskab med ugens medvært Kristoffer Eriksen, diskuterer Tabloid dækningen af de blodige begivenheder i Israel. Hvorfor danske medier har langt flere interviews med civile israelere end med civile palæstinensere i Gaza, spørger vi udlandsredaktør Joachim Saxtorph Poulsen, TV2. Er medierne berørings-angste, når det handler om vacciner? En ny film om mennesker, der er syge og frustrerede efter corona-vacciner, florerer på sociale medier - vil de professionelle medier slet ikke fortælle deres historier? Og hvorfor kunne filmen ikke blive vist på TV2 som enhver anden dokumentar? Thomas Breinholt, faktachef på TV2, sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen, Politiken, journalist Anne Sofie Allarp og formand Mie Thorsen fra foreningen Vaccinationsforum, der har produceret filmen De forbudte Bivirkninger, diskuterer filmen og journalistikken. Vært: Marie Louise Toksvig.
10/13/202355 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Robot-interviews? Billeder af fostre? Og højst én tragedie ad gangen?

Mette Frederiksen forudser, at man snart kan "gennemføre et interview uden en journalist" - har hun ret i det? spørger vi tech-journalist og forfatter Christiane Vejlø, der netop har udgivet bogen "Argumenter for Mennesker" om teknologiens rolle, muligheder og risici. Hvorfor viser BT billeder af fostre i 18. uge og et dødfødt barn? spørger vi journalist Andreas Østergaard. Og hvorfor fylder den tragiske afslutning på en århundrede-lang konflikt ikke mere i mediebilledet, spørger vi Kristeligt Dagblads mellemøst-korrespondent Allan Sørensen, der stod ved grænsen og tog imod de fordrevne armeniere fra Nagorno Karabakh i sidste uge. Ugens medvært er Anne Vig, vært på TV2 News. Vært: Marie Louise Toksvig.
10/6/202354 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Enkeltsager og ikke-svar

Medier elsker den gode case, men er enkeltsager om for eksempel uforståelige ejendomsvurdering altid retvisende for en større problemstilling? Efter uger med talrige personhistorier om ejendomsvurderinger spørger Tabloid Jakob Ussing, erhvervskorrespondent i DR Nyheder - og ugens medvært Olav Hergel, journalist på Politiken, der netop bruger casestories til at dække udlændingepolitik Københavns Politi vil kommunikere mere og bedre efter tavsheden i forbindelse med en stærkt omtalt video af en anholdelse på Christianshavn. Men hvad med bare at svare? spørger vi presseansvarlig ved Københavns Politi Sara Schlüter. Er det fodboldklubberne eller sportsjournalisterne, der bestemmer, hvad spillerne må spørges om? Vi spørger sportschef Søren Klæstrup på Discovery, der kæmpede længe for at få et interview med Lyngby Boldklubs nye stjerne, men endte med slet ikke at bringe det. Vært: Marie Louise Toksvig.
9/29/202354 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Anholdelser på video, fodbold på tv og forbrydere som allierede

Hvorfor var det en god historie for Politiken, at en kollega blev anholdt ved Christiania? I selskab med ugens medvært Dan Bjerregaard, chef for kriminalredaktionen på BT, ser Tabloid nærmere på ugens store historie om anholdelsen af Adam Dyrvig Tatt og taler med journalist Frank Hvilsom, der var først med nyheden og den spektakulære video. Hvordan vælger tv-produceren de rigtige billeder, når en fodboldkamp skal transmitteres til tv-seerne? Og hvem bestemmer, hvad vi må se? spørger vi tv-producer Henrik Saabye, der har produceret alt fra Champions League og OL til Superliga. Og hvorfor skal vi tilbage til Afghanistan med dokumentarist Nagieb Khaja og eks-soldat Martin Tamm Andersen? Tabloid får besøg af en af instruktørerne bag den nye dokumentarfilm Bedraget i Helmand. Vært: Marie Louise Toksvig.
9/22/202355 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Pape og Politiken - med medietrænerens øjne

Hvordan træner man en politiker til en genkomst i medierne efter et rædselsår? Medietræner Mikael Baden fra kommunikationsbureauet Friday besøger Tabloid for at dissekere forarbejdet og resultatet, da Søren Pape Poulsen i denne uge gav personlige interviews til DR og TV2. Er mediecheferne egentlig bedre end andre chefer og magthavere, når det kommer til at håndtere kritiske medier? BTs journalistiske chef Marie Rask Glerup er i hvert fald ikke imponeret af Politiken, der brugte en klassisk undvigemanøvre, da BT var på vej med en kritisk historie om fotograf Jan Grarup. Hvilke regler gælder, når man som journalist bliver lukket ind blandt udviklingshæmmede forbrydere på institutionen Kofoedsminde på Lolland? Vi spørger DRs Kristian Almblad, der for tredje gang har lavet dokumentarprogrammer på institutionen til serien "De særligt farlige". Ugens medvært er Suzanne Moll. Vært: Marie Louise Toksvig.
9/15/202354 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Dødsfald eller drab? Andersen eller Ahmed? Møgsagernes melodi?

Blev journalisterne på Aarhus Stiftstidende snydt af politiet - eller var der bare ikke noget at fortælle, da avisen ringede for at høre om et muligt dødsfald i Brabrand? Og kan journalisterne uden videre tale om drab, fordi der er rejst sigtelse for drab? Tabloid diskuterer sagen fra Aarhus, hvor politiet mistænker en ung mand for at være skyld i to kvinders død. Efter 24syv-chef Simon Andersens vidneforklaring i Samsam-sagen kom dækningen til at handle mere om Andersen end Ahmed. Hvad var det egentlig Simon Andersen havde gjort galt? spørger vi chefredaktør Mette Østergaard fra Berlingske. Og kan mødet mellem medierne, myndigheder og magthavere virkelig kun følge én drejebog, når først en møgsag ruller? Tidligere lægefagligdirektør i Region Midtjylland Helene Probst efterlyser en bedre samtale. Men hvad så med ansvaret? spørger ugens medvært journalist Kaare Svejstrup, vært på nyhedspodcasten Pilestræde. Vært: Marie Louise Toksvig.
9/8/202354 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Skal vi vide, hvad journalister føler?

I selskab med denne uges medvært, Marie Sloma Qvortrup, vært på Radio4-programmet "Hjælp, jeg er forælder", ser Tabloid nærmere på dækningen af unges mistrivsel: Er DR-vært Anna Lin med til at gøre problemerne større, når hun går i terapi for åben skærm som repræsentant "for en generation, der ikke har det godt?" Hvorfor skriver Kristeligt Dagblad om børn, der er glade og trives, midt i en trivselskrise? Vi spørger Anna Lin Lundsgaard og chefredaktør Karin Dahl-Hansen fra Kristeligt Dagblad. Hvorfor skal lyttere og seere høre om, hvordan reporterne har det, mens de rapporterer? Vi spørger P1 Morgens Jan Falkentoft, der interviewede kollega Josefine Høgh, da Andreas Mogensen blev skudt afsted mod den internationale rumstation. Og hvorfor er det en forsidehistorie, at Enhedslistens Pelle Dragsted en gang har arbejdet sammen med et medlem af Blekingegadebanden? spørger vi Ekstra Bladets Thomas Foght, der kæder Dragsted sammen med en af de dømte, der skjuler sandheden om drabet på en betjent under bandens røveri i 1988. Vært: Marie Louise Toksvig.
9/1/202355 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Fest for Zelenskyj?

Var det fest og fejring eller liv og død, der handlede om, da medierne dækkede den ukrainske præsident Zelenskyjs besøg i København? Tabloid spørger TV2s Troels Mylenberg og pressefotograf Mads Claus Rasmussen (Ritzau/Scanpix), der både fotograferede præsidenten og statsministeren i F16-flyet på flyvestation Skrydstrup og begivenhederne på Christiansborg. Hvorfor var det en vigtig historie for Filmmagasinet EKKO, at instruktør Lars von Trier kommenterede begivenheden på sin Instagram-profil? spørger vi chefredaktør Claus Christensen, der var først med historien, som fik opmærksomhed i både danske, russiske og ukrainske medier. Og hvorfor skal vi til at logge ind med navn og mail-adresse, hvis vi vil bruge DRTV? Hvad får vi - og DR - ud af det? spørger vi DR-redaktør Agnethe Pontoppidan Sasaki, der står i spidsen for arbejdet med at gøre DRTV mere personligt for seerne. Ugens medvært er opinionsredaktør Mads Kastrup fra Ekstra Bladet. Vært: Marie Louise Toksvig.
8/25/202355 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Russere, bøsser og benægtelser

Er det muligt for journalister at arbejde frit i Rusland? Vi spørger TV 2's Anders Lomholt, der er blevet kritiseret fra første dag af sin tre-ugers reportagetur i Rusland, og Ruslands-kender Søren Liborius, seniorrådgiver ved EU's fælles udenrigstjeneste. Er det en nyhed, at en tidligere Venstreminister, der har forladt dansk politik, er homoseksuel? Vi spørger chefredaktør Gudrun Pedersen fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der var først med historien om Esben Lunde Larsens seksuelle præference. Er det et ukritisk partsindlæg, når Jyllands-Posten interviewer Lizette Risgaard, der afviser de beskyldninger, der kostede hende formandsposten i FH? Vi spørger journalist Niels Sandøe fra JPs finans.dk Ugens gæstemedvært er TV 2-vært og mangeårige retsreporter Janni Pedersen, der også gerne vil tale om, hvordan vi dækker straffesager efter kritikken af mediedækningen af sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn. Vært: Marie Louise Toksvig.
8/18/202355 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Scandinavian Star, ytringsfrihed og de gyldne montageår

159 mennesker mistede livet i branden på færgen Scandinavian Star. 33 år efter er mordgåden stadig ikke opklaret. Politikens journalist Lars Halskov fortæller om at grave videre i katastrofen - selv om han måske aldrig får svar. De fleste aviser tordner imod regeringens plan om at forbyde koranafbrændinger. Men ikke Kristeligt Dagblad. Chefredaktør Jeppe Duvå forklarer, hvorfor han går ind for at begrænse ytringsfriheden. Og så åbner vi kisten med radioguldet: De gamle radiomontager, som høstede stakkevis af internationale priser, bliver hyldet i en ny DR-podcast. Men hvor er alle kvinderne? Med radiomager Torben Brandt, forfatter Anna Elisabeth Jessen og redaktionschef i DR Mette Line Thorup. Journalist, forfatter og foredragsholder David Trads er medvært. Christian Jeppesen producerer, og Bille Sterll er vært.
8/11/202355 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Er vi for langt fra Rusland? Fra Viborg? Eller fra dem, der betaler?

Hvordan dækker man Wagnergruppens march mod Moskva, når man sidder i København som Berlingskes Emil Rottbøll? Eller hvis man som TV2s Claus Borg Reinholdt skal være live på tv 18 gange på en weekend? De to korrespondenter fortæller om arbejdet henover en hektisk weekend i Rusland og på redaktionerne. Medvært i den sidste Tabloid inden sommerferien er professor Mark Blach Ørsten, leder af journalistuddannelsen på RUC. Ville Ekstra Bladets seneste historie om departementschef Barbara Bertelsen have bestået hos ham? Og hvorfor var det overhovedet en historie, at departementschefen deltog i et internationalt sikkerhedstopmøde for embedsfolk i København, spørger vi James Kristoffer Miles, der skrev historien til Ekstra Bladet. Jyllands-Posten lukker fire lokale medier efter to års forsøg. Journalistikken var god nok, siger chefredaktør Jacob Nybro - så hvad gik galt? Og hvis lokal forankring er vejen frem for journalistikken, hvorfor så ikke beholde de lokale redaktioner? spørger vi chefredaktøren. Kan medierne egentlig forvente, at befolkningen vil lytte til os, hvis medierne ikke gider lytte til befolkningen? Nej, siger Nanna Holst, journalist på TV2 Kosmopol, der det seneste år har forsket i, hvordan journalister kan blive bedre til at lytte til dem, der skal købe journalistikken. Vært: Marie Louise Toksvig.
6/30/202355 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Har vi brug for flere sms-historier, mere Simon Spies og endnu en bog om en drabsmand?

Hvorfor skal vi høre mere om Mette Frederiksens slettede sms'er? Og handler det overhovedet om sms'erne længere? spørger vi BTs Jakob Friberg, der i hvert fald ikke er færdig med at grave i sagen. Hvorfor skal det skattefinansierede 24syv bruge kræfter på at undersøge det skattefinansierede DRs dokumentarserie om Simon Spies? Og hvorfor skal chefredaktør Simon Andersen ligefrem nedsætte en kommission til undersøgelsen? Og hvorfor skal vi læse endnu en bog om drabsdømte Peter Madsen? spørger vi journalisterne Bo Nordström Weile og Jesper Vestergaard Larsen om, efter at de har udgivet biografien "Under overfladen - profil af en morder" i denne uge. Ugens medvært er Gertrud Højlund, vært på TV2 News. Vært: Marie Louise Toksvig.
6/23/202355 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Live fra retssalen, tavshed om vaccine-kritik og tårer i tv-studiet

På Nordjyske.dk laver Dan Grønbech podcast om retssagen mod manden, der er tiltalt for drabet på Mia Skadhauge Stevn. På Se og Hør live-blogger Patrick E. Nielsen fra retssagen om skuddrabene i Field's. Ugens medvært i Tabloid, tidligere tv-direktør Dan Tschernia, kan slet ikke holde ud at læse om de grusomme sager. Vi spørger de to reportere, hvordan de vælger ord og detaljer - og om forskellen på at skrive og tale om sagerne. Hvorfor har ingen danske medier skrevet om et nyt dansk forskningsstudie om bivirkninger af de første covid-vacciner fra Pfizer - et studie, der har nået millioner på sociale medier? Vi spørger journalist på videnskab.dk, Anne Ringgaard, hvordan man vælger hvilke forskningsstudier og -resultater, der skal skrives som nyheder - og om corona- og vaccine-kritiske røster generelt har haft sværere ved at komme til orde i medierne. EU-parlamentariker Pernille Weiss kæmpede med tårer og følelser hos Søren Lippert på TV2 News. Men hvorfor interviewe en kvinde, der selv siger, hun er i chok? spørger vi News-chef Anne Mette Svane. Vært: Marie Louise Toksvig.
6/16/202355 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

En farlig Weiss og pædofilijægeres troværdighed?

Hvorfor undlod Ekstra Bladet at inddrage Pernille Weiss' nuværende medarbejdere i deres artikel om arbejdsmiljøet i Weiss' kontor i EU? Vi spørger journalist på EB, Cecilie Guldberg. Kan man som journalist benytte en kilde, hvis identitet man ikke kender? Og hvor meget dokumentation kræver det, når kilden siger, at Poul Madsen har fået besked om sin pædofile medarbejder? Sammen med gæstevært Anne Kirstine Cramon spørger vi redaktionschef på Eddy Media, Jon Adelsten. Hvor konkrete skal anonyme kilders historier være, når man afdækker dårligt arbejdsmiljø? Skribent på Politiken Steffen Groth mener, at Frihedsbrevets artikler om Ordrupgaards Anne-Birgitte Fonsmark er mangelfulde. Vi taler med ansv. chefredaktør Mads Brügger om Frihedsbrevets overvejelser. Gæster: Cecilie Guldberg, journalist på Ekstrabladet, Jon Adelsten, redaktionschef Eddy Media, Mads Brügger, ansv. chefredaktør Frihedsbrevet og Steffen Groth, skribent på Politiken og Information. Skriv til os på tabloid@dr.dk. Vært: Cecilie Lange. Gæstevært: Anne Kirstine Cramon, kommunikatør og podcastvært.
6/9/202355 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

For mange journalister og et netværk af løgne

Er der for mange journalister på Christiansborg? Det mener tidligere V-minister Karsten Lauritzen. Vi spørger Niels Thulesen Dahl, politisk analytiker JP, om Lauritzen har ret i, at politik fylder alt for meget i medierne. Tidligere drabschef Jens Møller blev anklaget for at bryde sin tavshedspligt, da han fortalte om sit arbejde i en bog. Men kan man overhovedet genfortælle gamle drabssager uden at krydse grænser for såvel tavshedspligt som hensyn til ofre og pårørende? Vi spørger journalist og forfatter Stine Bolther, der skrev bogen sammen med Jens Møller. Hvordan kortlægger man et øko-system, der spreder misinformation og russisk propaganda, og hvilke konsekvenser har det? Vi spørger graverjournalist i DR Lisbeth Quass. Ugens medvært er Ellen Kirstine Jensen, der for et år siden beværtede det stærkt kritiserede P3-satireprogram "Ellen Imellem". Vært: Marie Louise Toksvig.
6/2/202355 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kontanter til kilderne?

Hvorfor er journalisterne kun interesserede i at få politikerne til at påtage sig ansvar for fortiden, når der bliver sendt 5 milliarder kroner ind i sundhedsvæsnet? Vi spørger BTs Joachim B Olsen, der var med til pressemøde, da regeringen præsenterede sin Sundhedspakke på Rigshospitalet. Hvem får egentlig penge for at stille op i radio- og tv-programmer? I selskab med denne uges medvært Niels Krause Kjær, journalist, forfatter og tidligere Deadline-vært, forsøger Tabloid at skaffe svar på, hvorfor der er kontant forskel på, om man er med i en nyhedsudsendelse, en sports-transmission eller et reality-program? Hvorfor er Klaus Riskær Pedersen mening om, hvorvidt Jakob Ellemanns sygdom diskvalificerer ham, en nyhedshistorie for bl.a. netmediet Pio? spørger vi chefredaktør Niels Jespersen. Og efter to uger med massiv, dansk medieopmærksomhed til mf'er Aki-Matilda Høegh-Dam, undersøger vi, om hendes tale på grønlandsk i Folketingssalen var en ligeså stor historie i Grønland. Vært: Marie Louise Toksvig.
5/26/202355 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ulovlig research, gamle kvinder på forsiden og en glimmergøb i Horsens Folkeblad

En journalist er blevet dømt for at dele private oplysninger, da han researchede historie om en varetægtsfængslet mand, der var anklaget for voldtægt. Ødelæggende for vores arbejde, siger kriminalredaktør Bjarke Vestesen. Hvorfor det? spørger Tabloid, hvor journalist og forfatter Kirsten Jacobsen er ugens medvært. Legede anmelderen fra Horsens Folkeblad lige lovligt meget med ordene, da han brugte drabene i storcentret Fields som ramme for sin anmeldelse af Harry Styles' koncert i Horsens? Og når amerikanske Sports Illustrated kan bruge en 81-årig badedragtsmodel på forsiden, hvorfor skal danske kvindelige tv-værter så være yngre end deres mandlige kolleger? Vi spørger Anne Mette Svane, chef for TV2 News. Vært: Marie Louise Toksvig.
5/19/202354 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Upassende, pinligt og grænseoverskridende?

Kan medierne beskæftige sig med magtmenneskers grænseoverskridelser uden at stille spørgsmål, der i sig selv er grænseoverskridende? Tabloid spørger TV2s Mikael Kamper, der interviewede en afgående fynsk borgmester, og Politikens Mikael Thykier, der dækkede Lizette Risgaards fald fra FHs top. Skal vi altid spørge en politiker, når noget er svært? Det gjorde Radio4 Morgen i historien om en trist dreng i Kerteminde, der ikke var med til klassens Blå Mandag. Men hvorfor? Det taler vi med nyhedschef Jon Hasselbalch Mikkelsen fra Radio4 om. Og så spørger vi Tine Godsk Hansen, chef for DR Lyd, hvorfor DR fremover ikke vil lade lytterne nyde DR-programmer som Sara og Monopolet andre steder end på DRs egen platform DR Lyd. Ugens gæstemedvært er René Schrøder, mangeårig sportsjournalist og fhv chefredaktør på fodboldmediet bold.dk. Skriv til os på tabloid@dr.dk. Vært: Marie Louise Toksvig.
5/12/202355 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Kræft og krisekommunikation

De sidste mange uger har DR dækket sagen om lange ventetider hos kræftpatienter på Aarhus Universitetshospital. Journalisterne bag historien har læst sig gennem tusinder af dokumenter - men hvordan fandt de historien? Vi sørger en af dem, Astrid Fischer fra DR Nyheder. Vi får også besøg af Politikens, nu tidligere, debatredaktør, Magnus Barsøe. Han stiller op til Europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet, og har sagt sit job op, for han mener ikke, at man kan forene de to poster. Hvorfor ikke? Og gælder det også andre områder? En anden historie, der har fyldt i ugens løb, er Jon Stephensens korrespondance med e 19-årig kvinde fra Unge Moderater. Medierne har skrevet spalte op og spalte ned om den historier, men kan Moderaterne kommunikere sig ud af shitstormen? Det snakker vi med Morten Reimar om. Han er kommunikationsrådgiver hos Advice og skriver klummer til Altinget. Sammen med denne uges medvært, POV's chefredaktør Annegrethe Rasmussen, runder vi også mediernes fødekæde. Nichemediet Waste Techs historie om genbrugspladser, der drukner i lattergaspatroner, blev bragt på både DR og TV2's hjemmeside, men uden kreditering. Og det passede ikke journalisten bag den oprindelige historie. Men hvorfor er det så vigtigt at kreditere? Det spørger vi journalisten bag - Simon Freiesleben - om.
4/28/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Fra Afrika til Kirkerup

Ugens store nyhedshistorie er bortførelsen af en 13-årig pige fra Vestsjælland. Medierne stod tæt i Kirkerup, men er det en fordel eller en ulempe at være den lokale journalist, som skal møde kilderne igen og igen - også efter arbejde? Emilie Haumann Munck fra Sjællandske Medier fortæller om at få tip om gerningsstedet, og Ekstra Bladets journalistiske chefredaktør Asger Juhl forklarer, hvorfor avisen satte billedet af pigen på forsiden. 500 sider fylder fotograf Jørn Stjerneklars nye bog om Afrika, Hjertet glemmer ikke hvad øjet har set. I 40 år har han fortalt historier fra kontinentet, men danske medier gider ikke Afrika, siger han. Sammen med Weekendavisens udlandsredaktør Anna Libak vender vi også tilbage til Informations snart 10 år gamle afsløring af USA's aflytning af danske tele-kabler, som er aktuel igen. Vært: Bille Sterll. Producer og tilrettelægger: Christian Jeppesen.
4/21/202355 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kvindelige kilder og kritiserede klip

I hele marts måned talte Akademikerbladet kun med kvindelige kilder - hvad kom der ud af det? Vi spørger Troels Kølln, chefredaktør på Akademikerbladet. Sammen med ugens medvært, kommunikationsrådgiver Anne Villemoes, runder vi også TV2 Echo, der har redigeret en video på de sociale medier efter kritik fra Jyllands-Posten. Men nu har kilden klaget over ændringen og vil have videoen fjernet. Vil TV2 gøre det? Og har det sat tankerne i gang i forhold til brugen af sårbare kilder? Vi spørger chefredaktør på TV2 Echo, Marie Louise von Holstein. Vi taler også med Søren Villemoes fra Weekendavisen om hul magtkritik i medierne og med Line Vaaben om en bloddryppende artikel i Politiken. Vært: Bille Sterll. Producer og tilrettelægger: Christian Jeppesen.
4/14/202355 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Spies-dokumentar under anklage

DR's seer-succes med dokumentarserien Spies og Morgenbolle-damerne fra efteråret 2022 bliver endevendt og kritiseret af freelancejournalist Bo Østlund, der i sin egen podcast-serie anklager DR og produktionselskabet bag Spies-serien for at mangle dokumentation, købe kilder, fordreje fakta og manipulere medvirkende. Nu svarer Lau Rabjerg-Eriksen fra Laud People og DR's chefredaktør Thomas Falbe på kritikken i Tabloid. Denne uges medvært, journalist, forfatter, tv-vært mm Michael Jeppesen, vil også gerne vide, hvorfor danske medier slet ikke interesserede sig for et internationalt klimapolitisk møde i København - vi spørger Informations indlandschef Anton Geist. Og så har kulturministeren lovet bl.a. lokale ugeaviser 43 millioner kroner i mediestøtte. Men hvordan bedriver ugeaviserne journalistik, der "spiller en vigtig rolle for lokaldemokratiet"? Vi spørger redaktør for Ugeposten Gribskov Camilla Nissen. Vært: Marie Louise Toksvig.
3/31/202355 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

P3-chefens Store Sandheder, Hjulmands følelser og en præst fra Helvede

Hvad er det for "store sandheder", den nye P3-Chef Isabella Hindkjær mener, medierne skal tage forholde os til for at "stille os på den rigtige side af historien"? Bemærkningen faldt på P1 i februar, og affødte massiv kritik - nu gæster Hindkjær Tabloid, der gerne vil vide, hvad hun egentlig mente og hvad det betyder for journalistikken på P3. Ugens medvært, journalist og sognepræst Sørine Gotfredsen, vil også gerne vide, hvorfor sportsjournalisterne er så milde og overbærende overfor landstræner Kasper Hjulmand - vi spørger fodboldredaktør Carsten Werge inden landskampen mod Finland i Parken. Vi beder Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen forklare, hvordan og hvem, der kan få Politiken til at ændre en overskrift? Og spørger to af journalisterne bag tv-programmerne om Præsten Fra Helvede, hvorfor en drabssag efter en tilståelse, massiv avisomtale og en podcastserie også skal dissekeres på tv. Vært. Marie Louise Toksvig.
3/24/202355 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Slotsholms-sladder?

Er det væsentlige nyheder, at der igen rokeres rundt i ledelsen af et lille parti som Nye Borgerlige? Eller er det perspektivløst og pinligt at tale om "boligsager og teaterdirektører", mens der er krig i Ukraine? Med Anders Agger som medvært diskuterer Tabloid i denne uge den politiske journalistik med Henrik Qvortrup, der sammen med Lars Trier Mogensen netop har udgivet bogen "Lev med Det" om Mette Frederiksens regime. Er det sladder og synsninger eller afslørende journalistik? Er reglerne for dokumentation, objektivitet og drama anderledes, når journalister skriver bøger eller laver dokumentarfilm? Hør også dokumentarinstruktør Emil Langballe fortælle om seks års arbejde med filmen Theater of Violence om en sag mod en tidligere børnesoldat i Uganda ved den internationale straffedomstol. Vært: Marie Louise Toksvig.
3/17/202355 minutes, 4 seconds